Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
2016.01.31.
Pedagógustüntetés február 3-án, 10-én és 13-án – ez utóbbit országosnak szánják
Zsúfolásig megtelt a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) tanácsterme hétfőn, ahol a Galló Istvánné, a PSZ elnöke (képünkön) rendkívüli sajtótájékoztatóján bejelentette: a Pedagógusok Sztrájkbizottságának huszonöt pontba foglalt követeléseiről való tárgyalások.
(Forrás: Budapest Beacon)
 
2016.01.31.
218 fideszes nem a Pető Intézet támogatására
Szabó Tímea független képviselő 500 millió forint átcsoportosítását javasolta az Intézet hasznára az Országvédelmi Alap terhére. "a Nemzetközi Pető Intézet súlyos működési nehézségekkel küszködik, állami forrásjuttatás nélkül léte forog kockán."
(Forrás: 444.hu)
 
2016.01.31.
A Hivatlanul szerint nem szabad leülni Baloggal tárgyalni
A mostanában talán legaktívabb, netes Facebook-csoportként szerveződött tanári közösség közleményében azt írja, mindazok, akik részt vesznek a Balog-féle kerekasztal munkájában, legitimálják a kormány cinikus, gátlástalan, romboló oktatási döntéseit.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.01.31.
A középiskolások esete Balog miniszterrel és az élettel
Balog Zoltán nem érti, hogy miért akarnak ezek a diákok mindenféléknek mutatkozni, amikor versenyképességi szempontból az lenne a legegyszerűbb, ha teljesen egyformák lennének, ülnének szépen oldalsó középső tartásban, hazafias dalokat énekelnének a szünetben, aztán kimennének szép, rendezett sorokban a nagybetűs életbe
(Forrás: Örülünk, Vincent? -blog)
 
2016.01.31.
Pályázat a nemzetközi egyetértésért
Az Európai Parlament idén is meghirdette az Európai Ifjúsági Károly-díj pályázatot, amelyre 16-30 év közötti fiatalok jelentkezhetnek európai témájú/dimenziójú projektjeikkel. Az elmúlt évek kiemelt kezdeményezései közé a fiatalokat megszólító csereprogramok, európai vonatkozású művészeti és online projektek tartoznak.
(Forrás: Edupress)
 
2016.01.31.
Most tényleg megint az lesz, hogy a Pedagógusok Szakszervezete cserben hagyja a tanárokat?
A Pedagógusok Szakszervezete részt vesz a köznevelési kerekasztalon. Azaz megint jöhet a leszalámizás, a kenyérre kenés, a zárt ajtók mögötti tárgyalások a be nem tartott ígéretekkel, és közben a saját szakszervezetük által magára hagyott tiltakozók mocskolása és megfélemlítése a sajtóban és a munkahelyükön.
(Forrás: Magyar Narancs)
 
2016.01.31.
Újabb képzéseket hirdettek a felvételi tájékoztatóban
Már csak két hetük maradt a felvételizőknek arra, hogy beadják jelentkezésüket a 2016 szeptemberében induló felsőoktatási képzésekre. A jelentkezés véglegesítése előtt érdemes még egyszer, a kiegészítésben megjelent információkkal együtt áttekinteniük a decemberben közzétett meghirdetéseket.
(Forrás: Edupress)
 
2016.01.31.
Kijátszaná a tanárokat a kormány?
Balog szerint harmadára csökkenhetnek a pedagógusok adminisztrációs terhei, s egyéb, őket sújtó szabályok is enyhülhetnek. Egyetlen nappal e bejelentés után azonban kiderült, a szaktárca valójában nem kíván minden érintett szervezettel tárgyalóasztalhoz ülni.
(Forrás: Népszava)
 
2016.01.31.
A „civileknek” a kormányellenesség fontosabb a megoldásoknál
Az oktatás helyzete miatt tiltakozók között olyan szervezetek is vannak, amelyek a jelek szerint egyetlen feladatuknak a kormány támadását tekintik – derül ki összeállításunkból. A háttérben feltűnnek Soros György alapítványai, a Norvég Civil Támogatási Alap és egykori prominens balliberális politikusok is.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.01.31.
Átszervezhetik a Klebelsberg központot
Hétfőtől az ország összes tankerületében elindul az oktatási konzultáció – jelentette be Rétvári Bence. A panaszokat a köznevelési kerekasztal elé viszik, a változások pedig a következő tanévtől életbe léphetnek. A köznevelési konzultációt számos iskolában február 3-án, a miskolci demonstráció napján tartják.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.01.31.
Hatalmas tüntetés lesz, már ötszáz iskola lázad a Klik ellen
Megtartották az Országos Tantestületi Értekezletet, a résztvevők tiltakozó nyilatkozatot tettek közzé és országos demonstrációra készülnek. Már négyezer tagja van az Utolsó óra elnevezésű Facebook-csoportnak, és újabb iskolák csatlakoztak a Herman Ottó Gimnázium tanárainak nyílt leveléhez.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.01.30.
A minisztériumban más mozit néznek a magyar közoktatásról
Miközben az Emmi államtitkára a közoktatási kerekasztal nagyszerűségét taglalta, addig sorra jelentik be az iskolák az utcai demonstrációkat. A Herman Ottó Gimnázium tantestülete által indított tiltakozáshoz legutóbb az ország egyik legjobb gimnáziuma, a budapesti Trefort is csatlakozott.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.01.30.
Nádori Gergely: Ma már nem az számít tudásnak, amit a miniszter gondol
A valóságban ugyan igaz, hogy az emberiség ismeretmennyisége folyamatosan növekszik, de ezzel együtt változik az is, hogy mit tart tudásnak. Sokáig a tudás a reprodukciót jelentette, szövegek, adatok visszaadását, az számított okos embernek, aki sokat tudott fejből idézni.
(Forrás: Index)
 
2016.01.30.
Jánk István: Nemzeti Köznevelési Portál 2,3 milliárdért
Írásomban afféle mozaikokat szeretnék felvillantani arról, hogy mire alkalmas, és mire nem az oldal. Erre azért van szükség, mert a médiában meglepően szerény visszhangot váltott ki ez a projekt, valamint azért, mert oktatásügyi és társadalmi szempontból jó néhány kérdést vet fel.
(Forrás: Taní-tani)
 
2016.01.30.
Merre tartanak a határon túli magyar fiatalok?
A határon túli 15 és 29 év közötti magyar anyanyelvű fiatalok a legnagyobb kihívásnak az egzisztencia megteremtését érzik - mondta Papp Z. Attila, az MTA TK Kisebbségkutató Intézetének igazgatója a Mathias Corvinus Collégiummal közösen végzett kutatásról.
(Forrás: Inforádió)
 
2016.01.30.
Balog: A párbeszéd elkezdődött
A kerekasztal elindításával az a célunk, hogy őszinte és nyitott fórumot teremtsünk a közneveléssel kapcsolatos felvetések megtárgyalására.
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2016.01.30.
Tornatermek európai uniós forrásból
Testmozgást javító infrastrukturális fejlesztések címmel az Emberi Erőforrások Minisztériuma kiírta a lapunkban korábban már ismertetett, az oktatásra fordítandó 211 milliárd forintos uniós fejlesztési csomaghoz tartozó első pályázatot 3,29 milliárd forint értékben.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.01.30.
Tudományos haverizmus
A magyar egyetemeken a bruttó átlagkereset a portástól a rektorig 345 ezer forint – ezzel a szép adattal lepte meg múlt heti szegedi fórumán Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár a Balog Zoltán miniszternek nyílt levelet író csóringer oktatókat.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.01.30.
Az ötszázhoz közelít a tiltakozó iskolák száma
Egyre több gimnázium, iskola és óvoda tantestülete kerül fel a miskolci Herman Ottó Gimnázium által indított tiltakozáshoz csatlakozók listájára, és már 466 intézmény szerepel a sorban. A legutóbb például az ELTE Apáczai Gimnázium jelezte, hogy 58 tanárával szélesíti a tiltakozók táborát.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.01.30.
Ha a kormány nem lép, sztrájk lehet
A sztrájkra is készek a legelszántabb tanárok - hangzott el a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének budapesti rendezvényén, amelyet Országos Tantestületi Értekezletként harangoztak be. A tanácskozás nem volt sajtónyilvános, a jelenlévők közül többen attól tartottak, hogyha feltűnnek a sajtóban, elbocsátják őket.
(Forrás: hirtv.hu)
 
2016.01.30.
Ónody-Molnár Dóra: A kontrollt is kontrollálják
A konzisztóriumnak öt tagja van: a rektor, akit a szenátus választ; a kancellár, akit a kormány nevez ki; és három tag, akiket az oktatásért felelős miniszter delegál. Azaz a felsőoktatási intézmény által választott rektor totális kisebbségbe kerül a kormány embereivel szemben.
(Forrás: Vasárnapi Hírek)
 
2016.01.30.
Egy elitgimnázium diáksága is csatlakozott a tanárok lázadásához
A zuglói Teleki Blanka után újabb budapesti középiskola, az országos rangsorban harmadik Eötvös József Gimnázium diákjai is nyilatkozatot adtak ki. Ebben egyebek mellett azt írták: a jelenlegi közoktatás nem az egyéniségeket keresi, hanem egy adott követelményrendszer szerint uniformizál.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.01.29.
Így ne sztrájkoljatok, magyar pedagógusok!
Nagyon keményen belekezdtek a szlovák tanárok, akiknek alulról jövő kezdeményezése akár példa is lehetett volna magyar sorstársaik számára. Azóta a tiltakozás enyhült, a sztrájk kifulladóban, pedig a követeléseikből semmi sem teljesült.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.01.29.
Hibás algoritmus miatt nem emel fizetést az Oktatási Hivatal
Egy munkahelyváltás miatt négy hónapja hiába próbál túlesni a pedagógusok kötelező minősítésén egy vidéki tanárnő.Annyi választ kapott, hogy egy hibás algoritmus okozza a problémát. Amíg nem minősítik, nem kaphatja meg a neki járó magasabb fizetést sem.
(Forrás: abcug.hu)
 
2016.01.29.
Miért kell jótanulónak lenni?
Egyáltalán kell-e jótanulónak lenni? Mit jelent ez ma a közoktatásban, és mit jelent a szülőknek, gyerekeknek? Most nézzen magába mindenki! Jótanulók voltatok? Ha igen, tiétek a Kánaán? Ha nem, átkozottul elbaltázott az életetek?
(Forrás: Szülő 2.0 reblog)
 
2016.01.29.
NGM: a szakképzési rendszer átalakítása a minőségi oktatást szolgálja
A szakképzés „zsákutca” jellegének megszüntetéséért a 2016/2017-es tanévtől módosul a szakképző intézmények képzési szerkezete, a szakközépiskolák szakgimnáziummá, míg a szakiskolák szakközépiskolává alakulnak.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.01.29.
Szüdi János: Az óvodapedagógus és a gyermek
Az emberi méltóság védelméből eredően a köznevelés intézményében nem alkalmazható semmilyen okból, semmilyen indokból és semmilyen formában olyan fegyelmezési eszköz, amely a gyermeket, a tanulót megalázó helyzetbe hozza.
(Forrás: Népszava)
 
2016.01.29.
Abszurd helyzeteket teremt a Klik
A helyi sajátosságokat nem veszi figyelembe, és túl nagy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szerint. A minősítési rendszer legnagyobb problémája szerinte, hogy a pedagógusok többsége nem látja, ez mitől tenné jobbá a munkáját.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.01.28.
Balog bejelentette, kikkel oldaná meg a közoktatás problémáit
Az emberminiszter a Nemzeti Pedagóguskarral, a Klikkel, az MMA és az MTA képviselőivel, az iparkamarával, illetve meg nem nevezett szülői szervezetekkel és érdekvédelmi szervezetekkel készül kerekasztalozni. Korrekciókat igen, nyugalmat nem ígér az iskoláknak.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.01.28.
A tanárok helyett Fekete Györggyel és saját civiljeivel egyeztetne az oktatási reformokról Balog
Annál, hogy a kormány előrevalóbbnak tekinti Fekete György oktatáspolitikai szakmai véleményét, mint a 23 ezer támogatóval rendelkező tiltakozókat, kevés szánalmasabb dolgot láthattunk az elmúlt 5 évben. És míg Fekete György szakmai véleményére lesznek kíváncsiak, addig a szakszervezetek csupán érdekvédelmi véleményt mondhatnak.
(Forrás: Kettős mérce)
 
