Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
2015.05.31.
Idén sem lesz pénzjutalom pedagógusnapra
Értesüléseink szerint a Klik az iskoláknak az idén azt ajánlotta fel, hogy a pedagógusoknak egy szál virágot adnak, illetve oklevelet kaphatnak azok, akiknek tanítványa a jelentősebb tanulmányi versenyeken kiválóan szerepelt. Információink szerint ezt az ajánlatot több iskola is visszautasította.
(Forrás: Világgazdaság)
 
2015.05.31.
Rétvári azt ígéri, biztonságosabbak lesznek a gólyatáborok
Egy módosítással ezentúl a gólyatábor szervezője személyesen felel a táborért, az ott megrendezett programokért. A szervezőnek a neve, telefonszáma nyilvános, ezeket az adatokat a rendezvényi felhívásban fel kell tüntetni, valamint az egyetem rendelkezésére is kell bocsátani.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.05.31.
Nem elég összedobni a gyerekeket, hogy meglegyen az integráció
A tanár végzettségű Lakatos szerint azóta változtak az idők, ma már az egyetemen sem lepődnek meg az emberek, ha cigány hallgatót látnak. A változás azonban szerinte nagyon lassú, például neki is sokáig kellett a minisztériumban lobbiznia, hogy tegyenek a szegregált osztályok ellen.
(Forrás: abcug.hu)
 
2015.05.31.
Ez aztán multikulturális!
Birminghamben van egy általános iskola, ahol a gyerekek 94% beszél otthon valamilyen más nyelven. És egy mostani 29 fős hatodik osztályban senkinek nem anyanyelve az oktatás nyelve, azaz az angol. Az iskola mégis kiemelkedően teljesít az országos átlaghoz képest. Hogy csinálják?
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2015.05.31.
Menesztették a Corvinus közgáz karának dékánját
A Budapesti Corvinus Egyetem rektora visszavonta a közgazdaság-tudományi kar dékánjának megbízatását. Egy nappal azt követően, hogy beszámoltunk arról, Szakadát László hogyan és miért veszítette el kollégái bizalmát 9 hónap alatt.
(Forrás: vs.hu)
 
2015.05.31.
Amire nincs felkészülve az európai oktatási rendszer
Jelenleg nincs felkészülve arra az európai oktatási rendszer, hogy kövesse, hol jár iskolába egy gyermek, ha a szülei külföldi munkavállalása miatt Magyarország határain túlra költözik - mondta az InfoRádiónak Navracsics Tibor az Európai Bizottság oktatási biztosa.
(Forrás: Inforádió)
 
2015.05.31.
Sikermódszer terjesztését segíti a Klik
A Galgagyörki Gárdonyi Géza Általános Iskolában ígéretes eredményeket értek el az óvodából iskolába vagy alsóból felső tagozatba kerülő diákok zökkenőmentes átállását segítő programokkal és az eltérő képességű és nevelési igényű tanulókat csoportban, együttműködve foglalkoztató KIP (Komplex Instrukciós Program) módszerrel. A Klik támogatásának köszönhetően azonban nem csak a fenti programra, hanem fejlesztő foglalkozások egész sorára is lehetőség nyílt.
(Forrás: Edupress)
 
2015.05.31.
Így bánnak gyerekeinkkel a kórházak
Betartják-e és hogyan a hazai kórházak a gyermekjogokat? Ezzel a korábban még soha el nem végzett felméréssel rukkolt elő a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ). A Péterfy és a Keszthelyi kórház bánik a legjobban a gyerekeinkkel.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.05.31.
Gyurka Zsolt: Jutalmazó rendszerek a tanodákban
Ezeknél a rendszereknél létfontosságú, hogy az a gyermekek számára átlátható és követhető legyen, ezért szinte mindenhol naprakészen tudják a gyerekek, hogy éppen mennyi „kreditjük” van, azt pedig különösen jól tudják, hogy miért mennyi jár, és mi mennyibe kerül. Ezek nélkül a rendszer nem lesz motiváló és elvész az érdeklődés.
(Forrás: tani-tani)
 
2015.05.31.
Bognár Amália: Játékosítás történelemórán
A motiváció fejlődése során, ma már a MOTIVÁCIÓ 3.0 szintjét érhetjük el a gyermekeknél, ha a tanulást örömforrássá tesszük, amelynek során maga a tevékenység az elégedettség érzését eredményezi (Fromann, 2014). A gamification során a játékos gondolkodást ültetjük be olyan környezetbe, amelyet vonzóvá szeretnénk tenni.
(Forrás: tani-tani)
 
2015.05.29.
Márton Gábor: Pályaorientációs lehetőségek a tanodában
A feltárt gyakorlatok egyik fontos eleme a szülőkkel történő közös munka hangsúlyozása. A szülők kevés információval rendelkeznek mind a felvételi eljárást, mind a magyar oktatási rendszer ismeretét, illetve a választható szakmákat, lehetőségeket tekintve.
(Forrás: tani-tani)
 
2015.05.29.
Bártfai Edit: Produktív intézményi válaszok
Azt a célt tűztük ki, hogy a szervezetfejlesztés az adott intézmény feltételeihez, hagyományaihoz, aktuális állapotához igazodva segítse az életpálya-építés szemléletének, innovatív tartalmainak, eszköztárának és tevékenységeinek pedagógiai munkába való tartós beépítését, tantestületen belüli szélesebb elterjedését.
(Forrás: tani-tani)
 
2015.05.29.
Ha pszichológushoz kell vinni a gyereket – Gyermekpszichológia 5. rész
A gyermekek hihetetlen öngyógyításra képesek, ezért nyugodjunk meg és bízzunk bennük. Ha azonban a tünetek hosszan fennállnak vagy a napi életvitelében akadályozzák a gyermeket, érdemes szakember segítségét kérnünk. Ő majd úgyis eldönti, mi a helyes irány. (Peer Krisztina)
(Forrás: Kölöknet)
 
2015.05.29.
A holland példa: általános iskola 4-12 éves korig
A holland oktatási rendszer rendkívül rugalmas és igyekszik gyorsan reagálni a társadalmi igényekre. Tantervet csak az alap és az alsó középfokú oktatásra vonatkozóan dolgoznak ki, a felső középfokon teljes mértékben a kimeneti szabályozás érvényesül, azaz a vizsgakövetelményeket fogalmazzák csak meg. Ezeket időszakonként azért felülvizsgálják, például amikor egy felsőoktatási intézmény hiányt fedez fel a jelentkezők tudásában vagy készségeiben.
(Forrás: Educat blog)
 
2015.05.29.
Nem egyetemi belügy a felsőoktatás költségvetése
Tőrös Szilárd a Lánchíd Rádióban kifejtette: a szerkezeti átalakítás először pluszpénzt igényelne, ahogy ez más területeken is történik. Ráadásul éppen a felsőoktatás az a terület, ami nem kizárólag a benne dolgozók ügye. Tőrös Szilárd szerint ugyanis a minőségi oktatás feltételei nem biztosítottak.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.05.29.
Halálra ítélték a gyerekeket erőszakoló tanárt
Halálra ítélt a kínai legfelsőbb bíróság egy általános iskolai tanárt, akit huszonhat kiskorú lány megrontásával és megerőszakolásával vádoltak.Li Jishun egy kis falusi iskolában tanított Gansu tartományban. A tanár 4 és 11 év közötti félénk, fiatal diákokra vadászott.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.05.28.
Vallási alapon írnák törvénybe az iskolai szegregációt
Osztályszinten is lehetővé válik a szegregáció, ha elfogadnak egy új, a köznevelési törvényhez kapcsolódó rendelettervezetet. A tervezet vallási alapon tenné lehetővé az elkülönítést.
(Forrás: abcug.hu)
 
2015.05.28.
Nemhogy a zebrát, a retket se ismerik fel a tanyasi gyerekek
Az ugyeri tanyavilág kellős közepén működik egy óvoda, ahová a környék roma gyerekei járnak. Az óvónők nem csak a kicsiket tanítják, hanem a szülőket is: fürdetésre, ruhamosásra és olyan alap dolgokra, mint a köszönés. Van még hová fejlődni, a négy – öt éves gyerekek közül sokan még az állatokat és a zöldségeket sem ismerik fel, az itt dolgozók mégsem cserélnék le állásukat semmilyen menő óvodára.
(Forrás: abcug.hu)
 
2015.05.28.
A magyar iskolát a dél-dakotaival állították párhuzamba
Az Egyesült Államok általában közepes, vagy átlag alatti teljesítményeket ér el a nemzetközi tanulói vizsgálatokban – Magyarországhoz hasonlóan. Cserediákokat kérdeztek, szerintük mi a baj az USA oktatási rendszerével.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.05.28.
NETFIT: nem elég fittek a magyar diákok
A nemzeti egységes tanulói fittségi teszt (NETFIT) állóképességi vizsgálatának adatai szerint 18 éves korukra a fiúknak csupán a 37 százaléka, a lányoknak pedig csak a 21 százaléka képes megőrizni fittségét - közölte a projektgazda Magyar Diáksport Szövetség elnöke május 29-én sajtótájékoztatón, Budapesten.
(Forrás: Edupress)
 
2015.05.28.
Vita az oktatás jövő évi költségvetéséről
Az oktatás bővülő forrásait emelte ki a köznevelésért felelős államtitkár a jövő évi költségvetés május 29-ei parlamenti vitájában, míg az MSZP béremelést javasolt a felsőoktatásban dolgozóknak, a Jobbik pedig több pénzt a szánna a tornatermek és uszodák építésére.
(Forrás: Edupress)
 
