Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
2014.12.31.
Fiatalkorúak a fővárosi toxikológián
Szokásosan telt a szilveszter éjszaka a Péterfy Sándor utcai Kórház toxikológiai osztályán. Hetvenhét kezeltjük több mint fele fiatalkorú volt - közölte az osztály ügyeletes főorvosa.
(Forrás: Népszava)
 
2014.12.31.
Eltűnik a sótartó a menzákról
A közétkeztetésben, tehát az óvodákban, iskolákban, idős- és szociális otthonokban, valamint a kórházakban tilos lesz magas - 30 százaléknál több - zsírtartalmú húskészítményt felhasználni, szénsavas vagy cukrozott üdítőt adni, vagy az asztalra só- és cukortartót tenni.
(Forrás: vs.hu)
 
2014.12.31.
Zseniális műveltségi teszt: mire emlékeztek az iskolai tananyagból?
Kinek a műve egy híres regény vagy festmény? Ezzel a kvízzel a művészeti, irodalmi és zenei tudásotokat tehetitek próbára.
(Forrás: Eduline)
 
2014.12.31.
150 éves az SzFE
Pénteken, január 2-án 150 éves a Színház- és Filmművészeti Egyetem. Ez alkalomból az iskola vezetősége és hallgatói 150 mécsest gyújtanak délután három órakor az egyetem Ódry Színpadának bejáratánál (Budapest, Vas u. 2/C).
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.12.30.
Itt a vita vége? Mégsem lehet érettségi nélkül bekerülni a főiskolákra
Elvetették azt a német modellt, hogy a szakképzésből bizonyos felsőfokú képzésekbe érettségi nélkül, felvételivel, felkészítéssel be lehessen kerülni. Ugyanakkor az érettségit át kell majd tekinteni.
(Forrás: Eduline)
 
2014.12.29.
L. Ritók Nóra: Két világ 2014-ből
Ezt éreztem tehát a legerősebbnek 2014-ben. A kettészakadt világot ebben is. A megosztottságot. Azt, hogy az egyik oldal igazsága távol került a másiktól. Ráadásul nem érzem az esélyét sem, hogy valahogy közeledhetne. A két igazság közötti szakadékban pedig lassan elsüllyed egy újabb generáció.
(Forrás: tani-tani)
 
2014.12.29.
Aáry-Tamás Lajos: Feszültség és bizonytalanság szövi át a közoktatást
Olyan feszültség rejlik a köznevelés rendszerében, az iskolákban, amire nem tudom a magyarázatot. Elképzelhető, hogy ez az egyszerre elnyújtott és egyszerre intenzív időszak, a sok kibeszéletlen konfliktus miatt van, hogy az érintettek nem tudják, mire fut ki az oktatási reform.
(Forrás: vs.hu)
 
2014.12.29.
Ezrekkel rövidítik meg a tanárokat januártól
Számításaink szerint januártól havi bruttó 5-10 ezer forintos béremelésről maradnak le a tanárok, miután a fizetésüket a költségvetés elfogadásával leválasztották a minimálbérről. Egy szakértő szerint technikailag indokolt a tanárok fizetésének elválasztása a minimálbértől: a kormány így rugalmasabban tud bért emelni egy-egy szektorban.
(Forrás: index)
 
2014.12.29.
L. Ritók Nóra: A rendszerbe való beépülés lehetőségei
Az elejétől ügyeltem arra, hogy leírható lépései legyenek a munkánknak, épp azért, mert sok integrációs modellt láttam már addig működni, amíg a vezetőjük bírta erővel, hittel, egészséggel. Nem akartam ezt a munkát, amit végzünk csupán eddig juttatni.
(Forrás: Nyomor széle blog - hvg, hu)
 
2014.12.29.
Kancellárok
Még el sem indult a kancellárok pályáztatása, a miniszterelnök már tudta, kiket fog kinevezni az állami fenntartású felsőoktatási intézmények komisszári posztjaira. Ezt maga Orbán Viktor árulta el júliusban egy rádióinterjúban.
(Forrás: Népszava)
 
2014.12.29.
A szülők többsége nem is tud róla
Nem kell másik településre szállítani az alsó tagozatos gyerekeket, ha a szülők úgy döntenek, hogy az önkormányzat helyben nyisson iskolát – hívta fel a figyelmet a Fővárosi Szülők Egyesülete a Gyermekekért.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.12.28.
Információkból építene hidakat
Harmadik gyermekének születése, Milán egészségügyi problémái szembesítették Mákosné Fehérvári Csillát azzal, mennyire egyedül marad egy anyuka, mennyire kevés információhoz jut: hova fordulhat, ha segítségre szorul.
(Forrás: HEOL)
 
2014.12.28.
Kompetenciamérés felvételi után
Jövő év szeptemberétől minden bevezetik a kompetenciaméréseket a felsőoktatásba belépő hallgatóknál: a mérésen nem lehet megbukni, aki gyengébben teljesít azoknak felzárkóztató tanfolyamokat szerveznek.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2014.12.28.
Az iskolai egyenruha előírása: jogsértés
Egy pedagógus érdeklődött azzal kapcsolatban, hogy előírhatja-e egy intézmény házirendje a külső megjelenésre vonatkozó szabályokat. A biztos rögzíti: azok a külső megjelenésre, öltözködésre vonatkozó iskolai előírások jogszerűek, amelyek a tanuló testi épségét kívánják megőrizni.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2014.12.28.
Talány, miért ejti a kormány az erkölcstant
A kormány a tavaszi jogalkotási tervéből derült ki, hogy erkölcstan helyett kötelező etikaoktatást kapnak majd a gyerekek. A tervezet várhatóan márciusban nyújtják be, és azt áprilisra már el is fogadhatja az Országgyűlés.
(Forrás: vs.hu)
 
2014.12.28.
Jórészt a köznevelés területéről érkeztek panaszok
Aáry-Tamás Lajos összesen 867 állásfoglalást és tájékoztatást fogalmazott meg, 452 ügyet utasított el hatáskör hiányában, 133 eset tartozott a jogsérelem kategóriájába és 155 esetet saját hatáskörben orvosolt kérelemként tüntettek fel.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.12.28.
Államtitkár: Már elkezdődött az érettségi átalakítása
Tovább emelkednek a pedagógusbérek, racionalizálják a Klik működését és biztonságos lesz jövő évben a köznevelési intézmények működése, lesz elegendő férőhely a kötelező óvodáztatáshoz.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.12.27.
A nyomor kiöli az álmokat a gyerekből
Berettyóújfalu - A szolidaritás, a segítségnyújtás egy élhető társadalom természetes velejárója kell, hogy legyen – véli L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány igazgatója.
(Forrás: HAON)
 
2014.12.27.
Nincs jobb befektetés az oktatásnál - Interjú Pogátsa Zoltán közgazdásszal
Nekünk, felzárkózó országnak arányaiban jóval többet kellene költenünk oktatásra, mint a fejlettebb országoknak. Az erre szánt kiadásaink csökkenése szépen mutatja, hogyan éljük fel a jövőt. Ez a negatív folyamat 2003 óta tart.
(Forrás: Szabad Föld)
 
2014.12.27.
KSH- adatok: több pedagógus, kevesebb szakmát tanuló diák
Mintegy 6 százalékkal csökkent a nappali rendszerű középfokú oktatásban részt vevők száma a 2014/2015-ös tanévben az előzőhöz képest az előzetes adatok szerint.
(Forrás: Modern Iskola)
 
2014.12.27.
Félelem és reszketés a gólyatáborokban – Mi volt 2014 legnagyobb bűnügye?
A Simon Gábor-ügy? A combinós gyilkosság? A Lehel úti bakrobbantás? A gólyatáborokban elkövetett nemi erőszakos bűncselekmények? Ezektől az ügyektől volt hangos idén a bűnügyi sajtó. Fekete mustra.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.12.27.
A konzumidiotizmus az emberi kapcsolatokban is teret nyert
A családi életre és kapcsolati kultúrára felkészítés című kötet a pedagógusoknak kíván irányt mutatni annak érdekében, hogy minél pontosabban tudják átadni azokat az értékeket, amelyek a segítenek megőrizni a család egységét, illetve javítják a kapcsolati kultúrát is. A kötetet dr. Komlósi Piroska szerkesztette.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.12.27.
Józsa István: Az isteni fátyol
Csakhogy a kamasznak joga van hibázni, ezért kamasz. Mi pedig felnőttek, tanárok és szülők elfáradunk ezekben a harcként megélt mindennapokban, s botránkozunk, sértődünk, büntetünk, alázunk...
(Forrás: tani-tani)
 
2014.12.26.
Orbán kancellárjai: oligarcha-barát, kamudoktor és E.ON-párti luxusállamtitkár
A Fidesz a felsőoktatás-rombolást négy lépésben hajtotta végre: megszorítások, tandíj, keretszám-korlátozás, végül az egyetemi autonómia felszámolása, a kancellárnak nevezett Fidesz-komisszárok kinevezése - írja MTI-hez eljuttatott közleményében a Párbeszéd Magyarországért Párt.
(Forrás: Hír24.hu)
 
2014.12.26.
Csillagos ötös este tízkor – Tóth Eszter fizikatanár
Az idei Rátz Tanár Úr Életműdíj egyik kitüntetettje több mint negyven éve van a pályán. Tankönyveit nemcsak magyar, de kínai és japán diákok is ismerik.
(Forrás: Magyar Narancs)
 
