Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
2014.10.31.
Ők lesznek az egyetemi-főiskolai kancellárok
Nyilvánosságra hozták az állami egyetemek és főiskolák kancellárainak teljes listáját. Nyolc felsőoktatási intézmény - többek között az ELTE, a szegedi és a pécsi egyetem, a Színház- és Filmművészeti Egyetem - élére nem találtak megfelelő jelöltet, annak ellenére, hogy összesen több mint háromszáz pályázat érkezett a minisztériumba.
(Forrás: Eduline)
 
2014.10.31.
Összefogás az ifjúsági munkanélküliség csökkentéséért
ilyen kompetenciák szükségesek ma ahhoz, hogy az oktatás világából kilépő fiatalok el tudjanak helyezkedni a munka világában? Hogyan lehet támogatni őket ezen az úton? Mi áll a rendkívül magas ifjúsági munkanélküliség hátterében? Hogyan lehetne ezt csökkenteni? Ezekre a kérdésekre keresték a választ a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében megrendezett VII. Országos Tanácsadó Konferencia 10. szekciójában.
(Forrás: Edupress)
 
2014.10.31.
Csak kinyírják a gimnáziumokat
Az állam a jelenlegi 128 ezerről a felére akarja csökkenteni a gimnáziumokban tanulók számát – ez összhangban van a kormánynak a kivételezett csoportokat jutalmazó társadalompolitikai elképzeléseivel. És így még spórolni is lehet.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.10.29.
Ezt is az iskola nyakába varrnák...– Kötelező mentális szűrésért kiáltanak
A mentális egészségügyi problémákkal küzdő felnőttek 75 százalékát még 18 éves kor előtt diagnosztizálni lehetne, az Egyesült Államokban és más fejlettebb országokban azonban a mentális zavarokkal küzdő gyerekek mindössze egynegyedét diagnosztizálják és kezelik – a szegényebb országokban még ennél is rosszabbak az arányok.
(Forrás: Kölöknet)
 
2014.10.29.
Jövőre jön az ifjúsági és sportcsatorna a köztévén
A Petőfi TV a fiatalokat célozza, az M4 Sport nevéből következően a sportkedvelőket. Az előbbit mindenki ingyen nézheti, az M4 esetében ez még kérdéses.
(Forrás: vs.hu)
 
2014.10.29.
„Beszél az emberről, ahogy az ember beszél” – A hatodikos tankönyv miről beszél?
Folytatva az OFI honlapján megjelent kísérleti tankönyvek elemzését, ezúttal a hatodikos nyelvtankönyvet mutatjuk be. Ahogy eddig is, igyekeztünk a jó dolgokat ugyanúgy kiemelni, ahogy a hibákat és a problémákat. Ez most nem volt könnyű.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2014.10.29.
A pótrendeléses tankönyveknél van még elmaradás
Még több mint 15 ezer tankönyv hiányzik az iskolákból - mondta Arany Tamás, a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója az InfoRádiónak. Ezek többségét szeptember ötödikéig, a pótrendelés keretében kérték az iskolák, és a jövő hét elején szállítják ki. Van azonban két-három kiadó, amelyik továbbra sem teljesítette a vállalásait, ők kötbért fizetnek majd.
(Forrás: Inforádió)
 
2014.10.29.
38 milliárd juthat a pedagógusbérek 2015-ös emelésére
38 milliárd forintot irányoz elő a pedagógusbérek további javítására a 2015. évi költségvetés - ismertette Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter csütörtökön.
(Forrás: Eduline)
 
2014.10.29.
524 milliárd forint támogatást kap a Klik
A parlament honlapjára felkerült javaslat szerint a Klik a forrásokból bő 53 milliárd forintot költ dologi kiadásokra, több mint 482 milliárd forintot pedig személyi juttatásokra, járulékokra és szociális hozzájárulási adóra.
(Forrás: Edupress)
 
2014.10.29.
A 2015-ös év a külhoni magyar szakképzés éve lesz
A magyar kormány a külhoni magyar szakképzés évévé készül nyilvánítani a 2015-ös évet - mondta Potápi Árpád János, a miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára október 30-án Kolozsváron.
(Forrás: Edupress)
 
2014.10.29.
Kereskedelem és marketing szakot indít a Pannon Egyetem
A Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kara 2015 szeptemberétől a régió felsőoktatási kínálatában hiánypótló Kereskedelem és marketing szakot indít nappali és levelező tagozaton Veszprémben és Nagykanizsán. A szakon a tanulmányi idő 6 félév + 1 félév szakmai gyakorlat.
(Forrás: Edupress)
 
2014.10.29.
A magyar kormányon röhögnek a német gyerekek
A német köztévé gyermekhíradója, A logo! ismét hazánkkal foglalkozott: a gyerekeknek animációs kisfilm segítségével mutatták be, hogy a magyar kormány csak a jó híreket szereti, ezért a médiában csak ezekről olvasni.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.10.28.
Hiányoznak az pszichológusok a magyar iskolákból
Az ombudsman megállapította: az iskolák jelentős része nem éri el az iskolapszichológus kötelező alkalmazásának 500 fős tanulói létszámhatárát. A gyermekvédelmi feladatokat sok helyen az osztályfőnökök látják el, de sokuknak sem ideje, sem szaktudása nincs ehhez.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.10.28.
A jóléti államokban növekedett a gyerekszegénység
A 2008-as gazdasági és pénzügyi válság kezdete óta további 2,6 millió gyerek süllyedt a szegénységi küszöb alá a jóléti államok közé sorolt 41 országban - derül ki az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) kedden közzétett jelentéséből.
(Forrás: Inforádió)
 
2014.10.28.
Átalakult a gyakorlatok szerepe a pedagógusképzésben
Az osztatlan tanárképzés része lett az iskolai közösségi szolgálathoz hasonló közösségi gyakorlat, emellett a szakmai gyakorlat ideje a duplájára nőtt, és a gyakorlatok jelentős része a képzés záró szakaszába került.
(Forrás: Edupress)
 
2014.10.28.
Huawei: hatmilliós adomány a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek
Hatmillió forint értékű támogatást adományozott a Huawei Technologies Hungary a Nemzeti Közszolgálati Egyetem számára a legmodernebb távközlési technológiák, valamint "okos város" (smart city) megoldások tanulmányozására és oktatására.
(Forrás: Edupress)
 
2014.10.28.
Puskin? Osztom, lájkolom!
Alekszandr Szergejevics Puskin 1837. januárjában meghívást kap a Facebook felületén. Esemény: Párbaj – becsület megvédése. Ott lesznek (1): Charles d’Anthès. Helyszín: Szentpétervár. Időpont: 1837. január 27. Csatlakozom – Talán – Elutasítom. Hogy miről van szó? Hát arról, hogy hogyan tanítható egy-egy író vagy költő életrajza a Facebook segítségével.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2014.10.27.
Legális iskolakerülők – köszönik, jól vannak
Egyre több szülő menekíti ki az uniformizált iskolarendszerből a gyerekét. Ennek egyik módja, hogy valamilyen alternatív iskolát keres a család, de rohamosan nő azon gyerekek száma is, akik egyáltalán nem járnak be az intézményekbe: otthon sajátítják el az előírt tananyagot. Az otthon tanulók után az állam nem fizet egy vasat sem, az ezt az utat választó szülők nagy felelősséget vállalnak, de meggyőződésük, hogy a választékból ez a legjobb a gyereküknek. A magántanulói jogviszonyt a rendszer arra is használja, hogy megszabaduljon a problémás diákoktól.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.10.27.
Több megyében egyetlen iskolapszichológus sincs
öbb megyében és a főváros egyes kerületeiben egyáltalán nincs iskolapszichológus, miközben a gyermek- és ifjúságvédelmi felelős státusok nagy része megszűnt - írta keddi számában a Magyar Nemzet a lap által megismert ombudsmani jelentésre hivatkozva.
(Forrás: Eduline)
 
2014.10.27.
50 milliárddal kap többet a Klebelsberg-központ 2015-ben
A hároméves kötelező óvodáztatás alól mentességet kaphatnak azok, akiknél úgy látják, a családban jobban biztosított az iskolára való felkészülés 5 éves korig. Ahol viszont szükséges és indokolt az óvodáztatás hároméves kortól, ott a családi pótlékot ugyanúgy összekötik ezzel, mint az iskolába járásnál - közölte a miniszter.
(Forrás: Eduline)
 
2014.10.27.
Megalakult a Nemzeti Pedagógus Kar két fő csatornája
"A Nemzeti Pedagógus Kar lehetőséget biztosít mindenki számára, hogy elmondhassa a véleményét. A feladatunk, hogy megfogalmazzuk: a gyakorlatban hogyan tudnak érvényesülni az köznevelést érintő átalakítások. Arra fog törekedni a Kar, hogy jelezze, mi az, ami jól működik, és mi az, ami igazításra szorul - ezt nevezném finomhangolásnak" - fogalmazta meg korábbi interjújában Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) elnöke.
(Forrás: Edupress)
 