2015.05.28.
Rangos elismerést nyújtott át a MOL tíz középiskolai tanárnak
Az évtizedek óta a diákokért dolgozó, tehetséggondozásban jeleskedő pedagógusok május 29-én a Magyar Nemzeti Galériában volt tanítványaiktól vehették át az őket méltató jelöléseket, Fasimon Sándortól, a MOL Magyarország ügyvezető igazgatójától pedig a díjat: nettó 200 ezer forintot.
(Forrás: Edupress)
 
2015.05.28.
Megszűnik a gimnáziumi képzés, tiltakoznak a szülők
Megszűnik a gimnáziumi képzés Szigetváron, az ormánsági középiskola a Nemzetgazdasági Minisztérium fenntartásába kerül július elsejétől. A szülők tiltakoznak, szerintük gyermekeik továbbtanulását nehezíti a középiskolák átszervezése.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.05.28.
Több mint százezres bércsökkenés
Rosszul jártak azok a mesterpedagógusok, akik a Klik) megszűnő pedagógiai intézeteiben dolgoztak, és nem kérték időben az áthelyezésüket. Feladataikat április 1-jétől az Oktatási Hivatalhoz rendelték, kormány-tisztviselői jogviszonyban folytathatták munkájukat. A kényszerűváltás egyeseknél havi 120–150 ezres fizetéscsökkenéssel járt.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.05.28.
Erdős Virág esete a Négyeshatossal
Mi történik, ha egy mesében a szőke herceg feltételezhetően egy cigánylegény? És egy költő miért nem kezdi nagybetűvel a verssort? Ilyen és ehhez hasonló kérdések merültek fel Erdős Virág író-olvasó találkozóján, ahol is az olvasók alsó tagozatos gyerekek voltak.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.05.26.
Döntöttek a gyermekétkeztetésről
Kiterjesztette a parlament az ingyenes bölcsődei és óvodai étkeztetést. A képviselők 167 igen szavazattal, egyhangúlag döntöttek a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény módosításáról, amely megalapozza a szükséges források biztosítását az idei és a következő évek központi költségvetésében.
(Forrás: Népszava)
 
2015.05.26.
Jön a vakáció, újabb hónappal maradnak le a szegény gyerekek
Szerte Európában azért küzdenek a szülői szervezetek, hogy ne legyen hosszabb a szünet, mint a szülők szabadsága, ami ott 4-6 hét – mondja hvg.hu-nak Salamon Eszter, az Európai Szülők Magyarországi Egyesületének elnökségi tagja. Nálunk ráadásul inkább 1-2 hétre mehetnek el a szülők szabadságra, emiatt ő is jónak tartaná a nyári szünet rövidítését.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.05.26.
A főapát elmondta, milyen gyermekbántalmazás történt Pannonhalmán
Várszegi Asztrik szavaiból hasonló eset világlik ki, mint amit a 444 tárt fel a későbbi MTV-alkalmazott Sipos Pállal kapcsolatban. A pannonhalmi sztártanár erős érzelmi köteléket alakított ki diákjaival, és ezzel jó teljesítményre sarkallta őket. Közben azonban a szoros viszonyt arra használta ki, hogy "illetlen érintésekkel" nyúljon hozzájuk.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.05.26.
Szakgimnázium lesz a szakközép, a szakiskola pedig szakközép
Az országyülés elfogadta 112 igen szavazattal, 59 nem ellenében elfogadta a köznevelési törvény módosítását, ami 2016. szeptember 1-jétől új intézményfajtákat vezet be.
(Forrás: index)
 
2015.05.26.
Több mint 400 középiskolás diák az idei Erkel Diákünnepeken
Az 1963 óta kétévente Gyulán megrendezett eseményre idén a "Fiatalok mindennapjai - a mindennapok fiataljai" témában várták a nevezéseket 15 kategóriában. Pályázni május 15-ig lehetett többek között filmmel, fotóval, irodalmi, zenei, képző- és iparművészeti alkotásokkal, előadóművészeti produkciókkal, és - külön kategóriában - slam poetry szerzeményekkel is.
(Forrás: Edupress)
 
2015.05.26.
Szabadságolás miatt csúsznak a közmunkásvizsgák
Bár a téli közfoglalkoztatotti képzéseket március végéig le kellett volna zárni, a tanulók több mint 15 százaléka csak májusban állhat a vizsgabizottság elé, további 6 százalékuk pedig lemorzsolódott.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.05.26.
Kurucinfós provokáció a Pázmányon
Az antiszemitizmus az alapja a holokausztnak – szögezte le, amit nem álltak meg szó nélkül a szélsőjobboldalt képviselők – az Alfahír nevű portál és a Kurucinfo egymást követően tette fel a provokatív kérdéseket. A rektor és a nagykövet bölcsen, távolságtartóan és türelmesen válaszolt az egyebek mellett a holokausztot relativizáló fölvetésekre is.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.05.26.
Kötelező lesz a holokausztról tanulni a Pázmányon
Kötelező tárgyként tanulnak a holokausztról a Pázmány Péter Katolikus Egyetem hallgatói szeptembertől. A holokauszt és emlékezete című tárgy a "bevezetés a katolikus hit rendszerébe" kurzus mellett, az alapozó közismereti tárgyak között kap helyet.
(Forrás: Origo)
 
2015.05.26.
Tovább csökkenhet az iskolák szerepe
az iskolák csak közvetlenül a tanév megkezdése előtt fognak értesülni arról, lesz-e a tanműhelyükben diák, vagy sem. Ez előrevetíti, hogy tovább fog apadni a szakiskolai gyakorlati képzésre fordított állami forrás, s arra is számítani lehet, hogy az iskoláknak csökkenteniük kell a gyakorlati oktatók létszámát.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.05.25.
Miért az utolsó hetekre kell időzíteni az összes számonkérést???
Év közben olyan kevés a számonkérés, hogy nem is igazán értem, mire kapnak néha-néha jegyet... Vannak persze ez alól is kivételek, olyan tantárgyak, ahol első és második félévben is bővelkedünk az osztályzatokban. Ráadásul ilyen tekintetben is - sok egyéb szempont mellett - hatalmas a különbség az alsó és a felső tagozat között, és nem meglepő módon a felső tagozaton rosszabb a helyzet.
(Forrás: Kölöknet)
 
2015.05.25.
Márton Gábor: Pályaorientációs lehetőségek a tanodában
A tanodákban innovatív, a személyiség megismerésén, a megfelelő önismereten alapuló, megfelelő időben elkezdett, a szülőkkel történő kooperációra épülő pályaorientációs foglalkozást tartják a megfelelőnek.
(Forrás: tani-tani)
 
2015.05.25.
Az utolsó mentsvárat venné el az állam a gyakorlóiskolákkal
A Kliket a működése körüli káosz ugyan nem teszi vonzó fenntartóvá, de a jelenlegi gazdák, az egyetemek is alig tudják kigazdálkodni a gyakorlóik fenntartási költségeit. Most mégis mindenki tíz körömmel kapaszkodik beléjük. Utánajártunk, miért vonultak utcára a gyakorlós szülők és tanárok.
(Forrás: abcug.hu)
 
2015.05.25.
A kísérlet folytatódik
Eddig már kétszer írtunk a kísérleti tankönyvek és munkafüzetek magyar őstörténeti fejezeteiről. Most arról kaptunk értesítést, hogy a szerzőknek engedélyeztek egy villámgyors korrektúrát. Megnéztük az eredményt.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2015.05.25.
Munkahelyi napköziket is akar a kormány
A három év alatti gyerekek napközbeni elhelyezésének újabb lehetőségeiről készít javaslatot a kormány számára az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért felelős államtitkársága.
(Forrás: Népszava)
 
2015.05.25.
Ingyenes nyelvtanfolyamok: nem túl sikeres a diplomamentő program
Eddig közel 8300-an léptek be a Diplomamentő programba, de csak körülbelül 400 embernek sikerült nyelvvizsgát tennie – írta a Pénzcentrum. A képzés ingyenes, annak azonban, aki önhibájából nem fejezi be vagy nem tudja határidőre letenni a nyelvvizsgát, fizetnie kell.
(Forrás: Eduline)
 
2015.05.25.
Elkészült Európa "tehetségtérképe"
Elkészült Európa "tehetségtérképe" - mondta Fuszek Csilla, a budapesti székhelyű Európai Tehetségközpont igazgatója az M1 aktuális csatornán 23-án délelőtt. A kétéves munkával létrehozott "tehetségtérkép" 31 országból gyűjti össze a tehetséggondozás jó gyakorlatát - tette hozzá a szakember.
(Forrás: Edupress)
 
2015.05.25.
Táborkörkép, avagy mit kezdjünk a gyerekkel tizenegy hétig
Körbenéztünk, hogy milyen ottalvós vagy napközis időtöltések közül lehet választani, és hogy mennyibe is kerül ez a szülőknek. Az ötletek olykor elképesztőnek tűnhetnek – van már nukleáris szaktábor is –, de bőven akad jó és izgalmas programot felsorakoztató tábor.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.05.25.
Elvették a családi pótlékot a lógós diákok szüleitől
A Magyar Nemzet írása szerint Borsodban lógott a legtöbb általános iskolás az előző tanévben: több mint ezeregyszázan hiányoztak ötven óránál is többet. Itt volt a legtöbb alsó tagozatos hiányzás is. A legtöbb gimnáziumi és szakiskolai tanuló viszont már a fővárosban hiányzott igazolatlanul.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.05.25.
L. Ritók Nóra: Lehet-e segíteni csak a gyereknek?
De nincs más út, segíteni kell, úgy is, hogy megpróbálunk változtatni a családokon, akik maguktól már képtelenek kikapaszkodni a gödörből. Mert elveszett a tudás, a képesség, nincs mit átörökíteni a családból, ami előrevinne.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.05.25.
Szerdán az egész ország dolgozatot ír
Minden 6., a 8. és a 10. évfolyamos diák az Országos Kompetenciamérés feladatlapjait tölti ki. A korábbi években a tesztek azt mutatták többek közt, hogy az általános iskolából kikerülők ötöde funkcionális analfabéta.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.05.24.
Húznak az iskola ablakai? Majd a szülők megjavíttatják!
Rögtönzött közvélemény-kutatásomat követően a véleményeknek két fő csoportja kristályosodott ki. Az egyik szerint, ha az összeadják az „ingyenes oktatás” költségeit, egész évre bizony így is sok tízezer forintra jön ki. Mások szerint viszont a saját gyerekeik körülményeiről van szó, és ez a lényeg, nem pedig az, hogy kinek a dolga lenne állni a költségeket.
(Forrás: index)
 
