Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
2016.10.31.
B.Nagy Éva: Fából vaskarika!
A köznevelési, közoktatási törvény egyik oldalról kötelezi a közintézményt, hogy a körzeti gyerekeket kötelezően beiskolázza, de a másikról egyidejűleg nyitva hagyja a kaput a szabad iskolaválasztáshoz, intézményesíti és legitimálja adott esetben a szegregációt. A világon több helyen az általános iskolákat kötelező körzeti iskolákban végzik el a tanulók, kivételt képeznek azok, akik drága magániskolába képesek járatni a gyermeküket. Itthon a több köznevelési intézménnyel rendelkező települések, városok iskolái között változó mértékben, de jelen van az „elit”, a „futottak még” és a „csak ide ne” iskola.
(Forrás: Facebook)
 
2016.10.31.
Irónia level 1000: engedély kell a Fahrenheit 451 elolvasásához
Ray Bradbury Fahrenheit 451 című disztópikus regénye egy olyan jövőbeli Amerikában játszódik, ahol betiltották az olvasást, és égetik a könyveket. Az egyik amerikai iskolában a könyvklubban ezzel a művel akartak foglalkozni, és a tanár arra kérte a nyolcadikos diákokat, hogy kérjenek írásos engedélyt a szüleiktől, mert hát vannak, akiket feldühít ez a kötet, főleg, hogy a regényben a Bibliát is elégetik, a profanitásról és a sok csúnya szóról nem is beszélve
(Forrás: Divány)
 
2016.10.31.
8 dolog, amit jó lett volna, már a gimiben megtanulni
Van néhány dolog, amit jó lett volna, ha már a suliban megtanítanak nekem, mert akkor egy csomó zsákutcától, tévedéstől csalódástól megkímélhettek volna. De sajnos nem volt tananyag sem a konfliktuskezelés, sem az érzelmi intelligencia fejlesztése, de még a pénzügyi ismeretek sem. Ma sem az.
(Forrás: Kapcsolatsuli blog)
 
2016.10.30.
Miért nem tud a gyerekem szlovákul?
A magyar iskolákban zajló szlovák oktatás javítása érdekében a szlovák kormánynak (és a szlovák társadalomnak) azt kellene elsőként megérteni, hogy a magyar gyermekek számára a szlovák második és idegen nyelv, továbbá, hogy a magyar gyerekek nagy része hatévesen nem tud szlovákul, nekik ugyanis a szlovák nem az anyanyelvük. Ezért eredményesebb lenne, ha a szlovák nyelv a magyar gyerekeknek idegen nyelvként lenne oktatva.
(Forrás: Felvidék ma)
 
2016.10.30.
Óvodából a Louvre-ba
Tavaly nyáron Barabás Lujza nevével volt tele a sajtó. Az akkor hétéves kislány három képét is kiállították a párizsi Louvre-ban, de szerepelt már a Merry ARTmas Vienna 2014! című nemzetközi tárlaton is: egyedüli magyarként, sőt egyedüli gyerekként. November 11-én a Kaszásdűlői Kulturális Központban Színes világ címmel nyílik kiállítás Lujzi munkáiból. Lujzi hároméves kora óta fest és rajzol. Dr. Gyarmathy Éva támogatásával került a Tehetségműhely Közhasznú Alapítványhoz, ahol azóta, mint kiemelten tehetséges gyerek, komplex fejlesztésben vesz részt.
(Forrás: Index)
 
2016.10.30.
Mennyi zsebpénzt adnak a gyereknek a magyar szülők?
Csupán minden második szülő beszél 18 éven aluli gyermekével alkalomszerűen a pénzügyekről, ugyanakkor minden harmadik családban bevett szokás a zsebpénz - derül ki a Regio Játékkereskedelmi Kft. megbízásából készült kutatásból.
(Forrás: Index)
 
2016.10.30.
Kellenek a külföldi diákok
A kormány szándéka, hogy növekedjen a külföldi felsőoktatásban tanulmányokat folytató magyar diákok száma, és emelkedjen a magyar felsőoktatási intézményekben tanuló külföldi hallgatók aránya – mondta Palkovics László oktatásügyért felelős államtitkár a Nemzetközi Alumni Találkozó második napján.
(Forrás: Lánchíd Rádió)
 
2016.10.30.
Lesújtó adatok a hazai cigányságról
A 15–64 éves romák közel 16 százaléka még az általános iskolát sem fejezte be 2015-ben, és további 63 százalékuk is csak alapfokú végzettséggel rendelkezettA szakiskolát, szakmunkásképzőt végzettek arányában a legkisebb a különbség , ám míg a roma népesség esetében ez a legmagasabb végzettség, amit a még viszonylag nagyobb részük elér. a romák között csak minden századiknak van felsőfokú végzettsége.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.10.30.
Az előítéletek csökkentéséhez társadalmi változások kellenek
Az ötfős kutatócsoport (a magyar pszichológuson kívül Wim van den Noortgate, Karen Phalet, Aycan Kara és Ronald Fischer dolgozott a projekten) 36 kultúrában végzett 660 vizsgálatot tekintett át, és a metaanalízisük eredményeképpen megállapították, hogy az előítelet csökkentéséhez az emberek összehozása sok esetben kevés: társadalmi szintű változásokra is szükség van.
(Forrás: Dívány)
 
2016.10.29.
L. Ritók Nóra: Véleményáradat
Azt hiszem, érdemes volt megcsinálnom ezt az albumot. Egy furcsa esszenciája lett mindannak, ami ma Magyarországon a szegénységhez kapcsolódik. Képekben, hírekben, viszonyulásokban. Az internet emlékezete pedig megőrzi ezt. A sok szócsata, a stílus, az érvelés, a taktika, az arány a gyűlölet és a józan ész között, a kirekesztés és a szolidaritás között, a provokáló, mindenhol ott levő, kezét dörzsölő, és a feldühített között, a gondolkodó és az ítélkező, a még érző és az elvakult között sok mindent megmutat a mai Magyarországról.
(Forrás: Nyomor széle blog – hvg.hu)
 
2016.10.29.
Bognár Amália: Programozás dramatizálással
Az osztály összetételétől és egyedi sajátosságaitól függően eltérő feladatmennyiséget tudtunk megvalósítani. Úgy gondolom, hogy az ilyen jellegű tevékenység kellő alapot adhat a programozás iránti érdeklődés felkeltéséhez. Megjegyzem: a lányok egyes osztályokban sokkal lelkesebben álltak neki a kódolással kapcsolatos tennivalók elvégzéséhez, mint a fiúk.
(Forrás: Tani-tani Online)
 
2016.10.29.
Pukli összevissza beszél, talán megijedt valamitől
Úgy tűnik, Pukli Istvánnak másnap, a megjelenés után sem volt problémája a cikkel: 11.39-kor még az Egész népemet fogom címet viselő blogjának a Facebook-oldalán is megosztotta, aztán személyes oldalára is kitette, mindenféle kommentár nélkül.Hogy Pukli István akkor most miért mond olyanokat, hogy „nem egészen az jött le, ami ott elhangzott”, azt nehéz megmondani.
(Forrás: Magyar Narancs)
 
2016.10.29.
Tanítás helyett inkább politizálna Pukli István
Arra a kérdésre, hogy mi változott szeptember óta, Pukli azt mondta, felállt az új Klik, már látszik, hogy nem nőtt a mozgástér, így az embernek két választása van: vagy meghajol, vagy továbbáll.A Tanítanék Mozgalmat bő egyrészt azért hagyta ott, mert egyszerre három helyen kellett helyt állnia: az iskolában, a mozgalomban és otthon. Megítélése szerint a Tanítanék kezdett olyan ügyek mögé beállni, amelyeket ő már nem helyeselt.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.10.29.
Énekkarral, műsorral, ünneplőben adják át a zuglói általános iskola felújított mosdóját
Egy megdöbbent szülő küldte el a Zuglói Hajós Alfréd Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola meghívóját, ami nem másra, mint felújított vizesblokk átadására invitálja a szülőket.A november hetedikei jeles esemény programja a következő: az énekkar előadása, önkormányzati köszöntő, igazgatói köszöntő és a tanulók műsora. Ezután lehet megtekinteni a felújított Az iskola a honlapján kéri a kedves szülőket, hogy öltöztessék a tanulókat ünneplőbe a budi tiszteletére.
(Forrás: 444.hu)
 
2016.10.28.
Nádori Gergely: Internetes dolgozatírás
Átnézve a megkapott munkákat nem csak az derült ki, hogy így viszonylag jól megelőzhető a csalás, hanem az is, hogy nagyon sokat tudok meg arról, hogy miként dolgozik a diák. Sokkal több derül ki a számomra abból, hogy milyen ütemben, milyen stratégiával dolgozik, mintha csak a végeredményt látnám és így sokkal hasznosabb visszajelzést is tudok adni neki!
(Forrás: Tanárblog)
 
2016.10.28.
Nyomás alatt az MTA: Nyílt vitát követelnek a tudósok
Külföldi kollégáik lépései nyomán éppen egy hazai biológus és egy kémikus kezdeményezte annak a levélnek az elküldését, amely felszólította Lovász László elnököt: az Akadémia foglaljon állást a Magyarországon tapasztalható antidemokratikus folyamatok ügyében. A levelet akkor huszonnyolcan írták alá, de lapzártánkig már több mint százhatvanan csatlakoztak.
(Forrás: 168 óra)
 
2016.10.28.
Nyilvántartaná a kormány a gyermekbántalmazókat
Könnyen kerülhet nevelői pozícióba olyan, akinek korábban volt gyermekbántalmazásos ügye, mert a szociális szektorban nem szokás leinformálni az álláspályázókat. A szociális ügyekért felelős államtitkárság ezért azt vizsgálja, hogyan lehetne listázni az ilyen embereket, nehogy gyerekek közé kerüljenek. Czibere Károly államtitkár azt ígérte, 2019-20-ra az összes nagy intézetet bezárják.
(Forrás: abcug.hu)
 
2016.10.28.
Beindultak a dobra Cserdiben a szegény kisdiákok
“Gyakorolni kint lehet az udvaron!” – küldik ki a színes lapokból  frissen hajtogatott papírtrombitákat azonnal kipróbáló gyerekeket a cserdi rendelő-művelődési ház szűkös előteréből, megelőzendő a kialakuló hangorkánt. Mindig a trombita a legnépszerűbb – jegyzi meg a Budapesti Fesztiválzenekar egyik segítője, aki a gyerekekkel közösen készíti az alkalmi hangszereket – a trombitán kívül félliteres üdítőspalackból csörgőt, tojástartóból és befőttesgumiból pedig pengetős eszközt.
(Forrás: abcug.hu)
 
2016.10.28.
Kacsintósan rasszista feladatlapot kaptak a közgazdászok az Óbudai Egyetemen
Ismét aktuálpolitikával dobtak fel egy BME-dolgozatot. Korábban már volt hasonló eset miatt botrány.Különös feladatlap jutott a birtokunkba, amit a hallgatók kaptak az Óbudai Egyetem közgazdász gépzésének szervezetfejlesztési gyakorlati óráján. Arra kellett válaszolni, hogy pusztán a név alapján milyen pozíciót adnának a munkára jelentkezőknek, a beadott pályázatok ugyanis elkeveredtek, viszont a feladat megoldójának képzeletbeli főnöke kirúgással fenyeget, ha nem kap azonnali választ.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.10.28.
Pályaválasztási kiállítás fiataloknak
2500 fiatalt hívtak az „Állj pályára!” pályaválasztási kiállításra Székesfehérváron. A kétnapos rendezvényen a Fejér megyében működő középiskolák, főiskolák és munkáltatók mutatkoznak be a fiataloknak, hogy ezzel is megkönnyítsék a választást a továbbtanulási lehetőségek között. A szervezők célja, hogy minél több fiatalt tereljenek az olyan szakmák irányába, amelyekben a legnagyobb a szakemberhiány.
(Forrás: Hírtv)
 
2016.10.28.
Pukli távozik a Telekiből - videó
Mészáros Antónia interjúja a Teleki Blanka Gimnáziumból távozó Pukli Istvánnal. Indokolja, hogy miért hagyja el az iskolát és a Tanítanék mozgalmat. Politikai pályára szándékozik lépni, még keresi a helyét. Továbbra is a gyerekekre, az oktatásra akar koncentrálni. Továbbra sem cél, hanem eszköz az Orbán kormány megdöntése.
(Forrás: atv,hu)
 
2016.10.28.
Módosulhatnak az oktatási törvények
Több ponton kezdeményezi az oktatási tárgyú törvények módosítását Balog Zoltán, emberi erőforrások minisztere, aki javaslatát pénteken nyújtotta be az Országgyűlésnek. A módosítás alapján minden kiskorú gyermeket, tanulót ingyenes alapfokú oktatásban kell részesíteni, és 18 éves életkor alatt minden tanulót megillet a köznevelésben való részvétel a magyar állampolgárokkal azonos feltételek mellett, állampolgárságától, és a tartózkodás jogcímétől függetlenül, amennyiben három hónapon túl érvényes jogcímen tartózkodik Magyarországon.
(Forrás: Figyelő)
 
2016.10.27.
Üvöltéstől az erőszakig – Valódi védelmet a gyermekek szexuális bántalmazása ellen
Megrendítő történetek sora jelent meg az elmúlt időszakban a sajtóban gyerekekkel szembeni szexuális bántalmazásról. Több százezer gyerek érintett, az esetek töredéke kerül csak nyilvánosságra. Ez ellen akar tenni a Hintalovon Alapítvány: aláírásgyűjtést indított olyan kormányzati lépések sürgetésére, amelyek eredményeként minden magyar gyerek segítséget kérhet, védelmet kaphat és elkerülheti, hogy szexuális erőszak áldozatává váljon.
(Forrás: 168 óra)
 
2016.10.27.
Nőhet a hazánkban tanuló külföldi hallgatók aránya
A kormány szándéka, hogy növekedjen a külföldi felsőoktatásban tanulmányokat, résztanulmányokat folytató magyar diákok száma és emelkedjen a magyar felsőoktatási intézményekben tanuló külföldi hallgatók aránya – mutatott rá Palkovics László oktatásért felelős államtitkár a Nemzetközi Alumni Találkozón, míg Novák Katalin család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár elmondta: családbarát ország kialakítása a céljuk.
(Forrás: Edupress)
 
2016.10.27.
Az általános iskolai oktatásba akkreditálják a röplabdát
Nyíregyházán tartott közös sajtótájékoztatót a Magyar Diáksport Szövetség és a Magyar Röplabda Szövetség, amelynek keretén belül egy Együttműködési Megállapodást is aláírt a két szervezet. A hároméves megállapodás értelmében egyrészt ezer pedagógus képzése történik meg, másrészt az általános iskolai oktatásba akkreditálják a röplabdát.
(Forrás: Edupress)
 
2016.10.27.
Az ELTE fogadná a Műegyetem gazdasági karát
A közgazdaságtudományi területen csak egy rendkívül szűk szegmensben van jelen, ez pedig a nemzetközi rangsorokban eléhető pozíciójára, a vállalati és a piaci szegmenssel való kapcsolataira is negatív hatással van - írta az ELTE rektori kabinetje. Eddig nem folytattak hivatalos tárgyalásokat, ám elismerték, hogy a BME GTK informálisan megkereste már az ELTÉ-t.
(Forrás: eduline)
 
2016.10.27.
Heti Palkovics: A szakgimnázium ugyanolyan, mint a gimnázium
Palkovics László oktatási államtatikárnak az ATV-ben tették fel a kérdést szerda este , hogy a kormány a gimnáziumi felvételi esetleges bevezetésével az-e a cél, hogy szűkítsék a gimnáziumba bejutók körét, így a szakképzés felé terelve a diákokat. Az államtitkár erre azonban furcsa statisztikát rántott elő, ami mellőzi a tényeket.
(Forrás: eduline)
 
