Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
2015.11.30.
A gyermekházasság globális probléma – A kamaszlányok jogairól
Milyen ma nőként, fiatal lányként élni? Mennyire befolyásolják a gyermekkori tapasztalatok és a negatív hatások azt, hogy elérjük az álmainkat? Néha hallunk olyan kiemelkedő esetekről, amikor fiatal nők a körülményekkel dacolva áttörik a gátakat, de a legtöbbjüknek támogatás nélkül ez nem sikerülhet.
(Forrás: Kölöknet)
 
2015.11.30.
Benkő Flóra: Közügyek és politika a fiatalok szemszögéből
A 2014-15-ös tanévben immár ötödik éve valósította meg a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány a Szólj bele! elnevezésű programját. A program az Európai Unió által kezdeményezett Strukturált Párbeszéd folyamat egyik hazai megvalósulása.
(Forrás: Taní-tani)
 
2015.11.30.
Tíz napja nincs net és nincs telefon a Klikben
Czunyiné Bertalan Judit szerint a Klik év végéig rendezni tudja kintlévőségeit. A kormány biztosította az ehhez szükséges 26,7 milliárd forintot. Megérkezett a Klik hivatalos reakciója is: a költözés miatt újra kell telepíteni az informatikai rendszert, ami várhatóan kedden fejeződik be.
(Forrás: Index)
 
2015.11.30.
Ha érteni akarja kockuló kamasz gyerekét, ezt olvassa el!
Szombat reggel fél kilenc van, és három kamasszal a Hungexpo felé tartok. Ők lelkesek, azon tanakodnak, hogy a mit nézzenek meg először, én meg azon, hol fogok parkolni. Hely sehol nincs, a vásárváros felé pedig a még csak szemerkélő hóban hátizsákos, kapucnis tömegek özönlenek.
(Forrás: Index)
 
2015.11.30.
Eredmények a köznevelésben
Számos eredménnyel zárult a TÁMOP 3.1.1-11/1-2012-0001 XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz kiemelt projekt, amelynek átfogó célja a megújuló köznevelési rendszer fejlesztése, ennek szakmai és informatikai támogatása, minőségbiztosítása és nyomon követése volt.
(Forrás: Edupress)
 
2015.11.30.
Tabletekkel is újítanának?
Komoly változások előtt áll az iskolai informatikaoktatás: a jövő évtől folytatódhat az eszközparkok modernizációja, emellett a Nemzeti alaptanterv felülvizsgálatára, a tananyag fejlesztésére és a tanárok továbbképzésére is terveket készítenek az Emminél.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.11.30.
Révész Sándor: Szolga szolgát nevel
A szabadság ellenségei szerint a nagyobb szabadság felé vezető út a pusztulásba vezet, az erre haladó „Nyugatnak" bealkonyul, s a szolgalelkek tömegtermelésére beállított „Keleté" a jövő. A szabadság ezen ellenségei rendezik át napjainkban Magyarországot,
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.11.30.
Lemondott a karácsonyi ünnepet eltörlő olasz iskolaigazgató
Nunzio Galantino, az olasz püspöki kar főtitkára "túlzott ideológiának" és "nevetségesnek" nevezte, ha éppen más hagyományokra és vallásokra való hivatkozással törlik el a karácsonyi ünnepséget.Az olaszországi muzulmán közösségek is "feleslegesnek" tartották az iskolaigazgató döntését,
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.11.29.
Dr. Juhos Andrea: Kinek lesz munkája 20-30 év múlva?
Míg korábban kétkezi munkások ( kékgallérosok- blue-collar workers) voltak a technológiai változások vesztesei, ma már a tudásmunkások munka és karrier lehetőségeit is nagyban limitálják a változások, különösen a mesterséges intelligencia térnyerése.
(Forrás: Modern Iskola)
 
2015.11.29.
„Döbbenetes mértékű a gyerekek szorongása” – beszélgetés Gyurkó Szilva gyerekjogi képviselővel
Miként viselkedjen egy szülő, ha azt látja, hogy gyermekét megrémítik a terrortámadásokról szóló hírek? Mi van, ha nem beszélünk megrázó képekről, ha engedjük eluralkodni a frusztrációt vagy a félelmet?
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.11.29.
Eredményes a külhoni magyar szakképzés éve program, jövőre a fiatal vállalkozókat segítenék
A programra 500 millió forint állt rendelkezésre, ami jelentős bővülés az előző évi tematikus évhez képest. Kitért arra is, hogy mintegy 10 ezer diákot és pedagógust, tanárt értek el különböző kutatásokkal. A szakképzésben mintegy 30 ezer külhoni magyar diák érintett.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2015.11.29.
Csökkenteni kell a tananyagot, a diákok már túlterheltek
A nulladik óra népszerűtlen, sőt, közutálatnak örvend a diákok között, pedig egyre több iskolában kényszerülnek korán reggel bemenni. A legtöbb helyen nulladik órában testnevelés van, az iskolák ugyanis így próbálnak trükközni azzal, hogy minden osztály bejusson a napi kötelező tesire
(Forrás: Eduline)
 
2015.11.29.
Nyílt nap keretében adták át a NeRok intézményeit
Ünnepélyes keretek között átadták a pécsi központú, 844,03 milliós összköltségű Nemzetiségi-Roma Módszertani, Oktatási és Kulturális Központ intézményeit november 29-én a projekt központi épületében, a pécsi Gandhi Gimnázium és Kollégiumban.
(Forrás: Edupress)
 
2015.11.29.
Idén nincs karácsony egy olasz iskolában
Fellángoltak az indulatok a karácsonyi ünnepség körül egy olasz iskolában, amikor az igazgató a multikulturalizmus jegyében a hagyományos vallásos énekeket kivette a műsorból. úgy határozott, hogy az általános iskolások karácsonyi koncertjét januárra halasztja és átnevezi "téli koncertnek".
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.11.29.
Pistike miatt szív az egész osztály
Pistike órát zavar, verekszik, terrorizál - avagy az integráció csodái. Mi legyen a magatartászavaros tanulókkal, a gyengébb képességűekkel? Sajnos az igazi kérdés az: mi legyen a többiekkel?
(Forrás: Tanárszemmel (blog))
 
2015.11.29.
10 ok, ami miatt agresszívek, indulatosak a gyerekek
A szokásos okokon túl: válás, kistestvér születése, stb. van még jó néhány napjainkra jellemző dolog, ami miatt a mai gyerekek igen indulatosak, extrán dacosak, hirtelen haragúak, gyorsan eljár a kezük és még sorolhatnám.
(Forrás: Kölyökbirodalom)
 
2015.11.29.
Papírunk van róla: teljes tévúton a magyar oktatás
A napokban jelentek meg az Education at a Glance: OECD Indicators (Oktatási körkép: OECD-mutatók) kutatás eredményei a 34 OECD-tag, valamint számos partnerország oktatási rendszereinek struktúrájáról, finanszírozásáról és teljesítményéről. A vaskos kötetben pedig ismét csak enyhén szólva lehangoló képet vázolnak a magyar oktatásról.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.11.28.
Huszonöt éve nem kötelező úttörőnek lenni
Akik a Rákosi- vagy a Kádár-korszakban voltak gyerekek, sokszor ma is nosztalgiázva gondolnak vissza a Csillebércen vagy a Balatonon eltöltött nyári sátortáborozásokra, amikor még összetartottak a kisiskolások, és nem a tévét bámulták vagy az utcán csavarogtak.
(Forrás: index)
 
2015.11.28.
Bezárni a gyereket és ráparancsolni, hogy olvasd el a Tüskevárat?
Nyáron komoly érdeklődést váltott ki a hír: Magyarország egyik legsikeresebb startup vállalkozója iskolát alapít. Néhány hónapos csend után megnyitott Budapest Schools néven a két „mikrosuli”, ahol egyelőre óvodás korú gyerekek tanulnak.
(Forrás: Vasárnapi Hírek)
 
2015.11.28.
Irodalmi nevelés
Knausz Imre előadása a Magyartanárok Egyesületének konferenciáján 2015. november 28-án. Az ünnepi rendezvény a 60 éves Arató Lászlót köszöntötte.
(Forrás: Taní-tani)
 
2015.11.28.
Nagy a baj a magyar oktatással, és még nagyobb lesz
y órán át sorolták szakértők az oktatási rendszer hibáit az Együtt konferenciáján, de így is csak a legkritikusabb pontok számbavételére jutott idő: kerekasztal a túlzott központosításról, az esélytelenséget újraörökítő intézményekről és a mind szűkösebb forrásokról.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.11.27.
Diplomamentés helyett adósságot kaptak a hallgatók
Sokan nem tudtak lenyelvvizsgázni a Diplomamentő program alatt. Ennek oka pedig a silány oktatás lehet. Több cég teletömött termekben, rossz tanárokkal indított kurzusokat. Ebből sokan meg is gazdagodtak. Akinek emiatt nem sikerült a nyelvvizsga, fizetheti vissza a kurzus díjának a felét.
(Forrás: Origo)
 
2015.11.27.
Balog: a magas ösztöndíj feltételekhez kötött
Ha azt akarjuk, hogy a legjobbak maradjanak bent az egyetemen, és ők kutassanak, írják a disszertációt, akkor azt meg kell fizetni. Adni kell egy olyan ösztöndíjat, ami egy stabil megélhetéshez elég, és nem csábítják el a gazdaság világába, ahol háromszor annyit fizetnek neki.
(Forrás: Inforádió)
 
2015.11.27.
Pszichológust tanárnak, diáknak!
Dicséretes, hogy a kormány elkötelezett a gyermekjogok érvényesítése mellett, ám konkretizálni kellene az ez irányú törekvéseket, a gyakorlatban ugyanis ezek továbbra sem valósulnak meg, magával a gyerekjoggal a pedagógusok sem tudnak mit kezdeni
(Forrás: Népszava)
 
2015.11.27.
Megregulázzák az alapítványi iskolákat
Szigorodhat a magán- és alapítványi iskolák szabályozása, miután az elmúlt időszakban több szabálytalanságot találtak az ellenőrzések során.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.11.26.
Oktatási Hivatal: elcsesztük, de más is így járt, karácsonykor ellenőrzünk
A hivatal szerint a hiba azért van, mert elindult a rendszer, a pontos idézet a levélből: "A rendszer tulajdonképpeni elindulása volt ennek az oka." Mindezek ellenére nem módosítanak a dátumon, karácsony előtt érkezik a szakfelügyelő, a hivatal pedig bízik benne, hogy a tanár megértő lesz.
(Forrás: Pécsi Stop)
 
2015.11.26.
Leszakadóban a magyar oktatási rendszer
Leszakadóban van, elavult és nem tud megfelelni a kor igényeinek a magyar oktatási rendszer. Ez derül ki az OECD-nek a fejlett országok oktatási rendszerét vizsgáló kézikönyvébőlEleve túl kevés órában oktatnak és azokon is túl sok fölösleges dolgot. Az egy évre jutó oktatási órák száma Magyarországon 5553, míg az OECD-átlag 7570.
(Forrás: abcug.hu)
 
