Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
2014.06.30.
Elkorrumpált Öveges-program
Hadházy Ákos szekszárdi önkormányzati képviselő szerint egyértelmű, hogy a kormánypártokkal jó kapcsolatban lévő cégek a vámszedői az Öveges-programnak.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.06.30.
Magyar Gyógypedagógusok Egyesületének 42. Országos Szakmai Konferenciája
Az ez évi konferencia szakmai programja a „Fogyatékosságügy – Rehabilitáció – Szociális megsegítés” kerettéma köré szerveződve zajlott. A kerettéma tartalmas és magas színvonalú plenáris előadásai a gyógypedagógiai megsegítést igénylő népesség valamennyi korosztályának problémáit átfogták, és nagyszerű alapot kínáltak a második nap szakosztályi szintű együttgondolkodáshoz.
(Forrás: SZTE Juhász Gyula Pedagógus-képző Intézet)
 
2014.06.29.
A „kényszertagság” nem jelent valódi támogatottságot
Indokolt a pedagógusok munkaterhelésére vonatkozó vizsgálat ismételt elvégzése, a 32 órás kötött munkaidő-szabályozás felülvizsgálata.A pedagóguskar legitimációja bizonytalan, a „kényszertagság” nem jelent valódi támogatottságot, nem megkerülhető a tényleges tagsági szándék felmérése.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2014.06.29.
Több tízezer diák állt munkába
Több tízezer diák állt munkába az elmúlt hetekben, miután megkezdődött a vakáció. A fiatalok legszívesebben strandokon, fesztiválokon és a vendéglátásban szeretnek dolgozni – ezt követik a gyorséttermi és árufeltöltői állások.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.06.29.
Nincs miért aggódni, megmarad az egyetemek önállósága?
Rétvári Bence szerint a kancellári rendszer bevezetésével semmi nem fenyegeti a felsőoktatási intézmények alaptörvényben definiált önállóságát és szabadságát.
(Forrás: Eduline)
 
2014.06.29.
Kémikus Tudáspresszó középiskolásoknak
"A rendezvény célja a középiskolások érdeklődésének felkeltése és segítése a természettudományok közül a kémia iránt, illetve a hétköznapi életben is alkalmazott legújabb kémiai eredmények bemutatása" - mondta a Kémikus Tudáspresszóról Körtvélyesi Tamás, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) docense, aki Németh Veronika egyetemi tanársegéddel szervezte meg a Kémikus Tudáspresszót május 26. és 30. között az SZTE TTIK Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékén.
(Forrás: Edupress)
 
2014.06.29.
Andor Mihály: Előre a fejlett rabszolgatartó társadalom felé
A tankönyvkiadás államosítását megelőzte a tankönyvterjesztéssel foglalkozó cégek tönkretétele. 1990 után Magyarországon létrejött egy jól működő tankönyvterjesztői hálózat. 2013-ban államosították a tankönyvterjesztést, és a feladat ellátásával az állami tulajdonú Könyvtárellátó Nonprofit Kft.-t (KELLO) bízták meg, amely látványosan csődöt mondott.
(Forrás: Élet és Irodalom)
 
2014.06.29.
Tanulásmódszertan az AKG-ban – Új Köznevelés interjú
Tanulásmódszertani tréninggel kezdenek. Ez az első, amit megtanítanak az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban a gyerekeknek: hogyan készítsenek jegyzetet, tanuljanak meg szövegeket, hogyan használják a taneszközöket, és beszéljenek magabiztosan. – Ezekről beszélgettünk Bodonczy Andreával, az AKG magyartanárával.
(Forrás: Új Köznevelés)
 
2014.06.28.
Változtatásokra készül az új köznevelési államtitkár
Őszig átalakítaná a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) működését az új köznevelési államtitkár. Közölte: jónak tartja a mostani kerettantervi szabályozást, és az iskolaszerkezeten sem változtatna.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.06.27.
Erkölcsi tartalom és dresszkód a Közszolgálati Egyetemen
Nem tűrhette tovább a deviáns öltözködést a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tekintetes Rektori Tanácsa, és az alábbi levéllel kívánja orvosolni a problémát. Az előírások végrehajtását a közvetlen főnökök és a „magasabb vezetők” ellenőrzik.
(Forrás: Magyar Narancs)
 
2014.06.27.
Az oktatási csomagról is dönthetnek a jövő héten
Várhatóan kétszer, június 30-án és július 4-én ülésezik a jövő héten az Országgyűlés, amely dönthet egyebek mellett a kancellári rendszer bevezetését tartalmazó oktatási törvénycsomagról is.
(Forrás: Edupress)
 
2014.06.27.
Hoffmann utódja hozzányúl a Klikhez
Czunyiné Bertalan Judit szerint az intézményrendszer működése, a döntéshozatal meggyorsítása érdekében át lehet gondolni a döntési szinteket, ezen belül azt, hogy mely munkáltatói jogok kerülhetnek az intézményvezetőkhöz, illetve tankerületek irányítóihoz.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.06.27.
Újabb uniós megrovás az iskolaelhagyók arányának növekedése miatt
Egyre aggasztóbb a korai iskolaelhagyók arányának három éve tartó növekedése, és nem csak a képzetlenek számának növekedése miatt. Magyarország uniós vállalása az arány csökkentése, de mivel ennek az ellenkezője történik, fejlesztési pénzeket is bukhatunk. Úgy tűnik, a kormánynak nincs stratégiája.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.06.26.
Köznevelési államtitkár: őszig átalakulhat a Klik
Czunyiné Bertalan Judit az MTI-nek adott interjúban arról is beszélt, mindent megtesznek, hogy iskolakezdésre a tankönyvek rendben megérkezzenek az intézményekbe. Az államtitkár közölte: jónak tartja a mostani kerettantervi szabályozást és az iskolaszerkezeten sem változtatna.
(Forrás: hirado.hu)
 
2014.06.26.
Küzdelem az egészségüggyel egy nyolcéves kislányért
Milyen az, amikor kiderül, hogy a gyerek nem teljesen egészséges? És milyen azzal szembesülni, hogy segítséget nem igazán kapsz a rendszertől, hogy jobban legyen? Velünk épp ez történik, már egy éve.
(Forrás: Nők Lapja Café)
 
2014.06.26.
Új felsőoktatási államtitkár: csökkenteni fogják az alapszakok számát
Jelentősen csökkentené az elérhető alapszakok számát Palkovics László, az újonnan kinevezett felsőoktatási államtitkár. Palkovics azt mondta, felül fogják vizsgálni, hogy hol van értelme az osztatlan képzés visszaállításának, és akár még a felvételit is visszaállíthatnák az intézmények.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.06.26.
Működik az új szakképzési rendszer
Alaptudásból lehet később diploma, de a meglévő ismeretanyag is mélyíthető.Tavaly szeptemberben váltották fel a felsőfokú szakképzéseket a felsőoktatási szakképzések (FOSZK), melyeket már nem az OKJ-s rendszer keretében, hanem egyetemeken, főiskolákon végezhetünk el.
(Forrás: Edupress)
 
2014.06.26.
Orosházára kerülnek az SOS Gyermekfalu lakói
Orosházára költöztetik a battonyai SOS Gyermekfalu lakóit a jövő nyáron. A nevelőszülőknél élő gyermekek ugyanis ott sokkal könnyebben beilleszkedhetnek, és elérhetőbbé válnak számukra az iskolák, valamint az egészségügyi szolgáltatások. Az 1986-ban épült battonyai gyermekfalu épületeit eladják, és a befolyt pénzt a gyermekekre kívánják költeni.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.06.25.
Mérföldkőhöz érkezett a pedagógusminősítés
Az április végén zárult legelső minősítési körben a jogosult pedagógusok több mint háromnegyede véglegesítette portfólióját. Az egyszerűsített eljárás tapasztalatairól Sipos Imrét, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős helyettes államtitkárát kérdeztük.
(Forrás: Modern Iskola)
 
2014.06.25.
Újszerű álláskeresés a Segélyszervezettel - a pedagógus szerepe –hogyan segítheti a tanár a munkába állást?
A munkanélküliséget lehet megelőzni és az álláskeresést is segíti az az ifjúságra is fókuszáló program, amit az Ökumenikus Segélyszervezet működtet országszerte, és aminek talán Európában is egyedülálló továbbfejlesztési megoldásait június 18-án jelentették be Budapesten.
(Forrás: Modern Iskola)
 
2014.06.25.
’Consumer Classroom’ weboldal
A 'Consumer Classroom' egy közösségi honlap tanároknak, akik együtt alakítják ki az EU-szerte fellelhető fogyasztói oktatási források, illetve interaktív és kooperatív oktatási eszközök átfogó könyvtárát. A honlapot annak érdekében hozták létre, hogy a tanárok segítsenek kidolgozni és megosztani az órák anyagát a diákokkal és más tanárokkal.
(Forrás: Oktatási Hivatal)
 
2014.06.25.
Kislányokat is tanítanak kódolni
Az iskolai informatikaórák hiányosságait szoftverfejlesztő cégek pótolják, a gyerekek ingyenes képzéseken és nyári táborokon ismerhetik meg a programozást. Ami sokkal szórakoztatóbb, mint ahogy azt elsőre gondolnánk.
(Forrás: Index)
 
2014.06.25.
A TEK biztosítja a Roszatom koncertjét a Zeneakadémián
Akinek muszáj bemennie, annak előre meg kell adnia nevét, születési helyét és idejét valamint édesanyja nevét a Tanulmányi Osztályon, hogy beengedjék a munkahelyére. Ha ezek az adatok nincsenek leadva, akkor a tanárok és diákok nem biztos, hogy bejutnak az épületbe.
(Forrás: !!444!!!)
 
