Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
2015.12.31.
Összefognak a szakszervezetek a béremelésért
Három ágazat szakszervezetei fognak össze, hogy eléjék a pedagógusok, az egészségügyi és a szociális ágazatban dolgozók munkakörülményeinek javítását és a bérelemésüket.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.12.31.
8500-an tanítják németre a menekült gyerekeket
A menekülthullám óriási kihívás elé állítja a német oktatási rendszert. A kormány eddig 8500 tanárt toborzott, akik németül tanítják a gyerekeket, és több mint 8000 speciális osztályt indítottak a számukra. Egy szakszervezeti vezető szerint ez még mindig kevés.
(Forrás: abcug.hu)
 
2015.12.31.
Rohamivó gyerekek miatt is riasztották a mentőket szilveszterkor
A közlekedési balesetek, verekedések mellett sok részeg, esetleg valamilyen drog hatása alatt álló fiatalt kellett kórházba vinni, köztük 74 kiskorú (18 év alatti) gyermeket is.M integy 200 embert kellett elszállítani közterületekről.
(Forrás: Inforádió)
 
2015.12.31.
A Klik több mint tizenkétmilliárdos informatikai fejlesztést tervez
Március 31-ig minden érintett intézménybe eljutnak az eszközcsomagok.A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ csaknem 12,5 milliárd forint támogatásból komplex informatikai fejlesztést valósít meg a köznevelési intézményekben az Új Széchenyi Terv keretében.
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2015.12.30.
Megvan, miért viselkednek felelőtlenül a tinik
A kamaszok viselkedészavarainak egyszerű, kézenfekvő oka van: agyuknak az a része, ami a döntéshozatalért és empátiáért felelős, még hiányos. A szürkeállomány ilyen jellegű hiányossága ahhoz vezet, hogy sokan antiszociálisan és agresszíven viselkednek a környezeti hatásokra reagálva.
(Forrás: Kölöknet)
 
2015.12.30.
Erdélyben tanulnak beilleszkedni a társadalomba lelkileg sérült németországi kamaszok
Németországi alapítványok közvetítésével erdélyi családoknál tanulnak beilleszkedni a társadalomba lelkileg sérült németországi fiatalok - írta a Székelyhon portál.Kiegyensúlyozott erdélyi családoknál olyan 12 és 18 év közötti németországi fiatalokat helyeznek el, akiknek a társadalmi beilleszkedését Németországban nem sikerült biztosítani.
(Forrás: Modern Iskola)
 
2015.12.30.
Varázsgömb. Németh Tibor interjúja Erényi Bálinttal
Huszonnégy éves budapesti egyetemista, a Corvinus Egyetem mesterszakos közgazdász hallgatója vagyok, a tanulás mellett egy multinacionális vállalatnál voltam gyakornok. Indiában már jártam önkéntesként, és idén nyáron Afrikába is eljutottam – öt hetet Tanzániában töltöttem.
(Forrás: Taní-tani)
 
2015.12.30.
L.Ritók Nóra: Türelmetlenség, vagy türelem
Azt hiszem, a legtöbb területet úgy tudom összekapcsolni, ha a türelmetlenség és a türelem szempontjából vizsgálom. Mert ennek a két ellentétes fogalomnak a használata szerintem jellemzően mutatja a helyzetet és az ellentmondásokat is.
(Forrás: Nyomor széle blog/hvg.hu)
 
2015.12.30.
Mélyül a szakadék - Kilátástalan fiatalok, nyomorgó nyugdíjasok
Ferge Zsuzsa a nemzetközi összehasonlítás alapján aggodalmát fogalmazza meg a jövővel kapcsolatban. Arra figyelmeztet, hogy az általános iskola tovább növeli az otthoni hátrányokat, sokan hagyják ott idő előtt az oktatási rendszert, sőt a 20-24 éves magyar fiatalok 20 százaléka se nem tanul, se nem dolgozik.
(Forrás: Népszava)
 
2015.12.30.
„A tanulás munka a gyerek számára”
Ahol túl sok a tananyag, ott az iskola helyi tantervét vagy a pedagógus gyakorlatát kellene megvizsgálni, hiszen ezen a szinten dől el, milyen mélységben foglalkoznak a témákkal. A tantervből nem következik túlterhelés – mondta a lapunknak adott interjúban Hoffmann Rózsa.
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2015.12.30.
Levédhetik a Pető Intézet fejlesztő módszereit
Új rektor került a Pető András Főiskola élére, Tenk Miklósné Zsebe Andrea személyében,A főiskolához tartozó óvodában és általános iskola nemzetközi hírű, hamarosan levédhetik az ott alkalmazott módszereket és eszközöket is. A duá­lis formában működő konduktori alapképzés mellett mesterszakot is indítanának a jövőben.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2015.12.30.
Célkeresztben az óvodás korosztály
A médiahatóság a kiskorúak védelme érdekében már dolgozik a Bűvösvölgy elnevezésű, iskolásokat fogadó médiaértés-központ országos hálózattá bővítésén, hogy a diákok minél több vidéki helyszínen is megismerkedhessenek a film- és reklámkészítés, illetőleg a kereskedelmi kommunikáció trükkjeivel.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.12.28.
Még csak gyerekek, de már önkéntesek
A menekültválságot követő fellángolás ellenére továbbra sem divat az önkéntesség. Az pedig egyenesen rendkívülinek számít, amikor 11-12 éves gyerekek kezdenek el érdek nélkül másokon segíteni. Fanni és Vitus története két példa arra, amikor a kicsik ösztönösen adnak, még ha olykor azt is kapják visszajelzésként, hogy "én ezt biztos nem csinálnám".
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.12.28.
Három lépcsőben nőnek a bérek a felsőoktatásban
Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a kormány döntését ismertetve november elején elmondta: a januári 15 százalékos növelést 2017-ben és 2018-ban is 5-5 százalékos béremelés követi. Összességében így 27 százalékos növekedésre számíthatnak a felsőoktatásban dolgozó oktatók-kutatók.
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2015.12.28.
Nem így képzeltük az irodalmat
Középiskolában nem így képzeltük az irodalmat. Nem tudtuk, hogy másnapossá lehet válni a kultúrától. Mi a titka a szépírókból és zenészekből alakult Rájátszás sikerének? Sikítozó HR-es lányok, verseket kántáló partiarcok, önfeledt bulivá alakuló felolvasás.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.12.28.
Most a lemaradás programozott
A hatályos Nemzeti alaptantervben az összes műveltségi terület közül az informatikára jut a legkisebb hangsúly és a legszűkebb időkeret. A sport és testnevelés 15, a művészet 6, az informatika 4 százalékot kap. Ráadásul azzal sincs minden rendben, amit ezen a címen tanítanak.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.12.21.
Nem eszköztelen az óvodapedagógus
Növeli-e a nemzetközi viszonylatban is példamutató korai nevelési rendszer terheit a hároméves kortól kötelező óvodáztatás, azzal, hogy több problémás gyermek kerül be? A válaszadáshoz szükséges tapasztalatgyűjtéshez még idő kell.
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2015.12.21.
Rég letűntnek hitt módszer bukkant fel egy magyar iskolában
Azt hittük, kikopott már az iskolákból az a fegyelmezési módszer, amikor a gyereknek százszor le kell írnia, mit rontott el. Tévedtünk, de valószínűleg a pedagógusok többsége elutasítja azt a tanárt, aki így büntet.
(Forrás: Eduline)
 
