Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
2015.10.30.
Verseny folyik a többség és a kisebbség között az oktatásban
„Mondjuk ki: verseny folyik a többség és a kisebbség között az oktatásban. Ha a magyar oktatás nem tud felzárkózni, sőt jobb lenni a románnál, egyre több szülő fogja a román iskolát választani a gyermekei számára” – fogalmazott Kántor Zoltán, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója,
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2015.10.30.
Megfizették a tanulópénzt, visszakérik iskolájukat a Kliktől
A működtetést visszavenni azonban csak kikötött dátumhoz igazítva, jelesül az önkormányzati választásokat követő évben van mód.Mindez azonban csak az infrastruktúra önkormányzati kézbe vételét jelentheti, a fenntartásba ugyanis a településeknek továbbra sincs semmi beleszólásuk.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.10.30.
Orbán: Újraéled az egyházi iskolarendszer
A miniszterelnök hangsúlyozta: 2010-ben, a nemzeti kormány hivatalba lépésének évében Magyarországon – az óvodától a középiskoláig – 119 ezer fiatal tanult egyházi iskolában, akiknek a száma 2014-re már 195 ezerre nőtt.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.10.29.
Valódi esélyt az egyik legnagyobb hazai kisebbségnek!
Az egyes becslések szerint 30-60 ezer fős siket közösséget az oktatásban elképesztő hátrányok érik. A nemzetközi szakirodalom egységesen foglal állást a mellett, hogy a jelnyelvi oktatás biztosítja a megfelelő minőségű oktatást.A magyar közoktatásból szinte teljesen hiányzik a jelnyelvi rendszerre alapuló képzés.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2015.10.29.
Duális képzés - dupla esély a Kecskeméti Főiskolán
A Kecskeméti Főiskola 2012-ben vezette be duális típusú képzését a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft.-vel és a Mercedes Benz Manufacturing Hungary Kft.-vel együttműködésben német minta alapján, amely azóta „kecskeméti modellként” országosan is elterjedt, és immár 19 intézményben érhető el.
(Forrás: Eduline)
 
2015.10.29.
Egy jelentés, két következtetés
Újabb dokumentumok kerültek a Magyar Nemzet birtokába azzal a nyomozással kapcsolatban, amelyet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folytat összesen csaknem 3,5 milliárd forint összegű, 2013-ban és ’14-ben folyósított költségvetési támogatásokkal kapcsolatban.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.10.29.
Fölszállott a páva: egy gyerekekre hangolt műsor
Különleges, a szakmai képzést sok élménnyel párosító táborban készültek a „gyerekpávára” a jövő héten kezdődő élő adásokra bejutott versenyzők. A táborról ma sugároz összefoglalót a Duna Televízió.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.10.29.
Torzít a HVG középiskolai listája
A HVG középiskolai ranglistája úgy kezeli azokat, akik sikeresen felvételiztek Cambridge-be vagy Heidelbergbe, mintha nem vették volna föl őket az egyetemre. Két szegedi iskolaigazgató szerint torz a lap által összeállított sorrend.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.10.27.
Mitől jó egy iskola?
Néhány nappal ezelőtt abban a szerencsében volt részem, hogy interjút készíthettem Paul Collarddal, a Creativity, Culture and Education (CCE) ügyvezető igazgatójával az iskolákról, az oktatás és a kreativitás fontosságáról a tanulási folyamatokban.
(Forrás: Kölöknet)
 
2015.10.27.
„Nem lett volna szabad kiadni” - Arató László magyartanár az új helyesírási szabályzatról
A helyesírási szabályzat új ki­adásának hiányairól, a felmerülő problémákról és a helyesírás taníthatóságáról a Magyartanárok Egyesületének elnökét kérdeztük.
(Forrás: Magyar Narancs)
 
2015.10.27.
“Szemléletváltás kell” – magyartanárokat kérdezett az Origo
“Elsőként a kötelezők tarthatatlan listáját és a jelenkori irodalom arányát kell újragondolni. Feltornászni ezt az arányt legalább 20 százalékra. De a forradalom elkerülhetetlen, és nem apró módosításokra van szükség, hanem szemléletváltásra”- vonta le a következtetést Pálos Máté annak az interjúnak a végén, amelyet gyakorló tanárokkal készített a magyartanításról.
(Forrás: wordpress.com)
 
2015.10.27.
Fölöslegesen vergődnek évekig az iskolában a drogos gyerekek
Az iskolának már az is nagy terhet jelent, ha osztályonként csak egy szenvedélybeteg fiatal tanul náluk, de legtöbbször azért egyszerű kicsapás helyett aktívan keresnek alternatív megoldásokat a problémás diák elhelyezésére. Így juthatnak el az olyan szervezetekhez, mint a Megálló Csoport, ahol terápiába építve segítenek behozni a józanságot vállaló fiatalok óriási lemaradását.
(Forrás: abcug.hu)
 
2015.10.27.
Több panasz érkezett a köznevelés területéről
Idén is elsősorban a köznevelés területéről érkeztek panaszok az oktatási jogok biztosának hivatalához. Aáry-Tamás Lajos MTI-hez eljuttatott 2014. évi beszámolója szerint a köznevelés területéről 1003 panaszt regisztráltak, míg a felsőoktatási élet szereplőitől 400, a szakképzés területéről 43 panasz érkezett.
(Forrás: Edupress)
 
2015.10.27.
Riasztó a lemorzsolódás a felsőoktatásban
Főleg az informatikai és természettudományos szakok hallgatói esnek ki tömegesen idő előtt, végzettség nélkül a rendszerből. A kormány felére csökkentené a lemorzsolódási arányokat, ezt szolgálja a kompetenciamérés bevezetése és az átsorolási szabályok szigorítása is.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.10.27.
A PTE partnerintézménye lesz a Gandhi gimnázium
Európa első cigány/roma nemzetiségi, érettségit adó intézménye számos uniós pályázat megvalósításáról és egyéb eredményekről számolhat be az elmúlt hónapból, és éppen újabb nagy eseményre készül - írta közleményében a gimnázium.
(Forrás: Edupress)
 
2015.10.27.
Tankönyv-mizéria: Ellentmond a tanároknak a kormány
Idén is akadtak gondok a tankönyvkiszállítással. A Történelemtanárok Egylete szerint sok iskola más történelmi atlaszt kapott, mint amit kért. Ennek ellenkezőjét állítja az oktatási tárca. Egyébként hiába tiltakoznak a pedagógusok, az érettségi újraszabályozásával a kormány rákényszeríti az iskolákat az állami tankkönyvek használatára.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.10.27.
Itt a 2016-os középiskolai rangsor: a száz legjobb gimnázium és szakközépiskola
A budapesti Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium, az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium, a Budapest V. Kerületi Eötvös József Gimnázium, a Lovassy László Gimnázium és az ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnázium vezeti a HVG 2016-os középiskolai rangsorát. Csütörtökön megjelenik a HVG kiadványa az ország száz legjobb középiskolájáról.
(Forrás: Eduline)
 
2015.10.26.
Jánk István: Ismét összegyűltek a digitális pedagógusok Lehet más az óra?
2015. október 17-én immáron negyedik alkalommal került megrendezésre a Digitális Pedagógus Konferencia, amelyre. A szerző beszámol a plenáris előadásokon kívül a saját, Lehet más a nyelvtanóra? – Kihívások a digitális nemzedék anyanyelvi nevelésében című szekciójáról is.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2015.10.26.
http://www.edupress.hu/hirek/index.php?pid=egycikk&HirID=34237
Az MSZP támogatja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének azon kezdeményezését, hogy a Magyar Országgyűlés tartson vitanapot a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) tevékenységéről és a közoktatás színvonaláról - közölte az MTI-vel október 27-én Hiller István, a párt oktatási kabinetvezetője.
(Forrás: Edupress)
 
2015.10.26.
A gyerekjog ma rendszeridegen elem
A hibás értelmezések félreértésekhez és ahhoz vezet, hogy a gyerekjogok - amelyekről a diákok gyakran iskolás éveik végéig szinte nem is hallanak - nem érvényesülnek megfelelően a közoktatásban.
(Forrás: Népszava)
 
2015.10.26.
Milliárdos oktatási támogatás nyomában
Csaknem 3,5 milliárd forint összegű, 2013–14-es költségvetési támogatást kér számon a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) három oktatási alapítványon és az általuk működtetett iskolákon – derült ki a lapunk birtokába jutott dokumentumokból.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.10.26.
Az Orbán-kormány ígér, az egyetemek szenvednek
Januártól az adjunktusok bére 32 százalékkal, a tanársegédeké 25 százalékkal nőhet. Az előbbiek bére 70 ezer, az utóbbiaké 40 ezer forinttal lehet több – jelentette be Palkovics László felsőoktatási államtitkár október elején. Hozzátette: a béremelés költsége 13 milliárd forint, s egy részét az intézményeknél felszabaduló belső források fedezik.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.10.25.
Sokat nevetünk Zrínyin - A Piarista Gimnázium magyartanárának diákjai elővehetik a mobilt
Különleges irodalomtörténeti könyvet írt Nényei Pál középiskolai magyartanár – például azoknak a diákoknak is, akik a „kötelező olvasmány kifejezés elhangzásakor heveny undort éreznek, és azonnal internetes összefoglalók után néznek, a memoriterek magolása közben szitkozódnak, és a költő meg a tanár édesanyját emlegetik”.
(Forrás: Vasárnapi Hírek)
 