2016.01.28.
Mennyi pénz jut oktatásra?
Ezt a kedvezőtlen trendet ugyan megfordította a 2014-ről 2015-re tapasztalható 7%-os növekedés a költségvetésben, ám e kis mértékű pozitív elmozdulás egyelőre se arra nem elég, hogy versenyképessé tegye a pedagógus béreket, sem arra, hogy megközelítsük az OECD országok átlagos ráfordítás-szintjét.
(Forrás: Kölöknet)
 
2016.01.28.
Egy tízéves gyerek erre még nincs felkészülve
A szülők sokszor a saját presztízsüket helyezik előtérbe, hiába érzi jól magát a gyerek az általános iskolájában, maradna a megszokott osztályközösségében, mennie kell már ötödiktől gimnáziumba, mert a szülő csak így látja biztosítottnak a jövőjét. Általános iskolai magyar és matektanárokkal ültünk össze, hogy átbeszéljük: miért nem jó a rendszer,
(Forrás: abcug.hu)
 
2016.01.28.
Gábor Ignác, az iskolateremtő pedagógus - mártírhalálának 71. évfordulójára (Kiss Hajnal írása)
Gábor Ignác keze alatt negyven éven keresztül „Magyarország legjobb családjainak gyermekei nevelkedtek, akik közül sokan ma már előkelő pozíciókat töltenek be a társadalmi és közéletben” Az 1912. évi Egyenlőség külön mellékletet szentelt a „Gábor Ignác Fiu-internátus”-nak.
(Forrás: Taní-tani)
 
2016.01.28.
Az otthontanulók luxusa: nem az osztályzatért dolgoznak
Az első félév tapasztalatai sok mindenre rámutattak. Például arra, hogy a tananyagot viszonylag gyorsan meg lehet tanulni, ahhoz viszont, hogy tényleg rögzüljön is a tudás, és tudják is az életben alkalmazni, ennél sokkal több kell. A következő félévben bevezetik az egy hét tanulás – egy hét projekt rendet.
(Forrás: divany.hu)
 
2016.01.28.
Megpróbálkoztunk a botrányos matekfelvételivel, az eredmény lesújtó
Kiborultak az általános iskolások és szüleik a 4, 6 és 8 osztályos gimnáziumok matekfelvételijén. A legtöbb panasz szerint nehéz volt a teszt, és kevés volt a 45 perc a 34 feladatra. A puding próbája az önkínzó emberkísérlet: három kollégánk tesztelte, tényleg hosszú és nehéz volt-e a feladatsor.
(Forrás: Index)
 
2016.01.28.
Súlyos problémák a szakképzésben: bizonytalanságban tartják a diákokat is
A szakképzésben az oktatás alapvető feltételei is hiányoznak: nem biztosított a megfelelő számú, megfelelő minőségű gyakorlati képzőhely. A szakmát választó diákok olyan iskolákba kerülnek be, ahol az elmúlt öt évben a műhelyekben és laboratóriumokban nem volt új beszerzés, és a meglévő berendezések javítására és felújítására sem jutott elegendő pénz
(Forrás: Eduline)
 
2016.01.28.
Felére esett az egyetemek tartozása a kancellári rendszer bevezetése óta
A magyar oktatás legneuralgikusabb pontja a nyelvoktatás, ebben mélyen az uniós átlag alatt vagyunk - mondta Navracsics Tibor, az Európai Unió oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős biztosa a felsőoktatás helyzetéről rendezett budapesti konferencián.
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2016.01.28.
Vagy ígéret, vagy fenyegetés: "A pedagógusok számíthatnak a kormányra"
Balog Zoltán hangsúlyozta: a köznevelés átalakításával járó feladatok nem értek véget, és jól tudják, van min javítani. A pedagógusok felvetéseit meghallgatva már döntöttek, hogy egyharmadára csökkentik adminisztrációs terheiket, csökkentik a tanfelügyeleti, az értékelési és minősítési terheket, javítják a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ működését.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.01.27.
„Egy biztos: elégedett pedagógus nincs Magyarországon” – a tanároknál és a diákoknál is betelt a pohár
Egy tanári pályára készülő gimnazista lány levelet küldött szerkesztőségünknek, amelyben a diákok helyzetére és az iskola falain belüli problémákra hívja fel a figyelmet. Közben a szakszervezetek is egyre határozottabban foglalnak állást. Sok intézményben sztrájkhangulat van.
(Forrás: Nlcafé)
 
2016.01.27.
A pedagógus-szakszervezetek óva intenek a vadsztrájktól
Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint egy vadsztrájknak nagyon súlyos munkaügyi következményei lehetnek. Ha végül mégis hivatalos munkabeszüntetésre kerül a sor, akkor nem kell majd teljesíteniük az elégséges szolgáltatást. Mendrey László, a PDSZ elnöke egybenyitná a PDSZ és a PSZ a sztrájkbizottságait.
(Forrás: Budapest Beacon)
 
2016.01.27.
Youtube-videókkal dobják fel az órát a magyartanárok
Írás és szolidaritás – generációk párbeszéde címmel indított el egyedülálló projektet a Szépírók társasága. Nyolc ismert, kortárs író mesél videón egy általa kedvelt, már nem élő, magyar író olyan művéről, ami társadalmi egyenlőtlenség vagy a kirekesztés kérdésével kapcsolatos.
(Forrás: Index)
 
2016.01.27.
Nyolcból csak egy iskolaigazgató mert beszélni
Harminc tanulótól búcsúzik az ajkai Szakképző Iskola, és nem a végzősök után integetnek: jövőre ennyi helyet kell megszüntetni a Bánki Donát intézményegységben, mivel tavaly októbertől a kormány egy huszárvágással maga döntheti el, megyénként hol és mennyivel érdemes támogatni a szakképzéseket.
(Forrás: Origo)
 
2016.01.27.
Egy debreceni gimnázium két diákja lett öngyilkos két hónap alatt
Két hónapon belül két diák lett öngyilkos lett a debreceni Szent József Gimnáziumban, írja a Blikk. Tavaly novemberben egy fiú vetett véget önkezével az életének, a múlt héten pedig egy lány ölte meg magát. A két diák ugyanabba az osztályba járt.
(Forrás: Index)
 
2016.01.27.
Hiába zokogtak a gyerekek, a gimnáziumi felvételi nagyon elő volt készítve
Az Emmi szerint a január 16-án használt matematika vizsgalap is a bizottságok több hónapos mérlegelése, valamint számos lektorálási, ellenőrzési lépés után kerültek a vizsgázók elé. "Aki a korábbi évek feladatsorai alapján készült fel a vizsgákra, azt a feladatok száma vagy nehézsége tekintetében nem érhette meglepetés."
(Forrás: Index)
 
2016.01.27.
A köznevelési kerekasztal összehívását sürgetik
A köznevelési kerekasztal minél előbbi összehívását sürgeti a PDSZ. Az erről szóló, az emberi erőforrások miniszterének és a köznevelésért felelős államtitkárnak címzett levelet Mendrey László, a PDSZ elnöke január 26-án adta át Sipos Imre köznevelésért felelős helyettes államtitkárnak.
(Forrás: Edupress)
 
2016.01.27.
Balog Zoltán regionális szintű párbeszédet javasol az oktatásban
A diákok túlterheltségével összefüggésben azt mondta: ez több éves probléma, már az ő gyerekkorában is vita volt erről. Hozzátette ugyanakkor, hogy a világ változik és ha versenyképesek akarunk maradni, nem csak többet kell dolgozni, de a diákoknak is többet kell tanulniuk, ebben meg kell megtalálni a megfelelő arányt.
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2016.01.27.
Sikerélmény a digisuliban
Hivatalosan is elindult az országos Vodafone Digitális Iskola Program. Elsőként a budapesti Vörösmarty Mihály Általános Iskola tanulói vehettek át 28 eszközt abból az összesen 1200 Vodafone Tab SpeedLTE táblagépből, amelyeket a program keretében a következő néhány hét során a vállalat országszerte 20 iskolába juttat majd el.
(Forrás: Népszava)
 
2016.01.27.
Belföld Sikerélmény a digisuliban
Hivatalosan is elindult az országos Vodafone Digitális Iskola Program. Elsőként a budapesti Vörösmarty Mihály Általános Iskola tanulói vehettek át 28 eszközt abból az összesen 1200 Vodafone Tab SpeedLTE táblagépből, amelyeket a program keretében a következő néhány hét során a vállalat országszerte 20 iskolába juttat majd el.
(Forrás: Népszava)
 
2016.01.27.
Tanítani szeretnének
A jelek szerint az utolsó előtti pillanatban a kabinet – látva az egyre szélesebb társadalmi összefogást – kármentésbe kezdett, és tárgyalóasztalhoz invitálta az érdekelteket. A valódi változáshoz azonban egy adminisztratív gesztus már nem elég.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.01.27.
Balog csak csodálkozott, mik történnek az oktatásban
Negyvenöt percig panaszkodhattak a tanárok, diákok, s nagyjából ugyanennyi időt kapott a válaszokra a miniszter a tegnapi miskolci fórumon.Balog Zoltán az esemény utáni sajtótájékoztatón is csak annyit ígért, hogy lesznek belső korrekciók,­ de az iskolafenntartó továbbra is az állam által létrehozott gigaintézmény marad.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.01.27.
"Sürget az idő!" - Újabb nyílt levelet írtak a Herman Ottó tanárai
A tanárok újra tollat ragadtak, és érthetően, röviden összeszedték, milyen strukturális problémákat teremtett a kormány a közoktatásban. Az újabb nyílt levet már nem csak a hermanosok, hanem a zuglói Teleki Blanka Gimnázium tanárai is jegyzik. A címzett Orbán Viktor, Balog Zoltán és Czunyiné.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.01.26.
Ez a hír sajnos nem fog annyi lájkot kapni, mint Berki Krisztián vagy Aleska :-(
ajnos ma már a kultúra nem kell senkinek. Ellenkező esetben 10 millió lájk lenne a híren, hogy végre megjelent József Attila összes műve. A jozsefattila.elte.hu-n nem csak a versek, de az összes prózai írás is megtalálható.
(Forrás: 444.hu)
 
2016.01.26.
Balog: Ne csináljunk úgy, mintha eddig minden rendben lett volna
A miniszter szerint a tanulók túlterhelését érintő panaszokat meg fogja oldani a kilencosztályos általános iskola bevezetése. Arra azonban érdemben nem tért ki, hogy ezt a változtatást mikorra ütemezik be.
(Forrás: vs.hu)
 
2016.01.26.
Balog egyetlen engedményt tett a tanároknak
Szüneteltetni fogják a minősített pedagógusok tanfelügyeleti ellenőrzését, ezáltal egyelőre csökken a tanárok adminisztrácós terhe, ilyen ellenőrzésekre három évig nem kell számítaniuk, más engedményeket azonban nem tett a miniszter.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.01.26.
Így érinti a te gyerekedet is a tanárlázadás
Többé már nem mehetünk el szó nélkül a problémák mellett.Ami azonban már mindenki ügye, az a gyerekek sérülése ebben a rosszul működő rendszerben. Rendkívül fontosnak tartom, hogy végre kimondatott a jelenlegi oktatás két, igencsak messzire mutató problémája.
(Forrás: Tanárszemmel (blog))
 
2016.01.26.
Diáktársuk miatt nem járnak iskolába az elsősök Makón
Ezen a héten nem engedik suliba a szülők elsős gyermekeiket a makói Almási utcai iskolában, mert állításuk szerint egy agresszív osztálytárs mindenkit terrorizál. A KLIK azt mondja, próbál megfelelő megoldást keresni, az iskola igazgatója és a fiú édesanyja nem nyilatkozik.
(Forrás: Délmagyar)
 
