Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
2016.12.31.
A kormány csendben beszántott öt kulturális intézményt az újévre
A Nemzeti Művelődési Intézet, a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet, a Nemzeti Kulturális Alap Igazgatósága, a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ, valamint az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont is megszűnt 2016. december 31-én. Feladataikat főként nonprofit kft.-k veszik át.
(Forrás: 168 óra)
 
2016.12.31.
Több feladatot kapnak szeptembertől a logopédusok
Az ellátás keretében kellett elvégezni az óvodai nevelésben részt vevő, ötödik életévüket betöltött gyermekek beszéd- és nyelvi fejlettségének alapvizsgálatát, szűrését, és ennek eredménye alapján kellett kezdeményezni további vizsgálatokat. Ez szeptember 1-jétől módosul, így már az ötévesek mellett a harmadik életévüket betöltött gyermekekre is vonatkozik majd a szűrési kötelezettség. Bár a rendelet előremutató, érthetetlen, hogy a szaktárca miért nem döntött a szakemberek minimálisan kötelező létszámának emeléséről.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.12.30.
L. Ritók Nóra: Szegregáltan integrálni?
Jó lenne, ha ezt az egész integrációt egy közös munkának fognánk fel. Ha a kirekesztésük helyett a megoldásokra  koncentrálnánk.  Ha nem azt keresnénk, mivel indokolhatjuk a szegregációt, hanem azt, mivel igazolhatjuk az integráció szükségességét az oktatásban.  Mert egy újabb generációt veszítünk el, ha továbbra is a szegregáció erősödik. A veszteség pedig nemcsak az övék lesz. Az mindannyiunkra hatni fog.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.12.30.
Lesújtó PISA, kevés felkészült pedagógusjelölt, de volna mire építeni Évértékelő interjú dr. Csapó Benő egyetemi tanárral
Tíz évvel ezelőtt indult el az a tudományos közösség szélesebb körét megmozgató munka, ami végül a Zöld könyv a magyar közoktatás megújításáért kötet összeállításához vezetett. Az ott megfogalmazott ajánlások egy részében történt előrelépés, például nagyrészt megvalósultak az értékelési rendszerrel kapcsolatos javaslatok, a MTA által idén elindított tantárgypedagógiai kutatási program pedig sokat tesz a fejlesztésék tudományos hátterének megteremtése érdekében. Fontos lépés az óvodai nevelés kiterjesztése is, ugyanakkor nincs előrelépés az iskolai szelekció mérséklésében és az esélyegyenlőség javítása terén, és sokat romlott a tanárképzés helyzete.
(Forrás: Tízperc iskolablog)
 
2016.12.30.
Két írás Prievara Tibor A 21. századi tanár című kötetéről
Az itt következő, Prievara Tibor kötetéről szóló írásokkal (szerzők: Tóth Teréz és Veszprémi Attila) az új pedagógus nemzedéket szeretnénk köszönteni. Nem ezzel a kötettel jelent meg ez a nemzedék, és nem is 2015-ben. Az ezredforduló óta sokfelé voltak már jelei jelenlétüknek, de azt gondoljuk, a kötet jeles dokumentuma annak, hogyan válik egy tanár hiteles és hatásos pedagógiai személyiséggé, miközben egészen másféle szellemi anyagból egészen másféle pedagógiát épít, mint ami ismerős volt ez ideig (Takács Géza, az UPSZ főszerkesztője).
(Forrás: Új Pedagógiai Szemle)
 
2016.12.29.
Jövő héttől minden az ő hibájuk: az iskolában is
Egyre kevésbé működik a visszamutogatás. Nincs már "elmúltnyolcév". Röhejes és szánalmas egyszerre, hogy a harmadik országgyűlési kampányára készül úgy a Fidesz, hogy egyszerre ígéri: mindent egyetlen csapásra (közbiztonságot két hét alatt) megold, és szűköl, hogy jaj, nincs mit tenni, mert valamikor a régmúltban, már nem is létező pártok és utoljára tíz éve mandátumot nyert, visszavonult politikusok valamit szerintük rosszul csináltak.
(Forrás: Czeglédi Zoltán blogja)
 
2016.12.29.
Visszautasítja a félbeszakított kaposvári diák, hogy tollba mondták volna a felszólalását
Miután a Somogy megyei állami Diákparlament után országos ügy lett az először lapunk, majd a helyi Sonline által megírt ügyből (a Mediaworks-portfólióba tartozó Sonline erről tudósító újságíróját azóta kirúgták), hogy a közoktatás rendszerét élesen kritizáló diákot, a kaposvári Bradánovics Bendegúzt félbeszakították, az Országos Diákparlamentnek helyet adó társszervező Székesfehérvár önkormányzata közleményben ígérte, hogy ilyen nem fog történni.
(Forrás: Hírkút)
 
2016.12.29.
Rájött a kormány, hogy az emberek beleragadnak a közmunkába
Ezért azt javasolják, hogy három éven belül maximum 12 hónapig lehessen közfoglalkoztatotti státuszban maradni. “Akinek ez idő alatt nem sikerül alkalmassá válnia a versenyszférában való elhelyezkedésre, például egészségügyi okok miatt, azt más módon kell segíteni. Szeretnénk elérni azt is, hogy a szakképzetteket ne ‘pazaroljuk el’ a közfoglalkoztatásra, miközben a legtöbb ágazatban hiány van belőlük.”
(Forrás: abcug.hu)
 
2016.12.29.
Jövőre sem enged a kormány a tankönyvpiaci szigorból
Nem meglepő, hogy nem adnak több lehetőséget a kiadóknak – így nyilatkozott lapunknak Kereszty Péter, a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesületének (Tanosz) elnöke. Közölte, a kialakult helyzet ellenére a iskolák egy része a mai napig megveszi a magánkiadók könyveit. Ugyanis voltak olyan kiadók, amelyek annak ellenére is befejezték egy-egy tankönyvcsaládjuknak a 2013-ban bevezetett Nemzeti alaptantervhez igazítását, hogy a felsőbb évfolyamoknak szóló könyveik engedélyeztetésére már nem kaptak lehetőséget. Ezeket a könyveket az iskolák fű alatt csak-csak rendelik.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.12.29.
"Az oktatás egy puskaporos hordó, ami a PISA-teszttel most kapott egy szikrát"
Hol maradnak a tavasszal látott zajos tüntetések? Mi valósult meg a beígért radikalizálódásból? Mennyire törte meg a Tanítanék mozgalmat Pukli István lelépése? Interjú a mozgalom vezetőivel: Töreky Katalinnal, Sulyok Blankával és Pilz Oliverral.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.12.29.
A szociális műhely, ahol a legsúlyosabb hátrányból is erényt kovácsolnak
Akik a műhelyben dolgoznak, zárt világban élnek, nehezen vagy sehogy sem kommunikálnak. Erre az elfoglaltságra nem csak azért van szükségük, mert kapnak érte pénzt, ami gyakran inkább szüleiknek, gondviselőjüknek jelent segítséget. "Azért is kellene ugyanilyen időtartamban ez a tevékenység, mert a tartalmatlan életvitelből adódóan nagyon sok frusztrációs probléma, viselkedési zavar adódik, amik a környeztük egészségére akár károsak is lehetnek, s ebből sok agresszió adódhat" – magyarázza Szalkai Dániel,a Maacraft létrehozója és vezetője.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.12.28.
Gyermek 3D-ben – Tanulási zavarral a szakképzésben (szerk.: Mudri Zsuzsa). Turcsik Katalin recenziója
Az MPT Diszlexiás Gyermekek Fejlesztéséért Szakosztálya azt az álláspontot képviseli, hogy a diszlexia olyan sajátosság, ami az iskolában (ma még) nagy hátrányokat jelent, az életben való helytállás és sikeresség szempontjából azonban sokfajta előnnyel is járhat. A kötet jól tükrözi ezt a meggyőződést. Ha „3D-sen” szemléljük ezeket a gyerekeket, fiatalokat és felnőtteket, látnunk kell, hogy iskolai kudarcaiknak legalább annyira oka a mai iskolarendszer mint az ő részképesség-gyengeségeik.
(Forrás: Tani-tani Online)
 
2016.12.28.
Alternatív gimnáziumok: kinek való ez az iskolatípus?
Több száz állami, egyházi, alapítványi intézmény, azaz négy-, öt-, hat- és nyolcéves középiskolák, topgimnáziumok, alternatív iskolák közül kell választaniuk azoknak, akik ebben a tanévben adják be jelentkezési lapjukat. Milyen érvek szólnak a különböző iskolatípusok mellett és ellen? 3. rész: alternatív iskolák.
(Forrás: Eduline)
 
2016.12.28.
Ezek a szakmák lesznek menők a jövőben: lesz még értelme egyetemre járni?
A megszerezhető kapcsolatok miatt még mindig érdemes egyetemre járni, de a tudást egyénileg kell megszerezni – állítja Rab László kulturális antropológus és etnográfus. Az Információs Társadalom- és Trendkutató Központ igazgatója szerint a jövőben azok a szakmák lesznek menők, ahol adatokkal, információkkal és kontrollal foglalkoznak. Hatalmas lehetőségek rejlenek a biológia és a virtualizáció határtudományai területén is
(Forrás: Eduline)
 
2016.12.28.
“Hogy minden fogyatékos gyerek családban nőhessen fel…”
Az állami gondoskodásba kerülő fogyatékos gyerekek számára előnyösebb lenne, ha nem intézetekben, hanem nevelőszülőknél élhetnének. Sok nevelőszülő szívesen vállalná is, hogy fogyatékos gyerekekkel foglalkozzon, ha elegendő segítséget kapna, és nem kellene pluszban megküzdenie az állami ellátórendszer hiányosságaival. A gyermekvédelmi rendszerben sodródó, fogyatékossággal élő gyerekekről Kovács Évával, a Kézenfogva Alapítvány szakmai vezetőjével beszéltünk.
(Forrás: Kettős Mérce)
 
2016.12.28.
Továbbra sem érdekli a férfiakat a tanári pálya
Kérdésünkre, a férfiakra miért nem gyakorol vonzerőt a tanári pálya, Horváth Péter az NPK elnöke arra is felhívta a figyelmet: bár sok szó esett az elmúlt években a tanári életpályamodellről, tény, jövő januártól pusztán nyolc százalékkal lesz magasabb egy főiskolai végzettségű kezdő pedagógus bére, mint a garantált bérminimum, vagyis a középfokú végzettségért járó fizetés.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.12.28.
Februárban újra tüntetnek a pedagógusok - beszélgetés Törley Katalinnal
Pontos részleteket nem árulok el, de nagyjából a tavaszig gondoltunk át különböző forgatókönyveket annak függvényében, milyen reakciók érkeznek a követeléslistánkra. Arra, hogy távozzon Balog Zoltán az oktatást felügyelő tárca éléről január 31-éig, hogy hozzanak létre egy önálló oktatási minisztériumot, és hogy dolgozzák át a köznevelési törvényt a több mint ötven szakmai szervezetet tömörítő Civil Közoktatási Platform által kidolgozott Kockás könyv szellemében. Persze tudjuk, ez a kormány nem szokott saját magával szembefordulni.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.12.27.
Azért vannak, hogy ne a nyolcadikos ballagás legyen a népünnepély
Nem egy szokványos alaphelyzet, ha egy zömmel hátrányos helyzetű romák lakta kis faluban működik egy gimnázium, és sok jó sem szokott kisülni abból, ha szegregált környezetben tanul együtt 80, általános iskolás korából komoly tanulási nehézségeket magával cipelő diák. Az alsószentmártoni A Tan Kapuja Buddhista Gimnázium azonban másképp látja saját szerepét a település és környéke életében: olyan fiatalokért működnek, akik nélkülük gondolni sem mernének az érettségire.
(Forrás: abcug.hu)
 
2016.12.27.
Érdekel a töri? Erre a versenyre érdemes jelentkezned
A többfordulós versenyen valamennyi középiskolás diák részt vehet, aki otthonosan mozog a történelem világában, szeret érvelni, csapatban dolgozni és szívesen fejlesztené problémamegoldó és előadókészségeit. A jelentkezési időszak az online selejtezők végéig, január 22-éig tart.
(Forrás: Eduline)
 
2016.12.27.
Egyre több a sajátos nevelési igényű gyermek
Csordás Anett, a központi idegrendszeri sérült gyermekekkel és családjaikkal foglalkozó Lépjünk, hogy léphessenek! közhasznú egyesület vezetője lapunk megkeresésére arról beszélt: hétköznapi tapasztalatai alapján nem látja indokoltnak a növekedést az adatokban, így lehetséges, hogy mindössze statisztikai okok állnak emögött. Ugyanakkor ha valós növekedésről van szó, akkor elképzelhetőnek tartja, hogy az oktatási rendszer hiányosságai is hozzájárulnak ehhez.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.12.26.
A váci püspök helyretette a kereszténységről papoló Lázárt
Beer Miklós "elég érdekesnek" nevezte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter korábbi kijelentését, miszerint az állam feladata "jó keresztényeket" nevelni. A püspök úgy látja: a politikusok mást értenek keresztény alatt, mint a hívő emberek. "Örülnénk, ha a politikusok ezt, a vallási fogalmak használatát ránk hagynák, egyházi vezetőkre"
(Forrás: Sztárklikk)
 
2016.12.26.
A magyarok és az informatika: ahol a PISA-nál is nagyobbat bukhatunk
Maga az informatika ugyanakkor egy olyan gyűjtőfogalom, amibe egy általános iskolai rendszergazda ugyanúgy beleesik, mint a milliós fizetést kapó speciális fejlesztők. Ahogy mindenhol, itt is vannak elavuló szakmák és kompetenciák: sokan szerettek volna a Mimox közvetítésével új állást találni, majd szembesültek vele, hogy a tudásuk már nem piacképes. „Van ám munkanélküli, elavult tudású informatikus is: a legtöbben hagyományos rendszergazdák”
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.12.26.
Ilyen lesz a pontszámítás 2017-ben: marad vagy megszűnik a duplázás?
Elindult a 2017-es felvételi, nyilvánosságra hozták a felvételi tájékoztatót, abból pedig kiderül: marad a duplázás lehetősége. A jelentkezők pontszámát - külön kérés nélkül - a számára kedvezőbb módszer alapján számolják ki. Aki felsőoktatási szakképzésre jelentkezik, annak van plusz egy lehetősége: vagy a tanulmányi és az érettségi pontokat adja össze, vagy a tanulmányi pontokat duplázza, vagy az érettségi pontokat szorozz meg a kettővel.
(Forrás: Eduline)
 
2016.12.26.
Hat- és nyolcosztályos gimnáziumok: kinek való ez az iskolatípus?
Több száz állami, egyházi, alapítványi intézmény, azaz négy-, öt-, hat- és nyolcéves középiskolák, topgimnáziumok, alternatív iskolák közül kell választaniuk azoknak, akik ebben a tanévben adják be jelentkezési lapjukat. Milyen érvek szólnak a különböző iskolatípusok mellett és ellen? 1. rész: hat- és nyolcosztályos gimnáziumok.
(Forrás: Eduline)
 
2016.12.25.
Egy tanár, aki megváltoztatná az oktatási rendszert
Ki legyen az év embere? Évtizedek óta tanít, tavaly októberben azonban úgy érezte, nem bírja tovább, ezért felemelte a hangját, hogy csökkenjen a pedagógusok és a diákok terhe. Pilz Olivér, a miskolci Herman Ottó Gimnázium matek-fizika-biológia szakos tanára élére állt annak a mozgalomnak, amely egy nyílt levéllel indult. Ezután egymást követték a tüntetések, majd a kormány kénytelen volt foglalkozni az oktatás fontos kérdéseivel. Pilz Olivér is a jelöltek között van.
(Forrás: rtl.hu)
 
2016.12.25.
Valami furcsa dolog történik a felsőoktatásban: franchise egyetemeké a jövő?
A nemzetközi rangsorokat még mindig az angolszász egyetemek vezetik, ennek ellenére egyre több oktatáskutató hívja fel a figyelmet arra, hogy néhány évtized múlva talán már nem az Egyesült Államok és Európa lesz a felsőoktatás globális központja, hanem Ázsia és az Öböl-menti államok. Ezek az országok dollármilliárdokat fordítanak a legeredményesebb kutatók, oktatók és a legtehetségesebb hallgatók megszerzésére.
(Forrás: Eduline)
 
2016.12.24.
A szakma hosszabb iskolai alapozószakaszt sürget - Interjú Halász Gáborral
A lengyelek nem kilencosztályos iskolát vezettek be, hanem egy hat plusz hármas szerkezetet, vagyis egy hosszabb alapozó és egy alsó középfokú oktatási szakaszt. Ilyen rendszer működik a különösen eredményes országokban, így például Szingapúrban, Dél-Koreában vagy Finnországban is. Ha ez a struktúra alakult volna ki a 90-es években hazánkban is, és nem történt volna meg a rendkívül nagy forráskivonás az ágazatból, ugyanilyen eredményes lenne Magyarország is.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.12.24.
Fellázadtak a német egyetemek és könyvtárak a szabad tudásért
Hasonló közös fellépést eddig elképzelni sem lehetett, és a német példa akár még ragadós is lehet, az Elsevier modellje ellen ugyanis Európa-szerte háborognak az egyetemek. Látszik, hogy valami megmozdult a tudományos világban. Egyre nagyobb teret nyer az open access-elv: egy tervezet szerint 2020-tól minden EU-s közpénzből készült tanulmányt szabadon hozzáférhetővé kell tenni, és egyre gyakoribbak a hasonló helyi szabályok is, például itthon is szabad hozzáférést vár el a kutatóitól az MTA.
(Forrás: 444.hu)
 
2016.12.24.
L. Ritók Nóra: Karácsonyi blog
Nos, ez a karácsony csodálatos összefogást hozott. Próbálom elhessegetni a hiányérzetemet, hány utcácska maradhatott ki…. ahol vártak volna még. Azzal nyugtatom magam, hogy majd januárban folytatjuk. Az pedig, hogy ennyien álltak mellénk, sok üzenetet hordoz. Egyrészt, hogy az emberek jók. Meg azt, hogy az államon kívül is hihetetlen erő szervezhető. És azt is, hogy érzik, egyre többen érzik a probléma megoldatlanságát és tarthatatlanságát. A gyerekszegénység kínzó kérdését. Hogy ebben a civilek számíthatnak a cégek támogatására. Nemcsak karácsonykor, hanem hosszabb távon is.
(Forrás: Nyomor széle blog – hvg.hu)
 
