Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
2014.08.31.
Tények, vélemények. Nőnek a pedagógusbérek
Galló Istvánné a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke a Klubrádió, Reggeli gyors című műsorában elmondta, hogy természetesen örülnek a kollégák az újabb béremelésnek. Ez, átlagosan 6 – 12 ezer forint közötti bruttó béremelést jelent. Azonban ez a fizetés emelés sem fogja orvosolni magának a teljes pedagógus bértáblának a problémáját.
(Forrás: Klubrádió)
 
2014.08.31.
Kétharmadnak jelentős teher az iskolakezdés
A iskolakezdést vizsgálta az Ökumenikus Segélyszervezet, egy 1000 fős online felméréssel. Az derült ki, hogy a családok csupán 26 százaléka tudja a kiadások átcsoportosítása nélkül kigazdálkodni a szeptemberi iskolakezdés költségeit, 60 százalékuk más, fontos kiadások csökkentésével, de van, aki csak kölcsönökből tudja megoldani a beiskolázást.
(Forrás: vs.hu)
 
2014.08.31.
Kísérleti könyvek és fejcserék bizonytalanítják el az iskolakezdést
A dátum és a hangulat a szokásos idén iskolakezdéskor, de a háttérben sok minden megváltozott tavalyhoz képest. Egyrészt pártot váltott a közoktatás: a KDNP-s Hoffmann Rózsa helyett a fideszes Czunyiné Bertalan Judit irányítja államtitkári poszton a területet, másrészt a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) élén is zajlik egy csere.
(Forrás: vs.hu)
 
2014.08.31.
Bëlgát a magyarórára!
Cikksorozatunkban olyan lehetőségeket mutatunk be, melyekkel a tananyag egyes részei érdekesebbé és szórakoztatóbbá tehetők.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2014.08.31.
Varga Júlia: Használhatatlan diplomásokat képzünk?
A felsőoktatással kapcsolatos viták visszatérő állítása, hogy túlságosan megnőtt az egyetemet vagy főiskolát végzettek száma, és sokak diplomája semmit nem ér . Megvizsgáltuk, hogy nemzetközi összehasonlításban a számok mit mutatnak: valóban vannak mennyiségi vagy minőségi gondok diplomásainkkal?
(Forrás: Index)
 
2014.08.31.
Balog: Az iskolakezdés közügy
Balog Zoltán a nemzeti tanévnyitón arról is beszélt az egyik újbudai általános iskolában, hogy ha a tanárok jól végzik munkájukat, akkor jobb, erősebb, derűsebb és bátrabb lesz a magyar világ. Hétfőn 1,2 millió diáknak csengetnek be.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.08.31.
Becsengettek
Jó és tartandó az irány a köznevelésben – nyilatkozta a Világgazdaságnak Czunyiné Bertalan Judit, aki arról is beszélt, hogy gördülékenyebbé teheti a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) működését egy megerősített középszintű irányítás.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.08.31.
Balog: Vonzó az egyházi oktatási rendszer
Vonzó az egyházi oktatási rendszer Magyarországon, hiszen több mint 200 ezer diák egyházi iskolában tanul, és az egyházi intézmények száma az elmúlt négy évben csaknem megduplázódott – erről beszélt az emberi erőforrások minisztere a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium tanévnyitóján.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.08.31.
Átalakulások után indul az új tanév – beszélgetés Radó Péter oktatáskutatóval (videó)
A jó iskola az, ami alkalmazkodóképes. Ehhez nyitott és autonóm iskola kell. A szélsőséges centralizáció megöli az alkalmazkodóképest. Nem szakemberek, hanem politikusok irányítják az oktatási rendszert.
(Forrás: ATV)
 
2014.08.31.
L. Ritók Nóra: Tanévnyitó 2014: a finomodás éve
Egyforma dobozokból áll ez az egész, mindegyikben egy-egy gyerek. A doboz öt oldala zárt, kilátás csak egyfelé. A dobozok egyformák. Na jó, csak a méretük, mert vannak, amelyek béleltek, komfortosabbak, hiszen a felső réteg gyerekeinek a képzése azért nem lehet ugyanolyan
(Forrás: Nyomor széle, hvg.hu)
 
2014.08.31.
Ónody-Molnár Dóra: Zárunk és ártunk
Valójában az egyenlőtlenség most szabadul el igazán. Aki ugyanis megteheti, elmenekül az állami rendszerből. A középosztály keresi a kiutat, és részben meg is találja az egyházi és az alapítványi iskolákon keresztül. A rendszer másik végén ott állnak a szegregáló iskolák, az újranyitott falusi kisiskolák, a lebutított szakiskolák.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.08.31.
"Rendet kell tenni az iskolákban is, amíg nem késő"
„Rendet kellett, rendet kell tenni az életünkben, amíg nem késő. Az iskoláinkban is" – ezt hangoztatta a házelnök a szigetszentmiklósi új általános iskola és zeneiskola átadásán. A lakosság 2010-ben szerinte jól döntött, így az ország szekere nem rohant bele a közelgő szakadékba.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.08.31.
A rektori bűbáj sok pénzt jelent
Az elnéptelenedő, hallgatóhiánnyal küszködő vidéki főiskolák mentsvára a pótfelvételi. Szolnok, Baja, Dunaújváros szinte egyetlen reménye, hogy a pótfelvételi eljárásban tudják növelni a diáklétszámot. A felsőoktatás finanszírozása – rendelet hiányában – továbbra is átláthatatlan.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.08.30.
Horn Dániel: Feleslegesen erőltetjük a duális szakképzést idehaza?
A számok azt mutatják, hogy a válság ideje alatt fiatalok munkanélküliségi aránya a tipikusan duális szakképzést működtető országokban romlott kevésbé. Ez alapján vajon Magyarországon is szükséges a duális képzés magyarországi fejlesztése?
(Forrás: Portfolio - a gazdasági hírforrás)
 
2014.08.30.
Vekerdy: Mentse ki a szülő a gyerekét, ha teheti
Minden alternatív intézmény tapasztalja, hogy a rendszerváltás utáni első éveket követően most megint megugrott a jelentkezők száma ezekbe az iskolákba, és a kiutat kereső pedagógusok száma is megnőtt – menekülnek az állami iskolarendszerből. Emellett ott a lehetőség, hogy a gyerek magántanuló legyen.
(Forrás: Vasárnapi Hírek)
 
2014.08.30.
Leváltották a Tisza-parti iskola igazgatóját
A tantestület és a közgyűlés a Tisza-parti iskola eddigi igazgatóját támogatta, ő pályázott egyedül, mégsem ő vezeti tovább az intézményt. A végső döntést Balog Zoltán miniszter hozta.
(Forrás: Délmagyar)
 
2014.08.30.
Ma tartják a nemzeti tanévnyitót a fővárosban
Ma tartják a nemzeti tanévnyitót a főváros XI. kerületében, az Ádám Jenő Általános Iskolában. Az ünnepségen beszédet mond Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter és Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkár.
(Forrás: hirado.hu)
 
2014.08.30.
Egy éven belül harmadszor emelkednek a pedagógusbérek
Az új pedagógus előmeneteli rendszer 2013. szeptember 1-jei bevezetése után immár harmadik alkalommal növekszik generálisan a pedagógusok bére szeptember 1-jétől. Emellett kisebb jogszabályi változások is várhatók az új tanévben.
(Forrás: Inforádió)
 
2014.08.30.
Túl korai a kamaszoknak a nyolc órai iskolakezdés
Az alsó tagozatosoknak nem gond nyolc órakor ébernek lenni, a kamaszokat viszont eltérő hormonális működésük miatt meggyötri a korai tanítás. Nem csoda, hogy sokan közülük alvajáró zombiként tengetik napjaikat az iskolában. Ha a döntéshozók figyelembe vennék a tudomány eredményeit, a felső tagozatosok, középiskolások órái legkorábban fél kilenckor kezdődnének.
(Forrás: Origo)
 
2014.08.30.
Újra tanulnak a közmunkások
A tavalyi százezer fős beiskolázás után idén a tervek szerint újabb harmincezer közfoglalkoztatott ülhet iskolapadba – tudta meg lapunk. A képzést uniós forrásból finanszírozzák, az erre a célra felhasználható keretből még hatmilliárd forint áll rendelkezésre. Pillanatnyilag 8000-en tanulnak, és további 3500 ember kapcsolódhat be hamarosan. Eddig 115 ezer közfoglalkoztatott szerzett bizonyítványt.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.08.30.
162 református intézményben kezdődik meg a tanév
Magyarságtudatra, nemzettudatra, a tudás tiszteletére nevelnek a református oktatási intézmények – mondta az az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára a Kárpát-medence református oktatási intézményeinek tanévnyitóján szombaton Kecskeméten.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.08.30.
Papírtömeg alá szorult a közoktatás
Fáradt, szorongó pedagógusokról, csökkent bérekről és a Klik késedelmes kifizetései miatti napi működési gondokról is beszél lapunknak az országos rangsorokban rendre az élbolyban végző Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium igazgatója.
(Forrás: Népszava)
 
2014.08.30.
Tanévkezdés: az ellenzék káoszról, a kormány rendről beszél
Tiszteletre méltó fegyelmezettséggel küzdenek a pedagógusok Balog Zoltán szerint; az ellenzék viszont attól tart, a tanévkezdéskor megint szétesik a rendszer.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.08.30.
Kezdődik az iskola!
1 millió 267 ezer diáknak csengetnek be hétfőn. Egy fővárosi iskolában a szakminiszter nyitja meg a tanévet. Sok szülő hitelt kénytelen felvenni a beiskolázásra.
(Forrás: Hír24)
 
