Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
2015.09.30.
Új egyetemek jönnek létre januártól és júliustól
Januártól alkalmazott tudományok egyetemeként működik az eddigi Budapesti Gazdasági Főiskola, a Dunaújvárosi Főiskola, és a Nyíregyházi Főiskola, júliustól pedig szintén e kategóriába tartozik a Kecskeméti Egyetem és az Eszterházyi Károly Egyetem is.
(Forrás: Eduline)
 
2015.09.30.
Középkori utazás, krétacsata, vetélkedő és kiállítás
Gyermekeknek, óvodapedagógusoknak és tanároknak szóló programokkal is várja az érdeklődőket a Múzeumok őszi fesztiválja alkalmából a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum Budapesten.
(Forrás: Edupress)
 
2015.09.30.
A gyerek mint propagandaeszköz
Az Eötvös Károly Intézet a Történelemtanárok Egyletével együttműködve novembertől ingyenes képzési programot is indít pedagógusoknak az iskola és a politika viszonyáról annak érdekében, hogy a tanárok megismerhessék jogaikat és kevésbé legyenek kiszolgáltatottak a mindenkori hatalommal szemben. A programról bővebben az iskolaespolitika.hu weboldalon lehet olvasni.
(Forrás: Népszava)
 
2015.09.30.
Komoly lépések a szabadtéri gyúrás felé
A mindennapos testnevelés létesítménygondjait is megoldhatja egy tíz éve fogant kezdeményezés, ami ma már futótűzként terjedő termék: a szabadtéri kondipark. A kezdeti hitetlenkedés után leadta a rendelését a Nemzeti Kézilabda Akadémia is.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.09.30.
Beteheti-e a lábát egy politikus az iskolába?
Átpolitizálódnak-e az iskolák? Focizhat-e a pártelnök óvodásokkal? Énekelhet-e az iskolai kórus a falunapon? Egyáltalán: több-e a „politikai abúzus” az iskolákban most, mint tíz évvel ezelőtt? Erre a kérdésre keresték a választ az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet meghívott előadói, iskolaigazgató, szociológus és egy csapat jogász.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.09.30.
Még mindig kevés a tornaterem
A testnevelő tanárok szerint az iskolák 30-40 százalékában még mindig gondot okoz a tornaórák megszervezése, mert nincs tornaterem, vagy használhatatlan állapotú.Az építkezések folyamatosak, jelenleg 25 beruházás zajlik, s jövőre újabb 3 milliárd forintot ad a kormány erre a célra.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.09.29.
A világ legnagyobb tanórája - be lehet kapcsolódni
Még lehet jelentkezni a "Világ legnagyobb tanórájára", ahol az ENSZ által kihirdetett 17 globális célt lehet megismertetni a gyerekekkel. A minőségi oktatás, az egyenlőtlenségek csökkentése, az innováció, a tisztességes munka is azok között az ún. "globális célok" között szerepel.
(Forrás: Modern Iskola)
 
2015.09.29.
Már nem kellett vetkőzni a gólyatáborokban, de inni is alig lehetett
Szolidabbra vették a gólyatáborokat az egyetemek és főiskolák a tavalyi botrányok után. Az ELTE a gólyák szerint át is esett a túloldalra, annyira vigyáztak a hallgatókra, hogy inkább gyerektáborban érezték magukat - írta az Átlátszó.
(Forrás: Eduline)
 
2015.09.29.
Megfelelő védelmet kapnak a kísérő nélkül érkező gyermekek
370 millió forintot ad a kormány a kísérő nélküli gyermekek ellátására. A Magyar Közlönyben megjelent határozat arra szólította fel az EMMI miniszterét, hogy folyamatosan kísérje figyelemmel a nemzetközi védelemben részesülő gyermekek helyzetét, és tájékoztassa arról a kormányt.
(Forrás: Edupress)
 
2015.09.29.
Változások a magyar nyelv és irodalom érettségiben
Megváltozik 2017-től a magyar nyelv és irodalom érettségi. A módosításokat közzétették az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet oldalán, és elérhetőek mintafeladatsorok is, amelyek segítségével a diákok felkészülhetnek az újfajta megméretésre.
(Forrás: Edupress)
 
2015.09.29.
Rossz önértékelési kézikönyvet kaptak az óvodapedagógusok?
A Magyar Óvodapedagógiai Egyesület levélben kérte a köznevelésért felelős államtitkárt az óvodák részére kiadott önértékelési kézikönyv teljes átdolgozására. A kézikönyv szövegéből és szempontsoraiból ugyanis az óvoda totális iskolásítása bontakozik ki.
(Forrás: Edupress)
 
2015.09.29.
Rétvári: további tornatermeket alakítanak ki a mindennapos testneveléshez
A kormány tavaly és idén összesen hatmilliárd forintot biztosított tornatermek és tornaszobák kialakítására, a következő évben pedig újabb hárommilliárd forintot különítenek el e célra - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2015.09.29.
Magyar kisfiú lett a menekültválság sztárja
Pillanatok alatt berobbant az internet világába az a horgosi kisfiú, akit szerbiai tudósításunk során ismertünk meg a zöldhatárra vezető sínek mentén. Zolika fényképeit már több ezren osztották meg a legnagyobb közösségi oldalon, fotóriporterünk pedig százával kapja az érdeklődő leveleket.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.09.29.
Benedekné Fekete Hajnalka: Jajongó kórus
Tele a virtuális tér sírással, rívással, hogy jön a tanfelügyelet (no nem, mintha én repesve várnám) és ezt meg azt így meg úgy követelik. Hát nem. Az útmutató, kedves kollégák javaslat. A tanmenet - ha a suli helyi tanterve nem írja felül, nem kötelező dokumentum.
(Forrás: Hamis ciprus blog)
 
2015.09.28.
Ha nem tiszta a PÖCS szerepe, azonnal megjelenik a félelem
Lenne értelme a pedagógiai munka értékelésének, de ennek a legkevésbé felel meg a tanfelügyeleti rendszer. Különösen a belső ellenőrzés lehet aggályos, ami nemcsak átláthatatlan mennyiségű adminisztrációs terhet rak a tanárokra, de meg is mérgezheti a tantestületek légkörét.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.09.28.
Mi köze van a műveltségnek a biogázhoz? – A kreativitás nincs távol Afrikától
Afrikára gondolva rendszerint a szegénység, elmaradottság és a fejletlen technológia jut az eszünkbe. Azonban a nehéz körülmények sem gátolhatják a kreatív ötletek megszületését, melyek egyszerűségükből fakadóan válnak nagyszerűvé.
(Forrás: Kölöknet)
 
2015.09.28.
Szurovecz Illés: A szegény gyerekek nem akarnak a jó iskolába menni
A problémás gyerekek elkülönítésétől tartanak Komádiban, ahol az egy szem állami iskola mellett most megnyílt az új református iskola is. Ahol eddig ilyesmi történt, ott az állami intézmény teljesen leépült, a jobb módú helyiek gyerekei pedig vígan tanultak tovább az egyházi iskolában.
(Forrás: abcug.hu)
 
2015.09.28.
Másfél órára leállt a Facebook
Hétfő este nagyjából 9 és fél 11 között nem volt elérhető a Facebook szerte a világon. Előfordult ugyan, hogy néha elindult, de aztán az első frissítés után újra jött a hibaüzenetet. Azt egyelőre nem tudni, mi történt, a Twitter-oldalukon sem közöltek erről semmit
(Forrás: vs.hu)
 
2015.09.28.
Irány India!
Október 1-jén indul a Magyar Nyelvészeti Diákolimpia 2015/2016-os első fordulója. A középiskolások számára rendezett világverseny magyar szekciója, amelyet idén ötödjére hirdetnek meg, három internetes fordulóból és egy országos döntőből áll.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2015.09.28.
Komplex gondozást kapnak a hiperaktív gyerekek a Bethesda Gyermekkórházban
A Bethesda Gyermekkórházban hétfőtől működik a hiperaktív és figyelemzavaros gyermekek ambulanciája. Az új épületről és a skót minta alapján végzett speciális kezelésről Velkey György főigazgató beszélt az InfoRádióban.
(Forrás: Inforádió)
 