2016.01.26.
"Ötven lájkért fölteszek magamról egy félmeztelen képet"
A generációs szakadék miatt a szülők többsége nem érti, hogy mi történik a gyerekével, az iskolák pedig tagadnak: a cyberbullying az ő iskolájukban egyáltalán nem jellemző. Pedig az alattomos jelenségről beszélni kell, állítják többek között azok a művészek, akik a témát színdarabban és regényben dolgozták fel.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.01.26.
Tényleg tudni akarja a Klik, hogy kik írják alá a tiltakozást? Nyomozás indult
Egy makói pedagógus azt állítja, a Klik ki akarja deríteni, hogy az iskolájában kik írták alá a pedagógusok országos tiltakozó levelét. A Klik szerint ők nem indítottak nyomozást és semmiféle szankcióban nem részesül az, aki aláírta a tiltakozó ívet, az ügyészség ismeretlen tettes ellen nyomoz.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.01.26.
Februártól működnek a felsőoktatási konzisztóriumok
Palkovics László elmondta: a testületek előzetes egyetértése szükséges az intézményfejlesztési tervek, az éves költségvetés, a vagyongazdálkodási terv elfogadásához.
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2016.01.26.
Balog megy tüzet oltani, de a tanároknak ez már kevés
A találkozóra – amelynek megszervezésére Kriza Ákos polgármestert kérte fel a tárca vezetője, miközben az önkormányzatoknak a klikes éra óta vajmi kevés közük van a településük iskoláihoz – csak előzetes regisztrációval lehet bemenni, s csak az esemény első néhány perce lesz a sajtó számára is nyilvános.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.01.26.
L. Ritók Nóra: Civilek a segítő rendszerben: érzékeny láncszemek
A szegénységkezelésben óriási, talán túl nagy szerep hárul a civilekre. Akik többnyire az államon kívül próbálnak meg segítséget nyújtani. Feléjük egyre több megkeresés érkezik, ezekre megoldást kell nyújtani, ehhez forrás kell, kommunikáció és logisztika.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.01.26.
„Ha megnövök, közmunkás leszek”
Ezt válaszolta egy 10 éves toldi kislány, amikor megkérdezték, mi lesz, ha nagy lesz. És pontosan ezen a tendencián próbálnak változtatni az Igazgyöngy Alapítvány munkatársai: házhoz viszik a tudást, ha kell, Skype-on keresztül oktatják a gyerekeket. Az eredmény lenyűgöző.
(Forrás: Nlcafé)
 
2016.01.25.
Lélekben mi is veletek vagyunk – iskolák, ahol nem csatlakozhattak a tanári tiltakozáshoz
Csakhogy közben gyűltek az aggasztó jelek is: van, aki megfélemlítésről beszél, és arról, nem véletlen, hogy nem a teljes pedagógus-társadalom állt fel egyszerre, hogy hallassa a hangját. Kíváncsiak voltunk, aki nem tiltakozik, az miért nem teszi? Nagyon sok választ kaptunk, és egyik sem túl vidám.
(Forrás: Kettős mérce)
 
2016.01.25.
Vágyak és valóság: frissdiplomások a piacon. Diplomás Pályakövető Rendszer
Magyarországon 2010 óta működik a Diplomás Pályakövető Rendszer (DPR). A módszerek országonként eltérhetnek egymástól, de közös bennük, hogy mindenhol a felsőoktatás és a munkaerőpiac igényeit akarják közelebb hozni egymáshoz. Ez pedig jól felfogott érdeke nemcsak az egyes országoknak, de az Európai Uniónak is
(Forrás: TÍZPERC Iskolablog)
 
2016.01.25.
Mitől jó tanár a tanár?
Aki tudja, azt csinálja? Aki nem tudja, azt tanítja? Egy biztos, hogy a sorrend: először tapasztald meg azt, amit továbbadsz, vagyis csináld, hogy aztán a tapasztalatok bevonásával taníthasd!
(Forrás: Kölöknet)
 
2016.01.25.
Külföldi versenyeket nyernek rajzaikkal a magyar szegény gyerekek
Az Igazgyöngy Alapítvány diákjai nem rajzolnak soha üres vázát, kettévágott almát vagy vágódeszka konyharuhával című csendéletet. Ritók Nóra szerint problémás gyerekekkel nem is működnek a hagyományos tanterv szerinti módszerek. Amit a hajdú-bihari művészeti iskolákban tanulnak a gyerekek, sokkal több, mint rajzolgatás.
(Forrás: 24.hu)
 
2016.01.25.
Fel-, majd eltűnő hivatalok - Erősödhet a Fidesz-klientúra
Most úgy, ahogy van, megszűnhet, a szintén nagy múltú Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. Ez utóbbi logikáját legalább értjük, hisz ahol az iskola és a pedagógus csak azt teheti, amit központilag megszabnak neki, ott mi szükség módszertani fejlesztésekre.
(Forrás: Népszava)
 
2016.01.25.
Nyomozás a fővárosi romáknál
Költségvetési csalás gyanúja miatt rendelt el nyomozást az adóhivatal a Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat (FRNÖ) által fenntartott szakiskola gazdálkodása miatt – tudta meg a Magyar Nemzet. Értesüléseink szerint több tíz millió forint elköltése lehet problémás.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.01.25.
Vizsgaidőszak ramadán idején
Az iszlám vallás átalakítja a belga iskolarendszert, vagy egyszerű szervezésbeli kérdésről lenne szó? Kell-e segíteni a böjtölő diákoknak, vagy ez már az ország iszlamizálódásának jele?
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.01.25.
Lányi András: Iskolaügy: felforgató rögtönzésekben nincs hiány
Miért olyan nehéz a közoktatás helyzetéről írni? Mert már mindent megírtunk. Tanügyi reformot tanügyi reform követett negyedszázadon keresztül anélkül, hogy oktatási rendszerünk alapbetegségeit, szervi rendellenességeit akár csak érintette volna a politikai hajcihő, amely a régi gondokat kurzusról kurzusra újakkal tetézte.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.01.25.
Meghátrált a Fidesz a Bányai Gimnázium ügyében
Bár formailag a Klik dönt, a közlemény szerint a polgármester támogatása garanciát jelent mindenkinek, aki a gimnázium jövőjéért aggódik, hogy a színvonalas oktató-nevelő munka a korábbi vezetés – Lukács Lajos mellett eddigi két helyettese – irányításával folytatódhat.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.01.25.
Balog Zoltán: "Túltoltuk a biciklit"
Visszavesz a közoktatás központosításából a kormány, néhány dologban ismét lejjebb viszik a döntési szinteket – ezt mondta legalábbis Balog Zoltán, a terület felelőse az RTL Klubnak adott nagyinterjúban. A miniszter maga is úgy értékeli: "túltolták a biciklit egy kicsit".
(Forrás: rtl.hu)
 
2016.01.25.
Balog Zoltán Miskolcon tárgyalna a pedagógusokkal
Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere felkérte Kriza Ákost, Miskolc polgármesterét és a helyi tankerületi igazgatót, hogy szervezzenek meg egy találkozót szerdára a közelmúltban meghirdetett köznevelési párbeszéd jegyében.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.01.24.
Orbán volt gimnáziumában is elegük lett a tanároknak
Már 21 ezernél többen csatlakoztak a miskolci Herman Ottó Gimnázium tiltakozó nyílt leveléhez. A támogatók között feltűnt Orbán Viktor volt gimnáziuma is, amelyet 15 éven át a jelenlegi köznevelésért felelős helyettes államtitkár vezetett.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.01.24.
Nyárra már a tanárt is digitalizálja a kormány
A világ legnagyobb digitális oktatási konferenciáján megnéztük, milyen tapasztalatokat vontak le a britek abból, hogy egy éve a nemzeti alaptanterv részévé tették a programozást. A magyar kormány éppen azt a stratégiát készíti el idén, amivel ők már két éve megvannak.
(Forrás: Origo)
 
2016.01.24.
Bedrótozottak. Kötelező olvasmányok – Szükségünk van-e a magaskultúrára?
Legutóbb az verte ki a biztosítékot, hogy egy budapesti általános iskolában a Légy jó mindhalálig helyett a kortárs dán írónő, Janne Teller nihilista életérzésű, Semmi című regényét kapták kötelező olvasmányként a nyolcadikosok. Melyek a műveltség közvetítésének hiteles módjai, hogyan lehet jókedvűen megnyerni a kultúrának a mai kiskamaszokat – cikkünkben erre keressük a választ.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.01.24.
Brutális agresszió a neten
A gyermekek rengeteg problémával kénytelenek szembesülni az online világban, ezért mind nagyobb igény mutatkozik a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány lelkisegély-szolgálatára Verbális zaklatásnak, és szexuális erőszaknak vannak kitéve, melyet sokszor kortársaiknak köszönhetnek.
(Forrás: Népszava)
 
2016.01.24.
Zacher: Nevetséges az iskolai prevenció
A gyerekeknek az iskolában nem azt kell mondani, hogy „ne drogozzatok”, hanem meg kell ismertetni velük azt, hogy mit vállalnak fel a kábítószer használatával – vélekedett Zacher Gábor toxikológus a FENT című műsor legutóbbi adásában.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.01.24.
Tüntetést szerveznek a lázadó tanárok
A teljes városon keresztül vonuló tüntetéssel folytatódik a ­miskolci Herman Ottó Gimnázium ­tanári karának levelével kezdődött tiltakozási hullám. Az oktatásban uralkodó állapotokat bíráló íráshoz sok ezren csatlakoztak. Most a PSZ a hermanosokat támogató ambiciózus tüntetést szervez.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.01.24.
"Ha csatlakoztok, megnézhetitek magatokat és az iskolát"
Fortélyos félelem igazgat Miskolcon, Több helyi szakközépiskolában megszavazta a tantestület, hogy támogatják a Herman Ottó Gimnázium tanárainak azonnali változásokat követelő nyílt levelét, később azonban felsőbb nyomásra visszavonatták velük ezt a nyilatkozatot.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.01.23.
Gyarmathy Éva: Az infokommunikációs korszak infokommunikációs sokfélesége.
Az „infokommunikációs” jelzőhöz a „technika” szó asszociálódik. Pedig az infokommunikáció a technika nélkül is létezik és létezett. Az információk megszerzése és közvetítése az ember egyik alapvető eszköze a megküzdésben.
(Forrás: Taní-tani)
 
2016.01.23.
Ónody-Molnár Dóra: Tessék abbahagyni!
Lázár János még mindig nem érti, hogy az oktatási rendszer átalakítását a kormány alapjaiban rontotta el. Van olyan, hogy valami nem jön össze teljesen, csak részben, ilyenkor lehet korrigálni, kiigazítani, az azonban ritka, hogy egy nagyszabású kormányzati program minden egyes eleme kudarcot valljon a gyakorlatban, így a részenkénti javítgatására nincs mód.
(Forrás: Vasárnapi Hírek)
 
2016.01.23.
Érik a botrány: Orbánék hátrálnak a lázadó tanárok elől
Harmadára csökkenő adminisztrációs terheket, folytatódó béremelést és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) belső korrekcióját ígérte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) a pedagógusoknak, miután országos pedagógus-tiltakozás bontakozott ki a Herman Ottó Gimnázium tantestületének nyílt levele nyomán.
(Forrás: 168 óra)
 
2016.01.23.
Részünk csak az árny – A NER közoktatási csődje
Be van fejezve a nagy mű, igen. És nem működik. Sokasodó és nyílt jelei vannak az aktív ellenállásnak. A NER közoktatási rendszere viszont zárt és egységes. A teremtés egésze befejeztetett. Ebben a tanévben már minden eleme, a teljes „gyártósor” elkezdett működni. Selejtképessége viszont egyre látványosabb.
(Forrás: Magyar Narancs)
 
2016.01.23.
L.Ritók Nóra: Mínusz tíz alatt
Ilyenkor a legnehezebb. És ilyenkor én is türelmetlenebb vagyok, pedig, tudom, nem kellene, el kellene fogadnom, hogy mindenkinek a maga problémája a legnagyobb, a legfontosabb, tudom, nem tolható minden elé a nyomorúság. De nehezen viselhető látni ezt, és azt is, hogy nem körvonalazódik semmi.
(Forrás: Nyomor széle blog/hvg.hu)
 
2016.01.23.
Balog Zoltán oktatási kerekasztalt hív össze
A közeljövőben megalakul a köznevelési kerekasztal, amelynek más szakmai szervezetek, tudományos műhelyek és a szakszervezetek is a tagjai lesznek, a köznevelési és a felsőoktatási államtitkárok tesznek majd javaslatot arra, hogy kik vegyenek ebben részt – jelentette be Balog Zoltán.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.01.23.
Iskolák lázadása: győzhet a tanárok tiltakozása?
A tanárok elégedetlenségének nem a pénz az oka, hanem a túlterheltség, az adminisztrációs dömping, a forráshiány, a folytonos és követhetetlen reformok.Horváth Péter, a NPK elnöke szerint a pedagógus-életpályamodell megvalósítása – bár jó elképzelésnek indult – felemásra sikeredett.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.01.23.
Terápiás kutyával tartanak pedagógiai foglalkozásokat egy ózdi iskolában
Diákok nyelvtan foglalkozáson vesznek részt Repcével, a drótszőrű magyar vizslával az ózdi Bolyky Tamás Általános Iskolában 2016. január 22-én. Az iskolában terápiás kutyával asszisztált pedagógiai foglalkozásokat tartanak a tanulási zavarral küzdő diákok és társaik számára.
(Forrás: GA WEB MEDIA GROUP (blog))
 
