Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
2015.07.31.
Önkényesen döntött a Klik
Súlyosan megsértette a nemzetiségi alapjogokat a Klik, amikor nem biztosított egyetértési jogot a nemzetiségi önkormányzatnak az egyik iskolaigazgató megbízásához. A mulasztást szóvá tevő ombudsman megkeresésére sem volt hajlandó reagálni az iskolafenntartó központ, aki ezért Balog Zoltán miniszterhez fordult.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.07.31.
Esztergom visszavette iskoláit az államtól
Szeptember elsejétől négy évig az önkormányzat működteti a város közoktatási intézményeit, vállalva az átvétellel járó többletköltségeket – tájékoztatta a polgármester a képviselő-testület csütörtöki, zárt ülésén született döntéséről pénteken az MTI-t.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.07.30.
Klik: megegyezés született az E.ON-nal
Hanesz József, a Klik elnöke tárgyalt az E.ON vezérigazgató-helyettesével, és megegyeztek a közüzemi szolgáltatónál fennálló tartozások kifizetésének ütemezéséről.
(Forrás: Edupress)
 
2015.07.30.
Magyar csapat nyert díjat a Microsoft versenyén
Közönségdíjasként tovább növelte a fiatal magyar fejlesztők nemzetközi renoméját a Mistory csapata az Imagine Cup világversenyén. Seattle-ben ahol a fiatalok bemutathatták, hogy és egy ügyes okostelefonos alkalmazással hogyan alakítható a hagyományos városnézés izgalmas kalandjátékká.
(Forrás: Edupress)
 
2015.07.30.
Trükkös magyarok: "Úgy futottunk be, ahogy nem is lehetne"
Több mint 11 millió forintot gyűjtött össze négy magyar fiatal közösségi finanszírozással egy logikai kalandjátékra – a Quern az első magyar videojáték, ami sikeres Kickstarter-kampányt hajtott végre.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.07.30.
Sok volt diák kap figyelmeztető levelet az Oktatási Hivataltól
Az elmúlt két hónapban több mint kétezer olyan volt hallgatónak küldtek határozatot, aki sikeres kimeneti vizsgát tett vagy abszolutóriumot (végbizonyítványt) szerzett, de oklevelét nem szerezte meg. A határidő az esetek nagy részében augusztus 31.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.07.29.
A KLIK tartozása miatt zárták el a gázt az iskolában
„Komoly probléma ez számunkra, ugyanis az intézményben működik a szociális konyha, ami a 62 helybélire és az óvodásoknak főz, emellett innen látják el Somogygeszti, Polány, Ecseny, Szentgáloskér, Somodor és Felsőmocsolád szociális étkeztetését is, közel kétszáz adag ételt főznek naponta” – mondta a lapnak Mernye polgármestere.
(Forrás: Hír24)
 
2015.07.29.
Jól jönne a nyári gyerekebéd az uborkás falvakban
A rászoruló szülők minden nap főznek gyerekeiknek Rozsályon és Tisztabercelen, ahol az önkormányzat nem jelentkezett az EMMI gyerekétkeztetési pályázatára. A programmal az éhező gyermekeken segíthetnének, de a helyi vezetés attól tart ezzel leszoktatnák a szülőket a főzésről.
(Forrás: abcug.hu)
 
2015.07.29.
Önkénteseknek és fogadóknak hozott létre honlapot az Emmi
Az önkéntes segítő munkát kínálók és keresők számára indított honlapot az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkársága a www.onkentes.gov.hu címen jelentette be Novák Katalin államtitkár budapesti sajtótájékoztatóján.
(Forrás: Edupress)
 
2015.07.29.
Többet szán a kormány a tehetségek gondozására
Az elmúlt évtől megduplázódott, 2013-hoz képest pedig megháromszorozódott a Nemzeti Tehetség Programban (NTP) rendelkezésre álló forrás - mondta el Novák Katalin az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára július 30-án az M1 aktuális csatorna műsorában.
(Forrás: Edupress)
 
2015.07.29.
Pluszpénz a leszakadókkal foglalkozó tanároknak
Míg a pedagógusi pálya alsóbb szintjein a portfólió és az óralátogatások alapján minősítik a tanárok munkáját, a magasabb fizetési fokozatok eléréséhez külön pályázatot, azon belül pedig részletes mester-, illetve kutatóprogramot is kell készíteni – olvasható az Emberi Erőforrások Minisztériumának új előterjesztésében.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.07.29.
Matolcsynak köszönheti megmaradását a Corvinus
Az egyetem közgazdaságtudományi képzése a társadalom- és gazdaságtudományi karral együtt nem fog beolvadni a Műszaki Egyetembe, ahogy ez korábban felmerült, a budai campus sorsa azonban továbbra is bizonytalan, mert az államtitkár nem zárta ki, hogy az itteni Élelmiszer-tudományi Kar, a Kertészettudományi Kar és a Tájépítészeti Kar esetleg a Szent István Egyetembe integrálódjon.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.07.28.
"Ha kell egy iskola, építs magadnak!"
Tavaly óta a súlyosan, halmozottan sérült gyerekek számára is lehetővé teszi a köznevelési törvény, hogy fejlesztő iskolába járhassanak. Azoknak azonban, akik férőhelyhiány miatt kiszorulnak az ellátásból, a szülei kénytelenek sulit építeni. Szegeden zajlik egy ilyen projekt.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.07.28.
Senki sem tudja, mi lesz a menekült gyerekekkel
A kísérő nélkül érkezett menekült gyerekek egy fóti, illetve hódmezővásárhelyi gyermekotthonba kerülnek, ahol szociális munkások, nevelők gondoskodnak ellátásukról és oktatásukról is. Mindez azonban gyakorlatilag lehetetlen feladatnak tűnik, olyannyira telített a rendszer.
(Forrás: hvg,hu)
 
2015.07.28.
Ismét a régi a Radnóti honlapja az iszlamista hekkelés után
Ismeretlenek törték fel az iskola internetes oldalát, a honlapon a többi közt az "I love Islamic State!" felirat volt olvasható, egy Amerika-, Irán- és cionistaellenes üzenet, amely öngyilkos merényletekkel is fenyegetett. A tartalmat korábban leszedték, az oldal csak most állt helyre.
(Forrás: vs.hu)
 
2015.07.28.
A cégek és az egyetemek is üdvözlik a duális képzést
Az Emberi Erőforrások Minisztériumának kimutatása szerint 2015 szeptemberétől 825-1150 közötti hallgató kezdheti meg tanulmányait duális felsőoktatási képzéseken. Szakértők szerint soha ennyi felsőoktatási intézmény nem jelezte eddig, hogy ennyire pártolná ezt az oktatási formát.
(Forrás: Edupress)
 
2015.07.28.
Szigorúbban ellenőriznek a nyelvvizsgákon
Gyakoribb és szigorúbb ellenőrzésekre lehet számítani a jövő hónaptól a nyelvvizsgákon, a Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központ ugyanis plusz óvintézkedések bevezetését tartja indokoltnak a vizsgázók megnövekedett létszáma miatt
(Forrás: Edupress)
 
2015.07.28.
Kiírták a Nemzeti Tehetség Program új pályázatait
Kiírták a Nemzeti Tehetség Program pályázatait, a 2,8 milliárd forintos pályázati keretösszegű program célja, hogy a fiatalok tehetségük jellegének és szintjének megfelelő segítséget kapjanak képességük kibontakoztatásához és hasznosulásához.
(Forrás: Inforádió)
 