2016.10.27.
A hallgatóknak sem tetszik, hogy az üzleti tanszéket elvennék a BME-től
Továbbra sem látni tisztán, hogy valójában kinek az ötlete volt, hogy a BME Gazdaságtudományi Kara átkerüljön az ELTE-hez. A kar hallgatói mindenesetre a BME-n maradnának, és visszakövetelik felfüggesztett rektorukat.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.10.27.
Elvehetnék a gyereket, ha a kismama nem megy el egy vizsgálatra?
A gyermekvédelmi törvény módosításával a jövőben súlyos veszélyeztetésnek minősülne, ha a szülő nem működik együtt a gyermekvédelmi jelzőrendszerrel. Az MSZP szerint a kormány verte szét a gyermekvédelmi rendszert, egy jogvédő szervezet szerint aggályos a módosítás.
(Forrás: Inforádió)
 
2016.10.27.
Czibere Károly valamit nem ért – Válasz a lakcím nélküli gyerekek ügyében
A Város Mindenkié és az Utcajogász aláírásgyűjtést kezdeményezett a lakcím nélküli gyerekek és családjaik jogai védelmében. A petícióra a megjelenés után két nappal az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkára reagált. Czibere Károly közleményében kijelentette: egyetlen gyermek sem esik el „alapvető szolgáltatásoktól” csupán azért, mert nincsen lakcímkártyája.
(Forrás: A VÁROS MINDENKIÉ)
 
2016.10.27.
Pukli egyelőre nem tervez pártalapítást
Azt pedig, hogy ha lejár az igazgatói mandátuma, otthagyja a Teleki gimnázium intézményvezetői pozícióját, úgy indokolta: döntéskényszerbe került. Nemrégiben ugyanis levelet kapott a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ illetékes tankerületétől. Ebben az állt, november 4-éig nyilatkoznia kell arról, ha szeretné, hogy pályáztatás nélkül meghosszabbítsák iskolaigazgatói kinevezését. Ekkor döntötte el, hogy otthagyja az iskolát.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.10.27.
Óriásit romlott a magyar oktatás és az egészségügy helyzete! Mit lehet tenni?
A magyar versenyképesség kérdését feltérképező cikksorozatunk második részében a leginkább kritikus pontokat azonosítjuk. A probléma elég komplex: már nemcsak egy-két dologgal van baj, a legsürgetőbb azonban az egészségügy és az oktatás gondjainak megoldása.
(Forrás: Világgazdaság)
 
2016.10.27.
Küldj tiltakozó levelet az oktatási kormányzatnak!
Kérünk és biztatunk minden szakmai-, szülő- és diákszervezetet, és minden egyéb, az oktatás ügye mellett elkötelezett szervezetet és magánszemélyt, hogy az oktatásban egyre súlyosbodó problémákkal kapcsolatos észrevételeiket és javaslataikat minden rendelkezésükre álló csatornán keresztül juttassák el az illetékes szervekhez! (EMMI, NGM, KLIK országos központjai, nem állami fenntartók) Világosítsák fel a valós helyzetről ismerőseiket, tájékoztassák környezetüket, adjanak hangot a véleményüknek – akár a sajtó képviselőin keresztül!
(Forrás: Tanitanék)
 
2016.10.27.
„Majdnem mindegy, milyen iskolába jár a gyerek, ha ott boldog”
Legjobban a négyosztályos gimnáziumot szereti, de el tudná fogadni, ha az általános iskola és a középiskola egyaránt hat évfolyamos lenne. Hámori Veronikával, a Fazekas Gimnázium nemrég nyugdíjba vonult igazgatójával beszélgettünk az iskolaválasztási hajrá apropóján.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.10.27.
Nádori Gergely: Néha melléütök
A gyorsan változó technika egyszerre állítja kihívások elé az oktatást és ad számára soha korábban nem gondolt lehetőségeket. De ez nem csak a matematikára igaz, hanem minden tantárgyra. Ahogyan a technika átalakítja az életünket, az befolyással kellene legyen a tanításra is. A matematika felszabadulhat a számolás kényszere alól és valóban a problémamegoldás felé fordulhat. De ugyanez igaz lehet a rajzra, ahol a digitális technikával sokkal többet és változatosabban csinálhatnak a diákok, a földrajzra, ahol megváltozik a térképismeret szerepe és így tovább.
(Forrás: Tanárblog)
 
2016.10.26.
Palkovics az ATV-ben beszélt a BME-ELTE átszervezésről
„A BME Gazdaságtudományi kara kezdeményezte a fenntartóváltást a minisztériumnál” - jelentette ki Palkovics László oktatásért felelős államtitkár az ATV Start című műsorában.
(Forrás: atv.hu)
 
2016.10.26.
Előszobáztatott diákok – Tovább szűkítené a kormány az érettségizők körét
A tervezett intézkedéssel Rétvári szerint a cél az, hogy a gimnázium az egyetem előszobája legyen. Azt is elmondta, nem kívánják becsapni a rosszabb képességű tanulókat. Ők talán azt hihetik, hogy előrelépés lesz nekik a gimnázium, de az államtitkár szerint ez nincs így, sőt elpazarolt éveknek nevezte, ha gyengébb képességű tanuló próbálkozik egy gimnáziumban.
(Forrás: 168 óra)
 
2016.10.26.
Gyászbeszéd az alapítványi szakképzésért
A minden szakmaiságot nélkülöző „szakmaszerkezeti döntés” megjelöli azokat a „korlátozottan támogatható” szakképesítéseket, amelyekben megyénként csak meghatározott számú tanuló képzését támogatja az állam. A kormányrendelet azt is megmondja, hogy egy-egy szakmában melyik fenntartó hány tanuló képzésére kaphat támogatást.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.10.26.
Ügyes: társasházzá alakítják az iskolákat
A szocialista vezetésű XIII. kerületi önkormányzat nem szeretné az összes, iskolához tartozó vagyonát átadni az államnak. Ezért négy iskolát társasházzá nyilvánítanak, hogy megmentsék az uszodákat és tornatermeket. Hagyja ezt a kormány? És mit jelent, ha társasházba járnak a gyerekek?
(Forrás: Index)
 
2016.10.26.
Pukli otthagyja a Teleki Blanka Gimnáziumot
Nem indul újra a Teleki igazgatói posztjáért Pukli István, a Tanítanék Mozgalom volt vezetője. Ehelyett olyan konzervatív pártot szeretne, amelyet "nem a pénz és hatalom hajt". Hangsúlyozta, hogy nem keresték meg a kormányból, nem azért hagyta ott a mozgalmat, hogy gesztust tegyen a hatalomnak.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.10.25.
Párbeszéd: Balog Zoltán csöndben visszakozott az oktatási szegregációtól
Az Európai Bizottság nyomására a kormány megsemmisíti azt rendelkezést, amellyel az EMMI korábban jogszabályi lehetőséget biztosított a roma gyerekeket elkülönítő, szegregált oktatásra. A parlamentben a Kormány által a héten benyújtott törvénymódosítás nyomán nem lehet majd törvényesen (pláne kormányzati támogatással) roma gyerekeket vallási okokra hivatkozva elkülöníteni. Az EB eljárása többek között Jávor Benedek panasza nyomán indult.
(Forrás: Jávor Benedek honlapja)
 
2016.10.25.
A vasszigor és a nagy engedékenység is megbetegíti a gyereket
Az internet kiszámíthatatlan működése miatt nemrég újra előkerült és óriási port vert fel egy 2008-as cikkünk, amelyben egy amerikai tudós tanulmányát ismertettük. Joseph Epstein ebben azt állította, hogy "szörnyeteggé tesszük agyonszeretett gyerekeinket". De valóban létezik ez a jelenség? Lehet agyonszeretni a gyerekeinket?
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.10.25.
1500 gyerekre jut majd egy szociális munkás
Nemrég kiírtak egy pályázatot, ebben 1,7 milliárd forintot osztanának szét a nyertes család- és gyermekjóléti központoknak. A pályázat indoklásában azt írják, hogy az elmúlt években a társadalmi változások sok, korábban nem előforduló ismert problémát hoztak felszínre. Ezekkel foglakozni kell, erre a munkára azonban az iskolákban a szakembereknek, pedagógusoknak sem elegendő idejük, sem megfelelő szakmai kompetenciájuk nincs.
(Forrás: abcug.hu)
 
2016.10.25.
Megmenekülnek a nagymúltú tanodák
Minél előbb, várhatóan már jövő hónapban új pályázatot ír ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma, amire a korábbi pályázaton hoppon maradt, nagy szakmai tapasztalatú tanodák jelentkezhetnek – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Szűcs Norbert, a 86 tanodát összefogó TanodaPlatform vezetője.
(Forrás: Inforádió)
 
2016.10.25.
A gyerekvédelemről vitázik a Ház
A gyermekvédelmi jelzőrendszer tagjaival való együttműködés elhárítása, az attól való elzárkózás súlyos veszélyeztetésnek minősül a jövőben - közölte a fideszes Horváth László szerdán az Országgyűlésben. Czibere Károly államtitkár szerint gyakoribb lesz a gyermekek szűrése, amelyen kötelező is lesz a megjelenés. A szűrővizsgálat elmulasztása esetén a védőnőnek kötelező lesz eljárást kezdeményeznie a járási hivatalnál - tette hozzá.
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2016.10.25.
Kodály emléke tovább él
A nép legjobban a népdalain keresztül ismerhető meg – vallotta Kodály Zoltán, akinek egész életében központi szerepet játszott a tanítás és a tanulás. Alakját és a ránk hagyott gazdag életművét a fiatalabb generációknak is meg kell ismernie, ezért Kodály Zoltán születésének 135. és halálának 50. évfordulója alkalmából országos műveltségi vetélkedőt rendeznek 5. –  8. osztályos diákok számára
(Forrás: Edupress)
 
2016.10.25.
Mindjárt itt az új nemzeti alaptanterv
Palkovics László október 25-én Budapesten arról beszélt: november végére meglesz az új nemzeti alaptanterv koncepciója, és ehhez kapcsolódva konferenciát szerveznek az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE). A tanácskozás végén oktatáskutatók részvételével kerekasztal-beszélgetést tartanak majd, és arra várják a szakembereket. A középfokú felvételi esetleges kötelezővé tételéről azt mondta: ez összefügg az új alaptantervvel és a kidolgozandó sztenderdekkel.
(Forrás: Edupress)
 
2016.10.25.
Szégyen a GTK korábbi dékánja szerint, ami a BME-n történik
Az átszervezés, illetve elcsatolás egyetempolitikai eszköz lehet: Andor György dékán épp a napokban fogalmazott erőteljes, panaszos levelet a BME vezetésének, miszerint a GTK az egyetem mostohagyermeke, hiába a legnagyobb bevételt hozó kar. Miközben pont az elnyomásukról adott hangot, valamint nagyobb mozgásteret szerett volna a karnak, Józsa János rektor felfüggesztette feladatából.
(Forrás: eduline)
 
2016.10.25.
Nem vették fel az azonos nemű szülők gyerekét, most fizethet az iskola
Jogerősen 350 ezer forint nem vagyoni kártérítés és kamatainak megtérítésére kötelezte a Fővárosi Törvényszék a Kispesti Waldorf Iskolát, amiért 2013-ban elutasította egy diák felvételét miután szülei közölték a leendő iskolával: a gyermeket két anyuka neveli - közölte a felperest képviselő Háttér Társaság az MTI-vel szerdán.
(Forrás: eduline)
 
2016.10.25.
Több ezer új férőhelyet hozhatnak létre - jön a nagy kollégiumi reform
Országszerte számos olyan felsőoktatási kollégium található, melyben az 1970-es évek óta nem történt érdemi modernizáció, ráadásul több ezerrel kevesebb a férőhely, mint amire valós igény lenne a hallgatók körében. Egy felújítási és bővítési stratégia készül, melyet bármikor bejelenthetnek.
(Forrás: eduline)
 
2016.10.25.
Civilek: családokat szakíthatnak szét ok nélkül az új gyermekvédelmi javaslat szerint
A TASZ és több más civil szervezet is tiltakozik a gyermekvédelmi törvény szigorítása ellen, amelynek szerdán kezdődött meg a vitája a parlamentben. Czibere Károly államtitkár azt mondta, hogy semmilyen szándéka nincs a kormánynak arra, hogy elfedjen bármit is, szerinte semmiféle eltussolással a kormányt nem lehet vádolni. 
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.10.25.
Cáfolja az Emmi, hogy átszervezné a Műegyetemet
Jelenleg nem tervez további intézményi átalakításokat – így reagált az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatási államtitkársága az Index értesülésére, amely szerint a Budapesti Műszaki Egyetem Gazdasági és Társadalomtudományi Kara az Eötvös Loránd Tudományegyetemhez kerülhet.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.10.25.
E-érettségi
Már 2019-től bevezetnék a digitális dolgozatírást és érettségit bizonyos iskolákban. Deutsch Tamás miniszterelnöki biztos nyilatkozatait Mendrey Lászlóval, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnökével elemeztük.
(Forrás: Hírtv)
 
2016.10.25.
A PDSZ gyors választ vár Balog Zoltántól
„Részleteket még nem tudunk erről az újfajta, minden gimnáziumra érvényes központi felvételi rendszerről, de félő, hogy olyan magasra teszik a lécet, hogy mondjuk egy később érő, bizonytalanabb, esetleg sokkal rosszabb körülmények közül jövő gyerek kénytelen lesz inkább egy a közelben lévő, de ki tudja, hogy érdeklődéséhez mennyire közel álló szakképző intézménybe menni” – mondta Törley Katalin.
(Forrás: Hírtv)
 
2016.10.24.
„Csak az igazán bátrak mernek kiállni” – a világ egyik legmenőbb zenekarának esete a cserdi gyerekekkel
A Budapesti Fesztiválzenekar 2015 júniusa óta hét ingyenes Zenevár foglalkozást tartott, másfél év alatt ezerkétszáz, többségében hátrányos helyzetű gyerek hallotta a programot hat településen, öt különböző megyében. A koncert ugyan pillanatok alatt elrepül, de az élmény még sokáig velünk marad...
(Forrás: wmn.hu)
 
2016.10.24.
Tényleg átveszik december 15-én az iskolákat az önkormányzatoktól
Kiválasztották a tankerületi vezetőket is, ők a szervezésre megkapták a felhatalmazást. Kialakítják az irodákat, megerősített létszámmal dolgozhatnak majd a tankerületeknél. A cél az, hogy a tankerületek alapító okirattal és szervezeti egységként november végére, december elejére megalakuljanak. Ez teszi lehetővé, hogy december 15-ével átvegyék a működtetési feladatokat az önkormányzatoktól.
(Forrás: Index)
 
2016.10.24.
Sorra dőltek ki a gödöllői gyerekek
Lázzal, hasfájással és véres vizelettel került kórházba több gödöllői kisgyerek az elmúlt hónapokban. Hamar kiderült, hogy a májat megtámadó hepatitis A vírus fertőzte meg őket- írja a Blikk. A gödöllői járási tisztifőorvos kedden az MTI-vel azt közölte: hétfőig tizenkilencen lettek rosszul A-típusú fertőző májgyulladás miatt a gödöllői és az aszódi járásban, közülük tizenhét embert kórházban ápolnak. Vörös József hozzátette, a fertőzés forrását még keresik.
(Forrás: Népszava)
 
2016.10.24.
Sipos Imre: Megfelelő ütemben zajlik a Klik átalakítása
A cél az, hogy a tankerületek alapító okirattal és szervezeti egységként november végére, december elejére megalakuljanak. Ez teszi lehetővé, hogy december 15-ével átvegyék a működtetési feladatokat az önkormányzatoktól - közölte Pölöskei Gáborné. Kotán Attila, a Klik gazdasági elnökhelyettese elmondta: 2016-ban a költségvetésben rendelkezésre álló források megfelelően biztosítják a szükséges feladatok ellátását. A Klik tartozásmentesen zárja majd az évet, minden feladatát finanszírozza és ellátja - összegzett.
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2016.10.24.
Jönnek az egyetemi kórházak, javulhat az orvosképzés
Palkovics László oktatási államtitkár már korábban arról beszélt, hogy a hazai orvosi egyetemi képzésekben az ágy- és esetszámok elmaradnak a nyugati országok képzésében tapasztalhatótól. Nemrég felröppent a hír, hogy több budapesti kórházat is a Semmelweis Egyetemhez csatolnának, hogy így szerezzen jó helyet a világranglistákon az ország jelenlegi legjobb felsőoktatási intézménye.
(Forrás: eduline)
 
