Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
2015.03.31.
Hülye fejjel megengedtem nekik, hogy ne járjanak iskolába
Betti megpróbált továbbtanulni, de egyedüli cigány volt az iskolában, így pár nap múlva hazament. Attilát teljesen hidegen hagyja a tanulás. Tündének a négyes már rossz jegy, Józsi pedig nem akar közmunkás lenni, mint az apja. 13 hátrányos helyzetű család Toldon. (Az esetleírások elkészítésénél az Igazgyöngy munkatársai segítettek.)
(Forrás: abcug.hu)
 
2015.03.31.
Minden iskolában lesz szupergyors internet 2016 végére
A jövő év végére minden magyarországi iskolában elérhető lesz a szupergyors internet - mondta Solymár Károly Balázs infokommunikációért felelős helyettes államtitkár a Networkshop 2015 Országos Informatikai Konferencián Sárospatakon kedden.
(Forrás: Inforádió)
 
2015.03.31.
Vedd le a kezedet a gyerekről!
Mórahalmon az óvodások műsorral készültek a kormányablak, ismét mondom, a kormányablak tiszteletére. A héten szaladt végig az interneten az erről készült videó. A fideszes polgármester az Origónak azt mondta, hogy „Ez teljesen elfogadott, az óvodás csoportunk szinte minden egyes beruházás megnyitóján fellép, ahogy a parasztkórusunk is. Így szoktunk kedveskedni a település fejlesztőinek.”
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.03.31.
A hiányzás miatt a szülő kerülhet bajba
Szabálysértési eljárásra számíthatnak azok a szülők, akiknek gyermekei hiányoznak a délutáni foglalkozásokról – derült ki Rétvári Bence államtitkár Ikotity István LMP-s képviselőnek adott válaszából.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.03.31.
Ki tanítja a gyerekeket?
Csak egyedi engedéllyel lehet alkalmazni a nyugdíjkorhatár utáni pedagógusokat – emlékeztetett a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Úgy véli, ezt azért kellene megváltoztatni, mert így néhány éven belül valóban jelentős tanárhiány alakulhat ki a közoktatásban.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.03.31.
Mérő László: Orbánék oktatási tervével a XXI. század lúzerei leszünk
Mérő László diákjai gondolkodása miatt mégis optimista. A matematikus és pszichológus szerint az ellenzéki tüntetések szervezői rosszul gondolkodnak, és a rendszerváltás utáni tévelygésbe még egy Jobbik-kormányzás is beleférhet.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.03.31.
Pécsett is önálló pedagógiai központ kezdi meg működését
Pedagógiai oktatási központok kezdik meg a működésüket április elsejével A szervezet feladata a szakmai szolgáltatások biztosítása, tantárgygondozás, pedagógusképzés, a tanulmányi versenyek szervezése, a pedagógusok munkáját értékelő új tanfelügyelői rendszer működtetése.
(Forrás: BAMA)
 
2015.03.30.
Életfogytig tartó kussolásra ítélnék a tanári kar elitjét
Az ősszel új felhívás jelent meg: a pedagógus III-as besorolással párhuzamosan megnyílt az innovatív pedagógus kategória is. Ide azokat várták, akiknek a nevéhez pedagógiai fejlesztés fűződik. Ez a pályázat egy a TÁMOP alatt futó, uniós forrásból finanszírozott projekt.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.03.30.
Mi legyen a suliban? Magoltatás vagy önálló gondolkodás?
Egészen furcsa konklúzióval szolgált az ELTE BTK kari tanácstermében tegnap rendezett konferencia, amely A magyar nyelv és irodalom érettségi vizsga 10 éve (2005–2015) címet viselte. A résztvevő ugyanis azt vehette észre, hogy nagyon távol van egymástól a közoktatás jelenlegi szellemisége és maga az érettségi.
(Forrás: Magyar Narancs)
 
2015.03.30.
Jöhet a kompetenciateszt az egyetemeken
Elkészült a felsőoktatás átalakításának terve, ami májusban kerülhet a parlament elé. A helyettes államtitkár azt mondta, kompetenciatesztet íratnának az elsőéves és végzős hallgatókkal, csökkentenék a szakok számát, és már a bekerülésnél kötelezővé tennék a nyelvvizsgát.
(Forrás: abcug.hu)
 
2015.03.30.
„Szegény emberek” és „Nincstelenek”
2015. április 11-én, a költészet napján a Magyartanárok Egyesülete konferenciával ünnepli meg József Attila születésnapját. Az esemény címe: Szegénység, kisemmizettség a kortárs magyar irodalomban.Az Országos Széchényi Könyvtárban lesz a konferencia.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2015.03.30.
Jövőre máskor lesz a tavaszi szünet?
Változások várhatók a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ működésében - közölte a szervezet elnöke. Hanesz József elmondta: a többi között a megyei központokhoz kerülnek fontos funkcionális feladatok.
(Forrás: Inforádió)
 
2015.03.30.
Közös sport segíti a befogadás és az önkéntesség megélését
A Klik 700 millió forintos uniós támogatással a "Testmozgás az Iskolában (program a gyakorlatban" elnevezésű projekt keretében 144 általános és középiskolában valósít meg testmozgásra és közös játékra ösztönző programokat, amelyek célja, hogy erősítsék a befogadás és az önkéntesség értékeit.
(Forrás: Edupress)
 
2015.03.30.
Egyre felkészültebbek a felvételizők
Egy friss tanulmány szerint évről évre többen vágnak neki emelt szintű érettségivel és nyelvvizsgával a felvételinek. Kiderült az is, hogy a gimnazisták sokkal jobb esélyekkel jutnak be egyetemre-főiskolára, mint azok, akik szakközépiskolában érettségiztek.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.03.30.
Több tízezer tanárt kell pótolni tíz éven belül
Úgy elöregedett a pedagógustársadalom, hogy tíz éven belül ötvenezren, a köznevelésben tanítók harmada eléri a nyugdíjkorhatárt. Eszerint évente legalább kétezer új belépőre lenne szükség a szakmában, hogy ne okozzon gondot a tanár-hiány.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.03.30.
Ezerötszázan tüntettek a Ságváriért Szegeden
Nem valami ellen, hanem valamiért emeljük fel a szavunkat – mondta Barok István, a Szegedi Tudományegyetem Ságvári Endre Gyakorló Gimnáziumának legendás testneveléstanára, aki a Csongrád Megyei Kormányhivatal előtt ő adta át a ságvárisok petícióját a kormány képviselőjének.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.03.29.
Bajkó Bálint: Digitális tábla. Mit ad hozzá az órámhoz?
Ha megfelelő technikai ismeretekkel, interaktívan és problémaközpontú megközelítéssel dolgozom, akkor azt várhatom, hogy a csoportot jobban leköti az óra, motiváltabb lesz, gyorsabban haladunk, a hatékonyabb szemléltetés mélyebb tudást ad majd.
(Forrás: tani-tani)
 
2015.03.29.
L. Ritók Nóra: Ballagókép
És amit ők nem élnek meg pozitívan, annak a pozitív átörökítésére sem lesznek képesek. Akinek nem volt rendes fotózása, ballagása, annak nem lesz fontos akkor sem, ha a gyerekére kerül a sor. Aki nem élte meg pozitívan az iskolába járást, az ezt viszi tovább magában.
(Forrás: Nyomor széle blog (hvg, hu))
 
2015.03.29.
Hazugságra kényszeríti a tanárokat a rendszer
Három éve Magyarország kerestek a legkevesebbet a tanárok az OECD-rangsorban, azóta viszont életbe lépett a pedagógus-életpályamodell és az azzal járó bérfejlesztés is. A helyzet azonban valószínűleg nem lett sokkal jobb, a tanárok magyar értelmiség egyik legkevésbé becsült rétege maradt.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.03.29.
Három hónap alatt dobták össze a tankönyvet
Éles vita folyt a Történelemtanárok Egyletének (TTE) rendezvényén a kísérleti ötödikes és kilencedikes tankönyvről. Ez az esemény is igazolta: elhibázott döntés volt szétverni a hibái ellenére is jól működő, sokszínű tankönyvpiacot.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.03.28.
Újabb egyetemi szakok tűnhetnek el
Lehet, hogy megszüntetik a nemzetközi kapcsolatok szakokat az egyetemeken és nem lesz többet kulturális antropológia szak sem. Igaz, a kommunikáció megmenekült. Az EMMI szerint, még június közepe előtt elfogadhatja az Országgyűlés a módosított felsőoktatási törvényt.
(Forrás: Hír24.hu)
 
