Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
2014.09.30.
Tanulni küldik a javítóintézetek rendészeit
Januártól beiskolázzák a javítóintézetekben rendészként dolgozó embereket. Erre azért van szükség, mert eddig bárki bármilyen középfokú végzettséggel felügyelhetett a gyermekkorú bűnelkövetőkre - írja a Magyar Nemzet.
(Forrás: Origo)
 
2014.09.30.
Mit tegyünk, hogy a gyerek elkerülje az iskolai zaklatást?
Kötelező olvasmányként kellene a szülők, a pedagógusok kezébe adni Barbara Coloroso kortárs zaklatásról szóló könyvét, amely az iskolai erőszak pszichológiáját írja le és ad módszereket a megelőzésre.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.09.30.
Jön a lejárt diákigazolványos szívás
Közleményben figyelmezteti a MÁV utasait arra, hogy az előző félévi diákigazolványok érvényessége október végén lejár, akinek novemberben nincs érvényes diákja, az a teljes árú jegy mellett még 8000 forint pótdíjat is fizethet.
(Forrás: Index)
 
2014.09.30.
Beköltözött a Nemzeti Tankönyvkiadó székházába az OFI
Az EMMI háttérintézményeként működő Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI), amely többek között a kísérleti tankönyvek fejlesztéséért is felelős október 1-jén beköltözött a volt Nemzeti Tankönyvkiadó székházába.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.09.30.
Szeretik a szülők az ingyenes védőoltást
Átlagosan tízből nyolc szülő kérte gyermeke számára a térítésmentes HPV (humán papilloma vírus) elleni védőoltást - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) az MTI-vel.
(Forrás: Hír24)
 
2014.09.30.
Az ütést el lehet felejteni, a szavak azonban gyilkolhatnak is Fókuszban az iskolai erőszak
„A magyar iskolarendszerben katasztrofális következményekkel jár, amikor egy-egy zaklatási ügy kapcsán egyszerűen csak megszabadul az iskola az elkövetőtől – így ugyanis sem az áldozat, sem a szemtanúk nem kapnak megfelelő segítséget.
(Forrás: Edupress)
 
2014.09.30.
Pályaválasztási kiállítások segítenek dönteni a fiataloknak
Idén is segítenek a döntésben a pályaválasztási kiállítások, melyeket a megyei Kormányhivatalok Munkaügyi központjai rendeznek a fiataloknak. A programok között lesz pályaválasztási börze, üzemlátogatás, szakmabemutató.
(Forrás: Edupress)
 
2014.09.30.
A magyar oktatási reformok egybecsengenek az ET törekvéseivel
Hoffmann Rózsa szerint a Magyarországon végrehajtott oktatási reformok egybecsengenek azokkal a gondolatokkal, amelyeket a jó kormányzásról és az oktatás minőségének javításáról szóló, az Európa Tanács parlamenti közgyűlése által megvitatott előterjesztés tartalmaz.
(Forrás: Edupress)
 
2014.09.30.
Egy hongkongi gimnazista szembeszáll a nagy Kínával
Joshua Wong egyike a Hongkongban már egy hete zajló demonstráció szervezőinek, ő készteti politikai állásfoglalásra a fiatalokat, és ő lelkesíti a több ezres tüntető tömeget. Aktivista pályafutását 14 évesen kezdte; volt már őrizetben is.
(Forrás: vs.hu)
 
2014.09.30.
"Ahogy a társadalom kettészakadt, úgy az iskolák is" Balla István interjúja Leiner Károllyal
A Zöld Béka tanár úrként fogalommá vált gyógypedagógus, tanító bejelentette, felhagy a valódi integrációt megvalósító kirándulásaival. Úgy véli, a folyamatos oktatási reformok egyre csak rontottak a magyar iskolán,
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.09.29.
Orbán: Nem versenyképes egy közepesen elvégzett gimnázium
Nem versenyképes egy közepesen elvégzett gimnázium. Fontos, hogy legyenek olyan emberek, akik fenntartják az országot. Egy szakmunkásképző után ráér a magasabb ívű pálya – mondta Orbán Viktor egy tanműhely megnyitóján.
(Forrás: Origo)
 
2014.09.29.
Prievara Tibor: Osztálytermi folyamatok és a tiltás
MINDEN gyerek gond nélkül sms-ezett az órán, sőt, van aki hangüzenetet vett fel, de kaptam pad alatt készült MMS-t, és mondták, hogy ugyanilyen könnyen lehetne videót is készíteni. A legdurvább az volt, aki éppen angolul válaszolt nekem, a szemembe nézett, majd szólt, hogy szerinte üzenetem jött.
(Forrás: Tanárblog)
 
2014.09.29.
Öröm a tanulás a modern technológiák alkalmazásával
A budapesti Deák Diák Általános Iskola vezetősége hét évvel ezelőtt csatlakozott az Intel World A head programhoz, amelynek köszönhetően a tanórákon 115 darabot használnak az Intel diákoknak szánt notebookjából.
(Forrás: Edupress)
 
2014.09.29.
A jelnyelv alapjaival ismerkedhetnek meg a pécsi iskolások
A pécsi általános iskolások játékos formában, szakkörön sajátíthatják el a jelnyelv alapjait. Esélyegyenlőségi aktivistaként Weisz Fanni az elmúlt hónapokban folyamatosan járta a pécsi iskolákat, és azért döntöttek a Klikkel és a Hallatlan Alapítvánnyal közösen a szakkör elindításáról, mert az iskolákban hatalmas érdeklődés övezte jelelést.
(Forrás: Edupress)
 
2014.09.29.
Ma van a magyar népmese napja
Szeptember 30-án, Benedek Elek, „a nagy mesemondó” születésnapján ünneplik Magyarországon a magyar népmese napját, amelyen már tíz éve felolvasásokat, mesemondóversenyeket, kötetbemutatókat, előadásokat szerveznek országszerte és a határon túl egyaránt a műfaj népszerűsítésére.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.09.29.
Túlhajszolt gyerekek, aki lemarad, kimarad
A gyerekek a kötelező egész napos iskola miatt reggel nyolctól – sok helyen háromnegyed nyolctól – délután négyig ülnek a padban. Ha van edzés, egyéb program, akkor este hat előtt nem érnek haza. Éhesek. Indul az esti program, vacsorakészítéssel, fürdéssel, beszélgetéssel. És akkor kiderül: házi feladatot kell még írni.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.09.29.
Összeverte tanárnőjét egy szegedi hatodikos
A tanár el akarta venni tőleg a cigit, amit tornaóra alatt szívott, mire a fiú ököllel többször arcon és háton ütötte, majd meg is rugdosta a nőt. A fiú még gyermekkorú, így az ügyben csak tanúként hallgatták ki.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.09.28.
Döbbenetes élmény volt kézbe venni a tanároknak készült úgynevezett matematikakönyvet
A média sokat foglalkozott mostanában az új magyar és történelem könyvekkel kapcsolatos problémákkal. Egy ezeknél talán kevésbé látványos, de annál súlyosabb tévedésre szeretném felhívni a figyelmet, a Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó 9. osztályos úgynevezett matematika könyvére.
(Forrás: !!444!!!)
 
2014.09.28.
Legyűrték a magyar kormányt: a tanárokkal nem bír a kabinet?
Kecskeméten is volt a miskolcihoz hasonló botrány. A Baon.hu cikke szerint péntekre visszavonta a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ. Egy budapesti esetben (budai Szilágyi Erzsébet Gimnázium) is meggondolta magát a tárca.
(Forrás: Femina)
 
2014.09.28.
Befolyásolja a hallgatók tanulmányi útját szociális hátterük
Milyen tanulmányi életutat járnak be a magyar hallgatók? Milyenek az életkörülményeik? Mennyire van hatással tanulmányaikra családi hátterük? Milyen arányban próbálják ki magukat nemzetközi terepen? Ezekre a kérdésekre kereste a választ az EUROSTUDENT V. felsőoktatási kutatás, melynek magyarországi eredményeit szeptember 29-én ismertették sajtótájékoztató keretében.
(Forrás: Edupress)
 
2014.09.28.
Rosszcsont Peti a mozgókönyvtárban - Videó
BAZ megye mobilkönyvtárosaival csapattuk, hogy megtudjuk, mit olvasnak a falvakban, ahol nincs könyvtár.
(Forrás: vs.hu)
 
2014.09.28.
Nyolc irreális elvárás a gyerekeink felé
Akármilyen furcsa is, a gyerek nem mindig olyan, mint a Kindertojás-reklám boldog szereplői. Ő is kelhet fel bal lábbal, és történhet vele olyan, ami elrontja a kedvét. Ez teljesen normális, és ha - bizonyos határokon belül, nyilván - ezt nem fogadjuk el, komoly problémákat okozunk neki.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.09.28.
Hétmilliárd forintot kap tizenkét felsőoktatási intézmény
Közel hétmilliárd forintos támogatásban részesül 12 felsőoktatási intézmény a Felsőoktatási Struktúraváltási Alapnak köszönhetően - jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.
(Forrás: Eduline)
 
2014.09.28.
Ilyen lesz az idei középiskolai felvételi: a legfontosabb infók egy helyen
Minden középiskola más módszert használ. Vagy csak a tanulmányi eredményeket veszik figyelembe, vagy a központi írásbeli eredményét is pontozzák, esetleg saját szóbeli, alkalmassági vizsgát is tartanak.
(Forrás: Eduline)
 
2014.09.28.
A sógorok is lekopizták a mindennapos testnevelést
Az oktatás átalakításáról döntött az osztrák kormány hét végi ülésén. Egyebek között nagyobb döntési önállóságot biztosítanak az iskoláknak és bevezetik a mindennapos tornaórát.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.09.28.
A gettóból az értelmi fogyatékosok közé küldik a romákat Csehországban
Két hónapon belül választ vár az Európai Bizottság, hogy a prágai kabinet milyen intézkedéseket foganatosít a csehországi roma iskolások diszkriminációjának a megszüntetésére.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.09.28.
Mi megmondtuk: megbukott a központosított közoktatás
A közoktatás centralizálását mi is figyelemmel követtük, és a kormányzat által létrehozott vízfejről, a Klik működéséről is írtunk részletesen. Úgy tűnik, mára kormányzati szinten is belátták, hogy a közoktatás ilyen mértékű centralizálása minden, csak nem működőképes és hatékony.
(Forrás: Ténytár blog)
 
2014.09.27.
A világ legmenőbb jogi egyetemén nincsenek osztályzatok
A Yale Law School a világ legerősebb jogi egyeteme, a különféle toplistákon évtizedek óta stabilan az élen, vagy legalábbis a dobogón végez. És nincsenek osztályzatok.Az első félév végén a diákok mindössze egy átment/megbukott értékelést kapnak, a további öt félévben ez finomodik arra, hogy dicsérettel ment át, vagy simán, esetleg éppen csak.
(Forrás: Index)
 
2014.09.27.
Üresen maradhat a svájci pénzből épített iskola
Hajdúhadházán a romák egészségügyi szűrésére, Szúcson eladósodott családok megsegítésére, szegények tovább tanítattására, Nógrádban a gólyák megfigyelésére költik a Svájci Civil Alaptól nyert pénzt. Többek között ezek a programoknak is befellegezhet a pályázatokat szervező alapítványok adószámának felfüggesztése miatt.
(Forrás: huppa.hu)
 
2014.09.27.
Lencse Máté: Jöhetek tanulni?
Szóval haladunk. A héten már három olyan online foglalkozás volt, amikor nem voltunk Toldon. Persze legutóbb említettük, hogy hatot szerveztünk, tehát most sem volt minden tökéletes, de talán előrébb léptünk. Igazából minden egyes alkalom siker, és valami olyan plusz, ami tavaly még elképzelhetetlen volt.
(Forrás: ped2.hu)
 
2014.09.27.
Négyből egy magyar családnak egy gyerekre sincs pénze
a magyarok 80 százaléka véli úgy, hogy érdemes 30 éves kor alatt szülni, a valóságban viszont csak a nők 12 százaléka, a férfiaknak pedig alig 3 százaléka válik szülővé a harmincadik születésnapja előtt.A késői gyerekvállalás fő oka valamiféle anyagi biztonság megteremtésének vágya.
(Forrás: Index)
 