2015.05.23.
Az ELTE lett a legjobb magyar egyetem
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem az 538. helyet szerezte meg a Leideni Egyetem 2015-ös, 750 intézményt rangsoroló listáján, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem pedig az 577. lett. A Semmelweis Egyetem az 583., a Debreceni Egyetem a 681., a Szegedi Tudományegyetem pedig a 703. helyen végzett.
(Forrás: vs.hu)
 
2015.05.23.
Harminc-ötvenezer gyermek éhezik Magyarországon
Nemzetközi adatokra, magyarországi felmérésekre és becslésekre hivatkozva állítják azt a szakemberek, hogy Magyarországon 30-50 ezer éhező gyermek él. Ezek a gyerekek minden nap éhesen mennek iskolába, vagy fekszenek le aludni.
(Forrás: Inforádió)
 
2015.05.23.
Többlépcsős iskolaátvétel
Július elsejével 557 feladatellátási hely kerül át a Kliktől a Varga Mihály vezette tárcához, a speciális szakiskolai feladatok pedig csak jövő nyáron. Egyes iskolákban a megosztott fenntartás mellett döntött a kormány. A 2016–17-es tanévtől szakgimnázium elnevezéssel új iskolatípus jelenik meg.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.05.23.
A pedagógusok elbocsátásoktól tartanak, az államtitkár cáfol
„A fenntartó átadás-átvétel nem érint létszámot, hiszen a gyermeklétszám marad, e tekintetben ugyanannyi nevelőtanárra, ugyanannyi kollégiumi nevelőtanárra van szükség” – mondta a köznevelési államtitkár. Hozzátette: intézményenként vizsgálták, hogy mi a legjobb az iskolának és a diákoknak.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.05.23.
A rektor nem tud Orbánék baltájáról
„A Budapesti Corvinus Egyetem feldarabolására vonatkozó kormányzati tervekről az utóbbi időben sem hivatalosan, sem informálisan nem hallottam. Évekkel ezelőtt léteztek ilyen koncepciók – összefüggésben a felsőoktatás átalakítására vonatkozó akkori elképzelésekkel –, amelyek azonban nem valósultak meg.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.05.22.
A magyarok végre felhagytak fosztogató szokásaikkal
Keserue Zsolt több, mint hatvan ország történelemkönyveit vizsgálja meg hogy kiderítse, mit tanítanak rólunk más országokban. Mert bár nem gondolnánk, igenis sok szó esik rólunk.
(Forrás: index)
 
2015.05.22.
A felsőoktatás állami megszállásáról és annak következményeiről
A hihetetlenül alacsony mértékű finanszírozás és a minden kiszámíthatóságot és átláthatóságot nélkülöző finanszírozási modell együttes hatása akkora mértékű kiszolgáltatottság, amely önmagában is erősen illuzórikussá teszi a felsőoktatási intézmények kormányzattal szembeni autonómiáját.
(Forrás: Beszélő)
 
2015.05.22.
Így védené meg a halálra ítélt szakot az ELTE
Az ELTE Természettudományi Kara még nem kapott hivatalos értesítést a tudománykommunikáció a természettudományban mesterképzés megszüntetéséről. A kar dékánja szerint, ha a szakot mégis be kell zárni, akkor is találnak rá módot, hogy folytathassák a tanítást.
(Forrás: Origo)
 
2015.05.22.
Bekerült a BBC-be a szoptató anyukák akciója
A BBC honlapja is cikket közölt a szoptató anyukák pénteki McDonald'sos flashmobjáról.A flashmobbal a nők az ellen tiltakoztak, hogy szerdán az étterem egyik biztonsági őre kitessékelt egy anyát négy hónapos gyerekével együtt a McDonald'sból.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.05.22.
Pocsékul lehet tanítani a kísérleti tankönyvből
A kísérleti tankönyvekben annál is több hiba van, mint amit a kritikusok idáig feltételezték - áll a 9.-es történelemkönyvet szétszedő friss kritikában. Ideológiai elfogultság helyett a fő gond, hogy nagyon rosszul lehet tanítani és tanulni a könyvből - írják elismert tankönyvszerzők.
(Forrás: index)
 
2015.05.22.
Múzeumok digitalizált anyaga vált elérhetővé a Hungaricanán
Egységes online keresőfelületen váltak elérhetővé a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) által támogatott digitalizálási projektek; a folyamatosan bővülő Hungaricana összevont közgyűjteményi portálon 20 millió oldalnyi anyag, 5 millió térkép, 5 millió eddig ismeretlen kép és ugyanennyi bibliográfiai adat áll a látogatók rendelkezésére.
(Forrás: OrientPress)
 
2015.05.21.
Peer Krisztina: A gyerekkori depresszióról – Gyermekpszichológia 4. rész
Bármilyen furcsán hangzik, gyermekeknél is leírtak típusos depressziókat. Ezek közel azonos formában jelentkeznek, mint a felnőtteknél, jóllehet, minden esetben van némi eltérés. A gyermekkori depresszió okai között fellelhetők környezeti és genetikai tényezők.
(Forrás: Kölöknet)
 
2015.05.21.
Prievara Tibor: Egy érdekes kiállítás - KórházSuli
Tavaly született meg az az elgondolás itt, a TanárBlog háza táján, hogy a kórházakban hosszabb ideig fekvő iskoláskorú gyerekek oktatását hogyan tudnánk segíteni.
(Forrás: Tanárblog)
 
2015.05.21.
Nem rohanták meg tömegek az óvodát
Budapest környéki óvodákban okozott problémát a mostani beiratkozásnál, hogy szeptembertől kötelező a három éves gyereket óvodába járatni, de a legtöbb helyen nem volt tumultus, és mindenkinek tudtak helyet biztosítani az intézmények.
(Forrás: abcug.hu)
 
2015.05.21.
Megtaláltuk a corvinusos kamulevél valószínű eredetijét
A Diákparlament Facebook-oldalán tettek közzé egy levelet Thaisz Miklós, az Emmi főosztályvezetője aláírásával. Az iktatási szám ugyanaz, mint amely a Corvinus feldarabolásáról szóló hamisított levélen szerepel. Több hasonlóság is van.
(Forrás: vs.hu)
 
2015.05.21.
Bevezessék-e Magyarországon az állami tankönyvmonopóliumot?
2015. május 22-én a Vitázik a világ ifjúsága magyarországi döntőjében résztvevők a következő témában érvelnek és próbálják meggyőzni a zsűrit a retorikai képességeikről: „Bevezessék-e Magyarországon az állami tankönyv-monopóliumot?” A projektben részt vevő országokban a vetélkedő csúcspontja az országos döntő.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2015.05.21.
A Fidesz kiemelt béremelést ígér a pedagógusoknak
A Fidesz a pedagógusok mellett áll - írta közleményében a párt országgyűlési frakciója csütörtökön, reagálva a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete által szervezett budapesti tüntetésre.
(Forrás: Hír24.hu)
 
2015.05.21.
Lázár János: a kormány nem is tárgyalt a Corvinus épületeiről
A kormány semmilyen döntést nem hozott, nem is tárgyalt a Budapesti Corvinus Egyetem épületeiről - mondta a Miniszterelnökség vezető miniszter május 21-ei sajtótájékoztatóján, amikor a BCE budai campusának sorsáról, a Kertészettudományi, a Tájépítészeti és az Élelmiszer-tudományi Kar leválasztásáról szóló sajtóhírről kérdezték.
(Forrás: Edupress)
 
2015.05.21.
Az iskola nem utasíthatja el a körzetéhez tartozó gyerekeket
Az ombudsman szerint a kötelező felvételt biztosító iskolának minden esetben fel kell vennie a felvételi körzetében élő gyereket, az iskola fenntartójának pedig biztosítania kell a létszámnak megfelelő számú osztály indítását - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala május 21-én az MTI-vel.
(Forrás: Edupress)
 
2015.05.21.
Tüntetés az Emmi sújtotta övezetben
Több százan vettek részt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének csütörtöki budapesti tüntetésén, amelyen felelős oktatáspolitikát követeltek a kormánytól, és több intézkedés visszavonását kérték.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.05.20.
Ma a pedagógusok miatt lesz nagy dugó a Belvárosban
A pedagógusok szolidaritásukat fejezik ki a közszféra többi dolgozójával szemben, aminek részeként vonulást tartanak 18 óra után a Blaha Lujza térről a Szalay utcába, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Emmi elé. Az esemény programját és a beszédeket tartók neveit a Facebookon tették közzé.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.05.20.
A szaktanácsadás megújítása, mint a pedagógusképzés támogatása
A pedagógiai szakmai szolgáltatások keretébe ágyazott szaktanácsadás rendszerének alapjait jogszabályok rögzítik. A részletekkel foglalkozó fejlesztés kialakította a szaktanácsadás rendszerszintű modelljét, amely szerint a szaktanácsadás legfontosabb feladata a pedagógusok folyamatos szakmai fejlődésének intézményi kontextusba ágyazottan történő támogatása.
(Forrás: Modern Iskola)
 