2015.07.28.
Egyre rosszabbul teljesítenek a fiúk az iskolában
Az OECD márciusban nyilvánosságra hozott jelentéséből kiderül, hogy a fiúdominancia egyedül a matematika területén mutatkozik meg.Ugyanakkor az olvasást tekintve óriási szakadék tátong a nemek között: 64 országot összevetve is azt lehet mondani, hogy a lányok jobban teljesítenek a fiúknál.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.07.28.
Megtámadták a Radnóti honlapját
„I love Islamic State!”, vagyis: „Szeretem az Iszlám Államot!” – ez a felirat állt egy ideig az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumának honlapján, amelyet tegnap dzsihadista hackerek törtek fel.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.07.27.
Milyen nyelvtudásra van szükség Londonban?
Na de milyen nyelven érdemes tudnunk, ha Angliában képzeljük el a jövőnket, de a mosogatás nem elégíti karriervágyunkat? Az nem kérdés, hogy angolul igen, de milyen további nyelvek lehetnek hasznosak?
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2015.07.27.
Többet költünk gyerektáboroztatásra
A nyári táborok ára nem emelkedett a tavalyi évhez képest. Mégis 10 százalékkal többet költenek a szülők a táboroztatásra, mondta el az InfoRádiónak Tóth Béla, a Táborfigyelő vezetője.
(Forrás: Inforádió)
 
2015.07.27.
Hip-hip Hipersuli
Néhány héttel a tanév vége előtt másfél éves kísérleti program kezdődött Hipersuli elnevezéssel. Öt különböző nagyságú település egy-egy iskolájának tizenöt osztálya vesz benne részt, a cél a korszerű, digitális oktatás elterjesztése mobil eszközök és a mobilinternet segítségével.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.07.27.
Felvettek az egyetemre? Csak laknod nem lesz hol
Az idén felvett jogász- és mérnökhallgatók egy része albérletben vagy a szülők által neki vásárolt lakásban szeretne élni Győrött. A szociális munkásnak vagy zeneművésznek készülők többségének erre nincs pénze, ők a kollégiumért állnak sorba. Ráadásul Győrben meghirdetett albérlet is alig van, szinte lehetetlen szabad szobát, lakást találni.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.07.27.
Megdöbbentően sok diák hullik ki az iskolából – 6 intő jel, amelyre érdemes figyelni
Minden tizedik magyar diák félbehagyja tanulmányait, de a korai iskolaelhagyók 11,4 százalékos aránynak is örülni kell, mert a trend három év után először javulni kezdett. A tanulmányaikat félbehagyók többsége a kilencedik osztálynál adja fel.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.07.26.
Czenner Júlia: Konyhanyelv és nyelvvizsga
A nyelvvizsga komoly akadály, amit nem árt minél kevesebbszer ismételni. Nem csak a tanulás, de a nyelvvizsga megválasztása is döntő lehet. Sok apró szempontot kell figyelembe venni, amire sokan nem is gondolnak, illetve hiányzik a nyelvvizsgatípusok ismerete. Jelentős hatása van a kis különbségeknek is.
(Forrás: Tani-tani)
 
2015.07.26.
"Megbuktatják ezek magukat"
Megalázó megjegyzések, lehetetlen kérdések – mindenki hallott már valamilyen horrortörténetet a hallgatók megbuktatására utazó egyetemi tanárokról. Oktatáskutatókat és pszichológusokat kérdeztünk arról, mi motiválhat a vizsgáztatás során egy hatalmával visszaélő tanárt.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.07.25.
„A kilencosztályos iskola ötlete csak alibifoci”
Radó Péter oktatási szakértő a HVG-nek beszélt a szakiskolai képzés erőltetésének hatásairól, pedagógushiányról, iskolai összevonásokról, kilencosztályos iskoláról.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.07.25.
Meg kell tanítani a gyerekeket a munka szeretetére
Az SOS Gyermekfalu lakói nemzetközi önkéntesekkel és magyarországi bevándorlókkal együtt újítják fel Helvécia iskoláját, és közben nemcsak a munkát szeretik meg, de a nyelvtanulást is. (Videó)
(Forrás: Index)
 
2015.07.24.
Megszüntették az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.-t
Megjelent a Magyar Közlöny 2015. július 23-i számban az a kormányrendelet, ami kimondja az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság megszüntetését és egyben az állami feladatellátásának központi költségvetési szerv által történő átvételét.
(Forrás: Modern Iskola)
 
2015.07.24.
Pósán László szerint azért nem kell többféle tankönyv, mert másodfokú egyenletből és kovalens kötésből is csak egyféle van
Megnézték az elöljárók a tankönyvek készülését a Debreceni Nyomdában. Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkár szerint a tankönyvellátás várható gondjairól felröppent hírek csak “bulvárkacsák.”
(Forrás: 444.hu)
 
2015.07.24.
A tananyag radikális csökkentésére van szükség
A köznevelési államtitkár radikálisan meghúzná a két éve indult új Nemzeti alaptantervet. A 9 osztályos általános iskola bevezetésére is készülnek, az államtitkár főleg az írás-olvasás tanulására hagyna több időt. A nyári szünet lerövidítéséről nincs semmilyen döntés, de beszélni kell róla.
(Forrás: Index)
 
2015.07.24.
Nem sajnálja a kormány a pénzt a felsőoktatásra
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Ludovika Campusának 2015 és 2018 közötti fejlesztésére több mint bruttó harmincmilliárd forintot kell biztosítani a központi költségvetésben. Az erről szóló kormányhatározat a Magyar Közlöny legfrissebb számában jelent meg.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2015.07.24.
Az igazgatóválasztás miatt tüntettek a tatabányai Bárdos Gimnázium diákjai
Czunyiné Bertalan Judit az Indexnek adott interjújában azt mondta: több mint háromszáz iskolaigazgatói pályázatot kellett megújítani, ezek közül csak két-háromnál voltak problémák. Az államtitkár szerint az iskolaigazgató-választásoknál néhány helyen szekértáborok alakulnak, sok érzelmi motívum is befolyásolja a kiválasztási folyamatot.
(Forrás: Index)
 
2015.07.24.
Így ostromolták a felvételizők a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem több alapszakára csak 400 pont feletti eredménnyel lehetett bekerülni. Az NKE mesterképzései közül az idén februárban létrehozott Nemzetközi és Európai Tanulmányok Kar biztonság- és védelempolitikai szakán volt a legmagasabb a ponthatár.
(Forrás: Inforádió)
 
2015.07.24.
Gyerekek súlyos bűnnel
Országosan 48 büntetőügyben 59 tizennegyedik életévét be nem töltött fiatallal szemben indult eljárás 2013 júliusa óta, mióta hatályba léptek a büntető törvénykönyv 12-14 év közöttiekre vonatkozó speciális szabályai.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.07.22.
Menők, stílusosak, vagányak – Íme az Y-generációs anyák
Az Y-generáció, vagyis az 1980 és 1995 között született nemzedék tagjai közül manapság egyre többen alapítanak családot. A nemzetközi trendeket és a közösségi médiát figyelve feltűnhet, hogy az Y-anyák egészen máshogy állnak a gyerekneveléshez és az anyasághoz, mint felmenőik.
(Forrás: hvg,hu)
 
2015.07.21.
Ennyit fognak keresni a tanárok szeptembertől
Szeptembertől 3,5 százalékkal emelik a pedagógusok bérét, amellyel főleg a régóta pályán lévő tanárok és a mesterpedagógusok járnak jól. A 3-5 éve a pályán lévők fizetése bruttó 7-8 ezer forinttal növekszik.
(Forrás: Eduline)
 
2015.07.21.
Czunyiné ígéri: most időben lesznek tankönyvek
A nyomdák határidőre, július 31-ig leszállítják az összes, több mint 12 millió tankönyvet a könyvtárellátó raktáraiba - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) köznevelésért felelős államtitkára szerdán Debrecenben.
(Forrás: Eduline)
 
2015.07.20.
5 bizonyíték: a szülők tudják uralni a helyzetet
Nem szeretem, amikor pánikkeltő hangulatú írások látnak napvilágot, nekünk, szülőknek van bőven aggódnivalónk, nem kell, hogy erre még rá is játszunk egy kicsit. Vagy nagyon. 5 érv, hogy lásd, nincs ok a pánikra,avagy még mindig nálunk a labda.
(Forrás: Értsünk szót!)
 
