Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
2016.05.31.
Pokorni: lehetőséget kell adni az önkormányzatoknak az iskolák üzemeltetésére
Pokorni - aki az első Orbán-kormányban oktatási miniszter volt - az MTI tudósítása szerint mondta, egyetért a Budapesti Önkormányzatok Szövetségével, és a szakmai irányításon kívül minden iskolafenntartási feladatnak az erre vállalkozó önkormányzatoknál van a helye.
(Forrás: 444.hu)
 
2016.05.31.
Sejtették az önkormányzatok, hogy átveri őket a kormány
Fel kellene kínálni a lehetőséget az önkormányzatoknak, hogy ha kívánják, akkor működtethessék és fenntarthassák az iskoláikat - jelentette ki Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere a városrész iskolai menzáinak és közösségi tereinek újragondolásáról szóló szerdai konferencián.
(Forrás: Origo)
 
2016.05.31.
Sejtették az önkormányzatok, hogy átveri őket a kormány
Több polgármester szerint nem szólt előre a kormány, hogy az iskolák államosítása nem lesz ingyen, de ez azért sejthető volt. Jön a szolidaritási hozzájárulás, amelyről Gémesi Györgynek a szocializmus jut eszébe.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.05.31.
Ónody-Molnár Dóra: Miből fakadnak a sorozatos tankönyvbotrányok?
Nem csak a szakma dühöng, a kísérleti irodalomkönyvek fejlesztésében részt vevő OFI-s munkatársak egy része is csalódott és csüggedt: arra nem számítottak, hogy a kormány kinyírja a szakmai munkát.
(Forrás: 168 óra)
 
2016.05.30.
Megúszhatják az alternatív iskolák
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma sem támogatja az alternatív iskolákat fenyegető NGM-es terveket, értesült az Index minisztériumi forrásból. A tervezett törvénymódosítások megfogalmazásuk miatt bizonytalan jogi helyzetet eredményezhetnek, ezért úgy tudjuk, hogy a minisztérium szeretné elérni, hogy ezek ne épüljenek be a nemzeti köznevelésről szóló törvénybe.
(Forrás: Index)
 
2016.05.30.
A legjobb tanárok a legjobb példaképek
Az Ericsson Magyarország már tizennyolcadik alkalommal adta át az idei Ericsson-díjakat. A díjat 1999 óta olyan matematikát és fizikát oktató pedagógusok vehetik át, akik az alapszintű oktatásban tevékenykednek, és akiknek a munkája nagyban hozzájárul a hazai természettudományos képzés színvonalának fenntartásához és emeléséhez.
(Forrás: Edupress)
 
2016.05.30.
Pedagógusképzés és tartalomfejlesztés a porondon
Négy területre: a pedagógusképzésre, a tartalomfejlesztésre, a fenntartói változásra, valamint az oktatási struktúra és infrastruktúra fejlesztésére koncentrál a Köznevelési Kerekasztal Palkovics László Győrben a KÉSZ), a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület és a Professzorok Batthyány Köre által kidolgozott, Idők jelei című vitaanyagot bemutató konferencián.
(Forrás: Edupress)
 
2016.05.30.
Megvan a következő pedagógussztrájk időpontja
Június 11-ére újabb tüntetést szervez a Tanítanék mozgalom.A demonstrációhoz csatlakozó Diákszolidaritás a tanárokkal csoport az oktatási rendszer átalakítását és a hátrányos helyzetben lévő diákok támogatását követeli a kormánytól.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.05.30.
Fellázadtak a Klik ellen a budapesti polgármesterek
A fővárosi önkormányzatok kérik vissza az iskoláikat, mivel szerintük a Klik jövő januárig nem tud felkészülni az üzemeltetésre. A Budapesti Önkormányzatok szövetsége nem támogatja az Emminek az oktatás átszervezésére vonatkozó törvényjavaslatát.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.05.29.
Állam-szerű kivégzést játszottak egy autista gyerekkel egy iskolában
Két 13 év körüli gyerek letérdepeltetett egy autista gyereket, állítólag zsákot húztak a fejére, és azt játszották, hogy kivégzik. Az igazgató ugyanezzel a módszerrel büntette meg őket, ezért leváltották.
(Forrás: Origo)
 
2016.05.29.
Köznevelési rezsicsökkentés: érthetetlen koncepció, ostoba feladatok a kísérleti irodalomtankönyvekben
Mondjuk, nem csoda, hogy az OFI menekül a szakmai párbeszéd elől; a konferencián nyilvánvalóvá vált, hogy a kísérleti irodalomtankönyvek minden szempontból siralmasan teljesítenek. A felszólalók egymás után sorolták, milyen hibák vannak azokban a tankönyvekben, amelyeknek mindössze egyetlen előnyük van: olcsók – viszont erre hivatkozva lehetett kicsinálni a tankönyvpiacot.
(Forrás: Magyar Narancs)
 
2016.05.24.
Czibere Károly: a kormány a befogadó oktatásban hisz
A kormány az inkluzív, befogadó oktatásban hisz, célja az, hogy a hátrányos helyzetű gyermekek együtt tanuljanak a nem hátrányos helyzetűekkel – jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára az M1 aktuális csatorna május 25-ei, reggeli műsorában.
(Forrás: Edupress)
 
2016.05.29.
Visszaállítanák a tankönyvpiac szabadságát
„Nem mindig felelt meg a munka színvonala az elvártnak” – vallotta be az állami irodalomtankönyvek egyik fejlesztője, Nényei Pál a Magyartanárok Egyesületének szombati konferenciáján. Elmondta, soha többé nem akar tankönyvet írni, számára az OFI-s munka a műfaj válságáról szólt.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.05.29.
Korszerű, digitális eszközökkel oktatnak a Székely Mikó Kollégiumban
Erdélyben elsőként a sepsiszentgyörgyi tanintézetben vezették be a mozaWeb nevű online oktatási platformot, amely lehetőséget teremt a diákoknak az otthoni tanuláshoz, míg a pedagógusoknak a tanórákra való felkészüléshez.
(Forrás: maszol.ro)
 
2016.05.28.
“Ikt szakácskönyv”-ből főzhetnek a Tanárblog jóvoltából – újdonság a Microsoft oktatói hálózatán!
A Tanarblog.hu oldalon a két szakember elmondja, hogy miért döntöttek a rendhagyó közlés ezen formája mellett – hogy “szakácskönyvként” publikálják a jó gyakorlatokat? Ezt írják “úgy döntöttünk, megírjuk a saját IKT szakácskönyvünket, amelyben recepteket adunk a digitális technika órai alkalmazásához. A könyv a Microsoft Tanári Közösség oldaláról tölthető le
(Forrás: Modern Iskola)
 
2016.05.28.
Ombudsmanok a Summerhill-köztársaságban. Avagy lehet-e egy gyereknek igaza egy felnőttel szemben? Fóti Péter és Miskolczy Zsuzsanna írása
Ha azt akarjuk, hogy egy iskola úgy nézzen ki, mint egy köztársaság, akkor müködnie kell benne egy parlamentnek. Az 1921 óta működő, angliai Summerhill iskolában így is van. A parlamentet itt gyűlésnek (Meeting) hívják, és hetente többször ülésezik. Létét az teszi lehetővé, hogy a felnőttek itt másfélék
(Forrás: Tani-tani Online)
 
2016.05.28.
„Jó gyakorlatok”. Avagy az innovációk temetői. L. Ritók Nóra írása
A pedagógiai „jó gyakorlatok” közben az innovációk temetői lettek. Kidolgozóikat bedarálja az új rendszer, amiben nincs szükség újításra, csak a központi elgondolások pontos betartására. A „jó gyakorlatok” emlékek lesznek, néha szakdolgozók turkálnak bennük, keresik a nyomukat, rémülten nézik, micsoda pedagógiai kincs ez az egész, hasznavehetetlenül, elkótyavetyélve.
(Forrás: Tani-tani Online)
 
2016.05.28.
Edvi Péter: Sok gyerek csak ilyenkor, ingyen tud csúszdázni
A szegény és gazdag családban élő gyermekek életkörülményei között egyre nagyobb a különbség - mondta az InfoRádióban a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke. Edvi Péter szerint körülbelül 350 ezer gyerek él ma Magyarországon olyan viszonyok között, amelyben a családja nagyon keveset engedhet meg magának.
(Forrás: Inforádió)
 
2016.05.28.
Balog Zoltán: ötmilliárdos keret a fejlesztő intézményeknek -
Magyarország kormánya szeptembertől ötmilliárd forintos pályázati keretből kívánja segíteni azokat a fejlesztő nevelést-oktatást végző iskolákat, intézményeket, amelyek már bizonyították szakértelmüket, és az évek során nyújtott gondoskodással enyhítették a családok terheit - jelentette be az emberi erőforrások minisztere vasárnap a debreceni Nagytemplomban.
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2016.05.28.
Maszatolnak az iskolák államosítása körül?
A benyújtott oktatási tervezet szerint nemcsak a Klik szűnne meg a jelenlegi formájában, hanem az iskolák fenntartása és működtetése is átkerülne az új tankerületi központokhoz. Az önkormányzatoknál csak az ingatlanok tulajdonjoga maradna. Van, aki szerint ez alapjaiban változtatná meg a városvezetés és a lakosság viszonyát, van, aki szerint nem.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.05.28.
Romaoktatás: éretlenségi bizonyítvány
Az oktatási statisztikák azt mutatják, hogy több cigány gyermek érettségizik, és többen tanulnak tovább a felsőoktatásban, mint valaha. Látszólag tehát nagy előrelépés történt. Az előbbi tény ellenére a többségi társadalomhoz képest mégis nőtt a romák lemaradása az oktatásban, ennek magyarázatát is kerestük.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.05.28.
Hová menjen a gyerek táborozni?
Ha válogatni kezdünk, akkor a napi négyezer forintos költséggel megoldható bentlakásos tábortól kezdve a kétszázezer forintért kínált egyhetes bécsi nyelvi táborig terjed a skála. Külön műfaj a vakációs nyelvi kurzus, itt a bölcsődés gyerektől az aggastyánig mindenkinek megvan a lehetősége arra, hogy válasszon.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.05.28.
Újraindult a cirkusz a Budai Nagy Antal Gimnázium igazgatója miatt
Nem csitulnak a kedélyek a XXII. kerületi gimnázium igazgatója körül, a fideszes többségű önkormányzat azonban nem akarta felkérni a minisztériumot, hogy írjon ki új pályázatot az igazgatói posztra. A szülők és az egyik ellenzéki politikus szerint az iskolában esik a színvonal, amit a felvételi pontszámok jól mutatnak. Az Emmi a szülői panaszok miatt intézkedést kért.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.05.28.
Terv, utasítás - az oktatás úton van a Kádár-korszak felé
Mire az újabb oktatási reform a végére ér, a közoktatási rendszer hajszálra úgy néz majd ki, mint a kádári szocializmus közepén. Az iskolák állami fenntartásban lesznek, az igazgatóknak és a tanároknak állami szervezet lesz a munkáltatójuk, lényegében egyetlen tanterv lesz, s ehhez egyentankönyvek.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.05.27.
NGM:Ezután is mindenki szabadon dönthet a továbbtanulásról
Ezután is mindenki szabadon dönthet a továbbtanulásról, egyelőre nincs döntés a középiskolai beiskolázást megalapozó kompetenciateszt bevezetéséről, közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. Ha lesz is ilyen felmérés, annak eredménye nem lesz kötelező érvényű, csak ajánlást jelent majd.
(Forrás: Index)
 
2016.05.27.
Zavarták a környékbelieket: Fótra kerültek, nincs már menekült gyerek Vásárhelyen
A vásárhelyi közgyűlés februárban tiltakozott a betelepítési kvóta ellen. Lázár János országgyűlési képviselő még akkor javasolta a városvezetőknek, hogy kérelmezzék a Belügyminisztériumban, a Béla cigány utcai kiskorú menekülteket gondozó otthont helyezzék el a városból. Ezzel egy időben a nagyfai befogadóállomás megszüntetését is kérték. Ezt néhány hete szintén kiürítették.
(Forrás: Délmagyar)
 
2016.05.27.
Békési Kálmán: A pedagógus hatalma vs hatalmaskodó pedagógus
Ideges, impulzív tanuló - hatalmukat, "tekintélyüket" féltő pedagógusok. Konfliktushelyzetek, melyekben a tanuló eljut odáig: csak úgy tudja kivonni magát a hatalmaskodó, szükségleteit nem értő és meg sem hallgató felnőttek basáskodása alól, ha kilép az ajtón. Az iskolaajtón: könnyen lehet belőlük a társadalom számára elveszett, általános- vagy középiskolát félbehagyó kamasz.
(Forrás: Békési Kálmán blogja)
 
2016.05.27.
A német reformátusok több iszlámot szeretnének a közoktatásban
A radikalizálódás elkerülése érdekében általánossá kell tenni az iszlám vallásoktatást a német közoktatásban a Németországi Protestáns Egyház (EKD) elnöke szerint.Heinrich Bedford-Strohm, az EKD püspöke úgy véli, hogy az oktatás „a legjobb módszer arra, hogy kifejlődjék a fiatal muzulmánok ellenálló képessége a fundamentalizmus kísértésével szemben”.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.05.27.
Balog Zoltán meglepődött az Európai Bizottság döntésén
Közölte: az ország természetesen megvizsgálja a kötelezettségszegési eljárást megindító levélben felvetett kérdéseket, aggályokat, és az eljárás menete szerinti hatvan napon belül megküldi a hivatalos választ, amely reményeik szerint meghozza az ügy mielőbbi megnyugtató rendezését és eloszlatja a Bizottság kételyeit, hogy Magyarország elkötelezett a romák integrációja mellett.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.05.27.
Szakmai kérdésekbe a fenntartó ezután sem szólhat bele
Pölöskei Gáborné azt mondta: szakmai kérdésekbe a fenntartó ezután sem szólhat bele, az intézményvezetők viszont a korábbinál nagyobb jogkört kapnak mind a munkaügyi, mind a gazdálkodási kérdésekben. A tankerületi központok szolgáltató típusú szervezetként működnek majd.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.05.27.
BÖSZ: lehessenek iskolafenntartók az önkormányzatok!
A Budapesti Önkormányzatok Szövetsége (BÖSZ) azt kéri, hogy a szakmai irányításon kívül az iskolafenntartással összefüggő minden feladat kerüljön vissza azokhoz az önkormányzatokhoz, amelyek erre vállalkoznak. Az érdekképviselet tárgyalóasztalhoz hívja Balog Zoltánt, az emberi erőforrások miniszterét.
(Forrás: webradio.hu)
 
