Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
2015.08.31.
Budapest túlélte az iskolakezdést
Elindult a tanév, remélhetőleg minden érintett időben odaért az iskolába, anyukák, apukák a munkahelyükre. Budapesten az első nap reggelét, úgy tűnik, megúsztuk káosz nélkül. Pedig esélyes volt.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.08.31.
Az Emmi előtt is áll a bál, ott diákok tüntetnek
Átszabják a Budapesti Corvinus Egyetemet, a szombathelyi karok viszont egyelőre nem lesznek önállóak. A Szent István Egyetemből kiválik az állatorvosi kar, és önálló lesz januártól. Szintén újévtől összeolvad a kecskemét és a szolnoki főiskola - jelentette be kedden Palkovics László.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.08.30.
Létrejöttek a szakképzési centrumok – mi változott?
Milyen változások léptek életbe a szakképzésben részt vevő iskolákban? iként változik a pedagógusok helyzete? Az iskolák gazdasági és szakmai helyzetének alakulásáról és a várható további átalakításról is szólunk. Az NGM) Sajtó és Kommunikációs Titkárságának válaszait közöljük.
(Forrás: Modern Iskola)
 
2015.08.30.
Jófogáson és Facebookon is keresnek tanárt a kétségbeesett iskolák
Első ránézésre matek-, fizika-, nyelvtanárok hiányoznak sok helyen. A Berzsenyibe a Facebookon kerestek fizikatanárt, de egy nappal az iskolakezdés előtt a Klik is hirdetésben toboroz tanárokat több helyre.
(Forrás: vs.hu)
 
2015.08.30.
A szülők véleményére kíváncsi az emberi erőforrások minisztere
Balog Zoltán a nemzeti tanévnyitón tartott beszédében többnyire kérdéseket tett fel a közoktatás rendszerével, a digitalizációval és az etikai kódex szükségességével kapcsolatban. Kedden egymillió kétszázezer diák kezdi meg a tanévet.
(Forrás: Inforádió)
 
2015.08.30.
A Stanfordtól Hejőkeresztúrig – a hivatalos tanévnyitó margójára
A fővárosi iskolák átlagánál is jobbak matekból egy Borsod megyei általános iskola tanulói, pedig közel 70 %-uk hátrányos helyzetű. Az idei hivatalos tanévnyitó helyszíne volt a hejőkeresztúri általános iskola, amely a többi kompetenciából is eléri az országos átlagot.
(Forrás: Index)
 
2015.08.30.
Az iskola túlterheli a gyerekeinket, és nem az életre tanít
Pedig az orvostudomány, a pszichológia, a pedagógia legújabb kutatásai azt igazolják, hogy az oktatás terén a kevesebb sokkal több lehet. A csodaként emlegetett finn oktatási rendszer pedig a gyakorlatban is bebizonyította, hogy kevesebb tanórával látványosan jobb eredményeket lehet elérni.
(Forrás: Origo)
 
2015.08.30.
Az állami iskolákat egyre több szülő utasítja el
Egyre többen hagyják ott az állami iskolákat és igyekeznek bejutni az alternatív iskolákba. Horn György, az Alternatív Közgazdasági Gimnázium igazgatója azt mondta, idén hozzájuk a 60 helyre 460-an jelentkeztek, még úgy is, hogy átlagosan havi 70 ezer forint a tandíj.
(Forrás: Eduline)
 
2015.08.30.
Egyházi fenntartásba kerül egy békési iskola
A Szeged-Csanádi Egyházmegye felsőoktatási intézménye, a Gál Ferenc Főiskola fenntartásába kerül a Békés Megyei Tisza Kálmán Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium - tájékoztatta az egyházmegye augusztus 31-én azt MTI-t.
(Forrás: Edupress)
 
2015.08.30.
Fontos változásokkal kezdődik az új tanév
Három évfolyam kap ingyen tankönyveket, mindenkit érint a napi tornaóra, egészségesebb ebédet kapnak a gyerekek, a szakiskolákat új fenntartó irányítja, az óvodák megtelnek háromévesekkel. Néhány százalékkal emelkedik a pedagógusok bére,és elkészül a tanári etikai kódex is.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.08.30.
Jobb, ha nem ugrálnak Piliscsabán
Az Orbán-kormány annak idején azzal indokolta az iskolák államosítását, hogy így csökkenti az iskolák közötti egyenlőtlenségeket, valamint a hátrányos helyzetű és/vagy roma gyerekek oktatási elkülönítését. Ez nem így lett.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.08.30.
Fantomdiákokra vettek fel támogatást, és még az osztálynaplót is meghamisították
Nem létező tanulók után felvett állami támogatások, fiktív osztálynaplók, irreális órarendek, szabálytalanságok tömkelege - a Magyar Államkincstár jelentése nyolcvan oldalon keresztül részletezi, milyen jogsértések történtek az Országos Roma Önkormányzat szolnoki szakiskolájában.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.08.29.
Radó Péter: Oktatási reformok és fejlesztésigények
Különböző vezetői nyilatkozatok alapján úgy tűnik, hogy a felsőoktatásban és a szakképzésben zajló változtatások mellett a kormányzat a közoktatásban is új változtatáshullám elindítását tervezi.
(Forrás: Taní-tani)
 
2015.08.28.
L. Ritók Nóra: Az új tanév
„Ahol nem segítetek, ott mi van?”- kérdezi a héten külföldi látogatónk. Magyarázom neki, hogy településenként más a helyzet, van, ahol az önkormányzat ad három, máshol ötezret a beiskolázásra a rászorulóknak, és van, ahol csupán az ingyenes tankönyv jelenik meg a helyi kommunikációban.
(Forrás: Nyomor széle blog/hvg.hu)
 
2015.08.28.
Peer Krisztina: Mit jelent az iskola elutasítása gyerekkorban?
Sok iskola előtt álló gyereknek olyan viselkedési vagy érzelmi problémái vannak, amelyeket gyakran nehéz diagnosztizálni. Ezekben az esetekben a jól körülhatárolható tünetegyüttesek helyett egy vagy több problémás területről beszélhetünk.
(Forrás: Kölöknet)
 
2015.08.28.
Csak ne legyenek hangosak, akkor nincs gond
Igazi szomszédok között, külön családi házakban élnek ezentúl a battonyai SOS gyermekfalu lakói: hatvan gyerek és a nevelőszüleik költöztek át Orosházára. Még szokni kell a várost, meg az ottmaradt barátok hiányát, valaki a másfél hónapja tartó szerelmét, más a férjét hagyta Battonyán.
(Forrás: abcug.hu)
 
