Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
2016.03.31.
A Google használata fontosabb, mint a trigonometria
Az iskolára szabott, eltérő pedagógiai programok is segíthetnek benne, hogy a gyerekek a saját szükségleteiknek leginkább megfelelő oktatást kapják. Mert bármilyen jó is lenne, a világ valószínűleg nem pont ugyanolyan gyorsan változott a Nyírségben, mint a Spinoza környékén.
(Forrás: 444.hu)
 
2016.03.31.
Galló Istvánné: Sorsdöntő lesz a hétfői tárgyalás
Sorsdöntőnek tartja a közoktatásról folytatott hétfői tárgyalást a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke. Galló Istvánné az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a legnagyobb gond továbbra is a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ jogköre.
(Forrás: Inforádió)
 
2016.03.31.
Ennyien vettek részt a szerdai tiltakozásban – A Tanítanék válaszolt Lázár János kritikus szavaira.
Lázár János a tegnapi kormányinfón arról beszélt, hogy mindössze 100 iskolában tiltakoztak szerda reggel. Erre válaszul írt sajtóközleményt a Tanítanék Mozgalom, akik fotók és beszámolók alapján összesítettek, és számításaik szerint legalább 300 iskola vett részt az egyórás munkabeszüntetésben.
(Forrás: Eduline)
 
2016.03.31.
Ezekben a kérdésekben nem fog engedni a kormány a tiltakozóknak
Biztosan maradnak állami kézben az iskolák.Nem változik a tankönyvellátás rendje sem, maradnak az egyentankönyvek – bár a kínálat esetleg szélesedhet. Az óraszámok ügyében a kormány úgy gondolja, hogy az egész napos iskolához másképp nem lehet biztosítani a személyi feltételeket.
(Forrás: vs.hu)
 
2016.03.31.
Emmi: megjelentek a Nemzeti Tehetség Program idei pályázatai
Ezek keretében a fiatalok tehetségük jellegének és szintjének megfelelő segítséget kaphatnak képességeik kibontakoztatásához – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkársága pénteken az MTI-vel.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.03.31.
Balog Zoltán: a közösségépítő intézmények az oktatás bástyái
Az egyházi intézmények a versenyképes tudást, modern műveltséget, a hagyományok, a kultúra, a hit és az erkölcsi ítélőképesség elsajátítását biztosítják, amelyek egymást erősítik, s ha Magyarországon egyre több olyan iskola lesz, ami ezt a sajátos szellemiséget átveszi és közösséget épít, akkor az összetartozást is erősítik. Az összetartozás pedig a „boldog és sikeres élet titka”
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.03.31.
Folytatja a munkát a köznevelési kerekasztal
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Magyar Tudományos Akadémia közös, „A jövőért, gyermekeink oktatásáért” elnevezésű konferenciáján a köznevelési kerekasztal tapasztalatait felhasználva mutatják be az iskolaigazgatóknak a tervezett változtatásokat.Palkovics László ismertette a köznevelési kerekasztal munkáját, az eddig megfogalmazott javaslatokat.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.03.31.
A Tanítanék mozgalom nem tréfál?
Újabb polgári engedetlenséget hirdetett a Tanítanék mozgalom, ezúttal tizenegy szakszervezet és négy civil szervezet is csatlakozott hozzájuk. A munkabeszüntetést április 15-ére tervezik, ha a kormány április 12-én nem ül le velük tárgyalni, országszerte több száz iskolában ezúttal két órán át tiltakoznak a köznevelés helyzete ellen.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.03.31.
Szakszervezet: Nagyon közel került a pedagógussztrájk
Fontolóra veszi a sztrájk meghirdetését a pedagógus sztrájkbizottság, ha a hétfői tárgyaláson néhány fontos kérdésben nem sikerül dűlőre jutni a kormánnyal - közölte a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke a TV2 Mokka című műsorában pénteken.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.03.31.
Bekeményítenek a lázadó tanárok, sztrájk és útlezárás is jöhet
Tárgyalóasztalhoz hívja a kormány képviselőit a Tanítanék Mozgalom, ha nem lesz eredmény, akkor április 15-én újabb – immáron kétórás – polgári engedetlenségi akció következik. Ugyanezen a napon sztrájk, de akár félpályás útlezárás is lehet. Szakszervezetek részvételével akciószövetség alakult.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.03.31.
Összevissza beszél a kormány a Klikről
Lázár János világossá tette: az állam nem fog lemondani a fenntartói jogáról, ami azt jelenti, hogy valamilyen formában fennmarad a központi irányítás a közoktatásban. A miniszter kijelentései több ponton ellentmondanak azoknak a korábbi kormányzati nyilatkozatoknak, melyek a Klik közlejövőben várható megszüntetéséről szóltak.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.03.31.
Hatvan kicsi Klik jön az egy nagy helyett
A Klik helyett hatvan olyan szervezetet hozna létre az oktatási államtitkárság, amely önálló jogi személyiséggel, önálló költségvetéssel rendelkezik, és szorosabb kapcsolatot ápol az igazgatókkal. Az Emmi javaslata nemsokára a kormány elé kerül. Csökkentik a pedagógusok minősítési rendszerével járó terheket is – ígérte Balog Zoltán.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.03.29.
Bírjuk a gyűrődést - Törley Katalinnal, a Tanítanék Mozgalom egyik képviselőjével beszélgettünk
Nincsenek nagypolitikai ambícióik, mégis sokan a Tanítanék Mozgalom képviselőitől várják, hogy megroppantsák az Orbán-rendszert. A kormány mindent bevet, hogy aláássa a hitelességüket, de állják a sarat, és további akciók vannak a tarsolyukban.
(Forrás: Vasárnapi Hírek)
 
2016.03.29.
Török Gábor: Az igazán veszélyes az, ha civilek tiltakoznak
„Van oka tartani a kormánynak a pedagógusok elégedetlenségi akciójától” – mondta Török Gábor politikai elemző az InfoRádió Aréna című műsorában. Az elemző hozzátette: az akcióból politikai mozgalom nem fejlődhet ki, de néhány civilnek lehetőséget biztosíthat arra, hogy feltűnjön a politikai térben.
(Forrás: Inforádió)
 
2016.03.29.
Két hetet kapott a kormány a sztrájkoló tanároktól
Több száz iskolában tartottak egyórás tiltakozást az oktatási helyzet miatt szerda reggel. A Teleki Blanka Gimnáziumnál élőlánc volt, a trefortosok a Nemzeti Múzeumhoz vonultak, máshol beszédeket mondtak, vagy fákat ültettek. Pukli István két hetet adott a kormánynak, hogy üljön le tárgyalni a tüntetőkkel. Ha ez nem történik meg, a következő hetekben további akciók jöhetnek.
(Forrás: abcug.hu)
 
2016.03.29.
Több tanterem is üresen maradt reggel
Arra a felvetésre, hogy kétoldalú tárgyalásokat kezdeményezett a kormánnyal a civil közoktatási platform, Palkovics László leszögezte: az alternatív kerekasztalt meghívták a köznevelési kerekasztal ülésére, és nem érti, hogy miért nem akarnak azon részt venni. „A magyar oktatás ügye nem privát dolog” – fogalmazott az államtitkár, hozzáfűzve: nem szeretnének külön tárgyalást folytat
(Forrás: Edupress)
 
2016.03.29.
Élőlánc és igazgatói intő: ilyen volt a tanárok sztrájkja
Volt olyan fővárosi gimnázium, ahol alig néhányan tiltakoztak, és ők is az igazgatóiban kötöttek ki, máshol azonban körbeérte az épületeket a tanárok, szülők és diákok alkotta élőlánc. Több mint 250 iskola tantestülete és 3 ezer magánszemély jelezte, hogy részt vesz a Tanítanék Mozgalom szerda reggel 8-9 órára meghirdetett demonstrációján. Fotók és beszámolók.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.03.29.
Oktatás: Az Emmi eddig is, ezután is várja a szakmai szervezeteket
A kormány álláspontja szerint a gyermekek és a pedagógusok érdekét egyedül a párbeszéd és a közös munka szolgálja, és ennek hatékony formája a köznevelési kerekasztal, ahová továbbra is várják az „alternatív kerekasztal” képviselőit – írta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az MTI-hez eljuttatott közleményében.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.03.29.
„Polgári engedetlenség” pár százalékos részvétellel
Ercse Kriszta, a civil közoktatási platform szóvivője kedden azt mondta, tudomásuk szerint mintegy 250 iskola csatlakozott a szerdai akcióhoz. Ez elsőre soknak tűnhet, de ha azt vesszük, hogy országosan 6282 általános- és középiskola működik, a résztvevő intézmények száma 4 százalék körüli.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.03.29.
Tiltakozás - Bezárták a tanterembe egy iskola diákjait
Egy olvasónk azzal jelentkezett az intézmény elől, hogy a diákok az ablakon keresztül jelezték az utcán tiltakozó társaiknak, a szülőknek és civileknek, hogy egészen egyszerűen nem engedték őket demonstrálni, sőt bezárva tartották a fiatalokat a tanteremben, még a folyosóra is tilos volt kimenni.
(Forrás: Népszava)
 
2016.03.29.
Tiltakozás - Tavaszi szél a Radnóti utcában
A nyolcórai becsöngetés több tucat szülőt még az iskola előtt ér és egyre többen csatlakoznak hozzájuk, idősek és fiatalok egyaránt. Feltűnik néhány esernyő is, utalva a februári eső áztatta nagy pedagógustüntetésre.
(Forrás: Népszava)
 
2016.03.29.
Kockás ingek és szemétszedés a tanársztrájkon
Ugyan a 200 részt vevő iskola elsőre nem tűnik túl soknak, de ez egy újszerű akció. Még soha nem kértünk egyszerre ennyi embert polgári engedetlenségre. Ráadásul az iskola mint intézmény szabálykövető környezet, így nagy sikerként könyveljük el az eddigieket – mondta Törley Katalin, a Tanítanék mozgalom egyik alapítója a Hír TV Reggeli járat című műsorában.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.03.29.
Kockás ingek és szemétszedés a tanársztrájkon
Ugyan a 200 részt vevő iskola elsőre nem tűnik túl soknak, de ez egy újszerű akció. Még soha nem kértünk egyszerre ennyi embert polgári engedetlenségre. Ráadásul az iskola mint intézmény szabálykövető környezet, így nagy sikerként könyveljük el az eddigieket – mondta Törley Katalin, a Tanítanék mozgalom egyik alapítója a Hír TV Reggeli járat című műsorában.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.03.29.
Addig folytatják, míg a kormányzat érdemben nem tárgyal velük
Iskolák százaiban kezdődött lyukasórával a tanítás. A közoktatás reformját követelő Tanítanék Mozgalom polgári engedetlenségi akciójában különböző oktatási intézmények vettek részt országszerte. Az oktatási államtitkár azt ígérte: nem bünteti meg a tiltakozó pedagógusokat az állami intézményfenntartó.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.03.29.
Kommunikációs csel a Klik megszüntetése, még nagyobb mamut jöhet
A miniszterelnök környezetében a pedagógustiltakozások év eleji fellángolása óta fejtörést okozott, hogy hogyan a lehetne javítani a kormány oktatáspolitikájának imázsán. Az államtitkárcsere és a tanárok követeléseiről megindult tárgyalások nem hoztak látható sikert, atiltakozó akcióknak pedig visszatérő vezérmotívuma maradt a Klik ostorozása.
(Forrás: vs.hu)
 
2016.03.29.
Csúszkáló cserepek, lyukas tető a diákok feje fölött
A belvárosi Veres Pálné Gimnázium főépülete és a tornaterme közé ékelődött ház tetején több helyen méretes lyuk tátong, a cserepek egy része lassan csúszik lefelé, néhányat egyelőre megakasztott az esőcsatorna. A vakolat hatalmas foltban mállik a homlokzatról, a tetőgerinc kéményseprőkorlátja vészesen kidőlt. Itt járnak át a gimnázium diákjai a testnevelésórára.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.03.29.
Sztrájkolnak a tanárok: eljött a kockás nap
Lezajlott a pedagógusok egyórás tiltakozó akciója. Az előzetes jelzések szerint 250 iskolában demonstráltak szerda reggel a tanárok az első tanítási óra ideje alatt. A Tanítanék Mozgalom által meghirdetett akció célja az volt, hogy valódi, érdemi tárgyalásokra kényszerítse a kormányzatot a pedagógusokkal.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.03.29.
Kockás lett a tér, a tüntetők felett drón repkedett
Már fél nyolc előtt bekockázták zsírkrétával kockásinges diákok, akik kockásmintás szórólapot osztogattak az érkezőknek: „Csatlakozz a Tanítanék mozgalom mára meghirdetett tiltakozásához!"
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.03.29.
„A köznevelési kerekasztal egy látszat” – 14 napot adott a kormánynak a lázadó tanár (videó)
„A köznevelési kerekasztal egy látszat, ott semmi gyakorlati dolog nem történik” – mondta Pukli István. A Teleki Blanka Gimnázium igazgatója 14 napot adott a kormányzatnak, hogy leüljenek velük külön is tárgyalni. A diákokat arra kérte, hogy ne menjenek be ma reggel az iskolába az első tanítási órára, ennek ellenére többen megjelentek, és beálltak az élőláncba is, amely az épületet fogta körbe.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.03.29.
Fáradt a pedagógus, nyúzottak a gyerekek – már a sok kis Kliktől félnek a nagy után
Kockás zászlókkal, többnyire kockás ingben állnak körbe a demonstrálók a nemzetiségi német nyelvet is oktató Móra általános iskola kapuja előtt Mosonmagyaróváron. Főleg a negyven feletti korosztály képviselteti magát.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.03.29.
Visszakézből lesöpörték az Orbán-kormány vádját a diákok, csak normálisan akarnak tanulni
Ács Péterné történelem–angol szakos tanárnő arról beszélt lapunknak, hogy kevés az idejük a gyerekekre, a túlzott adminisztráció és a kerettanterv hihetetlen anyagmennyisége elvonja az energiáikat a tanítástól. – Túl vagyunk terhelve, és ebből rengeteg a feszültség.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.03.29.
Orbán döntés előtt, a tét a KDNP befolyása
Lesz önálló oktatási minisztérium kormányzati forrásaink állítása szerint, ám „az a meccs még nem dőlt el”, hogy ezt a lépést meglépik-e a jelenlegi közoktatási forrongások közepette, vagy a miniszterelnök alapötletének ­megfelelően csak a 2018-as, reményeik szerint számukra győztes választások után válik ki az ágazat a humántárcából.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.03.29.
Szerdán több száz iskolánál tiltakoztak
Ott is tiltakoznak a diákok, ahol az igazgató határozottan ellenezte az akciót, egy másik iskolánál az igazgató már berendelte a diákokat az irodájába. A legtöbb helyen szülők, tanárok és diákok vegyesen vonultak utcára. Rengeteg iskolánál zajlottak akciók, ott is, ahol előzetesen ezt nem jelentették be.
(Forrás: Eduline)
 
2016.03.28.
Kojanitz László: Felszabadulás vagy megszállás?
A 20. századi magyar történelemnek számos olyan eseménye van, amelynek megítélése és megünneplése újra és újra vitákat vált ki az emberek között. Ezért nekünk is érdemes lenne közösen átgondolni, milyen előnyökkel járna, ha a történelemtanítás tudatosan reflektálna az ilyen típusú vitákra is.
(Forrás: Taní-tani online)
 
2016.03.28.
Csak tömegekkel lehet meggyőzni kormányt
Menesztették az államtitkárt, megszűnik a Klik – a pedagógusok tiltakozó mozgalma olyat tett, amire eddig csak kevesen voltak képesek: megtorpantotta a kormányt. Ez eddig csak a tandíjnak és az internetadónak sikerült.
(Forrás: abcug.hu)
 
2016.03.28.
Dolgozzanak, én is dolgozom, üzenik fideszes politikusok a tanároknak (videó)
Szerdán egyórás munkabeszüntetéssel figyelmeztet több mint százötven iskola sok száz tanára a közoktatás problémáira. A Parlamentben kérdeztük a politikusokat, mit szólnak hozzá.
(Forrás: vs.hu)
 