2015.07.20.
Milyen kötelező olvasmányokra lenne szükség?
A Start Plusz vendége Grecsó Krisztián, író.
(Forrás: ATV)
 
2015.07.20.
Ónodi-Molnár Dóra: Plágium is kell a Budai Nagy Antal igazgatói székéhez?
„Normakövető koncepciómból kifolyólag a maradandó emberi, etikai értékeket és magatartásformákat, az örök érvényű erkölcsi értékeket követem” – írta pályázatában Manolovitsné Erdőközi Orsolya, a budafoki Budai Nagy Antal Gimnázium új igazgatója. De vajon örök érvényű erkölcsi érték-e a plágium, azaz mások szellemi termékének ellopása?
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.07.20.
A pedagógusképzést újították meg a Közép-dunántúli régióban
A Pannon Egyetem a Dunaújvárosi Főiskolával és az ASSAS Research Kutatás-fejlesztési Nonprofit Kft.-vel konzorciumi együttműködés keretében sikeresen megvalósította a "Pedagógusképzés, pedagógus-továbbképzés megújítása a Közép-dunántúli régióban" című TÁMOP-projektet az Európai Unió és a magyar állam társfinanszírozásában elnyert 560 millió forint támogatással.
(Forrás: Edupress)
 
2015.07.20.
Szegregáció: tudós fantomok járják az ercsi cigánysort
Ez valami új törvény, hogy külön roma osztályba kell íratni a gyereket? Ercsi közepén, az Eötvös József Általános Iskola előtt kérdezi tőlünk mindezt Molnár Szandra, aki aggódik nagyon, szeptemberben kezd majd ide járni az idősebb gyermeke.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.07.19.
Nádori Gergely: A Nature az oktatásról
Nem csak lemaradunk a világtól, hanem nagy sebességgel rohanunk hátrafelé. A magyar tantervekben csökken az óraszám és nő a tényanyag. A természettudományos tudás felfogása szinte kizárólagosan ismeret központú, a kutatás, kísérletezés csak a kiválasztott elit kiváltsága.
(Forrás: Tanárblog)
 
2015.07.19.
Megvertek egy egyetemista lányt, mert bevándorlónak nézték a barátját
Úgy látszik, sajnos megtette a hatását a bevándorlóellenes hangulatkeltés. Szegeden azért verhettek meg egy egyetemista lányt, mert bevándorlónak nézték a barátját. Pedig magyar állampolgár. Közösség tagja elleni erőszak miatt nyomoznak.
(Forrás: Index)
 
2015.07.19.
A magyar diákok nem értik, merre halad a világ
A magyar tanulók általában mítoszok, társadalmi sztereotípiák vagy elvont célok alapján választanak pályát, amivel a saját jövőjüket teszik kockára. A Milestone Intézet tanárai és tanácsadói abban segítenek a középiskolásoknak, hogy elkerüljék az érettségit követő kényszerpályát, és valóban szabadon dönthessenek, merre tovább.
(Forrás: vs.hu)
 
2015.07.19.
Fontos a romák/cigányok jelenléte a hazai tankönyvekben
Az, hogy öt, tíz vagy tizenöt év múlva mit tanulnak a diákok a hazai romákról, történetükről, kultúrájukról, az egy közös ügy, amelyért érdemes összefogni - fogalmazta meg Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az Együtt méltósággal - Romák/cigányok a hazai tankönyvekben című konferencián.
(Forrás: Edupress)
 
2015.07.19.
Magyar videós oktatóportál az európai élvonalban
"A zanza.tv a magyar internet eddigi legjobb ötlete és kivitelezése" - lelkesednek a zanza.tv oktatóvideóiért a középiskolás diákok. Az uniós és állami támogatásból megvalósult oktatóportál már több díjat is kapott, így a szakma is elismerte: nem sokkal az indulást követően elnyerte az Év honlapja díjat e-learning kategóriában és a különdíjat oktatási kategóriában.
(Forrás: Edupress)
 
2015.07.19.
PDSZ: Működhet a kilencosztályos általános iskola
Mendrey László a Lánchíd Rádióban azt mondta, bár a kilencosztályos általános iskolával kapcsolatos elképzelés sikeres lehet, az kudarcba is fulladhat, ha a kormányzat túl gyorsan és egyeztetés nélkül akarja bevezetni.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.07.19.
Babákon gyakorolják a kivégzést az Iszlám Állam gyerekkatonái
Az Iszlám Állam kiképzőtáborában átéltekről számolt be egy jazidi fiú, akinek sikerült megszöknie. Elmesélte, hogyan kényszerítették arra, hogy megverekedjen a saját öccsével, és miképpen készítették fel őket a kivégzésekre.
(Forrás: Origo)
 
2015.07.18.
Pauer Gyula: Milyen szépen elmondta, pedig nem is magyar származású!
Kutatások igazolják, hogy általában a magyar iskolákban a konfliktusok elkerüléssel való kezelése nem tipikusan a migráns hátterű diákok „jellegzetessége”, sokkal inkább általános, rendszerszintű probléma.
(Forrás: Tani-tani)
 
2015.07.17.
Ritkán fogadnak örökbe karitatív szándékkal gyermeket
A Fővárosi Gyermekvédelmi Szakszolgálat pszichológusa szerint Magyarországon elsősorban a gyermektelen szülők szeretnének örökbe fogadni kisgyereket. Nagyon ritka, amikor karitatív szándék van a háttérben, és akár sérült kisgyereket is hazavinnének.
(Forrás: Inforádió)
 
2015.07.17.
Az önkormányzatok lemondhatnak az iskola-működtetésről
„A 3000 főt meghaladó lakosságszámú település esetében a működtetést az önkormányzat látja el, 3000 fő alatti településeken pedig a Klik. Amennyiben egy 3000 főt meghaladó település önkormányzata lemond a működtetési jogáról, hozzájárulás megfizetésére köteles.”
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.07.17.
Ónodi-Molnár Dóra interjúja Hámori Veronikával
Ha szabad kezet kapna, hogy az iskolarendszert helyre tegye, akkor egy tanévig nem történne semmi – nyilatkozta lapunknak a nagy hírű budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium most nyugdíjba vonuló igazgatója.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.07.16.
Július végére kiderül, mi lesz a Corvinusszal
Július végén nyilvánosságra hozzák az egyetemek átszervezésének tervezetét – közölte a felsőoktatási államtitkár. Azt is elmondta, jövőre megemelik a felvételi bejutási küszöböt 300 pontra.
(Forrás: hvg,hu)
 
