Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
2016.04.30.
A gyereknek sem jó, ha ő irányítja a családot
A szülőknek bátran vállalniuk kell a felelősséget a családban, nem szabad engedni, hogy a gyerek dirigáljon, neki meg kell maradnia a gyerekszerepnél - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Regős Judit gyereknevelési tanácsadó, a Szülők Háza Konzultációs Központ alapítója.
(Forrás: Inforádió)
 
2016.04.30.
PEDAGÓGUSDRÁMA HÁROM FELVONÁSBAN
Az elégedetlenkedők azt is kifogásolják, hogy a kormány nem veszi komolyan az általuk megfogalmazott problémákat, és nem hajlandó azokról érdemben tárgyalni. Eközben a Köznevelési Kerekasztal, ahová egyébként a kabinet rendszeresen várja a szakszervezetek és civilek képviselőit, túl van a hatodik ülésén, és számos, a szakszervezetek által is megfogalmazott vitás kérdésben döntés született.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.04.30.
Elutasítják a teljes államosítást, sztrájk csak ősszel lesz
Sem az önkormányzatokkal sem pedig a pedagógusok sztrájkbizottságával nem egyeztette a kormány az újabb oktatási központosításról. A kormány megszüntetné a vegyes rendszert, és az összes önkormányzatnál maradt iskolát állami fenntartásba venné. Az érdekképviseletek tiltakoznak, szerintük a változtatás után drágábban működnek majd az intézmények. Újabb sztrájk azonban az érettségi miatt csak ősszel lehet.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.04.30.
Az Orbán-kormány elárulta, hogy semmibe veszi a tanárokat
Világossá vált, hogy a kormány véletlenül sem kíváncsi a szakma véleményére. A látszategyeztetésekkel húzták az időt az érettségiig, a közelgő nyári szünetig, mert ekkor már kisebb ellenállásra számíthatnak – értékelte az ígért közoktatási reformokat és bejelentésük időzítését Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.04.30.
Az Orbán-kormány elárulta, hogy semmibe veszi a tanárokat
Világossá vált, hogy a kormány véletlenül sem kíváncsi a szakma véleményére. A látszategyeztetésekkel húzták az időt az érettségiig, a közelgő nyári szünetig, mert ekkor már kisebb ellenállásra számíthatnak – értékelte az ígért közoktatási reformokat és bejelentésük időzítését Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.04.30.
Központosítják az általános és középiskolákat
Várhatóan megszűnik a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, a mostaninál kisebb szervezeteben marad meg területi részlegekkel. Pölöskei Gáborné, a Klik vezetője, hangsúlyozta, hogy "nem lenne értelme egy nem jól működő szervezetet szétdarabolni, majd így tovább működtetni", hanem "menedzsmenthéjakkal" látják el az oktatási intézményeket.
(Forrás: Belföldi Hírek)
 
2016.04.30.
Lázár: 2018-tól új alaptanterv lehet, csökkenhetnek a tanulók terhei
Az államtitkár azt kezdeményezte, hogy a köznevelési kerekasztal javaslatai alapján 2018-tól legyen új nemzeti alaptanterv, a tanulói terhek pedig már a következő tanévtől csökkenhetnek - tájékoztatott Lázár János. A pedagógusok továbbképzésének átalakításával kapcsolatban Palkovics László azt javasolta, hogy az egyetemeket helyezzék a középpontba, a költségeket pedig teljes egészében az állam viselje.
(Forrás: ma.hu)
 
2016.04.28.
Élsport: most akkor igen vagy nem? A pszichológus véleménye
Van olyan eset is, hogy már senki sem tudja eldönteni, hogy a szülő akart-e a gyerekéből élsportolót nevelni vagy sem, mert a gyerek annyira belsővé tette a szülői elvárást, maximalizálta a megfelelést. Ez csak akkor jelent nehézséget, ha belső feszültséghez vezet.
(Forrás: Kölöknet)
 
2016.04.28.
Az iskolai erőszakot is könnyebb színjátékkal kezelni
Aktív, egymásért és a környezetükért felelős fiatalokat képez a hátrányos helyzetű iskolásoknak szervezett Rendezd Át! programmal a Pécsi Playback Színház és a Keret Alkotócsoport. Céljuk, hogy a gyerekek őszintén ki tudják fejezni érzéseiket, és kezelni is tudják azokat. Egy éven át dolgoztak közös játékkal, fejlesztő foglakozásokkal, playback színházzal, három baranyai iskolaegy-egy osztályával.
(Forrás: abcug.hu)
 
2016.04.28.
Kerényi Máté: Az inspiráció kézikönyve
Az OECD adatokból úgy tűnik, a legtöbb jelenleg „praktizáló” pedagógus elé megoldhatatlan akadályokat támaszt az, ha egy gyerek mondjuk cigánytelepen él, vagy csak „szimplán” tanulási nehézségekkel küszködik. Erre az eszköztelenségre (pontosabban: az ebből fakadó kétségbeesésre, kiégésre) ad választ a könyv: felvillant lehetőségeket, amikkel bárhol, bármilyen megrekedt pedagógus élhet.
(Forrás: Tani-tani online)
 
2016.04.28.
Gondolkodott ma már?
Szeptembertől a magyar középiskolákban eltűnik a filozófia a kötelezően tanítandó tantárgyak közül. Pedig a XXIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendégeként Magyarországon járt Jostein Gaarder karrierje is ékesen bizonyítja, hogy a filozófia egyáltalán nem idegen a hétköznapoktól.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2016.04.28.
Ekkora átalakítást rég látott a magyar iskolarendszer
Teljesen átalakul, és jelen formájában megszűnik a Klik, állami működtetés alá kerül az összes iskola, másfél év múlva pedig vadonatúj nemzeti alaptanterv várja a diákokat. Ha a kormány is rábólint az oktatási államtitkárság terveire, drasztikus átalakítások várhatók a magyar iskolarendszerben.
(Forrás: Origo)
 
2016.04.28.
MEGBUKOTT A VEGYES OKTATÁSI MODELL
A tanulói terhek szeptembertől történő csökkentését, új Nemzeti alaptanterv 2018-as bevezetését, valamint az iskolák fenntartásával, működtetésével összefüggésben a vegyes rendszer felülvizsgálatát javasolja Palkovics László oktatási államtitkár a kormánynak – közölte Lázár János a Kormányinfón.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.04.28.
Egy zseniális kísérlet: így mobiloznak a diákok a tanórákon
Egy angoltanár több osztályt megkért arra, hogy küldjenek neki órán sms-t, de úgy, hogy ő ne vegye észre a telefonhasználatot. Döbbenetes eredménye lett a kísérletnek.
(Forrás: hvg,hu)
 
2016.04.28.
Jöhet a teljes államosítás
A kormány elveszi az önkormányzatoktól az iskolák működtetését is Palkovics László oktatási államtitkár javaslatára.A fenntartó eddig is az állam volt, de a nagyobb települések megtartották a működtetést, ami nem egy helyen okozott feszültséget, egymásra mutogatást. „Tiszta és egyértelmű felelősségre van szükség” – mondta Lázár János szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.04.28.
Milliárdokkal kevesebbet kap jövőre a Klik
Bár Lázár János arról beszélt tegnap, hogy már szeptembertől csökkenhet a diákok terhelése, a Nemzeti Pedagógus Kar lapunknak nyilatkozó elnöke ezt nem tartja reálisnak. Horváth Péter szerint felmerült az is, hogy csökkentsék a testnevelésórák számát, de ez akár elbocsátásokhoz is vezethetne.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.04.28.
Palkovics: Nőnek a felsőoktatás forrásai
Az állami intézményfenntartó jövőre 103 milliárdos többletet kaphat, a felsőoktatási intézmények 43 milliárdos pluszforrással számolhatnak a költségvetés tervezete szerint – közölte Palkovics László oktatási államtitkár.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.04.27.
Sólyom keményen beszólt: A kormány kíméletlen
Meglehetősen kemény és kritikus mondatok hangzottak el a konzervatív értelmiségieket tömörítő Eötvös József Csoport A közoktatás helyzete címmel tartott beszélgetésén. A sötét jövőkép alapján értelmes, jól kivitelezett reformok nélkül végérvényesen szétszakad a társadalom, és mindannyian elindulunk a lejtőn.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.04.26.
„Az oktatás minősége drámai mértékben romlik” – Radó Péter oktatáskutató
Teljesen megváltozott a világ az elmúlt harminc évben, teljesen megváltozott az a környezet, amelyben az iskolák működnek, és közben nem volt olyan reform, ami ezekhez igazodott volna. Az alapvető strukturális átalakítást görgette maga előtt szinte minden kormányzat, és az a változás maradt el, ami megtörtént mondjuk Lengyelországban vagy Németországban.
(Forrás: Magyar Narancs)
 
2016.04.26.
Csődben az irodalomoktatás: Csukás és Lackfi együtt kongatja a vészharangot
Az egyik városlakó, a másik vidéki, az egyik gyermektelen, a másik nagycsaládos. Az egyik töltőtollal ír, a másik virtuális tintával, mégis nyilvánvaló a kapcsolódás. Például egyikük sem fellegjáró, hanem nagyon is praktikus ember, s mindkettejüknek határozott véleménye van az irodalomoktatásról. A páros nagyinterjú az április 28-i Heti Válaszban olvasható.
(Forrás: Válasz.hu)
 
2016.04.26.
A Digitális Témahét nyertesei- gratulálunk!
A Digitális Témahét keretében kiírt pályázatok nyertesei 2016. április 26-án, ünnepélyes keretek között, a Budapest VII. kerületi Baross Gábor Általános Iskolában vehették át a díjakat. Minden résztvevőnek, projektet megvalósítónak gratulálunk és további sok sikert kívánunk! Mert lesz folytatás.., digitális témahét , sőt, digitális tanév is lesz még...
(Forrás: Modern Iskola)
 
2016.04.26.
5+1 dolog, amiről a nélkülöző gyerekek álmodnak
A KSH adatai szerint Magyarországon a 7 év alatti gyermekek 42,2 százaléka él szegénységben. A Budapest Intézet felmérése alapján 130 ezer gyereknek kell szembenéznie az állandó nélkülözéssel, és közülük nagyjából 50 ezer rendszeresen éhezik. Ezeknek a gyerekeknek sokszor csak álom az, ami nekünk természetes.
(Forrás: Kölöknet)
 
2016.04.26.
Széttépett mesekönyvvel nehéz kikeveredni a szegénységből
Viktor elárulta, azért olvasnak minden nap: mert vallási előírás. Csatlakoztak a jehova tanúihoz, ahol minden nap szokás a Bibliából olvasni. “Reggel megköszönjük, hogy felébredtünk, és ennek része a szövegolvasás is” – mondta, de olvasnak esténként is, előző nap például Ábrahám története volt soron.
(Forrás: abcug.hu)
 
2016.04.26.
Fel a fejjel! – bajban vagyunk
Szégyenkezés helyett teendőnk van, mégpedig az oktatáspolitikával elfogadtatni azt, hogy az eredményesség érdemi javításához nem “Stratégiának” nevezett lázálmok papírra vetése, nem a problémák szőnyeg alá söprése, hanem az iskolai nyelvoktatási gyakorlat nagyon gyors tényszerű feltárása, a valós helyzettel való szakszerű szembenézés vezet el.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2016.04.26.
FIDESZ: FOLYTATÓDIK A DIÁKSZÖVETKEZETEK MEGERŐSÍTÉSE
Két éve döntöttek a fordított áfa bevezetéséről a rendszerben, tavaly elősegítették a passzív hallgatói jogviszonnyal rendelkező diákok szövetkezeti munkavégzését, és bevezették a minimális szolgáltatási díjat. Emellett a közelmúltban elfogadták azt a javaslatot, amely a diákszövetkezetek keretében végzett szakmai gyakorlatot tette lehetővé.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.04.26.
Több mint száz iskolavezető vett részt rajta
Sipos Imre a fórumon az iskolák gazdálkodásával kapcsolatban arról beszélt: a jövőben megoldják, hogy az állami fenntartású oktatási intézmények semmilyen alapvető tanfelszerelésből ne szenvedjenek hiányt.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.04.26.
Bíró: A krétahiány nem az intézmények hibája
Egy jól működő közoktatási rendszerben nem történhet meg, hogy az iskolák beszerzési nehézségekkel küzdenek – ezt a Nemzeti Pedagógus Kar delegáltja mondta a győri igazgatói konferencián.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.04.26.
Cigányok hátrányban: tombol a szegregáció
Korántsem egyedi eset a gyöngyöspatai ügy, a roma gyerekek szándékos szegregációja Magyarországon nagyon is létezik, rendszerszintű és szisztematikus gyakorlat – vélik szakértők. Hiába a hazai bíróságokon legfelső szinten született számos bírói ítélet, nincs hatékony jogorvoslat, így továbbra is hátrányos helyzetű fiatalok tömegeit termelik ki a hibás oktatási formák.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.04.26.
A Klik módosítgatja a már kész listákat?
A Klik indoklás nélkül felülbírálja és módosíttatja az iskolák szakmai munkaközösségei által a tankönyvjegyzéken szereplő könyvekből, a költségkeretet nem meghaladóan összeállított és a szülők által már aláírt tankönyvrendeléseket – írja felhívásában a Tanítanék Mozgalom.
(Forrás: Eduline)
 
2016.04.26.
Pokorni: Melyik Darth Vadernek szurkoljak?
Bár Pokorni kerülte a direkt aktuálpolitikai kiszólásokat, annyit azért megjegyzett, hogy a mostani pedagógus-sztrájkkövetelések sem erről a szemléletváltásról szólnak, a szakszervezetek pontjai is visszafelé néznek szerinte. „Nem is tudom, hogy két Darth Vader közül melyiknek drukkoljak” – jegyezte meg.
(Forrás: hvg,hu)
 
2016.04.26.
Lyukakat tömködnek a pluszpénzekből
A közoktatás úgy kap százmilliárdot, hogy abból az utolsó fillérig már mindent elköltöttek, azaz krétára, felújításra az oktatási színvonal működtetésre ebből a száz milliárd forintból egy fillér sem jut.
(Forrás: napi.hu)
 