2014.08.28.
2019-re minden pedagógus átesik az új minősítési rendszeren
2018-19-re minden pedagógus átesik az új minősítési rendszeren. A szakszervezetek vitatják, hogy ez alkalmas lenne a tanítók és tanárok értékelésére, de a pedagógusok többsége eleget tesz majd a törvénynek és feltölti a minősítéshez szükséges adatokat a megfelelő weboldalra.
(Forrás: Pénzcentrum)
 
2014.08.28.
Csak mese az ingyenes tankönyv? Sokan fizetnek érte
A hivatalos kormányzati közlés szerint majdnem 730 ezer gyereknek elvileg ingyen jár a tankönyvcsomag. Ez azonban nem egészen van így. Sok családnak az elsős és másodikos tankönyvekért is fizetnie kell.
(Forrás: Pénzcentrum)
 
2014.08.28.
Megnyílt az evangélikus pedagógiai-szakmai intézet
Megnyitotta kapuit az Evangélikus Pedagógiai-szakmai Szolgáltató és Továbbképző Intézetet (EPSZTI) augusztus 29-én Budapesten. A rendezvényen Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke beiktatta hivatalukba az intézet munkatársait.
(Forrás: Edupress)
 
2014.08.28.
Ennyire ingyen még nem volt tankönyv
Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet által rohammunkában kidolgozott, kísérleti tankönyveket ingyenesen hozzáférhetővé tették az intézet honlapján.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.08.27.
Legyél te is kutató diák!
A 2014/2015-ös tanévben a Kutató Diákokért Alapítvány és a Microsoft Magyarország közt létrejött együttműködés keretein belül 10 érdekes kutatási témát hirdettek meg középiskolás diákok számára. A Nyelv és Tudomány közreadja a kutatási témákat.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2014.08.27.
Matolcsy elárulta: saját közgázképzést épít az MNB 200 milliárdból
A jegybank saját közgazdasági képzéseket indít, amik nem a bukott neoliberális tanokat hirdetik, mondta a Vs.hu-nak Matolcsy György elnök. Beszélt arról is, miért kell irodaház és kastély az MNB-nek, ki fizeti ezeket a beruházásokat, és miért nem inkább nyugdíjra és egészségügyre költik a pénzt.
(Forrás: vs.hu)
 
2014.08.27.
Megvan, hányan kerültek be egyetemre-főiskolára a pótfelvételin
A pótfelvételin alapképzésekre 5100-an, felsőoktatási szakképzésre 1550-an, mesterképzésre valamivel több mint 650-an kerültek be - közölte az Oktatási Hivatal és az Educatio Nonprofit Kft. A pótfelvételin mindenki csak egy szakra, intézménybe jelentkezhetett.
(Forrás: Eduline)
 
2014.08.27.
Több mint 720 ezer gyerek ingyen kapja a tankönyvét
Soha ennyien még nem kaptak ingyen tankönyvet, mint az idei tanévben, több mint 720 ezer diák jut hozzá térítés nélkül - közölte Kurucz Éva kormányszóvivő augusztus 28-án Nagykátán, a Mátray Gábor Általános Iskolában rendezett sajtótájékoztatón.
(Forrás: Edupress)
 
2014.08.27.
Az Erzsébet-táborok után jönnek az őszi kirándulások
Ebben az évben több mint hatvanféle tematikus táborral is várták az iskolásokat. A programokat sportolók és művészek is vezették. Idén is érkeztek a határon túlról nyaralni a Balatonra, és Erdélyben is nyílt Erzsébet-tábor. A jelentkező gyermekek 95 százaléka szociálisan rászoruló volt, akiknek az egy hét nyaralás mindössze 1000 forintba került.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.08.27.
Ezért döglött be az e-napló
A Magiszter.net elnevezésű e-napló a szoftverrendszer jogtulajdonosának döntése miatt nem működik - közölte az állami tulajdonú (az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával működő) Educatio kft., hangsúlyozva, hogy minden segítséget megadnak az érintett intézményeknek.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.08.27.
Kedves gyerekek, mit szólnátok, ha inkább nem kapnátok érdemjegyeket?
Most már biztos, jó darabig nem lesznek e-napló és adminisztrációs szoftverek az iskolákban, a Közbeszerzési Döntőbizottság ugyanis kilencből nyolc esetben szabálytalannak találta a kiírt közbeszerzési pályázatokat, és megsemmisítette őket.
(Forrás: Index)
 
2014.08.26.
Későbbi iskolakezdés: sikeresebb lenne az oktatás, mégis elvetik
Akár az oktatás színvonalát emelő „csodaszer” is lehetne, ha nem nyolckor, hanem 9-10-kor kezdődne a tanítás: a gyerekek egészségesebbek lennének, és jobb teljesítményt nyújtanának. Az alváskutatók megállapításait ugyanakkor az oktatási rendszer nem veszi figyelembe. Van olyan köztes megoldás is, amiben ugyan 8-ra mennek a gyerekek, de csak 9-kor kezdenek el tanulni.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.08.24.
Iskolaigazgatókat neveztek ki
A köznevelésért felelős államtitkár 336 állami fenntartású általános és középiskola igazgatójának, intézményvezetőjének adta át a megbízásáról szóló okiratot Budapesten. A 2014/15-ös tanévre 538, a KLIK által működtetett intézmény vezetőjének a megbízatása járt le, közülük 80 intézményvezető, második ciklusának megkezdése miatt, pályázati kiírás nélkül folytathatja a munkát.
(Forrás: hirado.hu)
 
2014.08.24.
A boldogság, mint nevelési cél nagyon magasra teszi a lécet
A könyvesboltok nevelési részlege rendkívül nyomasztó — "A közös pánikunk nagy, cukorkaszínű szobra.", ahogy Jennifer Senior, író állítja. Miért ilyen szorongó érzés szülőnek lenni? Mert a modern, középosztálybeli szülők célja —hogy boldog gyerekeket neveljenek— annyira megfoghatatlan(videóval).
(Forrás: TED)
 
2014.08.24.
Ingyenes pályaorientációs képzések az NMH-nál
Pályaorientációs konzulens és Nemzeti Pályaorientációs Portál felhasználó képzések indulnak előreláthatólag szeptember végétől a Nemzeti Munkaügyi Hivatal keretében működő TÁMOP 2.2.2 „A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése” kiemelt projekt részeként. A szeptemberben induló képzések 2015 tavaszáig még folytatódnak, további 3000 fő bevonását tervezik.
(Forrás: Oktatásfejlesztési Observatory Központ)
 
2014.08.24.
Izraelben háborús tanévkezdésre készülődnek
Ámrám Micna, a kneszet oktatási bizottságának elnöke a rádiónak kijelentette, hogy az egy hét múlva esedékes iskolakezdést "kreatív" módon kell megvalósítani, alkalmazkodva az ország egyes részeinek háborús érintettségéhez.
(Forrás: Inforádió)
 
2014.08.24.
Pótfelvételi eljárás: csütörtökön hirdetik ki a ponthatárokat
Idén augusztus 28-án hirdetik ki a felsőoktatási pótfelvételi eljárás ponthatárait a www.felvi.hu oldalon. Ekkor dől el, hogy a több mint 9500 pótfelvételiző közül kik kezdhetik meg tanulmányaikat szeptemberben. A jelentkezők 73 százaléka alapképzést és osztatlan mesterképzést, 18 százalékuk felsőoktatási szakképzést 9 százalékuk pedig mesterképzést jelölt meg.
(Forrás: Edupress)
 
2014.08.24.
Újra népszerűvé tennék az agrár-felsőoktatást
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) Felsőoktatásért Felelős Államtitkársága augusztus 25-én közös sajtótájékoztatót tartott, melynek témája az agrár-felsőoktatás jövője volt.
(Forrás: Edupress)
 
2014.08.24.
Változnak a portfóliókészítés szabályai: kevesebb dokumentumra lesz szükség
Kevesebb dokumentumot kell csatolni a portfólióhoz - többek között ezt tartalmazza a minősítésre jelentkező pedagógusoknak szóló útmutató, amelynek második változatát hétfőn hozta nyilvánosságra az Oktatási Hivatal.
(Forrás: Eduline)
 
2014.08.24.
Együtt becsengetünk
Több mint 7 millió forint gyűlt össze az Ironman budapesti versenyén a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és az E.ON közös „Együtt becsengetünk” akciójában.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.08.24.
Balog: Még csiszolni kell az új szisztémán
Átalakítás várható az iskolák fenntartásának rendszerében, még az idén megerősödhet a megyei szint – mondta Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter a Magyar Hírlapban hétfőn megjelent interjúban.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.08.22.
Nahalka István: A tankönyv ügye
Kell egyáltalán tankönyv? A modern, a tanulói tevékenységre alapozó pedagógia tud mit kezdeni a hagyományos stílusú tankönyvekkel? Létezik-e egyáltalán nem hagyományos stílusú tankönyv?
(Forrás: Taní-tani)
 
2014.08.22.
Amiben világutolsók vagyunk - Mit mondanak a PISA-tesztek eredményei a szegényekről?
Az OECD-ben ugyanis az összes szóródás nagyobb része (64 százaléka) az iskolán belüli különbségekből származik, míg nálunk ez a mutató mindössze 38 százalék. Ezzel az adatot közlő 64 ország viszonylatában az előkelő 62. helyet sikerült megszerezni, és ezzel benne vagyunk a legalsó háromban.
(Forrás: Magyar Narancs)
 