2014.10.26.
Sztrájkolnak a pedagógusok Olaszországban
A tömegközlekedés és az oktatás is leállt Olaszországban október 24-én a Matteo Renzi vezette kormány munkaügyi reformja ellen meghirdetett egész napos szakszervezeti sztrájk miatt, melyet október 25-én újabb szakszervezeti tüntetés követett.
(Forrás: Edupress)
 
2014.10.26.
Új program segíti a beszédben akadályozottak kommunikációját
Megjelent a PictoVerb képi kommunikációra épülő változata, amely a magyar nyelvű felhasználók számára kíván hiánypótló megoldást nyújtani. A PictoVerb szoftver létrehozásán egy középiskolás fiú, a Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskolába járó Zsombori Balázs kezdett el dolgozni.
(Forrás: Edupress)
 
2014.10.26.
Alkotásközpontú fejlesztés a hátrányos helyzetű gyerekeknek
A Van Helyed Alapítvány Alkotóháza az az épület, ahol a cigány és a nem cigány emberek tenni akarását ünnepeljük, melyet el kell ismerni, nem segéllyel, hanem tanulási és munkalehetőséggel - jelentette ki Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere október 23-án Ózdon.
(Forrás: Edupress)
 
2014.10.26.
Hadat üzentek az iskolai oktatásnak: újabb tanintézményt robbantottak fel
Ismeretlen fegyveresek felrobbantottak egy általános iskolát a Pakisztán északnyugati részén fekvő, Afganisztánnal határos Khyber törzsi térségében, ahol ezzel együtt már 68 tanintézményt romboltak le hasonló módon törzsi felkelők.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.10.26.
Emmi: a cél az informatikai szakadék megszüntetése
A digitális forradalom időszakában diákoknak és tanároknak egyaránt létfontosságú az informatikai eszközök tudatos használata – hangsúlyozta az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára hétfőn, a CodeWeek (Európai Programozási Hét) budapesti zárórendezvényén.P
(Forrás: Új Nemzedék)
 
2014.10.26.
Cigány gyereket sem vettek volna fel a kispesti Waldorf-osztályba
Hogyan történhetett meg az, hogy a kispesti Waldorf-iskolába nem vettek fel egy gyereket, mert a szülei leszbikus kapcsolatban élnek? Vannak, voltak-e hasonló esetek? Mit tehet a diszkrimináció további elkerülése érdekében a Magyar Waldorf Szövetség és a szülők? Pedagógusok, Waldorf-szülők és Vekerdy Tamás pszichológus keresték ezekre a választ.
(Forrás: vs.hu)
 
2014.10.25.
Ez a tanár 14 év tanítás után visszaült az iskolapadba, és megdöbbentő dolgokra jött rá
Alexis Wiggins amerikai középiskolai tanár érdekes kísérletbe kezdett: két napot diákként ült végig saját iskolájában. Utólagos értékelése szerint ez valami olyasmi, amit élete első tanítási napján meg kellett volna tennie, mert akkor egészen máshogy szervezte volna saját óráit.
(Forrás: !!444!!!)
 
2014.10.25.
Ismét általános lesz a mester-tanítvány viszony
A pedagógusképzésben 2017-ig befejeznék a képzés és továbbképzés rendszerének teljes megújítását, áttekintenék a gyakorlóiskolák működését, kapacitását, és továbbfejlesztenék a Klebelsberg Képzési Ösztöndíjat.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2014.10.24.
Zseniális videó: így lehet rávenni az általános iskolásokat az olvasásra?
Képek nélkül serkenti olvasásra az általános iskolásokat B.J. Novak The Book With No Pictures című könyve, amelynek egyetlen szabálya van: mindent, ami le van írva, a gyerekeknek fel kell olvasniuk.
(Forrás: Eduline)
 
2014.10.24.
Jóval nehezebb lesz bejutni a felsőoktatásba (videó)
Magasabb ponthatárok, és kötelező emelt szintű érettségi kell a továbbtanuláshoz - ezeket is tartalmazza az új felsőoktatási koncepció, amelynek részleteiről kedden ülésezett a Felsőoktatási Kerekasztal. A dokumentum a felsőoktatás következő 15 évének legfontosabb céljait, és feladatait jelöli ki.
(Forrás: ATV)
 
2014.10.24.
A kiskorúak megrontása nem évülhet el
Hétfőn kezdik tárgyalni a képviselők azt a kormánypárti előterjesztést, amely megszüntetné a gyermekekkel szembeni szexuális bűncselekmények elévülését. Az ide vonatkozó törvényt 2012 óta folyamatosan szigorítják.
(Forrás: abcug.hu)
 
2014.10.24.
Szexuális visszaélés miatt nyomoznak egy középiskolában
mátrafüred | Aggódó, elkeseredett szülők keresték meg levelükkel szerkesztőségünket, s arról számoltak be: az iskolába járó fiatalokat szexuálisan zaklatták, megszégyenítették.
(Forrás: Heol)
 
2014.10.24.
A tornaóra lehet hungarikum, de nincs elég terem
A bomba jövő szeptemberben robbanhat, mert addigra már minden diáknak elsőtől tizenkettedikig hetente öt tornaórája lesz. A testnevelő tanárok szerint, ha nincs infrastruktúra, megbukhat a rendszer.
(Forrás: Origo)
 
2014.10.24.
Lövöldözés volt egy amerikai középiskolában
Tüzet nyitott egy diák pénteken egy Seattle környéki középiskolában, a lövöldözésben legalább öten megsebesültek, egyikük halálosan. A tettes öngyilkos lett - közölte híroldalán a The Seattle Times napilap.
(Forrás: Eduline)
 
2014.10.24.
PSZ, IVSZ: az oktatást is keményen sújtaná az internetadó
A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint a tervezett internetadó súlyosan veszélyezteti a köznevelés egész rendszerének működését, korlátozza az információs szabadságot, a tanítás szabadságát, a tanuláshoz való jogot. Az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) szerint az adó jelentősen mélyítené a digitális szakadékot.
(Forrás: Edupress)
 
2014.10.24.
A tantervi előírások felülvizsgálatát kérik a történelemtanárok
A Történelemtanárok Egylete támogatja, hogy a történelem kerettantervekben és a tankönyvekben a korábbiaknál hangsúlyosabban jelenik meg a jelenkor története, ugyanakkor véleményük szerint nagy gondot okoz a tananyag átstrukturálása.
(Forrás: Edupress)
 
2014.10.24.
Ellenzi a megszorítást az állami szektorban Pogátsa
A Nyugat-Magyarországi Egyetem oktatója szerint a magyar állam működésén már nem szabad és nem is lehet megszorítani, mert az egészségügy, az oktatás, a tömegközlekedés és az önkormányzati rendszer is forráshiányos és inkább több pénzre lenne itt szükség.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.10.24.
Újraélesztik a Kodály-módszert
A Zeneakadémia most felfedezte, hogy talán ez az utolsó pillanat, amikor még valamit vissza lehet hozni abból a komplex zenei nevelési módszerből, amelynek a külföld továbbra is a csodájára jár, de amit mi nem becsültünk meg kellőképpen.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.10.24.
Igazgatóból iskolai csontváz lett
Alexandru Grigore Popescu iskolaigazgató volt, most kellék a biológia-szertárban. Az ötven éve halott férfi testét szeretett diákjai okulására ajánlotta fel: csontvázát ma is használják – írja az Új Magyar Szó online.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.10.23.
A gondolkodás fejlesztése és az írástanítás
Einhorn Ágnes írása a következő kötetből:Knausz Imre, Lubinszki Mária és Sarka Ferenc (szerk.): Tehetség: előnyök és hátrányok metszéspontján. Miskolci Egyetem Tanárképző Intézet, 2014.
(Forrás: Taní-tani)
 
2014.10.19.
A legmodernebb informatikai eszközökkel tanulhatnak a diákok
Az általános iskolai tanulók felzárkózását és a pedagógusok munkáját 11,7 milliárd forintos informatikai fejlesztés segíti – mondta a köznevelésért felelős államtitkár hétfőn Kecskeméten.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.10.19.
Nem hagyhatjuk egyedül a gyereket a démonaival
Csemetéink már meglepően korán, akár 3-4 éves korban elkezdenek érdeklődni a halál felől, és egyáltalán nem mindegy, hogy mit válaszolunk nekik, vagy válaszolunk-e egyáltalán. Flaskay Anna gyermekpszichológussal beszélgettünk a témáról.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.10.19.
Fenyegette az osztálytársait, egy év fogházat kapott a 15 éves fiú
A Nyíregyházi Járásbíróság a fiatalkorú, büntetlen előéletű, beismerő vallomást tett vádlottat két rendbeli súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás bűntettének kísérlete miatt jogerősen egy év fiatalkorúak fogházbüntetésére ítélte, melynek végrehajtását három évre felfüggesztette, egyidejűleg elrendelte a pártfogó felügyeletét is.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.10.19.
Palkovics: rossz a bolognai rendszer magyarországi megvalósítása
Nem a bolognai rendszer rossz, hanem a magyarországi megvalósítása - mondta Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár a Professzorok Batthyány Köre által rendezett szombati budapesti konferencián.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.10.17.
Megvan a HÖOK új elnöke
A posztra egyedüli jelöltként a Pécsi Tudományegyetem hallgatója, a HÖOK jelenlegi alelnöke pályázott. A tisztújító közgyűlést Egerben, az Eszterházy Károly Főiskolán tartják.Gulyás Tibor 31 oldalas elnöki pályázatában kiemelte: alapelvnek tartja a pártpolitika-mentességet, amelyet a magyar hallgatói mozgalom a kezdetektől képvisel.
(Forrás: Eduline)
 