2016.10.24.
Elvesztheti a gazdasági karát a Műszaki Egyetem
Az átszervezés célja az lehet, hogy az ELTE-hez kerüljenek a BME üzleti képzései, amelyekhez hasonló egyelőre még nincs az ELTE-n, és ami nem mellesleg a Műszaki Egyetem egyik legtöbb bevételt hozó karává teszi a GTK-t. Az üzleti tanszékeken kívül viszont több olyan tanszék is van a karon, amelyek az ELTE-n is vannak, mint kommunikáció, pszichológia vagy filozófia, az esetleges átszervezés így párhuzamosságokat generálhat, és ezzel leépítésekhez és szellemi műhelyek, képzések megszüntetéséhez vezethet.
(Forrás: Index)
 
2016.10.24.
Az egyetemátalakítások nagymestere a kormány
A legkomolyabb - és legfájóbb- átszervezések a Corvinust érték: 2012-ben a Nemzeti Közszolgálati Egyetem létrehozásakor elcsatolták a Közigazgatástudományi Karát, melyet fúzióba hoztak a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemmel és a Rendőrtiszti Főiskolával. Az egyetem identitását már ez megrendítette, ám négy évvel később újabb csapás érte a neves intézményt, mikor a kertészeti és agrárképzésekkel foglalkozó Budai Campust is elcsatolták, illetve összevonták a Szent István Egyetemmel.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.10.24.
Jön a digitális érettségi
Bizonyos tantárgyakból már digitálisan történhet 2019-ben az írásbeli érettségi vizsga, emellett a diákok a dolgozatokat is így írják majd az iskolákban – mondta a Magyar Időknek a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos.Tájékoztatása szerint a digitális átállás megfelelő sebességű és fokozatos lesz, ennek jegyében már 2017 elején elkezdődnek a szükséges beruházások és fejlesztések.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.10.23.
Szakács András: Árokásásra kényszerítve
Közel egy évtizede a Gyurcsány-kormány a szakmai szereplők bevonásával oktatási reformot tervezett, annak egyik alapdokumentuma pedig a 2008-ban elkészült Zöld könyv lett. A reform végül nem valósult meg, két évvel később pedig az MSZP történelmi vereséget szenvedett. De a Zöld könyv mégsem merült feledésbe, a Fidesz-KDNP ugyanis az elmúlt években elkezdte megvalósítani a „gyurcsányi” reformdokumentum egyes javaslatait.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.10.23.
A tehetséget a tanár neveli
Tizennyolc érmes diákolimpikont nevelt ki az elmúlt tíz évben a Radnóti - vidéki gimnáziumként ez kimagasló teljesítmény. A sikerről beszélgettünk tanárokkal és diákokkal. Azt mondják, a sok munka mellett a pedagógusok elhivatottsága az, ami elengedhetetlen az elsőrangú eredményekhez.
(Forrás: Délmagyar)
 
2016.10.23.
Életéért küzd a MAMI – Tönkretette a kormány az alapítványi szakképzőiskolákat
Érthetetlen, miért kell eltűnniük az alapítványi szakképzőknek, miközben olyan területeken állnak helyt, ahol az állam képtelen volt. Vagy azért, mert olyan, nehéz sorsú vagy valamilyen speciális problémával küzdő gyerekeknek kínált oktatást, akikről az állam lemondott, vagy azért, mert nem volt képes rugalmasan alkalmazkodni a gyorsan változó ipari, munkapiaci körülményekhez.
(Forrás: 168 óra)
 
2016.10.23.
Nyílt vitára hívta a Tanítanék Mozgalom az oktatási államtitkárt
Az ATV Start műsorában a Tanítanék képviseletében Sulyok Blanka nyilatkozott. Beszélt a mozgalom jövőjéről, a jelen közoktatás problémáiról, főleg az esélyegyenlőtlenségről és a kötelező gimnáziumi felvételi káros következményeiről. Elmondta, hogy a Tanítanék nyílt vitára invitálja Palkovics Lászlót annak reményében, hogy ezúttal nem fog kitérni az elől, hogy válaszoljon a pedagógusok, szülők és diákok kérdéseire.
(Forrás: atv.hu)
 
2016.10.23.
Menekültgyerekeket használtak ki törökországi ruhagyárak
Szíriai menekültgyerekek dolgoznak illegálisan törökországi ruhakészítő üzemekben, amelyek brit áruházláncoknak szállítanak – ezt állították a BBC riportműsorában. A riporterek több üzemben is szíriai gyerekekre bukkantak, akik a Marks and Spencer és az Asos számára dolgoztak mostoha körülmények közt, a törökországi minimálbérnél jóval kevesebbért.Közülük a legfiatalabb 15 éves volt és napi 12 óránál hosszabb műszakokban dolgozott, de egy másik üzemben tíz év körüli török gyerekeket is találtak a munkapadoknál.
(Forrás: 24.hu)
 
2016.10.23.
Az iskolában feladatokat oldunk meg, nem problémákat
A 2000-2 PISA mérésen matematikából átlag alatti teljesítményt sikerült nyújtani. A 2012-es eredmény is hét ponttal az OECD átlag alatt volt matekból. Mi lehet a folyamatosan romló teljesítmény oka? a gyerekek problémamegoldó készségében rejlő tartalékot is sikerült elvesztegetnünk, és a nem megfelelő mennyiségű és minőségű matematikatanítással egy nagy (iskola utáni) áldozatokat kívánó, a motivációt egyre inkább csökkentő tanulási útra terelni őket.
(Forrás: Dívány)
 
2016.10.23.
Az államtitkár szerint a kormány megháromszorozta a roma hallgatók számát
Rétvári Bence a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában hétfőn azt mondta, a kormány intézkedéseivel sikerült az európai uniós átlag alá vinni a magyarországi iskolai lemorzsolódást. Ennek némileg ellentmond a 168 óra által megszerzett államtitkársági dokumentum, amely szerint több mint 40 ezer diák morzsolódott le, főként a tankötelezettségi korhatár leszállítása miatt.
(Forrás: eduline)
 
2016.10.23.
A minőség előszobája a kötelező gimnáziumi felvételi
Rétvári Bence azt mondta, céljuk, hogy a gimnázium az egyetem „előszobája” legyen: ha valaki jó eredménnyel elvégzi a gimnáziumot, borítékolni lehessen, hogy könnyedén diplomát szerez majd, nem morzsolódik le a felsőoktatásban. Ennek érdekében már a „bemenetnél” fontos tisztázni, hogy kinek érdemes a gimnáziumot választania, gyenge tanulmányi eredménnyel erre nem akarnak lehetőséget biztosítaniA cél, hogy a gimnázium színvonalat jelentsen, és ne „pazaroljanak” el éveket azok, akiknek ez nem válik hasznukra..
(Forrás: Edupress)
 
2016.10.23.
L. Ritók Nóra: A tanulás és a szegénység
A hét egyik híre volt, hogy a Gandhi Gimnáziumban tartott ünnepségen kormányzati szintről elhangzott: tanulással és kitartással lehet kijutni a szegénységből.Nyilván (így kiragadva a mondatot) is elgondolkoztam rajta. Mert én ezt nem ilyen egyszerűen látom. Persze én is azt gondolom, a tanulás, a kitartó tanulás fontos az úton…. de azt is tudom, hogy ezen az úton hány sorompó csapódik le a szegénységben élő gyerekek előtt. Látom, milyen keveseknek sikerül ez, és ahhoz is mennyi minden kell, hogy valaki sikerrel elinduljon e felé.
(Forrás: Nyomor széle blog – hvg.hu)
 
2016.10.23.
A bicskei botrány tanulsága: "A rendszer valójában nem a gyerekeket védte"
Négy nap alatt több mint háromezren írták már alá a gyerekjogok érvényesülésért küzdő Hintalovon Alapítvány petícióját, amely szeretné elismertetni el a kormánnyal és minden magyar döntéshozóval, hivatalnokkal, hogy a gyerekekkel szembeni szexuális erőszak jelenleg nem megfelelően kezelt probléma Magyarországon. A gyerekek érdekében elvárják azt is, hogy a kormány tegye meg a szükséges lépéseket a megelőzés érdekében.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.10.22.
1956 a politika markában - Gyáni Gábor történésszel beszélgettünk
A kilencvenes években jó tankönyvek születtek, amelyek már rendesen feldolgozták 1956-ot is, ezeket most egyszeriben kidobják. Helyettük sokkal rosszabb, szakmailag sokszor vállalhatatlan tankönyveket írtak, ráadásul a tanárok keze meg van kötve, nincs választási lehetőségük. A történelmi tudatlanság pedig egyre nagyobb, és így az emberek fogékonyak a mindenféle alternatív értelmezésekre, amelyeknek egy része egyszerűen marhaság.
(Forrás: Vasárnapi Hírek)
 
2016.10.22.
A KLIK fenntartásában lévő intézmények használatba vették a KRÉTA rendszert
2016 nyarán bevezetésre került a Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer (továbbiakban: KRÉTA), amely egy olyan új online felület, amelyen keresztül kényelmesebbé és pontosabbá válhat az iskolai adminisztráció.
(Forrás: KLIK)
 
2016.10.22.
Egy iskolai fegyelmi ügy – anno 1957 – Gergely Ferenc kiadatlan dokumentumgyűjteményének szerkesztett részlete
Jegyzőkönyv. Készült a Zirzen Janka Állami Tanítóképző 1957. április hó 29-én megtartott fegyelmi tárgyú értekezletén.Jelen vannak: BM a Városi Tanács VB. elnökhelyettese, országgyűlési képviselő, VM a Megyei Tanács Művelődésügyi Osztályának középiskolai előadója, AB igazgató, valamint a tantestület valamennyi tagja.
(Forrás: Tani-tani Online)
 
2016.10.21.
Lemorzsolódó diákok: az Emmi szerint a saját tanulmánya téved
A minisztérium válaszában kifejti, hogy az OFI által elkészített tanulmány validálása még nem történt meg. Ráadásul téved is a szöveg, a tankötelezettségi kor 2012-es leszállítása és az iskolaelhagyás összekapcsolása nem helytálló: egyrészt, mert ez 2014-ben még nem fejthette ki a hatását az iskolaelhagyókra, mert az csak a 2012-ben még általános iskolába járókra és az utánuk következőkre vonatkozott. Emellett a 2002-2008-as években is hasonló vagy magasabb volt a lemorzsolódási arány, amikor pedig 18 év volt a korhatár.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.10.21.
Az államtitkár szerint nem mindenkinek válik hasznára a gimnázium, és csak éveket pazarolna
Bevezetése esetén a kötelező gimnáziumi felvételi a minőség biztosítéka lenne – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Rétvári Bence szerint a cél, hogy a gimnázium az egyetem előszobája legyen: ha valaki jó eredménnyel elvégzi a gimnáziumot, borítékolni lehessen, hogy könnyedén diplomát szerez majd, nem morzsolódik le a felsőoktatásban.
(Forrás: vs.hu)
 
2016.10.21.
Egy magyar tanár kiváncsiságból elment Izlandra, és három hétig tanított egy kis halászfalu iskolájában
Nádori Gergely, a budapesti Alternatív Közgazdasági Gimnázium tanára fogta magát, és szeptemberben kiment Izlandra, hogy három hetet végigtanítson egy ottani mértékkel sem nagy, 300 lelkes település általános iskola-gimnáziumában. Nem ösztöndíjjal, vagy valami csereprogram révén utazott, hanem saját zsebre: Izland-mániásként kíváncsi volt arra, hogy miként lehet ennyire sikeres egy ilyen aprócska ország, ahol nem laknak többen, mint 3 budapesti kerületben.
(Forrás: 444.hu)
 
2016.10.21.
Ahelyett, hogy védenék, csak fenyegetik a családokat
A védelembe vétellel a gyermekjóléti szolgálat csak odáig jut, hogy egyértelművé tegye a szülőknek, hogy mit várnak el azért, hogy a gyerek továbbra is a családban maradhasson, de segíteni nem tudnak, mert nincsenek meg az eszközeik hozzá. Marad tehát a kiemelés fenyegető réme. A védelembe vétel fegyelmező szerepére ráadásul még az is ráerősít, hogy 2010 óta a túl sok iskolai igazolatlan hiányzásért automatikusan ez jár.
(Forrás: abcug.hu)
 
2016.10.21.
Baleset után cserbenhagyta a gyerekeket egy iskolabusz vezetője Borsodban
Előállítottak az ózdi rendőrök egy sofőrt, aki ittasan vezette az iskolabuszt, amellyel árokba hajtott, majd elhagyta a helyszínt - tájékoztatta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense csütörtökön az MTI-t.
(Forrás: Inforádió)
 
2016.10.21.
Több ezer óvodapedagógus kap ingyenes képzést
A kiemelt program 2016. február 1. és 2018. február 28. között valósul meg az Európai Unió támogatásával, 1,260 milliárd forint támogatási összegből 3000-4000 pedagógusnak kívánnak lehetőséget adni a speciális képzésekbe történő bekapcsolódásra. Ez 220-250 képzési csoportot jelent, 120-140 képzési helyszínen, 70-80 településen - az önkormányzatokat is bevonják a fejlesztésbe.
(Forrás: eduline)
 
2016.10.21.
Közel tízezerrel több az óvodai férőhely, de még több kell
Óvodafejlesztésekre az elmúlt hat évben 26,3 milliárdot költöttek, ebből 177 óvodát újítottak fel részben vagy egészben. A programok folytatódnak az következő esztendőkben is, és uniós támogatással bölcsőde- és óvodafejlesztésekre 100 milliárdot költenek majd - jelezte Rétvári Bence.
(Forrás: eduline)
 
2016.10.21.
Az iskolák nélkül kezdte a jövő évi költségvetés tervezését a Klik
A 2016. évi tervezéshez hasonlóan, a jövő évi költségvetés tervezésébe is be kell vonni a köznevelési intézmények vezetőit, hiszen csak így tudnak megjelenni a helyi igények a jövő évi források elosztásánál - mondta Kotán Attila. Állításával szembehelyezhető több igazgató nyilatkozata, miszerint még az idei tanév második hónapjában sem látták az idei a tanévre vontakozó tervezetet:
(Forrás: eduline)
 
2016.10.21.
Pokolian jól jártak a miskolci egyetemisták
Hosszútávú stratégiai partnerségi megállapodást kötött a HELL cégcsoport és a Miskolci Egyetem. Ennek köszönhetően különböző szakmai programok szervezésén keresztül, az egyetemi hallgatók gyakorlati képzési lehetőséget kapnak a műszaki, gazdasági, logisztikai és IT területen, valamint a friss diplomások részére karrierlehetőség biztosítása.
(Forrás: eduline)
 
2016.10.21.
Kihívást intézett Palkovics felé a Tanítanék Mozgalom
Az oktatási államtitkárt a Tanítanék Mozgalom aktivistái egy nyilvános rendezvényen várták, ám hiába kellett volna beszédet mondjon, végül nem jelent meg. Távollétében így Törley Katalin videoüzenet formájában intézet kihívást felé: a miskolciak újabb tiltakozó levele után szerintük az érzékelhető, hogy továbbra sem oldódtak meg a diákok, tanárok és az iskolák gondjai, ezért nyílt vitára hívták, ahol tanárok, diákok és szülők jelenlétében kellene megvédenie a kormány döntéseit.
(Forrás: eduline)
 
2016.10.21.
Tervezik a tankerületi központok költségvetését
Megkezdődött a megalakuló tankerületi központok jövő évi költségvetésének tervezése – erről Kotán Attila, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) általános elnökhelyettese beszélt a tankerületi igazgatók munkaértekezletén. A Klik tájékoztatása szerint áttekintették a működtetés átvételével összefüggő feladatokat, és az önkormányzatokkal folytatott tárgyalások tapasztalatait.
(Forrás: Edupress)
 