2015.08.28.
A legbosszantóbb problémák a legbosszantóbb problémával kapcsolatban
"A szabályzat és a szótár elkészültét kizárólag a Kiadó finanszírozta. Közpénzt senki nem fordított rá. Ez könnyen ellenőrizhető állítás. Az ezzel ellentétes „valószínűsítést” határozottan visszautasítjuk."
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2015.08.28.
Diákonként 300 forint jár a pedagógusoknak tankönyvkiosztásért
A könyvek szülőknek történő átadását minden iskola maga szervezi meg, a Klik fenntartása alatt álló iskolákban ez rendben zajlik, hiányzó könyvekről, illetve késésről nincs információjuk – tájékoztatta a Népszabadságot a Klik.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.08.28.
Vezető nélkül maradt a Fazekas
A Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban, miután az intézményt másfél évtizeden át vezető Hámori Veronika nyugdíjba megy, és utódját még nem sikerült megtalálni. Jelöltek ugyan voltak, de senki nem kapott elegendő támogatást, így elölről kezdik a pályáztatást.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.08.28.
Így nem bánhatnak emberekkel! - Elhagyja az országot a híres gimnázium igazgatója
Két évvel a nyugdíj és igazgatói megbízásának lejárta előtt lemondott és külföldre megy tanítani Somogyi László, a budapesti Berzsenyi Dániel Gimnázium igazgatója. - A fő ok: az iskolai autonómia megcsonkolása.
(Forrás: Vasárnapi Hírek)
 
2015.08.28.
Trencsényi László: a polgári társadalom csak blöff
Még az oktatásirányításban is tisztán érezhető a nosztalgia a Horthy-korszak iránt, a kormány felelőtlen oktatáspolitikája, amelyet szemmel láthatóan a miniszterelnök napi rigolyái alakítanak, nem kiművelt emberfők, hanem alattvalók nevelésére törekszik
(Forrás: Népszava)
 
2015.08.27.
Az új helyesírási szabályzatról
“Ilyen kevés javításért nem érdemes új kiadást csinálni” – mondta Arató László, a Magyartanárok Egyesülete elnöke az Inforádiónak. “Sokkal alaposabb, átfogóbb változtatásra és elsősorban egy rugalmasabb helyesírás irányába mutató helyesírási szabályzatra lett volna szükség.”
(Forrás: Magyartanárok Egyesülete)
 
2015.08.27.
Inkább a nyolcvanas évek botránytankönyvei, mint az Orbán-kormány alattiak
A jelenlegi, újra központosított közoktatás a tankönyvi választék elszegényedésével jár együtt – mondja Veres –, ha a központi tankönyv kiváló lenne, ahogy nem az, akkor is rossz, ha nincs választék. Ezért tartotta fontosnak, hogy újra elérhetők legyen az egykori alternatív tankönyvek.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.08.27.
Siklós városa nem kér többet a Klik-ből
Nemrég derült ki, hogy a Klik nemcsak közműcégeknek tartozik, mintegy 4,6 milliárd (!) forinttal, de önkormányzatokkal szemben is adósságuk van. Holott az egész központosítást épp azért vitték elvben végbe, hogy az önkormányzatok válláról levegyék az iskolák fenntartásának terhét.
(Forrás: 444.hu)
 
2015.08.27.
A legbosszantóbb probléma az új helyesírással
A legabszurdabb dolog pedig, ahogy a Kiadó a kidolgozott szabályzat elektronikus verzióját – csakúgy, mint a végleges szövegét – féltve őrzi: nem adta ki azt a bizottsági tagoknak – valószínűleg attól tartva, hogy annak véletlen kikerülése rontaná a nyomtatott kiadvány eladási adatait.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2015.08.27.
Hogyan készítsük fel a gyereket az induló tanévre?
Iskolai üzemmódra váltani minden érintett korosztály számára komoly kihívást jelent. A szülőknek egyfelől könnyebbség, hiszen helyettük az iskola gondoskodik a gyerekek egész napos felügyeletéről, ugyanakkor a tanszerek beszerzése lecsapolja a családi kasszát, rengeteg az adminisztratív teendő.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.08.27.
Trencsényi László: Öt lépcső fölfelé...
Elhangzott Ménfőcsanakon, Galgóczi Erzsébet szülőfalujában az Általános Művelődési Központok országos vándorgyűlésén 2001 novemberében. A közléssel az írónőre emlékezünk születésének 85. évfordulóján.
(Forrás: Taní-tani)
 
2015.08.27.
„Szerintem is taszító minden kötelező dolog” – interjú a pedagógus kar elnökével
A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke sem értett egyet azzal, hogy minden állami iskolában dolgozó pedagógusnak kötelező volt belépnie a felülről létrehozott szervezetbe, de úgy véli, a megalakulás óta bizonyították, hogy nem a kormány szócsövei.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.08.27.
L. Ritók Nóra: Milyen lesz a jövő?
Az Igazgyöngy Alapítvány vezetőjének írása a leszakadó településekről, a szegénység konzerválásáról, a minőségi képzésből kiszoruló roma gyerekekről és az egyházak szerepéről ebben a folyamatban.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.08.25.
Szakközépiskolásokat vezényelnek a magyar–szerb határra
Rekordszámú menekült jött 24 óra alatt. Megvan az ellenszer: másodikos szakközépiskolások mennek a szerb határra. Nem lesz tűzparancsuk.Szeptember elsejével a rendőrség egy határrendészeti igazgatóságot állít fel, ez alá fog tartozni a hat határvadász bevetési osztály 2106 fővel.
(Forrás: Hír24)
 
2015.08.25.
Hogyan alakítsunk növekedő gondolkodásmódot a tanári szobában?
Egyre népszerűbb oktatási körökben a növekedő és kötött gondolkodásmód kérdése, illetve hatása a diákokra, tanulásra. A cikkből kiderül, hogy a növekedő gondolkodásmód kialakítása nem csak diákok teljesítményét növeli, hanem a pedagógusokét is.
(Forrás: Modern Iskola)
 
2015.08.25.
Aczél Zoltán:A játékosság mint kulcskompetencia
A játékos ember keresi a kihívásokat, melyek a személyisége fejlődési lehetőségeit próbára teszik, és örömmel küzd meg az akadályokkal olyan tevékenységekben is, amelyekben az eredményesség nem motiválja.
(Forrás: Taní-tani)
 
2015.08.25.
Csík Orsolya: Osztálytermi közösségépítés
A KÖZTEREM program kísérleti, bevezető szakasza a 2014/15-os tanévvel együtt zárult. A Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium és KSZKI három osztályába vittük el a programot osztályonként három foglalkozás erejéig. Az alábbi, reflektív céllal íródott cikk a félév tapasztalatairól és az azokból megfogalmazódó elképzelésekről szól.
(Forrás: Taní-tani)
 
2015.08.25.
Megfojtja a Klik az ország legjobb iskoláját
Igazgató nélkül kezd hozzá az új tanévhez az ország egyik legjobb iskolájaként számon tartott Fazekas Mihály Gimnázium. Az iskolát másfél évtizede vezető Hámori Veronika nyugdíjba vonul, a helyére azonban még nem sikerült igazgatót választani, a posztért induló három jelöltet ugyanis nem támogatja a Klik, ezért meg kell ismételni a pályázatot.
(Forrás: abcug.hu)
 