2016.12.24.
A világ már kevésbé, a fiatalok még nyitottak a globalizációra
A leginkább az arab országokban romlott a helyzet, ahol magasabb, mint 30 százalékos a fiatalok körében a munkanélküliség, míg Kelet-Ázsiában az arány csak 10 százalék. A fiatalok gyakran kevésbé stabil állásokat tudnak csak szerezni, mint az idősebbek. Az ipari országokat tömörítő OECD-államokban a fiatal dolgozók egynegyedének van ideiglenes állása, míg 26 százalékuk részmunkaidőben dolgozik.Ezt a korcsoportot immár jobban fenyegeti a szegénység, mint a gazdag országok náluk idősebb nemzedékeit.
(Forrás: Inforádió)
 
2016.12.24.
Néhány évtizeden belül az összes egyetem megszűnik? Vagy mégsem?
Van, aki szerint néhány évtizeden belül az összes megszűnik. Mások azt állítják, a legjobbak száz év múlva is működni fognak, a szakmai kapcsolatokért és a jól használható tudásért akkor is hajlandók lesznek fizetni az emberek. És persze olyan kutatók is akadnak, akik szerint minden marad a régiben. Milyen jövő vár az egyetemekre?
(Forrás: Index)
 
2016.12.24.
Kormányzati program indul az oktatási intézmények és az informatikai vállalkozások közötti együttműködés fejlesztésére
A Széchenyi 2020 Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program első ütemében több mint 2,8 milliárd forint európai uniós és hazai támogatásból indít programot a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségével (IVSZ) és a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökséggel (KIFÜ) konzorciumban.
(Forrás: kormany.hu)
 
2016.12.22.
"Hatalmas vagyont visz el az állam" - Erővel vették el az iskolákat
A helyhatóságok december 15-ig kaptak időt, hogy aláírják az átadásról szóló megállapodást a "decentralizálás" után sem túl bizalomgerjesztő állami fenntartóval. A 483 érintett önkormányzat közül nyolc nem írt alá semmit, elfogadhatatlannak tartotta a Klik feltételeit. Az "engedetlenek" közül kettővel végül mégis csak sikerült nyélbe ütni a megállapodást, Tiszaeszlártól, Csömörtől, Gödöllőtől, Dunaújvárostól, Elektől és Szegedtől viszont erővel kellett elvenni az iskolákat.
(Forrás: Népszava)
 
2016.12.22.
Kiüríthetik az egykori fóti gyermekvárost
Forrásaink szerint a nagyjából száz gyereknek otthont adó terület kiürítését már régóta tervezik, a hazai gyermekgondozásban ugyanis a nagy központi ellátó intézmények helyett előtérbe helyeznék a lakásotthonokat. Ezekben jellemzően 10-12 gyereket helyeznek el, akik a képzett szociális munkások, nevelőszülők segítségével családhoz hasonló körülmények között élhetnek.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.12.22.
Iskolaelhagyásra ösztönöz a közmunka
A végzettség nélküli iskolaelhagyás elleni kormányzati stratégia szerint a szegényebb szülőket az motiválhatja arra, hogy kivegyék gyermeküket a szakképzésből, hogy a diákokat megillető juttatások, ösztöndíjak alacsonyabbak a közfoglalkoztatási bérnél. Holott a cselekvési terv azt is leszögezi: a fejlett országokat tömörítő OECD szerint a középfokú iskolai végzettség az a minimum, amely szükséges a XXI. században a munkaerőpiacon való érvényesüléshez, illetve az aktív felelős állampolgársághoz.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.12.22.
Az államnak csak az épületek kellenek, a feladatokat lepasszolja
Az államnak csak az iskolák épületeinek fenntartására és működtetésére fáj a foga, a nehezebb feladatokat, mint a közétkeztetés, meghagyja az önkormányzatoknak – Csömör független polgármestere szerint. A Pest megyei település is egyike annak a hat önkormányzatnak, amely nem írta alá az iskola államosításáról szóló megállapodást a Klikkel. Az emberi erőforrások minisztere határozattal vette el ezektől a településektől a működtetési és fenntartási jogot.
(Forrás: Hírtv)
 
2016.12.22.
Mégis megállapodik a hajdúhadházi önkormányzat a Klikkel
A hajdúhadházi önkormányzattal is megállapodott a Klik, így január elsején az állami szervezet veszi át a helyi két tannyelvű iskola vagyonkezelését. A település korábban azért nem írta alá a szerződést, mert kiakadt a Klik feltételein – például bérleti díjat kellett volna fizetnie az államnak a saját tulajdonában lévő iskolai tornaterem használatáért.
(Forrás: Hirtv)
 
2016.12.20.
Sajtóközlemény az átadás-átvételi megállapodásokról 2016. december 21.
A végső határidő előtt még két településsel megállapodtak a tankerületi központok, így összesen hat önkormányzat nem írta alá a tankerületi központokkal közösen készített megállapodásokat, ezért Tiszaeszláron, Csömörön, Gödöllőn, Dunaújvárosban, Eleken és Szegeden határozat rendezte a jogszabály által előírt feladatokat. A működtetői feladatok átvételével a korábbinál egyértelműbbé válnak a viszonyok, teljes egészében az állam vállalja a felelősséget az intézményekért, a feladatellátáshoz szükséges forrás pedig tervezhetőbbé válik
(Forrás: Klebelsberg Intézményfenntartó Központ)
 
2016.12.20.
Megszólalt az ELTE rektora a BME-GTK kiválásának ügyében
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) gazdaság- és társadalomtudományi karának kiválása és beolvadása az Eötvös Loránd Tudományegyetembe (ELTE) mindkét intézményt mélyen érintené - mondta Mezey Barna, az ELTE rektora szerdán a köztévén. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem MTI-hez eljuttatott közleményében az áll: az intézmény rektora és kancellárja fordult a szenátushoz azért, hogy a testület nyilvánítsa ki elkötelezettségét a nyolc karral rendelkező BME egységének megőrzése iránt.
(Forrás: Eduline)
 
2016.12.20.
Botka: Úgyis elveszik tőlünk
A szegedi polgármester szerint hiába nem szavazták meg az intézmények államosítását, azokat úgyis elveszik tőlük, amivel „egyedülálló helyzet jön létre a világon”. „Nagyon sok nyitott kérdés van. Valóban sikerült azt a helyzetet előállítani, ami egyedülálló a világon. Immáron minden iskolát az állam tart fenn. Minden iskolának a működtetését az állam biztosítja, viszont az iskolaépületek önkormányzati tulajdonban maradtak. A kérdés az, hogy innentől kezdve kinek lesz kötelessége és felelőssége a következő években, évtizedekben iskolaépületet felújítani, bővíteni vagy újat építeni.
(Forrás: Hírtv)
 
2016.12.20.
Még nem küldött szerződést a Klik
Bár már két hét sincsen az új rendszer elindulásáig, még több iskolában sem látták új munkaszerződésüket azok a dolgozók, akiknek az önkormányzatok után a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ lesz a munkáltatójuk január elsejétől – értesült a Magyar Nemzet. Lapunknak a problémáról vidéki és budapesti intézmények működésére rálátó források egyaránt beszámoltak. Egy neve elhallgatását kérő fővárosi iskolaigazgató arról beszélt, hogy az érintett munkatársakat náluk semmiről sem tájékoztatták, így arról sem, hogy egyáltalán mikorra várható a szerződéskötés.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.12.20.
Pedagógiai partizánakció. Riba Katalin recenziója
Lődi Virág kötete Sinkó István művészetpedagógusnak és Rév István gazdaságtörténésznek a Városmajor utcai Általános Iskolában 1975-1984 között végzett pedagógia munkáját eleveníti fel különböző, ma is aktuális nevelésfilozófiai kérdéseket feszegetve. A két főszereplő kezdetben titkos, az iskola pincéjében tartott szakköreinek, pedagógiai kísérleteinek fő célja az oktatás merev formáinak áttörése és új oktatási módszerek kipróbálása, illetve a társadalmi és történelmi helyzetek élményközpontú és cselekvő átélése volt.
(Forrás: Tani-tani Online)
 
2016.12.20.
Kövér László megmondja a tutit: miért van bajban a magyar oktatás?
A PISA-felmérés kifejezést gondosan kerülő interjúban Kövér azt mondta, az oktatással kapcsolatban "gondban vagyunk,mert a hetvenes évektől kezdve erőltetett reformok és a kilencvenes évek utáni 'dobjuk a gyeplőt a lovak közé' jegyében bevezetett liberális oktatáspolitika egymásra rétegződő következményei ütköznek most a megváltozott világ új kihívásaival.Hát ez itt a baj.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.12.20.
Mercedes terepjárós tanárokkal poénkodott egy fideszes polgármester
Az elmúlt években akkora fizetésemelést kaptak a tanárok, hogy biztos egyikük Mercedes terepjárója miatt nem tudott parkolni – ezzel viccelődött a 18. kerület fideszes polgármestere, ráadásul pont a pedagógusoknak rendezett karácsonyi eseményen. Az összegyűlt tanárok kiakadtak, Ughy Attila utólag arra hivatkozik, hogy valakitől hallotta a poént, és kölcsönvette, de szerinte az egyébként sem volt bántó.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.12.19.
Kockás könyv – kiút az oktatási katasztrófából
A Kockás könyvet a Civil Közoktatási Platform stratégia munkacsoportja dolgozta ki Nahalka István vezetésével, és a CKP december 2-i plenáris gyűlése egyhangú szavazással elfogadta. A könyv összefoglalja, hogy melyek az alapvető, jelentős változtatásokat igénylő problémák, amelyek megoldása a magyar oktatáspolitika hosszú távú programja kell legyen. A Kockás "család" vitaanyagnak készült.
(Forrás: Tanitanék)
 
2016.12.19.
A fogyatékos gyerekek is dönthetnek
A fogyatékkal élő emberek gyakran azért sérülnek, mert nincsenek tisztában a saját jogaikkal, ez fokozottan igaz a gyerekekre. A Társaság a Szabadságjogokért és a Csillagház Általános Iskola ezen a helyzeten próbált segíteni, amikor közösen kitalálták a MONDO nevű kártyajátékot. A játék mellé a CuLTR kulturális társulás készített egy előadást is, aminek a főhőse Zoli, a meghibásodott beszédchipű robot, aki a kártyákon megjelenő helyzeteket mutatja be, majd beszéli meg a gyerekekkel közösen. 
(Forrás: abcug.hu)
 
2016.12.19.
Legközelebb már nem lehet a számítógépre fogni a PISA-eredményeket?
Czunyiné Bertalan Judit elmondta: a digitális kompetencia fejlesztését célzó, európai uniós támogatásból megvalósuló projektet a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) dolgozta ki, az irányító hatóság pedig befogadta azt, és ennek eredményeképpen hétfőn a felek aláírták a támogatásról szóló szerződést.A program célja, hogy a digitális oktatási stratégia megvalósításában tanári továbbképzést, eszközbeszerzést és tantermi informatikai támogatást nyújtson.
(Forrás: Eduline)
 
2016.12.19.
Vízzel öntötték nyakon a hétfői tanártüntetés résztvevőit
A "Gyertyagyújtás és tüntetés az oktatás szabadságáért, gyermekeink és az ország jövőjéért" címmel szervezett hétfői tüntetésen kb. 1500-an vettek részt. A demonstrációt szervező Tanítanék Mozgalom a köznevelés átalakítása mellett Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter lemondását követelte. A miniszternek december 31-ig adtak határidőt. Ha ez nem történik meg, akkor újra az utcára vonulnak.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.12.19.
Balog kereszttűzben – „Totális bizonytalanság, káosz és frusztráció”
A CKP több pontban összegezte azokat az elmúlt években meghozott kormányzati intézkedéseket, amelyek a lesújtó eredményekhez járultak.. A szervezet megoldási javaslatait a Kockás könyv című kiadványban összegezte. A kötetet bemutató Nahalka István oktatáskutató azt hangsúlyozta, hogy valódi társadalmi egyeztetésre lenne szükség, különben nem lehet átalakítani az oktatáspolitikát
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.12.19.
Leállította a Hír TV riporterét a Klik sajtósa
Kollégánk azt szerette volna megtudni, hogy miért kell a hajdúhadházi önkormányzatnak bérleti díjat fizetnie az államnak a saját tulajdonában lévő iskolai tornaterem használatáért. A létesítményt eddig ingyen használhatták a hátrányos helyzetű gyermekek, de most, hogy államosítják az intézményt, a Klik pénzt kérne a helyhatóságtól a használatáért.
(Forrás: Hirtv)
 
2016.12.19.
Demonstráltak a Tanítanék Mozgalom képviselői -Sulyok Blanka az ATV Startban
A demonstráció apropóján a Tanítanék mozgalom egyik "arca" beszélt a Kockás könyvről, ami alapvetést tartalmaz egy új oktatáspolitikához. Beszélt arról is, hogy a Tanítanék miért nem ül be a jelenlegi Köznevelési Kerekasztalba.
(Forrás: atv.hu)
 
2016.12.18.
Csökken a diákhitelek kamata
A szabad felhasználású diákhitel 1 konstrukció kamata 3,75-ről 3,35 százalékra csökken a 2017. január 1. és június 30. közötti időszakban, míg a diákhitel 2 kamatát 5 százalék helyett 3,90 százalékban állapították meg, de az ügyfelekre eső része továbbra is fix 2 százalék. Az MFB csoporthoz tartozó Diákhitel Központ Zrt. a hitelnyújtáshoz szükséges forrásait változatlanul a pénz- és tőkepiacról vonja be, állami kezességvállalás mellett.
(Forrás: Inforádió)
 
2016.12.18.
Nahalka István reflexiója Balog Zoltán ATV-ben adott interjújára
Komolyan gondolja bárki is a kormányzatban, hogy mindaz, amit 2010 óta tettek a pedagógusok munkájának ellehetetlenítésére, nem hatott az iskolai munkára? Az önállóság szétzúzása, a tanulnivaló töviről-hegyire való beszabályozása, a tankönyvválasztás lehetőségének elvétele, döntő többségükben használhatatlan tankönyvek tanítására való kényszerítés, a pedagógusminősítés szakmai evidenciákat felrúgó, csak számos pedagógus megfélemlítésére „jó” rendszerének kialakítása, a fenntartó váltással együtt járó lehetetlen állapotok nem hatottak a pedagógusok munkájára?
(Forrás: Tanitanék)
 
2016.12.18.
Döntött az oktatási hivatal: minden tilos, ami karácsony
Nem lehet a karácsonyról tanítani és karácsonyozni az Isztambulban működő német gimnáziumban. A török oktatási hivatal ugyanis megtiltottaA tanároknak küldött email szerint semmilyen formában nem lehet feldolgozni a keresztény ünnepet.Berlin döbbenetét fejezte ki a lépés miatt. Az iskola működősének alapjául szolgáló német-török kulturális egyezményben szerepel: a felek azon fáradoznak, hogy kölcsönösen megismertethessék egymással saját országaik kulturális értékeit.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.12.18.
Fidesz: a szocialisták oktatási rendszere megbukott
A balliberális oktatási rendszer megbukott, azok a szocialisták beszélnek a magyar oktatás színvonaláról, akik tönkretették az oktatási rendszert is – közölte a Fidesz-frakció hétfőn az MTI-vel. A párt arra reagált, hogy Kunhalmi Ágnes, az MSZP elnökségi tagja hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta, tapinthatóvá vált a tudásválság, és a PISA-teszten világosan kiderült, hova vezet az „oktatást lebutítani akaró” politika.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.12.18.
Palkovics szerint visszás a Tanítanék mozgalom tüntetése
Palkovics László elmondta: a tüntetők között vannak, akik 2002 és 2010, illetve 2010 és 2015 között részt vettek szakmai anyagok kidolgozásában, és akik a saját Facebook-oldalukon maguk is kétségbe vonják a PISA-teszt eredményét.Közölte: továbbra is arra bátorít mindenkit, aki Magyarországon fontosnak tartja az oktatás ügyét, hogy vegyen részt a közös munkában a köznevelési kerekasztalon.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.12.18.
Ultimátumot adott Balognak a Tanítanék a Kossuth téren
Több fényt! - Gyertyagyújtás és tüntetés az oktatás szabadságáért, gyermekeink és az ország jövőjéért címmel tartott demonstrációt a Tanítanék Mozgalom a Kossuth téren. Balognak kicsit több mint egy hónapot adtak a lemondásra, és önálló oktatási tárcát követeltek.
(Forrás: Eduline)
 
2016.12.18.
Ing helyett füzettel tüntetnek a pedagógusok
Az Orbán-kormány közoktatási reformjának ötödik évfordulójára időzítette újabb tüntetését a Tanítanék Mozgalom. A Parlament előtti Kossuth téren gyújtanak este gyertyát az elégedetlen pedagógusok, szülők és diákok. A megmozduláshoz a Pedagógusok Szakszervezete is csatlakozott. A Civil Közoktatási Platform is tiltakozik, követeléseikről már januárban egyeztetnének a kormánnyal.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.12.18.
Palkovics reagált a Tanítanék mai tüntetésére
Palkovics László oktatásért felelős államtitkár szerint visszás, hogy olyan oktatáskutatók tiltakoznak, akik pályázati alapon korábban lehetőséget kaptak oktatással kapcsolatos tanulmányok kidolgozásáraPalkovics László elmondta: a tüntetők között vannak, akik 2002 és 2010, illetve 2010 és 2015 között részt vettek szakmai anyagok kidolgozásában, és akik a saját Facebook-oldalukon maguk is kétségbe vonják a PISA-teszt eredményét.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.12.18.
Félreállt a józsefvárosi Mikulás, hogy politikusok adhassák át az ajándékot az ovisoknak
Megérkezett az önkormányzati Mikulás a VIII. kerületi ovisokhoz. Amikor azonban az ajándékosztásra került a sor, a Télapó átadta a helyét a politikusoknak, akik meghatódva adták át a csomagokat a kicsiknek, mit sem gondolva arra, hogy a mikuláshívő kicsiknek furán hathat egy öltönyös szent.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.12.17.
Beszámoló a KLIK elnökével történt egyeztetésről
A december 12-i, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központban (KLIK) tartott egyeztetésen Jelen volt: KLIK: Pölöskei Gáborné elnök, Kotán Attila általános elnökhelyettes, dr. Hafiek Andrea a Koordinációs Jogi és Személyügyi Főosztály vezetője, valamint a KLIK más munkatársai. A szakszervezetek részéről, az MKSZSZ színeiben egy fő, PSZ: Galló Istvánné, Szüdi János, dr. Selmecziné dr. Csordás Mária, Oktatási Vezetők Szakszervezete: Ács Katalin, a PDSZ-t Mendrey László, Komjáthy Anna, dr. Nyitrai Károly, Nagy Erzsébet és Tóth Viktor képviselte. 
(Forrás: pdsz.hu)
 