2016.10.21.
Őrizetbe vették a bicskei gyermekotthon igazgatóját
Az 56 éves férfit azzal gyanúsítják, hogy 2008 és 2016 között a gondozása alatt álló gyerekekkel, hatalmi viszonyával visszaélve szexuális cselekményt végzett, illetve őket arra törekedett rábírni. 2007 és 2011 között pedig rendszeresen "szexuális abúzusnak tette ki" a gyermekotthonban elhelyezett, 18 évesnél fiatalabbakat, és ezzel erkölcsi, érzelmi fejlődésüket veszélyeztette. A férfit gyanúsítottként kihallgatták és kezdeményezték előzetes letartóztatását.
(Forrás: Index)
 
2016.10.21.
Hiába több az egyházi iskola, nem jobb az oktatás
„Az egyházi jelleg lényegesen kevesebbet számít, mint az, hogy egyébként az az iskola milyen. Tehát kevésbé mutathatók ki a pedagógiát, az alkalmazott módszereket tekintve különbségek az iskolák között abból a szempontból, hogy itt most éppen egy egyházi vagy nem egyházi iskoláról van szó. Egyházi iskolák között is lehetnek nagy különbségek bizonyos szempontból, és a nem egyházi iskolák között is”
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.10.19.
Tanítanék mozgalom: Sulyok Blanka lett az új képviselő
Sulyok Blanka elmondta: úgy véli, a feladatai az eddigiekhez képest érdemben nem változnak majd, hiszen önkéntesként korábban is szorosan együttműködött a Tanítanék mozgalom képviselőivel.jelenleg elsősorban a hálózatépítésen dolgoznak. A nyári szünet folyamán – csakúgy, mint a legutóbbi tüntetésen – arra kérték a szimpatizánsokat, hogy jelentkezzenek önkéntesnek.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.10.19.
Czibere: voltak hibásan elbírált tanodapályázatok
„Mi is rettentő módon fájlaljuk, hogy pont a nagy módszertani tudást birtokló tanodák nem nyertek, ezt a tudást meg kell menteni” – mondta Czibere Károly, majd hozzátette: az államtitkárság egy újabb pályázati kört hirdet kifejezetten azoknak a tanodásoknak, akik pályázatuk szakmailag megkérdőjelezhető elbírálása miatt maradtak ki a támogatók köréből.
(Forrás: abcug.hu)
 
2016.10.19.
Tananyag lett Matolcsy könyve
Már húsz hazai és határon túli magyar felsőoktatási intézménnyel kötött együttműködési megállapodást a Magyar Nemzeti Bank. Az MNB-alapítványok 2019-ig kb. 10 milliárd forinttal támogatják a hazai közgazdászképzést.Az egyetemek nem dúskálnak az állami támogatásokban, ezért kifejezetten örülnek, ha pénz áll a házhoz, s oktatási tevékenységük fejlesztéséhez szponzort, mecénást találnak - hallottuk intézményi körökből. Az MNB-t e tekintetben „kedves vendégnek" tartják.
(Forrás: Figyelő)
 
2016.10.19.
Langerné: tanulással és kitartással lehet kijutni a szegénységből
Langerné Victor Katalin arra reagált, hogy tizenötezer dollárt, azaz mintegy négymillió forintot adományozott két magyar iskolának Mohammad Hamid Anszari, az Indiai Köztársaság alelnöke. A Gandhi Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola, valamint a Dr. Ámbédkar Gimnázium, Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Általános Iskola a roma gyermekek társadalmi felzárkózásának elősegítésében végzett évtizedes munkájáért kapta a támogatást, amelyet jelképesen Szalma Anszari, az alelnök felesége adott át hétfő reggel.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.10.19.
Deutsch: 2019-ben már érezhető lesz a digitális oktatási stratégia hatása
A 2019 őszén kezdődő tanévben már tömegesen – nagyvárosban, kistelepülésen, általános és középiskolában, a felsőoktatásban és a szakképzésben – érezhető lesz, hogy más logika, más működés jellemzi a magyar oktatási rendszert – emelte ki a Digitális Jólét Program összehangolásáért és megvalósításáért felelős miniszterelnöki biztos az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.10.19.
Egyeztetnek a felvételik szabályairól – Meghatározott módszertan kell ahhoz, hogy a gyerekek jobban válasszanak középfokú iskolát
Az oktatásért és a szakképzésért felelős tárcák között egyetértés van abban, hogy az alapfokú oktatás szereplőinek részéről jogos az igény annak tisztázására, melyek azok a képességek, amelyek elvárhatók az általános iskolát befejezőktől, illetve hol helyezkedik el a tanuló tudása a minimum- és a célstandard között. A tanulmányi standardfejlesztés célja, hogy minél eredményesebben valósuljanak meg a Nemzeti alaptanterv és a kerettantervek célkitűzései – írta az oktatási államtitkárság.
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2016.10.19.
A színvonal helyett csak az állami kontroll növekszik a felsőoktatásban
Márpedig pénz nélkül a magyar felsőoktatás nem fogja tudni behozni lemaradását. Jól illusztrálja a helyzetet, hogy tavaly a Szegedi Tudományegyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem is még rákerült a sanghaji JiaoTong Egyetem által a világ 500 legjobb egyetemét rangsoroló ARWU (Academic Ranking of World Universities) listára, idén már sem ez a két intézmény, sem bármely más magyar iskola nem fért be a legjobbaknak ítélt félezer közé.
(Forrás: Ténytár blog)
 
2016.10.19.
Szekrényben pihentették a fogyatékos gyereket
A halmozottan fogyatékos gyerekek ugyanúgy tankötelesek, mint az egészségesek, az iskolarendszer mégis mellőzi őket. Az otthoni fejlesztés elszigeteli ezeket a gyerekeket, a mindennapjaik jóval ingerszegényebbek és rendszertelenebbek, mint kortársaiké. De a rendszer egészére, és hosszútávra nézve is problémát jelent ez a megoldás. Ha ugyanis a szakértői bizottság a kevés férőhely miatt egyéni, otthoni ellátást javasol, akkor nem is lesz több férőhely az iskolákban.
(Forrás: abcug.hu)
 
2016.10.19.
Bevezetik a Matlab szoftvert az Óbudai Egyetemen
Az országban elsőként az Óbudai Egyetemen bevezetik a Matlab nevű mérnöki és matematikai szoftvert, amelyet ősztől az intézmény oktatói és hallgatói is használhatnak.A Matlab (matrix laboratory) a világ 25 legjobb egyeteme közül 24-ben teljes körűen használt rendszer, amely a matematikai, mérnöki és gazdasági tárgyak oktatásához, valamint kutatáshoz használható.
(Forrás: Edupress)
 
2016.10.19.
Menekültnek nézték a diákokat, rendőrt hívtak rájuk
Erasmusos külföldi diákoknak szervezett túrát a határon a MigSzol Szeged csoport, hogy végigjárják a 2015-ös menekültválság helyszíneit. A túra élethűbbre sikerült a tervezettnél, ugyanis egy helyi lakos migránsnak nézte a diákokat és rendőrt hívott rájuk.
(Forrás: Délmagyar)
 
2016.10.19.
Könyv helyett kalapácsot adnának a diákok kezébe
A szakértők, a pedagógusszakma képviselői legalábbis megdöbbentek Lázár János kancelláriaminiszternek a kötelező felvételiről szóló bejelentéséről. Nemcsak megdöbbentek, de nem is értik. Könnyen lehet, hogy nem a felvételi a lényeg, a rejtett szándék – Galló Istvánnéhoz hasonlóan Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke is így gondolja – a gimnáziumok számának csökkentése, a diákok tömegeinek a szakképzés felé való irányítása.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.10.19.
Bosszúpornóval büntetnek a fiatalok
Gyurkó Szilvi megdöbbentő adatot is közölt: a 7–10 éves korosztály leggyakrabban használt keresőszava a pornó. – Az internet vált a szexualitással kapcsolatos információk elsődleges forrásává, mert az iskola és a család nem ad választ kérdéseikre. Ám ha nem megfelelő érettséggel találkoznak pornóval a neten, az az én- és testképüket is befolyásolja. Keverik az érzelmeket, a testiséggel, marad a technika.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.10.19.
Miskolc Újra Megszólal - nyílt levél
Úgy tapasztaljuk, hogy egyre több intézményvezetőt elsősorban a fölöttes akaratnak való megfelelési kényszer vezérel.A fenti folyamatok ártalmasak a közoktatás minden szereplőjére, a diákokra épp úgy, mint az ágazatban dolgozókra, az egész társadalomra. Ezért érezzük kötelességünknek, hogy most újra megszólaljunk. MISKOLC ÚJRA MEGSZÓLAL, mert nemcsak a követeléseink, hanem a kormányzati ígéretek sem valósultak meg.
(Forrás: Tanitanék)
 
2016.10.19.
Barbárok módjára bánik a kormány a fogyatékossággal élőkkel
Az akadálymentesítés folyamata elakadt. A téma kívül esik a kormányzat érdeklődésén. Sok településen csak vágyálom, de Budapest közlekedése, számos kereszteződése, intézménye, közintézménye is távol van a valós akadálymentesítéstől.A paralimpia kezelése sokat megmutatott a kormány hozzáállásából. Míg ép olimpikonjainkat hősként ünnepeltük, paralimpikonjainkra kevesen fordítottak kellő figyelmet.
(Forrás: Tabunyitogató)
 
2016.10.19.
Sarokba szorított kisvárosok – Újabb sarc: jön a szolidaritási adó
Bár korábban határozott ígéret hangzott el arra vonatkozóan, hogy az oktatás teljes államosításához nem vonnak el forrásokat az önkormányzatoktól, ez mégsem így lett. Szolidaritási hozzájárulás címén egyes kisvárosoktól milliárdos nagyságrendű tételeket szednek majd be 2017-től. Ezek bizonyos esetekben akkora összegek, hogy veszélyeztetik majd az érintett önkormányzatok működését.
(Forrás: 168 óra)
 
2016.10.19.
Budaörs önkormányzata bepereli az államot
Hazai és európai jogorvoslati fórumokhoz fordul, s kártérítést is kér Budaörs önkormányzata az úgynevezett szolidaritási hozzájárulás miatt.A most megszavazott előterjesztés alapján a budaörsi önkormányzat ügyvédi segítséggel az Alkotmánybírósághoz, az Alapvető Jogok Biztosához, az Emberi Jogok Európai Bíróságához valamint más uniós, illetve Európa Tanácsi szervekhez fordul, továbbá az illetékes bírósághoz kártérítési igényt nyújt be
(Forrás: Gépnarancs)
 
2016.10.19.
Perre megy az állammal az iskoláiért Budaörs
Rendkívüli képviselő-testületi ülés lesz holnap, öt fontos napirenddel. Az elsőre szeretnénk olvasóink figyelmét felhívni, aminek a lényege az, hogy a város nem adja önként az iskoláit az államnak, nem vállalja szó nélkül, hogy szolidaritási hozzájárulás címén 2,1-2,3 milliárd forintot vonjanak el a város jövő évi költségvetéséből, hanem perre viszi az ügyet. Érdemes élőben is követni a holnapi vitát, de természetesen itt is beszámolunk majd róla.
(Forrás: Budaőrsi Napló)
 
2016.10.17.
A legjobb zenetanárok vehettek át díjat
Sok tehetségünk van, nagyszerű fiatalok, akik ha segítenek nekik, előrejutnak. Ha az történik, ami a Kis Virtuózok mozgalomban, akkor elmondhatjuk, ilyen gazdagok vagyunk – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, aki október 15-én a Virtuózok gálakoncerten adta át a Legjobb zenetanár díjakat a Papp László Budapest Sportarénában.
(Forrás: Edupress)
 
2016.10.17.
Módszeresen zárt el az EMMI tanodákat a forrásoktól?
A támogatások túlnyomó részében olyanok nyertek, akik ismeretlenek a szakmában. A legnagyobb hálózatnak számító Tanoda Platform értékelése szerint sokan úgy nyertek, hogy szinte mindent megígértek a támogatásért cserébe, bár azt szakmabeliek tudják, hogy mit lehet egyáltalán megvalósítani ennyi pénzből. Bár a támogatások célja deklaráltan az volt, hogy a tapasztalt tanodákat támogassák, ez nem látszik.
(Forrás: eduline)
 
2016.10.17.
A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete nem adja áldását a kötelező gimnáziumi felvételire
A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) nem támogatja a kötelező gimnáziumi felvételit - közölte Mendrey László, a szervezet elnöke hétfőn a fővárosban tartott sajtótájékoztatóján. Az elnök szerint ha bevezetik a tervezetet, az valószínűleg a felvételi szigorítását jelentheti, aminek az a célja, hogy kevesebben jussanak be a középiskolákba, ami kevesebb diákot, osztályt, intézményt és pedagógust eredményezne, vagyis hosszútávon elbocsátásokkal járhat. 
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2016.10.17.
Emmi: több millió forintos támogatást kapott Indiától két magyar iskola
A közlemény szerint a Gandhi Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola és a Dr. Ámbédkar Gimnázium, Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Általános Iskola a roma gyerekek társadalmi felzárkózásának elősegítésében végzett évtizedes munkájáért kapta a támogatást, amelyet jelképesen Szalma Anszari, az alelnök felesége adott át hétfő reggel az Amrita Sher-Gil Indiai Kulturális Központban.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.10.17.
Tovább faragja a kabinet a köznevelési törvényt
Teljesen feleslegesek a módosítások – értékelte a változtatások tervezetét Szüdi János, a PSZ oktatási szakértője.Elfogadhatatlannak tartja, hogy az érintett, nevelés-oktatást segítő munkakörökben dolgozók legfeljebb a pedagógus I. kategóriáig juthassanak az életpályán. Pont olyan munkakörökben korlátozná az előmenetelt, amely nélkül a gyermekekkel való foglalkozás nem szervezhető meg. A szakszervezet az érettségivel kapcsolatos módosítást is „szakmai tévedésnek” tekinti,
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.10.17.
Változásokat sürgetnek a történelemtanárok - videó
Az ATV Start vendége Miklósi László elnök, Történelemtanárok Egylete.
(Forrás: atv.hu)
 
2016.10.17.
„Milyen eszközökkel teszi nyilvánvalóvá üzenetét dr. Goebbels?”
Reggel óta járja a Facebookot egy vicces (humorérzék kérdése) baki a tizenkettedikes történelemkönyv 139. oldaláról. Mint látható, Beethoven IX. szimfóniája helyett az V.-nek a kottájából van ez a sor. De ugyanazon az oldalon van egy másik ábra is. A fejezet címe: Az Európai Unió kialakulása és felépítése. A könyvben található plakát 1942-ből való, és a Franciaország északi részét megszálló németek katonai kormányzatának „tájékoztatási titkársága” készítette.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.10.17.
Hol vagyunk a vaktérképen? Előítéletek, elhallgatások, a történelemkönyvek fucsaságai
A Nemzeti Tankönyv projekt egyik leágazásaként a magyarokról szóló sztereotípiákat is elkezdték gyűjteni Keserue Zsolt tanítványai, a Szigeten több mint 300 kérdőívet töltettek ki külföldiekkel. Érdekes tanulság, hogy nagyon sok európai fiatal fejében semmilyen kép nem él a magyarokról. Ők főleg azt emelték ki, hogy itt jó a buli, és jók a csajok. Akiknek volt ismerete az országról, nyáron főleg az aktuálpolitikai eseményeket említette meg.
(Forrás: Vasárnapi Hírek)
 
2016.10.16.
"Nem szakmai szempontok alapján dőlt el" - L. Ritók Nóra a tanodák szétveréséről
A magyar közoktatás mára szinte teljesen elveszítette esélykiegyenlítő funkcióját. Ebből a tanodák próbálnak visszaadni valamit. Ha nincs tanoda, a társadalom perifériáján élő gyerekek esélyei tovább romlanak. És lassan már nincs hova romlani… Az iskolából ezek a tanulók úgy kerülnek ki, hogy tudásuk és képességeik nem teszik őket alkalmassá a 21. századi munkavégzésre. Ez pedig az egész társadalom jövőjét meghatározza. Óriási és egyre növekvő tömegekről van ugyanis szó.
(Forrás: Kettős Mérce)
 