2015.12.21.
Adatokat gyűjtenének a rosszul teljesítő tanulókról?
Az azonosításra alkalmatlan adatokat többek között a félévkor hármasnál rosszabb tanulmányi átlagot elérő diákokról és a félévkor elégtelen osztályzattal rendelkezőkről kellene összegyűjteni, illetve azokról is, akik évismétlők, vagy igazolt hiányzásuk az adott tanévben eléri a száz órát.
(Forrás: Edupress)
 
2015.12.21.
Megkérdezni sem merik, ez kinek a fejéből pattant ki – Árad a panasz a tanárokból
Egy középiskolai és egy egyetemi tanárt kértünk meg arra, hogy foglalják össze, miként látták a köz- illetve a felsőoktatás helyzetét az idén. Csak név nélkül vállalták a felkérést.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.12.20.
Nyilas Misi szorong – Kötelezőkkel nyomasztjuk gyermekeinket
Fenyő D. György szerint Móricz Zsigmond könyve remekmű, viszont „nagyon felnőtteknek való alkotás, amely Móricz pályája egyik legmélyebb pontján keletkezett, és arról szól, hogyan állhat valaki teljesen egyedül és védtelenül a világ ellenségességével és közönyével szemben”. Nem helyes nyolcadikban feladni kötelezőnek a művet.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.12.19.
Czenner Júlia: Miért nem vették észre időben?!
A részképességzavarra utaló jeleket gyakran elhanyagolhatónak, kinőhetőnek gondolja a védőnő és a gyermekorvos, a szülő pedig nem tudja, mire kell odafigyelni. A kifürkészhetetlen alulteljesítés esetén a szülő hibáztatja saját magát, a gyereket és a pedagógust is. De vajon ki a hibás?
(Forrás: Taní-tani)
 
2015.12.19.
Németh Tibor: Fülön át a szívbe
A történetmesélés közösségi cselekmény: a hallgató éberen figyel, feladata: emlékezni. És ha emlékszik, el is mondhatja, gyógyíthat, mint az Öregek, akik, ha nehéz helyzet megoldásán igyekeznek, hagyományosan mesélni kezdenek. Szétszórják hallgatóik között a világ egy új olvasatát, melyet ki-ki a maga szájíze szerint értelmez újra.
(Forrás: Taní-tani)
 
2015.12.19.
Egyetemi szakok rendeleti úton - Végső döfés az autonómiának!
A kormány idén végleg felszámolta a felsőoktatási intézmények autonómiáját Ez az év az újabb korlátozásokról szólt a felsőoktatásban: a miniszter miután tavaly bevezette a kancellária-rendszert, idén már az egyetemi szakindítást is kormányzati jóváhagyáshoz kötötte.
(Forrás: Vasárnapi Hírek)
 
2015.12.18.
Budapesti gimnazisták nyerték a PénzSztár versenyt
Idén a budapesti Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium csapata szoros küzdelemben szerezte meg a 2015. évi PénzSztár címet és a fődíjakat a harmadik Országos Középiskolai Pénzügyi-Gazdasági Verseny döntőjében - közölte a rendező TAS-11 Kft. az MTI-vel
(Forrás: Inforádió)
 
2015.12.18.
Szakmai segítség a nemzetiségi oktatásnak
Országosan az Oktatási Hivatal egy szervezeti egysége látja el a nemzetiségi oktatáshoz kapcsolódó szakmai szolgáltatásokat, amelyekkel a erősíteni akarják a nemzeti identitás megőrzését is. A feladat kb.100 ezer gyermeket érint, ennyien vesznek részt ma Magyarországon nemzetiségi nevelésben-oktatásban.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2015.12.18.
Pedagógusokat ítéltek el
Elsőfokú ítéletében a huszonnégy pedagógust, köztük oktatási vezetőket ítélt el a Gyulai Törvényszék csütörtökön. A helyi Harruckern János Közoktatási Intézmény volt alkalmazottait hivatali visszaélés és más bűncselekmények elkövetésével vádolták. Letöltendő szabadságvesztést senki nem kapott.
(Forrás: Népszava)
 
2015.12.18.
Újabb teher a tanárnak, jelzés a szülőnek - interjú az NPK elnökével (hanganyag)
Az iskolai lemorzsolódást előzné meg a kormány egy olyan jelzőrendszer kiépítésével, amelyben a veszélyeztetett tanulókat tartanák nyilván. A Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke ugyan a céllal igen, a törvénytervezet több részletével azonban nem ért egyet.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.12.17.
December közepe is elmúlt, de még mindig vannak tanárok, akik a novemberi fizetésüket várják
December 3-án Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter technikai hibáról beszélt, szerinte a Magyar államkincstárnál bevezetett új elszámolási program miatt csúsztak a fizetések. Az Államkincstár még aznap tovább tolta magáról a felelősséget. A határidő óta eltelt egy újabb hét, és még mindig sokan vannak, akik nem kapták meg.
(Forrás: 444.hu)
 
2015.12.17.
Sok gyereket nem járatnak iskolába, az ombudsman lépett
Az ombudsman egy sor jogalkotási kezdeményezéssel és ajánlással fordult az emberi erőforrások miniszteréhez, és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ elnökének mielőbbi intézkedését kérte. Nagyon kiszolgáltatottak az illegálisan itt tartózkodók gyerekei.
(Forrás: Eduline)
 
2015.12.17.
Csökken a szabad felhasználású Diákhitel kamata
A szabad felhasználású Diákhitel1 kamata 2016 első félévére 14 éves fennállásának legalacsonyabb szintjére, 3,9 százalékra csökken – jelentette be Bugár Csaba, a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója sajtótájékoztatón december 17-én Budapesten.
(Forrás: Edupress)
 
2015.12.17.
Feltűnően enyhe ítélet a pénzért vett érettségik ügyében
Két év felfüggesztett börtönt kapott 211 rendbeli hivatali visszaélésért és kétféle minősítésben 231 rendbeli közokirat-hamisításért a Harruckern Szakképző Iskola volt igazgatója. Az ügyész, aki a vádiratban még végrehajtható szabadságvesztést indítványozott, most három nap gondolkodási időt kért, hogy fellebbezzen-e.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.12.17.
Feketébe borult az új igazgató miatt a Bányai Gimnázium
A diákönkormányzat szervezésében az ellen tiltakoztak, hogy az iskolai testületek egyhangú akaratát semmibe véve nem az intézményt 22 éven át kimagasló sikerekkel vezető Lukács Lajos, hanem egy angoltanár, Szilágyi Piroska Tünde pályázatát támogatta a kecskeméti önkormányzat fideszes többsége.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.12.16.
Így végzik ki Orbánék a felsőoktatást: apadó források, ötödével csökkent a hallgatók száma
Az államilag támogatott helyek csökkentése és hatvan szak megszüntetése nem tett jót a tanulási kedvnek sem. A jobb gimnáziumok diákjai többnyire külföldön terveznek továbbtanulni, a hazai egyetemekről pedig rohamosan fogynak a hallgatók.
(Forrás: Ténytár - tiszta politika)
 