2015.10.25.
Mit várunk ma a pedagógusoktól? – Tanári jövedelmek Európában
Szeptemberben megjelent az Eurydice (Európa Oktatási Információs Hálózata) legfrissebb jelentése, mely az európai unió tagállamaiban vizsgálja a tanárok és iskolaigazgatók jövedelmi helyzetét. A hazai javadalmazási struktúra az alacsony bérek tekintetében követi az európai "trendet", a bérek és juttatások megállapítása azonban kiemelkedő mértékben központosított.
(Forrás: Kölöknet)
 
2015.10.25.
A hely, ahol a köszönésért is fizetnek a gyerekeknek
Egy bezárt kocsmában indulhat újra a tanoda, amely egy tolnai kistérség hátrányos helyzetű diákjainak az egyetlen reményt jelenti a kitörésre. Aki délutánonként csellengés helyett ide jár, annak jobbak a jegyei és kevesebb a hiányzása. Egyedi pontrendszerrel motiválják a nehéz sorsú gyerekeket.
(Forrás: vs.hu)
 
2015.10.25.
Mi lesz a családi napközik sorsa?
A kormány a bölcsődei férőhelyek hiánya miatt változtatna a mostani szabályozáson 2017-től, és több ezer új bölcsődei férőhelyet alakítani ki, bevezetve a mini-, a munkahelyi és a családi bölcsődéket, megszüntetve a pár éve elterjedt családi napköziket
(Forrás: Edupress)
 
2015.10.25.
Elérkezett az első pihenő a tanévben
Elkezdődött az őszi szünet, a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete (MSZOE) közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy míg a tanulók örülnek a pihenőnek, a munkavállaló szülőknek gondot okoz gyermekük elhelyezése és étkeztetése az ötnapos tanítási szünet idején.
(Forrás: Edupress)
 
2015.10.25.
Orbán Viktor minden belga iskolásnak válaszlevelet küldött
Orbán Viktor titkársága a kormányfő megbízásából válaszolt azokra a levelekre, amiket belgiumi iskolások küldtek neki menekültügyben. Azt javasolták nekik, hogy ha kérdéseik vannak Európa jelenéről, a migrációs hullám jövőbeni következményeiről, akkor ezekről beszéljenek szüleikkel, családjukkal.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.10.24.
Csobánka Zsuzsa Emese: Az érintés alakzatai
A kishegyesi Dombos Festen három napon keresztül tartottam műhelyfoglalkozást Az érintés alakzatai címmel, központban az irodalmi szövegekben megjelenő testleírásokkal. A résztvevőktöbbségükben nem középiskolások, hanem magyar szakos hallgatók, irodalomközeli emberek, tanárok.
(Forrás: Taní-tani)
 
2015.10.24.
Nálatok is szednek osztálypénzt? Ezt mindenképpen tudod kell róla
Akad olyan osztály is, ahol havonta 10 ezer forintot is elkérnek, pedig az önkormányzati iskolák nem kérhetnének pénzt az ingyenes közoktatási szolgáltatásokért.
(Forrás: Index)
 
2015.10.24.
Navracsics: Európa kezd veszíteni versenyelőnyéből az oktatásban
Ezért elsődleges cél, hogy növelje az oktatás fejlesztésére fordított befektetések arányát - mondta Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős uniós biztos abban az interjúban, amely pénteken jelent meg az ABC című konzervatív spanyol napilapban.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2015.10.24.
A szakmai segítség a tanfelügyelet célja
A pedagógusok munkájának értékelését a 2001/166. számú uniós ajánlás kimondja, hogy a köznevelési intézményrendszer fejlődésére kiemelt figyelmet kell fordítani, amelynek része a külső és a belső értékelés, amelyet ösztönözni kell.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2015.10.24.
A gyerekek örülnek, a szülők nem
A jogszabályok szerint szünidő alatt az iskoláknak ügyeletet kellene tartaniuk, de csak akkor, ha elegen igénylik. Sok esetben azonban nem jön össze elég jelentkező, ezért a szülőknek kell megoldani a gyerekek felügyeletét.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.10.23.
Magyar diáklány nyerte a vitavetélkedő nemzetközi döntőjét
A Trefort Ágoston Gimnázium tavaly végzett diákja a döntőn három versenyzőt győzött le a vitában, amelynek kérdése az volt, Legyen-e kötelezően érvényes az Európa Tanács tagállamai számára, hogy minden évben előre meghatározott minimum létszámban menekülteket fogadjanak be?
(Forrás: Origo)
 
2015.10.23.
Rég volt ilyen, összefogtak a pedagógusok az etikai kódex ellen
A kódex törvény-, és alkotmánysértő, mert az NPK egy általános, mindenkire kötelezően vonatkozó szabályrendszert alkotott, noha nem tartoznak a jogalkotásra feljogosított szervek közé. A kódex nem vette figyelembe a gyerekek szempontjait, pedig ez lenne talán a legfontosabb.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.10.23.
A Saul fia kapta a kritikusok díját Luxemburgban
A közép- és kelet-európai filmek fesztiválján 18 országból mintegy száz alkotást mutattak beNemes Jeles László első játékfilmje Cannes-ban nagydíjat, Szarajevóban különdíjat, Chalons-en-Champagne-ban rendezői díjat kapott, zz operatőrt Bitolában fődíjjal jutalmazták.
(Forrás: Inforádió)
 
2015.10.23.
Lyukas emlékezet?
A nemzeti értékrendet magának valló kormányzat zavarban van ’56 szabadságharcának értékelésével. A történettudomány által az elmúlt évtizedekben elfogadott megközelítés helyett új, Nagy Imre nélküli (?) értelmezést keres. Az új narratíva felmutatásáig a tényleges állami megemlékezés szünetel…
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.10.23.
Még a lányok is a korabeli fegyverek megtekintését választották
A hagyományos emlékünnepségek mellett színes programokat is tartottak idén a forradalom és szabadságharc 59. évfordulója alkalmából. A Hadtörténeti Múzeum nyílt nappal, a Magyar Rádió történelmi sétával készült, ezen a hétvégén pedig időutazásra hívja a megemlékezőket.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.10.23.
Rasszista lehetett a svéd iskolai mészáros
A tragédia ugyanakkor azt a kérdést is felvetette, hogy a svéd társadalom nyitottsága nem jár-e veszélyekkel, mivel az iskola több helyisége is mindenki számára nyitott. Ez év júniusában már meg is büntették az intézményt a hatóságok, mert biztonsági rendszerét elégtelennek találták.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.10.22.
Szerveződnek a pedagógusok - meglepetés várható
Valami mozgolódás történik a mélyben, legalábbis a pedagógus szakmában biztosan. Mendrey László a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnökével beszélgettünk, aki elmondta, hogy a pedagógus etikai kódex kapcsán tizenegy szervezet adott ki közös, tiltakozó állásfoglalást.
(Forrás: Civilhetes)
 
2015.10.22.
Elmebaj: gyerekekkel írattak sablonlevelet Orbánnak
Érdekes módszert dolgozott ki az Amnesty International nevű jogvédő szervezet a folyóírás népszerűsítésére. Belga nebulók nem mással, mint Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek fogalmazott és címzett menekültügyi panaszlevelekkel gyakorolnak.
(Forrás: Válasz)
 
2015.10.22.
Nem adja le a rádió az 1956-os szaktekintély interjúját
“Hát az nekünk nem kell!! Nagyimrés-raineres narratíva nem kell!” – álltólag ezzel utasította vissza a Kossuth Rádió egyik munkatársa által Rainer M. János történésszel, az 1956-os Intézet főigazgatójával november 4-e alkalmából készített interjút az adó egy meg nem nevezett szerkesztője.
(Forrás: abcug.hu)
 
2015.10.22.
A játékszenvedély a gyerekeket sem kíméli
Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a kiskorúak körében a szerencsejátékok, annak ellenére hogy hivatalosan nem vehetnének abban részt. A jelenség már az általános iskolában megjelenik.A Szerencsejáték Zrt. kutatása szerint a 15-18 éves korosztály 40 százaléka rendszeresen játszik valamilyen internetes szerencsejátékot
(Forrás: Népszava)
 
2015.10.22.
Rendhagyó történelemórán emlékeztek 1956-ra
A Rákoskeresztúri Újköztemetőben a Nemzeti Örökség Intézetének szervezésében október 22-én. Radnainé Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézetének elnöke a temető 298-as, 300-as és 301-es parcellájánál tartott kötetlen történelemórát: a parcellák történetéről,1956-os forradalomról beszélt a tanulóknak.
(Forrás: Edupress)
 
2015.10.22.
Microsoft: a digitális tudás a versenyképesség kulcsa
Ormosi Viktor, a Microsoft kormányzati üzletág igazgatója hangsúlyozta: az október 21-én elindított Nemzeti Köznevelési Portál a legújabb és az egyik legfontosabb projektje a kormány és a Microsoft stratégiai együttműködésének, amelyre a köznevelés korszerűsítésének fontos eszközeként tekint a cég.
(Forrás: Edupress)
 