2016.10.16.
Orbánék felturbózzák a hadsereget, iskolákba is bevinnék a katonai alapismereteket
A katonai ellenkultúrát vinnék el a számítógép előtt tespedő, nem eléggé hazafias fiatalsághoz a kormányzati szándék szerint, de ez csak egy kis eleme a honvédség megerősítésének. Húszezer fős önkénteshadsereget állítanának fel, új honvédelmi sportszövetséget hoznának létre. A sorkatonaság visszaállítását viszont nem tervezik.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.10.16.
Beterelik a gyerekeket a szakképzésbe, közben azt is lebontják körülöttük
A kormány a magánsulik kinyírásával akarja javítani az állami szakiskolák elképesztő kihasználatlanságát. Ha csak teljes fizetős osztályokat lehet indítani, mert nincs semmi állami támogatás a diákok után, akkor sok magániskola tönkremegy, pedig nem ritka, hogy ott magasabb színvonalon megy az oktatás, mint az állami intézményekben.
(Forrás: 444.hu)
 
2016.10.16.
Lázár Júlia beszámolója a 2. Kockástalálkozóról
A Van Helyed Alapítvány két évvel ezelőtt létrehozhatta Ózdon, a vasútállomás épülete mellett a Van Helyed Stúdiót, ahová ma körülbelül 70 gyerek jár délutánonként. Nem kényszerből, boldogan. Benéztünk a gitár-, dráma- és rajzórára, láttuk a konyhát és találkoztunk Marikával, aki mindenről és mindenkiről gondoskodik. Megtudtuk, hogy egy – nem állami – pályázat jóvoltából ennek az intézménynek a léte néhány évre biztosítva van, nem csukhatják be – egyszerű pénzmegvonással – mint a tanodákat.
(Forrás: Hívatlanul.com)
 
2016.10.16.
Elindult a keresztféléves eljárás
A felvételi eljárással kapcsolatos hivatalos információkat és tudnivalókat tartalmazó Felsőoktatási felvételi tájékoztató a Felvin jelenik meg. A keresztféléves eljárás során meghirdetett önköltséges alapszakokra és felsőoktatási szakképzésekre azok jelentkezhetnek, akik már rendelkeznek legalább érettségi bizonyítvánnyal. A 2017 februárjában induló állami ösztöndíjas és önköltséges mesterképzésekre pedig azok felvételizhetnek, akik rendelkeznek a szükséges felsőfokú végzettséggel, vagy 2017 januárjában szerzik meg azt.
(Forrás: Edupress)
 
2016.10.16.
Elkezdődtek az október-novemberi érettségi vizsgák
Sokan mérik meg tudásukat: október 14. és november 25. között a vizsgaszervezésre kijelölt középiskolákban (és a 20 kormányhivatal szervezésében) 151 vizsgahelyszínen 8 857 fő érettségizik. A vizsgák 145 érettségi vizsgabizottság közreműködésével zajlanak. A vizsgaidőszak vége november 25. (a középszintű szóbelik utolsó vizsganapja). Az írásbeli vizsgák október 14-étől október 27-éig tartanak. Az emelt szintű szóbeli vizsgák kezdete november 10,, vége november 14., a középszintű szóbeli vizsgák időszaka november 21-25. A diákok együttesen több mint 11 ezer vizsgát tesznek le.
(Forrás: Edupress)
 
2016.10.16.
A kötelező felvételi vizsga kérdőjelei
Megkerülhetetlennek nevezte a múlt heti Kormányinfón a kötelező felvételi bevezetését a gimnáziumokban Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint 2-es tanulóknak nincs helyük ezekben az intézményekben.Az elképzelésről megkérdeztük a Nemzeti Pedagógus Kar elnökét, a győri Révai Miklós Gimnázium igazgatóját.
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2016.10.16.
A Klik helyben küzd a szegregáció ellen
A program fontos eleme a hejőkeresztúri általános iskolában kidolgozott, és sikeresen működő Komplex Instrukciós Program alkalmazása is. A fenntartó pedagógiai-, humánerőforrás- és infrastrukturális szempontból is megerősítette a kérdéses intézményt. A Klik álláspontja szerint egy peres eljárás önmagában nem oldja meg az iskola problémáját, mivel a szegregáció leküzdéséhez, és a minőségi oktatás biztosításához minden esetben a helyi közösség összefogása és erőfeszítése is szükséges, amely Kaposváron meg is valósult.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.10.16.
Zsebpénzük levonásával "nevelték" az állami gondozott gyerekeket
A birtokunkba került füzetekben szereplő „jogcímek” alapján úgy tűnik, hogy a levonásokkal próbálták minél jobb magaviseletre rávenni a gondozott tiniket, másrészt minden rossz húzásuk anyagi következményét a zsebpénzből kompenzálták. Így ugrott a zsebpénz egy része „sorozatos trágárság”, káromkodás/„csúnya” beszéd esetén, de a füzetben olvasható „ajtócsapkodás” miatti levonás is.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.10.16.
Csimota, emberpalánta, pulya
A Budapesti Történeti Múzeum csütörtöktől látható Gyerek/Kor/Kép című kiállítása ezt a a gyermek fogalmának társadalmi változásait, az anyaságról, a nemi szerepekről, a családról való gondolkodás aspektusait vizsgálja különböző korok nézőpontjainak ütköztetésével.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.10.16.
Jöhet a kötelező felvételi a középiskolákban
Horváth Péter ésszerűnek tartja ugyan, hogy a gyengébb képességű gyerekek inkább valamilyen szakmát tanuljanak, ám arra figyelmeztet, hogy ebben az életkorban még kevesen tudják eldönteni, mivel akarnak majd foglalkozni, a szakmát adó intézmények között pedig nehéz az átjárás, a képzés drágább, többe kerül az államnak, és könnyen lehet, hogy a fiatal rájön, más érdekli.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.10.16.
Elfogadták Magyarország Digitális Oktatási Stratégiáját
"A digitális átalakulás nem választás kérdése, hanem olyan elkerülhetetlen jelenség, amelyre mindenkinek fel kell készülnie, hiszen csak 21. századi tudással lehetünk sikeresek és versenyképesek a 21. században – ez a felismerés hívta életre Magyarország Digitális Oktatási Stratégiáját (DOS)" – fogalmazott Deutsch Tamás, a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos.
(Forrás: Tabunyitogató)
 
2016.10.15.
Nahalka István: A szegregáció és az integráció…
A szegregáció fogalmában tehát – a saját szótáramban – benne van a szelekció is, a negatív szocializációs hatásával, de benne van a diszkrimináció is, ami viszont a szocializáció és a tanulás egészét tekintve negatív hatású. A diszkrimináció lehet jól látható, direkt, és lehet rejtett, látens jelenség is. A manifeszt diszkrimináció felháborító, embertelen, és általában törvényekbe ütközik, nyílt, durva hatalomérvényesítés.
(Forrás: Tani-tani Online)
 
2016.10.14.
Roma szegregáció: a kormányhivatalt, Kaposvárt, a KLIK-et és az EMMI-t is elmeszelte a Pécsi Ítélőtábla
Jogerősen elmarasztalta az ítélőtábla az egyik kaposvári iskola fenntartóit, a megyei kormányhivatalt és a szaktárcát is, sőt, felmenő rendszerben az iskolát is bezáratja. Jogellenesen különítették el a romákat.
(Forrás: Pécsi Stop)
 
2016.10.14.
Olaszliszka tíz év után: 140 rúgás és ütés
Olaszliszkáról mindenkinek ugyanaz jut eszébe. Az, hogy tíz évvel ezelőtt itt vertek agyon gyermekei szeme láttára egy tiszavasvári tanárt a helyi cigányok. Évtizede keresi az ország a választ rá, mindez hogyan történhetett meg. Olaszliszka pedig arra, miért az itt megesett tragédiát emlegeti mindenki újra és újra.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.10.14.
Ha megunták, inkább kitúrják az iskolák a problémás gyerekeket
Nem kell ahhoz bonyolult fegyelmi eljárás, hogy kirúgjanak egy gyereket az iskolából, elég, ha magántanulói státuszba teszik. Ráadásul ezt papíron a szülők kérvényezik, úgyhogy nehezen lehet belekötni, pedig a számokból is látszik, hogy a magántanulóság zsákutca a hátrányos helyzetűek számára.
(Forrás: abcug.hu)
 
2016.10.13.
Nyílt levél Palkovics László Államtitkár Úrhoz
Az Ön rendszere egy bukott oktatáspolitikai vagy még inkább pártpolitikai cél kiszolgálására épült föl. Az oktatáspolitika nem függhet a gazdasági miniszter kénye-kedvétől! A jelenlegi, ósdi oktatási rendszert alakítgatni valódi szakmai egyeztetések nélkül óriási mértékű társadalmi felelőtlenségre utal. A jelenlegi rendszer már megbosszulta magát, és még súlyosabb következményei lesznek. A kormány oktatáspolitikájával ellentétben én hiszek a magyar nemzetben, hiszek a magyar tanárokban (Pukli István).
(Forrás: Egész népemet fogom - blog)
 
2016.10.13.
A tanárképzésben is elérhető a Hősök Tere 30 napos kihívása
Ismert emberekkel és Zimbardo professzor budapesti látogatásával folytatódik a Hősök Tere Kezdeményezés a közöny ellen. Palya Bea, Harcsa Veronika, Al Ghaoui Hesna és Nyáry Krisztián is vállalta idén a 30 napos kihívást. A kezdeményezés nem mindennapi, de minden napra szóló feladatához idén először cégek, társaságok is kapcsolódhatnak. A közös kutatások után az ELTE-n is elindul a Hősök Tere képzése.
(Forrás: Modern Iskola)
 
2016.10.13.
Kecskeméten is elindul a Kodály Intézet mintaiskola-programja
Kodály Zoltán világhírű ének-zene oktatási módszerére épülő, de már a 21. századi eszközöket is alkalmazó mintaiskola-program indul a zeneszerző szülővárosában; az erről szóló együttműködési megállapodást csütörtökön írták alá Kecskeméten.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.10.13.
Egyre több gyerek lehet hamarosan rövidlátó
Fokozódhat a rövidlátás előfordulási gyakorisága néhány éven belül a mobiltelefonok és tabletek térhódítása miatt - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának igazgatója. A mai fiatalok életében túlzottan felértékelődött a számítógépes és mobiltelefonos kommunikáció, ami háttérbe szorítja a társas interakciókat, ezért később előfordulhat, hogy nehezebben tudnak majd kapcsolatokat teremteni.
(Forrás: Inforádió)
 
2016.10.13.
A Nemzeti Pedagóguskar elnöke az Arénában - hanganyag
Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke: menet közben derül majd ki, mekkora változást bír el a közoktatás rendszere.
(Forrás: Inforádió)
 
2016.10.13.
Idén is lesz Kincses Kultúróvoda
Második alkalommal hirdeti meg a Kincses Kultúróvoda pályázatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma az óvodai és a kulturális intézményrendszer együttműködésének erősítésére, illetve a két terület értékeinek elismerésére. A díjazott intézmény lehetőséget kap egy komplex kulturális programcsomag megvalósítására.
(Forrás: Edupress)
 
2016.10.13.
Nem csillapodott a tanárok elleni bosszúvágya a török elnöknek
Törökországban a százezerhez közelít az elbocsátott és felfüggesztett tanárok száma. Emellett számos alapítványi iskolát is bezárattak, mert a hatalom úgy véli, hogy közük van a Recep Tayyip Erdogan elleni puccskísérlettel vádolt Gülenhez. Gülen váltig tagadja, hogy köze lett volna a katonai államcsínykísérlethez. A török vezetés elsősorban az értelmiségi réteg ellen lépett fel, ők Erdogan populist rendszerének legnagyobb kritikusai.
(Forrás: eduline)
 
2016.10.13.
Megmenekülhet néhány tanoda, amennyiben ki tudják várni a segítséget
Az Emmi jelezte a pályzat kapcsán, hogy hatalmas volt a túljelentkezés, több mint ezren pályáztak, ezért az Emberi Erőforrások Minisztériuma új pályázat kiírásán dolgozik, hogy a több éve működő, szakmailag elismert, tapasztalattal rendelkező tanodákat továbbra is támogatásban részesítse. Hogy ez a forráshiány miatt bezárt tanodákon segít-e, a még talpon maradtak ki tudják-e várni a támogatást, az egyelőre még kérdéses.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.10.13.
Titkolják, hány diákot toborzott a minisztérium
Miután a sajtóosztály válaszában nem tért ki az ünnepségen részt vevő diákok számára, lapunk közérdekűadat-igénylést nyújtott be. Ám a tárca – bár törvényi kötelessége lenne az érdemi válasz­adás – megismételte korábbi semmitmondó válaszát. A HM sajtóosztályát arról is hiába kérdeztük, terveznek-e diáktoborzást az 1956-os forradalom 60. évfordulójára tartott, október 23-i állami ünnepségre is, lapzártánkig nem kaptunk választ.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.10.13.
Lakat kerül az iskolára szegregáció miatt
Az ügy előzménye, hogy az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány kérelmére 2010-ben a Kaposvári Törvényszék, majd a Pécsi Ítélőtábla is megállapította a szegregációt. Azóta azonban a város önkormányzata, majd a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ mulasztásos jogsértést követett el, mivel nem szüntette meg az iskolában a roma tanulók elkülönítését. A bíróság az ügyben az Emberi Erőforrások Minisztériumának mulasztását is megállapította, és úgy döntött, hogy a helyzeten kizárólag az iskola felmenő rendszerű bezárásával lehet változtatni
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.10.12.
Új alaptanterv kell - rádióinterjú Dúró Dórával
Nem az iskolarendszer érdemi problémáival foglalkoznak az új Nemzeti alaptanterv kiszivárgott részletei. Lapinformáció szerint rövidebb lenne a nyári szünet, miközben a téli, az őszi és a tavaszi szünet a jelenleginél tovább tartana. Az is kiderült, hogy a gyerekek szabadon választhatóan akár kilenc órára is mehetnének iskolába. Dúró Dóra, az Országgyűlés kulturális bizottságának jobbikos elnöke a Lánchíd Rádióban erre úgy reagált: a mostani NAT több szempontból is elhibázott, és az erre épülő tankönyvek silányak.
(Forrás: Lánchíd Rádió)
 
2016.10.12.
Nagyon gyanús az Emmi tanodai pályázata
Az iskolai felzárkóztatás kulcsintézményei, a tanodák nagy reményeket fűztek az Emmi egyik pályázatához, de annál nagyobb lett a csalódásuk, amikor kiderült, kik kapnak pénzt. Egy tanulmány most azt állítja, több nyertesnél gyanús, hogy a tanodázás csak ürügy volt a pénzszerzéshez.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.10.12.
A Civil Közoktatási Platform Közleménye
A CKP leszögezi, hogy bármikor és örömmel tájékoztatja a sajtó érdeklődő képviselőit úgy a működéséről, mint szakmai munkájáról. Teszi ezt annak érdekében, hogy ne szülessenek olyan fájdalmasan hamis, tájákozatlanságról, és (újságíró)szakmai igénytelenségről árulkodó írások, mint a Magyar Hírlap 2016.10.11-én közölt cikke.
(Forrás: Tanítanék)
 
2016.10.12.
Palkovics László szerint kiderült, hogy a Tanítanék Mozgalom nem szakmai, hanem politikai platform volt
Pukli István szakítása a Tanítanék Mozgalommal felér egy beismerő vallomással, hogy a civil kezdeményezés mögött mindig is politikai érdekek húzódtak a szakmai helyett – nyilatkozta a PestiSrácok.hu-nak Palkovics László. Az oktatási államtitkár szerint a tanárok ma már tudják, megvezették őket. A politikus portálunknak olyan aktuális az oktatást érintő kérdésekről is beszélt, mint a hamarosan megújuló Köznevelési Kerekasztal vagy a pedagógusminősítés.
(Forrás: Pesti Srácok)
 