2015.12.16.
"Minket ne fenyegessen a kormány!" - kiállnak az alapítványi iskolák az igazuk mellett
Az államot mikor fogják vizsgálni? – tette fel a kérdést Horn György, aki szerint csak állami segítséggel lehet csalni a támogatások megszerzésében. Az Alapítványi és Magániskolák Egyesületének elnöke kijelentette, nem hagyják magukat fenyegetni, akármit is mond az államtitkárság.
(Forrás: Eduline)
 
2015.12.16.
Csetelő diákból motivált tanuló?
Chelsea Dale igazgat egy motivációt adó, működő modellen alapuló civil szervezetet, az "On the Giants Shoulders-t. Erről az Edutopia.org-on megjelent cikkében olvashatunk arról, hogyan motiválhatók az érdektelen, gyakran fegyelmezetlen diákok idősebb, tanulásban érdekelt diáktársaik segítségével.
(Forrás: Modern Iskola)
 
2015.12.16.
Lehetetlent kér a tanoda program civiljeitől a kormány
A szervezetenként elnyerhető évi tíz-tizenöt milliós támogatás alig emelkedett a tíz évvel korábbi kiírásokhoz képest, miközben a fogyasztói árindex ötven százalékkal nőtt. Másrészt a tanodák finanszírozása nem normatív alapú: két pályázat közötti időszakban a működés nehezen tervezhető.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.12.16.
Homérosz? Olyan nincs is!
Egy Nényei Pállal nemrégiben készített interjú tanúsága szerint „Az irodalom visszavág” című könyv frusztrációból született. Ez a frusztráció végig érezhető is a szövegen – többek közt épp ettől olyan remek olvasmány.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2015.12.16.
Sok szülő még a kamaszoknál is eszetlenebb a neten
Arról már számtalan cikket lehet olvasni, hogy milyen káros hatások és következmények érhetik a gyereket, ha nem óvja megfelelően a privát szféráját az interneten és a közösségi oldalakon, azonban arra is érdemes kitérni, mikor a szülő oszt meg túl sok mindent a gyerekéről az interneten.
(Forrás: Index)
 
2015.12.16.
Szomorú, de ez most a legfontosabb óra a kelet-ukrajnai iskolákban –videóval
„Ha látsz egy ismeretlen tárgyat, nem veheted fel, mert fel is robbanhat” – mondja az AJ+ videóján egy teljesen átlagos ukrán kislány.A Swiss Foundation for Mine Action aktivistái járják a kelet-ukrajnai iskolákat, és játékos formában tudatosítják a gyerekekben, hogy mennyire veszélyesek az elhagyott robbanóanyagok.
(Forrás: Eduline)
 
2015.12.16.
Mit tudnak a magyar fiatalok a pénzügyekről?
Javult a magyar középiskolások pénzügyi tudása – derült ki az Econventio Kerekasztal Közhasznú Egyesület pénzügyi ismereteket mérő 2015-ös kutatásából, amely során országszerte mintegy 12 ezer diákot kérdeztek meg pénzügyi attitűdjükről és ismereteikről.
(Forrás: Edupress)
 
2015.12.16.
Amilyen az oktatás, olyan a jövő
Célul tűzték azt is, hogy csökkenteni fogják az iskolai lemorzsolódást, az eddigi intézkedések azonban épp ellenkező irányba mutatnak, egyre több a korai iskolaelhagyó, többségükre közmunka vár.
(Forrás: Népszava)
 
2015.12.16.
Vaklárma volt a Los Angeles-i és New York-i terrorfenyegetés
Nem hiteles a Los Angeles-i és New York-i iskoláknak szóló terrorfenyegetés – jelentette be kedden Eric Garcetti Los Angeles-i polgármester az amerikai Szövetségi Nyomozó Irodára (FBI) hivatkozva, hozzátéve, hogy szerdán kinyit az összes iskola a városában.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.12.16.
Miért van sok magányos serdülő az iskolában? - videó
Miért van sok magányos serdülő az iskolában és a családban, megértheti-e egymást szülő és gyerek, ? Hiába söpört át a generációkon jó néhány technológiai forradalom, a tinédzserkor megpróbáltatásai minden korban hasonlóak. A Móra kiadó könyvsorozattal segít a felnőtté válás útján bukdácsolókat.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.12.16.
Bakiktól hemzseg az önéletrajza, de esélyes a kecskeméti sikergimnázium igazgatói székére
Mintegy kétszáz volt és jelenlegi bányais szülő és diák gyűlt össze szerda este a kecskeméti városháza előtt egy 22 perces villámcsődületben, hogy kiálljanak a Bányai Júlia Gimnáziumot 22 évig sikeresen vezető igazgató, Lukács Lajos pályázatának elfogadása mellett.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.12.16.
A norvégok győztek, de a Fidesz nem adja fel
Több mint másfél évig harcolt az Orbán-kormány a norvég alapokkal, közben még az amerikai elnök is beszólt a magyar rendőrség házkutató akciói miatt. A kormány végül nem járt sikerrel, de a kormánykritikus civil szervezetek nem lélegezhetnek fel, továbbra is a célkeresztben maradnak.
(Forrás: vs.hu)
 
2015.12.16.
Elég bizarr volt, amikor megjelentek a tanfelügyelők
„Egyszer majd összeáll a rendszer”, bizakodott a neve elhallgatását kérő, tanfelügyeleti látogatást és pedagógus-minősítést egyaránt végző szakértő. Azt kért, ne írjuk le a nevét, mivel az etikai kódex előírja, hogy maximálisan lojálisnak kell lenniük.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.12.16.
Elég bizarr volt, amikor megjelentek a tanfelügyelők
Tanfelügyelőkkel korábban a szocializmus idején lehetett találkozni. Az Orbán-kormány nemrég újraindította a tanfelügyeleti eljárást, mi meg utánajártunk az első napok tapasztalatainak.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.12.16.
A csoda most is elmarad, megint az oktatáson spórolhat az állam
A tanárok bérfejlesztése még valamennyit javíthat az összképen, ám ha egyszerre adnák oda a több évre elnyújtott emelést, az is csak kozmetikázná az eredményeket. Nagyon nem állunk jól a többi fejlett országhoz képest, és nem látszik, hogy a jövőben mitől javulna a helyzet.
(Forrás: Eduline)
 
2015.12.14.
Figyelemzavar vagy autizmus? Nem mindegy!
Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az ADHD, azaz a figyelemzavaros hiperaktivitás tünetei kisgyerekeknél elfedhetik az autizmus tüneteit, így az érintetteknél előfordulhat, hogy tévesen félrediagnosztizálják őket ADHD-val, és már csak későn derül ki, hogy esetükben valójában autizmusról van szó.
(Forrás: Kölöknet)
 