2014.08.22.
Hosszú-e a nyári szünet? És ha igen, mennyire?
Hamarosan belecsapunk a nyári szünet utolsó hetébe, ami remélhetőleg még felhőtlen lesz. Ennek örömére megnéztük, mi a helyzet Európában: kiknek mennyi vakáció jut? És kik azok, akiknek szeptember elsején még nem csöngetnek be?
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2014.08.22.
Szülők, figyelem! Így pusztítanak a dizájner drogok
a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet szakértője szerinta piac teljesen átrendeződött: míg 2010-ben a marihuana volt a jellemző, mára naponta új szerek jelennek meg, amelyeket általában cigarettába sodorva szívnak el a fiatalok.
(Forrás: Inforádió)
 
2014.08.22.
Iskolakezdés együtt! - kiállítást rászoruló gyermekekért
Kiállításon mutatja be ismert személyiségek kisiskolásként használt személyes tárgyait az Ökumenikus Segélyszervezet az Iskolakezdés együtt! elnevezésű adománygyűjtő kampányának keretében, amellyel 1000 rászoruló gyermek tanévkezdését kívánják segíteni.
(Forrás: Inforádió)
 
2014.08.22.
Őrdöngős változást nem hoz az új tanév
Nem lesznek komoly változások szeptembertől az iskolákban, de azért néhány dolog módosul: jön a tanfelügyeleti rendszer, és egyre többen tanulnak majd az új nemzeti kerettantervben foglaltak szerint - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a köznevelésért felelős helyettes államtitkár.
(Forrás: Inforádió)
 
2014.08.22.
Óvintézkedésre készül három magyar egyetem az Ebola-járvány miatt
Az Ebola-járvány miatti óvintézkedésekre készül a debreceni, a szegedi és a pécsi egyetem is, mivel hamarosan megérkeznek a náluk tanuló afrikai diákok - írta a szombati Népszabadság.
(Forrás: Eduline)
 
2014.08.22.
Rendkívül népszerűek az OKJ-s képzések
Ha nem sikerült a felvételi, érdemes belevágni OKJ-s képzésbe, hiszen több előnye is van. Az első OKJ-s bizonyítvány megszerzése – iskolarendszeren belül – ingyenes azoknak, akik 1994. január 1-jén vagy ezt követően születtek.
(Forrás: Edupress)
 
2014.08.22.
Egy hét múlva nyílt napot tart a KELLO
Kétnapos, ingyenes rendezvény keretében mutatja be megújult arculatát és kibővített termékkínálatát augusztus 29. és 30. között a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (KELLO). Az esemény első napját szakmai előadások színesítik, szombaton pedig a termékkínálat kapja a főszerepet.
(Forrás: Edupress)
 
2014.08.22.
Munkacsoport jött létre a szakképző intézmények átvételére
Előkészítő munkacsoport jött létre a szakképzéssel foglalkozó iskolák átvételére a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól - írta a Nemzetgazdasági Minisztérium augusztus 21-én.
(Forrás: Edupress)
 
2014.08.22.
Kísérlet 1500 iskolában
Regionális fórumon mutatták be Győrben a pedagógusoknak az új tanévre kifejlesztett kísérleti és tartós tankönyveket. A Nemzeti Alaptantervhez kapcsolódó kísérleti tankönyvek és munkafüzetek azért különlegesek, mert nem egy szerző, hanem egy munkacsoport írta őket, és a kiadványok végleges változatát a tanév tapasztalatai alapján készítik el.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.08.22.
Gyerekszív- és hangügyek
A gyerekeknek szívesen éneklő és mesélő előadóművész találkozott azzal a szakemberrel, aki a gyerekek szívét gyógyítja. Közös vonás bennük, hogy nem szeretnek leragadni a részleteknél. PÁROS INTERJÚ: Szalóki Ági–Prodán Zsolt
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.08.21.
Megszűnt az árkorlát a sulikban: sokba fog kerülni a szülőknek
A nemzeti köznevelési törvény jelenleg hatályos verziója megszüntette a korlátozást arra vonatkozóan, mit kérhet az iskola egy szülőtől.E szerint tehát az iskola előírhatja minőség, ár és márka megjelölésével, hogy milyen tanszerek, tornaruha, ünnepi ruha és más felszerelés beszerzését követeli meg a szülőktől.
(Forrás: Pénzcentrum)
 
2014.08.21.
Mégsem végzik ki az iskolai papírgyűjtést
A Népszabadság pénteki számában idézik a Földművelésügyi Minisztérium tájékoztatását, amely szerint az iskolai papírgyűjtést lehetővé tevő jogszabály-módosítás előkészítés alatt áll. A FM levele kitér arra, hogy az iskolai papírgyűjtésnek pótolhatatlan szerepe van a szemléletformálásban, és a kormánynak nem áll szándékában, hogy elvegye a gyerekektől ezt az élményt, illetve az iskoláktól az ebből származó bevételt.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.08.21.
Az esélyteremtés az egyik legfontosabb feladat
Az esélyteremtés az állam egyik legfontosabb feladata az ifjúságpolitikában – jelentette ki Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere csütörtökön Szegeden.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.08.20.
L. Ritók Nóra: Hogyan lehetne?
Az iskolában problémás gyerekek boldogan játszottak háromszor egy hetet a nyáron az önkéntesekkel. Képességfejlesztő játékokkal, társasjáték-pedagógiával, drámajátékkal foglalkoztak, és persze játékosan tanultak is. Rengeteget.
(Forrás: Taní-tani)
 
2014.08.20.
Hol kezdődik a diktatúra? Knausz Imre a korlátlan hatalomról
Talán azért lehetett nálunk olyan könnyen felszámolni a liberális demokráciát, mert igazából sohasem létezett. Huszonöt év alatt eljutottunk odáig, hogy a lakosság negyven százaléka létminimum alatt él. Nyugati típusú demokráciában ez nem következhetett volna be.
(Forrás: 168 óra)
 
2014.08.20.
Balla István: Ki állítja le a diákok közötti szexuális zaklatást az iskolában?
Pontos adatok nincsenek, de a kortársak közötti szexuális zaklatás valamilyen mértékben valószínűleg mindennapos a (kis)kamaszok között. Nehéz persze eldönteni, mi számít annak: a durva viccektől a lányok fogdosásáig és a durvább esetekig széles a skála.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.08.20.
Iványiék nyertek – megtarthatják az iskolát
Elmaradt a mára ígért hatalmi birtokbavétel a Magyar Evangélikus Testvéközösség (MET) által fönntartott felsődobszai általános iskolában és gimnáziumban: az intézményben több száz diák, szülő és pedagógus előtt Iványi Gábor lelkész, a MET vezetője bejelentette, hogy megkapták a működési engedélyt.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.08.20.
Ilyen tantárgyak lesznek szeptembertől a szakiskolákban
2013 szeptemberében felmenő rendszerben vezették be az új kerettanterveket, vagyis a 2014/2015-ös tanévben már a kilencedikes és a tizedikes szakiskolások is az új rendszer alapján fognak tanulni.
(Forrás: Eduline)
 
2014.08.20.
Nem tud továbbtanulni? Az állam segít!
A Híd programokban részt vevő pedagógusok a diákokat egyéni képesség- és személyiségfejlesztéssel készítik fel a munkába állásra és az önálló életkezdésre.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2014.08.20.
Tanév rendje: minden fontos dátum egyben!
Már tavasszal megjelent a Magyar Közlönyben az idei tanév rendje is, iskolakezdés előtt kigyűjtöttük a fontos dátumokat, csak nyomtatni kell, és a hűtőre biggyeszteni. A lentieken kívül iskolánként változik, hogy mikor lesznek a kiadható tanítás nélküli munkanapok.
(Forrás: Index)
 
2014.08.20.
„Közös büszkeségünk forrásai ők”
Kertész Imre és Rubik Ernő kapta idén a magyar állam legmagasabb kitüntetését a Magyar Szent István-rendet.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.08.20.
El akarják kerülni a botrányt
A Népszabadság megbízható információkból úgy tudja, folynak az előkészületi munkák, hogy a tankönyvkiadásban működő gazdasági társaságokat költségvetési szervvé alakítsák át. Ez a két társaság nemigen lehet más, mint a frissen vásárolt Apáczai Kiadó és a Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.08.20.
Felélesztenék a felsőoktatást Salgótarjánban
Jövő szeptembertől újraindul a felsőoktatás Salgótarjánban – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatásért felelős államtitkára szerdán Salgótarjánban. Palkovics László azt mondta, hogy egyelőre a gyakorlati képzés megszervezésén dolgoznak. Az MTI híre alapján nem tiszta, pontosan milyen képzésről lenne szó.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.08.19.
Kamasz startupperek: GoOut
Nemrég még urbán legendaként tekintettem ezekre a történetekre, mígnem találkoztam két fiatal sráccal, Burián Bálinttal és Uzoni Dáviddal, az augusztus végén debütáló GoOut nevű mobilalkalmazás ötletgazdáival. Mindketten 15 évesek.
(Forrás: Startupper.)
 
2014.08.19.
Miért kell új állapotfelmérő teszt az iskoláknak? - videóval
Az ATV Start vendége dr. Molnár László szakmai igazgató, Magyar Diáksport Egyesület.
(Forrás: ATV)
 
2014.08.19.
Akkora balhé lett a Szilágyi körül, hogy emberminisztérium adott még egy évet az igazgatónak
A tantestületben sokan arra gyanakodtak, hogy ez pitiáner bosszú az igazgatónő ellen, mert a szilágyis diákok és tanárok egy része hangosan tiltakozott a közoktatás központosítása ellen.az igazgatónő pályázata érvénytelenítése után megbízottként folytathatja a munkát még legalább egy évig.
(Forrás: !!444!!!)
 
