Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
2016.08.31.
Utolsó pillanatig szórakoztak a csobánkai roma gyerekekkel
Iskolakezdés előtt egy héttel még össze-vissza variálta az idén júniusban bezárt csobánkai iskola volt tanulóinak elhelyezését a Klik. A pomázi polgármester és képviselő-testülete ugyanis tiltakozó hadjáratot indított az ellen, hogy iskoláikat fogadó intézménynek jelöljék ki. Két nappal szeptember 1-je előtt volt olyan szülő, aki még sehová sem íratta be másodikos kisfiát.
(Forrás: abcug.hu)
 
2016.08.31.
Reggeli 9 órás iskolakezdés? Frászt, három nulladik óra!
"Megnézzük azt a lehetőséget, hogy a hagyományainkat, a kialakult munkarendünket illetően mit jelentene egy 9 órás iskolakezdés" - válaszolta Palkovics László oktatási államtitkár az Index.hu online fogadóóráján arra az olvasói felvetésre, hogy 8 óra helyett kezdődhetne 9-kor a tanítás, ez ugyanis jobban illeszkedik a ma bevett munkaidőhöz.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.08.31.
Balog Zoltán: Hatékonyabbá vált a magyar felsőoktatás
Az emberi erőforrások minisztere szerint a Fokozatváltás a felsőoktatásban elnevezésű, másfél éve indult stratégia nyomán a korábbiakhoz képest hatékonyabban működő, strukturáltabb felsőoktatási rendszer jött létre Magyarországon.
(Forrás: Origo)
 
2016.08.31.
Írásban is válaszolt az oktatási államtitkár az Index olvasóinak
Palkovics László oktatási államtitkár szerdán élő videóban válaszolta meg az Index olvasóinak kérdéseit a kezdődő tanévről. A 45 perces beszélgetésbe sok kérdés nem fért bele, de az államtitkár ígéretet tett arra, hogy további kérdéseket írásban válaszolnak meg. Itt van még néhány olvasói kérdés, és az Emberi Erőforrások Minisztériumának szikár, változtatás nélkül közölt válaszai. 
(Forrás: Index)
 
2016.08.31.
Korrupcióinfó: Copy-paste tanulmányok lettek a Klik-projekt milliárdjaiból
Ki sem írt, vagy gyanús közbeszerzéseket talált a Klik 10 milliárd forintos projektjénél Hadházy Ákos, az LMP társelnöke. Ráadásul a politikus szerint többi alibitanulmányt készítettek, amelyek sok helyen szórul szóra megegyeznek egymással. A program költségvetése szerint csak bérköltségre 2 milliárd forintot fizettek, de 1,5 milliárdért vásároltak szellemi termékeket.
(Forrás: Index)
 
2016.08.31.
Palkovics szerint álságos megjegyezni, hogy nincs tankönyve az új tárgynak, pedig szerinte sincs
Palkovics László összefoglalta a tanévet érintő változásokat, kitérve a kritikusok által sokat támadott új tantárgyra, a komplex természettudományra.A tárgy kerettantervét mindössze néhány nappal a tanév kezdete előtt fogadták el, addig csak tervezet formájában létezett, tankönyv pedig egyáltalán nincs hozzá. A tanmenet pótlására - mentőötletként - létrehoznak egy felületet, ahova a tanárok feltölthetik a tanítási javaslataikat egy-egy természettudományos jelenségről.
(Forrás: Eduline)
 
2016.08.31.
Erősebb tankerületek segítik az oktatást
Az erősebb tankerületek hatékonyabban segíthetik az iskolák működését – jelentette ki Pölöskei Gáborné, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) elnöke a debreceni városi tanévnyitó ünnepségen, augusztus 31-én.Pölöskei Gáborné az állami intézményfenntartást olyan közös ügynek nevezte, amely fontos az önkormányzatoknak, az államnak, a szülőknek és a pedagógusoknak is.
(Forrás: Edupress)
 
2016.08.31.
Odrobina László: a szakképzés feladata a diákok kiteljesedésének elősegítése
A helyettes államtitkár az MTI-nek kifejtette: az új iskolatípusok, a szakgimnáziumok és szakközépiskolák problémamentesen tudták elkezdeni a tanévet. A szakképzési rendszerben a második szakma ingyenes megszerzésén túl nyelvi és informatikai képzéseket biztosítanak a képzési centrumok. Egy 300 órás alap- vagy középfokú nyelvvizsgára felkészítő tanfolyamon bárki térítésmentesen részt vehet szeptembertől.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.08.31.
Gajdics Ottó: Becsengettek
Jövőbe mutató jellege miatt ugyanis minden politikai szereplő tisztában van azzal, hogy a nevelő-oktató munkában bevezetett bármilyen jellegű változtatás hatása csak évekkel később mutatható ki. Ezért aztán szabad prédának tekintik ezt a társadalmi alrendszert a kockás inges rezsimsöprők éppúgy, mint a tagsággal már alig-alig rendelkező szakszervezetecskék.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.08.31.
Kirúgásokkal kezdődhet a tanév
Az év eleji oktatási tiltakozások hatására történt változtatások ellenére talán még a tavalyinál is bizonytalanabb helyzetben indul az új tanév, a kormány intézkedéseit a szakmaiatlanság mellett az eszeveszett kapkodás, több esetben a törvénytelenség jellemzi. A ráncfelvarráson átesett "új" Klik működéséről csak találgatások vannak, a szakképzésben elbocsátások várhatóak. A szakszervezet a tárgyalások folytatására készül, a civilek összefogásra buzdítanak.
(Forrás: Népszava)
 
2016.08.31.
Nem könnyebb az iskolatáska
Felemásra sikerült a tanulók terheinek csökkentése – jelentette ki a tanévkezdést értékelve a a Pedagógusok Szakszervezete elnöke, Galló Istvánné. Hozzátette: hiányzik a törvényi háttér ahhoz, hogy a rugalmas tanterveket valóban alkalmazhassák a pedagógusok. Az érdekképviseleti vezető szerint a szakgimnáziumokban ennél is nagyobb a baj.
(Forrás: Lánchíd Rádió)
 
2016.08.31.
Állam helyett a gyerek
A köznevelési törvény megszületése óta hibásan az intézményfenntartás került a középpontba – jelentette ki Hiller István. Így az állam szerepe volt az elsődleges, nem pedig gyermek, a diák teljesítménye. A volt szakminiszter szerint mostanra nyilvánvalóvá vált, hogy a teljes központosítás rendszere nem működik. A szocialista politikus úgy látja, az oktatás színvonala akkor emelkedhet, ha a pedagógusközösségek nagyobb szabadságot kapnak.
(Forrás: Lánchíd Rádió)
 
2016.08.31.
A fizetős szakokon minden ötödik diák hitelből tanul
Az önköltséges képzésben résztvevők 20 százaléka veszi igénybe a Diákhitel2-t képzési díja kiegyenlítésére, és ebben a félévben is erre számít a Diákhitel Központ. Erről Imre Zita, a Diákhitel Központ marketing- és kommunikációs igazgatója az M1 aktuális csatorna ma reggeli műsorában beszélt.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.08.31.
"A kormányzati intézkedések örvényként húzzák le az oktatás színvonalát"
Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezete elnöke úgy látja: ez a tanév sem lesz zavartalan. A tanulói munkaterhek csökkentése érdeké­ben látszólag történtek lépések, rugalmas tanmeneteket tettek közzé, csakhogy ennek jogi háttere hiányzik.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.08.31.
A kormány teljes káoszba löki a szakközépiskolákat
Ez a tanév is gigantikus rendszer-átalakítással kezdődik, és ez a mostani minden korábbinál kapkodóbb és előkészítetlenebb. A legalapvetőbb változások az eddig szakközépiskolának, mostantól szakgimnáziumnak nevezett intézményekben történnek. 210 ezren tanulnak ezekben az iskolákban, ők úgy kezdik a tanévet, hogy nemcsak őket és a szüleiket zavarhatja meg az átnevezés, de a tanárok többsége is alig ért valamit abból, hogy mi történik körülöttük.
(Forrás: Index)
 
2016.08.31.
„Ne várja, hogy én váltsam meg a világot” – interjú Pukli Istvánnal
A zuglói Teleki Blanka Gimnázium igazgatója szerint a Tanítanéknak nem teljesen hagyományos módszerekkel kell folytatnia tevékenységét: az eddigieknél határozottabb, radikálisabb lépésekre van szükség, és „addig kell küzdeni, míg meg nem változik ez a rendszer”, részletekkel azonban nem szolgálhat – mindenesetre, bár egyetlen hiteles pártot sem talál, pártalapítás nem szerepel a tervei között.
(Forrás: Budapest Beacon)
 
2016.08.30.
Interjú Palkovics László államtitkárral- videó
Élő adás az Indexen
(Forrás: Facebook)
 
2016.08.30.
A Civil Közoktatási Platform Indexhez eljuttatott, Palkovics Lászlónak címzett kérdései
Az Index felhívására a Civil Közoktatási Platform összeállított egy kérdéssort Palkovics államtitkár úrnak címezve. A kérdéssorozat célja, hogy a közvéleményt szembesítse az oktatás olyan aktuális problémáival, amely az oktatási kormányzat közelmúltban hozott intézkedéseinek - vagy az intézkedések elmaradásának - a következménye.
(Forrás: Facebook)
 
2016.08.30.
Hajós András érvel a tanévnyitók ellen - videó
Diákok összefogásával idén először szervezik meg a DiákFesztet, ami eredetileg az első két tanítási napra szólt volna, szeptember 1-én és 2-án. A koncerteket egy jótékonysági gyűjtéssel hangolták össze, amivel az Igazgyöngy Alapítványt segítené halmozottan hátrányos helyzetű diákok támogatásában. Csakhogy a Fővárosi Önkormányzat az előzetesen engedélyezett margitszigeti helyszínen építési munkálatokba fogott, így kiszorultak a diákok a szigetről.
(Forrás: Eduline)
 
2016.08.30.
Versenyképes és értékalapú iskola a cél
Versenyképes és értékalapú iskola létrehozása a cél – emelte ki az emberi erőforrások minisztere augusztus 30-án Érden, a Gárdonyi Géza Általános Iskola és Gimnáziumban tartott országos tanévnyitón. Balog Zoltán rámutatott: közös akarat, hogy jó, jobb legyen a magyar iskola, mint eddig, hogy képes legyen hatékony, versenyképes, ugyanakkor értékalapú, minőségi oktatást megvalósítani.
(Forrás: Edupress)
 
2016.08.30.
Rétvári csupa jó hírrel nyitotta meg a tanévet
Idén szeptembertől ismét emelkedik a pedagógusok bére, a folyamat 2017-ben is folytatódik, ezzel kívánta a kormány kifejezni megbecsülését a pedagógusok iránt – emelte ki Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a csurgói Kolping Nagyváthy János Gimnázium, Szakgimnázium és Szakközépiskolában tartott tanévnyitón, szerdán.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.08.30.
Gallóné szerint ez a tanév sem lesz zavartalan
A köznevelési kerekasztal "még kéjes gondolat sem volt", amikor 25 pontos követeléseikről már tárgyaltak a kormánnyal – mondta Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke tanévkezdő sajtótájékoztatóján.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.08.30.
Szabad gyakorlat
Ha az oktatás alulfinanszírozása megszűnne, akkor lehetne jelentősen továbblépni a gyerekek testnevelésében.Valódi létesítményfejlesztésre van szükség, koordinálni kell ezeket a fejlesztéseket. Olyan létesítményeket kell építeni, amelyeket a szabadidősportban az egyesületek, sőt az utánpótlás-neveléssel foglalkozó akadémiák munkájában is használni lehet.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.08.30.
L. Ritók Nóra: Én is visszaadom....
"Sosem éreztem, hogy ezzel a kitüntetéssel valamiféle közösséghez tartoztam volna. Most viszont úgy érzem, van egy csoport a kitüntetettek között, akik egy elv szerint közösséget alkotnak, és hozzájuk szeretnék tartozni én is. Azok közé, aki Bayer Zsolt kitüntetése után visszaküldik a lovagkeresztjüket" - indokolta döntését.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.08.29.
L. Ritók Nóra: Segítő térkép
Amikor az alapítványnál elkezdtük ezt az egészet, eleinte a saját készleteinkből segítettünk. Ruhák, cipők, iskolaszerek, könyvek, játékok vándoroltak be az irodába, a tanári szekrényekbe, onnan pedig ki a családokhoz, gyerekekhez.  A készleteink hamar kimerültek, de a munkánk nyilvánosság előtti kommunikálásával párhuzamosan kezdtek segíteni mások, hamarosan raktár kellett, meg gyűjtőpontok, hogy az adományok kezelése, szortírozása, tárolása biztosított legyen.
(Forrás: Nyomor széle blog – hvg.hu)
 