2016.10.11.
Heteken belül elkészül az alaptanterv koncepciója
Palkovics László oktatásért felelős államtitkár a Pesti Srácoknak adott interjújában elmondta: az új NAT koncepciójának kidolgozása a Köznevelési Kerekasztal tartalomfejlesztési munkacsoportjában már zajlik, egy előzetes tervet tavasszal már megtárgyaltak. Az előkészítésbe bevonják a Magyar Tudományos Akadémia munkatársait, a felsőoktatás, a Köznevelési Kerekasztal és a szakmai szervezetek képviselőit egyaránt.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.10.11.
Nem bánnák a magyar diákok, ha lenne fogyatékos osztálytársuk
A diákok alig több mint fele szeretné, ha az órák közben használhatnának egy tantermi wifi-t, azt viszont a többség jónak tartaná, ha az internet segítségével otthonról is be tudnának kapcsolódni a tanórába, ha például egy betegség miatt nem tudnak bejárni. A megszokott tantárgyak mellett leginkább pszichológiát és életvezetést tanulnának szívesen, az iskolától azt várnák, hogy céglátogatásokra vigye őket. Az oktatásban szerintük jóval nagyobb hangsúlyt kéne kapnia a csapatmunkának és a probléma megoldásnak.
(Forrás: abcug.hu)
 
2016.10.11.
„Ki kell látnunk a gettón” – jön a Mérges Buddha
A cigány fiatalokat érettségihez segítő buddhista Dr. Ámbédkar iskola szelepként működik egy szegregációt elősegítő és szegényeket szegényen tartó rendszerben. A borsodi kezdeményezésről szóló német-osztrák dokumentumfilmet, a Mérges Buddhát október 13-tól vetítik a mozikban. Az egyik szereplővel az új miskolci és a régebbi sajókazai iskolánál jártunk, a vezetőkkel beszéltünk.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.10.11.
A pártpolitikának el kell tűnnie az iskolákból
Az oktatásnak szüksége van a politika támogatására, de a pártpolitikának el kell tűnnie az iskolákból - hangsúlyozta Dacian Ciolos román miniszterelnök szerdán a kormányülésen azzal összefüggésben, hogy megkezdődött az iskolaigazgatói és aligazgatói tisztségekre kiírt országos versenyvizsga.
(Forrás: Inforádió)
 
2016.10.11.
Kevesen tanulhatnak hiányszakmát
Bár nincs elég informatikus, eladó vagy pincér a munkaerőpiacon, a kormány jövőre csak korlátozott számban támogatja ilyen szakemberek képzését – derül ki a Magyar Nemzet által megismert, a 2017/2018-as tanévre vonatkozó szakmaszerkezeti döntésből. Az Alapítványi és Magániskolák Egyesülete élesen bírálta a jelenlegi döntési rendszert: szerintük nem állnak rendelkezésre megbízható munkaerőpiaci előrejelzések, és az ezzel kapcsolatos tanulmányok is megalapozatlanok.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.10.11.
Győri paktum: összefogott a megye a foglalkoztatásért
A foglalkoztatási problémák feltérképezésére, valamint a foglalkoztatást elősegítő és a munkaerőpiacra visszatérők támogatását szolgáló megyei foglalkoztatási együttműködést kötött huszonhét szervezet, intézmény, illetve város a megyei önkormányzat vezetésével Győr-Moson-Sopron megyében. Az erről szóló megállapodást kedden írták alá Győrben.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.10.11.
A Történelemtanárok 26. Országos Konferenciájának állásfoglalása
... a demokraták tanításának fontosságáról, az új kerettantervről, az érettségi vizsgán használható atlaszokról, a szabad tankönyvválasztásról és a gazdasági-jogi ismeretek tanításának fontosságáról.
(Forrás: Történelemtanárok Egylete)
 
2016.10.11.
A Fidesz politikusai arra jutottak: ölni kell, vagy ők ölnek meg minket – interjú Tölgyessy Péterrel
Hiába vannak meg formálisan a demokratikus intézmények, a hatalomváltás szinte lehetetlen, az ellenfél minden eszközzel megsemmisíthető, ellenzéki erők csak zárványként létezhetnek Magyarországon – mondta Tölgyessy Péter a TTE konferenciáján. A magyar válság nemzetközi trendbe illeszkedik
(Forrás: Index)
 
2016.10.10.
Az oktatás rendszere közel áll az összeomláshoz
A PSZ elnöke továbbra is úgy véli, hogy a köznevelés rendszerét a pedagógusok lelkesedése és gyermekszeretete tartja életben. Sem a fenntartás, sem a pedagógusok, sem a tanulók szempontjából nem működik a rendszer, sőt, közel áll az összeomláshoz. Emlékeztetett: már augusztus végén, illetve szeptember elején levelet írt a Klik vezetőjének és az oktatásért felelős államtitkárnak, kezdeményezve a sztrájkbizottsági tárgyalások azonnali megkezdését, illetve folytatását.
(Forrás: Pedagógusok Szakszervezete)
 
2016.10.10.
Átszabnák a 6+6 éves iskolai rendszert, áll a bál Lengyelországban
A tervezett oktatási reform ellen tüntettek hétfőn az egyik lengyel pedagógus szakszervezet tagjai hétfőn a lengyelországi vajdasági központokban, a tiltakozások során az ellenzék az oktatásügyi miniszter leváltását célzó parlamenti indítványt helyezett kilátásba.
(Forrás: eduline)
 
2016.10.10.
Újabb követelések: A történelemtanároknak akadt pár ötletük az oktatási reformhoz
A Történelemtanárok Egylete által összehívott konferencia a jelenlegi kormányzati lépésekhez képest radikális változtatásokat sürget. 5 pontban foglalták össze követeléseiket.Miklósi Lászlóék elsőként próbálják meg ismét fellobbantani a tanári tiltakozások tüzét. A tanári konferenciájukat követően közzétett követelések alapján azt gondolhatnánk, hogy több tavaszi követelés nem teljesült, ezért továbbra is készek kiállni a tiltakozók.
(Forrás: eduline)
 
2016.10.10.
Lencse Máté: Mese, kép, mozgókép
Az Igazgyöngy Alapítvány mindig is büszke volt arra, hogy mennyi díjat hoznak el diákjaink országos, de nemzetközi versenyekről egyaránt – már az idei termés is igen figyelemre méltó -, szóval nem meglepő, hogy a srácoktól nem áll távol az alkotás, ami több tanodai projektben is megmutatkozott az elmúlt időszakban, mostanra pedig annyi újdonság gyűlt össze, hogy fontosnak tartottuk megosztani az olvasókkal.
(Forrás: ped2.hu)
 
2016.10.10.
Palkovics László: A mostani diákok kétharmada olyan munkakörben fog dolgozni, amely ma még nem létezik
A versenyképes oktatás megteremtéséről rendezett konferenciát az Amerikai Kereskedelmi Kamara az Emberi Erőforrások Minisztériuma), a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) és a Nemzetgazdasági Minisztérium kedden Budapesten.Palkovics László kiemelte: az elkövetkező tizenöt-húsz évben annyi új szakma jelenik meg a piacon, hogy a mostani diákok kétharmada olyan munkakörben fog dolgozni, amely ma még nem létezik. Viszont nehézséget jelent felkészíteni a diákokat arra, amit ma még nem ismerünk - mutatott rá. 
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2016.10.10.
Szijjártó Péter: Újabb lehetőség a fiataloknak, hogy jó fizetéssel tudjanak elhelyezkedni
Szolgáltató központot nyit Budapesten az amerikai Ubiquity Global Services jövő februárban, ezzel 200 új munkahelyet hoz létre - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten, sajtótájékoztatón. A miniszter a digitális fejlődés világgazdasági jelentőségét hangsúlyozva kiemelte: a négy éve alapított vállalat a legújabb generációs technológiák alapján nyújt üzleti szolgáltatásokat.
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2016.10.10.
Utóvizsgálat lesz a bicskei gyermekzaklatással kapcsolatban
Utóvizsgálatot rendelt el az alapjogi biztos a bicskei gyermekotthonban négy évvel ezelőtt felmerült szexuális visszaélések gyanújának kivizsgálásáról szóló ombudsmani jelentéshez kapcsolódóan, hogy kiderüljön, négy év alatt milyen lépések történtek a rendszeren belül a visszaélések érdemi feltárására - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala kedden.
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2016.10.10.
Zsugorodóban az ellenkerekasztal
A Köznevelési Kerekasztal alternatívájaként, a „kockás ingesek” által létrehívott fórum februári alakuló ülésén még ötven szervezet képviselői vettek részt, és a CKP-hoz csatlakozott szervezetek listáján jelenleg ötvennyolc név szerepel, ám a jelek szerint ezek fele nem vesz aktívan részt a munkában. Ebben szerepet játszhat némi kiábrándultság is.
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2016.10.10.
Itt a bejelentés: a magyar diákok jó hírt kaptak a brit kormánytól
Továbbra is jelentkezhetnek a magyar és más EU-tagországból érkező diákok a londoni egyetemeken tandíjhitelre, csökkentett tandíjra és egyéb támogatásra, ha a jövő tanévben kezdik meg egyetemi tanulmányaikat Nagy-Britanniában – erősítette meg a brit kormány. A feltételek a képzés teljes idejére érvényesek, akkor is ha közben Nagy-Britannia kilép az EU-ból.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.10.09.
A bíró okos lánya
A király összehívta az ország összes írástudóját: kódexmásolókat, egyházi atyafiakat, vincelléreket, szatócsokat, patkoló kovácsokat, kerekasztal mellé ültette és arra kérte őket, tegyenek javaslatot a földművelés megreformálása érdekében. Ugyanakkor utasításba adta: olyan megoldások szülessenek, amely során úgy tűnik, mintha megértenék a napszámosok problémáit, de valójában továbbra is eke nélkül szántsanak, és télen arassanak.
(Forrás: Egész népemet fogom - blog)
 
2016.10.09.
A bíró okos lánya (folytatás)
Mint ahogy azt a népmese ismeretlenségbe rejtőző szerzői megírták, a bíró lánya teljesítette a király akaratát: jött is, nem is, hozott is ajándékot, nem is. Jó nagy galambot eresztett el, a pedagógusok egy része bódulatba esett tőle, és elfelejtette azt is, hogy mi is volt az eredeti cél, amelyért a küzdelmet elkezdtük 2016 elején. Kérdés azonban, hogy kiszellőztessünk-e, vagy megelégszünk a delíriummal. De mégiscsak bűzlik itt valami!
(Forrás: Egész népemet fogom - blog)
 
2016.10.09.
Társadalmi vitát indít a civil szervezet
A Magyarországot foglalkoztató legsúlyosabb kérdésekről, például az oktatás, az egészségügy és a nyugdíjrendszer jövőjéről indít társadalmi vitát az Alternatíva Kör – jelentette be Lattmann Tamás, az egyesület szóvivője. A független szakemberekből álló civil szervezet kormányzati ciklusokon átívelő – szakpolitikai programokat készítene elő.
(Forrás: Hírtv)
 
2016.10.09.
Én nem járok helikopterrel Interjú Balog Zoltánnal
Ha az államnak x összege és képessége van a saját szegényeire, akkor, ha ők megkétszereződnek a migránsok által, a felzárkóztató és esélyteremtő képességek megfeleződnek. Ezt nem én találom ki. Brüsszelből is folyamatosan kaptuk a javaslatokat, hogy a roma integrációra szánt forrásokat most költsük a migránsokra. Ilyenkor prioritásokat kell felállítani, nálunk pedig Magyarországon ez a romák integrációja és az itteni szegénység elleni küzdelem.
(Forrás: Index)
 
2016.10.09.
Hogyan működik a Komplex Instrukciós Módszer egy kihívásokkal teli fővárosi iskolában?
A Losonci Téri Általános Iskola a főváros, a VIII. kerület egyik legnehezebb összetételű, de egyben, a pedagógiai kihívásokat tekintve a legizgalmasabb, legsokszínűbb közoktatási intézménye. Új színfolt a Losiban a KIP tanulási-tanítási módszer, amit az elmúlt tanévben vezettek be. Mára lelkes követője a tantestület és persze a diákok is. Az iskola igazgatója, Stenczinger Csilla osztja meg tapasztalatait
(Forrás: Modern Iskola)
 
2016.10.09.
Jót is tehet Pukli távozása a Tanítanék Mozgalommal
A menekültügyhöz való hozzászólás végül a mozgalom egyik arcának távozását jelentette, azonban így a belső feszültség is enyhült. Októberben kiderül, hogy tud-e valami korszakalkotót tenni a Tanítanék Mozgalom.
(Forrás: eduline)
 
2016.10.09.
Iskolába járhatnak a menekült gyerekek Görögországban
A kormány terveit azonban nem minden helyi lakos fogadta kitörő örömmel. Leszbosz szigetén például a feldühödött szülők lakattal zártak le egy iskolát az Athina 984 rádióadó hétfői beszámolója szerint, és nagy volt a szülők ellenállása a Szaloniki közelében lévő, észak-görögországi Oreokasztro településen is. Ott már hetekkel ezelőtt megkezdődtek a tiltakozások.
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2016.10.09.
Kurzuslovagok, életmód-tanácsadók és hétpróbás pályázatírók taroltak a tanodapályázaton
Az meg külön kis tréfája lehet a református Balog Zoltán vezette minisztériumnak, hogy miközben például a sokkal rosszabb helyzetben lévő Toldon működő tanoda pályázatát elutasították, Komádiban két tanoda is lesz: a református mellett egy szerencsés debreceni nyertes is segíthet a komádi rászoruló gyerekeknek.
(Forrás: Átlátszó)
 
2016.10.08.
Árgyélus királyfi és a minyonok. Tölgyessy Zsuzsanna írása
Ez az írás csak arra tesz kísérletet, hogy próbál elgondolkodtatni: mit lehet átadni, átmenteni a már száz-százötven éve folyamatosan eltűnő népi kultúránkból, e keretek közt az átadás kulcsfontosságú hogyanjára nem ad választ. (Valószínűleg arra lehet építeni, hogy a gyerekek életének a pillérei ma is a szokások – pl. a reggeli kakaóivás és a Minimax csatorna meséinek egyidejű fogyasztása.) 
(Forrás: Tani-tani Online)
 
2016.10.08.
Tölgyessy Péter: Magyarországon demokrácia-apály van
A magyar demokratikus hagyomány folytonosságáról és megszakítottságáról tanácskoztak a Történelemtanárok Egyletének szombati konferenciáján. Tölgyessy Péter alkotmányjogász, az SZDSZ egykori elnöke, frakcióvezetője, a Fidesz korábbi (2006-ig) országgyűlési képviselője szerint a rendszerváltás előtt azt mondták: azért nincs demokrácia, mert nincsenek demokratikus hagyományok Magyarországon.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.10.08.
Kecskekő. Gyöngyöspata – Az igazi problémát a politika szülte
A gyermekeket ért súlyos hátrány miatt kártérítési pert indítottak a gyöngyöspatai romák a helyi iskola és fenntartója ellen. A 63 károsult összesen 209 millió forintot remél kárpótlásul, mert a szegregált oktatással elvették a jövőjüket. Gyöngyöspatán 2011 tavasza óta nincs béke romák és magyarok között, amióta kívülről akarják megoldani a gondjaikat.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.10.08.
Huszár-telep: törvényt módosítanak
Módosítaná az egyenlő bánásmódról és a nemzeti köznevelésről szóló törvényeket Trócsányi László. Az igazságügyi miniszter a napokban nyújtotta be az Országgyűlésnek javaslatát, amelynek célja, hogy a korábbiakhoz képest világosabb szabályokkal akadályozza meg a szegregált oktatás kialakulását, ugyanakkor a szülők számára is fenntartsa az iskolaválasztás szabadságát.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.10.07.
Az iskola, amely befogadta és rabja lett a meditációnak.
Nem kell nagyon távolra menni, még csak nem is kell, hogy külföldre mennünk. Itt Magyarországon is létezik egy iskola Sajókazán, amely hasonló elveket képvisel. A Dr. Ámbédkár Iskolában főként roma és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek nevelés és tanítása folyik a buddhista tanok szellemében.
(Forrás: Kölöknet)
 
2016.10.07.
Elhagyta szolgálati lakását a zaklatással gyanúsított igazgató
Elhagyta a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthonban található szolgálati lakását az intézet szexuális zaklatással gyanúsított igazgatója - közölte az ingatlant tulajdonló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) szombaton, az MTI-vel.
(Forrás: Inforádió)
 
