Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
2016.11.30.
Digitális Pedagógus Díjakat adott át a Tempus Közalapítvány
Jelenleg 240, gyakorló tanárok által feltöltött,kreatív és innovatív módszertani anyag található a Digitális Módszertárban. Ennek célja, hogy támogassa a pedagógusok szakmai fejlődését, valamint hogy a tanárokat jó példák bemutatására, az egymástól való tanulásra és tudásmegosztásra ösztönözze.A 2016-ban beérkezett módszertani ötletek legjobbjait Digitális Pedagógus Díjjal jutalmazta a Tempus Közalapítvány. A díjakat november 26-án adták át a Digitális pedagógus konferencián.
(Forrás: Modern Iskola)
 
2016.11.30.
Technológiai játszóház pedagógusoknak- a Digitális Oktatási Napokon is!
Egyedülálló újítással fordul a pedagógusok felé és ún. technológiai játszóházat hozott létre idén év elején az ELTE Informatikai Karán működő T@T Labor. A budai helyszínen táblagépek, laptopok, okos eszközök, robotok és számtalan más készülék várja az érdeklődőket, pl. pedagógusokat, osztályokat, szülőket, hogy interaktív módon tanulják meg használni azokat. 2017 januárjától ismét lesznek nyitott események, amikre pedagógusok is jelentkezhetnek.
(Forrás: Modern Iskola)
 
2016.11.30.
Ők Rátz Tanár Úr mai utódai
Az idén a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében tizenhatodszorra átadott díjat olyan, az iskolák 5-12. évfolyamain, matematikát, fizikát, biológiát vagy kémiát tanító tanárok kapják meg, akik a tantárgyaik népszerűsítésében és a tehetségek gondozása terén maradandó életművet alkottak. Az elismerést három, a természettudományos oktatás támogatásában kiemelkedő szerepet vállaló vállalat, az Ericsson Magyarország, a Graphisoft SE és a Richter Gedeon Nyrt. alapította.
(Forrás: Edupress)
 
2016.11.30.
Ki érti ezt? Most akkor mégis jók a magyar gyerekek matekból?
Matekból és természettudományból is a jobbak között vannak a magyar gyerekek egy nemzetközi mérés (a TIMMS) most ismertetett adatai szerint. Mindez egész más képet mutat, mint a PISA-tesztek eredményei.A két eredmény közötti ellentmondás csak látszólagos. Ugyanis míg a PISA a felhasználható tudást méri minden vizsgált területen, a TIMSS a tantárgyi tudásra kíváncsi, azaz – leegyszerűsítve – az iskolákban tanított tananyag visszamondására.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.11.30.
HIV-gyógyszert állítottak elő ausztrál középiskolások
20 dollárból állították elő a diákok a Daraprim nevű gyógyszer legfontosabb összetevőjét, az apyrimethamine-t.A gyógyszert gyenge immunrendszerű, például terhes vagy HIV-fertőzött betegek fertőzéseit kezeli. A gyógyszer ára az USA-ban 35 ezer és 110 ezer dollár közt mozogAz ausztrál középiskolásoknak pont az volt a céljuk, hogy megtörjék a cég monopóliumát.
(Forrás: eduline)
 
2016.11.30.
Aggasztó: 5-ből 1 magyar gyermek nyomorog
Azt is megkérdezték a magyaroktól, hogy mennyire elégedettek az életükkel. Egytől tizes skálán 6,1 pont lett az átlag. Ez a mutató már négy éve stabil, és az látható, hogy a fiatal felnőttek elégedettebbek, mint az idősebb korosztály. A kutatásból az is kiderült, hogy az iskolai végzettség meghatározóan befolyásolja, hogy mennyire elégedett az életével az egyén. 
(Forrás: Pénzcentrum)
 
2016.11.30.
Közepest kapott a magyaroktól a magyar oktatás
Az Országgyűlés szakbizottságának jobbikos elnöke beismerő vallomásnak tekinti Lázár János mezőtúri szavait. „Ez egy nagyon súlyos kritika az elmúlt hat év oktatáspolitikájára vonatkozóan, merthogy ha az állam sikeres lett volna, az állami oktatáspolitika sikeres lett volna az elmúlt hat évben, akkor az állami iskolák lennének a legfontosabb szereplők, és ott kapnák meg a gyerekek azokat a nevelési és tudásbéli képességeket, készségeket, amelyeket ezek szerint a kormány egyik minisztere szerint sem kapnak meg”
(Forrás: Hírtv)
 
2016.11.30.
Körmendy Zsuzsanna: Jó keresztények
Ne tessék kiszervezni államilag az oktatási munkát az úgymond jó hírű egyházi iskolákhoz, azzal a kevéssé keresztényi gondolattal, hogy a maradék tanárok munkája, törekvései az enyészeté lehetnek. Ne az legyen az út, hogy beterelünk kiváló oktatási intézményeket is az egyházi jászolba. Végül is a legmagasabb erkölcsi szintet képviselő pap tanárok azért lettek legendássá, mert az állami urak másodlagosak voltak a hierarchiájukban.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.11.30.
Nem mernek vállalkozásba kezdeni a magyar fiatalok
A 2000 óta négyévente elkészített, nagyszabású kutatás rámutat: „későn érés”, valamint egyszerre elköteleződés- és bizonytalanságkerülés jellemzi az egész generációt a párkapcsolatban, családalapításban, de a tanulásban és a munkában is. Egyre később alapítanak saját családot a fiatalok; és bár ugyanúgy mintegy 30 százalékuk él kapcsolatban, mint az ezredfordulón, nekik kétharmaduk házas volt, csak a többiek voltak együtt „papír nélkül”.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.11.30.
Digitális lábnyomok, digitális mérföldkövek. Plenáris előadások a digitális konferencián
November 26-án került sor a Digitális Pedagógus és Nemzedék Konferenciára az ELTE PPK épületében. A szakmai rendezvénysorozatot 2012 óra szervezzük, és ez a jubileumi alkalomról is örvendetesen jó visszajelzések érkeztek. Az OFOE honlapján a plenáris előadások tartalmi összefoglalói olvashatók.
(Forrás: OFOE honlapja)
 
2016.11.30.
A Tanítanék Mozgalom hatrészes videósorozata az oktatás alapértékeiről
A Tanítanék Mozgalom hosszú távú célja, hogy mindenki számára elérhető, korszerű és hatékony oktatási rendszer legyen Magyarországon. Ehhez végez szakmai munkát a Civil Közoktatási Platform, és ennek érdekében igyekszünk a társadalom támogatásával nyomást gyakorolni a döntéshozókra. Hat részes videósorozatunkban felvázoljuk, mit jelent az, hogy egy iskolarendszer gyerekközpontú, esélyteremtő, kompetencia-alapú, demokratikus, átjárható és autonóm.
(Forrás: Tanítanék)
 
2016.11.30.
Januárra csúszhat a NAT bemutatása
Korábban év végére ígérte az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatási államtitkársága, hogy bemutatja az új Nemzeti Alaptanterv koncepcióját, ám Palkovics László államtitkár az InfoRádió Aréna című műsorában úgy vélte, hogy akár január közepére is csúszhat a bejelentés. „Készül. Ez egy elég komoly munka. Egy olyan konferenciát szervezünk, ahol a részvétel egy fontos dolog. Úgy tűnik, hogy nem sikerült mindenkivel egyeztetni, fizikailag nem elérhetőek.”
(Forrás: Inforádió)
 
2016.11.29.
Az egyházak tarolnak, a magániskolák kiszorulnak az oktatásból
Egyre nagyobb szerephez jutnak az egyházak a magyar oktatási rendszerben. Főleg a hátrányos helyzetű régiókban törtek előre, de ott inkább a helyi elit gyerekeit fogadják be. Közben a magán és alapítványi iskolák folyamatosan háttérbe szorulnak, a sajátos nevelési igényű gyerekeknek indított programjaik mára teljesen kiszorultak. A TÁRKI Társadalmi Riportjában összeszedték, mit mutatnak a számok az oktatás nem állami részéről. 
(Forrás: abcug.hu)
 
2016.11.29.
Vitáztak az oktatásról
Palkovics László oktatási államtitkár az MSZP-s Hiller Istvánnak válaszolva sikeresnek nevezte a Köznevelési Kerekasztal működését, mint mondta a nemzeti alaptantervet írók között van Csapó Benő, Csépe Valéria az MTA-tól, oktatási szervezetek, intézmények és több száz szakértő vesz részt a munkában. Mód van arra, hogy a tankerület koordináljon az iskolák között, például az iskolai szegregáció elleni fellépés érdekében – mutatott rá. Azt is mondta, megoszlanak a vélemények arról, jó-e a gyermekeket kiemelni a családból, és ismertetett olyan iskolatípusokat, amelyek a felzárkóztatást szolgálják.  
(Forrás: Edupress)
 
2016.11.29.
Palkovics László: Az iskolák finanszírozása megoldott
A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) költségvetését idén 91,5 milliárd forinttal növelte meg a kormány, így az iskolák finanszírozásával kapcsolatos „ügyek” megszűntek – mondta Palkovics László az Országgyűlésben, a közoktatás helyzetéről ellenzéki kezdeményezésre megtartott vitanapon.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.11.29.
Közoktatásról vitáztak, de minek?
Elkeserítőnek nevezte a közoktatásról szóló keddi parlamenti vitanapot a PSZ elnöke. "Nem lepődtem meg, mégis csalódott vagyok. Ez nagyon elkeserítő (...)Az ellenzéki és a kormánypárti nyilatkozatokban az oktatást gyakran nemzetstratégiai ágazatként emlegetik, ám az, hogy egy ilyen vitanapon az érdeklődés ennyire elenyésző, azt mutathatja, hogy csak a szavak szintjén tartják fontosnak a közoktatás ügyét" Összesen húsz képviselő volt jelen a 199 fős ülésteremben, később ez a szám harminc körülire emelkedett.
(Forrás: Népszava)
 
2016.11.29.
Hoffmann Rózsa hibátlanul foglalta össze a keddi oktatási vitanapot
Hoffmann Rózsa sikereket hangoztató felszólalása mellett nagymamás gondolatokat osztott meg az egyházi oktatás szerepéről. Az ülésről távozva nyilatkozott az MTI-nek is az ülésen tapasztaltakról: most is az volt a benyomása, ahogy a korábbi oktatási vitanapokon is, mintha nem egy országban élnének. A felszólaló politikusok sokszor nagyon ellentétesen látják az egyes kérdéseket, és elég gyakran valótlanságok hangzottak el - értékelte a parlamentben zajló vitanapot.
(Forrás: eduline)
 
2016.11.29.
A Nemzeti Pedagóguskar elnöke Lázár nyilatkozatáról
Horváth Péter Magyarország élőben című műsorunkban azt mondta: a kancelláriaminiszter megszólalása nem volt „erősen megfontolt nyilatkozat”. Nem kellene sem éket verni, sem semmiféle megosztást csinálni, hogy ki látja el tisztességesen a dolgát. Szerinte a lakosságnak sem teljesen az az igénye, hogy csak egyházi iskolák létezhessenek Magyarországon
(Forrás: Hírtv)
 
2016.11.29.
Titoktartási nyilatkozatot íratnak alá a tanárokkal a szakképzési centrumokban
A részleteket a Nemzetgazdasági Minisztériumnál próbáltuk megtudni. Megkérdeztük például, mit kell érteni pontosan "az intézmény szolgáltatására vonatkozó bármilyen információ" vagy"az illetéktelen szerv vagy személy" kifejezés alatt, és milyen módon definiálnák az állam vagy a közigazgatási szerv számára hátrányos, esetleg az állampolgár számára jogellenesen előnyös következményt. 
(Forrás: Index)
 
2016.11.29.
Sajtóközlemény a kormány konzultációs gyakorlatáról
A kormány új kereket kíván feltalálni, és azt Köznevelés-startégiai Kerekasztalnak fogja elnevezni. Azt az eredeti testületet, amelynek a neve Közoktatás-politikai Tanács volt, és az oktatás szereplőinek képviselői e fórumon keresztül vettek részt  a döntéselőkészítés folyamatában, a kormány 2011-ben szüntette meg. A kormány botrányos szakpolitikai teljesítménye mellett – és helyett – időről-időre szükségét érzi egy-egy konzultációs testület felmutatásának. E potemkin fórumok közös sajátja, hogy tagjait a kormány gondosan válogatja: pont és éppen azokat hívja és engedi mellé, akik engedelmes bólogató Jánosokként legitimálják az intézkedéseit.
(Forrás: Tanitanék)
 
2016.11.29.
Tényleg Nemzeti Keresztyén Alaptanterv jön?
Lázár János úgy összezavarta a kormányzatot és a szakminisztériumot oktatásügyben, hogy a pénteki, keresztény oktatásról mezőtúri szavai óta képtelenek egy egyszerű kérdésre válaszolni. A miniszterelnökségi sajtó a saját miniszterük mondataira két semmitmondó mondattal reagál és az Emmihez irányít, az Emmi pedig a Miniszterelnökségre mutogat. Lázár vagy elszólta magát idő előtt, vagy akkorát akart mondani a református közösség előtt, hogy azóta sem tudnak vele mit kezdeni.
(Forrás: Index)
 
2016.11.29.
Egymásnak feszült az MSZP és a kormány az oktatási vitanapon
Palkovics László nem feltétlen a szocialisták által felvetett problémákra válaszolt, inkább csak a sikeresnek tekintett területeket említette válaszában. Úgy látja, hogy az új Nemzeti Alaptanterv is összetett munka eredménye lesz szakértők és számos oktatási szereplő bevonásával. Szerinte a tankönyvpiacon az árak megfelelőek, valamint széles a választék. A szakgimnáziumokkal kapcsolatban kijelentette, hogy szakképesítéssel is erős az elhelyezkedési lehetőség, és a képzés megtérülése szerinte jó mind az egyén, mind a közösség szempontjából.
(Forrás: eduline)
 
