Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
2014.05.31.
A kormány szerint fontosak neki a pedagógusok, az ellenzék szerint nem
Az LMP közleményében arra is kitér, hogy meg kell szüntetni a Nemzeti Pedagóguskarban való kötelező tagságot, mivel a szervezet gyűlésére csak a tanárok 10 százaléka ment el, ami felér egy bukással.
(Forrás: vs.hu)
 
2014.05.31.
A Fidesz ígéretekkel köszönti a pedagógusokat
Pedagógusnap alkalmából a párt közleményben mondott köszönetet a pedagógusoknak, akiknek megígérték, hogy a pedagógus-béremelési programot idén is folytatják.
(Forrás: Index)
 
2014.05.31.
Ezen a napon köszöntjük a pedagógusokat
Vasárnap van a pedagógusnap: hagyományosan e napon köszöntik a köz- és felsőoktatásban dolgozókat. Magyarországon a pedagógusokat 1952 júniusa óta köszöntik, akkor adták át először a kiváló tanítói és tanári okleveleket az ország legjobb oktatóinak.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.05.31.
Végleg elbúcsúzhatnak a tanárok Hoffmann Rózsától?
Hoffmann Rózsa eddigi köznevelési államtitkár a jövőben nem számíthat kormányzati munkára, és felmerült, hogy a pedagóguskar vezetésében játszana szerepet, ám a Nemzeti Pedagógus Kar előkészítő bizottságának elnöke azt mondta, Hoffmann nem fog részt venni a vezetésben
(Forrás: Eduline)
 
2014.05.31.
Prievara Tibor: Pályalkalmassági vizsgálat - ki néz és mit?
Önnek nincs olyan egészségügyi problémája, amely miatt nem lehet alkalmas tanárnak? Befizette a 4000 Ft-os csekket? Olvasott pedagógiáról szóló irodalmat? Meg tud írni egy motivációs levelet anélkül, hogy szörnyű ostobaságok lennének benne? És végül: fel tud-e készülni 15 darab pedagógiai szituációból? Ha a válaszai a fenti kérdésekre IGEN, Ön minden valószínűség szerint alkalmas tanárnak.
(Forrás: Tanárblog)
 
2014.05.30.
Átlépik a határokat a magyar diákok
A június 4-ei nemzeti összetartozás napján 78 Kárpát-medencei középiskola több mint 2800 diákja utazhat legalább egy határ átlépésével egy másik magyar iskolához – közölte a Rákóczi Szövetség az MTI-vel.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.05.30.
Botrányos iskolaigazgatói pályázat
A budapesti Törökvész Úti Általános Iskolában igazgatóválasztásra készülnek. A szülők rettegnek attól, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ fittyet hány az igazgatói pályázatokról megfogalmazott véleményükre.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.05.29.
Átadták az idei Ericsson-díjakat
Nyolc általános iskolai és gimnáziumi matematika és fizika tanár vette át pénteken a Magyar Tudományos Akadémián az idei Ericsson-díjat a tantárgyak népszerűsítéséért és a tehetségek gondozásában való részvételért.
(Forrás: Gondola)
 
2014.05.29.
Átadták az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny díjait
Átadta Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkár az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny (OKTV), valamint a hozzá kapcsolódó, a Nemzeti Tehetség Program által alapított "Bonis Bona - A Nemzet Tehetségeiért" díjait május 30-án a fővárosban.
(Forrás: Edupress)
 
2014.05.29.
Balog Zoltán díjakat adott át pedagógusnap alkalmából
"Színvonalas felsőoktatás nincsen színvonalas köznevelés nélkül, a színvonalas köznevelés pedig a jó óvodánál kezdődik" - jelentette ki Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere pedagógusnap alkalmából tartott ünnepi beszédében május 30-án Budapesten.
(Forrás: Edupress)
 
2014.05.29.
Lovász László: Újra kell tanulni a tanítást
Az MTA új elnöke, Lovász László a legfontosabb feladatának tartja, hogy az Akadémia újra kutassa a tanítást magát, mivel egyre gyengébb tudással hagyják el a diákok az alap- és középfokú oktatást, amit az egyetemek is megéreznek.
(Forrás: !!444!!!)
 
2014.05.28.
Kiverte a biztosítékot a pedagóguskar a tanári szakszervezetnél
A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) továbbra sem tartja indokoltnak a Nemzeti Pedagógus Kar megalakítását, a PSZ ez ügyben korábban az Alkotmánybírósághoz is fordult.
(Forrás: Eduline)
 
2014.05.28.
Roma kislány ejti legszebben a német szavakat
Orsós Zsófia tízéves, negyedik osztályos hetvehelyi tanuló negyedik lett az országos német szépkiejtési versenyen, miután a megyein a második volt korosztályában – a rövid hír így hangzik. Ennél azonban többet is érdemes mesélni.
(Forrás: BAMA)
 
2014.05.28.
A Boko Haram szabadon engedett négy diáklányt
A Boko Haram nigériai terrorista csoport szabadon engedett négyet abból a több mint 200 diáklányból, akiket hetek óta fogva tart – közölte csütörtökön a helyi sajtó helyi kormányzati forrásokat idézve.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.05.28.
Osztályozóvizsgától a nemzetközi filozófiai versenyig
"Ahogy egyre előrébb jutottam az OKTV folyamán, úgy kezdtem egyre komolyabban foglalkozni a filozófiával" - mondta Merker Iván, a Budapesti Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium 10. évfolyamos diákja, aki a XXII. Nemzetközi Filozófia Olimpián Litvánia fővárosában, Vilniusban ezüstérmet szerzett. Az eddigi legtöbb, 41 országot felvonultató verseny feszes programmal, egyetemi előadásokkal, városnézéssel és történelmi nevezetességek meglátogatásával zajlott május 15. és 18. között.
(Forrás: Edupress)
 
2014.05.28.
Korlátoznák a pedagógusok szabadságát
Szó szerint korlátoznák a tanárok szabadságát: információink szerint egy, baranyai iskolaigazgatóknak a napokban tartott konferencián elhangzott, nem engednék július előtt kivenni a pihenésre szánt napokat. Ha tényleg így lesz, abból baj lesz.
(Forrás: Pécsi stop)
 