2016.12.17.
A szegregáció miatt vizsgál minket az EU, Balog Zoltánt mégis kitüntették a németek
A PISA-felmérés eredményeivel kapcsolatos kérdésre válaszolva Balog Zoltán azt mondta, nem érdemes semerre mutogatni, vállalni kell azokat a feladatokat, amelyeket a felmérés kijelöl. Szerinte a felmérés rávilágít arra, hogy a hátrányos helyzetű világból nehéz felemelkedni, és nagy összefogásra van szükség ezeknek a hátrányoknak a leküzdéséhez. Ebből a szempontból az egyik legfontosabb intézkedésnek a hároméves kortól kötelező óvodát említette.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.12.17.
54 milliárd pluszhoz juthatnak az egyházi iskolák
Soltész Miklós közölte: a pénzből összesen mintegy 120 intézmény újulhat meg több mint hatvan településen. „Az egyházi iskolákra, legyenek azok általános vagy középiskolák, óriási szükség van, nem véletlen az, hogy a túljelentkezés szerte az országban hatalmas nagy, és ez a 14 százalékos jelenlét még mindig messze nem fedi le azt az igényt, amit egyébként Magyarországon a szülők gyermekeiknek szeretnének biztosítani.
(Forrás: Hirtv)
 
2016.12.17.
Kerényi Kata: Kifinomult bántalmazás
A mai magyar közoktatás ugyanezt a játszmát folytatja az alkalmazottaival. Egyre inkább beszűkíti a mozgásterüket, közben elhiteti velük, hogy más esélyük nincs megélhetést és megbecsülést találni, csak, ha maradnak. Időnként ad ezt-azt, hálát és tiszteletet várva cserébe. Ha valami nem jól működik, nem is kérdés, hogy ez kinek a hibája: a rendszeré biztosan nem. Ami a legkevésbé számít mindeközben, ugyanúgy, ahogy a családon belüli erőszak esetén: hogy mi történik eközben a gyerekekkel. A kérdés csak az, meddig tartható fenn ez az állapot. A bántalmazó fél nem fog engedni: ha szeretné, hogy a fennálló rendszer újratermelje magát, szüksége van a tetszés szerint formálható oktatásra.
(Forrás: Alterkata Cafeblog)
 
2016.12.16.
Az elit gimnáziumokban fog kitörni a lázadás - interjú Horn Györggyel
Nem lehet gyerekközpontú iskolát csinálni központi rendszerben. Nem lehet a szülők bevonása nélkül iskolát csinálni. Nem lehet autonómia nélkül iskolát csinálni. A PISA adhat lökést arra, hogy a politika elkezdjen gondolkozni önmagán. Hogy aztán a változás milyen mértékű lesz, ki tudja? (...). Azonban hosszú távon nincs más megoldás, mint az autonómiák visszaállítása. Vagyis gazdasági önállóság, a belső szervezet átalakítása, a tantárgyi tanítás megszüntetése.
(Forrás: 168 óra)
 
2016.12.16.
Lázár Júlia: Beszámoló a Tanítanék Mozgalom és a Hívatlanul Hálózat szervezésében megrendezett 3. Kockástalálkozóról
A budapesti Zöld Kakas Líceum és az ózdi Van Helyed Alapítvány után Szegeden találkoztunk 2016. december 10-én. Meghívott vendégeink, munka- és szervezőtársaink: a szegedi Motiváció Műhely, a Szülői Összefogás, a Független Diákparlament voltak. Bemutatkozásukat, módszertani bemutatójukat kötetlen beszélgetés, tervezés követte. A vitaindító a helyben alakuló összefogást ismertette. A Motiváció Műhelyhez tartozó tanodát Kelemen Valéria és Makádi Balázs társaságában Szűcs Norbert mutatta be
(Forrás: hivatlanul.com)
 
2016.12.16.
Vásárhelyi Mária: Vádolom…
Vádolom a kormányt, hogy a korszerűtlen és betegesen túlcentralizált oktatási rendszer miatt a magyar diákok döntő többsége az iskolában nem szerzi meg azokat a képességeket, amelyek segítségével sikeresen beléphetne a minőségi munkaerőpiacra, és a magyar munkaerő egyre inkább a fejlett világ napszámosainak toborzóbázisává válik; hogy 2010 óta a közoktatásban felszámolt minden előremutató kezdeményezést, és minden változtatás, amelyet ezen a területen bevezetett, a 19. századi, dohszagú, versenyképtelen, lélekölő porosz oktatási rendszer restaurálását szolgálja.
(Forrás: 168 óra)
 
2016.12.16.
Balog Zoltán: pedagógusnak lenni nem magánügy
A tanárok felelőssége van a középpontban, pedagógusnak lenni nem magánügy – hangoztatta az emberi erőforrások minisztere a Klebelsberg Képzési Ösztöndíjak átadásán, csütörtökön Budapesten. A miniszter beszámolt arról is: 54 milliárd forint pluszforrás odaítéléséről döntöttek az egyházi oktatás számára. Ezt a pénzt iskolák rendbetételére, új intézmények, illetve tanuszodák, tornatermek építésére fordítják majd. Emellett a jövő évre vonatkozóan várhatóan még kiírnak egy 80 milliárdos fejlesztési keretet.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.12.16.
Nem a PISA miatt tanulunk az iskolában – interjú Palkovics Lászlóval
Mindenképpen át kell gondolni a módszertant. Fontos lenne például, hogy a jövőben bizonyos órákon kisebb csoportban történjen a foglalkozás, így akinek nehezebben megy az anyag, annak többet segítsenek a tanárok. Lényeges az iskolák megfelelő eszközellátottsága is: például most a nyolcadik osztályig kevés iskolában tanulnak olyan modellezési szimulációs eljárásokat, amelyeket a PISA számon kér.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.12.16.
Adódik a kérdés: mi a PISA van?
Sajnálatos módon sem a kormánynak, sem a tanárnak nincs joga kivenni a nebulók kezéből a kütyüt. A kedves szülőnek meg nem érdeke, mert a kölök netán megszólalna és megzavarná a Való Világ élvezetében. Hanem akkor ne is várja el azt, hogy Einsteint vagy Da Vincit faragjanak szépreményű csemetéjéből a suliban. Mert a nevelési és oktatási rendszerről szomorú kritikát lehetne írni, de a szisztémában legelsősorban a szülőket tartom hibásnak, már csak azért is, mert ők kezdik, az otthoni hét évvel.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.12.16.
Feladatfinanszírozás az iskolákban
Egy olyan szerződés, ahol mindkét fél meg tudta az érdekeit jeleníteni, sokkal jobb, megnyugtatóbb az önkormányzat számára – mondta lapunknak Pölöskei Gáborné, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ elnöke az iskolák működtetésének átadás-átvételével kapcsolatban. Nyolc helyen nincs egyezség. A Klik-elnök beszélt arról is, mitől lesz menedzser szemléletű az új rendszer, amelyben a tankerület-vezetők nagy többsége a régiek közül került ki.
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2016.12.15.
A CKP kitalálta, hogyan működhetne az oktatási kerekaszal
A jelenleg is működő Köznevelési Kerekasztal munkájához a kezdetek óta hívja a kormány, ám az egyenlőtlen feltételek miatt azóta sem csatlakoztak a Civil Közoktatási Platform szervezetei, ugyanis a létrehozás során a minisztérium nem követett bizonyos, a múltban már bevált, demokratikus szabályokat, maga szabta meg a Kerekasztal összetételét, napirendjét, működésmódját - írják pénteki közleményükben.Javaslataikat megküldték Palkovics László oktatási államtitkárnak is.
(Forrás: Eduline)
 
2016.12.15.
Vissza a kezdetekhez: A Herman-giminél is tiltakoznak hétfőn
A fővárosi gyertyagyújtás mellett vidéken is szerveződnek az oktatási rendszer elleni, legfőképp a siralmas PISA-eredmények által kiváltott tiltakozások. A Tanítanék Mozgalom Országos fekete-kockás napot hirdetett az iskolákban - a szervezők arra kérik a szülőket, a gyerekeket és a tanárokat, hogy december 19-én, a köznevelési törvény elfogadásának ötödik évfordulóján viseljenek fekete vagy kockás ruhát, kössenek fekete szalagot az iskolák kapujára, kerítésére, ablakaiba.
(Forrás: Eduline)
 
2016.12.15.
Csömörön nemet, Budaörsön igent mondtak az államosításra
Gödöllő és Csömör képviselő-testülete is elutasítja iskolái államosítását, ezért nem írják alá az erről szóló szerződést. Az érintett települések polgármesterei azt is sérelmezik, hogy az állam nemcsak az iskolákat vinné, hanem – szolidaritási adó formájában – még a helyi adóbevételek egy részét is. Megállapodás hiányában a közoktatásért felelős miniszter dönthet az intézmények sorsáról, öt napon belül. Budaörs viszont beadta a derekát, az önkormányzat hosszas alkudozás után hajlandó szerződést kötni a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal.
(Forrás: Hírtv)
 
2016.12.15.
Világi Mariann: Mi is az a PISA-felmérés valójában? – A politikán innen és túl
Kifejezetten fülsértő a sok fogalmi tisztázatlanság, aminek során arra sem veszik a fáradságot, hogy az olvasás képességét megkülönböztessék a szövegtípusok megértésének sokféleségétől. Gyakorló politikusok képesek olyanokat mondani, hogy a szövegértési tudás és képesség már akár az alsó tagozatban vagy legkésőbb 14 éves korban lezárul. Az egészet politikai harcnak tekintik, aminek legfőbb célja a változatosan konstruált ellenség legyőzése, és ebben nem kis szerepet kap a még meglévő szakmaiság félretolása.
(Forrás: Magyar Narancs)
 
2016.12.15.
A tankönyvek és a PISA
Arról, hogy a külföldi nyelvkönyvek átvétele, illetve az új módszertan megjelenése a hazai szerzők tankönyveiben hozott-e jelentős javulást a diákok teljesítményében, lehet vitatkozni. Tudomásom szerint nincs a PISÁ-hoz hasonló nemzetközi mérés a hazai tanulók teljesítményének vizsgálatára és összehasonlítására. De tapasztalati tény, hogy a rendszerváltozást követő évtizedek forradalmi változásokat hoztak a diákok nyelvtudásában.
(Forrás: Tankönyves)
 
2016.12.15.
Ónody-Molnár Dóra: Zuhanórepülésben – Kikényszeríti-e a tragikus eredmény az oktatáspolitikai váltást?
Navracsics Tibor a teljesítménycsökkenés mellett rámutat egy másik, Európa-szerte jellemző negatív trendre: a szegényebb szociális hátterű és a jobb helyzetű tanulók teljesítménye közötti különbség egyre nő. Az európai oktatási rendszerek zöme nem sikeres a tanulói hátrányok csökkentésében. Az Európai Bizottság minden évben országspecifikus ajánlásokkal segíti a tagállamokat abban, hogy tényeken, evidenciákon alapuló oktatáspolitikával fejlesszék jobbá oktatási rendszereiket. Magyarország is rendszeresen kapja ezeket az ajánlásokat, de jó részét nem fogadja meg.
(Forrás: 168 óra)
 
2016.12.15.
Nahalka István a magyar oktatásról: Ez egy őrület
A PISA-felmérés újra rávilágított arra, hogy tragikus helyzetben van a magyar oktatás. De nem csak a teszt eredményei miatt. Az egész oktatást központosították, a tanároknak nincs mozgástere, a fontos kérdésekről nem beszél a kormány. Szerinte az egyházi iskolák megkérdőjeleződnek, a cigányok oktatásával a jövő problémáit hozzuk létre, azon pedig csak nevetni lehet, hogy a Klik a kifizetett számláival dicsekszik. Interjú az oktatáskutatóval.
(Forrás: 24.hu)
 
2016.12.15.
Ki a felelős a PISA buktáért?
Tele van a sajtó azzal, hogy ki a felelős a tanulók rossz teljesítményéért a legújabb PISA méréseken. A PISA eredményekről itt, a kormányzati hárításokról pedig itt írtunk. Most vegyük sorba, ki mindenki felelhet ezért a fiaskóért. Megjegyzem, ennek csak akkor van értelme, ha a megállapításokat tényekkel is megalapozzuk, illetve ha nem bűnbakokat keresünk, hanem a probléma megoldását.
(Forrás: Kölöknet)
 
2016.12.14.
Mentortársas és Rendszerhiba. Csempesz Péter írása
A Motiváció Műhely társasjátékai a hátrányos helyzetű tanulók és az oktatási integráció problémakörét helyezik a középpontba. Ezek olyan „nehéz témák”, amelyek megértéséhez nélkülözhetetlen például az iskolarendszer működési mechanizmusainak ismerete. E „nehéz témák” unalmasnak tűnhetnek, ha például egy előadás keretében kell velük megismerkednünk. Játszani, társasjátékozni ugyanakkor a többség szeret. Nagyon leegyszerűsítve ez a felismerés volt az egyik első mérföldkő a Motiváció Műhely csapata számára, mielőtt társadalmi érzékenyítést célzó társasjátékok fejlesztésébe kezdtek.
(Forrás: Tani-tani Online)
 
2016.12.14.
A diákok nem hagyják magukat: ha a kormány elfordítja a fejét, kétszer olyan hangosak lesznek
A mostani kormányzat ügyet sem vet ránk, pedig az ország legnagyobb civil diákszervezete vagyunk. Korábban – ha megkérdőjelezhető tartalommal is – de legalább válaszoltak a felvetéseinkre, legutóbb egy másfél oldalas propagandaanyagot kaptunk -mondta el a 24.hu megkeresésére Tarnay Kristóf Ábel, a FDP szóvivője, aki szerint a mostani kormányzat nem bízik senkiben:sem a tanárokban, sem a szülőkben, sem a tanulókban. A gyanakvás eredménye pedig kiolvasható a lesújtó PISA-eredményekből.
(Forrás: 24.hu)
 
2016.12.14.
Több ezer iskolát ellenőriznek jövőre
Jövőre várhatóan 2438 oktatási intézmény-, tagintézmény-, illetve intézményegység-vezető és 1950 oktatási intézmény országos pedagógiai-szakmai ellenőrzése történik meg - tette közzé honlapján csütörtökön az Oktatási Hivatal. A hivatal jelezte: elérhetők a miniszteri döntés alapján egyszerűsített és csökkentett elvárásokat tartalmazó, 2017. évi tanfelügyeleti és önértékelési eljárásokat szabályozó kézikönyvek.
(Forrás: Eduline)
 
2016.12.14.
Keresztényeket is kiakasztott Lázár mezőtúri keresztényezős beszéde
Keresztények kérik ki maguknak, hogy Lázár János és az állam úgy lépjen szövetségre a keresztény egyházakkal, hogy közben hátat fordítanak azoknak, akik nem azok. "Kereszténységünk nem ok arra, hogy magunkat jobb magyaroknak vagy jobb embereknek tartsuk másoknál." A keresztények fő szövetségese pedig nem az állam, hanem az Úristen. A Szemlélek blog most arról ad hírt, hogy magyar keresztények elkezdtek köröztetni egy petíciót, amely Lázár szavaira reflektál.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.12.14.
Nem akarják, hogy egyházi iskolába járjon a gyerek Szigetváron
A Tinódi Lantos Sebestyén Általános Iskolát néhány hete kereste meg a megyéspüspök azzal a szándékkal, hogy átvennék az intézmény fenntartását. A kérdés eldöntésére voksolást indított az Együtt helyi szervezete, ahol a szülők 83 százaléka nemmel szavazott. Az egyházi iskolák kérdése azután került ismét terítékre, hogy a kancelláriaminiszter kijelentette, hogy az oktatás legfontosabb szereplői az egyházi iskolák.
(Forrás: Hírtv)
 
2016.12.14.
Palkovics az előző nyolc évet okolja a PISA-eredmények miatt
Az államtitkár ezzel arra utalt, hogy a mért diákok egy része még a szocialista kormányok alatt kezdett iskolába járni, vagyis a Magyar Bálint SZDSZ-es politikus által létrehozott rendszerben tanult. Radó Péter oktatásügyi szakértő kijelentésére, hogy a magyar diákok negyede funkcionális analfabéta, Palkovics úgy kérdezett vissza: Ha ennyire pontosan látja, hogy ki a funkcionálisan analfabéta, akkor miért nem hívta fel például Magyar Bálint figyelmét, hogy az oktatási rendszere funkcionális analfabetizmushoz vezet?
(Forrás: Hírtv)
 
2016.12.14.
Évi 1,8 millió forint jogdíjat kap a tankönyvkiadásért felelős állami tisztviselő a saját tankönyveiért
A kisebb-nagyobb káderek kórusa szerint viszont minden rendben van, talán a gyerekekkel meg a tanárokkal van némi probléma. Kaposi József, az OFI főigazgatója szerint például attól nem várható semmi eredmény, ha kettőnél több tankönyvből lehet választani. Semmit sem von le az érv erejéből, hogy a középiskola negyedik évfolyamán történelemből az egyiknek éppen ő a szerzője. Kaposi további 17 cím után is kap szerzői jogdíjat, az idei tanévben összesen 1,8 millió forintot.
(Forrás: Átlátszó)
 
2016.12.13.
Nem lép ki a PISA-mérésből Magyarország
Az államtitkár értékelése szerint a magyar iskola több nagyobb problémával küzd. Az egyiket már 30-50 éve cipeli a rendszer, ez az esélyegyenlőtlenség. A hozott hátrányokat az iskola nem csökkenti, hanem növeli. Az államtitkár úgy véli, a másik nagy problématerület a tanítás módszertana, azaz, hogy diszciplinák alapján oktatnak a pedagógusok. Ezt illusztrálandó említette a mondást: „ha nem vagy elég jó matematikusnak, jó leszel matek tanárnak”.
(Forrás: 168 óra)
 
2016.12.13.
Nem az oktatás a rossz, a társadalom van szétszakadva
Még nem értek be a kormány reformjai, amitől javulást várunk az oktatásban, vélik kormányzati oldalon a siralmas PISA-eredmények után. Viszont egy csomó területen már most rossz irányba megyünk, és a helyzet még súlyosabb lehet, derült ki egy szerdai oktatási konferencián, ahol az Európai Bizottság szakértője és magyar oktatáskutatók mondták el a véleményüket.
(Forrás: Index)
 
