Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
2015.06.30.
Negyedmilliárdos nyereségből 140 milliós veszteséget csinált egy év alatt a Kelló
A Hvg pár hónappal később arról írt, hogy a piaci verseny leszorította az árakat, a Kelló monopóliuma viszont ez ellen hat, és már csak azért is meg kellett emelni az árrést, hogy a szervezet magát el tudja tartani.
(Forrás: !!444!!!)
 
2015.06.30.
Zsúfoltabb lesz az óvoda ősztől, mint a tököli börtön
Jön a három éves gyerekek kötelező óvodáztatása, de van település, ahol csak trükkökkel tudják elhelyezni a kicsiket. Például úgy, hogy nem lesz meg a kötelező minimális térköz a kiságyak közt, délben hazaküldenek pár gyereket, vagy helyi rendeletet módosítanak, hogy két négyzetméter helyett másfél is elég lesz egy óvodásnak.
(Forrás: vs.hu)
 
2015.06.30.
A megoldásfókuszú megközelítés, avagy mégis könnyen kezelhetők a nehezen kezelhetők?
Régóta elköteleztem magam a megoldásfókuszú (angolul: solutionfocus) megközelítés, módszer mellett, ezért is örültem, amikor lehetőségem nyílt megnézni egy dokumentumfilmet, amit Hollandiában forgattak egy általános iskolában. (Gyarmati Katalin Anna)
(Forrás: Kölöknet)
 
2015.06.30.
Felmérés felmérés hátán
A rendszert nagyon sokan kritizálják Nagy-Britanniában is. Sőt, a tanárok olykor az eredmények meghamisításától sem riadnak vissza. Nagy-Britanniában kutatások bizonyítják, hogy a rengeteg felmérés csak az iskolai stressz szintjét növeli, miközben nem csökkenti a legjobb és legrosszabb körülmények közül érkező tanulók teljesítménye közötti szakadékot.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2015.06.30.
Ezentúl nem a diák dönt arról, hol tölti a gyakorlatát
A Nemzetgazdasági Minisztérium azt várja, hogy négy év alatt a jelenlegi 50 ezerről 70 ezerre nő a duális szakképzésben résztvevő diákok száma - jelentette ki a tárca szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára szerdán az M1 aktuális csatorna műsorában.
(Forrás: Eduline)
 
2015.06.30.
Ekkora botrányra még nem volt példa a Budaiban
Fokozódik a budafoki Budai Nagy Antal Gimnázium igazgatóválasztása ügyében érzékelhető elégedetlenség. Most már a szülők is kifejezték véleményüket: közleményükben leszögezték, hogy egyöntetűen továbbra is a jelenlegi igazgatónőt kívánják az intézmény élére.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.06.29.
Lesz mivel lecsendesíteni az egymást cigányozó iskolásokat
A Haver Alapítvány a zsidókról, az Uccu a romákról, a Háttér Társaság a melegekről tart érzékenyítő foglakozásokat. Korábban mi is beszámoltunk egy ilyen eseményről. “Minden iskolában van egy tanár, aki azt gondolja, fontos ezekről a dolgokról beszélni” – mondta László Flóra az Uccu Alapítványtól
(Forrás: abcug.hu)
 
2015.06.29.
Megmondjuk, hogyan lehet tanulás mellett is pénzt keresni
Három év kemény munka, de meg lehet vele spórolni a diákhitelt, és hatalmas szakmai előnyt jelent – röviden így lehet összefoglalni a szeptembertől országosan induló duális képzést.A program egyik úttörőjének számító amerikai egyetemen a hallgatók felének már a diploma átvételekor van munkája, a részt vevő magyar intézmények is hasonló számokat jósolnak.
(Forrás: Origo)
 
2015.06.29.
A felsőoktatás szabályozásáról vitáztak a Parlamentben
Szóba került, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemről külön törvényt hoztak, többen pedig kifogásolták a konzisztóriumok létrehozását. Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár konstruktívnak nevezte a vitát.
(Forrás: Edupress)
 
2015.06.29.
Kisiskolások ültek be az egyetemi padokba tanulni
A Gyerekegyetem június 29-től július 3-ig tart, ezalatt a campus területét lila, piros, kék, zöld sárga – összesen 14 színű – pólót viselő gyerekcsoportok lepik el, hogy játékos foglalkozások és előadások során belekóstolhassanak az egyetemista életbe.
(Forrás: Edupress)
 
2015.06.29.
Nem tudnak semmit a szakképzési centrumok létrehozásáról
Szerdán háromszáz szakképző iskolát vesz át a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól a nemzetgazdasági tárca, de a Magyar Nemzet szerint az érintett intézményeket még arról sem tájékoztatták, hogy a jövőben kinek a vezetésével működnek majd.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.06.29.
Meglincseltek egy iskolaigazgatót Indiában
Meglincselte egy iskola igazgatóját a feldühödött tömeg az indiai Bihar szövetségi állam Nalanda megyéjében, miután megtalálták a férfi vezette intézmény két fiatal diákjának holttestét egy közeli tóban.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.06.29.
L. Ritók Nóra: Ezeken a helyeken óriási a baj
Nemrég kezdtem gyűjteni fotókat olyan iskolákból, ahol megindult a szegregálódás folyamata, ahol felborult az egyensúly a település iskolái között – az egyikben nincs halmozottan hátrányos helyzetű, a másikban meg szinte csak az van. Lehangolóak a változások. A szegregáció amortizál a fizikai környezetben is.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.06.29.
Lencse Máté: Társasjátékok és kulcskompetenciák
Társasjátékokkal dolgozni indirekt pedagógia, a fejlesztési célok nincsenek kihangosítva a gyerek felé, a legtöbb elem járulékos. Pedagógusként a keretek biztosítása, a gyerekek megismerése és a folyamat támogatása a feladatunk.
(Forrás: tani-tani)
 
2015.06.28.
"Szardíniasztrájkba" kezdtek az izraeli szülők az iskolák zsúfoltsága miatt
Az utóbbi hetekben a szülők számos helyen szardíniakonzervvel a kezükben tüntettek gyerekük iskolája előtt.Az iskolák nagy részében ugyanis harmincöt körüli az osztálylétszám - de nem ritka a negyven fő fölötti létszám sem.
(Forrás: Kölöknet)
 
2015.06.28.
Jönnek a szelídített gólyatáborok az ELTE-n
Idén nyártól megújulnak az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) gólyatáborai: az intézmény vezetése a hallgatói önkormányzattal közösen részletesen megvizsgálta a korábbi szervezési gyakorlatot, és hosszú távú erőszak-megelőzési, áldozatsegítési koncepciót dolgozott ki
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.06.28.
Nádori Gergely: Krízis? Miféle krízis?
Mindezt végiggondolva az az érzésünk támadhat, hogy akik a természettudományos pályákat választják, mindezt nem az iskolai oktatás miatt, hanem annak ellenére teszik. Ők azok a kevesek, akikben az iskolai kémia, fizika és biológia órák után is marad érdeklődés a világ iránt.
(Forrás: Tanárblog)
 
2015.06.28.
Iskolákat vesznek el a Kliktől
Több jogszabály is változik a köznevelésben július 1-től, például ekkor kerülnek a szakképző iskolák a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól a Nemzetgazdasági Minisztérium fenntartásába.
(Forrás: origo)
 
2015.06.27.
Úttörő módszerek a nyelvoktatásban
Bár a közoktatás idő és pénz hiányában még képtelen túllépni a frontális oktatáson, a nyelvtanulásban számos képzőhely már olyan alternatív módszerekkel dolgozik, ahol fel sem vetődik, hogy a diákok a tábla előtt görnyedő tanár hosszas magyarázatait hallgassák az igeidőkről.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.06.27.
Félanalfabétákat nevelnek a magyar iskolákban
Kétszázöt állami köznevelési intézményben nincs központi internetszolgáltatás. Ahol van, a sávszélesség sokszor arra sem elég, hogy egy osztálynyi gyerek egyszerre használja a netet. A közoktatás lemaradása évtizedes.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.06.27.
Elveszett egyetemisták
A mostani kutatásból is egyértelműen kiderül: ma Magyarországon családi támogatás nélkül nem lehet egyetemre vagy főiskolára menni. Emellett a szülők végzettsége is meghatározó, csak a legalább érettségivel rendelkező vagy a diplomás szülők gyerekei számára valódi lehetőség a továbbtanulás.
(Forrás: Vasárnapi Hírek)
 
2015.06.27.
Szarka-Bögös Réka: A tanítás szabadsága
Az interjú 2014. július 23-án készült, egy meleg nyári napon. Tornai Tündét ajánlásra kerestem fel azért, hogy tanítói hivatásáról, a tanítás során közvetített nevelési értékekről kérdezzem. Készségesen adott időpontot, akkor már 11 éve tanított a Fóti Szabad Waldorf Iskolában.
(Forrás: tani-tani)
 
2015.06.26.
Térképre tette a kormány a durva társadalmi különbségeket
Már a kormánynak is feltűnt, hogy hatalmas szakadék van gazdasági és társadalmi értelemben is az ország egyes részei közt, ezért készül egy előterjesztés, hogy ennek megfelelően tervezzék a közszolgáltatásokat. Íme négy térkép a különbségekről.
(Forrás: vs)
 