2014.08.19.
Felsőoktatási szakok szűnhetnek meg
A felsőoktatásért felelős államtitkár szerint "megkérdőjelezhető, hogy szükség van-e annyi szakra a felsőoktatásban, mint jelenleg". A szakpolitikus a győri Széchenyi István Egyetem vezetőivel tárgyalt kedden - írja az edupress.hu a kisalfold.hu-ra hivatkozva.
(Forrás: napi.hu)
 
2014.08.19.
Így könnyítse meg balkezes gyereke életét
Balkezesként nem egyszerű az élet. Balkezes, írni tanuló gyerekként mégannyira sem. Bár szerencsére ma már nem szoktatják át a tanárok a gyereket a "szép" kezére, egy balkezesnek egészen addig nehézségei lesznek az írással, amig meg nem tanulja, mi számára a legpraktikusabb módszer az írásra.
(Forrás: Index)
 
2014.08.19.
Naplót hamisítani nem bűn
Az igazgatónő utasítására nem tanított tantárgyakra adtak fiktív érdemjegyeket az osztálynaplóban a bajai Jelky András Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégiumban, de a rendőrség bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.08.18.
A kísérleti tankönyvek megkönnyítik a tanulást? - videóval
A Mokka vendége, Czunyiné dr. Bertalan Judit szerint az új könyvek olcsóbbak és jobbak. Az államtitkár elmondta, ezek a könyvek, munkafüzetek színesebbek, kreatívabbak és a tanárok vállalták azt, hogy módszertanilag alkalmazzák az új tankönyveket.
(Forrás: tv2.hu)
 
2014.08.18.
Már péntek óta nemigen ettünk
A kétezres évek eleje óta drámaian romlott a helyzet. A gyerekek az állami intézményekben kapnak ugyan ingyen ételt vagy a Gyermekétkeztetési Alapítványtól élelmiszercsomagot, ám a legnagyobb veszélyt a hétvégék és a nyári hónapok jelentik. - See more at: http://www.168ora.hu/itthon/mar-pentek-ota-nemigen-ettunk-128637.html#sthash.XvVZ2VPL.dpuf
(Forrás: 168 óra)
 
2014.08.18.
Iványi kontra Fidesz: új front a háborúban
A KLIK és az önkormányzat a MET szerint csütörtökön venné át az épületet. Aznap családi nappal, közös főzéssel készülnek Iványiék az iskolában. A MET a Felsődobszán lévő, négy település diákjait oktató iskolának, valamint a négy település négy óvodájának is a fenntartója.
(Forrás: vs.hu)
 
2014.08.18.
Nem osztályzatra megy a fittségi állapotfelmérés
Szeptembertől lesz kötelező az iskolákban az új típusú iskolai fizikai állapotfelmérés: a nemzeti fittségi teszt. A diákok fejlődését így az egyéni adottságaikhoz képest mérhetik, a teszt gyakorlataira a tanulók nem kapnak osztályzatot.
(Forrás: Inforádió)
 
2014.08.18.
Versenyképes tudást adnak a Hídprogramok
Kiszámítható jövőképpel várja közleménye szerint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ 95 intézménye a Köznevelési Hídprogramokhoz csatlakozó fiatalokat a 2014/2015-ös tanévben induló képzéseire.
(Forrás: Edupress)
 
2014.08.18.
Elvenné Iványiék iskoláját a fideszes önkormányzat
A felsődobszai iskolát még 2011-ben adta át a település az Iványi Gábor vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségnek (MET) öt évre. A fideszes vezetés most visszavenné az intézményt és együttműködés hiányára hivatkozva fel is mondták a szerződést.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.08.17.
A KLIK és Felsődobsza polgármesterének a MET felsődobszai oktatási intézménye törvénysértő elvételére irányuló kísérletéről
A MET úgy döntött, hogy folytatja a megállapodásban vállalt oktatási tevékenységét, valamint a jogi eljárás lefolytatása alatt is kiáll kiszolgáltatott kisdiákjai és családjaik érdekei mellett.
(Forrás: MTI)
 
2014.08.17.
Az élet nem csak hajjal megy tovább!
A kórház-pedagógia a köznevelési rendszer ismeretlen területe, pedig szinte minden iskolában vannak kórházban gyógyuló vagy már gyógyult gyerekek, illetve olyanok, akik valamilyen krónikus betegség miatt folyamatosan orvosi ellenőrzésre szorulnak.
(Forrás: Taní-tani)
 
2014.08.17.
Elvennék a felsődobszai iskolát Iványiéktól
A KLIK és Felsődobsza polgármestere ultimátumot adott a MET-nek. Szóban megfenyegették őket, hogy ha nem adják a sulit, akkor az összes többit is elvehetik tőlük.
(Forrás: Hír24)
 
2014.08.17.
Mindent megtudhat a diákolimpiáról!
A „Nemzetközi Nyelvészeti Diákolimpia és az ezen elért első magyar eredmények” címmel ismeretterjesztő előadás lesz augusztus 27-én 18 órától a biatorbágyi Faluházban.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2014.08.17.
Hát persze, hogy magyar srác nyerte a Rubik-bajnokságot!
Tízéves magyar származású fiú nyerte meg vasárnap az egy hétig tartó Rubik-kocka kirakó bajnokságot a 2014-es Sziget fesztivál egyik legkülönlegesebb helyszínén, a Rubik szigeten.
(Forrás: vs.hu)
 
2014.08.17.
Óriási káosz lesz iskolakezdéskor a Széll Kálmán téren
Az iskolakezdéskor rendelik el a vágányzárat a Széll Kálmán téren, ahol csúszik az átépítés nyitánya – tudta meg a lap. Nemcsak a közlekedőknek okoz ez majd komoly gondot, a csúszás veszélyezteti az uniós források megszerzését is.
(Forrás: Hír24)
 
2014.08.17.
Ezrével képzik a szakértőket
A tanfelügyeleti rendszer zavartalan működéséhez legalább ötezer szakértő kell, a nyáron ezer, december közepéig további négyezer szakértő felkészítése történik meg – írta a Világgazdaság.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.08.17.
Ez még a Kliknek is sok volt
Cikkünk nyomán új közbeszerzést írnak ki a hajdúböszörményi iskola két új lakásotthonának kialakítására, miután az első, meghívásos pályázaton nyertes cég egyik ellenfele a tulajdonos testvére volt.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.08.17.
„A Jóisten nagyon szereti” - Változóban a váci egyházi gimnázium
A volt piarista diá­kokból álló kórus három tanár elbocsátása ellen demonstrált ily módon. A nagyra tartott pedagógusokért a szülők és a diákok többször gyújtottak mécsest az iskola kapuja előtt – ­hi­á­­ba. Futó Béla iskolaigazgató szerint a három tanár szakmai teljesítménye „igen pozitív” volt, de a pedagógus „a személyiségével megjelenik, nevel, formál”, és fontos, hogy milyen módon vesz részt a tantestület munkájában.
(Forrás: Magyar Narancs)
 
2014.08.16.
Szeptemberben kiderül, mikor jönnek a tanfelügyelők
Az igazgatók 15 nappal az ellenőrzés előtt elküldik az érintett tanárok órarendjét a kormányhivataloknak, ami alapján a tanfelügyelők két nappal az óralátogatás előtt felveszik a kapcsolatot az igazgatóval.
(Forrás: Eduline)
 
2014.08.16.
Újabb tankönyvmizéria: iskolás játékok
Előre levédte magát a tankönyvterjesztésből tavaly botrányosan vizsgázott Könyvtárellátó Kft.: ha az idén nem érkeznek meg időben a csomagok az iskolákba, az a kiadók hibája.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.08.16.
Veréssel kényszerítettek véradásra iskolásokat Kínában
A BBC jelentése szerint a gyerekeknek havonta egyszer kellett vért adniuk hét hónapon keresztül, és háromszor annyit vettek le tőlük, mint amennyit szokás.A bűnbanda ezerdollárnyi összeget keresett az üzleten.
(Forrás: Origo)
 
2014.08.16.
Hogyan készítsük fel a gyereket az iskolai bántásokra?
Hogy egy gyerek elfogadott lesz-e a társai között, teljes biztonsággal nem lehet megjósolni, de sejteni lehet. Az egyik fontos kockázati tényező, ha nagyon szorongó. Ennek van alkati gyökere is, de a nevelésből is következik.
(Forrás: Index)
 
2014.08.16.
Emmi: van lehetőség a későbbi fizetésre
Augusztus 15-én ugyan lejárt a tankönyvcsomagok árának befizetési határideje, de a szülőknek lehetőségük van arra, hogy a tankönyvek átvételéig befizessék a pénzt – tájékoztatott az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) köznevelésért felelős államtitkársága szombaton az MTI érdeklődésére.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.08.16.
11 dolog, amit érdemes tudni az introvertáltakról
Furának, hallgatagnak, félénknek tűnnek. Valóban kívülállók? Valóban közömbösek? – Nem így van, nagyon sokszor értjük félre az introvertált személyek viselkedését.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2014.08.16.
Az új osztály - Nyelvoktatásra szánt uniós százmilliók eltérítése
Az uniós finanszírozású, 9 milliárdos nyelvoktatási programból akár egymilliárd forint is elmehetett az állami és a versenyszférában dolgozók zárt csoportos oktatására, amiből a tényleges célcsoport tagjai - hátrányos helyzetűek, 45 év felettiek - nem részesültek.
(Forrás: Magyar Narancs)
 
2014.08.16.
L. Ritók Nóra: Mindjárt itt a suli
Most mindössze egy pótvizsgásunk van, hétfőn, reméljük, sikerrel átmegy majd. A kicsik közül is csak ketten ismétlik az elsőt, egyikük SNI, ott a bizottság, a másiknál a tanítók javasolták az évismétlést.
(Forrás: A nyomor széle (hvg.hu))
 
2014.08.16.
Milyen hatással lehet a gyermekekre a boldogságtanulás?
A "boldogságoktatást" be kell vinni az óvoda- és iskolafalak közé, ha kiegyensúlyozottabbnak, sikeresebbnek és elégedettebbnek szeretnénk látni a jövő nemzedékét.
(Forrás: Jobb Veled a Világ Alapítvány)
 
2014.08.16.
Ez a svéd apa egészen újszerű ötlettel beszélte le a gyerekeit a Call of Dutyról
„Egyezséget kötöttünk: elviszem őket egy olyan helyre, ahol megtapasztalhatják , milyen következményei vannak a háborúnak a való világban. Ha azután is akarják a játékot, akkor megveszem nekik”
(Forrás: !!444!!!)
 