2015.05.20.
Csak gáncsolják az autista fiút a hivatalok
Karcsi mindig is speciális nevelésre szorult, de amióta autizmust is diagnosztizáltak nála, bajban vannak a szülei. Néhány papír hiánya miatt nem jut hozzá a szükséges képzéshez, és félő, hogy elkallódik.
(Forrás: abcug.hu)
 
2015.05.20.
Miniszterelnökség: nincs köze a Várhoz a Corvinus feldarabolásának
A Nemzeti Hauszmann Terv egyes elemeinek megvalósítása a kormány által biztosított nevesített költségvetési forrásból történik, amint ezt a terv előkészítésével, a Lovarda és a Stöckl-lépcső újjáépítésével és a szükséges régészeti feltárásokkal kapcsolatos korábbi kormányhatározatok is mutatják” – írják a kormány.hu oldalán.
(Forrás: vs.hu)
 
2015.05.20.
A nyelvtanulás is olyan, mint a kerékpározás
Hiába magolunk be nyelvtani szabályokat, hiába bújjuk a szótárat, attól még nem fogunk egy nyelvet jól beszélni. Az egyedüli lehetőség, ha minél többet használjuk a nyelvet – méghozzá lehetőleg aktívan, azaz minél többet írunk és beszélünk. Ha pedig eljutottunk egy bizonyos szintre, nem tudjuk megmondani, hogy miért pont úgy használunk egyes alakokat, szerkezeteket,
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2015.05.20.
A docens elsírta magát a Kertészeti Egyetemen
Sem háttértanulmány, sem semmilyen döntés nem született a Corvinus Egyetem budai campusának feldarabolásáról és eladásáról - ezt mondta az Indexnek Palkovics László felsőoktatási államtitkár arról a kedden bombaként robbant hírről, hogy eladják a Corvinus Egyetemhez tartozó egykori kertészeti egyetem területét.
(Forrás: index)
 
2015.05.20.
Európai együttműködések a minőségi oktatásért
Újszerű szemlélet, kiváló projektmenedzsment és hosszú távú hasznosulás. Ezek jellemzik azt a négy, uniós támogatással megvalósult projektet, amelyek Nemzetközi együttműködési kultúráért nívódíjat kaptak a Tempus Közalapítványtól.
(Forrás: Edupress)
 
2015.05.20.
PDSZ-petíció az oktatás helyzetének javításáért
A PDSZ tízpontos petícióját május 20-án délután adták át a Miniszterelnökség képviselőinek. Ebben – többek között – a tankötelezettség korhatárának 18 évre történő visszaállítását, a felsőoktatási törvény visszavonását, az egyetemi autonómia helyreállítását és önálló oktatási minisztériumot követelnek.
(Forrás: Edupress)
 
2015.05.20.
Beköltözött a gyermekirodalom az egyetem falai közé
Idén végez az első évfolyam, amely professzionális szinten, egyetemi keretek között tanult gyermek- és ifjúsági irodalmat. A tizenöt diplomázó között vannak könyvtárosok, magyar szakos egyetemisták, könyvkereskedő, rendezvényszervező és alsós tanítók is.
(Forrás: Edupress)
 
2015.05.20.
Felemás családtámogatás
Takács Imre, a Magyar Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatok Országos Egyesületének elnöke szerint már most is működési gondokkal küzd a gyermekvédelem, a családgondozói állások 20-30 százaléka folyamatosan betöltetlen, ami a munka hatékonyságának rovására megy.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.05.20.
Kegyelemdöfésre készülnek a magyar egyetemek ellen
A törvény felhatalmazza a kormányt, hogy rendeletben szabályozza az alap- és mesterképzés területét, a szakokat és a képzésindítás rendjét. Ez összefügg a Corvinus ügyével. Hiszen ezek olyan kérdések, amelyekben elvileg nincs keresnivalója a kormánynak.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.05.20.
Varga Mihály olyat még nem hallott, hogy nem jutott pénz krétára egy iskolában
Varga Mihály az RTL, közelebbről Baló György vendége volt hétfőn. A nemzetgazdasági miniszterrel a költségvetésről, valamint az oktatásról és egészségügyről is beszélgettek.
(Forrás: rtl.hu)
 
2015.05.19.
Se gyerek, se tanár nem marad az iskolákban
A magyar oktatási rendszer leginkább egy minden oldalról omladozó falú házhoz hasonlítható – ha összedől, azért viszont nem csak a kormányzat hibás oktatáspolitikája lesz a felelős. A pedagógiai munkából a szülőket kizáró, a tanárokat is gyerekekként kezelő mentalitás már régebbi problémák, amiket csak tetéz a bürokratikus, központosító és megfélemlítő oktatáspolitika.
(Forrás: abcug.hu)
 
2015.05.19.
Feldarabolják a Corvinust, nagy balhé várható
Meg vannak számlálva a napjai a Budapesti Corvinus Egyetem Budai Campusának. Úgy tudjuk, a kertészettudományi, élelmiszer-tudományi, tájépítészeti kart leválasztják. Egyetemi forrásaink szerint a Villányi úti ingatlanokat pedig eladják, hogy az azért kapott pénzt is a Budai Vár újjáépítésére fordítsák.
(Forrás: vs.hu)
 
2015.05.19.
Lencse Máté: Önkéntesekre alapozott tanoda
Toldon a 15-20 önkéntessel működő tanoda-projekt körülbelül 25-30 gyereket ér el. Táborok során, lazább keretek között, ez a szám 40-45 is lehet. Évi öt-hat egyhetes tábort tartunk, a tanoda pedig körülbelül 35 héten át működik. Az önkéntesek Budapestről utaznak, ami vonaton és busszal körülbelül öt óra.
(Forrás: tani-tani)
 
2015.05.19.
Megkezdődhet az aláírásgyűjtés a tankötelezettségről szóló népszavazáshoz
A március 15-ei civil demonstráción bejelentett 19 "rendszerbontó" népszavazási kezdeményezés egyike volt az, amely úgy hangzott: "Egyetért-e Ön azzal, hogy a tankötelezettség annak a tanévnek a végéig tartson, amelyben a tanuló a tizennyolcadik életévét betölti?"
(Forrás: Inforádió)
 
2015.05.19.
Vitatott „gyöngyhalászat”
Rossz szemmel nézik az erdélyi szórványiskolák vezetői, hogy a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársai székelyföldi oktatási intézményekbe csalogatják a magyar diákokat. A budapesti intézet szerint azokat a fiatalokat célozzák meg, akiknek nincs lehetőségük magyar nyelven folytatni középiskolai tanulmányaikat, és emiatt román nyelvű oktatási intézményekbe kényszerülnek.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.05.19.
Örülni kell, ha hisztizik a gyerek - Interjú Peer Krisztina, gyermekpszichológussal
Az a szülő, akinek a gyermeke hisztizik, megnyugodhat, mert a gyermek fejlődése a legjobb ütemben halad, hiszen a hiszti lényegében az autonómiára való törekvés a gyerek részéről. Egyre többször és egyre több dolgot szeretne önállóan végrehajtani, de erre az esetek nagy részében még képtelen
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.05.19.
Nem adják a tanárok és diákok a Corvinus budai campusát
Petíciót és Facebook-oldalt is indítottak a Corvinus Egyetem budai campusának diákjai és oktatói, akik szerdán egy fórumon fogadták meg, hogy nem hagyják eladni a Villányi úti ingatlanokat.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.05.19.
Játssza az értetlent Balog Zoltán minisztériuma
Nagyon nem akar válaszolni az emberi erőforrások minisztere a megszűnésre ítélt pesti általános iskola, a Neptun ügyében, ennek érdekében Balog sajtóosztálya a szövegértelmezési problémák és a mellébeszélés kombóját villantotta.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.05.17.
Horkai Anita: Mi a közös nyelv? Screenagerek és digitális bennszülöttek a tanítás/tanulás folyamatában.
Írásunkban egy olyan oktatást segítő eszköz bemutatására vállalkozunk, mely oldhatja az ebből fakadó feszültségeket, s így egy lehetséges megoldást kínál a digitális bennszülöttekkel történő kommunikációra az ismeretátadás, oktatás, mentorálás/tutorálás, képességfejlesztés és tudásellenőrzés területén
(Forrás: tani-tani)
 
2015.05.17.
Több pénz jut köznevelésre
A Klik a 2016-os költségvetési javaslat szerint mintegy 17 milliárddal kapna több állami támogatást, mint az idén. A személyi kiadásoknál jelentkezik, miközben a központ dologi kiadásaira kevesebb jutna, mint az idén. Az iskolai hittanoktatásra és a hittankönyvek támogatására fordított összeget viszont megduplázná a kormány.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.05.16.
A szeparációs szorongástól az iskolafóbiáig – Gyermekpszichológia 3. rész
A szorongásos tüneteket és zavarokat ma a gyermekekre és serdülőkre leginkább jellemző, leggyakoribb pszichés problémák között tartjuk számon. Ezeket a zavarokat meg kell különböztetnünk a hasonló felnőttkori problémáktól, ugyanis a gyermekkor sok neurotikus zavara önmagában nem tekinthető rendellenes jelenségnek, csupán a normális fejlődéssel együtt járó jelenségek extrém mértékű megnyilatkozásának.
(Forrás: Kölöknet)
 
2015.05.16.
Új fejezet a mesélésben - BOOKR Kids meseélmény
A kisgyermekes szülők nagy örömére megjelent a BOOKR Kids mesealkalmazás, amely ötvözi a tabletekben rejlő audiovizuális és interaktív lehetőséget a klasszikus mesélés élményével.
(Forrás: Vasárnapi Hírek)
 
2015.05.15.
Hogyan tanít egy pedagógus hátrányos helyzetben?
Fiatal, de az oktatás terén nagyon tapasztalt pedagógus-szerzőnk egy érdekes területről, a hátrányos helyzetű, sokszor gyermeki szintű intelligenciával rendelkező felnőttek oktatásáról ír. Tanulságos bármely pedagógus vagy iskolavezető számára ez az írás, osztályfőnökök érdeklődésébe is ajánlom.
(Forrás: Modern Iskola)
 
