Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
2015.02.28.
Aggasztóak a fiatal lányok dohányzási szokásai
Az elmúlt években széles összefogás alakult ki a rákbetegségek leküzdésére, de így is számos változásra van szükség - mondta az egészségügyért felelős államtitkár az InfoRádiónak.Továbbra is megkettőzött erővel kell küzdeni a dohányzás ellen - hangsúlyozta Zombor Gábor.
(Forrás: Inforádió)
 
2015.02.28.
A leendő egyetemisták kevésbé gondolkoznak praktikusan, mint a szüleik
A pályaválasztó diákok többségének fogalma sincs arról, hol tanuljon tovább. Nagy részük nem vonja be a szüleit a döntésbe A kutatási adatok szerint ugyanakkor a szülők azt szeretnék, ha gyermekük olyan szakot választana, aminek elvégzése után jól kereső állást találhat.
(Forrás: Inforádió)
 
2015.02.28.
"Az egyetemi oktatói munka pedig nem nyugdíjas állás" (megjegyzésposzt)
„A bérkommunizmus helyett meg kell jutalmazni a húzóembereket, az egyetemi oktatói munka pedig nem nyugdíjas állás.” (Maruzsa Zoltán, felsőoktatásért felelős helyettes-államtitkár, az ELTE egykori adjunktusa, az egykori Tisza István Baráti Társaság elnöke)
(Forrás: Örülünk, Vincent? blog)
 
2015.02.28.
A HÖOK etikai chartát és választási kódexet fogadott el
A HÖOK-ban hallgatói érdekképviseletet ellátó hallgatóknak el kell utasítaniuk az erőszakos és sértő megnyilvánulások minden formáját.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.02.28.
Prostinak állnak az ápolók és a pedagógusok - Nagy-Britanniában
A brit szexmunkások több mint 70 százaléka az egészségügyben, az oktatásban vagy szociális területen dolgozott korábban. Egyharmaduknak diplomája is van. A Leedsi EWgyetem az eddigi legátfogóbb felmérést készítette róluk.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.02.28.
Ki kellene rúgni egy fél óvónőt, de mindenki nagyon szereti
Meghökkentő esetek sora kíséri a közmunka történetét a kistelepüléseken. Előfordul, hogy valakit elbocsátanak, majd feleannyiért közmunkásként foglalkoztatják vissza.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.02.27.
Középiskolára fel!
Nem gondoltuk volna, hogy egy tanoda működésére hatással lehet egy brókerbotrány, de az Igazgyöngy számlájának zárolása hosszú távon erőteljesen érintheti ezt a projektet is. Hiába épít a Toldi Tanoda szinte teljes egészében önkéntes munkára, a működésnek ugyanúgy vannak költségei.
(Forrás: ped2.hu)
 
2015.02.27.
Nem tréfa: áprilisig összekapkodnak egy hivatalt
Április elsejével Pécsen is oktatási központ indul. Nem tudni, hol, azt sem, hogy hányan dolgoznak majd ott és ki fogja vezetni, mégis lesz, mert egy 2011-es törvény miatt muszáj, és lejár a határidő.
(Forrás: Pécsi Stop)
 
2015.02.27.
Nagy Zoltán: Tolerancia az iskolában
A kutatások alapján megállapítható, hogy a tolerancia formáját és szintjét számos tényező befolyásolja, melyek szociológiai és pszichológiai tartalommal rendelkeznek. Éppen ezért a meghatározó tényezők vizsgálata során esetenként egymással ellentétes megállapítások is napfényre kerülnek éppen a determináció összetettségéből adódóan.
(Forrás: tani-tani)
 
2015.02.27.
Osztatlan siker? – 4 érv az osztatlan tanárképzés ellen
Miért jobb a régi-új osztatlan tanárképzés, mint a 7 évet megélt osztott? Ezúttal jöjjenek a jelenlegi, osztatlan képzési rendszer ellen felhozható érvek.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2015.02.27.
Így segíthetünk az Igazgyöngyöknek
A berettyóújfalui Igazgyöngy Alapítvány önhibáján kívül súlyos bajba került, mert a bankbetétét kezelő bankot bedöntötte a Buda-Cash-botrány. Hogy tovább tudjon működni a „szociális iskola modell”, újra megmozdultak a civilek, és ma már bárki segíthet az Igazgyöngyöknek.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.02.27.
Nincs jelentősebb változás az OKM átlageredményében
Az Országos kompetenciamérés minden évben három teljes évfolyam (6., 8., 10.) tanulóit vizsgálja. Nagy előnye, hogy a munkaerőpiac és így az állampolgár számára is alapvetően fontos szövegértési és matematikai készségeket, képességeket méri fel. Ennek köszönhetően az eredmények és a mérés feladatai is könnyen értelmezhetőek mindenki számára.
(Forrás: Edupress)
 
2015.02.27.
Fáradtnak, leterheltnek érzik magukat a pedagógusok
A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) február 28-ig várja a tanárok válaszait az új életpályamodellel bevezetett munkarendről. Már több mint 11 ezren töltötték ki a kérdőívet, amelyből kiderül: a válaszadók 91 százalékának nőtt a munkával töltött ideje az új rendszer bevezetésével.
(Forrás: Edupress)
 
2015.02.27.
A Buda-Cash miatt a vésztartalék is odalett
Az Igazgyöngy számláját az egyik Buda-Cash-érdekeltség, az ÉRB Észak-magyarországi Regionális Bank Zrt. vezeti, most pénz nélkül maradtak. Hogy meddig, azt senki nem tudja.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.02.26.
Nem került be az egyetemre? Hibázhattak az e-felvételi portálnál
Az alapvető jogok biztosa szerint hiányos az elektronikus felvételi rendszer jogszabályi háttere – írta pénteki számában a Magyar Nemzet Székely László jelentésére hivatkozva.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.02.26.
Ne lepődjön meg, ha gyermeke erre kér engedélyt
Első alkalommal végez országos egészségkommunikációs felmérést az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) március 2. és május 6. között. A felmérés során tízezer felnőttet és 12 ezer diákok keresnek fel, utóbbiak esetében a szülőnek kell beleegyeznie a kérdőív kitöltésébe.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.02.25.
Orbán tananyag lesz, Gyurcsány nem
Jövô ôsszel akár Orbán Viktor munkásságából is felelhetnek vagy érettségizhetnek a középiskolás diákok Magyarországon. Az új történelemkönyvekbe ugyanis bekerül az 1998 és 2002 közötti idôszak, amikor először vezette az országot a miniszterelnök.
(Forrás: BorsOnline)
 
2015.02.25.
Megbénította az Igazgyöngy Alapítványt a brókercég bedőlése
A Buda-Cash brókercég működésének felfüggesztése miatt nem jut hozzá a bankszámláján lévő pénzhez a szegényeket segítő berettyóújfalui Igazgyöngy Alapítvány sem.
(Forrás: abcug.hu)
 
2015.02.25.
Kalasnyikovval pózolnak az orosz óvodások
Általános felháborodást keltett egy interneten keringő kép, amelyen 5-6 éves gyerekek pózolnak gépfegyverekkel és rakétavetőkkel egy szentpétervári óvodában.
(Forrás: vs.hu)
 
2015.02.25.
Hurrá, nyaralunk! Hurrá, tanulunk!
A Jyväsklyäi Egyetem nyelvi tábora 2014-ben, működésének harmadik évében nyolc perc alatt betelt, októberben pedig kiérdemelte az Európai Bizottság European Language Label díját. Mi a siker titka? Mik a kezdeményezés tanulságai? A tábor ötletgazda-szervezőjével, Katja Mäntylävel beszélgettünk.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2015.02.25.
A kormány 2,5 milliárdot ad az óvodai férőhelyek bővítésére
Az önkormányzatok összesen 2,5 milliárd forintra pályázhatnak óvodai férőhelyek bővítésére és csoportszobák létesítésére - jelentette be Czunyiné Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkár február 26-án Budapesten.
(Forrás: Edupress)
 