2014.12.26.
Szigorodnak a nyelvvizsgakövetlemények
A kabinet 2020-tól szigorítja a nyelvvizsga-követelményeket, de szerintük az addig hátralévő időben a tanulók felkészülhetnek erre.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2014.12.26.
Czibere Károly: Meg kell védeni a gyerekeket
Már készül az a törvénycsomag, amely hatékonyabbá teszi a gyermekjóléti rendszert. A jövőben az eddigieknél erősebben szankcionálják, ha a jelzőrendszer valamelyik tagja nem jelez, vagy nem továbbítja a kapott jelzést – jelentette ki lapunknak adott interjújában Czibere Károly.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.12.26.
Kinevezték a duális képzésekért felelő miniszteri biztost
Háry Andrást nevezték ki a kis- és középvállalkozások duális felsőfokú képzéseinek összehangolásáért felelős miniszteri biztosság a Hivatalos Értesítő keddi számában megjelent utasítás szerint. A miniszteri biztos megbízása december elsejétől 2015. május 31-ig tart.
(Forrás: Eduline)
 
2014.12.25.
Ugródeszka a reménytelenség városrészéből
Tetszőleges pontokon nem lehet megszakítani a nyomor köreit – ezt mondja Bódis Kriszta, a Van Helyed Alapítvány lelke, aki lassan tizenöt éve él kétlaki életet Budapest és Ózd között, változó szerepkörökben
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.12.25.
Esterházy Péter: A vereség
A gőg, az arrogancia, a dölyf és a pökhendiség az erő képzetét kelti, pedig csak bizonytalanságból és gyávaságból fakad.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.12.25.
Itt a szegénység költségvetése A műsor vendége Ferge Zsuzsa szegénységkutató, szociológus
Nehéz azt a fikciót tartani, hogy a szegénység csökkent. Annyira középpontba a téma, hogy nem lehet nem beemelni a politikába. Orbán Viktornak sikerült ebbe a témába is beemelni azt, hogy Magyarország jobben teljesít. Úgy jön be a dolog, mintha már rég megoldottuk volna a problémát.
(Forrás: ATV)
 
2014.12.25.
Cselesen szivárognak be az iskolákba a szcientológusok
Egy vallási köntösbe bújó szervezet nézte ki magának a magyar diákokat. Látszólag segíteni akarnak, valójában gyanús, hogy csak a pénz és a hatalom mozgatja őket.A szcientológus egyházhoz köthető Drogmentes Maraton 320 település iskoláit érinti, oktatásmódszertanukat kétezer diákon tesztelhették.
(Forrás: !!444!!!)
 
2014.12.24.
A huszadik század első felének karácsonyfái - fotók
Mi került a fa alá 1920-ban? Hogy öltözött fel az úri nép a karácsonyfával közös beállított képhez a huszadiuk század elején? Változtak a fák az ötvenes években a korrábbiakhoz képest? A huszadik század első felének magyarországi krónikája, korabeli karácsonyfás fotókon keresztül.
(Forrás: abcug.hu)
 
2014.12.24.
Önöknél megy otthon cigányozás, zsidózás, buzizás?
Családok mentek tönkre politikai vitákban, két kezemen nem tudom megszámolni, hány olyan meleg srácot ismerek, akit a szülei át akartak „nevelni” heteroszexuális férfivá, ami pedig a zsidó kérdést illeti, egyenesen tragikus a helyzet.
(Forrás: Index)
 
2014.12.24.
Átszínezett ünnep
A kőbányai MÁV-telepen működő Wesley János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola és Gimnázium dákjai szinte kizárólag Budapest egyik ismert gettójában, a Hős utcában élnek. Két házban egy falura való ember.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.12.24.
Minek szültél, ha nem tudod eltartani?
Kitettünk a minap egy interjút Ritók Nórával, a szegénységben élő családokról, gyerekekről a Bezzeg Facebook-falára. Mit mondjak, a kommentek tanulságosak, és kevés kivétellel elkeserítőek is voltak. Cinikus-szomorú poszt, hogy állunk a témával.
(Forrás: Bezzeeganya blog)
 
2014.12.23.
Keveseket ment meg a Diplomamentő
Ötvenezren lehetnek, akik a diplomájukat nyelvvizsga hiányában nem tudják átvenni. Egyelőre azonban hiába a négymilliárd forintos kerettel elindított Diplomamentő, eddig legfeljebb minden tizenkettedik nyelvvizsga nélküli „majdnem diplomást” sikerül bevonni a programba
(Forrás: index)
 
2014.12.23.
Fekete gyereknek hívták
Varga Attila roma aktivista roma fiatalként nem mehet el szótlanul amellett, hogy etnikai hovatartozásuk alapján különítenek el gyerekeket a közoktatásban.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.12.22.
E pillanatban legalább 20 ezer kisgyerekről van szó...
Czeizel Barbara bár eredetileg nem gyógypedagógusnak készült, ma gyerekek és családjaik ezreit segíti kollégáival egy jobb élethez, mint amit a rendszer szánna nekik. Harcos alkat, elkötelezett érdekvédő, aki minden eszközzel, minden fórumon a fogyatékos emberek ügyét képviseli, miközben a társaival létrehozott, az országban egyedülálló Budapesti Korai Fejlesztő Központot vezeti.
(Forrás: Vasárnapi Hírek)
 
2014.12.22.
Ki kéne tiltani a szülőket a gyerekszínházból
A gyerekeket pedig sajnos muszáj a szülőknek is elkísérniük, pedig a gyerekszínházakban kevés zavaróbb dologgal találkozni ennél a közönségrétegnél. Összegyűjtöttük, mely szülőtípusok tudnak a legkevésbé viselkedni.
(Forrás: Origo)
 
2014.12.22.
Zuglóban a téli szünetben is kapnak ételt a rászoruló gyerekek
Az önkormányzat egymillió forintból megoldotta, hogy a zuglói szegény családokban élő gyerekek a szünetben is meleg ételhez juthassanak – közölte a Párbeszéd Magyarországért (PM) honlapján.
(Forrás: abcug.hu)
 
2014.12.22.
Minden egyetemen és főiskolán megvan, ki lesz a kancellár
Eredményesen zárult a kancellári pályázatok második fordulója, így abban a nyolc állami felsőoktatási intézményben is hamarosan megkezdhetik munkájukat a kancellárok, amelyekben nem volt sikeres az első pályázat - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kedden.
(Forrás: Eduline)
 
2014.12.21.
Andor Mihály: Orbán és a közjó – vitában Horn Gáborral
Orbán komolyan veszi, hogy a tudás hatalom, és ebből a hatalomból csak a kiválasztottaknak akar adni. Ezért aztán szűkíti a mobilitási csatornákat (bezáratja a gimnáziumok felét), csökkenti a tankötelezettség korát, és lebutítja a szakképzést.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.12.21.
Kényszerből tanul a magyar gyerek
Hoffmann Rózsa szerint a rossz eredmények éppen azt igazolják, hogy szükség volt a köznevelési rendszer alapos megreformálására, így az alaptanterv újraírására, az iskolák állami fenntartásba vételére vagy épp a tanfelügyelet bevezetésére.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.12.21.
„Szellemi betanított munkások” - Iskolaigazgatók a tűréshatáron
Czunyiné Bertalan Judit szakállamtitkár a parlamenti szavazás után úgy reagált a tiltakozásra, hogy a pedagógusbérek „vetítési”, azaz számítási alapjául azért egy fix összeg és nem a minimálbér szolgál, hogy a közszolgálati dolgozók bérezésében elkerüljék az aránytalanságokat.
(Forrás: ATV)
 
2014.12.21.
Mélyrepülésben a magyar oktatás színvonala
A World Talent Ranking ranglistáján Magyarország a vizsgált 60 országból az 51. helyre esett vissza, miközben 10 évvel ezelőtt még az előkelő 16. helyet foglalta el. Egy évtizede Németországgal versenyeztünk, ma Indiával.
(Forrás: Ténytár)
 
2014.12.21.
Padtárssal küzdenének a szegregáció ellen
Az egyik tanteremben azonban szülők gyülekeznek. Azért jöttek, hogy megalakítsák a Mellém ülsz? elnevezésű csoportot, amelyet a gyerekek integrált neveléséért hoznak létre.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.12.21.
Ilyen változások lesznek 2015-ben a felsőoktatásban
Több szakon nehezebb lesz állami ösztöndíjas helyet szerezni, ugyanis már 41 szakon lesz központi ponthatár. A gólyáknak kompetenciatesztet kell írnia, a HÖK pedig elbúcsúzhat az önállóan szervezett gólyatáboroktól.
(Forrás: Eduline)
 
2014.12.20.
Vizsgadrukk, avagy a bukás nem feltétlenül katasztrófa
Nyugodt szívvel merem állítani, hogy minden ember legalább egyszer megbukik életében. Én is megbuktam, sajnos kicsit későn. Különben talán ma lenne vegyészdiplomám.
(Forrás: Kölöknet)
 
2014.12.20.
Demokrácia és unschooling
Fóti Péter írása két pedagógiai szupersztár, A. S. Neill és John Holt barátságáról
(Forrás: tani-tani)
 
2014.12.20.
A gyerekek nyomorognak - a sportolók nem!
Magyarországon tíz óvodás gyerek közül legalább négy éhezik, mélyszegénységben él - derült ki az Eurostat adataiból, a magyar Statisztikai Hivatal ugyanis nem közli a szegénységben élőkről szóló számokat. Eközben a kormány 182 milliót von el a gyermekjóléti szolgálattól, hogy sportolókat jutalmazzon.
(Forrás: Független Nemzet)
 
2014.12.20.
L. Ritók Nóra: Boldog karácsonyt!
Bár köszönöm mindenkinek, aki segíti, hogy az ünnep emberibb legyen, ez a szomorúság velünk marad, túl a karácsonyon is, és nem tudja fényesebbé tenni a napokat a jövőben sem. Tovább kell küzdenünk, 2015-ben is a szegénység ellen. De azt is tudom, hogy egyre többen állnak ebben mellénk.
(Forrás: Nyomor széle blog - hvg, hu)
 
