Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
2016.07.31.
Szülőként gondolkodva az iskolaigazgatói posztok leosztásáról ...
Napjainkra egyre több, botrányos iskolaigazgatói kinevezésről hallani, amely nem a rátermettség, vagy a szakmai kompetencia, a gyermekek rajongása, vagy a kollégák támogatása útján történik.Mondjuk ki bátran: nekünk teljesen mindegy, ki, kinek a kicsodája. Ha nem ért a szakmájához, ha nem kedveli a gyermekeket,lehet akár évezredes barátsága államtitkárokkal, nekünk akkor sem kell!
(Forrás: Tabunyitogató)
 
2016.07.31.
L. Ritók Nóra: Erőt meríteni
De nehéz ám, mikor mindent próbál az ember, hogy kiszámíthatóan menjenek a dolgok, aztán az, akitől a leginkább nem várná, az támadja. Igaztalanul. Vagyis, csak az ő igaza szerint, ahogy ő érti, látja, és ahogy ő rendszerbe állít magának mindent, évekre visszamenően, csak a negatívumokat persze, olyan bűnökkel, amit nemhogy nem követtél el, de nem is tudod, miről beszél.
(Forrás: Nyomor széle blog – hvg.hu)
 
2016.07.31.
Nyaraló gyerekek mentették ki társukat a viharos Balatonból
Az Országos Mentőszolgálat megbízott főigazgatója a Facebookon megható üzenetet írt az életmentő fiúknak, mint írta, nagy boldogság a gyermekek hősies helytállásáról értesülni, és tudva azt, hogy az északi parton keletkező hullámok mérete közel összemérhető lehetett a testükkel, ők ezek között az ijesztő körülmények közt tettek meg mindent társuk életének megmentése érdekében.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.07.31.
Palkovics limit nélkül venné fel a hiányszakmában tanulókat?
Hatalmas munkaerőhiányt mutattak az év elejéről származó statisztikák, kiváltképp az informatika terén. Az oktatási államtitkár szerint nőtt az egyetemre jelentkezők körében a hiányszakmák népszerűsége. Nem csoda, hiszen arányaiban ott hirdetik meg a legtöbb állami helyet, de ez is kevés lehet, ha kibuknak a hallgatók.
(Forrás: Eduline)
 
2016.07.31.
Hitellel vagy anélkül - Ki fizeti a tanulmányokat? Adósságcsapdába vihet a hitel
Csernok Miklós pénzügyi szakértő szerint a diplomások bérelőnye olyan nagy az érettségizettekhez képest, hogy a befektetés már akár 30 éves korra megtérülhet. Ráadásul, mint minden máshoz, ehhez is nagy pénzügyi tudatosságra van szükség: érdemes minél előbb visszafizetni a kölcsönt, a Diákhitel esetében az előtörlesztés ingyenes.
(Forrás: Vasárnapi Hírek)
 
2016.07.31.
Gyorstalpaló után 200 ezres kezdőfizu
A tanulmány szerint alapvetően mindenféle képzettségű informatikusból hiány van, de a legnagyobb hiány OKJ-s képzettségű fejlesztőből és rendszergazdából van, illetve felsőfokú szakképzettségű és Bsc-diplomás informatikusból is nagy a hiány. A helyzet ráadásul csak egyre rosszabb lesz.
(Forrás: Index)
 
2016.07.31.
Rászoruló gyermekek táboroztatása
Számos napközis, zenei, sport- és kézműves tábort is szervez a Magyar Máltai Szeretetszolgálat nyáron, amelyekre több mint háromezer rászoruló gyereket, fiatalt, családot és néhány esetben idős és hajléktalan embert várnak.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.07.30.
Interjú Sándor Máriával
Törley Kata sem politizálni akar, hanem tanítani, Pukli István sem, csak azt szeretné, hogy ne dőljön ki az iskolája fala, és ne legyen aládúcolva az egész épület, az épületben pedig méltó körülmények között, színvonalasan oktathassanak. A szakmánkért, a gyerekekért vagy a betegekért küzdünk, nem hiszem, hogy alkalmasak lennénk a szoros értelemben vett politizálásra.
(Forrás: Budapest Beacon)
 
2016.07.30.
Kafka megint bakancsban rongyol be az oktatási rendszerbe
Az intézményvezetők és helyetteseik aláírási jogosultságát a nyár kellős közepén visszavonják, majd miután aláírták a csatolmányban szereplő dokumentumokat, ismét megkapják, de csak december 31-ig, mert utána átalakul a szervezet, megszűnik a KLIK, és január 1-től létrejön a teljesen megújult és problémamentesített Klebelsberg Központ, valamint a korlátozott munkáltatói jogkörrel rendelkező, de legalább alapvetően központilag irányított tankerületi központ.
(Forrás: Pécsi Stop)
 
2016.07.30.
Ördögi kör – Aki szegény, az is marad? (Berényi Gabi írása)
Mik azok a körülmények, amik jókra és rosszakra osztják gyerekeket? Megmaradnak ezek a különbségek, ők mindig rosszak lesznek, lemaradók, hátul kullogók? Ők lesznek azok, akik szegényként élik az életüket? Behozható még ez a lemaradás? Örökre megpecsételi őket? Tudok én tanárként tenni értük? És ha igen mit?
(Forrás: Modern Iskola)
 
2016.07.30.
15 milliárdos program indul, amiből a cégek több gyakornokot foglalkoztathatnak
Egy új, közpénzből megvalósuló program azt tűzte ki célul, hogy az iskolai rendszerű képzésben, felnőttoktatásban, felnőttképzésben megszerzett szakképesítés mellett azt is elősegítse, hogy a fiatalok munkahelyi tapasztalatot szerezzenek, így könnyítve a későbbi foglalkoztathatóság esélyeiken.
(Forrás: Eduline)
 
2016.07.30.
Magyar orvostanhallgatók hódítják meg a Microsoftot
Megvan a mesterhármas, amit egyetlen ország egyetemistái sem csináltak a magyarok után: tavalyelőtt a fitness-tamagocsi Tep, tavaly a turisztikai kalandjáték Mistory, idén pedig az orvostanhallgatóknak szánt InSimu hozott el díjat a Microsoft innovációs világversenyéről. A debreceni csapat a World Citizenship kategóriában lett harmadik.
(Forrás: Index)
 
2016.07.30.
Annyira kevés az informatikus, hogy az már komoly kárt okoz az országnak
Az IT-munkaerő hiánya évi 400 ­milliárd (!) forint kárt okoz az országnak az elmaradó beruházások és a lassabban fejlődő gazdaság miatt. Az oktatás korábban sem tartott lépést az igényekkel, mostanában viszont mintha az ellenkező irányba tartana, mint a munkaerőpiac – ezért egyre több iparági cég próbálja saját programokkal támogatni a hazai szakemberképzést, és ezáltal segíteni a munkaerőhiány csökkenését.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.07.29.
Több ezer tanárt sorolt át a kormány egy tollvonással más fizetési kategóriába
A kormány - vélhetően a feszültségek enyhítése érdekében - egyszerűen megmondta, hogy kiket minősíthetnek fel jobb fizetéssel a Pedagógus II. szintre, ám másokat meg a kezdők fokozatában hagyták, amíg nem dolgoznak ki új minősítési eljárást. Egyelőre még mindig nincs szó az összes iskolai pedagógiai munkát segítők bérrendezéséről.
(Forrás: Eduline)
 
2016.07.29.
Nézze meg, hol és mennyit lógnak a magyar diákok
A 2009/2010-es tanévben az összes magyar iskolás negyedének volt legalább egy igazolatlan órája, 2014/2015-ben már csak 18 százalékuknak. De ez még mindig több mint 215 ezer gyereket jelent. Az adott iskolatípus diákszámához viszonyítva a szakiskolások a leglógósabbak és a gimnazisták a legkevésbé (2015-ben az összes szakiskolás 5,6 százaléka lógott több mint 50 tanórát, a gimnazistáknak mindössze 0,1 százaléka).
(Forrás: index)
 
2016.07.29.
Csodalámpa Jótékony Futam az Ironman versenyen a Kopaszi-gáton
Ezen a héten pénteken, július 29-én 18 órától a Kopaszi-gáton az Ironman-versenyprogram keretében megrendezik a Csodalámpa Jótékonysági Futamot is, melynek távja mindössze 800 méter és az 1500 forintos nevezési díjat teljes egészében a Csodalámpa Alapítvány kapja.A futam bevétele abban segíti az alapítványt, hogy minél több beteg gyermek kívánságát teljesíthessék.
(Forrás: Vasárnapi Hírek)
 
2016.07.28.
Átalakul a pedagógusok képzési rendszere
A tervek szerint a továbbképzések az egyetemekhez kapcsolódnának, nem pedig cégek szerveznék ezeket – mondta az Egri Eszterházy Károly Főiskola rektora. „Ezek nem szükségszerűen azok a régiók, amiket földrajzilag tudunk, hanem egyetemi központok köré szerveződő régiók, az ott lévő iskolák továbbképzéséért ezek az egyetemek lennének felelősek”
(Forrás: Inforádió)
 
2016.07.28.
Egyes egészségügyi szakok hallgatóinak ajánl ösztöndíjat a HM
A HM által folyósított ösztöndíj elnyerésére mentőtiszt, közegészségügyi-járványügyi ellenőr, egészségügyi szervező és MSc-s fizioterápiás gyógytornász szakokon a jövőre, dietetikus szakon a 2018-ban, míg az általános orvos szakra járók közül a 2018-ban és 2019-ben végzők pályázhatnak.
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2016.07.28.
Vér, verejték, könnyek: küzdelem a szegregáció ellen
Glonczi László reméli, hogy lassan kiürül a nyíregyházi Huszár-telepen lévő szegregált iskola. A roma férfi maga is a telepen él, másfél-két éve lett az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány önkéntese. A görög katolikus egyház fenntartásában működő iskola szerinte gyengébb felszereltségű és sokkal rosszabb színvonalú, mint a belvárosiak.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.07.28.
Szeretném, ha a tanár szeretné a gyerekemet” – ebből alapítanak iskolát
Éva nem volt megelégedve az állami oktatással, ezért férjével arra jutott, hogy megcsinálják saját iskolájukat. Találtak egy megfelelő pedagógust, most pedig várják a hozzájuk hasonlóan gondolkodókat, hogy szeptembertől beindulhasson az osztály.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.07.28.
Nyelvtannal az agyvérzés ellen
Magyar kutatók egy csoportja rájött, hogyan lehet kiszűrni egy ötven év felett szinte mindenkit érintő, de általában jó ideig tünetmentes betegséget egy pofonegyszerű eljárás segítségével. A nyaki verőérszűkület veszélyes dolog, de a beszédkészségben beálló mérhető romlás jól jelzi, ha valakinek további kivizsgálásra van szüksége.
(Forrás: index)
 
2016.07.27.
Nagy: Deutschéknak láthatóan lövésük sincs a való életről
A pécsi pedagógus, Nagy Erzsébet képviselte a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetét (PDSZ) a Digitális Jólét Program fórumain. Azt még nem látni, hogy ez a fajta jólét mikor jön el, de az kiderült: a mai magyar iskolák valóságával a nagy terv jó pár eleme köszönőviszonyban sincs.
(Forrás: Pécsi Stop)
 
2016.07.27.
Radó Péter: Klik Bicskéig
Amikor méltatlan támadások érték a rendszer egyik szimbolikus vívmányát, a felcsúti kisvasutat, a válasz dacos kiállás volt: meghosszabbítjuk Bicskéig. Ugyanez a gyermeteg makacsság jellemzi a kormány oktatáspolitikáját is. Vélemény.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.07.27.
Na, ezért mondana fel a fiatalok 42%-a
Az Y generáció tagjainak elsöprő többsége az alapján is dönt leendő munkahelye kiválasztásáról, hogy milyen technikai eszközök vannak a környezetében. Ha az irodai környezet felszereltsége elavult, az rengeteg fiatal számára már elég indok lehet a felmondáshoz. Kínosnak tartják, ha otthon jobb eszközeik vannak, mint amit a munkahelyük megengedhet magának.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.07.27.
Bulizni vinnék a kerekesszékes fiatalokat
Az újonnan alakult Kalandra fel! Nonprofit Kft-t konduktorok alapították, a célja pedig, hogy felkészítése a szórakozóhelyek személyzetét a mozgássérült fiatalok fogadására, a fiataloknak pedig segítséget nyújtson abban, hogy el tudjanak menni szórakozni.Első lépésként az idei Sziget Fesztiválra biztosítanak szakmai asszisztenciát mozgássérült fiatalok számára.
(Forrás: abcug.hu)
 
2016.07.27.
A szakképzetlenek egyre jobban féltik az állásukat
Iskolai végzettséget tekintve továbbra is a magasabb végzettségűek vannak elől: a diplomások 71 ponttal vezetik a mezőnyt, utánuk 63 ponttal következnek a legalább érettségivel rendelkező munkavállalók. A szakmunkások 59 pontos értéke már három ponttal elmarad az átlagostól, a legfeljebb 8 osztály végzettséggel rendelkezők pedig 40 ponttal zárják a sort.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.07.27.
Mit tehet az, akit sehova sem vettek fel? Van még remény
a pótfelvételire csak azok jelentkezhettek, akiket nem vettek fel sehova a rendes eljárásban. Azok is jelentkezhetnek, akik a rendes felvételi eljárásban nem adtak be érvényes jelentkezést. Így tehát szakváltás most nem lehetséges, ha nem a számodra megfelelő helyre vettek fel, vagy meggondoltad magadat, akkor várni kell az őszi keresztféléves felvételiig.
(Forrás: Eduline)
 