2016.12.13.
Így tanítanék.  A Tanítanék Mozgalom hatrészes filmsorozata az oktatás alapértékeiről
A Tanítanék Mozgalom hosszú távú célja, hogy mindenki számára elérhető, korszerű és hatékony oktatási rendszer legyen Magyarországon. Ehhez végez szakmai munkát a Civil Közoktatási Platform, és ennek érdekében igyekszünk a társadalom támogatásával nyomást gyakorolni a döntéshozókra. Hat részes videósorozatunkban felvázoljuk, mit jelent az, hogy egy iskolarendszer gyerekközpontú, esélyteremtő, kompetencia-alapú, demokratikus, átjárható és autonóm.
(Forrás: Tanitanék)
 
2016.12.13.
Hoffmann Rózsa szerint a szegények miatt rossz az oktatás, és nem azért, mert a szegénységet termeli újra
És pont ezért végtelenül cinikus, amikor egy kormány a szegényeket hibáztatja egy rossz oktatási eredményért, mert igenis a mindenkori kormányzat felelőssége és az általa szervezett oktatási rendszer felelőssége, hogy hogyan teljesítenek a szegény gyerekek. És pontosan azért cinikus ezzel érvelni, mert a szegény gyerekek gyengébb teljesítménye nem a PISA-teszten kívüli adat, hanem annak része. Igen, hozzá tartozik kőkeményen az oktatási rendszerünk sikertelenségéhez a végtelen szegénység, ami Magyarországon van.
(Forrás: Kettős Mérce)
 
2016.12.13.
PISA trilógia - 3. rész Kiknek sikerült javulni és vajon miért?
A legjobban teljesítők közt sok ázsiai ország van, de azt gondoljuk, számunkra ezek kevéssé érdekesek, nagyon más közegben és háttérrel érik el ezeket az eredményeket. Viszont vannak olyan európai országok, akik hozzánk hasonló múlttal és mérettel jobban teljesítenek (portugálok, szlovének és észtek), vagy olyan országok, akik hasonlóan mélyre jutva vissza tudtak kapaszkodni (svédek). Az észt csoda, ahol tényleg komolyan vették a digitális kort és mindenki digitális bennszülött ma már
(Forrás: Kölöknet)
 
2016.12.13.
PISA trilógia 2. rész A kormányzati reakciók és a tények
A PISA eredményekre adott kormányzati reakciók általában hárítottak és megpróbáltak külső okokra hivatkozni. A tények viszont makacs dolgok és nem igazán támasztják alá ezeket a magyarázkodásokat. Lássuk őket!
(Forrás: Kölöknet)
 
2016.12.13.
A Tékozló Fiú játszótéren gyógyulnak a tini drogosok
Nem rég nyitottunk meg, kevesen és keveset tudnak rólunk. Másrészt még mindig nagy a társadalmi előítélet, ezért a családok tartanak a tinirehabtól. Szintén szerepet játszik a létszámban, hogy kevés tinédzser vállalja önként és dalolva, hogy leteszi a drogot. Többségük már csak akkor hajlandó együttműködni és beköltözni, ha tényleg nincs más választásuk  – válaszolja arra a kérdésre, miért nincs teltház. Pedig a fiatalkorú szerhasználóknak nincs sok lehetősége, az országban ezen kívül egyedül Szatymazon működik hasonló, bentlakásos rehabilitációs intézet.
(Forrás: abcug.hu)
 
2016.12.13.
Palkovics szerint vonzóbb lett a pedagógusi pálya
Az elmúlt években növekedett a tanárképzésbe jelentkezett és felvett hallgatók száma - mondta az oktatási államtitkár szerda reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Palkovics László szerint ez többek között annak is köszönhető, hogy számos támogatást, ösztöndíjat adtak. Ezek mellett az életpályamodell kidolgozása nyomán is vonzóbbá vált a pedagógusi pálya: már máshogy "pozícionálják" ezt a szakmát - értékelte az államtitkár.
(Forrás: Eduline)
 
2016.12.13.
Nem PISA, hanem Róma az irány
Az iskolák közötti különbséget ugyanis a kormány az egyháziak erősítésével kívánja csökkenteni. Ők azok a beépített új elemek, amelyek az eddigieknél jóval nagyobb erővel terjednek majd szét az oktatási rendszerben (a szülők pedig lassan hozzászoknak és elfogadják, hogy gyermekeiket egyházi intézményekbe kell íratniuk, ha szebb jövőt akarnak nekik - vagy mehetnek külföldre).
(Forrás: Index)
 
2016.12.13.
Gallóné a kormányt okolja a PISA-eredményekért
Az Orbán-kormány közoktatási reformját okolja a lesújtó PISA-teszt eredmények miatt a Pedagógus Szakszervezet elnöke. Galló Istvánné azt mondta: a pedagógustársadalmat is sokkolta a nemzetközi felmérés eredménye. Szerinte a magyar diákok teljesítménye azért romlott, mert 2010 óta elvették a pedagógusok autonómiáját és az iskolák szakmai önállóságát, miközben nőtt a tananyag mennyisége.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.12.13.
Nem foglalkoznak idén a PISA-eredményekkel
Csak jövőre értékeli a PISA-felmérés eredményét a köznevelési kerekasztal – jelentette be Palkovics László. A oktatási államtitkár hozzátette: a kormány jelentést kap a magyar diákok romló teljesítményének okairól. Megvizsgálják, hogy a jól teljesítő országok oktatási rendszereiből milyen elemeket vehetne át Magyarország – erősítette meg Palkovics László.
(Forrás: Hírtv)
 
2016.12.13.
Hittanórai pofon, vidéki állapotok – egy lelkész őszintén válaszolt
„Hogyan juthatott el egy alapvetően szerető Istent hirdető vallás papja odáig, hogy megüt egy nála gyengébbet? Hogyan lett ez egy mindennapos tanórai konfliktusból?” – veti fel a kérdést a katolikus pap egykori kollégája, aki szerint ahhoz, hogy megértsük, hogyan történhetett meg mindez, elsősorban azt kellene megismernünk, hogy milyen körülmények között kell ma tanítani.
(Forrás: Kötőszó blog)
 
2016.12.12.
Hoffmann a PISA-ról: A bibliai, múzeumi versenyeket mi nyernénk
A magyar oktatási rendszer nem is kell, hogy olyan legyen, mint, mondjuk, néhány tengerentúli országé, amely ebben a versenyben látványos eredményt ért el. Ha ezen országok elküldenék a tanítványaikat egy nagy európai múzeumba, ahol művészettörténeti, történelmi, irodalmi, bibliai vonatkozású ismeretekre van szükség, akkor egy ilyen versenyt a magyar diákok nyernének meg magasabb általános műveltségüknek köszönhetően. Szerintem tehát nem kell, hogy a magyar köznevelés rendszerének az legyen a célja, hogy a magyar diákok a csak kompetenciákat mérő versenyen éllovasok legyenek, mert ez nem következik a mi értékeinkből.
(Forrás: atv.hu)
 
2016.12.12.
Elkezdődött a konduktív pedagógia 9. világkongresszusa
Palkovics a megnyitón felidézte: Pető András visszafordíthatatlannak hitt rendellenességgel küzdő gyermekekkel kezdett foglalkozni, az idegrendszer károsodása ellenére új idegkapcsolatok létrehozásával próbálkozva. Elmondása szerint ő maga is az integrált oktatásban hisz, mert az pozitív mintákat hordoz: hosszú távon segít megszüntetni az előítéleteket, növeli a sajátos nevelési igényű gyerekek elfogadottságát, a többi gyermeknek pedig abban segít, hogy reális önképe legyen.  
(Forrás: Edupress)
 
2016.12.12.
Ösztöndíj a tehetségekért! Duális képzés a jövőért!
A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara a 2017/2018-as tanévre is meghirdeti a „Jutalmazzuk a kiválóságot!” ösztöndíj programját. Az ösztöndíjprogramhoz többen csatlakoztak a kar duális képzési partnerei közül is. Szívesen támogatják azokat a hallgatókat, akik kiemelkedő eredménnyel kerülnek a műszaki felsőoktatásba.A duális képzés fontos célja, hogy a hallgató a képzési idő alatt olyan szakmai gyakorlatra tegyen szert, amellyel a munkaerőpiacon lényegesen jobb pozíciót érhet el.
(Forrás: Eduline)
 
2016.12.12.
Diákközpontú szemlélet és nemzetközi tanulás: ez a Maimonidész Gimnázium
A megfelelő gimnázium kiválasztása mérföldkő a fiatalok számára, ezért fontos, hogy a diák érdeklődési körét is figyelembe vegyük a döntésnél. A 2017 szeptemberében induló Maimonidész Angol-Magyar Kéttannyelvű Zsidó Gimnázium tanuló központú filozófiája, saját kerettanterve, illetve nemzetközi tanulmányi lehetőségei révén kíván megfelelő alapot biztosítani a fiataloknak.
(Forrás: Eduline)
 
2016.12.12.
Hoppá! Akkor most mégsem a tanárokat hibáztatja a kormány?
Palkovics László újságírói kérdésre elmondta: a kormány számára jelentés készül és javaslatokat is kidolgoznak, ami a megújuló nemzeti alaptantervet, a pedagógus képzést, továbbképzést, módszertani fejlesztéseket egyaránt érinti majd. További felvetésre közölte: az a vizsgálat, ami elindult a PISA-felmérés eredményeivel összefüggésben, nem arra vonatkozik, ki a felelős. Ha nem szerepel a tananyagban az a fajta megközelítés, amit a PISA mér, akkor nehéz tanítani
(Forrás: Eduline)
 
2016.12.12.
Nagy pofont kapott Lázár János a diákoktól
A Független Diákparlament elhatárolódik a miniszter kijelentéseitől, és felszólítja, hogy haladéktalanul igazodjon Magyarország Alaptörvényéhez, melynek hetedik cikkelye alapján "Az állam és az egyházak külön működnek", illetve "Mindenkinek joga van a gondolat, a lelkiismeret és a vallás szabadságához".
(Forrás: Propeller)
 
2016.12.12.
Kimenekítené gyermekét az állami iskolarendszerből? Megnéztük, mi kell hozzá
Hosszú és bonyodalmas, egyáltalán nem lehetetlen kimenekíteni a gyereket az állami oktatásból, akár komplett iskolát gründolhat a szülő, bár egy érintett tapasztalata szerint a szülői felháborodás önmagában kevés, kell valami plusz.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.12.12.
Hoffmann Rózsa Szegeden: Használható tudás kell a fiataloknak! + VIDEÓ, FOTÓK
A közoktatási rendszer átalakításának okairól és remélt következményeiről tartott előadást Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár kedd délután Szegeden. Az oktatáspolitikus Botka László polgármesterrel találkozott, majd a Rókusi Általános Iskolában beszélt a tanfelügyelők szerepéről, a hittan és erkölcstan bevezetéséről és a pedagógus életpályamodell fontosságáról.
(Forrás: szegedma)
 
2016.12.12.
Szigorították a gyermekvédelmi törvényt
Szigorították a honatyák a gyermekvédelmi törvényt is. Eszerint januártól gyámhatósági eljárás indulhat az ellen a szülő ellen, aki kihagy egy szülői értekezletet, vagy nem viszi el gyermekét egy kötelező orvosi vizsgálatra. A tervezet a gyermek súlyos veszélyeztetésének minősíti, ha a szülő nem hajlandó együttműködni a gyermekorvossal, a védőnővel vagy a bölcsődével, az óvodával, az iskolával.
(Forrás: Hírtv)
 
2016.12.12.
Szüneteltetnék a PISA-felmérést
Amíg az ismeretanyag átadása mellett nem fejleszti a gyerekek kompetenciáit az iskolarendszer és a Nemzeti alaptanterv (Nat), addig nincs értelme olyat mérni, ami nem működik – így nyilatkozott lapunk megkeresésére Keszei Sándor, a Magyarországi Szülők Országos Egyesületénekszóvivője. Úgy vélte, a kormánynak semmi köze a PISA-felmérés gyászos eredményéhez, hiszen nem az államtitkár tanít és nem a kormány tagjai töltötték ki a tesztet.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.12.12.
„Politikai kommunikáció, hogy mindenért Balog Zoli a hibás”
„Az elsődleges politikai kommunikáció, hogy mindenért Balog Zoli a hibás, után azért kibomlik ennek a szakmai tartalma is, és kiderül, hogy voltak például fordítási nehézségek feladatokban, és olyan típusú feladatok is voltak, amelyeket a magyar iskolákban nem tanítanak. Az is kiderül, de én nem szeretném ebbe az irányba vinni a felmérést, hogy azokat nézték meg most, akik a korábbi kormányok által elfogadott Nemzeti alaptanterv szerint működtek” – mondta a tárcavezető.
(Forrás: Hírtv)
 
2016.12.12.
Nagyértékű kollégiumfejlesztési programot indít a kormány
Mintegy 193 milliárd forintot fordítanak a következő években kollégiumi fejlesztésekre, amelyek során új kollégiumokat is létesítenek - jelentette be az emberi erőforrások minisztere hétfőn. Balog Zoltán budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, a kormány által elfogadott országos felsőoktatási kollégiumfejlesztési stratégia 123 kollégiumot és összesen 37 467 helyet érint.
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2016.12.12.
Nő az egyházi szerepvállalás
Folyamatosan erősödik az egyházak társadalmi szerepvállalása a szocialista-liberális korszak bukása óta. Az elmúlt hat évben például az oktatás területén a katolikus intézmények száma több mint százzal, a szerényebb méretű evangélikus egyházhoz tartozóké pedig több mint egy tucattal nőtt. bár az oktatási rangsorokon keresztül nem ragadható meg egy iskolarendszer eredményessége, mégis említésre méltó, hogy a HVG top 100-as listáján két evangélikus intézmény is helyet kapott.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.12.12.
Balog: A tanárokkal együtt kell javítani
Balog Zoltán kitért arra is, hogy ha a hat- és nyolcosztályos gimnáziumok teljesítményét nézzük, akkor Magyarország az élmezőnyben van, míg ha a négyosztályosokat, akkor átlagosan teljesítünk, ha pedig a szakiskolákat, „szomorú eredményt” tapasztalhatunk.Hiller István szerint fontos lenne a diákok leterheltségének csökkentése.Szükség van arra, hogy az új NAT átgondolása a szakmai és szakszervezetek bevonásával történjen, és ezt a munkát a Magyar Tudományos Akadémia irányítsa.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.12.12.
Fertőző agyhártyagyulladással kezelnek egy fiatalt Budapesten.
Újabb fiatalt kezelnek fertőző agyhártyagyulladással a Szent László Kórházban. A 20 éves fiút az intenzív osztályon ápolják, állapota jelenleg is nagyon súlyos. Múlt héten egy fiatal gimnazista halt bele a fertőzésbe.A kormány a megbetegedések számának csökkentése és elkerülése érdekében januártól ingyenessé teszi az agyhártyagyulladás elleni védőoltást a két év alatti gyermekeknek.
(Forrás: hirado.hu)
 
2016.12.12.
Orbán vizsgálatot rendelt el a PISA-kudarc ügyében
Sem az emberi erőforrás miniszter felelősségét, sem a személyes véleményét firtató kérdésre nem válaszolt hétfőn Orbán Viktor újságíróknak, amikor a múlt héten napvilágra került, lesújtó PISA-felmérés eredményeiről kérdezték a parlamenti ülésre tartó miniszterelnököt. Orbán Viktor a hvg.hu kérdésére is csak annyit mondott: vizsgálatot kért a kormány az emberi erőforrások miniszterétől a PISA-felmérés eredményeiről, és csak e jelentés elkészülte után, annak ismeretében kíván véleményt mondani.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.12.12.
Balog nem mond le a PISA-kudarcért, mert őt Orbán Viktor nevezte ki
A miniszter azt elismerte, hogy jócskán van még tennivaló annak érdekében, hogy a magyar diákok az iskolákban felhasználható tudást szerezzenek, de a készülő – 2018 helyett csak 2019-től életbe lépő – új nemzeti alaptanterv megoldást nyújt majd szerinte a problémára. Az új, még formálódó NAT-nak szerinte mindenképp a komplex tudás megszerzését kell erősítenie, például a szakiskolákban már bevezetett komplex természettudományos tantárgy többi iskolatípusra történő kiterjesztésével.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.12.12.
Kioktatta Lázárt az Alaptörvényről a Független Diákparlament
A diákparlament szerint Lázár János szavaiból az derül ki, hogy szerinte az oktatási rendszer alapja a kereszténység. A Független Diákparlament elhatárolódik a miniszter kijelentéseitől, és felszólítja, hogy haladéktalanul igazodjon Magyarország Alaptörvényéhez, melynek hetedik cikkelye alapján "Az állam és az egyházak külön működnek", illetve "Mindenkinek joga van a gondolat, a lelkiismeret és a vallás szabadságához".
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.12.11.
A pedagógusokat hibáztatja a szülők szakszervezete is
Ne vegyen részt a PISA mérésekben Magyarország addig, amíg a kormány nem gondolja újra a Nemzeti Alaptantervet – ezt kéri a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete. Szerintük a pedagógusok is hibásak abban, hogy a diákok nem tudnak írni, olvasni, számolni a 8. évfolyam végére. A szülőket képviselő egyesület arra emlékeztet: míg a pedagógusok érdekvédelmi szervezete idén a béremelésektől a Klik megszüntetéséig mindent elért, amit akart, a szülők saját pénzen küldik magántanárokhoz és különórákra a gyerekeket.
(Forrás: Hírtv)
 
2016.12.11.
PISA trilógia. 1.A 2015. évi PISA eredmények sok ábrával
Három részes cikksorozatunkban mi is röviden bemutatjuk a legfőbb tendenciákra, megpróbálunk tényekkel reagálni a kormányzati reakciókra és bemutatunk néhány olyan európai országot, amelyek jól csinálják, és ami a legérdekesebb, amelyeknek sikerült elmozdulniuk a mélypontról.
(Forrás: Kölöknet)
 
2016.12.11.
Újabb akció készül az iskolákban: fekete és kockás ruhával tiltakoznak
"Országos fekete-kockás napot" tarthatnak országszerte az iskolákban - a szervezők arra kérik a szülőket, a gyerekeket és a tanárokat, hogy december 19-én, a köznevelési törvény elfogadásának ötödik évfordulóján viseljenek fekete vagy kockás ruhát, kössenek fekete szalagot az iskolák kapujára, kerítésére, ablakaiba.
(Forrás: Eduline)
 
