Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
2014.03.27.
Orbán: Tartalmi újítás kell az oktatásban
Bár a jó oktatásügyhöz szükséges keretet megalkották, tartalmi újításokra van szükség a nemzetközi felmérések szerint romló eredmények miatt.
(Forrás: Origo)
 
2014.03.27.
Campus Hungary: 15 százalékkal emelkedik az ösztöndíj
"Hogy Európa egyik meghatározó nemzete legyünk, nem az ipar és az ásványkincsek adottak, hanem a tudományban rejlő erő. Ezt kívánjuk kihasználni a Campus Hungary-programmal" - mondta el Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes.
(Forrás: Edupress)
 
2014.03.27.
Gyengül az oktatási rendszerünk teljesítménye
Ha megnézem, hogy mi történik nap, mint nap az oktatásban, és milyen eredményeséggel végezzük a munkánkat, akkor nem tudok jó hírekről beszámolni - mondta Orbán Viktor .
(Forrás: Világgazdaság online)
 
2014.03.27.
Még diplomájuk sincs, de már milliókat kerestek egy jó ötlettel
Van, aki 14 évesen alapította a cégét, más az egyetem mellett futtatta fel vállalkozását - három olyan fiatal vállalkozó történetét mutatjuk be, akik még azelőtt befutottak, hogy diplomát szereztek volna.
(Forrás: Eduline)
 
2014.03.27.
Döbbenetes felfedezés az autizmus terén
A CDC adatai azt is megmutatták, hogy a gyermekek többségénél négyévesen vagy annál is idősebb korban állapítják meg az autizmust. A CDC szerint azonban a rendellenességet sokkal korábban is fel lehet ismerni – többek között abból, hogy a nyelvi és mozgási képességek fejlődésében már kisgyermekkorban lényeges lemaradás tapasztalható.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.03.26.
Az énerősítés és az önmegvalósítás
„Ellentmondásnak tűnik, hogy segítő vagyok, mások támogatása a hivatásom, mégis azt állítom, hogy minden ember csak önmagán képes segíteni. Számomra ez mégsem ellentmondás. Úgy hiszem, mindenki önmagához ért a legjobban.” (Győrik Edit
(Forrás: Taní-tani)
 
2014.03.26.
Hátrányban a balkezesek
Egy brit parlamenti képviselő nemrégiben a balkezes gyerekek speciális fejlesztése érdekében írt levelet az oktatásügyi miniszternek. Sir Peter Luff, aki maga is balkezes, arra hívja fel a figyelmet, hogy a tanárok gyakran elmulasztják a balkezes diákok fejlesztését, így azok hátrányba kerülnek jobbkezes társaikhoz képest.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2014.03.26.
Tanuló testnevelő tanárok
Az országban az elsők között Jánossomorján indult el a testnevelő tanárok továbbképzése, ahol huszonnyolc helyi és környékbeli pedagógus ült újra iskolapadba.
(Forrás: Edupress)
 
2014.03.26.
Komoly hátrányban az európai oktatás
Európa vesztésre áll az oktatási versenyben Amerikával, Kínával és Indiával szemben - állapítja meg frissen nyilvánosságra hozott jelentésében az OECD.
(Forrás: Edupress)
 
2014.03.26.
Új határidőt kaptak a minősítésre jelentkező pedagógusok
Március 31-e helyett április 30-ig jelentkezhetnek a 2015-ös minősítési eljárásra azok a pedagógusok, akiknek legalább nyolc év szakmai gyakorlatuk és szakvizsgájuk van, vagy szakvizsgát nem tettek, de több mint harmincéves szakmai gyakorlatot szereztek.
(Forrás: Eduline)
 
2014.03.26.
Fogyatékos diákokat kellett megbuktatni Hoffmannék újítása miatt
Az egész nyolcadik évfolyammal osztályt ismételtet a XII. kerületi Fekete István Általános Iskola, mert az Emberi Erőforrások Minisztériuma az utolsó pillanatban közölte, hogy a fogyatékossággal élő diákokat nevelő intézményekben megszűnik a 9. és a 10. osztály
(Forrás: Eduline)
 
2014.03.26.
Az egy kaptafára húzás veszélyes
Dr. Ozsváth Judit, a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem Pszichológia és Neveléstudományok Karának adjunktusa gyökeres változásokban, a tananyag számottevő szűkítésében és az osztálylétszámok csökkentésében látja a személyközpontú iskolai nevelés lehetőségét.
(Forrás: Új Katedra online)
 
2014.03.25.
Pécsi tanárok perelték be a Kliket
Havonta átlagosan 20 ezer forinttól esnek el azok a pécsi tanárok, akikkel főiskolai végzettségért járó bért írattak alá, holott a fizetésüket egyetemi végzettség alapján kellett volna megállapítani. A pécsi általános iskolai tanárok ezért pert indítottak a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ ellen – írja a Blikk.
(Forrás: Index)
 
2014.03.25.
Felkészülni, vigyázz, GEOMATECH!
Új típusú tanulmányi versenyt indít a GEOMATECH országos, közoktatási projekt. Az április 1-jén induló vetélkedő az általános és középiskolások korosztályát célozza meg. A szervezők egy olyan tanulmányi versenyt kívánnak meghonosítani Magyarországon, amely a diákok tantárgyi tudása mellett egyszerre fejleszti kommunikációs készségeiket, együttműködési kompetenciáikat, ezáltal szociális készségeiket is.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2014.03.25.
Balog még nem döntött, hogy létrejön-e Magyarország legnagyobb egyeteme
Az emberi erőforrások minisztere a vonatkozó dokumentumok beérkezése után dönt a Debreceni Egyetem és a Károly Róbert Főiskola integrációjáról. A DE 30 ezer és a gyöngyösi főiskola 6 ezer hallgatójával az integráció után Magyarország legnagyobb egyeteme jön létre.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.03.25.
A felzárkóztatás szimplán kamu
Kovács Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár február 26-án, két nappal a nyíregyházi bíróság azon döntése előtt, mely első fokon kimondta, hogy a görög katolikus egyház szegregált iskolát tart fenn, interjút adott a Lánchíd Rádiónak.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.03.24.
"A hatalom fél a tudástól!"
Lázár Júlia középiskolai tanár (Hivatlanul) a szülőknek a gyermek neveléséhez való jogát, a pedagógusok oktatási szabadságát és a gyermek szabadságjogait kérte számon az oktatási kormányzattól.
(Forrás: Népszava)
 
2014.03.24.
Orbán cseréi: Rogán jön, Hoffmann megy
A KDNP-s Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár szintén távozik az Emmiből, munkatársaink egyelőre azt hallották, hogy Hoppál Péter Fidesz-szóvivő esélyes lehet a tisztség betöltésére.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.03.24.
A pedagógus portfólió "nagyon megalázó"
Sziklai Gábor, a Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium angol és matematika szakos tanára szabadidejében néhány hete már csak az elektronikus portfólióját csinosítgatja. Vagyis a teljeset még nem, mert az adatbázis szerint még csak nagyjából a feladat tizedénél jár.
(Forrás: Hír24)
 
