Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
2016.02.29.
Balázs Ákos: Szövegértés-fejlesztés képregényekkel
A képregények viszonylag kevés szöveget tartalmaznak, ugyanakkor vizuális megjelenítésük nagyon gazdag. A gyengén olvasó tanulókat a hosszabb, egybefüggő szövegek már előre elrémiszthetik attól, hogy egyáltalán belekezdjenek egy-egy szöveg feldolgozásába.
(Forrás: Taní-tani)
 
2016.02.29.
Lediplomáztak az első duális hallgatók
A Kecskeméti Főiskola diplomaátadó ünnepi szenátusi ülésén február 27-én, ahol átvették diplomáikat azok a duális hallgatók is, akik először végeztek az országban ebben a képzéstípusban. A 2012-ben elindított felsőoktatási duális képzés mintát szolgáltatott a képzéstípus országos bevezetéséhez.
(Forrás: Edupress)
 
2016.02.29.
Napirenden a közoktatás állapota
A Parlamentben közoktatás állapotáról tartanak politikai vitanapot az MSZP kezdeményezésére. A két másik ellenzéki frakció által is támogatott indítvány szerint a vita célja, hogy megvizsgálják "a pedagógusok által is felvetett és a társadalom széles rétegeiben visszhangra talált problémákat",
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2016.02.29.
Sikertelen iskolai bojkott
Az összes általános iskolás és gimnazista gyerek 3,6 százaléka, mintegy 50 ezer diák maradt távol az iskolapadtól hétfőn. Az, hogy a hiányzók mindegyike a Nem leszek suliban kezdeményezés miatt kerülte-e el az intézményeket, egyelőre nagy kérdés. Az iskolák jelentős részében nem maradt el a tanítás.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.02.29.
A diáknak a suliban a helye?
Nagy visszhangot kapott az a szülői kezdeményezés, hogy a mai napon a tanulók ne menjenek iskolába, tiltakozásul az oktatási rendszer ellen. Nem minden szülő gondolja így – a Fiatal Családosok Klubja amondó, hogy a diáknak a suliban a helye.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.02.29.
Sok diák mondott nemet a jelenlegi oktatáspolitikára
A közösségi oldalakat végigböngészve megállapítható, hogy rengetegen „éltek a lehetőséggel”. Az esemény Facebook-oldalára érkezett nagyjából ötszáz hozzászólásból kiderül: az ország különböző osztályaiban tanulók legalább fele (volt, hogy a teljes osztály) kihagyta a mai napot. „Az érzés, mikor nem kell hajnali négykor kelni az iskola miatt, felbecsülhetetlen” – írta egy fiatal.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.02.29.
N- Kósa Judit: Egy másik suliban
A végeredmény kijött. A rögtönzésből született, sok buktatót rejtő kezdeményezés fényes sikert ért el, még akkor is, ha a közszolgálati médiában, miközben tízezerszám hiányoztak a gyerekek az iskolákból, ez az egész egy hírt ért meg.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.02.29.
267 iskolából hiányoztak a gyerekek
Hétfő délután a szervezők úgy saccolták a facebookos jelzések alapján, hogy legalább 50 ezren nem mentek iskolába. Pontos számot a lejelentett hiányzások alapján csak a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ tudta adni, ám a tiltakozó mozgalom egyik célpontjának számító Klik eddig nem közölt adatokat.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.02.29.
Pukli elébe ment a támadásoknak
Nem akarja, hogy a kormányközeli sajtó járassa le, ezért inkább ő beszél a családjáról. Az oktatási rendszer elleni tiltakozás egyik vezető alakja. A mozgalomhoz az elsők között csatlakozó Teleki Blanka Gimnázium igazgatója a Klubrádió hétfő esti műsorában, a Szabad Sávban azt mondta, nagyapja ávós volt, a bátyja pedig börtönben ül.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.02.28.
Több férfi tanárt az iskolákba!
A férfias megjelenés, a férfiasság aktív képviseletére hozott létre irodát a közép-kínai Vuhan város egyik általános iskolája, mert feminin viselkedést, megnyilvánulásokat fedeztek fel diákjaiknál.
(Forrás: Kölöknet)
 
2016.02.28.
A kíváncsiságtól a kritikai gondolkodásig
A gyermekek kíváncsiságuk által fedezik fel a világot. A kíváncsiságot életben kell tartani, mert ha az megszűnik, vége a megismerés, a tapasztalatszerzés, a tudás iránti vágynak. Megszűnik a tanuláshoz szükséges motiváció.
(Forrás: Taní-tani)
 
2016.02.28.
Verik a gyerekeket a kalocsai gyermekotthonban
A kalocsai speciális gyermekotthonban a nevelők, a gyermekfelügyelők rendszeresen verik a gondozott gyermekeket, felpofozzák, kulcscsomóval és ököllel ütlegelik, rugdossák őket - ez olvasható az alapvető jogok biztosa, Székely László jelentésében.
(Forrás: Index)
 
2016.02.28.
Önkéntes babysitterek lepik el hétfőn az országot
A fél ország ugrásra készen áll, ha nem akarja hétfőn iskolába vinni a gyereket. Nyugdíjas pedagógusok, gyesen levő anyukák vállalják a gyerekfelügyeletet, de akinek ez túl sablonos lenne, mehet féláron fürdőbe, uzsitasakot készíteni, vagy Papp Réka Kinga műelemzését hallgatni.
(Forrás: abcug.hu)
 
2016.02.28.
Politikára használom a gyereket, de annyira dühös vagyok, hogy belefér
Bár pontos számok még nincsenek, az eseményt szervező Facebook-oldalhoz csatlakozók számából arra lehet következtetni, több ezer gyerek nem ment ma iskolába. A „Nem leszek suliban” csoportban egymás után érkeznek a beírások hány főből hány van jelen egyes osztályokban:
(Forrás: vs.hu)
 
2016.02.28.
Az egyetemeket fenyegeti a leginkább a korrupció
Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2015-ös integritás felmérése szerint a felsőoktatási intézménycsoportban a legmagasabb a korrupciós veszélyeztetettséget növelő tényezők szintje a közszféra összes intézménycsoportja közül, ugyanakkor az eredendő veszélyeztetettségi szint alacsonyabb, a kiépült kontrolloké pedig magasabb a közszféra átlagánál.
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2016.02.28.
Baloldali aktivisták állnak a tüntetések mögött
A pedagógusok melletti tüntetések szervezője volt a Humán Platform és a Hívatlanul Hálózat is, amelyek bevallottan liberális szervezetek. A Humán Platformot Gulyás Márton irányította, aki korábban annak a Krétakörnek volt az egyik vezetője, amely 2012-ben 35 millió forintot kapott egy Soros György által finanszírozott alapítványtól.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.02.28.
Végre kiderül, hány tanár fizetésével késett a Klik
A több milliárdos adósságot felhalmozó Klik nemcsak közüzemi számláit nem tudta fizetni, hanem sok pedagógus szerint a bérekkel is késett. Éppen ezért az Átlátszó Oktatás közérdekű adatigénylést nyújtott be a Kliknek, hogy megtudja, havi bontásban hány tanár kapta meg időben a fizetését és hány nem.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.02.28.
Sok diák mondott nemet a jelenlegi oktatáspolitikára
Nem leszek suliban, ezzel a Facebookon indult közösségi mozgalommal kívánták a szervezők felhívni a figyelmet: a köznevelési törvény és így az oktatás is rossz irányt vett. A diákok pedig éltek a lehetőséggel és országszerte csatlakoztak a kezdeményezéshez. Persze nem esett nehezükre egy napot iskola nélkül tölteni.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.02.28.
Ez volt az év legfurább tanítási napja - percről percre
Legalább ötvenezren hiányoznak az iskolákból hétfőn a „Nem leszek suliban” elnevezésű kezdeményezés egyik szervezője szerint. Puskás Krisztina az Eduline-nak azt mondta: sokkal több diák maradt távol a tanteremtől, mint amennyien előzőleg jelezték a Facebookon. A távolmaradással a hazai közoktatásban uralkodó állapotok ellen tiltakoznak.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.02.28.
Így alakul át a KLIK
Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet rosszul működött - véli az oktatási államtitkár. A megszűnését egyébként - több más háttérintézmény megszüntetésével együtt - Lázár János jelentette be korábban. A sokat vitatott kísérleti tankönyvek hibáit ki kell javítani, a jó könyveket megtartani - összegezte Palkovics László.
(Forrás: Inforádió)
 
2016.02.27.
Orbán-imádó "újságírók" mocskolják a tanártüntetések vezérét
Szalai hírigazgató asszony első vendége a TV2-nél tehát a börtönviselt Zushlag János volt, akivel a Teleki gimnázium igazgatóját mocskolták, akinek a cipője talpáig nem érnek fel. TV2 kritika nélkül elhiszi és továbbítja egy köztörvényes bűnöző szavait, ha azzal üthet egyet az ellenzéken.
(Forrás: Index)
 
2016.02.27.
Klinghammer: Sokoldalúan tájékozatlanok a megmondóemberek - videó
Több pedagógusból az önképzés igénye is hiányzik, ők csak szakmának tekintik ezt, nem hivatásnak, nem mintát akarnak adni a fiataloknak, legfeljebb valamiféle tudást – mondta Klinghammer István az Echo Televíziónak.
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2016.02.27.
Csak az ökör konzekvens - Orbán Viktor csökönyössége az akadály?
Sokak szerint a kormányfő személyiségéből következik, hogy képtelen beismerni, ha hibázott. Az oktatásban ez a „hiba” közel egymillió gyerek és 120 ezer pedagógus napi munkáját, jövőjét, sorsát érinti. A „kockás inges” tiltakozás méretéből látszik: a beletörődés évei után egyre többen gondolják úgy, hogy hangot kell adniuk az elégedetlenségüknek.
(Forrás: Vasárnapi Hírek)
 
2016.02.27.
Pedagógussztrájkkal kombinált szülői bojkott lenne hatékony eszköz
Több iskolából is úgy értesültünk, hogy egész héten élénk vita folyt a különböző szülői levelezőlistákon, sokan ugyanis valóban úgy gondolkodnak, egyértelmű politikai állásfoglalásra vannak kényszerítve azzal, hogy el kell dönteniük: iskolába küldik a gyerekeiket vagy sem.
(Forrás: Vasárnapi Hírek)
 
2016.02.27.
Igazolatlantól nem, „szakadéktól” annál inkább tartani lehet
Zuschlag Jánossal mossa össze a KDNP a tanári tiltakozások egyik szervezőjét. A kereszténydemokraták parlamenti képviselője, Hollik István szerint a budapesti Teleki Blanka Gimnázium igazgatója, Pukli István eltitkolta, hogy ő alapította meg az Ifjú Szocialisták szekszárdi alapszervezetét.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.02.26.
Az Európai Bizottság vizsgálata nagyon lehúzta a magyar oktatást
Nő az alapkészségek terén gyengén teljesítők aránya, nem tanulnak elegen a gazdasági kulcságazatok képzéseiben, a tanulók társadalmi-gazdasági háttere jelentősen befolyásolja teljesítményüket, a központosított rendszer megnehezítheti a rugalmas fellépést és a források biztosítását, írják.
(Forrás: Index)
 
2016.02.26.
Balog Zoltán szerint ők nem tönkretették, hanem megmentették az oktatást
A jó iskola a gyermekek és családok jóllétének kulcsa; a kormány szerint olyan versenyképes, növekvő teljesítményt nyújtó és fenntartható iskolákat kell létrehozni, amelyek a modern életre készítik fel a gyermekeket, és amelyért az állam teljes körűen felelősséget tud vállalni.
(Forrás: 24.hu)
 
2016.02.26.
Ez a nap nem a lógásról szól
Orvosok, anyukák, apukák, és még színházak is úgy gondolják, hogy a mai oktatási rendszer árt a gyerekeknek. Körbenéztünk, mit mondanak szülők, érdekvédők és az ombudsman a kezdeményezésről. És polgári engedetlenség-e, ha valaki otthon tartja gyerekét.
(Forrás: Origo)
 
2016.02.26.
Közel negyvenmilliárd forintot kap a Klik. A Nagycsaládosok Országos Egyesülete is elítélte a hétfőre meghirdetett iskolai bojkottot
A Nagycsaládosok Országos Egyesülete szerint a gyerekek „sztrájkba” vonása, a február 29-ére meghirdetett „Nem leszek suliban” kezdeményezés nem szakmai érdekeket szolgál, és adott esetben a diákokban félelmet is kelthet. A gyermekek ilyen formában történő bevonása a közneveléssel kapcsolatos vitába megosztja mind a diákságot, mind a szülői közösséget.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.02.26.
Oktatás: a bejelentés ellenére folytatódik a tiltakozás
Már több mint 27 ezren csatlakoztak a Nem leszek suliban akcióhoz. Sipos Imre, az Emmi köznevelésért felelős helyettes államtitkára azonban azt kérte a szülőktől: engedjék iskolába gyermekeiket. A budapesti Teleki Blanka Gimnázium igazgatója pedig közölte: március 15-re gigademonstrációt terveznek Budapestre.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.02.26.
Einstandolta a szülők levelét a képviselő
Czeglédi Terézia, az érintett mezőcsáti iskola igazgatója hangsúlyozta, hogy a tiltakozó akciót a szülők, nem pedig az iskola szervezi, ők maguk február 29-én normál tanítási napra készülnek. Kijelentette ugyanakkor, hogy az oktatási rendszer szerinte is reformra szorul.
(Forrás: Észak Online)
 
2016.02.26.
Meg kell küzdeniük a Klik eszement bürokráciájával
Évtizedek óta jól megszervezetten működtek az országos tanulmányi versenyek, s diáknak, tanárnak is dicsőség volt részt venni, nyerni rajtuk. Most a Klik azt kérdi: minek járnak versenyekre, s ha már járnak, miért kíséri el a tanár a gyerekeket.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.02.26.
„Nincs gyakorlati jelentősége Pölöskei Gáborné kinevezésének”
Semmi olyan nem történt, amely miatt a Pedagógusok Szakszervezete megváltoztathatná eddig álláspontját, a vezetőcsere ugyanis önmagában semmit nem jelent – reagált lapunk érdeklődésére Szüdi János, a Pedagógusok Szakszervezetének oktatási szakértője.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.02.26.
Balog Zoltán: Az irgalom sokszor képes kipótolni a pénzhiányt és a rendszer hiányosságait az egészségügyi és a szociális ellátórendszerben
A családokban, a szociális és egészségügyi ellátórendszerben minden az emberi minőségen múlik, az irgalmat nem lehet pótolni több finanszírozással és rendeletekkel. 2010 óta egyre nehezebb beszélni a szociális ellátórendszer és az egészségügy problémáiról, mert azóta látják milyen nehéz belülről változtatni.
(Forrás: 444.hu)
 
2016.02.26.
Csapó Benő: Babonák irányítják a magyar oktatáspolitikát
A tanártüntetés és a pedagógusok által megfogalmazott 25 pont aktualitást ad a mai előadásnak – vezette fel Csapó Benő a tudomány felelőssége” című beszámolóját. Csapó Benő azzal kezdte, az oktatáspolitikában két oldalról is hiányosságok mutatkoznak: egyrészt kevés a pénz, másrészt hiányzik a tudás.
(Forrás: szegedma.hu)
 
2016.02.26.
Hallgattassék meg a gyerek is!
Az iskolahasználó szülőket és gyerekeket alapvető alkotmányos jogként illeti meg, hogy elmondják véleményüket a közoktatásról. Ennek eszköze pedig a szavak mellett éppúgy lehet az, hogy cselekedettel vagy a cselekedettől tartózkodással (otthon maradással) fejezik ki véleményüket.
(Forrás: Eötvös Károly Intézet)
 
2016.02.25.
A kormány háttal ül a társadalomnak - újra megszólaltak a tiltakozó tanárok
Újabb közleményt adott ki a tiltakozó tanárokat tömörítő Tanítanék mozgalom, reagálva az oktatási kerekasztalra és a kormány által kiszivárogtatott, a pedagógus sztrájkbizottságnak tett ajánlatára. A Törley Katalin, Pilz Olivér és Pukli István által szignált közlemény üzen a kormánynak.
(Forrás: Kettős mérce)
 
2016.02.25.
Jánk István: Nyolc van belőle az életben, de az iskolában csak egy – mi az?
Magyarországon rengeteg tehetséges gyereket veszítünk el, hihetetlen korán. Gardner többszörös intelligencia elmélete szerint nyolc intelligenciatípust tudunk elkülöníteni. De vajon melyik ez a nyolc? És hányat kér ebből számon az iskola?
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2016.02.25.
Nem mennek hétfőn iskolába
Az ötlet nem mindenkinek tetszik, a Facebook-on ellenesemény is alakult, az oktatási jogok biztosa azonban figyelmeztet: a szabad véleménynyilvánításnak nincs életkori korlátja. A szülők addig "mozgolódnának" amíg a kormánnyal nem sikerül érdemi változtatásokról megállapodni a közoktatásban.
(Forrás: Népszava)
 
2016.02.25.
Ami az akciók mögött van A szakemberek nem vitatják az állami intézményfenntartás szükségességét
A különböző számú pontokból álló követeléslisták jelentős részben megegyeznek, a tiltakozók ugyanakkor tárgyalás és egy mindenki által elfogadható közös stratégia helyett a saját elképzeléseiket tartják egyedül üdvözítőnek, magukat kiáltva ki a szakma egyedüli hiteles képviselőinek.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.02.25.
Nem kell alternatív oktatás!
Az alternatívok sok módszerben hisznek, vannak, akik szerint az a jó gyereknek, ha a szorzótábla bebiflázása helyett egész nap szövés-fonással vagy batikolással van elfoglalva. Más elméletek szerint nem szabad Petőfivel, Adyval, József Attilával terhelni a gyereket, mert sérül az egója. És vannak a tüntető igazgatók, akik szerint „gamifikálni” kell.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.02.25.
Abszurd az iskolában
A Nem leszek suliban Facebook-csoport politikai célokat szolgáló civil kezdeményezését – vagyis azt, hogy a szülők a tanárokkal való együttérzésük kifejezéseként ne engedjék a gyermekeiket iskolába – sajnos sokan támogatják az iskolákon belül és kívül is.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.02.25.
Klik: levonja a tagdíjakat, de vissza már nem fizeti
Galló Istvánné, az érdekvédelmi szervezet elnöke azt mondta a lapnak: az intézményfenntartó nagyjából ötvenmillió forinttal tartozik a PSZ-nek. Pedig a tagok fizetéséből minden hónapban levonta az állam a tagdíjat, ám ennek átutalása a PSZ számlájára vagy késik, vagy nem történt meg.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.02.25.
„Alattvalókat nevel a magyar iskola” - interjú Pukli Istvánnal
Csodálja, hogy csak most vették elő politikai múltját, a tankönyveken való spórolást politikai szlogennek tartja, szerinte a mostani oktatási rendszer elsorvasztja a pedagógusokat, és abban hisz, a netgenerációt már teljesen másképp kell tanítani.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.02.25.
Ablak alatt fütyül a szél
A XII. kerületi Fekete István Általános Iskola és Előkészítő Szakiskolában elképesztő körülmények fogadják az értelmileg enyhén és közepesen sérült tanulókat. Rések, repedések a falon, befeketedett festés, bűzös, ablak nélküli helyiségek, ósdi számítógépek – ezek jutnak vagy jutottak a fogyatékkal élő gyermekeknek a főváros egyik legtehetősebb kerületében.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.02.25.
A gyereknek is joga megmondani, ha nem tetszik neki az iskola
Az iskolahasználó szülőket és gyerekeket alapvető alkotmányos jogként illeti meg, hogy elmondják véleményüket a közoktatásról – szögezi le közleményében az Eötvös Károly Intézet. Ennek eszköze álláspontjuk szerint a szavak mellett éppúgy lehet az, hogy cselekedettel vagy a cselekedettől tartózkodással (otthon maradással) fejezik ki véleményüket.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.02.25.
Úgy emlékeznek a Klikre, mint a leglidércesebb rémálomra
Sokkal könnyebb lett azoknak a szakképző iskoláknak a helyzete, amelyeket kivontak a Klik irányí­tása alól, és a Földművelésügyi vagy a Nemzetgazdasági Minisztérium lett a fenntartójuk. Ezeknél az intézményeknél bebizonyosodott: semmi szükség a Klikre.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.02.25.
Napi Klik-abszurd: kidobatták a kész kenyértésztát a péktanoncokkal
Nem volt pénz a kemencék és a hűtők működtetésére, így az elkészült kenyértésztát, valamint a lefejt tejet is ki kellett dobnia a tanoncoknak, miután a Klik nem engedte, hogy az iskolák ezeket maguk értékesítsék.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.02.25.
Távozik a Klik vezetője, Áder János húga veszi át a helyét
Pölöskei Gáborné, született Áder Annamária vezeti március 1-jétől a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot (Klik) – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma csütörtökön. Pölöskei Gáborné miniszteri biztosként az intézményrendszer szakmai átalakításában is részt vesz majd.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.02.24.
Azoknak, akik február 29-én nem lesznek suliban
Az iskolamentes napot nem feltétlenül kell otthoni unatkozással tölteniük a gyerekeknek. A tiltakozást szervező szülők több programot is ajánlanak az iskolától távol maradó gyerekek számára február 29-ére – ezeket a programokat egy ezzel foglalkozó Facebook-oldalon gyűjtik.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2016.02.24.
Tudja, mik a gyermekjogok?
A gyermekjogokra hívja fel a figyelmet az SOS Gyermekfalu kampánya - mondta az InfoRádióban Szlankó Viola. A SOS Gyermekfalu pszichológusa hozzátette: az uniós finanszírozású tréningen 125 szakembert képeznek ki.
(Forrás: Inforádió)
 
2016.02.24.
PSZ: Nem lesz népszavazás a közoktatásról
Bár a sztrájkkészültség megvan, de Galló Istvánné még nem nevezett meg időpontot arra , hogy mikor kezdődhetne országos sztrájk, egyelőre remélik, hogy sikerül megegyezésre jutni a kormánnyal. A nyomás fokozódik a szakszervezeten, ugyanis a kedd óta felpörgött népszavazási dömping (vagy botrány) elvonhatja a figyelmet a közoktatás helyzetéről.
(Forrás: Eduline)
 