2015.03.28.
Konferencia - ON- Kiállítók a konferencián- Innovatív pedagógusok projektjei
A Modern Iskola magazin az OFI és a Könyvtárellátó Nonprofit Kft., valamint a Nemzetstratégiai Kutató Intézet megbízásából március 26-27-én konferenciát szervezett azzal a céllal, hogy a hazai és határon túli oktatási szakembereknek, pedagógusoknak lehetőséget teremtsen a tapasztalatcserére.
(Forrás: Modern Iskola)
 
2015.03.28.
10 tárgy, amiről a mai gyerekek már nem tudják, mire való
Walkman, floppylemez, videójáték, tárcsázós telefon, írógép, nintendo game boy, videókazetta, diavetítő, polaroid fényképezőgép, csipogó – olyan tárgyak, amielyek a maguk idejében menőknek számítottak, de amelyekről a mai gyerekek általában már nem ismernek.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2015.03.28.
2010 óta semmi nem igazolja az Orbán-kormány lépéseit
A szakmaszerkezeti döntéssel kapcsolatban lapunk 2014 szeptemberében az oktatási ombudsmanhoz fordult: nem sérti-e a gyerekek szabad iskolaválasztáshoz való jogát, hogy a kormány ellehetetleníti a magán- és alapítványi szakképzést. Mindeddig nem kaptunk választ.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.03.28.
Kiváltságosok előnyben
2010-hez képest több mint 20 százalékkal csökkent a felsőoktatásba bekerülő hallgatók száma, miközben a demográfiai folyamatok csupán 3-4 százalékos visszaesést indokolnának. Hova tűntek a hallgatók? Mit akar elérni a folyamatos forráskivonással a kormány?
(Forrás: 168óra)
 
2015.03.28.
Szabadságra nevelni – Privát tanmenet - videóval
L. Ritók Nóra és az általa vezetett Igazgyöngy egyre ismertebb az országban. Ennek egyik oka, hogy Nóra felfogása a közoktatásról sok sztereotípiával száll szembe. Hajdú-Bihar megyében, ahol a foglalkozásait vezeti, az önbecsülés és a siker az, amire szerinte a legnagyobb szüksége van a gyerekeknek.
(Forrás: vs.hu)
 
2015.03.27.
Ellenpedagógia a tóparton - Kiállítás a Néprajzi Múzeumban
A Leveleki Eszter pedagógus nevéhez fűződő bánki magánnyaraltatást mutatja be a budapesti Néprajzi Múzeumban Ellenpedagógia a tóparton címmel pénteken nyíló kiállítás.
(Forrás: Kölöknet)
 
2015.03.27.
Benedekné Fekete Hajnalka: Seholvidék úttörői vagy út-törői
Ez az úttörő szó alighanem már csak bennem ébreszt vegyes hangulatú emlékeket, a szekció többi előadója fiatalabb annál, mintsem tudja, mi mindent takart ez a szóösszetétel évtizedeken át. Pedig az úttörő ahol tud, segít. S akik a Digitális nemzedék 2015 konferenciáján mondták a magukét mind ebben a szellemben teszik a dolgukat.
(Forrás: tani-tani)
 
2015.03.27.
Az ország kedvenc tanára: „A pé betűnél minden gyereknek palacsintát sütött hajnalban”
A kaposvári szülők összefogtak, és közösen nevezték a kedvenc tanárukat, aki nem rest palacsintát sütni egy egész osztálynak még suli előtt. A következő napokban bemutatjuk azokat a pedagógusokat, akikről a legaranyosabb történeteket írtátok, és akiket a legtöbben jelöltetek. Keressük az ország kedvenc általános iskolai tanárát!
(Forrás: Nők Lapja Café)
 
2015.03.27.
Belvárosi tanoda migráns gyerekek számára
Működik a Belvárosban egy közösségi ház, ahol migráns diákoknak próbálják megadni, ami a pedagógusoknak sokszor nem sikerül. Az iráni, jordániai, kínai gyerekek szülei főleg a jobb megélhetés miatt hagyták ott hazájukat, de vannak olyan kiskorúak, akik egyedül érkeztek Magyarországra a háború elől.
(Forrás: abcug.hu)
 
2015.03.27.
Igazolatlan járhat, ha a betegszállító miatt késik a gyerek
A mozgásszervi betegséggel küzdő gyerekeket hétvégére hazaviszik, de az állam a hétvégi betegszállítást nem finanszírozza. Így marad a hétfő hajnali indulás Budapestre, ami néha tarthatatlan. A késésekért igazolatlan óra jár.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.03.27.
Konfuciusz Intézet nyílt Pécsen
Konfuciusz Intézet nyílt a hagyományos kínai orvoslás megismerésére a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Egészségtudományi Karán március 27-én. A világon a hetedik, Magyarországon az első, ilyen tevékenységet végző Konfuciusz Intézet. amely vállalkozik a kínai medicinában gyökerező terápiás eljárások oktatására.
(Forrás: Edupress)
 
2015.03.27.
Az elitiskolák szegregációs hatást válthatnak ki
Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) egyetért Szekszárd önkormányzatának aggályaival: az állami fenntartású iskolák nemzetiségi vagy egyházi fenntartásba kerülése sok esetben elitiskolák kialakulásához vezethet, szegregációs folyamatokat indíthat el.
(Forrás: Edupress)
 
2015.03.27.
Zúzdában a helye a kilencedikesek új tankönyvének?
Zúzdába való a kilencedikeseknek készült állami történelemkönyv – Honti László Széchenyi-díjas nyelvész szerint. Az állami megrendelésre kifejlesztett tankönyv ugyanis tele van súlyos szakmai hibákkal. Szeptembertől több, mint ezer iskolában oktatnak belőle, egyelőre kísérleti jelleggel.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.03.27.
Aggódnak, hogy a számla végül rájuk marad
335 ezer 6 év alatti gyerek ehetne ingyen a menzán 2016-tól az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) tervezete szerint. A javaslat 18 milliárd forintba kerül. Az önkormányzatok attól tartanak, a számla végül rájuk marad, pedig nincs pénzük az ingyenmenzára.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.03.27.
Késlekedik a kifizetéssel a Klik
A jogerős bírósági döntés ellenére késlekedik a pedagógusok bankszámla-kompenzációjának kifizetésével a Klik. A szakszervezetek szerint ráadásul az iskolafenntartó azzal is spórolna, hogy a járandóságot nem bruttósítja fel, azaz a tanároknak járó összegből az adókat és a járulékokat is levonná.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.03.25.
Tanári engedéllyel ittak a diákok
3 évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt pénteken a Kiskunhalasi Járásbíróság egy tanárt. A vád szerint a tanár kirándulások és táborok alkalmával alkoholfogyasztást engedélyezett tanítványainak, valamint jelenlétükben vulgáris és obszcén tartalmú kifejezéseket használt.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2015.03.25.
Czunyiné: szeptemberben a tanítást és a tanulást segítő portál indul
Szeptemberben egy olyan fejlesztési program indul, amely egy ingyenesen elérhető portál révén segíti a tanítást és a tanulást - erről az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára beszélt csütörtökön Debrecenben, a Kölcsey Központban.
(Forrás: Inforádió)
 
2015.03.25.
A szlovákiai hallgatókra is építenek a felsőoktatási intézmények
A gödöllői Szent István Egyetem vezetésével, három felsőoktatási intézmény részvételével létrejött konzorcium nemzetközi jelentőségű projektet kezdeményezett. Az „Ágazati együttműködés a hulladékgazdálkodás, szennyvízkezelés és megújuló energia képzési rendszerének fejlesztése érdekében” című program 2013. április14-én indult és 2015. április 14-én zárul.
(Forrás: Edupress)
 
2015.03.25.
Hende: új fejezet kezdődik a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen
Az egyetem napja elnevezésű rendezvényen a miniszter kiemelte: olyan közszolgákra van szükség, akik kitűnően ismerik a szakmájukat, naprakészek és megfelelnek a ludovikás szellemiségnek, a hazáért mindhalálig jelmondatnak.
(Forrás: Edupress)
 
2015.03.25.
Június előtt elfogadhatják a felsőoktatási törvény módosítását
Változás lesz még, hogy a jövőben kétféle alapvető intézménytípust különítenek majd el: egyetemet, illetve alkalmazott tudományok egyetemét. Utóbbi elnevezés a mostani főiskolákat rejti. Az újonnan létrejövő közösségi főiskolák pedig más felsőoktatási intézmények képzéseinek színterei lesznek
(Forrás: Edupress)
 