2014.10.17.
Milliárdokat fizetnek a felsőoktatási intézmények adósságaira
A napokban hétmilliárd forintot fizet ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma a felsőoktatási intézmények 60 napon túli adósságainak rendezésére – közölte a felsőoktatásért és tudománypolitikáért felelős helyettes államtitkár pénteken Dunaújvárosban.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.10.17.
Jön a nemzeti táboroztatás
A kormány bevezeti Magyarországon a régebbi időket idéző nemzeti táboroztatást - derül ki a pénteki Hivatalos Értesítőben megjelent miniszteri utasításból. Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter utasítása nem tartalmaz részleteket a nemzeti táboroztatásról, de egy miniszteri biztost már rendel a feladathoz.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.10.16.
Több százezer magyar gyerek van súlyos veszélyben
Egyre nagyobb a gyermekszegénység Magyarországon, amit egy frissen megjelent tanulmány is bemutat. Ferge Zsuzsa szerint a negatív folyamatok megfordításához elengedhetetlen lenne egy szociális bérminimum bevezetése. Ma van a szegénység elleni világnap.
(Forrás: Origo)
 
2014.10.16.
Magasnak számítanak a magyar tandíjak Európában
A 2012-es adatok szerint a magyar hallgatók 43 százaléka fizet önköltséget, szociális támogatást 15 százalékuk, tanulmányi ösztöndíjat pedig az államilag finanszírozott képzésben tanulók mindössze 22 százaléka kap.
(Forrás: Eduline)
 
2014.10.16.
A cél az egységes Kárpát-medencei magyar nyelvű oktatási tér
Az oktatási tér egyszerre jelent együttműködést, szakmai kapcsolatokat a külhoni és a magyarországi pedagógusszervezetek között, valamint a kapacitások "jó használatát" és ösztöndíjrendszer felépítését - mondta el október 17-én Budapesten Balog Zoltán.
(Forrás: Edupress)
 
2014.10.16.
A második és a harmadik hely is magyar diáké a vitaversenyen
A kelet- és közép-európai középiskolások számára meghirdetett megmérettetésen minden évben 8 ország - Magyarország mellett Észtország, Csehország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Oroszország és Ukrajna - vesz részt. Az országos döntők alapján a szabályok szerint minden nemzet 2-2 versenyzőt küld a nemzetközi versenyre, melyet 8. alkalommal rendeztek meg a lengyel fővárosban egy egyhetes vitatréning keretében.
(Forrás: Edupress)
 
2014.10.16.
KELLO-vitaest: "Mit olvas, és mit olvasson a gyerek?"
A hazai könyvszakma képviselői múlt évben rendezték meg először az Olvasás Éjszakáját. A Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (KELLO) ahogyan 2013-ban, úgy idén is csatlakozott a programhoz. Az Olvasás Éjszakája az Országos Könyvtári Napokhoz is kapcsolódóan a Könyves Vasárnap előestéjén, október 18-án lesz.
(Forrás: Edupress)
 
2014.10.16.
DE: arra kérik az afrikai diákokat, hogy ne utazzanak haza
Az ebolajárvány terjedésére tekintettel arra kérik a Debreceni Egyetemen (DE) tanuló afrikai diákokat, hogy a közelgő őszi, illetve téli szünetben ne utazzanak haza, maradjanak Magyarországon - közölte rendkívüli sajtótájékoztatón október 17-én az egyetem rektora.
(Forrás: Edupress)
 
2014.10.16.
Rendhagyó történelemórák a Terror Házában
Az előzetesen regisztrált csoportok a forradalom és szabadságharc vidéki eseményeiről, a harcokban használt fegyverekről és a Rákosi-rendszer terrorjáról hallhatnak előadásokat történészektől. A rendhagyó történelemórákra vidékről és a fővárosból több mint 1500 diák jelentkezett.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.10.15.
Korlátozná a gimnáziumi létszámot az állam
Homogén szakképzési intézményrendszert szeretne kiépíteni a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), a tervek szerint a szakközép- és szakiskolák a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) rendszeréből az NGM fenntartásába kerülnének át – mondta a szakképzésért és munkaerőpiacért felelős államtitkár.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.10.15.
Fizetéscsökkentés: tiltakoznak a pedagógusok is
Tiltakozó felhívást tett közzé három civil szervezet a gyógypedagógiai asszisztensek fizetéscsökkentése miatt.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.10.15.
Azt szeretné, hogy többet olvasson a gyerek?
Bár elsőre lehet, hogy sokan azt hinnék, egy délután a könyvtárban javíthatja a gyerekek olvasási képességeit, valójában néhány szett tenisz vagy egy kis úszás sokkal többet segíthet az olvasásfejlesztésben.
(Forrás: Kölöknet)
 
2014.10.15.
Gyarmathy Éva: Két út van előttem, melyik a harmadik?
Nagy örömmel olvastam Nahalka István értő írását, mert amellett, hogy nagyon egyetértek vele, reményt adott arra, hogy végre szakmai vita indul el a hazai oktatás és tehetséggondozás mibenlétének és kapcsolatának átgondolása érdekében.
(Forrás: Taní-tani)
 
2014.10.15.
Ennyi magyar vándorolt ki
A fiatal korosztályok hagyják el a leginkább az országot, míg iskolai végzettség szempontjából pedig a legiskolázottabbak. Egyértelmű a felsőfokú végzettségűek koncentrációja: 32 százalék a diplomás a kivándoroltak között, az itthon maradt lakosságnál ez 18 százalék.
(Forrás: Index)
 
2014.10.15.
Ősszel tárgyalják a külhoni oktatási-nevelési támogatásokat
Pánczél Károly (Fidesz-KDNP), a testület elnöke október 15-én az MTI-nek elmondta: az eredeti munkatervben nem szerepelt ez a téma, azt ellenzéki képviselők javasolták, de úgy ítélték meg, fontos a kérdéskör áttekintése.
(Forrás: Edupress)
 
2014.10.15.
Milliárdok képzésekre és fejlesztésekre
A kötelező óvodáztatás jövő évi bevezetését és a kisgyermekkori nevelést 1,3 milliárd forinttal, az egészségügyi dolgozók képzését és pályán maradását 2,5 milliárddal támogatja az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a 2014–2020-as uniós fejlesztési forrásokból.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.10.15.
Csúcsjutalom Balog csúcstárcájának
Balog Zoltán szerint el kell különíteni a döntési szinteket a köznevelési rendszerben, az egészségügyi és a szociális területen is, és a KLIK sem igényel feltétlenül nagyobb közelséget a kormányhivatalokhoz. Az EMMI jövő évi büdzséje a miniszter szerint jelentősen növekszik.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.10.15.
Orbán: kialakítják az inasrendszert
Orbán szerint nincs értelme a megszorítás, pénzosztás politikájának. A fiatalokat az iskolákban és a munkahelyeken egyszerre kell képezni, inasrendszer kell, mert az is lehet, hogy nemsokára munkaerő-hiány várható. A választás után a kormány gyorsan összeül és cselekszik.
(Forrás: huppa.hu)
 
2014.10.15.
Állami gondozottak: gyógyszerezik őket, mert kevés a nevelő?
Jóval több gyógyszert kapnak az állami gondozott gyerekek a kortársaiknál – figyelmeztet az ENSZ. A probléma nálunk sem ismeretlen. Egy nevelő azt mesélte lapunknak, előfordult, hogy egy óvodás kislány alig bírt felmenni a lépcsőn, olyan kába volt.
(Forrás: Nők Lapja Café)
 
2014.10.14.
A gyerekek csaknem negyede nélkülöz
Míg a teljes népességnek a 14 százaléka szegény, addig a gyerekek csaknem negyede nélkülöz a Gyerekesély Közhasznú Egyesület új jelentése szerint. A dokumentum szerint a "szegénység falura megy": a falusiak között kétszer akkora a szegények - az egy főre számított jövedelmi átlag hatvan százaléka alatt élők - aránya minden korcsoportban, mint a fővárosban.
(Forrás: Origo)
 
2014.10.14.
„A sport a legjobb eszköz a motivációra”
Az idei tanévvel indult be a Pannon Egyetem által kidolgozott Sport és Tanulás Program, melynek célja, hogy a legkiválóbb utánpótlás sportolók Egyetemre való bekerülését biztosítsa és támogassa, tanulás-támogatást nyújtson, valamint elősegítse a sportolói karrier utáni tudásukat hasznosítani képes kiváló emberek elhelyezkedését.
(Forrás: Edupress)
 
