Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
2014.11.30.
Elnyomottjaiból él ez az ország Bódis Kriszta a cigánytelepiekről írt ifjúsági regényt -
Bódis Krisztának Carlo Párizsban címmel jelent meg, egy cigánytelepen játszódó ifjúsági regénye a Tilos az Á Könyveknél. Az ózdi Hétes-telepen dolgozó Bódis Kriszta szerint a cselekmény a képzelet műve, csak éppen olyan, mint a valóság. Úgy véli a szegénység és a rasszizmus konzerválása lett ennek az országnak a tőkéje.
(Forrás: 168óra)
 
2014.11.30.
"A többségi gondolkodás nem tér el a vádlottak körének gondolkodásától"
Vannak jogászhallgatók, akik még nem hallottak arról, hogy a cigányok ellen sorozatgyilkosságot követtek el Magyarországon. Többek között ez derül ki a súlyos bűntettek tárgyalássorozatát archiváló dokumentumfilm utóéletéből. Amellett, hogy tucatnyi nemzetközi díjat söpört be májusi bemutatója óta, most ugyanis kvázi oktatófilmként vetítik a filmet egyetemistáknak, középiskolásoknak, bíróknak, ügyvédeknek, szakértői kommentár mellett.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.11.30.
Tanári diploma kell a nyelvoktatáshoz
Szeptembertől már csak tanári diplomával lehet nyelvet oktatni államilag, illetve uniós pénzből támogatott kurzusokon. A szabályozás egyedül az anyanyelvi oktatókat nem érinti. A kormány célja az, hogy színvonalasabb legyen a nyelvoktatás és hogy többen beszéljenek valamilyen idegen nyelvet.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.11.30.
Átlagember gyereke egyetemről ne is álmodjon
Jöhetnek az elitegyetemek, amelyekbe az átlagemberek gyermekének nem sok esélye lesz bekerülni. A kormány ugyanis mindenféle egyeztetést kikerülve, rendeletben rögzítette, hogy 2020-tól minden felvételiző számára kötelező lesz az emelt szintű érettségi és a középfokú nyelvvizsga.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.11.29.
Sutyiban más tankönyvből tanítanak a tanárok
A tanárok szerint a sebtében összetákolt állami kísérleti tankönyvek némelyike nehezen tanítható, ezért több helyen a renitens tanárok összefogtak a szülőkkel: megvették a bevált régi könyveket, és titokban abból tanítanak, még ha emiatt a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) el is marasztalhatja őket.
(Forrás: index)
 
2014.11.29.
Árad a szeretet: kiutálta a lakosság és a fideszes többségű képviselőtestület az árva gyerekeket Tolnán
Na és mit lépett erre a helyi, fideszes többségű képviselő-testület? Ellenszavazat nélkül elfogadott egy határozatot, amelyben azt kérik a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságtól (SZGYF), hogy ugyan vigyék máshová az árva gyerekeket, ne hozzájuk. A jegyző, Ezerné Dr. Huber Éva a lapnak azt nyilatkozta, ők persze nem értenek egyet a felháborodás okával, csakis a „gyermekek érdekében" hozták meg a határozatukat.
(Forrás: Index)
 
2014.11.29.
L. Ritók Nóra: A téli hideg
Persze ott a brikett, amit nyáron csináltak. De abban állapodtunk meg, hogy abból az tüzelhet, aki dolgozott benne. Közösségi szabály, tartani kell, hogy jövőre nagyobb üzenettel bírjon a lehetőség. De itt van a többi, akin segíteni kellene. Ha adunk fát, akkor értelmetlenné válik a tüzelőkészítés nyáron, hiszen úgyis adunk…ha nem adunk, megfagyhatnak. Ebben a helyzetben kínlódik az ember, nem lehet jó döntést hozni.
(Forrás: Nyomor széle blog - hvg, hu)
 
2014.11.29.
Ferge Zsuzsa: Az emberi szellem megtagadása
Zavaros, hogy mekkora felsőoktatásra van szükség. Ez persze mindig helytől, időtől, körülményektől függ. De az azért biztos, hogy a tudástársadalom növekvő és magas szintű tudást, ezért több és jobb felsőoktatást is igényel. Ezt a dokumentum szavakban meg is ígéri. A részletekből azonban mennyiségi és minőségi romlásra lehet következtetni.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.11.29.
Kemény leckét adott az életről diákjainak egy tanár
Mindössze egy szemeteskukát és egy összegyűrt sima papírt használt fel, hogy bemutassa az egyenlőtlenséget. Az amerikai tanár egy papírlapot adott a gyerekek kezébe és azt kérte gyűrjék gombóccá. Egy kísérlettel akarta bemutatni, hogyan működnek a kiváltságok a társadalomban.
(Forrás: Új Nemzedék)
 
2014.11.29.
Rámenős szülők dicsérete
Szülőtől nő a tehetség. - Minden tehetséges gyerek mögött egy rámenős szülő áll – mondja egy cambridge-i kutató, aki szerint a tehetséget emiatt nem is lehet objektíven mérni
(Forrás: Vasárnapi Hírek)
 
2014.11.29.
A P8 vendége Pokorni Zoltán -videóval
Mikor jön el a nyugodt építkezés ideje az oktatásban?
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.11.29.
Kisasszony, kezdheti!
A 92 éves Faluhelyi Józsefné, született Matusz Ilona például elégedettnek mutatkozott az életben. Az idős tanárnő nemrég rubindiplomáját vehette át a Corvinus Egyetemen, ami azt jelenti, hogy hetven éve szerezte oklevelét a Magyar Királyi Kertészeti Akadémián.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.11.28.
„Sokkal kevesebbet tanítanak Angliában, de azt nagyon alaposan
Tizenöt tanár utazott Magyarországról Angliába, hogy többet tudjanak meg a szigetország oktatási rendszeréről. Egy hétig látogattak iskolákat Plymouthban, és kiderült, ott két hónapig tanítják csak a Macbethet, matekórán pedig a világ legnagyobb méretű gyárát hozzák példaként a területszámításhoz.
(Forrás: Hír24.hu)
 
2014.11.27.
Semmi sem eleve elrendeltetett - Interjú Kertesi Gáborral
A kormány azt kommunikálja, hogy azért vették el a magán-nyugdíjmegtakarításokat, mert a foglalkoztatottak majd eltartják a nyugdíjasokat. Ez létező modell, vannak hátrányai és előnyei. De a foglalkoztatás növekedése nélkül nem megy. Aminek a kulcsa az oktatás. Akkor viszont miért érzi azt az ember, hogy az oktatás másodlagos jelentőségű kérdés a vezető kormánypárt számára?
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.11.27.
L. Ritók Nóra: Tanítunk-e eleget a szegénységről?
A pedagógus-továbbképzésekben még fellelhetünk olyan képzéseket, amelyekben benne van pl. a tanulási nehézséggel küzdő gyerekek oktatása vagy az integráció, az inkluzív nevelés (az is inkább az SNI-re és nem a HHH helyzetre fókuszálva), de ott sem nagyon terjednek a tanok, kevés épül be igazán a pedagógiai gyakorlatba. Igaz, ennek sokszor maga a rendszer a gátja, ha pl. a központi irányítás a tehetséggondozásra fókuszál, ott nem lesz kiemelt téma a hátránykompenzáció.
(Forrás: tani-tani)
 
2014.11.27.
Nem lesz Budapesten Roma Oktatási Központ
A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén úgy döntött, visszafizeti a Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központ kialakítására kapott 900 millió forintos állami támogatást, mert a központ nem fog megvalósulni – írja az MTI.
(Forrás: abcug.hu)
 
2014.11.27.
Támogatja a szakok számának csökkentését a Professzorok Batthyány Köre
A Professzorok Batthyány Köre egyetért a felsőoktatás profiltisztításával, a szerveződés szerint fontos, hogy a közösségi forrásokat optimálisan lehessen felhasználni, ugyanakkor irreálisnak tartják, hogy 2030-ra a felsőoktatás képes legyen külső források bevonásával finanszírozni önmagát.
(Forrás: Eduline)
 
2014.11.27.
Módosítanák a köznevelési törvényt a kormánypárti képviselők
A törvényjavaslat elsődleges célja a 2012/13-as tanévtől bevezetett szabályozás tökélesítése, kiegészítése, és a törvény keretjellegéhez igazodva a terjedelmi egyszerűsítés, ezért több rendelkezés deregulációja is megtörténik - tette hozzá.
(Forrás: Edupress)
 
2014.11.27.
Eredmények és újdonságok az uniós oktatási programokban
z Európai Unió oktatási együttműködési programjainak eddigi eredményeiről és hasznosulásáról tartott konferenciát a Tempus Közalapítvány november 26-án. Megvizsgálták, hogy a 2007-2013-ig zajlott Egész életen át tartó tanulás program milyen hatással volt az oktatási-képzési intézményekre, és hogy a tapasztalatok hogyan építhetők be a jelenlegi, 2014-2020-ig tartó Erasmus+ programba.
(Forrás: Edupress)
 