2014.05.28.
Lehetünk-e sikeres ország hatékony oktatási rendszer nélkül?
Tényleg annyira rossz a magyar alapfokú oktatás, hogy az egyetemen pótoljuk be azt, amit korábban nem tanítottak meg? Mire mehet az Orbán-kormány oktatáspolitikája, aminek útját forráskivonások, keretszámszűkítések és testnevelésórák szegélyezik? Lehetünk-e sikeres ország hatékony oktatási rendszer nélkül? Megnéztük a számokat.
(Forrás: Index)
 
2014.05.27.
Kivel utáltatunk meg és mit?
Nemrégiben igen pikírt hangvételű cikk jelent meg a 444-en. A cikk a Videótanár elnevezésű online projekt keretén belül elkészült oktatóvideókról szól. A cikk szerzője kicsit kiakadt a videók színvonalán – teljes joggal.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2014.05.27.
Klik: 77 ezren kezdik meg tanulmányaikat állami iskolákban
A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) adatai szerint idén 76 971 gyermek iratkozott be az állami fenntartású intézmények első évfolyamára - közölte Marekné Pintér Aranka, a Klik elnöke szerdai sajtótájékoztatóján.
(Forrás: Edupress)
 
2014.05.27.
Kompetenciamérést végeztek ma az általános iskolákban
Az összes magyarországi iskolában kompetenciamérést tartottak május 28-án a 6., a 8. és a 10. évfolyamon a szokásos tanítás helyett. Erről Pongrácz László, az Oktatási Hivatal megbízott köznevelési elnökhelyettese nyilatkozott az InfoRádiónak.
(Forrás: Edupress)
 
2014.05.27.
Innovációt hoz a Microsoft a Nyíregyházi Főiskolára
Stratégiai együttműködési megállapodást kötött egymással a Microsoft Magyarország és a Nyíregyházi Főiskola május 27-én. Az együttműködési megállapodást a Nyíregyházi Főiskola részéről dr. Jánosi Zoltán rektor, a Microsoft Magyarország részéről pedig Merényi Ádám, az Oktatási Üzletágvezetője írta alá. A főiskola az első, amely hazánkban ilyen típusú megállapodást kötött a technológiai nagyvállalattal.
(Forrás: Edupress)
 
2014.05.27.
A világon nincs olyan, mint amit az NMHH művel
Világviszonylatban is egyedülálló a magyarországi médiaértés-oktató központja, a Bűvösvölgy, amely úttörő szerepet játszhat a világban – mondta Karas Monika, az Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke az Európai Bizottság által szervezett első médiaértési európai fórumon, Párizsban szerdán az MTI-nek.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.05.26.
Tankönyvrezsi: Fizetne a szülő és az önkormányzat is, de a Klik beint
Egyenlőtlenségeket és súlyos tankönyvhiányt eredményezett a „tankönyvrezsi-csökkentés”, derült ki a hvg.hu birtokába került tanári és szülői levelezésből. Az idei tanévben a tankönyvekre költhető 12 000 forintos támogatási plafon nehéz helyzet elé állítja az iskolákat.
(Forrás: hvg,hu)
 
2014.05.26.
Miért költözünk haza Angliából?
Bátrak vagytok, hümmögnek a barátaink, amikor meghallják, hogy mire készülünk. Vicces módon ugyanezt mondták akkor is, amikor négy évvel ezelőtt három gyerekkel úgy döntöttünk, hogy Angliába költözünk. Ezek szerint bátor család vagyunk.
(Forrás: Nők Lapja Café)
 
2014.05.26.
Szakirányú továbbképzések a Corvinus GTK –n
Megváltozott tanulási útvonalak jellemzik ma a felnőttek továbbtanulási szokásait. A Bolognai felsőoktatási struktúra bevezetése óta (2006) a munka mellett tanulók választhatnak részidős alap-, vagy mesterképzéseket, szakirányú továbbképzéseket.
(Forrás: Eduline)
 
2014.05.26.
Különleges robotot fejlesztett ki három marokkói egyetemista
Szemmozgással irányítható robotot fejlesztett a Rabati Műszaki Egyetem három mérnökhallgatója, hogy segítsenek a mozgásképtelen embereknek a mindennapokban boldogulni.
(Forrás: Eduline)
 
2014.05.26.
Nobel-díjasok ösztönöznek a tudományos pályaválasztásra
Harmadik alkalommal rendezték meg május 26-án, Szegeden a Nobel-díjasok - Tehetséges diákok találkozót, amelyre idén két, a Szegedi Tudósakadémia tehetséggondozó programjában részt vevő Nobel-díjas tudós látogatott el.
(Forrás: Edupress)
 
2014.05.26.
Nagy figyelmet igénylő szerda vár az iskolásokra
Országos kompetenciamérést tartanak szerdán az iskolákban: ezen a napon a 6., a 8. és a 10. évfolyamon a szokásos tanítás helyett a tanulók az országos mérés feladatlapjait írják meg.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.05.26.
Nyalóka tízóraira, ropi uzsonnára
Vizsgálata során több visszásságot is talált az ombudsman két magyarbánhegyesi lakásotthonban – derül ki a biztosnak a Magyar Nemzet által megismert jelentéséből. Székely László alapjogi biztos szerint a 23 ezer forintos havi fejenkénti keretből a gyerekek megfelelő, teljes körű ellátása nem biztosítható.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.05.26.
Otthontanuló találkozó júniusban
2014. június 21-én szombaton újabb otthontanuló találkozót szervezünk. A helyszín ugyanaz, mint korábban, a Budai Fonó Budapesten a Sztregova utcában. A részletes program még nincs kész, ami biztos, hogy vendégünk lesz André Stern, aki többek között zenész, gitárépítő, író és még sok minden más, ami miatt viszont főképp érdekes, hogy nem járt iskolába, és nem is tanították.
(Forrás: Egymást tanítjuk)
 
2014.05.25.
Mi van akkor, ha a szülőnek nem tetszik az állami tankönyv?
Nemcsak a pedagógusokat, de a szülőket is felkavarta, hogy az eddig bevált tankönyvek helyett a jövőben eddig részben még el sem készült és kevés számú tankönyvből lehet választani. Az alábbiakban közöljük egy állami iskolában tanuló másodikos kisgyerek aggódó anyukájának a levelét, aki sok más társával egyetemben nem igazodik ki a jelenlegi helyzeten.
(Forrás: Kölöknet)
 
