Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
2016.09.29.
Puskás Aurél levele (nem csak) pedagógusoknak
Itt az ideje annak, hogy legalább a legalapvetőbb emberi dolgok kérdésében állást foglaljon a legalapvetőbb emberi dologgal, a neveléssel foglalkozó pedagógusok mozgalma. Ha ugyanis a nagy nemzeti egyetértésben saját deklarált elveivel szemben nem szólalna meg, akkor azt politikai szándékból tenné. Ezért hallgatna. Viszont ha egy tisztességes, némi tekintéllyel bíró szervezet foglal állást alapvető emberi kérdésekben, az orientál – ha másutt nem, a pedagógusok körében. Ha ezzel támogatókat veszít, az a kisebbik baj.
(Forrás: Hívatlanul.com)
 
2016.09.29.
Törley Katalin: Tájékozódj! Kérdezz! Gondolkozz! – Tanári helyzetértékelés a fel nem tett kérdések országában
Tanár vagyok. Nap mint nap gyalog járok be az iskolámba: szükségem van erre a szűk félórás zsilipelésre… Nap mint nap elmegyek a Podmaniczky utcában a hatalmas kék-sárga plakátok mellett. A Munkácsy utca sarkánál pedig egy piros-fehér-zöld verzió van, a gimnázium bejáratától alig pár lépésnyire. Már nem olvasom el őket, hiszen annyit olvastam róluk, mégis pontosan tudom, hol vannak, talán a pontos szöveget is tudnám rekonstruálni.
(Forrás: Kettős Mérce)
 
2016.09.29.
Menekültek az állami tankönyvben: különös dolgokat találtak
A tankönyv egy elég erős képpel indítja a fejezetet, amin fel kell ismerni az "európaiakat". A szöveg közben az elöregedő európai társadalmakról szól, és arról, hogy a népességfogyást lassítja a bevándorlás.A kötet egyébként később is elég korrektül ír a bevándorlásról, például megemlíti, hogy a háborúk vagy természeti katasztrófák elől sokan kénytelenek menekülni, egyeseket pedig politikai, vallási okból üldöznek el.
(Forrás: eduline)
 
2016.09.28.
Rendhagyó portfólió: hogyan aláztak meg a tanári pálya végén?
Elkövettem életem eddigi legnagyobb baklövését, 61 évesen jelentkeztem a pedagógus portfóliómmal ún. minősítésre. A minősítésem napján jött ki a rendelet arról, hogy a nyugdíj előtt állókat másképp sorolják be, vagyis ha nem jelentkeztem volna, automatikusan Pedagógus II. fokozatba kerülök. Nem így történt.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.09.28.
Pukli István az Egyenes beszédben
Kiszállok a Tanítanék Mozgalomból, de az oktatásügyért tenni fogok, addig teszek, amíg nem sikerül átütni a falat a fejekben ezzel a fontos kérdéssel kapcsolatban – ezt Pukli István mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.
(Forrás: atv.hu)
 
2016.09.28.
Az intézményi diákönkormányzatok készülnek az Országos Diákparlamentre
Az oktatásért felelős miniszter 2017 februárjára, Székesfehérvárra összehívta az Országos Diákparlamentet. Az országos tájékoztató fórumon a diákönkormányzati küldöttek áttekintik majd a tanulói jogok érvényesülését, és az oktatásért felelős miniszter számára ajánlásban megfogalmazzák véleményüket, javaslataikat.
(Forrás: Oktatási Hivatal)
 
2016.09.28.
Mélypont: A magyar oktatás a legkevésbbé versenyképes az EU-ban
A Világgazdasági Fórum versenyképességi rangsorában egyébként is sokat csúszott vissza hazánk, de oktatásban tök utolsónak lenni egy régióban különösen ciki. A World Economic Forum éves versenyképességi jelentése szerint Magyarország az EU 28 tagállama közül, jelentősen visszacsúszva a 25. a versenyképességi rangsorban.
(Forrás: Eduline)
 
2016.09.28.
Novák: elindult a TehetségKapu portál
A tehetségek felismerését és kiválasztását segíti a www.tehetsegkapu.hu oldal, amelyet szeptember 28-án mutattak be Budapesten. Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára a TehetségKapu portál indulása alkalmából tartott sajtótájékoztatón kiemelte: a tehetség gondozása közös ügy.  
(Forrás: Edupress)
 
2016.09.28.
Egy torz ösztönlény voltam" – drogfüggők "iskolájában" jártunk
Négyen ültek a Halotti beszédet elemző magyarórán a Megálló Csoport Alapítvány tantermében egy hétfői napon. Ennél azért többen szoktak lenni, de ilyenkor sokaknál még "tart a hétvége". A szenvedélybetegeket motiválni művészet, megnéztük, hogyan csinálják.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.09.28.
Objektíven tanítani a történelmet
Az átpolitizálódott, ideologikus történelemoktatással szemben objektív, korrekt szakmai módon kívánnak közelíteni a történelemoktatás és a történettudomány kérdéseihez, arról valódi együttgondolkodást és diskurzust beindítva. Főként ez motiválta a Történelemoktatók Szakmai Egyesületének ez év tavaszi létrehozását – mondta el lapunknak Nánay Mihály, az új szervezet elnöke, az óbudai Árpád Gimnázium történelemtanára.
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2016.09.28.
Oktatók, kutatók tiltakoznak a kvótareferendum ellen
Egyetemi oktatók, tudományos kutatók tiltakoznak a vasárnapi népszavazás ellen, amelyről nyilatkozatot juttattak el szerkesztőségünkbe. Az alábbiakban változtatás nélkül közöljük a nyilatkozatot és az aláírók névsorát. A nyilatkozatot pár nap alatt több mint 140-en írták alá, és napról napra növekszik a csatlakozók száma
(Forrás: Népszava)
 
2016.09.28.
Állami mostohagyerekek. A rideg intézetek világából egyenes út vezet a társadalom perifériájára
A rendszer számos olyan problémával terhelt, amelyről tudomást sem vesz az aktuális területgazda, most éppen a Balog Zoltán vezette Emberi Erőforrások Minisztériuma. Az alulfizetett, hiányosan képzett, motiválatlan és állandóan cserélődő személyzet képtelen a gyerekekkel megfelelő kapcsolatot kialakítani, akik így az intézeten belül saját világot és saját szabályokat hoznak létre, amely a nyers erőszakon alapul.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.09.28.
A digitális stratégiától vár fejlődést az oktatásban a kormány
Látványos fejlődésre számít a kormány a Digitális oktatási stratégia bevezetésével. A diákoknak versenyképes tudást, a kifejezetten tehetséges tanulóknak pedig extra támogatást ígérnek. A kormány elképzeléseit bíráló tanárok szerint hiába az új számítógépek és a digitális táblák, ha a tananyag mennyisége ugyanannyi marad.
(Forrás: Hírtv)
 
2016.09.28.
A fiúmosdóban verték, fenyegették, zsarolták
Tanulótársai kényszerítettek egy gyöngyösi általános iskolában arra egy tizenéves fiút, hogy rendszeresen pénzt vigyen nekik, amit azután magukra költöttek. Az ügyben az Egri Járási és Nyomozó Ügyészség az életkorára tekintettel büntethető fiatalkorú elkövetővel szemben vádat emelt, míg gyermekkorú társa esetében a szükséges gyámhatósági intézkedések megtétele iránt intézkedett.
(Forrás: HEOL)
 
2016.09.28.
Sándor Mária megérti, de elfogadni nem tudja Pukli visszalépését
A Tanítanék Mozgalom nem azonos Pukli Istvánnal, aki egyébként sok fontos és hasznos dolgot tett. Megvárják míg lezajlik az október 2-i népszavazás körüli „cécó", s utána határozottan ki kell lépniük újból a nyílt terepre, s érvényesíteni követeléseiket. Ezeket különben a Tanítanék Mozgalom nemrégiben a honlapján újból összegezte.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.09.28.
Ingáznak, helyettesítenek, elfogynak
Az informatika csak a jéghegy csúcsa, természettudományos, idegennyelv- és matematikatanárokból már egy ideje hiány van – mondta el lapunknak Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke. A következő tíz évben a minisztérium adatai szerint csaknem ötvenezer pedagógus éri el a nyugdíjkorhatárt.
(Forrás: Vasárnapi Hírek)
 
2016.09.27.
Lencse Máté: Bírálat elutasítva
Tisztelt Emberi Erőforrások Minisztériuma EFOP és RSZTOP Irányító Hatósági Feladatokat Ellátó Főosztály!(...)Sajnálattal értesítjük, hogy a 2016. szeptember 27-én hozzánk beérkezett bírálatát határidő be nem tartása okán nem áll módunkban elfogadni. Így bár szükségtelen lenne reagálni rá, úgy gondoltuk, hogy mindkét fél okulására mégis érdemes megtenni.
(Forrás: Toldi Tanoda)
 
2016.09.27.
Nagy munka lesz helyrehozni a gyerekekben tett kárt – Törley Katalin, Nyáry Krisztián és Márton András a kvótanépszavazásról
Olyan brutális a kormány gyűlöletkampánya, és olyan régóta tart, hogy senki nem mentesülhetett a hatása alól. Főleg a fiatalok nem, mert ők azok, akik elsősorban a vizuális kommunikációra érzékenyek. Még ha tudatosan nem is értelmezték, hogy miről szólnak a mindent elborító kék-sárga gyűlöletüzenetek, akkor is beleégtek a retinájukba a plakátok (Törley Katalin).
(Forrás: Librarius)
 
2016.09.27.
A Tanítanék Mozgalom reagált Pukli István bejelentésére
Pukli István a szerdai Magyar Nemzetben megjelent interjúban jelentette be, hogy kiszáll a Tanítanék Mozgalomból. Szerinte árt a mozgalomnak, ha olyan megosztó kérdésben foglalnak állást, mint a menekültügy. A Tanítanék Mozgalom szerda kora este közleményben kommentálta Pukli távozását. Mint írták, sajnálattal vették tudomásul a döntést. A közleményt Pilz Olivér és Törley Katalin írta alá.
(Forrás: 24.hu)
 
2016.09.27.
A pedagógusok arcul csapása az, ami a Köznevelési Kerekasztalnál történt
Felháboríthatja a nyugdíj előtt álló pedagógusokat a Köznevelési Kerekasztal ülése után tett kormányzati bejelentés - mondta a Klubrádió Reggeli gyors című műsorának Galló Istvánné 2016. szeptember 28- án. Az oktatási kormányzat ugyanis támogatja a Nemzeti Pedagógus Kar javaslatát azoknak a minősítéséről és átsorolásáról, akik nem töltöttek fel portfóliót a legutóbbi eljárásban. A PSZ elnöke emlékeztetett: ez még a kerekasztal korábbi döntésével is ellentétes.
(Forrás: Pedagógusok Szakszervezete)
 
2016.09.27.
Napirenden a digitális oktatási stratégia és a pedagógusok minősítése
Sipos Imre köznevelési helyettes államtitkár a köznevelési kerekasztal keddi ülése utáni sajtótájékoztatón elmondta: megteremtik annak a lehetőségét, hogy gyorsított eljárásban jelentkezhessenek minősítő vizsgára az érintettek, ez ingyenes lesz, és a minősítésük legkésőbb március végéig megtörténhet. Ha ezen sikeresen átesnek, január 1-től visszamenőleg pedagógus II.fizetési kategóriába kerülhetnek.
(Forrás: kormany.hu)
 
2016.09.27.
A menedékkérőkkel szembeni szörnyű magyar bánásmód egy tudatos játszma része
A „kvótanépszavazás” előtt megjelent Kiszolgáltatott remény: Magyarország kitartó támadása a menekültek és migránsok jogai ellen című jelentés szerint több száz menedékkérőnek kell hónapokon keresztül várakoznia megalázó körülmények között a déli határnál. Azokat pedig, akik bejutnak az ország területére visszaküldik Szerbiába vagy jogellenesen fogva tartják.
(Forrás: Amnesty International)
 
2016.09.27.
Az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra – ingyenes konferencia október 19., Budapest
„Az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra” címmel rendez konferenciát a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat az Európai Unió „Safer Internet Plus” program támogatásával Budapesten. Ez lesz e témában a negyedik egész napos nemzetközi konferencia. Az idei konferencia kiemelt témái: szexting, pedofília, gyűlöletbeszéd az interneten.
(Forrás: Modern Iskola)
 
2016.09.27.
Orbánnal akarják kritikai gondolkodásra nevelni a gyerekeket
Semmilyen nemtelen, személyeskedő és fenyegető támadás nem fogja eltéríteni a kormányt attól, hogy önálló gondolkodásra és a valóság olykor kritikus szemléletére nevelje a fiatalokat – mondta Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter az LMP-s Ikotity István kérdésére adott válaszában, írja a 444.hu.
(Forrás: abcug.hu)
 
2016.09.27.
Nem való az emberi szemnek a mobilok kicsi képernyője
A monitorok előtt töltött túl sok idő rövidlátást okoz a gyerekeknél - figyelmeztettek svéd orvosok. Az emberi szem nem arra való, hogy okostelefonok vagy tabletek kicsiny képernyőjét böngéssze - nyilatkoztak svéd szakértők. A rövidlátók száma az 1940-es évek óta 400 százalékkal emelkedett, 70 hetven évvel ezelőtt a svéd gyerekek 8-9 százaléka volt rövidlátó, ma 40 százalékuk.
(Forrás: Inforádió)
 