2016.04.26.
Végtelen történetként írnak a diákok az kiábrándító oktatásról
Még októberben - a nagyobb tiltakozási hullámot jóval megelőzve - kezdett munkába egy iskolai szakkör, hogy részletes kiadványt készítsenek arról, hogy miként látják az oktatási rendszert és az iskolák hétköznapjait, valamint szerintük milyennek kellene lennie. Bár nincs cselekmény, mégis olyan, mintha Fantázia és a való világ síkján mutatnák be a két oldalt.
(Forrás: Eduline)
 
2016.04.25.
Gyermekek Háza: Értékként kezeljük a különbözőséget
25 éves a pesthidegkúti Gyermekek Háza, amely a differenciált és integrált oktatás újfajta módszertanával mára nemzetközileg is elismert oktatási intézmény lett. Az évfordulóhoz kapcsolódóan egész napos konferenciát tartottak több mint 300 pedagógus és oktatási szakember részvételével a Klebelsberg Kultúrkúriában. Lányi Marietta, a Gyermekek Háza pedagógiai vezetője nyilatkozott az InfoRádiónak.
(Forrás: Inforádió)
 
2016.04.25.
Nektek hiába tanítjuk az informatikát, úgysem értitek meg
Leckét évekig nem kaptak, mert úgysem tudják megcsinálni, a farsangi bálba nem engedték be őket, osztálykiránduláson sem voltak soha, ahogy az iskolai úszásoktatásból is kimaradtak. Ezt állították a bíróság előtt tett tanúvallomásukban azok a gyöngyöspatai fiatalok, akiket szegregáltan oktatott a helyi általános iskola. Kártérítést szeretnének a szerintük meghiúsult jövőjükért.
(Forrás: abcug.hu)
 
2016.04.25.
A NYOLCADIKOS TANULÓK 97 SZÁZALÉKA FELVÉTELT NYERT KÖZÉPFOKÚ OKTATÁSI INTÉZMÉNYBE
A hivatal tájékoztatása szerint a felvételi eljárásban 82 411 nyolcadik évfolyamos, 7 143 hatodik évfolyamos és 5 481 negyedik évfolyamos tanuló vett részt. Ez utóbbi két csoport a hat-, illetve a nyolc évfolyamos gimnáziumokba felvételizőket jelenti.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.04.25.
Népszavazás lehet a diákok iskolán kívüli kötelező teendőiről
A tanulónak csak törvényes képviselője kérésére kellene részt vennie a kötelező tanórákon kívüli foglalkozásokon - erről kezdhetnek aláírásgyűjtésbe, megfelelő támogatottság esetén pedig népszavazást kell tartani. Ha sikeres lesz a kezdeményezés, az véget vethet a kötelező önkéntes szolgálatnak, ami az érettségi egyik alapfeltétele.
(Forrás: Eduline)
 
2016.04.25.
Szintet lépett a digitális pedagógia
Lezárult az első Digitális Témahét (DTH), amelyhez 785 iskola 1919 projekttel, 77812 diák és 5165 tanár csatlakozott. Ezzel a DTH volt az eddigi legnagyobb volumenű kezdeményezés a digitális pedagógiában Magyarországon, azaz a digitális kompetencia fejlesztése április első hetében minden eddiginél nagyobb figyelmet kapott.
(Forrás: Edupress)
 
2016.04.25.
Kunhalmi szerint lebutítják a szakképzést
A szakképző iskoláktól gyakorlatilag a nyelvoktatást teljesen elvették, ha ezek a cégek nem fejlesztenek a magyar állammal közösen oktatási programokat, akkor gyakorlatilag nincs megfelelő munkás a munkaerőpiacon.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.04.25.
Számvetés: reménységünk, a gyermek
Az oktatást nem a gyermek hat éves korában kell elkezdeni, akkor az már régen késő. A mi társadalmunk nagy hátránya a rengeteg szegény és műveletlen ember, akik képtelenek megadni gyermeküknek azokat az ismereteket, viselkedésmintákat, melyek alkalmassá tennék az iskolai oktatásban való zökkenőmentes részvételre.
(Forrás: Népszabadság/Pupu blogja)
 
2016.04.24.
Huszonöt éves a Gyermekek Háza nevelési-oktatási progra
A Gyermekek Háza alternatív alapozó program nyolc évfolyamból áll, évfolyamonként egy-egy osztályt működtetnek, saját pedagógiai program, helyi tanterv alapján. 2013-ban jóváhagyták kerettantervét, így saját fejlesztésű, alternatív tanterve alapján végzi nevelő, oktató munkáját.
(Forrás: csalad.hu)
 
2016.04.24.
Pedagógiai Folyóiratok Portál az OFI-tól (x)
Ismeri ezeket a folyóiratokat, ugye: Új Köznevelés, Új Pedagógiai Szemle, Educatio, Könyv és Nevelés, Mikkamakka? Mindezek ingyenesen és teljes terjedelmükben online is elérhetők az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) Pedagógiai Folyóiratok Portálján, amiről részletek és közvetlen link a rövid ajánlóban.
(Forrás: Modern Iskola)
 
2016.04.24.
Mentőövet dobnak a nyelvvizsgával küszködő diákoknak
Ingyenesen vehetnek részt az úgynevezett mentőöv tanfolyamon azok a diákok, akik nyelvvizsgájuk hiánya miatt nem jutnak diplomához. A diplomamentő program nyolcezres létszámából ez csaknem 3500 embert érint. Ők egyéni elbíráslás alapján december 31-ig kaphatnak haladékot a nyelvvizsga megszerzésére.
(Forrás: Inforádió)
 
2016.04.24.
Indulhat az aláírásgyűjtés a tanítás utáni foglalkozásokról
A kérdést Kassainé Szegfű Zsuzsanna magánszemély nyújtotta be az NVB-hez március 29-én. A hitelesítésre benyújtott kérdés így szól: "Egyetért-e Ön azzal, hogy általános iskolában a tanulónak a kötelező tanórákon kívüli foglalkozásokon csak a törvényes képviselője kérésére legyen kötelező részt venni?"
(Forrás: index)
 
2016.04.24.
Újragondolná a tanárképzést a HÖOK
A tanárképzés újragondolásának szükségességére hívta fel a figyelmet a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK), a szervezet problémának tartja, hogy nincs megfelelő alkalmassági vizsga, nem hatékony az anyanyelvi kritériumvizsga, nem egységes a záróvizsga értelmezése és nem szereznek kellő szakmai gyakorlatot a hallgatók a képzés alatt.
(Forrás: Edupress)
 
2016.04.24.
Fogyatékos társaikon segítenek a ballagók
Hadat üzentek végzős diákok a szokásos virágcsokros, mütyűrös ajándékoknak, az erre szánt összeget jótékony célokra fordítják. A KézenFogva Ballagunk kezdeményezéshez eddig több mint 70 ballagó diák csatlakozott, és több mint 400 ezer forintot gyűjtöttek a fogyatékkal élő kortársaik megsegítésére.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.04.24.
Hatvanhárom cigány tanuló perli a Kliket
GYÖNGYÖSPATA | A felperesek azt kérik, a törvényszék állapítsa meg, hogy az alperesek megsértették a roma diákok egyenlő bánásmódhoz fűződő jogát, mert őket nemzetiségi hovatartozásuk miatt elkülönítették, s számukra alacsonyabb minőségű oktatást nyújtottak.
(Forrás: HEOL)
 
2016.04.24.
Elvennék a bátonyterenyei roma tanoda épületét
Irattár, közmunka-iroda vagy hajléktalanellátó lehet a bátonyterenyei tanodából, ahol harminc hátrányos helyzetű roma gyerek kompetenciafejlesztése zajlik. Az önkormányzat tulajdonában álló épületet most a legnagyobb Nógrád megyei roma szervezet használja, és az elmúlt években fel is újították, de a városvezetés elvenné tőlük az ingatlant. Ha így tesznek, nem nagyon lesz hova menniük.
(Forrás: abcug.hu)
 
2016.04.24.
Megkapták a „zsebpénzt” az iskolák
Áprilistól kezdve havonta ötvenezer forintot kaphatnak az iskolaigazgatók az előre nem látható kiadások fedezésére. Bár a lapunknak nyilatkozó intézményvezetők szerint az összeg a semminél jobb, de abban egyetértettek: hosszú távon nagyobb gazdálkodási önállóság kell az igazgatóknak, és ismét költségvetést kell tervezni az iskoláknak.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.04.23.
L. Ritók Nóra: A roma integráció ma “nem szexi”
Nehéz jól kommunikálni is(...), sokkal erősebb a problémában a szegénység, a gyerekszegénység, ami azért az emberek többségének nehezen viselhető. Ebben ugyanis teljesen mindegy, roma vagy nem roma a gyermek, a család, de a megoldásban ott lapul ez is, mert a mélyszegénységben élők nagyobb százalékának az életét még a roma identitás „nem szexi” ténye is nehezíti.
(Forrás: nyomor széle/hvg.hu)
 
2016.04.23.
Lázár János megnevelésébe fogott Mendrey László
Emlékeztette a minisztert, hogy "az alacsony iskolai végzettség csekély társadalmi aktivitással jár, s az ilyen választópolgár könnyen manipulálható." Mendrey szerint a kormány rendszere „eldobható szakmunkásokat” képez, akik "kiszolgáltatottjai a hatalomnak", ami "kizárólag az aktuális kormányzó politika érdeke".
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.04.23.
Csak tovább romlott a magatartás-zavaros fiatalok állapota a fóti speciális otthonban, mert nem kaptak megfelelő ellátást
Az alapvető jogok biztosa kezdeményezte a gyerekvédelmi törvény módosítását, valamint kérte, hogy alkossanak új szabályokat a személyes szabadság korlátozására a speciális gyerekotthonokban, miután azt tapasztalta, hogy a fóti Károlyi István Gyermekközpont Speciális Gyermekotthonában a rossz körülmények miatt a súlyos pszichés vagy disszociális tüneteket mutató és pszichoaktív szert használó fiúk állapota csak tovább romlott.
(Forrás: 444.hu)
 
2016.04.23.
Bognár Amália: Digitális cselekvő pedagógia, tabletekkel
Vannak, akik teljesen elutasítják, és vannak, akik bátran használják a tanulási-tanítási folyamat során. A kétkedők számtalan okot felsorolnak, hogy bebizonyítsák, mennyire káros a gyermekekre a digitális eszközhasználat és tartalom, illetve miért nem tudják felhasználni ezeket a tanórákon. Meggyőzni őket a nyitottság hiányában nem lehet.
(Forrás: Tani-tani online)
 
2016.04.22.
Nahalka István: Én akkor is leírom...
Én először a Magyar Időkben olvastam, hogy kipécéztek ötünket (Radó Pétert, Setényi Jánost, Puskás Aurélt, és Krémer Ferencet és engem), olyanokat, akik most alapvető kritikákat fogalmazunk meg az oktatással kapcsolatban, miközben mi magunk építettük ki ezt a rendszert. A Magyar Idők online változata a PestiSrácok.hu-ra hivatkozik, tehát nézzük ez utóbbi állításait.
(Forrás: Nahalka István blogja)
 
2016.04.22.
Elindult az új Verslavina: Lackfiék zseniális versekkel figurázzák ki az oktatási rendszert
Itt a nyitóvers Lackfi Jánostól, a folytatást a költő hivatalos Facebook oldalán keresse! KOMOLY VERS KOMOLY SZAVALÓVERSENYEKRE Ötöst kaptam minden tárgyból, mert értema zanyagot, nem reppelek, hanem szépen ülök éscsend bevagyok!
(Forrás: hvg,hu)
 
2016.04.22.
Ég és föld a különbség a magyar és az angol földrajzoktatás között
Az közelgő érettségi és a szakgimnáziumok tantervén felháborodott földrajztanárok aktuálissá tették, hogy kicsit mélyebben foglalkozzunk az általános műveltséget adó természettudományos tárgyak tananyagáról, hogy mire készíti fel a diákokat. Békési Kálmán oktatási szakértő jelenleg Angliában él, így fontosnak látta bemutatni, hogy milyen is egy angol földrajzoktatás.
(Forrás: Eduline)
 
2016.04.22.
Egy ország, ahol a tanárok megbíznak a kormányban
A világszínvonalú technikai feltételeken túl a finnek szemléletmódja, vagyis a „taníts kevesebbet, tanulj többet” és a „kevesebb teszt, több tanulás” elve volt az, ami a legjobban lenyűgözte a kilátogató tanárokat. Finnországban például szinte egyáltalán nincs szóbeli számonkérés, már kisgyerekkortól kezdve az írásbeliségre, a szövegértésre koncentrálnak.
(Forrás: hvg,hu)
 
2016.04.22.
Sportolók, edzők, erőszak: A pofon egyszerű
Az élsportolóvá nevelésnek sokáig szerves része volt a szóbeli vagy akár fizikai erőszak. A rendszeres verések időszaka már elmúlt, de a megalázás, a büntetés a magyar sportélet része maradt. Összeállításunkban megszólal Faludi Viktória sportpszichológus, továbbá sportolók, szülők, edzők, kutatók.
(Forrás: hvg,hu)
 
2016.04.22.
Sportolók, edzők, erőszak: A pofon egyszerű
Az élsportolóvá nevelésnek sokáig szerves része volt a szóbeli vagy akár fizikai erőszak. A rendszeres verések időszaka már elmúlt, de a megalázás, a büntetés a magyar sportélet része maradt. Összeállításunkban megszólal Faludi Viktória sportpszichológus, továbbá sportolók, szülők, edzők, kutatók.
(Forrás: hvg,hu)
 
2016.04.22.
Alternatív leckék pedagógusoknak és diákoknak
A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány felismerve a problémát közreadott egy olyan módszertani kézikönyvet, amely a tanárok munkáját hivatott segíteni: a könyv ízelítőt nyújt azokból az innovatív pedagógiai módszerekből, amelyek eredményesek lehetnek a fejlesztésben.
(Forrás: Edupress)
 