2014.05.25.
Visszavonják-e a közterületen való életvitelszerű tartózkodásról szóló szabályozást Magyarországon?
A címben feltett kérdéssel foglalkoznak mélyrehatóan a Vitázik a világ ifjúsága projektben részt vevő magyar fiatalok a 2014. május 28-i IV. országos döntőn.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2014.05.25.
Itt a teljes lista: ilyen OKJ-s tanfolyamokra lehet jelentkezni
Tavaly alaposan átszabták a képzések listáját, ezért mindenképpen a legfrissebbet böngésszétek. A Nemzeti Munkaügyi Hivatal Szakképzési és Felnőttképzési Igazgatóságának honlapján nézhetitek meg az OKJ-s képzések listáját.
(Forrás: Eduline)
 
2014.05.25.
Guinness-rekord a Szent István téri legótorony
Elkészült a legótorony a bazilika előtt a Szent István téren vasárnap. A torony 34,67 méteres magasságával új Guinness-rekord lett. A tetejére Rubik-kocka került. Építése csaknem öt napig tartott; főleg iskolások segédkeztek a gyereknapra időzített építkezésben.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.05.25.
Egyre romlik a hazai oktatás színvonala
Nincsenek csodák – ezt a tételt igazolja a 2013-as kompetenciamérés, amelynek eredményeit a napokban hozták nyilvánosságra. Ha a tavalyi PISA-jelentés intő jel volt, akkor e mérés már az oktatás színvonalának folyamatos mélyülését vetíti előre.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.05.24.
Kiderült, mi húzza vissza a felsőoktatást - Rangsorolták az egyetemeket
A jelentés rávilágított, hogy bár számos országban gyűjtenek információkat a hallgatókról, az adatelemzés nem konkrét céllal történik (ilyen lenne például annak elősegítése, hogy a hátrányos helyzetű diákok bekerülhessenek a felsőoktatásba), és számos országban nincsenek tudatában annak, hogy a hallgatói összetétel egyre változatosabb, sokfélébb lesz.
(Forrás: napi.hu)
 
2014.05.24.
Demokrácia reggelire
Ezzel a címmel szervezett a DIA szakmai beszélgetést a demokráciára nevelés témájáról. Egy olyan ügyről, amelyről ugyan a hétköznapokban nagyokat hallgatunk, mégis mindannyiunknak közünk van hozzá, még ha nem is tudunk róla...
(Forrás: Demokratikus Ifjúságért Alapítvány)
 
2014.05.24.
http://utajovobe.eu/hirek/eu-tarsadalom-es-jog/3865-finn-csoda-az-sohase-lesz-nalunk
De mi is a finn csoda lényege? Nagyon leegyszerűsítve a dolgot az, hogy az elmaradt, nem túl jó adottságokkal rendelkező északi országból a jó oktatási rendszer csinált fejlett, tudásalapú gazdaságot. Míg nálunk éppen most központosítják az oktatást, a finneknél teljesen decentralizált a rendszer. Mivel a társadalom szemében elismert, jól fizetett és vonzó a tanári hivatás, a főiskolákon a legjobbak közül tudnak válogatni.
(Forrás: Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel)
 
2014.05.23.
Korrupt lúzer – ez lenne "A pedagógus"?
Előrebocsátom: a szerkesztő véleménye egy igen határozott NEM. Ami mégis felvetette a címben szereplő kérdést, az az egyik ószeres portál legújabb tévéreklámja.
(Forrás: Kölöknet)
 
2014.05.23.
Gyermeknap: ingyenes múzeumlátogatások
Vasárnap, a gyermeknapon 18 éves korig ingyenesen látogathatók a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria állandó és időszaki kiállításai, a Design Terminálban pedig a Mini Terminál kreatív műhelye biciklis termékek készítésére várja a gyerekeket.
(Forrás: inforádió)
 
2014.05.23.
Megnyílt az idei Gyerek ARC pályázat legjobb rajzait felvonultató kiállítás -
A díjátadó után megnyílt az idei Gyerek ARC pályázat legjobb, az egészséges életmód témáját feldolgozó alkotásaiból válogató kiállítás a Millenárison.
(Forrás: Klubrádió)
 
2014.05.23.
Második találkozás az anyanyelvi nevelésben 2.
A „Találkozások az anyanyelvi nevelésben” című konferencia második napja is sok érdekességet tartogatott. Többek között olyan kérdésekre kaptunk választ, hogy a nyelvjárásművelés hagyományőrzés-e, hogyan válhat érdekessé a nyelvtörténet a nyelvtanórán vagy hogy e cikk szerzője magyart tanít-e.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2014.05.23.
Magyar fiatalok németországi ösztöndíját támogatja a Bosch
Öt magyar fiatal vesz részt idén a Bosch által támogatott alapítvány, a Rochus und Beatrice Mummert Stiftung ösztöndíjprogramjában, amelynek részeként két és fél évig tanulnak majd Németországban.
(Forrás: Edupress)
 
2014.05.23.
Kiírták az Út a középiskolába ösztöndíjpályázatokat
Megjelentek a következő tanévre szóló Út a középiskolába és Út az érettségihez ösztöndíjak kiírásai, amelyekre az általános és középiskolák júliusig nyújthatják be a tanuló-mentor párok pályázatait.
(Forrás: Edupress)
 
2014.05.23.
Megalakult a CENTRAL egyetemi hálózat
2014. május 20-án öt közép-európai egyetem hozta létre a CENTRAL konzorciális hálózatot: hazánkat az Eötvös Loránd Tudományegyetem képviseli a programban. A berlini Humboldt Egyetem, a prágai Károly Egyetem, a Varsói Egyetem, a Bécsi Egyetem és az ELTE összefogásának célja, hogy fejlessze a regionális oktatási és kutatási együttműködéseket.
(Forrás: Edupress)
 