2015.07.15.
Együttműködni autizmussal élőkkel
Az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karán indult autizmusspektrum pedagógiája szakirány első végzett hallgatói 2015. július 17-én veszik át diplomájukat. A nemzetközi viszonylatban is egyedülálló képzés 2012-ben kezdődött meg az Eötvös Loránd Tudományegyetem gyógypedagógia szakának alapképzésében.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2015.07.15.
Negatív rekord a matekérettségin
Az elmúlt 6 év leggyengébb eredményét érték el a diákok az idei matematika középszintű érettségin, a tanulók mindössze 2,8-es átlagot értek el, ami minden más tantárgyi átlagnál is rosszabb. Magyar nyelv és irodalomból is gyengébben teljesítettek, az informatika viszont egyre jobban megy a diákoknak.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.07.15.
Révész Sándor: A felkiáltójel
„A (tiszaburai) iskolát hihetetlen kettősség jellemzi. Az egyik tanteremben méretre készült padok és székek, projektor, digitális tábla, a falak növényekkel, plakátokkal díszítve, egy tanteremmel odébb levert falak, felszaggatott padok.” Ez a kettősség is valami ahhoz képest, hogy a falu 2011-ben csődbe ment...
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.07.15.
Nem kell pánikolni, ha kockul a gyerek
Számos jó fejlesztés van például az olvasás megszerettetésére, persze vannak a tableten olvasásnak veszélyei is. A digitáliával újfajta gondolkodás alakult ki, ami nem jobb vagy rosszabb, mint az eddigiek, de más.
(Forrás: hvg,hu)
 
2015.07.14.
Vissza kell fizetniük az ösztöndíjat azoknak, akik nem szereztek diplomát
Sok száz egykori egyetemi és főiskolai hallgató kapott levelet arról, hogy fizesse vissza a hallgatóként felvett állami ösztöndíjat, mert nem tudta megszerezni a diplomát időre – írja az Index a Hirado.hu-ra hivatkozva. Az összeg akár milliós is lehet, és rövid időn belül vissza kell fizetni.
(Forrás: abcug.hu)
 
2015.07.14.
Az MTA a gyerekek fülét védené
A gyerekeket sújtó zajszennyezést korlátozó jogszabály megalkotását javasolja az Emberi Erőforrások Minisztériumának a Magyar Tudományos Akadémia Akusztikai Osztályközi Állandó Bizottsága és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat.
(Forrás: hír24)
 
2015.07.14.
Agymanók: pszichológia gyerekeknek
Az emberi elmét eddig nem sok gyerekeknek szóló rajzfilm választotta története színhelyéül. Az Agymanók ismeretet közvetít, toleranciára nevel és fejleszti az érzelmi intelligenciát.
(Forrás: hvg,hu)
 
2015.07.14.
Megbukni románból
Speciális helyzetben vannak a magyar származású diákok, akiktől a bukaresti oktatási minisztérium anyanyelvi szintű romántudást vár el. Nem véletlen, hogy a magyarlakta megyében a bukások fele a román nyelv és irodalom vizsgán történik.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.07.14.
Így kéne működnie minden iskolának
Nagyszabású kísérletet végeztek Angliában az általános iskolai filozófiaoktatás hasznáról. A most publikált eredményekből kiderül, hogy a közös elmélkedés nemcsak a gyerekek olvasási képességeit fejleszti, de matekból is gyorsabban haladnak azok, akik részt vesznek a programban.
(Forrás: Origo)
 
2015.07.13.
Lannert Judit: Egy újabb iskolaszerkezeti gumicsont: a kilenc évfolyamos általános iskola
Az oktatáspolitika régi-új ötletével, a kilenc évfolyamra meghosszabbított általános iskolával van tele a sajtó. Egyelőre nem tudni még, hogy pontosan miért és milyen bontásban kerülne bevezetésre, mint ahogy figyelemreméltó az is, hogy az ötletet a szülők és a szakma egyaránt kellő szkepszissel fogadták.
(Forrás: Kölöknet)
 
2015.07.13.
Vámos Krisztina: Elméleti keret a tanodák eredményességének vizsgálatához
A Marsh és Kleitman (2002) által meghatározott öt elméleti modellből a tanodák esetében három érvényesülésére számíthatunk. Az identifikációs modell írhatja le leginkább azoknak az eszközöknek a hatását, amelyeket a tanodák az iskolai sikerességhez való hozzájárulás és a kulturális identitás megőrzése érdekében alkalmaznak.
(Forrás: tani-tani)
 
2015.07.13.
Roma gyerekek elkülönítését vizsgálja az Európai Bizottság
Az Európai Bizottság felvette a kapcsolatot a magyar hatóságokkal a roma gyerekek iskolai diszkriminációjának ügyében. Vera Jourová igazságügyi EU-biztos Niedermüller Péter DK-s képviselővel közölte: a brüsszeli testület ismeri a Kúria döntését, amely kimondta, hogy nincs szegregáció a nyíregyházi Huszár-telepen működő iskolában.
(Forrás: HIR24)
 
2015.07.13.
Az MTA szerint sincs rendben, amit Miskolcon csinálnak
A miskolci diákok, pedagógusok, öregdiákok, szülők tiltakozása ellenére a jobboldali városvezetés az elmúlt években több alkalommal is megkísérelte átneveztetni a város patinás intézményét, a Földes Ferenc Gimnáziumot.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.07.13.
Kincstári vizsgálat az iskolában
A Magyar Államkincstár Budapesti és Pest Megyei Igazgatósága tartott vizsgálatot június végén az Európai Üzleti Polytechnikum Szakképző Iskolában. Az állami hivatal a tavalyi év utolsó négy hónapjának pénzfelhasználását ellenőrizte. A kincstár jelenleg is vizsgálja az adatokat, így bővebb felvilágosítást nem adtak.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.07.12.
Csak a jómódú autistáknak jut méltó ellátás
Akinek nincs havi több tízezer forintja, hogy magánintézménybe adja autista gyerekét, az vagy iskoláról-iskolára jár vagy otthon kezd foglalkozni a gyerekével. Súlyos gondok vannak az állami ellátással, hiányzik a megfelelő szakembergárda és a férőhely sincs elég. Ha ezek lennének, az autisták is értelmes, hasznos életet élhetnének, nem kéne, hogy a pszichiátrián kössenek ki.
(Forrás: abcug.hu)
 
2015.07.12.
Támogassa a közösségi tananyagfejlesztést!.
Állandó nyelvész szakértőnk, Kálmán László, aki sok tapasztalattal rendelkezik közoktatási tananyagok fejlesztésében is, most közösségi alapon indítana tananyag-fejlesztési projektet; ehhez keres támogatókat.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2015.07.12.
Öt top tábor, amelyre még lehet jelentkezni
A legjobb táborok nagy része már betelt, a felmérések szerint viszont a szülők több mint tizede a nyári szünet alatt kezd el tábort keresni a gyermekének. A későn ébredők segítségére siet a Táborfigyelő.hu gyermektáborokat gyűjtő portál, amely összegyűjtötte az öt legnépszerűbb témájú és ár-érték arányú tábort.
(Forrás: Edupress)
 
2015.07.12.
Díjazzák a pedagógusok digitális módszertani ötleteit
Köznevelésben dolgozó pedagógusok oszthatják meg az IKT-eszközök kreatív használatával kapcsolatos ötleteiket a Digitális Módszertárban. A kiemelkedő ötletek feltöltői díjban is részesülnek.A Tempus Közalapítvány harmadik alkalommal hirdeti meg a lehetőséget, amelyre idén július 10. és augusztus 20. között lehet jelentkezni.
(Forrás: Edupress)
 