2015.10.22.
Liszt Ferencet ünnepli a Zeneakadémia
Névadója és alapítója, Liszt Ferenc születésnapját ünnepli ma a Zeneakadémia, amely alapítása 140 éves jubileumához érkezett az idén, ebből az alkalomból Zene, 140 éve címmel nyílik kiállítás este hat órakor a zenepalota Átriumában.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.10.22.
Hozzá kell nyúlni a hazai oktatáshoz és egészségügyhöz
Hazánk tett pozitív lépéseket, melyeket sokan elismernek, ugyanakkor a távolabbi jövő komorabb – hívta fel a figyelmet Kiss Mónika vezető elemző a Privátbankárnak adott interjúban.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.10.22.
„Rossz volt nézni, ahogy a szülők és a tanárok rombolták az iskolát”
Volt diákok, egykori és jelenlegi tanárok, valamint szülők tiltakoztak a Budai Nagy Antal Gimnáziumnál, amiért olyan igazgató vezeti a budafoki intézményt, akit a szülők és a tantestület támogatása nélkül neveztek ki. A demonstráció váratlan fordulattal ért véget.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.10.22.
Karddal támadt az iskolásokra egy álarcos svéd férfi
A támadás Göteborgtól mintegy 75 kilométerre található Trollhättan a Kronan nevű iskolájának kávézójában történt, ahol akkor épp 400 diák tartózkodott. A rendőrséget az után hívta fel valaki, hogy látta a gyerekeket menekülni az épületből. A támadó indítéka egyelőre nem ismert
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.10.21.
Elindult a nemzeti köznevelési portál
A komplex tanulást-tanítást és a pedagógusok tudásmegosztását segítő oldallal összefüggésben várják a véleményeket és tapasztalatokat, amelyeket a későbbi fejlesztések során felhasználnak majd.a www.nkp.hu címen elérhető tartalmak és funkciók folyamatosan bővülni fognak.
(Forrás: ma.hu)
 
2015.10.20.
Nyáron kirúgják a tanárokat
Továbbra is mindennapi gyakorlat az állami iskolákban, hogy szeptembertől júniusig tartó ideiglenes megbízással alkalmaznak tanárokat. A fenntartó így szeretne spórolni, hiszen a nyári hónapokban az érintettek után nem kell bért és járulékokat fizetni. A szakszervezetek szerint ez jogellenes.
(Forrás: Népszava)
 
2015.10.20.
Így tanulunk mi! - Élő közvetítés
A programot tanár-diák innovációkat bemutató interaktív kiállítás kíséri és digitális minta-tanórákon lehet részt venni. A rendezvényen ünnepélyes keretek között elindul a komplex tanítást-tanulást támogató Nemzeti Köznevelési Portál.
(Forrás: Modern Iskola)
 
2015.10.20.
Barangoló természetismeret SNI csoporttal – digitális pedagósusok márpedig vannak!
Barangoló természetismeret, Színes kémia, Lovagok az időben – csak néhány cím, melyek hátterében tudatos tervezés, pedagógiai célokhoz illesztett IKT-eszközhasználat, valamint kreatív megvalósítás áll, és nem utolsó sorban olyan pedagógusok, akiknek munkáját Digitális Pedagógus Díjjal ismerte el a Tempus Közalapítvány.
(Forrás: Kölöknet)
 
2015.10.20.
Fizetős iskolákba menekítik a hasfájós, szorongó gyerekeket
Az állami iskolarendszert mindig is sok bírálat érte, amiért nem működik elég rugalmasan, túl nagyok az osztályok, a tanárok pedig csak ledarálják az anyagot, de nem figyelnek oda az egyéni problémákra.Egyszerűen nem tudnak mit kezdeni azokkal a gyerekekkel, akik nem hátra tett kézzel, tágra nyílt szemmel figyelik a tanárt.
(Forrás: abcug.hu)
 
2015.10.20.
Jól hangzik a külföldi egyetem, de ki engedheti ezt meg magának?
Sokan döntenek úgy, hogy külföldi iskolákban kezdik meg a tanulmányaikat, mert jobban tetszik nekik a képzés, esetleg jobb az iskola felszereltsége, megtanulhatja a nyelvet, vagy mert úgy érzik könnyebben el tudnak helyezkedni diploma után.
(Forrás: Index)
 
2015.10.20.
Miért eredményes az észt iskola?
A digitális fejlődés sebessége elképesztő. Az elmúlt évtizedek alatt bekerültek a legjobb teljesítményű országok elit klubjába. Az európai mezőnyt tekintve már a TOP 5-ben találjuk őket, sokszor csak Finnországgal versengve. De az északi fénynek árnyéka is van.
(Forrás: Index)
 
2015.10.20.
Itt a friss nemzetközi rangsor: a 13. helyet szerezte meg a Szegedi Tudományegyetem
Az első helyet az orosz Lomonoszov Moszkvai Állami Egyetem szerezte meg, a tavalyi évtől eltérően a második helyet azonban nem a prágai Károly Egyetem szerezte meg, hanem az orosz Novoszibirszki Állami Egyetem. Harmadik a Károly Egyetem, negyedik az észt Tartui Egyetem.
(Forrás: Eduline)
 
2015.10.20.
Hamarosan a kormány előtt a TE campusáról szóló tervezet
Előreláthatólag novemberben kerülhet a kormány elé a Testnevelési Egyetem (TE) új campusáról, azon belül a leégett sportcsarnok pótlásáról szóló részletes tervezet - közölte Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár október 21-én online fogadóóráján az MTI kérdésére válaszolva.
(Forrás: Edupress)
 
2015.10.20.
Elérhetővé vált a Nemzeti Köznevelési Portál
A Nemzeti Köznevelési Portál bemutatásáról dr. Kaposi József, az OFI főigazgatója és Ormosi Viktor, a Microsoft Magyarország kormányzati üzletág igazgatója tartottak sajtótájékoztatót.
(Forrás: Edupress)
 
2015.10.19.
Játszva ismerszik meg a másik! – különleges társasjátékkal az emberi jogokért
Hiánypótló társasjátékkal rukkolt elő egy debreceni egyetemista lány, hogy csökkentse a társadalomban meglévő előítéleteket. A „Játszva ismerszik meg a másik!” nevet viselő emberi jogi társasjáték legfőbb célja a szemléletformálás és a különböző társadalmi csoportok iránti érzékenyítés.
(Forrás: Modern Iskola)
 
2015.10.19.
Fejes József Balázs: Szövegértés-fejlesztés a tanodában
A magyar iskolarendszerben az alsó tagozat láthatóan nem biztosít elegendő időt az olvasás direkt fejlesztéséhez, felső tagozattól pedig egyértelműen a lexikális ismeretek lesznek hangsúlyosak, és többnyire hiányoznak azok a lehetőségek, amelyek elősegítenék az olvasási képesség további fejlődését (pl. szükséges idő, tanterv rugalmassága, pedagógusok felkészültsége).
(Forrás: Taní-tani)
 
2015.10.19.
Magára maradt generáció
A Ctrl C+Ctr V generáció magára maradt. Mindez egyenes út a funkcionális analfabetizmushoz. Mint ahogy már a digitális szövegértési tesztből is kiderült: a tanulók felének(!) az értelmező olvasása a nullához közelít, hiányzik a komplex probléma felismerés képessége.
(Forrás: Népszava)
 
2015.10.19.
Áttörte az iskola falát valami új, valami izgalmas
Mi van, ha elutasítjuk az oktatási rendszert? Mi van, ha nem tanítjuk az innovációt, hanem egyszerűen csak csináljuk? Ezek a provokatív kérdések is elhangzottak a hétvégén megrendezett Digitális Pedagógus konferencián, ahol tanárok és startupok próbáltak ezekre válaszokat adni.
(Forrás: Index)
 
2015.10.19.
Ha muszlim a gyerek, éhes maradhat a magyar iskolákban
De mi a helyzet Magyarországon? Milyen ételt adnak egy lisztérzékeny gyereknek az iskolában, és mi van, ha valaki vallási okokból kér különleges ebédet? Bár törvény van, ennek sok helyen nem tudnak megfelelni.
(Forrás: Eduline)
 
2015.10.19.
Apró kezekben az egészség
Elindult az Apró kezekben az egészség óvodai edukációs program, amelynek célja, hogy már óvodás korban szokássá és igénnyé váljon a kézmosás, valamint hogy a gyerekek megtanulják, miért és miként kell helyesen kezet mosni.
(Forrás: Edupress)
 