2016.09.27.
Kimutatták: így fertőz az agresszió
A tőlünk eltérő emberek iránti agressziót magától nem igazán kezdi el az ember, de ha egyszer elkezdődik, akkor egy addig békés társadalmi csoporton belül is képes elharapódzni.A jelenségnek két magyarázata lehet. Egyrészt, az emberek talán csak azért lesznek kirekesztőek, mert mások is ezt teszik, és úgy vélik, hogy ez a társadalmi norma. A másik lehetőség az, hogy a kirekesztésre való hajlam végig megvan, a társadalmi szabályok pedig csak féken tartják azt az emberben, egészen addig, míg nem látják, hogy az mások által is elfogadottá válik.
(Forrás: Index)
 
2016.09.27.
Örömmel értesítem, hogy pályázatát elutasítottuk
Ahogy azt sejteni lehetett, elvéreztek a legnagyobb tapasztalattal rendelkező tanodák a kormány sosem látott méretű, ötmilliárdos pályázatán. Az évtizedes múltú pedagógiai mozgalom szervezetei érthetetlenül állnak a fejlemények előtt, kilenc hónapot vártak a döntésre, indoklást nem kaptak, a nyertesek listája még nem nyilvános, és úgy hírlik, önkormányzatok friss alapítványai kerültek előnybe.
(Forrás: Index)
 
2016.09.27.
Új nyelvoktató applikáció, mely villámgyors sikert ígér
Ha a nyelvtanulás játékos módját keresi, akkor tegyen egy próbát a Mondly oldallal: 33 nyelv közül választhat. Az oldal alapból kiadja a nyelvünket, de persze ezen változtathatunk, illetve meg kell adni, hogy milyen nyelven szeretnénk tanulni. Ezután egy rövid ismertető mutatja be a szolgáltatás működését, majd hozzá is láthatunk a tanuláshoz.
(Forrás: Eduline)
 
2016.09.27.
Milliárdok a Tanoda-program folytatására
A Népszabadság szeptember 24-én megjelent cikkének állításával ellentétben a kormány 5,3 milliárd forinttal támogatja a Tanoda program folytatását, amelynek keretében, több mint 170 helyszínen folytatódnak az iskolaidő utáni többletfoglalkoztatások a hátrányos helyzetű gyermekeknek.
(Forrás: Edupress)
 
2016.09.27.
Díjazták a legjobb programokat
A Damjanich János Múzeum, a Dobó István Vármúzeum és a Herman Ottó Múzeum programjait ismerték el Múzeumpedagógiai Nívódíjjal a Múzeumok Őszi Fesztiváljának nyitóprogramjaként megrendezett szeptember 26-ai budapesti Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón.  A fesztivál idei jelmondata: Építs hidat! – Híd, ami összeköt! A programokba bekapcsolódhatnak diákok, szülők, nagyszülők.
(Forrás: Edupress)
 
2016.09.27.
Így változnak a felvételi pontszámítási szabályai 2017-ben
Azok a felvételizők 2017-ben jól járnak, akik OKJ-s szakképesítéssel vágnak neki a felvételinek, és a szakképesítésük szakirányának megfelelő képzésen tanulnának tovább. Míg 2016-ban még csak 24 pont járt az Országos Képzési Jegyzékben szereplő, 1993 után szerzett, emelt szintű vagy felsőfokú szakképesítésért, a 2017-es felvételin már 32 többletponttal számolhatnak a jelentkezők.
(Forrás: Eduline)
 
2016.09.27.
Együtt: Iskolákban akasztottak ki kampányplakátokat Csepelen
Csepelen a Móra Ferenc Általános Iskolában, a Katona József Általános Iskolában és a Nagy Imre ÁMK-ban is kifüggesztették Csepel polgármesterének az október 2-i népszavazásról szóló plakátjait, a plakát a népszavazáson való részvételre buzdít, sugalmazza a népszavazáson felett kérdésre adandó választ, és Szabó szerint a szöveg megfogalmazása, üzenete, szóhasználata alapján pedig alkalmas a "migránsokkal", "illegális bevándorlókkal" szembeni vélemények feltüzelésére.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.09.27.
Nem hagyják magukat a belgiumi muszlim diáklányok
A belga igazságszolgáltatáshoz fordul 16 liège-i muzulmán diáklány, mert szeptember óta iskolájukban tilos a fejkendő viselése – írta az RTBF belga közszolgálati rádió és televízió internetes oldalán hétfőn.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.09.27.
Nincs szükség kiemelt ellenőrzésre a menekült gyerekek miatt
Nincs szükség kiemelt egészségügyi ellenőrzésre a menekült gyermekek miatt – mondta az országos tiszti főorvos a Hír TV-nek. Szentes Tamás az egészségmegőrzésről, az egészséges életmód és környezet fontosságáról tartott általános iskolásoknak rendkívüli osztályfőnöki órát egy kispesti iskolában.
(Forrás: Hírtv)
 
2016.09.27.
Vészt kiáltottak a pedagógusok, újabb átverésre készülhet az Orbán-kormány
Úgy tűnik, mintha segíteni akarna az oktatási kormányzat annak az 1400 pedagógusnak, aki közel van a nyugdíjhoz, mégsem engedik át őket a Pedagógus II. kategóriába. Gyorsított eljárásban ígérnek minősítést, de nem tudni, mit jelent az. Akit másodszor is elmeszelnek, azt az állásából is kirúgják.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.09.27.
Pukli kiszáll a Tanítanék Mozgalomból – interjú
„Megírtam a Tanítanék tagjainak, hogy kiszállok a mozgalomból” – jelentette be Pukli István, az oktatás megreformálásáért küzdő szervezet vezéralakja a Magyar Nemzetnek adott interjújában. A Teleki Blanka Gimnázium igazgatója ettől függetlenül az oktatás ügyéért továbbra is dolgozni akar. Azt sem zárta ki, hogy ezt akár egy új civil mozgalom élén állva tegye, a nevét brandként használva.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.09.25.
Palkovics László: De csak kari! - Interjú az oktatási államtitkárral
Pukliba annak idején lánglelkű ellenzéki vezért láttak bele a balosok, ám a minap ő és Pilz külön-külön interjúban nyilatkozta, hogy esze ágában sincs megdönteni az Orbán-rendszert, pont elég, ha módosul az oktatáspolitika. Ön érti ezt a váratlan konstruktivitást? Ez esetben is csak arra tudok gondolni, hogy a kormány legutóbbi lépései meggyőzték őket arról, hogy jól dolgozunk.
(Forrás: 24.hu)
 
2016.09.25.
A legrégebbi tanodákat gáncsolta el a kormány
Meglepő eredményt hozott az Emberi Erőforrások Minisztériuma a kifejezetten a tanodák támogatására kiírt EFOP pályázata: ugyanis éppen a tapasztalt, számos korábbi tanodapályázaton nyertes civil szervezetek projektjei nem kapnak az 5,3 milliárd forint szétosztandó támogatásból. A nyertesek hivatalos névsora egyelőre nem nyilvános.
(Forrás: abcug.hu)
 
2016.09.25.
Nagy bajba kerülnek a menekült gyerekek Európába érve
Hiába érik el a menekültek Görögországot, ezzel pedig az Európai Uniót, mivel a menekülttáborokban hivatalos iskolák nem működnek, a menekült gyerekek addig maradnak oktatás nélkül, míg a táborban élnek.Pedig a szülők többsége azt mondja, azért vállalkoztak a tengert átszelő veszélyes útra, hogy gyerekeiknek reménytelibb jövőt biztosítsanak.
(Forrás: Eduline)
 
2016.09.25.
"Kaszálás" a szülői értekezleten? Kikelt a tanárok ellen a szülői szervezet
Furcsa közleményt tett közzé a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete (MSZOE). A szervezet szerint az oktatási intézmények „a szülőkkel töltetik fel az iskolai alapítványokat”, az osztálypénzből pedig a pedagógusnapi ajándékokat vásároltatják meg a diákokkal.
(Forrás: Eduline)
 
2016.09.25.
Egy kutatás ijesztő eredményei: így szexelnek a fiatalok
A 25 év alatti fiatalok legalább hetente egyszer élnek nemi életet, a korosztály negyede még soha nem használt semmilyen fogamzásgátló módszert, sürgősségi fogamzásgátlásra viszont minden tizedik fiatalnak szüksége volt az elmúlt egy évben – derült ki az NRC friss kutatásából.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.09.25.
Stratégiai partnerségi megállapodást kötött a Snétberger Központtal az Emmi
A megállapodás szerint a felek elsősorban a fiatal hátrányos helyzetű roma zenei tehetségek felkutatása, intenzív zenei képzése, munkaerőpiaci képességfejlesztése, mentorálása, utógondozása és karriertanácsadása terén működnek együtt. A szerződés értelmében a minisztérium ezeken a területeken bevonja a társadalmi egyeztetésre bocsátott jogszabályok előkészítési folyamatába a Snétberger Központot.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.09.25.
Börtönt kapott a tanítványát molesztáló tornatanár
Kemecseiné Hársfalvi Klára tanácselnök az ítélet indoklása során kiemelte: edzőként a vádlott olyan szituációkba kerülhetett, amelyek szorosabb kapcsolatot tettek lehetővé tanár és diák között, és a férfi ezekkel a helyzetekkel vissza is élt. A tanácselnök hozzátette: a szexuális jellegű bűncselekmények esetében visszatartó ereje lehet a hosszabb időtartamú szabadságvesztésnek.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.09.25.
Józanabb az európai átlag a magyar kamasznál
A tizenhárom éves vagy fiatalabb magyar gyerekek több mint negyede, 28 százaléka dohányzott már, 63 százaléka pedig fogyasztott alkoholt – ezek a megdöbbentő számok derültek ki a legfrissebb ESPAD kutatásból (Európai iskolai felmérés az alkoholról és kábítószerekről). A 15–16 évesek körében végzett felmérésben hazai részről a Budapesti Corvinus Egyetem szociológusprofesszora, Elekes Zsuzsanna vett részt. A kutatást 1995 óta négyévente végzik el, most a tavalyi eredményeit tették közzé.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.09.25.
Horn Gábor: Felnőttképzés gyűlöletből
Szóval itt a kisvárosban arról beszél a kormánypárti arc, amit felinstalláltak az agyába Budapesten. Most nem a rezsi, most nem a filozófusok, most nem a norvég civilalap, hanem a rettenetes migránsok. Ha harc, legyen harc, s bizony ennek a harcnak sok áldozata van: mind Magyarországon született – s a tudatukat megfertőző ártalom az, amelynek alapján győzelmet hirdethetnek a harcot indítók.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.09.25.
Tanodatámogatásra fordítja a lovagkeresztjét Ritók Nóra
Az Igazgyöngy Alapítvány vezetője korábban már bejelentette, hogy Bayer Zsolt kitüntetése miatt ő is lemond a lovagkeresztjéről és árverésre bocsátja azt. A kormány tanoda-támogatási döntése miatt most az is kiderült, mire fordítja a bevételt.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.09.24.
Borsodi Csilla Noémi: Roma tanulók inkluzív nevelése
Érdemes lenne egy a tanulók későbbi karrierjének nyomon követésére szolgáló helyi rendszert is kialakítani, hiszen ők nem (csak) az iskolának, hanem az életnek (is) kell(ene), hogy tanuljanak. Szükség lenne egy „online dicsőségtáblára” is az iskola honlapján, hogy a korábban végzettek eredményeikkel büszkélkedhessenek, magabiztos felnőttekké váljanak. Az önbecsülés mint hajtóerő kiemelkedő jelentőségű.
(Forrás: Tani-tani Online)
 
2016.09.24.
L. Ritók Nóra: Tanodák
A hét sokunkat letaglózó híre volt a tanoda pályázatok eredményhirdetése. Március óta várjuk, ki vegetálva, ki felfüggesztve a tevékenységét, ki, mint mi is, működve, költségátcsoportosítással addig, míg megtudjuk végre, kapunk-e támogatást, vagy sem. Persze várták nyilván azok is, akik még sosem csináltak tanodát. Éppúgy, mint a legutóbbi kiírásnál. Ahol hasonlóan érthetetlen, de talán ennyi működő tanodát mégsem sújtó eredmények születtek.
(Forrás: Nyomor széle blog – hvg.hu)
 
2016.09.24.
Hiánycikk a gyógypedagógus
Sipos Imre helyettes államtitkár elismerte, hogy akár logopédiáról, akár gyógypedagógiáról van szó, hiányszakmáról beszélünk. Tavaly 584 ezer, a pedagógiai szakszolgálatok által nyújtott fejlesztésben részt vett gyerekre 9 ezer szakember jutott - írja a Magyar Idők.
(Forrás: Népszava)
 
2016.09.24.
Gál J. Zoltán: Tűzparancs
Egy budapesti szülői értekezleten azt kérdezte az egyik anyuka, hogy mit kíván tenni a tanítónő a megnövekedett biztonsági kockázat kivédésére. Mire tetszik gondolni, anyuka? Hát, a kis Lilikére, ki másra, akinek az apukája arab, és igaz, hogy az anyukája magyar, meg hát az apuka is milyen szépen beszél magyarul, mérnök, vagy miféle, látszik, hogy régóta él itt, de akkor is, mindenki tudja, hova vezet ez, egy arab gyerek az osztályban, ebből terror lesz meg erőszak lesz, mindenki célpont a Lilike miatt...
(Forrás: Vasárnapi Hírek)
 
2016.09.23.
„Örülök, hogy ilyen lettem, amilyen vagyok” – Beszélgetés Horváth Leonnal, aki állami gondozottként pert nyert a gyámhivatal ellen
Ha az embernek igaza van, nem adhatja fel. Küzdenie kell, nem szabad meghunyászkodni. Fura ilyet mondani, de a gyermekvédelem tett azzá, aki vagyok, és hálás vagyok neki. Ha a sok bántalmazás, jogtalanság nem történik meg, sem magamon, sem több társamon sem tudtam volna segíteni. Nagyon örülök neki, hogy ilyen lettem, amilyen vagyok.
(Forrás: Már megvagy! Ne keresd magad többé... Cafeblog)
 