2014.05.23.
Kiskapukat keresnek, de nem találnak
Senkinek sem jó az iskolai papírgyűjtés betiltása, de a legtöbbet az oktatási intézmények vesztenek vele. Az érintettek kerülő utakat keresnek, olyan megoldást azonban a jelenlegi szabályozás mellett nehéz lesz találni, amelynek révén a megszokott bevételek továbbra is az iskolánál maradnak
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.05.23.
Sztehlo Gáborra emlékezik az evangélikus egyház
Sztehlo Gábor evangélikus lelkész holokauszt idején végzett embermentő munkássága előtt emléknap szervezésével tiszteleg a Budavári Evangélikus Egyházközség és a Sztehlo Gábor Gyermek- és Ifjúságsegítő Alapítvány szombaton Budapesten.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.05.23.
Több tizenéves került kórházba a szintetikus drog miatt
Herbálfű, biofű néven jelent meg egy újabb pszichoaktív szer a piacon, ami a szakemberek szerint abban különbözik a marihuánától, hogy előbbi szintetikus, utóbbinál pedig növényről van szó. A békéscsabai kórház gyermekosztályán az utóbbi másfél hónapban többszörösére nőtt a forgalom a dizájner drogok használata miatt.
(Forrás: BEOL)
 
2014.05.22.
Az új tanterv és a könyvek miatt a diákok jobban hisznek a politikusoknak
A kínai vezetés 2003-ban úgy érezte, hogy a diákok nem elég elkötelezettek az ország politikája iránt. A kínai kommunisták nagyon hisznek az oktatás személyiségformáló erejében, ezért a 8. Tantervi Reform keretében lecseréltek több könyvet is, amiből a gimnazisták tanultak.
(Forrás: !!444!!!)
 
2014.05.22.
Reflektív elméletek, reflektív gyakorlatok – Lencse Máté recenziója Szivák Judit könyvéről
A legjobb használatot az olvasó igényei alakítják, olvashatjuk az előszóban. Mint olvasót engem a módszerek leírása és a segédletként kapcsolt mellékletek érdekeltek leginkább. (És mint recenzens azt is gondolom, hogy ezzel mások is így lesznek.)
(Forrás: Taní-tani)
 
2014.05.22.
Nyílt levélben vonja kérdőre Orbánt Kerényi miatt a színművészeti rektora
M. Tóth Géza, az SZFE rektora Orbán Viktornak írt nyílt levelében azt kérdezi, hogy "a tudatos nemzeti közjogi gondolkodás megalapozásával és ehhez kapcsolódva a magyar kulturális értékek megőrzésével és fejlesztésével összefüggő feladatok ellátásért felelős miniszterelnöki megbízott úr" véleménye mennyiben tekinthető a miniszterelnök hivatalos véleményének.A rektor egyben ugyanezt kérdezte Balog Zoltán emberi erőforrás-minisztertől is.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.05.22.
Audi: Évente 250 szakmunkástanuló a duális képzésben
Évente 250 szakmunkástanuló vesz részt az Audi Hungaria Motor Kft.-nél a duális szakképzésben; a napokban 150-en kezdték meg gyakorlati vizsgájukat a vállalatnál – tájékoztatta a járműgyár az MTI-t.
(Forrás: 168 óra)
 
2014.05.22.
Kerényi ellen-Színművészetit csinálna, a rektor számonkérte Orbánt
Kerényi a szerinte buzilobbit propagáló SZFE ellenében csinálna egyetemet a Ludovikán belül, a rektor rákérdezett Orbánnál: ez a hivatalos álláspont?
(Forrás: vs.hu)
 
2014.05.22.
Csak a gyerekeken múlik, hogy a vetőmagból mi lesz
Az idén 241 általános iskola több mint 14 ezer kisdiákja ismerkedhetett a kertészkedés alapjaival a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (Agrya) által negyedik éve szervezett, „Vesd bele magad!” programnak köszönhetően – közölte az Agrya az MTI-vel csütörtökön.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.05.22.
Félelem és reszketés Nigériában
Nyolcvan katonáját küldte az USA Csádba, hogy segítsék az elrabolt nigériai lányok keresését – jelentette be szerdán a Fehér Ház. Nigériában közben minden iskola bezárt, a rémült tanárok országszerte tüntetnek.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.05.21.
Változik a helyesírás – a dz marad
Mi történik sok iskolában a gyerekekkel helyesírás-tanítás címén? Összeállítanak egy tesztet a legképtelenebb dolgokból, amiket egyszer a nyelvészek rosszul szabályoztak. Ha a gyermek nem úgy írja, ahogy kell, hanem ahogy kellene, ha jó lenne a szabály, akkor lepontozzák és megszégyenítik érte. Ez nemcsak súrolja az emberi gonoszság határát, hanem túl is van már rajta.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2014.05.21.
Iskolai közösségi szolgálat a kultúra területén is
"Fontos, hogy a 21.század kihívásaira felkészült hallgatók kerüljenek ki az iskolákból, és ebben fontos szerepe lesz az Iskolai közösségi szolgálat projektnek - mondta. dr. Kaposi József. Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet főigazgatója és dr. Hammerstein Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős helyettes államtitkára
(Forrás: Edupress)
 
2014.05.21.
L. Ritók Nóra: A probléma költöztetése
Miskolc is szabadulna tőlük, de ez nem ilyen egyszerű. Mert ott sem lesz jobb, ahova költöznek. A probléma költözik velük. Ott sem lesznek tanultabbak, motiváltabbak, ott sem lesz több munkalehetőség, jobb iskola, befogadóbb közeg, és a lakások is ugyanúgy leamortizálódnak majd, mint ahol korábban éltek. Vagy azt reméli valaki, hogy ott, a kis falvakban majd egy varázsütésre megváltoznak?
(Forrás: hvg,hu)
 
2014.05.21.
Jön a Hoffmann-féle diákparlament
Korábban beszámoltunk a Diákparlament előkészítő bizottságának munkájáról, illetve arról a nyílt levélről, amelyet ennek kapcsán fogalmaztak meg diákok, és írtak alá több mint 130-an. A levélírók azt kifogásolták, hogy a tárgyaló 18, majd Hoffmann Rózsával közös sajtótájékoztatót is tartó két diák nem tudják, hogyan képviselt az EMMI közleménye szerint több tízezer középiskolást.
(Forrás: Átlátszóoktatás blog)
 