2015.07.11.
Távozhat Czunyiné a köznevelési államtitkárság éléről
Orbán Viktor egy hónappal ezelőtt jelentette be, hogy július elejétől "az államtitkárok között lesznek cserék". A friss Vasárnapi Hírekben megjelent cikk szerint ez a közoktatási államtitkárságot is érintik, távozhat a tavaly államtitkárrá kinevezett Czunyiné dr. Bertalan Judit.
(Forrás: Eduline)
 
2015.07.11.
Nyílt levélben kéri a brit antropológiai társaság igazgatója Balog Zoltánt, hogy ne csináljon hülyeséget
A világhírű dokumentumfilmes és antropológus, André Singer arról ír, hogy hallott róla, hogy a magyar kormány a kulturális antropológia BA szak felszámolására készül. Világszerte az antropológia egyre fontosabb eszközzé válik, hogy segítsen megérteni mindazokat a jelenségeket, melyekkel a kormányok és társadalmak szembetalálják magukat.
(Forrás: !!444!!!)
 
2015.07.11.
Megvan, hogyan kerülné el az ELTE a nemi erőszakot
Pszichológusokkal, érzékenyítő tréningekkel, információs pontokkal és segélyvonallal akarja elkerülni az ELTE, hogy megismétlődjenek a korábbi, gólyatábori nemi erőszakos esetek. Szigorúbb lesz a szabályozás a gólyatáboroknál is: a feladatok közt nem lehet olyan, amelyben alkoholt kellene fogyasztani, vagy amiben szexre való utalás lenne.
(Forrás: abcug.hu)
 
2015.07.11.
Még nem égetik el őket
Velence új, jobboldali polgármestere betiltott az olaszországi általános iskolákban használt gyerekkönyvek közül negyvenkilencet, beleértve olyanokat is, amelyekben azonos nemű szülők szerepelnek. A döntést heves tiltakozás övezi.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2015.07.11.
Vaskó Ilona: Emberszabászat
Hibáztathatunk mindenkit és bárkit, hogy miért is tart itt az oktatás, ahol tart. De ideje lenne kicsit magunkba fordulni, nekünk, tanároknak is. Vajon minden pedagógus megtette már ezt? Hol kezdődik a felelősség? Biztos, hogy mindenért a szülő a hibás?
(Forrás: tani-tani)
 
2015.07.11.
Ösztöndíjat kapott a hajléktalan kisfiú, aki az utcán tanult
A Facebookon osztottak meg egy fényképet arról a 9 éves Fülöp-szigeteki kisfiúról, aki a McDonald's-ból kiszűrődő fény mellett tanult az utcán. Pár nappal később már adományokkal halmozták el, most pedig főiskolai ösztöndíjat is kapott.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.07.11.
A Sakkpalota kapitány asszonya
Ma már létezik az ezerarcú, grafikus elemekkel gazdagon díszített Sakkpalota, ami 2013-tól választható tantárgy az általános iskolában. Az iskolaigazgató beemelheti a tantervbe. Az új tárgy a sakk alapszabályait és eszközrendszerét használva épül be az általános tanterv alaptantárgyaiba, előmozdítva ezzel a többi tantárgy készségszintű elsajátítását.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.07.09.
Így gyűlölködünk mi – Nemcsak a menekülteket, a gyerekeket is utáljuk
Van egy nagyon-nagyon rossz hírünk: nemcsak a bevándorlókat, a menekülteket vagyunk hajlamosak utálni, de a gyerekeinket is! Gyakorlatilag bárkiből percek alatt képesek vagyunk ellenséget csinálni.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2015.07.09.
Több mint 1100 kiskorú harcol az Iszlám Államért
Az év eleje óta több mint 1100 kiskorút toborzott az Iszlám Állam Szíriában, olvasható az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központjának (OSDH) jelentésében. 150 kiskorú veszíthette eddig életét az Iszlám állam szolgálatában. Az elmúlt héten 9 gyerek.
(Forrás: vs.hu)
 
2015.07.09.
A Mol egy főiskolát kap a kormánytól
Az üzleti főiskola elindítására már tavaly márciusban létrehoztak egy projektcéget, a SEED Zrt.-t, ami 100 százalékban a Mol tulajdonában van. A SEED most is tart vezetőképzéseket, de a fő célja, hogy jövőre összehozza a hamarosan induló business school oktatói gárdáját.
(Forrás: !!444!!!)
 
2015.07.09.
Tényleg megnyirbálná a kormány a nyári vakációt
Bár a kormány ezzel még nem foglalkozott érdemben, de felmerült az iskolai nyári szünet átalakítása – derül ki Rétvári Bence, az Emmi államtitkárának Ikotity István LMP-s képviselő írásbeli kérdésére adott válaszából.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.07.09.
Forradalom az oktatásban: ezeket kellene a kukába dobni
A mai világ igényeit aligha elégíti ki a jelenlegi oktatási rendszer: nyitottságra, rugalmasságra, az egyéni igényekhez való alkalmazkodásra lenne szükség. Egy izlandi tanár összegyűjtötte az ezt megakadályozó, elavult elemeket, amelyeket az Átlátszó Oktatás adaptált az itthoni helyzetre.
(Forrás: Eduline)
 
2015.07.09.
Nincs veszélyben az egyetemek autonómiája
Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár szerint a konzisztórium előzetes véleményezési joga az intézmény gazdasági működésére terjed ki, csak ilyen ügyekben nyilvánít véleményt. A végső döntés ezekben az ügyekben is a szenátusé.
(Forrás: Edupress)
 
2015.07.09.
Kevesebb tankönyvet rendeltek az iskolák
Az általános és középiskolák az előző évinél 151 ezerrel kevesebb, összesen 12 108 960 könyvet rendeltek, 11,85 milliárd forint értékben, szemben a tavalyi 13,4735 milliárd forinttal – írta a Napi Gazdaság a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) adatai alapján.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.07.09.
„Nincs értéke az oktatásnak” - inrwejú Csaba László közgazdásszal
Az oktatás megtérülése a világon nálunk az egyik legmagasabb, ezért baj, hogy nincs értéke. Még mindig tapasztalható az a hozzáállás, hogy a felsőoktatás luxuscikk, tehát innen elvileg ki lehet vonni forrásokat. Ez szembemegy a világ trendjével.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.07.09.
Hiába a botrány, a Budaira erőszakolják a nem kívánt igazgatót
Diákok, volt diákok, szülők és tanárok vettk részt a Budai Nagy Antal Gimnázium jelenlegi igazgatója melletti jó hangulatú megmozduláson. Ez azonban az Emmit nem hatja meg, mereven elzárkózik az elől, hogy ne azt az igazgatót nevezzék ki, akit mindenki egyöntetűen elutasít.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.07.08.
Pride: Buzi vagyok, nem céltábla!
Márton Gábor Csaba és Bakonyvári L. Ágnes a melegséggel kapcsolatban készít egy darabot, amit ősztől középiskolákban terveznek bemutatni.A projekt középpontjában az „érzékenyítés” fogalma áll: színházi eszközökkel próbálnak átélhetővé tenni a saját életünktől távolinak tűnő, előítéletektől övezett élethelyzeteket.
(Forrás: Origo)
 