2016.07.27.
Valamire megint készülnek a lázadó tanárok
Júniusban és július elején is összeült a Civil Közoktatási Platform (CKP) a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet (Ekint) szakembereivel, hogy megvizsgálják annak a lehetőségét, hogyan lehet jogi útra terelni bizonyos kérdéseket.
(Forrás: Eduline)
 
2016.07.27.
Államilag idomított egyetemek
Az IVSZ kutatása szerint akkor mintegy 22 ezer informatikus állás betöltetlen volt Magyarországon, ez a szám azóta valószínűleg csak növekedett. Az OH adatai programtervező informatikus szakra 1128 jelentkezőt vettek fel. A hiányhoz képest a felvett hallgatók száma elenyésző, pedig ezekre a szakokon nemcsak hogy több államilag támogatott helyet hirdettek, de a bejutáshoz szükséges ponthatárokat sem emelték az egekbe.
(Forrás: Népszava)
 
2016.07.27.
Már látszanak a Delta tehetséggondozó akadémia első eredményei
Az akadémiát, amely a felsőfokú oktatási rendszerrel párhuzamos tehetséggondozó rendszer, Barkász Sándor Békés megyei vállalkozó, vízépítő mérnök, a Békés Drén Kft. tulajdonosa és vezetője alapította 2011-ben. Az intézmény a vezetői alkatú fiatalok kiválasztásával és képzésével foglalkozik.Idén 154 érettségizett fiatal vehet részt az ingyenes képzés első évfolyamán.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.07.27.
Ez most a 25 legnépszerűbb okj-s képzés
Az első felméréshez a Google magyarországi keresési statisztikáit használták fel.A keresések alapján szépségipari és vendéglátóipari képzések iránt érdeklődtek a legtöbben 2015-ben. A Perfekt Zrt nevű felnőttképzéssel foglalkozó intézmény a keresések helyett a jelentkezéseket rangsorolta. Eszerint a társadalombiztosítási ügyintézőnél nincs most kapósabb OKJ-s tanfolyam.
(Forrás: Index)
 
2016.07.27.
A legjobbak hagyják el az országot?
A most felvételizők közül is sokan éppen az angol nyelvű képzéseket választják akkor is, ha az drágább. A kormány és az ellenzék egyetért abban, hogy az elvándorlás megállításához évekre lesz szükség. De a baloldal szerint amíg a kormány Európa-ellenes kampányt folytat, addig el fogja veszíteni a fiatal értelmiségieket.
(Forrás: Hírtv)
 
2016.07.27.
Strasbourgig is elmennének a tankönyvesek
A július 6-i találkozón a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet (Ekint) és a Civil Közoktatási Platform (CKP) jogászai három terület, az alternatív iskolák, a speciális nevelési igényű gyermekek (SNI) és a tankönyvkiadás panaszosait hallgatták meg. Információink szerint először A tankönyvesek problémáival fognak foglalkozni.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.07.27.
"Iskolára ítéltek" egy írástudatlan adócsalót
Az asszonyt adócsalásban találták bűnösnek: tevékenységével állítólag másfél millió lejes (több mint százmillió forintos) kárt okozott az államnak. A bíróság négy év felfüggesztett börtönre ítélte, kiegészítő büntetésként pedig előírta, hogy járjon iskolába: amennyiben a megszabott feltételeknek nem tesz eleget, büntetését le kell töltenie.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.07.27.
Merényletet tervezett egy 15 éves fiú Németországban
A fiúról egy állampolgár tett bejelentést a rendőröknek, miután feltűnt neki, hogy a diák az interneten kapcsolatban állt a Münchenben gyilkoló Ali David Sonbolyval. A 15 éves fiú olyan fényképeket és rajzokat tett fel az Instagramra, amik egy készülő merényletre utaltak.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.07.26.
Ponthatárok: a leendő biológia-fizika tanárok izzadhattak a legjobban
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem ismét a legnépszerűbb felsőoktatási intézmény lett a 2016-os felvételi eljárásban: 8278 fő kezdi meg tanulmányait szeptemberben, köztük több mint 1000 leendő tanító, valamint általános és középiskolai tanár - írja közleményében az intézmény.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.07.26.
Így szúr ki az állam egy nyertessel
Nemcsak az jár rosszul, aki úgy indít iskolai tábort, hogy menet közben derül ki, nem nyerte meg rá a pénzt, de az is szívja a fogát, aki nyert. Ugyanis éppen töredékét kapja annak, mint amennyiből egy normális országos versenyt ki lehetne hozni. Más már legyint az állami pályázatokra, és azt mondja, az iskola alapítványán keresztül finanszíroz extra programokat.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.07.26.
Játszótér helyett véletlenül halálcsapdát építettek a Várban 40 millió forintból
Kevesebb, mint egy éve, tavaly szeptemberben adták át a felújított Mátyás Király Játszóparkot a vár tövében.Nyílt közbeszerzés nélkül 40 milliót költött rá az önkormányzat.A helyi szülők hiába próbálták figyelmeztetni a kerület vezetését, hogy a játszótér balesetveszélyes lett.Végül saját pénzükön szakértői jelentést csináltattak, ami súlyos, veszélyes hibákat tárt fel.A játszótér pár hete "ideiglenesen bezárt".
(Forrás: 444)
 
2016.07.26.
Egyre több gyerek válik családfenntartóvá
Vannak családok, ahol az idősebb gyerekek egészen az iskolaelhagyásig sodródnak, mert családfenntartó vagy háztartásvezető szerepbe kényszerülnek. Vészesen nő a hátrányos helyzetű magántanulók száma is, ahol a szülők családi okokra hivatkozva kérvényezik, hogy gyereküknek ne kelljen tanórákon részt vennie, mert szükség van rájuk a ház körül.
(Forrás: abcug.hu)
 
2016.07.26.
Nagydíjas marhaság az ötödikes nyelvtankönyvben
Ráadásul már az átdolgozott, kísérleti tankönyvben. Pedig semmi sem indokolja, hogy veretes tévhiteket terjesszen egy tankönyv – különösen nem akkor, ha a válasz egy internetes kereséssel könnyen kideríthető.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2016.07.26.
Újgenerációs nyelvtankönyvek az OFI-tól: történt-e előrelépés?
Nemrég jelentek meg az OFI honlapján a kísérleti tankönyvek átdolgozott változatai, az úgynevezett „újgenerációs tankönyvek”. Megnéztük, hogy történt-e valamiféle előrelépés, változás pedagógiai és nyelvészeti szempontból. Elsőként az ötödikes tankönyvön keresztül mutatjuk be a legfőbb módosításokat és a további problémákat.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2016.07.26.
“Apáék eladták mama telkét, hogy Pesten tanulhassak”
Bringával indul a futóversenyen az a hallgató, akinek nem kell a lakhatás miatt aggódnia. Az eget veri az albérletek ára, a főiskolásoknak gyakran kell választani a munka és a tanulás között. Etavaly szeptemberi felmérés szerint a hallgatók 63 százaléka vállal munkát tanulmányai mellett, legtöbben részmunkaidőben, 18 százalékuknak okoz nehézséget a megélhetéshez szükséges pénz előteremtése.
(Forrás: 24.hu)
 
2016.07.26.
Iskolakezdési támogatás a családoknak
Idén első alkalommal a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő családok egy egyszeri, 5800 forintos Erzsébet-utalványt kapnak augusztus végéig, ezzel is enyhítve a kiadásokat – közölte a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. További újdonság: jogszabály írja elő: a nyár utolsó hónapjában minden család megkapja a szeptemberi családi pótlékot, gyetet, illetve gyest.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.07.26.
Mindent bekebelez Orbánék egyeteme?
Szabó Marcel ombudsman a hetekben állásfoglalást adott ki az ügyben. A zöldombudsman szerint a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások (Liget-projekt, és a Ludovika Campuson, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem építése) engedélyezésének napi gyakorlata igazolja a szabályozással kapcsolatban korábban megfogalmazott természetvédelmi aggályokat.
(Forrás: Népszava)
 
2016.07.26.
Pár hónap alatt lett szélsőséges a pap torkát átvágó fiú
A 19 éves Adel Kermiche családja folyamatosan küzdött, hogy a fiú ne csatlakozzon az Iszlám Államhoz. A fiatal gyorsan radikalizálódott, és a végén már fenyegetett is azzal, hogy templomra támad. Az iskolatársai könnyen befolyásolhatónak nevezték,akinek a tanulás nem volt fontos. Amikor a támadás híréről hallottak, nem csodálkoztak, hogy Kermiche benne volt.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.07.26.
Odacsalta magához a magyar fiút is a müncheni merénylő!
Több jel is arra mutat, hogy Sonboy két hónappal ezelőtt feltörte egy külföldi származású fiatal lány Facebook-oldalát. Fiatalok beszámolója szerint a merénylet napjának délutánjára ez a „lány” abba a gyorsétterembe hívta egy menüre internetes ismerőseit, ahol a fiú elkezdett lövöldözni. Vélhetően Roberto is az odacsalt fiatalok között volt.
(Forrás: Blikk)
 
2016.07.26.
Kevés konkrétumot mondtak az új digitális stratégiáról
A stratégiától azt várják,hogy 2020-ra befejeződik a teljes magyar oktatási rendszer digitális átalakítása. Minden tanárnak és oktatónak lehetősége lesz döntő részben ingyenes kompetenciafejlesztésre, az állampolgároknak az alapvető digitális tudás elsajátítására, a kis- és a középvállalkozások tulajdonosainak, vezetőinek pedig a cégük érdekében elsajátítandó digitális tudás megszerzésére.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.07.26.
N.Kósa Judit: Húzás
Óvodapedagógus, ápolás és betegellátás, csecsemő- és kisgyermeknevelő, gyógypedagógia, tanító. z: mind felkerült a tizennégy legnépszerűbb alapszak listájára. De balsejtelemre is okot ad: nem lehetséges vajon, hogy az a majdnem háromezer fiatal, aki épp az ápolói hivatásban látja a saját jövőjét, nem elsősorban a magyar, hanem inkább a ­svájci vagy a skandináv betegek gondját ­szeretné viselni?
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.07.26.
Hangosan hallgatók
Győzelmi üvöltések, eső- és könnycseppek kísérték a ponthatár-jelentéseket a budapesti Pont Ott Partin. Kedd este 111 ezer diák sorsa dőlt el. Többségük örülhet. Palkovics László szerint „Többen örülhetnek mint tavaly." A múlt évben 105 ezren jelentkeztek, és közülük 72 ezer diákot vettek fel, az idén 111 ezren jelentkeztek. 2010-ben még 140 ezren felvételiztek.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.07.24.
Deutschék szerint hamarosan digitális nagyhatalom lehet Magyarország
Deutsch Tamás szerint a most elkészült a Digitális Oktatási Stratégia révén Magyarország 2020-ra eljuthat oda, hogy a digitális írástudás és -használat, az internet elterjedtségének tekintetében, a pedagógusok digitális felkészültségében, az oktatás digitalizáltságában megelőzze az Európai Unió átlagát.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.07.24.
Vekerdy: Mi most az ellenkező irányba haladunk, és ez biztos romlásba taszít
25 év alatt jöttünk ki a diktatúrából, hogy aztán újra visszatérjünk a Rákosi-ideológiához. Dilettáns és embertelen intézkedéseket hoz a kormány, tönkreteszik a gyerekeket és a jó pedagógusokat, miközben a magyar közoktatás egyáltalán nem ad meg fontos készségeket. Interjú Vekerdy Tamással.
(Forrás: 24.hu)
 
2016.07.24.
Pölöskei Gáborné: Érdekeltségi szabályzat az iskolák vagyongazdálkodásához
Pölöskeiné az INFORÁDIÓ Arén című műsorában. Itt hallgatható meg a kétrészes hanganyag.
(Forrás: Inforádió)
 
2016.07.24.
Ezer iskolát zártak be Törökországban, mert ellenzékiek alapították
Erdogan egyre messzebbre megy, a puccskísérletért egyik politikai ellenfelét, Fehtullah Gülen gyanúsítja. Most az összes iskolát bezáratja, amely Gülenhez köthető. Miután százezrek kerültek listázásra, valamint bebörtönözte a puccsista katonaságot, az értelmiség krében is komoly tisztogatásba kezdett az elnök.
(Forrás: Eduline)
 
2016.07.24.
Drágább az albérlet az egyetemi városokban
Az OTP Ingatlanpont és az OTP Jelzálogbank hétfőn az MTI-nek eljuttatott elemzése szerint Budapest után a nagyobb, egyetemmel rendelkező városokat (Debrecent, Szegedet, Győrt, Miskolcot és Pécset) is elérte a bérleti díjak drágulása.
(Forrás: Index)
 