2014.03.24.
A magyar iskola halott, és egyre több kárt okoz
A tanárok és a tanítási rendszer lehetőségeiről és hibáiról, a felgyorsult világba születettekről, a digitális bennszülöttekről és az őket sokszor alig értő generációról, a digitális bevándorlókról is kérdeztük Gyarmathy Éva pszichológust.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.03.23.
Pokorni: A jövő iskolájának egyetlen esélye a jó tanár
A legtehetségesebb fiatalokat kell rávenni arra, hogy ezt a pályát válasszák s aztán meghatározó ideig a pályán is maradjanak.
(Forrás: Új Katedra online)
 
2014.03.21.
Molnár Cecília SaroltaEgy nyelvváltozat mind fölött?
Feltevésem szerint a nyelv és a nyelvhasználat előzőekben bemutatott intoleráns szemlélete legalább részben az iskolai nyelvtanoktatásból ered
(Forrás: Taní-tani)
 
2014.03.21.
Országos Tehetségnap
Telt ház előtt zajlott a Országos Tehetségnap 2014. március 22-én, szombaton Budapesten. Az ott beszédet mondó Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkár szerint a tehetség gyarapítása, gazdagítása mindenkinek "szent kötelessége".
(Forrás: Modern Iskola)
 
2014.03.21.
Grosicssuli
Ellátogatunk a „Grosicssuliba”, Újbuda legsportosabb általános iskolájába.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.03.21.
Tréningeket tartottak az erdélyi magyar iskolákban
Tíz erdélyi magyar iskolában mintegy ötszáz diák számára tartottak a hét folyamán különböző tréningeket a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nemzetpolitikai államtitkársága által meghirdetett magyar felsősök éve programsorozat keretében.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.03.21.
Báb, kisaranyom, báb!
Pénteken ünnepelték a bábszínházi világnapot. Ez volt Magyarországon az első ilyen ünnep, minden magán és állami színház, oktatási intézmény önerőből szervezett programokat, s hirdette: a báb nem korosztály, hanem műfaj.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.03.21.
Azoknak, kiket Hoffmann Rózsa elégedett többségnek nevez
Te tényleg elhiszed, hogy megúszhatod, ha behúzod a nyakad és hallgatsz? Pedagógus vagy, ha arra tanítasz, mit egyes vagy kettes könyv lépésről, lépésre előír, s nem arra, mi legfontosabb – gondolkozni?
(Forrás: Hamis ciprus blog/Gyüttment)
 
2014.03.21.
Jár-e pótszabadság a pedagógiai szakszolgálat tanárainak?
A nevelő-oktató munkát végzőket megillető pótszabadságra jogosultak körét a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény határozza meg.
(Forrás: Világgazdaság online)
 
2014.03.20.
Minden iskolába kéne egy kutya!
Nehezen megy gyermekének az olvasás? – Biztassa, hogy olvasson fel a kutyának! Ez ugyanis növelheti az olvasási nehézségekkel küzdő, az olvasásban bizonytalan, a felolvasástól stresszelő gyerekek önbizalmát – derült ki egy kutatásból, amelyről a BBC számolt be nemrégiben
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2014.03.20.
Újabb változás az egyetemi felvételin: hiába várják a postást a diákok
Az előző évekkel ellentétben az idén nem kapnak regisztrációs csomagot a jelentkezők, adataikat csak online, az e-felvételi felületén ellenőrizhetik.
(Forrás: Eduline)
 
2014.03.20.
Tízmilliárd forint az állami tankönyvrendszer kialakítására
Több mint tízmilliárd forintot csoportosított át a kormány az állami tankönyvfejlesztés és -kiadás feltételeinek megteremtésére, javarészt állami tulajdonszerzéssel kapcsolatos kiadásokra a tartalékból - értesült az MTI.
(Forrás: Edupress)
 
2014.03.20.
Fontos útmutatót kaptak a tanárok: többet lehet tudni a tanfelügyeletről
További konkrétumok jelentek meg a pedagógusok minősítési eljárásáról és a tanfelügyeletről: egy új útmutatót és hat tanfelügyeleti kézikönyvet hoztak nyilvánosságra.
(Forrás: Eduline)
 
2014.03.20.
Nagy ajándékot kapott Vargától az iskola
Nagy teljesítményű, 150 ezer forint értékű gyümölcsprést kapott a legtöbb magyar terméket árusító iskolabüfé verseny győztese pénteken Budapesten, a III. kerületi Kerék Utcai Általános Iskola és Gimnáziumban; az általa felajánlott elismerést Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter adta át a helyszínen.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.03.20.
160 ezer pedagógus részesült béremelésben
Tizenhétezren regisztráltak eddig a pedagógusok minősítési rendszerébe és százötvenen már a portfóliójukat is feltöltötték – jelentette be Hofffmann Rózsa köznevelési államtitkár.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.03.20.
Belső vizsgálatot indított a Klik a tanárok alacsonyabb fizetése ügyében
A Blikk pénteken írt arról, hogy több tanár is kisebb fizetést kap Miskolcon, mert valaki kicserélte a szerződésük előlapját, amelyen a bérük is szerepelt. A Klik belső vizsgálatot indított.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.03.20.
"A gyerek a semmittevésbe fárad el a legjobban" Interjú Gyarmathy Éva pszichológussal - 2. rész
A tehetség vált a legkevésbé fontossá, és például a szociokulturálisan hátrányos térségekben kevesebben tudnak élni a lehetőségekkel. De meg lehet ezt még mindig javítani. A szabadságot kell visszaadni.
(Forrás: Kölöknet)
 
2014.03.19.
Hoffmann: Beváltotta a KLIK a hozzáfűzött reményeket
Beváltotta a hozzáfűzött reményeket a KLIK Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkár szerint, aki csütörtöki sajtótájékoztatóján leszögezte: intenzív lépések várhatóak az érettségi rendszer átalakításánál.
(Forrás: mandiner.hu)
 
2014.03.19.
Látás. Ellátás. Belátás. Kilátás? Kiáltás.
Nem mindennap kell hajnalban kelnem, csak kétszer egy héten. A többi napon elég korán is, hogy a város túlsó végén található központunkba vagy a város peremén óvodába, iskolába járó gyerekekhez eljussak.
(Forrás: Origo/Bezzeganya)
 
2014.03.19.
Gondok a hittan oktatásával Nagy-Britanniában
A hittan igen fontos tantárgy egy multikulturális, vallásilag sokszínű világban. Brit politikusok arra figyelmeztetnek, hogy a hittanoktatás színvonala az utóbbi időben csökkent.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2014.03.19.
Mit tartanak veszélyesnek a gyerekek?
Nem elég csak azt mondani a gyereknek, hogy "ezt ne csináld" vagy "azt ne csináld", hanem el is kell neki magyarázni, hogy miért ne.
(Forrás: Origo)
 
2014.03.19.
Négyszázötven éves a református oktatás Kecskeméten
A településen a török hódoltság idején, 1564-ben épült fel az első református iskola - mondta Varga Nándor, a Kecskemét-nyugati egyházrész református lelkipásztora az MTI-nek.
(Forrás: Edupress)
 
2014.03.19.
Bomba miatt ürítettek ki egy általános iskolát
Kiürítettek egy általános iskolát a Fejér megyei Sárkeresztúron, miután robbanótestet találtak munkások csütörtökön délelőtt az intézmény udvarán - tájékoztatta az MTI-t a honvédség tűzszerész alakulatának kommunikációs tisztje.
(Forrás: Eduline)
 