2014.11.27.
Elbocsátásokhoz vezethet a rendelet?
A köznevelési államtitkár szerint a szigorítás a minőségi oktatást szolgálja. „A két tannyelvű intézmények esetében – ha ezt a minőségi kvótát 2017 után nem lépi meg az intézmény – akkor is az fordulhat elő, hogy az intézmény nevéből a két tannyelvű minősítés vagy speciális jelleg tűnik el. tehát ilyen képzést nem indíthat, ilyen képzést nem folytathat”
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.11.27.
Gyerekek ellen lázadnak Tolnán Előző cikk Költöznének az állami gondozottak
Azonnali vizsgálat lefolytatására utasítja a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság vezetőjét Czibere Károly a Tolnára tervezett két lakásotthon miatt kirobbant lakossági tiltakozás kapcsán – tudta meg lapunk.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.11.27.
Szabad a szegregáció
Balog Zoltán maga fogja eldönteni, mikor alkalmazható faji elkülönítés Magyarországon. Meghökkentő az a kitartás, amellyel eljutott idáig. Tulajdonképpen ez volt az az ügy, amiért a legkövetkezetesebben küzdött miniszteri tevékenysége során. Legalizálni a szegregációt. Ez is elvégeztetett.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.11.27.
Zöldbe borították az iskolákat a diákok
Idén negyedszer hirdette meg a Magyar Cetelem Bank az általános iskolák részére a Cetelem Zöldsuli pályázatot, amely az iskolák udvarainak parkosítását, pázsit telepítését, évelő növények, elsősorban fák és cserjék ültetését támogatja.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.11.27.
Mostohagyerek a magyartanításban?
2014. november 29-én, szombaton délelőtt 10 órától lesz a Magyartanárok Egyesülete aktuális konferenciája. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak. A konferencia ideje alatt lehetőség nyílik a Magyartanárok Egyesületéhez való csatlakozásra is.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2014.11.25.
L. Ritók Nóra: Szakértelem polgármesteri ajánlással
Szükséges ugyanis „egy gyermek és ifjúsági civil szervezet vezetőjének és egy települési (vagy területi) önkormányzat képviselőjének (jegyző, polgármester) támogató nyilatkozata.Vajon ez miért fontos?
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.11.25.
Szarul állunk nyelvtudásban? A kormány szigorít
A gazdasági tárca szerint a hazai pedagógiai végzettséggel nem rendelkezők teljes kitiltását a nyelvoktatás minőségének javítása érdekében kellett meglépni. A nagy minőségjavításban majdnem sikerült kitiltani az anyanyelvi oktatókat is, de ők végül kaptak egy kiskaput.
(Forrás: index)
 
2014.11.24.
Elindult a nyelvvizsga-gigaper: száz vádlott, ezernél is több érintett
Elkezdődött a nyelvvizsgaügy bírósági tárgyalása: az Sz. Istvánné és negyven társa ellen indult eljárásban sejthető volt, hogy órákig tartó iratismertetésre kell felkészülni: ez így is történt, csak a havonta történt vesztegetések részletes ismertetése elvett rengeteg időt a tárgyalásból.
(Forrás: vs.hu)
 
2014.11.24.
Palkovics: A szakmunkások érettségi nélkül mehetnének egyetemre
Bár a felsőoktatási koncepcióban szerepel, hogy a diákoknak „anyagi erőfeszítést” kell majd tenni, szerinte ez nem tandíj. A gyári munkás pedig egyből felvételizhet majd a felsőoktatásba.
(Forrás: vs.hu)
 
2014.11.24.
Balog szerint "légből kapott", hogy jövőre kevesebb pénz jut az oktatásra
Éppen a hátrányos helyzetű gyermekeknek kedveznek a kormány jövő évre tervezett oktatáspolitikai intézkedései - reagált Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter riporteri kérdésre, a szombati pedagógustüntetésen elhangzottakra kedden, az M1 Ma reggel című műsorában.
(Forrás: Eduline)
 
2014.11.24.
Pölöskei Gáborné: Magyarország sikere az oktatásban rejlik
A kormány rendkívüli erőfeszítéseket tesz az oktatásban, mert ebben rejlik Magyarország sikere - hangoztatta Pölöskei Gáborné, a köznevelési intézményrendszer fejlesztéséért felelős helyettes államtitkár a Fővárosi Pedagógiai Napok megnyitóján, november 25-én.
(Forrás: Edupress)
 
2014.11.24.
Czibere Károly: az értékes felzárkózási programokat folytatni kell
A bevált, értékes és hasznos felzárkózási programokat folytatni kell, az e célra fordított uniós és magyarországi források a következő évben sem csökkennek - közölte Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára november 25-én egy, a témában rendezett konferencián.
(Forrás: Edupress)
 
2014.11.24.
Szülői kérésre nem lehet majd évismétlést engedélyezni
Szülői kérésre nem lehetne évismétlést engedélyezni a diákoknak az első osztálynál magasabb évfolyamokon - emelt ki változtatásokat a köznevelési törvény módosítását ismertetve Czunyiné Bertalan Judit kedden az Országgyűlésben.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.11.24.
Földes Anna: Egy érettségizett lány…
És bízom benne, hogy sem ma, sem holnap nem fognak semmilyen okkal, ürüggyel kirekeszteni a gimnáziumokból olyan többre, jobbra érdemes fiatalokat, akik egy ideig kényszerűségből talán csak széklábat fognak faragni vagy árkot ásni, de előbb-utóbb tanáraiknak köszönhetően vagy a maguk erejéből, akár érettségizett közmunkásként is megtanulnak jobban mosogatni, amíg nem késő.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.11.24.
„Apu mindig bántcsa anyut"
Gyerekek munkáiból nyílt döbbenetes rajzkiállítás a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányságon. A rajzokat a Magyar Vöröskereszt megyei szervezetének Anya- Gyermek Segítőotthona és Krízisközpontja által ellátott gyerekek készítették.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.11.24.
Balog egy személyben dönthet, melyik iskola szegregál, és melyik nem
Itt van Balog Zoltán miniszter válasza arra, hogy a bíróság szegregációnak nyilvánította egy kizárólag roma gyerekeket oktató, nyíregyházi egyházi iskola tevékenységét. Egy, a köznevelési törvényhez benyújtott módosító felhatalmazza a minisztert, hogy egymaga döntse el, mi szegregáció, és mi nem.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.11.23.
Egy évtizede csak csökken az oktatásra szánt pénz
A pedagógusbérek a rendszerváltás óta szörnyen alacsonyak, más diplomás szakmákban akár harminc százalékkal is jobban lehet keresni. Egyelőre nem látni, hogy a második Orbán-kormány oktatási reformjai hová vezetnek, de a jövő évi költségvetés semmi jóval nem kecsegtet.
(Forrás: abcug.hu)
 
2014.11.23.
12 évesen zsarolta osztálytársait, vádat emeltek ellene
A fiú az első kiskorú Baranya megyében, akit a btk.-s korhatár-csökkentés nyomán büntethetnek meg. Tavaly januártól idén februárig folyamatosan veréssel fenyegette osztálytársait, ha nem adják oda neki zsebpénzüket.
(Forrás: vs.hu)
 
2014.11.23.
A Semmelweis kancellárja elégedett, és nem érez feszültséget
A kezdeti bizonytalanságok, kételyek után jónak bizonyul a kancellári rendszer a Semmelweis Egyetemen (SE), az intézmény hasznát látja az együttműködésnek - erről Szél Ágoston, a SE rektora beszélt szakújságíróknak egy háttérbeszélgetésen.
(Forrás: Eduline)
 
2014.11.23.
Programsorozattal folytatja erőszakellenes kampányát az ELTE
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) több karán tartanak rendezvényeket november 25-én, a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján. Az Állam- és Jogtudományi Kar hallgatói szervezetei konferenciát szerveznek, a Tanító- és Óvóképző Kar a NANE Egyesülettel együttműködve workshopot.
(Forrás: Edupress)
 
2014.11.23.
Jövőre készülhet el a pedagógusok etikai kódexe
A Nemzeti Pedagógus Kar területi küldöttgyűlései rendben lezajlottak és a jövő évben elkészülhet a pedagógusok etikai kódexe is – nyilatkozta a kar elnöke az MTI-nek. Horváth Péter hétfőn az Országgyűlés kulturális bizottsága előtt számol be a kar megalakításáról és a jövőbeni lépésekről, tervekről.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.11.23.
42 pontos ajánlást fogalmazott meg a diákparlament
Negyvenkét pontból álló ajánlást adott át a köznevelési államtitkárnak záró plenáris ülésén, Székesfehérváron az Országos Diákparlament. A háromnapos rendezvényen a hallgatók az iskolai étkeztetés minősége, illetve a mindennapi testneveléshez szükséges infrastruktúra hiánya mellett az iskolai diákönkormányzatok nagyobb beleszólási jogát is fontos kérdésnek tartják.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.11.23.
Rétvári: Indokolatlan kongatni a vészharangot
Nehéz értelmezni a pedagógus-szakszervezetek tiltakozását,indokolatlan kongatni a vészharangokat, most ugyanis – a szocialista kormányzással szemben – nem csökkentik, hanem növelik a béreket, nem iskolákat zárnak be, hanem újakat építenek, ráadásul jövőre több pénz is jut az ágazatnak, mint idén.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.11.23.
Szerepjáték alkalmazása múzeumban
A múzeumba érkező látogatók szerepjáték keretében ismerkednek meg a tárgyakkal úgy, hogy közben örömüket lelik a játékban, szórakozássá válik számukra a múzeumlátogatás. Felszabadultan, lazán közlekednek a múzeumi térben, szinte észre sem veszik, hogy játszva tanulnak.
(Forrás: tani-tani)
 
2014.11.22.
Orbánt fújolták a tanárok
A jövő évi költségvetés és a köznevelés tervezett átalakítása ellen tüntettek pedagógusok szombaton délután a fővárosban. Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke a tüntetők előtt, akik megtöltötték a köznevelési államtitkárság Szalay utca előtti részét, azt mondta: bár november 22-e a közoktatás napja, nincs okuk ünnepelni.
(Forrás: 168óra)
 