2016.07.24.
„Túlnyomórészt megfelelő” a létszám
Bár létszámbővítésre szükség van, jelenleg is elég a 4900 főnyi szakértő a tanfelügyeleti ellenőrzések és a pedagógusminősítési eljárások lefolytatására – tudta meg a Magyar Nemzet az Oktatási Hivataltól. Nahalka István oktatáskutató szerint fontos, hogy legyen tanfelügyelet és értékelés, de a mostani „megalomán rendszerre” nincs szükség, szerinte elvi problémák vannak a pedagógusminősítéssel.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.07.24.
Megindult a közmunkások nagyüzemi átképzése katonának
Alig ötvenkilós kultúraszervező közmunkás nő is kapott kötelező jellegű toborzási meghívót a Magyar Honvédségtől. A toborzáson fizikai, alkalmassági teszteknek vetik alá az újoncokat, és aki megfelel, szerződhet is. Aki nem megy el a toborzásra, kieshet a közmunkaprogramból. 13 megyében megindult a közfoglalkoztatottak toborzása.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.07.24.
L. Ritók Nóra: Tanoda-tábor
Az „ottalvós” táborokon kívül évek óta szervezzük a Tanoda-tábort, ami háromszor egy hétig jelent fejlesztő napközbeni tevékenységet a gyerekeknek. A jövő héten kezdődik a második szakasz. 10-15 önkéntes, főleg egyetemista, vagy már végzett fiatal szakember utazik ilyenkor egy hétre a kis faluba, hogy az előre megtervezett program szerint, tudatos pedagógiai munkát végezve töltsék velük az időt.
(Forrás: Nyomor széle blog – hvg.hu)
 
2016.07.24.
Tanártársai többsége nem támogatta, a Klik mégis a polgármester feleségét nevezte ki
Két héttel ezelőtt új igazgatót választottak a váci I. Géza Király Közgazdasági Szakközépiskolában. A posztra pályázott Fördősné Rozmán Edina, angol nyelv és kommunikáció szakos tanár is. Bár a 48 fős tanári kar kétharmada nem támogatta a pedagógust, a Klik mégis őt nevezte ki a középiskola élére.Fördősné Rozmán Edia ugyanis Fördős Attila (Fidesz–KDNP), Vác polgármesterének felesége.
(Forrás: Magyar Narancs)
 
2016.07.24.
Mindenkit megdöbbentett a sunyi igazgatóválasztás
A Csorna melletti Kónyban a szomszéd település, Győrsövényháza egyik tanárnője járta végig a helyi közintézményeket, s bemutatkozott mint a helyi általános iskola leendő igazgatója. Mindenki megdöbbent. Az önkormányzat erről értesítést nem kapott, és a közlönyben sem jelent meg hivatalosan, hogy a jelöltek közül kit választott az iskola élére a szakminiszter a lejárt megbízású jelenlegi vezető helyett.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.07.24.
Végleg kiszáll az állam az AKG-ból
A pénteki Magyar Közlönyben jelent meg az a kormányhatározat, amely leszögezi: az Emberi Erőforrások Minisztériuma átadja az alapítói jogokat az egyesületnek, amelynek az Alternatív Közgazdasági Gimnázium Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaságban lévő 100 százalékos állami üzletrészt is értékesíti az állam.
(Forrás: Eduline)
 
2016.07.23.
Balhé Tiszaújvárosban: "mert egy jó fideszes elvtársnak kell a hely"
Hiába tiktakozott az önkormányzat és hiába tartottak demonstrációt is a városban, az illetékes tankerület hajthatatlan: a Tiszaújvárosi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolát átszervezik, mégpedig úgy, hogy a Széchenyi István Iskola kiválik és önálló intézmény lesz. Kovács Tibor volt országgyűlési képviselő, tiszaújvárosi MSZP vezető szerint mindez azért történik, "mert egy jó fideszes elvtársnak kell a hely".
(Forrás: Sztárklikk)
 
2016.07.23.
Évekig csúfolták, bosszúból vérengzett?
Egyértelmű kapcsolat van a müncheni ámokfutó és a norvég tömeggyilkos között a német rendőrség szerint. Anders Breivik öt éve rendezett vérfürdőt, amelyet részletesen tanulmányozott a merénylő. A 18 éves, iráni származású, de német állampolgárságú fiatalembert korábban pszichiátrián kezelték. A rendőrség szerint a bevándorlásnak és a terrorizmusnak nincs köze a történtekhez.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.07.23.
Klik: egyeztetnek, lesz hova menniük a megszűnt csobánkai iskola diákjainak
A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ szombaton azt közölte: folyamatosan egyeztetnek a környékbeli települések önkormányzataival és köznevelési intézményeivel az idei tanév végén megszűnő csobánkai Petőfi Sándor Általános Iskola tanulóinak átvételéről.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.07.23.
Ciki, ha bejelöl az anyád, hiszen már úgysem hallgatsz rá
Nagy az egyetértés a szülők és gyerekeik között abban, hogy az internet – elsősorban az otthon közösen használt elektronikai eszközök birtoklása körüli viták miatt – komoly feszültség forrása. Erről számoltak be csaknem pontosan ugyanakkora arányban (21 és 22 százalék) a megkérdezett fiatalok és idősebbek abban a kutatásban, amely a digitális életük családi kapcsolataikra gyakorolt hatását vizsgálta.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.07.22.
Ebben az iskolában a hetes mellett töltésfelelős is van
A galgamácsai Fekete István Általános Iskolában egy kicsit máshogy kezdődik a nap, mint az ország többi sulijában. Néhány felsős osztályban ugyanis nemcsak hetesek vannak, hanem „töltésfelelősök” is: az ő dolguk az, hogy reggelente, mielőtt a csengő megszólalna, levegyék a töltőről az osztály táblagépeit, amelyeket a tanórák végével aztán ugyancsak ők töltenek fel újra.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.07.22.
Villám csapott a táborozó gyerekek házába Balatonalmádiban
Az épület lángba borult, a balatonfűzfői és a veszprémi tűzoltók közös erővel oltották el. A táborban 99-en tartózkodtak a villámcsapás idején, közülük 88-an táborozó gyerekek voltak. Feltehetően három gyerek kapott füstmérgezést, ezért egyik kísérőjükkel együtt, aki könnyű sérüléseket szenvedett, kórházba szállították őket.
(Forrás: Index)
 
2016.07.22.
A Stipendium Hungaricum forrásai nem csökkentik a magyar felsőoktatásra fordított összeget -
Nem csökkentik a Stipendium Hungaricum forrásai a magyar felsőoktatásra fordított költségvetési támogatás összegét, és a magyar hallgatókat nem érheti hátrány a külföldi hallgatók részarányának növekedése miatt - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a jobbikos Farkas Gergely írásbeli kérdésére.
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2016.07.22.
Ősztől rugalmasabbá válhat az oktatás rendje az iskolákban
Ősztől csökkenhetnek a követelmények az iskolákban, a tanórákon bizonyos tartalmakat összevonhatnak, egyes témák tanítása pedig választhatóvá válik a tanulói terhek csökkentése érdekében – derült ki az OFI tájékoztatásából. A cél, hogy a rugalmas tanmenetjavaslatokban az új tananyagot feldolgozó órákkal szemben több idő jusson a képességfejlesztésre és gyakorlásra.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.07.22.
Srácok, legyetek férfiak! (Csernus Imre új könyvéről)
Csernus szigorúan bírálja a szülőket, akik többsége szerinte nem ad megfelelő érzelmi vagy akár szexuális felvilágosítást gyerekének. Elítéli a fiúk helyett mindent elintéző anyákat és a nem túl kommunikatív vagy rosszul kommunikáló apákat egyaránt. A szakember szerint ezért sokszor maradnak a tévében, reklámokban, magazinokban és a pornóban látott minták.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.07.22.
Kvótanépszavazás: kisiskolások előtt érvelt az államtitkár
Budapesten közben az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára kisiskolás gyerekek előtt hangoztatta a kormányzati érveket, a nándorfehérvári győzelemről tartott ünnepi beszédének kétharmada a bevándorláspolitikáról szólt.
(Forrás: Hírtv)
 
2016.07.22.
Pokémokokkal akarják kiszabadítani a gyerekeket a háború poklából
Futótűzként terjednek az interneten azok a fotók, amelyeken a polgárháború sújtotta Szíriában élő gyerekek pokémonrajzokat tartanak a kezükben, arra kérve a világot, mentsék ki őket és sorstársaikat az öt éve tartó polgárháborúból.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.07.21.
Néhány héttel a tanév előtt piszkálja meg az állam a tanterveket
Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet javaslatai alapján el lehet térni a Nemzeti Alaptantervtől és a kerettantervben meghatározottaktól. Nem lesz sok ideje a tanároknak a felkészülésre, augusztusban készülnek csak el az ajánlások. Akár a tananyag harmadát is elhagyhatják majd a tanárok, de komoly felelősséggel.
(Forrás: Eduline)
 
2016.07.21.
Ónody-Molnár Dóra: A pedagógus vagyona
Három nappal a határidő lejárta előtt arról értesítette a Klik az állami iskolák igazgatóit és igazgatóhelyetteseit, hogy ne felejtsék el kitölteni és elküldeni a vagyonbevallásukat. A pedagógus és vagyon szavak ritkán kerülnek ugyanabba a mondatba. A törvény szerint viszont vagyonbevallást kell készítenie annak, akinek befolyása van a közpénzek elköltésére. A Klik szerint a iskolavezetés is ilyen..
(Forrás: 168 óra)
 
2016.07.21.
/igy-lesz-hajlektalan-fel-ev-alatt-egy-18-eves-allami-gondozott-elet-egy-gyerekotthonban/
Gondoltad volna, hogy a pénz a legnagyob probléma egy gyerekotthonban? No, nem a hiánya, hanem éppen ellenkezőleg: amikor egyszerre nagyon sok lesz belőle. A fiatal, szülő nélkül felnövő gyerek számára beláthatatlanul sok. Egy nevelőtanár dilemmái erről az áldatlan állapotról, a tipikus, kiszámítható forgatókönyvekről. Problémák és feloldások – első rész. Zebegényi Péter írása.
(Forrás: wmn.hu)
 
2016.07.21.
Manipulálták az érettségit egy alapítványi iskolában
Súlyos jogsértéseket tárt fel a fővárosi kormányhivatal a Paulay Alapítványi Középiskolában, rendőrségi feljelentést is tesz. Hab a tortán, hogy az iskola 205 millióval lóg az államnak. Az iskola ügyvédje visszautasítja a kormányhivatal megállapításait, azt mondja, ha ugyanezt egy büntetőeljárás is megállapítja, akkor el tudják fogadni.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.07.21.
Senkinek nem kellenek a csobánkai maradékgyerekek
Most zárult az utolsó tanév a csobánkai általános iskolában, ahová szinte már csak hátrányos helyzetű roma gyerekek jártak. A diákoknak a következő tanévet már új iskolában kéne kezdeniük, de a szüleiknek fogalmuk sincs, hová mehetnének, eddig csak elutasítással találkoztak. A legközelebbi településen, Pomázon még petíciót is indítottak azért, nehogy odahelyezzék őket.
(Forrás: vs.hu)
 
2016.07.21.
Ezek a jogosultságok kerülnek vissza az iskolákhoz
Érdekeltségi szabályzatot dolgoznak ki az iskolák vagyongazdálkodására - ez is része lesz a bővülő intézményi gazdálkodásnak - mondta a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Az új fenntartói modell januártól működik.
(Forrás: Inforádió)
 
2016.07.21.
Újabb kollégiummal tömik ki az NKE-t
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem hosszú évek óta a kormány kedvencének számít, több tízmilliárd forintnyi uniós és költségvetési forrást öntöttek eddig a fejlesztésekbe. Következik a bővítő beruházás második üteme, itt is megmutatkozik, hogy előnyt élvezhetnek a hallgatók a többi intézmény fiataljaival szemben.
(Forrás: Eduline)
 
2016.07.21.
Megalakul az ország első duális szakképző központja
Bejegyzés alatt áll a zalaegerszegi önkormányzat és több helyi vállalkozás által alkotott közös cég, amely Magyarország első duális szakképzési központját működteti majd – jelentette be július 15-ei sajtótájékoztatóján a város két alpolgármestere.
(Forrás: Edupress)
 
2016.07.21.
A tanárom benyúlt a pólóm alá
Nincs olyan magyar egyetem, ahol létezne egyértelműen megfogalmazott protokoll arra, hogy mit tehet egy diák, egy oktató vagy bárki az intézmény falain belül, aki úgy érzi, szexuális zaklatás áldozata lett. A következő tanév a változás éve lehet, most az ELTE és a Képzőművészeti Egyetem is mozdult.
(Forrás: Index)
 
2016.07.21.
Nem találják a pedagógusok a plusz 136 milliárdot
Nem találják pedagógusok a költségvetésben azt a 136 milliárd forintos plusz forrást a közoktatás fejlesztésére, amiről Palkovics László oktatási államtitkár beszélt – mondta Magyarország Élőben című műsorunkban Mendrey László. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke meglepőnek nevezte Palkovics László azon kijelentését is, hogy már szeptembertől csökkenhet a tananyag.
(Forrás: Hírtv)
 
2016.07.20.
A kis focisták mégis utazhatnak - összegyűlt a pénz a VB-re
Örömmel tudatjuk, kedves olvasóinkkal, hogy a gyermekotthonok fociválogatottja állami segítségnyújtás nélkül is el tud utazni a VB-re! A gyermekek, igazgatójukkal, a holnapi nap folyamán indulhatnak Varsóba, a világversenyre, köszönhetően az adományozók segítségének. Hazaérkezésük várható időpontja: egy hét múlva.
(Forrás: Tabunyitogató)
 
