OFOE a Facebook-on
Nyomtatóbarát változat Link küldése
2014. augusztus 24.
» Hozzászólások (25)
Címkék:
         

Beszélj róla!

(Könyv és honlap a gyerekkori abuzusról)

Anoni Mara Bűn vagy bűnhődés című könyve egy megrázó trauma és egy egész életet megváltoztató terápia története Egy negyvenkét éves nő kíméletlenül őszinte vallomása, amelyben elmeséli, hogyan lett hatéves korában szexuális abúzus áldozata. A viszony – amely közte és az unokatestvére között éveken át tartott – titokban maradt a család előtt, a lány – később asszony – senkinek sem beszélt a traumáról. Véletlenül jutott el pszichológushoz, ahová az ötéves lányát vitte, aki szorongani kezdett, és nem akart óvodába menni. Ám a pszichológusnő néhány beszélgetés után az anyának javasolt terápiát, amely négy és fél évig tartott. A terápiás folyamat egyben Anoni Mara életének, a feloldozás keresésének a története. Hosszú és fájdalmas út vezetett el odáig, hogy újra tudja építeni mindazt, amit a gyermekkori abúzus az életében lerombolt (Forrás: moly.hu)

Anoni Mara könyve volt az első, amely felhívta a figyelmet egy a magyar társadalomban máig tabunak számító témára. A Bűn vagy bűnhődés a sok elismerés mellett sok elutasítást is kapott, több helyen elzárkóztak a kérdés megvitatása elől. Ekkor határozta el a szerző, hogy addig küzd, amíg a közvélemény meg nem érti: a gyermekkori szexuális abúzus gyakori jelenség – sokkal gyakoribb, mint gondolnánk –, és hatással van az áldozatok egész életére. Kezdeményezésére létrejött az ún. Anoni Mara Társaság: különféle foglalkozású, életkorú önkéntesekből, akik csatlakoztak a szexuális abúzus elleni küzdelemhez.

A társaság által létrehozott beszeljrola.hu című honlap lehetőséget nyújt, hogy mindenki szabadon és név nélkül elmesélhesse azt a nyomasztó történetet, ami vele esett meg, és amiről évtizedeken át senkivel nem tudott beszélni. „Mert nincs borzasztóbb a hallgatásnál: magányra ítél, és megbetegít. Nem könnyű beszélni róla, sokaknak hosszú időre van szükségük. Itt mindenki a saját tempójában haladhat előre. Reményeink szerint kialakul egy támogató-bátorító közösség, ahol könnyebb lesz kiönteni a lelkünket.” – olvasható a főoldalon.

A saját családja iránti tapintatból névtelenségét őrző szerző (középiskolai tanárnő) interjút adott Rádai Eszternek, az Élet és Irodalom újságírójának. Arra a kérdésre, hogy mi volt a célja a projekttel, Anoni Mara a következőképpen válaszolt.

„Reményeink szerint sok mindenre jó lehet. Egyrészt, amikor beszélünk róla, a társadalom elé tárunk egy olyan problémát, amiről eddig nem nagyon akart senki tudomást venni. A családon belüli erőszakról való diskurzus már valamennyire utat tört magának, de a gyerekkori abúzus még mindig tabutémának számít, és ez nagyon nagy baj. Tehát egyrészt behoztuk a témát a köztudatba, hogy ilyen van, ráadásul gyakori jelenség, másrészt lehetőség az áldozatoknak arra, hogy anonim módon elmondják, ami velük történt, kicsit felszabaduljanak a titok alól. Harmadrészt az áldozatok látják, tapasztalják, hogy nincsenek egyedül. Ez nekik nagyon fontos. Amikor ez megtörténik az emberrel, különösen, ha kicsi gyermek, akkor azt hiszi, hogy ő az egyetlen ember a világon, akivel ez megtörtént. És látni azt, hogy mennyire párhuzamos történetek ezek, hogy ugyanolyan reakciókat váltanak ki, ugyanolyan érzéseket váltanak ki, az abúzus áldozatainak ez nagy segítség.” (…)

Az interjúban szó esik a honlapot működtető ötfős csapatról is. „Rajtam kívül egy jogász, egy pszichológus, egy újságíró, és van egy informatikusunk is. (…) Áprilisban indultunk, és azt gondoltuk, hogy évek múlva fogunk ott tartani, ahova már most eljutottunk. (…) Nagyon jó érzés, mert nagyon sok embernek segítünk. Akár saját sikerünkként könyvelhetnénk el, hogy a Sipos Pál-ügy kapcsán mindenki hozzánk jött, mindenki a mi pszichológusunkkal akart beszélni, annyi megkeresés volt, hogy alig bírtuk a tempót. Persze, ez sem egyértelműen pozitív dolog, hiszen ezzel azt a százötven embert, aki megírta nekünk a történetét, egyszerűen átlépték, mert ők nem híres emberek. Pedig nem csak Sipos Pál-ügy van, hanem nagyon sok más eset is, amelyről beszélni kellene. (Áldozatok és elkövetők. Rádai Eszter interjúja, Élet és Irodalom, 2014. augusztus 8. 7. oldal)

Hogy mennyire igaza van Anoni Marának, azt a honlapon megjelent történetek igazolják. Rengetegen hordoznak mély traumákat még a gyerekkorukból, és nem kapnak lehetőséget ezek kibeszélésére, a feloldásra. Éppen a könyv szerzőjének, a honlap létrehozójának a története igazolja, hogy milyen nagy szükség van az élmények feldolgozására, a mélyen eltemetett „bűnök” alól való feloldozásra, az ezekhez tapadó, sokakat egy életen át megbénító szégyenérzet megszűntetésére. A megoldáshoz az első lépés, hogy – ha név nélkül is – de legyen lehetőség elmondani ezeket a történeteket.

Az első lépést tehát megtették. Valamennyiünk feladata és felelőssége a folytatás.

--

Linkek

--

 » Kommentálom
 Kommentálom «
Várjon...

A hozzászólások megengedett tartalmával kapcsolatban lásd kommentelési irányelveinket.