2016.08.29.
Hivatalos: így változik az érettségi jövőre
Megjelent az a kormányrendelet, mely a jövő évi érettségi vizsgák leírását és követelményeit tartalmazza. Több változás is jön.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.08.29.
A felsőoktatás nem munkaerőképzés: ezt állítja egy professzor
Rhett Allain fizikaprofesszor a Wiredbe írt publicisztikát arról, hogy egyáltalán nem probléma, ha a felsőoktatás nem egyes munkákra készít fel. azért sem érdemes összekeverni a felsőoktatást a munkaerőképzéssel, mert rengeteg olyan munkakör van manapság, ami 10 évvel ezelőtt nem is létezett, így valószínű, hogy pár év múlva szintén újak jönnek majd létre, amire ma még lehetetlen szakembereket képezni.
(Forrás: Eduline)
 
2016.08.29.
Miből tudhatjuk, hogy szorong a gyerek az iskola miatt?
Több jele is lehet annak, ha gyermekünk szorong az iskolai kihívások miatt - mondta az InfoRádió Aréna című műsorának nyilatkozó klinikai szakpszichológus. K.Németh Margit szerint nem kell, hogy az iskolakezdés probléma legyen, hiszen évszázadok óta természetes dolog, hogy 6-7 éves korban iskolába mennek a gyerekek. Véleménye szerint gyakran a szülők csinálnak ebből problémát.
(Forrás: Inforádió)
 
2016.08.29.
Ezer diáknak vissza kell fizetnie az ösztöndíját
Ezer mesterképzésben részt vett diáktól követelheti vissza az állam az ösztöndíját, amennyiben szerdáig nem szereznek oklevelet - nyilatkozta az Oktatási Hivatal elnökhelyettese, Stéger Csilla az M1-nek. Aki kifutott a határidőből, kérhet részletfizetést vagy ledolgozhatja a tartozását. De lehetősége van halasztási kérelem benyújtására is.
(Forrás: Index)
 
2016.08.29.
A fiatalok csaknem 13 százaléka munkanélküli
A fiatalok esetében is folyamatosan javulnak a mutatók, hiszen a 15-24 éves korosztályban már több mint 300 ezren, 24 ezerrel többen dolgoznak, mint egy éve. Eközben a fiatal munkanélküliek száma 15 ezerrel, 45 ezerre csökkent, így az ifjúsági munkanélküliségi ráta 13 százalék alá mérséklődött.
(Forrás: Népszava)
 
2016.08.29.
„Miután zsákutcába vezette az oktatást, még gázt is ad”
A szakgimnáziumok kerettantervének visszavonására szólította fel az oktatási kormányzatot Ikotity István, az LMP országgyűlési képviselője keddi budapesti sajtótájékoztatóján. Ikotity István úgy fogalmazott: a közoktatásnak nem az a feladata, hogy engedelmes rabszolgákat neveljen az autógyáraknak vagy szavazókat a kormánynak, hanem nyelveket beszélő, alkalmazkodni képes, kreatív emberekké kell formálnia a diákokat.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.08.29.
Ingyenesen elérhető a méhnyakrák elleni oltás
Idén is kérhető az iskolákban a méhnyakrák elleni védőoltás, a kétadagos oltóanyag azoknak ingyenes, akik betöltötték a 12. életévüket és szeptemberben kezdik meg az általános iskola 7. osztályát – számolt be Horváth Judit Krisztina országos tisztiorvos keddi budapesti sajtótájékoztatón.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.08.29.
Neten kéri Pécs segítségét a látássérült diáklány
Közösségi oldalon kéri a pécsiek segítségét egy látássérült lány: itt vették fel gimnáziumba, viszont vakvezető kutyája miatt nem talál kollégiumot vagy albérletet. Már egy szobával is beérné, illetve beérnék így ketten, de sehová nem akarják beengedni az állattal – ami amúgy törvény alapján meg sem történhetne.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.08.29.
Közélet 1726 “A kormánynak nem célja gondolkodó gyerekeket képezni
Csütörtökön, az A Városért Egyesület kerekasztal-beszélgetésén külön területek szakértői beszélgettek arról, mi a gond az intézkedésekkel, és mi lenne szerintük a helyes megoldás. Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke mellett Nahalka István oktatáskutató, Orosz László, a BME egyetemi docense, valamint Budaörs polgármestere, Wittinghoff Tamás vett részt a beszélgetésen, amelyet az MSZP-s Horváth Csaba, az egyesület elnöke moderált.
(Forrás: 24.hu)
 
2016.08.29.
Varga Mihály: ősztől indul az új szakképzési rendszer
Egy kézbe került a szakképzés irányítása, megszületett az új szakképzési törvény, létrejöttek a szakképzési centrumok, nagy hangsúlyt kapott a duális képzési forma elterjesztése, és megújult a gyakorlati képzések támogatása. Az átalakításnak köszönhetően a szakgimnáziumok és a szakközépiskolák is érettségit adó intézménnyé váltak. Ezzel megszűnt a korábbi szakmunkás képzés zsákutca-jellege.
(Forrás: Pesti Srácok)
 
2016.08.29.
Az oktatási államtitkár az Indexen tart szülői értekezletet
Szerdán délután kettőkor Palkovics László oktatási államtitkár az Indexen tart szülői értekezletet az induló tanévről. Az államtitkár élő videóközvetítésben válaszolja meg az olvasók kérdéseit. Itt a lehetőség tehát, hogy kérdezzen a legilletékesebbtől. Ugyan szülői értekezletnek neveztük el ezt az alkalmat, nos, ez olyan értekezlet lesz, amin a szülők, a tanárok, sőt a diákok is kérdezhetnek.
(Forrás: Index)
 
2016.08.29.
Utálják, de ez van - Felmérés is bizonyítja: a tanárok nem szeretik a kísérleti tankönyveket
A tanárok zöme elégedetlen a kísérleti tankönyvekkel – ez derült ki a kidolgozásukért felelős állami háttérintézmény, az OFI felméréséből is. Ennek eredményei szerint a tanároknak csupán 22,7 százaléka nyilatkozott úgy, hogy jövőre is szívesen tanítana a kísérleti könyvekből. A kérdőívek, amelyeket az előző tanévben töltöttek ki a pedagógusok, összesen 27 tankönyv használhatóságára kérdeztek rá, és a kutatók állítólag a gyerekeket is megkérdezték a kiadványokról.
(Forrás: Vasárnapi Hírek)
 
2016.08.29.
Csengőfrász az iskolákban
A gyerekek nem tolonganak a megtévesztő módon szakközépiskoláknak átnevezett szakiskolákban. Ezek első évfolyamain meghirdetett 50 ezer férőhelynek mindössze 38,8 százalékát sikerült megtölteni, összesen közel 31 ezer hely marad üresen. Vagyis a családok még mindig elsődlegesnek tartják, hogy a gyerek érettségit szerezzen.
(Forrás: Vasárnapi Hírek)
 
2016.08.29.
Hogyan tovább, Tanítanék?
Látszólag háttérbe vonult a nyári szünidő idejére a Tanítanék mozgalom, amelynek képviselői azonban azt mondják: a kép csalóka, valójában az építkezés időszakát élik.
(Forrás: Vasárnapi Hírek)
 
2016.08.28.
Hiába a diploma, csak az árokseprés marad a vidéki pályakezdőnek
A diploma, két beszélt idegen nyelv és a kellő ambicíó sem tud távol tartani a közmunka csapdájától, ha egy Budapesttől távoli kis faluban élsz, és a szüleid nem tudnak anyagilag támogatni. Nóra egyetemre ment, mert úgy érezte többre hivatott annál, minthogy árkot tisztogasson, de kezdi úgy érezni, hogy nem sok értelme volt. Hónapok óta pályázza az álláslehetőségeket, de vidékről lehetetlennek tűnik munkát találni a fővárosban.
(Forrás: abcug.hu)
 
2016.08.28.
Rengetegen kapnak ingyen tankönyvet, de ára van
A tavaszi tüntetések hatására és a szakmai szervezetek tiltakozása ellenére sem engedett a kormány az állami tankönyvpiacból és nem tette szabadabbá a tankönyvpiacot. Ennek legfőbb oka az volt, hogy csak ebben a rendszerben garantálható az ingyenes tankönyv, ami így sokkal inkább tűnik szociális intézkedésnek, mintsem minőségjavítási szándékú szakmai döntésnek.
(Forrás: Eduline)
 
2016.08.28.
Senki se legyen vesztes!
A napköziben legalább annyira nehéz a diákok élete, mint egy oázis nélküli sivatagban vagy egy középkori csatatéren. Délután egy és négy óra között a legerősebben korog a gyomor, a legmelegebben süt a nap, mindenki fáradt és szeretne már hazamenni. Mégsem lehet. Nem csoda, hogy felbukkannak a konfliktusok és védekezni kell. Van, aki bohóckodik, más hazudik, üt vagy elfut, álmodozik. Ki mit választ? Wéber Anikó Az osztály vesztese című könyvéből kiderül.
(Forrás: Edupress)
 
2016.08.28.
Új generációs tankönyvek tabletre és mobiltelefonra
Valamennyi évfolyamra elkészültek az új kísérleti tankönyvek, valamint az első, ötödik és kilencedik évfolyamnak megjelentek az új generációs kiadványok – erről beszélt az OFI főigazgatója a hét végén az M1 aktuális csatornán. Kaposi József közölte: utóbbiak átmenetet jelentenek a papíralapú és a digitális tankönyvek között, így tableten és mobiltelefonon is olvashatók
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.08.28.
Palkovics: kiemelkedően fontos az egyházak szerepe a mai világban
Az oktatási államtitkár a III. kerületi Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnáziumban tartott ünnepségen úgy fogalmazott: a vallás, a Biblia ismerete meggyőződéstől függetlenül tud iránymutatásul szolgálni a mindennapi életben, így annak integrálása az oktatásba olyan értékekkel és olyan hozzáállással vértezi fel a gyermekeket, amelyek útmutatóként szolgálnak nekik egész életükben.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.08.28.
Fiatalok nélkül maradhatnak a plébániák
A lapunk által megkérdezett felekezetek szerint az iskolákban ugyan több gyermekhez érnek el, ám a plébániákon tartott hittanra egyre kevesebb fiatal jár, lemorzsolódásuk az ország egyes részein eléri a 25 százalékot. Az egyházaknak most az a feladatuk, hogy visszatereljék az elmaradókat a gyülekezetekbe, különben szinte biztosan elvesznek az egyház látóköréből.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.08.28.
Tüntetnek az új igazgató miatt a szegedi Deák gimnázium diákjai
Kiállás a Deákért címmel szerveznek demonstrációt kedd délután 17 órára az iskola tanulói. Az ellen tiltakoznak, hogy olyan igazgatót neveztek ki a fejük fölé, akit jelöltként a tantestület a legkevésbé támogatott.
(Forrás: Délmagyar)
 