2016.03.28.
Tárgyalásokat kezdeményez a civil közoktatási platform a kormánnyal
Kétoldalú tárgyalásokat kezdeményez a kormánnyal a civil közoktatási platform a közoktatás átalakításával kapcsolatban korábban megfogalmazott 12 pontról, a tárgyalási szándék visszaigazolására kéthetes határidőt szabnak - tudatták a szerveződés szóvivői a platform második ülése után tartott sajtótájékoztatón, kedden Budapesten.
(Forrás: Inforádió)
 
2016.03.28.
A tanterem-felújítási mutyi miatt tart vissza 40 milliárdot az EU
Brüsszel még mindig rengeteg pénzt tart vissza a 2007-2013-as fejlesztési időszakból, a teljes összeg 10 százalékát nem utalták el Magyarországra, mert különböző problémákat találtak a magyar pályázatokkal. Ahogy arról korábban írtunk, a most felfüggesztett TIOP mellett még KEOP és a TÁMOP operatív programokkal és az útépítési pályázatokkal van baja a bizottságnak.
(Forrás: Index)
 
2016.03.28.
Tényleg tömeges törvénysértést követnek el a tanárok?
Az akció nem sztrájk: figyelmeztetés, jutalomból való kizárás, de szélsőséges esetben elbocsátás is járhat érte. Az oktatási államtitkár azt üzente, nem kell félni, de a tankerületi vezető dönt. A szerdai akciók előtt érdemes a rendőrséggel is egyeztetni. A tanártüntetés jogi háttere.
(Forrás: Index)
 
2016.03.28.
A Csicskával és krétával készülnek az iskolák a szerdára
Kedden délig nagyjából 150 iskola tantestülete és 3 ezer magánszemély jelezte az oktatáspolitika elleni tiltakozást szervező Tanítanék Mozgalom oldalán, hogy részt vesz a szerda reggel a csatlakozó iskolákban 8-9 óra között tartandó polgári engedetlenségi
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.03.28.
Máté T. Gyula: Kockás sulibuli
De ami holnap lesz, az nem sztrájk, hanem egy tét nélküli politikai médiageg. Néhány hazai és külföldi híradó persze úgy számol be róla, mintha „feltámadott volna a tenger”. De ez még pocsolya sem! Hiszen senki sem kockáztat semmit. Nyolc és kilenc között az iskola előtt lébecolni? Istenem, egy igazolatlan óra a diáknak, a tanár meg cigarettaszünetet tartott jobb híján.
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2016.03.28.
A kiskirály és az áldozatok
Az Átrium Film-Színházba került a tanári hatalommal való visszaélés nemrég napvilágot látott, egyik legcsúnyább példájából építkező darab, a Más nem történt. A PanoDráma dokumentumszínház előadása testközelből láttatja a kiszolgáltatottságunkat, az elfojtott szó drámáját.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.03.28.
A kormány hat éve pótolja a Gyurcsányék által elvett oktatási pénzeket
A polgári kormány hatodik éve pótolja azokat a pénzeket, amelyeket Gyurcsány Ferencék elvettek az oktatásból – így reagált a Fidesz arra, hogy Niedermüller Péter DK-alelnök szerint a kormánypárt az oktatásra szánt pénzeket is ellopja.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.03.28.
Érvek és kiskáté a tiltakozó tanároknak
Színes, változatos, egyedi akciókat szerveznek a pedagógusok a holnap reggel 8-ra meghirdetett egyórás figyelmeztető megmozdulásukra, amelybe diákok és felsőoktatási oktatók is bekapcsolódnak. Mellettük a szülők és más szakmák képviselői is kockás ing viselésével fejezik ki egyetértésüket a közoktatás reformjáért küzdő tanárokkal.
(Forrás: Népszava)
 
2016.03.28.
Perel a pedagógus, 140 ezret követel
Olyan sok gyereket kell tanítani, hogy a rendes munkavégzésre az iskolában kötelezően eltöltendő 32 óra alatt sem volt lehetőség – erről beszélt az RTL Klub Házon kívül című műsorában Czédly Mariann,huszonöt éve tanító fejlesztőpedagógus
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.03.28.
Újra akcióban az elégedetlen pedagógusok
Cáfolja a Tanítanék Mozgalom az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) azt a közlését, miszerint számos eredmény született a Civil Közoktatási Platform (CKP) 12 pontos követelésének megtárgyalásában.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.03.28.
Kockásingesek kontra Gittegylet? – Reggeli járat
Kockásingesek kontra Gittegylet? Több mint 150 iskolában marad el az első óra szerdán a reggelre hirdetett sztrájk miatt. Vendégünk: Törley Katalin, a Tanítanék mozgalom alapítója és Krasznai Gábor a szülők egyik koordinátora.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.03.28.
A közoktatás újratervezése
A tananyagcsökkentés és -racio­nalizálás legkézenfekvőbb, legéssze­rűbb és leghatékonyabb módja a párhuzamosságok megszüntetése a felső tagozatos és a gimnáziumi tananyag összevonásával. Ennek következményeként szakítani kell a korszerűtlen 8+4 osztályos szisztémával.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.03.28.
A kormány még mindig nem érti a lázadó tanárokat, Orbán bölcsessége forog kockán
Az oktatáspolitika ellen munkabeszüntetéssel tiltakozó tanárok szerdán nem tartják meg az első órát. Követeléseiknek az adhat nagyobb hangsúlyt, hogy a szimpatizánsok széles köre húzhat aznap újra kockás inget.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.03.28.
Beer püspök lényegében kimondta, hogy az egyház szegregál
Ahol átvettünk iskolákat, ott a környékről elszívjuk a nem cigány gyermekeket, akiknek aránya tehát növekszik az állami iskolákban. Ez engem is nagyon bánt, hiszen egyik szívügyem a cigányság nyomorúságának enyhítése
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.03.27.
Toldi Tanoda – Figyeljetek a kezemre, mert csalok!
A gyerekek olvastak és ügyesek voltak, el-eltünedezett a betűundor, ennek együtt örültünk. De tanulságokat is meg tudunk fogalmazni, például a mai esemény megmutatta nekünk, hogy érdemes lenne az előadói készségek fejlesztésével is foglalkozni.
(Forrás: ped2.hu)
 
2016.03.27.
Online zaklatás: kinek fáj, hogy fáj?
Az áldozat reakcióit elnyelő, online térben zajló zaklatás könnyen fordulhat végtelennek tűnő bántalmazásba. Miben különbözik a fizikai és a virtuális térben folyó megalázás, és mit tehetnek ellene a kamaszok, a tapasztalatlan szülők és a jelenségtől idegenkedő tanárok?
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.03.27.
Az értelemig és tovább!
Nincs olyan jogszabály (a kormányhatározat nem jogszabály!), mely szerint a nyugdíjképeseket ki kell rúgni. (A felsőoktatási törvény a felháborító és szabályerősítő kivétel: életkor szerint rendeli el az oktatói jogviszony megszüntetését, függetlenül a képességektől, munkabírástól, utódlási lehetőségektől.)
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.03.27.
Igazgatók tiltakoznak a tiltakozás ellen - véletlenül épp az oktatási államtitkár szülővárosában
A dolog már csak azért is különös, mert ezen intézmények több mint fele a kezdetekkor lelkesen csatlakozott a miskolci Herman Ottó Gimnázium nyílt leveléhez. Sőt. a tiltakozásokat lelkesen támogató pedagógusok is akadnak, akik a március 30-i polgári engedetlenségi akcióban is részt akartak venni.
(Forrás: Kettős mérce)
 
2016.03.26.
Jobb, ha tőlünk tudja meg, mi az a „BINGE”-ivás – a kamaszok bulizási szokásairól
Számos híresség és elismert szakember támogatásával indul útjára a DETOX nem buli! társadalmi összefogás, amely a felelős és mértékletes alkoholfogyasztás jelentőségét hangsúlyozza a fiatalok körében.
(Forrás: Kölöknet)
 
2016.03.26.
Júliusban áll fel az új Klik
Pölöskei Gáborné szerint a hatásköröket próbálják úgy meghatározni, hogy megmaradjon az állami fenntartás egységessége, ugyanakkor az iskolavezető érezze úgy, hogy igenis gazdája az intézményének, még a munkáltatói jogok egy részét is megkapják.
(Forrás: abcug.hu)
 
2016.03.26.
Az Oktatói Hálózat a felsőoktatás szereplőit is tüntetésre hívja
A felsőoktatás szereplői álljanak ki a közoktatásért tiltakozók mellett, akik polgári engedetlenségi akcióval radikális irányváltásra kényszerítenék az oktatási kormányzatot, amelynek "szakmailag megalapozatlan, korszerűtlen és túlcentralizált oktatáspolitikája működésképtelenséget, és minőségromlást eredményezett a közoktatásban.
(Forrás: Eduline)
 
2016.03.26.
Intelligens védőkabátot fejlesztettek magyar diákok
A Bánki Donát Műszaki Szakközépiskola diákjai olyan védőruhát fejlesztettek, amely nem csak a tűztől véd, de méri a levegőben lévő egyéb károsanyagok mennyiségét is. A diákok fejlesztésükkel neveztek a 25. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató versenyre.
(Forrás: Eduline)
 
2016.03.26.
Pár igazgató a szerdai tiltakozás ellen tiltakozik, de van benne egy csavar
Kilenc zalaegerszegi iskola igazgatója úgy véli, hogy inkább a Köznevelési kerekasztalon kellene folytatni a vitát a kormánnyal, valamint élesen támadták az eddigi civil tiltakozókat. A szakszervezetek és a kormány sztrájkbizottsági tárgyalásait tartják még legitimnek.
(Forrás: Eduline)
 
2016.03.26.
Mi lesz, ha nem kér bocsánatot a kormány?
Március 30-án reggel 8 és 9 óra között az ország sok iskolájában tiltakozni fognak a tanárok az oktatás rendszerszintű átalakítása és a 12 pont követeléseinek azonnali teljesítése érdekében. Ez helyszínenként változó módon fog történni.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.03.26.
További egy-két ezer nevelőszülőre volna szükség országszerte
...a jelenlegi 5500 nevelőszülő mellett - mondta az SOS Gyermekfalu Magyarországi Alapítvány képviselője.Egy 2014 januárja óta hatályos törvény szerint valamennyi 12 éven aluli gyereket nevelőszülőknél kell elhelyezni. Ennek 2017-ig kell megvalósulnia.
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2016.03.26.
Személyes tájékoztató az iskolaigazgatóknak
A tárcavezető hangsúlyozta, azt szeretné, ha ezt az országos értekezletet regionális fórumok követnék. – A célunk, hogy mindenkihez eljussanak az információk, és világos legyen, hogy ezt az ügyet komolyan vesszük – fogalmazott a miniszter.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.03.26.
Iskolaigazgatókkal egyeztetne a kormányzat – interjú Mendrey Lászlóval (videó)
Országos igazgatói konferenciát hívott össze az oktatásról jövő péntekre az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán úgy fogalmazott: a fórumon a leginkább érintetteknek, a kulcsszereplőknek mondják el, hogy miket tervez a kormány. A fórumra az illetékes tárca több mint háromszáz intézményvezetőt szeretne meghívni a Magyar Tudományos Akadémiára.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.03.26.
Hamarosan indul az iskolai vécépapír-vásárlás reformja!
Egy alulról és egy felülről jövő tervezést biztosítunk a jövőben - mondta Pölöskeiné, kifejtve, hogy egy vegyes rendszert képzeltek el, ahol az igazgatóknak is vannak jogosultságaik. Ennek köszönhetően az iskola is bele tud szólni a költségvetés tervezésébe, így az igazgatók az iskolák „gazdáinak érezhetik" majd magukat.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.03.26.
Nyomulnak a politikusok a magyar iskolákban, pedig nagyon nem kelllene
Magyarországon általános jelenség, hogy a pártpolitika és az oktatás összekapcsolódik. A válaszadók mintegy kétharmada szerint előfordult már, hogy az önkormányzati ünnepségen részt vettek az iskola tanárai, dolgozói, diákjai, az esetek 54 százalékában pedig politikusok vettek részt iskolai rendezvényen.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.03.26.
Nyakunkba szakadt a múlt idő (Interjú Trencsényi Klárával és Márton László Távolodóval)
A mai gyerekek problémáiról akartam forgatni. Sokáig kerestem a közeget, amelyen keresztül tudnék erről beszélni. Rátaláltam a gyermekvasútra, és ezzel a lendülettel nyakamba szakadt az egész múlt is, az úttörőmozgalom egész öröksége (Trencsényi Klára).
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.03.24.
Kőkeményen fizetünk a mai rossz iskolarendszerért
A magyar iskolarendszer egyik legnagyobb bűne, hogy nem csökkenti, hanem növeli a társadalmi különbségeket: egyes felmérések szerint 150-200 ezer gyerek nem jut hozzá minőségi oktatáshoz. Márpedig egyszer még piszok sokat fogunk fizetni, ha nem törődünk a szegényebb gyerekekkel: ma két dolgozóra három, húsz év múlva azonban már négy eltartott is juthat.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.03.24.
Trencsényi László: Az államtitkár hazudik
A KDNP–Fidesz-kormány egyetlen lépést sem tett az esélyegyenlőtlenségek mérséklése érdekében. Sőt könyörtelen cinizmussal gondoskodtak a társadalom peremére szorultak lemorzsolásáról: a 16 évre csökkentett tankötelezettséggel és a továbbtanulás szempontjából – de a munkavállalás szempontjából is – zsákutcát jelentő „tanonc­oktatás" restaurációjával.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.03.24.
Együtt sztrájkolnának a tanárokkal a diákok jövő szerdán
Diáksztrájk szerveződik a tanári polgári engedetlenség időpontjára. A szervezők arra buzdítják a tanulókat, hogy iskolába menet ők is álljanak meg a bejáratnál, és hagyják ki az első órát.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.03.24.
“Szeretek a gyerekekhez reggelente bemenni”- interjú Tarné Éder Marianna, innovatív tanítóval
E heti “celebtanár” rovatunk szereplője konferenciákon lép fel, mentorál, blogol, Facebook-ozik, mindemellett tanít, természetesen, a legkisebb iskolások mellett van sokat. Az internet, mind “bolondéria” – meghatározó az életében. Megváltoztatta is talán. De az is könnyen lehet, hogy jelmezbe bújik, virágok között bolyong…
(Forrás: Modern Iskola)
 
2016.03.24.
Összehívta jövő hétre az ország igazgatóit Balog Zoltán
Konferenciát szerveznek az intézményvezetőknek jövő pénteken a Magyar Tudományos Akadémián Balog szerint azért kell többet, magasabb óraszámban tanulniuk a gyerekeknek, mert a felnőtteknek is többet kell dolgozniuk.
(Forrás: vs.hu)
 
2016.03.24.
Kálmán László: Így ne tanítsunk helyesírást!
Nem kétséges, lenne bőven átdolgoznivaló a forgalomban levő nyelvtankönyvekben. De még ha az összes magyarázatukat és meghatározásukat szétcincálnánk és valamennyire helyrepofoznánk, akkor sem lenne világos, hogy mi indokolja, hogy mindezt a fonológiai és morfo-fonológiai ismeretet a gyerekek nyakába zúdítsuk.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2016.03.24.
A tanárok nem tréfálnak
Bár a kormányzat többször is hangoztatta, hogy megbecsülik a pedagógusokat és számukra a gyerekek a legfontosabbak, a hatalom egyes képviselői az orbáni iránnyal szembemenő tanárokat és diákokat nap mint nap gyomorforgató kijelentésekkel illeti.
(Forrás: Népszava)
 