2015.07.08.
Tarvágás a felsőoktatásban: ezeket a szakokat iktatja ki a kormány
Hétfőn megszavazta az országgyűlés az új felsőoktatási törvényt, amely szeptembertől gyakorlatilag bábszínházzá silányítja az egyetem eddigi vezetését. Mostantól valójában a kormány által odaültetett konzisztórium irányítja majd a felsőoktatási intézményeket.
(Forrás: Ténytár)
 
2015.07.08.
Mamut az asztalon
Az eddigi mértéktelen központosítás után fordult a kocka: a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) decentralizál, a közoktatás mindennapi problémáit a jövőben megyei szinten kezelik majd. Lampé Ágnes interjúja Hanesz Józseffel a KLIK elnökével.
(Forrás: 168óra)
 
2015.07.08.
Sokba kerül a nyelvvizsga hiánya
Több százezer forintot is visszakérhet az állam azoktól a hallgatóktól, akik képzési idejük másfélszerese - vagyis egy kétéves képzés esetében három év - alatt nem szerezték meg diplomájukat. Az első érintett évfolyamok oklevélszerzési határideje nyár végén lejár.
(Forrás: Népszava)
 
2015.07.08.
Kiket támogat valójában az Emmi?
Az érdekesség nem is ez hanem, hogy a különböző sportszövetségek mennyivel több támogatáshoz jutottak, mint például a Magyar Rákellenes Liga, vagy a gyermekonkológusok - persze az sem mindegy, ki ül az adott sportszövetség vezetőségében.
(Forrás: Népszava)
 
2015.07.08.
Hogyan beszélgessünk a gyerekkel a melegekről?
A héten már javában zajlik a 20. Budapest Pride rendezvénysorozat: a tévében, az interneten sokat hallani, látni a fesztiválról. Előfordulhat, hogy azok a gyerekek, akiknek új még ez a téma, felfigyelhetnek rá és meg is kérdezhetik, hogy mit jelent az, hogy „meleg” vagy az emberek „miért viselnek szivárványt”.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.07.08.
Fejlődésre vár az informatika a köznevelésben
A digitális technikák használata terén nemzetközi összehasonlításban Magyarország az ECDL-vizsgát tettek számát tekintve az első harmadban van, az informatikai diákolimpiákon nyújtott teljesítmény tekintetében azonban évek óta egyre lejjebb csúszunk: míg korábban az első tízben voltunk, most csak a negyvenedik és az ötvenedik hely között tanyázunk.
(Forrás: Edupress)
 
2015.07.08.
Elégedettek a magyar egyetemisták
Az Aktív Fiatalok Kutatócsoport felmérése szerint a hallgatók többsége a szűkös anyagiak ellenére pozitívan látja jövőjét és az elhelyezkedési esélyeit, ennek ellenére továbbra is nagyon sokan szeretnének külföldön munkát vállalni.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.07.08.
A komoly egyetemeken nincs nagy baj
Általánosságban elmondható, hogy a végzett hallgatók negyede-harmada nem kap oklevelet, mert nincs meg a szükséges középfokú nyelvvizsgája, ám akadnak olyan intézmények is, amelyekben az ötven-hatvan százalékot is meghaladja a visszatartott diplomák száma.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.07.08.
Fordított utat járnak be Dömsödiék
Miközben Salgótarján átadná az államnak iskolái működtetését, a nógrádi megyeszékhelytől nem egészen harminc kilométerre lévő Pásztó pont az ellenkezőjére készül: szeretné visszavenni a működtetést a Kliktől (Klebelsberg Intézményfenntartó Központ).
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.07.07.
Megszűntek az NGM-hez átkerült szakiskolák vezetői megbízásai
Július elsejétől több száz szakképző iskola került át a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól (Klik) a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) fenntartásába, ezek az oktatási intézmények 44 szakképzési centrumba szerveződtek.
(Forrás: index)
 
2015.07.07.
Jánk István: Az elutasítás nyelve – 12 pontban
Ha valakinek valamilyen problémája van, akkor az számtalan módon jelentkezhet a viselkedésében. Kiabálás, szétszórtság, figyelmetlenség, gúnyolódás – ezek mind intő jelek lehetnek. Ilyenkor nem nekünk van problémánk, hanem a másik félnek. Természetesen erre valahogyan reagálni kell.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2015.07.07.
Fejlesztés címén szegregálnak Ercsiben
A jogszabály nem ad lehetőséget az elkülönült fejlesztő/felzárkóztató osztályok létrehozására, az egyéni felzárkóztatást integrált formában kell biztosítani. A tapasztalatok alapján a felzárkóztató célú elkülönítés bevett gyakorlat, de ettől még jogellenes, feltéve, ha egyúttal etnikai alapú elkülönítést is okoz.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.07.06.
Állami csődgondnokot akarnak a Klik mellé
Az LMP szerint azonnal állami csődvédelemre van szükség a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnál (Klik), az intézmény ugyanis január óta megduplázta adósságát.
(Forrás: vs.hu)
 
2015.07.06.
Elkezdődött az ELTE nyári egyetem
Mezey Barna, az ELTE rektora kiemelte: jubileumot ünnepel idén a programsorozat, 20 éves múltra tekint vissza a nyári egyetem. Hozzátette: nemcsak a tudományos munka iránti elkötelezettségük okán vannak itt, hanem azért is, mert a tudományt magyar nyelven művelik és ez hasonló kihívásokat, hasonló feladatokat jelent számukra.
(Forrás: Edupress)
 
2015.07.06.
Minibölcsőde, iskolabusz, tanári pótlék
Az oktatást, az egészségügyet, a szociális ágazatot és a kulturális szolgáltatásokat is érinti az a 325,7 milliárd forintos forrásigényű intézkedéscsomag, amit az Emberi Erőforrások Minisztériuma a területi elmaradottságok enyhítésére, a járások közti fejlettségbeli különbségek kiegyenlítésére állított össze.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.07.06.
Ónody-Molnár Dóra: Az Orbán-kormány megint nem tanult semmit
Nincs világos jogszabály arra, hogy ki lesz a munkáltatója annak a több tízezer pedagógusnak, aki szakképző intézményben tanít, mint ahogy arra sincs világos útmutató, ki felel a tanulói jogviszonyért. Nem tudni, ki dönthet a munkáltatói jogokról: a tagintézmény (iskola) vezetője vagy pedig a centrum vezetője.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.07.06.
Átment az új felsőoktatási törvény, soroljuk a legfontosabb változásokat
Megváltoznak az átsorolási szabályok, két félév alatt minimum 18 kreditet kell gyűjteni, a hallgatóknak pedig kötelező lesz a kompetenciamérés is. Megjelenik az alkalmazott tudományok egyeteme és nem tágított a kormány a miniszteri küldöttekből álló konzisztóriumtól se.
(Forrás: Eduline)
 
2015.07.05.
A közszolgálati egyetem szerint ők nem tartanak be a jogászképzésnek
z NKE csütörtökön egy nyilatkozatban reagált a hét dékán által jegyzett állásfoglalásra, amelyben Az NKE rektora és az intézmény szenátusa azt írta: a Dékáni Kollégium tévesen értelmezte a törvénymódosítás céljait és tartalmát.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.07.05.
Szuperközpontokba terelik össze a felsős diákokat
Az iskolarendszer racionalizálásáról és új központok létrehozásáról ír egy előterjesztésében az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Annyi biztos, hogy a felső tagozatosokat körzeti központokba sűrítenék, de a tárca hallgat a részletekről. A dokumentumban azt írják, most sok helyütt nem lehet megfelelő színvonalú oktatást biztosítani.
(Forrás: vs.hu)
 