2014.08.16.
Az új osztály - Nyelvoktatásra szánt uniós százmilliók eltérítése
Az uniós finanszírozású, 9 milliárdos nyelvoktatási programból akár egymilliárd forint is elmehetett az állami és a versenyszférában dolgozók zárt csoportos oktatására, amiből a tényleges célcsoport tagjai - hátrányos helyzetűek, 45 év felettiek - nem részesültek.
(Forrás: Magyar Narancs)
 
2014.08.15.
Megalázzák a gyerekeinket a testzsírméréssel?
Szerintünk a hasonló programok esetében alapvető és szigorú előírásnak kellene lennie a felmérés privát voltának. Mérjék fel a gyerekeket, helyes, bár arra intenénk az ötletgazdákat, bánjanak nagyon-nagyon óvatosan a fiatalok testképét érintő témákkal – nem játék az!
(Forrás: Nők Lapja Café)
 
2014.08.15.
Mérlegen a diákhitel
A diákhitelek hátrányairól szóló újságcikkek sokasága jelenik meg, részletezve a hitelek okozta nehézségeket. A Gallup friss kutatása alapján azok az amerikai egyetemi hallgatók, akik hitelt vettek fel tanulmányaik finanszírozására, kevésbé egészségesek és boldogok, valamint rosszabb az anyagi helyzetük, mint hitellel nem rendelkező társaiknak. A
(Forrás: Figyelő online)
 
2014.08.15.
Ősszel folytatódnak az EU-s iskolanapok a középiskolákban
Szeptemberben folytatódnak a középiskolákban az Európai Unióhoz kapcsolódó iskolanapok, a program célja, hogy könnyed, játékos formában ismertesse meg a diákokkal az EU működését és az unió nyújtotta lehetőségeket.
(Forrás: Modern Iskola)
 
2014.08.15.
Több mint pályaválasztási tanácsadó – Sikerrel startolt az Élet Akadémia
Az Élet Akadémiát a munkerőpiacon tapasztalt negatív életérzésekre reagálva tavaly decemberben álmodta meg Deák Andrea fejvadász. A képzés célja, hogy a pályaválasztás előtt álló fiatalok egy hat szombatos program keretében önismereti, kommunikációs, munkavállalási, pénzügyi és életmód interaktív tréningek során személyre szóló segítséget kapjanak a számukra megfelelő szakma kiválasztásához.
(Forrás: Kölöknet)
 
2014.08.15.
Orbán felmentette a Pető Intézet rektorát
A főiskolai tanár azután távozik a rektori székből, hogy a Mozgássérültek Pető András Nevelőképző és Nevelőintézete augusztus 31-ei hatállyal maga is megszűnik.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.08.15.
Itt a tíz legfontosabb kérdés és válasz az ingyenes OKJ-ről
Az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) szereplő szakmák közül az elsőt ingyen szerezhetitek meg. De mi a különbség a tanfolyam és az iskolarendszerű képzés között, mi történik, ha elmúltatok 21 évesek, vagy ha már van diplomátok? Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.
(Forrás: Eduline)
 
2014.08.15.
Polgár Judit visszavonul a versenyzéstől
Polgár Judit az utóbbi években az iskolai sakktanításhoz készít könyveket Zsófia nővére rajzaival és Tandori Dezső verseivel. Saját gyerekei is sakkoznak, de nem azzal a módszerrel készíti fel őket, amelyet apjuk alkalmazott vele és nővéreivel.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.08.15.
Omladozik a Klik-rendszer
A Klik alulfinanszírozott és túlcentralizált, s ez bénítja az iskolák mindennapi működését. Állandóan újabb és újabb feladatokat sóztak rá, miközben a korábban rögzített feladataival kapcsolatban is egyre nagyobb adósságot halmozott fel. Így közel hatvanmilliárdos adóssága van már.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.08.14.
Ősztől sok iskolában kísérleti tankönyvek lesznek
Interjú Nahalka István, oktatáskutatóval - videó
(Forrás: ATV)
 
2014.08.14.
A Kőszívű utcai csillagok, avagy hogyan vegyük el a gyerekek kedvét egy életre az olvasástól?
Persze, olvasson a gyerek, amit akar, és le a kalappal minden kis koravén okostojás előtt, akinek a Kőszívű a kedvenc könyve. Az Egri csillagok például az egész ország kedvenc könyve, de biztos vagyok benne, hogy csak azért, mert az ország nagy része életében semmi mást nem olvasott.
(Forrás: !!444!!!)
 
2014.08.14.
Corvinus: nem távolítják el a Marx-szobrot az egyetem területéről
Nem távolítják el a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) területéről a Marx-szobrot - írta az intézmény közleményében. Hozzátették: "új egyetemi helyének megtalálásában semmiféle politikai erőnek, külső nyomásnak vagy kezdeményezésnek nem volt szerepe".
(Forrás: Edupress)
 
2014.08.14.
Ezer család örülhet az adományoknak
Idén is ezer családnak könnyíti meg a beiskolázást az Ökumenikus Segélyszervezet. Szeptember végéig gyűjtenek adományokat, amelyből nagy értékű tanszercsomagokat vásárolnak a gyerekeknek. A segélycsomagokból a határon túlra is jut.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.08.14.
L. Ritók Nóra: Esélyegyenlőség, (nem)csak papíron
Fizetni kellett érte? Állami intézmény készítette uniós forrásból… hogy az esélyegyenlőség biztosítva legyen, és az önkormányzatoknak ez pénzbe került? Nyilván azok maradhattak így ki, ahol nincs semmi forrás, ahol a legtöbb mélyszegénységben élő van, ahol a legnagyobb a probléma.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.08.13.
György István: a KLIK is a kormányhivatalokhoz kerülhet
Akár az iskolák fenntartójának számító KLIK, valamint a kórházak felügyelő szerve, a Gyemszi is a kormányhivatalokhoz kerülhet - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a fővárosi kormánymegbízott.
(Forrás: Inforádió)
 
2014.08.13.
A postás, a rendőr és a közmunkások – tankönyvterjesztés 2014
A tankönyveket a napokban kiszállító teherautókat (a Kello, vagyis a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. a Magyar Postát bízta meg a kiszállítással az egész országban) elvileg az iskoláknál a kirendelt közmunkások és rendőrök, a helyi postás, továbbá az adott iskola tankönyvfelelőse, illetve sok helyen a gondnok és az igazgató várja.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.08.13.
A mindennapos tesióra után jön a kötelező nemzeti fittségi teszt az iskolákba
A mérés - amit a kormány kezdeményezésére a Magyar Diáksportszövetség dolgozott ki - háromféle eredménnyel járhat, a diák vagy az egészségzónába kerülhet, vagy értékelésekor a fejlesztés szükséges, illetve fokozott fejlesztés szükséges minősítést kaphat. Jegyet azonban nem kapnak a diákok a teszt végén, ugyanis az a fő cél, hogy motiválják őket a rendszeres sportolásra.
(Forrás: Index)
 
2014.08.13.
Az elnök olyan pedagóguskart akar, amelybe önként is beléptek volna
Nem szeretném kisebbíteni egyetlen szakmai szervezet eddigi munkáját sem, de az ő véleményeiket vagy meghallgatták, vagy nem. Ezt ezentúl nem lehet megtenni. A kötelező tagságban én a lehetőséget látom, azt, hogy aki szeretné, ezen a testületen keresztül elmondhatja a véleményét, és azt meg is fogják hallgatni.
(Forrás: vs.hu)
 
2014.08.13.
Öt nap tudomány és művészet a Szigeten
Az érdeklődők a Campus Hungary felsőoktatási mobilitási program támogatásával külföldön tanult magyar hallgatók élménybeszámolóit is meghallgathatják, valamint hasznos információkra tehetnek szert, amelyek segítenek eligazodni a nemzetközi tanulmányok olykor nem egyszerű útvesztőjében.
(Forrás: Edupress)
 
2014.08.13.
Nincs elegendő tananyag a hazai e-learning-piacon
„Az internet gyorsulásával és az okoseszközök terjedésével párhuzamosan egyre több online képzést hirdetnek meg a világban, és jelentősen növekszik az igény az elektronikus oktatás iránt. A tendencia hazánkban is érezteti hatását, ám nálunk egyelőre az online tartalmak nem minden esetben felelnek a tanulók elvárásainak, több magyar nyelvű és magas minőségű tananyagra van szükség”
(Forrás: Edupress)
 
2014.08.13.
Diszkriminációt tapasztaltak a szülők a közétkeztetésben
Az újpesti önkormányzat közleményben reagált, azt írták, ők a jogszabályoknak eleget tesznek, mivel a normatív támogatást megkapják a rászoruló családok, de csak abban az esetben, ha az A menüt választják
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.08.13.
Nagy Zoltán: Megjegyzések a kísérleti nyelvtankönyvhöz
Úgy látom, ebben a könyvben lényegében testet öltenek azok a kérdések, problémák, amelyekkel az anyanyelv-pedagógia az utóbbi évtizedekben nem tudott mit kezdeni.
(Forrás: Taní-tani)
 