2014.12.20.
Tizenéves gyilkosok felnőtt fejjel
Az 1985-ben bemutatott Bebukottak című filmben a 15 éves Pali, Gabesz és Zsolt arról beszélt, mit, miért tettek. Harminc évvel később újra forgattak velük. Gerő Marcell a Káin gyermekei című filmjéről.
(Forrás: Hír24.hu)
 
2014.12.20.
Schanda Tamás: Erőforrásként tekintünk a fiatalokra
Schanda Tamással, az Emmi Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkársága ifjúságpolitikáért felelős helyettes államtitkárával a csereprogramokról, illetve a kormány és az Európai Unió ifjúságpolitikai stratégiájáról beszélgettünk.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.12.20.
Gerő András: Orbán „az egészet érti félre”. Friderikusz Sándor interjúja
Szembe kell néznünk azzal, hogy a műveltség szerkezete változik, mert a műveltség forrásai is változnak. Mi olyan generációból jövünk, ahol még nem volt internet, nem volt ilyen ereje az információszerzésnek, mint ma.
(Forrás: Galamus csoport)
 
2014.12.19.
Trencsényi László: Nap-lemente
Ezt az írást eredetileg Templom Kati emlékének kívántam szentelni. Kedves, fontos kollégám halt meg decemberben hosszan tartó, súlyos, ám a tőle megszokott fegyelemmel viselt betegségben.
(Forrás: tani-tani)
 
2014.12.19.
"Én nem látom, hogy olyan nagy elégedetlenség lenne" – videó
Nyugalom lesz-e az országban jövőre, vagy tovább nő a feszültség? Lesz-e bármi hatása az utcai megmozdulásoknak a kormányra? Jövő ilyenkor is Orbán Viktornak fogják hívni a miniszterelnököt? Milyen év lesz a 2015-ös ellenzéki és kormánypárti politikusok szerint?
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.12.19.
Hogyan tegyünk tönkre egy társadalmat?
A Fidesz elvette az iskolákat az önkormányzatoktól és egy hatalmas minisztériumi intézmény alá rendelte őket. Miért? Egyrészt, mert ahogy Kádárék, ma már ők sem hisznek a versenyben.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.12.18.
IVSZ: nagyobb hangsúlyt kell fektetni a digitális oktatásra
Nagyobb hangsúlyt fektetne a digitális oktatásra a Nemzeti Digitális Konzultáció keretében az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ), ugyanis az internet ismerete és a digitális tudás alapvető záloga Magyarország gazdasági versenyképességének
(Forrás: Edupress)
 
2014.12.18.
Itt vannak az adatok: ennyi pénzt buknak a tanárok februártól a kormány miatt
Az eduline becslései szerint februártól havonta 3-6 ezer forintot buknak a pedagógusok azzal, hogy a parlament rábólintott a 2015-ös költségvetésre, és ezzel együtt elválasztotta a tanárok, tanítók és óvodapedagógusok bértábláját a mindenkori minimálbértől. A legtöbb pénzt a legidősebb pedagógusok bukják.
(Forrás: Eduline)
 
2014.12.18.
Tesis a világ
A finnországi oktatási rendszert pozitív példaként szokták emlegetni. Úgy látszik, ott sincs minden rendben. Igaz, legalább nem mindennapos problémáról van szó – ha értik, mire célzunk.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2014.12.18.
Ha kell, téglánként bontjuk le a gyerekek házait!
Egy 33 ezres város, Szekszárd tervezi épp, hogy hátat fordít 10 állami gondoskodás alatt élő gyermeknek, esélyt sem adva annak, hogy egy túlzsúfolt gyermekotthon helyett végre családiasabb lakásotthonba költözhessenek.
(Forrás: index)
 
2014.12.18.
Eltiltották az iskolától a verekedő iskolás fiút
A Délmagyar értesülése szerint eltiltották a tanév folytatásától azt a 8 éves sándorfalvai fiút, aki többször verekedésbe keveredett a sándorfalvi Pallavicini Sándor Általános Iskolában. A határozat végrehajtását ugyanakkor 6 hónapra felfüggesztették.
(Forrás: index)
 
2014.12.18.
Nincs családi pótlék, ha a gyerek nem jár óvodába
2015 szeptemberétől hároméves kortól kötelező lesz az óvodába járás. Azt szeretnék elérni, hogy minden gyermek megfelelő nevelést kaphasson már az óvodáskorban is
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.12.18.
Bohócot csinált magából az egyetemet fenyegető hivatal
A felsőoktatási államtitkárnak, illetve bármelyik másik kormánytagnak természetesen nincs törvényes lehetősége az egyetemek belső tanulmányi életébe történő beavatkozásra. Az egyetemi autonómiát a gazdasági kérdésekbe egyre inkább belefolyó kormány sem vonta eddig kétségbe – törvényesen nem is tehetné.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.12.18.
Szunyogh Szabolcs: Szegregáció: pro és kontra
Az integrált nevelés konfliktusokkal jár vagy járhat, de nyugati iskolákban szerzett riporteri tapasztalatok alapján mondhatom: egy korszerű pedagógiai kultúrával ezek a konfliktusok kezelhetők.
(Forrás: Esti Hírlap)
 
2014.12.17.
Hepatitis-fertőzött diákot találtak egy pilisszentlászlói Waldorf-iskolában
Az intézet helyszíni járványügyi vizsgálatot végzett az iskolában, aminek során meghatározták a védőoltásban részesítendők körét, a diagnózist megerősítő vizsgálatot követően pedig haladéktalanul megkezdték a beteg környezetében szükséges védőoltások beadását.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.12.17.
Államosítják a gólyatáborokat is a sorozatos botrányok után
A botrányok után – az Index pár napja írt a harmadik olyan esetről, amikor egy gólyatáborban erőszakoltak meg egy lányt – jövőre már nem külső cégek, hanem az egyetemek saját vállalkozásai szervezik a gólyatáborokat, és tisztázzák a felelősségi köröket.
(Forrás: index)
 
2014.12.17.
Tényleg baja van az Emminek az aktuálpolitikai ZH-példákkal
Bár a minisztérium nem szólhat bele, hogy mi folyik az egyetemeken, az aktuálpolitika beemelése a felsőoktatásba sértheti a hallgatók értékrendjét – írta Rétvári Bence egy írásbeli kérdésre adott válaszában.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.12.17.
Fontos iskolai változások januártól!
A kormány feltett szándéka, hogy előbb az általános iskolában, 2016-tól pedig az óvodában és a bölcsődében is minden gyermek ingyenesen étkezzen, a szülőknek csak egy bizonyos jövedelmi határ felett kellene minimális térítési díjat fizetniük" - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára. A kormány erre 20 milliárd Ft-ot fordít.
(Forrás: Független Nemzet)
 
2014.12.17.
Bezárhat az alapítványi iskolák fele
Mégsem módosította a kormány az alapítványi iskolák költségvetési támogatására vonatkozó törvény előterjesztését – közölte az Origóval Horn György az Alapítványi és Magániskolák Egyesületének elnöke.
(Forrás: Origo)
 
2014.12.17.
Elmarad a pedagógusok februári béremelése: Czunyiné szerint nem lesz "érdemi csökkenés"
Az államtitkár kiemelte, hogy a pedagógus-életpálya merőben új bérezési rendszert jelent, mint a korábbiakban, a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény szerint. Akkor a mindenkori minimálbér volt a vetítési alap, de az új rendszerben, 2013 óta a pedagógusok először az összes közszolgálati dolgozók http://eduline.hu/kozoktatas/2014/12/17/pedagogus_bertabla_2015_Czunyine_ZLAEVQközül élhetnek az életpálya lehetőségével.
(Forrás: Eduline)
 
2014.12.16.
A gyerek fontosabb, mint a nyelvtörvény
Kétnyelvű-e a gyerek, ha két nyelven ért, de csak az egyiken beszél? Lehet-e egynyelvűnek lenni a teremben, de kétnyelvűnek a folyosón? Helyes svédséggel hápog-e Donald kacsa a mesevideón? A finnországi kétnyelvű svédek oktatásának kihívásairól a téma kutatójával beszélgettünk.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2014.12.16.
Feljelentést tett a kormány az EU-s tanterempályázatok ügyében
Feljelentést tett az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az úgynevezett Öveges program visszaélései miatt, értesült a VS.hu. A belső vizsgálat alapján ugyanis több súlyos szabálytalanság is történt a természettudományos tantermek felújítására szánt EU-s keret felhasználásánál.
(Forrás: vs.hu)
 
2014.12.16.
Századvég: támogatják a drogtesztet a magyarok
Ami pedig a drogtesztet illeti: a válaszadók 57 százaléka egyetértene azzal, ha önkéntesen, szülői kérés alapján, a fiatalkorúak esetében lehetővé tennék az iskolákban a drogtesztek végrehajtását.
(Forrás: Hír24.hu)
 
2014.12.16.
Akkor is kapnak fizetést, amikor az iskolapadban ülnek
Jövőre már 800 hallgató vehet részt duális képzésben a felsőoktatásban is – jelentette be a felsőoktatási államtitkár. Palkovics László szerint a duális képzések számát tovább emelik majd: a mérnöki, a gazdasági és az informatikai szakok mellett a szociális szakokat is bevonhatják ebbe a körbe.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.12.16.
Egyre nagyobb a népharag
Több ezren, más becslések szerint több mint tízezren vettek részt a megszavazott jövő évi költségvetés, az oktatási rendszer átalakítása, az adóhatóság vezetője, az állami korrupció, az immár törvénybe írt szegregáció, a kormányzati hazugságok - a rendszer elleni felvonuláson.
(Forrás: stop.hu)
 
2014.12.16.
Nálunk még a digitális tananyag is visszalépés
A tanárok a tananyaghoz nem kapcsolódó, a diákok életkorát figyelmen kívül hagyó feladatokról panaszkodnak, az OFI szerint interaktív, rendszerezett és releváns az anyag. 2015 őszén élesben indul a Nemzeti Közoktatási Portál.
(Forrás: index)
 