2016.11.28.
Hogyan különbözteted meg az értékes információt a szeméttől? – interjú Csermely Péterrel
Amióta az emberiség feltalálta az írásbeliséget, és így robbanásszerűen megnövelte a múltról átadható ismeretek számát, és különösen az óta, amióta az emberiség tudása az internet révén közkinccsé vált, nincsen már mentség arra, ha újra és újra belegyalogolunk a múlt csapdáiba. No persze a sok információ rengeteg értéktelen info-zajt is ránk zúdít. Azaz az egész oktatási rendszer egyik legfontosabb feladata, hogy segítse a felnövekvő generációkat megkülönböztetni az értékes információt a szeméttől. -
(Forrás: DigitalHungary)
 
2016.11.28.
Végre kimondták a frankót a drogokról, az alkoholról és a szappanoperákól!! És nem is akárki!!
Az alkohol már egy sokkal keményebb dió, mint a drog, hiszen 800 ezer alkoholfüggő és 2,5 millió nagyivó van Magyarországon!!! Ez igazán durva, és ebben viszont Európában elsők vagyunk!!!!Hajlamosak vagyunk a drogkérdést generációs problémaként kezelni, és kizárólag a fiatalokon elverni a port… Pedig amíg Magyarországon 4 millió ember él a szegénységi küszöb közelében, és nekik az alkohol, a félkarú rabló vagy például a latin-amerikai szappanoperák jelentik a túlélést. Ezek a sorozatok pedig hihetetlen függőséget váltanak ki.
(Forrás: Tudnod kell)
 
2016.11.28.
Durván leckéztetik a tanárok Lázárt
A Pedagógusok Szakszervezetét megdöbbentette, miként vélekedett Lázár János az oktatásról, az oktatáspolitikáról.A szakszervezet reméli, hogy ez – miután nem az oktatásért felelős miniszter mondta – csak egy magánvélemény, hiszen egyetlen kormány sem kényszerítheti rá világnézetét a nemzetre. Nemzetközi szerződések alapján a szülők joga, hogy gyermekeiket – választásuk szerint – egyházi iskolába járassák, és hogy az állam tiszteletben tartsa a család értékrendjét.
(Forrás: 24.hu)
 
2016.11.28.
Halász János szerint már nincs probléma, ezért nyugalom van az oktatásban
A Kossuth Rádió 180 perc című műsorának volt vendége kedd reggel a Fidesz frakció szóvivője, aki szerint kérdés, van-e alapja az MSZP által kezdeményezett oktatásról szóló parlamenti vitanapnak. Halász János kijelentette, hogy a tavaszinak volt, azóta számtalan megoldás is született, "ma viszont nyugalom van, a pedagógusok megbecsültek, a gyerekek egyre inkább versenyképes tudást szereznek, ez az alapvető célunk".
(Forrás: 444.hu)
 
2016.11.28.
"Bejött anyám sírva, és elmondta, hogy ha egy fának van egy beteg ága, azt le kell vágni"
Miután 18 évesen elmondta otthon, hogy meleg, kitagadták, elhagyta a szülői házat és volt, hogy télen egy kietlen tanyán kikészített kecskebőrök között fürdött egy szerszámraktárban, miközben a családja darabokra hullott. Aztán küzdött. Petrekovits Marcit ma már egész családja támogatja, ő maga pedig 24 évesen sikeres vállalkozást vezet.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.11.27.
A felsőoktatás fontos feladata, hogy nemzetközivé váljon
Palkovics László hangsúlyozta: a magyar felsőoktatásnak nemcsak a Kárpát-medencében, hanem a „nemzetközi porondon” is meg kell állnia a helyét. „Azt szeretnénk – fogalmazott –, ha 2020-ra a hallgatók 15 százaléka nem magyar állampolgárságú lenne”. Az államtitkár a jó egyetemi oktatók feladatát Igor Tamm Nobel-díjas orosz fizikust idézve határozta meg, aki szerint „a diák nem edény, melyet meg kell tölteni, hanem fáklya, melyet meg kell gyújtani”.  
(Forrás: Edupress)
 
2016.11.27.
Bagdy Emőke: mi a boldogság titka?
Már óvodás és iskoláskorban fontos lenne a stresszkezelés - vallja Bagdy Emőke kilinikai szakpszichológus, aki az Inforádió Aréna című műsorában párkapcsolati kérdésekről, családról, és ennek folyományaként a boldogságkeresésről és a boldogságról is szót ejtett. Az Inforádió oldalán olvashatjuk a teljes beszélgetés szó szerinti, szerkesztett változatát.
(Forrás: Inforádió)
 
2016.11.27.
Papíron csökkent a tanulási zavaros gyerekek száma
Gyarmathy Éva klinikai és neveléslélektan-szakpszichológus, az MTA Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Kutatóintézetének tagja nem ért egyet azzal, hogy csökkenne a diszlexiás gyerekek száma. Szerinte az adatok nem valós előfordulásokat, hanem diagnózisokat jelezhetnek, ami hamis képet ad az érintett gyermekek számáról. Ugyanis azt tapasztalja: egyre többen fordulnak hozzá különféle zavarokkal.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.11.27.
Iskolát nyitna a Societas Londonban
Magyar-angol kéttannyelvű iskolát nyitna Londonban az MSZP ifjúsági szervezete. A Societas állami pénzből finanszírozná az intézmény működését. A szervezet elnöke, Ujhelyi István szocialista EP-képviselővel közösen tartott sajtótájékoztatóján arra emlékeztetett: közel százezer magyar vándorolt ki a brit fővárosba az elmúlt években. Torzsa Sándor szerint nemcsak a gyermekek iskolakezdését, de identitásuk megőrzését is segítené az iskola.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.11.27.
Vásárhelyi Mária: Szegények fosztogatói
Kétségbeesett levelet kaptam a minap egy régi ismerősömtől, a gilvánfai Nyitott Ház alapítvány vezetőjétől. Arról tájékoztatott, hogy a településükön nyolc éve sikeresen működő tanoda léte veszélybe került, mivel néhány napja „örömmel értesítették” a település vezetőjét, hogy az önerőből létrehozott intézmény a jövőben nem kap európai ­uniós támogatást, ami egyet jelent a tanoda halálos ítéletével.
(Forrás: 168 óra)
 
2016.11.26.
Megragadó előadások. Szijártó Adrienn írása korunk nyilvános előadásainak jelentőségéről és jellemzőiről
Az Y generáció fiataljai rendszeresen különböző online posztokon keresztül osztják meg véleményüket egy-egy társadalmi problémáról, vagy így mesélnek felfedezéseikről, élettörténetükről. A nagy nézettség, a magas számú megosztás magával hozta azt az igényt, hogy az előadók a virtuális térből kilépve személyesen lépjenek fel közönségük előtt.Mindenkinek egyaránt van megosztásra érdemes gondolata. Ezért is tartom fontosnak, hogy nagyobb figyelmet fordítsunk az oktatásban az előadói készségek fejlesztésére.
(Forrás: Tani-tani Online)
 
2016.11.26.
Itt a levél, amit a diákok átadtak Balog Zoltánnak
Egy karcagi szakgimnázium diákönkormányzatának elnöke, a Független Diákparlament képviselője, Mészáros Dávid egy levelet adott át Balog Zoltán emberierőforrás-miniszternek, aki parlament kulturális bizottságában tartott éves beszámolót és ajánlotta: beszéljenek erről egy tea mellett. A diák az időpont miatt már hívta a miniszter kabinetfőnökét, de egyelőre még nem sikerült a találkozó. Lapunk megszerezte a levelet, amit alább teljes terjedelemben közlünk.
(Forrás: Hírkút)
 
2016.11.26.
Betör a Lego a magyar iskolákba
Együttműködési megállapodás született a magyar kormány és a Lego között, így a magyar iskolákban is elérhetővé válik a dán cég játékain alapuló oktatási módszer. Nem csak a programozást, de a matekot és a nyelveket is építőkockákkal tanulhatják a diákok. Első körben száz iskolában indítják el a  programot, ahol a legerősebb volt a gyerekek lemorzsolódása.
(Forrás: Origo)
 
2016.11.26.
Lázár János 500 évvel eltájolta magát: minden gyerekből jó keresztényt akar nevelni
Amikor a miniszterelnökséget vezető miniszter az egyházakat nevezi az oktatás legfontosabb szereplőinek, ott már a baj nem kicsi. Európában ugyanis már Luther Márton idején kezdett divatba jönni a szekularizáció, 1517-ben. Az állam és egyház szétválasztását VIII. Henrik idején kezdték el Európában – vagyis azt, hogy, hogy az egyház ne szóljon bele az állam működésébe. Ezt most a Fidesz visszacsinálja. 
(Forrás: Index)
 
2016.11.26.
Jobboldali és konzervatív irányba tolódik a fiatalság
Egyébként a Jobbik továbbra is elképesztően népszerű az anyaországi fiatal hallgatók körében, de ez az idő előrehaladtával valamelyest kopik – derült ki a BCE doktorandusza, Róna Dániel kutatásából. Róna felfedte: minél fiatalabb valaki a 18–29 közötti korosztályban, annál valószínűbb, hogy jobbikos. Míg a 18–21 évesek körében csaknem minden harmadik egyetemista Jobbik-szimpatizáns, addig az eggyel idősebb korosztályban ez már csak 22 százalék, de még így is ez a párt a legnépszerűbb.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.11.26.
Lázár: Az oktatás tartópillére a kereszténység
Csak azt tudjuk bizton, és nekünk, magyaroknak a múlt ezért különösképpen is fontos, hogy az elmúlt ezer esztendő magyar sikerei azon múlottak, hogy a fiatal magyarok keresztények, keresztyének voltak-e, és hogy mertek-e jó magyarokká válni. Ez volt a fő kérdés a mögöttünk hagyott időben, és nekünk, akikre a választópolgárok ma ennek az országnak a vezetését bízták, az a meggyőződésünk, hogy a magyar nevelésben, a magyar oktatásban ez a két legfontosabb tartópillér.
(Forrás: Hírtv)
 
2016.11.24.
Tanárok és diákok bírálják a oktatáspolitikát
A TTE elnöke reagál a Parlament bizottsági ülésén történt diáktiltakozásra. Videó. https://www.youtube.com/embed/gf32vu1XGRo
(Forrás: Történelemtanárok Egylete)
 
2016.11.24.
Városi szülői értekezlet: komoly veszélyben az iskoláink
Vajon mennyire kell durva helyzet és mennyire sokkolóan kellene azt kommunikálni, hogy felébredjünk: komoly veszélyben vannak az iskoláink? Nem (csak) az épületek és az eszközök, hanem az oktatás Budaörsön megszokott magas színvonala. Cikkünk a tegnapi városi szülői értekezlet összefoglalója.
(Forrás: Budaőrsi Napló)
 
2016.11.24.
Észre se vették, hogy csak cigányok járnak az osztályba
Fel sem tűnt nekik, hogy vannak az iskolában színtiszta osztályok, nemhogy tudatosan, rasszista szándékból osztották volna be így a gyerekeket. Ezt mondta annak a gyöngyöspatai általános iskolának a volt tanára és igazgatója, akik egy kártérítési per szerint alacsonyabb színvonalú oktatást nyújtottak a cigány gyerekeknek, ezzel pedig tönkretették a jövőjüket. Szerintük semmi nem igaz abból, amit a gyerekek és szüleik állítanak, az iskola elleni lejáratókampány pedig nagyon megviseli őket.
(Forrás: abcug.hu)
 
2016.11.24.
Online játékkal védik a gyerekeket a káros reklámoktól
Az Önszabályozó Reklám Testület (ÖRT) azért hozta létre a http://jatek.szulokszava.hu címen elérhető Szülők Szava honlapot, hogy ne csak a szabályok gyűjteményével, hanem a reklámok vizsgálatának szempontjaival is megismertesse a fogyasztókat, továbbá összeállítottak egy olyan linkgyűjteményt, amely segítséget nyújt a szülőknek a reklám világában történő eligazodáshoz.
(Forrás: 24.hu)
 
2016.11.24.
Ilyen volt 2016? Balog Zoltán nagyon elégedett
A köznevelés átalakítását szeretnék lezárni az év végére - jelentette be a miniszter, hozzátéve: a KLIK működésével nem volt teljesen elégedett. Elismerte: a végzettség nélküli iskolaelhagyás arányában nincs javulás, és a tanodapályázatok első köre "nem volt sikertörténet", ám hozzátette, hogy megháromszorozták a tanodák számát, amelyekből rövidesen újabb száz nyílik.
(Forrás: eduline)
 
2016.11.24.
Nem akarják, hogy egy elmaradt szülői értekezlet miatt elvehessék a gyereküket, vitára hívják az EMMI-t
A Szülői Jogi Fórum csoport részt vett az Országgyűlés Népjóléti Bizottságának ülésén, ahol a törvényt tárgyalták, de a csoport nem kapott szót. A csoport ezért nyílt vitárí hívja a bizottság tagjait és az EMMI-t. A vitát jövő kedden az EMMI Báthory utcai épületében tartják, ahova Balog Zoltán emberi erőforrás-miniszter mellett ellenzéki politikusokat, és olyan civil szervezeteket is várnak, mint a TASZ, vagy a Civil Közoktatási Platform.
(Forrás: eduline)
 