2015.10.19.
Számít a segítség – Diákok a Hős utcában
A Kontúr Egyesület két évvel ezelőtt indította el az iskolai közösségi szolgálatra érzékenyítő programját. Tavaly megrendezték első alkotótáborukat a Hős utcában, amely Budapesten egy közel ezerfős szegregátum, és amelynek nehéz helyzetét az egyesület tagjai korábban szociális munkásként ismerték meg.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.10.19.
Fábry Béla: Csapdában
Íme, ott állnak a pedagógusok a csapdában. Örülnek, hogy az elsős gyereket is meg lehet buktatni, a tizenhat évest ki lehet rúgni az iskolából, nem kell gondolkodni, mit tanítsanak, mert a Központban megmondják, már a tankönyvválasztásra sincs gond. Kapják részletekben a hallgatás árát, a szép lassan elértéktelenedő béremelést.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.10.17.
Törvénytelen az őszi tanárkontroll?
Ellentmondásos értesítések érkeznek a pedagógusokhoz az ősszel induló szakmai ellenőrzések időpontjával kapcsolatban. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint ezzel a küldő Oktatási Hivatal jogsértést követ el. Szakértők úgy vélik: az egész tanfelügyeleti rendszerben káosz uralkodik.
(Forrás: Népszava)
 
2015.10.17.
Mi lesz velük, ha megnőnek? Fogódzó a rettegő szülőknek
A fogyatékos embereket kell felvértezni valamilyen tudással, önérdek-érvényesítő képességgel A MONDO nevű kártyacsomagot úgy tervezték, hogy ne egy sokkoló élmény legyen. A játék finoman és kedvesen fogalmazva mutat rá, hogy milyen helyzetekben hogyan kell reagálni.
(Forrás: Vasárnapi Hírek)
 
2015.10.17.
Szabó Márton: Cirkusszal nevelni
Szociális cirkusz: egy keveset hallott, szinte ismeretlen fogalom Magyarországon. Jelentése egyszerűen annyi, hogy a cirkuszi művészetekben való részvételt használjuk eszközként a társadalmi integráció előmozdítására.
(Forrás: Taní-tani)
 
2015.10.17.
"Digitális köznevelési stratégiát kell kidolgozni"
Digitális köznevelési stratégiát kell kidolgozni, amely foglalkozik a mostani kerettanterv szakmai egyeztetést követő, indokolt módosításával is - közölte Deutsch Tamás, az internetről szóló nemzeti konzultáció előkészítéséért és lebonyolításáért felelős miniszterelnöki biztos október 16-án Budapesten.
(Forrás: Edupress)
 
2015.10.17.
Európai díjat kapott Polgár Judit Sakkpalota programja
Polgár Judit a Legjobb Európai Tananyag Díj (BELMA) különdíját vette át október 14-én Frankfurtban a Sakkpalota Pedagógiai Program megalkotásáért. A Polgár Judit által kidolgozott vizuális gondolkodás-, és képességfejlesztő, komplex tantárgy integrációs oktatási program 2013-ban a Nemzeti Alaptantervbe is bekerült.
(Forrás: Edupress)
 
2015.10.15.
Elszigetelődnek a sérült gyereket nevelő anyák
A fogyatékkal élő gyereket nevelők nagy része, leginkább a nők láthatatlanok a munkaerőpiacon: hiába nem dolgoznak, a rendszer nem tekint rájuk valódi munkanélküliként – derül ki a Motiváció alapítvány nemrég készült felméréséből.
(Forrás: abcug.hu)
 
2015.10.15.
Durván nőtt a gyerekszegénység
Az OECD jóléttel foglalkozó kiadványa szerint 2007 és 2012 között 7 százalékról 17 százalékra nőtt Magyarországon a relatív szegénységben élő gyerekek száma.
(Forrás: abcug.hu)
 
2015.10.15.
Jó helyen, jókor, Jókai - Szabadság, szerelem és jó sok vér
A Jókai-regények alkalmasak arra, hogy egyfajta modern mitológiaként mutassanak lehetséges válaszokat a mindannyiunkban felmerülő örök kérdésekre hazáról, becsületről, szerelemről, történelemről, barátságról és egyebekről.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2015.10.15.
Aki kapcsolatok nélkül ül egy osztályban, az láthatatlan
A megoldásfókuszú megközelítés túlmutat az iskolai kereteken, használható bármilyen helyzetben, bármilyen közösségben, vagy négyszemközti beszélgetésben, de talán a diákok azok, akik a legtöbbet profitálhatnának abból, ha a szülők és a pedagógusok megismernék és használnák.
(Forrás: Kölöknet)
 
2015.10.15.
SMS-nyak, gerincferdülés, depresszió: ezt műveli a gyerekkel a sok okostelefonozás
A gyerekek jelentős részénél már hétéves kortól gerincferdülést, csigolyadeformációt és púpos hátat eredményez a tablet és az okostelefon feletti görnyedés – figyelmeztet a neves ausztrál orvos, James Carter.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.10.15.
Megdöbbentő állapotok uralkodnak az ország egyik legjobb gimnáziumában
A HVG rangsorán a 3. helyen szerepel a budapesti Szent István Gimnázium, amely most tarthatatlan állapotba került. Az iskola felében nincs fűtés, valamint a tető is beázik, a víz a villanyvezetékek mellett folyik.
(Forrás: Eduline)
 
2015.10.15.
Lesújtó vélemény a kábítószerhelyzetről
A felmérés résztvevőinek többsége úgy látta: az iskolák jelentős részében nincs megfelelő prevenciós program. Igaz ugyan, hogy osztályfőnöki órán vagy különböző rendezvényeken időről időre előkerül a téma, beszélnek a kábítószerekről, esetleg még a helyi rendőrkapitányság valamelyik munkatársát is meghallgatják, de az átgondolt, tervszerűen végigvitt kampányok hiányoznak.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.10.15.
Megcsúszott a téli közmunkásképzés
Se iskola, se pénz. Ötvenezer közmunkás mondhat le a fűtött tanteremről és a közmunkáért járó bérről, mert egy "tervezési felhívás késedelmes megjelenése miatt" idén nem kezdődhet meg téli képzési programjuk.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.10.14.
A jövő legója már programozni is tanítja a gyerekeket
Egy cég a Legóhoz hasonló programozható építőkockákat dobna piacra, így a gyerekek nemcsak az építésben fejleszthetnék alkotókészségüket, de közben megtanulnák a kódolás és programozás alapjait is.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.10.14.
Ingyenes konferencia pedagógusoknak- hozza el osztályát egy élményórára!
Sok innovatív pedagógus, diákcsoport és pedagógus, intézményvezető, és pedagógus-hallgató is jelezte részvételi szándékát, rohamosan fogynak az üres helyek, ezért kérjük, ha érdekli Önöket a program, akkor mielőbb jelentkezzenek a megadott elérhetőségeken!
(Forrás: Modern Iskola)
 
2015.10.14.
Ha nem eszi a menzakaját, nem a szakács a hibás
Az egészségesebb ételek, a drasztikusan lecsökkentett só- és cukormennyiség vegyes fogadtatásra talált az érintettek körében. Sok gyerek nehezen barátkozik meg az új ízekkel, ezért inkább ott hagyják az ételeket, ami különösen a bölcsődés és óvodás korosztály esetében aggasztó, hiszen ők napközben az intézményben kapott étkezésekre vannak utalva.
(Forrás: Kölöknet)
 
2015.10.14.
Hogyan tanítsunk a romákról? Üssünk fel egy könyvet a harmincas évekből!
A Balog által létrehozott bizottság áprilisban alakult meg Orsós Anna, a Pécsi Tudományegyetem Romológia és Nevelésszociológia tanszékvezetőjének irányításával és négy másik taggal – köztük Daróczi Ágnessel is -, a valódi munkát viszont csak ezután fogja megkezdeni. A bizottság dolga az lesz, hogy kidolgozza, milyen módon kell megjelenniük a romáknak a tankönyvekben.
(Forrás: abcug.hu)
 
2015.10.14.
Tíz év után a süllyesztőbe
Szomorúnak ígérkező sorozatunkban a nyelvtantanítási reformkísérleteket fogjuk bemutatni az időben visszafelé haladva. Elsőként a 10. születésnapját még épphogy megélő, úgynevezett SuliNova-programot vesszük elő.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2015.10.14.
Nem hallgatta meg, ezért összeverte tanárát egy általános iskolás
Az egyik nagykanizsai általános iskolában szerdán történt bántalmazásról a 13 éves fiú azt mondta a rendőröknek: az osztályfőnöke nem hallgatta meg a problémáját. Dühös lett, ezért többször megütötte, illetve meg is rúgta a tanárnőt, majd ezután elfutott az iskolából.
(Forrás: Eduline)
 
2015.10.14.
Nem firtatják a tanárok magánéletét és hogy kiégnek-e
Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke közölte: az etikai kódex tervezetéhez 202 javaslat érkezett a tagoktól. Az, hogy a kódex tervezetének mely pontjai változnak meg, még pontosan nem lehet tudni, a beérkezett vélemények feldolgozása folyamatban van.
(Forrás: Eduline)
 
2015.10.14.
A frissdiplomásoknak már nem a magas bér a legvonzóbb
Az „Első lépések a munkaerőpiacon” programot a Deloitte öt éve indította útjára. A 2500 hallgató és frissdiplomás véleményét tükröző közép-európai régiós felmérés célja, hogy iránytűként szolgáljon a munkaadóknak; hogy kiderüljön, milyen feltételek szükségesek a legjobb, legkompetensebb, a munkaerőpiacon leginkább versenyképes ifjú tehetségek elcsábításához.
(Forrás: Edupress)
 