2016.04.22.
Knausz Imre: Oktatás irgalmasság nélkül. Eldologiasodás, előítélet, elveszettség az iskolában.
Az iskolai élet legszembetűnőbb vonása annak gyári-mechanikus jellege. Az órákon mindig valamilyen specifikus és szabványosított tudásegység átadása-átvétele zajlik minden tekintet nélkül a tanulók igényeire és életkérdéseire, azaz arra, hogy tudatlanságuk mely pontokon jelent számukra szenvedést.
(Forrás: Tani-tani online)
 
2016.04.22.
Az egyszülős család nem is létezik
Eddig az egyedülálló szülőknek a kétszülős családokhoz képest kétszer annyi nap társadalombiztosítás által támogatott betegszabadság járt, ha a gyerekkel otthon kellett maradni. Egy friss törvénymódosító javaslat azonban ezt a pozitív diszkriminációt is megszüntetné.
(Forrás: abcug.hu)
 
2016.04.22.
Jánk István: Hogyan vizsgáljunk nyelvi diszkriminációt?
Milyen nehézségekkel kell szembenéznie egy kutatónak, ha a nyelvi alapú diszkriminációt vizsgálja az iskolában? Torzító tényezők és módszertani nehézségek a lingvicizmus vizsgálata során.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2016.04.22.
Utcára vonultak a pedagógusok Pozsonyban
Mintegy négyezren vettek részt azon a pedagógus-tüntetésen Pozsonyban, amelyet az Oktatási és Tudományos Dolgozók Szakszervezete és más szakmai szervezetek kezdeményeztek. A tüntetők ugyan értékelték, hogy néhány követelésük bekerült a kormányprogramba, kifogásolták viszont, hogy a kormány nem biztosítja és emeli kellőképpen az oktatásügyre szánt pénzösszeget.
(Forrás: Inforádió)
 
2016.04.22.
Már online is jóváhagyható a tankönyvrendelés
Az interneten keresztül is jóváhagyhatja a szülő gyermeke tankönyveit. A Könyvtárellátó Nonproft Kft. a napokban indította el a szülői felület szolgáltatását. A KELLO ügyvezető igazgatója elmondta: a szeptemberben iskolát kezdő első osztályosok már nem használt, hanem új tankönyveket fognak kapni.
(Forrás: Inforádió)
 
2016.04.22.
Tabuk és antiutópiák az ifjúsági irodalomban
Dian Viktória mesélt a Móra által már régebben indított, hiánypótlásnak szánt Tabu-sorozatról, amelyben öngyilkosságot, melegkérdést, rasszizmust tematizáló könyvek jelentek meg, de nem lettek sikeresek, ugyanis a szerkesztő szerint ezek a témák valóban tabuk, a könyvtárosok eldugták a köteteket, nehogy a szülők bepanaszolják őket.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.04.22.
Késésben a közmunkások képzése
Bár egy új uniós program keretében a tervek szerint már tavaly ősszel be kellett volna iskolázni 50 ezer közfoglalkoztatottat, csak idén februárban kezdték meg a képzések elindítását, ráadásul azóta is mindössze 2170 főt sikerült iskolapadba ültetni.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.04.22.
A romák nagy része lemorzsolódik középiskolában
Jelentősen megnőtt az általános iskolát sikeresen befejezők aránya a roma fiatalok között az elmúlt huszonöt évben, és túlnyomó többségük ma már elkezd valamilyen középiskolát, azonban súlyos probléma, hogy minden második lemorzsolódik közülük a középiskolában.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.04.22.
Röghöz kötés
Az új iskolatípusban a diákok csak azokat a természettudományos tárgyakat tanulják majd, amelyek – az oktatási reformerek szerint – feltétlenül szükségesek leendő szakmájukhoz. Így például a fodrászok a hajfestéshez szükséges kémiát. Biológiát nem.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.04.20.
Milyen a jó tanár? Milyen a jó diák? Létezik egyáltalán ideális iskola?
Tudás, tudásszerzés, iskola, tanulás, intelligencia, 21. századi iskola - ezekkel a kulcsszavakkal indult a Tanközlöny, egy csapat budapesti gimnazista több délutánt felőrlő munkája, egy különleges kiadvány az oktatásról. Arról szól, mit gondolnak a diákok az oktatásról.
(Forrás: 444.hu)
 
2016.04.20.
A hermanosok harmadik nyílt levele, avagy hol tartunk most?
“Szeretünk tanítani – különösen akkor, ha támogató környezeti feltételek között végezhetjük munkánkat. Sokat dolgozunk, amit talán bizonyítanak iskolánk eddigi eredményei is” – olvasható a Miskolci Herman Ottó Gimnázium nevelőtestületének újabb nyílt levelében.
(Forrás: Borsod Online)
 
2016.04.20.
A fogyatékos gyerekeknek ajánlja fel a ballagási ajándék árát a Városmajori Gimnázium 28 végzős diákja
„Április 29-én elballagunk, búcsút veszünk a középiskolánktól – írja a Városmajori Gimnázium 28 ballagó tanulója. – Arra kérünk mindenkit, hogy a ballagásunkra szánt ajándék árát vagy annak egy részét inkább jótékony célra ajánljátok fel.Kérjük, adományozzátok a KézenFogva Alapítvány számára. Támogassatok ezzel fogyatékos embereket!
(Forrás: 444.hu)
 
2016.04.20.
Nagyot mondana a Klik, de ezt mindenki tudja.
Közölték azt is, hogy az intézményfenntartó központ a sztrájkban részt vevők munkabérének levonásánál a jogszabályoknak és a pedagógusok sztrájkbizottságával kötött megállapodásnak megfelelően jár el. Tehát erre a napra a tanárok a fizetésükről is lemondtak a sztrájk érdekében.
(Forrás: Eduline)
 
2016.04.20.
Sztrájk ide vagy oda, az oktatási kerekasztal tovább ülésezik
Továbbra is ülésezik a köznevelési kerekasztal, és ha a szakszervezetek kezdeményezik, velük is tárgyal az oktatási államtitkárság - mondta Palkovics László oktatási államtitkár a köztévében szerda este.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.04.20.
„Egyvalamire nem emlékszem: kiket tanítottam?” - beszélgetés Lányi Mariettával
Az iskola teljesen abnormális hely, ahol az kérdez, aki tudja a választ – mondta annak idején Karácsony Sándor. Az idén 25. születésnapját ünneplő pesthidegkúti Gyermekek Háza igyekszik elkerülni ezt a hozzáállást. Ehhez el kellett felejteni az egységességre épülő sémákat, ami nem könnyű út, de lehetséges, még állami fenntartóval, most éppen a Klikkel is.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.04.20.
Csak a pedagógusok ötöde vett részt a tegnapi munkabeszüntetésben
Klebelsberg Intézményfenntartó Központ közleményben szögezte le, hogy a sztrájk miatt elmaradt órák anyagát pótolni kell, abban az esetben, ha erre nincsen máshogy lehetőség, az intézmény vezetője plusz óra megtartását rendelheti el. Csak a pedagógusok ötöde vett részt a tegnapi munkabeszüntetésben.
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2016.04.20.
A cirkusz folytatódik
Ötből négy tanár inkább a hivatásának gyakorlását választotta szerdán is, amikor a Pedagógusok Szakszervezete egész napos sztrájkot hirdetett az ország összes iskolájában. Az érdekvédők vezetője, Galló Istvánné ennek ellenére sikeresnek értékelte az akciót, megjegyezve, hogy az eredményességet a kormánnyal folytatott további tárgyalások döntik el.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.04.20.
„Ha így folytatjuk, lemegyünk kutyába”
A sztrájktól totális oktatásfinanszírozási átalakulást várnak, remélik, hogy újra tervezhető lesz a tanév, és hogy visszakapja az autonómiáját az iskola, továbbá hogy a tanárok munkaterhelése megfelelő bérezésben is visszaköszön majd. A munkabeszüntetést nem vállaló tanárokról szólva úgy nyilatkozik, sokuknak az egynapi bérkiesés is gondot okoz, ezért nem is csatlakoztak.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.04.20.
A diákok is kiálltak a tanáraik mellett
„Az a célunk, hogy egy olyan oktatási rendszer jöjjön létre, amely felkészít minket a XXI. századi élet kihívásaira. Ez azt jelenti, hogy olyan ismereteket tanuljunk az iskolában, nyelvtudás, digitális írástudás, amelyeket ténylegesen tudunk hasznosítani” – mondta Gyetvai Tibor diák, szervező
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.04.20.
Több száz gimnáziumban szűnhet meg a földrajz, kétségbeesetten lázadnak a tanárok
Újabb fronton harcolhat a kormány az oktatásügyben: most a földrajztanárokat, földrajztudósokat tömörítő szakmai szervezet, a Magyar Földrajzi Társaság fogalmazott kétségbeesett kiáltványt, s kezd aláírásgyűjtésbe azért, hogy ne szűnjön meg a földrajzoktatás a szakgimná­ziumokban. A tervezett intézkedés miatt tanárok százai kerülhetnek utcára.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.04.19.
Sztrájkolnak a tanárok, de ha lehet, titokban
A Teleki Blanka Gimnáziumba sem engedtek be újságírókat, és ezúttal az iskola előtt sem voltak szimpatizáns tüntetők. Csak néha érkezett egy-egy diák, a portás szerint majdnem ugyanannyian jöttek, mint egy sima hétköznapon. Több diák arról beszélt az Abcúgnak, hogy lesznek óráik, és a helyettesítések miatt azok sem maradnak el, ahol a tanár sztrájkol.
(Forrás: abcug.hu)
 
2016.04.19.
Sztrájkra buzdít a pedagógustiltakozások kirobbantója
Harmadszor is nyílt levelet adott ki a miskolci Herman Ottó Gimnázium, az iskola első levele év elején indította el a pedagógustiltakozást.A szerdán kiadott levélben arról írnak, fél évvel ezelőtt elégedetlenségüknek azért adtak hangot, mert “nem nézhették tétlenül az oktatási rendszer egészének, munka hatékonyságának romlását”.
(Forrás: vs.hu)
 
2016.04.19.
Miért támogatja a nyest a pedagógusok sztrájkját?
A pedagógusok érdekérvényesítésre való joga méltatlanul háttérbe szorult egy sor valóban fontos másik szempont mellett. Az elmúlt időszak eseményei megmutatták, hogy ezek a fontos szempontok is sérülnek azzal, ha a pedagógusokat megfosztjuk e fontos jogosítványtól. Az, hogy a pedagógus bátran, akár sztrájkkal is érvényt szerez érdekeinek, már önmagában is fontos vívmány és közérdek.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2016.04.19.
Nahalka István elmagyarázza, hogy miért kevés a megemelt pénz is az oktatásban
Az oktatási szakember eldöntené a számháborút, egy egyszerű grafikonon mutatja be, hogy miért kevés, ha jövőre 240 milliárd lenne a felsőoktatás költségvetése. Kiderül, hogy ha 2016-ról 2017-re valóban bekövetkezik a tervezett emelés, a felsőoktatás költségvetési kiadásai akkor sem érik el még a 2013-as szintet sem, pedig addig az volt a legalacsonyabb.
(Forrás: Eduline)
 
2016.04.19.
A pedagógusok túlnyomó többsége felvette a munkát
A pedagógusok döntő többsége nem sztrájkol, a kormánnyal együtt a párbeszédet tartja fontosnak, szerdán ötből négyen a munkát választották – adott értékelést az oktatási államtitkárság a szerdára hirdetett pedagógussztrájkról az MTI-hez eljuttatott közleményében.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.04.19.
Gallóné: Sikeres volt a sztrájk
„A sztrájk sikeres volt, annak ellenére, hogy rendkívül nagy ellenszélben kellett megszerveznünk” – jelentette ki Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke. Majd csak a kormánnyal való újabb egyeztetéseken derül ki, hogy eredményes volt-e a sztrájk, miután a munkabeszüntetés célja az oktatásban uralkodó állapotok megváltoztatása volt.
(Forrás: Origo)
 
2016.04.19.
Minden ötödik tanár sztrájkolt az országban
Az egész országban egész nap sztrájkoltak a tanárok, több iskolában nem volt tanítás, sorra maradta el az órák. Délben sokan csatlakoztak, öt percre megálltak az utcán, büfében vagy rendelőben.
(Forrás: Index)
 
2016.04.19.
Nyomásgyakorlás: üresek az iskolai folyosók
Egész nap sztrájkolnak ma a pedagógusok, sok szülő azzal támogatja őket, hogy be sem vitte az iskolába a gyermekét. Az ágazatban húsz éve volt legutóbb ilyen léptékű nyomásgyakorlás. A diákok felügyeletéről egyébként valamennyi közoktatási intézménynek gondoskodnia kell.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.04.19.
Volt, ahol csak a polgármester gyerekének tartottak órát
Az egész ország területére, minden oktatási-nevelési intézményre egynapos munkabeszüntetést hirdetett meg a pedagógusok sztrájkbizottsága szerdára. A délig beérkezett információk szerint 24 960-an vettek részt a sztrájkban, ez a szám néhány száz fővel még növekedhet.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.04.19.
„Nem marad más” – új nyílt levelet írt a lázadó gimnázium
A mai pedagógussztrájk napján jelentette meg harmadik nyílt levét a Miskolci Herman Ottó Gimnázium nevelőtestülete. Ők robbantották ki idén januárban a tanári elégedetlenségi mozgalmat, s most idejét érezték annak, hogy összefoglalják, mi történt, merre tartanak a dolgok, bíznak-e még a változásban.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.04.19.
"Ha a tanárok a saját pénzükből fénymásolnak, abból megérthetünk mindent"
Varga Dániel végzős diák az Illyés Gimnázium kerengőjében másolta az érettségi töritételeket. – Támogatjuk a sztrájkoló tanárokat – mondta –, mert korlátozzák őket, és nem tudnak úgy tanítani, ahogy szeretnének.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.04.19.
Zsarolással próbálják elijeszteni a sztrájktól a pedagógusokat
Egész napos sztrájkot hirdettek szerdára a pedagógusok, miután hétfőn este a sztrájkbizottság nem tudott megállapodni az oktatási államtitkárral. A pedagógusok egyebek mellett szeretnék, hogy a Kliket átalakítanák, de úgy tűnik, a követeléseik közül egyelőre csak ebben a kérdésben történt előrelépés.
(Forrás: Index)
 