2016.05.27.
Az iskolákról vitatkozik a Ház
A kormánypártok támogatják, az ellenzék ellenzi az átalakítást. Pósán László, a Fidesz vezérszónoka kiemelte: a javaslatcsomag azokat a kérdéseket és problémaköröket érinti, amelyeket a köznevelési kerekasztal megtárgyalt és beazonosított. A kormánypárti képviselő a törvénycsomag legfajsúlyosabb részének nevezte a köznevelési törvény változásait.
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2016.05.27.
Szele Tamás: Ítélet
Ítélet született végre Györke Zsuzsa ügyében,aki rasszista alapon uszított, mégpedig gyermekgyilkosságok elkövetésére. Bizony, példásan elmarasztalták, annyira, amennyire ez a förtelmes vétek megérdemli: három évet és nyolc hónapot kell majd börtönben töltenie.
(Forrás: Gépnarancs)
 
2016.05.27.
Wittinghoff Tamás az Egyenes Beszédben – videó
Akik ezt a törvényt összetákolták, nagyon sok mindenre nem gondoltak, mondta Budaörs polgármestere a közoktatás átalakításáról az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. Szerinte az átalakítás nem csak politikai játszma, hanem pénzkivonás is.
(Forrás: atv.hu)
 
2016.05.27.
Tagadták, de végül csak megadóztatják az önkormányzatokat Palkovicsék
A Világgazdaság azt írja, hogy az új javaslat értelmében az önkormányzatoknak az adóerőképességük szerint kell fizetni a hozzájárulást, sávos rendszerben: fejenként 32 ezer forint adóerőképesség alatt nincs elvonás, a felett viszont fokozatosan emelkedik a terhelés a szerint, mennyi adót képes beszedni a település egy lakosára vetítve.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.05.27.
Előbb az esztergapad, utána Arany János
Ősztől valószínű nem indul el az újfajta szakképzés úgy, ahogy azt az iparkamara és a gazdasági szereplők szerették volna, vagy legalábbis nagyon kevés rá az esély. Erről beszélt a hirado.hu-nak Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke.
(Forrás: hirado.hu)
 
2016.05.26.
El a kezekkel a diákoktól! El a kezekkel a tiltakozó tanároktól!
A hatalom birtokosai azt akarják, hogy elterelődjön a figyelem az igazán fontos tartalmi kérdésekről, a kormány által a gyerekeink ellen elkövetett bűnökről és a sérelmükre tervezett további döntésekről. Törekvésük, hogy befeketítsék azokat, akik arcukat és nevüket adják a tiltakozáshoz.
(Forrás: Tanítanék portálja)
 
2016.05.26.
A soros szégyen – Balog és a szegregáció
A 2002-ben elindult integrációs oktatási program már 2006-ban erejét vesztette, pedig akkor még nem fideszes, hanem szocialista minisztere lett a tárcának. Az iskolai elkülönítés felszámolását a polgármesterek nem akarták végrehajtani, Hiller István pedig a konfliktus vállalása helyett a legrosszabb helyzetben lévő iskolák államosítására tett javaslatot.
(Forrás: 168 óra)
 
2016.05.26.
Megadóztatja az önkormányzatokat a kormány
Szolidaritási hozzájárulást, vagyis egyfajta adót vetne ki a kormány az önkormányzatokra jövőre, hogy fedezni tudja az iskolák teljes államosítását – derült ki az Országgyűlés Költségvetési bizottságának pénteki ülésén.
(Forrás: Világgazdaság)
 
2016.05.26.
Elhunyt beteg gyereke, most az utcára kerülhet a többivel
Bea nyolc gyereket nevelt márciusig, amikor meghalt az egyik fia. A leukémiás Carlos jogán lakhattak egy csepeli önkormányzati bérlakásban, de a fiú halála miatt a hétvégén menniük kell. Még nem tudja, hova, de az önkormányzat segítséget ígért.
(Forrás: abcug.hu)
 
2016.05.26.
Sipos Imre: A WC-papír beszerzéséről továbbra sem dönthet egyedül az iskolaigazgató - VIDEÓ
Sipos Imre,az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelésért felelős helyettes államtitkára volt hétfőn (05. 23.) az Aréna vendége.
(Forrás: Inforádió)
 
2016.05.26.
Feloldhatatlan dilemma elé állította a nyolcadikosokat az idei kompetenciateszt
Ballagás előtt álló általános iskolás olvasónk, B. Boldi szerdán, közvetlenül azután, hogy kitöltötte az idei kompetenciamérés tesztfüzetét, levelet írt az Indexnek. Rögtön az első (szövegértelmezési) feladatnál ugyanis egy nehezen feloldható dilemmába ütközött.
(Forrás: Index)
 
2016.05.26.
Bizonyítottak a tehetségek
Átadták az idei országos középiskolai tanulmányi verseny (OKTV) díjait május 27-én Budapesten. Évről évre nagy érdeklődés kíséri a versenyt, amelyen az idén az angol, a biológia és a matematika volt a legnépszerűbb tárgy, mindhárom olyan terület, amely a következő évek tehetséggondozásának a fókuszába kell, hogy kerüljön.
(Forrás: Edupress)
 
2016.05.26.
„Ciki, ha szóba kerül, hány osztályom van”
A Pest megyei Bagon délután csönd és béke fogadja a cigánysorra érkezőt, amiben bizonyára szerepe van egy civil szervezetnek is, amely évek óta foglalkozik az itt élők problémáival. Nemrég felnőttképzést indítottak, hogy az arra vállalkozók megszerezhessék az általános iskolai bizonyítványt.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.05.26.
Konzervatív hallgatók zavarták meg a leszbikus csók-flashmobot az ELTE-n
Az ELTE Online beszámolója szerint „futballhuligánokat megszégyenítő, félelmet keltő hangnemben” kiabáltak melegellenes rigmusokat a Konzervatív Hallgatók Szövetségének tagjai az ELTE Könyvtár Klub-TreffOrt Kert kiülős részére szervezett leszbikus csók-flashmobon csütörtök este.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.05.26.
Te edzenél együtt egy mozgássérülttel?
Miközben a virtuális népharag a Down-szindrómás srácot kinéző konditermet büntette, sok más edzőteremben is nehéz dolga lenne egy fogyatékkal élőnek.Lesz egy sportközpont, ahol természetes lesz, ha a látássérült, a szellemi fogyatékos és kilóival küzdő ép társuk "integráltan" izzad a futópadon.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.05.26.
Majdnem csodát tesz Kemi, a kutya egy érdligeti iskolában
Nem kell fegyelmezni a tanulókat, akik mindig rendet raknak maguk után és odafigyelnek az órákon. Az idillikusnak hangzó helyzet elsősorban egy kutyának köszönhető. Kemi bejáratos az igazgatói irodába is, és még a tankerület-vezető is áldását adta rá. Érdligeten jártunk, ahol egy négylábú is naponta jár iskolába.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.05.25.
Dühös tanárok szállják meg a Várkert Bazárt júniusban
Üzennünk kell a kormánynak, hogy ők is megértsék: az az irány, amellyel a közoktatásról gondolkodnak, tragikus. Nem szolgálja sem a gyerekek, sem az iskolák jövőjét. Az Európai Unióban az oktatásra GDP arányosan csak Görögország költ kevesebbet hazánknál - olvasható a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) közleményében.
(Forrás: Népszava)
 
2016.05.25.
Vekerdy Tamás: Az iskolának fogalma sincs, milyen egy gyerek
A gyereket nem kell fejleszteni, ezt a legtöbb szülő tudja, csak hülyék vagyunk, és nem tudjuk megállni. Pedig éppen hogy abból lesz jó eséllyel topmenedzser, aki gyerekkorában szabadon játszhatott, akit dögönyöztek és csiklandoztak, és nem volt baj, ha kamaszkorában lerontotta a jegyeit. Az iskolának pedig semmi köze a gyerekekhez.
(Forrás: divany.hu/Index)
 
2016.05.25.
Tankönyvkísérlet
A Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete szerint a kormány egyre inkább az állami kiadók felé tereli az iskolákat. A kísérleti kötetek miatt folyamatos a tiltakozás mind a tanárok, mint a diákok részéről. Kereszty Péter úgy látja, a legnagyobb probléma nem az, hogy a könyvekben sok a hiba, hanem, hogy a komolyabb ellenőrzés helyett több ezer diákon kísérleteznek.
(Forrás: Lánchíd rádió)
 
2016.05.25.
A tanárok negyede sem tanítana jövőre az új, központi tankönyvekből
A leggyűlöltebb könyv az első osztályos környezetismeret-tankönyv lett: a kritikák szerint a könyvnek nincs logikai íve, a grafikák, ábrák kritikán aluliak, a nyelvezete pedig túl elvont egy ilyen korú gyereknek.
(Forrás: abcug.hu)
 
2016.05.25.
Részmegoldás született a felvidéki kisiskolák ügyében
Nem oldotta meg a bezárással fenyegetett kis létszámú iskolák helyzetét a szlovák kormány által elfogadott módosító javaslat. A jogszabályváltozás nem törölte el teljesen a kötelező minimális osztálylétszámot, így továbbra is legalább hatvan magyar kisiskolát kell bezárni szeptembertől.
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2016.05.25.
Miről álmodnak a magyar gyerekek 2016-ban?
Ha egy gyerek elveszíti a szüleit, kevésbé mer nagyot álmodni – derül ki az SOS Gyermekfalvak felméréséből, amit több száz családban és állami gondoskodásban élő gyerek körében végzett gyereknap alkalmából.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.05.25.
Hoffmann Rózsa szerint nem igaz, hogy megbukott a rendszer
A nagyon fontos vitanapon alig néhány képviselő volt az ülésteremben. A kormánypárt reméli, hogy a teljes államosítás 50-60 milliárdos költsége rendelkezésre áll majd, Palkovics László elmondta azt is, hogy leghamarabb a 2018-as tanévben változik az alaptanterv.
(Forrás: Eduline)
 
2016.05.25.
Országos kompetenciamérés lesz az iskolákban
Országos kompetenciamérést tartanak május 25-én az ország szinte összes iskolájában, több mint 266 ezer diák részvételével – közölte az Oktatási Hivatal. Összesen 2636 iskola 3586 telephelyén a 6., a 8. és a 10. évfolyam diákjai – a szokásos tanítás helyett – az országos mérés feladatlapjait írják meg.
(Forrás: Edupress)
 
2016.05.25.
Milliárdok jutnak az iskolák állami kezelésbe vételére
Ötvenöt milliárd forinttal emeli a költségvetés kiadásait, hogy jövőre minden közoktatási intézmény állami fenntartásba-kezelésbe kerül, de ha további forrásokra lesz szükség, a kormány azt is biztosítja – mondta el az M1 aktuális csatorna június 24-ei műsorában Palkovics László, az oktatásért felelős államtitkár.
(Forrás: Edupress)
 
2016.05.25.
A roma gyerekek szegregációja miatt indulhat eljárás
Brüsszel tavaly óta vizsgálja, hogy a magyar oktatási törvény módosítása hátrányos helyzetbe hozza-e a roma tanulókat. Példaként a nyíregyházi Huszár-telepi iskolát hozták. Az EU faji egyenlőségről szóló irányelvének megsértése miatt – Csehország és Szlovákia után – Magyarország lehet a harmadik tagállam, amelyet felelősségre vonnak.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.05.25.
Egy kiállítás, amit minden tanárnak látnia kéne
A mai Magyarország fele Öveges József fizikai ismeretterjesztő előadásain nőtt fel, de tekintélyes része megismerkedett méltó tanárlegenda-utóda, Kovács Mihály munkásságával, még ha nem tudott is róla. Tanítványok által tanított szakkörök, egyetlen mondatos, frappáns magyarázatok, életre szóló tanulásélmények.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.05.25.
Nem ad elég tudást a tankönyv
Nem lesz könnyű dolguk azoknak a diákoknak, akik az állami kísérleti tankönyvekből szeretnének az érettségire felkészülni – ez a következtetés vonható le az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) kísérleti tankönyvek hatását vizsgáló összefoglaló tanulmányából, illetve a szintén az intézet által jegyzett, kísérleti könyvekkel kapcsolatos jelentésekből.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.05.25.
A csaló bűnéért a becsületesen dolgozó tanárokat büntetik
Egy éve állami normatíva nélkül működik a győri Fundamentum-iskola, azóta a tanárok fizetésük töredékét kapják csak. A kisalfold.hu riportjából kiderül, hogy a minisztérium büntetőeljárás miatt nem utalja a pénzt. Tanárok, szülők, diákok tiltakoztak a héten.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.05.25.
Nagy baj, hogy felvételről szól a Himnusz, mert a diákok nem tudnak énekelni
Az általános iskolás korú gyerekek 51 százalékát hittanra íratják be a szülők. Ez pedig lényegesen magasabb arány, mint amennyi a vallásgyakorlók száma a társadalom tagjainak egészéhez képest – válaszolta kérdésünkre Osztie Sándor, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének elnöke Győrött, ahol az oktatás fejlesztéséről szóló elképzeléseiket vitatták meg.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.05.25.
Krétára nem jutott, fideszes megbízásokra milliókat költött a Klik
Három év alatt 221,5 millió forintot költött a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ ügyvédi megbízási díjakra. 2014-ben a szolnoki fideszes polgármester fia kapta a legnagyobb honoráriumot. A kiemelt partnerek között van Fidesz-tag és kormánybarát szervezet tisztségviselője is.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.05.25.
Összefog diákjáért a lázadó gimnázium
A Budai Nagy Antal Gimnázium Szülői Választmányának elnöke szerint a gimnáziumban sok minden történt az elmúlt egy évben, ami igazolta, hogy kiváló tanárok, diákok, szülők alkotják közösségüket, amely most nem kisebb feladatra vállalkozott, mint egy jótékonysági juniális megszervezésére az egyik diáknak.
(Forrás: 24.hu)
 