2015.08.25.
Befejeződött a nagy mű, szeptember 3-tól megváltozik a helyesírás
Az Index a Magyar Nyelvi Osztályközi Állandó Bizottságnál érdeklődött, hogy vajon mikor várható A magyar helyesírás szabályai 12. kiadásának megjelenése. Erre jött a válasz, hogy a tizenkét évig írt szabályzatot hivatalosan szeptember 3-án 10 órakor jelentik be az MTA székházában.
(Forrás: vs.hu)
 
2015.08.25.
Tilos menekült gyerekeket mutatni a köztévén?
Nem mutathatnak gyerekeket a köztévés műsorkészítők a migránsokról szóló anyagokban egy belső szerkesztői utasítás alapján. A 444 értesülését a hvg.hu-nak is megerősítették. Az MTVA: közölte szerkesztőik szabadon dönthetnek arról, hogy szerepeljenek-e kiskorúak az anyagban.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.08.25.
Környezettudatosságra nevelő módszereket népszerűsít a KLIK
A KLIK országszerte támogatja olyan nevelési-oktatási módszerek kifejlesztését és terjesztését, amelyek pozitív irányba formálják a gyerekek gondolkodását és segítik őket, hogy a környezetüket ismerő és óvó felnőttek váljanak belőlük.
(Forrás: Edupress)
 
2015.08.25.
Jó vagy riasztó a mindennapos éneklés?
A pedagógusok szerint azonban ezzel könnyen el is riaszthatják a diákokat az énekléstől. A Hír TV-nek nyilatkozó magán énektanár azt mondta, az éneklés maga jó, de csak akkor, ha a gyerek is akarja.
(Forrás: Edupress)
 
2015.08.25.
Ma hirdetik ki a pótfelvételi ponthatárait
Idén 8200-an adtak be jelentkezést a rendes felvételi eljárás után. Akik megadták a mobilszámukat, a ponthatárok kihirdetése után sms-t is kapnak eredményükről.
(Forrás: Index)
 
2015.08.25.
Fidesz: a szakképző intézmények készen állnak a tanévkezdésre
A szakképző intézményekben minden készen áll a tanévkezdésre – közölte a Fidesz-frakció kedden arra reagálva, hogy a jobbikos Dúró Dóra szerint – jogszabályi hiányosságok miatt – a szakképzés területén problémák jelentkezhetnek az iskolakezdés után.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.08.25.
Elbocsátástól rettegnek a tanárok
Hiába kérte ki magának korábban a nemzetgazdasági tárca, továbbra is teljes a káosz a szakképzési centrumok körül: a pótfelvételik előtt még azt sem lehet tudni, ki veszi föl a gyerekeket? Rettegnek az oktatók is: elbocsátásokra számítanak.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.08.25.
Oltják a lányokat
Folytatódik az iskolás lányok méhnyak-rák elleni oltása. Szeptember elejéig kell a szülőknek eljuttatni az iskolákba a belegyező nyilatkozatukat.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.08.25.
Klik-vizsgálat a pesterzsébeti tanítónő náci viccei miatt
A közérdekű tankönyvvásárlási hírek mellett náci vicceket is posztolt közösségi oldalán az egyik pesterzsébeti általános iskola tanítónője, aki ellen soron kívüli vizsgálatot indított a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.08.21.
Balog megfejtette a migránsok integrálásának titkát?
Balog Zoltán első külföldiként előadást tartott a témában a bajorországi Bayreuth rangos fórumán, ahol azt fejtegette, hogy a bevándorlók hatékonyabb integrációjához a gyengülő kulturális öntudat megerősítésére van szükség Európában.
(Forrás: Népszava)
 
2015.08.19.
L. Ritók Nóra: Csak könyörületesen
Számtalan példabeszéd hangzik el a műsorokban, a rászorulók, a szegények támogatásáról. Azoknak a megsegítéséről is, akiktől mindenki elfordul. A bibliára utalnak mindig, ahol történetek sorát lehet erről olvasni. de olyan idézetet, ami értelmezhetővé tenné az egyházi cigánymentes iskolák megszervezését, még nem hallottam.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.08.19.
Megértőek és elfogadóak a migránsokkal a debreceni szülők
Azzal kapcsolatban, hogy a migráns szülők miképpen viszonyulnak az intézményhez, az óvoda vezetője azt válaszolta: előfordul, hogy egyes szülők féltésből nem engedik óvodába a gyermeküket, de a többség nem ilyen.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.08.19.
L. Ritók Nóra: A gyerekszegénységről
A XXI. századi gyerekszegénység nem olyan, mint amiről a Kincskereső kisködmönben olvashattunk. A ruházaton látszik a legkevésbé, de ott van a komfort nélküli lakásokban, a személyes tér hiányában, a minőségi éhezésben és a szegregált oktatásban.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.08.19.
"Viheted a bonbont a konyhásnéninek" - A menzareform, ahogy a szülők látják
Eddig azzal jött haza a gyerek, hogy a menzakaja rossz, ezért nem ette meg, pár hét múlva pedig azzal állíthat be, hogy most meg fura, új ételt adtak, ezért nem ette meg – ez a legsötétebb prognózis az alig pár hét múlva startoló közétkeztetési reform debütálásával kapcsolatban.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.08.18.
Az egyiknek sikerül, a másiknak nem... De miért?
Carol S. Dweck, a Stanford University szociál- és fejlődéspszichológusa, annak a témának a tanulmányozására szentelte egész kutatói munkásságát, hogy egyes emberek miért tudnak elérni szinte mindent, mások pedig miért nem.
(Forrás: Kölöknet)
 
2015.08.18.
Balog: az Emmi oktatást szervez a menekült gyermekeknek
"Magyarország és Európa határait meg kell védeni. Felelős döntést kell hozni arról, hogy ki az, akit be tudunk fogadni és ki az, akit nem, de ezután a döntés után azoknak, akiket befogadtunk, minden segítséget meg kell adni, hogy otthonra találjanak Magyarországon." –
(Forrás: Edupress)
 
2015.08.18.
Etikai kódex: „nagyobb rangot ad a hivatásnak”
Törvény írja elő a Nemzeti Pedagógus Kar számára, hogy alkosson etikai kódexet, a tervezethez októberig várják a javaslatokat – védte meg a szakszervezetek által támadott etikai kódex létjogosultságát a pedagógus kar elnöke.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.08.17.
A magániskola kiút lehet a nyomorból
A szegény országokban elképesztő mértékben terjednek az olcsó, tömegeknek szóló magániskolák, amelyek akár az ottani oktatás katasztrofális állapotának feljavításában is kulcsszereplők lehetnek.
(Forrás: Index)
 
2015.08.17.
Elmaradt ösztöndíjak és tárgyjutalmak a hátrányos helyzetű diákok ösztöndíjprogramjában
Elmaradt ösztöndíjakra, és egy beígért táblagépre várnak egy hátrányos helyzetű általános iskolásokat segítő, uniós forrásból megvalósított TÁMOP programban részt vevő gyerekek. Az “Út a szakmaválasztáshoz” projektben még lezárulta után is ragadtak bent kifizetetlen járandóságok.
(Forrás: abcug.hu)
 
