Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
2016.06.30.
Magyar gimnazista nyerte a nemzetközi kutatói versenyt
Egy családi tragédia - de mindezek mellett pluszban egy szuper pedagógus támogatása - akár már a gimnázium vége előtt irányt mutathat egy fiatal karrierépítéséhez. Hogyan is? Erről már a 17 éves Király Szilvia, az Intel nemzetközi innovációs versenyének I. helyezettje mesélt a HelloKarrier-nek. Aki egy speciális, őssejtes daganat-terápiával vívta ki a zsűri elismerését.
(Forrás: Helló, Karrier)
 
2016.06.30.
Emlékgazda. Németh Tibor interjúja Aurélie Melinnel
Ezt a státuszt Franciaországban ugyanakkor alkották meg, mint a köztársasági jogorvosi tisztséget. A kormány ezt a két munkakört a társadalom szövetének foltozgatása érdekében hozta létre; az emlékgazdától azt várták, hogy összegyűjtse az idősek mondandóit és megismertesse azokat a fiatalabbakkal, így segítve a nemzedékek közötti kapcsolatok erősödését. Ezek a státuszok többé-kevésbé elűntek, valami azonban megmaradt belőlük.
(Forrás: Tani-tani online)
 
2016.06.30.
Ajándékkal akartak kedveskedni, pitiáner gesztus lett belőle
„A Fővárosi Nagycirkusz jóvoltából idén nemcsak dicséret jár a kitűnő bizonyítvány mellé, hanem ajándék cirkuszjegy is. (…) A MACIVA segítségével több mint 112 000 jegy kerül kiosztásra az ország közel 2000 általános iskolájában” – büszkélkedik honlapján a Klik. Ám a legtöbb esetben a kisdiák igen jelentős anyagi áldozatok árán tekinthetné meg a minden bizonnyal nívós produkciót.
(Forrás: Magyar Narancs)
 
2016.06.30.
Beszólt a Bizottság a magyar kormánynak, nem csak a szegregáció nem tetszik nekik
A Európai Bizottság jelentés pozitívumként rögzíti a három éves kortól kötelező óvodát, illetve, hogy ennek infrastrukturális vonzataira is forrásokat biztosít a kormány. Azt is értékeli, hogy stratégia indult a korai iskolaelhagyás megfékezése érdekében. Itt be is szól a Bizottság egy kicsit a kormánynak, és kritizálják a tankötelezettségi korhatár leszállítását,
(Forrás: Eduline)
 
2016.06.30.
Az iskolán kívül tiltakozva kezdenék az új tanévet a diákok
A Független Diákparlament tagjai arra kérik a diákokat és szüleiket, hogy ne menjenek, illetve ne engedjék őket iskolába szeptember 1-én és 2-án. A szervezők a február 29-i tiltakozás mintájára szeretnének tiltakozni a közoktatás állapota miatt.
(Forrás: Eduline)
 
2016.06.30.
A legjobbak között az Állatorvostudományi Egyetek
Az oktatás, a kutatás és a szakmai beállítottság területén már most is a legjobbak közé tartozik az Állatorvostudományi Egyetem – mondta az emberi erőforrások minisztere június 30-án a fővárosban, a felsőoktatási intézmény július 1-jei önállóvá válása alkalmából rendezett ünnepségen. Balog Zoltán úgy fogalmazott: alapítanak egy egyetemet, és ez azt jelenti, nemcsak a múltban bíznak, hanem a jövőben is
(Forrás: Edupress)
 
2016.06.30.
ŐSSZEL AKÁR ÚJABB SZTRÁJK JÖHET
A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke szerint jelenleg alacsony képzettségű alattvalóréteg kinevelése zajlik. A kritikák ellenére pozitívumnak nevezte, hogy a kormány felismerte: a gyerekek terhelését csökkenteni kell (interjú Mendrey Lászlóval).
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.06.30.
JÚLIUSTÓL NÉGY KARRAL KEZDI MEG MŰKÖDÉSÉT A KECSKEMÉTI EGYETEM
A Pallasz Athéné Egyetem keretei között a Kecskeméti Főiskola jelenlegi három kara a profilt pontosabban kifejező elnevezésekkel folytatja a munkát. Így lesz GAMF műszaki és informatikai kar, kertészeti és vidékfejlesztési kar, valamint pedagógusképző kar. A Szolnoki Főiskola három tanszékéből létrejövő gazdálkodási karral csatlakozik az új intézményhez.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.06.30.
A RÁKÓCZI SZÖVETSÉG MINTEGY KÉTEZER KÁRPÁT-MEDENCEI DIÁKOT ÉS TANÁRT TÁBOROZTAT
Az anyanyelvi táborok bajai, tatai, győri és ópusztaszeri helyszínekkel várják a magyar szórványvidékekről érkező diákokat. Mintegy félezer középiskolás táborozhat Sátoraljaújhelyen, és Babarcszőlősön. Gyöngyösön a történelemtanárok, míg Egerben az irodalom szakos tanárok nyári konferenciái zajlanak. A Kárpát-medence egyetemi városainak magyar diákszervezetei Szentendrén találkoznak augusztus végén.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.06.30.
Elveszik a Kliktől a gyermekotthont
Jelenleg folyik a makói Kozmutza Flóra Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Gyermekotthon és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény makói gyermekotthonának fenntartói átadás-átvétele. Az átadásra még idén nyáron sor kerül, az új fenntartó a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság lesz
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.06.30.
Eltörölné a tanároknak előírt kötelező iskolai benntartózkodást a köznevelési kerekasztal (videó)
Szakál Tamás, a foglalkoztatási munkacsoport tagja a szervezet utolsó nyári ülésén beszélt erről. A jelenlegi szabályozás szerint a pedagógusoknak akkor is az iskolában kell tölteniük a munkaidő négyötödét, ha nincsen semmi dolguk.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.06.30.
A köznevelési portált 1,4 milliárdból fejlesztették ki, nem sokan használják
Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet lapunk közérdekűadat-igénylésére adott válasza szerint mindössze napi 800-1500 egyedi látogatót vonz a portál. Ez a szám pedig igencsak elenyészőnek tűnik ahhoz viszonyítva, hogy a nemrég lezárult tanévben több mint 120 ezer pedagógus tanított, és összesen közel 1,2 millió diák tanult az általános és középfokú oktatást nyújtó intézményekben.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.06.30.
Gimnáziumi igazgatók bírálják a köznevelési kerekasztalt Újabb felesleges „reformőrületbe” hajszolja a kormány a közoktatás szereplőit?
Számos kritikát fogalmaztak meg a köznevelési kerekasztallal kapcsolatban a gimnáziumi igazgatók. Nem értenek egyet azzal, hogy az önkormányzatok rossz iskolafenntartók lettek volna, de azzal sem, hogy az állami monopólium bevezetésével szorítják ki a magánkiadók sokszor igen színvonalas tankönyveit a piacról. A hamarosan nyilvánosságra kerülő nyilatkozathoz eddig több mint 50 gimnázium csatlakozott.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.06.27.
H. Tóth István: Érvényesül-e a tanuló érdeke?
Induljunk ki abból a helyzetből, amikor a kortárs szépirodalomból kiszemelt igényes szövegek elmélyült kutatására vállalkozó, a feltárt költői, írói értékvilágot elemző, az ilyen feladatokat kiemelkedően tehetségesen művelő tanulók kreativitását továbbfejlesztő programokat készítünk. Ezt a magyartanári – a tehetséggondozásra célzott – fejlesztő tevékenységet megvalósítási mintázataiban láttatja jelen dolgozatom.
(Forrás: Tani-tani online)
 
2016.06.27.
Klik: Nyáron lesz fenntartóváltás a makói gyermekotthonnál
A Kozmutza Flóra Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Gyermekotthon és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény makói feladat-ellátási helyén a gyermekvédelmi feladatellátás fenntartói átadás-átvétele idén nyáron lesz. A fenntartóváltásig a Klik az alapvető jogok biztosának jelentésében foglaltak figyelembevételével megfelelően gondoskodik a mindennapi gyermekvédelmi feladatellátásról, amelyhez a szükséges forrás rendelkezésre áll.
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2016.06.27.
HASZNOS VOLT ISKOLALÁTOGATÁSHOZ KÖTNI A CSALÁDI PÓTLÉK FOLYÓSÍTÁSÁT
Az államtitkárság az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében felidézte, hogy a 2010/2011-es tanévtől a családi pótléknak az iskoláskorú gyermekek után nyújtott eleme, az iskoláztatási támogatás csak a gyermek rendszeres iskolába járása esetén folyósítható.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.06.27.
KÖZNEVELÉSI KEREKASZTAL – NAPIRENDEN A PEDAGÓGUS TOVÁBBKÉPZÉS MEGÚJÍTÁSA
A köznevelés-irányítási munkacsoport vezetője az ülés után tartott sajtótájékoztatón elmondta: a pedagógusok körében erőteljes az igény a továbbképzésekre, amelyek száma várhatóan nőni fog. Helyi szinten szeretnék közelebb vinni ezeket a képzéseket a pedagógusokhoz és együtt kívánnak működni a felsőoktatási intézményekkel is. Emellett egységes informatikai rendszert és ösztönző rendszert is kialakítanának.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.06.27.
Új szakkollégium indul, a hátrányos helyzetű tanulókat várja
Új szakkollégium indul, a hátrányos helyzetű tanulókat várja.Az ősszel induló szakkollégiumba elsősorban a fővárosban tanuló, hátrányos helyzetű, illetve roma gyerekek jelentkezhetnek.Főleg roma fiatalokat várnak, de ez nem kizárólagos feltétel - mondta el a Magyar Hírlap keddi számában Káli-Horváth Kálmán igazgató.
(Forrás: Eduline)
 
2016.06.27.
Itt a következő tanév rendje: már tudni, mikor lesznek a szünetek
A tanítás szeptember elsején, csütörtökön kezdődik, és 2017. június 15-éig tart, a tanítási napok száma 182. A nappali oktatás munkarendje szerint működő szakgimnáziumban 180, gimnáziumban, szakközépiskolában és szakiskolában 181 nap. Az őszi szünet november 2-ától november 4-éig tart, a téli szünet pedig december 22-étől január 2-áig. A tavaszi szünet április 13-ától április 18-áig tart majd.
(Forrás: Eduline)
 
2016.06.27.
Van fejlődés, de így is kevés nő tanul mérnöknek és matematikusnak
Bár az információs technológia megváltoztatta a társadalmat és új kapuk nyíltak meg a nők előtt, a tapasztalatok mégis azt mutatják, hogy a technológiai szektorban mélyül a két nem közötti szakadék. Az IT szektorban például csak 20 százalék a nők aránya. De vajon miért választja ilyen kevés nő a technológiai pályát?
(Forrás: Eduline)
 
2016.06.27.
Egyházi fenntartásba menekülnek
Egyre több oktatási intézmény szeretne egyházi fenntartásba menekülni az államiból. A Pécsi egyházmegye is több iskolát vett át az elmúlt időszakban. Dombóváron az egyik óvodát is átadják az egyháznak.A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ átalakítása miatt azonban úgy döntöttek, amíg be nem fejeződik az állami intézményfenntartó átszervezése, újabb iskolát nem vesznek át.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.06.27.
Gyerekeket veszélyeztetett a Klik
Veszélybe került a gyerekek megfelelő élelmezése és ruhaellátása a makói gyermekotthonban, mivel rendszertelenül folyósította a havi ellátmányt az intézményt fenntartó Klebelsberg Intézményfenntartó Központ. Előfordult, hogy két hónapon keresztül egyetlen fillért sem utaltak – derül ki az ombudsman lapunk által megismert jelentéséből.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.06.26.
Ez már nemcsak a szolidaritás sorvadása, hanem az odafigyelésé is
„A KLIK örömmel működött közre, hogy minden kitűnő tanuló bizonyítványa mellé eljussanak a cirkuszjegyek”. Szám szerint 112 ezer, az ország 2000 állami általános iskolájába. A cirkuszvállalattól kapták, akik nyilván jót akartak. Az ügyvezető igazgató, aki egyben miniszteri biztosként felel a „nemzeti cirkuszművészeti stratégia” kidolgozásáért, szép levelet írt: „A jövő generációjának helyes, hatékony felnevelése közös felelősségünk.”
(Forrás: Tabunyitogató)
 
2016.06.26.
Újra Horváth Pétert választották
Horváth egyedüliként indult a posztért, helyettese pedig Iszák Tibor lett. Az újrázó elnök köszöntőjében bizalmat kért a további munkához. Az NPK 2014-es megalakulását kritikák kísérték részben azért, mert minden állami iskolában dolgozó pedagógusnak kötelező volt belépnie, részben pedig mert a bírálók szerint a kormány kiszolgálására hozták létre a szervezetet.
(Forrás: HírTV)
 
2016.06.26.
Egyre több a fiatal iskolakerülő
A középiskolákban valóban csökken az iskolakerülő diákok száma, az általános iskolákban a szigorú szankciók ellenére folyamatosan romlik a helyzet. A szakképző intézményekben mért mulasztások csökkenését az okozza, hogy a tankötelezettség 16 éves korra való leszállításával az iskolák lehetőséget kaptak arra, hogy megszabaduljanak a problémás gyerekektől.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.06.25.
Kockás Körök találkozója – 2016. június 24.
„Jó gyakorlatok megosztása” érdekében a HÍVATLANUL Hálózat, együttműködve a Tanítanékkal beszélgetés-sorozatot szervez. Az első találkozót június 24-én a budapesti Zöldkakas Líceumban tartottuk. (Egy kis statisztika: 26 ember, akik 3 településről érkeztek és 9 kockás kört képviseltek, ez összesen 17 intézmény/szervezet/mozgalom valamilyen mértékű részvételét jelentette.)
(Forrás: Hívatlanul)
 