2016.07.20.
Szeptembertől megváltozik a középfokú szakképzés - interjú dr. Odrobina László helyettes államtitkárral
Eddig a középfokon végzett diákok mindössze egy ötöde szerzett szakmát is, a többiek csupán érettségit. Ezen szeretne változtatni a Nemzetgazdasági Minisztérium, ezért alakította át a szakképzési oktatási rendszert. Ha feláll az új rendszer, a középfokon végzett tanulók több mint fele szakmával is rendelkezik majd, nem csak érettségivel. Arról, hogy milyen változások lesznek ősztől a középfokú oktatásban.
(Forrás: Origo)
 
2016.07.20.
Ezentúl nem KLIK lesz a KLIK - Pölöskei Gáborné az Arénában
„Ezt az iskoláknak nem szabad megérezniük. Miután az 58 szervezet vezetőjét kiválasztottuk, ők elkezdik felépíteni ezt a szervezetet a székhelyen. Tehát az év úgy fog elkezdődni augusztusban, amikor elkezdődnek a tanévnyitó értekezletek, hogy pontos információkat tudnak majd mondani az iskolaigazgatóknak arról, hogy mi az, ami várható” - közölte Pölöskei Gáborné.
(Forrás: Inforádió)
 
2016.07.20.
Tantermeket, uszodákat és komplett iskolákat ígér a kormány
Országszerte 24 helyen tanterem, 24 tanuszoda, 25 tornaterem és öt komplett iskola épül a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program keretében - közölte Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára a szocialista Bangóné Borbély Ildikó írásbeli kérdésére.
(Forrás: Eduline)
 
2016.07.20.
Emmi: valótlanságokat állít Hadházy Ákos
Az Emmi amint tudomást szerzett a szabálytalanságokról, azonnal vizsgálatokat indított és hatósági bejelentéseket tett. A vizsgálatok eredményeként a minisztérium az Öveges-program mintegy negyven kedvezményezettjével szemben visszakövetelési eljárást indított, valamint az Országos Roma Önkormányzat Híd a munka világába projektjének támogatási szerződésétől is elállt
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.07.20.
Szüdi János: Esélyek és remények az oktatásban – 5.Következetes számonkérés
A jó, a társadalmi haladás irányával egyező szabályozás az önkéntes jogkövetésre épül. Az önkényes, a társadalmi elvárásokkal szembehelyezkedő jogszabályokat ki kell kényszeríteni. A köznevelésről szóló törvény ez utóbbiak közé tartozik. Hagyományos és új szankciók állnak a hatalom rendelkezésére ahhoz, hogy betartassák, amit fontosnak tartanak.
(Forrás: 168 óra)
 
2016.07.20.
Szüdi János: esélyek és remények az oktatásban – 4. A pedagógusok helyzete
A pedagógusok helyzetének változását a két rendszer közötti különbséget több szempontból vizsgálva lehet megérteni. Ezek közé tartozik a jövedelmek alakulása, a szakmai, módszertani önállóság változása, a foglalkoztatás rendszere, a munkafolyamatok, munkavégzés szervezése, munkaterhek alakulása. Ezek sok esetben összefüggő, egymást fedő kérdések.
(Forrás: 168 óra)
 
2016.07.20.
Elkészültek az új tankönyvek
Palkovics László elmondta: az elmúlt három évben kifejlesztett több mint 160 kísérleti tankönyvet már végleges, javított formában kapják meg a diákok és a tanárok. A szeptemberben kezdődő tanévben a tanulók több mint kétharmada ingyen kapja meg a tankönyvet, és csökken a kötelezően megtanítandó tantervi rész, ezáltal a tanulók leterheltsége is - jelezte az államtitkár.
(Forrás: Népszava)
 
2016.07.20.
Nyilvánosak a Klik beszámolói
A Klik anyagi problémái ez év februárjára odáig fajultak, hogy 17 milliárdos adósságot görgetett maga előtt, ami miatt a kormány kénytelen volt 38 milliárdos gyorssegélyt nyújtani. Ennek köszönhetően az intézményfenntartó lejárt tartozásállománya július elejére 620 millióra csökkent. Hogy a jövőben ilyen ne forduljon elő, a 2017-es költségvetésben már több mint 538 milliárd forint jut a Kliknek.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.07.20.
Mindenki elment, a diákmunka most már lazán alázza a minimálbért
A hatalmas kereslet – és a diákszövetkezetek versenye – valamelyest a diákok órabéreit is feltornázta. Míg évekkel ezelőtt szerencsésnek mondhatta magát az, aki fizikai munkáért 700 forintot kapott óránként, ma már a diákmunkára jelentkezők mindössze 30 százaléka hajlandó 700 forintos órabér alatt munkát vállalni. Ilyen típusú állást a 700 és 800 forint közé eső sávban érdemes meghirdetni.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.07.20.
A pszichológusok megmondták: ezért lehet olyan könnyen rászokni a Pokémon GO-ra
Kutatások igazolják, hogy ha trófeák vagy más elismerések gyűjthetők egy játékban, akkor sokkal sikeresebbek, mintha ilyen lehetőség nélkül adnák ki.A Pokémon GO játékban a pokémonok jelentik a trófeákat, azonban az igazi addikciót az okozza, hogy ezek nem csak begyűjthetők, de képezhetők, fejleszthetők is. Tehetjük ezt azért, hogy az egymás elleni küzdelmekből még többször kerüljünk ki győztesen.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.07.20.
A tesztelés a tudás anyja, nem az ismétlés
A valós, hosszú ideig megmaradó tudás alapja, hogy minél többször előhívjuk az emlékeket, nem pedig az, hogy újra és újra bevigyük őket az agyunkba. A hagyományos felfogás a tanulás utáni tesztet a tudás ellenőrzésének és a további tanulás kiindulási pontjának tekintette. A legújabb kutatások eredményei bizonyították, hogy a megtanult információk előhívása nem csak a diákok ellenőrzésére szolgál, a korábban elsajátított anyag tesztelése képes gátat szabni a felejtésnek.
(Forrás: Index)
 
2016.07.19.
Szikszón kezdődik a Koala oktatási program
Szikszó egyházi és állami fenntartású általános iskoláiban kezdődik meg a következő tanévben az országban elsőként az egri Eszterházy Károly Egyetem (EKE) által kidolgozott komplex oktatási alapprogram, a Koala – jelentette be Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) oktatásért felelős államtitkára július 20-án a helyszínen.
(Forrás: Edupress)
 
2016.07.19.
Megkapták kinevezésüket a tankerületi vezetők
Megkapták a tankerületi központok vezetői a felkérést a centrumok irányítására Balog Zoltántól, az emberi erőforrások miniszterétől tegnap. Az országban összesen 58 egység működik majd, ebből kilenc a fővárosban. Emellett létrejön az utódszervezetként működő Klebelsberg Központ, amely középirányítói feladatokat fog ellátni.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.07.19.
Aáry-Tamás Lajos: a felnőttoktatás felé nyithatnának az egyetemek
Ma az egyetemek egymással vívnak csatát azért, hogy megszólítsák a középiskolát végzettek egyre gyérebb generációit. Ha az idősebb generációkhoz tartozó tanulni vágyókat is megszólítanák, olyan hallgatókat találnának, akik motiváltabbak a fiataloknál, és készek lennének fizetni is a szolgáltatásként kapott tudásért.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.07.19.
Egy stadion, egy nyomorgó gyerek, egy stadion, egy nyomorgó gyerek
"Nem tartom normálisnak azt az országot, ami hagyja, hogy gyerekek szenvedjenek szükséget, és közben, mindezt figyelmen kívül hagyva, olyan területekre költ milliárdokat, ami nem a szükségletek szintjén van. Nem bírom a nyomort a stadionok árnyékában. Mától minden nap megosztok egy képpárt. Néma tüntetés ez, tükör a mai Magyarországról." (L. Ritók Nóra)
(Forrás: Index)
 
2016.07.19.
Régi tankerületi vezetőkkel újít a Klik
Ebben a rendszerben nem egy kreatív állás tankerületi igazgatónak lenni, hiszen pártkatonákra van szükség – így értékelte Mendrey László szakszervezeti elnök azt, hogy a tegnap kinevezett 58 új tankerületi vezető közül 51-en korábban is ezt a feladatot látták el.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.07.19.
„Az aktuális potentátokat kell meggyőznünk”
Kaposvár helyett a Zeneakadémián indít július 21-én mesterkurzusokkal bővített Fesztiválakadémiát a Kokas–Kelemen művészpár. Kokas Katalint kérdeztük.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.07.19.
Hadházi Róbertné és Pukli István Kálmán Olga műsorában
A kockás ingnek része volt abban, hogy nem fogadták el a pályázatát, mondta Hadházi Róbertné az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. Az Egri Kereskedelmi, Mezőgazdasági és Vendéglátóipari Szakközépiskola tanára szerint igazgatóhelyettesi pozícióját is ezért szüntették meg.
(Forrás: atv.hu)
 
2016.07.18.
Ahol az állami iskolarendszer már nem tud segíteni, jönnek ők: videó
L. Ritók Nóra blogger és alapítványvezető mesél arról, hogyan fejlesztik a hátrányos helyzetű gyerekeket. Az OSI Grassroots projektjének keretében a Zöldpók Alapítvány, készítette a filmet, ami azt mutatja be, hogyan fejlesztik a hátrányos helyzetű gyerekeket az Igazgyöngy Alapítvány tanodájában.
(Forrás: Eduline)
 
2016.07.18.
Bűnözőként kezelték a lyukasztani akaró diákot? – Rémálom lett az osztály villamosozásából
„Az első jegykezelés sikertelen, így próbálnak elindulni a nem közel lévő másik készülékhez, de közben egy vállalkozó kedvű diáknak mégis sikerül kezelnie a jegyét. Erre mindenki visszaszaladt, hogy érvényesítsék a sajátjukat. Odaugrik egy ellenőr és számon kér, hogy miért most kezelünk.
(Forrás: BOON)
 
2016.07.18.
Új képzéseket indítanak a közszolgálati egyetemen
Már idén elindítanak két – az új állami tisztviselőkről szóló törvény előmeneteli rendszerébe illeszkedő – szakirányú továbbképzési szakotA pótfelvételi eljárás keretében meghirdetik, és már szeptembertől elindítják a nemzetközi tanulmányok mesterszakot, amelyre az elmúlt időszakban a hallgatók körében, de a külügyi szférából is komoly igény mutatkozott.
(Forrás: Edupress)
 
2016.07.18.
Miskolci aranyérem a Nemzetközi Matematikai Diákolimpián
A tizennegyedik helyen végzett a magyar csapat az idei Nemzetközi Matematikai Diákolimpián, amit 109 ország részvételével Hongkongban rendeztek meg. A hatfős magyar csapatból Gáspár Attila, a miskolci Földes Ferenc Gimnázium 10. osztályos tanulója aranyérmet nyert.
(Forrás: Magyar idők)
 
2016.07.18.
Balog elismerte, "túl jól sikerült" az oktatás központosítása
Az igazgatóknak kell lenniük az igazi vezetőknek az iskolákban, az előző keretrendszer túlságosan leértékelte a munkájukat - mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. Szerinte most már a decentralizáció a jövő útja.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.07.17.
Grafikonon a magyar egyetemek lecsúszása
A felsőoktatás egésze is letarolt mezővé vált. Egy szűk, megvásárolt vezető réteg készségesen asszisztált azokhoz a változtatásokhoz, amelyeknek következtében lassan-lassan a gazdag, fizetős, igénytelen fiatalok időt múlató találkozási pontjává süllyed a korábban méltán híres magyar egyetemi képzés.
(Forrás: 24.hu)
 
2016.07.17.
Pedagógusok és a Pokémon Go – Irány a kiterjesztett valóság!
Czékmán Balázs, a Kispesti Puskás Ferenc Általános Iskola informatikatanára, az IKT Masterminds Kutatócsoport tagjaként a kiterjesztett valóság pedagógiai alkalmazásáról is sok tapasztalattal rendelkezik. Az IKT MasterMinds Kutatócsoportot Fehér Péter PhD hívta életre 2015 júniusában.
(Forrás: Modern Iskola)
 
2016.07.17.
Borz Zsófia: Az ének-zenei óra a múzeumpedagógiában
A bemutatott módszerek és a különböző példák is igazolják, hogy a zenének, a zenés metódusoknak helye van egy múzeumi foglalkozásban. Merjünk ezekből a feladatokból és játékokból bátran meríteni, így tehetjük még színesebbé a múzeumpedagógiai órákat, hiszen az affektív módszereknek köszönhetően több élménnyel és kutatások által bizonyítottan maradandóbb tudással gazdagodhatnak a résztvevők.
(Forrás: Tani-tani Online)
 
2016.07.17.
Érettségi itthon, diploma külföldön
Gyakorlatilag minden gimnáziumban van olyan diák az érettségizett évfolyamon, aki külföldi egyetemre szeretne menni – derült ki a lapunk által készített körképből. A legtöbb diák Bécsben tervez továbbtanulni.
(Forrás: Magyar idők)
 
2016.07.17.
Megnézhetik pontszámaikat a jelentkezők
Az E-felvételi Jelentkezések és pontszámok menüpontjára kell kattintaniuk a jelentkezőknek, ha látni szeretnék az egyes jelentkezési helyeiken számított felvételi összpontszámukat és annak részleteit. A pontszámítás alapját a dokumentummal megfelelően igazolt eredmények képezik.
(Forrás: Edupress)
 