2016.02.24.
Tanulás a neten
A Telenor digitális oktatási programja, a Hipersuli sikeresen zárta első teljes iskolai félévét. A kezdeményezésben résztvevő diákok, pedagógusok és szülők bevonásával hatástanulmány készül, amelynek eredményei felgyorsíthatják a digitális eszközök és módszerek széles körű bevezetését az oktatásba.
(Forrás: Népszava)
 
2016.02.24.
15 ezren csatlakoztak a „Nem leszek suliban”-hoz
Az oktatási jogok biztosa szerint viszont jogellenes, ha a pedagógusok a közoktatás elleni tiltakozásra buzdítják a diákokat. Aáry Tamás Lajos híradónknak azzal kapcsolatban beszélt erről, hogy többen panaszt tettek, amiért a tanárok az iskolától való távolmaradásra, valamint kockás ing viselésére kérték a diákokat az akció idején.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.02.24.
Lefejezték a KLIK-et, Áder húga irányít
Az új szervezetnek biztosítania kell a feladatellátáshoz szükséges forrásokat és érdekeltséget kell teremtenie az iskola vezetésének önállóságából adódó lehetőségek jobb kihasználására. Optimalizálnia kell a belső adminisztratív folyamatokat annak érdekében, hogy a szükségtelen terhektől mentesítse a pedagógusokat és az iskolák vezetőit
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.02.24.
Szebedy Tas: a két kerekasztal között nincsenek meg a párbeszéd feltételei
Szebedy Tas az M1 aktuális hírcsatornán szerdán este azt mondta, részt vett a civil közoktatási platform alakuló ülésén, az volt a reménye, hogy egyfajta közvetítő szerepet tud betölteni a szakmai szervezetek képviselőjeként, de a helyszínen tapasztaltaktól elbizonytalanodott.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.02.23.
Egy magyar kisdiák iskolai naplója 2019-ből
Tényfeltárásba fogtam. Váratlan sikerrel, mert néhány óra leforgása alatt, két jó informátor és egy időgép segítségével sikerült megszereznem Snejder Péter 6. osztályos tanuló 2019.-es naplóját! Kiszedtem belőle a nekünk érdekes részeket...
(Forrás: 444.hu)
 
2016.02.23.
Lannert Judit: A magyar oktatás a negyedik ̶l̶e̶g̶o̶l̶c̶s̶ó̶b̶b̶ leghatékonyabb a világon!
Önmagában a béremelés még nem fogja megemelni a pedagógusok minőségét, a pedagógusképzés és továbbképzés, a pedagógust segítő személyzet és szolgáltatások, a megfelelő szakmai autonómia szintje egyaránt fontos tényezők. Nem tartható, hogy a pedagógusok önzetlen odaadásával visszaélve folyamatosan pénzkivonás történik a szektorból.
(Forrás: Kölöknet)
 
2016.02.23.
Egyetlen ellenzéki párt sem tudta növelni támogatottságát a pedagógustüntetések hatására, sőt az MSZP-tábor még csökkent is - áll a Nézőpont Intézet kutatásösszegzőben.
A Jobbik a tavaly szeptemberi 17 százalékos támogatottságához képest 6 százalékpontot veszített a teljes felnőtt népesség körében. A teljes népességen belül a baloldali pártokkal viszont együttesen továbbra is többen - 16 százaléknyian - szimpatizálnak, mint a 11 százalékon álló radikális jobboldallal.
(Forrás: Inforádió)
 
2016.02.23.
Senkit nem érhet hátrány a kockás ing miatt
Az oktatási jogok biztosa szerint sem tanulót, sem szülőt nem érhet hátrány politikai meggyőződése, annak jogszerű kinyilvánítása vagy az attól való tartózkodás miatt. Aáry-Tamás Lajos számos jelzést kapott a közösségi portálon, február 29-re szerveződő "Nem leszek suliban" megmozdulással összefüggésben.
(Forrás: Index)
 
2016.02.23.
20 ezer tanári állást sodorna veszélybe a szakszervezetek lépése?
A PDSZ egy olyan paktum felbontását kéri a PSZ-től, ami 20 ezer tanári álláshelyet sodorna veszélybe – állítja Galló Istvánné. Sztrájkolni a kormánnyal kötött egyezség ellenére tudnak.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.02.23.
"Szeretnék szépen elbúcsúzni"
33 órát tanított egyfolytában filozófiát a Vörösmarty Gimnázium tanára, így köszönt el tantárgyától, melyet jövőre már fakultatívan sem választhatnak a diákok – a kötelező tantárgyak listájáról kiszorította az erkölcstan és a hittan.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.02.23.
Gallóné nem csatlakozik Mendreyékhez
A pedagógusok sztrájkbizottságának határozott szándéka a megegyezés a kormánnyal, de a huszonöt pontos követelésre adott minisztériumi megállapodástervezet nem ebbe az irányba mutat – mondta Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke az MTI-nek.
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2016.02.23.
Egyetemek tiltakoznak a hamis igazolások miatt
Több orvosképző egyetem is tiltakozásának adott hangot tegnap azután, hogy egy pomázi gyermekorvos felajánlotta, minden olyan diáknak ad hivatalos orvosi igazolást, aki jövő hétfőn csatlakozik a „Nem leszek suliban” kezdeményezéshez.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.02.23.
Airsoft pisztollyal lövöldözött a fiú az iskolában
Apja valósághű airsoft marokfegyverével adott le több lövést egy nyolcadikos fiú egy szombathelyi iskolában. A rendőrség büntetőeljárást indított. A diák tavaly egy másik szombathelyi tanintézményből érkezett, ahonnan szintén mennie kellett.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.02.23.
Az államtitkár frenetikus választ adott a magyar oktatás problémájára
A pedagógusok szakszervezetei nem jöttek el, de távollétükkel a legkevésbé sem sikerült megzavarniuk az elkötelezetten tárgyaláspárti (és csakis a szakmai érveket szem előtt tartó) fideszes kormányt. Második ülését tartotta a Köznevelési Kerekasztal. Mindenki örülhet, már munkacsoportok is vannak. Nagy a hatékonyság.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.02.23.
Egy héten belül megoldás születhet a Klik finanszírozási problémáira
- mondta Palkovics László a köznevelési kerekasztal második ülése után. A tanácskozáson a fenntartói munkacsoport a Klik átalakítására tett javaslatot és állami beavatkozást kezdeményezett. - mondta Palkovics László a köznevelési kerekasztal második ülése után. A tanácskozáson a fenntartói munkacsoport a Klik átalakítására tett javaslatot és állami beavatkozást kezdeményezett.
(Forrás: komany.hu)
 
2016.02.23.
Nincs akadálya a tanársztrájknak
A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke szerint a minisztérium a 25 pont csaknem felére még csak nem is reagált, más kérdésekben pedig semmitmondó válaszokat küldtek.A kormánypárt továbbra is azon az állásponton van, hogy a gyermekek és a pedagógusok érdekét kizárólag a párbeszéd és a közös munka szolgálja
(Forrás: Népszava)
 
2016.02.22.
Balog válaszol a diákolimpikonoknak: "A felfokozott hangulatban félreérthető voltam"
Azt mondta, hogy nem volt célja politikai célokra felhasználni a képet. A fotót a diák egyetértésével osztotta meg, és szerinte éppen azt akarta mondani, hogy aki kockás inget akar felvenni, tegye nyugodtan, mert a teljesítmény számít.
(Forrás: 444.hu)
 
2016.02.22.
A KLIK átvenné az üzemeltetést is
Nem egységes az önkormányzatok álláspontja az üzemeltetés átadásával kapcsolatban, de az nyilvánvalóan rossz megoldás, ha továbbra is két felelős van. Arról már határoztak, hogy a KLIK-et kisebb egységekre bontják, és a döntéshozatalt közelebb viszik az iskolákhoz.
(Forrás: Inforádió)
 
2016.02.22.
Kikosarazták Palkovicsékat a magániskolák
„Az elnökség állásfoglalása alapján azonban az AME a Civil Közoktatási Platform tagjaként addig nem tud részt venni a Kerekasztal munkájában, míg a Pedagógus Sztrájkbizottság 25 pontjában, illetve a Tanítanék Mozgalom 4 pontjában nem történik megállapodás.”
(Forrás: Eduline)
 
2016.02.22.
Míg ülésezik a kerekasztal, a tanárok sztrájkra készülnek
„Nem akarunk mindenáron sztrájkolni, de azt látjuk, hogy a kormányzat szkanderezik: megoszt, megfélemlít, erőt gyakorol, fenyeget de csak nagyon halvány esélyt látunk arra, hogy ténylegesen tárgyalni akar” – fogalmazott a PDSZ elnöke.
(Forrás: Edupress)
 
2016.02.22.
Az államtitkár is megszólalt Teleki ügyben
Az államtitkár élesen bírálta az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet munkáját, szerinte annak az eddigi tevékenysége nem volt jó, az oktatáskutatók sem látták el jól a feladatukat. 10-100 milliárdokat költöttek el oktatáskutatásra, de értékelhető tevékenység nem volt.
(Forrás: vs.hu)
 
2016.02.22.
Kiszorítósdi a tankönyvpiacon (Magyarul Balóval)
Baló György vitapartmerei: Kaposi József, az OFI főigazgatója, Kereszty Péter a TANOSZ elnöke és Arató László a Magyartanárok Egyesületének elnöke.
(Forrás: rtl.hu)
 
2016.02.22.
A középiskolások fele dolgozik tanulás mellett
A 16-18 évesek jövőbeni munkájukkal kapcsolatos elvárásaik és terveik is sokban különböznek a két nem esetében. Az alkalmazotti lét mellett egyre nagyobb arányban érdeklődnek a középiskolások a saját cég indítása iránt.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.02.22.
Pukli István: "Nem foglalkozom azzal, hogy mi reális, és mi nem" -interjú
A tanfelügyelettel sem az a baj, hogy van, hanem, hogy hiteltelen, és bérfeszültséget teremt. És ez még mindig nem a lényeg, mert nem beszéltünk még a gyerekekről. Éppen velük nem tudunk érdemben, jól foglalkozni, főként teljesen haszontalan ismereteket kell oktatnunk nekik, nincsenek meg a mindennapos testnevelés feltételei.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.02.22.
Politikai analfabéták ricsajoznak
Palkovics László nevét ízlelgetve, őt talán nem találják meg úgy a bajkeverők, mint elődeit, és ő talán rendet tud tenni ott, ahol különben nem is olyan nagy a baj. Legalábbis nem akkora és nem olyan jellegű, mint amekkorának és amilyennek hazudják
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.02.22.
Az alapítvány szerint egyre több iskola szegregálódik
Komoly kritikát fogalmazott meg a múlt héten az oktatáspolitikával szemben L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány vezetője, mert szerinte sosem volt ennyi szegregált iskola hazánkban, mint az elmúlt hat évben, olvasható a Hvg.hu-n megjelent cikkben.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.02.22.
Kréta és ördögbot
A hosszadalmas pályáztatási-beszerzési folyamat nem való – legalábbis ebben a formájában – a közoktatásba. Amit az állam nyer a réven, azt az iskolák elveszítik a vámon. Nem véletlen, hogy a tiltakozáshullám elején Balog Zoltán, emberierőforrás-miniszter rögtön beszerzési kártyát ígért az iskolaigazgatóknak.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.02.22.
Nem kap közmunkát, aki más településre viszi a gyerekét iskolába?
Két gondjuk van, mondták a lapunkat megkereső panaszos nagybaracskai asszonyok. Az iskola és a fenyegetés keseríti meg életüket, a kettő nem független egymástól. A fenyegetőként említett polgármester visszautasít, kérdéseinkre nem válaszolt.
(Forrás: BAON)
 
2016.02.22.
Nem vállalják a díszellenzék szerepét
Második ülését tartja ma a Köznevelési Kerekasztal, ám valódi szakmai konszenzus ezúttal sem várható, tekintve, hogy a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete képviselői sem vesznek részt az ülésen.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.02.21.
A Klik elismerte, csak a bérek kifizetésére van pénz
Hanesz szerint hónapok óta csak a bérek kifizetésére áll rendelkezésre forrás, a közműszolgáltatásokat és egyéb számlákat alig tudja fizetni a központ. Hozzátette, hogy napokon belül új költségvetést dolgoznak ki a kormánnyal, ami rendezheti a pénzügyi helyzetet.
(Forrás: Eduline)
 
2016.02.21.
A bezárás rémével már szembenéztek a kisiskolák
A minisztérium állítja, nem készül a kis falusi iskolák leépítésére, de a tanárok szerint a térségi iskolaközpontok létrehozása veszélyt jelenthet. Egyeztetés most sincs.
(Forrás: Origo)
 
2016.02.21.
Küldje kockás ingben a gyereket suliba holnap!
Nagy társadalmi összefogás látszik kibontakozni a Facebookon, a diákok, szülők, és sokan mások fejezik ki valamilyen formában egyetértésüket a tanárok mozgalmával. A támogatásnak most már szimbóluma is van, méghozzá a kockás ing (és akinek lehet, borosta).
(Forrás: Index)
 
2016.02.21.
Kockás ingben mentek az MSZP és a Jobbik képviselői a Parlamentbe
Az MSZP a Facebook-oldalán büszkélkedik azzal, hogy ma az egész frakció kockás ingben ment be a Parlamentbe. A Jobbik képviselői is abban mentek ma dolgozni, miután a párt elnöke Vona Gábor vasárnap a Facebookon ígérte ezt meg rajongóiknak.
(Forrás: Index)
 
2016.02.21.
„Először az olyan gyerekek vesznek el, mint az enyém”
Hogyan tudna megfelelő ellátást biztosítani a sajátos nevelési igényű gyerekek képzésében az az oktatási rendszer, amelyben kréta- és papírgondok vannak? Ez a kérdés vetődött fel annak az édesanyának a beszámolójában, aki 12 éves, de még csak harmadik osztályos autista fia iskolai problémáiról beszélt.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.02.21.
Nádori Gergely: Megint gépfegyver lesz belőle?
Másként kellene gondolni az iskola feladatára és céljára. A tényeket, a klasszikus értelemben vett tananyagot valóban csak eszköznek tekintve kellene kitalálni, hogy mi is történjen az iskolában. Ehhez nem csak az akadémikusoknak kellene egy lépést hátrébb lépniük, hanem a tanároknak is...
(Forrás: Tanárblog)
 
2016.02.21.
Térkép készült a tiltakozó iskolákról
A "Nem leszek suliban" nevű kezdeményezést jövő hétfőre, február 29-re tervezik. A szülők nem küldenék iskolába a gyerekeiket aznap, hogy így tiltakozzanak a közoktatás állapota ellen.
(Forrás: 444.hu)
 
2016.02.21.
A TV2 szerint a kockás ing az új divatőrület
A műsorvezetők valamiért végig izlandiakról beszélnek a kockás ingekkel kapcsolatban, pedig ott nincs sok favágó.. Arról persze egy szó sem volt, hogy miért tiltakoznak a tanárok és a diákok – arról viszont igen, hogy így legalább divatosan néznek majd ki.
(Forrás: 444.hu)
 
2016.02.21.
Nem a kockás teszi
Ám a kiskorú gyerekeket, az általános és középiskolásokat, a státusuk szerint éretleneket még a kockás inges forradalmárok is szíveskedjenek ebből kihagyni. Nem bátor kiállás, hanem gyáva manipuláció ennek viselésére buzdítani őket.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.02.21.
Kockás inges diákok
Az történt, hogy a minden tekintetben elbaltázott oktatáspolitikának, az erőszakolt központosításnak, a klikesítésnek és a buta reakcióknak hála könnyen ők-re és mi-re lehet ez idő szerint osztani a magyar embereket. Mi vagyunk többen, de ők ülnek a székekben, és nem rokonszenvesek.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.02.21.
A Klik megfélemlíti a tiltakozó tanárokat - videó
Kiket szondáztak még? A Párbeszéd Magyarországért arra vár választ a Kliktől, hogy hány iskolát vizsgált hasonlóképpen, mint a pedagógustiltakozások élére álló Teleki Blanka Gimnáziumot. Vendégünk volt Szabó Tímea, a PM társelnöke, független országgyűlési képviselő.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.02.21.
Ami már átcsap a fejük fölött - Interjú Kis János filozófussal
Orbán nagyot kockáztatna, ha belemenne a KLIK megszüntetésébe és a tanszabadság helyreállításába. De azzal is nagyot kockáztat, ha nem megy bele, mert ahogy a pedagógusok tiltakozási mozgalmát nem lehetett előre látni, úgy azt sem lehet megjósolni, hogy mikor jön el a pillanat, amikor az egyik megsértett társadalmi csoport tiltakozásához csatlakozik a másik, majd a harmadik.
(Forrás: Vasárnapi Hírek)
 
2016.02.20.
Wilhelm Móni: A lengyel modell
A lengyel oktatási rendszer fokozatos decentralizációja 1990-től kezdődött el, egyrészt a nemzetközi elvárásokhoz való igazodás érdekében, másrészt a csökkenő gyereklétszám kezelése játszott benne szerepet.
(Forrás: Taní-tani)
 
2016.02.20.
Itt a TASZ kisokos tiltakozó tanároknak és szülőknek
11 kérdés-választ írt a Társaság a Szabadságjogokért, hogy a köznevelésben dolgozó tiltakozók és a szülők tisztában legyenek a jogaikkal.
(Forrás: vs.hu)
 
2016.02.20.
Kiss Noémi: Szoknya, lakkcipő, menzaszag
Lapozgatok, keresem a jó iskolát, ez az egész túl van egy határon. Vekerdy azt mondja, az a legfontosabb, hogy jól érezze magát a gyerek. Hogy otthon legyen az iskolában. Sosincs otthon ez a gyerek, mert az óvodás az iskolára készül, az iskolás az egyetemre.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.02.20.
L. Ritók Nóra: Helyreigazítás
Telefonos és emailes megkeresést is kaptam az EMMI-ből, amiből kiderült, gond van vele. Nem a teljes cikket kifogásolták, hanem csak a „szeretetteljes szegregáció” kifejezéssel kapcsolatban merült fel probléma: „Hol s mikor hallotta ezt a kifejezést Miniszter úr megnyilatkozásaként? Nem hallhatta, hiszen ő sohasem mondott ilyet.”…
(Forrás: Nyomor széle blog/hvg.hu)
 
2016.02.20.
Nahalka István: Hol kellene kezdeni?
Nagy kérdés, hogy mit kell ma, 2016-ban az oktatás magyarországi megújításával kapcsolatban letenni az asztalra. Úgy értem, az a kérdés, hogy mi legyen ennek a műfaja, vagy inkább úgy pontosabb, ha azt kérdezem, hogy alapvetően miről szóljon.
(Forrás: Nahalka István blogja)
 
2016.02.20.
Több mint 100 szervezet támogatásával segíti a Mol az iskolai közösségi szolgálat teljesítését
Összesen 101 szervezet mintegy 21 millió forint támogatást nyert a Mol Új Európa Alapítványának KÖSZ! programjában, amely a középiskolás diákok kötelező közösségi szolgálat-teljesítését segíti – tájékoztatta a cég az MTI-t.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.02.20.
Gál J. Zoltán: Kocka
Nincs különösebb értelme vitázni azon, mi köze a politikának a tanárok lázadásához. A sok nagyszerű pedagógus kiállása, a nap nap után megnyilvánuló bátorság és elszántság, az a politika maga. Máskor, máshol ez nem feltétlenül az ő dolguk lenne. De most nekik van esélyük arra, hogy a politikát kivigyék azon keretük közül, ahová az Orbán-kormány beszorította.
(Forrás: Vasárnapi Hírek)
 
2016.02.20.
#kockástámogatás
Felháborította a diákokat és a tanárokat Klinghammer István, aki lekezelő stílusban beszélt a Magyar Nemzetnek nyilatkozva az oktatási helyzet tarthatatlansága miatt tüntető pedagógusokról.
(Forrás: Vasárnapi Hírek)
 
2016.02.20.
Olimpiai nap a Kolonics György Általános Iskolában
A Befutó legújabb adásában a budafoki Kolonics György Általános Iskola lát vendégül minket, ahol olimpiai nappal köszöntötték az új esztendőt egykori és mai élsportolóink, és természetesen maradt idő egy kis emlékezésre is
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.02.20.
Bagdy Emőke: A lányoknak társat kell találniuk - interjú
Nincs jól működő iskolapszichológusi rendszer Magyarországon, a gyerekek pedig túlzottan leterheltek Bagdy Emőke szerint. A professzorral az oktatás mellett családalapításról, kuruzslókról, frusztrációkról és generációs problémákról is beszélgettünk.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.02.19.
A Klik féléves gáz- és áramkikapcsolási moratóriumot kért
A Klik 8 gáz- és 6 áramszolgáltatót kért meg, hogy ha késve fizet, akkor se szüneteltessék a szolgáltatást az iskolákban.A 2015. október 15. és 2016. április 15. közötti időszakra kiterjedően kezdeményezte, hogy ne kapcsolják ki a szolgáltatásokat az oktatási intézményekben.
(Forrás: 444.hu)
 
2016.02.19.
A diákolimpikon öntudatosan visszaszólt Balog miniszternek
Az Emmi vezetője egy diákkal, a parlamentben készített szelfit rakott fel a közösségi portálra, amihez a következőket írta: Ezek a fiatalok magyar iskolában tanulnak és a világ élvonalában vannak. Ide mindenki fehér ingben jött, de nem az ing számít, hanem a teljesítmény. (A Nemzetközi Tudományos Diákolimpikonok köszöntésén, 2016. február 19.)
(Forrás: Népszava)
 