2015.02.25.
Te még alsós vagy? Igen. És mit csinálsz? Programozok
Nem akarnak programozókat nevelni, csak használható tudást adni a fiataloknak, akiknél már alapvető követelmény lesz a digitális írástudás. Ez a Logiscool hitvallása, az iskola az egészen kicsiktől, elsősöktől a gimnazistákig tanít programozni, irodai környezetben, egyetemisták vezetésével.
(Forrás: index)
 
2015.02.24.
Milyen országban élünk….
A tegnapi hír, a BudaCash brókercég botránya az ERB Zrt-ig ért, elérve a berettyóújfalui kirendeltséget is, ami az alapítványunk, az Igazgyöngy Alapítvány számlavezető bankja. A közleményt tegnap mi is megkaptuk, a számlánk elérhetetlen lett, ellehetetlenítve a munkánkat, elvéve a reményt is tőlünk, és a családoktól is, akikért dolgozunk.
(Forrás: Nyomor széle blog - hvg, hu)
 
2015.02.24.
Szakértő: Igenis molesztálták gyerekeiket a szigetszentmiklósi szülők
Súlyos ellentmondás van a szigetszentmiklósi gyerekek kínzásának ügyében hozott elsőfokú ítélet és a három testvért vizsgáló egyik szakértő véleménye között – legalább is ezt erősítette meg az az interjú, amelyet Sófi Gyula gyermekpszichiáter adott a 7/24 című hírműsornak.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.02.24.
Jellempróba csoportmunkában, avagy szövegfeldolgozás másokkal, másképp
Szövegeket feldolgozni, értelmezni nemcsak egyénileg lehet, hanem csoportban is. Ennek megvannak a maga előnyei és hátrányai, de annyi biztos, hogy az előbbiek sokkal többet nyomnak a latba. Ezúttal Örkény egyik egypercesét dolgozzuk fel csoportmunkában, kétféle megközelítéssel, többféle tananyagrészhez ajánlva.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2015.02.24.
L. Ritók Nóra: Támasz a továbbtanulásban
A legtöbb otthon van a 16. év betöltése után. Otthon, a szegregátumokban. Az általános iskola végiggörgette őket, nem tanultak meg rendesen olvasni, számolni, de már akarta mindenki, hogy menjenek, „úgyse lesz belőlük Einstein” – hallani gyakran a mondatot.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.02.24.
A tanárok depressziója nem személyes ügy
A depresszióban szenvedők panaszait gyakran alábecsülik, holott kiderült, hogy – a WHO adatai szerint – a világ legsúlyosabb egészségügyi problémái közé tartozik. Február 23. a depresszió világnapja volt, ami nem az ünneplésre, hanem a mentális betegségre történő odafigyelésre ad leginkább okot.
(Forrás: Kölöknet)
 
2015.02.23.
Minősíthetetlen pedagógusminősítés?
A tanári portfólió értékelésének központi eleme a nyolc tanári kompetencia. Ismerkedjen meg az első néggyel, és tudja meg, hogy milyen módon minősítik a pedagógusokat. Kompetenciákon túl, indikátorlistán innen, következzenek a konkrét tanári kompetenciák.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2015.02.23.
Újabb változás: létrejönnek a Pedagógiai Oktatási Központok
A nemzeti köznevelésről szóló törvény értelmében április 1-jétől az állami köznevelési feladatellátás keretében az Oktatási Hivatalhoz kerülnek az állami pedagógiai-szakmai szolgáltatások, és létrejönnek a Pedagógiai Oktatási Központok.
(Forrás: Eduline)
 
2015.02.23.
"Ami nekik probléma, azzal nekünk is foglalkoznunk kell" – Elindult a Rólad szól! című párbeszédsorozat
„Új ablakot kívánunk nyitni a fiatalok irányába” – mondta Novák Katalin, hozzátéve: február 24-ével elindul a Rólad szól! című párbeszédsorozat, amelyet az Új Nemzedék Plusz égisze alatt a Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárság kezdeményez annak érdekében, hogy a döntéshozatali folyamatokban érvényesülhessenek a fiatalok szempontjai és javaslatai is.
(Forrás: Edupress)
 
2015.02.23.
A digitális tananyag a jövő iskolájának alapköve
A veszprémi Oktker-Nodus Kiadó Kft. négy konzorciumi partner bevonásával 2013. augusztus és 2015. január között hét témakörben fejlesztett ki digitális taneszközöket. A kutatás-fejlesztési folyamatba és kipróbálásba 17 iskolát és 82 pedagógust vontak be a másfél éves munka során.
(Forrás: Edupress)
 
2015.02.23.
Kevés a jó IT-szakember
Nincs elegendő szakmunkás, mérnök és orvos, így ez a három legnehezebben betölthető szakma mind globálisan, mind pedig magyarországi viszonylatban - derül ki a Manpower Group 2014-es Tehetség felméréséből.
(Forrás: Edupress)
 
2015.02.23.
Nevelőszülőkhöz kerülnek
Nem lesznek új lakásotthonok sem Tolnán, sem Szekszárdon, a két városban ugyanis korábban a lakók tiltakoztak az állami gondoskodásban élő gyermekek odaköltözése ellen. Az érintett gyerekek nevelőcsaládokhoz kerülnek.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.02.23.
„Ságváris voltam. Vagyok. Maradok”
Szegeden azt hallani, egy kompromisszumos javaslat szerint az iskola renoméját hordozó Ságvári maradna, csak a konkrét személyre utaló keresztnév tűnne el. Az iskola nem nyilatkozik a sajtónak.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.02.23.
A kormány cáfolja a Magyar Nemzet értesüléseit
A szakképzéssel kapcsolatban tervezett, illetve elfogadott intézkedések között nem szerepel a tankötelezettségi korhatár emelése, sem azzal összefüggő egyéb intézkedés, közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.
(Forrás: Origo)
 
2015.02.23.
Minden második felsőoktatási intézménynél problémát találtak
Ilyen sűrűségű problémahalmazt még egyetlen ágazatban sem találtunk, mondta Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke az ÁSZ felsőoktatási intézmények ellenőrzéséről szóló sajtótájékoztatóján.
(Forrás: Origo)
 
2015.02.23.
DRÁMA VAN! – TAVASZI ZSONGÁS – A DRAMATIKUS NEVELÉS HETE
A Magyar Drámapedagógiai Társaság DRÁMA VAN! – TAVASZI ZSONGÁS – A DRAMATIKUS NEVELÉS HETE címmel 2015. március 20-27. között országos programsorozat szervez, melyhez várjuk minél több drámatanár, drámapehttp://drama.hu/node/576dagógus, színész-drámatanár jelentkezését!
(Forrás: Magyar Drámapedagógiai Társaság)
 
2015.02.23.
Máris visszaemelhetik a tankötelezettség korhatárát
Ismét feljebb emelhetik a tankötelezettség korábban 16 évre leszállított korhatárát – írta keddi számában a Magyar Nemzet a szakképzési stratégiára hivatkozva.A szakképzésben hosszabbá válik a képzési idő, miközben a lemorzsolódás ebben az iskolatípusban már most 30 százalékos.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.02.22.
Gyerekversek és -könyvek szerepe az oktatásban
Az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Kazinczy-esték előadássorozatának következő alkalmán, 2015. február 24-én a gyermekversek oktatásban betöltött szerepéről Finy Petra íróval beszélget Bereczki Anna, a Tanító- és Óvóképző Kar egyetemi adjunktusa.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2015.02.22.
A szakképzésről egyeztetett Varga Mihály a nagy egyházakkal
A minisztérium tájékoztatása szerint a felek egyetértettek abban, hogy az egyházi fenntartású szakképző intézményeket a kormányzatnak segítenie kell, hogy minél hatékonyabban meg tudjanak felelni a munkaerőpiac igényeinek és felmerülő kihívásainak.
(Forrás: Edupress)
 
2015.02.22.
Középpontban a szociálismunkás-képzés: a duális képzésről tárgyalt Palkovics László és Kothencz János
„A szociális biztonság egy olyan módon mérhető és megtérülő kategória, mint egy vállalatnál egy mérnök vagy egy közgazdász tevékenysége. Az a különbség, hogy ez nem egy cég, hanem a közösség számára térül meg, vagyis ez egy nagyon jó beruházás.”
(Forrás: Szeged Ma)
 
