Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
2014.04.30.
Digitális tananyagok ősztől a Covinuson
Az Európai Unió támogatásával megvalósuló, mintegy 80 millió forintos projekt keretében szeptembertől a hallgatók a hagyományos képzések mellett elektronikus felületen, az egyetemi e-learning rendszerben is elérhetik e tárgyak tananyagait, ahol háttéranyagok, esettanulmányok, szemléltető videók, animációk és tesztkérdések formájában tudják feldolgozni azokat egyetemi tanulmányaik során.
(Forrás: Edupress)
 
2014.04.30.
Megint vizsgálják a csepeli Burattino iskola működését
Újabb vizsgálatot indított a pedofilügy kapcsán a figyelem központjába került Burattino általános iskolával szemben Budapest Főváros Kormányhivatal - írja a Magyar Nemzet szerdai számában.
(Forrás: Eduline)
 
2014.04.30.
Eljárást indítottak a tanárt leszúró diák ellen
Eljárást indítottak az angliai Leedsben szerdán egy 15 éves tanuló ellen tanára meggyilkolásáért. A fiú hétfőn napközben, 30 társa szeme láttára szúrta le 61 éves spanyoltanárát a Corpus Christi katolikus középiskolában.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.04.30.
Ügynök és közmunka a tanteremben
Ügynökkérdés, nevelőintézeti szökés, mélyszegénység, kirekesztettség, tabu, gyermekkori félelmek, párkapcsolati kérdések és pályaválasztás, ezekből kaptunk színházi fröccsöt a III. Tantermi Színházi Szemlén bemutatásra beválogatott előadásokból.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.04.30.
E-könyv a jelen és a jövő
A fiatalok a digitális korszak gyermekei, akik ahhoz szoktak, hogy a neten élnek, chatelnek, online léteznek a nap döntő részében. Ha ehhez szoktak, akkor a digitális térben kell nekik nívós olvasnivalót adni, hogy ne maradjanak ki a gondolkodtató szövegekből.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.04.30.
Hoffmann nem mondott igazat: káosz volt
Az alapjogi biztos bírálja Balog Zoltán tárcáját is. Székely László kifogásolja, hogy a megkereséseiben feltett kérdéseire nem válaszoltak érdemben, a kikért dokumentumokat nem bocsátották a hivatal rendelkezésére. Ez nehezítette a vizsgálat érdemi lefolytatását, ami „önmagában visszásságot okoz a jogállamiságból fakadó jogbiztonság követelményével összefüggésben".
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.04.30.
Lezajlott a választás, elküldik a közmunkásokat
A polgármesetereknél kedden az általuk igényelt közfoglalkoztatotti létszám után érdeklődött a helyi munkaügyi központ, illetve a Belügyminisztérium. Ezúttal szó sincs a megkezdett képzésekhez illeszkedő programokról.
(Forrás: átlátszó)
 
2014.04.29.
Tantervet tanítunk, vagy gyereket? - interjú Pethőné Nagy Csillával
Kiáll a szabad tankönyvválasztás mellett, noha az ő irodalomtankönyveit nem lehetetleníti el a „Hoffmann-lista". Nem tartja ördögtől valónak, ha irodalomórán előkerülnek Tankcsapda-szövegek vagy az okostelefonok, gimnáziumi osztályaival napi kapcsolata van a Facebookon is. 33 éve tanít, most pályaelhagyáson gondolkodik, mert úgy véli, tévúton jár az oktatáspolitika.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.04.29.
Tényleg olyan ijesztőek ezek a tankönyvek?
Az Origónak több tanár nyilatkozott nagyon zaklatottan az új rendszerről, a fő problémájuk, hogy olyan könyvből kell tanítaniuk jövőre, amelyet nem ismernek. Többen a piacvezető Mozaik könyveit hiányolták, amelyeket korszerűnek, módszertanilag frissnek, grafikailag igényesnek tartanak. Elkértünk egy rakás tankönyvet az NTK-tól és az Apáczai Kiadótól is, kíváncsiak voltunk, hogy milyennek találjuk ezeket. Végül több mint tíz tankönyvet néztünk át a két kiadótól, és tanárokkal beszéltünk arról, hogy milyennek látják őket.
(Forrás: Origo)
 
2014.04.29.
Iskolát építtet a katolikus egyházmegye Szombathelyen
Több mint kétmilliárd forintos állami és uniós pályázati támogatással 24 tantermes épületegyüttest építtet Szombathelyen a helyi, jelenleg két telephelyen működő Brenner János Általános Iskola és Gimnázium számára a katolikus egyházmegye - közölte Veres András megyés püspök április 29-én.
(Forrás: Edupress)
 
2014.04.29.
Hétfőn kezdődik az érettségi, több mint 117 ezren vizsgáznak
Hétfőn a magyar nyelv és irodalom és a magyar mint idegen nyelv tárgyak írásbeli vizsgáival megkezdődik a 2013/2014-es tanév tavaszi érettségi időszaka. A mostani vizsgákon az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint csaknem 118 ezren adnak számot tudásukról, az emelt szintű vizsgák száma hét százalékkal nőtt.
(Forrás: Eduline)
 
2014.04.29.
Rögtön állást kaptak a Mercedes-gyárban
Álláslehetőséget is kapnak sikeres vizsgájuk esetén a Mercedes-gyárnál a szakmunkástanulók. A duális szakképzés bevezetése óta Kecskeméten most végez az első osztály. A kereskedelmi és iparkamara elnöke szerint egy életpályamodell alapján biztosítani lehetne a szakképzést követően a továbbtanulásukat is.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.04.29.
A kiadók helyett a szülők járnak jól
Új világ kezdődik ősztől a tankönyvellátásban. Az állami szerepvállalásnak köszönhetően a huszonhárom éves trendet megfordítva nem drágulni fognak, hanem olcsóbbak lesznek a kiadványok. Ezzel párhuzamosan pedig a minőséget is fejlesztik – nyílt levélben válaszolt Hegedűs István tankönyvellátásért felelős miniszteri biztos a Mozaik Kiadó vezetőjének kritikáira.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.04.29.
Ügynök és közmunka a tanteremben
Ügynökkérdés, nevelőintézeti szökés, mélyszegénység, kirekesztettség, tabu, gyermekkori félelmek, párkapcsolati kérdések és pályaválasztás, ezekből kaptunk színházi fröccsöt a III. Tantermi Színházi Szemlén bemutatásra beválogatott előadásokból.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.04.29.
Furcsa pályázat iskolai számítógépekre
Több százezer forintos csúcsgépekkel szerelné fel az iskolákat az Educatio Nonprofit Kft., legalább öt-tízmilliárd forintért. Szakértőink szerint a tervezett beszerzés pazarló, de felmerül a versenykorlátozás lehetősége is a közbeszerzésben, amelyben húszezer asztali PC-t, laptopot és tabletet tendereztetnek meg szokatlanul rövid határidő mellett.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.04.28.
L. Ritók Nóra: Miért olyan nehéz az integráció?
Hol kellene megfogni a problémát? Az oktatásban? A társadalomban? A helyi kisközösségekben? Lehet-e hatást elérni, ha csak egy területre fókuszálunk? Kell-e tartanunk a határokat, vagy épp át kellene lépnünk azokat? Mit lehet tenni a szegregátumokban, szegregált iskolákban az integrációért?
(Forrás: Taní-tani)
 
2014.04.28.
Megszereztük a nemzeti tanárkar kampányleveleit
A lojális pedagógusok mellett több olyan tanár is szeretne bejutni a kormány által létrehozott Nemzeti Pedagógus Kar küldöttgyűlésébe, aki élesen kritizálja a mostani oktatáspolitikát. Az Index megszerezte az egyik megye jelöltjeinek bemutatkozó leveleit.
(Forrás: Index)
 
2014.04.28.
Vádemelést javasolnak a buszon bliccelő 15 éves fiú ellen
Két hónapig nyomozott a rendőrség egy 15 éves fiúnak az ügyében, aki más adatait adta meg egy jegyellenőrnek, amikor bliccelésen érték.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.04.28.
Éjfélig ajánlhatnak küldötteket a tanárok a Nemzeti Pedagógus Karba
A 151 ezer hazai pedagógusból 384-en regisztráltak jelöltnek, ők holnap éjfélig gyűjtik az internetes ajánlásokat. Minden állami intézményben dolgozó pedagógus saját megyéjéből több küldöttet is ajánlhat. A folyamat végén a megválasztott jelöltek bekerülnek a Nemzeti Pedagógus Karba, ahol a tanári szakma javaslatait képviselik majd.
(Forrás: hirado.hu)
 