2014.06.25.
Tényleg megbukik a kétszintű érettségi?
A kétszintű rendszer kivezetésétől tehát még jó pár évig egészen biztosan nem kell tartani. Nem csak hivatalos részről tagadják ugyanis, hogy ilyen lépésen gondolkodnának, de a szakma sem támogatna egy ilyen irányú átalakítást, és az igen komoly problémákat is vonna maga után, miközben kevés haszonnal járna.
(Forrás: Edupress)
 
2014.06.24.
Tárgyalt a PDSZ és a pedagóguskar vezetése
Indokolt a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) működésének áttekintése, a szükséges változtatások - szakmai egyeztetéseken alapuló - végrehajtása - többek között ezt állapította meg a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) küldöttsége és a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) elnöke június 24-ei találkozójukon.
(Forrás: Edupress)
 
2014.06.24.
Iskolatej program
Az iskolatej program keretében 263,4 millió forint támogatást fizetett ki a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal a napokban a 2013/14-es tanévre vonatkozó támogatás részeként – tájékoztatta a hivatal kedden az MTI-t.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.06.24.
Tanárok nyári munkán: kiment a divatból
Azok a pedagógusok, akik a nyarat még mindig munkával töltik, gyakran azt vallják, hogy fontos ugyan a pénz, de valójában nem is annyira a bérkiegészítés okán dolgozzák végig a vakációt.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.06.24.
Erőszakkal szoktatják le a netfüggő fiatalokat Kínában
Fizikai erőszakot alkalmaznak és katonai kiképzőtábori körülmények között tartják a fiatalokat az internetfüggőségről leszoktató intézményekben Kínában - olvasható a Hszincsing Pao című lap összeállításában.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.06.24.
Akiknek a börtön a gyerekszobájuk
A 14–19 éves tinédzserek körében sokkal kegyetlenebb az élet, mint a felnőttek büntetőintézetében. Megaláztatás, csicskáztatás, félelem, versengés, balhé és megtorlás – a világon mindenütt a fiatalok a legkegyetlenebb börtönlakók. Nálunk sincs ez másképp.
(Forrás: fn.hír.24)
 
2014.06.23.
Az alapkőletétel után még szükség van csiszolásra a Kliknél
Az igazgatási feladatok lesznek előtérben a következő négy évben. Az új szervezetrendszer egyébként az előző ciklus közepén indult csak el, az állami fenntartói irányítást pedig viszonylag rövid idő alatt kellett megvalósítani. A szervezet biztonságos működtetése az egyik, de természetesen nem kizárólagos célja a most következő kormányzati ciklusnak.
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2014.06.23.
A mondvacsinált professzorok országa leszünk
A felsőoktatási törvény most beterjesztett módosítása értelmében Kossuth-díjjal és olimpiai éremmel is kiváltható lesz a doktori fokozat azoknál az állásoknál, amelyeknél korábban a PhD megszerzése és a habilitálás is elengedhetetlen feltétel volt.
(Forrás: vs.hu)
 
2014.06.23.
Gyerekek ketrecharca - Simicskóék törvényt írnak a kegyetlen versenyek tilalmáról
Téma volt hétfőn a parlamentben a gyerekkínzással felérő ketrecharc. A sportért felelős államtitkárság törvénybe iktatná a 14 év alatti gyerekek full contact küzdelmének tilalmát. A módosított sporttörvény ősszel kerülhet a parlament elé.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.06.23.
Brutális bántalmazás szavakkal, amik véres nyomot is hagynak
A fotográfus célja az volt, hogy felhívja a figyelmet arra: szavakkal is lehet verni, azaz a lélekben igen komoly károkat tud okozni a verbális agresszió. Talán még nagyobbat, mint a fizikai erőszak. Míg utóbbinak nyoma van, előbbi a külvilág számára láthatatlan.
(Forrás: Origo)
 
2014.06.23.
Az alacsonyan képzett fiatalok helyzete a legrosszabb
Az alacsonyan képzett munkavállalók számára a legnehezebb az elhelyezkedés, még a pusztán a legalapvetőbb képzettséget igénylő munkákat is inkább közepesen végzett emberek kapják, a magasan képzettek helyzete némely területeken pedig egyenesen javult – derül ki az Európai Bizottság hétfői közleményéből.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.06.22.
Csillagos házak: történelmi lecke fiúknak
A Csillagos házak utcai akciósorozata Magyarországon eddig páratlan eszközökkel hívta fel a figyelmet arra, hogy elkerülhetetlen a szembenézés a múlttal.
(Forrás: vs.hu)
 
2014.06.22.
Át kell alakítani a felsőoktatást
A felsőoktatásnak olyan szakembereket kell képeznie, amilyenekre a gazdaságnak szüksége van – jelentette ki a Lánchíd Rádióban a területért felelős államtitkár. Palkovics László azt mondta: az elmúlt húsz évben az egyetemeknek nem sikerült leképezni a piac igényeit. Hozzátette: ehhez kell igazítani a vidéki főiskolák képzési struktúráját is.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.06.22.
Furcsa az iskolai papírgyűjtés tiltása
Szakemberek szerint jogszabályokból nem vezethető le egyértelműen, hogy tilos lesz a papírt külön gyűjteni, ez csak egy minisztériumi állásfoglalásban szerepel.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.06.22.
Újabb vizsgálat jön az iskolákban: kiderül, mennyire fittek a diákok
November végéig közel hétezer pedagógus vesz részt az új típusú iskolai fizikai állapotfelméréshez kapcsolódó képzésen, csaknem az összes, több mint 3600 nappali rendszerű oktatási intézmény megkapta az ehhez szükséges ingyenes eszközcsomagot is.
(Forrás: Eduline)
 
2014.06.22.
Jön az Integrált Elektronikus Nyomonkövető Rendszer
A köznevelésben létrehoznák az Integrált Elektronikus Nyomonkövető Rendszert a sajátos nevelési igényű vagy valamilyen tanulási zavarokkal küzdő gyermekeknél, és a pedagógiai szakszolgálatnál dolgozó pedagógusok is jogosultak lennének évi 25 nap pótszabadságra.
(Forrás: Edupress)
 
2014.06.21.
Botrány Csehországban a fogyatékkal született gyermekek sorsa körül
Amennyiben teljesen nyilvánvaló, hogy egy anyának egészségkárosult, fogyatékos gyermeke született, a törvénynek engedélyeznie kellene, hogy az orvosok a szülők engedélye nélkül az újszülött életének befejezéséről döntsenek. A 78 éves Mitlöhner írása "náci gondolkodásmódra" vall, és a 21. században elfogadhatatlan.
(Forrás: Inforádió)
 
2014.06.21.
Czunyiné biztonságos tanévkezdésre készül
Az új köznevelési államtitkár szerint az államtitkárság, a tankerületek és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) is azon dolgozik, hogy minden olyan problémát megoldjanak a tanévkezdés előtt, ami felmerülhet - akár a tankönyvellátásról, akár az intézmények működtetéséről legyen szó.
(Forrás: Eduline)
 
2014.06.20.
Kockázatot jelent a kettős vezetés a Magyar Rektori Konferencia szerint
A rektori testület állásfoglalása szerint a kancellárrendszer nem önmagában jó vagy rossz, annak működőképességét a rektor és a kancellár között meghúzott hatásköri viszonyrendszer határozza meg. Hatékonyságát, vagy annak hiányát pedig a kiválasztott és kinevezett majdani kancellárok személye, valamint a fenntartói szervezetirányítás minősége befolyásolja.
(Forrás: Inforádió)
 