2015.02.22.
Nem lesz kötelező a hittan Romániában
A bukaresti kormány oktatási minisztériuma csaknem háromhavi huzavona után megadta magát és bejelentette, hogy alkalmazza az alkotmánybíróság vonatkozó döntését: csak annak a diáknak kell hittanra járnia, akinek a szülei ezt írásban kérik.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.02.22.
Alexovics Ingrid: Miről tanul az, aki a holokausztról tanul?
Ma a holokauszt mint téma leginkább a holokausztoktatás keretein belül, sokszor kizárólag a történelemtanítás, esetleg a társadalomismeret-órák keretében kap helyet az iskolai tanítás-tanulás folyamatában. A helyzet azonban ennél egyrészt jóval bonyolultabb, másrészt jóval sokszínűbb is.
(Forrás: tani-tani)
 
2015.02.22.
„A pedagógusok kiskorúsítása félelmetes”
Ha egy tanár úgy csinál az órán, mintha minden rendben lenne, de közben azon aggódik, mikor jön a tanfelügyelő, és ki tudja-e fizetni a számláit, akkor ő nincs jelen – véli hivatásáról Csobánka Zsuzsa Emese író-magyartanár.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.02.20.
Brit gimnazistalányok szöktek az ISIS-hoz
Újabb európai iskoláslányok szöktek el, hogy beálljanak az Iszlám Állam (ISIS) harcosai mellé Szíriában vagy Irakban. Ezúttal egy kiváló londoni gimnáziumból szökött el három muszlim lány, akiknek egy osztálytársa már decemberben elindult, hogy csatlakozzon is ISIS-hez.
(Forrás: index)
 
2015.02.20.
Vasárnap a katolikus iskolák javára lehet adakozni
A katolikus iskolák javára gyűjtenek országszerte az egyház templomaiban vasárnap – közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtószolgálata az MTI-vel.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.02.20.
Miniszter jégre lép
Most már papírunk van róla: Balog Zoltán bizonyos esetekben támogatja a faji alapú elkülönítést, és azt is leírhatom, hogy törvényt is azért módosított, mivel ki akarta kerülni az oktatási szegregáció általános tilalmát.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.02.20.
Őrjöngött az iskolában egy diák, bilincsben vitték el
Rendőrök vittek el egy 14 éves fiút csütörtökön kora délután egy hajdúhadházi általános iskolából, mivel a fiatal tört-zúzott az osztályában egy tanóra alatt.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.02.19.
A Facebookkal együtt eltűnünk a semmiben
Megnézheti-e majd az unokám unokája a múzeumban a Minecraftot? Tanulmányozhatóvá válik-e a Twitteren zajló arab tavasz? Eszméletlen mennyiségű adatot termelünk, nem tudjuk, hogyan lehetne ezeket megőrizni, és ez már a Google igazgatóhelyettesét is aggasztja.
(Forrás: vs.hu)
 
2015.02.19.
Osztatlan siker? – 4+1 érv az osztatlan tanárképzés mellett
Miért jobb a régi-új osztatlan tanárképzés, mint a 7 évet megélt osztott? Először jöjjenek a jelenlegi, osztatlan képzési rendszer mellett szóló érvek.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2015.02.19.
Szakadás fenyegeti a Nyugat-magyarországi Egyetemet
A soproni egyetem gyarmata lettünk, intézményünkből lassan már csak a névtábla marad – ezzel az összegzéssel kereste meg lapunkat a szombathelyi Savaria Egyetemi Központ néhány oktatója.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.02.19.
Nyolcszáznál több fiatalt támogat az Út a diplomához program
Czibere Károly az evangélikus roma szakkollégiumban tartott sajtótájékoztatón kijelentette: az esélyteremtő program célja a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű, kiemelten a roma hallgatók diplomaszerzési esélyeinek javítása.
(Forrás: Edupress)
 
2015.02.19.
"Nem számít árulkodásnak, ha a bántalmazást jelzik"
Finnországban egy megdöbbentően hatékony, konyhakész modellt dolgoztak ki az iskolai erőszak csökkentésére, melyet szinte azonnal át lehetne venni. Dr. Jármi Évával, az ELTE- PPK iskolapszichológiai tanszékének adjunktusával beszélgettünk.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.02.18.
SNI-s gyerekek: a Waldorf nem csodafegyver!
Alapvetően a Waldorf-pedagógiának nem célja az SNI-sek fejlesztése, nagyon sok Waldorf iskola alapító okirata nem is tartalmazza az SNI-s tanulók fogadhatóságát.
(Forrás: Kölöknet)
 
2015.02.18.
Vajda Zsuzsanna: Népbutító iskola?
Az az állítás, hogy az iskolában elbutulnak a gyerekek, egyszerűen abszurd. Az elmúlt másfél évszázad tudományos-technikai forradalma, az általános választójog, a középosztályosodás mind olyan történelmi fejlemény, amely elválaszthatatlan a tankötelezettségtől, az iskola által közvetített műveltségtől és tudástól.
(Forrás: !!444!!!)
 
2015.02.18.
Győzött az iparlobbi: Varga Mihályék képezhetik a szakmunkásokat
Leválasztják a Klebelsberg Intézményfenntartó Központról a szakiskolákat és a szakközépiskolákat – ezek a nemzetgazdasági tárcához kerülnek. A szakemberek véleményére ezúttal sem volt kíváncsi a kormány.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.02.18.
Botrány az egri főiskolán: nyomoz a rendőrség, a rektor pedig nekiment a Fidesz emberének
A rektornak elege lett abból, hogy politikai csatározások helyszíne lett az EKF. A kirohanás Nyitrai Zsolt kavarásának szólt. A rendőrség hűtlen kezelés miatt nyomoz a főiskolán.
(Forrás: Magyar Narancs)
 
2015.02.18.
Átnevezhetik a Szegedi Tudományegyetem gyakorló gimnáziumát
Rétvári Bence szerint sem elfogadható, hogy Ságvári Endre nevét viseli a szegedi köznevelési intézmény, ezért a Szegedi Tudományegyetemnek át kell neveznie a fenntartása alatt működő gimnáziumot. Az egyetem megteszi a szükséges lépéseket.
(Forrás: Szeged Ma)
 
2015.02.18.
Csendes lázadás az egyházi iskolákban az állami tankönyvek ellen
Az egyházi és alapítványi iskoláknak nem kell a KLIK és az oktatási államtitkárság által ajánlott tankönyvekből tanítaniuk. A választási szabadság meg is látszik a VS.hu által megszerzett adatokból: ezek az intézmények ugyanis nem nagyon kértek az állam kedvenc könyveiből.
(Forrás: vs.hu)
 
2015.02.18.
Magyar kormánytámogatást kap a kárpátaljai magyar szakképzés
A kárpátaljai magyar szakképzés hosszú távú fejlesztéséhez nyújtott anyaországi támogatásról írtak alá megállapodást a magyar kormány képviselői és kárpátaljai magyar oktatási szervezetek vezetői február 18-án Beregszászon a külhoni magyar szakképzés éve keretében.
(Forrás: Edupress)
 
2015.02.18.
Lovász László értékelte a Lendület program eddigi eredményeit
Növelnék a humántudományok arányát a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Lendület programján belül, a támogatási rendszer az alapkutatások mellett az alkalmazott kutatásokra is kiterjedhet a jövőben. Erről Lovász László, a tudós testület elnöke beszélt február 18-án az MTA összegzése szerint.
(Forrás: Edupress)
 
2015.02.18.
MinimuM-estek a gyerekéhezés ellen
A Horgas Péter díszlet- és látványtervező indította Nemzeti MinimuM-program olyan átfogó kezdeményezés, amelynek célja: felhívni a figyelmet arra a súlyos állapotra, hogy ma Magyarországon közel negyvenezer gyerek éhezik.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.02.18.
Vissza kell adnunk a cigányok önbecsülését - Interjú L. Ritók Nórával
Az alternatív pedagógiákról mi még nemigen tanultunk a főiskolán. Nagy szerencsém volt, mert amikor elkezdtem a rajz személyiségfejlesztő hatásával komolyan foglalkozni, akkor a Soros Alapítvány segítségével bekerültem egy olyan körbe, ahol rengeteget tanulhattam.
(Forrás: Origo)
 