2014.12.16.
"A legtöbb iskolát úgy működtetik, mint egy üvegházat"
A francia André Stern mesélt tapasztalatairól, aki író, újságíró, gitárművész, színházvezető, hangszerkészítő, de soha semmilyen iskolába nem járt. Miért káros a versengés?
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.12.15.
Elfogadták a szegregációt engedő köznevelési törvényt
Elfogadta a parlament azt a köznevelési törvényt, amely egyebek között Balog Zoltán miniszterre bízza, hogy mely iskolákban engedélyezi a szegregációt.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.12.15.
Még több oktatási ügybe szólhat bele Balog Zoltán
Az Országgyűlés kedden több ponton kiterjesztette a kormány és az oktatásért felelős miniszter rendeletalkotási jogkörét a köznevelést érintő kérdésekben.
(Forrás: Eduline)
 
2014.12.15.
Az iskolai tanulást segítik az MTA pályázatának nyertesei
Kihirdették az iskolai tanulást segítő módszerek vizsgálatát célzó pályázat nyerteseit. 15 kutatási tervet támogat 12 hónapon keresztül az MTA annak az új programnak a keretében, amelyet még ősszel hirdetett meg Lovász László elnök.
(Forrás: Edupress)
 
2014.12.15.
Nem csökken az alapítványi és a magániskolák állami támogatása
Köznevelésért Felelős Államtitkárság, valamint az alapítványi és magániskolák képviselője között történt tárgyalásoknak megfelelően jövőre is fennmarad a jelenlegi 100 százalékos átlagbér alapú támogatás a magánfenntartású iskoláknál - reagált a Köznevelésért Felelős Államtitkárság az Alapítványi és Magániskolák Egyesülete (AME) elnökségének közleményére.
(Forrás: Edupress)
 
2014.12.15.
Czunyiné: a fontos a minőségi előrelépés bevezetése
A pedagóguséletpálya-modell bevezetése után az alapilletmény mint a korábbi közalkalmazotti bértábla alapja már nem releváns. A lényeg a minőségi előrelépés lehetőségének bevezetése, ennek garanciája pedig benne van a költségvetési törvényben.
(Forrás: Edupress)
 
2014.12.15.
Hiányzó tankönyvek
Három és fél hónappal a tanévkezdés után még több mint másfél ezer kötet pótlását várja a Könyvtárellátó Kft. az állami tulajdonba vett két nagy kiadótól, az Apáczai Kiadótól és a Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadótól – értesült a Magyar Nemzet. A kísérleti tankönyveket ugyanakkor már hiánytalanul eljuttatták a diákokhoz.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.12.15.
Ezer forint melegségért
A kezdeményezés létrehozói az Ajándékozz Karácsonyt Facebook oldalán minden nap kiposztolnak egy olyan rajzot, amelyet valamelyik szegény gyerek készített.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.12.15.
Lázadnak a kormány ellen az átvert tanárok
Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke is aláírta azt a nyílt levelet, amelyben elit gimnáziumok vezetői tiltakoznak a pedagógus-bérrendszer módosítása ellen. Mendrey László szakszervezeti elöljáró a sztrájkot sem tartja kizártnak.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.12.15.
L. Ritók Nóra: Fogalmam sincs, hogy élik túl
Ha egyik szülő sincs behívva közmunkára, akkor a bevétel a 22 800 Ft segély, ami egy ötgyerekes családnál a családi pótlékkal és egyéb kiegészítésekkel együtt naponta fejenként körülbelül 500 forintot jelent.
(Forrás: Vasárnapi Hírek)
 
2014.12.14.
A magyar szülők a drogtesztről
A Magyarországi Szülők Országos Egyesületének Országos Egyesülete szerint Magyarországon nincs igazi megelőző gyermekvédelem csak utólagos büntetés, ha a kiskorú gyermekeket drogfogyasztáson kapják. Szerinte a szülők többsége támogatná a drogteszt intézményének bevezetését, ha az nem járna jogkövetkezményekkel.
(Forrás: Klubrádió)
 
2014.12.14.
„Minél több szemszögből vizsgálódik az ember, annál toleránsabb, annál nyitottabb lesz...”
Fekete Anikó Bata Évával, a budapesti Vígszínház színésznőjével beszélgetett, aki a Kecskeméti Színjátszó Műhely színjátszója volt, s elmesélte, miért volt izgalmas számára a diákszínházi lét.
(Forrás: tani-tani)
 
2014.12.14.
Így zuhantak a mélybe a magyar diákok
A világ élmezőnyéből lassan a fejlődő országok szintjére jut a magyar diákok iskolai teljesítménye. Egyre több gyereknek az alapvető készségei sincsenek meg, ráadásul a hátrányos helyzetűek sem tudnak felzárkózni. Pedig ahol jó az oktatás, ott a gazdaság is jobban pörög.
(Forrás: abcug.hu)
 
2014.12.14.
Potápi: stratégiai fontosságúak a szakképző intézmények
A nemzetpolitikáért felelős államtitkár szerint stratégia fontosságúak a szakképző intézmények és fejlesztésüket össze kell hangolni Magyarországon és a külhoni régiókban.
(Forrás: Inforádió)
 
2014.12.14.
Több ezer forintot buknak januártól a tanárok, ha ma megszavazzák a költségvetést
Az Országgyűlés mai, várhatóan idei utolsó előtti ülésén szavaz a jövő évi költségvetésről és a vasárnapi pihenőnap bevezetéséről. Az is eldől, emelkedni fognak-e a minimálbérrel együtt a pedagógusfizetések.
(Forrás: Eduline)
 
2014.12.14.
Átverte az alapítványi iskolákat a kormány?
Az Alapítványi és Magániskolák Egyesületének (AME) elnöksége hétfőn közölte: meglepetéssel és megdöbbenéssel olvasta, hogy a kormány Balog Zoltán miniszter ígérete ellenére nem módosította az alapítvány iskolák költségvetési támogatására vonatkozó törvény előterjesztést.
(Forrás: Eduline)
 
2014.12.14.
4,3 millió eurós támogatás az Erasmus+ ifjúsági területén
Összesen több mint négymillió euró jut az Erasmus+ program ifjúsági területére 2015-ben - jelentette be Schanda Tamás, az Emberi Erőforrások Minisztériumának ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára az EVS Live rendezvényén december 13-án Budapesten.
(Forrás: Edupress)
 
2014.12.14.
Folytatódik a pedagógusok béremelése 2016-ban és 2017-ben
A jövő évi költségvetésben benne van a következő pedagógusbér-emelés fedezete, és 2015 szeptemberétől átlagosan legalább 3,4 százalékkal nő majd a pedagógusok alapilletménye az idei, októberben kézhez kapott bérhez képest - közölte Köznevelésért Felelős Államtitkárság.
(Forrás: Edupress)
 
2014.12.14.
Dúró: Nem béremelés, hanem bérrendezés.
Dúró Dóra, az Országgyűlés kulturális és oktatási bizottságának jobbikos elnöke azt mondta: az életpályamodell nem igazi béremelés, hanem bérrendezés, mivel a 2008-as szinthez képest csak 2,8 százalékkal nőttek a bérek reálértéken.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.12.14.
A történelmi egyházakhoz fordul a PM a köznevelési törvény miatt
Levélben kéri a történelmi egyházak vezetőit a Párbeszéd Magyarországért (PM), hogy befolyásukat, tekintélyüket felhasználva érjék el: a parlament törölje a köznevelési törvény módosításának egy pontját, amely intézményesítené a szegregációt.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.12.14.
L. Ritók Nóra: Karácsonyváró
Ha a fenyőről kérdezek, csak csendben, velük beszélgetve, „lesz majd”, „veszünk a kínaiban” , de tudom, ismerve a házakat, sokaknál nem lesz semmi. Díszekről már nem is faggatom őket. Inkább arról, mit szoktak főzni karácsonykor?
(Forrás: Nyomor széle blog - hvg, hu)
 
2014.12.13.
Nincs több eltitkolt intő, végleg eltűnik az iskolai ellenőrző
Négy éven belül eltűnhetnek a hagyományos iskolai ellenőrzők: az Emberi Erőforrások Minisztériuma ugyanis az ellenőrzők, osztálynaplók és nyomtatott dokumentumok helyett végleg áttérne az elektronikus adminisztrációra, tudta meg a Magyar Nemzet.
(Forrás: index)
 
2014.12.13.
SMS-változat – újratöltve
A versek SMS-változatai megihlették olvasóinkat. Most a nekünk küldött SMS-nyi terjedelembe szorított nagy versekből adunk közre néhányat. Melyik nagy magyar vers lenne a „selfie plíz”, és melyik az „ismerős törlése”?
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2014.12.13.
Gyerekek érkeztek Budapestre - életükben először
Peréről, a 360 lakosú borsodi faluból jöttek szombaton gyerekek Budapestre. A legtöbben jó esetben csak a közeli falvakba jutnak el.
(Forrás: Hír24.hu)
 
2014.12.13.
Megvan a költségvetésben a jövő évi pedagógusbér-emelés fedezete
A jövő évi költségvetésben benne van a következő pedagógusbér-emelés fedezete, és 2015 szeptemberétől átlagosan legalább 3,4 százalékkal nő majd a pedagógusok alapilletménye az idei, októberben kézhez kapott bérhez képest - közölte a köznevelési államtitkárság.
(Forrás: Klubrádió)
 
2014.12.13.
Ezért lesznek internetfüggők a gyerekek
A nyáron 2000 fős mintán, a 13-20 éves korosztályban végzett felmérés azt mutatta, hogy az érintettek 48 százalékban adták már ki a jelszavukat a barátjuknak. Ez a docens szerint jól jelzi, hogy a fiatalok sokszor nem érzik a kockázatokat.
(Forrás: Inforádió)
 