2014.04.28.
Emelkedő minimumponthatár, kevesebb választható tárgy az érettségin
Annak, aki bölcsész-, társadalomtudományi vagy jogászképzésre szeretne bekerülni, legalább egy tantárgyból kell majd emelt szinten érettségiznie, több, az agrár, a műszaki, illetve az orvos- és egészségtudományi területhez tartozó szakon pedig két emelt szintű vizsga a feltétel.
(Forrás: fn.hír.24)
 
2014.04.28.
Munkaerőpiac, a nők karrierlehetőségei és KözTér az FMK-n
Mit kíván a munkaerőpiac, milyen karrierlehetőségei vannak a női álláskeresőknek, és mi az a KözTér? Ezekre a kérdésekre igyekeztek választ adni az április 28-án megrendezett XIII. Felsőoktatási Média Konferencia előadói.
(Forrás: Edupress)
 
2014.04.28.
Tovább vizsgálják a Pető Intézet működését
Folytatódik az intézményakkreditációs monitorvizsgálat a Mozgássérültek Pető András Nevelőképző és Nevelőintézetében. Elsősorban szervezeti kérdésekben vannak fenntartásaik: tisztázásra vár, hogy milyen az intézetben az egyes óraadó tanárok terhelése, munkabeosztása.
(Forrás: Eduline)
 
2014.04.28.
Bűnmegelőzési tanórák fővárosi középiskolákban
Negyvenmillió forintos támogatásból tartanak bűnmegelőzési programsorozatot a fővárosi középiskolákban.A rendkívüli tanórákon látványos technikai és önvédelmi bemutatókat láthatnak a diákok. Tíz kiválasztott iskolában szülői értekezleteket is tartanak, a pedagógusok pedig különböző konfliktuskezelő tréningeken vehetnek részt. A tinédzserek körében az utóbbi években nem növekedett a bűnelkövetők száma, de az erőszakos bűncselekmények tettesei egyre fiatalabbak.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.04.28.
Az iskolák csak jóváhagyott tankönyveket rendelhetnek
Az iskolák kizárólag jóváhagyott tankönyvekre adhatják le rendeléseiket, az 1–2, 5–6, 9–10. évfolyamok esetében ez az új kerettanterveknek megfelelő kiadványokat jelenti – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma hétfőn sajtóhírekre reagálva.
(Forrás: Magyar Nermzet)
 
2014.04.28.
Csak mítosz a jól képzett magyar munkaerő
A szakiskolában soha nem hegesztettek, mert az iskola nem tudta megvenni a munkához szükséges gázt – derült ki egy német cég álláshirdetésére jelentkezők jó részéről. A tesztmunkára behívott 600 hegesztő 60 százaléka szakmájának alapjaival sincs tiszában. A cég vezetője szerint a politikusok becsapják a befektetőket.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.04.28.
Európai díjat nyert a magyar diák fejlesztése
Előbb hazai pályán szerzett első helyezést, majd az Európai Unió Fiatal Tudósok Versenyén nyert bronzérmet Zsombori Balázs egy olyan szoftverrel, mely néhány érintéssel képes ledönteni a beszédképességüket elvesztett emberek köré épült láthatatlan falakat.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.04.28.
Hegedűs István tankönyvellátásért felelős miniszteri biztos válasza a Mozaik Kiadó vezetőjének nyílt levelére.
Sem a fizetni köteles szülők, sem az állami költségvetés terhét nem kívánjuk tovább növelni! A teljes tankönyvellátásra vonatkozó minőségi fejlesztés és a költségcsökkentés együttes megvalósítása kezdődött meg a 2014. évben.
(Forrás: Index)
 
2014.04.27.
Káosz törhet ki szeptemberben - ultimátumot küldtek a tankönyvesek Balognak
A Tankönyvesek Országos Szövetsége szerint többszörösen jogsértő Hoffmann Rózsa rendelkezése az állami iskolák tankönyvellátásáról. Ha a miniszter napokon belül nem szüntetni meg a törvénytelenséget, a tankönyvesek nem tudják biztosítani szeptemberben a tankönyvellátást, és kitör a káosz – írják. Az Emmi szerint nincs törvénytelenség.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.04.27.
Szűk körből kerülnek ki a nemzet főtanárai
A tanárokat nem mozgatja meg a választás, a 151 ezerből mindössze 384-en jelöltették magukat, pedig a tét nem kicsi: a Kar vezetése lesz a kormány hivatalos tárgyalópartnere, és ők dolgozzák ki a tanároknak kötelező etikai kódexet. A szakszervezetek könnyen kijátszhatták volna a rendszert, de inkább bojkottálják a választást, a Kar jelenlegi vezetője szerint viszont a tanárok végre megfelelő képviselethez jutnak.
(Forrás: Origo)
 
2014.04.27.
Megnyílt Amerikában a 40 éves Rubik-kockát ünneplő kiállítás
Születésnapi kiállítással ünneplik a 40 éves Rubik-kockát az Egyesült Államokban. A New Jersey-i Liberty Science Centerben létrehozott tárlatot, amely később a világ számos más országában is látható lesz, Áder János köztársasági elnök és Rubik Ernő nyitotta meg április 25-én. Az ötmillió dolláros költségvetésű kiállítás fő támogatója a Google.
(Forrás: Travelo)
 
2014.04.27.
Amikor a pisztolyért kell harcolni a kamasszal
Az USA-ban egyáltalán nem ritka, hogy elkeseredett családok terápiás táborba küldik kezelhetetlen gyerekeiket. Ebben nyújt segítséget az úgynevezett kísérő – számol be róla a BBC.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.04.27.
Nincs elég jó matekos
Horváth Zoltán a lemorzsolódáson kívül még két magyarázatot ad a szakemberhiányra. Nem meglepő: az okok a közoktatás hiányosságaira vezethetők vissza. – A középiskolában nem csinálják végig a matematikafakultációt a diákok, mert a legtöbb helyen elég a felvételihez az alapszintű érettségi. A hallgatók okosak, de a matematikai alaptudásuk hiányos – magyarázza.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.04.27.
A leírt szöveg olyan, mint a kotta
Egri, balassagyarmati és sátoraljaújhelyi tanár vehette át idén a szép magyar beszéd népszerűsítéséért, az anyanyelv ápolásáért odaítélt Kazinczy-díjat. Az anyanyelvi mozgalom támogatását elismerő Péchy Blanka-díjban egy balassagyarmati és egy mosonmagyaróvári pedagógus részesült.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.04.27.
Géniuszok és a birkanyáj - interjú Czeizel Endrével
Zeneszerzők, gének, csodák címmel jelent meg Czeizel Endre orvos-genetikusnak a muzsikus géniuszokról szóló könyve a Galenus Kiadónál. Mint mondja, a tehetségek fejlődéséhez személyre szabott oktatásra van szükség, ahogy a betegek is személyre szabott gyógyítást igényelnének.
(Forrás: Népszava)
 
2014.04.26.
Benyújtották lemondásukat a magyar vezetők
Benyújtotta lemondását a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar rektorhelyettese és két magyar dékánhelyettese, tiltakozásul amiatt, hogy elnapolták az intézmény magyar főtanszékeinek megalakítását.
(Forrás: Edupress)
 
2014.04.26.
Mobiltechnológiával a gyermekek védelmében
Pénzzel és technológiával is támogatja a Unicef gyermekvédelmi munkáját a Telenor egy globális együttműködés keretében. Magyar példa nyomán.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.04.25.
Mégis szembe lehet menni Hoffmannékkal
Van olyan budapesti iskola, ahol nem csak az állam által kötelezően javasolt tankönyvlistáról választanak könyvet a gyerekeknek. A megszólaltatott tankerületi vezető szerint ezt a jogszabályok teszik lehetővé. Egy dologra kell odafigyelni: a tankönyvek ne legyenek drágábbak az állam által javasolt könyveknél.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.04.23.
Nahalka István: Még egy rangsor!
Az iskola értékelése nem attól kell, hogy függjön, hogy milyen jó tanulókat, jó családi háttérrel rendelkezőket tud kiválogatni, hanem attól, hogy maga mit tud fejleszteni ezeken a gyerekeken, fiatalokon.
(Forrás: Taní-tani)
 
2014.04.23.
Befejeződött a középfokú intézmények általános felvételi eljárása
Minden középfokú intézmény április 25-éig értesíti a hozzá jelentkező tanulókat a felvételi döntéséről, azaz jelentkezésük elfogadásáról vagy elutasításáról. Ezzel lezárul az úgynevezett általános felvételi eljárás.
(Forrás: Edupress)
 
