OFOE | Nyomtatóbarát oldal: A Kolibri Színház pályázata budapesti középiskolák részére
2009. december 2.
» Hozzászólások (0)
: Háttér

A Kolibri Színház pályázata budapesti középiskolák részére

2009/2010-es évad

A Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház Budapest Főváros Önkormányzata és a Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet támogatásával az alábbi témakörökben hirdet pályázatot.

1. Ingyenes iskolai előadások

Osztályterem-színházi előadások (9-12. évfolyamosoknak)

Pályázni lehet a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház két osztályterem-színházi előadásának bemutatására.

A Kolibri Színház a Klamm háborúja című előadással 2008-ban indította el osztályterem-színházi projektjét. A program sajátossága, hogy az előadás az iskolában zajlik, a középiskolások saját közegükben szembesülnek az életüket meghatározó problémákkal. Az osztályterem-színházi előadások előnye, hogy minimális technikai igényük miatt gyakorlatilag bármilyen osztályteremben játszhatók, könnyen utaztathatók. Az előadásokat minden alkalommal színházpedagógus és a színészek részvételével színház-pedagógiai program is kíséri, amely segíti az előadás értelmezését, a drámapedagógia eszköztárát használva véleményalkotásra, vitára sarkall.

1.1 Lutz Hübner: Kikatt

Az előadást Scherer Péter rendezte, játssza Pelsőczy Réka és Szanitter Dávid/Mészáros Tamás. A darab fordítója és dramaturgja Kovács Kristóf.

A 2009. március 21-én bemutatott darabról Peer Krisztina írt recenziót:

„Egy földrajzból bukásra álló diák könyörög a jobb jegyért, hogy egyáltalán lehetősége legyen megpróbálni az érettségit. Persze tenni nem tesz érte semmit és családi körülményei folytán nem is tud. Amikor a kissé kiégett, ám lelkesen tanítani, a »tananyagot leadni« próbáló tanárnőt megkörnyékezi, biztosítva számára a tanév hátralevő óráiban a nyugalmat és a tanítás lehetőségét, váratlan fordulat következik. A tanár felháborodva tagadja meg a jobb jegyet (mondván, eddig sem tett a diák semmit azért, hogy a helyzet változzon), elcsattan egy pofon, majd még egy, aztán Stöhr tanárnő a földre zuhan. Szólhatna, de nem szól. Ordíthatna »segítséget«, de nem ordít. Helyette eltűnik egy időre a színről, majd amikor monoklisan újult erővel visszatér, segítségét ajánlja fel. Félelemből, tehetetlenségből, hatalomvágyból, elkötelezettségből.

Most ő diktál. Az ő szabályai szerint kell játszani. A diák kezdetben szorong (hisz nincs az az isten, hogy nem derül ki, ami történt), majd visszatér belé az a magabiztosság, aminek rövid ideig ugyan, de híján volt. Stöhr felajánlja a lusta diáknak, hogy korrepetálja egy kávézóban minden délután. Ez már-már túlmegy a tanár-diák legális kapcsolaton, titkos segítő viszony, ami már-már a vonzalomba hajlik. A háttérben időnként megjelenő agresszor apa és tehetetlen anya még inkább a segítőt hívja elő a tanárnőből, aki a felmutatott semmire mégis megadja a hármast. A diák meg nem érti. Ambivalens ez az öröm, és végül az előre elrendelt úton haladva tragédiába fullad.”

Tovább…

1.2 Monoblock: Helló náci

A Helló náci témája, a rasszizmus, már túlmutat az iskola világán, ugyanakkor sajnos egyre inkább fontos és feldolgozandó problémává válik.

Ez a – talán témája miatt – gondosan eltitkolt nevű szerző által jegyzett német egyfelvonásos egy őrizetes-cellában játszódik, a szereplők: egy rendőr és két őrizetes, egy lengyel vendégmunkás és egy fiatalkorú neonáci. A cellában jut idejük kiveszekedni, illetve megértetni magukat egymással – ám mire ez utóbbival végeznének, már jön a rendőrség, hogy vigye őket tovább.

A rasszizmusról szóló művészeti alkotások, megnyilvánulások egyik legkomolyabb rákfenéje az általánosítás: az „idegen szép”, az „idegen ártatlan” klisék már-már elkerülhetetlen felbukkanása. Ez a darab azzal emelkedik az átlag fölé, hogy nem kívánja sem eleve felmenteni a rasszizmus áldozatát, sem diabolizálni a rasszistát. Inkább kérdéseket vet fel, mintsem állít – és ezáltal rendkívül élesen és főleg érthetően, sőt: megérthetően fogalmaz ebben az elvben világos, a gyakorlatban azonban sokszor rendkívül bonyolult kérdéskörben.

Az előadást Tóth József rendezi, Mészáros Tamás, Ruszina Szabolcs és Szanitter Dávid játssza. A darab fordítója és dramaturgja Kovács Kristóf. Bemutató: 2010. január 16.

A program megvalósítása: 2010. február-május. A programot a Mérei Ferenc Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet támogatja.

2. Kedvezményes árú színházjegyek az agresszió témaköréhez köthető előadásokra

2.1 Simon Stephens: Kócsag

A tizenéves Scott és társai céltalan agresszivitással tengetik életüket egy külvárosi, bűzös csatorna mellett. Egyik félelemben tartott áldozatuk, Billy, megpróbál kiszakadni ebből a brutális és bűnös közegből, de szüleire nem számíthat, egyedül egy lány, Adele barátsága erősíti őt lehetetlennek látszó terve megvalósításában. „Tudod, mit szeretnék a legjobban a világon? Hogy rendbe jöjjön minden.”

Az előadáshoz feldolgozó segédanyagot biztosítunk.

2.2 Chimo: Lila története (16 éven felülieknek!)

A Lila története kézirata 1996-ban jutott el egy párizsi kiadóhoz. Az egyes szám első személyben fogalmazott visszaemlékezés egy magát Chimónak nevező, arab származású tinédzser szemén át mutatja be a tizenhat éves Lila tragédiáját. A szókimondó nyelvezetű szöveg sokkoló őszinteséggel festi le azt a brutális külvárosi közeget, amelyben a tinédzser lányok prostitualizálódása, csoportos megerőszakolása mindennapos jelenség. A máig ismeretlen szerző könyvének sikerét jelzi, hogy több nyugat-európai országban is díjnyertes színházi adaptáció készült belőle.

Az előadáshoz feldolgozó foglalkozást biztosítunk.

Vidovszky György rendező különleges produkciókat készít diákszínjátszóival. A Kócsag és a Lila története főszereplői a legfiatalabb színésznemzedék tagjai.

A program megvalósítása: 2010. február-május. A programot Budapest Főváros Önkormányzata támogatja.

--

A pályázatról

Az előadásokról a Kolibri Színház honlapján tájékozódhat.

Pályázni a mellékelt adatlap kitöltésével 2010. január 20-ig lehet, a nyertesek értesítése és az előadások szervezése folyamatos.

Egy intézmény több pályázatot is benyújthat, minden pályázati ponthoz külön adatlap kitöltését kérjük.

A pályázat elbírálásánál előnyt élveznek:

A pályázatokat postai vagy elektronikus úton tudjuk fogadni az alábbi címeken:
Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház, 1061 Budapest, Jókai tér 10.
kolibri[kukac]szinhaz[pont]hu, vegvarivik[kukac]gmail[pont]com.

További információ: Végvári Viktória, 332-25-85, vegvarivik[kukac]gmail[pont]com.