2016.01.23.
Az Orbán-kormány hátrál a lázadó tanárok előtt
A szokatlan kormányzati önkritika aligha független attól, hogy már húszezren csatlakoztak a Herman Ottó Gimnázium tantestületének nyílt levele nyomán kibontakozó országos tanártiltakozáshoz. A „hermanosok" egyelőre óvatosan örülnek.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.01.22.
Tanárnak lenni karrier, de a bürokráciacsökkentés nem árthat
Addig hőbörögtek a tanárok, amíg Balog Zoltán és Czunyiné Bertalan Judit együtt nem állt mikrofon mögé, hogy ketten mondhassák el mire van szüksége a magyar oktatási rendszernek: elsősorban egy kis bürokráciacsökkentésre. Viszont a Klikhez ragaszkodnak, ami a bürokrácianövelés remek eszköze volt.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.01.22.
Nem elég a finomhangolás az elit gimnáziumok szerint
Arra, hogy milyen lépések várhatók, az ÉGIG közleményéből következtetni lehet. Ennek egyik leghangsúlyosabb pontja, hogy nem elegendő az államtitkárság által eddig hangoztatott „finomhangolás”, a változások nem várhatnak 2017-ig a köznevelési intézményekben uralkodó, robbanás-közeli hangulat miatt.
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2016.01.22.
A diplomások fizetésemelése csak olaj volt a tűzre
Nőtt a bérfeszültség a bölcsődei dolgozók között a diplomások fizetésemelésével. Január elsejétől ők már többet vihetnek haza, mint azok, akik csak felsőfokú szakképesítéssel rendelkeznek. A családpolitikai államtitkár szerint bárki előtt ott a lehetőség, hogy diplomát és így magasabb fizetést szerezzen.
(Forrás: hirtv.hu)
 
2016.01.22.
Lövöldözés volt egy kanadai iskolában
Négyen meghaltak, többen pedig megsérültek. A település polgármestere arról számolt be, hogy a támadó saját otthonában kezdett lövöldözni, testvéreit ölte meg, és utána indult a középiskolába, ahol az ő lányát is megölte, az iskola egyik tanárát ia mewgölte. A lövöldözőt az iskola épülete előtt fogták el.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.01.22.
Mit tettetek Petőfivel?!
Már az ovisok is tudják, hogy gatyába’ táncol, az iskolában belénk verik fél tucat versét, talpra magyar, szabadságharc, mégis felnövünk úgy, hogy jószerével fogalmunk sincs, ki az a Petőfi Sándor. A Bob és Bobék Orchestra újszerű – zenés – választ ad a kérdésre.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.01.21.
Szégyenteljes helyzet: másodállást javasolnak az egyetemi oktatóknak
Másod- vagy harmadállást ajánl a felsőoktatási államtitkár a bérükkel elégedetlen egyetemi oktatóknak. Palkovics László szerint a doktori ösztöndíjasoknak nincs lehetőségük jövedelmüket kiegészíteni, míg tanáraiknak van. Az ELTE rektora szerint a bérfeszültségnek is megvan a maga haszna a felsőoktatásban.
(Forrás: hirtv)
 
2016.01.21.
Most sértek vérig majdnem mindenkit
Nem akarom bántani a kitörően lelkesedőket, nem akarom bántani az aláírókat, a csatlakozó szervezeteket. Becsületesen, nagyon őszintén, a helyzetükhöz mérten nagyon karakán módon fogalmaztak meg egy véleményt. Ami ráadásul hat!
(Forrás: Nahalka István blogja)
 
2016.01.21.
A diákok tehetik a legtöbbet az iskolai erőszak ellen
Ha az iskolai erőszak ellenes harcról van szó, a diákok a legjobb tanárok. A nagy befolyással bíró, népszerű diákok ugyanis rengeteget segíthetnek abban, hogy senki se váljon áldozattá – derül ki a Proceedings of the National Academy of Sciences című szaklapban publikált kutatásból.
(Forrás: Kölöknet)
 
2016.01.21.
Rétvári szerint sokan irigylik a tanárokat
A TV2 Mokka vendége volt Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára, aki nem zárta ki egyértelműen, hogy Czunyiné Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkár széke inog. A hermanosok tiltakozásával kapcsolatban pedig egészen sajátos véleményt fogalmazott meg.
(Forrás: Eduline)
 
2016.01.21.
Botrányos szexvideóval állt bosszút a megcsalásért a 15 éves fiú
Szexvideóval állt bosszút egy 15 éves, salgótarjáni fiú, miután megcsalta a vele egykorú barátnője - tudta meg a Blikk. Az iskola igazgatója e elmondta, hogy megbüntették a diákot, aki az internetre feltöltötte a házipornót.
(Forrás: Index)
 
2016.01.21.
Ma van a magyar kultúra napja, közös versmondás és előadások országszerte
Számos helyszínen az országban és határon túl, közös versmondással, kiállításokkal, koncertekkel és előadásokkal ünneplik ma a magyar kultúra napját, amelyet 1989 óta rendeznek meg annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be Szatmárcsekén a Himnuszt.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.01.21.
Elképesztő feladatok a felvételin
A múlt szombati központi középiskolai felvételibe olyan kérdés is belekerült, amelyre az alaptanterv szerint a diákoknak nem is kell tudniuk a választ – tudta meg a Magyar Nemzet Arató Lászlótól, a Magyartanárok Egyesületének elnökétől. A szakember szerint nem lenne ördögtől való a központi vizsga eltörlése.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.01.21.
Megrohanták a diákok a Syma-csarnokot
Sok ezer diák próbált bejutni az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításra. Míg a legnagyobb tömeg a hazai nagy egyetemek, különösen a műszaki képzést adó intézmények standjainál volt, addig vártnál talán visszafogottabb érdeklődés mutatkozott a külföldi intézmények pultjainál.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.01.21.
Sztrájkra készülnek a szlovák tanárok
Nem hozott érdemi előrelépést a szlovák oktatásügyi miniszter és a béremelést követelő pedagógusok csütörtöki egyeztetése, így egyre valószínűbbnek tűnik, hogy hétfőtől sztrájk kezdődik az ország alap- és középfokú oktatási intézményeinek mintegy ötödében.
(Forrás: Népszava)
 
2016.01.21.
Ki tudott az oktatás bajairól, ha a felelős államtitkár nem?
Direktben nem érkezett hozzám észrevétel a Miskolci Herman Ottó Gimnáziumból – nyilatkozta a minap Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkár az egyik tévécsatornának. A téma a Herman gimnázium nyílt levele volt, mely a közoktatás problémáiról szól, és amelyet a tantestület január 5-én hozott nyilvánosságra.
(Forrás: Borsod Online)
 
2016.01.20.
Szegény gyereknek nem jár jó iskola
Most már azt is tudjuk Kósa Lajostól, hogy három lépésben lesz átalakítva az oktatás, az első, ami már sikeresen megvalósult, hogy az önkormányzatoktól elkerültek az iskolák, a második, ami meg épp sikeresen zajlik, az a pedagógus-életpályamodell, és ha jól értem, a harmadik sikertörténet az integráció írmagjának az eltörlése lesz.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.01.20.
Bukhat az államtitkár, de a tanároknak ez kevés
Miskolci pedagógusok szerint bárhonnan indulhatott volna a tanárok mostani tiltakozása, mert országszerte súlyos a helyzet. A Herman Ottó Gimnázium tantestületének nyílt levele akkora üggyé dagadt, ami manőverezésre kényszerítheti a kormányt. Úgy tűnik, egy vezéráldozat már nem is elég.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.01.20.
Szégyent és magányt borít a gyerekre az iskolai büntetés
Rossz fát tett a gyerek a tűzre? A legtöbb pedagógusnál erre még mindig a büntetés a válasz. Mert szerintük ez a leggyorsabb és legegyszerűbb, de ezzel valójában nem oldanak meg semmit. A büntetés bántja a gyereket, néha egy teremből kiküldés mélyebb nyomokat hagy, mint egy jól irányzott pofon, de a tanár sem érzi túl fényesen magát ebben a helyzetben.
(Forrás: abcug.hu)
 
2016.01.20.
Elindult az idei Educatio kiállítás
A szombatig tartó, a SYMA rendezvényközpontban tartandó kiállításra az idén több mint negyven magyar és csaknem negyven külföldi felsőoktatási intézmény készül standdal, de szakképző intézmények és nyelviskolák is részt vesznek a rendezvényen.
(Forrás: Eduline)
 
2016.01.20.
Palkovics László: Egyeztetések várhatók a hallgatói juttatási rendszer reformjáról
A felsőoktatási államtitkár kiemelte: idén a hallgatóknak a felvételi eljárásban nem kell változásra számítaniuk, a minimum ponthatár továbbra is 280 pont lesz.
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2016.01.20.
Czunyiné: felzárkóztatást segítő programok a londoni oktatási szakkiállításon
Az esélyteremtést, felzárkóztatást segítő számítástechnikai programok és egyéb digitális eszközök állnak a középpontjában a londoni The BETT Show oktatási szakkiállításnak, ezek egy részét a magyar rendszerbe is integrálni lehet – mondta Czunyiné Bertalan Judit.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.01.20.
Nem érdekelte az életveszélyes tornaterem a Kliket
A fideszes képviselő is hiába kérte, hogy szüntessék meg az életveszélyt a gyulai tornateremben. A Klik csak akkor reagált, amikor a nyilvánossághoz fordult. Az ellenzék a békéscsabai Klik irodája előtt tiltakozott.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.01.20.
Elege lett a feszült légkörből a budai szülőknek, csatlakoznak a hermanosokhoz
Már több szülői testület is van az oktatás állapota miatt tiltakozók listáján. Egy budapesti iskolában az elmúlt hónapokban finoman szólva nem mentek jól a dolgok, a központi irányítás több árnyoldala is láthatóvá vált a szülők, tanárok és az igazgató és a kerület vezetése közti csatában.
(Forrás: Eduline)
 
2016.01.20.
Szerinted hol keresnek a legkevesebbet a tanárok?
Az OECD tagországai közül Magyarországon keresnek a legkevesebbet a tanárok. Igen, ez már vásárlóerő-paritáson van számolva, vagyis valóban azt mutatja, hogy a helyi árszínvonalhoz viszonyítva hogyan lehet belőle megélni.Érdemes lesz figyelni, hogy az életpálya modell mennyit javít a követező években a helyzeten.
(Forrás: Portfolió.hu)
 
2016.01.20.
Tanítanék.com: "Amit eddig senki sem mert kimondani, most elemi erővel tör ki a tanárokból"
Élesedik a helyzet pedagógusfronton: a tanítanék.com egyre szervezettebben tervez teret adni a kritikus hangoknak, noha maga nem szervez semmilyen politikai akciót. Úgy tűnik, a szakszervezetek is igyekeznek lépést tartani, bár a pedagógusok elszántabbnak tűnnek, mint érdekképviseleti szerveik.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.01.20.
PSZ: elhibázott lépés volt a köznevelés átalakítása - videóval
Galló Istvánnéval, a PSZ elnökével és Horváth Péterrel, a Nemzeti Pedagóguskar elnökével (az utóbbival telefonon) folyta a beszélgetés az ATV műsorában
(Forrás: ATV)
 
2016.01.19.
Összejött a pénz a migrációs órákra
Általános- és középiskolásoknak tarthat migrációs foglalkozásokat az Artemisszió Alapítvány, miután összegyűlt az ehhez szükséges pénz. Az alapítvány még tavaly indított közösségi finanszírozási kampányt, hogy az általuk kidolgozott másfél órás programot el tudják vinni iskolákba.
(Forrás: abcug.hu)
 
2016.01.19.
Csehországból menekülnek a gyerekek
2017, Csehország. Atomkatasztrófa sújtja az országot, mely kétszáz évre lakhatatlanná válik. Tízmillió cseh vág neki a nagyvilágnak, de csak egyetlen ország fogadja be őket: a háromszázmilliós ázsiai Píszisztán. Ezt a szituációs játékot játsszák a cseh általános és középiskolások, hogy megértsék az idegen országba érkező menekültek helyzetét.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2016.01.19.
L. Ritók Nóra: Kettő az egyben – NAT és gyerekközpontúság a vizuális nevelésben.
Folyamatosan fejlődök én is, egyre tisztábban látom, mennyire csodás lehetőséget kaptam az élettől azzal, hogy vizuális neveléssel foglalkozhatok, mert óráról órára új területét fedezem fel a művészettel nevelés csodálatos tárházának.
(Forrás: Taní-tani)
 
2016.01.19.
Visszalépett a jelölt Kecskeméten, óriási fordulat a botrányos igazgatóváltási ügyben
Visszalépett az igazgatójelöltségtől Szilágyi Piroska Tünde, a kecskeméti képviselő testület által legtöbb szavazattal támogatott pedagógus.Indoklásában kifejti, hogy az országos politikai szintet is elért támadások már nem az intézményvezetői beosztás betöltéséről szólnak, hanem a KLIK és a politika elleni támadásról.
(Forrás: Hírös.hu)
 