2014.04.23.
Klik: tízmilliárd forintos fejlesztés kezdődik a közoktatásban
A projekt az új fenntartói rendszer előnyeinek kiaknázására, az állami fenntartású intézmények fejlesztésére, a hatékony, a gyerekeknek egyenlő hozzáférést biztosító intézményrendszer kiépítésére fókuszál - mondta Marekné dr. Pintér Aranka, a Klik elnöke miskolci sajtótájékoztatóján szerdán.
(Forrás: Edupress)
 
2014.04.23.
Eltűnőben Kolozsváron a magyar értelmiség
A Kolozsváron tanuló magyar egyetemisták mindössze 8 százaléka tervezi a jövőjét Erdély történelmi városában - derült ki a Mathias Corvinus Collegium (MCC) friss felméréséből.
(Forrás: Edupress)
 
2014.04.23.
PISA-felmérés: Magyarországon valami nem stimmel
Michael Teutsch, az Európai Bizottság országelemzésekért felelős munkatársa kiemelte: a PISA nem megoldás, csak képet ad az adott helyzetről, a politika feladata, hogy az oktatást szabályozza. Az eredményeket elemezve közös pontként említette a társadalmi-gazdasági háttér befolyásoló hatását.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.04.23.
Tízezerrel nőtt a református hittanra járók száma
Nagyon komoly munkát végeztek a református lelkipásztorok és hittanoktatók a kötelezően választható hit- és erkölcstanoktatás bevezetésével: idén már 126 ezer fiatalt oktatnak hittanra, ami tízezerrel több diákot jelent, mint egy évvel korábban
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.04.23.
Bagdy Emőke: Miért veszélyes, ha a gyerek mer nemet mondani? - interjú
Bagdy Emőke szerint informálni kell a közvéleményt, és eloszlatni a félelmeket: a relaxáció nem valami spirituális humbug, hanem tudományosan megalapozott önfejlesztő módszer, amivel mindenki csak jól járhat. De miért nem akarják ezt a felsőbb, döntéshozó körökben?
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.04.22.
Shakespeare 450: A legélesebb bárd
Annyi legenda és rejtély veszi körül, hogy talán ő az egyetlen, akinél a következő mondat nem sántít: ma lenne 450 éves. És le is tagadhatna négyszázat. A nagy ravasz Shakespeare William itt él velünk.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.04.22.
Nahalka István: Lehetett-e látni előre a 2012-es PISA fiaskót?
Felmerül bennem az a kérdés is, hogy vajon mekkora szerepe lehet a véletlennek. És számos más tényező lehet, amely figyelembe vehető az oktatáspolitikai magyarázatok helyett. Nem akarom ezt a kérdést lezárni, nagyon érdekelne, hogy olvasóimnak mi a véleményük.
(Forrás: Nahalka István blogja)
 
2014.04.21.
Tanulmányi kirándulás a Történelemtanárok Egyletével
Radnóti nyomában címmel tanulmányi kirándulást szervez tanároknak és diákoknak a költő életének egyes fontos helyszíneire a Történelemtanárok Egylete. A szervezet MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint a magyar holokauszt-emlékév keretében, a nemzeti emlékezet program folytatásaként a kirándulás szeptember 16-19. között a Szeged-Nagyvárad-Bor-Szabadka-Abda útvonalat érintené.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2014.04.21.
Több mint ötven érvénytelen diploma a váci főiskolán
Több mint ezer hitelesített diplomából 62 esetben egyértelműen nem lehetett volna oklevelet kiadni - derült ki a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola belső vizsgálatának szerkesztőségünk birtokába jutott beszámolójából.
(Forrás: Edupress)
 
2014.04.21.
Ezért kellett felmérni a magyar diákokat
A magyarság megmaradása szempontjából kiemelkedően fontos terület a határon túl élők oktatásának minősége.Ezért készített kompetenciafelméréseket az iskolások körében a Nemzetpolitikai Kutatóintézet.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.04.21.
Folytatódó harc a betonudvarok ellen
Még egy hetük van az iskoláknak, hogy jelentkezzenek a Zöldsuli programra. A nyertesek összesen hatmillió forint támogatásban részesülnek, amit a következő tanév elején használhatnak fel iskolaszépítésre.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.04.21.
A pedagógusportfólió atyja kitálalt: ő nem így akarta
Falus Iván oktatáskutató szerint a pedagógusértékelési rendszer nagyon fontos lenne, de ahogy azt bevezették, káros, és nem szolgálja az eredeti célt. A szakember javaslatokkal is előállt, hogy lehetne a mostani szabályokat korrigálni.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.04.21.
Szolgálja a minősítési rendszer a pedagógusokat?
Falus Iván szükségesnek ítélte, hogy az életpályamodellel kapcsolatban kifejtse álláspontját. Erre a polemikus tartalomra az öninterjú műfaját ítélte a legalkalmasabbnak.
(Forrás: Taní-tani)
 
2014.04.21.
Tankönyvek szemben az alaptörvénnyel?
A szakmai szervezetek állásfoglalása szerint „amennyiben az iskola szakmai munkaközössége, és a pedagógus szakmai véleménye szerint van a hivatalos tankönyvjegyzéken olyan könyv, amelyikből magasabb szinten tudna tanítani, azonban ezeket nem választhatják a fenntartói korlátozás miatt, akkor sérül a pedagógus tanítási szabadságának, de legfőképp a gyermek – legmagasabb szintű tudás megszerzéséhez fűződő – alkotmányos joga”.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.04.20.
„Az ember államosítása” – Arató László a tankönyvbotrányról
Az a feltételezés, hogy az egyentankönyv elősegíti az esélyegyenlőséget, elképesztő tudatlanságról vagy szemérmetlen hazugságról árulkodik. Ugyanaz a tankönyv lehet az egyik gyereknek jó, a másiknak rossz. Ami az egyik embernek orvosság, az a másiknak méreg. Inkább a gyerekekhez kellene igazodni.
(Forrás: Magyar Narancs)
 
2014.04.20.
Most jött meg a hidegzuhany - interjú Pethőné Nagy Csillával
A szabad taneszközválasztás és a tanulás szabadságának elkötelezett híve vagyok. Így nyilván rosszul élem meg a kötelezővé tételt, és különösen aggasztónak tartom, hogy a választható tankönyvek listája nem a szakma bevonásával és nem láthatóvá tett szakmai szempontok mentén történt.
(Forrás: Vasárnapi Hírek)
 
2014.04.20.
Minek filozofálni?
1996-tól zajlanak az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyek (OKTV) a filozófia tárgykörében is. Az idei év első fordulóbeli esszéfeladata az a kérdés az volt, „Minek filozofálni?” Különös tekintettel arra, hogy a filozófia s a filozófiaoktatás az utóbbi években igen nehéz helyzetbe került mind a középiskolában, mind a felsőoktatási intézményekben, mind pedig a közgondolkodásban, nem tudtunk ellenállni a kísértésnek, hogy közzé ne tegyük védőbeszédként a filozófia mellett az itt következő válogatást a versenyzők válaszaiból.
(Forrás: Mindennapi filozófia)
 
2014.04.20.
Szexizmus az egyetemen
Már az általános iskolában is tapasztalható, hogy a tanárok más elvárásokat támasztanak a diákok elé nemi sztereotípiák alapján. Szemán Dénes pszichológus szerint látnunk kell, hogy csak a nagy számokban, milliós mintán van különbség a férfi és női kompetenciák között, de mindennapokra lefordítva nincs. Vagyis a nemeken belül a változatosság nagyobb, mint nemek között. Szabó Mónika szociálpszichológus hozzátette, hogy a férfi-női kompetencia közti különbségtétel legitimáló tudományos mítosz.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.04.20.
Másodszor sem tudta bezáratni az iskolát
Nem kell bezárni az egyik kaposvári tagiskolát, miután a somogyi megyeszékhely törvényszéke elutasította az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány kérését.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.04.20.
Egyedülálló csúcsot állítottak fel
Egyedülálló csúcsot állított fel a balassagyarmati Ridens Szakképző Iskola és Speciális Szakiskola. A fogyatékkal élő diákok 24 órán keresztül vettek részt élménypedagógiai foglalkozásokon.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.04.20.
Az első randin az üzleti angyal fizet
Olyan középiskolások terveiről szólt a múlt szombat az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban (AKG), akik akár a következő magyar világsiker diák vállalkozói is lehetnek – a Future-Gen első üzleti találkozója most ahhoz nyújtott segítséget nekik, hogy leendő mentoraikkal találkozzanak.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.04.19.
Egyre több magyar az osztrák egyetemeken
906 magyar diák kezdte meg a 2013/2014-es tanévet valamelyik osztrák felsőoktatási intézményben, ezzel együtt összesen 2648-an járnak kinti főiskolára, állami vagy magánegyetemre - derül ki az Ausztriában tanuló magyar diákok egyesületének (MDE-VUS) friss adataiból.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.04.19.
Kihirdették a Kárpát-medencei középiskolás irodalmi pályázat eredményeit
Idén is csaknem háromszáz pályamű érkezett az Írók Alapítványa és az Írók Szakszervezete által meghirdetett Kárpát-medencei Középiskolás Irodalmi Pályázatra, amelynek díjait a hagyományoknak megfelelően ebben az évben is az ötven legjobb pályázó számára szervezett írótábort lezáró gálaesten adták át csütörtök este Sárváron.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2014.04.19.
NKE: szinte minden képzésre jelentős a túljelentkezés
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) szerint nem megalapozottak azok a sajtóhírek, amelyek szerint csökkent volna az intézmény népszerűsége, vonzereje.
(Forrás: Edupress)
 