2015.10.14.
Tűz pusztított a Testnevelési Egyetemen
Elektromos zárlat miatt éghetett le a Testnevelési Egyetem atlétikai csarnoka és nagyelőadója hajnalban, az intézménynek a XII. kerület iskolái termeket, az önkormányzat pedig sportcsarnokot ajánlott fel. A kormány kész a leégett sportlétesítmény pótlására - mondta a kancelláriaminiszter.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.10.14.
Tízmilliárdokat hiányolnak a tanárok
A pedagógusok kaptak ugyan fizetésemelést, de a dologi kiadásokra fordítható több 10 milliárd forint hiányzik a Klik költségvetéséből. Az államosítás után minden iskola egyformán szegény lett, és folyik a pedagógusterhek értelmetlen növelése.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.10.14.
Egyszerű: legyen gondolatolvasó, ha kamasz a gyerek!
Tizenéves gyerek anyjának, apjának lenni nehéz szerep, mert ez különösen hullámzó időszak: olykor visszacsúszik a fiatal a gyerek-lelkiállapotba, máskor egészen érett, és nincs szüksége tutujgatásra. Vannak helyzetek, amikben pedig kifejezetten az segít, ha eltávolodik a szülő, békén hagyja. Nem könnyű ráérezni, mikor melyikre van szükség.
(Forrás: divany.hu)
 
2015.10.14.
A tesióra megöli a kreativitást
A magyar közoktatás tízszer annyi testnevelés órát ír elő, mint amennyi informatika órája van a diákoknak. Hatalmas mérnök és informatikai szakemberhiánnyal küzd Magyarország, százezrek hiányoznak a munkaerőpiacról.
(Forrás: Origo)
 
2015.10.13.
Háromszáz diák vett részt az idei gyerekparlament ülésén
Magyarországi településekről és a határon túlról összesen 300 gyermek vett részt a gyermekek világnapja alkalmából rendezett ötödik Gyermek- és Ifjúsági Országgyűlésen kedden az Országház felsőházi termében.
(Forrás: Modern Iskola)
 
2015.10.13.
Elárult gyerekek
A családok feladata előteremteni közel 2 millió forintot, ha vegetálás helyett fejleszteni szeretnék súlyosan sérült gyermekeiket. Mindezt az egyik szülő fizetéséből, mert a másik nem képes munkát vállalni az egész napos ápolás miatt. Ritka az ilyen „optimális” eset, amikor együtt marad a család, és a minimálbér többszöröse a bevétele.
(Forrás: Kölöknet)
 
2015.10.13.
Virtuális tanulmányi versenyt indított a Videotanár
Virtuális tanulmányi verseny indult a Videotanár weboldalon, a vetélkedőn bármely felső tagozatos általános iskolás diák indulhat. A verseny résztvevői témazáró dolgozatokat írnak, a hónap végén pedig kitölthetnek egy nagyobb anyagot átfogó témazáró feladatsort, a maratont.
(Forrás: Edupress)
 
2015.10.13.
Túlterhelik a tanárokat. Az állami intézmények pedagógusainak zöme többet tanít heti 22 óránál
Úgy tudjuk, a mesterpedagógusok munkaidő-kedvezménye számos iskolában és óvodában okoz zavarokat, mert a kötelező szakértői feladatok miatti távollétük a többi kollégára ró jelentős terheket. Jövőre ráadásul már várhatóan nyolcezer mestertanár lesz.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.10.13.
Bénázás határok nélkül
A kormány jelentős összeggel támogatja azokat az iskolákat, amelyek határon túli magyar területekre viszik diákjaikat. Ám a rendszer rosszul működik, az idén több tucat iskola mondta le az őszi kirándulást, mert későn született döntés.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.10.12.
Nem vagyok képes erőszakszervezetként működtetni az iskolát
Aki jól tanul, segít, dolgozik, garast érdemel, aki rosszat tesz, verekszik, nem dolgozik, garast fizet. Murinai Angela nem gondolja, hogy ezzel anyagiasságra nevelné a diákjait, viszont a tavaly még kezelhetetlen, hátrányos helyzetű gyerekekkel teli osztály hihetetlenül megváltozott.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.10.12.
Csak a testemen keresztül: egy biosztanárnő új távlatokat nyitott a szemléltetésben
Történhet bármi az oktatásban, egy dolog örök: minden iskolában Samunak hívják a csontvázat... Egy holland tanárnő azonban túllépett a szemléltetés samus korlátain, és egy egészen különleges, élményeket adó módszert választott a váz- és izomrendszer bemutatására: levetkőzött!
(Forrás: Kölöknet)
 
2015.10.12.
Jövő évtől egyetemmé válhat a Dunaújvárosi Főiskola
Január elsejétől Dunaújvárosi Egyetem néven az alkalmazott tudományok egyetemeként működhet tovább a Dunaújvárosi Főiskola, amennyiben ősszel a parlament ezt megszavazza.
(Forrás: Inforádió)
 
2015.10.12.
Meghatározza a szociális helyzet a továbbtanulást
A legjobb magyarországi gimnáziumok érettségizői között a gazdasági, a műszaki, a pedagógiai és az orvosi szakok a legnépszerűbbek. Ezeknek az iskoláknak a tanulói összetétele alapján a hazai iskolarendszerben újratermelődnek a társadalmi különbségek – áll a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara tanulmányában.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2015.10.12.
Alakul a pedagógus etikai kódex
A Nemzeti Pedagógus Kar átdolgozza a pedagógus etikai kódexet a beérkezett javaslatok, vélemények alapján. Több, korábban vitát kiváltó kifejezést és kitételt megváltoztattak, illetve kihúztak a dokumentumból – tudtuk meg Horváth Pétertől, a testület elnökétől.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2015.10.12.
Országos fórum indul a továbbtanulásról
Országos tájékoztató programsorozatot indít a továbbtanulásról a Pénziránytű Alapítvány és a Diákhitel Központ, az első előadás október 15-én lesz Budapesten. A jelentkezéssel kapcsolatos gyakorlati tudnivalók mellett a résztvevők betekinthetnek a különböző ösztöndíjprogramokba is.
(Forrás: Edupress)
 
2015.10.12.
Gyermekbarát településeket díjazott az Emmi és az UNICEF
Cigánd, Hódmezővásárhely és Budapest III. kerületének önkormányzata nyerte el a Gyermekbarát település díjat az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) és az UNICEF Magyar Bizottság Alapítványa első alkalommal meghirdetett pályázatán.
(Forrás: Edupress)
 
2015.10.12.
Bezárta a Klik az iskolát Berzsenyi falujában
Az önkormányzat lemondott róla, a baptisták sikerrel működtették, mégis elvette, majd bezárta Berzsenyi falujában, Niklán az iskolát a Klik. A hátrányos helyzetű diákok magukra maradtak.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.10.12.
Közel négyszáz iskola jut széles sávú internethez
Közös ajánlattevőként a T-Systems Magyarország Zrt. és az Antenna Hungária Zrt. 1 milliárd 308 millió forinttal nyerte azt a tendert, amelynek eredményeként 375 közoktatási intézmény jut mikrohullámon széles sávú internethez – jelent meg a hétfői Közbeszerzési Értesítőben.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.10.11.
Bevésnék a Kölcsey-tudatot
Kölcsey Ferenc munkásságát elsősorban a fiatalok körében népszerűsítő pályázatot indít a költő, politikus és nyelvújító születésének 225. évfordulója alkalmából Kölcsey.hu címmel Álmosd önkormányzata a Facebookon.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2015.10.11.
Lélektől lélekig. Karácsony Sándor pedagógiai üzenete
A Klubrádióban 2015 júniusában elhangzott beszélgetés szerkesztett változata. Beszélgetőtársak: Szunyogh Szabolcs újságíró, műsorvezető, Heltai Miklós ny. gimnáziumigazgató, Trencsényi László egyetemi oktató.
(Forrás: Taní-tani)
 
2015.10.11.
Népszerű a Bűvösvölgy
Tavaly májusban nyitották meg a központot, azóta több mint 7700 diák járt már ott, közülük kétezren hátrányos helyzetű térségekből érkeztek. Az osztályoknak előzetesen kell beszélniük kiválasztott foglalkozáshoz kapcsolódó témákról, amelyek kapcsolódnak a kiválasztott foglalkozásokhoz, majd egy tematikus napot töltenek a budapesti Bűvösvölgyben.
(Forrás: Inforádió)
 
2015.10.11.
Az Óbudai Egyetem Székesfehérváron indított duális képzést
Az Óbudai Egyetem a székesfehérvári Alba Regia Műszaki Karán ez év szeptemberében a mérnökinformatikus szakon duális alapképzést indított a régió gazdasági meghatározó partnereivel együttműködve.
(Forrás: Edupress)
 
2015.10.11.
Együttműködés keretében fejlesztik a testmozgásprogramokat
A Magyar Diáksport Szövetség és a jövő évben egyetemi rangra emelkedő Eszterházy Károly Főiskola együttműködési megállapodást kötött. Az ünnepélyes aláírás keretében megegyeztek, hogy együttműködnek komplex iskolai testmozgásprogramok megvalósításában, és a főiskolán folytatott tanító és testnevelő tanárképzés fejlesztésében.
(Forrás: Edupress)
 