2015.05.15.
Pokorni megdöbbenne az elutasítástól
A magyar oktatási rendszer nem esélyteremtő, hanem esély különbségeket konzerváló - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke, a XII. kerület polgármestere.
(Forrás: Inforádió)
 
2015.05.15.
Belföld „Megélhetési tanárok vagyunk”
Ismét utcára vonultak a diákok és oktatóik csütörtökön. Nemcsak a felsőoktatás miatt tüntettek, úgy vélik: az egész oktatási rendszer működése, autonómiája veszélyben van a kormány önkényes átalakításai miatt. Az MTA napokban publikált tanulmánya is rámutatott: van mitől tartani.
(Forrás: Népszava)
 
2015.05.15.
Nőtt a korai iskolaelhagyók aránya
Bár az ezredfordulót követő első évtizedben csökkent, 2010 óta meredeken nő a korai iskolaelhagyók aránya – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal elemzéséből. Jelenleg a 18–24 évesek 11,8 százalékának csak alapfokú végzettsége van és nem tanul semmit, ezzel az európai uniós rangsor utolsó harmadában szerepelünk.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.05.15.
Oda van írva, hogy mit szeretnének. Mert ez emberpiac
A szülők nem akarnak beteg, idősebb és roma gyereket, de az örökbe adással foglalkozó állami és civil szervezetek sem adják oda akárkinek az árvákat. Az örökbefogadás hátrányos megkülönböztetéstől és negatív előítéletektől hemzseg, és sajnos a rendszer még mindig a szülőknek alkalmas gyerek megtalálására koncentrál, ahelyett, hogy azt néznék: a gyereknek mi lenne igazán jó.
(Forrás: abcug.hu)
 
2015.05.15.
„Föltámadott a stílus, az utca népének stílusa”
Jönnek a pilvakeres srácok, hogy feldobják a nyelvtanórát a szövegeikkel. A vita, érvelés, stílus, nyelvhelyesség és még sok más egyéb témakör tanítása kerül más megvilágításba. Irodalomba ágyazott nyelvtantanításra kiváltképp alkalmasak ezek az anyagok.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2015.05.15.
Budapesti Metropolitan Főiskola néven működik tovább a BKF
A Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola (BKF) hallgatói szeptembertől már a Budapesti Metropolitan Főiskolán kezdhetik meg tanulmányaikat. Ezzel mérföldkőhöz érkezett a BKF. Az intézmény mára a legnagyobb magánfőiskolává és Magyarország legnagyobb művészeti képzőhelyévé vált.
(Forrás: Edupress)
 
2015.05.15.
Már lehet módosítani a leadott tankönyvrendeléseket
Az elmúlt két év tapasztalatai alapján több ponton is módosult az idei tankönyvellátás menete. Idén több idő jutott a tankönyvek megrendelésére. A folyamatok a tervezett ütemezés szerint haladnak, a már leadott tankönyvrendeléseket május 15-től lehet módosítani - írta közleményében május 15-én a Köznevelésért Felelős Államtitkárság.
(Forrás: Edupress)
 
2015.05.15.
Élő csocsóasztal alakult a Margitszigeten
Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége nyitotta meg a KézenFogva Alapítvány fogyatékkal élő és egészséges gyerekeket közös játékra invitáló Hétköznapi Kihívások elnevezésű élménynapját a Margitszigeti Atlétikai Centrumban pénteken.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.05.13.
Romokban az oktatás
Siralmas állapotban van a magyar közoktatás – lényegében így foglalható össze az a tanulmány, amelyet a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaságtudományi Intézete tett közzé a napokban. Varga Júlia, Hajdu Tamás, Hermann Zoltán és Horn Dániel kötete száz mutatót állított föl, s ezek alapján a helyzet rossz.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.05.13.
Birkás Éva: Megelevenedő korszakok.a Szépművészeti Múzeumban
A Szépművészeti Múzeumban 2008-ban kezdődtek az élő interpretációs műsorok, amikor az Antik Gyűjtemény 100 éves születésnapja alkalmából megrendezett programsorozat részeként négy ókori görög karaktert építettünk fel: egy klasszikus kori athéni vázafestőmestert, egy athéni rabszolgalányt, egy athéni színészt és Pallas Athéné istennőt
(Forrás: tani-tani)
 
2015.05.13.
A büdös és a lopós gyerek sem mehetett az integrációs kirándulásra
130 millió forintot nyert integrációs képzésre egy ercsi iskola. Ebből többek között kirándulásokat szerveztek. Egy ilyenre azonban a gyerekek negyedét nem vitték el mert büdösnek, lopósnak vagy nehezen kezelhetőnek tartották. Az ügy az ombudsmanhoz került
(Forrás: abcug.hu)
 
2015.05.13.
Csúcsfizetést kapnak az egyetemi kancellárok
Nem fukarkodik az Emmi a kancellárok fizetésével: a tavaly kinevezett gazdasági vezetők 1,5 - 2,2 millió forint között keresnek. Van, akinek autó- és telefonhasználat is jár.
(Forrás: vs.hu)
 
2015.05.13.
Mindennapi testnevelés tornaterem nélkül - egy gimnazista az oktatás átalakításáról
Mit gondolnak az iskolások a kormány oktatási átalakításairól? Tavaly ősszel a diák parlamenteken vitathatták meg, mit is szólnak az új cipőhöz. Mi Kiss Dávid beszámolóját közöljük: hogy látja egy 16 éves a rendszert? A menza már régen rossz - de a többi probléma között sok az új keletű.
(Forrás: index)
 
2015.05.13.
Több milliárdot fizethetnek vissza az egyetemek az EU-nak
Akár 100 milliárd forintra is tehető az az összeg, amit esetleg vissza kell fizetni az Európai Uniónak, mert az egyetemek nem tudnak vele elszámolni - mondta el Domokos László az Állami Számvevőszék elnöke a Heti Válasz május 14-ei számában megjelent interjúban.
(Forrás: Edupress)
 
2015.05.13.
Több milliárdot fizethetnek vissza az egyetemek az EU-nak
Akár 100 milliárd forintra is tehető az az összeg, amit esetleg vissza kell fizetni az Európai Uniónak, mert az egyetemek nem tudnak vele elszámolni - mondta el Domokos László az Állami Számvevőszék elnöke a Heti Válasz május 14-ei számában megjelent interjúban.
(Forrás: Edupress)
 
2015.05.13.
Kirúgják a közalkalmazottakat, majd visszaveszik őket közmunkásként
Többen is jelezték: a tárcához tartozó intézményeknél mind gyakoribb, hogy alkalmazottakat bocsátanak el, majd közmunkásként foglalkoztatják őket vissza. A Kliknél meredeken nő a közfoglalkoztatottak száma.
(Forrás: Világgazdaság)
 
2015.05.13.
Költségvetés: nőhet a Klik támogatása
A május 13-án benyújtott költségvetési javaslat indoklása alapján 2016-ban is folytatódik a pedagógus-életpályaprogram és a szakképzési rendszer idén elkezdett bővítése.
(Forrás: Edupress)
 
2015.05.13.
Már nyomdában a jövő évi tankönyvek
Augusztus 25-ig minden iskola megkapja a tankönyveket. Az iskolák megrendelései alapján a nyomdák már dolgoznak, hogy legyártsák a több mint 12 millió példányt. A debreceni Alföldi Nyomdában tartott sajtótájékoztatón a tankönyvellátásért felelős miniszteri biztos azt mondta, hogy több mint 800 ezer gyerek ingyen jut a tankönyvekhez.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.05.13.
Európa-szerte csodájára járnak a szegedi zöldegyetemnek
A Szegedi Tudományegyetem épületeiben termálvízzel fűtenek, esővízzel öblítik a wc-t, napelemek biztosítják az energiát és napkollektorok a meleg vizet. Sőt, az intézményhez kapcsolódó óvodában a gyerekek kukatündérrel játszanak és mindent tudnak a szelektív hulladékgyűjtésről. Európa 11. legkörnyezettudatosabb egyetemén jártunk.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.05.13.
Gyűjtőiskola „problémás gyerekeknek” Piliscsabán?
Az aláíró szervezetek álláspontja szerint megállapítható, hogy a Klik tervei sértik a Gyermek Jogairól szóló ENSZ-egyezményt, az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló törvényt, valamint a Fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló ENSZ-egyezményt is.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.05.11.
Kimenekítik a gyerekeket a roma osztálytársak közül
Reménytelennek tűnik a szegregáció teljes megszüntetése a gyöngyöspatai Nekcsei Demeter Általános Iskolában, hiába mondta ki a bíróság, hogy le kell állítani a roma gyerekek elkülönítését. A szegregációért felelős igazgató a per elvesztése után ugyanis a helyén maradt, és egyszerűen hazugságnak tartja a vádat, a pert és annak eredményét is.
(Forrás: abcug.hu)
 
2015.05.11.
Ismét megállapodott a kormány a pedagógusokkal
Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Czunyiné dr. Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkár, a Nemzetgazdasági Minisztérium képviseletében dr. Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár megállapodást írt alá a pedagógus szakszervezetek - Pedagógusok Szakszervezete, Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet, Oktatási Vezetők Szakszervezete - képviselőivel
(Forrás: Edupress)
 
2015.05.11.
Szükség van a hazai informatikusképzés reformjára
Már most jelentősen kevesebb a szakember, mint amennyire szükség lenne, és ha nem találunk rá megoldást, ez a hiány tovább nő - mondta Laufer Tamás, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) elnöke.
(Forrás: Edupress)
 