2014.04.19.
Miniszteri biztos: a tankönyvrendelés mindig komplex döntés volt
A miniszteri biztos a kritikákra reagálva kifejtette: a javasolt listán 550 féle tankönyv van feltüntetve, amiből a fenntartó javasolja a választást. A listához mellékelt tájékoztató egyértelműen fogalmaz, miszerint a lista nem vonatkozik a tankönyvjegyzéken lévő legtöbb könyv által érintett tankönyvkörre (szakképzés, idegen nyelv, sajátos nevelési igényű, emelt szintű pedagógiai programok).
(Forrás: Edupress)
 
2014.04.19.
A rombolás megtörtént (interjú)
Radó Péter oktatáspolitikai elemző, szerint már nincs mit mondani arról, hogy szakmailag miért rossz az oktatási rendszer: a rombolás befejeződött, a jelenlegi keretek között nincs mit konszolidálni.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.04.17.
Hétköznapi hősök kerestetnek!
Ha rosszul leszünk egy forgalmas helyen, akár 15 percig is feküdhetünk úgy az utcán, hogy senki sem jön oda megkérdezni, mi a bajunk. A Hősök Tere civil kezdeményezés elindítói a közönyösség helyett arra buzdítanak, hogy mindenki vegye észre, mikor lehet képes egy helyzetben segíteni.
(Forrás: Kölöknet)
 
2014.04.17.
Kártérítési pert indít a Mozaik
Azt mondják, azért szállnak harcba, hogy ne lehessen bármit megcsinálni ebben az országban. Főleg a oktatásban. Jogellenes Hoffmann Rózsa lépése tankönyvügyben, ezért kártérítési pert indítunk. A törvény azért törvény, mert minden magyar állampolgár köteles betartani.
(Forrás: Délmagyar)
 
2014.04.17.
Miért kell a gyerekekkel megutáltatnunk az olvasást?
Befeszült, konzervatív kisdiákok, tanácstalan szülők, érettségi és felvételi horror, nem gyerekeknek való kötelező olvasmányok. Lexikális tudás vagy kreativitás? Trónok harca vagy Jókai? A Fiatal Írók Szövetségének Mesebeszéd 2. című gyermekirodalmi szimpóziumán jártunk.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.04.17.
Öngyilkos lett a koreai igazgatóhelyettes
Öngyilkos lett a szerdai komptragédia miatt az igazgató-helyettese annak az iskolának, amelynek több száz diákja meghalt a balesetben.Az iskola 338 diákja szerdán Dél-Korea partjaitól indult a népszerű Csedzsu szigetére, ám száz kilométerre a szigettől a 146 méteres komp ismeretlen okból felborult.
(Forrás: Index)
 
2014.04.17.
Lezajlott a 24 órás programozási verseny Veszprémben
A Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara 2014. április 16. és 17. között nyolcadik alkalommal rendezte meg 24 órás programozási versenyét. A verseny tematikája minden évben a szakterület valamely érdekes kihívására keres választ, amely idén a környezetükhöz alkalmazkodó, önvezérlő robotok mesterséges intelligenciájának kidolgozása volt.
(Forrás: Edupress)
 
2014.04.17.
Virágzik a "portfólióbiznisz": bérírók csinálnak üzletet a Hoffmann-féle rendszerből?
Már nemcsak diplomamunkák és szemináriumi dolgozatok, hanem tanári portfóliók készítését is vállalják a szakdolgozatírásra specializálódott vállalkozások. Más cégek "villámfelkészítő" anyagokat kínálnak a minősítési eljárásra jelentkező pedagógusoknak, de van olyan vállalkozás is, amely hat-hétezer forintért szemináriumot szervez a dokumentumok elkészítéséről.
(Forrás: Eduline)
 
2014.04.17.
Nem lehet kilépni a Nemzeti Pedagóguskarból
A központi költségvetési forráson kívül saját bevételeket is szerezhet a hamarosan megalakuló Nemzeti Pedagóguskar, melynek automatikusan tagja mind a 151 ezer pedagógus. Kilépni a karból nem lehet, de a tagság semmiféle kötelezettséget vagy pluszfeladatot nem ró a tagokra.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.04.17.
Megint az ELTE lett a legnépszerűbb
A tudományegyetemek taroltak az idei felvételin, míg a legkisebb vidéki főiskolák tovább veszítettek népszerűségükből. Tízezerrel többen vágtak neki a felvételinek, mint 2013-ban.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.04.17.
Iskolaigazgató: még fogságban vannak a lányok
A Nigéria északkeleti részén elrabolt diáklányoknak csak a töredéke szabadult ki a fegyveresek fogságából az iskolaigazgató állítása szerint, ami ellentmond a hadsereg korábbi közlésének.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.04.17.
Elhunyt Gabriel García Márquez
87 éves korában elhunyt Gabriel García Márquez Nobel-díjas kolumbiai író, a Száz év magány és a Szerelem a kolera idején szerzője.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.04.17.
London sem leányálom
Csak az a magyar fiatal jár jól Londonban, aki háromszor is meggondolja, hogy mire költ, vagy eleve nem a meggazdagodás és a jobb élet reményében vállalt munkát a brit fővárosban – tapasztaltuk a kint élőket megkérdezve. A lehetőségek előzetes feltérképezése nélkül felelőtlenség útra kelni.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.04.16.
Tanárok, szervezkedjetek!
Bár a tanároknak most is vannak egyesületeik és szakszervezeteik, a kormány által életre hívott Nemzeti Pedagógus Karnak az óvodákban és az állami iskolákban dolgozó 138 ezer pedagógus automatikusan tagja lesz. Nem titkolt cél, hogy így akarják kifogni a szelet a kormánnyal nem éppen barátságos Történelemtanárok Egylete, Magyartanárok Egyesülete és a szakszervezetek vitorlájából.
(Forrás: Index)
 
2014.04.16.
Tankönyvbotrány: a Mozaik vezetője tételesen cáfolja a kormányt
Reményfy Tamás, a Mozaik Kiadó vezetője több ponton cáfolta Hegedűs István tankönyvellátásért felelős miniszteri biztosnak az Indexen kedden megjelent állításait.
(Forrás: 168 óra)
 
2014.04.16.
Még több kisiskolás kap esélyt egy jobb életre
A MUS-E (Musique Europe) program hazánkban már 20 éve, több száz gyermek életét teszi teljesebbé összművészeti programja segítségével. Magyarországon Miskolc lehet a hetedik város, ami csatlakozhat a programhoz.
(Forrás: Edupress)
 
2014.04.16.
Többen mennének tanárnak, de alacsony a színvonal
A béremeléssel járó pedagógus életpályamodell az egyik oka a kormányzat szerint, hogy nő a pedagógus szakokra jelentkezők száma. Mások szerint ebben közrejátszik az is, hogy alacsony pontszámokkal lehet bekerülni ingyenes tanári képzésekre.
(Forrás: Edupress)
 
2014.04.16.
„Zsidót és kutyát nem szolgálunk ki”
Megrendítő kiállítás vándorol a fővárosban iskoláról iskolára. A tablók az egykorvolt óbudai zsidó elemi iskola elhurcolt és megölt tanulóiról és tanárairól szólnak.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.04.16.
Iskola a határon: hogyan alapítsunk (Waldorf) iskolát –videóval
Néhány, a magyar közoktatással elégedetlen szülő Waldorf-iskolába akarta íratni gyermekét, azonban a túljelentkezés miatt ez nem biztos, hogy sikerült volna. Gondoltak egy nagyot: saját iskolát alapítottak.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.04.15.
Kortárs magyar irodalom – otthon és az iskolában
2014. április 12-én ismét megtelt a Kossuth Klub magyartanárokkal, akik mind arra voltak kíváncsiak, mit és hogyan lehet tanítani a kortárs magyar irodalomból az iskolában. Sok inspiráló előadást ülhettek végig a résztvevők, és jó néhány ötlettel gazdagabban térhettek haza.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2014.04.15.
Megújította stratégiai együttműködését a Siemens és a BME
Harmadik alkalommal újította meg stratégiai együttműködési megállapodását április 15-én a Siemens Zrt. és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), amely mintegy ötmillió forintot kap a megállapodás részeként.
(Forrás: Edupress)
 