2016.12.11.
Egy szelet a jövőből – véget ért a Digitális Oktatási Napok rendezvény
Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet a Modern Iskola magazin közreműködésével, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, a Digitális Jólét Program Titkársága, az Oktatási Hivatal és a Microsoft Magyarország támogatásával 2016. december 7–8. között rendezte meg a Digitális Oktatási Napok című kétnapos konferenciát és szakmai kiállítást.
(Forrás: ofi.hu)
 
2016.12.11.
A Független Diákparlament is reagált a PISA-eredményekre
Azt is szóvá teszik, hogy a kormány álláspontja szerint nem ők, nem az oktatási rendszer, hanem a tanárok és a diákok tehetnek a rossz eredményekről.Ahhoz képest, hogy a kormány szerint ez a diákok és a tanárok hibája, már évek óta nem hajlandó párbeszédet folytatni az érintett érdekképviseleti szervezetekkel.A közleményben azt követelik, a kormány azonnal kezdjen tárgyalást az oktatás szereplőivel.
(Forrás: Eduline)
 
2016.12.10.
L. Ritók Nóra: Környezettudatosság és szegénység
Sokszor írtam már, mennyire nem szeretem a telet, mióta ezt a munkát végzem. Mindig bennem van a félelem, hogy reggelre kihűl valaki, vagy megfullad egy család a rossz kályhától. Nem szeretem, mert túl sok beteg, megfázott gyereket látok. A gyerekgyógyszer-kiváltásainkra fordított összegek ilyenkor az egekbe szöknek. Jön az utánozhatatlan szag is, a füst és a mosdatlanság sajátos keveréke, az egy ruhában iskolába járó, testnevelés órán ugráló és ugyanabban a ruhában alvó gyerekek szaga, mert a hideg háttérbe szorítja a levetkőzést, a mosdást, és a mosást is. A hideg még nehezebbé tesz mindent.
(Forrás: Nyomor széle blog – hvg.hu)
 
2016.12.10.
Radó Péter: PISA 2015: miért romlanak az eredményeink?
A teljesítményromlás lehetséges okai: megváltozott mérési módszertan, a tanulók képességeinek, egészségi állapotának vagy mentális felkészültségének gyors megváltozása,a társadalmi környezet megváltozása, az egyenlőtlenségek hatása, a pedagógusok szakmai felkészültségének romlása, az iskolák működési módjának megváltozása, az általuk nyújtott szolgáltatás minőségének romlása,bizonyos oktatáspolitikai beavatkozásoknak a tanítás-tanulás minőségére gyakorolt negatív hatása.
(Forrás: Tani-tani Online)
 
2016.12.10.
Nádori Gergely: Mikor dől ránk a ferde torony?
Miközben nálunk még mindig a tananyag mennyiségéről van szó és arról, hogy lehet-e rendes magyar ember, aki nem olvasta a Szigeti veszedelmet és minden szaktanár próbálja a az egyetlen központi tantervbe belepréselni a saját tárgyának lényeges elemeit, azok az országok, amik sikeresen változtattak az oktatásukon (például Svédország) módszertani megújulást hirdettek meg, amibe szinte minden tanárt bevontak az országban. Nálunk módszerekről alig esik szó, a fetisizált tananyagról annál többet.
(Forrás: Tanárblog)
 
2016.12.10.
Informatikai eszközök átadására került sor közel 150 millió forint értékben a Ceglédi Tankerületi Központ köznevelési intézményeiben
A beruházás célja, hogy az oktatási intézményeket korszerű, a kor igényeit kielégítő informatikai eszközökkel lássa el, így biztosítva minden diáknak az esélyegyenlőséget az informatika oktatásban. A Tankerületi központ saját maradványkeretének terhére - 43 intézménye számára -, 731 számítástechnikai eszközt vásárolt. Ezáltal minden intézményben egy számítástechnikai tantermet lehet berendezni. 43 laptop átadása szimbolizálta fejlesztés megvalósulását.
(Forrás: KLIK)
 
2016.12.10.
Nem értik a lényeget - Beértek a Fidesz oktatáspolitikájának 'vívmányai'
Bár az új alaptanterv készül, de kevés remény van arra, hogy érdemi változást hozhat, hiszen a Köznevelési Kerekasztalnál ülő szervezetek készítik, ahol gyakorlatilag egyetlen, a kormány politikájával szemben kritikus szereplő sincs. A kormány így tovább terelheti a gyerekeket a szakoktatás felé, ahol a közismereti óraszámok lecsökkentésével biztosan nem jutnak versenyképes tudáshoz, és a boldoguláshoz elégséges készségeik sem fejlődnek.
(Forrás: Vasárnapi Hírek)
 
2016.12.10.
Gál J. Zoltán: A bukás
Hamar kiderülhetne, Hoffmann Rózsa megrökönyödésére, hogy Arany és a gyakorlati feladatok nem zárják ki egymást, hogy aki Harry Pottert olvas, az nagyobb eséllyel fog egyszer Kalevalát is, meg hogy a digitális technika okosalkalmazásával ad absurdum még magyarságtudatát is fejlesztheti, akinek ehhez van kedve. Ehhez legelébb a tanároknak kell kiszabadulniuk az Orbán-kormány fogságából. Hiszen ha ők nem szabadulnak, még a gyerekeink se fognak.
(Forrás: Vasárnapi Hírek)
 
2016.12.10.
Hárít a tankönyvek felelőse + videó
A nyelvoktatás csődjével példálódzik a tankönyvek első számú felelőse. Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet igazgatója szerint az oktatás színvonalának javítására nem az a megoldás, ha Magyarország átveszi a sikeres országok tankönyveit. A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke véget vetne a céltalan biflázásnak. Egy nemzetközi felmérés szerint a magyar diákok nem tudják hasznosítani a hétköznapi életben az iskolai ismereteket.
(Forrás: Hírtv)
 
2016.12.10.
A bérekről, az álláshelyekről és a végzettségek elismeréséről fogadott el állásfoglalásokat az NPK
A küldöttek egyetértettek abban, hogy a 2013-as bérrendezés legfontosabb eredménye az volt, hogy az akkori minimálbér 180 százalékát határozták meg kezdő fizetésnek. Ez az arány azonban 2017 januárjára 140 százalékra csökken majd.Az eredetileg 22-26 közé tervezett órakeret a 26 óra felé tolódik el, ennyi óra mellett pedig nehéz teljesíteni a kormány és a szülők által elvárt célokat. Paradigmaváltásra lenne szükség az oktatásban, mert a nagy mennyiségű lexikai ismeret és tudás átadása „gátjává válik" a készségfejlesztésnek.
(Forrás: Gépnarancs)
 
2016.12.10.
„A szakadék szélén billegünk” – Tanárok a tragikus PISA-eredményről
Az egyik megkérdezett magyartanár szerint az oktatáshoz kapcsolódó minden eredményben van felelőssége természetesen a tanároknak is, de azt elég nehéz elképzelni, hogy az elmúlt években a tanárok lettek kevésbé kompetensek, és a később született diákok egyszerűen rosszabb agyi kapacitásokkal rendelkeznének. Teljesen egyértelmű, hogy itt rendszerszintű probléma van. Az agyonzsúfolt kerettantervek, amelyhez megfelelő óraszámot sem sikerült rendelni, nehezen teszik lehetővé a kompetenciaalapú fejlesztést.
(Forrás: Magyar Narancs)
 
2016.12.09.
Oplatka András az Igazgyöngynek és egy erdélyi egyesületnek adja a 15 millió forintját
L. Ritók Nóra meglepődött a felajánláson. "Hát ez nem igaz!!! - írja az Igazgyöngy Alapítvány elnöke a Facebookon. Nem is tudtam semmit... és most sorban jönnek a levelek... keresem a neten a hírt, és tényleg, itt van: Oplatka András a díjjal járó 15 millió forintot jótékony célra ajánlotta fel: az összeg egyik felét a hátrányos helyzetű gyerekek tehetséggondozásával, személyiségfejlesztésével foglalkozó Igazgyöngy Alapítvány, másik felét az Erdélyben hasonló missziót folytató Nyilas Misi Tehetségtámogató Egyesület kapja."
(Forrás: Szeretlek Magyarország)
 
2016.12.09.
Korai iskolaelhagyás elleni program
Egy november 19-én hatályba lépett kormányrendelet-módosítás alapján megkezdődött egy, a Köznevelési Információs Rendszer (KIR) részeként működő, országos jelző- és pedagógiai támogatóhálózat kiépítése, amelynek célja, hogy segítséget nyújtson a végzettség nélküli iskolaelhagyással veszélyeztetett tanulók, továbbá az érintett pedagógusok és intézményvezetők számára. Meghatározták a lemorzsolódással veszélyeztetett diák definícióját is: az a tanuló, akinek az adott tanévben az átlageredménye közepes alatti, vagy az előző tanévi átlagához képest legalább 1,1 érdemjegyet ront, és „esetében komplex, rendszerszintű pedagógiai intézkedések alkalmazása válik szükségessé”
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2016.12.09.
Lázár szerint az oktatás nem politikai kérdés
Lázár János szerint nincs olyan politikus, aki meg tudja mondani, hogy kellene oktatni a matematikát, vagy úgy tanítani, hogy jobb legyen a szövegértés. Ezt csak a szakma, a tudományos világ szereplői és a tanárok tudják megmondani. Arra a kérdésünkre, hogy az új Nemzeti alaptantervben (NAT) milyen változások lennének szükségesek az eredmények fényében, hangsúlyozta: senki nem mer felelősséggel arról dönteni, mit ne tanuljanak a gyerekek, miközben arról teljes konszenzus van, hogy túlterheltek a diákok
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.12.09.
Az oktatási turizmus mint a jövő exportiparága
A külföldi egyetemisták és főiskolások napjainkban egyre több bevételt generálnak a célországok gazdaságának, ugyanis a külföldön tanulás ma már nem egyszerűen csak tanulást jelent, hanem nagyrészt turizmust is. A fiatalok ugyanis nemcsak azért mennek külföldre, hogy ott új ismereteket tanuljanak a legjobb egyetemek legkiválóbb professzoraitól, hanem legalább annyira azért is, hogy megismerjék egy másik ország kultúráját és megértsék a meglátogatott országok gazdasági és társadalmi gyakorlatát is.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.12.09.
"Szégyen" - Tiltakoznak a tanárok a Kossuth téren
A tiltakozás apropóját a héten nyilvánosságra került PISA-eredmények adják, amelyek rámutattak az oktatási rendszer minőségének süllyedésére. "Szégyen, hogy valaha híres oktatásunk színvonala mára nemzetközi összehasonlításban a sereghajtók közé süllyedt. Szégyen, hogy Kertész Imre és Esterházy Péter örököseinek, elvben egy gyönyörű nyelv birtokosainak negyede funkcionális analfabétaként kerül ki az iskolapadból - így nem érti Aranyt, Madáchot, Varró Dánielt, de még egy egyszerű használati utasítást sem" - írta a Tanítanék. A szervezők azt kérik, mindenki vigyen mécsest a demonstrációra.
(Forrás: Népszava)
 
2016.12.09.
Pont azt okozta az iskolai hittan, amire senki sem számított
Nem járnak a gyerekek a templomi hittancsoportokba, mióta az iskolákban kötelező a hit- és erkölcstan oktatása - erről a Magyar Katolikus Konferencia titkára beszélt a Hír Tv-nek. Mohos Gábor szerint az iskolai hittannal a szülők vefejezettnek tekintik a vallásos nevelést, és a templomba járás már elmarad.„...a szülők nagy része úgy gondolja, hogy ezzel az ő vallásos nevelésük amit a keresztelésnél fogadnak, el is van intézve.
(Forrás: eduline)
 
2016.12.09.
Mit csinálunk rosszul? Lenne kitől tanulni tanulni
A WEF sorrendje kísértetiesen hasonlít a PISA-teszt eredményeire, ezért kíváncsiak voltunk, hogy mégis miben különböznek az éllovasok a többiektől, és főként tőlünk. Kiválasztottunk négy, a sajátunktól nagyon eltérő oktatási rendszert üzemeltető olyan országot, amely mindkét szervezet idei húszas listáján szerepelt – ezeket vettük górcső alá.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.12.09.
Botka: A kormány meg még rátesz egy lapáttal
A PISA-teszt bizonyíték arra, hogy zuhanásba kezdett a magyar közoktatás – véli Szeged szocialista polgármestere. Botka László a színvonal csökkenése összefügg azzal, hogy államosították a fenntartói jogokat. A városvezető hozzátette: elfogadhatatlan, hogy most a működtetési jogokat is elveszi az állam az önkormányzatoktól.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.12.09.
Pisa-eredmények: Palkovics szerint is felelősek a tanárok - videó
Palkovics László, oktatási államtitkár reflektál a Pisa eredményekre. Felmerül, hogy ki tehet a kudarcért. Felteszi a kérdést, hogy mit lehet tenni. Nyilván a pedagógusoknak is van szerepük az eredményben, sok függ az alkalmazott módszerektől. Rossz a tendencia. Csökken a természettudományi szakokra jelentkezők száma. A diákok nem szeretik és nem is tudják. A szövegértés területén bekövetkezett romlás még nem a jelenlegi kormányzat munkáját minősíti.
(Forrás: atv.hu)
 
2016.12.09.
Leterhelt pedagógusok - rosszul teljesítő diákok - videó
Az államtitkárral készített interjú után Mészáros AntóniaRadó Péter oktatáskutatóval és Pilz Olivérral, a Hermann Ottó Gimnázium tanárával beszélget a Pisa eredmények tanulságairól. Radó Péter hangsúlyozza, hogy a Pisa kudarc értelmezése nagyon fontos kell legyen az oktatáspolitika számára.Reagált arra a kijelentésre is, hogy a mostani 15 évesek rossz teljesítményéről Magyar Bálint oktatáspolitikája tehet. Pilz Olivér visszautasítja Lázár János azon kijelentését, hogy a rossz eredményért a tanárok lennének felelősek. Szó esik a TIMMS és a PISA vizsgálat közotti különbségekről is.
(Forrás: atv.hu)
 
2016.12.09.
Kovács Zoltán még nem látta a szakmát előállni azzal, hogy mitől lesz jobb az oktatás színvonala
Balog Zoltán és Palkovics László államtitkár többször is kijelentették az elmúlt időszakban, hogy ők  milyen sokszor akartak tárgyalni a Tanítanékkal, de ez Törley szerint egyszerűen hazugság, mert november eleje előtt soha nem kapott meghívást a Tanítanék még az egyébként látszat-kezdeményezésnek tartott köznevelési kerekasztalra sem. Konstruktív javaslatokkal viszont éltünk – folytatta Törley, de úgy látják, hogy még azoknak a szakértőknek sem fogadták meg a tanácsait, akik beültek ebbe az enyhén szólva megkérdőjelezhető működésű kerekasztalba.
(Forrás: Budapest Beacon)
 
2016.12.09.
Tarkón lőtték az oktatást, majd ráfogták a gyilkosságot a tanárokra és diákokra
A Fidesz 2010 óta – de még inkább a 2011. december 19-én elfogadott új köznevelési törvény óta – mást se tesz, csak ott áll a katedra mellett, és árgus szemekkel figyeli, hogy mit csinál pedagógus és diák a tanórákon. Sűrű ködként gomolyog az oktatási rendszer felett, amelyet saját kényére toldoz-foldoz. Játékszerként kezeli az iskolákat, ahol hozzá nem értő, felelőtlen miniszterek és államtitkárok kapkodva és átgondolatlanul vezetnek be olyan változtatásokat, amelyek hatása hosszú távon veszi el a lehetőséget a diákok elől, életképtelenné nevelve őket.
(Forrás: Kettős Mérce)
 
2016.12.08.
Videó: Nem félti a gyerekét ebben az iskolarendszerben? - Szülők a PISA-tesztről
Katasztrofálisan szerepeltek a magyar gyerekek a természettudományos, matematikai és olvasás-szövegértési kompetenciákat vizsgáló PISA-teszten; az előző felmérés óta nálunk romlott legtöbbet a gyerekek teljesítménye az EU tagországok közül. Szülőket kérdeztünk arról, mit gondolnak a csúfosan vizsgázó oktatási rendszerről.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.12.08.
Juhász Ágnes A kormány szuper, a tanárok a hibásak
Nem kellene inkább elismerni, hogy hiba van a kréta körül, és igazuk van azoknak, akik öt éve kiabálják: a központosítás, az egységesítés, a központilag előírt tömérdek, a modern kor követelményinek nem megfelelő ismeret oktatása, a tanárok túlterhelése, megalázása, megfélemlítése, a szakiskolákban a közismereti órák drasztikus csökkentése, a követhetetlen iramban egymást követő változtatások mellett csak romolhat az oktatás minősége, ilyen oktatás mellett a gyerekek nem tudják megszerezni a boldogulásukhoz szükséges tudást?
(Forrás: Tanitanék)
 
2016.12.08.
PISA-teszt után: elveszett egy generáció?
Az oktatási kormányzat sok hibát elkövetett, de nem lehet mindent az ő nyakukba varrni. A tanároknak is változniuk kellene, tudomásul kell venniük, hogy már régen nem ők az egyetlen és kizárólagos tudásközvetítők, pláne, ha még ezen a téren sem a leghatékonyabbak. Sokkal inkább a gyerekeket partnernek tekintő, az egyéni fejlődési lehetőségeikhez igazodva haladó tanulástámogatóként kellene megjelenniük.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.12.08.
PISA-jelentés: az MTA kiemelt stratégiai célja az oktatás fejlesztésének sokoldalú támogatása -Interjú Csapó Benővel
egyrészt kellő energia befektetésével lehet javítani az eredményeken, másrészt az elért szint megőrzéséért folyamatosan keményen meg kell dolgozni. Az iskolai szelekció mérséklése, a méltányosság és esélyegyenlőség javítása már az első PISA-adatok megismerése után oktatáspolitikai programmá vált, látjuk milyen eredménnyel. Hasonlóképpen – kellő szakmai megalapozottság hiányában – kisiklottak azok a kompetenciafejlesztésre irányuló törekvések is, amelyek a tanulók tudásának minőségét, alkalmazhatóságát lettek volna hivatottak javítani.
(Forrás: MTA)
 