2015.08.17.
Örülhetnek az iskolások!
Az amerikai egészségügyi hatóság, a The Centers for Disease Control and Prevention (CDC) felmérése szerint ötből négy középiskolás számára túl korán kezdődik az iskola. A felmérés szerint a legkorábbi ideális kezdési időpont a kamaszok számára a fél kilenc lenne.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2015.08.17.
Új tantárgyat próbálhattak ki a diákok
"A Munkáért!" című TÁMOP-projekt keretében fejlesztett munkavállalói ismeretek tantárgyat próbálhatták ki a diákok az ország 10 iskolájában a 2014/2015-ös tanév tavaszán. A pedagógusok munkanaplókat készítettek, illetve a tesztelésben részt vett diákok kérdőívet töltöttek ki a tanév végén.
(Forrás: Edupress)
 
2015.08.17.
Csak a szerkezet és a vezető változik a Debreceni Egyetem iskoláiban
A vezetőség és a tantestület is arra törekszik, hogy a diákok semmilyen negatív változást ne érzékeljenek a szervezeti átalakulás miatt – mondta a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolájának igazgatója: Miklósvölgyi Miklós.
(Forrás: DEHiR)
 
2015.08.17.
Generációk tanultak tőle
Középiskolai magyartanárom, Freisinger Ernő ilyen pedagógus volt. Amit ma az írásról tudok, azt neki köszönhetem, pedig nem voltam a legjobb magyarosok között. Aki valaha a Toldyba járt, tudja, kiről beszélek, hiszen a tanár úr éppen negyven évet tanított az iskolában.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.08.17.
N. Kósa Judit: Iskolaminta
Lesznek olyan óvodák és iskolák, ahol a migráns gyerekek bekerülhetnek a magyar oktatási rendszerbe. Találkozhatnak befogadó országbeli kortársaikkal, elkezdhetik tanulni a nyelvet, ismét hozzászoknak az iskola időbeosztó rendjéhez és ingergazdag közegéhez.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.08.16.
Jó ütemben válunk a képzetlen, rosszul fizetett munkások országává
Egyes gazdagabb kínai régiókban az óránkénti nettó minimálbér már tavaly is magasabb volt, mint a magyar. Ha pedig a kínai bérszinttel szeretnénk versenyezni, akkor olyan lefelé tartó spirálba lökjük magunkat, hogy abból nem tudunk egyhamar kikászálódni.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.08.16.
Magyarázza a bizonyítványt az Emmi
Bár az elmúlt öt év legrosszabb eredménye született az idei érettségin, a szaktárca szerint ez csak egy kismértékű, természetes ingadozás, és az eredmények igazolják a felkészítés egyenletes színvonalát.
(Forrás: Eduline)
 
2015.08.16.
Elkezdődött az átalakítás: áthelyezik a helyettes államtitkárt
Maruzsa Zoltán a továbbiakban nem lesz felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár, hanem az elkövetkező egy évben miniszteri biztosként és az Oktatási Hivatal megbízott vezetőjeként irányítja majd a háttérintézmények fejlesztését.
(Forrás: Eduline)
 
2015.08.16.
Balog Zoltán: ha jobb iskolát akarunk, kellenek a változások
Megújuló rendszerek a köznevelésben és a felsőoktatásban címmel tartott tanévkezdő sajtótájékoztatót Balog Zoltán, Czunyiné Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkár, Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár és Maruzsa Zoltán felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár augusztus 17-én.
(Forrás: Edupress)
 
2015.08.16.
Nem lesz kötelező énekóra, "csak" minden nap énekelni kell az iskolákban
A sajtótájékoztató érdemi részében újságírók kérdésére válaszolva megtudtuk Balog Zoltántól: törekszenek arra, hogy a közel tízmilliárdos hiányát maga előtt görgető Klik adósságállományát augusztusban „kisöpörjék"
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.08.16.
Tárki: külföldre menne a magyar tanulók 45 százaléka
A német és az osztrák uniós munkaerőpiac teljes megnyitása miatt megugrást követően 2013 óta 10-14 százalékon stabilizálódott azok aránya, akik külföldön képzelik el jövőjüket. A 25 év alattiak 39 százaléka külföldön képzeli el a jövőjét, a tanulók között ez az arány 45 százalékos.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.08.15.
A szemfényvesztés konzerválja a nyomort
A jótékonykodás kevés, a másik hibáztatása nevetséges. Meg kell osztani a javakhoz való hozzáférést, elsősorban a minőségi tanuláshoz és a lakhatáshoz való jogot.
(Forrás: Kulturpart)
 
2015.08.15.
L.Ritók Nóra: Nyári élmény – kicsit másképp
Amikor hozzánk a művészetibe jönnek a gyerekek az első órán, többen könyörgő hangon kérdezik: ugye nem a nyári élmény lesz a téma? Ez jelzi számunkra, hogy talán nem olyan vonzó már ez a felvetés nekik, mint régen volt.
(Forrás: Taní-tani)
 
2015.08.15.
Mitől félnek a pánikszülők?
Az információs társadalmak új jelensége a gyermeküket túlzottan féltő, az aggodalomtól már pszichés tüneteket produkáló szülők generációja. Viselkedésük pedig óhatatlanul nyomot hagy gyerekükön is.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.08.15.
Az Y-generáció legnagyobb ellenségei
Potozky lerántja a leplet a médiából és egy nagyon szűk rétegből megismert Y-generációs jellemzésről (azaz, hogy az átlag y-generációs fiatal jól eléldegél, naphosszat elszelfizget és fesztiválokra jár). A fiatal író szerint vannak köztük szép számmal más jellegű nyomorultak is.
(Forrás: Index)
 
2015.08.15.
Negyvenezer gyerek napi szinten éhezik
A gyerekek kötik össze a táncművész drámapedagógust és a gyermekétkeztetés törvénybe iktatásáért küzdő díszlettervezőt. Aranyos Ágota Kapolcsról, a sérült gyerekek oktatásáról beszélgetett az e heti Tandemben Horgas Péterrel, a Nemzeti Minimum alapítójával.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.08.15.
Magyarország már a gyermekeknek sem kell
a magyar gyermekvédelmi rendszer nem áll készen a növekvő számú migráns gyermekek befogadására, A gyermekotthonokból átlagosan tíz napon belül elszöknek a migráns gyermekek – ezt a hatóságok főként azzal magyarázzák, hogy még ők is elsősorban az EU kapujaként tekintenek Magyarországra.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.08.14.
A pedagógus-életpályamodellnek köze nincs a valósághoz
A hangsúly a cikkben azon van, hogy a modell koncepciója hogyan valósul meg a pályakezdők esetében. A gyakornokok a pedagógus-életpályamodell kezdő láncszemei, így a fenntarthatóság szempontjából nem mindegy, hogy ők biztonsággal bekerülnek-e és hosszútávon bent is maradnak-e a rendszerben.
(Forrás: Átlátszó Oktatás)
 