2014.04.15.
Strasbourgig mehet az egyik legnépszerűbb tankönyvkiadó
Kártérítési pert indít a Mozaik Kiadó, miután a köznevelésért felelős államtitkár levelében arra szólította fel az állami iskolákat, hogy a KLIK által összeállított javasolt listából válasszanak tankönyveket a jövő évre.
(Forrás: Eduline)
 
2014.04.15.
Jön a lányok napja, megmutatják, milyen jó a kutatónőknek
Meghosszabbították a Lányok napja programra a jelentkezési határidőt, a Nők a Tudományban Egyesület szerda délutáni közlése szerint a nagy érdeklődés miatt április 20., vasárnap éjfélig lehet jelentkezni.
(Forrás: Eduline)
 
2014.04.15.
Jogi egyetemisták mehetnek gyakorlatra a Kúriára
Együttműködési megállapodást írt alá Darák Péter, a Kúria elnöke és nyolc egyetem doktori iskolájának képviselője a legfelsőbb bírói fórum épületében szerdán - közölte a Kúria sajtótitkárságára hivatkozva az MTI.
(Forrás: Index)
 
2014.04.15.
Az anyanyelven tanuló gyermekek jobban teljesítenek
A nemzetpolitikai helyettes államtitkár közlése szerint jobban teljesítenek az anyanyelven tanuló diákok, és elsődleges cél, hogy a magyarok által lakott külhoni területeken a szülők minél nagyobb arányban magyar tanítási nyelvű oktatási intézményekbe írassák a gyermekeiket.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.04.15.
Egyik diák sem tért vissza
Pécsett emléktáblát avattak a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján a Széchenyi Gimnáziumban. Az 1943–44-es tanévben 33 diákot vittek el az intézményből a haláltáborokba, ahonnan egyikük sem tért vissza.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.04.15.
Féljünk-e az erkölcstantól?
Aki elolvasta a teljes tantervet, láthatta, hogy a tematika konkrét erkölcsi problémák, esetleges erkölcsi tanítások, intelmek helyett – amitől sokan félhettek előzetesen – a mindennapi élet területeit járja be, úgy, hogy az évek során a témák ismétlődnek, szélesednek,mélyülnek.
(Forrás: Népzabadság)
 
2014.04.15.
Pálinkásnak tárcát gründolnak?
Ami Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkár utódját illeti: információink szerint a kormánypárt egyes képviselőiben ugyan felmerült, hogy a „tankönyvbalhét” még bevállaló Hoffmann Rózsa utódját csak az önkormányzati választások után nevezzék ki, de ezt végül elvetették. Kik a lehetséges utódok?
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.04.14.
Fiatalok: tévé és internet
A 2013. szeptember 25-27. között megrendezett VII. Nemzetközi Médiakonferencia előadásainak anyaga 2014 március végén jelent meg könyv formájában. A kötet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) támogatásával és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) szerkesztésében készült el.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2014.04.14.
Segíti az érettségi felkészülést a Diákhitel Központ
Tovább bővítette innovatív oktatási segédletét a Diákhitel Központ: a történelemérettségi tételei mellett az idén irodalom tantárgyból kerültek fel új tartalmak a fiatalok által látogatott közösségi médiafelületre.
(Forrás: Edupress)
 
2014.04.14.
TTE-HIK: megőrzendő érték a tankönyvpiac
A Történelemtanárok Egylete és a Hajnal István Kör szerint elfogadhatatlan, hogy az állami iskolákban a következő tanévre csupán két vagy három tankönyv közül lehet választani. Minden évfolyamon biztosítani kell a tényleges választás lehetőségét - rögzítették.
(Forrás: Edupress)
 
2014.04.14.
Eltüntették a kínos tankönyvrészleteket az oktatáskutató intézet oldaláról
Levették a furcsaságoktól hemzsegő tankönyvrészleteket az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) oldaláról, miután több hírportál rámutatott néhány banális tárgyi tévedésre, amelyek a kilencedikeseknek készülő irodalomtankönyvben szerepeltek.
(Forrás: Eduline)
 
2014.04.14.
"Hoffmann Rózsa úgy harcolt, mint egy berber oroszlán"
A KDNP elnöke teljes mértékben elégedett Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkár teljesítményével. "Abban a golyózáporban, amiben végigküzdötte a négy évet, és amit ezalatt letett az asztalra, az történelmi távlatban nézve rendkívüli teljesítmény" - fejtette ki.
(Forrás: Eduline)
 
2014.04.14.
Tankönyvízű tanács
Mert ha a kedves szülők magasról tojnak arra, hogy miből tanul a gyerek, higgyék el, az állam is magasról le fogja, mert számára az állami iskola nem az új világ megszületésének színhelye, hanem a régi konzerválására, a meglévő gazdasági-társadalmi viszonyok fenntartására alkalmas biorobot-gyár.
(Forrás: Népszava)
 
2014.04.14.
A jó szakma felér egy diplomával
Megkezdődött a 2014. évi Szakma Sztár Fesztivál, az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny és a Szakma Kiváló Tanulója Verseny döntője hétfőn Budapesten a Hungexpo területén 38 szakmában, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) szervezésében.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.04.14.
Megszüntették a tankönyvpiac rendjéről szóló törvény vizsgálatát
Az Ab az alkotmányjogi panasz befogadását követően megállapította, hogy a 2014. január 1-jén életbe lépett újabb szabályozással a panaszban támadott rendelkezések hatályukat vesztették.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.04.14.
Hoffmann Rózsa kegyelemdöfése
Okkal feltételezhető, hogy a Hoffmann-féle tankönyvlista összeállítása során a szakmai szempontok háttérbe szorultak. A lista készítője nem volt tekintettel arra, hogy a tankönyvcsaládok bevezetése, illetve kivezetése felmenő rendszerben történjen.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.04.13.
Könyvért utazást!
Beküldhető minden új-és használt (de jó állapotban lévő) mesekönyv, ifjúsági regény, ismeretterjesztő gyermekkönyv, színező is. A 2014-es évi mesekönyv gyűjtő akció 2014 április 1-től május 13-ig tart (a postára adás / leadás határideje).
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2014.04.13.
A tankönyvrendelet visszavonását kéri a PDSZ
Mendrey László, a PDSZ elnöke a közleményben azt is hangsúlyozta: nem vitatják, hogy meg kell újítani a tankönyvválasztékot, "ez azonban nem valósulhat meg a szakma véleményének figyelmen kívül hagyásával, kizárólag politikai akarat mentén".
(Forrás: Eduline)
 
2014.04.13.
Saját törvényét is megsérti a leköszönő Hoffmann
Hogy e semmiből gyorsan előkerült listát hogyan és kik állították össze, arról nem lehet tudni, de az általunk megszólaltatott szakemberek szerint az minden szakmaiságot nélkülöz. Inkább úgy tűnik, mintha a minőségi szempontokat egyszerűen félretéve próbálná az említett állami kiadókat úgy helyzetbe hozni, hogy egyúttal a konkurenciát ellehetetlenítse.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.04.13.
Hazánkban a legnagyobb Ifjúsági Tagozat a Jobbiké
Megalakulása óta szép karriert futott be a JOBBIK fiatalokat megszólító szervezeti-struktúrája, bevadászták az embereket, akik mentek, részt vettek a programokon, szellemesen magyar füvet (búzakalász zacsiban) osztogattak a fesztiválokon, sátrakat állítottak, megosztottak – már a facebookon - vicces akciókat meg komoly akciókat szerveztek, felolvasásokat, sport-napokat, satöbbit.
(Forrás: Szinkronrendező blog)
 
2014.04.13.
N. Kósa Judit: Máshol folytatja
Azt számolgattam, hogy azok a csaknem negyven éve tanító pedagógusok, akik mostanság a portfóliójukat töltik fel az oktatási hivatalnál, hogy kikerülhessenek a kezdő fizetési kategóriából, mi mindent éltek át ez alatt a jó néhány évtized alatt.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.04.13.
Értelmetlen pazarlást hozhat a tankönyvválaszték szűkítése
Az iskolákat három év alatt három tankönyvváltásba kényszerítik bele. Tavaly az új kerettanterv, idén a megrendelhető könyvek korlátozása, jövőre pedig az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet által kidolgozott „új generációs" tankönyvek bevezetése miatt. Az iskolákban több milliárd forint értékben található tartós tankönyvi állomány is, amit gyakorlatilag ki is lehet dobni, mert pótlás már nem rendelhető hozzájuk.
(Forrás: Átlátszóoktatás blog)
 