2015.09.28.
Boldogtalanok, pesszimisták, közönyösek vagyunk. De meg tudunk változni?
Október elsején rendezik a Hősök Tere kezdeményezés második nemzetközi konferenciáját. A világszerte elismert kutatók célja, hogy eredményeikkel és személyes példájukkal segítsék azokat, akik tenni szeretnének a közöny, az előítéletesség és az erőszak ellen, de nem tudják, hogyan kezdjenek hozzá.
(Forrás: Index)
 
2015.09.28.
Figyelem: változik a doktori képzés
A doktorjelölti jogviszony megszűnne a fokozatszerzési eljárás lezárásával, illetve akkor is, ha a doktorjelölt a jogviszony létesítésének napjától számított három éven belül nem nyújtotta be a doktori értekezését. Ezt az időt maximum egy évvel lehetne meghosszabbítani.
(Forrás: Eduline)
 
2015.09.28.
Veszélyben a szlovákiai magyar oktatásügy, többen tiltakoztak
Mintegy ezer ember vett részt a szlovákiai Révkomáromban azon a civil aktivisták által szervezett, a felvidéki magyarság politikai érdekképviselete által is támogatott megmozduláson, amelyet a szlovákiai magyar oktatásügyet érintő kedvezőtlen folyamatok ellen tiltakoztak.
(Forrás: Edupress)
 
2015.09.28.
Vagyonokat költött a kormány, csak eltaktikázta magát
Milliárdokat költött rá a kormány, még sincs minden iskolában digitális napló. Piaci szereplők úgy látják, a kormányzat túl sokat költene a szükséges Neptun programra, amelynek tulajdonosa megfogta az államot: megvásárolta az egyik rivális szoftver joga.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.09.28.
Kis választási kampányok zajlanak a magyar iskolákban
Nincs pénz, a túlzott központosítás ellehetetleníti a napi működést. Ez egy induló rendszer, amit csak fokozatosan lehet optimalizálni. Czunyiné Bertalan Judittal az igazgatói kinevezésekről, a 9 évfolyamos iskola bevezetéséről és a roma gyerekek integrált oktatásáról is beszélgettünk.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.09.26.
A média hatása a gyermekekre - Konferencia Balatonalmádiban
A konferencia lehetőséget biztosít a szakembereknek annak megvitatására, hogy miként befolyásolják a számítógépes játékok, a mobiltelefonok, az elektronikus és nyomtatott médiumok a gyermekek és fiatalok fejlődését, kiemelt téma a közösségi média-műveltség lesz.
(Forrás: Inforádió)
 
2015.09.26.
A kamaszok szerint a netes zaklatás rosszabb, mint kábítószerprobléma
A 11 országot érintő kutatás eredménye szerint a megkérdezett fiatalok több mint fele gondolja, hogy az internetes zaklatás rosszabb mint a fizikai bántalmazás. A YouGov és a Vodafone kamaszok körében végzett kutatása alapján a kamaszok 18 százaléka volt már áldozat, és 25 százalékban merült fel már emiatt az öngyilkosság gondolata.
(Forrás: divany.hu)
 
2015.09.26.
Éhező gyerekek
Országgyűlési határozattervezetet készítettek civilek a gyermekéhezés megszüntetéséért, a dokumentumot szombaton mutatták be a Nemzeti Minimum-koncerten a budapesti Sportarénában. A Párbeszéd Magyarországért pedig összpárti egyeztetést kezdeményez a gyermekéhezés felszámolására.
(Forrás: Népszava)
 
2015.09.26.
Hatszáz kis iskola még kitart
A legtöbb kis iskola Pest és Borsod megyében van, ezek sokszor legfeljebb egy tucat gyerekből állnak, és van, hogy egy-egy évfolyamot mindössze egyetlen nebuló képvisel, a helyiek mégis ragaszkodnak az intézmények megőrzéséhez.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.09.26.
Gombár Csaba: Nyilas Misi – a lúzer
Volt viszont egy mozzanat, amire felfigyeltem. Azt mondta, hogy könnyű az Egri csillagok sztoriját tartalmilag és nyelvileg leegyszerűsíteni, ezzel szemben a Légy jó mindhalálig Nyilas Misije nehéz eset, mivel a mai ifjúság nem szimpatizál a lúzerekkel.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.09.25.
PÖCS-ök ellenőrzik a tanárokat
Egy iskolai önértékelési kultúra kialakításának igénye már az ezredforduló idején felmerült. Az önértékelés szabályairól, folyamatáról ekkor egy szakmailag autonóm nevelőtestület rendelkezett az iskolákban, ebben a kontextusban ez egy progresszív dolog volt - mondta Trencsényi László.
(Forrás: Népszava)
 
2015.09.25.
Wilhelm Móni: Egy művésztanár tépelődései
Nem művészképzés folyik az általános tantervű iskolában! A rajz és vizuális kultúra tantárgy rendkívül sokrétű – sokféle feladat nagyon sok képességet fejleszt, ezért heti egy óránál sokkal nagyobb hangsúlyt kellene fektetni rá.
(Forrás: Taní-tani)
 
2015.09.25.
Idén is felvételt hirdet az Erasmus Kollégium!
A Kollégium olyan diákok támogatását tekinti feladatának, akik egyetemi, főiskolai tanulmányaik mellett színvonalas tudományos munkát is végeznek. A Kollégium célja, hogy diákjai olyan közösséget alkossanak, amelyben gyakorolhatják a szakmai kooperációt.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2015.09.25.
Díjlovasok és fogyatékkal élő gyerekek versenyeznek a hétvégén
A hagyományos versenyt olyan gyerekeknek szervezzük, akik év közben lovasterápián vesznek részt. Itt megmutathatják, hogy mit tanultak a lovakról, hogy viselkednek a lovak körül, milyen gyakorlatokat mutatnak be a lovak hátán - mondta a Magyar Lovasterápiás Szövetség alelnöke.
(Forrás: Inforádió)
 
2015.09.25.
A győri egyetemnek hatmilliárdos támogatást ad a kormány
Megkezdik a Széchenyi István Egyetemhez kapcsolódó, járműipari innovációs programokat megalapozó, valamint az egyetemmel együttműködő vállalatok fejlesztési igényeihez kapcsolódó infrastrukturális fejlesztések előkészítését és megvalósítását.
(Forrás: napi.hu)
 
2015.09.25.
Palkovics: jó, hogy bevezették a kancellári rendszert, csökkent a tartozás miatta
Az a tény, hogy az egyetem működésének irányítását egy csak azzal foglalkozó szakember végzi, egyértelmű eredményekhez vezetett: míg 2013-ban és 2014-ben az időarányos, ki nem fizetett adósságállomány meghaladta a 20 milliárd forintot augusztus végén, idén ez 9 milliárd.
(Forrás: Eduline)
 
2015.09.25.
"Besúgórendszert akarnak építeni" - tiltakoznak a tanárok
A Hívatlanul oldalon jelentek meg azok a nyilatkozatok, melyben a tanárok elutasítják az etikai kódexet, valamint a Pedagógus Önértékelési Csoport (PÖCS) megalakulása ellen tiltakoznak.
(Forrás: Eduline)
 
2015.09.25.
Művészeti nevelés a közoktatásban
Irreális illúzió, hogy minden művészeti ág teret nyerhet a közoktatási tananyagban, ehhez heti 60-70 tanórára lenne szükség - mondta el Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke "Az élet kincsesháza" - művészeti nevelés, művészettel nevelés a közoktatásban című konferencián.
(Forrás: Edupress)
 