2015.10.11.
Megújult a magyar-szlovák nyelvű iskola Sátoraljaújhelyen
A megszépült intézményt október 9-én adták át a zempléni városban. Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az eseményen kiemelte: Magyarország történetében a nemzetiségek mindig fontos szerepet játszottak.
(Forrás: Edupress)
 
2015.10.10.
Találkoztam boldog tanárokkal
A „hejőkeresztúri modellt” immár a Miskolci Egyetem tanárképző karán tanítják a leendő pedagógusoknak, s az Eötvös Loránd Tudományegyetem hallgatói is jelentkezhetnek KIP-es kurzusra. Sorra végeznek azok a tanárjelöltek Miskolcon, akiknek már a vérükben van a kooperációs módszer, hiszen a szakórák ötödében őket is ilyen stílusban oktatták.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.10.10.
A menzareform következménye, amivel senki sem számolt
Azok a szegénységben élő gyerekek, akik rendszeres és tartalmas étkezéshez egyedül a menzán jutnak hozzá, sok társukhoz hasonlóan elutasítják "reformételeket", és inkább nem esznek. A lelkiismeretes konyhásoknak ez nagy dilemma: az előírás betartását nézzék, vagy azt, hogy legalább az iskolában jól lakjanak a szegény gyerekek.
(Forrás: Civilhetes)
 
2015.10.10.
Mi lesz a szlovákiai magyar nyelvű iskolákkal?
Magyar nyelvű iskolák megszűnése és összevonása is napirendre kerülhet Szlovákiában a jövő évtől hatályos jogszabályváltozások miatt. A Rákóczi Szövetség ezért egy háromnapos felvidéki konferencián próbálja felhívni a figyelmet arra, hogyan lehetne ezt elkerülni, vagy mérsékelni a várható negatív következményeket.
(Forrás: Inforádió)
 
2015.10.10.
Balog Zoltán: segíti a Snétberger központot a kormány
A nemzeti kisebbségek kultúrája csak akkor lehet erős, ha a többség úgy tekint rá, mint ami az övé is - mondta az emberi erőforrások minisztere Pécsett szombaton.Balog Zoltán Mahatma Gandhit idézve úgy fogalmazott: ha meg akarjuk változtatni a világot, "nekünk kell a változássá lennünk".
(Forrás: Inforádió)
 
2015.10.10.
Kezdődik az iskolai menzák ellenőrzése
Megkezdték a népegészségügyi hatóságok a közétkeztetési rendelet betartásának ellenőrzését az óvodai és iskolai menzákon. A cél nem szankcionálás, hanem a hibák kijavítása, hogy a gyerekek fokozatosan szokjanak át az egészséges étrendre.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.10.10.
Rühösség miatt lesz tanítási szünet Bácsalmáson
Rendkívüli tanítási szünetet rendeltek el hétfőre a Bácsalmási Vörösmarty Mihály Általános Iskolában, mivel rühatkafertőzés terjedt el a településen.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.10.10.
„Magyarországon iszonyú nagy a baj”
Útnak indult, hogy felkeresse a bejegyzések gazdáit. – Így kezdtem két világban élni – idézi fel Kiss Anikó, aki a borsodi kis falvakba és cigánytelepekre eljutva döbbent rá arra, hogy az országban két világ létezik párhuzamosan, és ezek teljesen el vannak zárva egymástól.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.10.09.
1200 ember diplomáját mentette meg a tanulás
A több mint 800 nyelvi kurzuson 9000 fiatal tanult, most pedig meghosszabbították a programot - nyilatkozta az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője. Eddig 1300-an próbálkoztak a diplomához szükséges nyelvvizsgával, közülük 1200-nak sikerült.
(Forrás: Origo)
 
2015.10.09.
Viktor, a kaméleon
A pedagógus nem csak félelemből nem írt alá. A pedagógus munkaterheinek megnövelésével, szakmai önállóságának megvonásával együtt jelentős fizetésemelést is kapott. A szülői passzivitás? Ez nehezebben magyarázható. Talán mindenki abban bízik, csak a másik szülő gyermekének nem jut hely.
(Forrás: Népszava)
 
2015.10.09.
Rekviem a Tanár úrért
Elhunyt a Széchenyi-díjas és Kossuth-nagydíjas Nemeskürty István (1925–2015) bizonnyal másként alakult volna a hatvanas évek hazai filmes forradalma, később pedig a televíziós ismeretterjesztés ügye is. Letette a névjegyét a Színművészeti Főiskolán, a Magyar Tudományos Akadémián és a Magyar Filmintézetnél is.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2015.10.09.
Czunyiné széke inog, vannak esélyesek a helyére
Nem volt zökkenőmentes a köznevelési államtitkár frakcióülésen tartott előadása: egyesek szerint keményen elővették Czunyiné Bertalan Juditot. Fideszes politikusok is morgolódnak, ha szóba kerül a közoktatás, de sokan inkább Czunyiné helyettesét, Áder János húgát, Pölöskei Gábornét kritizálták.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.10.08.
A világ legkülönlegesebb iskolái – 1. rész
Ha kiejtjük a szánkon az iskola szót, padok, tábla, katedra, frontzális oktatás, felelés és dolgozatok jutnak az eszünkbe. Ezt látjuk nap mint nap. De léteznek ettől sokkal elrugaszkodottabb, innovatív elképzelések: hol a körülmények, hol az újítási szándék hoz létre valami egészen különlegeset.
(Forrás: Kölöknet)
 
2015.10.08.
Pénzkidobás volt a Vakok Szövetsége szerint félmilliárd forint közpénzt költeni egy vakokat segítő netes szolgáltatásra
Éppen az érintettekkel nem egyeztettek róla és szakmailag is aggályos az a fogyatékos embereket célzó, 558 millió forintos támogatást kapott informatikai projekt, amit szeptember 27-én mutattak be - írja a 444 a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének közleményére hivatkozva.
(Forrás: abcug.hu)
 
2015.10.08.
Gimnáziumból politikai játszótér, a diák meg kit érdekel
Lassan tarthatatlanná válik a helyzet a Budai Nagy Antal Gimnáziumban. Már a tanév első hónapjában legalább száz óra elmaradt, nincs munkaterv, az új, politikai erőből kinevezett igazgató alig kommunikál a tantestülettel. Az oktatási kormányzat szerint viszont minden a legnagyobb rendben van.
(Forrás: Népszava)
 
2015.10.08.
Milyen szakokra lehet jelentkezni a 2016-os keresztféléves felvételin?
A 2016-os keresztféléves felvételi még nem indult el, a meghirdetett alap- és mesterszakok listáját általában október közepén teszik közzé az egyetemek és főiskolák. A jelentkezési határidő pedig november 15., a ponthatárokat várhatóan január közepén húzzák majd.
(Forrás: Eduline)
 
2015.10.08.
Nem tanítottak, de utólag százezres tandíjakat követelnek
Tucatjával kaptak a napokban ügyvédi fizetési felszólítást állítólagos tandíjelmaradásuk ügyében azok a diákok, akik tavaly kénytelenek voltak félbehagyni a szakiskolai tanulmányaikat. AA leveleket az a képző küldeti, amely az oktatást be sem fejezve már egyszer lelépett a pénzükkel.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.10.08.
Felmérés: A fiatalok 43 százaléka munkanélküli vagy szegény
A fiatalok globális munkanélküliségi rátája továbbra is jelentősen meghaladja a válság előtti szintet a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) szerint. Annak ellenére magas marad ez a szint, hogy kevesebb a munkanélküli fiatal, mivel a fiatal foglalkoztatottak száma is csökken.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.10.08.
Olyan össztűz zúdult a kormányra, hogy visszaléphet a P.Ö.Cs.-től
Az önértékelés jóformán még el sem indult, de már akkora feszültségeket gerjesztett, hogy a Pedagógusok Szakszervezete ígéretet kapott arra, hogy a rendelkezéseket felülvizsgálják.
(Forrás: vs.hu)
 
2015.10.07.
Minden, ami fontos az Így tanulunk mi! - konferenciáról
Szakmai konferenciát és szakkiállítást szervez az OFI és a Microsoft Magyarország, 2015. október 20-21-én, Így tanulunk mi! - címmel, Budapesten. A rendezvényen ünnepélyes keretek között elindul a komplex tanítást-tanulást támogató Nemzeti Köznevelési Portál (NKP).
(Forrás: Modern Iskola)
 
2015.10.07.
Változik a munka világa, változnia kellene az oktatásnak is
Mivel a munkakörök és foglalkozások teljesen át fognak alakulni, illetve megnő a várható életkor is, Talwar elképzelhetőnek tartja, hogy egy gyereknek akár 40 különböző munkahelye lehet, 10 különböző pályán, és akár 100 éves korukig dolgozhatnak. Viszont fontos lenne kitalálni, hogyan készítsék fel erre a diákokat, már gyerekkoruktól fogva.
(Forrás: Eduline)
 