2015.06.25.
Még az idén szabályozhatják az oktatói minősítési rendszert
Még az idei évi jogalkotási tervben szerepel az oktatói minősítési rendszer kialakításának szabályozása és a felsőoktatási államtitkárság dolgozik az oktatói bérek rendezésének előkészítésén is - közölte Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár június 26-án.
(Forrás: Edupress)
 
2015.06.25.
A hallgatók értékelésén is múlhat, mennyit keres egy oktató?
Feltételekkel, de támogatják az egyetemi oktatók, hogy a munkájuk értékelésekor fontos szempontként vegyék figyelembe a hallgatók elégedettségét. Az oktatók teljesítményértékelése ma egyetemenként eltérő, de várhatóan jövőre megjelenhet az egységes minősítési rendszer, jó esetben béremeléssel párosulva.
(Forrás: Edupress)
 
2015.06.25.
Luca sorsa
Szükség volna az okosan szervezett tanodákra falun és városban egyaránt, mert valahol át kell törni a szegregáció falait. Meg kellene nyitni a tehetséges, de nehéz sorból induló fiatalok előtt a tanulás valamennyi csatornáját, egészen az egyetemekig, a főiskolákig. A jelenlegi kormány oktatáspolitikája azonban nem ezt az irányt támogatja.
(Forrás: Népszava)
 
2015.06.25.
És mi lesz a hajléktalan gyerekekkel?
Mi történjen egy hajléktalan család gyermekével? Ki kell őket emelni a családból? Vagy segíteni kell a szülőket, hogy állást és lakhatási lehetőséget kapjanak? Ilyen és hasonlóan súlyos kérdésekre keresték a választ minap mindazok, akik részt vettek a Város Mindenkié csoport információs fórumán.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.06.25.
Így ne neveljen önimádó gyereket!
Nemcsak a korszellem és a gének, de a szülők is tehetnek róla, ha gyermekük többnek képzeli magát másoknál.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.06.25.
Elévült és már nem büntethető a pannonhalmi gyermekbántalmazás
Nem szexuális bántalmazásról van szó, hanem elsősorban arról, hogy a nevelőtanár nagyon erős érzelmi függésben tartotta a diákjait, teljes elfogadást követelt tőlük, „zsarolta őket, visszaélt érzelmi kiszolgáltatottságukkal”. Emellett olyan nem erotikus, de testi kontaktusok is érték a sértetteket, amelyek traumatizálták őket.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.06.24.
Több ezer diákhiteles ügye került a NAV eljárása alá
A Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója, Bugár Csaba arról beszélt az InfoRádiónak, hogy jóval kevesebben veszik igénybe a diákhitelt, mint korábban. Ennek pedig egyértelműen a hitelekkel szembeni bizalmatlanság az oka.
(Forrás: Edupress)
 
2015.06.24.
Itt a vakáció: több millió gyermek került szabadlábra!
Könnyen beszélnek azok, akiknek nem kell együtt élniük velük, de a szülőknek, akiknek nap mint nap el kell viselniük őket, egyre nagyobb gondot okoznak. A feszültség az ország egyes területein már-már elviselhetetlen a családokban. Megkérdeztük az érintetteket...
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2015.06.24.
Újabb lépést tettek a kilenc éves általános iskola felé
A kilenc évfolyamos általános iskolai rendszer bevezetésének lehetőségeiről, valamint a köznevelési rendszert érintő egyéb kérdésekről egyeztetett Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkár a Magyar Pedagógiai Társaság (MPT) képviselőivel.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.06.23.
Matucsak Melinda A.: Magyarul tanulunk a tanodában
A migránsokkal foglalkozó tanodák elsődleges feladata a magyar nyelv tanítása, de figyelmet kell fordítani az iskolába frissen bekerült tanulók tantárgyi ismereteire is. A szerző azokról tapasztalatokról ír, amelyeket a „Migráns Tanoda Budapesten” projekt keretében szerzett.
(Forrás: tani-tani)
 
2015.06.23.
Jánk István: Mégis, kinek a problémája?
Van egy módszer, amelyet eredetileg a tanári hatékonyság fejlesztésére találtak ki, ám olyan megoldásokat kínál a konfliktusok kezelésére és megelőzésére, melyek mindenki számára igen hasznosak lehetnek.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2015.06.23.
2030-ig 70 millió gyerek halhat meg gyógyítható betegségekben
Az UNICEF vezetője arra kérte a nemzetközi közösséget, hogy az ENSZ következő – szeptemberben kidolgozandó – fejlesztési céljai között kapjon kiemelt figyelmet a nélkülöző, szegénységbe születő gyermekek megsegítése.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.06.23.
Így változott a felvételizők száma az elmúlt tizennégy évben
Előzetes adatok szerint 105 ezren jelentkeztek az idei felvételin alap-, osztatlan és mesterszakra, valamint felsőoktatási szakképzésre - ez ezerrel kevesebb, mint a tavalyi jelentkezői létszám.
(Forrás: Eduline)
 
2015.06.23.
Nyugi, a gyereke biztosan digitális analfabéta lesz
A magyar közoktatás botrányosan teljesített a legutóbbi PISA-felmérésen, ami nem kis részben a digitális készségek teljes hiányának köszönhető. A magyar közoktatás egyáltalán nincs felkészülve a 21. század kihívásaira, a munkahelyek semmit nem kapnak abból, amit várnak, a diákok ma már többet fejlődnek otthon, mint az iskolában, a pedagógusok pedig akkor sem tudnak mihez nyúlni, ha fejlesztenék tudásukat.
(Forrás: index)
 
2015.06.23.
Rekordalacsony a diákhitel kamata
Nem volt még soha olyan alacsony a szabad felhasználású diákhitel kamata, az alapkamat csökkenésével párhuzamosan, mint amilyen a következő időszakban lesz: július elsejétől 4,9 százalékra csökken a jelenleg 5,75 százalékos mérték – jelentette be tegnap a Diákhitel Központ vezetősége.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.06.21.
Szarka-Bögös Réka: Önnevelés, mint tanítók nevelési értéke
A nevelés értelmezésemben olyan konstruktív viszony, tudatos tevékenység, mely mindenképpen valamilyen céllal rendelkezik, és e cél megfogalmazása során szükségszerűen értékeket állítunk fel. Az értékek forrása lehet filozófiai vagy pragmatikus, ám a leginkább meghatározó a gyermekek között dolgozó pedagógus kompetenciája.
(Forrás: tani-tani)
 
2015.06.21.
Finn oktatási csoda: felnőttnek nézni a gyerekeket
De mi teszi olyan szuperré a finn oktatást? A Guardian utánajárt, mit csinálnak másképp a finn iskolákban, mint a világ többi részén. Bemutatjuk az országot, ahol nem félnek önálló, gondolkodó lényként tekinteni a diákokra és a tanárokra, és ahol a rendszer képes rugalmasan reagálni a hibáira.
(Forrás: index)
 
2015.06.21.
Csendesen dühöngő ifjúság
Az ELTE és a Corvinus Egyetem kutatóinak megállapításai közül kettő kapott nagyobb figyelmet: egyrészt az, hogy az egyetemi hallgatók körében a Jobbik bizonyult a legnépszerűbb pártnak, másrészt pedig az, hogy a megkérdezetteknek kevesebb mint a fele nyilatkozott úgy, hogy a demokrácia minden körülmények között jobb a diktatúránál.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.06.21.
Szelektív a hazai felsőoktatás
A hazai felsőoktatás alapvetően a magasabban iskolázott szülők gyermekei számára jelent továbbtanulási lehetőséget – állapítja meg az Aktív Fiatalok Magyarországon kutatócsoport legfrissebb, 2015-ös kutatása, amelyben a nappali tagozaton tanuló főiskolások és egyetemisták helyzetét, orientációját vizsgálták.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.06.20.
Magyar gyerek itt már ki se törhet
A kutatások évtizedek óta jelzik, hogy csökkennek a mobilitás esélyei. A kilátástalan helyzetben lévő csoportok száma egyre nő, az aluliskolázott gyerekeknek nincs esélyük rá, hogy beváltsák azt a szülői vágyat, hogy „több legyen a gyerek nálam”.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.06.20.
Nádori Gergely: Bár ez lenne a legnagyobb tévedése!
Lássuk, mit tud az államtitkár asszony a tantervről? Úgy véli, hogy ott hatsoros kémiaképleteket magoltatnak be. Ne feledjük el, hogy jelenleg az a NAT van érvényben, amit a jelenlegi kormányzat készített el, ebben a tantervben valóban nőtt a megtanulandó tényanyag mennyisége.
(Forrás: Index)
 
2015.06.20.
A MID nemzetstratégiai kérdés!
Magyarországon több mint ezer diák tanulja a magyart mint idegen nyelvet, és 40 külföldi egyetemen 1500 diákkal folyik magyar és hungarológiai oktatás.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2015.06.20.
Kiképezték a nevelőszülőket, hogy felismerjék a szexuális bántalmazás jeleit
Nevelőszülőknek és szakembereknek hirdetett ingyenes képzést és tanácsadást az SOS Gyermekfalvak, hogy felismerjék és kezelni tudják a szexuális abúzust. A szervezet gyermekvédelmi igazgatója hangsúlyozta: Magyarországon nincs elegendő szakember, akihez az érintett családok fordulhatnának.
(Forrás: Inforádió)
 