2016.10.07.
Nem enged igazából a Klik - Szabadabb az iskola?
A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ ismételten cáfolja azt, hogy nem vonja be a gazdálkodással kapcsolatos döntésekbe, illetve azok előkészítésébe az iskolák vezetőit. A korábbi ígéreteknek megfelelően nőttek az intézményvezetők gazdálkodási és munkáltatói jogkörei, hiszen a költségvetési keretük bizonyos részéről szabadon dönthetnek, kisértékű beszerzéseket saját hatáskörben bonyolíthatnak le, ezekhez a feladatokhoz a tankerületek szakmai - áll a Klik közleményében.
(Forrás: eduline)
 
2016.10.07.
A lányokat keményebben dolgoztatják otthon, mint a fiúkat
A lányok naponta világszerte összesen 160 millió órával több időt töltenek háztartási munkákkal, például főzéssel, takarítással, a családtagok felügyeletével, víz- vagy tűzifagyűjtéssel - olvasható az Az ENSZ Gyermekalapja által a lányok világnapján közzétett jelentésben. A lányok október 11-i világnapját 2011-ben hívta életre az ENSZ, hogy ráirányítsa a figyelmet a világon élő 1,1 milliárd lány jogaira és a kihívásokra, melyekkel szembesülniük kell.
(Forrás: eduline)
 
2016.10.07.
Nem az állam hozza a forradalmat az iskolákba
Trójai falovat és molekulaszerkezetet fogdoshatnak a diákok az órán, miután megjelent a 3D nyomtató a közoktatásban. Na, ezt sem a Klik fizette. Ma ez a legújabb technológia. Pár év múlva, mire kikerülnek az iskolából a diákok, már ott lesz minden háztartásban. Meg kell tanulniuk használni.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.10.07.
Közmunka elől az iskolapadba
kinek jó az, ha az oktatási rendszer hiányosságai miatt piacképes tudás nélkül maradó gyerekeket harminc-negyvenéves korukban kell majd szakmára tanítani. Főleg akkor adódhatnak problémák, ha az átképzéseket nem azokra a cégekre bízzák, amelyek évek óta ezzel foglalkoznak, hanem új, kormányközeli szereplőket hoznak helyzetbe, és tömnek ki az oktatásra szánt pénzekkel
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.10.07.
Az elfelejtett tartalék A közmunkások többsége ma sem képes elhelyezkedni a munkaerőpiacon
Most, egy évvel az eredeti határidő után még mindig csupán 15 ezer közmunkást tudtak beiskolázni, bizonyítványt pedig mindössze hétezren szereztek. Ma azt ígérik, még idén 55 ezerre duzzasztják a tanulói létszámot, és a korábbi, kudarcba fulladt képzési programmal ellentétben nem a készségfejlesztésre, hanem a szakképzésre helyezik a hangsúlyt: a beiskolázottak nyolcvan százaléka betanító jellegű szakmai képzésekben vesz majd részt.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.10.06.
Lakner Zoltán: Tanulhatnánk Mozgalom
Nem alakult ki egyetértés arról, meddig mehet el egy civil szervezet a politikai szerepvállalásban, kikkel működhet együtt, milyen ügyekhez csatlakozhat. Kézenfekvőnek látszott, hogy az oktatás fő szövetségese az egészségügy legyen, a másik mostoha sorsú stratégiai terület. Sándor Mária és a Tanítanék Mozgalom ismertsége és népszerűsége egymást erősítette. Ez a szövetség azonban még mindig nem válaszolta meg azt a kérdést, hogyan viszonyuljanak a rendszer- és kormánykritikához, valamint a pártokhoz. Nem beszélve a szervezetépítés és az üzemszerű döntéshozatal gyötrelmeiről.
(Forrás: 168 óra)
 
2016.10.06.
Benedekné Fekete Hajnalka:
Sokan, sokat mondják, nem az eszköz-hálózathiány az oka, hogy az iskolákban még mindig üldözött tárgy a mobileszköz, hanem a pedagógusok passzív ellenállása. Biztosan van ilyen, de itt a Hevesyben ez nem így van. A kollégáim évek óta a lehetetlen körülményekkel dacolva, támogatás híján is, képzik  magukat, keresik a lehetőségeket. Ingyenes platformokon, szabadidőben, égető hőségben, lépésről-lépésre. Felkészültek, s motiváltak.
(Forrás: Tabletek az osztályban)
 
2016.10.06.
Rétvári Bence: már középtávon lehet javítani a köznevelésen
Jövőre érjük el azt a célunkat, hogy másfélszerese a pedagógusok 2017-es bére a 2012-esnek. A lépcsőzetes bérrendezés meglátszik a pedagógus pályára jelentkezők számában is. Ha a hiányterületeken, bizonyos országrészeken vagy szakokon – fizika, biológia – vállalják, hogy elvégzik az öt évet, Klebelsberg-ösztöndíjat is kapnak az egyetemi évek alatt. Így látjuk azt, hogy középtávon lehet minőségben javítani az köznevelésen” - jelezte Rétvári Bence.
(Forrás: Inforádió)
 
2016.10.06.
Az Y generáció 44 százaléka él még szüleivel egy kutatás szerint
A 18-36 éves korosztály, az Y generáció több mint harmadának van saját lakása, amelyhez a többség szülői segítséggel jutott, és noha az átlagnál ez a generáció többet költ és 44 százaléka még a szülőkkel él, kétharmada állítja azt, hogy szülői anyagi segítség nélkül, saját jövedelemből tartja fenn magát.
(Forrás: Inforádió)
 
2016.10.06.
Tananyag lett az „Evvel a dalban” Sickratmantől
Még mielőtt igazán kicsúcsosodna a felháborodás, tegyük mellé azt is, hogy nem az állami iskolákban fogják elemezni a művet, az ugyanis a tankönyvpiac államosításával háttérbe szorult Mozaik Tankönyvkiadó kötetébe került bele. A Mozaikról korábban megírtuk, hogy az M1 műsorában büszkén számoltak be arról, hogy a kiadó termékét nagyon szeretik például Erdélyben.
(Forrás: 24.hu)
 
2016.10.06.
Ösztöndíjakat biztosít a kormány az egészségügyi szakképzésben dolgozóknak
Ónodi-Szűcs Zoltán a XXIII. Magyarországi egészségügyi napokon rendezett szakmai fórumon utalt arra, hogy most első alkalommal támogatják állami ösztöndíjjal az egészségügyi szakképzést, amit reményei szerint a jövőben folyamatossá tesznek.Megvizsgálják egy olyan gyors és egyszerű képzés lehetőségét, amely lehetővé tenné, hogy a pályát korábban elhagyó ápolók a tudásukat felfrissítve és megújítva térjenek vissza a hivatásukhoz.
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2016.10.06.
Nyitrai: a szociális segítőket minél közelebb kell vinni a családokhoz
Minél közelebb kell vinni a klasszikus szociális munkát végző szociális segítőket a családokhoz, ezért lesznek jelen az óvodákban és iskolákban 2018-tól – mondta a szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.10.06.
Meghajolt Brüsszel akarata előtt a magyar kormány
Egy eljárás egy éve Az Európai Bizottság és a magyar kormány közötti egyeztetések a romák iskolai elkülönítéséről több mint egy éve tartanak. Brüsszel először 2015. júniusában tájékoztatta hivatalos levélben Budapestet az aggodalmairól, majd miután nem tartotta kielégítőnek a kormányzati magyarázatokat, idén májusban kötelezettségszegési eljárást indított.A figyelmeztető levélre érkező választ az Európai Bizottság értékeli, majd dönt a további lépésekről.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.10.06.
Az Emmi "azonnal" intézkedett a sokéves szexuális gyermekzaklatás ügyében
Külső vezető veszi át hétfőtől a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon irányítását - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) pénteken az MTI-vel. A gyermekek ellen elkövetett szexuális bűncselekmények szigorú büntetését segíti, hogy a kormány kiemelten megszigorította az ilyen bűncselekmények büntetését a 2013-ban életbe lépett új büntető törvénykönyvben, amely szerint az ilyen bűncselekmény nem évül el
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.10.06.
Kevés az informatikus
Egy, a szakképzésben részt vevő cégnél mutatták meg azt a szoftvert, amelyet az informatika érettségin is használnak majd. Az amerikai vállalatnál megerősítették, hogy több mint húszezer informatikus hiányzik Magyarországról. Ilyen mennyiségű szakember nem képezhető kizárólag az egyetemeken. Szerintük sok esetben nem is kellene a diploma, elég lenne a szakképesítés.
(Forrás: Hírtv)
 
2016.10.06.
Igazgatók cáfolják az államtitkárt
Pukli István, a budapesti Teleki Blanka Gimnázium igazgatója semmilyen változást nem érzékelt az új tanévben, vele senki sem tervezte meg közösen az iskola büdzséjét, nem volt érdemi beleszólása annak alakulásába.Hasonlóról számolt be Turcsik Viktor, a Budaörsi Herman Ottó Általános Iskola vezetője is, akinek ugyancsak nem volt beleszólási joga a költségvetés tervezésébe, még az előirányzatát sem látta, pedig már több mint egy hónapja megkezdődött a tanév.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.10.06.
Itt a 2016-os középiskolai rangsor: a száz legjobb gimnázium és szakközépiskola
A budapesti Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium, az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium, a Budapest V. Kerületi Eötvös József Gimnázium, a Lovassy László Gimnázium és az ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnázium vezeti a HVG 2016-os középiskolai rangsorát. Csütörtökön megjelenik a HVG kiadványa az ország száz legjobb középiskolájáról.
(Forrás: eduline)
 
2016.10.06.
Kilúgozott ellenállás. Egy szülői értekezlet krónikája
Aki nem ebben az iskolarendszerben nőtt fel, annak talán még sokkolóbb lehet a kiirthatatlan poroszos technika, amivel egy szülői értekezleten szembesül. Kérdezni tilos, bólogatni muszáj, az ellenvéleményeket pedig csak az intézményen kívül mormolják el a bajszuk alatt. Kivétel nélkül… mindenki.Nem állunk ki semmiért, legfőképpen a gyerekeinkért nem. Hagyjuk, hogy agyonnyomják őket olyan célokkal és elvárásokkal, amelyekkel nem kívánunk azonosulni.
(Forrás: wmn.hu)
 
2016.10.05.
Tartozásra hivatkozva nap közben kapcsolták le az áramot az NGM iskolájában
A Ferencvárosi Pályaválasztási börze helyszínéül a Szent István Gazdasági Szakgimnáziumot választotta a ferencvárosi önkormányzat, ám a helyszínen tartozkódók arról számoltak be, hogy a börze közepén megjelentek az ELMŰ munkatársai, majd lekapcsolták az áramszolgáltatást.Az NGM tájékoztatása szerint "a Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum az ELMŰ felé átutalással, határidőre befizette a havi díjat, de az átutalás során technikai hiba lépett fel".
(Forrás: eduline)
 
2016.10.05.
Diákok ezrei bukhatnak ki az iskolából
Megkezdődött az új tanév, eljött a dolgozatok szezonja. A diákokra pedig komoly veszélyt jelent, hogy nagyobb a kicsapás veszélye, mint valaha. Tanáraik magyar plágiumkereső rendszereket használhatnak. E programok a nem (vagy helytelenül) hivatkozott idézeteket fedezik fel a különféle szövegekben. Elengedhetetlen lenne, hogy a diákok is tisztában legyenek azzal, mire kell figyelniük, de sokan nincsenek tisztában a plágium fogalmával.
(Forrás: 24.hu)
 
2016.10.05.
Töretlen a gimnázium népszerűsége
Annak ellenére is folyamatosan nő a gimnáziumi képzés népszerűsége, hogy a kormányzat folyamatosan azt hirdeti: a szakközépiskoláé a jövő. A különbségeket jól mutatja, hogy míg a hat- és nyolcosztályos gimnáziumokban mindössze 6,8, illetve 10,6 százaléknyi hely maradt üresen, a szakgimnáziummá átnevezett szakközépiskolákban közel 44 százaléknyi.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.10.05.
Tovább dolgozhatnak a nyugdíjas pedagógusok?
Zajlik a nyugdíjas pedagógusok továbbfoglalkoztatását célzó jogszabály-módosítás előkészítése és egyeztetése – közölte Palkovics László oktatási államtitkár online fogadóóráján október 5-én. Az államtitkár az MTI kérdésre hozzátette: addig is a jelenlegi jogszabályi környezet alapján azt kérik az intézményvezetőktől, fenntartóktól, hogy a nyugdíjas pedagógusok továbbfoglalkoztatása esetén a gyermekek, a szülők érdekeit nézve, elsősorban pedagógiai elvek határozzák meg döntéseiket.
(Forrás: Edupress)
 
2016.10.05.
Megerősítette a Klik: bővülnek az iskolák igazgatóinak jogkörei
Teljes félreértésen, illetve tájékozatlanságon alapulnak azok a sajtóhírek, amelyek szerint nem valósulnak meg a köznevelési intézmények nagyobb önállóságáról szóló ígéretek, írta meg reagálásban a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ. Az állami intézményfenntartó továbbra is elkötelezett az esélyteremtő, minőségi oktatási rendszer megvalósításában, ehhez biztosítja a szükséges anyagi és humánerőforrást.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.10.05.
Októberre tették elérhetővé a tanároknak az új tantárgy segédanyagait
A komplex természettudományos tantárgy oktatása megkezdődött, és az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) elindította Fejlesszünk együtt! elnevezésű programját a tantárgy minél hatékonyabb oktatása érdekében - nyilatkozta Palkovics László oktatási államtitkár online fogadóóráján szerdán. Korábban az államtitkár kénytelen volt elismerni, hogy nincs tankönyv és nincs szerteágazó segédlete a tanároknak:
(Forrás: eduline)
 
2016.10.05.
Viszlát, szabad felsőoktatás!
A kancellári és a konzisztóriumi rendszer bevezetésével megnyirbált egyetemi autonómia mellett a Magyar Akkreditációs Bizottság (MAB) szakmai függetlensége is jelentősen csorbult az elmúlt években. A levezényelt személycserék és szervezeti átalakítások következtében a MAB mára lényegében el is veszítette függetlenségét, a kormányzati befolyás a szervezet mindennapi tevékenységében is egyre jobban érezhető - értesült lapunk a bizottság munkájára rálátó, megbízható forrásból.
(Forrás: Népszava)
 
2016.10.05.
Így születik csoda az összefogásból
Egész Magyarlapád derekasan kivette a részét az új szórványkollégium felépítéséből, amellyel a helyi magyar iskolát is megállították a lejtőn; a román tenger közepén viruló falu egyébként is irigylésre méltóan virágzó közösségi és kulturális élete ezzel remélhetőleg új lendületet kap.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.10.05.
Munkaerőhiány az elektromos szakmában is
Túlórákkal és technikai fejlesztésekkel hidalják át a villamosenergetikai cégek a náluk is jelentkező munkaerőhiányt. Az elektromos szakma ernyőszervezete úgy számol, hogy a szakképzés alig a felét képes kitermelni az iparág munkaerő-szükségletének. A munkaerőpiaci államtitkár szerint nincs általános munkaerőhiány.
(Forrás: Hírtv)
 
2016.10.04.
Kreatív történelemverseny KLIK támogatással
Az Esterházy Magánalapítvány a 17. század történelmét felölelő, a névadó család múltjáról szóló kreatív történelemversenyt hirdetett meg. A versenyt a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) is támogatja, az erről szóló megállapodást Pölöskei Gáborné, a szervezet elnöke szeptember 21-én, a kismartoni Esterházy-kastélyban írta alá az Esterházy Magánalapítvány elnökével, Dr. Ottrubay Istvánnal.
(Forrás: Edupress)
 
2016.10.04.
Gyerekek szavazhattak a Parlamentben
A magyarországi településekről és a határon túlról érkező 8 és 18 év közötti tanulókat a rendezvény házigazdája, Kövér László, az Országgyűlés elnöke, valamint Edvi Péter, a szervező Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke fogadta, majd megkezdődött a „parlamenti ülés”, amelyen a diákok tették fel kérdéseiket az illetékes államtitkároknak és szakembereknek, majd gombnyomással szavaztak is a válasz elfogadásáról.
(Forrás: Edupress)
 