2015.03.25.
Közmunkások: újabb 50 ezer ember ülhet iskolapadba
Télen csaknem 30 ezer közfoglalkoztatottat iskoláztak be, közülük 2600-an szereztek bizonyítványt. A lemorzsolódottak aránya alig három százalék. A téli időszakban egyébként az átlagosnál mintegy 30 százalékkal kevesebb embernek jutott közmunka, márciusban azonban újra felduzzadt a létszám.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.03.25.
Egyre többen keresnek mást az állami iskola helyett - videó
Négy év alatt két és félszeresére nőtt azoknak a gyerekeknek a száma, akiknek a szülei úgy döntöttek: inkább elhagynák az állami oktatási rendszert. Mert bajuk van az iskolákkal, a szerintük egyre inkább elbizonytalanodó tanárokkal, azzal, hogy ha a gyerek eltér az átlagtól, már nem tudnak vele mit kezdeni.
(Forrás: rtl.hu)
 
2015.03.25.
Az Emmi mégis besegít az Igazgyöngynek
Megoldódni látszik az egy hónappal ezelőtti bankcsőd utáni krízishelyzet az Igazgyöngy Alapítványnál. Az Emmi segítséget ígért – ezt lapunknak meg is erősítette a minisztérium.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.03.24.
Az alváskutató szerint le kéne állni az óraátállítással
Egészségügyi szempontból mindenképpen indokolt lenne az óraátállítás eltörlése - mondta az InfoRádióban Szakács Zoltán, a Honvédkórház alvásdiagnosztikai centrumot működtető neurológiai osztályának főorvosa.
(Forrás: Kölöknet)
 
2015.03.24.
Gondolatok Bada Márta kiállításához
L. Ritók Nóra megnyitó szavai a cigány festőművész kiállításán Berettyóújfaluban, 2015. március 19-én: „Van, aki azt mondja, az igazi tehetséget nem lehet eltaposni. De én tudom, látom, hogy el lehet.”
(Forrás: tani-tani)
 
2015.03.24.
„Ez egy elkapkodott, politikailag irányított és hibás döntés”
A középiskolai beiskolázásokról szóló cikkünk kapcsán tesszük közé egy, a változásokban érintett intézmény vezetőjének elkeseredett hangú levelét. Pócsik Júlia írását olvashatják.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2015.03.24.
Felmérés: ez a magyar tanárok legnagyobb hibája
Míg az Európai Unióban inkább a diákokat motiválni képes tanárokra van szükség, addig Magyarországon még mindig a tanárok tantárgyi tudása a legfontosabb szempont - derül ki az Eurobarometer jelentéséből.
(Forrás: Eduline)
 
2015.03.24.
Kinyílik a világ a lányok előtt
Vedd a kezedbe a jövőd! – szólítja meg a Lányok Napja a középiskolás lányokat, arra buzdítva őket, hogy ne fogadják el a társadalomban élő sztereotípiákat, és bátran válasszanak szakmát a mérnöki pályán, az informatika és a kutatás-fejlesztés területén is.
(Forrás: Edupress)
 
2015.03.24.
Digitális szolgáltatásokkal bővülnek a BGF könyvtárai
Mobiloptimalizált, akadálymentesített, többnyelvű honlapokkal, akár otthonról is elérhető digitális kiadványokkal, informatív, szórakoztató blogokkal is bővültek a Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF) könyvtárainak szolgáltatásai.
(Forrás: Edupress)
 
2015.03.24.
A felzárkózás záloga az oktatás
Az oktatást nevezte a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok felzárkózása leginkább jövőbe mutató pillérének egy keddi budapesti fórumon az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára, Langerné Victor Katalin.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.03.24.
Gyerekkatonákat soroz be az Iszlám Állam
Január óta több száz gyereket sorozott be az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet – közölte a londoni székhelyű, szíriai emigránsok alkotta Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) kedden.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.03.24.
Jó hír az iskolák alkalmazottainak
Az állami iskolafenntartónál dolgozó titkárok, ügyintézők, konyhások vagy takarítók a tervek szerint már ebben az évben béren kívüli juttatást kapnak, ami az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint egy átfogó bérrendezés első lépése lehet.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.03.24.
„Tavaly nyáron mondtam először, hogy lemutyizzátok ezt a pénzt!”
Vizsgálóbizottságot hozott létre a Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat, miután felmerült a gyanú, hogy a testület fenntartásában lévő iskola rejtélyes módon 30 milliós adósságot halmozott fel.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.03.23.
Füvet szívnak a középiskolások? Ezzel jár...
A füvezéssel kapcsolatban a tanárok többsége azt sem tudja, mire figyeljen, ha a tünetekre kíváncsi, a szülők nagy része pedig biztos abban, hogy az ő gyerekük sosem próbálná ki az ilyesmit. Leírjuk, hogy a marihuánafogyasztás a tudósok szerint milyen hatással van a memóriára.
(Forrás: Kölöknet)
 
2015.03.23.
Samunadrág
A gyermeki gondolkodás és nyelvhasználat Kukorelly Endre Samunadrág című verseskötetében. Támba Renátó írása
(Forrás: tani-tani)
 
2015.03.23.
„Most már én is ságváris vagyok. Pedig eddig rivalizáltam velük”
„Csak olaj a tűzre a központi akarat erőltetése, a törvénysértés hangsúlyozása” – vélekedett a magyarnarancs.hu-nak egy neve elhallgatását kérő, Ságváriban oktató pedagógus. „Látszik, hogy pont az ellenkezőjét érik el az utasításos hangnemmel. Aki annyira nem ragaszkodott volna, most biztos ellenállóvá válik.”
(Forrás: Magyar Narancs)
 
2015.03.23.
Magyar nyelvű szakképzés indulhat a Vajdaságban
A vajdasági magyar szakképzés fejlesztéséről szóló elvi megállapodást kötött Magyarkanizsán a Miniszterelnökség, a Földművelésügyi Minisztérium, a Nemzetgazdasági Minisztérium és a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2015.03.23.
Vallanak a kísérleti történelemtankönyvek szerzői
A Történelemtanárok Egylete tankönyvismertetőt és vitát tart az új 5. és 9. osztályos tankönyvről 2015. március 27-én 16 órai kezdettel az ELTE-n (Hahn István Szeminárium, Múzeum krt. 6-8. I. emelet 138.).
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2015.03.23.
Ezeken kellene változtatnia a tanároknak és a szülőknek
A szülők, a tanárok és a munkaadók hozzáállásának megváltoztatására lenne szükség ahhoz, hogy a lányok is képviseltetni tudják magukat a műszaki és a tudományos szakmák területén - derül ki az OECD friss, a 2012-es PISA-felmérés eredményeit feldolgozó tanulmányából.
(Forrás: Eduline)
 
2015.03.23.
Szakmai gyakorlat a külhoni szakképzés diákjainak
Magyarországi szakmai gyakorlatra hívja a külhoni magyar szakképzésben részt vevő diákokat a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága. A 2015 a külhoni magyar szakképzés éve elnevezésű program keretében meghirdetett felhívásra a jelentkezéseket április 5-ig várják.
(Forrás: Edupress)
 
2015.03.23.
400 millióból fejlesztettek digitális tananyagot a mentálhigiénia oktatásához
Az uniós forrásból megvalósuló fejlesztés során a debreceni székhelyű SATRAX Kft. által vezetett konzorcium 13 középiskola és számos gyakorló pedagógus bevonásával új, korszerű, az interaktív tábla használatára épülő, egészségnevelő digitális tananyagprogramot hozott létre
(Forrás: Edupress)
 
2015.03.23.
Elutasítják a politizálást
Nem támogatják az egyetemi vezetők a Fidelitas kezdeményezését, amely szerint az ifjúsági szervezet bevinné a jelenleg tiltott pártpolitizálást a felsőoktatási intézményekbe. Az ELTE, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint a Nyugat-magyarországi Egyetem ellenzi a javaslatot.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.03.23.
A kommunikációs baki veszélyei
Lapunknak adott interjújában Palkovics László államtitkár korábban még azt is elmondta, hogy ez a csökkentés a gazdálkodási, a marketing és a turizmus szakokat érinti majd, miközben orvosból, mérnökből és pedagógusból több embert akarnak képezni.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.03.21.
Nem érzik biztonságban magukat a tanárok
A tanárok kiakadtak azon, hogy a Klik a munkaidő-nyilvántartások vizsgálatára készül. Czunyiné Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkár egy lapinterjúban azt mondta, van olyan iskola, ahol a tanárok heti 24 óránál is kevesebbet dolgoznak.
(Forrás: Origo)
 
2015.03.21.
Iskolai mosdók felújítására kerülhet sor
Nemhogy fertőtleníteni, de kezet mosni sem mindenki szokott - a pedagógusok példamutatása és nevelése e téren is fontos- hangzott el az Unilever és a Felelős Szülők Iskolájának sajtótájékoztatóján, Budapesten, az Iskola Vendéglőben. Bejelentettek egy támogató kampányt is.
(Forrás: Modern Iskola)
 