2016.09.23.
Nácibarát műsorvezető tanítja az embereket a köztévé új műsorában
Elindul a már a franc se tudja hányadik köztévés töltelékcsatorna, most éppen M5 néven költenek milliárdokat, hogy legyen az államnak ismeretterjesztő adója is. A cél a diákok és oktatók segítése, és lesz jó pár saját gyártású műsor. A Vigyázó Blog szúrta ki, hogy az adó egyik műsorát az a Takaró Mihály vezeti majd, aki nagy szeretettel zsidózik teli szájjal, és kifejezetten kedveli a nyilas kötődésű írókat.
(Forrás: Comment Blog)
 
2016.09.23.
Megvárják a hivatalos értesítést és fellebbeznek – nem tehetnek mást
Közel tíz hónapig ültek a döntéshozók a tanodák támogatásáról szóló pályázaton, a héten megszületett eredmény elkeserítő: rengeteg már régen a területen dolgozó szervezet nem kap egy fillért sem. Aki több lábon áll, minimális működéssel húzza még egy ideig, a kisebbek bezárnak. Vagy már be is zártak.
(Forrás: Magyar Narancs)
 
2016.09.23.
A Tanítanék Mozgalom is csatlakozik Alföldiék demonstrációjához
Civil szervezetek és művészek tegnap hirdették meg kampányukat és annak betetőzését, a szeptember 30-ai demonstrációt a Kossuth téren. A Lásd meg az embert! nevű tüntetéshez most a nagy tanártüntetéseket szervező Tanítanék Mozgalom is csatlakozott.
(Forrás: Magyar Narancs)
 
2016.09.23.
Tanodák fekete napja
Szerdán kihirdették a tanodapályázat nyerteseit, amit lélegzetvisszafojtva várt a szakma.összesen 1077 pályázat érkezett, amiből azonban csak 171-et támogattak. Ez tanodánként 25-30 millió forint támogatást jelent 2018 szeptemberéig. Egyelőre azonban nem tudni, hogy mely tanodák kaptak pénzt, a kormány ugyanis titkolja a nyilvános listát. Tudni lehet: több olyan tanoda pályázatát elutasították, amely már évek óta elkötelezetten és magas szakmai színvonalon nűködött.
(Forrás: 168 óra)
 
2016.09.23.
Álljanak ki a keresztények a kvótakampányügyben, kéri egy tanár
Megunta a tétlenséget, az egyházi elöljárók hallgatását, félrenézést, és állásfoglalást kér-vár a magyar keresztényektől kvótakampányügyben egy pedagógus. Gondolatait, kérdéseit egy petícióban fogalmazta meg.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.09.22.
Gallóné is odaül talán az új kerekasztalhoz
Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke kezdettől azt hangoztatta, a kerekasztal helyett a Országos Köznevelési Tanács és a Közoktatás-politikai Tanács visszaállítására lenne szükség.A kerekasztal „javaslattevő, véleményező és tanácsadói tevékenységet ellátó testület”. A februártól rendszeresen – kéthetente, majd havonta – ülésező egyeztetőfórum szereplői, illetve azok száma nem törvényileg szabályozott.
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2016.09.22.
Tóth József: kitaszítjuk a gyerekeinket Angliába mosogatni
A Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet elnöke korántsem látja rózsásnak a helyzetet. A Pedagógusok Sztrájkbizottságának egyik tagja a kompetenciafejlesztés leépítéséről, a duális képzésben résztvevő diákok kihasználásáról, az alapítványi szakképzők kivéreztetéséről is beszélt lapunknak.
(Forrás: Népszava)
 
2016.09.22.
Véget érhetnek az időrabló magánórák, van jobb megoldás
Amennyiben egy tanár úgy érzi, hogy a megszokott oktatási módszerek keretein belül nincs lehetősége minden nála érdeklődő diákkal foglalkozni, vagy esetleg az óráit a szerényebb anyagi helyzetű diákok nem tudják megfizetni, akkor a Webuni online tudásmegosztó platformon már magyar nyelven is van lehetősége tudásának további megosztására.
(Forrás: Eduline)
 
2016.09.22.
Nick Vujicic: "A problémák ott kezdődnek, ha valaki azt hiszi, hogy fontosabb a másiknál"
Több mint 61 országban járt, 3000 színpadon állt, 50 állam- és kormányfővel találkozott, 1,4 milliárd ember látta a neten keresztül előadásait. A végtagok nélkül élő Nick Vujicic az egyik legnépszerűbb motivációs tréner a világon, a magyar fővárosban az iskolai erőszak ellen kampányol. Villáminterjú.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.09.22.
A tanárokat is tanítja valamire a menekültek elleni gyűlöletkampány
A Tanítanék Mozgalom is csatlakozik a jövő pénteki Kossuth téri demonstrációhoz, amelyet Alföldi Róbert és több civil szervezet kezdeményezett, és további művészek csatlakoztak hozzá. A kormánykritikus tanárok szerint a gyűlöletkampány morálisan és pedagógiailag is rendkívül aggályos.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.09.22.
Elúsztak a beígért építkezések
A stadionok és sportcsarnokok mellett a magyar kormány a tanuszodák építésére is figyelmet fordít, és számos helyen szeretnének teret biztosítani az úszni és vízilabdázni vágyók számára. A mai napig összesen 25 településen született döntés arról, hogy tanuszodát építenek fel, és a legújabb határidő szerint ezeket a most kezdődött tanév végéig kell átadni
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.09.22.
Késik a közmunkások beiskolázása
Tavaly ősszel még 50 ezer közmunkást akart iskolapadba ültetni a kormány, a Magyar Nemzet szerint azonban 1 évvel az eredeti határidő után még mindig csupán 15 ezren kezdték el a képzést. A lap azt írja: a legújabb, sokadszorra módosított minisztériumi tervben az áll, még idén 55 ezer főre duzzasztják a tanulói létszámot, és ebből 25 ezer főt télen oktatnak majd. Ehhez egy 30 milliárdos uniós program is rendelkezésre áll
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.09.21.
A diplomások családostul hagyják el az országot
Elsősorban az iskolázott fiatalok, azon belül a munkaerő-piaci szempontból legfontosabb szakmunkások és a diplomások hagyják el az országot – ez derül ki a Központi Statisztikai Hivatal Népességtudományi Intézetének lapunk által megismert tanulmányából, amely minden eddiginél árnyaltabb képet festett a kivándorlókról.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.09.21.
Egy évvel később vezetik be az új Nemzeti alaptantervet - videó
Az ATV Start vendége Radó Péter oktatáskutató.
(Forrás: atv.hu)
 
2016.09.20.
Értesítik az önkormányzatokat az iskolák átvételéről
Jövő héten levélben tájékoztatják az önkormányzatokat az intézmények működtetésének átvételi menetrendjéről – mondta az oktatásért felelős államtitkár szeptember 20-án, egy budapesti háttérbeszélgetésen. Palkovics László közölte: erre a célra 50-55 milliárd forint áll rendelkezésre, de ha ez nem lesz elegendő, kiegészíti a költségvetés.
(Forrás: Edupress)
 
2016.09.20.
Befizette már a tankönyvcsekket, amit nem kapott meg? Ejnye!
Szeptember 15-én lejárt a tankönyvcsekkek befizetésének határideje, csak hát sajnos van egy kis gond: méghozzá az, hogy a jó sok szülő még meg sem kapta a szóban forgó csekket. Mondjuk ez legyen a legnagyobb bajuk, ha a könyveket úgy egyébként megkapták a gyerekek – és ezzel idén nem igazán voltak nagy problémák szerencsére.
(Forrás: Dívány)
 
2016.09.20.
Együttműködési megállapodást írt alá az MNB és a Miskolci Egyetem
Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Miskolci Egyetem az észak-magyarországi közgazdászképzés fejlesztéséért – közölte az MNB hétfőn az MTI-vel.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.09.20.
Egyre nagyobb gond lesz tanárt találni
Az OECD legfrissebb oktatási jelentése szerint Magyarországon a tanárok egyharmada már meghaladta az ötvenéves kort. Kérdés, hogy a lassan nyugdíjba vonuló pedagógusok helyére akad-e fiatal munkaerő?
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.09.20.
Lemarad a gyerek, ha nem fizetünk?
A pszichológusok többsége szerint akkor tesszük az óvodás gyerekeinkkel a legjobbat, ha hagyjuk őket szabadon játszani és minél több minőségi időt töltünk velük. A legtöbb szakértő nem ajánlja az óvodán kívüli foglalkozásokat, de mi a helyzet az iskolai előkészítőkkel? Nem marad le a gyerek, ha nem veszünk részt ilyen alkalmakon? Szakértőket kérdeztünk.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.09.20.
Egy évvel később vezetik be az új Nemzeti alaptantervet
Palkovics László kedden azt mondta: elkezdődött az új alaptanterv kidolgozása. A köznevelési kerekasztal legutóbbi ülésén azonban az ezen dolgozó munkacsoport szakértői úgy vélték: a 2018-as bevezetés túl korai lenne. Ezért 2019 szeptemberétől vezetnék be az új tantervi szabályozást. Az államtitkár nem említette, de a halasztásban szerepet játszhat az is, hogy nem akarják terhelni a 2018-as választási kampányt az oktatásról folyó vitákkal. 
(Forrás: Index)
 
2016.09.20.
Orsós János buddhista gimit nyitott roma gyerekeknek Sajókazán
A Mérges Buddha című film egyik legmegrázóbb jelenetében Orsós János tanárt megkérdezik, mennyi időbe telne felzárkóztatni a legszegényebb roma településeket, mire ő azt válaszolja, hogy kétszáz évbe. De akkor mi értelme ennek az egésznek? Erre keresi a választ ez a magyar sorsról szóló osztrák-német dokumentumfilm.
(Forrás: Nők Lapja Café)
 
2016.09.20.
Megszüntetnek több tucat egyetemi szakot - ezeknek a képzéseknek vége
A keresztféléves képzésekre jelentkezők választhatnak utoljára több tucat megszűnő alapszak közül. Számos olyan képzés is eltűnik, amelyért pár éve még az utcára is vonultak a hallgatók.
(Forrás: Eduline)
 
2016.09.19.
Belföld 3 Levelet írtak a miniszternek a semmibe vett szegedi tanárok
Levélben fordult Balog Zoltánhoz, az emberi erőforrások miniszteréhez a szegedi Deák Ferenc Gimnázium közalkalmazotti tanácsa a tantestület nevében, annak kapcsán, hogy az intézmény vezetésével azt a Faragó Klárát bízták meg, akinek pályázatát a 76 fős tantestületből mindössze hárman támogatták.
(Forrás: 24.hu)
 
2016.09.19.
Mi az autizmus, és mi nem?
Spektrumon innen és túl címmel szemléletformáló cikksorozatot indítunk az autizmusról. Elsődleges célunk segítséget nyújtani az autista emberekkel kapcsolatos élethelyzetek kezelésében és ily módon elősegíteni az autizmussal élők elfogadását.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2016.09.19.
Nem csak diákoknak kellene pénzügyi vetélkedőt rendezni
Nem otthon, és nem is az iskolában szerzik a fiatalok a pénzügyi ismereteiket, innen-onnan áll össze a tudáshalmaz, ezért nemcsak a középiskolásoknak, hanem akár családoknak is kiírható lenne pénzügyi vetélkedő - ez a tapasztalata a PénzSztár középiskolai pénzügyi verseny szakmai elnökének. Bod Péter Ákos közgazdász egyetemi tanár, volt jegybankelnöknek.
(Forrás: Inforádió)
 
2016.09.19.
Tanár akart lenni, de bébiszitterként hétszer annyit keres
A PDSZ elnöke szerint rossz helyen van a gyakornoki rendszer, az életpályamodellt haladéktalanul módosítani kellene. Ugyanilyen fontos lenne a pedagógusbérek számítási alapjának "visszakötése" a minimálbérhez, valamint a kötelező óraszámok maximalizálása 22 órában. Mendrey szerint a pedagógusok jelenlegi munkaterhelése egyértelműen az oktatás minőségének rovására megy.
(Forrás: Népszava)
 
2016.09.19.
Több tízezer gyerek veszélyben van Magyarországon
23 ezer gyerek él ma gyermekvédelmi gondoskodásban. 140 ezer veszélyeztetett gyerek van hazánkban, őket bármikor kiemelhetik családjukból - írja az SOS Gyermekfalu.A közlemény szerint a gyerek családból való kiemeléséhez gyakran elég, ha a szülők elvesztik munkájukat, esetleg megromlik az egészségi állapotuk. Egy felmérés során megkérdezett szülők 61 százaléka épp ezért retteg munkahelye elvesztésétől, a betegségektől pedig a válaszadók fele tart.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.09.19.
Különdíj az EU Fiatal Tudósok Versenyén
A brüsszeli döntőn 100 projekt közül a 18 éves fiatal, Udvardi Péter (a budapesti XIV. kerületi Szent István Gimnázium végzős diákja) kutatómunkája részesült a különdíjban, ennek eredményeként többek között egy hamburgi kutatóintézet (XFEL - the European X-Ray Free-Electron Laser Facility) egy hétig vendégül látja Pétert. A díjat Lina Tomasella, tudós, a zsűri olasz elnöke és dr. Patrick Geeraert, az EIROFORUM egyik vezetője adta át.
(Forrás: Edupress)
 