2016.07.17.
Varga: Nem kapták meg a bérkiegészítést
Varga László szocialista politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy azokban az intézményekben, ahol az önkormányzat a fenntartó, nem tudják kigazdálkodni a juttatást. A dajkák, a konyhai kisegítők vagy a karbantartók nettó fizetése alig haladja meg a 70 ezer forintot, nekik a bérkiegészítés egy egész havi jövedelmet jelentene.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.07.17.
Évek óta törvényt sért és titkolózik a Klik
Hozzáférhetetlenek a Klik elmúlt három évben kötött, ötmillió forintot meghaladó szerződései, holott közfeladatot ellátó szervként kötelességük lenne azokat nyilvánosságra hozni. Ugyanakkor a még 2013-ban kötött, nyilvánosságra hozott információk között is találni különös adatokat.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.07.17.
Felszámolnák a jövőegyetemet
működtető kft. ellen az önkormányzat közszolgáltató cége. A John Henry Newman Felsőoktatási Képzési Központ csaknem kilencmillió forint tartozást halmozott fel, miután a volt óvoda felújításának összegét nem fizette meg a társaságnak. Ott alakították ki a könyvtárat és a tantermeket.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.07.17.
3D-s nyomtatót adnának minden magyar iskolának
A kezdeményezés elindítói szerint a 3D-s nyomtató legnagyobb előnye az általa elérhető sokoldalúság, az interdiszciplinaritás. Az összetett feladatok révén egy-egy tantárgy fejlesztési céljainak elérése közben más tartárgyakhoz kapcsolódó képességek is fejlődnek.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.07.16.
Félig. Meddig?
A pályázatot benyújtó ózdi általános iskola fenntartója a KLIK, de ugyanebben az épületben működik a Nemzetgazdasági Minisztérium alá tartozó szakiskola is. A tornaterem közös, a fejlesztés viszont csak az általános iskolás részre vonatkozik.Éppen ezért csak az egyik térfélen készül el. A terem egyik fele új borítást kap, a másik nem. Értelmetlen, észszerűtlen, életszerűtlen.
(Forrás: BOON)
 
2016.07.16.
Egy hét múlva nyit az első, fogyatékosokra is építő edzőterem
Nyolc hónap építkezés után nyitás előtt áll a Suhanj Fitness, a látás-, szellemi- és mozgássérültek számára a mozgás örömét kínáló Suhanj Alapítvány edzőterme. A 13. kerületi szuterénben Magyarországon egyedülállóan olyan edzőgépeket találnak a sportolni vágyók, amiket testi fogyatékos és ép emberek egyaránt használhatnak.
(Forrás: abcug.hu)
 
2016.07.16.
Fiatalok döntöttek: menő a minimalizmus
Az Y generációba tartozók kifogástalan funkcionalitást, könnyű használhatóságot és kiváló formatervet várnak el a termékektől, legyen szó akár mobiltelefonról, lakberendezésről, ruházati termékekről vagy egyéb digitális eszközökről.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.07.16.
"Nagyon szomorú lenne kimondani, hogy ennek az országnak nincs perspektívája” – interjú Dobó Mátyással
Annak a magabiztosságát, hogy befolyásolni tudjuk a minket körülvevő dolgokat, azt egészen kis korban el lehet – sőt: kell! – kezdeni tanítani. Azt, hogy milyen a digitális tér, ugyanúgy el kell sajátítania a gyerekeknek, mint a késsel-villával evést. Már ma is sok játékos kísérlet van erre – említhetném a Magyar Telekom Legyél te is informatikus programját.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.07.16.
Őssejtkezelésért fut irgalmatlan távot a tanár
Autista és értelmi fogyatékos növendékeiért feszül neki újabb és újabb kihívásoknak Nádudvari Péter tanár, zenész, zeneterapeuta. Most egy 10 éves, kisagysorvadásban szenvedő kisfiúért fog 250 kilométert futni, hogy adományokat gyűjtve besegíthessen a kis Miki őssejtkezelésébe.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.07.16.
A magyar diákok esélyei a jó osztályzatra egyre csökkennek Romániában
A 83 százalékban magyar többségű megye nyolcadikosainak csaknem fele, pontosabban 48,4 százaléka elbukott a román vizsgán. Pedig a kisebbségek, köztük a magyarok számára kidolgozott speciális tantervről és nyelvoktatásról már törvény is született immár öt éve. De a gyakorlatba azóta sem ültették át.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.07.15.
„Proletár reneszánsz”.a bácskai gyerekvilágban. Gazdag Emma írása
Arra a kérdésemre, hogy mely értékek jellemzik legjobban tanulóinkat, kollégáim egytől egyig az új értékeket jelölték meg. Úgy vélik, iskolánk akkor lenne ideális, ha kétharmad részt adaptálnánk az új értékeket, míg egyharmad részt meghagynánk a tradicionális értékeket, optimális fejlődési lehetőséget biztosítva ezzel mindenkinek, azoknak is, akik a városban, és azoknak is, akik a falun képzelik el az életüket.
(Forrás: Tani-tani Online)
 
2016.07.15.
Felszámolási eljárás a sümegi képzési központ működtetője ellen
Az MTI-t múlt csütörtökön tájékoztatta a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság, hogy a sümegi főiskola ügyében a tapolcai rendőrség a cégnél ismeretlen tettes ellen indított nyomozást jelentős értékre elkövetett sikkasztás és egyéb bűntettek elkövetésének gyanúja miatt. A gyanú szerint tízmilliós nagyságrendű kárértékre folytatólagosan elkövetett sikkasztás és csalás történt.
(Forrás: Eduline)
 
2016.07.15.
Nem nyomoz tovább az adóhatóság az ORÖ iskolája miatt
Bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást a NAV bűnügyi igazgatósága abban az ügyben, mely Hegedüs Istvánnak, az ORÖ előző elnökének feljelentése nyomán indult. A Farkas Flórián jelenlegi biztost korábban az önkormányzat élén váltó Hegedüs azért fordult a hatósághoz, mert szerinte visszaélések lehettek az ORÖ által még az elődje idején átvett szolnoki általános iskola gazdálkodásában.
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2016.07.15.
Szakmainak álcázott kormányellenes propaganda
Legutóbb folytatásos „tanulmányként” jelentek meg Szüdi Jánosnak – a második Gyurcsány-kormány államtitkárának a korábbi és jelenlegi törvényi szabályozásból levezetett okfejtései. Terjedelmi okokból nincs lehetőségünk minden egyes állításra reflektálni, de néhány megállapítás mellett nem mehetünk el szó nélkül.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.07.15.
Csalással szerezte doktoriját a rektornő?
Éveken keresztül úgy vezette a váci katolikus főiskolát Fülöpné Erdő Mária, Erdő Péter bíboros húga, hogy nem felelt meg a rektori pozícióhoz szükséges feltételeknek. Szlovákiában szerzett doktoriját csak tavaly nyáron honosíttatta, de maga a disszertáció is aggályos. Az ügyben sok kérdés tisztázatlan. Az alapvető jogok biztosa most arra szólította fel az oktatásért is felelős minisztert, adjon érdemi tájékoztatást.
(Forrás: Népszava)
 
2016.07.15.
Csalással szerezte doktoriját a rektornő?
Éveken keresztül úgy vezette a váci katolikus főiskolát Fülöpné Erdő Mária, Erdő Péter bíboros húga, hogy nem felelt meg a rektori pozícióhoz szükséges feltételeknek. Szlovákiában szerzett doktoriját csak tavaly nyáron honosíttatta, de maga a disszertáció is aggályos. Az ügyben sok kérdés tisztázatlan. Az alapvető jogok biztosa most arra szólította fel az oktatásért is felelős minisztert, adjon érdemi tájékoztatást.
(Forrás: Népszava)
 
2016.07.15.
Mesés fizetéssel csábítják a pedagógusokat
Az Egyesült Arab Emírségek szemlátomást nyitna a világ felé, ráadásul a kellő mennyiségű szakképzett tanár hiányában külföldieket próbálnak a félszigetre csábítani. Fejvadász cégek szerint több ezer pedagógusi állás maradt betöltetlenül, főleg a természettudományt, matematikát vagy technológiával foglalkozó tárgyakat tanító szakemberekre van nagy szükség.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.07.15.
Az Orbán-kormány átverte a gondozókat
Csak azok a NOKS-alkalmazottak számíthatnak a járandóságra, akik a Kliknek dolgoznak. Kimarad a bölcsődei és óvodai dajkák és gondozók nagy része, ugyanis a köznevelés ezen szintjei önkormányzati kézben vannak.A szakszervezetek szerint elfogadhatatlan ez a kismértékű emelés, mert a nevelést-oktatást segítő dolgozók fizetése nyolc éve nem változott.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.07.15.
Balog is megpróbált üzenni, de Brüsszel után a fal adta a másikat
Az Európai Bizottság a menekülthullám tetőpontján valóban felhívta a tagországok figyelmét arra, hogy lehetőségük van bizonyos uniós pénzügyi támogatásokat átcsoportosítani a migránsválság következményeinek enyhítésére. Világossá tette azonban, hogy csak olyan forrásáthelyezést tart elfogadhatónak, amely nem rövidíti meg az érintett ország által is kiemelt fontosságúnak ítélt támogatási programokat.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.07.14.
Saját zsebből hitelezi az iskolai tábort a tanár
A Nemzeti Tehetség Programhoz beadott pályázati pénzből finanszírozta volna egy fővárosi tanár a most induló programozó tábort, de elmondása szerint a pályázatról a mai napig nincs végső döntés. Lutri az egész: ha nem nyernek, a táborban dolgozóknak nem fizet senki. Nem ez az első eset, hogy az államnak hitelez.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.07.14.
Nem ütközik Alaptörvénybe a szegregáció
Elutasított az Alkotmánybíróság egy szegregációs ügy érdemi tárgyalását, mondván nem merül fel Alaptörvényben foglalt jog sérelme. Az ügyet az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) strasbourgi Emberi Jogi bíróság elé terjesztette – írja a Roma Sajtóközpont.
(Forrás: Eduline)
 
2016.07.14.
Milliárdok az oktatásra
A kormány az elmúlt öt esztendőben, nemzeti és uniós forrásokból több mint 500 milliárd forintot költött ezekre a beruházásokra, és ez a folyamat sem az idén, sem a következő esztendőben sem lassul le – mondta Palkovics László.A magyar állam 2017. január 1-jével átveszi az összes köznevelési intézményt, a végrehajtás során 58 tankerületi központhoz kerül az állami fenntartású iskolák működtetése.
(Forrás: Edupress)
 
2016.07.14.
Böcskei Balázs: A pedagógus-szakszervezetek lassúak a döntéshozatalban, és túlszervezik önmagukat
Sok múlik a Tanítanék mozgalmon – múlna a szakszervezeteken is –, mivel olyan szektor mozdult meg, amelyről ilyesmit évekkel ezelőtt nem feltételeztünk volna. Írásom célja nem a szakszervezetek és az új civil aktivitások szembeállítása volt, sem pedig az, hogy a lassan mozgó (és cselekvő) szakszervezetek vezetőinek képességét minősítsem.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.07.14.
Nyárra ígérik az oktatást segítők pluszpénzét
Sipos Imre a köznevelési kerekasztal április 19-ei budapesti ülése után jelentette be: az Emmi azt javasolja, hogy a nevelést-oktatást segítő, nem pedagógus dolgozóknak idén két alkalommal 35 ezer forintos pluszjuttatás járjon, továbbá, hogy 2017-től 10 százalékos béremelést kapjanak. A tárca javaslata legalább 15 ezer embert érint.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.07.13.
Nagyszülők és testvérek nevelik a hátrahagyott gyerekeket
Egyre több kelet-európai család él úgy, hogy a szülők külföldön dolgoznak, a gyerekek pedig otthon maradnak. RA szülők távollétével több pénz áll a házhoz, de közben a hátrahagyottak szoronganak és depressziósok lesznek. Magyarországon Borsodban a legrosszabb a helyzet: 1600 család él a munka miatt szétválasztva.
(Forrás: abcug.hu)
 
2016.07.13.
Szüdi János: Esélyek és remények az oktatásban 3. rész - Az esélyrontó megoldások
A tizennyolc éves korig tartó tankötelezettség nem tartott hosszú ideig. Mi változott? Miért romlottak az esélyei annak, hogy a tankötelezettség után kezdje meg, folytassa tanulmányait valaki? Az ok: az állam oktatáspolitikai célkitűzései megváltoztak, felrúgták az említett oktatáspolitikai egyezséget, az államosítással megváltoztak a felelősségi és az érdekeltségi viszonyok.
(Forrás: 168 óra)
 
2016.07.13.
Szüdi János: Esélyek és remények az oktatásban 2. rész - A jogi környezet alakulása
Arra a kérdésre, miképpen sérülhetnek a köznevelés rendszerében az egyenlő bánásmód követelményei, a választ nem egyszerű megadni. Az oktatási rendszert érintő európai uniós jog és a nemzetközi szerződések nem változtak meg 2010 után. Így az uniós rendelkezések alapján jogellenes a hátrányos
(Forrás: 168 óra)
 