2015.03.21.
Ha ez politika, akkor mit tegyen a tanár?
Egy mai ötödikes gyerek számára a rendszerváltás éppúgy régen történt, mint a pattintott kőeszköz készítése az őskorban – mondja Miklósi László, a Történelemtanárok Egyletének elnöke. Ma már az érettségizőknek sem lehet személyes élményük a negyedszázaddal ezelőtt történtekről.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.03.20.
Finnországnak nem Czunyiné kell: újabb oktatási forradalom jön
A világ egyik legsikeresebb oktatási modelljét alkalmazó Finnország újabb hatalmas váltásra készül: elengednék a tantárgyakat, inkább témákat tanítanának. Mi ettől roppant távol vagyunk.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.03.20.
Több száz indiai gimnazistát csaptak ki az iskolából puskázás miatt
Az incidens komoly figyelmet keltett Indiában, miután a televízióban olyan felvételek láttak napvilágot, amelyeken szülők és barátok az iskolaépületek falain felmászva, az ablakokon keresztül próbáltak bejuttatni tiltott segédeszközöket a vizsgázó diákoknak.
(Forrás: Inforádió)
 
2015.03.20.
Új alapképzés lenne a kilenc évfolyamos iskola bevezetése
Nem az általános iskola meghosszabbítása, hanem egy teljesen új alapképzés indítása lenne a kilenc évfolyamos alapiskola bevezetésének célja – az ötletgazda fideszes Pokorni Zoltán szerin
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.03.20.
Pokorni szerint a kormány nem okos, de ne szidják
Nagy Emília azt mondta, nem erkölcsös Pokornitól az ő szemükre vetni, hogy a kormány 2010 óta egyetlen szakmai döntésbe sem vonta be őket. Ki sem kellett mondania: mindenki tudta, hogy erre a rendezvényre sem jött el senki a szakállamtitkárságtól.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.03.19.
Az oktatással is csak lejjebb taszítja a kormány a szegényeket
Ahelyett, hogy a szelektív és szegregáló iskolarendszert alapjaiban alakítaná át, a kormány csak még egyet rúg az amúgy is rosszul működő magyar oktatásba – az érettségi nélküli szakmunkások termelésével és a gimnáziumok elkaszálásával.
(Forrás: abcug.hu)
 
2015.03.19.
Középiskolai beiskolázás magyar módra: jelentkeztek a szakmára, de megszüntették
Nemrég szembesültek az iskolák és a nyolcadikos diákok azzal, hogy egyes szakmai képzések nem indultak egy februári kormányrendelet miatt. A gond csak az, hogy ezekre a tanulók már jelentkeztek, így eléggé kitolásnak tűnik ez mind az iskolákkal, mind a gyerekekkel szemben.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2015.03.19.
Gyerekeink legnagyobb problémája
Túlsúlyos a magyar lakosság kétharmada - mondta a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság elnöke. Bedros J. Róbert hozzátette, hogy egyre fiatalabb korban válnak a gyerekek elhízottakká, köszönhetően a megnövekedett szénhidrát- és szénsavas üdítő-fogyasztásnak, valamint a mozgásszegény életmódnak.
(Forrás: Inforádió)
 
2015.03.19.
Szakszervezetekkel tárgyalt a köznevelési államtitkárság
A Köznevelésért Felelős Államtitkárság, a Pedagógusok Szakszervezete, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet és az Oktatási Vezetők Szakszervezete március 20-án folytatta a korábban megkezdett érdemi egyeztetéseket a pedagógusok és a köznevelésben dolgozó, nem pedagógus munkakörben foglalkoztatottak helyzetének javításáról.
(Forrás: Edupress)
 
2015.03.19.
NPK: nem indokol magasabb munkaterhelést a bérezés
A Nemzeti Pedagógus Kar elnöksége nevében közölte Horváth Péter, hogy a vonatkozó a pedagógusok munkaterhelésének mérésére alkalmatlan, a valóság eltorzítását eredményező eszköznek tartják a munkaidő-nyilvántartások ellenőrzését, hiszen az csak a 40 órás heti munkaidő egy részére vonatkozik.
(Forrás: Edupress)
 
2015.03.19.
Indul a tanfelügyeleti rendszer
A pedagógusok teljesítményét kétévente kell megvizsgálni, az intézményvezetők munkáját pedig megbízása második és negyedik évében. Az önértékelés mellett szakértők is ellenőrzik majd a pedagógusok munkáját. A lap szerint az induló tanfelügyeleti rendszer keretében harmincezer tanárt ellenőrizhetnek az idén.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.03.19.
Ságvárin bukott ki a hatásköri káosz
Az EMMI parlamenti államtitkára Szabó Sándor szegedi MSZP-s képviselő írásban feltett kérdésére adott válaszában írta azt, hogy megváltoztatják a Szegedi Tudományegyetem Ságvári Endre Gyakorló Gimnáziumának nevét.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.03.17.
Carl Rogers és az indeterminált emberkép - Kiss Hajnal interjúja Tringer László professor emeritusszal.
Tringer László pszichiáter-pszichológus, a Semmelweis Egyetem professor emeritusa, tankönyvek és több mint 250 közlemény szerzője nemrég ünnepelte 75. születésnapját. 1980-tól a személyközpontú pszichoterápia egyik magyarországi meghonosítója.
(Forrás: tani-tani)
 
2015.03.17.
Az iskola alapvetően erőszakszervezet - interjú Horn Györggyel
Az évnyitó ünnepség képmutatás, hiszen a szünidő végének senki sem örül, a gyerekek nem az életre készülnek, hanem élnek, a jó iskola pedig nem jogi és hatalmi eszközökkel, hanem a személyesség erejével motivál.
(Forrás: Origo)
 
2015.03.17.
Pedagógusokat díjazott a MOL Új Európa Alapítvány
A csaknem 400 jelölt közül kuratórium választotta ki azt a három-három művész- és természettudományos tanárt, illetve a három utánpótlás edzőt, akik átvehették a MOL Tehetséggondozásért Díjat, amely 500 ezer forint tiszteletdíjjal is járt.
(Forrás: Edupress)
 
2015.03.17.
A biztonságos közlekedésre nevel a Mercedes-Benz programja
Egyedülálló kezdeményezést indította MobileKids néven a kecskeméti iskolákban a Mercedes-Benz. A Daimler AG által 2001-ben életre hívott program célja, hogy világszerte játékos és szórakoztató módon tegye fogékonnyá a négy-tíz éves korosztályt a mobilitás és a közlekedésbiztonság kérdéseire.
(Forrás: Edupress)
 
2015.03.17.
Mendrey: Szükség van a kilencosztályos általános iskolára
Szükség van a kilencosztályos általános iskolára, de nem szabad elkapkodni az új rendszer bevezetését. Mendrey László, a PDSZ elnöke hiányolta, hogy az illetékes államtitkárság még nem egyeztetett a kérdésről a szakmával.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.03.17.
Már az EMMI-nek sem fér bele Hitler mosdatása
Hitlert rokonszenves személyiségként ábrázolta, Horthyt pedig idealizálta annak a tankönyvcsaládnak az egyik kiadványa, amelyet most egyéves huzavona után visszavonat a humántárca.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.03.17.
„Azt akarom, hogy a tömegekkel történjen valami” - interjú L. Ritók Nórával
Néhány hete a brókerbotrány miatt zárolták a nemzetközileg jegyzett Igazgyöngy Alapítvány bankszámláját is, ám a gyors civil összefogásnak köszönhetően a viharfelhők egyelőre elvonultak a szervezet feje fölül. Nemrég Ashoka-tagsággal ismerték el L. Ritók Nóra munkáját.
(Forrás: tehetseg,hu)
 
2015.03.16.
A 10 leggyakoribb tévhit a Waldorf–iskolákkal kapcsolatban
Amikor a szokványostól eltérő módon működő iskolák kerülnek szóba, nem könnyíti meg a döntésünket a környezetünkben hallott pletykaszintű, előzetes információgyűjtést nélkülöző közvélekedés. Lássunk erre néhány példát!
(Forrás: Kölöknet)
 
2015.03.16.
Mert az anyád vagyok! – Család és kommunikáció
Nem mindegy, hogy a szülő azt mondja a gyerekének, hogy „takarodj már ki innen!” vagy „megtennéd, hogy kimész egy pillanatra?”. Ahogy az sem mindegy, hogy nyílt a kommunikáció egy családon belül vagy zárt.Bernstein elmélete egyre inkább összeáll.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2015.03.16.
Munkatervet dolgoznak ki az oktatás feladatairól
Munkatervet dolgoz ki az Európai Bizottság az oktatás feladatairól az európai biztonság és társadalmi kohézió erősítésében - közölte kedden Párizsban Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős biztosa.
(Forrás: Eduline)
 