2015.08.14.
Nem lesznek menekültiskolák
Az illegális migránsok gyermekei szeptember elsejétől tankötelesek lesznek Magyarországon, feltéve, hogy megfelelnek az életkori és iskolaérettséggel kapcsolatos feltételeknek, illetve ha a tanévkezdés idején még itt tartózkodnak.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.08.14.
Balog Zoltán: Akkor mi mentünk, most ők jönnek
A globalizációval és a nemzeti kultúrával foglalkozott idén a Tokaji Írótábor. Az emberi erőforrások minisztere a migrációról és a mindennapos iskolai éneklés bevezetéséről is beszélt a tábor zárónapján, pénteken Tokajban.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.08.13.
Magyar gimnazistát tart követendő példának a brit média
Győrfi Róza most fejezte be gimnáziumi tanulmányait, és tudta meg, hogy évfolyamelsőként jutott be az egyetemre abból az állami iskolából, amiben tanul. Nem egy magyar egyetemre vették fel, hanem Oxfordba. És nem egy drága magániskolából jutott be, hanem egy brit állami középiskolából.
(Forrás: Index)
 
2015.08.13.
Újabb jelentés a pedagógusokról
A pedagógusminősítési eljárás keretében a "számonkérő bizottság" jelentést is készít minden egyes pedagógusról. Több évfolyamon már az új kerettantervek szerint kell oktatni, a mindennapos testnevelés pedig szeptembertől az általános és középiskolák összes osztályában kötelező lesz.
(Forrás: Népszava)
 
2015.08.13.
Még többet költenének a kivándorolt fiatalok hazacsábítására
Még több pénzt szánna a kormány a kivándorolt fiatalok hazacsábítására, mondta Tállai András parlamenti államtitkár. A Gyere haza, fiatal program jelenleg százmillió forintba kerül, és eddig tizenegy embert hozott vissza Magyarországra.
(Forrás: abcug.hu)
 
2015.08.13.
Mondj nemet a papír tankönyvekre!
Ha közeleg szeptember, akkor közeleg a tanévkezdés is, és ha tanévkezdés, akkor tankönyves bonyodalmak. A központi tankönyvellátás továbbra se sok jelét mutatja a működőképességnek, talán itt az ideje kipróbálni valami mást.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2015.08.13.
Elégedettek a pedagógusok és intézményvezetők a minősítésre felkészítő képzésekkel
Kiemelt érdeklődés és aktivitás kíséri az Oktatási Hivatal pedagógusminősítésre felkészítő képzéseit. Három hónap alatt több mint 10 ezer intézményvezető és pedagógus vett részt a szakmai rendezvényeken. Döntő többségük elégedett a képzéseken kapott szakmai információkkal.
(Forrás: Oktatási Hivatal)
 
2015.08.13.
Negyedik alkalommal rendez gyűjtést a szegény diákoknak az Ökumenikus Segélyszervezet
A segélyszervezet megbízásából készült kutatás azt mutatja, hogy az iskolakezdés a magyar családok kétharmadának komoly anyagi terhet okoz, a falvakban és a keleti országrészben továbbra is több a rászoruló, mint Nyugat-Magyarországon vagy a városokban.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.08.13.
Ősztől razziáznak az iskolai konyhákon
A szakember szerint törekedni kell a szabályok betartására, de a gyerekek ízlését is figyelembe kell venni, az ugyanis nem szolgálja az egészségüket, ha rendszeresen nem eszik meg az ebédet az iskolában. Az önkormányzatok szerint gondot jelent, hogy a reform többletköltséggel jár.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.08.12.
Munkavállalói ismeretek a szakoktatás rendszerében
Szakiskolák tesztelték a Liga Szakszervezetek által kidolgozott Munkavállalói ismeretek című tananyagot, amely később bekerül a szakoktatás rendszerébe - tájékoztatta az érdekvédelmi szervezet szerdán az MTI-t.
(Forrás: Modern Iskola)
 
2015.08.12.
Nem rajzolhatnak az aszfaltra a menekült gyerekek
A Budapesti Rendészeti Igazgatóság megtiltotta a menekült gyerekeknek, hogy krétával rajzolgassanak az aszfaltra, és megkérték a Migration Aid nevű csoport tagjait is, hogy figyelmeztessék őket erre. Egy önkéntes az RTL Klub kamerái előtt mondta, hogy a rajz segít feldolgozni a gyerekeknek a traumát, amin átestek.
(Forrás: abcug.hu)
 
2015.08.12.
Az iskolából is távoznia kell a volt igazgatónak
Levélben búcsúzott el a szülőktől az algyői általános iskola volt igazgatója, akinek újbóli vezetői pályázatát az összes véleménynyilvánításra jogosult szervezet egyhangú támogatása ellenére sem támogatta a köznevelésért felelős államtitkár.
(Forrás: Délmagyar)
 
2015.08.12.
Ennyit keresnek szeptembertől a pályakezdő tanárok
A középfokú végzettséggel rendelkező pályakezdők bére mindössze bruttó 400 forinttal, a főiskolai (alapszakos) végzettségűeké bruttó 5700 forinttal, az egyetemi (mesterszakos) diplomával rendelkezőké pedig bruttó 6900 forinttal nő.
(Forrás: Eduline)
 
2015.08.12.
Nem is lehetne pontosabban ábrázolni, hogy mi a baj az oktatással
Egyre többet hallani, hogy az oktatási rendszernek kellene alkalmazkodnia a diákok egyéni képességeihez és szükségleteihez. Ez a kép tökéletesen összefoglalja a lényeget.
(Forrás: Eduline)
 
2015.08.12.
Olyan nincs, hogy olcsó tanévkezdés
Az olcsó iskola mítosz. A jó oktatási rendszer sohasem lesz olcsó, s ha az állam nem finanszírozza kellőképpen az intézmények működését, akkor a szülőknek kell. Az ingyenes tankönyv nem könnyít a terheken, sőt újabbal tetézi.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.08.11.
Hogyan rendezzük be az osztálytermet? 7 elengedhetetlen osztálytermi zóna
Hogyan rendezzük el a padokat, hol legyen a faliújság, hogyan rendszerezzük a taneszközöket? Ezek az első ránézésre nem annyira összefüggő tényezők könnyen egy kalap alá vehetők hét tanuló zóna segítségével.
(Forrás: Modern Iskola)
 
2015.08.11.
Így működnek a privilégiumok
Egy gimnáziumi tanár életre szóló leckét akart adni a diákjainak azzal kapcsolatosan, hogy hogyan működnek a privilégiumok. Azt hinnénk, hogy a téma bonyolult és elvont, de tévedünk: borzasztó egyszerűen szemléltethető. Nem kellett hozzá más, csak egy szemétkosár és néhány selejtes papírlap..
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2015.08.11.
Sok a káros szenvedélye a tizenéveseknek
Az ötödik, hetedik és kilencedik osztályos diákok körében készített felmérésből az derült ki, hogy nagyjából minden második tizenéves naponta fogyaszt koffeintartalmú italt, és körülbelül egyharmaduk naponta fogyaszt chipset, édességet vagy gyorséttermi ételt.
(Forrás: Edupress)
 