2014.08.12.
Botrányok és jó gyakorlatok - avagy mit jelent a táboroztatás egy pedagógusnak? 2.rész
A táboroztatás ugyanazokat a kompetenciákat feltételezi, mint az összes többi pedagógiai tevékenység: hitelességet, empátiát, a hatékony kommunikációs képességét, készséget és képességet az együttműködésre, problémaérzékenységet és problémák konstruktív megoldásának képességét.
(Forrás: Modern Iskola)
 
2014.08.12.
Ilyenek lesznek az új tankönyvek
Szeptembertől 1500 iskolában rohamtempóban kifejlesztett kísérleti tankönyvekből kell majd tanulni és tanítani. könyvekről oktatási szakértők mondták el az Indexnek első benyomásaikat.
(Forrás: Index)
 
2014.08.12.
Továbbra is tabu a szexuális zaklatás a kínai iskolákban
A szexuális zaklatásoknak csupán elenyésző részét jelentik be az iskolák és a helyi hatóságok Kínában, miközben a nyilvánossággal a helyzeten érdemben is lehetne javítani - állítja új jelentésében a Nők Jogaiért nevű nem kormányzati szervezet.
(Forrás: Edupress)
 
2014.08.12.
Hoffmann Rózsa könyvet ír a "köznevelés megújításáról"
Könyvet ír a "köznevelés megújításáról" - jelentette be Facebook-oldalán Hoffmann Rózsa volt köznevelési államtitkár, aki újabban kifejezetten aktív a közösségi oldalon.
(Forrás: Eduline)
 
2014.08.12.
Két nő, egy szoknya - Janikovszky Éváról
Az immár több mint tíz éve halott Janikovszky Éváról idén született meg az első, vázlatos életrajzot is magában foglaló szerzői monográfia, noha az írónő nemcsak népszerű képeskönyveivel, de az Ifjúsági, majd Móra Kiadónál eltöltött tevékenységével is formálta a magyar gyerekirodalmat.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.08.11.
Ezért szorítja az egyetemeket a kormány - kemény tények derültek ki
A diplomás munkanélküliség oka nem csak a kibocsátás és a munkaerő-piaci igény közi ellentmondás, hanem az idősebb generációk "feltorlódása", illetve a gazdaság korlátozott felvevőképessége.
(Forrás: napi.hu)
 
2014.08.11.
E-könyv vagy hagyományos? Mi a jó a gyerekeknek?
Ezt a kérdést tette fel két professzor, Heather Ruetschlin Schugar és Jordan T. Schugar egy konferencián, ahol az volt a fő téma, vajon a gyerekeket illetően milyen különbségek vannak az olvasási szokások és a két típus különbözőségének hatása szempontjából.
(Forrás: Családháló)
 
2014.08.11.
Ma lejár a felsőoktatási pótfelvételik jelentkezési határideje.
A pótfelvételi során csak egy felsőoktatási intézmény egyetlen képzése jelölhető meg, és csak azok jelentkezhetnek, akiket egyik általuk megjelölt képzésre sem vettek fel a július 24-én zárult általános eljárásban vagy idén egyáltalán nem is felvételiztek.
(Forrás: Inforádió)
 
2014.08.11.
A zenetanulás javíthat a gyermekek nyelvi és az olvasási készségén
Nina Kraus kutató vezetésével több száz, Chicago és Los Angeles elszegényedett lakónegyedeiből származó diákot vontak be a vizsgálatba. Kraus korábbi kutatásai felhívták a figyelmet arra, hogy a zenetanulás az idegműködés serkentésével javíthatja a gyermekek iskolai összpontosítását és memóriáját.
(Forrás: stop.hu)
 
2014.08.11.
Megszűnt az iskolaudvarok szürkesége
Az idényben a második erzsébetvárosi iskolát tette rendbe a Neopaint Works falszépítő brigádja. A múlt héten, a szezon első munkájaként a Madách Imre Gimnázium falára dobták fel a New York Palotát.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.08.11.
Sikeresen népszerűsítették az olvasást
Több ezer diákot ért el az olvasást népszerűsítő program, a kisiskolásokat meséléssel, a nagyobbakat egyebek között vetélkedőkkel ösztönözték az olvasásra – számolt be a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik).
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.08.11.
Balog Zoltán és akik közel vannak a jóistenhez
Szombathelyen új általános iskola és gimnázium épül uniós, valamint állami pénzből. Magát az intézményt viszont a katolikus egyház kapja 2,2 milliárd forintból. Balog Zoltán és Veres András püspök szerint jól van ez így.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.08.11.
Valaki biztosan többet fog fizetni a menzáért
A kormány elhalasztja a közkonyhákon egészségesebb ételeket garantáló menzarendelet életbeléptetését. Az ok az önkormányzati választásokban keresendő: az egészségesebb étel drágább, a szülőket meg nem most akarják szembesíteni az akár 20-25 százalékos díjemeléssel.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.08.10.
A nemzetközi siker kapujában áll egy magyar társasjáték
Három fiatal magyar ötletéből született, ők írták meg a szabályokat, és ők készítették el az első prototípust is, celluxszal felcímkézett franciakártya-paklikból, ceruzával papírra rajzolt térképekből, és sütőgyurma figurákból.
(Forrás: Üzletrész)
 
2014.08.10.
L. Ritók Nóra: Töltekezés
De nem lehet. Nem tudjuk magunkat kizárni, bármennyire jó lenne. A rendszer részei vagyunk, nekünk is ez szab lehetőségeket, ebben kell élni, túlélni. És remélni, hogy az emberi kapcsolatokban marad még erő a megoldások megkereséséhez.
(Forrás: A nyomor széle (hvg.hu))
 
2014.08.10.
Jót tesz a gyereknek a videojáték
Könnyebben beilleszkednek azok a gyerekek, akik naponta egy keveset videojátékot játszanak, akik viszont naponta több mint 3 órát töltenek videojátékokkal, kevésbé képesek a pszicho-szociális alkalmazkodásra – derült ki az Oxfordi Egyetem kutatásából.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2014.08.10.
Interjú a felsőoktatásért felelős államtitkárral
Fő feladatának a magyar felsőoktatási rendszer útkeresési állapotának lezárását tartja, melynek fontos lépése egy mindenki számára elfogadott stratégia megalkotása. A koncepcióban hangsúlyos szerepet kap a munkaerő-piaci igények megfogalmazása, valamint az általa jól ismert duális képzés.
(Forrás: Edupress)
 
2014.08.10.
Nyári napközi táborok és programok várják az iskolás gyerekeket
A finiséhez érkezett nyári vakációban a nyár örömeit mintegy 1,2 millió iskolás gyerek élvezheti. Felügyeletük, ellátásuk a helyi önkormányzatok feladata, mégis több százezerre tehető a "kulcsos gyerekek" száma, akik szüleik munkahelyi elfoglaltsága miatt napközben egyedül maradnak.
(Forrás: Edupress)
 
2014.08.10.
Kés a képzelt bőröndben
A színház-pedagógiai foglalkozásnak úgy a tizedik percében érzékelni először a változást. A Katona József Színház előterében még flegmán rágózó, látványosan unatkozó, szánt szándékkal másra figyelő, izgő-mozgó, vihogó, iPhone-t nyomogató, zenét hallgató srácok közül ketten-hárman elkezdenek figyelni Végh Ildikó színházpedagógus szavaira.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.08.09.
Digitális tolltartó a tanuláshoz
Jane Hart, kiváló eLearning szakértő (és nem mellesleg remek blogger) évről-évre megrendezi a 100 legfontosabb, legjobb, a tanuláshoz leginkább használt online eszközök szavazását.
(Forrás: Ollé János blogja)
 
2014.08.09.
Még egyszer S. Pál ügyéről
„Tiszta Kicsi Lili” – küldte át a megjelenése idején a cikket egy kedves ismerősöm, és valóban, megdöbbentő a napvilágra került eset és a regényem sztorija közötti hasonlóság. (Karafiáth Orsolya)
(Forrás: Magyar Narancs)
 
2014.08.09.
Magyar egyetemista is nyert az európai fizikaversenyen
Bíró Gábor, az Eötvös Loránd Tudományegyetem negyedéves fizikushallgatója is tagja annak a sikercsapatnak, amelyik az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet diákvetélkedőjén a Legjobb Projekt címet elnyerte.
(Forrás: Origo)
 
2014.08.09.
Keddig lehet jelentkezni a pótfelvételikre
Hamarosan lejár a felsőoktatási pótfelvételi jelentkezési határideje. Az űrlapok kitöltésére augusztus 12-e éjfélig van lehetőség.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.08.08.
Van tanár, aki nem is tudja pontosan, milyen tankönyvet választott
A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke, Horváth Péter szerint az átalakítások iránya jó, az életpályamodell, a tanári portfólió ügyében, illetve a fenntartórendszerrel kapcsolatban azonban vannak problémák, amelyek minden intézménytípusban, minden pedagógust foglalkoztatnak.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.08.08.
Azt gondolta, ennyit ér a diplomája? Felejtse el!
„Inkább nézik a gyakorlatot, az ösztöndíjakat, külföldi Erasmus-féléveket. A Ba-sok fel tudják ezekkel húzni az önéletrajzukat úgy, hogy egy szinten kezeljék őket egy tapasztalatlan mesterdiplomással”,
(Forrás: vs.hu)
 
2014.08.08.
Otthon a könyvtárban? .
A holland olvasók unalmas helynek tartották a könyvtárat. Ám a könyvtárosok megmutatták, hogy nem feltétlenül az.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2014.08.08.
Diákok bevonásával figyelmeztetnek a besurranókra
Középiskolás diákok és polgárőrök bevonásával hívják fel a lakosság figyelmét a besurranókra a Balatonnál. Gyenesdiáson és Vonyarcvashegyen az elmúlt időszakban megemelkedett a besurranások és lopások száma.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.08.08.
13 éves kislány áttörő elmélete a trollkodás ellen
A diáklány ötlete mögött álló tudományos indíttatás igen egyszerű: a tinédzserek nagyon lobbanékonyak, és a bennük tomboló hormonok hatására még nagyobb könnyelműséggel posztolnak másokat sértő bejegyzéseket, mint az idősebbek.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.08.07.
Így szívatja meg az emberminisztérium az igazgatót, aki 10 év alatt összerakta az ország egyik legjobb gimnáziumát
A szavazáskor 2 pályázó között kellett dönteni, Bajkó és szakmai koncepciója ellen egy, mellette 47 szavazat érkezett. Úgy tudjuk a pályázatát a tankerület és az önkormányzat is támogatta.Ezek után az iskola dolgozói nyugodtan várták az őszt. Aztán érkezett egy sms:a pályázatot érvénytelenítették.
(Forrás: !!444!!!)
 