2015.11.26.
Mit kezdjünk az Y generációval a munkaerőpiacon?
A tehetséges, nemzetközi tapasztalattal rendelkező fiatalok és a frissdiplomás munkaerőt kereső cégek, vállalkozások egymásra találását segíti az Erasmus Alumni hálózat, melyen keresztül gyakornoki pozíciókat, álláshirdetéseket juttathatnak el azokhoz, akik korábban nemzetközi ösztöndíjprogramokban vettek részt.
(Forrás: Edupress)
 
2015.11.26.
A migráns gyermekek integrációját sürgeti az EU
Az Európai Parlament plenáris ülésén megszavazott állásfoglalásában arra kérte a tagállamokat, támogassák az Európai Bizottság javaslatát, amely szerint az Európai Unió a humanitárius segélyek négy százalékát fordítsa a veszélyhelyzetben és elhúzódó válságokban élő gyerekek oktatására.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.11.25.
Vízfejű központok veszik át a gyerekvédelmet is
Januártól jelentősen átalakul a gyerek- és családvédelmi rendszer. A szakemberek csaknem húsz éve várnak arra, amit a kormány végre megcsinál: összevonja a gyerekjóléti és családsegítő szolgálatokat.
(Forrás: abcug.hu)
 
2015.11.25.
Nem teszik ki az óvodásokat rögtön a családi napköziből
A Népjóléti Bizottság ugyan az eredeti szándékon nem változtatott, de felismerte, nem jó ötlet kitenni a gyerekeket a megszokott környezetből. Így lehetőséget teremtetnének, hogy csanák 2017 augusztus 31-ig működhetnek óvodaként, ha a szülők 2015. december 31-ig erről megállapodást írnak alá.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.11.25.
Sokkoló adatok a tinik dohányzásáról
A kamaszok idegrendszere sokkal érzékenyebben reagál az addiktív szerekre, már néhány elszívott cigarettával is nikotinfüggővé válhatnak, ráadásul minél korábban szokik rá valaki a dohányzásra, annál nehezebben fog majd leszokni. Egy új kutatás szerint a 15 évesek 20, a 17 évesek 37 százaléka dohányzik.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.11.25.
Jánk István: Közneveljük a nemzetet – 2,3 milliárd forintért
Pár hete útjára indult a Nemzeti Köznevelési Portál, amelyet az OFI a Microsoft Magyarországgal közösen fejlesztett 2,3 milliárd forintért. Kíváncsiak voltunk, hogy mit tud egy honlap ennyi pénzért, így hát regisztráltunk, és megnéztük az oldal tartalmát. Igencsak megdöbbentünk.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2015.11.25.
Czunyiné: meg kell őrizni a magyar iskolákat a Felvidéken!
Az iskola a nemzetmentés helye is a Kárpát-medencében, az oktatás nem csupán szakmapolitikai, hanem nemzetstratégiai kérdés is. Az iskola nemzeti ügy, minden magyar felelős minden magyarért – összegzett az államtitkár, és kérte: az iskola ügye legyen olyan közös ügy, ami mellé odaállnak.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2015.11.25.
Pokorni madárbarát programot indít
Madárbarát Hegyvidék programot hirdetett a XII. kerületi önkormányzat és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.Az önkormányzat felkérte a hegyvidéki iskolákat és óvodákat, hogy a téli szezonban a madarak etetésével, itatásával, a tél végén pedig odúk kihelyezésével kapcsolódjanak be a programba.
(Forrás: Népszava)
 
2015.11.25.
Utolsók lettünk: ennyit keresnek más országokban a tanárok, és ennyit itthon
Sehol nem keresnek kevesebbet az OECD-országok közül, mint nálunk. A magyarhoz csak Szlovákiában foghatóak a bérek, és még a chilei vagy török szint is legfeljebb vágyálom lehet, a luxemburgi fizetések meg már szinte nem is látszódnak innen.
(Forrás: Eduline)
 
2015.11.25.
Panaszkodott az iskola? Ellenőröket küldenek rájuk
Az államtitkár kitért arra is, hogy mivel az intézmények többségében nem volt panasz, azok kisebb hányadában viszont nagyon hangos kifogások fogalmazódtak meg, ezért utóbbiaknál a kormányhivatal, a Nébih vizsgálja azokat. Pár tucat konyha lejárathatja több száz vagy ezer konyha teljesítményét
(Forrás: Eduline)
 
2015.11.25.
Duális képzés - dupla esély a Kecskeméti Főiskolán
A Kecskeméti Főiskola 2012-ben vezette be duális típusú képzését a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft.-vel és a Mercedes Benz Manufacturing Hungary Kft.-vel együttműködésben német minta alapján, amely azóta „kecskeméti modellként” országosan is elterjedt, és immár 19 intézményben érhető el.
(Forrás: Eduline)
 
2015.11.25.
Kétnyelvű online képzési központ a Miskolci Egyetemen
A most létrejött online képzési központ stratégiai célja, hogy minőségi informatikai szakembereket biztosítson az infokommunikációs technológiai szektor és a kiemelt húzóágazatok számára. A célok között szerepel, hogy növekedjen az informatikai területen végzett diplomások száma is.
(Forrás: Edupress)
 
2015.11.25.
Oktatófilmek forognak majd a közétkeztetésben
Czunyiné Bertalan Judit szerint a Klikkel olyan működési keret jött létre, amilyenre korábban nem volt példa. Egy ilyen szervezet elindulása, olajozott működése soha nem egy-két hónap, hiszen több mint százezer alkalmazottja van, és közel hatezer telephelyen több mint hétszázezer gyermekről gondoskodnak.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.11.25.
Így kell főzni, hogy ne éhezzenek a gyerekek a menzán
A lapunknak korábban nyilatkozó táplálkozási szakértők, séfek, dietetikusok egybehangzó véleménye szerint a menzareform alapvetően kiváló kezdeményezés, de mivel az intézményeket segítségnyújtás nélkül kötelezik a rendelet betartására, a gyakorlati kivitelezés bőven hagy maga után kívánnivalót.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.11.25.
Nem minden iskola merte elfogadni az ellenzéki támogatást
A gyermekek tanulásához elengedhetetlenül szükséges iroda- és írószereket adományozott az iskoláknak Kész Zoltán független veszprémi képviselő. Az intézmények egy része nem merte elfogadni az iskolaszereket.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.11.25.
„Meg kell tanulni lenyelni” – a Klik jóvoltából maradhat a diáklányokkal flörtölő tanár
A beszélgetések kinyomtatott szövegét tavaly ősszel az iskola igazgatója is látta, aki két választási lehetőséget adott a diákokkal flörtölő tanárnak: vagy önként távozik, vagy feljelenti őt. A tanár az előbbit választotta, ám hamarosan visszatért az intézménybe.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.11.25.
Tudják, hogy törvénytelen, de nagyban használják a diákok a fájlmegosztókat
„A középiskolások minden eddiginél nagyobb (27%-os) arányban tanulnak a szerzői jogról az informatikai vagy számítástechnikai tanórákon.Az említett korosztály háromnegyede azonban még egyszer sem fizetett internetes letöltésért.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.11.23.
Középiskolások visznek vacsorát hajléktalan embereknek
Elindult a Magyar Máltai Szeretetszolgálat tavaszig közlekedő teajárata, amely minden este szendvicset és forró teát visz a főváros budai oldalán utcán élő hajléktalan embereknek. Az ételt önkéntes középiskolás diákok készítik, és a velük érkező szociális munkások jelenlétében ők is osztják ki a helyszínen.
(Forrás: Inforádió)
 
2015.11.23.
Forradalmasítaná a matekoktatást, de itthon mattot kapott
„Miután azzal szembesültünk, hogy sem a nemzetközi tőke, sem az állam nem garancia arra, hogy egy magyar találmány eljusson a gyerekekhez és az iskolákhoz, úgy döntöttünk, hogy az utóbbi időszakban népszerűvé vált közösségi finanszírozással (crowdsourcing) próbálkozunk”, mondja Arató Ferenc.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.11.23.
Alacsony tanári fizetések, kevés felsőoktatásba jelentkező - így látja az országot az OECD
Magas a kora gyermekkori nevelésben részt vevők aránya, a magas szintű képzettséget jól megfizetik Magyarországon, kevés a tanóra alapfokon, a felsőoktatásba pedig viszonylag kevesen kapcsolódnak be és alacsony a tanárok fizetése - ez derül ki az OECD kedden Budapesten bemutatott tanulmánykötetéből.
(Forrás: Eduline)
 
2015.11.23.
Czunyiné: a tömeges betelepítés veszélyeztetné a köznevelést
Czunyiné Bertalan Judit elmondta: jelenleg ötvenkét migráns gyermek jár általános iskolába Magyarországon, ők azonban nem a mostani bevándorlási hullámmal érkeztek. Akár már egy éve az országban tartózkodó politikai menekültekről van szó, akik helyzete jogilag rendeződött.
(Forrás: Edupress)
 
2015.11.23.
Oktatói életpályamodellt dolgoz ki az ELTE
Az idei akadémiai év végére befejezi az ELTE az oktatói életpályamodell kidolgozását, amely teljesítménymutatók alapján differenciált bérezést tesz lehetővé - közölte a felsőoktatási intézmény november 23-án az MTI-vel.
(Forrás: Edupress)
 
2015.11.23.
Fontos a külső és a belső értékelés Csak ötévente lesz, és egyszerűsítik az intézményi önértékelést
A köznevelési rendszer színvonalának javításához szükség van a pedagógusok, az intézményvezetők és az intézmények egységes és nyilvánosan ismert szempontok szerinti külső és belső értékelésére - értett egyet az EmmiKöznevelésért Felelős Államtitkársága, a Nemzeti Pedagógus Kar, a Közoktatási Szakértők Országos Egyesülete és az Oktatási Hivatal.
(Forrás: Edupress)
 
2015.11.23.
Kormánytanácsadók lennének a Matolcsy-diákok
A Magyar Nemzeti Bank és a kormány számára végeznek majd elemző munkát azok az egyetemi hallgatók, akik az MNB által finanszírozott geopolitikai doktori képzésben vesznek részt havi 300 ezer forint ösztöndíjért.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.11.23.
Dagad a tiltakozás Orbánék megosztó terve ellen
Több főiskolán, egyetemen is aláírásgyűjtés indulhat a napokban a felsőoktatásban beharangozott, sokak szerint igazságtalan, aránytalan béremelés ellen, Szegeden meg is kezdődött az akció – értesült a Népszabadság, vagyis szélesedhet az ELTE Bölcsészettudományi Karán (BTK) indult múlt heti tiltakozó akció.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.11.23.
Ellenőrzés nélkül tudnak kiszökni Szíriába a radikális fiatalok
Ellenőrzés nélkül jutnak el Szíriába a radikális fiatalok Belgiumból. Az Iszlám Államhoz csatlakozó fiatalokról sokszor szüleik sem tudják, hogy gyermekeik dzsihadisták lettek.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.11.23.
Hiperneten érkezik a tananyag a kórházba
Több ezer olyan gyermek él Magyarországon, akik tartós kórházi ápolásra szorulnak, ezért nem tudnak részt venni a hagyományos iskolai oktatásban. Az ő életükben és az őket segítő kórházpedagógusok munkájában hoz kedvező változást a Telenor és a KórházSuli program együttműködése.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.11.23.
Orbánon múlik a januári tanársztrájk
A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke az ATV híradójában mondta ezt. Galló Istvánné közölte, ha a kormányfőnek nem lesz érdemi válasza a levelükre, akkor nem kizárt egy esetleges pedagógussztrájk 2016 januárjában.
(Forrás: 24.hu)
 