2016.08.28.
Magyarország szétesik, és már nem is kell összerakni
Az Orbán-kormányok hetedik tanéve indul el a napokban. Mondhatni, elkezd beérni a vetés. Minden sikerpropaganda dacára azonban a tény tény marad: az iskolarendszer teljesen alkalmatlan a születéskor kapott esélyek megváltoztatására.  A tankötelezettség leszállítása pedig ezreket ítél örök közmunkára.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.08.26.
Látszatintézkedés az OFI lépése
Az OFI csökkenteni próbálja tanulók leterheltségét. Ugyanakkor a lapunk által megkérdezett szakemberek szkeptikusak voltak mindezzel kapcsolatban: Pilz Olivér és Mendrey László szakszervezeti vezető egyaránt látszatintézkedésről beszélt. Horváth Péter, a Nemzeti Pedagóguskar elnöke szerint a rugalmas tanmenetek javíthatnak ugyan a pedagógusok közérzetén, de nehéz megmondani, hogy segítik-e a tanulók terheinek csökkentését.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.08.26.
Szuper nyaralás Zánkán: takarítók lophatták meg a gyerekeket
Körülbelül 85 ezer forintot loptak hátrányos helyzetű erdélyi gyerekektől a zánkai Erzsébet táborban. Az első lopás múlt vasárnap történt. A kísérő tanárok bezárták a szobát, valakik ennek ellenére bementek és eltulajdonítottak ötezer forintot. Hétfőn további 50 ezer forint tűnt el az egyik szobából. Ugyanezen a napon még további kisebb összegek tűntek el, összesen körülbelül 85 ezer forint.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.08.26.
Több mint kétszázezren járnak egyházi iskolába
Hat év alatt 112 500-ról 204 ezerre nőtt az egyházi fenntartású közoktatási intézmények tanulóinak száma – közölte Soltész Miklós. Az államtitkár azt is elmondta, hogy hatvan százalékkal több egyházi iskola működik most az országban, mint 2010-ben. Lapunk kérdésére a stabilitást, a kiszámítható egyházfinanszírozást jelölte meg a növekedés egyik fő okaként.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.08.26.
Van olyan tankönyv, amit mobilon is lehet olvasni
Kaposi József közölte, az új generációs tankönyvek okoskönyv változata is elérhető, ami a digitális kompetencia fejlesztését szolgálja.A tankönyveket a nemzetközi szakirodalom alapján állították össze – hangsúlyozta – , s azokat nemcsak az oktatásfejlesztési hivatal akkreditálja, hanem a Nemzeti Tankönyvtanács szakértői is véleményezik, és folyamatosan „naplózzák" a pedagógusok véleményét is a véglegesítés előtt.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.08.26.
„Elcsúfítja a lányokat a matematika”
A tankönyvek nem kizárólag a diákok világképét határozzák meg, befolyásolják a pedagógusok nézeteit is. Korábbi kutatások nyomán Szilasi arra jutott, hogy meglepő módon elsősorban nem a fiatal pedagógusok támogatják a nemek közötti egyenlőséget, hanem azok, akik idősebbek az átlagnál, régóta tanítanak, több iskolában is megfordultak már.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.08.26.
A kormány talán nem hagyja majd megfőni az iskolásokat
A rövidebb nyári szünidő tervéről faggatta a kormányt az MSZP. Korábban olvasóink többek között azért nem pártolták az elképzelést, mert akkor már nagyon meleg van az osztálytermekben, és most az is kiderült, az országban több mint négyszáz iskola üzemel panelépületekben.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.08.24.
Gőzünk sincs, mit fogunk tanítani
Még mindig nincs részletes követelményrendszer a három éve bevezetett szakmai ágazati tárgyakra, pedig jövőre minden szakképzésben tanuló végzős diáknak érettségiznie kell belőle. Így a tanároknak és a diákoknak fogalmuk sincs, mit kellene alaposabban megtanulni, és mit kevésbé. A szakképzés amúgy is tele van bizonytalansággal: nem sokkal az iskolakezdés előtt azt sem tudni biztosan, milyen tárgyból, mit és hány órában kell majd tanítani. 
(Forrás: abcug.hu)
 
2016.08.24.
Jó hír a jövőre érettségizőknek: nekik is engedett a kormány
Az új atlaszt már az állami tankönyfejlesztés készítette, és már az idei érettségin szerette volna az Emmi, ha kizárólag az marad használatban. Az idén (és a jövőre érettségizők is) vizsgázók azonban sokáig a régi atlaszból tanultak, ezért igazságtalannak tartották, hogy az érettségin egy számukra idegen atlaszt kelljen használniuk.
(Forrás: Eduline)
 
2016.08.24.
Kiszorítja a Természettudományi Múzeumot a Közszolgálati Egyetem
Tovább erősítette a kormány a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kivételezett helyzetét, hatalmas versenyelőnybe juttatva más egyetemekhez képest. Az NKE ugyanis mostantól kezdve nincs a Magyar Akkreditációs Bizottsághoz kötve, így akár indíthat olyan szakokat is, amiket a bizottság rendre elkaszált itthon.
(Forrás: Eduline)
 
2016.08.24.
Mendrey: Nincs ok arra, hogy csak tanítsanak a tanárok
Mendrey László a tananyag csökkentésében csak ötletelést tud felfedezni, szerinte nincs kidolgozott javaslat arra, hogyan lehetne ezt hatékonyan elérni. Ma délelőtti sajtótájékoztatóján dicsérte ugyanakkor, a Horváth Péter által vezetett, a Köznevelési kerekasztalon megjelenő Nemzeti Pedagógus Kar javaslatait. Úgy véli, hogy a leterheltség nem fog változni és ez a kompetenciamérésekben meg fog ezután is mutatkozni.
(Forrás: Eduline)
 
2016.08.24.
A pótfelvételi ponthatárai a felsőoktatásban
Döntöttek a felsőoktatási intézmények a pótfelvételi eljárásra jelentkezők felvételéről. Idén augusztusban 8305 fő adta be jelentkezését valamely egyetemre vagy főiskolára. Közülük 5648 jelentkező felelt meg a feltételeknek, és kezdheti meg tanulmányait szeptemberben.  
(Forrás: Edupress)
 
2016.08.24.
Egy hét múlva iskola, de a kormány még „ötletelget”
„Ennek a természettudományos tantárgynak a tanterve most készül, ehhez nincs tankönyv és nincsenek hozzá munkafüzetek. Ennek az az indoka, hogy adódott egy lehetőség a szakmai közösség számára, az iskolai tanárok számára, a tudós emberek számára, az egyetemi emberek számára, hogy együtt fejlesszük ki ezt a tantárgyat” – mondta Palkovics László oktatási államtitkár.
(Forrás: Hírtv)
 
2016.08.24.
Szakképzés: ötvenötezer férőhely maradt üresen
A szakgimnáziummá átnevezett szakközépiskolák férőhelyeinek csaknem fele üresen marad az ősszel induló tanévben. A szakközépiskolákká avanzsált szakiskolákban még ennél is rosszabb a helyzet: ott a férőhelyek több mint hatvan százalékát nem sikerült feltölteni. Úgy tűnik, a kormány hiába igyekezett népszerűsíteni a szakképzést az elmúlt években, eredménytelen maradt a próbálkozás, továbbra is a gimnáziumi képzés a sláger.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.08.24.
Kormány kontra pedagógusok (rádióinterjú)
Galló Istvánné, a PSZ elnöke a Lánchíd Rádiónak azt mondta: még mindig sok a joghézag, az összevont természettudományos tárgyakhoz tartozó tanmenet pedig még mindig nem készült el. A szakszervezeti vezető hangsúlyozta: a kormányzat nem háríthatja a tanárokra a koncepció kidolgozását. Galló Istvánnét Szabó Bianka kérdezte.
(Forrás: Lánchíd Rádió)
 
2016.08.24.
Tankönyvreform: sok hiba, olcsó kifogás
Palkovics László vitatta, hogy az új tankönyvek összességében gyengébbek lennének: ő úgy látja, hogy az egyértelmű hibák többségét már javították, a tananyagon belüli hangsúlyokról szakmai viták folynak, a könyvek ideológiai tartalma pedig egy szubjektív kategória, amit nehéz egyértelműen megítélni.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.08.24.
Válaszokra várva
Sokan, sok helyen leírták már, miért nehéz a szakközépiskolából egyetlen varázspálca-suhintással szakgimnáziumokká változtatott iskolák helyzete most, a tanévkezdés környékén. Hogy elvárások vannak eszközök nélkül. Hogy szabályok vannak valós tartalom nélkül. Hogy ellenőrzés van keretek nélkül. Azt viszont kevesen láják, hogy néz ki ez a bizonytalanság a másik oldalról, pedig a leginkább érintettek értik a legkevésbé, mi fog velük történni: maguk a diákok.
(Forrás: Alterkata Cafeblog)
 
2016.08.23.
Gyakori a szexuális zaklatás a magyar egyetemeken, de inkább eltussolják az ügyeket
Tóth Györgyi, a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület (NANE) munkatársa szerint az áldozatok gyakran azért nem tesznek feljelentést, mert félnek a meghurcoltatástól, hogy esetleg nem hisznek nekik, a mai magyar társadalomban szerinte jellemző az áldozathibáztatás. – Az egyetlen elrettentő út, ha van olyan protokoll, amely előírja, milyen következménye van annak, amit a zaklatók tesznek vagy szeretnének tenni.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.08.23.
A matek szerint az Orbán-kormány csúfosan megbukott
„Üzenjük Balog Zoltánnak és Palkovics Lászlónak, hogy ők is megértsék: tudta, hogy a pedagógusok többsége – olcsóságuk ellenére – nem szívesen tanít a kísérleti és új generációsnak mondott, állami kiadású tankönyvekből?” Így foglalja össze a Tankönyvesek Országos Szövetségének (Tanosz) keddi nyílt levele a miniszternek és az oktatási államtitkárnak mindazt, amit az elmúlt hetekben a tankönyvpiac alakulásáról megtudtak.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.08.23.
30+15 perces tanórák a kicsiknek - nesze semmi, fogd meg jól?
Beharangozták, hogy hivatalosan is lehet ilyen egy óra az alsó tagozat első két évfolyamán, de a kerettantervet még nem igazították hozzá a bejelentéshez. Így esetleges, hogy melyik tanár mit hagy el a nagyon feszes és bő kötelező anyagból.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.08.22.
A világ legboldogabb országában az iskolai tananyag része az empátiára nevelés
Dániában a nemzeti alaptanterv része lett az empátiára nevelés: minden 6 és 16 év közötti gyerek heti egy órában empátiaépítő órán vesz részt. Ezeken az órákon a diákok egyszerűen átbeszélik, milyen konfliktusok vannak az osztályon belül, van-e valaki, akit bántottak a többiek, van-e valamilyen megoldatlan problémájuk. A cél az, hogy közösen találjanak megoldás, és minden lehetséges nézőpont felszínre kerüljön.
(Forrás: 444.hu)
 
2016.08.22.
Átalakul januártól a bölcsődei rendszer
Januártól átalakul a bölcsődei ellátórendszer, a szülők a jövőben hagyományos bölcsődébe, mini bölcsődébe, munkahelyi bölcsődébe vagy családi bölcsődébe írathatják be három év alatti gyerekeiket - közölte Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.
(Forrás: Inforádió)
 