2015.12.14.
Francia díjat nyert egy magyar szakközépiskola
A Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum (BGSZC) Hunfalvy János Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági és Kereskedelmi Szakközépiskolája átvette - a magyar szakközépiskolák közül elsőként - a francia külügyminisztérium Label France Éducation minőségi díját.
(Forrás: eduline)
 
2015.12.14.
Emmi: nem lesznek fizetős szakkörök
Csupán jogalkotási okok miatt kerültek ki a köznevelési rendeletből a térítésmentes kategóriából a közoktatás bizonyos szolgáltatásai, reagált az Emmi az eduline cikkére. A törvénymódosítás másik része a korai iskolaelhagyók számát próbálná csökkenteni.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.12.13.
Kálmán László: Iskolai többnyelvűség
Össze kell hangolni a két teljesen méltányolható igényt: azt is, hogy az iskoláskorunkban ne kelljen szégyenkeznünk, ha az anyanyelvünkként elsajátított nyelvváltozatot használjuk (sőt, később sem), és azt is, hogy felnőtt korunkra magabiztosan tudjuk használni a művelt köznyelvet is.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2015.12.13.
A Nemzeti Alaptantervbe emelné a programozást a Microsoft
Ha Magyarország csökkenteni akarja az informatikushiányt, és lépést akar tartani a fejlett országok gazdaságaival, akkor elengedhetetlen a programozás beemelése a Nemzeti Alaptantervbe, véli a Microsoft.
(Forrás: Origo)
 
2015.12.13.
Új lehetőség a felsőoktatásban
Kinek való a duális képzés? Idén 19 egyetem és 300 vállalat együttműködésében 500 hallgató vesz részt duális képzésben, a 2016/2017-es tanévben pedig tovább nőhet azoknak a száma, akik ebben a képzési formában kezdik meg tanulmányaikat. Kinek való? Miért érdemes belevágni? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ.
(Forrás: Edupress)
 
2015.12.13.
Ingyenes oktatás? Még a szakkörökért is fizetni kellene ezentúl
Több ponton is módosítanák a közoktatási törvényt a kormány honlapjára feltett tervezet szerint. Többek között bekerült egy rész arról, ki számít „lemorzsolódással veszélyeztetett” tanulónak, de az is kiderült, mikért kell ezentúl fizetni a diákoknak, így nem lenne ingyenes a szakkör, de még az énekkar sem.
(Forrás: Eduline)
 
2015.12.12.
A pakisztáni iskolák - egy magyar nyelvtanár szemével
Tárczy Judit angol tanár egy éves indiai tartózkodását szakította félbe egy hónapra Pakisztánban. Ottléte során számos oktatási intézményt látogatott meg. Most pakisztáni élményeiről kérdeztük.
(Forrás: Modern Iskola)
 
2015.12.12.
Valentné Albert Éva: Mi az a mobra?
A GEOMATECH Projektben készített tananyagok nem fedik le a teljes oktatandó anyagot, viszont ösztönzést adhatnak újak készítésére. A mobra az adott jelenség elmélyedtebb, jobb megértéséhez vezet. Szükséges ez a mélyebb tudás? Nem tudom. De élményszerű.
(Forrás: Taní-tani)
 
2015.12.12.
Hátborzongató jelenség: közmunkást csinálnak az iskolás gyerekekből
Mind több család kényszerül erre a lépésre Mártonfi György oktatáskutató szerint. Példaként egy tiszaugari fiú példáját idézik, akinek édesapja munkaképtelenné vált, anyja pedig évek óta állástalan már. A gyerek otthagyta a középiskolát és most ő tartja el a családot - közmunkából.
(Forrás: Válasz)
 
2015.12.12.
Vekerdy Tamás: Érzelmi biztonság kell a gyereknek, nem hajsza
A tanárok le akarják adni az anyagot - de a gyerekek nem akarják felvenni többé. Szorongó gyerekekből, szorongó felnőttek lesznek. A kreativitás oldaná a feszültséget... a tudás helyett az érzelmi biztonság adja meg a biztos alapokat gyermekeinknek.
(Forrás: jó portál)
 
2015.12.12.
Superbrands-díjjal jutalmazták a Bártfa utcai Általános Iskolát - Magyarországon ők az elsők
Az iskola másfajta szemléletet és oktatómunkát követel a pedagógusoktól. Sokkal jobban fel kell készülniük az órákra, és ez a gyerekek fantáziáját sokkal jobban megmozgatja. A gyengébben teljesítő diákok is előtérbe kerülhetnek, miáltal ledolgozhatják hátrányukat.
(Forrás: Pécsi Újság)
 
2015.12.12.
Oldja a stresszt, erősíti az önbecsülést – mi az?
A másokkal való kapcsolat, mások támogatása ugyanis oxytocint, azaz boldogsághormont szabadít fel, ami a többi között segít a stressz fizikai reakcióinak csökkentésében – mondja Fedor Mariann, a Semmelweis Egyetem Klinikai Pszichológiai Tanszékének pszichológusa.
(Forrás: Kölöknet)
 
2015.12.12.
Az EU-ban jól látják, mi folyik itt... Gettóiskolák Brüsszel előtt
„Makacs és lineáris emelkedést látunk – mondja lapunknak Nahalka István, aki szerint eleve illúzió volt azt hinni, hogy az államosítás megfordítja ezt a tendenciát. – Mivel a kormány az egyházi és az alapítványi iskolákat nem vette központi irányítás alá, a szegregációs helyzeten sem változtatott.
(Forrás: Vasárnapi Hírek)
 
2015.12.12.
Erőszak már az óvodában is
Aáry-Tamás Lajos szerint a kötelező óvodáztatás következtében olyan gyerekek is bekerülnek a rendszerbe, akiknek a szülei ezt nem akarják.Hatodik-hetedik osztályosokat érintő kutatásokat is indítottak, és az derült ki: a diákok legnagyobb félelme, hogy az internetes térben kiközösítik őket.
(Forrás: Népszava)
 
2015.12.12.
Új egyetemekről döntött az Országgyűlés
Jövőre hat új egyetem lesz Magyarországon, a változások a felsőoktatási intézmény átszervezésnek köszönhetőek. A héten elfogadott felsőoktatási törvénymódosítás a Fokozatváltás a felsőoktatásban című stratégia elemeit viszi át a gyakorlatba.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2015.12.12.
PDSZ: Lázár jobb, ha megtanulja, "azért a víz az úr"
Lázár János csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta, nem csóválhatja a farok a kutyát, így a tanárok se lázadozzanak a Klik ellen. A PDSZ erre úgy reagált:ilyen jelenség nincs, de azt a kormányzatnak is illő lenne megtanulni, hogy „azért a víz az úr”.
(Forrás: Eduline)
 
