Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
2015.01.30.
Minden középiskolai osztályban ül egy magas vérnyomással küzdő diák
Hazánkban a fiatalok 2,5-3 százalékának magas a vérnyomása, ami azt jelenti, hogy minden középiskolai osztályban ül egy magas vérnyomással küzdő diák - mondta a debreceni hipertóniacentrum vezetője a Hipertónia, diabétesz és kardiovaszkuláris prevenció című tudományos konferencia szünetében szombaton az MTI-nek Debrecenben.
(Forrás: Inforádió)
 
2015.01.30.
Kitiltanák a "nyugati értékeket népszerűsítő" tankönyveket a kínai egyetemekről
Nem szeretne látni a nyugati értékeket népszerűsítő tankönyveket a kínai felsőoktatásban az oktatási tárca vezetője, egyben úgy véli, nagyobb hangsúlyt kell fektetni az ideológiai nevelésre - számolt be a miniszternek egy szakmai fórumon elhangzott felszólásáról pénteken a kínai állami média.
(Forrás: Eduline)
 
2015.01.30.
Varga Mihály: egy rossz diplománál többet ér egy jó szakmunkás
Minél több szakemberre van szükség Magyarországon a termelésben; ezt a célt szolgálta a szakképzési rendszer átalakítása, amelyet Magyarország a német mintát alapul véve hajtott végre - jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter német nagyvállalatoknak rendezett befektetői fórumon január 30-án Budapesten.
(Forrás: Edupress)
 
2015.01.30.
„Változtatni akarunk, de nem erőszakkal”
Nem iskolabezárásokkal, hanem az érintettek együttműködésével akarja felszámolni a jogellenes elkülönítést a kiválasztott iskolákban a napokban megalakuló antiszegregációs munkacsoport, amely egy héten belül megkezdheti a munkát. A testület vezetője Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.01.30.
Elindul a Nemzeti Közszolgálati Egyetem nemzetközi kara
Megkezdi működését februárban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi és Európai Tanulmányok Kara, amely az államapparátus és közigazgatás külkapcsolati szakembereinek, illetve nemzetközi karrierre készülőknek a képzésére specializálódik.
(Forrás: Edupress)
 
2015.01.30.
Örömmel fogadják az anyanyelvű könyveket Kárpátalján
A Kárpátaljai Magyar Iskolai Könyvtárakért Alapítvány vezetője kifejtette: legtöbbször adminisztrációs akadályokat gördítettek eléjük az ukrán hatóságok. Hozzátette: az ott élő magyarok mindig nagy örömmel fogadják az anyanyelvű könyveket.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.01.30.
Az iskolai testnevelés és a jégkorong
A Befutó legújabb adásában Újbudára látogatunk el, ahol az iskolai testnevelés keretében a jégkorongozás fortélyaival is megismerkedhetnek a gyermekek, végül a Magyar Diáksport Szövetség díjátadó ünnepségébe pillantunk be, ahol az elmúlt tanév legeredményesebb iskolái és testnevelői voltak a főszereplők.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.01.30.
A terroristákat éltette, kihallgatták a 8 éves kisfiút
Kihallgattak egy 8 éves kisfiút a dél-franciaországi Nizza rendőrőrsén, amiért az iskolájában a Charlie Hebdo című szatirikus hetilap elleni merénylet elkövetőit éltette – erősítették meg csütörtökön rendőrségi források.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.01.30.
Szombathelyen már lázadnak a gyarmati lét ellen
A soproni egyetem gyarmata lettünk, intézményünkből lassan már csak a névtábla marad – hangzott el a szombathelyi Savaria Egyetemi Központ több fórumán a napokban. Az összoktatói és dolgozói értekezleten a többség a Nyugat-magyarországi Egyetemtől való elszakadást szorgalmazta.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.01.28.
Újabb "nyugatimádós" részre bukkantak egy tankönyvben
A nyolcadikos irodalomkönyvben egy szövegrészlet a szomszédos országok és a köztünk élő kisebbségek megismerésére buzdít, de az ominózus részlettel több baj is van.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.01.28.
Norvég pénzek miatt nem kér a civilekből az Emmi háttérintézménye?
Váratlanul megszakította az együttműködést több szakmai szervezettel is az Emberi Erőforrások Minisztériumának háttérintézménye, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő. Mindez nem sokkal azután történt, hogy a háttérintézmény élére új igazgatót nevezett ki Balog Zoltán.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.01.27.
Hülyék vagyunk, hogy eldobjuk a tehetségeinket - interjú Joan Freeman pszichológussal
„Évtizedeken át dolgoztam azon, hogy meggyőzzem az embereket, hogy a tehetséges gyerekek is gyerekek, mégpedig hétköznapi gyerekek különleges képességekkel, és ne ezeket a képességeket nézzék, hanem az emberi lényt.”
(Forrás: vs.hu)
 
2015.01.27.
A siket és a néma: kommunikáció a tolerancia jegyében
Mit tehet egy magyartanár annak érdekében, hogy diákjai toleránsabbak legyenek kisebbségi helyzetben lévőkkel? Tarthat osztályfőnöki órát ennek kapcsán, vagy tarthat a tolerancia jegyében órát a kommunikációról. Bár ez kétségtelenül a nehezebb út.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2015.01.27.
Holokauszt-túlélőkkel beszélgetett 300 diák Budapesten
300 diák beszélgetett holokauszt-túlélőkkel és vett részt tárlatvezetésen a budapesti Holokauszt Emlékközpontban. A programot záró megemlékezésen Haraszti György, a Holokauszt Dokumentációs központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány kuratóriumának elnöke köszöntőjében kiemelte: a jövő a fiataloké, ezért tartották fontosnak, hogy külön programot szervezzenek a diákok számára.
(Forrás: Inforádió)
 
2015.01.27.
Létre lehet hozni egy jól működő felsőoktatást
Palkovics László megfogalmazta: a felsőoktatás magasabb sebességi fokozatra kapcsol. Az államtitkár a „Fokozatváltás a felsőoktatásban” című stratégia megszületését azzal indokolta, hogy az elmúlt 25 évben konfliktus alakult ki az érdekeltek csoportjai között. A munkaadók elégedetlenek lettek a kibocsátással, a hallgatók között pedig többen a kapott tudással.
(Forrás: Edupress)
 
2015.01.27.
Adatvédelem: gyermekeink vannak a legnehezebb helyzetben - interjú Péterfi Attilával
Elkészítettünk egy honlapunkról ingyenesen letölthető tájékoztató könyvet, melynek címe Kulcs a net világához, és én javasoltam a közoktatásért felelős miniszternek, illetve az államtitkárnak is, hogy ez bekerülhetne a tananyagba.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.01.27.
„Egy közös út van roma és nem roma gyerekeknek”
Bár Balog Zoltán szavaiból arra lehet következtetni, hogy a nyíregyházi Huszár-telepi szegregáló iskola szeptembertől újra indíthat első osztályt, a felzárkóztatásért felelős államtitkár szerint ez nem történhet meg.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.01.27.
Hangos a gépházzaj a duális képzésben
ár az új duális képzésre a felvételizőknek február 15-ig kell beadniuk jelentkezésüket, három héttel a jelentkezési határidő előtt elképesztő információhiánnyal találkoztunk. Arról már korábban lehetett olvasni, hogy országosan 17 intézményben indul duális képzés, de hogy pontosan mely intézményekben, sehol nem részletezték,
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.01.26.
A radikalizálódás ellen lép fel az osztrák oktatás
Szélsőséges nézetek megelőzéséről szóló továbbképzést terveznek az osztrák iskolákban az oktatási minisztérium kezdeményezésére, a koalíció január 27-ei bejelentése szerint márciusig születik döntés az integráció elősegítéséről.
(Forrás: Edupress)
 
2015.01.26.
Közel kell vinni a gyerekekhez a holokauszt oktatását
Magyarországon minden adott ahhoz, hogy a diákok hiteles képet kapjanak a holokausztról, az viszont nem megoldott, hogy közel is érezzék magukhoz a meggyilkolt zsidókat - mondta az InfoRádiónak a Történelemtanárok Egyletének elnöke.
(Forrás: Edupress)
 
2015.01.26.
„Éppen ez a különtanulás fáj valakinek?” – interjú Balog Zoltánnal
Nem azzal van baj, ha egy iskolába csak roma gyerekek járnak, hanem azzal, ha ott nem kapják meg a megfelelő színvonalú oktatást – mondta a VS.hu-nak az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője.
(Forrás: vs.hu)
 
2015.01.26.
Se órarend, se lecke, úszni és angolul viszont mindenki tud
Hollandiában szabad iskolaválasztás van, ami az állami, magán és egyházi iskolákra is kierjed. A kiszemelt intézménybe célszerű a gyereket minél előbb beíratni, hogy legyen hely számára, mivel a jobb iskolákban várólista van.
(Forrás: index)
 
2015.01.26.
Jó szegregáció nincs!
Figyelem az iskolákat. Főleg azokat, ahol a szegregáció megindult. A legszembetűnőbb és a leggyorsabb romlás ott van, ahol az egyház visz egy iskolát a településen a „fehéreknek”, az állami meg marad a többinek.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.01.25.
Nem kell bezárni a csepeli gyermekotthont
A csepeli Burattino iskolában és gyermekotthonban dolgozó pedagógusok felének nem volt megfelelő szakképesítése, a gyanú szerint gyerekeket molesztáló tornatanárnak pedig még érettségije sem. A fővárosi kormányhivatal most lezárult ellenőrzése azonban már mindent rendben talált, a jogsértéseket megszüntette az intézmény, így nem fogják bezárni.
(Forrás: abcug.hu)
 