2016.06.25.
"Nem lehet a Himalájával kezdeni" - interjú Fenyő D. György magyartanárral
A mostani kormányzat szerint a felemelkedés útja, ha létrehozunk minden diák számára érvényes standardokat.Az előírt standard szükségképpen nem lehet más, mint a középosztály tudása, értékrendje, amivel széles tömegek nem tudnak mit kezdeni. Közben pedig elvész az idő, a lehetőség a konkrét helyzethez való alkalmazkodás elől, amire a leginkább szükség volna.
(Forrás: Magyar Narancs)
 
2016.06.25.
Simay E. I.: Tanítani? Válasz Fábián Andrásnak
Amikor tehát Fábián Andrástól azt olvassuk, hogy „a széleskörű társadalmi támogatottságot élvező pedagógus-tüntetés és sztrájkok után és előtt már komoly hangulatkeltés folyt”, akkor nézhetünk, mint tükörtojás a moziban. Egyszerűen azért, mert a pedagógustüntetésen a pedagógusok többsége sem volt jelen. A szülőké sem.
(Forrás: huppa.hu)
 
2016.06.25.
L. Ritók Nóra: Alapjogok
Akkor honnan tanulhatnák ezt meg a gyerekek? A családjuktól? A tudás- és képességhiányos szülőktől, akik maguk sem tudnak ebből átörökíteni semmit? A települési közösségektől? Ahol a „jobb, ha nem szólok bele, nem az én dolgom, nem jegyeztetem meg magam” elve mentén zárkóznak el a személyek mindentől, amit közösségi működésnek éreznénk? Nagyon veszélyes kapuk nyíltak már meg, amelyekben a tudáshiány összekapcsolódott a manipulálás kifinomult kommunikációs eszközeivel.
(Forrás: Nyomor széle/hvg.hu)
 
2016.06.25.
A józan ész nem elég, tüntetni kell! – interjú Miklósi Lászlóval, a TTE elnökével
Újra kell gombolni a kabátot! Ezért is lett a TTE alapító tagja a Civil Közoktatási Platformnak, igyekszünk képviselni az álláspontunkat, a platform pedig megtisztel engem azzal, hogy az egyik szóvivője vagyok. Igenis hallatnunk kell a hangunkat, de sajnos azt kell mondanom, hogy a józan szakmai hang esetenként kevés. Nyomást kell gyakorolni!
(Forrás: Librarius)
 
2016.06.25.
Fábián András: Tanítani
Vigyázzunk a pedagógusokra, ne hagyjuk őket céltáblává válni, vezetőik lejáratásában segédkezni. Ne hagyjuk vészesen bomló társadalmunkat tovább bomlasztani. A kormány spin-doktorai mindig a legaljasabb emberi ösztönökre alapozzák a propagandájukat, és ez a módszeresen lebutított népesség széles köreinél be is jön.
(Forrás: huppa.hu)
 
2016.06.25.
A helyi közösségek felől támadják a gyermekkori elhízást
Több ezer gyermeket vont be a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége az elhízás elleni programjába. A GYERE Program az önkormányzatokon keresztül az összes gyereket igyekszik elérni - mondta az InfoRádióban a szervezet elnöke.
(Forrás: Inforádió)
 
2016.06.25.
Ne hájpoljuk túl a tábort a gyereknek!
Érdemes őszintén beszélgetni a gyerekekkel a táborozásról. Az InfoRádió által megkérdezett klinikai gyermek-szakpszichológus szerint nem jó módszer, ha hiper-szuper csodaként festjük le az előtte álló hetet, célszerű vázolni az ismerkedéssel kapcsolatos esetleges nehézségeket és eloszlatni a gyermek aggodalmait.
(Forrás: Inforádió)
 
2016.06.25.
Rekordszámú jelentkezés a színművészetire
Rekordszámú, 1739 jelentkezés érkezett az idén a Színház- és Filmművészeti Egyetemre. Az intézménybe nem ritka a 20-30-szoros túljelentkezés, ez a szám a színészosztályokba jelentkezőknél eléri a hatvanat: 12-13 helyre több mint 600-an felvételiznek évente. Ezek az arányok jellemzőek a filmes képzésekre is.
(Forrás: Népszava)
 
2016.06.25.
Barca-iskolát alapíthatnak Magyarországon
A Barcelona himnuszát hallgatták a kis tehetségek a Dabason első alkalommal megrendezett, az FC Barcelona utánpótlás-akadémiája által szervezett táborban. A katalán sztárklub utánpótlásának magyarországi részvételét egy több évet is a katalán klubnál töltött ifjú labdarúgó segített megszervezni, aki szerint van hová fejlődni.
(Forrás: HírTV)
 
2016.06.25.
Büntetik Budaörsöt? (Interjú Wittinghoff Tamással)
A települést a kormány egy olyan külön elvonással büntetné, amely elvinné a költségvetés egyötödét, ellehetetlenítve ezzel számos intézmény működését. A polgármester szerint a kabinet lépése jogszabályba ütközik, és ezt ki is mondta a helyi képviselő-testület. Terveik szerint az Alkotmánybírósághoz fordulnak, és r ha szükséges, elmennek akár a strasbourgi fórumig is.
(Forrás: Lánchíd rádió)
 
2016.06.25.
Megint furcsát ígér a kormány iskolaügyben
A Klik vezetője szerint a pedagóguskar mára összeállt, és tudja, hogy mit akar. A köznevelési kerekasztal tanácskozásaival előrébb jutott a közoktatás, az intézményfenntartó pedig azon dolgozik, hogy megadja a keretet, megteremtse a biztonságos környezetet, és ezekhez adott a forrásOlyan szabályozók kellenek, amelyekkel biztonsággal el lehet indítani a következő tanévet.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.06.25.
Tilos sírni, lőni kell
A Quilliam Foundation nevű terrorizmusellenes alapítvány tanulmánya szerint a kalifátus területén kötelező az iskola, az otthoni tanulás tilos. Rajz és ének helyett az alsó tagozatos diá­kok is a Koránt tanulmányozzák, történelemórán csak az iszlámmal foglalkoznak, testnevelésórán pedig „dzsihadista kiképzést" kapnak a diákok.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.06.25.
„Levágják a kezemet, ha nem írom alá?” – Wittinghoff Tamás a Klikről, a Fideszről és az autonómiáról
Egy polgári társadalomban az adja a motivációt és az erőt, hogy vannak jól teljesítők és kevésbé jól teljesítők, akik elkezdik az átlagot is felfelé húzni, és ezáltal a gyengébbek is egyre jobban teljesítenek. Most arrafelé tartunk, hogy minden motivációt kiölnek, zombikká teszik az embereket, hogy minél több olyan dolgot töltsenek a fejekbe, ami a pillanatnyi hatalomnak kedves.
(Forrás: Magyar Narancs)
 
2016.06.24.
Kiss Áron emléktáblájánál. Kriston Vízi József beszéde 2016. június 19-én a Gálbory-villa kertjében
Azokat is illesse kegyelet, akik éppen 105 évvel ezelőtt a fejlődő Budai Hegyvidék Virányosa erre kanyarodó utcáinak a haza művelt és iránytűként szolgáló példaképeinek: Zirzen Jankának, Szarvas Gábornak, György Aladárnak, valamint Kiss Áronnak a nevét adományozták, azokét, akik eszmeváltásokon át maradtak meg mértékadó elődjeinknek.
(Forrás: Tani-tani Online)
 
2016.06.24.
Mi lesz a Nagy-Britanniában tanulókkal?
A Brexit az Egyesült Királyságban tanuló magyar diákok számára rövid távon nem hoz változást – mondta az Engame Akadémia kommunikációs vezetője. Méhes Zsófia kiemelte, a brit jogrendszerben, aki megkezdi egy bizonyos képzési szerződés szerint a tanulmányait, az év folyamán az abban szereplő feltételekkel folytathatja.
(Forrás: Inforádió)
 
2016.06.24.
Oktatás: ilyen a stabil rendszer?
A tanári és önkormányzati képviseletek hevesen tiltakoznak az iskolák államosítása ellen, előbbieket eredményként tálalt ígéretekkel, utóbbiakat tankerületi tanácshellyel próbálják rászedni. A végig nem tárgyalt, végig nem gondolt változtatásokkal mélyítik a problémákat, a kormányzati önkény ellen újabb fideszes önkormányzat emelt szót.
(Forrás: Népszava)
 
2016.06.24.
Palkovics szeretné, hogy már ősszel érezzék az iskolák a változások kedvező hatását
A kormány azon dolgozik, hogy az őszi tanévkezdésre az iskolák érezzék a változások kedvező hatását, és szeptemberben egy jobban működő iskolarendszerben kezdődhessen meg a tanítás – mondta az oktatásért felelős államtitkár a Nemzeti Pedagógus Kar szombati budapesti országos küldöttgyűlésén.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.06.24.
Vihart kavart a jövő évi magyarérettségi
A magyar nyelv és irodalom érettségi jövő évre tervezett módosításainak elhalasztását kéri a Nemzeti Pedagóguskar. Aggályosnak tartják, hogy számos ismeretkört indokolatlanul nyilvánítottak emelt szintűvé. A Magyartanárok Egyesülete ugyanakkor támogatja az új magyarérettségit, szerintük következetes és jogos profiltisztítás történt.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.06.24.
Két héten belül meglesznek az új tankerületi főnökök
A tankerületi központok elhelyezkedését a területi és közlekedési sajátosságok, a települések közti távolság és megközelíthetőség, a tanulói-foglalkoztatotti létszám, a fenntartott feladatellátási helyek száma és az egyes oktatási szolgáltatásokhoz való hozzáférés egységes biztosításának figyelembevételével határozták meg.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.06.23.
Nagyot ígért az államtitkár, nehezen hiszi a szakszervezet
- Viszonylag nehezen értelmezhető az államtitkár úr bejelentése a szeptemberi stabil, problémamentes tanévkezdésről, a működtetési zavarok megszűnéséről, mikor az átalakulás, amelytől várja a sikert, csak 2017 januárjától történik meg - írja levelében Nagy Erzsébet, a PDSZ pécsi ügyvivője.
(Forrás: Pécsi stop)
 
2016.06.23.
Kihirdették az MTA szakmódszertani pályázatának nyerteseit
A természettudományos gondolkodás fejlesztése, a 21. századi képi nyelv tanítási módszertanának kidolgozása, digitális multimédiás idegen nyelvi tananyag készítése – három kutatási program abból a tizenkilencből, amelynek benyújtói elnyerték a Magyar Tudományos Akadémia szakmódszertani pályázatán az MTA támogatását.
(Forrás: MTA)
 
2016.06.23.
Mennek a britek, mennek a britek! - Viszlát angliai felsőoktatás?
Sokak meglepetésére a brit választók úgy döntöttek, hogy elhagynák az Európai Uniót. Ez számos gazdasági hatása mellett a szigetországban élő fiatalokat kiemelten érinti, valamint azokat, akik ott tervezték továbbtanulásukat. Könnyen búcsút mondhatunk az Erasmusnak is.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.06.23.
Nagy gondban vannak a történelemtanárok
A TTE anyagi nehézségekkel küzd - derül ki Miklósi László elnök a héten körbeküldött leveléből. Eddig az egyesület pályázati forrásokból, valamint kiegészítve magántámogatásból tartotta fenn magát, azonban a pályázatok rendre elmaradtak, egyéb forrásaik pedig nem pótolták a hiányt. Arra kérik a támogatóikat, hogy pénzzel segítsék a TTE munkáját.
(Forrás: Eduline)
 
2016.06.23.
Változások az oktatásban (videó)
Az ATV Start vendége Radó Péter oktatáskutató.
(Forrás: atv.hu)
 
2016.06.22.
Palkovics: Rövidebb lesz a nyári szünet, könyv helyett tablet jön
A személyes támadások nem a pedagógusainktól származnak. Nem azoktól a pedagógusoktól, akik a gyermekeinket szeretettel, felelősséggel és legjobb tudásuk szerint oktatják és nevelik. Ez mind azoktól származik, akik politikai tüntetéseket szerveznek és ehhez a pedagógusokat használták. A kormány a pedagógusokkal együtt haladt előre a mindenki számára leginkább megfelelő megoldás útján.
(Forrás: Index)
 
2016.06.21.
Több mint 111 ezer felvételiző – a gazdaságtudományok ismét vezetnek
Több mint 111 ezren jelentkeztek idén elektronikusan, az E-felvételi rendszerén keresztül a felsőoktatásba. Nagy részük alapképzésben és osztatlan mesterképzésben, valamint állami ösztöndíjas formában szeretne továbbtanulni – olvasható az Oktatási Hivatal honlapján.
(Forrás: Kölöknet)
 
2016.06.21.
Hiába tártak fel pokoli körülményeket, csak látszatmegoldásokra futotta
Az elmúlt másfél évben börtönökben, pszichiátriákon és gyermekotthonokban tartott véletlenszerű ellenőrzéseket az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, és alig találtak olyan helyet, ahol minden rendben lett volna. A gyermekotthonban prostitúcióval találkoztak, a fiatalkorúak börtönében szexuális zaklatással. Tizenegy feltárt esetből azonban csak háromnak lett látható következménye.
(Forrás: abcug.hu)
 