2014.06.20.
Új digitális tananyagok
Két projekt keretében, összességében 250 millió forintot meghaladó költségvetéssel több mint 50 új tananyagot fejlesztettek az oktatók, amelyet a jövőben évente félezer diák használ majd tanulmányai során
(Forrás: Nyelv)
 
2014.06.20.
Az Ön gyereke se mehet oviba nyáron?
Számos Budapest környéki óvodában arra kötelezik a szülőket, hogy a nyári szünetben ne vigyék be a gyereket az intézménybe, annak ellenére, hogy erről egyértelműen szól a köznevelési törvény határozata.
(Forrás: Index)
 
2014.06.20.
Tópartra vitték a hátrányos helyzetű gyerekeket
Ma zárja kapuit a Járóka Lívia fideszes európai képviselő által szervezett ifjúsági vezetőképző tábor a Fertő tó partján. Az egyhetes programsorozat során hátrányos helyzetű gyermekek kaptak képzést környezetvédelem, életvezetés, sport és számítógépes ismeretek terén.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.06.20.
Ha nem lehet kipuskázni, minek az érettségi?
Évről évre egyre kevesebb végzős középiskolás vállalkozik az érettségire Romániában. Az idén már csak a 62 százalékuk jelentkezett vizsgára, és ezzel újabb negatívrekord dőlt meg.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.06.20.
A szakmai vizsgán elbukott, a kormányzatin megfelelt
Úgy fest, hiába minden szakmai tiltakozás, a kormányt nem érdekli, ha az állami iskolákra rákényszerített könyvek egy része hamis történelemszemléletet közvetít.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.06.19.
Vicces folyamatábrát készítettek egy Petőfi-vershez
„Laci te,/ hallod-e?” – kezdődik Petőfi Sándornak Arany János hároméves kisfiához írt költeménye. 167 évvel az Arany Lacinak című vers születése után, most elkészült a költemény folyamatábrája.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.06.19.
,,Minőségi iskolarendszert teremtettünk az elmúlt négy évben" - búcsúzik Hoffmann Rózsa
Hoffmann Rózsa közoktatási államtitkár a múlt héten hivatalos facebook oldalán is elbúcsúzott a kormányzati munkától, összegezve az általa legfontosabbnak tartott eredményeket. Elég hosszú, a facebookra szkennelt formában feltöltött levelét most itt is közöljük. Majd kifejtjük, szerintünk mi is történt az oktatáspolitikával 2010 óta.
(Forrás: Átlátszóoktatás blog)
 
2014.06.19.
Hoffmann Rózsa: Megtaláltak a nemzetközi feladatok
Köznevelési államtitkári megbízatása a ciklus végén megszűnt, az új kormányzati ciklusban az Országgyűlés kulturális bizottságának alelnökeként és a külügyi bizottság tagjaként folytatja Hoffmann Rózsa, a Fidesz–KDNP országgyűlési képviselője.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.06.19.
Ónody-Molnár Dóra: Koncellárok
Az egyetemek világát alapjaiban átalakító tervezet úgy került a parlament elé, hogy az ágazatért felelős államtitkárt még nem is nevezte ki a miniszter. Ezek után minek is kinevezni, ez a poszt éppoly felesleges, mint a kerekasztal, hiszen úgyis mindig annak az akarata érvényesül, aki annyit mondott választási ígéretnek, hogy folytatjuk. És valóban.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.06.19.
Milliárdos mutyigyanú a tanteremfelújításoknál
Mindenhol szuper lett az uniós pénzből kialakított tanterem, pedig csak a pályázati pénzek töredékét költötték rájuk. A megmaradt százmilliók különféle járulékos címeken találtak gazdára, a legnagyobb falatot a KLIK tartott meg magának, és nem árulja el, miért.
(Forrás: Index)
 
2014.06.19.
Teljesen átszervezné a felsőoktatást az új államtitkár
A piaci igényeket alul- és felülteljesítő felsőoktatás sem kifizetődő, ehelyett ahol lehet és ahol hasznos, a duális képzést támogatja az új felsőoktatási államtitkár. Palkovics László portálunknak adott exkluzív interjújában beszélt az új modell sikereiről Kecskeméten, és hangsúlyozta, hogy a kancellária rendszere nem ördögtől való.
(Forrás: Magyar Nermzet)
 
2014.06.18.
Magyar magántanulók Bajorországban? Tilos!
Az ottani törvények szerint, akármilyen eredménnyel tanult eddig szülőhazájában, a bajorföldön akárcsak átmenetileg is letelepedni kívánó családok gyermekeit kizárólag szakmunkásképző iskolába írathatják be. A Kölöknet egyik olvasója-látogatója megpróbálta felvenni a harcot ez ellen...
(Forrás: Kölöknet)
 
2014.06.18.
Vége a találgatásoknak, megvan az új felsőoktatási államtitkár
Valóban fölmerült az is, hogy Klinghammer államtitkár úr folytatja, de végül úgy döntöttünk, hogy Palkovics László professzor urat kérem fel erre, és őt terjeszti fel a miniszterelnök úr a köztársasági elnök úrhoz
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.06.18.
Új oktatási trend: gyerekek iskola nélkül
Ma már több, alternatív módon működő iskola (és óvoda) közül lehet választani. Az ilyen jellegű intézmények általában civil kezdeményezésre jöttek létre, és a hagyományostól eltérő pedagógiai módszerekkel dolgoznak. De van, akinek ez sem jön be. Ilyenkor jönnek a még ennél is alternatívabb módszerek.
(Forrás: Index)
 
2014.06.18.
Bűvösvölgy Médiaértés-oktató Központ (Hivatalos bemutatkozó film)
Bűvösvölgy Magyarország első médiaértés-oktató központja, amelyet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság hozott létre. A központ feladata, hogy megtanítsa a magyar gyerekeknek, hogyan használják tudatosabban és biztonságosabban a médiát.
(Forrás: Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH))
 
2014.06.18.
A centrális erőtérért
A pedagógusok így egy csak papíron létező fantomszervezetnek lettek tagjai. E szervezet egy letűnt világ struktúrájának, a fasiszta diktatúrának meghatározó eleme, s mint ilyen félelemre okot adó képzeteket kelt, az oktatáspolitikai-szakmai vitákat megszünteti, valamint az etikai kódexszel, a pedagógusok regulázását hivatott biztosítani.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.06.18.
A Hamupipőke-effektus
A Miskolci Egyetem Tanárképző Intézetének kiadásában júliusban jelenik meg a Tehetség: előnyök és hátrányok metszéspontján c. kötet és benne Knausz Imre esszéje is.
(Forrás: Taní-tani)
 
2014.06.17.
Kioktatott iskolatitkárok
Elkeseredésében levélben kereste meg egy iskolatitkár és kolléganője Hoffmann Rózsát. Az államtitkár több mint hatvan napig nem válaszolt, de amikor végül mégis reagált, még megalázóbb helyzetbe hozta a levél íróit.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.06.17.
Csak a haveroknak és a Facebooknak él a gyerek?
Nem szabad egyszerű kortünetnek betudni, ha a gyerek elkezd elfordulni a szüleitől és csak a barátaival törődik – állítja Gordon Neufeld és Máté Gábor. A család ereje című kötetük a kortárs-orientáltság veszélyeire hívja fel a figyelmet, és arra motivál, hogy igenis próbáljuk meg visszahódítani gyerekeinket a felelőtlen barátoktól, és a lélekölő digitális örömöktől.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.06.17.
Így keresnek most a tanárok
Az oktatás, képzés és tudományos kutatás területén a havi bruttó átlagfizetés 178 600 forint volt, ami 5 százalékos növekedés az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest – derül ki a fizetesek.hu felméréséből. Pedagógus béremelés ide vagy oda, ez lassabb bérnövekedés, mint a gazdaság egészében.
(Forrás: Index)
 
2014.06.17.
A netgeneráció problémái. Mit tehet a pedagógus?
Ebben az új, megváltozott helyzetben a tanároknak nem igazán új kompetenciákra, mint inkább új attitűdökre van szükségük: nyitottság, kíváncsiság, optimizmus. Ma már rendelkezésre állnak elektronikus tananyagok, okostáblák, multimédiás anyagok, egyéb e-learning eszközök, a gyakorlottság azonban általában hiányzik.
(Forrás: Edupress)
 
2014.06.17.
Óriási ütemben gyarapodnak az ingyenes egyetemi képzések
Fél év alatt majdnem a duplájára emelkedett az ingyenes online egyetemi kurzusok (MOOC) száma a világon, jelenleg összesen 2625 óra közül válogathatnak a tanulni vágyók - derül ki az Európai Bizottság friss számaiból.
(Forrás: Edupress)
 