2016.04.18.
Egyre több pedagógus állítja, hogy fenyegetik őket a sztrájk miatt
Sorra hívatják be a polgármesterek az iskola- és óvodaigazgatókat, hogy nyomatékosan lebeszéljék őket a szerdai sztrájkról, illetve arra kérjék őket: ne csatlakozzanak a munkabeszüntetéshez. Ezt állítják legalábbis név nélkül nyilatkozó pedagógusok. A szaktárca szerint ez alaptalan vád. Szerdán a szociális ágazat és a tanárok sztrájkolnak. Még gyűjtik az adatokat, hányan lesznek.
(Forrás: abcug.hu)
 
2016.04.18.
Rendkívüli: Megbéníthatja délelőtt a fővárost a holnapi sztrájk, felvonulnak a szakszervezetek
Galló Istvánné múlt héten ötperces leállásra kérte fel az országot, hogy fejezzék ki szolidaritásukat az április 20-án sztrájkolókkal, jelezve, ha az oktatás nem működik, akkor semmi nem működik. Az őket segítő szakszervezetek reggel 8-tól hatalmas dugót okozhatnak a fővárosban, a legforgalmasabb útvonalon forgalomlassító demonstrációt tartanak.
(Forrás: Eduline)
 
2016.04.18.
Már működnek az első Kockás körök, tovább terjeszkednének
A pedagógus szakszervezetekkel szövetségben készül a szerdai egész napos sztrájkra a Tanítanék Mozgalom is. Az április 15-i sztrájk alatt már létrejöttek az első Kockás körök az iskolákban, ahol a pedagógusok megtárgyalva a Civil Közoktatási Platform 12 pontját, kiválasztottak hármat-hármat, véleményüket pedig megküldték a civileknek.
(Forrás: Eduline)
 
2016.04.18.
"Generációk életét teszik tönkre" a szakgimnáziumok átalakításával
Rendkívül súlyos lépésre készül a kormány, aminek nagyon sok káros következménye lesz – mondja Varga Júlia, a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaságtudományi Intézetének tudományos főmunkatársa a szakközépiskolák – vagy új nevén szakgimnáziumok – tantervének tervezett átalakítására.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.04.18.
„Az ebédet már lemondtuk, ha a gyerek mégis jön, hozzon kaját”
a hvg.hu-hoz eljutott levelek alapján a szülők ellentmondásos tájékoztatást kapnak arról, kell-e igazolni a holnapi hiányzást, vagy sem, de van, hogy a szülői munkaközösség közöl téves információt. Az óvodák többsége nem áll le, a bölcsődékről és iskolákról viszont még nincsenek információk.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.04.18.
Az állami pénzt fölvették, az aknákat otthagyták, most meg hergelik a pedagógusokat
A jelenlegi oktatási rendszer nagy kritizálói maguk is alakítói és haszonélvezői voltak annak, amit most támadnak. A PestiSrácok.hu összeállítása mutat be öt ilyen figurát, akik mindannyian súlyos állami pénzeket kaptak az elmúlt években, és mind balliberális kötődésűek.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.04.18.
A pedagógusok újsütetű tömörüléseinek rendezvényei egy jottányival sem többek egy átlagos demonstrációnál. -
Mindezek fényében hangsúlyozandó, hogy a pedagógusok újsütetű tömörüléseinek rendezvényei sem tartalmuk, sem céljaik tekintetében nem bírnak a polgári engedetlenség emelkedettségével, és egy jottányival sem többek egy átlagos demonstrációnál. Az utóbbihoz természetesen mindenkinek joga van Magyarországon, a kérdés már csak az, hogy „cui prodest” – azaz mindez kinek az érdeke? - See more at: http://magyarhirlap.hu/cikk/52971/A_fogalmak_hasznalatarol#sthash.gIxsWzDc.dpuf
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2016.04.18.
Átveszi az irányítást a Közgázon Orbán Viktor főideológusa
Június végével új rektor kezdi meg munkáját a hazai közgazdászképzés elitintézményében, a Budapesti Corvinus Egyetemen. Lánczi András mellől gyorsan elkoptak az aspiránsok, a Századvég Alapítvány Orbán Viktor-közeli vezetője befejezheti a Közgáz 2014 óta zajló gyökeres arculat- és filozófiaváltását.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.04.18.
Nincs megállapodás, jön a sztrájk
Megtartják a szerdára meghirdetett egész napos tanársztrájkot, hiába állt elő béremelési ajánlattal az utolsó pillanatban a kormány. Iskola nem maradhat zárva, a gyermekek felügyeletéről valamennyi közoktatási intézménynek gondoskodnia kell. A pedagógusok mellett a szociális dolgozók is beszüntetik a munkát holnap rövidebb-hosszabb időre.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.04.18.
Tanársztrájk: ha akarnák, az egész ország leállhatna
Erre most kevés az esély, de a többi ágazatban működő érdekképviseletek az utolsó pillanatig keresik a megoldást arra, miként fejezhetik ki a szolidaritásukat a pedagógusok iránt.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.04.18.
Bekérték a sztárjkolni akaró kaposvári tanárok nevét
Kedden nem sokkal 11 óra után a Kodály központi iskolához tartozó valamennyi tagintézmény vezetője e-mailt kapott Szabó Zoltánné Kudomrák Zsuzsanna főigazgatótól, melyben név szerinti visszajelzést kértek az intézményekből arról, ki vesz részt a szerdai sztrájkban, s ki nem.
(Forrás: Sonline)
 
2016.04.18.
Béremelést kaphatnak a nevelést-oktatást segítő, nem pedagógus dolgozók
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt javasolja, hogy az állami köznevelési intézményekben a nevelési-oktatási munkát segítő, nem pedagógus végzettségű dolgozók számára az idén két alkalommal 35 ezer forintos pluszjuttatás járjon – közölte Sipos Imre köznevelési helyettes államtitkár a köznevelési kerekasztal keddi budapesti ülése után.
(Forrás: Index)
 
2016.04.18.
Döbbenten nézték, milyen kaszabolást végez a kormány
Borzalmas, átgondolatlan, árt a gyerekeknek, rossz a tanárnak, megfosztja a diákot a választás szabadságától, és tizennégy évesen bebetonozza egy életpályába, amelyről nincs letérés. Oktatási szakértő és középiskolai tanár egyaránt úgy véli: nagyon rossz a szakgimnáziumi modell.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.04.17.
Külön testnevelésóra túlsúlyos gyerekeknek?
A túlsúlyos gyerekek számára zavarbaejtő lehet átlagos testsúlyú társaikkal edzeni, ezért egyes vélemények szerint a legjobb, ha külön testnevelés órán vehetnek részt.A fenti gondolat egy brit önkormányzati képviselőtől származik.
(Forrás: Kölöknet)
 
2016.04.17.
Bogdán Péter: Kanada kiengesztel!
Rendkívüli módon szeretnénk, ha olyan mérőeszközöket alkalmaznának a cigány gyermekek érettségének megállapításakor, amelyek az ő társadalmi-kulturális helyzetükhöz igazodnak. Szeretnénk azt, ha a normál osztályokból indokolatlanul átsorolt gyermekeinket visszahelyeznék eredeti közösségükbe.
(Forrás: Taní-tani online)
 
2016.04.17.
„A püspök kérése egyértelmű”
A Pécsi Egyházmegye fenntartásában működő oktatási és nevelési intézmények, amint korábban sem vettek részt, úgy a jövőben sem vesznek részt demonstrációkon.A püspök állásfoglalása törvénysértő, ráadásul demokratikus alapjogot, s sztrájkhoz való jogot is sérti, és korlátozza a munkavállalói jogokat.
(Forrás: BAMA)
 
2016.04.17.
Sínre rakják a gyerekeket a szakgimnáziumok
Szeptembertől már nem szakközépiskolába, hanem szakgimnáziumba járhat majd az, akinek a szülei azt szeretnék, hogy legyen egy szakmája, de azért érettségije is. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma pedig úgy tűnik, már el is készült a szakgimnáziumok kerettantervével, ami alapján az látszik, hogy ezek az iskolák még sokkal kevésbé fognak egy gimnáziumra emlékeztetni, mint a szakközépiskolák.
(Forrás: Index)
 
2016.04.17.
„Az ember államosítása” – Arató László a tankönyvbotrányról
„Vagy a Hold menstruál, vagy a lányok öltenek kiflialakot” – értelmezi a kísérleti irodalomtankönyv nyilvánosságra hozott részeit a Magyartanárok Egyesületének elnöke, aki szerint a központosítás a szociális demagógia leple alatt a még durvább szelekció eszköze lesz.
(Forrás: Magyar Narancs)
 
2016.04.17.
Béna trükkel csitítgat a kormány, valójában nincs több pénz a KLIK-re
Palkovics László megígérte, hogy majd adnak pluszpénzt az éves költségkereten kívül a KKLIK-nek, hogy rendezni tudják az adósságaikat, de erről egyelőre szó sincs. Nem mozgattak át egy költségvetési sorból sem milliárdokat, csak arra adtak utasítást, hogy az intézmény az éves költségvetéséből a november-decemberi pénzeket fordítsa a mostani adósságainak rendezésére.
(Forrás: Kettős mérce)
 
2016.04.16.
Ezzel etetik a gyerekeinket
A Vendéglátóipari Munkaadók Országos Szövetségének alelnöke szerint a legnagyobb gondot a sómennyiség jelentős csökkentése jelentette. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet dietetikusa szerint az új menza bevezetése azért okozott gondot sok iskolában, mert voltak olyan intézmények, ahol nem fokozatosan vezették be az új ételeket.
(Forrás: Inforádió)
 
2016.04.16.
Szakmai gyakorlatnak számíthat a diákmunka
Elfogadta az Országgyűlés azt a törvénymódosítást, amely lehetőséget ad a diákoknak arra, hogy szövetkezeti munkában elvégzett feladatokat is igazolhassanak szakmai gyakorlatként. Az igazolást az iskolaszövetkezet is kiállíthatja.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.04.16.
Sztrájk: mérleget vont a PDSZ
A szakszervezeti vezető kérdésre válaszolva megjegyezte, a szerdai sztrájkot követően további megmozdulásokat is terveznek, amelyek akár májusra is átcsúszhatnak, ugyanakkor az írásbeli érettségi vizsgákat nem szeretnék megzavarni. „Ha májusban mégis valamilyen akcióra kényszerülnek a szakszervezetek, az a kormány felelőssége lesz” – tette hozzá.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.04.16.
Sándor Mária folytatja!
Sándor Mária úgy érzi, nem teheti meg, hogy most szálljon ki, amikor a társait ilyen retorziók érik. „Nem a tiltakozók száma győzött meg a folytatásról, hanem a tiltás, a sunnyogás, az elsumákolás és a félelemkeltés.
(Forrás: Vasárnapi Hírek)
 
2016.04.16.
Nem rejtőztek a szavak mögé
Csalódtunk, mondhatni kellemesen, mert a középiskolások Szép Magyar Beszéd Versenyére nem tolakodott oda a politika. De jó volna, ha ez a manír nélküli mívesség beköltözhetne az országházba. Lehet, hogy legközelebb a győri Kazinczy gimnáziumból a parlamentbe kellene vinni ezt a rendezvényt?
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.04.15.
Visszaadnák az iskolák fenntartását
Horváth Péter, a Nemzeti Pedagóguskar elnöke kijelentette, a jelenlegi intézményfenntartó központ mérete túlságosan nagy ahhoz, hogy normálisan tudja működtetni a közoktatási rendszert, ugyanis nem képes figyelembe venni a hasznos helyi döntéseket. Álláspontja szerint bármilyen fenntartásba kerüljenek is az intézmények, a legfontosabb az, hogy megfelelő költségvetéssel lássák el azokat.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.04.15.
A PDSZ szerint sok száz iskolában több ezer tanár sztrájkolt pénteken
Sikeresnek nevezte a pénteken tartott figyelmeztető sztrájkot Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) elnöke, aki szerint sok száz iskolában, több ezer tanár hívta fel a figyelmet az oktatás problémáira.
(Forrás: 444.hu)
 
2016.04.15.
Egy somogyi tanár szerint a polgármester betiltotta a jövő heti sztrájkot
Ha csak egy pedagógus is sztrájkolni fog április 20-án, annak komoly következményei lesznek – egy Somogy megyei tanár nyílt levele szerint ez hangzott el szerdán, amikor a polgármester összehívta a tantestületet.
(Forrás: abcug.hu)
 
2016.04.15.
Horváth Krisztián: Politikai tankönyvkiadás
„A tankönyvírás-tankönyvkiadás jelentősége mindig túlnőtt az oktatás szakmai keretein. Ennek alapvető oka az, hogy a tankönyv kiemelkedő szerepet játszik a világnézeti nevelésben. Ez teszi a tankönyvkiadást politikai kérdéssé, ez magyarázza, hogy a tankönyv mindig a társadalom érdeklődésének középpontjában állt, mindig éles viták kísérték, és így van ez napjainkban is.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2016.04.15.
Pukli István vegzálása már nem annyira sürgős
A Klik visszautasította, hogy itt bármiféle vegzálásról lenne szó, azt írták, „a munka világában természetes, hogy egy munkáltató ellenőrzi a munkavállaló tevékenységét”, a gyerekek érdekeit érvényesítik, ki kell vizsgálniuk, hogy valóban maradt-e el tanóra.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.04.15.
Már nem csak a diplomásoknak áll a világ
Több száz szakmát kipróbálhattak azok a fiatalok a szakmák éjszakáján, akik ellátogattak a közel 4000 helyszín valamelyikére. A kormány számára kiemelten fontos a szakképzés, hiszen változik a közfelfogás, ami szerint csak a diplomás emberek lehetnek értékesek, mondta a nemzetgazdasági miniszter.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.04.15.
„Mondhat bármilyen hülyeséget, a Jobbikban elég” - a tanárnő és a felső körök
„Menyhért Ildi tehetséges fiatal nőnek tűnt, de mindig többet akart. Folyamatosan kereste a szerinte fontos emberek közelségét" – jellemezte őt kérdésünkre egy roma értelmiségi. Többen is úgy beszéltek a tanárnőről, mint aki érdekeitől hajtva keresi bizonyos emberek barátságát. Akkor is, ha a válasz elutasító.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.04.15.
Visszakérnék iskoláikat az önkormányzatok
A több száz önkormányzatot tömörítő Magyar Önkormányzatok Szövetségének közoktatási konzultációs fórumán a kormányzati szereplőket leszámítva egyetértés volt abban, hogy vissza kell adni azoknak a településeknek az iskoláit, amelyek ezt igénylik.
(Forrás: Eduline)
 