2016.08.22.
Nyakunkon az iskola! Útravaló szülőknek
Már kicsivel az iskolakezdés előtt érdemes korábban lefektetni a gyerekeket, hogy könnyebb legyen az átállás - ajánlja az InfoRádió által megkérdezett klinikai gyermekszakpszichológus. Németh Erika hangsúlyozta: feladatlapok kitöltését és a sebtiben tanulást viszont nem kell erőltetni az utolsó napokban.
(Forrás: Inforádió)
 
2016.08.22.
Az utolsó pillanatban adtak nagyobb szabadságot a tanároknak
A tiltakozások hatására a tanárok a jövőben több szabadságot kapnak a tantárgyi kerettantervtől való eltérésben. Ehhez kapcsolódóan most töltötték fel a Tankönyvkatalógusra és a Nemzeti Köznevelési Portálra a hagyományos mellett az új, rugalmas tanmeneteket.
(Forrás: Eduline)
 
2016.08.22.
A sajókazai cigány gyerekekért küzdenek, filmet forgattak róluk
Forrás: youtube Egy osztrák rendező Sajókazán forgatott dokumentumfilmet Mérges Buddha címmel. A film két buddhistáról szól, egyikük Orsós János Waldorf-tanár, szociológus, másikuk pedig az ex-politikus Derdák Tibor. Ők alapították meg az Ámbédkar Iskolát, a 3000 fős település cigány gettójának határán. Az iskola célja, hogy a legszegényebb gyerekeket is eljuttassák az érettségiig.
(Forrás: Eduline)
 
2016.08.22.
Lett helyük a csobánkai gyerekeknek
Pomázon és Szentendrén folytathatják tanulmányaikat azok a többségében hátrányos helyzetű roma gyerekek, akik az idén ősszel megszűnő csobánkai Petőfi Sándor Általános Iskolába jártak. A tanulók sorsa egy hónapja még kérdésesnek tűnt, mert a környékbeli települések nem igazán akarták fogadni őket
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.08.22.
"Rejtélyes okból" épp Puklit vizsgálta a hivatal
Pölöskeiné szerint legfeljebb törvényességi ellenőrzést folytattak. Pukli István úgy nyilatkozott,bogy valamilyen „rejtélyes okokból" tavaly a Klik az ő igazgatói munkásságát vette górcső alá, az Oktatási Hivatal pedig most jelezte: ­jövőre az egész iskola működését értékelik. Ennek talán köze van ahhoz is, hogy Pukli István igazgatói kinevezése 2017. július 31-én lejár.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.08.22.
Jogszabálysértések az állami tankönyvpiacon?
Hiába tett közérdekű bejelentést az állami tankönyvek kiadásában történt jogszabálysértések kivizsgálásáért a Tanosz még július 14-én az Emminél, azóta sem kaptak választ – tudta meg a Magyar Nemzet. A szervezet korábban az Oktatási Hivataltól és a Könyvtárellátó Nonprofit Kft.-től kikért közérdekű adatok, illetve a vonatkozó törvények alapján ugyanis arra jutott, hogy több jogszabálysértés is történt az elmúlt három évben.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.08.22.
Pénzügyi analfabétákat képez a gimis pénzügyi tankönyv
Pedig az ötlet jó lenne, és a hétköznapokban használható pénzügyi tudásra tényleg hatalmas szükség lenne. Csakhogy az Iránytű a pénzügyekhez nem jó tankönyv, mert nem a célközönség nyelvén szól, mert bankok finanszírozták és banki termékeket árulnak benne, és komoly tévedésekre épül, nem hagy teret az önálló kezdeményezéseknek, és még a saját maga által létrehozott lehetőségeket sem használja ki az általunk megkérdezett szakértők szerint.
(Forrás: Dívány)
 
2016.08.22.
„Több tanárunk eddig is tiltott könyvekből tanított”
Szűk két héten belül indul a tanév, de az új szakképzési rendszer körül nem szűnik a bizonytalanság: az új kerettanterv ugyan kész, de rendeletben még nem rögzítették. A kaotikus helyzetről sokat elárul az is: lesz egy új tantárgy, de tankönyv még nincs hozzá
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.08.21.
A butaság értékteremtő, az iskola unalmas?
Rossz hír, hogy a három másodperces Facebook-ingereken szocializálódott gyerekekkel már nemhogy egy monitornyi szöveget nem lehet elolvastatni, de egyszerre még pár mondatot sem, és így persze a tanulásra sem igazán lehet rávenni őket. A jó hír viszont, hogy az emberiség nagyjából 25 év alatt megtanul alkalmazkodni bármiféle változáshoz, így már csak alig tíz év van hátra, és úrrá leszünk azon a káoszon, amit a digitális eszközök megjelenése kavart az oktatásban.
(Forrás: Dívány)
 
2016.08.21.
Okostelefont a gyereknek? Érvek pro és kontra
Közeledik a tanév, ami sok új kihívás mellett azt is erősíti, hogy vajon mikor és milyen feltételekkel kaphassanak a gyerekek okostelefonokat? A legtöbb kérdést talán a kisebb gyerekeknél veti fel ez a szituáció. A digitaliscsalad.hu szerzője most szülői szemszögből járja körbe ezt a témát, négy-négy érvet említ az internetezésre is alkalmas okostelefonok gyerekkori használatáról.
(Forrás: Modern Iskola)
 
2016.08.21.
L. Ritók Nóra: Érzelmek
Azt hiszem, ebből az egészből az érzelmeket nem lenne szabad kizárni. A szeretet, a hit a másikban, vezérelv, de hazug lennék, ha nem vallanám be, hogy nem kizárható a düh, a harag sem. A gyűlöletig persze nem lenne szabad elmenni. De volt már, hogy azon kaptam magam: érzem, gyűlölök. Ilyenkor nekem is magamba kellett néznem. És visszanyomni az érzést, helyet adva a szeretetnek. De ez időbe kerül. Hagyni kell időt ennek, nekem, magamban.
(Forrás: Nyomor széle blog – hvg.hu)
 
2016.08.21.
Megvan a sok kicsi Klik vezetője, indulhat az államosítás
Már kiválasztották az 58 tankerületi központ vezetőjét, akik ismerik illetékességi területeiket, szervezik csapatukat. Pölöskei Gáborné szerint a tankerületek között szétosztották a szükséges pénzügyi keretet, részben ezáltal a tanév biztonságosan megkezdhető az átalakuló fenntartói rendszer mostani állapotában
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.08.21.
Milyen kedvezményt kapok a vonaton, ha egyetemre járok?
Alapvetően 50 százalékos kedvezmény jár mind a nappalis, mind pedig az esti tagozatra járók számára a vonatjegyekből. Ekkora kedvezményt kapnak azok a levelezős hallgatók is, akik a lakóhelyük és az iskola közti viszonylatra váltanak jegyet.
(Forrás: Eduline)
 
2016.08.21.
Ezen a héten kiderült, mi lehet a legnagyobb csapás egy iskola számára
A nyári uborkaszezonban komoly hullámokat gerjesztett, hogy néhány szülő és egy képviselő melegfelvonulást vizionált, miután szivárványosra festették egy pomázi általános iskola kerítését. Az ügy annyira komoly és égető, hogy a polgármester is vizsgálódik, kérdőívet küld a szülőknek.
(Forrás: Eduline)
 
2016.08.21.
Kezdődik a suli, Budapesten pedig ezzel együtt a káosz
Az iskolai időszak kezdete általában azt is jelenti, hogy reggelente és délután a nyárinál jóval nagyobb tömeg várható a járműveken, ennek ellenére a BKK pont szeptember 1-től ritkítaná több járatát - értesült az Index.
(Forrás: Eduline)
 
2016.08.21.
Novemberben kezdődik az iskolák állami átvétele
Az őszi szünet végéig mindenhol véglegesítik a tankerületi központok székhelyét, és november végén megkezdődhet az iskolák átvétele az önkormányzatoktól – ígéri az állami intézményfenntartó elnöke. Pölöskei Gáborné lapunknak adott interjújában elmondta: a hónap végén országjárásba kezdenek, hogy tankerületi centrumonként minden iskolaigazgatóval találkozzanak.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.08.21.
Sokan személyi kölcsönből fedezik az iskolakezdést
Drágább az iskolakezdés, mint két éve: egy felmérés szerint a családok átlagosan 84 ezer forintot költenek minden egyes gyermekre. Akiknek nincs ennyi pénzük, hitelt vesznek fel. A szocialisták szerint hazugság az a kormányzati szlogen, hogy az ingyenes tankönyvek miatt alig kerül valamibe az iskolakezdés.
(Forrás: Hírtv)
 
2016.08.20.
Hogyan írnak óravázlatot Angliában?
Az általam legtöbbet látott óravázlat-típust ismertetem röviden. Ez a típus kiválóan kifejez néhány kulturális különbséget a magyar és az angol rendszer között.Az "óravázlat" mint műfaj több dokumentumot tartalmaz egyszerre. A "lesson plan" az, amit mi óravázlatként ismerünk. Ehhez rendszerint tartozik egy 1-2 havonta frissített dokumentum, a "Class Context Sheet", amelyen az osztály minden tanulójáról néhány mondatos szöveges jellemzést kell adni.
(Forrás: Békési Kálmán blogja)
 
2016.08.20.
Leginkább online csevegnek a fiatalok a mobiljukon
Bár még mindig szeretik a hanghívást a fiatalok, az sms-t alig használják, annál inkább az internetalapú csevegőszolgáltatásokat - derült ki a Telenor mobilkommunikációs felméréséből. A Telenor Magyarország kommunikációs szakértője az InfoRádióban azt mondta: a videohívás a magyar fiatalok körében még nem gyakori.
(Forrás: Inforádió)
 
2016.08.20.
Tartanak a dán szülők Erdogan haragjától
A Facebook közösségi portálon 14 magániskola listáját tették közzé „Mentsétek meg gyermekeiteket Fethullah Gülen terrorszervezetének iskoláitól” török nyelvű kommentár kíséretében. A kommentárt lefordító TV2 televízió számításai szerint 366 török származású tanuló nem jelentkezett augusztus közepén az új tanévre.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.08.20.
Magyarországon alapjaiban rohad a rendszer, de egy 13 éves lány segít
Annyian mondják, hogy a tanulás az egyetlen lehetőségük a roma fiataloknak, de ezt a mondatot valójában csak az érti, aki látja azt a feneketlen kutat, ahol a tehetségükkel együtt elvesznek ezek a gyerekek, ha nincs segítség. Melissza azonban utat tör magának a szegénység legmélyebb bugyrából, és a sorstárainak is próbál irányt mutatni.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.08.20.
Még csak közeleg a tanév, de máris borítékolható a káosz
Szóval van kicsit kevesebb, mint két hét a tanévkezdésig. Ami azt jelenti, hogy az igazgatók és a pedagógusok már lassan szivárognak vissza az iskolákba, és nekikezdenek a munkának. Illetve nekikezdenének – ha nem lenne egyelőre több a kérdés, mint a bizonyosság a következő tanévvel kapcsolatban.
(Forrás: Kettős Mérce)
 
2016.08.19.
Fejlesszünk együtt!
„Fejlesszünk együtt!” címmel programtervet fogadott el az MTA több felsőoktatási intézmény (Szegedi Tudományegyetem, NymE Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ, Eszterházy Károly Egyetem, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem), szakmai szervezet (Eötvös Loránd Fizikai Társulat, Nemzeti Pedagógus Kar), a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal és az OFI a természettudományi oktatás stratégiai fejlesztésének irányairól és módszereiről.
(Forrás: Edupress)
 