2014.05.21.
„Neked silány szám, nékem egy világ” – Achs Károly: írása az iskolák sorrendjéről
Ahogy a gömb tanulmányozásához már régen nincs szükségünk görögdinnyék darabolgatására, ugyanúgy a pedagógiai elmélet vígan virágozhat akár akkor is, amikor az utolsó iskolának is rég bezárták az ajtaját.
(Forrás: Taní-tani)
 
2014.05.20.
Videó: a II. világháború 7 percben
Tanultuk az iskolában, mégis kevesen vannak, akik fel tudják sorolni kapásból a II. világháború eseményeit. Az ír John D. Raddy képregényrajzoló Manny Man című sorozatának segítségével az angolul értőknek máris könnyebb a helyzete, ugyanis a grafikus 7 perces animációs filmben foglalta össze az egész világot gyökeresen megváltoztató háború eseményeit a versailles-i békeszerződéstől a hidegháború kezdetéig.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.05.20.
Fotó: Kiretusálták Marxot a Közgáz aulájából
Az Áder János fővédnöksége alatt álló Ybl Egyesület virtuális túráján a volt Fővámházban csak a Marx-szobor hűlt helye látszott. A modern hangszórók és a többi történelmi emlék maradhatott.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.05.19.
Harmincezer gyerek hiányzik az iskolákból
A PDSZ szerint két okra vezethető vissza a súlyos tanulóhiány. Először is: a demográfiai helyzetre, 1999–2000 körül kevés gyerek született ugyanis. A másik ok viszont a törvényi szabályozásban keresendő. Ez pedig az Orbán–Hoffmann-féle oktatási rendszer egyik lényeges eleme, a 16 évre csökkentett tankötelezettség.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.05.19.
Az állami iskola kudarca: az autista gyerek
Miközben az Egyesült Államokban és számos európai országban még az enyhén szellemi fogyatékos gyerekek is integrált oktatás keretében tanulnak, addig nálunk a fogyaték nélküli autisták sem férnek bele a hagyományos oktatásba.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.05.19.
Bajba kerülhetnek a tanárok
Iskolák tucatjainak bezárásától és tömeges pedagóguselbocsátástól tartanak a szakszervezetek. Az oktatási intézmények fenntartásáért felelős KLIK cáfolta ugyan, hogy létszámstop van az iskolákban, ám a napokban meghirdetett tanítói és tanári álláshelyek száma nagyon alacsony.
(Forrás: vs.hu)
 
2014.05.16.
Átadták az Év Talentuma Díjakat
Minden ember kötelessége, hogy saját tehetségét kibontakoztassa, az őket nevelőknek pedig hozzá kell segíteniük a fiatalokat ahhoz, hogy talentumaikat szaporítani tudják - mondta Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár, a Nemzeti Tehetségügyi Koordinációs Fórum elnöke az Év Talentuma Díj átadó ünnepségén május 16-án Budapesten.
(Forrás: Edupress)
 
2014.05.16.
Budapest-appot fejlesztettek középiskolás diákok
A Budapest on the Go! elnevezésű mobiltelefonos alkalmazást a budapesti Madách Imre Gimnázium 25 diákja fejlesztette ki, akik 2014 februárjában kezdtek bele nagyszabású projektjükbe.
(Forrás: Edupress)
 
2014.05.16.
Statisztikai ellenőrzés kell a hiteles nyelvi érettségi vizsgákhoz
Szakértők közel 10 éve igyekeznek felhívni a figyelmet erre, külön kiemelve, hogy a nemzetközi normáknak megfelelő mérés és visszacsatolás megvalósítása csupán szakmai döntést igénye.
(Forrás: Edupress)
 
2014.05.16.
Jobbak lesznek a megváltoztatott szakképzési rendszerből kilépő szakmunkások?
A közvélekedéssel ellentétben nem is igaz, hogy 2+2-es, most megszüntetésre ítélt szakiskola rosszabb szakmunkásokat – pontosabban: rosszabb elhelyezkedési lehetőséggel bíró szakmunkásokat – képzett, mint a régi hároméves, szakmára koncentráló képzés.
(Forrás: Hívatlanul blog)
 
2014.05.16.
Beindultak a kirúgások az oktatásügyben
Távozik posztjáról a tárca egyik legfontosabb intézményének, a milliárdos beszerzéseket intéző Educatio Kft.-nek a vezetője. Kerékgyártó Sándort információink szerint csütörtökön azonnali hatállyal elbocsátották, ezt cikkünk megjelenése után az Emmi meg is erősítette a hvg.hu-nak.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.05.15.
Iskolai lakcímkeringő törvénysértéssel
Az elmúlt hetekben számos gyereknek változott meg a lakcíme, bár ők erről valószínűleg mit sem tudnak. Ugyanoda járnak haza, mint eddig, viszont így abba az iskolába kerülhetnek, ahová a nyilvánvalóan jó érdekérvényesítő képességgel rendelkező szüleik szánták őket. Azok viszont, akiknek valóban abban az intézményben kellene tanulniuk, könnyen kiszorulhatnak.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.05.15.
A rákot vírussal, az iskolát demokráciával gyógyítanák a TEDx előadói
Goyal szerint a jelenlegi oktatás autokratikus, a kormányok, politikusok, rajtuk keresztül pedig az iskolák írják elő a diákoknak, hogy mit, hol, mikor és hogyan tanuljanak. Teszik mindezt anélkül, hogy egyeztetnének a diákokkal, vagy legalább kikérnék a véleményüket a témában. Úgy véli, az iskolákat demokratikus rendszerűvé kellene átalakítani, hogy a tanároknak, diákoknak és más érintetteknek legyen beleszólása a fent említett témákba.
(Forrás: vs.hu)
 