2014.06.17.
Ezért esett vissza a nyelvvizsgák száma
Tíz százalékkal kevesebbszer – 128 ezer alkalommal – próbáltak meg akkreditált nyelvvizsgát szerezni 2013-ban, mint egy évvel korábban – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból. A Nyelvtudásért Egyesület szerint a csökkenésért elsősorban az oktatáspolitika által kezdeményezett változások felelősek.
(Forrás: Eduline)
 
2014.06.17.
Többletforráshoz juthat a Pető Intézet
A kormány állami kézbe veszi a Pető Intézetet, ezzel többletforráshoz juthat az intézmény. Az emberi erőforrások minisztériuma által benyújtott törvénymódosító-javaslat megváltoztatja az intézet nevét is, így az szeptembertől Pető András Főiskola lesz.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.06.17.
Törvényt is módosítanak, hogy Mocsai Lajos a TF rektora lehessen
Nemzetközi hírű intézményt faragna a testnevelési karból a magyar férfi kézilabda-válogatott kapitánya – írta meg a vs.hu azt követően, hogy információik szerint a legmagasabb szinten született döntés arról, hogy újra önálló legyen a Testnevelési Egyetem. Már csak a felsőoktatási törvényt kell itt-ott módosítani azért is, hogy Mocsai Lajos elfoglalhassa az új intézmény rektori posztját.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.06.16.
Elköltözik Battonyáról az SOS Gyermekfalu
„Közösségrombolást hajt végre az, aki felszámolja Battonyán az SOS gyermekfalut. Korrupciós ügyet is sejtek a történtek mögött” – mondta Karsai József polgármester az intézménnyel kapcsolatos hírekre reagálva.
(Forrás: BEOL)
 
2014.06.16.
Bagdy Emőke: A gyereknevelés kulcsa a bizalom, szeretet és megerősítés
Ha a szülő vagy a pedagógus leminősíti a gyengébben teljesítő kisiskolást, azzal még jobban megnehezíti a helyzetét - hangsúlyozta Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus az InfoRádió Aréna című műsorában. A Prima Primissima díjas szakember a stresszkezelés fontosságáról is beszélt, különösen a férfiak esetében. Hozzátette, hogy a nőknek érdemes segíteniük a biztos családi háttér megteremtésében.
(Forrás: Inforádió)
 
2014.06.16.
Az egész napos iskola a lehetőségek iskolája
Az oktatási eredmények javítása és a társadalmi integráció segítése a célja az egész napos iskolák bevezetésének – derült ki az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) május 30-án rendezett Az egész napos iskola a lehetőségek iskolája című konferenciáján.
(Forrás: Edupress)
 
2014.06.16.
A szakmák szépségeire fókuszál az Új Nemzedék Plusz projekt
Mi a pálya? címmel harminc epizódból álló pályaorientációs sorozatot indít az átfogó ifjúsági szolgáltatásfejlesztéssel foglalkozó Új Nemzedék Plusz TÁMOP projekt. Az M2 ifjúsági műsorsávjában és az ujnemzedek.hu portálon nyomon követhető sorozat célja, hogy közelebb hozza a szakmákat a pályaválasztás előtt állók fiatalok számára, illetve bemutassa a különböző mesterségek szépségeit.
(Forrás: Edupress)
 
2014.06.16.
FDSZ: szükséges a Felsőoktatási Kerekasztal összehívása
A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ) feltétlenül szükségesnek tartja a Felsőoktatási Kerekasztal összehívását még a felsőoktatási törvény módosítása előtt. A szervezet az MTI-hez június 17-én eljuttatott közleményében megdöbbentőnek nevezte a jogszabály módosításának "abszurd időpontját", a megelőző konzultációk hiányát és a Felsőoktatási Kerekasztal negligálását a kérdésben.
(Forrás: Edupress)
 
2014.06.16.
A pedagóguskar elnökével egyeztetne a PDSZ
A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) egyeztetést kezdeményezett az új köznevelési államtitkárral és a Nemzeti Pedagógus Kar elnökével az oktatás aktuális kérdéseiről.
(Forrás: Eduline)
 
2014.06.16.
Nem megy a kézírás az elsősöknek
Nem megy a kézírás a gyerekek nagy részének: egy német kutatás szerint a kisiskolások mintegy 70 százaléka az óvoda után nem rendelkezik azokkal a mozgási képességekkel, amelyek a kézírás feltételei.
(Forrás: Eduline)
 
2014.06.15.
Megkapják a pótszabadságot a pedagógiai szakszolgálatoknál dolgozók
A pedagógiai szakszolgálatoknál dolgozó pedagógusok is jogosultak lesznek pótszabadságra - jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján Balog Zoltán erőforrás-miniszter, hozzátéve: a kormány kezdeményezi az erről szóló jogszabály módosítását.
(Forrás: Eduline)
 
2014.06.15.
Újabb változások jönnek: állami lesz a Pető Intézet, kiválik a Semmelweisből a TF
Benyújtotta az Országgyűlésnek az oktatási tárgyú törvények módosítását az emberi erőforrások minisztere hétfőn: a javaslat a felsőoktatás területén tartalmazza a duális képzés megszervezésének lehetőségét, a kancellári rendszer bevezetését, a Testnevelési Egyetem önállóvá válását.
(Forrás: Eduline)
 
2014.06.15.
Kampányt indít a BBC a klasszikus zenei oktatás fejlesztésére
A BBC kampányának fókuszában az általános iskolások állnak, akik hangversenyeket látogathatnak meg, vetítéseken, iskolai koncerteken vehetnek részt és oktatóanyagokat kapnak. A cél, hogy a kezdeményezés minden gyerekhez eljusson. A projektmunkára 150 művészeti társaság jelentkezett.
(Forrás: Edupress)
 
2014.06.15.
Integrációra törekszik a pedagóguskar
A szakszervetekkel való jó viszonyra törekszik az NKP, és arra, hogy az oktatásban a pedagógustársadalmat képviselő erők egy irányba hassanak - mondta az elnök. Horváth Péter a közrádiónak nyilatkozva úgy fogalmazott: azt szeretné elérni, hogy a pedagógusok nagy rész azt érezze, önként is belépne ebbe a szervezetbe.
(Forrás: Edupress)
 
2014.06.15.
160 fiatallal kötött tanulmányi szerződést az Audi
A német autógyár már 2001 óta alkalmazza a duális szakképzést, jelenleg négy területen foglalkoztat diákokat. Idén 160 fiatallal kötött tanulmányi szerződést.„Mi a gyakorlati képzésüket biztosítjuk, együttműködve a partneriskolákkal. Összesen három van ilyen Győrben, ahonnét hozzánk lehet jönni tizenegy szakmában.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.06.15.
Módosítaná a felsőoktatási törvényt a kormány
A kormány a felsőoktatási törvény módosítását kezdeményezi, a változtatással lehetővé válik szeptembertől a kancellári rendszer bevezetése a felsőoktatási intézményekben - közölte Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.
(Forrás: Origo)
 
2014.06.14.
Miskolczy Zsuzsa: Egy százéves könyv
Neill említi, egyszer megkérdezték tőle, ki fogja Summerhillt tovább vezetni, ha ő meghal, mire így felelt: „Fogalmam sincs, de ha annak a valakinek nem lesz humora, akkor az iskola lehúzhatja a redőnyt. Ha egy iskola, nem olyan, mint egy vidámpark, az az iskola rossz.”
(Forrás: Taní-tani)
 
2014.06.14.
I. Nagykovácsi Mesekönyv Fesztivál
A gyermekes családoknak kínál majd rendszeres programokat a Mesefalu: mesefoglalkozások, meseösvény, diavetítések, báb- és színi előadások, zenés és mozgásos foglalkozások, kézműveskedés, bátorságpróba, mesetáborok lesznek majd a visszatérő időtöltési lehetőségek, de emellett évente több alkalommal kerül sor tematikus hétvégi rendezvényre, illetve nagyszabású fesztiválra is.
(Forrás: Port.hu)
 
2014.06.14.
A pitypang a Nemzeti Pedagógus Kar jelképe
Czunyiné Bertalan Judit június 15-i hatállyal kinevezett köznevelési államtitkár partneri viszonyt ígért a karnak. Mint mondta: a kar segítsége egyrészt kiterjed a tárca jogalkotási tevékenységére, valamint a Nat végrehajtására, a nemzeti köznevelési törvény tartalmi megtöltésére.
(Forrás: Index)
 