2015.11.23.
Egyeztetések az intézményi önértékelés rendszerének bevezetéséről
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Köznevelésért Felelős Államtitkársága, a Nemzeti Pedagógus Kar, a Közoktatási Szakértők Országos Egyesülete és az Oktatási Hivatal egyeztetéseket folytatott az intézményi önértékelés rendszerének bevezetéséről.
(Forrás: kormany.hu)
 
2015.11.22.
Nem kapott fizetést, ezért felmondott
Elege lett, otthagyta állását az a szentendrei informatika tanár, akit múlt héten mutattunk be a Híradóban. Kovács Csaba ebben a tanévben - vagyis szeptember óta - még nem kapott fizetést, hiába kereste többször is a Klebelsbelg Intézményfenntartót. Mivel nem ő az egyetlen óraadó tanár, aki így járt, az egyik pedagógusszakszervezet fizetési felszólítást küldött a KLIK-nek.
(Forrás: rtl.hu)
 
2015.11.22.
A többség határeset" - Dr. Donauer Nándor klinikai szakpszichológus, neuropszichológus
Egyre több gyereknél tapasztalnak a szülők, pedagógusok valamiféle akadályozottságot a tanulásban. Csak úgy röpködnek a megnevezések: diszlexia, hiperaktivitás, figyelemzavar. A jelenségek és fogalmak zűrzavarában rak rendet a neuropszichológus.
(Forrás: Magyar Narancs)
 
2015.11.22.
Tilos az iskolai kirándulás
Megerősítették az iskolák védelmét Franciaországban. Többek között átkutatják a táskákat, betiltották az iskolai kirándulásokat, és kötelező tűzvédelmi és evakuációs gyakorlatokat tartanak. Emellett külön „dohányzóhelyeket” is kijelöltek, hogy a gyerekek ne hagyják el az oktatási intézmények területét – számolt be a BBC.
(Forrás: Origo)
 
2015.11.22.
Nálunk van a 3. legtöbb szegény gyerek az egész EU-ban
A hétfői strasbourgi plenáris ülésen az EP-képviselők arról a jelentésről vitáznak, amely felszólítja a tagállamokat, hogy tegyenek konkrét lépéseket a gyermekszegénység csökkentéséért. Az Eurostat statisztikái szerint Európában 26 millió, vagyis minden negyedik gyereket fenyeget a szegénység.
(Forrás: Index)
 
2015.11.22.
Nem szállhatnak buszra a ferencvárosi gyerekeket: az önkormányzat mentené a helyzetet
Több ferencvárosi iskolában is felfüggesztették az úszás- és korcsolyaórákat, mivel nincs pénze az iskolák fenntartójának – tehát a Klik-nek – a buszoztatásra. Az önkormányzat fizetheti ki az utaztatást.
(Forrás: Eduline)
 
2015.11.22.
Közzétették az Erasmus+ program pályázati felhívásait
Emellett kiírták az Európai Nyelvi Díj felhívást, amely az Európai Bizottság által indított kezdeményezés azzal a céllal, hogy hivatalos elismerésben részesítse az idegen nyelvek tanítása terén megvalósuló, példaértékűnek minősülő és innovatív programokat, folyamatokat az oktatás és képzés bármely szintjén.
(Forrás: Edupress)
 
2015.11.22.
A pedagógusok Orbán Viktorhoz fordultak
Alulfinanszírozott és túlcentralizált a köznevelés, nincs tekintettel a gyerekekre, és vannak, akik harmadik hónapja nem kaptak fizetést - derült ki a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) fórumán Budapesten november 21-én elhangzott felszólalásokból, melyek alapján a szervezet levélben fordul Orbán Viktor miniszterelnökhöz.
(Forrás: Edupress)
 
2015.11.22.
„Kimerültünk, megtörtünk” – nagyon kifakadtak a pedagógusok
Az évi 44 milliós büdzséből működó pedagóguskar által - egyes szakértők szerint illegitim módon – elfogadott etikai kódex volt az utolsó csepp a pohárban a pedagógusoknál. Eddig nem nagyon panaszkodtak nyilvánosan, újabban egyre elkeseredettebben beszélnek a mindennapos problémákról.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.11.21.
Az iskola, ahol egyszerű trükkökkel tesznek csodát
Nem remekelnek a magyar diákok szövegértésből, legalábbis ezt mutatja a legutóbbi nemzetközi PISA-felmérés, ahol igencsak lemaradtak a tanulók. E képességből idén Magyarországon a Toldy Ferenc Gimnázium diákjai teljesítettek a legjobban. Megkérdeztük az intézmény igazgatóját és magyartanárát, mi kellett a sikerhez.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.11.21.
Fáradtak, szomorúak és feszültek a pedagógusok
Borzalmasan érezzük magunkat, soha ennyi frusztrált, gyanakvó, félelemmel teli légkörben dolgozó, túlterhelt pedagógust a pályám során még nem láttam - mondta a Pedagógus Szakszervezet szombati fórumán Nagy Emília, aki 24 éve dolgozik az oktatásban.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.11.21.
Knausz Imre: iskolában Eldologiasodás és elismerés az iskolában
Az elismerésen alapuló pedagógiai kultúra nagyon kevés helyen domináns, és ahhoz, hogy az legyen, olyan innovációtámogatásra van szükség, amely a kultúraváltást tudatosan az érdeklődése középpontjába helyezi.
(Forrás: Taní-tani)
 
2015.11.21.
Lubinszki Mária: Innovatív módszerek az iskolafejlesztésben (a pedagógus-coaching lehetőségeiről)
Az összesen 22 iskolaigazgatóval végzett vezetői coaching legfontosabb tapasztalata az, hogy igény van a módszertani megújulásra, viszont a megújuláshoz és változáshoz szükséges pedagógiai-pszichológiai eszközrendszerben komoly fejlesztendő feladatok vannak.
(Forrás: Taní-tani)
 
2015.11.21.
Gyerekéhezés alulnézetből
A szociális szakmán belül is állandó vita tárgya, hogy hol a határ az állam és a szülők felelőssége között. Az elhanyagolás például nemcsak abban mutatkozhat meg, ha egy gyereknek nem adnak enni – mert esetleg nem is tudnak –, hanem abban is, ha egészségtelen ételekkel tömik tele.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.11.20.
Központosított félelem az iskolákban
Ma nem létezik oktatáspolitika, ma csak hatalompolitika van - hangzott el azon akonferencián, amelynek fő témái az oktatási rendszerben zajlő centralizációs folyamatok, s azok hatásai voltak. A központosításnak több kára van, mint haszna,a kormány gyorsan romló pályára állította a köz- és felsőoktatást.
(Forrás: Népszava)
 
2015.11.20.
Mennyire sérül a gyerek váláskor?
Ha csak a gyermek érdekeit néznék, nem válnának el. A gyerekek jelentős többsége ugyanis a lelke mélyén teljes családban szeretne élni. Ugyanakkor mi felnőttek tudjuk azt, hogy miért válunk el és miért lehet az új élet egy jobb élet a gyermek számára
(Forrás: Index)
 
2015.11.20.
Informatikaoktatás: múlt századi viszonyok
A gyerek zsebében lapuló telefon olykor erősebb konfigurációval rendelkezik, mint az a számítógép, amelynek segítségével az iskolának korszerű tudást kéne átadnia számára. Az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége oktatási igazgatójának módszertani kifogásai voltak az informatika tanításával szemben.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.11.20.
25 év alatt fáj legjobban a válság
A 18 év alattiak a válság igazi vesztesei: több tagállamban drámai a romlás. Magyarország különösen rosszul áll: 2007-ben is rendkívül magas volt a szegénységi mutató, ám ez 2013-ra az unió egyik legrosszabb adata lett. A válság előtt minden negyedik fiatal szegénynek számított, ez az arány 2013-ra 35 százalékra romlott.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.11.19.
"Játszani is engedd" – Építészhallgatók a játszótéren: Pandora kreatív szelencéje
2015 nyarán Magyarlakon egy szakmai tábor keretében néhány építészhallgató a település igényeire válaszolva a községet pár kültéri alkotással gazdagította. Az általuk létrehozott eszköz a hol, mivel és hogyan lehet játszani kérdésekre próbált új alternatívákat adni.
(Forrás: Kölöknet)
 
2015.11.19.
Balog Zoltán: Kárpát-medencei ösztöndíjprogram indul
A tárcavezető a Kárpát-medencei Felsőoktatási Kerekasztal alakuló ülésén elmondta: a program hallgatói és oktatói mobilitási részből áll. Előbbire 234 millió, utóbbira 140 millió forint áll rendelkezésre a következő tanévben - közölte.
(Forrás: Edupress)
 
2015.11.19.
Változnak a doktori képzés szabályai
A felsőoktatásért felelős államtitkár szerint a doktori képzés magasabb minőségre emelését is célozza a felsőoktatási törvény parlament előtt lévő módosítása. A kabinet elsősorban anyagi ösztönzőkkel és a képzés idejének felosztásával kívánja növelni a doktoranduszok motiváltságát.
(Forrás: Edupress)
 
2015.11.19.
A KórházSulit erősíti a Telenor
Több ezer olyan gyermek él ma Magyarországon, akik tartós kórházi ápolásra kényszerülnek, ezért nem tudnak részt venni a hagyományos oktatási rendszerben. Az ő életükben és a kórházpedagógusok munkájában hozhat pozitív változást a Telenor és a KórházSuli program együttműködése.
(Forrás: Népszava)
 