2015.12.12.
Lesújtó a magyar egyetemisták egészségi állapota
Testtömegproblémákkal küzd a magyar egyetemisták 35 százaléka, 14 százalékuk krónikus betegséggel él, és jelentős körükben a szív- és érrendszeri problémák kockázata is – derült ki a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) felméréséből.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.12.10.
Leveszik Palesztinát a térképről
A következő tanévtől törlik a Palesztina elnevezést egy kísérleti történelemtankönyv térképéről, és a terület a Kánaán nevet kapja. Az ügyben nemrég a Mazsihisz rabbitestületének vezetője, majd a DK képviselője emelte fel a szavát történelemhamisítással vádolva a tankönyv készítőit.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.12.09.
Népszavazás lesz arról Méhkeréken, hogy átvegyék-e az iskolát a Kliktől
Vasárnap népszavazást tartanak Méhkeréken arról, hogy 2016 őszétől visszavegyék-e a helyi kétnyelvű általános iskolát a Kliktől. A román többségű Békés megyei település polgármesterezt mondta, elvi okok miatt szeretnék visszakapni az iskolát.
(Forrás: abcug.hu)
 
2015.12.09.
Tinik vertek félholtra egy hajléktalant Debrecenben
Négy fiatal megvert három hajléktalant Debrecenben, az egyik sértett életveszélyben van. A nyomozók forró nyomon megkezdték az adatgyűjtést és tanúkutatást, t azonosították és a városban elfogták a bűncselekmények elkövetésével gyanúsítható 16 és 13 éves debreceni fiúkat egy 18 éves újlétai fiút és egy 12 éves debreceni lányt
(Forrás: vs.hu)
 
2015.12.09.
Orbán üzent a muzulmán diákoknak
Magyarországon keresztény gyökerű politika érvényesül, és a keresztény tanítás tiltja a muszlimellenességet - ezt mondta Magyarország miniszterelnöke a külföldi diákoknak.A migránsválság nem változtat Magyarország oktatáspolitikai nyitottságán.
(Forrás: Origo)
 
2015.12.09.
És apád mit dolgozik? Börtönben van
Magyarországon jelenleg mintegy 18000-en vannak börtönben, hozzájuk becslések szerint 30-40 ezer gyermek tartozik. Vagyis egy kisvárosnyi gyerek él úgy ebben a pillanatban, hogy valamelyik szülőjével csak fogva tartási körülmények között találkozhat.
(Forrás: Index)
 
2015.12.09.
Milyen jövőben bíznak a gyermekotthonban nevelkedők?
A családban élő gyermekek körében végzett kutatás szerint az értékrendben legnagyobb hangsúllyal a család, valamint a barátok jelennek meg a 12-18 éves fiatalok számára. A család a gyermekotthonban élők számára is alapvető viszonyítási pont. Több fiatal még akkor is példaként tekint vér szerinti szüleire, ha azok méltatlanul bántak vele, elhanyagolták, esetleg bántalmazták őket.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.12.09.
Egyetemi rangot kapott a Budapesti Metropolitan Főiskola
Nem csak névváltoztatáson esett át a a Metropolitan Főiskola, de január 1-jétől a státusza is megváltozik, elnyerte ugyanis az egyetemi rangot. Az alkalmazott tudományok egyeteme ranggal az intézményben végzett diákok diplomájának piaci értéke nő, az iskola számára pedig számos nemzetközi lehetőség nyílik meg.
(Forrás: Eduline)
 
2015.12.09.
Bármikor megtanulhatunk kódolni
Néhány éven belül nem lesz olyan állás, amelynél ne volna alapfeltétel a digitális írástudás – figyelmeztetnek a szakemberek, azzal nyugtatva, hogy a kódolás tulajdonképpen nem is olyan nehéz. Inkább lehetőség, amellyel könnyebben és eredményesebben lehet elvégezni a munkát.
(Forrás: Edupress)
 
2015.12.09.
Több ezer hátrányos helyzetű diák élete változhat meg
Széles körű programot indít a Vodafone a hátrányos helyzetű fiatalok digitális ismereteinek fejlesztése és a magyarországi oktatás digitális átalakításának ösztönzése érdekében – jelentette be dr. Beck György, a Vodafone Magyarország elnöke december 10-én.
(Forrás: Edupress)
 
2015.12.09.
Menzareform: moslékba mehet az ebéd
Akár aláírásokat is gyűjtünk, ha nem változik a menzakoszt – mondja egy kerecsendi anyuka, aki szülőtársaival megelégelte, hogy a gyerekek egy ideje nem eszik meg az óvodában, iskolában tálalt ételeket. Szerintük a levesek, főzelékek íztelenek, épphogy belepiszkálnak a gyerekek. N
(Forrás: HEOL)
 
2015.12.09.
Az angol nyelv verhetetlen. Az általános és középiskolás diákok kétharmada angol nyelvet tanul, azaz többen tanulják, mint az összes többi nyelvet együttvéve.
Az angol nyelv verhetetlen. Az általános és középiskolás diákok kétharmada angol nyelvet tanul, azaz többen tanulják, mint az összes többi nyelvet együttvéve. Az Akadémiai Kiadónak online versenyt hirdetett az angoltanulás további népszerűsítésére "Legyél ORSZÁGH-os bajnok!" címmel.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.12.08.
Nem azért tanul rosszabbul, mert bevándorló család gyermeke
A november 13-i párizsi tragédiának dedikálva jelent meg az OECD legújabb jelentése a PISA eredmények elemzéséről. Az elemzés bemutatja, hogy a 2012-es adatok alapján az iskolarendszerek mennyiben képesek segíteni a fiatal bevándorló diákoknak a beilleszkedésben.
(Forrás: Kölöknet)
 
2015.12.08.
Ki a cigány? – úgyse jössz rá
Mások mellett iskolai erőszak és kirekesztés kezelésében tanácstalan tanároknak szerveztek módszerbörzét Pécsen. Civil szervezetek mutatták be, hogyan érdemes élményszerűvé tenni egy erkölcstanórát, levezetni az agressziót, vagy épp elfogadásra tanítani.
(Forrás: abcug.hu)
 
2015.12.08.
Vekerdy: Semmi szükség alsóban testnevelésórára!
Vekerdy Tamás meglátása szerint a jelenlegi szisztéma egyetlen értelme a spórolás mellett, hogy felülről egyetlen gombnyomásra működjön a rendszer, melyet jelenlegi minőségében egyenesen nemzetrontónak tart.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.12.08.
Több mint ötezren jelentkeztek keresztféléves képzésre
A november 15-én lezárult jelentkezési időszakban összesen 5450-en nyújtottak be jelentkezést a www.felvi.hu oldalról elérhető e-felvételiben4757-en mesterképzéstg, 587-en alapképzést, 106-an felsőoktatási szakképzést céloztak meg. 4568-an jelöltek meg állami ösztöndíjas mesterképzéseket.
(Forrás: Edupress)
 
2015.12.08.
Vaklárma volt az óbudai bombariadó
Nem találtak robbanótestet annak a III. kerületi iskolának az épületében a rendőrök, amelybe bombafenyegetés érkezett szerda reggel – tájékoztatta a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) sajtószóvivője délután az MTI-t.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.12.08.
A pedagógusok sztrájkja az egész közszférát magával ránthatja
Nekünk, pedagógusoknak is van felelősségünk abban, hogy ezt a helyzetet hagytuk kialakulni. Hagytuk magunkat becsapni, elhittük, hogy mennyire jó lesz nekünk, és nemcsak mi, de a társadalom és a szülők is elhitték. Azt hiszem, mostanra mindenkinek kinyílt a szeme, és látják, mekkora a baj.
(Forrás: Budapest Beacon)
 