2016.08.19.
Jó ötlete is van az OFI-nak az új tantárgy kapcsán
Bár csak fokozatosan fognak megjelenni a segédanyagok az új komplex természettudomány tantárgy esetében, azt digitálisan terjesztik majd, így a tanárok a jó gyakorlattal kiegészíthetik az szakmai anyagot és gyorsan elterjedhetnek a jó megoldások.
(Forrás: Eduline)
 
2016.08.19.
Czibere Károly: nőtt a roma hallgatók aránya a felsőoktatásban
Az elmúlt években fél százalékról 1,7 százalékra nőtt a roma fiatalok aránya a felsőoktatásban – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatorna Ma este című műsorában.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.08.19.
Interjú a közoktatás helyzetéről (Pukli István és Sulyok Blanka)
Évről évre rosszabb az oktatás helyzete, ahogy fogy körülöttünk a levegő, egyre kevesebb a szabadság, egyre több a teher, ez mindenképpen negatív – ezt Sulyok Blanka mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.
(Forrás: atv.hu)
 
2016.08.19.
Palkovics a Hír TV-nek elmondta: nem lesz tankönyv
Nincs és nem is lesz önálló tankönyv a természettudományos tárgyak oktatására a szakgimnáziumokban – nyilatkozta az oktatásért felelős államtitkár a Hír TV-nek. A szakszervezetek elutasítják, hogy csak elektronikus tananyag legyen. Az új rendszer bevezetésének elhalasztását, illetve a PDSZ annak visszavonását kéri.
(Forrás: Hírtv)
 
2016.08.19.
Kódolva van a rosszkedv az oktatási rendszerben
A fásult tanárok tehát nem foglalkoznak megfelelően a gyerekekkel, akik emiatt pimasszá válnak, sok esetben pedig a szülők sem rendszabályozzák meg őket, és még a pedagógusokat fenyegetik. Az iskolák kezében pedig kevés fegyelmezési eszköz van (tegyük hozzá: ez valószínűleg így is van jól).
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.08.19.
A kormány hallja a kritikát, reméljük, érti is
A három legkomolyabb kritika a diákok terhelését, az intézményvezetői jogköröket és a működtetői viszonyokat érte. Palkovics László úgy vélte, a Klik átalakításával új viszonyokat teremtettek a fenntartói és működtetői területen, hatékonyabb és szolgáltató szemléletű rendszert alakítottak ki, amely az ország minden részében biztosítja a minőségi oktatáshoz szükséges feltételeket.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.08.19.
Bajban az iskolaigazgatók - videóval
Szűk két héttel a tanév megkezdése előtt a szakképzési intézmények igazgatói még nem tudják, milyen tantárgy-felosztást készítsenek és hány pedagógussal számoljanak. Egységes természettudományos képzés lesz, de még nem jelent meg a végleges kerettanterv - mondta a Lánchíd Rádió Kalauz c. műsorának Galló Istvánné, a PSZ elnöke és Szüdi János, a PSZ oktatási szakértője 2016. augusztus 19-én.
(Forrás: Tabunyitogató)
 
2016.08.17.
Mégis újraindult az Út a diplomához program
Idén 275 millió forintos keret áll rendelkezésre az Út a diplomához program keretein belül, amely 65 millióval több a tavalyinál - jelentette be Czibere Károly, az Emmi szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten.
(Forrás: Eduline)
 
2016.08.17.
Ösztöndíj a magyar nyelv támogatásáért
Megszűnik a Balassi Intézet és új ösztöndíjprogram indul – az erről szóló kormányrendelet a Magyar Közlöny augusztus 16-ai számában jelent meg. A kulturális és tudománydiplomáciai feladatok ellátásáról szóló kormányrendelet szerint a Balassi Intézet jogutódja szeptember 1-jétől – a rendeletben meghatározott kivétellel – a Külgazdasági és Külügyminisztérium.
(Forrás: Edupress)
 
2016.08.17.
Iskolakezdés együtt - videó
Két hét múlva kezdődik az iskola, ez az időszak a legtöbb családnak számottevő anyagi terhet jelent. A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet az idén is adománygyűjtést szervez a rászoruló gyermekeknek. Az akció részleteit Gáncs Kristóf kommunikációs igazgató ismertette.
(Forrás: Hírtv)
 
2016.08.17.
Szivárványos iskolakerítéstől féltik a gyerekeket Pomázon, mert a gay pride zászlajának is ilyen színei vannak
Nem marad következmények nélkül Pomáz jobbikos képviselőjének észrevétele, az önkormányzat is foglalkozik a Mátyás Általános Iskola szivárványosra sikerült kerítésének ügyével. A polgármester szerint a szülőknek kell dönteniük, maradhat-e így, vagy át kell festeni, mert túlságosan hasonlít a gay pride mozgalom zászlajához.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.08.17.
Levadásszák a tanárokat, akik kockás inget viseltek, hiába jók, nem lehetnek igazgatók
Volt, aki egyedül pályázott egy szekszárdi szakképzési tagintézmény tagintézmény-vezetői pozíciójára úgy, hogy a pályázati feltételeknek teljes mértékben megfelelt, más pályázó nem volt. A nevelőtestületi és az alkalmazotti közösség száz százalékig támogatta és a munkáltatói jogokat gyakorló főigazgató is támogató véleménnyel küldte fel nevét a minisztériumba.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.08.17.
Ugrás a sötétbe: Új tantárgy van, tankönyv nincs hozzá
Bő két hét múlva indul az új rendszer az oktatásban, innentől kezdve a szakmunkásképzőt szakközépiskolának, a szakközépiskolát pedig szakgimnáziumnak hívják. Az elnevezésen kívül más is változik: a szakgimnazisták több szakmai tárgyat tanulnak majd a közismereti tárgyak rovására.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.08.16.
Brexit után: ”Sírva jöttek haza a lányok az iskolából”
Ricsi, a 11 éve Angliában dolgozó magyar építési vállalkozó csak nehezen tudta megnyugtatni két tündéri kislányát. A kicsik azért zokogtak, mert az iskolában azt mondták nekik, nem maradhatnak tovább, haza kell menniük Magyarországra.Mindez nem sokkal a Brexitről döntő népszavazás után történt.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.08.16.
Furcsa kinevezésre vár magyarázatot a Tanítanék Mozgalom
Az egyik szakközépiskolát továbbra is az igazgató vezetheti úgy, hogy egy másik jelölt nyert, ráadásul ő nem is adott be pályázatot. A mozgalom képviselői nyílt levélben faggatják a minisztert, hogy ez hogyan fordulhatott elő.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.08.15.
L. Ritók Nóra: Átfordulás
Vannak történetek, mikor az ember éveken keresztül elhisz valamit… aztán egyszer csak átfordul minden, és kiderül, az egész hazugság volt. Az ember ilyenkor legszívesebben jogorvoslatot keresne. Mégsem teheti. Mert a helyzet nem olyan egyszerű. Ilyenkor marad a tipródás, a düh, a „miért nem vettem észre hamarabb” keserves, szemrehányó érzése. És nem tudok mit tenni.
(Forrás: Nyomor széle blog – hvg.hu)
 
2016.08.15.
Y-generáció: a nagy átverés
Bejönnek a munkahelyre igen nagy arccal és brutális fizetésigénnyel. Ám az egész napjuk csak a megúszásról szól. Saját- és a környezetem tapasztalatai alapján is azt látszik, hogy jelentős a szakadék az Y-generációval kapcsolatos kutatások és a valóság között. Úgyis mondhatnánk, hogy nevezett generációt szinte már valamilyen misztikus aura veszi körül ami a munkához, illetve a társas-, szociális-, párkapcsolati ügyekhez való hozzáállásukat illeti.
(Forrás: Index)
 
2016.08.15.
Óvszer-automaták lehetnének az iskolákban?
A fiatalok biztonsága érdekében óvszer-automatákat szeretne elhelyezni az iskolákban Langmár Bettina vállalkozó, aki egy, a világon egyedülálló mobilalkalmazást is létrehozott a kamaszok szexuális felvilágosításáért és a tévhitek eloszlatásáért. Az iskolaigazgatók vegyes érzelmekkel fogadták a kezdeményezést: többen úgy vélik, egy ilyen automatának nincs helye az iskola falai között.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.08.15.
Már segédmunkás sincs Nyugat-Magyarországon, lassan már csak a bevándorlók menthetnek meg
Mosonmagyaróvár, Győr és Komárom környékéről röplapokon csábítják dolgozni az embereket Pozsonyba. A szlovák bérek magasabbak a magyarnál. A térségből tömegesen még nem járnak át Szlovákiába, az osztrák lehetőségek egyelőre kecsegtetőbbek. Nyugat-Magyarországon – jórészt a külföldi munkavállalások miatt – elfogyott a munkaerő.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.08.15.
Szállodát építenének rá a budapesti gimnáziumra
Speciális geodéziai fúrásokat végeztek 15 méter mélységig a Veres Pálné Gimnázium kizárólagos használatában lévő udvarán. A feltáró munka két napig tartott. S ezzel újra feléledt a gyanú, hogy szálloda épülne az iskolával közösen használt ingatlanon és a butikhotel mélygarázsához rendelték meg a feltáró fúrásokat.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.08.15.
Tudta, hogy marad Balogék megbukott menzarendelete?
A hvg.hu információi szerint egy májusi próbafőzés laborban bizonyított eredményén túl részletes szakmai javaslatok is vannak ahhoz, hogy akár már szeptembertől javuljon a kicsik sótlan/íztelen/beazonosíthatatlan kosztja. De nem fog. A minisztérium ezt azzal intézte el: még fel kell dolgoznia a javaslatokat.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.08.13.
Nem vették fel a gyereket az óvodába, mert vállalkozó az anyuka
A vállalkozó nők gyerekeit nem szívesen veszik fel óvodába - derül ki a penzcentrum.hu cikkéből. A  portál annak járt utána, milyen akadályok nehezítik a vállalkozó nők karrierjét, s mindennapi életét. A Központi Statisztikai Hivatal adataira hivatkozva állapítja meg: az alkalmazottak között csak néhány százalékkal, a vállalkozók között viszont durván alulreprezentáltak a nők.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.08.12.
Prievara Tibor: Néhány tanács kezdő (és haladó) tanároknak - Első rész
Sokszor hallom, hogy "az én osztályomban" stb. Szerintem ez tévedés. Az osztály az osztályé és a tanterem pedig a diákoké. Mi is fontos kellék vagyunk benne, de a szakmai sikerünk nem annyira rajtunk és a tudásunkon múlik, hanem a befogadókon. Lehet valaki akármilyen jó tanár, ha nem tanulnak tőle semmit (mint ahogy egy fociedzőt is kizárólag az eredmények minősítenek).
(Forrás: Tanárblog)
 
2016.08.12.
Nyers elképzelések a tanév rendjéről
Sok kérdést vetnek fel a tanév rendjének reformjára vonatkozó elképzelések a pedagóguskar vezetője szerint. Horváth Péter reményét fejezte ki, hogy a szeptemberben folytatódó kerekasztal-tárgyalásokon majd részletesen megismerhetik a terveket. - See more at:
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2016.08.12.
Több száz Pilz Olivér és Pukli István fogja újrakezdeni a tanártiltakozást
Nyáron több százan csatlakoztak a Tanítanék Mozgalomhoz, amely októbertől újra akciózik – nyilatkozta a Népszabadságnak interjújában Pilz Olivér, a mozgalom egyik alapítója. Nyitottságot a nyáron sem tapasztaltak, az Orbán-kormány hat-nyolc hét alatt akar lezavarni egy olyan változást, amelyhez hat-hét évre lenne szükség.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.08.11.
Kárpátaljai diákok látogattak az Országházba
Az Erzsébet-programban résztvevő kárpátaljai diákokat fogadott a Parlamentben Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár pénteken. Kárpátaljai gyerekek vendégeskednek a Parlamentben. – MTI Fotó: Máthé Zoltán A diákok egy hétig a zánkai táborban nyaraltak, a program utolsó pontjaként Budapest főbb nevezetességeit nézték meg.
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2016.08.11.
Igenis, érdekli a fiatalokat a korrupció
A magyar fiatalok túlnyomó többsége úgy gondolja, hogy Magyarországon a korrupció súlyos probléma, de ebbe nem szabad beletörődni - mondta a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója a szervezet kutatását ismertetve pénteken Budapesten, a Sziget fesztiválon.
(Forrás: Népszava)
 