2015.06.20.
A beszédfejlesztésben is segít a lovas terápia
Kettős funkciót tölt be a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fóti Lovasterápiás Központja: egyrészt a gyerekek mindennapi terápiáját biztosítja, másrészt pedig ez az intézmény a Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítvány gyakorló- és oktatóhelye is, vagyis itt képzik a terapeutákat. Az anyagi nehézségek ellenére igen kedvezményes áron biztosítják a rászorulók számára a lovas terápiát –
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.06.19.
IVSZ: Az iskolai digitális oktatás megújítási terve
A vállalkozások is arról számolnak be, hogy a diákok nem rendelkeznek megfelelő digitális ismeretekkel, és ezért kevésbé állják meg a helyüket a világban és nem tudnak olyan állásokat betölteni, amelyek igénylik a megfelelő az ilyen jártasságot, vagy – informatikai szakmák esetében – az informatikai szaktudást. Mindez visszafogja a gazdasági fejlődést és rontja a foglalkoztatást.
(Forrás: HWSW)
 
2015.06.19.
"Magyarországon a kivonulás az általános reakció"
Sik Domonkos szociológus fiatalok állampolgári kultúráját kutatja. Egy nagy nemzetközi felmérés magyarországi témavezetőjeként arról kérdeztük, miért az antidemokratikus szemlélet a mainstream Magyarországon, és hogy ezzel hol állunk a régió és Nyugat-Európa országai között.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.06.19.
L. Ritók Nóra: Fekete-fehér
Ezer más módja is van annak, hogy ott ne legyen cigány gyerek. Mindenféle praktika adott. Befizetések, amelyek lehetetlenek a mélyszegénységben élők számára. Kötelezettségek, amiket ők nem tudnak teljesíteni. Van, ahol van egy füzet, amibe ha háromszor bekerül valakinek a neve, az mehet az államiba. Mert az egyháziban a problémásaknak nincs helyük. Az SNI gyereknek sem.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.06.19.
Felszólítólevél a szlovák oktatásügyi miniszternek
Levélben tiltakozott Juraj Draxler szlovák oktatásügyi miniszternél a magyar iskolákat érintő diszkriminatív intézkedések miatt Csáky Pál, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) európai parlamenti képviselője, aki az ügyben a szülők és a szakma kérésének tiszteletben tartására szólította fel a tárcavezetőt.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2015.06.19.
Hogyan szeressük jól a fellázadt kamaszt?
Nagyon gyakran előfordul, hogy szülők újra és újra ugyanazokba a vitákba futnak bele tizenéves gyermekükkel. Úgy érzik, sosem hallgat rájuk a serdülő, mindig visszafelesel, és egyszerűen nem csinálja meg, amit mondanak neki. Tudatos kommunikációval van lehetőség kilépni ezekből a körökből.
(Forrás: Mindennapi Pszichológia Reblog)
 
2015.06.19.
Az iskolaigazgató is kifakadt a gyermekkórusügyben
Nem hosszabbítják meg Kabdebó Sándornak, a Magyar Rádió Gyermekkórusa vezető karnagyának szerződést. Az Origo úgy tudja, a karmester szerződése július 31-én lejár, és már megkapta felmondólevelét. A kórusban nagy a feszültség a kedvelt karnagy menesztése miatt.
(Forrás: Origo)
 
2015.06.19.
Egy kép többet mond ezer szónál
Az alábbi képen a harmadikos általános iskolásoknak készült Hétszínvirág olvasókönyv 62. oldala látható. A könyvben többször megtalálható a Nevetni kell! blokk. A viccek színvonala olyan amilyen, és kérdés, hogy vajon kinek is kell(ene) nevetni. A kis ravasz című viccen, valószínű remélhetőleg kevesen fakadnak őszinte kacajra.
(Forrás: index)
 
2015.06.19.
Megszűnik a trükközés az óvodai jelentkezéssel
Kis túlzással eddig mindenki oda járatta a gyerekét óvodába, ahova nem szégyellte. Már ha meg volt a megfelelő kapcsolati tőkéje, hogy az önkormányzatnál olyan lakcímre jelentesse be magát, ahol nem is lakik valójában. De vége a jó világnak, a kormány most felvette a kesztyűt az óvodai trükközőkkel szemben.
(Forrás: index)
 
2015.06.19.
Állítják, nem volt törvénytelen
A szaktárca szerint tévesek voltak azok az értesülések, amelyek szerint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ azért küldött el közalkalmazottakat, hogy aztán közmunkásként vegye vissza őket. Korábban a Világgazdaság írt arról, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnál törvénytelenül dolgoznak a közmunkások.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.06.18.
Jánk István: Megáll az ész: Örkény, Tóték, másképp
A gyerekek általában pozitívan viszonyulnak ehhez a tananyagrészhez, legyen szó az Egyperces novellákról vagy a Tóték című műről. A szűkös időkeret miatt a pedagógusok az előbbi kettő közül gyakran csak az egyiket választják. És ha ez a Tóték, akkor nagy haszna lehet az Örkény István Színház segédanyagának, amely a mű feldolgozásnak egy merőben más és új módját választja.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2015.06.18.
Nem puszilgathatják, ölelgethetik a gyerekeket
A rózsadombi középiskolás a hétvégét a Tisza-tónál tölti. De nem a strandon heverészik, hanem papírrepülőt hajtogat és focizik a lakóotthonban élő, hátrányos helyzetű kisfiúval. Egy alapítvány hozta össze őket, a diákok elfogadást tanulnak, és azt, hogy az elitsulin kívül is van élet.
(Forrás: abcug.hu)
 
2015.06.18.
Elmarad a ballagás, mert rosszul viselkedtek a diákok
A Kisalföld cikke szerint a kollektív büntetés azért is durva, mert csupán 4-5 diákhoz köthető komolyabb "csíntevés", egyikük azóta nevelőotthonba került. A bevetni kívánt fegyvelmezési eszközről szóban értesítették a szülőket, akiket nagyon felháborított a döntés.
(Forrás: index)
 
2015.06.18.
Boldogan élek bonyolult kémiaképletek nélkül is
Ősszel a kormány elé kerülhet az EMMI kilencéves iskoláról szóló javaslata. Az új iskolamodell bevezetésről még a becslések is óvatosak. A 2016-os indulást Czunyiné Bertalan Judit korainak tartja.
(Forrás: Origo)
 
2015.06.17.
Jöhet némi tűzoltás a gyerekvédelemben
Több pénzt és okosabb szervezést ígér a gyermekvédelmi rendszernek Czibere Károly szociális ügyekért felelős államtitkár 2016-ra, ezért egyesítik a családsegítő és gyerekjóléti központokat, miközben a magasabb támogatást is oda koncentrálják majd, ahol a legnagyobb szükség van rá.
(Forrás: abcug.hu)
 
2015.06.17.
Saját óvodát és iskolát indít a Prezi egyik alapítója
Boldog és alkotó tanárok, kis csoport, perszonalizált oktatás, projekt alapú tanulás, kevert életkorú csoportok, nincsenek fiús és lányos játékok, a szociális és érzelmi képességek éppoly fontosak, mint a tudomány és a környezet. Az írás-olvasás oktatása a megértést szolgálja és egyszerre vezet be a szavak és a kódok világába.
(Forrás: abcug.hu)
 
2015.06.17.
Lencse Máté: A differenciálás szintjei, avagy miért nem a házi feladattal foglalkozunk a tanodában
Különböző évfolyamoknak, különböző nehézségű, a helyi viszonyokra adaptált munkák készültek. A mentorrendszer tovább mélyítette a gyerekek megismerését, tudatosabbá váltak az elemző folyamatok és szembesülnünk kellett azzal, hogy tovább kell differenciálni. Megértettük, hogy szükség és lehetőség van a teljesen egyénre szabott munkára,
(Forrás: tani-tani)
 
2015.06.17.
Fantasztikus száz éves krétarajzokat találtak egy amerikai iskola tábláin
Egy amerikai iskolában máig megőrződtek az 1917-es táblarajzok és feliratok, miután akkor a régi táblákat egyszerűen leragasztották az újakkal. Az egykori színes rajzok és feliratok most végre előkerültek.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.06.17.
Magyar egyetemisták a legjobbak között
A Miskolci Egyetem informatikus hallgatóinak csapata elsőkategóriás díjat nyert a szuperszámítógépes világversenyen.
(Forrás: Origo)
 
2015.06.17.
Digitálisan írástudatlan a 15 évesek nagy része
Komoly hiányosságok vannak az oktatási rendszerben és a digitális eszközhasználatban is Magyarországon annak ellenére, hogy néhány éven belül minden munkahely digitális munkahely lesz – hívta fel a figyelmet az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.06.17.
Az államtitkár nem érti, miért akadt ki a szakma
Szokatlanul kemény hangú állásfoglalást adott ki a Magyar Tudományos Akadémia gazdaság- és jogtudományok osztálya azzal a törvényjavaslattal kapcsolatban, amely a fogalmilag meghatározatlan államtudományi képzést (ide tartozhat például a statisztika, a szervezetszociológia vagy az alkotmányjog) monopolizálná a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.06.15.
Iskolapad – Magyarország élőben, kedd 19.30 – videó
Jut-e elég forrás a köznevelésre, zárnak-e be iskolákat, miként alakul át az oktatás szerkezete? Hoffmann Rózsát, a KDNP szakpolitikusát kérdezzük.(
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.06.14.
"A köznevelési feladatellátás elemzési és véleményezési lehetőségei"
Az Oktatási Hivatal konferenciasorozatot szervez a TÁMOP-3.1.10 "Helyi oktatásirányítás fejlesztése" elnevezésű kiemelt uniós projekt keretében a köznevelési intézmények vezetőinek és a KLIK munkatársainak.
(Forrás: Modern Iskola)
 