2015.05.11.
Elhamarkodottnak tartják a szakközépiskolák átszervezését
Elhamarkodottnak tartja a szakközépiskolák átszervezését a pedagógusok szakszervezete. Több mint 400 intézmény kerülhet ősztől a nemzetgazdasági tárca fenntartásába, azt azonban még nem tudni, hogy mi lesz azokkal az iskolákkal, amelyekben nemcsak szakközépiskolai, de gimnáziumi képzés is folyik. Ha az utóbbi osztályok megszűnnek, az tanárok elbocsátásához vezethet.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.05.11.
Okos egérrel nyertek magyar diákok
Gyenge vagy sérülést szenvedett emberek markolásának, valamint ujjainak erejét erősíti fel egy debreceni diák speciális kesztyűje, míg két gödöllői tanuló szellemes megoldása az idős emberek gyógyszerszedési nehézségein segít. Ma Budapesten díjazták az ifjú tudósokat.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.05.11.
Levelet írt Balognak a halálra ítélt iskola
Nyílt levéllel fordult Balog Zoltánhoz a 15. kerületi Neptun utcai Általános Iskola közössége. A szülők és a pedagógusok azt kérik az emberi erőforrás-minisztertől, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ tankerületi igazgatójának az intézményük átszervezésére vonatkozó felterjesztését ne támogassa. Azaz ne szüntesse meg az iskolát.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.05.10.
A diákparlament is beolvasott az Emminek
A 444.hu a diákparlamentek üléseinek jegyzőkönyveiről ír, amelyeken az általános és középiskolás diákok képviselői a problémáikat mondják el a Klebelsberg-központ és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kirendelt illetékesének. Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Budapest déli fele és Somogy diákjainak 2014-es felszólalásaiból a következő problémák rajzolódnak ki:
(Forrás: index)
 
2015.05.10.
Baráth Szabolcs: Integráció és tanoda
Magyarországon a tanoda mint közoktatási rendszeren kívül működő oktatási, nevelési, szociális segítő forma, célcsoportként a társadalom alsó decilisben elhelyezkedő családok gyerekeivel foglalkozik. Ezáltal legfőképpen olyan helyeken jött/jön létre, ahol nagyobb arányban található a társadalom leszakadó csoportja.
(Forrás: tani-tani)
 
2015.05.10.
Könnyebb lesz az iskolatáska?
A korábban akár 5 kilogrammos iskolatáskák helyett a gyereknek elegendő egy 1,75 kilogrammos táskát az iskolába vinniük.Czunyiné Bertalan Judit, az Emmi köznevelésért felelős államtitkára jelentős pillanatnak nevezte a digitális tartalmak és tudás eljuttatását az érintett iskolákba.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2015.05.10.
Már egy tárgy kihagyása miatt is önköltséges képzésre kerülhetnének a hallgatók
A HÖOK nem ért egyet a hallgatói átsorolás szigorításával, egyes szakokon ugyanis előfordulhat, hogy már azért is átkerül a hallgató önköltséges képzésre, ha egy tárgyat nem teljesít.
(Forrás: Eduline)
 
2015.05.10.
Együttműködik a Richter az SZTE és az MTA
A kutatást, az oktatást és az innovációt szolgáló együttműködési szerződést kötött május 11-én a Szegedi Tudományegyetem (SZTE), a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpontja (MTA-SZBK) és a Richter Gedeon Nyrt.
(Forrás: Edupress)
 
2015.05.10.
Egyre több a sajátos nevelési igényű diák
Emelkedett a sajátos nevelési igényű (SNI) gyerekek száma: az óvodákban 4,5 százalékkal lettek többen, míg az általános iskolákban 1,6 százalékos a plusz. Eközben csaknem ötvenezerrel kevesebben vesznek részt a mostani tanévben nappali tagozatos oktatásban-nevelésben, mint tavaly - derül ki a KSH legfrissebb oktatási jelentéséből.
(Forrás: Edupress)
 
2015.05.10.
Érettségi: nincs minden veszve, ha nem tetszik az eredmény
Kik állítják össze az érettségi feladatsort? Mi alapján esik a választás pont arra a feladatra, amely fölött ünneplőbe öltözött fiatalok törik majd a fejüket a nagy megmérettetésen? Kik javítják a kitöltött feladatsort? Mi a fellebbezés menete, és mi lesz a sorsa a rengeteg kitöltött dolgozatnak? Többek között ezekről is kérdeztük az Oktatási Hivatalt.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.05.08.
Balog szerint a „spontán” szegregáció ellen ostobaság küzdeni, a szakértők az iskolabuszra esküsznek
Balog Zoltán, hazánk „emberi erőforrásaiért” felelős minisztere a minap az Országgyűlés Népjóléti bizottságának vitáján kiemelte, hogy a szegregáció törvényileg nem megengedhető, de arra is külön felhívta a figyelmet, hogy a spontán elkülönülés teljesen más helyzet.
(Forrás: Kettős mérce blog)
 
2015.05.08.
A cigányság nem probléma, hanem feladat
Cigányságát és magyarságát egyforma büszkeséggel vállalja Bogdán László, aki március végén vette át a tehetségnagyköveti kinevezést. Interjúnkban elmondja, hogy első pár cipőjét tizenhárom évesen kapta, majd néhány évvel később a faluvezetéssel szembeni elégedetlenség indította el a kreatív problémamegoldás irányába.
(Forrás: tehetseg,hu)
 
2015.05.08.
Biztonságban a neten: hogyan segíthet egy pedagógus, szülő?
„Milyen kérdések foglalkoztathatják a fiatalokat netezés közben?”Rövid beszámoló a Safer Internet Program 2015. első negyed év eredményeiről.
(Forrás: Modern Iskola)
 
2015.05.08.
Megvan a Ságvári gimnázium új neve
A Szegedi Tudományegyetem rábólintott az EMMI döntésére, miszerint az egyetem általános iskoláját és gimnáziumát összevonják, és az iskola Ságvári Endre neve helyett ezentúl a Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Általános Iskolája és Gimnáziuma elnevezést használja.
(Forrás: index)
 
2015.05.08.
Ki nem állhatják a tantermi életet az Ipszilonok
Az Y generáció számára nem természetes a szenioritáson alapuló elismerés és hierarchia, ők a teljesítményt, a tapasztalatokat és a képzettséget tartják figyelemre méltónak. Számukra nem kényszer a tanulás, hanem a megszerezett tudással saját piaci értéküket szeretnék növelni.
(Forrás: Origo)
 
2015.05.08.
Döntött a kormány: ha nem tanul jól a diák, fizessen
Az egyik legfontosabb változás a hallgatókat érinti. Ha ugyanis a diákok nem teljesítenek megfelelően, akkor az állami ösztöndíjas képzésből át lehet őket sorolni költségtérítésesre. Ez annyit jelent, hogy félévenként 20 kreditet kell teljesíteni, egyúttal el kell érni az egyes intézmények által meghatározott tanulmányi átlagot.
(Forrás: Origo)
 
2015.05.08.
Több ponton is változik a felsőoktatási törvény
Az egyetemen kívül létrehozzák új intézményi kategóriaként az alkalmazott tudományok egyetemét, lesznek közösségi képzőközpontok, megjelenik a hallgatók kompetenciamérése és bevezetik a "bachelor profession" kategóriát - a többi között ezt tartalmazza a nemzeti felsőoktatási törvény jövő héten nyilvánossá váló módosító javaslata.
(Forrás: Edupress)
 
2015.05.08.
Ökoiskola roadshow-t indított vidéken az OFI
Az idén tizenegy éves Ökoiskola Hálózathoz jelenleg 746 iskola tartozik. A cím népszerűségét mutatja, hogy a tavaly decemberi ünnepségen 122 iskola nyerte el első vagy második alkalommal az Ökoiskola és 52 az Örökös Ökoiskola minősítést - írják az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) oldalán.
(Forrás: Edupress)
 
2015.05.08.
Kevesebb diákra több tanár jut
Csaknem ötvenezerrel kevesebben vesznek részt a mostani tanévben nappali tagozatos oktatásban-nevelésben, mint tavaly, a diákok között ugyanakkor egyre több a sajátos nevelési igényű gyermek – derül ki a KSH legfrissebb oktatási jelentéséből. A folyamatosan csökkenő diáklétszámra egyre több pedagógus jut, emellett nőtt a nem állami fenntartású általános iskolák és gimnáziumok aránya is.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.05.08.
Calici vírus okozta a tömeges megbetegedést egy szegedi iskolában
A vizsgálatok szerint calici vírus miatt betegedett meg csaknem kétszáz gyermek egy szegedi általános iskolában - tájékoztatta a Csongrád Megyei Kormányhivatal kommunikációs vezetője az MTI-t.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.05.07.
Egyetemfoglalás zajlik Kolozsváron
2011-ig a rektori választásokon 25%-ot tett ki a diákok szava, ez mostanra 5-6%-os lett, a többi szavazó az oktatók köréből kerül ki: ez az elsődleges oka annak, hogy több nagy kolozsvári diákszervezet egyetemfoglalást tart ezeken az órákban a Babes-Bolyai Tudományegyetem Pszichológia Karának amfiteátrumában.
(Forrás: Transindex)
 
2015.05.07.
Pedagógusok: a tanítás fontos része a moziba járás
A magyar tanárok döntő többsége ma már az oktató munka fontos kiegészítő elemének tekinti a moziba járást - derül ki a Cinema City legújabb, országos kutatásából, amely 433 pedagógus részvételével a vizuális kultúra és az oktatás kapcsolatát, az iskolán kívüli programok szervezésének lehetőségeit, illetve a közös mozizás hatásait térképezte fel.
(Forrás: Edupress)
 
2015.05.07.
Neptun: Több dolgot is figyelmen kívül hagyott a Klebelsberg Központ
A XV. kerületi iskola sorsáról az emberi erőforrások minisztere mondja ki a végső szót még ebben a hónapban. „A Neptun esetében teljesen más a helyzet, nem ingatlanhelyzetről van szó, elsősorban nem arról van szó, nem tudok önnek újat mondani, még nincsenek az átszervezéssel kapcsolatos dokumentumok az államtitkárságon” – hangsúlyozta Czunyiné Bertalan Judit
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.05.07.
Hunya Márta: eLEMÉRÉS 2011 – 2015
Az eLEMÉRÉS 2011 óta önkéntes módon, az iskolák önértékelésének eredménye alapján monitorozza az informatika iskolafejlesztő célú alkalmazásának hazai alakulását. A vizsgálat négy területre terjed ki Az első négy évben minden területen lassú, fokozatos fejlődést tapasztaltunk. Tavaly már figyelmeztető jel volt az infrastruktúra visszaesése, ami folytatódik.
(Forrás: ofi.hu)
 
2015.05.07.
Akik már nem akarnak egyetemre menni, akik már nem fejezik be a középiskolát
Cikkünkben megpróbáljuk összeszedni a közoktatás elmúlt 5 évének félrecsúszott vagy kockázatos átalakításait,a változások mögött meghúzódó politikai-, ágazati- és magánérdekeket,a Magyar Tudományos Akadémia friss kutatásának segítségével a már látható következményeket, illetve azt, hogy mit csinálnak másképpen a nálunk sikeresebb országok.
(Forrás: !!444!!!)
 