2015.09.25.
Múzeumi kalandok kicsiknek és nagyoknak
Mintegy 1600 program várja az érdeklődőket országszerte 150 múzeumban szeptember 28. és november 15. között a 10. Múzeumok őszi fesztiválján.Az idei év újdonsága az Óvodapedagógusok napja, valamint a Tanárok éjszakájára, amelyek a múzeumpedagógiai nevelésben adnak támpontokat.
(Forrás: Edupress)
 
2015.09.25.
Ónody-Molnár Dóra: Képzés, kiképzés
A gyerekek életkori sajátosságai más tempót és módszereket igényelnének. De nincs választás, ez a rendszer mindenkit fogva tart. A hétévesek közben frusztrált nyolcévesekké válnak. Kilencévesen már utálják az iskolát, ahogy korábban a szüleik.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.09.23.
Egy elsős annyit dolgozik, mint egy felnőtt
Megszavaztatta a tanítókat az egyik szakmai portál, hogy szerintük az 1-2. évfolyamon mennyi az optimális tanórákra és a házi feladat elkészítésére fordítandó idő. A Tanítonline.hu oldalon válaszolók 58 százaléka szerint legfeljebb 3-4 óra, 38 százaléka helyett 4-5 óra lenne egészséges.
(Forrás: divany.hu)
 
2015.09.23.
Menzareform - a suli úgyis az éhezésről szól
Sokszornincs idő normális tempóban enni. A sor elején állóknak még lehet, hogy szerencséjük van, de egyébként kutyafuttában kapják be az ételt a gyerekek, mert negyed óra múlva már érkezik a következő osztály, akinek át kell adni a helyüket.
(Forrás: divany.hu)
 
2015.09.23.
A szakértőket is meghökkentette a PISA-teszt eredménye
Harmincnégyből a harmincadik helyen végeztek a magyar diákok az internetes szövegértést mérő teszten, sokan bele sem kezdtek a feladatokba. Azok a diákok, akik időnként használnak számítógépet jobban teljesítettek, mint azok, akik egyáltalán nem, vagy csak ritkán dolgoznak számítógépen.
(Forrás: Origo)
 
2015.09.23.
Lannert Judit: Újabb csontváz borult ki a legújabb PISA jelentésből: se nem gyorsak, se nem kitartóak a magyar diákok
Az már korábban kiderült, hogy a digitális szövegértés terén hátul helyezkedünk el, az európai országok között pedig a legutolsó helyet szereztük meg.A most megjelent részletesebb OECD jelentésben viszont megtudhatjuk azt is, miért is vagyunk ilyen hátul.
(Forrás: Kölöknet)
 
2015.09.23.
Púpot tett a tanárok hátára a kormány
Rengeteg papírmunka, önmagát és kollégáját ellenőrző tanár, kamu szövegekkel beadott portfóliók. A pályakezdő tanárokat akkor szívatják, amikor teljesen mással kellene foglalkozniuk, az idősebb pedagógusoknak pedig az önérzetét sérti az egész eljárás.
(Forrás: abcug.hu)
 
2015.09.23.
Megalakult a PÖCS, már egymást figyelik a tanárok
A tanfelügyelethez kapcsolódva bevezetik az intézményi önértékelést is. Az Oktatási Hivatal által kidolgozott, az „önértékelési standardokat” tartalmazó kézikönyvek már elérhetőek az interneten, a bevezetésükhöz szükséges rendeletmódosításokat viszont még nem fogadták el.
(Forrás: Eduline)
 
2015.09.23.
Megalakult a Mindennapos Éneklés Bizottsága
Megalakult a mindennapos éneklés megújítását célul kitűző munkacsoport, amely szakmai javaslatot tesz arra, hogy az iskolai kórusok védett időben énekelhessenek, és felmérést készít arról, mikor és milyen erőforrások bevonásával érhető el, hogy az ének-zene tárgyat csak szaktanár taníthassa.
(Forrás: Edupress)
 
2015.09.23.
Művészettel és kreativitással a tanulói motiválatlanság ellen
Az alacsony tanulási motiváció problémájára ad sikeres választ a Kreatív Partnerség program, amely Magyarországon a 2013/2014-es tanév óta a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara és a T-Tudok Tudásmenedzsment és Oktatáskutató Központ Zrt. együttműködésében indult el.
(Forrás: Edupress)
 
2015.09.23.
Még várják a pedagógusok javaslatait
Az NPK kialakította működési modelljét, a törvény által előírt 16, tantárgyakhoz kötött tagozat közül 13 alakult meg eddig, de a hiányzó három is feláll még októberben.A kar elnöke szerint a kötelező tagság lehetőség arra, hogy a pedagógus elmondhassa a véleményét.
(Forrás: Edupress)
 
2015.09.23.
Számítógép-osztódással spórolhatnak az iskolák
A Deák Téri Evangélikus Gimnáziumnak is komoly problémái adódtak elöregedett gépparkja miatt. Azonban Jorsits Attila, az intézmény rendszergazdája egy olyan ötlettel rukkolt elő, mely nem csupán az informatikai oktatást tette hatékonyabbá, hanem a költségeket is csökkentette.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.09.22.
Ne bántsd a magyar(tanár)t!
A Szigeti veszedelem is azon művek közé tartozik, amelyeken keresztül a közoktatás nagy hatásfokkal igyekszik megutáltatni a diákokkal az olvasást. Pedig már a szerző is a magyar kultúrtörténet izgalmas figurája, az általa írt eposzban megénekelt hős pedig többek közt Amerika Kapitány nem is olyan távoli rokona.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2015.09.22.
Hiába jutnak be, nem tudnak egyetemre járni a kerekesszékesek.
Szinte lehetetlen megfelelő szállást találniuk a mozgássérült, kerekesszékes hallgatóknak, mert a főiskolai kollégiumok és az albérletek döntő többsége nem akadálymentes.
(Forrás: Eduline)
 
2015.09.22.
A szakemberek szerint mérföldkő a közétkeztetési rendelet bevezetése
Az átalakuló közétkeztetésről számos tájékoztató kiadvány, oktatófilm is készül, de roadshow keretében is igyekeznek a szakemberek elmondani és megértetni azt, miért fontos tudatosabban táplálkozni, többet mozogni az egészség megőrzése érdekében.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.09.22.
Milliókkal tartozik a Klik Darnyi Tamás úszóiskolájának
A portál megkereste a Kliket is, ahol azt írták, a tartozás rendezése folyamatban van. Az érintett 15 intézményben a mindennapi testnevelésóra feltételei biztosítottak – állította a központ.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.09.22.
Ha leüvöltik a gyerek fejét, ezt is meg fogja enni
A gond abban rejlik, hogy az erőltetett reformok sok esetben egyáltalán nincsenek összhangban az otthoni étkezési szokásokkal, így a gyereknek semmiféle motivációja nincs, hogy a hazaihoz képest íztelenebb kaját legyűrje – az egészségre törekvő rendelet így pont ellenkező hatást ér el.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.09.22.
Sok számítógép a suliban=rosszabb Pisa teszt
Egy OECD tanulmány szerint az iskolai számítógéppark fejlesztésétől egyáltalán nem kezd el javulni a gyerekek teljesítménye. Éppen ellenkezőleg: azokban az országokban, ahol a legmagasabb a számítógép használat aránya az órákon, gyengébb eredményeket értek el például a PISA teszteken.
(Forrás: divany.hu)
 
2015.09.20.
Örömtáncot fog járni a gyereked, ha a “mi volt ma a suliban?” helyett ezt a 30 kérdést teszed fel neki
Már egy ideje elkezdődött a tanév, de még mindig nem tudod, mi történt az iskolában? Ha a gyerekedet megkérdezed, mi volt a suliban, mindig azt feleli, “semmi”? Nem csak te nézel szembe ezzel a problémával nap mint nap.
(Forrás: 444.hu)
 