2014.09.27.
Megnyílt a Grosics Gyula Kapusiskola
Megnyílt a Grosics Gyula Kapusiskola, amely 6 és 21 év közötti fiataloknak nyújt egyéni képzést. Elsősorban olyan sportolókat várnak, akiknek a klubjában nincs kapusedző.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.09.27.
Beválni látszik az iskolakerülés és a segély összekötése
Átlagosan mintegy 15 százalékkal csökkent az iskolákban az 50 órát meghaladó igazolatlan hiányzások száma a 2013–14-es tanévben az azt megelőzőhöz képest – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyi államtitkársága vasárnap.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.09.27.
gy változnak a felvételi pontszámítási szabályai 2015-ben
Magasabb lesz a minimumponthatár az alap- és osztatlan szakokon, illetve felsőoktatási szakképzéseken, és több mint harminc szakon kötelező az emelt szintű érettségi. Íme, a legfontosabb infók a 2015-ös felvételiről.
(Forrás: Eduline)
 
2014.09.26.
Szüdi János: A tankönyv és ami mögötte van
Egy szakma teljes lekezelését jelenti az államtitkárnak az a kijelentése, hogy az új tankönyveket a szabadságuk ideje alatt egy honlapról kellett volna megismerniük a tanerőknek a szeptemberi rajthoz.
(Forrás: Élet és Irodalom)
 
2014.09.26.
Mélyen a zsebbe kellene nyúlni a Kello szerint a közérdekű adatokért
A Kellótól vár közérdekből nyilvános adatokat a VS.hu, ám az állami tankönyves cég leterheltségre hivatkozva egy alvállalkozó segítségével nyerné ki ezeket, így bruttó 66 040 forintot kérnek a laptól.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.09.26.
Helyes-e a Biblia alapján erkölcstant tanítani?
Úgy gondoljuk, hogy az a szülő, aki erkölcstanra, és nem hittanra íratja be a gyerekét, az kifejezetten azt szeretné, hogy ne valamelyik egyház álláspontját tanítsák a gyerekének. Ez persze nem jelenti azt, hogy az erkölcstankönyvekben ne szerepelhetnének az egyházak tanításai – csak éppen nem az egyedüli igazságként.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2014.09.26.
Balog: a siker záloga a szilárd értékrend és a versenyképes tudás
A siker záloga a szilárd értékrend és a versenyképes tudás - jelentette ki az emberi erőforrások minisztere szombaton Szegeden, a Szeged-Csanádi Egyházmegye Gelsey Vilmos Pedagógiai Intézetének tanévnyitó ünnepségén.
(Forrás: Inforádió)
 
2014.09.26.
KELLO: hatalmas siker a Radosza-gyűrű
Három évvel ezelőtt óvodások és kisiskolások fejlesztéséhez, tanításához használható játékos eszközt fejlesztett ki Radosza Sándor, pedagógus, újságíró.
(Forrás: Edupress)
 
2014.09.26.
Tudományos élménypark Debrecenben
Tudományos élményparkot alakítottak ki a Debreceni Egyetem (DE) botanikus kertjében, a beruházáshoz 1,637 milliárd forint európai uniós támogatást nyert a város önkormányzata. Gyerekközpontúvá kell tenni az egész tudományos parkot, ahol a fiatalokat megragadó élményeket kell nyújtani a betérőknek – mondta a polgármester.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.09.26.
Románia: Éretlenek is mehetnek egyetemre
Október elsejével olyanok is egyetemre járhatnak Romániában, akik megbuktak az érettségin. Jelentkező van bőven, hiszen az utóbbi néhány évben, amióta kamerákkal felügyelik a vizsgatermeket, 300 ezer középiskolai végzős bukott meg az érettségin.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.09.26.
Diákok lephetik el a filmstúdiót
Stratégiai együttműködést írt alá a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola (BKF) és az Origo Filmstúdió. Az iskola filmes képzésében részt vevő hallgatói ezentúl a budapesti a stúdióban – ahol a DieHard 5-öt és a Herculest is forgatták – tanulhatják meg a szakma gyakorlati alapjait.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.09.26.
Mennyi kávét iszik az ofő?
Egy friss kutatás kiderítette, milyen foglalkozások esetén a legnagyobb a koffeinfüggőség kockázata. Az újságírók, a tanárok és a rendőrök naponta átlagosan négy-öt csésze kávét isznak.
(Forrás: Kölöknet)
 
2014.09.26.
Az teljesen természetes, ha az iskolakezdés után egy héttel jön az új igazgató
Augusztusban a KLIK-nek már muszáj volt lépni, ekkor az egyik helyettest, Pierog Istvánnét bízták meg az intézmény vezetésével. Őt a tanári kar többsége is támogatta, úgy érezték, hogy jó kezekbe kerül a suli. Egészen szeptember 9-ig, amikor váratlanul bejelentették: Pierogné megy, a helyére pedig Petőné Papp Margit érkezik.
(Forrás: !!444!!!)
 
2014.09.26.
A te gyerekedet használta már politikus oszlopnak?
Az önkormányzati választás az, ahol a kistérségi vezetők kiélhetik a legperverzebb vágyaikat, és gyerekek hátán másznak fel az EU-s pénzből készült játszótér mászókájára, gyerekek nyakán csúszdázva kampányolnak, hogy füttyszóra gyerekeket táncoltatva szambázzanak be a hivatalukba még öt évre.
(Forrás: !!444!!!)
 
2014.09.25.
Szembenézni a betegséggel – Bátor Tábor az igazi hősöknek
A Bátor Tábor Alapítvány, egyedülálló programjain keresztül, olyan támogatást nyújt a családoknak, amely segítségével pszichológiai erejüket, önmagukba vetett hitüket nyerhetik vissza, így könnyebben tudnak szembenézni a betegség által okozott nehézségekkel.
(Forrás: Kölöknet)
 
2014.09.25.
Azért nem vett fel egy Waldorf-iskola egy fiút, mert leszbikusok nevelik
A leszbikus élettársi kapcsolatban élő anya hiába szerette volna beíratni a fiát a kispesti iskola hetedik osztályába, a tanévkezdés előtti utolsó pillanatban elutasították őket. Az iskola azt mondta: ez a gyerek érdeke, mert nem tudnák megvédeni őt az osztálytársak piszkálódásától.
(Forrás: Index)
 
2014.09.25.
Még diplomájuk sincs, de már most milliókat kereshetnek találmányaikkal
Ellophatatlan kerékpárt, pókruhát és randidrogokat felismerő körömlakkot is terveztek az elmúlt években egyetemisták-főiskolások. A legizgalmasabb, diákok által megálmodott találmányokat a Buzzfeed gyűjtötte össze.
(Forrás: Eduline)
 
2014.09.25.
Megjelentek az Arany János Programok tanulói pályázatai
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázatot hirdet a 2014/2015. tanévben 8. évfolyamon tanulók számára az Arany János Tehetséggondozó Programban, az Arany János Kollégiumi Programban és az Arany János Kollégiumi-Szakiskolai Programban való részvételére.Edu
(Forrás: Edupress)
 
2014.09.25.
Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ létesül Győrben
Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ létesül a győri egyetemen - olvasható a szeptember 24-ei Magyar Közlönyben közzétett kormányhatározatban.
(Forrás: Edupress)
 
2014.09.25.
Integrált gyermekfalvak jöhetnek
Integrált faluban élnek majd a battonyai SOS Gyermekfaluból Orosházára költöztetett gyerekek, vagyis az új helyen nem lesz összefüggő gyermekváros, otthonaik a város különböző pontjain lesznek elszórva – tudta meg a lapunk.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.09.25.
„Hajrá, önállóság! Hajrá, TF!”
Istvánfi Csaba korábbi rektor szerint óriási dolog, hogy a kormányzat a 2000-től a Semmelweis Egyetem egyik karaként működő TF önállóságát törvényileg visszaállította, illetve megerősítette, most pedig az egyik legfontosabb feladat a Testnevelési Egyetem tudományos hátterének szakmai felerősítése
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.09.25.
Huszonkétezer tanár a tét
Kemény idők jönnek a tanártársadalomra – ezt jósolja a Pedagógusok Szakszervezete. Úgy számolnak, hogy a kormányzat által belengetett megszorítások érzékenyen érintik majd a köznevelési szférát, miközben egyre nehezebb tagot toborozniuk az érdek-képviseleti szervezetbe.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.09.25.
Hoffmann Rózsa: „Nem volt itt semmi ellentmondás”
Ma is sikertörténetnek tartja Hoffmann Rózsa a Klik felállítását, az ennek ellenkezőjét sugalló RTL-interjút szerinte félreérthetően vágták össze. Azt ugyanakkor tényleg nem tartja jónak, hogy egy központból irányítsák az összes tankerületet. Nem támogatná azt sem, hogy a kormányhivatalokhoz kerüljön az iskolafenntartás.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.09.24.
Nahalka István: Tehetségnevelés: ne mismásoljunk!
A tehetség konstruálható. Még ha rondán hangzik is: a tehetség létrehozható. És ezt is kellene csinálni, az összes óvodába, iskolába bekerülő gyermekre úgy kellene tekinteni, hogy ő potenciális tehetség, megvan a lehetősége rá, hogy egy vagy több területen majd valamikor kiváló, őt az emberek nagy többsége fölé emelő teljesítményekre legyen képes.
(Forrás: Taní-tani)
 
2014.09.24.
Nem lesz többet ketrecharc kisgyerekekkel
Megegyezett egymással a MOB alelnöke, az MMA-val foglalkozó szervezetek vezetői és a gyerekversenyeket korábban szervező Felföldi Szabolcs, így 14 év alatti gyerekeket nem engednek a ringbe.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.09.23.
Oktatáspolitikai párbeszéd a keleti nyitás jegyében
Dr. Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár társelnökként méltatta a szeptember 22. és 23. között második alkalommal megrendezett Kína-Közép- és Kelet-Európa Oktatáspolitikai Dialógus során elért eredményeket.
(Forrás: Edupress)
 
2014.09.23.
Önkéntesek segítik a mélyszegénységben élő fiatalok nevelését
"Az egyik legfontosabb, amit a toldi élmények kapcsán megtanultam - és amit bárhol leszek a jövőben, mindig szem előtt tartok majd - hogy rossz gyerek nincs. Egyszerűen nem létezik. Csak rossz pedagógiai helyzetek vannak" - fogalmazza meg egy önkéntes, aki társaival több éve szervez táborokat a mélyszegénységben élő családok gyermekei számára Toldon.
(Forrás: Edupress)
 
2014.09.23.
Gránát az iskola udvarán
Egy repeszgránát került elő a XVI. kerületi Batthyány Ilona Általános Iskola udvarában, a szerkezetet elszállították – közölte a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje szerda kora délután az MTI-vel.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.09.23.
Mit érnek az itthon megszerezhető külföldi diplomák?
Harminc intézmény szerepel a Magyarországon engedéllyel működő külföldi egyetemek-főiskolák listáján. A tandíj borsos, mégis előfordul, hogy egy év után OKJ-s bizonyítványt kap, vagy 3-4 év után Magyarországon nem elismert külföldi diplomát szerez a hallgató. Persze akadnak élvonalbeli külföldi művészeti vagy gazdasági képzést kínálók is.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.09.22.
ADJ TERET A TEHETSÉGNEK! Kölöknet–koncertek az MVM együttműködésével
A Kölöknet.hu internetes portál és az MVM Zrt. mint kiemelt támogató 2014-ben már negyedik alkalommal hirdeti meg e pályázatot a magyarországi zeneiskolák tanulói számára.
(Forrás: Kölöknet)
 
2014.09.22.
Káoszt okoz és etatista a Klik – Távozik az oktatási átszervezés miatt a Fidesz politikusa
Lemond a kiskunhalasi szakképző vezetője, aki a közeli Kiskunmajsán kormánypárti alpolgármester. Abonyi Henrik szerint a Klik megöli a tanárok motivációját, és tönkreteszi a szakképzést. Nem ért egyet pártjával, ezért is száll ki a politikából.
(Forrás: Magyar Narancs)
 