2016.06.21.
Czibere: Nem lesz gyermekotthonnak nevezett tömegszállás Magyarországon
Czibere Károly a Kárpát-medencei gyermekvédelmi konferencia megnyitóján elmondta: jelenleg tizenhárom településen működik még összesen tizenötnagy intézmény. A gyerekek 8-10-12 fős lakóotthonokban történő elhelyezésére 4,2 milliárd forintot biztosít a kormány. Folytatódik a nevelőszülői toborzás, jelenleg a rászoruló gyerekek kétharmada van nevelőszülőknél.
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2016.06.21.
Továbbra sincs egyetértés az iskolák államosításáról
A lapunknak nyilatkozó polgármesterek véleménye megoszlik abban, hogy az oktatásra hatással lesz-e az intézmények állami kézbe vétele.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.06.21.
Meglepetés: a kormány átszervezett pár iskolát, az igazgatóknak sem szóltak előre
Gimnáziumi és általános iskola osztályokkal is rendelkező iskolákat soroltak át a Nemzetgazdasági Minisztérium alá tartozó szakképzési centrumokhoz már júliustól. A 11 érintett suli közül van, ahol a gyerekek mindössze negyede jár szakképzésre. Az igazgatók sem tudták megmondani, mi lesz így az iskolákkal, mivel a rendelet kihirdetése előtt nem sokkal értesítették őket.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.06.21.
"Mire 16 évesek lesznek, elijesztik őket az informatikától"
Két év alatt ezer 8 és 18 év közötti lány tanult kódolni a Skool-programban a hazai IT-cégek színe-javánál. Az önkéntesekkel dolgozó alapítvány most fejébe vette, hogy az informatikatanárok tudását is upgrade-eli.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.06.21.
Hiányos tudásúak a duális képzésre jelentkezők: változtatnának a cégek és az egyetemek
Az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség (EJMSZ) állásfoglalása szerint pozitívum, hogy létezik gyakorlatközpontú szakemberképzési lehetőség, de szerintük nagyon alacsony tudásszinttel kerülnek a fiatalok a felsőoktatásba, ami a gyakorlati képzést is megnehezíti.
(Forrás: Eduline)
 
2016.06.21.
„Hogy lehet ezt szakközépiskolának nevezni?”
A minőségi szakképzéshez megfizetett, minőségi oktatókra lenne szükség, amire azonban még nem áll készen a rendszer – ez a véleménye a szakképzés átalakításáról Demján Sándornak, a VOSZ elnökének. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke annak ellenére kiáll az új rendszer szeptemberi életbelépése mellett, hogy elismeri, számos kérdés még tisztázatlan.
(Forrás: HírTV)
 
2016.06.21.
A szakképzés rendszeréről vitáztak
Nem szabad a szakképzés átalakításáról szóló vitákat politikai színtérre vinni – erről Parragh László beszélt tegnap egy konferencián. A felszólalók közül Demján Sándor nagyvállalkozó a munka tiszteletét, Bojár Gábor üzletember az informatika fontosságát hangsúlyozta, míg Galló Istvánné szakszervezeti vezető a szakképzést érintő változások miatt fogalmazott meg kritikát.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.06.21.
Évzáró kockás ingben – erre buzdít Tarnay (videóval)
Mindenkit arra buzdítanak, hogy kockás ingben vegyen részt az évzárón – mondta sajtótájékoztatóján a Diákszolidaritás Akció szóvivője. Tarnay Kristóf Ábel hozzátette: az oktatás és az egészségügy helyzetének rendezését tartják a legfontosabb feladatnak, de tisztában vannak azzal, hogy nem lehet egyszerre megoldani minden problémát.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.06.21.
A Klik is megszólalt a dömsödi iskolások levetkőztetése után
Írásbeli megrovást kaptak azok a pedagógusok, akik egy dömsödi általános iskolában a gyermekek fehérneműjét ellenőrizték arra hivatkozva, hogy a lánymosdót valaki nem rendeltetésszerűen használja – közölte a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) szerdán az MTI-vel. Egyúttal jelezték: tévesek azok a sajtóhírek, amelyek az intézményben történtekről megjelentek.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.06.21.
Tanmenet: augusztusra elkészülnek a javaslatok
Levélben tájékoztatta az iskolaigazgatókat és a pedagógusokat az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) köznevelési helyettes államtitkára a köznevelési kerekasztal eddigi eredményeiről, jelezve: legközelebb ősszel tartanak ülést, de a munkacsoportok nyáron is dolgoznak.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.06.21.
N. Kósa Judit: Mindennél rosszabb
Fel lehetne figyelni például arra, hogy a magyar iskola jelen állapotában képtelen a való életre felkészíteni a fiatalokat. Magolni, a tanár szája íze szerint felelni, az ismert mikroközösségben érvényesülni: ez megy. De ha olyasmit kérdeznek, amire „nincs felkészítve", ha komolyabb a feladat, mint amit várt, menthetetlenül leblokkol a gyerek.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.06.21.
Nyolcéves kislányoknak kellett letolni a bugyijukat az iskolában
A négyoldalas dokumentumból az is kiderült, hogy a vizsgálat lezártával a takarítónőt elbocsátották, míg a pedagógusokat azzal büntették, hogy két évig nem kaphatnak fizetésemelést, illetve mindhárom pedagógus megbüntetését javasolták a Pest megyei tankerületi igazgatónál. A ráckevei kapitányság nyomoz, gyanúsított még nincs.
(Forrás: Blikk)
 
2016.06.21.
Fogyatékos diákok inkább másik játszótérre menjenek – kéri a fideszes képviselő
Szentendre és a Dunakanyar egyetlen gyógypedagógiai iskolája levelet kapott egy fideszes önkormányzati képviselőnőtől, hogy ne vigyék a gyerekeket a közeli játszótérre, mert az elsősorban a környéken lakó fiataloké. A szülők szerint már másodszor szúrnak ki a beteg gyerekekkel.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.06.21.
Nincs ok enyhítésre, 9 évet kapott a gólyatábori erőszaktevő
Jogerősen elítélte a pécsi táblabíróság az ELTE fonyódligeti gólyatáborának szexuális erőszaktevőjét. hirdetés A nagy felháborodást kiváltó bűncselekmény az egyetem tanár- és óvónőképzőjének gólyatáborában történt 2014. augusztus 30-án. A rendezvényen fotósként tevékenykedő, akkor 38 esztendős Komlósi Sándor a hajnali órákban megerőszakolt egy elsőéves hallgatót.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.06.21.
A gyerekek után elkezdik oktatni a tanárokat
A Skool, a Kódgarázs és a Telekom együttműködés célja, hogy egy kipróbált és kidolgozott tananyagot adjon át a matek, fizika és informatika tanárok kezébe. A hosszútávú cél egy olyan országos oktatói bázis kiépítése, amely felkészült a digitális generáció nevelésére.
(Forrás: Origo)
 
2016.06.20.
Palkovics László: Szeptembertől sokkal stabilabban működik az oktatási rendszer (videóval)
A pedagógustársadalom által javasolt átalakítások többsége elkezdődött, a közös munkának azonban csak az elején tartanak. A keret elkészült, tartalommal és értékkel közösen kell megtölteni. Az kritikákra reagálva azt mondta: a véleménynyilvánítás helyes és kötelező is, és minden államnak kötelessége, hogy erre kiszámítható kereteket biztosítson, a véleményeket figyelembe vegye.
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2016.06.20.
Palkovics szerint homokszemek okozták a vitákat
Az oktatási államtitkár megjegyezte: konfliktusforrás volt eddig az is, hogy mi számít felújításnak, karbantartásnak, hogy adhat a portásnak, takarítónőnek utasítást egy intézményvezető, miközben munkáltatói jogkörrel nem rendelkezik felettük. Ősztől újra az iskolaigazgató lesz a főnök, és ezzel a pedagógusok, igazgatók egyik legfontosabb követelése teljesült.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.06.20.
Hiába tiltakozott a falu, bezárják a kunbaracsi iskolát
Ősztől megszűnik az alsó tagozatos iskola Kunbaracson. A Klik szerint nem volt nyolc szülő, aki kérelmezte volna gyermeke helyben történő tanítását. Az érintett szülők nem így látják.
(Forrás: BAON)
 
2016.06.20.
Tíz éve nem írtak ilyen rossz felvételiket a diákok
A központi felvételi vizsgákon jóval kevesebb pontszámot értek el a középiskolába készülő diákok, mint a korábbi években, különösen a nyolcosztályos gimnáziumokba jelentkezőknél volt drámai a zuhanás – ismertette a Magyar Hírlap kedden az Oktatási Hivatal összegzését.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.06.20.
Ónody-Molnár Dóra: Ha Parraghon múlik, újra lesz kötelező középiskolai felvételi
A konferencián felszólalt Szebedy Tas, a Gimnáziumok Országos Szövetségének elnöke. Határozottan leszögezte, hogy jelen formájában az új szakképzési rendszer bevezetését el kellene halasztani. Sürgette a szakmával való párbeszéd szükségességét is. Nagyon beszédes volt, hogy előadásának prezentációját rabszolgákról, illetve gyerekmunkáról szóló képekkel zárta.
(Forrás: 168 óra)
 
2016.06.19.
Ónody-Molnár Dóra: Ez horror! – Az oktatási rendszerről az akadémián
Egy dologban biztosan teljesít a magyar oktatási rendszer: magas hatásfokkal öli ki a gyerekekből az eredendően mindenkiben meglévő, ösztönös természettudományos érdeklődést. ennek megváltoztatásáról tartottak konferenciát az Akadémián, ahol határozott és éles bírálatot kapott az állam oktatási rendszere és politikája.
(Forrás: 168 óra)
 
2016.06.19.
Megalázó bért kapnak a tanárok nyáron?
Még egy diákmunkás is több pénzt tud keresni szünidei munkából, mint egy nyári táborban dolgozó pedagógus, akire nemegyszer 30-40 diák felügyeletét bízzák. A felelősség óriási, a honorárium megszégyenítő.
(Forrás: atv.hu)
 
2016.06.19.
Kilencvenezer gyerek juthat el idén Erzsébet-táborba
Mintegy kilencvenezer gyerek vesz részt idén az Erzsébet-táborok programjaiban az ország csaknem ezer településén, 4,4 milliárd forintos állami támogatásból – mondta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a zánkai Erzsébet Üdülőközpont és Tábor június 20-ai megnyitó ünnepségén.
(Forrás: Edupress)
 
2016.06.19.
Táborozás: magas árakkal kell megküzdeniük a szülőknek
Sok szülő szerint összeegyeztethetetlen a nyári szabadság a szünidővel. A munka törvénykönyve szerint a munkavállalónak a tizenhat évesnél fiatalabb egy gyermeke után kettő, két gyermeke után négy, kettőnél több gyermeke után összesen hét nap pótszabadság jár. A nyári szünet azonban így is hetekkel hosszabb, mint amennyi szabadságot egy-egy szülő kivehet.
(Forrás: HírTV)
 
2016.06.19.
Kunhalmi: A centralizált oktatási rendszer működésképtelen
Az MSZP szerint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) feldarabolása 59 kisebb egységre továbbra is koncentrációt és centralizációt jelent az oktatási rendszerben. Kunhalmi Ágnes MSZP-s politikus vasárnapi sajtótájékoztatóján azt mondta, amíg a központosított logika nem szűnik meg, addig teljesen mindegy, hogy a Kliket hányfelé darabolják, a rendszer továbbra sem lesz működőképes.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.06.18.
Nem kérnek az állami oktatásból, csináltak maguknak egy iskolát
A szülők választás elé kerültek: vagy visszaviszik a gyermekeiket egy hagyományos tantervű Klik-es iskolába, vagy alapítanak egy magániskolát, ahol kizárólag a Tág Világ program keretei között folyik az oktató-nevelő munka. A most végzett negyedik osztályosok szülei úgy döntöttek, létrehoznak maguknak egy saját iskolát.
(Forrás: 168 óra)
 
2016.06.18.
Fidesz: a baloldal elengedte a pedagógusok kezét
A polgári kormány 2010 óta folyamatosan pótolja a pénzt az oktatásba, felelősséget vállalt az iskolák fenntartásáért, csökkentette a szülők terheit és több éves béremelési programot hajt végre, amelyben 170 ezer pedagógus bére átlagosan 50 százalékkal emelkedik és bérrendezés kezdődik az oktatást segítő dolgozóknak is.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.06.18.
A tiltás ellenére vágatta ki a fideszes a védett fákat
A Föld napja után 1 nappal, a bírói tiltás ellenére vágatta ki a ráckevei fideszes polgármester a helyi óvoda védett platánfáit, hogy a helyükre egy új épületszárnyat húzzanak fel.
(Forrás: HírTV)
 
2016.06.18.
Az állampolgár nevelőjea köznevelési törvényben
A felelős állampolgár nevelését a törvény nem nevesíti a pedagógus alapvető feladatai között, így ezzel kapcsolatban – expressis verbis – funkciókat, feladatokat sem rendel a pedagógushoz. Ugyanakkor az állampolgár nevelése nem értelmezhető másként, mint a pedagógusi tevékenység részeként.
(Forrás: Tani-tani Online)
 
2016.06.18.
Honismereti tábort hirdet a Nemzetstratégiai Kutatóintézet
A Kós Károly építész, író, politikus nevével fémjelzett pályázatra olyan, a Kárpát-medencében vagy a világon bárhol élő, 18. életévüket betöltött fiatalok jelentkezését várják, akik elkötelezettséget éreznek szülőföldjük társadalmi ügyei - különös tekintettel a megmaradás és gyarapodás kérdése - iránt.
(Forrás: Inforádió)
 
2016.06.18.
Kiszivárgott az érettségi, blokkolták a közösségi oldalakat az interneten
Júniusban Algériában mintegy 800 ezer diák zárja le tanulmányait az érettségi vizsgával, egy részük az közösségi hálón lévő fiókjába kapott "értesülést" arról, hogy milyen feladatok várnak rá az érettségin. Az APS algériai hírügynökség jelentésében azt írta, hogy a "leállás" közvetlen összefüggésben van a vasárnap kezdődő érettségi vizsgákkal.
(Forrás: Eduline)
 