2016.02.19.
Emelnék a tüntetők „energiaszintjét”
Kockás ing, fehér virág, fekete-fehér esernyő – a köznevelési rendszer alapvető megváltoztatását követelők jelképei. Pukli István, a Tanítanék Mozgalom egyik vezére azonban még emlékezhet a „fekete inges” demonstrációra, amelyet éppen ellene szerveztek a szülők és diákok, amikor a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója lett.
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2016.02.19.
Mendrey, az elfoglalt tanár
Nem engedhetem meg, hogy a PDSZ a politizálás színterévé tegye az oktatási-nevelési intézményeket – írta Bús Balázs Óbuda-Békásmegyer polgármestere Mendrey Lászlónak. Nem most, hanem négy évvel ezelőtt. Az elfoglalt érdekvédelmi vezető helyettesítése azóta már nem okoz gondot, mivel óraszámát jelentősen csökkentették, és saját osztálya sincs.
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2016.02.19.
Magyarország nemzetközi tudományos diákolimpiát rendez 2019-ben
Magyarország nemzetközi tudományos diákolimpiát rendez biológiából, nemzetközi csillagászatból és asztrofizikából 2019-ben – jelentette be az emberi erőforrások minisztere pénteken a Parlamentben a tavalyi magyar diákolimpikonok köszöntésén.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.02.19.
Szolidaritási tüntetés fenyegetőzéssel
Információink szerint a Klikhez február 4-én beérkezett szülői levél alapján indult az a vizsgálat, amely politikai vihart kavart az elmúlt napokban. Eszerint a február 3-i miskolci pedagógusdemonstráció előtti napokban tartott tantestületi értekezleten Pukli István igazgató nyomást gyakorolt a pedagógusokra, hogy vegyenek részt a miskolci demonstráción.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.02.19.
Nyomor után – Prostitúcióra kényszerített magyarok
Egyre több magyar fiatal esik áldozatául az emberkereskedelemnek. Jellemzően a három, anyagilag a leghátrányosabb helyzetben lévő megyéből adják vagy rabolják el szexrabszolgának a 14–23 éves lányokat és fiúkat, akiket Nyugat-Európában dolgoztatnak – hangzott el az ökumenikus pedagógusműhely rendezvényén.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.02.19.
Rendhagyó tanórákon mutatják be a migrációt
Az Ökotárs Alapítvány és a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával mutatják be országszerte számos iskolában a migrációt, rendhagyó tanórák keretében.Az Úton című program vezetője azt mondja, a fiatalok hozzáállása a témához legtöbbször csak egyoldalú információkon alapul.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.02.19.
Kicsinálni nem tudták, a meghurcolása után kinevezték a kecskeméti iskolaigazgatót
Ezzel egy közel 10 hónapos huzavona ért véget, amely tavaly április 30-án azzal kezdődött, hogy a Bányait 1993 óta vezető dr. Lukács Lajos a képviselőtestülettől az igazgatói pályázat véleményezésekor – noha egyedüli pályázó volt – nem kapott többséget, mert a városvezető Fidesz-KDNP frakció 12 képviselője tartózkodott a szavazás során.
(Forrás: BAON)
 
2016.02.19.
Murányi András: Iskolapélda
Tehát, ami most oktatásilag van, az nem jó. S nem azért nem jó, mert Soros György – a NER megdöntése érdekében – Hawaii-szigeteki nyaralóval bolondította meg Pukli Istvánt két tőzsdei manőver között, hanem azért, mert a rendszernek alig van olyan eleme, amely hasznos és jó.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.02.19.
"Nem félünk, nem félünk!" – Több százan tüntettek a Telekinél
Roskadozott a kerítés a fehér virágoktól a XIV. kerületi gimnáziumnál, ahol tüntetés zajlott délután 5 órától. A demonstrálók virágot vittek, hogy jelezzék, támogatják a Teleki igazgatóját, akit nyilvános tiltakozása miatt elővett az iskolafenntartó Klik.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.02.19.
Szurovecz Illés: A tanártüntetés sztárja kicsiben már elkezdte, amit nagyban szeretne látni
A 2010 előtti oktatáspolitikával sem értett egyet, mert az túlságosan is gyerekközpontú volt, ma viszont minden gyerek mosott rongy – mondta Pukli István, a zuglói Teleki Blanka Gimnázium igazgatója. A tanártüntetések arcává vált Pukli volt már MSZP-tag, nevezték Fidesz-bérencnek és Soros György emberének is.
(Forrás: abcug.hu)
 
2016.02.19.
Ceglédi Zoltán: Erkölcstan: különóra
Jó érzés volt, ugye? Egyenes gerinccel, büszkén bemenni hétfőn az iskolába. Tanárnő jól megmondta nekik, tanár úr bátran kiállt értünk. Az iskolánkért, a jövőnkért. Felemelő, felszabadító érzés, ugye, mikor az élet, az igazság és a becsület visszaköltözik az önök által oktatott tantárgyakba is?
(Forrás: 168 óra online)
 
2016.02.18.
Csapó Benő: A közoktatási rendszerből hiányzik a tudás
Az egész közoktatási rendszerből hiányzik a pénz, de legalább ennyire hiányzik a tudás is. Hiányzik az irányítási döntésekből, a tankönyvírásból, a taneszközfejlesztésből, a módszerek fejlesztéséből, a pedagógusképzésből és a továbbképzésből egyaránt. A tanulás, a tudás fontosságát mindeddig nem vettük elég komolyan.
(Forrás: 168 óra online)
 
2016.02.18.
Ha a Klik marad, a diktatúrák lélektana is marad
Ha a rendszert a miskolci központú felhördülés előtt bírálni merte egy pedagógus, beindultak a besúgások, feljelentések, valamint a lázadóval szimpatizálók részéről az e-mailben, Facebook-üzenetben kifejezett egyetértések, a Kádár-korszakból ismert folyosói kézszorítások.
(Forrás: Magyar Narancs)
 
2016.02.18.
Lakner Zoltán: Kockás inges politika
A tiltakozás hitelességét pontosan az adja, hogy a képviselői szerepazonosak. Tanárként, szülőként a gyerekekről és a tanításról beszélnek. Azt szeretnék, hogy a gyerekeket és az iskolákat hagyja békén a hatalom.
(Forrás: 24.hu)
 
2016.02.18.
Lázár ne leckéztessen! - Gallóné is megválaszolt a miniszternek
Ne oktasson ki bennünket Lázár János, mert épp a kormány használja fel folyton saját céljaira a gyerekeket – ezt a Klubrádió Esti gyors című műsorában mondta a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Gallóné Lázár Jánosnak, a csütörtöki kormányinfón mondott szavaira reagált.
(Forrás: Népszava)
 
2016.02.18.
A Jobbik szerint pártállami módszerekkel működik a Klik
"A Klik nem képes csökkenteni az oktatásban kialakult különbségeket, így ebben a formában egészen egyszerűen nem működtethető tovább" - szögezte le Dúró Dóra a péntek délben tartott sajtótájékoztatóján. Rámutatott, hogy ha ezt a kormányzat nem vállalja fel, akkor nem fog megoldódni a "legnagyobb probléma" az oktatásban.
(Forrás: Alfahír)
 
2016.02.18.
Mérő László: A csend tengere
A Klik Közép-Európa legnagyobb munkáltatója, mint ahogy annak idején a németek voltak Európa legnagyobb hatalma. Ezért én úgy látom, más eszközünk most nekünk sincs, mint a csend. Azon kell hát gondolkodnunk, miképpen folytatható ez a csend mindaddig, amíg a Klik megvilágosodik és „megy a pokolba”.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.02.18.
A Klik hirtelen együttműködő lett – nem túl későn?
Miközben sorra szerveződnek a tanárok mellett kiálló, követeléseikkel szimpatizáló akciók, célegyenesbe fordult egy új pedagógus-érdekvédelmi szervezet, a Központi Közalkalmazotti Tanács (KKT) létrehozása. A Klik, ahol lehet, próbálja konszolidálni kapcsolatát a tanárokkal.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.02.18.
Balog miniszter fehér ingesekkel, Deutsch önmagával üzent
Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter a Nemzetközi Tudományos Diákolimpikonok köszöntésén, a Parlamentben diákolimpikonokkal fotózkodva ezt írta ki a Facebookra:„Ezek a fiatalok magyar iskolában tanulnak és a világ élvonalában vannak. Ide mindenki fehér ingben jött, de nem az ing számít, hanem a teljesítmény.”
(Forrás: Origo)
 
2016.02.18.
Ne ragassz matricát a gyereked homlokára!
A gyerekeknek abból, hogy a szüleik az otthontartásukkal demonstrálnak, az iskolájukban csak káruk származhat, előnyük semmiképp.Aki elégedetlen az oktatáspolitikával, inkább menjen el a március 15-i tüntetésre, vigye el a gyerekét is, és magyarázza meg neki, hogy pont az ő jövője miatt vannak ott.
(Forrás: Index)
 
2016.02.18.
A Nemzeti Pedagógus Kar is kiosztotta a kormányt béremelés-ügyben
A legutóbbi idők kormányzati kommunikációjával szemben a Nemzeti Pedagógus Karnak nincs újabb bérkövetelése - közölte Horváth Péter, a kar elnöke. Közleményében félrevezetőnek nevezte, hogy a nyilatkozók 26 kötelező tanítási óráról beszélnek, amit a pedagógusok 22-re akarnak csökkenteni.
(Forrás: Eduline)
 
2016.02.18.
Elindult a Magyar Nyelvészeti Diákolimpia újabb fordulója
A középiskolásoknak szóló vetélkedő harmadik–negyedik fordulója ebben a tanévben az utolsó. Izgalmas feladatok várják a diákokat, akik március 5-ig küldhetik be a megoldásokat egy online űrlap segítségével (a honlap eléréséhez ingyenes regisztráció szükséges).
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2016.02.18.
A pedagógusok sztrájkbizottsága tárgyal a kormánnyal Mindaddig egyeztetnek, amíg látnak esélyt a megállapodásra
A sztrájkbizottság várja, hogy a kormány képviselői küldjék meg azt a megállapodás-tervezetet, amely a további tárgyalások alapjául szolgálA leghatározottabban visszautasítja azokat a nyilatkozatokat, amelyek szerint újabb béremelést követelnek a pedagógusoknak.
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2016.02.18.
Tüntetés diáksegítséggel
Két szülő diáksztrájkot szervez, arra kérnek mindenkit, hogy február 29-én ne engedjék iskolába a gyermekeiket. Az alkotmányjogász szerint jogi kérdéseket vet fel az, hogy diákok szerepelnek politikai jellegű eseményeken. Ma több, közösségi oldalakon szerveződő tiltakozó akció is lesz.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.02.18.
Facebookon szerveződnek
Már több mint tízezren csatlakoztak a Facebookon a pedagógusok mellett kiálló szülők kezdeményezéséhez. A csoport elindítója a Lánchíd Rádiónak elmondta: a tiltakozással szeretnék felhívni a figyelmet a diákok túlterheltségére. Ezt azzal érnék el, hogy február 29-én nem viszik iskolába gyermekeiket.
(Forrás: Lánchíd Rádió)
 
2016.02.18.
Balog: Ez nem vegzálás, ez felelős munkavégzés
Visszautasítja a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ a zuglói Teleki Blanka Gimnázium igazgatójának vádjait. A Klik szerint nem nyomásgyakorlásra vizsgálják az intézményt. Az emberi erőforrások minisztere és a kancelláriaminiszter sem lát politikai koncepciót a háttérben.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.02.18.
„A Fidesznek észre kell vennie, hogy a jövőt nem tudja elhallgattatni”
Az MSZP ombudsmani vizsgálatot sürget annak kiderítésére, hogy a kormányzat személyes adatokkal visszaélve megfenyegetett-e a kabinet oktatáspolitikája elleni tiltakozásban részt vevő pedagógusokat.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.02.18.
Az asztal mellől az árokig – így rúg még egyet a Klik a megalázott tanárokba
A Kliknél közelíti a hétezret az óraadóként foglalkoztatott tanárok száma. (Munkaviszonyban álló pedagógus mintegy 90 ezer van a Klik állományában.) A szerződésesekre ugyanúgy nem érvényes a bérfelzárkózást lehetővé tevő pedagógus-életpályamodell, mint az úgynevezett NOKS (nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő) besorolásúakra.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.02.18.
Újabb tankönyvbaki: mit keres Görögország Spanyolországban?
Ismét egy elképesztő tankönyvi hibacsokorra vetült fény, ezúttal egy földrajzkönyvben vannak hajmeresztő állítások. Mindeközben Lázár János arról beszél, marad az állami tankönyvkiadás, és azt kell vizsgálni, miért romlik a tanulók teljesítménye. A kettő között nem lát összefüggést.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.02.18.
A fideszes képviselők megértik a tüntető tanárokat
A képviselő érzékeltette: véleménye szerint nem Orbán-ellenes ellenzékiek voltak, akik megtöltötték a Kossuth teret. A fideszes képviselők jó része nem tagadja: azok is látják, hogy komoly problémák vannak az oktatási rendszer működésében, akiknek a kormányzással semmi bajuk.
(Forrás: Index)
 
2016.02.18.
Létrejön Magyarország legnagyobb szakszervezeti konföderációja
„Én arra buzdítok mindenkit, hogy ha a pedagógusok sztrájkolnak, akkor minden szülő legyen türelemmel, megértéssel, és segítse a sztrájk lebonyolítását. Most nagyon fontos, széles társadalmi csoportokat érintő kérdések miatt állnak ki a pedagógusok, fontosabb dolgok miatt, mint a bérük vagy a juttatásaik” – mondta Székely Tamás, MaSZSZ elnöke.
(Forrás: 168 óra online)
 
2016.02.18.
Kockás inges iskolai szelfik árasztották el a netet
A Teleki mellett demonstráció nem csak kockás ingekkel zajlik: a gimnázium előtt pénteken reggel nyolctól fehér virágokkal fejezhetik ki támogatásukat azon iskolák felé, amelyek azért nem mernek a január eleje óta zajló tanárlázadáshoz csatlakozni, mert félnek.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.02.18.
Lázár János megnevelésébe fogott Mendrey László
Mendrey László emlékeztette Lázár János minisztert, hogy egy gyenge oktatáson átesett fiatal választót könnyebb manipulálni, "ami kizárólag az aktuális kormányzó politika érdeke".
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.02.18.
A hatvanas éveket idézi ez a hangulat
Fehér virágot tűznek sokan az iskola kerítésére, ezzel fejezik ki szolidaritásukat a fővárosi Teleki Blanka Gimnázium igazgatójával, akit a Klik a héten levélben szólított fel, hogy mutassa be, milyen körülmények között mentek el tüntetni Miskolcra az iskola tanárai.
(Forrás: abcug.hu)
 
2016.02.18.
A KLIK szerint Pukli István félrevezeti a közvéleményt
A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ szerint Pukli István, a zuglói Teleki Blanka Gimnázium igazgatója félrevezeti a közvéleményt, egyúttal visszautasítja Pukli vádjait – áll a szervezet által az MTI-hez szerda este eljuttatott közleményben.
(Forrás: Budapest Beacon)
 
2016.02.17.
Az öregedésgátló magyaróra és Fegyverneki Gergő, a”celebtanár” névadója
A Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium tanára, Fegyverneki Gergő szerint van olyan magyaróra, ami "öregedésgátló"... Olyan szavakat is hoz nekünk Gergő, mint a "digitáliskultúra- azonos pedagógia", vagy a Digi Potter..Mit keres egy tanár a Facebook-on? És egyáltalán: hogy lehet így tanítani...? Megmutatjuk..!
(Forrás: Modern Iskola)
 
2016.02.17.
A tömpe-effektus. Vass Vilmos az idei középiskolai felvételikről
Ez a terminus technicus a mai naptól jelölje azt a szemléletet, hogy olyan feladatokat készítek / kérdést teszek fel, amely mögött az a szándék húzódik meg, hogy a tanuló tudásában rövidebb-hosszabb keresgélés után rábukkanjak arra a pontra, amit nem tud.
(Forrás: Taní-tani)
 
2016.02.17.
Polgári engedetlenségbe csaphat át a szülők sztrájkja
Az egyelőre egynapos, február 29-i, a pedagógusokkal való szolidaritást is kifejező szülősztrájkhoz már több ezren csatlakoztak.
(Forrás: Origo)
 
2016.02.17.
Levélben osztja ki egy tanár a Telekit vegzáló tankerületi vezetőt
Nyílt levelet írt a zuglói Szent István Gimnázium egyik tanára a Facebookon Mogyorósi Attilának, a XIV. tankerület vezetőjének, aki kedden „közérdekű bejelentésre” hivatkozva levélben kért be dokumentumhalmokat a zuglói Teleki Blanka Gimnázium igazgatójától a miskolci tüntetésen való részvétel és az amiatt elmaradt órák miatt.
(Forrás: Index)
 
2016.02.17.
„Az iskolák fölöttébb szükséges voltáról”
Ha Apáczai Csere János február 13-án kiállt volna a Parlament elé, ha elmondja 1656-ban elhangzott beszédét, biztosan kiprovokált volna vele egy-két indulatos kirohanást a megfelelő szakpolitikusoktól. Megdöbbentően érvényes üzenet a múltból.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2016.02.17.
A digitális oktatás pszichológiáját kutatta a Telenor
A Telenor digitális oktatási programja, a Hipersuli sikeresen zárta első teljes iskolai félévét. A kezdeményezésben részt vevő diákok, pedagógusok és szülők bevonásával hatástanulmány készül, amelynek eredményei felgyorsíthatják a digitális eszközök és módszerek széles körű bevezetését az oktatásba.
(Forrás: Edupress)
 
2016.02.17.
Pedagógustüntetés politikai színezetben. A józan kompromisszumkészség egyértelműen érdeke lenne a közoktatás minden szereplőjének
Megosztott a társadalom, sőt a pedagógusok között is előfordulnak nézetkülönbségek. Látszik, hogy vannak, akik a tárgyalóasztal mellett szeretnének választ kapni a kérdéseikre, megoldást találni a sokszor jogos problémákra. Mint ahogy vannak olyan erők is, amelyek nem érdekeltek a kompromisszum megszületésében.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.02.17.
Szakszervezeti lap lett az Index
Az iskolai kisegítők érdekvédelmét kezdik olyan országos üggyé szélesíteni, hogy nemcsak a Telekiben marad el a délutáni fakultáció, hanem karnyújtásnyira vagyunk az általános sztrájktól, leállhat az ipari termelés, Kovács Pisti 5.b osztályos tanuló pedig bojkottálja a hittandogát.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.02.17.
Kivizsgálják a Telekiben elmaradt órákat
Visszautasítja a Klik a zuglói Teleki Blanka Gimnázium igazgatójának vádjait Szerintük Pukli István tudatosan félrevezeti a közvéleményt, amikor sejteti, a Klik valamiféle nyomásgyakorlás miatt vizsgálja, maradtak-e el indokolatlanul órák február 3-án.
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2016.02.17.
Rámászott a politika
Elég idegesítő, hogy a napi politika ennyire rátelepedett a pedagógustüntetésekre. Aki nem követte pontosan az eseményeket, lassan már azt sem tudja, miért is mentek ki a tanárok az utcára – onnan ugyanis egyre inkább a megszokott, „kormány kontra ellenzék” lárma hallatszik be.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.02.17.
Módosulhat a köznevelési törvény?
Balog Zoltán kifejtette: ha egy civil szakmai fórum komoly szakmai munkát akar végezni, és ennek eredményei vannak, akkor azt mindenképp szeretnék becsatornázni a köznevelési kerekasztalba, de egy több száz tagú kerekasztal nyilván nem fog tudni működni.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.02.17.
Beverte diákja orrát egy szentendrei tornatanár
Frész Attila Timóteus, az iskola igazgatója megerősítette a portálnak a történteket. Mint mondta, a tanárnak hétfőn szűnt meg a jogviszonya. Az igazgató hozzátette, a sértett diák szülei nem tettek feljelentést, sőt még ők kértek elnézést az iskolától, gyermekük helytelen viselkedése miatt.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.02.17.
Még választ sem kapott az iskola a Kliktől, nemhogy papírt
A a valóságban azonban azt a végletekig központosított rendszert szeretnék megváltoztatni, amely az oktatást és az iskolák mindennapi működését is megbénítja. Gyakorlati példákkal igyekszünk bemutatni, hogyan nem működik az iskolákra erőltetett orbáni tervgazdálkodás.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.02.17.
A tanárok keményen visszaszóltak Lázárnak
A PDSZ elnöke szerint ha a Miniszterelnökséget vezető miniszter nem érti, hogy az ismét 17 milliárd forintos adóssággal küzdő Klebelsberg Intézményfenntartó Központ „nem hibajelzés, hanem maga a hiba, akkor nem felelősen gondolkodó politikus, hanem kritikátlan kiszolgáló”.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.02.17.
Lázár szerint gyerekekkel zsarolják a kormányt a pedagógusok
Lázár János a szokásos csütörtöki Kormányinfón azt mondta az oktatási szektorban kialakult helyzetről: a kormány elkötelezett a tárgyalások mellett. A pedagógusok ne utasítsák vissza, ha a kormány tárgyalni akar.
(Forrás: Privátbankár)
 
2016.02.17.
Pukli István a tanártüntetésekről: Nincs hova hátrálni
A háromból két munkacsoporttól várnak gyors eredményeket, mondta el a 444-nek Pukli István, a zuglói Teleki Blanka Gimnázium igazgatója. Az egyik munkacsoport feladata a nyomásgyakorlás fenntartása, amit váratlan akciók mellett tüntetések szervezésével, és akár a sztrájk előkészítésével akarnbak elérni.
(Forrás: 444.hu)
 