Hozzászólások

János | 2014. szeptember 14. | nmsjan[kukac]freemail[pont]hu
Elolvastam Ónody-Molnár Dóra cikkét. Többek között ezért is gondolom, hogy több szakterület képviselőjét kell "összehozni".
Juli | 2014. szeptember 13.
Igaza van, János. Nagyon nagy baj, hogy minden átpolitizálódik. A gólyatábor ügy alkalom volt arra, hogy aki akart, belekössön az ELTÉ-be, és a hallgatói önkormányzatokba. A dologban ki-ki ízlése, politikai elkötelezettsége alapján foglalt állást. S közben magát az ügyet hol túl-, hogy meg alul-, de mindenképpen differenciálatlanul értékelik. Igaz, hogy a gólyatáborok avatási szertartásai sok esetben átlépik a határt, és bizony erőszakba, megalázásba torkollanak, de a megerőszakolt lány ügye nem feltétlenül sorolható ide. A visszhang a Westbalkán tragédia fogadtatására emlékeztet, amikor egy megrendítő eset ürügyén ki-ki állást foglal függetlenül a valós eseménytől. Nem tudom persze azt sem, hogy a gólyatáborok ügyében mi lenne a megoldás, de az biztos, hogy míg a két vagy több tábor nyilvánosan tépi egymást, az erőszak minden téren egyre jobban érvényesül, s mindebből első sorban az elbulvárosodott média húz hasznot, hiszen egyre több a sok klikket vonzó, a nézőszámot gyarapító szenzáció, amit hosszan rágcsálni lehet. Ahelyett, hogy az okok feltárásával, elemzésével, a megoldás lehetőségével foglalkoznának. Az oknyomozó újságírás szinte teljesen eltűnt, a média manipulált, és közben a felszín alatt egyre szörnyűbb tendenciák érvényesülnek. Ami a szakmai összefogást illeti, nem igazán könnyű megoldani. De nagyon igyekszem/igyekszünk.
János | 2014. szeptember 11.
Kedves Júlia!
Ha valaki, akkor én igazán feminista vagyok (2 lányom és a feleségem messze elmaradnak tőlem) :), inkább azok - csípőből odavetett - alpári kritikájára gondoltam, akik meglátva a "szaknévsort", már acsarkodnak is... Pedig, ha vennének egy nagy levegőt, észrevennék, hogy az áldozatok jelentős része FIÚ! Ennek belátását sajnos nem lehet rájuk bízni, mert ehhez kevés az 1 Bites IQ. Nincs egyetlen megközelítési mód, magam is támogatok mindenféle megoldást, kezdeményezést. A különböző szakterületek összehangolt munkájára azonban mindenképpen szükség van, jó bizonyíték erre a legutóbbi példa, a "gólyatáboros törvény"-t óriási ellenszél fogadta (szerintem sem volt túl szerencsés a politikai kinyilatkoztatás).
Juli | 2014. szeptember 10.
Kedves János! Felhívtam a munkacsoport figyelmét a honlapon zajló diskurzusra. Remélem, nyitni fognak Érlelődik közöttünk az együttműködés, de kicsit másképp gondoljuk a megoldást. Mindenképpen visszatérünk rá. Igaz, nőkből áll a munkacsoport, de nem mondanám őket feministáknak. Engem az Anoni Mara projekt foglalkoztat erősen, próbálok is hozzájuk valami utat találni, esetleg összekötni őket azokkal a szakemberekkel, akik, már jó ideje foglalkoznak a gyermekbántalmazással. (Pl. az Eszter Alapítvány).Igaz, mindig összekapcsolva a nők bántalmazásával, talán Maga is azért gondolja, hogy a feminizmus irányába visz a dolog. Valóban érdemes lenne ezt a két témát szétválasztani.
János | 2014. szeptember 3.
Kedves Júlia!

Köszönöm a linket:
http://hivatlanul.com/munkacsoport-cselekvesi-felhivas-gyermekbantalmazas-gyermekjogok/