2015.02.18.
Szeszler Anna: Versenyben az oktatás
Az a paradox helyzet áll elő, hogy ha valóban egyenlő esélyeket kívánunk biztosítani tanítványainknak, akkor nem az egyformaság, az ún. egyenlő feltételek, hanem éppen az ellenkezője: a sokféleség lehetősége a kulcs.
(Forrás: tani-tani)
 
2015.02.18.
Amerikai „kockák”, akik meghekkelték az oktatási rendszert
Az amerikai tech iparágban dolgozók egyre nagyobb része gondolja így. A Wired riportja bemutatja, miért váltak otthoniskolázóvá sikeres tech cégek első emberei, és mit gondolnak a hagyományos iskolarendszerről.
(Forrás: index)
 
2015.02.17.
Az EMMI dolgozóinak tilos kimondaniuk, hogy stadion és szegénység
Egy sor, a hétköznapokban gyakran használt szó és kifejezés használatától tanácsolja el az EMMI a dolgozóit. A tárca sajtóosztálya szerint erre „az egységes kommunikáció” érdekében van szükség.
(Forrás: vs.hu)
 
2015.02.17.
A felsőoktatás vesszőfutásáról
Az Oktatói Hálózat szegedi csoportja 2013-ban Kihívások címmel szervezett szakmai fórumot az akkori felsőoktatási kérdésekről. Ennek folytatásaként idén február 12-én tartották meg a Kihívások 2.0-t, melynek központi témája a kormány új felsőoktatási koncepciója volt.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2015.02.17.
A felsőoktatási hallgatóknak is ingyenes a Microsoft Office
A Tisztaszoftver Program keretében a felsőoktatási hallgatók is ingyenesen tölthetik le öt számítógépre, laptopra és további öt mobileszközre a Word, az Excel és a PowerPoint legfrissebb változatát - jelentette be Kara Ákos infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár.
(Forrás: Edupress)
 
2015.02.17.
NGM: átmeneti szabályozás lép életbe a szakképző iskoláknál
Átmeneti szabályozást léptet életbe a szakképző iskolák felvételi eljárásánál a kormány, miután a szakmaszerkezeti döntésről szóló kormányrendeletben a korábban közzétett tervezethez képest megváltoztak a keretszámok és a képzési irányok - derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményéből, amelyet február 17-én juttatott el MTI-hez.
(Forrás: Edupress)
 
2015.02.17.
Klik: tájékoztatást adunk a szcientológusok tevékenységéről
A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) a tankerületeket naprakész információkkal látja el a szcientológia egyház és társszervezeteinek működéséről és módszereiről - közölte a Klik a Társaság a Szabadságjogokért február 16-ai közlésére reagálva.
(Forrás: Edupress)
 
2015.02.17.
Gyereket nevelni ne féljetek, jó lesz!
197 milliárddal kevesebbet adóztak a családosok a gyerekek után járó kedvezmény miatt tavaly. Az NGM adatai szerint 900 000 szülő osztozott a pénzen. Az összeg közel 40 milliárddal emelkedett egy év alatt.
(Forrás: index)
 
2015.02.17.
Egyre túlterheltebbek a pedagógusok
A tanárok többségének nem változott, vagy javult az életminősége a pedagógus-életpályamodell bevezetése óta, de többet kell dolgozniuk, mint korábban – derül ki a Pedagógusok Szakszervezete által készített munkaidő-felmérésből.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.02.17.
Színházzal oktasd, játszani is engedd
Ma már nemcsak a Káva és a Kerekasztal foglalkozik színházi neveléssel, hanem majdnem minden magára kicsit is adó kő- vagy független színház indít ifjúsági nevelési programot. Ezekkel segítő értelmezést adnak az előadásokhoz, és aktív részvételi lehetőséget teremtenek.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.02.16.
Nincs is túltermelés bölcsészekből
A bölcsészek és a mérnökök között majdnem pont ugyanakkora a dolgozók aránya (magas), valamint a munkanélküliek vagy a segélyből élők aránya (nagyon alacsony). A dolgozó bölcsészeknek és a dolgozó mérnököknek hasonlóan jó munkahelyük van, mindkét kategória 71 százaléka dolgozik diplomás foglalkozásban vagy vezetőként.
(Forrás: index)
 
2015.02.15.
A színházi nevelés maga a demokrácia – Nem is kell sokaknak
Az mindenesetre világosan látszik, hogy mennyire fontos a drámapedagógia, hogyan mutathat túl önmagán. Azonban a kérdések megvitatására, a tapasztalok átadására két nap édeskevés. Csak egyelőre nem az látszik, hogy a jelenlévőkön kívül akarna bárki is folytatást.
(Forrás: Magyar Narancs)
 
2015.02.15.
Állami támogatástól eshetnek el a szakiskolák
A szakképző iskolák csak most tudták meg, hogy szeptembertől melyek azok a szakképesítések, amelyekhez az állam támogatást nyújt, képzéseiket és keretszámaikat viszont már decemberben meghirdették. A Magyar Nemzet úgy tudja: a szaktárca átmeneti szabályokat építhet be a felvételi eljárásrendbe.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.02.15.
TASZ: A szcientológusok már az iskolákban vannak
A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) közérdekű adatkérésen alapuló jelentést tett közzé, amely szerint a szcientológusok, a drogterápia „álarca alatt”, állami támogatással folytathattak tevékenységet iskolások körében. Erről a szervezet hétfőn közleményben tájékoztatta az MTI-t.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.02.15.
Az iskola adja a termet, a Klik teszi el a pénzt
Az állami kezelésű iskoláknak csak gondja származik abból, ha kiadják a termeiket rendezvényekre, mert a Klik teszi el a pénzt. A Vidékfejlesztési Minisztérium és az egyházak viszont nem veszik el a bevételt az iskoláiktól.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.02.15.
'Bilincses iskolákban senki sem érzi jól magát'
Félelemgyűjtő (Zber strachu) néven internetes portált nyitott a Szlovákiai Pedagóguskamara (SKU), ahová az érintettek feltölthetik azokat a jogsérelmeiket és egyéb visszaéléseket, amelyeket a feletteseik vagy az oktatási intézmény fenntartói követtek el velük szemben.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.02.14.
Engedjük-e a gyereknek, hogy munkára cserélje az irodalomórát? 1. rész
A szakképzési reform inkább használható szakmát szeretne a fiatalok kezébe adni. Ezért az oktatási tárca – a hazánkban kihalófélben lévő inasrendszert feltámasztva – úgynevezett duális képzésben a tanórák egy részét konkrét munkára cseréli a középszintű és 2015 szeptemberétől a felsőfokú oktatásban is. Megnéztük, hogy működik a gyakorlatban az új szisztéma.
(Forrás: vs.hu)
 
2015.02.14.
Rajzpályázat
Ezt az ötletpályázatot a lillafüredi kisvasút egyik mozdonyának felmatricázására írták ki a nyáron. Témájául Herman Ottó munkássága szolgált. A „reklámmozdony” megtervezésének ötletpályázata jó lehetőség volt egyféle tanulási környezet kipróbálására.
(Forrás: tani-tani)
 
2015.02.13.
Nem tudnak felvételizni a miskolci iskolában, mert nincs festékpatron
A jelentkezési lapokat az internetről kellett letölteniük és kinyomtatniuk az osztályfőnököknek, majd fénymásolni annyi példányban, ahány gyerek jelentkezik. A gépből azonban kifogyott a festék. Az iskola vezetői a miskolci tankerülethez fordultak, de a Kliknek nincs költségvetése március végéig, és addig semmit sem lehet tenni.
(Forrás: vs.hu)
 