2016.08.11.
Így szúr ki a KLIK száz gyerekkel és családjukkal
Az Iványi Gábor vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) továbbra is kész lett volna a felsődobszai Bárczay Gábor Iskola működtetésére, ám úgy tűnik, erre nem lesz lehetőségük. Fél év kérlelés és könyörgés ellenére az intézmény átvételére és további fenntartására jogosult Klebelsberg Intézményfenntartó Központ az iskola átvétele érdekében a mai napig semmilyen intézkedést nem tett
(Forrás: Index)
 
2016.08.11.
Teljes homály a pesti török iskolák terrorvizsgálata
Az ATV még kedden kormányzati forrásokra hivatkozva arról írt, hogy az egész török kérés kényelmetlen a magyar kormánynak, és a minisztériumok egymásra próbálják tolni a felelősséget. A cikk szerint akkor még úgy tűnt, hogy az Emmi vezényli le a vizsgálatot. Az minden bizonnyal transzparens lett volna, a TEK - és a kapcsolódó akcióiról a kormány - azonban nem köteles tájékoztatni a közvéleményt, sem az érintetteket.
(Forrás: Index)
 
2016.08.11.
Kemény gyomrossal indít a tanévkezdés
A támogatás mértéke azért sem mindegy, mert a családok nagy részének minden lehetőséget ki kell használniuk, hogy kijöjjenek szűkös költségvetésükből. A Régió Játék friss felmérése szerint a családok több mint felénél iskolakezdés előtt 10-30 százalékkal nőnek a havi kiadások, minden 5. szülőnél pedig 30-50 százalékkal is emelkedhet a havi költségvetés a tanévre való felkészüléssel.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.08.11.
Becsöngetnek! – videó
Becsöngetnek! Az új tanév első órájára az általános iskolákban biztosan, de mi lesz az új szakgimnáziumokban? Az oktatási szakemberek azt állítják, hogy el sem kezdődhetne a tanítás most ősszel ezekben az intézményekben. A Liberálisok ügyvivőjével, Bősz Anettel indul a Reggeli járat.
(Forrás: Hírtv)
 
2016.08.10.
A magyar szülők nem hagyják, hogy Erdogan bezárassa az iskolájukat
A Blikknek nyilatkozó egyik szülő azt mondja, három gyereke is ebbe az iskolába jár, de soha, semmilyen politikai megnyilvánulással eddig nem találkozott. Balogh Andrea szerint a diákoknak mindössze 5-10 százaléka török, a tanárok nagy része pedig magyar, de vannak amerikaiak is.
(Forrás: 24.hu)
 
2016.08.10.
Duplájára nőtt az oktatók átlagkeresete
A kormány 2013-ban vezette be a pedagógus-életpályamodellt, amely a tanároknak jelentős bérfejlesztést, egy új minősítési rendszert, valamint egy, a korábbinál pontosabb munkaidő-nyilvántartási rendszert eredményezett.A béremelési program 2017-ig tart, öt év alatt mintegy 170 ezer pedagógus fizetése növekszik, minden évben három és fél százalékkal.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.08.10.
26 ezer diákot dolgoztatnak meg a hazai önkormányzatok
A fiatalok az önkormányzatoknál jellemzően adminisztratív, az önkormányzati fenntartású intézményeknél (óvoda, iskolai konyha, kertészet) kisegítő feladatokat tudnak ellátni. A nyári diákmunkaprogram főként azoknak a fiataloknak ad munkalehetőséget, akik olyan településen, vagy földrajzi régióban élnek, ahol a piaci körülmények között nehezebben tudnának munkát találni.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.08.10.
Terrortámadásokra készítik fel a francia diákokat
Terrortámadásokra felkészítő életmentő és elsősegélynyújtó tanfolyamokat tartanak majd ősztől a francia középiskolákban. A tantervbe beillesztett felkészítőn arról is szó lesz, hogyan őrizhetik meg a diákok a lélekjelenlétüket, ha valahol kitör a pánik. Az első eligazítást a vezető tanároknak kell tartaniuk a szülők és gyerekeik számára.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.08.10.
Az Emmi sem árulja el, mitől migráns a migráns, Pukli István diszkréten röhög
Az oktatásért felelős államtitkárság az adatkérést így indokolta: „a migráns tanulók ellátása többletforrást igényel, a tárca a tervezés miatt szeretné pontosan tudni a létszámot”. Majd „nyelvi, szociokulturális problémák megoldásáról” írtak, amihez „megfelelően képzett szakemberekre van szükség...a migráns tanulók ellátása nemcsak oktatás­szervezési, hanem gyermekvédelmi kérdés is”.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.08.09.
Pukli visszakérdezett a Kliknél: "Mégis, ki a migráns diák?!"
Puklinak az sem világos, milyen céllal kérik be ezeket az adatokat. Bár azt reméli, segíteni akarnak ezeken a tanulókon, az utasítás erről nem ír semmit. Amíg a Klik nem pontosítja a feladatot, és nem mondja meg, ki számít migránsnak, az adatszolgáltatást nem tudja teljesíteni – zárja levelét a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.08.09.
Zsákbamacska az új szakképzési rendszer
Hivatalosan meg sem kezdődhetne ősszel a tanítás a szakgimnáziumokban a szakmai kerettantervek és a közismereti kerettantervek óraterve nélkül, amelyek még munkaanyag formájában sem ismertek a tantestületek előtt - figyelmeztetett a Civil Közoktatási Platform. A kormány azt ígéri, augusztus közepéig elérhetővé válnak a szükséges dokumentumok, ám akkor már csak két hét lesz a tanévkezdésig.
(Forrás: Népszava)
 
2016.08.09.
„Egyedül nem megy!” - Szekeres Imre írása
Az orbáni rendszerrel szemben állók nagy többsége úgy véli, hogy a demokratikus ellenzéki pártok, az állampolgári és szakmai tiltakozó mozgalmak együttműködése biztosíthatja a kormányváltást 2018-ban. Vannak, akik azt mondják, hogy felülről: jöjjön létre ellenzéki kerek­asztal, árnyékkormány.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.08.09.
A volt fideszes polgármesternek nem kellett a felajánlott munka
A Klik átszervezésének eredményeként a korábbi 198 tankerület irányítását 58 tankerületi vezető látja el. Azon vezetők, akik nem kaptak újabb vezetői megbízatást, a továbbiakban választhattak a munkáltató által felajánlott, képzettségüknek és végzettségüknek megfelelő tankerületi munkakört. A felajánlott munkakör Székyné Sztrémi Melinda számára nem felelt meg, így ő maga kérte felmentését.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.08.09.
Forró ősz vár a Fideszre
Megemlegeti a kormány az őszi akciókat – ezt ígérik az elégedetlen tanárok, akik készek újabb sztrájkot tartani ősszel. A pedagógusok mellett az egészségügyi és a szociális szféra dolgozói, valamint a önkormányzati köztisztviselők is üzentek Orbánéknak, hogy ők is megértsék.
(Forrás: 168 óra)
 
2016.08.08.
Vigye máshová a gyerekét, itt úgysem bírná a tempót
A cigány, hátrányos helyzetű diákokat nem ritkán ilyen finom utalásokkal szorítják ki a saját körzetes, jobb iskolákból. Marad a gyengébb és még messzebb is levő suli, ahonnan meg a jobb módú szülők menekítik el a gyereküket, ahogy egyre több cigány osztálytársuk lesz. A tanulói ingázás mára jobban erősíti a szegregációt, mintha valaki szegénytelepen lakik
(Forrás: abcug.hu)
 
2016.08.08.
Kálmán László: Okosabb vagy, mint egy negyedikes?
Az utóbbi években különösen nagy érdeklődés vette körül a szöveges feladatokat. Ennek az az oka, hogy hazánk egyik nagy problémája, hogy a szövegértési vizsgálatokban romlik a gyerekek teljesítménye, ráadásul nőnek az eltérések az országon belül. Márpedig a szöveges feladatok kitüntetett helyet foglalnak el az iskolai szövegértési problémák között.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2016.08.08.
Klik: a szervezet nem félemlít meg pedagógusokat
A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ „ismételten visszautasít minden olyan vádaskodást, hogy pedagógusokat vegzál vagy félemlít meg vizsgálatokkal és ellenőrzésekkel”.A szervezet közleményében hangsúlyozták, hogy az ellenzéki párt sajtóban megjelent nyilatkozata félrevezető, és arról árulkodik, hogy a PM nincs tisztában az ellenőrzés fogalmával.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.08.08.
Gólyatábor helyett orientációs napok
Nemcsak a szexuális jellegű "játékok" tiltottak, de már alkoholt sem nagyon lehet fogyasztani a hazai gólyatáborokban az elmúlt évek botrányait követő szigorításoknak köszönhetően. Több helyen a táborokat orientációs napok váltották fel, a hallgatói önkormányzatoknak pedig már nem engedik, hogy egymaguk, ellenőrzés nélkül szervezzenek programokat a gólyáknak.
(Forrás: Népszava)
 
2016.08.08.
Ennyiből lehet elindítani a gyereket az iskolába
Az online kutatás során több mint 1100 hat és tizennégy év közötti gyermekkel rendelkező szülőt kérdeztek meg. A válaszok alapján az iskolakezdéshez kapcsolódó vásárlások alkalmával egy család egy gyermekre átlagosan 10 és 20 ezer forint közötti összeget költ el a nyáron, ha új iskolatáskára is szükség van, ez akár duplájára is nőhet.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.08.08.
Miért akarja listázni a kormány a "migráns" gyerekeket az iskolákban?
Ha valakire hat a kormány elképesztő gyűlöletkampánya, az bizonyosan a KLIK. A tankerületi igazgató arra szólította fel az intézményvezetőket, hogy sürgősen (két nap alatt) küldjenek listát az iskolában tanuló „migránsokról”, illetve arról, hogy hányan távoztak a tanév közben, és hány diáknak maradt meg a tanulói jogviszonya a tanév lezárulta után is.
(Forrás: Kettős Mérce)
 
2016.08.08.
Hol táborozzon egy allergiás gyerek? Két minisztérium is csak vakarja a fejét
Egy allergiások érdekében küzdő szervezet letesztelte, hogy mennyire érdekli az állami illetékeseket a milliók életét megkeserítő pollenprobléma. Két minisztériumot és más hivatalokat faggattak arról, hogy hol táborozhatnak az allergiások. Van, aki nem is válaszolt, más szerint nincs ilyen hely Magyarországon.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.08.07.
Saját vezetőin sem spórolt a Klik
Tavaly több mint duplaannyit költött vezetői személyi juttatásokra a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, mint 2014-ben. Míg tavalyelőtt 590 millió adófizetői forint ment a vezetőkre, ez 2015-ben már több mint 1,3 milliárdot tett ki. Hiába csökkent a az intézménynél dolgozó kormányzati tisztviselők száma 450 fővel, mégis közel kétmilliárd forinttal többet költött rájuk a Klik.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.08.07.
Európai Örökség-díjat kapott a Zeneakadémia
A kulturális örökség ápolásáért járó nemzetközi elismerést Plácido Domingo operaénekes és Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért és sportért felelős biztosa adta át a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektorának.
(Forrás: Eduline)
 