Szívesen venném, ha az itt megjelent "párbeszédünk" (Csillát nagyon is beleértve) megjelenne náluk és az OFOE "hivatalosan" is ott lenne valamilyen módon a csoportban. A csoport tagjai elismert szakemberek, nők, ezért a reakciók sajnos várhatóan nem elhanyagolható része - bár egyértelműen gyermekbántalmazásról van szó - feministák hisztijéről fog alpári módon harsogni...
János | 2014. szeptember 3.
Még egy apró, technikai észrevétel. Én is szoktam javítgatni a kommentjeimben az elírásokat (ha még elküldés előtt észreveszem...). Az előnézetet ilyenkor is le kell nyomni, különben nem változik a kimenő üzenet. Ha elküldöm, utána az F5-tel kell frissíteni az oldalt, mert anélkül csak mások látják. Ha pedig a "biztonság kedvéért" még egyszer elküldöm, másodszor is megjelenik.
János | 2014. szeptember 3. | nmsjan[kukac]freemail[pont]hu
Kedves Csilla!
Én is azt javaslom, hogy több szakember (több szakterületről) adja össze a tudását. Legyen benne sajtós is. A napokban megjelent cikk az angol esetről (pár év alatt 1400 gyerek vált áldozattá) a normálisan gondolkodó embereket elborzasztotta. A másik oldalról viszont olyan módszertani útmutatót adhatott valakiknek (benzinnel leönteni, majd égő gyufával a kézben megerőszakolni az áldozatot), akiknek semmiképpen nem kellett volna ezt is a tudomásukra hozni. Igen, legyen komoly felelőssége a laptulajdonosnak, főszerkesztőnek akkor is, ha nincs felesége, leánya... Írtam filmrendezőről is, ne büntessék a filmet bújtatott reklám miatt (mint pl. a "véletlenül" asztalon maradt, valamelyik szponzor logójával ellátott üdítős pohár esetében). A direkt, megelőzés céljából készített filmek is jók, kiváló példa erre az a rajzfilm, amelyben egy új cirógat, csiklandoz, simogat egy kislányt, de ő abban a pillanatban ordítozni kezd, amikor a bugyijához érnek. Írtam főhelyre, azonnal szembetűnő asztalra kihelyezendő kiadványokról. A családsegítő már azzal komoly veszélyt előz meg, ha megnézi, milyen korú gyerekek érkeznek, vagy távoznak egyedül az iskolából, és azonnal intézkedéseket kezdeményez. Ráérő nagyszülők ugyanezt megtehetnék... Ezernyi példa - akár elvetendő is - lehet még, ezek közül a szájhagyomány útján terjedők különösen hasznosak lehetnek. Az erőszak rendszerint nem benzines fenyegetéssel, vagy azonnal szembetűnő súlyos sérülésekkel kezdődik (mint pl. a gólyatábori eset). Ha valamelyik kislánynak viszket "lent", naponta többször simogatja is a környékét, lehet, hogy egyetlen óvónői rákérdezésből kiderül, hogy két napja már éppen a makulátlan hírű nagyapa segít neki, de erről nem szabad tudnia senkinek (de ennél több még szerencsére nem történt). A legveszélyeztetettebb korosztály szüleit igenis engedjék el időben a munkahelyükről, hogy a gyerek ne kényszerüljön segítő rokon "felügyeletére" a napközi után. Nem lehetünk pesszimisták, gondoljunk a saját gyerekünkre, megtettünk-e mindent annak érdekében, hogy ne pszichológus kísérelje meg a lehetetlent... A fenti néhány példával azt is igyekeztem szemléltetni, hogy miért gondolom azt, hogy nem minden indok, módszer tartozik, tartozhat a közvéleményre, legyen olyan műhelymunka, amely a "belső használatra" jelzés mellett folyik. Elnézést, hogy megelőztem Julit a válasszal, de ezt nem is annak szántam, hanem a saját gondolataimból emeltem ki néhányat. Közben látom, hogy Juli is ontja a linkeket, azokat is olvasgatom, remélem, hogy a szerzőik ide is benéznek, és látják, hogy nekik is szól, ami itt megjelenik.
csilla | 2014. szeptember 2.
Kedves Juli!
Borzasztó pesszimista vagyok ebben a témában.
Azt gondolom, hogy mi emberek, az összerakott személyiség-struktúránkkal, családszerkezetünkkel, örökölt és szerzett szocializációnkkal, társadalmi státusz-szerep betöltésünkkel, totál alkalmatlanok vagyunk a probléma keletkezésének helyének megelőzésében. Én a néphagyományban hiszek: vagyis hallja a gyermek mindig is a szülői szerepeket. a családtagok szerepeit, de ezt megelőzni nem lehet. azért, mert nincs ma a honban olyan törvény, erkölcsi szabály, hogy ha feltételezed és ezt bűntetlenül,hogy az általad gyanúsnak vélt személy kiskorút bánt anoním maradhatsz. a média felkapja és mindketten, sőt a vélt áldozattal együtt azonnal stigmatizált leszel egy életre. a bemásolt linkem egy minisztériumi anyag, de a felelősséget már ha nincs jelzés, nem meri senki sem felvállalni: kockázati tényezőként krízis és minden egyes alkalommal a gyermekvédelmi alapellátást vonják felelősségre. Azt gondolom, hogy ez a nevelés része. Sajnos ma ez az oktatásra hárul, de nem tananyag, hanem pedagógus függő: beszélget, lát, jelez. Nem hiszek a prevencióban, csak a mielőbbi felismerésben és a pszichológusi megsegítésben. Már, ha ez magyarhonban létezne: minden településen pszichológus, elérhetően. Győzzetek meg az ellenkezőjéről, mert lehet, hogy nem látom a fától az erdőt.
csilla | 2014. szeptember 2.
Kedves Juli!
Borzasztó pesszimista vagyok ebben a témában.
Azt gondolom, hogy mi emberek, az összerakott személyiség-struktúránkkal, családszerkezetünkkel, örökölt és szerzett szocializációnkkal, társadalmi státusz-szerep betöltésünkkel, totál alkalmatlanok vagyunk a probléma keletkezésének helyének megelőzésében. Én a néphagyományban hiszek: vagyis hallja a gyermek mindig is a szülői szerepeket. a családtagok szerepeit, de ezt megelőzni nem lehet. azért, mert nincs ma a honban olyan törvény, erkölcsi szabály, hogy ha feltételezed és ezt bűntetlenül,hogy az általad gyanúsnak vélt személy kiskorút bánt anoním maradhatsz. a média felkapja és mindketten, sőt a vélt áldozattal együtt azonnal stigmatizált leszel egy életre. a bemásolt linkem egy minisztériumi anyag, de a felelősséget már ha nincs jelzés, nem meri senki sem felvállalni: kockázati tényezőként krízis és minden egyes alkalommal a gyermekvédelmi alapellátást vonják felelősségre. Azt gondolom, hogy ez a nevelés része. Sajnos ma ez az oktatásra hárul, de nem tananyag, hanem pedagógus függő: beszélget, lát, jelez. Nem hiszek a prevencióban, csak a mielőbbi felismerésben és a pszichológusi megsegítésben. Már, ha ez magyarhonban létezne: minden településen pszichológus, elérhetően. Győzzetek meg az ellenkezőjéről, mert lehet, hogy nem látom a fától az erdőt.
Juli | 2014. szeptember 1.
Kedves Csilla! Nem gondolok én sem zártkörű tanácskozásra, hanem valamilyen fórumra, ahol a megoldás irányáról sikerül valami konkrétumot elhatározni. Ez borzasztóan nehéz ebben a témában is. Ha van Neked konkrét ötleted a megvalósítás módjára, nagyon szépen megköszönöm. A zártkörű szakmai tanácskozás most nem segít, viszont a kapcsolódó szakmai eredményeket valahogyan kommunikálni kellene a nyilvánosság felé. Nagyon örülök, hogy Te megint ilyen aktívan velünk vagy.
csilla | 2014. augusztus 31.
Kedves János!
Kell,hogy lássuk a folyamatot mindkét végén! Örülök, hogy foglakozik a témával! Már egy ideje olvasom az említett honlapot, mert a munkám révén is érdekelt voltam a téma iránt! A felvilágosítás számomra olyan, mint a népmese, ha nem hallod szájról szájra,minden este, lefekvés előtt, nincs az a hagyomány, ami átülteti! Én ugyan nem vagyok híve a zártkörű tanácskozásoknak, túl hosszú és kevés érdekeltet ér el, de sok sikert és tartalmas ötletbörzét kívánok! Az ami most van, az sem tökéletes, de legalább a kompetencia határokat taglalja. Az hogy hogyan bírkóztunk meg eddig a rágalmazással? Nincs rá statisztika! Nehéz volt, érje be ennyivel! Hogy ez az anyag is megszületett, egy országra szóló tragédiának kellett megszületnie. Mert valaki azt csinált belőle! Örülök, hogy ha segíthetek majd a terepről valamivel, ha megkeresnek!
János | 2014. augusztus 30.
Kedves Csilla!
Júliával már levelezünk, és jelezte is, hogy régóta foglalkozik egy olyan fórum létrehozásával, amely összeadja a szürkeállományát és nem csak országos ötletekkel áll elő, hanem szakmai tudásával a kivitelezéshez is utat mutat. Nem pont így fejezte ki, én fordítottam le így magamnak. Én az egész pályás letámadást javaslom, pontosabban egy olyan kör kialakítását, amelyben olyan szakemberek vannak, akik nem azt vizsgálják, hogy miért nem lehet, vagy bizonygatják statisztikai adatokkal, hogy ők már mit meg nem tettek... A csapatba beleférnek azok is, akik az EMMI anyagát összeállították, de kellenek a más megközelítések is. Gyanítom, hogy pl. egy jogász azonnal felhördülne, ha kezébe kerülne ez az anyag, egyből belekötne a "gyanús jelek"-be, a bíróságnak ugyanis egyértelmű bizonyítékok kellenek, nem feltételezések, következtetések... Tehát a szerzők - vitathatatlan jó - szándéka már az első bírósági tárgyaláson csődöt mondana, egy félig felkészült nyeretlen 2 éves ügyvéd is halomra cáfolna minden szakmai érvet. Egyedül tehát nem megy, a családsegítő pedig vergődhet tovább, mert ő a bűnbak, majd jön helyette más, ha nem túl szerencsés környéken igyekezett elvégezni a munkát (az áldozatok közben megállíthatatlanul szaporodnak). Ezért kell a fejéről a talpára állítani a dolgokat és a gyermek oldaláról szemlélni bármilyen megközelítést. Azt nézzük meg, hogy a gyereket hogyan készítsük fel arra az esetre, amikor kiszolgáltatott helyzetbe kerül esetleg éppen egy olyan személlyel szemben, akire a felügyeletét rábízták. Én olyan személyek bevonását javaslom, akiknek gyerekük van, nem azonosulnak pl. az iskola szőnyeg alá söprő módszerével, mert szülőként ők sem fogadják el más iskolától a "zárjunk össze" módszert. Ha nekem kötelező beadni a gyereket valahova, akkor ott legyen kötelező megóvni is! Az EMMI anyaga is jelzi, hogy a jelzőrendszer nem minden résztvevője találkozik egyforma mértékben a gyerekkel. Megy az egymásra mutogatás, pedig csak számolni kellene. Hány órát tölt a gyerek az iskolában, óvodában - ébren, és mennyit otthon... A régi családmodell sem működik már, gondoljunk csak a 65 éves nagyszülőkre, akik csak akkor mennek majd nyugdíjba, mire igazán vigyázhatnának az uncsira, az már 20-25 éves! Ki fog vigyázni az unokára? A 17 éves molesztáló... Ez egy baromság, bolhából elefánt? Tessék elolvasni beszeljrola.hu honlapot! A megelőzésre mondok egy más példát. A tanárnéni megsimogatja a gyerek buksiját mert szépen ír, ügyesen olvas. A gyerek repes az örömtől, és nem érzi a veszélyt, ha ugyanilyen módon közelednek hozzá leendő bántalmazói. A magától értetődő emberi gesztus más helyzetben a kínzások kezdete... Mi legyen? Térjen át a tanárnéni más jutalmazási módra, vele kell megértetni, hogy a gyerek érdeke inkább az, hogy a pedagógus tartózkodjon az egyébként nem kifogásolható gesztustól? Vagy annak van igaza, aki fölháborodik egy ilyen felvetésen, mondván, hogy azért túlzásokba ne essünk már... Ehhez kellenek szerintem a szakemberek, és nem is lenne jó, ha mindjárt az elején a nagy nyilvánosság előtt folyna a fórum tevékenysége...
csilla | 2014. augusztus 30.
Sőt: megy egy olyan TÁMOP-os pályázat a megyei rendőrkapitányságok területén, amely a bűnmegelőzéssel és a jelzőrendszer továbberősítésével foglalkozik!
http://hu.wikipedia.org/wiki/Társadalmi_Megújulás_Operatív_Program
csilla | 2014. augusztus 30.
Kedves János!
Ez az az anyag, amely kötelező minden gyermekjóléti szolgálat, családsegítő központ, óvoda, iskola és védőnő,rendőrség, valamint a gyermekvédelmi szakellátás,gyámhivatalok minden egyes elemére.A megelőzés nincs benne, csak a szankció. Minden egyes fent említett szerv megkapta a minisztériumtól tanév végén! Innen indul a valószínűség számítás: mi esélye van? bárkinek és bárminek is a rendszerben? milyen fontosságot szerepeltetünk a feladatnak? egy biztos: a gyermekjóléti szolgálat családgondozójának feje hull minden egyes felelős szerepló helyett: prevenció itt nincs: szívesen venné bárki, ha az országra szóló ötlettel, ötletbörzével segíteni tudná munkájukat: Várják, higyje el! köszönöm,hogy foglalkozik a gondolattal!
János | 2014. augusztus 30. | nmsjan[kukac]freemail[pont]hu
Kedves Júlia és Csilla!