2015.11.19.
Elviselhetetlen állapotok miatt fakadt ki az ELTE 274 oktatója
Miközben a kormányzat sikerként ünnepli a felsőoktatásban beharangozott fizetésemelést, az ­ELTE majd háromszáz oktatója nyílt levélben fakadt ki, mert méltánytalan helyzetet is teremt az ígért bérrendezés, s nem kompenzálja a sokszor megalázó munkakörülményeket.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.11.18.
L.Ritók Nóra: Hajrá, tanodák!
Mindenesetre az érdeklődés a pályázati lehetőség iránt elképesztő. Mégis, látva a megkereséseket, egyeztetve másokkal, akik hasonló tapasztalatokról számolnak be, valahogy úgy érzem, ez nem a roma integráció iránti elköteleződésnek szól. Sokkal inkább az így, könnyen megszerezhető pénznek. Mert lesz, aki könnyen megszerzi. Efelől nincs kétségem.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.11.18.
Le­töl­tendő fog­ház­bün­te­tést kap­tak di­á­kok is­ko­lai alá­zá­sért Fe­hér­vá­ron!
Fo­lya­ma­to­san ter­ro­ri­zálta az osz­tály­tár­sát egy szak­is­ko­lá­ban né­hány ne­he­zen ke­zel­hető diák. Az in­téz­ményt egy ideig rend­őrök­nek kel­lett vé­de­niük. A balhé nem ma­radt bün­tet­len: jog­erő­sen sza­bad­ság­vesz­tésre ítél­ték a mára nagy­ko­rúvá lett el­kö­ve­tő­ket.
(Forrás: RIPOST)
 
2015.11.18.
10 perc dicsérettel kezdi a napot a világ leglelkesebb tanára - videóval
A Jacksonville-i (Florida állam) iskolában Chris óráján minden nap úgy kezdődik, ahogy a lenti videón is látható: a diákok egyesével a tanár elé járulnak, és Ulmer mindenkit szembedicsér: elmondja, hogy XY mennyire jó képességű gyerek, milyen vicces, milyen jól teljesít valamelyik tantárgyból (vagy akár valamelyik sportágban).
(Forrás: Hír24)
 
2015.11.18.
A feladat: nem éhen halni
Két órára egy szegény borsodi család helyzetébe képzelhetjük magunkat, ha részt veszünk a Szociopoly társasjáték alapján rendezett színházi darabban. A feladat nagyon egyszerű: úgy kell gazdálkodni a családi kasszával, hogy a hónap végére ne haljunk éhen, és ne halmozzunk fel adósságot
(Forrás: abcug.hu)
 
2015.11.18.
Színesen a sokszínű magyar nyelvről
A szegedi Mozaik kiadó középiskolásoknak szánt nyelvtankönyvei sem mennek szembe a közoktatásban domináló hozzáállással, de összességében lehetővé teszik, hogy a diákok a nyelvtanórákon megtapasztaljanak valamit a nyelv sokszínűségéből és elevenségéből.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2015.11.18.
Az ingyenes gyermekétkeztetés kiterjesztéséről is tárgyalnak ma a képviselők
Az Országgyűlés mai ülésnapján egyebek mellett tárgyalni kezdi a kormány azon javaslatát, amely kiterjesztené az ingyenes bölcsődei és óvodai gyermekétkeztetést, és kötelező önkormányzati feladattá tenné a rászoruló gyermekek szünidei étkeztetésének biztosítását.
(Forrás: Inforádió)
 
2015.11.18.
Már a Hoffmann Rózsa-i vívmányokat veszélyezteti a Klik pénzügyi válsága
A Klik létrehozásakor rosszul számolták ki az országos közoktatási hálózat fenntartásának költségeit:messze alultervezték a keretet. Emiatt most mindenki egymásra mutogat, és biztosnak látszik, hogy az önkormányzatok korábbi adatszolgáltatásai nem a valós költségeket tükrözték.
(Forrás: Index)
 
2015.11.18.
Elmaradt jussukat követelik a pedagógusok
Óraadó tanárok dolgoznak hónapok óta ingyen, sokan nem kaptak utazási költségtérítést és jubileumi jutalmat sem, a Klik ugyanis szeptember óta késik a kifizetésükkel. Emiatt a PDSZ tegnap a Klik székháza elé hívta a média képviselőit, s jelenlétükben egy fizetési felszólítást nyújtott át a központ képviselőjének.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.11.18.
Csütörtökön legalább 100 iskola bezár Szlovákiában
A pozsonyi tanárok kezdeményezéseként induló akció azzal indult, hogy bejelentették, november 19-én elmennek vért adni vagy csak meglátogatják orvosukat. A tiltakozás címének ezért az Egészség napja nevet adták Pozsonyon kívüli iskolák is csatlakoztak a kezdeményezéshez.
(Forrás: Bumm.sk)
 
2015.11.18.
Elképzelik a diákok, mit esznek a szegény családok
A középiskolásoknak szóló Online Demokrácia Activity című társadalomismereti verseny (szervezője a Barankovics Alapítvány) egyik fordulójában a diákoknak meg kell tervezni egy mélyszegénységben élő család heti étrendjét ,és érvelniük kell az „Aki szegény, maga tehet a sorsáról” kijelentés mellett és ellen.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.11.17.
MESTER-M Díj
A fiatal tehetségek, későbbi sikeres sportolók, művészek, szakemberek elindítása olyan áldozatkész tanárokon, edzőkön, szakembereken múlik, akik meglátják bennük a lehetőséget és bátorítják első lépéseiket. Díjunkkal az ő munkájukat szeretnénk elismerni.
(Forrás: Modern Iskola)
 
2015.11.17.
A tanárok pénzét követelik a KLIK-től
Mendrey László, a PDSZ eknöke nyílt levélben szólította fel a közoktatási intézményeket működtető KLIK-et, hogy pótolja a tanároknak és az iskolákban dolgozó közalkalmazottaknak járó elmaradt kifizetéseket.
(Forrás: abcug.hu)
 
2015.11.17.
Csavaros magyar észjárás: a Stanford University szellemi termékét védette le egy miskolci oktató
A szakmai körökben Complex Instruction Program néven ismertté vált módszert másfél évtizede Magyarországon is akadálytalanul használták, mivel a Stanford Univesity kutatói a közjó érdekében nem korlátozták szabad felhasználását. Nálunk egy miskolci oktató a "tisztaság érdekében" mégis úgy gondolta, jobb lesz, ha levédeti a nevet és aztán a teljes tartalmat is.
(Forrás: Index)
 
2015.11.17.
Czibere: négyszeresére nő a gyermekjóléti központok száma
Czibere Károly elmondta, hogy a jelenlegi 48-ról 198-ra nő a gyermekjóléti központok száma, és járási központok jönnek létre. Hozzátette: ezzel több figyelem, több erőforrás jut a hátrányos helyzetű térségekben a családgondozásra.
(Forrás: Edupress)
 
2015.11.17.
Hátrányos helyzetű térségek iskoláit támogatták
Lezárult a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Köznevelés az iskolában elnevezésű, tízmilliárd forintos fejlesztési programja, amelynek célja az új fenntartói rendszer fejlesztése, a hátrányos helyzetű intézmények támogatása, valamint az iskolákban meglévő tudásérték kiaknázása volt.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.11.17.
Itt megszűnik a gimnáziumi képzés
A csökkenő gyermeklétszám indokolta, hogy Balassagyarmaton két szakközépiskolában is megszűnnek a gimnáziumi osztályok – állítja a nógrádi város alpolgármestere. Csach Gábor úgy látja: Nyugat-Nógrádban nem maradnak magas szintű képzés nélkül a továbbtanulni vágyók, mert a városnak van egy olyan intézménye, amely csak gimnáziumi osztályokat indít.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.11.17.
Menzafrász
A helyi demokrácia sokat segítene azon, hogy ne tehessenek csicsókatrutyit a gyerekek elé műanyag tányéron. Ehhez szuverén iskolák kellenének. Nem olyanok, amelyeknek azt a feladatot szánták, hogy megegyék, amit a fejük fölött megfőztek nekik.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.11.17.
"Ahol szabad hibázni" - új világra készít fel a Prezi-közeli mintaóvoda
Budapest School néven, két helyszínnel kezdte meg működését a Prezi-alapítók és társaik által létrehozott magánóvoda és -iskola Budapesten, ahol vegyes életkorú és különböző társadalmi környezetből érkező gyerekek tanulnak együtt speciális módszerekkel.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.11.17.
Kiderült, melyek a legjobb egyetemek és főiskolák
Ismét a Semmelweis Egyetem vezeti a HVG friss felsőoktatási rangsorát. Az összetett lista első két helyén nincs változás, a harmadik hely viszont meglepetést tartogat. Megjelent a HVG rangsor - Diploma 2016, tíz képzésterület és több mint negyven szak rangsorával.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.11.16.
Tényleg ilyen rettenetes szülők vagyunk? – Dr. Csernus ötször
Mintegy hét évvel ezelőtt jelent meg Dr. Csernus Imre Ki nevel a végén? című könyve, a Jaffa Kiadó gondozásában. Az elmúlt időszakban azonban nemhogy érvényt vesztettek volna a gondolatai, de – az elmúlt napok eseményeinek tükrében is (lsd. agresszió) – még nagyobb jelentőséget is kaptak.
(Forrás: Kölöknet)
 
2015.11.16.
Nem baj, ha nem tudsz nkonyául
A középiskolások körében egyre népszerűbb Magyar Nyelvészeti Diákolimpia második fordulójához érkezett: a feladatok felkerültek a verseny honlapjára. A feladatok ezúttal is változatosak.. A diákok eljátszhatnak például néhány szóval, ami tökéletesen illeszkedne a magyar nyelv hangtani szerkezetébe, toldalékolni is könnyen lehetne, mégsem használjuk őket
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2015.11.16.
Az Y-generáció inkább nem csinál semmit, minthogy bármi olyat tegyen, amit nem szeret
Nos, egyes kutatások szerint ők azok, akik még ennél is több munkahelyet fognak „elfogyasztani”. Nem csak ebben különböznek elődeiktől. Néhány éven belül a munkaerőpiac domináns csoportját alkotó Y-generáció alapjaiban fogja megváltoztatni a hivatali munkáról alkotott eddigi képet.
(Forrás: Pán Péter, stop!)
 