2014.09.22.
Interjú Polgár Judittal
Így indult el a Sakkpalota oktatási program, amely a sportág megismertetése és megszerettetése mellett fejleszti a gyermekek logikai képességét, kreativitását, térlátását, előre gondolkodását. Mindezt játékosan. Van sakkszőnyegünk, sakkpénzünk, sakkmondókánk, sakkzene, sakkdominó, sakk-kártya és sok más kiegészítő, amely színesebbé teszi az oktatást.
(Forrás: Magyar Narancs)
 
2014.09.22.
Ábécéskönyvek nélkül kezdődött az új tanév – Romániában
Romániában tavaly kezdték el egy új tanterv fokozatos bevezetését, ezért a régi elsős és másodikos tankönyvek már nem felelnek meg a követelményeknek. Bár az tankönyvek bevezetését 2013-ben egy évvel elhalasztották, a – közbeszerzési eljárás átláthatatlanságára panaszkodó – kiadók óvása miatt az új tankönyvek sem készültek el.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2014.09.22.
Orbán Viktor: konszenzus van a duális képzés ügyében
Orbán Viktor szerint a duális képzésnek megvannak a hagyományai Magyarországon, ezért középiskolai szinten "fel tudjuk építeni" ezt a képzési formát; "a nagy kérdés az", hogy végig lehet-e vinni ezt a felsőoktatásban is.
(Forrás: Inforádió)
 
2014.09.22.
Decemberben jelenik meg Gyarmati Fanni naplója
Gyarmati Fanni Radnóti Miklóssal kötött házassága elején, 1935-ben kezdett el naplót írni, melyet 1946 őszéig vezetett - férjének exhumálása és újratemetése volt az utolsó bejegyzés benne. A napló idén decemberben jelenik meg a Jaffa Kiadónál.
(Forrás: Index)
 
2014.09.22.
Kézzelfogható tudománnyal inspirál a Kutatók Éjszakája
Okos kosárlabdát és okospapírt is bemutattak, helyben villámot generáltak a kilencedik alkalommal megrendezésre kerülő Kutatók Éjszakájának céljairól és idei programjairól szóló, szeptember 23-án megrendezett sajtótájékoztatón.
(Forrás: Edupress)
 
2014.09.22.
Magyarországon tanuló brazil diákokat köszöntöttek
Csaknem 1500 brazil diák tanul magyarországi felsőoktatási intézményekben a Tudomány Határok Nélkül ösztöndíjprogram keretében - őket köszöntötték szeptember 22-én este a Budapesti Gazdasági Főiskolán tartott ünnepségen.
(Forrás: Edupress)
 
2014.09.22.
Soltész: Sokan elfelejtették ezt az intelmet
Átadták a felújított szlovák nemzetiségi iskolát és óvodát hétfőn Békéscsabán. Az ünnepségen Soltész Miklós azt mondta: közös a történelmünk, közös a kereszténységünk, közös a zenei kincsünk, táncaink és kultúránk számos része.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.09.22.
Okosodik a jászberényi gimnázium
A koreai cég 2013-ban indította el a SMART School programját az Európai Unió tagállamaiban, melynek keretében általános és középiskolás diákok oktatását okosítja, azaz veti be itt is a legmodernebb információs és kommunikációs technológiákat. Az első ilyen iskola Jászfényszarun volt, ahol a Samsung gyára is üzemel.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.09.22.
Kormányzati Klik-harc
A Miniszterelnökséget vezető Lázár János nem ápol jó viszonyt Balog Zoltánnal, s nem kizárt, hogy át akarja venni az apparátust, a kormányhivatalokon keresztül az igazgatás a Miniszterelnökséghez kerülhet, s csak a tankerületek szakmai felügyelete maradna az Emminél.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.09.22.
Nagy Imrét is eltüntették a Corvinusról
Nemcsak Marx Károly szobrát vitték el a Corvinus Egyetem aulájából, hanem Nagy Imre mártír miniszterelnök és Teleki Pál egykori kormányfő emléktábláit is.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.09.22.
Nem az utcáról fogdosták a tanárokat
A Burattino a legtöbbet ellenőrzött oktatási intézmények közé tartozik – akadt olyan tanév, amelyben 5-6 átfogó ellenőrzést tartottak a különböző hatóságok a 400 diákot és 52 gyermekotthonban élő növendéket ellátó alapítványi iskolában
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.09.21.
L: Ritók Nóra: Lemondani?
Vannak helyzetek, mikor az ember a legnagyobb erőfeszítések ellenére is tehetetlenül nézi, ami történik. Tehetetlen a rendszer, a család, a közösség. Sosem mondanék le senkiről, és a gyerekek felnőtt koráig minden elkövetek, hogy legyen más alternatíva is, mint ami kínálkozik.
(Forrás: Nyomor széle, hvg.hu)
 
2014.09.21.
Lemondott a sokat kritizált miskolci iskolaigazgató
Lemondott posztjáról a miskolci Kazinczy Ferenc Két Tannyelvű Iskola frissen megválasztott igazgatója – ezt közleményben erősítette meg hétfő délután a miskolci városháza.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.09.21.
Szükség van-e nyomtatott irodalomtankönyvekre?
Az irodalomtanítás aktuális problémáival foglalkozó körkérdésünk immár állandó kerekasztallá alakult, ahol négy szakértő véleményét olvashatják az irodalom jövőjét érintő problémákról. Bárdos József, Csobánka Zsuzsa, Fűzfa Balázs és Pethőné Nagy Csilla válaszol.
(Forrás: Irodalmi Jelen)
 
2014.09.21.
Szakemberképzés Magyarországon
Az állam nem csak azt mondaná meg, hogy milyen szakmát, hanem azt is, hogy hol tanulhatnak a diákok. A meglévő intézmények jó részétől elvennék az állami támogatást, és úgy tűnik, hogy a nemzetgazdasági szempontokon túl más típusú érdekek is formálták a javaslatot.
(Forrás: !!444!!!)
 
2014.09.21.
Pokorni Zoltán vs. Hoffmann Rózsa
Hoffmann Rózsa meglepő kijelentéséről, a hallgatói önkormányzatokról és a Klebelsberg-központ átalakításáról is beszélt Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke, a XII. kerület polgármestere a HírTv P8 című műsorában.
(Forrás: huppa.hu)
 
2014.09.21.
A gyerekeink magukra maradnak
A gyermekeink pedig felnőnek közben, és minden hibánkat, tévedésünket cipelik magukkal. Richard Linklater tizenkét évig forgatott filmje, a Sráckor ezt ragadja meg, és vágja az arcunkba iszonyatos erővel.
(Forrás: Origo)
 
2014.09.21.
Ezért érdemes külföldre utazni Erasmus-ösztöndíjjal
Az Erasmus oktatási-képzési csereprogramon külföldi tapasztalatokat szerzett friss diplomások jóval előnyösebb helyzetből indulnak a munkaerőpiacon - állapította meg hétfőn közzétett átfogó hatástanulmányában az Európai Bizottság.
(Forrás: Eduline)
 
2014.09.21.
Példaértékű összefogással újult meg egy fővárosi iskola
Önkéntesek segítségével szépülhetett meg szeptember 20-án az Aquincum Általános Iskola, melyet a szakmai zsűri a Let’s Colour Településszépítő Egyesület idei pályázat győztesének választott.
(Forrás: Edupress)
 
2014.09.21.
Új lehetőség a felsőoktatásban a szuperszámítástechnika
Az Európai Unió és a Magyar Állam közel 2 milliárd forintos támogatásának köszönhetően a hazai szuperszámítástechnikai kapacitás a négyszeresére nő. A beruházás két központja Budapest és Debrecen.
(Forrás: Edupress)
 
2014.09.21.
Orbán alig bírja visszafogni magát – Mi jöhet a választások után?
A kormány a múlt héten ismerte el, a Klik még három évre visszamenőleg tartozik a pedagógusoknak a bankszámla-vezetési költségekkel is, ráadásul "a területi egyenlőtlenségek felszámolása miatt" 20 milliárd forinttal kell kisegítenie a kabinetnek a központot.
(Forrás: hvg,hu)
 
2014.09.21.
A jó iskola élet-halál kérdése
Ha a jövedelmi különbségeket csökkenteni akarjuk, akkor növelni kell a felsőoktatásban résztvevők számát, mondta a CEU-n tartott előadássorozata kapcsán az Indexnek adott interjúban Joshua Angrist amerikai-izraeli közgazdász.
(Forrás: Index)
 
2014.09.20.
"Rágalomhadjárat indult ellenem" - Akit a Klik küldött a mészárszékre
A hvg.hu-nak sikerült megszólaltatnia még a demonstráció előtt az eddig hallgatásba burkolózó Dávid Enikőt, aki szerint valótlanságokon alapuló rágalomhadjárat indult ellene, aminek a hátterében az áll, hogy összeszokott testület élére került, és a többség nem akarja elfogadni a változást.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.09.20.
Andor Mihály: Hoffmann Rózsa, a jellem bajnoka
Államtitkárrá való kinevezése után halált megvető bátorsággal védte a mundér becsületét. És tényleg kellett a bátorság meg a jellemszilárdság, mert a mundérnak semmi becsülete nem volt.
(Forrás: Galamus-csoport)
 
2014.09.20.
Bonifert Mária: Nem becsülhetők le a pedagógusok
Mert marhaságok a tankönyvekben mindig is voltak-lesznek, akárhány szakértőkoponya is készíti, lektorálja, dolgozza át őket. Már csak az éppen aktuális politikai kurzusok/divatok miatt is, melyek – legyünk őszinték –mindig rákényszerítenek a tankönyvírókra oktatási-módszertani-tematikai filozófiákat. A jó pedagógus (s e tekintetben a gyengébb is) pedig ellenáll.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.09.20.
Francia tinik akartak Szíriában harcolni
Két kamaszlányt tartóztatott fel a francia határőrség a marseille-i repülőtéren, azzal gyanúsítják őket, hogy a szíriai harcokban akartak részt venni. A 16 és 17 éves lány egy isztambuli járatra akart felszállni. Az egyikőjük a dél-franciaországi Cote d,Azurön, másikuk pedig az ország keleti részén élő családjától szökött meg. Mindkettőjüket kereste a rendőrség.
(Forrás: Klubrádió)
 
2014.09.20.
Átadták Ady Endre felújított szülőházát és emlékmúzeumát Érmindszenten
A nyíregyházi Jósa András Múzeum és a szatmárnémeti Szatmári Múzeum által indított Cult-Tour program keretében hozzávetőleg 100 ezer eurót (31 millió forintot) fordítottak az adyfalvi szülőház és a család egykori kúriája - a jelenlegi emlékmúzeum - felújítására és a kiállítás anyagának felfrissítésére, kiegészítésére.
(Forrás: Inforádió)
 
2014.09.20.
Gólyatáborbotrány: „A szülők tehetetlenek, az intézmény felelőssége viszont óriási”
A Kaposvári Törvényszék közlése szerint hétfőn előzetes letartóztatásba helyeztek egy 38 éves budapesti férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy a fonyódi gyermektábor területén bántalmazott és megerőszakolt valakit. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem elhatárolódik, ezt azonban nem biztos, hogy megteheti.
(Forrás: Origo)
 
2014.09.19.
Az internet idegméreg?
Veszelszki Ágnes, új esszégyűjteményében 77 értelmiséginektette fel a kérdést: Hogyan változtatta meg az internet az Ön gondolkodását?
(Forrás: Irodalmi Jelen)
 
2014.09.19.
Már a tanárok is tüntettek Miskolcon
Egy hete még csak a szülők tüntettek Miskolcon, pénteken már a tanárok is felvonultak a Miskolci Kazinczy Ferenc Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola igazgatóváltása miatt. Péntek délután két órás felvonulást tartottak a városban, majd beszédeket tartottak a szülői munkaközösség által szervezett demonstráción.
(Forrás: Index)
 