Hasznos összeállítás lapul a link mögött, biztos voltam benne, hogy már készültek a kérdéskörrel kapcsolatos szakmai anyagok. Nem vagyok azonban biztos abban, hogy az iskolák ismerik egyáltalán ezt a dokumentumot, feldolgozták-e értő módon tanulmányi és szülő értekezleten, osztályfőnöki órán (pedig nem ártana többször is elővenni). A kiadvány a családon belüli és jellemzően már megtörtént, súlyosabb esetekre fókuszál, az előjelek felismerésében is erre helyeződik a hangsúly. Sok kiskaput, hárítási lehetőséget látok a folyamatban, "nem láttam, nem hallottam semmit", "nem voltak egyértelmű, de ráutaló jelek sem". Ha mondjuk a pedagógus saját hatáskörében úgy dönt, hogy "zárjunk össze" a veszélyeztetettség nem nagy, szőnyeg alá söpörheti az ügyet, jelentenie sem kell a jelzőrendszeren belül. Sőt, a szülő kerülhet kellemetlen helyzetbe a pedagógussal szemben (miért fújja fel az ügyet). Nem nagyon foglalkozik az anyag az iskolai eseményekkel, a dokumentum a köznevelési intézményeket tulajdonképpen a jelzőrendszer részének tekinti és nem tekinti a veszélyeztetés kialakulása lehetséges helyszínének, pedig erre csak az utóbbi egy évben is akadt jó néhány példa. Gyakorló szülőként a gyermekem elvitathatatlan jogának tartom, hogy biztonságban legyen ott, ahol tankötelezettségét teljesítenie kell. Nem fogadható el, hogy a pedagógus "eszköztelen" és nem állhat minden gyerek mellett állandóan egy ügyeletes. Az iskola falain belüli felelősségvállalásnak alig megfogható tartalma van, a következmények szinte kizárólag a szülőre hárulnak (és természetesen a gyerekre). Én olyan jogszabályokra gondolok, amelyek a megelőzést szolgálják és olyan módszertani segédletekre, amelyek szülőket, pedagógusokat, gyerekeket segítenek az eligazodásban és a mindennapi gyakorlatban. Ebből a szempontból a "pizsama szabály"-os linket hasznosabbnak tartom. Nem tudom, hogy az ilyen témakörökkel kapcsolatos kiadványokat és hirdetéseiket terheli-e ÁFA, vagy egyéb adó. Ha igen, nagyon gyorsan meg kellene szüntetni. Vannak-e könyvtárakban, könyvesboltokban olyan kiemelt helyek, ahol a szülők, gyerekek kézbe vehetik a kiadványokat? Én a megelőzést tartom fontosnak, inkább ez folyjon a csapból is, mint a már bekövetkezett események emeljék a napilapok olvasóinak a számát, vagy a nézettséget.
OFOE | 2014. augusztus 30.
Kszönjük, Csilla! Itt érhető el az említett útmutató:

http://www.kormany.hu/download/b/52/00000/gyermek bántalmazásának felismerésére és megszüntetésére irányuló egységes elvek és módszertan.pdf
csilla | 2014. augusztus 29.
A gyermek bántalmazásának felismerésére és megszüntetésére irányuló egységes elvek és módszertan.pdf (1.3 MB)
János | 2014. augusztus 29.
Kedves Júlia!