2014.05.15.
Két ponton bukik a történet
Másképpen kellett volna hozzáfogni az önkéntes munka fiatalokkal történő megismertetéséhez és megszerettetéséhez. A hangsúly az önkéntességen van, miközben az el nem vállalt önkéntes (?) munka retorziót von maga után.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.05.15.
Káros a PISA-teszt?
Rengeteg tudós írta alá azt a nyílt levelet, amely a PISA-tesztek káros hatásairól és alternatíváiról szól. A világ leghíresebb tesztje rossz hatással lenne az országok oktatási rendszereire? – Ezt állítják, és meg is indokolják álláspontjukat.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2014.05.14.
Az előadás: nem hatékony, és unalmas is
Ma már nagyon változatos technikákkal tehetőek aktívabbá az alapvetően a frontalitásra épülő, nagy létszámú órák. Ide tartoznak a változatos kérdések, szavazások, amelyek bevonják a hallgatókat a gondolkodásba.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2014.05.14.
Öngyilkosságba hajszolja az iskola a fiatalokat Kínában
A teljesítménykényszer és az iskolai nyomás miatt vet véget életének a legtöbb fiatal Kínában – derül ki egy új tanulmányból. Az öngyilkosság a vezető halál az országban a 15 és 34 év közötti korosztálynál.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.05.14.
Az ifjúság felé nyitna a Bartók emlékház
Az internet adta lehetőségek jobb kiaknázását és a fiatalok megszólítását állította programja középpontjába a budapesti Bartók Béla Emlékház március 1-jével kinevezett új igazgatója, Király Csaba.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.05.14.
Több mint 100 ezer dollárért kelt el a fejbe lőtt pakisztáni diáklány portréja
A vártnál lényegesen magasabb áron kelt el a lányok és nők oktatáshoz való jogáért kiálló pakisztáni diáklány, Malala Juszufzai portréja egy szerdai New York-i jótékonysági árverésen; a bevételt teljes egészében a nigériai lányok taníttatására ajánlják fel.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.05.14.
Putyin miatt utasította el a svájci iskola a tanárnőt
Egy svájci iskola „Oroszország agresszív külpolitikája" miatt utasította el egy orosz tanárnő jelentkezését a meghirdetett állásra.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.05.14.
Fejek hullottak az érettségi botrány miatt
Persze nem nálunk, hanem Ausztriában. Az ottani oktatáskutató intézet (nagyjából a helyi Klik) két igazgatóját menesztették. Az oktatási miniszter őket tette felelőssé az utóbbi hetek kínos érettségi botrányaiért.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.05.14.
Kompetenciamérés: nem mindegy, ki hova születik
Hatodikban és nyolcadikban a „jobb” családi háttérrel rendelkező gyerekek a kompetenciatszteken is jobban teljesítettek, függetlenül attól, hogy milyen tipusú településen élnek, illetve járnak iskolába. Ugyanakkor családi háttértől függetlenül nagyok a különbségek a különböző képzési formák között, vagyis egy nyolcosztályos gimnáziumba és egy szakiskolába járó gyerek közül, családi háttértől függetlenül valószínűleg a gimnazista teljesít jobban a tizedikes teszten. A családi háttér és a két év alatt elért fejlődés között viszont nem sikerült kapcsolatot kimutatni.
(Forrás: vs.hu)
 
2014.05.14.
Feláll a Nemzeti Pedagógus Kar vezetése - kormánykritikusok nélkül
Az Országgyűlés tavaly júniusban szavazta meg a Nemzeti Pedagógus Kar létrehozását. Ennek minden állami és önkormányzati fenntartású iskolában dolgozó tanár automatikusan a tagja lett. A Pedagógus Etikai Kódex betartása mindegyikük számára kötelező, de tagdíjat nem kell fizetniük. A szakszervezetek ellenezték a kar létrehozását.
(Forrás: vs.hu)
 
2014.05.13.
Elbírja-e a demokráciát a magyar osztályterem?
A 21. századi oktatásról beszélgettünk a fővárosi Madách Imre Gimnázium angoltanárával, Prievara Tiborral. A diákok döntik el, állítják össze, mi legyen a témazáróban, mindenki saját kis portfólióval rendelkezik, és ha nem adja be valaki a kért esszét, nem kap egyest.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.05.13.
Újabb tanárok bombázzák az angolérettségi hanganyagát
A Nyelvtudásért Egyesület vezetője, Rozgonyi Zoltán az Indexnek azt mondta: nem a felvétel hallhatóságával volt baj, hanem azzal, hogy a rosszul kitalált teszt miatt a diákok nagyon könnyen elveszthették a fonalat.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.05.12.
A tanárok új feladatairól szólt a Digitális pedagógus konferencia
Mi lesz, ha a digitális bennszülötteket felváltják a kis kiborgocskák? Hogyan válhat a hagyományos pedagógus digitális pedagógussá? Mit jelent a 21. századi pedagógia a gyakorlatban? Hogyan lehet az okostelefonokat beépíteni az oktatásba? - többek között ezekre a kérdésekre keresték a választ az április 26-án megrendezett Digitális pedagógus konferencián. A program keretében átadták a Digitális Pedagógus Díjakat, és a résztvevők betekintést nyerhettek a díjazottak módszertani ötleteibe is, melyeket a pedagógusok a Tempus Közalapítvány Digitális Módszertárába töltöttek fel.
(Forrás: edupress.hu)
 
2014.05.10.
Bedarált tankönyvpiac
A népbutítás felé tett hatalmas lépés a tankönyvkiadás államosítása: ezentúl nem szakmai szempontok alapján kiválasztott, részben még kísérleti stádiumban lévő, esetenként meglehetősen együgyű egyentankönyvekből tanulhatnak az iskolások.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.05.10.
Ezért pánikolnak a fiatalok
Az önismeret, az őszinteség és a nehézségek nyílt feltárása segíthet a fiataloknak megtalálni a helyüket a munkaerőpiacon, és eloszlathatja a félelmek jelentős részét - mondta az InfoRádiónak Tari Annamária pszichoterapeuta, pszichoanalitikus a II. Kapunyitási Pánik Konferencia és Workshop sajtótájékoztatója után.
(Forrás: Inforádió)
 
2014.05.10.
Pedagógiai csomag a vasárnapi iskoláknak
A diaszpóra vasárnapi iskoláinak működését segítő pedagógiai csomagot juttat el a nemzetpolitikai államtitkárság a külügyi tárca és a Balassi Intézet közreműködésével – mondta Répás Zsuzsanna budapesti sajtótájékoztatóján május 8-án.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2014.05.10.
Így működik az ország legkisebb általános iskolája
A statisztikákat tekintve talán nincs is ennél felszereltebb általános iskola az országban, három gyerekre jut egy tanár és egy számítógép, minden diákra két pad, a hat gyerek befogadására bőven alkalmas tornateremben pedig töméntelen labda, hulahoppkarika és zsámoly várja a tornázókat. Most mégis az iskola bezárása ellen kell küzdeni a faluban.
(Forrás: Origo)
 