2016.02.17.
Többet költünk oktatásra? Nem győztek meg minket
„A Kerekasztal tehát a magyar köznevelési rendszer meghatározó szereplőinek hosszú távú együttműködésére létrehozott egyeztető fórum, amelynek munkájába a tagokon és a munkacsoportokon keresztül gyakorlatilag minden köznevelésért tenni akaró szervezet bekapcsolódhat” – írta válaszában az államtitkár.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.02.17.
"Nem vesszük át, ha tetves, vagy ha beteg" – akiket a körzetes iskola is elküld
Mit tennének, ha gyermeküket elutasítanák a körzetes általános iskolából, ahová pedig kötelezően fel kellene venni? Nyíregyházán ez napi valóság, legalábbis a cigánytelepen élők számára. Egy helyi aktivista megelégelte a gyakorlatot ,és nagy küzdelmek árán már tucatnyi gyerek átíratásában játszott főszerepet.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.02.16.
A Kölcsey kiáll a Klik által csuklóztatott telekisek mellett
A budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium tanárai is kiállnak a Teleki Blanka Gimnázium tanárai mellett, akiket legutóbb a tankerületi Klik kezdett el zaklatni azért, mert részt vettek február elején a miskolci kollégáik által szervezett tüntetésen. Pénteken már demonstráció is készülődik a Teleki tanárai mellett.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.02.16.
Jön az újabb tüntetés, márciusban vonulnak ismét utcára a tiltakozó pedagógusok
A tegnap összeülő Civil Közoktatási Platformtól (CKP) azt várja, hogy nyomást tudjon gyakorolni a kormányra, elmondta, hogy a sztrájk szervezése is folyamatban van. Létrejön egy olyan munkacsoport is, ami teljesen új közoktatási törvényt írna. A CKP úgy döntött, március 15-én egy újabb nagy tüntetést szerveznek.
(Forrás: Eduline)
 
2016.02.16.
Gyurcsányék idején még felelőtlenség volt a sztrájk
Bár a Pedagógusok Szakszervezete is támogatja a sztrájk céljait, azaz elégedetlen a nevelési-oktatási intézmények helyzetével, a pedagógusok élet- és munkakörülményeivel, viszont a munkabeszüntetést olyan felelőtlen akciónak tartja, amely nem eredményekhez, hanem a munkavállalók elmarasztalásához vezethet – közölte az érdekképviselet.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.02.16.
Az én gyerekem nem fog diáksztrájkolni!
„Többféle forgatókönyv van…van olyan is, hogy diáksztrájk” – mondta tegnap a HírTV-ben Pukli István, a budapesti Teleki Blanka Gimnázium igazgatója, aki jó ötletnek tartja azt a tiltakozási formát is, hogy a tantestület egésze elmegy betegállományba, vagy érettségi idején csinálnak valami olyat, ami „térdre kényszeríti az ellenfelet”.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.02.16.
Rétvári Bence széleskörű egyeztetést sürget a közoktatásról A civil közoktatási platform törvénytervezetet dolgozna ki
Az alakuló ülés döntését ismertetve azt írták, a platformhoz csatlakozó szervezetek létrehoznak egy munkacsoportot a tiltakozó akciók összehangolására, az akut problémák gyors megoldását célzó azonnali követelések összegzett listájának elkészítésére, továbbá egy hosszú távú alternatív közoktatási stratégia, valamint egy közoktatási és szakképzési törvénytervezet megalkotására.
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2016.02.16.
A Klik rászállt a Teleki Blankára - Nyomozást kér egy fideszes
Az ügy kapcsán a feljelentéseiről ismert fideszes, Tényi István bejelentést tett, és a vonatkozó rendelkezések alapján az ügy kivizsgálását, szükség esetén nyomozás megindítását, az esetleges elkövető felkutatását, illetve a bűncselekmény gyanújának megállapítását kérte.
(Forrás: Népszava)
 
2016.02.16.
Több vasat tart a tűzben a Civil Közoktatási Fórum
Az igazi kerekasztal az lenne, ha mind a két fél ott ülne – mondta a tegnap alakult Civil Közoktatási Platform munkájáról a Herman Ottó Gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnöke.Az érintettek egyelőre magukban egyeztetnek, addig, amíg lesz mit letenniük az asztalra – de természetesen nyitottak arra, ha valaki tárgyalni szeretne velük.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.02.16.
Ma üléseznek először, sztrájkra készülnek a pedagógusok
Kedden tartja első ülését a Civil Közoktatási Platform, amelyen – a létrehozók megfogalmazása szerint – az oktatás valódi szakértői és valódi szereplői egyeztetnek majd a hogyan továbbról.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.02.16.
A lázadók a nulláról építenék fel az új magyar oktatási rendszert
A minisztérium által múlt héten összehívott kerekasztaltól távol maradók (a sztrájkbizottság három szakszervezete), az azt elhagyó PDSZ, illetve a meg sem hívott szervezetek (például a neten szerveződő Tanítanék! mozgalom) képviselői kedden késő délután ültek össze, hogy közös koncepciót dolgozzanak ki.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.02.16.
Rászóltak a szülőkre, hogy ne füvezzenek az iskolánál
Rendőri intézkedést helyezett kilátásba egy brit általános iskola vezetősége azokkal a szülőkkel szemben, akik továbbra is marihuánás cigarettát szívnak az intézmény bejárata előtt, miközben a gyerekeikre várnak.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.02.16.
Így konzultál a szakma a kormány nélkül
A III. kerületi Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban tartott alakuló ülésen Radó Péter oktatáskutató, az ülés levezető elnöke a kormány által kezdeményezett köznevelési kerekasztalra utalva kiemelte, a platform új kezdeményezés, nem alternatív kerekasztal.
(Forrás: Tözsdefórum)
 
2016.02.16.
A kormány nélkül egyeztet a Civil Közoktatási Platform
Az újonnan megalakuló Civil Közoktatási Platform egyeztetéseire kizárólag a pedagógus szakma képviselői kaptak meghívót, ezért a kormány részéről senki sem lesz ott a szakmai és civil szervezetek fórumán, tudta meg a hvg.hu. A kedden összeülő platform első ülésén tisztázni akarja a tanárok követeléseit és a távlati célokat.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.02.15.
A Klik rászállt a Miskolcon tüntető Teleki Blanka Gimnáziumra
Levélben szólította fel a zuglói Teleki Blanka Gimnázium igazgatóját a Klebelsberg-központ tankerületi vezetője, hogy számoljon be: milyen körülmények között mentek el tüntetni Miskolcra az iskola tanárai, és hogyan tájékoztatták a szülőket a lázadó miskolci gimnáziumot támogató nyílt levelükről.
(Forrás: Index)
 
2016.02.15.
Ritók Nóra: Klinghammer egyszerű befőttje
Nekem speciel a befőtthasonlatra „nyílt ki a bicska a zsebemben” Így hangzott: „Nem kell mételyezni a többieket olyan gyerekekkel, akik alkalmatlanok, mert nem tudják elsajátítani a tananyagot, vagy mert akarati hiányossággal küzdenek és nincs kedvük tanulni. Gondoljon a befőttre: 2-3 rossz szem az egész üveget elronthatja.”
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.02.15.
2016. március 19-én Hatvanban gyűlnek össze az innovatív pedagógusok
Innovatív pedagógus konferenciát rendeznek Hatvanan 2016. március 19.-én, szombaton a Microsoft Magyarország támogatásával. A rendezvény célja a pedagógusok osztálytermi munkájának segítése az IKT-eszközökkel támogatott tanítást és tanulást segítő módszerek gyakorlati bemutatásával.
(Forrás: Modern Iskola)
 
2016.02.15.
Így alakult valójában egy tanár fizetése
Kevesebbet keres és többet dolgozik, mint négy éve, pedig negyven éve van a pályán. Egy pesti tanítónő közzétette, hogyan alakult a fizetése az elmúlt években. Azt írta: nem a magasabb fizetésért, hanem “csak a korrekt tájékoztatás” miatt teszi közzé az adatokat, a pedagógusok tiltakozása valójában másról szól.
(Forrás: abcug.hu)
 
2016.02.15.
„Tudunk még meglepetéseket okozni a kormánynak”
Elszántan vágnak neki az "árnyékkerekasztalnak" azok a tanárok, akik elutasítják a kormányzati egyeztetéseket. Azt mondják, egy alulról jövő kezdeményezést nem lehet lesöpörni az asztalról. Az ügy azonban patthelyzetbe torkollhat: az államtitkár csak akkor hallgatja meg a javaslataikat, ha azt a hivatalos kerekasztalon adják elő.
(Forrás: vs.hu)
 
2016.02.15.
Titkos hashtagekkel viszik egymást a hülyeségbe a tinik
Az internet és a szociális média, úgy tűnik, megkönnyíti a veszélyes normaszegő viselkedésmódok terjedését. Két kutatás során azokat a titkos címkehivatkozásokat (#hashtageket) mérték fel, amelyekkel a tinik káros szokásokat népszerűsítenek a különböző online felületeken.
(Forrás: Index)
 
2016.02.15.
Üzentek a tanárok a fideszes exállamtitkárnak
Felháborította a tanárokat az Orbán-kormány volt államtitkárának kockás inges nyilatkozata, ezért flashmobbal tiltakoztak a szavai ellen - mondta az Origónak a Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium igazgatója. Több kollégája is ott volt a pedagógustüntetésen - erről nem is akarta lebeszélni őket.
(Forrás: Origo)
 
2016.02.15.
Balog rácáfol pártjára: nem a bérükért tüntetnek a tanárok
Hetek óta rendszeresen a pedagógusok béremelését hozta fel válaszul a tanári tiltakozási hullámára a kormány és a Fidesz-KDNP, bár a tanárok 25 pontos követelése között nem igényeltek béremelést. Balog Zoltán miniszter nyilvánosságra került levele gyakorlatilag elismeri, hogy nem a béremelésről szólnak a tanári tiltakozások.
(Forrás: Eduline)
 
2016.02.15.
Ezek az intézmények indítanak duális képzést szeptembertől
Az oktatási államtitkárság hétfői, az MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint 24 felsőoktatási intézmény hirdet duális képzést és a jelentkezők immár 46 különféle duális szak közül választhatnak, amelyek között 6 mesterképzés is található.
(Forrás: Eduline)
 
2016.02.15.
Már a következő lépést tervezi a PSZ, tényleg elmennének a végsőkig
Már a következő lépést tervezi a PSZ, tényleg elmennének a végsőkig. Az egyik, hogy továbbra sem vesznek részt a köznevelési kerekasztal munkájában, a másik pedig, hogy bár folytatják a tárgyalást a kormánnyal a pedagógusok sztrájkbizottságának tagjaként, közben szervezik a munkabeszüntetést.
(Forrás: Eduline)
 
2016.02.15.
Szunyogh Szabolcs: Köszönjük, tanárok!
Bizonyára naiv voltam, és az vagyok most is, de egyszerűen nem értem, hogy ezek az emberek, elsősorban Hoffmann Rózsa és Balog Zoltán, akik korábbi életművük alapján tiszteletet érdemelnének, akik karakteres, önálló gondolkodású személyiségként identifikálták magukat, hogyan vállalkozhattak erre?
(Forrás: Népszava)
 
2016.02.15.
A héten megalakulnak a köznevelési kerekasztal munkacsoportjai
A héten megtartják alakuló ülésüket az Emmi által vezetett, a köznevelési kerekasztal mellett működő szakmai munkacsoportok, ekkor derül ki pontosan, kik lesznek a delegáltak - közölte az oktatási államtitkár keddi online fogadóóráján. Az alternatív kerekasztal delegáltját is szívesen látják a köznevelési kerekasztalnál.
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2016.02.15.
Középosztály a futószalagnál
Vállalkozásokat fojtogató bürokráciával, a baráti cégeket előnybe hozó üzleti környezettel elvenni az emberek kedvét a kezdeményezésektől bűn, mert ez elsősorban nem pénz, hanem politikai szándék kérdése. És még ennél is nagyobb bűn forráshiányos, a működőképesség határán egyensúlyozó oktatási rendszer börtönébe zárni a jobb életről álmodó fiatalokat.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.02.15.
Kész átok a Klik pénzelosztója az iskoláknak
Állatorvosi lovat talált a Klik működésére a Nol: egy középiskolát, ahol a tanárok nemcsak ingyen dolgoznak, de még a költségeket is nekik van szerencséjük állni egy olyan szakkörben, amelyhez elvileg már szeptemberben megnyerték a szükséges pályázati pénzeket. Épp csak a Klik felejtett el szerződést kötni és utalni.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.02.15.
„Majd megnyugszanak majd a pedagóguskedélyek”
A pedagógustiltakozások kapcsán Orbán Viktor számokkal „dobálózott” tegnap a parlamentben, azt a látszatot keltette, mintha a tiltakozó pedagógusok 25 pontos követelésének teljesítése 18 százalékos béremelést követelne meg. Fideszes képviselők azt mondták: ha feldarabolják a Kliket, és visszakerülnek a hatáskörök az iskolaigazgatókhoz, „megnyugszanak a kedélyek”.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.02.15.
„Agyrém” – Ilyen helyzetekbe kényszeríti a tanárokat a Klik
Abszurd esetekből nincs hiány: „postakönyvvel, iktatószámmal” terhelt ügymenet, kényszerű közbeszerzés miatt elúszó akciós projektor, bürokrácia miatt dráguló tanulmányi út. Történetek arról, miért mondtak nemet a tanárok a Klik-rendszerre.
(Forrás: Népszabadság - Eduleaks)
 
2016.02.15.
Ne engedjük lejáratni őket!
Ismét útjára indult egy legenda. Egy ordas hazugság, tudatos és kitervelt torzítása a valóságnak. A kormány napi rutinjába belefér. Mit belefér? Így működik a rendszer. Elég, hogy a miniszterelnök kijelentse. Ekkor jön a kormánypropaganda. Minden közmédiában elhangzik.
(Forrás: Kolozsvári szalonna - és hirtelen beszólunk)
 
2016.02.14.
Itt a pedagógusok válasza Orbánnak: szervezik a sztrájkot
Nem akar számháborúzni Orbán Viktorral a pedagógusok bérének emelkedéséről a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Galló Istvánné, ám azt közölte: a közoktatási kerekasztal munkájában továbbra sem vesznek részt, valamint megkezdik az országos pedagógussztrájk szervezését.
(Forrás: Origo)
 
2016.02.14.
A jövőnk forog kockán - Fűzfa Balázs + videó
Fűzfa Balázs tanárral, tankönyvszerzővel és irodalomtörténésszel Vasváron találkoztunk. Balázs arról beszélt, hogy mi történik valójában a tanárokkal és a diákokkal ma, itt, most: Magyarországon.
(Forrás: Drót Magazin)
 
2016.02.14.
Óriásléptekkel tarol az egyház a gyerekvédelemben
Őrült tempóban hódítanak az egyházak a gyerekvédelmi rendszerben, így egyre több családból kiemelt gyerekről gondoskodhatnak. Az állam bőkezűen támogatja a térnyerésüket, a több pénz pedig jobb szolgáltatást is hozhat, de marad-e mindenhol valódi választási lehetőség, vagy templomba kényszerül az is, aki nem akar?
(Forrás: abcug.hu)
 
2016.02.14.
Orbán arra kéri a tanárokat, ne követeljenek több pénzt
Orbán Viktor parlamenti felszólalásában arról beszélt, támogatja a tüntető pedagógusokkal folytatott párbeszédet. Szerinte a tanárok 25 pontos követelése összeadva 18 százalékos béremelést jelent. A korábbi 40 és 27 százalék után most 18 százalékos béremelést kérnek.
(Forrás: vs.hu)
 
2016.02.14.
Rasszista viccek a feladatlapokon: lezárult a belső vizsgálat
Kirúgta a Studium Generale azt a hallgatót, aki átengedte azokat a feladatlapokat, amiken rasszista vicces szerepeltek.A hallgató ellen a Corvinus etikai vizsgálatot kezdeményezett – ez olvasható a szervezet közleményében.A szövegeknek semmi közük nem volt a feladatokhoz, így már akkor gyanús volt, hogy egyéni akcióról lehet szó.
(Forrás: Eduline)
 
2016.02.14.
Tárgyalás helyett utcára vonultak a pedagógusok
Két középkorú hölgy arról beszélt: ők szimpátiatüntetők, a gyerekek jövője miatt jöttek az utcára, és megfogalmazták, hogy szerintük a Klik túlközpontosított. – Ez a hetvenes években volt így, miért megyünk vissza? – kérdezte az egyik asszony. A demonstrálók többsége egybehangzóan a fiatalok jövőjét féltette a kormánytól.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.02.14.
Palkovics: Megoldást fogunk találni
Galló Istvánné szerint három év alatt tönkrement az oktatás, több kell hangulatjavító intézkedéseknél.Palkovics László államtitkár a demonstráció előtt felhívta a figyelmet arra, célszerűbb lenne szakmai egyeztetéseket folytatni.
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2016.02.14.
Iskola tegnap és ma - A szülők képviselőjének a szombati pedagógustüntetésen elhangzott (gyász)beszéde.
Annak idején ha kiégett az osztálytermünkben a neoncső, a tanárnő szólt Lajos bácsinak, aki egy létrán állva akár óra közben kicserélte azt. Ma három hónap, egy informatikus és egy pályázati referens kell ahhoz, hogy a projektorok égőcseréjéhez szükséges kérelmet eljuttassák a Klikhez.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.02.14.
Alternatív kerekasztalt alapíthatnak a pedagógusok
Erről a keddi Civil Közoktatási Platform ülésén tárgyalhatnak. A Teleki Blanka Gimnázium igazgatója Reggeli járat című műsorunkban úgy fogalmazott: a kormány köznevelési kerekasztalának az volt a célja, hogy leszereljék a tüntető pedagógusokat. Pukli István szerint az esetleges sztrájk feltételeiről is egyeztetnek majd.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.02.14.
Pilz Olivér: Nem „balhézó” tömeg volt
Új oktatási egyeztető fórum létrehozásáról beszélt lapunknak Pilz Olivér, a miskolci Hermann Ottó Gimnázium tanára, az iskola közalkalmazotti tanácsának elnöke. A pedagógus azt mondta, konkrét javaslatot tesznek arra, milyen tananyagot tanítsanak a gyerekeknek.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.02.14.
Háromdimenziós oktatás Kisvárdán
Magyarországon először az ukrán határ közelében fekvő kisvárdai Szent László Katolikus Középiskolában alakítottak ki 3D-s oktatási központot.Kerezsi Béla, az iskola igazgatója hangsúlyozta, hogy az eszköznek nemcsak az informatika- és technikatanárok veszik hasznát, hanem például a földrajzot, történelmet, matematikát, biológiát és rajzot oktató pedagógusok is.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.02.14.
Orbán a pedagógusok helyett a migránsokról beszélt
A miniszterelnök mindössze annyit mondott, fontosak a tanárok, ezért emelték eddig is a fizetésüket. Orbán szerint a szakszervezetek követeléséből ő 18 százalékos béremelést olvasott ki, ám ezt az ország még nem bírja kitermelni.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.02.14.
Balog levelével maga cáfolja fideszes párttársait
Levelet küldött az iskolaigazgatóknak az embereierőforrás-minisztérium, amelyben összegzik az elmúlt hetekben helyi szinten szervezett köznevelési konzultációk főbb eredményeit. A evélből kiderül, hogy a kormányzati szereplők utóbbi napokban tett nyilatkozataival szemben a pedagógusok egyáltalán nem a saját bérük emelése érdekében tiltakoznak.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.02.14.
A fideszes Pósán szerint pofátlanok a pedagógusok
Csakhogy a hétvégén tüntető tanárok nem, vagy elsősorban nem bérekről beszélnek, hanem például arról, hogy legyen kréta az osztályteremben és vécépapír a vécében, mert ezek most olyan dolgok, amiket az iskola magától nem szerezhet be, mert ez papíron a központi a Klik dolga lett, ami viszont nem látja el a feladatát.
(Forrás: 444.hu)
 
2016.02.13.
Nahalka István: Egy operett szereplői vagyunk
Maga a rendszer egésze a diszkriminatív folyamataival, az erősen szelekciós szisztémájával, az együttműködéssel szemben a verseny minden áron való előtérbe állításával, a túl korai életpálya választással, vagyis magával az iskolastruktúrával rossz, úgy ahogy van.
(Forrás: Taní-tani)
 
2016.02.13.
'A híresztelések ellenére a tüntetést megtartjuk'- Lázár szerint balhézás, Orbán nem érti, mi ez a felzúdulás
A PSZ nyilatkozatban úgy reagált, mindig készek a tárgyalásra, ha egyenlő felek ülnek az asztal mellett: „Nem ül tárgyalási asztalhoz olyan helyzetben, amikor a sajtó útján országvilágnak, így a tárgyalófeleknek is üzenetet küld a kormány mindenhez értő tagja: ne balhézzanak a pedagógusok, és érdemi változtatásra ne is számítsanak”.
(Forrás: Vasárnapi Hírek)
 
2016.02.13.
Mráz: A kormány le akarja választani a hangosabb tiltakozókat
A pedagógusok nagyobb csoportjaival alkudozhat a kormány, de a szűkebb, hangosabb tiltakozókat megpróbálja leválasztani – mondta Magyarország élőben című műsorunkban Mráz Ágoston, a Nézőpont Csoport vezetője.
(Forrás: hirtv.hu)
 
2016.02.13.
Klinghammer és a tüntetés
Ebben a felfokozott hangulatban, ami február 13., vagyis a pedagógus tüntetés környékén kialakult, igen nagy felháborodást keltett pedagógusok körében egy Klinghammer Istvánnal készült interjú. Kapacitáltak, hogy írjak rá valami választ, kis szabódás után kötélnek álltam.
(Forrás: Nahalka István blogja)
 
2016.02.13.
Nádori Gergely: Mi az iskola szavatossága?
Hogyan lehetne növelni az iskola szavatosságát? Pontos receptet nem tudok, de az biztosan segít, ha időről időre megpróbáljuk újra fogalmazni az iskola céljait és ahhoz igazítani a tananyagát és a módszereit. A sokat emlegetett 21. századi pedagógia erről szólna.
(Forrás: Tanárblog)
 
2016.02.13.
Kormány és ellenzék a pedagógustüntetésről
Pósán László szerint a tüntető pedagógusok a Fidesz hatalomra kerülése előtti állapotokhoz akarnak visszanyúlni, pedig 2008-ban még a pedagóguspálya presztízsének visszaállítását követelték. Pósán Lászlónak az a véleménye, hogy a kormány manapság épp visszaállítja a pedagóguspálya presztízsét.
(Forrás: Origo)
 