Ilyen és ehhez hasonló, már kész anyagokra gondoltam, mint a fehérnemű szabály. Ezeket kellene a hozzáértőknek, készítőinek "leporolni" és gyakorlatiasabbá tenni a megelőzés érdekében. A gyakorlatiasság alatt azt értem, hogy a szülők és a gyerekek értsék is a szavak mögött lévő tartalmat és tudatosan, rutinszerűen tartsák, illetve tartassák be a szabályokat. Legyenek kidolgozott rutinkérdések is a jelek felderítésére, hogyan lehet egy kisgyerektől ügyesen, tapintatosan információt szerezni arról, hogy aki vigyázott rá, betartotta-e a megbeszélt szabályokat. A legtöbb esetben, ha jól értelmeztem, kifejezetten kedveskedéssel indul a később durva erőszakká fajuló abúzus. A foltos/koszos bugyi már egy következő/későbbi fokozat, ha a gyerek erről sem beszél, itt már a megfélemlítés is működhet...
OFOE | 2014. augusztus 29.
Azt hiszem, János, hogy senki sem kételkedik, csak a tennivalók nem világosak. A Család gyermek ifjúság témához kapcsolódó írása a megelőzésről szól: A „fehérnemű szabály”- tanítsuk meg a gyerekeknek, hogyan védhetik meg magukat a szexuális visszaélésektől (http://www.csagyi.hu/jo-gyakorlatok/nemzetkozi/item/1023-a--fehernemu-szabaly--tanitsuk-meg-a-gyerekeknek-hogyan-vedhetik-meg-magukat-a-szexualis-visszaelesektol)
János | 2014. augusztus 28. | nmsjan[kukac]freemail[pont]hu
Ha valakinek még kétségei lennének:
http://hvg.hu/itthon/20140828_9_eves_kisfiut_eroszakoltak_meg_Szekszard
János | 2014. augusztus 28. | nmsjan[kukac]freemail[pont]hu
Kedves Júlia!
A tett halála a gondolat... :) Félre téve inden pikírt megjegyzést, gondoljunk azokra, akik esetleg éppen tegnap este sem aludhattak nyugodtan. Szerintem is jó, ha van egy szakmai kör, és nem feltétlenül ugyanarról a szakterületről. Azért írtam email-ben, hogy keressünk több területről olyan szakembereket, akik a tevékenységük során hasonló feladatokat végeznek, vagy folytatnak kutatómunkát és már vannak szinte azonnal hasznosítható anyagaik, javaslataik. A feladat szerintem ökomenikus és pártsemleges, kifejezetten káros lenne, ha a kérdés politikai csatározásokká silányulna. Nem kellene az ötleteket azonnal rázúdítani az oktatásügy irányítóira, egyelőre annyi is elegendő, ha tudnak róla, hogy az elmúlt hetekben történt eseményekre rámozdult néhány értő-érző szakember annak érdekében, hogy kimenekítsünk védtelen, kiszolgáltatott emberkéket megbízhatatlan (gaz)emberek karmaiból. Én 10-12 szakember szakmai fórumára gondolnék, a nagyobb létszám - természeténél fogva - lassabb munkatempót feltételez, de ha minden szakterület létrehozza a saját, 5-6 főből álló csoportját az már 50-60 ember, tehát Anoni Mara hirtelen nagyon kooly szövetségeseket tudhat maga mellett... Azt is nagyon jónak tartanám, ha továbbra is ők maradnának a középpontban és elfogadnák a segítséget és nem azt éreznék, hogy őket félrenyomva, kutatásaik, kezdeményezésük eredményeit mások fölözik le (ez a tudományos életben sajnos nem ritka, bár itt szó nincs ilyenről). Ők nagyot alkottak a honlapjukkal, ami talán kis lépés a kérdéskörrel kapcsolatban, de nagy lépés (az idézet folytatását mindenki ismeri)... Én messze lakom Budapesttől, de ígérem, megtalálom az alkalmat és formát, hogy ne csak "fiók-anarchistaként" vegyek részt a fórum munkájában. Nem vagyok szakember, de aktív szülőként bizonyára lesznek hasznosítható javaslataim.
Juli | 2014. augusztus 27.
Kedves János! Már egy szakmai körrel gondolkodunk egy ideje valami nyilvános fórumról a témában. Ha össze tudjuk hozni, számítunk majd Magára is. Köszönöm a válaszát.
János | 2014. augusztus 27. | nmsjan[kukac]freemail[pont]hu
Kedves Júlia!
Természetesen van ötletem, és így utólag is hálás vagyok a szüleimnek, volt tanáraimnak, rokonaimnak, ismerőseimnek, hogy személyes érintettség nélkül, objektíven vagyok képes a kérdéskörrel foglalkozni. Nem gondolom, hogy drasztikus lépésekkel, már az idei tanévnyitón, igazgatói beszédben kellene nekirontani a szülőknek, gyerekeknek, vagy az első dolgozatnak arról kellene szólnia, hogy kit, és ki simogatott meg "ott lent" a nyári szünetben. Megítélésem szerint azonban az elmúlt néhány hét eseményei olyan helyzetet teremtettek, amelyre építve - nagyobb társadalmi hiszti nélkül - komolyabb eredmények reményében lehet és kell továbblépni. A cél mindenképpen az, hogy egyetlen kisgyermek se vergődjön élete végéig a sérelmére elkövetett bűnök miatt, de éppen erre tekintettel a szakszerű megközelítést is rendkívül fontosnak tartom. Beláthatatlan következményei lennének, ha a molesztáló figyelmét hívnánk fel arra, hogy szorul körülötte a hurok, ő pedig a "bizonyítékok eltüntetésére" fókuszálna... Enyhébb esetben is családok zárnának össze azonnal, mondván, hogy a gyerek majd kinövi, mint a többiek (nem növi ki!). A gazdasági érdek mindent felülír, hiszen börtönből annyi bevétel, megélhetéshez szükséges jövedelem sem érkezik, mint az igen kevéske közmunkából. Nincs kidolgozott "projektem" a témával kapcsolatban, de szívesen megosztom a gondolataimat bárkivel. Az ötlethalmaz mellé megoldási javaslataim is vannak, bár nem vagyok bűnmegelőzési, ifjúság-, vagy családvédelmi szakember. Megjegyzem, nem is lesz komolyabb eredmény, ha az előbb említett szakmai körön belül folyik csak - bármilyen magas szintű - eszmecsere, konkrét lépések nélkül. Szakszerű előkészítés nélkül az óvodák, iskolák is úgy érezhetnék, hogy már ez is az ő nyakukba zúdul, nem elég gondjuk-bajuk van? Pedig éppenséggel az is előfordulhat, hogy pont az ezen a területen végzett tevékenységük eredményeként lenne lényegesen kevesebb problémájuk. Bevezetőként ennyit gondoltam, és természetesen küldöm az email címemet is.
OFOE | 2014. augusztus 26.
Kedves János! Nagyon súlyos és lényeges gondolatokat tartalmaz a hozzászólása, továbbítani is szeretnénk a honlap működtetőihez, akiket személyesen nem ismerünk. De úgy véljük, feltétlenül lépni kellene az ügyben azon túl, hogy időnként szó esik a dologról. Ha van valami ötlete a továbblépés hogyanjára, kérjük írja meg. De a legjobb az lenne, ha személyesen is tudnánk véleményt cserélni legalább elektronikusan. Tegye meg, hogy felveszi a kapcsolatot velünk az osztalyfonokok@gmail.com e-mail címen. Köszönettel Szekszárdi Júlia az OFOE elnöke
János | 2014. augusztus 26.