2014.11.22.
A PDSZ összefogást sürget
Összefogásra buzdította a közoktatásban tevékenykedő szakszervezeteket a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke szombaton az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt tartott sajtótájékoztatóján.
(Forrás: Népszava)
 
2014.11.22.
A PDSZ összefogást sürget
Összefogásra buzdította a közoktatásban tevékenykedő szakszervezeteket a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke szombaton az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt tartott sajtótájékoztatóján.
(Forrás: Népszava)
 
2014.11.22.
TanErő: Tanárok dühös tömege
Amikor arról kérdezősködtünk, tulajdonképpen mi ellen is szól most ez a demonstráció, a költségvetés az oktatást negatívan érintő számainál sokkal gyakrabban jött szóba a gyermekszegénység és a hátrányosabb helyzetű családokból érkezett diákok lehetőségeinek beszűkülése.
(Forrás: Vasárnapi Hírek)
 
2014.11.22.
Egyetlen reform sem lehet sikeres a tanárok nélkül
Gallóné szerint azzal, hogy a kormány a tudáshoz való jogot akarja korlátozni, a szegénységből való kitörés egyetlen lehetőségét veszi el. Hozzátette, hogy a kormánynak nem az oktatás a fontos, hanem az, hogy ő dönthesse el, ki mit és miből tanul, és hogy ki az iskola igazgatója.
(Forrás: abcug.hu)
 
2014.11.22.
A kormánynak az oktatás nem fontos - tüntettek a pedagógusok
Az érdekvédők a demonstráció végén nyolcpontos petíciót adtak át a köznevelési államtitkárság képviselőjének. Ebben többek között követelik, hogy ne folytassák a köznevelés rendszerének további átalakítását előzetes hatástanulmányok és érdemi egyeztetések nélkül, valamint, hogy a kormány hozza nyilvánosságra a szakképzés és a Klik átalakításának tervezetét. E
(Forrás: Klubrádió)
 
2014.11.22.
http://inforadio.hu/hir/belfold/hir-683537
Szakképzési ösztöndíjban részesíti Jászberény önkormányzata azokat a továbbtanuló általános iskolásokat, akik a hiányszakmák valamelyiket elsajátítják, és vállalják, hogy az adott szakmában a településen működő cégeknél helyezkednek el - közölte a jászsági város polgármesteri hivatalának illetékes munkatársa az MTI-vel.
(Forrás: Inforádió)
 
2014.11.22.
A mesétől függ, mit tanul a gyerek a tévéből
Az emberek mellett a mostani gyerekeket már jelentősen befolyásolják az általuk látott filmek is, különösen a magyar 4-14 éveseket, akik a legtöbbet tévéznek Európában, napi 160 percet, ráadásul leginkább felnőtt nélkül, egyedül. Így a szülőknek általában fogalmuk sincs róla, milyen mintát lát a gyerek képernyőn, pedig még a legnépszerűbb mesékben is gyakoriak az ostoba, erőszakos, kirekesztő elemek.
(Forrás: index)
 
2014.11.22.
Demonstráció az Emminél PSZ: Kínosan magyarázkodhat majd a kormány
A Pedagógusok Szakszervezete azt követeli a kormánytól, hogy kiemelten foglalkozzon a gyermekszegénységgel, és a parlament a jelenlegi formában ne fogadja el a költségvetési javaslatot. „A szakképzés átalakításával, a gimnáziumi férőhelyek számának a csökkentésével, a kis iskolák bezárásával, az alapítványi és magániskolák támogatásnak szűkítésével gyermekeink tanuláshoz való jogát fogja korlátozni” – mondta Galló Istvánné, a szervezet elnöke.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.11.22.
Lángszóróval Kodály országában
A Kodály-módszer szolmizációs kézjegyeiből idehaza mára mindössze egy pökhendin feltartott középső ujj maradt, amellyel bemutatunk a briliáns metódusnak, amely gyermekek százmillióinak teszi gazdagabbá az életét világszerte.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.11.22.
„Az iskola nem állatfarm. Takarodj!” – Tüntettek a tanárok
Több ezren vonultak utcára a gyerekek és az oktatás jövőjéért tüntetni. A jó hangulatú megmozdulás után csak az a kérdés: az ellenállás vagy beletörődés időszaka következik?
(Forrás: Magyar Narancs)
 
2014.11.21.
Rétvári: Az oktatás minden szintjére több pénz jut
A jövő évi költségvetési javaslat szerint az oktatás minden szintjére több pénz jut, egyebek mellett a középfokú oktatásra is; a kormány semmi olyan intézkedést nem tervez, amely pedagógusok elbocsátásával járna
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.11.21.
Ezt mondtuk a Magyar Közoktatás Napja demonstráción (2014. november 22.)
Ma még nem tudjuk, érdemes volt-e itt és most szót emelni a gyermekek jogaiért. De holnap már tudni fogjuk. Ezt a szombat délutánt érdemes volt a hidegben az utcán tölteni, ha holnap pedagógusok és szülők közösen úgy döntenek, nem tűrnek tovább. (Salamon Eszter)
(Forrás: Európai Szülők Magyarországi Egyesülete)
 
2014.11.21.
„Orbán mikor fogja befejezni az ámokfutást?”
Az iskola nem állatfarm, takarodj! - írta egy pedagógus tüntető a táblájára szombaton, így fejezve ki tiltakozását a köznevelés tervezett átalakítása ellen. A Pedagógusok Szakszervezete által szervezett budapesti demonstráció a Széchenyi térről induló menettel kezdődött, a több ezer tiltakozó a Parlament előtt elvonulva jutott el az Emberi Erőforrások Minisztériuma elé a Szalay utcába.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.11.21.
A centrális bölcsesség győzelme a felsőoktatási anarchia felett
Az egyetemi autonómia sajátos felfogása az alaptörvényben jelent meg – ott rögzítették az elavult, liberális, az európai egyetemek bolognai chartájának szolgai módon megfelelő általános autonómia helyett, hogy az egyetemeket tudományos, akadémiai ügyekben illeti meg autonómia, és nem hagytak kétséget afelől, hogy a gazdasági és következésképp az alapvető stratégiai kérdésekben a fenntartó, azaz majdnem a teljes felsőoktatásban, az állam akaratának kell érvényesülnie.
(Forrás: Magyarinfo blog)
 
2014.11.21.
Polgár Judit: Nem a sakkot, a sakkal kell tanítani
Augusztus közepén világranglista-vezetőként jelentette be visszavonulását minden idők legjobb női sakkozója, aki most már gyerekei miatt is az általa kidolgozott képességfejlesztő módszernek, a Sakkpalotának szenteli minden idejét.
(Forrás: vs.hu)
 
2014.11.21.
A kormány nem enged: nincs kegyelem a 12 éves bűnözőknek
jabb nemzetközi kötelezettségét szegi meg a kormány azzal, hogy nem enged a büntethetőség jelenlegi 12 éves korhatárából. A tárca arra hivatkozik, hogy másfél évnyi gyakorlat alapján nem ismertek a jogalkotó előtt a gyakorlati szakemberek által jelzett problematikus kérdések, és "nem beszélhetünk a tárgykört érintő kialakult joggyakorlatról, meghatározó statisztikákról".
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.11.21.
Az utolsó pillanat: utcára vonultak a pedagógusok
November 22. a Magyar Közoktatás Napja. A pedagógusok azonban nem ünnepelnek, hanem utcára vonulnak, mert szerintük a jövő évi költségvetés „visszafordíthatatlanul tönkreteszi gyermekeink és az ország jövőjét”.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.11.21.
Kezelhetetlen lett a családok nyomora
Egy családgondozóra 50 család jut. Ez a helyzet ma a gyermekvédelemben. A Magyar Családsegítő- és Gyermekjóléti Szolgálatok Országos Egyesületének elnöke szerint legalább 15 éve nem volt annyi súlyos problémával küzdő család, mint ma. Legtöbben a kilátástalan szegénység miatt fordulnak ki önmagukból
(Forrás: Népszava)
 
2014.11.21.
Észak–Dél kapcsolat
A EuropeAid és a Magyar Külügyminisztérium támogatásával megvalósuló kétéves projekt célja, hogy iskolai együttműködéseket alakítson ki európai és afrikai iskolák között (összesen 16 európai és 16 afrikai iskola vesz részt a programban).
(Forrás: tani-tani)
 
2014.11.21.
Négyes tanuló a gyerek? Nem baj, remek hegesztő lehet még belőle!
Csaknem egy hónapja lengette be a kormány a gimnáziumi helyek korlátozását. Az ügyben azóta sem lett tisztább a kép: az érintett igazgatók a kormány hivatalos tájékoztatását kérték, az esetleges átalakítások nyertese, az iparkamara pedig a szakmai anyagok elkészültére vár. A tanárok az egész közoktatás helyzete miatt ma utcára vonulnak.
(Forrás: vs.hu)
 