2014.05.10.
III. Vakációváró fesztivál és Táborexpo
A Felelős Szülők Iskolája a GRUND keretében immár harmadik alkalommal mutatja be azokat minőségi szabadidős programokat, táborokat, képesség és készségfejlesztő játékokat, foglalkozásokat, amely szórakoztató, ugyanakkor tartalmas időtöltést kínál a nyári vakáció alatt is.
(Forrás: Port.hu)
 
2014.05.10.
Húsz százalékkal lettek olcsóbbak a tankönyvek
Indokolt esetben eltérhettek az iskolák az államilag ajánlott szűkített tankönyvlistától – nyilatkozta a Bruttónak egy tankerületi vezető. A miniszteri biztos szerint az új rendszer egyik eredménye, hogy a kiadványok 20 százalékkal olcsóbbak lettek.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.05.09.
Szüdi János: A „folytatjuk” programja az oktatásban
Az oktatási rendszer államosításának kiolvasható célja az uralkodó osztályhoz tartozók elitképzése és a közmunkaprogramhoz szükséges munkaerő biztosítása. Ehhez az szükséges, hogy a lassabban haladók tizenöt évesen, az általános iskola befejezése nélkül átkerüljenek a Híd-programba, és innen tizenhat évesen kilépjenek az utcára. Továbbá az, hogy radikálisan megnőjön a szakiskolába járók, s csökkenjen a gimnáziumban tanulók száma.
(Forrás: Galamus-csoport)
 
2014.05.09.
Kinyírja a krumplis tésztát Balog menzarendelete
Jót akarnak az egyre gyakrabban elhízással küzdő gyerekeknek, ezért több menzán már most, jogszabályi kényszer nélkül próbálnak egészségesebben főzni – csak sokszor pont a spagettihez szoktatott célcsoport fúrja meg a reformokat. Így köt ki a moslékban a brokkoli és a zabkása, a leleményes konyhafőnök ezért hamburgerhez hasonlítgatja a vagdalt+főzelék kombót és szabályosan letiltja a sóról a konyhás nénit. Utánamentünk, mit gondolnak gyakorlati szakemberek az új közétkeztetési szabályokról.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.05.09.
Ütötte-rúgta diákját az apátfalvai tanár
Közfeladatot ellátó személy által elkövetett bántalmazás címén, várhatóan gyorsított eljárásban állítanak bíróság elé egy apátfalvai tanárt, írja a police.hu. Az eset csütörtök délután, az egyik óraközi szünetben történt a helyi általános iskolában. Két diák összeveszett, és a csetepaté tettlegességig fajult.
(Forrás: Index)
 
2014.05.09.
„Ugrás a sötétbe”: Választás előtt a pedagógusok
Bár a Nemzeti Pedagógus Kar megalakításának első lépését aggályosnak látják, a küldöttgyűlésen való részvételt mégis elengedhetetlennek tartják azok a pedagógusok, akik ringbe szállnak a 125 fős testület székeiért. Arról viszont csak elképzeléseik vannak, mi is lesz a küldöttek feladata a júniusi gyűlésen. Azt sem lehet tudni egyelőre, folytatódik-e a küldöttek munkája a 9 fős vezető testület megválasztása után.
(Forrás: ATV)
 
2014.05.09.
A PISA-tesztek tönkreteszik az oktatást
A PISA-teszteket háromévente kell kitölteniük az éppen 15 éves tanulóknak. És ugyan a tesztre való direkt felkészítéssel látványos eredményjavulás érhető el, ez valójában semmit sem mond egy adott ország oktatási rendszeréről.
(Forrás: !!444!!!)
 
2014.05.09.
Kornai János: Vezessék be a tandíjat!
Az állam feladata elsősorban a rászoruló hallgatók támogatása, emellett fontos részt kell vállalnia a családi hátterük miatt hátránnyal indulók felzárkóztatásából is – hangsúlyozta a professzor. A tandíj bevezetése, a lehetséges források arányának meghatározása nem történhet az egyik pillanatról a másikra, csak fokozatosan, egyeztetések után.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2014.05.09.
Fókuszban az egyetem társadalmi megítélése
Az egyetem társadalmi percepciója címmel rendezett szakmai konferenciát az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Kar (ELTE PPK) Társadalmi Kommunikációs Kutatócsoportja 2014. április 25-én. Az előadók többek között az egyetem megítéléséről, a diploma értékéről, továbbtanulási motivációról, illetve a német, az amerikai és a szlovák felsőoktatásról beszéltek.
(Forrás: Edupress)
 
2014.05.09.
Kihirdették a „Digitális világ tanára” pályázat nyerteseit
A „Digitális világ tanára” című pályázatot a szervezők azzal a céllal hirdették meg, hogy megismerjék a szabadon felhasználható és alakítható program kipróbálásának első tapasztalatait. A pályázó pedagógusoktól munkájuk során bevált, mások által is alkalmazható esetpéldákat vártak, amely a Digitális világ tananyag kreatívabb alkalmazásához, esetleges továbbfejlesztéséhez is hozzájárul.
(Forrás: Edupress)
 
2014.05.09.
Vége az iskolai papírgyűjtésnek
Ellehetetleníti a Magyarországon sok évtizedes hagyományokkal rendelkező iskolai papírgyűjtő akciókat az új hulladéktörvény: a jogszabály maradéktalan betartásával ezeket a kezdeményezéseket lehetetlen folytatni.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.05.09.
Oktatási Hivatal: nem volt baj az angolérettségi hanganyagával
Szigorú ellenőrzésen esett át a vizsga előtt az a hanganyag, amelyet a csütörtöki angol írásbeli érettségin játszottak le a diákoknak. A felvétel mind tartalmilag, mind a minőségét tekintve megfelelt az előírásoknak – ezt közölte pénteken az Oktatási Hivatal. Csütörtökön több tanuló illetve szülő is panaszkodott a szerintük rossz minőségű hanganyag miatt.
(Forrás: hvg,hu)
 