2016.01.19.
Tömegmészárlással fenyegettek - Kilenc iskolát zártak le
Az Egyesült Államok keleti partvidékén fekvő New Jerseyben helyi idő szerint kedden délelőtt ürítették ki a tanintézményeket, amelyeket bombarobbantással és tömegmészárlással fenyegettek meg. Valamennyi iskola Bergen megyében található
(Forrás: Népszava)
 
2016.01.18.
Kósa: A szegregátumok húzzák le az oktatás színvonalát
Három fő lépésből kettő már megvalósult az oktatási rendszer átalakításában, mondta az ATV Esti Startban Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője. Az első lépés a fenntartóváltás volt, amikor az önkormányzatoktól az államhoz került az iskolák többsége. A második lépésnek az életpálya modell felépítését nevezte meg Kósa, aki szerint „soha nem látott módon nő a tanárok bére”.
(Forrás: ATV)
 
2016.01.18.
Gyurkó Szilvia: Zokogó gyerekek, háborgó szülők, értetlen pedagógusok – Egy középiskolai felvételi margójára
Nagy baj, hogy az egész felvételi rendszer fordított logikára épül: a gyermekjogi megközelítés szerint ugyanis a gyerek szükséglete, képességei és fejlődése érdekében kellene NEKI (a gyereknek) iskolát választania – és nem az iskolának a saját szükségletei, férőhelye és programja szerint diákot.
(Forrás: wordpress.com)
 
2016.01.18.
Nem félünk! – Sajtónyilatkozat
Arra kérünk mindenkit, akit az ágazat irányítása sodor/sodort kilátástalan helyzetbe, hogy fejezze ki – mind tantestületi, mind pedig egyéni szinten elégedetlenségét, változtatni akaró szándékát. Hozzák ezt nyilvánosságra – ebben segít a PDSZ - legyen egyértelmű, hogy elfogyott a türelem, nincs több megértés, s nincs hatása semmiféle fenyegetésnek. Mert nem félünk.
(Forrás: Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete)
 
2016.01.18.
Meghívó közös gondolkodáshoz Meghívó közös gondolkodáshoz
A Pedagógusok Szakszervezete közös gondolkodásra hívja azoknak a köznevelési intézményeknek a képviselőit, amelyek megfogalmazták véleményüket a köznevelés jelenlegi helyzetéről vagy csatlakoztak valamelyik felhíváshoz. A megbeszélés január 23-án lesz a PSZ székházában.
(Forrás: pedagogusok.hu)
 
2016.01.18.
Elkerülhetetlen a tanárforradalom
Az öt miskolci gimnázium szándéknyilatkozatot írt alá arról, hogy megalakítják a Miskolci Tankerület Közalkalmazotti Tanácsának Szövetségét. Mivel ennek jogköre az üzemi tanácsokéval megegyező, így a munkáltatót törvény kötelezi arra, hogy meghallgassa az érdekképviseletek véleményét, s figyelembe vegye követeléseiket.
(Forrás: stop.hu)
 
2016.01.18.
Tömeges tiltakozás - Baló György beszélget Hámori Veronikával, Pilz Olivérrel és Szüdi Jánossal (videó)
Elég volt – Mondja a pedagógusok egyre nagyobb része. Elég volt az iskolai nyomorból, a kimerültségből, a színvonaltalan kísérleti tankönyvekből, s abból, hogy a diákok egy dilettáns oktatási kísérlet alanyai. Egy miskolci gimnázium tanárai nyilt levélben tiltakoznak, s ezt egyre többen támogatják. Folytatjuk a beszélgetést a közoktatás konokul romló helyzetéről.
(Forrás: rtl.hu)
 
2016.01.17.
Nemes Jeles: Nem alapgondolat, hogy a holokauszt magyar tragédia
A Saul fia nem csupán egy holokausztfilm, egy régi kulturális és filmes hagyományba is illeszkedik. Mindig súlyos válságtünet, ha a hatalom megakadályozza, hogy politikai okokból megadjuk a végtisztességet egy halottnak. Gondoljunk csak Antigonéra Szophoklész 2500 éves drámájában, akinek a király megtiltja, hogy eltemesse polgárháborúban elesett testvérét.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.01.17.
Mi lesz veled, családi napközi?
Törvénytervezet látott napvilágot 2015 utolsó negyedévében, ami igen megdöbbentette a szakembereket, és csak részben jutott el a szülőkhöz, az érintettekhez.Eszerint valóra váltható a bölcsődei férőhelybővítése 2018-ig, a családi napközikre viszont, úgy látják, már nem lesz szükség.
(Forrás: Kölöknet)
 
2016.01.17.
„...aki jól akar beszélni, ne féljen rosszul is beszélni”
Bár a nyelvtanítási módszerek sokat változtak az elmúlt évszázadok folyamán, az idegen nyelvet tanulni vágyó diákság problémái szinte ugyanazok: a nyelvtanulás nehézségeinek alapkérdései mellett a múlt nyelvkönyveinek tanúsága szerint az idegen nyelven való megszólalás réme is foglalkoztatta a tanulóközönséget.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2016.01.17.
Suzana Guoth: A szótanulás művészete
A modern nyelvészet az eredményesebb nyelvelsajátítás érdekében felhasználja, pontosabban felhasználhatná azoknak a pszichológiai kutatásoknak az eredményét, amelyek azt elemzik, hogy a nyelvelsajátítás folyamatában milyen tényezők játszanak pozitív szerepet, és melyek gátolják azt.
(Forrás: Taní-tani)
 
2016.01.17.
Kétszázmilliárd forintból fejlesztik az oktatást
A tantervi szabályozást és a tananyag mennyiségét kritizálóknak megnyugvást jelenthet, hogy a Nemzeti alaptanterv és a kapcsolódó kerettantervek felülvizsgálata és megújítása is megkezdődik az idén. Ezzel összefüggésben a mérési-értékelési és a vizsgarendszert is fejlesztené a minisztérium.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.01.17.
Ítéletidő: tanítási szünetet rendeltek el
Negyedmillió óvodás és iskolás marad hétfőn otthon a román fővárosban az ítéletidő miatt. Nemcsak az A2-es autópálya, számos más fő- és megyei út is járhatatlan a hófúvások miatt, fennakadások vannak a vasúti közlekedésben is. A bukaresti nemzetközi repülőtér egyelőre fogadja az érkező járatokat, de az induló gépeknél késések vannak.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.01.17.
Az intézményfenntartó miatt nem adhatják nevüket a tanárok
„Nem a tanárok vonták vissza a támogatást, merthogy tantestületi döntések voltak, és ezek mindenütt jóval 70 százalék fölötti eredményt mutattak, fel is kerültek a Tanitanék.com honlapra, viszont másnap kérték az iskolából, hogy vegyék le ezeket a támogatási sorokat, mert a vezetője az oktatási centrumnak megtiltotta, hogy írásban megjelenjen az iskoláknak a neve”
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.01.17.
"Jó lenne, ha több iskola mozdulna meg" – beszélgetés a Teleki Blanka Gimnázium igazgatójával és igazgatóhelyettesével
„Nagyon elszántak vagyunk, és tovább fogunk menni” – mondja Pukli István, a Teleki Blanka Gimnázium intézményvezetője. Az intézmény közleményével támogatta a miskolci pedagógusokat, és tiltakozott az oktatási rendszer „diktatórikus és egész pályás letámadása ellen”.
(Forrás: Magyar Narancs)
 
2016.01.17.
A Magyar Pedagógiai Társaság elnökségének ÁLLÁSFOGLALÁSA
Az MPT úgy értékeli, hogy a jelenlegi helyzetben az oktatás működőképességét a rendszer „tehetetlenségi nyomatéka” és a pedagógusok lelkiismeretes munkája tartja fenn. Ez hosszú távon nem maradhat így.
(Forrás: Magyar Pedagógiai Társaság)
 
2016.01.17.
Megegyezés híján tanársztrájk is lehet
Rohamosan fogy az idő a megegyezésig: a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) az oktatási rendszert érintő legfontosabb kérdésekben január végéig szeretne megegyezni a kormánnyal, máskülönben demonstrációt, s ha az sem segít, akkor sztrájkot hirdetnek – közölte lapunkkal az érdekvédők elnöke.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.01.17.
N.Kósa Judit: Régi és mai úttörők
Az Orbán-kormány oktatásigazgatása mindössze annyival rosszabb a hajdani úttörőnél, hogy ez a rendszer a produktív lázadás fölött sem képes szemet hunyni. Abbéli igyekezetében, hogy minden iskolát, benne az összes pedagógust és minden egyes tanórát a felügyelete alatt tartson, olyan irtózatos önadminisztrációs terhet rótt a tanárokra, hogy az lényegében lehetetlenné teszi számukra a tanítást.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.01.17.
Átszakított valamit az oktatásban a Herman Ottó Gimnázium levele
Eddig is komoly feszültségek voltak a köznevelésben, de a miskolci tantestület lépése után ezek hirtelen nagy tömegben jöttek a felszínre. A petíciónak helyt adó oldal szerverét is bővíteni kellett, de a tiltakozási hullám egyelőre még szervezetlen. Talán emiatt is lehet, hogy a kormány egyelőre nem vesz róla tudomást.
(Forrás: vs.hu)
 
2016.01.17.
Tüntetnek Szegeden a lázadó pedagógusok mellett
Csendes tüntetés lesz vasárnap délután Szegeden a Deák Ferenc Gimnáziumnál. Helyi civilek támogatják az iskola tantestületét, amely Csongrád megyében elsőként csatlakozott a miskolci Herman Ottó Gimnázium nyílt levelében megfogalmazottakhoz.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.01.17.
Nyomoz a Klik a miskolciak támogatói után?
Nyomozni kezdett a Klik, hogy kik írták alá Makón a miskolci Herman Ottó Gimnázium tantestületének nyílt levelét támogató nyilatkozatot. Erről egy utazó gyógypedagógus nyilatkozott, aki két hónapig nem kapott fizetést és útiköltség-térítést.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.01.14.
PSZ: a szakmai egyeztetésen semmilyen érdemi megállapodás nem jött létre
A Pedagógusok Szakszervezete cáfolja az EMMI közleményét, miszerint eredményes szakmai egyeztetés történt a minisztériumban 2016. január 12-én. Itt olvashatja a PSZ közleményét:
(Forrás: pedagogusok.hu)
 
2016.01.14.
Folyamatosak az egyeztetések a köznevelés terén
A Köznevelésért Felelős Államtitkárság hivatalos szakmai egyeztető tárgyalópartnere a pedagógusok köztestülete, a Nemzeti Pedagógus Kar, a köznevelésben dolgozó munkavállalók foglalkoztatásával kapcsolatos kérdésekben pedig a pedagógusok reprezentatív szakszervezete.
(Forrás: kormany.hu)
 
2016.01.14.
Fegyelmezési-nevelési problémák az iskolában: a gyerekek kezében a megoldás?
Egy teljesen új oktatási-nevelési paradigmával kísérletezik néhány magyar szakember. Az új módszer lényege, hogy néhány ügyes kérdéssel és következetes magatartással partnerré teszik a gyerekeket, így azok maguk lesznek a viselkedésük és az eredményességük bírói – és gazdái.
(Forrás: Kölöknet)
 
2016.01.14.
Kevesebb teher lesz a pedagógusok vállán
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) Köznevelésért Felelős Államtitkársága MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: az államtitkárság és az Oktatási Hivatal a héten folytatta a tavaly novemberben megkezdett tárgyalásokat a tanfelügyeleti és intézményi önértékelési rendszer bevezetésének tapasztalatairól, a szükséges egyszerűsítésekről és adminisztráció-csökkentésről.
(Forrás: Edupress)
 
2016.01.14.
Az oktatás csak bajnak van
Teljesen nyilvánvaló, hogy most egy ideig semmire sem lesz pénz, mert ha ez ember a húszmilliót elég nagy számmal szorozza meg, akkor tényleg rettenetesen nagyon sok nulla lesz a végén. Orbánnak vannak bizonyos tervei, és ezen tervek között nincs ott az oktatás reformja.
(Forrás: Örülünk, Vincent? -blog)
 