2016.09.19.
Több mint 680 millió a pedagógus-utánpótlásra
A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ az idei tanévben is meghirdeti a pedagógus-utánpótlás biztosítását segítő pályázatot, a Klebelsberg Képzési Ösztöndíj Programot. A pályázat legfőbb célja, a kiválóan képzett, hivatástudattal és megfelelő gyakorlati tapasztalattal rendelkező pedagógus-utánpótlás biztosítása.
(Forrás: Edupress)
 
2016.09.19.
„Be kell fejezni a magyarországi romák jóindulatú elkülönítését”
Be kell fejezni a magyarországi romák jóindulatú elkülönítését – idézi szakértők véleményét az Associated Press. Az Európa Tanács emberi jogi tanácsadói szerint káros, hogy a cigányok bizonyos egyházi iskolákban külön, felzárkóztató osztályokban tanulnak, mielőtt bekapcsolódhatnak a többségi oktatásba. A szakértői testület szerint ez a gyakorlat homlokegyenest ellentétes az integráció és az egyenlő bánásmód elvével.
(Forrás: Hírtv)
 
2016.09.19.
Elvitték a lányát, amíg dolgozott – Küzdelem a halálos kórral és a hatósággal
A kerekegyházi Nyári József tizenkét éve küzd kislánya életéért. A sors úgy hozta, hogy ezt a harcot ma már a felesége nélkül kell vívnia. Pár napja azonban a gyermekvédelem úgy döntött: József nem jó apa, csak mert a munkája miatt egy éjszakára az otthonukban magára hagyta a 14 és fél éves Virágot. Másnap – egy bejelentésre hivatkozva – a családsegítő emberei elvitték a kislányt a házból.
(Forrás: 168 óra)
 
2016.09.18.
Mit várunk az iskolától? – A szülő csendes és eltökélt
Nem tudjuk, hogy milyen lesz a világ, amiben a gyerekünk felnőtt lesz. A kényelmes jólét kora lesz, ahol az önmegvalósítás és az együttműködés a meghatározó? A robotok és a más kontinensen élők elveszik a munkát, a világ rendje felborul és csak a rátermetteknek, ügyeskedőknek, szerencséseknek lesz boldog élete? Magyarországon fog élni vagy valami másik országban? Az életrevalóságot kellene megtanulnia vagy azt, hogy jól kell viselkedni?
(Forrás: Kölöknet)
 
2016.09.18.
Ki fog itt tanítani? - Nagyon sok idős tanár van Magyarországon
A tanárok nyugdíj utáni foglalkoztatási lehetőségének kitolása (bár többször átgondolták a koncepciót) segített bizonyos területeken, főleg a természettudományok terén elkerülni a hiányt: érdemben a nyugdíjazás eltolása miatt tudott emelkedni a tanárok létszáma. A folyamat hozzájárult a tanári társadalom öregedéséhez, vagyis a tanárhiány is inkább csak statisztikai szempontból megoldott, és csak addig tart, míg az idős generáció valóban felhagy a tanítással.
(Forrás: Eduline)
 
2016.09.18.
OECD – Durva jelentés: az állam megöli az oktatást
Nyomasztó képet festett a hazai oktatás helyzetéről az OECD. Legutóbbi jelentése szerint továbbra is keveset költ az állam erre a területre, tanári állományunk öregszik, és csökken az egyetemisták száma. Holott a diploma még mindig sokat számít a munkaerőpiacon: birtokosát több lehetőséghez és akár kétszeres bérhez is juttathatja. Sokan vesznek részt iskola-előkészítő oktatásban
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.09.18.
Tóta W.: Mintha nem lenne holnap
A másik gond nem látszik az OECD-jelentésből: ami jut, azt se hatékonyan költjük el, az egész rendszer irányítására nem sikerül kitalálni használható struktúrát már hat éve; egyentankönyv van kötelező hülyeségekkel és tévedésekkel, és különórák nélkül a tudásanyag már ahhoz is versenyképtelen, hogy a gimnáziumi felvételire esély legyen. Vagyis ugyanúgy kiszerveződik privátba, mint az elviselhető egészségügyi ellátás.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.09.18.
Találós kérdés: mikori tankönyvben szerepel ez az illusztráció és képaláírás?
Húgom most lesz nyolcadikos, ez az informatika tankönyve. 2003-ban írták. 2016-ban újranyomták. Oké, nekem is ez volt nyolcadikban, és már mi sem használtuk egyáltalán, tuti ők sem fogják, de mi vesz rá embereket, hogy egy 2003-as informatikakönyvet majdhogynem teljesen változatlanul újranyomjanak 13 évvel később és vajon miért kell ezt adni a gyerekeknek?
(Forrás: 444.hu)
 
2016.09.18.
Ötödével kevesebb állami könyvet rendeltek, mint tavaly
A Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesület közérdekű adatigényléssel kiderítette, hogy 18 százalékkal kevesebb állami kísérleti tankönyvet rendeltek meg, mint tavaly. A HVG Dosszié összegző cikke szerint az átlagos 20 ezer pédlány helyett idén már csak 16 ezret rendeltek tankönyvenként. Talán nem is meglepetés: egy kérdőíves felmérés szerint a tanároknak csak 23 százaléka tanítana szívesen állami könyvekből.
(Forrás: Eduline)
 
2016.09.18.
Hemzsegnek az ostoba hibáktól a kísérleti tankönyvek, most kétmilliárdból kijavítják
Kétmilliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból javíthatja ki az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) a kísérleti tankönyveket, és fejlesztheti tovább a Nemzeti Köznevelési Portált.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.09.18.
Az állam visszavesz: Ha Orbán Viktor képe virítana minden törikönyvben
Megérte? Mit kezdett a tankönyvpiaccal az állam, amely az elmúlt hat évben ötezermilliárd forint értékű vagyonra tette rá a kezét? Ezt mutatjuk be HVG Dosszié sorozatának első részében.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.09.17.
Asztalos György: A pedagógusminősítési rendszer kritikája
Ha a portfólióírás egy önkéntes lehetőség lenne a magasabb fizetési osztályba való kerülésre, és nem beszélnénk minősítésről, csak egy szellemi produktumról ‒ ami tudatosságra, önreflexióra késztet ‒, akkor akár még hasznos is lehetne, és a szakértők se veszítenék el állásukat.
(Forrás: Tani-tani Online)
 
2016.09.17.
L. Ritók Nóra: A gyerek, mint eszköz
Az ok többnyire ahhoz kötődik, hogy nem kapnak meg valamit, vagy valami sajátosan értelmezett sérelem, vagy inkább sérelmek, amiket (többnyire valamilyen  „jóakarónk” segítségével) összeraknak egy általuk értelmezhető rendszerré, majd közlik, kész, befejezték, nem akarnak velünk együttműködni, nem kérnek semmit, ők megvannak nélkülünk is.
(Forrás: Nyomor széle blog – hvg.hu)
 
2016.09.17.
A magyar gyerek sokat tanul - és rosszul
A magyar gyerekek sokat tanulnak, de mégsem teljesítenek jól - idézte a PISA felmérés adatait a közgazdász vándorgyűlésen az oktatási szakértő. Lannert Judit szerint Magyarországon pont fordítva gondolkodunk, mint szokás: azzal foglalkoznak sokat a gyerekek, ami jól megy, nem azzal, ami kevésbé.
(Forrás: portfolio.hu)
 
2016.09.17.
Prókai Eszter: Tudod, hova dugjad a ceruzádat!
Lecigányozták a gyereket, felkenték a falra, mások előtt büdösnek nevezték – szülői vallomások szerint a gyöngyöspatai általános iskolában szegregáltan oktatott roma gyerekekkel így bántak egyes tanárok. A fizikai és lelki erőszak egy dolog, emellé még olyan oktatást kaptak, amivel esélyük sincs a továbbtanulásra. Az ügyben indult kártérítési perben a nagykorú diákok után most a szülők beszéltek.
(Forrás: abcug.hu)
 
2016.09.17.
Zolnay János: Orbán a többség akaratát teljesíti
2006 előtt a magyar társadalom érzékeny volt a politika kimeneti mutatóira, és az iskolázatlan, kevésbé tájékozott választópolgároknak sem volt mindegy, milyen állapotban van a magyar gazdaság, milyen az ország külföldi megítélése, nem volt mindegy, hogy előremennek-e a dolgok. 2010 óta nem érdekli a magyar társadalmat az ország katasztrofális nyugati megítélése, hogy mekkora az országból elvándorló fiatalok tömege, hogy romlik az oktatás színvonala.
(Forrás: 168 óra)
 
2016.09.17.
Na de mi is van a tinédzserek fejében?
Hát az, hogy csak az számít, mennyire vagy szép, csak az számít, kit követtél be az Instán és mit írtál Face-en, csak az számít, a pasid mit gondol a barátnődről, csak az számít, mikor szexelsz először. Pedig igazából dehogy is. A Radnóti Színház ifjúsági programjának résztvevői saját problémáikról írták a Keretek között című darabot, ami a Színházak éjszakáján kétszer látható.
(Forrás: Index)
 
2016.09.17.
Balog Zoltán: Ilyen időkben fontos, hogy a szomszédok összekapaszkodjanak
Az erdélyi Nagyenyeden szombaton avatták fel a közel négyszáz éves Bethlen Gábor Kollégiumnak az Európai Unió forrásaiból felújított épületegyüttesét. A felújítás - melyhez a magyar kormány is 268 millió forintos támogatást nyújtott - az épületegyüttes tulajdonosa, az Erdélyi Református Egyházkerület,  és a román többségű Nagyenyed önkormányzata közötti példás együttműködés révén valósult meg.
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2016.09.17.
Ösztöndíjprogram egyetemre vágyóknak: még lehet jelentkezni
A Corvinushoz tartozó Rajk László Szakkollégium Szabó Kálmán Tehetségprogramja a hátrányos helyzetű középiskolásokat segíti egyetemre. A program olyan végzős középiskolásoknak szól, akik kimagasló tanulmányi eredményekkel rendelkeznek és Budapesten, a Corvinus Egyetemen vagy az ELTE alkalmazott közgazdaságtan alapszakán szeretnének továbbtanulni.
(Forrás: Eduline)
 
2016.09.17.
Velük bármit megtehetnek - Természetes a bántás, a tettes valahogy megússza
„Az erőszak és a visszaélések sajnos szinte természetes részei az »intézeti létnek« – mutat rá dr. Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő. – Hiába nem akarjuk tudomásul venni, a magyar valóság az, hogy sokkal több minden előfordul az ilyen intézményekben, mint hisszük. Ennek egyik oka, hogy a családjukból kiemelt gyerekek nagyon nehéz élettörténetekkel érkeznek az intézményekbe, és sajnos nem kapják meg a szükségleteik szerinti elhelyezést, segítséget, támogatást.”
(Forrás: Vasárnapi Hírek)
 
2016.09.17.
Ónody-Molnár Dóra: Magyar idők
Természetesen érthető, ha egy civil mozgalom szakmai alapon közelít egy (részben szakmai, részben nagyon is politikai) kérdéshez, és nem tud mit kezdeni azzal a helyzettel, hogy az impotens ellenzéki pártokból kiábrándult, ám Orbán Viktort leváltani akaró választók közül sokan a pedagógustiltakozásokban látták meg a soron következő kormányváltó reményt.
(Forrás: 168 óra)
 
2016.09.17.
A plakátkampányra fordított összeg 10 százalékából már sokat lehetne tenni a gyermekvédelemért
„A találkozón azt mondták, hogy a törvénymódosítások folyamatban vannak. Erre megkérdeztem, hogy mikor jelentek meg azok a tanulmányok, amik ezekre a problémákra felhívták a figyelmet. Megvártam a választ, hogy 12 éve. Majd megkérdeztem, hogy akkor 12 éve vannak folyamatban a módosítások?”
(Forrás: 444.hu)
 
2016.09.16.
Be akarták fenyíteni az ellógó egyetemistákat az ELTE-n, aztán kiderült, nincs is annyi hely, ahol mindenki elférne
A szigorítást a dékán azzal indokolta, hogy az informatikai szakokon túl sok a bukás. Bár ezeken a szakokon általában is kevés hallgató arat rajt-cél győzelmet, az ELTE-re bekerülőknek csak 10 százaléka jut el csúszás nélkül a diplomáig. Ezen a hallgatói önkormányzat szerint is lenne mit javítani, csakhogy ők inkább azt tanácsolták a vezetésnek, hogy az órákat tegyék élvezhetőbbé.
(Forrás: 444.hu)
 
2016.09.16.
Azért veszik el a gyereket, mert szegény a család
Kampányt és figyelemfelhívó akciókat indított a Társaság a Szabadságjogokért (Tasz), hogy a hatóságok ne szakítsanak ki gyerekeket a családjukból csak a család szegénysége miatt. Ez ugyanis rendszeresen megtörténik, és több ezer családot érint Magyarországon.
(Forrás: 444.hu)
 
2016.09.16.
Az iskolában kitört a tbc-para, de csak a nyári szünet után vizsgálták a gyerekeket
Az ügyben megkerestük az ÁNTSZ-t, hogy kiderüljön, mennyit tudtak erről az egész tbc-ügyről, és miért kellett várni még így is egy hónapot a gyerekek kivizsgálásával Az ÁNTSZ jelezte, nem illetékes a kérdésben, forduljunk az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézethez (vagy a járási hivatalhoz, ami akkor intézkedne, ha a betegek nem működnek együtt a területileg illetékes tüdőgondozóval). Őket is megkerestük, várjuk is a választ.
(Forrás: 24.hu)
 