2015.09.20.
Nagy zűrök az óvodákban! Miért jutnak odáig, hogy inkább lemondanak a fizetésemelésről?
A portfóliókészítés nem csak a tanárok életét keseríti meg, az óvodapedagógusoknak talán még náluk is nehezebb a dolga. - Az idősebbek sokszor neki sem vágnak a minősítési eljárásnak. - Az írásos anyag aligha tükrözi objektíven, hogy ki milyen óvónő.
(Forrás: Vasárnapi Hírek)
 
2015.09.20.
ITT VAGYOK! Elindult a regisztráció a 72 óra kompromisszum nélkül önkéntes akcióra
2015. szeptember 15 -én. A 72 óra kompromisszum nélkül szociális, önkéntes akció a három történelmi keresztény egyház szervezésében, Magyarország fiatalságát hívja közös összefogásra, hogy együtt tegyünk másokért, környezetünkért.
(Forrás: Modern Iskola)
 
2015.09.20.
Suzana Guoth: Miért eredménytelen nálunk a nyelvtanulás?
Mikor kell tehát elkezdeni? Egyértelműen 2-3 éves korban. Ebben a korban a pszichikai képességek teljes skálája a rendelkezésre áll, de csak akkor lesz ebből hasznunk, ha ezeket a képességeket aktiváljuk. Ennek a lehetőségenagyon rövid ideig tart, mégpedig a gyermek 10-12 éves koráig.
(Forrás: Taní-tani)
 
2015.09.20.
Sok ezer kiskorút ér sérelem az interneten
Több ezer gyermek esetében tapasztalt internetes visszaélést a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) – számolt be Sziklay Júlia főosztályvezető a Médiapédia – Veszélyben a gyermekem? című konferencián pénteken.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2015.09.20.
Mikor ébredsz önérzetre?
Pedig sok kockázatot nem vállalna a szakminiszter, ha megkérdezné a Nemzeti Pedagógus Karba tömörített pedagógusokat. Többségük tudja, hogy a Pedagógus Etikai Kódexnek való megfeleléshez milyen válasz illik.
(Forrás: Népszava)
 
2015.09.20.
„Kodály országában” nincs hol és kitől zenét tanulni
A sűrűn lakott területeken már így is oktatói létszámhiánnyal küszködnek az intézmények. Rövid távon ki-ki úgy menti a helyzetet, ahogy tudja. – Az intézmények nemcsak a saját diákjaiknak, hanem külsősöknek is szerveznek programokat, így próbálnak szélesebb körben nevelni
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.09.19.
Ők lettek a "Digitális oktatás nagykövetei"
A hazai digitális oktatás fejlesztéséért a legtöbbet tevékenykedők munkáját az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) ismerte el ezzel a címmel. A "nagykövetek" a Tanárblog szerzői, Nádori Gergely és Prievara Tibor.
(Forrás: Modern Iskola)
 
2015.09.19.
L.Ritók Nóra: Ki a jó pedagógus?
Persze tudom, adminisztratív úton nehéz hiteles képet kapni egy pedagógusról. De épp ezekért a buktatókért nem is hiszem, hogy ez így valaha célravezető lesz. De remekül megtanulunk igazodni egy olyan rendszerhez, amely a valóságban nem kivitelezhető, de általában jól hangzó értékeket kíván pedagógiai személyiségjeggyé emelni.
(Forrás: Taní-tani)
 
2015.09.19.
Kiszámítható iskolát tanárnak, szülőnek és diáknak!
Az oktatás következetességének a szükségességéről beszélt Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke vasárnap a Bihar megyei Margittán, a Horváth János Gimnázium tanévnyitóján. Elmondta: az oktatási rendszernek – a jó szülőhöz hasonlóan – következetesnek kell lennie.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2015.09.19.
Szalai Erzsébet: A generációs ellentétekről
A mai fiatalság nem sorsközösség. Nehéz lesz megküzdenie a szívós öregekkel.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.09.19.
Elképesztő a káosz a szakképzésben: a diákok azt se tudják, miből kell érettségizniük
Még mindig hatalmas a káosz a szakképzés tekintetében. A 11. osztályos diákok még mindig nem tudják, milyen lesz a követelmény az érettségin, sőt, a követelményeket még most próbálják kidolgozni. Lehetetlen lesz őket két év alatt felkészíteni.
(Forrás: Eduline)
 
2015.09.19.
Bezárta a KLIK az iskolát Niklán, megszűnt a tanítás Berzsenyi falujában
Azt hihettük, hogy látszólag ellentmondásos döntés hátterében súlyos konfliktusok húzódnak meg, de rá kellett jönnünk egyszerű közgazdasági megfontolások okán került lakat az iskolára, hiába üzemeltette volna tovább a bodrogi baptista gyülekezet.
(Forrás: sonline.hu)
 
2015.09.19.
Diploma után is ingyenes két OKJ-s képzés
A tanfolyami keretekben szerzett OKJ-s végzettség nem számít bele a két ingyenes szakmába. A helyettes államtitkár közölte: a képzés munka mellett, esti vagy levelező tagozaton végezhető el, az oktatás két évig tart.
(Forrás: Edupress)
 
2015.09.19.
Lehet büntetés nélkül is nevelni?! Konferencia a Lurdy Házban
A Lurdy Konferenciaközpont 5. termében 17:30-tól tartott rendezvényen a szervezők szeretnék megmutatni a szülőknek, hogy igenis van jobb megoldás, mint a büntetés, és ezzel együtt otthon hasznosítható információkat, eszközöket igyekeznek a kezükbe adni. Mert büntetés nélkül a gyereknek és a szülőnek is jobb.
(Forrás: Edupress)
 
2015.09.19.
Rétvári: Bővülő források a gyerekek étkeztetésében
A jövő évi költségvetésben az idei 58 milliárdról 71,7 milliárd forintra nő a gyermekétkeztetés támogatására szolgáló keret – válaszolta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a szocialista Bangóné Borbély Ildikó írásbeli kérdésére.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.09.19.
Visszavennék az iskolák működtetését
Több mint harminc település kezdeményezte az idén, hogy átvállalhassa a Kliktől a helyi iskolák működtetési jogait, ám az érintettek több mint felének kérelmét elutasították. A feladatot csak szigorú feltételekkel lehet visszavenni az államtól.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.09.16.
Nekifutás- megjelent a Modern Iskola tanévkezdési száma
A tanévkezdés mindig stresszhelyzet, és a pedagógusok jól tudják, hogyan lehet ezzel megküzdeni.A lapban a tanévkezdéshez és az egész tanévhez kínálunk inspiráló cikkeket, támogató információkat, mutatunk be jó gyakorlatokat.
(Forrás: Modern Iskola)
 
2015.09.16.
Ebben az évben még nem kellett üvöltöznöm – egy pedagógus módszert vált, és működik!
Jelenleg csak figyelek és működtetem a rendszert. Fogalmam sincs, mennyit kaphatunk még tőle, de tekintve, hogy szeretett ped. asszisztensemmel minden hónapra terveztünk egy olyan projekt hetet, amikor egy- egy foglalkozással ismerkednek meg a gyerekek.
(Forrás: Kölöknet)
 
2015.09.16.
„Az én gyerekemet ugyan nem teszi tönkre a Klik!”
Egy valami azonban szinte mindenütt ugyanaz: a szülőknek mélyen a pénztárcájukba kellett nyúlniuk szeptember elején. Túlterhelt kisdiákok, anyagi csődöt jelentő tanévkezdés - két hete indult a tanév.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.09.16.
A diszlexiás felmérés titkai
Cél: egy böngészőhöz telepíthető, diszlexiásokat segítő program. Eszköz: ami rendelkezésre áll. Hogyan kerültek megosztó szövegek egy jó szándékú felmérésbe? Megígértük, hogy rövidesen választ adunk a kérdésekre, így megkerestük a két kutatót – mivel mégis ők a legilletékesebbek a kérdésben.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2015.09.16.
Újra módosítják a felsőoktatási törvényt
Átalakítják a felsőoktatási bértáblát, első lépésként emelkedhetnek az adjunktusi és a tanársegédi bérek, valamint növekedhet az intézmények vállalkozási szabadsága a tervek szerintősszel az Országgyűlés elé kerülő felsőoktatási törvénymódosító csomag részeként.
(Forrás: Edupress)
 