2016.03.24.
Tízmilliókkal is többet fizethetett az állam a Klik késedelmes tartozásai miatt
Jóindulatú számításaink szerint három hónap alatt a 11 milliárd értékű tartozásból legalább 32 millió forint volt a késedelmi kamatból származó tartozásnövekedés. Ha figyelembe vesszük, hogy a számlatartozások több mint fele nem a közműszolgáltatók, hanem más beszállítók és szolgáltatók felé áll fenn, akik a jegybanki alapkamat kétszeresét vagy többszörösét is felszámolhatják
(Forrás: Eduline)
 
2016.03.24.
Ennyien csatlakoznak a jövő szerdai polgári engedetlenséghez
A szervezők azt kérik, minden csatlakozó iskola jelezze feléjük a szándékát, és ennek ismeretében frissítik a térképet. Persze azt errőlő nem lehet megmondani, hogy hány tanár hagy fel az oktatással egy órára, de sejteni lehet, hogy támogatottsága van a megmozdulásnak egy adott inzézményben, ami előtt tüntetni fognak.
(Forrás: Eduline)
 
2016.03.24.
Dés Mihály: Levélféle szakszervezeti vezetőknek
"Ha a munkabeszüntetés a szakszervezetek részvétele nélkül is sikeres lesz, a jelenlegi képviselőik örökre megbuktak. És nemcsak mint szakszervezők. Ha viszont sikertelen lesz, sohasem fogják tudni lemosni magukról, hogy őmiattuk lett az."
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.03.24.
Nem lesz Kunfalvi-kurzus a Corvinuson
Nem lesz több Kunfalvi-féle tényfeltáró kurzus a Corvinuson, tudta meg az Átlátszó. Kunfalvi Nóra akkor tett szert országos ismertségre, amikor egy héttel ezelőtt elkészítette némileg vitára ingerlő interjúját Juhász Péter Együtt-politikussal.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.03.24.
Pukli: Lesz polgári engedetlenség
Meghirdette a korábban kilátásba helyezett polgári engedetlenséget március 30-a délelőttre, egyórás időtartamra, a Tanítanék mozgalom nevében Pukli István, a fővárosi Teleki Blanka Gimnázium igazgatója csütörtökön Budapesten. A tiltakozó akció Facebook-eseménye az Intő a kormánynak nevet kapta.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.03.24.
A hivatalnak szolgálnia kell
A Klik elnöke rámutatott: mostanra pontosan látják, hogy milyen hibák voltak a rendszerben, ezeket azonban nem lehet tovább toldozgatni-foldozgatni. Ugyanakkor leszögezte, hogy az állami fenntartásra továbbra is szükség van, mivel csak így lehet az iskolák megfelelő működését biztosítani és a gyermekek esélyegyenlőségét megteremteni.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.03.24.
Menza a szünetben a rászoruló gyerekeknek
Ettől az évtől mind a négy iskolai szünetben meleg ételhez juthatnak a hátrányos helyzetben lévő családok gyermekei – jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára egy monori iskolában.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.03.24.
Egyre több gyerek marad ki az iskolából
A statisztikai hivatal tanulmánya most nemcsak azt vizsgálta, hányan esnek ki az oktatásból, hanem azt is megpróbálta feltárni, kikből lesznek iskolaelhagyók. A közel 109 ezer korai iskolaelhagyó közül 79 ezer legfeljebb az általános iskola nyolcadik évfolyamát végezte el.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.03.24.
Nem nyilvános Nézőpont-kutatás: nagyon kínos eredmények a kormánynak
Februárban nem sikerült a kormánynak átvernie a közvéleményen a terrortámadásos alaptörvény-módosítást. A Nézőpont Intézet VIP-jelentése szerint kifejezetten többségben voltak az ellenzői, így nem csoda, hogy csöndben ejtették. Az is kiderült, hogy kétharmad érzi jogosnak a tanárok követeléseit.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.03.24.
„Az egész oktatási rendszer van most már veszélyben” - tanárlázadás pontról pontra
Csütörtökön Pukli István, a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója korábbi ígéretének megfelelően egyórás sztrájkot hirdetett március 30-ra. Összefoglaljuk, mi vezetett idáig.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.03.24.
A gyerekek jövője nem tréfa” – üzentek Orbánnak a tanárok
A Tanítanék Mozgalom egyik vezéralakja, Törley Katalin arról beszélt, hogy a sikeres március 15-ei demonstráció után „félelemből és kapkodásból" kezdeményezett változtatásokat a kormány. Szerinte ezek a bejelentések csak azt a kommunikációs stratégiát szolgálják, amelynek egyetlen célja a tiltakozó tömeg felaprózása.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.03.24.
Pukli István: Nincsenek politikai ambícióim
A Teleki Blanka Gimnázium igazgatója azt reméli, hogy a jövő szerdai tiltakozó akció után a kormány tárgyalásra hívja őket. A kabinet átalakítási terveit nem tartja elegendőknek, mert nem érintik az oktatási rendszer alapjait.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.03.22.
Változtatnának a tankönyvellátáson
Megnehezíti az 1–4. évfolyamon tanuló gyerekek oktatását, hogy semmit nem jelölhetnek meg a tankönyveikben, azokat ugyanis kötelezően át kell adni a fiatalabb diákoknak. A Meixner Pedagógiai Egyesület petíciót írt a szakminiszternek, hogy változtassanak ezen a gyakorlaton, mert a szakmai és társadalmi hátrányok jelentősebbek, mint a remélt gazdasági előny.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.03.22.
“Minden napszakban több párhuzamos vonal lenne szükséges” – Interjú a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány szakmai vezetőjével
Az internetes zaklatás gyakori jelenség, aminek következményei óhatatlanul megjelennek az iskolákban is. A Tér/Idő blog szerzője az internetes zaklatásban is segítséget nyújtó Kék-Vonal Gyermekkrízis Alapítvány szakmai vezetőjével, Reményiné Csekeő Borbálával beszélgetett a telefonos és egyéb segítségről. Farkas Bertalan Péter írása.
(Forrás: Modern Iskola)
 
2016.03.22.
Meglepő, mennyit ér a halasztott iskolakezdés
Plusz egy óvodában eltöltött év jelentősen javítja az évvesztes diákok iskolai teljesítményét, különösen olyan gyerekeknél, ahol a szülőknek nincs érettségiük. Ennek ellenére az érettségizett szülők gyermekei halasztják nagyobb arányban az iskolakezdést – olvashatjuka Defacto blog elemzésében.
(Forrás: Kölöknet)
 
2016.03.22.
A pun háború helyett hitelt számolnának a diákok
Az Engame Akadémia idén márciusban készített, nem reprezentatív kutatásában ötszáz 14-20 éves középiskolai diákot, valamint szülőket és tanárokat kérdezett meg arról, hogy mit gondolnak a magyar közoktatásról és a továbbtanulásról.
(Forrás: abcug.hu)
 
2016.03.22.
Kritizált oktatáskutató: Amit Rétvári mond, nettó hülyeség
Közben az oktatáskutató diákjai online állnak ki tanáruk mellett. „Úgy érezzük, hogy mindenkinek joga kritikákat megfogalmazni a kormány oktatáspolitikájával szemben, függetlenül attól, hogy mennyi és milyen állami megbízást kapott. Nem hagyhatjuk, hogy hiteles, szeretett oktatóink a kormány primitív és bunkó lejáratókampányának célpontjává váljanak.”
(Forrás: index)
 
2016.03.22.
Sztrájk helyett türelemre int az igazgatók mozgalma
Az intézményvezetők által jegyzett, a Magyar Időkhöz is eljuttatott közleményben az aláírók emlékeztettek: a közoktatás helyzetével összefüggő tiltakozások hatására személyi változások történtek, megkezdődött a párbeszéd az oktatási kormányzat és a pedagógusok között.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.03.22.
Meggondolta magát a Pedagógusok Szakszervezete
A Pedagógusok Szakszervezete visszavonja azt a kezdeményezését, hogy a pedagógusok március 30-án délután 4 óra után fejezzék ki véleményüket a köznevelés helyzetéről - jelentette be Galló Istvánné, a PSZ elnöke. Lépésüket azzal indokolta, hogy nem akarják megosztani a pedagógusokat.
(Forrás: Origo)
 
2016.03.22.
Tényleg kicsengettek a Kliknek, vagy csak púder, hogy megszüntetik?
Sokkal inkább politikai trükknek, mintsem szakmai döntésnek tűnik az, hogy a kormány megszünteti a Kliket. A sokat bírált szervezet feladatait ugyanis egy új állami iskolafenntartó veszi át július elsején.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.03.22.
Csengő – interjú Miklósi Lászlóval, a Civil Közoktatási Platform szóvivőjével (videó)
Beáldozza a Kliket az államtitkárság, az állami fenntartásból azonban nem enged – jelentette be az oktatásért felelős államtitkár a Köznevelési Kerekasztal ülése után. Palkovics László hangsúlyozta, a központi egység marad, de döntéseket nem hoz, ezeket a megyei vagy regionális központok hozhatják meg.
(Forrás: Hír TV)
 
2016.03.21.
A Klik megy, de az állam marad az iskolákban
Koncepción kellene gondolkodni – mondta a bejelentésekkel kapcsolatban Pilz Olivéra tanszabadságért küzdő Tanítanék mozgalom egyik vezetője. A tanár szerint úgy tűnik, hogy a kormányzat most kapkodva bejelent pár dolgot mert a tiltakozáshullám miatt érzik, hogy nem halogatható tovább a cselekvés.
(Forrás: abcug.hu)
 
2016.03.21.
Nincs bocsánat – meghirdették a tanárok a március 30-i tiltakozást
A bejelentés utáni tanári reakciókról itt olvashat, nem volt mindenki meggyőződve arról, hogy helyes lépés a polgári engedetlenség. Mivel a 30-i tiltakozás hivatalosan nem sztrájk, ezért munkajogi következményi is lehetnek, retorziók is érhetik a tanárokat. A Pedagógusok Szakszervezete ezért azt tanácsolta a tanároknak, hogy délután 4 után tiltakozzanak,.
(Forrás: vs.hu)
 
2016.03.21.
Az oktatásügyről – szakmai szemmel
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Pedagógiai és Pszichológiai Kara 2016. március 22-én „amiiskolankXXI.hu” címmel szakmai rendezvénysorozatot indít, melynek célja a hazai oktatással kapcsolatos aktuális vitakérdések szakmai tisztázása.
(Forrás: Edupress)
 
2016.03.21.
A határon túli magyar diákok a középiskolában szakadnak el az anyanyelvtől
A külhoni magyarság körében sok, szakiskolát választó diák arra kényszerül, hogy többségi nyelvű intézményt válasszon, és így elhagyja a magyar nyelvű oktatást - mondta Kántor Zoltán, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának keddi ülésén.
(Forrás: Eduline)
 
2016.03.21.
Rétvári futása bemutatta, hogy a Köznevelési kerekasztalnak lényegében nincs értelme
Rétvári Bence államtitkár az elmúlt napok legfontosabb közoktatási változtatásainak tervével még az előtt telekürtölte a sajtót, hogy arról érdemi megállapodás születhetett volna a Köznevelési kerekasztalon, azt a látszatot keltve, mintha az ott zajló munka a kormányt sem túlzottan érdekelné.
(Forrás: Eduline)
 
2016.03.21.
Rétvári hiába próbálkozott, jön az egyórás tanársztrájk
A bejelentést bizonyára azért időzítették keddre, mert szerdán lejár az a határidő, amelyet a tanártüntetések vezetői március 15-én szabtak a kormánynak arra, hogy bocsánatot kérjenek a megfélemlített és megalázott emberektől, valamint hogy valódi szakmai kerekasztalt indítsanak az egyeztetésekre.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.03.21.
Rétvári Bence: Megszűnik a Klik
A nyárra teljesen megszűnik a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik), szeptemberre új rendszert dolgoznak ki - jelentette ki Rétvári Bence. Az EMMI államtitkára részleteket nem árult el a várható változásokról. Az ellenzéki pártok szerint "kommunikációs gumicsontról" van szó és a kormány a március 30-ra tervezett sztrájkjáról akarja elterelni a figyelmet.
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2016.03.21.
Fidesz: jó úton halad a közoktatás problémáinak megoldása
Jó úton halad a közoktatás problémáinak megoldása, a köznevelési kerekasztalnál pedig mindazon szervezetek jelen vannak, amelyek számára fontos a gyermekek, az oktatás ügye – jelentette ki Pósán László, az Országgyűlés kulturális bizottságának fideszes alelnöke kedden, újságíróknak nyilatkozva.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.03.21.
Megvan, mikor állna le az élet az iskolákban
Március 30-án reggel 8–9 óra között polgári engedetlenségi akciót hirdet a Tanítanék mozgalom, ha a kormány szerda reggelig nem reagál arra a kérdésre, hogy elfogadja-e azt a 12 pontot, amelyet a Civil Közoktatási Platform (CKP) dolgozott ki, és hogy hajlandó-e haladéktalanul tárgyalóasztalhoz ülni a CKP szakértői csoportjával.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.03.21.
A nyugdíjas tanárok még maradhatnak két évet
A Klik működéséről Bíró Gábor a fenntartói munkacsoport képviseletében elmondta: nem kerülhető meg az állami fenntartás a jövőben sem. Azon az állásponton vannak, hogy továbbra is kell egy központi szervezet, amely alá tagozódnának a szervezeti egységek. Elképzeléseik szerint
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.03.21.
Üzenet a Taigetoszról
Engem már középiskolás korom óta foglalkoztat, miként tudnánk mi, fogyatékosok is emberhez méltó, önmagunk és a társadalom számára is hasznos életet élni. Ezért választottam 2008-ban a Gábor Dénes Főiskolán diplomamunkámként ezt a témát: A mozgássérültek integrálása a munkaerőpiacon az informatika segítségével és ennek gazdasági vetületei.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.03.21.
Korai temetni a Kliket?
A Klik megszűnéseként értelmezett kijelentés kedd reggel az ATV Start című műsorában hangzott el. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára emellett kijelentette, „nem lehet visszatérni a korábbi rendszerhez, mert 381 helyen nem tudták fenntartani a képzést”.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.03.20.
Újgenerációs tankönyvek címmel szervez kiállítást az OFI
A kiállítás célja bemutatni az OFI által kiadott újgenerációs tankönyvek vizuális világát. A kiállítás körképet nyújt a borítótervek és a tankönyvi belső grafikák által az oktatásban megjelenő vizualitásról: hogyan teszi a tananyagot befogadhatóbbá a tanulók számára egy „színes és szerethető” tankönyv.
(Forrás: OFI)
 
2016.03.20.
Századvég: 100 milliárd forint hiányzik az oktatási rendszerből
Mintegy százmilliárd forint hiányzik az oktatási rendszerből, amit a Klik jelzett is, ezt a kormány várhatóan idén kipótolja - mondta György László, a Századvég vezető közgazdásza. Az Eurostat adatai szerint 0,3 százalékkal van Magyarország elmaradva az uniós átlagtól a bruttó hazai termék (GDP)-arányosan oktatásra fordított összegben.
(Forrás: vs.hu)
 
2016.03.20.
Elaludhatott a sofőr, ezért halt meg 13 egyetemista
A külföldi egyetemistákat sújtó spanyolországi buszbalesetnél feltehetően a sofőr elaludt – ezt állapította meg eddig a nyomozás. Hat ország diákjai vesztették életüket: 7 olasz, 2 német, 1 román, 1 osztrák, 1 francia és 1 üzbegisztáni diáklány. A legfiatalabb áldozat 19 éves, a legidősebb 25.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.03.20.
Szemet vetett az egyház egy ovira, tiltakoznak a szülők
A kiskunhalasi Csipkeházi Óvodát venné át a katolikus egyház. A szülők egy része azonban eddig épp az intézmény szabad szellemisége miatt íratta ide gyermekét.a szülők közül többen felháborodtak a hír hallatán. Főleg azért, mert a Százszorszép Óvodák intézményének másik tagját korábban már átadták a katolikus egyháznak.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.03.19.
Nyitnak a virtuális egyetemek kapui - Tanuljatok online
A Virtuális Egyetemmel a nemzetközi felsőoktatási trendeknek megfelelve nyit az Eszterházy Károly Főiskola. Aki a számítógép előtt szeretné tudását bővíteni és gazdagítani, vagy csak érdeklődik a felsőoktatási tanulmányok iránt, azok előtt nyitva áll a Virtuális Egyetem kapuja.
(Forrás: Eszterházy Károly Főiskola)
 