2016.04.14.
Ma nem akarták térdre kényszeríteni az Orbán-kormányt
Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke a ma délelőtti sztrájkot értékelve lapunknak azt mondta, annak fényében, hogy milyen fenyegető nyilatkozatok érkeztek a héten a kormányzat részéről, sokan vállalták a sztrájkot. A cél nem a kormány térdre kényszerítése volt, hanem a figyelemfelhívás és ez sikerült.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.04.14.
Palkovics: a tanársztrájkok nem a tárgyalások kudarcát jelzik
Palkovics László szerint a sztrájkbizottság által követelt 25 pont közül 18-ban közeledtek az álláspontok, és az elmúlt két hónapban nagyon sok területen léptek előre. A követelések egy része bérelemet érint, szerinte ebben is lehet majd valamilyen megoldást találni.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.04.14.
Elindult a Sulibank Élményportál
Az OTP Fáy András Alapítvány által létrehozott, április 4-én indult Sulibank Élményportál egyedülálló Magyarországon. Innovatív és korszerű módszerekkel ösztönzi a gyerekeket, hogy alapvető és hasznos pénzügyi ismeretekre tegyenek szert. A portálról a program pedagógiai és szakmai vezetőjét kérdeztük.Benedek Henriett-tel a Sulibank Élményportálról beszélgettünk.
(Forrás: Modern Iskola)
 
2016.04.14.
A négy fal között zajlott a kétórás tanársztrájk
Csendesen zajlott a péntek délelőtti kétórás tanársztrájk. Bár sok iskolához vonultak szimpatizáló civilek, nagyobb utcai megmozdulás nem volt. A tanárok a négy fal között sztrájkoltak, sokan a jövő heti egész napos munkabeszüntetésre készülnek igazán. Az egészségügyben mára meghirdetett szolidaritási akció az általunk meglátogatott kórházakban visszhangtalannak tűnt.
(Forrás: abcug.hu)
 
2016.04.14.
Megzuhant a Corvinusról elcsatolt kertészkarok népszerűsége
20-30 százalékkal kevesebben jelentkeztek idén a budai campus kertészeti karaira, mint tavaly, amikor még a Budapesti Corvinus Egyetemhez tartoztak. A kevesebb hallgató kevesebb pénzt hoz: a gödöllői egyetem akár 280 milliós pofonba szaladhat bele.
(Forrás: vs.hu)
 
2016.04.14.
Fenyegetésre panaszkodnak a reggeli akciók szervezői, de nem adják fel
Nem szólt különösebben nagyot az akció, összesítések délutánra érkeznek majd, a szervezők gyorsértékelésükben fenyegetésre panaszkodtak. Sándor Mária azt mondja, ezek után csak azért sem adja fel.
(Forrás: vs.hu)
 
2016.04.14.
Vannak jó iskolák, de nincs elég
Szóval hiába volt lényegesen szabadabb a pálya 2011 előtt, a pedagógusok, iskolaigazgatók, helyi önkormányzatok általában nem tudták és/vagy nem akarták bejátszani a teret, illetve a passzivitás másik tüneteként az alternatívok sem terjedtek igazán: csak kevés esetben indult be a tudásátadás, a hálózatosodás.
(Forrás: Index)
 
2016.04.14.
Sztrájk a beiratkozás napján
Sokan úgy vélik, a két munkabeszüntetés megosztja a pedagógusokat, gyerekfelügyelet mindenütt lesz. Az Emmi a szakszervezetekkel kötött megállapodás értelmében tisztázta, hogy semmilyen szülői és tanulói igényt nem szükséges külön bejelenteni.
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2016.04.14.
Palkovics: a sztrájkbizottsággal hétfőn folytatódnak a tárgyalások
Az oktatási államtitkár nem tartja a tárgyalások kudarcának a pedagógusok által meghirdetett sztrájkokat. Palkovics László pénteken egy más témában tartott budapesti sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva azt mondta: tovább folytatódnak az egyeztetések, legközelebb hétfőn ül asztalhoz az oktatási államtitkárság a pedagógusok sztrájkbizottságával.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.04.14.
Önlejárató sztrájkolók
Ha kicsit odafigyelnek a valódi nép valódi hangjára, azt fogják tapasztalni, hogy az embereknek elegük van a különböző alternatív kerekasztalok, homályos akciócsoportok, Tanítanék és egyéb farizeus mozgalmacskák keltette káoszból. Intő jel lehet számukra, hogy már az egyórás, iskolák előtti reggeli engedetlenségi akciójukat is meglepően nagy érdektelenség övezte.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.04.14.
Kockás-fekete nap: iskolákban sztrájkkal, kórházakban fekete ruhával tiltakoztak
Az Április 15. Országos Feketeruhás Nap Facebook eseményoldalára folyamatosan érfkeznek a fényképek az egészségügyi dolgozókról és a velük szolidaritást vállalókról, akik mind fekete ruhában mentek dolgozni. Számos egészségügyi intézményből is töltöttek fel képeket annak ellenére, hogy állítólag több kórházban nem engedik a dolgozóknak, hogy feketében legyenek.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.04.14.
A pedagógusoknak is változni kell
A Magyar Szülők Egyesülete a pedagógusok legtöbb követelésével egyetért, de úgy látja, nemcsak a rendszer, hanem maga a pedagógus társadalom is reformra szorul – mondta el adásunkban a szervezet szóvivője. Keszei Sándor szerint az utóbbi tíz évben jelentősen romlott az iskolák és a szülők közötti kommunikáció.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.04.14.
Elkezdődött a sztrájk, fekete-fehér napot tartanak
Délelőtt 8 és 10 óra között kétórás figyelmeztető sztrájkot tart a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, melyet a március 30-i polgári engedetlenségi tiltakozást szervező Tanítanék Mozgalom, illetve a Civil Közoktatási Platform is támogat.
(Forrás: Eduline)
 
2016.04.14.
A kormány nem bírja ki tankönyvbotrányok nélkül?
Utolsó fázisban van a megszüntetendő állami háttérintézmények felszámolása, beolvasztása, köztük a patinás OFI sorsa is megpecsételődni látszik. Ez a szervezet adja ki a köznevelési tankönyvek jelentős részét – és most megint rejtély, hogy ki veszi át ebbéli funkcióját. Egy biztosnak tűnik: nem a tankönyvkiadók.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.04.14.
Április 15-én 2 órás, április 20-án egész napos sztrájk jöhet az oktatásban!
A múlt hetet ugyanis leginkább a kormány tematizálta – jól láthatóan maguk sem tudták, hogyan is küzdjenek azzal a sokfejű szörnnyel, amely éppen rájuk támadt. A jól ismert taktikához fordultak tehát: megtévesztés, porhintés és félretájékoztatás. Így próbálták meg kihúzni a tiltakozó szakszervezetek és mozgalmak méregfogát.
(Forrás: Kettős mérce)
 
2016.04.13.
Öt helyszínen mutatják be áprilisban az OFI megújult kínálatát
Az előző évekhez hasonlóan az idei rendelési időszakban is regionális tankönyvbemutatókon ismerhetik meg a pedagógusok az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet legújabb tankönyv-fejlesztéseit és újdonságait. Idén a Pedagógiai Oktatási Központok szervezik meg országszerte öt helyszínen a tankönyves tájékoztató napokat.
(Forrás: Modern Iskola)
 
2016.04.13.
L. Ritók Nóra: Iskolaigazgatók
Már nem a szakmai szempontok a fontosak. Lényegtelen, honnan lopkodja valaki össze az igazgatói pályázata anyagát. Nem fontos már az sem, hogy azok, akikkel dolgoznia kell, akarják-e őt vezetőnek. A lényeg, hogy olyan ember kerüljön a székbe, aki irányítható, és képes mindenáron betartatni a központi utasításokat.
(Forrás: Taní-tani online)
 
2016.04.13.
Nálunk nagyon nő a távolság szegény és gazdag gyerek között
Magyarország a középmezőnyben van a gyerekek egyenlőtlensége szempontjából, de nálunk nőttek az anyagi különbségek az egyik leggyorsabban a vizsgált 41 ország közül. Az UNICEF befogadóbb és szociális érzékenyebb politikát javasol.
(Forrás: index)
 
2016.04.13.
Lázár: Nagyon fontos, hogy ki mikor tüntet
Ezúttal - szemben a március 30-i tiltakozással - nem engedi el a kormány a polgári engedetlenség keretében tiltakozók akcióját, aminek munkajogi következménye lesz. Azonban a miniszter maga mondta el, hogy azért nem szankcionáltak korábban, mert az igazgatók leigazolták a tanárok távollétét, így nem volt mit számon kérni.
(Forrás: Eduline)
 
2016.04.13.
"A rendszerváltás óta most vannak a legrosszabb helyzetben a pedagógusok"
Konferenciát szervezett a Friedrich-Ebert-Stiftung és a Political Capital Illiberalizmus vs. demokrácia az oktatásban címmel. A rendezvény első paneljében politikusok vitatkoztak, már ha vitának lehet nevezni, ha végig mindenki egyetért mindenkivel. Persze ez nyilván másként alakul, ha Palkovics László oktatási államtitkár is elfogadja a meghívást.
(Forrás: Eduline)
 
2016.04.13.
Két napig tart az általános iskolai beiratkozás
Ha az általános iskola az összes felvételi kérelmet helyhiány miatt nem tudja teljesíteni, akkor a jogszabályban rögzített sorrendnek megfelelően sorsolást tart, amelyre minden érintettet meghív. A szülőknek szabad választásuk van abban, hogy melyik iskolába íratják be a gyermeküket.
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2016.04.13.
Emmi: nem kell külön igényelni a gyerekfelügyeletet és étkezést a sztrájk napjára
A kormány sikeresen elérte a sztrájkbizottsági vezetőkkel folytatott tárgyaláson, hogy minden diáknak jár a felügyelet, továbbá az étkezés is a rászorulóknak és azoknak, akik előzetesen azt befizették. Az ettől eltérő állítások valótlanok. Minden intézmény kinyit, minden a szokott rendben történik, leszámítva azt, hogy a sztrájkban résztvevő tanárok nem tartják meg szaktárgyi óráikat.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.04.13.
A PSZ az egész országot megbénítaná egy időre
„Április 20-án 12 órai kezdettel 5 percre álljon le az ország! Álljon meg a közlekedés, az üzletekben öt percig ne legyen kiszolgálás, öt percre álljon le az ügyintézés a hivatalokban, a gyárakban, ahol csak lehet, álljon le öt percre a munka. Ezzel üzenjünk a kormánynak, ha az iskola nem működik, semmi nem működik” – fogalmazott Galló Istvánné, a PSZ elnöke.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.04.13.
Büntetésre számíthatnak a tanárok, ha nem sztrájkolnak rendesen
Ha holnap a figyelmeztető sztrájk mellett az iskolák falain kívül polgári engedetlenség is lesz, az abban részt vevő tanárok már számíthatnak retorzióra – mondta Palkovics László a Népszabadságnak adott interjúban. Az oktatási államtitkára mindennapos testnevelést nem törölné el, a kötelező hittan- és erkölcsoktatást viszont felülvizsgálná.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.04.13.
Módosítani kellett a 2 milliárd forintos tankönyvpályázat beadási határidejét
A pályázat keretösszege 2 milliárd forint, támogatási kérelmet kizárólag az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet nyújthat be. A szakmai elvárások szerint a projekt során 106 könyvnek, illetve munkafüzetnek kell elkészülnie, 10 már meglévő digitális tartalmat adaptálni, 5 új digitális tartalmat fejleszteni kell, a Nemzeti Köznevelési Portált pedig 4 új funkcióval kell kibővíteni.
(Forrás: Kamara Online)
 
2016.04.13.
Ezért menekülünk az állami iskolából
Hat új, alternatív, Kliktől független iskola indul ősszel. Eddig is sokan tervezgették, hogy a gyereküket kimentik az állami rendszerből, de ez az első év, hogy ennyien lépnek is az ügyben.Mi a baj az állami sulikkal? Mi mást kínál a hazai iskolapiac? Valós megoldást nyújtanak a népszerű állami-alternatív hibridek?
(Forrás: Index)
 
2016.04.12.
A sztrájkoló tanár füzetet sem javíthat
Egy másik igazgató az egymást követő két sztrájkról azt mondja, az egész nincs jól előkészítve, túl gyors a tempó, egyik napról a másikra nem lehet ilyen döntéseket meghozni. „Ez egy jogos felháborodást zsákutcába vihet”
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.04.12.
Innovatív Pedagógus Konferencia Hatvanban – letölthető anyagokkal, a szervezőtől
„Barangolás a digitális világ útvesztőiben” – ez volt az alcíme annak a hatvani konferenciának, mely 2016.március 19-én rendeztek meg Hatvanban, a Nagy Endre Rendezvényteremben. A jelenlévők hallhattak előadást a 21.századi oktatásról, a tanárszerep változásáról, megismerhették a Microsoft oktatási fejlesztéseit.
(Forrás: Modern Iskola)
 
2016.04.12.
A szociális ágazat is sztrájkol április 20-án
A tanárokkal együtt a szociális dolgozók is sztrájkolnak április 20-án: “A Szociális Ágazati Sztrájkbizottság az elmúlt napokban döntött a sztrájkkövetelések módosításáról, és arról, hogy április 20-ára sztrájkfelhívást bocsát ki. Az erről szóló levelet szerdán átadták az Emberi Erőforrások Minisztériumának”.
(Forrás: abcug.hu)
 