2014.05.09.
Ahol a Jobbik az első, az MSZP pedig a küszöb alatt
A Jobbik majdnem ugyanolyan dominánsan van jelen az egyetemeken, mint korábban – állítja a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatóiból 2011-ben alakult Aktív Fiatalok Magyarországon (AFM) kutatócsoport, amely tegnap autentikus helyszínen, a Gozsdu udvarban, egy romkocsmában mutatta a Racionálisan lázadó hallgatók című kutatásuk második tanulmánykötetét.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.05.09.
„A magyar fiatalok feladják a kitörés reményét” – Debrecenben él az ENSZ ifjúsági elnöke
Musab Alnour papíron Szudánt képviseli, de a szívében mi, magyarok is ott vagyunk. A diplomata-orvostanhallgatóval az ENSZ-ről, a kirekesztésről, a bűnbakkeresésről, és a radikalizálódó hazai fiatalokról beszélgettünk.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.05.01.
Mitől lesz digitális a pedagógus?
Az érettségin a számológépek használatát harminc évvel ezelőtt engedélyezték, amikor ez az eszköz még szinte űrtechnikának számított – mondta Koren Balázs matektanár és újságíró a hétvégi Digitális Pedagógus 2014 konferencián, és előadásában arra hívta fel a figyelmet, hogy korunk űrtechnikáját nemhogy használni nem engedik, hanem egyenesen kitiltják az iskolákból.
(Forrás: Index)
 
2014.05.01.
ESSCA: a minőségi oktatás nemzetközi színtere
"Az ESSCA olyan francia felsőoktatási intézmény, ahova tízszeres a túljelentkezés" - mondta dr. Deli-Gray Zsuzsa, az intézmény magyarországi kirendeltségének igazgatója. Az ESSCA (École Supérieure des Sciences Commerciales d'Angers) Franciaország egyik első számú felsőoktatási intézménye, amely több mint 100 éves hagyománnyal büszkélkedhet. Ma már négy campus áll a nívós oktatás szolgálatában: Angersban, Párizsban, Shanghaiban és Budapesten.
(Forrás: Edupress)
 
2014.05.01.
Traktorokon búcsúztak iskolájuktól a diákok
Negyven traktoron búcsúztak el iskolájuktól a végzős diákok Karcagon. A Szentannai Sámuel Gimnázium gépész szakos diákjai ötven éves hagyományt ápoltak a ballagási menettel.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.05.01.
Fel kell készülni az ilyen gyermekek fejlesztésére is
A Dyscalculine program elindítója hozzátette: súlyosabb esetekben azonban gyógypedagógus közreműködésére van szükség. A dyscalculia ugyanis jelentős zavarokat okozhat az érintett hétköznapi életében is. Szabó Ottíliát Tóth Adél kérdezte.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.05.01.
Több mint 21 ezer pedagógus töltötte fel a portfólióját
A feltöltésre jogosult pedagógusok háromnegyede véglegesítette portfólióját - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Április 30-ig tölthették fel portfóliójukat azok, akik 14 éves szakmai gyakorlattal rendelkeznek, és szakvizsgát is szereztek.
(Forrás: Eduline)
 
Sajtófigyelő
2023.11.21.
A pályakezdő pedagógusok mellett áll Balatoni Katalin
Maga is átélte, milyen érzés kezdő pedagógusnak lenni, ezért jól ismeri a pálya nehézségeit – jelentette ki a lapunknak adott interjúban Balatoni Katalin, a Belügyminisztérium köznevel...
(Forrás: Magyar Nemzet)
--
2023.11.21.
Plakátkampányt indít a kormány az iskolákban
A védelem online is megillet! Kérdezz, szólj, jelezz! - ezek a legfontosabb üzenetei azoknak az iskolai plakátoknak, amelyeket a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) jogsegélyszolg...
(Forrás: Eduline)
--
2023.11.21.
Státusztörvény: nem taníthatnak óraadóként tovább a felmondó pedagógusok?
Szeptember 29-ig kellett nyilatkozniuk a pedagógusoknak, hogy elfogadják-e a státusztörvény alapján írt munkaszerződésüket. Rétvári Bence államtitkár úgy nyilatkozott, hogy 1205 pedagó...
(Forrás: Eduline)
--
2023.07.17.
Oszkó Péter: Nagyon nagy bajban vagyunk, ha saját pedagógusaink bérét sem tudjuk kifizetni
ZÁMOMRA A LEGBOSSZANTÓBB ÁLLÍTÁS, HOGY A SAJÁT OKTATÁSI RENDSZERÜNK FOLYAMATOS MŰKÖDÉSI KÖLTSÉGÉNEK FINANSZÍROZÁSÁHOZ UNIÓS ADÓFIZETŐK PÉNZÉRE VAN SZÜKSÉGÜNK, miközben vannak...
(Forrás: Index)
--
2023.07.15.
Ilyen se volt még: 171 oktató állt ki a Zeneakadémia autonómiájáért
Alulírott előadó- és alkotóművészek, kutatók és zenepedagógusok, mint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatói az alábbi közleményt kívánjuk a közvélemény és a fenntartó Kultur...
(Forrás: Index)
--
2023.07.15.
„Egy mérhetetlenül szelektív törzsi társadalom öngyilkos reflexiója saját magára” – Lannert Judit oktatáskutató a státusztörvényről
Miért beszél mindenki tanárhiányról, amikor átlagosan tíz általános iskolás gyerek jut egy pedagógusra? Mi a tanárok és mi a megrendelő, a lakosság felelőssége a magyar oktatás szétes...
(Forrás: szabadeuropa.hu)
Címkék
agresszió civilek család digitális nemzedék együttműködés erkölcs esélyegyenlőség esélyek felelősség film filmklub generációk gyerekek gyermekvédelem hátrányos helyzet IKT integráció irodalmi mű feldolgozása iskola iskola és társadalom kapcsolatok kommunikáció konferencia konfliktuskezelés kreativitás kutatás könyvajánló közösség módszerek OFOE oktatás oktatáspolitika osztályfőnöki szerep pedagógia pedagógus pedagógusok pályázat rendezvény szabályok szakmai szervezet szülő szülők tanulás tanár-diák kapcsolat tehetséggondozás társadalom történelem verseny virtuális kongresszus ünnep