2015.06.14.
Az akadémikusok bojkottálják a Közszolgálati Egyetemet
Új helyszínt kellett keresni a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) egyik osztálya ülésének, mert a joggal foglalkozó akadémikusok nem voltak hajlandók a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE) összegyűlni. Azt a törvénytervezetet tartják elfogadhatatlannak, mely szerint a NKE venné át az államtudományi képzéseket a jogi karoktól.
(Forrás: vs.hu)
 
2015.06.14.
Számítógépes játék a tudomány szolgálatában
Formálódóban van egy tudományág, ami azt kutatja, hogyan lehet legjobban felhasználni a világ számos pontjáról érkező tudásanyagot. Ezt a viszonylag új tudományt nevezik human computationnek, a human 'emberi' és computation'számítás, kalkuláció' szavakból.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2015.06.14.
A Gyere haza fiatal program rést ütött a pajzson
Mintegy ezren regisztráltak a Gyere haza fiatal program honlapján, ők komoly érdeklődőknek tekinthetők, közülük ötvenöten már felvették a kapcsolatot hazai munkáltatókkal - mondta Czomba Sándor, a (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára az M1 június 14-ei műsorában.
(Forrás: Edupress)
 
2015.06.14.
Kihelyezett képzéseket tarthatnak az egyetemek
Kihelyezett képzéseket tarthatnak az egyetemek hátrányos helyzetű régiókban az új felsőoktatási törvény értelmében - mondta Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár az M1 aktuális csatornának Kecskemétről adott interjújában június 13-án este.
(Forrás: Edupress)
 
2015.06.14.
Hiába tiltakozott az Emmi is: szomorú iskolaügy a láthatáron
Még a humántárcának sem sikerül megakadályoznia, hogy szeptembertől iskolát nyisson a református egyház Komádiban, amely egyértelműen a cigánygyerekek szegregációját fogja előidézni a helyi állami iskolában.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.06.14.
Ahol nincs póló
És persze ma már egy pedagógusálláson is van mit félteni: ha az ember rendesen feltöltögeti a portfólióját és fegyelmezetten hagyja, hogy minősítsék, akkor valóban emelkedik valamennyit a fizetése. Viszont ha kiesik a rendszerből, a legközelebbi álláslehetőség egy angol pub mosogatódézsája mellett várja.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.06.13.
Ötödik alkalommal az Információs Társadalom Parlamentje
Az infokommunikáció az elmúlt fél évben vált - remélhetőleg végérvényesen - a nagypolitika számára is központi témává, így a magyar információs társadalom építésének legfontosabb kérdései tartják lázban a közvéleményt; szó lesz az internetről szóló nemzeti konzultációról és a Digitális Nemzet Fejlesztési Programról.
(Forrás: Modern Iskola)
 
2015.06.13.
Fóti Péter: Bill Curry és a Dartington Hall
A demokratikus iskolák története, kudarcai és sikerei mindig is nagyon izgattak. Nehezen fért a fejembe, hogy ha minden ilyen nagyszerűen működött Dartingtonban, akkor miért bukott el az iskola.
(Forrás: tani-tani)
 
2015.06.13.
Lakóhelytől is függ, milyen lesz a gyerek nyara
Egy nem lakóhely szerinti kerületben akár 15 ezer forintba is kerülhet egy hét napközis tábor Budapesten. A saját városrészükben táborozó diákok ennek legfeljebb az ötödét fizetik. Nagyok a különbségek a programok és a helyszínek között is.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.06.12.
Eljött a gyenge gimnáziumok alkonya?
A kormány nem titkolt szándéka a gimnáziumi helyek szűkítése: csak az tanuljon ezekben, aki egyetemre akar menni. Legalább 20 ezer diákot inkább az érettségit és technikusi végzettséget is adó szakgimnáziumokba terelnének át.
(Forrás: index)
 
2015.06.12.
A tablet a mai idők Sátánja? Szerintem a fejlesztő bébijáték!
A pc és a tablet se nem jó, se nem rossz. Hogy mire használjuk, az teszi azzá. Ha mi arra használjuk, hogy facebookozunk és küldetéseset játszunk rajta, akkor jobb ha mélyen hallgatunk a gyerek előtt és nem hivatkozunk arra, hogy elhülyül a sok gépezéstől, mert mi már el vagyunk, és ez így elég hiteltelen.
(Forrás: Hír24.hu)
 
2015.06.12.
Ne hagyja magát átverni!
Hiába ígér a nyelviskolák némelyike néhány hetes szuperintenzív nyelvtanulás után középfokú tudásszintet, ez nem lehet igaz – mondta a Nyelviskolák Szakmai Szövetségének elnöke kedden az M1 aktuális csatorna esti hírműsorában.Valójában sok idő, energia és pénz befektetésével lehet megtanulni egy idegen nyelvet.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2015.06.12.
Már a passzív félévesek is vállalhatnak diákmunkát
Hamarosan a parlament elé kerül az az iskolaszövetkezeteket érintő törvénymódosítás, ami garanciákat tartalmaz a diákmunkáért fizetendő minimum összegre - mondta el Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerő-piaci és képzési államtitkára.
(Forrás: Inforádió)
 
2015.06.12.
A tábor fejleszti az önállóságot
"A táborozás az önállóság kifejlődésében nagy lépés lehet. Ha tematikus táborról van szó, az is lehet fejlesztő hatású, de elsősorban azért jó, mert megtanítja a gyereket önmagáról gondoskodni" - mondta Pethő Orsolya pszichológus-közgazdász.
(Forrás: Inforádió)
 
2015.06.12.
Varga Mihály: kétezerrel bővül az óvodai férőhelyek száma 2016 végéig
A nemzetgazdasági miniszter szombaton a Családháló.hu online családi magazin és közösség rendezvényén azt mondta, a kormány ahogy eddig, intézkedéseivel a jövőben is támogatja a családokat, és 2016-ban is a családok lesznek a legfontosabbak.
(Forrás: Inforádió)
 
2015.06.12.
Balog Zoltán nem engedi, hogy „cigány osztály” induljon
A Piliscsabai Jókai Mór Általános Iskolában nem indul új első osztály. Így – felmenő rendszerben – valóban bezárják azt az isko. Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány kurátora, örül a döntésnek, szerinte azonban fontos lenne tudni így júniusban, hogy a beiratkozott gyerekek szeptembertől hol tanulnak.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.06.12.
Kétgyermekes tanárnőt tettek utcára Ózdon
Két gyermekét egyedül nevelő tanárnőt lakoltattak ki Ózdon. Janiczak Dávid polgármester szerint senkivel nem kivételeznek. Átmenetileg a szomszédos Hangony falu segít az otthon nélkül maradt családon.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.06.11.
Iskola nélkül se munka, se jogsi, se megbecsülés
A Lehetőségek Iskoláját a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartomány, azaz a magyar jezsuiták működtetik önkormányzati együttműködéssel egyszerre Miskolcon, Budapesten és több kis településen önkéntesekkel. A célja, hogy azokat a felnőtteket, akik korábban kihullottak az oktatási rendszerből, általános iskolai végzettséghez juttassa.
(Forrás: abcug.hu)
 
2015.06.11.
Agyhullámokkal a szóképes olvasás ellen
A kutatók szerint az eredmények azt mutatják, hogy a hangoztató-elemző olvasástanítási módszer hatására a hatékony olvasáshoz szükséges agyterület aktiválódik. Így azoknak a gyerekeknek, akiknek nehezen megy az olvasás, érdemes ezzel a módszerrel tanulni.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2015.06.11.
Ételmérgezés egy erdei iskolában
Tizennyolc ötödikes diák megbetegedett, heten kórházba is kerültek "élelmiszer eredetű megbetegedés" tüneteivel pénteken egy seregélyesi erdei iskolában - tájékoztatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgatósága az MTI-t.
(Forrás: Inforádió)
 
2015.06.11.
Hétfőn kezdődnek a középszintű szóbeli vizsgák
Az OH közleménye szerint a középszintű szóbeli érettségi vizsgákat június 15. és 26. között, a vizsgabizottságot működtető intézmények (középiskolák és kormányhivatalok) tartják, az általuk meghatározott nap(ok)on. Ebben az időszakban 1172 telephelyen, 3325 bizottság előtt csaknem 296 ezer középszintű szóbeli vizsgát tartanak.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.06.11.
Diktátumokkal szemben. A pázmányos diákok helytálltak az egyetem szellemiségéért
„Mi célszerűbbnek érezzük egy Népirtások az emberi történelemben vagy Népirtások a XX. században nevű óra bevezetését, melyben egyenlő arányban jelennek meg a különböző nemzetek és (vallási, etnikai) kisebbségek ellen elkövetett erőszakos cselekményekről szóló tananyagok – hiszen a keresztény szellemiség az egyenlőség és tisztesség nevében ezt követelné meg.”
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.06.11.
Szeptemberre kész lehet a pedagógusok etikai kódexe
Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szerint az őszi küldöttgyűlés el is fogadhatja a beérkező javaslatokkal módosított kódexet, amelyet minden iskolába elküldenek.Alapul veszik más szakmák etikai kódexeit.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.06.11.
Vizsgálják a tanári felelősséget az erdélyi tragédiában
Arra keresik a választ, hogy felmerül-e bűncselekmény, ez esetben gondatlanságból elkövetett emberölés gyanúja. Ha igen, akkor megállapítják a magyarországi diákcsoportot kísérő pedagógusok esetleges büntetőjogi felelősségét, és az ügyészség bűnvádi eljárást indíthat a gyanúsítottak ellen.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.06.11.
Ha Németországba jössz…
Husszeinnek iskolába kell járnia addig is, amíg családja megkapja az engedélyt, hogy letelepedhessen Németországban. A német iskolákban a külföldről érkező gyerekek számára egy külön, úgynevezett nemzetközi osztályt indítanak. Nem kérdezik, hogy a szülei „gazdasági bevándorlók”, vagy menedékkérők, és hogy miért jöttek Németországba.
(Forrás: JogÁsz)
 