2016.12.08.
PISA-teszt: 20 évbe is beletelik, mire ezt kijavítjuk
Arató szerint felül kellene vizsgálni a nemzeti alaptantervet, sőt az oktatási törvényt is, de nem azoknak, akik most teszik. "Az Oktatási Kerekasztalban, illetve a kormány által létrehozott, a NAT újraírásával megbízott Nemzeti Pedagógus Karban nem a valós, civil kezdeményezések emberei ülnek" - véli Arató László, aki szerint a jelenlegi oktatási kormányzat alapvető elvi hibája, hogy azt képzeli, hogy az egyformaság eredményezi az egyenlőséget. 
(Forrás: Szeretlek Magyarország)
 
2016.12.08.
Egy „be nem jegyzett” civil szervezet megválaszolatlan kérdései
A Civil Közoktatási Platform az alábbi nyílt levelet küldi Balog Zoltán miniszternek, aki azt gondolja, hogy a drámai eredményeket produkáló oktatási rendszerre vonatkozó kérdéseket továbbra is megkerülheti. Ideje tudatosítani benne és a magyar kormányban, hogy az oktatás nem a magánügyük, hanem közszolgáltatás, amelyért hallatlan felelősséggel tartoznak.
(Forrás: Tanítanék)
 
2016.12.08.
Törley Katalin és Sulyok Blanka at Egyenes beszédben - videó
December 19-én lesz öt éve, hogy elfogadták a köznevelési törvényt, ami romba döntötte a közoktatást, az egész civil szféra méltó módon megemlékezik majd erről, az elemi felháborodásnak is hangot adnak, este 6-kor a Kossuth térre hívnak mindenkit, akik szeretnék biztonságban tudni a gyermekeiket – ezt Törley Katalin mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.
(Forrás: atv,hu)
 
2016.12.07.
Zsuppán András: Miért ilyen rosszak a PISA-eredményeink?
Hat (a felmérés készítésekor öt) éve vezetik az országot, egy idő után látszania kellene az eredményeknek még egy lassan változó, nagy rendszer esetében is.Kevés tartalmi reformot csináltak, és az is inkább az alapkészségek oktatásának megerősítése ellen hatott. A kormány által bevezetett új tanórák (mindennapos testnevelés és hit-/erkölcstan) elveszik az időt a fontosabb tantárgyak (matek, magyar, idegen nyelvek) elől.A tanárokat az életpályamodell bevezetésével párhuzamosan rengeteg értelmetlen, idegölő adminisztrációra kényszerítették rá,
(Forrás: Válasz)
 
2016.12.07.
Széllel szemben: a PISA-felmérésről
A differenciált oktatás a nagy osztálylétszám és más tényezők miatt sem tud igazán megvalósulni, így marad a ‘megszoksz vagy megszöksz’ hozzáállás. Az alternatív pedagógiai módszerrel tanító vagy alapítványi iskolák pedig csordultig tele vannak a hagyományos iskolarendszerből kihullottak, azt ellenző, vagy eleve teljesen mást kereső diákokkal.  Mindenkinek nem jut hely alternatív iskolában, így talán itt az ideje, hogy a hagyományos iskola is profitáljon a kooperatív tanulásból, a projekt módszerű oktatásból, vagy szimplán a gyermekközpontú szemléletmódból.
(Forrás: Deliága Éva gyermekpszichológus blogja)
 
2016.12.07.
Lázár szerint nem a kormány, hanem a tanárok a felelősek a rossz PISA-eredmények miatt
Lázár visszautasította azokat a követeléseket is, miszerint a botrányos eredmény után Balog Zoltánnak le kellene mondania. Szerinte már csak azért sem lehet számon kérni a borzalmas PISA-eredményeket az oktatásért felelős miniszteren, mert nem ő tartotta a diákoknak a matematikaórát és a rossz teszteket sem ő írta. Úgy látja, az nem politikai kérdés, hogy matematikából mit kell megtanulni. Most azért kezdeményeznek tárgyalásokat, mert az erről szóló értelmes párbeszédhez szeretnének hozzájárulni.
(Forrás: 444.hu)
 
2016.12.07.
Változást sürgetnek az oktatásban
Az NPK elnöke általánosságban úgy látja, a közoktatásnak sokkal jobb lenne célul kitűznie azt, hogy a jelenleginél lényegesen kevesebb, de a gyakorlatban is hasznosítható tudást sajátítsanak el a diákok sok gyakorlással, közösségépítéssel, csoportmunkával, a kommunikáció fejlesztésével. Ez sokkal lassabb, de jóval alaposabb folyamatot eredményezne. Kérdésünkre, hogy erre halad-e a magyar közoktatási rendszer, úgy válaszolt, hogy jelenleg a köznevelési kerekasztalnál van egy tartalomfejlesztéssel foglalkozó munkacsoport, amely az új Nemzeti alaptanterv kidolgozásáért felel, ennek januárban mutatják be az eredményeit.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.12.07.
Azt éreztem, csúnya dolog lenne visszaadni őket
Marika és Magdi hosszú évek óta fogadnak magukhoz fogyatékkal élő gyereket. A nevelésük jóval több nehézséggel jár, szerintük mégis az egyik legszebb dolog a világon. Elengedni a kezüket azonban még nevelőszülőként sem egyszerű: csak abban bízhatnak, hogy találnak nekik egy biztonságos intézményt, és nem kerülnek csalók kezei közé. 
(Forrás: abcug.hu)
 
2016.12.07.
Brutális romlás az oktatásban: 2030-ra lehetne csak visszafordítani
Radó Péter szerint a közép-európai régió kettészakadni látszik. Az osztrák, cseh és lengyel oktatás az OECD-átlagnak megfelelően vagy a fölött teljesít, míg a Magyarország által mutatott „brutális mértékű romlást” megközelítő teljesítményrontást „kizárólag Szlovákia produkált”. A magyarországi oktatáspolitika a nyolcvanas évek diskurzusait indította újra az oktatás centralizációjával, míg nyugaton evidenciának számít az iskolák szakmai, pénzügyi és szervezeti autonómiája.
(Forrás: 168 óra)
 
2016.12.07.
Böjte Csaba neveltjeinek gyűjt karácsonyi ajándékokat a Három királyfi mozgalom
Vigh József, a civil szervezet ügyvezető igazgatója azt mondta, a Pálferi Karitásszal és a Magyar Cserkészszövetséggel közösen indított akciójuk célja az, hogy ötszáz cipősdobozcsomagot gyűjtsenek össze a rászoruló erdélyi gyerekeknek.Az ajándékokat, ahogy a korábbi években, idén is személyesen viszik el Erdélybe és adják át önkénteseikkel, akik saját programmal is igyekeznek karácsonyi hangulatot teremteni az ottani "angyalváró ünnepségen" az otthonokban élő csaknem 2500 gyereknek.
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2016.12.07.
Gajdics Ottó: Szekunda
Aki azt állítja, hogy a kormány tudatosan teszi tönkre a közoktatás rendszerét, az nem normális. Arra sem bíznánk szívesen gyermekeinket, aki szerint minden a legnagyobb rendben van az iskolák környékén. De aki lemondásra szólítja fel Balog Zoltánt, az emberi erőforrások miniszterét azért, mert az úgynevezett PISA-felmérés eredményei szerint romlott a magyar középiskolások teljesítménye szövegértésből és a természettudományos tárgyakból, az ráadásul felelőtlen
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.12.07.
PISA-sokk - Még mindig a múlt démonaival küzd az oktatás
Magyarországon szinte senki nem gondolkodik azon, milyen hosszútávú keretei legyenek az oktatásnak, hiszen még mindig a múlt problémáit próbáljuk megoldani, "a múlt démonaival küzdünk. De amíg ezeket nem tudjuk kezelni, nem is lehet hosszútávú stratégiákban gondolkodni. Az iskolarendszerünk a '80-as évek óta folyamatosan hullik szét, ehhez minden kormány hozzátett valamit. Ha sokáig görgetjük a problémákat magunk előtt, azok tovább nőnek. Az elmúlt 26 évben is a politikusoknál pattogott a labda, nem voltak túl innovatívak. Az utóbbi időben a parlament felől nem nagyon látni életképes stratégiákat" (Radó Péter)
(Forrás: Népszava)
 
2016.12.07.
Az országban elsőként Zuglóban - Addiktológia serdülőknek
Az ellátórendszerben eddig hiánycikknek számított a fiatal korosztály ambuláns addiktológiai ellátása, ezért történhetett meg, hogy az alapítvány szerdai rendezvényén egy édesanya arról beszélt, nem tudta, kihez fordulhat, amikor kiderült a gyerekéről, hogy drogfüggő. Ezen a problémán kívánt segíteni a zuglói önkormányzat és az ugyancsak zuglói alapítvány.
(Forrás: Népszava)
 
2016.12.07.
Duális képzések az Óbudai Egyetemen
Az Óbudai Egyetemen a duális képzésben részt vevő hallgató a szorgalmi időszakot a „hagyományos” nappali munkarendű hallgatóval együtt végzi (intézményi szakasz). Ezt követően részt vesz a vállalati szakaszban történő oktatásban és gyakorlatban. A vállalatnál eltöltött gyakorlati idő során specifikus szakmai gyakorlati ismereteket és munkavégzési gyakorlatot szereznek a hallgatók. Ennek mértéke eléri a 7 félévre vonatkozóan az intézményi szakasz idejének legalább 80%-át. Az elvárások a képzés ideje alatt fokozatosan emelkednek, első félévben még csak részfeladatokat kapnak a hallgatók, míg a képzés végén már összetett problémákat oldanak meg.
(Forrás: eduline)
 
2016.12.07.
Fejlesztenék a SOTE-t és az SZTE-t Palkovicsék, fizetésemelés is jön a felsőoktatásban
A közoktatásban nem volt probléma mentes a pedagógusok minősítése, ezt szeretnék jobban megoldani a felsőoktatásban Palkovics Lászlóék. Komoly minősítési rendszert vezetnének be, ennek feltételeit a rektori konferenciával közösen munkálják ki. Az orvosképzés átalakítása is terítéken van, szerdán tárgyalt az illetékes professzori bizottság, a javaslataikat átvezetik és a dokumentum visszakerül a kormány elé. Ez tartalmazza a Semmelweis Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem fejlesztését is.
(Forrás: eduline)
 
2016.12.07.
Marine Le Pen: Fizessenek a külföldi gyerekek a francia iskoláért!
Semmi baja a külföldiekkel, de ha Franciaországba jönnek, akkor a gyerekeiknek ne legyen ingyenes a közoktatás, hanem fizessenek érte - mondta a Nemzeti Front francia szélsőjobboldali párt vezetője, Marine Le Pen csütörtökön Párizsban."Mondjátok meg nekik (a külföldieknek): ha az országunkba jöttök, ne várjátok el, hogy törődjünk veletek, gondoskodjunk rólatok, és hogy a gyerekeiteket ingyen oktassuk" - jelentette ki. 
(Forrás: Index)
 
2016.12.07.
Nincs kivételezés a muszlim diáklányokkal
A muszlim diáklányok is kötelesek részt venni az iskolai úszásórákon – döntött a német alkotmánybíróság. Egy 11 éves iszlám vallású kislány ügye került a legfőbb német bírói testület elé. A szülei a Koránra hivatkozva, még a teljes testet eltakaró fürdőruhában, vagyis burkiniben sem engedték, hogy részt vegyen a koedukált tanfolyamon, mert szerintük a testhez simuló fürdőruha sérti a vallásukat. A bíróság szerint azonban az iszlámban nincs ilyen öltözékre vonatkozó szabály.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.12.07.
György Zsombor: Homály
A tényekkel kár szembemenni, nincs az a kommunikátor, aki elhitetheti, hogy 477 pont több, mint 493. (A természettudományok terén elért magyar eredmény és a nemzetközi átlag.) De igazán az az aggasztó, hogy megannyi kutatás és személyes tapasztalat alapján nagyon durva, sőt durvuló különbségek, törések mutatkoznak térség és térség, iskola és iskola, család és család között, amit pusztán az intézmények államosításával biztosan nem lehet eltüntetni.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.12.07.
„A fő üzenet egyértelmű: ezt a rendszert fel kell számolni”
Új tantervet követel a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a magyar gyerekek tudását és képességeit vizsgáló nemzetközi PISA-felmérés eredményének ismeretében. A kormánypárt a korábbi MSZP–SZDSZ kormányok felelősségét firtatja. A 9. évfolyamosok által kitöltött teszt szerint Magyarországon a 15 évesek negyede funkcionális analfabéta.
(Forrás: Hírtv)
 
2016.12.07.
Az egyházi iskolák szegregációjától tartanak
Az egyházi iskolák szegregációjától tart a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, ha a kormány valóban ezeket az intézményeket részesíti előnyben. És ettől tartanak szigetvári szülők is, ahol az egyik legnagyobb állami iskolát venné át a Pécsi Egyházmegye. Az oktatási államtitkár viszont cáfolja, hogy bármelyik egyházi intézmény is szegregálna.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.12.07.
Érzékeny adatokat lophatnak az okosjátékok
Az EU több országában kapható játékok a szakemberek szerint súlyosan megsértik az adat- és fogyasztóvédelmi előírásokat. Nem csupán beszélgetésre serkentik ugyanis a gyermekeket, hanem egyben – a szülők hozzájárulása nélkül – rögzítik is, amit mondanak. Ahhoz, hogy a játék a megfelelő választ tudja kiválasztani a neki feltett kérdésekre, továbbítják a hangfájlokat egy szövegfelismerésre szakosodott cégnek az Egyesült Államokban.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.12.07.
Eldőlt: az ELTE-hez csatolják a BME gazdasági karát
Az államtitkárság erről hétfőn közleményben tájékoztatta az MTI-t. Mint írták, a fenntartó álláspontja szerint a jelenleg fennálló helyzet nem teszi lehetővé, hogy a kar és az egyetem az oktatási-kutatási értékek és hallgatói érdekek sérelme nélkül működjön tovább.Kitértek arra is, hogy az egyetem a fenntartó kérése ellenére, az egyetemen belüli érdekeltekkel folytatott párbeszéd eredményként sem tudta megnyugtató módon rendezni a vitás helyzetet.
(Forrás: eduline)
 
2016.12.07.
A pénznél is fontosabb lenne a szabadság az iskolákban - Nahalka István véleménye a PISA adatokról
Nahalka szerint „az oktatás színvonala attól függ, hogyan tanítunk, milyen a kapcsolat a pedagógusok és a gyerekek között, és ebben óriási változásokra van szükség”. Ugyanis most a magyar iskolarendszer nem tud a gyerekek sajátos tudásához, képességéhez, kultúrájához alkalmazkodni. „Csak egyfajta kultúrát preferál az iskola: a fehér középosztály kultúráját. Ha egy gyerek ettől eltérő környezetből jön, akkor ehhez nem tud igazodni, és az esélyegyenlőtlenségeket végső soron az iskola hozza létre.”
(Forrás: 444.hu)
 
2016.12.06.
A kevesebb néha több – 11 tanulság a finn oktatási rendszerből
Kelly Day Indiana állambeli hetedikes matektanár, akinek a Fulbright kutatói ösztöndíj elnyerésével lehetősége nyílt fél éven át tanulmányozni a finn oktatási rendszert. Cikkében kifejti, hogy a legfontosabb dolog, amit Finnországban tanult, hogy a kevesebb sokszor több.
(Forrás: Kölöknet)
 
2016.12.06.
Totális kontroll alatt tartják az átmeneti otthonban élő anyákat
A hatalmi visszaéléses helyzetek kialakulásának esélyét az is csökkentené, ha jogérvényesítési eszközeiket jobban ismernék az otthonok lakói, valamint, ha lenne rendes érdekképviseletük az otthonon belül. Érdekképviseleti fórumoknak ugyan kötelező működnie az otthonokban, de a megkérdezett anyák szerint ezeken nem igazán szólalnak fel az otthonok lakói, nehogy hangoskodónak kiáltsák ki őket, és ez hátrányos megkülönböztetésükhöz vezessen. Arról sem sokan tudnak, hogy jogsérelem észlelése esetén az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz vagy az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központhoz is fordulhatnának.
(Forrás: abcug.hu)
 
2016.12.06.
Tóta W.: Neve birkaiskola
Megkapta a bizonyítványt a magyar oktatási rendszer, mindjárt kettőt is. Az egyik, a TIMSS eredménye az, hogy a tantervi jellegű tudással nincsen semmi baj. Büszke is rá az államtitkárság, és kissé sértődötten jegyzi meg, hogy a PISA-teszt, amely ezzel szemben siralmas állapotokat mutat, voltaképpen idegen a néplélektől, de az oktatási rendszertől meg végképp. Az ugyanis nem az anyagot kéri számon, hanem hogy életszerű problémákra képes-e a tanuló alkalmazni mondjuk a matekot. Kiszámolni egy lakás alapterületét, vagy hogy egy áruházi akción mennyit takarít meg.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.12.06.
Lannert Judit: Válasz Lencse Máténak
A toldi tanodára bizonyára szükség van. De nem gondolom, hogy mintegy 300 tanodát kellene uniós pénzből finanszírozni. Ha az államnak fontos a roma gyerekek jövője, akkor ezt komolyabban kellene vennie, és a költségvetésből (nem uniós forrásokból) évről-évre odatenni az erőforrásokat, de szigorúan oda, ahol a legnagyobb a befektetés megtérülése. Ez szerintem változatlanul a jó minőségű általános iskolát jelenti. Ha valóban mindenki odaállna a jó minőségű integrált általános iskola mellé, akkor lenne elmozdulás.
(Forrás: Tani-tani Online)
 
2016.12.06.
Reagált a Klik
Az állami intézményfenntartó a szakos ellátás biztosításával, az iskolákban eddig megvalósított, és a jövőben tervezett infrastrukturális és módszertani fejlesztésekkel kívánja megsegíteni a szegregációval fenyegetett intézményeit. A KLIK nem kommentálja a CFCF bejelentését, amíg nem kap hivatalos értesítést az általuk benyújtott keresetmódosítás tartalmáról, hangsúlyozzuk, hogy a kérdéses perben szereplő intézmények jelentős része nem az állami intézményfenntartóhoz tartozik – írta a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2016.12.06.
Ezért hasaltak el a magyar diákok a PISA-teszten
Sajnos nem sok elemét találni a magyar oktatási rendszerben azoknak a kritériumoknak, amik az Engame Akadémia elemzése szerint sikeressé tehetik egy ország oktatását. Mivel a PISA-teszt inkább arra kíváncsi, hogy a megszerzett tudást hogyan tudják a diákok a gyakorlatban hasznosítani, a sikeres országok erre fektetnek hangsúlyt. Lengyelországban pont így tettek, Finnországban pedig a projektalapú oktatás vezetett sikerre. “A bemagolt tudásanyag elszáll - azokat a következtetéseket viszont, amiket a diák maga von le sokkal inkább megjegyzi és beépíti a saját tudástárába.
(Forrás: eduline)
 