2016.04.12.
A tehetséges gyerekek is közmunkásként végzik
Szakmai konferenciát tartott a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány, a téma a mélyszegénység és az oktatás kapcsolata volt. Az eseményre a Budapest Intézet egy külön tanulmánnyal készült, ebből szemezgettünk az alábbi infografikában, illetve az intézet vezetőjének, Scharle Ágotának, valamint Liska Márton jogásznak az előadásából.
(Forrás: abcug.hu)
 
2016.04.12.
Pedagógusok sztrájkbizottsága: folytatódik az április 20-ai sztrájk előkészítése
A kormány és a pedagógusok sztrájkbizottsága között 2013-ban létrejött megállapodásban valóban szerepel, hogy a sztrájkbizottság lemond a sztrájk megszervezéséről, de az kizárólag az akkori megállapodásban foglaltakra vonatkozik, A jelenlegi sztrájkköveteléseket azonban a 2013-ban kötött megállapodás nem tartalmazza.
(Forrás: Inforádió)
 
2016.04.12.
„Győzzön a jobb!”
A Ratio Educationis megjelenését követően az állam tevékeny és meghatározó szereplővé vált a hazai tankönyvpiacon, a magyarországi tankönyveknek pedig az ezt követő történelmi korszakokban olykor igencsak eltérő körülményeknek kellett megfelelniük ahhoz, hogy egyáltalán napvilágot láthassanak és iskolai használatba kerülhessenek, ill. maradjanak.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2016.04.12.
Mehetnek a gyerekek iskolába a tanársztrájk alatt
Ötórás egyeztetés után megállapodott az április 20-ai sztrájk elégséges szolgáltatásairól a kormány és a Pedagógusok Sztrájkbizottsága. A tanárok elfogadták azt a javaslatot, hogy a sztrájk ideje alatt minden köznevelési intézménynek biztosítania kell a gyerekfelügyeletet és az étkezést. Így minden gyerek mehet majd iskolába a munkabeszüntetés alatt is.
(Forrás: Origo)
 
2016.04.12.
Rétvári megosztotta nyakatekert matekját az oktatás finanszírozásáról
Korábban Palkovics László oktatási államtitkár is furcsa logikát követett: ha a kormány belemenne a jelenlegi bérekkel a kötelező óraszám 26-ról 22-re való csökkentésébe, az "béremelést jelentene". Vélhetően az államtitkár elfelejtette, hogy az oktatás nem egy gyártósor, ahol ha valakik kevesebbet dolgoznak, akkor kevesebb termék készül el.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.04.12.
Fekete pénteket hirdet Sándor Mária
Fekete péntek a fehér egészségügyért – ezzel az elnevezéssel hirdette meg a pedagógusok kétórás figyelmeztető sztrájkjához, illetve egész napos demonstrációjához igazított szolidaritási akcióját Sándor Mária. A szakmai szervezetek nem állnak ki mellette.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.04.12.
Így játszik a tanárokkal a hatalom
Nem ült le senki tárgyalni a Civil Közoktatási Platform asztalához a kormány részéről, pedig egy hete maga Balog Zoltán kérte az "oktatási terület képviseletét". Nem fogadták el a Pedagógusok Sztrájkbizottsága elégséges szolgáltatásokra tett újabb javaslatát sem, a kabinet súlytalanná tenné az április 20-ra tervezett egész napos sztrájkot.
(Forrás: Népszava)
 
2016.04.12.
Nem kapnak egynapi fizetést a sztrájkoló tanárok
Az április 20-i, egynapos sztrájk idején nyújtandó elégséges szolgáltatások értelmében minden diák mehet iskolába és egyéb köznevelési intézménybe április 20-án. Az Emmi tudatta azt is: azoktól, akik részt vesznek a sztrájkban,levonnak egy napra eső munkabért.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.04.12.
Szakmák éjszakája a fiatalokért
Több mint négyezer programon vehetnek részt az érdeklődők a pénteki Szakmák éjszakája több mint háromszáz helyszínén országszerte. Az elsősorban a 7. és 8. osztályosoknak szóló szakmai bemutatókat 700 vállalkozás részvételével rendezik meg.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.04.11.
Szerveződik a tanárok pénteki kétórás figyelmeztető sztrájkja
Kockás körök megalakítására hívta fel az iskolákat a pénteki kétórás figyelmeztető sztrájk idejére a Tanítanék mozgalom képviselője kedden azt követően, hogy a kormány nem jelent meg a civil közoktatási platform által kezdeményezett egyeztetésen.
(Forrás: Inforádió)
 
2016.04.11.
Sipos Imre: Nyitottság jellemezte a köznevelési kerekasztalt
Sipos Imre a szakszervezetekkel folyó tárgyalásokról elmondta: a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete 12 pontjáról - mivel nem fogadták el a köznevelési kerekasztalt - külön zajlanak az egyeztetések, a Pedagógusok Szakszervezete 25 pontja közül viszont "sokban szövegszerű megoldási javaslat készült".
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2016.04.11.
A Teleki falai mögött megcsillant a diktatúra
Látszólag minden szép és jó a Teleki Blanka Gimnáziumban. Igazgatója, Pukli István nemes lelkű lovagként küzd a pedagógusokért és a diákokért a hétfejű sárkány ellen. Ez azonban csak a kulisszák előtt, és a balliberális médiában kialakított kép. Ha valakinek sikerül bepillantani a színfalak mögé, az egészen mást tapasztal.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.04.11.
Ferge Zsuzsa: Jaj annak az országnak, melyben a közösségi szellem bűn
2016. április 7-én a Széchenyi István emlékére rendezett ünnepi est keretén belül hangzott el Ferge Zsuzsa (Széchenyi-díjas szociológus, professor emeritus, az MTA rendes tagja) előadása Jaj az országnak, melyben a közösségi szellem bűn! címmel a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében.Az előadásról készített videofelvétel első része itt megtekinthető:
(Forrás: Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia)
 
2016.04.11.
„Kockás körök” alakítására kérték a pedagógusokat
Törley Katalin, a Tanítanék mozgalom képviselője arra hívta fel a pedagógusok figyelmét: gondolkodjanak el azon, mit tudnak tenni azért, hogy nyomást gyakoroljanak a kormányra. Az iskoláknak és az óvodáknak azt üzente, vegyék elő a kockás ingeket és esernyőket, alakítsák meg a „kockás köröket”, később pedig vonják be a szülőket és a támogatókat is.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.04.11.
Nem tárgyalt a kormány a Tanítanék Mozgalommal
Bár napokon keresztül ment az egyeztetés a kormánnyal a Tanítanék Mozgalom, illetve a Civil Közoktatási Platform részéről, hogy kedden érdemi tárgyalásokba kezdjenek, a kormány végül nem reagált a meghívásra és nem is jelent meg a jelzett helyen és időpontban. A civilek kockás körök megalakítására kérték a pénteken tiltakozókat.
(Forrás: Eduline)
 
2016.04.10.
Be lehet magolni a matekot? És érdemes?
A memorizálás megfelelő tanulási stratégia lehet egyszerűbb feladványok esetén, de nem célravezető, ha komplex matematikai feladatok megoldásakor alkalmazzuk, állítja az OECD legújabb PISA in Focus jelentése.
(Forrás: Kölöknet)
 
2016.04.10.
Tapogatós, szaglászó gyakorlatokkal izgalmas a szexuális felvilágosítás
Civil szervezetek és alapítványok mutatták meg egy egész napos konferencián, milyen programot tudnak kínálni, ha meghívják őket az iskolába.
(Forrás: abcug.hu)
 
2016.04.10.
Tűz miatt evakuáltak egy zalai iskolát
Füstölgő, izzó ablakkeret okozott riadalmat hétfő délelőtt az egyik zalaegerszegi középiskolában, csaknem száz diáknak kellett elhagynia az épületet – közölte honlapján a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Senki sem sérült meg.
(Forrás: vs.hu)
 
2016.04.10.
Hova tűnt többezer kiskorú menekült?
A szövetségi belügyminisztérium a parlament (Bundestag) megkeresésére adott válaszában azt írta, hogy 2015-ben 8006 kiskorú menekült tűnt el, és közülük 2171 került elő.Így jelenleg 5835 felnőtt kísérő nélküli kiskorú menekültet tartanak nyilván eltűntként, köztük 555 gyereket. Többségük Afganisztánból, Szíriából, Eritreából, Marokkóból és Algériából érkezett.
(Forrás: Inforádió)
 
2016.04.10.
A Tanítanék is beállt a szakszervezeti sztrájk mögé
A 950 intézményt és több mint 35 ezer magánszemélyt tömörítő oktatási civil szervezet továbbra is várja, hogy a kormány leüljön tárgyalni a Civil Közoktatási Platformmal a 12 pontos követeléslista megvalósításáról. A március 30-i polgári engedetlenségi mozgalomhoz hasonlóan április 15-re szervezték következő munkabeszüntetéssel egybekötött tiltakozásukat.
(Forrás: Eduline)
 
2016.04.10.
Láthatatlanok a romák a tankönyvekben, katasztrófa eddig az állami tankönyvrendszer
Katasztrofális helyzetképet kaphattunk a roma kultúra napján Palkovics László államtitkár jelenlétében a magyar tankönyvírás problémáiról, amely nem csak a cigányság, hanem a teljes magyar társadalom problémája.
(Forrás: Eduline)
 
2016.04.10.
Boldogtalanok a magyar fiatalok, és tojnak a politikára
A magyar fiatalok elégedetlenek az életükkel, politikailag szinte teljesen passzívak, leginkább sikeres vállalkozókként tudják elképzelni magukat, és minden mást fontosabbnak tartanak, mint hogy a társadalom hasznos tagjai legyenek.Ez rajzolódik ki abból a kutatásból, melyben Ausztria, Lengyelország, Bulgária és Magyarország Y generációba tartozó fiataljait kérdezték meg.
(Forrás: index)
 
2016.04.10.
Hatalmas az alsós oktatás hatása a felnőttkori jövedelemre
A jobb alsós oktatás több millió forinttal növeli a diákok későbbi jövedelmét – mutatja be egy amerikai tanulmány. Az alsós osztály hatása a nyolcadikos kompetenciamérés pontszámára kicsi, viszont a felnőttkori jövedelemre nagy, azt sugallva, hogy nem az alsóban megszerzett tárgyi tudás, hanem az akkor elsajátított szociális és kommunikációs készségek számítanak.
(Forrás: index)
 
2016.04.10.
Jövőre mindenhol lesz bölcsőde, ha más nem, családi
Jövőre indul országszerte az új bölcsődei ellátási rendszer, a szükséges fejlesztésekhez csaknem százmilliárd forintos támogatást nyújt a kormány - mondta el Novák Katalin család- és ifjúságügyi államtitkár a Magyar Időkben.
(Forrás: Index)
 
2016.04.10.
„Szociokulturális tényezők”
De akkor azt kéne megnézni, vajon az efféle életmódot folytató szülők hány százaléka cigány. Mi van, ha ott magas a szám? Az is „szándékos szegregáció”? Az aggodalmas alapítványi ember helyében én inkább azon merengnék, hogyan juthatott el ez az Alex az ötödikig, ha nem tud olvasni?
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.04.10.
A lassúságot kifogásolja a Nemzeti Pedagógus Kar
A legfontosabb kérdések között említették a mindennapos testnevelés átgondolását és az oktatást segítő iskolai dolgozók létszámbővítését is. A szervezet ugyanakkor üdvözölte azt, hogy több probléma – köztük a tanfelügyeleti és önértékelési eljárások egyszerűsítése – is megoldódott.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.04.09.
L. Ritók Nóra:Egy újabb könyv, egy újabb kiáltás. Recenzió Leiner Károly Az én gyerekeim című könyvéről
Nem szívderítő olvasmány Leiner Károly: Az én gyerekeim című könyve. Szomorú, ám hiteles problémaleírása egy, a sajátos nevelési igényű gyermekek nevelése iránt elkötelezett pedagógusnak. Hiteles, hiszen saját tipródásait és tanítványai személyes sorsát rajzolja meg.
(Forrás: Taní-tani online)
 
2016.04.09.
Emmi: Elfogadhatatlan a sztrájkbizottság javaslata
A Magyar Idők megkeresésére Madarász Péter, a miskolci Herman Ottó Gimnázium igazgatója megerősítette: pár héttel korábban a PSZ megbízásából valóban történt egy sztrájkfelmérés, azóta frissebb nem készült. Hozzátette: náluk biztosan lesznek olyan tanárok, akik sztrájkolni fognak, ám azt még nem tudják, pontosan hányan.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.04.09.
Ónody-Molnár Dóra: Egy asztalnál a tanárok képviselői. Egy az irány is? - 19-re lapot húztak
Úgy tűnik, hogy a hosszú idő óta megosztott pedagógus érdekképviseleti szervezetek, a PSZ és a PDSZ most egymásra talál a Pukli István nevével fémjelzett „civilekkel”, akik folytatják a polgári engedetlenségi mozgalmukat, csak ezt most nem egy órában, hanem kettőben teszik meg, ha a kormány április 12-én nem tárgyal velük.
(Forrás: Vasárnapi Hírek)
 