2015.01.25.
Most már a kormány is mindenkinek érettségit adna
Az MTA szakértői „Az érettségi védelmében” címmel ízekre szedték a kormány új szakképzési terveit. Érveikkel szembesítettük a két érintett minisztériumot. Az NGM egy-két részpontban lát csak igazságot, viszont azt állítja, a szakképzés átalakításával nem lenne kevesebb érettségizett fiatal, sőt a szakiskolásokat is hozzásegítenék az érettségihez.
(Forrás: vs.hu)
 
2015.01.25.
Pedagógussztrájk jön? A PDSZ is megkezdte a tárgyalásokat a minisztériummal
Hétfőn megkezdte a szaktárca képviselőivel a sztrájkbizottsági tárgyalásokat a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), az első egyeztetésen a pedagógusok munkaterhelésének vizsgálatával kapcsolatos szakszervezeti felvetésről volt szó.
(Forrás: Eduline)
 
2015.01.25.
Régiónként eltérőek az esélyei a fiataloknak
A mai 15-29 évesek életmódja, élethelyzete régiónként alapvetően eltérő - ez a legfőbb megállapítása a Harmadrészt - Magyar Ifjúság 2012 című tanulmánykötetnek, amelyet január 26-án mutattak be Budapesten.
(Forrás: Edupress)
 
2015.01.25.
A Jobbik leszámolna az iskolai integrációt erőltető politikával
A Jobbik szerint párhuzamos osztályba vagy szélsőséges esetben bentlakásos iskolába kell kiemelni azokat a kezelhetetlen gyermekeket, akik zavarják normálisan tanuló társaikat. Erről Dúró Dóra, az Országgyűlés kulturális bizottságának jobbikos elnöke beszélt
(Forrás: Edupress)
 
2015.01.25.
Iskolai elkülönítés: Balog Zoltán sértetten visszavág
Komoly vita van a kormányon belül arról is, hogy szükséges-e az állami rendszerben is annyi rugalmasság, ami másképp szabályozza az oktatást a hátrányos helyzetű térségekben, mint a fejlettekben, s ő maga a területi alapon eltérő szabályozás mellett áll.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.01.25.
Tényleg megállítható az iskolai erőszak?
De hát ez már elmúlt, nem?” – kérdezte a meglepett Hoffmann Rózsa az oktatási ombudsmantól, amikor Aáry-Tamás Lajos az országgyűlési bizottság előtt számolt be az iskolai agresszió problémájáról. Az ombudsman a minap egy konferencián idézte fel ezt az esetet.
(Forrás: index)
 
2015.01.25.
„Minden iskolában jelen van a kábítószer”
Pedagógusoknak, megelőzéssel foglalkozó szakembereknek szervezett csütörtökön Békéscsabán, a megyei kormányhivatalban továbbképzést a Békéscsabai Kábítószerügyi Egyeztető Fórum, melyen többek között orvos, bíró, klinikai szakpszichológus is előadást tartott.
(Forrás: BEOL)
 
2015.01.23.
Kontsek András: Mi töltheti be a kígyónyi űrt a magyar közoktatásban?
Amit napjaink három főproblémájaként leszögezhetünk, az a közösségi és helyi ismeretek, valamint az aktív részvétel hiánya. A közösségi és helyi ismeretek virtuális adatokra cserélődtek fel, az aktív részvétel pedig passzív szemlélődéssé alakul.
(Forrás: tani-tani)
 
2015.01.23.
Szinte mindenkit átvert a menzarendelet

Ha januárban többet kellett fizetnie a gyerek iskolai vagy óvodai ebédjéért, és ezt azzal magyarázták, hogy januártól új minőségi elvárásoknak kellett megfelelnie a menzának, akkor rosszul tájékoztatták. Az nem állítható, hogy szándékosan megtévesztették, lévén, hogy a szigorítást elhalasztó rendelet az év végi jogszabály-dömpingben, már-már suttyomban lépett életbe.
(Forrás: vs.hu)
 
2015.01.23.
Felháborítja az oktatókat a korrupciókutató hatósági zaklatása
Az Oktatói Hálózat felháborodással értesült arról, hogy kollégájuk, Jávor István, a korrupciókutatás nemzetközileg elismert szakembere, az ELTE TáTK oktatója ellen megfélemlítő hadjáratot indítottak a magyar hatóságok – közölte a szervezet és közleményében
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.01.23.
Huszártelep: a jogvédőktől védenék meg az iskolát
A CFCF jogvédő alapítvány „szegregációra” hivatkozva bírósághoz fordult, amely nekik adott igazat. Az elkeseredett szülők viszont úgy látják: a görög-katolikus egyház által fenntartott intézmény csak nevelést és tanulási lehetőséget ad a gyerekeknek, szegregációról pedig szó sincs,
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.01.23.
Kiegészítenék a sztrájkbizottsági megállapodást
Havi 15 ezer forintos pluszjuttatásban rendezné a pedagógus végzettséggel nem rendelkező iskolai dolgozók bérét a Pedagógusok Szakszervezete.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.01.22.
Duplájára nő a Biztos Kezdet Gyerekházak támogatása
A biztos kezdet program lényege együttműködés kialakítása a szülőkkel, a leendő szülőkkel, a gyerekekkel és a szakmai partnerekkel a csecsemők és kisgyermekek testi, szellemi és szociális fejlődésének előmozdítása érdekében. Az országban jelenleg 114 gyerekház működik.
(Forrás: kormany.hu)
 
2015.01.22.
Nemcsak a szülőket: egymást is félreismerik a kamaszok
Egy friss kutatás szerint a tizenéveseket nem csak a felnőttek ismerik gyakran félre, de ők maguk sincsenek tisztában a kortársaik szokásaival. Egy vizsgálat kimutatta, hogy a tinik jelentősen túlbecsülik egymás drog- és alkoholfogyasztásának mértékét, míg a tanulással vagy sportolással töltött időt pedig éppen ellenkezőleg, igencsak alulbecsülik.
(Forrás: Kölöknet)
 
2015.01.22.
Konferencián keresik a szegregált oktatás lehetőségét
A CFCFszerint az EMMI háttérintézményeként tevékenykedő Alapjogokért Központ konferenciát hív össze annak megvitatására, hogy miként tudja a jogalkotó a jelenleg törvény szerint is szegregációnak minősülő, úgynevezett „felzárkóztató” oktatást jogszerűvé tenni.
(Forrás: abcug.hu)
 
2015.01.22.
Milliókat oszt szét oktatási célból a LogMeIn
Milliós pályázatot írt ki fiatalok számítástechnikai és matematikai oktatásának támogatására a LogMeIn. Az egyik legsikeresebb magyar startup cég 100 ezer és 1 millió forint közötti összeggel segíti azon programokat, amelyek célja egybeesik saját alapértékeikkel.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2015.01.22.
Emmi: Balog Zoltán pedagógus szakszervezetekkel tárgyalt
A szakszervezetek javaslatára Balog Zoltán egyeztetést és monitoring bizottság felállítását fogja kezdeményezni az Emmi, az NGM és a szakszervezetek között. A felek megállapodtak abban is, hogy a megkezdett a szakmai egyeztetések és párbeszéd tovább folytatódnak a minisztérium és a szakszervezetek között.
(Forrás: Inforádió)
 
2015.01.22.
A rémisztő kamaszkor
Felmerülhet a szülőben, micsoda dolog, hogy a gyerek most akarja megtudni padtársától, hogy szerethető-e, miközben ők, a család az addigi években folyamatosan érzékeltették ezt vele, ezer módon visszajelezték a gyerek jó tulajdonságait. Hát ez semmit sem számít?
(Forrás: index)
 
2015.01.22.
Megnyílt az egyetemek és főiskolák seregszemléje
Magyar és külföldi egyetemek, főiskolák színes kavalkádja, pályaválasztási tanácsadás és a személyes tapasztalataikról mesélő hallgatók várják az érdeklődőket a 15. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon január 22. és 24. között a Syma Rendezvényközpontban.
(Forrás: Edupress)
 
2015.01.22.
Több ezer diák szavalta el egy időben a Himnuszt
Makón több mint ezer gyerek szavalta a Himnuszt. A kezdeményezéshez országszerte több mint száz iskola csatlakozott. „Magyarok vagyunk, és a magyar himnuszt mindenkinek kötelessége megtanulni, most is ezt bizonyítottuk” – mondta a makói József Attila Gimnázium egyik tanulója.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.01.22.
A stresszkezelés már gyermekkortól tanulható
A válások, családi konfliktusok és a növekvő iskolai elvárás miatt nagy nyomás nehezedik a gyerekekre. Ha nem tanítják meg nekik még gyerekkorban, hogyan kezeljék a stresszt, könnyen szorongó, depressziós felnőtt válhat belőlük.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.01.21.
Ónody-Molnár Dóra: Balog mindenkit átvert: mégis szegregálni akar
Balog Zoltán december elején a köznevelési törvényhez módosító csomagot nyújtott be, s ezzel óriási felháborodást váltott ki a szegregált oktatás ellen küzdő civilek közt. A miniszternek ma már módja van egyes esetekben felmentést adni az esélyegyenlőségi törvény szegregációt tiltó paragrafusai alól.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.01.21.
Kapunyitási pánik – jönne az Y generáció, ha lenne hova
De ez nem azt jelenti, hogy az Y generációnak nincs jövőképe. Egyszerűen csak a jövő jelentése változott meg. Nemes Orsolya szerint ma már fél-egy évre előre sem lehet gondolkodni, ezért egy lehetősége van a fiataloknak: mindig a következő nagy hegyet kell megmászni.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.01.21.
Rendkívüli szünet a szegedi Rogers iskolában
Még mindig bíznak a csodában a szegedi Rogers gimnázium diákjai, akik hétfő este tüntetést is tartottak az iskola tanév közbeni bezárása ellen. Az egyik szervező szerint ötvenmillió forintnyi támogatás elég lenne ahhoz, hogy kihúzzák év végéig, de a szakmát tanuló diákoknak valószínűleg így is új iskolát kell keresniük.
(Forrás: abcug.hu)
 