2014.10.14.
300 diákkal telt meg az Országház
A Gyermekek Világnapja alkalmából az Országgyűlés és a Gyermekmentő Szolgálat pályázatot hirdetett 8-18 év közötti gyermekek részére „Milyen kérdést intéznék a miniszterhez, ha képviselő lennék?” címmel. A megadott határidőre több száz színvonalas és értékes munka érkezett be. A legjobb pályázatok beküldőit a szervezők meghívták az Országház Felsőházi termébe, ahol a gyerekek személyesen tehették fel kérdéseiket.
(Forrás: Edupress)
 
2014.10.14.
Kihívások és lehetséges megoldások az oktatásirányításban
"Az oktatásirányítás aktuális kérdései - kihívások és lehetséges megoldások" címmel konferenciasorozatot rendez az Oktatási Hivatal, melyre október 16-ig lehet jelentkezni.
(Forrás: Edupress)
 
2014.10.14.
Reggeli szülők tolatóradarral
Két frusztrált, arrogáns magyar találkozott, az egyiken éppen egyenruha volt. A másiknak meg az ablakból figyelt a gyereke. Én viszont, saját tapasztalataim alapján, egyáltalán nem becsülném le a gyerekeiket iskolába fuvarozó idegbeteg szülők társadalmi veszélyességét.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.10.14.
A köznevelés átalakítását az esélyteremtő gondolkodás motiválta Interjú Czunyiné Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkárral
A következő négy év egyik fő célja lesz a korai iskolaelhagyás problémájának megoldása és a szakképzés rendszerének átalakítása. Mindez annak az esélyteremtő gondolkodásnak az alapja, amely a köznevelési rendszer átalakítását motorizálta és motiválta
(Forrás: Edupress)
 
2014.10.14.
Csóró vagyok, de olvasni akarok!
A közösségi polcok kiterjesztett és virtuális verziói a könyvmegosztó oldalak, ahonnan azonban a polcoknál sokkal nagyobb választékban lehet könyveket találni. Magyarországon az internet szerint jelenleg két könyvmegosztó oldal létezik, egy kisebb és egy nagyobb: a Könyvcserélő.hu-t nagyjából 700-an lájkolják Facebookon, és pont ennyi könyvhöz is lehet hozzájutni az oldalon.
(Forrás: Index)
 
2014.10.13.
Orbánnak más Klik kell
A kormány információink szerint olyan megoldás felé mozdul el, amely a jelenlegi struktúrában hagyná a tankerületeket, de a megyei szintet megerősítve decentralizálná a működésüket.
(Forrás: vs.hu)
 
2014.10.13.
Gyerekek a rácsok mögött
Már érezhető a Btk. szigorítása: idén négy gyermekkorú gyanúsított, illetve elkövető került javítóintézetbe Budapesten, valamint Aszódon. Ugyanakkor egyelőre nem igazolódott azok félelme, akik azt gondolták, hogy tömegével kerülnek majd rács mögé gyerekek a szigorítás miatt.
(Forrás: origo)
 
2014.10.13.
A Fidesz mellett kampányoltak szentesi iskolaigazgatók?
Egy Átlátszó Oktatás blog birtokába került, a fideszes jelölt mellett kampányoló levél alján több városi iskolavezető aláírása szerepel.Az iskolaigazgatók nem csupán azzal érvelnek Szirbik megválasztása ellen, hogy egy ellenzéki vezetésű város érdekérvényesítő képessége csökken, hanem hosszan bírálják az MSZP-t, mint egy baloldali értékeket eláruló pártot.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.10.13.
Berkes: "történelmi lehetőség előtt áll a TF"
A szakember, aki a több tucat olimpiai, világ- és Európa-bajnok, sok száz élsportoló sérülését gyógyította meg, erről négy évtizedet átölelő orvosi pályafutása kapcsán nyilatkozott. A sport és a tanulás egész életét kitöltötte, s kitölti mind a mai napig - olvasható abban az írásban, amelyet a jeles szakember jubileumának szentelt az ismét önállóvá vált tanintézmény honlapja.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.10.13.
A tanárhiány pótlása a célja a Klebelsberg Képzési Ösztöndíjnak
Czunyiné Bertalan Judit az programról elmondta: olyan humánerőforrás-gazdálkodást tesz lehetővé, amellyel mindenki jól jár. Hozzátette: "a végzett és ösztöndíjas hallgatók segítségével lehetővé válik a köznevelés minőségi, tartalmi megújítása".
(Forrás: Edupress)
 
2014.10.13.
Miért nem értenek a fiatalok a technológiához?
Manapság a fiatalok szemében a technológia egyet jelent a legújabb iPhone okostelefonnal, a szakértelem pedig kimerül a Facebook Messenger egy érintéses telepítésében. Az eszközök és a szoftverek kezelhetősége olyannyira leegyszerűsödött, hogy már egyáltalán nem igényel és nem vár el szakértelmet.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.10.12.
Mindennél jobban szeretne hazatérni az Iszlám Államhoz önként csatlakozó két osztrák tinilány
Húsvét előtt egy héttel látták utoljára Bécsben Samra Kesinovicot és Sanina Selimovicot, majd a 15 és 16 éves muzulmán tinilány Isztambulon keresztül Szíriába utazott, hogy az Iszlám Állam harcosa legyen. Állítólag férjhez is adták őket, mindkettőjüket dzsihadistákhoz, és terhesek is lehetnek. Az Interpol már áprilisban körözést adott ki a két lányra.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.10.12.
H. Tóth István: Szeretem a verset, ha van benne hangosság
Arra az útra vezetni kisdiákjainkat, amelyiken kialakulhat, megerősödhet, sőt természetessé válhat a versszeretet, az egyik legszebb küldetése a tanító mesterséget gyakorló pedagógusoknak.
(Forrás: Taní-tani)
 
2014.10.12.
8. Digitális Esélyegyenlőség (DE!) Konferencia - Okosodjunk okosan
Az NJSZT idén nyolcadik alakalommal rendezi meg a Digitális Esélyegyenlőség konferenciát. A konferencia „Okosodjunk okosan” címmel áttekintést ad az információs társadalom előnyeiről, lehetőségeiről és egyúttal felhívja a figyelmet a „tárgyak internete” és az M2M világ új lehetőségeire és veszélyeire.A konferencia a Symantec és a CDSYS támogatásával jön létre.
(Forrás: Neumann János Számítógép-tudományi Társaság)
 
2014.10.12.
Ne vegyék el a szülőktől gyermekeiket pusztán anyagi okok miatt!
Az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága jelentésében arra szóltja fel a magyar államot, hogy az anyagi, lakhatási problémákkal küzdő családoktól ne válasszák el gyermekeiket, hiszen az ellentétes a Magyarország által is ratifikált ENSZ Gyermekjogi Egyezménnyel és egyben a magyar gyermekvédelmi törvénnyel.
(Forrás: A város mindenkié blog)
 
2014.10.12.
Hangszerekkel segítenek a szegény gyerekeken
Megunt, kinőtt hangszereket gyűjt a Máltai Szeretetszolgálat és a Symphonia Alapítvány szegénységben élő gyerekeknek. A máltaiak ősszel hirdették meg a Szimfónia Programot tizenöt, hátrányos helyzetű gyerekeket tanító általános iskolában.
(Forrás: abcug.hu)
 
2014.10.12.
Hatnapos munka- és iskolai hét jön
Október 18-án az október 24-i - pénteki - munkanapot kell ledolgozni. Ebben az évben egyébként lesz még egy szombati munka- és tanítási nap: december 24-ét (szerdát) december 13-án kell majd ledolgozni, a munkahelyeken így ötnapos lesz a karácsonyi szünet.
(Forrás: Eduline)
 
2014.10.12.
A pedagógusoknak tartaniuk kell a lépést a 21. a századdal
Újgenerációs könyveket, interaktív óravázlatokat szeretnének az oktatásba a szakemberek, akik szerint a 21. században az oktatásnak is alkalmazkodnia kell a diákok igényeihez, hiszen más a rendszer ebben a felgyorsult világban, mint 6-8 évvel ezelőtt. A Kaposvári Egyetemen tanácskoztak a pedagógusok tapasztalataikat és a legújabb módszereket bemutatva.
(Forrás: Edupress)
 
2014.10.12.
Új elnöke lesz a HÖOK-nak
Új elnöke lesz a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) januártól. A szervezet október 18-i tisztújító küldöttgyűlésén a jelenlegi vezető, Körösparti Péter már nem jelölteti magát.
(Forrás: Edupress)
 
2014.10.11.
Agyelszíváson Dániában
Tavaly ősszel tízezer olyan egyetemista volt a nagy dán egyetemi városokban – elsősorban Koppenhágában és Aarhusban –, akikről hivatalosan nem tudni, hol laknak. Autókban, lakókocsikban, kempingekben, hidak alatt, pályaudvarokon, mindenféle elképzelhető és elképzelhetetlen helyeken húzták meg magukat.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.10.10.
A diáklány életébe kerülhet a Nobel-békedíj
A Dzsamaát ul Ahrár nevű szélsőséges csoport pénteken késő este Twitter-oldalán közölte: „A Malalához hasonló személyeknek tudniuk kellene, hogy minket nem félemlíthet meg a hitetlenek propagandája. Éles késeinket az iszlám ellenségeire fogjuk.”
(Forrás: vs.hu)
 