2015.09.16.
Az internet nem javítja a diákok teljesítményét
állítja az OECD nemzetközi gazdasági szervezet legújabb felmérése.A párizsi székhelyű csoport oktatási igazgatója szerint az informatikai eszközök oktatási célú alkalmazása nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, hiszen inkább csak elvonja a diákok figyelmét.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2015.09.16.
Klik: jelentősen csökkent a tartozás
A Kliknek augusztus végén még mindig csaknem nyolcmilliárd forintnyi tartozása volt. Az elmaradások legnagyobb része áruszállításokhoz köthető, az államháztartási szereplőknél felhalmozódott adósság kevesebb, mint egymilliárd.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.09.16.
Páratlan lehetőség a nagybetűs életre ötödikeseknek
Gyakorlatias tudás – játékos formában, ingyen. Ezt kínálja szeptember elején meghirdetett képzésében a Fiatal Tehetség program média, közgazdaságtan, egészségügy témában, egy kis hasznos angollal.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.09.14.
A humor segít a gyerekeknek a tanulásban
Tudjuk, hogy a nevetés a legjobb orvosság, ám francia kutatók most azt is kimutatták, hogy a kicsiknek segít könnyebben tanulni – olvasható a Cognition and Emotion című szaklapban.
(Forrás: Kölöknet)
 
2015.09.14.
A Teremtés könyvéből vett idézettel indul egy hetedikes biológia-tankönyv
A Teremtés könyvéből vett idézettel indít a hetedik osztályosoknak szánt biológia-tankönyvhöz tartozó munkafüzet. A tankönyvekben eddig igyekeztek különválasztani a világ keletkezéséről alkotott tudományos feltevéseket és a vallási meggyőződést. Az OFI tankönyve összemossa a kettőt.
(Forrás: 444.hu)
 
2015.09.14.
"Nálunk a gyerek a főnök"
Vallja Sándor Fruzsina, az Olvasásklinika szakmai vezetője, aki több munkatársával együtt évek óta fáradozik azon, hogy az olvasási nehézséggel - diszlexiával - és a tanulási problémákkal küzdő gyerekeket fejlessze, és növelje a sokszor megtépázott önbizalmukat.
(Forrás: Edupress)
 
2015.09.14.
Amikor diákok egymást taposva követelik az újabb tananyagot
Magyarországon nem megoldott azon gyerekek oktatása, akik hosszabb időre kórházba kerülnek. Ezt felismerve egy új kezdeményezésben gimnazisták fejlesztenek nekik zseniális, játékos, interaktív tananyagokat. Ezt akár beszámíthatják a kötelező szociális munkájukba is, de nem ezért csinálják.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.09.14.
Újabb tankönyvbotrány: felnőttoldalra irányít az 5.-es erkölcstankönyv
Az új, OFI-s 5.-es Erkölcstankönyv egy személyiségteszt kitöltését ajánlja a gyerekeknek – és egy olyan lapra irányítja őket, amin pornó-tartalommal találkozhatnak.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.09.13.
Mitől lesz vonzóbb a pedagógushivatás?
A kérdésre a választ több mint másfél évig keresték a kutatók a pedagógusképzés átalakításának országos koordinációjáról szóló uniós projekt keretében. Kaposi József, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) főigazgatója az InfoRádiónak beszélt az eredményekről.
(Forrás: Edupress)
 
2015.09.13.
Aczél Zoltán: A társasjáték-pedagógia filozófiája
A társasjáték-pedagógia elsődleges célja nem valamely részterületnek, hanem az emberi psziché egyik kulcsfontosságú területének, magának a játékosságnak a fejlesztése, ami számos más fontos terület fejlődését támogatja.
(Forrás: Taní-tani)
 
2015.09.11.
Szétszedik a Bányaisok a kecskeméti polgármestert
Dr. Lukács Lajosért folyik a harc az utcán, az iskolában és az interneten is. A polgármester nem érti, mi baj van azzal, ha nem szakmai alapokon nyugszik az igazgatói kinevezés. A Bányaisok nem hagyják magukat…
(Forrás: Hírös Hír - a Kecskeméti Hírportál)
 
2015.09.11.
Van felmentés a tanfelügyelet alól
Noha a jogszabály nem rendelkezik ilyen mentességről, a köznevelési államtitkárság tájékoztatása szerint a tanfelügyeletet szervező Oktatási Hivatal figyelembe veszi a pedagógusok életkorát és nem tervez szakmai ellenőrzést azoknál, akik öt éven belül elérik az öregségi nyugdíjkorhatárt.
(Forrás: hirado.hu)
 
2015.09.11.
A szülők fokozzák a matematikai szorongást
Sikerült kimutatni, hogy a matematikai szorongással küszködő szülők gyermekei kevesebb információt sajátítottak el a tanév alatt, és erősebb volt a saját szorongásuk, amennyiben szülői segítséget kaptak a házihoz.
(Forrás: Kölöknet)
 
2015.09.11.
Felnőttként fogják kezelni a bíróságok a menekült gyerekeket
A határzárral kapcsolatos ügyekben a bíróságok a gyerekeket ugyanúgy fogják kezelni, mint a felnőtteket. Normál esetben a fiatalkorúakra más szabályok vonatkoznak, az új törvény szerint azonban a fiatalokat nem illeti különleges bánásmód ezekben az ügyekben.
(Forrás: abcug.hu)
 
2015.09.11.
Ezektől a rajzoktól bolondulni fog a gyerek a csillagászatért
Hargitai Henrik egy EU-s pályázat segítségével gyerekeknek szóló térképeket csinált a bolygók felszínéről magyar grafikusokkal. A netről ingyen,letölthető rajzokon van marslakó is, de több létező földrajzi formát és a Földről küldött szondák leszállási helyét is megismerhetik a gyerekek.
(Forrás: vs.hu)
 
2015.09.11.
Aki lassabban tanul, az nem hülyébb
Az esélyegyenlőségre törekvő iskola ugyanakkor nem csak az egyes diákok fejlődésbeli eltéréseit veszi figyelembe, hanem azt is, hogy a gyerekek más-más családi háttérrel rendelkeznek, ami nagyon erősen meghatározza iskolaérettségüket és motivációjukat a tanulásra.
(Forrás: Origo)
 
2015.09.11.
Tényleg ezek az atlaszok kerültek be az iskolákba?
A Földrajzi atlasz általános iskolásoknak című 32 oldalas kiadványt átböngészve egy 6 oldalas hibalista állt össze. A Földrajzi atlasz középiskolásoknak című 56 oldalas kiadvány arányaiban kevesebb hibát tartalmaz, de itt is 7 oldalnyira rúg a hibalista.
(Forrás: Index)
 
2015.09.11.
Ünnepélyes tanévnyitó Kárpátalján
Kárpátalján növekszik a magyar tannyelvű iskolákba beíratott tanulók száma - jelentette ki Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) elnöke szombaton a nagyszőlősi járási Nagypaládon, a kárpátaljai magyar iskolák központi tanévnyitóján.
(Forrás: Inforádió)
 