2015.07.05.
Nyakunkon a digitális amnézia!
Állítólag az, hogy egyre több olyan eszköz érhető el, amelyek segítenek az információk visszakeresésében és raktározásában, ahhoz vezet, hogy egyre rosszabb a memóriánk. Most a The Telegraph-ban olvashatunk ezzel kapcsolatos kutatásokról.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2015.07.05.
Dancsó Péter és a magyar tinik
Több százezren követik, népszerűségét annak köszönheti, hogy mindenkit viccesen kioszt és lefikáz, miközben "istencsászárrá" avattatta magát a 10–14 évesek körében. Ha ő tűrné is a kritikát, a rajongói biztosan nem. Ha van Magyarországon popsztár, akkor az Dancsó Péter...
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.07.05.
Megkezdődött a mesterpedagógusok sonkádi szabadegyeteme
A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település önkormányzata által szervezett konferencián mintegy négyszáz pedagógus és oktatási szakember vesz részt. A rendezvény megszervezését az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatási Hivatal és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ támogatta.
(Forrás: Edupress)
 
2015.07.05.
Támogatást kap a szombathelyi duális gépészmérnökképzés
Miközben az ősszel induló gépészmérnökképzésre több mint négyszeres volt a túljelentkezés, a 219 jelentkezőből 80-at vehettek fel, és közülük 50-en kezdhetik el duális formában a képzést. Még javában zajlik az oktatás feltételeinek megteremtése, amelybe bevonják a nyertes konzorcium tagjait, vagyis az egyetem mellett a térség közreműködő nagyvállalatait
(Forrás: Edupress)
 
2015.07.05.
Trencsényi László: Loránd Ferenc tanúságtétele
Életútja, története nem csupán szűkebb szakmánk, a nevelésügy története számára lesz sokáig számon tartandó, de a magyarországi, közép-európai értelmiség történetének egyik paradigmatikus alakjaként fogjuk, fogják emlegetni.
(Forrás: tani-tani)
 
2015.07.05.
Legtöbben még mindig botot dugnának az epilepsziás szájába
A gyermekkori és kamaszkori epilepsziák körülbelül minden századik gyereket érintenek hazánkban. Az epilepsziával élő gyerekek-kamaszok életét nem csak a betegség keseríti meg, mi több, gyógyszerrel jelentős részük rohammentessé tehető. A gyógyszer azonban nem véd a kiközösítés, a stigmák ellen, amelyek nagy részben a környezet tájékozatlanságából adódnak.
(Forrás: divany.hu)
 
2015.07.05.
Aki a másik főztjébe belekóstol, bizalmat érez
A korábban a spontán iskolai szegregáció miatt elmarasztalt Győr más példát követ. Egykori kereskedő és iparos városrésze, az Újváros, ahol hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű családok sokasága él, megújítja önmagát.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.07.05.
„Halotti tornával” mutatták meg, hogyan játszik a kormány az egyetemekkel
Civilek tartottak tüntetést vasárnap este a Kossuth téren Piros lap az egyetemeknek – Beletörődünk? címmel. Az Oktatói Hálózat és a Veszélyben Vannak az Egyetemeink Csoport a felsőoktatás központosítása, az egyetemi autonómia csorbítása ellen tiltakozott.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.07.05.
Elhunyt Loránd Ferenc
85 éves korában elhunyt Loránd Ferenc, a neveléstudomány kandidátusa, a pedagógusszakma emblematikus személyisége, az OKNT korábbi elnöke. A hírt a családja jelentette be.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.07.04.
Két zseni találkozása
Miskolczy Zsuzsa írása A. S. Neill Egy iskolamester kétségek között című könyvéről Részletek olvashatók a könyvből a Demokratikus Nevelésért és Tanulásért KH Egyesület oldalán
(Forrás: tani-tani)
 
2015.07.04.
Titokban leváltottak három KLIK-igazgatót
Leváltották Korsós Lajosnét, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ kalocsai tankerületi igazgatóját. Ugyanerre a sorsra jutott a kiskunmajsai és a kunszentmiklósi tankerület eddigi igazgatója is.Az érintetteknek megtiltották, hogy a sajtónak nyilatkozzanak.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.07.03.
Ismét van magyar csapat a Nemzetközi Nyelvészeti Diákolimpián
Internetalapú, négyfordulós megmérettetés alapján választották ki a szervezők azt a nyolc fiatalt, aki Magyarországot képviseli a 13. Nemzetközi Nyelvészeti Diákolimpia bulgáriai döntőjében – közölte a verseny magyar bizottságának elnöke pénteken az M1 aktuális csatorna műsorában.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2015.07.03.
Egyre több a problémás gyerek
Csaknem százezerrel, 479 ezerről 380 ezerre esett vissza országosan a hátrányos helyzetű gyermekek száma 2010 és 2013 között, mégis több tízezerrel emelkedett a problémás diákok száma: a 2007-es 52 ezres létszám 2013-ra már elérte a 78 ezret.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.07.03.
Várszegi Asztrik: Bocsánatot kérek
Ha bármikor kimondtuk Pannonhalma nevét, szinte mindenki valami pozitív dologra gondolt. Néhány hete tudjuk: nincs tökéletes közösség. A főapát a SzemLélek blogon lapunk megjelenésével egy időben szólal meg először a nemrégiben napvilágot látott pannonhalmi zaklatási ügyről.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.07.03.
N. Kósa Judit: Nem ér a nevük
Az a szegénység, amelyet korábban „halmozottan hátrányos helyzetnek” hívtak, a maga valójában alighanem elképzelhetetlen a parlamenti padsorok hűvöséből nézve.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.07.03.
Salgótarján nem tudja működtetni az iskolákat
Miközben a fideszes vezetésű városokat százmilliós és milliárdos nagyságrendű pénzekkel segítette ki a költségvetés, a rászoruló Salgótarján a működési támogatásként kért 600 millió forint helyett mindössze 60 milliót kapott. Az Orbán-kormány nekilátott tehát kivéreztetni a várost, amely ellenzéki jelöltet küldött a polgármesteri székbe.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.07.02.
Külön képzésre járnak a tanárok, hogy meg tudják mondani az államnak, mit csinálnak
A kormány tovább folytatja a pedagógusok minősítési eljárását, amivel a tervek szerint 2018-ig minden tanárt beosztanak 5 különböző kategóriába tapasztalatuk és végzettségük szerint. Ez lesz a rendszer alapja, amiben aztán lépegethetnének előre.
(Forrás: !!444!!!)
 