2014.03.19.
Dupla annyit kap a HÖK-elnök Pécsen, mint az ELTE-n
Eltérő javadalmazásban részesülnek a hallgatói önkormányzatok vezetői a felsőoktatási intézményeknél, ahol ösztöndíj formájában kapnak juttatást munkájukért – írta a Magyar Nemzet csütörtökön.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.03.19.
Magyarországon a legjobb cserediáknak lenni
A nemzetközi diákcseréket szervező AFS Intercultural Programs magyarországi szervezete nyújtotta a legjobb teljesítményt 2013-ban egy 50 országra kiterjedő felmérés szerint.
(Forrás: Világgazdaság)
 
2014.03.19.
Analfabéták országa leszünk?
A PISA-vizsgálatból levonható következmény: lassan megfordul a világ. Papucsot napjainkban Vietnam gyárt, mi pedig még Mercedeseket szerelünk össze, ám évtizedek múlva Vietnamból érkezik majd a műszaki eszköz és mi gyártunk majd papucsot. Mert csak erre leszünk képesek.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.03.18.
Jelenetek egy rendszerből
Méltatlan körülmények között leváltott igazgató, magyaros motívumok, tiszteletlen gyerekek és diszfunkcionális tanárok - diákok szemszögéből láthatjuk, szerintük hogyan néz ki ma a közoktatás. A Rendszerhiba című előadás a Katona Ifjúsági Programjának új előadása - nem csak diákok számára érdekes.
(Forrás: Index)
 
2014.03.18.
Átadták Magyarország első egyetemének felújított épületét
Átadták Magyarország első egyetemének mintegy félmilliárd forintból felújított épületét Pécsen március 18-án. A létesítmény március 21-étől látogatható csoportosan
(Forrás: Edupress)
 
2014.03.18.
Kevés a kutató Magyarországon
A Nők a Tudományban Egyesület idén április 24-én harmadik alkalommal rendezi meg a "Lányok napja" programsorozatot, amelyben 9-10-11. évfolyamos fiatalok, elsősorban lányok számára mutatják be, mit jelenthetnek számukra olyan, a társadalmi szemlélet alapján "férfias" foglalkozások, mint a mérnök, az informatikus, vagy például a kutató fizikus
(Forrás: Edupress)
 
2014.03.18.
Azok a tanárok nem kapnak magasabb fizetést, akik nem végeznek a portfólióval
Már csak másfél hónapjuk van a portfólió elkészítésére azoknak a tanároknak és tanítóknak, akik a 2014-es speciális minősítési eljárásban vesznek részt, és 2015. január 1-től a pedagógus II fokozatba lépnének.
(Forrás: Eduline)
 
2014.03.18.
„Tehetséges fiatalokat kell a pedagóguspályára vonzani”
A problémákat megoldó átfogó intézkedésekre van szükség az oktatásban, egyszeri beavatkozással ezek nem kezelhetők – mondta Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke egy keddi, budapesti konferencián.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.03.18.
L. Ritók Nóra: Nagyon félnek a tanárok
A művészeti iskolák minősítésénél megtapasztaltam, milyen kevés szakember tudott bekapcsolódni a folyamatba. Úgy ítéltem meg, ha szakértő leszek, jobb eséllyel lobbizhatok az általunk fontosnak ítélt értékekért.
(Forrás: 168 óra)
 
2014.03.17.
Nem ígérte, de "megcsinálta" – Mérlegen a kormány V.
Az oktatás átalakítását viszont Orbán Viktor nem emelte be a nemzeti ügyek közé, sőt „beszédesen hallgatott” e kérdésről 2010-ben. Sem a választási kampányban, sem a kormányprogramban nem szerepelt ez a terület.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.03.17.
PDSZ-válasz Hoffmannék alattvalóiról, bűnbakjairól
„Nem is értem, miről beszél államtitkár asszony” – mondta a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke. Szerinte ők tárgyalni akarnak, nem párbajozni.
(Forrás: Hír24)
 
2014.03.17.
Színházpedagógiai foglalkozás a Fényevőkhöz kapcsolódóan
Az Ifjúsági Program keretében számos iskolában már évek óta sikerrel futó háromlépcsős programunkat mostantól szeretnénk családok, baráti társaságok, egyéni érdeklődők számára is elérhetővé tenni.
(Forrás: Katona József Színház)
 
2014.03.16.
Lehet-e órán palacsintát sütni?
Félek a jövőtől. Félek, hogy a nagy egységesítésben, központosításban elveszítem azt, ami a legfontosabb nekem: a gyerekek örömét. (L.Ritók Nóra)
(Forrás: Taní-tani)
 
2014.03.16.
Miért olyan nehéz motiválni?
A pedagógus motivációs stratégiája és a tanulók erre adott válasza közé beékelődik valami: a pedagógus üzeneteinek tanuló általi értelmezése.
(Forrás: Taní-tani)
 
2014.03.16.
A teljesítménykényszer megöli a kreativitást. Interjú Gyarmathy Éva pszichológussal
Sokan a mai napig úgy vélik, hogy a tehetséget korán ki kell válogatni és utána gondozni, csak így válik a kiemelkedő képességű gyerekből nagyon okos felnőtt. Ezt a nézetet viszont érdemes újragondolni, korszerűsíteni.
(Forrás: Kölöknet)
 
2014.03.16.
Miért nem értjük egymást?
A Kölöknet és az OFOE 2013 júniusa és szeptembere között online felmérést végzett a szülők és pedagógusok közötti kommunikációról. Az online kérdőívet közel 1500 fő töltötte ki.
(Forrás: Kölöknet)
 
2014.03.16.
Vizuális neveléssel a hátrányos helyzetű gyerekekért
Segítjük a hátrányok lefaragását, a tehetséggondozást, és a szociális kompetenciák fejlesztését. A módszertanunk adaptációjából próbáljuk meg terjeszteni a szemléletet, sikerrel” – mondta L. Ritók Nóra.
(Forrás: Edupress)
 
2014.03.16.
DE-nap: innovációs együttműködés a Kárpát-medencében
A Debreceni Egyetem az elmúlt években jelentős eredményeket ért el az innováció, a tudományos eredmények gazdasági hasznosulása terén, s az a célja, hogy mindezt nemzetközi léptékűvé tegye, elsősorban a Kárpát-medencében.
(Forrás: Edupress)
 
2014.03.16.
„Mindig oda kell figyelnünk a gyermek jelzésére”
Hegedűs Juditot, az ELTE Pedagógiai és Pszichológia Karának munkatársát kérdeztük a gyermekvédelemről.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.03.16.
Új iskolai módszer: támogatja a külügy és az EU, Hoffmann nem
A jövő problémáira és a jövő állásaira készítene fel egy új képzési rendszer, melyet két másik országon kívül Magyarországon próbálna ki az Európai Unió.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.03.16.
Minden eszköz adott a tanárok megfélemlítéséhez
A Fidesz oktatáspolitikájának valódi céljairól. Szüdi János, jogász, a Pedagógusok Szakszervezetének jogi szakértője, a Pacsirta Rádióban. "JogErő" dr. Sándor Zsuzsa műsora (2014.03.11.) a teljes adás meghallgatható hangtárunkban
(Forrás: Pacsirta Rádió)
 