2015.06.11.
Káció, akáció… nyelvi felmérés
Június 11-én, amikor már nagyjából lezárták az év végi jegyeket (a nyelvi szintfelmérést amúgy sem osztályozzák), amikor odakint tombol a kánikula,amikor mindenki, aki pedagógus, szülő, vagy látott már közelről gyereket, tudja, hogy gyakorlatilag használhatatlanok a diákok, beültetik dolgozatot írni őket.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.06.10.
Lázár János ráhozta a frászt a jogi egyetemekre
Lázár János javaslata az államtudományi képzések monopolizálásáról sokkolta az érintett intézmények vezetőit. Úgy vélik, a változás az ország jogtudományi karainak létét fenyegeti. Egyeztetés most sem volt.
(Forrás: vs.hu)
 
2015.06.10.
Könnyű Melindát táncba vinni?
Vajon végiggondolta-e már valaki, milyen fortélyos módokon plántáljuk gyermekeinkbe a szexizmust? Ott vannak mindjárt nemzeti irodalmunk klasszikusai, köztük a legnagyobb magyar nyelven írott tragédia, a Bánk bán. Katona József drámája egy olyan világot visz színre, mely magán hordozza a nemi erőszak kultúrájának sajátosságait.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2015.06.10.
Név nélkül érdeklődnek az óvónők után Óbudán
Kérdőíveket tett ki a III. kerületi önkormányzat az óbudai és békásmegyeri óvodákban. A kérdéseket az óvónők és a dadusok megalázónak tartják. Az önkormányzat célja állítólag a szakmai munka fejlesztése, az óvodai légkör megismerése. Az ombudsman az eset kivizsgálását ígérte.
(Forrás: Origo)
 
2015.06.10.
Kigyúrt, kopasz, de belül egy őzike
A rajzelemzéssel a legagresszívebb kamaszhoz is közel lehet kerülni, az iskolákban mégsem használják. Hortoványi Judit rajzot és földrajzot tanít egy elit középiskolában, miközben doktori dolgozatában roma gyerekek rajzait kutatja.
(Forrás: index)
 
2015.06.10.
Csak az óvodáknak kötelező a nyári ügyelet
Nem kötelesek az iskolák nyári ügyeletet tartani. A gyerekek napközbeni felügyeletét a szünidőben az önkormányzatoknak kell megszervezniük - mondta az InfoRádiónak a köznevelésért felelős helyettes államtitkár. Az óvodák viszont folyamatos rendben dolgoznak a nyáron.
(Forrás: Inforádió)
 
2015.06.10.
Több tízezer diák vonult utcára Chilében
Diákok és tanárok tízezrei vonultak utcára helyi idő szerint szerdán Chile fővárosában, hogy a kormány oktatási reformja ellen tiltakozzanak. A demonstráción erőszakos összecsapások törtek ki szélsőséges csoportok és a rendőrök között.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.06.10.
Erőszakba torkolló italozások
Vég nélküli bulizás, és rettentő sok alkohol. Erre kell felkészülnie annak, aki egyetemre megy – állítják a helyi amerikai lapok. Az iszákosság járványa, a szexuális erőszak „kultúrája” oly magasságokat ért el az amerikai felsőoktatásban, hogy azzal foglalkoznia kellett az Obama-kormány oktatásért felelős minisztériumának is.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.06.10.
Magyar oktatási projekt mellett döntött az amerikai elnök
Ezen a héten indul az a magyar közreműködéssel készült online kurzus, mely bekerült a Barack Obama által kiválasztott és ajánlott 50 tanfolyam közé. A tanfolyam tanárképzésre fókuszáló elemeit a jászfényszarui Samsung SMART School program keretében Turcsányi-Szabó Márta dolgozta ki.
(Forrás: Edupress)
 
2015.06.10.
Nem tudja működtetni az iskolákat Salgótarján önkormányzata
Salgótarján önkormányzata szeptembertől nem vállalja a Klik fenntartásában lévő iskolák működtetését, mert a kiadás túl nagy terhet jelent a város költségvetésének.Dóra Ottó (MSZP) polgármester hangsúlyozta: az önkormányzatnak az a törekvése, hogy kevesebb pénzt fordítson erre a feladatra, de az elfogadott közgyűlési határozatról egy tárcaközi bizottság dönt majd.
(Forrás: Edupress)
 
2015.06.10.
Folyamatos konzultáció a tanárokkal
Szeptemberben küldik el az etikai kódex tervezetét minden iskolának, így az őszi küldöttgyűlésen véglegesíthetik azt a pedagógusok.Továbbra is várják a pró és kontra érveket, javaslatokat a kilencosztályos általános iskola kérdésében – mondta lapunknak Horváth Péter,a NPK elnöke.
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2015.06.10.
A botosjeti eljött értünk
Szeptemberben jelenik meg A magyar helyesírás szabályai tizenkettedik kiadása. Az 1832-es első kiadást eddig tíz további követte, a legutóbbi változat 1984-ben jelent meg és 2016. szeptember 1-ig marad érvényben. Ebből következik, hogy egy éven keresztül a változások előtti és utáni szabályok szerint írt szövegek egyaránt szabályosnak számítanak.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.06.09.
A szabad iskolaválasztás csak a jómódúaknak kedvez
Van egy dolog az oktatási rendszerben, amihez még az elmúlt években ott mindent felforgató Fidesz-kormány sem mert hozzányúlni. Persze, hiszen kedvelik a pedagógusok és a szülők, szólnak mellette érvek is, de valami mégsem stimmel vele. Hogy mi a gond a szabad iskolaválasztással, az az oktatási esélyegyenlőségről tartott konferencián derült ki.
(Forrás: abcug.hu)
 
2015.06.09.
Fogjuk a gyerekeinket, és lekapcsoljuk az agyukat
Nagy kiszúrás a jövő generációival, hogy az oktatás még mindig idejét múlt eszközökkel és módszerekkel próbálja felkészíteni a diákokat az iskola utáni életükre. Sugata Mitrának azonban van egy zseniális stratégiája arra, hogy a rendszer ellenére miként lehet megnyitni a gyerekek elméjét. A Brain Bar Budapest fesztiválon előadó indiai szakértővel a jövőről beszélgettünk.
(Forrás: vs.hu)
 
2015.06.09.
Plakátok, politikusok az iskolákban – törvényes ez?
Bár a jogszabályok tiltják a politikai és reklámtevékenységet az oktatási intézményekben, több iskola udvarán, kerítésén tűntek fel a napokban a kormány bevándorlásellenes plakátjai, és pártpolitikusok tűnnek fel egyre többször az oktatási intézményekben is.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.06.09.
Az egyetemisták körében már csak harmadik erő a Fidesz
Minden ötödik hallgató a Jobbikot támogatja és ezzel vezet a pártválasztók között. A Fidesz megrogyott, az LMP a második erővé lépett elő a fiatal értelmiségieknél, míg a baloldal pártjai együttesen is csak 9 százalékos támogatottságot érnek el. Egy dolog független a pártpreferenciától: a hallgatók fele hosszabb időre is kimenne külföldre, 37 százalékuk véglegesen.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.06.09.
Digitális tartalommal jelennek meg az OFI atlaszai
Az OFI négy térképet készít a TÁMOP 3.1.2-B kiemelt projekt keretében. Ezek történelem és földrajz/természetismeret tantárgyakhoz készülnek felső tagozatos és középiskolai használatra. Egyelőre rendelni nem lehet, viszont az 5. és a 9. évfolyam részére térítésmentesen biztosítja az OFI az atlaszokat.
(Forrás: Edupress)
 
2015.06.09.
Véleményezték a pedagógusok a kilenc évfolyamos iskolát
Nem a képzési idő meghosszabbítására, hanem az alapkészségek fejlesztésének megerősítésére lenne szükség, amihez jelentős mértékben csökkenteni kellene az alsó és a felső tagozaton is a tananyagot - derült ki a Nemzeti Pedagógus Kar felméréséből, amelyben több száz pedagógus véleményét összegezték a kilenc évfolyamos általános iskola bevezetéséről.
(Forrás: Edupress)
 