2016.03.19.
ERICSSON-DÍJ, 2016 – 04.04 -ig. Felhívás díjazandó tanárok ajánlására
Április 4-ig lehet jelölni Ericsson díjra azokat az általános-, vagy középiskolákban fizikát vagy matematikát oktató pedagógusokat, akik tanítványaikkal aktívan bekapcsolódtak a Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok vagy az ABACUS folyóiratának pontversenyeibe.
(Forrás: Modern Iskola)
 
2016.03.19.
Szakadát Sára: BAGázs MESEcsoport
Az elmúlt két évbenmegerősödtem benne, hogy a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek fejlesztésében erős helye van a pszichológiának és az érzelmi fókusznak.A gyerekek fejlődése természetesen nehezen mérhető,nekünk azonban, akik látjuk őket mesét hallgatni, rajzolni és csoportban működni,rengeteg apró élményünk van.
(Forrás: Taní-tani online)
 
2016.03.19.
A te gyerekedet használta már politikus oszlopnak?
Főleg újrainduló polgármesterek imádják éreztetni, hogy a gyerek a közösség annyira egyszerű tagja, így csak párnahordozónak, pincérnek, szalagtartónak vagy egyéb tárgyszerű élőlénynek jó. De vannak persze olyan gyerekek is, akiket éneklésre, szavalásra és táncolásra is köteleznek.
(Forrás: 444.hu)
 
2016.03.19.
Gyerekeinkkel kedveskedünk politikusainknak
Az Eötvös Károly intézet állásfoglalása szerint az intézményé a legnagyobb felelősség: feltétel nélkül távol kellene tartani a pártpolitikát a gyerekektől, még a szülők beleegyezése sem számíthat.
(Forrás: abcug.hu)
 
2016.03.19.
Korompay Csilla: Pukliék ideje
A valóban szakmai alapon indult pedagóguslázadás közben elérni látszik célját: könnyítettek a tanfelügyeleten, egyszerűsödött a minősítés, megkezdődött az alaptanterv és a tankönyvrendszer felülvizsgálata, és jelentősen átalakul a Klik – napokon belül az is kiderül, hogyan, mindenesetre az intézményvezetők kívánságai szerint.
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2016.03.19.
Rétvári: 2017-ben csökkenhet a tananyag mennyisége
Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára elmondta: először egy koncepciót szeretnének idén elfogadni, és aztán 2017-ben a nemzeti alaptanterv megváltoztatásával lehet a tananyagot úgy csökkenteni, hogy az egyúttal szolgálja a versenyképes tudás megszerzését is.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.03.19.
Szüleiknél is többet gályáznak a diákok
Radó Péter oktatási szakértő úgy látja, a túltöltött tanterv célja, hogy az értelmiségi középosztály műveltségi kódját rákényszerítse az összes tanulóra. A magyar tantervek és vizsgakövetelmények ugyanis nem egységes minimumot, hanem maximális elvárást rögzítenek, amit kizárólag a középosztálybeli, értelmiségi hátterű gyerekek tudnak teljesíteni.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.03.19.
Egyre többen hagyják ott az Orbán-kormányt, még márciusban jöhet a pedagógussztrájk
Mivel a másik fél semmi jelét nem mutatja a rugalmasságnak, most előkerül az említett nyomásgyakorlási eszközrendszer: A PDSZ csatlakozik a március 15-i tüntetéshez, és feléleszti a PDSZ sztrájkbizottságának tavaly félbeszakított munkáját.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.03.19.
Pukli simán lerázta magáról Orbán gúnyolódását – és a politikát is
Ha átlépjük a szakmai politizálás határát, elveszíthetjük a hitelességünket – mondta Pukli István a budapesti Teleki Blanka Gimnázium igazgatója szombaton az óbudai Selyemgombolyítóban, a Kerekasztal a Részvételi Demokráciáért (Kard) Egyesület fórumán. Nem lesz Kockásinges Párt a Tanítanék Mozgalomból.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.03.18.
L. Ritók Nóra: Az egyház és én
Mekkora segítség lenne a roma közösségekben a vallás, mint szervező erő…. Sokat gondolkodom, vajon miért nem erre költ olyan sokat az állam? Olyan keresztény szakemberekre, akik a szegregátumokban gyakorolnák a hivatásukat. Vajon miért nem a missziós tevékenységek képeznek hálót az országban, ahol a vallás ilyen fontos tényező lett?
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.03.18.
Széky János: Hajnalodik, de mire?
Kétféle jellegzetes ellenzéki reakció volt. Az egyik szerint valami egészen új dolog történt, végre valami elkezdődött, „a hólabdából lavina lesz.A másik szerint némely szakmák rövid időtartamú országos sztrájkjai, nagyon udvariasan fogalmazva, nem járnak politikai következménnyel, a rendszer ennyit bőven kibír, a kormány még inkább.
(Forrás: Paraméter)
 
2016.03.18.
Kirúgták az FM-ből a tanárokat levarangyozó főtanácsost
A Földművelésügyi Minisztérium megszüntette pénteken Böröndi Lajos szolgálati jogviszonyát – közölték a tárcától péntek délután. A főtanácsos a Facebookon varangynak és kockás liberálhülyéknek nevezte a tiltakozó tanárokat.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.03.18.
Tiltakozó akciókra hergelik a tanárokat Zuglóban
Folyamatosan hergelik egy zuglói általános iskola tanárait és az oda járó gyerekek szüleit arra, hogy vegyenek részt a különböző, a kormány oktatáspolitikája ellen szerveződő akciókban. A Pukli István-féle Tanítanék Mozgalom március 15-i tüntetésére készült felhívás napokig kint volt a tanáriban.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.03.18.
Terrorveszély miatt az iskolában cigizhetnek a diákok
Az oktatási miniszter és az iskolák vezetősége azonban problémásnak érezte az épület körül tömegesen cigiző diákokat. Úgy gondolták, hogy a nyílt utcán csoportba verődött gyerekek vonzó célpontjai lehetnek a terroristáknak.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.03.18.
Sipos: a kormány nem félemlítette meg a pedagógusokat – videó
Nincs miért bocsánatot kérnie a miniszterelnöknek és a köztársasági elnöknek, folytatni kell az eddigi szakmai munkát, a felszínre került problémákra pedig megoldást lehet találni – ezt Sipos Imre mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.
(Forrás: ATV)
 
2016.03.17.
Mit kíván a magyar tanár? – 3. Egyenlő munkáért egyenlő bért
Tudja Ön, hány órát kell megtartania egy tanárnak a fizetéséért? Valójában senki nem tudja pontosan, csak az bizonyos, hogy a tankerület vezetője, a kollégák születési dátuma és az influenzajárvány mind komoly befolyásoló tényezők. Sorozatunk utolsó részében alámerülhet velünk a pedagógusok munkaidejének titokzatos világába.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2016.03.17.
Fideszes össztűz zúdult Pukli Istvánra – videó
Nem sokan mondhatják el magukról, hogy három nap leforgása alatt a fél fideszes vezérkar reagál a kijelentésükre. Pukli István, a zuglói Teleki Blanka Gimnázium igazgatója ultimátumára reagált Orbán Viktor, Kósa Lajos, Németh Szilárd és Lázár János is.
(Forrás: Origo)
 
2016.03.17.
Lázár: az oktatás ügye szakmai, nem politikai kérdés
A képviselő szerint március 15-én Budapesten politikai demonstráció tartottak, nem a gyerekekért, hanem Orbán Viktor és a Fidesz ellen tüntettek. Ha sztrájkolnak a pedagógusok nem a kormánnyal tolnak ki, hanem a gyerekekkel.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.03.17.
Támogatják a pedagógussztrájkot, de csak ha törvényes
A közoktatás területén is van egy nagyon fontos distinkció. Itt nem magát az oktatást kell biztosítani a még elégséges szolgáltatás követelményének megfelelően, hanem a gyerekek felügyeletét kell biztosítani tankerületenként és még nem is minden iskolában. Ilyen szempontból ez egy működőképes rendszer.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.03.17.
Levarangyozta a magyar pedagógusokat a minisztériumi főtanácsos
Gárdonyi-féle tanítókra és kockás liberálhülyékre osztja a pedagógusokat Facebook-oldalán Böröndi Lajos, a Földművelésügyi Minisztérium főtanácsosa.Böröndi azonban gúnyosan megnyugtatja az embereket, hogy „majd fing elvtárs megoldja. És lesz kréta. A kockás kokárda mindent helyretesz. Varangy dolgok ezek.” Aztán hozzáteszi: „Varangy tanárokkal.”
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.03.17.
Bezárhat a pécsi tanoda
Gyerekrajzok és művészi átértelmezésük képpárjaival keres támogatókat az Élmény Tár Tanoda. A mélyszegénységben élő gyerekek fejlesztésével foglalkozó pécsi tanodának márciustól nincs fedezete a 25 gyerek oktatására.
(Forrás: abcug.hu)
 
2016.03.17.
Erődemonstráció: A legnagyobb szakszervezetek is beálltak a tanárok mögé
Amit Mendrey László reggel még csak belengetett, az délutánra nyilvános lett, a több százeres létszámú szakszervezeti szövetségek is beálltak a tanári tiltakozások ügye mögé, ráadásul ezen tovább lépve módosítanák a sztrájktörvényt is.
(Forrás: Eduline)
 
2016.03.17.
Hova járnak iskolába az itt rekedt menekült fiatalok?
A kísérő nélkül érkezett menekült fiatalok akár évekre is Magyarországon ragadhatnak még akkor is, ha a családjuk Nyugat-Európában él. Az integrációjukért sokat tesznek a velük foglalkozó iskolák, de kevés támogatást kapnak az államtól.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.03.17.
Pukli elmondta, kiktől kellene bocsánatot kérnie Orbánéknak
Pukli azt mondta, a belengetett sztrájknál azért jobban örülnének, ha Orbán mégis bocsánatot kérne és tárgyalódelegációt küldene, mint mondta, még van pár napja a miniszterelnöknek gondolkodni a dolgon és bármi megtörténhet.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.03.17.
A Pedagógusok Szakszervezetének á l l á s f o g l a l á s a a pedagógusok követelés e ivel kapcsolatos kormányzati magatartásról
A civil kezdeményezésű március 15ei és az azt megelőző, PSZ által szervezett február 13- ai több tízezres tüntetések bizonyítják, igen nagy bajok vannak a közoktatásban! A Kormánynak el kellett volna gondolkoznia azon, megengedhet-e magának ilyen megalázó, cinikus magatartást!
(Forrás: Pedagógusok Szakszervezete)
 
2016.03.16.
Jogszerűen sztrájkolhatnak a tanárok
"Van arra bírósági döntés, hogy a törvény szerint megkívánt minimális szolgáltatás a gyerekfelügyeletre korlátozódik, és nem terjed ki az oktatásra. az első alkalomra, tehát március 30-ra beígért sztrájk, a sztrájktörvény szerint is jogszerű, figyelmeztető sztrájk." - mondta Kollonay Csilla munkajogász.
(Forrás: Inforádió)
 
2016.03.16.
Az óvatoskodás kiránthatja Pukli lába alól a talajt
Arra a kérdésre, hogy mit szólt ahhoz, hogy Pukli István a törvényt megkerülve polgári engedetlenségre szólított fel, Mendrey azt válaszolta: aki erre szólít fel, az tudatos jogsértésre szólít fel. Pukli tudja, hogy ezt nem lehet, de vállalja a következményeket. “Ez a civil kurázsi része, nem tudom, hogy ez még hány emberben van meg Magyarországon” – tette hozzá.
(Forrás: abcug.hu)
 
2016.03.16.
A PDSZ összefoglalta, miért is kellene Orbánéknak bocsánatot kérnie
A PEdagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke, Mendrey László kiadott egy közleményt, amelyben azt próbálta összefoglalni a kormánypártiaknak, hogy miért is kellene Orbán Viktornak bocsánatot kérnie a társadalomtól.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.03.16.
Kósa: miért kérjen bocsánatot a miniszterelnök?
Kósa Lajos abszurdnak ítélte, hogy a "pedagógusokénak álcázott tüntetés, amelynek semmi köze nem volt a magyar szabadsághoz, egyértelműen bejelentkezett a politikai mezőbe". Miért is kérjen bocsánatot a köztársasági elnök és a miniszterelnök?Mert a szocialisták által kivett pénzt megpróbáljuk visszatenni?
(Forrás: Népszava)
 
2016.03.16.
"Az emberek ennél többre vágytak" - tanárok Pukliék felhívásáról
Nem tartják csodafegyvernek a tanárok a március 30-ára meghirdetett egyórás sztrájkot, többen az időzítését sem tartják átgondoltnak, ám attól nem tartanak, hogy a tanárlázadás néven is ismert mozgalom ettől elhalna, hiszen bőven van, ami táplálja az elégedetlenséget.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.03.16.
Törvénysértésre buzdítanak a civilek
Folytatódott a tárgyalás a pedagógusok sztrájkbizottságával. Rétvári Bence, a humántárca parlamenti államtitkára szó szerint idézte egy írásbeli válaszában a pedagógusok huszonöt pontja közül azokat, amelyek teljesítése „a 2013 és 2017 közötti, kormányrendeletben garantált béremeléseken kívül további kiadást jelentene”.
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2016.03.16.
Egyórás sztrájk: Orbán tréfának veszi, a szakszervezetek húzódoznak
A pedagógus-szakszervezetek csak jogszerű munkabeszüntetést támogatnak, a hasonló akciókat kockázatosnak tartják. Azok a szakszervezetek, amelyek kiálltak a köznevelési reformot követelő Tanítanék mozgalom követelései mellett, hivatalosan még nem döntöttek egy esetleges munkabeszüntetésről.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.03.16.
Így győzhet Pukli István és a tanármozgalom
Pukliék a több tízezres tömeget megmozgató keddi demonstrációjukkal alaposan feladták a leckét. Azonban ahhoz, hogy az oktatásügyi tiltakozás sikeres legyen, túl kell nőnie a szűk szakmai kereteken és egy általános kormányellenes tiltakozássá kell válnia – mondta Juhász Attila, a Political Capital vezető elemzője.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.03.16.
A Fidesz alelnöke lebolsevikozta a tanárokat és leügynöközte Pukli Istvánt
Szerinte a tüntetésen egymást taposva tolongtak az ellenzéki politikusok meg a Soros Györgyhöz köthető hálózati aktivisták. Úgy véli, a Teleki Blanka igazgatója, Pukli István is direkt marketingként nyomja a politikát az iskolában.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.03.16.
Lélekben Puklival vannak a szakszervezetek
Igencsak zavarba hozta a nagy szakszervezeti konföderációkat is Pukli István sztrájkfelhívása. Egyelőre csak gondolkodnak azon, miként segíthetnék a pedagógusokat érdekeik érvényesítésében. Az általános sztrájkot megvalósíthatatlannak tartják, s inkább utcai demonstrációkban gondolkodnának.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.03.16.
Pukli visszaüzent Orbánnak: A valódi ébredésük fájdalmas lesz
Itt a lehetőség, kedves Orbán Viktor: ideje végre komolyan venni a tanárokat, és a lekezelő félvállról vevés meg elviccelgetés helyett magával a problémával foglalkozni – üzente a miniszterelnöknek Pukli István, a budapesti Teleki Blanka Gimnázium igazgatója, a Tanítanék Mozgalom egyik alapítója.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.03.15.
Orbán nem kér bocsánatot
"Én úgy vettem, hogy ez egy tréfa" - nyilatkozta Orbán Viktor a parlamenti folyosón a Népszabadság kérdésére - Olyan viccesen hangzott az egész" Arra, hogy de akkor sztrájk lesz, Orbán Viktor mindössze annyit mondott, "én jövök dolgozni", azaz nem csatlakozik az iskolák elé tervezett sztrájkhoz, illetve, polgári engedetlenségi mozgalomhoz.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.03.15.
Világi Mariann: Most legyetek észnél!
Ha a Fidesz-kormánynak van még egy cseppnyi megmaradt esze, akkor most arra fog játszani, hogy éket verjen a Tanítanék mozgalom és a pedagógusok szakszervezetei közé – bármi módon és áron. Feltevésem szerint az igyekezet inkább a pedagógus-szakszervezetek megnyerésére irányul majd.
(Forrás: Magyar Narancs)
 