2014.08.07.
Egyre nehezebb a kollégiumoknak
A diákszállók lakói feleannyi pénzből megússzák, mint az albérletben élők – írja a Napi Gazdaság csütörtöki számában. Ezért népszerűek a kollégiumok, de egyre kevésbé tudnak kijönni a költségvetésükből.
(Forrás: Hír24)
 
2014.08.07.
Mégsem lesz kevesebb a só szeptemberől a menzákon
Szeptember helyett jövő év január 1-jén lép hatályba a közétkeztetésről szóló rendelet, amely szabályozza az iskolai menzákon, kórházakban adandó ételek elkészítését, tápanyagtartalmát, és mérföldkő a sófogyasztás csökkentésében - jelentette be Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért felelős államtitkára csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.
(Forrás: Inforádió)
 
2014.08.07.
Nyilvános a tankönyvkiadók feketelistája
A Könytárellátó Nonprofit Kft. (Kello) saját honlapján elérhetővé tette azoknak a kiadóknak a névsorát, amelyek a határidőig, vagyis július 31-éig nem teljes körűen szállították be a Kello régiós raktáraiba a megrendelt példányszámokat.
(Forrás: vs.hu)
 
2014.08.07.
Rejtély a tankönyvek körül
Valami furcsa rejtély van az új tankönyvek körül, amiről az arra illetékesek nem szívesen beszélnek. A könyveket minősítő, tavasszal létrejött Nemzeti Tankönyvtanáccsal kapcsolatos kérdéseinket az Oktatási Hivatal hárította, a szaktárca pedig semmitmondó, a konkrét témát kikerülő választ adott.
(Forrás: Origo)
 
2014.08.07.
Január 1-jén lép hatályba a közétkeztetésről szóló rendelet
Szeptember helyett jövő év január 1-jén lép hatályba a közétkeztetésről szóló rendelet, amely szabályozza az iskolai menzákon, kórházakban adandó ételek elkészítését, tápanyagtartalmát, és mérföldkő a sófogyasztás csökkentésében – jelentette be Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért felelős államtitkára csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.08.07.
Sokan keresnek nyári munkát
Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményük szerint diákok és részmunkaidős munkát vállaló felnőttek is sokan keresnek munkát a nyári hónapokra, közülük a legtöbben az interneten próbálnak állást találni. A jelek szerint azonban a munkáltatók az egyéb megoldásokat, például a diákszövetkezeteket részesítik előnyben.
(Forrás: Edupress)
 
2014.08.07.
Tankönyvborító-pályázatot hirdet az OFI
Három kategóriában hirdet tankönyvborítótervező-pályázatot az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) 2014. augusztus 31-ei határidővel. A pályázaton diákok vagy hallgatói jogviszonnyal rendelkezők vehetnek részt, a pályázat célja, hogy segítsék a tankönyvek megújulását. A kategóriagyőztesek nyereménye egy-egy táblagép.
(Forrás: Edupress)
 
2014.08.06.
A közmunkásokat is bevetik a tankönyvszállításnál -
A 444 portál megkereste a Magyar Postát, miután kiderült, hogy a társaságot bízta meg a KELLO a tankönyvek kiszállításával. A posta nem adott érdemi tájékoztatást a portál azon kérdésére, hogy mennyiért végzik a szállítást, és mennyi tankönyvről is van szó.
(Forrás: Klubrádió)
 
2014.08.06.
Iskolavárás: ha a szülő stresszel, az a gyerekre is átragad
Egy angol felmérés szerint vannak óvodás gyerekek, akik már fél évvel az iskolakezdés előtt szoronganak. Révész Renáta pszichológus szerint sok múlik azon, hogy a szülő ne legyen feszült.
(Forrás: vs.hu)
 
2014.08.06.
A csodagyerekek Isten adományai?
Ezen a héten egy hihetetlenül tehetséges, mindössze négy éves dobos fiúról szóló hír apropóján kérdeztük meg a világvallások képviselőit arról, hogy vajon mi lehet a magyarázata csodagyerekek létezésének?
(Forrás: Hír24)
 
2014.08.06.
Juhászképzés indul három egyetemen
A Farmer Expón jelentette be Jávor András, a Debreceni Egyetem (DE) rektorhelyettese, hogy három magyar egyetemen is juhászképzés indul a közeljövőben. A cél félezer juhász képzése.
(Forrás: Edupress)
 
2014.08.06.
Névre szólóan érkeztek meg a tankönyvek Miskolcra
Czunyiné Bertalan Judit közölte, szeptember elsején minden gyerek kezében ott lesznek a tankönyvek. Hozzátette, a vételár kifizetése természetesen fontos, ám az a szülő, aki időben ezt nem tudja megtenni, később pótolhatja. Az államtitkár szavai szerint a tankönyvek ára „jelentősen csökkent”, átlagosan 11 ezer forintba kerül egy tankönyvcsomag a családoknak.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.08.06.
Vándortábor másképp
Az ötlet két, sok éve táboroztató tanár – Huszti Tibor és jómagam – fejéből pattant ki. Úgy gondoltuk, csináljunk valamit, ami addig még nem volt Zuglóban. Tervünk az volt, hogy a kerület soltvadkerti nyári gyermektáborába a szokásos buszos utazás helyett – a vállalkozó gyermekekkel együtt – gyalogosan jussunk el.
(Forrás: Taní-tani)
 
2014.08.06.
Internet vs. nevelés. Vak vezet világtalant?
Lehet egyáltalán nevelni az internet világában? Hallgatnak ránk az ifjak? Figyelnek ránk egyáltalán ebben a hangzavarban? Ömlik rájuk az információ és a sok szemét. Belefulladnak! Vagy nem is?
(Forrás: Kerékfy Pál blogja)
 
2014.08.04.
Letölthető tankönyvek
Az OFI honlapján található linkekre kattintva letölthetőek a megújuló tankönyvek PDF formátumban:
(Forrás: OFI)
 
2014.08.04.
Szózat helyett Örömóda az ELTE-n
A Jobbik retteg az Európai Uniótól, de a minisztérium nem akar beleszólni abba, hogy mit játsszanak a diplomaosztó végén.
(Forrás: Hír24)
 
2014.08.04.
Diplomamentés: a héten szerződnek a nyelvoktatókkal
A Diplomamentő program képzőknek szóló ajánlati köre lezárult, az első nyelvi képzések várhatóan augusztus végén indulhatnak el a keret-megállapodások megkötését követően - közölte az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit (OFA) Kft. ügyvezetője az MTI érdeklődésére hétfőn.
(Forrás: Inforádió)
 
2014.08.04.
Budapesti ketrecharc gyerekekkel: a rendőrség nyomoz, a KDNP örül
A KDNP örül, hogy a rendőrség nyomoz a budapesti, gyerekekkel vívatott ketrecharcok ügyében. Rétvári Bence korábban feljelentést is tett, most pedig abban bízik, hogy a büntetés szigora elriaszt mindenkit hasonló harcok szervezésétől.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.08.04.
Zárolta egy alapítványi iskola vagyonát a NAV
Házkutatás után zárolta az egyik Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei alapítványi iskolának, valamint vezetőinek vagyonát a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), a gyanú szerint az intézmény visszaélt a tanulói után kapott állami támogatással - közölte az adóhivatal Észak-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferense kedden az MTI-vel.
(Forrás: Eduline)
 
2014.08.04.
Fókuszban a Zöld Óvoda-, Ökoiskola programok
Az Ökoiskola cím azon iskolák minőségjelzője, amelyek a »zöldítésben« élen járnak, és folytonosan lépéseket tesznek azért, hogy az iskolai élet minden területén »zölddé váljanak« - közölte az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) az Edupress-szel.
(Forrás: Edupress)
 
2014.08.03.
Fél éve nem fizet társadalombiztosítási járulékot a KLIK
Arra a kérdésre, hogy esete egyedi, vagy tanártársai között is van, akinél kiderült, hogy a KLIK nem fizeti a társadalombiztosítási járulékot, a lapunkat megkereső tanár nem tudott információval szolgálni. Azt viszont elmondta, hogy a fizetések késedelmes utalása általános gyakorlat a KLIK-nél.
(Forrás: ATV)
 
2014.08.03.
Kampányolj az etikus forráshasználat mellett! - pályázat diákoknak
2014 októberére, az Iskolai Könyvtárak Nemzetközi Hónapjára készülődve a Könyvtárostanárok Egyesülete pályázatot hirdet könyvtárostanárok számára.
(Forrás: Sulinet)
 