2015.01.21.
Percenként változik, hogy hány diákot vegyünk át
Hétfőig 750 diákot kell új iskolában elhelyezni, mert végleg bezárták a Szegedi Felnőttoktatási Gimnázium és Szakképző Iskolát. A gimnázium sorsa ugyan még függőben van, de a többieknek menniük kell. Az Abcúg több iskolával is beszélt, amelyek elvileg majd átveszik a gyerekeket.
(Forrás: abcug.hu)
 
2015.01.21.
Álarcos romák az iskolában
Vicces és elgondolkodtató kisfilmekkel próbálja felhívni az emberek figyelmet a romák befogadására egy alapítvány. Kampányukban képzést is tartanak az elfogadásról, és négy, közigazgatásban dolgozó roma fiatalt is mentorálnak.
(Forrás: abcug.hu)
 
2015.01.21.
Van olyan iskola, amit bezárnék, de ezt soha
Kétségbeesett és feszült a hangulat a szegedi Rogers Gimnáziumban, ahol hétfőtől megszűnik a tanítás. Az osztályokat próbálják egyben tartani, de ez nem minden évfolyamon sikerül, és vannak tanárok, akik még mindig nem tudják, hol fognak dolgozni jövő héttől. Megnéztük az iskolát az utolsó tanítási napon.
(Forrás: abcug.hu)
 
2015.01.21.
5 érv a gimnáziumi férőhelyek csökkentése ellen
Az MTA kutatói szerint a tervezett reformok rengeteg családot fosztanának meg az anyagi boldogulás és a munkában való kiteljesedés lehetőségétől.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2015.01.21.
Botrányos tankönyvek: levelet írt az államtitkár, nem választ
Nem válaszolt érdemben Czunyiné Bertalan Judit oktatási államtitkár a Történelemtanárok Egyletének (TTE) és a Magyartanárok Egyesületének (ME) az állami tankönyvek színvonalát kifogásoló levelükre.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.01.21.
Rejtélyes vírus betegített meg 134 budapesti iskolást
Több mint száz kisiskolást döntött le egyetlen nap alatt egy agresszív, hányással, hasmenéssel, lázzal járó vírus az Alsóerdősori Bárdos Lajos Általános Iskolában.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.01.19.
Minden jobb a javítóban, mégis zabálják a rajzszöget a tinik
Ha már fogvatartják, a gyereknek az a legjobb, ha javítóintézetbe kerül – derül ki a Helsinki Bizottság monitorozó jelentéseiből. Ezek az intézmények kevésbé zsúfoltak, jobb állapotban vannak, és oktatással adnak esélyt az integrációra.
(Forrás: abcug.hu)
 
2015.01.19.
„Magamra ismerek.
Irodalmi pályázatot hirdetnek irodalomkedvelő, magukban az íráshoz kedvet, tehetséget érző, 8–13. évfolyamos fiataloknak az Aegon Művészeti Díj támogatásával.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2015.01.19.
Huszárképzés indult óvodásoknak
Huszárképzés indult Szombathelyen óvodásoknak, írja a nyugat.hu. Minderről Sátory Károly, a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományörző Egyesület vezetője beszélt a lapnak. A cikk már ennyivel is megállná a helyét, de ennél több is kiderült.
(Forrás: index)
 
2015.01.19.
Tanár–diák konfliktusok – hol a határ? - videó
Erről és az elhíresült gólyatáborban történtekről beszélgetünk Aáry-Tamás Lajossal, az oktatási jogok biztosával.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.01.19.
Ismét gyerekeket rabolt a Boko Haram
Vélhetően a nigériai iszlamista szervezet rabolt nyolcvan embert Kamerunban, kiszélesítve ezzel a merényletek hatáskörét. Nyolcvan kameruni állampolgárnak, köztük mintegy ötven gyereknek veszett nyoma vasárnap.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.01.19.
A romboló erő neve: felelőtlenség
Miért a diákokat és a tanárokat büntetik, ha a fenntartó elkövetett valamilyen, még be sem bizonyított hibát? A szegedi Rogers Gimnázium bezárása ellen tüntető diákok levelet írtak Áder Jánosnak, Orbán Viktornak, Balog Zoltánnak és Botka Lászlónak.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.01.18.
Milyen volt a gimis felvételi? Diák, szülő kiakadt, a tanárok nem
Több mint hatvanezren írták meg szombaton a középiskolai központi felvételiket. A feladatok nem érhették váratlanul a diákokat, de a szaktanárok szerint kicsit azért nehezítettek a kérdéseken.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.01.18.
Több tanult ember kell a dél-koreai csodához
Dél-Korea 1990-ben még kicsivel szegényebb, de 2010-re már 37 százalékkal gazdagabb volt mint Magyarország. A növekedést a felsőoktatás látványos bővülése kísérte: ma már minden harmadik 25 év feletti koreainak diplomája van. Ha visszafogjuk a felsőoktatást, valószínűleg még jobban lemaradunk Koreától.
(Forrás: Index)
 
2015.01.18.
Tolmácsok nevével élt vissza a NAV-tenderen győztes nyelviskola?
Egy helyben topog a nyomozás egy másfél éve tartó ügyben, amelynek a főszereplője egy nyelviskola, amely úgy nyerte meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal fordítási és tolmácsolási feladatok elvégzésére kiírt közbeszerzését, hogy a pályázati anyagában a referenciaként megadott szakemberek aláírását meghamisította.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.01.18.
Több tanult ember kell a dél-koreai csodához
Dél-Korea 1990-ben még kicsivel szegényebb, de 2010-re már 37 százalékkal gazdagabb volt mint Magyarország. A növekedést a felsőoktatás látványos bővülése kísérte: ma már minden harmadik 25 év feletti koreainak diplomája van. Ha visszafogjuk a felsőoktatást, valószínűleg még jobban lemaradunk Koreától.
(Forrás: Index)
 
2015.01.18.
Az SZTE a világ 19. legzöldebb egyeteme
360 pályázó közül a 19. helyezést érte el a legújabb, 2014. évi világranglistán. Az európai zöld toplistán a 11. a Tisza-parti intézmény. Az Indonéziai Egyetem zöld egyetemeket rangsoroló, 2014. évre vonatkozó felmérését 2015. január 16-án hozta nyilvánosságra.
(Forrás: Edupress)
 
2015.01.18.
A Szúnyogh Sándor fogalmazási verseny
Növekvő tartalmi és nyelvi színvonal – fogalmazott a zsűri az 1998-ban elhunyt Szúnyogh Sándor költőről, szerkesztőről és irodalmi mindenesről elnevezett muravidéki ifjúsági fogalmazási versenyre leadott pályaművek kapcsán.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.01.18.
Révész Sándor: Fejre mennek
A Rogers-iskolákban tudják, hogy „hatalomból, nyomásgyakorlás útján nem lehet eredményes a tudásátadás”. Ott „a külső fegyelem helyére az önfegyelem lép. Ott központi szempont a boldogság, központi érték az autonómia.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.01.17.
Ismét izmozik az állam a magániskolákkal
Az állami pedagógus csúcsszerv sorvezetőjét követve kellene etikai kódexet alkotnia azoknak a magán- és alapítványi iskoláknak, amelyek nem is tartoznak annak hatálya alá, miközben az egyházi iskolák megint csak kivételt képeznek. Csakhogy a sorvezető, azaz a Nemzeti Pedagógus Kar etikai kódexe még el sem készült.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.01.17.
Jussanak több szóhoz a gyerekek!
A társadalmi egyenlőtlenséget egészen biztosan nem csak a szókincsbeli különbségek termelik újra, de a megfelelő szókincs biztosítása fontos tényező lehet a gyerekek esélyegyenlőségének megteremtésében.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2015.01.17.
Nem totojáznak: egy hét múlva megalakul a DEKA
Jövő vasárnap megalakul a Demokratikus Kerekasztal (DEKA), amelybe balliberális pártok tagjait, ellenzéki gondolkodókat, közvélemény- kutatókat, politikai intézeteket, sajtóorgánumokat, valamint közszereplőket is meghívtak.
(Forrás: Vasárnapi Hírek)
 
2015.01.17.
Az államtitkár válasza a Magyartanárok Egyesülete és a Történelemtanárok Egylete közös levelére
Miután mintegy száz napig nem válaszolt az államtitkár a két oktatási civilszervezet közös levelére, az oktatási biztoshoz fordultak, járjon közben a válasz érdekében. A 123. napon érkezett meg az államtitkár válasza.
(Forrás: Történelemtanárok Egylete)
 
2015.01.16.
Fordulat a felvételi-ügyben: meghátrált a minisztérium
Reagált az Emmi arra a megkeresésünkre, hogy miért szüntették be a szülői kérésre felvételivel történő évismétlés lehetőségét. A minisztérium állásfoglalása alapján a már beadott felvételikre nem vonatkozik a korlátozás.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.01.16.
Gondolatok a korai házasságról
Jelen írás igyekszik néhány kérdést megfogalmazni, amely segíthet újraértelmezni a korai házasság és oktatás kapcsolatáról szóló vélekedéseinket.
(Forrás: tani-tani)
 