2015.08.11.
Nemzetközi tekintélyű szakemberek az iskolai éneklésért
Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere nemzetközi tekintélyekből álló munkacsoportot kért fel arra, hogy tegyen javaslatot az iskolai énektanítás megújítására, az iskolai éneklés megerősítésére a kodályi hagyományok értelmében - tájékoztatta az Emmi augusztus 12-én az Edupresst.
(Forrás: Edupress)
 
2015.08.11.
Jöhet a menekültmenedzseri szakma?
Németországnak hosszú távú feladata lesz az évtizedek óta legnagyobb menekülthullám kezelése, ezért minél előbb be kell vezetni egy új szakmát, a menekültmenedzseri foglalkozást – sürgeti a német városi és települési önkormányzatok szövetsége.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.08.10.
"Micsoda suli, micsoda jövő!" Tuti, hogy a szombathelyi Brenner most az egyik legmodernebb iskola
Egy év alatt készült el Magyarország egyik legmodernebb iskolája: Szombathelyen, a Brenner János Általános Iskola és Gimnázium a Táncsics Mihály utcában. Az iskola 2,2 milliárdból épült, és a költségeket teljes egészében uniós pályázatból fedezték, a beruházó és a pályázó a Szombathelyi Egyházmegye volt.
(Forrás: Nyugat.hu)
 
2015.08.10.
Illegitim, megfélemlít - nagyon nekiestek a tanárok az etikai kódexnek
A pedagógus szakszervezetek tiltakoznak az etikai kódex ellen, szerintük az túl általános és veszélyes. Tömeges feljelentésekre, besúgásokra számítanak. A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szerint ez túlzás. Ő úgy látja, a kódex pozitív, nem az a cél, hogy bárkit kirúgjanak a megszegése miatt.
(Forrás: vs.hu)
 
2015.08.10.
Roma hallgatóknak indul gyakornoki program
A Design Terminál és a Jezsuita Roma Szakkollégium közös gyakornoki programot indít tehetséges roma fiatalok számára. A stratégiai együttműködést Antal István, a Jezsuita Roma Szakkollégium (JRSZ) rektora és Böszörményi-Nagy Gergely, a Design Terminál főigazgatója írta alá augusztus 11-én.
(Forrás: Edupress)
 
2015.08.10.
Több tízezer gyermek nyaral az Erzsébet-táborokban
Az Erzsébet-táborokban felfedezett tehetséges fiatalokat felkarolják, és külön tehetségsegítő táborokat szerveznek nekik - emelte ki. Nyári napközis táborokat is tartanak, ezeken a gyerekeknek az adott településen vagy a környékén programokat, például kirándulásokat szerveznek.
(Forrás: Edupress)
 
2015.08.10.
A PDSZ elutasítja az Etikai Kódex tervezetét
A kódexet illegitimnek tekintik, hiszen nem tudja maga mögött a pedagógus társadalom túlnyomó többségének támogatását. A Nemzeti Pedagógus Kar tevékenysége sokkal inkább a hatalom kiszolgálásának eszköze, mint a közoktatás válságának leküzdéséért dolgozó szervezet.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.08.10.
Még augusztusban fizet a Klik
A közlemény szerint a tartozásállomány „mintegy felét a közüzemi tartozás jelentette. A kialakult helyzet megoldása érdekében a Klik egyeztetést kezdeményezett az érintett szolgáltatókkal a kifizetés ütemezéséről. Augusztus hónapban az elmaradás teljes összege rendezésre kerül.”
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.08.09.
Non-fiction. Trencsényi László könyvismertetése kitérőkkel
„Az Élet él és élni akar…” Ez az Ady-sor járt az eszemben, amikor Baranyai Mihálynak, az ELTE mentorképző szakdolgozójának könyvét olvastam (Emlékek az iskoláról, emlékek az iskolából címen adta ki az ELTE Eötvös Kiadó és a Takács Etel Pedagógiai Alapítvány.)
(Forrás: Taní-tani)
 
2015.08.09.
Ez történik, amikor az iskola elszakad a világtól' - Interjú az AKG tanárával
A 21. századi eszközökhöz 19. századi módszerek párosulnak a magyar iskolákban. Pedig a magyar pedagógusokban igenis megvan a fejlődés igénye, de a köznevelési törvény által teremtett környezet ezt egyáltalán nem támogatja. Nádori Gergellyel, az Akg természetismeret-tanárával beszélgettünk
(Forrás: Vasárnapi Hírek)
 
2015.08.07.
Fű alatt vezeti be a kormány a Neptun-rendszert az iskolákban is
Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) háttérintézménye pár hónapja úgy döntött, hogy kiterjeszti a legtöbb egyetem által használt tanulmányi rendszert a teljes közoktatásra, és ennek érdekében megkéri a Neptun fejlesztőjét, hogy „szabja rá” az iskolákra a szoftvert.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.08.07.
Horn Gábor: Az elbutított jövő
A magyar közoktatás rombolásának különböző stációiról részletesen írtam ezeken a hasábokon. Írt erről itt számos oktatáskutató és Ónody-Molnár Dóra, a lap kitűnő szakújságírója is. Most ennek a folyamatnak egy szeletét, az elbutítás félelmetes folyamatát mutatnám be tömören.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.08.07.
Tanári dresszkód: már megint fullba tolják
Az észak-koreai hangzású Nemzeti Pedagógus Kar etikai kódexe egy csomó mindent előírna a pedagógusoknak, például azt, hogy ne legyenek káros szenvedélyeik. Életszerű, ugye? Ja, meg az öltözködés, abba is szeretnének beleszólni.
(Forrás: Nők Lapja Café)
 
2015.08.07.
A szülők ezt-azt még beleírnának a pedagóguskódexbe
Egy szülőket tömörítő szervezet szerint lenne még mit beleírni a pedagógusok készülő etikai kódexébe. Például megtiltanák a tanároknak, hogy pénzgyűjtésben vegyenek részt, a korrepetálásért pedig csak akkor fogadhatnának el pénzt, ha számlát adnak róla.
(Forrás: Origo)
 
2015.08.07.
Szabotálja a Klik a szegregáltan oktatott roma gyerekek kártérítését
Hiába kérvényezi a gyöngyöspatai Nekcsei Demeter Általános Iskola szegregáltan oktatott roma tanulóinak tanulmányi dokumentumait az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyermekeknek Alapítvány (CFCF), az iskola és a Klik nem foglalkozik a kérelmükkel. A papírok egy kártérítési perhez kellenének.
(Forrás: abcug.hu)
 
2015.08.07.
11 magyar egyetem a világ legjobbjai közt
A legjobb 800 közé öt magyar egyetem került, de a kétezres listára 11 került fel. A magyar intézmények közül a legjobb eredményt az Eötvös Loránd Tudományegyetem érte el: 513. lett. A Debreceni Egyetem idén megelőzte a Semmelweis Egyetemet, előbbi 522., utóbbi 591. helyen végzett.
(Forrás: Eduline)
 