2016.11.24.
Iskolabezárások: javult a helyzet. Mára nagyjából ugyanannyi intézményt szüntetnek meg, amennyit létrehoznak
Setényi János szerint a döntéshozóknak el kellene gondolkodniuk azon, hogy képes-e a sok kisebb tankerületre tagolódó Klebelsberg Intézményfenntartó Központ szervezete térségi kapacitástervezésre és menedzselésre, vagyis megfelelő döntést tudnak-e hozni arról, hogy például szükség van-e új iskolára Budakeszin, ha a Zsámbéki-medencében üresen állnak az intézmények.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.11.23.
Rémült diákok agyonterhelve - Nem oszlik a káosz - Egyirányú utcában
A lapunknak nyilatkozó, neve elhallgatását kérő budapesti tanár szerint a szakképzést érintő változások – a szakközépiskolák átnevezése szakgimnáziummá, a gyakorlati órák számának felemelése, a közismereti óraszámok csökkentése, egyes tárgyak kivétele a tanrendből, az érettségi követelmény szigorodása – tán még nem is okoznának súlyos problémát, viszont a kapkodós átalakítás erőteljes bizonytalansággal jár. „Ez a nagy átszervezés véleményem szerint azt a célt szolgálja, hogy akik kiszorultak a gimnáziumi rendszerből, úgy érezzék, valahogy mégis gimibe járnak: szakgimnáziumba.
(Forrás: Szabad Föld)
 
2016.11.23.
Lannert Judit: Kellenek-e tanodák?
A tanoda a magyar oktatásfejlesztés állatorvosi lova, de mind a mai napig nem tanultunk belőle. Egy olyan narratíva alakult ki, ahol a tanoda egy olyan intézmény, amely jó célt szolgál (bár nem mérjük, hogy eredményes-e), éppen ezért megkérdőjelezni nem ildomos, ugyanakkor ez a narratíva remek lehetőség a civilek kihasználására.
(Forrás: Kölöknet)
 
2016.11.23.
A szülői sztrájk arca – Puskás Krisztina harcai
Országos mozgalmat indít a szolidaritás felélesztésére Puskás Krisztina, aki év elején a tanárok mellett kiálló szülői sztrájkot, a Nem leszek suliban Facebook-csoportot és akciót szervezte. A 36 éves anya egy időre eltűnt a nyilvánosság elől, mert kiújult súlyos betegsége. De a kezelések után most újra aktív és hálózatot épít, hogy segítsenek egymáson az emberek, ne a közöny legyen Magyarországon az uralkodó. A Tanítanék Mozgalommal és Sándor Mária fekete ruhás nővérrel is kapcsolatot tartó Puskás Krisztina és társai a tervek szerint ma hirdetik meg első akciójukat.
(Forrás: 168 óra)
 
2016.11.23.
Újabb esély a hátrányos helyzetű gyerekeknek
Gyermekesély program indul mintegy 800 településen a hátrányos helyzetű gyerekeknek és az őket nevelő családoknak. A kezdeményezés célja, hogy megakadályozza a veszélyeztetettség kialakulását és a gyerek kiemelését a családból – közölte tegnap az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociá­lis ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.11.23.
Szegregálni Isten áldásával
Olyan mértékűek a társadalmi előítéletek, hogy a magyar szülőket jelenleg jobban foglalkoztatja, milyen bőrszínű és jövedelmi helyzetű osztálytársai lesznek gyermekeiknek, minthogy milyen tanáraik lesznek és milyen felekezeti oktatásban fognak majd részesülni - fogalmazott a szakértő, Szendrey Orsolya. A szülői döntésekre hatnak az egyházi intézményeket favorizáló, az állami intézményrendszer problémáit elmélyítő szakpolitikai döntések és az a folyamatos romaellenes kormányzati retorika is.
(Forrás: Népszava)
 
2016.11.23.
Annyi eső esett Olaszországban, hogy nincs tanítás
Az egyelőre péntek reggelig szóló riasztás miatt Liguriában zárva tartanak az oktatási intézmények, és több országutat lezártak. Kiemelt a készültség a két tartomány folyóinál, amelyek a folyamatos esőkben megduzzadtak és a lakott területeket fenyegetik.A Pó folyó szintje huszonnégy óra alatt másfél métert emelkedett.A piemonti Torinóban a heves csapadék miatt egy iskolát evakuálni kellett.
(Forrás: eduline)
 
2016.11.23.
Ide vezethet a túlontúl centralizált oktatási rendszer
Bár Olaszországban törvény védi a 12 történelmi kisebbségi nyelvet, hiába, ha a helyiek szerint a túlzottan központosított iskolarendszer nem engedi ezek érvényesülését. Ezért indítottak el nemrég egy programot, amelynek keretében katalán nyelvórákat tartanak mintegy 150 helyi iskolásnak. Bár a programban csak önkéntesek vesznek részt, és csak az év egyik felében tartják meg a kurzust.
(Forrás: eduline)
 
2016.11.23.
Hoffmann Rózsa: Eltúlzottak a siránkozások
Sok szakmai kérdésre megnyugtató választ adott a köznevelési kerek­asztal, és jó esély van arra, hogy az új intézményfenntartó megfelelően fog működni – egyebek között erről beszélt lapunknak adott interjújában Hoffmann Rózsa. A KDNP országgyűlési képviselőjét annak apropóján kérdeztük a Parlament folyosóján, hogy a jövő héten köznevelési vitanapot tart az Országgyűlés.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.11.23.
Levelet kapott Balog a tanulóktól
Levelet nyújtottak át Balog Zoltán emberierőforrás-miniszternek a tárcavezető parlamenti bizottsági meghallgatásán a Független Diákparlament képviselői. Mészáros Dávid diákparlamenti képviselő elmondta: Balog Zoltán átvette levelét, és megígérte, hogy érdemben át fogja olvasni az észrevételeket. A miniszter javasolta azt is, hogy kerítsenek sort személyes találkozóra, hogy zárt ajtók mögött tudják megvitatni a felvetéseket.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.11.22.
A magas óraszám ellenére sem megfelelő a diákok nyelvtudása
Középtávú stratégiát dolgoz ki az oktatási kormányzat az idegennyelv-oktatás hatékonyságának javításáért. A tárcánál munkacsoportot hoznak létre, amelynek az lesz a feladata, hogy összeállítson egy "problématérképet", és ez alapján javaslatokat tegyen. A Nyelvtudásért Egyesület elnöke az InfoRádióban azt mondta, eddig nem készült átfogó elemzés az idegennyelv oktatásának eredményességéről.
(Forrás: Inforádió)
 
2016.11.22.
Továbbtanulási kalauz másképp
Alternatív felvételi tájékoztató kiadvány jelent meg #felvételi 2017 – felsőoktatásról mindenkinek címmel. „A könyv évek óta tátongó űrt tölt be”– mondta Dr. Duró Zsuzsa pszichológus, pályaorientációs tanácsadó a kötet bemutatóján. A #felvételi 2017 különlegessége, hogy nem csak felvételi tájékoztató, hanem egyfajta önismereti segédlet is ahhoz, hogy a megfelelő döntést hozza meg a jelentkezés előtt álló diák.  
(Forrás: Edupress)
 
2016.11.22.
Átalakul a kerekasztal
Egy olyan testületre van szükség, amelyben minden fontos szakmai szervezet képviselteti magát, emellett törvényi garanciák kellenek arra, hogy az itt megszülető javaslatokat a kormány figyelembe veszi. Ha ez megvalósul, a lapunk által megkeresett szakmai és érdekvédő szervezetek részt vesznek a hamarosan felálló oktatási fórum munkájában. Az írásban olvasható a két pedagógus szakszervezet vezetőinek, valamint a Tanítanék Mozgalom és a CKP képviselőinek reflexiója is.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.11.22.
Csalódtak a Tanítanék képviselői Pukli Istvánban
A Magyar Narancsnak adott interjúban Pilz Olivér elmondta: szerinte azért próbálják őket belehúzni a pártpolitikába, mert elsősorban az oktatásnak a mostani köznevelési törvényből következő átalakítását kifogásolják. – Sosem mondtuk, hogy a 2010 előtti oktatási rendszerrel semmi probléma nem volt – hívta fel a figyelmet. A mozgalom oktatáspolitikai víziójának esetleges ideológiai színezetét firtató kérdésre Törley Katalin leszögezte: nagyon jó lenne, ha ideológiamentesek lehetnének.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.11.22.
Palkovics: sikeres a köznevelési kerekasztal eddigi munkája
Sikeresnek értékelte a köznevelési kerekasztal elmúlt kilenc hónapban végzett munkáját az oktatási államtitkár a kerekasztal keddi budapesti ülése utáni sajtótájékoztatón. A tanácskozáson részt vett az OECD oktatási igazgatóságának vezetője, aki szerint Magyarország jó úton indult el, ugyanakkor további lépések szükségesek többek között a szakoktatás javítása érdekében.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.11.22.
"A Fidesz-KDNP ellökné a diákokat a jogaiktól" - Vita a Házban
Az egyes iskolaszövetkezetekkel összefüggő törvények kormánypárti képviselők által kezdeményezett módosításának általános vitáját folytatta le kedden az Országgyűlés. Az MSZP szerint a módosítás nem szolgálja a diákok érdekét, a Fidesz-KDNP javaslatai végiggondolatlanok. A Jobbik képviselője azt firtatta, történt-e egyeztetés a diákokkal, az LMP pedig kijelentette, hogy munkavállalói jogoktól fosztják meg a tanulókat.
(Forrás: Népszava)
 
2016.11.22.
Bukik vagy marad a "szeretetteljes" elkülönítés?
Megsemmisíti a kormány a köznevelési törvény azon rendelkezését, amely lehetőséget teremtett a roma diákok elkülönítő, szegregált oktatására. Az intézkedés minden bizonnyal az Európai Bizottság nyomására történt, a testület májusban indított kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen a szegregáció miatt. Az Európai Roma Jogok Központjának szakértője szerint az ügyet ezzel nem lehet lezártnak tekinteni.
(Forrás: Népszava)
 
2016.11.22.
Tanítanék: lépjetek ki!
A Tanítanék képviselői az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt üzenetet is átadtak Palkovicsnak, amelyben arra kérték a kerekasztal mellett ülő szervezeteket, vegyék észre, hogy az érdemi és demokratikus egyeztetésnek, az oktatási rendszer valódi reformja megvitatásának helye nem a Köznevelési Kerekasztalon belül, hanem azon kívül van. Lépjenek ki, és tudásukat a társadalommal, a civil szervezetekkel együttműködve, azokkal egyeztetve kamatoztassák.
(Forrás: Népszava)
 
2016.11.22.
Elégedett az oktatási államtitkár, bár még mindig "túl sokan" mennek gimibe
Palkovics László oktatási államtitkár kifejtette: a keddi ülésen áttekintették a kerekasztal eddigi munkáját. Összegzése szerint amit elhatároztak és elkezdtek megvalósítani, jó irányba mutat. Hozzátette: azokon a területeken, ahol gyors döntésekre volt szükség, mint például a fenntartói rendszer, a finanszírozás átalakítása, a gyerekek terhelésének csökkentése, ezek megszülettek. Az államtitkár reményei szerint az eredmények hamarosan láthatóak lesznek.
(Forrás: eduline)
 
2016.11.22.
Újabb képzéseket vesz át a Szent István Egyetemtől a Gál Ferenc Főiskola
A Szent István Egyetem helyett a katolikus Szeged-Csanádi Egyházmegye által fenntartott Gál Ferenc Főiskola működtetné a gyulai egészségügyi és szociális felsőfokú képzést jövő februártól - közölte Görgényi Ernő, a város polgármestere. Gyulán a Szeged-Csanádi Egyházmegye negyedszázada tart fenn köznevelési intézményeket, óvodát, általános iskolát, szakközépiskolát; a felsőoktatási kar átvételével válna teljessé a paletta.
(Forrás: eduline)
 
2016.11.22.
Halált okozó joghézagok
Bár a jogvédők aggódnak, a TASZ nevű civil szervezet pedig egyenesen azzal riogat, hogy a jövőben akár egy elmulasztott fogadóóráért is ránk szállhat a gyámügy, egyvalami biztos: nincs olyan aggály, amely erősebb lehet a gyermek élethez való jogánál. A szigorításra tehát szükség van, ha az megkésett és önmagában elégtelen is. A rendszer hatékonyabbá tételéhez szükség van ugyanis a gyermekvédelmi dolgozói létszám megduplázására, folyamatos továbbképzésekre, és a fizetések jelentős mértékű emelésére.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.11.21.
Daróczi Gábor: Először a szívre apelláltunk, utána az észre, most a zsebre
Bár az Európai Bizottság fellépése nyomán Balog Zoltán humánminiszter kénytelen a saját, a cigány gyerekek szegregálását elősegítő törvényét módosíttatni, Daró­­czi Gábor, a Romaversitas Alapítvány igazgatója mégis szkeptikus. Úgy véli, az az ország, ahol az állam megteheti, hogy elszabotálja a kaposvári szegregáló iskolára vonatkozó jogerős bírósági ítélet végrehajtását, már nem jogállam.
(Forrás: 168 óra)
 
2016.11.21.
Ezért figyeljék különösen a szülők, mit csinál a gyerekük a közösségi oldalakon
A fiatalkorúak egy közösségi oldalon létrehozott fiktív profilon keresztül vették fel a fiúval a kapcsolatot, és annak nevében elhitették vele, hogy az illető ismeri a zsarolóit, és pénzért cserébe el tudja intézni, hogy ne fenyegessék őt tovább. A sértett a vádlottaktól való félelmében ebbe beleegyezett. A pénzért a vádlottak az akkor 14 éves harmadik társukat küldték, mert őt a sértett nem ismerte.
(Forrás: Inforádió)
 
2016.11.21.
Együttműködés az OFI és a József Attila Színház között
A József Attila Színház részéről Nemcsák Károly ügyvezető igazgató, az OFI részéről Dr. Kaposi József főigazgató látta el kézjegyével a megállapodást. Az együttműködés megkötését indokolja az intézmények azon közös célja, amely a Nemzeti alaptantervben is megfogalmazódik: a művészeti nevelés fokozott támogatása.
(Forrás: Edupress)
 