2015.01.16.
Miért lettem én tanár!?
Cikkünkben a tanári pálya ellen szóló hét érvre érkező hozzászólásokkal foglalkozunk, hogy tisztázzunk pár téves elképzelést, és közöljük néhány fontos, a témához tartozó gondolatot.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2015.01.16.
Mocsai: A TF világszínvonalú lesz
Mocsai olyan sporttudományos egyetemet épít, amely napra kész elméleti és gyakorlati tudást ad majd az ott tanulóknak. Ezzel összhangban a következő két-három évben jelentős létesítményfejlesztések előtt áll az egyetem.
(Forrás: index)
 
2015.01.16.
Több ezer diák írja meg a központi felvételit
Tíz órától tartják a középiskolai felvételi központi írásbelijét, melyen két tantárgyból, magyarból és matekból vizsgáznak a diákok. Az írásbeli feladatlaponként 45 perces, a két feladatlap kitöltése között 15 perc szünetet tartanak.
(Forrás: Eduline)
 
2015.01.16.
MKKE: a középiskolások könyvesboltokban vegyék át könyveiket
Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) szerint ésszerű lenne, ha a középiskolásoknak és a középfokú oktatásban részt vevő diákoknak könyvesboltokban kellene átvenniük a tankönyveket. Erről az MKKE elnöksége január 16-án közleményben tájékoztatta az MTI-t.
(Forrás: Edupress)
 
2015.01.16.
Értelmileg sérült gyerekeket használt ki a banda
Anyagi ellenszolgáltatásért cserébe telefon-előfizetői szerződéseket köttetett egy ötfős társaság főként értelmileg sérült gyerekekkel. A három nőt és két férfit a rendőrség elfogta – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság szombaton.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.01.16.
Milliószámra maradnak állás nélkül a diplomások Indiában
Nem várható, hogy 2015-ben bármelyik indiai egyetem, legyen az magán vagy állami, bekerüljön a világ 200 legjobb egyeteme közé (India az MBA-rangsorokban mutat majd fel eredményeket). Nagyon kevés főiskolán törődnek az oktatás minőségével, nem beszélve a tudományos kutatásokról.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.01.16.
Tüntetnek a tanév közben bezárt szegedi iskoláért
Az alapítvány által fenntartott Szegedi Felnőttoktatási Gimnázium és Szakképző Iskola diákjainak viszont tényleg nem lesz hová menniük. Közülük ketten „Ha az iskola nem működik, semmi nem működik!” címmel tüntetést szerveznek hétfő délután 17 órára a Széchenyi térre.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.01.15.
Szükséges a béremelés
Palkovics László szerint mindenképpen szükséges az egyetemi oktatók és dolgozók bérrendezése. a demográfiai hatások miatt csökkenő hallgatói létszám ellenére is enyhén növelik az ágazat közvetlen állami támogatását.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.01.15.
Ma már nem elég középiskolát végezni – legalábbis az USA-ban
Miközben nálunk 16 évre csökkentették a tankötelezettség korhatárát, addig az USA-ban a versenyképességre hivatkozva emelik a küszöböt. Barack Obama múlt héten bejelentett terve ezeket a közösségi főiskolákat tenné ingyenessé.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.01.15.
Pszichiátriára vitték az iskolából a zuglói diákot
Egy zuglói oktatási intézmény csütörtök délelőtt értesítette a rendőrséget arról, hogy egy öngyilkosságra hajlamos tanulójukat az iskola egyik munkatársa bekísérte a tanári szobába. A helyszínre érkező járőrök biztonsági intézkedést hajtottak végre.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.01.15.
Botrány: Elzárták az utcagyerekeket, mert érkezett a pápa!
Az egyházfő Fülöp-szigetekre való látogatása miatt természetesen nagy volt a készülődés, olyannyira, hogy a szigetország fővárosában egyszerűen ketrecbe zárták az utcán élő gyerekeket. Elsősorban azért, mert az utcagyerekek látványától is szerették volna megkímélni az egyházfőt.
(Forrás: Független Nemzet)
 
2015.01.14.
Rejtett kamerás felvétel: pénzért adott jobb jegyet az ofő
A Klik is vizsgálódik a Szombathelyi Savaria Szakképző Iskolában történtek ügyében. Egy rejtett kamerás felvétel szerint az egyik osztályfőnök pénzt fogadott el a gyerekektől, cserébe kiválthatták az egyeset, vagy halaszthatták a házi feladat leadását.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.01.14.
Börtön járhat egy spangli körbeadásáért is
Kábítószer-terjesztés miatt indítottak eljárást egy fiatal férfi, Domonkos ellen – jelentette a TASZ. A jogvédő szervezet szerint ugyannakkor csak annyi történt, hogy Domonkos “elszívott a haverjával egy spanglit”. Ezt biciklis rendőrük észrevették és előállították őket a kapitányságon.
(Forrás: abcug.hu)
 
2015.01.14.
Pályázat nyelvtanulóknak és nyelvtanároknak
A Nyelviskolák Szakmai Egyesülete (NYESZE) pályázatot hirdet nyelvtanulók és nyelvtanárok számára az MMM Díj elnyerésére. Az MMM Díjat az alapítóról, Matheidesz Máriáról nevezték el, és célja a nyelvtanulás elősegítése.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2015.01.14.
Az Index újabb pert nyert a gyerekkínzási ügyben
A bíróság úgy döntött: megnézhetjük, hogyan zajlott a Pest Megyei Kormányhivatal fegyelmi nélkül végződő vizsgálata a szigetszentmiklósi gyermekbántalmazási ügyben. Az ítélet egyelőre nem jogerős.
(Forrás: index)
 
2015.01.14.
Méltányos bírói döntést kértek a védők a nyelvvizsgabotrány perében
Az ügyészség négy vizsgáztatót, egy közvetítőt és tucatnyi vizsgázót vádol vesztegetéssel, okirat-hamisítással, mert 2010-2011-ben 300 ezer forintért - valós teljesítmény nélkül - adták-vették a nyelvvizsgákat.
(Forrás: Inforádió)
 
2015.01.14.
Javítóintézet a fojtogató fiúnak
Javítóintézeti nevelését rendelte el a Nyíregyházi Járásbíróság csütörtöki ítéletében annak a fiatalkorú fiúnak, aki tavaly januárban nejlonzsákkal fojtogatta két diáktársát egy nyíregyházi iskolában.
(Forrás: index)
 
2015.01.14.
Fóti Péter: A demokrácia minimuma
Nem gondoltunk arra, hogy a családi és az iskolai demokrácia hiánya rengeteg fiatalt taszít olyan hamis gondolati világba, amelyben egyetlen nagyvezér szava a döntő. Nem gondoltunk arra, hogy ahol nincs demokratikus élet, ott más világmegváltó hamis gondolatok fogják megragadni a fiatalok képzeletét.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.01.14.
Rektor: Nem szándékoztunk nyomást gyakorolni a lemondott kancellárra
Szándéka szerint nem gyakorolt nyomást a lemondott kancellárjelöltre a Színművészeti Egyetem vezetése – mondta az intézmény rektora, bár a Vidnyánszky-kötődésű jelölt kedden a személyét érő támadásokra is hivatkozva mondott le.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.01.13.
Év közben tesznek lakatot a Rogers Gimnáziumra és a Szefire
Év közben zárnak be iskolát Szegeden – nincs tovább pénz a működtetésére. Ilyesmire még soha nem volt példa. A Rogers Gimnázium diákjait átveszi egy másik iskola, de a szakiskolások közül 69-en nem tudják folytatni a tanulást, mert szakmájukat sehol máshol nem oktatják. Bezár a Szefi is – a két iskolát ugyanaz a cég üzemeltette. Összesen 182 pedagógus kerül utcára.
(Forrás: Délmagyar)
 
2015.01.13.
Paraszti logikával világítaná át a szegedi egyetemet a kamudoktoris kancellár
Devecz Miklóst december végén nevezték ki a Szegedi Tudományegyetem új kancellárjának. Kinevezését követően pár nappal kiderült róla, hogy két olyan felsőfokú papírja is van, ami nagyjából annyit ér, mintha energizált volna pár percet a Budapest TV-vel.
(Forrás: index)
 
2015.01.13.
Egyelőre nem működik a diplomamentés
Az eddigi felmérőkből az derült ki, hogy a hallgatók többsége nincs tisztában a tényleges tudásával, mert nem rendelkeznek az elvárt alapszintű ismeretekkel sem. A program meghosszabbítására részben a pályázók gyenge tudása miatt volt szükség.
(Forrás: index)
 
2015.01.13.
DiákÉSZ: dolgozhassanak a passzív hallgatók is
A passzív hallgatók számára is lehetővé kell tenni, hogy iskolaszövetkezeten keresztül munkát vállalhassanak, amely munkaerő-piaci és költségvetési szempontból is számos előnnyel járna - mondta a kilenc iskolaszövetkezetet tömörítő DiákÉSZ elnöke.
(Forrás: Edupress)
 
2015.01.13.
Sipos: alaptalanok az aggodalmak a gimnáziumi férőhelyek miatt
Az egyházi iskolák kivételével minden oktatási intézményben tanító pedagógusra nézve kötelező előírásokat tartalmaz majd a Nemzeti Pedagógus Kar által írt etikai kódexA Mivel állami feladatokat látnak el - az alapítványi, nem állami fenntartású intézményekben foglalkoztatott pedagógusokra is.
(Forrás: Edupress)
 