2015.07.02.
Még mindig nem egyértelmű, ki vegyen nyomtatópatront az iskolákban
Nem bírja fizetni hét iskola működtetését a salgótarjáni önkormányzat, ezért átadná ezt a feladatot az államnak. Ha a kormány elfogadja az ajánlatot, a város nem csak pénzt spórolhat, de végre azon sem kellene gondolkodni, ki fizesse az új nyomtatópatront.
(Forrás: abcug.hu)
 
2015.07.02.
Kálmán László: A Titkos Terv megvalósul
A magas Akadémia által gondozott helyesírási szabályzat az ő bölcs megfontolásaikat és megkérdőjelezhetetlen tudományos színvonalukat tükrözi, ezért teljesen feleslegesnek tartják, bárkit akár csak tájékoztassanak is arról, hogy min dolgoznak.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2015.07.02.
A HÖOK a fotózást is betiltaná a gólyatáborokban
Egy javaslatcsomagot állított össze a HÖOK, amelyben azt írják, a gólyatáborok szervezőit ezentúl pszichológiai tesztekkel kellene kiszűrni, a táborok legyenek zártkörűek és ne lehessen fényképezni, a közösségi játékok egy része pedig a nők védelmére összpontosítson.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.07.02.
A pedagógusok nyári szabadságának kiadásáról
A Nemzeti Pedagóguskar elnöksége a jogszabályok helytelen értelmezésének tartja, hogy egyes tankerületekben az intézményvezetők szabadságkiadási jogát a tankerületi igazgató elvonja, amikor arra utasítja az intézményvezetőket, hogy azonos kezdő- és zárónappal engedélyezhetik a szabadságok kiadását.
(Forrás: Modern Iskola)
 
2015.07.01.
A mozi halott, a Youtube viszont majd kicsattan
Az elmúlt 2-3 évben ezrével indítottak tinédzserek önálló csatornát a Youtube-on, ahol saját készítésű adásaikat szórják bele a feneketlen internetbe. Ide töltik fel videóikat iskoláról, divatról, zenékről, videójátékokról, kütyükről, nyári szünetről, bulizásról, az internetről, politikáról és mindenről, ami éppen nyomja a szívüket, érdekli őket és a közönségüket.
(Forrás: !!444!!!)
 
2015.07.01.
Korai iskolaelhagyás elleni küzdelem Európában és Magyarországon konferencia
Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetben működő Eurydice Nemzeti Iroda, az európai Eurydice hálózat magyar résztvevője korai iskolaelhagyás témában szervezett konferenciát – a hálózat újonnan megjelent kiadványának (Tackling Early Leaving from Education and Training in Europe) megvitatása és a legújabb magyar intézkedések és projektek megismerése céljából.
(Forrás: ofi.hu)
 
2015.07.01.
Ifjú jobbikosok csaltak mosolyt a gyerekek arcára a Pető Intézetben
Meglepő módon a jobbikos fiatalok jótéteményeiről az iskola vezetése tőlünk értesült. Pedig egy munkatársuk szervezte meg az önkéntesek műsorát, aki maga is a Jobbik IT tagja. A Jobbik IT Pető Intézetben tett látogatása törvénysértő.
(Forrás: abcug.hu)
 
2015.07.01.
Jánk István: Hol a boldogság általában?
Bizonyára már mindenki átélt a fentiekben közölt flow-élményekhez hasonló pillanatokat. De az közel sem mindegy, hogy ki milyen gyakorisággal kerül ebbe az állapotba. A jó hír az, hogy a flow-élmény átélése fejleszthető, tanulható. Ebben igyekszünk segíteni a sorozatunk további részeiben olvasóinknak.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2015.07.01.
Megkegyelmezett a doktoranduszoknak a kormány
Mégsem kell visszafizetniük az ösztöndíjat azoknak a doktoranduszoknak, akik nem írják meg a disszertációjukat. Nem kevés pénz sorsa múlt a felsőoktatási államtitkárság döntésén, mivel a hallgatók az eddigi pénz dupláját, 200 ezer forintot kapnak havonta a képzés második felében.
(Forrás: Origo)
 
2015.07.01.
Nem kapnak fizetést a tanárok, nincs pénze a Kliknek
A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ adóssága miatt egyre többen kerülnek szorult helyzetbe, akad olyan tanár, aki május óta nem kap fizetést, és van olyan iskolabuszt vezető vállalkozó, akinek januárban utaltak utoljára.
(Forrás: Eduline)
 
2015.07.01.
Megjelent az Út a diplomához program idei pályázata
Langerné Victor Katalin a Roma Szakkollégiumok Országos Találkozóján beszélt arról: az ösztöndíj mellett szakkollégiumi ellátásban is részesülő roma diákok támogatása is azt a célt szolgálja, hogy a hátrányos helyzetű fiatalok minél nagyobb számban jussanak diplomához.
(Forrás: Edupress)
 
2015.07.01.
Közös tanárképzést indít a SZTE a Gál Ferenc Főiskolával
Az SZTE saját szakmai kapacitását fel tudja ajánlani e nemes küldetés teljesítéséhez. A főiskola fenntartója, a szeged-csanádi katolikus egyházmegye több mint hatvan közoktatási intézményt működtet, ezek akkor lehetnek sikeresek, ha szoros a kapcsolatuk a felsőoktatással.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
Sajtófigyelő
2023.11.21.
A pályakezdő pedagógusok mellett áll Balatoni Katalin
Maga is átélte, milyen érzés kezdő pedagógusnak lenni, ezért jól ismeri a pálya nehézségeit – jelentette ki a lapunknak adott interjúban Balatoni Katalin, a Belügyminisztérium köznevel...
(Forrás: Magyar Nemzet)
--
2023.11.21.
Plakátkampányt indít a kormány az iskolákban
A védelem online is megillet! Kérdezz, szólj, jelezz! - ezek a legfontosabb üzenetei azoknak az iskolai plakátoknak, amelyeket a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) jogsegélyszolg...
(Forrás: Eduline)
--
2023.11.21.
Státusztörvény: nem taníthatnak óraadóként tovább a felmondó pedagógusok?
Szeptember 29-ig kellett nyilatkozniuk a pedagógusoknak, hogy elfogadják-e a státusztörvény alapján írt munkaszerződésüket. Rétvári Bence államtitkár úgy nyilatkozott, hogy 1205 pedagó...
(Forrás: Eduline)
--
2023.07.17.
Oszkó Péter: Nagyon nagy bajban vagyunk, ha saját pedagógusaink bérét sem tudjuk kifizetni
ZÁMOMRA A LEGBOSSZANTÓBB ÁLLÍTÁS, HOGY A SAJÁT OKTATÁSI RENDSZERÜNK FOLYAMATOS MŰKÖDÉSI KÖLTSÉGÉNEK FINANSZÍROZÁSÁHOZ UNIÓS ADÓFIZETŐK PÉNZÉRE VAN SZÜKSÉGÜNK, miközben vannak...
(Forrás: Index)
--
2023.07.15.
Ilyen se volt még: 171 oktató állt ki a Zeneakadémia autonómiájáért
Alulírott előadó- és alkotóművészek, kutatók és zenepedagógusok, mint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatói az alábbi közleményt kívánjuk a közvélemény és a fenntartó Kultur...
(Forrás: Index)
--
2023.07.15.
„Egy mérhetetlenül szelektív törzsi társadalom öngyilkos reflexiója saját magára” – Lannert Judit oktatáskutató a státusztörvényről
Miért beszél mindenki tanárhiányról, amikor átlagosan tíz általános iskolás gyerek jut egy pedagógusra? Mi a tanárok és mi a megrendelő, a lakosság felelőssége a magyar oktatás szétes...
(Forrás: szabadeuropa.hu)
Címkék
agresszió civilek család digitális nemzedék együttműködés erkölcs esélyegyenlőség esélyek felelősség film filmklub generációk gyerekek gyermekvédelem hátrányos helyzet IKT integráció irodalmi mű feldolgozása iskola iskola és társadalom kapcsolatok kommunikáció konferencia konfliktuskezelés kreativitás kutatás könyvajánló közösség módszerek OFOE oktatás oktatáspolitika osztályfőnöki szerep pedagógia pedagógus pedagógusok pályázat rendezvény szabályok szakmai szervezet szülő szülők tanulás tanár-diák kapcsolat tehetséggondozás társadalom történelem verseny virtuális kongresszus ünnep