2014.11.21.
Fogadjuk el, hogy semmi sem biztos
dén 25 ambíciózus huszonéves cáfolja meg azokat az előítéleteket, hogy az újabb generáció csakis semmirekellő lehet. A TEDxYouth@Budapest konferencián a káoszból új rendet teremtők tartanak előadást hivatásukról és elhivatottságukról.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.11.21.
Nincs értelmük a két tannyelvűeket revolverező feltételeknek
A módosított kritériumok nemcsak egyes két tannyelvű középiskolákat veszélyeztetnek, hosszabb időtávon tovább rombolhatják a magyar társadalom amúgy sem túl fényes idegennyelv-tudását. Ez lehet a következménye a kormány legújabb intézkedésének a két tannyelvű gimnáziumok kiszorítására.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.11.21.
„Felszámolás szélén” a közoktatás - tüntetnek a tanárok
A tüntetésen felszólal Martin Romer, az Európai Oktatási Szakszervezeti Szövetség (ETUCE) főtitkára, Szenes György, a Magyar Szakképzési Társaság (MSZT) főtitkára, valamint a szülők nevében Salamon Eszter, az Európai Szülők Magyarországi Egyesületének egyik vezetője is.
(Forrás: Eduline)
 
2014.11.21.
A nemzet nagyjainak sírjait is gondozhatják a diákok
A Nemzeti köznevelési törvénnyel 2011. év végén bevezetett iskolai közösségi szolgálatot a Nemzeti Sírkert részét képező sírok ápolásával is lehet majd teljesíteni, a program feladatainak megosztásáról pénteken ír alá partnerségi megállapodást a koordinátor Nemzeti Örökség Intézete és a lebonyolításban segítő Lions Clubok Szövetsége - mondta el Fogarasiné Radnai Katalin, a Nemzeti Örökség Intézet (NÖRI) elnöke az MTI-nek.
(Forrás: Edupress)
 
2014.11.21.
Nagy Emília: egymást jelentgetik fel a tanárok (videóval)
Az összes intézkedés, amit az Orbán-kormány hozott a „közátnevelési törvényben”, az mind arra irányul, hogy kevesebb gondolkodó ember legyen az országban – ezt Nagy Emília mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.
(Forrás: ATV)
 
2014.11.20.
Keresik a legjobb tanárokat és edzőket!
A MOL Tehetséggondozásáért Díj a fiatal tehetségeket felfedező tanárok és utánpótlásedzők munkáját ismeri el. A 2014. évi díjakat kilenc személy veheti át. Nem a csodagyerekek nevelésére "szakosodott" szakembereket keresik, hanem azt a példaképet, akik a hétköznapok kihívásai közepette mutatnak utat és lehetséges alternatívát a rájuk bízott tinédzsereknek.
(Forrás: Kölöknet)
 
2014.11.20.
Magyarországon rosszabb gyereknek lenni, mint nyugdíjasnak
600 ezer gyerek nélkülöz alapvető dolgokat, és még többet fenyeget a kirekesztés kockázata Magyarországon. Lemaradtunk az egész EU-tól, és a visegrádiak is elhúztak mellettünk, miközben még Romániában is javul a helyzet. A szociológusok úgy látják, a büntető állam a szegények ellen harcol.
(Forrás: abcug.hu)
 
2014.11.20.
A sportolóknak adják a gyermekvédelemre szánt pénzek egy részét
Egy csütörtökön megjelent kormányhatározat szerint 182 millió forintot elvesznek a gyermekjóléti maradványokból, és a sportteljesítmények megbecsülésére adják. Pedig a legfrissebb adatok szerint óriási a gyerekszegénység.
(Forrás: vs.hu)
 
2014.11.20.
Kövér szerint a felsőoktatás a legsikeresebb ágazat
A nemzetgazdaság egyik legsikeresebb és legversenyképesebb ágazatának nevezte a felsőoktatást a házelnök pénteken, az Óbudai Egyetem Napján. Kövér László hozzátette: minden lehetőség adott, hogy létrehozzák Közép-Európa legjobb felsőoktatási rendszerét.
(Forrás: Eduline)
 
2014.11.20.
A TUDOSZ támogatja a PSZ demonstrációját
A Tudományos és Innovációs Dolgozók Szakszervezete (TUDOSZ) támogatja a Pedagógusok Szakszervezetének demonstrációját. "Az oktatás közügy, az oktatás mindenkit érint, érintett, érinteni fog. Mindaz, ami a közoktatásban történik, befolyásolja a felsőoktatást, befolyásolja a munka világát, a foglalkoztatást" - olvasható a TUDOSZ közleményében.
(Forrás: Edupress)
 
2014.11.20.
Rétvári: A pedagógusoknál senki nem kapott több béremelést
Az elmúlt négy és fél évben a pedagógusoknál többet senki nem kapott béremelésben az államtól, mivel ők szolgálják a hosszú távú tudását a nemzetnek - jelentette ki Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az M1 Ma reggel című november 21-ei műsorában.
(Forrás: Edupress)
 
2014.11.20.
Már lehet jelentkezni az érettségi előkészítőkre
A felvételi pontszámot a képzési területen kötelező vagy kötelezően választható két érettségi tárgy százalékos eredményeiből számolják ki, ezért nagyon fontos azok eredménye. Az érettségire való felkészülésben és tanulásban azonban segítséget adhatnak a felsőoktatási intézmények által is szervezett előkészítők.
(Forrás: Edupress)
 
2014.11.20.
A mézfogyasztást népszerűsítette Fazekas
Az egészséges táplálkozást népszerűsítette a szigetszentmiklósi művészeti iskolában a földművelésügyi miniszter. Az intézményben mézes teával és mézzel ízesített ételekkel várták a diákokat.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.11.20.
Beszámítják a nem iskolában szerzett tudásunkat is
A felnőttképzési roadshow-n jártunk, ahol megtudtuk, mi az az MKKR, és kiderült, hogy ennek a rendszernek kell az EU-s vállalások értelmében pár éven belül életbe lépnie az oktatás minden területén.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2014.11.20.
A fölösleges és életképtelen dolgok tanításáról
Olvasónk szerint az irodalom és a történelem középiskolai tanítása fölösleges. Ezek helyett ő inkább kémiát, biológiát és idegen nyelveket tanulna. Igényeit megértjük, de nem osztjuk véleményét. Szerintünk igenis kell tanulni „haszontalan és fölösleges” dolgokat is.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2014.11.18.
Bánki: a gimnáziumi fejezet vége
20 év után jóformán egy tollvonással véget érhet a gimnáziumi képzés a Bánki Donát középiskolában – sőt, a feltételes mód okafogyott, immár biztos; a sajnálatos tényállásig azonban kacskaringós út vezetett. Mindenekelőtt a jól ismert és végtelenül sokat bírált Klebelsberg Intézményfenntartó Központ teljesített rosszul – röviden: ennyi középiskolát képtelen volt egy kézben tartani.
(Forrás: Castellum.do)
 
2014.11.18.
Közel 150 gyereknek nem maradt hely az iskolabezárás miatt
Bár egyelőre nyitva van a Szegényeket és Rászorultakat Segítő Közhasznú Alapítvány iskolája, tanítás nincs, 148 gyereknek nincs egyelőre helye, a tanárok munkát keresnek. Kedden tanárok, diákok, szülők tiltakoztak az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt, egyelőre hiába.
(Forrás: abcug.hu)
 
2014.11.18.
A gyermekszegénységre hívja fel a figyelmet a PSZ tüntetése
"Ez a tüntetés nem a pedagógusokról szól. Most a tanítványainkért emeljük fel a hangunkat. Bár a gyermekszegénység felszámolása nem csak az oktatás feladata, a szegénységből való kitörés lehetőségét meg kell adnia a köznevelésnek" - fogalmazta meg november 19-ei sajtótájékoztatóján Galló Istvánné.
(Forrás: Edupress)
 
2014.11.18.
Az iskolák irányába nyit az Invitel
Megkerülhetetlen lesz a jövőben az informatika és az ahhoz kacsolódó technológia – erről az Invitel operatív főigazgatója beszélt egy budapesti konferencián.Az Invitel eddig csak magyarországi vállalatokkal állt kapcsolatban, jövőre viszont már az iskolákat is bevonják a rendszerbe.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.11.18.
Rengetegen kiesnek, de az államtitkár nem aggódik
Palkovics László felsőoktatási államtitkár azt mondja, hogy kevesebb mérnököt, informatikust, gazdasági szakembert képzünk, mint amennyit a gazdaság akar. Az interjúban parázs vita alakul ki arról, mit finanszíroz az EU és mit nem.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.11.17.
Siralmas állapotban a Radnóti épülete, állami támogatásra lenne szükség
Jótékonysági estet szervez az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium november 26-án, hogy felhívja az állami vezetők figyelmét arra: az épület felújítását állami segítség nélkül nem tudják finanszírozni - írja a Magyar Nemzet.
(Forrás: Eduline)
 
2014.11.17.
Módosulhat a köznevelési törvény
A pedagógiai-szakmai szolgáltatások átkerülnek az Oktatási Hivatalhoz, változhat a közösségi szolgálat igazolása, valamint indokoltnak látja a kormány egy új típusú, többcélú intézmény létrehozását, amely óvodai és bölcsődei feladatot szervezeti és szakmai tekintetben önálló intézményegységek keretében láthat el.
(Forrás: Edupress)
 
2014.11.17.
Ingyenes tréningek segítik a pályakezdők elhelyezkedését
Elindult a Profession.hu ingyenes Karrier Tréning programja, amely pályakezdő fiataloknak nyújt segítséget az első munkahely megszerzésében. A programban összesen nyolc budapesti és hat vidéki felsőoktatási intézmény vesz részt.
(Forrás: Edupress)
 