2015.06.09.
Plusz egy év az iskolapadban?
Túl sokat tanulnak, rengeteg időt töltenek az iskolában, vélekednek a diákok és szülők egybehangzóan. Fideszes politikusok felvetése, hogy a jövőben az általános iskola nyolc évfolyam helyett kilenc legyen. Az elképzelés széles körben vitát váltott ki. A változtatással nem járna együtt a tananyag növekedése, sőt az elképzelések szerint több idejük lenne a gyerekeknek ugyanazt a mennyiséget megtanulni.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.06.09.
Egyenlő esélyek, változó jogkörök az oktatásban
A Fidesz–KDNP kormányzat a segélyezés helyett az oktatási rendszer átalakításával kívánja felzárkóztatni a leszakadó társadalmi rétegeket, de a központosított szabályozással nem mindenki ért egyet.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.06.08.
Peer Krisztina: Nem szerencsés, ha a gyermeknek és a szülőnek ugyanaz a terapeutája
Bármennyire is hihetetlen, a szülőknek fontos szerepük van a terápiában. Az ő feladatuk biztosítani, hogy a gyermek rendszeresen el tudjon járni az órákra, kísérniük kell, helyet biztosítani a terápia számára a gyerek időbeosztásában, és viselniük kell a költségeket is, amelyek felmerülnek akkor, ha magánúton viszik el szakemberhez a gyermeket.
(Forrás: Kölöknet)
 
2015.06.08.
Kontsek András: Tanoda migráns fiataloknakKontsek András
E tanulmány a TanodaPlatform által 2015. február 13-án szervezett „Migráns gyermekek és fiatalok támogatása” című szakmai műhely témájához kapcsolódik. Jelenleg a több mint száz magyarországi tanoda közül két migránsokkal foglalkozó tanoda-projekt működik, noha emellett több állami intézmény és civilszervezet is foglalkozik migráns fiatalokkal.
(Forrás: tani-tani)
 
2015.06.08.
Befellegzett a csörögi tanodának
Csörögben tavaly októberben tartottak választásokat. Berki szerint az új polgármesternek semmi sem tetszik, amit az elődje,csinált, ezért tekinti eredménynek a tanoda bezárását is. Császárné ugyanis támogatta a tanodát, és most sem érti a döntés okát. “Felháborító, hogy a saját falujukban a hátrányos helyzetű gyerekek nem járhatnak be a könyvtárba a magánkezdeményezésre elindult foglalkozásra”.
(Forrás: abcug.hu)
 
2015.06.08.
Aggódnak a dékánok a jogászképzésért
Patyi András, az NKE rektora az MTI-nek úgy reagált, az egyetem átalakítása a közszolgálati életpálya kialakítását szolgálja és nem veszélyezteti más jogászképző intézmények munkáját. A rektor felhívta a figyelmet arra, hogy a most benyújtott javaslatban a jogászképzést nem is említik. Csak azt rögzítik, hogy államtudományi nevű képzést a jövőben csak az NKE indíthat majd.
(Forrás: vs.hu)
 
2015.06.08.
Nem tudták, mi vár rájuk: ebben az esetben kell fizetniük a tanároknak
Megismételt minősítési eljárásra ugyanakkor a nyugdíj előtt álló pedagógusnak nem kötelező jelentkezniük. A díjfizetési kötelezettség csak akkor vonatkozik rájuk, ha saját döntésük nyomán ezt mégis megteszik
(Forrás: Eduline)
 
2015.06.08.
PSZ: bérfeszültség alakult ki a közoktatási intézményekben
A PSZ nyílt levelet írt a települési önkormányzatoknak, a helyi képviselőknek, a polgármestereknek, arra kérve őket: vizsgálják meg annak lehetőségét, hogy kapjanak 50 ezer forintos béren kívüli juttatást azok is, akik áldozatos munkát végeznek az iskolákban és az óvodákban – nélkülük ugyanis az óvónők és a pedagógusok nem tudnak hatékonyan dolgozni. A levelet – amelyet minden település polgármestere külön is megkap – Galló Istvánné, a PSZ elnöke írta alá 2015. június 9-én.
(Forrás: Edupress)
 
2015.06.08.
Minden járásban lesz gimnázium
A NGM közleménye szerint a szakképzési centrumok a gimnáziumi képzést hosszú távon is folytathatják a köznevelési törvény múlt héten megjelent módosítása szerint. Ingyenes lesz a második szakképesítés megszerzése, illetve a szakképzési centrumok feladata lesz még a szakmunkás, szakiskolai végzettséggel rendelkezők felkészítése az érettségire.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.06.07.
Az iskola miatt is fájhat a gyerek hasa!
A hozzám kerülő gyerekek jelentős részének családi, óvodai, iskolai okok miatt fáj a hasa vagy küzd hasmenéssel. Szorongás, csalódás, közösségbeli bántalmazás, megfelelési–teljesítési kényszer bújik meg a mélyben – mondja a gasztroenterológus szakember.
(Forrás: Kölöknet)
 
2015.06.07.
Czenner Júlia: Tankönyvek – ingyen vagy kölcsön?
A munkafüzet és a munkatankönyv valóban ingyenesen jár a jogosultaknak, de a tartós tankönyvet minden körülmények között vissza kell adni tanév végén. A diákok csak kölcsönkapják, használatra, térítésmentesen. Rongálódás esetén ki kell fizetni. Tehát az ingyen tankönyvcsomag egy része valóban ingyenes (munkafüzet és munkatankönyv), míg a másik része csak kölcsön tankönyv.
(Forrás: tani-tani)
 
2015.06.07.
Öt hónap alatt többet tanultam itt, mint a saját anyámtól
A kecskeméti gyermekfaluban egy új program keretében júniusban nyílik meg az az átmeneti otthon, ahol a szülők a gyerekeik átmeneti elhelyezését kérhetik arra az időre, amíg rendezik az életüket, és megfelelő napi rutint alakíthatnak ki, de akár kisgyerekkel együtt is beköltözhet az anya a krízis megoldásáig.
(Forrás: abcug.hu)
 
2015.06.07.
Végzős középiskolásoknak hirdet állást a Las Vegas-i sztriptízklub
A New York Post tudósítása szerint a Little Darlings egy új kültéri fényreklámon buzdítja a középiskolásokat, hogy jelentkezzenek táncosnak. A szlogen: "Most hallgatjuk meg 2015 osztályát" és "Fizesd meg az utadat a főiskolára".
(Forrás: vs.hu)
 
2015.06.07.
Túlórázó tanárok: 11 óra plusz hetente
A tanárok jóval több időt töltenek munkával, mint amennyit a szerződésük szerint kellene – állt egy skóciai pedagógusokat tömörítő szakszervezet jelentésében. A kijelentést egy felmérésre alapozták. Arra kértek Skóciában 3500 tanárt, hogy két héten keresztül írják fel, hány órát töltenek iskolával kapcsolatos munkával.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2015.06.07.
Gyanús tanárok. Legalább mi ne rugdossuk a pedagógusokat!
A totális állami bizalmatlanság korába léptünk volna? Meglehet. Mindenesetre a gyanakvás a pedagógusok mellett kiterjed az iskolákra is, amelyek fölé ezerkarú, lajhármozgású hivatalt állítottak, a Kliket, amely az igazgatók, végső soron az oktatási intézmények önállóságát korlátozza értelmetlenül.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.06.07.
Az állami iskolákban is teret nyerhet a vallási oktatás
A kormány olyan rendeletet készít elő, amely megnyithatja a kaput a roma tanulók törvényes elkülönítése és a vallásos oktatás térnyerése előtt az állami iskolákban. A jogalkotó tagadja, hogy ez lenne a célja, de a jogszabály szövegéből mégis ez olvasható ki.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.06.07.
Tombol a 'plakátredukció': festékkel töltött tojás a tiltakozók új fegyvere
Tanárok és szülők közösen tiltakoztak az újpesti iskola udvarán elhelyezett uszító hirdetmény ellen. A demonstrálók az egész kampányt borzasztónak tartják, azt viszont elfogadhatatlannak, hogy a gyűlöletkeltés az iskola területén így megjelenjen.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.06.07.
80 iskolában szűnik meg a gimnáziumi képzés
Fokozatosan megszűnik a gimnáziumi képzés az ország több mint 80 iskolájában. Az összes érintett intézmény vidéki. Ezeket a Nemzetgazdasági Minisztérium vesz át, mert a szakképzés lesz a meghatározó.
(Forrás: rtl.hu)
 
2015.06.06.
"Újra van besúgás, feljelentés. A Kádár-kort éljük újra" - értékeltük a közoktatást
Arra kértük olvasóinkat, hogy osztályzattal értékeljék a 2014-2015-ös tanévet. A legtöbben (37 százalék) elégségest, 30 százalék közepest, 19 százalék elégtelent adott. 100-ból három olvasónk szerint megérdemli a jelest.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.06.06.
Tantermek hősei
Keveset keresnek, viszont sokat költenek a munkájukra. A körülmények, amelyekben hivatásukat gyakorolják, bizonytalanná és fáradttá teszik őket, miközben rengeteg energiára és kreativitásra van szükségük, hogy feladataikat lelkiismeretesen elvégezhessék. A magyar pedagógusok még kitartanak és a vállukon viszik az oktatást, de nagyon elkeseredettek – és ezt már a gyerekek is érzik.
(Forrás: Vasárnapi Hírek)
 