2016.05.25.
Visszavágtak a történelemtanárok
Az OFI szerint az általuk megkérdezett 46 tanár igenis szereti a kötetet. Az általuk közreadott összefoglaló végén ugyanakkor az is szerepel, hogy a megkérdezettek csupán 15 százaléka tanítana a könyvből, 24 százalékuk nem, és 61 százalék az átdolgozást javasolja.Tételesen megcáfolta az OFI védekezését a Történelemtanárok Egylete a 10.-es tankönyv kritikái kapcsán.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.05.25.
Breaking: megszüntették a nyomozást Pukli ellen!
Az ügyben a BRFK Bűnügyi Szervek Kiemelt Ügyek Főosztálya Bűnügyi Támogató Osztálya nyomozott, de hétfőn már meg is szüntették azt, bűncselekmény hiányában. Pukli korábban úgy nyilatkozott az Indexnek, hogy az ügyvédje üzeni: bűncselekmény nem történt, ő pedig áll a rendőrségi eljárás elé.
(Forrás: Sztárklikk)
 
2016.05.25.
Elitták a tejpénzt, nincs is több tej
Miközben a fél kormány a szó legszorosabb értelmében a tejtermelőket életben tartó akción dolgozik, a földművelésügyi miniszter meg a tejágazat átfogó stratégiáján, Pölöskei Gáborné Klik-vezér az irányítása alá tartozó iskoláknak szétküldött körleveléből kiderült, hogy ősztől rendesen megvágják az iskolatejprogramot.
(Forrás: Index)
 
2016.05.25.
Klik: Hoffmann továbbra is sikertörténetről, elégedettségről beszél
Az oktatás átszervezéséről szóló javaslatot tárgyalja ma a parlament – Balog Zoltán indítványa a sokat bírált Klik helyett több kisebb tankerületi központot hozna létre az iskolák egységes állami fenntartására. Az oktatási államtitkár szerint ezzel a korábbinál ésszerűbb rendszer jön létre.
(Forrás: HírTV)
 
2016.05.24.
“A pedagógusok nagy részének igenis tetszik a rendszer”
Galló Istvánné szakszervezeti vezető merész szavai ezek. Tiszta lappal az oktatásért címmel ült össze kerekasztal-beszélgetni egy csomó szakértő hétfő este a MÚOSZ-házban. Sajnos többen voltak, mint a közönség, még inkább sajnos a kormány oldaláról valahogy pont nem ért rá senki.
(Forrás: 24.hu)
 
2016.05.24.
Kifárasztás, megosztás, megfélemlítés: Orbán azt hiszi, legyőzte a tanárokat
Természetesen hazudtak a tanároknak is. Mára ugyanis nyilvánvalóvá vált, hogy a februárban előléptetett Palkovics László államtitkár megbízatásának nem a romokban heverő oktatási rendszer közösen kidolgozott reformja volt a célja, hanem a hangoskodók mielőbbi letörése. Ezt a feladatát Palkovics példásan teljesítette. Most még néhányszor bele is rúghat a legyőzöttekbe.
(Forrás: Magyar Narancs)
 
2016.05.24.
Balla István: Ma írják az év legnagyobb dolgozatát – de pontosan minek is?
Lannert Judit oktatáskutató szerint ma annyira leterheltek a tanárok a túlzsúfolt tananyaggal és a tengernyi adminisztrációval, hogy egyszerűen nem fér bele az idejükbe sem az önképzés, sem a szakmai viták lefolytatása, sem az, hogy órákat töltsenek az OKM-ből kiolvasható – valóban értékes, a fejlesztést megalapozni tudó – adatokkal.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.05.23.
Gyetvai Viktor: Hatalmas mérföldkőhöz érkeztem, le lettem Soros-bérencezve
A napokban jelent meg egy írás a kormányközeli PestiSrácok.hu-n, amelyben a Független Diákparlament egyik szervezőjét azzal vádolják, hogy a Soros Györgyhöz köthető háttérhatalom embere. Gyetvai Viktor Facebook-oldalán válaszolt a rágalmakra.
(Forrás: Closer)
 
2016.05.23.
Ilyen még nem volt! Villámcsődület a fővárosi gyógypedagógiai intézmények 600 tanulójának részvételével
Villámcsődület(flashmob) lesz a fővárosi gyógypedagógiai intézmények 600 tanulójának részvételével 2016. május 24-én, kedden délután 14.30-15.00-ig. A megmozdulás célja: Hogy láthatóvá tegyék a gyógypedagógiai intézményeket, a bennük nevelkedő gyermekeket. Felhívják a figyelmet arra, hogy különbözőek, ezért másképp is kell gondolkodni róluk.
(Forrás: Modern Iskola)
 
2016.05.23.
Egy pedagógus vallomása: mindenki olyasvalakinek szeretne minket látni, amilyeneknek nem vagyunk
Egy texas-i pedagógus őszinte vallomását olvashatjuk a HuffingtonPost cikkében, arról, hogy mire vágynak a pedagógusok. Nem létezik szuperhős tanár. A jószándékú szülők és a más területekről érkező előadók gyakran úgy beszélnek rólunk, hogy a munkánk hősies, de ez nem így van. Vagy legalábbis nem így kéne lennie.
(Forrás: Kölöknet)
 
2016.05.23.
Sok diák készül június 11-re, ők is diktálnának a kormánynak
Már 1200-an jelezték részvételüket a Független Diákparlament, a Diáksztrájk a jövőnkért kezdeményezés - Diákszolidaritás Akció és az Országos Rendkívűli Diákfórum Plénuma által szervezett Diákszolidaritás a tanárokkal! - Tanévzáró elnevezésű rendezvényének Facebook-oldalán.
(Forrás: Eduline)
 
2016.05.23.
Az érettségi most a fontos, de folytatja a betámadott diák a tiltakozást - Interjú
A Független Diákparlament egyik főszervezőjét, a 18 éves Gyetvai Viktort állítólagos pártpolitikai kapcsolatai miatt támadta be a jobboldali sajtó, ám csúnyán lyukra futottak. Viktort kevéssé hatotta meg az eset, most az érettségire koncentrál, de nélküle sem áll le a diákok tiltakozása, együtt készülnek a tanárokkal a júniusi tüntetésre.
(Forrás: Eduline)
 
2016.05.23.
Így zárul az edzőteremből kinézett Down-szindrómás fiú sztorija
Az interneten indult és úgy tűnik, itt is ér véget annak a Down-szindrómás fiúnak a története, akit kinéztek egy budapesti konditeremből. Reagált ugyanis a fejleményekre a fiú bátyja, aki továbbra sem okolja az edzőterem tulajdonosát. Ő viszont „az elpusztítására indított hadjáratról” beszél, amiért helyreigazítást követel a "mocsok bulvártól".
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.05.23.
Egyre erőszakosabb a legójáték
"A legó egyike azon kevés játékoknak, amelyek nagyon régóta jelen vannak, és gyakorlatilag semmilyen alapvető változtatáson nem mentek keresztül. Ennélfogva könnyedén nyomon követhető, hogy mennyivel lett erőszakosabb az idők folyamán" - jegyezte meg közleményében Christoph Bartneck, a tanulmány vezető szerzője.
(Forrás: Origo)
 
2016.05.23.
Ki nem találná, mi történt a Klikkel
A Klik több hónap után elvesztette kétes első helyét a notóriusan nem fizető közintézmények listáján, igaz ehhez egy kis jóindulat kell. Ugyanis míg az iskolák tartozásait a Klik megalakulása óta együtt kezelik, addig a kórházak és kormányhivatalokat továbbra is külön-külön könyveli Magyar Államkincstár.
(Forrás: napi.hu)
 
2016.05.23.
Pukli nem tudta, hogy nyomoznának ellene
A Teleki Blanka Gimnázium vezetőjének ügyvédje, Magyar György a Magyar Nemzetnek azt mondta: ha igaz is lenne a feljelentés tartalma, azt nem büntetőügyi, hanem munkaügyi eljárás keretében kellene vizsgálni.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.05.23.
OFI Nem díjazták a kísérletet
Csak a tanárok 22,7 százaléka használná szívesen jövőre is a kísérleti tankönyveket – derült ki az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet általunk megismert jelentéseiből, amelyek pedagógusok visszajelzései alapján készültek.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.05.23.
Négy tanóra lehet naponta
Erős konszenzus van az oktatás szereplői közt arról, hogy az általános iskola első négy évfolyama csak az alapkészségek fejlesztéséről szóljon, és a diákoknak egy nap alatt legfeljebb négy – 45 perces – órája legyen a jövőben – nyilatkozta lapunknak a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) elnöke.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.05.23.
Derdák Tibor: Az ország állapota miatt kell kétségbeesnünk (Ónody-Molnár Dóra interjúja)
Derdák Tibor szerint sokba kerül fenntartani az elnyomást, de a kiváltságos rétegek szívesen kifizetik az elnyomás árát. A Dr. Ámbédkar Iskola alapítója szerint az egyházak sem a rászorulókat segítik: iskoláik inkább kiválogatják a jobb társadalmi helyzetben lévő gyerekeket. Azt is állítja: Balog Zoltán jó szándékában nem kételkedik.
(Forrás: 168 óra)
 
2016.05.22.
Szegő Edit: Egyetemi politizálás, avagy kell-e vitázni a Jobbikkal?
Érdekes élményben volt részem szerda este Miskolcon. Az egyetemi politizálás témájában tartott vitaestet az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet (Ekint). A vendég Majtényi László, az Ekint elnöke, az ORTT volt elnöke, Gulyás Márton civil aktivista és Vinnai Edina, a Miskolci Egyetem Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense volt.
(Forrás: huppa.hu)
 
2016.05.22.
Tanári szerepek, szerepelvárások és kudarcok k és kudarcok Bródy Sándor A tanítónő és Kosztolányi Dezső Aranysárkány című művében. Zagyváné Szűcs Ida írása
A mai kor olvasójának figyelmét az örök témára a XX. századi magyar irodalom két kiemelkedő művészi alkotása segítségével igyekeztem ráirányítani. Nem hagyhattam figyelmen kívül azt a történelmi, jogszabályi, intézményi és ideológiai háttért, amelybe a két műalkotás beágyazódik. Megállapítható, hogy bár művészi alkotásokról van szó, a fikció a valóság hű mását adja.
(Forrás: Tani-tani Online)
 
2016.05.22.
A kormány és a katolikus egyház közösen támogatja közel-keleti menekült gyermekek oktatását
A kormány 120 millió, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) 85 millió forinttal támogatja a Közel-Keleten menekültként élő gyermekek oktatását – jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Veres András püspök, az MKPK elnöke hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.05.22.
Rejtett konfliktusok a kerekasztalnál? Az NPK sem mindenben ért egyet a kormánnyal
Érdekes beszélgetést közölt Horváth Péterrel, a Nemzeti Pedagógus Kar elnökével a hétvégi Magyar Nemzet.Az interjú legérdekesebb részei, amikor Horváth a Köznevelési Kerekasztalon történtekről beszél. A szavaiból az derül ki, hogy vannak konfliktusok és vitás pontok a résztvevők és a kormány elképzelései között, még ha ezek nem is a nyilvánosság előtt folynak.
(Forrás: Eduline)
 
2016.05.22.
Gyakran ismételt kérdések
Akik messze vannak ennek az egésznek a megtapasztalásától, először mindig ugyanazokat kérdezik. Később, ha sokat beszélgetünk, vagy el tudnak jönni, és kicsit jobban belelátnak a problémába, a munkánkba, már jobban értik. És változnak a kérdéseik is.A mindig vissza-visszatérő első kérdéseket gyűjteni kezdtem. Most egy csokrot megmutatok.
(Forrás: Nyomor széle/hvg.hu)
 