2014.10.10.
Elbocsátásoktól tartanak a pedagógusok
Pedagógusok elbocsátását, a tanárok terhelésének növelését is hozhatja az 1700 milliárd forintos kormányzati megtakarítási csomag – ettől tart a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), amely tárgyalásokat sürget a kormánnyal.
(Forrás: Origo)
 
2014.10.10.
Eddig is 80 ezer forintért dolgoztak, most tovább csökkentik a fizetésüket
Szeptembertől jóval kevesebb fizetést kapnak az érzékszervi fogyatékkal élő gyerekekkel foglalkozó gyógypedagógiai asszisztensek. Vannak, akiknek 20 százalékkal csökken a bérük, így létminimum alatt foglalkoztatja őket az állam. Egy kormányrendeletben ugyanis elvettek tőlük bizonyos pótlékokat, a bércsökkentés miatt pedig egyre többen mondanak fel.
(Forrás: Eduline)
 
2014.10.10.
Nincsenek biztonságban a gyerekek az iskola falai között
Állítsuk meg az iskolai erőszak körforgását! címmel szervezett workshopot az Élet Katedrális karöltve a Felelős Szülők Iskolájával október 9-én, ahol Tapolyai Emőke pszichológus tartott előadást iskolai erőszak témában.
(Forrás: Edupress)
 
2014.10.10.
Minden eszközzel támogatni kell "a jövő lámpásait"
Hatodik alkalommal adták át a kiválasztott középiskolák és pedagógusok részére a Pro Progressio díjakat, amelyeket az alapítvány minden évben azoknak ítél oda, akik kiemelkedően teljesítenek a műszaki és természettudományos képzések népszerűsítésében.
(Forrás: Edupress)
 
2014.10.10.
17 éves lányé lett a Nobel-békedíj
A 2012-ben, tálibok által fejbelőtt pakisztáni diáklány, és egy indiai gyermekjogi aktvista az idei Nobel-békedíjas. A norvég Nobel-bizottság a gyermekek jogainak védelmében folytatott harc miatt adta az elismerést Malala Juszufzainak és Kailás Szatjártinak.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.10.10.
Így lehet javítani a vizsgaeredményt
Délelőtt tízkor kezdik az iskolát brit középiskolások az Oxfordi Egyetem négy évig tartó vizsgálatában, amely annak akar utánajárni, javulnak-e a vizsgaeredmények, ha később kelnek a diákok.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.10.10.
Csúnyán átverték a fideszesek a szentesi diákokat?
A fiatalok azt hitték, hogy spontán megmozdulásra mennek. Ehelyett egy kormánypári kampányfilmben találták magukat, amit az út közepén autók között forgattak és hálából egy sportcsokit kaptak.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.10.08.
Kétszázezer gyerek él sötét lakásban
Magyarországon minden harmadik gyerek szegény, 170 ezer gyerek él olyan lakásban, amelyben nincs WC, 620 ezer lakik egészségre ártalmas körülmények között. A Habitat for Humanity Magyarország a Lakhatási világnapon egy fekete házat állított fel október 3-án az Örs vezér téren, melyet három nap alatt fehér téglákra írt gyermekálmokkal borítottak be.
(Forrás: abcug.hu)
 
2014.10.08.
Nem-e magyart tanítunk – A tanárképzés és az ahhoz kapcsolódó tanári tevékenység
A tanárok sokszor diszkriminálnak nyelvi alapon, bár sokszor nem is sejtik, hogy ezt teszik. Nyilván a tanárképzés éppoly ludas ebben, mint maga a tanár. A nyelvi diszkrimináció okait bemutató cikksorozatunk utolsó témaköre a tanárképzés és a tanári tevékenység.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2014.10.08.
Emlékeztet a NAV, fizetni kell a volt diákoknak
December közepétől egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetniük azoknak a diákoknak, akik a nyáron befejezték tanulmányaikat, és még nincs munkahelyük - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szóvivője az MTI-vel.
(Forrás: Klubrádió)
 
2014.10.08.
Veszélybe kerülhet a Z generáció
Az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra című konferenciát harmadik alkalommal rendezte meg a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat az európai uniós „Safer Internet Plus” (SIP) program keretében.
(Forrás: Edupress)
 
2014.10.08.
Mit tehet a pedagógus a gyermek egészsége érdeké
A Köznevelésért Felelős Államtitkárság és az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet közös rendezvénye azzal a céllal született, hogy az iskolai egészségfejlesztés és egészségnevelés témaköréből olyan jó gyakorlatokat és működő projekteket mutassanak be, melyek minden pedagógusnak alapul szolgálhatnak és minden oktatási színtéren alkalmazhatók.
(Forrás: Edupress)
 
2014.10.08.
Keresztényi aggodalom miatt beszüntették a jógaoktatást
Beszüntette a jógaoktatást egy általános iskola Ausztriában, mert egy szülő szerint a jóga ellentétes a keresztény tanításokkal – adta hírül szerdán az AP amerikai hírügynökség.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.10.08.
Újabb fejlemény a Sipos Pál-ügyben
Szakmai protokollt dolgozott ki a bántalmazott gyerekek segítése érdekében az ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskola és a Patent Egyesület. A szabályrendszert a Sipos Pál-ügy után fektették le.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.10.08.
A balhézó apa is bocsánatot kért a rendőrtől
A sajtóban megjelentekkel ellentétben nem fektette motorháztetőre az apukát az intézkedő rendőr a tatabányai iskola előtt, és nem volt a környéken több száz síró gyerek sem – írja a police.hu.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.10.08.
Nincs garancia hülye gyerek ellen
Rendkívül nehéz ilyen esetekben helyesen dönteni, és kiszűrni: pletykáról vagy valóban megtörtént esetről van-e szó. Ezzel együtt egyfajta vészjelzésként is felfoghatjuk ezt. Súlyos társadalmi problémákról árulkodik az, ha már a leendő értelmiségieket, a fiatal egyetemistákat is ekkora közöny jellemzi.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.10.08.
Blikk: Nem 4, hanem 27 gyereket molesztált a csepeli nevelő
A nyomozati szakasz lezárult a Burattino iskolában történtek ügyében, tárgyi bizonyítékokat, mobiltelefonokat foglalt le a rendőrség. A készülékekben olyan üzeneteket és hangfelvételeket is találtak, amelyek a testnevelőtanárként dolgozó nevelő bűnösségét bizonyíthatják.
(Forrás: hvg,hu)
 
2014.10.07.
Egy nap, amikor a figyelem a pedagógusokra irányul
A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében 82 múzeum rendezi meg október 10-én a Tanárok Éjszakája programot. A pedagógusok számára 62 múzeum biztosít ingyenes belépést ezen az estén.
(Forrás: Edupress)
 
2014.10.07.
Csaknem 3000 középiskolás indul a PénzSztáron
Internetes előselejtezővel indul október 9-én a PénzSztár, a Második Országos Középiskolai Pénzügyi-Gazdasági Verseny, amelyre összesen 712 csapat, azaz csaknem 3 ezer középiskolás diák jelentkezett.
(Forrás: Edupress)
 
2014.10.07.
Egy hely, ahol az olvasásé a főszerep
Október az iskolai könyvtárak nemzetközi hónapja, melynek keretében a magyar iskolai könyvtárosok a Könyvtárostanárok Egyesületének (KTE) támogatásával arra törekednek, hogy programjaikkal felhívják a figyelmet az iskolai könyvtárak sikereire, lehetőségeire, problémáira.
(Forrás: Edupress)
 
2014.10.07.
Kunhalmi nem érzi etikátlannak a kampányfilmjét
Nem vonja vissza kampányvideóját Kunhalmi Ágnes, mert szerinte nem etikátlan lépés gyerekeket politikai célokra felhasználni. A szocialisták budapesti elnöke azt állítja, kisfilmjének szereplői párttagok gyerekei, és nem kaptak gázsit.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.10.07.
Nem különíthetik el a roma diákokat Gyöngyöspatán
Helybenhagyta és jogerőre emelte másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla azt az elsőfokú ítéletet, amely szerint jogellenesen különítették el a cigány és a nem cigány gyerekeket a gyöngyöspatai általános iskolában, és a cigány gyerekek alacsonyabb szintű oktatásban részesültek - közölte a pernyertes Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány szerdán az MTI-vel.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.10.07.
Érinthetetlen diákvezér
Nem akármilyen karrier áll Török Márk, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) egyetemi hallgatói önkormányzatának (ehök) elnöke mögött. A szervezet hivatalos honlapja szerint 2003-ban lett a szegedi egyetem hallgatója, 2004 és 2008 között a bölcsészkari hallgatói önkormányzat (hök) elnöke.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.10.07.
Arccal-névvel nyilatkozott a Waldorf-iskolában diszkriminált fiú anyja
Nevét és arcát is felállalva adott interjút a Borsnak az az asszony, akinek a fiát azért nem vették fel egy kispesti Waldorf-iskolába, mert a nő felvállaltan élettársi kapcsolatban él egy másik nővel. Azt mondta, azért is vállalta az interjút, mert „meg kellene ismerniük egymát az embereknek, hogy rájöjjenek, ugyanolyanok vagyunk”.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.10.07.
Obszcén dalt énekeltettek a gólyákkal – felfüggesztettek négy jogászhallgatót
Felsőbbéves hallgatókról döntött az ELTE-ÁJK fegyelmi bizottsága. Három diák két féléves, negyedik társuk pedig egy féléves felfüggesztést kapott. A diákok tagjai voltak annak a Majomház nevű körnek, amely az elsőévesek integrációjával foglalkozott az egyetemen.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.10.06.
Oktatásról és gyereknevelésről
A Start Plusz vendége Vekerdy Tamás, gyermekpszichológus, író (videóval).
(Forrás: ATV)
 