2014.12.13.
Merkel: a fiatalkori munkanélküliség visszaszorítása a legfontosabb
A kancellár szombaton megjelent, szokásos heti videóüzenetében elmondta, hogy a gazdaság fellendítésének, és ezzel a fiatalkori munkanélküliség leküzdésének fontos eleme a Jean-Claude Juncker által novemberben bemutatott, 300 milliárd eurót megmozgató beruházásösztönző program, de törekedni kell a bürokrácia csökkentésére uniós és tagállami szinten is.
(Forrás: Eduline)
 
2014.12.12.
Nyílt levelet írtak Orbánnak a legjobb gimnáziumok vezetői
Nyílt levelet írt a Nemzeti Pedagóguskar elnöke és tizenhárom rangos gimnázium vezetője Orbán Viktornak, a szaktárcának és a pártok frakcióvezetőinek, amelyben azt kérik, továbbra is kössék a pedagógusbéreket a minimálbérhez, és ne változtassanak az erről szóló jogszabályon.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.12.12.
Drogteszt: nem nyúlnának az alaptörvényhez
A drogmaffia elleni küzdelem miatt van szükség a politikusok és az újságírók drogtesztjére – erről is beszélt a miniszterelnök a Kossuth rádiónak adott interjúban. A szülőknek pedig szerinte segítséget jelenthet, ha az iskolákban ingyen elvégezhető lesz a teszt a gyermekeken.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.12.12.
Bíznak a szülők lelkiismeretében
Önbevalláson alapul majd, kinek a bölcsődés és óvodás gyermeke kap ingyenes étkeztetést 2016. január elseje után – mondta el a Hír TV Magyarország élőben című műsorában a család- és ifjúságügyi államtitkár.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.12.12.
Országos vihart jósolnak a felháborodott civilek
Nincs hova hátrálni, nemzetközi tüntetéslánccal tiltakoznak az Orbán-kormány intézkedései ellen az elmúlt hónapok civil megmozdulását szervező csoportosulások és a szakszervezetek.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.12.12.
Lőhetnek a pedagógus-életpályamodellnek
Nem fognak a minimálbérrel nőni a pedagógusfizetések, ha hétfőn elfogadják a költségvetést és a hozzá tartozó megalapozó törvényjavaslatot. Az életpályamodell bevezetésekor Hoffmann Rózsa legfontosabb ígérete éppen az értékállóság volt.
(Forrás: index)
 
2014.12.11.
2014/15-ös tanév rendje, EMMI - tanévkezdő segédlet
A 2014/2015. tanév fontosabb időpontjait, feladatait a 2014/2015 tanév rendjéről és egyes oktatási jogszabályok módosításáról szóló 35/2014. (IV.30.) EMMI rendelet tartalmazza. Többek között ez az anyag is elérhető az EMMI augusztus 29-én megjelent tanévkezdést támogató szakmai anyagában.
(Forrás: Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó)
 
2014.12.11.
A középiskoláig bírják a roma gyerekek
A TÁRKI Életpálya-felmérése szerint sokat javult a romák helyzete az oktatásban az elmúlt évtizedekben. Az általános iskolában szinte teljesen felzárkóztak, és a középiskolába is bejutnak, de utána valami megtörik.
(Forrás: abcug.hu)
 
2014.12.11.
Letölthetők a TanárBlog webináriumainak anyagai
Jó hírünk van: a TanárBlogról már elérhetők a Microsoft Innovatív Pedagógus Program webináriumai. A kezdeményezéshez csatlakozni is lehet egy egyszerű jelentkezési lap kitöltésével.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2014.12.11.
Törvényalkotási bizottság: változhat a köznevelési törvény
A testület előtt Czunyiné Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkár azt hangsúlyozta: a miniszter kötött mandátumot kap a rendeletalkotásban. Hozzátette: az Egyenlő Bánásmód Hatóság gyakorlata azt mutatja, hogy szükséges az eljárásjogi kérdések rendezése.
(Forrás: Edupress)
 
2014.12.11.
Továbbra is igény van a papíralapú oktatási segédanyagokra
Eredményt hirdetett az Epson két tannyelvű általános iskolák körében kiírt országos pályázatán, amelynek célja volt, hogy felhívja a figyelmet a megfelelő nyomtató kiválasztásának fontosságára és az így elérhető megtakarításra.
(Forrás: Edupress)
 
2014.12.11.
A kormány senkit sem akar kizárni a felsőoktatásból
Tartani kell az oktatás terén az Európa 2020 stratégia keretében vállalt célokat, részben azért, mert csökken a potenciális hallgatók száma. A fiataloknak pedig vállalkozniuk kell, hiszen ez létfontosságú az oktatás minden szintjén.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.12.11.
Balog igenis elkötelezett a szegregáció felszámolása mellett
Balog Zoltán egyre nagyobb slamasztikába tapicskolja magát. Az emberi erőforrások minisztere a civileket és a sajtót korholja, mert azok „alaptalanul" kérdőjelezik meg elköteleződését a szegregáció felszámolásával kapcsolatban.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.12.10.
Megásták a nagy közös e-napló sírját
Az oktatási tárca és a pedagógusok által is kedvelt rendszer működése és finanszírozása is leállt. A tárca ingyenes e-naplók használatára buzdítja az iskolákat, noha egy éve még arra ösztönözte őket, hogy a Magisztert válasszák. Az iskolák egy része inkább kifizeti a díját, mások visszatérnek a papíralapú naplózáshoz.
(Forrás: vs.hu)
 
2014.12.10.
Mizu a szótárakkal? – Fluor Tomit a nyelvtanórára!
A szótárakra, szótárhasználatra nincs szükségük a mai diákoknak. Vagy mégis? Érdekes vitatéma lehetne ez, de mi inkább azzal foglalkozunk, hogy hogyan dolgozható föl ez a témakör úgy, hogy a tanulók magolás és ásítás nélkül hasznosítható tudásra tegyenek szert, és még jól is érezzék magukat az óránkon.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2014.12.10.
Együtt jobb!
Civil szervezetek attól tartanak, hogy egy törvénymódosítással lehetőség nyílik a szegregált oktatásra. A Roma Sajtóközpont kampányt indított. A kormány cáfolta a terveket.
(Forrás: Origo)
 
2014.12.10.
Jogellenesen veszi el az állam a szegény szülők gyermekeit
A Város Mindenkié csoport arra hívta fel a figyelmet Blaha Lujza téri akciójával, hogy több ezer gyerek kerül jogtalanul állami gondozásba csak azért, mert a szülei anyagi problémák miatt nem tudják megoldani a lakhatásukat.
(Forrás: index)
 
2014.12.10.
"Ha csak egy éhező gyermek van Magyarországon, az is sok"
A kormány jelentősen kiterjeszti az ingyenes étkeztetésben részesülő gyermekek körét, a feladatra fordítható összeg pedig jövőre megközelíti a 60 milliárd forintot - jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a december 11-ei kormányszóvivői tájékoztatón.
(Forrás: Edupress)
 
2014.12.10.
Szúrópróbaszerűen végeznék el a drogtesztet
Szülői beleegyezés kell majd a 12 és 18 év közötti fiatalok drogtesztjéhez, amelyet szúrópróbaszerűen végeznének el – jelentette be a Fidesz frakcióvezetője. Rogán Antal azt mondta: a törvénytervezet várhatóan január végére készül el. A Fidesz kommunikációs igazgatója pedig azt sem zárta ki, hogy egyes munkakörökben a munkáltatóknak lehetőségük legyen a dolgozók szűrésére.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.12.10.
Nem kell az instant mese
A jó mesekönyv nem didaktikus, nem kioktató, nincs direkt tanulsága. Illusztrációi kézi rajzok, amelyek többletinformációkat adnak, és áthatja őket humor. Ennek alapján készített ajánlólistát karácsonyra a Szívünk rajta mozgalom zsűrije.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.12.10.
Rajcsányi Gellért! Drogteszt: az ifjúság kollektív gyanúsítása
Tízmilliárdokba kerülő, ártatlan gyerekek tömegeinek droghasználatát vélelmező drogtesztek helyett több forrást a nyomozó hatóságoknak, több prevenciót és több felvilágosítást az iskolákban!
(Forrás: Mandiner)
 
2014.12.10.
Fidesz: A drogosokat támogatja, aki nem támogatja a drogszűréseket
Az Index politikusokat kérdezett meg a drogszűrésről. Felvetették, hogy inkább tudatos drogstratégiára lenne szükség. Videó
(Forrás: Index)
 
2014.12.09.
Rogán: a gyermekeknél szülői beegyezés kell majd a drogteszthez
Elmondta: a várhatóan január végére elkészülő törvénytervezetet úgy akarják megfogalmazni, hogy minden szülőnek döntenie kelljen arról, beleegyezik-e gyermeke iskolai drogtesztjébe.
(Forrás: Inforádió)
 
2014.12.09.
Táblagép helyett ceruzát kell a gyerek kezébe adni
A festés, rajzolás és a többi alkotó tevékenység egyértelmű örömforrás a gyerekek számára, és jóval több ennél. Elmondjuk, szülőként miért kell támogatni, motiválni minden ilyen tevékenységet.
(Forrás: Origo)
 
2014.12.09.
Gimnáziumokkal kötött együttműködést a Fővárosi Törvényszék
A Nyitott bíróság program keretében hét fővárosi középiskolával írt alá együttműködési megállapodást Fazekas Sándor, a Fővárosi Törvényszék elnöke. A közös munka célja, hogy bemutassák a diákoknak a bíróságok munkáját, segítsék a pályaválasztást és szélesítsék a jogi műveltséget
(Forrás: Edupress)
 