2015.05.06.
Hat hónap rettegés: "Fél évig tanítottam Észak-Korea elitjét".
A dél-koreai származású Suki Kim hat hónapot oktatott egy észak-koreai egyetemen, de tanári állása álca volt: könyvet írt az elitintézmény hétköznapjairól és diákjairól. A magyarul most megjelent kötetében Észak-Korea eddig ismeretlen, ám még félelmetesebb arcát ismerhetjük meg, egy olyan világot, ahol ismeretlen fogalom az internet vagy a bizalom.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.05.06.
Beszámítható a kötelező közösségi szolgálatba a Teszedd akciós részvétel
Május 17-e és 24-e között ismét megszervezik a Teszedd akciót, amelyben önkéntesek szednek szemetet az ország minden részén. A középiskolások a részvételt beszámíthatják az érettségihez kötelező közösségi szolgálati időbe.
(Forrás: Inforádió)
 
2015.05.06.
Nem szabadna pénzt kérni az iskolai kirándulásokért
Tilos a közoktatásban pénzt kérni az iskolaidőben zajló programokért, mint például a mostanában szokásos erdei iskoláztatásért - tudtuk meg a Magyarországi Szülők Országos Egyesületének elnökétől. Keszei Sándor "bátor szülőknek" nevezi azokat, akik szólni mernek a gyakran több tízezer forintos anyagi terhek ellen.
(Forrás: Inforádió)
 
2015.05.06.
Nem volt nehéz a történelemérettségi
Nem találták különösebben nehéznek a történelem írásbeli érettségi tételeket a diákok, illetve az MTI-nek május 6-án nyilatkozva az ő véleményüket is tolmácsoló intézményvezetők és zaktanárok.Olyan témákra kérdeztek rá, amelyek aktuálisak, és amelyeket alaposan megtanítanak az iskolákban.
(Forrás: Edupress)
 
2015.05.06.
Kedvezménydömping jöhet a szakképzésben
Már a parlament előtt vannak a szakképzésről szóló, valamint az azzal összefüggő törvények módosításairól szóló kormányjavaslatok. Ha ezeket az Országgyűlés elfogadja, a tanulók, az oktatók, az intézményvezetők és a duális képzésben részt vállaló cégek is jelentős kedvezményekben részesülhetnek.
(Forrás: Napi Gazdaság)
 
2015.05.06.
Senki sem jelezte a veszélyt Kislétán
Egyetlen gyermekvédelmi feladatokat ellátó szereplő, így az iskola, a védőnő, a családsegítő és a gyerekorvos sem jelezte korábban, hogy veszélyben lehet családjában az a kislétai kislány, akit a szülei több mint egy éven keresztül tartottak bezárva egy két négyzetméteres, fűtetlen és világítás nélküli helyiségben.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.05.06.
„Ezt nem lehet a Klik nyakába varrni”
Hipersuli oktatási programot hirdetett két multinacionális cég, hogy elősegítse a digitális oktatást. Csakhogy a módszer nehezen terjeszthető: az állami iskolákat fenntartó Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) költségvetésében az informatikai eszközök fejlesztése nem szerepel.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.05.05.
Több száz gyerek tanulhat táblagépeken
A Telenor Magyarország Zrt. Hipersuli Oktatási Programja öt iskola tizenöt osztályával, 363 diák részvételével indul. Célja, hogy a mobileszközök és a mobilinternet révén segítse a korszerű, digitális oktatás terjedését.
(Forrás: Edupress)
 
2015.05.05.
Fordított sorrend
Az oktatás eredményességének javításához azonban a középiskolai rendszer átalakításánál többre van szükség, pontosabban szólva nem itt kellene kezdeni. Amikor a köznevelésben tanulók tizenegy százaléka az általános iskolából sem tud továbblépni, talán értelmetlen az érettségirendszer átalakításán vitázni.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.05.05.
Történelem-írásbelivel folytatódik az érettségi
A köznevelési államtitkárság tájékoztatása szerint középszinten 1254 helyszínen 74 626 vizsgázó, emelt szinten 113 helyszínen 6372 diák tesz érettségit ma.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.05.05.
Egyre nehezebbek a feladatok az érettségin
Pataki szerint a matematikaérettségi évről évre nehezedik, de nem érti, miért. Ami néhány évvel ezelőtt emelt szintű érettségi feladat volt, az idén már középszinten is megjelent. A felkészülés egyik nehézsége, hogy a Nemzeti alaptanterv három témakörrel – statisztika, kombinatorika, valószínűség-számítás – bővült, miközben az óraszám csökkent.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.05.05.
Néhol tablet, máshol error
Van pár szerencsés iskola, ahol nemzetközi nagyvállalatok segítségével a gyerekek mostantól digitálisan sajátíthatják el az ismereteket. Kivételes helyzetben vannak. A valóság inkább siralmas.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.05.05.
Ne verjék szét azt, ami jól működik!
A vártnál is többen, 250-300-an jöttek össze Kecskeméten, hogy tiltakozzanak a Bányai Júlia Gimnázium igazgatójának ellehetetlenítése ellen. Számos ismert jobboldali is volt a tömegben, akik nem értik, miért kell kiszorítani a város legjobb gimnáziumának vezetőjét.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.05.04.
A TanodaPlatform bemutatása
Az írás a TanodaPlatform elnevezésű kezdeményezés céljait és eddigi tevékenységeit kívánja láthatóvá tenni, miközben áttekinti a tanodamozgalom jelenlegi helyzetét és legfőbb kihívásait. Emellett e munka egy tanodákkal foglalkozó cikksorozat nyitánya.
(Forrás: tani-tani)
 
2015.05.04.
Parázson égetjük a családokat, míg minden reményt elveszítenek
Papírokat írogatnak, és hónapokon keresztül apróságokon vitatkoznak a gyerekvédelmi rendszer dolgozói, miközben a gyerekek járnak a legrosszabbul. Szilvási Léna, az SOS Gyermekfalvak programfejlesztési igazgatója évtizedek óta dolgozik ezen a területen. Szerinte tragédia, ami a gyerekvédelemben történik.
(Forrás: abcug.hu)
 
2015.05.04.
Minden, amit a 2015-ös érettségiről tudni lehet
Az érettségi vizsga szabályai, követelményei nem változtak az előző, 2014 őszi érettségi időszakhoz képest, módosult azonban az érettségi vizsgán választható vizsgatárgyak köre.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2015.05.04.
Matekérettségi: az utóbbi évek legnehezebb feladatát kapták a diákok
Középszinten is szokatlanul nehéz feladatot kaptak matematikából a kedden érettségizők. Az első részben ugyanis logikai feladat is van, ami egyáltalán nem szokványos.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.05.04.
Érettségi - A matematika írásbelikkel folytatódnak a vizsgák
A köznevelési államtitkárság tájékoztatása szerint matematikából középszinten angol, francia, horvát, német, olasz, orosz, román, spanyol, szerb és szlovák nyelven, míg emelt szinten angol, francia, német és spanyol nyelven is lesz vizsgázó.
(Forrás: Inforádió)
 
2015.05.04.
Megvan, hova költözhet a Wallenberg-iskola
A kormányzat által kiszemelt épület a Rippl Rónai és Szondi utca sarkán álló egykori Kvassay Jenő Műszaki Szakközépiskola épülete. Korábban úgy volt, hogy az 1200 diákot hat másik iskolában helyezik el.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.05.04.
Mindenki akarja az iskolaigazgatót, csak a Fidesz tesz keresztbe.
Demonstráció lesz kedd délután a kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium előtt. Az ellen tiltakoznak, hogy a Fidesz le akarja váltani az iskolát 22 éve vezető dr. Lukács Lajos matektanárt és igazgatót.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.05.03.
Érdekes, igényes, de nehéz volt a magyarérettségi
Az idei középszintű írásbeli magyarérettségin a feladatok érdekesek, igényesek, de az összehasonlító verselemzés kivételével meglehetősen nehezek voltak, mondta az Indexnek Arató László, a Magyartanárok Egyesületének vezetője.
(Forrás: index)
 
2015.05.03.
Kertész Imre érettségije
A Nobel-díjas író nem szeretett tanulni, iskolába járni, ráadásul gimnáziumi tanulmányait a háború is kettévágta. Végül – Auschwitz után - 1948-ban érettségizett. Kertész Imre az Új Pedagógiai Szemlének adott interjút a diákéveiről.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.05.03.
Így kellett megoldani az irodalomérettségit!
A hivatalos megoldókulcsot ugyan nem tudjuk közölni, de egy magyarnyelv- és irodalomtanár segítségével végigvettük a lehetséges megoldásokat. Hangsúlyozzuk: ezek nem a hivatalos megoldások, de támpontokat azért adhatnak.
(Forrás: Origo)
 