2014.11.17.
Ösztöndíjjal segítik az iskolakezdést
Mintegy kétszáz Kárpát-medencei helyszínen csaknem 5400 diák kap iskolakezdési ösztöndíjat decemberig a Rákóczi Szövetség beiratkozási programja keretében. A partiumi és a délvidéki régiókban most kezdődik az ösztöndíjak átadása.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.11.17.
Nincs családi pótlék, ha a gyerek nem jár óvodába
A kormány jövő szeptembertől az óvodalátogatáshoz fogja kötni a családi pótlék folyósítását – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára kedden az M1 Ma reggel című műsorában.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.11.17.
Éhesek a szóra és szeretetre
Bár néhány mázsa élelmiszer cseppnek tűnhet a tengerben, Závada Pál mégis abban bízik, hogy az akció nyomán egy kicsit többen és többet beszélnek majd „erről a rettenetes szégyenről, a gyermekéhezésről”.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.11.17.
Újabb csapás a két tannyelvű középiskolákra
Míg az erőforrás tárca egyik államtitkárságán – a felsőoktatásin – bemeneti követelményként akarják előírni a nyelvvizsgát a felsőoktatásba lépéskor, addig a másikon – a közoktatásin – ellehetetlenítik azokat az iskolákat, amelyek leghatékonyabban juttatják középfokú nyelvvizsgához tanulóikat.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.11.17.
"Iskolák a kasztrendszer szolgálatában" – tiltakozó nyilatkozatban fakadtak ki a kölcseys tanárok
Névvel tiltakoztak a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium tanárai a középfokú oktatás tervezett átalakítása és a jövő évi oktatási költségvetés ellen. Nyilatkozatuk szerint a gimnáziumi férőhelyek drasztikus csökkentése teljesen ellehetetlenít mindenfajta társadalmi mobilitást. 2012 óta nem volt hasonló tanári akció.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.11.15.
Velük lesz az erő?
„A legnagyobb baj az, már nem is bíztok abban, hogy az állam segítséget fog nyújtani nektek” – kemény szavak egy napsütéses szombat délelőttön. És még keményebbek, ha figyelembe vesszük, hogy egy gimnazista fiú szájából hangzottak el.
(Forrás: Vasárnapi Hírek)
 
2014.11.15.
Zuglói iskolásokat vezényelt a világhírű karmester
A zuglói Szent István Király Zeneiskola legkisebbjeiből álló Tücsökzenekarnak és a gimnazista korúak fúvószenekarának tartott zenekari próbát Sir Simon Rattle, a Berlini Filharmonikusok vezető karmestere, aki zenekarával másnap, péntek este nagysikerű hangversenyt adott a Művészetek Palotájában a berlini fal leomlásának 25. évfordulója alkalmából.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.11.15.
Nem a Z generáció tehet arról, hogy értékválsággal küzd
Bret Easton Ellis író nagyon negatív véleménnyel van a millenniumi generációról. Bartha Dávid pszichológussal beszélgettünk a mai fiatalok értékválságáról és annak okairól.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.11.15.
Ovisok szavaltak a magyar nyelv napján
Csaknem kilencezer magyar óvodás szavalta el ugyanazokat a verseket világszerte november 13-án helyi idő szerint fél 11-kor, hogy így ünnepeljék közösen a magyar nyelv napját. A közös versmondás a nyelv tanulása és fejlesztése mellett az összetartozást is jelképezi – emelte ki az akciót életre hívó Hanczár János a rendezvény központi budapesti helyszínén az MTI-nek.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2014.11.15.
'Ezek az emberek nem fognak meghajolni semmi külső kényszer előtt'
Ismét az ország legjobb gimnáziuma lett a budapesti Fazekas, amit immáron tizenöt éve vezet Hámori Veronika, aki az utolsó tanévét tölti igazgatóként az iskolában. A lapban a vele készült interjú olvasható.
(Forrás: Vasárnapi Hírek)
 
2014.11.15.
Gimnáziumok a kormányzat célkeresztjében
Mindig újabb reformot jelez, éppen ezért mindig aggodalmat kelt a tantestületben, ha Orbán Viktor beszél az oktatásról” – jellemezte a tanári szobában uralkodó, nem éppen rózsás hangulatot a HVG-nek az egyik vidéki gimnázium igazgatója.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.11.15.
Tankönyvháború
Aggódom, nem szolgáltattam-e ki az iskolát azzal, hogy elmondtam ellenállásunk történetét. A fenti sorokat egy budapesti anyuka írta
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.11.14.
Achs Károly: A gimnáziumok kivégzése
Most újabb ráncigálás jön: a gimnáziumok elsorvasztása. Ha már az alsó szintet tönkretettük, jöjjön a középiskola. Az elsős korától megnyomorítottnak úgyse marad se agya, se motivációja, mire kilencedikes lesz. Valami változás persze nem ártana, mert vannak szörnyűségek.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.11.14.
L. Ritók Nóra: Balog és a családtervezés
Sokszor gondolom, hogy a döntéshozóknak néha meg kellene fordítniuk a látószögüket a problémák megoldásának keresése közben. Mert a felülről történő ránézés, az elképzelt világ eufórikus tervezése nem ad elég információt ahhoz, hogy jó döntés szülessen.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.11.13.
Románia összes harmadikos diákja táblagépeket kap iskolai
A tervezet az első lépés lenne a másodikos, harmadikos és negyedikes diákok felszerelése felé, mely a digitális tankönyvek befejezésével kezdődne. Ott, ahol ezek a tankönyvek elkészültek, azaz a második és harmadik osztályban, már idén megpályázhatják a táblagépeket, és márciusban elkezdhetik osztani őket.
(Forrás: Erdély ma)
 
2014.11.13.
A nyelvtanárok mellett a vizsgáztatók is megjárták
Az állami nyelvoktatási programban az órákat megtartó tanárokat nem fizették ki, az állami kvótából is gazdálkodó szakképző iskolában pedig a vizsgabizottság tagjai dolgoztak ingyen. A háttérben ugyanaz a cég áll, az alapítványi iskoláik összesen több százmillió forint támogatást kaptak közpénzből.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.11.13.
Ha a gyerekek innen elmennek, másnap az utcán lesznek
Nem elég, hogy a fővárosi kormányhivatal nyomására év közben bezárják a Szegényeket és Rászorultakat Segítő Alapítvány fenntartásában működő iskolát, a gyerekek elhelyezésére egyelőre ötlet sincs. Ide csupa olyan gyerek jár, akiket más iskolákból már elküldtek.
(Forrás: abcug.hu)
 
2014.11.13.
Lee Bollinger: lemaradtunk a világtól, amelyet teremtettünk
A médiajogász szerint a képzések átalakítására van szükség, hogy ne csak megértsük az új kihívásokat, de hatékonyan tehessünk is a problémák megoldásáért.
(Forrás: Edupress)
 
2014.11.13.
Élre tört a Semmelweis, visszaesett a Corvinus
Néhány látványos visszaesés, ugrásszerű javulás észlelhető a HVG legfrissebb, 2015-ös felsőoktatási rangsorában, összességében azonban a kép változatlan.ovábbra is uralják a terepet a nagynevű, nagy létszámú és fővárosi intézmények, a legjobban az informatikusok keresnek, bölcsésznek menni pedig még mindig nem éri meg.
(Forrás: Edupress)
 
2014.11.13.
Súlyos törvénytelenségek: már ki sem nyitott az oktatási központ
Az intézmény igazgatója, Hatvan volt szocialista önkormányzati képviselője a norvég támogatási botrányban is érintett. Az Ökotárs Alapítvány vezette konzorciumban Matiszlovicsné Horváth Éva is részt vett a pályázatok elbírálásában és a támogatások odaítélésében.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.11.13.
Önkívületi állapotba kerültek a drogtól a diáklányok
Négy hatodikos diáklányt vittek kórházba szerdán drogfogyasztás tüneteivel a Baranya megyei Almamellék általános iskolájából.A mentőket az iskola igazgatója hívta ki, aki az eset miatt feljelentést tett a rendőrségen. A gyerekek azt mondták, kábítószeres cigarettát szívtak.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.11.13.
Már a kormánynak is gyanúsak a drága tanteremfelújítások
Lázár János is úgy látja, valami nincs rendben az Öveges program szerződései körül, helyettes államtitkára pedig egyenesen súlyos szabálytalanságokról beszél. A szokatlan kormányzati őszinteség oka lehet, hogy az EU ellenőrző szerve, az OLAF is rászállhatott a furcsa pénzosztásra.
(Forrás: vs.hu)
 
2014.11.13.
Győrsövényház - Új tanítási modell a Waldorfban
A mozgó osztályterem tanítási modelljét vezették be a győrsövényházi Waldorf-iskolában.az elképzelést azok a pedagógiai tapasztalatok hozták létre, hogy a mai hétévesek a 10–15 évvel ezelőtti hasonló korúakhoz viszonyítva jóval kevesebbet mozognak, s nem tudnak huzamosabb ideig nyugodtan ülni és figyelni.
(Forrás: Kisalföld)
 
2014.11.13.
Óvoda bármi áron eladó!
Árverésre bocsátotta a civilek tiltakozása ellenére a XIII. kerületi önkormányzat tegnap a 2012 óta üresen álló Pannónia utcai önkormányzati óvodát és a hozzá tartozó telket.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.11.12.
Bezárják a ferencvárosi szegényiskolát
Az Oktatási Hivatal álláspontja alapján az iskola már hétfő óta nem nyithatna ki, de a vezetés ellenáll, mondta Orsósné Varga Mária, a SZERSA Alapítvány elnöke és Matiszloviczné Horváth Éva, az iskola igazgatója az ATV Start című műsorában. Orsósné arról tájékoztatott, hogy az ügyben Balog Zoltán emberi erőforrások miniszteréhez (EMMI) fordultak segítségért, és arra kérték, hogy bírálja felül a szerintük jogsértő határozatot.
(Forrás: abcug.hu)
 