2016.05.22.
Tényleg megszűnhetnek az alapítványi szakközepek
Magánkézből államiba kerülnének az alapítványi szakközépiskolák – lényegében emiatt tiltakozik az Alapítványi és Magániskolák Egyesülete már jó ideje. A szervezet elnöke úgy látja: a 2017-es költségvetés alternatív intézményekre vonatkozó egyes pontjai nem férnek össze a köznevelési törvénnyel.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.05.22.
Figyelmen kívül hagyott kérések
Gallóné úgy fogalmazott, szakmai vita folyik a bizottság és a kormány között, mert míg szerintük az alapvető jogokat és kötelezettségeket törvényben kellene rögzítenie a kormánynak, az Emmi úgy gondolja, több esetben elegendő kormányrendelettel szabályozni a kérdést. Mint ismeretes, a sztrájkbizottság már január óta tárgyal a kormánnyal 25 pontos követeléséről.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.05.22.
A fiatalok nem az álmok, hanem a pénz után mennek
A 20–36 éves korosztályon belül egyébként igen eltérő arányban van jelen a munkanélküliségtől való félelem. Leginkább azok tartanak ettől a helyzettől, akik a középiskolái­kat a közelmúltban végezték el, és vidéken, elsősorban falun élnek.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.05.22.
Titkolják, hogy nyomoznak-e Pukli István ellen
Nyomozás indult a tanártüntetéseket és az iskolai sztrájkot szervező iskolaigazgató, Pukli István ellen - írta a Blikk hétfő délben. Az iskolaigazgató nem tudott róla, a rendőrség pedig nem kommentálta az esetet. Csak az tűnik biztosnak, hogy Tényi István a feljelentő.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.05.21.
Jobboldali mániákat vetít vissza a múltba a törikönyv
A tankönyv alapján az iskolai tábla képe így nézne ki: „liberalizmus=eltorzult demokrácia, ahol szűkíteni akarják a választójogot”: a Történelemtanárok Egylete (TTE) szerint súlyos bajok vannak a kísérleti történelemkönyvvel, a módszertani problémákon, pontatlanságokon, fogalmi zavarokon kívül régi tévhitek és ideologikus torzítások is vannak a szövegben.
(Forrás: Index)
 
2016.05.21.
Alkotó értelmiségnek kellene tekinteni a pedagógusokat
Bár a tárgyalóasztal mellett látja a megoldást, de elismeri: a civilek összefogása is kellett ahhoz, hogy a kabinet komolyan foglalkozzon az oktatás problémáival – mondta lapunknak Horváth Péter, a Nemzeti Pedagóguskar (NPK) elnöke Arról is beszélt: rég nem látott szakmai konszenzus alakult ki arról, hogy „valami nem stimmel” a szakképzés átalakításával kapcsolatban.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.05.21.
Fejedelmi helyzet, 45 oldalnyi panasz a tankönyvre
„A közismereti kerettanterv mellett szükség lenne, hogy a szakmai kerettantervet is nyilvánosságra hozzák, hiszen a szeptembertől eszerint kívánják a tanítást megkezdeni. A pedagógus-szakszervezetek azt követelik a kormánytól, hogy halassza el egy évvel az új kerettantervek bevezetését.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.05.21.
Körmendy Zsuzsanna: Élt másfél esztendőt
Valami nagyon nincs rendben a gyermekvédelmi rendszer működésében, ha még meg sem száradt a tinta a gyermeküket halálra éheztető „fényevő” szülők bűne miatti bírósági ítéleten, és már egy újabb, csontra soványodott kisgyerek haláláról értesülünk.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.05.21.
H. Kósa Judit: Pusztító győzelem
De már most látszik, hogy ha a hatalom nem is, a nyár minden ellenállás legyűrésére képes lesz. A pedagógusok heteken belül szögre akasztják az esernyőt és a kockás inget, s bár egyénenként bizonyára tudják, hogy most még nagyobb a baj, mint januárban volt, közösségi fellépésükkel jó ideig aligha kell számolni.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.05.20.
16 évesen tüntettél a netadó ellen? Soros-ügynök vagy a Fidesz-média szerint
A PestiSrácok cikkének az az állítása, hogy a Független Diákparlament nevű, több száz diákot tömörítő szervezet egyik tagja, Gyetvai Viktor korábban részt vett a netadós tüntetéseken és a HaHa tüntetésein. Állítja továbbá, hogy Független Diákparlament a Soroshoz és Bajnaihoz köthető szerveződésekből nőtt ki.
(Forrás: Kettős Mérce)
 
2016.05.20.
Kiderült, hogy kinek köszönhetjük az iskolák totális államosítását
Rétvári szerint a “legérintettebbek” döntöttek arról, hogy az eddig önkormányzatok által működtetett iskolák állami kézbe kerüljenek. Rétvári szerint a “legérintettebbek” közé tartozik a Köznevelési Kerekasztal, valamint a mögötte működő különböző szakmai szervezetek szakértőiből álló munkacsoportok, köztük a Fenntartói Munkacsoport.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.05.20.
Itt az oktatási törvényeket módosító csomag!
Létrejönnek a tankerületi központok, összevonják a fenntartói és a működtetői feladatokat az állami fenntartónál, differenciált béremelést kaphatnak a pedagógusok – többek között ezt tartalmazza az oktatási törvényeket érintő módosításcsomag, amelyet Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere május 17-én nyújtott be az Országgyűlésnek.
(Forrás: Edupress)
 
2016.05.20.
A modern történelemtanítás – a múlt az új generáció szemével
Gyakorló pedagógusként először Németh Györgyöt kérdeztük. Mit tapasztal, mely korok, történelmi dilemmák, kérdések érdeklik leginkább a mostani fiatalokat? Van köztük olyan, ami eddig nem foglalkoztatta a fiatalokat, de most valamiért aktuálissá vált? Hogyan változott ez az elmúlt években (ha változott)?
(Forrás: Modern Iskola)
 
2016.05.20.
Már megbánta az edzőterem tulajdonosa, hogy beengedte a Down-szindrómás fiút
Júniusban fog megnyitni a SUHANJ! Alapítvány kifejezetten integratív edzőterme, a SUHANJ! Fitness, amelynek pont az a lényege, hogy egészséges és fogyatékkal élő emberek egyaránt használják. – mondta Gusztos Péter, az alapítvány vezetője.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.05.20.
Sportsikerhez nem kell erőszak (interjú Herczog Máriával)
Gyermekvédelmi program kidolgozását kezdte meg a Magyar Úszószövetség felkérésére Herczog Mária. Reméli, más sportágak vezetői is felhasználják majd a gyerekeket, szülőket és a felkészüléskor vagy versenyzésnél a fiatalok környezetében dolgozó valamennyi felnőttet oktató anyagokat és módszereket.
(Forrás: Népszava)
 
2016.05.20.
Tanársztrájkkal kezdik majd az új tanévet?
Törley Katalin, a Tanítanék egyik tagja azt mondta a kedden benyújtott oktatási törvénymódosító csomaggal kapcsolatban: folytatódik az oktatás totális államosítása, a kormány nem nyitott az egyeztetésre.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.05.20.
Jelenleg a cigány nők mindössze 20 százaléka dolgozik
Százötvenegymillió forintos program indult azzal a céllal, hogy minél több roma lány folytassa a tanulmányait a nyolc általános iskolai osztály elvégzése után is – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára a köztévé péntek reggeli műsorában.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.05.20.
Csak a Klik bukott meg, de mást okolnak a kudarcért Iinterjú Gémesi Györggyel)
A Gödöllőt huszonhat éve vezető Gémesi György az oktatási rendszer átalakítóit azért is bírálta, mert szerinte lett volna értelme beszélni a centralizálásról. Az utóbbi hetek eseményei, a Köznevelési Kerekasztal látszategyeztetései alapján világossá vált, hogy valahol magas szinten megszületett a politikai döntés, s az apparátus azt végre is hajtja.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.05.20.
Butí-tani - magániskolák einstandolására készül a kormány
Szemet vetett a kormány az alapítványi iskolákra: az alternatív szakképzők már megkapták a diktátumot, a sort rajtuk kezdik. Ha a kormány célt ér, milliárdos vagyonok elkobzása kezdődhet meg. A közismereti tárgyak tervezett ritkítása is tovább rontja az oktatás színvonalát.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.05.19.
Rétvári: Nincs tiltólista a tankönyrendelésben
Miért nem rendelhetnek a pedagógusok az egyik kiadó könyveiből?” - ezzel a kérdéssel fordult Kész Zoltán független parlamenti képviselő az Emmihez. Rétvári Bence zeint az iskolák bármely csak olyan tankönyvet rendelhetnek, amelyet a kerettantervi rendelet kihirdetése után nyilvánítottak tankönyvvé, illetve szerepel a hivatalos tankönyvjegyzéken.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.05.19.
A jövő oktatásával külföldre lép a magyar tankönyvpiacról a Mozaik
A díjnyertes mozaBook miatt a kormány nem is jelentkezett, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 3 milliárd forintos forrásból fejleszt új digitális tartalmat. Adott egy termék, amit az utolsó bájtig magyarok készítenek, az összes szoftverfejlesztő, tartalomkészítő itt ül Szegeden. Szomorú látni, hogy Magyarországonaz állami monopolhelyzetet kihasználva lehetetlenítik el a terjesztését”
(Forrás: Eduline)
 
2016.05.19.
Hetekre felfüggesztették a sztrájkoló tanárok tb-jogviszonyát
Több olyan esetről számolt be a PDSZ, amikor az április 20-ai sztrájkban részt vevő tanároknak hetekre szüneteltették, vagy egyáltalán nem állították vissza tb-jogviszonyát; volt, amikor az orvosnál derült ki, hogy az érintett tanárnak nincs biztosítása. A szakszervezet szerint a Magyar Államkincstár így akarja zsarolni a pedagógusokat.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.05.19.
Tanítanék: A kormány hallja meg a sokaság hangját!
A Tanítanék Mozgalom szerint az oktatásban tapasztalható problémák egy hibás rendszer termékei, "a hibás terméket pedig be kell zúzni, és újat készíteni" – írják nyílt levelükben arra utalva, hogy a kormány az iskolák fenntartása után a működtetést is állami kézbe helyezné. Megerősítették, hogy június 11-én újabb demonstrációt tartanak a Várkert bazár előtt.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.05.18.
Hónapokig tárgyaltak a tanárok, végül átverték őket
A szakember úgy összegzett: bár a sztrájkbizottság hónapokon át tárgyalt a kormánnyal, a módosítások között egy olyan pont sincs, amelyben az egyeztetések során, szóban megállapodtak volna, számos változtatás napirendre sem került az egyeztetéseken, több módosítást pedig nem a megbeszéltek szerint foglaltak írásba.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.05.18.
A gimnázium mint polisz és a világ állandósága. Pályi Márk írása.
Elhangzott január 23-án a Városmajori Gimnáziumban, a „Művészek a Majorból” tablóavató ünnepség rendezvényén.
(Forrás: Tani-tani Online)
 
2016.05.18.
Oroszországba mehetnek az NKE hallgatói és oktatói
A Lomonoszov Egyetemmel és Európa legnagyobb egyetemének számító Nemzetgazdasági és Államigazgatási Elnöki Akadémiával írt alá együttműködési megállapodást az NKE rektori delegációja Moszkvában – írja közleményében az egyetem.
(Forrás: Eduline)
 
2016.05.18.
Novák Katalin: Káros lehet az UNICEF Magyar Bizottságának kampánya
Csak úgy szabad beszélni a gyermekbántalmazásról, hogy azzal ne okozzunk kárt azoknak, akikről szól – mondta Novák Katalin az Origónak. A család-és ifjúságügyi államtitkár ezért is tartja károsnak a kampányt, amelyet az UNICEF Magyar Bizottsága készített. A szervezet közben a tiltakozók nyomásának engedve kicseréli a bántalmazó apát anyára.
(Forrás: Origo)
 
2016.05.18.
Nem sokat teljesített az állam a tanárok követeléseiből
A szakszervezetek azt kérték, hogy egyszerűsítsék és válasszák szét az állami és az intézményi ellenőrzést. Egyelőre annyit tudni, hogy egyéb feladatai mellett az ellenőrzést a Klebelsberg Központ végzi. Az intézményvezetők munkáltatói és gazdálkodási jogának visszaállításával kapcsolatban annyi biztos, hogy bővül az igazgatók gazdálkodási és munkáltatói jogköre.
(Forrás: Inforádió)
 
2016.05.18.
PDSZ: "Brutális nyíltsággal" int be a kormány a tanárok ügyének
Felháborodott közleményben reagált szerdán a PDSZ a kormány oktatást érintő elképzeléseire.porog". A szakszervezet úgy látja, a kormány nagyon várt a tanárlázadás elcsendesedésre, hogy aztán brutális nyíltsággal tegye egyértelművé: esze ágában sincs engedni a követeléseknekEgy dolog számít csupán, hogy mit akar a hatalom.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.05.18.
Gáz, ahogy az oktatás finanszírozásáról matekozik a kormány
Hónapokon keresztül kommunikálta az Emberi Erőforrások Minisztériuma, hogy a GDP 6,14 százalékát költjük oktatásra. Megkérdeztük, hogy ez hogyan jön össze: uniós forrásokkal és a polgárokra rótt tandíjakkal, összeollózott költségvetési tételekkel.
(Forrás: Eduline)
 
2016.05.17.
A médiaértés-oktatás és az online gyermekvédelem
A médiaértés-oktatás és az online gyermekvédelem hazai helyzetéről, problémáiról, lehetőségeiről és jó gyakorlatairól rendeztek szakmai kerekasztal-beszélgetést az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalában.
(Forrás: Modern Iskola)
 
2016.05.17.
Szabad-e vécét pucoltatni a harmadikosokkal?
A dunaújvárosi eset hatalmas port vert fel a magyar médiában, szinte nem volt olyan online felület, ahol a hír ne jelent volna meg. A Klik vizsgálódik, az iskolaigazgató sajnálkozik, sokan háborognak – a Facebook közösségét pedig alaposan megosztja a dolog. Nézzük, melyek az alapvető megnyilvánulások.
(Forrás: Kölöknet)
 
2016.05.17.
Bosszút állna a kormány az alternatív iskolákon
Ha elfogadják, csak az térhet el a központi tantervtől, aki ezzel többletszolgáltatást is nyújt. A baj csak az, hogy senki sem tudja, mit jelent a többletszolgáltatás. Az Alapítványi és Magániskolák Egyesületének elnöke szerint a kormány bosszút akar állni, mert egyre több szülő választja az alternatív iskolákat.
(Forrás: abcug.hu)
 