2014.06.14.
Hét napon át a gyermekhospice a középpontban
A nemzetközi Gyermekhospice Hősei Hét június 20-áig. - Június 13–20. között világszerte különleges helyet kérnek a gyógyíthatatlan gyermekek és fiatalok az emberek szívében. A Nemzetközi Gyermekhospice Hősei Hét című esemény fővédnöke külföldön Katalin, cambridge-i hercegné, hazánkban pedig Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége.
(Forrás: Vasárnapi Hírek)
 
2014.06.14.
Balog: Ilyen lehetőség még nem volt
A Nemzeti Pedagógus Kar a pedagógusokról szól, a pedagógusoknak és a pedagógusokért – mondta az emberi erőforrások minisztere a kar alakuló ülése után szombaton Budapesten.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.06.14.
Bunsen-égő és a kamaszok
Ha felnő egy generáció, amelyik kísérletezik, másképp fog hozzáállni a természettudományokhoz. – Országos szinten nagyságrendileg húsz laborfejlesztési program fut, így pár száz iskola diákjai már másképp tanulhatják a természettudományos tárgyakat. Különösen a felső tagozatos korosztálynál fontos a sok kísérlet, ilyenkor szeretik meg a tárgyat.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.06.13.
Pedagógus szabadság: meghátrált a KLIK
Visszavonulót fújt a KLIK: már senkinek esze ágában sincs a pedagógusokat korlátozni szabadságuk kivételében. Erről a központ már a tankerületi vezetőket is tájékoztatta, így ha eszükbe is jutott ilyen, többet nem fog.
(Forrás: Pécsi stop)
 
2014.06.13.
A PSZ tíz javaslattal fordul az emberi erőforrások miniszteréhez
Galló Istvánné elnök egy csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón elmondta: többek között kezdeményezik a köznevelési intézmények jogi helyzetének, a mindennapos testnevelésnek, az egész napos iskolának és a kerettantervi szabályozásnak a felülvizsgálatát.
(Forrás: Hír3)
 
2014.06.13.
Vakáció sincs ingyen
Bár a diákoknak a ma délután kezdődő nyári vakáció az év legszebb része, a szülők számára csak most jönnek a megpróbáltatások. Költeni kell tankönyvekre, tanszerekre, táborokra. A nyári tanulásra és javítóvizsgára kényszerülő diákok egy szülői szervezet szerint akár meg is úszhatják az évismétlést.
(Forrás: Népszava)
 
2014.06.13.
Oktatás: tovább a lejtőn
A kutatási eredmények világosan mutatják a magyar közoktatási rendszer két fontos problémáját: a gondolkodásra nevelés, a kreativitás fejlesztésének gyengeségét és a méltányosság hiányát, az iskolarendszer szociális alapú szétszakadását. Sajnálatos, hogy az oktatási kormányzat az elmúlt években még magát a problémát sem volt hajlandó elismerni, így a megoldásra sem születhettek hatékony intézkedések.
(Forrás: Ténytár blog)
 
2014.06.13.
Megalakult a pedagógus kar, győri gimnáziumi igazgató az elnök
Megalakult a Nemzeti Pedagógus Kar szombaton Budapesten, a testület Horváth Pétert választotta elnökévé. Horváth Péter a győri Révai Miklós Gimnázium igazgatójaként került a testület élére. Helyettese Szeleczky János Heves megyei iskolaigazgató lett - közölte Kőrösi Merkl Hilda, a kar előkészítő bizottságának elnöke.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.06.13.
Európa legjobbjai közé választották az ELTE egyik képzését
Európa legjobb fordítóképzései közé választotta az Eötvös Loránd Tudományegyetem Fordító- és Tolmácsképző Tanszékének mesterszakát az Európai Bizottság.
(Forrás: Eduline)
 
2014.06.13.
„A szocialisták semmit nem tanultak”
A Fidesz közleményében azt írta, hogy a Gyurcsány–Bajnai-kormány alatt pedagógusok tömegét tették az utcára, és csökkentették a fizetésüket. „Ma pedig attól is megfosztanák őket, hogy a Nemzeti Pedagógus Karon keresztül szakmai tapasztalataikkal segítsék egymás munkáját és az oktatáspolitikai döntéseket” – fogalmaztak.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.06.13.
Kunhalmi: a pedagóguskar a kormányzat engedelmes partnere
Kunhalmi Ágnes kérdéseket is feltett Czunyiné Bertalan Juditnak, az Emberi Erőforrások Minisztérium új köznevelési államtitkárának. Azt kérdezte egyebek mellett, hogy megszüntetik-e a Nemzeti Pedagógus Kar kötelezőségét, átgondolják-e az egész napos iskola intézményét, csökkentik-e a gyerekek leterheltségét, átgondolják-e a tartós tankönyvekre vonatkozó elképzeléseket.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.06.12.
„Sehogy se jó!”
Eltelt ez a tanév is! – Felelős szerkesztőnk ennek kapcsán saját tanítási tapasztalatait osztja meg. Írásából kiderül, hogy az iskola alapvetően abszurd hely, és tanulni majdhogynem lehetetlen. Hogy mégis néha sikerül: az igazi csoda.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2014.06.12.
A tantestület és a szülők által elutasított jelöltet nevezték ki az Újlakban
Egy tanéven keresztül zajló procedúra, pályáztatás, újrapályáztatás, újraújrapályáztatás után megkapta végleges kinevezését az Újlak Utcai Általános Iskola élére az oktatási kormányzat által kiszemelt, és az iskolát az elmúlt tanévben megbízott igazgatóként irányító Sarkadi Nagy Adrien, akit mind a tantestület, mind a szülők elutasítanak.
(Forrás: Átlátszóoktatás blog)
 
2014.06.12.
„Digitális pedagógusnak lenni kihívás”
Mit jelent digitális pedagógusnak lenni, és hogyan lehet azzá válni? Tusorné Fekete Évával , a Gyömrői Weöres Sándor Általános Iskola tanárával beszélgettünk, akit Digitális Pedagógus Díjjal jutalmazott a Tempus Közalapítvány, és első helyezést ért el "A Digitális Világ Tanára" pályázaton.
(Forrás: Edupress)
 
2014.06.12.
Szombaton debütál a pedagóguskar és az új államtitkár
Szombaton tartja alakuló ülését a fővárosban a Nemzeti Pedagógus Kar, az ünnepségen beszédet mond Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Czunyiné Bertalan Judit, a június 15-i hatállyal kinevezett köznevelési államtitkár.
(Forrás: Eduline)
 
2014.06.12.
Kifelejtették a pedagógustársadalmat
A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke rádiónkban kifejtette: még most sem ismerik a holnap felálló testület alapszabályát. Hozzátette: az új kormánytól azt várják, hogy vizsgálja felül az egész napos iskola és a mindennapos testnevelés bevezetését.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.06.12.
Öt iskola diákjait lopta meg egy 28 éves férfi
Öt pásztói iskola tanulóit lopta meg egy 28 éves mátraverebélyi férfi, akit pénteken őrizetbe vettek – közölte az MTI-vel a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.06.11.
Iskola › PISA 2012: Nem vagyunk jók problémamegoldásban, avagy mi köze van a légkondicionálásnak a problémamegoldáshoz?
Cikksorozatunkban beszámolunk a PISA problémamegoldás mérés módjáról, eredményeiről, és levonjuk azok tanulságait. A cikksorozat első részében a problémamegoldó képesség mérésének módját ismertetjük, részletesen szólva azokróla feladatokról, amelyekkel a gyerkekenke meg kellett küzdeniük.
(Forrás: Kölöknet)
 
2014.06.11.
Ritók Nóra: A célcsoport meghatározása
Olyan ez, mint a nívócsoportos oktatás az iskolában. Külön csoport a jóknak, akikkel könnyű, és külön azoknak, akik gyengék és problémásak. Ma sem egyértelmű ennek a megítélése a szakmában, sokan esküsznek rá, hogy így lehet igazán fejleszteni a jókat, ha nincs a közelében gyenge, azoknak meg elég a lassabb tempó is, azokból „úgysem lesz tudós”, mondják a pedagógusok is.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.06.11.
Kutató-fejlesztő központtá válhat a Kecskeméti Főiskola
600 millió forintot fordíthat az intézmény egy uniós projekt keretében a gyakorlati képzést és a kutatást segítő eszközök beszerzésére. A konzorcium alapvető célja, hogy műszaki, informatikai, természettudományos területen elősegítse a gyakorlatias, gyakorlatorientált képzés fejlesztését, ami mindkét főiskola számára kiemelten fontos.
(Forrás: Edupress)
 