2014.04.12.
„Újra tanulok” program alacsony képzettségű felnőtteknek
Hamarosan az összes téli közmunkaprogramban indított képzés is befejeződik. A Nemzetgazdasági Minisztérium adatai alapján eddig csaknem hatvanezren szereztek bizonyítványt; a beiskolázottaknak mindössze három százaléka morzsolódott le a képzéseken.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.04.12.
Hoffmann Rózsa utolsó levelével is maradandót alkotott
Erőltetett tankönyvlista. A távozó köznevelési államtitkár egyik utolsó levelével is „maradandót” alkotott. Három nappal az országgyűlési választások után hozták nyilvánosságra a javasolt tankönyvek listáját.
(Forrás: Vasárnapi Hírek)
 
2014.04.11.
Hoffmann Rózsa még utoljára megszívatja a diákokat
az állami fenntartású sulikban csak azoknak a könyveknek a megrendelésére ad engedélyt a KLIK, amiben a javasolt lista könyvei szerepelnek. A levélben az is szerepel, hogy a végső döntést nem a szülők, a tanárok, vagy akár az iskolaigazgatók, hanem a gyerekek igényeit az előzőeknél nyilván lényegesen jobban ismerő tankerületi igazgatók hozzák meg.
(Forrás: !!444!!!)
 
2014.04.11.
A Széchenyi-hegyi Gyermekvasút…
„...sokkal bizalomtelibb a képe a gyerekekről, mint a jelenlegi társadalomnak, hiszen 10-14 éves gyerekekre a vasút balesetveszélyes üzemét bízza rá.”
(Forrás: Taní-tani)
 
2014.04.11.
Klinghammer: a magyar és az idegen nyelvek is fontosak
Az államtitkár beszélt arról, hogy a modern korban erősebbek lettek a kultúrák közötti kapcsolatok, a műszaki haladás és a társadalmi jólét is elképzelhetetlen nemzetközi kapcsolatok nélkül, ebben a helyzetben pedig rendkívül fontos az idegen nyelvi képzés.
(Forrás: Edupress)
 
2014.04.11.
Edward Snowdent díszdoktorrá avatja a Rostocki Egyetem
A Rostocki Egyetem díszdoktorrá avatja az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) egykori informatikusát, Edward Snowdent, akit az NSA lehallgatási botrány kirobbantójaként ismerhetünk. A döntést az egyetem bölcsészettudományi kari tanácsa hozta meg.
(Forrás: Eduline)
 
2014.04.11.
Áder húga lehet az új Klik-elnök
Pölöskei Gáborné, az Emmi főosztályvezetője az egyik esélyes arra, hogy a tanév végén átvegye a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ vezetését.
(Forrás: Index)
 
2014.04.11.
Nem jutott pénz vonatjegyre
A debreceni országos döntő napján ugyanis hiába várták a székesfehérvári csapatot, a három diák és a kísérő tanáruk nem érkezett meg. Mint utóbb kiderült, nem kapták meg az utazási pénzt a területileg illetékes tankerülettől.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.04.10.
A tanulási motiváció alakulása a javítóintézetben folytatott tanulmányok alatt.
Vizsgálatunk is alátámasztotta, hogy a pedagógusoknak nagy szerepük van a növendékek motivációjának alakításában, fenntartásában egyaránt. Az interjúk során kiderült, hogy a kikerülő növendékeknek konkrétabb és reálisabb terveik vannak a jövőre nézve, mint a bekerülőknek.
(Forrás: Taní-tani)
 
2014.04.10.
Fóti Péter: Az iskolai osztály
Sokak számára nem világos, hogy a mai iskolai osztályok (beleértve az osztályban tanító tanárokat) nagymértékben hasonlítanak a történelemből jól ismert diktatúrákhoz.
(Forrás: Taní-tani)
 
2014.04.10.
Elhunyt A 13 és ¾ éves Adrian Mole írója
Az 1946-os születésű írónő már a '70-es évek végén is színdarabokat írt, de csek a '80-as években robbant be a igazán a köztudatba: az 1982-es A 13 és ¾ éves Adrian Mole titkos naplója című ifjúsági regényéből még ugyanebben az évben rádiójátékot készített a BBC, '85-ben pedig tévésorozat is készült belőle.
(Forrás: Index)
 
2014.04.10.
Félmilliárdos programmal erősítik a pedagógusképzést
Csaknem nyolcszáz pedagógus munkáját segíti a jövőben az a fejlesztési program, amelyet 516 millió forintos európai uniós pályázati és állami forrásból dolgoz ki a Debreceni Református Hittudományi Egyetemmel és a Nyíregyházi Főiskolával közösen a Debreceni Egyetem.
(Forrás: Edupress)
 
2014.04.10.
Újratárgyalják Hóman Bálint ügyét
Az akadémikus, egykori vallás- és közoktatásügyi miniszter Hóman Bálintot a népbíróság 1946-ban életfogytiglani börtönre ítélt háborús bűnök miatt. Rehabilitációjáért évek óta küzd Varga István fideszes képviselő.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.04.10.
Versmaraton, Verskommandó: ma van a költészet napja
A diákok is bekapcsolódhatnak az idei Versmaratonba, amelyen a költészet napja alkalmából mintegy 70 kortárs magyar költő olvassa fel verseit a Thália Színház Mikroszínpadán.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.04.10.
Olcsóbbak lesznek a tankönyvek
Az intézményeknek április 30-áig van lehetőségük elküldeni igényeiket a Könyvtárellátó (Kelló) Nonprofit Kft.-hez.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.04.10.
Varga hűtőgépeffektusa elérte az egyetemeket?
A költségtérítéses képzésre jelentkezők száma 2004 és 2014 között nagyságrendileg 50-ről 13 ezerre zuhant. Ez azt jelenti, hogy azok, akik a felsőoktatásban megszerezhető papírért anyagi áldozatot akarnak hozni, egyre kevesebben vannak. Vagyis: csak annak kell a magyar diploma, akinek lehetősége van azt ingyen megszerezni.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.04.09.
Miért bővül rohamosan a Jobbik a fiatalok körében?.
Nem kell feltétlenül sok éves tanári múlt ahhoz, hogy az ember érzékelje: az elmúlt években nagyon nagyot változott a hazai fiatalság gondolkodásmódja. Ám ha valaki hozzám hasonlóan sok időt tölt fiatalok közt, és a katedrán is gyakran megfordul, az több szempontból is vizsgálni tudja a kérdést.
(Forrás: Democrat blog)
 
2014.04.09.
Kortárs magyar irodalom – otthon és az iskolában
A Magyartanárok Egyesülete 2014. április 12-én szombaton rendezi következő konferenciáját Kortárs magyar irodalom – otthon és az iskolában címmel. A helyszín és program felépítése a szokásos: a konferencia délelőtt 10 órakor kezdődik a Kossuth Klubban (1088 Budapest, Múzeum utca 7.); délelőtt plenáris előadásokat és kerekasztalbeszélgetéseket hallgathatnak meg a résztvevők, majd délután sor kerül a szokásos műhelyszemináriumokra is. A konferenciára nem csak magyartanárokat, de más érdeklődőket is szeretettel várnak.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2014.04.09.
Az Ószövetséggel védik a homofób hittankönyvet
Korábban a könyv ellen petícióban tiltakoztak "vallásos keresztények, zsidók, más felekezetűek és ateisták", akik "mélyen elítélik" a Szent István Társulat negyedik osztályos tanulóknak szóló hittankönyvében megjelent, a homoszexualitást halálos bűnnek minősítő kijelentéseit.
(Forrás: fn.hír.24)
 
2014.04.09.
A minőségibb képzés érdekében önállósodhat a TF
Elképesztő lehetőséget ad a magyar sportnak, hogy a választások nyomán marad az eddigi kormány, és valószínűleg a sportpolitika sem fog változni - jelentette ki Radák Zsolt, a Testnevelési és Sporttudományi Kar (TF) dékánja, aki szerint bár a TF jelenleg a Semmelweis Egyetem egyik kara, akár önálló egyetemmé is válhat a közeljövőben.
(Forrás: Edupress)
 