2015.09.11.
A gyerekek iskolába járhatnak, a szülők franciául tanulhatnak
Iskolába is járhatnak a gyerekek, miközben szüleik franciául tanulhatnak a brüsszeli menekülttáborban. Az ellátást segélyszervezetek és önkéntesek biztosítják, de nagyon sok a civil felajánlás is. Közben Belgium nyolcezer férőhellyel bővíti a befogadóállomások kapacitását.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.09.11.
Veres András: az oktatás és a nevelés az idei Kattárs központi témája
Az oktatás és a nevelés a fő témája a Katolikus társadalmi napok (Kattárs) idei programjának - közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia új elnöke, az esemény házigazdája szombaton Debrecenben.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2015.09.11.
Corvinus: mondatról mondatra cáfolják az államtitkárt a dékánok
A tárgyalások minden esetben úgy zajlottak, hogy Államtitkár Úr ismertette elképzelését, majd az ellenérvek artikulálását követően változatlan formában megismételte azt. Egyetlen találkozónk után sem kerültek közelebb az álláspontok.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.09.11.
Elképesztően megnyúlt az iskolai kívánságlista, a szülők a zsebükbe nyúlhatnak
Miközben a kormány egyre hangosabban szajkózza az ingyenes oktatás szlogenjét, az iskolák szinte mindenben a szülők segítségét kérik. A jelenség nem új. Az oktatási intézmények már régóta kérnek tisztasági csomagot a szülőktől, de napjainkra elképesztően megnyúlt az iskolai kívánságlista.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.09.09.
Szívszorító kisfilm migránsgyerekek gondolatairól - videóval
A fegyverek elől menekülő vagy a családjukkal korábban Magyarországra érkezett, már itt élő migránsgyerekek rajzaiból, és az ő történeteik alapján készített tavaly animációs filmet Lakos Nóra.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.09.09.
Nem akar betelni a diplomamentő program
Még 1000-1500 ember számára van hely azokon az angol és német nyelvtanfolyamokon, amelyeket az állam fizet a nyelvvizsga hiányában diplomát nem kapó, egyetemen, főiskolán államvizsgát tett embereknek.
(Forrás: Origo)
 
2015.09.09.
Önállóan gazdálkodhatnak és dönthetnek az integrált karok
Az államtitkár közlése szerint a BCE szeptember 9-ei szenátusi ülésén az integrációra 17 nem szavazat érkezett, ebből a szenátus felépítését illetően legalább 14 a budai oldal képviselőitől kell, hogy származzon, ami természetes. A javaslatot heten támogatták, öten tartózkodtak.
(Forrás: Edupress)
 
2015.09.09.
Navracsics is támogathatja a rendszerbontó népszavazást
Aláírásgyűjtő ívet küldtek a rendszerbontónak szánt népszavazás kezdeményezői Navracsics Tibor uniós biztosnak, aki a Twitteren hangoztatta, hogy fellép az iskolák korai elhagyása és a gyermekek szociális kirekesztése ellen. A civilek is éppen ezt akarják.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.09.08.
Vekerdy Tamás: Ami kötelező, az pusztít – és itt csak kötelező van
Most épp százmilliárdokat vontak ki a közoktatásból. Új iskolákat kellene építeni, különösen a hátrányos helyzetű térségekben. Pedagógiai asszisztensek beállítására van volna szükség… Források nélkül az egész megint csak egy politikai szlogen.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.09.08.
Lehet mobilozni fizikaórán!
Elkészültek, és a technológiai tesztek függvényében hamarosan bárki számára elérhetőek lesznek a GEOMATECH oldalán azok a mobileszközökkel is elvégezhető kísérletek, amelyek az okostelefonok érzékelőit hívják segítségül. Ezeken keresztül szemléltetik majd a fizika törvényszerűségeit.
(Forrás: Kölöknet)
 
2015.09.08.
Diákok nyílt levele Czunyinéhoz
A Hasznos50 az Így dolgozunk mi mentorációs és ötletfejlesztő kezdeményezés első, középiskolások bevonásával kivitelezett projektje, amelynek fő az a célja, hogy a projekthétben résztvevő diákok egy általuk választott és őket érintő közös társadalmi ügyön dolgozzanak.
(Forrás: Kölöknet)
 
2015.09.08.
A magyar Geomatech a legkorszerűbb technológiákat viszi a közoktatásba
Az újdonságot, az okos eszközökkel, így telefonnal, tablettel vagy akár az interaktív táblán elvégezhető matematika kísérletek után az új fizikai és egyéb természettudományos feladatok sora jelenti.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2015.09.08.
Milliárdokat fektetnének az orvosképzésbe
A befektetés gyorsan megtérülne, egy lapunk birtokába került munkaanyag ugyanis azzal számol, hogy a kapacitásbővítések nyomán 2020-ra a 11 ezret is meghaladhatja a nálunk tanuló fizetős orvostanhallgatók száma. Jelenleg a négy egyetemen több mint 9 ezer külföldi tanul orvosnak.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2015.09.08.
Nem jár órára a tanár, egy anyuka tartott órát Miskolcon
A többdiplomás asszony maga épp állástalan magyar–ének szakos tanár, ideje és kompetenciája is volt arra, hogy megtartsa az órát. Ez nem túl szokványos jelenség Magyarországon, de az Egyesült Államokban szerinte van arra példa, hogy a szülők így oktatásába besegítenek a pedagógusoknak.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.09.08.
Hiába dől a gyerekekből a panasz, lenyomják a torkukon a rossz menzakaját
A kormány 2014-ben különösebb előzmények nélkül hirdette meg menzareformját, bár bevezetését 2015 januárjára, aztán szeptemberre halasztotta a szülők – főként a magasabb térítési díjak miatti – felháborodásától és a megkötött szerződések évközi felmondása okozta zűrzavartól tartva
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.09.08.
Kész tény: A Corvinus budai campusa a Szent István Egyetemé lesz
A dékánok most sem kaptak választ arra, miért jobb a Szent István Egyetembe olvadás, mint az együttműködés, de az biztos, hogy meg fog történni a budai campus integrációja a Szent István Egyetembe.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.09.08.
L.Ritók Nóra: 2015. szeptember
Persze nyomasztóan sok kérés jött megint, újabb és újabb falvakból, az ország távolabbi pontjairól is. Nehéz azt mondani, hogy nem, arrafelé nem dolgozunk, de muszáj, hisz ezt is alig győzzük.
(Forrás: Taní-tani)
 
2015.09.08.
Belevágtunk: otthontanulók lesznek a lányok
Mielőtt így határoztak volna, természetesen sokat gondolkoztak a szülők, és mindent mérlegre tettek. Úgy döntöttek, a másodikos és harmadikos lányait Éva fogja tanítani otthon, ezen a szinten még simán megbirkózik a tananyaggal, később pedig majd meglátják, mi lesz.
(Forrás: divany.hu)
 
2015.09.07.
Minden tizedik gyermek olvasási nehézségekkel küzd
Szeptember 8. az Olvasás Világnapja. Az iskolába kerülő gyermekek egyharmadánál tanulási problémák lépnek fel. Érdemes mindennek a mélyére menni, mert nagyon nagy odafigyeléssel orvosolhatóak a nehézségek - mondta Sándor Fruzsina, az OlvasásKlinika szakértője az Olvasás Világnapja kapcsán.
(Forrás: Inforádió)
 
2015.09.07.
Menekültek: a Pázmány és a CEU rektora is segítséget kért a hallgatóktól
A segítségnyújtás kiterjed "mind a társadalmi munkában teljesítendő esetleges tolmácsolási feladatok ellátására, mind egyéb, önkéntes segítő munkára, amely emberi körülményeket teremthet a Magyarországra érkező menekültek számára".
(Forrás: Eduline)
 
2015.09.07.
Rostoványi: nem indokolt a Corvinus karainak elcsatolása
A javaslat a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) egésze szempontjából nem tekinthető kedvezőnek, azt a jelenlegi helyzet nem teszi indokolttá, és az előkészítő tárgyalások és egyeztetések során is eltérő szakmai érvek hangzottak el
(Forrás: Edupress)
 