A beszeljrola.hu honlapon elképesztően borzalmas történetek olvashatóak. Kétség nem fér hozzá, hogy igazak és talán még borzalmasabbak lennének, ha a természet nem gondoskodik az elfojtás technikai lehetőségeiről. A fizikai, lelki megpróbáltatások láthatóan feldogozhatatlanok, legenyhébb esetben is migrénes fejfájások velejárói évtizedek múltán is. Megdöbbentő, hogy gyakorlatilag nincs kivételezett társadalmi réteg, az alkoholista munkanélkülitől a nőgyógyászig mindenféle elkövető megtalálható a gyomorforgató történetekben. Komoly kockázatot vállal az, aki gyermeke felügyeletét - akár rövid időre is - másra bízza, legyen az serdületlen unokatestvér, nagybácsi, nagyapa, edző, táborvezető pedagógus, mostohaapa vagy sok esetben éppen a vér szerinti apa (!????). Nem kell felfújni a dolgokat és mindenkiben a potenciális elkövetőt látni? De igen, a történeteket olvasva nem lehetnek holt időszakok, a bántalmazások naponta újratermelődnek, nem elég 5-10 évenként kampányszerűen foglalkozni a témával és legyinteni, hogy már megint, a vízcsapból is az abúzus folyik. A pedagógus súlyos következményektől mentheti meg a tanítványait, ha a legkisebb jelre is felfigyel és már a fenék simogatás miatt is zeng az egész intézmény. Ha szőnyeg alá söpri a történteket, a pubertás kor velejárójának tekinti pl. a "tapizást", azokban a lányokban kelt bűntudatot, akik ezt nem hajlandóak eltűrni. A fiúkat ugyanakkor megerősíti abban, hogy nekik ehhez természet adta joguk van, nincs abban sem kivetnivaló, ha a rájuk bízott kistestvéren, unokahúgon, osztálytárson gyakorolnak. Felnőtt korban, esetleg mostohaapaként pedig már nincs is lelkiismeretfurdalásuk, bár a fenyegetés - arra az esetre, ha a bántalmazott kikotyogná a megaláztatását - rendszerint nem marad el. Ne csináljunk bolhából elefántot? Hát elefántból se csináljunk bolhát! Jussunk csak el nagyon gyorsan a társadalom elé tárástól a büntethetőségig, nevezzük át a szőnyeg alá söprést bűnpártolásnak, tiltsák el az igazgatót örökre a pályától, ha nem lép azonnal akár a hittan tanárral szemben is! Mi jogon segédkezik bárki olyan ügyek eltussolásában, amelyek testileg, lelkileg örökre megnyomorítanak kiszolgáltatott helyzetben lévő emberkéket??? Nem vagyok abban biztos, hogy sokat segít bárkin is, ha beszél a vele történtekről, sőt, inkább azt érzékelem, hogy inkább felzaklatják a visszaemlékezőket az átélt borzalmak. Mindenképpen a megelőzésre kell helyezni a hangsúlyt, az erre szakosodott szervezetek nem intézhetik el kézlegyintéssel a dolgot, hogy nem állhatnak állandóan a védelemre szoruló gyermek mellett. Az iskolának kiemelt feladata kell, hogy legyen - az igazgató megkerülhetetlen felelőssége mellett - a megelőzésben való részvétel. Több időt töltenek el naponta a gyerekek a pedagógusokkal, mint saját szüleikkel, akik nem is rendelkeznek azon pedagógiai ismeretekkel, módszerekkel amelyekkel ezeket a problémákat kezelni lehet. Véleményem szerint hasznos lenne, ha a honlap üzemeltetői létrehoznának egy olyan - szülőknek, pedagógusoknak szóló - alfejezetet is, amelyben szakértők tennének ajánlásokat arra vonatkozóan, hogy a történeteket miként tudják hasznosítani saját gyermekeik, tanítványaik körében. Én biztosan nem ültetném még a nagyobb gyerekeimet sem a számítógép elé, hogy olvassák el a honlapon szereplő borzalmas történetek. Elsőre nem kaparnám ki a szemét, vagy tépném le a nemi szervét a buksit simogató pedagógusnak, de másodjára már arra gondolnék, hogy az abúzusok többsége tulajdonképpen kitüntetett figyelmességgel, kedvességgel indul, és nem fojtanám borba a felháborodásomat, elkeseredésemet... Jól érzékelhetően két nagyobb csoport a legveszélyeztetettebb, a kicsi, az óvódás, kisiskolás, aki még fel sem fogja, hogy mi történik vele, sőt még jól is esik neki a dédelgetés, simogatás, különösen szeretethiányos környezetben. A másik nagyobb csoport a nőiesedő, nagyobbacska lányoké, akikre már egyértelműen prédaként tekintenek a tesztoszteron túltengésben "szenvedők". Ezekre tessék nagyon figyelni az iskolában is, ők akkor sem maradhatnak felügyelet nélkül, ha kevés a tanár! Tűrhetetlen és megbocsájthatatlan, hogy embereket, amíg élnek rémálmok gyötörnek, ugyanakkor a bántalmazók háborítatlanul élnek, járnak ma is közöttünk, mert sem az ügyész, sem a rendőr, sem a pedagógus nem érzi a felelősségét a bűnmegelőzésben.
 Sajtófigyelő    Összes hír »
2020.03.31.
Húsz oktatási és civil szervezet kéri az új alaptanterv bevezetésének halasztását
Több mint húsz szakszervezet és közoktatásban aktív civil szervezet írta alá azt a nyílt levelet, amely az új NAT halasztása mellett azt is kéri, hogy legyen szava az érintetteknek az éretts...
(Forrás: hvg.hu)
--
2020.03.31.
NAT-hatás: látatlanban kell tankönyvet rendelni
Úgy kell megrendelniük az idén szeptemberben bevezetésre kerülő új Nemzeti alaptantervhez (NAT) illeszkedő tankönyveket az iskoláknak, hogy azok még el sem készültek – derült ki a Könyvt...
(Forrás: Népszava)
--
2020.03.31.
Tantárgyak az iskolában? Ugyan, felejtsük el!
Nem fognak teljesen megszűnni a hagyományos tantárgyak a finn iskolákban sem, de egyre nagyobb teret kap a témaközpontú, gyakorlati helyzetekhez alkalmazkodó oktatás. A finn reformerek szerint...
(Forrás: index)
--
2020.03.31.
Szülői Hang: vonják vissza a hatévesek beiskolázásának új rendszerét
A Szülői Hang Közösség felmérést végzett az iskolaérettség elbírálásának új rendszeréről az érintett szülőkkel, az adatokkal pedig a szakmai egyeztetésekhez szeretnének hozzájá...
(Forrás: hvg.hu)
--
2020.03.31.
Az egész ország rákattant, de nem távoktatás, ami most zajlik. Hogy mi ezzel a baj?
Bár több intézmény évek, sőt évtizedek óta kísérletezik az oktatás bizonyos elemeinek virtualizálásával, az országban most zajló hirtelen átállásra senki nem volt felkészülve. A Szegedi...
(Forrás: hvg.hu)
--
2020.03.31.
Jelentés a perifériáról: „A szülők és a pedagógusok viszik a hátukon a rendszert”
Németh Katalinnal, a Pécsi József Nádor Gimnázium és Szakképző Iskola igazgatójával beszélgettünk arról, hogy milyen problémákba ütközhet a digitális távoktatás egy hátrányos helyzet...
(Forrás: Pécs ma)
--
2020.03.28.
Távoktatás? Nem most van a nagydolgozatok íratásának ideje
„A kényszer szülte átállás a digitális távoktatásra nálunk most aránylag gyorsan megtörtént” – mondta a HVG-nek Ignácz István, Európa első roma nemzetiségű középiskolája, a...
(Forrás: hvg.hu)
--
2020.03.28.
Pörög a távoktatás: mi lesz az évvégi jegyekkel?
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma tájékoztatása szerint a számonkérések módja lehet például beadandó dolgozat, prezentáció vagy videós beszámoló, de használhatnak valamilyen teszt...
(Forrás: eduline)
--
2020.03.28.
Májustól vakáció, augusztustól új tanév - a Pedagógus Kar ötlete
Észrevételei vannak a digitális átállással kapcsolatban a Nemzeti Pedagógus Karnak. Pontos napirendet és a tananyag mérséklését javasolja a Nemzeti Pedagógus Kar a digitális távoktatásban...
(Forrás: Infostart)
Utolsó üzenetek:
  OFOE