2015.11.16.
Balog: minden harmadik gyermeket elérik az egyházak
a köznevelési rendszeren keresztül- Az emberi erőforrások minisztere a hit- és erkölcstanoktatásról tartott konferencián Budapesten november 17-én. Balog Zoltán ismertette: ma Magyarországon a köznevelés rendszerében, állami fenntartású iskolában 206 ezer gyerek tanul hit- és erkölcstant.
(Forrás: Edupress)
 
2015.11.16.
Váratlanul milliárdokat adott oktatásra a kormány: kinek volt a legnagyobb szüksége rá?
Az összeg nagyobb részét a portál szerint a Klik kapja majd, pontosan 26,6 milliárdot. A kormányhatározatból az nem derül ki, hogy ez pontosan mire megy majd el, csak annyit lehet tudni, hogy személyi kiadásokat fedez belőle az intézményfenntartó, nem pedig az adósságát csökkenti.
(Forrás: Eduline)
 
2015.11.16.
Országszerte megemlékezések a terror áldozatairól
A gyerekek igénylik, hogy beszélgessenek velük mindarról, ami most zajlik körülöttünk a világban. Pohárnok Melinda klinikai szakpszichológus, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa szerint segít feldolgozni a tragédiát, ha a gyerekek meg tudják osztani gondolataikat valakivel.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.11.16.
A nagy menzateszt
Teszteltünk néhány iskolai menzát. Általában jó tapasztalataink voltak az étellel, de a szülők és a gyerekek néhol joggal elégedetlenek...Kicsit sietős ez az átállás, pár év alatt próbáljuk megcsinálni, amihez két-három generáció kellene.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.11.16.
Erdő Péter testvére valamit rosszul csinál
Az elbocsátott tanárok sorra nyerik a munkaügyi pereket a váci székhelyű Apor Vilmos Katolikus Főiskolával szemben. Információink szerint több elsőfokú, illetve egy másodfokú bírósági ítélet is van már arról, hogy az Erdő Mária által vezetett intézményben nem jogszerűen küldtek el korábbi munkatársakat.
(Forrás: Civilhetes)
 
2015.11.16.
Pokorni lesújtó képet adott a magyar közoktatásról
"Magyarország a szégyenpadban ül" az oktatásban konzervált társadalmi egyenlőtlenségeket illetően – mondta a volt oktatási miniszter A Klik jóval túl van az optimális méretén, az államilag finanszírozott tanítási órák száma pedig szintén alatta van az ideálisnak.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.11.15.
Ha a felnőtt üt, az rendben van, ha a gyerek üt, az botrány
Jesper Juul svéd pszichológus a Gyerekkori agresszió – Az erőszakos viselkedés kezelése című átélhető példákkal, használható tanácsokkal és fontos infókkal tarkított kötete kötelező olvasmány szülőknek, pedagógusoknak és mindenkinek, aki hisz abban, hogy az emberi együttélés minőségén javítani lehet.
(Forrás: Origo)
 
2015.11.15.
Roma szakértővel támad a Jobbik
A Jobbik egy a roma közéletben is vitatott szakértőt kért fel romaprogramjának képviseletére. A tiszabői tanárnő szerint a párt egyáltalán nem szélsőséges, Magyarországon pedig nincs származási alapú szegregáció, ami csak a korábbi kormányok által kreált hazugság. Öt éve még másképp gondolta.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.11.15.
Okostelefonok az iskolában: ne tiltsuk, használjuk!
Az iskola ellenségéből akár a tanárok szövetségeseivé is válhatnának tehát ezek az eszközök. Ezt célozta az Educatio NKft. uniós pénzekből végzett tavalyi kutatása, amelyben a Berzsenyin kívül még 7 iskola vett részt, és próbáltak ki olyan módszereket négy tantárgyban (kémia, magyar, földrajz, biológia), amikor a hagyományos tanórai keretekbe bevonták a kütyüket.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.11.15.
Robotok és doktorok Interjú dr. Haidegger Tamással
Ha robotokról, robotikáról hallunk, legtöbbször az úgynevezett humanoid, vagyis emberszerű gépek jutnak az eszünkbe. Pedig ez csak egy része ennek a területnek, ráadásul nem is annyira népszerű hazánkban. A robotika sebészethez kapcsolódó ága azonban annál inkább.
(Forrás: Edupress)
 
2015.11.15.
Terápia nélkül az autista gyerekek
Az alapjogok biztosa szerint amellett, hogy szakemberhiány van, sokszor a gyermekekről készülő szakvélemények is használhatatlanok, az iskolák és óvodák egy része pedig nincs felkészülve a különleges bánásmódot igénylők szakszerű ellátására.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.11.15.
Az amerikai egyetemistákra ráomlik a politikailag korrekt álomvilág
De még ha el is fogadjuk, hogy amerikai magánegyetemeken létre lehet hozni olyan lekerekített, az ellenvéleményektől megszűrt, biztonságos álomvilágot, ahol senkinek sem esik bántódása, ott van a kérdés: mi lesz azokkal, akik kikerülnek a mesterséges burokból? A világ ugyanis egyelőre nem biztonságos hely...
(Forrás: 444.hu)
 
2015.11.15.
Ezért nem tudnak a szakiskolások olvasni
A szakiskolások jórésze aggasztóan gyenge alapkészségekkel végez. Nem csak azért, mert eleve gyenge készségekkel kezdenek. Lemaradásuk jelentősen nő a hozzájuk hasonló középiskolás diákokhoz képest is, sugallva, hogy a gyenge teljesítmény egyik oka maga a szakiskola.
(Forrás: Index)
 
2015.11.14.
Pszichológusok és kóklerek: ki bírja tovább?
Kamarába tömörülnének az „igazi” pszichológusok, hogy a sarlatánok könnyen kiszűrhetők legyenek. Az ötletnek nincsenek ellenzői, csak a megvalósítás akadozik. Az álpszichológusok legalább annyian vannak, mint a megfelelő szakmai végzettséggel rendelkezők, és mintegy kétmilliárd forintos forgalmat bonyolítanak le.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.11.14.
Suzana Gouth: „Utálom a németet"
És az angolt szereted? – kockáztatom meg a kérdést. Azt igen, és elég jól is tudom, szokott lenni a sematikus válasz. Egy-két év múlva aztán megfordul a helyzet, a polarizálódás helyett először közeledés figyelhető meg a két nyelv iránt érzett rokonszenv vonatkozásában, majd egyértelműen a német kerül ki győztesen.
(Forrás: Taní-tani)
 
2015.11.14.
A magyar összeszerelő géniusz
A Nemzetgazdasági Minisztériumhoz átkerült többcélú iskolák nyilvánvalóan a szakoktatásra koncentrálnak, s a gimnáziumi oktatás leépítése eÉs milyen kormányrendelet az, amelyet az elsők közt korrigáltat (sikerrel!) a fideszes polgármester?
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.11.14.
Kenyér uzsorakamatra
Már az iskolai büfében elkezdődik. A szegényebb településeken a tanárok olykor hitelre veszik a szendvicset, kávét, s erre a mintára a büfések a diá­koknak is adnak úgy csokit, süteményt, hogy annak árát nem kell azonnal kifizetniük. A tartozásokat kockás papíron vezetik, majd hó elején, fizetéskor vagy segélyosztáskor a szülő bejön, s rendezi a gyerek cechjét.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.11.13.
Beleálltak a vitába az elitiskolák: nem kérnek a PÖCS-ből
Aláírásgyűjtő akcióba kezdtek az elitiskolák a pedagógus önértékelési rendszerbevezetése ellen - legalábbis abban a formában, ahogy most tervezik, mindenképpen. Az állásfoglalást vidéki és fővárosi, egyházi, "normál" és egyetemi gyakorló gimnáziumok igazgatói jegyzik
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.11.13.
Kötelező lesz az etikai kódex betartása az állami köznevelési intézményekben
Az etikai kódex ellen korábban tizenegy szakmai szervezet tiltakozott, a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a héten nyílt levélben kérte a küldöttgyűlés napirendjéről való levételt, illetve az etikai kódex elutasítását.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.11.13.
Elfogadták a pedagógus kar etikai kódexét
A jogszabályban előírt minősített többséggel elfogadta a Nemzeti Pedagógus Kar országos küldöttgyűlése szombaton a kar etikai kódexét - közölte Horváth Péter elnök az MTI-vel.
(Forrás: Inforádió)
 
2015.11.13.
Otthontanulók: nem csak a muszájra jut idő
Két év próbálkozás után Éváék búcsút mondtak a közoktatásnak és úgy döntöttek, hogy szeptembertől otthontanulók lesznek a lányok. A feladatot Éva vállalta magára, a négy gyermeke és a vállalkozása mellett ezentúl a második és harmadik osztályos lányait is nap mint nap tanítja, akik ugyan mindketten kitűnő tanulók voltak, mégsem érezték sikernek az iskolai működésüket.
(Forrás: Index)
 
2015.11.13.
A szülők erősebbnek bizonyultak
November elejétől újra dolgozhat a Pető Intézetben a mamás csoport, amelynek működését korábban felfüggesztették. A csoportot, amely sérült gyermekeknek és szüleiknek biztosított fejlesztő foglalkozásokat, rejtélyes ok miatt szüntették be, ami ellen több százan tiltakoztak.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.11.12.
Tiltakoznak az iskolák a tanárok önértékelési rendszere ellen
Az iskolák belső értékelési csoportja ellen tiltakozik törökbálinti Zimándy Ignác Általános Iskola nyilatkozata, amelyet tizenhét iskola és közel kétezer egyéni támogató írt alá eddig. Az iskolák etikátlannak és elfogadhatatlannak tartják, hogy a tanároknak egymást kellene ellenőrizniük, és erről papírhalmokat kellene gyártaniuk.
(Forrás: abcug.hu)
 
2015.11.12.
Így tesz különbséget bölcsis és bölcsis között a kormány
A cégek munkahelyi bölcsődéi a fejkvótának csak a 30 százalékát kapják meg - értesült a VS.hu. Az ott dolgozó szülő eleshet az adómentes juttatástól is
(Forrás: vs.hu)
 
2015.11.12.
Közzétették a központi középiskolai írásbelit tartó iskolák listáját
Az iskolák 48,6 százaléka nem tart felvételi vizsgát, hanem az általános iskolai tanulmányi eredmények alapján rangsorolja és veszi majd fel a tanulókat. A többi helyen lesz felvételi. Ha tehát egy tanuló úgy tervezi, hogy februárban majd ezek valamelyikébe is beadja felvételi jelentkezését, mindenképp részt kell vennie a központi írásbeli vizsgákon.
(Forrás: Inforádió)
 
2015.11.12.
Így nyomorognak a gyermekek Magyarországon (ténytár)
Bár a Fidesz szerint nincs gyermekéhezés, valójában naponta több tízezer gyermek éhezik Magyarországon. A Magyar Tudományos Akadémia és a Máltai Szeretetszolgálat közös felmérése alapján 30-50 ezer gyermek nem jut elég élelemhez.
(Forrás: Index)
 
2015.11.12.
Több mint egymillió diák életének része a sport
Idén szeptembertől már több mint egymillió diák életének része a sport a mindennapos testnevelésnek köszönhetően - derült ki Szabó Tünde sportért felelős államtitkár november 13-ai előadásából.
(Forrás: Edupress)
 
2015.11.12.
400 négyzetméteren lángolt a tornaterem
Megfékezték a lángokat a székesfehérvári Deák Ferenc Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola tornatermében. A tűz mintegy négyszáz négyzetméteren pusztított, de a lángok a tantermekre nem terjedtek át. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a tűzben senki sem sérült meg.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.11.12.
Apa fürdet, anya főz – kutatás készült a magyar családi munkamegosztásról
A ma rajtoló tizedik Baba Mama és KidExpo rendezvény szervezői átfogó kutatást végeztek az eddigi látogatók, közel kilencszáz magyar család körében. A válaszadókat többek közt arról kérdezték, hogy a családban felmerülő számos feladat közül melyikeket kategorizálná tipikusan női, és melyikeket tipikusan férfifeladatnak.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.11.11.
Fegyelmit kapott a Corvinus oktatója, mert az átalakításról kérdezett
A kollégái kérdéseit gyűjtötte össze a budai karok leválásáról, és azokat az illetékeseknek továbbította. A Corvinus szerint ezzel öncélúan szervezkedett, az egyetem nevében kommunikált engedély nélkül. Az oktató munkaügyi bírósághoz fordult.
(Forrás: vs.hu)
 