2016.07.13.
Mindennapos testnevelés életközelből
Fontosak a körülmények, de fontosabb a tanár személyisége, elszántsága és hivatástudata –  állítja Hamar Pál, a Testnevelési Egyetem oktatási rektorhelyettese, aki a mindennapos testnevelés problémáiról és azok átmeneti megoldási lehetőségeiről is beszélt lapunknak.
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2016.07.13.
Állami táborba mehetnek a diákok, ha túl meleg lesz az iskolában?
Palkovics László az ATV reggeli műsorának vendége volt, beszélt államilag finanszírozott nyári táborokról, és azt is megtudhattuk, miért jelent izgalmas kihívást a tanároknak, hogy nemsokára olyan tárgyat kéne tanítaniuk, amit még ki sem dolgoztak.
(Forrás: Eduline)
 
2016.07.13.
Egy évig megbízott igazgató vezeti majd az iskolát, jövőre újra pályáztatnak
Az államtitkár nem támogatta egyik pályázót sem – tudtuk meg Fodor Istvántól, a Szombathelyi Tankerület igazgatójától. A Gothárd Jenő Általános Iskolában a jelenlegi igazgató megbízatásának lejárta miatt írtak pályázatot, Fodor István elmondta, két külsős (tehát jelenleg nem az iskola alkalmazottja) pályázó volt, ők időben le is adták a pályázatukat.
(Forrás: Eduline)
 
2016.07.13.
EFOTT: koncertek és kedvezmények várnak a hallgatókra
Elindult július 12-én az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója (EFOTT), amely július 17-ig tart. A fesztivál házigazdája idén először két felsőoktatási intézmény: a Debreceni Egyetem a kulturális és a civil programokért, míg a Testnevelési Egyetem a sportprogramokért felel.
(Forrás: Edupress)
 
2016.07.13.
Nem kérnek a minősítésből a pedagógusok
Hiába emelte 35 ezerre a 2017-ben minősíthető pedagógusok létszámát a kormány, kevesebb mint 23 ezren jelentkeztek az eljárásra, pedig a minősítéssel fizetésemelés is járna. Egy tanulmány rávilágít a kudarc okaira is: a pedagógus-életpályamodellben egyre kevesebben látnak lehetőséget a szakmai előrehaladásra, és véleményük szerint növeli a nemek közti esélyegyenlőtlenséget.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.07.13.
Hibák a legújabb történelemkönyvben
A tankönyv egyik tudományos szakértője Szakály Sándor volt, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója, akinek kijelentése a numerus claususról nemrégiben nagy közfelháborodást váltott ki.A szerzők túl sok témát próbálnak felölelni, ráadásul az anyag tele van hibákkal.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.07.10.
Nyert a bíróságon a tüntetéseket szervező diák
A Pesti Srácok szerkesztősége a Független Diákparlamentből ismert Gyetvai Viktort kezdte ki, de súlyos szakmai hibát vétettek, mikor a fiatalt Soros György milliárdos aktivistájaként tüntették fel, ráadásul a Fidesz-székháza elleni tüntetésen való aktív részvételt is felrótták neki, miközben a fiatalnak semmi köze nem volt az akcióhoz.
(Forrás: Eduline)
 
2016.07.10.
Akik már nem akarnak belehalni a munkába – a Z generáció a munkaerőpiacon
A 18-24 éves korosztály hozzávetőleg 850 ezer fiatalt takar, akiknek háromnegyede már nem része az oktatási rendszernek, így elvileg a munkaerőpiacon kell, hogy megjelenjenek. Ők egyébként sokkal hamarabb is kapcsolódtak be a munka világába, mint az előttük járó generáció: a Z-k mindössze 8 százaléka vallja, hogy még soha életében nem dolgozott eddig. Vannak, akik már a középiskola vagy egyetem évei alatt önálló vállalkozásba kezdtek.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.07.10.
Szüdi János: Esélyek és remények az oktatásban 1. rész
Dr. Szüdi János egykori szakállamtitkár, a Pedagógusok Szakszervezetének szakértője forrásértékű tanulmányban rögzítette a közoktatással kapcsolatos jogi környezetet, illetve azokat a törekvéseket és kísérleteket, amelyek ma eleve belekódolják a rendszerbe az esélyegyenlőtlenséget. A 168 óra hétfőtől péntekig sorozat formájában közli a tanulmányt.
(Forrás: 168 óra)
 
2016.07.10.
Ezüstérmes lett a magyar diákcsapat a Fizika-világkupán!
Az oroszországi Jekatyerinburgban június 29. és július 3. között rendezett Nemzetközi Ifjúsági Fizikatornán Kádár István, Varga-Umbrich Eszter, Nagy Balázs, Bánkóczi Tina és Plaszkó Noel ezüstérmet nyert. 17 fizikai problémát kellett megoldaniuk sok kísérletezéssel, méréssel, prezentálással, és az ellenfél csapatokkal folytatott kritikai vitával – adta hírül a Szertár blog.
(Forrás: 168 óra)
 
2016.07.10.
Függőség, erőszak vagy tanulás és feltöltődés? A videójátékokról a szakértő szemével
A nyári szünetre is hasznos tanácsokat ad a számítógépes játékok világáról Fekete Zsombor, játéktervező. Pl. szülőknek, pedagógusoknak is. Hogyan válasszunk játékot? Mire jók a azok? Hogyan lehet tanulni egy digitális programmal játsszva?l? Mennyire kell tartani a játékokból érkező agressziótól? Tabukról, őszintén, tapasztalatból beszél a kétgyerekes apaként a helyzetet gyakorlatban is átélő szakember.
(Forrás: Modern Iskola)
 
2016.07.10.
Végre egy jó ötlet az oktatásban! Kár, hogy elrontják
Ősztől összevonják a kémiát, a földrajzot, a biológiát és a fizikát a szakgimnáziumok első évfolyamán. A tanárok félnek tőle, pedig önmagában nem lenne rossz ötlet, nyugaton sokfelé csinálják így. A kormány terve több sebből vérzik: eleve csak kényszerből találták ki, időt sem hagytak az előkészítésre, a tanárokat pedig magukra hagyták, hogy oldják meg, ahogy akarják.
(Forrás: abcug.hu)
 
2016.07.10.
Utazási kedvezményt kapnak az ingyenes cirkuszjeggyel rendelkező diákok
A Klik MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében azt írta: a MÁV Zrt. egyedi utazási kedvezményt ad minden ajándék cirkuszjeggyel rendelkező diák és egy felnőtt kísérője számára. A diákok 90, kísérőjük pedig 50 százalékos alkalmi menettérti kedvezményben részesülnek, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogatásával.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.07.10.
Kiskorúak a migrációs hullámban
Bizonyos esetekben az embercsempészek szándékosan a gyermekeket használják ki, őket tolják előre pontosan azért, hogy a nyugati sajtóban ez jelenjen meg, így befolyásolva a közvéleményt. Azokat a gyermekeket, akik már Magyarország területén úgy bukkannak fel a határ közelében, hogy nincs velük szülő vagy idősebb testvér, aki gondjukat viselné, Fótra szállítjuk.
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2016.07.10.
Hamisításra utasított, aztán feljelentette a fél iskolát a bajai igazgató
A tanároknál az verte ki a biztosítékot, hogy az igazgatónő fegyelmit adott egy osztályfőnöknek azért, amire ő maga utasította. Augusztus végére, az új tanév előkészítési időszakára idézték be a pedagógusokat a bíróságra. Posztjáról való elmozdítása miatt munkaügyi pert is indított a volt igazgató. Mivel időközben a szakiskolák a Kliktől a Nemzetgazdasági Minisztérium fenntartásába kerültek át,
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.07.09.
Honti György: Művészet a börtönben
Az egyik komoly szakmai kihívás, amivel a büntetésvégrehajtás vezetőinek szembe kell nézni, hogy mi történik az elítélttel, míg a büntetését tölti. Természetes tehát, hogy a börtönök beengedték falaik közé azokat a szakembereket, akik nem elégednek meg a „szabadidő hasznos eltöltésével”, hanem az adott szituációt arra használják, hogy az elítéltek személyiségét fejlesszék, és olyan változást idézzenek elő, mely egyaránt hasznos lesz a börtön falain belül, és azon kívül is.
(Forrás: Tani-tani online)
 
2016.07.09.
L. Ritók Nóra: Munkaerőhiány
Szakképzettekre lenne igény, de az nem nagyon van már. Vagyis van, de nem a magyar gazdaságban. A nyomor újratermelésének képlete mára egy fix ponttal bővült, és most így néz ki: generációk óta szegénységben élő családok átörökített szocializációja+ esélykiegyenlítésben mínuszos iskolarendszer+közmunka. Ezzel az oktatás után sikerült egy újabb területen visszalépni.
(Forrás: A nyomor széle/hvg,hu)
 
2016.07.09.
PÉNZIRÁNYTŰ ALAPÍTVÁNY: MIND A 40 EZER TANKÖNYV ELFOGYOTT
Az utolsó darabig elfogyott az Iránytű a pénzügyekhez című – középiskolák számára ingyenesen megrendelhető – tankönyv első 40 ezer példánya – közölte a Pénziránytű Alapítvány az MTI-vel.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.07.09.
Az iskola árt? (videó)
Szorongó, stresszes kisgyerekek, 6-7 évesen megfelelési kényszerrel küzdenek. Aggódó szülők, mert otthon kiborul a bili, a gyermek agresszív, örömtelen és fáradt. Már az óvodában tetten érhető a „versenyistálló” szemlélet: mindent és azonnal megtanítani a gyereknek, lehetőleg felsőfokon. Aki kimarad, lemarad?
(Forrás: HírTv)
 
2016.07.09.
Molnár György: Halott tudás termeli a közmunkást
A kialakult munkaerőhiány fő oka a demográfiai tényezők mellett az oktatás hiányosságaiban keresendő.Sem a magyar alapfokú oktatás, sem a felnőttképzés, sem a közfoglalkoztatás nem alkalmas arra, hogy a piaci munkavégzésre vagy egy esetleges váltásra felkészítse a hátrányos helyzetből induló gyerekeket, illetve felnőtteket, mert holt tudást ad.
(Forrás: Vasárnapi Hírek)
 
2016.07.09.
Molnár György: Halott tudás termeli a közmunkást
A kialakult munkaerőhiány fő oka a demográfiai tényezők mellett az oktatás hiányosságaiban keresendő.Sem a magyar alapfokú oktatás, sem a felnőttképzés, sem a közfoglalkoztatás nem alkalmas arra, hogy a piaci munkavégzésre vagy egy esetleges váltásra felkészítse a hátrányos helyzetből induló gyerekeket, illetve felnőtteket, mert holt tudást ad.
(Forrás: Vasárnapi Hírek)
 
2016.07.09.
Egy csomó előadásból válogathatnak a kitűnő tanulók
Szakmai összefogás eredményeként az utazó cirkuszok is csatlakoztak a kitűnő bizonyítvány mellé járó ajándék cirkuszjegyek érvényesítéséhez, így mostantól az Exit, a Hungária, az Ötvös és a Magyar Klasszikus Cirkusz előadásait is megtekinthetik a tanév végén ajándékjegyet kapott diákok.
(Forrás: Eduline)
 
2016.07.08.
Ónody-Molnár Dóra: Bár tudják, hogy problémás, mégsem emelik a tankötelezettségi korhatárt (interjú Palkovics Lászlóval)
A kormányt meglepte, hogy Brüsszel kötelezettségszegési eljárást indított a roma gyerekek elkülönítése miatt, de nem a deszegregációs folyamatokat erősítené, inkább a speciális képzési programokba fektetne még több pénzt. Palkovics László oktatási államtitkár föllépne az ellen, hogy diákok sokasága 16 évesen a közmunka rendszerébe zuhanjon, de hogy visszaállítsák a 18 éves tankötelezettségi korhatárt, elutasítja.
(Forrás: 168 óra)
 
2016.07.08.
FIDESZ: A MAGYAR OKTATÁST A BRÜSSZELI BEVÁNDORLÁSPOLITIKA VESZÉLYEZTETI
Nem az uniós tagság és nem az Európai Unió jelenti a problémát, hanem Brüsszel és annak elhibázott bevándorláspolitikája, amelyről Európában elsőként a magyar polgárok mondhatnak véleményt október 2-án. Az oktatást az veszélyeztetné, ha kényszerbetelepítésre vagy annak elutasítása esetén pénzbüntetésre kellene fordítani a magyar emberek pénzét
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.07.08.
Nem kell a kurtább nyári szünet
Rövidebb lehet a nyári szünet, de több napot pihenhetnek a diákok év közben – lebegtette meg az oktatási államtitkár. A hírnek nem örülnek a szülők és a tanárok.Az új NAT 2018 szeptemberében lép hatályba, így a szünetre vonatkozó változások 2019-ben várhatók.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.07.08.
Elnök nélkül az akkreditációs bizottság
A jegybankhoz kötődő képzésekre nézvenem mindegy, kinek az elnökletével folytatja majd a szervezet az újabb ellenőrzéseket. Egy április 28-i eseményen Palkovics Lászlómár a MAB leendő új elnökeként mutatta be Csépe Valéria pszichológust. Az MTA közoktatási bizottságának elnöki tisztségét és a köznevelési kerekasztal tartalomfejlesztési munkacsoportjának vezetését is ellátó kinevezésére azonban azóta sem került sor.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.07.08.
Elérhetetlen középiskolás tananyag
A tizenkettedikes diákok új történelemkönyvei egyelőre sehol sem hozzáférhetők – értesült a Magyar Nemzet. A régi könyvek hiába kaphatók, a kerettanterv ugyanis ősztől jelentős változásokon esik át, amelyeket csak az új kiadvány követ. Információink szerint az új könyvek csak augusztus közepétől lesznek elérhetők, vagyis a pedagógusoknak két hetük lesz felkészülni azokból a jövőre érettségiző diákok tanítására.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.07.07.
Ónody-Molnár Dóra: Üzengetések konferenciája – Balog az Uniónak, Navracsics a kormánynak üzent
A roma gyerekek szegregációja miatt indult uniós kötelezettségszegési eljárás árnyékában rendezett nemzetközi konferenciát a kormány Együtt kezdtük, együtt folytatjuk! címmel. Balog Zoltán miniszter nyitóbeszédében ismét szembeállította a magyarországi romák és a menekültek ügyét. Navracsics Tibor viszont egyértelműen kiállt az Európai Unió és ezen belül a romák társadalmi integrációja mellett.
(Forrás: 168 óra)
 