2014.09.19.
Ki szeretne külföldön tanulni - ingyen? Itt a lehetőség
Valamennyi tudományterületről pályázhattok a külföldi ösztöndíjakra, köztük nyári egyetemi részvételre, rövid és hosszú tanulmányútra, tudományos kutatómunkára. A hosszú és rövid tanulmányutak 1-12 hónapos időtartamra szólnak, ezalatt külföldi tanulmányokat, egyéni anyaggyűjtést, kutató- vagy alkotómunkát végezhettek.
(Forrás: Eduline)
 
2014.09.19.
Rétvári Bence: több mint 12 ezer óvodai férőhely jön létre
A 2010 és 2013 között elnyert európai uniós támogatásból 12 457 új óvodai férőhely jön létre, ebből 7018 készült el, a többinek a tervezése és kivitelezése folyamatban van - jelentette ki Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szeptember 19-én a Békés megyei Újkígyóson a hétcsoportos új óvoda ünnepélyes átadásakor.
(Forrás: Edupress)
 
2014.09.19.
Népszerű a katonai ismeretek oktatása
Nagy siker a katonai ismeretek oktatása, melyet most újabb két évre biztosított a jászberényi katolikus iskolában egy nemrég aláírt megállapodás. A Katonasuli program a Magyar Honvédség társadalmi támogatását és a katonai pálya népszerűsítését célozza - írja a magyarhírlap.hu.
(Forrás: Edupress)
 
2014.09.19.
A lányból legyen ápoló vagy szabó
A kormány a magán- és alapítványi iskolákat kiseprűzi a szakképzésből. Szakértők arra is figyelmeztetnek, hogy a nők által kedvelt szakmatípusokat – az ápoló és a női szabó kivételével – gyakorlatilag elérhetetlenné tették.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.09.19.
A legtöbb szülő csak cseszegeti a gyerekét
Feldmár András sokak szerint sarlatán, mások szerint az új évezred prófétája. Legújabb könyvében az unalomról, a térről és az élet akarásáról beszél.
(Forrás: Origo)
 
2014.09.18.
Visszalépett a képesítés nélkül kinevezett, botrányt okozó igazgató
Kecskeméten a helyiek felháborodása is hozzájárulhatott ahhoz, hogy a Klik végül érvénytelenítette annak a szakképesítés nélküli nőnek a kinevezését, akit ő maga tett az egyik általános iskola élére. Semmi sem lesz a régi, mivel az intézményt korábban 23 évig vezető, népszerű igazgató nem pályázik újra.
(Forrás: Magyar Narancs)
 
2014.09.18.
Rekordhosszúságú tanítási szünet jön
A szokásosnál hosszabb téli szünet hivatalosan 2014. december 22-től 2015. január 2-ig tart, a hétvégék és az ünnepnapok miatt azonban az utolsó tanítási nap december 19., péntek. A szünet után először 2015. január 5-én, hétfőn kell majd iskolába menni.
(Forrás: Eduline)
 
2014.09.18.
Ó idők, ó erkölcsök!
Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet honlapján elérhetőek az új kísérleti tankönyvek. Az erkölcstan tantárgyhoz készített taneszközöket tekintettük át.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2014.09.18.
Magyar Nemzet: többmilliós kártérítést fizethet a Corvinus
A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság elsőfokú, szóbeli ítélete szerint jogellenesen szüntették meg a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) korábbi gazdasági főigazgatója, Rózsás Péter András közalkalmazotti jogviszonyát - írta a Magyar Nemzet pénteken.
(Forrás: Eduline)
 
2014.09.18.
A KLIK nem működőképes
A köznevelésért felelős államtitkárság az RTL híradójának megkeresésére azt nyilatkozta, hogy a közoktatási intézmények állami kézbe vétele számos előnnyel járt, és csak finomhangolást végeznek a még jobb működés érdekében. A kormány azt tervezi, hogy megerősítik a megyei szintet, hogy a tankerületeket onnan irányítsák majd.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.09.18.
Állítsuk meg a megfélemlítést az iskolában, otthon, a munkahelyen és a kapcsolatokban
A Felelős Társadalomért Közhasznú Alapítvány Megfélemlítés Elleni Programja 2013 januárban indult. A két budapesti iskolában elvégzett pilot felmérés célja volt felmérni a megfélemlítéssel kapcsolatos ismereteket, attitűdöt, valamint az alkalmazott kezelési módszereket.
(Forrás: Felelős Társadalomért Közhasznú Alapítvány)
 
2014.09.17.
„Teljes káosz az iskolában” – Kipakolnak a szülők a Kazinczy új igazgatójáról
Miskolcon holnap tüntetés lesz, miután a városi iskola élére botrányos módon neveztek ki új vezetőt. A szülőktől megtudtuk az új igazgató meredek ötleteit is. A szakszervezet szerint számos jogi aggály merül fel, ám az Emmi szerint minden rendben.
(Forrás: Magyar Narancs)
 
2014.09.17.
Gyógyszeres borral itatták - meghalt egy 15 éves lány
Egy 15 éves lány meghalt Gesztelyben, mert barátai erős antidepresszánsokkal keverték a neki kínált bort, csak azért, hogy fokozzák a buli hangulatát. A fiatalokat gondatlanságból elkövetett emberölés vétségével vádolja a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség.
(Forrás: Inforádió)
 
2014.09.17.
A világ legjobb orvosi egyetemei közé került a Semmelweis
Három magyar egyetem került fel a Quacquarelli Symonds (QS) 2014/2015-ös - az élet- és orvostudományi területről készített - rangsorára. A hazai felsőoktatási intézmények közül a Semmelweis Egyetem érte el a legjobb eredményt.
(Forrás: Eduline)
 
2014.09.17.
50 milliós támogatás a soproni Szent Orsolya Iskolának
Ötvenmillió forint kormányzati támogatást kap a soproni Szent Orsolya Római Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium az intézmény bővítésének tervezésére, emellett jövőre mintegy fél milliárd forinttal járulnak hozzá az építkezéshez - jelentette be Soltész Miklós.
(Forrás: Edupress)
 
2014.09.17.
Nagy kihívás az iskolapad mögött tartani a diákokat
Szomorú képet fest a magyar oktatás helyzetéről az OECD legújabb Education at a Glance kiadványa. A jelentésből kiderül, hogy az utóbbi évtizedben igen jelentősen csökkentek az oktatásra fordított erőfeszítések, miközben pont Magyarországon mutatható ki a leginkább az iskolai végzettség és a foglalkoztatottság közötti összefüggés - írja a portfolio.hu.
(Forrás: Edupress)
 
2014.09.17.
Danke sün, májkrém – nyelvtanulás gyermekkorban
Gondtalanul és hihetetlenül gyorsan képesek az óvodások második nyelvet elsajátítani, sokak szerint érdemes is ezt mihamarabb elkezdeni. Vannak viszont, akik úgy gondolják, hogy ebben az időszakban a szabad játék a legfontosabb, és többet árthatunk, mint amennyit használnánk. Szakértőket kérdeztünk.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.09.17.
Az Emmi nem hajlandó magyarázni a gyanús kinevezést
Czunyinét láthatóan felidegesítette az újságíró többszörös visszakérdezése, ezért hozzátette, nem kellene már a tanév nyugalmát azzal zavarni, hogy próbálkozunk mindenféle oktalan és feltételezéseken alapuló híreszteléseknek utánamenni.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.09.17.
Sok múlik a pedagógusok képzettségén, létszámán és szemléletén
Újra buktathatnak az alsó tagozaton, a tankötelezettség korhatárát csökkentették, szakemberek szerint ma már érezhetően megnőtt a lemorzsolódó, nem dolgozó nem tanuló tizenévesek száma. Hogyan tovább? Sok múlik a pénzen, a pedagógusok képzettségén, létszámán és szemléletén. Interjú Bass László szociológussal
(Forrás: Privatbankár)
 
2014.09.17.
Nem állt le a gyerekek ketrecharca, Növényiéket megfenyegették
Továbbra is várják gyerekek jelentkezését ketrecharcra, bár egy korábbi verseny után már nyomozás indult kiskorú veszélyeztetése miatt – közölte a Blikk. A lap szerint az egyik betiltott verseny szervezőjének főnöke megfenyegette a korábban a gyerekek ketrecharca ellen szót emelő Növényi Norbertet és Bárdosi Sándort is.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.09.16.
Leállt az e-napló: a próbaverziót használhatják az iskolák
A közbeszerzési eljárás lezárultáig, két hónapig használhatják annak az e-napló-rendszernek a próbaverzióját az iskolák, amely augusztus végén állt le, miután lejárt a szoftver országos felhasználási joga. Az iskolák ebben tartják nyilván többek között a tanórákat, a hiányzásokat és a diákok jegyeit is.
(Forrás: Eduline)
 
2014.09.16.
Ilyen lesz a pedagógusok etikai kódexe: tanár, diák és szülő is tehet panaszt
„Az etikai kódexszel olyan minimális elvárásra törekszünk, amelyet nem valami többségi véleményként szeretnénk ráerőltetni a tagságra, hanem konszenzusos megbeszélés eredményeként” - mondta Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) elnöke az Edupressnek adott interjúban.
(Forrás: Eduline)
 
2014.09.16.
Csak tavasszal lehet előrehozott érettségit tenni
Bár tavaly az ősszel érettségiző diákok csaknem fele előrehozott vizsgát tett, erre 2014-től már csak a tavaszi érettségi időszakban van lehetőségetek. Kiskaput jelent, ha szintemelő vizsgát tesztek, tehát ha már van középszintű érettségitek az adott tárgyból, akkor még a rendes, 12. év végi érettségi időszakotok előtt emeltezhettek belőle.
(Forrás: Eduline)
 
2014.09.16.
Ritkaságszámba megy a program támogatottsága
Czunyiné Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkár szerint azok a gyerekek, akik részt vesznek a közösségi szolgálat programjain, sokkal érzékenyebbé válnak a társadalmi problémákra.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.09.16.
Igazi magyar sikertörténet lehet a mindennapos tesi
Hungarikumnak nevezte Rétvári Bence a mindennapos testnevelés felmenő rendszerű bevezetését az iskolákban a minőségi testnevelésről szerdán Budapesten rendezett nemzetközi konferencián.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.09.16.
Szüdi János: Ötödször is „nemzeti”
Az ország nem kívánta helyreállítani a tanítás, a tanulás szabadságát. Április hatodikán úgy döntött, hozzájárul ahhoz, hogy a szülők helyett az állam döntse el, ki jogosult arra, hogy eljusson az érettségiig, „vigye valamire”, kiből legyen közmunkás, munkanélküli.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.09.16.
Fiúk a bányába
Nem ígérkezik habkönnyű feladatnak megtanítani a bányászszakmára azt a tizennégy fiatalt, akikkel Komlón újraindult a húsz éve szünetelő vájárképzés
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.09.16.
Hoffmann Rózsa félreértette a jelentést?
Valójában arról van szó, hogy a nagyon alacsony tanári fizetésekhez képest számít "hatékonynak" a diákok PISA-felmérésen elért gyenge-közepes eredménye.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.09.16.
Hoffmann Rózsa odacsapna a hallgatói önkormányzatoknak
A fonyódi gólyatáborban történtekről, a tankönyvekről, a pedagógusok béremeleléséről és a Klikről is beszélt az Országgyűlés kulturális bizottságának kereszténydemokrata alelnöke.
(Forrás: Hír24)
 
2014.09.16.
Indul a Független Diákparlament!
Az idei tanévben először rendezzük meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma által szervezett Országos Diákparlamenttől függetlenül szerveződő Független Diákparlamentet. Amint azt már sokan személyesen tapasztalhattuk, a hivatalos diákparlament ülésén csak az előre benyújtott és a szervezők által elfogadott tartalmú felszólások hangozhatnak el, a diákok véleménynyilvánítása ily módon korlátozva van. Az „érdekképviseletnek” ez a módja számunkra nem kielégítő.
(Forrás: magyarinfo blog)
 