2015.11.11.
A jog tehetetlen a szegregáló iskolákkal szemben
A bíróság szerintegy ilyen terv nem alkalmas arra, hogy a deszegregáció alapja legyen, az eljárás során viszont nem derült ki, hogy mi szükséges ahhoz, hogy valódi és hatékony jogorvoslatot nyújtva a bíróság kötelezze az illetékes döntéshozókat egy jogellenes állapot megszüntetésére. A CFCF szerint az ítélet azt üzeni, hogy a jog valójában tehetetlen a szegregáló iskolákkal szemben.
(Forrás: Népszava)
 
2015.11.11.
Nehezen kerül át a tudás a versenyszférába
A felsőoktatás és az ipar egymás nélkül nem létezhet, a két fél között ugyanakkor nehézkes a tudástranszfer – hívták fel a figyelmet az MTA székházában rendezett tegnapi konferencián a hazai gazdaság neves szereplői.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2015.11.11.
Megdőlt egy tabu Romániában
Egyre több helyről derült ki, hogy a pópák a vasárnapi liturgián arról prédikáltak: a Colectiv klubban történt tragédia Isten büntetése volt az ifjúság erkölcsi eltévelyedéséért, és akik elevenen elégtek, megérdemelték a sorsukat.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.11.11.
Kötelezővé teszik a szünidei étkeztetést
Noha korábban csak a települések egy része adott ebédet a rászoruló gyermekeknek a nyári vakáció idején, a jövőben minden önkormányzatnak kötelezően gondoskodnia kell arról, hogy napi egyszer ingyenesen meleg ételt kapjanak a gyermekek a bölcsődék, óvodák és iskolák zárva tartása idején is.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.11.11.
Robotika és orvosi informatika az Óbudai Egyetemen
Új intézet alakult az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Karán Biomatika Intézet néven, amely a biotechnológia, az orvosi informatika, a robotika és az alkalmazott számítástudomány integrált oktatását, kutatását tűzte ki célul.
(Forrás: Edupress)
 
2015.11.11.
Az etikai kódex mellett vagy ellen?
A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) honlapján buzdít szavazásra az etikai kódex elfogadása ellen. A PSZ arra hív fel minden köznevelésben dolgozót, valamint szülőt és más támogatót, hogy internetes szavazással erősítse meg, ha egyetért a szakszervezet korábban megfogalmazott nyílt levelével, amelyet a Nemzeti Pedagógus Kar Országos Küldöttgyűlése tagjainak írt.
(Forrás: Edupress)
 
2015.11.11.
Hegedűs Zsuzsa: A gyermekéhezés már nem létezik
Orbán Viktor főtanácsadója, Hegedűs Zsuzsa szerint nem létezik az éhező gyerekek sokszor hivatkozott széles csoportja, mert az Orbán-kormány már megoldotta a gyermekéhezés problémáját. Hegedűs belátja, hogy a menekültellenes plakátkampány elhibázott volt.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.11.11.
Száraz kenyér miatt bűnhődnek a konyhás nénik?
A gyerekek elől vették el az ételt, vagy csak a száraz kenyeret vitték el az iskola konyhájából? A lopással gyanúsított konyhás nénik története mégsem olyan egyértelmű, mint amilyennek korábban tűnt.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.11.11.
Azonnal vinnék a magyar módszert, amit itthon nem támogatnak
Miközben a kormány a futball kerettantervbe emelésével 400 ezer gyereket vonna be a labdarúgás alapjainak oktatásába, a kötelező pedagógusi továbbképzések leállásával parkolópályára került a sakk-logika oktatás egy két tannyelvű általános iskolában.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.11.10.
Mindenki hibázott a kaposvári szegregáció ügyében
Elsőként állapította meg a Törvényszék az Emberi Erőforrás Minisztériumának felelősségét bíróság a szegregáció fenntartásáért: az EMMI mulasztott azzal, hogy nem utasította a Kliket a szegregáció megszüntetésére. A szegregáció abbahagyására kötelezte a bíróság az alpereseket, de nem rendelte el az iskola bezárására épülő deszegregációt.
(Forrás: vs.hu)
 
2015.11.10.
Szurovecz Illés: Szőnyegporolóval bírták jobb belátásra az állami gondozottakat
Az állam a családjuktól elválasztott gyerekeket legtöbbször kiégett, alulképzett nevelőkre bízza, akik az esetek többségében nem képesek biztosítani azt, amit a gyerekek az egész addigi életük folyamán legjobban hiányolnak: a stabil és szeretetteljes közeget.
(Forrás: abcug.hu)
 
2015.11.10.
"Megalázó és értelmetlen" - ilyen kérdőíveket küldött a szülőknek a PÖCS
A PÖCS, vagyis az azóta már önértékelést támogató munkacsoporttá átkeresztelt ellenőrző szerv már elkezdte munkáját az iskolákban, a szülők is megkapták a kérdőíveket. Többen úgy vélik, ez megalázó és teljesen felesleges.
(Forrás: Eduline)
 
2015.11.10.
Újabb botrány: kínos hiba van az 5. osztályosok történelemkönyvében
Az ötödik osztályosok történelemkönyvében az szerepel, hogy a Biblia szerint a zsidók Palesztinában telepedtek le, miután kiszabadultak Egyiptomból.
(Forrás: Eduline)
 
2015.11.10.
Edu Fair Budapest - Nemzetközi Oktatási Börze
Neves külföldi középiskolák és egyetemek részvételével rendezik meg a hatodik "EduFair Budapest - Nemzetközi Oktatási Börzét" 2015. november 19-én. A rendezvényen a látogatók személyesen találkozhatnak az oktatási intézmények képviselőivel, valamint meghallgathatják előadásaikat.
(Forrás: Edupress)
 
2015.11.10.
Tudásmegosztás a pedagógusképző intézmények között
Lezárult a Pedagógusképzés átalakításnak országos koordinálása, támogatása című TÁMOP-projekt. A 2014 januárjában indult projekt azt a célt tűzte ki, hogy elősegítse a hazai pedagógusképző intézmények közötti hálózatosodást, tudásmegosztást, és koordinálja az egyes intézmények tanárképzéssel kapcsolatos uniós forrásokból finanszírozott fejlesztéseit.
(Forrás: Edupress)
 
2015.11.10.
Szakmai kamarákkal működik együtt a Duális Képzési Tanács
A kis- és középvállalkozások intenzívebb bevonására és a duális képzésben részt vevő vállalati partnerek minőségbiztosítására együttműködési megállapodást kötött a Duális Képzési Tanács (DKT) a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával (MKIK) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával (NAK) november 10-én Budapesten.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.11.10.
Vitáznak a tények Orbánnal
Szociológiai felmérések, tanulmányok, szakértők sora cáfolja Orbán Viktornak azt a hétfői kijelentését, amely szerint Magyarországon a gyermekek 90 százaléka – szülei anyagi helyzete miatt – nem éhezhet.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.11.10.
Újabb sikergimnáziumot záratna be a kormány
A győri Krúdy végül vegyes fenntartású lesz, a gimnáziumot visszaveheti a Klik. Tehát az NGM nem ragaszkodik a gimnáziumi osztályok fenntartásához, de az továbbra is kérdéses, mi lesz a tárcához került többi vegyes iskola sorsa.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.11.09.
A liberális nevelés megbukott
A pszichológus úgy látja, azért van sok problémás gyerek, mert manapság erősebbek a gyerekek, mint a szülők. – A szülők nem elég következetesek, a gyerekek tovább bírják, mert a szülők fáradtak, nincs energiájuk már a gyerekre.
(Forrás: Kölöknet)
 
2015.11.09.
Fociedző vagyok, de az iskolai focioktatás így nem fog működni
Az edzők és a tornatanárok sincsenek elragadtatva az iskolai focioktatás ötletétől. Azt mondják, a megvalósítás rengeteg gyakorlati kérdést felvet, és ebből a legenyhébb, hogy honnan lesz normális kapu meg labda. Az sem tűnik életszerűnek, hogy mindez nem kerül pluszpénzbe az államnak.
(Forrás: vs.hu)
 
2015.11.09.
Közelgő középiskola-választás – Egyenlők és egyenlőbbek
A hat- és nyolcosztályos gimnáziumok gyakran vezetik az országos középiskolai rangsorokat, jól szerepelnek a kompetenciaméréseken. Több oktatással foglalkozó szakember véleménye azonban az, hogy ezek az iskolák az esélyegyenlőség ellenlábasai, melyek igen korán bebetonozzák a gyerekek közötti különbségeket.
(Forrás: Index)
 
2015.11.09.
Balog: magyar felsőoktatás nincs jó egyetemi tanárok nélkül
Tudomány nincs tudós nélkül, magyar felsőoktatás sincs jó egyetemi tanárok nélkül - mondta az emberi erőforrások minisztere kedden, amikor rektori, egyetemi és főiskolai tanári megbízásokat adott át Budapesten.
(Forrás: Inforádió)
 
2015.11.09.
Gyűjtik a tanárok adatait: biztos, hogy minden törvényes?
az igazgatók már kapják is az értesítéseket arról, hogy mikor és kit fognak ellenőrizni. Az Eötvös Károly Intézet szerint a tanárok alkotmányos jogai is sérülhetnek attól, ahogy tárolják a róluk készült „aktákat”.
(Forrás: Eduline)
 
2015.11.09.
Ezért nem tüntetnek a tanárok - Egy felmérés tapasztalatai
A Pedagógusok Szakszervezetének elege lett abból, hogy a hatalom nem tárgyal, nem bocsátja szakmai vitára elképzeléseit, ezért januárra tüntetést szerveznének. A Hívatlanul Hálózat felmérése azonban arra világított rá: a tanárok megosztottak, nem szolidárisak.
(Forrás: Népszava)
 
2015.11.09.
Erősödő szerepvállalás a nemzetközi oktatási térben
Gödöllőn a Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar dékánhelyettese szerint egyre nő a külföldi hallgatóik száma, mert az innen hazatérők fényképei és szép emlékei mindennél jobb reklámot jelentenek.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2015.11.09.
Sok az agresszív tanár a diákok szerint
A diákok 20 százaléka legalább heti gyakorisággal tapasztal bántalmazó tanári viselkedést vagy durva, megalázó pedagógusi szóhasználatot az iskolában – derül ki egy iskolai erőszakról készült idei, reprezentatív felmérésből. Az általános iskolás korosztályt vizsgáló kutatás rámutatott, hogy a pedagógusok alábecsülik a diákok közti zaklatás gyakoriságát,
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.11.09.
Az egyház szerint megérdemelték a klubtűzben megégett fiatalok
A lap szerint a román főváros több iskolájában az elmúlt napokban azt „tanították" a hittanórákon, hogy a Colectiv klubban október 30-án halálra égett fiatalok megérdemelték a sorsukat, „amiért klubokba jártak és rockzenét hallgattak".
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.11.09.
A CÖF a főzéshez is ért, és a szülők felkeresésére készül
Ha igaz, amit a békemenetesek ígérnek, önkénteseik a közeljövőben felkeresik a szülői munkaközösségeket, hogy "szakmai instrukciókkal" segítsék a gyermekétkeztetés működését. Mindezt azért írták, mert egy MSZP-s képviselőnő kritizálta a gyermekétkeztetést.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.11.08.
Wilhelm Móni: Szelfiző érettségizők
Összességében elmondhatom, hogy érdekes és élményszerű volt idén is a mozgóképkultúra és média érettségi, a diákoknak nagy tájékozottságot és életszerű tudást adott. Remélem, hogy mindannyian hasznosítani tudják később a megszerzett tapasztalatokat.
(Forrás: Taní-tani)
 