2015.02.13.
Az SNI-s gyerek a jelenlegi oktatási rendszerben elveszett
Hiába a Gyógypedagógiai Szakszolgálat szakvéleménye arról, hogy hiperaktív-figyelemzavaros, súlyos beilleszkedési, magatartás-szabályozási problémákkal küzdő gyermekemnek milyen fejlesztésre, sajátos nevelési igényének megfelelő oktatási "módszerekre" van szüksége. Az iskola, az oktatási rendszer nincs rájuk, SNI-sekre felkészülve. Normál iskolai keretek között biztosan nem.
(Forrás: Kölöknet)
 
2015.02.13.
Lesújtott az Orbán-kormány a gyerekekre is
Már nem először követett el mulasztásos alkotmánysértést a kormány azzal, hogy a szakképzési törvény által szabott határidőt hat és fél hónappal túllépve alkotta meg azt a rendeletet, amely kijelöli az állami támogatás kereteit a szakképző intézményeknek.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.02.13.
Szakgimnáziumok lesznek a mostani szakközépiskolák
A mostani szakközépiskolákat szakgimnáziumoknak hívják a 2016-17-es tanévtől, jelezve, hogy az intézmény érettségit ad, felsőfokú oktatásra készít fel, de nem általában, hanem egy-egy szakirányban ad többlet tudást.
(Forrás: Inforádió)
 
2015.02.13.
Diákhitel: adósság vagy befektetés?
Bármikor és bármekkora összeggel előtörleszthető, ráadásul nem jár érte büntetés. A törlesztés futamideje előre nincs rögzítve, de javasolt minél hamarabb a kamatok miatt. 36 naptári hónapra lehet kérvényezni minden indoklás nélkül a törlesztőrészlet mérséklését.
(Forrás: Origo)
 
2015.02.13.
Béremelésről tárgyaltak
A felsőoktatási oktatók bérrendezéséről tárgyalt tegnap Palkovics László államtitkár a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetével (FDSZ)A készülő előmeneteli rendszer az alacsonyabb beosztású oktatók, vagyis a tanársegédek, adjunktusok fizetésében hozhat nagyobb mértékű emelést.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.02.12.
Ismét meghirdetik a Diákra hangolva tehetségkutató versenyt
A Kulturális, Sport, Köznevelési, Egészségügyi és Szociálpolitikai Főosztály Köznevelési és Ifjúsági Osztálya az „Iskolakapun kívüli program” keretében 14-19 éves fővárosi középiskolás diákok számára tehetségkutató versenyt hirdet négy kategóriában.
(Forrás: Budapest Portál)
 
2015.02.12.
Balog minisztériuma szerint nincs is olyan, hogy felzárkóztatás
Balog Zoltán eddig azt bizonygatta, hogy az általa ambicionált gyakorlat nem szegregáció, hanem felzárkóztatás, hasznos–erre egy jelenleg zajló perben saját minisztériuma azzal jön, hogy a felzárkóztatás káros, ezért olyan nincs is.
(Forrás: Magyar Narancs)
 
2015.02.12.
Húsz érettségizőből tizenkilenc mondja azt, hogy külföldön akar tanulni
Veszélybe kerülhet a hazai közgazdászképzés, a tehetséges fiatalok már érettségi után elhagyják az országot. Beszélgetés Pete Péter közgazdásszal, az ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék vezetőjével.
(Forrás: !!444!!!)
 
2015.02.11.
http://moderniskola.hu/cikk/mit-er-pedagogus-ha-dijat-kap
A cikkben körbejárjuk azt a témát, ismerik-e, igénylik-e a pedagógusok a jutalmazás külső formáit, elismeréseit. Vajon megbecsülés övezi-e a kitüntetett pedagógust? …
(Forrás: Modern Iskola)
 
2015.02.11.
„Nem vagyok elégedett az oktatásban betöltött szerepünkkel” – Interjú Beer Miklóssal
A korrupció ostorozásával hívta fel magára a figyelmet pár hónapja a váci megyés püspök. A szokatlanul kemény szavakra mi is rákérdeztünk. Ízelítő csütörtöki interjúnkból.
(Forrás: Magyar Narancs)
 
2015.02.11.
Színház –dráma – iskola
2015. február 12-én és 13-án rendezi meg az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Szakmódszertani Központja és a Maladype Színház a „Színház – dráma – iskola” című konferenciát.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2015.02.11.
Újabb csapás az alapítványi iskolákra
A január 28-án megjelent végrehajtási rendelet, amely már a megjelenése napján hatályba is lépett, este 18 órától. Ez új feltételeket szabott a nem állami fenntartású intézmények számára ahhoz, hogy lehívhassák a központi támogatást – és erre mindössze két napot biztosítottak.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.02.10.
Pokorni-esszé a HVG-ben: "Ne a gyereket szabjuk az iskolára"
Gyerekekkel nem szabad kísérletezni – írja Pokorni Zoltán, a Fidesz oktatáspolitikusa a HVG-ben a kilenc évfolyamos alapképzés dilemmáit körüljáró esszéjében.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.02.10.
Czenner Júlia: Az leszel, mert azt mondtam!
Annak felmérése, hogy valaki tehetséges-e valamiben, meglehetősen összetett dolog. Ennek orvoslására, hogy ne legyen ennyire bonyolult az élet, megoldják a problémát az elfojtással. Aki nem fér bele a társadalmilag elfogadott norma keretébe, azt meg kell változtatni...
(Forrás: tani-tani)
 
2015.02.10.
Mi legyen a gyerek? Tűzoltó s katona!
Egy genetikus, egy búvárfotós mérnök, egy sportszervező, egy komédiás és két közgazdász, no meg egy diplomata. Továbbtanulással foglalkozó cikksorozatunk második részében hat fiatalt mutatunk be.
(Forrás: Origo)
 
2015.02.10.
Trencsényi László: A kilencedik…
A 9. évfolyam kérdése az aktuális – mostanában persze gyakran csak percekig érvényes – miniszterelnöki döntés nyomán lekerült a napirendről.De nem kerülhet le onnan a közoktatás modernizációjának alapos és széles körű végiggondolása
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.02.10.
Az iskola nemcsak megbetegít, butává is tesz
Minél alaposabb agymosáson esik át valaki (minél jobban tud az iskola önkényes elvárásaihoz alkalmazkodni), annál privilegizáltabb helyet tud kiharcolni magának a társadalomban. Aki pedig valamilyen okból nem tud mindehhez idomulni, azt a társadalom megbélyegzi, és a margóra löki.
(Forrás: origo)
 
2015.02.09.
Adatvédelemre oktatják majd a diákokat
Ez év végére az unió minden tagállamában alkalmazható adatbiztonsági-adatvédelmi oktatási programot dolgoz ki általános iskolásoknak a lengyel és a szlovén társhatósággal, valamint egy belgiumi egyetemmel közösen a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság
(Forrás: Inforádió)
 
2015.02.09.
Iskola Angliában: gyakorlatias, befogadó, és konzerválja a kasztrendszert
Az oktatás 4 éves kortól 11 éves korig az ún. primary school-okban folyik. Ezt az időszakot helyenként két részre bontják, így a gyerekek 4-7 éves korig az infant school-ba, 7-11 éves korig pedig a junior school-ba járnak. Ez után a secondary school (középiskola) következik.
(Forrás: index)
 
2015.02.09.
Leszólt a fideszes képviselő, mit csináljon az iskolaigazgató
Tanulságos képet ad a magyar oktatásirányítás, illetve a választói képviselet működéséről B. László esete, aki egy fideszes képviselőt jelentett fel hivatali visszaélés miatt múlt héten. A férfi tavaly élettársával harcolt a gyerekeik elhelyezéséért, amibe egyszer csak a fideszes Pánczél Károly is beleszólt.
(Forrás: index)
 
2015.02.09.
Még öt napig lehet jelentkezni a felsőoktatásba
Legkésőbb 2015. február 15-ig, vasárnap éjfélig van lehetőség jelentkezni a szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre. A felvételizőknek eddig kell véglegesíteniük a jelentkezésüket az E-felvételi rendszerében, a hitelesítésre azonban február 23-ig lesz lehetőségük.
(Forrás: Edupress)
 