2016.02.13.
Végtelenül sorolták a problémákat - iskola
A zuhogó eső ellenére rég látott tömeg tüntetett a Kossuth téren. Pedagógusoknál, egészségügyiseknél, sőt kéményseprőknél is betelt a pohár, szidták Orbánt, Lázárt, és sztrájkot emlegettek.
(Forrás: index)
 
2016.02.13.
“Ekkora tömeget már nem lehet elsöpörni” - videó
Hiába gyűltek össze több ezren szombaton a Kossuth téren, nem túl bizakodóak a tüntetők – az általunk megkérdezett demonstrálók inkább csak remélik a sikert, mintsem biztosak lennének benne.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.02.13.
A tanárok dühe nyugtalanítja Orbánt
A balliberális francia lap szerint az a kérdés, hogy a szombati pedagógustüntetésnek sikerül-e ugyanúgy meghátrálásra késztetnie a miniszterelnököt, ahogy az az internadó miatti utcai demonstráció után történt 2014-ben (MTI).
(Forrás: Népszava)
 
2016.02.13.
Fidesz: a szocialista kormány idején iskolákat zártak be, pedagógusokat küldtek el
A szocialista kormány idején több száz iskolát zártak be, több ezer pedagógust tettek az utcára és csökkentették a fizetésüket – reagálta a Fidesz-frakció szombaton Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetőjének korábbi nyilatkozatára.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.02.13.
Pedagógustüntetés: a rossz idő ellenére megtelt a Kossuth tér
Az emberek háromnegyede egyetért a tanárok követeléseivel – legalábbis ez derül ki a Publicus Intézet kutatásából. A vizsgálat szerint még a Fidesz-szavazók kétharmada is így vélekedik. A válaszadók háromnegyede szerint romlott az oktatási rendszer állapota az elmúlt években, amiért a kormány a felelős.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.02.13.
Hangulatjelentés a tömegből: ilyen volt a pedagógusok tüntetése
Az eső ellenére több ezren látogattak ki szombat délelőtt a budapesti Kossuth térre, ahol a tanárok tiltakoztak a köznevelés központosítása ellen. Hogy milyen nagy a baj az oktatásban, azt talán az is mutatja, hogy a balliberális politikusok mellett a radikális jobboldal szimpatizánsai is megjelentek.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.02.13.
Negyven év, nettó nyolcvanötezer - hömpölygött az elégedetlenség a Kossuth téren - fotógaléria
Az internetadó elleni 2014-es tüntetések óta nem látott tömeg ment el szombaton a Kossuth térre demonstrálni a tanárokat és a diákokat is lehetetlen helyzetbe kényszerítő oktatási rendszer átalakításáért. Több tízezren voltak.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.02.13.
Nem csak a tábla, tízezrek is a tanárok mögött
Több tízezren tüntettek a Kossuth téren a kormány oktatáspolitikája ellen. A rendezvényen – amely Sándor Mária kérésére ötperces, dermesztő élménnyé váló csönddel ért véget – felszólalt a tiltakozási hullám emblematikus alakjai közül Pilz Olivér és Pukli István is.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.02.12.
Andor MiháyA pedagógusoknak bízniuk kell egymásban
Orbán sztrájktörvényére hivatkozni nem egyéb, mint kényelmes kibúvó. A munkásmozgalom történetéből tudjuk, hogy amióta létezik sztrájk, azóta létezik vadsztrájk is. Nevetséges a hatalom beleegyezésére várni ahhoz, hogy valaki föllépjen a hatalom ellen.
(Forrás: 168 óra online)
 
2016.02.12.
Sokezren üzenték néma csendben a Kossuth téren, hogy betelt a pohár
A szombati tüntetés magját a tiltakozó iskolák által megfogalmazott 25 követelés adta. Olyan dolgok ellen tiltakoznak, mint a túlzott központosítás, a tanítás rovására menő adminisztráció, az egymással összeférhetetlen változtatások, a túl sok óraszám, az állandóan változtatott alaptantervek és a szűkített tankönyvválaszték.
(Forrás: 444.hu)
 
2016.02.12.
Magára zúdította a Fidesz az emberek haragját
Az elmúlt hónapokban egyre gyűlt a feszültség, és nem pusztán az oktatási- és egészségügyi szektorban vannak dolgozók, akiknek nevetséges fizetésből kell megélniük. A Kossuth téren most ez a felgyülemlett feszültség és harag szabadult ki a közalkalmazottakból, bölcsődei dolgozókból, szociális munkásokból, tanárokból, diákokból, szülőkből, egyszerű magyar állampolgárokból.
(Forrás: Kettős mérce)
 
2016.02.12.
Ötvenezer gyerek hullott ki a gyermekjóléti rendszerből
A hatáskörök 2013-as átalakítása óta ötvenezerrel kevesebb gyerek kap segítséget a gyermekjóléti szolgálatokról – írja a Magyar Nemzet a KSH friss elemzésére hivatkozva. 2013-ban a jogkörök jelentős része a jegyzőktől a járásokhoz került. Azelőtt még 190 ezer gyermeket tartottak nyilván veszélyezttetként a hivatalok, utána viszont már csak 139 ezret.
(Forrás: abcug.hu)
 
2016.02.12.
Alig férnek be a Kossuth térre a tüntetők
Megtelt a tér, Sándor Mária fehér szalagos megmozdulást kezdeményezett, az egyik szakszervezet általános sztrájkot lengetett be. Öt perc csönddel zárult a tüntetés. Szinte minden szónok kikérte magának Lázár "balhés" nyilakozatát.
(Forrás: vs.hu)
 
2016.02.12.
Több tízezren tiltakoztak a közoktatás tönkretétele miatt
Bár a hűvös, esős idő nem kedvezett a tüntetésnek, legalább húszezren gyűltek össze. A dühös szónokok fűtött stadionokról, éhező gyerekekről, éhbérét dolgozó diplomásokról és gyorsan gazdagodó kegyencekről beszéltek.
(Forrás: ATV)
 
2016.02.12.
Annyian jöttek metróval tüntetni, hogy csak felfelé járt a mozgólépcső - videó
No comment. Annyian jöttek metróval tüntetni, hogy csak felfelé járt a mozgólépcső 2016. február 13. 13:13
(Forrás: Tények.hu)
 
2016.02.12.
Megszűnhet a Klik, de nem most
Úgy tudjuk, felmerült az is, hogy a kormányzati létszámleépítés, és intézmény-megszüntetés keretében a Klik-et is fel kellene számolni, és vissza kellene térni ahhoz a korábbi elképzeléshez, amely a kormányhivatalokhoz utalta volna az oktatási intézmények felügyeletét.
(Forrás: Index)
 
2016.02.12.
Janisch Attila: A néma erő a legnagyobb erő
Publicistánk, a neves filmrendező, a Színművészeti Egyetem tanára is tüntetett ma a Kossuth téren. A mai pedagógustüntetés legdrámaibb része az esemény legvégén következett.A szakadó esőben – a szervezők kérésére – 5 percig állt néma csöndben a több tízezres tömeg.
(Forrás: Magyar Narancs)
 
2016.02.12.
Így tudósít az m1 a tanártüntetésről
A közmédia leszedált pártkáderei a csatorna megújulásakor még arról beszéltek, szakmailag a BBC-t tekintik majd mércének, és hírek, na azok lesznek csak benne igazán.Ehhez képest a csokifesztivál után már a mangalicafesztivál van soron, és az utána következő hírblokkba sem fért bele, hogy éppen ezrek demonstrálnak az oktatás jövőjéért a főváros közepén.
(Forrás: Civilhetes)
 
2016.02.12.
Földes Petra: Zaklatók és áldozatok az iskolában: mit várhatunk el a stresszben élő tanártól?
Miért nincsenek kampányok az iskolai erőszak megelőzéséért? Tisztában vagyunk-e azzal, mi ellen kell küzdeni? Fel vannak-e vértezve a pedagógusok azzal a tudással, amely ehhez kell? És van-e erejük és idejük konfliktuskezeléssel foglalkozni?
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.02.12.
Elsöprő többség a pedagógusok mellett
Falnak rohanhat Orbán Viktor, ha megpróbálja legázolni a protestáló tanárokat, diákokat, szülőket, ugyanis hatéves regnálása során először brutális többség körvonalazódik politikájával szemben. A Publicus Intézet és a Vasárnapi Hírek felmérése szerint az emberek háromnegyede támogatja/helyesli a tanárok tiltakozó akcióját.
(Forrás: Vasárnapi Hírek)
 
2016.02.12.
Lassan nem marad, aki ne akarna sztrájkolni vagy tüntetni
Demonstrálnak a tanárok, az egészségügyisek és a közalkalmazottak szervezetei. Sztrájkra készülnek a BKV-sok és a volánosok. Panaszkodnak a vízügyisek. A MÁV-osok elégedetlenek a vasúttársaság bérajánlatával.
(Forrás: Origo)
 
2016.02.12.
A Parlament előtt tüntetnek a tanárok
Gallóné szerint a pénteki sztrájkbizottsági ülésen nem olyanok ültek, akiknek döntési joguk van. Az oktatási átalakításának terve ugyanis a miniszterelnök ötlete volt, a "a döntéseket a miniszterelnök hozza". Majd Gallóné idézett egy dakota közmondást: ha döglött lovon ülsz, szállj le róla!
(Forrás: Index)
 
2016.02.12.
„Az elégedetlenség körbeért”
44 szervezet, köztük taxisok, vasutasok és egészségügyisek is támogatják a pedagógusokat. A tüntetést a Pedagógusok Szakszervezete szervezte, de sokat tett érte a miskolci Hermann Ottó Gimnázium is.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.02.12.
Átpolitizálódott a pedagógustüntetés
Bár a Tanítanék Mozgalom igyekszik szakmai tiltakozásnak beállítani a Miskolcról elindult „pedagóguslázadást”, lassan minden, korábbi kormányellenes tüntetést szervező „civil” szervezet, az összes ágazati szakszervezet és valamennyi ellenzéki párt is rácsatlakozik. - See more at: http://magyarhirlap.hu/cikk/47588/Atpolitizalodott_a_pedagogustuntetes#sthash.5EAW8f3p.dpuf
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2016.02.12.
Palkovics László: okafogyottá vált a pedagógus tüntetés
Okafogyottá vált a szombati, pedagógusok sztrájkbizottsága által szervezett fővárosi tüntetés, nincs olyan, a szakszervezetek által felvetett kérdés, amelyről a köznevelési kerekasztalon, illetve külön egyeztetésen ne tárgyaltak volna – jelentette ki az oktatási államtitkár szombaton.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.02.12.
Az oktatásról röviden
Szeretném kifejteni, hogy én, a gyakorlott tanácsadó szakpszichológus milyen oktatásnak örülnék, és mit szeretném, ha tanítanának a gyerekeimnek, hogy ők már ne legyenek olyan veszettül elrontott, szorongó generáció, mint az összes többi.
(Forrás: Válaszút blog)
 
2016.02.12.
Nahalka István: Felelősségünk
Itt és most a pedagógusok történelmet írnak. Részben azért, mert ilyen erősen talán még sosem hallatták a hangjukat. Részben azért, mert e foglalkozást űzőktől szinte soha nem látott tisztasággal, egyöntetűséggel fogalmazódik meg a magyar oktatás alapvető átalakításának igénye.
(Forrás: Hívatlanul Hálózat honlapja)
 
2016.02.12.
Egymás foglyai: drón-szülők és bumeráng-gyerekek
A helikopter-szülők kifejezést alig vezették be, máris egy újabb szülő-faj köröz a fejünk felett: a drón-szülő. Az Y-generáció 40 százaléka jelenleg már szülő. Ők azok, akik kisgyermekként megismerkedtek a tudomány és a high-tech legújabb vívmányaival, amelyeket apaként, anyaként nevelési stratégiáikba is beépítenek.
(Forrás: Pán Péter, stop!)
 
2016.02.12.
Bevált eszközét vetette be a kormány a tanárlázadás ellen
Tudja, mi a közös a menekülthullámban és a tanárlázadásban? Az, hogy mindkettőt valamilyen külső erők, de minimum Soros György mozgatja. A kormányzati kommunikáció most is felpörgött, hogy lejárassa és megossza a tanárokat, illetve az őket képviselő szervezeteket, civil csoportokat.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.02.12.
Egy szavazatot sem kapott, mégis ő lett az igazgató
Szeged - Bár Konkoly Béla 40–0-ra alulmaradt Kuzma Évával szemben, A KLIK-igazgató mégis őt nevezte ki a Fodor-kollégium igazgatójának.„Tagintézmény-vezetői megbízás tárgyában a döntés meghozatala a KLIK belső eljárásrendje szerint a tankerületi igazgató hatásköre, aki a döntését nem köteles megindokolni.”
(Forrás: Délmagyar)
 
2016.02.12.
Miért sírnak már megint a tanárok?
„Rossz hír, hogy kialakult Magyarországon egy nyugat-kelet lejtő. Ez katasztrofális dolog. A tudástőke újratermelődése hanyatlik. A magyar gazdaságot ez rövid távon meg fogja reccsenteni, nem lesz képzett munkaerő” – mondta az Origónak egy iskolaigazgató.
(Forrás: Origo)
 
2016.02.12.
Nem jelzi az MTI a pedagógus-tüntetést
A Magyar Távirati Iroda sajtó számára készülő, eseményeket előjelző aloldalának mai eseménynaptárából kimaradt a pedagógusok 11 órától kezdődő demonstrációja, nem feledkeztek viszont el arról, hogy 10:30-kor az oktatási államtitkár reagál az eseményre.
(Forrás: Origo)
 
2016.02.12.
Most a tanárok viszik ki az utcára az embereket
Bár ezt a demonstrációt a Pedagógusok Szakszervezet szervezi, sokat tett az ügyért egy félelmét levetkőző miskolci gimnázium országossá terebélyesedő mozgalma. A kormány már tárgyalna, de a tiltakozók bizalmatlanok. Vajon eljut-e odáig a helyzet, hogy a tanárok egy nap tényleg nem akarnak dolgozni?
(Forrás: Index)
 
2016.02.12.
Jön a rendszerkritikus tömeg
A tanárok, diákok és szüleik mellett egészségügyi és közlekedési dolgozók, a szociális szféra képviselői is felvonulnak, mert mint mondják: az oktatás mindannyiunk közös ügye. A tüntetést szervező Pedagógusok Sztrájkbizottsága péntek délután tárgyalt a kormány képviselőivel, ám semmiben nem tudtak megállapodni.
(Forrás: Népszava)
 
2016.02.12.
Újabb lehetőség a felsőoktatásban: kilencezer hallgató külföldi szakmai útját segítheti a Tempus Közalapítvány
Campus Mundi néven, új ösztöndíjprogramot indított az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Cél, hogy 2023-ra a hazai felsőoktatásban diplomát szerző hallgatók között tízről húsz százalékra nőjön azoknak az aránya, akik a tanulmányaik során külföldi részképzésben vesznek részt.
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2016.02.12.
Nem a rendszer a rossz, hanem rosszul működtetik – mondja Klinghammer István
A politikusoknak csínján kell bánni az uszítással és hergeléssel. Jószerével már mindenki volt hatalmon, és meg lehet nézni, ki milyen eredményeket ért el. Az államtitkárságom 15 hónapja alatt azt szűrtem le, hogy politikusokkal vitázni húsba vágó szakkérdésekben pont olyan értelmetlen, mint süldő malacokkal pocsolyában birkózni. A legtöbb politikus nem a megoldást keresi, hanem azt nézi, mibe lehetne belekötni.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.02.12.
Az Orbán-kormány lemondott a tanárokról a tüntetés előtt
Egy nappal a budapesti pedagógus-demonstráció előtt eredménytelenül zárult a szaktárca és a tanárok sztrájkbizottságának tárgyalása. Úgy tűnik, a kormányzat lemondott arról, hogy még a demonstráció előtt pacifikálja a szakszervezeteket: a miniszter meg sem jelent az ülésen, ehelyett a Fidesz lillafüredi frakcióülését választotta.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.02.12.
Révész Sándor: Ki, a szabadba
A változást akaróknak nemcsak a kormánnyal kell szembenézniük, hanem a szülők, önkormányzatok és pedagógusok nem csekély részével is. Köztük olyanokkal, akiket most maguk mellett tudnak, mert anyagi és egzisztenciális érdekeik rövid távon egybeesnek. Azokkal, akik nem integrálni, hanem elszigetelni akarják a társadalom pereméről érkezőket.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.02.11.
Az egész Klik hibás alapelvre épült
Pokorni és Hoffmann is hivatkozott a McKinsey tanácsadó cég egyik híres tanulmánysorozatára, amelyben az oktatási rendszerek javításának tapasztalatait mérték fel.Megnéztük, hogy pont a reformok sikerességét taglaló tanulmány rendszerében hogyan lehetett volna elhelyezni a Kliket és a teljes központosítást.
(Forrás: Index)
 
2016.02.11.
Orbán: külső erők gerjesztik a pedagógusok elégedetlenségét
„Nem én egy személyben, hanem a Herman Ottó Gimnázium teljes tantestülete jelezte levelünkben az oktatás súlyos problémáit” – reagált ugyancsak a Nol.hu-nak a miniszterelnök szavaira csütörtökön Pilz Olivér. „Ráadásul azóta több mint hétszáz iskola csatlakozott a követeléseikhez, ők se csak úgy egyik napról a másikra eszméltek rá a gondokra”.
(Forrás: Budapest Beacon)
 
2016.02.11.
Itt a bizonyíték: Soros György pénze áll egyes iskolák mögött
2010-ben a vörösiszap-katasztrófa után a Nyílt Társadalom Alapítvány (OSF) 1 millió dolláros segítséget ajánlott fel, és Soros György alapító személyesen egyezett meg Orbán Viktor miniszterelnökkel arról, hogy a pénz a magyar államon keresztül jut el a károsultakhoz.
(Forrás: 444.hu)
 
2016.02.11.
Cigány gyerek nem használhatja a magyar gyerek mosdóját
Kémia órán interneteztek, nyolcadikban a negyedikes magyar tankönyvből tanították őket, van, aki 14 éves korában még se írni, se olvasni nem tud. Ők azok a gyöngyöspatai cigány gyerekek, akiket jogellenesen szegregált a helyi általános iskola, és akik ezért kártérítési pert indítottak.
(Forrás: abcug.hu)
 
2016.02.11.
Tiszta ruhába tennék a büdös gyerekeket
Állatokkal teli tanyát, tiszta ruhát és tettre kész önkénteseket adnának egyetemisták a hátrányos helyzetű gyerekeknek. A Demokratikus Ifjúság Alapítvány másodszor szervezett ötletbörzét, ahol fiatalok mutathatták be, ők hogyan segítenének a szegény gyerekeken.
(Forrás: abcug.hu)
 
2016.02.11.
Megszólaltak a Városmajori Gimnázium diákjai is
Egyre duzzad a Miskolci Herman Ottó Gimnázium levele által kiváltott elégedetlenség. A Városmajori Gimnázium diákjai is előálltak javaslataikkal.
(Forrás: vs.hu)
 
2016.02.11.
PEDAGÓGUSOK, TÜNTETÉSEK
Pedagógus olvasónk, aki egyebekben pedagógiai értékelési szakértő, az esztelen bürokráciáról és az önértékelés morbiditásáról írt nekünk.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2016.02.11.
Minden, amit az év eddigi legnagyobb tüntetéséről tudni kell
Nagyon úgy tűnik, hogy nem, a PSZ honlapján a 3 szervezőn kívül 44 szervezetet sorolnak fel csatlakozóként (de a lista a tüntetés kezdetéig még minden bizonnyal frissül). A legkülönbözőbb szakmák képviselőit a közszolgáktól a taxisokon, a húsosokon és az egészségügyieken át az építőkig, a vasasokig és a vasutasokig.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.02.11.
Kósa szerint a diákok nem leterheltek, a számok azonban mást mutatnak
Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője lillafüredi frakcióülésük után ma dél körül mondta az MTI szerint a következőt: nemzetközi összehasonlításban a magyar diákok leterheltsége alacsonyabb az átlagnál.
(Forrás: Eduline)
 
2016.02.11.
A következő tanévtől más szerkezetben működhet a Klik
– mondta Palkovics László oktatási államtitkár egy február 9-ei esti háttérbeszélgetésen. Az oktatási államtitkár úgy fogalmazott: a Klik működése a jelenlegi, centralizált formában nem igazán szerencsés, a 198 tankerület nem funkcionál jól.
(Forrás: Edupress)
 
2016.02.11.
Rendőrök kutakodtak, melyik tanár megy tüntetni
Érdekes dolgok történnek a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rozsály községben. Az egyik helyi pedagógus szerint rendőrök érdeklőnek azok után a tanárok után, akik részt kívánnak venni a most szombaton tartandó tüntetéseken - írja az atv.hu.
(Forrás: Népszava)
 