2016.05.17.
Pszichológus: Hibázott a vécét pucoltató pedagógus
A pedagógusnak is be kell látnia, hogy hibázott, így maradhat hiteles diákjai előtt - mondta az InfoRádiónak Peer Krisztina gyermekpszichológus. Az egyik dunaújvárosi általános iskolában múlt héten büntetésből vécétakarításra köteleztek alsósokat. Az esetet a Klik is vizsgálja.
(Forrás: Inforádió)
 
2016.05.17.
Iskolaállamosítás: még sok a nyitott kérdés
Pölöskei Gáborné, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ elnöke tegnap azt is közölte: a jövőben háromszintű rendszerben fog működni a Klik: lesz egy központ, lesz 56 tankerületi központ és harmadik szintként az intézmények.
(Forrás: Origo)
 
2016.05.17.
Lánczi: lehet, hogy egy nagy budapesti egyetemé a jövő
Lánczi rögtön egy erős megállapítással kezd: úgy véli, a közgazdaságtan nem annyira egzakt tudomány, még akkor sem, ha van benne matematika. Szerinte filozófusként a „szaktudományos megközelítéstől eltérő a tudásfelfogása”. Mindezt arra a kérdésre mondta el, mely azt feszegette, nem furcsa-e, hogy egy filozófus került a Közgáz élére.
(Forrás: Eduline)
 
2016.05.17.
Ellehetetlenülhetnek az alternatív képzési programok
Az Alapítványi és Magániskolák Egyesületének elnöke szerint látva a kormány államosítási törekvését, félő, hogy emiatt végül megszűnhetnek az alternatív iskolák és óvodák. Horn György Magyarország élőben című műsorunkban elmondta: ezeknél is nagyobb veszélyt lát az alapítványi szakképző iskolák ellehetetlenítésében.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.05.17.
Magyar is, jó is, mégis kivéreztetik
A Mozaik Kiadó 2013-ban egy csapásra lett piacvezetőből megtűrt az állami tankönyvpiaci szabályozásnak köszönhetően, ezért a nemzetközi piac felé nyitott. Eközben sorra kapja a nemzetközi elismeréseket oktatási szoftverük, a mozaBook.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.05.17.
A „pedagóguslázadás” tanulsága
A tárgyalásoknak akkor lehetett volna értelme, ha a pedagógusok képviselői – akik, nagyon helyesen, meg sem jelentek: a „kormány" asztalánál csak kollaboránsok, vazallusok „képviselték" a szakmát és általában a társadalmi érdeket – ragaszkodnak ahhoz, hogy éppen arról tárgyaljanak, amiről a hatalom nem akar.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.05.17.
Iskolapadból rángatták ki a hétéves kisfiút, hogy felelőtlen anyjához vigyék
Országos felháborodást váltott ki Szlovákiában a besztercebányai (Banská Bystrica) hatóságok durva fellépése a hét éves Marcóval szemben. A kisfiút az elmúlt héten, a közép-szlovákiai magasmarti (Brehy) általános iskola első osztályában, tanítási óra alatt rángatták ki a padból, a pedagógus tiltakozása ellenére, megrémült osztálytársainak a szeme láttára.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.05.17.
Éjszaka ismeretlenek meghekkelték a Rohonci út egyik Brüsszel-ellenes plakátját
Tegnap éjjel Szombathely azonban ennél triviálisabb gondokra hívta fel a figyelmet. A Rohonci út-Bartók Béla körút kereszteződésénél lévő képről ugyanis ezután már az is kiderül, hogy nemcsak a menekültek ügye áll rosszul, de a helyi iskoláké is.
(Forrás: nyugat.hu)
 
2016.05.17.
Nincs menekvés: leszámolhatnak az alternatív iskolákkal
Aggodalmat keltett az alternatív iskolákban az, hogy a jövő évi költségvetés tervezetében nehezen teljesíthető feltételhez kötné állami támogatásukat a kormány. Az oktatási államtitkárság szerint a módosítás nem lehetetlenítené el az intézmények működését. A délelőttös Waldorf-óvodák megszűnéséhez vezető szigorítás azonban pontosan benne van a tervezetben.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.05.16.
Döntöttek: minden iskolát államosítanak és marad a Klik
A kedden ismertetett tervek szerint Klebelsberg Központ néven marad a Klik és 56 tankerületi központ is lesz, de semmilyen iskola nem maradhat az önkormányzatoknál, mert a kormány szerint ez okozott problémákat. Az igazgatóknak csak egyetértési joga lesz a tanárok kinevezésében.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.05.15.
Hatalompolitikai célok mentén zajlik 2010 óta a közoktatás szervezése
A rendszerváltás óta egyik kormány sem helyezett hangsúlyt arra, hogy az iskola elősegítse az aktív állampolgárrá válást, és rendszerszinten közvetítse a demokratikus értékeket, fejlessze a részvételhez szükséges kompetenciákat. A legveszélyesebb járulékos következménye a demokráciára nevelés elhanyagolásának a szélsőséges nézetek terjedése a fiatalok körben.
(Forrás: Átlátszó)
 
2016.05.14.
Egyre több gyermek válik szexuális bántalmazások áldozatává a világon
Egyetlen térség, egyetlen ország sem mentes a gyermekek szexuális bántalmazásától - mutat rá a jelentés, hozzátéve, hogy az utóbbi 20 évben nőtt a bántalmazott gyermekek száma. A dokumentum az utóbbi megállapítását a turizmus fejlődésével és az új technológiák elterjedésével indokolja. A korszerű technológiák ugyanis segítenek az elkövetőknek a névtelenség megőrzésében.
(Forrás: Inforádió)
 
2016.05.14.
A menekültek segítését célzó oktatási együttműködésben állapodtak meg a G7-országok
A menekültek és az egyre szélesedő jövedelmi egyenlőtlenség által jelentett globális problémák közös kezelésében állapodtak meg vasárnap a világ hét legfejlettebb gazdaságú országát tömörítő G7 csoport oktatási miniszterei.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.05.14.
Utazási pályázatot hirdet a Rákóczi Szövetség
Idén is utazási pályázatot hirdet Kárpát-medencei magyar középiskolásoknak a Rákóczi Szövetség a nemzeti összetartozás napja alkalmából. A jelentkezéseket május 18-ig várják.
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2016.05.14.
„Fain” iskolát szeretnének Tiszabőn, várják a máltaiakat
Egyvalamit mindenesetre jól látni a „tiszabői fókuszból”: a területi egyenlőtlenségek csökkentését szolgálni hivatott állami intézményfenntartó ilyen szélsőséges hátrányokat egyelőre nem tud megfelelően kezelni. Tiszabőn olyan komplex és személyre szabott oktatásra, fejlesztésre és azt támogató családgondozásra lenne szükség, amivel a tankerület önmagában nem boldogul.
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2016.05.14.
Tudósítás a Rendkívüli Országos Diákfórumról – De hol lehet Palkovics?
Csupa lelkes, a közoktatásért aggódó diák szólalt fel a mai Rendkívüli Országos Diákfórumon. Már csak az a kérdés, meg akarja-e a kormány hallani a hangjukat. Helyszíni tudósítás.
(Forrás: Magyar Narancs)
 
2016.05.14.
Újratermelni a nyomort - Fiatalkorúak a közfoglalkoztatásban
Több ezer olyan fiatalkorú dolgozik közmunkásként, akik 16 évesen, sok esetben végzettség nélkül kikerülve az iskolából jobb híján beleragadnak a közfoglalkoztatás rendszerébe. A kormány programjai kevéssé hatékonyak, az ellenzék törvényjavaslatát pedig elkaszálták.
(Forrás: Magyar Narancs)
 
2016.05.14.
Tapsvihar közepette csatlakoztak a diákok a tanártüntetéshez
Országos diákfórumot hirdetett május 14-re a Független Diákparlament a budapesti Teleki Blanka Gimnáziumba. Az ország minden részéről érkeztek lelkes résztvevők, hogy megvitassák követeléseiket az oktatás megreformálásáért.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.05.14.
WC-pucolás az iskolában: megalázó, durva
Intézményi és fenntartói vizsgálatot sürget az érintett szülők csoportja a dunaújvárosi Petőfi iskolában csütörtökön történt eset tisztázására. Nagyon durva történet: egy osztályfőnök több tanár és a takarítónő asszisztálásával a harmadikos fiúk csapatával takaríttatta ki az összerondított mellékhelyiséget az első szünetben
(Forrás: Castellum.do)
 
2016.05.13.
Az alternatív tantervek megőrzését kérik a waldorfosok
A Magyar Waldorf Szövetség és az Alapítványi és Magániskolák Egyesülete levélben kéri a jövő évi költségvetési törvénytervezetet megalapozó javaslat azon pontjainak megváltoztatását, amelyek véleményük szerint az alternatív kerettantervek lehetőségének megszüntetését célozzák.
(Forrás: Origo)
 
2016.05.13.
Minden, amit tudni akarsz a tanodákról…
Knausz Imre könyvismertetője Fejes József Balázs – Lencse Máté – Szűcs Norbert: Mire jó a tanoda? A TanodaPlatform keretében összegyűjtött kutatások, innovációk, történetekcímű kötetéről (Szeged, 2016, Motiváció Oktatási Egyesület)
(Forrás: Tani-tani Online)
 
2016.05.13.
Hetvennégy génterületen is múlik az iskolai siker
Az iskolai teljesítménnyel összefüggő 74 területet azonosította az emberi genomban egy nagy létszámú nemzetközi kutatás, melyet a Nature tudományos lap friss száma ismertet.
(Forrás: Origo)
 
2016.05.13.
A Tanítanék Mozgalom újabb demonstrációt hirdet
a Tanítanék Mozgalom és a Civil Közoktatási Platform 2016. június 11-én, szombaton délután 3 órakor Budapesten, a Várkert Bazárnál újabb demonstráción mutatja meg: nem kérünk ebből az oktatási rendszerből, és ha kell, megteremtjük magunknak azokat a körülményeket, ahol egy tanár taníthat, egy diák tanulhat. Az iskolában, ami nem omlik épp a fejükre.
(Forrás: Tanítanék portálja)
 
2016.05.13.
Majdnem az egész világra jellemző, hogy nem tisztelik a tanárokat”
A Komplex Instrukciós Programot az amerikai Stanford Egyetemen dolgozták ki. Ebből az alkalomból beszélgettünk a budapesti Molnár Ferenc Általános Iskolában rendezett konferencián, amely maga is „KIP iskola”. Rachel A. Lotan, a Stanford Egyetem tanárképző karának nyugalmazott főigazgatója, a program egyik kidolgozója Magyarországra látogatott
(Forrás: 24.hu)
 
2016.05.12.
Akikben megnő az értelem - anarchia a finn iskolákban
Mit látni a legendás finn iskolában? Hát a szomorú, döglött magyar jövőt. Irigységtől sárguló pillanatfelvétel Helsinkiből - Tóta W. Árpád riportja.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.05.12.
Kinyírják az alternatív és alapítványi iskolákat, köztük a Waldorfot
Az új kerettanterv szerint nem térhetnek el a Waldorf és más alternatív iskolák a központilag meghatározottól, csak akkor, ha "pluszszolgáltatást" nyújtanak. Ezzel értelmüket veszítenék az alternatív iskolák, de a magán szakképző iskolák is a végüket járják.
(Forrás: Eduline)
 
2016.05.12.
Létezhet-e iskola, amely nem árt a gyereknek?
Kié az iskola: a tanároké, a szülőké vagy a gyerekeké? Forradalmasítja-e a technika az oktatást a közeljövőben? És létezik-e egyáltalán jó iskola, vagy mindig csak a károk minimalizálása lehet a cél? Ezekről a kérdésekről is vitázott Horn Gábor és Horn György, akik abban az egy dologban értettek egyet igazán, hogy az iskola soha nem állhat meg a fejlődésben.
(Forrás: vs.hu)
 
2016.05.12.
Különdíjas lett egy magyar gimnazista, Király Szilvia a világversenyen
2016-ban a Magyar Innovációs Szövetség két magyart, Király Szilviát és Bálint Karolát is kijutatta az Intel International Science and Engineering Fair (ISEF) világversenyére, ahol 1700 másik fiatallal versenyeztek a nagydíjakért és különdíjakért.
(Forrás: Index)
 
2016.05.12.
Az alternatív tantervek megőrzését kérik a waldorfosok
A Magyar Waldorf Szövetség és az Alapítványi és Magániskolák Egyesülete levélben kéri a jövő évi költségvetési törvénytervezetet megalapozó javaslat azon pontjainak megváltoztatását, amelyek véleményük szerint az alternatív kerettantervek lehetőségének megszüntetését célozzák.
(Forrás: Origo)
 
2016.05.12.
Lázár János: Nem lesz elbocsátás a szakképzés átalakítása miatt
Arra a kérdésre, hogy miként fogadták az önkormányzatok a fenntartás-működtetés állami kézbe vételét, Lázár közölte: a miniszterelnök arra kérte a belügyminisztert, hogy az önkormányzati szövetségekkel legyenek további egyeztetések. A kormány elszánt abban, hogy egységes fenntartói és működtetői rendszert hozzon létre.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.05.12.
Milliárdokat szánnak a gyermekotthonok kiváltására
Több mint négymilliárd forintot fordítanak nagy gyermekotthonok kisebb lakásotthonokra történő kiváltására és korszerűsítésére - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára.
(Forrás: Inforádió)
 