2015.06.05.
L. Ritók Nóra: Vita a szegregált oktatásról
Továbbra is úgy érzem, az integráció egy helyben toporog. Nem látni tényleges deszegregációs lépéseket, antiszegregációs folyamatokat. A szegegált oktatás a szabad iskolaválasztás leple alatt lopakodik előre, szándékok ugyan megfogalmazódnak, de változás nincs, az első osztályok mindenhol változatlanul indulnak majd szeptemberben.
(Forrás: Nyomor széle blog (hvg, hu))
 
2015.06.05.
Jövő héten nyelvi szintfelmérőt írnak az általános iskolákban
A két tanítási nyelvű általános iskolákban június 3-án tartották a nyelvi szintfelmérőket, az ország további általános iskolájában erre június 11-én, csütörtökön kerül sor. A mérés minden angol vagy német nyelvet első idegen nyelvként tanuló hatodikos és nyolcadikos diáknak kötelező.
(Forrás: Eduline)
 
2015.06.05.
Díjazták a pedagógusokat - több, mint 170 díjazott!
Az emberi erőforrások minisztere szerint a pedagógusi hivatásnak egyre inkább presztízse van újra, amely a kormány intézkedéseinek is köszönhető. Példaként említette az életpályát és a Klebelsberg-ösztöndíjat
(Forrás: Modern Iskola)
 
2015.06.05.
Köznevelési államtitkár: megkerülhetetlenek a digitális kompetenciák
A digitális kompetenciák fontosságát és a pedagógusok munkájának támogatását hangsúlyozta a köznevelésért felelős államtitkár szerdán Ajkán, a Klik ajkai tankerületének pedagógusnapi ünnepségén tartott beszédében.
(Forrás: Modern Iskola)
 
2015.06.05.
Köszöntik a tanárokat
Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere csütörtökön a fővárosban tartott pedagógusnapi ünnepségen kiemelte: versenyképességre, hazaszeretetre és minőségi oktatásra van szükség ahhoz, hogy az ország talpon maradjon a jólétért folytatott versenyfutásban.
(Forrás: Inforádió)
 
2015.06.05.
Jótékonysági nap a kárpátaljai diákokért
Kárpátaljai művészeti iskolák diákjain segít az a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) vasárnapi egész napos rendezvénye, amelynek esti zárókoncertjén a Zuglói Filharmónia játszik.Kárpátalján köztudottan nagyon nyomorúságos a helyzet. Nemcsak a mindennapi élet nehéz, hanem a művészeti oktatás is komoly anyagi gondokkal küzd.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.06.04.
Zenével hozzák fel az utolsó padban ülőket
Egy, a monori cigánysoron indult közös zenélésből nőtte ki magát, mostanra 15 általános iskolában fut a Szimfónia Program. A zenetanárok és szociális munkások venezuelai minta alapján, a zenélésen keresztül igyekeznek tompítani a kirekesztettséget, javítani a közösségi életet a hátrányos helyzetű iskolákban. Nem tehetségeket keresnek, hanem jó időtöltést kínálnak 7oo gyereknek.
(Forrás: abcug.hu)
 
2015.06.04.
Jánk István: Szellemes játék és az új király beszéde
Miután előző cikkünkben megismerkedtünk az Örkény Színház nagyon ötletes és hasznos kezdeményezésével, most a konkrét foglalkozásokra és oktatási segédanyagokra térünk át. Elsőként a világ talán legismertebb és legkultikusabb drámájához, a Hamlethez tartozó segédletet mutatjuk be. Megtervezzük Hamletet, szellemjelenet játszunk, az udvar protokollfőnökei leszünk, és még sok mást is csinálunk.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2015.06.04.
Drón leplezi le a puskázó kínai diákokat
Ekkora tét és nyomás mellett gyakori a csalás. A felügyelők és a csalók folyamatos macska-egér harcot játszanak. Ma már ott tartunk, hogy az iskolák drónokat vetnek be a csalók ellen, így észrevehetik azokat, akik például rejtett fülhallgatókat használnak, bemondják a kérdéseket valakinek, az meg megnézi a válaszokat.
(Forrás: index)
 
2015.06.04.
Így vágott vissza a LEGO a Minecraftnek
A LEGO Minecraft hatalmas siker lett, a LEGO saját témát indított neki, és 2012 óta több készlet is napvilágot látott. Legutóbb tavaly ősszel jelent meg hat darab pakk, melyek Magyarországon is kaphatóak.
(Forrás: Origo)
 
2015.06.04.
Áttörés a korai fejlesztésben?
Jövőre indul a kisgyermekek új típusú szűrése, amelynek során gyakrabban látogatják a csecsemőket a védőnők, a szülőknek pedig speciális kérdőívek segítenek a fejlődésbeli problémák felismerésében, hogy a gyereknél minél előbb megkezdődhessen a korai fejlesztés – tudta meg a Magyar Nemzet. Gondot jelent azonban, hogy korai fejlesztésre csak a nagyobb városokban van lehetőség, a falvakból szinte elérhetetlen a szolgáltatás, s az útiköltséget a legtöbb esetben nem térítik meg.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.06.03.
Napirenden van a Corvinus és az ELTE szétdarabolása
Az ELTE-vel kapcsolatban az terjedt el, hogy összevonják a pszichológiai, pedagógiai valamint társadalomtudományi karokat, és a Múzeum körútra költöztetik azokat. A jogi kart pedig Lágymányosra telepítenék. Corvinus mellett más intézmények átalakítását is tervezik, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem kivételével valamennyi intézménynek van félnivalója.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.06.03.
Közzé kell tenni a nyertes kancellári pályázatokat
A Fővárosi Bíróság kötelezte az Emberi Erőforrások minisztériumát, adja ki a nyertes kancellárok pályázatából a részletes szakmai önéletrajzot és a motivációs levelet, mert ezek közérdekből nyilvános adatok.
(Forrás: vs.hu)
 
2015.06.03.
"Dühös vagyok, szomorú vagyok, fáj, hogy apa meghalt"
Sokszor vákuum veszi körül a gyászoló gyermeket, úgy tekintenek rá, mint érinthetetlenre, vagy kvázi betegre. Nem akarják elrontani a kedvét, nem akarják megbántani, inkább nem közelítenek hozzá, amitől a gyerek úgy érzi, hogy kerülik. A másik véglet sem segít, ha a gyermeket megpróbálják visszatéríteni a mindennapi kerékvágásba.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.06.03.
Balázs Zoltán: Államtudomány?
A kormányzat még mindig megteheti, hogy államilag finanszírozott helyet máshová nem biztosít, csak az NKE-re. De kategorikusan megtiltani egy képzés indíthatóságát? Kiállja ez a magyar alkotmányosság és a nemzetközi, uniós felsőoktatási jogrend próbáját?
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.06.03.
Fideszes képviselő akar iskolaigazgató lenni Kiskunhalason
A dolgozók többsége nem támogatja az egyik kiskunhalasi iskolában egy fideszes önkormányzati képviselő igazgatói pályázatát, az önkormányzat mégis az ő kinevezését javasolja. A KLIKK hozza meg az ügyben a végső döntést – írja a Halasinfo.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.06.03.
Megvan, hogy mi a baj a Corvinussal
Változások egészen biztosan lesznek a Corvinus Egyetemen, de az intézményt nem darabolják fel, és szó sincs arról, hogy a Budai Campus épületeit értékesítenék. Azt azonban a felsőoktatási államtitkár szerint mindenképpen meg kell vizsgálni, miért léteznek hasonló szakok a pesti és a budai oldalon.
(Forrás: Origo)
 
2015.06.03.
A diákok helyett a szövetkezeteket hozná helyzetbe a törvényjavaslat
Két fideszes országgyűlési képviselő javaslata szerint a diákokat a munkaadóval összekötő iskolaszövetkezeteket ugyanis szolgáltatási díj illetné meg, amelynek 85 százalékát a diák, 15 százalékát pedig a szövetkezet kapná meg. Az előterjesztők szerint minderre a diákok fizetésének védelme érdekében van szükség. A lap szerint azonban a kormányzati intézkedéstől nem emelkedne a fiatalok bére
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.06.03.
Számos iskolában befellegezhet a gimnáziumi képzésnek
Középiskolák sorában szűnhet meg a gimnáziumi képzés a következő években a szakképzési rendszer átalakítása miatt. Az önkormányzatok abban bíznak, a kormány felülvizsgálja a döntést. Ha nem módosítanak, a Pest megyei Aszódon szeptemberben indulhat az utolsó francia két tannyelvű gimnáziumi osztály, de nem lesz gimnáziumi képzés a jövőben a Somogy megyei Nagyatádon sem
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.06.03.
Felnőttkori depresszióhoz vezethet az iskolai csúfolódás
Brit kutatóknak a The BMJ Journal című szaklapban megjelentetett tanulmánya arra az eredményre jutott, hogy Nagy-Britanniában minden harmadik, depresszióban szenvedő fiatal felnőtt gyerekkorában iskolai csúfolódásnak volt kitéve.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.06.03.
Ónody-Molnár Dóra: A Püspök úr az áldozat!
Kocsis Fülöp telepi iskolája „akarva akaratlan áldozata lett a sanda oktatáspolitikai játéknak" – jelentette ki egy a nyíregyházi Huszár-telepen lévő, újranyitott cigányiskoláról Hofher József jezsuita szerzetes egy vitaesten, amelyen az iskolaalapító Kocsis Fülöp is bőven kifejthette az érveit.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.06.02.
Élet az egyházi iskolák falai mögött
A személyes, akár bizalmasnak is mondható tanár-diák viszony létrejöttéhez a felekezeti iskolák több szempontból is ideális terepnek számítanak – írja a HVG e heti, a felekezeti iskolák belső világát bemutató cikke.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.06.02.
Rémülten fogadták az autistákat, mára nagy az összeborulás
Az autista gyereket nevelő szülők utolsó mentsvárai lehetnek azok a bentlakásos intézmények, ahol állandó felügyeletet biztosítanak a lakóknak. Az országban ilyenből finoman szólva sincs sok, az egyik ilyen a miskolci. A lakók szigorú napirend szerint élnek, de erre szükségük is van, a változás ugyanis az egyik olyan dolog, amit egy autista nagyon nehezen visel.
(Forrás: abcug.hu)
 