2016.07.07.
Hoffmann Rózsa még a szülőknek kedvezett volna a rövid nyári szünettel
A magyar oktatásban súlyos egyenlőtlenségeket okoz a nyári szünet. Míg a szerencsésebb családok gyerekeinek nagyon aktív nyári foglalkozásokban lehet részük, egyes táborokban fejlesztő foglalkozásokkal is találkozhatnak, addig a szegényebb sorsú diákoknál még az is probléma, hogy az ingyenes gyermekétkezés kiesése miatt leget egyenek otthon, nemhogy szellemileg is aktívan töltsék a szünidőt.
(Forrás: Eduline)
 
2016.07.07.
Kivéreztetik a tanodákat
Az utolsó tartalékaikat is felélték a hátrányos helyzetű gyermekeket felzárkóztató tanodák, hónapok óta várnak a pályázati eredmények kihirdetésére. Tavaly óta önmaguk gondoskodnak működésükről a hátrányos helyzetű gyermekeket felzárkóztató tanodák, vagy ingyen dolgoznak a fejlesztőpedagógusok, vagy jó esetben közfoglalkoztatottként alkalmazzák a szakembereket.
(Forrás: Délmagyar)
 
2016.07.07.
Kálmán C. György: A jövő iskolája
Palkovics ötlete a tabletekkel nem sokban különbözik a több mint száz évvel ezelőtti festő elgondolásaitól. Kicsit változtatunk a környezeten, meg lesz új technológia, és máris ott vagyunk a jövőben. Az oktatás (vagy, ami azt illeti, az egészségügy, a közigazgatás és a többi) megváltoztatása csak ezen múlik – a szerepek, a funkciók, a működés rendje – sőt a tartalom – maradhat ugyanaz.
(Forrás: Magyar Narancs)
 
2016.07.07.
BALOG ZOLTÁN: AZ ESZTERHÁZY EGYETEM A HAZAI PEDAGÓGUSKÉPZÉS FELLEGVÁRA
Az Eszterházy Károly Egyetem egri székhellyel négy campuson fog működni: Egerben, Gyöngyösön, Jászberényben és – az EKF-hez még 2013-ban csatlakozott – Sárospatakon várhatóan nyolcezer hallgató tanul majd szeptembertől. Az egyetemen öt kar kezdi meg működését: az agrártudományi és vidékfejlesztési, a bölcsészettudományi, a gazdaság- és társadalomtudományi, a pedagógiai, valamint a természettudományi kar.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.07.07.
JANUÁRTÓL MŰKÖDNEK A TANKERÜLETI CENTRUMOK
A tankerületi központok vezetői január 1-jével látják el feladataikat, de már szeptember 1-jétől megbízott irányítóként munkába állnak, hogy lebonyolítsák az önkormányzatok által működtetett iskolák átvételét. Palkovics László arról is beszélt, hogy a kormány létrehoz egy, a Közoktatás-politikai Tanácshoz hasonló testületet, amely minden, az oktatásban érdekelt szereplő fóruma lesz.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.07.07.
Kisiskolások százai lepték el a BME-t
A kisdiákok olyan témákkal ismerkedhetnek meg az egy hét alatt, mint az állatok mozgása, az okostelefonok, okosvárosok, a titkosírás vagy az optika csodái. Az egy hét elteltével pedig a résztvevők oklevelet kapnak a gyermekegyetem elvégzéséről.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.07.07.
152 milliárdot tartott vissza az EU az Öveges-bukta miatt, most küldik
Az Öveges-program körüli csalásgyanú miatt az Európai Bizottság közel egy éve, 2015. augusztus 13. felfüggesztette az uniós támogatások egy részének kifizetését. A Népszabadság információi szerint a magyar kormányzat közel egy év után azt a jelzést kapta, hogy hamarosan újraindulhatnak a kifizetések, mert Brüsszelben megfelelőnek és elégségesnek" találták az Emmi által lefolytatott vizsgálatokat.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.07.05.
Tudatos életvitelre is nevelhetnek a tematikus témahetek
A 2016. évi Pénz7 pénzügyi témahéthez 788 általános és középiskola, 1435 pedagógus csatlakozott, a témahét üzenetei 102 ezer diákhoz jutottak el.A Digitális Témahéten 2016-ban 1932 digitális oktatási projekt valósult meg 5367 tanár közreműködésével és 78899 diák részvételével.A Fenntarthatósági Témahéten összesen csaknem 700 iskola háromezer osztályából 60 ezer diák vett részt.
(Forrás: Edupress)
 
2016.07.05.
Az iskolaigazgatók vagyonára kíváncsiak
„Teljesen felesleges vagyonnyilatkozati tételre kötelezni az intézményvezetőket és helyetteseiket, mert az iskoláknak nincs önálló költségvetésük, semmiféle pénz fölött nem diszponálhatnak”– nyilatkozta Galló Istvánné, a PSZ elnöke.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.07.05.
Palkovics: Nem járnak rosszul a diákok az összevonással
A szakgimnáziumokban – felmenő rendszerben – szeptembertől a fizikát, a kémiát és a biológiát összevonva oktatják heti három órában. A természettudományi tárgyak összevonásának elhalasztását kérte az oktatási rendszer reformjában közreműködő Nemzeti Pedagógus Kar
(Forrás: HírTv)
 
2016.07.04.
Az aktív állampolgárságra nevelés oktatáspolitikai koncepciói Magyarországon és Angliában. Gomboczné Erdei Mónika írása
Az aktív állampolgárságra nevelés koncepciója a demokratikus elvek szerint működő államokat tömörítő Európai Unióban az utóbbi évtizedben egyre inkább fókuszba került, és tagállami szinten is beépült az oktatást érintő reformfolyamatokba. A felértékelődés komplex okságú, ám az uniós tagállamok nagy hányadában jelentkező, a fiatalokat is érintő demokratikus deficit lehet a legerőteljesebb motivációs tényező.
(Forrás: Tani-tani online)
 
2016.07.04.
MÁR NEM APRÓPÉNZÉRT DOLGOZNAK A DIÁKOK
Továbbra is az adminisztrációs munkakörökbe várják a legtöbb fiatalt, de népszerű a diákok foglalkoztatása a kereskedelemben, valamint a vendéglátásban is. A legtöbb helyen hétköznap 9–17 óráig foglalkoztatják a fiatalokat, az átlagos órabér nettó 750 forint. Sok helyen az 1000 forintos órabért is el lehet érni
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.07.04.
Horror az egri szakközépben
Lapunknak több pedagógus is elmondta: reggelente gyomorgörccsel járnak dolgozni, mindenki retteg a jelenlegi, már nyugdíjaskorú igazgatótól, akinek megbízatását - indoklás nélkül - a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) egy évvel meghosszabbította.
(Forrás: Népszava)
 
2016.07.04.
Kiengedték a kórházból a 142 címerező diákot, a rendőrség mégis nyomoz az ügyben
Foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétség gyanúja miatt nyomozást rendelt el a battonyai kukoricacímerezéssel kapcsolatban a rendőrség. Mint megírtuk, 142 erdélyi diák került kórházba, miután idegméreggel kezelt táblába küldték dolgozni őket. A székelyudvarhelyi középiskolásokat azóta hazaengedték.
(Forrás: Délmagyar)
 
2016.07.04.
Leszakadt a mászókötél, nyomoz az ügyészség
Leszakadt egy tornatermi mászókötél a kecskeméti Piarista Gimnáziumban, miközben épp rajta volt egy érettségiző diáklány. A helyi portál szerint az volt a szerencse, hogy a baleset elszenvedője rendszeresen sportolt, és esés közben is beindultak a reflexei, de így is eszméletét vesztette. A kötélnek már épp a tetején volt, amikor az leszakadt, ráadásul alatta sem volt tornaszőnyeg, így egyenesen a parkettára zuhant.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.07.04.
ORBÁN FŐTANÁCSADÓJA SZERINT NINCS GYEREKÉHEZÉS, MERT HA KELL, AKKOR A SZEGÉNYEK LOPNAK
Az RTL riportja végén az is elhangzik, a kormány most napi 4 iskolai étkezést akar és a szünidei étkezés bevezetését is. A legdurvábban azokat érintette a probléma, akikhez ez a támogatás korábban se jutott el: Borsodba, Dél-Fejérbe, Baranyába nyilván kevesebb jut, mint Budapestre. A kormány a szünidei étkeztetésre 1,8 milliárdot szán, míg a mostani 60 milliárdból a hétköznapokon sem tudták megoldani a problémát.
(Forrás: Kettős Mérce)
 
2016.07.04.
Inkább egy nyugdíjas MSZMP-s vezesse az iskolát, mint egy kockás inges tanár?
Az igazgatóhelyettes pályázatának elutasítása után megindultak a találgatások arról, mi állhat a döntés hátterében. – Semmi közöm ahhoz, hogy melyik tanár milyen inget visel, akár kockásban is taníthat. De ha ebbe bevonja a gyerekeket, majd a szintén kockás inges tanártársaival együtt az iskolai ebédlőben közös fotókat készítenek, s azt felteszik az internetre, az politikai demonstráció, aminek nincs helye az oktatásban.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.07.04.
A KÖZPONTOSÍTÁS ELLEHETETLENÍTETTE A SÉRÜLT GYERMEKEK ELLÁTÁSÁT
Amit most fognak olvasni, az nem egy abszurd regény részlete. Ezt egy vezető írja munkakörülményeikről. Arról az épületről, ahová 2013-ban költöztették a sérült gyerekekkel foglalkozó szakembereket.Kerestük az emberminisztériumot és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot, hogy nekik mi ma a véleményük a rendszer átalakításáról, és gyerekek ellátásáról, de mostanáig nem válaszoltak kérdéseinkre.
(Forrás: Tabunyitogató)
 
2016.07.04.
AKIKRE FITTYET HÁNY A KORMÁNY: PALKOVICS LÁSZLÓ SZAVAIRA PILZ OLIVÉR REAGÁL
Az elmúlt hónapokban sok ezer pedagógussal, tanárral, diákkal beszéltek. De ezek nem voltak egyeztetések, hiszen már meghallgatni is csak azt és azokat voltak hajlandók, amely ötletek és amely személyek, szervezetek nekik kedvesek voltak, vagyis lényegében a saját elképzeléseiket. Ez folyt a Köznevelési Kerekasztal körül is, ahonnan például az érdekképviseletek sürgősen távoztak is, látva annak álságos működését.
(Forrás: Kettős Mérce)
 
2016.07.03.
A Pedagógusok Szakszervezetének közleménye a Klik intézményvezetők és helyetteseik vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségeiről
A KLIK a vagyonnyilatkozat tételéről szóló eljárásrendet csak 2016. június 10-én [9/2016. (VI. 10.) számú KLIK -szabályzat] alkotta meg és hirdette ki. A vagyonnyilatkozat tételére szóló felhívást pedig június 27-én küldte meg az érintetteknek. A június 30-ai benyújtási határidő meghatározása tehát törvényellenes.
(Forrás: Pedagógusok Szakszervezete)
 
2016.07.03.
Fellázadtak a tanárok egy egri szakképzőben, változást követelnek
A Nemzetgazdasági Minisztérium nem nevezte ki az Egri Kereskedelmi, Mezőgazdasági, Vendéglátóipari Szakközép-, Szakiskola és Kollégium új vezetőjét, hiába volt egyedüli érvényes pályázó, és hiába élvezi a tanári kar támogatását.
(Forrás: Eduline)
 
2016.07.03.
Az ELTE része lesz a Savaria Egyetemi Központ
Az ELTE szenátusa úgy döntött, hogy támogatja a szombathelyi karok által kifejezett csatlakozási szándékot, és a kezdeményezést a Nyugat-magyarországi Egyetem szenátusa is támogatta. Hozzáfűzte: ha a két intézmény így gondolja, akkor a fenntartó is támogatni fogja az integrációt, a részletekről már megkezdődtek a tárgyalások. A Savaria Egyetemi Központ (SEK) jelenleg még a Nyugat-magyarországi Egyetem részeként működik.
(Forrás: Edupress)
 