2015.11.08.
Komoly mentális zavar alakulhat ki a Facebook-függő gyerekeknél
A friss kutatás szerint 2012 és 2013 között a gyerekek 56 százaléka legalább 3 órát töltött különféle közösségi médiafelületeken. Különösen a lányokat szippantja be ez a világ: ők nagyobb arányban töltenek 3 óránál hosszabb időt a neten történő csevegéssel.
(Forrás: Kölöknet)
 
2015.11.08.
Szegények, de legalább jól kijönnek a szüleikkel a magyar gyerekek
Az OECD háromévente végez egy felmérést a tagországok között, amelyben arra kíváncsiak a kutatók, hogy mennyire élnek jól az emberek az adott országban. A j2009 óta most jelent meg a harmadik összesítés, amelyből kiderül, milyen az átlagmagyarok élete
(Forrás: abcug.hu)
 
2015.11.08.
Orbán megszólalt gyermekéhezésügyben
Azt mondta, Európában példátlan, amit a kormány tett ebben az ügyben. 92 ezerről 318 ezerre nőtt az ingyenes ellátást kapó gyermekek száma. Azért biztosan van még teendő – tette hozzá.
(Forrás: vs.hu)
 
2015.11.08.
„Ne legyen póráz a kormány kezében, ne legyen szájkosár a tanárokon” – A PDSZ nyílt levele
Nyílt levélben kéri a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a nemzeti pedagóguskar hétvégén tartandó közgyűlésének résztvevőit, hogy utasítsák el az etikai kódexet.
(Forrás: Eduline)
 
2015.11.08.
Netkémia: hétköznapi csodák online Elindult az első internetes verseny a kémia népszerűsítéséért
A középiskolás diákok november 9-től érhetik el a feladatokat, amelyek gyakorlati szempontból, mindennapi eseteket feldolgozva világítanak rá a kémia fontosságára - hangzott el a versenyt szervező WESSLING Közhasznú Nonprofit Kft. és a Csodák Palotája Nonprofit Kft. által rendezett sajtótájékoztatón november 9-én.
(Forrás: Edupress)
 
2015.11.08.
Nem tud az alternatív focioktatás bevezetéséről Varga
A focit ezentúl iskolában is oktathatnák. Az emberi erőforrások minisztere úgy módosítaná a nemzeti kerettantervet, hogy heti két órában futballt is lehessen oktatni csaknem tíz másik sportág mellett. Az iskolák és a diákok ezt alternatívaként választhatnák.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.11.08.
Megmenekül a győri gimnázium, a minisztérium köszöni és magyarázkodik
A diákok és a szülők körében is hatalmas felháborodást váltott ki a döntés. Nyilvánvaló, hogy ennek hatására hétfőn közleményt adott ki Kara Ákos győri országgyűlési képviselő, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára és Borkai Zsolt polgármester. E szerint hétfőn gyors és hatékony egyeztetéseket folytatnak le a Nemzetgazdasági Minisztériummal a Krúdy iskola ügyében.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.11.05.
Hamis Facebook-profil miatt verte össze iskolatársát egy diák
Szakiskola tanműhelyében támadt rá társára a héten egy 18 éves diák Komáromban. Azt hitte, az illető fenyegeti őt egy hamis Facebook-profilról, ezért vett revánsot, de kiderült: tévedett. A támadó szabadlábon védekezhet.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.11.05.
Jövő szeptemberig kell abszolválni, hogy 2018-ig meglegyen a diploma
Olyan képzésben való részvételre, ahol félévet, tantárgyat vesz fel a hallgató vagy éppen az elmaradt szakmai gyakorlatát teljesíti, továbbra is 2016 szeptemberéig van lehetőség. Abszolutórium csak az összes tanulmányi követelmény teljesítése után szerezhető. Ezután azonban az államvizsgát legkésőbb 2018-ig le kell tenni.
(Forrás: Index)
 
2015.11.05.
Pokorni odaszúrt a kormánynak: A szakmunkásképzést támogatják, de azért az ő gyerekük érettségizzen le
Pokorni Zoltán szerint a politikusok bár támogatják a szakképzést, azért a saját gyerekeiknek mégis érettségit és diplomát akarnak. Arra is kitért, hogy "politikai és szakmai gyávaság", hogy nem csökkentik a tananyag mennyiségét.
(Forrás: Eduline)
 
2015.11.05.
Semmilyen korlát nem lehet akadály a tehetség számára
„A TALENTn tehetségfórum egy közösségteremtő program, amelynek az a célja, hogy tehetségeket hozzon össze az ország különböző területéről, akik megismerhetik egymás eredményeit, küzdelmeit, és ebből tanulhatnak, inspirálódhatnak” – mondta el az Edupressnek Barta Zsolt, a TALENTn program ötletgazdája.
(Forrás: Edupress)
 
2015.11.05.
Balog Zoltán: szünidőben is fognak ételt kapni a rászoruló gyerekek
Átfogó program kerül bevezetésre jövő januártól annak érdekében, hogy a családok könnyebb helyzetbe kerüljenek, és a gyerekvállalás ne legyen szegénységi kockázat. Erről beszélt részletesen Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a Budapesti Demográfiai Fórum második napján.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2015.11.05.
Zsúfoltság és férőhelyhiány az óvodákban?
Folytatódnak az óvodai férőhelybővítések, jövőre is 2,5 milliárd forintot költenek a kapacitások növelésére, ami arra utal, hogy az intézmények férőhelyhiánnyal vágtak neki a hároméves kortól kötelező óvodáztatásnak idén szeptemberben
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.11.05.
Orbánék ereje lehet a megoldás
„Nem abban vagyunk gyengék, hogy nálunk több a hülye gyerek, mint a világ többi országában, inkább a kimagasló tehetségekből van kevés” – kezdte a magyar iskolarendszer elemzését Pokorni Zoltán, egykori oktatási miniszter a Corvinus Rajk László Szakkollégiumában tartott beszélgetésen
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.11.04.
Melyik a jobb: egy „csupán” jó iskolában a legjobbnak lenni, vagy a legjobb iskolában az utolsók között felsorakozni?
A szakértők jogos félelme, hogy ha egy dimenzióba kényszerítünk egy sokszínű világot és rangsoroljuk az iskolákat, az felerősítheti a szelektivitást az iskolarendszerben – írja a Lannert Judit oktatáskutató a Nők Lapja legújabb különkiadásában, az Iskolaválasztóban.
(Forrás: Kölöknet)
 
2015.11.04.
"A pedagógustársadalom tudja, hogyan kell a munkáját végeznie"
Nyílt levélben kéri a Pedagógusok Szakszervezete a Nemzeti Pedagógus Kar tagjait, hogy ne szavazzák meg az etikai kódex bevezetését a szervezet november 14-i közgyűlésén. A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szerint viszont, ha az alkotmánybíróság nem dönt másképp, akkor a szervezet megszavazza az etikai kódexet.
(Forrás: Inforádió)
 
2015.11.04.
Jánk istván: Lehet más az érettségi? Mi az hogy!
Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) honlapján nemrég jelent meg a hír, miszerint kisebb-nagyobb változások lépnek életbe a magyar nyelv és irodalom érettségin. 2017-től változik a pontozás, az értékelés, valamint magának a szövegalkotási lapnak a szerkezete is. Cikkünkben ezekre reflektálunk.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2015.11.04.
Fűtés hiányában hetek óta nincs tanítás a tiszabői iskolában
Előreláthatólag a jövő hét elején áll vissza a megszokott rend az intézményben, ahol 308 gyermek tanul és 26 pedagógus tanít fűtést biztosító mindkét kazán tönkrement az elmúlt hetekben, az egyiken jelenleg nyomáspróbát végeznek, november 6-án szállítják az iskolába.
(Forrás: Edupress)
 
2015.11.04.
A KórházSulit erősíti a Hipersuli digitális oktatási program
Több ezer olyan gyermek él ma Magyarországon, akik tartós kórházi ápolásra kényszerülnek, ezért nem tudnak részt venni a hagyományos oktatási rendszerben. Az ő életükben és a kórházpedagógusok munkájában hozhat pozitív változást a Telenor és a KórházSuli program együttműködése.
(Forrás: Edupress)
 
2015.11.04.
Hónapokat késnek a tanári fizetések
Még mindig milliárdos tartozása van a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak, a személyi kifizetések is késnek: van olyan tanár, aki még a szeptemberi bérét sem kapta meg. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint a Klik működése óriási kudarc.
(Forrás: Népszava)
 
2015.11.04.
2016 végére nem lesz internet nélküli iskola
– jelentette ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára az Informatika a Társadalomért Egyesület csütörtöki, balatonfüredi konferenciáján.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2015.11.04.
Félmillióan tanulnak az SMS-suliban
Elérte a félmillió előfizetőt Kenyában az Eneza Education nevű SMS-iskola, amelytől alapítói azt remélik, hogy afrikai fiatalok millióihoz viszi házhoz a sokak számára továbbra is elérhetetlen oktatást.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.11.03.
Jaj annak, akit kipécéz egy családgondozó
“Kesznyétenben régóta azt látjuk a gyerekjóléti szolgálat környezettanulmányaiból, hogy a családok segítése helyett hatóságot játszanak, nevetséges dolgokat kritizálnak és indokolatlanul gyorsan döntenek a gyerekek kiemeléséről” – mondta az Abcúgnak Tóth Anita, aki a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a European Roma Rights Centre (ERRC) közös projektjében dolgozik.
(Forrás: abcug.hu)
 
2015.11.03.
Alaposan egymásnak estek a pártok a gyermekéhezés miatt
Hétfőn az Országgyűlés népjóléti bizottságának többsége leszavazta azt a határozati javaslatot, amely a gyermekéhezés felszámolásáról szólt. Fideszes képviselő is aláírta, a KDNP viszont nem. A KDNP-s Harrach Péter vezette bizottság leszavazta a javaslatot. Az MSZP Harrach távozását követeli.
(Forrás: vs.hu)
 