2014.10.06.
Fusimeló lett a gyermekvédelem az iskolákban
Háromszor kevesebb szociális munkás dolgozik ma az iskolákban, mint ahány iskolarendőr van. Az igazgatók nem vehetik fel őket, így jobb híján az osztályfőnök vagy valamelyik lelkes tanár próbál segíteni a bántalmazott vagy elhanyagolt gyerekeknek. A kormány elvárja, hogy az iskola gondoskodjon a gyermekvédelemről, de az már nem érdekli, hogy ezt hogyan oldják meg.
(Forrás: abcug.hu)
 
2014.10.06.
Összesen 11 ezer diákot támogat az Útravaló ösztöndíjprogram
Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára október 7-ei, budapesti sajtótájékoztatón elmondta: az Út a középiskolába és az Út az érettségihez alprogramban 5500-5500 diák kap segítséget a tanulmányaihoz.
(Forrás: Edupress)
 
2014.10.06.
Románia támogatja a kisebbségi nyelveken szervezett oktatást
A román állam kiemelt jelentőséget tulajdonít az anyanyelvű oktatásnak, ezért minden szinten és szakon támogatja, illetve finanszírozza a kisebbségi nyelveken szervezett oktatást - jelentette ki október 4-én Mihnea Costoiu, a bukaresti kormány felsőoktatásért felelős tárca nélküli minisztere Semjén Zsolt bírálatára reagálva.
(Forrás: Edupress)
 
2014.10.06.
Egy tucat ember biztosan tudott a nemi erőszakról - interjú a dékánnal
A jogi kar dékánja feljelenést tett és fegyelmit indított, a HÖK elnöksége és küldöttgyűlése pedig lemondott. Mivel nem tudná garantálni, hogy legközelebb nem történne nemi erőszak, nem lesz több gólyatábor.
(Forrás: vs.hu)
 
2014.10.06.
Jóval többet írnak és olvasnak a mai fiatalok
– mondta el az InfoRádió Aréna című műsorában Aczél Petra, a Budapesti Corvinus Egyetem docense és László Miklós szociológus, az ELTE adjunktusa. Szóltak arról is, hogy ma már nem csak a generációk között van jelentős különbség a médiahasználatban, de akár testvérek között is lehetnek is ugrások.
(Forrás: Inforádió)
 
2014.10.06.
Szigor vár az érettségizőkre: több ezren járnak rosszul az új szabályokkal
Jóval kevesebben jelentkeztek az idei őszi érettségire, mint az előző években. Nem véletlenül: az előrehozott érettségi szabályainak szigorítása több ezer középiskolás terveit húzta keresztbe.
(Forrás: Eduline)
 
2014.10.05.
Miért képtelen a gondolkodásra a diák? – A bajor iskolarendszertől a globális oktatásig
Az oktatásrendszerek tudatosan egy teljesen hibás szisztéma szerint dolgoznak, és... a tanulókból tanulmányaik végére teljesen kiölik a valódi tudásvágyat, mely miatt a későbbiekben sem fognak művelődni és gondolkodni a saját életüket is érintő fejleményekről..."
(Forrás: Kölöknet)
 
2014.10.05.
Figyelni kell, merre kószál a gyerek az interneten!
A 8-17 éves gyerekek csaknem fele internetezik naponta egy két órát, ezzel egy időben ötödük tévézik is. A többség a közösségi oldalakat nézi, nekik általában fogalmuk sincs a világháló veszélyeiről. Ez derült ki egy idei felmérésből, amelyben 2300 általános is középiskolást kérdeztek internetezési szokásairól.
(Forrás: Inforádió)
 
2014.10.05.
Mégsem mondott le az ELTE ÁJK HÖK teljes elnöksége, a volt HÖK-vezető pedig már a Fideszt segíti
De a felelősség kollektív vállalásának egyébként is csak szimbolikus jelentősége lett volna (ám egyelőre úgy tűnik, még ez is elmarad), hiszen az október 13-ával kezdődő hétre egyébként is ki van írva az új kari HÖK-választás.
(Forrás: Index)
 
2014.10.05.
Orbán: Hagyjuk el a megtévesztésre alapuló oktatást
"Rossz szokások rögzültek Magyarországon. A fiatalok közepes tanulmányi eredménnyel is elmentek gimnáziumba, majd egyetemre. Több diplomát szereztek, ám végül kiderült, nem tudnak elhelyezkedni. Sokkal célszerűbb lett volna szakmát tanulniuk. Senki nem mondta meg nekik az elején, hogy több diploma is értéktelen lehet a munkaerőpiacon", fogalmazott a miniszterelnök.
(Forrás: Edupress)
 
2014.10.05.
A pedagógusi jogok világnapja (október 5.)
1964 október 5-én az UNESCO és a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet elfogadta a pedagógusi jogokról szóló, 150 paragrafusból álló határozatot. A dokumentum tartalmazza többek között a pedagógusok megbecsülésének szükségességét, előírja az ingyenes továbbképzést, s kimondja, hogy a pedagógusok jövedelmezése nem maradhat el az egyenértékű képesítést követelő más foglalkozásúak bérezésétől.
(Forrás: ezen a napon)
 
2014.10.05.
Több millió forint a törölt alapítványnak
Hiába törölték törvénysértések miatt még májusban az intézményi nyilvántartásból a Szegényeket és Rászorultakat Segítő Közhasznú Alapítvány (Szersa) oktatási központját, a napokban mégis állami pénzhez jutott.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.10.05.
A romák, akik megtanulnak álmodni
Nagy megrökönyödést keltett a nyár elején a dombok közé szorult Tolna megyei község, Tevel lakói körében az, hogy a helyi roma közösség kezdeményezésére és aktív részvételével, a Cigány Kisebbségi Önkormányzat anyagi támogatásával nyári tábort szerveztek a faluban élő gyerekek számára.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.10.04.
L. Ritók Nóra: A hatalom és a civilek
Sokat gondolkodom én is, talán túl sokat is azon, hogyan lehet túlélni ezt az egészet, hogy lehet jól jelezni, ha valami nem megfelelően megy, hogyan lehet megértetni a szakmai kritikát, meddig lehet elmenni, hogy az ember ne veszélyeztesse azoknak a helyzetét, akikért, és akikkel dolgozik
(Forrás: Nyomor széle, hvg.hu)
 
2014.10.04.
Tóth Edit: A nemzeti értékelési programok felértékelődése az oktatási rendszer fejlesztésében.
Az elmúlt közel fél évszázadban a rendszerszintű mérési-értékelési programok célrendszere jelentősen bővült, szerepük mára az oktatási rendszer fejlesztésében és kontrolljában megkerülhetetlenné vált.
(Forrás: Taní-tani)
 
2014.10.04.
Szexuális visszaélések ellen gyermekeknek: a „fehérnemű szabály”
Az Európai Tanács azért dolgozta ki a szülők és gondviselők számára a „fehérnemű szabály” egyszerű módszerét, hogy elősegítse a beszélgetést a kisgyerekkel, és ezzel megelőzhető legyen a szexuális abúzus.
(Forrás: pszichologia.com)
 
2014.10.04.
A tanárnak szeme se rebbent, aztán jött a hideg zuhany - megszólal a leszbikus anyuka
A történet ezután szerencséen alakut, mert ő éppen ebben az időszakban írta a szakdolgozatát, szociális munkásnak tanult, és diplomamunkája írása közben megismerte azokat a szervezeteket, amelyeken keresztül segítséget kérhet.
(Forrás: Vasárnapi Hírek)
 
2014.10.04.
Több pénz jut az egyetemeknek, kevesebb a gyermekvédelemnek
A szociális és gyermekvédelmi, gyermekjóléti feladatellátás és irányítás intézményeinek működési kiadásai 253 millió forinttal, a közoktatási célú humánszolgáltatás és kiegészítő támogatás pedig 120 millió forinttal csökken.
(Forrás: vs.hu)
 