2015.03.16.
Fontos az oktatás a terrorcselekmények elleni küzdelemben
Közös európai nyilatkozatot fogadtak el az unió tagállamainak oktatási miniszterei a március 17-ei párizsi miniszteri találkozón, ahol Magyarországot Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár, az Európai Bizottságot Navracsics Tibor kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztos képviselte.
(Forrás: Edupress)
 
2015.03.16.
Tovább nőnek a tanárbérek
Az Emberi Erőforrások Minisztériumátólkapott adatok szerint a pedagógus I. kategóriában végzettségtől és a pályán töltött évek számától függően 145 ezertől 359 ezer forintig terjednek majd fizetések, míg a pedagógus II. kategória illetményei 257 és 387 ezer forint között alakulnak.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.03.16.
A kilencéves iskola generációkra határozná meg az oktatást
Szükség van akár a módszertani, akár a tantervi kereteken gondolkodni annak érdekében, hogy a megszerzett tudást jobban lehessen hasznosíthatni – mondta el Czunyiné Bertalan Judit a tavalyi kompetenciamérés eredményei kapcsán a Magyar Hírlapban kedden megjelent interjújában.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.03.15.
Az iskolások kilencven százaléka alvászavarral küzd
A Sleep Health szakfolyóiratban megjelent új kutatás azt mutatja, hogy a gyerekek 90 százaléka nem alszik annyit, amennyire szüksége lenne, amiért a kutatók szerint nagyrészt az általuk fogyasztott szénsavas üdítőitalok, a tea és a kávé felelősek.
(Forrás: Kölöknet)
 
2015.03.15.
Tanárok, ha találkoznak- mire jó a "teachmeet"?
Nemrég nagyon sok tanár gyűlt össze Turán, hogy egy ún. teachmeet keretében megosszák egymással 3 perces bemutatóban a jó gyakorlataikat.
(Forrás: Modern Iskola)
 
2015.03.15.
H.Tóth István: A nyelvzene és a nyelvi képek világában
A verstanításhoz hozzájárulva most Nagy László Balatonparton című alkotásának a segítségével a hang- és látványélmények felfedeztetésére irányítom tanítótársaim figyelmét.
(Forrás: tani-tani)
 
2015.03.15.
Balog Zoltán szabályozta a tankönyvek árait
A Magyar Közlöny március 13-ai számában megjelent dokumentum szerint a köznevelési közismereti tankönyvek egyes típusainak legmagasabb fogyasztói ára 190 és 2195 forint között változhat.
(Forrás: Edupress)
 
2015.03.15.
A politikus cáfolja az iskolavezetők megfenyegetését
Visszautasítja a váci kormánypárti polgármester, hogy megfenyegette volna a helyi Madách Gimnázium vezetőit, amiért megtagadták, hogy diákokat küldjenek a budapesti központi ünnepségekre.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.03.13.
Hárít és mellébeszél lapunknak a Klik a kivezényelt diákok ügyében
Lapunk kérdéseire a tanügy-igazgatási referens helyett a Klik sajtóosztályának tömör válasza érkezett:“A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ az általa fenntartott iskolák számára sem most, sem korábban nem tette kötelezővé központi ünnepi rendezvényeken a részvételt.”
(Forrás: Magyar Narancs)
 
2015.03.13.
Kedvezőtlen lehet a diákok tárcájának a vasárnapi zárva tartás
A Napi Gazdaság által megkérdezett szakemberek szerint a tanulók a zsebpénzüket, esetenként a tanulmányaikat támogató összeget inkább hétvégenként tudják megkeresni. Mivel azonban mivel a korlátozás csak a kereskedelemre vonatkozik, egyéb területen továbbra is vállalhatnak munkát.
(Forrás: Edupress)
 
2015.03.13.
Az NGM beemeltetné a tantervbe a pénzügyi ismereteket
A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) azt szeretné elérni, hogy hosszabb távon a tanterv szerves részévé váljon az alapvető pénzügyi ismeretek elsajátítása, erről a tárca már belső egyeztetést kezdett az oktatási kormányzattal.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.03.13.
Hordhatnak fejkendőt a muszlim tanárnők
A német alkotmánybíróság engedélyezte a muszlim tanárnőknek a kendő viselését, ha az nem okoz zavart az iskolában és a tanításban. A bírói testület szerint a korábban elfogadott tiltó törvény alkotmányellenes és diszkriminatív.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.03.13.
Megszidta a polgármester az iskolaigazgatót
Behívatta és megfeddte a váci Madách Imre Gimnázium vezetését a Pest megyei város polgármestere, Fördős Attila (Fidesz-KDNP), amiért az intézmény tantestülete levélben utasította vissza a Klik nagy vitát kiváltó meghívását
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.03.11.
Négy fal közé zárják szüleiket a sérült gyerekek
Fogorvos nem kezeli őket, csak altatásban, a mentős nem mer hozzájuk nyúlni, a napközi otthont pedig felejtsék el, ha nem szobatiszták. A halmozottan sérült gyereket nevelő szülők élete a folyamatos alárendeltségről szól, segítséget az államtól alig kapnak, oldják meg az életüket, ahogy tudják.
(Forrás: abcug.hu)
 
2015.03.11.
Jánk István: Ilyen a jó tanár – legalábbis papíron
Ha kompetens szeretne lenni a pedagógusportfólió témakörben, akkor ismerkedjen meg az utolsó négy pedagóguskompetenciával is! Ha beszél erről a kollégájával, akkor Önben is van némi tanári rátermettség, és ha tanár lenne, egy kompetenciát szinte ki is pipálhatna.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2015.03.11.
Bódis Kriszta most elmeséli, hogy és kik fúrták ki őt a Hétes-telepről
A vízbotrány után mérgesedett el a helyzet, az önkormányzat „addig megtűrt, utána szóba sem álltak velem”. Bódis ma már nem is jár a Hétesre, nem akarja az ott élőket hitegetni.
(Forrás: Magyar Narancs)
 
2015.03.11.
A család szentsége mögött sokszor poklok rejlenek
Az 1960-as évektől kezdve számos tudományos kutatás született, amely egyértelműen bizonyítja, hogy a gyerekkorban elszenvedett erőszak nemcsak a személyiségfejlődést és az agy szerkezetét befolyásolja negatívan, de a társadalom egészére rendkívül káros hatással van.
(Forrás: Origo)
 
2015.03.11.
Sérültek a fogyatékos diákok jogai az Ombudsman szerint
Súlyos visszásságokat állapított meg az ombudsman az értelmi fogyatékos gyerekek előkészítő szakiskolai évfolyamainak megszüntetése kapcsán azzal, hogy a középfokú felvételi eljárás kellős közepén hoztak egy olyan jogszabályt, amely gyakorlatilag megtiltotta a 9. évfolyam elindítását.
(Forrás: Edupress)
 
2015.03.11.
Tankönyvfejlesztési felhívást tett közzé Balog Zoltán
Tankönyvfejlesztési felhívást tett közzé az emberi erőforrások minisztere március 11-én. A kormany.hu oldalon olvasható dokumentum szerint az iskolák részére megrendelhető könyvekkel kívánják elősegíteni a minőségében és tartalmában is megújított tantervi szabályozást.
(Forrás: Edupress)
 
2015.03.11.
Beléphetünk Radnóti Miklós hálószobájába
Ünnepélyes keretek között átadták szerdán a Radnóti-emlékszobát a XIII. kerületi Radnóti Miklós Művelődési Központban (RaM). Az állandó kiállításként működő szoba Radnóti Miklós és Gyarmati Fanni Pozsonyi úti lakásának dolgozósarkát és háló részét mutatja be.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.03.11.
A Madách gimnázium nem ad diákokat az állami ünnepségre
Azt írták, az iskola megemlékezik a nemzeti ünnepről, de azt nem támogatják, hogy a diákok politikai színezetű rendezvényeken vegyenek részt. Azzal pedig szerintük adatvédelmi törvényt sértenének, ha az iskolát fenntartó Kliknek kiadnák egyes diákok adatait.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.03.11.
Giró-Szász: minden gyermeknek garantálnak egy a piacon hasznosítható szakképzést
A szakképzés átszervezésének következtében "minden gyerek számára" garantál a kormány egy a piacon hasznosítható szakképzésben való részvételt, amely után természetesen tehetségének megfelelően lehetősége van érettségit tenni, illetve azután belépni a felsőoktatási rendszerbe.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.03.10.
A sok házi feladat rontja a teljesítményt, nálunk mégis erőltetik
Nincs összefüggés a jó/rossz tanulmányi eredmények és a sok/kevés otthoni tanulói munka között – véli Nahalka István. Az oktatáskutató szerint azon viszont sok múlik, hogy milyenek a házi feladatok. Magyarországon pedig hagyományosan kevéssé hatékony, gyakorló típusú házikat adnak a pedagógusok.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.03.10.
A műszaki és informatikai szakok bizonyulnak a legjobb befektetésnek
Legjobban a mérnöki és az informatikai területen végzett hallgatók keresnek, számukra húsz év alatt évi 12 százalékban térül meg a tanulmányaik költsége, ami befektetésnek kifejezetten jó arány. Emellett a mérnökök azok, akiknek legkevésbé függ a fizetésük az intézmények presztízsétől.
(Forrás: Eduline)
 