2016.11.21.
Példaértékű antiszegregációs lépés
Még a kormánykritikus alapítványi vezető, L. Ritók Nóra is csatlakozott a református egyház és állami szereplők összefogásához A bihari térségben született példaértékű helyi összefogás az iskolai szegregáció ellen, a közös munkát az egyház, a tankerület és az érintett önkormányzatok is vállalták, de csatlakozott a szándéknyilatkozathoz a kormányt romaellenességgel vádoló civil szervezet is.
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2016.11.21.
Nyelvoktatási stratégia készül
Középtávú stratégiát dolgoz ki az oktatásért felelős államtitkárság az idegennyelv-oktatás helyzetének javítása érdekében – tudta meg a Magyar Idők. Az államtitkárság lapunk érdeklődésére közölte: első lépésként idén októberben felállt egy munkacsoport, amelynek feladata, hogy összeállítson egy „problématérképet” és megoldási javaslatokat fogalmazzon meg.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.11.21.
Milliárdokat osztanak szét az iskolák között számítógépekre
Az iskolák 34,4 milliárd forint értékben pályázhatnak digitális kompetenciafejlesztésre egy uniós program keretében - közölte a digitális oktatás tartalomfejlesztéséért felelős kormánybiztos. Tanfolyamokra és számítógépekre is lehet pályázni.
(Forrás: eduline)
 
2016.11.21.
L. Ritók Nóra: Társadalmi kohézió
A gyereklétszám ugyanis csökken, és több gyerek leginkább a halmozottan hátrányos helyzetű családokból érkezik. Furcsa helyzet lesz (és ez igen közeli), ha nem lesz egy osztályra való gyerek a településeken. Mert akkor dönteni kell: az egyházi iskola indít első osztályt, és felveszi a cigányt is, vagy az állami, és akkor muszáj lesz odavinni a szülőknek a nem cigány gyerekeket is. Akkor melyik iskola szakítja meg az évfolyamainak folytonosságát, kockáztatva ezzel az iskola létét? Hogy kezeli ezt majd a pedagóguslétszámmal? Vajon ebben az állam hogy foglal majd állást?
(Forrás: Nyomor széle blog – hvg.hu)
 
2016.11.21.
409 középiskola írta elő a központi írásbelit
A felvételhez központi írásbeli vizsgát csak a gimnáziumok és a szakgimnáziumok írhatnak elő. Az Oktatási Hivatal azt javasolja, hogy a diákok és szüleik mielőbb tájékozódjanak a középiskolák kínálatáról, és – amennyiben a kiválasztott iskolák valamelyikében a felvételihez erre szükség van, a tanulók feltétlenül jelentkezzenek az írásbeli felvételi vizsga megírására.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.11.20.
Lázadnak a szülők, ultimátumot adtak
A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete (MSZOE) szerint nincs idő várni 2018-ig, most kell a Nemzeti Alaptanterv minimum követelményeit és az érettségi vizsgakövetelményeket a tanulók jelenleg mért tudásszintjéhez igazítani. A sorozatos pedagógus-béremelések és az iskolaigazgatók hatáskörének növelése nem emeli az oktatás színvonalát – tudatta az egyesület, amely szerint ezt igazolja a tanulók minden évben vizsgált fejlődése.
(Forrás: 24.hu)
 
2016.11.20.
Radikalizálódó Tanítanék
Váratlan, radikális akciókat ígér a Tanítanék Mozgalom, amelyekre még idén sor kerül. Törley Katalin, a szerveződés meghatározó alakja lapunknak arról is nyilatkozott: ha meghívást kapnak, minden sajtónyilvános és demokratikus egyeztetésre elmennek, így a szaktárca által rendezett november végi konferenciára is.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.11.20.
Akciókra kész a Tanítanék Mozgalom
Bár a Tanítanék Mozgalom vezetői nem nem akarják a kormányt megdönteni, ám több meglepetésakciót is terveznek. A PDSZ elnöke pedig arról beszélt: biztos lesznek megmozdulások, mivel az utóbbi időszak eseményei nem hozták meg a kellő eredményt. A szaktárca úgy véli: ismét hergelni próbálja a pedagógusokat, akiknek 2013 és 2017 között átlagosan 50 százalékkal emelkedik a bérük.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.11.20.
A kormánnyal nem megy - A tanármozgalom múltjáról és jövőjéről
A Tanítanék képviselői más eljárást vártak volna a távozó Pukli Istvántól, és sértőnek érzik, hogy utólag a mozgalom kiüresedéséről beszél. A társadalomhoz fordulnának, de nekimennek Palkovics László oktatási államtitkárnak is. Interjú a Tanítanék három vezetőjével.
(Forrás: Magyar Narancs)
 
2016.11.20.
Lengyelországban is az esernyő lett a tanártüntetések szimbóluma
A Tanítanék Mozgalom mintáját követve, nem mellesleg az idei tanártüntetések szokásos időjárását is elkapva, fekete-fehér és piros-fehér esernyőkkel vonultak utcára a lengyel pedagógusok.  A tiltakozást a kormányzó konzervatív Jog és Igazságosság párt (PiS) oktatásügyi politikája ellen tartották Varsóban 2016. november 19-én.
(Forrás: eduline)
 
2016.11.20.
Dúró Dóra és Bradánovics Bendegúz sajtótájékoztatója (2016.11.17.) - videóval
A Valódi Nemzeti Konzultációhoz kapcsolva adott sajtótájékoztatót az Országos Diákparlamnten félbe szakított diák és Duró Dóra, jobbikos képviselő, a Parlament Oktatási Bizottságának elnöke. Bendegúz röviden elmondta, mi történt az ülésen, a politikus pedig kifejezte felháborodását emiatt, és felsorolta az oktatáspolitika visszásságait.
(Forrás: youtube)
 
2016.11.19.
Javítani a múltat vagy kitalálni a jövőt? Yong Zhao előadásának gondolatai
Yong Zhao az amerikai University of Oregon Globális és Online Oktatási Intézetének igazgatója. Többek között azt hangsúlyozza, hogy a mai világban a munka és a technológia a korábbitól eltérő oktatására van szükség. Azok a tudások, amelyek régen megfelelőek voltak, már nem feltétlenül vezetnek sikerhez. Ma nem tudjuk megmondani, hogy mire lesz szükség a holnapi eredményekhez. Ugyanakkor azonban minden változás új lehetőségeket is kínál, amelyek között hasznossá válhat, ami korábban haszontalan volt.
(Forrás: Tani-tani Online)
 
2016.11.19.
Nem bujkálok, nincs mitől félnem
Amióta a cigányok is demokratikusan választhatnak maguknak vezetőt, és megvannak azok a fórumok, mint például az önkormányzatok, ahol kifejezésre tudják juttatni a véleményüket, az önjelölt jogvédők kora lejárt. Azok a szervezetek pedig, amelyek ezekben az ügyekben felszólaltak, nem is a cigányság képviselői. Csak a botránykeltésben érdekeltek. Sajnos, időnként eredményesek, mint a kaposvári iskola ügyében. Jómagam Balog Zoltán miniszter úrral értek egyet, aki kiállt a huszártelepi iskola mellett.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.11.19.
Gyász: szörnyű tragédia történt Farkas Flóriánnal
A Magyar Idők szombati számában Farkas interjút adott, ahol elmondta: nemcsak személyét, hanem az egész cigányságot támadják, próbálják megosztani őket.Ki támadja őt és mivel? Teljesen érthetetlen ez a hirtelen visszatérés. Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) működése Farkas Flórián szerint nem kerülhet veszélybe amiatt, mert az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) úgy határozott, visszafizetteti az ORÖ-val a Híd a munka világába programra felvett 1,6 milliárd forintot.
(Forrás: Ellenszél - hogy ne csak ugyanazt fújjuk)
 
2016.11.19.
Digitális Oktatási Napok – december 7–8.
Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, a Digitális Jólét Program Titkársága és a Microsoft Magyarország szakmai konferenciát szervez a Modern Iskola magazin közreműködésével Budapesten, a Syma-csarnokban.  A rendezvény célja, hogy a digitális oktatást népszerűsítse, segítséget nyújtson az IKT eszközökkel támogatott módszertani megoldások terjesztésében, a jó gyakorlatok bemutatásában és a pedagógusok horizontális tudásmegosztásában.
(Forrás: Modern Iskola)
 
2016.11.19.
Így harcol egy amerikai tanár Trumppal
Vírusként terjed a közösségi médiában egy amerikai tanár cetlije, amit Donald Trump kirekesztő politikájára reagálva ragasztott ki az osztályterem ajtajára: „Szeretem a muszlim diákjaimat. Szeretem a fekete diákjaimat. Szeretem a latino diákjaimat. Szeretem a meleg diákjaimat. Szeretem a mozgássérült diákjaimat. Szeretem a szegény diákjaimat. Az összes diákomat szeretem és harcolni fogok értük, teljesen mindegy, hogy ki kicsoda és honnan jött. És ha bárki falakat épít közénk, meg fogom tanítani a diákjaimnak, hogyan bontsák le azokat a falakat” 
(Forrás: Dívány)
 
2016.11.19.
Szerethetőbb lehet a menza
Novák Katalin család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár szerdán jelentette be, hogy lezárultak a szakmai egyeztetések, és napokon belül megjelenik a közétkeztetési rendelet új változata. Az államtitkár az új rendeletből három lényeges elemet emelt ki: a sóbevitel mértékének változását, a mesterséges édesítőszerek tiltását és a tej zsírtartalmának emelését.
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2016.11.19.
Stressz és vizsgázás életre-halálra
Dél-Koreában a világ egyik leghatékonyabb oktatási rendszere működik. Mintegy 606 ezer dél-koreai diák írta meg csütörtökön a központi egyetemi felvételi vizsgát, hogy eldőljön, merre fordul az életük, és milyen jövő vár rájuk. Ha ezt a vizsgát valaki elrontja, az nem csupán hiba, hanem egy soha vissza nem térő alkalom elmulasztása, egyben a család anyagi és erkölcsi romba döntése is.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.11.19.
Emmi: a kormány elkötelezett a gyermekjogok védelmében
Az Emmi kiemelte azt is, hogy a hátrányos helyzetű és a veszélyeztetett gyermekek esetében fokozott a felelősségük, hogy ne kallódjanak el, és mindegyiküknek megteremtsék az esélyt a felemelkedésre. Az ENSZ közgyűlése 1959. november 20-án fogadta el a gyermekek jogairól szóló nyilatkozatát, azóta az év ezen napja a gyermekek jogainak világnapja.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.11.19.
Veszélyben a szakiskolás fiatalok?
A Magyar Liberális Párt (Liberálisok) szerint minden ötödik magyar fiatalt veszélybe sodor a szakképzés átalakítása, mivel a szakgimnáziumokban és szakiskolákban tanulók nem kapnak olyan ismereteket, amelyekkel stabilan boldogulhatnának későbbi életükben.
(Forrás: Népszava)
 
2016.11.19.
Soltész: A kormány minden segítséget megad
A múltban is segített és a jövőben is mindent megtesz a magyar kormány a határon túli magyar egyházi iskolák megmaradásáért – ígérte az egyházi kapcsolatokért felelős államtitkár. Soltész Miklós erről Gyimesfelsőlokon, az Árpád-házi Szent Erzsébetről elnevezett katolikus líceum ünnepségén beszélt. Ez az iskola sok moldvai csángó magyar gyermeknek az egyetlen lehetőség arra, hogy anyanyelvén tanuljon.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.11.19.
Ezek a legjobb egyetemek és főiskolák: megjelent a HVG 2017-es rangsora
Visszavette elsőségét a HVG felsőoktatási rangsorában az Eötvös Loránd Tudományegyetem. Az oktatói és a hallgatói kiválóság alapján összeállított intézményi rangsorban az első helyet szerezte meg - megelőzve a Szegedi Tudományegyetemet, a Pécsi Tudományegyetemet és a Semmelweis Egyetemet is -, bölcsészettudományi és természettudományi kara pedig a Semmelweis orvosi karával hármas holtversenyben vezeti az egyetemi-főiskolai karok 2017-es rangsorát.
(Forrás: eduline)
 
2016.11.18.
Nagyon távol vagyunk egy egészséges társadalomtól
A magyar társadalomról európai összehasonlításban ad képet a European Social Survey legfrissebb nemzetközi kutatása, amelynek eredményeit csütörtökön mutatták be a projektben részt vevő magyar szociológusok. Ezekből az derül ki, hogy társadalmunk siralmas állapotban van: az emberek sem egymásban, sem a társadalom intézményeiben nem bíznak, pártosak és nihillel fordulnak el a közügyektől. Úgy néz ki, az oktatás javításával lehetne ezen a legtöbbet segíteni.
(Forrás: abcug.hu)
 
2016.11.18.
Digitalizálja a közösségi iskolai szolgálatot a Telenor
Jövőre is folytatja együttműködését a KórházSuli program és a Telenor. A tartósan kórházi ellátásra, vagy a lassú felépülés miatt magántanulói státuszban otthoni, önálló tanulásra szoruló diákokat személyre szabott, digitális tananyagokkal segítő kezdeményezés az egész országban elérhetővé válik. A programban önkéntes egyetemisták mellett a középiskolások a KórházSuli önkénteseként teljesíthetik az érettségihez kötelező iskolai közösségi szolgálatot.  
(Forrás: Edupress)
 
2016.11.18.
A PSZ arra kéri a településeket, hogy legalább ők emeljenek az óvodai dolgozók bérén
Nyílt levélben fordult a Pedagógusok Szakszervezete a települési önkormányzatokhoz az iskolák és óvodák központosítása miatt, hogy a bekövetkező változásoknál figyeljenek az ott dolgozók érdekeire, hogy senkinek ne legyen rosszabb a sorsa.
(Forrás: eduline)
 