2016.01.14.
„Elkeseredett hangulatban jól, hatékonyan tanítani nem lehet” –interjú a Nemzeti Pedagógus Kar elnökével
A Nemzeti Pedagógus Kar azt vállalta, hogy a kollégák által felvetett gondokat összegyűjti, értékeli és közvetíti a döntéshozóknak. Nemcsak kifogásolunk, javaslatokat is teszünk. Ami a tiltakozás formáit illeti, a kar a dönté­seit demokratikusan, a kormánytól vagy más állami szervtől függetlenül hozza
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.01.14.
A bürokráciacsökkentés lehet a gyógyír?
Akinek nem tetszik a munkaadó személye, az a nemtetszésének az országgyűlési választások alkalmával adhat hangot – jegyezte meg Lázár János. Azt ugyanakkor elismerte, hogy a túlszabályozottságot érintő panaszok nem alaptalanok.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.01.14.
Robbanásszerűen nő a miskolci gimnázium leveléhez csatlakozók névsora
A miskolci pedagógusok felhívásában többek között kifogásolják a minden tanárra kötelező Nemzeti Pedagógus Kar felállítását, és az az által alkotott etikai kódexet is. Ugyanakkor az NPK elnök levélben tudatta, hogy alapvetően egyetért azzal, hogy a magyar köznevelés súlyos problémákkal küzd, melyek azonnali megoldásért kiáltanak.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.01.13.
Felcsútos mezben focizó kisfiút tettek a harmadikos olvasókönyvbe
Kellemetlennek és kicsit ízléstelennek nevezte Lackfi János költő, hogy felcsútos mezben focizó kisfiúval illusztrálták egy harmadikos olvasókönyvben „A nyerő” című versét.Az Origo kérdésére az OFI munkatársa jelezte, hogy az érintett illusztrációt a könyv felülvizsgálata után lecserélik.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.01.13.
Súlyos válságban van az oktatási rendszer
A Közoktatási Kerekasztal szakmai és érdekvédelmi szervezetei hosszú ideje hangoztatják, hogy hazánk oktatási rendszere súlyos válságban van. Észrevételeink mindeddig érdemi válasz nélkül maradtak.
(Forrás: Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete)
 
2016.01.13.
Kitörésre kész a tanárlázadás az Orbán-kormány ellen
Néhány nap leforgása alatt tizen­hét közép- és általános iskola teljes tantestülete csatlakozott a miskolci Herman Ottó Gimnázium tanárainak nyílt leveléhez, amelyben azonnali és radikális változásokat sürgettek az oktatásügyben.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.01.12.
111 teendő, miután megtartottad az óráidat
Aki maga nem tanár, vagy nincs a közvetlen közelében tanár, fogalma sincs, mi mindent rejtenek a munkaköri kötelességek. Csak azt látják, megtart 22 órát egy héten, szabad egész nyáron, lógatja a lábát havi százezer nettóért.
(Forrás: Kölöknet)
 
2016.01.12.
Ebben a rendszerben többet bakizik a tanár
Nyűgös, ideges tanárokkal, alacsony színvonalú tanórákkal és pszichés nehézségekkel szenvedik meg a diákok, hogy papírmunkát és szakfelügyelőket sóztak a tanáraikra. Ezért sürgeti nyílt levélben az oktatási rendszer változását a miskolci Herman Ottó Gimnázium tantestülete, amelyhez keddig több mint kétezren csatlakoztak.
(Forrás: abcug.hu)
 
2016.01.12.
Szegény vagy, de tanulnál? Peched van
Veszélyben a szegény gyerekeket segítő, a kormány által is sikeresnek tartott Arany János Tehetséggondozó Program, mert a működtetésére szánt pénzt csak csepegteti a Klik. Az iskolák a miniszterelnöknél kongatják a vészharangot, de egy hónap alatt sem kaptak választ. Sok szolgáltató már alig áll szóba az iskolákkal.
(Forrás: vs.hu)
 
2016.01.12.
Drága a magyar felsőoktatás?
Az Expert Market kutatása szerint Magyarországon a legdrágább az átlagfizetésekhez képest a tandíj. A képet azonban árnyalja, hogy a listakészítők nem minden hazai intézményt, csak a Szegedi Tudományegyetemet, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Debreceni Egyetemet és a Budapesti Corvinus Egyetemet nézték.
(Forrás: Edupress)
 
2016.01.12.
Szombaton lesznek a középiskolák központi írásbeli vizsgái
A központi írásbeliket a 8 és a 6 évfolyamos gimnáziumokba, továbbá a 9. évfolyamra jelentkezők számára országosan egységesen szervezik szombaton. A hivatal közleménye szerint 407 intézmény tart 512 vizsgahelyszínen írásbelit.
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2016.01.12.
Elégedetlen tanárok
Már több mint kétezren aláírták a miskolci Herman Ottó Gimnázium interneten indított petícióját, amely a múlt hét szerdán nyilvánosságra került nyílt levelüket foglalja magában. Ebben szót emelnek a kaotikus oktatási átalakítások ellen, úgy látják, hogy most már az egész rendszer veszélyben van.
(Forrás: Népszava)
 
2016.01.12.
„Engem toltak ki a kéményen” - interú Pilz Olivérrel, a Hermann Ottó Gimnázium tanárával
Tavaly októberben volt egy tantestületi ülés, ami után a kollégák fele úgy állt fel, elege van, elvették a kedvét a tanítástól, annyit kell körmölni, hogy a gyerekekre már nem marad idő. Hármas körökben ellenőriznek minket: van egy kötelező belső ellenőrzés, a szakfelügyelet és a minősítő bizottság.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.01.12.
Faképnél hagyta Balogékat egy újabb oktatási szakember
L. Ritók Nóra is többször utalt rá, hogy nem látja értelmét a munkának, de eddig bízott abban, hogy előbb-utóbb meghallgatják a civilek véleményét is. Most azonban úgy érzi, egyre jobban elszigetelődött a véleményével, a félelmeivel, a tapasztalataival.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.01.11.
Megújult a Nemzeti Pályaorientációs Rendszer
Az egész életen át tartó pályaorientáció fő célja a döntési helyzetek támogatása továbbtanuláskor vagy álláskereséskor, az általános iskolától egészen a nyugdíjig. A TÁMOP-2.2.2–12/1 „A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése' elnevezésű kiemelt projekt mindezen célok hatékony megvalósításához járult hozzá 2012 és 2015 között.
(Forrás: OrientPress)
 
2016.01.11.
Nem vagyok különleges, csak szeretek tanítani
Ma már szinte minden gyerek zsebében ott lapul az okostelefon, ami éppen alkalmas arra, hogy az iskolai tananyagot érdekessé és izgalmassá tegyék vele – vélekedik Bognár Amália, akit pár hónappal ezelőtti cikkünkben csodatanárnak neveztünk.
(Forrás: divany.hu)
 
2016.01.11.
Gyors reagálású szakképzési szisztéma kialakítása a cél
További változásokat tervez annak érdekében a kormány, hogy javuljon a szakképzés hatékonysága. Jelentős hangsúlyt kap a piac­orientált képzés, így például kiemelt figyelmet fordítanak a hiány­szakmákra.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.01.11.
Vakvágányon a fideszes oktatáspolitika
Egyre többen támogatják az oktatási rendszert bíráló miskolci Herman Ottó Gimnázium tantestülete kezdeményezését, amely akár országossá is kinőheti magát. Az oktatási kormányzat szerint még két-három évre van szükség ahhoz, hogy a rendszer "gördülékenyebben" működjön.
(Forrás: Népszava)
 
2016.01.11.
Egy Klik-vezető is támogatja a harcoló miskolci tanárokat
Tantestületek, pedagógusok, óvónők, szülők, diákok, civil szervezetek, sőt, egy dunántúli Klik-vezető is támogatásáról biztosította a miskolci Herman Ottó Gimnázium tanárainak harcát a jelenlegi oktatási rendszer megváltoztatásáért. A hivatalos szervek viszont hallgatnak.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.01.11.
Ónody-Molnár Dóra: Megzsarolva és becsapva: kiborultak a tanfelügyelők
Egyre nagyobb az elégedetlenség a tanfelügyeletet végző pedagógusok között. Sokan úgy érzik, a kormány átverte őket: a juttatásaikat nem kapják meg, az adminisztráció túl sok, a munka értelmetlen. Többen ezért visszaadnák megbízásukat, de akkor visszasorolhatják őket, és kevesebb illetménnyel számolhatnak.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.01.10.
A kevesebb néha több – 11 tanulság a finn oktatási rendszerből
Kelly Day Indiana állambeli hetedikes matektanár, akinek a Fulbright kutatói ösztöndíj elnyerésével lehetősége nyílt fél éven át tanulmányozni a finn oktatási rendszert. Cikkében kifejti, hogy a legfontosabb dolog, amit Finnországban tanult, hogy a kevesebb sokszor több.
(Forrás: Kölöknet)
 
2016.01.10.
Nem csak új nevet, új címert is kapott a Budapesti Gazdasági Egyetem
Palkovics László államtitkár avatta fel a Budapesti Gazdasági Egyetemet ma délelőtt. Az intézmény január 1-jével kapta meg az alkalmazott tudományok egyeteme rangot, és 16 ezer hallgatójával a legnagyobb ilyen intézmény az országban.
(Forrás: Eduline)
 
2016.01.10.
Az NKE összes kara a Ludovika Campusra költözik
Hosszú távon a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) összes karát a budapesti Ludovika Campusra akarják költöztetni, ennek pontos időpontja azonban még nem ismert. A hadtudományi és a katasztrófavédelmi képzés áthelyezését csak 2017 utánra tervezik - közölte Patyi András.
(Forrás: Edupress)
 
2016.01.10.
Tömeges rosszullét Pest megyében, a fertőzés okát kutatják
Hányásos, hasmenéses tünetekkel több mint százötvenen betegedtek meg Halászteleken péntek délután óta, főként gyerekek.A központi konyhának helyet adó iskolát, illetve az érintett három óvodát hétfőn még biztosan nem nyitják ki - tájékoztatott a város polgármestere szombat délután.
(Forrás: Népszava)
 
2016.01.10.
Orosz légi csapás ért egy iskolát Szíriában
Legalább tizenkét gyermek és egy tanító halt meg az iskolájukat ért orosz légi csapásban az északnyugat-szíriai Aleppó tartományban, a felkelők kezén lévő Andzsara nevű településen – közölte hétfőn az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns civil szervezet.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.01.10.
Zsidó tanárt késelt meg egy kiskorú Marseille-ben
Bozótvágó-késsel támadt egy feltehetően gyenge idegállapotú kiskorú fiú hétfőn egy zsidó fejfedőt, azaz kipát viselő férfira a dél-franciaországi Marseille-ben. Az utcai támadásban a 34 éves férfi könnyebben megsérült, az antiszemita tettét egyértelműen vállaló támadót előállították.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.01.10.
Félmilliárdba került az utált menzareform népszerűsítése
Csak a Debreceni Egyetem majd 400 milliót kapott, ebből készült többek közt olyan reklámfilm, amiben azt tanácsolják a gyerekeknek: legyenek türelmesek magukkal, mert pár nap alatt megszokják a sótlan menzakaját. A közétkeztetésben részt vevők jelentős része nem is hallott a kampányról.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.01.10.
Gabnai Katalin: Úttörő munka a drámaoktatásért
Szeretném megtalálni az értelmét annak a 35 évnek, ami alatt a drámapedagógia folyvást kínálta eredményeit az általános nevelőképzésnek, s remélem, valaki átlátja majd, mert nem is olyan nehéz kideríteni, miért is nem sikerült ez.
(Forrás: Taní-tani)
 
2016.01.10.
A Hálózat a tanszabadságért csoport kiáll a miskolci gimnázium mellett
A HAT közleményében kiemeli, hogy a miskolci kollégák nyilvánosságra hozott levele és tiltakozása egy új kezdeményezés kiindulópontja lehet, amelyhez a csoport tagjai – nem csak pedagógusok – is csatlakoznak.
(Forrás: vs.hu)
 
2016.01.09.
Hogyan segítheti a gyermeki kreativitást a pedagógus és a szülő?
Toll vagy ecset. Szép szavak vagy gúnyos megjegyzések. Mi segíti a kreativitást az íróknál, a művészeknél? Hogyan tudják a szülők és a tanárok fejleszteni a gyerekeik kreativitását? Egy őszinte beszélgetés egy író (Joanne Foster) és egy művész(Rina Gottesman) között.
(Forrás: Modern Iskola)
 
2016.01.09.
Sok pedagógus és szakmunkás is kimaradhat a csokból
Kétéves munkaviszonyt kell felmutatni a kormány új szupertámogatásához, ami nemcsak a tartós munkanélkülieknél hiányozhat. Szikra Dorottya szociálpolitikus szerint a kétszer tízmilliós csok sok pedagógust és szakmunkást is kizár, vagyis a kormány ismét a jobb módúaknak kedvez.
(Forrás: abcug.hu)
 