2014.12.09.
Emmi: a kormány elítéli a szegregációt
Tizenegy civil szervezet arra kérte levélben december 9-én Székely László ombudsmant, hogy a parlamentben szólaljon fel a közoktatási törvény tervezett módosítása ellen, amely lehetővé tenné a gyerekek iskolai elkülönítését.
(Forrás: Edupress)
 
2014.12.09.
Hoffmann Rózsa: Óvatosan a szakképzés preferálásával!
Hoffmann Rózsa szerint rossz ötlet lenne központi intézkedéssel radikálisan csökkenteni az érettségiző fiatalok számát, azt mondta: ha az iskolatípusok közti létszámarányokon változtat az oktatásirányítás, akkor nem a satupad mellé, hanem az érettségihez kötött szakmák irányába kellene terelni a diákokat.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.12.09.
Rettegésben tartották az iskolát, felfüggesztett jár érte
Folytatólagosan elkövetett zsarolás, garázdaság és testi sértés bűntette miatt nem jogerősen felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte kedden a Berettyóújfalui Járásbíróság azt a három fiatalkorú vádlottat, akik egy berettyóújfalui középiskolában pénzt kértek diáktársaiktól, cserében azt ígérték, hogy nem bántják őket.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.12.09.
Az iskola, ahol bejött a drogteszt
Nem megalázó, nem kell más előtt pisilni, nem is drága és még eredményes is az iskolai drogtesztelés – minden felmerült aggályt cáfolva ezt állítja az a kiskunhalasi középiskola, ahol már több mint tíz éve folyik tesztelés a saját know-how alapján.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.12.09.
Varró Dániel: "Nem akarom eltenni láb alól a gyereküket"
Egy költeménye miatt kommentekben kívánták a halálát, de először csak jót nevetett az ügyön, végül maga is meglepődött, mekkora hír lett a gyerekvers-botrányból.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.12.09.
Amikor a tévé fontosabb, mint az evés
Esther Duflo az egyik legtehetségesebb fiatal közgazdász, aki forradalmian új megközelítéssel kezdte kutatni a szegénységet. Azt vallja, nincs általános megoldás a szegénységre, minden esetet külön kell megvizsgálni, majd egyedi megoldást találni rá.
(Forrás: index)
 
2014.12.09.
A szegregáció ellen tüntetők zavarták meg Balog előadását - videóval
A tüntetők táblákkal mentek be a terembe, ahol Balog Zoltán felvezetője után hangosbeszélővel ismertették a mondandójukat. A szervezők előbb biztonsági őrrel akarták kivezetni őket, majd felhívták őket a színpadra, ahol az aktivisták az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány, az Európai Roma Jogok Központja és a Romaversitas Alapítvány petícióját olvasták fel.
(Forrás: Magyarinfo blog)
 
2014.12.08.
Emiatt okozhat óriási fejtörést a kormánynak a drogteszt bevezetése
Kocsis Máté pénteken bedobott ötlete a diákok, újságírók, politikusok drogtesztjéről egyszerűnek hangzik, de a kormány vastag falakba ütközhet, ha valóban be akarják vezetni. Márpedig akarják. Összeszedtük a legégetőbb, egyelőre megválaszolhatatlannak tűnő kérdéseket.
(Forrás: vs.hu)
 
2014.12.08.
Zacher a képviselői és újságíró drogteszt költségeiről
Az érintettek szűrése annyiba kerülne, mint a teljes magyar lakosság átfogó egészségügyi vizsgálata - nyilatkozta az InfoRádiónak Zacher Gábor toxikológus, a Honvédkórház sürgősségi osztályának vezetője.
(Forrás: Inforádió)
 
2014.12.08.
A Klik nem tud az iskolák gondjairól
A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ nem tud arról, hogy az iskolák tömegeinél működési nehézségeket okoz, hogy nem tudnak saját maguk gazdálkodni. Az Origónak küldött levelükben azt írják: az iskolák közvetlen pénzt nem kapnak, a számlákat a tankerület fizeti ki.
(Forrás: Origo)
 
2014.12.08.
Tanulmány: hatástalan az iskolai drogteszt, de van működő megoldás
A szakemberek ugyanakkor találtak egy hatásos ellenszert is: a kellemes légkörrel, jó diák-tanár viszonnyal rendelkező iskolák tanulói 20 százalékkal kevesebb eséllyel használtak marihuánát és 15 százalékkal kevesebben dohányoztak.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.12.08.
Nem áll szemben egymással a gimnázium és a szakmai képzés
A kormány nem fogadja el azt a megközelítést, hogy a felsőoktatás, a gimnázium és a szakmai képzés szembeállítható lenne egymással – fogalmazta meg Orbán Viktor miniszterelnök december 8-án az Országgyűlésben.
(Forrás: Edupress)
 
2014.12.08.
Nőtt az érdeklődés a tudományos tehetségkutató iránt
Jelentősen növekedett az érdeklődés a műszaki és természettudományi tehetségkutató verseny iránt. Idén a tavalyinál 20%-kal több pályázat érkezett a 24. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyre december elejéig.
(Forrás: Edupress)
 
2014.12.08.
Drogteszt? Balliberális hazaárulás!
Finoman szólva sem kímélik az internetes népművészek a józsefvárosi polgármester javaslatát. Ez azonban nem változtat azon, hogy a Fidesz parlamenti képviselőcsoportja fenntartásokkal ugyan, de támogatja Kocsis Máté drogtesztjavaslatát – ezt Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője jelentette be.
(Forrás: Origo)
 
2014.12.07.
Most kell megtanulni kódolni
Zombik és hercegnők vezetik be a gyermekeket a programozásba. A héten fut a Kódolás Órája projekt, már magyar nyelvű tananyagokkal is.
(Forrás: index)
 
2014.12.07.
Így akarja átalakítani a szakképzést Orbán: "nem kommunista alapon"
A kormány csak olyan szakképzést támogat, hogy a hároméves szakiskola után lehetőség legyen kétéves "rátanulással" érettségit szerezni, és akik ezután tovább akarnak és tudnak tanulni a felsőoktatásban, azoknak is legyen meg rá a lehetőségük – mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn az Országgyűlésben.
(Forrás: Eduline)
 
2014.12.07.
Duális képzést indít a BGF és a Siemens
A BGF nemzetközi gazdálkodás alapképzési szakára jelentkező és a duális képzés iránt érdeklődő hallgatók közül a Siemens Zrt. várhatóan 2015 júniusában választja ki azokat, akikkel hallgatói munkaszerződést köt.
(Forrás: Edupress)
 
2014.12.07.
Aáry: közmegegyezésre lenne szükség az oktatás "miértjéről"
A 16 óráig tartó iskolai bent tartózkodás szembement a tanárok kötelező 32 órájára vonatkozó előírással, és hátrányba kerültek a fogyatékos gyermekek - összegezte a 2013-as év tapasztalatait Aáry-Tamás Lajos
(Forrás: Edupress)
 
2014.12.07.
Nem történt változás az iskolai agresszió területén
Nem tapasztalt változást az iskolai agresszió területén az oktatási jogok biztosa a tavalyi évben – emelte ki Aáry-Tamás Lajos az Országgyűlés kulturális bizottsága előtt. Elmondta, hogy az oktatás „miértjéről” közmegegyezésre, konszenzusra lenne szükség.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.12.07.
Támogatja a Fidesz az iskolások drogszűrését
A Fidesz parlamenti képviselőcsoportja fenntartásokkal, „erős pontosításokkal”, de támogatja a Kocsis Máté nyolcadik kerületi polgármester által felvetett drogtesztjavaslatot – közölte Rogán Antal, a párt frakcióvezetője hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.12.07.
Veszélyben a Radnóti
Ugyancsak különleges koncertet adott 2012 szeptemberében az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium dísztermében az értelmi sérültekből álló, speciális kották segítségével muzsikáló Parafónia zenekar. A belépőre szánt adományokat az együttes tagjai az iskola alapítványa számára ajánlották fel.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.12.07.
Török Gábor gyorselemzése a drogteszt-agymenésről
Török Gábor elemző szerint a politikai vita dönti el, hogy beválik-e a kötelező drogteszt ötletét bedobó Fidesz számítása, hogy megállítsa a szavazótáborának sorvadását, de egyelőre csak annyi látszik, hogy ez nem teljesen esélytelen.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.12.07.
Polgár Judit módszere már tananyag
A The Times magazinban jelentette be a közelmúltban Polgár Judit, hogy visszavonul a versenyszerű sakkozástól. De nem a sakktól: tovább adja, amit megtanult. Gyerekeivel foglalkozik, oktat, és a könyvírás is előtérbe került az utóbbi időben. Alapítványával részletes programot dolgoztak ki a sakk oktatásbeli felhasználásár
(Forrás: Délmagyar)
 
2014.12.07.
Szakképzés vagy érettségi? – videóval
A műsor vendége Hiller István oktatáspolitikus, MSZP és Nagy Emília gimnáziumi tanár.
(Forrás: ATV)
 
2014.12.07.
Hoffmann nem tudja, mire utalt Pokorni
Hoffmann Rózsa, a kulturális bizottság alelnöke az ATV Szabad Szemmel című műsorában elmondta: nem ismeri a pontosan a javaslatot, de el tudna képzelni valamilyen rendszeres vizsgálatot, mint ahogy van a rendszeres fogorvosi szűrés és orvosi vizsgálat. Hozzátette: még nem volt ideje végiggondolni a dolgot.
(Forrás: ATV)
 
2014.12.06.
Baracsi Kitti: Segítők és felelősök között
Felmerül az a kérdés is, hogy lehet-e a civilek felelőssége az oktatási rendszerben tapasztalható hiányosságok pótlása, elfedése. Vállalhatják-e ezért a felelősséget?
(Forrás: tani-tani)
 