2016.11.18.
Védőgyűrűt vontak hallgatók imádkozó muszlim társaik köré
Egy nőt fenyegettek meg, hogy felgyújtják az általa viselt hidzsábot, ezért békés tiltakozást szerveztek a gyűlölet ellen. A Michigan University központi terére sereglett több száz hallgató hétfőn, hogy támogatásukról és védelmükről biztosítsák azokat a muszlim társaikat, akik a téren folytatták le napi utolsó imádságukat. A férfiak azért választották ezt színhelyül, hogy így tiltakozzanak az agresszió ellen, ami egy muszlim vallású hallgató nőt ért néhány napja -
(Forrás: eduline)
 
2016.11.18.
Felfüggesztettek egy tanárt, mert Hitlerhez hasonlította Trumpot
Kaliforniában szabadságoltak egy általános iskolai tanárt, mert Adolf Hitler egykori náci vezérhez hasonlította Donald Trump megválasztott amerikai elnököt. A Mountain View általános iskolájában már negyven éve tanító történelemtanárnak, Frank Navarrónak azonnali hatállyal el kellett hagynia az iskola területét. A tanár még a múlt héten hasonlította a német náci vezérhez a megválasztott amerikai elnököt, de csak most intézkedtek az ügyben, miután az egyik szülő levélben panaszt tett.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.11.18.
A diákparlamentben nincs szólásszabadság? - videó
Az ATV Start vendége Bradánovics Bendegúz diákparlamenti képviselő. Szerinte a diákok ugyanúgy félnek, mint a tanárok, ezért kevés a kritikus hang. Az osztálytársai megtapsolták, sok pozitív visszajelzést kapott. Legfőbb tartalmi problémái: a 18 éves tankötelezettség, hibásak a tankönyvek, az előrehozott érettségi rendszerének megváltozása, folyamatos pénzkivonások az oktatásból stb. Duró Dórát mint az Oktatási Bizottság elnökét és nem mint jobbikos pártpolitikust kereste meg.
(Forrás: atv.hu)
 
2016.11.16.
„Ez nem zseniképző lesz” – általános iskolát indít az AKG
Az általános iskola ötletével évek óta bombázták a szülők Horn Györgyöt, az AKG pedagógiai vezetőjét – meséli Niedermüller Anna, a projekt felelőse. (Náluk ugyanis nincs igazgató, alapelvük az is, hogy a tantestület tagjai egyenlő felekként vesznek részt a döntésekben). Végül idén tavasszal állt össze minden ahhoz, hogy elkezdhessék a szervezést.
(Forrás: Szeretlek Magyarország)
 
2016.11.16.
Közel a megállapodás az önkormányzatokkal
Pölöskei Gáborné kérdésünkre elmondta, egyelőre nem látják a jogszabályi környezet megváltoztatásának szükségességét, az átvétel enélkül is le fog zajlani. – Nem célunk, hogy a települések életéből „kiszedjük” az iskolákat, ezt mostanra a polgármesterek is látják. Ami jól működik, azt nem akarjuk megszüntetni, így például ha az iskola továbbra is ragaszkodik egy önkormányzati céghez a működtetést illetően, nem lesz változás.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.11.16.
Palkovics László: jó iskola nincsen jó tanár nélkül
Palkovics László közlése szerint ezért az egyik legfontosabb kérdés a pedagógusképzés korszerűsítése, a pedagógus-továbbképzés, illetve az oktatás módszertanának átalakítása. Az államtitkár szerint Magyarországon nem a magáncégek tudják a legjobb képzést biztosítani, így 2018-tól a pedagógus-továbbképzés az egyetemekhez kerül.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.11.16.
Csúnyán becsapta a tanárokat a kormány
A tanárok a minimálbér-emelésből teljes mértékben kimaradnak egy korábbi kormányzati döntés miatt, ami akár súlyos tízezrekkel kevesebb fizetést is jelenthet – mondta el Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában.Ennek oka, hogy míg régebben a minimálbért vették alapul a pedagógusi bérek kiszámításához, 2015 januárjától lecserélték az úgynevezett „vetítési alapra”, amelynek összege a 2017-es költségvetés alapján is ugyanannyi lesz, mint idén volt: 101 500 forint.
(Forrás: 168 óra)
 
2016.11.16.
Kulcsszereplő az Eszterházy-egyetem
Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet feladatainak jelentős részét az egri felsőoktatási intézmény veszi át a tervek azerint. Egy most nyilvánosságra került rendeletmódosítási javaslat alapján az egri Eszterházy Károly Egyetem láthatja el a jövő évtől például „az állami tankönyvfejlesztésért és kiadásért felelős szerv feladatait”, illetve „kezdeményezheti a kísérleti tankönyv tankönyvvé nyilvánítását” is.
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2016.11.16.
Elhallgattatott kritika: félbeszakították a diák felszólalását
Arra is jó a mai ülés, hogy elmagyarázzuk a diákoknak, milyen jogaik és lehetőségeik vannak – mondta lapunknak a somogyi diákparlamenten Rózsás Ildikó, az Országos Diákparlament szakmai előkészítő bizottságának tagja, a városházi összejövetel levezető elnöke, aki  kérdésünkre azt állította, a politikai döntéshozók maximálisan meghallgatják az országos diákparlament ajánlásait. Majd nem sokkal később – az immár nem sajtónyilvános felszólalások alatt – mégsem engedte elmondani egy diákvezető véleményét.
(Forrás: Sonline)
 
2016.11.16.
Tanítanék Mozgalom: Nagy a baj a közoktatásban - videó
Az ATV Start vendége Sulyok Blanka, Tanítanék Mozgalom képviseletében.
(Forrás: atv.hu)
 
2016.11.16.
A Tanítanék Mozgalom nyílt vitára hívja Palkovics László államtitkárt! - videó
Palkovics államtitkár úr! Törley Katalin vagyok, a Tanítanék Mozgalom képviselője.Miskolc újra megszólalt, és ezzel együtt a Tanítanék Mozgalom is.A miskolci tanárok és szakszervezeti vezetők, valamint a Tanítanék Mozgalom nevében felszólítjuk Önt, hogy vegyen részt egy általunk szervezett vitán, a sajtó és a civilek nyilvánossága előtt. Felszólítjuk Önt, hogy a kormány képviseletében feleljen a tanárok, a szülők és a diákok kérdéseire.
(Forrás: Tanitanék)
 
2016.11.16.
Társadalmi felzárkózás és integráció – Pilz Olivér helyzetértékelése
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége és a Hanns-Seidel Alapítvány által szervezett „Társadalmi felzárkózás és integráció” című konferencián a roma integráció, az önfenntartás és a közoktatás témakörében hangzottak el előadások. A cikkben Pilz Olivér előadása olvasható.
(Forrás: Tanitanék)
 
2016.11.16.
A CKP reakciója az Európai Bizottság oktatási jelentésére és Rétvári Bence nyilatkozatára
Rétvári Bence, az EMMI parlamenti államtitkára sikerként kommunikálta, hogy a kiadvány szerint néhány ponton az európai átlag felettiek Magyarország mutatói, illetve, hogy nőttek az oktatásra fordított kiadások. A jelentés hangneme azonban egyáltalán nem annyira dicsérő, mint Rétvári nyilatkozatából kitűnik. Ráadásul a statisztikai adatok sok esetben nem tükrözik a valóságos folyamatokat, a pozitív változások sokszor a definíciók, a számítási mód változásából következnek. 
(Forrás: Tanitanék)
 
2016.11.16.
Továbbtanulnál? Itt a helyed!
Új helyszínen, nagyobb területen, még több kiállítóval és számos újdonsággal várja látogatóit a 17. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás. A rendezvény célja, hogy a pályaválasztók minél jobban megismerjék a felsőoktatásban és továbbképzésben rejlő valamennyi lehetőséget: intézményeket, ösztöndíjakat, szakmákat, duális képzéseket, nyelviskolákat, a hallgatói életet, sőt, ezen túlmenően karrierépítési tanácsokat is kapjanak.
(Forrás: Edupress)
 
2016.11.16.
Oktatás is lesz az új csatornán
A közmédia új televíziós csatornája, az M5 szeptember 18-án reggel hét órakor kezdi meg adását – közölte az MTI-nek nyilatkozva Dér Ágnes, az oktatási és kulturális témákkal foglalkozó adó csatornaigazgatója. Hangsúlyozta: a közszolgálati televíziók sorából régóta hiányzott a magyar, illetve az európai kultúrát zászlajára tűző, egyben ismeretterjesztéssel és oktatással foglalkozó televíziós csatorna.
(Forrás: Edupress)
 
2016.11.16.
Cseppkő utca: prostitúció és iskolakerülés
Bár több jó gyakorlatot is visznek a Cseppkő Gyermekotthonban, ezzel együtt továbbra is súlyos hiányosságok jellemzik a fővárosi intézményt. A dolgozók jelentős részének egyáltalán nincs szakmai végzettsége, a gyerekek iskolakerüléséhez asszisztálnak a nevelők, a lányok közül többen a gyermekprostitúció áldozatai lettek, az otthon pedig a gyakorlatban még mindig egy olyan, száznál is több gyereket ellátó tömegintézmény, amely a törvény szerint már rég nem működhetne – derül ki az ombudsman lapunk által megismert legújabb OPCAT-jelentéséből.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.11.16.
Választójogot adna a 16 évesek kezébe Dúró Dóra
A a szavazásra való jogosultságot legalább általános iskolai végzettséghez kötné. Javaslatáról – amelyről a Jobbikban még nem született döntés – az Országgyűlés oktatási bizottságának elnöke csütörtökön sajtótájékoztatón beszélt, ahol arra reagált, hogy a Somogy megyei diákparlament múlt pénteki, kaposvári ülésén félbeszakították az egyik diák, Bradánovics Bendegúz oktatáspolitikát bíráló felszólalását.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.11.16.
Sosem látott mértékű a magyarországi idegenellenesség
Amióta mérik, soha nem volt még olyan magas az idegenellenesség Magyarországon, mint jelenleg. A menekültellenes kampányok hatását két kutatás egyszerre mutatta ki. A Tárki adatai szerint már az emberek több mint fele idegenellenes, az Index megbízásából a Závecz Research által készített felmérésből pedig kiderül, hogy már nem a cigányok, hanem az arabok a legelutasítottabbak.
(Forrás: Index)
 
2016.11.14.
A gyengék közé került a gyerekem matekból. Mi lesz most?
Jót tesz-e a gyereknek, ha csak hozzá hasonló képességűekkel tanul, vagy éppen az lenne hasznos, ha mindenféle gyerek lenne körülötte? A tanárok közt nincs egyetértés ebben a kérdésben. Vannak, akik szerint a képesség szerinti bontás végletes pályára állítja a gyerekeket, mások szerint viszont csak így lehet normálisan haladni. Mindenesetre a döntés az iskolán múlik, ezért a szülő nem tehet mást, mint hogy belenyugszik, és reménykedik a legjobbakban. 
(Forrás: abcug.hu)
 
2016.11.14.
Segítség, a gyerek nem akar leckét csinálni!
Laza hétvégéről vagy szünetről álmodott? Azt hitte, tévesen, hogy már tilos otthonra leckét adni? Mit tesz ilyenkor? Ráhagyja a gyerekre, vagy megcsinálja helyette? Jutalmaz, büntet? Beszél a tanárral? Módszerek, stratégiák, tanácsok.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.11.14.
Így kaphat az államtól könnyedén havi 50 ezret
Tudta, hogy ha hiányszakmát tanul, akár havi 50 ezer forintot is kaphat az államtól? Nemrég kiderültek, hogy jövőre mely képzések a támogatottak. Nem, az informatikus nincs köztük, ugyanis az állítólag nem hiányszakma - legalább is a magyar állam szerint.
(Forrás: Napi.hu)
 
2016.11.14.
Főleg kétkezi hiányszakmákat támogat az állam, de informatikusokat nem
Az ösztöndíj mértéke minimum 10 ezer forint, de tanulmányi eredménytől és iskolatípustól (szakközépiskola vagy szakgimnázium) függően sávosan emelkedik, illetve félévente is alanyi ösztöndíjemelés jár. A legtöbb támogatott szakma leginkább kétkezi, fizikai munkát jelent. Jellemzően ácsokra, asztalosra, ápolóra vagy pékekre van szükség, de ez megyénként eltérő lehet.
(Forrás: eduline)
 
2016.11.14.
Kémiatanárokat díjazott a Richter
Négy kémiatanár vehette át kiemelkedő szakmai munkásságáért a Magyar Kémiaoktatásért-díjat a Magyar Tudományos Akadémián november 15-én. Az elismerést a Richter Gedeon Alapítvány a Magyar Kémiaoktatásért kuratóriuma évente ítéli oda olyan közép- és általános iskolai kémiatanároknak, akik évtizedeken át tartó áldozatos munkájukkal jelentősen hozzájárulnak a magas színvonalú szakképzéshez, kiemelt figyelmet fordítanak a kémia oktatására, megszerettetésére, valamint a tehetséges diákok felkarolására.
(Forrás: Edupress)
 