2014.11.12.
Tagadta a szexuális visszaélést a mátrafüredi tanár
Az iskola igazgatója szerint a pedagógus már nem dolgozik az iskolában, kihallgatása után őrizetbe vette a rendőrség, kezdeményezték előzetes letartóztatását, de a bíróság elutasította az ügyészség indítványát, így a gyanúsított szabadlábon védekezik.
(Forrás: Hír24)
 
2014.11.12.
Tankönyvkiadók államosítása: pert nyert az LMP, az MNV-nek adatokat kell kiadnia
Pert nyert Ikotity István LMP-s országgyűlési képviselő a tankönyvkiadók állami felvásárlásának adatnyilvánossága ügyében a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-vel szemben, a társaságnak ki kell adnia az ügyletre vonatkozó adatokat a Fővárosi Törvényszék csütörtökön kihirdetett elsőfokú ítélete szerint.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.11.12.
Verseny: tervezzetek logót az iskolátoknak
A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának találmányokhoz, védjegyekhez és szabadalmakhoz kapcsolódó programjának része a logótervezési pályázat. A versenyen a saját iskolátoknak kell új logót terveznetek, egyénileg vagy csoportosan. A logótervek beküldési határideje november 25., a győztesek pedig egy csoportos látogatást nyernek az etyeki Korda Filmparkba, valamint egy greenbox előtti fotózáson is részt vehetnek.
(Forrás: Eduline)
 
2014.11.12.
Képzések és kiadványok segítik a testnevelők munkáját
Végéhez közelednek a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) által szervezett és lebonyolított, a testnevelés új módszertanait bemutató ingyenes szakmai pedagógusképzések, amelyek több, mint 7000 testnevelőt és az összes közoktatási intézményt érintenek. Emellett az MDSZ újszerű, tudományosan kidolgozott szakmai kiadványokkal és oktatófilmekkel segíti a tanárok munkáját.
(Forrás: Edupress)
 
2014.11.12.
Átadták a külhoni magyar felsősök éve program csomagjait
A "2014 a külhoni magyar felsősök éve" program felvidéki záróeseményeként Potápi Árpád János a miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára átadta a magyar nyelvű oktatás megerősítését szolgáló program módszertani csomagjait november 12-én Dunaszerdahelyen.
(Forrás: Edupress)
 
2014.11.12.
Az állami tankönyvkiadás célja a jobb minőségű tankönyv
Jobb, használhatóbb, a diákok számára érthetőbb, térítésmentes és a 21. század kihívásaira válaszoló tankönyvek fejlesztése a célja a megújuló állami tankönyvkiadásnak - mondta el Hegedüs István tankönyvellátásért felelős miniszteri biztos és dr. Kaposi József, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) főigazgatója november 12-én.
(Forrás: Edupress)
 
2014.11.11.
"Nem termelhetjük újra a Kádár-kor segédmunkásait"
... mert őket rövid időn belül segélyezni kell - állítja Pokorny Zoltán. Nem az alsó középosztály gyerekeit kell erővel begyötörni a szakmunkásképzőbe, hanem a hátrányos helyzetű gyerekeknek kell jó minőségű és kellő hosszúságú általános képzést biztosítani.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.11.10.
Az iskolák csak örülhetnek, hogy megszabadulnak a Kliktől
Az állami fenntartású oktatási intézmények közül egyedüliként, a szakiskolák és a szakközépiskolák felügyelete jövő szeptembertől a Klebelsberg-központtól (Klik) a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz kerül. Bár ezt már a nyáron bejelentették, konkrétumot azóta sem sokat tudni arról, hogy mi lesz ezeknek az iskoláknak a sorsa az átvétel után.
(Forrás: abcug.hu)
 
2014.11.10.
Tüntetni fognak a tanárok: demonstrációt szervez a PSZ
Demonstrációt szervez november 22-én, a magyar közoktatás napján a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) - közölte az érdekvédelmi szervezet a Facebookon.
(Forrás: Eduline)
 
2014.11.10.
Élményközpontú oktatás nyelvtan- és irodalomórán
Mit tehet a tudomány a jövő nemzedékéért, és hogyan építhető be az oktatás szintjeibe? Ezekre a kérdésekre kereste a választ a Magyar Tudomány Ünnepe keretében megrendezett konferencia november 10-én a Magyar Tudományos Akadémián
(Forrás: Edupress)
 
2014.11.10.
"Iskolák a közösségért, közösség az iskolákért"
A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ pályázati támogatásával szeptember és október hónap folyamán országszerte 351 közösségi eseményt szerveztek meg az iskolák. "Az iskola közös ügyünk" című pályázathoz kapcsolódó támogatási keret összesen több mint 170 millió forint.
(Forrás: Edupress)
 
2014.11.10.
Mérleget vont Navracsics Tibor
Az oktatásra szánt összegek emelése a célja az új magyar uniós biztosnak. Navracsics Tibor első brüsszeli munkahete után vont rövid mérleget feladatairól, amelyek közül szerinte az egyik legfontosabb az Erasmus plusz program – ennek köszönhetően ugyanis négymillió fiatal tanulhat külföldi oktatási intézményekben.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.11.10.
''Csak értékelem, amim van'' – Nagyítás-fotógaléria
Egyre több gyermeket diagnosztizálnak a világon és Magyarországon is autizmussal. A hétéves Ábel teljesen egészséges kisfiú, iskolába jár, írni, olvasni és számolni tanul, mint a többiek – egyszerűen csak kicsit máshogy.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.11.10.
Lapítanak a gyermekük iskolájáról faggatott fideszesek
Minden jel szerint a gimnázium lehet a jövő évi büdzsé egyik vesztese, ezért megkérdeztük a Fidesz-KDNP frakciót, szülőként gimnáziumba, szakközépiskolába vagy szakiskolába járatják-e a gyermeküket. Hiába, mert 123 emailre egy lepattintás és 3 érdemi válasz jött, igaz, utóbbi három önbevalló gyermeke mind gimnazista.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.11.09.
Kisemmizték az ajnározott állami megaprojekt tanárait
Uniós milliárdokból ment a nagyszabású állami nyelvoktatási program, csak épp az órákat leadó tanárok egy részéhez nem jutott a pénzből. Van köztük, aki egy fillért sem kapott a több száz tanítással töltött óráért, sőt még saját költségén járt vidékre tanítani.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.11.08.
Rettegő iskolák
Nincs köztes megoldás, vagy visszalép a kormány, vagy iskolák szűnnek meg. Ezt az alapítványi és magániskolák egyesületének elnöke mondta az RTL Híradónak. Több ilyen intézményben is kétségbeestek a szülők, miután kiderült, a jövő évi költségvetés tervezet szerint csökkenne a civil fenntartású iskolák állami támogatása.
(Forrás: Rtl Klub)
 
2014.11.08.
Vekerdy Tamás: a katasztrófa szélén az oktatásunk
Nálunk 2010 óta brutális összegeket vontak ki a köz- és a felsőoktatásból is, és jövőre is ez folytatódik. Ez nemzeti katasztrófához fog vezetni, efelől nincs kétségem.
(Forrás: Szeretlek, Magyarország)
 
2014.11.08.
Bármelyik elitegyetemre bejuthat a japán robot?
Japán Nemzeti Informatikai Intézetének (NII) kutatócsapata olyan magas mesterséges intelligenciájú robotot akart létrehozni, amely a legtekintélyesebb felsőoktatási intézmények felvételi vizsgáját is sikerrel teljesíti. A Torobokun névre keresztelt kutatórobot remekül szerepelt az első teszteken.
(Forrás: Eduline)
 
2014.11.08.
Az ELTE jogi karának dékánja törvénymódosítást kér
A felsőoktatási törvény módosítását tartja indokoltnak a gólyatáborokban történt erőszakos cselekmények nyomán az Eötvös Loránd Tudományegyetem jogi karának dékánja. Király Miklós az MTI érdeklődésére november 7-én elmondta azt is: a jelenlegi szabályozás miatt egyelőre nem távolíthatják el az intézményből a feltételezett erőszaktevőt.
(Forrás: Edupress)
 
2014.11.08.
Parragh László: a fejlődés záloga a minőségi felsőoktatás
A minőségi felsőoktatás és kutatás-fejlesztés megteremtését nevezte a következő időszak legfontosabb feladatának Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az Informatika a társadalomért című konferencia második napján, november 7-én Balatonfüreden.
(Forrás: Edupress)
 
2014.11.08.
Több gyermek is eleshet a kiemelkedő minőségű oktatástól
A Nyíregyháza Huszár-telepi iskola ügyében született másodfokú ítélet után több gyermek is eleshet a kiemelkedő minőségű oktatás lehetőségétől - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága az MTI-vel november 6-án.
(Forrás: Edupress)
 
2014.11.08.
Ingyenes videók a sikeres önálló tanulásért
Az otthoni tanulásban, házi feladatban vagy akár órai szemléltetésben is alkalmazható színes, informatív videók és a hozzájuk kapcsolódó tudásellenőrzésre használható interaktív tesztek bárki számára ingyenesen elérhetőek a zanza.tv portálról,
(Forrás: Edupress)
 