2016.06.17.
Sikeres romaprogramot visznek, mégis szívózik velük a fideszes hivatal
Elveheti a bátonyterenyei önkormányzat a helyi roma civil szervezettől azt az épületet, ahol nyolc éve tanodát működtetnek. Pedig a csapat több eredményt tud felmutatni. A Nógrád Megyei Cigány Kisebbségi Képviselők és Szószólók Szövetsége bátonyterenyei központtal egy komplett tanodahálózatot alakított ki.
(Forrás: Magyar Narancs)
 
2016.06.17.
Egyre durvábbak a magyar iskolás gyerekek
A fegyelmi eljárás alá vontak között70 százalék körüli a hátrányos helyzetűen aránya,A „szokásos” verekedéseken és iskolai rongáláson túl volt diák, aki Facebookon szidta a tanárát, más igazolást hamisított, ruhát próbált lopni, de előfordult, hogy valaki a tanárát lelökte a lépcsőn, másvalaki beton virágtartót próbált a tanárhoz vágni.
(Forrás: 168 óra)
 
2016.06.17.
Mégsem vonják össze az iskolákat Siklóson
A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ elképzelései szerint szeptemberben összevonták volna a város egyik általános iskoláját és gimnáziumát. Az összevonás egy adminisztrációs hiba miatt hiúsult meg. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Klik elindította az átszervezési folyamatot időben, a szakképzési centrum és a Nemzetgazdasági Minisztérium viszont nem.
(Forrás: HírTV)
 
2016.06.17.
Pokorni Zoltán: Jobb Budán egy kórház, mint három fél
Megjegyzem, amikor a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége más javaslatot tett a közoktatás jövője kapcsán, mint a kormány, azzal én is egyetértettem. A szövetség nem támogatott olyan átszervezést, amely nem számít az önkormányzatok együttműködésére az iskolák fenntartásában és működtetésében.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.06.16.
Magyar diákok külföldön: menni minden áron?
Zajlanak a szóbeli érettségi vizsgák, mi meg kíváncsiak voltunk, a középiskolát most végzők közül mennyien gondolják még mindig úgy, hogy külföldi egyetemen folytatnák. Kiderült: megint többen vannak, mint tavaly voltak.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.06.16.
Balatonvilágos sem adná az iskoláját a Kliknek
A balatonvilágosi képviselő-testület határozatban fejezte ki tiltakozását az iskolák teljes államosítása miatt. Viszt Attila képviselő (Jobbik) előterjesztését öt igen szavazattal, két tartózkodás mellett fogadták el. A község az elmúlt hat évben több, mint negyvenmilliót költött saját erőből a Mészöly Géza Általános Iskola fejlesztésére.
(Forrás: sonline)
 
2016.06.16.
Korompay Csilla: Kockás tanév
Most megszűnik a Klik, pontosabban csak szakmai irányító és ellenőrző szerepe lesz az összezsugorodó Klebelsberg Központnak, ami indokolt, hiszen azért az mégsem engedhető meg, hogy a tankerületek számonkérhetetlen kiskirályságokként működjenek, abszolút teljhatalommal felruházva, miközben az állam fizeti a cechet.
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2016.06.16.
Nagy ugrásra készül Czunyiné
Czunyiné szerint az optimális minimumra kell csökkenteni a "digitális bennszülötteknek" számító gyerekek és a tanárok közötti szakadékot. A kormány egy olyan, elsősorban interakcióra épülő, tantárgyakon átívelő és az egész iskolai képzést lefedő digitális fejlesztésben gondolkodik, amely a tanárok munkáját is segíti - mondta.
(Forrás: Eduline)
 
2016.06.16.
Pukli: Most már elegünk van
Ebből most már elegünk van, dühösek vagyunk, elfogyott a türelmünk – jelentette ki Pukli. – A kormány húzza az időt, és úgy számol, hogy nyáron elfogy a tanárok tiltakozása. Mivel fű alatt vernek át olyan törvénymódosításokat, amelyek tovább rontják a szülők, a diákok, a tanárok és a technikai dolgozók helyzetét, most még fontosabb, hogy megakadályozzuk a szándékos pusztítást.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.06.16.
Sok rossz, kevés jó az iskolákban
S hogy történt-e kedvező változás is az elmúlt tanévben a tanártüntetések hatására? Egyértelműen a mozgalom sikerének tudják be, hogy mára nincsenek kifizetetlen fűtésszámlák, azokat rendezi a Klik. Az igazgatónak végre nem kell filléres dolgokért hetekig könyörögnie, mert havi ötvenezer forintot kapnak eszközökre, hirtelen kiadásokra.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.06.16.
Egyre több a fegyelmi az általános iskolákban.
A fegyelmik száma a felső tagozatosok körében is emelkedett, a problémás gyerekek nagy része túlkoros, gyakran két vagy több évvel alacsonyabb évfolyamra jár, mint kellene. Bár az eljárások kétharmada még mindig a szakiskolások ellen indul, arányuk csökken.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.06.16.
Államosítás (videó)
Az iskolák totális államosításával sérülnek az önkormányzatok jogkörei? Vendégünk volt Bencsik János, aki a Fidesz-frakcióból egyedüliként nem támogatta a köznevelési törvény módosítását.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.06.16.
,,Elvesztem, fel kell hívni anyukámat”
A kormány inkább homokba dugja a fejét akkor, amikor a sajátos nevelési igényű gyerekek oktatásáról, fejlesztéséről van szó. Miközben úgy tesz, mintha ezek a gyerekek nem is léteznének, szülők és gyermekek tízezrei kerülnek szorult helyzetbe. A szülők egy csoportja ébresztő demonstrációval hívta fel a figyelmet: nem zárhatják őket a négy fal közé.
(Forrás: Népszava)
 
2016.06.15.
Mégsem zárnak be nemzetiségi általános iskolákat Szlovákiában
Jóváhagyta a pozsonyi parlament szerdán este a közoktatási törvény azon módosítását, amely kiveszi a jogszabály kötelező osztálylétszámokat bevezető szakasza alól a nemzetiségi oktatási nyelvű általános iskolákat, s így a kvótát nem teljesítő intézményeket nem kell majd bezárni. A jogszabály eredeti változata közel száz felvidéki magyar iskola létét veszélyeztette.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.06.15.
Nem értik, miért csökken a reáltárgyak száma
Több mérnököt, informatikust és természettudóst látna az egyetemeken az oktatási államtitkár. A tanárok nem értik, hogy miért csökken a reáltárgyak száma a szakközépiskolákban, új nevükön a szakgimnáziumokban. Ma több mint egymillió diáknak kezdődött meg a két és fél hónapos nyári vakáció.
(Forrás: HírTV)
 
2016.06.15.
„Bepisiltem a félelemtől” – egy kérdés miatt támadott rá a roma tanárnőre a rendőr
Az asszonynak azért is fájt mindez különösképp, mert ő és családjának többi tagja is megbecsült polgárai Mezőcsátnak. Jómaga harminc éve dolgozik a helyi általános iskolában gyógypedagógusként, logopédusként, munka után magánórákat ad magyarból és történelemből, s hátrányos helyzetű gyerekek fejlesztésében segít.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.06.15.
Nem mások által megtévesztve – enyéimtől megcsalatva
Az Országos Köznevelési Érdekegyeztető Tanács folyó év május 26-i ülésén volt alkalmam először kifejteni véleményemet az iskolák teljes állami fenntartásba és működtetésbe vonását célzó kormányzati törekvésekről. A tervezet részleteit értékelni nem kívánom, hiszen magával a koncepcióval, a politikai döntéssel van bajom, azzal nem értek egyet.
(Forrás: Faluszövetség)
 
2016.06.15.
Zúgott a taps az MTA-n, mikor egy kutató az oktatási rendszert kritizálta
A Magyar Tudományos Akadémián a természettudományok iskolai oktatásáról rendeztek előadást tegnap. Bár voltak optimista vélemények, a jelenlegi rendszert az akadémikusok többsége gyökeresen megváltoztatná. Mindennek Palkovics László jelenlétében adtak hangot, aki szintén felszólalt.
(Forrás: Eduline)
 
2016.06.14.
Gallóné szerint semmi sem változik
Érthetetlen, hogy az államtitkár hogyan feledkezhet meg arról a több mint négyhónapos, törvényes egyeztető-sorozatról, ami a kormány és a pedagógusok sztrájkbizottsága között zajlott eredménytelenül, éié miért az illegitimnek tekintett kerekasztalt tekinti legitim egyeztető fórumnak, amikor az semmilyen jogszabályi alapon nem áll, megállapodásra nincs felhatalmazva.
(Forrás: Népszava)
 
2016.06.14.
Kitört a vakáció!
Van, ahol rendhagyó tanórát tartanak ma, a legtöbb intézményben pedig ma megtartják a tanévzárót is. A köznevelésért felelős helyettes államtitkár azt mondta, mozgalmas volt a tanév, és bár az iskola világában sok változás nem következett be, év közben azonban reagálni kellett a pedagógusok által szervezet figyelem felhívó akciókra.
(Forrás: Inforádió)
 
2016.06.14.
Palkovics László: Több műszaki, informatikai szakemberre lenne szükség
Palkovics László, a természettudományos oktatásról a Magyar Tudományos Akadémián (MTA) szerdán rendezett ülésen kiemelte: az a cél, hogy olyan oktatási rendszer jöjjön létre, amely a növekvő kihívásokra tud válaszolni. Az oktatók, tudományos intézmények és a politikai döntéshozók felelőssége, hogy felkészítse a fiatalokat a holnap kihívásaira - emelte ki.
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2016.06.14.
A pedagóguskar elnöke bizakodó, de kritizál is
Előrelépésnek nevezte, hogy az intézmények a jövőben „bizonyos értelemben keretgazdálkodással rendelkezhetnek” több területen is. Pozitívumként értékelte, hogy az intézményvezetők „nagyjából egyetértési jogot” kapnak a tanárok kinevezésében és felmentésében. Ugyanakkor elfogadhatatlan a differenciált béremelés javasolt módja.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.06.14.
Szeptemberben újrakezdik?
A probléma gyökerét Chikán Attilaragadta meg legjobban, aki egy interjúban arról beszélt: a kabinet ott követte el a legnagyobb hibát, hogy durván beavatkozott a pedagógusok szakmai kultúrájába. Ahol több évtizede a pályán lévő tanároknak kell bizonygatniuk magukról – portfólió fedőnéven –, hogy értenek ahhoz, amit csinálnak, ott valami nagyon nincs rendben.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.06.14.
Iszonyat, amit művelnek, bosszúra használják az új Kliket
Hosszan lehetne sorolni a példákat, ahol az erősebb politikai kutya elve alapján jelölték ki a tankerületi központ helyét. Az ellen­zéki vezetésű települések buktak – kivéve a megkerülhetetlen megyeszékhelyeket, Szegedet és Salgótarjánt. Nem került tankerületi központ a jobbikos Tapolcára, a szocialista Nyírbátorba és az ugyancsak ellenzéki Dombóvárra.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.06.14.
N. Kósa Judit: És itt a Népfront
Magyarán a kormány nem lebontja a Hoffmann Rózsa-i rendszert, nem beadja a derekát a Pilzek, Puklik és Törleyk érveinek, hanem másként csinálja ugyanazt, amit eddig.Aki a „helyi közösség érdekeit” akarná képviselve látni az iskolákban, az nem bajlódna kezelhetetlen létszámú tanácsok létrehozásával.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.06.14.
Palkovics elmondta, miért lesz jobb az új Klik a réginél
Mint mondta, július elsejétől felállnak a tankerületi központok, ami "lényegesen más lesz, mint a tankerület", 8 és 28 milliárd forint közötti összeggel rendelkező önálló költségvetési szervek jönnek létre, és már nem a központi szerv operatív irányításait hajtják végre, hanem önállóan működnek, azaz jobban tudják kezelni a helyi ügyeket, mint korábban a tankerületek.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.06.14.
Szürreális kerekasztal
Rétvári megadta a kérdezés lehetőségét is az újságíróknak, akik főleg a szakszervezetekkel kudarcot vallott tárgyalásokról kérdeztek. Ekkor odapattant a mikrofonok elé Csépe Valéria, aki sértődötten hánytorgatta fel az újságíróknak, hogy amíg a köznevelési kerekasztal a „jövő koncepcióját alakította ki”, addig őket csak a földhöz ragadt politikai kérdések foglalkoztatják.
(Forrás: 168 óra)
 
2016.06.13.
Rétvári Bence: Jövőre a pedagógusok is léphetnek egyet előre
Rétvári Bence kiemelte: jövő szeptembertől - az idei évhez hasonlóan - 3,5 százalékkal nőnek a keresetek, ami csak a pedagógus bérsoron 38,5 milliárdos többletet jelent. Összegzése szerint ezzel összesen inkább az 50 százalékhoz fog közelíteni a pedagógusbérek növekménye.
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2016.06.13.
Augusztus közepére elkészülnek a tanmenetjavaslatok
Augusztus közepére elkészíti az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet azokat a tanmenetjavaslatokat, amelyek bár még nem változtatnak a kerettantervi óraszámokon, de a tananyag feldolgozásában jóval nagyobb szabadságot biztosítanak majd – közölte Sipos Imre köznevelési helyettes államtitkár kedden Budapesten.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.06.13.
Debreceni polgármester: a város soha nem vonul ki az oktatásügyből
Debrecen az oktatásügyből soha nem vonul ki, bármilyen szabályozás legyen az ágazatban – jelentette ki a cívisváros polgármestere kedden az Új Főnix Tervet bemutató tájékozatóján a helyi Kölcsey központban.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.06.13.
A legfejletlenebb országrészekben van a legtöbb iskolás gyermek
A szegénységet csökkentő kormányzati intézkedések eddigi tanulságairól tanácskoztak szakemberek az Emmi Területi hátrányok leküzdése – eszközök és eredmények című konferenciasorozatának részeként kedden Budapesten.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.06.13.
Gallóné: Abszurd a kormány indoka
Galló Istvánné szerint a tananyag túlzott mennyisége és a tanulók túlterheltsége miatt romlott a színvonal. Az Országgyűlés által hétfőn módosított köznevelési törvényben a sztrájkbizottság 25 pontos követelése nem jelent meg, holott 19 pontban már megállapodtak a szakminisztériummal – fogalmazott az érdekvédő.
(Forrás: HírTV)
 