2015.08.07.
Nagy biznisz az árnyékoktatás
Tavaly több mint 60 ezer diákkényszerült pótvizsgára. Van, aki szerint a szülők nemtörődömsége miatt kaszálják el a gyereket, de általános, hogy rengeteg diák alapvető tudás- és képességbeli hiányosságokkal próbálja túlélni a tanéveket. A szülők ha tehetik, magántanárt fogadnak.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.08.07.
Szülői szemmel a pedagógusok etikai kódexéről
Az alaptörvény szerint a szülő felelős elsősorban gyermeke neveléséért, taníttatásáért, ugyanakkor a pedagógusnak is felelősséget kell vállalnia a tanulók neveléséért, eredményes felkészítéséért - írja augusztus 7-ei közleményében a Fővárosi Szülők Egyesülete a Gyermekekért.
(Forrás: Edupress)
 
2015.08.07.
Gyakorlat nélkül semmit sem ér a diploma?
A legtöbb munkáltató szakmai tapasztalatot is kér, ami nem is csoda, hiszen egy szakmát nem lehet csupán az iskolapadban elsajátítani. Az, aki már kipróbálta magát a gyakorlatban, referenciákkal rendelkezik és többféle tapasztalattal is bír, nagyobb eséllyel indul el a munka világában.
(Forrás: Edupress)
 
2015.08.07.
Iskolába járnak majd a menekült gyerekek is
Országszerte három óvoda és négy iskola fogadja majd őket. Az érintett intézmények igazgatói szeint a migránsok gyermekeit nem elkülönített csoportokban, hanem integrálvavoktatják majd. A menekültügyi hatóság átvállalja a kérelmező gyermekek közoktatási költségeit.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.08.07.
Dresszkód: nem vehetnek fel akármit a tanárok
Semmilyen téren nem hozhat szégyent egy pedagógus az iskolára. A tervezett etikai kódex nemcsak a tanárok munkáját szabályozná, hanem a külső megjelenésüket is. A szakszervezetek szerint a kódex csupán újabb nyomást helyez a tanárokra.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.08.07.
Négymillió iskolai krétára – új nyomozás az ORÖ ellen
Bár az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) közgyűlése eldöntötte, hogy megválik szolnoki iskolájától, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) úgy tudja: minden marad a régiben. Közben a Liberálisok feljelentésére nyomozás indult költségvetési csalás gyanúja miatt.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.08.07.
Hétfőig lehet jelentkezni pótfelvételire
Hétfőig és kizárólag elektronikus úton nyújthatnak be pótfelvételi kérelmet azok a diákok, akiket az általános felvételi eljárásban nem vettek fel, vagy akik az idén nem jelentkeztek felsőoktatási intézménybe.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.08.04.
Nem csak pedagógusoknak: Hogyan beszéljünk az iskolában a párkapcsolatokról?
Egyetlen szóval válaszolva: őszintén. A fiatalok fejében hatalmas káosz van a témával kapcsolatban. Van, amiről túl sok az információjuk, de a legtöbb dologgal kapcsolatban túl kevés.(Gyarmati Katalin Anna)
(Forrás: Kölöknet)
 
2015.08.04.
Énekeljen minden nap a gyerek! Na, gondoljuk ezt át még egyszer
A mindennapos éneklésről kérésünkre több tanár és szakember is írt véleményt egy oktatási kérdéseket megtárgyaló Facebook-csoportban. Egyikük szerint ez lehetne jó is, de „nálunk (nem csak) mostanában mindig mindent sikerül a lehető legrosszabbul megvalósítani. Leginkább a »kötelezőség« és az azonnali bevezetés ártalmas.”
(Forrás: vs.hu)
 
2015.08.04.
Rendhagyó irodalomórák
A programsorozatban oktatási intézmények hívhatnak meg írókat, irodalmárokat beszélgetni, felolvasni. A meghívottat a tanárok, diákok választják ki (de ha szükséges, a Szépírók Társaságának munkatársai is tudnak ötleteket adni).
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2015.08.04.
Költöznek az SOS Gyermekfalu lakói
Megkezdték az SOS Gyermekfalu lakóinak átköltöztetéséOrosházára. Szilvási Léna, az SOS Gyermekfalu Magyarországi Alapítványának gyermekvédelmi programigazgatója az MTI-nek elmondta: a hét végéig naponta két család költözik át Orosházára, ahol az új koncepció szerint integráltan nevelik a gyerekeket a befogadó szülők.
(Forrás: Edupress)
 
2015.08.04.
Egy szakma diploma mellett is jól jöhet
Most, hogy ismertek a felvételi ponthatárok, s már mindenki tudja felvették-e valahová vagy sem, kétféle kérdés foglalkoztatja az érintett diákokat és szüleiket: felvettek, de miből fogjuk állni a költségeket? Nem vettek fel, mihez kezdjek most?
(Forrás: Nők Lapja Café)
 
2015.08.03.
Tábort vertek a gyerekek a Hungaroringen
Tíz iskolai csoportot hívtak meg a táborba, ahol a gyerekek négy turnusban ügyességi vetélkedőkben, akadálypályákon és gokartpályán tehetik próbára ügyességüket, játékosan sajátíthatják el a közlekedési szabályokat és megismerkedhetnek többek között a rendőrök és a mentősök munkájával is.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.08.03.
Megvan, melyik tanárokat ellenőrzi a hivatal
A hivatal tájékoztatása szerint július 20-ig elkészült a jövő évre szóló országos pedagógiai-szakmai ellenőrzési terv, amelyben mintegy 11 800 pedagógus, 1800 vezető, és tíz intézmény tanfelügyeleti eljárását tervezték meg.
(Forrás: Eduline)
 
2015.08.03.
Tanítók segítenek bevásárolni az iskolakezdésre
Tanítók segítenek a családoknak a Tescóban bevásárolni a tanévkezdésre. “A tavaly sikeresen bevezetett programra az idén is nagy az érdeklődés, ezért a tanító nénik most hosszabb ideig állnak a vásárlók segítségére.
(Forrás: Edupress)
 
2015.08.03.
Balog Zoltán bevezetné a mindennapos énekórát
Az Europa Cantat kórusfesztivál után az Emmi minisztere bejelentette, hogy a tárca tervei között szerepel a mindennapos éneklés bevezetése az iskolákban.Ez olyan lelkületet vinnének az iskola életébe, amiből azok is profitálnak, akiknek nincs túlságosan jó hangjuk.
(Forrás: Index)
 