2014.11.08.
Soltész Miklós: A legfontosabb a lelki gondozás
A lelki gondozás fontosságáról beszélt az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára az iskolai nevelés alapkérdéseiről Debrecenben rendezett konferencia pénteki megnyitóján.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.11.08.
Visszavonja a kormány a támogatáscsökkentési tervét
A kormány eredeti tervei szerint jövőre 25 százalékkal csökkentették volna az alapítványi iskolák támogatását, ami viszont több intézménynél bezáráshoz vezetett volna. Ráadásul az intézkedés leginkább azokat sújtotta volna, akik hátrányos helyzetű gyerekeket látnak el.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.11.08.
Mindenkinek látnia kell Hoffmann Rózsa oklevelét
A Nemzeti Pedagóguskar tiszteletbeli taggá fogadta Hoffmann Rózsát. Az erről szóló "dokumentum" magáért beszél.A tanárok kuncogva osztogatják a Facebookon, mit kapott az oktatási exállamtitkárasszony.
(Forrás: Hír24)
 
2014.11.05.
Kivéreztetik az oktatást
Tömegesen zárhatnak be a magán- és alapítványi oktatási intézmények az ágazat érdekvédelmi szervezete szerint, ha jelenlegi formájában elfogadják a 2015-ös költségvetést. Az Orbán-kormány ugyanis csak az állami és egyházi iskolák pedagógusainak béremelését finanszírozná.
(Forrás: Népszava)
 
2014.11.05.
Csak az erőszakolót nem büntette meg az ELTE
Az ELTE jogi karának tavalyi gólyatáborában nemi erőszakot elkövető hallgatónak azóta sem szűnt meg a hallgatói jogviszonya, tudta meg a Népszabadság. Az ügyet eltussoló idősebb hallgatókat viszont elmeszelte a Hack Péter által vezetett fegyelmi bizottság, mert az eltussolás nem évült még el az iskolai fegyelmi szempontjából.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.11.05.
A kormány kinézte az épületet, a diákokat gyorsan szétzavarták
Az Esterházy-kastélyban korábban egy középiskola is működött. Csakhogy a kormánynak tervei vannak az épülettel, a diákok nem maradhattak benne. Az elköltöztetés kissé kaotikus lett.
(Forrás: Magyar Narancs)
 
2014.11.05.
Az egyházi gimnáziumoknak kedvezhet a kormány terve
Kevesebb gimnazistát szeretne a kormány, és növelné a szakmát tanuló diákok számát. A pedagógusok elbocsátásoktól tartanak, a szakemberek szerint pedig alapítványi iskolák szűnhetnek meg.
(Forrás: Origo)
 
2014.11.05.
Aki nem tanul jól, fizetni fog
Ha az egyetemekre csak emelt szintű érettségivel és középfokú nyelvvizsgával lehet majd bejutni, az fel fogja húzni az általános és középiskolák színvonalát is, állítja Palkovics László felsőoktatási államtitkár.
(Forrás: Index)
 
2014.11.05.
Gólyatábori szexuális erőszak: fellebbez a kitiltott HÖK-ös
Fellebbez az a hallgató, akit kitiltottak az Eötvös Loránd Tudományegyetem jogi karáról, miután az intézmény kari fegyelmi bizottsága lefolytatta a fegyelmi eljárást a tavalyi gólyatáborban történt erőszakos cselekmények miatt - olvasható a Magyar Nemzet csütörtöki számában.
(Forrás: Eduline)
 
2014.11.05.
Jogerősen fel kell számolni a nyíregyházi "gettóiskolát"
Jogerős ítéletet hozott a Debreceni Ítélőtábla a nyíregyházi Huszár-telepen működő cigányiskola ügyében. A bíróság az elsőfokú határozatot helybenhagyva úgy döntött: az önkormányzat előidézte, míg a görögkatolikus egyház jogellenesen fenntartotta a cigány gyerekek elkülönítését.
(Forrás: Edupress)
 
2014.11.05.
November 15-ig lehet jelentkezni a februári képzésekre
Az eljárás szabályait tartalmazó Tájékoztató és a felsőoktatási intézmények által meghirdetett februárban induló képzések már olvashatók a Felvin.
(Forrás: Edupress)
 
2014.11.05.
Bezárnak az iskolák Rómában az ítéletidő miatt
A legmagasabb szintű készültséget és az iskolák bezárását rendelte el szerda este Rómában és a közép-olaszországi Lazio tartományban az olasz főváros prefektusa a várható viharok miatt.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.11.05.
Bővülő támogatás: a harmadikosok is ingyen kapnak tankönyvet
Czunyiné Bertalan Judit a térség középiskolai igazgatóinak és osztályfőnökeinek rendezett fórum szünetében tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a Klebelsberg Intézményfenntartó Központon keresztül az iskolák működtetésére, illetve a pedagógusbérek emelésére
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.11.05.
A bíróságról leperegtek Balog Zoltán szavai
A Debreceni Ítélőtábla ma lényegében helybenhagyta az első fokon eljáró Nyíregyházi Törvényszék ítéletét, amellyel elmarasztalta Nyíregyháza önkormányzatát és a Görögkatolikus Egyház Hajdúdorogi Egyházmegyéjét is a Huszár-telepi iskola ügyében.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.11.05.
Szüdi János: Köznevelés és internetadó
Az államosított köznevelés teljes egészében az államtól, annak pénzügyi helyzetétől, illetve az oktatás társadalmi szerepének kormányzati elismerésétől függ.
(Forrás: Népszava)
 
2014.11.04.
L. Ritók Nóra: Szabad iskolaválasztás és integráció
Miközben a demokrácia egyik természetes vívmányát élvezzük, hiszen mindenki szabadon dönthet, hova íratja a gyerekét, ezzel egyidejűleg szegregáló hatásokat is elindítottunk, ami már távol áll a demokráciától, és úgy tűnik, ebből a kelepcéből nincs kiút.
(Forrás: Taní-tani)
 
2014.11.04.
Az alternatív iskolák nem kérnek a megszorításból
Az Alapítványi és Magániskolák Egyesülete (AME) kezdeményezi a jövő évi költségvetési törvénytervezet alternatív iskolákat érintő részének törlését. Erről az egyesület keddi elnökségi ülésén született döntés – tájékoztatott Horn György, az egyesület elnöke. Az AME tárgyalásokat kezdeményez az Országgyűlés szakmai bizottságával és a kormánnyal, amelybe a többi szakmai szervezetet is szeretnék bevonni.
(Forrás: abcug.hu)
 
2014.11.04.
Csak egy vidéki iskola jutott be a legjobb 10 gimnázium közé
A százas lista első tíz helye közül csak egyetlen iskola tudott helyezést elérni: a veszprémi Lovassy László Gimnázium kilencedikként végzett. A következő tíz helyen viszont már nyolc vidéki középiskola szerepel, közöttük van nyíregyházi, pannonhalmi, győri, szombathelyi, debreceni, zalaegerszegi és budaörsi intézmény is.
(Forrás: vs.hu)
 
2014.11.04.
Újabb forduló a szegregáció elleni harcban
Másodfokon nem kevesebbről dönt a bíróság, mint arról, hogy megerősíti-e az első fokon hozott döntést, amely megállapította a törvénytelenséget és a szegregációt, vagyis a jogellenesen elkülönített oktatás abbahagyására szólítja-e fel a huszár-telepi iskola fenntartóját, vagy enged az erős nyomásnak és más tartalmú döntést hoz.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2014.11.04.
Ez Orbán terve a szakképzéssel: mit tanítanak majd a diákoknak a szakiskolák?
Az oktatás minőségének javítására "sok pénzt és sok energiát akarunk majd fordítani a következő időszakban" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök kedden újságíróknak, miután több órán át részt vett a Fidesz-KDNP budapesti frakcióülésén.
(Forrás: Eduline)
 
2014.11.04.
Gólyatábori erőszak: két hallgatót kizártak az ELTE jogi karáról
Kizártak két hallgatót az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) jogi karáról az intézmény tavalyi gólyatáborában történt erőszakos cselekmények miatt - közölte Hack Péter, az Állam- és Jogtudományi Kar fegyelmi bizottságának elnöke november 4-én este az MTI-vel.
(Forrás: Edupress)
 
2014.11.04.
Itt van a gimnáziumok legfrissebb tízes rangsora
A Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium, az Eötvös József Gimnázium, a Veres Péter Gimnázium, a Szent István Gimnázium és az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium a legjobb magyarországi középiskolák.
(Forrás: Origo)
 
2014.11.04.
Emelkedhetnek a bérek, nincs ok a sztrájkra
A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke Magyarország élőben című műsorunkban azt mondta, azok a tanárok, akik jövőre Pedagógus II. kategóriába lépnek majd, 8-9 százalékos fizetésemelést kaphatnak. Horváth Péter hozzátette, a reálbérek nem csökkennek és elbocsátások sem várhatók, ezért nem lát okot pedagógussztrájkra.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.11.04.
Háromszáz iskola nyerte el a mentoráló címet
300 iskola nyerte el a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ pályázatán a mentoráló intézmény címet. Ezek az iskolák a jövőben módszertani központként működve segítik és osztják meg saját pedagógiai programjaikat a többi állami oktatási intézményekkel.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.11.04.
Pedagógusok kirúgását eredményezi a költségvetés?
A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint százmilliárd forintos forráskivonást hajtanak végre a középfokú oktatás területén, ami miatt pedagógusokat bocsáthatnak el.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.11.04.
Kicsönget a kormány az alternatív iskoláknak
Ha valaki abban bízott volna, hogy a kormány fölhagy az alternatív iskolák támadásával, alaposan melléfogott: a költségvetés tervezete nem hagy kétséget afelől, hogy csak az állami és az egyházi intézmények maradhatnak.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.11.03.
Szakmunkásba a gimisekkel: pedagógussztrájk jöhet
Brutális kivonás a középfokú képzésből: szakiskolákba, de inkább szakközépiskolákba küldenék a gimnazisták felét, csökkentik az állami támogatásokat, ezzel bebetonozzák a szegényebb családokat. A szakszervezet kiakadt.
(Forrás: Hír24)
 