2016.09.16.
Átadták a magyar állam támogatásával felépített szórványgimnáziumot
Az iskola felépítését csaknem 730 millió forinttal támogatta a magyar állam. Potápi Árpád János, a miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára köszöntő beszédében kijelentette, a kormányzat hisz a magyar szórvány újraélesztésében.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.09.16.
Mi történik? Eltűnnek a hallgatók az egyetemekről
Meglepően magas Magyarországon a lemorzsolódó egyetemisták száma.Az Óbudai Egyetemen idén ősztől patronáló tanárok segítik alapképzésben, nappali tagozaton az elsőéves hallgatók beilleszkedését és tanulmányi munkáját.
(Forrás: Eduline)
 
2016.09.16.
Révész Sándor: Ok(tatás) és okozat
Hogy a közoktatás mennyire szolgálja a jövő polgárainak politikai vitaképességét, tehát a tömegdemokráciát, az két dolgon múlik. Egy: mekkora teret kapnak benne a közügyek megítéléséhez szükséges tárgyak. Kettő: mennyire nyitott módon közelítik meg ezeket a tárgyakat, a különböző álláspontok megjelenítésével, kincstári álláspontok megjelölése nélkül, önálló és koo­peratív ismeretszerzésre, -feldolgozásra, vitára motiválva és trenírozva a jövő választópolgárait.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.09.15.
Egy újabb szégyenteljes rangsor: a magyar gyerekek járnak legkevesebbet iskolába
Tulajdonképpen az alacsony finanszírozásból is következik, hány órát töltenek a kötelező általános iskolai pályafutásuk alatt a gyerekek az iskolákban. A nyolc osztályos képzés során Magyarországon összesen 5720-at, ezzel az OECD országok között az utolsók vagyunk
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.09.15.
Megkapták a szülők a tankönyvcsekket , de kicsit későn
A tanévkezdésre beszállított és a szülők által fizetendő könyvek összértéke mintegy 5 milliárd forint. A 2016/2017 tanévben már csupán a diákok mintegy 33 százalékának kell a tankönyvekért fizetnie. Ez összesen 401 603 diák szülőjét/gondviselőjét érinti. A 2015/2016-os tanévet illetően a tankönyvek ellenértékét eddig 98 százalékban megfizették a szülők.
(Forrás: 24.hu)
 
2016.09.15.
Szépítene Palkovics az elmúlt évek egyik legrosszabb oktatási statisztikáin
A legfrissebb OECD-jelentés a tanári fizetésekben mutat érdemi javulást, bár az utolsó helyről indulva nem akkora meglepetés, ha előrébb léptünk a nemzetközi összehasonlításban. Az oktatási államtitkár ajavuló tendenciákat emelte ki, de mindegyiknek van árnyoldala.
(Forrás: Eduline)
 
2016.09.14.
„A munka legnehezebb részét önök végzik”
Miniszteri Elismerő Oklevelet és Szolgálati Emlékérmet vehettek át pénteken a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Miskolci Tankerülete és a Miskolci Szakképzési Centrum intézményében dolgozó pedagógusok. A helyszín a B.-A.-Z. Megyei Kormányhivatal volt, ahol elsőként Demeter Ervin kormánymegbízott köszöntötte a kitüntetetteket.
(Forrás: BOON)
 
2016.09.14.
Az OFI reagált a tankönyveikkel kapcsolatos kritikákra - videó
A Start Plusz vendége Pompor Zoltán főigazgató-helyettes, OFI, gyerekirodalom szakértő. Többek között elmondja azt is, hogy nincs államilag meghatározott kötelező olvasmány.
(Forrás: atv.hu)
 
2016.09.14.
Brutálisan drágult az egyetemisták élete
Több millió forint az egy évre számított összköltsége azoknak az egyetemi és főiskolai hallgatóknak, akik most szeptemberben kezdik meg tanulmányaikat, ha számításba vesszük a tandíjat, a lakhatást és az összes egyéb kiadást. Ez az összeg az infláció mértékének többszörösével is gyarapodott évente a tandíjak és az albérletárak ugrásszerű növekedésének köszönhetően a biztosító felmérése szerint. 
(Forrás: Index)
 
2016.09.14.
Itt a friss jelentés: ennyit keresnek a magyarországi tanárok
Magyarország már nem utolsó az általános- és középiskolai tanári kezdőbért illetően, miután az utóbbi években nálunk nőttek a legjobban a fizetések. Az OECD-átlagtól sajnos még mindig jócskán elmaradunk
(Forrás: Eduline)
 
2016.09.14.
Jogerős: Igaza volt a tüntetéseket szervező diáknak rágalmazóival szemben
Az elsőfokú ítéletet követően nem fellebbezett a PestiSrácok.hu, miután elmarasztalták őket egy sajtó-helyreigazítási perben. Egy korábbi cikkükben azt állították a Független Diákparlamentben vezető szerepet betöltő, 18 éves Gyetvai Viktorról, hogy idegen érdekeket szolgálva szervezi a tüntetéseket a kormány oktatáspolitikája ellen, valamint erőszakosnak vélt cselekedetekkel is azonosították, miszerint ő is ott volt a Fidesz-székház elfoglalásánál.
(Forrás: Eduline)
 
2016.09.14.
Oktatás is lesz az új csatornán
A közmédia új televíziós csatornája, az M5 szeptember 18-án reggel hét órakor kezdi meg adását – közölte az MTI-nek nyilatkozva Dér Ágnes, az oktatási és kulturális témákkal foglalkozó adó csatornaigazgatója. Hangsúlyozta: a közszolgálati televíziók sorából régóta hiányzott a magyar, illetve az európai kultúrát zászlajára tűző, egyben ismeretterjesztéssel és oktatással foglalkozó televíziós csatorna.
(Forrás: Edupress)
 
2016.09.14.
Reggel 8-kor elkezdeni tanulni? Minek?
Egyetlen jogszabályban sem szerepel, hogy az iskolákban reggel 8 órakor kell kezdeni a tanítást. Az iskolák tehát szabadon dönthetnének a fél 9-es vagy a 9-es kezdésről. Ennek bevezetése azonban a szülők eltérő munkabeosztása miatt nem egyszerű. Pedig Bódizs Róbert, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének alváskutatója szerint a gyerekek reggel 8 órakor még nincsenek hatékony tanulásra alkalmas állapotban.
(Forrás: Index)
 
2016.09.14.
Dekoncentrált gyerekek, dekoncentrált iskolarendszer
Az iskolarendszer minden eddiginél erősebb államosítása példa nélküli Európában, az átalakítás félő, hogy csak tovább nehezíti a működést, miközben a rendszerhibákat nem korrigálja – ez az OFI saját folyóiratában megjelent, az OFI kutatója által írt tanulmány következtetése. Györgyi Zoltán oktatáskutató írása szerint a most felálló tankerületek túl nagyok, szerepük és finanszírozásuk homályos, kialakításuk önmagában nem old meg semmit.
(Forrás: Index)
 
2016.09.14.
A digitalizációnak erősítenie kell a hagyományos oktatási módszereket
A digitalizációnak nem helyettesítenie, hanem támogatnia és erősítenie kell a hagyományos oktatási módszereket – mondta a digitális oktatási tartalomfejlesztésért felelős kormánybiztos szerdán Budapesten, a XIV. kerületi Jókai Mór Általános Iskolában, amely a Világ legnagyobb tanórája program keretében meghirdetett Okos Iskola Kupa első helyezettje lett.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.09.14.
Új iskolai bútorokat vásárolt a Klik
Új iskolabútorokra országosan 875 millió forintot fordított nyáron a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik), emellett az iskolaépületek karbantartására és korszerűsítésére is jelentős összeg jutott – olvasható a Magyar Hírlap csütörtöki számában.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.09.14.
Bizonyítványt kapott az oktatás
Magyarország az OECD átlagánál többet fordít kisgyermekkori nevelésre, javult a pedagógusok bérhelyzete és a felsőfokú végzettség kifizetődőbb, mint az OECD-államokban - közölte Palkovics László oktatási államtitkár a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet "Education at a Glance" sorozata aktuális kötetének csütörtöki megjelenése alkalmából tartott sajtótájékoztatóján.
(Forrás: Inforádió)
 
2016.09.14.
Listázott kötetek
A tankönyvesek országos egyesülete szerint az általános iskolai, úgynevezett kísérleti tankönyvek 75 százaléka mostanáig nem ment át a kötelező engedélyeztetési eljáráson. Ki és mit fog majd láttamozni? Vendég: Romankovics András, a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesületének alelnöke.
(Forrás: Hírtv)
 
2016.09.14.
Pokorni: Orbánnak helye lehet egy tankönyvben
Pokorni Zoltán nem tartja szerencsésnek a jobb- és a baloldal jellemzését a könyvben. „A 20. század dilemmáiban, problémáiban kell igazán segítséget adni a gyerekeinknek, mert itt elég sok a félreértés meg a mendemonda. Persze, ennek tartózkodni kell a napi aktuálpolitikától, de az, hogy most Orbán Viktor szerepel vagy az ő egyik nyilatkozata szerepel mint kiindulópont egy könyvben, szerintem ez nem meríti ki a rossz aktuálpolitizálás, pártpolitizálás fertelmes bűnét”
(Forrás: Hírtv)
 
2016.09.14.
Tankönyvekkel zsarolják a szülőket?
Egyes iskolákban a jogszabályokkal szembemenve nem adják át a tankönyveket addig, amíg a szülők nem fizették ki azokat, az egyik szülőszervezethez több panasz is érkezett ezzel kapcsolatban. A szakma szerint a gyakorlat abszolút törvényellenes, az iskolának nem dolga a tankönyvfizetés idejének és módjának ellenőrzése. A szülőknek szeptember közepéig van idejük kifizetni a csomagokat a Könyvtárellátónak.
(Forrás: Népszava)
 
2016.09.14.
Lehet helye aktuálpolitikai témáknak a tankönyben, de nem így
Aktuálpolitikai kérdések megvitatásának helye van a közoktatásban, de nem egy szemszögből és nem ellenvélemények nélkül – mondta Repárszky Ildikó tankönyvszerző. A Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium vezető tanára Magyarország élőben című műsorunkban annak kapcsán beszélt erről, hogy Orbán Viktor miniszterelnöknek egy friss, idegenellenes beszéde is bekerült a nyolcadikos történelemtankönyvbe.
(Forrás: Hírtv)
 
2016.09.12.
Jánk István: Az OFI és az iskola lényege
Nemrég jelent meg az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet honlapján egy kiadói reflexió, amelyben az "újgenerációs" tankönyvekkel kapcsolatos kritikánkra reagáltak az OFI munkatársai. Ebben elismerik, hogy „számos csakugyan hasznos, a további fejlesztésben jól felhasználható ajánlást” fogalmaztunk meg, ámde az alapvető problémánkat egyáltalán nem tartják jogosnak. Sőt mi több, egyenesen a Nemzeti alaptantervvel (NAT) szemben állónak, az oktatás és nevelés fogalmi lényegétől idegennek vélik. A reflexióra való reflexiónk következik.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2016.09.12.
Követendő példa lett a Rajkó-módszer
Öt elemmel bővült a szellemi kulturális örökség magyar nemzeti jegyzéke A tehetséges roma gyerekek zenei képzését az alapoktól a színpadi előadóművésszé nevelésig végző Rajkó-módszer ötödikként került fel a jó gyakorlatok közé.
(Forrás: Inforádió)
 
2016.09.12.
Adattudományi tanszéket indított ősszel az ELTE
A kezdődő tanévben adattudományi és adattechnológiai tanszék indul az Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Karán a berlini műszaki egyetemmel együttműködésben. A tanszék célja, hogy kézzelfogható tudást adjon azoknak a hallgatóknak, akik a leginkább dinamikusan növekvő iparágban, az infokommunikációban képzelik el jövőjüket.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.09.12.
Palkovics László: erősödött a felsőoktatásba vetett bizalom
Palkovics László kifejtette, az egyik legfontosabb eredmény, hogy a diákok bizalma újra megerősödött a magyar felsőoktatás iránt: 2016-ban minden korábbi évet meghaladóan, több mint 111 ezren jelentkeztek hazai felsőoktatási intézményekbe, annak ellenére, hogy a demográfiai adatok szerint a 18-19 évesek száma idén is csaknem háromezerrel kisebb.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.09.12.
Adamikné Jászó Anna: Profiltisztítás?
„Következetes és jogos profiltisztítás történt.” Igaz. De milyen? És miért jogos? El kell fogadnunk ezt a cinikus álláspontot? Hozzá kell járulnunk generációk tönkretételéhez? Teljesen jogosan tiltakozik a Nemzeti Pedagógus Kar, Hajas Zsuzsanna és mások. Én nemcsak a saját nevemben, hanem mint 1992 óta a Magyartanítás módszertani folyóirat szerkesztője, szerzőim – egyetemi, főiskolai, középiskolai, általános iskolai tanárok, tanítók – nevében tiltakozom.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.09.12.
Gonosz az a rendszer, ahol csak papíron kevesebb a szegény gyerek
Méltatlan dolog azt állítani, hogy megfeleződött a hátrányos helyzetű gyerekek száma Magyarországon – nyilatkozta lapunknak L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány alapítója. Rétvári Bence államtitkár által idézett eredmények részben a hátrányos helyzetű gyerekek az  új, a szakma által erősen vitatható statisztikai besorolásának köszönhetőek.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.09.12.
Ötszáz pár cipőt vesznek gyerekeknek a Bayer miatt aukcióra bocsátott lovagkeresztekért kapott pénzből
Eredetileg úgy volt, hogy az állami érdemrendek árverését az újlipótvárosi Pozsonyi Pikniken tartják meg, de a szervezők nem kértek a politikai felhangoktól kétségkívül nem mentes eseményből. A rendezvény így átkerült a Wesley János Lelkészképző Főiskolára.A licitálás ötvenezer forintról indult, tekintet nélkül arra, hogy ki és milyen típusú kitüntetést dobott be a közösbe.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.09.12.
Zaklatták az osztálytársai, motoros banda vitte suliba
A Templars Against Child Abuse nevű amerikai motoros banda tagjai arra esküdtek fel, hogy megvédjék azokat a gyerekeket, akiket lelkileg vagy fizikailag bántalmaznak. Ha bárkit ilyen atrocitás ér, azonnal kiállnak mellette, hogy megmutassák, nincs egyedül és megvédik őt. Miután az egyik 16 éves antwerpeni diáklány édesanyja felkereste őket, hogy szeretne lányának segíteni, a banda belgiumi "egysége" azonnal a segítségükre sietett.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.09.12.
Riasztó: A Brexit kilőheti az Erasmus Plus programot
Az Erasmus Plus programvezető koordinátorai attól tartanak, hogy a brit kormány a Brexitről szóló tárgyalásokon héttérbe szorítja a sikeres, és elődjével együtt immár 30 éve futó kezdeményezést. David Davis Brexit-miniszter júliusban egy képviselői kérdésre válaszolva nem adott garanciát arra, hogy a szigetország az EU elhagyása után is részese marad a programnak.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.09.10.
„Lehet, ez a kormány meg kell hogy bukjon” - videó
A pedagógus reagált a Tanítanék mozgalom másik két vezéralakjának, Pukli Istvánnak és  Pilz Olivérnek napokban nyilvánosságra került nyilatkozatára, miszerint a mozgalomnak nem célja az Orbán-kormány megbuktatása. Törley Katalin hangsúlyozta: szervezetük valóban nem akar politizálni, de egyelőre nem lát esélyt arra, hogy javaslataikat a kormány befogadja.
(Forrás: Hírtv)
 