Kedves Doroginé Kiss Ildikó!
A Kjt. 24. § (1) bekezdése szerint "Ha a közalkalmazott munkaköre
ellátása mellett a munkáltató rendelkezése alapján átmenetileg más
munkakörébe tartozó feladatokat is ellát, s ezáltal jelentős
többletmunkát végez, illetményén felül a végzett munkával arányos
külön díjazás (helyettesítési díj) is megilleti." A helyettesítési díj
mértékét jogszabály nem határozza meg, csak azt, hogy a végzett
munkával arányosnak kell lennie. Az a javaslatom, hogy a fenti
rendelkezésre hivatkozva kérje, hogy részére az Mt. 139. §-ában
meghatározott óradíj legalább 50 százalékának megfelelő helyettesítési
díjat állapítsanak meg. Ha ezt a munkáltató megtagadja, munkaügyi per
indítható. (A választ a PDSZ jogi szakértőjétől kaptuk.)

--
  Szilágyi István

Tisztel Címzett!
Nagyon szépen köszönöm a szakszerű és megnyugtató válaszát.
Tisztelettel: Szilágyi István.

--
  OFOE

Kedves Szilágyi István! Pedagógus-munkakörben a köznevelési törvény 64. § (2a) bekezdése
alapján az évi 25 munkanap pótszabadság nem adható, hanem jár. A
pótszabadságból a 326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet 30. § (2)
bekezdése alapján
a) továbbképzés, foglalkoztatást elősegítő képzés,
b) a nevelési-oktatási intézmény tevékenységi körébe tartozó nevelés,
oktatás, a pedagógiai szakszolgálati intézmény tevékenységi körébe
tartozó pedagógiai szakszolgálati tevékenység,
c) ha a pedagógus szabadságát részben vagy egészben a szorgalmi
időben, óvodapedagógus esetében - a június 1-jétől augusztus 31-éig
tartó időszak kivételével - a nevelési évben adják ki,
lehet legfeljebb 15 munkanapot igénybe venni. Az tehát nem jogszerű,
ha nem a fenti indokok valamelyike miatt, hanem úgymond, időarányosan
vesz le a pótszabadságból napokat a munkáltató. Javaslom, hogy ezt az
intézkedést ne fogadja el, hanem ragaszkodjon a pótszabadság
kiadásához. A felmentési időnek abban a felében, amikor munkavégzésre
kötelezhető, ki kell adni az időarányos szabadságot. Ha a szabadság
kiadására nincs mód, azt a jogviszony megszűnése esetén - az Mt. 125.
§-a szerint - pénzben kell megváltani. (A válszt a PDSZ jogi szakértőjétől kaptuk.)

--
  OFOE

Kedves Harmat Krisztina! Jogszerűnek jogszerű, mivel a munkaidő kötött és kötetlen munkaidőből
áll, csak éppen nem nevezhető etikusnak. Úgy lehet kivédeni, hogy a munkavállaló is kivehet az Mt. 122. § (2) bekezdése alapján hét munkanap szabadságot akkor, amikor akar, csak előtte 15 nappal be kell ezt jelenteni. (A válasz a PDSZ szakértőjétől érkezett.)

--
  Harmat Krisztina

Kedves OFOE!
Szeretném kérdezni, hogy jogszerű-e szorgalmi időben, tanítási (hétköznap) napon szabadságot elrendelni a pedagógus számára akkor, amikor annak nincs sem tanítási órája órarend szerint, sem más feladata a neveléssel-oktatással le nem kötött munkaidejében?
Köszönettel:
Harmat Krisztina

--
  Szilágyi István

Azt szeretném megkérdezni, hogy pedagógus munkakörben a 25nap pótszabadság jár, vagy adható? Nyugdíjazás előtt a munkáltató az időarányosan járó 18 nappótszabadságomból 11 napot igénybe vett a tanév zavartalan befejezése érdekében, amihez ugyan joga van, de én úgy gondolom, hogy mivel a felmentési időben nem került kiadásra az időarányos szabadság, azt a munkáltatónak pénzben kell megváltani. Sajnos nem igy történt. Kérdezem, hogy helyesen járt el a munkáltató? Várom megtisztelő válaszát!
Tisztelettel: Szilágyi István.

--
  Doroginé Kiss Ildikó

Tisztelt Egyesület!
Nyelvtanárként 2019 szeptember közepétől december 20-ig (téli szünet kezdete) az én tanulócsoportomat összevontam az említett idő alatt táppénzen levő kolléganőm csoportjával heti 3 órában. Ez összesen 3 osztályt érintett, ami heti heti 9 összevont órát jelentett. Mikor rákérdeztem, hogy ezért jár-e túlóra íj vagy valami plusz bér, azt a választ kaptam, hogy nem mert az összevont órákért semmi sem jár. Ráadásul ugyanígy több mint három hónapot már a tavalyi évben is helyettesítettem ugyan így. Kérdésem, valóban nem jár az összevont órák után túlóra? Mit mond erről a jogszabály?
Üdvözlettel: Doroginé Kiss Ildikó, tanár

--
  OFOE

Kedves Láng Róbert! Ime a szabály
Mt. 123. § (1) A szabadságot esedékességének évében kell kiadni.

(2) A szabadságot, ha a munkaviszony október elsején vagy azt követően kezdődött, a munkáltató az esedékességet követő év március 31-ig adhatja ki.

(3) A szabadságot, ha a munkavállaló oldalán felmerült ok miatt nem lehetett az (1) bekezdésben meghatározottak szerint kiadni, az ok megszűnésétől számított hatvan napon belül ki kell adni.

(4) Az esedékesség évében kell kiadottnak tekinteni a szabadságot, ha igénybevétele az esedékesség évében megkezdődik és a szabadság következő évben kiadott része nem haladja meg az öt munkanapot.

(A választ Nagy Erzsébettől, a PDSZ szakértőjétől kaptuk.)