2015.11.03.
Balla István: „Még egy intőt sem kaptak” – minek ide őszi szünet?
Nem a szüneteken kellene merengeni, hanem azon, mi történik az iskolában. A tanagyagot kellene megnyírni, a tanári módszereken változtatni, esetleg a nyári szünetet rövidíteni. Ez utóbbit úgy, hogy ne feltétlenül az iskolában töltsék a diákok a pluszidőt, hanem erdei iskolában, egyéb értelmes szabadidős programokon.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.11.03.
Pedagógiai alapszak indul a Pető András Főiskolán
2016. februárjában, félévenként 120.000 Ft-os áron indítja a főiskola a Pedagógia alapszakot. A szak elvégzésével továbbtanulási lehetőséget is biztosítanak: hallgatóik az alapozó pedagógiai tanulmányok elsajátítása mellett két szakirány közt választva haladhatnak tovább tanulmányaikkal.
(Forrás: Eduline)
 
2015.11.03.
Két magyar fiatal Oslóban, a Telenor Youth Forum döntőjében
Mi a közös a Pakisztánból származó Fatimaban, a bulgáriai Gretaban, valamint a magyarországi Anettben és Tamásban? Mindannyian fiatalok, lelkesek és elkötelezettek az oktatás és a tudásmegosztás fejlesztése iránt, így 21 társukkal részt vehetnek a Telenor Youth Forum rendezvényén Oslóban december 8. és 11. között.
(Forrás: Edupress)
 
2015.11.03.
Tanárok tízezrei tanulnak egymástól országszerte
Több száz bekapcsolódó iskola, négyezernél is több szakmai program és csaknem 47 ezer résztvevő pedagógus - ez a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) "Köznevelés az iskolában" című projektje módszertani innovációs moduljának eddigi mérlege.
(Forrás: Edupress)
 
2015.11.03.
Van más megoldás a "kötelező" osztálypénz helyett
Az osztálypénzzel kapcsolatos ellentmondások kiküszöbölése érdekében megoldás, ha a szülők minden iskolában és óvodában adószámmal és bankszámlával rendelkező Szülői Alapítványt hoznak létre. A Szülői Alapítványoknak "szabályos" pénzforrása lehet: például pályázatírás, szponzorok elérése, a fenntartó által átadott pénzek, a szülők és a pedagógusok önkéntes támogatásai.
(Forrás: Edupress)
 
2015.11.03.
Oktatásipar a jövő hangyáinak
A nemzetközi felméréseken rendszeresen a távol-keleti iskolások szerzik meg az első helyeket, ami azonban nem csak öröm forrása. Kína, Japán és Korea is csúcsra járatja oktatási rendszerét, amely már-már teljesíthetetlen követelményeket támaszt a gyerekekkel szemben, a végeredmény pedig nem feltétlenül a boldog és krea­tív jövő.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2015.11.03.
Érdekes felvetéssel jött elő a volt tanfelügyelő
Keresztély Irma volt székelyföldi főtanfelügyelő szerint a román politikai elit nem akarja, hogy a magyar gyermekek megtanuljanak románul. Márpedig ha a magyar gyerek nem tud megtanulni jól románul, mert unos-untalan elgáncsolják, akkor neki ez a tárgy teher.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.11.03.
Tejet iszik csontdresszben a kalcium
Egy amerikai grafikusnő: antropomorf jegyekkel ruházta fel a Mengyelejev-féle periódusos rendszerbe foglalt elemeket, hogy könnyebben rögzüljenek a fejekben, sőt történetet is ír róluk. A gyakorló kémiatanár szerint a rajzok sok gyereknek segíthetnek a befogadásban.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.11.03.
Kitűnhet az is, aki csúnyán ír
Az idei Telenor Napon nemcsak forgalmas bevásárlóközpontokba, hanem egy-egy budapesti, törökbálinti, zsombói és hódmezővásárhelyi iskolába is ellátogattak a munkatársak. Azokba az oktatási intézményekbe mentek el, ahol tavasz óta zajlik a Telenor Hipersuli oktatási programja.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.11.01.
Egyházi iskolák az államiak rovására
A PDSZ elnöke arra reagált, hogy a miniszterelnök szombati beszéde szerint több évtized kényszerszünet után mára újraéledt az egyházi iskolarendszer. Szerinte ebben nagyobb szerepe van Orbánnak és a kabinetjének, mint magának az egyházaknak.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.11.01.
237 millió négy nap munkáért – mutyival lép át a digitális korszakba a magyar oktatás
Lapunk úgy tudja, a nyáron már a szerződés tervezete is elkészült, a megállapodás létrejöttét részben az összegről folyó vita nehezítette. A Neptun gazdája ugyanis nettó 840 milliót kért a munkáért, végül 728 millió forintban állapodtak meg.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.11.01.
Prievara Tibor forradalmi újítása az oktatásban
A külföldön nagy népszerűségnek örvendő és eredményesen alkalmazott tanulásszervezési módszer hazai adaptációjának, megvalósításának kézikönyve ma kerül a polcokra, mégpedig nem más, mint a téma hazai szakértője, Prievara Tibor tollából.
(Forrás: Modern Iskola)
 
2015.11.01.
Fóti Péter: Iskolagyűlések a demokratikus iskolákban
Az iskolai önállóság egyik fontos sarkköve az, hogy az iskola saját keretein belül milyen szervezeteket működtet. Az ún. demokratikus iskolákban az iskolát fenntartó tanárok határozata alapján rendszeres iskolagyűlések működnek, amelyeknek az iskolai élet számos területén döntési joguk van.
(Forrás: Taní-tani)
 
2015.11.01.
“Át kellett vernem a szüleimet, hogy egyetemre mehessek”
Van, akit lélekben azért támogatnak a szülei, de van, akinek szembe kellett velük szállnia azért, hogy egyetemre mehessen. Bemutatjuk, milyen kihívások előtt állnak az első generációs egyetemisták a felsőoktatásban.
(Forrás: abcug.hu)
 
2015.11.01.
A tanárok társadalmi megbecsülésének hiánya is téma idén
A Lux-díj az Európai Parlament filmművészeti díja, amelyet az európai kulturális sokszínűségről, az európaiak életéről és identitásáról szóló filmeknek ítélnek oda.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2015.11.01.
Így kezelje az iskolafóbiát
A gyerek faggatása mellett feltétlenül kérdezzük meg a tanár(oka)t, adott esetben az osztálytársak szüleit vagy az iskolapszichológust. Kiskamaszok körében az iskolaszorongás leggyakoribb oka a teljesítményszorongás mellett a kortársak zaklatása, amelyhez idősebb korban online zaklatás is társulhat.
(Forrás: Index)
 
2015.11.01.
A diákok álmodhatták meg a közös sporteseményeket
Eredményesen zárult a "Testmozgás az iskolában"Program. Az elmúlt évben országszerte 144 hátrányos helyzetű térségben működő iskolában zajlott az európai uniós támogatással megvalósuló projekt, amelyben több mint 60 ezer rendszeresen bevont diák, 288 pedagógus, 56 tréner és szupervizor, valamint csaknem 1500 önkéntes diák tevékenykedett.
(Forrás: Edupress)
 
2015.11.01.
Belterjes bojkott, politikai érvelések
Széles körű összefogás jött létre a pedagógusok még el sem fogadott etikai kódexe ellen, legalábbis ez látszik abból, hogy tizenegy szervezet jelentette be: eleve bojkottálja a szabályozást. Csakhogy ha az aláírókat végignézzük, kiderül, meglehetősen belterjes társaságról van szó. -
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2015.11.01.
Komolyzenével kitörni a hátrányos helyzetből
Mintegy háromszáz hátrányos helyzetű, főként roma származású fiatal tanulhatott a Snétberger Zenei Tehetségközpont eddigi öt évfolyamán. A hazai és nemzetközi szinten egyaránt elismert, modellértékű iskola világszínvonalú képzési és tehetséggondozó programja a diákok zenei karrierjének elindulásához is hozzájárul.
(Forrás: Magyar Idők)
 
Sajtófigyelő
2023.11.21.
A pályakezdő pedagógusok mellett áll Balatoni Katalin
Maga is átélte, milyen érzés kezdő pedagógusnak lenni, ezért jól ismeri a pálya nehézségeit – jelentette ki a lapunknak adott interjúban Balatoni Katalin, a Belügyminisztérium köznevel...
(Forrás: Magyar Nemzet)
--
2023.11.21.
Plakátkampányt indít a kormány az iskolákban
A védelem online is megillet! Kérdezz, szólj, jelezz! - ezek a legfontosabb üzenetei azoknak az iskolai plakátoknak, amelyeket a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) jogsegélyszolg...
(Forrás: Eduline)
--
2023.11.21.
Státusztörvény: nem taníthatnak óraadóként tovább a felmondó pedagógusok?
Szeptember 29-ig kellett nyilatkozniuk a pedagógusoknak, hogy elfogadják-e a státusztörvény alapján írt munkaszerződésüket. Rétvári Bence államtitkár úgy nyilatkozott, hogy 1205 pedagó...
(Forrás: Eduline)
--
2023.07.17.
Oszkó Péter: Nagyon nagy bajban vagyunk, ha saját pedagógusaink bérét sem tudjuk kifizetni
ZÁMOMRA A LEGBOSSZANTÓBB ÁLLÍTÁS, HOGY A SAJÁT OKTATÁSI RENDSZERÜNK FOLYAMATOS MŰKÖDÉSI KÖLTSÉGÉNEK FINANSZÍROZÁSÁHOZ UNIÓS ADÓFIZETŐK PÉNZÉRE VAN SZÜKSÉGÜNK, miközben vannak...
(Forrás: Index)
--
2023.07.15.
Ilyen se volt még: 171 oktató állt ki a Zeneakadémia autonómiájáért
Alulírott előadó- és alkotóművészek, kutatók és zenepedagógusok, mint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatói az alábbi közleményt kívánjuk a közvélemény és a fenntartó Kultur...
(Forrás: Index)
--
2023.07.15.
„Egy mérhetetlenül szelektív törzsi társadalom öngyilkos reflexiója saját magára” – Lannert Judit oktatáskutató a státusztörvényről
Miért beszél mindenki tanárhiányról, amikor átlagosan tíz általános iskolás gyerek jut egy pedagógusra? Mi a tanárok és mi a megrendelő, a lakosság felelőssége a magyar oktatás szétes...
(Forrás: szabadeuropa.hu)
Címkék
agresszió civilek család digitális nemzedék együttműködés erkölcs esélyegyenlőség esélyek felelősség film filmklub generációk gyerekek gyermekvédelem hátrányos helyzet IKT integráció irodalmi mű feldolgozása iskola iskola és társadalom kapcsolatok kommunikáció konferencia konfliktuskezelés kreativitás kutatás könyvajánló közösség módszerek OFOE oktatás oktatáspolitika osztályfőnöki szerep pedagógia pedagógus pedagógusok pályázat rendezvény szabályok szakmai szervezet szülő szülők tanulás tanár-diák kapcsolat tehetséggondozás társadalom történelem verseny virtuális kongresszus ünnep