2016.11.14.
A legsportosabb fővárosi iskolákat díjazták a Városházán
A budapesti Városházán megtartott eseményen Varga András, a BDSZ elnöke beszédében hangsúlyozta, hogy amióta a kormány stratégiai ágazatként kezeli a sportot, és bevezette a mindennapos testnevelést, új lendületet kapott a diáksport. Hozzátette: a Budapesti Diáksport Szövetség által rendezett fővárosi szintű diákolimpiai versenyeken az elmúlt tanévben 11 sportágban 130 fővárosi intézmény több mint 10 ezer diákja vett részt.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.11.14.
Késleltetik a tárgyalásokat a pedagógusokkal – interjú Galló Istvánnéval
A legfrissebb információk szerint elveszíthetik a béren kívüli juttatásukat azok az önkormányzati dolgozók, akik az iskolák működtetésének államosítása miatt a Klik munkavállalói lesznek. Olyan takarítókról, portásokról, gondnokokról vagy karbantartókról van szó, akik már így is keveset keresnek. Az érdekvédelmi vezető nem érti, ha az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára, Rétvári Bence által közreadott felmérés szerint jó úton halad a kormány, mert arányaiban már többet költ az oktatásra, mint az uniós átlag, akkor ezt miért nem érzékelik sem a pedagógusok, sem a szülők.
(Forrás: Lánchíd Rádió)
 
2016.11.14.
A tanárokat nem érinti a minimálbér-emelés
Míg régebben a minimálbért vették alapul a pedagógusi bérek kiszámításához, 2015 januárjától lecserélték az úgynevezett „vetítési alap”-ra, amelynek összege a 2017-es költségvetés alapján is ugyanannyi lesz, mint idén volt: 101ˆ 500 forint. Ez az összeg a 2014-es minimálbér összegével egyezik meg, tehát jóval kisebb, mint a jelenlegi 111 ezer forintos vagy a jövő évre ígért emeléssel együtt 127 ezer forintra növelt minimálbér.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.11.14.
Generációk életét teszik tönkre" a szakgimnáziumok átalakításával
A tervezet létezését megerősítette Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke, aki szerint a koncepcióról több fórumon tárgyalnak. Nem csak a szakértőnek, a tanároknak is súlyos kifogásaik vannak a koncepcióval kapcsolatban, egy szakszervezeti vezető úgy fogalmazott, „elszörnyülködünk a tervezeten".
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.11.14.
Sínre rakják a gyerekeket a szakgimnáziumok
Szeptembertől már nem szakközépiskolába, hanem szakgimnáziumba járhat majd az, akinek a szülei azt szeretnék, hogy legyen egy szakmája, de azért érettségije is. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma pedig úgy tűnik, már el is készült a szakgimnáziumok kerettantervével, ami alapján az látszik, hogy ezek az iskolák még sokkal kevésbé fognak egy gimnáziumra emlékeztetni, mint a szakközépiskolák. 
(Forrás: index)
 
2016.11.14.
Csendre intettek egy diákot az állami Diákparlament ülésén, mert kritizálta a rendszert
A Független Diákparlament képviselője, számolt be a kaposvári megyei diákparlamenti üléséről a Hírkút portálon, egy különös esetről. Az egyik diákképviselő szót kapott az ülést levezetőitől. A diák nem kertelt, sorra vette az általa dilettánsnak tartott oktatáspolitikai minden kritikus elemét, ám beszédét rövidesen megszakította a levezető elnök, mondván: üljön le, és mondja el később személyeskedés nélkül. Információink szerint már volt következménye annak iskolájában, hogy elmondta a beszédet, de csak későbbre ígértek részletesebb beszámolót.
(Forrás: eduline)
 
2016.11.13.
Ki védi meg a gyereket, ha se a tanár, se a szülő nincs fent a Facebookon
Magyarországon minden harmadik gyereket érinthet a jogi tényállással nem is rendelkező online zaklatás, de az internet más veszélyeket is rejt, amelyeket a szülők alábecsülnek. Több ezer anonim vallomás tanúsította ezt, egy országjáró kezdeményezés pedig ugyan vaskos javaslatot tett le az asztalra, megelőző stratégiája viszont parlagon hever. Marad oltalmazónak a szülő és a tanár – de mire képesek ők, ha közben elzárkóznak a közösségi oldalaktól? Pedig a veszély tényleg nagyobb, mint hinnénk.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.11.13.
A kormány elhallgatja az igazságot az EU oktatási jelentése kapcsán
Az EU szakértői is leírják, hogy bár vannak modellértékű befogadó iskola programok Magyarországon, de ezek száma igen korlátozott, aminek az az oka, hogy egyszerűen nem engedik a pozitív gyakorlatokat elterjedni. A jelentés tartalmazza azt is, hogy nőtt a gyerekek körében az iskolaelhagyás veszélye, részben a gyerekszegénység miatt, mert a tanköteles korhatár lecsökkentése miatt a 18 év alatti kiskorúak közmunkásként többet kaphatnak, mint iskolásként az utánuk járó családi pótlék összege.
(Forrás: Tabunyitogató)
 
2016.11.12.
A szegregáció vajon mi? Válasz Nahalka Tanár Úrnak. Fejes József Balázs írása
Vitapartnerem körültekintően arra is figyelt, hogy kifejezze, nem személyeskedésről van szó, ha esetleg ilyesmire gondolnék – gyanítható, hogy sokan gondolnák így. Én biztosan nem érzem ezt, sőt, örülök, hogy egy nyilvános vitát elindíthattam, és külön öröm, hogy Nahalka Tanár Úrral!
(Forrás: Tani-tani Online)
 
2016.11.12.
Ingyen túlórát is vállalnak a fiatalok, ha látják az előmenetelüket
Számos ponton megengedőek a magyar fiatalok a munkáltatókkal szemben. Nem várnak el azonnal magas fizetést, csak az alapbér legyen kielégítő, valamint az ingyen túlóra is belefér a többségnek, ha látják, hogy megéri a cégnél dolgozni. Ez persze nem jelenti azt, hogy nincsenek elvárásaik, a jövő munkaadóinak nagyon sok dologra kell figyelniük, ha meg szeretnék tartani a fiatal munkaerőt.
(Forrás: eduline)
 
2016.11.12.
Robotokat küldtek a klikes iskolákba
A 2009 óta működő NI mentorprogram keretében a 2015-16-os tanévben már több mint száz hazai iskolában mintegy 3500 diáknak tartottak robotprogramozási szakkört, szerveztek számukra tudományos versenyeket - mondta az igazgató. Ábrahám László rámutatott: mentorprogramjuk az óvodától az egyetemig, de még azon túl is segíti a gyerekeket és fiatalokat annak érdekében, hogy mielőbb felkeltsék az érdeklődésüket a műszaki ismeretek iránt.
(Forrás: eduline)
 
2016.11.12.
Sokkal több könnyűzene kellene a magyar iskolákba
Harmadik évadát kezdi a Cseh Tamás Program, ami a magyar könnyűzene számtalan területének támogatására jött létre. Az akár a PANKKK utódjának is tekinthető program vezetőjével, Bajnai Zsolttal beszélgettünk többek között az eddigi tapasztalatokról, a vidéki klubok helyzetéről és arról például, hogy miért kell támogatni a rendszerváltás előtti időkben népszerű zenészeket. Nem túl hálás feladat keverni az állam szerepét a könnyűzenével, és a Cseh Tamás Program is rengeteg bírálatot kap az indulás óta.
(Forrás: index)
 
2016.11.12.
Ezrek tüntettek a marosvásárhelyi katolikus iskoláért
Több ezer ember gyűlt össze – a szervezők kérésére könyvvel a kezében – szombat délután a marosvásárhelyi Vársétányon, hogy a magyar felekezeti oktatásért tüntessen, és tiltakozzon a római katolikus gimnázium ellehetetlenítése, igazgatójának, Tamási Zsoltnak a meghurcolása ellen. Nemcsak Marosvásárhelyen, hanem Kolozsváron, Csíkszeredában, Sepsiszentgyörgyön és Szatmárnémetiben is tüntettek szombaton délután.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.11.11.
Az ombudsman szerint jogsértés volt óvodást megkötözni
Székely László ombudsman szerint jogsértést követett el, megsértette a gyerek emberi méltósághoz való jogát az a kaskantyúi óvónő, aki összekötözte egy problémás gyeker kezeit. Az ombudsman szerint a megalázó, rossz bánásmód sosem lehet válasz, az óvodáknak az ilyen helyzeteket a problémás gyerekek időben elrendelt szakértői vizsgálatával és a megfelelő pedagógiai ellátással meg kell tudniuk előzni.
(Forrás: Origo)
 
2016.11.11.
Jogszerűtlenül rakták ki az sni-s gyerekeket az iskolájukból
Tavaly áprilisban rendkívüli szülői értekezleten jelentették be a XV. kerületi Neptun Általános Iskolában járó gyerekek szüleinek, hogy az intézmény jogutód nélkül megszűnik. Az egyik szülő most azzal kereste meg az RTL Klub Híradóját, hogy az ügyben lezárult az ombudsmani vizsgálat, amely szerint az átszervezés nem volt jogszerű.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.11.11.
Leállt a mókuskerék – Hatodik alkalommal adták át az Aranyanyu díjakat
Idén a pedagógusok között a zsűri díját egy olyan ritmikus sportgimnasztikai vezetőedző kapta, akinek kezei alatt a versenysport nem kínlódás, hanem a boldogság forrása. Zémann Erika hisz abban, hogy a gyerekeket nem erőszakkal kell rávenni arra, hogy határaikat minden edzésen meghaladják. Ugyanebben a kategóriában a közönség díjat Kovács Nikoletta kapta, aki a XV. kerületi KONTYFA Középiskola, Szakiskola és Általános Iskola tanára.
(Forrás: 168 óra)
 
2016.11.11.
Rétvári Bence: a magyar oktatásügy is erősödik
Az Európai Unió által publikált éves oktatási kiadvány azt mutatja, hogy nemcsak Magyarország, hanem a magyar oktatásügy is erősödik – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szombaton Budapesten. A kiadványban látható, hogy Magyarország nagymértékben növelte az oktatásügyre fordított kiadásokat.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.11.11.
Palkovics: alkalmazható tudásra van szükség
„Egyre jobb lesz a gyerekeinknek” - mondta, és utalt egy amerikai előrejelzésre, amely szerint a mostani iskolakezdők kétharmada olyan munkakörben fog majd dolgozni, ami ma még nem is létezik. Az államtitkár a rendszer átalakításának céljaként hivatkozott arra, hogy alkalmazható tudást szerezzenek a diákok. Kitért arra is, hogy az MSZP olyan felvetéseket fogalmazott meg, amelyeket a 2014-es stratégia már rögzített, ezek között szerepel, hogy a társadalom harmada diplomás legyen és a magánforrások aránya növekedjen az ágazatban, egyebek mellett a kutatás-fejlesztésen keresztül.
(Forrás: Edupress)
 
2016.11.11.
Amikor az iskolában arabozzák a kislányt
A Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm-fesztivál olyan sorsokat hoz közel hozzánk, olyan életeket, szenvedéseket mutat meg, amelyekről talán nem is értesülnénk. Háború helyett „csak” a kilátástalansággal kell megküzdeniük Trencsényi Klára Reményvasútja főhőseinek. Főszerepben a hamar felnőtté váló tizenévesek és a magyar Gyermekvasút, amely még mindig, mintha csak a kommunizmusból lépett volna elő, őrzi a pajtáskodós fegyelmezettséget és a gyermeki komolyságot.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.11.11.
Kihirdették a középiskolai felvételik legfontosabb határidőit
December 9-ig lehet a középiskolai felvételik központi írásbeli vizsgájára jelentkezni azokban a négy, hat vagy nyolc évfolyamos képzést nyújtó középfokú intézményekben, ahol ez szükséges a felvételhez – derül ki az Oktatási Hivatal (OH) tájékoztatásából. Az iskolák a felvételi kérelmekről több szempont alapján dönthetnek. Van, ahol kizárólag az általános iskolai tanulmányi eredmények számítanak, máshol szükséges a részvétel a központilag egységes írásbeli vizsgán is.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.11.10.
Nem talált megfelelő óvodát a hivatal, elvették a családi pótlékot a családtól
Védelembe vette kisebbik gyereküket, és megvonta a családi pótlékot Ildikóéktól a gyámhivatal, pedig csak elköltöztek, és nehezen találtak új óvodát különleges nevelési igényű kisfiuknak. A megvont családi pótlék miatt kevesebb speciális foglalkozást tudnak finanszírozni a gyereknek, mert fejlesztő pedagógust sem biztosítottak nekik.
(Forrás: abcug.hu)
 
2016.11.09.
Mindeki pórul jár, ha ideges tanárokra lőcsölik a tanodákat
Eddig példátlan módon, idén oktatási intézmények is nyertek az EFOP 3.3.1-15 Tanoda programok támogatása A Tanodaplatform jelentése szerint a támogatott pályázatok közül 15-öt állami vagy alapítványi fenntartású iskolák, 10-et pedig egyházi iskolák adtak be, ezzel tehát 25-re rúg azoknak a tanodáknak a száma, amelyek a következő két évben állami forrásból valamilyen iskolában működnek majd. Mindegyik újonnan indul, korábban ugyanis nemigen volt példa arra, hogy oktatási intézmény működtessen tanodát.
(Forrás: abcug.hu)
 
2016.11.09.
Európai projekttel a szakiskolai lemorzsolódás ellen
A szakiskolai lemorzsolódás csökkentését tűzte ki célul egy most induló nemzetközi projekt. A résztvevők – a Raabe Klett Kiadó, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, egy magyar és egy finn szakiskola, valamint egy felnőttképzéssel és pályaválasztási tanácsadással foglalkozó bolgár cég – arra vállalkoztak, hogy összeállítanak egy kézikönyvet szakiskolai oktatók számára, amely alapján a tanárok segíthetik a tanulókat a pályaválasztásban és abban, hogyan tervezzék meg és irányítsák önállóan a karrierjüket.
(Forrás: Edupress)
 
2016.11.09.
Nem várna a kormány, már novemberben jöhetnek az új tankerületek
Csütörtökön tárgyalja az országgyűlés az oktatási törvények módosítását. A vitában az államtitkár a törvények változásait ismertetve kiemelte, hogy a korábbi, január 1-i határidő helyett már november 30-tól megkezdődhet a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) átalakulása, 58 tankerületi központra történő szétválása.
(Forrás: eduline)
 