2015.12.08.
Iskolaudvar, 2015: "Felgyújtalak, te migráns!"
Sikerült olyan dózisban tolni a menekültkérdést, hogy egy fővárosi általános iskolában már migránsosat játszanak a gyerekek. Az aktuális ellenség a 9 évesek szintjén (is) egyenlő lett a migránsokkal, míg a másik oldalon álló mesebeli jókat a terrorelhárító rendőrök testesítik meg.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.12.08.
TEK-esek vonultak ki egy óbudai iskolához
Rendőrök és a TEK emberei jelentek meg szerdán délelőtt a brit nemzetközi iskolánál.A környéket egy időre lezárták, állítólag mesterlövészeket is láttak a környéken. Hajdú János parancsnok szerint "volt valós veszély", a rendőrség megerősítette, hogy bombafenyegetést kapott az iskola.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.12.07.
Itt a középiskolák rangsora - totálisan másképp
Milyen a jó középiskola? Mi méri legjobban egy iskola eredményességét? És mi egyáltalán az eredmény: a kiválogatott gyerekekkel elért jó érettségi és magas felvételi arány? Vagy az, melyik iskola képes ténylegesen fejleszteni a gyerekeket, még a rosszabb tanulókat is? Fontos kérdések ezek, amiket most a középiskolai pályaválasztás idején mindenkinek érdemes feltennie.
(Forrás: index)
 
2015.12.07.
A toldi disputa kör
A célunk az, hogy a dipsuta szerves része legyen a tanodás mindennapoknak, az idő előrehaladtával egyre több gyereket bevonva, vagy akár korosztály szerint két csoportra is bontva. További célunk, hogy kapcsolódjon hozzá egy identitás, egy kultúra
(Forrás: Taní-tani)
 
2015.12.07.
Itt a mankó, hogy megértsék a tanárok, miért gyűjtenek róluk adatot
Majtényi László szerint a homályban hagyott szabályozás alapján törvénysértő módon zajlik majd ellenőrzés, és az adatbázis miatt a pedagógusok alkotmányos jogai sérülnek. Az általa vezetett Eötvös Károly Közpolitikai Intézet megfogalmazott egy közérdekű adatkérést tartalmazó levélmintát.
(Forrás: vs.hu)
 
2015.12.07.
Átadták a Rácz Tanár Úr Életműdíjakat
Az életműdíjakat 15. alkalommal adták át, idén kémiából Balázs Katalin és Sipos István, biológiából Nagyné Horváth Emília és Tóth Albert, matematikából Pálfalvi Józsefné és Mike János, fizikából Honyek Gyula és Mező Tamás részesült elismerésben.
(Forrás: Inforádió)
 
2015.12.07.
"Itt a dilemma: számlát fizetünk vagy eszünk" - kilátástalan az egyetemi oktatók helyzete
„Valóban méltánytalan, hogy a felsőoktatásban dolgozók rendre kimaradtak a fizetésrendezésből. Hovatovább elértük, hogy pályakezdő általános iskolai nyelvtanár lányom bruttó fizetése 50 ezer forinttal haladja meg az enyémet, aki 4 évvel állok a nyugdíj előtt.”
(Forrás: Eduline)
 
2015.12.07.
Az iskolások is összemérhették tudásukat a Junior Freshhh vetélkedőn
A Budapesti Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium „Koviubi” nevű csapata nyerte a MOL középiskolásoknak meghirdetett Junior Freshhh természettudományos versenyét Százhalombattán, a MOL Dunai Finomítójában megtartott döntőn, december 3-án. A versenyre több mint 1100 fiatal jelentkezett Magyarországról, Romániából, Szlovákiából és Szerbiából.
(Forrás: Edupress)
 
2015.12.07.
A klasszicista színház az iskolákba érkezik
„A színház házhoz megy” nevű kezdeményezés keretében tizenkét iskolában mutatja be Molière A fösvény című darabját a Békéscsabai Jókai Színház. Az előadás-sorozat december 12-én a nagyszénási Czabán Samu Általános Iskolában kezdődik.
(Forrás: Edupress)
 
2015.12.07.
Dúró Dórához fordultak a gimisek szülei
350-en írták alá Kecskeméten azt levelet, amelyet az Országgyűlés oktatási bizottságát vezető, jobbikos Dúró Dórának küldtek el, segítséget kérve tőle a Bányai Júlia Gimnázium szakmai színvonalának megőrzéséhez – közölte keddi számában a Népszabadság aláírókat idézve.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.12.07.
Ha jót akar a gyerekének, tanítsa kódolni
A valamilyen szintű programozni tudás a következő generációk számára olyasmi lesz, mint ma a nyelvismeret: vízválasztó az érvényesülésben. A nemzetközi felmérésekben a magyar diákok csúnyán lemaradtak az informatikai kompetenciák terén, ezért is jó hír, hogy bővülnek a fiatalokat játékosan programozni tanító kezdeményezések.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.12.07.
"Rossz volt": megkötöztek egy kisfiút az óvodában
Másfél órán keresztül megkötözve kellett ülnie és ennie egy három és fél éves kisfiúnak egy Bács-Kiskun megyei óvodában a szülők szerint. Az óvónő azt mondja, csak két percre kötözték meg a gyermeket egy fonallal.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.12.06.
Nem ütöm meg, ha nem akar lefeküdni velem
Bár az átlag iskolásnál is visszaüthet, ha unalmas diasorozatokról kell épkézláb tudáshoz jutnia a párkapcsolatokról és a szexről, az állami gondozott gyerekeknél ez fokozottan így van. “Nincsenek stabil referenciapontjaik, zavarosak a kötődéseik, ami sokszor kapcsolatfüggőséghez vezet” – mondta Schmidt Erika, aki az Élményakadémia trénereként gyakran tart élménypedagógiás foglalkozásokat gyerekotthonokban.
(Forrás: abcug.hu)
 
2015.12.06.
Egy arab iskola belülről
Egészen különleges helyre kalauzol el minket Ági, aki egy katari (egészen pontosan dohai) iskolában tanít testnevelést. Tapasztalatai még akkor is érdekesek, ha az intézmény nem egy klasszikus arab suli, hanem egy nemzetközi hely, ahol a nyugati és a helyi kultúra keveredik egymással.
(Forrás: Index)
 
2015.12.06.
Csapó Benő egyetemi tanár kapta a Prima Primissima Díjat
Tíz kategóriában 13. alkalommal vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Művészetek Palotájában megtartott december 4-ei gálaesten. A magyar oktatás és köznevelés kategóriában Csapó Benő egyetemi tanárnak, a Magyar Tudományos Akadémia doktorának ítélték oda a díjat.
(Forrás: Edupress)
 