2015.02.09.
Mentőöv lehet a felsőoktatási szakképzés
Köztes megoldás lehet egy felsőoktatási szakképzés választása azoknak, akiknek nem sikerült jól az érettségijük, vagy nem szereznek emelt szintű érettségit - amely egyre több alapszakon feltétel.
(Forrás: Edupress)
 
2015.02.09.
Nyolc helyett kilenc év: minőségibb oktatást remélnek
Az alapfokú oktatásra szánt időt emelné a Pedagógusok Szakszervezete, ha bevezetnék a kilencosztályos általános iskolát. Az új rendszertől a kormány minőségibb oktatást remél, egyelőre azonban nincs politikai döntés arról, mikortól és hogyan vezetnék be.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.02.09.
Döntött már a gyerek? Nemsokára lejár a határidő
Az általános iskolai tanulóknak péntekig kell benyújtaniuk jelentkezésüket a nappali tagozatos középiskolákba a középfokú felvételi eljárás során - közölte az Oktatási Hivatal kedden.
(Forrás: Népszava)
 
2015.02.09.
Szebb jövő előtt a felsőoktatás?
Nagy a feszültség az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) felsőoktatásért felelős államtitkárságán. Szakemberek sorra állnak fel és hagyják ott az államtitkárságot.Úgy tudjuk, Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár nemsokára félreáll, helyére Maruzsa Zoltán kerülhet.
(Forrás: Népszava)
 
2015.02.08.
Jeszenszkyné: miért nem ismerik eléggé gyerekeiket a szülők?
Az InfoRádió Aréna című műsorában arról is szó volt, hogy az elmúlt években egyre több gyermeken érződik az iskolákban is, hogy szüleinek anyagi nehézsége, esetleg bedőlt hitele van, miként azt is tapasztalni, hogy a szülőknek egyre kevesebb idejük van a gyerekekre.
(Forrás: Inforádió)
 
2015.02.08.
Egy hónapig élt M. Dániel egy ötvenforintossal a gyomrában
Egy oroszlányi általános iskolás diák egy hónapon át hordott a gyomrában egy iskolai sorverseny közben véletlenül lenyelt ötvenforintost. A szülők perelnek: felháborítónak tartják, hogy az alsós diákot tette felelőssé az iskola, a tanár csak szóbeli feddést kapott.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.02.08.
Pluszpénz járhat a minőségi egyetemeknek az államtól
Kiegészítő támogatásra számíthatnak azok a felsőoktatási intézmények, amelyek megfelelnek bizonyos minőségi kritériumoknak - mondta a felsőoktatásért felelős államtitkár
(Forrás: Origo)
 
2015.02.07.
Radó Péter: A kilencosztályos általános iskoláról
A középfokon intézményesülő brutális szelekció csökkentéséhez valami olyan beavatkozásra van szükség, ami jelentős mértékben javítja az általános iskola eredményességét, mégpedig oly módon, hogy csökkenti az eltérő családi hátterű gyerekek között kialakuló teljesítményszakadékot.
(Forrás: tani-tani)
 
2015.02.07.
Pokorni Zoltán a 9 osztályos általános iskola ügyéről - videó
Jó négy éve szorgalmazom, hogy vegyük elő a 9 osztályos általános iskola tervét, akkor már látszott, hogy Lengyelország példája sikeres - ezt Pokorni Zoltán mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A Fidesz oktatáspolitikusa szerint ez csak egy eszköz a jelenlévő problémák megoldására.
(Forrás: ATV)
 
2015.02.07.
Itt a lista: az egyetemek és főiskolák teljes online rangsora
Már az eduline-on is elérhető az egyetemek és főiskolák 2015-ös HVG-rangsora, amelyet az idén a Semmelweis Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem vezet.
(Forrás: Eduline)
 
2015.02.07.
Hanesz József lett a KLIK elnöke
Hanesz József, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ eddigi megbízott elnöke február 6-án átvette hivatalos elnöki kinevezését az emberi erőforrások miniszterétől.
(Forrás: kormany.hu)
 
2015.02.07.
Burattino-ügy: ismét meghosszabbították a nyomozást
Ismét meghosszabbította a nyomozást az ügyészség a csepeli Burattino Általános Iskolában korábban testnevelő tanárként dolgozó férfinak az ügyében, akit azzal gyanúsítanak, hogy több fiútanítványával erőszakoskodott.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.02.07.
Állami menzáról jutnak be a parlamentbe
Egyedülálló elitképző nyílt London közepén, ahol a felvételin előny a diák szegénysége. A 18 milliárd forintnyi összegből tavaly szeptemberben elindított Harris Westminsterben az a cél, hogy az ott tanulók minimum felét az Oxford vagy a Cambridge egyetemekre vegyék fel.
(Forrás: index)
 
2015.02.06.
Az unokák elfelejtik a világot – a tizedikes nyelvtankönyv meg őket
Informatikai alapismeretek, lingvicizmus, égbekiáltó hiányosságok, de használható tudást biztosító részek is tarkítják a tizedikes kísérleti tankönyvet, amit mintha hozzáértők és laikusok külön dolgozták volna ki.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2015.02.06.
Érvek a kilencosztályos iskola mellett
A kilenc évfolyamos általános iskola bevezetéséről is tárgyaltak a Fidesz-KDNP parlamenti képviselőcsoportjának mezőkövesdi évadnyitó ülésén. A pedagógus érdekvédő szakmai egyeztetést sürget; az oktatáskutató szerint pedig csak komoly infrastruktúra-fejlesztés mellett érdemes belevágni a közoktatási rendszer átalakításába.
(Forrás: Inforádió)
 
2015.02.06.
Határon túli magyar nyelvű képzésekkel bővült a felvi.hu
Február 6-tól 21 határon túli felsőoktatási intézmény több mint 200 képzése érhető el a magyarországi felsőoktatási felvételi eljárást meghirdető felvi.hu oldalon.
(Forrás: Edupress)
 
2015.02.06.
Czunyiné az Országos Diákparlament képviselőivel tárgyalt
Czunyiné dr. Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkár az Országos Diákparlament székesfehérvári ülését követően február 6-án hivatalában fogadta a diákokat. A találkozón, az államtitkár korábbi ígéretének megfelelően, részletesen megvitatták a diákok javaslatait
(Forrás: Edupress)
 
2015.02.06.
Lázár: A gyerekek 90 százaléka ingyenes étkezést kap majd
A kormány döntött arról, hogy ingyenes lesz az étkezés azoknak a gyermekeknek ősztől, akiknek hároméves koruktól kötelezően óvodába kell járniuk – jelentette be Lázár János pénteken Hódmezővásárhelyen.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.02.06.
Amikor a tanár egyedül marad az áldozatával
Mit tegyen a diák, ha egy tanár molesztálni kezdi? És mit tegyen a szülő, ha ezt megtudja? A rettegett problémát dolgozza fel a hírhedt Sipos-ügyön keresztül a Panodráma legújabb előadása diákok bevonásával.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.02.06.
Más ötletük van a szülőknek a 9 éves általános iskola helyett
Az MSZOE álláspontja szerint az állami iskolafenntartás nem biztosítja a törvényben előírt óraszámokhoz, a csoportbontáshoz, az egyéni foglalkozásokhoz szükséges pedagóguslétszámot. A pedagógusbér-emelés nem emelte az oktatás színvonalát. Gond van a tankönyvekkel, az iskolák felszereltségével és a tanítási módszerekkel egyaránt, amit szintén nem old meg az évfolyamok számának növelése
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.02.06.
Ferenc pápa: Lehet verni a gyerekeket, csak ne sérüljön a méltóságuk
Az audiencia fő témája az apák családban betöltött szerepe volt. Ferenc pápa szerint az a jó apa, aki megbocsát, a hibákat bizonyossággal korrigálja, anélkül, hogy közben elbátortalanítaná a gyermeket.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.02.05.
Táblajátékkal az érettségiért -- K. Nagy Emese előadása
A hejőkeresztúri iskola 2000 óta alkalmazza a Komplex Instrukciós Programot a tudásban és szocializáltságban heterogén tanulói csoportok neveléséhez-oktatásához. Bár az iskolában a hátrányos helyzetű tanulók aránya 68%, mindenki továbbtanul, 70% érettségit adó iskolában fejezi be tanulmányait
(Forrás: Üvegplafon)
 