2015.01.13.
Késik a reform, sózhatnak a diákok
Szeptemberig még kint lehetnek a só- és cukorszórók a menzák asztalain, mivel a kormányzat az utolsó pillanatban módosította a a menzarendelet hatályba lépésére vonatkozó időpontot. nyagilag még nem állnak készen a reformkonyha bevezetésére, amely, az ígéretekkel ellentétben, jelentős terheket róna az érintettekre.
(Forrás: Népszava)
 
2015.01.12.
Ring-gate: A 12 ezres óradíjból 1500 forint jutott el a tanárokig
„Abban az esetben, ha a cég a szerződéses kötelezettségeit nem teljesíti az oktatók felé, vagy egyébként rosszhiszeműen járt el, az oktatók a követelésüket bírósági úton is tudják érvényesíteni” – tanácsolta a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal a pórul járt tanároknak.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.01.12.
Palkovics: butaság az a vád, hogy a kormány nem akar elég diplomást képezni
A felsőoktatási államtitkár szerint több diplomásra van szükség, nem arra, hogy minél több, diplomát nem szerző hallgató legyen a felsőoktatási intézményekben.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.01.12.
Kedvező tapasztalatokat gyűjtöttek a duális képzésről
Többnyire kedvező tapasztalatokat gyűjtöttek azok a szakképző iskolák és vállalatok, amelyek együttműködésük során duális szakképzésben oktatják és foglalkoztatják a diákokat – derül ki a Napi Gazdaság körkérdéséből.
(Forrás: Edupress)
 
2015.01.12.
Hatalmas áttörést jelent a gyengén látók képzésében
A RoboBraille elnevezésű szolgáltatást az ELTE-n mutatták be. A webalapú alkalmazás bármilyen hosszú szöveges dokumentumot, de akár fényképet is képes olyan alternatív formátummá alakítani, amit megértenek az olvasási nehézséggel küzdők. Az alkalmazás 15 nyelven érhető el.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.01.12.
Drogteszt: most is kötelező a szűrés
Odáig eljutni sem szabadna, hogy drogtesztre legyen szükség – mondta lapunknak az MSZOE elnöke. Keszei Sándor. Felhívta a figyelmet arra, hogy viszonylag jó jelzőrendszer van a hazai iskolarendszerben a drogveszély elhárítására, de ezt nem mindenhol működtetik megfelelően.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.01.12.
Beismerés: becsődölt az állam szupergépezete
A Kellónál kialakult probléma nem csak a vezető személyével kapcsolatban merült fel korábban sem, hiszen a kormány 2012-ben egy jól működő, sokszereplős piacot zúzott szét.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.01.11.
Se Klik, se nyomasztás, mégis sikeresek a finn iskolások
A finn oktatási rendszer már évek óta az egyik legjobb a világon. A finn diákok jól érzik magukat az iskolában, a tanári hivatás álommunka az országban, és közben rendre a nemzetközi felmérések élén végeznek. Utánanéztünk, mi a titka a finneknek, és mit csinálnak ezzel szemben a magyarok.
(Forrás: abcug.hu)
 
2015.01.11.
A Sráckor tarolt a Golden Globe-on
Magyar idő szerint hétfőn hajnalban 72. alkalommal osztották ki a Golden Globe-díjakat, melyekről a Hollywoodban dolgozó külföldi tudósítók egyesületének tagjai döntenek. A legjobb dráma a Sráckor lett, amely összesen három díjat vitt haza.
(Forrás: vs.hu)
 
2015.01.11.
Czenner Júlia: A szótárazás rejtelmei
Akárhogyan is, a szótárazás a nyelvtanulás egyik legmacerásabb, de legfontosabb mozzanata. Az alábbiakban szót fogok ejteni a nyomtatott és az elektronikus szótárakról egyaránt, mindkettőnek megvannak a maga előnyei és hátrányai.
(Forrás: tani-tani)
 
2015.01.11.
Elegem van az iskolai menzákból
A szabályok megváltoztak, így nem lehet a közétkeztetésben normálisan főzni, mert a só és a cukor felhasználás gyakorlatilag tilos. Az eképpen elkészített kaja viszont íztelen moslék. Nemcsoda hát, ha a gyerekek tiltakoznak ellene, az otthoni ízekhez szokottakhoz képest tényleg ehetetlen.
(Forrás: index)
 
2015.01.11.
Úr nem ír
2016 őszétől nem tanítanak kézírást a finn iskolákban – lepte meg a hír nemrég a nagyvilágot. A finn oktatásügy immár úgy ítéli meg, hogy nincs értelme papírral, ceruzával vesződni egy olyan korban, amelyben minden a kommunikációs elektronikus eszközökről szól.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.01.11.
Titkolták a számokat: elithálózatot épít az állam
Az előző ciklusban ötven százalékkal növekedett az egyházak által fenntartott iskolák száma. Úgy tűnik, az állam egyfajta egyházi iskolahálózatot akar létrehozni – idemenekítheti a gyerekét a felső középosztály a lebutított állami köznevelésből.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.01.11.
"Elkeserítő mondat volt" - vitatja a kormány tervét az MTA elnöke
Ma már kevés egy érettségi – nyilatkozza lapunknak az MTA elnöke. Lovász László élesen bírálja a kormány felsőoktatási stratégiáját, amit az Akadémia is véleményezett, és elkeserítőnek tartja, hogy a következő években nem javulhat a felsőoktatás finanszírozása.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.01.11.
Miért jobb az érettségi, mint a szakmunkás bizonyítvány
Előre látható, hogy a fokozódó szelekciós mechanizmus esetén számos, oda nem való diák fog bekerülni a felsőoktatásba, és számos arra érdemes gyerek fog kimaradni. A tervezett reformok a többre és jobbra törekvő családok százezreit fosztanák meg az anyagi boldogulás és a munkában való kiteljesedés lehetőségétől.
(Forrás: Roma Sajtóközpont)
 
2015.01.11.
Rühellték a Kincskeresőt, mégis rákattantak az olvasásra
Szerencsére vannak diákok, akik a saját kezükbe veszik irodalmi nevelésüket, és olyan olvasmánylistát állítanak össze maguknak, ami valóban segít nekik a világ megértésében.
(Forrás: Origo)
 
2015.01.11.
Lencse Máté: Társasozások
Valószínűleg feltűnt már vonzódásunk a társasjátékokhoz. Tudatosan, kifejezetten pedagógiai céllal használjuk őket, de a tanodás hétköznapokról való beszámolóinkban ritkán szóltunk róluk. Idén pedig kifejezetten célunk, hogy jobban integráljuk a játékot a tanulásba.
(Forrás: ped2.hu)
 
2015.01.10.
L. Ritók Nóra: Az áldozatok újratermelődése
Vagy szóljunk, hogy nézzenek utána, az iskolában a padon elalvó gyereknek, mivel tölthette az éjszakát? Ehhez hasonló kérdések nap, mint nap felvetődnek a munkánk során. Nagy dilemma. Vékony a határ, amin mozgunk.
(Forrás: Nyomor széle blog - hvg, hu)
 
2015.01.10.
"Nyílt színi gruppen szex kezdődött, aki odaért, videózott"
Noha nem kellene azon meglepődni, hogy alapvetően miképp néz ki egy gólyatábor, azért olvashatók az oktatási biztos jelentésében szaftos részletek olyan szituációkról, amikor a résztvevők közül többeket leitattak, meztelenségre vettek rá
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.01.10.
Amikor a szegénység mérgez meg egy generációt
A rendszerváltás idején egy apró somogyi faluban az újszülöttek kétharmada fejlődési rendellenességgel jött a világra, az ügyet Czeizel Endre is vizsgálta. A település hallgat a múltjáról és küszködik a jelennel. Riport Rinyaszentkirályról.
(Forrás: vs.hu)
 
2015.01.10.
Négyszeres a túljelentkezés a gépészmérnök képzésen
Kétszáztizenkilencen jelezték a megadott határidőig regisztrációjukkal, hogy a Nyugat-Magyarországi Egyetem idén ősszel induló gépészmérnöki karán duális formában szeretnék folytatni tanulmányaikat-
(Forrás: Eduline)
 
2015.01.10.
Egy ház árát bukják el a szakiskolások
Az érettségizetteknek jóval nagyobb fizetésre van sanszuk, mint a szakiskolásoknak. Egy vidéki ház ára is kijön a különbségből - derül ki az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Közgazdaságtudományi Intézet és a Corvinus Egyetem kutatói által készített tanulmányból.
(Forrás: Origo)
 
2015.01.10.
A legkisebbeket sem kíméli a pusztítás
Az UNICEF szerint egyre gyakoribbá váltak az oktatási és egészségügyi létesítmények ellen intézett támadások, valamint az iskolák katonai célú felhasználása is. Az ENSZ (Egyesült Nemzetek Szervezete) legalább 35 iskola ellen intézett támadást erősített meg.
(Forrás: Népszava)
 