2014.10.04.
Zsebre dolgozhattak a hökösök
Feketekasszát működtetnek és zsebre dolgoznak a diákvezetők – jelentette a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal. A Kehi azután kezdte vizsgálni a hallgatói önkormányzatok működését, hogy az egyik egyetemen a rendezvények után csak részben számoltak el a belépőjegyek árával a hökösök.
(Forrás: Origo)
 
2014.10.04.
Balog: Az oktatás nem szolgáltatás, szolgálat
...a családok, a nemzet és a jövendő nemzedékek szolgálata – mondta az emberi erőforrások minisztere szombaton a fővárosban a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület által szervezett Polgári Gondola hajóútja elnevezésű program megnyitóján
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.10.04.
Átnevelés, függőség, táborok, Kína, Usa
A döbbenetes témákról dokumentumfilmek készültek. A budapesti doku-fesztiválon beszélgettünk a rendezőkkel.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.10.04.
OBH: a bíró ismerje fel, ha áldozat áll előtte!
A gyermekközpontú igazságszolgáltatás keretében minden, héttagúnál nagyobb bíróságon gyermekmeghallgató szobákat hoztak létre, ami a bírák visszajelzései szerint hatalmas előrelépés, a kis áldozatok könnyebben megnyílnak egy olyan környezetben, amely nem idegen, riasztó a számukra.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.10.04.
Lázár szerint hit nélkül értéktelen a tudás
A kormány kiemelten segíteni kívánja az egyházi kézben lévő oktatási, nevelési és szociális intézményeket - jelentette ki Lázár János szombaton Makón.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.10.04.
Sztrájkra kész a szociális ágazat
Sztrájkra készül a szociális ágazat, miután a kormány lemondta a szociális bérmegállapodás hétfőre tervezett aláírását.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.10.03.
Megtagadták a romáktól az iskolaválasztás szabadságát
Piliscsabán már meg akarták szüntetni a szegregáló iskolát, amikor a Klik az intézmény megtartása mellett döntött. A roma diákok szülei hiába döntöttek úgy, hogy akkor máshová íratják gyerekeiket, az iskolaválasztás szabadságát – egyedül tőlük – megtagadták. A bíróság szerint jogtalanul.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.10.03.
Továbbra is esetleges, mi történik a szexuális erőszak áldozataival
Virág György pszichológus szerint az ilyen ügy nagy felháborodást kelt, az elkövetők még a börtönhierarchiában is mélyre kerül, eközben azonban sokan továbbra is felelősnek tartják például a megerőszakolt nőt is. A szakértő a gyermekek elleni szexuális erőszak jeleiről, következményeiről is beszél a HVG-nek.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.10.03.
Ha így haladunk, sosem lesz magyar egyetem a világ 200 legjobbja között
Bár a kormány felsőoktatási stratégiájának egyik meghirdetett célja, hogy 2020-ra az ún. nemzeti tudományegyetemek – ilyen az ELTE, a szegedi és a pécsi tudományegyetemek és a Debreceni Egyetem – a nagy globális egyetemi rangsorokban bekerüljenek a legjobb kétszáz közé. Ez a TOP 200 program. Na, erre semmi esély.
(Forrás: !!444!!!)
 
2014.10.03.
Politikai karanténba zárt labdák egy putnoki iskolában
A Putnoki Reform Szövetség 16 darab labdát ajándékozott egy iskolának, ám az intézmény Fidesz listán induló igazgatója zárolta azokat. Ebből a tantestületben vita kerekedett, mire az igazgató kijelentette: aki használja a labdákat, annak az az utolsó napja az iskolában.
(Forrás: Magyar Narancs)
 
2014.10.03.
Hejőkeresztúr és Miskolc az Akadémián
A hejőkeresztúri modell terjesztéséhez, a köznevelésben–közoktatásban való szervesüléséhez szükség van a különböző aktorok összefogására. Ilyen szereplő a Miskolci Egyetem Tanárképző Intézete, amely vállalta a KIP tanárképzésbe való bevezetését.
(Forrás: HISZEM (Hátrány és iskola szakmai műhely))
 
2014.10.03.
Szülők „helyett” dolgoznak a diákok
Sokan csak kipróbálják a munka világát, aztán rájönnek, hogy ez nem nekik való. Mások szeretnének megvenni valamit, azért hajtanak, de bizony sok diáknak a megélhetésre kell a pénz. Olyan diákok is akadnak persze, akik, amikor megkapják az első fizetést, rájönnek, hogy ennyiért nem érdemes vállalni, úgyhogy elköszönnek a munkahelytől.
(Forrás: Borsod Online)
 
2014.10.03.
Roma srácoknak építenének focikollégiumot
Halmozottan hátrányos helyzetű, köztük roma származású fiataloknak létesülhet labdarúgó-kollégium Sajószentpéteren, a létesítmény nemcsak a sportot, hanem szakmák tanulását is szolgálná – hangzott el a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei városban megtartott sajtótájékoztatón, pénteken.
(Forrás: vs.hu)
 
2014.10.03.
Átadták a Deák17 Gyermek- és Ifjúsági Művészeti Galériát
A tanulócsoportok a kortárs művészet mellett megismerhetik saját korosztályuk alkotásait, a fiatal tehetségeknek pedig lehetőségük nyílik a bemutatkozásra. A fiatalok és a gyerekek emellett szabadidős foglalkozásokon is részt vehetnek, mivel a tervek szerint a kiállításokat különféle programok fogják kísérni.
(Forrás: Inforádió)
 
2014.10.03.
Egy kínszenvedés az iskolánál megállni? Bezzeg az angoloknál!
Angliában élő kollégánk segítségével összegyűjtöttük egy pár olyan megoldást, amit az angolok arra találtak ki, hogy a szülők tilosban parkolás és hasonló bravúros trükkök nélkül tudják begyűjteni a gyerekeiket, úgy hogy közben a kölköknek se kelljen a suli mellett száguldozó kocsik között rohangálni.
(Forrás: Index)
 
2014.10.03.
Magyar Waldorf Szövetség: egyedi eset volt a kispesti iskolai diszkrimináció
A Magyar Waldorf Szövetség (MWSZ) elfogadta az Egyenlő Bánásmód Hatóságnak (EBH) a Kispesti Waldorf Iskolával kapcsolatban hozott, hátrányos megkülönböztetést megállapító határozatát - közölte Marosváry Péter elnök szombati közleményében.
(Forrás: Eduline)
 
2014.10.03.
A jogi kar dékánja feljelentést tett a gólyatáboros esetek miatt
Feljelentést tett az ELTE jogi karának dékánja a tavalyi kari gólyatáborban történtek kapcsán szexuális erőszak és kábítószer birtoklása bűntettének gyanúja miatt. Király Miklós a jövőben nem járul hozzá gólyatábor szervezéséhez, és fegyelmi eljárást kezdeményezett a hallgatói önkormányzat érintett vezetői ellen.
(Forrás: Edupress)
 
2014.10.03.
HÖOK: mondjanak le a gólyatábori bűncselekményben érintettek
Aáry-Tamás Lajos október 3-án az MTI-nek elmondta: több évre visszamenőleg kért információkat az egyetemi vezetőktől és a hallgatói szervezetektől. A HÖOK elnöke október 3-án azonnali hatállyal lemondásra szólított fel minden olyan ELTE kari hallgatói tisztségviselőt, aki a gólyatáborokban történt erőszakos bűncselekmények idején hivatalban volt.
(Forrás: Edupress)
 
2014.10.03.
Érik a duális felsőoktatásról szóló javaslat
A formálódó Duális Képzési Tanács még az idén szeretné kidolgozni és a kormány elé terjeszteni a duális, vagyis gyakorlatorientált képzés felsőoktatásra történő kiterjesztésének koncepcióját – mondta Parragh László.
(Forrás: Galamus-csoport)
 
2014.10.03.
Orbán: Minden nemzetnek joga van a saját nyelvéhez
Újra kell éleszteni a magyar nyelvű szakoktatási rendszert Erdélyben – erről Orbán Viktor beszélt Kolozsváron, ahol felavatta a helyi református kollégium szakiskoláját.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.10.02.
"Újra kell gondolni az osztályfőnöki szerepet"
Azonban az osztályfőnöki szerep utóbbi évtizedekben tapasztalható gyengülésével sajnos együtt jár egy bizonyos elszemélytelenedés is, amely elsősorban a középiskolákban tapasztalható, és amelynek a következtében egyre kevesebb osztályfőnök számít a gyerekek és a szüleik számára bizalmi személynek.
(Forrás: Edupress)
 
2014.10.02.
„Az ágyneműtartóban tartják a tankönyveket” – egy éve tették ki a fertődi kastélyból a diákokat
Ma az arisztokráciát éltető Lázár Jánoson kiakadt szülőket, tanszereket hurcoló tanárokat, tetőtéri lyukakban kucorgó kollégistákat találtunk, miközben az iskola megnyitásának új céldátuma a jövő tanév kezdete lett.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.10.02.
Globális probléma az informatikai szakemberhiány
Az informatikai szakemberhiány globális probléma, csak Magyarországon mintegy 10 ezer betöltetlen informatikus állás van - közölte az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) az MTI-vel október 2-án.
(Forrás: Edupress)
 