2015.12.06.
Emelkednek az Erasmus-ösztöndíjak
A következő tanévtől magasabb ösztöndíjat kaphatnak az Erasmus+-programban részt vevő magyar hallgatók. Ez akár plusz 100 eurót is jelenthet havonta a külföldön tanuló fiataloknak, akik Németországban vagy spanyol, holland, lengyel és máltai útjuk esetén is több pénzből gazdálkodhatnak majd.
(Forrás: Edupress)
 
2015.12.06.
„Nő a tudománnyal szembeni félelem” - interjú Lovász Lászlóval, az MTA elnökével
Célunk, hogy tudományos eszközökkel vizsgáljuk meg, az oktatás gyakorlata megfelel-e a jelenkori kihívásoknak, hol kell változtatni, hogy hatékonyabb, sikeresebb legyen. A tudományos alapokon nyugvó oktatásmódszertanban rejlő lehetőségek talán legszembetűnőbb példája a Kodály-módszer, amely nem lehetett volna olyan sikeres, ha nem lett volna mögötte tudományos háttér.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.12.06.
A Tankcsapda után talán megértik Tolsztojt is
Fenyő D. György, az ELTE Radnóti Miklós ­Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium magyarta­nára rögtön pontosította is az értesülést. ­Elmondta, hogy a jelenlegi jogszabály nem teszi lehetővé, hogy élő szerzőt nevesítsen a tananyag.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.12.06.
Négynapos késéssel kapták meg a tanárok a fizetésüket
Ha jelentős késéssel is, de úgy tűnik, megkapta a fizetését a közszférában dolgozók nagy része. Ma reggel a hvg.hu-nak több pedagógus is jelezte, hogy megérkezett a számlájukra a fizetés, de magyarázatot arra továbbra sem kaptak, hogy miért volt ennyire bizonytalan a kifizetésük.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.12.06.
Készek sztrájkolni a pedagógusok
A PSZ 2015. december 5-én tartott kongresszusa megállapította, hogy a köznevelés rendszerének működését számos kérdésben újra kell gondolni: az állami fenntartás ugyanis jelenlegi formájában nem garantálja a zavartalan működést.
(Forrás: 168 óra)
 
2015.12.05.
Rádi Orsolya: Az egyáltalán nem fair iskoláink rendszere...
A 2004–2008 között zajló fenntarthatóságot feltételező kompetenciaalapú oktatást adaptáló iskolák és az alternatív iskolák között egyre vékonyodott a határ. A mostani törvényi szabályozás ezen sokat változtatott, így az alternatív iskola visszanyerte jelentését. Választási lehetőséget ad.
(Forrás: Taní-tani)
 
2015.12.05.
Hurráoptimista propaganda és a valóság - Rövid póráz az iskoláknak
Már a miniszterelnök is elismerte az oktatáspolitika gyengeségeit a közrádiónak adottinterjújában tegnap. Ez magyarázhatja, hogy újra átalakíttatja a KLIK-et. Legutóbb a szakképző iskolák kerültek el a KLIK-től, és kiszervezték a pedagógiai szakszolgálatokat is.
(Forrás: Vasárnapi Hírek)
 
2015.12.05.
Nem lett volna szabad a diákok kezébe adni az új tankönyvet
A másfél éve bevezetett állami kísérleti tankönyvekben nem javították ki a hibákat, a szakmai szervezetek botrányosnak tartják azokat. A kilencedikes történelemkönyvről 100 oldalas kritika és 23 oldalas hibajegyzék is készült, a TTE pénteken szembesítette ezekkel a kötet szerkesztőjét.
(Forrás: Index)
 
2015.12.05.
Szociális cirkuszban lelnek önmagukra kallódó fiatalok
Sokan és sok helyen lemondtak már azokról a pesterzsébeti tizenévesekről, akiket néhány artista mégis csapattá tudott kovácsolni. Itt semmi sem kötelező, mégis immár csaknem két éve töretlen a csoport lelkesedése.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.12.04.
Minden gyerek ugyanúgy várja Mikulást
Van, ahol a Mikulás napja vagy a Szenteste is ugyanolyan nap, mint a többi. Pedig a mélyszegénységben élő gyerekek is ugyanúgy várják az ajándékokat, mint mindenki más. Erről tanúskodnak a rajzaik.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.12.04.
Csökkenti a kormány a Klik „szuperhatalmát”
Nagyon úgy tűnik, a kormány is beismerte, hogy nem sikerszéria lengi körül a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot, és az oktatás centralizációját. Jövőre ugyanis erősebb jogosítványokat kapnak az iskolaigazgatók, és a megyei tankerületek.
(Forrás: hvg.hu)
 
2015.12.04.
Így kapják meg a tanárok a decemberben esedékes fizetésüket
Nem a Magyar Államkincstár (MÁK) felelős a bérek esetleges csúszásáért, a kifizetéseket az intézmények indítják - közölte a kincstár pénteken az MTI-vel. Dancsó József, a MÁK elnöke az M1 aktuális csatornán pénteken este elmondta, hogy több intézmény már elutalta a béreket.
(Forrás: Inforádió)
 
2015.12.04.
Szokatlan újítással szerez pénzt a kormány a tanárok elmaradt bérére
Maradék uniós pénzeket hív le a kormány olyan oktatási és egészségügyi célokra, amelyeket korábban már kifizettek a költségvetésből. Uniós projektként jelennek meg hátrányos helyzetű diákokat támogató ösztöndíjak és különböző kórházi fejlesztések is, amelyek 2007 és 2015 között valósultak meg.
(Forrás: vs.hu)
 
2015.12.04.
Visegrádot eltolták Vácig: hemzseg a hibáktól az új történelemtankönyv
Hiába vonnak be nemzetközi hírnevű szakembereket az uniós pénzből készült új tankönyvek megírásába, ha a kormány emberei rejtélyes módon „átdolgozzák" a szövegeiket. Így az új könyvek hemzsegnek a tévedésektől, a kilencedikes történelemkönyvben 58 térképből 54 problémás.
(Forrás: Népszabadság)
 
2015.12.03.
Kitüntetéseket kapott a mobiltechnológia oktatásának szakembere
Dr. Turcsányi-Szabó Márta, a Samsung SMART School programjának pedagógiai vezetője, az ELTE Informatikai Karának oktatója elnyerte az Év Informatikai Oktatója címet és a Hutter Ottó-díjat.
(Forrás: Modern Iskola)
 
2015.12.03.
Brutális módszerrel akarják távol tartani az internettől a kínai fiatalokat
Kínában táborokba küldhetik a szülők gyereküket, ha internetfüggőséggel diagnosztizálják. Az ázsiai országban évek óta betegségként ismerik el, ha valaki sok időt tölt a gép előtt. Iskola és pszichológus helyett azonban katonai kiképzés és testi fenyítés jut a függőnek bélyegzett gyerekeknek.
(Forrás: Eduline)
 
2015.12.03.
Pszichológusok az általános iskolákban is
Még mindig akadnak előítéletek, a szülők többsége azonban örül, hogy pszichológusok kerülnek az általános iskolákba. A szakember szerint a bizalmatlanság fő oka a pszichológiával összefüggésbe hozott misztikusság és az információhiány.
(Forrás: Délmagyar)
 