2016.01.09.
Fejes László: Mikor kövessük a helyesírási szabályzatot?
A helyesírási szabályzatot akkor érdemes követni, ha segít a különböző jelentések elkülönítésében. Egyébként a szabályok megszegése a célszerű.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2016.01.09.
Ha a világ kríziseivel nem foglalkozunk, az iskola látványpékséggé válik
Történelem- és földrajzszakos tanár, foglalkozott nehezen nevelhető, problémásnak mondott gyerekekkel és szüleikkel, ma az ELTE Neveléstudományi Intézet igazgatója. Lénárd Sándorral a csökött magyar oktatási rendszerről beszélgettünk.
(Forrás: 24.hu)
 
2016.01.09.
X-Faktor a tanteremben
Két tanár, két kutyás, egy kutya. Magos Judittal, a Demény, a kötsög blog írójával és Kálmán László nyelvésszel, valamint Deménnyel jártuk körül – szó szerint –, mennyire nevelhetők a gyerekek, és hogyan. Van-e összefüggés a kutyák és a pedagógia között, illetve mennyire motiváló a libatöpörtyű. Páros interjú.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.01.08.
A nyomor gyermekei
Ahogy mélyül a nyomor, úgy kerül veszélybe egyre több tizenéves jövője. A vidék Magyarországán sok család alig várja, hogy gyermeke betöltse a tizenhatodik évét, és máris közmunkásnak adja. Emlékeztetőül: az Orbán-kormány 16 évre szállította le a tankötelezettségi korhatárt.
(Forrás: Vasárnapi Hírek)
 
2016.01.08.
Pedagógusok: megtéveszt a kormány
Egyre nagyobb az összefogás az oktatási rendszer problémáit összegző miskolci Herman Ottó Gimnázium levelének nyilvánosságra kerülése után. A kormány tanárszervezete, a Nemzeti Pedagógus Kar szerint is súlyos gondok vannak.
(Forrás: Népszava)
 
2016.01.08.
Segélykiáltás a tanárikból (a Hermann Ottó Gimnázium nyílt leveléről) - videó
Baló György Hámori Veronikával, a Fazekas Mihály Gimnázium és Általános Iskola volt igazgatónőjével, Pilz Olivérrel, a Hermann Ottó Gimnázium tanárával (a nyílt levél egyik aláírójával és kezdeményezőjével), valamint Szüdi János oktatáskutatóval.
(Forrás: rtl.hu)
 
2016.01.08.
Durván megvertek egy óvodás kislányt társai, amíg az óvónő telefonált
Egy járókelő mentett meg egy kislányt az egyik szegedi óvodában, akit két nagyobb fiú vert agyba-főbe a bokorban. A kiscsoportos lány 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. Az óvónő azért nem vette észre az erőszakot, mert telefonált.
(Forrás: Délmagyar)
 
2016.01.08.
Megduplázódott az egyházi iskolákba járók száma
Embert, tudást, bölcsességet szeretnének nevelni. Udvardy György pécsi megyéspüspök szerint egyre népszerűbbek az egyházi iskolák. A szülő jogos igénye, hogy gyermeke biztonságban legyen, biztos tudáshoz jusson, olyan nevelő közegben nevelődjék, ahol világos értékrend alapján folyik a nevelés.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.01.08.
Egyre több tanár csatlakozik a nyílt levélhez
Továbbra is egyre több iskola, pedagógus és diák csatlakozik a miskolci Herman Ottó Gimnázium tantestületének nyílt leveléhez, amelyben a közoktatás problémáiról írnak.A pedagógusok azt követően fordultak a nyilvánossághoz, hogy aggodalmaikat a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ területi egységével is megosztották, de semmiféle választ nem kaptak.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.01.08.
Dombóvár félti az iskoláit, perbe hívja a Kliket
A dombóvári probléma országos jelenség, ám a települések eddig nem mertek szembemenni a Klikkel. Dombóvár bátorságában szerepet játszhatott, hogy itt a 2014-es választáson a polgármester által vezetett szervezet, a Természetesen Dombóvár jelöltjei legyőzték a Fidesz-aspiránsokat, s ez erőt ad a civil képviselőknek a kormánykritikához.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.01.08.
Stifter József: Iskoladráma
Semmilyen nyomós érv nem szól amellett, hogy kiérleletlen kormányzati elképzelések jegyében átrajzolják a szakképzés térképét. Nincs valós ok arra, hogy több száz szakképző iskolát kivegyenek az Emberi Erőforrások Minisztériuma, s így a Klik fennhatósága alól, hasonló káoszt előidézve, mint amit előidéztek az intézmények államosításával.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.01.08.
Kétes személyek állnak a muzulmán óvodák mögött
December utolsó napjaiban hatvanfős rendőri egység szállta meg Bécsben az egyik iszlám oktatási központot, iratokat, számítógépeket foglalt le. A razzia célpontja a sajtóban Abdullah P. néven emlegetett török-osztrák kettős állampolgár volt. A 31 éves férfit azzal gyanúsítják, hogy a bécsi önkormányzattól ötmillió euró támogatást csalt ki.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.01.07.
Nemet mondott a kegyetlenül megalázott kecskeméti iskolaigazgató
Folytatódik a Kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium kálváriája. Lukács Lajost, az önkormányzat által kétszer elutasított, megalázott volt igazgatót behívatták a Klik kecskeméti irodájába, és felkérték, hogy lássa el az egyik helyettes teendőit.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.01.07.
Integrációs oktatási modell egy Balaton-parti középiskolában. Érsek-Kovács Adrienn és Mézes József írása
Az integrációs oktatási modellt a környékbeli oktatási intézmények pedagógusainak már megmutattuk, de szándékunkban áll szélesebb körben is népszerűsíteni, aminek során adaptálásra is adunk lehetőséget. Egy általános iskolával az adaptálási folyamat elindult, megkezdődött az együttműködés.
(Forrás: Taní-tani)
 
2016.01.07.
Közlemény, válaszul a Herman Ottó Gimnázium nyílt levelére
“A Független Diákparlament feltétlen támogatásáról biztosítja azon gimnáziumok tanulóit és tanárait, akik az oktatás válságos helyzetével kapcsolatban szólalnak fel” – olvasható a Független Diákparlament közleményében.
(Forrás: Borsod Online)
 
2016.01.07.
Ezek már az ingyen tankönyvnek sem tudnak örülni!
Hát igen, ez elég szépen hangzik, és nincs is azzal semmi baj, ha az eldobható tárgyak társadalmában a gyerekek valahogy mégis megtanulnak kicsit vigyázni a holmijukra. Csak hát sajnos vigyázni, azt lehet, hogy megtanulnak a könyvre, de sajnos a benne lévő tananyagot már nem tanulják meg.
(Forrás: divany.hu)
 
2016.01.06.
Gyarmati Katalin Anna: Hogyan lehet együtt élni egy alkoholistával? Milyen mintát lát a gyerek?
Kutatások mutatják: azok a gyerekek, akiknek a szülei nem tartanak otthon alkoholt, és nekik sem engedik meg, hogy “egy kicsit” igyanak, sokkal ritkábban lépik túl a határt, mint azok a gyerekek, akiknek a szülei mértékkel ugyan, de szoktak inni, és nekik is megengedik, hogy ha elmennek bulizni, megigyanak egy-két sört.
(Forrás: Kölöknet)
 
2016.01.06.
Tényleg most jó tanárnak lenni?
Miközben az oktatásvezetés állandóan a rendszerváltás utáni legnagyobb pedagógusbér-növekedésről áradozik, elfelejtik, hogy volt már ilyen. Ráadásul azt soha nem teszik hozzá, hogy az új rendszer annyit jelenti: jóval több munkáért fizetnek egy kicsit többet.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.01.06.
Megverte gyermeke osztályfőnökét
A Marcali Járási Ügyészég közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette miatt emelt vádat egy nővel szemben, aki általános iskolás gyermekének osztályfőnökét bántalmazta.
(Forrás: Népszava)
 
2016.01.06.
Minőség alapján elkaszáltak egy sor egyetemi szakot
A felsőoktatási akkreditációs bizottság több tucat egyetemi és főiskolai képzés minőségét nem tartja kielégítőnek. Az érintett szakok listáját ma tették közzé. Fontos tudni: az engedélyezési eljárás nem azonos az akkreditációval, így az intézmények elindíthatják a nem támogatott képzéseket is.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.01.06.
Már megint egy újabb béremelés…
Az elmúlt hónapokban egyértelművé vált, hogy az oktatás területén súlyos gondok vannak. Mind a nemzetközi, mind pedig a hazai felmérések jelzései egyértelműsítik, hogy az ágazat súlyos válságban van. Ebből nem lehet kilábalni a permanens béremelésekről szóló hurráoptimista nyilatkozatokkal.
(Forrás: Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete)
 
2016.01.05.
Régiós első lett a Corvinus üzleti képzése
Az Eduniversal világszerte 12 000 posztgraduális képzést vizsgál a szakok megítélése, a végzettek kezdő fizetése, illetve a friss diplomások által kitöltött elégedettségi kérdőív alapján. A végső rangsort egy globális felmérés keretében 800 000 hallgató és 154 ország mintegy 1000 akadémiai intézményéből 10 000 képviselő véleménye is meghatározza.
(Forrás: Index)
 
2016.01.05.
Amikor egy rosszul megválasztott zokni komoly büntetést vonhat maga után az iskolában
Megzavarják a fiatal fiúkat – általában ezzel az indokkal próbálják megszabni sok észak-amerikai és brit iskolában, mit vehetnek fel a lányok és mit nem. Épp az indok, és persze a tény, hogy fiúkra általában semmi ehhez hasonló szabály nem érvényes, indított el egy egész netes mozgalmat.
(Forrás: Eduline)
 
2016.01.05.
Érettségi: van, akinek 28 ezer forintot kell fizetni tantárgyanként
„Az érettségi bizonyítvány megszerzése vagy a tanulói jogviszony megszűnése után az érettségi vizsgáért, továbbá az adott vizsgatárgyból a tanulói jogviszony fennállása alatt az érettségi bizonyítvány megszerzése előtti sikertelen érettségi vizsga második vagy további javító- és pótló vizsgáért vizsgadíjat kell fizetni” – áll az Oktatási Hivatal honlapján.
(Forrás: Eduline)
 
2016.01.05.
Jó fizetés, biztos karrier: mit adhat az informatikai pálya?
Az átlagkeresetnél magasabb fizetés, több lehetőség, biztos jövő – ezt kínálja az informatikai ágazat. Miért van mégis munkaerőhiány az informatikai területen? Milyen előnyei vannak ennek a pályának? Cikkünkben utánajártunk a kérdéseknek.
(Forrás: Edupress)
 
2016.01.05.
Ildi néni nevel
Szépen pörög az interneten annak a kisiskolásnak a füzete, akivel Ildi néni, a tanerő, a karácsonyi szünet előtt nem sokkal negyvenszer íratta le, hogy „Ameddig tálca van előttem, addig csöndben eszek”. Ami igazán meglepett, az a hozzászólók véleménye. Zömében nők, anyák - a maguk princípiumában kiteljesedve – helyeslik ezt a bárgyú módszert.
(Forrás: Népszava)
 
2016.01.05.
Ennyivel kapnak többet szeptembertől a pedagógusok
Idén 3,4 százalékkal emelkednek a pedagógusbérek, a szeptemberre időzített béremelés havonta 3-15 ezer forint közötti összeget jelent az érintetteknek - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) köznevelésért felelős államtitkára ma.A 2013-ban indult béremelési program 2017-ig tart, és öt év alatt átlagosan mintegy 50 százalékos emelést jelent.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.01.05.
Szinte mindenki bekerül a középiskolába
Az iskolák 48,6%-a nem tart felvételi vizsgát, ehelyett az általános iskolai tanulmányi eredmények (az év végi és a 8. osztályos félévi érdemjegyek) alapján rangsorolja és veszi fel a tanulókat. Vannak azonban olyan iskolák is, ahol az írásbelin felül még szóbelit vagy alkalmassági vizsgát is tartanak.
(Forrás: TÍZPERC Iskolablog)
 
2016.01.05.
A rossztanulók is érzelmi kapcsolatban állnak az irodalommal
„A harcias rossztanuló is nagyon jó és fontos tagja egy irodalomórának” – mondja Nényei Pál, aki maga is gyakorló tanár, tavaly pedig felkérték, hogy vegyen részt egy tankönyv megírásában,ám hamar kiderült, hogy amit ő írt, az „csak részben, vagy erősen átstilizálva” férne bele a hivatalos tankönyvbe.
(Forrás: Könyves Blog)
 