2016.03.15.
Melyik habonyi cselt veti be a kormány Pukliék ellen?
Volt már olyan, hogy a kormánynak látható, erőt mutató ellenállással kellett szembenéznie, de eddig mindig kezelte a válságocskát. A tanárlázadás vezetőinek ultimátuma azonban megint csak új helyzetet teremt. Pukli Istvánék forgatókönyve akár működhet is, a kormány stratégiai gépezete pedig megakadhat.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.03.15.
Úri huncutság-e a Waldorf-iskola?
A szakemberek szerint nem évekig tartó mézeshetek, de a vége lehet tündérmese. A Pesthidegkúti Waldorf-iskola két tapasztalt tanárával beszélgettünk. Sosem állítják, a Waldorf-módszer áll mindenek felett, de azt mondják, tessék olyan állami iskolát csinálni, amitől nem merül fel tömegesen a szülőkben az igény valami jobbra.
(Forrás: uh.ro)
 
2016.03.15.
Kelemen Valéria: Bevonó foglalkozás a tanodában
Az első tanév a tanulásé volt, sok csalódással, mélyponttal, újragondolással járt együtt. Mára egyértelműen letettük a voksunkat a kompetenciafejlesztés és a közösségépítés mellett. Megtaláltuk, kifejlesztettük az ehhez szükséges módszereket.
(Forrás: Taní-tani online)
 
2016.03.15.
Több tízezren várják a kormány bocsánatkérését
“A tantestületben nem merünk beszélni egymással, mert mindentől tartani kell, és ebből nagyon elegem van. Úgy érzem magam, mint a Kádár-rendszer végén, és nagyon szeretném, hogy ne ezt kelljen megtanítania a gyerekeknek, de a rendszer sajnos efelé halad” – mondta egy angoltanárnő, miközben több tízezer tüntetővel együtt a Hősök teréről a Kossuth térre tartott.
(Forrás: abcug.hu)
 
2016.03.15.
A nap, amikor a tanárok azt üzenték Orbánnak: kérjen tőlük bocsánatot! - videóval
Március 15-én Pukli Istvánék ultimátumot adtak: vagy bocsánatot kérnek azoktól, akiket megaláztak az elmúlt években, vagy egy órára mindenkit sztrájkra hívnak. 70 szervezet, 20 ezer ember tüntetett a Kossuth téren az oktatásért.
(Forrás: Index)
 
2016.03.15.
Tegnaptól ők a tanárlázadás vezetői
A Tanítanék Mozgalom szándékosan vette át a tiltakozás irányítását a szakszervezetektől, akiket köt törvényi kötelezettségük. Nem várhatnak a szakszervezetekre, mivel ők kénytelenek tárgyalni a kormánnyal a sztrájkról, így a végtelenségig elhúzódhat a dolog.
(Forrás: Eduline)
 
2016.03.15.
Pukli elmondta, hogy kivel tárgyalna
Balog Zoltán és Palkovics László nem kapna helyet a tárgyalásoknál. A Teleki Gimnázium igazgatója szerint a pedagógus-szakszervezeteknek be kell állniuk a Tanítanék Mozgalom mögé, mert ott van most az erő.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.03.15.
Ezrek tüntettek a közoktatás átalakításáért
"Álljon le az élet Magyarországon egy órára" - biztatta a csatlakozókat Pukli. És ha ez sem elég, egy héttel később még hosszabb sztrájk jöhet. Követelte, hogy ugyanaddig megbízható kerekasztalt szervezzenek az oktatásról, ahol "tárgyalóképes" kormánytagok vesznek részt -
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2016.03.15.
Tanártüntetés Sas-kabaréval
A tanártünti szervezői olyan, de olyan kortárs performanszot toltak a Kossuth-nóta acapella remixére, hogy egy bolondballagáson nincs ilyen. És ők ám gyerekeket tanítanak! Nem vicc.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.03.15.
Egyórás általános sztrájkkal fenyegetnek a tüntetők
Kérjen bocsánatot a kormányfő és az államfő a megalázottaktól, a kormány egy héten belül szüntesse meg a Köznevelési Kerekasztalt, és tárgyaljon a tüntetőkkel, különben sztrájkolni fognak az iskolákban a tiltakozók. A tegnapi megmozduláson a kormány szidalmazása mellett az egyházakat is kifütyülték a résztvevők.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.03.15.
Így fogadták Pukli sztrájkfelhívását
Az, hogy nem egyeztetett a pedagógusok szakszervezeteivel Pukli István, mielőtt országos sztrájkra szólított fel, annyiban feltétlenül váratlannak mondható: a pedagógusok sztrájkbizottsága már korábban megalakult, és a szakma 25 pontos követeléséről tárgyalást folytat a kormány képviselőivel.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.03.15.
Gallóné: Elszabadulhat a pokol
Polgári engedetlenség keretében sztrájkolnak majd a tanárok, ha nem lép a kormány – erről Pukli István beszélt Magyarország élőben című műsorunkban. A PSZ elnöke nem tartja egyértelműnek Pukli szerdai bejelentését.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.03.14.
A tanári munkabeszüntetés az elmúlt évek legokosabb kormánykritikus húzása
Az is okos húzás, hogy a 12 követelésről a tanárok csak egyben hajlandók tárgyalni. És ha csak pár száz iskolában mennek majd ki a tanárok egy órára az udvarra vagy a kapu elé, a fényképekkel pedig tele lesz a sajtó és a közösségi média, az akció máris elérte a célját, függetlenül attól, hogy lesz-e folytatása.
(Forrás: index)
 
2016.03.14.
Pukliék munkabeszüntetést szerveznek, ha Orbán nem kér bocsánatot
Több tízezres tömeg gyűlt össze a Tanítanék mozgalom felhívására a Hősök terén, majd vonult át a Parlament elé, ahol Pukli István március 30-ra egyórás sztrájkra hívta a mozgalmat támogató szervezeteket.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.03.14.
Délután ismét tüntetnek a tanárok
Délután három órakor kezdődik a Hősök terén az idei második nagy pedagógustüntetés. A “Tanítanék! Tüntetés az oktatás szabadságáért március 15-én” című demonstrációra kedd reggelig közel nyolcezren jelezték vissza részvételüket. A tüntetők a Hősök terén gyülekeznek, onnan vonulnak majd át az Andrássy úton keresztül a Kossuth térre.
(Forrás: abcug.hu)
 
2016.03.14.
Tíz év múlva nem is fogják nézni a diplomád, csak gyere tanítani
Megszüntetnék vagy megreformálnák a Kliket a tanári pályára készülő egyetemisták? Hivatásuknak érzik a tanítást, vagy már semmi kedvük részt venni a közoktatásban? Óvatosan mérlegelő és sommásan értékelő tanárjelöltekkel beszélgettünk, néhány nappal a március 15-i nagy tanártüntetés előtt.
(Forrás: vs.hu)
 
2016.03.14.
A reformok csak nyomásgyakorlással működnek – videóval
Egy nappal a pedagógustüntetés előtt kerekasztal-beszélgetésen vitatták meg az oktatás helyzetét szakértők, civilek és iskolaigazgatók. A résztvevők egyetértettek abban, hogy egyetlen követelésükből sem engednek, és hogy csak nyomásgyakorlással érhetnek célt a kormánynál.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.03.14.
Ha a kormány nem változtat, Pukli kilép - videóval
Kudarc a 2011-es köznevelési törvény, elhibázott a Nemzeti Alaptanterv, a kormány oktatáspolitikája pedig kirekesztő – ebben értettek egyet oktatási szakértők és pedagógusok az Eötvös Károly Intézet konferenciáján. A kabinet döntéseinél mellőzte a szakmai szempontokat, így érte el, hogy senki se vegye komolyan például a Közoktatási Kerekasztalt.
(Forrás: ATV)
 
2016.03.13.
Pukli is kiáll a sztrájkoló informatikatanár mellett
Pukli, a pedagógustüntetések meghatározó arca azt mondta, az oktatási államtitkárnak fogalma sincs, mi zajlik a közoktatásban, nem tudja, miről van szó. "Együtt legyőzhetetlenek vagyunk, senki nem teheti tönkre a közoktatást. Holnap a hatalmas tömeg megmutatja hogy nincs hatalmuk felettünk." - mondta az igazgató
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.03.13.
Nem lesznek alattvalók - Pléh Csaba professzor a gyerekek helyzetéről, az oktatás viszonyairól
Lehetőséget teremt a diákok és a tanárok közötti párbeszédre az oktatási rendszer elleni tiltakozási hullám. A mai közoktatás sem termel „selejtet”, de még a serdülőkort is könnyebb lenne átvészelni, ha kritikai gondolkodásra és önreflexióra nevelnék a gyerekeket, felnőttkorban pedig kevésbé lennének manipulálhatóak.
(Forrás: Vasárnapi Hírek)
 
2016.03.13.
Kolosai Nedda: Megnyílt a Gyermekkultúra Állandó Kiállítás az ELTE TÓK épületében
A Gyermekkultúra Konferencia és Kiállításon szerencsésen találkozott össze a tudást átadni akarók és a tudásra szomjazók csapata. Különlegessége még a konferenciának az is, hogy a 100 évvel ezelőtt, 1914-ben megrendezett Budapesti Gyermekművészeti Kiállításnak volt centenáriumi rendezvénye.
(Forrás: Taní-tani online)
 
2016.03.13.
Kamrás Orsolya: Mit kíván a magyar tanár? – 2. Ép testbe ép lelket
A diákok túlterheltsége és a kerettantervben elvártak teljesíthetetlensége a pedagógusok tiltakozási mozgalmának kezdetektől fogva kardinális elemei. Ez az, ami a szülők tömegeit is a tiltakozások mellé állította, és elsősorban az efelett érzett elégedetlenség öltött testet a február 29-ei „Nem leszek suliban” akcióban.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2016.03.13.
Harc a gyerekkel az egészségéért
Az elhízás elleni harc évének hirdette meg 2016-ot az Összefogás a Gyermekek Egészségéért program. Magyarországon minden ötödik gyermek túlsúlyos - mondta az InfoRádióban a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének szakmai alelnöke. Muzsai Géza hozzátette: ezzel az európai statisztika élén állunk.
(Forrás: Inforádió)
 
2016.03.13.
Fontos befektetni a felsőoktatásba
Belátható időn belül reális lehetőség van arra, hogy egy vagy akár két magyarországi egyetem is felkerülhessen a világ top 100-as felsőoktatási listájára – állítja Dubéczi Zoltán, a Magyar Nemzeti Bank oktatási igazgatója, aki az ezt a kihívást a jegybank támogatásával, valamint más külső és állami források bevonásával tartja elérhetőnek.
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2016.03.13.
Diákújságíró-pályázatot hirdetett a DUE
A 26. DUE Tehetségkutató Diákmédia Pályázatra a www.due.hu/palyazat oldalon lehet jelentkezni március 31-ig. A szükséges adatok megadásán kívül fel kell tölteni a pályamunkákat – kivéve a diáklapok esetében, amelyeket postai úton várnak -, és egy rövid szöveges bemutatkozást kell mellékelni.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.03.13.
A gyerekek érdeke az első
Nagy port kavart a sajtóban a több orgánum által átvett oktatási államtitkári interjúnk rövid része, amely a közösségi oldalon tett bejegyzései nyomán a sajtó érdeklődésének homlokterébe került zuglói tanárnő esetére reflektál.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.03.13.
Ingyentankönyv márpedig nincs
Csak a lózungok szintjén ingyenes a jogosultaknak a tankönyv, vannak olyan iskolák, ahol a csomag száz százalékát a szülőkkel fizettetik meg utólag. Pedagógusok szerint vitatható a jogosultak köre is, hiszen gazdag családoknak is jár az ingyenesség. Bár a jogi szabályozás nem tiltja a szabad tankönyvválasztást, az állam a gyakorlatban nem biztosítja.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.03.13.
Cathedra - ex
A minap Lázár János tájékoztatott minket arról, hogy az állam és az önkormányzat sikertelen iskolafenntartónak bizonyult, ezért ő azt látná jónak, ha az iskolákat rábíznák az egyházakra.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.03.12.
L.Ritók Nóra: Március 15-e
Ezért megyek el. Hogy a lehető legnagyobb nyilvánosság előtt elmondhassam: valamit nagyon elrontottunk. És engem nem érdekel a politika…. de ezen a helyzeten változtatni akarok.
(Forrás: A nyomor széle/hvg.hu)
 
2016.03.12.
Úgy próbáljuk segíteni a romákat, hogy azt sem tudjuk, kik azok
Iulius Rostas évek óta kutatja, miért nem sikerül Európa szerte valódi javulást elérni a romák helyzetében. Arra jutott, hogy az egész európai romapolitika tévúton van, mert a sok intézkedés és stratégia bűvkörében éppen a romák speciális igényeire nem figyelnek oda.
(Forrás: abcug.hu)
 
2016.03.12.
A Klik működésképtelensége miatt nem tud osztályozni - ezt mondja a tanárnő, akit kirúgatna az államtitkár
Tahy kiállása természetesen kiborította a közmédiát, és mint Tahy írja, nyílt leveléből csak annyit fogott fel a közmédia, hogy önkényesen megtagadta feladatát: „Azt gondolom, hogy a média csúsztatása, hogy sztrájkom módjának csak az egyik részét emelték ki; Palkovics úr ennek a részinformációnak megfelelően válaszolt.”
(Forrás: 444.hu)
 
2016.03.11.
Pedagógusok Sztrájkbizottsága: valótlanságot állít a Nemzeti Pedagógus Kar
A Pedagógusok Sztrájkbizottságának tagjaként a PSZ felhívja a Nemzeti Pedagógus Kar figyelmét arra, hogy a KLIK alkalmazásában álló, nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő és technikai munkatársak 50 ezer forintos béren kívüli juttatását a Pedagógusok Sztrájkbizottsága harcolta ki és nem a Nemzeti Pedagógus Kar.
(Forrás: Pedagógusok Szakszervezete)
 
2016.03.11.
Digitális oktatás, pedagógusképzés, lehetőségek: interjú Horváth Ádámmal, az IVSZ oktatási igazgatójával
Az oktatási informatikai piacon, illetve a közigazgatásban szerzett tapasztalatra építve kerülnek kidolgozásra a néhány pedagógus képzését célzó robot programozási táborok és az iskolák százait elérő kampányok, mint az EU Code Week vagy a Digitális Témahét.
(Forrás: Modern Iskola)
 
2016.03.11.
Alig beszélnek nyelveket a magyar diákok
Cudar állapotban van a magyar nyelvoktatás, a diákok nagy része képtelen megszerezni a középfokú nyelvvizsgát, pedig szükség van rá a diplomázáshoz, sőt, négy év múlva már ahhoz is kelleni fog, hogy egyáltalán bekerülhessen valaki az egyetemre. Pedig az óraszámok egész magasak, éppcsak a színvonal rossz.
(Forrás: abcug.hu)
 