2014.04.09.
Felelősségre és önzetlenségre nevel a közösségi szolgálat
A fiataloknak ez többnyire nincs is ellenére, bár sokan arra panaszkodnak, hogy időt vesz el a tanulástól, és akadnak olyanok is, akik nem teljesen értik, mit kellene megtanulniuk mindebből. A szakemberek szerint nagyrészt az intézmények hozzáállásán múlik a siker.
(Forrás: Edupress)
 
2014.04.09.
Húszéves a Gandhi Gimnázium
1994 óta több mint ezer cigány fiatal végzett az intézményben. A jubileumi ünnepségen India nagykövete felavatta az iskola új indiai szobáját. A rendezvényen a társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár is felszólalt.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.04.09.
A közösségi munka öröme
Pécs kulturális életének meghatározó eleme a diákszínjátszás. Az országos viszonylatban is a legjobbak közé tartozó színész-rendező-pedagógus Tóth Zoltánnal és egykori színjátszójával, jelenlegi kollégájával Komlóczi Zoltánnal beszélgettem a diákszínjátszás jelenlegi helyzetéről, módszerekről, jövőbeli tervekről.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.04.09.
Szó nélkül sújtott le a murrysville-i ámokfutó
A 16 éves Alex Hribal a gyanúsítottja a pennsylvaniai Murrysville-ben elkövetett késes támadásnak, amelyben 21 tanuló és egy biztonsági őr megsérült.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.04.09.
Hoffmann feladta az utolsó rendelését
Az idén is a Kello felel a rendelésekért, a terjesztésért, új elem, hogy az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) műhelyeiben olyan új fejlesztésű tankönyvek készülnek, amelyek átmenetet képeznek a digitális ismeretek világába.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.04.09.
Hivatalos: nem lesz államtitkár Hoffmann Rózsa
Hoffmann Rózsa nem köznevelési államtitkárként folytatja munkáját, az oktatásügyben más feladatot kap - közölte Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője csütörtökön a Hír Tv-vel.
(Forrás: Eduline)
 
2014.04.08.
Szegregáció miatt bírálja Balog minisztériumát az ombudsman
A szegregáció felszámolását szavakban gyakran hangoztató Balog Zoltánnak néhány hete első fokú bírósági döntés útján kellett szembesülnie azzal, hogy felzárkóztatás és/vagy egyházi felzárkóztatás fedőneve mögé bújtatva sem lehet származásuk, társadalmi helyzetük alapján elkülöníteni a gyerekeket.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.04.08.
Trónfosztás a gyerekszobában
Hosszú ideig az öröklési rend határozta meg egy családban a születendő gyerekek felnőtt életét. Ma már azon igyekszünk, mi szülők, hogy ne tegyünk különbséget a gyerekeink között, a szakemberek szerint azonban ez elkerülhetetlen. Nem hagyunk rájuk ugyan földet vagy gyárat, és nem küldjük el őket papnak, ha nem jut örökség, de máshogy tekintünk első, második vagy többedik csemeténkre.
(Forrás: Ridikül Magazin)
 
2014.04.07.
Orbán 8 minisztert akart, de nem fog összejönni neki
A közoktatás irányításában is változik az államtitkár személye, Hoffmann Rózsa helyébe Hoppál Péter eddigi Fidesz-szóvivő vagy Sipos Imre, a köznevelésért felelős helyettes államtitkár léphet, de a személyi döntések attól is függenek, hogy újra egyesítik-e az oktatási területet, vagy továbbra is marad a jelenlegi felsőoktatás-közoktatás felosztás.
(Forrás: Index)
 
2014.04.07.
Hétfőig lehet jelentkezni a diplomamentő programra
Naponta több százan regisztrálnak az ingyenes állami nyelvtanfolyamra, ezért a minisztérium meghosszabbította a jelentkezési határidőt. Azokon akarnak segíteni, akiknek csak a nyelvvizsgájuk hiányzik ahhoz, hogy átvehessék a diplomájukat.
(Forrás: Origo)
 
2014.04.07.
Az EMMI Köznevelésért Felelős Államtitkárságának tájékoztatója a 2014. évi tankönyvrendelésről és -terjesztésről
Az iskolákban a következő tanév megtervezésének egyik fontos feladata az iskolai tankönyvellátás biztonságos megszervezése. E tájékoztatóban a jogszabályi változások alapján összefoglaljuk az iskolai tankönyvellátásban résztvevők feladatait.
(Forrás: kormány.hu)
 
2014.04.07.
Elérhető a Nemzeti Pedagógus Kar honlapja
2014. április 8-ától elérhető a Nemzeti Pedagógus Kar honlapja, melyen megtalálható a Kar felállításával és a választási eljárással kapcsolatos minden információ.
(Forrás: kormány.hu)
 
2014.04.07.
Búcsúzik az OktpolCafé
Búcsúzó posztot jelentetett meg április 7-én reggel Radó Péter és Setényi János oktatáspolitikus OktpolCafé című, több mint öt éve működő oktatáspolitikai blogján. A blog az utóbbi években az oktatáspolitikai kérdésekről való szabad gondolkodásnak és vitának kiemelkedő fóruma volt. A szerzők a búcsúbejegyzésben megindokolják, miért jutottak erre a döntésre.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2014.04.07.
A multimédiás oktatás pedagógiai módszertanának oktatása
"Elsősorban nem előadásokat tartunk, hanem a videó-interjúkkal való multimédiás oktatás pedagógiai módszertanáról tanítunk interaktív, gyakorlati, felhasználói szempontokat figyelembe vevő módon" - definiálta az Zachor Alapítvány munkásságát Szőnyi Andrea, a szervezet vezetője.
(Forrás: Edupress)
 
2014.04.07.
Szakközépiskolai képzést támogat a Suzuki
A Magyar Suzuki Zrt. újabb autót ajánlott fel szakközépiskolás diákok autóipari tanulmányainak támogatására. Több mint tizenöt éve tart az együttműködés a Magyar Suzuki és a váci Király Endre Ipari Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium között. Az autógyár által adományozott tanulóautók az iskola autótechnikus, autószerelő és karosszérialakatos szakmákat elsajátító diákjainak elméleti és gyakorlati képzését segítik.
(Forrás: Edupress)
 
2014.04.07.
Másfél hónap után már fizetniük kell a frissdiplomásoknak
A hallgatói jogviszony megszűnése után negyvenöt nappal kell elkezdeni fizetni a havi 6810 forintos járulékot azoknak a frissdiplomásoknak, akik nem jutnak azonnal munkához. Bár a diákigazolványok március 31-ig voltak érvényesek, a hallgatói jogviszony már a záróvizsga-időszak utolsó napján megszűnik - olvasható a napigazdasag.hu oldalon.
(Forrás: Edupress)
 
2014.04.07.
Felvételi 2014: ez a tíz legnépszerűbb alapszak, nehéz lesz a bejutás
Nyilvánosságra hozták a 2014-es felvételi jelentkezési adatait, a legtöbb diák az idén is a gazdálkodási és menedzsment, a gépészmérnöki, valamint a kereskedelem és marketing alapszakot jelölte meg, többségük állami ösztöndíjas helyre pályázik.
(Forrás: Eduline)
 
2014.04.07.
Könnyebben el lehet helyezkedni szakiskolai végzettséggel
Kis mértékben javult 2009 óta a szakmájukban elhelyezkedni tudó pályakezdő szakmunkások aránya a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara felmérése szerint - írta a Napi Gazdaság.
(Forrás: Eduline)
 
2014.04.07.
Magyar iskolára biztat a Rákóczi Szövetség
Magyar iskola választására bátorítja és biztatja a magyarul beszélő családokat a Rákóczi Szövetség. Beiratkozási programjukat kiterjesztik április folyamán a partiumi Bihar megyére, valamint a Dés környéki Mezőségre is.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.04.07.
Diákok nyerhetnek utat Strasbourgba
A nyertes csapat tagjai Strasbourgban az Európai Parlament plenáris üléstermében mérhetik össze tudásukat a többi 28 tagállamból érkező fiatallal. Emiatt a játékban való részvétel feltétele, hogy a diákok rendelkezzenek angol, francia, vagy német nyelvtudással.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.04.06.
Kárpátalja lojális Ukrajnához
Kárpátalja magyarsága kinyilvánította, hogy anyanyelvű oktatási rendszer biztosítását igényli az ukrán állam részéről, és szüksége van az államnyelv megfelelő szintű oktatására.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2014.04.06.
Garázdaság és lopás a leggyakoribb bűntett az iskolákban
Leggyakrabban garázdaság, lopás és testi sértés miatt indít eljárást a rendőrség az iskolákban, de előfordult az elmúlt években szemérem elleni erőszak, rablás vagy kényszerítés is az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) tájékoztatása szerint - írta a Magyar Nemzet.
(Forrás: Eduline)
 