2016.09.10.
Mitől lesz minden második gyerek autista? Hát nem a szójától
A növekedés 60 százaléka a szélesebb spektrumnak, a jobb felismerésnek és a pontosabb nyilvántartásnak tudható be – derül ki egy rendkívüli méretű és időtartamú dán vizsgálatból, amely három évtizeden át 670 ezer gyermek, köztük 4 ezer autizmussal diagnosztizált beteg orvosi adatait kísérte figyelemmel. Amúgy nem rendkívüli jelenség, hogy a diagnosztika tökéletesedése, érzékenyebbé válása „növeli” a betegszámot.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.09.10.
Rétvári szerint hirtelen eltűntek a szegény gyerekek
És az államtitkár arról nem beszél, hogy megváltozott a statisztikai besorolása hátrányos helyzetű (HH) gyerekeknek. Ennek az a lányege, hogy ugyanaz a szegény gyerek, aki korábban ebbe a kategóriába tartozott, most ugyanolyan körülmények között él, de már nem tartozik ebbe a kategóriába. (Leegyszerűsítve: eddig éhezett, és HH-s gyerek volt, most éhezik, és már nem HH-s gyerek.)
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.09.10.
Rétvári: az elmúlt hat évben sokat javult a szegény családok helyzete
Hat év alatt megfeleződött az óvodákban, általános iskolákban és középiskolákban a hátrányos helyzetű gyermekek száma – közölte Rétvári Bence. A kormány stratégiája az, hogy nem segélyezéssel, hanem a foglalkoztatási lehetőségek javításával kell esélyt adni a szegénységnek kitett embereknek.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.09.10.
Kibabrálni az idős tanárokkal?
A kormány kommunikációjában mindvégig feltétel nélküli, automatikus átsorolásról volt szó. Most viszont az a fura helyzet állt elő, hogy azok a nyugdíj előtt álló tanárok, akik korábban meg se próbáltak portfóliót készíteni, feltölteni, a minősítési eljáráson átesni, a II-es fokozatba kerülhetnek, azok viszont, akik megpróbálkoztak ezzel, de valamiért nem sikerült nekik, ugyanúgy nem kapnak feltétel nélküli jobb minősítést.
(Forrás: Népszava)
 
2016.09.10.
Szerelmi bosszúról beszélnek a pedofíliával vádolt budapesti nevelőotthonban
Ostromállapot volt pénteken a Fővárosi Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat Alföldi utcai befogadóotthonában. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által elrendelt vizsgálat során egymás után hallgatták meg az intézmény vezetőit és dolgozóit. A dolgozók szerint sokat árthat, hogy eltiltották a nyilatkozatoktól a befogadóotthont.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.09.10.
Nem akarnak gondolkodás nélkül alattvalóként élni - Sándor Mária új harcot hirdet a szabad országért
Mi a Tanítanék Mozgalommal vagyunk kapcsolatban, amelynek értéknyilatkozatát elfogadom, az pedig arról szól, hogy „a magyar kormány tudtával és közreműködésével gyerekek éheznek és kallódnak el, gyógyítható betegek halnak meg, családok kerülnek az utcára, egészséges fákat vágnak ki, segítségre szoruló embereket börtönöznek be, közalkalmazottakat aláznak meg, a valódi híreket egyre több felületen fedi el a propaganda.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.09.10.
Csatári Tamara: Matematikatanulás tanodában
Az első találkozásoktól elkezdtek körvonalazódni olyan hiányosságok, amik nélkül nemcsak a matematika tantárgyban, hanem úgy általában hosszabb távon az iskolában, meg a későbbi életben is nehezen tudnak boldogulni a gyerekek. Előjöttek például a mennyiségek felismerésével, összemérésével, számfogalommal kapcsolatos problémák abban az életkorban, amikor már bőven összeadni meg kivonni kellene.
(Forrás: Tani-tani Online)
 
2016.09.09.
Azért az szép, hogy a szülőktől pénzt kérnek az iskolai szekrényért
De nem. Ahol az iskolákban nincs szekrény, ott a megoldás az lett, hogy egy cég leszállítja a maga bútorait, az iskola helyet biztosít a fémdobozoknak, a szülőknek pedig bérleti díjat kell fizetniük a rekeszekért, ha nem akarják, hogy a gyerekük teletömött iskolatáskával mászkáljon minden nap. És nem is keveset. Az a cég, amelyik már 200 iskola folyosóján rendezkedett be így, egy évre 6900 forint bérleti díjat kér rekeszenként.
(Forrás: 444.hu)
 
2016.09.09.
L. Ritók Nóra: Reménytelenség
Azt hiszem, ez a legkegyetlenebb, így csinálni. Odamenni a kórházban hozzá, és közölni vele, hogy bár megszülte, nem viheti magával a kicsit. Hogy mehet haza, egyedül. Mert ezt meg lehetett volna oldani.  Meg kellett volna próbálni megoldani. Másképp. Nyilván jogos volt a meglátásuk: nem volt megfelelő a körülmény az újszülöttnek. De akkor sem így kellene. Ilyenkor látom, hogy a prevencióra mennyire nincs figyelem. Hogy a beavatkozásokban nincsen fejlesztés, csak hatósági eszközök.
(Forrás: Nyomor széle blog – hvg.hu)
 
2016.09.08.
Kálmán Olga beszélgetése Galló Istvánnéval - videó
Nem kapta meg minden tanár a beígért fizetésemelést, mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke.
(Forrás: atv.hu)
 
2016.09.08.
Nem tudnak elég magániskolát nyitni
A hazai alternatív iskolák nagy múltú intézménye, az Alternatív Közgazdsági Gimnázium vágna bele az intézmény alapításba. Négy-öt éve formálódik a terv, de az utóbbi fél évben lett belőle kimondott szándék – mondta Horn György, az AKG igazgatója. Szerinte általában is érezhető, hogy egyre nagyobb az igény az alternatív iskolákra: 2010 körül még körülbelül 200-an jelentkeztek az akkor elérhető 60 helyükre, tavaly 600 jelentkező szeretett volna bejutni a 60 plusz 30 tanulói helyükre.
(Forrás: abcug.hu)
 
2016.09.08.
A szegedi Ságvári Gimnáziumot ugyan átnevezték, de a buszmegálló tovább viseli a nevét
A jobboldalnak nagy harcok árán sikerült elérnie a szegedi Ságvári Endre Gimnázium átnevezését. a harc 2015 februárjában indult, és még a Magyar Tudományos Akadémiát is bevetették benne, bár utóbb kiderült, hogy a testület igazából nem is támogatta a kormány javaslatát. Tiltakoztak a tanulók, a szülők és a szimpatizánsok is.Hét hónapnyi küzdelem után a gimnáziumot sikerült átnevezni a Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Gimnázium és Általános Iskolává.
(Forrás: 444.hu)
 
2016.09.08.
A PSZ a sztrájkbizottság azonnali összehívását kéri
A Pedagógusok Szakszervezete kezdeményezi a kormánynál a sztrájkbizottság azonnali összehívását a pedagógusok előmeneteli rendszere, különösen a nyugdíj előtt álló pedagógusok minősítése és béremelése ügyében.
(Forrás: Edupress)
 
2016.09.08.
A fiatalokat nem nyűgözte le Orbánék atomálma
Az Energiaklub kérdőíves módszerrel 300, átlagosan 23 éves fiatalt kérdezett meg arról, hogyan vélekednek az energiapolitika kívánatos irányairól. Arra a kérdésre, hogy milyen energiaforrásokat kellene a jövőben leginkább kihasználni Magyarországon, a lehetséges válaszok közül 83 százalék jelölte meg a nap- és 68 százalék a szélenergiát, ezenkívül a geotermikus energia és a biomassza kapott csak értékelhető szavazatmennyiséget. Az atomenergia 16 százalékkal a vert mezőnyben végzett
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.09.08.
Pedagógusok: márpedig nincs kivétel!
A Köznevelési Kerekasztal 2016. március 8-i üléséről szóló tájékoztató 29. oldalán erről az áll (a teljes dokumentumot itt olvashatják):„A Pedagógus foglalkoztatás munkacsoport egyhangúlag támogatta az Emberi Erőforrások Miniszterének döntését, amely szerint a 2013. szeptember 1-jén státuszban lévő, 2023. augusztus 31-éig az öregségi nyugdíjkorhatárt elérő, jelenleg a Pedagógus I. fokozatban lévő pedagógusok automatikusan, a minősítési eljárás alól mentesülve Pedagógus II. fokozatba kerülnek 2017. január 1-jétől.”
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.09.08.
Marad szívárványszínű a pomázi iskola kerítése
Akkorát balhézott, hogy a település polgármestere, Vicsi László végül kérdőívet küldött az iskolába járó gyerekek szüleinek, összesen 498 családnak.z volt a kérdés, hogy maradjon-e a kerítés színe. 464-en igennel válaszoltak;11-en, vagyis hárommal kevesebben, mint ahányan állítólag nyavalyogtak Sarkadinak, nemmel; 14-en pedig nem foglalkoztak ezzel a hülyeséggel.
(Forrás: 444.hu)
 
2016.09.08.
Az iskolákra zúdultak a jelentkezők az ingyenes nyelvtanfolyamok miatt
A szakképzési és felnőttképzési centrumok is a kormány bejelentésekor hallottak először arról, hogy ingyenes tanfolyamokat kell szervezniük a kis- és középvállalkozások vezetői számára. Nem is tudtam mit kezdeni a jelentkezőkkel.
(Forrás: Eduline)
 
2016.09.07.
Azonnali vizsgálatot rendelt el az Emmi a molesztálásról hírhedt gyermekotthonban
Az intézményben a 9-10 éves gyerekeket édességért, játékért, a nagyobbakat zsebpénzért és kimenőért cserébe vették rá szexre a nevelők. Amint a minisztérium értesült az esetről, vizsgálatot rendelt el. Személyi felelősségre vonást fognak kezdeményezni az ügyben, ha kell.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.09.07.
12 tanár mondott fel egy iskolában a fideszes igazgató miatt
Hiába szavazott ellene a tantestület és a diákönkormányzat többsége, újabb öt évre Pleier Tamás tatabányai Fidesz-képviselőt nevezték ki igazgatónak a városi Bárdos László Gimnáziumban. 12 tanár távozott az iskolából, közülük kilencen idén mondtak fel. A volt igazgatóhelyettes nyugdíj előtt fél évvel tanulószobáztat a középiskolában.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.09.06.
Újabb sulit vesz át a Máltai Szeretetszolgálat
Az új tanévtől új fenntartó, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Iskola Alapítványa működteti tovább a Budapest III. kerületében található Kelta Vendéglátó Szakközépiskolát és Szakiskolát. A változásra azért volt szükség, mert az iskola fennmaradása a korábbi üzemeltetővel bizonytalanná vált, egy szakképzést nyújtó középiskola esetleges megszűnése pedig nemcsak a környéken élők, hanem az egész kerület számára érzékeny veszteséget jelentett volna.
(Forrás: Eduline)
 
2016.09.06.
Megfogalmazta kiáltványát a Tanítanék Mozgalom, készülnek az őszi tüntetésekre
Egyértelművé teszik, hogy csak szakmai alapon működnek együtt bárkivel, elítélik a szélsőséges megnyilvánulásokat. Addig végig nyomás alatt tartják a kormányt, amíg sem az általuk képviselt alapértékeket, sem az általuk javasolt gyakorlati formákat, eszközöket nem hajlandó átemelni, befogadni, megvalósítani.
(Forrás: Eduline)
 
2016.09.06.
Újabb mérföldkőhöz érkezett a duális képzés
Az országban először indul duális rendszerű műszaki mesterképzés a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) és a Siemens partnerségének köszönhetően. A felek számos területen már 18 éve működnek együtt azzal a céllal, hogy tovább emeljék a jövő nemzedékének képzésének színvonalát.    
(Forrás: Edupress)
 