2015.01.10.
Klik-temető fideszes kádereknek
Három embert is elmozdítottak eddigi helyéről, hogy Székyné Sztrémi Melinda, Salgótarján korábbi fideszes polgármestere lehessen a Klik tankerületi igazgatója. A székbe annak ellenére ülhetett be, hogy nincs se pedagógus-, se közigazgatási szakvizsgája.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.01.10.
Elhunyt Hankiss Elemér
Rövid, súlyos betegség után, 86 éves korában szombat délután elhunyt Hankiss Elemér szociológus, irodalomtörténész, a Magyar Televízió korábbi elnöke - tudta meg a családtól az MTI.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.01.09.
Mit gondoljon a gyerekünk a párizsi mészárlásról?
Egyre többen esnek egymásnak kommentekben, formálnak sarkosabb véleményt a párizsi tragikus eseményekről. A történtek nyilván az iskolák folyosóin is forró témát szolgáltatnak, így nem mindegy, otthon a szülők milyen példát mutatnak a fiataloknak a tragédia helyes értelmezésében – figyelmeztet egy francia szakember.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.01.09.
Kezelhetetlen lett a családok nyomora
A héten nyilvánosságra került, szigetszetmiklósi brutális gyermekbántalmazással kapcsolatban például a helyi képviselőtestület egyáltalán nem foglalkozott a testületi ülésen. A Pest Megyei Kormányhivatal és az Alapvető Jogok Biztosa Hivatala viszont vizsgálatot rendelt el az ügyben.
(Forrás: Népszava)
 
2015.01.09.
Balog: profiltisztítás folyik, nem mamutintézmény létrehozása
Nem jön létre semmilyen mamutintézmény, az Oktatási Hivatal (OH) jelenleg is működik - mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a január 9-ei kormányszóvivői tájékoztatón egy az Oktatási Hivatal felduzzasztására vonatkozó kérdésre.
(Forrás: Edupress)
 
2015.01.09.
A kormánytól védik az érettségit a kutatók
Az MTA kutatói kiálltak, hogy megvédjék az érettségit a politikától. Ha a kormány csökkentené a gimnáziumi férőhelyszámot, azzal a többre és jobbra törekvő családok százezreit fosztanák meg az anyagi boldogulás és a munkában való kiteljesedés lehetőségétől - írják friss tanulmányukban.
(Forrás: index)
 
2015.01.09.
Új ügyvezető igazgató a Kello élén
Tőczik Zsolt lesz a Könyvtárellátó Nonprofit (Kello) Kft. új ügyvezető igazgatója január 15-től Arany László Tamás helyett – tájékoztatott az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkársága.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.01.08.
Szunyogh Szabolcs: Idegesen és haraggal
Ezt a hírt, hogy egy baranyai roma falu, ahol becsületesen dolgoznak a romák (mert hagyják őket), képes segélyekkel támogatni a pesti és ócsai szegényeket, ezt a tévé-híradónak első helyen kellett volna hoznia.
(Forrás: Népszava)
 
2015.01.08.
Ön okosabb-e, mint egy másodikos?
A másodikosoknak szóló kísérleti munkafüzet feladatai közül jó néhány komoly fejtörést okozott számunkra. Bonyolult utasításokkal, nehéz feladatokkal találkoztunk, és be kell vallanunk, hogy olyan is akadt, melyet nem tudtunk megoldani.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2015.01.08.
Válás, családi balhé, veszteség – Stresszes gyerekek
A válások, családi konfliktusok és a növekvő iskolai elvárás miatt nagy nyomás nehezedik a gyerekekre. Ha nem tanítják meg nekik még gyerekkorban, hogyan kezeljék a felmerülő problémákat, könnyen szorongó, depressziós felnőtt válhat belőlük.
(Forrás: Kölöknet)
 
2015.01.08.
Kizsigereli a gyerekeket a töménytelen tanóra
Az oktatási biztos hivatala minden évben elkészíti jelentését a közoktatási rendszer állapotáról. A legutóbbi ilyen a 2013-as évről szól, és bár a hivatal oldalára még nem került fel, Aáry-Tamás Lajos már az Országgyűlés illetékes bizottsága előtt is beszámolt a köz- és felsőoktatást érintő tapasztalatairól.
(Forrás: abcug.hu)
 
2015.01.08.
Vádat emeltek a vízzel fröcskölő diákot megütő tanárnő ellen
Az Esztergomi Járási Ügyészség felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta egy napközis tanárnővel szemben, aki a nyergesújfalui iskolában a rábízott gyerekek egyikét többször megütötte - közölte a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség pénteken.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.01.08.
Oktatási jogok biztosa: módosítani kellene a törvényt a gólyatábori botrányok miatt
A felsőoktatási törvény módosítását javasolja az oktatási jogok biztosa az emberi erőforrások miniszterének, hogy a jogszabály tartalmazzon az emberi méltóság feltétlen tiszteletben tartásának követelményére vonatkozó rendelkezést.
(Forrás: Eduline)
 
2015.01.08.
Egy évvel meghosszabbítják a diplomamentő programot
Január 12-től ismét lehet jelentkezni a képzésekre, amelyek februárban indulnak - mondta Pákozdi Szabolcs, a programot megvalósító Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. (OFA) ügyvezető igazgatója január 8-án az MTI-nek.
(Forrás: Edupress)
 
2015.01.08.
Félmilliárd forintos fejlesztés kezdődött a Gandhi Gimnáziumban
Az iskola kollégiumi blokkját 499,97 millió forintos pályázati támogatás révén korszerűsítik. Európa első cigány/roma nemzetiségi, érettségit adó intézményében jelenleg 228-an tanulnak.
(Forrás: Edupress)
 
2015.01.08.
Folytatódik az újszerű GEOMATECH tanulmányi verseny
A GEOMATECH országos kiemelt oktatásfejlesztési projekt tanulmányi versenyének tavaszi fordulójára több mint 200 csapat regisztrált, az ország minden részéről és a határon túlról is. A szervezők célja, megszerettetni a matematikát és a természettudományos tantárgyakat a diákok körében.
(Forrás: Edupress)
 
2015.01.08.
Márciusban sztrájkolnak a tanárok?
Már a jövő héten hozzákezdenek a tanárok egy tavaszi pedagógussztrájk előkészítéséhez, ha a kormányfő szombatig nem jelöl ki egy kompetens kormányzati személyt a szakmai egyeztetések lefolytatására – közölte Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete elnöke.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.01.08.
N. Kósa Judit: Kifizetve
Csak épp a magyar kormány kereken kétmilliárdot kotort elő a bugyellárisból. És mi más juthatott volna eszébe, mint hogy „az egyházak köznevelési feladatainak támogatására” fordítsa, december 23-i kiírással, 31-i lezárással.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.01.07.
Kikkel kezdi a tanfelügyelet?
A tanfelügyeleti látogatások várhatóan legkésőbb 2015 márciusában kezdődnek meg, az első évben közel 30 ezer pedagógus pedagógiai-szakmai értékelésére, köztük néhány száz igazgató ellenőrzésére kerülhet sor.
(Forrás: Petróczi Gábor igazgató, tanügyigazgatási szakértő honlapja)
 
2015.01.07.
Nem természetes, hogy apukám “így” szeret
Interjú Szilvási Timeával, aki a Pest megyei rendőrfőkapitányságon vezeti a kiskorúak ellen elkövetett nemi bűncselekmények felderítését.
(Forrás: abcug.hu)
 
2015.01.07.
Önálló egyetemek lehetnek a vidéki orvosi karok
A Pécsi Tudományegyetem jelenleg tíz karral és egy klinikai központtal működik. A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének helyi elnöke szerint az önállósodással mindenki jól járna, hiszen az orvosképzés nyeresége fedezné a klinika veszteségeit, a többi kar pedig önállóbban gazdálkodhatna.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.01.07.
Az erőszakos cselekmények miatt lép a tárca
Munkacsoport létrehozását kezdeményezte az emberi erőforrások minisztere a gólyatáborokban történt erőszakos cselekmények miatt. A testületnek olyan ajánlást kell kidolgoznia, amely segíti a felsőoktatási intézmények rendezvényeinek lebonyolítását.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.01.07.
Vekerdy Tamás: érzelmi biztonság kell a gyereknek, nem hajsza
A tanárok le akarják adni az anyagot – de a gyerekek nem akarják felvenni többé. Szorongó gyerekekből, szorongó felnőttek lesznek. A kreativitás oldaná a feszültséget…
(Forrás: Felelős szülők iskolája)
 
2015.01.07.
Kerítéslyukon a legkönnyebb bejutni a főiskolára
A városvezetés szerint akár már jövőre újraindulhat az oktatás az egykori salgótarjáni főiskola üresen álló épületében. Az ingatlant őrzik, igaz, sokan kutyákat sétáltatnak az udvarán
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.01.06.
Pártközeli kancellárok a felsőoktatásban
Nem sok beleszólása volt az Emberi Erőforrás Minisztériumnak a tavaly decemberben kinevezett egyetemi-főiskolai kancellárok kiválasztásába. Az intézmények gazdasági-munkajogi ügyekben teljhatalmú vezetőinek többsége „be van kötve” egyes fideszes politikusokhoz illetve kormánypárti körökhöz.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.01.06.
A hangosabb üvöltéstől még nem változik semmi
A pécs-somogyi bányatelepi általános iskolának nagyon jót tett, amikor szeptember elején új innovációs programot indított el itt a főigazgató. Csovcsis Erika úgy látja, olyan pedagógusok kellenek, akik tudják: attól, hogy hangosabban üvöltenek, még nem változik semmi.
(Forrás: abcug.hu)
 
2015.01.06.
Megszólalt Rikárdó apja
„Azért, hogy Rácz Péter Rikárdó egy gyűlöletmentes világban nőjön fel!” a mottója az Egymillióan Rácz Péter Rikárdóért csoportnak, az itt összegyűjtött cikkekből, közleményekből kiderül: a család nem segélyből él, az édesapának több mint 50 ezer forint adózás utáni jövedelme van a közmunkából, ami mellett alkalmi és idénymunkákat is vállal.
(Forrás: index)
 