2016.03.11.
Forradalmi romantika helyett párbeszédre van szükség
Az oktatási államtitkár hangsúlyozta: megvan a szándék a Nemzeti alaptanterv felülvizsgálatára, ezenkívül egyetértés mutatkozik abban, hogy nagyobb mozgásteret kell adni a tanároknak és a tantestületeknek a tantervi szabályozásban.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.03.11.
Bejelentést tesznek a tanárok március 15-én
Nem kapott érdemi választ az oktatás megújításáról szóló követeléseire a Civil Közoktatási Platform. Bár az EMMI küldött válaszlevelet, ebben csak újabb meghívás érkezett a szervezet részére a köznevelési kerekasztal üléseire, amellyel kapcsolatban korábban jelezték: nem tartják legitimnek, ezért nem vesznek részt rajta.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.03.11.
Nyugdíjba küldött ész és értelem
Az iskolák tanáraik tizedét is elveszíthetik tanév közben, mert a nyugdíjkort elérő pedagógusoktól azonnal meg kell válniuk, a Klik pedig nem engedi pótolni őket. Szerencsétlen esetben végzős osztályok érettségije kerülhet veszélybe.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.03.11.
Mobil az oktatásban: ez valami vicc?
Sokat szajkózzuk, de talán mégsem eleget, és úgy tűnik, vagy borzasztó lassú a generációváltás, vagy fabatkát sem ér: az az ország, ahol az oktatás nem hajlandó tudomást venni arról a közegről, amiben működnie kell, vesztésre ítéltetett.
(Forrás: dragonweb)
 
2016.03.11.
Riasztó adatokra derült fény a Klik-ről - Ezrek tüntetnek március 15-én
Már hatezren jelezték a Tanítanék! Tüntetés az oktatás szabadságáért március 15-én Facebook-oldalán, hogy ott lesznek a nemzeti ünnepre szervezett tiltakozáson. A demonstráció célja, hogy a kormány a valódi érintettekkel - és ne önmagával - tárgyaljon a szabad oktatásért, de szerintük a kormány nem csak az oktatás szereplőivel nem áll szóba.
(Forrás: Népszava)
 
2016.03.10.
Liberális nevelés nincs, ez hülyeség - beszélgetés Vekerdy Tamással
Mit szól a tanárok 25 pontjához? Szerintem zseniális, teljesen jól mondják. Ez a helyzet, nagyon pontos a megfogalmazás, ez mind-mind elképesztő hülyeség a kormány részéről, ami tönkreteszi a tanárok életét, ezen keresztül pedig a gyerekekét is. Minden pontban igazuk van.
(Forrás: Origo)
 
2016.03.10.
Liberális nevelés nincs, ez hülyeség - beszélgetés Vekerdy Tamással
Mit szól a tanárok 25 pontjához? Szerintem zseniális, teljesen jól mondják. Ez a helyzet, nagyon pontos a megfogalmazás, ez mind-mind elképesztő hülyeség a kormány részéről, ami tönkreteszi a tanárok életét, ezen keresztül pedig a gyerekekét is. Minden pontban igazuk van.
(Forrás: Origo)
 
2016.03.10.
A jövőkép nélküli fiatalok országa leszünk?
Ma már Magyarországon is minden hetedik fiatal tartozik a munkaerőpiacról és az oktatásból is kiesettek közé, akiknek az alacsony végzettség és a szakképesítés hiánya miatt vajmi kevés esélyük van arra, hogy a későbbiekben felszívja őket a munkaerőpiac.
(Forrás: Ténytár)
 
2016.03.10.
Szegény megyét a Klik is húzza
Milliárdokkal tartozik a Klik a közműszolgáltatóknak is, ráadásul a legnagyobb adósság – 377 millió forint – az egyik legszegényebb megyét, Borsod-Abaúj-Zemplént sújtja. A Klik azonnali jelentést kért a tarnazsadányi iskola állapota miatt, ahol a tornatermet életveszélyesnek nyilvánították.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.03.10.
Fóti Péter: A demokratikus iskola
A pluralizmus nem csupán a társadalomban van eltűnőben, hanem az iskolarendszerben is. Vannak még alternatív iskolák, de állandó veszélyben. A bizonytalanságban tartás a 2010 óta regnáló hatalom általános jellemzője. Problémák persze korábban is voltak.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.03.10.
Már listázzák a pedagógusokat, kire nem lesz szükség
Elhalasztották a szerdára tervezett szülői szavazást a bajai Eötvös József Általános Iskolában arról, hogy a Kliktől elvegyék, majd egyházi kezelésbe adják-e az intézményt, s ha igen, a katolikus vagy a református egyház legyen a fenntartó. A voksolás lefújása jól mutatja: viták, kétségek és jogi anomáliák sorát vetette fel a váltás ügye.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.03.10.
Áder húgának március végéig kell kitalálnia, hogyan szervezzék át a Kliket
Pedagógus Kar elnöke a Kossuth Rádióban azt mondta, március végéig el kell készülnie a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ átalakítási tervének. Az ezzel foglalkozó munkacsoport azt javasolja, hogy maradjon az állami fenntartás, de kapjanak nagyobb önállóságot az iskolák.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.03.10.
Egy iskola, ahol nincsenek tantárgyak, és nem kell magolni – nagy dobásra készül a Prezi-alapító
Halácsy Péter, a Prezi egyik alapító tulajdonosa még 3 családdal összefogva óvodát indított idén szeptemberben, és hosszú távú tervei között szerepel, hogy a mikrosuli – ahogyan ő nevezi – „igazi” iskolává nője ki magát. Ha ez megvalósul, egyedülálló intézménytípus jöhet létre.
(Forrás: NLCAFE)
 
2016.03.10.
Biodíszlet az ünnepségen: 307 iskolából 263 nemet mondott a kormánynak
A megkeresett intézmények túlnyomó többsége nem jelzett vissza, vagy nemet mondott a Klik és a honvédelmi tárca kérésére: nem küldenek gyerekeket az állami ünnepségre. Eddig összesen 495 diák részvételét jelezték az iskolák.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.03.10.
Az Emmi is felelős a roma gyerekek indokolatlan fogyatékossá minősítéséért
Egyelőre első fokon az Egri Törvényszék úgy találta, az Emmi- és jogelődeit terheli a felelősség azért a korábbi gyakorlatért, hogy a roma gyerekeket tömegesen és indokolatlanul minősítették értelmi fogyatékosnak. De a Kliket is elmarasztalta a bíróság.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.03.09.
Egy hónap alatt számos eredményt hozott a Köznevelési Kerekasztal
Az egy hónapja alakult Köznevelési Kerekasztal számos eredményt hozott. A kormány minden felvetést meghallgat a kerekasztalon, szinte minden felvetésre megoldást tud találni. Kivéve az újabb pedagógus-béremelést jelentő követelések, ingyenes tankönyvellátást veszélyeztető javaslatok, illetve az iskolák állami fenntartásból való kikerülése nem teljesíthetőek.
(Forrás: kormany.hu)
 
2016.03.09.
Kérdőjeleket mertünk rajzolni a falakra - interjú a tanártüntetések három vezéralakjával
Törley Kata, Pilz Olivér és Pukli István – az elmúlt hónapokban felforgatták a magyar társadalmat. Arra készülnek, hogy március 15-én, eddig sosem látott, széles körű támogatással a hátuk mögött színpadra álljanak, és a nemzeti ünnepen a nemzet egyik legfontosabb ügyéért, gyermekeink jövőjéért tüntessenek.
(Forrás: index)
 
2016.03.09.
A kormány a közoktatásban is bürokráciacsökkentésre készül
„Szó volt a tanfelügyelet és a pedagógusmunka önértékelési rendszeréről is. Ezt a tárca úgy hívja, hogy oktatási bürokráciacsökkentés következik. Azt remélem, hogy a pedagógustársadalom megelégedésére” – fogalmazott a kancelláriaminiszter.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.03.09.
Ismét mulasztott a gyermekvédelmi rendszer
Az ombudsman szerint a védelembe vétel éveken keresztül tartó elmaradása, a csak a szülőkre kiterjedő „családgondozás” súlyosan sértette a gyermek érdekét. Székely leszögezte: a gyermekjóléti szolgálat mulasztást követett el, amikor a gyermek védelembe vételét csupán öt hónappal az iskola bántalmazásról szóló jelzése után kezdeményezte.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.03.09.
A kormánynak is odaszúrtak a KDNP-s családpolitikai konferencián
A közoktatásért felelős volt helyettes államtitkár szerint "napjaink oktatásban tananyaggal üzemeltethető bábuként kezelik a gyermekeket", félnek attól, hogy autonóm gondolkodású embereket neveljenek. De nem ez a vészes európai népességfogyás oka a KDNP-s konferencia felszólalói szerint, hanem az értékvesztettség, sőt a nemi identitás elbizonytalanodása.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.03.09.
Bővítené a kormány az iskolaigazgatók jogkörét
Egyre több probléma megoldása körvonalazódik az oktatásügyben, többek között bővülhet az igazgatók jogköre, folyamatosan rendezi a Klik a tartozásait. Eközben egy zuglói tanárnő megakadályozná a diákjait az érettségiben, így tiltakozva az ellátatlan órák miatt.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.03.09.
Oktatásügy? Ugyan!
Pár tucat egymást sztároló, ám mindenki mást maradinak tartó pedagógus, az új és csak általuk alkalmazott csodamódszerek felkent korifeusai úgy döntöttek, ők most szembemennek a kormány oktatási koncepciójával.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.03.09.
Öt ok, miért kellene a pornót tanítani az iskolában
A kanadai klinikai pszichológus, Dr. Jason Winters intő szavait a Vocativ idézi, a szakember szerint azért lenne fontos a pornóról beszélni a szexuális felvilágosítás keretein belül, hogy a fiatalok megtanuljanak különbséget tenni a valóságban megélhető szexualitás és a virtuálisan megkapható élvezet között.
(Forrás: velvet.hu)
 
2016.03.09.
Palkovicsot cáfolják a Köznevelési Kerekasztal résztvevői
Az oktatásért felelős államtitkár a testület keddi ülése után azt mondta, a tanácskozás résztvevői egyetértettek abban, hogy a jövőben is szükség van az állami intézményfenntartóra, a Klikre. Az érintettek azonban azt állítják, ilyesmiről nem született megállapodás.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.03.08.
Kiemelkedő tanárok és edzők kapták a MOL Mester-M Díját
MOL Mester-M Díjat vehetett át a mai napon tíz példamutató munkát végző pedagógus a budapesti KOGART-házban. A díjakat a MOL vezetői, az Új Európa Alapítvány kurátorai, Ónodi Eszter színművésznő, az Alapítvány jószolgálati nagykövete, valamint Szilágyi Áron és Gyurta Dániel olimpiai bajnok sportolók adták át.
(Forrás: Új Európa Alapítvány)
 
2016.03.08.
Mit tanítsanak az iskolában? Kétszázmilliós pályázatot írt ki az MTA
Mi számít korszerű tudásnak a 21. század elején, és hogyan kell érdekesen, hatékonyan átadni a diákoknak? A Magyar Tudományos Akadémia négyéves, 200 millió forintos kutatási programot indít az iskolai szakmódszertan tudományos megalapozására.
(Forrás: mta.hu)
 
2016.03.08.
Balla István: Forradalmi pedagógusnapok.
Aggódva nézem a magyar közoktatás alakulását. És aggódva nézem az oktatás alakulásáért aggódók lépéseit. Egymást olthatja ki a sok jóhiszemű, de nem átgondolt tiltakozási akció. Ja, és könyörgök: hagyjuk ki a gyerekeket!
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.03.08.
Cirkusszal mentik a kallódó gyerekeket
Ennek a cirkusznak nem az az elsődleges célja, hogy artistákat és művészeket képezzenek, hanem készségeket alakítsanak ki és fejlesszenek a résztvevőknek. Legyen szó akár szociális-, testi-, szellemi készségekről – mondta Gallyas Veronika, a szociális cirkusz hazai bevezetésében főszerepet vállaló Magyar Zsonglőr Egyesület elnöke.
(Forrás: abcug.hu)
 
2016.03.08.
Kamrás Orsolya: Nem az iskolának, hanem az életnek
Cikksorozatunkban a PSZ sztrájkbizottsága által megfogalmazott 25 pontos követeléslista, illetve a kormány által politikai alapon összehívott Közoktatási Kerekasztallal szemben létrehozott Civil Közoktatási Platform által 12 pontban megfogalmazott azonnali követelések listájának néhány pontját vesszük górcső alá.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2016.03.08.
A március 15-i akció is egy nyomásgyakorlási eszköz
A tiltakozások egyik vezéralakja szerint nem akarnak kormányt buktatni, azt szeretnék, ha tárgyalna velük a minisztérium, de a köznevelési kerekasztalon nem akarnak részt venni. Pilz Olivér miskolci középiskolai tanárral beszélgettünk.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.03.08.
Országjelentés: uniós átlag alatti szinten az oktatás
Nemcsak az EU-s átlag tekintetében, de a régióban is lemaradtunk. Erről részben a korai differenciálódás tehet, hiszen az „akadémiai és a szakképzési utak” korán szétválnak, és a tanulók azelőtt kényszerülnek döntésre, hogy elsajátítanák a szükséges kulturális, szociális készségeket.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.03.08.
Az OFI szerint „kiváló szakértőgárda” fejlesztette a kísérleti tankönyveket.
Hemzsegnek a hibától az alsósok kísérleti olvasókönyvei, melyeket az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet adott ki. Az Észak-Magyarországnak nyilatkozó pedagógus azt mondta, ezeket a könyveket „legjobb lenne a sarokban hagyni”. Hogy mit válaszolt minderre az OFI?
(Forrás: Magyar Online)
 
2016.03.08.
Romlottak a tanulók mutatói az alapkészségek terén
Az alapkészségek hiányosságait, a szegregációt és a korai iskolaelhagyást kifogásolta, emellett a diplomások arányának növelését is fejlesztendő területként jelölte meg az Európai Bizottság Magyarországról szóló országjelentésének oktatás- és szakképzés-politikai fejezete.
(Forrás: Edupress)
 
2016.03.08.
Medián: A tanárokkal van az ország
Az emberek több mint háromnegyede egyetért a tiltakozó pedagógusok céljaival, és majdnem kétharmaduk még a tanársztrájkot is elfogadható eszköznek tartja – ezek a HVG számára készült Medián-felmérés legfontosabb eredményei.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.03.08.
Annyi a tananyag, hogy a gyerekeknek kérdezni sincs idejük
A március 15-ei tüntetés után az lesz a tanárlázadás legnagyobb kihívása, hogyan tereljék közös platformra a különböző követeléseket megfogalmazó szakmai és civil szerveződéseket - ez volt a Corvinuson tartott kerekasztal-beszélgetés legfontosabb tanulsága.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.03.07.
Hajnalban kel, mosolyogva játszik, kütyükkel fejleszt, ki az?
Az Ujhelyiné Szeverényi Irmával készült interjúból megismerhetjük az utazó gyógypedagógus sikeres módszereit, internetes megoldásait, az általa javasolt programokat, eszközöket, szemléletmódot. Követhetjük az ő emberi és szakmai fejlődési útját, amire bepillantva is érdekes felfedezéseket lehet tenni.
(Forrás: Modern Iskola)
 
2016.03.07.
Akkor jó egy gimnázium, ha sikerrel mennek külföldre a diákjai
A középiskoláknak egyre nehezebb lesz lépést tartania a túlcentralizált és túlterhelt állami rendszerrel szemben rugalmasabb és korszerűbb tudást és pedagógiai módszertanokat kínáló magán- és alapítványi iskolákkal, ahová a középosztálybeli elit tagjai most már évek óta tendenciózusan menekítik a gyerekeiket.
(Forrás: abcug.hu)
 
2016.03.07.
A pártpolitikának nincs helye az iskolában
Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke a múlt hétfői oktatási demonstrációval kapcsolatban hangsúlyozta: mindenekelőtt a szülő, az iskolával összefüggésben pedig a pedagógus felelőssége is, hogy ne késztessék állásfoglalásra a gyerekeket olyan ügyekben, amelyekhez felnőttek döntése szükséges.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.03.07.
Köznevelési kerekasztal: szükség van állami intézményfenntartóra
Palkovics László oktatási államtitkár a kerekasztal keddi budapesti ülésének szünetében tartott sajtótájékoztatón elmondta: megkezdték az intézményfenntartó július 1-jei átalakításával összefüggő kérdések megbeszélését. A Klik a kormány közelmúltbeli döntésének köszönhetően 38 milliárd forintos pluszforrást kapott feladatai ellátására.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.03.07.
A Klik helyett egy multi segít az iskolának
Az Unilever Magyarország Kft. felajánlotta segítségét, hogy a borzasztó állapotban lévő tarnazsadányi iskola helyiségeit felújítja. Közleményükben írták, hogy az EMMI-vel már felvették a kapcsolatot. A cégnek tavaly már volt egy hasonló akciója.
(Forrás: Origo)
 