2015.03.10.
Vége a kommunikáció szaknak? Több képzést is megszüntethet a kormány
Az új államtitkári tervezet szerint több alapszakot, köztük a népszerű kommunikációt is megszüntetnék, más képzéseknél pedig az állami ösztöndíjas helyeket törölnék el. Egyetemi forrásaink szerint több népszerű szak 2016-tól csak a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen lesz elérhető.
(Forrás: Eduline)
 
2015.03.09.
Óriási blama lett a közpénznyelő matricagyűjtő játék
A Mozaik Múzeumtúra legfőbb célkitűzése az volt, hogy a 6-18 éves korosztály körében felkeltse az érdeklődést a hazai közgyűjtemények iránt. A kezdeményezés visszanyúlt egy jól bevált megoldáshoz, a Lutra albumok teremtette matricagyűjtő játékhoz, amely bő két évtizede nagyon sok gyereket megmozgatott.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.03.09.
21. századi oktatás - határok nélkül. Konferencia
A Modern Iskola magazin az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet, a Könyvtárellátó Nonprofit Kft., valamint a Nemzetstratégiai Kutató Intézet megbízásából kétnapos ingyenes konferenciát szervez. Helyszínek: Debrecen, Nagyvárad. Időpont: 2015. március 26-27.
(Forrás: Modern Iskola)
 
2015.03.09.
Gyermekeinkért se?
De igazából nem mozdul(t)unk meg se önmagunkért, se egymásért: a különböző sértett, bűnbaknak beállított, megalázott csoportokért. Az állami rabszolgaságba kényszerítettekért, a mórahalmi, érpataki és hasonló „modellek” áldozataiért. A gyermekeinkért se fogunk?
(Forrás: Gépnarancs)
 
2015.03.09.
Központokba szervezhetik a külhoni szakiskolákat is
Az ágazat átalakításának lehetséges irányait kijelölő dokumentum szerint szakképzési központokba szerveznék a magyar nyelven oktató külhoni szakképző iskolákat, majd a létrehozott központokat hálózatba szerveznék a magyarországi centrumokkal.
(Forrás: hirado.hu)
 
2015.03.09.
Országszerte táncolhattak és sportolhattak az iskolások
Több mint 3,5 milliárd forint uniós támogatásból valósul meg a Teljes körű iskolai egészségfejlesztés című TÁMOP-projekt, melynek célja az egészséges életmódra nevelés és a sport népszerűsítése.
(Forrás: Edupress)
 
2015.03.09.
Több ezer diák tanulhat pénzügyi ismereteket a Pénz7 keretében
Egyszerre indult el 23 országban március 9-én az Európai Pénz7, amelyhez hazánk is csatlakozott. Magyarországon 660 iskola mintegy 90 ezer diákja ismerkedhet meg a hét folyamán az őket is érintő hétköznapi pénzügyi témákkal és a családi költségvetés alapkérdéseivel rendhagyó, játékos osztályfőnöki órák keretében.
(Forrás: Edupress)
 
2015.03.09.
Büdös beteg kölkök, szívtok!
Ne most bőgjön, anyuka, hanem küldje a gyereket az iskolába. Egy kis lázzal lehet házi feladatot írni. Ha mégsem megy napközibe a drágalátos, sajnáljuk, az mulasztott óra. A Nagyon Emberi minisztérium megint fenyegeti a családokat, ítéletet hoz, mint a bíróság.
(Forrás: Gépnarancs)
 
2015.03.09.
Tanuszodák épülnek országszerte
A Nemzeti köznevelési infrastruktúra-fejlesztési program első ütemében azokon a helyszíneken épülnek uszodák, ahol eddig nem voltak ilyenek, illetve a megnövekedett létszám miatt nem tudták biztosítani minden gyermek számára az úszásoktatást. A cél, hogy minden gyermek tanuljon meg úszni.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.03.09.
„Teljes munkaidejű” diákok
Egy nemzetközi összehasonlítás szerint a magyar diákok jóval több időt töltenek házi feladat írásával, mint külföldi társaik többsége. A Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) elnöke szerint a tanulók rendszeres kötelező feladatai akár heti 38-40 órára is rúghatnak.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.03.08.
10 inspiráló gondolat egy pedagógustól – pedagógusoknak
A mai világban, ha egy pedagógus eltér a megszokott normáktól a tanításában, újszerűbb eszméket használ, arra vagy ferde szemmel néznek, vagy elítélik. Igaz, ami igaz: nehezen változtatunk, hiszen ami már egyszer bevált, azt miért bolygassuk?
(Forrás: Kölöknet)
 
2015.03.08.
Gál Lilla: Nyelvtanítás, nyelvtudás és média
Célom volt pontos képet kapni a Magyarországon idegen nyelvet tanulók eredményességéről, valamint arról, hogy azon két generáció, a Z és az Y, amely jelenleg középfokú és felsőfokú tanulmányokat folytat, milyen módon, hogyan használja a különböző audiovizuális eszközöket nyelvtanulása során.
(Forrás: tani-tani)
 
2015.03.08.
Hogyan adjunk át pénzügyi ismereteket a diákoknak?
„Pénz7” 2015: fókuszban a családi költségvetés Ezzel a címmel kezdődik március 9-én az iskolások pénzügyi alapismereteit bővítő programsorozat, amiben 660 iskola, 90 ezer diák, 1000 tanár és 200 önkéntes pénzügyi szakember vesz részt- jelentette be ma Budapesten Pölöskei Gáborné.
(Forrás: Modern Iskola)
 
2015.03.08.
Pórul járhatnak az álláskereső pedagógusok a KLIK miatt
Nem jogosultak a munkahely elvesztése után legfeljebb 90 napig járó álláskeresési járadék egyösszegű kifizetésére azok a munkavállalók, akik ugyanannál a munkáltatónál helyezkednek el, ahol a járadék megállapítását megelőzően utoljára dolgoztak.
(Forrás: Eduline)
 
2015.03.08.
Diákbuszoztatás: nem kötelező az állami ünnepség
Az iskolák és a gyerekek számára a részvétel nem kötelező. A feltételeket a Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal biztosítja. A Klik a meghívót küldte ki az iskoláknak, akik a pedagógusok és gyerekek megkérdezésével döntötték el, hogy részt vesznek-e a díszünnepségen.
(Forrás: index)
 
2015.03.07.
Pert vesztett az Emmi egy tankönyvkiadóval szemben
Március 6-i ítéletével a bíróság hatályon kívül helyezte az OH határozatát, és új eljárás lefolytatására kötelezte a minisztériumi háttérintézményt. Az időközben államosított tankönyvpiacon magánkiadó már nem kaphat tankönyvi minősítést, a döntés inkább azért lényeges, mert megalapozza a ROMI-SULI kártérítési igényét.
(Forrás: Magyar Narancs)
 
2015.03.07.
Gyerekeket toboroz közönségnek a kormány március 15-re -
A magyarinfo.blog egy váci iskolaigazgatónak címzett levélre hivatkozva azt írja 10-10 diákot várnak tőlük a március 15-i állami ünnepségre. A szállítást és étkeztetés megoldják. A levél eredetileg a KLIK tankerületi igazgatójától származik, amelyben az is szerepel, hogy Pest megye 5 körzetéből összesen 250 diákra számítanak.
(Forrás: Klubrádió)
 