2016.09.06.
Az iskolai bántalmazások ellen szólal fel Budapesten Nick Vujicic
Az iskolai bántalmazások, zaklatások elleni küzdelem, az együttműködési készség javítása és az elfogadó, befogadó szemlélet kialakítása a fő missziója Nick Vujicic idei kampányának, amelynek keretében a kéz és láb nélkül született világhírű motivációs tréner három előadást is tart a budapesti Tüskecsarnokban szeptember 21-én és 22-én.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.09.06.
Becsapták a tanárokat - Cáfol az Emmi
Az oktatási államtitkárság nem ígérte azt, hogy a minősítésben részt vett és ott sikertelenül szerepelt pedagógusok - a sikertelen minősítő vizsga ellenére - automatikusan magasabb fokozatba kerülnek besorolásra.  A pedagógusbéremelés menetrendje, üteme, mértéke, jogosultjai, alapvető feltételei 2013 óta ismert jogszabályok és szakmai program mentén zajlik.
(Forrás: Népszava)
 
2016.09.06.
A külföldi cégek fizetéseivel szemben esélytelen a harc
„Az ELTE informatikai kara, a programtervező informatikus képzés abban a kedvező helyzetben van, hogy többszörös túljelentkezés mellett válogathatja ki a legjobb diákokat, az elmúlt években többször emelkedett a ponthatárunk is, az egyik legmagasabb az informatikusképzés területen. Ebben az évben rekordszámban vettek fel diákokat, még ilyen ponthatár mellett is” – mondta Horváth Zoltán, az ELTE dékánja.
(Forrás: Hírtv)
 
2016.09.06.
Palkovics: A világ rendje elkezd kiegyenlítődni
„Az, hogy valaki egy egyházi iskolában tanít, annak a hivatástudata mellett nyilván az a fajta többlet, amit az egyházi környezet biztosít, az mássá teszi az iskolát, mássá teszi azt a lehetőséget, ami a gyerekek számára itt megjelenik. Én azt hiszem, ezt példaként kell tekinteni, és nem valamilyen negatív módon megjeleníteni. Én azt hiszem, hogy csak annyi történik, hogy a világ rendje elkezd kiegyenlítődni, és ez jól van így” Palkovics: A világ rendje elkezd kiegyenlítődni
(Forrás: Hírtv)
 
2016.09.06.
Hol áll Magyarország? Ázsia leiskolázza Európát oktatásban
Húsz évvel a megadott határidő előtt teljesítette az UNESCO oktatási világprogramját Dél-Korea: minden gyerek 12 évig járt iskolába már 2010-ben. A határidő 2030, de az USA a legjobb esetben is csak 2040-ben jut el ide, az európai államok többsége – köztük Magyarország – pedig még később.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.09.06.
Becsapták az idős tanárokat, hiába vártak a kormány által ígért fizetésemelésre
Több mint ezer, a nyudíjkorhatárhoz közeledő tanár annak ellenére nem kapta meg havi 26 ezer forintos fizetésemelését, hogy korábban az Emberi Erőforrások Minisztériuma ígéretet tett a korrekcióra. Az augusztus végi tanévnyitó értekezleteken vált egyértelművé: akik 2015-ben jelentkeztek, de nem töltöttek föl portfóliót a november 30-i határidőre, azokat kirekesztik az előrelépésből.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.09.06.
Kínos hibáktól hemzsegnek a tankönyvek - nemzeti sporttá vált a bakivadászat
Egy idei tankönyvben Orbán és Gyurcsány is szerepel, így aztán újra központi témává vált a tankönyvhelyzet. Aligha véletlen, hogy szinte nemzeti sporttá vált a tankönyves bakik vadászata - ehhez pedig bőven szolgáltattak muníciót a szerzők.
(Forrás: Eduline)
 
2016.09.06.
Szívesen használják az új generációs könyveket a tanárok
Az új tankönyvek minőségbiztosítása magasabb szintű, mint a korábbiaké – állítja az OFI. Rétvári Bence pedig kijelentette, „a baloldal a tankönyveket piaci termékként szeretné viszontlátni, de többek között azzal sem számolnak, hogy ez azonnali és általános tankönyvárrobbanást okozna”. - See more at: http://magyarhirlap.hu/cikk/64589/Szivesen_hasznaljak_az_uj_generacios_konyveket_a_tanarok#sthash.sTZRJTHy.dpuf
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2016.09.05.
Indokold meg, miért van igaza Orbán Viktornak!
Ilyen nem volt a rendszerváltás óta, hogy a regnáló miniszterelnök szavai mellett kell érvelniük a diákoknak. Csak úgy viszonyulhat a kérdéshez a diák, ahogy a miniszterelnök, és még magyarázza is meg? Ez szinte a Rákosi-korszakra emlékeztet.”A tankönyv átment a kötelező ellenőrzési körökön, a szakmai lektor és az Oktatási Hivatal is átnézte, és mint Kaposi József mondta, azt senki nem találta problematikusnak.
(Forrás: Index)
 
2016.09.05.
Pukli István az Egyenes beszédben
Nem létezik olyan, hogy jobb-vagy baloldali. Értékrendek vannak, amelyek mentén lehet választani. Kálmán Olga beszélget Pukli Istvánnal a Magyar időkben megjelent interjúja kapcsán.
(Forrás: atv.hu)
 
2016.09.05.
Meglepetést okozott a friss egyetemi rangsor: hat magyar a legjobbak között
A magyar intézmények közül a HVG felsőoktatási rangsorában is rendre a legjobbak között végző Szegedi Tudományegyetem érte el a legjobb eredményt,Az Eötvös Loránd Tudományegyetem megőrizte 601-650. helyét, a Debreceni Egyetemet a 651-700., a Budapesti Corvinus Egyetemet a 701+ kategóriába sorolták Új magyar szereplő a listán a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.09.05.
Valakinek biztos érdeke a szakgimnáziumok átalakítása, de nem az országé
Lassan egy hete tart a tanév, de még mindig ijesztő a homály a szakgimnáziumoknál. A kormány életbe léptette a rendszert, de a részletek nincsenek meg, van, ahol jóformán egyik napról a másikra írnak órarendet. Oktatáskutatók állítják, a rendszer csak még több olcsó, de kevésbé képzett munkaerőt "termel" majd ki.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.09.05.
Nyert az állami gondozott tinédzser, aki beperelte a gyámhivatalt
Leon éveken át pereskedett a gyámhivatallal, amiért speciális gyerekotthonba dugták. Eleve szokatlan, hogy egy állami gondozott bíróságra menjen, de ő meg is nyerte a pert, most pedig kártérítést szeretne. Az évek során azonban kimaradt az iskolából, 18 évesen még mindig csak kilencedikes. A családjával szinte semmi kapcsolata nincs, professzor úrnak gúnyolják, az anyját csak szülőanyjaként emlegeti.
(Forrás: abcug.hu)
 
2016.09.05.
„Át kell alakítani a magyar oktatás rendszerét”
Át kell alakítani a magyar oktatás rendszerét, és az elmúlt kilenc hónapban pedagógusokkal, oktatási szakemberekkel felmérték, mit kell megváltoztatni, hogyan akarják működtetni az iskolákat a következő időszakban, mit vár el a közösség az iskolarendszertől – mondta Palkovics László oktatásért felelős államtitkár szeptember 6-án Balassagyarmaton.  
(Forrás: Edupress)
 
2016.09.05.
Döcögve sikerült csak elindítani a tanévet
Aáry-Tamás Lajos arról beszélt a köztévé kedd reggeli műsorában, hogy amióta az állam „átvette az oktatást”, jelentős mértékű és elhúzódó reformot hajtanak végre, ami megnehezíti az iskolák dolgát. Mind tartalmi, mind formai szempontból átalakítják a rendszert, ez idézi elő a sok panaszt – tette hozzá. Az oktatási jogok biztosa megjegyezte, hogy nem határozatot vagy ítéletet hoz, hanem ajánlást fogalmaz meg, így nyújt segítséget, ha valakinek sérülnek a jogai.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.09.05.
Bugyivillantás, gyerekverés, uzsora - kemény vádak után próbálnak új életet kezdeni a tiszabői iskolában
Tiszabő és iskolája életében nagy változás, hogy szeptembertől a Máltai Szeretetszolgálat vette át a falu szociális és oktatási feladatait. Erről nyáron döntött a kormány: a máltaiak 613 millió forintot kaptak, amiből a szomszédos Tiszaburán is elvégzik ugyanezt a munkát. Magyarán az állam kivonult a két szegény, főleg romák lakta falu életéből, és a szeretetszolgálatra bízta a munkát. Így a tiszabői iskola is kikerült az állami fenntartás és működtetés alól.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.09.05.
Virtuális búvárkodás a Hipersuliban
A Hipersuli projekt tavasszal lépett magasabb osztályba: egy okoseszköz alkalmazásával a Telenor Magyarország által támogatott kísérleti oktatási program a virtuális valósággal (virtual reality, VR) bővült ki. Elsőként a törökbálinti Bálint Márton Általános Iskola és Középiskola hipersulis diákjai kezdték el használni a leginkább motoros szemüvegre hasonlító, beépített mobiltelefonnal működő virtuálisvalóság-sisakokat a vizuáliskultúra-órákon.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.09.05.
Abszurd húzással próbál kieveckélni a kormány csapdájából a Klik
A kormány tavasszal hirtelen a vegyes szerkezetű iskolafenntartási modellben látta meg a legsúlyosabb működési problémát, ezért úgy döntött: az önkormányzatoktól elveszik még az épületek karbantartását is. A Klik viszont most épp az önkormányzatok cégeit próbálja behálózni, hogy végezzék továbbra is ugyanazokat a feladatokat, mint eddig, csak most Klebelsberg-színekben.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.09.05.
Soha többé dogát, csak ilyen feladatokat”
Az állandó felülről jövő iskolai reformok, úgy tűnik, nem sok javulást hoznak az iskolák életében (sőt!), ám számos helyen indultak el kisebb innovációk, amik bizonyítottan sikeresek. Tudták, hogy még mindig a dobókockába csomagolt papírkorongokat kell az elsősöknek beszerezni? És hogy a periódusos rendszer táblajátéknak is használható?
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.09.04.
Kaotikus tanévkezdés: van, ahol még órarend sincs - a HVG élő adása
Totális a fejetlenség a szakgimnáziumokban, ráadásul a most bevezetett átalakításokkal évente több tízezer diák érettségije vált kérdésessé. Van-e innen kiút, vagy csak egyre mélyebbre süllyedünk? Élő videóinterjúnkban Sulyok Blanka szaktanárral beszélgetünk.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.09.04.
Bölcsőtől a sírig: "Ez egy gyászfolyamat, amit fel kell dolgoznunk" - Magyarország 2016 videón 1.
Somlai Zsuzsanna a PatRóNa Egyesület elnöke. A PatRóNát három család hozta létre, amely sérült gyermekei jövőjére gondolva összefogott, és Budapest XVII. kerületében létrehozta a Völgyzugolyházat. Céljuk az, hogy akár évtizedek múlva is biztonságban tudhassák már felnőtt gyermekeiket egy olyan családias közegben, ahol egyszerre kapnának egészségügyi, szociális és fejlesztő nevelést és mindennapi életüket is élhetnék.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.09.04.
Már van segítség a szakmai érettségihez, de az emelt szintnek csak híre van
Augusztus 25-én végre megjelentek a szaktárgyi érettségik részletes vizsgakövetelményei. ám csak középszinten. Az Oktatási Hivatal azonban továbbra is adós az emelt szintű követelményekkel, amelyeket 2015 nyarán tettek kötelezővé. Már egy éve is aggódott a szakma, hogy az akkor 11. évfolyamra járó diákok hogyan fognak felkészülni két év alatt, egy évvel később is csak minimális előrelépés történt.
(Forrás: Eduline)
 