2014.03.15.
Nagy magyar tehetetlenség
A mai oktatáspolitika többszörösen megbukott elképzeléseket újít fel. Ilyen az „elkülönített felzárkóztatás" kísérlete is.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.03.15.
Nagyobb teljesítményt!
Valamikor azt tanultam, a jó iskola 50%-ot is képes lefaragni a szocializáció okozta hátrányokból. Én már nem hiszek ebben. Akkora a baj, ami a leszakadó rétegeket jellemzi, hogy ezzel szemben az iskola már tehetetlen.
(Forrás: A nyomor széle (hvg.hu))
 
2014.03.15.
Diplomamentő program: mikor indulnak az ingyenes tanfolyamok?
Csütörtök óta lehet regisztrálni a diplomamentő programra, és várhatóan április végén el is indulnak az angol, a német és a francia nyelvtanfolyamok.
(Forrás: Eduline)
 
2014.03.14.
Rózsa asszony keszkenője
Az államtitkár asszony által agyondicsért oktatáspolitikai koncepció pedig széles keszkenő helyett átkos billog a pedagógus-társadalom homlokán. Vajon mi lesz azzal a pár nagyszerű pedagógussal, aki tiltakozni mert?
(Forrás: Galamus-csoport)
 
2014.03.14.
Március 15 gyerekrajzon, irodalmi naplóban, rapben és Facebook-bejegyzésben
Március 15-e témájához korábban több posztot is kapcsoltunk, néhányat most felemlegetnénk, hátha érdemes elolvasni.
(Forrás: Origo/Bezzeganya)
 
2014.03.14.
Rendezetlen biztosítotti jogviszony esetén is jár az ellátás a hallgatóknak
A nappali tagozatos magyar felsőoktatási hallgatóknak akkor is ingyen kell egészségügyi ellátást kapniuk, ha rendezetlen a biztosítotti jogviszonyuk - tudta meg az InfoRádió az egészségbiztosítótól
(Forrás: inforádió)
 
2014.03.14.
Korlátozni fogják a kárpátaljai magyarok nyelvhasználati jogait
Jelenlegi formájában történő elfogadása esetén a készülő új ukrán nyelvtörvény a mostani helyzethez képest jelentősen szűkítené a kárpátaljai magyarság nyelvhasználati jogait
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.03.14.
Hoffmann Rózsa nem kíván párbajozni a pedagógusokkal
Nyílt a naptára, bárki megnézheti, hogy hetente több tucat pedagógussal és diákkal tárgyal, sokan megbarátkoztak a tanárok új minősítési rendszerével, de a levél bántó stílusa lehetetlenné teszi, hogy velük is megegyezzen.
(Forrás: tv2.hu)
 
2014.03.13.
"Petőfi Sándor fölmondott egy verset" – ovisok 1848-ról, szabadságról – videó
Az V. kerületi Balaton Óvoda gyerekei élő kokárdát formáltak a Margitszigeti Nagyréten, így emlékeztek meg az 1848-49-es forradalomról és szabadságharcról. Néhányukat megkérdeztük, tudják-e, mit ünneplünk március 15-én, és hogy szerintük mit jelent a szabadság.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.03.13.
Fiús és lányos könyvek?
Katonák, mozdonyok, autók és kardok szemben a hercegnőkkel, pónilovakkal és a pillangókkal. Valóban ez lenne a különbség fiúk és lányok között? Brit szülők komoly és sikeres kampányt folytatnak a nemek szerint készülő kiadványok ellen.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2014.03.13.
Kemény munkára intette a tanárokat Hoffmann Rózsa, a PDSZ visszavágott
Keményebb és professzionálisabb munkára intette a pedagógusokat Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkár szerdai sajtótájékoztatóján - a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) nyílt levélben válaszolt.
(Forrás: Eduline)
 
2014.03.13.
Gyógyszerbotrány két kínai óvodában
Vírusölő gyógyszereket kaptak évek óta kisgyerekek Senhszi tartomány székhelyének két óvodájában Kínában. A mellékhatások miatt a szülők tiltakozó akciót szerveztek, és magyarázatot követelnek, a rendőrség eddig öt embert vett őrizetbe.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.03.13.
Balog: Van még tennivalója a kormánynak
Az elmúlt három évben 40 ezer magyar általános iskolás tudta meglátogatni határon túli magyar diáktársait, a kormány azonban el akarja érni, hogy a következő időszakban egy év alatt tehessék ezt meg ugyanennyien. Erre másfél milliárd forint van a költségvetésben.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.03.13.
Tanítási időn túl szabad a fideszes propaganda?
Budafokon a helyi Fidesz szerint semmi nem tiltja, hogy iskola adjon helyet politikai rendezvénynek, a gimnázium igazgatója pedig azt mondja: a Jobbikon kívül bármelyik politikai erő előtt nyitva áll az intézmény
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.03.12.
Hiánypótló könyv pedagógusok számára a portfólió összeállításához
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Kara és az ELTE Eötvös Kiadó által közösen indított új sorozat első kötete, Szivák Judit "Reflektív elméletek, reflektív gyakorlatok" című könyve.
(Forrás: Gyógypedagógiai Szemle)
 
2014.03.12.
Nemzeti fittségi tesztnek vetik alá az iskolásokat
Kormányzati és uniós forrásokból dolgozták ki a Nemzeti Egységes Tanulói Fittségi Tesztet. A felmérések a következő tanévtől indulnak, az eredményekből országos adatbázisban összesítik.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.03.12.
„A magyarok ki vannak téve a placcra”
Miközben lecsúszástól valószínűleg nem kell tartaniuk, a létbiztonság már korántsem jár ajándékba a doktori fokozat megszerzéséhez.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.03.12.
Megint kaptak egyet a pedagógusok
A Köznevelésért Felelős Államtitkárság közleményében olvasható 2015-re vonatkozóan hogy a pedagógusok minősítési keretszámát harmincezer főben határozzák meg.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.03.12.
Ennyit keresnek a friss diplomások: itt vannak a részletes adatok
A friss diplomások fizetése nem csak a szakmájuktól függ - a 2012-es adatok alapján az sem mindegy, hol szerezték meg az oklevelet, és hogy felsőfokú végzettséget igénylő munkakörben helyezkedtek-e el.
(Forrás: Eduline)
 
2014.03.11.
Nem kell fizetni a pedagógusoknak a minősítésért
Nem kell fizetniük a pedagógusoknak az idei és a jövő évi minősítésekért - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az MTI-vel a témában megjelent hírekre reagálva.
(Forrás: Klubrádió)
 
2014.03.11.
Hoffmann Rózsa: Nem volt hibátlan minden intézkedésünk
„A gyors átalakulás problémát okozott sokaknak, ezt belátom, mégis azt kell kérnem minden oktatásügyi szereplőtől, azt mérlegelje, hogy annyira rosszak voltak már az eredmények, a visszajelzések az oktatásról, hogy nem várhattunk újabb négy évet”
(Forrás: Origo)
 
2014.03.11.
Nyolc pedagógus vehette át a MOL Tehetséggondozásért Díjat
Az elmúlt hét év során már több mint ötven kiváló pedagógus példamutató munkáját ismerte el az alapítvány. Idén több mint 700 jelölt közül választotta ki a kuratórium azt a négy tanárt és négy edzőt, akik önzetlen munkájukért átvehették a MOL Tehetséggondozásért Díjat.
(Forrás: Edupress)
 