2016.06.13.
Jövő ősszel jön a pedagógus-béremelés
Jövő ősszel jön a pedagógus-béremelés. A köznevelési kerekasztal mai tanácskozása után Rétvári Bence KDNP-s államtitkár közölte, ezzel 50 százalékhoz közelít majd a tanárok növekménye. Jövő szeptembertől 3,5 százalékkal nőnek a keresetek, ami csak a pedagógus bérsoron 38,5 milliárdos többletet jelent.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.06.13.
Alkotmánybírósághoz fordul a Pedagógusok Szakszervezete
Alkotmánybírósághoz fordul a Pedagógusok Szakszervezete a béremelés, illetve az ezzel kapcsolatos visszamenőleges törvényalkotás miatt – jelentette be Galló Istvánné, a reprezentatív érdekképviselet elnöke a Pedagógusok Sztrájkbizottsága sajtótájékoztatóján.
(Forrás: 168 óra)
 
2016.06.13.
Kizárt a 30 perces óra a kicsiknek a szakszervezet szerint
Hiányoznak a feltételei a mindjárt induló új szakképzési rendszernek, amiből amúgy is nagy baj lehet. A pedagógusok differenciált béremelése alkotmányosan aggályos lehet, a 30 perces tanórákat nem lehet csak úgy bevezetni, 1 év alatt meg biztos nem. Pedagógus-szakszervezetek értékelték az évet, nem túl rózsás a kép.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.06.13.
Kreatívan, boldogan élni – tehetséges gyerekek iskolájában jártunk
Minden gyereknek úgy kéne megismernie a világot, ahogy itt erre lehetőség nyílik. A közoktatási rendszer mégsem támogatja a cikkünkben bemutatott tehetségkutató kezdeményezést, jóllehet az egyik kis tanítvány már a Louvre-ban is állított ki.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.06.13.
Beindultak a diákok: ezt követelik Balogtól
A Független Diákparlament 52 pontban foglalta össze, mit szeretnének látni a tanulók a köz- és a felsőoktatásban. A listát még csütörtökön adták át Balog Zoltán emberi erőforrás-miniszternek, most pedig már a Facebookon is olvashatók a pontok.
(Forrás: Eduline)
 
2016.06.13.
Kiss Noémi: Tanterem, Nóra - Pukli mellett ki kell tartani
Ez a Pukli nagyon bátor, mindent feltett egy lapra. Pedig benyomták a Telekibe, Zuglóban mindenki tudja. Ha nem jön be, majd elmegy külföldre, de hátha bejön neki. Független, szuverén. Mindent bevallott. Jó arc, lehetne ő a jövő, bár én nemsokára nyugdíjba megyek. Fiatalok nálunk meg nem nagyon vannak. Ki megy ma tanárnak?
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.06.13.
„A Jobbik demokratikus párt?” „Ez az, amire nem fogok felelni” – interjú Pilz Olivérrel
Vannak reformok, csak ezzel még rosszabb lett a helyzet: jön a szakképzés teljes szétverése, az államosítás. Van néhány hangyányi engedmény, amelyeket azonban nem tekintem eredménynek.A közvélemény-kutatások szerint még a kormánypárti szavazók között is jelentős a támogatottságunk. Ha a kormány felelősen gondolkodik, akkor hallgatnia kell a választóira.
(Forrás: Budapest Beacon)
 
2016.06.13.
„Majd a szülők mennek tetőt fedni és latrinát takarítani?"
– fakadt ki Krasznai Gábor, a Szülői összefogás gyermekeink jövőjéért nevű civil kezdeményezés koordinátora, amikor a kormány hétfőn elfogadott oktatási törvénycsomagjáról kérdeztük. Ahogy a szombati tanévzáró tüntetést a zuhogó eső ellenére végigálló pedagógusok, úgy a szervezésben szintén részt vevő szülői mozgalom tagjai sem érzik okafogyottnak a tiltakozást.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.06.13.
Itt a megszűnő állami intézmények végleges listája
Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet is megszűnik, a feladatainak a nagy részét a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. látja majd el.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.06.12.
Hiába fúrták a fideszesek is, államosítják az iskolákat
Az összes önkormányzati szövetség, de még a fideszes budapesti kerületi polgármesterekből álló lobbi is kevés volt, hogy szóba álljon velük a kormány az iskolaállamosítással kapcsolatban. Nemhogy a tervezetet nem tudták elkaszálni, azt is hiába kérik, hogy az apróságokról tárgyaljanak. Például, hogy eldönthetik-e ezután is, hogy kinek adhatják oda ingyen a tornatermet.
(Forrás: Index)
 
2016.06.12.
Indul az új oktatási rendszer: 59 darabra szedték a Kliket
Az önkormányzati iskolákat teljesen állami kézbe veszik, a Kliket 59 önálló tankerület váltja fel, az igazgató befolyásolhatja majd a tanárai fizetését. Ezek a legfontosabb változások, amelyeket a parlament hétfőn elfogadott. Palkovics László gyors és hatékony változásokat ígér az oktatásban, hogy a tanári tüntetéseket visszaszorítsa.
(Forrás: Index)
 
2016.06.12.
Parragh László: Szkepticizmus bennem is van
A szakképzés átalakítását kidolgozó Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke elismerte: vannak nehézségek a megváltozó szakképzés szeptemberi indításával, viszont nem érdemes késlekedni, hiszen a jelenlegi rendszer is problémákkal terhelt. A koncepciót ért szakmai kritikákkal kapcsolatban úgy vélte, érdekellentét feszül az iparkamara és a többi szereplő között.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.06.12.
Rövidített tanórák: fél óra alatt is halálra lehet untatni a diákokat
A reformpedagógiák már ezelőtt száz évvel megkérdőjeleztek olyan hagyományos formákat, mint a tanóra, az osztály felépítése, vagy éppen a tanév struktúrája. Lehet és érdemes is azon gondolkodni, hogyan lehetne alkalmasabb formákat kialakítani. Nem biztos, hogy az a legjobb megoldás, ha egy újabb rögzített órahosszt állítunk be.
(Forrás: 24.hu)
 
2016.06.12.
Szóbelivel folytatódik az érettségi
Az emelt szintű érettségik pénteken értek véget, így a mai nappal megkezdődik a középszintű szóbeli érettségik. Egy-egy intézményben általában két-három vizsgabizottság előtt számolhatnak be tudásukról a diákok. A vizsgázók többsége végzős, de szinte minden középiskolában vannak olyan tanulók is, akik előrehozott érettségi keretében számolnak be most tudásukról.
(Forrás: Inforádió)
 
2016.06.12.
Ezt így hogy? - Rákay könyvére van pénz, krétára meg nincs?
Erről Bangóné Borbély Ildikó, MSZP-s képviselő faggatta a kormányoldalt az Országgyűlésben.Rétvári Bence államtitkár úgy reagált, hogy a jövő évi költségvetésben biztosítják egy újabb évfolyamnak az ingyenes tankönyveket, tovább bővül az étkeztetés a szünidőben és tanévközben, a hétköznapi beszerzésekre pedig 104 milliárddal jut több jövőre, mint idén.
(Forrás: Népszava)
 
2016.06.12.
Klik helyett tankerületi központok lesznek
A képviselők a változtatásokat 120 igen, 64 nem és egy tartózkodó szavazattal hagyták jóvá. A köznevelési törvényt érintő módosítások között szerepel a pedagógusok differenciált béremelésének a lehetősége, a központi költségvetés adta keretek figyelembevételével.
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2016.06.12.
Pukliék pár ezer embert mozgósítottak
A Várkert Bazárban mindössze néhány ezres tömeg gyűlt össze, hogy a kormány oktatáspolitikája ellen tiltakozzon a Tanítanék Mozgalom demonstrációján. Ezek után kérdés, milyen tömegbázisra alapozta Pukli István azt a kijelentését, hogy radikális üzemmódra kapcsolnak a továbbiakban.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.06.12.
Parragh László azonnal államosítaná az alapítványi szakiskolákat
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a Magyar Nemzetnek arról beszélt, hogy szerinte a fő probléma a hazai oktatásban a többletkapacitás, mivel több hely van az iskolákban, mint ahány diák, és ezért nagy a versengés az intézmények között.Szerinte a helyzeten az javítana, ha az alapítványi iskolák eltűnnének a rendszerből.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.06.12.
Pukli: a kormány megemlegeti az őszi akciókat
A Tanítanék Mozgalom és a Teleki Blanka Gimnázium vezetője a szombati tüntetésen tett ígéretről beszélt. Azt is elárulta, mit gondol Palkovics László államtitkár azon felvetéséről, mely szerint 30 perces órák lennének az általános iskola első két évfolyamán.
(Forrás: Eduline)
 
2016.06.12.
Palkovics: Nem bízhatunk mindent a helyi közösségekre
Palkovics László az oktatásirányítás rendszerének átalakításáról szólva elmondta: 58 önálló szerv jön létre a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ helyett, ezáltal a szervezet „sokkal laposabb lesz, az igazgató és a vezető közé nem ékelődik senki”.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.06.12.
Wittinghoff: Nem adjuk az iskoláinkat!
Az, hogy engedély nélkül be se tehetjük a lábunkat a saját intézményeinkbe, amelyekre az elmúlt években milliárdokat fordítottunk, mégiscsak felháborító – mondta a polgármester. Hozzátette: – Amikor nemet fogunk mondani az államosításra, azért tesszük, mert nem akarjuk áldásunkat adni arra, hogy elveszítsük az iskoláinkat.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.06.12.
Palkovics László visszabontja a rendszert (interjú)
Decentralizáljuk az oktatásirányítást a nyugati mainstreamnek megfelelően, egy látható méretű közösség kézbe veszi a saját ügyeit. Ennek a közösségnek lesz egy tankerületi tanácsa, ebben olyan emberek fognak ülni, akik a helyi közösség érdekeit próbálják majd leképezni. Hogy mit kell tanítani, azt nem lehet a helyi közösségre bízni.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.06.11.
Új típusú tanári szerepek, a pedagógiai értékek, különös tekintettel a kulturális örökség közvetítésében. Zagyváné Szűcs Ida írása
Hogyan is lehetséges a nevelés legfontosabb feladatát az értékátadást, értékteremtést, mely jelen esetben a kulturális örökség védelmét jelenti a projektpedagógia módszertárával biztosítani a felnövekvő ifjúság számára? A szerző két nemzetközi projekttel szemléltet egy a felvetett kérdésre adandó lehetséges választ.
(Forrás: Tani-tani Online)
 
2016.06.11.
Orbán Viktor, 1-es alá!
“Egyre többen vagyunk, és egyre dühösebbek vagyunk, amikor látjuk, hogy a kormányzat hogyan tolja tovább a biciklit az iskolák totális államosításával, teszi tönkre a szakképzést, és általában csak bukdácsol az oktatási ügyekben. Nem hagyhatjuk, hogy a kormányzat rossz döntéseinek hatása gyermekeinken csapódjon le” – írták a szervezők a Facebookon.
(Forrás: abcug.hu)
 
2016.06.11.
A tanárok nem adják fel, harcolnak
A diákok és tanárok érdekeit semmibe vevő, ám erőfitogtatásra tökéletesen alkalmas intézkedések többeket elbátoríthattak, másokat erőteljesebb kiállásra sarkallnak. A Tanítanék Mozgalom képviselői szombaton ígéretet tettek arra, hogy nyáron sem állnak meg.
(Forrás: Népszava)
 
2016.06.11.
HÖOK: szigorítani kell a tanári pályára lépésnél az alkalmassági vizsgát
A leendő tanárok továbbra is kitartanak amellett, hogy növelni kell a szakmódszertani és a pedagógiai tartalmak súlyát a tanárképzésben és szigorítani kell a tanári pályára lépésnél az alkalmassági vizsgát – összegzett Gulyás Tibor, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.06.11.
Szüdi: Jó lenne, ha a kormány nem csak ötletelne
Szüdi János azt mondta: létezett korábban az óvodából az iskolába való átlépés programja, aminek a lényege, hogy a gyermekek játékos módon készültek fel. Ezt a lehetőséget megszüntette a kormány azzal, hogy az óvodák az önkormányzatoknál maradtak, az iskolák pedig átkerültek az állami intézményfenntartóba.
(Forrás: HírTV)
 
2016.06.11.
Meguntak várni a magyar államra, maguk léptek az oktatásért
Egyre nagyobb szerephez jutnak az oktatás minden szintjén a versenyszférában működő vállalatok. Évente tízmilliárdok áramlanak ily módon a rendszerbe, és százezrek vehetnek részt a képzéseken. A cégek nem jótékonykodnak: a megfelelő képzettségű munkaerő-utánpótlás hiánya egyszerűen sarokba szorította őket.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.06.10.
Parti Nagy Lajos: „Nem gyújtogatni akarnak, hanem tanítani szabadon”
Nem tudom, mennyi idő kell, hogy a bicikli túl- és főleg hazatolása több nemzedék tudását, vagyis jövőjét valóban tönkretegye. Azt hiszem, a Fidesz országlása óta eltelt ennyi idő. Rilkét idézve: minden világos, még sincs nappal.Félek, nem is lesz egyhamar.
(Forrás: Magyar Narancs)
 