2016.02.11.
Kimoderálták az igazgató hozzászólását
Miután szerdán közleményben határolódott el a miskolci Herman Ottó Gimnázium igazgatójától a Tanítanék Mozgalom, tegnap Madarász Péter egy bejegyzést tette közzé a Tanitanek.hu, a hozzászólás azonban később eltűnt.
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2016.02.11.
Nem tudtak megegyezni a tanárok az Emmive
Galló Istvánné PSZ-elnök azt mondta: egyetértettek abban, hogy a pedagógusok sztrájkbizottsága által megfogalmazott 25 pontról tárgyalni kell, de az irányokban nézetkülönbség van, ezekről vitát folytattak. Sajnálatát fejezte ki, hogy a sztrájkbizottsági tárgyalásra Balog Zoltán miniszter nem tudott elmenni.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.02.11.
Balogot már nem érdekelték a tanárok, a terrorveszély fontosabb
Az EMMI azt javasolta, hogy a szakszervezet felvetéseiről és a minisztérium észrevételeiről közös írásbeli anyag készüljön, de ebben sem sikerült megállapodni. Rétvári úgy nyilatkozott, többször hívta a PSZ-t az ügyben.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.02.11.
tt az Eduleaks!
A Népszabadság elindítja Eduleaks elnevezésű kezdeményezését azért, hogy konkrét példákon keresztül mutathassa be, milyen körülmények között dolgoznak a tanárok, milyen feltételek mellett használják az iskolát a gyerekek, a szülők.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.02.11.
A pedagógusok helyretették Lázár Jánost
Keményen reagálnak Lázár János balhézásra vonatkozó megjegyzésére. Remélik, a miniszter is tisztában van azzal, hogy a gyülekezési- és a sztrájkjog nem a hatalom adománya. A Pedagógusok Szakszervezete visszautasít minden olyan vádat, amely szerint a pedagógusok balhézni akarnának
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.02.10.
Határozott és érzelmes videóval hívnak tüntetni a pedagógusok
"Most több kell, mint bekapcsolni a tévét, és megnézni, hogyan döntenek a gyereked sorsáról" - üzenik a pedagógusok. A l Pedagógusok Szakszervezete a Köznevelés kerekasztalt követően is arra buzdítja a szülőket , tanárokat és diákokat, hogy csatlakozzanak a szombati fővárosi tüntetéshez.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.02.10.
Lázár is kinézte magának az egyik tüntető pedagógust, de csak fejjel ment falnak
A miniszter szerint ha a PSZ felelősen gondolkodik az oktatásról, akkor nem „balhéval”, hanem tárgyalással és a tárgyalásokon keresztül változásokkal tudja elérni, hogy a pedagógusok helyzete és a gyerekek oktatásának minősége javuljon.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.02.10.
Az Oktatói Hálózat is csatlakozik a szombati tüntetéshez
A pedagógusok sztrájkbizottsága által a parlamenthez szervezett szombati tüntetéshez csatlakozik az Oktatói Hálózat. A felsőoktatási érdekvédelmi egyesület szerint a minőségi felsőoktatás nem képzelhető el minőségi alap- és középfokú oktatás nélkül.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.02.10.
Mendrey: A felszínre robbant elégedetlenség többet akar „EZ a kerekasztal nem AZ a kerekasztal ahol ott kell maradni”
„Tévedtem. Talán a pedagógiai optimizmus hitette el velem, hogy a kormány – meghallva az elégedetlenek hangját – érdemben akar tárgyalni. A kerekasztal erre – elvileg – megfelelő forma is lehetne.
(Forrás: 168 óra online)
 
2016.02.10.
Százezrekkel lóg a Klik a tankönyves tanároknak is
Bár a kormány azt állítja, hogy nincs rendszerszintű probléma, nagy a káosz a tankönyvfelelős pedagógusok díjazásával is. Vannak olyanok, akik még a tavalyi évben elvégzett munka után sem kapták meg a pénzüket.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.02.10.
Nem dőlnek be a látszatnak a tanárok
Hiába voltak elégedettek a kormány keddi köznevelési kerekasztalának résztvevői, a tiltakozó pedagógusok csak színjátéknak tartják az összejövetelt, ami nem az érdemi tárgyalásokra, csupán a közvélemény csillapítására, a tüntetések ellehetetlenítésére irányult. A kormány a megosztás taktikáját vette elő.
(Forrás: Népszava)
 
2016.02.10.
Tesznek a tanárok a köznevelési kerekasztalra
A közvélemény lecsendesítésére és a szombati tüntetés ellehetetlenítésére irányul a tanárok szerint a kedden megtartott köznevelési kerekasztal. Három gimnázium tanári kara (a miskolci Herman Ottó, illetve a budapesti Kölcsey Ferenc és Teleki Blanka Gimnázium) közös közleményben éltékelte a kedden megtartott egyeztetést.
(Forrás: abcug.hu)
 
2016.02.10.
Feljegyzések a szakadék széléről 2.
A jelenlegi helyzetben számomra az a legelkeserítőbb, hogy már 2012-es köznevelési törvény végrehajtásának kezdetén szinte teljes mértékben megjósolható volt. A mostani problémák jelentős része megelőzhető lett volna, ha annak idején a pedagógus társadalom a sarkára áll, és megakadályozza, hogy ez a törvény ebben a formában életbe lépjen.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2016.02.10.
Az egyetemek felé hajlik Palkovics keze
Az egyetemekre bízná a pedagógusok továbbképzését és a tankönyvírás feladatát - mondta Palkovics László az InfoRádió Aréna című műsorában.Magyarországon jelenleg 900 cég foglalkozik pedagógus-továbbképzéssel, tehát a pedagógusok oda fizetik be ennek a díját.
(Forrás: Inforádió)
 
2016.02.10.
Már ketté is szakadt a tiltakozók tábora? Mindenképp lesz tüntetés szombaton
A szervezőkben fel sem merült, hogy ne tartsák meg a szombatra tervezett tiltakozást a Kossuth téren. Sőt, a telekis igazgató és a hermanos közalkalmazotti tanács elnöke gyakorlatilag elhatárolódott a tárgyalásokkal elégedett hermanos igazgatótól.
(Forrás: Eduline)
 
2016.02.10.
Menedzserek kellenek a Klik megújításához
Rugalmasabb működést vár a Kliktől a szaktárca, a „menedzsment szemléletre” való áttérés pedig személycserékkel jár. Palkovics László szerint lesz központi forrás a konszolidációhoz és az intézményfenntartó költségvetésének bővítésére is. A kilencosztályos általános iskolára való áttérés szakmai vitájára a köznevelési kerekasztalban kerül sor.
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2016.02.10.
A holnap a tét
Jól látható, kik azok, akiket a megoldás, és kik, akiket csak a rövid távú, pillanatnyi politikai haszon kérdése érdekel. Sokatmondó ellenzéki nyilatkozatok tömkelegével találkozhat a nagyérdemű, amelyekben a gyermekek, diákok legfeljebb említés szintjén kerülnek elő, az ő „jövőjükért aggódóknak” annál inkább téma a kormány szapulása.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.02.10.
A Klik megszűnésében bíznak
Nem fogadják el a diktátumként rájuk erőltetett szabályokat, továbbra is rendszerszintű változást követlenek és teljesen új közoktatási törvényt. Bár a miskolci Herman Ottó gimnázium igazgatója a keddi köznevelési kerekasztal után bizakodóan nyilatkozott, a Tanítanék Mozgalmat támogató 737 iskola képviselőinek más a véleménye.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.02.10.
Óriási számban jelentkeznek tüntetni a Kossuth téren
A miskolci Herman Ottó Gimná­zium országos tiltakozásához csatlakozott iskolák elutasítják a kedden összeült Köznevelési Kerek­asztalt. A Tanítanék Mozgalmat támogató 737 iskola képviselői valódi rendszerszintű változást akarnak, és teljesen új közoktatási törvényt követelnek.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.02.10.
Orbán lépett, de csak egy cserebogárral kevesebb van a minisztériumban
A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szervezésében mintegy 250 pedagógus, szülő és szimpatizáns tartott gyertyás tüntetést szerda este Baján a Déri-kertben. Az egybegyűltek gyertyát gyújtottak az oktatás feliratú molinó előtt, egy másik szimbólumként pedig viharlámpást tettek a sötétbe.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.02.10.
Palkovics szerint közelebb kell kerülni a döntéseknek az intézményekhez
Palkovics László az InfoRádió Aréna című műsorában szerdán este azt mondta: a 2013-as állami fenntartás előtt sok helyen nem tudták fenntartani az intézményeiket. A kisebb, vidéki iskolák az új rendszer nyertesei, de valóban vannak, akik nehezebb helyzetbe kerültek – jegyezte meg.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.02.09.
Meglepő fordulat: a tüntető gimnáziumok nem fogadják el az oktatási kerekasztalt
A miskolci Herman Ottó Gimnázium országos tiltakozásához csatlakozott iskolák nem fogadják el a kedden összeült köznevelési kerekasztalt. Bár a Herman igazgatója kedden pozitívan nyilatkozott a kerekasztalról, a Tanítanék Mozgalmat támogató 737 iskola képviselői valódi rendszerszintű változást akarnak és teljesen új közoktatási törvényt. Szombaton a Kossuth téren tartanak tüntetést.
(Forrás: Index)
 
2016.02.09.
Remélik, hogy nem ég a Fideszre a botrány
Most azzal, hogy Palkovics László a főtárgyaló, a miniszterelnök távolabb tolta a kormánytól a konfliktuskezelést, másrészt – mivel a felsőoktatási államtitkár nem pártpolitikus – nem ég a Fideszre a mostani botrány. Legalábbis ezt remélik a kormányoldalon.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.02.09.
A Tanítanék Mozgalom Sajtóközleménye
A kormány hiába akarja összemosni az elégedetlenségi mozgalom egyik emblematikus figurájának véleményét a tiltakozó intézmények valódi akaratával. A Herman igazgatója a saját nevében nyilatkozhat, mi viszont a 737 csatlakozó intézmény nevében nyilvánítjuk ki álláspontunkat.
(Forrás: Tanítanék)
 
2016.02.09.
A HÍVATLANUL Hálózat nyilatkozata
A Hívatlanul Hálózat a rendelkezésére álló felületeken és fórumokon kinyilvánította, mit gondol a kormány köznevelési kerekasztaláról. Cinikus látszat-egyeztetésekben sem közvetlenül, sem közvetetten nem kívánunk részt venni.
(Forrás: Hívatlanul Hálózat honlapja)
 
2016.02.09.
Kihagyták a diákokat a Köznevelési Kerekasztalból? -videó (MOKKA)
A Köznevelési Kerekasztal kapcsán a Mokka vendége volt Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke, aki maga is részt vett a konzultáción, illetve Kálovics Enikő, a Független Diákparlament szóvivője, akik viszont azt kifogásolják, hogy őket nem hívta meg senki erre a bizonyos kerekasztalra.
(Forrás: rv2.hu)
 
2016.02.09.
Tóta W.: A kerekasztal gyalogjai
Egészen civilizáltan folytak le tehát a tárgyalások, és tényleg lesz krétapénz, szóval mindenki nyugodjon le, menjen haza, és főleg ne tüntessen. Ők is engedtek, mert például elismerték, hogy tényleg akadnak gondok, és ennek felelősei vannak, meg is kapták a büntetésüket.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.02.08.
Kormánybuktatásról beszélt Hoffmann Rózsa
Korántsem volt akkora baj, hogy akkora jajgatásoknak legyünk szemtanúi, mint amit a sajtó eddig közvetített - jelentette ki Hofmann Rózsa a Hermann Ottó Gimnázium nyílt levelére utalva. Szerinte az igazgató több ponton is tévedett, ezeket pedig sokan hátsó szándékkal, kormánybuktató szándékkal felnagyítják.
(Forrás: Origo)
 
2016.02.08.
Mendrey: „nem tartják szent tehénnek a Kliket”
A Köznevelési Kerekasztal nem „oltja ki” a szombati pedagógusdemonstráció szerepét, sőt, mindennél fontosabb, hogy azon minél több ember vegyen részt – mondja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke, aki egyelőre nem érez csapdát a tárgyalásokban, az Emmi is érzi: nagy gáz van.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.02.08.
Már az új államtitkár szerint is nonszensz, ami az oktatásban van
Több abszurd mozzanatot is kiemelt Palkovics László a kulturális bizottság ülésén. Van, ami konkrétan intézmények létét veszélyeztetni - fogalmazott. Órákig tárgyaltak a híres miskolci nyílt levélről; az igazgató elmesélte, hogyan született, Hoffman Rózsa szerint viszont az egész olyan, mintha a fájó kisujjuk miatt jajgatnának.
(Forrás: 24.hu)
 
2016.02.08.
Balog Zoltán: több azonnali intézkedésről döntöttünk
Pósán László jelezte: soha nem tagadták, hogy vannak problémák az oktatási rendszerben és nem is lehet majd soha azt mondani, hogy az problémamentes, de azt állítani, hogy minden rossz, szerinte egész egyszerűen felelőtlen és kizárólag politikai felhangokat szolgál.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.02.08.
Radó Péter: Iskola túl minden határon
Az államkonzervatív közoktatási rendszer, amely tartósan lejtőre küldte az oktatás minőségét és eredményességét, nem csupán a pedagógusok jól-létét csökkenti, de hatalmas kárt okoz az egész országnak. Ez a buta és becstelen rendszer az, amely ellen a pedagógusok – mindannyiunk nevében – lázadnak. Legalábbis remélem.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.02.08.
Megadja magát a kormány a pedagógusoknak
Átalakul a Klik költségvetése, módosul a közbeszerzések folyamata és várhatóan még ebben a félévben megkapják az intézményvezetők a gazdálkodásukat segítő kártyát – a többi között ezekről az azonnali intézkedésekről állapodtak meg a köznevelési kerekasztal keddi ülésén a résztvevők – az MTI beszámolója szerint.
(Forrás: 168 óra online)
 
2016.02.08.
Se tabu, se döntés nincs a Köznevelési Kerekasztalon
A pedagógusok bérét nem emelik az egekbe, de a Klikhez hozzányúlhatnak – körülbelül ennyi derült ki a Köznevelési Kerekasztal alakuló ülése után. Ennek ellenére az eseményt meglepő módon még a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke is sikeresnek mondta. A másik, a nagyobb érdekképviselet, a Pedagógusok Szakszervezete nem ment el a fórumra.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.02.08.
Köznevelési Kerekasztal: átszabják a Klik költségvetését
Az országos tiltakozást elindító miskolci gimnázium igazgatója elégedett, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének vezetője azt mondta: a kormány még a legkényesebb kérdésre se mondta azt, hogy nem. A kerekasztal kéthetente ülésezik majd.
(Forrás: Index)
 
2016.02.08.
„Felelőtlenség leülni ahhoz az asztalhoz”
Lázár Júlia, a Hívatlanul-hálózat alapítója szerint rendszerszintű változtatásra van szükség a közoktatásban. Amíg a kormányzat elzárkózik ez elől, nincs miért tárgyalóasztalhoz ülni.
(Forrás: 24.hu)
 
2016.02.08.
"A hátrányos helyzetet az iskola hozza létre"
Nahalka István oktatáskutatóval készült interjúnkból kiderül, hogy az esélyegyenlőtlenség kérdésének félretolásával és az elhibázott centralizációval hogyan kanyarodtunk vissza a késő ötvenes évek szisztémáihoz.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.02.08.
Czunyiné mellé ültették a Herman Ottó igazgatóját a kerekasztalnál
Zárt ülést tart a kedden megalakult Köznevelési Kerekasztal. Balog Zoltán emberminiszter az ülés előtt nem mondott semmi érdemit, csak felsorolta a közoktatásról zajló egyeztetés résztvevőit, köztük az iparkamarát, a honvédelmi tárcát, a nagycsaládosokat és a Magyar Művészeti Akadémiát.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.02.08.
Fóti Péter: Sekélyes vagy alapos demokrácia az iskolában
Nehéz a helyzet azért is, mert az elmúlt 100-150 év alatt létrejött iskolarendszer krónikusan fél a gyerekektől (ezért állandó félelemben tartja őket), nem akarja megosztani velük az iskolában a hatalmat, és a demokráciát a fegyelmezéssel igyekszik helyettesíteni.
(Forrás: Taní-tani)
 
2016.02.08.
Nem biztos, hogy egyben tartják a Kliket
Türelem kell az eredményekhez, ahhoz meg belátás, hogy módosítsunk, ha az eredmények nem mindenhol megfelelőek – mondta a Mandinernek Palkovics László. Palkovics az interjúban arról beszélt, hogy “Bizonyos alkatrészek nem működnek jól” a közoktatásban, de “most vagyunk a garanciális javításnál”.
(Forrás: abcug.hu)
 
2016.02.08.
A Klik lesz az igazi bulibáró
Évi 750 ezer forintos Klik-ösztöndíjat is kaphat az az egyetemista, aki a kormány által támogatott szakokat választja, és az ország északkeleti megyéiben fog tanítani. Pezsgőt bonthatnak a leendő technika- és fizikatanárok – igaz, semmi sem garantálja, hogy a munkájukra öt év múlva éppen a kijelölt helyen lesz szükség.
(Forrás: Origo)
 
2016.02.08.
Ez az ezer seb, amiből az oktatás vérzik
Pontokba szedtük, hogy milyen gondok látszódnak kívülről is az oktatásban. Kedden reggel nyolc órakor ül össze a köznevelési kerekasztal, amit a kormány azután hívott össze, hogy tiltakozási hullám indult a közoktatásban.
(Forrás: Index)
 
2016.02.08.
Czunyiné arra céloz, hogy nem is a tiltakozások miatt távozott?
Czunyiné Bertalan Judit a 444-nek beszélt arról, hogy még több év kell ahhoz, hogy lerakják a minőségi oktatás tartópilléreit, de szükség lehet néha korrekciókra. A Klik szerinte azért jó, mert többek közt nemzetközi felmérésekre tudnak reagálni a meglétével.
(Forrás: Eduline)
 
2016.02.08.
Ide menekülnek a Kliktől az elkeseredett intézmények: egy út van előttük
Egyre több intézmény kerül egyházi fenntartásba a Klik gondjai miatt. Az elmúlt években rohamosan nőtt az egyházi iskolák száma, ám ha ez a trend folytatódik, akkor a központosítás teljesen értelmetlenné válik: a jó tanulók mehetnek az egyházi iskolákba, a leszakadók meg maradnak az államiban.
(Forrás: Eduline)
 
2016.02.08.
A kerekasztal lovagjai - Bojkottálják vagy "meghekkelik" a fórumot?
Álegyeztetésnek tűnik a kormány által sebtében összehívott Köznevelési Kerekasztal, amely ma tartja alakuló ülését. A köznevelési kerekasztal két ülése között munkacsoportokban folyna a munka az immár a közoktatásért is felelős eddigi felsőoktatási államtitkár szerint.
(Forrás: Népszava)
 
2016.02.08.
Palkovics László: Azok az ügyek kerülnek előre, amelyekben a módosítások már az új tanévtől kell, hogy éreztessék hatásukat
Meg kell találni a megfelelő egyensúlyt a szakmai önállóság és a fenntartói felelősség között, ez pedig csak a feladatok és a felelősségi körök értelmes decentralizációjával lehetséges. A működési feltételeket is át kell átalakítani. A kerekasztaltól hatékony és higgadt munkát vár.
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2016.02.08.
Palkovics László konstruktív, szakmai munkát vár a köznevelési kerekasztaltól
Rámutatott: mivel a felsőoktatás és a köznevelés szorosan összekapcsolódik, ezért a hatékonyságban és az eredményességben már rövid távon mutatkozni fog annak előnye, hogy a két terület irányítása újra egy államtitkárságon belül történik.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.02.08.
Balog Zoltán: jobbá válhat az iskolarendszer
Balog Zoltán a Klebelsberg Képzési Ösztöndíjak átadásán hétfőn azt mondta: kíváncsi lenne, hogy a most ösztöndíjat elnyert hallgatókat mennyire foglalkoztatja az, ami az elmúlt hetekben a köznevelés területén a pedagógusok, a szülők és a diákok egy részét, és inkább inspirálja vagy elbizonytalanítja őket.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.02.08.
Bojkottot hirdetett a PSZ
Bojkottálja a Pedagógusok Szakszervezete a köznevelési kerekasztal alakuló ülését. Az országos vezetőség arra utasította az érdekképviselet elnökét, hogy a sztrájkbizottságban képviselje a szakszervezet követeléseit. A köznevelési kerekasztaltól függetlenül megtartják a szombatra meghirdetett tanárdemonstrációt.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.02.08.
A Klik már a gyermekek életét veszélyezteti
A gyöngyöstarjáni iskola után egy fogyatékos gyermekeket ellátó otthon is fűtetlenül maradt fizetetlen számlák miatt Hódmezővásárhelyen. A Klik ezzel a gyerekek egészségét és életét veszélyeztető állapotot idézett elő – írja a Magyar Nemzet a szociális és gyermekvédelmi intézmények szégyenlistájára hivatkozva.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.02.08.
Másfél óráig kíváncsi csak a tanárokra a kormány
A Pedagógusok Szakszervezete nem vesz részt a Köznevelési Kerekasztal alakuló ülésén. Ezt Galló Istvánné elnök azzal indokolta: a szakszervezet a sztrájkbizottság tagjaként tárgyalási folyamatban van a kormánnyal, ennek plenáris ülése pénteken lesz, s erre kívánnak koncentrálni.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.02.07.
Tudta nélkül került a rajza A Dalba
Elmesélünk egy érdekes történetet egy gyerekrajzról, ami némi átdolgozás után A Dal egyik produkciójában, és így a Duna TV képernyőjén landolt, csak éppen erről a rajz mélyszegénységben élő készítőjének és a rajzfoglalkozást tartó Igazgyöngy Alapítvány és Alapfokú Művészeti Iskolának felejtettek el szólni.
(Forrás: Origo)
 
2016.02.07.
Nem hódolnak be a kormánynak a pedagógusok
Az egyik nagy szakszervezet visszautasította a kormány tárgyalási ajánlatát, a másik pedig komoly szakmai követelésekkel készül holnapra. És tüntetés márpedig lesz!
(Forrás: Magyar Narancs)
 
2016.02.07.
Ezért nem fog tudni megegyezni a kormány a tanárokkal
Érdemes azonban megjegyezni, hogy a kormánypárt az elmúlt több mint öt évben szinte mindent végigvitt, amit akart, csak nagyon ritkán fújtak visszavonulót. Az eddigi tapasztalatok szerint az egyeztetések általában formálisak, mert érdemi kérdésekben a kormány nem enged beleszólást senkinek.
(Forrás: vs.hu)
 
2016.02.07.
Mi történt minálunk farsangkor? Körömi Gábor, Szabó Zsófia és Tóth Zsuzsa Judit írása.
Az alapfokú művészeti iskolában a gyerekek színművészet-bábművészet, képző- és iparművészet valamint táncművészet ágon választhatnak délutáni művészeti elfoglaltságot. Az ÁMK mellett még öt telephelyen tartunk képzést, tanulóink egyharmada nem a saját általános iskolánk tanulója.
(Forrás: Taní-tani)
 