2015.02.04.
Kangoo-val és tejbegrízzel csábítják be a csavargó tiniket
Mi vesz rá néhány nem túl fényes körülmények közül érkező iskolás gyereket, hogy a suli után elbuszozzanak a város másik végébe, újra elővegyék a törikönyvet, és ennek még örüljenek is? Egy pécsi tanodában például jó fej, fiatal tanárok és a tejbegríz a recept.
(Forrás: abcug.hu)
 
2015.02.04.
Ahol divat tanárnak lenni
A tanári szakma finnországi presztízsét jól jelzi, hogy az egyetemen akár huszonötszörös túljelentkezés sem ritka a tanári és tanítói szakokra. Milyen elveket követ és hogyan zajlik a gyakorlatban a tanárképzés egy olyan országban, amely hosszú évek óta oktatási rendszeréről híres?
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2015.02.04.
A tanárokat nem kérdezték a kilencosztályos iskoláról
A pedagógusok és az oktatáskutatók nem tartják rossznak a kezdeményezést, de fontosnak tartanák az egyeztetést és párbeszédet az iskolai reformról. Hoffmann Rózsa az Origónak azt mondta, ambivalens érzései vannak a kilencosztályos iskolával kapcsolatban.
(Forrás: Origo)
 
2015.02.04.
Dr. Zacher: Nna, fiam, mit adott neked a cucc?
Ha a gyerek inni akar, vagy el akar szívni a haverokkal egy spanglit, a szülő akár a feje tetejére is állhat, akkor is meg fogja tenni. Ez azonban még nem a világ vége. Az alkoholnak jobb az utánpótlás nevelése, mint a Puskás Akadémiának, a drogháborút pedig már rég elveszítettük.
(Forrás: index)
 
2015.02.04.
Rém rosszul keresnek a magyar tanárok
Bár a nemrég bevezetett pedagógus-életpályamodell célja, hogy hosszabb távon vonzóbbá tegye a szakmát, a rendszer bevezetése döcögősre sikerült, még olyanok is voltak, akik rosszabbul jártak vele, és hosszabb távú hatásai csak később lesznek érzékelhetőek.
(Forrás: index)
 
2015.02.04.
Amíg játszanak, nem hallják a rakéták robbanását
A donyecki tanárok hónapok óta nem kapnak fizetést, pedig bejárnak a munkahelyükre, még úgy is, hogy már gyerek sincs. Az orosz irányítású Donyecki Népköztársaságnak elfogyott a pénze, Kijev viszont nem fizet a szakadár területen dolgozóknak.
(Forrás: index)
 
2015.02.04.
Jobbik: a spontán szegregáció az integráció csődje
A jobbikos bizottsági elnök szerint az integráció erőltetése helyett olyan vegyes modellben gondolkodnak, ahol párhuzamosan működnek integrált és szegregált intézmények. Vannak olyan esetek, amikor utóbbi visz előre, és ez az érdeke minden félnek.
(Forrás: Edupress)
 
2015.02.04.
Nem érzi felelősnek magát Hoffmann Rózsa
Az egykori államtitkár reagált Orbán Viktor korábban tett bíráló nyilatkozatára.„...az oktatásügy egy olyan rendszer, aminek az eredményei csak egy évtized múlva, sok-sok év múlva mutatkoznak meg. Én négy évig vezettem az oktatásügyet, az irányításommal megalapoztuk mindazt a változást, amely most folytatódik” (videó)
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.02.04.
Több mint húszezer tanár kapott emelt bért
Idén 38,5 milliárd forinttal jut több pedagógusbérre az állami központi költségvetésből, mint tavaly, és a pedagógus II. fokozatba, illetve mesterpedagógus fokozatba lépők januári fizetése már tartalmazza a béremelést – közölte a köznevelési államtitkárság csütörtökön az MTI-vel.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.02.04.
Itt a jó tanulók is csak lógnak a szeren
Az eredeti koncepció arról szólt, hogy a készségtantárgyakban(ének, rajz, testnevelés) egyáltalán ne legyenek érdemjegyek, magyarázza Magyar Bálint korábbi oktatási miniszter. Az elképzelés a tanárok, a szakszervezetek ellenállása, az akkori ellenzéki pártok, de még az MSZP elutasítása miatt sem valósult meg.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.02.04.
Amiről a hazai média mélyen hallgat!
Most fizetjük a határon túli magyaroknak az iskolakezdési támogatást.- ????- Nem tudta? A Bethlen Közalapítvány fizet az igény szerint.- ???????? - Ti magyarok (mert a hölgy szlovák, csak remek magyar tudással) fizettek minden határon túli magyarnak, aki igényli ezt.
(Forrás: Mindenegybenblog)
 
2015.02.04.
Súlyos szabálytalanságok miatt bezárnak egy nyolc megyében működő alapítványi gimnáziumot
IAz iskola nyolc megyében 266 diák számára működtetett esti gimnáziumot, bár 724-et jelentettek be. A diákok tovább tanulhatnak.Az iskola nyolc megyében 266 diák számára működtetett esti gimnáziumot, bár 724-et jelentettek be. A diákok tovább tanulhatnak.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.02.04.
Átstrukturálná a kormány az általános iskolát? - videó
Beszélgetés Radó Péter oktatáskutatóval. Szerinte, ha jól csinálják az átstrukturálást, jó lehet, de ha rosszul, akkor nagyon el lehet szúrni. Oda kellene tenni a plusz egy évet, ahol a kudarcok elkezdődnek, tehát az alsó tagozatra.
(Forrás: ATV)
 
2015.02.03.
Knausz Imre történelemtanításról és nemzeti kultúráról
Az egységes közoktatás hosszú ideig képes volt életben tartani egy olyan nemzeti műveltségi kánont, amely legalábbis hivatkozási alapul szolgálhatott, és amelynek a legitimitása sokáig nem kérdőjeleződött meg.
(Forrás: tani-tani)
 
2015.02.03.
Unatkoztak, ezért fújtak
Autókat és épületeket fújt le festékszóróval két tizenéves lány Nagykanizsán, több mint ötvenezer forint lett a kár. A Zalaegerszegi Járási Ügyészség rongálás miatt emelt vádat az unatkozó lányok ellen.
(Forrás: Origo)
 
2015.02.03.
Balog: Valahogy nem jöttek be a nyolcosztályos iskolák
Oktatáspolitikai és egészségügyi kérdésekről is nyilatkozott Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter nyilatkozott az Infó rádió Aréna című műsorában kedd este. Többek között arról beszélt, hogy bár ilyen döntés nincs, és szó sincs arról, hogy bármit be akarna tiltani,
(Forrás: index)
 
2015.02.03.
Pokorni megcsinálta, Lázár visszacsinálná: Jön az osztrák modell?
Az első Orbán-kormány felsőoktatási integrációját fordítaná vissza a harmadik, amennyiben megtörténne a vidéki orvosi karok leválasztása a 15 évvel ezelőtt létrehozott nagy tudományegyetemekről. Az osztrák mintára történő átalakításnak több egészségügyi vezető szerint lenne értelme.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.02.03.
8,2 millióval támogatja az amerikai külügyminisztérium a CEU-t
Az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetségének Közép- és Kelet-európai Környezetvédelmi, Tudományos, Technikai és Egészségügyi Regionális Irodája az egyetemmel társulva 30 ezer dolláros (8,2 millió forintos) pénzügyi támogatást nyújt a Fenntartható Egyetemek Hálózata (Sustainable University Network - SUN) létrehozásának elősegítésére.
(Forrás: Edupress)
 