2016.05.12.
A kormány változtathat a köznevelési törvényen
Módosítja a kormány a köznevelési törvényt a Pedagógusok Sztrájkbizottságával folytatott tárgyalások nyomán – tudta meg lapunk Galló Istvánnétól, a bizottság képviselőjétől a csütörtöki egyeztetés után. Arra viszont egyelőre biztosan nem lehet számítani, hogy a kormány belemenjen a pedagógusok óraszámának 22 órában történő rögzítésébe.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.05.12.
Kirándulást szervezett a diákoknak az egyik mobilszolgáltató
Több mint 200 tanulónak szervezett budapesti városlátogatást az egyik mobilkommunikációs vállalat a Digitális Iskola Program keretein belül. A Digitális Iskola Program célja, hogy felszámolja a digitális írásképtelenséget, javítsák a diákok tanulmányi átlagát és csökkentsék a hiányzást.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.05.12.
Rádörrent a kormányra az Akadémia Szakközépiskolák: nem éri meglepetés az Emmit
A Nemzeti Pedagógus Kar, a Független Pedagógus Fórum, a Pedagógusok Szakszervezete, a Magyar Pedagógiai Társaság Szakképzési Kollégiuma és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is elutasítja a tervezett változtatásokat, legalábbis ilyen hamar és ebben a formájukban.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.05.12.
N. Kósa Judit: Frontvonalban
Minden szakmai alapot nélkülözőnek minősítette a nemzetgazdasági tárca azt a szakszervezeti követelést, hogy halasszák el egy évvel a szakképzés úgymond reformját. És ez így rendben is van, hiszen a kerettantervek napokon belül nyilvánosak lesznek, és még hosszú hetek vannak hátra a tanévből, így aztán tényleg semmi akadálya sincs a széles körű, tartalomgazdag társadalmi vitának.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.05.11.
Megzakkant a tanári portfólió-felület
A magyart kínai, a matekot török, más tárgyat arab tantárgycsoportba sorolt a pedagógusok portfóliófeltöltő netes felülete, vagy legalábbis volt erre példa. Van olyan tanár, aki a törvényszintű anomáliák miatt bukta az előresorolását.
(Forrás: Pécsi stop)
 
2016.05.11.
Az iskolák nem rendelhetik, a szülők viszont kitartanak a Mozaik tankönyvei mellett
Miközben világszerte használják a Mozaik Tankönyvkiadó által fejlesztett digitális tankönyveket, idehaza már nem rendelhetik meg az iskolák. Korábban a szegedi kiadó az egyik legjelentősebb szereplő volt ezen a piacon, ám áldozatul estek a kormány központosító intézkedéseinek. Ennek ellenére a szülők továbbra is kitartanak a
(Forrás: Szeged TV)
 
2016.05.11.
Ne a média mondja meg a gyerekeknek, hogy szépek-e vagy sem!
A kamaszok egyrészt meg akarják határozni magukat, különlegesek akarnak lenni, olyan hírnévre vágynak, mint amit a tévében látnak, vagy a Facebook és Instagram sztárjaitól. Másrészt viszont arra is vágynak, hogy ne lógjanak ki a sorból, hogy a társaik elfogadják őket.
(Forrás: Modern Iskola)
 
2016.05.11.
Megcsapolták a hátrányos helyzetű fiataloknak szánt pénzeket
Alig harmincad része jutott el a célcsoportig annak a 6 millárdos programnak, amit hátrányos helyzetű fiatalok szakmai oktatásának támogatására szántak. Két év alatt fejeknként havi tízezer forint támogatástól esett el így 30 ezer fiatal. A gyanítható visszaélés miatt feljelentést tesz az LMP-s Hadházy Ákos.
(Forrás: abcug.hu)
 
2016.05.11.
Tényleg leáldozóban a közismereti tantárgyak csillaga, az iskolákat is alig kérdezték
Az érettségi közepén küldték ki az igazgatóknak a kerettanterv máris hírhedt módosítását véleményezésre. Eddig 6-8 órát adott a kerettanterv a természettudományos tárgyaknak a szakközépiskolákban, a jövőben összevontan csak 3 órában tanítanák, de a magyar, a matematika és a történelem tárgyak óraszáma is csökkenne a tervek szerint.
(Forrás: Eduline)
 
2016.05.11.
Digitális tananyagként is elérhető az Ébresztő-óra
Minden elképzelést túlszárnyalt az UNICEF és a Telenor „Ébresztő-óra” nevű programja. A tervezett évi kétezer gyermek helyett ugyanis két év alatt több mint 10 ezer fiatal figyelmét sikerült felhívni alapvető jogaikra. A két szervezet folytatja együttműködését, következő állomásként bárki számára hozzáférhető, digitális változat is készül az Ébresztő-órából.
(Forrás: Edupress)
 
2016.05.11.
Rendezni kell a kollégiumok helyzetét
Gulyás Tibor, a hallgatói szervezet elnöke a HÖOK hétvégi, debreceni közgyűlése után az MTI-vel közölte: eddig két felmérést végeztek annak érdekében, hogy átfogó képet kapjanak a kollégiumok helyzetéről és egy újabbat indítanak azért, hogy többlépcsős javaslatcsomag adjon érdemi választ a jelenlegi helyzetre.
(Forrás: Edupress)
 
2016.05.11.
Gyermekvédelmi programot indít az úszószövetség
A sajtótájékoztatón Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség elnöke bejelentette, hogy a szervezet gyermekvédelmi programot kezdeményez, melynek célja megelőzni azokat az esetleges bántalmazásokat, illetve fellépni ellenük, amelyek a gyermekeket és fiatal felnőtteket a sportolás során érhetik – írja az MTI.
(Forrás: Origo)
 
2016.05.11.
A pofon a gyereknek még oké, a verés úgy általában már nem oké
Ritkán készül a gyermekbántalmazással kapcsolatban olyan átfogó vizsgálat, mint amit most a Kutatópont készített 2000 felnőtt megkérdezésével az Ökumenikus Segélyszervezet felkérésére. Azt mérték fel, hogy a magyar felnőttek miket gondolnak a gyerekek bántalmazásáról.
(Forrás: Index)
 
2016.05.11.
Elkobozzák az órán a mobilt, ha nincs kikapcsolva
Kikapcsolt állapotban kell lennie a tanítási órák alatt a mobiltelefonoknak – így szól egyes iskolákban a házirend. Ha a készülékkel játszanak a diákok, esetleg az megcsörren, akkor azt a pedagógusok elveszik, és csak a szülőnek adják ki nap végén. Az oktatási jogok biztosa szerint ez utóbbi rendelkezés aggályos.
(Forrás: beol.hu)
 
2016.05.10.
Fizetett szabadságot kapnak a diákmunkások
Az iskolaszövetkezetekről szóló törvény módosításával megerősödik a diákok védelme, a fiatalok többletjogokat élvezve tudnak majd dolgozni, például a végzett munka arányában fizetett szabadság jár majd nekik – közölte a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége (Diákész) május 9-én az MTI-vel.
(Forrás: Edupress)
 
2016.05.10.
Ellenzi a differenciált béremelést a Nemzeti Pedagógus Kar
A Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) nem támogatja, hogy a pedagógusbér-emelés utolsó, 2017. szeptemberi része differenciált legyen, a mértékéről az iskolaigazgatók és a tankerületi vezetők közösen döntsenek – közölte a kar elnöksége az MTI-vel. Az NPK azt is javasolja, hogy a szakgimnáziumok bevezetését egy évvel halasszák el.
(Forrás: Edupress)
 
2016.05.10.
Szegregáció helyett inkább a szülőket is tanítják
A magyar közoktatási rendszerben a gyerekeknek esélyük sincs, hogy behozzák az otthonról hozott hátrányaikat. A nehezebb helyzetből induló diákok csak nagyon ritkán tudják ledolgozni lemaradásukat, a szegregáció pedig erre csak ráerősít. Más európai országokban a problémás hátterű tanulókat extra figyelemmel, a szülők bevonásával, vagy mentorok alkalmazásával próbálják felzárkóztatni.
(Forrás: abcug.hu)
 
2016.05.10.
Hemzsegnek a hibáktól a történelem tankönyvek
Hemzsegnek a hibák a középiskolai kísérleti történelem tankönyvekben - hívja fel a figyelmet a Történelemtanárok Egylete. Hidas Gábor, az egylet tankönyvelemző műhelyének térképésze az InfoRádiónak azt mondta, a javítások ellenére még mindig nagyon sok a súlyos pontatlanság.
(Forrás: Inforádió)
 
2016.05.10.
Megvannak a jászapáti gólya gyilkosai
Megtalálta a rendőrség a jászapáti gólyagyilkosság feltételezett elkövetőit - írja a police.hu. A jászapáti rendőrség két 15 éves fiút gyanúsít az országos felháborodást kiváltó ügyben, a gyanúsítottak elismerték, hogy ők mészárolták le az állatot.
(Forrás: index)
 
2016.05.10.
"Nagyon pozitív", hogy gyakorlatias volt az idei biológia érettségi a szakértő szerint
Nem vártak el olyan tudást, amire ne számíthattak volna az idei középszintű biológia érettségin Újvári Balázs, a PTE ÁOK óraadója szerint. A fiatal szakértő külön kiemelte, hogy a hétköznapi életben is jól felhasználható tudásanyagot kérdeztek idén. A
(Forrás: Eduline)
 
2016.05.10.
„A gyerekeknek azzal teszünk jót, ha foglalkozunk az üggyel”
A Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium 11. c osztálya Rohamivók címmel musicalt mutatott be a tinédzserek életéről. Mindezt úgy, hogy a színpadon egyáltalán nem finomkodnak: kiderül, milyennek látnak a tinik minket, szülőket – kellő szerencsével még 1-2 saját mondatot is felismerhet a figyelmes anyuka vagy apuka – , és megmutatják, hogyan buliznak a mai középiskolások.
(Forrás: hvg,hu)
 
2016.05.10.
A Klik „megszűnése”, és ami utána jön
Az államtitkár szerint a fenntartás és a működtetés kettéválasztása számtalan vitás helyzetet szült, legtöbbször azért, mert az önkormányzat és a Klik nem tudott megegyezni a jogköröket illetően. Palkovics László emellett hiányolta azon szakembereket, akik az önkormányzatokban szakmailag irányítani képesek az iskolákat, ezért tett javaslatot a vegyes rendszer kiiktatására.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.05.10.
Káosz volt az informatikaérettségin
Veszélyeztette az érettségit a szervező állami szerv ember- és eszközhiánya az egyik budapesti gimnázium informatikatanára szerint.Az oktató a Facebookon osztotta meg tapasztalatait arról, milyen kaotikus körülmények között tartották a hétfői emelt szintű informatikaérettségit.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.05.09.
Szubjektív sikerek vagy minikudarcok? Egy szakiskolai közismereti tanár mindennapjai. Borsodi Csilla Noémi írása
Eddig csupán (ez idáig 29 pedagógus részvételével megvalósított) minikutatásom és saját gyakorlati tapasztalataim alapján kialakult vélekedésem kísérli meg a válaszadást. Rövid írásomban mindezek bemutatására nem vállalkozhatok, csupán rámutatok, mit teszek én, kommunikáció-magyar és társadalomismeret szakos tanárként a tanulói eredményességért.
(Forrás: Tani-tani online)
 
2016.05.09.
Kamrás Orsolya: Még néhány szó a magyar érettségiről
Az oktatásért felelős döntéshozók a következő tanévtől inkorrekt módon, menet közben készülnek megváltoztatni a magyar nyelv és irodalom érettségi szabályait. Pedig az idei kétszintű feladatsor az érintettek többségének véleménye szerint közel volt az optimálishoz.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2016.05.09.
A tanárok után a diákok vennék át a kezdeményezést?
Rendkívüli Országos Diákfórumot tart a Független Diákparlament szombaton. Mint írják az esemény Facebook-oldalán: „az oktatásban olyan átalakítások kerültek egyik napról a másikra bevezetésre, amelyek közvetlenül befolyásolják az életünket, a jövőnket, mégsem lettünk megkérdezve róluk”.
(Forrás: Eduline)
 
2016.05.09.
Tényleg leáldozóban a közismereti tantárgyak csillaga, az iskolákat is alig kérdezték
Az érettségi közepén küldték ki az igazgatóknak a kerettanterv máris hírhedt módosítását véleményezésre. Eddig 6-8 órát adott a kerettanterv a természettudományos tárgyaknak a szakközépiskolákban, a jövőben összevontan csak 3 órában tanítanák, de a magyar, a matematika és a történelem tárgyak óraszáma is csökkenne a tervek szerint.
(Forrás: Eduline)
 
2016.05.09.
Ellenzi a differenciált béremelést a Nemzeti Pedagógus Kar
A Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) nem támogatja, hogy a pedagógus béremelés utolsó, 2017. szeptemberi része differenciált legyen, a mértékéről az iskolaigazgatók és a tankerületi vezetők közösen döntsenek – közölte a kar elnöksége az MTI-vel. Az NPK azt is javasolja, hogy a szakgimnáziumok bevezetését egy évvel halasszák el.
(Forrás: Edupress)
 
2016.05.09.
Stressz helyett motiváló üzenetet kaptak az angol gyerekek a nagy vizsga előtt
A brit SAT nevű vizsga, amely nagyjából a nálunk is megszokott kompetenciamérésnek feleltethető meg.7 Nemrég tüntetést is szerveztek gyerekeikkel az abszurd vizsgákat nehezményező szülő.Egy kelet-sussexi iskola igazgatója ezért a közelgő teszt előtt levelet írt a 10-11 éves hatodikosoknak, amely annyira szíven találta a szülőket, hogy ezrével kezdték osztogatni a Facebookon.
(Forrás: hvg,hu)
 
2016.05.09.
Esélyük sincs a szegény roma gyerekeknek, hogy normális iskolába kerüljenek
Tömegesen küldték kisegítő iskolákba a roma fiatalokat a pedagógiai szakszolgálatok, mondván, hogy értelmi fogyatékosok. A fogyatékosnak mondott gyerekeknek kevesebbet tanítanak az iskolában, nem feltétlen tanulhatnak tovább ott, ahol akarnak,felnőttkorukra nagy eséllyel munkanélküli lesz belőlük. A szüleiknek pedig jórészt fogalmuk sincs, mi történik a gyerekükkel.
(Forrás: abcug.hu)
 