2016.02.07.
Ez várja a kormány a keddi köznevelési kerekasztaltól
Konstruktív szakmai munkát vár a kedden összeülő köznevelési kerekasztaltól Palkovics László új oktatási államtitkár, aki az MTI-nek elmondta: tárgyalni kívánnak szerkezeti, tartalmi kérdésekről, a pedagógusokat érintő szakmai ügyekről és a tanulói életút kérdéseiről.
(Forrás: Propeller)
 
2016.02.07.
Feljelentette Bencsik Andrást a szakszervezeti vezető
Bencsik András a Demokrata című hetilap főszerkesztője azt a hazugságot terjesztette a PSZ elnökéről, Galló Istvánnéról, hogy Péter Gábor rettegett ÁVH-vezér lánya. Az elnök az érdekképviselet honlapján közzétett közleményében tudatta, hogy személyiségi jogait sértő bejegyzés miatt a megfelelő jogi lépéseket megtette.
(Forrás: vs.hu)
 
2016.02.07.
Miért nem akar Orbán az oktatásra és az egészségügyre költeni?
A totálisan központosított rendszerben mindenki felfele néz és felfele mutogat. VAz Emmi háttérintézményének tanulmánya állapítja meg, hogy a Klebelsberg-központ épp legfőbb feladatát, az esélyek kiegyenlítését nem tudja ellátni az oktatásban.
(Forrás: Index)
 
2016.02.07.
Fészkelődők – Hol a gyerekfejlesztés határa?
Kezdődik a beiskolázás időszaka, amikor sok szülő latolgatja, elég érett-e a gyereke. Az óvoda és a délutáni foglalkozások mellett szüksége volna-e a hatévesnek további fejlesztésre? Ha ez nem lenne egyértelmű, a szülő kérheti a pedagógiai szakszolgálat véleményét az iskolaérettség megállapításában.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.02.07.
Visszaélhettek a képzési pénzekkel
A zánkai Új Nemzedék Központ Nonprofit Kft. pereskedik a Független Pedagógiai Intézettel, amely Horn Gábor volt SZDSZ-es politikus, 2002 és 2008 között koordinációs államtitkár testvéréhez köthető. Információnk szerint a képzésekben összeférhetetlenség, kettős számlázás és egyéb szabálytalanságok is felmerültek.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.02.07.
Megmagyarázta a Klik, miért kapcsolták ki a gázt az iskolában, de nem biztos, hogy igaz
Hétfőn még biztosan nem tudnak iskolába menni a gyöngyöstarjáni gyerekek, de nem örülhetnek annyira a szünetnek, 20-án ugyanis be kell pótolniuk az elmaradt tanítást. Hétfőn egyébként helyreáll a gázszolgáltatás az intézményben a Klik ígérete szerint, így kedden már lesz tanítás.
(Forrás: Eduline)
 
2016.02.07.
Nem fizetett a Klik, kikapcsolták a gázt
6 évvel a kormányváltás után a 2010 előtti oktatási rendszer hibáival indokolná az iskolákat fenntartó Klik pénzhiányát a fideszes parlamenti államtitkár. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ nemcsak úszóegyesületeknek tartozik milliókkal, Gyöngyöstarjánban az iskola gázszámláját sem fizették ki.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.02.07.
Orbán döntötte el, kinek kell elvinni a balhét
A Köznevelési Kerekasztal után a parlament oktatási bizottsága ülésezik tíz órakor. A hermanos igazgatót – s vele együtt Pilz Olivért – ide is meghívták. Mivel az első konzultációs kerekasztalra nem szánnak túl sok időt – nagyjából másfél órát –, így nagy áttörés itt nem várható. Pukli István szerint a kormány időhúzásra játszik,
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.02.07.
A PDSZ és a Herman is leül a kerekasztalhoz
A Népszabadságban szombaton megjelent interjúban a szakszervezeti vezető jelezte, hogy a meghívás elfogadása és visszautasítása mellett is szóltak érvek, s végül úgy határoztak, elmennek az első tárgyalásra. Mendrey László a Népszavának beszámolt arról is, hogy a PDSZ országos választmánya hozta meg a döntést péntek délelőtt.
(Forrás: hirado.hu)
 
2016.02.07.
Nahalka István: Tények, adatok - 1.
Vannak eredmények, amelyek romlást mutatnak, vannak, amelyek szinten maradást, és kevés (az itt tárgyaltak közül egy) esetben beszélhetünk javulásról. Ebből nem lehet kialakítani megnyugtatóan egy általános képet. Az eredmények a romlást mutatók - azonban figyelmeztetőek.
(Forrás: Nahalka István blogja)
 
2016.02.07.
Most Palkovicstól várják azt, amit Czunyinétől hiába vártak
A kormány láthatóan egy menedzsert akar, aki a közoktatást gatyába rázza úgy, hogy a 2010 után megálmodott közoktatási rendszer alapjaiban ne változzon. Palkovics László ugyan sikerrel veszi a felsőoktatási rendszer átalakításakor keletkező konfliktusokat, de most egy olyan rendszert kell működőképessé tennie, aminek a kitalálásában nem vett részt.
(Forrás: Index)
 
2016.02.06.
3 elszomorító ábra az oktatásról
A KSH adatai alapján megnéztük, hogy mennyi, és hát igazából mindegy is, hogy alap-, közép-, vagy felsőoktatásról beszélünk, mert ha a teljes nemzeti össztermékhez, a GDP-hez viszonyított arányt nézzük, akkor az derül ki, hogy az egyre kevesebb összességében, és alrendszerenként is.
(Forrás: Index)
 
2016.02.06.
Molnár Cewcília Sarolta: Nyelvtanulás kerekesszékből
A rutinból segít kilendülni az a helyzet, ha egy fogyatékkal élő tanítványunk van, akire sokkal komolyabban és tudatosabban kell odafigyelnünk. Ez pedig – meggyőződésem – jó hatással van a többi diákhoz való viszonyulásunkra is: könnyebben fogunk kilátni a skatulyáinkból.
(Forrás: Taní-tani)
 
2016.02.06.
Gallóné: Hiába a személycsere, nem tudják megoldani a megoldhatatlant
Az Origo kérdésére Balog Zoltán azt mondta, a miniszterelnökkel állapodott meg Czunyiné új megbízatásáról. A kormányfő ragaszkodott ahhoz, hogy az eddigi államtitkár a köznevelés területén komoly szerepet kapjon.A kormánybiztosi posztot egyébként február 15-től tölti be.
(Forrás: Origo)
 
2016.02.06.
Galló Istvánné: ezért lett elegük a tanároknak
A pedagógusok tiltakozásának középpontjában a gyermekek állnak - hangsúlyozta a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke. Galló Istvánné az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: az érdekképviselet országos vezetősége hétfőn dönt arról, hogy részt vesz-e a keddre összehívott köznevelési kerekasztal tanácskozáson.
(Forrás: Inforádió)
 
2016.02.06.
(Ki)oktatás
Persze a már annyiszor alkalmazott nemtelen taktikát látjuk itt is: egymásnak ugrasztani a különböző társadalmi rétegeket apellálva irigységre, rossz beidegződésekre. Hányszor, de hányszor eljátszották ezt már, tovább és tovább roncsolva a társadalom amúgy is katasztrofális állapotban lévő immunrendszerét.
(Forrás: 168 óra online)
 
2016.02.06.
Tóba lökte a diákot az állatkerti gondozó
Ilyennek nem szabad előfordulnia. A dolgozót már azonosítottuk, de még tisztáz­nunk kell, hogy pontosan mi történt. Ha valóban az, amiről az iskola és a szülő beszél, akkor levonjuk a személyi konzekvenciákat – közölte kérdésünkre Hanga Zoltán, az állatkert szóvivője
(Forrás: Blikk)
 
2016.02.06.
A miskolci Herman Ottó Gimnázium vezetését is meghívták a köznevelési kerekasztal ülésére -
Madarász Péter is ott lesz a köznevelési kerekasztal alakuló ülésén, ahová Rétvári Bence államtitkár hívta meg. Az igazgató elmondta: a meghívás a köznevelési kerekasztalhoz mégiscsak azt jelzi, hogy párbeszédet kívánnak folytatni az oktatás irányítói a gyakorló pedagógusokkal, "és ez mindenképpen üdvözlendő."
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2016.02.06.
Folyamatosan növekvő pedagógusfizetések
A miniszterelnök érti a pedagógusok szakmai felvetéseit, az oktatási kerekasztalnak van és lesz értelme a jövőben is. Az életpályák és a jelentős béremelések végrehajtásakor első helyre tették a pedagógusokat. A fejlesztési oldalon 450 milliárd forint, béroldalon pedig körülbelül 230 milliárd forint érkezett az oktatásba az utóbbi években.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.02.06.
Fidesz: a köznevelésben a gyermekek az elsők
A köznevelésben a gyermekek az elsők, nem a pártok, nem az államtitkárok és nem is a pedagógusokra rátelepedő hergelők – reagált a Fidesz országgyűlési frakciója szombaton az ellenzéki pártok oktatással kapcsolatos nyilatkozataira.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.02.06.
Palkovics László oktatási államtitkárként dolgozik tovább
Balog Zoltán jelezte, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ nem szűnik meg, de átalakul. Az intézményvezetők nagyobb hatáskört kaphatnak – mondta -, várhatóan szeptembertől olyan kerettel rendelkezhetnek majd, amely a kisebb beszerzéseket lehetővé teszi számukra.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.02.06.
Ónody-Molnár Dóra: Lehet-e tolatni túltolt biciklivel?
A magyar közoktatás egyedül arra a nagybetűs életre nem készít fel, amiről minden évnyitó ünnepségen szónokolnak. Ha a szülő azt szeretné, hogy a gyereke 21. századi ismereteket szerezzen az egyre inkább a múlt század ’70-es éveire emlékeztető oktatási rendszerben, akkor vagy alapítványi iskolákba menekíti őt, vagy különórákat fizet neki.
(Forrás: Vasárnapi Hírek)
 
2016.02.06.
Vekerdy Tamás: Az oktatási rendszer csődje közelít
A mai oktatási rendszer nem állampolgárokat, hanem alattvalókat akar nevelni. Nincs más cél, mint a jól irányítható, arctalan tömeg kialakítása. Kemény kijelentések ezek Vekerdy Tamástól. A pedagógus, pszichológus, író fél évszázada foglalkozik a magyar oktatással, gyermekneveléssel. Volt házitanító és egyetemi tanár.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.02.06.
Csalódottság a köznevelési fórum után
Péntek délután tartották a városháza dísztermében a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ kecskeméti tankerületének köznevelési fórumát, amelyen dr. Maruzsa Zoltán, az Oktatási Hivatal vezetője is részt vett. A sajtó kizárásával tartott eseményen körülbelül ötven iskolaigazgató és pedagógus sorolta a közoktatás égető problémáit.
(Forrás: BAON)
 
2016.02.06.
A taxisok is a pedagógusokkal tüntetnek február 13-án
Cziffery Csaba, a szervezet elnöke nyílt levélben azt írta, a taxisok maguk is komoly egzisztenciális problémákkal küzdenek, de most, amikor a gyerekek szakszerű oktatása került veszélybe, kiállnak a pedagógustüntetés mellett.
(Forrás: 168 óra online)
 
2016.02.06.
A tanárok munkaideje nem mérhető sem az osztályteremben, sem az iskolában töltött órákkal. Értelmiségiekről van szó.
Nemcsak felkészülni az órákra, hanem szakmailag tájékozódni, pedagógiai problémákon gondolkodni (és konkrét gondokat megoldani), új és új módszereket kitalálni; a diákokkal minél többet kommunikálni, időt tölteni velük, meghallgatni és segíteni őket, beszélgetni a többi tanárral stb.
(Forrás: Magyar Narancs)
 
2016.02.06.
Czunyiné távozása nem oldja meg a közoktatás helyzetét
Czunyiné Bertalan Judit távozása semmit nem old meg a közoktatás problémáiból, ahogy nem oldott meg Hoffmann Rózsa és Marekné Pintér Aranka távozása sem. A teljes közoktatási rendszerrel van probléma, melynek lezüllesztésében ők ,,csak" a végrehajtó szerepet töltötték be.
(Forrás: Tabunyitogató)
 
2016.02.05.
Beadta a derekát a kormány, megkeresték a tiltakozókat
Felfüggeszti az emberi erőforrások minisztere által, a pedagógustiltakozások nyomására összehívott köznevelési kerekasztal elleni bojkottot a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, s részt vesz a jövő keddi tárgyaláson - közölte Mendrey László, a szakszervezet elnöke a Népszabadsággal és a Népszavával.
(Forrás: Eduline)
 
2016.02.05.
N. Kósa Judit: Vonulni, leülni
hiába történt meg a nagy áttörés, hiába számolt le az iskolák világa a legnagyobb ellenféllel, önnön szorongásával, a neheze most jön. Le kell majd ülni a tárgyalóasztalhoz. És mire ez megtörténik, addigra pontosan kell tudni, ki üljön oda és mi legyen az, amiért harcol.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.02.05.
Menesztették a köznevelési államtitkárt
Balog Zoltán miniszter szombaton bejelentette Czunyiné távozását. A bukott államtitkár kormánybiztosként felel a jövőben közoktatás digitális megújításáért.Czunyiné helyére Palkovics László lép, aki 2014-től az Emberi Erőforrások Minisztériuma felsőoktatásért felelős államtitkára.
(Forrás: Index)
 
2016.02.05.
Szőnyi Szilárd: Amit senki nem vett észre: nem is akarnak igazi reformot a tanárok
A a pedagógusok kiküzdenek néhány korrekciót – de azt, hogy a kormány egy az egyben visszavonja eddigi oktatáspolitikáját, senki nem gondolhatja komolyan. Ezért lefogadom, hogy alapvetően minden marad a régiben, és a mostani felbuzdulás ellenére a tanárok helyzetéről már fél év múlva sem fog beszélni senki.
(Forrás: Válasz.hu)
 
2016.02.05.
“Ha be lehet tömni a pofánkat, baj van” – kinevették a Kliket a tanárok a zárt fórumon
A kormány ezeket a tankerületi fórumokat találta ki az indulatok csillapítására. Minden kerületben összehívják az iskolák tanárait, hogy a helyi Klik-vezetővel közösen beszéljék ki a problémákat egy fórumon. Az eddigiek nem sültek el túl jól, sőt, inkább csak élezni sikerült a feszültséget azzal, ahogy a tanárokat kezelték.
(Forrás: 444.hu)
 
2016.02.05.
Minden tüntető pedagógus megnyugodhat, nem lövik le őket
Rétvári Bencének a pedagógusok szerdai demonstrációról is Gyurcsány Ferenc és a 2006-os őszi események jutottak az eszébe. Végre nem úgy van, mint akkor, nem kell vízágyúktól tartani, mindenki tüntethet szabadon!
(Forrás: Index)
 
2016.02.05.
Utánanéztünk Lázár oktatási adatainak
Egy nyelvbotlás és némi pontatlanság okozott egy kis zavart Lázár adataival kapcsolatban, ezért összegyűjtöttük, pontosan mi szerepel a miniszter által idézett OECD-tanulmányban, az OECD oktatásügyi kiadványának, az Education at a Glance: OECD Indicatorsnek a 2015-ös kiadásában.
(Forrás: Index)
 
2016.02.05.
Beérett a trágyahegy az oktatásban - Interjú Trencsényi Lászlóval, Magyar Pedagógiai Társaság ügyvezető elnökével, a Hálózat a Tanszabadságért mozgalom alapítójával
Tény: nem egy kiválóan működő iskolarendszert robbantott szét a Fidesz, de egy jól elképzelt, alapvetően mégis csak az organikus fejlődés számára nyitott oktatási rendszer képét rombolta le, azt a víziót, hogy a megannyi helyi kezdeményezés, jó támogatási rendszerrel, jól felhasznált európai pénzekkel a kívánt irányba mozgatja az iskolarendszer egészét.
(Forrás: Népszava)
 
2016.02.05.
A Testnevelési Egyetem átalakítása és fejlesztése közügy - Interjú Mocsai Lajossal, a TF rektorával
A népegészségügy kritikus helyzete, a kisiskolások 40 százalékának gyógytestnevelésre szorulása és a sportoló, egészséges nemzet megteremtése indokolja a Testnevelési Egyetem fejlesztését.Az egyetem célja, hogy a magyar nemzet sport általi egészségfejlesztését és a sporttal történő nevelését képviselje.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.02.05.
A felszínes tudás rosszabb eredményhez vezet
„Senki sem akarja azt, hogy a 2010 előtti rendszer jöjjön vissza. Azt szeretnénk, hogy előrefelé haladjunk, ne pedig visszafelé”– reagált a kormányfő szavaira Pilz Olivér, a miskolci Herman Ottó Gimnázium tanára. tényleg voltak problémák 2010 előtti oktatási rendszerrel, ám azóta csak megsokszorozódtak a gondok.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.02.05.
Kiszolgáltatottságról írnak a diákok
A Szépírók Társasága és a Magyartanárok Egyesületének közös projektje a magyar irodalom nagy hagyományát próbálja feleleveníteni: az együttérzését. Nem aktivizmus ez, inkább csak a szemléletformálás kísérlete, azt próbálja meg, amire az irodalom leginkább képes lehet.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.02.05.
Gallóné cáfolja a kormányfőt
Nem igaz, hogy 2010-re csődben volt az oktatási rendszer egésze – reagált Orbán Viktor péntek reggeli nyilatkozatára lapunknak a PSZ elnöke. A 2003-ban bevezetett Nemzeti alaptanterv során kompetenciaalapú tankönyveket adtak ki, 2010-re kezdtek az eredmények mutatkozni.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.02.05.
„Képes vagyok elmenni akármeddig” - interjú Pukli Istvánnal, a budapesti Teleki Blanka Gimnázium igazgatójával
Úgy látom, a jelenlegi, Klik elleni lázadás fő mozgatórugója nem pártalapú, sokkal inkább az dönti el a csatlakozást, hogy kinek van ehhez bátorsága. Ki az, aki mer csatlakozni, és ki az, aki inkább csendben marad.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.02.04.
Közoktatás: kerekasztal/sztrájk – Magyarul Balóval (videó)
A központosított közoktatás 3 év alatt alighanem központosított romhalmaz lett. Nem egyes, azonosítható gondok vannak, hanem a rendszer egésze recseg-ropog, nagyon sok pedagógus és egyre több szülő és diák szerint is. A két nagy pedagógus-szakszervezet elnökeit kérdeztük a témában
(Forrás: rtl.hu)
 
2016.02.04.
A kormány nem tudta megosztani a tanárokat
A hatalom kezd elgondolkodni a pedagógusok egysége láttán – ­véli Lányi Vera, az a tanárnő, akinek ötletére a Klik pécsi tankerületének fórumán a résztvevők felállva fejezték ki szolidaritásukat a Miskolcon tüntetőkkel.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.02.04.
Nagy Erzsébet: Abszurd dráma szereplői vagyunk
h"A Herman Ottó Gimnázium nyílt levele valójában csak kiszabadította az elégedetlenség szellemét a palackból. Nincs a közoktatásnak olyan résztvevője, aki ne szenvedne ettől az ostoba, kártékony és rendkívül veszélyes rendszertől, amelyet az országra és benne a pedagógusszakmára erőltettek."
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.02.04.
Orbán Viktor: Az oktatással jó irányban indultunk el
A miniszterelnök az oktatásról is beszélt a rádióinterjújában, de a részletek és a kormánya esetleges felelőssége fölött elsiklott. Csak arról beszélt, hogy ők nyílt kormányzást folytatnak, mindenkinek a véleményét meghallgatják, a pedagógusokét is, és már 700 millárdos forrásbővülést kapott az oktatás.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.02.04.
OH: összehangolt támadás az állami oktatásirányítás ellen
A hivatal közleményében arra reagált, hogy az LMP szerint a kormány előre kitervelt módon "ellopta az oktatási reformot", ezért az ellenzéki párt hűtlen kezelés és hivatali visszaélés gyanúja miatt több oktatási háttérszervezet ügyében is feljelentést tesz.
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2016.02.04.
Ezernél is több iskola konzultált a tárcával
Az Országjárás az oktatásról elnevezésű fórumra a hét végéig országszerte mind a 198 tankerületben sor kerül.Eddig még sosem volt olyan egyeztetés, amelyre minden iskolát meghívtak volna. A tárca célja, hogy a széles körben begyűjtött javaslatokat hasznosítsa majd a köznevelési kerekasztal munkájában.
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2016.02.04.
Orbán: a 2010 előtti oktatási rendszerhez nem szabad visszatérni
A kabinet nagy reményeket fűz a Nemzeti Pedagógus Karhoz, amelyet azért hoztak létre, hogy az oktatás belső szakmai kérdéseit pártpolitikától mentesen meg lehessen vitatni. Érti a pedagógusok szakmai felvetéseit, azokat meg is fogják vitatni.A folyamatos párbeszédnek, az oktatási kerekasztalnak van és lesz értelme a jövőben is.
(Forrás: Népszava)
 
2016.02.04.
A tiltakozókat is meghívták a köznevelési kerekasztalra
Jövő keddre az EMMI összehívta a köznevelési kerekasztalt. A tankerületi fórumokon és a korábbi egyeztetéseken megkezdett párbeszéd folytatására meghívást kapott a korábban már jelzett szervezetek mellett a miskolci Herman Ottó Gimnázium igazgatója, Madarász Péter és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.02.04.
Középiskolások ingyen nézhetik meg a Saul fiát
A Miniszterelnökség és az EMMI támogatásával megvalósuló program célja, hogy a film, amely hitelesen és megrázóan beszél a múltról, még szélesebb körben elérhetővé váljon a középiskolás korosztály számára. Az Uránia Nemzeti Filmszínház a film alkotóival és forgalmazójával kiadványt készít, ami segítséget nyújt az alkotás értelmezési keretének a meghatározásához.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.02.04.
Közoktatás - videóval
Miközben kormányzati oldalon a tárgyalás fontosságát hangsúlyozzák, egyre több olyan esetre derül fény, hogy a Klik-fórumon nem hallgatják meg a pedagógusokat. Törley Katalin, a Budapest VI. kerületi Kölcsey Ferenc Gimnázium Közalkalmazotti Tanácsának elnöke volt a vendégünk.
(Forrás: hirtv.hu)
 