2015.03.07.
Elsőtől hatodikig házi feladatot sem kapnak majd a gyerekek?
Kilenc évre nőhet a jelenlegi nyolcról az általános iskola képzési ideje. Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezete elnöke az MNO-nak elmondta: ahhoz, hogy az átalakítás eredményes legyen, felül kell vizsgálni a jelenlegi kerettanterveket, csökkenteni szükséges a tananyagmennyiséget, és a pedagógusoknak nagyobb elismertséget és tanítási szabadságot kell teremteni.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.03.05.
Komoly nemzetközi elismerést kapott az Igazgyöngy Alapítvány vezetője
Tagjai közé választotta az Ashoka nemzetközi szervezet L. Ritók Nórát, az Igazgyöngy Alapítvány vezetőjét. Ez egy nagyon rangos elismerés, amit csak azok kapnak meg, akik hosszú távon sokat tesznek a társadalomért.
(Forrás: abcug.hu)
 
2015.03.05.
Nem a kövér vagy csúnya gyerekeket, hanem az önbizalom-hiányosakat verik meg
A szorongóbb, érzékenyebb, csendesebb, visszahúzódóbb, alacsony önbecsülésű, magányosabb gyerekek gyakrabban válnak áldozattá.
(Forrás: index)
 
2015.03.05.
Így változtatták meg az érettségi vizsga szabályát
Az érettségi vizsgát érintő változtatások a Magyar Közlöny pénteki számában olvashatók. A módosítások egyike kiköti, hogy magyar nyelvből idegen nyelvként kizárólag középszintű érettségi vizsgát tehetnek az arra jogosultak.
(Forrás: Eduline)
 
2015.03.05.
Iskolákat fogadnak örökbe informatikai vállalatok
A digitális készségek - amelyek ma már elengedhetetlenek a továbbtanuláshoz és a munkavállaláshoz - fejlesztéséhez azonban jól működő eszközök kellenek. Ezzel a nehézséggel találkozik a legtöbb általános és középiskola, és ezekre nyújt megoldást az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége.
(Forrás: Edupress)
 
2015.03.05.
Czunyiné: a védőnők a köznevelési rendszer támaszai
A védőnők a családok otthonában látnak el közfeladatot, olyan lehetőségeik vannak a családok megerősítésében, amellyel támaszai nemcsak az egészségügynek, hanem az Emberi Erőforrások Minisztériumának is - mondta Czunyiné Bertalan Judit március 6-án Kisbéren.
(Forrás: Edupress)
 
2015.03.05.
Több a bántalmazás az általános iskolában
Nem veszik elég komolyan a pedagógusok a virtuális zaklatást, miközben a diákok szerint az online térben jelentkező erőszak ma már a fizikai, testi bántalmazásnál is súlyosabb problémát jelent – derül ki abból a felmérésből, amely az iskolai erőszak előfordulását vizsgálta felső tagozatosok körében.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.03.05.
NGM: csak iránymutatás lenne a kompetenciamérés
A szakképzési koncepcióban nincs döntés a kompetenciamérés bevezetéséről. A szaktárca hangsúlyozza, amennyiben a későbbiekben ilyen felmérést bevezetnének, ennek eredménye a diákok számára nem kötelezettséget, hanem ajánlást, iránymutatást jelent.
(Forrás: Edupress)
 
2015.03.05.
Beleszerethet-e a mesében két királyfi egymásba?
Egy jó mesekönyv nem lehet didaktikus, és irodalmilag is színvonalasnak kell lennie. Van-e helye a mesékben a homoszexualitásnak, a szegénységnek, a halálnak? Mennyire lehet egy mese félelmetes?
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.03.05.
A szakmunkások ötöde kap állást, de mi még nevelnénk egy rakást
A legfontosabb változás – akár kompetenciaméréssel, akár mással oldják ezt meg –, hogy nagyon korán, 13-14 éves korban el kell dönteni (vagy eldönti az állam), hogy milyen pályára megy a gyerek.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.03.05.
Bárányhimlő? Influenza? Vigyázzon, mert könnyen osztályozó vizsga lehet a vége!
Az idei tanév második félévétől ugyanis már nem csak a „rendes” tanórák minősülnek mulasztott órának, de a délután 4-ig „bent nem töltött” időt is beszámítják.
(Forrás: Válasz)
 
2015.03.04.
Félnek bevallani, hogy éhezik a gyerekük
Gyerekek tízezrei éheznek Magyarországon, de még a pontos számukat is nehéz megmondani, a tanárnak és az orvosnak ugyanis nincs ideje velük foglalkozni, a szülő pedig gyakran fél bevallani, hogy éhezik a gyereke, nehogy elvegyék tőle.
(Forrás: abcug.hu)
 
2015.03.04.
Elindult az Iskolai Konfliktus Tudásközpont portálja
Elindult az Iskolai Konfliktus Tudásközpont online felülete, az ISKON - közölte az Oktatáskutató és Fejlesztőintézet (OFI) az MTI-vel. A felület a különféle iskolai konfliktusok kezelését kívánja segíteni.
(Forrás: Inforádió)
 
2015.03.04.
Mikor veszélyesek a gyerekekre a digitális kütyük?
A Semmelweis Egyetem Szemészeti klinikájának egyetemi tanára, Németh János szerint ugyanakkor a modern képernyők rövid idejű használata a szemre veszélytelen. Az okostelefonok, tabletek, laptopok túlzott használata viszont alvászavarokat is okozhat.
(Forrás: Inforádió)
 
2015.03.04.
Vérig sértett nemecsekernők
Az ombudsman keményen bírálja a pedagógusok minősítési rendszerét, s a bevezetése álláspontja szerint sérti az alkotmányt. Az érintett szakszervezetek szerint nem csak az alkotmányossággal van baj.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.03.04.
Nehezített továbbtanulás
A tervek között szerepel például, hogy képesség- és tudásmérést végeznének az általános iskolások körében, s ennek az eredménye alapján dőlne el, ki milyen középiskola-típusban folytathatja a tanulmányait.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.03.04.
A mai gimisek lebeszélték volna Tisza Istvánt a háborúról
Egy hétvégén tartott diákversenyen kiderült, hogyan kellett volna érvelni a trónörökös meggyilkolása után a hadba lépés ellen. Bár tudjuk, a „mi lett volna, ha?” történelmietlen kérdés, itt mégis volt értelme, ugyanis a verseny nem a történelemről, hanem a problémamegoldásról szólt.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.03.03.
Ki nem találja, kinek a felesége lett igazgató!
Ha esetleg azt gondolná, hogy a pécsi Éltes Mátyás iskola élére a mostani tanévtől megbízott Páváné Kurnik Zsuzsanna nem annak a Páva Péter tankerületi KLIK-igazgatónak a felesége, aki meg Páva Zsolt fideszes pécsi polgármester öccse, akkor téved.
(Forrás: Pécsi Stop)
 
2015.03.03.
Áthúzta a népszerű szakmára vágyó szegény fiatalok álmait a kormány
A sok hátrányos helyzetű diákot tanító, baptista fenntartású iskolák minden férőhelyet elvesztettek. Mindez azután derült ki, hogy a fiatalok már beadták a jelentkezésüket a választott középiskolába. Három hét maradt, hogy az iskolák az állammal megállapodjanak, ha nem sikerül, el kell küldeniük a gyerekeket.
(Forrás: vs.hu)
 
2015.03.03.
Még több támogatást kaphatnak a szakképzésben tanulók
Megemelnék a tanulói ösztöndíjakat, és a jelenlegi egy helyett két szakképesítés ingyenes megszerzését tennék lehetővé.
(Forrás: Edupress)
 
2015.03.03.
Iskolákat vesznek át a német nemzetiségi önkormányzatok
A budapesti Német Nemzetiségi Gimnázium átvételét tervezi a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata (MNOÖ), emellett előreláthatólag a piliscsabai, a pilisvörösvári és a szekszárdi német önkormányzatok is átvesznek egy-egy köznevelési intézményt.
(Forrás: Edupress)
 
2015.03.03.
Életpályamodell a szakképzőknek
A tervek szerint sajátos életpályamodellt hoznak létre a szakképzésben oktatóknak. A dolog különlegessége, hogy a legjobb szakemberek pedagógusi képesítés nélkül is megkaphatnák a tanári béreket.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.03.02.
Történet a fiúról, aki egy hétig lógott az iskolából – Mire jó a mediáció?
A fiúval beszéltem először. 17 éves, gimnazista, érettségi előtt állt. Nem tanult rosszul, de kiemelkedő sem volt semmiben. Aztán egyszer nem ment be az iskolába, egész héten nem látták. A szülők azt hitték, iskolába megy reggelente, ott azt hitték, betegen fekszik otthon.
(Forrás: Kölöknet)
 
2015.03.02.
Szégyenlős polgármesterek miatt éheznek a gyerekek
Hiába vannak éhező gyerekek, sok településen mégsem igénylik a nyári szünetekre a szociális gyermekétkeztetést. A polgármesterek gyakran szégyellik, hogy az ő falujukban ilyen előfordulhat, ezért inkább nem is pályáznak.
(Forrás: abcug.hu)
 