2016.06.10.
Tüntető tanárok: Megbukott a kormány
Megbukott a kormány a tanév végén a pedagógusok szerint. A Tanítanék Mozgalom a két nagy pedagógus szakszervezettel közösen szervezett szombaton demonstrációt, ahol többek között arról beszéltek, hiába kaptak ígéreteket, végül semmibe vette őket a kormány. Az országban szinte mindenhol pontban három órakor utcára vonultak tanárok, diákok, szülők és nagyszülők.
(Forrás: RTL Klub)
 
2016.06.10.
Hatalmas tömeg, eső és megbuktatott politikusok
Törley szerint nem életszerű, hogy a miniszterelnök azt akarja, hogy „mindenki elhülyüljön”, és „tudatlan kéz legyen”. Pukli kijelentette: akkora egyest kapott „Viktor, hogy nem fér bele a hátizsákjába”. „Nem adjuk az önbecsülésünket!” – kiáltotta, és vele együtt ismétli a tömeg.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.06.10.
Fidesz: politikai tüntetéseket szervezők használják fel a pedagógusokat
A nagyobbik kormánypárt országgyűlési képviselőcsoportja az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében, a napközben zajló pedagógustüntetésre reagálva hangsúlyozta, a baloldal kormányzása alatt mindig csak elvette a pénzt az oktatástól, eladósította és csaknem csődbe vitte az iskolákat fenntartó önkormányzatokat, több száz iskolát zártak be, és több ezer tanárt tettek az utcára.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.06.10.
Megbuktatták Orbánt, Lázár meg egy farok
A Tanítanék mozgalom tanévzáró tüntetését elnézve nem irigyeltük a fideszeseket. Egyrészt rendesen kiosztották őket, de ehhez már hozzászokhattak. Azért viszont aggódhatnak, mert összetartó, elszánt közösség formálódik velük szemben.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.06.10.
Tüntetnek a pedagógusok, tömeg a rendkívüli tanévzárón
A fővárosban a Március 15. térről vonulnak át a Várkert bazárhoz a Tanítanék Mozgalom és a pedagógus szakszervezetek hívására a tüntetők, hogy a tanév végén értékeljék a kormány teljesítményét is.Több városban is tüntettek: Győrben, Miskolcon, Pécsett, Szegeden, Békéscsabán és Nyíregyházán.
(Forrás: Eduline)
 
2016.06.10.
Szombaton ismét tüntetnek a tanárok. (videóval)
Az ATV Start vendége Radó Péter oktatáskutató. Radó Péter szerint aktuálisan a két legveszélyesebb kormányzati lépés a szakközépiskolák szakiskolává alakítása és az önkormányzatok fenntartói jogának megszüntetésével az iskolák teljes államosítása.
(Forrás: atv.hu)
 
2016.06.10.
Több milliárdra pályázhatnak az óvodák
Valamennyi óvoda fenntartója pályázhat, így az egyházi és a civil tulajdonban lévők is. A program négy tanévre szól, és 5500 gyermek bevonására biztosít lehetőséget. A rendszer keretében a pedagógusok kialakíthatják a saját intézményükre vonatkozó, a hátrányos helyzetű gyermekeket érintő módszertani megközelítést.
(Forrás: Edupress)
 
2016.06.10.
Összeállt a nyelvészeti diákolimpiai válogatott
Évről évre nő a Magyar Nyelvészeti Diákolimpia online fordulóin versenyző középiskolások száma és az eredmények is kitűnőek, anyagi okokból mégis kétséges, utazhat-e Indiába a válogatott, amelynek tagjait a közelmúltban választották ki a zsűri tagjai.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2016.06.10.
Tanítanék Mozgalom: Tanév közben távozott Juditka, februárban jött Lacika
Elkészítette "osztályfőnöki beszámolóját" az "osztályozó konferenciájára" a Tanítanék Mozgalom. Nem hagyományos összegzésről van szó, mert az osztály sem átlagos, kormánytagokból áll ugyanis. „A kormány létszáma 12 fő. 12 fiú, 0 leány. Államtitkárokkal együtt megszámlálhatatlan” – fogalmaznak a kormány oktatáspolitikájával elégedetlen pedagógusok.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.06.10.
A megvert tanárnő szerint nem tőle, hanem a gyereküktől kell bocsánatot kérnie a szülőknek
Két év és tíz hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték V. Eleonórát, mert abban hitben ment verte meg gyerekének egyik tanárát, hogy az állítása szerint megütötte a gyerekét - a tanár ezt végig tagadta, az iskola kamerájának felvételén sem történt ilyesmi.
(Forrás: Eduline)
 
2016.06.10.
A tanulás és a sport erősítik egymást
Csaknem 350 fiatal érdemelte ki a „Magyarország Jó tanulója - Jó sportolója” díjat, közülük negyvenen június 9-én, a Földművelésügyi Minisztériumban vették át oklevelüket. Sipos Imre köszöntőjében elmondta: bár a szülők és a pedagógusok gyakran válaszút elé állítják a gyerekeket, hogy a tanulást vagy a sportolást válasszák, ezek valójában erősítik egymást.
(Forrás: Edupress)
 
2016.06.10.
Még egyszer nem lehet hibázni
– Még egyszer nem lehet hibázni – szögezte le. Lázár János hozzátette, a kormány „kapott még egy lehetőséget a pedagógustársadalomtól”, hogy újjászervezzék a rendszert, de a személyi kiválasztásban nem lehetnek rossz kompromisszumok – hívta fel a figyelmet.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.06.10.
Czibere Károly: program a roma lányok iskolaelhagyásának megelőzésére
A roma lányok iskolaelhagyásának megállítására kiírt programban 151 millió forintért lehet pályázni – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán szombaton.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.06.10.
Létrejön az ötvenkilenc tankerületi központ
A központ középirányító szervként érvényesíti, illetve - módszertani segítséget is nyújtva - érvényesítteti a tankerületi központok tevékenységében a közfeladatok ellátására vonatkozó követelményeket. Számon kéri az erőforrásokkal, a tankerületi központ költségvetésével, létszámával, a kezelésében, vagy használatában lévő vagyonnal való szabályszerű gazdálkodást.
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2016.06.10.
Iskolák: önkormányzati szerepvállalást remél a pedagóguskar (videóval)
Megérti azokat az érzéseket, hogy az állam nem bizonyult minden esetben jó gazdának, és reméli, hogy az önkormányzatok kapnak szerepet az iskolák működésében – mondta Magyarország élőben című műsorunkban Horváth Péter.
(Forrás: HírTV)
 
2016.06.10.
Rövidebb ideig ülhetnek a diákok az iskolapadban
Palkovics László államtitkár megígérte, hogy a jövő év végére elkészül az új Nemzeti alaptanterv, ami jelentős óraszámcsökkenést is hoz. Javaslatai közt szerepel, hogy nagyobb beleszólása legyen a szülőnek abba, hogy milyen választható tantárgyat tanuljon gyermekük.
(Forrás: HírTV)
 
2016.06.10.
„Sehol nem működik a rendszer” – egyre nő a tanárok dühe, ma nagy bejelentésre készülnek
Pukli Istvánt, a budapesti Teleki Blanka Gimnázium igazgatóját megviselték az őt ért támadások, de egy pillanatig nem bánta meg, hogy az oktatási tiltakozás egyik emblematikus arca lett. A tanévzáró tüntetésen nagy bejelentésre készülnek, és azt ígéri, igyekszenek még többször a kormány tyúkszemére lépni.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.06.10.
Ió, ció, demonstráció! - bizonyítványt osztanak az Orbán-kormánynak
Bizonyítványt oszt a kormánynak a Tanítanék Mozgalom, amiben a Pedagógusok Szakszervezete is teljes mellszélességgel segíti. Budapest mellett hat városban zárják ma tüntetéssel a közoktatás egyik leg­eseménydúsabb tanévét.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.06.10.
„Nem fog elcsendesedni a tiltakozás”
Galló Istvánné nem úgy látja, hogy a kormány komolyan venné a Pedagógusok Szakszervezetét, de még a saját kerekasztaluk javaslatait is lazán kezeli. A nagy évzáró tüntetés szervezéséből kiveszik a részüket, de a tiltakozás új módjain gondolkoznak, mert szerintük az oktatási rendszer jelenleg minden abban részt vevőt kizsigerel.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.06.09.
A kormányt kell móresre tanítaniuk, ha tanítani akarnak!
Nagy a tétje a szombati tüntetéseknek: a mozgalomnak el kell tudnia hitetni a tömeggel, hogy nem fáradt el, hogy van benne még akarat, és van jövőképük, amelyet határozottan tudnak képviselni. Nem lesz könnyű mindezt úgy tenniük, hogy valójában nincs senki, aki ellen harcolnának. A kormány nem partner ebben a keringőben, nem tekinti figyelemre érdemesnek a tiltakozókat.
(Forrás: Kettős Mérce)
 
2016.06.08.
A kormánynak lövése sincs, hogy a Klik hány esetben írta felül az iskolák tankönyvrendelését
Az iskola a tankönyvrendelést a fenntartó egyetértésének beszerzését követően a KELLÓ-nak küldi meg, a Klik csak azt ellenőrzi, hogy a rendelés megfelel-e jogszabályi feltételeknek, nem lépte-e túl az intézmény a számára meghatározott támogatási keretet, és hogy a rendelt mennyiség megfelel-e a tanulói létszámnak.
(Forrás: 24.hu)
 
2016.06.08.
Álhírek terjednek a szombati tüntetésről
A Tanítanék Mozgalom szerdán közleményt adott ki annak kapcsán, hogy hamis hírek terjedtek el a pedagógusok körében a június 11-re, szombatra tervezett pedagógustüntetésről. Több budapesti iskolából olyan hírek érkeztek, hogy elmaradnak a Tanítanék Mozgalom és a szakszervezetek által közösen szervezett tüntetések.A szervezők ezért közleményükben megerősítették: lesz demonstráció,
(Forrás: 168 óra)
 
2016.06.08.
Diákmunka után is kell adóbevallást csinálni
A diákok szülői engedéllyel 16 éves koruktól dolgozhatnak, szünidőben 15 éves kortól, ha általános iskolába, szakiskolába vagy középiskolába járnak. Ha még nincs nekik, akkor ehhez adószámot kell igényelniük a NAV-tól a 16T34-es nyomtatványon.
(Forrás: Index)
 
2016.06.08.
Milyen kedvezmények járnak az SNI-s diákoknak?
Az integráltan oktatott sajátos nevelési igényű tanulók számára számos kedvezményt nyújtanak a hatályos jogszabályok – hívta fel a figyelmet Rétvári Bence parlamenti államtitkár. Mentesülhetnek az osztályzatok alól, és az érettséginél is kaphatnak könnyítéseket.
(Forrás: Edupress)
 
2016.06.08.
Stifter József: Kockás körök
De miként növekedhetne, miként válhatna kritikussá a kritikus pedagógusok mögött álló tömeg? Talán úgy (is), ha a Civil Közoktatási Platform – háttérben a Tanítanék Mozgalommal – bevonva az ellenzéki pártok oktatási szakértőit is bemutatna egy XXI. századi közoktatási koncepciót, s azt társadalmi vitára bocsátaná.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.06.08.
Lúzer ország hajrá!
Mérő László, a Gondolkodni Máshogy konferencián elhangzott előadásáról hoztam gondolatokat. Mérő László felette a kérdést, mit jelentett eddig okos embernek lenni? Azokat tartottuk okosnak, akik képesek voltak a jövőt megjósolni. Ma már az az okos ember, aki tudja, lehetetlen a jövőt előre látni, akinek bármikor, bármire konvertálható tudása van.
(Forrás: Szülő 2.0)
 
2016.06.07.
Katonaélmény tízezrekért: harmadával nőttek a táborozási díjak
Az idén nagyjából harmadával emelkedtek az árak az előző szezonhoz képest – mondta Tóth Béla, a hazai táborokat összesítő taborfigyelo.hu portál ügyvezetője. – Elég komoly a szórás, egy átlagos ott alvós tábor egy hétre jellemzően 32-35 ezer forint, de már 11 ezerért is találni ilyet, igaz, akad 169 ezres is.
(Forrás: sonline)
 
2016.06.07.
Németh Tibor: A gyógyító kerék vonzásában
A Waseskun olyan non-profit gyógyító központ Kanadában, mely a büntetés-végrehajtási rendszerbe illeszkedve, az Igazságügyi Minisztériummal közös program keretében biztosít lehetőséget személyiségépítésre azoknak a raboknak, akik vállalják, hogy rehabilitációjukat őslakos tanításokra és szertartásokra alapozva készítik elő.
(Forrás: Tani-tani Online)
 
2016.06.07.
Másképp kell tanítani, akinek előző este elvitték az apját
Azért a Losoncit választottuk, amikor olyan iskolát kerestünk, ahol működik a csoportmunkára épülő Komplex Instrukciós Program (KIP), mert pedagógia szempontból óriási kihívást jelent egy ilyen iskolában motiválni és tanítani a gyerekeket, ők mégis ezen dolgoznak évek óta. A program működéséről, és, hogy mit jelent ez a gyakorlatban, ebben a cikkünkben olvashatnak.
(Forrás: abcug.hu)
 