2016.03.07.
Lájkok és a társas magány
Facebook, lájkok, szelfik – köztünk élő társas magány címmel nyílt kiállítás a Deák 17 Galériában. A március 27-ig látogatható tárlat kortárs művészek munkái és gyerekrajzok segítségével dolgozza fel, hogy miként hat ránk az internet és a tömegkommunikációs eszközök robbanásszerű tárhódítása.
(Forrás: Népszava)
 
2016.03.07.
Már az iskolákban gáncsolják a lányokat
A negatív sztereotípiák aláássák a lányok oktatását – áll az UNESCO jelentésében, amelyet a Nemzetközi Nőnap alkalmából közöltek. A ENSZ-ügynökség szerint a tankönyvekben a női szereplőket legtöbbször úgy ábrázolják, mint akiknek az a legfőbb feladatuk, hogy felnőttként anyák és feleségek legyenek.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.03.07.
Pölöskeinét bedobták a mély vízbe
A kerekasztal harmadik ülésére a szakszervezetek megint nem mentek el, ellenben új arcként megjelent Áder János testvére, Pölöskei Gáborné, akit nemrég neveztek ki a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) vezetőjévé.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.03.07.
Borzalmas állapotok: nem akarták iskolába engedni gyermekeiket
Ritkaságszámba megy, amikor egy helység legrosszabb állapotban lévő épülete a helyi általános iskola. Tarnazsadány ebben a helyzetben van évek óta, reményük továbbra sincs a helyzet javítására.Nyolc osztállyal működik a Tarnazsadányi Általános Iskola, tanulóik száma megközelíti a 150-et.
(Forrás: HEOL)
 
2016.03.06.
Fejes József Balázs: Szegregál-e a tanoda?
Az oktatási szegregáció olyan rendszerprobléma, amelyet elsősorban a rendszert irányítóknak kell(ene) kezelniük, semmiképpen nem varrható a pedagógusok nyakába ennek felelőssége. Sőt az oktatási méltányossággal összefüggésben a pedagógusok tájékoztatása és képzése is részben a rendszert irányítók feladata (lenne).
(Forrás: Taní-tani online)
 
2016.03.06.
Rendmániás közellenségből lett a lázadók kedvence – portré Pukli Istvánról
Országos mozgalmat vezet a hatalom ellen, pedig akár a Fidesz embere is lehetne. Pukli István a semmiből lett igazgató, ő lett a narancs nyakkendős közellenség, de pár évvel később már kockás ingben maga mögé állította a diákokat. Portré Pukli Istvánról, a zuglói Teleki Blanka Gimnázium igazgatójáról és a Tanítanék Mozgalom egyik vezetőjéről.
(Forrás: abcug.hu)
 
2016.03.06.
Lemaradtunk: az államnak kellene ösztönöznie a nyelvtanulást
Honfitársaink 65%-a egy idegen nyelvet sem beszél legalább társalgási szinten, és a sereghajtók vagyunk a két idegen nyelv ismeretében is a magunk 13%-os arányával. Ha az Európai Uniós forrásokat megfelelően használtuk volna, ennek pont az ellenkezőjét érhettük volna el, és sikerült volna felzárkóznunk az EU-s átlaghoz.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2016.03.06.
Minden mögé informatika kerül
Egész Európában növekvő tendencia az informatikus szakemberek hiánya, több százezer a betöltetlen álláshelyek száma, és Magyarországon több mint tízezer informatikus hiányzik a munkaerőpiacról.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.03.06.
Az iskolaigazgatók csak találgatják, mi lesz velük
Annyi változást viszont már most érzékelnek a lapunk által megkérdezett igazgatók, hogy hektikussá vált a Klik működése: bár volt, aki a „szokásos" számon kérő szigorról számolt be, többen is azt mondták, a gazdátlanság heteiben a Klik szolgálatkészebbé vált.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.03.06.
Egyre többen hagyják ott az Orbán-kormányt, még márciusban jöhet a pedagógussztrájk
Az alternatív fórum, a Civil Közoktatási Platform munkájában viszont negyvennél több szakmai szervezet vesz részt, és már eljutottak a konszenzusig, ezt tükrözi a kormánynak elküldött javaslatcsomagjuk.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.03.06.
Itt van a pedagógusok új követeléslistája
A PSZ után a másik jelentős pedagógus szakszevezet, a PDSZ is készen áll arra, hogy sztrájkot hirdessen. Hétfőn ismerteti is követeléseit. Ha a kormány nem fogadja el ezeket, akkor munkabeszüntetés jöhet.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.03.06.
Mint egy sakkjátszma, olyan a kormány és a civilek levélváltása
Egyre intenzívebb a levelezés a kormány és a Civil Közoktatási Platform között, a kormány úgy próbál érvelni, hogy mindenképp a Köznevelési kerekasztalba kényszerítse a civileket és a szakszervezeteket. Ezúttal a CKP igyekezett olyan javaslatokat tenni, ami a kormányt kényszerítené asztalhoz tárgyalásra.
(Forrás: Eduline)
 
2016.03.05.
A Logopédia Napja Európában -programok Budapesten március 7-én
Évről évre nő a logopédiai ellátásra szorulók száma, nálunk a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálatnál idén elérte a 15 000-t. Ebben az évben a rendezvény központi témája a gyermeki beszédben megjelenő diszpraxia, ami a nemzetközi adatok szerint a gyermekek 0,2 %-ánál fordul elő. Ez a beszédzavarban érintett gyerekek 4,3 %-a.
(Forrás: Modern Iskola)
 
2016.03.05.
Egyre több a lelkibeteg gyermek!
Sokkolta a szűkebb környezetet, sőt bátran állíthatjuk, hogy minden szülőt az a közelmúltban történt tragédia, amikor Hajdúszováton egy 12 éves kisfiú felakasztotta magát azért, mert rosszak voltak a jegyei. Tavaly év végén pedig két debreceni diák vetett önkezével véget életének. S ezek csak a média által felkapott esetek.
(Forrás: Kölöknet)
 
2016.03.05.
Szendrődi Dalma: Életem legjobb döntése volt!
Zoli bácsit a gyakorlatom során ismertem meg. Az első emlékem róla az, hogy farsangon kakasnak öltözve léggitározott a gyerekekkel.Az interjú elkészítése Az óvodapedagógus helye és szerepe az óvodában c. szeminárium egyik feladata volt az ELTE Tanító- és Óvóképző Karán.
(Forrás: Taní-tani online)
 
2016.03.05.
Emmi: a civil platform követelései szerepelnek a munkacsoportok témái között
A tárca képviselője korábbi meghívásukat megerősítve jelzi, hogy várják a platform képviselőit a kerekasztal, illetve munkacsoportjainak ülésére. A minisztérium nyitott arra, hogy a következő plenáris ülésen megvitassák a platform által megfogalmazott követeléseket. - See more at: http://magyarhirlap.hu/cikk/49337/Emmi_a_civil_platform_kovetelesei_szerepelnek_a_munkacsoportok_temai_kozott#sthash.r1Ji7R2U.dpuf
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2016.03.05.
Elegendő forrás van az oktatási rendszerre
A kormány biztosítja a köznevelés biztonságos működtetéséhez szükséges összeget, hétfőn megérkezett a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) számlájára a kormány által ígért 38 milliárd forint – közölte Palkovics László oktatásért felelős államtitkár tegnapi online fogadóóráján.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.03.05.
Gémesi: Valódi kerekasztalt a közoktatásban az önkormányzatok bevonásával!
A gödöllői polgármester elmondta: városa sok háromezer fő feletti településhez hasonlóan most is végez iskolaüzemeltetési feladatokat. Hozzátette: azt korábban senki nem vitatta, hogy az önkormányzatok – kevés kivételtől eltekintve – korrekt módon ellátták az intézményfenntartói feladatokat, komoly működési gondok csak kis falvakban adódtak.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.03.05.
„Fehér és keresztény gyerekeket akarunk”
Toroczkai László szerint hosszú előkészület után meghirdették Európa megszállását, ami a fehér ember végső kiirtásával fenyeget.Fehér és keresztény gyerekeket akarunk, nem afrikaiakat, muszlimokat, cigányokat. Úgynevezett „nemzeti népesedési” konferenciát tartottak ifjabb Hegedűs Loránt templomában.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.03.05.
A hetvenes évekbe tért vissza a tanárképzés
Az iskolák felében esély sincs arra, hogy a diákok eljussanak a középfokúig, kizárólag az iskolai oktatásra hagyatkozva. A költséges nyelvtanárt, tanfolyamot viszont nem mindenki engedheti meg magának, és ez azt jelenti, hogy a nyelvtudás 2020-tól szociális anyagi szűrővé válhat, távol tartva a felsőoktatástól a szegényebb családok gyerekeit.
(Forrás: index)
 
2016.03.05.
A lényeg ugyanaz marad - Kemény interjú Palkovics László oktatási államtitkárral
Lehet-e kockás ingben a valódi kérdésekre koncentrálni? Mostanra jutottak odáig, hogy megértsék azokat a problémákat, amelyek a KLIK szerkezetéből adódnak. Az államnak irányt kell mutatni, hogy a gyermekeknek mit tanítsanak.
(Forrás: Vasárnapi Hírek)
 
2016.03.05.
Nesze neked, pedagógus életpályamodell
Balog Zoltán miniszter nem tudja, mit beszél, hogy mit csinál az oktatási hivatal, vagy szándékosan hazudott a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) pécsi ügyvivője szerint. Ígérni sem tudnak már normálisan, miközben a Oktatási Hivatal igazi háttérhatalommá vált.
(Forrás: Pécsi Stop)
 
2016.03.04.
Lázár még több egyházi iskolát szeretne
Sikertelen vállalkozásnak nevezte az iskolák fenntartásának és működtetésének az állam és az önkormányzat közötti megosztását Lázár János – írta az MTI. A Miniszterelnökséget vezető miniszter ezért támogatja, hogy újabb oktatási intézmények kerüljenek a történelmi egyházakhoz.
(Forrás: index)
 
2016.03.04.
Megállíthatatlan a gettóiskolák terjedése
A Siroki Roma-Magyar Egyesület (SIROMA) Putren o vudar (Nyissátok ki az ajtót!) elnevezésű programja keretében Havas Gábor szociológus tartott előadást az iskolai szegregációról.A hátrányos helyzetű gyermekek többsége ma csak a szakiskolákba nyer felvételt, de oda is nagyon alacsony kompetenciákkal jut be.
(Forrás: HEOL)
 
2016.03.04.
Előfordulhat, hogy egy szombathelyi diák képes meghackelni a Fidesz oktatási rendszerét?
Rétvári Bence szerint ugyanis pontosan ez történt hétfőn, aki aztán a február 29-i demonstráció másnapján a parlamentben ki is jelentette, hogy a vasi megyeszékhelyen megtartott akció egy szombathelyi diák és egyben a PM szervezkedéséből pattant ki.
(Forrás: Nyugat)
 
2016.03.04.
Saját anyagát hamisította meg az M1, hogy úgy tűnjön, Pukli István hazudik
Ilyen szintű hírhamisításra nem is tudom, volt-e már példa Magyarországon. Méghozzá egy olyan ügyben, ahol tök érdektelen, ki volt Pukli István nagyapja, ki a testvére, amiben a kormánypárt egyértelmű hazugságokkal, félinformációkkal, vagy lényegtelen információkkal próbálja besározni az iskolaigazgatót, ahelyett, hogy arról lehessen beszélni, mi a baj a közoktatással.
(Forrás: Kettős mérce)
 
2016.03.04.
Kincse Szabolcs. Újabb tragédia előtt az oktatási rendszer
A 2020-as nyelvi cenzusra innen nézve szinte lehetetlen lesz időben felkészíteni az amúgy is megosztott, nehéz helyzetben lévő, rogyadozó közoktatási rendszert. Az ugyanis szintén tény, hogy ha ma vezetnék be ezt a rendelkezést, a most felvételizők közel fele be sem adhatná felvételi kérelmét.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2016.03.04.
CKP 12 pontjára adott válaszlevél az EMMI-től
Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Köznevelésért Felelős Államtitkársága nevében köszönöm, hogy megküldte részünkre a Civil Közoktatási Platform követeléseit. Az Önök által leírt kérdések, problémák természetesen előttünk is ismertek, azok egytől egyik szerepelnek a Köznevelési Kerekasztal valamelyik munkacsoportjának témái között.
(Forrás: Tanítanék)
 
2016.03.04.
Még keményebb lesz 2020-tól bekerülni a felsőoktatásba
Jelentős problémát okozhat a mostani kilencedik osztályosoknak bejutni a felsőoktatásba, mivel 2020-tól csak nyelvvizsgával lehet felvételt nyerni egyetemre vagy főiskolára, erre azonban a középfokú oktatás nem nyújt megfelelő felkészítést.
(Forrás: Inforádió)
 
2016.03.04.
Klik: Szakmai alapon maximálisan megfelel a plagizáló igazgatónő
A tanárok, az állam és az önkormányzat is elégedett annak a balassagyarmati igazgatónőnek a munkájával, aki oldalakat plagizált pályázatában egy oktatáskutatótól - közölte a Klik. Elsősorban a pályázati anyag megismerését követő, személyes elbeszélgetésre alapoztak, amikor a kinevezése mellett döntöttek.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.03.04.
Sok tantervből teljesen kimarad, ez pedig nagyon veszélyes
A magyarországi iskolák többségében semmilyen prevenciós tevékenység nem folyik. A tanárok nem tudják, hogyan beszéljenek a gyerekekkel a szenvedélybetegségekről, a tankönyvekben pedig alig foglalkoznak a témával.
(Forrás: Eduline)
 
2016.03.04.
Csak nem épülnek a tanuszodák, holott már harmadszor jelentik be
a Magyar Nemzet arra hívja fel a figyelmet, hogy egyszer már beígérte Orbán Viktor és Balog Zoltán a programot, ráadásul akkor még sokkal több, 48 tanuszodáról volt szó.Később Balog már valóban csak 24 uszodáról beszélt, de akkor azt ígérte, két éven belül meg kell épülniük. Ez épp két éve volt.
(Forrás: Eduline)
 
2016.03.04.
Az önkormányzatok szerint amíg ők voltak a fenntartók, jobb volt az oktatás helyzete
A MÖSZ Palkovics László oktatási államtitkár szavaira reagált, miszerint a 2012 előtt működő önkormányzati iskolafenntartás megbukott.A szövetség szerint ugyanakkor a 2013-tól működő Klik bukott meg, ezért kényszerül most a kormány a helyzet megoldására.
(Forrás: Eduline)
 