2015.12.03.
Nem csak kilenc, tíz osztályos általános iskolában is gondolkodnak: komoly változások jönnek a Kliknél
A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ elnöke : mindenki megkapja a bérét – igaz, arról nem szólt, hogy ez időben történik-e. Hanesz József változtatásokról is beszélt, a gyerekeket tehermentesítenék, a gazdasági döntéseket pedig közelebb vinnék az iskolákhoz.
(Forrás: Eduline)
 
2015.12.03.
Lennének erős iskolafenntartó önkormányzatok
Mendrey László, a PPSZ szerint nem is látni olyan törekvéseket, melyek a Klik alapvető hibáinak kijavítását céloznák, csak a folyamatos forráspótlásra koncentrálnak. Azokon a helyeken, ahol az önkormányzat erre képes, vissza kellene adni az iskolát a településnek.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2015.12.03.
A tanárok megint nem kaptak fizetést: a kormány szerint 4 nap késés nem baj
Több tanár is jelezte, hogy nem kapott fizetést - amit hivatalosan december 3-ig kellett volna elutalniuk -, majd miután rákérdeztek, azt a választ kapták, majd hétfőn, de lehet, hogy csak 10-én. A 444.hu-nak írt a Magyar Államkincstár, amiben azt írták, nincs csúszás.
(Forrás: Eduline)
 
2015.12.02.
Németh Tibor: Bentlakásos iskolák az őserdőben, a tundrán, a sivatagban.
A huszadik század második felétől kezdve az őslakos népekkel és nyelvekkel szembeni kormányzati hozzáállás a világban sok helyütt nagyot változott.
(Forrás: Taní-tani)
 
2015.12.02.
A szerencsés iskolások pudingban számolják a litert
Ezek miatt is döntött úgy az igazgató, és vele együtt a tanárok is, hogy a Bártfa utcai iskolában a gyereket meghagyják gyereknek, amíg csak lehet. “Játsszon, élvezze, szeresse az iskolát. Amire napközben jut idő, azt csinálja meg, de ne adjunk már neki estére még házi feladatot is.
(Forrás: abcug.hu)
 
2015.12.02.
"Mikro Oxford" épül Sümegen
Gőzerővel zajlanak az egyeztetések a felsőoktatási törvény idei módosításában megnevezett új intézménytípus, a közösségi felsőoktatási képzési központok létrehozásával kapcsolatban egyszerre több település önkormányzata és az Emberi Erőforrások Minisztériuma között - tudta meg lapunk.
(Forrás: Népszava)
 
2015.12.02.
Hátrányos helyzetű fiatalok számára indul ösztöndíjpályázat
"Kapcsolódj be a közvetítésbe!" címmel egyéves szakmai gyakorlatra szóló ösztöndíjprogramot indít a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) és a Nemzeti Kulturális Alap hátrányos helyzetű, elsősorban roma fiatalok számára.
(Forrás: Edupress)
 
2015.12.01.
Nagyot esett a szakiskolások száma, de mindenhova kevesebb gyerek jár
A többi középfokú képzési területnél sokkal jobban esett a szakiskolákban tanulók száma, de gimnáziumokba és szakközépiskolákba is kevesebben iratkoztak be. Kiadta az Emberi Erőforrások Minisztériuma a köznevelési statisztikai gyorstájékoztatót.
(Forrás: Eduline)
 
2015.12.01.
Színházi előadás a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat javára
Idén is megtartja jótékonysági estjét a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) a Vígszínházban, ahol az Óz, a csodák csodája című zenés darabot tekinthetik meg az érdeklődők december 22-én.
(Forrás: Inforádió)
 
2015.12.01.
Még jelentkezhettek a Microsoft diákoknak szóló programjára
A Microsoft Imagine Cup Academy már harmadik éve segíti gyakorlati, a mindennapi munka során nélkülözhetetlen ismeretekkel azokat a magyar fiatalokat, akik egy jó ötletet szeretnének megvalósítani a digitális világban.
(Forrás: Edupress)
 
Sajtófigyelő
2023.11.21.
A pályakezdő pedagógusok mellett áll Balatoni Katalin
Maga is átélte, milyen érzés kezdő pedagógusnak lenni, ezért jól ismeri a pálya nehézségeit – jelentette ki a lapunknak adott interjúban Balatoni Katalin, a Belügyminisztérium köznevel...
(Forrás: Magyar Nemzet)
--
2023.11.21.
Plakátkampányt indít a kormány az iskolákban
A védelem online is megillet! Kérdezz, szólj, jelezz! - ezek a legfontosabb üzenetei azoknak az iskolai plakátoknak, amelyeket a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) jogsegélyszolg...
(Forrás: Eduline)
--
2023.11.21.
Státusztörvény: nem taníthatnak óraadóként tovább a felmondó pedagógusok?
Szeptember 29-ig kellett nyilatkozniuk a pedagógusoknak, hogy elfogadják-e a státusztörvény alapján írt munkaszerződésüket. Rétvári Bence államtitkár úgy nyilatkozott, hogy 1205 pedagó...
(Forrás: Eduline)
--
2023.07.17.
Oszkó Péter: Nagyon nagy bajban vagyunk, ha saját pedagógusaink bérét sem tudjuk kifizetni
ZÁMOMRA A LEGBOSSZANTÓBB ÁLLÍTÁS, HOGY A SAJÁT OKTATÁSI RENDSZERÜNK FOLYAMATOS MŰKÖDÉSI KÖLTSÉGÉNEK FINANSZÍROZÁSÁHOZ UNIÓS ADÓFIZETŐK PÉNZÉRE VAN SZÜKSÉGÜNK, miközben vannak...
(Forrás: Index)
--
2023.07.15.
Ilyen se volt még: 171 oktató állt ki a Zeneakadémia autonómiájáért
Alulírott előadó- és alkotóművészek, kutatók és zenepedagógusok, mint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatói az alábbi közleményt kívánjuk a közvélemény és a fenntartó Kultur...
(Forrás: Index)
--
2023.07.15.
„Egy mérhetetlenül szelektív törzsi társadalom öngyilkos reflexiója saját magára” – Lannert Judit oktatáskutató a státusztörvényről
Miért beszél mindenki tanárhiányról, amikor átlagosan tíz általános iskolás gyerek jut egy pedagógusra? Mi a tanárok és mi a megrendelő, a lakosság felelőssége a magyar oktatás szétes...
(Forrás: szabadeuropa.hu)
Címkék
agresszió civilek család digitális nemzedék együttműködés erkölcs esélyegyenlőség esélyek felelősség film filmklub generációk gyerekek gyermekvédelem hátrányos helyzet IKT integráció irodalmi mű feldolgozása iskola iskola és társadalom kapcsolatok kommunikáció konferencia konfliktuskezelés kreativitás kutatás könyvajánló közösség módszerek OFOE oktatás oktatáspolitika osztályfőnöki szerep pedagógia pedagógus pedagógusok pályázat rendezvény szabályok szakmai szervezet szülő szülők tanulás tanár-diák kapcsolat tehetséggondozás társadalom történelem verseny virtuális kongresszus ünnep