2014.06.11.
Van olyan tanár, akinek 406 forintos béremeléssel kell beérnie
Tavaly szeptemberben a 2013 és 2017 közötti időszakra tervezett, teljes béremelésnek a hatvan százalékát kapták meg a pedagógusok (ez nem azt jelenti, hogy a korábban százezer forintot kereső tanító tavaly szeptember óta 160 ezer forintot keres, az átlagos fizetésemelés 34 százalékos volt), a maradék negyven százalékot négy évre osztották el.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.06.11.
A reggeli órakezdés után gyilkolt egy diák Oregonban
Megölt egy diákot, egy tanárt pedig megsebesített kedden egy fegyveres egy amerikai középiskolában, az Oregon állambeli Portland körzetében. Barack Obama amerikai elnök is sajnálkozását fejezte ki, hogy nem sikerült eddig elnöksége alatt a fegyvertartás szigorítását elérni. - See more at:
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2014.06.11.
Hoffmann Rózsa örök - Új feladattal csatasorba áll
Hoffmann Rózsa a felsőoktatási és közoktatási ügyekkel is foglalkozó kulturális bizottság alelnöke lesz, ez derül ki a szerdai Magyar Közlönyből.Bár a testület nevében - kulturális és a vállalkozásfejlesztési bizottság - nincs benne, de fennhatósága alá tartozik az oktatás is.
(Forrás: Népszava)
 
2014.06.11.
Pályázat főnemesi családok kutatására
A főnemesi családok múltját kutató történelmi pályázatot hirdet magyarországi és határon túli általános és középiskolás diákoknak az ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnázium és Kollégium.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.06.11.
Féltette a családi pótlékot, megfenyegette a tanárt
A gyanúsított egy hosszúpályi általános iskolában életveszélyesen megfenyegetett egy pedagógust, mert az nem fogadta el a szülői igazolást, amellyel lányának sorozatos iskolai hiányzásait kívánta igazolni.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.06.11.
Czunyiné Bertalan Judit: Az irány jó, ezt tartani kell
A miniszter Czunyiné Bertalan Judittól azt várja, hogy "pedagógus végzettségével, szakmai politikai tapasztalata kamatoztatásával mutasson rá, hogy a köznevelés területén bevezetett komoly reformok a hétköznapokban hogyan szolgálják a gyermekeink és a pedagógusok érdekeit."
(Forrás: KEMMA)
 
2014.06.10.
Villanyszerelőnek, hegesztőnek, cukrásznak tanulnak a fiatalok
Az elmúlt időszakban megemelkedett a fizikai igényű szakmunkát tanulók tömege. A hegesztő, a villanyszerelő és a cukrász szakma a jó kereseti lehetőség és az önálló időbeosztás miatt vonzzák a fiatalokat.
(Forrás: Edupress)
 
2014.06.10.
Senkinek nem rendelnek énekkönyvet, mert nem fér bele a keretbe
Mivel az idén nagyon le kellett szűkíteni a megrendelhető tankönyvek körét pénzügyi megszorítás miatt, egyáltalán nem tudtunk rendelni énekkönyvet egyik évfolyamnak sem. Ezért kérjük, hogy amennyiben nem probléma ez Önöknek, ajánlják fel gyermekük énekkönyvét a követő évfolyam számára azok is, akiknek a leadás nem lenne kötelező.
(Forrás: !!444!!!)
 
2014.06.10.
Úgy vélik, a rettegés kultúráját nevelik a diákokba
A nyugati kultúra és a liberális elvek ellen nevelik a brit muszlim iskolák a diákokat. Ezt a szigetország oktatási felügyelete állapította meg egy jelentésben. A fiúkat sokszor arra buzdítják, hogy harcoljanak a demokrácia és a nyugati értékrend ellen, a lányokat pedig általában másodrendűnek tartják. Több iskola vezetőségét leváltották a vizsgálatok után.
(Forrás: Magyar Nermzet)
 
2014.06.10.
Balog Zoltán egy kivétellel bemutatta az EMMI új államtitkárait
Balog Zoltán helyettese Rétvári Bence lesz. Hoffmann Rózsát a köznevelési államtitkári poszton Czunyiné Bertalan Judit váltja, akitől a szervezetrendszer korrekcióit várja el a miniszter. Palkovics László, a Kecskeméti Főiskola korábbi stratégiai rektorhelyettese felkérést kapott, hogy Klinghammer Istvántól vegye át a feladatokat.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.06.09.
A konfliktusok elkerülhetetlensége
Igaz, lehet úgy is, hogy az ember elfogadja ezeket a helyzeteket. Sokat hangoztatták már ezt nekem is, mióta dolgozom. Mert az jó, ugyanis akkor nincs konfliktus, akkor mindenki pozitív, remek a hangulat, ülhetünk a helyünkön tovább. Végrehajtunk, a hülyeséget is, hogyne, kit érdekel, állás van, fizetés van, lepapírozunk mindent, amit kérnek, kritika nélkül, az adminisztráció a lényeg, kávézunk együtt, dicsérjük egymást, és nem kommunikálunk a valós problémákról.
(Forrás: Nyomor széle, hvg.hu)
 
2014.06.09.
Megvan, ki az új köznevelési államtitkár
Czunyiné Bertalan Judit az új köznevelési államtitkár - jelentette be Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője kedd délelőtt. Czunyiné 1998-ban történelem és magyar szakos tanári diplomát szerzett a Károli Gáspár Református Egyetemen, 2003-ban a Szegedi Tudományegyetem jogászképzésén diplomázott. Az új köznevelési államtitkár a Károli Gáspár Református Egyetemen és az Apor Vilmos Katolikus Főiskolán is oktatott, német nyelven beszél.
(Forrás: hvg,hu)
 
2014.06.09.
Kutyának sem kell az alapfokúnál könnyebb, új nyelvvizsga
Nem kérnek a nyelvvizsgaközpontok az alapfokúnál is könnyebb, A2-es nyelvvizsgából - eddig legalábbis még egy sem kérelmezte az A2-es vizsga akkreditációját. Nem véletlenül: aligha kígyóznak majd hosszú sorok a termek előtt, az új nyelvvizsgaszint ugyanis a továbbtanuláshoz és a külföldi munkavállaláshoz is kevés.
(Forrás: Eduline)
 
2014.06.09.
Balog: külön államtitkár foglalkozik majd a problémás családokkal és a "teherhordozókkal"
A szociális és felzárkózásügyi államtitkárság gondoskodik az önhibájukon kívül vagy önhibájukból rászorulókról, köztük a fogyatékkal élőkről, a gyermekvédelmet igénylő gyerekekről és a cigányokról. A család- és ifjúságügyi államtitkárság pedig a "teherhordozókat" segíti, valamint az ifjúságot, akik majd a jövőben viszik a terheket.
(Forrás: hvg,hu)
 
2014.06.09.
Itt a nyár, mehetnek a gyerekek táborba
A kaland és nyelvi táborok idén a legnépszerűbbek – ezt keresi a legtöbb család. Az árak nem emelkedtek jelentősen tavaly óta. A legolcsóbb foglalkozások már kétezer forinttól elérhetők, míg a legdrágábbért 180 ezer forintot kérnek. Van, ahol már majdnem beteltek a férőhelyek.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.06.08.
Felhívás pedagógusok számára
Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet szeretné megismerni a pedagógusok véleményét a jó pedagógussá válás folyamatáról, ezért felhívja a legalább tíz éve a pályán dolgozó pedagógusokat, hogy írják meg tapasztalataikat „A jó pedagógus titka – sikerek és kudarcok a pályán” témában.
(Forrás: OFI)
 
2014.06.08.
Duális szakképzés, avagy megint feltaláltuk a spanyolviaszt
Persze a világért sem valljuk be, hogy ilyen már volt Magyarországon: német modellre hivatkozunk, és duális képzésnek nevezzük ezt a változatot. A tanulókat tanulószerződés keretében kicsapjuk inaskodni a legkülönfélébb munkahelyekre. Szerencsés esetben itt tényleg megismerhetik a szakmát; a kevésbé szerencsések viszont könnyen a feketegazdaság peremén (vagy a kellős közepén) tengődő mocskos odúban, suhogós szabadidőruhában óbégató „mesterüktől” leshetik el nem létező elméleti tudásuk gyakorlati alkalmazásának fortélyait.
(Forrás: Hívatlanul blog)
 
2014.06.08.
Mi áll az idei érettségi botrány mögött?
Durván egy hónap telt el az angol emelt szintű érettségi megírása óta. A bomba az érettségi másnapján robbant, miután kiderült, hogy tömeges alulteljesítésre kell számítani a hallás utáni szövegértés vizsgarész első feladatánál.
(Forrás: Magyar Narancs)
 