2015.08.02.
"Engem az érdekel, aki patkány, de nem féreg"
A 26 éves Potozky László író Éles című generációs regénye szerint az Y-generáció valódi arca nem ilyen. Ez a generáció egy feltételes módú világban él. A mélyben sokkal kevesebb a mosoly és a szelfi.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.08.02.
Tankönyvek: idén csúszás nélküli kiszállítást ígérnek
Elkezdték az új tankönyvek kiszállítását az iskoláknak, a Könyvtárellátó vezetője azt ígéri, hogy nem ismétlődnek meg az elmúlt két évben tapasztalt csúszások. A válogatásban diákmunkások segítenek a tankönyvfelelős tanároknak, bár a segítők az egyik budapesti iskolába nem érkeztek meg az ígért időben.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.08.02.
Késik sok tanár jogos juttatása
Érettségi és szakmunkás-vizsgáztatás után járó díjazások kifizetésével, valamint nyugdíjasként visszafoglalkoztatott tanárok bérének és megbízási szerződéssel dolgozó oktatók számláinak rendezésével is gondok vannak a Klikben.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.08.02.
Máshol a világ közepe lenne, Magyarországon a világ vége
Szokatlan a zsivaj a fedémesi iskolaudvaron. De nem azért, mert nyár van – a fedémesiek tanév közben nem hallanak ilyen ricsajt. Az utolsó osztály kilenc évvel ezelőtt hagyta el az épületet, akkor már csak hat diák járt ide. Most a környékbeli gyerekeknek rendezett egyhetes élménytáborra nyitották ki az iskolát.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.08.02.
Rétvári nem érzékel túl nagy nyugdíjba vonulási vágyat
A 2014–15-ös tanévben 1173, a nyugdíjkorhatárt elérő pedagógus esetében érkezett kérelem továbbfoglalkoztatásra, ebből eddig 543 esetben született támogató döntés.A kérelmek nagy része megbízási szerződéssel óraadóként továbbfoglalkoztatásra vonatkozik.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.08.02.
Nem lesz állása a gyereknek, mert digitális analfabéta
Az Informatikai, Távközlési, Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) a helyzetfelmérést követően egy hatpontos cselekvési tervet dolgozott ki, amelyet 2018-ig meg kellene valósítani ahhoz, hogy Magyarország valamilyen szinten lépést tudjon tartani a világgal.
(Forrás: dívány.hu)
 
2015.08.01.
A nevelés mint találkozás és kapcsolat
A célmegvalósulás lehetséges feltételei és módjai a kortárs táncban és kortárs képzőművészetben. Csobánka Zsuzsa Emese írása.
(Forrás: Taní-tani)
 
2015.08.01.
Böjte Csaba: Talán egyszer majd hableányt tetováltatok a mellemre...
Táborozunk! Isten műve: a tó vize, a táj, a gyermekek, és minden olyan csodálatos. Végtelenül jól van minden, úgy ahogy van! Sokszor nem értem, hogy egy-egy törékeny gyermek válla hogy tud ennyi tragédiát hordozni. De úgy látszik, hogy nem is ez a fontos.
(Forrás: Kölöknet)
 
2015.08.01.
Évtizedes bűntudat-generálás: árt-e a gyereknek, ha az anya munkába áll?
Meglazul-e a biztonságos kötödés anya és gyermeke között, ha a kicsi bölcsődés lesz? A kutatások szerint ettől félnek a legjobban a munkába visszatérő anyák. De miben gyökerezik ez a szemlélet? Mit mond ma erről a pszichológia? A cikkben ennek próbálunk utánajárni.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.08.01.
Önleleplező segítség: a gyermekétkeztetés ellentmondásai
A kormány szerint eredmény, hogy minden eddiginél több pénz jut a gyermekek nyári étkeztetésére. Más nézőpontból azonban ez arra válasz, hogy egyre több a mélyszegénységben élő, ingyenkonyhára szoruló család.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.08.01.
Mindenki befejezheti az egyetemet, csak lehet, hogy másikat
A felsőoktatásért felelős államtitkárság augusztus végén dönt a felsőoktatási intézmények átalakításáról, valamint az átszervezések időpontjáról.
(Forrás: Népszabadság)
 
Sajtófigyelő
2023.11.21.
A pályakezdő pedagógusok mellett áll Balatoni Katalin
Maga is átélte, milyen érzés kezdő pedagógusnak lenni, ezért jól ismeri a pálya nehézségeit – jelentette ki a lapunknak adott interjúban Balatoni Katalin, a Belügyminisztérium köznevel...
(Forrás: Magyar Nemzet)
--
2023.11.21.
Plakátkampányt indít a kormány az iskolákban
A védelem online is megillet! Kérdezz, szólj, jelezz! - ezek a legfontosabb üzenetei azoknak az iskolai plakátoknak, amelyeket a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) jogsegélyszolg...
(Forrás: Eduline)
--
2023.11.21.
Státusztörvény: nem taníthatnak óraadóként tovább a felmondó pedagógusok?
Szeptember 29-ig kellett nyilatkozniuk a pedagógusoknak, hogy elfogadják-e a státusztörvény alapján írt munkaszerződésüket. Rétvári Bence államtitkár úgy nyilatkozott, hogy 1205 pedagó...
(Forrás: Eduline)
--
2023.07.17.
Oszkó Péter: Nagyon nagy bajban vagyunk, ha saját pedagógusaink bérét sem tudjuk kifizetni
ZÁMOMRA A LEGBOSSZANTÓBB ÁLLÍTÁS, HOGY A SAJÁT OKTATÁSI RENDSZERÜNK FOLYAMATOS MŰKÖDÉSI KÖLTSÉGÉNEK FINANSZÍROZÁSÁHOZ UNIÓS ADÓFIZETŐK PÉNZÉRE VAN SZÜKSÉGÜNK, miközben vannak...
(Forrás: Index)
--
2023.07.15.
Ilyen se volt még: 171 oktató állt ki a Zeneakadémia autonómiájáért
Alulírott előadó- és alkotóművészek, kutatók és zenepedagógusok, mint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatói az alábbi közleményt kívánjuk a közvélemény és a fenntartó Kultur...
(Forrás: Index)
--
2023.07.15.
„Egy mérhetetlenül szelektív törzsi társadalom öngyilkos reflexiója saját magára” – Lannert Judit oktatáskutató a státusztörvényről
Miért beszél mindenki tanárhiányról, amikor átlagosan tíz általános iskolás gyerek jut egy pedagógusra? Mi a tanárok és mi a megrendelő, a lakosság felelőssége a magyar oktatás szétes...
(Forrás: szabadeuropa.hu)
Címkék
agresszió civilek család digitális nemzedék együttműködés erkölcs esélyegyenlőség esélyek felelősség film filmklub generációk gyerekek gyermekvédelem hátrányos helyzet IKT integráció irodalmi mű feldolgozása iskola iskola és társadalom kapcsolatok kommunikáció konferencia konfliktuskezelés kreativitás kutatás könyvajánló közösség módszerek OFOE oktatás oktatáspolitika osztályfőnöki szerep pedagógia pedagógus pedagógusok pályázat rendezvény szabályok szakmai szervezet szülő szülők tanulás tanár-diák kapcsolat tehetséggondozás társadalom történelem verseny virtuális kongresszus ünnep