2014.03.11.
Czomba változásokat szeretne a szakképzésben
ƒ„Óriási disszonanciák vannak a munkaerőpiacon, amit kezelnünk kell” – mondta Czomba Sándor közölte: „ha azt szeretnénk elérni, hogy a vállalkozások találjanak megfelelően szakképzett munkaerőt, ahhoz nekünk a szakképzésben és a felnőttképzésben nagyon jelentős változásokat kell végrehajtanunk”
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.03.11.
A fiataloknak többet kell tudniuk az Európai Unióról
Szerdán Budapesten, az Európa Pontban ismertették a Mi vagyunk Európa! 2. programot, amelynek keretében 30 iskolában rendeznek európai uniós témájú iskolanapot.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.03.11.
Balog: a mennyiség felől a minőség felé kell terelni az egyetemeket
A program azt szimbolizálja, hogy Európa nyitott a világ felé - mondta, jelezve: a diákok harmadik világbeli országokban is tölthetnek el tanulmányi időt.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.03.11.
Hoffmann Rózsa: sokkal keményebb munkára van szükség
Sokkal keményebb, professzionálisabb munkára van szükség, különben az oktatás sosem fog elmozdulni arról mélypontról, ahova süllyedt - jelentette ki a köznevelésért felelős államtitkár szerdán Barcson a Széchényi Ferenc gimnáziumban tartott sajtótájékoztatón.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.03.10.
5 dolog, ami elavult a mai oktatásban
Nemcsak az elavult számítógépek és a mobiltelefonok elkobzása nem 21. századi egy iskolában. A zárt tantermek és az egységes, központi tantervek ugyanilyen problémák okoznak.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2014.03.10.
Ha jól csinálják, a gyerekek nyernek a legtöbbet a pedagógus portfólióval
Hámori Veronika kitért arra is: a minősítési rendszer bevezetését kétkedés, ellenállás, éles kritika kíséri, főként a bevezetés módja és a minősítési rendszer szakmai tartalma miatt.
(Forrás: Klubrádió)
 
2014.03.10.
Tanulj úgy, ahogy vagy!
A finn iskolarendszerben nem nagyok a teljesítménykülönbségek a diákok között. Ez azonban nem annak köszönhető, hogy a finn diákok egyformák – ami nagy szerencse, mert így folyamatosan lehet építeni az egyéni vonásaikra a nyelvoktatásban (is).
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2014.03.10.
Országos Tehetségnap idén is a fővárosban
„A játék ereje” mottóval rendezi meg március 22-én a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (Matehetsz) az idei országos tehetségnapot és Tehetséglabirintus eseményt a fővárosban.
(Forrás: Edupress)
 
2014.03.10.
Kemény vizsga vár a pályakezdő tanárokra
Szigorú vizsgákon kell átmenniük a kezdő tanároknak: szaktárgyi és pedagógiai ismereteikről is számot kell adniuk azoknak a "gyakornokoknak", akik a második ledolgozott év végén minősítő vizsgát tesznek.
(Forrás: Eduline)
 
2014.03.10.
Még mindig az Erasmus a legnépszerűbb ösztöndíjprogram
A legtöbb egyetemista és főiskolás még mindig Erasmus-ösztöndíjjal tanul külföldön - derül ki a Mathias Corvinus Collegium (MCC) felméréséből.
(Forrás: Eduline)
 
2014.03.10.
Külföldi ösztöndíj középiskolásoknak: március 14-ig jelentkezhettek
Szeretnétek külföldön tanulni, de nincs rá anyagi lehetőségetek? A rászoruló középiskolások idén először pályázhatnak a Martha Bigliani részösztöndíjra, amellyel a külföldi csereprogramokban való részvételt támogatják.
(Forrás: Eduline)
 
2014.03.10.
Katonadalokat is tanulhatnak a gyerekek a Várban
Művészeti kiállítással, versmondó versennyel, ingyenes családi programokkal várja az érdeklődőket a héten a Magyarság Háza a Budai Várban.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.03.09.
Jól érzik magukat Angliában a magyar diákok
A külföldön tanuló magyar diákok azért mennek el, mert színvonalasabb tanulmányokra és több munkalehetőségre vágynak - derül ki a Milestone Institute felméréséből.
(Forrás: Edupress)
 
2014.03.09.
Ismét lehet pályázni a DAAD-ösztöndíjra
Még csaknem két hónapig, május 1-ig pályázhatnak a főiskolások és egyetemisták a német felsőoktatási csereszolgálat, a DAAD németországi ösztöndíjaira
(Forrás: Edupress)
 
2014.03.09.
Sanyarú tanársors: a nyugdíj előtt állók sem úszhatják meg a portfóliót
Kötelező lehet a portfólió készítése egy rendeletmódosítási javaslat szerint, az adatok feltöltésétől a nyugdíj előtt állók sem mentesülhetnek.
(Forrás: Stop)
 
2014.03.09.
Harmincévesen anyámékkal élek – szánalmas?
Mi igaz a felelőtlen, hedonista egyetemistákról és elkényeztetett „mamahotel"-lakókról szóló sztereotípiákból? Mikortól beszélhetünk „túlzott” otthon maradásról?
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.03.09.
Nem a simulékony tanárokat keresi az Oktatási Hivatal
A tesztet kidolgozó cég szerint a hivatal nem kapja meg a tanárok kérdésekre adott válaszait, csak egy összegző értékelést, és előny, ha valaki nem szolgalelkű.
(Forrás: Origo)
 
2014.03.09.
Választási kurzus
– Nem gond – magyarázza a helyzetet Balázs –, a tanárok rendesek, ők is tudják, hogy ennek az egésznek semmi értelme. Nem mondják, de tudják. Igyekeznek tanítani minket, de ha látják, hogy nem megy, nem erőltetik.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.03.09.
Cseri Péter: Dölyf
Az államtitkár a mai napig nem fogta föl, hogy a tévedhetetlenség látszatának sugalmazása milyen szánalmasnak hat egy tanári szobából vagy tanteremből nézve.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.03.09.
Gyarmathy Éva: A hazai tehetséggondozás buktatói
A tanítás azért nem működik, mert a pedagógus azt hiszi, ő kell megtanítsa a diákot, és elfelejti, hogy mindössze meg kell mutatnia a diáknak az utakat, amelyeken végig tud menni.
(Forrás: Taní-tani)
 
2014.03.08.
Több a rossz gyerek ma, mint régen?
„A gyerekek megsínylik, hogy a mai szülők kevesebb időt, illetve saját magukból kevesebbet áldoznak rájuk, mint korábban, viszont ma már a korai fejlesztésnek, az alapozó terápiáknak köszönhetően sok olyan gyerek kerülhet normál csoportba, aki régebben perifériára szorult volna”
(Forrás: Origo)
 
2014.03.08.
Károsíthatja a passzív dohányzás gyerekek artériáit
A passzív dohányzás maradandó károkat okoz a gyerekek artériáiban, idejekorán öregítve a vérereiket – állapították meg ausztrál szakemberek.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2014.03.08.
Külföldi ösztöndíjra pályázhatnak a mérnöki végzettségűek
Mérnöki mesterszak végezhető el az Egyesült Arab Emírségek ösztöndíjával.
(Forrás: Eduline)
 