2016.07.03.
5,2 milliárdból halászhatnak el a gyerekek elől a magáncégek
Jövőre 5,2 milliárd forintot biztosít a központi költségvetés az Erzsébet-táborokra – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára hétfőn a Fejér megyei Mezőszilas általános iskolájában, ahol a nyáron Napközi Erzsébet-táborokat tartanak.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.07.03.
Szétszedik a soproni egyetemet
Palkovics László oktatási államtitkár pénteken jó hírt vitt Szombathelynek, rosszabbat Sopronnak. Bejelentette, hogy jövő január elsejétől az eddig a soproni Nyugat-magyarországi Egyetem karaként működő Savaria Egyetemi Központ az intézmény akaratának megfelelően az ELTE része lesz. Sopron viszont erősen megfogyatkozik, náluk az erdészeti és faipari képzés marad.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.07.03.
„Az Orbán-kormány tűzzel-vassal irtja a függetlenséget” - polgári engedetlenségre készülnek a lázadó tanárok (Interjú Törley Katalinnal)
Jól látható, hogy épp a lényegen nem akarnak változtatni: az autonóm tanár, az autonóm diák és az autonóm iskola szembemegy az Orbán-kormány központosító törekvéseivel, ezért tűzzel-vassal irtják a függetlenség utolsó bástyáit is. Bedarálják az alapítványi iskolákat, kitúrják az önkormányzatokat, s fékevesztetten államosítanak. Szeptembertől egy még szomorúbb tanévnek nézünk majd elébe.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.07.03.
Palkovics: Jobb lett volna, ha a tantárgy ki van dolgozva (interjú)
Az összevont, új természettudományos tárgy kidolgozása a tanárok feladata lesz. Az államtitkár egyértelmű sikerekről beszélt az oktatás finanszírozása kapcsán, úgy véli, hogy a jövőbeli működésben sem lesz hiány. Az önkormányzatokkal közös rendszer felszámolása is tiszta viszonyokat teremt szerinte, így elégedetlenség esetén egyértelműen az állam ellen lehet tüntetni.
(Forrás: Eduline)
 
2016.07.03.
Iskolák között ingázhatnak a középiskolások, ha érettségizni akarnak
A természettudományos tárgyak szakgimnáziumi összeolvasztása miatt aki fejlődni akar, az vendéghallgatóként más iskolába kell majd menjen a rendes órái mellett - összegezhető Palkovics László által portálunknak adott interjújából. Az államtitkár fontosnak tartaná, hogy a sportklubokra érvényes TAO-adókedvezményt kiterjesszék a felsőoktatásra is, hogy több forrás legyen a rendszerben.
(Forrás: Eduline)
 
2016.07.03.
Ónody-Molnár Dóra: A kukás szakma
Van abban valami felkavaró, amikor az ország második leggazdagabb embere, aki a vagyonát természetesen nem kétkezi munkával, hanem (az állammal való) üzleteléssel, kereskedelemmel és ingatlanfejlesztéssel szerezte, elmagyarázza a társadalom szegényebb rétegeihez tartozó fiataloknak, hogy a kétkezi munka milyen klassz dolog.
(Forrás: 168 óra)
 
2016.07.02.
AZ IDEGENNYELV-OKTATÁS BUKTATÓI
Hosszú ideje folyik az egyezkedés az oktatási kormányzat és az ilyen-olyan civil szervezetek között az oktatási rendszer megreformálására. A „kockás inges” civilek, pedagógusok mindent megtesznek annak érdekében, hogy saját képükre formálhassák azt az oktatási rendszert, amelynek meghatározására a politikai hatalommal felruházott oktatási kormányzat kapott a választóktól felhatalmazást.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.07.02.
Gémesi György: A Fidesz le akart szedni a térképről – .Interjú Gödöllő polgármesterével
Nálunk zajlik drámapedagógiai oktatás, van egy iskolai színháztermünk. Majd engedélyt kell kérnem, hogy az amatőr színjátszó társulat bemehessen oda. Ha most bármilyen szolgáltatással gondunk adódik, az igazgatónak a Dunakeszin lévő központhoz kell fordulnia.Huszonhat éve csináljuk, tudom, hogy működnek és hogy nem a dolgok. Mélyreható változást a reformok reformja sem hoz, a kis Klikekkel sem lesz hatékonyabb a rendszer.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.07.01.
Az ígéret szép szó, ha betartják úgy jó – pert nyertünk a KLIK ellen
A KLIK-nek ki kell adnia a tanári kifizetésekről szóló adatokat, amiből kiderül, hogy az elmúlt években hány tanár fizetése nem érkezett meg időben. A Fővárosi Törvényszék múlt hét csütörtökön első fokon kimondta: ez nem jelenthet aránytalanul nagy terhet a KLIK-nek.
(Forrás: Átlátszó Oktatás)
 
2016.07.01.
ÚJ FOGALOM A GYERMEKVÉDELEMBEN - A KRÍZISÉHEZŐ GYERMEKEK
A Magyar Tudományos Akadémia és Magyar Máltai Szeretetszolgálat közös tanulmánya szerint 30-50 ezer gyermek éhezik hazánkban. Ennél is megdöbbentőbb adat, hogy legalább a 200 ezerre becsülik azon kiskorúak számát, akik időszakosan nem jutnak élelemhez, ők az úgynevezett kríziséhezők. Ők jellemzően akkor nem jutnak élelemhez, amikor nem érik el az intézményi ellátásokat, főként a hétvégeéken és a szünidőkben.
(Forrás: Tabunyitogató)
 
2016.07.01.
Itt vannak az Országépítők – Változtatni akaró civilek, sorakozó!
Csatlakozott az eseményhez a Pedagógusok Szakszervezete, élükön Galló Istvánnéval, és a Tanítanék Mozgalom, akik egy Palkovics Lászlóval készült interjú felolvasásával és kommentálásával gyakorlatilag performanszt adtak elő, miközben bemutatták meg, hogy az államtitkárnak igen kevés szava igaz. „
(Forrás: Magyar Narancs)
 
2016.07.01.
Új szakok a Pécsi Tudományegyetemen
Az új szakokhoz szükséges infrastrukturális beruházásokra 700 millió forint áll rendelkezésre a Modern városok program keretében, a PTE-nek jutó 24 milliárd forintos forrásból. A szekszárdi karra fordítható támogatásból a műszaki és élelmiszertudományi képzésekhez szükséges kutatólaboratóriumokat hoznak létre, emellett felújítják a kar 280 személyes kollégiumát.
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2016.07.01.
BALOG ZOLTÁN AZ ÖSSZETARTOZÁS FONTOSSÁGÁRÓL BESZÉLT
A Példakép tábor zöld pólójában érkező Balog Zoltán – aki, mint minden vendég, a hátrányok leküzdését jelképező hálórendszeren át jutott be a táborba – a résztvevőket hatalmas emeletes tortával lepte meg a jubileumon. A szombaton kezdődött egyhetes programon idén 85, nyolc és tizenkét év közötti hátrányos helyzetű gyerek vett részt a németországi Hanns Seidel Alapítvány és a Polgári Szécsényért Alapítvány szervezésében.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.07.01.
Cser Ágnes durván beszólt a tüntetőknek
Cser Ágnes szerint a demonstrálók tudatosan félrevezetik, manipulálni akarják a közvéleményt, hergelik az ágazat munkavállalóit. Akik most tüntetnek, mivel nem voltak reprezentatív szervezet, tavaly májusban felajánlották nekik, hogy csatlakozzanak az EDDSZ sztrájkfelhívásához, s így vegyenek részt a kormányzattal folytatott egyeztetéseken is. Ezzel a lehetőséggel viszont nem éltek.
(Forrás: Népszava)
 
2016.07.01.
Hajnalig tartott a maratoni tüntetés
A maratoni megmozdulás szervezői szerint elfogadhatatlan, hogy kórházakat zárjanak be, miközben stadionok épülnek országszerte. A tiltakozáshoz nemcsak az egészségügyi szakszervezetek, hanem a szintén az Emberi Erőforrások Minisztériumához tartozó oktatási és szociális ágazat érdekképviseletei is csatlakoztak.
(Forrás: HírTv)
 
2016.07.01.
„Az ígéretek ideje lejárt, becsaptak minket”
Széles körű összefogást mutattak fel pénteken az egészségügyi dolgozók és a tanárok érdek-képviseleti vezetői és szónokai: Sándor Máriától Pukli Istvánon át egészen Iványi Gáborig tartott a felszólalók sora a Kossuth téren. A rendezvényen megtornáztatták a közönséget, de fontos gondolatok is elhangzottak.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.07.01.
Vádemelés: tizenkét évesen rabolt
Rablás bűntette miatt emelt vádat azzal a tizenkét éves fiúval szemben a Szolnoki Járási és Nyomozó Ügyészség, aki tavaly szeptember közepén Tiszakürtön, az iskola folyosóján erőszakkal szerezte meg egy tizenegy éves kislánytól a fülbevalóját. Az ügyészség az agresszív gyerek ellen javítóintézeti nevelés elrendelését kezdeményezte.
(Forrás: szoljon,hu)
 
2016.07.01.
Az idegenellenesség elért az iskolákig a Brexit után
Egy iskolával és gyerekneveléssel foglalkozó internetes újság szerkesztőj írta, úgy észlelik, hogy az utóbbi napokban az idegenellenes, lengyelellenes hisztéria elért a brit iskolákig, a gyerekek hozzáállásában is negatív változásokat tapasztalnak a nevelők, amit riasztónak tartanak.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.07.01.
Fekete pólósok a Kossuth téren: 'Beteg ez az ország, és betegek a politikusok'
Országépítésre hívják a Kossuth téren demonstráló egészségügyiek és pedagógusok az embereket. Sándor Mária a Semmelweis napra időzített, pénteki civilgyűlésen több ezer ember előtt szabad országot követelt. S egyben bejelentette: Országépítők névvel új civil mozgalom indul.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.07.01.
Országépítők - új civil mozgalmat indít Sándor Mária
A szombat hajnalig tartó demonstráció abba a tiltakozás sorba illeszkedik, amelyben a pedadógusok és az egészségügyiek akciói mind közelebb kerültek egymáshoz. Erre is utalt a színpadon látható „ Az EMMI mostohagyermekei Akciószövetség" felirat. Sándor Mária utalt arra, hogy a pedagógusok nyáron dolgoznak, ősszel radikalizálódnak, és ők is járják az országot, hogy összefogják a civilszervezeteket.
(Forrás: Népszabadság)
 
Sajtófigyelő
2023.11.21.
A pályakezdő pedagógusok mellett áll Balatoni Katalin
Maga is átélte, milyen érzés kezdő pedagógusnak lenni, ezért jól ismeri a pálya nehézségeit – jelentette ki a lapunknak adott interjúban Balatoni Katalin, a Belügyminisztérium köznevel...
(Forrás: Magyar Nemzet)
--
2023.11.21.
Plakátkampányt indít a kormány az iskolákban
A védelem online is megillet! Kérdezz, szólj, jelezz! - ezek a legfontosabb üzenetei azoknak az iskolai plakátoknak, amelyeket a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) jogsegélyszolg...
(Forrás: Eduline)
--
2023.11.21.
Státusztörvény: nem taníthatnak óraadóként tovább a felmondó pedagógusok?
Szeptember 29-ig kellett nyilatkozniuk a pedagógusoknak, hogy elfogadják-e a státusztörvény alapján írt munkaszerződésüket. Rétvári Bence államtitkár úgy nyilatkozott, hogy 1205 pedagó...
(Forrás: Eduline)
--
2023.07.17.
Oszkó Péter: Nagyon nagy bajban vagyunk, ha saját pedagógusaink bérét sem tudjuk kifizetni
ZÁMOMRA A LEGBOSSZANTÓBB ÁLLÍTÁS, HOGY A SAJÁT OKTATÁSI RENDSZERÜNK FOLYAMATOS MŰKÖDÉSI KÖLTSÉGÉNEK FINANSZÍROZÁSÁHOZ UNIÓS ADÓFIZETŐK PÉNZÉRE VAN SZÜKSÉGÜNK, miközben vannak...
(Forrás: Index)
--
2023.07.15.
Ilyen se volt még: 171 oktató állt ki a Zeneakadémia autonómiájáért
Alulírott előadó- és alkotóművészek, kutatók és zenepedagógusok, mint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatói az alábbi közleményt kívánjuk a közvélemény és a fenntartó Kultur...
(Forrás: Index)
--
2023.07.15.
„Egy mérhetetlenül szelektív törzsi társadalom öngyilkos reflexiója saját magára” – Lannert Judit oktatáskutató a státusztörvényről
Miért beszél mindenki tanárhiányról, amikor átlagosan tíz általános iskolás gyerek jut egy pedagógusra? Mi a tanárok és mi a megrendelő, a lakosság felelőssége a magyar oktatás szétes...
(Forrás: szabadeuropa.hu)
Címkék
agresszió civilek család digitális nemzedék együttműködés erkölcs esélyegyenlőség esélyek felelősség film filmklub generációk gyerekek gyermekvédelem hátrányos helyzet IKT integráció irodalmi mű feldolgozása iskola iskola és társadalom kapcsolatok kommunikáció konferencia konfliktuskezelés kreativitás kutatás könyvajánló közösség módszerek OFOE oktatás oktatáspolitika osztályfőnöki szerep pedagógia pedagógus pedagógusok pályázat rendezvény szabályok szakmai szervezet szülő szülők tanulás tanár-diák kapcsolat tehetséggondozás társadalom történelem verseny virtuális kongresszus ünnep