2016.04.09.
Megint megbüntették a Kliket
Kiszámíthatatlanul és rendszertelenül fizette a Klik két gyermekotthon ellátmányát is, ezért a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal pénzbírsággal sújtotta az óriásszervezetet. A Klik azzal védekezik, az egyik intézménynek szeptember óta már nem is ők a fenntartói, a problémák éppen a fenntartóváltás után szűntek meg.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.04.09.
Lehet sztrájkolni, de a gyerek ne maradjon otthon
A CÖF hangsúlyozta: csak akkor lehet sztrájkolniuk a pedagógusoknak, ha biztosítják a minimumszolgáltatást, a gyermekfelügyeletet. a CKP visszautasította, hogy az Emmi ismét az általa létrehívott Köznevelési Kerekasztalhoz rendelné a tárgyalásokat a szervezetükkel.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.04.08.
A PDSZ az iskolák segítéségét kéri a sztrájkhoz
A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmánya szombaton megerősítette április 15-re tervezett kétórás figyelmeztető sztrájkról szóló szándékát, ugyanakkor jelezte: a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) elnökének "diktátumát" figyelembe véve arra kérik az iskolákat, hogy reggel 8 és 10 óra között biztosítsák a diákok felügyeletét.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.04.08.
A CKP-nál kiakadtak az Emmi közleményén és cinizmust emlegetnek
A civil közoktatási platform visszautasítja, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma ismét a köznevelési kerekasztalhoz rendelné a tárgyalásokat, amelyhez a tárca szerint "félszáz, az oktatás teljes spektrumát, a pedagógusokat, szülőket és diákokat képviselő szervezet csatlakozott".
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.04.08.
A gyerekek 30 százalékát éri erőszak sportolás közben
A sportoló gyerekek 30 százalékát éri erőszak - olvasható az Unicef Magyarország 2014-ben készült felmérésében. A szervezet kérdőívét több mint 900, 18 és 63 év közötti felnőtt töltötte ki a sportban szerzett gyermekkori élményeit felidézve – mondta az InfoRádióban a szervezet gyermekjogi vezetője.
(Forrás: Inforádió)
 
2016.04.08.
Balog burkoltan befenyítette a sztrájkoló pedagógusokat
Az emberi erőforrások minisztere megegyezést szeretne a köznevelés kérdéseiben. Balog Zoltán az ATV Szabad szemmel című pénteki műsorában kifejtette: az ő felelősségük, hogy mindenkivel beszéljenek, aki javítani akar a köznevelés rendszerén, a felhalmozódott hibákon.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.04.08.
Felügyelik majd a diákokat, amíg a tanárok sztrájkolnak
A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmánya szombaton megerősítette április 15-re tervezett kétórás figyelmeztető sztrájkról szóló szándékát, ugyanakkor jelezte: a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) elnökének "diktátumát" figyelembe véve arra kérik az iskolákat, hogy reggel 8 és 10 óra között biztosítsák a diákok felügyeletét.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.04.07.
Fű alatt vezeti be a kormány a Neptun-rendszert az iskolákban is
Az egyetemeken használt Neptun nevű szoftvert akarja bevezetni az iskolákba a kormány – értesült a hvg.hu. A közbeszerzést fű alatt bonyolítják, szinte senki nem hallott a pályázatról, amelyre egyedül a Neptun fejlesztőjét hívta meg a minisztérium háttérintézménye.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.04.07.
Emmi: Elfogadhatatlanok a sztrájkbizottság követelései
Elfogadhatatlannak tartja az Emberi Erőforrások Minisztériuma, hogy a pedagógusok, az április 20-ra tervezett sztrájk idejére csak járásonként egy intézményben biztosítanák a gyermekek felügyeletét. Erről Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere és Palkovics László oktatási államtitkár levélben tájékoztatta a sztrájkbizottság három szakszervezetét.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.04.07.
Pukli István kommentben reagált a felmondó tanárnak
Pukli István szerint a Teleki Blanka Gimnáziumban felmondó Bereczky Csongor előzőleg megzsarolta őt, hogy lépjen vissza, különben felmond. Ugyanerről a Facebookon is posztolt egyet,a fentieken kívül, hogy "a szülők meg sem kerestek. A nevelőtestülettől pedig újra bizalmat kaptam a Tanítanék Mozgalom képviseletéhez."
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.04.07.
Balog Zoltán keresztbe feküdt a tanárok sztrájkjának
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) nem tudja elfogadni a pedagógusok sztrájkbizottsága által javasolt még elégséges szolgáltatást.Erről Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere és Palkovics László oktatási államtitkár levélben tájékoztatta a sztrájkbizottság három szakszervezetét..
(Forrás: propeller.hu)
 
2016.04.07.
„Az Orbán-kormány még ahhoz is gyáva volt, hogy nemet mondjon”
A civilek közleményükben azt írták: „Válasz hiányában április 12-én tárgyaló delegációnk ott lesz a megjelölt helyszínen. Ha a kormányzat mégsem képviselteti magát megfelelő szinten és megegyezési készséggel, a tiltakozás, nyomásgyakorlás minden célszerű eszközével élni fogunk.”
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.04.07.
Kényszerállamosítanák az alapítványi szakiskolákat
Az Alapítványi és Magániskolák Egyesülete (AME) tárgyalásokat kezdeményezett egyebek mellett a jelenlegi rendelet eltörlésére, magán szakképzési centrumok létrehozására és a az állami szakképzési centrumokhoz társulási formában való kapcsolódásra, de a minisztérium egyelőre nem enged.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.04.07.
Tájékozódó megbeszélést tartottak az Emmi és a civil közoktatási platform képviselői
Április 1-jén azt közölték a platform és a Tanítanék mozgalom képviselői, hogy újabb polgári engedetlenségi akciót hirdetnek április 15-ére, arra az esetre, ha a kormány április 12-én nem ül le velük tárgyalni.
(Forrás: kormany.hu)
 
2016.04.06.
Csaknem 30 ezer diák tanul a természetben pénteken
Csaknem 1200 általános iskolás és középiskolás osztály vállalta országszerte az ÖkoStart Alapítvány felhívására, hogy pénteken a tantermek falain kívül, a természetben tartják meg az órákat. A Kinn az osztály nap elnevezésű akció keretében így 30 ezer diák számára tartanak majd a természetben órákat, szabadtéri oktatási vagy ismeretszerzési programot.
(Forrás: Kölöknet)
 
2016.04.06.
Nagyon hiányoznak a lányok az informatikából!
Az idén immár ötödik alkalommal megrendezett Lányok Napja, a középiskolás lányoknak szóló műszaki és informatikai interaktív nyílt nap. Ezen a napon minden a lányokról szól! Azokról a lányokról, akik nyitottak és érdeklődők a természettudományok iránt, akik szeretnek megismerni új dolgokat, akik nem a csodára várnak, hanem bátran felfedezik a világot!
(Forrás: Kölöknet)
 
2016.04.06.
Kockafejű alkalmazottakat csinálnak a gyerekekből
A magyar iskolákból kikerülő fiatalok inkább beosztottak lesznek, mint a saját maguk urai, és ennek csak egy része a pénzhiány. Hiába vált az elmúlt tíz évben az Európai Unió egyik legfontosabb oktatási célkitűzésévé a vállalkozói tudat erősítése, a magyar iskolákban ennek nyoma sincs.
(Forrás: abcug.hu)
 
2016.04.06.
„Az iskolaügy politikum”
Tankönyvek hazánk területén már a 11. századtól kezdve léteztek; a kézzel írott tankönyvek mellett a 15. századtól megjelennek a nyomtatott művek is, majd a latin nyelvű tankönyvek mellett egyre nagyobb számban a 16. századtól a (legalább részben) magyar nyelvűek is. Az oktatásügy első, országosan is átfogó szabályozásáról azonban csak az 1777-es Ratio Educationis intézkedik.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2016.04.06.
A mai iskola szorongó és beteg gyerekeket termel
Tizenháromezer ember osztotta már meg a magyar iskolarendszer problémáiról szóló bejegyzését, Deliága Éva gyermekpszichológus mégsem gondolja, hogy a megbetegített gyermekekért csak és kizárólag az iskola tehető felelőssé.
(Forrás: Origo)
 
2016.04.06.
Palkovics László: Csökkenhet a diákok óraterhelése
A hit- és erkölcstanóra esetében meg kell vizsgálni, hogy ebben a pillanatban hozzájárul-e ahhoz, ami az eredeti célt jelentette. A kérdés az, mi történik, ha fakultatívvá tesszük vagy integráljuk a történelemórába. Nem biztos, hogy ezzel csökkenni fog a gyerek terhelése!
(Forrás: Inforádió)
 
2016.04.06.
Mégsem ül le a kormány a civilekkel
ázár János magától elkerülte a sztrájk említését, így a bő egyórás tájékoztatón csak újságírói kérdésként került az szóba.A Magyar Idők kérdésére, miszerint a Tanítanék Mozgalommal leülnek-e tárgyalni, mondta el Lázár: mindenkit várnak a kerekasztalhoz. Tiszteletben tartják a sztrájkot, de csak ha törvényesen teszik - ezt is hozzátette.
(Forrás: Eduline)
 
2016.04.06.
Végre valaki helyre tette Gallónét
T. Mészáros András, Érd polgármestere közleményt adott ki, melyben reagál Galló Istvánnénak, a Pedagógus Szakszervezet elnökének sztrájkfelhívással kapcsolatos levelére. Az alábbiakban változatlan formában közöljük Érd polgármesterének közleményét.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.04.06.
Jelenteni kell a Kliknél, kinek és pontosan mit nyilatkoznának az iskolaigazgatók
A közelmúltban az oktatás kérdése központi kérdéssé vált, a tanárok és a velük szimpatizálók tüntetésekkel hívják fel a figyelmet a szféra kétségbeejtő helyzetére. A mozgalom szószólójává Pukli István, a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója vált, aki – több megmozdulás után – ismét újabb tiltakozásra hívja az embereket.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.04.06.
Egy tábor, egy zászló, két sztrájk
Mostantól szoros együttműködésben, egymást erősítve fognak fellépni az oktatásügy állapota miatt demonstráló szakszervezetek és más mozgalmak. A szerdai egyeztetésük szünetében azt közölték, hogy ugyan különböző eszközökkel, de egy cél érdekében, „a gyerekekért és a társadalomért” harcolnak tovább, és „nem fognak meghátrálni”
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.04.06.
„Pedagógusbolt”
Egy nemrég alakult cég több mint félmilliárd forintot kap az EMMI-től, hogy Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. megbízásából megvalósítsa az Inormatikai háttérrendszerek felülvizsgálata nemzetközi tapasztalatokra című kutatás-fejlesztési projektet.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.04.05.
Nagyobb tanársztrájk jöhet, mint gondolták
A széthúzás helyett az együttműködés mellett dönthetnek a pedagógus-szakszervezetek a ma délutáni egyeztetésükön. Ha így lesz, az eddigieknél jóval több tanár vonulhat az utcára áprilisban. Az egyik követelésükről viszont még a megadott dátum előtt határozhat a kormány.
(Forrás: Origo)
 
2016.04.05.
Képtelenek megegyezni a helyszínben
A köznevelési államtitkár azt mondta: a sztrájkot hirdető szervezetek nem fogadták el helyszínnek a Köznevelési Kerekasztalt, így egyelőre nem jutottak előbbre az egyeztetésben. Palkovics szerint egyébként a 12 pontból 10-ben már megállapodtak.
(Forrás: Origo)
 
2016.04.05.
Petíció a Pukli miatt távozott tanárért
Petícióval szeretnék elérni a Teleki Blanka Gimnáziumba járó gyerekek szülei annak a tanárnak az újbóli alkalmazását, aki amiatt mondott fel, mert nem értett egyet Pukli István március 15-én elhangzott beszédével.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.04.05.
Ezek a legnépszerűbb szakok és egyetemek idén
Hétfőn nyilvánosságra hozták a statisztikákat az idei felsőoktatási jelentkezésekről. Ezekből látszik, mik a legnépszerűbb szakok és intézmények idén a végzősök körében.A legnépszerűbb szak a gazdálkodási és menedzsment, a legnépszerűbb egyetem pedig ez ELTE.
(Forrás: Eduline)
 
2016.04.05.
Tegnaptól elérhető egy új fejlesztés, ami felkészít az érettségire
Az EduBase.hu-t két műszaki egyetemista hozta létre, és most új funkcióval bővült az ingyenes oktatást biztosító felület.Legújabb fejlesztésük túlmutat a tananyag digitalizálásának szintjén. Tesztelő rendszerük képes automatikusan generálni feladatokat,és lépésről-lépésre leírni a megoldási menetet és magától kiértékelni a választ is.
(Forrás: Eduline)
 
2016.04.05.
Nem tudni, mit keres ez a pont sztrájkkövetelések között
Áprilisban már egészen biztos, hogy jön a sztrájk. Bár a kormánynak még van egy hete lépni, arra kevés az esély, hogy azokban a pontokban, amikben nincs egyezség, addig engedjenek. Ezen pontok egyike némi meglepetésre az oktatást-nevelést segítők siralmasan alacsony bérének a rendezése.
(Forrás: Eduline)
 
2016.04.05.
Újgenerációs tankönyvek segítik a tanulást
Bemutatták az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) tartalmukban és külsejükben is megújult tankönyveit április 5-én Budapesten. Kaposi József, az OFI főigazgatója az újgenerációs tankönyvek vizuális világa című sajtótájékoztatón elmondta: 2014-ben indult el a tankönyvfejlesztés új időszaka, a cél az volt, hogy minden évfolyamon megújult tankönyvek legyenek.
(Forrás: Edupress)
 
2016.04.05.
Tárgyalt Palkovics László a pedagógusokkal
Közeledtek az álláspontok a minősítési rendszer átalakítása és a nyugdíj előtt álló pedagógusok foglalkoztatása ügyében a pedagógus sztrájkbizottság és a kormány április 4-ei tárgyalásán, ugyanakkor vannak olyan témák is, amelyekben nem jutottak közelebb a megegyezéshez a felek – mondta Palkovics László oktatásért felelős államtitkár az M1 aktuális csatorna április 5-ei reggeli műsorában.
(Forrás: Edupress)
 
2016.04.05.
Megkezdik a pedagógussztrájk előkészítését
A szakszervezetek vezető testületeinek tárgyalása után feltehetően megkezdődik a pedagógussztrájk előkészítésese, azt követően, hogy hétfő este nem sikerült megegyezésre jutni a kormány képviselőivel – jelentette ki a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke kedden az ATV műsorában.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.04.05.
3D nyomtatót kaptak az iskolák
Az iskolák felkészültsége, elkötelezettsége és kreativitása felülmúlta a szervezők várakozásait is. Összesen 413 iskola jelentkezett. A résztvevők 46%-a általános iskola, 37%-a középiskola, 15%-a pedig felsőoktatási intézmény volt.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.04.05.
Nyomásra enged a kormány, de Balog nem ér rá tárgyalni a tanárokkal
Örültünk Balog Zoltán levelének, várjuk, kit jelöl ki tárgyalópartnernek. Mert az egyáltalán nem mindegy – így reagált Ercse Kriszta, a Civil Közoktatási Platform (CKP) szóvivője az Emberi Erőforrások Minisztériuma vezetőjének levelére.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.04.05.
Felfüggesztené a tankönyvrendelést a Tanítanék Mozgalom
Több szabályt is gumiszerűnek vél a Tanítanék Mozgalom, mely a tankönyvrendelési lehetőségekre vonatkozik, ezen túl elégedetlenek a kínálattal, ezért egyelőre felfüggesztenék az április 1-én megindult rendelést.
(Forrás: Eduline)
 