2016.08.07.
12 milliárd forint az Új Nemzeti Kiválósági Programra
A minőségi mutatók alapján az intézmények támogatási kereteinek nagysága eltérő, így egyes intézmények több, más intézmények kevesebb ösztöndíjas helyre jogosultak. Az ÚNKP egyszerre tartalmazza az egyéni és az intézményi kiválóság támogatási rendszerének elemeit.
(Forrás: Edupress)
 
2016.08.06.
Havi négyezer forint zsebpénzt kap egy magyar gyerek
Átlagosan havi négyezer forint zsebpénzből gazdálkodnak a magyar gyerekek, míg a németek ennek több mint kétszeresét, az angol gyerekek pedig háromszorosát is megkaphatják.A pénzügyi tudatosság erősödik a gyerekekben, ha tájékoztatják őket a napi keretösszegről, például az olyan költségelemekről, mint a fagyi vagy az üdítő ára.
(Forrás: Origo)
 
2016.08.06.
Kétes minőségű ebéd az iskolai menzákon?
A Hungast cégcsoport egyik vállalkozása, a Gyermekmenza Kft. áprilisban ételmérgezést okozó ebédet szállított több iskolába is. A másodfokú eljárásban a Pest Megyei Kormányhivatal határozata is megállapította, hogy élelmiszer okozta a megbetegedéseket a III. kerületi Dr. Béres József Általános Iskolában, a Keve-Kiserdei Általános Iskola, valamint a Pais Dezső Általános Iskola tálalókonyháin. Legalább 250 gyermek betegedett meg.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.08.05.
Sándor Mária és Pukli István - videó
Fordult a kocka - az Eurobarométer friss kutatása szerint a magyarok sokkal fontosabbnak tartják az egészségügy helyzetét, mint a bevándorlást. A tanítanék megmozdulásai pedig az oktatás ügyét hozták reflektorfénybe. Két mozgalmárral: Sándor Máriával és Pukli Istvánnal beszélgettünk.
(Forrás: atv.hu)
 
2016.08.05.
Mit kezdjünk a digitális nemzedékkel?
Gondolom te is észrevetted, hogy a gyereknevelés sarkalatos problémája lett a digitális eszközök alkalmazása a mindennapokban. Millió cikket olvasunk a témában, millió kísérletet csinálnak a pszichológusok, a neurológusok még ma is, és mégis, a hétköznapokban el vagyunk egy kicsit veszve. A helyzet megértéséhez kövesd a cikksorozatunkat!
(Forrás: Pozsonyi Pagony)
 
2016.08.05.
Együttműködő európai pedagógusok
A digitális átállásban segíthet az eTwinning, az európai iskolák közössége. Az Oktatási Hivatal honlapján most meghirdetett egy ingyenes továbbképzést, amelynek keretében a pedagógusok megismerhetik a nemzetközi projektet, és annak módszertani alkalmazási lehetőségeit.
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2016.08.05.
Bemutatják a kerettanterveket
Legkésőbb augusztus közepére nyilvánosak lesznek a szakgimnáziumok kerettantervei – értesült a Magyar Idők. Lapunk úgy tudja, jelenleg az Emberi Erőforrások Minisztériuma véleményezi a tananyagra vonatkozó jogszabályi előírásokat, amelyek egy-két héten belül elérhetővé válnak az iskolák számára.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.08.05.
Oktatás: módosítás van, változás nincs
Kedden tették elérhetővé, csütörtökig lehetett véleményezni azt a rendeletmódosítást, amely lehetővé teszi, hogy a tanárok bizonyos mértékig eltérhessenek a nemzeti alaptantervtől (nat) és a kerettantervektől. A Pedagógusok Sztrájkbizottsága tagjaként a kormánnyal hónapok óta egyeztetéseket folytató Pedagógusok Szakszervezetének azonban nem küldték meg a dokumentumot, lapunktól értesültek annak közzétételéről.
(Forrás: Népszava)
 
2016.08.05.
Napi négy órába kell belezsúfolni mindent az első osztályban
A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke a kormánypárti Magyar Időknek beszélt arról, hogy az általános iskolai terhek mérséklésében teljes szakmai egyetértés van. Horváth Péter azt mondta: a 2018-ra tervezett, új nemzeti alaptantervben már benne lehet a csökkentés. Hangsúlyozta: mielőtt elfogadnák az alaptanterv módosítását, a tantestületekkel mindenképp egyeztetnek majd.
(Forrás: Hírtv)
 
2016.08.05.
Magyarországot is elérte a török elnök bosszúhadjárata
Sakir Fakili nagykövet felkérte a magyar hatóságokat, hogy intézkedjenek két olyan budapesti iskola ügyében, amely állítólag a Törökországban most első számú közellenségnek számító hitszónok, Fethullah Gülen mozgalmához kapcsolódik.Hogy melyik két iskolát érinti az intézkedés, azt Fakli nem árulta el, és az sem világos, hogy az „intézkedés" mit jelent, de alighanem az iskolák bezárásáról lehet szó.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.08.05.
Egy perc alatt kicsinálta bukott polgármesterét a Fidesz
Az ötvenes éveiben járó, az elmúlt években Klik-vezetőként dolgozó Székyné Sztrémi Melinda, volt fideszes salgótarjáni polgármester péntek délután a következő posztot osztotta meg saját Facebook-oldalán: „Három diplomával, 35 év közalkalmazotti/közszolgálati jogviszonnyal munkát keresek." Úgy tudjuk, szabadságáról rendelték fel az Emmihez, s közölték vele, hogy indoklás nélkül felmentik.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.08.05.
Elbuktunk egy autógyárat, mert nincs elég munkás
Varga Mihály azt mondja, hogy a minimálbér drasztikusabb, kétszámjegyű emelése nem járható út a probléma megoldására. Ez ugyanis – mint magyarázza – a svéd példa, de Svédországban a munkaerő hatékonysága világszínvonalú, nálunk pedig csak fele a hollandnak.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.08.04.
Mentse el: itt a tanév rendje, naptárformában!
A nyár elején megjelent "A tanév rendje" című rendelet adataiból könnyen átlátható naptár formátumot készített a Vadvirág Alapítvány csapata. Ezt tesszük közzé a tanév rendjének részletes bemutatásával, a munkanap-cserékkel, a sz abad-és ünnepnapokkal, szünetekkel. Jó tervezést és még jó nyári szünetet, akinek még tart!
(Forrás: Modern Iskola)
 
2016.08.04.
Hiába fenyítik a szegényeket, attól még nem járnak többen iskolába
Hiába a fenyegetés, hogyha hiányzik a gyerek az iskolából, megvonják a családi pótlékot, egyre több diák mulaszt ötven óránál többet. A nagyobbaknál is csak azért javulnak a statisztikák, mert 16 év felett már nem kell iskolába járni. Sok családban tanulás helyett dolgozni viszik a gyerekeket, az iskolák pedig inkább kitennék a problémás diákokat. 
(Forrás: abcug.hu)
 
2016.08.04.
Nem fogad török diákokat egy pozsonyi szálloda
Török diákok szállásfoglalását utasította vissza egy pozsonyi szálloda azzal az indokkalhogy biztonsági okokból nem adhat ki szobát Törökországból és más arab országokból érkező vendégeknek.A török fiatalok egyike ezt követően úgy érezte, nyilvánosságra hozza a történteket, és a panziónak is válaszolt. Szerinte ez nyílt rasszizmus, és nem érzi úgy, hogy rászolgáltak volna az ilyen bánásmódra.
(Forrás: Inforádió)
 
2016.08.04.
Meztelen táncoslányokról nyalogatták a habot a református diákok az öltözőben
A kamaszodó kézis fiúk és a református lelki élet összehangolása nem ment zökkenőmentesen. Miközben a reformátusok voltak az utánpótlásközpont fenntartói, a diákok és a tanárok sem jártak istentiszteletre. A táncoláslányok öltözős show-ja volt az a pont, amikor a helyi református lelkész, megelégelte az erkölcsök lazulását, és a rendőrséghez fordult kiskorúak veszélyeztetése miatt.
(Forrás: 444.hu)
 
2016.08.04.
Milliók az Új Nemzedék Központnak
Bár márciusban az Állami Számvevőszék feljelentette, augusztusban már több mint 310 millió forintnyi közpénz elnyerésének örülhet az Új Nemzedék Központ – tudta meg a Magyar Nemzet. Nem a Fidelitas-gyökerű cég volt az egyetlen ismerős név azok között, amelyek nyertek az úgynevezett Nemzeti tehetség program meghívásos pályázatain.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.08.04.
Még mindig tabu a szexuális felvilágosítás
A struccpolitika leginkább a gyerekeknek árt. A fiatalokat a világon egyedülálló, ingyenes, szakértők által fejlesztett mobilalkalmazás segíthetné az ismeretek megszerzésében, már ha tudnának a létezéséről; az igazgatók ugyanis nem engedik be az applikációt népszerűsítő plakátokat az iskolákba.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.08.04.
Szeretjük a giccset, a lányokon pedig nagyobbat lehet kaszálni
A ma iskolákban járó gyerekek szülei diákként rendszerint agyonmatricázott diplomatatáskával és rafinált szabású tarka iskolaköpennyel igyekeztek egyediek lenni, mostanra az iskolaszergyártók olyan választékot kínálnak a korosztályos kedvencekből, hogy azokat a feltűnőség kedvéért már aligha kell egyénileg felturbózni.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.08.03.
Pedagógusok és a Digitális Oktatási Stratégia
Elkészült és a nyár végére a kormány elé kerül a Digitális Oktatási Stratégia (DOS), szeptemberben pedig hozzákezdenek annak végrehajtásához – jelentette be a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos hétfőn, Budapesten. A stratégia minden elemében illeszkedik a köznevelési, a szakképzési, a felsőoktatási és a felnőttképzési rendszert fejlesztő kormányzati elképzelésekhez.
(Forrás: Modern Iskola)
 
2016.08.03.
Annyi volt a kitűnő diák, hogy nem férnek a Cirkuszba
A MACIVA idén az ország általános iskolás korú, kitűnő tanulmányi eredményt elérő diákjait cirkuszjeggyel jutalmazta. A KLIK a jutalomjegyeket a tankerületeken keresztül juttatta el az érintettekhez. A kedvezmény négy utazó cirkuszban is igénybe vehető azon gyermekek számára, akik a nagy távolság miatt nem tudják vagy nem akarják igénybe venni ezt a Fővárosi Nagycirkuszban.
(Forrás: Eduline)
 