2014.08.03.
A jó pedagógus titka – sikerek és kudarcok a pályán- pénzdíjas esszépályázatra lehet jelentkezni
Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet szeretné megismerni a pedagógusok véleményét a jó pedagógussá válás folyamatáról, ezért felhívja a legalább tíz éve a pályán dolgozó pedagógusokat, hogy írják meg tapasztalataikat „A jó pedagógus titka – sikerek és kudarcok a pályán” témában.
(Forrás: Modern Iskola)
 
2014.08.03.
2015-ös minősítési eljárás: ilyen portfóliót kell készíteni november végéig
Harmincezer pedagógus vehet részt a 2015-ös minősítési eljárásban, ehhez azonban november végéig fel kell tölteniük a portfóliójukat. Az Oktatási Hivatal útmutatója szerint ez legalább négy-hat hónapos munka, így érdemes már most nekilátni.
(Forrás: Eduline)
 
2014.08.03.
A Visegrádi Együttműködésről az ELTE-n
Az Antall József Tudásközpont idén rendezte meg másodszor a V4 országai köré szervezett Nyári Egyetemét július 8. és 18. között. A rendezvénynek az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara adott otthont. Az eseményen 19 ország 43 diákja - köztük 2 magyar - képviseltette magát.
(Forrás: Edupress)
 
2014.08.03.
A BGF-en találkozik a világ
Tíz európai és ázsiai országból érkeztek finn, román, holland, vietnámi, cseh, olasz, német, török és bolgár nemzetiségű hallgatók a Budapesti Gazdasági Főiskolára (BGF), hogy a magyar résztvevőkkel együtt szakmai előadások, projektfeladatok, céglátogatások keretében ismerkedjenek meg a felelős multikulturális szervezetirányítással.
(Forrás: Edupress)
 
2014.08.03.
Csoda, hogy még dolgoznak a közszférában
Egy közszférában dolgozó bére 2006-ban még 12 százalékkal magasabb, 2012-ben már 30 százalékkal alacsonyabb volt, mint egy hozzá hasonló, versenyszférában dolgozó bére. A diplomások között 40 százalék volt a közszféra bérhátránya 2012-ben. Nem csoda, hogy orvosaink elmennek, tanáraink pályát váltanak.
(Forrás: Index)
 
2014.08.03.
Az MSZP szerint a kormány a szülőkön hajtaná be a pénzt
Az MSZP a Távirati Irodához eljuttatott közleményében azt írta: a kormányzati döntéshozók jövőre 120 milliárd forinttal akarják csökkenteni a közoktatás kiadásait, ami azt jelenti, hogy az iskoláknak kevesebb jut majd az alapvető felszerelésekre is. Az MSZP szerint így elkerülhetetlen lesz a közoktatás színvonalának süllyedése, a magyar családok pedig még többet fognak fizetni az iskolarendszer
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.08.03.
Megroppantja a családi kasszát a tankönyv-csekkek befizetése
100 ezer forint egy kétgyerekes család költsége az iskolakezdésre. Ennek körülbelül felét már most, augusztus 15-ig be kell fizetniük a szülőknek a tankönyvekre
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.08.03.
Hiába a kormányzati tiltás, mégis gyűjtik a papírt az iskolák
Az intézmények többsége rászorul az ebből származó bevételre, mert ezt a pénzt szabadon, a KLIK felügyelete nélkül költhetik el. A gyűjtést tiltó minisztériumi állásfoglalás amúgy sincs összhangban a törvénnyel.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.08.02.
Szüdi János: Az Orbán áfium elleni orvosság
A Jó Állam tudta, mit cselekszik, amikor célul tűzte ki az oktatáshoz való hozzáférés szűkítését, az ellátó rendszer leépítését és totális államosítását, a tanszabadság és a tanítás szabadságának fölszámolását. Azt az elvet ugyanis, hogy a tömegeknek nem kell több ismeret, mint amennyi szükséges és elégséges ahhoz, hogy kiszolgálják uraikat, mindenütt és mindenkor alkalmazták ott és akkor, ahol és amikor a hatalom kisajátítása és megtartása volt a cél.
(Forrás: Népszava)
 
2014.08.02.
Gyarmathy Éva – Czenner Júlia: Akadályhozás és egyetemes tervezés
A felsőoktatásba most kerülnek be ezek a fiatalok, akik már az infokommunikáció világában nőttek fel, és csodálkoztak rá az iskolára, ami valahogy nem illett a többi szocializációs közeghez.
(Forrás: Taní-tani)
 
2014.08.02.
A SOTE örül, hogy szabadul a cselező TF-től
Fellélegezhet a budapesti orvosi egyetem, mert miután szeptemberben megszabadul az olykor terhes testnevelési szekciótól, nem kényszerül más intézményekkel társulni, megtarthatja egyetemi státuszát.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.08.01.
Ötszörös különbség is lehet a diákszámlák között
Szeptemberben kezdődik az új tanév, az egyetemistáknak pedig - ha eddig megúszták - bankszámlára is szükségük lesz. Ezért összeszedtük a bankok egyetemistáknak szánt ajánlatait. A választás legtöbbször egy életre szól.
(Forrás: Origo)
 
2014.08.01.
Összevont gazdaságtudományi kar alakult Debrecenben
Gazdaságtudományi kar (GTK) néven új, integrált kar kezdi meg működését péntektől a Debreceni Egyetem (DE) Böszörményi úti campusán - közölte az egyetem sajtóirodája az MTI-vel.
(Forrás: Edupress)
 
2014.08.01.
Nem mindig voltak "jó gazdák" az egyetemek, főiskolák az államtitkár szerint
A felsőoktatási államtitkár szerint indokolt a kancellári rendszer bevezetése a felsőoktatásban, a szakembereknek pedig azt fogja tanácsolni, hogy végezzenek részletes átvilágítást az egyetemeken, főiskolákon.
(Forrás: Eduline)
 
2014.08.01.
Körbemisézi a Balatont a székely gyerekkórussal Böjte Csaba
A marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkarral tart szentmiséket a Balaton körüli településeken Böjte Csaba ferences atya, az árva és nehéz sorsú gyerekek nevelésével foglalkozó Dévai Szent Ferenc Alapítvány elnöke.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.08.01.
Kezdődik a tankönyv-mizéria
Augusztus 15-ig kell befizetni a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) által a tanulók lakcímére kipostázott tankönyvcsekkeket. A Kello tájékoztató anyaga szerint a szülőknek lehetőségük van a tankönyvcsomagok ellenértékét többféle utalvánnyal is kiegyenlíteni a társaság ügyfélszolgálati pontjain.
(Forrás: Népszabadság)
 
Sajtófigyelő
2023.11.21.
A pályakezdő pedagógusok mellett áll Balatoni Katalin
Maga is átélte, milyen érzés kezdő pedagógusnak lenni, ezért jól ismeri a pálya nehézségeit – jelentette ki a lapunknak adott interjúban Balatoni Katalin, a Belügyminisztérium köznevel...
(Forrás: Magyar Nemzet)
--
2023.11.21.
Plakátkampányt indít a kormány az iskolákban
A védelem online is megillet! Kérdezz, szólj, jelezz! - ezek a legfontosabb üzenetei azoknak az iskolai plakátoknak, amelyeket a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) jogsegélyszolg...
(Forrás: Eduline)
--
2023.11.21.
Státusztörvény: nem taníthatnak óraadóként tovább a felmondó pedagógusok?
Szeptember 29-ig kellett nyilatkozniuk a pedagógusoknak, hogy elfogadják-e a státusztörvény alapján írt munkaszerződésüket. Rétvári Bence államtitkár úgy nyilatkozott, hogy 1205 pedagó...
(Forrás: Eduline)
--
2023.07.17.
Oszkó Péter: Nagyon nagy bajban vagyunk, ha saját pedagógusaink bérét sem tudjuk kifizetni
ZÁMOMRA A LEGBOSSZANTÓBB ÁLLÍTÁS, HOGY A SAJÁT OKTATÁSI RENDSZERÜNK FOLYAMATOS MŰKÖDÉSI KÖLTSÉGÉNEK FINANSZÍROZÁSÁHOZ UNIÓS ADÓFIZETŐK PÉNZÉRE VAN SZÜKSÉGÜNK, miközben vannak...
(Forrás: Index)
--
2023.07.15.
Ilyen se volt még: 171 oktató állt ki a Zeneakadémia autonómiájáért
Alulírott előadó- és alkotóművészek, kutatók és zenepedagógusok, mint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatói az alábbi közleményt kívánjuk a közvélemény és a fenntartó Kultur...
(Forrás: Index)
--
2023.07.15.
„Egy mérhetetlenül szelektív törzsi társadalom öngyilkos reflexiója saját magára” – Lannert Judit oktatáskutató a státusztörvényről
Miért beszél mindenki tanárhiányról, amikor átlagosan tíz általános iskolás gyerek jut egy pedagógusra? Mi a tanárok és mi a megrendelő, a lakosság felelőssége a magyar oktatás szétes...
(Forrás: szabadeuropa.hu)
Címkék
agresszió civilek család digitális nemzedék együttműködés erkölcs esélyegyenlőség esélyek felelősség film filmklub generációk gyerekek gyermekvédelem hátrányos helyzet IKT integráció irodalmi mű feldolgozása iskola iskola és társadalom kapcsolatok kommunikáció konferencia konfliktuskezelés kreativitás kutatás könyvajánló közösség módszerek OFOE oktatás oktatáspolitika osztályfőnöki szerep pedagógia pedagógus pedagógusok pályázat rendezvény szabályok szakmai szervezet szülő szülők tanulás tanár-diák kapcsolat tehetséggondozás társadalom történelem verseny virtuális kongresszus ünnep