2014.09.15.
"Sokan jönnének haza, ha látnák, van miért"
Mit jelent magyar diáknak lenni Londonban? Hogy lehet oda kikerülni és ott helytállni? Mennyi pénz kell hozzá? Londonban tanuló magyar diákok meséltek felvételiről, ami nincs, elköltözésről, nehézségekről, egy az itthonitól sok mindenben különböző oktatási szemléletről és saját kilátásaikról.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.09.15.
Ingyenes webinárium a mobil eszközök oktatásban való alkalmazásáról
Szeretne többet tudni arról, hogyan használhatja biztonságosan a mobil eszközöket földrajz-, kémia- vagy akár magyarórán? Vegyen részt az Educatio Nonprofit Kft. ingyenes webináriumán, ahol megismerheti a mobil eszközök lehetőségeit a mindennapok pedagógiai gyakorlatában!
(Forrás: Köznevelés)
 
2014.09.15.
Én voltam az osztály kirekesztettje – őszinte vallomás családról, iskoláról, kegyetlenségről
A tanárok sem vettek észre az egészből semmit, vagy csak nem érdekelte őket. Nem tudom. Az is igaz, hogy én csendben tűrtem a dolgokat, és soha nem sírtam, soha nem mentem panaszkodni a felnőtteknek.
(Forrás: Kölöknet)
 
2014.09.15.
Hétezer pedagógus várja a fittségi mérést
A kormány szándéka szerint az új mérési rendszer egységes használata a következő tanévtől lesz kötelező minden iskolában. A 2014/2015. tanév rendjéről szóló EMMI-rendelet szerint a következő tanévben a kötelező mérési időszak 2015. január 5. és 2015. május 27. közé esik.
(Forrás: Edupress)
 
2014.09.15.
Navracsics: "Állatokon mégsem lehet egy tankönyvet kipróbálni"
A hetedikes irodalomkönyv kólaivó, hamburgerevő, CNN-néző "nyugatimádóiról" kérdeztünk kormánypárti képviselőket a parlamentben. Az oktatásért felelős EU-biztosjelölt Navracsics Tibor szerint a diákokat, a tanárokat és az újságírókat minősíti, hogy a hét éve létező tankönyv kifogásolható részletére csak most figyeltek fel.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.09.15.
Vájáriskola: szép szakma bánya nélkül
Az 1992 óta megszűnt vájárképzés újraindításról kormányrendelet döntött 2013 végén, s ennek hatására három városban indítottak ilyen osztályt. Az egyiket Komlón. A baranyai város háború utáni fénykorát a szénnek köszönheti, ám a rendszerváltás után leépült a bányászat, és az ezredfordulón bezárt az utolsó komlói mélyművelésű fejtés.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.09.14.
Elvitték a Marx-szobrot a Corvinus Egyetem aulájából
A döntés születésének időpontja azért fontos, mert ezzel az egyetem igazolni kívánja, hogy a szobor új helyének megtalálásában semmiféle politikai erőnek, külső nyomásnak vagy kezdeményezésnek nem volt szerepe.
(Forrás: vs.hu)
 
2014.09.14.
Sörtől és whiskeytől indult, a suliig jutott
A darts csak részben szól a célba dobásról, közben kőkemény matematika és stratégia, ezért is lehet felhasználni a gyerekek matekóráin. Egy magyar játékos által készített szoftver a sportágat is segítheti.
(Forrás: Index)
 
2014.09.14.
Pályaválasztási kiállítások lesznek országszerte
Pályaválasztási kiállításokat szerveznek a kormányhivatalok munkaügyi központjai októberben és novemberben országszerte, segítve a fiatalok elhelyezkedési döntését
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.09.14.
Világelsők között a magyar oktatás hatékonysága
Ilyen alacsony fizetése még (a lista utolsó helyezettje, a PISA-n átlag 391 pontot elérő) Brazíliában sincs a pedagógusoknak. Ezért „kisebb csoda”, hogy a magyar 15 éves gyerekek még így is alig maradnak el az OECD-átlagtól. Igaz, mint írtunk folyamatos romlás tapasztalható, aminek a fő oka, hogy a legrosszabbul teljesítő tanulók érnek el egyre gyengébb eredményeket
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.09.14.
Szülők és gyerekek menekülnek az állam elől
A magyar oktatási rendszer így válik többszörösen is szegregálóvá: az elit megfizetheti gyermekei számára a jobb oktatást, a többség marad az állami iskolákban, a leszakadók viszont tovább növelik hátrányukat a többiek mögött.
(Forrás: Vasárnapi Hírek)
 
2014.09.13.
Negyvenmilliós pénzjutalom a jó tanulóknak – Kínában
Hatalmas pénzjutalommal ösztönzi egy dél-kínai város a helyi tanulókat a legjobb egyetemekre való bejutásra.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.09.13.
Életmentő mobilapplikáció okostelefonra
Az OMSZ és a WEBBeteg portál közösen kifejlesztett mobilalkalmazása, ami Android és iOS készülékekre egyaránt elérhető. Az app lépésről lépésre áttekinthető módon tartalmazza mindazt, amit vészhelyzetben tudni kell, de a meglévő elsősegélynyújtó ismereteinket is tesztelhetjük, frissíthetjük ezáltal.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.09.13.
Papírgyűjtés: a kormány elrontotta, a kormány megoldja
A földművelési tárca közleménye szerint „az iskolai papírgyűjtés törvényi lehetőségét teremti meg" a hulladékról szóló törvény tervezett módosítása.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.09.12.
„A nyelv titokzatos dolog” – Hát még az ötödikes nyelvtan(könyv)!
Megnéztük hát, hogy mitől megújulóak az új tankönyvek, mit tartalmaznak, mennyire követnek korszerű szemléletet. Elsőként az ötödikes magyar nyelv és kommunikáció tankönyvet vettük alaposan szemügyre.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2014.09.12.
Magyar nyelvi fakultás nyílt Azerbajdzsánban
Megnyílt a magyar nyelvi fakultás az Azerbajdzsáni Nyelvtudományi Egyetemen, az esemény alkalmából Szijjártó Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI-nek elmondta: a két ország együttműködésének újabb lendületet ad a magyar fakultás megnyitása Bakuban.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2014.09.12.
Több hely lesz a javítóintézetekben
A börtönök rombolják a fiatalok személyiségét, ezért előzetes letartóztatásnál is javítóintézetbe kell helyezni őket – hangsúlyozza a szaktárca.
(Forrás: Hír24)
 
2014.09.12.
Figyelem, fontos határidő jár le: hétfőig igényelhettek diákhitelt
A szabad felhasználású Diákhitel 1-gyel képzési formától függetlenül havi 15 ezer, 21 ezer, 25 ezer, 30 ezer, 40 ezer vagy 50 ezer forint igényelhető, amelyet havonkénti utalásban vagy szemeszterenként egy összegben folyósítanak. Ezzel szemben a Diákhitel 2 kizárólag képzési díjra fordítható, így legfeljebb a hallgató önköltségi díja vehető fel vele, amelyet közvetlenül a felsőoktatási intézményhez küldenek.
(Forrás: Eduline)
 
2014.09.12.
Czunyiné: Minden tanulónak rendelkezésre áll a tankönyvcsomag
Megtörtént az új közoktatási rendszer alapjainak lerakása. A ma kezdődött tanévben is várhatók még változások, ezeket a köznevelésről szóló törvény írja elő. A politikus határozottan kijelentette: a fenntartói feladatellátások zökkenőmentesek. Hozzátette: mára minden tanulónak rendelkezésre áll a tankönyvcsomag.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.09.11.
L. Ritók Nóra: A szabályozás művészete
Sejtettük már tavaly, amikor a „hátrányos helyzetű” fogalmát újradefiniálták, hogy ez adminisztratív módon csökkenteni fogja a kategóriába tartozókat. A felvetésekre a válasz az volt, hogy erről majd akkor lehet reálisan meggyőződni, ha minden jegyzői igazolás lejár. Vagyis ez év szeptemberére.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.09.11.
Elkezdődött a NPK területi küldötteinek megválasztása
Minden pedagógus, aki tagja a Nemzeti Pedagógus Karnak (NPK), részt vehet megyéje küldötteinek megválasztásában, emellett jelöltetheti magát, hogy területi küldöttként képviselhesse pedagógustársai szakmai érdekeit. A jelölést vállalók szeptember 15-ig tölthetik fel az anyagaikat az NPK oldalára, ahol szeptember 18-ától szavazhatnak rájuk a kollégák.
(Forrás: Edupress)
 
2014.09.11.
Megnyílt az egyszerűbb portfóliófeltöltés elektronikus felülete
Azok a pedagógusok, akik szerepelnek az oktatásért felelős miniszter által kiadott 2015-ös minősítési tervben, 2014. november 30-ig tölthetik fel portfóliójukat. Az érintetteknek az egyszerűsített rendszerben, csökkentett mennyiségű dokumentumot kell feltölteniük.
(Forrás: Edupress)
 
2014.09.11.
Kiakadtak és tüntetnek a püspökladányi tanárok
A Karacs Gimnázium pedagógusait fölháborítja, hogy a megbízott igazgatójukat "visszamenőlegesen", augusztus 15-ével távolították el a posztjáról, s kifogásolják azt is, hogy az új kinevezés önkényesen zajlott. Az új vezető fideszes önkormányzati képviselő, volt alpolgármester.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.09.11.
Achs Károly: Köszönjük az eligazítást!
Nem szeretem, ha a szakmám a politikai haszonlesés áldozata lesz, bármelyik oldal részéről. Olyan iskoláról ábrándozom, amelynek eseményei nem a kormányellenzék, az ilyen-olyan pártok, ideológiák egydimenziósra redukált skáláján érdekesek.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.09.11.
Kreatív íróklub gyerekeknek
A megjelenés mellett, azt vettük észre, hogy maga az írás öröme, a kifejezés vágya az, ami motiválja a gyerekeket, illetve az igény arra, hogy ez a kifejezés a lehető legjobb módon valósuljon meg.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2014.09.10.
20 milliárdos injekciót kapott a Klik
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a Magyar Nemzet kérdésére arról számolt be, a 2013 előtti önkormányzati fenntartói szerkezet öröksége miatt volt szükség a Klik kisegítésére. A húszmilliárdos pluszforrást többek között műszaki problémák megoldására és beszállítói tartozásokra költik.
(Forrás: vs.hu)
 
2014.09.10.
Üdv a Macsótudományi Egyetem gólyatáborában
Rengeteg gólyatábori élménybeszámolót hallgattunk meg és olvastunk el, melyekből egyértelműen kiderül, a mostani eset nem teljesen példa nélküli: a szervezők rengeteg helyen szexuálisan kihasználják és megalázzák a friss hallgatókat.
(Forrás: Index)
 
2014.09.10.
Ingyenes szofvert kaphatnak a diákok
Két évig győzködte a magyar oktatáspolitikusokat a Microsoft, hogy szükség lenne egy oktatási portálra. A fejlesztés már elkezdődött, elvileg jövő tavasszal egyes részeit már használni is lehet. A diákok itt találják meg a nemzeti alaptantervhez kapcsolódó digitális tananyagot. A Microsoft azt is lehetővé teszi, hogy a magyar diákok ingyen letölthessék az Office programot.
(Forrás: Origo)
 
2014.09.10.
Nincs gólyatábor-bűnözés – kiakadtak a jogászok Balog ötletén
A szakemberek szerint nem lehet egyedi esetek alapján folyton módosítgatni a Btk.-t, és nem tapasztalják, hogy létezne gólyatábor-bűnözési tendencia, ami indokolná a súlyosabb minősítést. Ezért inkább politikai húzásnak tartják az egészet.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.09.10.
Baracsi Kitti: „Nézd már a kutyát, ő is hátrányos helyzetű akar lenni!”
Nem mindegy, hogyan nevezzük azt a bizonyos másikat. Ugyanis a kiindulópont, sőt mondhatni a tét a „másik” megnevezése, lehatárolása. A roma/cigány/hátrányos helyzetű/szegény tanulók különböző módokon definiált halmaza fontos célpontja az efféle különbözőket címkéző politikáknak.
(Forrás: Taní-tani)
 