2016.01.04.
Magyarország áll az egyetemi szégyenlista első helyén
Magyarországon az átlagszülő szinte teljes fizetését elviheti a gyereke egyetemi taníttatása, a világon sehol nem ilyen drága a felsőoktatás a fizetésekhez képest. Amerikában, ahol a legjobb egyetemek vannak, az átlagszülő a fizetése feléből kitaníttathatja a gyerekét.
(Forrás: Origo)
 
2016.01.04.
10 fok sem volt az osztályteremben - hazaküldték a diákokat a Ságváriból
Az iskola fenntartója a Szegedi Tudományegyetem. Megkérdeztük a közkapcsolati igazgatóságot, mi volt az oka, hogy a gimnáziumban hétfőn nem volt fűtés. Keddre ígértek választ az ügyben.
(Forrás: Délmagyar)
 
2016.01.04.
Folytatódó reformok az oktatásban
Az egyetemi, főiskolai oktatóknak, és a pedagógusoknak nő a fizetése, még több diák kaphat ingyen tankönyvet, bevezetik a hallgatói kompetenciamérést és rengeteg informatikai eszközt kapnak az iskolák. A hazai oktatásügyben ezeken kívül is sok változás várható 2016-ban.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.01.04.
Óvodás megoldás
Kevés cégnél fókuszálnak a szülés után visszatérő nők igényeire, ez is gátolja a vállalati óvodák elterjedését. A munkaerőhiány ösztönző erő lehet, a megoldást azonban hosszú távon a rugalmas foglalkoztatási formák jelentik
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.01.04.
Az egész oktatási rendszert látjuk most már veszélyben!
„Az oktatási rendszer olyan súlyos problémákkal küzd, melyek orvoslása tovább nem halasztható” – írja a Miskolci Herman Ottó Gimnázium nevelőtestülete. Kaotikussá vált minden – figyelmeztetnek a tanárok.
(Forrás: Magyar Narancs)
 
2016.01.04.
Közelgő középiskola-választás – Egyenlők és egyenlőbbek. A hat- és nyolcosztályos gimnáziumok
A hat- és nyolcosztályos gimnáziumok támogatottsága erős az ide járó gyerekek szüleinek, vagy azoknak a szülőknek a körében, akik ide szándékoznak küldeni gyerekeiket. Több oktatással foglalkozó szakember véleménye azonban az, hogy ezek az iskolák az esélyegyenlőség ellenlábasai.
(Forrás: TÍZPERC Iskolablog)
 
2016.01.03.
Szabolcsi suli botrány: 300 fantomdiák járt az iskolába, tévét sorsoltak a beiratkozók között
A szabolcsi székhelyű iskola a megyében több helyen is működtetett telepet. A támogatás miatt több olyan diákot is lejelentett, akik valójában nem jártak az iskolába. A beiratkozók között pedig tévét sorsoltak ki! A gyanúsítottak között igazgatók, gazdasági vezetők és tanárok szerepelnek.
(Forrás: Szabolcs online)
 
2016.01.03.
400 ezres nettó? Hát hol élnek ezek a gyerekek?
A tavalyi év egyik legérdekesebb pénzügyi híre a magyar fiatalokról szólt, pontosabban arról, milyen hihetetlen fizetésekről ábrándoznak a középiskolások. De vajon hogyan teljesülhetne az álmuk? Milyen munkát kellene találniuk ahhoz, hogy 400 ezres nettó kezdőfizetést kapjanak?
(Forrás: Pénzcentrum)
 
2016.01.03.
Együtt hizlalta alapítványát az ELTE és a HÖK, de nincs meg minden pénz
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem jogi karának dékánja a kar Hallgatói Önkormányzatával lepapírozta, hogy közpénzből utal ki támogatásokat hallgatóknak, akik a pénzt az általuk vezetett alapítványnak adományozzák, ám úgy néz ki, hogy nem érkezett be minden pénz, vagy azt az alapítvány nem tüntette fel.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.01.03.
Már lehet jelentkezni a szeptemberi felsőoktatási képzésekre
A felsőoktatási felvételi eljárással kapcsolatos hivatalos információkról és az intézmények által meghirdetett képzésekről a jelentkezők a www.felvi.hu oldalon közzétett Felsőoktatási felvételi tájékoztatóban olvashatnak.
(Forrás: Edupress)
 
2016.01.03.
Bölcsődei szakszervezet: Jövőbe mutató a béremelés, de kevés
A Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint jövőbe mutató kezdeményezés, de „tizedmegoldás” az, hogy január 1-jétől bevonták a felsőfokú végzettségű bölcsődei nevelőket is a pedagógus-előmeneteli rendszerbe.
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2016.01.03.
Csalás miatt vádat emeltek egy alapítványi iskola vezetői ellen
A vádlottak - a civil szervezet vezetőiként - azonban ezeken 2011 szeptembere és 2014 novembere között olyan tanulókat is feltüntettek, akik nem jelentkeztek a képzésekre vagy félbehagyták tanulmányaikat. A mintegy kétezer hallgató után jogosulatlanul felvett normatív támogatással összesen 329 millió forint kárt okoztak.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.01.03.
Ezek a mai fiatalok!?
Az utóbbi években sem maradtak kritika nélkül a fiatalok. Hazai és nemzetközi körökben is kialakult egy olyan sztereotíp kép róluk, amely egy én-központú, szelfi-mániás, apolitikus generációval azonosítja be őket.
(Forrás: Pán Péter, stop!)
 
2016.01.03.
Ónody-Molnár Dóra: Fájdalmas zuhanás
Mit mondjunk a gimnáziumok bezárására, az erősödő iskolai szegregációra vagy arra az oktatási modellre, ami az összes nemzetközi felmérésen leszerepelt? Mi a megfelelő szó arra, hogy a szakiskolákból tömeges közmunkásképzőt csinálnak?
(Forrás: Vasárnapi Hírek)
 
2016.01.03.
Megjelent a Nemzeti stratégiák című kötet
A Nemzeti stratégáik című kötetben három, a kormány által 2014 novemberében elfogadott stratégiát ad közre az OFI: a Köznevelés-fejlesztési stratégiát, a Végzettség nélküli iskolaelhagyás elleni középtávú stratégiát és az Egész életen át tartó tanulás szakpolitikájának keretstratégiáját a 2014/2020 közötti időszakra.
(Forrás: OFI)
 
2016.01.03.
Ez a baj a magyar oktatással az OECD szerint
A jelentés adatait alapul vevő számítás szerint Magyarországon egy alsósnak átlagosan napi 4,8, egy felsősnek pedig napi 5,5 tanórája van. Ez valóban nem tűnik soknak, viszont akinek van gyereke, az nem is ezt tapasztalja, sokkal inkább a nulladik és a hetedik-nyolcadik órákkal küzdenek nap mint nap.
(Forrás: Index)
 
2016.01.03.
2015 a magyar oktatásban: sokkoló kép, kis csodákkal
Az ország egyik legelismertebb oktatási szakemberét, dr. Halász Gábor egyetemi tanárt kértük meg, hogy értékelje, mi történt és mi várható a magyar oktatási rendszerben a változások mentén.
(Forrás: TÍZPERC Iskolablog)
 
2016.01.02.
L.Ritók Nóra: Óvodások az Igazgyöngyben
Fontos az is, hogy értjük a korosztály sajátosságait. Hogy nekik úgy jó, ahogy először felrajzolják. Hogy a játék a lényeg, megélni a mesét, mozdulatokkal is, ott a papíron, akár hanggal is, nem, nekik nem az esztétikai minőség számít, hanem a kifejezés, a formáig érdekes a dolog, a háttérnél már unalmas lesz.
(Forrás: Taní-tani)
 
2016.01.02.
Az iskolarendszer ma hivatalnokokat képez
Sugata Mitra, a Newcastle University professzora szerint még tanárra sincs szükség, csak szélessávra, együttműködésre és bátorításra, és a hat-nyolcéves gyerekek simán rájönnek maguktól is, például, hogy hogyan működik a DNS reprodukciójának biológiája. Ráadásul ez a fajta fejlődés mindenkinek elérhető, a szegény és a gazdag gyerekeknek egyaránt.
(Forrás: Index)
 
2016.01.01.
A toldi példa: ”A mostani gyerekek gyerekeiért dolgozunk”
Ritók Nóra szerint a megélhetés alapjait helyben kell megteremteni, különben baj lehet: ha nem lesz mit ennie, a menekültekhez hasonlóan az elszegényedett embertömeg az országon belül is elindulhat egyszer a leszakadó térségekből a gazdagabb területek felé.
(Forrás: vs.hu)
 
2016.01.01.
Az óvodához kötött családi pótlék számos előnnyel jár
A jövőben a szülőknek jobban oda kell figyelniük arra, hogy minden hiányzást igazoljanak az óvodánál. A szülő kérhet felmentést a védőnő és az óvodavezető javaslatára, ez esetben egyáltalán nem kell óvodába járnia a gyereknek.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.01.01.
Senki sem kapott még annyit, amennyit Mocsai Lajos intézménye kaphat
A kormány célja, hogy közel száz év után újra a világ egyik legmodernebb sporttudománnyal foglalkozó intézménye jöjjön létre a beruházással. A nagy múltú Testnevelési Egyetemen 30 éve nem történt korszerűsítés és lényeges felújítás.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.01.01.
Száz roma diákból kettő szerez diplomát
Ma már a roma fiatalok ötöde érettségit szerez – jelentette ki a cigány diákokat segítő Roma Oktatási Alap vezetője szombaton az M1 aktuális csatorna műsorában. A 16 országban tevékenykedő szervezet tízéves működése alatt ez a szám megduplázódott.
(Forrás: Népszabadság)
 
Sajtófigyelő
2023.11.21.
A pályakezdő pedagógusok mellett áll Balatoni Katalin
Maga is átélte, milyen érzés kezdő pedagógusnak lenni, ezért jól ismeri a pálya nehézségeit – jelentette ki a lapunknak adott interjúban Balatoni Katalin, a Belügyminisztérium köznevel...
(Forrás: Magyar Nemzet)
--
2023.11.21.
Plakátkampányt indít a kormány az iskolákban
A védelem online is megillet! Kérdezz, szólj, jelezz! - ezek a legfontosabb üzenetei azoknak az iskolai plakátoknak, amelyeket a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) jogsegélyszolg...
(Forrás: Eduline)
--
2023.11.21.
Státusztörvény: nem taníthatnak óraadóként tovább a felmondó pedagógusok?
Szeptember 29-ig kellett nyilatkozniuk a pedagógusoknak, hogy elfogadják-e a státusztörvény alapján írt munkaszerződésüket. Rétvári Bence államtitkár úgy nyilatkozott, hogy 1205 pedagó...
(Forrás: Eduline)
--
2023.07.17.
Oszkó Péter: Nagyon nagy bajban vagyunk, ha saját pedagógusaink bérét sem tudjuk kifizetni
ZÁMOMRA A LEGBOSSZANTÓBB ÁLLÍTÁS, HOGY A SAJÁT OKTATÁSI RENDSZERÜNK FOLYAMATOS MŰKÖDÉSI KÖLTSÉGÉNEK FINANSZÍROZÁSÁHOZ UNIÓS ADÓFIZETŐK PÉNZÉRE VAN SZÜKSÉGÜNK, miközben vannak...
(Forrás: Index)
--
2023.07.15.
Ilyen se volt még: 171 oktató állt ki a Zeneakadémia autonómiájáért
Alulírott előadó- és alkotóművészek, kutatók és zenepedagógusok, mint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatói az alábbi közleményt kívánjuk a közvélemény és a fenntartó Kultur...
(Forrás: Index)
--
2023.07.15.
„Egy mérhetetlenül szelektív törzsi társadalom öngyilkos reflexiója saját magára” – Lannert Judit oktatáskutató a státusztörvényről
Miért beszél mindenki tanárhiányról, amikor átlagosan tíz általános iskolás gyerek jut egy pedagógusra? Mi a tanárok és mi a megrendelő, a lakosság felelőssége a magyar oktatás szétes...
(Forrás: szabadeuropa.hu)
Címkék
agresszió civilek család digitális nemzedék együttműködés erkölcs esélyegyenlőség esélyek felelősség film filmklub generációk gyerekek gyermekvédelem hátrányos helyzet IKT integráció irodalmi mű feldolgozása iskola iskola és társadalom kapcsolatok kommunikáció konferencia konfliktuskezelés kreativitás kutatás könyvajánló közösség módszerek OFOE oktatás oktatáspolitika osztályfőnöki szerep pedagógia pedagógus pedagógusok pályázat rendezvény szabályok szakmai szervezet szülő szülők tanulás tanár-diák kapcsolat tehetséggondozás társadalom történelem verseny virtuális kongresszus ünnep