2015.02.03.
Egy napot sem adott a kormány az iskoláknak
Mindössze 18 órájuk volt a nem állami iskoláknak arra, hogy igényelhessék a működésükhöz elengedhetetlen központi támogatást. Ha ezt nem tették meg, akkor elestek a pénzüktől. Vagy nem. Íme egy újabb jogalkotási bravúr.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.02.03.
Kilenc év az általánosban?
A jelenlegi nyolcról kilenc évre nőhet az általános iskolai képzés ideje, ha a Fidesz és a KDNP képviselői támogatják az erről szóló indítványt a ma kezdődő kihelyezett frakcióülésen – derül ki a Magyar Nemzet Rogán Antallal készült interjújából.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.02.03.
Egy különleges akadémia
Az ACES, a Közép-európai Iskolák Akadémiája (Academy of Central European Schools), amely valójában egy tizenöt országra kiterjedő iskolai hálózat. Arra ösztönzi a részt vevő tanárokat és tanulókat, hogy saját helyzetükön és életükön túllépve egy szélesebb, nemzetközi látásmódot tegyenek magukévá.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.02.03.
L. Ritók Nóra: Fejlesztés vagy segítség
Ahogy nő a szegénység, úgy írja bennem fölül a fejlesztő segítség ideáját a szükség, hogy nem lehet félrefordulni, nem adni, nem segíteni. Fontosabbá válik a krízishelyzetek kezelése, mint a jövőben gondolkodás. Pedig tudom, pontosan tudom, nem jó így. De nem tehetek mást.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.02.02.
Drogprobléma akkor van, ha a keretek sérülnek
“A szülőnek nem az a feladata, hogy felismerje, kinyomozza, hogy a gyerek használ-e, és ha igen, akkor milyen drogot, hanem az hogy olyan kapcsolatot tudjon vele kialakítani, amiben erről a témáról lehet beszélgetni, amiben a gyerek tudja jelezni, ha problémája van”
(Forrás: index)
 
2015.02.01.
Gyarmathy Éva: Amikor a tyúkok találják ki, hogyan kell a sasnak repülnie
Egy átlagos tyúk nem gondolkodik a sas perspektívájában. A tehetséggondozás feloldhatatlan problémájához vezet, ha ilyen tyúkokra bízzuk a sasfiókákat. Egy tyúk szemszögéből ugyanis már az deviancia lehet, hogy mondjuk a ketrecen, mi több, az udvaron kívül akar kapirgálni egy csirke.
(Forrás: tani-tani)
 
2015.02.01.
„A rossz tanárokat rúgták ki” - becsületet sértett a polgármester
A bíróság megállapította, hogy „az érintett pedagógusok (akik egyben a feljelentők is) nem közszereplők, a településen köztudott tények alapján egyedileg beazonosíthatókká váltak, a polgármester velük szemben indokolatlanul használt foglalkozásukkal összefüggésben bántó, lealacsonyító, a becsület csorbítására alkalmas kifejezéseket a nagy nyilvánosság előtt".
(Forrás: vs.hu)
 
2015.02.01.
Egyre több a külföldi hallgató a magyar egyetemeken
A felsőoktatás exportképessége javul, az itt tanuló külföldi diákok aránya nagyobb mértékben nő, mint a külföldön tanuló magyaroké, a külföldi diákok tandíjából befolyó összeg elérte az egyetemek és főiskolák bevételeinek 6,4, a felsőoktatásra fordított állami támogatásnak pedig a 12 százalékát.
(Forrás: Eduline)
 
2015.02.01.
Már lehet jelentkezni a duális képzésekre
a kormányzat január 30-án elindította azt a pályázatot, amely a duális képzések fejlesztésére elkülönített európai uniós forrásokat biztosítja az intézmények számára. A számadatok azt mutatják, hogy a duális képzések kimagasló népszerűségnek örvendenek az intézmények és a vállalatok körében egyaránt.
(Forrás: Edupress)
 
2015.02.01.
Hatalmas szakadék a diákok között
A legutóbbi, 2013-ban publikált PISA-eredmények szerint sajnos minden területen (szövegértésből, matematikából és természettudományból is) nőtt a rosszul teljesítő diákok aránya a megelőző évekhez képest, a digitális szövegértés terén pedig az utolsók között végeztek a magyarok.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.02.01.
Kimazsolázott gyerekek
Az egyházi iskolák vetélytársai lettek a jó nevű gimnáziumoknak, és menekülőutat is nyitottak az állami köznevelésből. A fent említett uniós pályázat szenteste előtt egy nappal került ki a kormány honlapjára. Ez kétmilliárd forint uniós forrást nyit meg. A pályázatot véleményezni december 31-ig, azaz az összes ünnepnapot beleértve, nyolc napig lehetett.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.02.01.
Az unió tiltja Balog Zoltán nagy ötletét
Az uniós jog az oktatás területén nem teszi lehetővé a megkülönböztetés tilalmától való eltérést – ezt az egyértelmű választ adta az Európai Bizottság Jávor Benedeknek, a Párbeszéd Magyarországért európai parlamenti képviselőjének kérdésére, amelyet a politikus a Balog Zoltán humánminiszter által preferált iskolai szegregációs gyakorlattal kapcsolatban tett föl.
(Forrás: Népszabadság)
 
Sajtófigyelő
2023.11.21.
A pályakezdő pedagógusok mellett áll Balatoni Katalin
Maga is átélte, milyen érzés kezdő pedagógusnak lenni, ezért jól ismeri a pálya nehézségeit – jelentette ki a lapunknak adott interjúban Balatoni Katalin, a Belügyminisztérium köznevel...
(Forrás: Magyar Nemzet)
--
2023.11.21.
Plakátkampányt indít a kormány az iskolákban
A védelem online is megillet! Kérdezz, szólj, jelezz! - ezek a legfontosabb üzenetei azoknak az iskolai plakátoknak, amelyeket a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) jogsegélyszolg...
(Forrás: Eduline)
--
2023.11.21.
Státusztörvény: nem taníthatnak óraadóként tovább a felmondó pedagógusok?
Szeptember 29-ig kellett nyilatkozniuk a pedagógusoknak, hogy elfogadják-e a státusztörvény alapján írt munkaszerződésüket. Rétvári Bence államtitkár úgy nyilatkozott, hogy 1205 pedagó...
(Forrás: Eduline)
--
2023.07.17.
Oszkó Péter: Nagyon nagy bajban vagyunk, ha saját pedagógusaink bérét sem tudjuk kifizetni
ZÁMOMRA A LEGBOSSZANTÓBB ÁLLÍTÁS, HOGY A SAJÁT OKTATÁSI RENDSZERÜNK FOLYAMATOS MŰKÖDÉSI KÖLTSÉGÉNEK FINANSZÍROZÁSÁHOZ UNIÓS ADÓFIZETŐK PÉNZÉRE VAN SZÜKSÉGÜNK, miközben vannak...
(Forrás: Index)
--
2023.07.15.
Ilyen se volt még: 171 oktató állt ki a Zeneakadémia autonómiájáért
Alulírott előadó- és alkotóművészek, kutatók és zenepedagógusok, mint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatói az alábbi közleményt kívánjuk a közvélemény és a fenntartó Kultur...
(Forrás: Index)
--
2023.07.15.
„Egy mérhetetlenül szelektív törzsi társadalom öngyilkos reflexiója saját magára” – Lannert Judit oktatáskutató a státusztörvényről
Miért beszél mindenki tanárhiányról, amikor átlagosan tíz általános iskolás gyerek jut egy pedagógusra? Mi a tanárok és mi a megrendelő, a lakosság felelőssége a magyar oktatás szétes...
(Forrás: szabadeuropa.hu)
Címkék
agresszió civilek család digitális nemzedék együttműködés erkölcs esélyegyenlőség esélyek felelősség film filmklub generációk gyerekek gyermekvédelem hátrányos helyzet IKT integráció irodalmi mű feldolgozása iskola iskola és társadalom kapcsolatok kommunikáció konferencia konfliktuskezelés kreativitás kutatás könyvajánló közösség módszerek OFOE oktatás oktatáspolitika osztályfőnöki szerep pedagógia pedagógus pedagógusok pályázat rendezvény szabályok szakmai szervezet szülő szülők tanulás tanár-diák kapcsolat tehetséggondozás társadalom történelem verseny virtuális kongresszus ünnep