2015.06.02.
A jegyek csak akadályozzák a tanulást
A norvégiai Ringstabekk iskola negyven éve elbúcsúzott a tantárgyaktól, legalábbis a tanév nagyobb részében. Björn Bolstaddal, az úttörő iskola igazgatójával a történetek köré szervezett oktatásról, a káosz kezeléséről és a digitális eszközök nem kívánt mellékhatásairól beszélgettünk.
(Forrás: vs.hu)
 
2015.06.02.
Nyelvtanítással a bűnözés visszaszorításáért
Ha hosszabb idő telik el egy ország életében, még nagyobb eséllyel változnak meg az addig kőbe vésettnek hitt elvek. Így volt ez Ausztráliában is. Hajdanában minden eszközzel tiltották a bennszülött nyelvek használatát az iskolákban, most pedig bekerülnek ezek a nyelvek a nemzeti alaptantervbe is
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2015.06.02.
Novák Katalin: a gyerekek beilleszkedését segíti a kötelező óvoda
Az új rendszer 10-15 ezerrel növelheti az óvodások számát az új szabályozás bevezetése nyomán. "Férőhelyünk több van, mint amennyi óvodás lesz, a fontos az, és ez a pályázat is pont ezt célozza, hogy ott legyenek férőhelyek, ahol a gyerekek vannak" - fogalmazott az államtitkár.
(Forrás: Inforádió)
 
2015.06.02.
Lázár János benyújtotta az NKE átalakításáról szóló javaslatot
Mint azt az indoklásban is kiemelték: "a módosítás célja továbbá annak rögzítése, hogy csak az NKE folytathat államtudományi és közigazgatási, rendészeti, katonai, nemzetbiztonsági, valamint nemzetközi és európai közszolgálati felsőoktatást".
(Forrás: Edupress)
 
2015.06.02.
Felülvizsgálják az életpályamodellt
Főként a hátrányos helyzetű diákok iskolai sikerességének elősegítésére koncentrál az oktatás területén a kormány a következő két évben. A felzárkózási stratégia 2015–2017. évekre szóló intézkedési tervéből kiderül, hogy a hátránykompenzálás az óvodától a felsőoktatásig fontos pillére lesz az oktatáspolitika tevékenységének.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.06.02.
Nekünk kilenc?
Az évekkel ezelőtt egyszer már elhangzott idea, a kilencosztályos általános iskola bevezetése a Fidesz legfelkészültebb oktatáspolitikusától, Pokorni Zoltántól származik. A minap az MSZP politikusai is kiálltak a kilencosztályos iskola – az ötosztályos alapozó szakasz – bevezetése mellett.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.06.01.
Farobotot minden gyerek kezébe!
A szakmai zsűri a Codie-t, a programozás alapjait játékosan oktató fejlesztést választotta 2015 legígéretesebb induló vállalkozásának az idén 7. alkalommal megrendezett Magyar Innovációs TechShow-n (angol rövidítéssel a HITS-en.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2015.06.01.
Nem kell nekik lakás, autó, de még mosógép sem
Kezdjen ismerkedni az új életstílussal, ha a gyerekeit meg akarja érteni. Ők nem akkor fogják magabiztosnak érezni magukat, ha birtokolják a vagyont, hanem akkor, ha nem kell törődniük vele.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.06.01.
Maruzsa: nyolc gyakorlóiskolánál lesz változás szeptembertől
Valamennyi intézménynél a tárca és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) részéről az a vállalás, hogy változatlan profillal, anyagi kondíciók mellett és egységes működési rendben folytathatják a tevékenységüket, csak és kizárólag fenntartóváltásról van szó.
(Forrás: Edupress)
 
2015.06.01.
Trükköznek az iskolák a kompetenciamérésnél
Többféleképpen trükköznek az iskolák az országos kompetenciamérésnél, hogy jobb eredményt érjenek el - mondta az InfoRádiónak a T-TUDOK Tudásmenedzsment és Oktatáskutató Központ Zrt. munkatársa. A köznevelésért felelős helyettes államtitkár szerint az Oktatási Hivatal kiszűri a torz adatokat.
(Forrás: Inforádió)
 
2015.06.01.
Összevonják az SZTE két gyakorlóiskoláját
Döntött az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) jelenleg Ságvári Endre nevét viselő gyakorló általános iskolájának és gimnáziumának összevonásáról. Az új intézmény neve a Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola lesz.
(Forrás: Edupress)
 
2015.06.01.
A rövidnadrág-viselésért harcolnak az izraeli diáklányok
A rövidnadrág-viselés jogáért küzdenek középiskolás lányok Izraelben: a májustól októberig tartó 30 fok körüli hőségben fiú osztálytársaikhoz hasonlóan ők is rövidnadrágban akarnak iskolába járni, azonban ezt a legtöbb nem vallásos középiskola szabályzata is tiltja.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.06.01.
Törvényben szabályozzák, mennyit kell adni minimum a diákmunkáért
Hamarosan a parlament elé kerül az az iskolaszövetkezeteket érintő törvénymódosítás, ami garanciákat tartalmaz a diákmunkáért fizetendő minimum összegre - mondta Czomba Sándor az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.06.01.
„A gyermekjólét biztosítása mindannyiunk feladata”
A gyermekek jólétének, jólétének biztosítása, biztonságuk garantálása és érdekeiknek folyamatos szem előtt tartása mindannyiunk közös feladata - írta vasárnap, a gyermeknap alkalmából kiadott közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma.
(Forrás: Népszabadság)
 
Sajtófigyelő
2023.11.21.
A pályakezdő pedagógusok mellett áll Balatoni Katalin
Maga is átélte, milyen érzés kezdő pedagógusnak lenni, ezért jól ismeri a pálya nehézségeit – jelentette ki a lapunknak adott interjúban Balatoni Katalin, a Belügyminisztérium köznevel...
(Forrás: Magyar Nemzet)
--
2023.11.21.
Plakátkampányt indít a kormány az iskolákban
A védelem online is megillet! Kérdezz, szólj, jelezz! - ezek a legfontosabb üzenetei azoknak az iskolai plakátoknak, amelyeket a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) jogsegélyszolg...
(Forrás: Eduline)
--
2023.11.21.
Státusztörvény: nem taníthatnak óraadóként tovább a felmondó pedagógusok?
Szeptember 29-ig kellett nyilatkozniuk a pedagógusoknak, hogy elfogadják-e a státusztörvény alapján írt munkaszerződésüket. Rétvári Bence államtitkár úgy nyilatkozott, hogy 1205 pedagó...
(Forrás: Eduline)
--
2023.07.17.
Oszkó Péter: Nagyon nagy bajban vagyunk, ha saját pedagógusaink bérét sem tudjuk kifizetni
ZÁMOMRA A LEGBOSSZANTÓBB ÁLLÍTÁS, HOGY A SAJÁT OKTATÁSI RENDSZERÜNK FOLYAMATOS MŰKÖDÉSI KÖLTSÉGÉNEK FINANSZÍROZÁSÁHOZ UNIÓS ADÓFIZETŐK PÉNZÉRE VAN SZÜKSÉGÜNK, miközben vannak...
(Forrás: Index)
--
2023.07.15.
Ilyen se volt még: 171 oktató állt ki a Zeneakadémia autonómiájáért
Alulírott előadó- és alkotóművészek, kutatók és zenepedagógusok, mint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatói az alábbi közleményt kívánjuk a közvélemény és a fenntartó Kultur...
(Forrás: Index)
--
2023.07.15.
„Egy mérhetetlenül szelektív törzsi társadalom öngyilkos reflexiója saját magára” – Lannert Judit oktatáskutató a státusztörvényről
Miért beszél mindenki tanárhiányról, amikor átlagosan tíz általános iskolás gyerek jut egy pedagógusra? Mi a tanárok és mi a megrendelő, a lakosság felelőssége a magyar oktatás szétes...
(Forrás: szabadeuropa.hu)
Címkék
agresszió civilek család digitális nemzedék együttműködés erkölcs esélyegyenlőség esélyek felelősség film filmklub generációk gyerekek gyermekvédelem hátrányos helyzet IKT integráció irodalmi mű feldolgozása iskola iskola és társadalom kapcsolatok kommunikáció konferencia konfliktuskezelés kreativitás kutatás könyvajánló közösség módszerek OFOE oktatás oktatáspolitika osztályfőnöki szerep pedagógia pedagógus pedagógusok pályázat rendezvény szabályok szakmai szervezet szülő szülők tanulás tanár-diák kapcsolat tehetséggondozás társadalom történelem verseny virtuális kongresszus ünnep