2016.11.09.
Elegük van a fiataloknak a korrupcióból
Hogyan használják a médiát, honnan értesülnek a korrupciós ügyekről, és hogyan ítélik meg ezeket a fiatalok? – ezt a kérdést vizsgálta a nyár folyamán elkészült tanulmány, erről beszélgettek Budapesten a kutatást megrendelő Transparency International (TI) szervezésében.Lesújtóan vélekednek a mai magyar valóságról, de egyre többen tennének is a fiatalok közül a korrupció ellen.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.11.09.
Fejlesszünk együtt! – További segítségre van szükségük a tanároknak
Két héttel ezelőtt tartottak megbeszélést a Fejlesszünk együtt! programról, amelyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával augusztus közepén indított útjára az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A találkozóra kevesen mentek el és az elhangzott eredményekből úgy tűnik, az érintett 1000-1500 pedagógus csöppet sem optimista.
(Forrás: Pesti Srácok)
 
2016.11.09.
Brüsszel: többet költ Magyarország az oktatásra, mint az EU-átlag
Ötödik alkalommal jelent meg idén az Európai Bizottság Oktatási és Képzési Figyelője, a kiadvány tanúsága szerint Magyarország többet költ oktatásra az EU-átlagnál saját költségvétéséhez és GDP-jéhez képest is. A migráns fiatalok integrációjában nagyon sok teendőnk van még.
(Forrás: portfolio.hu)
 
2016.11.08.
„Nincs szükség központi tantervekre!”
Ahhoz, hogy előbbre jussunk, néha radikális változtatásokra, új irányra van szükség, állítja legújabb könyvében Charles Handy társadalomfilozófus, aki hétfő este tart előadást Budapesten.„Az a baj, hogy még mindig a tanárok érdekeit tartjuk szem előtt, nem pedig a diákokét ...Az iskola a gyerekekért van, ráadásul a mai technológiával nagyon egyszerű a diákokat önállóságra ösztönözni. A tanároknak problémákat kellene felvetniük, amelyekre a gyerekeknek otthoni kutatómunkával kell megoldást találniuk.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.11.08.
Simicskó kadétokat nevelne
Nagyobb, de változatlanul önkéntes hadsereget akar építeni a kormány – erről még a múlt hónap közepén beszélt a miniszterelnök. Bár nem mondta ki senki, de az utánpótlás nevelés egyik legfontosabb eszközeként létrehoznák a Honvédelmi Sportszövetséget (HS) és annak ifjúsági tagozatát, a Kadét Szövetséget, vagyis visszahoznák a szocialista idők MHSZ szervezeteit. Az erről szóló törvényjavaslat általános vitája ma zárul a parlamentben.
(Forrás: Népszava)
 
2016.11.08.
Újabb felzárkózási kezdeményezések
Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár szólt arról is, munkacsoport dolgozik azon, miként lehet „rendszerbe állítani”, vagyis normatív, költségvetési finanszírozásúvá tenni az egyre bővülő Tanoda-programot. Megjegyezte, a háromévesnél kisebb gyermekeket, illetve családjukat segítő, a korai fejlesztést erősítő Biztos Kezdet Gyerekházak esetében ez már megtörtént, ami a folyamatosságot és kiszámíthatóságot erősíti.
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2016.11.08.
Tiltakozó nagygyűlést hirdetett szombatra az RMDSZ
A nagygyűlést Markó Béla leköszönő szenátor, az RMDSZ korábbi elnöke jelentette be a szövetség Maros megyei szervezete hétfő esti kampánynyitó rendezvényén. Markó ironikusan jelentette ki, hogy a jelek szerint baj van az engedélyekkel. „Baj van az iskola működési engedélyével, baj van a székely zászló lobogási engedélyével, Sütő András engedélyével, mivel még mindig nincs szobra Marosvásárhelyen, a három – piros, fehér, zöld – színnel, a községháza-feliratok, a magyar utcanevek engedélyével.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.11.08.
Hallás után. Ének-zene – Kodály országa vagyunk-e még?
Bár a magyar ének-zenei pedagógia eredményei ma is nemzetközi hírűek, egyre kevésbé tudjuk, hogy mit is jelent Kodály Zoltán öröksége. Mi volna, ha természetes adottságként tekintenénk a hagyományra, amellyel együtt élni öröm? Megújul a Kodály-módszer, és megint Fölszállott a páva a Duna Televízió műsorán.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.11.08.
Még mindig kevés roma diplomás van
Az elmúlt években több területen javultak a roma népességre vonatkozó mutatók, egyebek mellett javult a felsőoktatásban részt vevő cigányok aránya és a foglalkoztatási ráta is, ugyanakkor az alacsony iskolai végzettség még mindig a leghátrányosabb tényező - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára kedden Budapesten. Azt is elárulta, hol és mikor építik fel a roma kulturális központot.
(Forrás: eduline)
 
2016.11.08.
Pénzügyi ismeretek a középiskolában
Fontos a közgazdasági ismeretek oktatása, a gazdasági, a pénzügyi folyamatok megismertetése a középiskolákban – hangzott el a Magyar Tudományos Akadémia által rendezett november 8-ai kerekasztal-beszélgetésen. Szerencsére már a tanrend része a gazdasági, a pénzügyi ismeretek oktatása, továbbá a tematikus oktatási héten is elsajátíthatnak a diákok ilyen alapvető ismereteket.
(Forrás: Edupress)
 
2016.11.06.
A cinege cipője. Beregszász – Az iskola, ahová táska nélkül járnak a gyerekek
Volt olyan tablókép, amelyen több a tanár, mint a diák. Az utóbbi években szerencsére már nem így van. Öt évvel ezelőtt 100-120 tanuló járt iskolába, és kétszáz hiányzott. Összefogtunk néhány régi kollégával, lementünk a Külső Tanyára, megkerestük a szülőket, elmagyaráztuk, miért fontos, hogy a gyerekek megtanuljanak írni, olvasni.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.11.06.
Soros György tovább itatja a magyar kisiskolásokat
A Fidesz első kormányzása idején indult a Soros Alapítvány támogatásával az Iskolatej Program. A magyar származású Amerikában élő milliárdos a kezdetekben a olyan budapesti és környékbeli általános iskolákba szervezett reggelit, ahol többnyire szerényebb bevételű családok gyerekei jártak. A program később országossá vált, valamint a kormányváltások ellenére is - állami támogatással - azóta is folyik. A milliárdos Instagram oldalán emlékezett meg az első évfolyamról, akik a program részeként egészséges tejtermékeket reggelizhettek.
(Forrás: eduline)
 
2016.11.06.
Töltsük meg tartalommal az informatikai oktatást!
Antal Lajos szerint középiskolákban már komolyabb programnyelveket is meg tudnak ismerni a diákok, és nem lehetetlen elvárás, hogy objektum-orientált programozás felé el tudjanak indulni. „Vannak olyan programnyelvek, amelyek kifejezetten azt az irányt célozzák meg, hogy ha valaki nem informatikus, könnyen tudjon a saját problémájára az ő szintjén valamilyen számítógépes választ adni, maga tudjon programot írni arra a problémára, amivel éppen szembesül”
(Forrás: Inforádió)
 
2016.11.06.
A legtöbb szülő felolvas kisiskolás gyerekének?
A szülők közel nyolcvan százaléka felolvas a gyerekének - a szülők A szülők leginkább a sportot, az olvasást és a játékot részesítenék előnyben gyermekük fejlődése szempontjából, ezzel szemben a 6–15 éves korosztály a baráti találkozókon és a sporton kívül inkább zenét hallgat, zenei videókat néz, internetezik és számítógépen vagy konzolon játszik.szerint, és a 6-10 éves korosztályban. Legalábbis ez derül ki az OMV olvasáskutatásából.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.11.06.
Kunhalmi: Az iskolák államosítása a rendszerváltás utáni legnagyobb hiba
„2018 után az MSZP vissza fogja kapcsolni és újra segítségül fogja hívni az önkormányzatokat a magyar iskolaügy és a magyar oktatás rendszerének a talpra állításához, ahogy segítségül fogjuk hívni egyébként a civileket is, mert az sem normális, hogy a teljes államosítással párhuzamosan az összes alapítványi iskolát, mindegyiket kinyírja a Fidesz.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.11.06.
L. Ritók Nóra: Eszközök az eszköztelenségben
Eddig védtük a mundér becsületét, magyaráztuk szülőknek, gyerekeknek, hogy azért ilyen, mert nem bír velük, mert tényleg nagyon nehéz, meg, hogy belefáradt már, idős, stb. De már nem tudjuk…mert mi magunk sem értünk egyet azzal, ahogy kezeli a helyzetet. Akkor hagyjuk, hogy önbíráskodásig menjen a dolog? Mondjuk a szülőknek, menjenek fel, és intézzék el vele? És ha az évek óta görgetett ellenszenv tettlegességet szül? Nyilván ez nem megoldás… Elég sokat dolgoztunk azon, hogy ezt visszaszorítsuk. De végül is ő évek óta provokálja őket, ezekkel az esetekkel.
(Forrás: Nyomor széle blog – hvg.hu)
 
2016.11.06.
Fóti Péter: Diktátorok pedagógiája
A régi rend diktatórikus tanárai nagyobb hangsúlyt helyeznek a hitre, mint arra, hogy valakit megtanítsanak kételkedni. Ez részben abból következik, hogy a tekintélyekben hittek, maguk is tekintélyelvűek voltak. A tekintélyelvű nevelés természetes ellentétben áll a kétellyel, mert „tudja”, hogy a kételkedést a tanítvány kiterjesztheti a saját tekintélyelvű nevelőjére is! Egy világban, ami tele van propagandával, ezért a szkepticizmus egy nagyszerű eszköz arra, hogy megőrizzük egészségünket és egyensúlyunkat.
(Forrás: Tani-tani Online)
 
2016.11.04.
Sándor Erzsi: Hazugságokkal és hamisítással gyártják az új 56-os mítoszt
Nem a Pruck Pált ábrázoló, de Dózsa László felirattal ellátott fotó az egyetlen botrány az 56-os Emlékbizottság idei kampányában. Az egyik képhez nem kértek engedélyt az eredeti fotóstól, aki ügyvédi úton vesz elégtételt az Emlékbizottságtól. A fő baj a képpel, hogy olyan alaposan átdolgozták, ami a hamisítás határait feszegeti. Ahogy az 56-os hősöket ábrázoló valamennyi képet. Furcsa mítoszgyártás, 56 lebutítása folyik. Azt üzenik, hogy a militáns agresszió volt a legfontosabb 56-ban.
(Forrás: 168 óra)
 
2016.11.04.
Rétvári Bence: A mostani őszi szünetben kaptak először ingyen enni a rászoruló gyermekek
Idéntől életbe lépett változás, hogy az ellátást már közvetlenül a szülők tudják igényelni, így az önkormányzatoknak igény esetén kötelező az étkeztetés biztosítása. Idén már nem múlhat azon a gyermekek ingyenes étkezése, hogy az önkormányzat benyújtja-e a pályázatot az állami támogatásra. A többletfeladatokra többletforrás is rendelkezésre áll a költségvetésben: 2016-ban a kormány 5,3 milliárd forintot különített el szünidei étkeztetésre.
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2016.11.04.
Új szakokat hoz létre a kormány
Nem töröl a kormány szakokat és szakirányokat, sőt az oktatásért felelős államtitkárság és a Magyar Rektori Konferencia jövőre megtárgyalja az új képzési szerkezet bevezetésével kapcsolatos tapasztalatokat, és indokolt esetben új szakokat hoznak létre – derült ki az oktatásért felelős államtitkárság lapunknak adott tájékoztatásából.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.11.04.
Új szakokat hoz létre a kormány
Nem töröl a kormány szakokat és szakirányokat, sőt az oktatásért felelős államtitkárság és a Magyar Rektori Konferencia jövőre megtárgyalja az új képzési szerkezet bevezetésével kapcsolatos tapasztalatokat, és indokolt esetben új szakokat hoznak létre – derült ki az oktatásért felelős államtitkárság lapunknak adott tájékoztatásából.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.11.04.
Jó úton halad a kisgyermekkori nevelés
Magyarország jó irányba tesz lépéseket a kisgyerekkori nevelésben és oktatásban a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szakemberei szerint. Erről Yuri Obara Belfali, az OECD korai gyerekkori és iskolai oktatásért felelős osztályának vezetője és Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért, valamint nemzetközi kapcsolatokért felelős államtitkára beszélt a témában tartott budapesti konferencián november 3-án.
(Forrás: Edupress)
 
2016.11.04.
Ha válnak a kamasz szülei, az fájni fog
Ha az a kérdés, mi a legjobb időpont a gyerek szempontjából a váláshoz, akkor nehéz életévet meghatározni, de az biztos, hogy a kamaszkor különösen problémás és érzékeny szakasz. A kamaszkor az identitáskeresés, a felnőtté válás viharos időszaka, mikor a kölyök nélkülözi a belső stabilitást, így még inkább szüksége van a külső fogodzókra, kiszámíthatóságra. Ha ebben az időszakban válnak el a szülők, az kihúzza lába alól a talajt. Még ezzel együtt is lehet olyan helyzet, amikor a kamasz gyereknek is érdeke a válás.
(Forrás: Dívány)
 
2016.11.04.
Van, ahol már iskolában tanítják a boldogságot
Boniwell és kollégája, Lucy Ryan kifejlesztettek egy módszert, amit már több általános és középiskolában sikerrel alkalmaznak Angliától Japánon át Ausztráliáig. A 9 és 14 év közötti gyerekekre szabott tanterv alapján két hetente 50 percben olyan trükköket és tevékenységeket tanulnak a diákok, amiktől boldogabbak lesznek.
(Forrás: Dívány)
 