2014.09.10.
Dr. Gyarmathy Éva: Stratégia a tehetséggondozásban
A tehetséggondozásnak, mint minden egyéb jelentős hatású tevékenységnek, befogadó jellege kell legyen. Mindenki számára elérhetővé tehető és teendő a kiemelkedő teljesítmény.
(Forrás: Taní-tani )
 
2014.09.10.
Elképesztő illemtan a Károlin
Bohózatba illő tanácscsokrot fedezett fel a 444.hu a Károli Gáspár Református Egyetem Magyar Nyelvtudományi Tanszékének honlapján. Az ajánlásban azt magyarázzák el a diákoknak, hogyan kommunikáljanak a tanszék oktatóival és adminisztrátoraival.
(Forrás: Hír24)
 
2014.09.10.
Gondot okoznak az otthonülő fiatalok Spanyolországban
Csaknem kétmillió - 15 és 29 év közötti - fiatal nem tanul és nem is dolgozik, szülei nyakán él Spanyolországban - ez derül ki az Európai Gazdasági és Együttműködési Szervezet (OECD ) legújabb felméréséből, amelyet szerdán az El Mundo című spanyol napilap ismertetett.
(Forrás: Inforádió)
 
2014.09.10.
Nyílt levélben kér segítséget Barrosótól az Oktatói Hálózat
A magyar felsőoktatás helyzetéről írt levelet az Oktatói Hálózat José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság leköszönő elnökének, akit csütörtökön a Budapesti Corvinus Egyetemen avatnak díszdoktorrá.
(Forrás: Eduline)
 
2014.09.10.
HÖOK: antidemokratikus és kirívóan aggasztó a Kehi javaslata
A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) szerint a pártállamot idézi a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) hallgatói önkormányzatok működését érintő javaslata, amelyet antidemokratikusnak és kirívóan aggasztónak tartanak. Ezt Körösparti Péter HÖOK-elnök közölte szeptember 10-én az MTI-vel.
(Forrás: Edupress)
 
2014.09.10.
Elérhető a kísérleti tankönyvek használatát támogató portál
Elérhető a kísérleti tankönyvek használatát támogató ideiglenes portál szeptember elejétől a http://etananyag.ofi.hu címen. Az iskolakezdéssel egyidőben induló felület a kísérleti tankönyvekhez kapcsolódó digitális tananyagok elérhetőségét biztosítja a Nemzeti Közoktatási Portál elkészültéig.
(Forrás: Edupress)
 
2014.09.10.
Rosszul tervezték a Klik büdzséjét
Az önkormányzatoktól örökölt számlák és adósságok miatt kellett konszolidálni a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot, amely jelenleg is milliárdos nagyságrendű összeggel tartozik a pedagógusoknak. A szakszerűtlen gazdálkodásért felelőssé tett Marekné Pintér Aranka azóta távozott a Klik éléről
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.09.10.
Ónody-Molnár Dóra: Egyénre elszabott tankönyvcsomagok
Bár a kormány ennek ellenkezőjét állítja, továbbra is nagy gondok vannak a tankönyvekkel, és ezeknek csak egy része a tartalmukkal kapcsolatos bírálattömeg.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.09.10.
Nem vicc
Jean-Claude Junckernek sajnos nincs humorérzéke. Ha lenne, akkor nem az oktatási-kulturális tárca élére kérte volna fel Navracsics Tibort, hanem alapjogi biztosnak.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.09.09.
Magyartanári missziók. A Magyartanárok Egyesülete projektjeiről
A Magyartanárok Egyesülete ahol tud, segít a kollégáknak: háttéranyagokat, tanári segédleteket állít össze kortárs magyar művekhez és színházi előadásokhoz. A kezdeményezés egyik résztvevőjével, Hudáky Ritával beszélgettünk.
(Forrás: Kortárs online)
 
2014.09.09.
Oktatási és ifjúsági biztos lesz Navracsics
A kedden délben közzétett végleges biztosi portfóliólista alapján Navracsics Tibor, a magyar kormány uniós biztosjelöltje oktatási, kulturális és Ifjúsági polgárjogi ügyekért felelős biztos lehet a Jean-Claude Juncker vezette következő Európai Bizottságban (EB). Az oktatási és ifjúsági területen éppen az elmúlt ciklusban fogadták el hosszú évek óta a legfontosabb jogszabályt, az Erasmus-program átszervezését, és megalkották az ifjúsági garanciaprogramot.
(Forrás: Index)
 
2014.09.09.
Egy teljes generáció nem lát jól
A rövidlátók száma az egész világon rohamléptekkel nő. Az ázsiai országokban a rövidlátó gyerekek és a tinédzserek száma átlagosan ötven és nyolcvan százalék között mozog. De például Sanghajban ötezer egyetemista látását vizsgálták és az eredmény döbbenetes volt: 95,5 százalékuknak volt szüksége kontaktlencsére vagy szemüvegre, ha néhány méterre fel akartak valamit ismerni.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.09.09.
Ezt tegye, ha ingyenes HPV-elleni oltást akar a gyerekének
Jövő hétfőn, 15-én lejár az a határidő, ameddig a szülők nyilatkozhatnak arról, kérik-e lánygyermeküknek a humán papillomavírus (HPV) elleni ingyenes védőoltást – figyelmeztet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).
(Forrás: vs.hu)
 
2014.09.09.
Készen állsz arra, hogy belevágj?
Amikor egy pályakezdő megpróbál elhelyezkedni, sokszor azzal kell szembesülnie, hogy hiába van „jó” diplomája, szinte egy álláspályázatra sem tud jelentkezni, mert nincs szakmai tapasztalata. A Prezi most azzal a céllal indította el Junior Mentoring Program elnevezésű akcióját, hogy az ilyen helyzetben levő fiatalok elhelyezkedését segítse.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2014.09.09.
Vissza a hetedikbe
Egy tudatos oktatási koncepció egy másik tömegkultúrát ajánl az embereknek. A hamburger és kóla helyett „magyar terméket”, például az adómentesen főzött pálinkát, CNN helyett köztévét, s hogy ki ne hagyjuk a lényeget: mindenekelőtt Wass Albertet, Nyirő Józsefet, Makoveczet, Jókai Annát, Kárpátiát – szóval a nacionalista kispolgárság oltárán gyülemlő legförtelmesebb giccseket.
(Forrás: Magyar Narancs)
 
2014.09.09.
Az uniós lakosság egyharmada diplomás
Egyre mélyebbek a társadalmi-gazdasági különbségek a felsőfokú végzettséggel rendelkezők és a társadalom többi rétege közt. Az OECD oktatásról készített legfrissebb jelentése azt is megállapítja, hogy nem minden országban segítette az oktatási rendszer a társadalmi mobilitást, és éppen a fiatalok a legkevésbé mobilisak.
(Forrás: Inforádió)
 
2014.09.09.
Júniusban több tízezer diákra vár újabb teszt - az idegen nyelvi tudást vizsgálják
Újabb vizsgát szerveznek az iskolák: ettől a tanévtől a hatodikos és a nyolcadikosok idegen nyelvi tudását is tesztelni fogják. Az idegen nyelvi mérésen minden hatodikos és nyolcadikos diáknak részt kell vennie, ha az angolt vagy a németet tanulja első idegen nyelvként. A vizsga írásbeli részét az Oktatási Hivatal állítja össze, a hatodikosok a Közös Európai Referenciakeret szerinti A1-es szinten fognak vizsgázni, a nyolcadikosok A2-es szinten.
(Forrás: Eduline)
 
2014.09.09.
25 ország hallgatói tanulnak Magyarországon
Mintegy 500 külföldi diák kezdi meg hamarosan tanulmányait hazánkban a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramnak köszönhetően. A 2014/2015-ös tanévre 25 országból 480 külföldi hallgató érkezik Magyarországra, hogy 16 állami felsőoktatási intézményben kezdje meg tanulmányait. A 2013-ban alapított kormányzati programot a Balassi Intézet koordinálja, amely egyben magyar nyelvi egyetemi előkészítő képzéssel is segíti a hallgatókat.
(Forrás: Edupress)
 
2014.09.09.
Újraszabályoznák a HÖK-hatáskört
A diákszervezetek túlzott befolyása miatt három főben maximalizálná a hallgatói önkormányzat (HÖK) részvételét az egyetemi és főiskolai szenátusokban a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal, amely kormányrendeletben határozná meg a diákképviseleteknek nyújtható támogatások mértékét, és törvénybe foglalná, hogy a rektor, illetve a kancellár felel a hallgatói önkormányzatok – legalább kétévenkénti – ellenőrzéséért.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.09.09.
Béres Józsefről nevezték el az új előadótermet
Az egész országnak példát mutat a Nyugat-magyarországi Egyetem tudományból, tradícióból, hazaszeretetből – erről beszélt a felsőoktatási intézmény soproni tanévnyitóján Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. A közgazdasági kar új előadótermét idősebb Béres Józsefről, a Béres-csepp feltalálójáról nevezték el.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.09.09.
Veszélybe került a sérült gyerekeket segítő iskola
A Szegedma.hu portál beszámolója szerint veszélybe került a halmozottan sérült és autizmussal élő gyerekeken segítő GEMMA Szociális Szolgáltató Központ-Fejlesztő Iskola működése, mivel a városvezetés nem teszi lehetővé az egyesület által kinézett városi épület bérbevételét.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.09.09.
Erőszak otthon és az iskolában
Az egykori rendőrből és túsztárgyalóból lett szakpszichológus, Zsolcai István azt állította: a frusztráltságból eredő kontrollálatlanság nem agresszió. Szerinte az agresszió mindig szándékos cselekvés. Szerinte az agresszió velünk születik, a fiúk rangsorképző agressziója természetes jelenség.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.09.08.
Nahalka István: Az írástudatlanságról a kompetenciamérés adatai alapján
A szerző a hvg hu oldalon megjelent, az írástudatlansággal foglalkozó írás néhány megállapítását szembesíti a kompetenciamérés adataival.
(Forrás: Nahalka István blogja)
 
2014.09.08.
Így alakítják át a Klebelsberg-központot: jönnek a megyei centrumok
Ma a járási tankerületek és az országos központ végzi az iskolák fenntartásával és működtetésével kapcsolatos feladatokat, ezen változtatni kell - mondta Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkár a Kossuth Rádiónak.
(Forrás: Eduline)
 
2014.09.08.
A szülők szoktatják alkoholra gyerekeiket?
A szüleik által alkohollal kínált kiskamaszok háromszor nagyobb valószínűséggel válnak erősebben ivó tinédzserekké 16 éves korukra, mint azok a kortársaik, akik nem kapnak otthon alkoholt – derült ki egy Ausztráliában megjelent nagyszabású tanulmányból.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.09.08.
Iskola-botrány Miskolcon: mindent előre lezsíroztak
Két mondattal elintézte az Emberi Erőforrások Minisztériuma a miskolci Kazinczy iskola szülői munkaközösségének kétségbeesett, segítségkérő levelét, amelyben azt kérdezték: miért bízták meg a nyugdíj előtt álló Dávid Enikőt, a miskolci Vörösmarty Mihály Katolikus Általános Iskola volt tanárát az intézmény vezetésével, mikor sem a tantestület, sem a szülők nem támogatták?
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.09.08.
Hogyan NE kísérletezzünk az irodalomtanítással?
Tudta, hogy Petőfi mindössze „aggódó érdeklődő” volt Segesváron? Tanult arról, hogy Berzsenyit nem elégítették ki szellemileg a cselédek? Gondolt valaha arra, hogy Kölcsey Elfojtódás című verse „szinte semmit nem közöl”? Az újonnan megjelent, 9. és 10. osztályosoknak szóló kísérleti irodalomtankönyvekből szemezgettünk.
(Forrás: Irodalmi Jelen)
 