2014.06.08.
„Sok kislány fél a matektól”
Az oktatók magyar techcégek programozói lesznek, őket viszont Ashley Gavin, a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) szoftvermérnöke tanítja meg, hogyan kell gyerekekkel beszélni. Gavin az egyik koordinátora a két éve futó Girls Who Code (GWC) elnevezésű amerikai kezdeményezésnek, amely 14–16 éves lányok kedvét próbálja meghozni az informatikához.
(Forrás: vs.hu)
 
2014.06.08.
Az Oktatói Hálózat nyilatkozata
Az Oktatói Hálózat tiltakozik Kerényi Imre botrányos kijelentései és minden olyan álláspont ellen, amely akkreditált felsőoktatási intézmények, jelen esetben a Színház- és Filmművészeti Egyetem megszüntetésére vagy állami forrásoktól való megfosztására törekszik.
(Forrás: Oktatási Hálózat)
 
2014.06.07.
Így még sosem látta a nándorfehérvári diadalt
A Történelmi Animációs Egyesület újabb történelmi animációs filmet mutat be a nyár közepén. Az egyesület híres videójuk, a mohácsi csata (amely a szakma szerint egyébként nem volt szégyenletes vereség) bemutatása óta eltelt időben több korszakát és eseményét feldolgozta magyar történelemnek (például a muhi csatát).
(Forrás: Index)
 
2014.06.07.
„Az Ilonát sokkal nehezebb gyűlölni, mint a cigányt”
Roma fiatalok nem roma diákokkal beszélgetve számolnák fel az előítéleteket. Az informális oktatással persze nem a világot váltanák meg – az majd csak később jön –, helyette megmutatják, mennyit ér a párbeszéd cigányok és nem cigányok találkozásakor.
(Forrás: vs.hu)
 
2014.06.06.
Újabb esélyest emlegetnek Klinghammer államtitkári helyére
Palkovics László, a Kecskeméti Főiskola tanára a legesélyesebb a felsőoktatási államtitkári posztra, Klinghammer István helyére - közölte meg nem nevezett forrásra hivatkozva a Népszabadság.
(Forrás: hvg,hu)
 
2014.06.06.
Egy gyerekre 440 forint
Napi 440 forintot ad a kormány egy gyerek után annak az önkormányzatnak, amelyik önrész befizetése mellett vállalja, hogy a nyáron meleg ételt biztosít a rászorulóknak. A legtöbb, lapunk által megkérdezett településvezetőnek gondot okoz a saját erő befizetése, mások a feltételek miatt egyáltalán nem indultak a pályázaton.
(Forrás: Népszava)
 
2014.06.06.
Kevesebb kizárás van a közmunkában
JMíg tavaly ősszel egy hónap alatt 86 embert kellett kizárni, májusban már csak 25-öt. A javulást a szigorúbb szankció okozhatta. Tavaly szeptember 1-től ugyanis a családi pótlék megvonása mellett három hónapig munkát sem kaphat az, akinek tanköteles gyereke nem jár rendszeresen iskolába.elentősen csökkent azoknak a közfoglalkoztatottaknak a száma, akik nem járatják iskolába gyerekeiket
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.06.06.
Lépjen be Arisztotelész iskolájába
Megnyíltak a nagyközönség előtt a híres ókori görög filozófus, Arisztotelész iskolájának, a Lükeionnak több mint másfél évtizede felfedezett maradványai szerdán Athén szívében, a törvényhozás épületétől alig pár száz méterre.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.06.05.
Nahalka István: A pedagógusok minősítési rendszeréről
A felsorolt pontokba foglalt és a letölthető tanulmányban részletesen is kifejtett kritika alapján azt állítom, hogy a formálódó pedagógus minősítési rendszer nem tölthet be oktatásfejlesztő funkciót.
(Forrás: Taní-tani)
 
2014.06.05.
Mérnökképzés indul Ajkán
Mérnökképzés indul Ajkán 2015 szeptemberétől - mondta el a város polgármestere az MTI-nek június 6-án. Schwartz Béla szocialista polgármester közölte azt is, hogy a városban működő cégeknek 120 mérnökre lesz szükségük az elkövetkező években.
(Forrás: Edupress)
 
2014.06.05.
Hamarosan itt a nyári vakáció
Egy hét múlva véget ér a tanítás az iskolákban, és kezdetét veszi a közel két és fél hónapos vakáció. A diákok és a szülők idén is táborok sokasága közül választhatnak a szünidőben, az árakat tekintve az előző évhez képest a taborfigyelo.hu adatai szerint csökkenés tapasztalható.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.06.05.
Górcső alatt az óvodai-iskolai menzareform
„A menza-kérdés azért fontos, mert a gyermek ideje nagy részét a bölcsődében, az óvodában vagy az iskolában tölti, ezért mintaként szolgál a közétkeztetési rendszer” - mondta Tóth Gábor okleveles élelmiszeripari mérnök és táplálkozáskutató. Harminc év közétkeztetési hagyományaival szakítva egy új korszak kezdődik most a magyarországi menzákon.
(Forrás: Edupress)
 
2014.06.05.
PSZ: kik szavazták meg a pedagóguskar küldöttgyűlésének tagjait?
A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint a Nemzeti Pedagógus Kar megalakításának folyamata nem felel meg az átláthatóság követelményének - ezt az érdekvédelmi szervezet közölte csütörtökön. A kar június 14-én tartja alakuló ülését.
(Forrás: Eduline)
 
2014.06.05.
Közmunkára ítélték a diákot bántalmazó tanárt
Százötven óra, szellemi munkakörben végzendő közérdekű munkára ítélte a Makói Járásbíróság csütörtökön azt az apátfalvi tanárt, aki május elején bántalmazta egy diákját.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.06.05.
Mégsem vagyok olyan hülye!
Az iskoláscsoportokat egy órára biztosan lekötő vándorkiállítás a matematikát nagyon nem kedvelő gyerekek agyát újrahuzalozza, bebizonyítja, hogy e tudományághoz nem eredendően hülye valaki, legfeljebb rosszul tanították neki, ártó módon óvták őt attól, hogy a képletek mögött meglássa a gyakorlati lehetőségeket.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.06.04.
Nincs válasz
Nem adott érdemi választ a szegénységről és a gyermekéhezésről feltett kérdésekre a Népjóléti Bizottság tegnapi meghallgatásán Balog Zoltán miniszterjelölt. Ehelyett személyeskedett.
(Forrás: Népszava)
 
2014.06.04.
Hoffmann Rózsát széles körben ismeretlen fideszesre cserélhetik
A Fidesz szóvivőjét, Hoppál Pétert tartották a legesélyesebbnek Hoffmann Rózsa lehetséges utódjaként, de a hvg.hu több forrásból úgy értesült, hogy nem ő, hanem egy relatíve ismeretlen fideszes képviselő, volt kormánymegbízott, Vinnai Győző lehet a következő oktatási államtitkár.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.06.04.
2800 diák kelt át a határon
78 Kárpát-medencei középiskola vesz részt a Rákóczi Szövetség Diákutaztatási Programjában. A nemzeti összetartozás napja alkalmából így csaknem 2800 diák kelhet át legalább egy határon és utazhat el egy másik magyar iskolához.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.06.04.
Magyar diákokat szállító autóbuszok ütköztek Gyulafehérvárnál
A Mediafax hírügynökség jelentése szerint a 11 és 13 év közötti magyarországi diákokat szállító román, illetve magyar rendszámú autóbusz Nagyenyed felé tartott, amikor Gyulafehérvárnál a hátsó autóbusz nekiütközött az előtte fékező első busznak, és azt nekilökte két előtte haladó személygépkocsinak. 12 diák és egy felnőtt könnyebb sérüléseket szenvedett.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.06.03.
Az angolérettségi számokban: tényleg lehetett probléma?
A részletes érettségi eredmények alapján az angol érettségi érthetetlen szövegértési feladata tényleg annak tűnik: az érettségire panaszkodók körében végzett nem reprezentatív felmérés szerint a diákok 21 százaléka kapott nulla pontot rá, miközben a többi feladataban 0-1 százalék volt ez az arány.
(Forrás: Átlátszóoktatás blog)
 
2014.06.03.
Csúszásban levő tanárok gyötrik felmérőkkel a gyerekeket
Egy másodikos gyerek remegve indul el az iskolába, egy másik a szombati foci helyett inkább hazamenne, és leülne az ágya szélére. A tanítás utolsó heteiben, amikor a témazárók egymást érik, sok kisiskolás produkálja ezeket a tüneteket. Miért kell ennyi dolgozatot írni év végén, mit tehetnének a pedagógusok, és számít-e valamit a beígért ajándék mobil?
(Forrás: Origo)
 