2016.05.09.
Nagyszabású sztrájkra készülnek a tanárok
Ismét nagyszabású demonstrációra készülnek a pedagógusok, egy nagy tanévzáró keretében tervezik értékelni az elmúlt évet – erről Törley Katalin, a Tanítanék mozgalom tagja beszélt az MNO-nak. A tiltakozás pontos helyszíne és dátuma egyelőre nem ismert, egyeztetések zajlanak.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.05.09.
Alig van hely a nyári táborokban
Bár akár 150 ezer forintot is elkérhetnek egyhetes nyári táborozásért, a jelentkezők száma idén sem csappant meg, sőt a szülők beszámolói alapján sok helyütt már rég beteltek a helyek, egy hónappal korábbra tolódott ugyanis a jelentkezés határideje. Az idegen nyelviek a legnépszerűbbek, a legtöbb panasz pedig az étkezés miatt érkezik.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.05.09.
Agykárosodást okoznak a Harry Potter-regények?
Hosszú blogposztot szentelt furcsa agymenésének egy brit magániskola, a The Acorn School igazgatója, Graeme Whiting – írja a The Los Angeles Times. A gyermek képzelőereje című írásában nekiment a híres sci-fi és fantasy könyveknek. Ezek a könyvek szerinte képesek agykárosodást okozni a gyerekeknek.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.05.09.
A pedagógusok a természettudományokat leradírozó kerettanterv elhalasztását követelik
Az új szakgimnáziumi kerettanerv csak most esett át a szakmai szervezetek véleményezésén, ezért végső formába sem öntötték még, a szakképzési még el sem kezdődött. A Pedagógusok Szakszervezet szerint elfogadhatatlan, hogy még nincs elfogadott kerettanterve a jövő tanévnek, de a tervezett tartalmat is éles kritikával illetik.
(Forrás: Eduline)
 
2016.05.09.
Részt vesz-e a Történelemtanárok Egylete a Köznevelési Kerekasztal munkájában?
Sipos Imre helyettes államtitkár meghívta a TTE képviselőjét a Kerekasztal és az illetékes munkacsoportok tevékenységében való részvételre. A TTE nem fogadta el a meghívást, s ezt válatszlevelében indokolta.
(Forrás: tte.hu)
 
2016.05.09.
Dől a pénz, de ettől nem lesznek jobbak az iskolák
Most az alábbiak körvonalazódnak:a nyártól, illetve a jövő év elejétől a Kliket alapvetően szabják át; az állam a működtetést mindenhol átveheti az önkormányzatoktól átírják, egyszerűsítik, rugalmasabbá teszik a Nemzeti alaptantervet,idén 92 milliárd, jövőre pedig 261 milliárd forintnyi pluszpénzt tolnak a rendszerbe.
(Forrás: Index)
 
2016.05.07.
Vita a magániskolák körül - Lesz-e államosítási kényszer?
Az alapítványi szakképző iskolák nyílt államosítása folyik tavaly óta: a magániskolák vagy belépnek valamelyik szakképző centrumba, és egyúttal állami fenntartásba is kerülnek, ellenkező esetben nem – vagy alig – kapnak szakképzési keretszámot, illetve ahhoz társuló állami normatívát
(Forrás: Világgazdaság)
 
2016.05.06.
Okos telefonok – buta felnőttek?
Arról azonban kevés szó esik, kinek a felelőssége, hogy a fiatal generáció megfelelően tudja használni őket, például oktatási célokra is. Erről mondta el a véleményét ezen az eseményen Lilu, Gubás Gabi, Deliága Éva gyermekpszichológus, Németh Szilvia oktatáskutató, valamint Kutas István, a Telenor vállalati kommunikációs igazgatója.
(Forrás: Kölöknet)
 
2016.05.06.
PSZ: a kormány becsapná a pedagógusokat?
Galló Istvánné, a PSZ elnöke a bejelentésekre reagálva az MTI-nek azt mondta: elképesztő ötletnek tartja a béremelés differenciálását, ez azt jelentené, hogy menet közben megváltoztatnák az erre vonatkozó jogszabályt. Mint mondta, a pedagógusoknak ígértek egy béremelést, és egyszerre nem tudták bevezetni.
(Forrás: Edupress)
 
2016.05.06.
Pedagógusnapon lehet a következő tanártüntetés
A tanárok és a civilek az írásbeli érettségik után szerveznek demonstrációt. Pénteki közleményükben olvasható, miszerint az EMMI egyetlen nap alatt végezte el a természettudományos tárgyak kapcsán a szakképzési rendszer átalakításának hatásvizsgálatát.
(Forrás: Eduline)
 
2016.05.06.
Nemzeti Pedagógus Kar: "Halasszák el a szakgimnáziumok bevezetését!"
A természettudományos tantárgyak csökkenése, helyenként megszűnése pontosan szembe megy a természettudományos műveltség növelésének korábban megfogalmazott szándékával – írja a Nemzeti Pedagógus Kar közleményében.
(Forrás: Eduline)
 
2016.05.06.
Nem az agyelszívástól, agyleépítéstől kell tartanunk
"A történetnek nincs vége" - erről Ercse Kriszta, a Civil Közoktatási Platform (CKP) koordinátora beszélt lapunknak. "Az elmúlt négy hónapban kiderült, teljesen mindegy, hogy az érintett szereplők mit mondanak, a kormány csak a saját terveit hajtja végre a közoktatásban. A bejelentett változások nem jelentenek semmit, a helyzet csak rosszabb lesz"
(Forrás: Népszava)
 
2016.05.06.
Gallóné: ez kőkemény politika
A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint a közoktatás problémáit csak akkor lehet megoldani, ha a kormány 180 fokos fordulatot vesz, vagy ha leváltják. Ez a kormány ugyanis alapvetően nem akar változtatni a közoktatás rendszerén, csak olyan intézkedéseket hoz, amelyek az elégedetlenség csitítására jók, "és ezzel meg fogják nyerni a pedagógusokat".
(Forrás: Népszava)
 
2016.05.06.
Pukliék újra utcára vonulnak
Tegnap a Tanítanék mozgalom és a Magyar Szakképzési Társaság bírálta a szakképzési rendszer átalakítását. Szenes György, a társaság elnöke kifogásaik között említette, hogy szerintük nem állnak rendelkezésre a kerettantervek, bár szeptembertől már ezek szerint kellene tanulniuk a diákoknak.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.05.06.
Szakközépiskolák helyett szakgimnáziumok
Egy olyan világban, amely a tudásalapú társadalomra épít, célja az élethosszig tartó tanulás magjának elültetése a fejekben, elképesztő nagy baklövés egy olyan generációt felnevelni, amelynek még az alapvető lehetőségei sincsenek meg tudásuk fejlesztésére. Ám való igaz – így a kritikai gondolkodásra való hajlam is csak csírájában létezik majd bennük.
(Forrás: Ténytár blog)
 
2016.05.06.
Horváth: Csak megfelelő finanszírozás mellett tudnak működni az iskolák
A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke nem tiltakozik a teljes államosítás ellen.június első vasárnapjára hirdetett újabb tüntetést a Tanítanék Mozgalom. A pedagógusnapon fognak tiltakozni ismét a kormány oktatás-politikája ellen. A Tanítanék Mozgalom nemcsak az iskolák állami kézbe vétele, hanem a szakközépiskolák átalakítása ellen is tiltakozik.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.05.06.
Nem elég kerek asztal
A köznevelési kerekasztal csütörtöki rendkívüli ülése előtt Balog Zoltán miniszter sorolta fel, hogy milyen javaslatokat fogalmaztak meg a meghívott szervezetek, amelyeket a közeljövőben törvényekbe is írnak. Mi pedig megkérdeztük azokat, akiknek határozott véleményük szokott lenni oktatási kérdésekről, hogy osztoznak-e az örömben. Nem igazán.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.05.06.
Nagy a kavarás Balog Zoltán méretes ígérete körül
Nagy a bizonytalanság, hogy teljesíti-e a kormány az ígéretét, hogy az idősebb pedagógus-korosztályt automatikusan átsorolja a pedagógus II. kategóriába.Március 23-án az Oktatási Hivatal kiadott egy körlevelet, amelyben mintha már visszaszívták volna a miniszter ígéretét.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.05.04.
Miért lenne menő, hogy nem tud összeadni két törtet?
Képlethalmok helyett gondolkodásra kellene nevelnia gyerekeket iskolában. Juhász Péter, aki gimnáziumi és egyetemi tanár is egyben, régóta használja a felfedeztető matematika módszerét, amit más kutatókkal együtt szívesen elterjesztene szélesebb körben is. Két éve ezzel a tervükkel nyertek a Magyar Tudományos Akadémia szakmódszertani pályázatán,
(Forrás: abcug.hu)
 
2016.05.04.
Mennyit ér ma egy diploma?
A munkaerőhiány megoldására a vállalatok már jóval azt megelőzően megkörnyékezik az egyetemi hallgatókat, hogy azok befejeznék tanulmányaikat. A műszaki felsőoktatásért felelős dékánok arról számolnak be, hogy Magyarországon a hallgatók több mint a fele már az alapképzés idején dolgozni kezd, és a legtöbben nem is fejezik be a tanulmányaikat.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.05.04.
Szünteltették a sztrájkoló tanárok társadalombiztosítását?
A Mendrey László által vezetett PDSZ úgy véli, hogy mivel jogszerűen nem lehet felfüggeszteni a Tb-jogviszonyt a sztrájk miatt, így sületlenségnek tartják a levél tartalmát. Hozzáteszik, mivel utólagosan adott erről tájékoztatást az államkincstár, így az intézkedés még jogsértő is lehet.
(Forrás: Eduline)
 
2016.05.04.
Pölöskei Gáborné: „Teljesen új KLIK-struktúra nem születhet”
57 önálló szervezet, önálló költségvetéssel - ez lesz a Klebelsberg Intézményfenntartóból. A szervezet elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: jogos a felvetés, hogy az intézményvezetőknek vissza kell adni jogköröket.
(Forrás: Inforádió)
 
2016.05.04.
Reform helyett radír
Ezekben a hetekben alakítják át brutálisan az egész szakközépiskolai rendszert, minimálisra szűkítve a reáltárgyak oktatását. A tervezet szinte véletlenül került nyilvánosságra, a szakmai szervezetek pedig kétségbeesetten tiltakoznak.
(Forrás: Index)
 
2016.05.04.
Palkovics László: Jó a Klebelsberg, a név maradhat
Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet megszűnéséről azt mondta, hogy a technikai rész, a menedzsment és a nyomtatás a Könyvtárellátóhoz (Kello) kerül, a tankönyvírás, kiadás feladatai az Eszterházy Károly Főiskolához, de más felsőoktatási intézmények is részt vehetnek a munkában.
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2016.05.04.
Balog Zoltán: sikeres volt a köznevelési kerekasztal működésének első időszaka
Az emberi erőforrások minisztere bejelentette: 57 tankerületi központ jöhet létre. Bővül az állami fenntartású köznevelési intézmények vezetőinek hatásköre gazdálkodási és szakmai tekintetben egyaránt, és sokkal közelebb kerül a döntéshozatal az iskolákhoz.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.05.04.
Kiakadtak az önkormányzatok az oktatás átalakítása miatt
Több önkormányzati szövetség is elfogadhatatlannak tartja a kormány tervét, amely szerint teljesen állami kézbe vennék az iskolákat és azonnali konzultációt kezdeményeznek az oktatásért felelős tárca vezetőjével.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.05.04.
Nyelvoktatás: vihar közelít?
Rozgonyi Zoltán, a Nyelvtudásért Egyesület vezetője emlékeztetett rá, hogy 2020-tól felvételizni már csak középfokú nyelvvizsgával vagy annak megfelelő dokumentummal lehet. Szerinte a jelenlegi helyzetben jelentős óraszámban folyik ugyan nyelvtanítás, de a középiskolából kikerülő diákok kevesebbet tudnak, mint amire szükségük van, és annál is, ami elvárható.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.05.04.
A rendőrség másképp látja a körmendi migránsbalhét
Korábban beszámoltunk róla, hogy még csak három napja tartózkodtak Körmenden a migránsok, mikor sikerült botrányt kavarniuk. A menedékkérők ugyanis betörték a szállásukkal szemközti sportcsarnok ablakait, mikor egy lánycsapat edzését bámulták. Ezzel kapcsolatban a rendőrség közleményt adott ki.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.05.04.
Megszűnhet a kötelező hittan
A híresztelésekkel szemben nem szűnik meg az általános iskolákban a kötelező hit-és erkölcstan és a mindennapi testnevelés órák sem. Az infrastruktúra sem akadályozza meg a napi tornát az iskolákban, bármennyire is ezt szajkózza a közvélemény.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.05.03.
Kifejezetten ártalmas a gyerekek teljesítményének korai hajszolása
„A tehetség fogalma a tehetség fejlődése szempontjából is finomítandó, és első menetben meg kell különböztetni a tehetséget, mint lehetőséget, és a talentumot, mint értéket létrehozót” – írja az ofoe.hu honlapon Gyarmathy Éva pszichológus.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.05.03.
Buta vagyok! – Mihez kezdjünk a negatív gondolkodású gyerekünkkel?
Ha egy gyerek negatívan nyilatkozik önmagáról, az ösztönös szülői reakció, hogy minél gyorsabban elcsitítsuk, megnyugtassuk és biztosítsuk róla, hogy csak rosszul gondolják. Sajnos azonban a gyerekek szavai a legtöbb ilyen esetben takarják az érzéseiket.
(Forrás: Kölöknet)
 