2014.03.08.
Mohácsi Erzsébet: Én nem tudtam, hogy van különbség
Mohácsi Erzsébet egyre kevesebb esélyt lát arra, hogy ne különítsék el a cigánygyerekeket, számukra csak a bíróság marad. A Huszár-telepen működtetett iskoláról hozott bírói ítélet apropóján beszélgettünk.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.03.08.
Tanárok rőfökben és bájtokban
Ha már nem tudja az állam érdemük szerint méltóan megfizetni a pedagógusokat , fennkölt célok helyett legalább a többletmunkájukért térítsen valamit az egyébként tőlük megvont pénzből.
(Forrás: Hívatlanul blog)
 
2014.03.07.
Megyesi Gusztáv: Kicsatornázva
Szabó tanár úrnak tizenkét pontban foglalták össze a kirúgása okát. Az egyik így szól: „a döntés meghozatalához szükséges információ nem megfelelő szintű becsatornázása”. Nincs kétségünk afelől, hogy az az ember, aki mindezt képes volt leírni, majd Szabó tanár úrnak átadni, záros határidőn belül megfelelő szintre lesz becsatornázva
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.03.07.
Elektrából Hamlet
„Két oktatásirányítással” ezelőtt, a tananyag összeállításakor Schiller Mariann olyan magyar elbeszélést keresett, amelynek legalább az egyik főszereplője nő.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.03.07.
Hogyan neveljünk Nobel-díjasokat?
Hogyan nevelkedtek a kivételes tehetségek a 20. század elején, és hogyan nevelkednek ma? Milyen esélye van ma az okos gyerekeknek Magyarországon? A Kölöknet cikke erre keres választ.
(Forrás: Kölöknet)
 
2014.03.07.
Műszaki karral bővül az Óbudai Egyetem
Az Óbudai Egyetem Alba Regia Egyetemi Központja és a Nyugat-Magyarországi Egyetem Geoinformatikai Kara (GEO) egyesülésével létrejön az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Főiskolai Kara
(Forrás: Edupress)
 
2014.03.07.
Havi 50 ezret is kaphatnak a jól tanulók
A kormányzat támogatja mind a hiányszakmában tanulókat, mind az őket foglalkoztatókat – mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára pénteken Hajdúszoboszlón.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.03.07.
Ady-emlékkiállítást nyitottak Csucsán
Ady Endre-emlékkiállítást nyitottak meg szombaton a Kolozs megyei Csucsán a Boncza-kastélynak abban a melléképületében, amelyikben Ady Endre feleségével, a verseiben Csinszkaként emlegetett Boncza Bertával élt.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.03.07.
Összeomolhatott a portfólió-szakértői tesztrendszer?
Két emailt is kaptunk a porfólió-szakértői tesztrendszerrel kapcsolatban. Most vizsgáztatják azokat a szakértőket, akik majd az összes előléptetésért folyamodó tanár portfólióját értékelik.
(Forrás: Átlátszóoktatás blog)
 
2014.03.06.
Szabó Anna: Én is semmi lennék
Azzal búcsúztunk, ha majd egyszer lesz időm és kedvem, írjam le, mit csinálok. Most van időm: 2 óra 25 perc. Ennyi a menetidő az első iskoláig. Remélem, a kedv is felszáll majd valahol a buszra.
(Forrás: Hívatlanul blog)
 
2014.03.06.
Szolgalelkűek és lázadók között válogat Hoffmann
Lázadozott már tekintélyes emberekkel szemben? Hazudott, ellenszegült? Ezekkel a kérdésekkel szűri az Oktatási Hivatal az új munkatársakat.
(Forrás: Origo)
 
2014.03.06.
Szigorodik az örökbefogadás
Az egyik legfontosabb módosítás a nyílt örökbefogadás szabályozását érinti. A jövőben az anya lehetőséget kap arra, hogy a gyermek hathetes koráig visszavonhassa hozzájáruló nyilatkozatát,
(Forrás: Hír24)
 
2014.03.06.
Fodor János lett az Óbudai Egyetemen új rektora
Az újonnan kinevezett rektor egy olyan cselekvő intézményi politika megvalósítását tűzte ki célul, amely biztosítja, hogy az Óbudai Egyetem fejlődése töretlen maradjon.
(Forrás: Edupress)
 
2014.03.06.
Mikor kapjátok meg a diákhitel első részletét?
Akik február 17-ig leadták diákhitel-igénylésüket, március 14-én fogják megkapni az első részletet (ha egy összegben kérték a kölcsönt, akkor az egészet).
(Forrás: Eduline)
 
2014.03.06.
Külföldre menekült a Fidesz elől a kirúgott iskolaigazgató
Leváltották, kirúgták, minden pert megnyert, mégsem kaphat állást Baranyában, inkább elment külföldre dolgozni. Nem egy sztriptíztáncos vagy egy drogcsempész mondja ezt, hanem Szabó László magyar–történelem szakos tanár.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.03.06.
Aki kérdez: Hoffmann Rózsa
Tekintve, hogy Hoffmann Rózsa egy piramis csúcsán ül, az nem várható el tőle, hogy mondjuk olyan apróságokkal bíbelődjön, mint az angol nyelvismeret gyakorlati hasznossága, vagy hogy van-e egyáltalán tornaterem.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.03.05.
Projektigazgató a portfóliófeltöltésről
Az Oktatási Hivatal projektigazgatója szerint elsősorban nem pedagógiai kérdés, hogy minden tanár a „kezdő”, pedagógus I. kategóriába került. Ennek inkább „technikai, rendszerszervezési, költségvetési vagy épp közgazdasági vonatkozása van”
(Forrás: 168 óra)
 
2014.03.05.
Mérlegen az Orbán-kormány legkényesebb döntése
A Heti Válasz a minősítési rendszer kidolgozásában kulcsszerepet játszó szakértőt, Kotschy Beátát és a Radnóti Miklós Gimnázium vezetőtanárát, Fenyő D. Györgyöt ültette le vitatkozni.
(Forrás: Heti Válasz)
 
2014.03.05.
Hátrányban a siketek a brit iskolákban
A siket gyerekek több mint fele olyan súlyos olvasási nehézségekkel küzd, mint halló diszlexiás társaik. Ennek az oka, hogy a nincsen semmiféle speciális támogatás a siket diákok számára, amely az olvasásukat segítené.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2014.03.05.
Komoly fejlesztések és sikeres duális képzés a Siemens Zrt.-nél
A fiatalok képzése, szakmai támogatása alapvető jelentőségű a Siemens Zrt. magyarországi vállalatánál, ezért támogatja az Európában már kiválóan működő duális képzési rendszert.
(Forrás: Edupress)
 
2014.03.05.
Egyetemi tanári és MAB-kinevezéseket adott át Balog Zoltán
Egyetemi tanári kinevezéseket és Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) tagsági megbízásokat adott át az emberi erőforrások minisztere március 6-án a fővárosban.
(Forrás: Edupress)
 