2014.12.06.
Kommentár Kocsis Máté ötletéhez: kötelező drogteszt
Valamikor a kilencvenes években amúgy egy szocialista képviselő másik tesztet javasolt: minden, a parlamentbe bejáró politikusnak kötelezővé tette volna az elmeorvosi vizsgálatot. Ha esetleg ezt is megtárgyalná a Fidesz-frakció…
(Forrás: Vasárnapi Hírek)
 
2014.12.06.
Ide ne jöjjenek! Internetről leszedett cikkeket lobogtattak
Nem tudtunk azonban mindent megírni, amit szerettünk volna. Egy pozitív példán keresztül kívántuk bemutatni a lakásotthonok működését - az intézmények fenntartója azonban nem adott engedélyt.
(Forrás: Vasárnapi Hírek)
 
2014.12.06.
Máris a Fidesz napirendjén Kocsis Máté kötelező drogtesztes ötlete
A kormánypárt parlamenti frakciója hétfői ülésén foglalkozik Kocsis Máté VIII. kerületi polgármester Facebookon közzétett javaslatával, amely a 12-18 év közöttieknek, a választott politikusoknak és az újságíróknak évenként kötelező drogtesztet írna elő. Már az ellenzék is reagált, van, aki agymenésnek minősítette az ötletet. Egy szakértő meg rettenetesen drága agyrémnek.
(Forrás: vs.hu)
 
2014.12.06.
UNICEF-központ lehet Budapest
Budapest esélyes arra, hogy székhelye legyen az UNICEF (az Egyesült Nemzetek Gyermek Alapja) szolgáltató központjának - jelentette ki az MTI-nek Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, miután New Yorkban - helyi idő szerint csütörtökön - megbeszélést folytatott Anthony Lake-kel, az alap ügyvezető igazgatójával.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.12.06.
Kocsis drogtesztre kötelezné a 12-18 éveseket
Egészen meglepő javaslatot tett a Facebook oldalán Kocsis Máté 8. kerületi fideszes polgármester, a Fidesz kommunikációs igazgatója, aki drogpolitika helyett drogellenes politikáról szeretne hallani.
(Forrás: index)
 
2014.12.05.
Pedagógus portfólió. Hogyan tovább?
Mi lesz a portfóliót feltöltők életpályáján és mi lesz azokkal, akik most nem írták ezt meg? Petróczi Gábor tanügyigazgatási szakértő cikke.
(Forrás: Modern Iskola)
 
2014.12.05.
Kik és miért kapták meg a Rátz Tanár Úr Életműdíjat?
Idén is a Magyar Tudományos Akadémián adták át a Rátz Tanár Úr Életműdíjakat. Az Ericsson Magyarország, a Graphisoft és a Richter Gedeon Nyrt. által létrehozott Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért 2001 óta ítéli oda az életműdíjat, amely mára a hazai természettudományos oktatás, és egyben a közoktatás egyik legrangosabb elismerése lett.
(Forrás: Modern Iskola)
 
2014.12.05.
Átlátható hallgatói érdekképviseletet javasol az IKSZ
Az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint egységes rendezvényszervezési előírásokat rögzítenének a felsőoktatási törvényben vagy külön rendeletben a hallgatók biztonságának érdekében.
(Forrás: Edupress)
 
2014.12.05.
Iskolai közösségi szolgálati programokat támogat a MOL
A MOL Új Európa Alapítvány KÖSZ! című pályázati programja szeptember 17-én indult, és magyarországi nonprofit vagy egyházi szervezetek mint lehetséges fogadóhelyek pályázhattak, amennyiben oktatási intézménnyel együttműködve az iskolai közösségi szolgálat előírásainak megfelelő programokat valósítanak meg a középiskolák 9-11. évfolyamos diákjai számára.
(Forrás: Edupress)
 
2014.12.04.
Oktatás: a kirekesztési folyamatoknak többé nem szab gátat a kormányzati politika. Interjú Neumann Eszter oktatásszociológussal
Az oktatási rendszer átalakítása kapcsán megjelent tervek részben betanított munkáról szólnak, amihez még szakiskolai végzettségre sincsen szükség, részben pedig a kiváltságosok privilégiumává teszik az oktatás olyan feladatait, mint a stabil olvasási- és számolási készségek megszerzése.
(Forrás: Fent és lent blog)
 
2014.12.04.
Vízió, misszió, disszemináció: tízmilliárdot éget el a Klik a jövőképére
Újabb kötelező feladatot kaptak az elmúlt napokban a tanárok: a kormány arra kötelezte őket, hogy a nagyjából kétezer állami iskolában úgynevezett tudásfórumokon hallgassák végig, mi a Klik jövőképe és missziója, majd közösen dolgozzanak ki bizonyos cselekvési terveket.
(Forrás: index)
 
2014.12.04.
Nem tudjuk, mi történik napközben az iskolában
Kutatások szerint Magyarországon az iskolás gyerekek nemcsak gyengén teljesítenek, de boldogtalanok is. Napi nyolc órát töltenek az iskolában, a szülő és a tanár között még sincs valódi kapcsolat. Egy most induló kampány szerint lehetne ezt másképp is csinálni.
(Forrás: abcug.hu)
 
2014.12.04.
Zárul az EMMI önkéntességet népszerűsítő kampánya
Az Önkéntesek világnapjáig, december 5-ig tart az Emberi Erőforrások Minisztériuma által november 24-én elindított önkéntes munkát népszerűsítő kampány. A tárca minisztere és államtitkárai a kampány idején az ország több településén hívták fel a figyelmet az önkéntes tevékenység sokszínűségére.
(Forrás: Edupress)
 
2014.12.04.
A Felsőoktatási Kerekasztal véglegesítette a stratégiát
A következő 15 évre vonatkozó stratégia véglegesítését széles körű társadalmi és szakmai egyeztetés előzte meg. Az elmúlt hónapokban a felsőoktatási intézmények, a hazai vállalatok, a kamara és minden, felsőoktatásban érintett szervezet vezetője eljuttatta javaslatát a tárcához, amelyek nagy része bekerült a koncepcióba.
(Forrás: Edupress)
 
2014.12.04.
A gyerekek kétharmada ingyen étkezhet
A lap a Fidesz emberi erőforrás kabinetjének vezetőjére hivatkozva azt írja: a kormány szerdán támogatta az erről szóló javaslatot. Selmeczi Gabriella szerint a pontos részleteken még dolgoznak, de az biztos, hogy a jelenleg fél áron étkező nagycsaládosok és a szociálisan rászorulók bekerülnek az ingyen étkezésre jogosultak körébe.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.12.04.
Nem vicc: névrokonával keverhette a Hír TV a betámadott középiskolai tanárt
Arra készülünk, hogy a nagyobb tüntetéseken, amelyek céljaival egyetértünk, megkeressük a szervezőket, és ha nem is saját fellépésben, de rajtuk keresztül, vagy nyilatkozatok formájában megpróbáljuk az oktatás fontosságára felhívni a figyelmet. Januárban pedig szeretnénk egy asztalhoz ültetni az oktatással foglalkozó civil szervezeteket, szakszervezeteket, diákszervezeteket. Így elindulhat egy újabb konszenzuskereső, előremutató folyamat.
(Forrás: Magyar Narancs)
 
2014.12.04.
7 érv a tanári pálya mellett. Miért lettem én tanár?
A tanári szakma nem egy leányálom, ez tény. Az órák megtervezése, a tanórai munka koordinálása, a tanulók fejlődésének elősegítése és még számtalan cseppet sem könnyű feladat, amivel a pedagógusoknak szembe kell nézniük nap mint nap. Ehhez hozzáadódik a „hazavitt munka” problémája, az alacsony fizetés (pedagógus-életpályamodell ide vagy oda) és még sok más.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2014.12.03.
Kinyitnák az iskolák kapuit a civil szervezetek
"A mi iskolánk" címmel indít kampányt tizenhárom oktatásügyben és ifjúságügyben dolgozó civil szervezet. Olyan tanárok, szülők és civil szervezetek történeteit mutatják be, akiknek sikerült megtörni a közöny falát, és valamilyen pozitív változást értek el együtt az iskola falain belül. Az akcióval arra szólítanak, hogy egymásra találjanak azok, akik egy-egy iskola életében változást szeretnének elérni.
(Forrás: Edupress)
 
2014.12.03.
Már letölthetik: mától ingyen-Office-t kap, aki diák vagy tanár
Mától minden köznevelésben tanuló, vagyis közel 1,3 millió diák és tanár töltheti le jogtisztán és ingyenesen a Word, az Excel és a PowerPoint legfrissebb változatát. Ha nem diák és nem tanár, akkor se aggódjon, mobiljára és táblagépére így is ingyen töltheti le a programokat.
(Forrás: hvg.hu)
 
2014.12.03.
Tiltakoznak a tanárokat zaklató Hír TV ellen
Nemtelen eszközökkel folytatott kormányzati hajtóvadászatnak nevezte három oktatási civil szervezet a Hír TV riporterének betörését Nagy Emília gimnáziumi tanár irodájába. A tanárnő november 17-én tartott beszédet egy Kossuth téri tüntetése, akkor került a sajtó érdeklődésének középpontjába.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.12.03.
Knausz Imre: A pedagógiai kultúráról
Az esszé a Miskolci Egyetem Tanárképző Intézete által jegyzett tanulmánykötetben fog megjelenni 2015-ben.
(Forrás: tani-tani)
 
2014.12.02.
Látványterve mögé dugja a kormány a lemorzsolódott diákokat
Elkészült az elkövetkező hat év közoktatási stratégiája. Több helyen is ellentmond a kormány oktatáspolitikájának, közben mégis kritika nélkül dicséri. Az iskolai lemorzsolódás megfékezésére költenék a legtöbb pénzt, de kreatívabb diákokat is akarnak, akik sokkal jobban eligazodnak például a számítógépek világában.
(Forrás: abcug.hu)
 