2015.05.03.
Nádori Gergő: Google a vizsgán
Lássuk be, sokkal könnyebb évszámokat, adatokat, rutin feladatokat kérdezni, mint a gondolkodás minőségét feltárni. Nem csak azért ódzkodunk a nyitott könyv vizsgáktól mert új dolog, vagy éppen nem elég megalapozott az a tudás, amit mér, hanem azért is, mert sokkal nehezebb az ilyet kitalálni, értékelni és az ilyenre felkészíteni a diákot.
(Forrás: Tanárblog)
 
2015.05.03.
Magyarországra küldött gyerekekkel üzletelt egy német nevelőintézet
Úgy intézték, hogy túlzsúfolt legyen a gelsenkircheni nevelőintézet, a „létszámfeletti“ fiatalokat pedig Magyarországra küldték a saját itteni cégükhöz, ezen kaszált a gyámügyi hivatal több vezetője, sőt a modellt más városban is alkalmazták.
(Forrás: Civilhetes)
 
2015.05.03.
Jó gyakorlatok a múltból a jövőnek
Benkő Zsuzsanna írása a 130 évvel ezelőtt született Domokosné Löllbach Emma reformpedagógus emlékére.
(Forrás: tani-tani)
 
2015.05.03.
Az osztálytermi agresszió egyre gyakoribb jelenség
A szakértői segítség mellett a pedagógusok és a szülők támogatása és odafigyelése is kell ahhoz, hogy a fiatalok csak egészséges mértékben találkozzanak iskolai konfliktusokkal. A nemrégiben átadott tudásközpont ebben segíthet.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.05.03.
Igényt mond a KLIK szegregáció helyett
A társadalmi igény ellen nem léphetünk föl, ez nem is feladatunk – nyilatkozta lapunknak Hanesz József, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ elnöke, aki szerint a törvénytelenül működő iskola is érték, kiváltképp, ha van igény az újraindítására.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.05.03.
Bodor Ádám, Tóth Árpád és Jékely az érettségin
Egy irodalomtörténeti mű bevezetőjét kapták a diákok az idei középszintű magyarérettségin. A szövegértési feladat Grendel Lajos A modern magyar irodalom története irodalomtörténeti munkájának bevezetőjének értelmezése volt.
(Forrás: Origo)
 
2015.05.03.
Ez az érettségi már más, mint régen volt
Az érettségi valamivel okosabb és életközelibb lett a 15-20 évvel ezelőttihez képest. Van, akinek újdonság, de 2005 óta történelemből is van írásbeli, és a magyar vizsga sem csak egy verselemzés megírásából áll.
(Forrás: index)
 
2015.05.03.
Szakközépbe készül a legtöbb gyerek
Gimnáziumba és szakközépiskolába 2,2, illetve 2,8 százalékkal többen járhatnak ősztől, mint az előző tanévben, viszont a szakiskolába 1,4 százalékkal kevesebb fiatalt vettek fel, közölte az Oktatási Hivatal.
(Forrás: index)
 
2015.05.03.
"Az utolsó állami pénzen eltöltött oktatási napom"
Több mint 100 ezer diák ballagott a héten az országban, hétfőn pedig már elkezdődik az érettségi. Arra voltunk kíváncsiak, hogyan látják a jövőt a mai fiatalok, továbbtanulnak-e, és mennyire izgulnak a hétfői vizsgák miatt.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.05.03.
"Nem lehet egyszerűen meghonosítani külföldi példákat"
Elengedhetetlen az iskolák autonómiájának a tiszteletben tartása és az átalakítási tervek alapos előkészítése és kommunikációja – mondta Mirosław Handke korábbi lengyel oktatási miniszter, akinek a vezetésével 1999-től kezdve olyan sikeresen újították meg a lengyel közoktatási rendszert, hogy az ma az európai élvonalhoz tartozik.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.05.02.
Baranyában teljesen egyedi középiskolai imázsfilm - videóval
Magyarországon szinte teljesen egyedi imázs filmmel jelentkezett a Leőwey Klára Gimnázium, melyben az intézmény diákjain, tanárain, vezetőin és dolgozóin keresztül mindenki összefogott, hogy megmutassa az iskola közösségének erejét.
(Forrás: BAMA)
 
2015.05.02.
Iskolavezetők a méltányos oktatásért
Tudásmegosztás, tapasztalatcsere és innovatív megoldások – ezek mentén folyt a beszélgetés a Tempus Közalapítvány műhelymunkáján, ahol iskolavezetők járták körül a méltányos oktatással kapcsolatos kihívásokat és válaszlehetőségeket. A műhelymunka apropóját az Alma a fán sorozat most megjelent, negyedik interjúkötete adta.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2015.05.02.
Hofffmann Rózsa: Példaértékű a hazai gyermekvédelem
Az is illik az európai tendenciába, hogy a nagyobb intézmények helyett nevelő szülőknél helyezzük el a családból kiemelt vagy az árva gyermekeket. Úgy látom, nincs okunk szégyenkezésre, sőt követendő példát nyújtunk más országoknak.
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2015.05.02.
Hétfőn kezdődnek az érettségik
Több mint 79 ezer végzős középiskolás számára kezdődik el hétfőn az érettségi időszak. Rajtuk kívül 36 ezren tesznek valamilyen vizsgát, sokan az egyetemi felvételi miatt emelt szintű érettségit - mondta az InfoRádiónak a köznevelésért felelős helyettes államtitkár.
(Forrás: Inforádió)
 
2015.05.02.
Egyetemek a Titanicon
Másfelől a játszadozás a közoktatás központosításával, a tanárok önállóságának megvonásával, a gimnáziumok (és közöttük legújabban a gyakorlóiskolák) számának csökkentésével, egy szinttel feljebb pedig az egyetemi autonómia megvonásával, a felsőoktatási állami kiadások radikális visszafogásával, a legjobb intézmények kancellári és konzisztóriumi uralom alá hajtásával, mindez egyfelől a társadalmi mobilitás, másfelől a kutatói szabadság mérséklődésével jár.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.05.02.
A kormány szembemegy Navracsics hivatalának ajánlásaival
Csökkenő egyetemi autonómia, a bölcsész- és társadalomtudományi kurzusok kínálatának szűkítése, a felsőoktatáshoz való hozzáférés nehezítése – a kormány nem csak az országajánlásokban foglaltakat nem veszi figyelembe.
(Forrás: hvg.hu)
 
Sajtófigyelő
2023.11.21.
A pályakezdő pedagógusok mellett áll Balatoni Katalin
Maga is átélte, milyen érzés kezdő pedagógusnak lenni, ezért jól ismeri a pálya nehézségeit – jelentette ki a lapunknak adott interjúban Balatoni Katalin, a Belügyminisztérium köznevel...
(Forrás: Magyar Nemzet)
--
2023.11.21.
Plakátkampányt indít a kormány az iskolákban
A védelem online is megillet! Kérdezz, szólj, jelezz! - ezek a legfontosabb üzenetei azoknak az iskolai plakátoknak, amelyeket a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) jogsegélyszolg...
(Forrás: Eduline)
--
2023.11.21.
Státusztörvény: nem taníthatnak óraadóként tovább a felmondó pedagógusok?
Szeptember 29-ig kellett nyilatkozniuk a pedagógusoknak, hogy elfogadják-e a státusztörvény alapján írt munkaszerződésüket. Rétvári Bence államtitkár úgy nyilatkozott, hogy 1205 pedagó...
(Forrás: Eduline)
--
2023.07.17.
Oszkó Péter: Nagyon nagy bajban vagyunk, ha saját pedagógusaink bérét sem tudjuk kifizetni
ZÁMOMRA A LEGBOSSZANTÓBB ÁLLÍTÁS, HOGY A SAJÁT OKTATÁSI RENDSZERÜNK FOLYAMATOS MŰKÖDÉSI KÖLTSÉGÉNEK FINANSZÍROZÁSÁHOZ UNIÓS ADÓFIZETŐK PÉNZÉRE VAN SZÜKSÉGÜNK, miközben vannak...
(Forrás: Index)
--
2023.07.15.
Ilyen se volt még: 171 oktató állt ki a Zeneakadémia autonómiájáért
Alulírott előadó- és alkotóművészek, kutatók és zenepedagógusok, mint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatói az alábbi közleményt kívánjuk a közvélemény és a fenntartó Kultur...
(Forrás: Index)
--
2023.07.15.
„Egy mérhetetlenül szelektív törzsi társadalom öngyilkos reflexiója saját magára” – Lannert Judit oktatáskutató a státusztörvényről
Miért beszél mindenki tanárhiányról, amikor átlagosan tíz általános iskolás gyerek jut egy pedagógusra? Mi a tanárok és mi a megrendelő, a lakosság felelőssége a magyar oktatás szétes...
(Forrás: szabadeuropa.hu)
Címkék
agresszió civilek család digitális nemzedék együttműködés erkölcs esélyegyenlőség esélyek felelősség film filmklub generációk gyerekek gyermekvédelem hátrányos helyzet IKT integráció irodalmi mű feldolgozása iskola iskola és társadalom kapcsolatok kommunikáció konferencia konfliktuskezelés kreativitás kutatás könyvajánló közösség módszerek OFOE oktatás oktatáspolitika osztályfőnöki szerep pedagógia pedagógus pedagógusok pályázat rendezvény szabályok szakmai szervezet szülő szülők tanulás tanár-diák kapcsolat tehetséggondozás társadalom történelem verseny virtuális kongresszus ünnep