2014.03.05.
A beszédhibák és a szorongás okai és kezelése.
Mikor kell logopédushoz vinni a gyereket, hogyan befolyásolja az internet és a média a beszédtanulást, mik a leggyakoribb beszédtechnikai hibák, és mikor van szüksége felnőtteknek logopédusra?
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.03.05.
Hittan, erkölcstan: lesz rá pénz is, tanár is
Pénz is, erőforrás is lesz a hit- és erkölcstan oktatására – számolt be a katolikus püspöki kar titkára. Mohos Gábor az egyház előtt álló más feladatokról is beszélt csütörtökön újságírók előtt.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.03.05.
A Klik cáfol, a rendőrség nyomoz
A félévzáró értekezleten derült ki, hogy elmulasztottak meghirdetni több kötelező tantárgyat Baján, a Jelky András Szakképző Iskolában, ám utólag rögzítették a meg sem tanított tantárgyak érdemjegyeit.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.03.05.
Fóti Péter: Valódi demokratikus intézmények az iskolákban a diákönkormányzatok helyett
A demokráciát nem lehet pusztán tanítani, hanem gyakorolni is kell.Minden iskolai osztálynak egy kis köztársaságnak kellene lennie, minden iskolának hasonlóképp.
(Forrás: Taní-tani)
 
2014.03.04.
Kincsem lovas stratégia: 320 lovarda jelentkezett
A Kincsem lovas stratégia keretében a diákok nemcsak lovagolni tanulhatnak, hanem megismerkednek a lovas kultúrával és a magyar lovas hagyományokkal is.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.03.04.
A szerződéses tanár fizetése ráér
Nem jártak jól azok a művésztanárok, akik számlásként kerültek át a Klik fennhatósága alá. Járandóságaikat többhavi késlekedéssel és iszonyú bürokrácia közbeiktatásával kapják meg.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.03.04.
Tóta W.: Hoffmann, álljon fel!
Egy hónappal a választás előtt érdekelne, ki venné át a helyét. Személy szerint. Régebben például az SZDSZ-ről lehetett előre tudni, hogy milyen tárcákat kér koalíció esetén, sorrendben. És akkor legalább nagyjából kikövetkeztethető volt, hogy mi készül.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.03.04.
Áder húga szerint racionalizálni kell a Kliket
Pölöskei Gáborné, az EMMI intézményfejlesztési főosztályának vezetője nagy tanulmányban elemezte a Klik működését, és tarthatatlannak ítélte a rendszer mostani, túlközpontosított formáját.
(Forrás: Index)
 
2014.03.03.
Szakmai egyeztetés az EMMI és a pedagógus szakszervezetek vezetői között
Az egyeztetésen a felek a pedagógus minősítési rendszer részletszabályairól tárgyaltak. A szaktárca és az Oktatási Hivatal munkatársai mindkét témában részletes tájékoztatást adtak a szakszervezetek képviselőinek.
(Forrás: kormány.hu)
 
2014.03.03.
Külföldön már siker a magyar találmány
A világ több országának iskoláiban már használják vagy tesztelik a Radosza Gyűrűket, azt a magyar találmányt, amelyre a magyar oktatási vezetők eddig nem voltak kíváncsiak. A két, egymásban forgó gyűrű számoláshoz, helyesíráshoz, kisebb korban pedig a specifikus tanulási zavarok felismeréséhez használható.
(Forrás: Nol TV)
 
2014.03.03.
Kötelező tankönyv, kötelező ideológia
Helyzetjelentés és riasztó jövőkép a visszaállamosított magyar közoktatásról. Részletek Rényi András "Szimbólumok Ma" című műsorából, a Pacsirta Rádióban. Vendég: Miklósi László, műsorvezető: Pogány György (2014.02.28.) A teljes adás meghallgatható műsortárunkban: http://www.pacsirtaradio.hu/wp/?page_...
(Forrás: Pacsirta Rádió)
 
2014.03.03.
Ritók Nóra: Bábszakértők az oktatásban
Azt hiszem, most bekövetkezik egy pedagógiai paradigmaváltás. Bár úgy tűnik, nem abban az irányban, mint amit ez a fogalom eddig takart.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.03.03.
A PSZ elnöke a Klubrádió műsorában
Március 3-án a Klubrádió Szolidaritás.hu című műsorának vendége volt Galló Istvánné. Letölthető hanganyag!
(Forrás: Klubrádió)
 
2014.03.03.
Bruck Gábor–Magyar Bálint: „Ez olyan, mint amikor egy országot leszőnyegbombáznak” – Friderikusz Sándor interjúja
Hogyan lehet egy oktatáspolitikai döntéssel alattvalókat nevelni, hogyan lehet a tanári kart féken tartani, s egy olyan rendszert felállítani, hogy mindenki tudja, ha megszólal és emiatt kirúgják az iskolából, sehová nem veszik fel.
(Forrás: Galamus-csoport)
 
2014.03.03.
Obama is ismeri a Prezit
„Túlságosan jól ismer részleteket ahhoz, hogy soha ne látta volna” – nyilatkozta Árvai Péter, aki mint európai cég képviselője egyedüliként járt az amerikai elnöknél.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2014.03.03.
Magyarország jobban teljesít
Ma ismét elpattant bennem egy húr! Talán azért, mert végkimerüléses péntek van, vagy mert jön a tavaszi idegkimerültség. Két hete nem tudunk fénymásolni.
(Forrás: Hívatlanul blog)
 
2014.03.03.
Nincs bajban a magyar akkreditáció
Nem került le a magyar felsőoktatás az európai palettáról csak azért, mert az európai felsőoktatás legtekintélyesebb nemzetközi minőségbiztosítási szervezete (ENQA) hiányosságokat tárt fel.
(Forrás: Edupress)
 
2014.03.03.
Kik ellenőrzik majd a tanárok munkáját?
Szigorú követelményeknek kell megfelelniük, és 40 ezer forintot is be kell fizetniük azoknak a pedagógusoknak, akik szakértőként akarnak részt venni a tanárok, tanítók és óvodapedagógusok minősítési eljárásában.
(Forrás: Eduline)
 
2014.03.03.
Hoffmann Rózsa: egyre népszerűbb a kötelező napközi
A tapasztalatok szerint az országban növekszik azon gyerekek száma, akik igénybe veszik az általános iskolákban a tavaly szeptemberben bevezetett délutáni nyitva tartást.
(Forrás: Eduline)
 
2014.03.03.
Megalakult a Nemzeti Tankönyvtanács
Alapvető feladata a tankönyvekre vonatkozó döntések előkészítése, valamint a tankönyvek rövid és középtávú fejlesztési irányainak meghatározása
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.03.03.
Ónody-Molnár Dóra: Nem, mert nem
Aki elkülönítve tanul, lemarad. Aki lemarad, nem fog munkát találni. Akit gyerekkorában elkülönítenek a többségtől, nem fog tudni integrálódni felnőttkorában sem. Ha nem tud integrálódni, az egyaránt rossz a többségnek és a kisebbségnek.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.03.02.
Oktatáspolitikai fórum
2014. március 1-jén Budapesten a Fáklya művelődési házban tartotta a PSZ oktatáspolitikai fórumát, azzal a céllal, hogy megismerjük a választásokon induló pártok oktatáspolitikai elképzeléseit.
(Forrás: Pedagógusok Szakszervezete)
 
2014.03.02.
Tehetségkutató diákmédia pályázat 2014
A DUE által meghirdetett pályázatban 8 kategóriában lehet indulni. A benyújtás határideje: 2014. március 15. Az eredményhirdetésre május 16-án kerül sor 21. Országos Ifjúsági Sajtófesztiválon.
(Forrás: DUE)
 