2015.09.07.
Kell félmilliós fizetés? Kerüld az iskolát!
Az iskolai rendszergazdák fizetése nemhogy a nyugati, de még a hazai átlagkeresettel sem tud versenyezni, pedig a diákoknak ők jelentik az informatikaoktatás egyik utolsó bástyáját.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.09.06.
Gyarmathy Éva: „Csak a társaimtól tartok”
A tehetséges gyerekek számára az oktatási intézmények ingerszegény környezetet jelentenek, az átütő fejlődésű gyerekek számára viszont afféle rémálom minden ott töltött nap.
(Forrás: Taní-tani)
 
2015.09.06.
A Corvinus szétszedése ellen tiltakoztak a diákok
Flashmobbal tiltakoztak a hallgatók a Budapesti Corvinus Egyetem feldarabolása ellen. A "Nem adjuk a budai campust" feliratú molinót a Gellérthegy oldalában helyezték ki.
(Forrás: Origo)
 
2015.09.06.
Nő az egyházi iskolákba jelentkezők száma
Az elmúlt tanévben az általános iskolások 13 százaléka, azaz majdnem 100 ezer gyerek járt egyházi intézménybe. A gimnazisták körében pedig 15-ről 20 százalékra emelkedett az egyházi iskolába járók aránya.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.09.06.
Osztály, vigyázz!
Jóval kevésbé boldogok a magyar gyerekek, mint szerencsés észak-európai társaik: a boldogságlista utolsó harmadában kullogunk – derül ki a világ legfejlettebb országainak körében végzett legutóbbi UNICEF-felmérésből. Miért érzi rosszul magát egy mai magyar fiatal?
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.09.06.
„Miért szülnek a szegények, ha nem tudják eltartani a gyerekeket?”
Ritók Nóra nemcsak a válaszokat keresi, hanem megoldásokat is. Toldon már jó úton vannak a felelős családtervezésben.
(Forrás: Hír24)
 
2015.09.06.
Csalás a középiskolai vizsgákon? - Egyiptom
Ezrek álltak Mariam Malak és családja mögé, hogy kiderítsék, miként lehetséges, hogy a gimnázium éltanulójának egyetlen pontot sem sikerült szereznie a vizsgákon.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.09.05.
L.Ritók Nóra: Egyeztetés
És a központi módszertan sem lesz elég sosem, nincs az a pedagógiai módszer, ami megfordíthatná ma ezt a folyamatot. Talán a probléma komplex kezelése segítene, no meg a módszertani szabadság, ha az a pedagógus dönthetne, aki tanítja őket, hogy nekik mi a jobb.
(Forrás: Nyomor széle blog/hvg.hu)
 
2015.09.04.
Az új helyesírási szabályzatról – ismét
A helyesírás.mta.hu portálon megtalálható az új szabályzat, és a tanácsadó szolgáltatás is az új ajánlások szerint működik. Ennek alapján érthetetlen, hogy miért ajánl fel a kiadó “a nyomtatott műhöz annak tartalmával azonos internetes hozzáférést két évig”.
(Forrás: Magyartanárok Egyesülete)
 
2015.09.04.
Rádöbbent a kormány, hogy kezdeni kell valamit a drogfüggő fiatalokkal
Idén júliusig nem létezett fiataloknak szánt rehabilitációs ellátás, nemrég azonban megnyílt az első ilyen otthon, és épülőben van a következő is, miközben további fejlesztéseket ígérnek. A szatymazi rehabilitációs központot most kezdik otthonossá tenni az első lakók.
(Forrás: abcug.hu)
 
2015.09.04.
Bemutatták az új szabályzatot: ezt se fénymásoljuk
A szabályzat nem is szabályzat, mert alapvetően ajánlás csupán, de azt azért ne írjuk rá, hogy Magyar Helyesírási Ajánlások, mert persze, nem kötelezőek, de olyanok, mint a közlekedési szabályok, amiket ha nem tartunk be, akkor garambolózunk.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2015.09.04.
Év közben is teher az iskoláztatás
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint egész évben átlagosan havi 15,7 ezer forintos anyagi többletterhet jelent a háztartásoknak az iskola, egy-egy gyerekre 10,8 ezer forintot költöttek 2014 minden egyes hónapjában.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.09.04.
Jogellenesen kérnek pénzt egyes iskolák
Kellemetlen meglepetés érte tanévkezdéskor az alsó tagozatos kisdiákok szüleinek egy részét, ugyanis bizonyos iskolák az ingyenes tankönyvellátásra jogosultaktól is pénzt kértek – értesült lapunk.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.09.04.
Iskolák is nevezhetnek a Neumann pályázatra
Iskolák is jelentkezhetnek a médiatanács Neumann pályázatára, mely a közszolgálati tartalmú online műsorszámok gyártását támogatja – áll a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) pénteki közleményében.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.09.04.
UNICEF: 13 millió gyerek nem jár iskolába a konfliktusok miatt
Az az ENSZ Gyermekalapja a közel-keleti és észak-afrikai fegyveres események kapcsán tette közzé friss jelentését. Gyerekeik képzési lehetőségeinek és jövőbeli perspektívájának hiánya az egyik ok, ami a háborús területeken élő családokat arra indítja, hogy elhagyják hazájukat.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.09.02.
A „hazudós” hercegnő Csepelen
A hátrányos helyzetű gyerekeket, cigány tanulókat életesélyhez segítő Burattino Iskola nyolcadikosaival ez év tavaszán irodalmi foglalkozáson dolgoztuk fel Fejes Endre novelláját.
(Forrás: Taní-tani)
 
2015.09.02.
Agyő, érettségi 18 évesen!
Ma negyedik osztályig gyakorlatilag eldől, egy kisdiák továbbtanulhat-e, vagy szakiskolába kényszerül. Ezt az antimobilizációs trendet fordítaná meg egy ügyesen bevezetett kilenc évfolyamos általános iskola. A köznevelés szinte minden elemén változtatni kéne, és még úgy sem egyértelmű a siker.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.09.02.
Van, ahol egy kezdő tanár 2 millió forintot keres
Bár ez eddig sem volt kérdéses, hatalmas különbségek vannak a tanári fizetésekben nemzetközi szinten. Van, ahol egy jószerével kezdő tanár 2 milliót keres, de akad olyan hely is, ahol csak 32 ezer forintot. Itthon egy mesterfokozattal rendelkező tanár 189 ezer forintot keres.
(Forrás: Eduline)
 
2015.09.02.
Új épületben tanulhatnak a súlyosan fogyatékos fiatalok
Birtokba veszik új épületüket a szegedi GEMMA fejlesztő iskola növendékei, 32 halmozottan, súlyosan fogyatékos fiatal.Az egykori kollégium épületét a Szeged-Csanádi Egyházmegye által életre hívott összefogásnak köszönhetően vásárolhatta meg a Szivárvány Autizmus Egyesület.
(Forrás: Edupress)
 
2015.09.02.
Fölszállott a páva gyermekeknek: péntektől a Dunán
Pénteken kezdi sugározni a Duna Televízió a Fölszállott a páva új, gyermekeket bemutató szériáját. Az MTVA és a Hagyományok Háza közös népzenei és néptáncos tehetségkutató műsorának harmadik évadában több mint kétezer 6 és 14 év közötti ifjú tehetség állt a szakmai zsűri elé.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.09.02.
Halálos iskolai stressz Japánban
Japánban az iskolakezdés fekete napnak számít. Ekkor követik el a legtöbb tinédzser-öngyilkosságot, sokéves átlagban 131-et. A társaik zaklatásától rettegő iskolások közül 1972 és 2013 között 18 048-an lettek öngyilkosok. Mostanra ez a vezető halálok a 15 és 19 éves korosztályban.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.09.02.
Gyászruhában kezdték a tanévet a tanárok
A budafoki Budai Nagy Antal Gimnázium élére erőből kinevezett Manolovitsné Erdőközi Orsolya már a tanév első munkanapján kudarcot vallott, hiszen a tantestület hétfőn kétharmados arányban elutasította az új igazgató éves munkatervét, méghozzá alapvetően annak szakszerűtlensége miatt.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.09.01.
Gordosné Szabó Anna-díj
Gratulálunk az idei év díjazottjainak: Radicsné Szerencsés Terézia (posztumusz díj) Kissné Haffner Éva,Leiner Károly,Hencz Edit,Dávid Csilla,Angyalné Várszegi Éda Molnár Csilla, Stolc Edina,Kovácsné Szűcs Klára
(Forrás: barczi.elte.hu)
 