2014.12.02.
Hozhatnak-e reális döntést a lányok?
A 2012 óta, külföldi minta alapján évente megrendezett Lányok Napját éppen ezért hozták létre: műszaki és informatikai területen jelen lévő egyetemek és cégek várják interaktív programokkal a középiskolás lányokat.
(Forrás: vs.hu)
 
2014.12.02.
A dölyfös pedagógusok tábora
A köznevelés rongálására kijelölt minisztérium új és felelőtlen államtitkára kirakta a minisztériumi honlapra, hogy az állam egyeztetett önmagával, vagyis az általa létrehozott, tőle függő, a felügyelete alatt álló Nemzeti Pedagógus Karral, és sok kérdésben meg is egyezett vele.
(Forrás: Galamus csoport)
 
2014.12.02.
A szegény gyerekekre 16 nap éhezés várhat
A legszegényebb 2 millió emberből 700 ezer a gyerekek száma, és közülük 305 ezer falusi. Budapesten a becslések szerint 69 ezer szegénygyerek él.
(Forrás: Origo)
 
2014.12.02.
Keddig lehet jelentkezni a központi írásbeli felvételi vizsgáira
Azoknak az általános iskolai tanulóknak, akik központi írásbeli vizsgát szeretnének tenni, 2014. december 9-éig, keddig kell jelentkezniük abba a középiskolába, ahol a vizsgát le kívánják tenni
(Forrás: Edupress)
 
2014.12.02.
Az FM megerősítené a tangazdaságokat
(Forrás: Edupress)
 
2014.12.02.
Több ezren vizsgáztak az udvaron egy kínai iskolában
A kínai diákok híresen jók puskázásban és általában ügyes csalók is. Shaanxi tartomány egyik iskolájában a tanárok nagyon jól tudják ezt, ezért már tíz éve az iskolaudvaron íratják a tanulókkal a vizsgafeladatokat. A Shaanxi Sanhe Iskolában a tanárok HD kamerákkal, létrákon állva látcsövekkel figyelik a diákokat.
(Forrás: Érdekes világ)
 
2014.12.02.
Rászállt a Hír TV egy aktivista tanárra
Az őszi kormányellenes tüntetések újabb szónoka került a jobboldali média célkeresztjébe: ezúttal a Kossuth téren, november 17-én tartott, A közfelháborodás napja néven meghirdetett, tízezernél is több embert az utcára csábított demonstráció egyik felszólalója keltette fel a Hír TV figyelmét.
(Forrás: Népszabadság)
 
2014.12.01.
Most a kormány ellen felszólaló tanárnőt találta meg a Hír Tv
Újabb fronton támad a Hír Tv az utóbbi idők kormányellenes tüntetői ellen. Most Nagy Emília középiskolai tanárt kereste fel a televízió stábja munkahelyén, egy budapesti középiskolában. Nagy a Közfelháborodás napja nevű tüntetésen szólalt fel november 17-én, három, oktatási kérdéseket képviselő civil szervezet nevében
(Forrás: !!444!!!)
 
2014.12.01.
Meg kell szüntetni a tagsági automatizmust
A címben szereplő mondat a PDSZ november 25-i sajtótájékoztatóján hangzott el. Mendrey László elnök a témával összefüggésben arról beszélt, hogy tegnap hallgatta meg az Országgyűlés Kulturális Bizottsága az NPK elnökét a kar működésével kapcsolatos tapasztalatokról, s ekkor elképesztő dolgokra derült fény.
(Forrás: PDSZ)
 
2014.12.01.
Nem kell őket kitenni az őserdőbe, de ide azért ne jöjjenek
A költözést ellenzőknek nagyobb volt a hangjuk. Októberben Facebook-csoportot alapítottak, és azt mondták, ha az aláírás gyűjtés ellenére is jönnek a gyerekek, akár élőlánccal is megakadályozzák őket. Azt mondják, nagy esélyük van a sikerre: az egyik hangadójuk már a Zengőre, illetve a Tubesre tervezett NATO-lokátor ellen is tiltakozott (akkor bejött az élőlánc), de az állami gondozottak költözését is sikerült már megtorpedózni, prédául a közeli Szekszárdhoz tartozó Szőlőhegyen.
(Forrás: vs.hu)
 
2014.12.01.
Aki gyereket vállal, az lecsúszik
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) vizsgálata szerint hazánkban ma több mint 3 millióan vannak azok, akik közvetlenül ki vannak téve a szegénység és a társadalmi kirekesztés kockázatának, a gyerekvállalás pedig a legtöbb esetben az életszínvonal romlásával jár együtt. Érdekesség, hogy hiába keres valaki többet, nem sokkal, vagy egyáltalán nem elégedettebb az életével.
(Forrás: abcug.hu)
 
2014.12.01.
Hová menjen egy 15 éves heroinfüggő? – Szatymazi befogadóteszt
Serdülőkorú szenvedélybetegeknek nyílik bentlakásos otthon, miután rengeteg a tizenéves drogos és nincs hol ellássák őket. Kellett az is, hogy egy Szeged melletti kistelepülés igent mondjon az újrakezdésre.
(Forrás: vs.hu)
 
2014.12.01.
Palkovics László: lényegesen átalakult a felsőoktatási stratégia
Növelnék a külföldi hallgatók arányát, és azokét, akik befejezik az adott képzést; nemcsak a hallgatók, hanem a felsőoktatási dolgozók kompetenciáját is mérnék; 2020-tól pedig megkövetelnék az emelt szintű érettségi és a nyelvvizsgát a felvételizőktől, bár ez még csak javaslat.
(Forrás: Edupress)
 
2014.12.01.
Merkel: szélesre kell tárni az oktatás kapuit a bevándorlók előtt
Angela Merkel hangsúlyozta, hogy a társadalmi integráció "nem egyirányú utca", vagyis nemcsak a bevándorlóknak kell alkalmazkodniuk, betagozódniuk, hanem a többségi társadalomnak is nyitottnak kell lennie.
(Forrás: Edupress)
 
2014.12.01.
Kétszázmilliárd forint köznevelésre
A kormányzati támogatással bíró akcióterv szerint a korai iskolaelhagyás megfékezésére 87, taneszközfejlesztésre 10,5, a diákok képességszintjének javítására pedig 21 milliárdot szánna az oktatásirányítás.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2014.12.01.
Internetről tanulnak a donyecki gyerekek
Az ukrán kormány leállította az iskolák finanszírozását az oroszbarát szakadár régiókban. A tanárok ingyen tanítanak, a diákok pedig a tanulás egy modern módozatát választották az iskolák bezárása miatt.
(Forrás: Népszabadság)
 
Sajtófigyelő
2023.11.21.
A pályakezdő pedagógusok mellett áll Balatoni Katalin
Maga is átélte, milyen érzés kezdő pedagógusnak lenni, ezért jól ismeri a pálya nehézségeit – jelentette ki a lapunknak adott interjúban Balatoni Katalin, a Belügyminisztérium köznevel...
(Forrás: Magyar Nemzet)
--
2023.11.21.
Plakátkampányt indít a kormány az iskolákban
A védelem online is megillet! Kérdezz, szólj, jelezz! - ezek a legfontosabb üzenetei azoknak az iskolai plakátoknak, amelyeket a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) jogsegélyszolg...
(Forrás: Eduline)
--
2023.11.21.
Státusztörvény: nem taníthatnak óraadóként tovább a felmondó pedagógusok?
Szeptember 29-ig kellett nyilatkozniuk a pedagógusoknak, hogy elfogadják-e a státusztörvény alapján írt munkaszerződésüket. Rétvári Bence államtitkár úgy nyilatkozott, hogy 1205 pedagó...
(Forrás: Eduline)
--
2023.07.17.
Oszkó Péter: Nagyon nagy bajban vagyunk, ha saját pedagógusaink bérét sem tudjuk kifizetni
ZÁMOMRA A LEGBOSSZANTÓBB ÁLLÍTÁS, HOGY A SAJÁT OKTATÁSI RENDSZERÜNK FOLYAMATOS MŰKÖDÉSI KÖLTSÉGÉNEK FINANSZÍROZÁSÁHOZ UNIÓS ADÓFIZETŐK PÉNZÉRE VAN SZÜKSÉGÜNK, miközben vannak...
(Forrás: Index)
--
2023.07.15.
Ilyen se volt még: 171 oktató állt ki a Zeneakadémia autonómiájáért
Alulírott előadó- és alkotóművészek, kutatók és zenepedagógusok, mint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatói az alábbi közleményt kívánjuk a közvélemény és a fenntartó Kultur...
(Forrás: Index)
--
2023.07.15.
„Egy mérhetetlenül szelektív törzsi társadalom öngyilkos reflexiója saját magára” – Lannert Judit oktatáskutató a státusztörvényről
Miért beszél mindenki tanárhiányról, amikor átlagosan tíz általános iskolás gyerek jut egy pedagógusra? Mi a tanárok és mi a megrendelő, a lakosság felelőssége a magyar oktatás szétes...
(Forrás: szabadeuropa.hu)
Címkék
agresszió civilek család digitális nemzedék együttműködés erkölcs esélyegyenlőség esélyek felelősség film filmklub generációk gyerekek gyermekvédelem hátrányos helyzet IKT integráció irodalmi mű feldolgozása iskola iskola és társadalom kapcsolatok kommunikáció konferencia konfliktuskezelés kreativitás kutatás könyvajánló közösség módszerek OFOE oktatás oktatáspolitika osztályfőnöki szerep pedagógia pedagógus pedagógusok pályázat rendezvény szabályok szakmai szervezet szülő szülők tanulás tanár-diák kapcsolat tehetséggondozás társadalom történelem verseny virtuális kongresszus ünnep