--
  OFOE

Kedves Gyimesi Krisztina! A PDSZ szakértőjétől, Nagy Erzsébettől kaptuk a következő választ:
1. A Kjt. 23/B. § -a adott mint lehetőség:
(1) A teljes munkaidőben foglalkoztatott közalkalmazott írásbeli
kérelmére a munkáltató köteles a kinevezésben heti húszórás
részmunkaidőt kikötni, ha a közalkalmazott a kérelem benyújtásakor az
Mt. 128. §-ában foglalt fizetés nélküli szabadságot vesz igénybe.
(2) A munkáltató a közalkalmazottnak a munkaidő egyenlőtlen
beosztására vonatkozó kérelmét csak abban az esetben tagadhatja meg,
ha az számára lényegesen nagyobb munkaszervezési terhet jelentene. A
munkáltató köteles írásban megindokolni a kérelem megtagadását.
(3) A részmunkaidő kikötése
a) a fizetés nélküli szabadság megszűnését követő naptól,
b) ha a közalkalmazott betegsége vagy a személyét érintő más
elháríthatatlan akadály esetén az akadályoztatás megszűnésétől
számított harminc napon belül ki kell adni rendes szabadságát, a
szabadság leteltét követő naptól hatályos.
A b) pontban foglaltak alkalmazása esetén - a felek eltérő
megállapodása hiányában - a rendes szabadság kiadását a fizetés
nélküli szabadság lejártát követő első munkanapon meg kell kezdeni.
Eltérő megállapodás esetén a rendes szabadság kiadását a fizetés
nélküli szabadság lejártát követő harminc napon belül meg kell
kezdeni.
(4) A kérelmet az (1) bekezdés szerinti fizetés nélküli szabadság
igénybevételének megszűnése előtt legalább hatvan nappal kell a
munkáltatóval közölni. A kérelemben a közalkalmazott köteles
tájékoztatni a munkáltatót
a) a fizetés nélküli szabadság igénybevételére jogosító gyermeke
harmadik életéve betöltésének időpontjáról, továbbá
b) ha egyenlőtlen munkaidő-beosztásban kíván dolgozni, a
munkaidő-beosztásra vonatkozó javaslatáról.
(5) A (4) bekezdésben foglaltaktól eltérően a nevelési-oktatási
intézményben pedagógus munkakörben foglalkoztatottak esetében a
kérelmet a fizetés nélküli szabadság tartama alatt, a tanév szorgalmi
időszakának befejezését, illetve az első félév befejezését megelőző
hatvan nappal korábban kell a munkáltatóval közölni.
(6) A (3) bekezdés szerinti időponttól a közalkalmazotti jogviszony
alapján közvetlenül vagy közvetve nyújtott pénzbeli vagy természetbeni
juttatás tekintetében e törvény erejénél fogva az időarányosság elve
alkalmazandó, ha a juttatásra való jogosultság a munkaidő mértékével
összefügg.
(7) Az (1) bekezdés szerinti kérelem alapján kikötött részmunkaidőben
a munkáltató a közalkalmazottat
a) a kérelem szerinti időpontig, de
b) legfeljebb a gyermek négyéves koráig, három vagy több gyermeket
nevelő közalkalmazott esetén a gyermek hatéves koráig
köteles foglalkoztatni. Ezt követően a közalkalmazott munkaidejét a
kérelem benyújtása előtti mérték szerint kell megállapítani.
(8) Az (1)-(7) bekezdés nem alkalmazható a vezetői megbízású
közalkalmazott tekintetében.
Ekkor a kötött munkaidő a részmunkaidő 80%-a lesz, pl. félállás esetén
heti 20 óra, és a neveléssel-oktatással lekötött munkaidő is a
csökkentett munkaidő 55-65 százaléka. (félállásnál heti 11-13 óra). A
szabadság ugyanannyi marad, csak a távolléti díj, ami a szabadság
idejére jár, az időarányos illetmény alapján lesz megállapítva.
Sajnos a köznevelési törvény szerint nincs már külön napközis
munkakör, ezért azt is tanító szakképzettséggel kell ellátni alsó
tagozaton. Maradnak olyan egyéb foglalkozások, amelyek nem
végzettséghez kötöttek: szakkörök, tehetséggondozó, tanórán kívüli
foglalkozás, tanórán kívüli programok szervezése, lebonyolítása.

--
  OFOE

Tisztelt Szodrai Csilla! A szakképzési törvény 127 § 6 szerint annak, aki már alkalmazott, mindenképp ki kell fizetni, aki új, annak megállapodás esetén:
A munkáltatói jogkör gyakorlója a szakképző intézmény alkalmazottjával megállapodhat a szakképző intézményben eltöltött legalább tizenötéves munkaviszony esetére jubileumi jutalom biztosításában. Az Nkt. e törvény hatálybalépését megelőző napon hatályos rendelkezései szerinti szakgimnázium, illetve szakközépiskola alkalmazottja esetében az ilyen megállapodás a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény szerinti feltételekkel kötelező azzal, hogy a jubileumi jutalomra jogosító időszakban a közalkalmazotti jogviszony és a szakképző intézménnyel fennálló munkaviszony időtartamát egybe kell számítani. (A választ Juhász Ágnes adta meg.)

--
Üzenő Kommentek   RSS
Utolsó 10 hozzászólás:

[Trencsényi Laci:] Nóri, újabb terminológiai vita köztünk. Ha elfogadod a tehetséggondozás és felzárkóztatás dichotómiáját (ahogyan az oktatáspolitika és a rosszul szocializált pedagóguselit gondolja), akkor elfogadod a szelekciós funkciót. Vagyis: Van, akinek tehetséggondozás jár (a konfidens […]
Az arányvesztés béklyójában »

--

[Bea:] Ezt el kellene lesni a színészek képzéséből. Régóta mondom :) Örülök, hogy a hallgatók is igényelnék.
Gondolatok a tanítóképzésről (Egy tanítójelölt naplójából) »

--

[vik:] Az egyetemi szinten valóban addig működhetett jól az "oktatás", amíg a tanárok és diákok "szintje" nem különült el a munkát illetően. Hiszen egyetemnek is azért nevezik (ma már hiába), mert a tanárok és diákok egyetemességén alapult, ahol a munka-tanulás […]
Gondolatok a tanítóképzésről (Egy tanítójelölt naplójából) »

--

[csilla:] nem provokálni szeretnék, de van olyan szakember, aki a gondolataimat olvassa, és tud számomra, olyan elméleti útmutatást adni, hogy hogyan gondozzak egy ma már 15 éves, abuzált, anyaszerepben lévő lánykamaszt! ezek a gyermekek nem kis számban kerülnek be a gyermekvédelmi […]
L. Ritók Nóra: Láthatatlan Magyarország »

--

[csilla:] 2014. márciusában láttam ezt a filmet! Ma a Máltai Szeretet szolgálat működteti! nincs információm róla!https://index.hu/video/2011/08/29/tiszabo_s1e1/ https://index.indavideo.hu/video/Ha_nincs_iskola_elveszett_a_falu_1 Eltelt hét év! Ezen gyermekek, egy része, szavazóképes […]
L. Ritók Nóra: Láthatatlan Magyarország »

--

[csilla:] borderline, hospitalizáció kamaszkorban! ha nem segítünk a családokon, mint ahogy Nóri teszi, 10 év múlva a társadalom gerincét sok-sok településen a ma gyermekei képviselik majd a felnőtt lakosságot! ha kiemeljük őket családjukból és átexportáljuk más településekre, […]
L. Ritók Nóra: Láthatatlan Magyarország »

--

[Csilla:] Még mindig rágom minden szavát!Én ott vagyok, ahol ő nem! szakellátás a gyermekvédelemben, de voltam alapellátásban is! Voltam óvoda vezető is! Drága Ax! kérdeztem tőled! Mi ez? Kaptam rá választ! Látjátok Ti ezt? Láttátok ti ezt!? elviszlek benneteket! nem Nórihoz! máshová! […]
L. Ritók Nóra: Láthatatlan Magyarország »

--

[csilla:] Amikor először tettem javaslatot arra, hogy emeljünk ki gyerekeket családjukból, nem haboztam!Fájt, mert tudtam, benn ragadnak a rendszerben, sejtettem az abúzust! de láttam magam körül a tehetetlen környezetet is : védőnő, óvoda, iskola, aktív és passzív szociális eszközök! […]
L. Ritók Nóra: Láthatatlan Magyarország »

--

[Juli:] Kedves Péter! A "t. szerző" nagyon is jól ismeri a magyar valóságot, a hátrányos helyzetű térségek problémáit. Vajon kit lehet komolyan venni, és kit nem? Arra kérném, hogy mielőtt Ritók Nóráról azt állítja, hogy "íróasztal mögül okítja a kollégáit", […]
L. Ritók Nóra: Láthatatlan Magyarország »

--

[Péter:] „Hatszáz évig nem akartak beilleszkedni, miért pont most akarnának?” „Ugyan már! Ismerek olyanokat, akik ki tudtak emelkedni. A többi miért nem akar?” Ezek a mondatok nem tekinthetők előítéletnek, inkább ténymegállapításnak. Kétségtelen tény, hogy nem kevés azoknak a […]
L. Ritók Nóra: Láthatatlan Magyarország »

--
OFOE (2001–2020) | Rólunk | Dokumentumok | Impresszum | Kapcsolat | RSS | Partnerek