2016.06.07.
Leszoktatnák a leszbikusságról
Megfelelő képesítés nélküli nevelőket és gyermekfelügyelőket talált idén áprilisban az alapvető jogok biztosa a fóti Károlyi István Gyermekközpont Speciális Gyermekotthonában. Egyiküket személy- és vagyonőr végzettséggel vették fel olyan munkakörbe, amelyben gyerekekkel kellett foglalkoznia.
(Forrás: abcug.hu)
 
2016.06.07.
Budaörs nem adja az iskoláit (videó)
Legalábbis a polgármester nem fogja aláírni a város iskoláiról szóló átadási megállapodást, mert több száz szülőhöz és tanárhoz hasonlóan ő sem ért egyet az államosítással.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.06.07.
A kormány azt üzeni, a boldoguláshoz nem kell tanulni
Csak most kezdi vizsgálni az Emmi, hogy növelte-e a korai iskolaelhagyók számát az, hogy 2013-ban 16 évre csökkent a tankötelezettség felső korhatára. Pedig korábban már a KSH és az Európai Tanács is ezt jelezte. Egy OFI-s kutató pedig a tárca utolsó érvét is megcáfolja, és elmagyarázza, miért nem indok az, hogy más uniós országokban is megszokott a 16 éves korhatár.
(Forrás: Eduline)
 
2016.06.07.
Békén hagyják az alternatív iskolákat
A Parlament törvényalkotási bizottságának összegző módosító javaslatából kiderül, hogy az alternatív iskolákat hátrányosan érintő - vagy legalábbis igencsak félreérthető - mondatrész teljesen kikerül a szövegből, amiben így semmilyen változás nem lesz a most is hatályos szövegrészhez képest.
(Forrás: Index)
 
2016.06.07.
A Rétvári-kegy? - A viták "ellenére" figyelembe vették a PSZ módosító javaslatait
A tény, hogy a kormány "figyelembe vette" a Pedagógusok Szakszervezetének szempontjait nem jelentette azt, hogy azokat mind meg is fogadták. Rétvári Bence államtitkár szerdán úgy nyilatkozott a korábbi tárgyalásokról, mintha nem lett volna törvény által kötelező leülni a szakszervezetekkel.
(Forrás: Eduline)
 
2016.06.07.
Szakmai tanulmányi versenyek győzteseit köszöntötték a Parlamentben
Negyven szakma idei tanulmányi versenyének első három helyezettjét, a 120 tanuló felkészítő tanárait, családtagjait köszöntötték szerdán a Parlamentben tartott díjátadó ünnepségen. A versenyt 840 közreműködő és 480 szervezet segítette, a fesztiválra az idén mintegy 15 ezer látogató, köztük 9 ezer diák jutott el, 60 százalékuk pályaválasztás előtt álló általános iskolás volt.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.06.07.
Iskolai érzékenyítő előadásokat támogat az Emmi
Mintegy 2500 gyermeket ért el ebben a tanévben az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) által támogatott érzékenyítő előadásokon Hozleiter Fanny (Mosolyka) mozgássérült író, a program jövőre is folytatódik – mondta a tárca család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a pestszentlőrinci Bókay Árpád Általános Iskolában tartott szerdai előadás után az MTI-nek.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.06.07.
„Budaörs nem megy önként a vágóhídra”
„Nem adom a lelkem, nem adom a szabadságom, nem adjuk a szabadságunkat!” – tiltakoztak a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium és KSZKI pedagógusai a kedd esti demonstráción. Az iskola igazgatója jelezte: nem kérnek az államosításból. A település összes oktatási-nevelési intézménye közleményben csatlakozott.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.06.07.
A tanárok még nem zárták le az ügyet
Országos tüntetésekkel folytatódik szombaton a pedagógusok tiltakozása a kormány oktatáspolitikája ellen. Pilz Olivér, a Tanítanék mozgalom képviselője szerint bejelentéssel készülnek a demonstráción, míg Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke arról beszélt lapunknak: hiába zárul le a tanév, a kormánynak nincs oka megnyugodni.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.06.07.
Szakiskolák államosítása: ez káoszhoz vezethet (videó)
Káoszhoz vezethet, hogy a szaktárca nem egyeztetett a magán szakiskolákkal az államosításról – véli az Alapítványi és Magániskolák Egyesületének munkatársa.Naderi Zsuzsanna a HírTV Reggeli járat című műsorában mondta: vannak olyan oktatási intézmények, amelyek még azt sem tudják, milyen iskolatípust kell követniük szeptembertől.
(Forrás: HírTV)
 
2016.06.07.
„Nem adom a lelkemet!” – így tiltakoztak az iskolák államosítása ellen
A budaörsi Illyés Gyula Gimnázium tanárai és a szülők az iskolák totális államosítása ellen tiltakoztak. A városháza előtti placcon ötszáz tüntető üzente a kormánynak, nem hagyja, hogy sárba tiporják az önrendelkezést és a rendszerváltás legnagyobb adományát: az önkormányzatiságot.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.06.07.
Iskolában árulták a drogot a szentesi fiatalok
Iskolában kábítószert árusító szentesi fiatalok ellen emelt vádat az ügyészség – tájékoztatta a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője szerdán az MTI-t.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.06.07.
Az iskola folyosóján verték meg gyerekük tanárnőjét
Az RTL Híradója kedden hozta nyilvánosságra a felvételt, amelyen látszik, ahogy a szülők és egy harmadik személy nekiesnek a tanárnőnek. Először csak kiabáltak az oktatóval, de ezzel nem elégedtek meg. A gyerek anyja végül a tanár arcába ütött. A tanár erre el akart menni, de az egyik férfi a hajánál fogva visszarántotta. Végül egy másik tanár sietett a kollégája segítségére.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.06.06.
Állami pénzből veszik meg az iskoláknak Rákay Philip könyvét
Több mint 70 millióval támogatja a kormány a "Szabadság tér '89 – a rendszerváltoztatás aktái" című könyvsorozat megvásárlását, hogy a sorozat eljusson iskolákba és könyvtárakba. A közmédia korábbi, Rákay Philip által szerkesztett és vezetett műsorát feldolgozó könyvsorozat első kötete a tavalyi Könyvhétre jelent meg magánkiadásban.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.06.06.
Újabb 10 iskola 3D nyomtatja a jövőt!
Óriásit lép előre a 3DTech az Iskolákban projekt azzal, hogy az alapító FreeDee Printing Solutions-höz csatlakozik a 3D nyomtatás két másik fontos magyar szereplője, a CraftUnique és a Leopoly. A 3DTech az Iskolákban projekt június elsején újabb 10 magyarországi iskolát szerelt fel egy-egy 3D nyomtatóval.
(Forrás: 3D Akadémia)
 
2016.06.06.
50 milliárd az egyházaknak és a sportnak – közzétették az EMMI 2016-os támogatási döntéseit
A minisztérium mintegy 100 milliárdot osztott ki. A kurzus irányainak megfelelően idén is az egyházaknak és a sportnak jutott a legnagyobb összegű támogatás, összegszerűen 49 832 462 547 forint, a teljes kiosztott támogatás 52 százaléka – a maradékon osztozott a nemzetiségi önkormányzatoktól a filharmónáig mindenki.
(Forrás: Átlátszó)
 
2016.06.06.
„Mióta elindult ez a kockás inges történet, nem válaszolnak a leveleinkre” (Interjú Horn Györggyel)
Minden ellenzéki párttól kaptam levelet arról, hogy be fognak nyújtani módosító indítványokat. A költségvetés általános vitája lezajlott, a módosítókat még tárgyalják. Bízom benne, hogy visszavonják a javaslatot, mert nincs észszerű oka. A módosításmég nem zavarná az alternatív iskolák működését, de esélyt teremtene arra, hogy vegzálni kezdjenek minket.
(Forrás: Magyar Narancs)
 
2016.06.06.
Kinek kell ünnepelni a pedagógusokat?
Ünnepre tehát egyelőre nincs oka senkinek: hiába a hónapok óta tartó küzdelem, hiába szakadnak bele a munkába napról napra a pedagógusok az iskolákban, hiába tudja immár a társadalom zöme, hogy az oktatásban iszonyatosan nagy a baj. Mindez még mindig nem elég, ezt a kormányt eddig nem sikerült arra kényszeríteni, hogy korábbi rossz döntéseit megváltoztassa.
(Forrás: Kettős Mérce)
 
2016.06.06.
Frappánsan alázza az Orbán-kormányt a vagány budaörsi gimnázium
Valamennyi budaörsi oktatási intézmény (az egyháziakat leszámítva) csatlakozott az Illyés Gyula Gimnázium által kezdeményezett tiltakozáshoz és demonstrációhoz, amelyet az oktatási intézmények teljes államosítása ellen tartanak 2016. június 7-én, este 7 órakor a Városháza előtti téren.
(Forrás: Magyar Narancs)
 
2016.06.06.
A tanárlázadás tanulságai - Magyarul Balóval (videóval)
A közoktatással kapcsolatos, jó féléves tiltakozások és a hosszú ideje tartó viták aligha szűnnek meg a nyári iskolai szünet alatt Gondoltuk megkérdezünk egy szaktekintélyt, aki közvetlenül nem vett részt az elmúlt fél év vitáiban, de sokat tud a gyerekekről és nagyon sok éve ismeri és elemzi a magyar közoktatást.
(Forrás: RTL Klub)
 
2016.06.06.
A kormány átvágta a pedagógusokat? Újabb demonstráció
Tüntetéssel tiltakoznak Budaörsön az iskolák államosítása ellen. Tanárok, diákok és szülők szervezik a demonstrációt. A Pedagógusok Szakszervezete úgy látja, átverte őket a kormány, a köznevelési törvény módosításából ugyanis több olyan kérdés is kimaradt, amelyről egyeztettek.
(Forrás: HírTV)
 
2016.06.06.
Nem kaptak megnyugtató választ az alapítványi iskolák
Korábban a kormány és az AME közt volt egy korrektnek nevezhető együttműködés. Február eleje óta viszont a módosításokról sem egyeztettek velük. A kérdésre, hogy ennek lehet-e köze ahhoz, hogy az AME is tagja a Civil Közoktatási Platformnak, Horn György azt felelte: nem tudja, de tény az is, hogy visszautasították a kormány meghívását a köznevelési kerekasztalon való részvételre.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.06.06.
Vidéken is tüntetnek az oktatáspolitika ellen szombaton
A Tanítanék által szervezett demonstrációnak különös aktualitást ad, hogy a napokban kiderült, a kormány által benyújtott törvénymódosításból kimaradtak azok a pontok is, amikben sikerült megállapodnia a Pedagógusok Sztrájkbizottságának a kormánnyal.
(Forrás: Eduline)
 
2016.06.06.
Országos akcióvá nő Pukliék tanévzáró tiltakozása
Hat városból jelezték eddig, hogy helyi tüntetéssel csatlakoznak a Tanítanék mozgalom szombati budapesti tanévzáró demonstrációjához, közölték a szervezők az Indexszel.A szombati akció egy újabb állomása a miskolci Herman Ottó Gimnázium nyílt levelével indult tiltakozássorozatnak, amelynek részeként előbb februárban, majd március 15-én tüntettek.
(Forrás: Index)
 
2016.06.05.
Az állam felelősséget vállal a pedagógus-életpályáért
Az elmúlt három évben mintegy 40 százalékkal nőttek a pedagógusbérek, és az állam ma felelősséget vállal az iskolák fenntartásáért és a pedagógusok életpályájáért – közölte a Fidesz pedagógusnap alkalmából. Galló Istvánné szerint ugyanakkor az önkormányzatokat meglepetésszerűen érte az iskolák működtetésének elvonása, és kérdéses, hogy ezt a feladatot a tankerületek hogyan fogják megoldani.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.06.05.
A gyerekek, akik lefestik a zenét
A Gézengúz Alapítvány Budafoki Intézetében negyedik éve segítenek a gyerekeknek művészetterápiás foglalkozásokkal a MOL Új Európa Alapítvány Gyermekgyógyító Program támogatásával. A legkisebbek külön csoportba járnak, náluk a beszédindítás megtámogatása az egyik legfontosabb feladat, amihez szintén a mozgás, a zene és az alkotás eszköztárát használják.
(Forrás: Origo)
 
2016.06.05.
Döbbenetes erejű a tinikre a kortársak befolyása
A Los Angeles-i Kalifornia Egyetem kutatói arra a felfedezésre jutottak, hogy például csokoládéfogyasztáskor és pénznyeréskor ugyanazok az agyi áramkörök lépnek aktivitásba, mint akkor, amikor a tinik saját vagy kortársaik közösségi oldalakon levő fényképeinél látják az egyre szaporodó „lájk”-okat.
(Forrás: Kölöknet)
 
2016.06.05.
Átverve érezhették magukat a tanárok pedagógusnapon
A tanulói teljesítmények romlása a szakszervezeti vezető szerint azzal van összefüggésben, hogy az új nemzeti alaptanterv bevezetése óta jelentősen nőtt a tananyag, az óraszám. Minőségi munkát ilyen feltételek mellett sem tanulótól, sem pedagógustól nem lehet elvárni
(Forrás: Eduline)
 