2015.01.06.
Javul a magyarok iskolázottsága
Magyarországon nyolcszorosára nőtt a diplomások aránya 1960 óta, a lakosság 12 százalékának azonban még általános iskolai végzettsége sincs – derül ki a Központi Statisztikai Hivatalnak a népesség iskolázottságát vizsgáló tanulmányából.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.01.06.
A szülő kérésére minden iskolában elvégezhető lehet a drogteszt
– A kormány határozott célja, hogy ebben a ciklusban megtisztítsa Magyarországot a drogmaffiától – A nemzet szempontjából kiemelten fontos kérdésnek tekintjük az ügyet, mert a fiatal generációt rendkívüli módon veszélyezteti.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.01.06.
„Lányokat nem szabad megütni, még egy szál virággal sem” – videóval
Egy olasz hírportál szerkesztői kíváncsiak voltak, hogy mi történik, ha kisfiúkat arra kérnek, üssenek meg egy lányt. A gyerekek reakciójának bemutatásával azt akarják bizonyítani, hogy a 8-11 évesek még őszintén hiszik, hogy igazi férfi nem üt meg nőt.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.01.06.
Lázár: egy újszülött megbélyegzése gazemberség!
Egyetlenegy gyereket sem lehet megbélyegezni, szülessen bár a Rózsadombra vagy Makóra, palotába vagy putriba – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a makohirado.hu-nak adott, kedden megjelent interjújában.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.01.06.
Iskolázottság: durva egyenlőtlenségek az országban
Budapesten minden harmadik ember diplomás, Nógrádban és Szabolcsban viszont a lakosság harmada csak a nyolcadik osztály elvégzéséig jutott. Összességében a lakosság 12 százalának csak nyolc általánosa van – ennél valamivel többen vannak a diplomások.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.01.06.
Milliárdokért látja el többletfeladatait az Oktatási Hivatal
A többlet teendők ki-, illetve a korábbi szakintézmények kötelezettségeinek szétosztása a központi költségvetésben nem eredményez pluszkiadást, az egyes feladatok ellátásának költségei a feladat korábbi címzettjei helyett az Oktatási Hivatalnál jelentkeznek.
(Forrás: Origo)
 
2015.01.05.
Miért tanulnak rosszabbul a cigány gyerekek? - interjú Kertesi Gáborral
Könnyű belátni, hogy ha teleraknak egy iskolát tanulási nehézségekkel küszködő gyerekekkel, akkor az a pedagógusoknak elviselhetetlenül nagy terhet jelent. Ráadásul a szegregált iskolákba többnyire a rosszabb tanárok mennek, hiszen ugyanannyit lehet keresni egy jóval könnyebb feladatot jelentő, középosztályi iskolában.
(Forrás: Index)
 
2015.01.05.
Mondtam anyának: nem jó, hogy mindennap szendvicset eszünk
Az elmúlt évek kormányzati intézkedései nem sokat javítottak a gyerekes családok, különösen a leszakadó válságövezetekben élők mindennapjain, miközben az érintettek egyre többen vannak: a legszegényebb 2 millió emberből közel 700 ezer a gyerek.
(Forrás: abcug.hu)
 
2015.01.05.
Megvan, hány diák tanul a CNN-t és kólát ekéző tankönyvekből
Megkaptuk a KELLO-tól, hogy melyik tankönyvből hány darabot adtak el a mostani tanévben. A „nyugatimádatot” bíráló Valaczka-féle irodalomkönyvet sokan használják, két másik, vitatott könyvből viszont keveset rendeltek az iskolák. Az adatokból kiderült az is, hogy mekkora csúszásokkal indult a tankönyvszállítás szeptemberben.
(Forrás: vs.hu)
 
2015.01.05.
Ha már nincs értelme, legalább írjuk meg jól a tanári portfóliót!
A pedagógusok minősítési rendszerének egyik eleme a tanári portfólió, amely nem kevés fejtörést okoz a tanároknak, tanítóknak. Megpróbálunk segíteni nekik újonnan induló cikksorozatunkban.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2015.01.05.
Lehet még pályázni a fogyatékos hallgatók ösztöndíjprogramjára
A fogyatékkal élő hallgatók ösztöndíjprogramjára január 9-ig lehet pályázni - olvasható a kormany.hu-n. Mint írják, az ösztöndíjprogram keretében a felvételt nyert hallgató 3 hónapig dolgozhat egy minisztériumnál.
(Forrás: Edupress)
 
2015.01.05.
Ismét Educatio szakkiállítás január végén
Ismét megrendezik az oktatási piac legnagyobb seregszemléjét, az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítást a fővárosban: a január 22. és 24 közötti rendezvényen a felvételizőkön kívül a pedagógusok és intézményvezetők értesülhetnek a szakma újdonságairól, a taneszközök és módszerek korszerűsödéséről.
(Forrás: Edupress)
 
2015.01.05.
Érettségi-felkészítő program indult a székelyföldi magyar fiataloknak
Az eddig legtöbb nehézséget okozó tantárgyakból, elsősorban román nyelv és irodalomból készíti fel az érettségire a székelyföldi magyar fiatalokat az a program, amelyet a magyarországi Nemzetstratégiai Kutatóintézet és partnerei indítottak útjára Székelyudvarhelyen.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.01.05.
Ki tud többet az operáról?
A Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetsége és a Magyar Zeneszerzők Egyesülete – a Nemzeti Kulturális Alap és a Magyar Állami Operaház támogatásával – Játsszunk ismét operát! címmel országos zenei műveltségi vetélkedőt hirdet a középiskolás – 15–19 éves – korosztály számára.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.01.05.
Új mamuthivatalt szabadítottak rá az oktatásra
A kormány – a Klik mellé – újabb mamutintézményt hozhat létre a közoktatásban. Korántsem elképzelhetetlen, hogy az újabb átszervezés az uniós pénzek megszerzésével kapcsolatos politikai csaták része.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.01.05.
Szájkarate Rikárdó jobbikos gyalázása körül
Ellenzéki nyilatkozatháborúba torkollott, hogy Novák Előd, a Jobbik alelnöke cigányellenes kommentárral tette közzé Facebook-oldalán: az ország első idei újszülöttje, a makói Rácz Péter Rikárdó már a harmadik gyerek a családban, noha édesanyja még csak 23 éves.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.01.04.
Eltüntetné a kormány a felvi.hu üzemeltetőjét
Feladatokat vesz át a Kliktől, a kormányhivataloktól és az Oktatáskutató Intézettől az Oktatási Hivatal, amely várhatóan magába olvasztja a felvi.hu felvételi oldalt üzemeltető Educatio Kft.-t is,
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.01.04.
Az intézményvezetők szerint is komoly jogsértés a testi fenyítés
Aáry-Tamás Lajos hangsúlyozta: az emberi méltósághoz való jog mindenkit - így az oktatás valamennyi szereplőjét - megillető alkotmányos alapjog, amely alapján többek között tilos a tanulók testi és lelki bántalmazása, megalázó büntetésben való részesítése.
(Forrás: Edupress)
 
2015.01.04.
Az Oktatási Hivatal megeszi a Kliket
Idén több lépcsőben alakítják át az oktatási háttérintézményeket. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) tisztán fenntartói feladatokat fog ellátni, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) fő hatásköre pedig a tankönyvellátás lesz. A pedagógiai szakmai szolgáltatások és néhány kormányhivatali feladatkör az Oktatási Hivatalhoz kerül.
(Forrás: index)
 
2015.01.04.
ÖkiLand – Egy gazdasági és pedagógiai kísérlet
Az nem kérdés, hogy lesz jövő évi tábor is. Valószínűleg ÖkiLand társadalma tovább differenciálódik. A folyamatos műhelymunka eredményeként az állam szerepvállalásának pontosabb körülhatárolása várható, ugyanakkor a vállalkozások inspirálására további megoldások körvonalazódnak.
(Forrás: Zöldkakas Líceum)
 
2015.01.04.
H. Tóth István: Se tartalom, se forma - hát mi kell?
Merjünk verseket szeretni, és valljuk is meg kisdiákjainknak, ha a szívünkhöz, a személyiségünkhöz közeli az adott korpusz, és vállalkozzunk annak a megértetésére is, hogy mit tartunk szépnek, maradandónak, kedvesnek, érdekesnek, felejthetetlennek nevezett alkotásban.
(Forrás: tani-tani)
 
2015.01.04.
Pénzügy-oktatás - Túlteljesített az OTP Fáy András Alapítvány oktatóközpontja
Túlteljesítette céljait az OTP Fáy András Alapítvány oktatóközpontja Túlteljesítette projektcéljait az OTP Fáy András Alapítvány által létrehozott Középiskolások Országos Pénzügyi és Gazdasági Oktatóközpontja (O.K. Központ) projekt az Európai Unió által támogatott időszakban.
(Forrás: Modern Iskola)
 
2015.01.04.
Szerteágazó hatalmat épít a szegedi HÖK-vezér
Az ország hírhedt hököse, akiről csak rosszat lehet hallani. Megtépázta a szegedi Hallgatói Önkormányzat hírnevét, összerúgta a port a vezetéssel, és a hallgatók is panaszkodnak rá, mégis tíz éve irányítja az egyetemi közéletet.
(Forrás: abcug.hu)
 
2015.01.04.
Úttörőtábort és istállót is árverezett a NAV
Jellemzően ingóságokat értékesítenek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) árverésein, de tavaly gazdára talált egy úttörőtábor, egy lóistálló és a siófoki vásárcsarnok is; az árveréseken befolyt végrehajtási bevétel november végéig meghaladta a kétmilliárd forintot.
(Forrás: napi.hu)
 