2016.08.03.
Egészségtudatosságra is szoktatnának a testnevelők
T.E.S.I. 2020, ezt a címet viseli az a kormány honlapjára most felkerült dokumentum, amely az úgynevezett minőségibb iskolai testnevelés kialakítását célozza meg. Olyat, amelyik az életkori sajátosságokhoz igazodva segít elsajátíttatni a diákokkal az egészségtudatos életvezetéshez szükséges ismereteket és készségeket, értve ez alatt természetesen azt is, hogy a sport, a mozgás hosszú távon az életük részévé váljon.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.08.03.
Kiszámíthatóbb lett a tankönyvellátás
A könyvek megrendelése még most is komoly adminisztrációs terhet ró az iskolákra, de mostanra kiszámíthatóbb a rendszer – nyilatkozta lapunknak Horváth Péter, a Nemzeti Pedagóguskar elnöke. Az oktatásért felelős államtitkárság azt hangsúlyozta megkeresésünkre, hogy most csaknem 40 százalékkal olcsóbban tanulhatnak a gyerekek, mint három évvel ezelőtt.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.08.03.
Kevés pénz jut oktatásra. A 2013-as mélypont után javult a helyzet, de messze még az európai uniós ajánlás
Míg Rétvári Bence államtitkár néhány hónapja azt állította, hogy az uniós forrásokkal együtt a GDP 6,14 százalékát költöttük 2014-ben oktatásra, a most készült kormányzati jelentésből kiderül, az állami és önkormányzati beszámolók alapján mindössze 4,3 százalék ment erre, holott az ajánlások szerint ennek 6 százalék fölött kéne lennie.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.08.03.
Sokan tanulnak óvónőnek, el is kapkodják őket
Hiába a nagy túljelentkezés a szakra, az országos területi egyenlőtlenségeknek köszönhe­tően vannak olyan térségek, ahol hiány van szakemberekből ezen a területen. Országosan azonban ez nem jellemző, sőt a rendszerváltás óta nem jutott ilyen kevés gyerek egy óvónőre – ami annak is köszönhető, hogy az elmúlt 26 évben 70 ezerrel csökkent az óvodáskorú gyerekek száma.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.08.03.
Épp a gyerekek maradtak ki a nekik szánt uniós milliárdokból
11 milliárd forintból 11 ezer eldugott faluban élő szegény sorú gyermek kaphatott volna egymilliós ösztöndíjat, vagy 11 ezer szakember egymilliós premizálást, esetleg 110 ezer családnak juttathattak volna százezer forintos taníttatási hozzájárulást, látható eredmények helyett azonban néhány budapesti cég gazdagodott belőle.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.08.03.
Előkészítette a kormány a kerettantervek liberalizációját
Korábban beszámoltunk Palkovics László államtitkár bejelentését követően, hogy a kormány néhány héttel a tanév megkezdése előtt babrálja meg a tantárgyak kerettantervét. A céljuk, hogy a tanár egyéni felelőssége szerint, de ideiglenesen csökkenteni lehessen a diákok terhein, amíg nem készül el az új Nemzeti Alaptanterv.
(Forrás: Eduline)
 
2016.08.03.
Ahol szupererőt kapnak a gyerekek (fotók)
A beteg gyerekek végre gyerekek lehetnek – erről szól a 15 éves Bátor Tábor, amely idén közel ezer táborozót fogad Hatvanban. Itt senkit nem gúnyolnak amiatt, mert más, és sokan olyan önbizalomfröccsel távoznak, ami a hétköznapokban is végigkíséri őket.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.08.02.
Ilyen lesz az új tanév – újabb változások a 2016-2017-es tanévben – megjelent a miniszteri rendelet!
Megjelent a 2016/17-es tanév rendjéről szóló miniszteri rendelet hétfőn a Magyar Közlönyben, a következő tanévben több tematikus hét is lesz majd az iskolákban, lesz többek között pénzügyi tudatosság és gazdálkodás hete, valamint digitális témahét is.
(Forrás: hirado.hu)
 
2016.08.02.
Színes tintákról akarok álmodni… (Sándor Katalin írása)
ntézeti körülmények közé bevinni a kreativitást, a választás lehetőségét és szabadságát, megannyi pozitív hozadéka van. Gina művészeti tevékenysége során mondta ki első töredékes mondatait, kezdett kommunikálni. Ádival két évig kísérleteztünk, hogyan tudna bekapcsolódni egy alkotói csoportba, hiszen akaratlagos mozgásra csak csekély mértékben képes. De a fény ott volt a szemében.
(Forrás: Tani-tani Online)
 
2016.08.02.
Van lehetőség, hogy néhány hónap után informatikus legyél
A hatalmas informatikushiány megmutatta, hogy milyen képzési nehézségekkel küzd a magyar oktatás, ezért több cég saját képzést indított, ami jó a dolgozni vágyóknak, a piacnak, de a képzőhelynek is.
(Forrás: Eduline)
 
2016.08.02.
Közösen az informatikáért
Az Óbudai Egyetem (ÓE) és a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) a több mint 10 éve folyó közös munka folytatására stratégiai megállapodást kötött. Az együttműködési szerződést dr. Friedler Ferenc, az NJSZT elnöke és dr. Réger Mihály, az ÓE rektora 2016. július 27-én írta alá
(Forrás: Edupress)
 
2016.08.02.
Burokban a negyven felettiek
Kevés olyan fiatal van, aki ne nézné, vagy legalább is ne hallott volna a Középsuli sorozatról. Átlagosan félmillióan néznek egy részt, de van olyan epizód, amely túl van az egymillión. De a Középsuli nem csupán sorozat, hanem internetes oldal, a Kozepsuli.hu, van naponta frissülő Középsuli tévé, Instagram oldal, ask.fm csatorna, és olyan Facebook oldal is, amelyen minden posztot ezrek lájkolnak.
(Forrás: Népszava)
 
2016.08.02.
A Kodály-módszerről tartottak előadást a Kínai Nemzetközi Kórusfesztiválon
A Balassi Intézet Pekingi Magyar Kulturális Intézete Kodály Pontjának két oktatója, Murányi Eszter és Guncz Nóra is felkérést kapott, hogy a Kodály-módszeres műhelymunkáról és oktatásról előadást és bemutatót tartson a Kínai Nemzetközi Kórusfesztiválon Pekingben.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.08.02.
Még van választék az ingyenes képzésektől kezdve az 1,3 millió forintos szakirányig
Vasárnapig jelentkezhetnek a felsőoktatási intézményekbe azok, akik most ősztől szeretnék megkezdeni tanulmányaikat. Még be lehet jutni például az ebben az évben is slágerszaknak számító gazdálkodási és menedzsmentképzésre, kommunikáció és médiatudományra, jogászképzésre és az orvosi szakra is – igaz, a jelentkezőknek utóbbihoz igen mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.08.02.
Hatalmas az informatikushiány
Egyre nagyobb az informatikushiány, a cégek több ezer informatikust is felvennének, de nincs kit. Újabban már akár egyéves gyorstalpalóval is munkát lehet szerezni, az egyik fizetős képzést csak idén százan kezdik el. A tanárok és a hallgatók szerint az ágazat túl gyorsan fejlődik, szinte lehetetlen vele lépést tartani.
(Forrás: Hírtv)
 
2016.08.01.
Diák Oscar-díjra jelöltek egy magyar filmet
Diák Oscar-díjra jelölték Kis Hajni Szép alak című rövidfilmjét, szeptember végén drukkolhatunk a fiatal magyar rendezőnek, és ha elismerést kap, a filmjét nevezhetik a jövő évi Oscar-díjra is. Utoljára huszonkét éve jelöltek magyar filmet diák Oscarra, a díjat eddig egyszer kaptuk meg, 1991-ben.
(Forrás: Origo)
 
2016.08.01.
Palkovics László: elkezdődött a tankönyvek kiszállítása az iskolákba
Palkovics László kifejtette: július 29-ig – néhány apró tételtől eltekintve – minden érintett kiadó megjelentette a kiadványait és beszállította a Kello raktárába. Az iskolák rendelése alapján diákmunkások közreműködésével külön raklapokra csomagolják a könyveket, s a mintegy 15 ezer raklapot kiszállítják az intézményekbe.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.08.01.
Elárulták, hány fiatalnak lehet szerencséje a pótfelvételin
A pótfelvételit július 28-án hirdették meg. A jelentkezési határidő augusztus 7., a ponthatárokat augusztus 25-én hozzák nyilvánosságra. A pótfelvételin egyetlen helyre, kizárólag elektronikus úton lehet kérelmet beadni, és költségtérítéses helyek állnak rendelkezésre. Kivételt ez utóbbi alól a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és magyar intézmények határon túli képzései jelentenek.
(Forrás: Népszava)
 
2016.08.01.
A fiatalság sem véd a dohányzás káros hatásai ellen
A naponta dohányzó kamaszok több egészségi problémával küzdenek, mint nem dohányzó társaik és a helyzet a cigarettázó lányok esetében a súlyosabb – derült ki amerikai és norvég kutatók tanulmányából, amely elsőként vizsgálta a napi dohányzás és az egészségi panaszok közötti kapcsolatot a tinédzserek körében.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.08.01.
Álláspiaci Mercedes-teszt
„Magyarországon évek óta nem a munkaerő, hanem a megfelelően képzett munkaerő hiányzik egyes területekről, és az ennek előállításához elengedhetetlen felnőttképzési és oktatási rendszer" – mondta lapunknak Pogátsa Zoltán. Az alapot egy olyan oktatási rendszernek kell adni, ami nem elmélyíti a más-más társadalmi rétegekből és lehetőségekkel érkező diákok közti különbségeket, hanem csökkenti.
(Forrás: Népszabadság)
 
Sajtófigyelő
2023.11.21.
A pályakezdő pedagógusok mellett áll Balatoni Katalin
Maga is átélte, milyen érzés kezdő pedagógusnak lenni, ezért jól ismeri a pálya nehézségeit – jelentette ki a lapunknak adott interjúban Balatoni Katalin, a Belügyminisztérium köznevel...
(Forrás: Magyar Nemzet)
--
2023.11.21.
Plakátkampányt indít a kormány az iskolákban
A védelem online is megillet! Kérdezz, szólj, jelezz! - ezek a legfontosabb üzenetei azoknak az iskolai plakátoknak, amelyeket a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) jogsegélyszolg...
(Forrás: Eduline)
--
2023.11.21.
Státusztörvény: nem taníthatnak óraadóként tovább a felmondó pedagógusok?
Szeptember 29-ig kellett nyilatkozniuk a pedagógusoknak, hogy elfogadják-e a státusztörvény alapján írt munkaszerződésüket. Rétvári Bence államtitkár úgy nyilatkozott, hogy 1205 pedagó...
(Forrás: Eduline)
--
2023.07.17.
Oszkó Péter: Nagyon nagy bajban vagyunk, ha saját pedagógusaink bérét sem tudjuk kifizetni
ZÁMOMRA A LEGBOSSZANTÓBB ÁLLÍTÁS, HOGY A SAJÁT OKTATÁSI RENDSZERÜNK FOLYAMATOS MŰKÖDÉSI KÖLTSÉGÉNEK FINANSZÍROZÁSÁHOZ UNIÓS ADÓFIZETŐK PÉNZÉRE VAN SZÜKSÉGÜNK, miközben vannak...
(Forrás: Index)
--
2023.07.15.
Ilyen se volt még: 171 oktató állt ki a Zeneakadémia autonómiájáért
Alulírott előadó- és alkotóművészek, kutatók és zenepedagógusok, mint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatói az alábbi közleményt kívánjuk a közvélemény és a fenntartó Kultur...
(Forrás: Index)
--
2023.07.15.
„Egy mérhetetlenül szelektív törzsi társadalom öngyilkos reflexiója saját magára” – Lannert Judit oktatáskutató a státusztörvényről
Miért beszél mindenki tanárhiányról, amikor átlagosan tíz általános iskolás gyerek jut egy pedagógusra? Mi a tanárok és mi a megrendelő, a lakosság felelőssége a magyar oktatás szétes...
(Forrás: szabadeuropa.hu)
Címkék
agresszió civilek család digitális nemzedék együttműködés erkölcs esélyegyenlőség esélyek felelősség film filmklub generációk gyerekek gyermekvédelem hátrányos helyzet IKT integráció irodalmi mű feldolgozása iskola iskola és társadalom kapcsolatok kommunikáció konferencia konfliktuskezelés kreativitás kutatás könyvajánló közösség módszerek OFOE oktatás oktatáspolitika osztályfőnöki szerep pedagógia pedagógus pedagógusok pályázat rendezvény szabályok szakmai szervezet szülő szülők tanulás tanár-diák kapcsolat tehetséggondozás társadalom történelem verseny virtuális kongresszus ünnep