2014.10.02.
Irtóznak az iskolák a zümmügő autistáktól
Hiába lenne kötelező megoldani, az általános iskolák többsége elzárkózik attól, hogy autisták is járjanak az osztályokba. A szülőknek csak rosszabbnál rosszabb megoldások maradnak: szállítják napi akár 100 kilométert a gyereküket, kifizetnek 50-60 ezer forintot egy alapítványi iskolának, vagy ha tudják, letagadják, hogy autista a gyerekük.
(Forrás: abcug.hu)
 
2014.10.02.
Hol és hogyan tanulhatnak a kárpátaljai fiatalok?
Százával szeretnének szakmát tanulni Magyarországon a kárpátaljai fiatalok. Ez igazában egyáltalán nem rossz hír(videó.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.10.02.
Törvényt módosítana a PDSZ, levelet küldtek Balognak
Levélben fordul az emberi erőforrások miniszteréhez a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), hogy kezdeményezze a köznevelési törvény módosítását.Egyebek mellett újra kell gondolni az igazgatók kinevezésére vonatkozó szabályokat és a Nemzeti Pedagógus Kar szerepét.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.10.01.
Több száz gyerek szeme láttára bilincselte meg az apukát az iskolarendőr
Ez az apuka nem bűnöző, nem lopott, nem fenyegette a rendőrt. Erre a saját síró gyereke szeme láttára megbilincselték, és a kocsi motorházára fektették. Reggel 8 előtt történt valamivel, minden gyerek ezt bámulta, hiába próbáltam beküldeni őket. Az első óra az egész iskolában azzal telt, hogy próbáltuk elmagyarázni a diákoknak, hogy mi történt.
(Forrás: !!444!!!)
 
2014.10.01.
Elbocsátás lesz a közszférában és béremelés a pedagógusoknál
A Figyelő szerint intézmény-összevonások várhatók a központi és területi igazgatásban: 3-5 százalékos leépítés jöhet. Pedagógusbér-emelésre biztosan lesz pénz és az egészségügyben is várható minimális bérrendezés.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.10.01.
Magyarország az igazságtalanság és a gyerekszegénység országa
Az alapvetően piaci orientációjú német Bertelsmann alapítvány pár éve rendszeresen elkészíti az Európai Unió országainak listáját társadalmi igazságosság szempontjából. Magyarország rendszeresen a lista legalján szerepel.
(Forrás: Pogátsa Zoltán blogja)
 
2014.10.01.
Ötödikes munkafüzet: Magyar nyelv. És kommunikáció?
Folytatjuk az OFI honlapján található kísérleti taneszközök elemzését. A legutóbb bemutatott ötödikes Magyar nyelv és kommunikáció tankönyvhöz tartozó munkafüzetet vesszük alaposan szemügyre, amiben szerencsére nyoma sincs a nyelvművelői szemléletnek.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2014.10.01.
Az iskolai erőszakról szóló bestseller jelent meg magyarul
Magyarul is megjelent a diákok körében tapasztalható megfélemlítésről szóló nemzetközi bestseller, a Zaklatók, áldozatok, szemlélők: az iskolai erőszak, amelynek szerzője, Barbara Coloroso, a gyereknevelés világszerte elismert szakértője szemléletváltást sürget a jelenséggel kapcsolatban.
(Forrás: Inforádió)
 
2014.10.01.
Ilyen az iskolai menza a budai luxuskerületben
Idén ősztől három budai iskolában már egy új, online menzakártya rendszer segíti a sulis étkeztetést. A szülők így könnyebben intézhetik a rendeléseket vagy lemondásokat, a diákoknak pedig az egyérintéses kártyákhoz hasonlóan működő rendszer meggyorsítja a menzai kiszolgálást.
(Forrás: Index)
 
2014.10.01.
Igazgatóból igazgatóhelyettes lett Dávid Enikő -
Névtelen levélben értesült az origo arról, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ a Fazekas iskola igazgatóhelyettesének nevezte ki hétfőn Dávid Enikőt, a Kazinczy iskola korábbi igazgatóját. A lap megkereste Cseke Gábort, a Fazekas utcai intézmény vezetőjét, aki ugyan megerősítette Dávid Enikő kinevezését, azonban nem kívánta bővebben kommentálni a hírt.
(Forrás: Klubrádió)
 
2014.10.01.
Több száz gyermekhez hozták közelebb a tudományt
Idén ötödik alkalommal kapcsolódott be főszervezőként a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. a 2014. szeptember 26-án megrendezett Kutatók Éjszakája szervezésébe. A Bay Zoltán Nonprofit Kft. központi, budapesti helyszínén több száz gyermekkel ismertették meg a kutatók az intézet különleges világát.
(Forrás: Edupress)
 
2014.10.01.
Európai uniós ismereteiket mérhetik össze középiskolások
Középiskolás diákok jelentkezését várják a 4 for Europe című versenyre, amelyen négy fős csapatokban adhatnak számot az európai unióval kapcsolatos ismereteikről a tanulók.
(Forrás: Edupress)
 
2014.10.01.
Csath Magdolna az oktatás helyzetéről
A napokban nyilvánosságra hozott friss OECD-jelentés szerint Magyarországon a legszorosabb az összefüggés az iskolai végzettség és a foglalkoztatás között. Munkaerő-piaci jelentősége ellenére nálunk az oktatásra fordított összeg egyre kevesebb, ami nehezen érthető. Csath Magdolna közgazdásszal beszélgetett Vass István Zoltán(videó).
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.10.01.
A jelenlegi nem napközi, csak gyerekfelügyelet
Én nevelem a gyerekem otthon (és tényleg nevelem), de akkor az iskola oktasson és segítsen házi feladatot írni és ne tőlem várja, hogy otthon én magyarázzam el a tananyagot, amiről egyébként fogalmam sincs, hogy manapság milyen logika mentén oktatják.
(Forrás: Kölöknet)
 
Sajtófigyelő
2023.11.21.
A pályakezdő pedagógusok mellett áll Balatoni Katalin
Maga is átélte, milyen érzés kezdő pedagógusnak lenni, ezért jól ismeri a pálya nehézségeit – jelentette ki a lapunknak adott interjúban Balatoni Katalin, a Belügyminisztérium köznevel...
(Forrás: Magyar Nemzet)
--
2023.11.21.
Plakátkampányt indít a kormány az iskolákban
A védelem online is megillet! Kérdezz, szólj, jelezz! - ezek a legfontosabb üzenetei azoknak az iskolai plakátoknak, amelyeket a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) jogsegélyszolg...
(Forrás: Eduline)
--
2023.11.21.
Státusztörvény: nem taníthatnak óraadóként tovább a felmondó pedagógusok?
Szeptember 29-ig kellett nyilatkozniuk a pedagógusoknak, hogy elfogadják-e a státusztörvény alapján írt munkaszerződésüket. Rétvári Bence államtitkár úgy nyilatkozott, hogy 1205 pedagó...
(Forrás: Eduline)
--
2023.07.17.
Oszkó Péter: Nagyon nagy bajban vagyunk, ha saját pedagógusaink bérét sem tudjuk kifizetni
ZÁMOMRA A LEGBOSSZANTÓBB ÁLLÍTÁS, HOGY A SAJÁT OKTATÁSI RENDSZERÜNK FOLYAMATOS MŰKÖDÉSI KÖLTSÉGÉNEK FINANSZÍROZÁSÁHOZ UNIÓS ADÓFIZETŐK PÉNZÉRE VAN SZÜKSÉGÜNK, miközben vannak...
(Forrás: Index)
--
2023.07.15.
Ilyen se volt még: 171 oktató állt ki a Zeneakadémia autonómiájáért
Alulírott előadó- és alkotóművészek, kutatók és zenepedagógusok, mint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatói az alábbi közleményt kívánjuk a közvélemény és a fenntartó Kultur...
(Forrás: Index)
--
2023.07.15.
„Egy mérhetetlenül szelektív törzsi társadalom öngyilkos reflexiója saját magára” – Lannert Judit oktatáskutató a státusztörvényről
Miért beszél mindenki tanárhiányról, amikor átlagosan tíz általános iskolás gyerek jut egy pedagógusra? Mi a tanárok és mi a megrendelő, a lakosság felelőssége a magyar oktatás szétes...
(Forrás: szabadeuropa.hu)
Címkék
agresszió civilek család digitális nemzedék együttműködés erkölcs esélyegyenlőség esélyek felelősség film filmklub generációk gyerekek gyermekvédelem hátrányos helyzet IKT integráció irodalmi mű feldolgozása iskola iskola és társadalom kapcsolatok kommunikáció konferencia konfliktuskezelés kreativitás kutatás könyvajánló közösség módszerek OFOE oktatás oktatáspolitika osztályfőnöki szerep pedagógia pedagógus pedagógusok pályázat rendezvény szabályok szakmai szervezet szülő szülők tanulás tanár-diák kapcsolat tehetséggondozás társadalom történelem verseny virtuális kongresszus ünnep