2016.03.04.
A kerekasztal keddi ülésén már ott lesz az OECD szakértője is
Palkovics László emlékeztetett arra, hogy a tantervek felülvizsgálata a kerekasztal tartalomfejlesztéssel és tanulói életúttal foglalkozó munkacsoportjainak feladata. Mivel ezek stratégiai kérdések, így átgondolásuk és megoldásuk hosszabb időt vesz igénybe.
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2016.03.04.
A kerekasztal keddi ülésén már ott lesz az OECD szakértője is
Palkovics László emlékeztetett arra, hogy a tantervek felülvizsgálata a kerekasztal tartalomfejlesztéssel és tanulói életúttal foglalkozó munkacsoportjainak feladata. Mivel ezek stratégiai kérdések, így átgondolásuk és megoldásuk hosszabb időt vesz igénybe.
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2016.03.04.
Palkovics László: nem a tüntetés, hanem a tárgyalóasztal melletti munka visz előre
Nem a tüntetést, hanem a tárgyalóasztal melletti munkát tartja előremutatónak az oktatásért felelős államtitkár. Palkovics László pénteki online fogadóóráján beszélt erről, arra reagálva, hogy március 15-ére pedagógusdemonstrációt terveznek.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.03.04.
Pukli levélben tette helyre a köztévét
Vitatott módon foglalta össze az állami televízió híradója azt az interjút, amit Pukli István, a pedagógustiltakozás egyik vezéralakja adott az állami médiának. A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) lapunk kérdésére visszautasította, hogy hírhamisításról lett volna szó.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.03.04.
„A Fidesz embereiből pánikban ömlik a fröcsögés” – összezárnak a társak Pukli István mögött
A közoktatás helyzete miatt tiltakozó érdekvédelmi szervezetek és civil mozgalmak kiállnak Pukli Istvánért, akit Deutsch Tamás vezető fideszes politikus ismét keményen megtámadott. A lapunknak nyilatkozó Sándor Mária, Galló Istvánné és Mendrey László állítja, a karaktergyilkossági kísérletek nem roppantják meg mozgalmukat, sőt, csak erősítik a tiltakozókat.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.03.04.
A magyar katolikus egyház nem akar tudni oktatási problémákról
Oktatási kérdésekkel nem foglalkozott a püspöki kar, így azt sem lehet tudni, hogy a katolikus iskolák diákjai milyen arányban csatlakoztak a hétfői „Nem leszek suliban” akcióhoz. Ugyanakkor a püspökkari ülésen eldöntötték, hogy megújítják az egyházzenét.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.03.04.
A tanár, ki nem lelé...
Hát már a tanáraink is külföldre mennek? – kérdik tőlem, mikor kiderül, hogy az anyaság előtt egy délkelet-ázsiai egyetemen tanítottam és kutattam. Erre pedig én kissé pimaszul, de humorosan mindig azt szoktam felelni: csak a legjobbak, csak a legjobbak. A probléma újabban az, hogy a viccem egyre kevésbé találtatik mókásnak.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.03.04.
Ezerrel gurulnak lefelé a lejtőn a magyar gyerekek
Nyilvánosságra hozták az iskolás gyermekek edzettségi, állóképes­ségi szintjét felmérő nemzeti egységes tanulói fittségi teszt 2014–2015-ös tanévi eredményeit. Az adatok lesújtók, a helyzet már-már katasztrofális. A magyar diákok negyede túlsúlyos vagy elhízott, állóképességi szintjük egyáltalán nem megfelelő.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.03.02.
Magyar Idők: A PSZ listát készít a sztrájkra kész tanárokról
A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) listát készít a pedagógusok "sztrájkkészségéről", a megyei szervezeteknek szombatig kell az eredményeket beküldeniük – írja a kormánypárti Magyar Idők. A napilap szerint a helyi szakszervezeti titkároknak fenntartótól függetlenül minden iskolába és óvodába el kellett juttatniuk egy aláírásgyűjtő adatlapot.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.03.02.
Legyél Te is Informatikus! – Pályaorientációs programjával csatlakozik a Digitális Témahéthez a Magyar Telekom
Kevesen választják az informatikus pályát ma Magyarországon, ezért iskolások körében kezdtek kampányba az iparág képviselői, és a Digitális Témahétre is kínálnak programokat. Pedagógusokat várnak az első Legyél Te is Informatikus! konferenciára, ami a program eredményeiről és céljairól, eszközeiről fog szólni.
(Forrás: Modern Iskola)
 
2016.03.02.
Miközben azzal hitegetik a tanárokat, hogy szétszedik a Klik-et, június 1-től új központokba kényszerítenek több tucat iskolát
A mi iskolánk eddig egész jól működött. A rendes tanítás mellett voltak fizetős tanfolyamok, mindenki odatette magát, a suli szerzett pénzt. Ami megmaradt, abból az év végén pár tízezer forint extra cafeteriát kapott minden dolgozó. Most összevonnak bennünket 6 másik intézménnyel, a mi pluszunkból fizetik majd az ő veszteségüket.
(Forrás: 444.hu)
 
2016.03.02.
A drogmegelőzést feleslegesnek tartják általánosban
Ha a tankönyvszerző jónak látja, beleírja, ha nem, akkor kimarad az alsós évfolyamok tananyagából a szenvedélybetegségek témája. Pedig egy tízéves gyerekkel már kellene erről beszélgetni, sőt, minden tanórán szóba kéne valahogyan kerülnie. Ehelyett vagy inkább átugorja a tanár a témát, vagy környezetórán felolvassa a könyvből, hogy az alkoholizmus gyógyítható.
(Forrás: abcug.hu)
 
2016.03.02.
A diákoknak is elmagyaráznák, miért tiltakoznak a közoktatásban
„Minél többen mondjuk el rendhagyó órán, folyosón, kiránduláson, ahol csak lehet a gyermekeknek – koruknak megfelelő szinten –, hogy miért küzd sok ezer pedagógus, és miért fontos ez”.A felhívás szerint március 11-én pénteken 10 óra környékén tartanák meg a rendhagyó órákat
(Forrás: Eduline)
 
2016.03.02.
Ezt tervezik március 15-re a közoktatásban tiltakozók
Most sem csak a közoktatás lesz a téma: „Szolidaritást vállalunk a közalkalmazottakkal, köztük az egészségügyi, a kulturális és a szociális szféra dolgozóival! A bizonytalanságban tartott köztisztviselőkkel! A közlekedési dolgozókkal! Felerősítjük azoknak a hangját, akiknek problémafelvetéseit, javaslatait nem akarja meghallani a hatalom.”
(Forrás: Eduline)
 
2016.03.02.
Így változott tavaly a diákok szövegértése és matektudása
Az Oktatási Hivatal február végére feldolgozta az Országos Kompetenciamérés (OKM) 2015-ös eredményeit, mely a hatodikos, nyolcadikos és tizedikes diákok szövegértési és matematikai képességeit mérte fel. A szövegértés kiegyensúlyozott képet mutat, de matematika terén a diákok keveset fejlődnek 8. osztály után.
(Forrás: Eduline)
 
2016.03.02.
Dés Mihály: Hiánypótlási kérelem protestáló pedagógusoknak
A hetek óta tartó tanári tiltakozások felszínre hozták az újraközpontosított oktatási rendszer minden eddig is ismert bornírtságát. Van azonban egy fontos dolog – talán a legfontosabb –, ami se a pedagógusszervezetek sztrájkbizottságának 25 pontos követelésében, se egyéb kapcsolódó reklamációban nem szerepelt: az, hogy ez a közoktatás közveszélyes.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.03.02.
Harmincnyolc milliárd tantermek, tornatermek és tanuszodák építésére
Több mint 38 milliárd forintból összesen 24 tanterem, 25 tornaterem, 24 tanuszoda és 5 komplett iskola épülhet meg a következő tanév végéig a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Programban - jelentette be Boros Anita, vagyonpolitikáért felelős államtitkár.
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2016.03.02.
Új szervezet jön a Klik helyett
A pedagógus-sztrájkbizottság 25 ponton akar radikális változást, a kabinet által létrehozott Köznevelési Kerekasztal előtt pedig 150 téma van napirenden, ami azt mutatja, óriási a baj. Palkovics László kiemelte: azáltal, hogy az oktatási rendszer ekkora figyelmet kap, mód nyílik a problémák orvoslására, mert óriási a társadalmi támogatottsága.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.03.02.
Pukli István visszavág: Gyomorforgató, hogy az M1 a szüleimet kezdte el zaklatni
Azt a kérdést kell feltenni: miért történik mindez? Azért, mert félni kezdett a hatalom. Látják, hogy erő van bennünk, mögöttünk, és igazunk van. Olaj a tűzre, hogy a Magyar Idők elkezdte listázni a Tanítanék Mozgalom emblematikus ­alakjait
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.03.01.
A Klik elintézte, már az ingyentankönyv is sokba kerül
Az ősztől minden alsós diák ingyen kapja a tankönyveit, csakhogy a jogosultak meghökkentően nagy köre nem a térítésmentesen kapott könyvekből tanul – derült ki az EduLeaks nevű kezdeményezésünk nyomán lapunkhoz érkezett információkból.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.03.01.
Tizenkét pontos követeléssel álltak elő a pedagógusok
A Civil Közoktatási Platform megfogalmazta követeléseit, amelyek teljesülése nélkül szerintük sem az idei tanév hátralévő része, de főként a következő nem lehet sikeres.A CKP három szakmacsoportot A CKP három szakmacsoportot alakított ki megalakulásakor, tömörítve a tiltakozó iskolákat és támogató (szak)szervezeteket.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.03.01.
Egy budapesti általános iskola igazgatója: „rögtön ránk akasztják a bélyeget”
„De jó lenne, ha Magyarország miniszterelnöke egy reggel fölébredne, és azt mondaná, engem semmi nem érdekel, csak legyünk elsők Európában, és beletenné a bruttó hazai össztermék (GDP) mondjuk nyolc százalékát a közoktatásba.”
(Forrás: Budapest Beacon)
 
2016.03.01.
Mi lenne, ha…? – Rajzpályázat gyerekeknek
Mi lenne, ha vitorlás hajó lennék? Vagy tengeralattjáró? Hőlégballon? Űrbázis? Mi lenne, ha egyszer kirepülnék az ablakon dolgozatírás helyett? Vagy elúsznék a folyóban a tengerig, mint egy áramvonalas
(Forrás: Edupress)
 
2016.03.01.
A gyermekvédelem jelzőrendszere
Hetvenhétezer család csaknem száznegyvenezer gyermekével foglalkoztak 2014-ben a gyermekjóléti szolgálatok – olvasható a KSH kiadványában. Minden harmadik gyermek gondjai családi konfliktusokból adódtak, minden ötödiké megélhetési nehézségekből fakadt. http://magyarhirlap.hu/cikk/48974/A_gyermekvedelem_jelzorendszere#sthash.I20abQpp.dpuf
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2016.03.01.
Palkovics László: nem jó a túlcentralizáltság az oktatásban
Az sem szerencsés, hogy az iskolaigazgatóktól olyan hatásköröket vontak el, amelyek segítségével a legjobban működtethetőek az intézmények, és sok esetben szerencsésebb volna, ha a fenntartó és a működtető ugyanaz lenne – jelentette ki.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.03.01.
Migránsokhoz hasonlította a pedagógusokat a Fidesz alelnöke
A vitanapon az oktatásért felelős miniszter visszamutogatott a 2002 és 2010 között kormányzó szocialistákra. „Nem volt egy egyértelmű felelőse ennek a rendszernek, a fenntartásának sem minőségi, sem finanszírozási szempontból”
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.03.01.
Áthidalható a digitális szakadék
Fontos állomásához érkezett a Vodafone Digitális Iskola Program, amelynek célja a digitális oktatás fejlesztése és a hátrányos helyzetű gyerekek felemelése, tudásuk fejlesztése. A táblagépek átadása kapcsán Pécs egyik általános iskolájában a mobilkommunikációs szolgáltató vállalat bejelentette: partnereivel együtt a program kiszélesítése mellett döntött.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.03.01.
Hargitay Miklós: Bizonyítvány
A kormányoldal egy senkivel nem egyeztetett, ismeretlen szakmai hátterű, sehol a világon ki nem próbált, minden haladó tudományos elvnek és az összes sikeres ország gyakorlatának ellentmondó oktatási kurzust visz immár negyedik éve, és csak most hajlandó vitázni róla
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.03.01.
Klikesítenék a közigazgatást
Nem téved, aki egyfajta „közigazgatási Klik" létrehozásának tervét olvassa ki az iratból. A készítői a közigazgatás-átalakítás próbájának tekintik a Klik megalakítását. Ám az állami iskolafenntartó körüli botrányokból nem azt a következtetést vonták le, hogy az ilyen nagymértékű központosítás működésképtelen szervezetet hoz létre.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.03.01.
A pedagógusok harca nem bérharc - bár az is lehetne
Sok mindenről szól tehát a pedagógusok erős társadalmi támogatottsággal rendelkező „lázadása”. Amiről viszont nem szól, az a tanári-tanítói bérek kérdése. Annak ellenére sem szól erről, hogy a Fidesz, Orbán Viktorral az élen, mindent elkövetett annak érdekében, hogy úgy tűnjön, „ezek” már megint több pénzt akarnak.
(Forrás: Kettős mérce)
 
2016.03.01.
Balog: Több lábra kell állítani köznevelés rendszerét
Balog Zoltán kedden a parlamentben a szocialisták által a közoktatás helyzetéről kezdeményezett parlamenti vitanapon két fő törekvést határozott meg a köznevelési rendszerrel kapcsolatban: a minőségi oktatást és a hazafias nevelést, hangsúlyozva, hogy mindkettőre szükség van, ha nem csupán egyéni, hanem közösségi sikereket is el kívánunk érni.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
Sajtófigyelő
2023.11.21.
A pályakezdő pedagógusok mellett áll Balatoni Katalin
Maga is átélte, milyen érzés kezdő pedagógusnak lenni, ezért jól ismeri a pálya nehézségeit – jelentette ki a lapunknak adott interjúban Balatoni Katalin, a Belügyminisztérium köznevel...
(Forrás: Magyar Nemzet)
--
2023.11.21.
Plakátkampányt indít a kormány az iskolákban
A védelem online is megillet! Kérdezz, szólj, jelezz! - ezek a legfontosabb üzenetei azoknak az iskolai plakátoknak, amelyeket a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) jogsegélyszolg...
(Forrás: Eduline)
--
2023.11.21.
Státusztörvény: nem taníthatnak óraadóként tovább a felmondó pedagógusok?
Szeptember 29-ig kellett nyilatkozniuk a pedagógusoknak, hogy elfogadják-e a státusztörvény alapján írt munkaszerződésüket. Rétvári Bence államtitkár úgy nyilatkozott, hogy 1205 pedagó...
(Forrás: Eduline)
--
2023.07.17.
Oszkó Péter: Nagyon nagy bajban vagyunk, ha saját pedagógusaink bérét sem tudjuk kifizetni
ZÁMOMRA A LEGBOSSZANTÓBB ÁLLÍTÁS, HOGY A SAJÁT OKTATÁSI RENDSZERÜNK FOLYAMATOS MŰKÖDÉSI KÖLTSÉGÉNEK FINANSZÍROZÁSÁHOZ UNIÓS ADÓFIZETŐK PÉNZÉRE VAN SZÜKSÉGÜNK, miközben vannak...
(Forrás: Index)
--
2023.07.15.
Ilyen se volt még: 171 oktató állt ki a Zeneakadémia autonómiájáért
Alulírott előadó- és alkotóművészek, kutatók és zenepedagógusok, mint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatói az alábbi közleményt kívánjuk a közvélemény és a fenntartó Kultur...
(Forrás: Index)
--
2023.07.15.
„Egy mérhetetlenül szelektív törzsi társadalom öngyilkos reflexiója saját magára” – Lannert Judit oktatáskutató a státusztörvényről
Miért beszél mindenki tanárhiányról, amikor átlagosan tíz általános iskolás gyerek jut egy pedagógusra? Mi a tanárok és mi a megrendelő, a lakosság felelőssége a magyar oktatás szétes...
(Forrás: szabadeuropa.hu)
Címkék
agresszió civilek család digitális nemzedék együttműködés erkölcs esélyegyenlőség esélyek felelősség film filmklub generációk gyerekek gyermekvédelem hátrányos helyzet IKT integráció irodalmi mű feldolgozása iskola iskola és társadalom kapcsolatok kommunikáció konferencia konfliktuskezelés kreativitás kutatás könyvajánló közösség módszerek OFOE oktatás oktatáspolitika osztályfőnöki szerep pedagógia pedagógus pedagógusok pályázat rendezvény szabályok szakmai szervezet szülő szülők tanulás tanár-diák kapcsolat tehetséggondozás társadalom történelem verseny virtuális kongresszus ünnep