2015.10.07.
Nagy segítség a csökkenő adósságállományú Klik
A július végi 10 milliárdról 7,6 milliárdra apadt szeptemberig a Klik adósságállománya, amelyet azóta is tovább csökkentett a szervezet A köznevelésért felelős államtitkár hozzáfűzte: folyamatosan zajlik az egyeztetés a Nemzetgazdasági Minisztériummal a szervezet jövő évi költségvetésének növeléséről.
(Forrás: Edupress)
 
2015.10.07.
Lázár kötelező gimnáziumi felvételit akar
Lázár János erről délelőtt beszélt Hódmezővásárhelyen egy iskolai rendezvényen. A kancelláriaminiszter szólt arról is, hogy szerinte a digitális kompetencia fejlesztése nélkülözhetetlen Magyarország versenyképességéhez.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.10.07.
Egy kicsit túltolták a menekülteset a magyar oviban
Az óvoda fenntartójához, az ombudsmanhoz és az oktatási jogok biztosához fordult két jogvédő szervezet, mert úgy vélik, jobb lenne, ha a kisgyerekeket kihagynák a menekültválságból, s nem vinnék őket a határra, hogy hálálkodjanak a „katona bácsiknak”.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.10.07.
Tankönyvemet egy tabletért!
A Microsofttal fejleszteti a kormány az új közoktatási csodafegyvert, amely jelentősen javítaná a tanulók eredményeit, és csökkentené a köztük lévő esélyegyenlőtlenséget. A bemutatón egyelőre csak diákat mutattak róla, és a felmerült gyakorlati kérdésekre sem érkeztek megnyugtató válaszok.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.10.06.
Így tanulunk mi! - szakmai konferencia és szakkiállítás
Az OFI és a Microsoft Magyarország a Modern Iskola közreműködésével 2015. október 20-21-én szervezi a rendezvényt, amelynek célja, hogy a digitális oktatást népszerűsítse, és segítséget nyújtson az IKT eszközökkel támogatott módszertani megoldások terjesztésében,
(Forrás: Modern Iskola)
 
2015.10.06.
Bedugták a bűnözők közé, mert túl sokat járt a szája
A tizenhét éves Balázs szinte egész életében állami gondozott volt, a többiekkel ellentétben ugyanakkor panaszt mert tenni, ha nem volt elég az étel vagy rosszul bánt vele a nevelő. Ezt felrótták neki, és a vele szimpatizáló nevelők és pszichológus tanácsa ellenére speciális otthonba helyezték, pedig még papírja is van róla, hogy az csak árt neki.
(Forrás: abcug.hu)
 
2015.10.06.
Kódolj a jövődre! Indul a programozás hete
Október 10-én indul az EU CodeWeek programsorozat, amelynek célja a digitális készségek fejlesztése és a programozás népszerűsítése. Magyar társszervező az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ), és támogatóként csatlakozott az EMMI is.
(Forrás: Edupress)
 
2015.10.06.
Az ősszel döntenek az etikai kódexről
Jogi kifogások, pontosításra vonatkozó javaslatok, valamint átfogó bírálatok is érkeztek a pedagógusetikai kódex tervezetéhez. Az állásfoglalásokat értékelik, a támogathatónak ítélt indítványoknak megfelelően átdolgozott dokumentumot novemberi ülésén fogadhatja el a pedagóguskar.
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2015.10.06.
Elégedettek a külföldi hallgatók a magyar egyetemekkel
A külföldön tanuló diákok véleményét összegezte a StudyPortals oktatási honlap. Az eredményekből kiderült: elégedettek a külföldi hallgatók a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) idegen nyelvű képzésein.
(Forrás: Edupress)
 
2015.10.06.
Mégsem elégedettek a pedagógusok?
A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) leszögezte: nem elégedettek ma Magyarországon a pedagógusok, többek között azért, mert nagyon nagy a munkaterhelés és rengeteg az adminisztráció. A PDSZ a köznevelésért felelős államtitkár október 5-ei sajtótájékoztatójára reagált közleményében.
(Forrás: Edupress)
 
2015.10.06.
Jutalmat akarnak a tanárok
Inflációkövető illetményalapot és a minőségi munkát érdemben honoráló jutalmakat is ki szeretne harcolni a tanároknak a Nemzeti Pedagóguskar. A testület javasolja azt is, hogy a nyugdíjkorhatárt elérő tanárok tovább dolgozhassanak.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.10.05.
Gyógypedagógiai iskola épül Budaörsön
Négy tantermes, negyven tanuló fogadására alkalmas gyógypedagógiai iskola építése kezdődött Budaörsön. A Bleyer Jakab német nemzetiségi általános iskolához tartozó intézményt a jövő év szeptemberében adják át - közölte a Pest megyei város önkormányzatának sajtószóvivője.
(Forrás: Inforádió)
 
2015.10.05.
Harag és félelem nélkül a helyes úton. Konferencia a büntetés nélküli nevelésről
Mit tekinthetünk büntetésnek? Mi a baj vele, és milyen hatással lehet a gyerek önértékelésére? Mi a különbség a büntetés és a következmény között? Miért nem jó az egyik, miért támogatandó a másik? Lehet-e büntetés nélkül nevelni, és ha igen, milyen módszerek léteznek helyette?
(Forrás: Edupress)
 
2015.10.05.
Iskolák csatlakozását is várják az Élő Bolygónk kampányhoz
Az ország összes iskoláját felkérte a Tokaji Ferenc Gimnáziuma és Szakközépiskola igazgatója, hogy csatlakozzon Áder János köztársasági elnök Élő Bolygónk című klímavédelmi kampányához. Ezt a kampányt elsőként támogató intézmény igazgatója, Molnárné Tóth Erika jelentette be október 5-én.
(Forrás: Edupress)
 
2015.10.05.
Az iskolás lányok több mint háromnegyede kért hpv-oltást.
Az iskolás lányok több mint háromnegyede kérte a humán papillómavírus elleni oltást idén. Ezzel csökkenhet a méhnyakrákosok száma? Érvek az oltás mellett, illetve ellen. Vendégünk Kisfalvi István szülész-nőgyógyász.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.10.05.
Botrányok között megszüntették a Neptun utcai iskolát, aztán adtak az utódoknak 743 milliót
A kormány 743 millió forintot fordít a magyarországi, kínai nyelven folytatott alapfokú oktatás feltételeinek fejlesztésére és a középfokú oktatás kialakítására - az erről szóló határozat a Magyar Közlöny hétfői számában jelent meg.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.10.04.
A megnevezés megtévesztő, a betűszó kínos – a történelemtanárok állásfoglalása
A Történelemtanárok 25. Országos Konferenciája után az egyesület közleményt bocsájtott ki a menekültkérdéssel, a Pedagógus Etikai Kódex–szel, a PÖCS-csel, a tankönyvekkel és az új történelmi atlaszokkal kapcsolatban. Változtatás nélkül közöljük.
(Forrás: Kölöknet)
 
2015.10.04.
Czunyiné: a PÖCS csak a „fantázia szüleménye”
A köznevelési államtitkár sajtótájékoztatón beszélt a pedagógus etikai kódexéről is. Az utóbbi időben bebizonyosodott, hogy elkerülhetetlen bizonyos normák megfogalmazása. A kódexre a pedagóguskar tette a szövegszerű javaslatot,zajlik a társadalmi egyeztetés.
(Forrás: vs.hu)
 
2015.10.04.
Az egész napos iskola főleg szivatás
„A köznevelési rendszer megújításának egyik prioritása az egész napos iskola bevezetése. E változás a tervek szerint alapvetően növeli az esélyegyenlőséget és segítheti a tanulói sokféleség kezelését, ugyanakkor megköveteli a tanórákon kívüli időszak valódi tartalommal való megtöltését” –
(Forrás: Index)
 
2015.10.04.
A pedagógusokért van az életpályamodell
A pedagógus-életpályamodellhez biztosították a költségvetési forrásokat, és kidolgozták a szakmai minősítési rendszert. Működéséről több ezer pedagógus körében végeztek felmérést. Azokat a tanárokat és óvodapedagógusokat kérdezték meg, akik már részt vettek a minősítési eljárásban.
(Forrás: Edupress)
 
2015.10.04.
Történelemtanárok Egylete: szükségtelen az etikai kódex
A Történelemtanárok 25. Országos Konferenciája október 4-én fogadott el egy erre vonatkozó állásfoglalást. Az MTI-hez eljuttatott közleményük szerint szükségtelennek tartanak egy olyan kötelező etikai kódexet, amely minden állami és önkormányzati intézményben dolgozó tanárra érvényes.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.10.04.
Hallgatók ezreit küldené külföldre a kormány 9 milliárdból
A novemberben megjelenő, 9,2 milliárd forint összegű Campus Mundi elnevezésű pályázat keretében 6700 hallgatónak biztosítanak 2021-ig ösztöndíjat ahhoz, hogy egy ideig külföldi felsőoktatási intézményekben is tanulmányokat folytassanak.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.10.03.
Csobánka Zsuzsa Emese: Dunaújvárosi irodalomórák
2012 őszén lehetőségem volt ismeretlen középiskolások körében tartani rendhagyó irodalomórát, mely három alkalom során Áfra Jánost, Szvoren Edinát és Németh Zoltánt ismerhették meg a dunaújvárosi diákok. Az alábbiakban a foglalkozások feladataiból szemezgetek.
(Forrás: Taní-tani)
 