2016.05.03.
Megbukott a történelemtanárok tesztjén az állami fejlesztésű tankönyv
„A tankönyvi 57 térképből 44-ben találtunk hibákat”- írja a Történelemtanárok Egylete Tankönyvelemző Műhelye a tizedikes történelemtankönyvéről. Ez az OFI kísérleti tankönyve, állami fejlesztésű, uniós pénz is van benne, az egyentankönyvek világában erős szereplő. Ezért joggal várja/várná el tanár, diák, szülő , hogy jól tanulható, korszerű mű legyen.
(Forrás: 444.hu)
 
2016.05.03.
Gyerekek, akik még nem látták munkába menni a szüleiket
Szekszárdtól alig pár kilométerre fekszik Decs, a sárközi település. Van egy állami fenntartású általános iskolája, benne alig több mint 150 gyerek, közel felük hátrányos helyzetű. A pedagógusok évek óta mindent megtesznek azért, hogy a hozzájuk járó gyerekek többet, jobbat kapjanak, mint amit egy anyagilag nem túl fényes helyzetben levő falusi iskola adni tud.
(Forrás: abcug.hu)
 
2016.05.03.
Volt meglepő téma, de nem okozhatott gondot az érettségi a szaktanár szerint
Az idei feladatsorban nagyobb hangsúlyt kaptak a politikai rendszerek, mint az életszínvonalra vonatkozó kérdések - véli Edényi László történelemtanár. Az esszéknél ráadásul egy kedvező kombinációt is összeállíthattak a diákok, amit a többség kellő alapossággal tanulhatott.
(Forrás: Eduline)
 
2016.05.03.
Rekordforrás a rászoruló gyermekek étkeztetésére
A többlet abból adódik, hogy a kormány minden évközi szünetre kiterjesztette a szünidei étkeztetést – közölte az államtitkár. Hangsúlyozta: ezenfelül a jobb minőségű ételek elkészítése érdekében a már megemelt napi támogatási összeggel számol a jövő évi költségvetés tervezete.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.05.03.
KSH: az egészségtudatosság javul, az egészségmagatartás kevésbé
Az egészségtudatosság fokát erőteljesen befolyásolja az iskolázottság, az a felsőfokú végzettségűek 93 százalékára, míg a nyolc általánost végzettek 66 százalékára jellemző – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Magyarország 2015 című kiadványából.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.05.03.
Összefogás indult a természettudományos tárgyakért
A természettudományokat érintő közoktatási tervezetet több tudományos társaság sem fogadja el, mondván, nemcsak a diákoknak, a tanároknak, hanem a rendszernek sem használ. Ám mivel a tervezetet véleményezők közé nem hívtak meg őket, kétséges, hogy hangjuk elér-e a döntéshozókhoz.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.05.03.
A felesleges tantárgy
A Civil Közoktatási Platform 12 pontjának egyike szerint a tanulók terheit­ többek között és hit- és erkölcstanórák azonnali eltörlésével lehetne csökkenteni. Palkovics László államtitkár a Népszabadságnak adott interjújában (április 14.) már felveti a tantárgy megszüntetésének lehetőségét is.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.05.03.
A holtpont háttere
A kormány és a pedagógus- szakszervezetek tárgyalásainak eredménytelensége a szakszervezeteket a nyomásgyakorlás komolyabb eszközének használatára késztette. A pedagógussztrájkot a kormányoldal jelentéktelennek láttatja, a szakszervezetek az elmúlt huszonöt év legjelentősebb munkavállalói megmozdulásának értékelik. Holtpontra jutottunk.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.05.02.
Államosítás a szakképzésben is - Magyarul Balóval (videó)
Szakképzési centrumokat hoztak létre, és a korábban önállóan működő iskolák a centrumok egyszerű tagintézményeivé váltak, tehát megfosztották őket önállóságuktól. Az önkormányzatok önként lemondtak az általuk fenntartott iskolák vagyonáról az állam javára. Most viszont a kormány ugyanezt a lemondást várja el a magánpénzből működő alapítványi szakiskoláktól.
(Forrás: rtl.hu)
 
2016.05.02.
Negyedszázad ifjúságkutatásait összegző kötet jelent meg
A kötetnek az oktatási helyzet változásait elemző fejezetében egyebek mellett az áll, hogy a rendszerváltás után kialakuló intézményi rendszer befogadja a hátrányosabb helyzetű csoportok gyermekeit, de ezzel egy időben olyan iskolák felé vezeti őket, amelyek később a munkaerőpiac alsóbb szegmensei felé viszik őket.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.05.02.
Hatalmas a különbség a fizetések között
Nem mindegy, hogy valaki milyen diplomával vág neki az életnek, egy egyetemet végzett dolgozó ugyanis a versenyszférában átlagosan 170 ezer forinttal keres többet, mint főiskolai diplomás társa – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal friss kiadványából.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.05.02.
A Klik névadója is támogatná Pukliék követeléseit?
„Annyi mindent gyömöszölnek bele abba a tantervbe, hogy lehetetlenné válik azután olyan sok dolgot sikerrel tanítani” – a tananyag csökkentése és differenciálása mellett maga Klebelsberg Kunó kultuszminiszter tört lándzsát, amikor ezzel a kommentárral beterjesztette az 1924-es középiskolai törvényjavaslatot.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.05.02.
Életmentő könyvek gyerekeknek
Magyarországon évente mintegy hatszázan halnak meg közlekedési balesetben, míg a háztartási tragédiák halálos áldozatainak száma körülbelül ezerhétszáz. Az ismert Nógrádi–Cakó szerzőpáros készülő könyvéből a gyerekek megtudhatják, hogy miképpen kerülhetik el a veszélyt.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.05.02.
A Klik nevet is eltörlik, menedzserek veszik át a hatalmat az oktatásban
Az országos mamutszervezet helyett 60-70 kisebb, önálló költségvetéssel rendelkező egység jön létre, és az iskolaigazgatók is nagyobb pénzügyi mozgásteret kapnak. A Kliket annyira átalakítják, hogy a nevét is megszüntetik.
(Forrás: Index)
 
2016.05.02.
Palkovics elárulta, miért nem adják vissza az iskolákat az önkormányzatoknak
Az önkormányzatoknál nincsenek megfelelő szakemberek, akik irányítani tudnák az oktatási intézmények működtetését, ezért nem adja vissza az állam a fenntartás feladatát.Palkovics László szerint a Klik pontosan biztosítja azokat a feltételeket, amelyek a megfelelő működéshez szükségesek.
(Forrás: Index)
 
2016.05.02.
Itt vannak az idei matekérettségi megoldásai
Az Eduline által megkérdezett diákok szerint főleg az első rész volt könnyű, még a tavalyihoz képest sem volt nehéz a feladatsor. Kommentekben azonban többen panaszkodtak a második részre, azt nehezebbnek tartották. Egy matekfaktos szerint kifejezetten "melós" volt az idei matekérettségi, mert időigényesek voltak a feladatok.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.05.01.
L. Ritók Nóra: Leamortizált anyaszerepek
Sokféle anya van a szegregátumokban is. Azt látom, itt is óriási szerepe van az átörökítésnek, de vannak, akik elhajlanak, másfele, ki erre, ki arra. Próbálom érteni, kit, mi alakított, hogy vagy egy az egyben az anyai mintát viszi tovább, vagy épp a miatt, amit gyerekkorában megtapasztalt, más lett. Máshogy neveli a gyerekeit, mint ahogy őt nevelték.
(Forrás: nyomor széle/hvg.hu)
 
2016.05.01.
Nem divat Magyarországon az önkéntesség – a Bátor Tábor nem adja fel
A KSH legfrissebb (2011-es) önkéntességről végzett kutatásából kiderül, hogy hazánkban a felnőtt lakosság kevesebb, mint harmada (28%) végez valamilyen formában önkéntes tevékenységet, elmaradva ezzel az európai átlagtól. Ez részben annak tudható be, hogy a szervezett formában végzett önkéntességnek Magyarországon sajnos nincs hagyománya.
(Forrás: Kölöknet)
 
2016.05.01.
Interjú egy tanítóval
Nagyon jó kapcsolatom volt a szülőkkel! Szülői értekezleten mindig elmondtam, hogy ugyanolyanok, mint a gyerekek. Szövegelnek, átkiabálnak a másiknak a terem egyik végéből a másikba. Fontos megtalálni a hangot, ami soha nem bánt vagy sért meg senkit. A szülő azt érezze, hogy az ő gyerekéért mindent megteszek, mert szeretem.
(Forrás: Tani-tani online)
 
2016.05.01.
Tanítanék: A kormány arra készül, hogy továbbtolja a túltolt biciklit
A Tanítanék Mozgalom szerint a kormány totális államosításra készül az oktatásban, ugyanakkor még a saját maga által összehívott oktatási kerekasztalt is semmibe veszi. Mint írják, a civilek viszont nem állnak le és újabb akciókra számíthat a kormány.
(Forrás: hvg,hu)
 
2016.05.01.
Ballagás: nem fért bele a kritika
Nem hangozhatott el az iskolai ballagáson egy budapesti diák verse, mert a „leépített oktatási rendszert” emlegette benne. A Veres Pálné Gimnázium igazgatóhelyettese szerint ilyesmi nem való ballagási ünnepségre.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.05.01.
Tömeges ételmérgezés egy óbudai iskolában
258 gyermek betegedett meg a hírek szerint a budapesti, óbudai, Béres Józsefről elnevezett iskolában.Az ügyre a kétségbeesett szülők bejelentései nyomán derült fény. A hatóságok azonnal vizsgálódni kezdtek, s járványügyi intézkedéseket – fertőtlenítés, utókezelés – tettek a Budapest Főváros Kormányhivatalának népegészségügyi munkatársai.
(Forrás: Bors)
 
2016.05.01.
Magyartanárok Egyesülete: A verselemzés nem volt jó választás
A Tamási Áron-novella elemzése egészen kitűnő választás, könnyű a szöveg, mégis feladatot jelent. fel kellett fedezni benne a mesei elemek megjelenését és azt, hogy ezeket miként újítja meg, alakítja át a szerző. Ez hálás feladat, szerinte minden diák tud vele mit kezdeni, s ez volt a legszerencsésebb része az érettséginek.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.05.01.
A lázadó pedagógusok lecsendesültek
Új politikai erőkre volna szükség – mondjuk ezt újra meg újra, nem kevesen. Ám a társadalom nem tud, nem akar magából új erőket kikínlódni: jobban szereti a régieket pocskondiázni, hát ragaszkodik hozzájuk... Ez a társadalmi magatartás a meglévő demokratikus ellenzékre nézve is bénító erővel hat: azt üzeni, hogy ebben az országban elvszerűséggel, tisztességgel nincs esélyed hatalomra jutni.
(Forrás: Népszabadság)
 
Sajtófigyelő
2023.11.21.
A pályakezdő pedagógusok mellett áll Balatoni Katalin
Maga is átélte, milyen érzés kezdő pedagógusnak lenni, ezért jól ismeri a pálya nehézségeit – jelentette ki a lapunknak adott interjúban Balatoni Katalin, a Belügyminisztérium köznevel...
(Forrás: Magyar Nemzet)
--
2023.11.21.
Plakátkampányt indít a kormány az iskolákban
A védelem online is megillet! Kérdezz, szólj, jelezz! - ezek a legfontosabb üzenetei azoknak az iskolai plakátoknak, amelyeket a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) jogsegélyszolg...
(Forrás: Eduline)
--
2023.11.21.
Státusztörvény: nem taníthatnak óraadóként tovább a felmondó pedagógusok?
Szeptember 29-ig kellett nyilatkozniuk a pedagógusoknak, hogy elfogadják-e a státusztörvény alapján írt munkaszerződésüket. Rétvári Bence államtitkár úgy nyilatkozott, hogy 1205 pedagó...
(Forrás: Eduline)
--
2023.07.17.
Oszkó Péter: Nagyon nagy bajban vagyunk, ha saját pedagógusaink bérét sem tudjuk kifizetni
ZÁMOMRA A LEGBOSSZANTÓBB ÁLLÍTÁS, HOGY A SAJÁT OKTATÁSI RENDSZERÜNK FOLYAMATOS MŰKÖDÉSI KÖLTSÉGÉNEK FINANSZÍROZÁSÁHOZ UNIÓS ADÓFIZETŐK PÉNZÉRE VAN SZÜKSÉGÜNK, miközben vannak...
(Forrás: Index)
--
2023.07.15.
Ilyen se volt még: 171 oktató állt ki a Zeneakadémia autonómiájáért
Alulírott előadó- és alkotóművészek, kutatók és zenepedagógusok, mint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatói az alábbi közleményt kívánjuk a közvélemény és a fenntartó Kultur...
(Forrás: Index)
--
2023.07.15.
„Egy mérhetetlenül szelektív törzsi társadalom öngyilkos reflexiója saját magára” – Lannert Judit oktatáskutató a státusztörvényről
Miért beszél mindenki tanárhiányról, amikor átlagosan tíz általános iskolás gyerek jut egy pedagógusra? Mi a tanárok és mi a megrendelő, a lakosság felelőssége a magyar oktatás szétes...
(Forrás: szabadeuropa.hu)
Címkék
agresszió civilek család digitális nemzedék együttműködés erkölcs esélyegyenlőség esélyek felelősség film filmklub generációk gyerekek gyermekvédelem hátrányos helyzet IKT integráció irodalmi mű feldolgozása iskola iskola és társadalom kapcsolatok kommunikáció konferencia konfliktuskezelés kreativitás kutatás könyvajánló közösség módszerek OFOE oktatás oktatáspolitika osztályfőnöki szerep pedagógia pedagógus pedagógusok pályázat rendezvény szabályok szakmai szervezet szülő szülők tanulás tanár-diák kapcsolat tehetséggondozás társadalom történelem verseny virtuális kongresszus ünnep