2016.09.04.
Még mindig nagyon kevés a főfoglalkozású iskolaorvos
Szép hivatás, mégsem vonzó szakma a fiatalok számára az iskolaorvoslás – állítja az iskola-egészségügyi társaság főtitkára. Mezei Éva szerint ennek egyik fő oka, hogy az itt dolgozókra nem vonatkozik az orvosi bértábla, így ők most nem kapják meg az ágazati bérmegállapodásban foglalt emeléseket. A szakma abban bízik, hogy a szep­temberre ígért találkozón erről is egyeztethetnek a tárcával.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.09.04.
Toborzással kezdik a cserkésztanévet
Országszerte megkezdődtek a tanév eleji tagtoborzások, a nyári táborozások során erőre kapott, jórészt fiatalokból álló csapatok őrsvezető-delegáltjai ezekben a napokban a lakhelyükhöz közeli iskolákba is ellátogatnak, hogy kedvet csináljanak a mozgalmas és színes cserkészélethez.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.09.04.
Orbán tűnjön el a tankönyvekből! - követeli az MSZP
Amint arról ugyanis a kiskunhir.hu beszámolt, az egyik, frissen átdolgozott tankönyvben három helyen is szerepel a miniszterelnök. Az egyik ilyen megjelenésben Orbán 2015-ös brüsszeli, bevándorlásról tartott beszéde olvasható, de a könyvben emellett sikerült némi gyurcsányozást is elhelyezni.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.09.03.
Központosítják a pedagógusok továbbképzését is
Hat centrumba összpontosul és ingyenessé válik a megújuló pedagógus-továbbképzés.Liptai Kálmán, az egri Eszterházy Károly Egyetem rektora a Magyar Hírlap szombati számában azt mondta, a továbbképzés egyetemekhez rendelve működik majd. az egész folyamathoz erős minőségbiztosítás társul és folyamatos lesz a visszacsatolás.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.09.03.
Féléves jelentés a migráns diákokról
Az elmúlt évi menekültválság hatására kérte be a migráns tanulók létszámát az iskoláktól az Emberi Erőforrások Minisztériuma – derült ki a tárca közérdekűadat-igénylésünkre adott válaszából. Arról is tájékoztattak, az adatszolgáltatást megtagadó iskolaigazgatókat akár szankciók is érhetik, miután „munkaköri kötelezettség a munkáltató utasításait teljesíteni”. Az Emmi adatai azt mutatták, bár 588 migráns tanuló kezdte meg a tavalyi tanévet hazánkban, júniusra mindössze nyolcan maradtak Magyarországon.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.09.03.
Szegregáció, hallucináció
Ma is akad, aki az egyházi iskolák növekvő népszerűsége mögött (kétszer annyian járnak felekezeti intézménybe, mint 2010-ben) a szegregációt látja. Szerintük ugyanis ezek az iskolák azzal szédítik a szülőket, hogy itt a gyerekeiknek nem kell cigány tanulókkal egy osztályba járniuk.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.09.03.
Kevés a kollégiumi férőhely, egyetemisták pörgetik fel a lakáspiacot
Csak Budapesten legalább háromezer új kollégiumi férőhelyre volna szükség. A lakhatási költségek a hátrányos helyzetű hallgatók havi bevételének több mint felét, a kollégistákénak azonban mindössze negyedét viszik el. A felpörgő ingatlanpiac továbbnöveli majd ezt a különbséget.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.09.03.
L.Ritók Nóra: Munkahelyteremtés a szegregátumokban
Itt értelmezhetetlen pl. a piackutatás, mert az, hogy „mit tudunk megcsinálni”, az felülírja a „mire lenne igény a piacon” tervezési sablont. Mert a lehetőségek is szűkre szabottak, kicsi a földterület, a környezet adottságai gyengék, az infrastruktúrát is fel kell építeni mindenhez, és ott van még a legnehezebb, a képzetlen, munkavállalói kompetenciákkal nem rendelkező munkaerő.
(Forrás: Nyomor széle blog – hvg.hu)
 
2016.09.03.
Ígéretek és megvalósítás: idén sem könnyebb az elsősöknek
Volt itt három ígéret, amit különösen nagy lelkesedéssel vártam, hátha lesz is belőlük valami: az 1-3. évfolyamokon nem lesznek többé tartós könyvek, 30 perces tanórák lesznek a kicsiknek és hogy normális szintre csökkentik a hétévesek terhelését, ne dolgozzanak már több órát egy nap, mint egy felnőtt! Nagyjából már most, az első napokban látszik, hogy ezekből idén semmi sem lett.
(Forrás: Dívány)
 
2016.09.03.
Unalmas házi feladatok helyett Hamlet rappelve (Sulyok Blankáról)
Néha kicsit ő is úgy érzi magát, mintha valamilyen irodalmi mű szereplője lenne. Antigoné módjára neki is választania kellene az íratlan törvények, a lelkiismerete, az ebből fakadó kockázat és a mindent behálózó előírások között. Vagy ami még rosszabb: a szigorodó szabályok és a diákjai között. Ezért is történhetett, hogy idén májusban, folytatva a tévében, rádióban elkezdett rendszerkritikát, nyílt levelet írt a szakképzés tervezett átalakítása kapcsán.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.09.03.
A pedagógusok nem az ellenzék hangját erősítik
A túlterheltség a minőség rovására megy, a tanulóknak, sőt a társadalomnak sem mindegy, hogy a tanárok fáradtan vagy szívvel-lélekkel vesznek-e részt az órákon – mondja a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke, Horváth Péter, aki a kormányzat által létrehozott szervezet vezetőjeként is kritikával illet számos, az iskolákkal kapcsolatos intézkedést.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.09.02.
Dühös magyar egyetemisták hadat üzentek a liberális világnak – videó
A videóban elhangzik, fő céljuk az, hogy a keresztény értékek és európai hagyományok talaján egy új nemzedék sarjadjon."Hiába próbált megtörni minket a liberális média, mi nem ismerünk félelmet" - szól a fenyegetés az "önmagából kifordult liberális világnak". A magukat "hazaszerető, becsületes és elhivatott" hallgatók csoportjaként meghatározó Identitárius Egyetemisták Szövetsége a Youtube-on toboroz tagokat.
(Forrás: Propeller)
 
2016.09.02.
Rónai Egon interjúja Palkovics Lászlóval
Szó esik – többek között – a Klik kiegyenlitett adósságáról, a durva szakképzési helyzetről, az induló új iskolatípusról: a szakgimnáziumról, az összevont természettudományos tárgyakról, a hiányzó tankönyvekről, a közösen fejlesztendő tananyagról, a tanárok változó óraszámáról,az esetleges pedagógus elbocsátásokról, a kompetencialapú fejlesztés jelentőségéről és lehetőségéről, az igazgatók aktuális kompetenciáiról, a NOKS bérhelyzetéről.
(Forrás: atv.hu)
 
2016.09.01.
Végveszélyben a szakképzés
A parttalan, hatvan éve nem látott központosítás működésképtelenné tette az oktatás világát, az ideológiai nyomulás pedig elsöpörte a szakmaiságot. Ez az ámokfutás elsősorban politikai alapú, melynek civilek százezrei isszák meg a levét. A mai napon a kormányzat szintet lépett: a szakközépiskolákban és szakgimnáziumokban soha nem látott káosz köszöntött a pedagógusokra és a diákokra. A Liberális Párt a demokrata ellenzék pártjaival műhelybeszélgetések elindítását kezdeményezi.
(Forrás: Tabunyitogató)
 
2016.09.01.
Négyszeresére nőtt a dolgozó diákok aránya
Míg a korábbi években a diákoknak mintegy tíz százaléka vállalt valamilyen munkát, ez az arány jelenleg nagyjából negyven százalék - idézi pénteki számában a Népszabadság Simon Balázst, a legnagyobb iskolaszövetkezeteket tömörítő DiákÉSZ főtitkárát.
(Forrás: Origo)
 
2016.09.01.
Ezt a tanévkezdést nem tesszük zsebre: hol van itt a minőségi oktatás?
Az ünnepségen Palkovics László oktatási és a sztrájkbizottságnak is, hogy építő jellegű meglátásaikkal segítették ezt a nagy munkát, az oktatás átszervezését. És figyelmeztetett mindenkit arra (értsük, ahogy akarjuk), hogy ne rombolják az egymás iránti bizalmat, „az ellenségeskedésnek és az indulatoknak” ugyanis a gyermekek lesznek az elszenvedői.
(Forrás: Kettős Mérce)
 
2016.09.01.
Tanárok számára fontos határidő jár le hamarosan
Szakértőket képez az OH, akik a pedagógusok minősítővizsgáin vehetnek részt. Az ő óraszámuk csökken a pluszmunka miatt. Jelentkezni az Oktatási Hivatal Képzéstámogató Rendszerében lehetA képzésekre mesterpedagógus besorolással rendelkező tanárok jelentkezhetnek szeptember 8-ig.
(Forrás: Eduline)
 
2016.09.01.
A pedagógusoknak megbecsülést hoz az új tanév
Palkovics László kifejtette: a pedagógusbéreket 2013 óta folyamatosan emelik, jövő szeptembertől további 45 milliárdot különítenek el a 175 ezer pedagógus bérének növelésére, azaz 2013-tól számítva összesen 323 milliárdos pluszforrást fordít a kabinet a keresetek bővítésére, és ezzel 50 százalékos növelés valósulhat majd meg a program végére.Ilyen mértékű béremelés eddig a magyar társadalom egyetlen rétegénél sem valósulhatott meg – állapította meg.
(Forrás: Edupress)
 
2016.09.01.
Menekülnek az egyházakhoz a diákok Évről évre több család választ állami oktatási intézmény helyett felekezeti iskolát
MA közel kétszer annyi tanuló jár egyházi intézménybe, mint 2010-ben. A szülők egy része nem elsősorban a vallási nevelés miatt íratja gyermekeit egyházi iskolába, hanem az állami oktatás kudarca sarkallja erre. Hardi Titusz, a Pannonhalmi Bencés Gimnázium igazgatója is arról beszélt a Magyar Nemzetnek: azon túl, hogy az emberek bizalommal vannak az egyházi oktatás iránt, sokan menekülnek az állami iskolai szektor elől.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.09.01.
“Eladtam mindent és kiköltöztem” – özönlenek külföldre a magyar diákok
A felmérések szerint egyre több magyar dönt a külföldi továbbtanulás mellett. Van egyetem, ahol még a menza is Az Unesco Institute of Statistics 2014-es adatokkal rendelkezik a kint tanuló magyarokról, amelyek szerint 8515 magyar tanult külföldi felsőoktatási intézményekben, ami körülbelül az itthoni tanulók 2 százalékát tette ki.
(Forrás: 24.hu)
 
2016.09.01.
Miért ragaszkodnak annyira a KLIK-hez?
A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ azonban nem csak a diákok és az iskolák fölötti totális kontrollra jó, hanem arra is, hogy újraossza az iskolai élettel kapcsolatos üzletek piacát. 2014-ben például vadonatúj miniszteri rendeletet hoztak, amely a KLIK-et bízta meg az iskolatej-program lebonyolításával
(Forrás: Civilhetes)
 
2016.09.01.
Na, idén vajon összeomlik az iskolarendszer?
Ma a kormány kapkodó ötletelése az egyik pillanatban a tiltakozások miatti tűzoltásnak tűnik, a következőben gazdasági lobbicsoportok gátlástalan kiszolgálásának, néha pedig jogi kényszerpályák beteljesedésének (ha már uniós projektet találtunk ki valamire, nem csinálhatjuk vissza). Az iskolák és a pedagógusok állami felügyeletére nem valamiféle propagandisztikus mesterterv sulykolása miatt van szükség.
(Forrás: Magyar Narancs)
 
2016.09.01.
Nem lehet alternatíva a jelenlegi baloldal
Nem célunk az Orbán-rezsim eltakarítása, csupán azt szeretnénk, hogy vegyék észre és javítsák ki az oktatási rendszerben elkövetett hibákat – mondta lapunknak adott interjújában Pukli István. A Tanítanék Mozgalom vezetője szerint ugyan történtek előrelépések az utóbbi időben, azonban ez még nem elég, ők rendszerszintű változásokat akarnak.
(Forrás: Magyar Idők)
 
Sajtófigyelő
2023.11.21.
A pályakezdő pedagógusok mellett áll Balatoni Katalin
Maga is átélte, milyen érzés kezdő pedagógusnak lenni, ezért jól ismeri a pálya nehézségeit – jelentette ki a lapunknak adott interjúban Balatoni Katalin, a Belügyminisztérium köznevel...
(Forrás: Magyar Nemzet)
--
2023.11.21.
Plakátkampányt indít a kormány az iskolákban
A védelem online is megillet! Kérdezz, szólj, jelezz! - ezek a legfontosabb üzenetei azoknak az iskolai plakátoknak, amelyeket a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) jogsegélyszolg...
(Forrás: Eduline)
--
2023.11.21.
Státusztörvény: nem taníthatnak óraadóként tovább a felmondó pedagógusok?
Szeptember 29-ig kellett nyilatkozniuk a pedagógusoknak, hogy elfogadják-e a státusztörvény alapján írt munkaszerződésüket. Rétvári Bence államtitkár úgy nyilatkozott, hogy 1205 pedagó...
(Forrás: Eduline)
--
2023.07.17.
Oszkó Péter: Nagyon nagy bajban vagyunk, ha saját pedagógusaink bérét sem tudjuk kifizetni
ZÁMOMRA A LEGBOSSZANTÓBB ÁLLÍTÁS, HOGY A SAJÁT OKTATÁSI RENDSZERÜNK FOLYAMATOS MŰKÖDÉSI KÖLTSÉGÉNEK FINANSZÍROZÁSÁHOZ UNIÓS ADÓFIZETŐK PÉNZÉRE VAN SZÜKSÉGÜNK, miközben vannak...
(Forrás: Index)
--
2023.07.15.
Ilyen se volt még: 171 oktató állt ki a Zeneakadémia autonómiájáért
Alulírott előadó- és alkotóművészek, kutatók és zenepedagógusok, mint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatói az alábbi közleményt kívánjuk a közvélemény és a fenntartó Kultur...
(Forrás: Index)
--
2023.07.15.
„Egy mérhetetlenül szelektív törzsi társadalom öngyilkos reflexiója saját magára” – Lannert Judit oktatáskutató a státusztörvényről
Miért beszél mindenki tanárhiányról, amikor átlagosan tíz általános iskolás gyerek jut egy pedagógusra? Mi a tanárok és mi a megrendelő, a lakosság felelőssége a magyar oktatás szétes...
(Forrás: szabadeuropa.hu)
Címkék
agresszió civilek család digitális nemzedék együttműködés erkölcs esélyegyenlőség esélyek felelősség film filmklub generációk gyerekek gyermekvédelem hátrányos helyzet IKT integráció irodalmi mű feldolgozása iskola iskola és társadalom kapcsolatok kommunikáció konferencia konfliktuskezelés kreativitás kutatás könyvajánló közösség módszerek OFOE oktatás oktatáspolitika osztályfőnöki szerep pedagógia pedagógus pedagógusok pályázat rendezvény szabályok szakmai szervezet szülő szülők tanulás tanár-diák kapcsolat tehetséggondozás társadalom történelem verseny virtuális kongresszus ünnep