2016.10.04.
Kiürült az egész iskola
Elnéptelenedett a kuncsorbai általános iskola tanterme. Bár az utolsó pillanatig készültek a szeptemberi iskolakezdésre a községben, a körülmények miatt végül mégis a környező települések intézményeibe járnak a kisdiákok. Elnéptelenedett a kuncsorbai általános iskola tanterme. Bár az utolsó pillanatig készültek a szeptemberi iskolakezdésre a községben, a körülmények miatt végül mégis a környező települések intézményeibe járnak a kisdiákok.
(Forrás: SZOLJON)
 
2016.10.04.
Határ a csillagos ég
Külföldi versenyek, méregdrága hangszerek, szervezési nehézségek – hogyan finanszírozzák karrierjüket a kiemelkedő zenei tehetségek és szüleik?
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.10.04.
Fábry Béla: Pukli István tévedése
Az oktatási rendszer rendszerszintű megváltoztatása helyes stratégiai célkitűzés, bárki is fogalmazza ezt meg. Ha viszont a mai oktatási rendszer része egy diktatórikus társadalompolitikai rendszernek, és ezért – a tapasztalatok szerint – szakmai érvekkel, kezdeményezésekkel nem változtatható meg, a sikertelenség pedig a várakozással ellentétben nem vezet el a diktatórikus rendszer bukásához, akkor ebből le kell vonni a következtetést.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.10.04.
Mégsem kapták vissza az igazgatók az iskolát
Az iskolák költségvetését elsősorban a KK és a januártól működésbe lépő tankerületi központok fogják megtervezni, a munkáltatói jogkört főleg a tankerület fogja gyakorolni, és szintén itt döntenek majd a gazdálkodást vagy a személyügyi adminisztrációt érintő kérdésekben. Kiderül az is: a köznevelési intézmények alaptevékenységükhöz kapcsolódóan szakmai önállóságot élveznek, de csak részlegeset.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.10.04.
A harmadik világháború ott lóg a levegőben
Az osztrák filmeseknek és a gyerekeknek is fontos az iskolamozi-program, ami arról szól, hogy az új, kortárs osztrák filmek közül ajánlanak fel néhányat, és a tanárok választják ki, melyiket vetítik le. A hazai filmek helyzete Ausztriában sem sokkal jobb, mint Magyarországon, Mirjam Unger úgy látja, mostanában nő az érdeklődés. Változott a filmfinanszírozás, sok új alkotás készült, megjelent egy új rendezőgeneráció, és az emberek többet beszélnek ezekről a filmekről.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.10.03.
Újabb (uniós) milliárdok az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetnek
A Széchenyi 2020 keretében megjelent „A pedagógusok módszertani felkészítése a végzettség nélküli iskolaelhagyás megelőzése érdekében” című (EFOP-3.1.2-16) felhívás. A támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 9,86 milliárd forint. A teljes összegből az EFOP keretében – az Európai Szociális Alapból – a vissza nem térítendő támogatás maximális összege 6,9 milliárd forint, a hazai költségvetési forrás 2,96 milliárd forint.
(Forrás: Kamara Online)
 
2016.10.03.
Vége a dalnak: darabjaira hullott az egyik nagy egyetem
A Savaria Egyetemi Központ ELTE-hez csatlakozásával csak a soproni campus marad. A négy kar - a Benedek Elek Pedagógiai Kar, az Erdőmérnöki Kar, a Közgazdaságtudományi Kar, valamint a Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar - önállóan, Soproni Egyetem néven működik tovább 2017-től.
(Forrás: eduline)
 
2016.10.03.
16 szerencsés iskolában kísérleteznek a digitális oktatással
Az Innovatív Iskolák számára a Microsoft hároméves, komplex kapacitásfejlesztési programot kínál, amelynek során az iskolák egymással és a Microsoft dedikált munkatársaival együttműködve segítik a hazai oktatás fejlődését. Ez nem csak ingyenes Office-t és felhőhozzáférést jelent, de mentorokkal is segítik a tanárokat, hogy használni tudják a felkínált technológiát.
(Forrás: eduline)
 
2016.10.03.
L. Ritók Nóra: Eltérés az irányvonaltól
De mi nem egy kis, poroszos módszertanú iskolának gondoljuk a tanodát, hanem egy olyan közösségnek, ahol a gyerekek készségei a tevékenységekben fejlődnek.  Olyan közösségnek, ahol a pedagógusok partnerei, segítői a gyerekeknek, igen, nekik ez a feladatuk, a lehetőségek megmutatása, hogy abban aztán a gyerekek gyakorolhassák a döntést, a szervezést. Mert képesek rá. Nemcsak a kirándulásos, hanem a kulturális tevékenységben is.
(Forrás: Nyomor széle blog – hvg.hu)
 
2016.10.03.
Komoly honoráriumot kaptak az Orbán Viktort tankönyvbe rakó szerzők
Egyes vélemények szerint kiugróan sok pénzt kaptak a szerzők annak a nyolcadikosoknak szóló történelemkönyv átdolgozásáért, amelyben többször is szerepel Orbán Viktor. Az adatokat egy Együtt-es képviselő kérte ki, a végösszeg 15 millió forint, de hat év múlva újra át kell dolgozni. Az új rendszerben születő tankönyvekkel nincsenek megelégedve a pedagógusok, a rendszer mintha egy célt szolgálna: a pénzek lehívását.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.10.02.
Megjöttek a számok: ennyit költött oktatásra a kormány
Öt év alatt nem nőtt az oktatásra költött összeg. A legújabb költségvetési zárszámadásra hivatkozva arról ír a napi.hu, hogy 2010 és 2015 között az oktatásra fordított állami pénzek mértéke gyakorlatilag stagnált.A portál szerint az állam 2015-ben 17,8 százalékkal költött többet oktatásra, mint 2010-ben, ami átlag alatti növekedés, raádásul, mint írják, ez arra volt elég, hogy épp megőrizze a reálértékét, miután 17 szézalék volt az infláció.
(Forrás: eduline)
 
2016.10.02.
Könnyebb nyelvvizsgát ígér a BME - így változnak a feladatok
A BME mindhárom szinten (B1, B2, C1) lecserélte a második, igaz-hamis állításokat tartalmazó feladatot, helyette 3 opciós feleletválasztós kérdéseket kell megoldani. Hogy minél árnyaltabb képet kapjanak a vizsgázók íráskészségéről, így a korábbi egy helyett két ilyen feladatot kell megírni. Továbbá, a kétnyelvű B1 általános vizsgán két új típusú olvasáskészség és közvetítés feladat szerepel majd.
(Forrás: eduline)
 
2016.10.02.
„Akinek szép a lelkében az ének…” - Sulyok Blanka recenziója Szabó Anna könyvéről
Ahogy a saját gyerekkor, úgy a gyógypedagógusként átélt tapasztalatok megjelenítése is nélkülöz minden hamis érzelgést vagy megszépítő nosztalgiát. Az utazó gyógypedagógus, aki látássérült gyerekkel foglalkozik a legkülönbözőbb állami intézményekben, gyakran szembesül reménytelen élethelyzetekkel. Iskolát agyonnyomó bürokráciával vagy épp pedagógiai „vaksággal”, tehetetlen, nyomorban vergődő családokkal és dacos, kudarcra ítélt gyerekekkel.
(Forrás: Tani-tani Online)
 
2016.10.02.
Fogyatékos gyereket végképp nem fogad be senki
A fogyatékkal élő gyerekeknek alig van esélyük rá, hogy örökbefogadják őket. 2014-ben mindössze heten találtak így otthonra. Nevelőszülőkhöz ennél ugyan többen kerülnek, de az állam semmi plusz támogatást nem ad a feladatot magukra vállalóknak. Egy civil szervezet két éve próbál tenni azért, hogy minél több fogyatékkal élő gyerek nőhessen fel családban.
(Forrás: abcug.hu)
 
2016.10.02.
Négyszer több gyermekpszichiáterre lenne szükség
Legalább 400 gyermekpszichiáterre lenne szükség Magyarországon, de csak alig 100 szakorvos dolgozik itthon az ellátórendszerben - mondta az InfoRádiónak a Heim Pál Gyermekkórház pszichiátriai osztályának főorvosa
(Forrás: Inforádió)
 
2016.10.02.
Lesznek-e értelmes olimpikonjaink 2024-ben?
Mi kell ahhoz, hogy egy izgő-mozgó iskolás elinduljon az élsportolóvá válás útján? Például olyan közismereti tanárok, iskolaigazgatók, akik támogatják a sportot. De lehet, az is elég az indításhoz, hogy valaki részt vegyen a Magyar Diáksport Napján, ahol a szakemberek árgus szemekkel figyelik, felbukkan-e egy tehetséges „csiszolatlan gyémánt”.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.10.02.
Az oktatás a fegyverük
Ezt a tanévet már Miskolcon kezdte meg a cigány fiatalok érettségihez juttatását céljának tekintő Ámbédkar iskola. Nemcsak az előítélettel kell megküzdeniük,­ hanem a zsákutcás szakoktatás és a közmunka támasztotta versennyel is. De nem volt könnyű útja az iskoláról forgató filmesnek sem – most a mozikon a sor.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.10.01.
Ön mennyire áll készen a digitális oktatásra?
A tanárok és a szülők válaszaiból pedig az optimizmus és aggodalom keveréke rajzolódik ki az oktatási reform és innovációk kapcsán. A HP bemutatta a Nemzeti Oktatástechnológiai Képességek Felmérése (NETr) eredményeit, amely a Digitális Jólét Program, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Nemzetgazdasági Minisztérium, az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) és az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) bevonásával készült 2016 májusában.
(Forrás: Modern Iskola)
 
2016.10.01.
Sikeresnek lenni a holnap világában
A napokban tartották Izraelben a Global Education Industry Summit-ot (Vilálgtalálkozó az Oktatási Iparról), ahol felszólalt Andreas Schleicher, az OECD Oktatásért és Képzésért Felelős Igazgatóságának vezetője. Beszédét az OECD országok oktatási minisztereihez és az oktatási ipar szereplőihez intézte, együttműködésre biztatva őket a 21. századi tanulás és tanítás megvalósításáért.
(Forrás: Kölöknet)
 
2016.10.01.
Új tanodapályázat jöhet, így reagál az EMMI a régi tanodások felháborodására
Nyilvános annak a tanodapályázatnak a nyerteslistája, amelyikből a tanodás világ felháborodására kimaradtak a legrégebb óta működő, civil hátterű tanodák. Az elégedetlenséget mérséklendő, az Emmi új pályázat kiírását készíti elő.A TanodaPlatform, a magyarországi tanodákat összefogó ernyőszervezet gyorselemzése szerint 43 egyházi kötődésű nyertes pályázat került ki a 171-ből, ebből 33 közvetlenül egyházhoz, 10 pedig egyházi iskolákhoz tartozik
(Forrás: abcug.hu)
 
2016.10.01.
Egy iskola bevezette a büntetés helyett a meditációt. Az eredmények elképesztőek
Egy amerikai általános iskola most kitalált egy alternatívát: nem megbünteti a rosszul viselkedő gyereket, hanem felajánlja neki a meditáció lehetőségét. Kialakítottak erre egy helyiséget fényekkel, dekorációval és párnákkal, ahol a gyerekek légzési és meditációs gyakorlaton vehetnek részt. Így lenyugszanak, újra tudnak koncentrálni, és arra is van lehetőségük, hogy átbeszéljék a történteket.
(Forrás: Pöttyös Labda. hu)
 
2016.10.01.
Sorozatra szoktatott gyerekek
A pesti kis- és ­fiatalkorúak körében ma a sorozatok a legnépszerűbbek – közölte érdeklődésünkre a házi statisztikák áttekintése után a FSZEK Liszt Ferenc téri gyermekkönyvtárát vezető Kaszás Veronika.Az alsósok első számú favoritja Berg Judit Rumini-sorozata, a második helyet Jeff Kinney Egy ropi naplója című végtelenített szériája érdemelte ki.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.10.01.
Itt az esély arra, hogy kevesebb gyerekből legyen idegroncs az iskolában
Nagy lépést tett a hazai oktatás a "bullying", azaz az iskolai bántalmazás visszaszorítása felé: a 2016/17-es tanévben próbajelleggel három magyar iskolában elindítják a KiVa nevű, finn iskolai bántalmazás-ellenes programot, írja honlapján a KiVa itthoni licensztulajdonosa, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A papkeszi Bocskai Általános Iskolában, a Hungária Kollégium és Általános Iskolában és a Kelenvölgyi Általános Iskolában indul el a KiVa-projekt.
(Forrás: Népszabadság)
 
2016.10.01.
A Kövér-féle tanács lesújtó országjelentése
Nem segíti a fenntarthatósági átmenetet, hogy az oktatási kiadások folyamatosan csökkentek 2003-tól 2012-ig, ami miatt ezen a területen is Magyarország a sereghajtó az EU-ban. Nem szerencsés az érettségit nyújtó képzések, illetve a duális szakképzésben az általános kompetenciák fejlesztésének visszaszorulása sem.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
Sajtófigyelő
2023.11.21.
A pályakezdő pedagógusok mellett áll Balatoni Katalin
Maga is átélte, milyen érzés kezdő pedagógusnak lenni, ezért jól ismeri a pálya nehézségeit – jelentette ki a lapunknak adott interjúban Balatoni Katalin, a Belügyminisztérium köznevel...
(Forrás: Magyar Nemzet)
--
2023.11.21.
Plakátkampányt indít a kormány az iskolákban
A védelem online is megillet! Kérdezz, szólj, jelezz! - ezek a legfontosabb üzenetei azoknak az iskolai plakátoknak, amelyeket a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) jogsegélyszolg...
(Forrás: Eduline)
--
2023.11.21.
Státusztörvény: nem taníthatnak óraadóként tovább a felmondó pedagógusok?
Szeptember 29-ig kellett nyilatkozniuk a pedagógusoknak, hogy elfogadják-e a státusztörvény alapján írt munkaszerződésüket. Rétvári Bence államtitkár úgy nyilatkozott, hogy 1205 pedagó...
(Forrás: Eduline)
--
2023.07.17.
Oszkó Péter: Nagyon nagy bajban vagyunk, ha saját pedagógusaink bérét sem tudjuk kifizetni
ZÁMOMRA A LEGBOSSZANTÓBB ÁLLÍTÁS, HOGY A SAJÁT OKTATÁSI RENDSZERÜNK FOLYAMATOS MŰKÖDÉSI KÖLTSÉGÉNEK FINANSZÍROZÁSÁHOZ UNIÓS ADÓFIZETŐK PÉNZÉRE VAN SZÜKSÉGÜNK, miközben vannak...
(Forrás: Index)
--
2023.07.15.
Ilyen se volt még: 171 oktató állt ki a Zeneakadémia autonómiájáért
Alulírott előadó- és alkotóművészek, kutatók és zenepedagógusok, mint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatói az alábbi közleményt kívánjuk a közvélemény és a fenntartó Kultur...
(Forrás: Index)
--
2023.07.15.
„Egy mérhetetlenül szelektív törzsi társadalom öngyilkos reflexiója saját magára” – Lannert Judit oktatáskutató a státusztörvényről
Miért beszél mindenki tanárhiányról, amikor átlagosan tíz általános iskolás gyerek jut egy pedagógusra? Mi a tanárok és mi a megrendelő, a lakosság felelőssége a magyar oktatás szétes...
(Forrás: szabadeuropa.hu)
Címkék
agresszió civilek család digitális nemzedék együttműködés erkölcs esélyegyenlőség esélyek felelősség film filmklub generációk gyerekek gyermekvédelem hátrányos helyzet IKT integráció irodalmi mű feldolgozása iskola iskola és társadalom kapcsolatok kommunikáció konferencia konfliktuskezelés kreativitás kutatás könyvajánló közösség módszerek OFOE oktatás oktatáspolitika osztályfőnöki szerep pedagógia pedagógus pedagógusok pályázat rendezvény szabályok szakmai szervezet szülő szülők tanulás tanár-diák kapcsolat tehetséggondozás társadalom történelem verseny virtuális kongresszus ünnep