2015.01.04.
„Értsd jól!”
Váratlan húzással lepjük meg rendszeres olvasóinkat így az új év elején: nyelvművelő mozgalmat hirdetünk. Bárki csatlakozhat.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2015.01.04.
Magánbefektetőkre lenne szükségük az egyetemeknek és főiskoláknak
A felsőoktatási intézmények központi finanszírozása ugyan továbbra sem elegendő, a magánbefektetők bevonása azonban csak ott lehet sikeres, ahol a képzés kapcsolódik az ipari eredményekhez - mondták a Napi Gazdaságnak egyetemi rektorok.
(Forrás: Eduline)
 
2015.01.04.
Mindenható lesz az Oktatási Hivatal
Nemcsak a Kliktől, a kormányhivataloktól és az Oktatáskutató Intézettől vesz át feladatokat az Oktatási Hivatal, de várhatóan hamarosan magába olvasztja az oktatási szolgáltatásokat fejlesztő és üzemeltető Educatio Kft.-t is, így az ágazat eddigi legnagyobb háttérintézménye jöhet létre – értesült lapunk.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.01.04.
Hazaengedték a szén-monoxid-mérgezést szenvedett gyerekeket
Huszonnyolc gyereket ápoltak szén-monoxid-mérgezés miatt a budapesti Heim Pál Gyermekkórházban, valamennyien a Pesterzsébeti Jégcsarnokban, egy szombati hokimeccs után lettek rosszul, de vasárnap már mindannyian hazamehettek.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.01.03.
Kétmilliárdos kormányzati ajándék, leginkább katolikusoknak
Az egyházak köznevelési feladatainak támogatása című pályázat kétmilliárd forintnyi, javarészt uniós forrást nyit meg, leginkább a katolikus iskolafenntartók előtt. A pályázati kiírást az állam december 23-án töltötte fel, és 31-ig adott határidőt a társadalmi egyeztetésre
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.01.02.
Rikárdó - (és ami mögötte van...)
Engedjétek meg, hogy elsősorban hagy kívánjak egészséges, hosszú életet, gazdagságban, lehetőségekben úszva, előítéletektől és szegregációtól mentes gyermek- és felnőttkort Rikárdónak.Ha felnő ez a kisbaba és visszaolvassa a régmúlt Magyarországát, szeretném ha ebből a cikkből csak az első bekezdésig jutna el.
(Forrás: Roma Club)
 
2015.01.02.
Finnországban ismeretlen a buktatás intézménye
Évek óta 300-350 000 tanulót buktatnak meg az iskolák félévben, okkal, vagy ok nélkül. (Állítólag nevelési céllal.) Buktatnak ifjúsági válogatott tanulót testnevelésből, mert nem vetkőzött le testnevelési órán. Buktatnak rockzenész-tanulót énekből – juttatta el közleményét az Országos Sajtószolgálathoz a Fővárosi Szülők Egyesülete a Gyermekekért.
(Forrás: Kölöknet)
 
2015.01.02.
Készül a HÖOK szakmai-etikai chartaja
Erről Gulyás Tibor, a HÖOK január 1-én hivatalba lépett új elnöke beszélt az MTI-nek adott interjúban, kitérve arra is, hogy a charta létrejöttét a gólyatábori történések is időszerűvé tették. A kidolgozáskor az ombudsmani ajánlásokat is tanulmányozni fogják.
(Forrás: Klubrádió)
 
2015.01.02.
Miből áll a kritikus gondolkodás?
A kritikus gondolkodást mindenki fontosak tartja, bár definiálni, hogy pontosan mit is jelent, kevesen tudnák. Így azonban nagyon nehéz megközelíteni, hogy milyen fontosabb területeken kell jártasságot szereznünk ahhoz, hogy kritikusan gondolkodjunk. Most ebben adunk némi eligazítást olvasóinknak.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2015.01.02.
Visszatér a szóbeli felvételiztetés
Januártól szóbeli alkalmassági követelményeket határozhatnak meg az egyetemek és főiskolák, emellett változik a felvételin figyelembe vehető érettségi tárgyak köre is.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.01.02.
Balogot lazán meghazudtolta a saját minisztériuma
Komoly nézeteltérés rajzolódik ki Balog Zoltán és helyettes államtitkára közt a szegregáció megítélésében – derül ki egy válaszból, amelyet az EMMI adott ki egy slam poetry formájában benyújtott adatigénylésre.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.01.01.
Megjelent a köznevelés- fejlesztési stratégia
A kormány célja, hogy az új pedagóguspolitika és alkotóelemei - életpálya, bértábla, tanfelügyelet, szaktanácsadás, új továbbképzési rendszer - hatékonyan ösztönözzék a minőségi munkát, és támogassák a pedagógushivatás szakmai megújítását valamint presztízsének növelését.
(Forrás: Modern Iskola)
 
2015.01.01.
Borsodban túl sok a csecsemő halál!
A csecsemők jelentős része újszülöttként, 0-6 napos korában hal meg - írja az MTI. Ebbe a körbe sorolják a terhesség 24. hetétől a méhen belüli magzati elhalálozást is.
(Forrás: Független Nemzet)
 
2015.01.01.
Születésétől a nemzet ellensége
Rikárdó 2015 január elsején, hajnali 0 óra 1 perckor látta meg a napvilágot, és rögtön a nemzetre támadt. Legalábbis ez tűnik ki az év első napján született kisbabáról szóló hírek alatti kommentekből, és a jobbikos képviselők Facebook-hozzászólásaiból.
(Forrás: Magyarinfo blog)
 
2015.01.01.
8 ok, amiért Orbán Magyarországán, 2014-ben rossz volt fiatalnak lenni.
Hogy Orbán Viktor kormánya hogyan bánik a fiatalokkal, tanulókkal, dolgozókkal, fiatal felnőttekkel, az nem csak szakpolitika: szimbolikus jelentősége van. Sokadszor köpik szembe egykori önmagukat a Fidesz alapítói közül azok, akik asszisztálnak a jelennek nevezett, hazai abszurditáshoz. 2014-ben, Magyarországon rossz volt fiatalnak lenni.
(Forrás: index)
 
2015.01.01.
Etikai kódexet kell készíteniük a pedagógusoknak
Egyértelművé válik a közösségi szolgálat elvégzésének végső határideje, kötelező lesz az etikai kódex elkészítése a pedagógusoknak, bővül az Oktatási Hivatal feladatköre - többek között ezt tartalmazza a köznevelési törvény január 1-én életbe lépő módosítása.
(Forrás: Népszava)
 
Sajtófigyelő
2023.11.21.
A pályakezdő pedagógusok mellett áll Balatoni Katalin
Maga is átélte, milyen érzés kezdő pedagógusnak lenni, ezért jól ismeri a pálya nehézségeit – jelentette ki a lapunknak adott interjúban Balatoni Katalin, a Belügyminisztérium köznevel...
(Forrás: Magyar Nemzet)
--
2023.11.21.
Plakátkampányt indít a kormány az iskolákban
A védelem online is megillet! Kérdezz, szólj, jelezz! - ezek a legfontosabb üzenetei azoknak az iskolai plakátoknak, amelyeket a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) jogsegélyszolg...
(Forrás: Eduline)
--
2023.11.21.
Státusztörvény: nem taníthatnak óraadóként tovább a felmondó pedagógusok?
Szeptember 29-ig kellett nyilatkozniuk a pedagógusoknak, hogy elfogadják-e a státusztörvény alapján írt munkaszerződésüket. Rétvári Bence államtitkár úgy nyilatkozott, hogy 1205 pedagó...
(Forrás: Eduline)
--
2023.07.17.
Oszkó Péter: Nagyon nagy bajban vagyunk, ha saját pedagógusaink bérét sem tudjuk kifizetni
ZÁMOMRA A LEGBOSSZANTÓBB ÁLLÍTÁS, HOGY A SAJÁT OKTATÁSI RENDSZERÜNK FOLYAMATOS MŰKÖDÉSI KÖLTSÉGÉNEK FINANSZÍROZÁSÁHOZ UNIÓS ADÓFIZETŐK PÉNZÉRE VAN SZÜKSÉGÜNK, miközben vannak...
(Forrás: Index)
--
2023.07.15.
Ilyen se volt még: 171 oktató állt ki a Zeneakadémia autonómiájáért
Alulírott előadó- és alkotóművészek, kutatók és zenepedagógusok, mint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatói az alábbi közleményt kívánjuk a közvélemény és a fenntartó Kultur...
(Forrás: Index)
--
2023.07.15.
„Egy mérhetetlenül szelektív törzsi társadalom öngyilkos reflexiója saját magára” – Lannert Judit oktatáskutató a státusztörvényről
Miért beszél mindenki tanárhiányról, amikor átlagosan tíz általános iskolás gyerek jut egy pedagógusra? Mi a tanárok és mi a megrendelő, a lakosság felelőssége a magyar oktatás szétes...
(Forrás: szabadeuropa.hu)
Címkék
agresszió civilek család digitális nemzedék együttműködés erkölcs esélyegyenlőség esélyek felelősség film filmklub generációk gyerekek gyermekvédelem hátrányos helyzet IKT integráció irodalmi mű feldolgozása iskola iskola és társadalom kapcsolatok kommunikáció konferencia konfliktuskezelés kreativitás kutatás könyvajánló közösség módszerek OFOE oktatás oktatáspolitika osztályfőnöki szerep pedagógia pedagógus pedagógusok pályázat rendezvény szabályok szakmai szervezet szülő szülők tanulás tanár-diák kapcsolat tehetséggondozás társadalom történelem verseny virtuális kongresszus ünnep