2016.02.04.
Nagyon sok a kamaszkorú közmunkás
Visszájára sült el a tankötelezettség korhatárának leszállítása. A korhatár 2012. szeptember 1-jétől csökkent 18-ról 16 évre, azóta a 16. életévüket betöltött fiatalok dolgozhatnak. Ez a lehetőség valóban arra sarkallja a hátrányos helyzetű, mélyszegénységben élő fiatalok egy részét, hogy munkát vállaljanak.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.02.04.
Magyarországról is átjárnak a burgenlandi iskolába
A tervek szerint nagyobb épületbe, Nezsiderbe költözik a burgenlandi Pomogyon működő népszerű Waldorf-iskola, ahová Magyarországról is járnak át tanulni.Az osztrák gyerekeket kifejezetten a Waldorf pedagógiai módszer miatt íratják be ebbe az iskolába, a magyarok viszont a kétnyelvűséget tartják a legfontosabb motivációnak.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.02.04.
Még titok, hogy kikkel tanácskozik Balog
A tárca nem válaszolt arra a kérdésünkre, hogy kiknek küldött meghívott. Mendrey László, a PDSZ elnöke nyílt levélben kérte a közoktatás szereplőit, hogy bojkottálják a kerekasztalt. A miniszter csonka kerekasztala ugyanis csak egy politikai trükk, terelés, újabb megosztási kísérlet.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.02.03.
Minden visszafelé sült el, amit a kormány eddig a tanárok leszerelésére bevetett
Ha 2011 előtt nem volt elég kréta, vagy saját pénzből kellett fénymásolni (márpedig biztosan előfordult ilyen), akkor sem panaszkodtak erről nagyon sokan, nagyon hangosan, már csak azért sem, mert azzal saját igazgatójukat, saját iskolájukat tüntették volna fel rossz színben. Ehhez képest a Klikkel nincs közös pont.
(Forrás: 444.hu)
 
2016.02.03.
Százmilliókra perelik a Kliket szegregáció miatt
A hatvanhárom roma tanuló indoklása, hogy a szegregáció miatt egész életükre szóló hátrány érte őket, mert elvették tőlük a továbbtanulás, a munkaerő-piacon való helytállás esélyét.A per előkészítésében az ELTE joghallgatói, valamint önkéntes ügyvédek vettek részt, a perképviseletet pro bono (a közjóért) látják el.
(Forrás: abcug.hu)
 
2016.02.03.
Lázár a tanároknak: “Ha a balhé a cél, nem fogjuk egymást megérteni”
A tanárok követeléseire reagálva azt monda, Magyarországon a gyerekek óraszáma és az egy tanárra jutó diákszám alacsonyabb, mint az OECD átlag. Ezeket is a tárgyalóasztalra akarják tenni. A kötelező tanítási idő évente az általános iskolákban 5-6 ezer óra, más országokban ez több.
(Forrás: vs.hu)
 
2016.02.03.
Botrányos jelenetek a tankerületekben
Dunaújvárosban nem válaszoltak a 150-200 jelenlévő tanár kérdéseire, csak annyit ígértek, hogy továbbítják azokat a megfelelő helyre.Hasonlóan paprikás volt a hangulat a VI. kerületi tankerület fórumá.Pécsett A tankerületi vezető beszéde után egy tanár arra kérte a tanárokat, hogy felállással fejezzék ki szolidaritásukat a tüntetőkkel.
(Forrás: Eduline)
 
2016.02.03.
„Csak egyeztetésekkel lehet eredményeket elérni”
Csak egyeztetésekkel lehet eredményt elérni, a tüntetés felgyorsíthatta az egyeztetési eljárásokat – mondta Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke a jövő hétre összehívott köznevelési kerekasztallal kapcsolatban február 4-én a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában, utalva arra, hogy az egyik pedagógus-szakszervezet a kerekasztal bojkottjára szólított fel.
(Forrás: Edupress)
 
2016.02.03.
Kudarcba fulladt a pedagógussztrájk Szlovákiában
Bár a sztrájk súlya és az abban részt vevők száma csökkent, s eközben a pedagógusok egyáltalán nem kerültek közelebb követeléseik teljesítéséhez, a tanárok részvételével zajló különböző kisebb tiltakozó rendezvények nem maradtak abba.
(Forrás: Népszava)
 
2016.02.03.
Gajdics Ottó: Politikai pedagógia
Ha nem pedagógusok, akkor kik szervezik azokat a tüntetéseket, amelyek célja nem a köznevelés rendszerének javítása, nem a vonatkozó törvény azon intézkedéseinek megváltoztatása, amelyekről időközben kiderült, hogy elhibázottak, hanem az egész rendszer eltörlése. Megdöbbentő, de egyáltalán nem váratlan választ kapunk, ha kattintgatunk egy kicsit az interneten.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.02.03.
György Zsombor: Vészcsengő
Balog Zoltán miniszter azt már elismerte, hogy „túltolták kicsit a biciklit”. Avagy a defektes rollert. A hibás döntések mögül politikai okokból nehéz lesz kihátrálni, de a következő napokban, hetekben kiderül, mit ér el a civil kurázsi.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.02.03.
Lázár: A Klik léte nem lehet vitakérdés
A kormány kész tárgyalni, de azt már előre tisztázta, hogy a korábbi oktatási rendszer restaurációja nem lehetséges. Nemcsak a KLIK-nél van a felelősség, meg kell nézni, hogy a költségvetés biztosította-e szükséges forrásokat. De változtatni kell, mivel a gyerekek teljesítménye borzasztóan zuhant.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.02.02.
Ha nyilvánosan kritizálni mered a kormányt, akkor egy kommunista gyilkos volt az apád
Hogy ki valójában Galló Istvánné, a pedagógus tüntetések főalakja? Ezt kérdezte szerdán délután Facebookján Bencsik András, a CÖF és a Békemenet alaptója, a Demokrata főszerkesztője.Ez már magában is a leggusztustalanabb apákfiúkozás. De ennél többről van szó.Gallóné ugyanis nem Péter Gábor lánya.
(Forrás: 444.hu)
 
2016.02.02.
A KDNP-s okostojásnak még a tüntető tanárokról is a "bukott baloldal" jutott az eszébe
A Fidesz-KDNP-nek a gyermekek érdeke a legfontosabb, miközben "a bukott baloldal" csak pártpolitikai célokra használja a pedagógusokat, elégedetlenséget szít közöttük – mondta Hollik István KDNP-s országgyűlési képviselő szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.
(Forrás: Propeller)
 
2016.02.02.
A Fidesz szerint a tanárok ostobák és a menekültválság hiénáinak a kottájából játszanak
Tegnap kiderült, hogy egy minisztériumi háttérintézmény, az Oktatáskutató és Fejlesztőközpont vizsgálatában is „súlyos rendszerszintű hibákat említenek és lesújtó véleménnyel vannak arról, hogy mi történt a közoktatás irányításával 2012 óta”, ám úgy tűnik, mindez csak mellébeszélés.
(Forrás: Magyar Narancs)
 
2016.02.02.
Botrány a KLIK-fórumon - Több ezren tiltakoztak a Fidesz politikája ellen
A pedagógusok azt szeretnék, hogy a döntéshozók hallgassák meg őket, ehelyett a kormány csak saját szervezeteivel egyeztetne, s rendszerszintű változtatásokra sem hajlandó. A megmozdulásoknak nincs vége: jövő héten újabb tüntetésekre kerülhet sor.
(Forrás: Népszava)
 
2016.02.02.
Rétvári Bence: Keddre hívja össze az Emmi a köznevelési kerekasztalt
A tanácskozásra meghívást kap a Katolikus Pedagógiai Szervezési és Továbbképzési Intézet, az Eszterházy Károly Főiskola, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, az Országos Köznevelési Tanács, a Pedagógusok Szakszervezete, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, a Nemzeti Pedagógus Kar, a Nemzeti Ifjúsági Tanács, az MTA Közoktatási Elnöki Bizottság, és Nagycsaládosok Országos Egyesülete.
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2016.02.02.
Az ország több városában demonstrálnak a pedagógusok
A megmozdulás Miskolcról indult, a Herman Ottó Gimnázium januári nyílt levelét követően. A tiltakozók szerint a közoktatásban súlyos pénzügyi és szakmai problémák vannak, az elmúlt évek változásai miatt pedig a helyzet tarthatatlanná vált.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.02.02.
Tüntetés Miskolcon: „A pedagógusok lesznek az új migránsok!”
A Herman Ottó Gimnázium pedagógusai által szervezett tüntetésen a rendőrség jelentése szerint ötezren vettek részt. A miskolci Hősök terén elhangzott beszédek során többször követelték a Klik megszüntetését, emellett pedig a köznevelési kerekasztal bojkottjára szólítottak fel. Mint az elhangzott: a bicikli szétesett, és javíthatatlan.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.02.02.
Feleslegesen rémálom sokaknak az iskola
A hazai oktatási rendszer ugyanis nem versenyképes, az egyre több és felesleges tananyag helyett pedig azt kellene megtanítani, hogy a bárhol megszerezhető információkat hogyan lehet felhasználni.
(Forrás: Origo)
 
2016.02.02.
Szavazzon a pedagógusok 25 pontjáról!
A Pedagógusok Sztrájkbizottsága 25 pontban fogalalta össze a követeléseiket. Szeretnénk tudni, hogy az Origo olvasói egyetértenek-e a tanárokkal. Mit gondol a 25 pontról? Melyiket teljesítené? Mi a véleménye a szabad tankönyválasztásról, vagy a testnevelésórák számáról? És a KLIK megszüntetéséről? Szavazzon!
(Forrás: Origo)
 
2016.02.02.
Nem Soros-bérencek, tanárok és diákok tüntettek
Az országos pedagógustiltakozást elindító Miskolcon 5 ezren, Budapesten 600-800-an tüntettek a kormány oktatáspolitikája ellen, emellett kilenc másik városban is tartottak szimpátiatüntetéseket. A tüntetések fő üzenete az volt, hogy elfogyott a tanárok türelme, az oktatást alapjaiban kellene újragondolni, a Klebelsberg-központot pedig meg kell szüntetni.
(Forrás: Index)
 
2016.02.02.
Utálják az egyetemeken a kormány új végrehajtóit
Egy éve dolgoznak az egyetemeken a kormány által kinevezett kancellárok, de még mindig nem kedvelték meg őket. Több egykori fideszes politikus is pályázott, a rektorok többsége pedig nem bízik bennük, van, aki szerint az egész csupán egy kifizetőhely. Pedig a rendszerben lenne perspektíva.
(Forrás: abcug.hu)
 
2016.02.02.
Indul a tüntetéssorozat az oktatási reformok ellen
11 városban tiltakoznak délután az oktatás helyzete, az elmúlt időszak kormányzati döntései ellen. Jövő héten két demonstráció is jön. A kormány az elégedetlenségi hullámot látva próbált ugyan szót érteni az érintettekkel, de eddig nem sok sikerrel.
(Forrás: vs)
 
2016.02.02.
PSZ: Megfenyegették az óvodákat a mai tanártüntetés miatt
Minden miskolci óvodának "leszóltak", hogy ne vegyenek részt a délutáni tanártüntetésen, mert annak következményei lesznek – mondta az ATV-nek a Pedagógusok Szakszervezetének helyi képviselője.
(Forrás: Eduline)
 
2016.02.02.
Módosították a tanfelügyeletet és az önértékelést
Az Oktatási Hivatal közzétette honlapján a miniszteri döntés alapján egyszerűsített és csökkentett adminisztrációt tartalmazó, 2016. évi tanfelügyeletet és önértékelési feladatokat is szabályozó, módosított Tanfelügyeleti és Önértékelési Kézikönyveket.
(Forrás: Edupress)
 
2016.02.02.
A SZIE integrálta a Corvinus korábbi karait
Az Emberi Erőforrások Minisztériumának döntése értelmében és a felsőoktatási struktúra átalakításának lépéseként a Budapesti Corvinus Egyetem három budai kara 2016. január 1-jétől a Szent István Egyetem (SZIE) szerves részeként működik tovább.
(Forrás: Edupress)
 
2016.02.02.
Elmaradó tanfelügyeleti ellenőrzések
A elégedetlenségi hullámot koordináló Tanitanek.hu honlapon a tiltakozók száma meghaladja a huszonnyolcezer főt. Igaz, az aláíráshoz nincs szükség regisztrációra, nincs semmiféle ellenőrzés, így bárki, bármilyen néven, akárhányszor csatlakozhat, s meg is teszik.
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2016.02.02.
Soros György által támogatott civilek állnak a pedagógus-tüntetések mögött
A PestiSrácok.hu portál szerint Soros György magyar származású amerikai üzletember által támogatott civilek, civil szervezetek állnak a pedagógusokat utcára hívó és a köznevelési rendszer állapota miatt az ország több pontján demonstrációt szervező körök mögött.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.02.02.
Nekiment az Emmi háttérintézménye a Kliknek
Az OFI Szerep- és funkcióváltások a közoktatásban című tanulmánykötete szerint rendszerszintű hibákról van szó, 2012 óta csak akadályozó tényezőként van jelen a Klik. A tankerületekre a stratégiai gondolkodás teljes hiánya jellemző, az intézmények nem látnak előrelépést szakmai kérdésekben, az igazgatók helyzete pedig ellehetetlenült.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.02.02.
„Aha-élményt” várnak Miskolcon
A Klik több városban is tankerületi fórumot szervezett a pedagógustüntetések idejére. Míg például Pécsett ennek időpontját nem halasztották el, Miskolcon áttették az egyeztetést csütörtökre. Rétvári Bence úgy reagált: folyamatosan, a hét minden napján zajlanak az egyeztetések.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.02.02.
Ilyen még nem volt Miskolcon - ezreket várnak a tüntetésre
Miskolcon szerdán délután Fogadóóra címmel fáklyás felvonulást szervez a Pedagógusok Szakszervezete, az Autonóm Területi Szakszervezet, a Magyar Zeneművészek és Táncpedagógusok Szakszervezete, a PDSZ, valamint a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.02.02.
Fábry Béla: A bringa a szakadékban
Olyan sajátos egyeztetési folyamat kezdődik, aminek a végeredményét Balog Zoltán már meg is fogalmazta. Korrekciókat terveznek az adminisztráció terén, a pedagógusok minősítési rendszerében, az igazgatók pedig bankkártyát kapnak, hogy tudjanak krétát venni. Nagyjából ennyi.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.02.01.
Nem kímélte a Kliket a miniszteri biztos
Három hónapon át vizsgálta Szabó Balázs miniszteri biztos a Klik múködését tavaly év végén. Jelentésében számos negatívumra hívta fel a figyelmet, és erősen kritizálja a Klik elnökét, aki szerinte nem képes hatékonyan működtetni a szervezetet.
(Forrás: abcug.hu)
 
2016.02.01.
Várhatóan nem lesznek sok nyelven tudók a magyar középiskolások
Luxemburgban az általános iskolák felső tagozataiban és a középiskolákban minden gyerek, Olaszországban és Finnországban pedig több mint 98 százalékuk két nyelvet tanul. Magyarországon csak 6,3 százalékuk – tette közzé az Európai Unió statisztikai hivatala.
(Forrás: vs.hu)
 
2016.02.01.
Wilhelm Móni: Az angol oktatási reform
A 2000-es évek angol oktatási reformtörekvései a tanulók teljesítményének növekedését célozták meg. Előzetesen bevezették minden iskolában a diákok folyamatos teljesítménymérését, melynek hatására növekedett a tanulók teljesítménye, javult az oktatás minősége, és csökkent az iskolák szelektivitása.
(Forrás: Taní-tani)
 
2016.02.01.
Kinse Szabolcs: Vedd észre a propagandát – egy hasznos tipp a mindennapokra
A rengeteg információ, ami a sajtóból éri az embert, egyben kihívás is: nagyon jó lenne látni, mikor és hogyan próbálnak bennünket rávenni valamire. Jó lenne, ha a már az iskolában foglalkoznánk azokkal a technikákkal, amikhez a propaganda előszeretettel nyúl, amikor erőből – és nem érvekkel – próbálnak bennünket meggyőzni valamiről.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2016.02.01.
A Parlamenthez várják az elégedetlen tanárokat
Fokozzák a nyomásgyakorlást a pedagógusok, a sztrájkbizottság a Parlament elé hirdetett tüntetést, amelyre az egész országból várják az oktatás államosításával elégedetlen tanárokat. Ezt a sztrájkbizottság nevében a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke jelentette be.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.02.01.
Cigányviccekkel „dekorálták” a matek feladatsort
Ez a két régi rasszista vicc meglehetősen különös helyen bukkant fel néhány napja: a Budapesti Corvinus Egyetem érettségi előkészítőjeként működő, a Studium Generale nevet viselő intézmény emelt szintű trigonometria-feladatsorának alján – mintegy díszítőelemként.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.02.01.
Rétvári nem sokat ért a pedagógusok problémáiból
Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára szerint érthetetlen a két legnagyobb szakszervezet által hirdetett bojkott, miközben a múlt héten még éppen ők követelték a köznevelési kerekasztal összehívását.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.02.01.
“Ki tudná jobban azt, mi is történik valójában, mint egy oda járó tanuló?”
“A Herman Ottó Gimnázium tanulója vagyok. És a részese, mindannak ami az elmúlt hetekben történik az iskolámban. Kamerások, riporterek és várakozó tekintetek. Mert mindnyájan várunk…arra, hogy mikor hallgat meg valaki. Mikor hallják meg az utolsó segélykiáltásokat.” – Egy hermanos gimnazista levele.
(Forrás: Borsod Online)
 
2016.02.01.
Nyilatkozatok a Pedagógusok Sztrájkbizottsága tüntetéséről
2016. február 1-én sajtótájékoztatót tartott a Pedagógusok Sztrájkbizottsága a február 13-ára meghirdetett országos tüntetésről. Számos beszámoló jelent meg róla rádiókban és televíziókban, ezekhez csatoljuk a linkeket:
(Forrás: pedagogusok.hu)
 
2016.02.01.
Bojkott a köznevelési kerekasztal ellen
A PDSZ kezdeményezte a köznevelési kerekasztal bojkottját. A szervezet elnöke politikai trükknek tartja a kezdeményezést. Ugyancsak elutasítja a köznevelési kerekasztalt a másik pedagógus szakszervezet, a Galló Istvánné vezette Pedagógusok Szakszervezete. Ők azt mondják a kormány kezdeményezése csak időhúzás.
(Forrás: Origo)
 
Sajtófigyelő
2023.11.21.
A pályakezdő pedagógusok mellett áll Balatoni Katalin
Maga is átélte, milyen érzés kezdő pedagógusnak lenni, ezért jól ismeri a pálya nehézségeit – jelentette ki a lapunknak adott interjúban Balatoni Katalin, a Belügyminisztérium köznevel...
(Forrás: Magyar Nemzet)
--
2023.11.21.
Plakátkampányt indít a kormány az iskolákban
A védelem online is megillet! Kérdezz, szólj, jelezz! - ezek a legfontosabb üzenetei azoknak az iskolai plakátoknak, amelyeket a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) jogsegélyszolg...
(Forrás: Eduline)
--
2023.11.21.
Státusztörvény: nem taníthatnak óraadóként tovább a felmondó pedagógusok?
Szeptember 29-ig kellett nyilatkozniuk a pedagógusoknak, hogy elfogadják-e a státusztörvény alapján írt munkaszerződésüket. Rétvári Bence államtitkár úgy nyilatkozott, hogy 1205 pedagó...
(Forrás: Eduline)
--
2023.07.17.
Oszkó Péter: Nagyon nagy bajban vagyunk, ha saját pedagógusaink bérét sem tudjuk kifizetni
ZÁMOMRA A LEGBOSSZANTÓBB ÁLLÍTÁS, HOGY A SAJÁT OKTATÁSI RENDSZERÜNK FOLYAMATOS MŰKÖDÉSI KÖLTSÉGÉNEK FINANSZÍROZÁSÁHOZ UNIÓS ADÓFIZETŐK PÉNZÉRE VAN SZÜKSÉGÜNK, miközben vannak...
(Forrás: Index)
--
2023.07.15.
Ilyen se volt még: 171 oktató állt ki a Zeneakadémia autonómiájáért
Alulírott előadó- és alkotóművészek, kutatók és zenepedagógusok, mint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatói az alábbi közleményt kívánjuk a közvélemény és a fenntartó Kultur...
(Forrás: Index)
--
2023.07.15.
„Egy mérhetetlenül szelektív törzsi társadalom öngyilkos reflexiója saját magára” – Lannert Judit oktatáskutató a státusztörvényről
Miért beszél mindenki tanárhiányról, amikor átlagosan tíz általános iskolás gyerek jut egy pedagógusra? Mi a tanárok és mi a megrendelő, a lakosság felelőssége a magyar oktatás szétes...
(Forrás: szabadeuropa.hu)
Címkék
agresszió civilek család digitális nemzedék együttműködés erkölcs esélyegyenlőség esélyek felelősség film filmklub generációk gyerekek gyermekvédelem hátrányos helyzet IKT integráció irodalmi mű feldolgozása iskola iskola és társadalom kapcsolatok kommunikáció konferencia konfliktuskezelés kreativitás kutatás könyvajánló közösség módszerek OFOE oktatás oktatáspolitika osztályfőnöki szerep pedagógia pedagógus pedagógusok pályázat rendezvény szabályok szakmai szervezet szülő szülők tanulás tanár-diák kapcsolat tehetséggondozás társadalom történelem verseny virtuális kongresszus ünnep