2016.11.04.
Bekeményítenek a tanárok, de verekedni nem készülnek
Már a Tanítanék mozgalom radikalizálódásának jele, hogy Palkovics László oktatási államtitkár lemondását követelték. Ugyanis mostantól azt szeretné a szervezet, ha politikai felelősséget vállalnának azok, akik tovább mélyítik az oktatás válságát – többek közt erről beszélt lapunknak adott pénteki interjújában Pilz Olivér, a Tanítanék egyik vezetője.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.11.03.
Mester-M Díj – keressük a legjobb pedagógusokat, jelöljön Ön is!
A Mester-M Díj anyagi és erkölcsi elismerés, a díj értéke 1.000.000 forint személyenként. A legérdemesebb jelöltek közül évente egyszer az Új Európa Alapítvány kuratóriuma összesen 10 személyt választ ki a sport, a művészetek, valamint a bölcsészet- és természettudomány területeiről. Jelölni a jelölt nevének, elérhetőségének megadásával és rövid indokolással lehet online módon.
(Forrás: Modern Iskola)
 
2016.11.03.
Kimarad pár szülői, és viszik is a gyerekeket
Selmeczi Gabriella és Horváth László fideszes képviselők októberben módosító javaslatot nyújtottak be a gyermekvédelmi törvényhez, amelyben súlyos veszélyeztetésnek minősítenék, ha a szülők “a gyermek gondozása tekintetében” nem működnek együtt a bölcsődével, az óvodával vagy az iskolával. Ugyanígy, minden további bizonyíték nélkül is súlyos veszélyeztetésnek számítana, ha a szülők nem engedik be a házukba a védőnőt, a háziorvost vagy a gyermekorvost. Súlyos veszélyeztetés pedig alapja lehet a gyermek azonnali kiemelésének is.
(Forrás: abcug.hu)
 
2016.11.03.
Miért járnak nem cigányok roma szakkollégiumba?
Megnyílt a közelmúltban a Budapesti Református Cigány Szakkollégium (RefoRom), ahová nem csak romák és nem csak reformátusok járnak. Próbáltuk ennek is kitalálni az okát, ezenkívül beszélgettünk az ott lakó diákokkal és oktatókkal a cigány–magyar együttélés több dimenziójáról és síkjáról is.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.11.03.
Jobb-e a Fazekas, mint a Radnóti? - Használati utasítás középiskolai rangsorokhoz.
Szakértőként már az elején leszögezném, hogy fontosnak tartom, hogy minél több korrekt információ segítse a szülőket és gyerekeket az iskolaválasztásban, ugyanakkor az összes iskola egy skálán való felsorolását nem tartom jó megoldásnak. E két dolog közötti látszólagos ellentmondás feloldása egyszerű, sokféle listára van szükség. Akkor mégis miért erőltetjük folyton az egyféle komplex listákat? Hát mert a média ezt tudja a legjobban eladni.
(Forrás: Lannnert Judit oktatáskutató blogja)
 
2016.11.02.
Válaszok Palkovics László oktatásért felelős államtitkár hirado.hu honlapon közzétett felvetéseire 
Az oktatási államtitkár a mozgalom szerdán ismertetett levelét meglehetősen méltatlannak nevezte, és kifejtette: a február óta tárgyalt ügyek jelentős részében megoldást született, illetve körvonalazódik. A szöveg sokat mondó: a „tárgyalt” ügyekről van szó. És mi van azokkal, amiket nem tárgyaltak? Így például a CKP 12 pontjában szereplő kb. 35 ügy kb. 90%-a.
(Forrás: Tanitanék)
 
2016.11.02.
Palkovics: nem ultimátumokkal, munkával lehet jobbá tenni a magyar oktatást
Palkovics László a Tanítanék mozgalom szerdán sajtótájékoztatójára reagált, amikor is a mozgalom tagjai lemondásra szólították fel és felmondólevelet írtak számára. Az oktatási államtitkár a mozgalom szerdán ismertetett levelét meglehetősen méltatlannak nevezte, és kifejtette: a február óta tárgyalt ügyek jelentős részében megoldást született, illetve körvonalazódik
(Forrás: Nemzeti Net)
 
2016.11.02.
Háttérbe szorított magániskolák
Folyamatosan csökken a magániskolák aránya 2010 óta – derül ki a Tárki által készített Társadalmi riport 2016 című tanulmánykötetből. Míg 2001 és 2009 között az egyházi és magánintézmények aránya egyaránt közel negyedével nőtt, a második Orbán-kormány megalakulása jelentős változást hozott a tenden­ciák­ban. A magánintézmények kiszorítása különösen a szakképzésben látványos.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.11.02.
Ismeretlen tények a magyar oktatásról
A T-Tudok gondozásában jelent meg egy angol nyelvű összegző tanulmány a magyar oktatási rendszerről. Az anyag többnyire a Központi Statisztikai Hivatal, az OECD, a PISA-felmérés és az Európai Unió adatai alapján tesz megállapításokat, melyek csak az együttes képből rajzolódnak ki.
(Forrás: eduline)
 
2016.11.01.
Újabb őrült ötlet: ha nem vagy ott a szülőin, elvehetik a gyereked
A gyermekek védelme és biztonsága érdekében kormánypárti képviselők olyan törvénymódosítást terjesztettek elő, amely nem alkalmas a súlyosan veszélyeztetett gyermekek tragédiáinak megelőzésére, ugyanakkor tömegesen vezethet családok indokolatlan szétszakításához - olvasható a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) közleményében. A TASZ aggodalmait olyan neves szakemberek is osztják, mint Herczog Mária, az ENSZ Gyermekjogi Bizottságának tagja, vagy Gyurkó Szilvia gyermekjogász.
(Forrás: Sztárklikk)
 
2016.11.01.
Tanítanék: Palkovics László mondjon le!
Az államtitkár ismét kitért a vita elől az oktatás valódi szereplőivel, noha lenne mivel szembesülnie, mert a közoktatásban kialakult válsághelyzet tovább mélyül. A tanári terhek nem csökkentek, a szakképzésbe került tanulók százezreit kényszerpályára állították, nagyon sok nyugdíj előtt álló pedagógus megalázó helyzetbe került, és az 58 kicsi Klik lopakodó visszarendezéssel próbálja konzerválni az elhibázott központosítást.
(Forrás: Népszava)
 
2016.11.01.
Nem ultimátumokkal, munkával lehet jobbá tenni a magyar oktatást
Palkovics László államtitkár szerdán az MTI-nek nyilatkozva arra reagált, hogy a Tanítanék mozgalom szerdán sajtótájékoztatón lemondásra szólította fel őt, és felmondólevelet is készített neki. Az oktatási államtitkár a mozgalom szerdán ismertetett levelét meglehetősen méltatlannak nevezte, és kifejtette: a február óta tárgyalt ügyek jelentős részében megoldást született, illetve körvonalazódik.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.11.01.
Kész Palkovics felmondólevele, a Tanítanék fogalmazta
Az oktatási államtitkár nem állt ki nyílt vitára a Tanítanék Mozgalommal, ezért hozzá nem értőnek tartja a mozgalom, így felszólították a lemondásra. A Tanítanék Mozgalom tagjai úgy gondolják, az államtitkár személyesen felelős a kormány közoktatás területén végrehajtott "ámokfutásáért", valamint az azt elkendőzni hivatott "hazug sikerpropagandára épülő kormányzati kommunikációért" - fogalmazott Törley Katalin a szervezet képviseletében.
(Forrás: eduline)
 
2016.11.01.
Palkovics nem mond le, de vitára várja a Tanítanékot
A Tanítanék Mozgalom ultimátumot adott október 20-án Palkovics Lászlónak, hogy álljon ki egy nyílt vitára az oktatás ügyében a szervezettel szemben, mivel erre nem érkezett édermi reakció, így - sokadjára - lemondásra szólították fel. Erre már közleménnyel reagált az oktatási államtitkár, aki szerint nem ultimátumokkal, hanem munkával lehet jobbá tenni a magyar oktatás ügyét, egyben méltatlannak nevezte a felszólítást a lemondásra.
(Forrás: eduline)
 
2016.11.01.
Alternatív Nobel-díjasok szólították fel Orbán Viktort, hogy vessen véget a roma gyerekek iskolai elkülönítésének
Az alternatív Nobel-díjasok – köztük Bíró András emberi jogi aktivista – levelükben hangsúlyozzák: az oktatáshoz való jog alapvető emberi jog, amelyet olyan nemzetközi szerződések rögzítenek, amelyeket Magyarország is ratifikált. Mindezzel és a faji megkülönböztetés tilalmával nem egyeztethető össze a gyerekek iskolai szegregációja – írják.
(Forrás: Roma Sajtóközpont)
 
2016.11.01.
Ezért olyan boldogtalanok a mai gyerekek
„Van abban némi ellentmondás, hogy ugyanaz a szülő, aki nem akarja, hogy gyermeke higgyen a Mikulásban vagy a húsvéti nyusziban - mert a fantázia szüleményei, és ennélfogva hazugságok -, engedi, hogy felnőttként öltözzön és viselkedjen, és nem törődik az ezzel a fajta engedékenységgel járó végtelenül sok hazugsággal” – véli David Elkind a massachusettsi Tufts University professzora, akinek fő szakterülete a gyermeki fejlődés.
(Forrás: Divány)
 
2016.11.01.
Törvénycsomag garanciális elemekkel
Számos jogszabályt módosít, pontosít, kiegészít a múlt héten benyújtott oktatási javaslatcsomag. Elfogadása esetén garanciális elem kerül be például a köznevelési törvénybe azért, hogy ne kallódjon el a fegyelmi okból eltanácsolt tanuló sem, hanem rövid időn belül másik iskolába kerüljön.
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2016.11.01.
A Tanítanék lemondatná Palkovicsot, de nem tudják, mert épp szabadságon van
Az EMMI Oktatási Államtitkárságára vonult a Pukli István nélküli Tanítanék Mozgalom szerda reggel. Azért mentek oda, mert még október 20-án egyeztetésre hívták Palkovics államtitkárt, aki nem válaszolt a 10 napos határidő lejártáig.
(Forrás: 24.hu)
 
2016.11.01.
Nagy baj lesz még az informatikushiányból
Számolni kell azonban a 2012-es változtatás hosszú távú következményeivel. Egy generáció ugyanis mindenképpen „ellátatlanul” marad. Ráadásul ha a változtatás ezúttal is felmenő rendszerben történik, 2022-re juthatunk el odáig, hogy minden évfolyamon tanítani fognak informatikát, 5-6 év tehát feltétlenül szükséges ahhoz, hogy minden a helyére kerüljön – magyarázta a szakember.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
Sajtófigyelő
2023.11.21.
A pályakezdő pedagógusok mellett áll Balatoni Katalin
Maga is átélte, milyen érzés kezdő pedagógusnak lenni, ezért jól ismeri a pálya nehézségeit – jelentette ki a lapunknak adott interjúban Balatoni Katalin, a Belügyminisztérium köznevel...
(Forrás: Magyar Nemzet)
--
2023.11.21.
Plakátkampányt indít a kormány az iskolákban
A védelem online is megillet! Kérdezz, szólj, jelezz! - ezek a legfontosabb üzenetei azoknak az iskolai plakátoknak, amelyeket a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) jogsegélyszolg...
(Forrás: Eduline)
--
2023.11.21.
Státusztörvény: nem taníthatnak óraadóként tovább a felmondó pedagógusok?
Szeptember 29-ig kellett nyilatkozniuk a pedagógusoknak, hogy elfogadják-e a státusztörvény alapján írt munkaszerződésüket. Rétvári Bence államtitkár úgy nyilatkozott, hogy 1205 pedagó...
(Forrás: Eduline)
--
2023.07.17.
Oszkó Péter: Nagyon nagy bajban vagyunk, ha saját pedagógusaink bérét sem tudjuk kifizetni
ZÁMOMRA A LEGBOSSZANTÓBB ÁLLÍTÁS, HOGY A SAJÁT OKTATÁSI RENDSZERÜNK FOLYAMATOS MŰKÖDÉSI KÖLTSÉGÉNEK FINANSZÍROZÁSÁHOZ UNIÓS ADÓFIZETŐK PÉNZÉRE VAN SZÜKSÉGÜNK, miközben vannak...
(Forrás: Index)
--
2023.07.15.
Ilyen se volt még: 171 oktató állt ki a Zeneakadémia autonómiájáért
Alulírott előadó- és alkotóművészek, kutatók és zenepedagógusok, mint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatói az alábbi közleményt kívánjuk a közvélemény és a fenntartó Kultur...
(Forrás: Index)
--
2023.07.15.
„Egy mérhetetlenül szelektív törzsi társadalom öngyilkos reflexiója saját magára” – Lannert Judit oktatáskutató a státusztörvényről
Miért beszél mindenki tanárhiányról, amikor átlagosan tíz általános iskolás gyerek jut egy pedagógusra? Mi a tanárok és mi a megrendelő, a lakosság felelőssége a magyar oktatás szétes...
(Forrás: szabadeuropa.hu)
Címkék
agresszió civilek család digitális nemzedék együttműködés erkölcs esélyegyenlőség esélyek felelősség film filmklub generációk gyerekek gyermekvédelem hátrányos helyzet IKT integráció irodalmi mű feldolgozása iskola iskola és társadalom kapcsolatok kommunikáció konferencia konfliktuskezelés kreativitás kutatás könyvajánló közösség módszerek OFOE oktatás oktatáspolitika osztályfőnöki szerep pedagógia pedagógus pedagógusok pályázat rendezvény szabályok szakmai szervezet szülő szülők tanulás tanár-diák kapcsolat tehetséggondozás társadalom történelem verseny virtuális kongresszus ünnep