2014.06.03.
Bevezetik a délutáni iskolát
Délután fog kezdődni a tanítás egy brit magániskolában, mivel a kamaszok számára élettanilag nem előnyös a koránkelés.A változtatás az ottani hatodik osztályosokra érvényes, akiknek „biológiai tulajdonságuk, hogy később fekszenek le, és nehezükre esik reggel fölkelni”. Az iskola vezetői és tanárai abban bíznak, hogy a változtatás jó hatással lesz a tinédzserekre.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2014.06.03.
Betegjogi ismereteket tanulhatnak a hallgatók az SE-n
Betegjogi ismereteket is tanulhatnak a fogorvostan-hallgatók idén ősztől annak az együttműködésnek a keretében, amelyet a Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) kötött a Semmelweis Egyetemmel - közölte az OBDK június 4-én az MTI-vel.
(Forrás: Edupress)
 
2014.06.03.
A reklámadót Lázár János szerint iskolafejlesztésre költené az állam.
A reklámadó bevezetést el lehet halasztani, de végleg lesöpörni az asztalról nem lehet – mondta az MTI-nek Lázár János. Hozzátette: bevezetése esetén a bevételt iskolafejlesztésre költi a kormány. Lázár arról is beszélt, nem hiszi, sőt eltúlzott gondolatnak tekinti, hogy az adó mértéke összefüggésben lenne a demokráciával, a sajtószabadsággal.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.06.03.
A szülők keresik az alternatív utat
2010 óta folyamatosan nő az alternatív iskolákba jelentkezők száma - és nem csak az elitképzés iránt érdeklődnek egyre többen.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.06.02.
Pályázati felhívás – „Segítő diákok 2014.”
Jelen pályázat azzal a céllal kerül kiírásra, hogy az Iskolai Közösségi Szolgálat működő programjait megismerhessék az érintett intézmények, diákok, pedagógusok és szülők.
(Forrás: OFI)
 
2014.06.02.
Csúszik a diplomamentés
ég nem zárult le az a folyamat, amelynek során eldől, mely képző intézmények indíthatnak nyelvtanfolyamokat a Diplomamentő program keretén belül - tudta meg a Metropol. Hogy a pályázók közül hányan kapnak lehetőséget, csak az értékelés végeztével derül ki, a kurzusokat pedig csak ezt követően kezdhetik szervezni a kiválasztott iskolák.
(Forrás: Edupress)
 
2014.06.02.
Több tízezer diák vár igazolványra
Az igényelt diákigazolványok tíz százalékával akad valamilyen probléma, így a diákoknak várniuk kell az okmányaikra - tudta meg az Oktatási Hivataltól a Metropol.
(Forrás: Edupress)
 
2014.06.02.
Rajzpályázat: sportolás, ahogy a gyerekek látják
A sportolás és a szünidő tartalmas eltöltésének fontosságára hívja fel a fiatalok figyelmét a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács (NBT) és a CBA Kft. közös rajzpályázatával, amelyre az óvodás és általános iskolás korú gyerekek saját sportélményeiket megörökítő munkáit várják.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.06.02.
Balog rejtélyes mosolya
Miniszteri meghallgatását az országgyűlés kulturális bizottságában Balog Zoltán leendő és jelenlegi emberi erőforrás miniszter a mindennapos testnevelés bevezetésének felemlegetésével kezdte, s láthatólag – még ha a bizottság nevéből az oktatási jelző ki is került – ez a téma foglalkoztatta a leginkább.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.06.01.
Német modell szerint fejlesztik a szakképzési rendszert
Tizennyolc német és magyar szakképesítés összehasonlítását, programfejlesztést, komplex tanári felkészítő programot követően pilot képzés keretében félezer diák tanulhat a német duális szakképzési modell szerint a Nemzeti Munkaügyi Hivatal és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara közös projektjében.
(Forrás: Edupress)
 
2014.06.01.
Fókuszban a pályakezdők betegsége: a kapunyitási pánik
"A Kapunyitási Pánik Fesztivál 2012 nyarán jött létre azzal a céllal, hogy segítsen a kapunyitási pánikban »szenvedő« fiataloknak. Ez a jelenség leginkább a 21-35 éves korosztályt érinti" - mondta Bukovenszki Orsolya, a fesztivál egyik szervezője.
(Forrás: Edupress)
 
2014.06.01.
Hoffmann Rózsa: nem kell többet dolgozni a megemelt tanári fizetésért
Nem nőttek a munkaterhek, miközben béremelést kaptak a tanárok - mondta Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkár a parlamentben, a pedagógusnapra emlékeztetve. Szerinte a pedagóguskar létrehozása is azt eredményezheti, hogy emelkedik a pedagógusszakokra jelentők száma, és többen fogják választani ezt a pályát.
(Forrás: Eduline)
 
2014.06.01.
Pártüzenetek pedagógusnapra
A Fidesz szerint a kormány bebizonyította, hogy megbecsüli a pedagógusokat. A demokratikus ellenzéki pártok viszont úgy látják, hogy nincs ok ünnepelni.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.06.01.
Szigorítják a diplomaszerzést
Az alapfokozathoz két középfokú, a mesterfokozathoz két felsőfokú nyelvvizsga kell 2015-től. De csak bizonyos szakokon.
(Forrás: Hír24)
 
2014.06.01.
Okkal maradtak csendben a tanárok
Az elmúlt négy évben mindig tartottak tüntetést pedagógusnapon az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt, az idén nem.A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint nagyjából ugyanott tart az oktatáspolitika, mint 4 éve, de lehetőséget akarnak adni a kormánynak arra, hogy változtasson ezen.
(Forrás: Hír24)
 
Sajtófigyelő
2023.11.21.
A pályakezdő pedagógusok mellett áll Balatoni Katalin
Maga is átélte, milyen érzés kezdő pedagógusnak lenni, ezért jól ismeri a pálya nehézségeit – jelentette ki a lapunknak adott interjúban Balatoni Katalin, a Belügyminisztérium köznevel...
(Forrás: Magyar Nemzet)
--
2023.11.21.
Plakátkampányt indít a kormány az iskolákban
A védelem online is megillet! Kérdezz, szólj, jelezz! - ezek a legfontosabb üzenetei azoknak az iskolai plakátoknak, amelyeket a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) jogsegélyszolg...
(Forrás: Eduline)
--
2023.11.21.
Státusztörvény: nem taníthatnak óraadóként tovább a felmondó pedagógusok?
Szeptember 29-ig kellett nyilatkozniuk a pedagógusoknak, hogy elfogadják-e a státusztörvény alapján írt munkaszerződésüket. Rétvári Bence államtitkár úgy nyilatkozott, hogy 1205 pedagó...
(Forrás: Eduline)
--
2023.07.17.
Oszkó Péter: Nagyon nagy bajban vagyunk, ha saját pedagógusaink bérét sem tudjuk kifizetni
ZÁMOMRA A LEGBOSSZANTÓBB ÁLLÍTÁS, HOGY A SAJÁT OKTATÁSI RENDSZERÜNK FOLYAMATOS MŰKÖDÉSI KÖLTSÉGÉNEK FINANSZÍROZÁSÁHOZ UNIÓS ADÓFIZETŐK PÉNZÉRE VAN SZÜKSÉGÜNK, miközben vannak...
(Forrás: Index)
--
2023.07.15.
Ilyen se volt még: 171 oktató állt ki a Zeneakadémia autonómiájáért
Alulírott előadó- és alkotóművészek, kutatók és zenepedagógusok, mint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatói az alábbi közleményt kívánjuk a közvélemény és a fenntartó Kultur...
(Forrás: Index)
--
2023.07.15.
„Egy mérhetetlenül szelektív törzsi társadalom öngyilkos reflexiója saját magára” – Lannert Judit oktatáskutató a státusztörvényről
Miért beszél mindenki tanárhiányról, amikor átlagosan tíz általános iskolás gyerek jut egy pedagógusra? Mi a tanárok és mi a megrendelő, a lakosság felelőssége a magyar oktatás szétes...
(Forrás: szabadeuropa.hu)
Címkék
agresszió civilek család digitális nemzedék együttműködés erkölcs esélyegyenlőség esélyek felelősség film filmklub generációk gyerekek gyermekvédelem hátrányos helyzet IKT integráció irodalmi mű feldolgozása iskola iskola és társadalom kapcsolatok kommunikáció konferencia konfliktuskezelés kreativitás kutatás könyvajánló közösség módszerek OFOE oktatás oktatáspolitika osztályfőnöki szerep pedagógia pedagógus pedagógusok pályázat rendezvény szabályok szakmai szervezet szülő szülők tanulás tanár-diák kapcsolat tehetséggondozás társadalom történelem verseny virtuális kongresszus ünnep