2016.12.06.
"Értetlenül állunk": a minisztériumnál kopogtat a GTK miatt a BME
"Értetlenül állunk azon tény előtt, hogy a fenntartó kezdeményezi a GTK-nak a BME szervezetéből való kiválását és az ELTE szervezetébe történő beolvadását" - írja közleményében a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem vezetése, a rektor, a rektorhelyettesek és a dékánok azt kérik az Emberi Erőforrások Minisztériumától, hogy változtassa meg döntését.
(Forrás: eduline)
 
2016.12.06.
Friss adatok: beszakadt a szakgimnáziumba járók száma
A 2015/2016-os tanévhez viszonyítva a gimnáziumok létszáma úgy nőtt 0,5 százalékkal, hogy a középfokú oktatásban résztvevők létszáma 3,6 százalékkal csökkent. A szakgimnáziumba járók létszáma azonban gyakorlatilag beszakadt, 8,2 százalékkal, azaz a természetes népességfogyáshoz képest több mint kétszeres mértékben csökkent. A szakközépiskolák létszáma a népességfogyás mértékénél mérsékeltebben csökkent, mindössze 2,5 százalékkal lettek kevesebben, mint az előző tanévben.
(Forrás: eduline)
 
2016.12.06.
Orbán nem kommentálja a botrányos PISA-eredményt
Megkerestük a miniszterelnök sajtófőnökét, hogy mit szól Orbán Viktor a PISA-teszt eredményeihez, tervez-e az eredmények ismeretében bármilyen változást az oktatási rendszerben, illetve nem gondolja-e úgy, hogy a magyar oktatáspolitika téves úton indult el az elmúlt hat évben, amire csak azt a rövid választ kaptuk, hogy a témával kapcsolatban az Emberi Erőforrások Minisztériuma ismerteti a kormány álláspontját, forduljunk hozzájuk.Balog Zoltán miniszter sem szólalt meg, az oktatásért felelős Palkovics László viszont lényegében hárította a felelősséget.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.12.06.
A magyar gyerekek negyede funkcionális analfabétaként fejezi be az iskolát
A 15 éves magyar diákok több mint negyede funkcionális analfabéta, azt sem tudja megállapítani, hogy két alternatív útvonal közül melyik a rövidebb, és azokkal az alapvető számolási készségekkel sem rendelkezik, melyek legalább minimálisan szükségesek lennének az életben való elevickélésre. Az országos szinten is nagyon gyenge PISA-átlagnál is sokkal ijesztőbb, hogy milyen ütemben növekszik azoknak a gyerekeknek a száma, akiknek a sorsa már az általános iskola végén megpecsételődik.
(Forrás: Index)
 
2016.12.06.
Mégsem 58 tankerületi központ lesz
Januártól az önkormányzatoktól az államhoz kerül az iskolák működtetése. Ezt nem minden önkormányzat nézi jó szemmel, így elképzelhető, hogy akadnak majd köztük olyanok, amelyek egyáltalán nem lesznek hajlandók aláírni az erről szóló megállapodást. Amennyiben az államnak és bármely érintett önkormányzatnak nem sikerül teljeskörűen megegyeznie a december 15-i határidőig az átvételről, úgy az oktatásért felelős miniszter, Balog Zoltán feladata határozattal létrehozni a megállapodást az azt követő öt napon belül. A határozat ellen pedig fellebbezésnek nincs helye.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.12.06.
Az ellenzék is kiakadt a PISA-eredményeken - videó
Csődöt mondott a kormányzati kísérletezés, az oktatásért is felelős miniszternek ezért le kell mondania – így összegezhető az ellenzéki pártok véleménye a PISA-teszt eredményéről.
(Forrás: Hírtv)
 
2016.12.06.
Hiller: Új közoktatási törvényre van szükség - videó
Új közoktatási törvényre van szükség, amely az intézmények helyett a gyermeket állítja középpontba – mondta Hiller István volt oktatási miniszter Magyarország élőben című műsorunkban, aki szerint a 2011-ben elfogadott köznevelési törvény miatt teljesítenek rosszabbul a magyar diákok. Az Országgyűlés szocialista alelnöke szerint a kedden közzétett PISA-felmérés azt támasztja alá, hogy a kormány oktatáspolitikája rossz, a megvalósítás pedig csapnivaló.
(Forrás: Hírtv)
 
2016.12.06.
Mendrey: Katasztrófához vezet a szegregált oktatás - videó
„A szegregált oktatásnak a pozitív és a negatív szegregátumban lévő haszonélvezői, amikor kikerülnek a való életbe, egyaránt nem találják a helyüket. Aki tud, megpróbál itthon alkalmazkodni, aki nem, elmegy külföldre. Sokan itthon maradnak a negatív szegregátumból, ők tehertételt jelentenek az államnak, el kell őket tartani, nem tudják saját magukat fenntartani, nem tudnak olyan munkát végezni, amely egyébként a saját boldogulásukhoz szükséges, örökké rászorulók maradnak. Nem hiszem, hogy ez az ország érdekét szolgálja.”
(Forrás: Hírtv)
 
2016.12.06.
Kálmán Olga beszélgetése Törley Katalinnak a PISA eredmények kapcsán
A 2000-es évek elején kiderült, hogy baj van az oktatási rendszerrel, már a PISA-tesztek bevezetésekor sem teljesítettünk jól, 2009-ben elkezdett valami beérni, de aztán a 2012-es és a mostani mérés is bebizonyította, hogy elindult lefelé az oktatás színvonala – erről Törley Katalin beszélt az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.
(Forrás: atv.hu)
 
2016.12.06.
Nem kell a gyerekeket a modern világról kérdezgetni, és akkor mindjárt jobban mutatnak a magyar oktatás eredményei
Az lett az általános megközelítés, hogy nem a magyar oktatási rendszernek kellene felzárkózni, hanem meg kéne próbálni a világot visszaforgatni pár évtizeddel, hátha akkor ugyanazzal a tudással jobban szerepelnének a magyar diákok. Nálunk a 15 éves gyerekeknek a heti öt kötelező tesióra mellé már csak egy informatika fér bele, úgyhogy nem kell olyan életidegen példákat adni nekik, mint a PISA tesztben, hogy ha egy gigás pendrive-ról letörölnek 400 mega fotót, akkor felfér-e rá 2 új album.
(Forrás: 444.hu)
 
2016.12.05.
L. Ritók Nóra: Tanodamutyi
Sokkal fontosabb az, hogy ez a két, egymás utáni tanoda kiírás mutatja számomra az egész probléma mélységét, melynek tünetei egyrészt az oktatás, másrészt a korrupció területére vezetnek. Mutatja, hogy alapjaiban kellene újragondolni ezt az egészet, az oktatás esélykiegyenlítő voltának hiányát, a szegregációt, és a pályázati rendszereket is.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.12.05.
Andor Mihály: Beértek az orbáni oktatáspolitika első gyümölcsei
Orbán komolyan vette, hogy a tudás hatalom, nem is akar adni belőle mindenkinek, csak a kiválasztottaknak. Ezért vesz el a gondolkodásra késztető tantárgyak óraszámából testnevelésre és hittanra, ezért szünteti meg az idegen nyelvre tanító nulladik évfolyamokat, ezért szűkíti a gimnáziumi férőhelyek számát és butitja le a szakképzést. Ezért adja ki az oktatást gebinbe a Kereszténydemokrata Néppártnak.
(Forrás: Gépnarancs)
 
2016.12.05.
Radó Péter: A csúfos PISA-bukás oka az oktatás minőségének súlyos romlása
Az adatokból kiolvasható gyorsuló és drámai mértékű eredményromlás mélyebb okai további elemzéseket igényelnek. Amíg a 2012-es – a jelenleginél kisebb mértékű – teljesítményromlásban erőteljesen közrejátszott a 2008-as válság hatására megnövekedett szegénység hatása, ez a hatás a 2015-ös hanyatlásban sokkal csekélyebb volt. A 15 éves tanulók alapkészségeinek most megfigyelt súlyos romlása mögött döntő valószínűséggel nem elsősorban az egyenlőtlenségek felerősödését, hanem az oktatás minőségének súlyos romlását kell keresnünk.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.12.05.
Itt a PISA-eredmény: három év alatt drámaian esett a magyar diákok tudásszintje
A kutatók azt írják, a magyar tanulók teljesítménye az elmúlt évtizedekben romlik, matekból és természettudományból ma az általános iskola végén kevesebbet tudnak, mint 10–15 évvel ezelőtt, a diákok között egyre több a gyengén teljesítők – funkcionális analfabéták – aránya, a diákok tanulási stratégiájával komoly gondok vannak, itthon a legnagyobbak az iskolák közti különbségek. Az elemzők szerint a tanulók társadalmi háttér szerinti szelekciója korán elkezdődik, és a teljes közoktatást áthatja.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.12.05.
Ilyen nagyot még sosem zuhant a magyar oktatás
Óriási különbség van a gazdasági szempontból előnyös és hátrányos helyzetű diákok teljesítménye között, úgy néz ki, hogy a világon a magyar oktatási rendszer az egyik legrosszabb abban, hogy az iskolában csillapítsa a diákok otthonról hozott különbségeit. Aki tehetős családból származik, az többnyire jól fog teljesíteni, a szegényből, az rosszul, az iskola ebből alig egyensúlyoz ki valamit.
(Forrás: 444.hu)
 
2016.12.05.
Dr. Gyurkó Szilvia: 4 ok, amiért nem szabad megszavazni az új gyermekvédelmi törvényt!
Hogy tud hitelesen és sikeresen működni egy segítő szakember, ha egyik kezével ad, támogatást nyújt, miközben a másikkal fenyeget, szankcionál? Súlyos szerepzavart idéz elő, arról nem is beszélve, hogy a „büntetés lehetősége” valójában nem motiváló, hanem csökkenti az együttműködési hajlandóságot.  Mármint a valóságosat, amire igazán szükségünk van akkor, ha egy gyereket meg akarunk védeni, és nem a látszólagos együttműködést, ami csupán arról szól, hogy kipipáljanak egy kötelezettséget. Természetesen nagyon fontos alapelv, hogy minden gyereket meg kell védeni a bántalmazástól, elhanyagolástól.
(Forrás: wmn.hu)
 
2016.12.05.
Kijöttek a PISA-eredmények: rosszabb, mint valaha
Korábban sem volt jó a helyzet, a háromévente a világon végigsöprő nagy kompetenciamérésben majdnem mindig elmaradtunk az átlagtól, de az eredményeink nemhogy nem javulnak, a lemaradásunk csak nő. Legutóbb az látszott, hogy főleg matematikából estek vissza a magyar gyerekek, a kedden nyilvánosságra hozott legfrissebb, 2015-ös tesztekből származó adatok pedig már azt jelzik, hogy ugyanerre a szintre vagy még ez alá süllyedtek a pontszámaink szövegértésből és természettudományos kompetenciákból is.
(Forrás: Index)
 
2016.12.05.
Ónody-Molnár Dóra: Cigány osztályok: forintosíthatók-e a kárba veszett évek?
A per tétje, hogy forintosítható-e a sérelem, ami a gyöngyöspatai gyerekeket érte az elkülönítés és az abból eredő alacsonyabb minőségű oktatás miatt. Forintosítható-e, ha egy gyerektől az állam elveszi a lehetőségét annak, hogy kitörjön a mélyszegénységből és a társadalom megbecsült tagja legyen? Balog Zoltán humánminiszter korábban azt mondta, ha „a pedagógusok szeretetteljesen viszonyulnak” a cigány gyerekekhez, akkor az közelebb visz a társadalmi integrációhoz. Palik Erzsébet szerette a rábízott roma gyerekeket. Mégsem tudott esélyt adni nekik.
(Forrás: 168 óra)
 
2016.12.05.
Fű alatt átnyomták, Áder már alá is írta az SNI gyermekekre vonatkozó törvénytervezetet
A CSEVE Csoport egy nemrégiben megjelent oktatási törvénytervezet hiányosságai okán elsőként az illetékes minisztériumhoz fordult, majd a képviselőkhöz is, mert több helyen is nagyfokú hiányosságokat tapasztaltak a 12731-es törvénytervezetben. Pontosabban annak, a sajátos nevelési igényű gyermekekre vonatkozó rendelkezéseiben.A törvénytervezetet civil társadalmi egyeztetésre kellett volna bocsájtani, majd a civil észrevételeket értékelve, megfontolni a tervezet pontosítását, jobbítását, illetve, ha szükséges, akkor a javítását.
(Forrás: Tabunyitogató)
 
2016.12.04.
Lassan minden tankönyves feladatot a tanárokra toltak, aztán most elvették a pénzük harmadát
Eddig nettó 300 forinttal számoltak, és a munkáltató járulékokat ezen felül a fenntartó fizette be. Idén viszont változott a gyakorlat, és egyes iskolákban (elsősorban a szakképző sulikban, amik átkerültek a KLIK-től az NGM-hez) a tanároknak ígért 300 forintból vonják le az adót, az egy év alatt nettóból bruttó összeg lett, csak erről az érintetteknek felejtettek el szólni. Ez azt jelenti, hogy körülbelül harmadával csökkent a tankönyvekkel foglalkozó tanárok pénze, pedig pontosan ugyanazt a feladatot végezték el idén, mint 2015-ben.
(Forrás: 444.hu)
 
2016.12.04.
Prima Primissima díjat nyert a Hejőkeresztúri IV. Béla Általános Iskola
A Vodafone Magyarország és a Vodafone Magyarország Alapítvány ezúton gratulál a Hejőkeresztúri IV. Béla Általános Iskola pedagógusainak és Kovácsné dr. Nagy Emesének, a Komplex Instrukciós Programot (KIP) Magyarországon bevezető Hejőkeresztúri Iskolásokért Alapítvány elnökének az iskola által a „Magyar oktatás és köznevelés” kategóriában 2016.12.02-én, pénteken elnyert Prima Primissima díjhoz!
(Forrás: Modern Iskola)
 
2016.12.04.
Erre képtelen a magyar oktatás? Lemaradnak a hátrányos helyzetű diákok
A TIMSS (Trends in International Mathematics and Science Study) 2015-ös felmérése szerint Magyarországon a családi háttértényezők teljesítményre gyakorolt hatása erősebb az átlagosnál, és ez az összefüggés még akkor is fennáll, ha a mérési eredmények stagnálnak vagy javulást mutatnak. A legutóbbi, 2011-es méréshez viszonyítva az egyes tanulói csoportok többé-kevésbé azonos mértékben fejlődhettek, a hátrányosabb helyzetű tanulócsoportok felzárkózó teljesítményjavulásáról azonban nem lehet beszélni.
(Forrás: eduline)
 
2016.12.04.
Ismét készül valamire a kormány a szakképzésben?
A szakképzés minden eddiginél gyorsabb és hatékonyabb fejlesztésére van szükség, a többi között azért, mert a gazdaság igényeinek megfelelő, képzett munkavállalók nélkül elképzelhetetlen a foglalkoztatás további bővüléséhez szükséges termelékenység-emelés - mondta a nemzetgazdasági miniszter az Európai szakképzési hét rendezvénysorozat budapesti nyitóeseményén.Varga példaként említette a digitális átalakulással járó kihívásokat. A digitalizáció elterjedése miatt a 4 millió magyarországi munkahelyből 350-400 ezer szűnhet meg.
(Forrás: eduline)
 
2016.12.04.
Ennyire jó lenne a hazai szakképzés? Komoly sikert értek el a diákok
Két ezüst és négy bronzérmet szerzett a tizennégy szakmában versenyző magyar csapat a fiatal szakmunkások Európa-bajnokságán Göteborgban. A 2016. évi göteborgi EuroSkills versenyen 35 szakmában 28 országból mintegy ötszáz fiatal szakmunkás mérte össze tudását december 1-3. között. A 16 magyar fiatal tizennégy szakmában indult a versenyen.
(Forrás: eduline)
 
2016.12.04.
"Jobb lenne, ha meg sem születtél volna"
A többség számára nem kérdés, hogy nem verjük a gyereket, de egy pofon vagy rácsapás, kiabálás még mindig sokaknak belefér a nevelésbe – derül ki az Unicef felmérésből. Nem véletlenül van zavar a fejekben. „2005 óta senki egyetlen fillért sem költött arra, hogy az az erőszakkal szembeni zéró toleranciát megismerhesse bárki is" – árnyalta a képet Herczog Mária, az említett kutatás egyik szerzője is. Magyarországon kevés támpontot kapnak a szülők ahhoz, miként is lehetne ezt másként csinálni.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.12.04.
A TIMSS-felmérésben is rosszabbul teljesítenek a magyar diákok
A TIMSS-felmérés jóval pozitívabb képet fest a magyar diákok képességei­ről, mint a PISA-teszt. A jelentős különbségek hátterében az állhat, hogy egyrészt a PISA a szövegértési képességeket is méri, másrészt azt vizsgálja, a tanulók mennyire tudják a gyakorlatban használni az iskolában megszerzett tudást, ezzel szemben a TIMSS a lexikális tudást kéri számon. A legutóbbi PISA-felmérés alapján a magyar diákok teljesítménye az összes vizsgált területen romlott az elmúlt években, minden területen az OECD-átlag alatt vagyunk.
(Forrás: Index)
 
2016.12.04.
Nem a gyerek hisztis, hanem a szülő A tekintélyelv később visszaüt, a kicsi előbb-utóbb lázadni kezd
Meg kell tanulni a problémák és a munka kizárását otthonról – hangsúlyozta a pszichológus. Sokszor marcangolja a szülők lelkiismeretét, hogy nem töltenek elég minőségi időt gyerekeikkel. A másik véglet a folyton gyereke körül pörgő, úgynevezett helikopterszülő. Vida Ágnes nekik azt üzeni, nem érdemes túlaggódniuk a szülőséget, a gyerekek némi terelgetés mellett egyedül is felnőnek.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.12.04.
Nem hit kérdése
„Az egyházi fenntartású iskolák szemben az államiakkal, saját kerettantervet dolgozhatnak ki, és ehhez kapcsolódóan szabadon választhatnak tankönyvet is. Mivel világnézetileg elkötelezettek, ehhez igazíthatják az oktatott tartalmat. Működésükhöz kiegészítő normatív támogatást kapnak az államtól, ami lényegében teljesen magára vállalja a működésük költségeit” – kezdi sorolni a különbségeket dr. Szüdi János oktatási szakértő, aki azt is megjegyzi: mindez csak azokra az egyházakra vonatkozik, amelyeket elismer az állam.
(Forrás: Vasárnapi Hírek)
 