2015.10.03.
Egyentanítás helyett személyre szabott foglalkozásra van szükség
Ingerszegény környezetet jelent az iskola a csillogó szemű kisdiáknak, ha úgy érkezik az óvodából, hogy már tud írni és olvasni.Gyarmathy Éva szerint nekik külön feladatokat kell adni az intézményben, de a pedagógiai módszerek erre, az egyénre szabott tanítás felé haladnak.
(Forrás: Inforádió)
 
2015.10.03.
Aggasztóan sok tanár megy nyugdíjba hamarosan
A magyar pedagógusok 75,7 százaléka volt nő 2013-ban, általános iskolákban 95,6 százalék, középfokon 69,2 százalék volt a gyengébb nem aránya. Ami ennél sokkal fontosabb, és amelyre az oktatáspolitikusoknak sürgős választ kellene adnia az a pálya elöregedése.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.10.02.
Interjú az etikai kodexről és a belső értékelésről (videó)
Létrejönnek a pedagógus önértékelő csoportok, tovább dúl a vita az etikai kódexről. Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke és Kertész Ágnes tanár, oktatási szakértő a Hír TV-ben.
(Forrás: hirtv.hu)
 
2015.10.02.
Több időre lenne szükség az írás-olvasás készség megfelelő rögzüléséhez?
Diákra szabott anyanyelvi nevelés címmel rendez műhelykonferenciát a hétvégén a Magyar Nyelvstratégiai Intézet (Manysi) az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézettel (OFI) közösen Balatonföldváron.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2015.10.02.
Erdélyi gyerekeket vizsgálnak a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat orvosai
A romániai Hargita megyei kórházakban, iskolákban, óvodákban és egyéb gyermekintézményekben szűrik, vizsgálják és gyógykezelik a rászoruló gyermekeket a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) önkéntes orvosai október 4. és 10. között.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2015.10.02.
Védelembe véve. Vagy mégsem
A gyermekjóléti és családsegítő szolgálat szolgáltatását 2013-ban igénybe vette 140843 gyermek, akik közül 91454-en alapellátásban, 26721-en pedig a védelembe vétel miatt voltak gondozottak. A 18 év alatti gyermekek, fiatal felnőttek száma abban az évben nagyjából 2000000 volt
(Forrás: Index)
 
2015.10.01.
A PISA–hisztéria, avagy mire jó ez az egész felhajtás?
Tehát a PISA és más, a jelen állapotát monitorozó felmérések célja nem az, hogy újabb és újabb szégyenpadokat toljanak be Európa nagy közös tantermébe, hanem az, hogy rávilágítsanak arra: a jövő nem egy képzeletbeli és magától kialakuló dolog, hanem nagyon is valós, hiszen a bőrünkre megy és ráadásul a saját kezünkben van
(Forrás: Kölöknet)
 
2015.10.01.
Régen is dörgölőztek az iskolaigazgatók a polgármesterekhez
Ma van körülbelül háromezer tanfelügyelő az országban. Az ő többségük szinte biztos, hogy nem azért vállalta a megbízást, mert kormány komisszár lenne, egész egyszerűen szerettek volna magasabb fizetést, és ennek ez volt az egyik módja.
(Forrás: abcug.hu)
 
2015.10.01.
Egyre több iskolában segítik a diákok pénzügyi nevelését
Újabb középiskolával, a Jászárokszállási Deák Ferenc Gimnáziummal köt együttműködési megállapodást az OTP Fáy András Alapítvány. Ennek révén egy vidéki közoktatási intézményben is elérhetővé válik a Mintaiskola program, és már több mint 1500 diák kap közvetlen segítséget a pénzügyileg tudatos felnőtté váláshoz.
(Forrás: Edupress)
 
2015.10.01.
Keresik a fiatal tehetségeket, feltalálókat
Idén is meghirdették a 25. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt. A 2015/2016-os tanévre szóló megméretésen a 20 év alatti fiatalok indulhatnak egyedi műszaki, természettudományi, környezetvédelmi, informatikai, matematikai innovatív alkotással, találmánnyal, kutató- vagy fejlesztő-, illetve tudományos munka eredményével.
(Forrás: Edupress)
 
2015.10.01.
Modellértékű közösségi felsőoktatás indul Salgótarjánban
A felsőfokú végzettséget adó, négy féléves képzést előkészítendő az Óbudai Egyetem mentorálásával már idén októberben ingyenes tanfolyam indul matematikából és fizikából a 2016-ban érettségiző diákok számára. Az ilyen típusú oktatás jövő év szeptemberében kezdődhet.
(Forrás: Edupress)
 
2015.10.01.
IKSZ-javaslatok a digitális kultúra fejlesztésére
Az e-könyvek és a digitális tankönyvek áfakulcsának 18 százalékra csökkentését, a tízujjas gépelés kötelező oktatását az általános iskolákban és állami pályázatokat modernebb számítástechnikai eszközökre - javasolja az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség a Netet nekünk! program részeként.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2015.10.01.
Agyonlőtték az egyetemi lövöldözőt
Tíz ember meghalt és többen megsebesültek csütörtökön az egyesült államokbeli Oregon államban egy iskolai lövöldözésben. Beszédében a láthatóan feldúlt Obama kijelentette: az együttérzés és a fohász már nem elegendő az ilyen helyzetekben, mert nem képesek elejét venni a hasonló eseteknek.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.10.01.
Rugdosták és kirabolták társukat a nagykátai diákok
A két tizenéves az eset után elszaladt a helyszínről, de a nagykátai rendőrök a bejelentést követően elfogták őket. A police.hu azt írja, a 12 éves fiút kihallgatása után bűnügyi őrizetbe vették, és kezdeményezték előzetes letartóztatását, 11 éves társa szabadlábon védekezhet.
(Forrás: Népszabadság)
 
Sajtófigyelő
2023.11.21.
A pályakezdő pedagógusok mellett áll Balatoni Katalin
Maga is átélte, milyen érzés kezdő pedagógusnak lenni, ezért jól ismeri a pálya nehézségeit – jelentette ki a lapunknak adott interjúban Balatoni Katalin, a Belügyminisztérium köznevel...
(Forrás: Magyar Nemzet)
--
2023.11.21.
Plakátkampányt indít a kormány az iskolákban
A védelem online is megillet! Kérdezz, szólj, jelezz! - ezek a legfontosabb üzenetei azoknak az iskolai plakátoknak, amelyeket a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) jogsegélyszolg...
(Forrás: Eduline)
--
2023.11.21.
Státusztörvény: nem taníthatnak óraadóként tovább a felmondó pedagógusok?
Szeptember 29-ig kellett nyilatkozniuk a pedagógusoknak, hogy elfogadják-e a státusztörvény alapján írt munkaszerződésüket. Rétvári Bence államtitkár úgy nyilatkozott, hogy 1205 pedagó...
(Forrás: Eduline)
--
2023.07.17.
Oszkó Péter: Nagyon nagy bajban vagyunk, ha saját pedagógusaink bérét sem tudjuk kifizetni
ZÁMOMRA A LEGBOSSZANTÓBB ÁLLÍTÁS, HOGY A SAJÁT OKTATÁSI RENDSZERÜNK FOLYAMATOS MŰKÖDÉSI KÖLTSÉGÉNEK FINANSZÍROZÁSÁHOZ UNIÓS ADÓFIZETŐK PÉNZÉRE VAN SZÜKSÉGÜNK, miközben vannak...
(Forrás: Index)
--
2023.07.15.
Ilyen se volt még: 171 oktató állt ki a Zeneakadémia autonómiájáért
Alulírott előadó- és alkotóművészek, kutatók és zenepedagógusok, mint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatói az alábbi közleményt kívánjuk a közvélemény és a fenntartó Kultur...
(Forrás: Index)
--
2023.07.15.
„Egy mérhetetlenül szelektív törzsi társadalom öngyilkos reflexiója saját magára” – Lannert Judit oktatáskutató a státusztörvényről
Miért beszél mindenki tanárhiányról, amikor átlagosan tíz általános iskolás gyerek jut egy pedagógusra? Mi a tanárok és mi a megrendelő, a lakosság felelőssége a magyar oktatás szétes...
(Forrás: szabadeuropa.hu)
Címkék
agresszió civilek család digitális nemzedék együttműködés erkölcs esélyegyenlőség esélyek felelősség film filmklub generációk gyerekek gyermekvédelem hátrányos helyzet IKT integráció irodalmi mű feldolgozása iskola iskola és társadalom kapcsolatok kommunikáció konferencia konfliktuskezelés kreativitás kutatás könyvajánló közösség módszerek OFOE oktatás oktatáspolitika osztályfőnöki szerep pedagógia pedagógus pedagógusok pályázat rendezvény szabályok szakmai szervezet szülő szülők tanulás tanár-diák kapcsolat tehetséggondozás társadalom történelem verseny virtuális kongresszus ünnep