2014.03.02.
„A Klik nem megoldás, hanem maga a probléma”
A Klik)megszüntetését ígérték kormányra kerülésük esetére a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) szombati fővárosi fórumán részt vevő ellenzéki pártok képviselői.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2014.03.02.
Emlékszobája nyílt a Tüskevár írójának Keszthelyen
Fekete István műveit, néhány hozzá kötődő tárgyi emléket, valamint a Tüskevár egykori televíziós sorozat főszereplőit mutatja be a Keszthelyen szombaton megnyílt emlékszoba és panoptikum.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.03.02.
Vége a napközis táboroknak?
Ezen a nyáron számos általános iskolában nem lesz nyári napközis tábor, mert a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ és az önkormányzatok nem tudnak − vagy nem akarnak − együttműködni.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.03.01.
L. Ritók Nóra: A látványhűség karrierje és torzulásai
Pályám kezdete óta tapasztalom az idegenkedést a kortárs képzőművészeti alkotásoktól, ahogy modern műalkotások előtt értetlenül állnak gyerekek, fiatalok, felnőttek tömegei. Itt is éles a szakadás: kevés a befogadó és tömeges az elutasító.
(Forrás: Liget)
 
2014.03.01.
Gerőcs László: "Pályám bére"
Én is kitöltöttem a szakértői kérdőív első részét. Elképesztő. Több kérdés oly megalázóan debilnek tűnt, hogy nem is értettem, hogyan kerülhetett ide. Néhány kérdésnél pedig azt éreztem, mintha egy korábbi kérdésre adott válaszunkkal akarnának ellentmondásba keverni.
(Forrás: Hívatlanul blog)
 
2014.03.01.
Mégis engedély nélkül lehet külföldre vinni a gyereket
Az új Ptk. kiiktatja az ehhez szükséges gyámhatósági engedélyt, már ha a szülők között nincs vita a gyerek külföldre távozásáról.
(Forrás: Origo)
 
2014.03.01.
Elbutít a közösségi média?
Újabb kutatások azt mutatják, hogy a közösségi média rossz hatással van a kritikai gondolkodásra. A Facebookon gondolkodás nélkül átveszünk és megosztunk tartalmakat, anélkül, hogy ellenőriznénk őket.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2014.03.01.
Elérhetők a 2013. évi Országos kompetenciamérés eredményei
Az Oktatási Hivatal honlapján az intézmények jelszavas belépés után elérhetik saját adataikat, további adatokat rögzíthetnek és elemzéseket is készíthetnek.
(Forrás: Oktatási Hivatal)
 
2014.03.01.
Megvizsgálják, mit ígérnek a pártok
A Mitígérnek.hu által felkért elemzők szerint idén az alkotmányos rend, a jogszolgáltatás és a közoktatás az a három téma, amelynek mindenképp szerepelnie kell a választási programokban.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.03.01.
Jobbik: nem lehet erőltetni az iskolai integrációt
Javasolják, hogy egy szakértői bizottság döntése alapján azokat a gyermekeket, akik nem tudnak beilleszkedni,tiszteletben tartani társaik és a pedagógusok jogait, javítóintézetekben kellene nevelni.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.03.01.
Drognál is veszedelmesebb
Sokan a létezését sem ismerik el, mások viszont a drognál is veszélyesebbnek tartják az internetfüggőséget. Mi ez, hogyan és miért alakul ki? Lehet-e tenni ellene?
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.03.01.
Egészséges ételektől is lehet beteg a gyerek
Az ételintolerancia nem ételallergia.Nem biztos, hogy gyógyszerekre van szükség, lehet, hogy csak egy-két alapanyagot vagy ételféleséget ki kell hagyni az étrendből, s a problémák „maguktól” megoldódnak
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.03.01.
Európa legokosabb gimnazistái a lengyelek?
A Pisa felmérésben a lengyel gyerekek matematikából Finnországgal, Hollandiával és Észtországgal, olvasás és szövegértésből Finnországgal és Írországgal az első helyen voltak.
(Forrás: Népszabadság)
 
Sajtófigyelő
2023.11.21.
A pályakezdő pedagógusok mellett áll Balatoni Katalin
Maga is átélte, milyen érzés kezdő pedagógusnak lenni, ezért jól ismeri a pálya nehézségeit – jelentette ki a lapunknak adott interjúban Balatoni Katalin, a Belügyminisztérium köznevel...
(Forrás: Magyar Nemzet)
--
2023.11.21.
Plakátkampányt indít a kormány az iskolákban
A védelem online is megillet! Kérdezz, szólj, jelezz! - ezek a legfontosabb üzenetei azoknak az iskolai plakátoknak, amelyeket a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) jogsegélyszolg...
(Forrás: Eduline)
--
2023.11.21.
Státusztörvény: nem taníthatnak óraadóként tovább a felmondó pedagógusok?
Szeptember 29-ig kellett nyilatkozniuk a pedagógusoknak, hogy elfogadják-e a státusztörvény alapján írt munkaszerződésüket. Rétvári Bence államtitkár úgy nyilatkozott, hogy 1205 pedagó...
(Forrás: Eduline)
--
2023.07.17.
Oszkó Péter: Nagyon nagy bajban vagyunk, ha saját pedagógusaink bérét sem tudjuk kifizetni
ZÁMOMRA A LEGBOSSZANTÓBB ÁLLÍTÁS, HOGY A SAJÁT OKTATÁSI RENDSZERÜNK FOLYAMATOS MŰKÖDÉSI KÖLTSÉGÉNEK FINANSZÍROZÁSÁHOZ UNIÓS ADÓFIZETŐK PÉNZÉRE VAN SZÜKSÉGÜNK, miközben vannak...
(Forrás: Index)
--
2023.07.15.
Ilyen se volt még: 171 oktató állt ki a Zeneakadémia autonómiájáért
Alulírott előadó- és alkotóművészek, kutatók és zenepedagógusok, mint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatói az alábbi közleményt kívánjuk a közvélemény és a fenntartó Kultur...
(Forrás: Index)
--
2023.07.15.
„Egy mérhetetlenül szelektív törzsi társadalom öngyilkos reflexiója saját magára” – Lannert Judit oktatáskutató a státusztörvényről
Miért beszél mindenki tanárhiányról, amikor átlagosan tíz általános iskolás gyerek jut egy pedagógusra? Mi a tanárok és mi a megrendelő, a lakosság felelőssége a magyar oktatás szétes...
(Forrás: szabadeuropa.hu)
Címkék
agresszió civilek család digitális nemzedék együttműködés erkölcs esélyegyenlőség esélyek felelősség film filmklub generációk gyerekek gyermekvédelem hátrányos helyzet IKT integráció irodalmi mű feldolgozása iskola iskola és társadalom kapcsolatok kommunikáció konferencia konfliktuskezelés kreativitás kutatás könyvajánló közösség módszerek OFOE oktatás oktatáspolitika osztályfőnöki szerep pedagógia pedagógus pedagógusok pályázat rendezvény szabályok szakmai szervezet szülő szülők tanulás tanár-diák kapcsolat tehetséggondozás társadalom történelem verseny virtuális kongresszus ünnep