2016.12.04.
Letagadja az állam saját hibás tankönyveit
Múlt héten írtunk egy matek tankönyvnek vagy munkafüzetnek látszó tárgyról, amiben a kilencet sikerült konzekvensek killencnek (és killencvennek, sőt killencszáznak) írni.Múlt héten az OFI még azt írta: a kérdéses könyv nem hozzájuk tartozik. Ehhez képest kaptunk a fenti fotót a könyv borítójáról is, amiből egyértelműen kiderül, hogy az OFI adta ki.
(Forrás: Dívány)
 
2016.12.04.
Teljes tévedés felekezetileg és világnézetileg semleges oktatás - Lázár (hanganyag)
A felekezetileg és világnézetileg semleges oktatás teljes tévedés – ezt mondta Lázár János a kormányinfón. A miniszterelnökség vezetője szerint evidencia, amit a múlt héten Mezőtúron mondott az egyházi nevelés kiemelt szerepéről, az képes közösséget teremteni és pártpolitikától mentesen hazafiakat nevelni. Hajdu Zsófia összeállítása.
(Forrás: Klubrádió)
 
2016.12.03.
Tudja még valaki, mi folyik az iskolákban?
Ma egy pedagógus sokkal súlyosabb megfigyelés alatt áll, mintsem gondolnánk. Figyel rá az igazgatója. A tankerülete. A KLIK. Tudni akarják, hogy pontosan azokat az utasításokat hajtja-e végre, amelyekkel megbízták. Egyen tankönyvekből tanít-e, egyen gondolatokat továbbít-e, adminisztrálja-e szorgosan, mennyi ideig ült az iskolában és mivel töltötte az idejét. És ha nem teszi, ha elhajlik, akkor van félnivalója. Nem sorolják feljebb. Nem hosszabbítják meg a szerződését. Elveszítheti a munkáját.
(Forrás: Kettős Mérce)
 
2016.12.03.
Meg kellene szüntetni a bolognai rendszert - interjú Csaba Lászlóval, a CEU egyetemi tanárával
A magyar felsőoktatás ugyanúgy szegmentálódott, mint a magyar társadalom. Vannak egészen kiváló részek, a sokat szidott orvosképzés például nemzetközi színvonalú. Ha igaz lenne, amit valamelyik lapban írtak, hogy még az ugandai egyetem is megelőzi a magyarokat, akkor nyilván a magyarok mennének Ugandába állatorvoslást, emberorvoslást meg agysebészetet tanulni, és nem fordítva. Vannak olyan egyetemek, amelyek abszolút elsőrendűek a maguk területén. Ezek nem vezették be a bolognai rendszert, ellenálltak az oktatáspolitika hullámzásainak, nem növelték meg a hallgatói létszámot, tehát megőrizték a hagyományos egyetemi létüket.
(Forrás: hvg.hu)
 
2016.12.03.
Segítség az utcára került fiataloknak – Diótörés Alapítvány
Interjú Suskó Nikolettával, a Diótörés Alapítvány vezetőjével. Videó
(Forrás: M2 Petőfi TV)
 
2016.12.03.
Prima Primissima díjas lehet a hejőkeresztúri iskola
Az általunk alkalmazott módszer tulajdonképpen két dolgot tud. Az egyik, hogy megszűnnek a magatartási problémák, ami manapság sok iskolában komoly gondot jelent. A másik pedig, hogy motiválttá teszi a diákokat, ami a tanulás alapja. Ma már nem lehet a gyerekeket azzal lelkesíteni, hogy beültetjük őket a padba, és azt mondjuk nekik, hogy most szépen elmagyarázzuk nektek a történelemleckét. Nagy szerencsénk, hogy megtaláltuk azt az amerikai módszert, amit átalakítottunk a magyar viszonyokra (K.Nagy Emese, az intézmény igazgatója).
(Forrás: BOON)
 
2016.12.03.
Lencse Máté: Tanoda?
Lannert Judit írásával tehát jóval több helyen tudok vitatkozni, mint egyetérteni, viszont valami nagyon fontos dologra mutat rá. Ha lemegy az utolsó pályázati kör, akkor országosan körülbelül 290 támogatott tanoda fog működni – persze ezek csak a hivatalos számok, majd kiderül, hogy mennyi végez valóban tanodai munkát –, ami több mint eddig bármikor. A feladat és a felelősség tehát adott, oda kell figyelnie a tanodáknak arra, hogy még véletlenül se kerüljenek arra az útra, ahol asszisztálniuk kell egy rosszul működő oktatási rendszerhez.
(Forrás: Tani-tani Online)
 
2016.12.03.
Egyetemisták szó szerint fényt visznek a csongrádi szegényeknek
A Fényhozók ötletgazdája a Romaversitas ösztöndíjasa, a fizika szakon tanuló Orsós Mihály, aki indiai és afrikai elmaradott térségekből vette a példát: LED-szalaggal körbetekert vizespalackokat helyeznek el a házak több pontján (mely így remekül szórja a fényt), melyhez egy háztetőre helyezett 24V-os napelem és egy akkumulátor biztosítja az energiát.
(Forrás: eduline)
 
2016.12.03.
A gyerekünknek adott pofont az unokánk is megkapja
A legtöbb szülő elfogadó és megértő a gyerekekkel, de egy szűk kisebbség szerint a bántalmazás elfogadható a nevelésben. Ez derül ki az UNICEF nem reprezentatív felméréséből, amelynek kérdéseire hétezren válaszoltak az interneten. Az erőszak azért is rossz megoldás - fogalmaz a szervezet gyermekjogi igazgatója, mert azt a pofont, amit ma lekeverünk, vélhetően az unokánk is meg fogja kapni.
(Forrás: Inforádió)
 
2016.12.03.
Hat önkormányzat ágál az iskolaátadás ellen
„Úgy tűnik, hogy hat esetben érdemi véleménykülönbség van az önkormányzatokkal, ők valószínűleg nem írják alá a megállapodást. Ugyanakkor azt mondom, hogy – mivel beszélgettünk a polgármesterekkel itt is – mindenütt érdemben elkezdődtek a tárgyalások, hiszen az iskolák mindenkinek fontosak. Itt valami más van, talán politika, talán olyan érdekkülönbség vagy olyan megszólalások, amelyekből kicsit nehéz utána kikecmeregni” – jelentette ki a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ elnöke.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.12.03.
Kórházban cseperedő babák küzdelmei
Évente közel ötven súlyos beteg gyermeken végeznek életmentő beavatkozást a fővárosi kórházban, az ő családjuknak nyújt támogatást és segítséget a Démétér Ház, ahol kilenc apartman teremti meg a lehetőséget, hogy a szülők együtt élhessenek gyermekeikkel. Közel az orvosokhoz, biztonságos, barátságos és a fiatalok számára is ideális körülmények között. Az alapítvány által működtetett házban tanulhatnak, pszichológus segíti őket, és a szülők is megkapnak minden szükséges támogatást.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.12.03.
Elegük lett a viccekből - Nagy a felháborodás, akcióikkal több tízezer embert mozgósítanak
Váratlan és radikális akciókra készül a Tanítanék Mozgalom, tudtuk meg egyik vezetőjétől, Pilz Olivértől, a miskolci Herman Ottó Gimnázium tanárától, a közalkalmazotti tanácsának elnökétől. A mozgalom pedagógusai most azt követelik: vállalják a felelősséget azok, akik a semmit nem érő, illetve a helyzetet csak rontó intézkedéseket hozták. A tanárok mozgalma nyitott az egyeztetésekre, de a Köznevelési Kerekasztalt nem tartják valódi fórumnak.
(Forrás: Szabad Föld)
 
2016.12.02.
Vannak még rémálmaim – Nyomorból az Akadémiára
Kisgyerekként szeméttelepen guberált, nyolcévesen kezdett iskolába járni, ma a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpont Kisebbségkutató Intézetének tudományos segédmunkatársa. Máté Dezső gyerekkorát uralta a jövőtlenség és a kilátástalanság érzése. Ma, szociológusként úgy látja: a rendszer is tehet arról, hogy a hozzá hasonló roma fiatalok közül csak kevesen jutnak el az egyetemig vagy akár az érettségiig.
(Forrás: 168 óra)
 
2016.12.02.
Parragh László: Jó szakképzés nélkül nem lehet sikeres a gazdaság
Parragh László rámutatott: a göteborgi versenyen nagyon erős a mezőny, és látható, hogy a szakképzésben új területek, szakmák jelennek meg, megszűnik a felsőoktatás és a szakképzés közötti merev határ. A versenyen is látható robotika már felsőoktatási szintet követel, például egy villanyszerelőnek is értenie kell a számítástechnikához, a programozáshoz, a robottechnikához.
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2016.12.02.
Csak diákigazolvánnyal kapnak ebédet a pécsi iskolások
Diákigazolvány bemutatása szükséges decembertől a pécsi iskolai menzákon ahhoz, hogy a gyerekek megkapják az ebédjüket – szülők és pedagógusok közül többen attól tartanak, lesznek nehézségek az új rendszer kapcsán. Az étkezőkbe az igazolványok vonalkódjait leolvasó szerkezetek kerültek: akik „zöld utat” kapnak, azok be vannak fizetve, azaz ebédelhetnek. Felsősökre, alsósokra egyaránt érvényes az új szabályozás.
(Forrás: BAMA)
 
2016.12.02.
Gyereksorsok
A Gyereksorsok blog közérthetően szeretne mesélni a gyermekvédelem világáról. Az oldal bemutatja a gyermekvédelem hazai intézményeit és szereplőit, a gyermekek nevelőit, és mindenekelőtt a gyermekeket. Miért kerül egy gyermek nevelőszülőkhöz? Hogy alakul az élete, ha állami (gyermekvédelmi) gondoskodásban nő fel? Milyen esélyei vannak kikerülni? A blog ezekre a kérdésekre is választ szeretne adni, konkrét történetek, sorsok bemutatásával. (Történetek a gyermekvédelemből. Működteti az SOS Gyermekfalvak.)
(Forrás: Gyereksorsok blog )
 
2016.12.02.
Kudarcba fulladt a közmunkások beiskolázása
Bő egy hónappal az év vége előtt még mindig alig több mint húszezer közmunkást sikerült beiskolázni. Ez az idei évre ígért diáklétszám negyven százalékát sem éri el, vagyis már szinte biztos, hogy a kormány idén sem tudja teljesíteni az 55 ezer fő beiskolázására tett ígéretet. A helyzetet súlyosbítja, hogy az érintettek nagy részét, 50 ezer embert már tavaly be kellett volna vonni a képzésekbe, vagyis jelenleg kétéves csúszásban van az európai uniós forrásból finanszírozott program.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.12.02.
Sem a TASZ, sem a tanárok nem értenek egyet Lázárral
Európában a világnézetileg semleges oktatás az elfogadott – ezt mondta a Hír TV-nek a Társaság a Szabadságjogokért programvezetője, a Tanítanék Mozgalom képviselője pedig arról beszélt, hogy furcsa a keresztény elvekről hallani egy olyan kormánytól, amelyik rontotta a szegények tanulási esélyeit. Lázár János a tegnapi kormányinfón azt mondta: Európában csak keresztény alapú oktatási rendszer lehet, a világnézetileg semleges oktatásról beszélni pedig teljes tévedés.
(Forrás: Hírtv)
 
2016.12.02.
Körmendy Zsuzsanna: Gyermekjogok, felnőttek okoskodása
A kormányt a védőnői szolgálat visszautasíthatósága miatt jobbról és balról is rengeteg bírálat érte. A mostani törvényjavaslat,megoldást keresve, ezen kívánt segíteni. Hatalmas felelősséget vesz a nyakába a TASZ, amikor a szülőket, sőt az összes állampolgárt tiltakozásra buzdítja, a képviselőket meg arra szólítja föl, hogy ne szavazzák meg a javaslatot. A TASZ-nak látnia kell, hogy ezzel a felhívással bizonyos szülők olyan szabadságjogait is védik, amelyek kiszolgáltatott, érdekeiket képviselni nem képes gyerekek halálát eredményezték.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2016.12.01.
Lannert Judit: Megjelent a TIMMS vizsgálat magyar jelentése
A magyar eredmények a nemzetközi átlag felett vannak, de ezt azzal érjük el, hogy erős az elit, viszont sok a leszakadó. Aggasztó az is, hogy a lányok matematikából nyolcadikra már a fiúknál gyengébben szerepelnek, ami – már kutatások alapján – elsősorban a motiváltság csökkenéséből fakad. A magyar oktatás tehát nagy hibaszázalékkal dolgozik, amit a szülők kevéssé tudnak kompenzálni
(Forrás: Kölöknet)
 
2016.12.01.
Langerné: fontos a tanodák rendszerbe illesztése
Nagyon fontos a tanodák hosszú távú finanszírozásának megoldása, ezért megkezdődött a munka arról, hogy ezt miként lehetne biztosítani, illetve hogyan lehetne a tanodákat a rendszerbe illeszteni – mondta Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár november 30-án Budapesten, a II. Országos tanodakonferencián.  
(Forrás: Edupress)
 
2016.12.01.
Itt vannak az adatok: ennyivel emelkedik a tanárok és az oktatók fizetése 2017-ben
Palkovics László emlékeztetett arra, hogy az életpálya utolsó állomásaként jövő szeptemberben 3,5 százalékos emeléssel számolhatnak a pedagógusok. Ezzel 2017-ben az OECD-államokat nézve a pedagógusok bére a diplomások béréhez viszonyítva a 82 százalékot éri majd el, miközben az OECD-átlag 80 százalékos lesz - jegyezte meg. Kitért arra is, hogy amikor a béremelési program elindult, ez az arány még 61 százalék körüli volt.
(Forrás: eduline)
 
2016.12.01.
Klik-vezér: lassan mindenért a Klik a hibás - interjú Pölöskei Gábornéval
Arra kérdésre, hogy az új központok élére miért nem pályáztattak, azt felelte: "a kiválasztásnál a tapasztalat, a szakmai felkészültség számított." Pölöskei Gáborné szerint mára "helyre állt a rend”. Korábban több önkormányzat is elég határozottan tiltakozott az ellen, hogy átvegyék az iskoláik működtetését, főleg miután rengeteg pénzt költöttek fejlesztésekre. Hogy mit tesznek ezekkel az önkormányzatokkal, a Klik-vezér azt választolta:"miniszteri határozat születik, amivel átvesszük az intézményt".
(Forrás: eduline)
 
2016.12.01.
Hogyan válasszak iskolát a gyerekemnek?
Ugyan már messze a tanévkezdés, de soha nem árt fejben készülni arra, mi lesz jövő szeptemberben. Az iskolaválasztás nem könnyű feladat, hiszen rengeteg szempontot kell figyelembe venni. Lássunk most egy kézzelfogható, univerzális módszert – tudományos alapokkal!
(Forrás: Index)
 
2016.12.01.
Ismét egyeztet a PSZ a kormánnyal interjú Galló Istvánnal (videó)
A szaktárca december 13-ra hívta össze a sztrájkbizottságot, ahol a Pedagógusok Szakszervezete a kilenc évfolyamos általános iskoláról és a Nemzeti Alaptanterv átdolgozásáról egyeztetne a kormányzattal – mondta el Magyarország élőben című műsorunkban az érdekvédelmi szervezet elnöke.
(Forrás: Hírtv)
 
Sajtófigyelő
2023.11.21.
A pályakezdő pedagógusok mellett áll Balatoni Katalin
Maga is átélte, milyen érzés kezdő pedagógusnak lenni, ezért jól ismeri a pálya nehézségeit – jelentette ki a lapunknak adott interjúban Balatoni Katalin, a Belügyminisztérium köznevel...
(Forrás: Magyar Nemzet)
--
2023.11.21.
Plakátkampányt indít a kormány az iskolákban
A védelem online is megillet! Kérdezz, szólj, jelezz! - ezek a legfontosabb üzenetei azoknak az iskolai plakátoknak, amelyeket a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) jogsegélyszolg...
(Forrás: Eduline)
--
2023.11.21.
Státusztörvény: nem taníthatnak óraadóként tovább a felmondó pedagógusok?
Szeptember 29-ig kellett nyilatkozniuk a pedagógusoknak, hogy elfogadják-e a státusztörvény alapján írt munkaszerződésüket. Rétvári Bence államtitkár úgy nyilatkozott, hogy 1205 pedagó...
(Forrás: Eduline)
--
2023.07.17.
Oszkó Péter: Nagyon nagy bajban vagyunk, ha saját pedagógusaink bérét sem tudjuk kifizetni
ZÁMOMRA A LEGBOSSZANTÓBB ÁLLÍTÁS, HOGY A SAJÁT OKTATÁSI RENDSZERÜNK FOLYAMATOS MŰKÖDÉSI KÖLTSÉGÉNEK FINANSZÍROZÁSÁHOZ UNIÓS ADÓFIZETŐK PÉNZÉRE VAN SZÜKSÉGÜNK, miközben vannak...
(Forrás: Index)
--
2023.07.15.
Ilyen se volt még: 171 oktató állt ki a Zeneakadémia autonómiájáért
Alulírott előadó- és alkotóművészek, kutatók és zenepedagógusok, mint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatói az alábbi közleményt kívánjuk a közvélemény és a fenntartó Kultur...
(Forrás: Index)
--
2023.07.15.
„Egy mérhetetlenül szelektív törzsi társadalom öngyilkos reflexiója saját magára” – Lannert Judit oktatáskutató a státusztörvényről
Miért beszél mindenki tanárhiányról, amikor átlagosan tíz általános iskolás gyerek jut egy pedagógusra? Mi a tanárok és mi a megrendelő, a lakosság felelőssége a magyar oktatás szétes...
(Forrás: szabadeuropa.hu)
Címkék
agresszió civilek család digitális nemzedék együttműködés erkölcs esélyegyenlőség esélyek felelősség film filmklub generációk gyerekek gyermekvédelem hátrányos helyzet IKT integráció irodalmi mű feldolgozása iskola iskola és társadalom kapcsolatok kommunikáció konferencia konfliktuskezelés kreativitás kutatás könyvajánló közösség módszerek OFOE oktatás oktatáspolitika osztályfőnöki szerep pedagógia pedagógus pedagógusok pályázat rendezvény szabályok szakmai szervezet szülő szülők tanulás tanár-diák kapcsolat tehetséggondozás társadalom történelem verseny virtuális kongresszus ünnep