2014.04.06.
El se hinnénk, hova járnak éjjelente a fiatalok
A Budapesti Fesztiválzenekarnál (BFZ) valójában úgy gondolják, hogy a fiatalok igenis szeretik a klasszikus zenét, csak nagyon ritkán van módjuk találkozni vele. Ezért indították el tavalyelőtt a Midnight Music névre hallgató programsorozatukat, ahol mára már alig akad üres babzsák a nézőtéren. Babzsák, nem pedig szék, az ülőalkalmatosságokként használt süppedős foteleknek nagy szerepe van az oldott légkör megteremtésében, ez sikerük egyik legfőbb kulcsa ma.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.04.06.
Csökken az iskolai agresszió
Hoffmann Rózsa államtitkár szerint már érezhető, hogy a mindennapos testnevelésnek köszönhetően javult a diákok fegyelmezettsége. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ csak egy esetben avatkozott be.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.04.06.
Államosítás és inasnevelés
Államosítás ide, növekvő óraszámok oda, adminisztrációs terhelés ide, folyamatos jogbizonytalanság oda, sem a pedagógusok, sem a szülők nem jelezték az átalakításokkal kapcsolatos ellenérzésüket. A tüntetések, a pedagógus-szakszervezetek demonstrációi alig váltottak ki érdeklődést.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.04.04.
Athleta Christi - Furcsaságok a váci katolikus főiskolán
Oktatók elbocsátása, hallgatói panaszok az oktatás minőségére, a rektor asszony - aki Erdő Péter bíboros testvére - legalábbis bizarr szemléletű tankönyvei és határokon átívelő PhD-dolgozata: nem probléma nélküli intézmény a Zsámbékról Vácra költöztetett tanítóképző, amely ma már Apor Vilmos Katolikus Főiskolaként működik.
(Forrás: Magyar Narancs)
 
2014.04.04.
Lannert Judit: Problémamegoldásban sem jeleskedünk
A mai nappal újabb csontváz borult ki a szekrényből. A PISA 2012-es eredményeit folyamatosan tárják a publikum elé, a mai nappal látott napvilágot a problémamegoldó készséggel foglalkozó ötödik kötet.
(Forrás: Kölöknet)
 
2014.04.04.
K. Nagy Emese: Olthatatlan vágy a jó teljesítményre
A siker titka a csapatmunkában rejlik. Hosszú távú célokat kell kitűzni, amely eléréséhez megvan a kedv, az erő, az önbizalom és a tudás. Jellemző, hogy a munka során alkalmazkodniuk és bizalommal kell fordulniuk egymáshoz a kollégáknak, amely végső soron a sikeres együttműködés alapja.
(Forrás: Taní-tani)
 
2014.04.04.
A rontás virágai – Oktatás
A kultúrához hasonlóan látványos harci terep volt az oktatás: a második Orbán-kormánynak sehol nem kellett annyi problémával és akkora ellenállással szembenéznie, mint itt. Lényegében társadalmi egyeztetés és szakmai vita nélkül hajtottak végre alapvető változtatásokat egy olyan területen, amelyet a tanulók és az oktatók érdekében is célszerű körültekintően kezelni. Beszédes információ, hogy a legfontosabb oktatást érintő jogszabályokkal még a Fidesz első számú oktatáspolitikusa, Pokorni Zoltán, illetve az Országgyűlés oktatási bizottsága sem értett egyet.
(Forrás: Magyar Narancs)
 
2014.04.04.
Az egyetemisták nagy része anyagi problémákkal küzd
A CIG Pannónia kutatásából kiderült, hogy az egyetemisták 87 százalékát támogatják pénzügyileg a szülei. Ellenben kizárólag családi támogatásból a diákok mindössze egyharmada tudja finanszírozni tanulmányait.
(Forrás: Világgazdaság)
 
2014.04.04.
Közösségi honlap a kisgyermekkori nyelvi nevelésért
A Nyelvpalánta olyan közösségi honlap, melyet néhány, a kisgyermekkori nyelvi nevelés területén tevékenykedő pedagógus és szülő hozott létre.
(Forrás: Edupress)
 
2014.04.04.
Átadták az első laptopokat a Digitális Közösség Programban
Alsózsolcán adta át Solymár Károly Balázs infokommunikációért felelős helyettes államtitkár az első ingyenes laptopokat a Digitális Közösség Program második fordulójának lezárása után április 2-án.
(Forrás: Edupress)
 
2014.04.04.
Két tankönyvkiadót is megvett az állam
Az állam megvásárolta az Apáczai Kiadót és a Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadót - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma pénteken az MTI-vel. A tárca közleménye szerint a kormány a tankönyvek állam általi biztosításával is segíteni kíván két nemzetstratégiai célt: a versenyképes, 21. századi tudást és a nemzeti hagyományokra épülő nevelést.
(Forrás: Eduline)
 
2014.04.04.
Ingyenes érettségi-felkészítőkkel segítik a tanulást
Ingyenesen elérhető érettségi felkészítőket tett közzé a Nemzedékek Tudása Akadémia. A matematika, történelem és irodalom tantárgyak érettségi témaköreihez rövid videókat, valamint egyéb tartalmakat, például prezentációkat, összefoglalásokat tölthetnek le a diákok.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.04.04.
Brikettnyertesek
A hátrányos és halmozottan hátrányos gyerekeket nagy számban oktató nyertes tanintézmények Baranya, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Somogy és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében vannak.
(Forrás: Népszabadság)
 
Sajtófigyelő
2023.11.21.
A pályakezdő pedagógusok mellett áll Balatoni Katalin
Maga is átélte, milyen érzés kezdő pedagógusnak lenni, ezért jól ismeri a pálya nehézségeit – jelentette ki a lapunknak adott interjúban Balatoni Katalin, a Belügyminisztérium köznevel...
(Forrás: Magyar Nemzet)
--
2023.11.21.
Plakátkampányt indít a kormány az iskolákban
A védelem online is megillet! Kérdezz, szólj, jelezz! - ezek a legfontosabb üzenetei azoknak az iskolai plakátoknak, amelyeket a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) jogsegélyszolg...
(Forrás: Eduline)
--
2023.11.21.
Státusztörvény: nem taníthatnak óraadóként tovább a felmondó pedagógusok?
Szeptember 29-ig kellett nyilatkozniuk a pedagógusoknak, hogy elfogadják-e a státusztörvény alapján írt munkaszerződésüket. Rétvári Bence államtitkár úgy nyilatkozott, hogy 1205 pedagó...
(Forrás: Eduline)
--
2023.07.17.
Oszkó Péter: Nagyon nagy bajban vagyunk, ha saját pedagógusaink bérét sem tudjuk kifizetni
ZÁMOMRA A LEGBOSSZANTÓBB ÁLLÍTÁS, HOGY A SAJÁT OKTATÁSI RENDSZERÜNK FOLYAMATOS MŰKÖDÉSI KÖLTSÉGÉNEK FINANSZÍROZÁSÁHOZ UNIÓS ADÓFIZETŐK PÉNZÉRE VAN SZÜKSÉGÜNK, miközben vannak...
(Forrás: Index)
--
2023.07.15.
Ilyen se volt még: 171 oktató állt ki a Zeneakadémia autonómiájáért
Alulírott előadó- és alkotóművészek, kutatók és zenepedagógusok, mint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatói az alábbi közleményt kívánjuk a közvélemény és a fenntartó Kultur...
(Forrás: Index)
--
2023.07.15.
„Egy mérhetetlenül szelektív törzsi társadalom öngyilkos reflexiója saját magára” – Lannert Judit oktatáskutató a státusztörvényről
Miért beszél mindenki tanárhiányról, amikor átlagosan tíz általános iskolás gyerek jut egy pedagógusra? Mi a tanárok és mi a megrendelő, a lakosság felelőssége a magyar oktatás szétes...
(Forrás: szabadeuropa.hu)
Címkék
agresszió civilek család digitális nemzedék együttműködés erkölcs esélyegyenlőség esélyek felelősség film filmklub generációk gyerekek gyermekvédelem hátrányos helyzet IKT integráció irodalmi mű feldolgozása iskola iskola és társadalom kapcsolatok kommunikáció konferencia konfliktuskezelés kreativitás kutatás könyvajánló közösség módszerek OFOE oktatás oktatáspolitika osztályfőnöki szerep pedagógia pedagógus pedagógusok pályázat rendezvény szabályok szakmai szervezet szülő szülők tanulás tanár-diák kapcsolat tehetséggondozás társadalom történelem verseny virtuális kongresszus ünnep