2016.06.05.
Kicsi, de kompakt egyetem lett a Corvinus - interjú az egyetem leköszönő rektorával
Az egyetem hamarosan távozó vezetője kiállt az intézmény jegybankkal kötött megállapodása mellett. Rostoványi Zsoltot kérdeztük Orbán Ráhel oktatói státusáról és tudományos tevékenységéről is, valamint az egyetemen tanító fideszes, Kerékgyártó Gábor botránya is szóba került.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.06.05.
Az Emmi tanácsadója lett az egykori LMP-s politikus
2002-től dolgozott a közigazgatásban Osztolykán Ágnes, így látta, hogy a baloldal rossz romapolitikát folytatott. Ezt követően politizált az LMP-ben, amelynek képviselőjeként egy ciklust töltött a parlamentben, majd felhagyott a politizálással.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.06.04.
L. Ritók Nóra: Társadalmi vállalkozás és/vagy üzlet
Egyediség vagy tömegcikkek? Szociális érzékenység, vagy üzlet? Termelés, vagy adományok, támogatások megszerzése? Államon belüli, vagy kívüli megoldáskeresések? Nehéz kérdések, amit ha a pénzügyi fenntarthatóság nyelvére fordítok le, hát, nem kapok túl optimista képet.
(Forrás: Nyomor széle/hvg.hu)
 
2016.06.04.
„Szabadságban dolgozni sokkal nehezebb, mint szépen végrehajtani az előírt dolgokat” – interjú Törley Katalinnal
Amikor minket választottak a Tanítanék képviselőinek, e szűkebb keret képviseletére kaptunk fölhatalmazást. Abban igaza van, hogy az oktatási rendszer rendkívül fontos része egy államnak, így amikor az oktatási rendszert kritizáljuk, azzal egyben az orbáni rendszer leglényegét kritizáljuk.
(Forrás: Budapest Beacon)
 
2016.06.04.
Mi aggasztja manapság a szülőket?
Az iskolában a gyerekek zöme unatkozik, vagy kudarcokat halmoz fel. Nem csoda, hogy többnyire a megfelelően felkészült és támogató családi háttérrel rendelkező gyermekek boldogulnak. Nálunk különösen rossz a helyzet, a magyar iskolarendszer (világ)hírhedten adja a legkevesebb esélyt a hátrányos helyzetűeknek.
(Forrás: Kölöknet)
 
2016.06.04.
Gyermekek a harmadik évezredben – Rácz Péter írása a magyar úttörőmozgalom 70. születésnapján
Az Úttörőszövetség az ezredforduló előtt – helyét a pluralista világban és („élcsapat”-öntudatával leszámolva) új, de értékálló eszményeit keresve – tűzte zászlajára az „Úttörők a barátságos harmadik évezredért” sokat mondó jelmondatot beleértve a veszélyeztetett természethez fűződő viszonyt s beleértve a népek, etnikumok közé ékelődő gyűlöletbeszédek hatásának ellensúlyozását.
(Forrás: Tani-tani Online)
 
2016.06.04.
A nevelőszülők keresnek a legrosszabbul Magyarországon
A legkevesebbet a főállású anyák és nevelőszülők kapják, fizetésük nem éri el a 100 ezer forintot havonta. Bár ezt a határt ugyan átlépik, a 260 ezer forintos országos átlag feléhez sem jutnak hozzá havonta a konyhai kisegítők vagy az üvegezők.
(Forrás: vs.hu)
 
2016.06.04.
Rendhagyó az idei pedagógusnap
A miniszter az MTI-hez is eljuttatott videoüzenetében kiemelte: ez a nap ünnep, a pedagógusok hivatásának ünnepe, azé a hivatásé, amely az ország minden részében a gyermekek tízezreinek jelenti a versenyképes tudást, a jövőt, a magyar kultúrát
(Forrás: Inforádió)
 
2016.06.04.
Háromszor több pénz jut a tanuszodákra
2014 elején ígérte meg a kormány, hogy országszerte 32 tanuszodát épít. Ezek közül a mai napig egyetlen sem készült el; a jelenlegi elképzelések szerint pedig már csak 24-et építenének meg. A kevesebb uszodára viszont jóval több forrás jut, az eredetileg hárommilliárdos keretet kilencre emelték
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.06.04.
Navracsics keményen kritizálta az európai oktatást
A biztos fontosnak nevezte, hogy az Európai Bizottság ösztönözze, segítse az átjárhatóságot az oktatási rendszerek között, segítse a tapasztalatcserét, egymás kölcsönös megismerését. Beszélt arról is, hogy az általa képviselt területek elsődlegesen nemzeti hatáskörben vannak, de a bizottságnak is van szerepe az európai perspektíva közvetítésében.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.06.04.
Halló, Lajos! – gyerekek ütős rap poetry dala az elfogadásról és az együttélésről
Amit Horváth Kristóf Színész Bob csinál, az három perc alatt megfog minden gyereket, legyen bármilyen származású, hátterű. Azt gondoltam, ezt ki kell használni. Így született meg a Közös Nevező Oktatási Program Halló, Lajos! című rapszámának ötlete – a tolerancia jegyében.
(Forrás: Librarius)
 
2016.06.04.
Pénz lett volna, csak nem XXI. századi iskolára költötték
Lehet, hogy nem is lenne olyan pénzszűkében a közoktatás, mint gondoljuk, csak nem arra költik a forrásokat, amire kellene – ez a tanulsága annak az adatcsomagnak, amelyet Hadházy Ákos, az LMP antikorrupciós szóvivője állított össze a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) adataiból.
(Forrás: 24.hu)
 
2016.06.02.
Karácsony: Ebből iskolabezárás is lehet
Az önkormányzatok eddig is kevesebb pénzt kaptak az államtól, mint amennyi az iskolák fenntartásához kellett, az állami kezelésbe vételt követően pedig az állam többet von majd el, mint ami indokolt – mondta el Magyarország élőben című műsorunkban Zugló polgármestere.
(Forrás: HírTV)
 
2016.06.02.
Törvénytelenül zárnak be több hétre az óvodákl
Sok szülőnek súlyos gondot jelent a bezárt óvoda, mivel ennyi időre nem tudják megoldani a gyermek felügyeletét.A köznevelési törvény szerint az óvodában szeptember 1-jétől a következő év augusztus 31-éig tart a nevelési év – idézi fel a lap, amelynek információi szerint az ország több pontján is nyáron 4-6 hétre bezárnak az óvodák, anélkül, hogy kijelölnének ügyeletes intézményt.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.06.02.
Szívesen, kedves OFI! – köznevelési rezsicsökkentés
Kevés dolgot ért annyi kritika az utóbbi időben, mint a szabad tankönyvpiac rendeleti megszüntetése óta megjelenő, államilag fejlesztett tankönyvek sorozatát. A tankönyveket egységesen a „kísérleti” és a „újgenerációs” jelzőkkel látják el, hibáikról pedig már a nyest is többször beszámolt.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2016.06.02.
Június 11. - Tanévzáró demonstráció a Várkert Bazárnál
Hamarosan vége a magyar oktatás egyik legforrongóbb tanévének. Eljött az ideje az értékelésnek, a bizonyítványosztásnak.A Tanítanék Mozgalom ezért minden tanárt, diákot, szülőt, és az oktatás megújításáért, gyerekeink jövőjéért tenni kívánó magyar polgárt közös Tanévzáróra hív!
(Forrás: Tanítanék portálja)
 
2016.06.02.
Történelemoktatók Szakmai Egyesülete: átpolitizálódott a tankönyvek kérdése
A közelmúltban alakult Történelemoktatók Szakmai Egyesületének elnöke szerint a tankönyvkérdés napjainkban átpolitizálódott, szinte már elválaszthatatlan a különböző pártszimpátiáktól. Nánay Mihály fontosnak tartaná közmegegyezésen alapuló minimumkövetelmény megállapítását.
(Forrás: Magyar Online)
 
2016.06.01.
Nem tetszik az iskola? Csinálj magadnak egyet!
Néhány kaposvári szülő és pedagógus összefogott, és alapítottak egy magániskolát, ahol a gyerekek úgy tanulhatnak, ahogy az állami intézményekben nincs rá lehetőség.Szinte hetente érkeznek hírek egy-egy újabb alternatíviskola-kezdeményezésről, ez is jelzi, hogy komoly bajok vannak az oktatásban.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.06.01.
NAV: Felülről irányított bűnszervezet nyúlta le az Öveges-pénzeket
Magyar hatóság még soha nem fogalmazott meg olyan súlyos gyanút uniós pénzek tisztázatlan elköltése kapcsán, mint most a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.06.01.
Káosz az irodalomkönyvekben? – videó
Az ATV Start vendége Arató László elnök, Magyartanárok Egyesülete.
(Forrás: atv.hu)
 
2016.06.01.
Az Emminek sem tetszik, amit az alternatív iskolákkal terveznek
A minisztériumtól korábban az Abcúgnak is azt írták, hogy az alternatív iskolák továbbra is ugyanolyan feltételekkel kapják majd meg a támogatásokat, mint idén, az Index mégis úgy tudja, az Emminél örülnének, ha terv kikerülne a törvényből. Ráadásul az érintett intézményeknél úgy látják, hogy a módosítás elfogadása egy szélesre tárt kiskaput jelentene, amit bármikor kihasználhatnának.
(Forrás: abcug.hu)
 
2016.06.01.
A magyar fiatalok szerint ez a belépő a sikeres életbe
Sok fiatal képzeli el a jövőjét más országban, és már egyre több középiskolás elgondolkodik a külföldi továbbtanulás lehetőségén. De mik a legfőbb érveik? Mely célpontok a legvonzóbbak? Mennyire lát reálisan a magyar középiskolás?
(Forrás: Pénzcentrum)
 
2016.06.01.
Oktalan a kockás inges népszavazás
A CKP jelenleg éppen egy olyan kezdeményezést támogat gőzerővel, amely mellé nem kívántak odaállni az ügyben szavazó saját tagszervezetei, nyilván nem véletlenül.
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2016.06.01.
Minden érintettel tárgyal a kormány az iskolák átvételéről
Szinte már az összes érdekképviselettel tárgyalt a kormány az iskolák átvételéről, az oktatásért felelős államtitkárság Tarlós István főpolgármesterrel mint a Budapesti Önkormányzatok Szövetségének (BÖSZ) elnökével már tárgyalt, a BÖSZ-szel pedig hamarosan további egyeztetéseket folytat – közölte az államtitkárság szerdán az MTI-vel.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.06.01.
Magyar diákok hackelték meg Szijjártó Péter koppenhágai előadását
Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszter előadást tartott a Copenhagen Business School-ban, de nem zajlott zavartalanul az esemény, miután kinn tanuló magyar diákok plakátokkal, feliratokkal dekorálták ki a helyszínt.
(Forrás: 444.hu)
 
2016.06.01.
Megtízszereződött az iskoláskorú közmunkások száma
A fiatalok közfoglalkoztatását a tankötelezettség 16 évre való leszállítása tette lehetővé. Három éve még alig 100 fiatal dolgozott így iskola helyett, most viszont már több mint 1100. A tárca úgy reagált, hogy csak kivételes esetben vonják be a 25 év alattiakat a közfoglalkoztatásba.
(Forrás: HírTV)
 
Sajtófigyelő
2023.11.21.
A pályakezdő pedagógusok mellett áll Balatoni Katalin
Maga is átélte, milyen érzés kezdő pedagógusnak lenni, ezért jól ismeri a pálya nehézségeit – jelentette ki a lapunknak adott interjúban Balatoni Katalin, a Belügyminisztérium köznevel...
(Forrás: Magyar Nemzet)
--
2023.11.21.
Plakátkampányt indít a kormány az iskolákban
A védelem online is megillet! Kérdezz, szólj, jelezz! - ezek a legfontosabb üzenetei azoknak az iskolai plakátoknak, amelyeket a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) jogsegélyszolg...
(Forrás: Eduline)
--
2023.11.21.
Státusztörvény: nem taníthatnak óraadóként tovább a felmondó pedagógusok?
Szeptember 29-ig kellett nyilatkozniuk a pedagógusoknak, hogy elfogadják-e a státusztörvény alapján írt munkaszerződésüket. Rétvári Bence államtitkár úgy nyilatkozott, hogy 1205 pedagó...
(Forrás: Eduline)
--
2023.07.17.
Oszkó Péter: Nagyon nagy bajban vagyunk, ha saját pedagógusaink bérét sem tudjuk kifizetni
ZÁMOMRA A LEGBOSSZANTÓBB ÁLLÍTÁS, HOGY A SAJÁT OKTATÁSI RENDSZERÜNK FOLYAMATOS MŰKÖDÉSI KÖLTSÉGÉNEK FINANSZÍROZÁSÁHOZ UNIÓS ADÓFIZETŐK PÉNZÉRE VAN SZÜKSÉGÜNK, miközben vannak...
(Forrás: Index)
--
2023.07.15.
Ilyen se volt még: 171 oktató állt ki a Zeneakadémia autonómiájáért
Alulírott előadó- és alkotóművészek, kutatók és zenepedagógusok, mint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatói az alábbi közleményt kívánjuk a közvélemény és a fenntartó Kultur...
(Forrás: Index)
--
2023.07.15.
„Egy mérhetetlenül szelektív törzsi társadalom öngyilkos reflexiója saját magára” – Lannert Judit oktatáskutató a státusztörvényről
Miért beszél mindenki tanárhiányról, amikor átlagosan tíz általános iskolás gyerek jut egy pedagógusra? Mi a tanárok és mi a megrendelő, a lakosság felelőssége a magyar oktatás szétes...
(Forrás: szabadeuropa.hu)
Címkék
agresszió civilek család digitális nemzedék együttműködés erkölcs esélyegyenlőség esélyek felelősség film filmklub generációk gyerekek gyermekvédelem hátrányos helyzet IKT integráció irodalmi mű feldolgozása iskola iskola és társadalom kapcsolatok kommunikáció konferencia konfliktuskezelés kreativitás kutatás könyvajánló közösség módszerek OFOE oktatás oktatáspolitika osztályfőnöki szerep pedagógia pedagógus pedagógusok pályázat rendezvény szabályok szakmai szervezet szülő szülők tanulás tanár-diák kapcsolat tehetséggondozás társadalom történelem verseny virtuális kongresszus ünnep