2014.09.08.
A magyarok ötöde akkor sem értené ezt a cikket, ha elolvasná
Szeptember 8. az írástudatlanság elleni küzdelem világnapja, amit mi a lakosság 20-30 százalékának funkcionális analfabetizmusával "ünneplünk". Gyerekeink ötöde hagyja ott az általános iskolát évente úgy, hogy nem érti, amit olvas, a felnőtteknél pedig még rosszabb ez az arány.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.09.07.
Arató elmondta, miért most bírálták a tankönyv nyugatimádatos részét
A Magyartanárok Egyesületével szemben megfogalmazódott vádakra reagált Facebook-oldalán Arató László, a szervezet elnöke. Mint írta, a bírálatot az államtitkár asszony is ellenzéki hecckampánynak nevezte, illetve több olvasó is tisztességtelennek tekintette a nyugatimádatról szóló rész kritikáját. Öt pontban fejti ki Arató, miért most reagáltak, és nem korábban, miközben Alföldy Jenő és Valaczka András hetedik osztályos tankönyve már eddig is forgalomban volt.
(Forrás: vs.hu)
 
2014.09.07.
Nagy változások jönnek a felsőoktatásban: kevesebb képzés közül lehet majd választani
A magyar kormány versenyképes, hatékony, fenntartható és rugalmas felsőoktatást szeretne, amely valódi értékeken nyugszik, és ebben nagyon fontos az állami szerepvállalás - mondta az emberi erőforrások minisztere a Budapesti Gazdasági Főiskola tanévnyitóján hétfőn a fővárosban.
(Forrás: Eduline)
 
2014.09.07.
Egy állami tankönyvkiadó lesz a három helyett
Jövőre tovább csökken a tankönyvek ára, miután októbertől egy állami tankönyvkiadó lesz a jelenlegi három helyett – nyilatkozta a Napi Gazdaságnak Hegedüs István, a tankönyvellátásért felelős miniszteri biztos.
(Forrás: Eduline)
 
2014.09.07.
"A kulcsszó: a lehetőség"
A Kutató Diákok Mozgalma a kiemelkedően tehetséges középiskolás diákok számára nyújt kutatási lehetőséget a legjobb hazai kutatóhelyeken mentorok támogatásával. Arról, hogy miért és kiknek érdemes csatlakozni a mozgalomhoz, és mit kaphatnak a tagok, Szeifert Viktóriával beszélgettünk, aki nemcsak kutató diákként, hanem ügyvezető elnökként is részt vett a KutDiákban, idén pedig átvehette az Országos Tehetségnapon a "Felfedezettjeink 2014" pályázat fődíját.
(Forrás: Edupress)
 
2014.09.07.
A továbbtanulás szolgálatában
Hátrányos helyzetű diákok továbbtanulását segítette a Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Szakközépiskolája, Gimnáziuma és Kollégiuma. A projektbe bevont hátrányos helyzetű és halmozottan hátrányos helyzetű tanulókat a mentoraik pedagógiai, életvezetési tanácsadással látták el.
(Forrás: HAON)
 
2014.09.07.
OK Projekt: inspiratív pénzügyi és gazdasági oktatás
Az OK Projekt - egyedülálló európai oktatási program azért jött létre, hogy megtanítsa a gyerekeket gazdálkodni, a pénzzel bánni és megismertesse velük a gazdaság hatásait és összefüggéseit hétköznapi életükre. Az OTP Fáy András Alapítvány célja a jövő generációjának gondolkodó, tudatos felnőtté formálása.
(Forrás: Edupress)
 
2014.09.07.
Palkovics: Az erkölcsi bizonyítvány ezt nem fogja megoldani
Nem tartja jó megoldásnak az erkölcsi bizonyítvány kötelezővé tételét a felvételiken Palkovics László. Erről a felsőoktatási államtitkár a Hír TV-nek nyilatkozott. Mint elmondta, egy lényegesen generálisabb megoldást kell keresni az erkölcsi bizonyítvány kötelezővé tételénél.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.09.07.
Mi a baj az ifjúsági irodalommal?
Tévhit, hogy ez az irodalom ma rosszabb állapotban van, mint néhány évtizeddel ezelőtt. Ifjúsági lektűröket akkoriban is kilószámra lehetett kapni, míg a minőségi kortárs művek száma ugyancsak csekély volt. És akkor sem Mándy Iván, Csukás István, Lázár Ervin, Janikovszky Éva vagy Békés Pál – hanem Jókai Mór művei vezették az olvasási listákat.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.09.07.
Holokauszt az oktatásban - tanárképző szeminárium
A párizsi Mémorial de la Shoah a budapesti Zachor Alapítvány a Társadalmi Emlékezetért civil oktatási szervezettel együttműködésben, az Európai Bizottság támogatásával hatnapos tanárképzést szervez Budapesten és Párizsban, általános iskola felső tagozatán és középiskolában tanító, bármely szakos kollégák, illetve múzeumpedagógusok számára.
(Forrás: emlekezem.hu)
 
2014.09.06.
Hogy lehet szemberöhögni a nemi erőszakot?
Míg az amerikai egyetemeken bonyolult vitát folytatnak arról, hogy miként kezeljék a nemi erőszak kampuszokon felbukkanó eseteit, a fonyódligeti gólyatáborban történt támadás után a legfeltűnőbb reakció röhögések kíséretében hangzott el az egyik leghallgatottabb rádiós műsorban. Vannak azonban, akik nem szeretnék, ha ez következmények nélkül maradna. Tiltakoznak, tüntetnek, törvényt módosíttatnának.
(Forrás: vs.hu)
 
2014.09.06.
Gyermekbántalmazás Magyarországon
Óriási a szakadék a jogszabályok és a valóság között, a magyar rendszer nem képes megvédeni a bántalmazástól a gyerekeket – egyebek mellett emiatt számíthat kellemetlen percekre a kormány az ENSZ gyermekjogi bizottsága jövő heti raportján.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.09.06.
Diákok járják végig a rendszerváltás helyszíneit
A Szabadság Expressz egy nemzetközi oktatási projekt, amely során 20 diák végigjárja a rendszerváltás helyszíneit. Szalai Attila, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum szakértője a Lánchíd Rádiónak elmondta, hogy a diákok minden tanulmányi útjukról készítenek cikket vagy esetleg filmet, amit egy központi honlapra töltenek fel.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.09.06.
UNICEF: megoldatlan probléma a gyermekek elleni erőszak
A gyermekek és fiatalok közvetlen környezetükben ijesztő mértékben ki vannak téve a testi, szexuális és lelki visszaéléseknek – hívta fel a figyelmet legújabb jelentésében az UNICEF.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.09.05.
Ingyenesen hozzáférhető tudásbázis a neten!
Az oldal címe bip.ujnemzedek.hu, de természetesen az Új Nemzedék Plusz – ujnemzedek.hu – nyitóoldaláról bárki számára közvetlenül is elérhető.
(Forrás: Modern Iskola)
 
2014.09.05.
Nem tudtam másként nézni Misire, mint megvetéssel
Mi a különbség 1978 és 2014 között? Az irodalomoktatás koncepciója és a kötelező olvasmányok listája szempontjából szinte semmi. A mai tizenéveseknek ugyanazokon a kötelezőkön kell átrágniuk magukat, mint egykor a szüleiknek.
(Forrás: Origo)
 
2014.09.05.
Tóta W: A Nagy Könyv
Ma kinél lehet reklamálni? Ma a tanár suttogva, karját széttárva mondja el, mi a helyzet a könyvekkel, vagy hogy került oda az új igazgató, és hozzáteszi, hogy maradjon köztünk, mert aki panaszkodik, annak elveszik az óráit. A Kliknél nincs fogadóóra. Azt legfeljebb megostromolhatjuk majd, amikor betelik a pohár.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.09.05.
Ausztria, ahol kevésbé stresszes az iskola
A mai poszt érdekessége, hogy (folytatva a különböző országokban dívó iskolakezdési szokások bemutatását) egyszerre mutat be egy osztrák vidéki és egy bécsi iskolát, azok minden hasonlóságával és különbözőségével együtt. Az első beszámolót Mandula, a második részt Dóri küldte (aki nemrégiben mesélte el határátkelésük történetét).
(Forrás: Határátkelő blog)
 
2014.09.05.
Egyre több a daganatos iskolás
Egyre több a lúdtalpas, szemüveges, cukorbeteg, túlsúlyos gyermek. A mindennapos testnevelésnek ezért különösen örülnek az iskolaorvosok, a következő nagy lehetőséget a menzákban látják.
(Forrás: Origo)
 
2014.09.05.
"A felsőoktatás a gazdasági stratégiai eleme"
A magyar kormány a felsőoktatást a gazdaság stratégiai elemének tekinti - mondta Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár a Budapesti Corvinus Egyetem 10. ünnepi tanévnyitóján szeptember 5-én a fővárosban. Az államtitkár köszöntőjében megerősítette: szeptember végére megszületik a felsőoktatási stratégiának az a változata, amelyet egyeztetésre bocsátanak. Az a cél, hogy legkésőbb decemberben elfogadják a dokumentumot.
(Forrás: Edupress)
 
2014.09.05.
PDSZ: nem sikertörténet az idei tanévkezdés
A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke szerint a kormányzati kommunikáció ellenére nem nevezhető sikertörténetnek az idei tanévkezdés. Mendrey László szeptember 5-ei, budapesti sajtótájékoztatóján kifejtette, a tankönyvpiac "beszűkült", a tananyag komoly aggodalmakra ad okot, továbbá a kísérleti tankönyvekben leírtak ellenőrzésére sem volt elegendő idő, így azokban maradtak hibák.
(Forrás: Edupress)
 
2014.09.05.
A tanárok felének nincs szakképzettsége a Burattinóban
A vizsgálat az igazgatót is elmarasztalta, mert neki kellett volna biztosítania a megfelelő végzettségű tanárok alkalmazását. A Magyar Nemzet azt írja, a csepeli iskola több mint 700 ezer forint bírságot kapott, és a jogsértéseket a hónap végéig kell felszámolnia. A vizsgálat azután kezdődött, hogy kiderült, az egyik tornatanár éveken keresztül fajtalankodhatott a rábízott gyerekekkel.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.09.03.
Versenyképesebbé tenné az oktatást a Microsoft
A Graphisoft Parkban egy szűk körű háttérbeszélgetésen mutatta be a Microsoft szeptember 4-én új, a Debreceni Egyetemen (DE) üzembe helyezett rendszerét, amely harmincezer egyetemista számára biztosít többek között lehetőséget a levelezésre, az online csoportmunkára, illetve tárhelyet az adatok és információk tárolására.
(Forrás: Edupress)
 
2014.09.03.
Oktatna és közösséget építene az egyház a bezárt iskolában
Általános iskolaként és közösségi térként szolgáló kulturális központként működtetné a Magyarországi Református Egyház az iskolarendszer átszervezése miatt három éve bezárt Szent-Györgyi Albert Középiskola épületét Szombathelyen.
(Forrás: Edupress)
 