2015.09.01.
Általános iskolások pályaválasztása 2015
Az eredmények a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) országos pályaorientációs vizsgálatának eredményein alapulnak, melynek során közel 9 ezer 7 osztályos válaszait gyűjtöttük össze.
(Forrás: Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet)
 
2015.09.01.
A problémák az új helyesírással: még mindig nem világos
Olyan szabályzatot szeretnénk látni, amit el lehet érni elektronikusan, amit könnyen lehet használni, amit – ha esetleg mégis meg kell jelentetni papíron – bárki ki tud nyomtatni, esetleg saját szakállára forgalomba tud hozni.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2015.09.01.
Nem az életnek, az iskolának tanulsz!
Szeptember elsején újra felveszik a hátukra az iskolatáskát az általános iskolákba és középiskolákba járó diákok. Még nem tudják, idén hányszor fogják hallani azt a Senecának tulajdonított mondást, ami nem is úgy hangzott eredetileg, mint ahogy mi ismerjük.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2015.09.01.
Kezdődik, de minek
Ideológiai okokból nagyon nehéz lesz érdemben változtatni a tanterven. A rendpárti oktatáspolitika egyik jellemzője ugyanis, hogy a baloldaliként elkönyvelt kompetenciafejlesztés helyett konkrét ismereteket, nemzeti műveltségminimumot szeretne előírni.
(Forrás: Index)
 
2015.09.01.
Szeptemberben rendőrök vigyáznak a gyerekekre
Elkezdődött az új tanév, emiatt szeptember végéig segítik a rendőrök a gyalogos és az autós közlekedést a forgalmasabb utak mentén elhelyezkedő iskoláknál. Minden szeptemberben kiemelt figyelmet fordítanak a gyermekek közlekedésbiztonsági helyzetére.
(Forrás: Inforádió)
 
2015.09.01.
1000 fő, több fizetés - így alakulhat át az Oktatási Hivatal
Ezerfősre is duzzadhat a feladatátvételek és az átszervezés végére az Oktatási Hivatal (OH) Maruzsa Zoltán miniszteri biztos szerint. Van egy másfél milliárd forintos tartalék, ez biztosan elegendő lesz a szervezeti integrációval kapcsolatos egyszeri kiadásokra.
(Forrás: Eduline)
 
2015.09.01.
Áder János: a klímaforradalom korát éljük
Az ipari és a digitális forradalom után a klímaforradalom korát éljük.Az államfő arra hívta fel a figyelmet: az intézményben tanulóknak és oktatóknak felelősségük és lehetőségük is van egyszerre, hogy a klímaváltozás okozta kihívásokra válaszokat keressenek, a folyamatokra hatást gyakoroljanak.
(Forrás: Edupress)
 
2015.09.01.
Budapesti Metropolitan Főiskola lett a BKF-ből
Kinőtte nevét a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola (BKF), ezért szeptember 1-jétől hallgatói már a Budapesti Metropolitan Főiskolán (MET) kezdik meg az őszi félévet. A régi név már nem fedte le a főiskola képzéseinek sokoldalúságát.
(Forrás: Edupress)
 
2015.09.01.
Iskolabezárások?
A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke a Magyarország élőben stúdiójában azt mondta: a szaktárca „iskolaközpontok” létrehozását tervezi, mivel jóval több a férőhely, mint a tanuló.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.09.01.
Eleinte minden jó volt, a végén már kölcsönökből éltek a tanárok
Hónapok óta súlyos anyagi gondokkal küzd a Mezőcsáti Református Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola, már a havi fizetések sem érkeznek meg. A régió erős embere, Tállai András gyors segítséget ígért, de a pedagógusok most már az iskola sorsa miatt is aggódnak.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.09.01.
Nem kell a Corvinus hallgatóinak bérlet Gödöllőre
Az államtitkár szerint a három kar leválásával az oktatás minősége javulni fog, a változások sem oktatói, sem hallgatói érdeket nem sértenek. Végleges döntés a jövő hét végén várható: a BCE sorsa a miniszter kezében van, akinek két egymásnak ellentmondó szenátusi döntést kell mérlegelnie.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.09.01.
Még a régióban is utolsók lettünk azzal, amit az Orbán-kormány oktatásra költ
Ahhoz képest, hogy az oktatás fontosságát nem győzi emlegetni a kormány, az Eurostat adatai szerint 2010 óta csökken a GDP-ből az oktatásra fordított rész aránya.
(Forrás: 444.hu)
 
Sajtófigyelő
2023.11.21.
A pályakezdő pedagógusok mellett áll Balatoni Katalin
Maga is átélte, milyen érzés kezdő pedagógusnak lenni, ezért jól ismeri a pálya nehézségeit – jelentette ki a lapunknak adott interjúban Balatoni Katalin, a Belügyminisztérium köznevel...
(Forrás: Magyar Nemzet)
--
2023.11.21.
Plakátkampányt indít a kormány az iskolákban
A védelem online is megillet! Kérdezz, szólj, jelezz! - ezek a legfontosabb üzenetei azoknak az iskolai plakátoknak, amelyeket a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) jogsegélyszolg...
(Forrás: Eduline)
--
2023.11.21.
Státusztörvény: nem taníthatnak óraadóként tovább a felmondó pedagógusok?
Szeptember 29-ig kellett nyilatkozniuk a pedagógusoknak, hogy elfogadják-e a státusztörvény alapján írt munkaszerződésüket. Rétvári Bence államtitkár úgy nyilatkozott, hogy 1205 pedagó...
(Forrás: Eduline)
--
2023.07.17.
Oszkó Péter: Nagyon nagy bajban vagyunk, ha saját pedagógusaink bérét sem tudjuk kifizetni
ZÁMOMRA A LEGBOSSZANTÓBB ÁLLÍTÁS, HOGY A SAJÁT OKTATÁSI RENDSZERÜNK FOLYAMATOS MŰKÖDÉSI KÖLTSÉGÉNEK FINANSZÍROZÁSÁHOZ UNIÓS ADÓFIZETŐK PÉNZÉRE VAN SZÜKSÉGÜNK, miközben vannak...
(Forrás: Index)
--
2023.07.15.
Ilyen se volt még: 171 oktató állt ki a Zeneakadémia autonómiájáért
Alulírott előadó- és alkotóművészek, kutatók és zenepedagógusok, mint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatói az alábbi közleményt kívánjuk a közvélemény és a fenntartó Kultur...
(Forrás: Index)
--
2023.07.15.
„Egy mérhetetlenül szelektív törzsi társadalom öngyilkos reflexiója saját magára” – Lannert Judit oktatáskutató a státusztörvényről
Miért beszél mindenki tanárhiányról, amikor átlagosan tíz általános iskolás gyerek jut egy pedagógusra? Mi a tanárok és mi a megrendelő, a lakosság felelőssége a magyar oktatás szétes...
(Forrás: szabadeuropa.hu)
Címkék
agresszió civilek család digitális nemzedék együttműködés erkölcs esélyegyenlőség esélyek felelősség film filmklub generációk gyerekek gyermekvédelem hátrányos helyzet IKT integráció irodalmi mű feldolgozása iskola iskola és társadalom kapcsolatok kommunikáció konferencia konfliktuskezelés kreativitás kutatás könyvajánló közösség módszerek OFOE oktatás oktatáspolitika osztályfőnöki szerep pedagógia pedagógus pedagógusok pályázat rendezvény szabályok szakmai szervezet szülő szülők tanulás tanár-diák kapcsolat tehetséggondozás társadalom történelem verseny virtuális kongresszus ünnep