2014.11.03.
Újabb egyetemi világrangsorra került fel az ELTE
A leideni egyetem nemzetközi listájára öt magyar egyetem is felkerült. Az ELTE az 504., a Semmelweis Egyetem az 451., a BME az 561, a Debreceni Egyetem a 698., az SZTE pedig a 707. helyet szerezte meg.
(Forrás: Eduline)
 
2014.11.03.
Jelentősen több jut köznevelésre
Jövőre nyolc százalékkal nőnek a köznevelési kiadások a költségvetési javaslat szerint – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) köznevelési államtitkársága hétfőn az MTI-vel.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.11.03.
Bajban a magániskolák?
Tönkremehet az alapítványi és magánfenntartású iskolák jó része, ha a múlt héten benyújtott költségvetési javaslatot a jelenlegi formájában fogadja el a parlament. A szakszervezetek jelentős pedagóguselbocsátásokra számítanak.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.11.02.
Nagyon furcsa ötlettel rukkolt elő egy szülői szervezet
„Csökkenteni kell a szakiskolai évfolyamok számát háromról két évfolyamra” – írja hétfői közleményében a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete (MSZOE), amely "megvédené" a diákokat az iskoláktól és a gyakorlati képzést folytató cégektől.
(Forrás: Eduline)
 
2014.11.02.
PSZ: a jövő évi büdzsé a gyermekek jövőjét veszélyezteti
A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint a jövő évi költségvetésről szóló törvényjavaslat jelen formájában történő elfogadása katasztrofális helyzetbe hozza a köznevelés teljes rendszerét az óvodáktól az iskolákig, kollégiumokig és a szakmai szolgáltatásokat nyújtó intézményekig.
(Forrás: Edupress)
 
2014.11.02.
Bezárhatnak az alternatív iskolák a megszorítás miatt
A súlyos megszorítás több mint ezer intézményt érinthet, többek között óvodákat, általános iskolákat, művészeti-, közép- és szakiskolákat, amelyek már most is nagyon nehéz helyzetben vannak. Ha az Országgyűlés megszavazza a törvényt, az többségüknél egyet jelenthet a megszűnéssel.
(Forrás: abcug.hu)
 
2014.11.02.
Innovatív pedagógusok jelentkezését várja az Oktatási Hivatal
Az Oktatási Hivatal 2014 nyarán megkezdte a pedagógus-előmeneteli rendszer Mesterpedagógus és Kutatótanár fokozataihoz kapcsolódó minősítési eszközök és eljárások kidolgozását annak érdekében, hogy a pedagógusok szakmai és anyagi elismerése összhangban legyen teljesítményükkel, ugyanakkor figyelembe vegye és díjazza a korábbi szakmai teljesítményeket, érdemeket is.
(Forrás: Oktatási Hivatal)
 
2014.11.01.
„A kőszívű nem tud versenyezni a Harry Potterrel – és miért kellene?”
A Szívünk rajta projekt, a Bookline és az UNICEF Magyar Bizottság közös kezdeményezése, amely iskolás gyerekek bevonásával segítene abban, hogy az ajándékot, készségfejlesztőt, segítőkönyvet, vagy csak szimplán az esti meséhez valót kiválasztó és megvásárló szülők a jövőben jobban eligazodjanak a gyerekkönyvek gyakran átláthatatlan kínálatában.
(Forrás: Index)
 
2014.11.01.
Félmilliárd forint pluszpénzt ad a kormány hit- és erkölcstanra
Ötszázmillió forint plusztámogatást biztosít a kormány a hit- és erkölcstan iskolai oktatására – jelentette be a kormányzati honlapon közzétett videoüzenetben Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára, aki szerint ezzel az oktatás és a tankönyvek színvonala is javulhat.
(Forrás: vs.hu)
 
2014.11.01.
Újabb csapás készül az oktatásra - A felcsúti alapítvány lesz a kivétel?
A Klebelsberg Intézményfenntartó (KLIK) az állami, magán és alapítványi szakképzési intézmények bekebelezésére készül, mintegy előkészítve azok Nemzetgazdasági Minisztérium alá terelését - állítja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) közleményében.
(Forrás: napi.hu)
 
2014.11.01.
Orbánék a rabszolgatartásban érdekeltek, ezért most lefelezik a gimnáziumban tanulók létszámát
Ez a megoldás pedig nem csak hogy mélységesen etikátlan, de ellentétes az uniós célokkal is: a tanulók 75 százaléka szerezzen érettségit, hiszen érettségi bizonyítvánnyal is lehet szakmát tanulni.
(Forrás: Híraréna)
 
2014.11.01.
Mit hallgatunk és mit hazudunk el? – tovább dagad a versbotrány
Nem saját szavaival ugyan, de Lackfi János is állást foglalt a versbotrány kapcsán: Kiss Judit Ágnes költő, író szövegét osztotta meg kommentár nélkül. A szöveg alább olvasható változtatás nélkül:Kiss Judit Ágnes: VARRÓ, LACKFI ÉS A KÖZOKTATÁS.
(Forrás: librarius.hu)
 
2014.11.01.
Még mindig nincs tankönyvük a marcali gimiseknek
Olyan tárgyból kellene vizsgázniuk a marcali gimnazistáknak, amelyikből még tankönyvük sincs, pedig a szülők már két hónapja kifizették a csomagot. Az egyik osztályban 21 diákból háromnak van könyve, de csak angolból.
(Forrás: origo)
 
2014.11.01.
Milliós vágás jöhet a civil iskoláknál
Csökkentené a kormány a civil fenntartású iskolákban dolgozó tanárok átlagbérét. A jövő évi költségvetési terv szerint az itt dolgozó pedagógusok az állami intézményekben tanítók bérének 75 százalékát kapnák. A csökkenés a gazdasági társaságok és a vállalkozók által fenntartott intézményekre is vonatkozik, ahol ugyanez az arány 30 százalék.
(Forrás: abcug.hu)
 
Sajtófigyelő
2023.11.21.
A pályakezdő pedagógusok mellett áll Balatoni Katalin
Maga is átélte, milyen érzés kezdő pedagógusnak lenni, ezért jól ismeri a pálya nehézségeit – jelentette ki a lapunknak adott interjúban Balatoni Katalin, a Belügyminisztérium köznevel...
(Forrás: Magyar Nemzet)
--
2023.11.21.
Plakátkampányt indít a kormány az iskolákban
A védelem online is megillet! Kérdezz, szólj, jelezz! - ezek a legfontosabb üzenetei azoknak az iskolai plakátoknak, amelyeket a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) jogsegélyszolg...
(Forrás: Eduline)
--
2023.11.21.
Státusztörvény: nem taníthatnak óraadóként tovább a felmondó pedagógusok?
Szeptember 29-ig kellett nyilatkozniuk a pedagógusoknak, hogy elfogadják-e a státusztörvény alapján írt munkaszerződésüket. Rétvári Bence államtitkár úgy nyilatkozott, hogy 1205 pedagó...
(Forrás: Eduline)
--
2023.07.17.
Oszkó Péter: Nagyon nagy bajban vagyunk, ha saját pedagógusaink bérét sem tudjuk kifizetni
ZÁMOMRA A LEGBOSSZANTÓBB ÁLLÍTÁS, HOGY A SAJÁT OKTATÁSI RENDSZERÜNK FOLYAMATOS MŰKÖDÉSI KÖLTSÉGÉNEK FINANSZÍROZÁSÁHOZ UNIÓS ADÓFIZETŐK PÉNZÉRE VAN SZÜKSÉGÜNK, miközben vannak...
(Forrás: Index)
--
2023.07.15.
Ilyen se volt még: 171 oktató állt ki a Zeneakadémia autonómiájáért
Alulírott előadó- és alkotóművészek, kutatók és zenepedagógusok, mint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatói az alábbi közleményt kívánjuk a közvélemény és a fenntartó Kultur...
(Forrás: Index)
--
2023.07.15.
„Egy mérhetetlenül szelektív törzsi társadalom öngyilkos reflexiója saját magára” – Lannert Judit oktatáskutató a státusztörvényről
Miért beszél mindenki tanárhiányról, amikor átlagosan tíz általános iskolás gyerek jut egy pedagógusra? Mi a tanárok és mi a megrendelő, a lakosság felelőssége a magyar oktatás szétes...
(Forrás: szabadeuropa.hu)
Címkék
agresszió civilek család digitális nemzedék együttműködés erkölcs esélyegyenlőség esélyek felelősség film filmklub generációk gyerekek gyermekvédelem hátrányos helyzet IKT integráció irodalmi mű feldolgozása iskola iskola és társadalom kapcsolatok kommunikáció konferencia konfliktuskezelés kreativitás kutatás könyvajánló közösség módszerek OFOE oktatás oktatáspolitika osztályfőnöki szerep pedagógia pedagógus pedagógusok pályázat rendezvény szabályok szakmai szervezet szülő szülők tanulás tanár-diák kapcsolat tehetséggondozás társadalom történelem verseny virtuális kongresszus ünnep