2016.04.05.
Nyílt levélben állnak ki a tanárok Sándor Mária mellett
Levelet írt a fekete ruhás nővérnek a Tanítanék Mozgalom nevében Sulyok Blanka tanár."Ti gyógyítanátok, mi tanítanánk – de nyugodt, korszerű és emberséges körülmények között" – írta a Tanítanék Mozgalom tagja, aki reméli, hogy a történetnek ezzel nincs vége, sőt most kezdődik igazán.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.04.05.
Bejelentették az egész napos országos tanársztrájkot
Megkezdi április 20-ára az országos pedagógussztrájk előkészítését a pedagógusok sztrájkbizottsága - jelentette be Galló Istvánné kedden Budapesten, sajtótájékoztatón. Közölte: hétfőn nem sikerült megállapodni a kormánnyal folytatott hétórás tárgyaláson a még vitatott kérdésekben, ezért megkezdik az előkészületeket a munkabeszüntetésre.
(Forrás: Magyar Narancs)
 
2016.04.05.
Tőrbe akarták csalni a pedagógus szakszervezetet
Sztrájktörvény szerinti sztrájkegyeztetésre hívta az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetét, ám de döbbenetükre a Köznevelési Kerekasztal ülésén találták magukat - írja a Figyelő Online Nagy Erzsébet, a szervezet dél-dunántúli ügyvivőjének elmondása alapján.
(Forrás: 444.hu)
 
2016.04.05.
Az állami egyentankönyvek csodálatos vizuális világa
Négynapos kiállítást tart mától az állami egyentankönyvgyártó, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet az újgenerációs, „kívül-belül megújult tankönyveinek vizuális világa" címmel. Rögtön egy sajtótájékoztatóval kezdődik, aztán Palkovics László államtitkár tartja a köszöntőt.
(Forrás: 444.hu)
 
2016.04.03.
Már csak ez hiányzott: megszólalt a CÖF a tanársztrájk ügyében
A CÖF (Civil Összefogás Fórum) nevével ellentétben álcivil, kormányközeli értelmiségiek, megmondóemberek gyűjtőhelye, olyan, mintha a Felcsútra azt mondanánk, hogy saját nevelésű, fiatal játékosok fociznak ott. Egyik sem igaz, de rém jól hangzik.
(Forrás: 24,hu)
 
2016.04.03.
Engedett a kormány a tiltakozóknak, nem kötelező az új történelmi atlasz
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma – reagálva az ezzel kapcsolatban érkezett szakszervezeti és más szakmai szervezetek jelzéseire – olyan jogszabály-módosítást készített elő, amely alapján a 2016/2017. tanév május-júniusi vizsgaidőszakának történelem érettségi vizsgáján a korábbi és az újabb szerkesztésű atlaszt is használhatják a diákok.
(Forrás: Eduline)
 
2016.04.03.
Az MTA elnöke a közoktatásról: Az utolsó pillanatban vagyunk
Lovász László ezt az EMMI által szervezett, A jövőért, gyermekeink oktatásáért című konferencián mondta. Arról is beszélt, hogy „a köznevelés, oktatás helyzete jelentősen romlott, és ez objektíven mérhető például a PISA-felmérésekben vagy az innovációs mutatókban”.
(Forrás: Eduline)
 
2016.04.03.
Hungarista szervezet tagja az új hallgatói mozgalom vezetője
Egy új "konzervatív" hallgatói érdekképviseleti szövetség alakult, mint kiderült, a szervezet vezetője tagja a Pax Hungarica szélsőjobboldali szervezetnek, melynek rendezvényén is aktív szereplő volt. Hungarista források ugyanakkor megerősítették, hogy László Balázs szorosabb kapcsolatban áll velük.
(Forrás: Eduline)
 
2016.04.03.
A lányregénytől a matematikáig
A Lányok Napja programsorozatot az idén ötödik alkalommal szervezi meg április 28-án a Nők a Tudományban Egyesület. Ezt megelőzően április 1-én másodszorra rendezték meg a Tanárok a Lányokért napot. Középiskolák tanárai ismerkedhettek a műszaki területeken továbbtanulási lehetőségekkel, találkozhattak cégek és intézmények képviselőivel, kutató diáklányokkal.
(Forrás: Edupress)
 
2016.04.03.
Egyezség születhet a pedagógusokkal
Hétfőn megállapodás születhet a kormány és a pedagógusok sztrájkbizottsága közti egyeztetésen. A szakszervezetek által megfogalmazott 25 pont közül 18-20 esetében már közeledtek az álláspontok. Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke látja a kormányzati hajlandóságot a megegyezésre.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.04.03.
Öt százalékkal nőtt a felsőoktatásba jelentkezők száma
A tavalyinál öt százalékkal többen, 111 162-en jelentkeztek idén felsőoktatási intézményekbe - közölte az oktatási államtitkár. Egyre többen jelentkeznek matematika, informatikus és kémiatanári szakokra is. A legtöbben idén is az ELTE intézményeibe jelentkeztek.
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2016.04.03.
Nagyon sok fiatal felnőtt él a szüleivel
Huszonegy év alatt több mint duplájára nőtt azoknak a fiataloknak a száma, akik bár elmúltak 20 évesek, még mindig a szüleikkel élnek. Az utóbbi 10 évben az aggasztó növekedés üteme lelassult ugyan, de folyamatosan nő a „felnőtt gyerekek” száma, ráadásul közöttük egyre többen vannak olyanok, akik a harmincas éveik második felében sem költöznek el otthonról.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.04.03.
Klik-ügy: Az lenne jó, ami az iskolának is jó
Dúró Dóra szerint a tankerületek összevonása egy újabb központosítás előkészítését jelentheti. A kulturális bizottság elnöke kiemelte: minden egyes iskolánál meg kell vizsgálni, hogy mi lenne a legjobb megoldás. A legfontosabb feltétel azonban az, ha az önkormányzat lesz a fenntartó, akkor az államnak biztosítania kell ehhez a forrást.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.04.02.
Nem csak az iskola betegít, hanem a szülő is
Megint nagyot ment a Facebookon egy oktatási rendszert bíráló bejegyzés, ezúttal egy gyermekpszichológus észrevételeit osztották meg több ezren arról, hogy milyen tünetekkel kerülnek hozzá az iskolai nyomástól lelki beteggé vált gyerekek. Bár elsősorban az oktatásról ejt szót, a dologban vastagon benne vannak a szülők is.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.04.02.
Gombos Eszter: Riport a startvonalról
Az írás annak a helyzetnek kíván görbe tükröt állítani, amely az oktatási rendszer 2013-as átalakítása, az úgynevezett pedagógus életpályamodell bevezetésével alakult ki Magyarországon.
(Forrás: Taní-tani online)
 
2016.04.02.
Válaszaim a kívülállóknak
Higgyék el, kedves kívülállók: azok a tanárok, akik maguk is szülők, ismerik gyermekeiket és saját koruk szellemiségét, eleget törik a fejüket, vajon mi érdekes a mai agyonszórakoztatott gyerek számára! És vajon mi érdekes nem egyszer, hanem tartósan! Ebben kellene őket segíteni!
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.04.02.
Tömegesen minősítik fogyatékosnak a cigány gyerekeket
A bíróság kimondta: a Heves Megyei Pedagógiai Szakszolgálat a megyében élő iskolaköteles normál képességű roma gyerekeket közvetetten hátrányos megkülönböztetésben részesítette, de a fenntartó Kliket és az Emberi Erőforrások Minisztériumát is elmarasztalták.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.04.02.
Ónody-Molnár Dóra: Elveszett generáció
A 2010-ben még többségében a Fideszt támogató pedagógustársadalmon belül is helyrehozhatatlanul megingott a bizalom, de ez a kár semmi ahhoz képest, amit a fiatalok körében a kormány magának okozott. Ezt a generációt úgy vesztették el, hogy korábban meg sem hódították. Nekik a Fidesz lett az a párt, ami ciki.
(Forrás: Vasárnapi Hírek)
 
2016.04.01.
Gallóné: Döglött lovon kár patkót cserélni
A szakszervezetet nem lehet egy civilszervezethez hasonlítani, teljesen más a felépítése. De szó sincs arról, hogy a szakszervezetek kihátrálnának a civilek mögül. Tényként közöltük mi is, hogy a polgári engedetlenség jogszabálysértés, amelynek következményei lehetnek, mindenki döntse el, hogy ezt vállalja, vagy nem. De szinte ugyanez a helyzet jogszerű sztrájk esetén is.
(Forrás: Népszava)
 
2016.04.01.
Balog Zoltán: partnerségre van szükség az igazgatókkal
Balog Zoltán A jövőért, gyermekeink oktatásáért című országos igazgatói konferencián hangsúlyozta: el kell jutni odáig, hogy az igazgatók valódi felelős vezetők, irányítók tudjanak lenni. Ennek érdekében nagyobb mozgástérre, több döntési lehetőségre van szükség, és ez ügyben már jelentős előrelépések történtek.
(Forrás: Edupress)
 
2016.04.01.
Jobbágyi Gábor: Közoktatásunk dilemmái
Az OECD huszonnégy országra kiterjedő felmérése szerint hazánkban a legkisebb az alapfokú oktatásban tanulók óraszáma, miközben Dániában a miénknek majdnem a kétszerese. Az egy tanárra jutó tanulók száma nálunk a legalacsonyabbak között van (tíz körül) miközben az Egyesült Királyságban ennek kétszerese a tanulói létszám.
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2016.04.01.
Visszautasítják a fogyatékosok szülei Palkovics válaszát
Nemrég az emberminiszternek nyílt levélben fogalmazták meg kétségbeesett jajkiáltásaikat a fogyatékkal élő gyerekek szülei, azonnali változásokat követelve. Palkovics államtitkár hosszan válaszolt, de ez cseppet sem nyugtatta meg a szülőket. Az Autizmus Világnapján újabb nyílt levelet írtak.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.04.01.
Az Emmi előtt fejezték ki nemtetszésüket
Megszűnik a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ júniustól, helyette 60 olyan szervezetet hoznának létre, amelyek rendelkeznek önálló jogi személyiséggel, önálló költségvetéssel, így az igazgatók közvetlenül tudnák elérni azokat a szervezeteket, ahol a döntések megszületnek.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.04.01.
Nem 60 kis Kliket szeretnének
Az iskolaigazgatók helyzetének rendezésére is ígéretet kaptak az intézményvezetők a tegnapi fórumon, amelyet az emberi erőforrások minisztere tartott.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
Sajtófigyelő
2023.11.21.
A pályakezdő pedagógusok mellett áll Balatoni Katalin
Maga is átélte, milyen érzés kezdő pedagógusnak lenni, ezért jól ismeri a pálya nehézségeit – jelentette ki a lapunknak adott interjúban Balatoni Katalin, a Belügyminisztérium köznevel...
(Forrás: Magyar Nemzet)
--
2023.11.21.
Plakátkampányt indít a kormány az iskolákban
A védelem online is megillet! Kérdezz, szólj, jelezz! - ezek a legfontosabb üzenetei azoknak az iskolai plakátoknak, amelyeket a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) jogsegélyszolg...
(Forrás: Eduline)
--
2023.11.21.
Státusztörvény: nem taníthatnak óraadóként tovább a felmondó pedagógusok?
Szeptember 29-ig kellett nyilatkozniuk a pedagógusoknak, hogy elfogadják-e a státusztörvény alapján írt munkaszerződésüket. Rétvári Bence államtitkár úgy nyilatkozott, hogy 1205 pedagó...
(Forrás: Eduline)
--
2023.07.17.
Oszkó Péter: Nagyon nagy bajban vagyunk, ha saját pedagógusaink bérét sem tudjuk kifizetni
ZÁMOMRA A LEGBOSSZANTÓBB ÁLLÍTÁS, HOGY A SAJÁT OKTATÁSI RENDSZERÜNK FOLYAMATOS MŰKÖDÉSI KÖLTSÉGÉNEK FINANSZÍROZÁSÁHOZ UNIÓS ADÓFIZETŐK PÉNZÉRE VAN SZÜKSÉGÜNK, miközben vannak...
(Forrás: Index)
--
2023.07.15.
Ilyen se volt még: 171 oktató állt ki a Zeneakadémia autonómiájáért
Alulírott előadó- és alkotóművészek, kutatók és zenepedagógusok, mint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatói az alábbi közleményt kívánjuk a közvélemény és a fenntartó Kultur...
(Forrás: Index)
--
2023.07.15.
„Egy mérhetetlenül szelektív törzsi társadalom öngyilkos reflexiója saját magára” – Lannert Judit oktatáskutató a státusztörvényről
Miért beszél mindenki tanárhiányról, amikor átlagosan tíz általános iskolás gyerek jut egy pedagógusra? Mi a tanárok és mi a megrendelő, a lakosság felelőssége a magyar oktatás szétes...
(Forrás: szabadeuropa.hu)
Címkék
agresszió civilek család digitális nemzedék együttműködés erkölcs esélyegyenlőség esélyek felelősség film filmklub generációk gyerekek gyermekvédelem hátrányos helyzet IKT integráció irodalmi mű feldolgozása iskola iskola és társadalom kapcsolatok kommunikáció konferencia konfliktuskezelés kreativitás kutatás könyvajánló közösség módszerek OFOE oktatás oktatáspolitika osztályfőnöki szerep pedagógia pedagógus pedagógusok pályázat rendezvény szabályok szakmai szervezet szülő szülők tanulás tanár-diák kapcsolat tehetséggondozás társadalom történelem verseny virtuális kongresszus ünnep