2014.09.03.
A Süsü írója is gyermekújságért kampányol
Írók, illusztrátorok, művészek, híres emberek részvételével kampányol a Csodaceruza című gyermekújság az új tanévben. A folyóirat 5-10 éves gyerekek számára nyújt olvasnivalót, és a kezdeményezés célja nem más, mint 1000 új előfizetés összegyűjtése.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.09.03.
„Az ellenzék a gyerekeket és a szülőket használja fel”
A tankönyvek tartalmában kifogásolt részeket az államtitkár kiragadott példáknak nevezte, kijelentve: „egyetlenegy tankönyv sem volt az elmúlt ötven évben ideológiamentes, egyetlenegy tankönyv sem volt olyannyira kifogásolhatatlan, ami nem tartalmazott volna direkt dolgokat”.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.09.03.
Czunyiné: hecckapmány zajlik a tankönyvek tartalma körül
Politikai célú hecckapmpány a tankönyvek tartalma körüli botránykeltés – mondta újságírói kérdésre a köznevelésért felelős államtitkár csütörtökön Tatabányán, ahol a tanévkezdés tapasztalatairól tartott sajtótájékoztatót.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.09.03.
Erőszak a gólyatáborban: erkölcsi bizonyítványt kérnének a felvételizőktől
Ha bebizonyosodik a felelősségük, akkor az ELTE tanítóképzőjének HÖK-vezetését is kirakhatják az egyetemről, miután az általuk szervezett gólyatáborban az egyik fotós-szervező megerőszakolt egy lányt a hétvégén – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amelyet az egyetem vezetése tartott csütörtökön reggel. Azt szeretnék, ha ezentúl az egyetemi felvételihez erkölcsi bizonyítványt is csatolnának a jelentkezők.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.09.02.
Nézd meg jobban, hogy élnek anyádék
Lehet kárhoztatni a rémesen ellenszenves oktatásirányítást, nevetni, vagy szörnyülködni a tananyagon, ám az, ami az iskolákban történik csak következménye annak, amit az iskolán kívül is tapasztalhatunk.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.09.02.
Nagyon furcsa dolgokat tanulnak a diákok a hetedikes irodalomkönyvből
Furcsa részletet posztolt ki a hetedikes irodalomkönyvből a Kettős Mérce - ez a nap képe.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.09.02.
Hogy tanulunk meg olvasni?
Miért olvasnak egyesek sokat és gyorsan, míg mások keveset és lassan? A tudósok arra keresik a választ, hogyan segíthetnék a nehezen olvasókat. A probléma nem elhanyagolható: az unióban és Magyarországon is a lakosság 20-25 százaléka funkcionális analfabéta.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.09.02.
Czunyiné Bertalan Judit: még ki kell tisztulnia a folyamatnak (kapcsolódó hanganyaggal)
A tárgyfelosztásokat már úgy alakítják, hogy egy tankerületen belül egy pedagógus akár több iskolában is tudja tanítani szakját és teljes munkaidejét akár két iskolában is kitöltheti, mivel egy munkáltatója van. Azt azonban, hogy mikortól tudják kiküszöbölni végleg a túlórákat okozó említett hibákat, Czunyiné Bertalan Judit még nem tudta megmondani.
(Forrás: Inforádió)
 
2014.09.02.
Tényleg tele vannak baromsággal az új tankönyvek?
Épp hogy elkezdődött az új tanév, megkapták a diákok a tankönyveket, máris újabb és újabb hajmeresztő részletekre bukkannak bennük az elképedt szülők. Háborodjon vagy mulasson velünk azon, miből, és főleg mit tanulnak 2014-ben a gyerekeink.
(Forrás: Index)
 
2014.09.02.
Lezárult a Képzettséget mindenkinek! program
Lezárult a Képzettséget mindenkinek! elnevezésű, határon átnyúló együttműködési projekt, amelynek keretében az Első Magyar-Dán Termelő Iskola Alapítvány és szlovén konzorciumi partnerei módszertani programot dolgoztak ki, hogy minél kevesebb fiatal lépjen ki a képzésekből a végzettség megszerzése előtt.
(Forrás: Edupress)
 
2014.09.02.
Gólyatábor-ügy: azonnali lépések az ELTE-n
Az ELTE vezetése azonnali intézkedéseket tett a gólyatáborok ügyében. A hatályba lépő intézkedések alapja, hogy az érintett hallgatói önkormányzatok a rájuk bízott felelősséggel nem tudtak élni, súlyosan megsértették az Egyetem normáit.
(Forrás: Edupress)
 
2014.09.02.
Kellenek-e játékfegyverek?
Gyermekeinknél gyakran előfordul, hogy fegyverek híján egy fadarabbal pufogtatnak, ahogy azt a mesékben látták, vagy hogy az ártalmatlan kötélhúzós játék hirtelen világháborúvá alakul. Ebben nincs is semmi rossz: történelmünk, és ezért kultúránk is harcokkal van átitatva, amit a gyerekek a maguk módján, saját eszközeikkel, fantáziájukkal újrajátszanak. De vajon kellenek-e ehhez játékfegyverek? Az eredetihez nagyon hasonlító puskák, kardok és íjak?
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.09.02.
Játék mindenkinek
A közösségi portálon futótűzszerűen végigfutó játékok (posztold ki kedvenc versedet, majd nevezd meg ismerőseidet, akiknek szintén ezt kell tenniük) viszont képesek felszítani bennünk a régi vágyat. Azt, amelyet a gyerekmondókák ébresztenek és a rossz irodalomórák vesznek el.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.09.02.
A tehetség önmagában nem elég
A MOL Tehetségtámogató Program azon gyermekek családjainak nyújt segítséget, akik tehetségesek, és tehetségüket már versenyeredményekkel is igazolták.
(Forrás: Modern Iskola)
 
2014.09.01.
Szunyogh Szabolcs: Téveszmék és rágalmak
Ezeket a könyveket még kipróbálásra sem volna szabad diákok elé tenni. Alapos tankönyv-akkreditációs eljárás során kiderült volna, ez a műveltséganyag pedagógiailag problematikus és modernizáció-ellenes szemléletű.
(Forrás: Népszava)
 
2014.09.01.
Eltüntettette az Origo az iskolai horrorvideót
Brutális rajzfilm látható az Apáczai Kiadó egyik tankönyvének CD-mellékletén: "A méhek a barátaink" című Paint-animációban egy pálcikafigura baltával veri szét egy kislány fejét, majd utána a méhek kiszúrják a baltás ámokfutó szemét - hívta fel a figyelmünket egy felháborodott olvasó. Az Origo ezt szóvá tette a minisztériumnál, kérdéseink hatására a kiadó új illusztrációs lemezt küld minden iskolába, ahol rendeltek a tankönyvből.
(Forrás: Origo)
 
2014.09.01.
Ezermilliárd forintos károkat előzhet meg a jó pénzügyi képzés
Elsősorban konkrét értékteremtést, projekteket szeretnénk támogatni, pályázatokon keresztül. A támogatottak lehetnek diákok, oktatók, kutatók, de akár intézmények, vagy tananyagot, gazdasági jellegű elemzéseket készítő, megjelentető szervezetek is.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.09.01.
Iskolatáska
Megkezdődött az új tanév. Balog Zoltánnal, az emberi erőforrások miniszterével beszélgetünk (videó).
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.09.01.
Ónody-Molnár Dóra: Elfeledett gyerekek
A szakképzés rendszerének átalakítása mitt szinte biztosan a lemorzsolódás és a szakma nélküli munkanélküliség vár arra a néhány ezer tizedikes fiatalra, akik megbuktak a szakképző iskolában vagy szakmát szeretnének váltani.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.09.01.
N. Kósa Judit: Iskolapélda
Egy maroknyi kétségbeesett szakemberen kívül nincs ma senki az országban, aki annak tekintené az oktatásügy visszalökését a hetvenes évekbe, ami: jogfosztásnak, az esélyegyenlőség megcsúfolásának. És ez a megdöbbentő érdektelenség, hogy a szülők nem állnak ki a gyerekeikért, a tanárok pedig a jövő nemzedékekért, értelemszerűen vezet el oda, hogy minden mást is meg lehet csinálni, és igen, a kutya se veszi észre.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.09.01.
Nyílt levélben tiltakozott Balog miniszternél egy miskolci iskola tantestülete, közalkalmazotti tanácsa és szakszervezete.
A tantestület tudomásul vette a pályázatok eredménytelenségét, és – a Miskolci Tankerület 2014. augusztus 25-ei utasítása alapján – az általános igazgatóhelyettes vezetésével el is indult a tanév. Az ünnepélyes tanévnyitó után két órával azonban megjelent az intézményben a külső pályázó, és bejelentette, hogy augusztus 15-e óta ő az intézmény megbízott igazgatója.
(Forrás: Hír24)
 
2014.09.01.
Gyermekkultúra Konferencia és Kiállítás
Az ELTE Tanító- és Óvóképző Karának szakmai profiljába illeszkedik a kortárs kulturális élet e jelenleg még felfedezetlen területének, a gyermekkultúrának szakszerű ápolása, kutatása, valamint az értékőrzés és értékteremtés. A rendezvény alapvető célja annak megláttatása, hogy a gyermekkultúrával, gyermekművészettel foglalkozni egyet jelent a gyermeki tanulással szakértő módon foglalkozni.
(Forrás: ELTE)
 
2014.09.01.
Mától szűrik a diákok internetét
A mai naptól az összes magyarországi köznevelési intézményben és nyilvános könyvtárban szűrőprogramokkal kell biztosítani, hogy a kiskorú internethasználók ne találkozzanak olyan internetes tartalommal, ami “káros lehet lelki és értelmi fejlődésükre nézve”. A rendelkezés több mint hatezer intézményt érint.
(Forrás: huppa.hu)
 
2014.09.01.
Született január elsején – Zöldhatárról az iskolapadba
A Than Károly Ökoiskola 2008 óta fogadja a Magyarországra érkező menekült vagy migráns hátterű diákokat. Minden osztályba jár legalább egy szír, afgán, szomáliai vagy kínai tanuló, a harmadik emeleten pedig van egy külön iszlám imaszoba.
(Forrás: hvg.hu)
 
Sajtófigyelő
2023.11.21.
A pályakezdő pedagógusok mellett áll Balatoni Katalin
Maga is átélte, milyen érzés kezdő pedagógusnak lenni, ezért jól ismeri a pálya nehézségeit – jelentette ki a lapunknak adott interjúban Balatoni Katalin, a Belügyminisztérium köznevel...
(Forrás: Magyar Nemzet)
--
2023.11.21.
Plakátkampányt indít a kormány az iskolákban
A védelem online is megillet! Kérdezz, szólj, jelezz! - ezek a legfontosabb üzenetei azoknak az iskolai plakátoknak, amelyeket a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) jogsegélyszolg...
(Forrás: Eduline)
--
2023.11.21.
Státusztörvény: nem taníthatnak óraadóként tovább a felmondó pedagógusok?
Szeptember 29-ig kellett nyilatkozniuk a pedagógusoknak, hogy elfogadják-e a státusztörvény alapján írt munkaszerződésüket. Rétvári Bence államtitkár úgy nyilatkozott, hogy 1205 pedagó...
(Forrás: Eduline)
--
2023.07.17.
Oszkó Péter: Nagyon nagy bajban vagyunk, ha saját pedagógusaink bérét sem tudjuk kifizetni
ZÁMOMRA A LEGBOSSZANTÓBB ÁLLÍTÁS, HOGY A SAJÁT OKTATÁSI RENDSZERÜNK FOLYAMATOS MŰKÖDÉSI KÖLTSÉGÉNEK FINANSZÍROZÁSÁHOZ UNIÓS ADÓFIZETŐK PÉNZÉRE VAN SZÜKSÉGÜNK, miközben vannak...
(Forrás: Index)
--
2023.07.15.
Ilyen se volt még: 171 oktató állt ki a Zeneakadémia autonómiájáért
Alulírott előadó- és alkotóművészek, kutatók és zenepedagógusok, mint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatói az alábbi közleményt kívánjuk a közvélemény és a fenntartó Kultur...
(Forrás: Index)
--
2023.07.15.
„Egy mérhetetlenül szelektív törzsi társadalom öngyilkos reflexiója saját magára” – Lannert Judit oktatáskutató a státusztörvényről
Miért beszél mindenki tanárhiányról, amikor átlagosan tíz általános iskolás gyerek jut egy pedagógusra? Mi a tanárok és mi a megrendelő, a lakosság felelőssége a magyar oktatás szétes...
(Forrás: szabadeuropa.hu)
Címkék
agresszió civilek család digitális nemzedék együttműködés erkölcs esélyegyenlőség esélyek felelősség film filmklub generációk gyerekek gyermekvédelem hátrányos helyzet IKT integráció irodalmi mű feldolgozása iskola iskola és társadalom kapcsolatok kommunikáció konferencia konfliktuskezelés kreativitás kutatás könyvajánló közösség módszerek OFOE oktatás oktatáspolitika osztályfőnöki szerep pedagógia pedagógus pedagógusok pályázat rendezvény szabályok szakmai szervezet szülő szülők tanulás tanár-diák kapcsolat tehetséggondozás társadalom történelem verseny virtuális kongresszus ünnep