2015.03.02.
Jánk István: Amikor az iskola szembe kerül a családdal
Bernstein úgy vélte, hogy a középosztálynál megtalálható mindkét kódforma, a kidolgozott és a korlátozott nyelvi kód is. Viszont a munkásosztálybéli családok jelentős részében csupán a korlátozott kód meglétét feltételezhetjük.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2015.03.02.
Változik a tanári életpálya szabályozása
Néhány ponton módosítják a pedagógus-előmeneteli rendszerről szóló kormányrendeletet, majd ez után a pedagógusok minősítési rendszeréről szóló tájékoztatót, ahogyan ezt az alapvető jogok biztosa kérte Balog Zoltán minisztertől.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.03.02.
Ombudsman: probléma van a pedagógus besorolási rendszerrel
Az alapjogi biztos felkérte az emberi erőforrások miniszterét, gondoskodjon arról, hogy a hivatal útmutatója legyen összhangban a kormányrendeletben álló feltételekkel, azokhoz képest többletkritériumokat ne írjon elő.
(Forrás: Edupress)
 
2015.03.02.
ELTE: nem történt szabálytalanság az ösztöndíjak felosztásakor
Az ELTE szerint bár néhány kirívó esetben egy-másfél milliós ösztöndíjtételeket is kifizettek, nem merült fel a törvénytelenség gyanúja, a rendelkezésre álló keret felosztása minden esetben a jogszabályi előírások és az egyetemi szabályzatok szerint történt és történik.
(Forrás: Edupress)
 
2015.03.02.
Nálunk a pénzre hajtanak a fiatalok, nyugaton a karrier fontosabb
Döntő különbségek mutatkoznak az Európa keleti és nyugati felén élő fiatal felnőttek karrierterveiben. Míg keleten a magas jövedelem, nyugaton inkább a szakmai kihívás a fő motiváció. Keleten megoszlik a vélemény a várható nyugdíjazással kapcsolatban is.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.03.01.
A tanítás lelke: mit jelent nagyszerű tanárnak lenni?
Mitől lesz valaki jó tanár? Mik a társadalom elvárásai? Megtanítanak minket a képzésünk alatt jó tanárnak lenni? Van-e egyáltalán időnk a tömérdek adminisztráció mellett még egyéb készségeinkre is figyelni? Kinek akarunk megfelelni? A diákok számára milyen a jó tanár?
(Forrás: Modern Iskola)
 
2015.03.01.
Egy elmaradt forgatás: keserű nyílt levél a közoktatásról
Elkeseredett, a magyar oktatás állapotát jól jellemző nyílt levélben utasította el egy gimnáziumi tanár, hogy forgassanak az iskolájában. Úgy véli, hazugság lenne az államtól függetlenül, sőt annak sokszor ellenére kiválóan működő projektet közoktatási sikerként beállítani.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.03.01.
Csík Orsolya: Közösségépítés az osztályteremben
Ebben az évben egy fiatal osztály okozta a legnagyobb örömöt, és kihívást egyszerre, valamint akkor fogalmazódott meg bennem, hogy ezt az egész tréning jellegű tevékenységet programmá kell fejleszteni, eszköztárat, rendszert kell mellé építeni, mert kell, mert érdemes, mert szükségük van rá.
(Forrás: tani-tani)
 
2015.03.01.
Nyílt levél az MTVA-hoz
Tovább nehezíti a helyzetet, hogy mostanában a wi-fi sem megy. Leáll, ledob, nem enged, belassul, újra elindul, megint leáll. Jó lenne, ha közös hálózaton tudnánk dolgozni az iskolai gépekkel, rengeteg izgalmas dolgot lehetne csinálni. De nem lehet. De még egy videót sem lehet lejátszani.
(Forrás: Tanárblog)
 
2015.03.01.
Épül az esélyt nem teremtő oktatás
Keményen kritizálta a magyar oktatáspolitikát az Európai Bizottság (EB) múlt héten publikált, hazánkról szóló országjelentésében. A dokumentum egyebek között felhívja a figyelmet a középfokú oktatás kormány által tervezett átalakításának veszélyeire.
(Forrás: Népszava)
 
2015.03.01.
Az én mondandómat nem a pártközpont határozza meg - interjú Aáry Tamás Lajossal
Mivel utoljára 2009-ben készült felmérés a diák-diák, diák-tanár agresszióról, ezért Aáry-Tamás Lajos oktatási ombudsman nem tudja, merre tartunk. A verbális és a tettleges bántalmazások az óvodától az egyetemig jelen vannak az intézményekben.
(Forrás: Origo)
 
2015.03.01.
Milliós ösztöndíjat is fizettek az ELTE-n
A 2009 és 2012 közötti időszakra kiterjedő ellenőrzésből kiderül: az ELTE pénzügyi helyzete a költségvetési támogatás 1,4 milliárdos csökkenése és a 3,6 milliárdos zárolás ellenére is stabil volt. A diákok támogatását célzó ösztöndíjak viszont sok esetben nem a megfelelő helyre érkeztek.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.03.01.
„Nem az érettségi teszi a szakembert" - interjú Czomba Sándorral
A probléma gyökere az általános iskolában keresendő. Addig, amíg funkcionális analfabéták érkeznek a szakiskolába, bármilyen rendszert dolgozunk is ki, csak papíron fog működni. Meg kell erősíteni az alapfokú képzést.
(Forrás: Népszabadság)
 
Sajtófigyelő
2023.11.21.
A pályakezdő pedagógusok mellett áll Balatoni Katalin
Maga is átélte, milyen érzés kezdő pedagógusnak lenni, ezért jól ismeri a pálya nehézségeit – jelentette ki a lapunknak adott interjúban Balatoni Katalin, a Belügyminisztérium köznevel...
(Forrás: Magyar Nemzet)
--
2023.11.21.
Plakátkampányt indít a kormány az iskolákban
A védelem online is megillet! Kérdezz, szólj, jelezz! - ezek a legfontosabb üzenetei azoknak az iskolai plakátoknak, amelyeket a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) jogsegélyszolg...
(Forrás: Eduline)
--
2023.11.21.
Státusztörvény: nem taníthatnak óraadóként tovább a felmondó pedagógusok?
Szeptember 29-ig kellett nyilatkozniuk a pedagógusoknak, hogy elfogadják-e a státusztörvény alapján írt munkaszerződésüket. Rétvári Bence államtitkár úgy nyilatkozott, hogy 1205 pedagó...
(Forrás: Eduline)
--
2023.07.17.
Oszkó Péter: Nagyon nagy bajban vagyunk, ha saját pedagógusaink bérét sem tudjuk kifizetni
ZÁMOMRA A LEGBOSSZANTÓBB ÁLLÍTÁS, HOGY A SAJÁT OKTATÁSI RENDSZERÜNK FOLYAMATOS MŰKÖDÉSI KÖLTSÉGÉNEK FINANSZÍROZÁSÁHOZ UNIÓS ADÓFIZETŐK PÉNZÉRE VAN SZÜKSÉGÜNK, miközben vannak...
(Forrás: Index)
--
2023.07.15.
Ilyen se volt még: 171 oktató állt ki a Zeneakadémia autonómiájáért
Alulírott előadó- és alkotóművészek, kutatók és zenepedagógusok, mint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatói az alábbi közleményt kívánjuk a közvélemény és a fenntartó Kultur...
(Forrás: Index)
--
2023.07.15.
„Egy mérhetetlenül szelektív törzsi társadalom öngyilkos reflexiója saját magára” – Lannert Judit oktatáskutató a státusztörvényről
Miért beszél mindenki tanárhiányról, amikor átlagosan tíz általános iskolás gyerek jut egy pedagógusra? Mi a tanárok és mi a megrendelő, a lakosság felelőssége a magyar oktatás szétes...
(Forrás: szabadeuropa.hu)
Címkék
agresszió civilek család digitális nemzedék együttműködés erkölcs esélyegyenlőség esélyek felelősség film filmklub generációk gyerekek gyermekvédelem hátrányos helyzet IKT integráció irodalmi mű feldolgozása iskola iskola és társadalom kapcsolatok kommunikáció konferencia konfliktuskezelés kreativitás kutatás könyvajánló közösség módszerek OFOE oktatás oktatáspolitika osztályfőnöki szerep pedagógia pedagógus pedagógusok pályázat rendezvény szabályok szakmai szervezet szülő szülők tanulás tanár-diák kapcsolat tehetséggondozás társadalom történelem verseny virtuális kongresszus ünnep