Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
2017.03.31.
Hallgatói mozgalom indult, hogy tiltakozz képviselődnél a CEU-törvény ellen
Hallgatók egy csoportja létrehozta "A szabad magyar felsőoktatásért" csoportot, ami az alapítók szerint egy alulról szerveződő, politikai pártoktól és egyetemektől független kezdeményezés, melynek a 444-hez eljuttatott levél alapján célja, hogy "felhívja a figyelmet a felsőoktatás szabadságát veszélyeztető törvénymódosításra, illetve, hogy megkönnyítsük a választópolgárok és a képviselők, valamint az egyetemi vezetők közötti kommunikációt." 
(Forrás: 444.hu)
 
2017.03.31.
Agyrém - "Kékbálnázás" hajszolja öngyilkosságba a tinédzsereket
Több orosz tinédzser öngyilkosságához vezetett már a közösségi médiában terjedő kihívásos játék, a Kék Bálna. A veszélyes próbatételek láncolata már megjelent Nyugat-Európában is - tudósít a döbbenetes esetekről az Euronews.Olyan egyszerűbbekkel kezdődik, mint egy horrorfilm megnézése, vagy felkelés az éjszaka közepén. Később a fiatalnak már kisebb kárt is tennie kell önmagában, például meg kell égetnie vagy vágnia magát. A sorozat végére olyan feladatot kap, amely az életét veszélyezteti, és ha elbukja, meghal. Az ötvenedik nap végén kapott kihívások többsége teljesíthetetlen, azaz egyértelműen a résztvevő öngyilkosságát jelenti.
(Forrás: Népszava)
 
2017.03.31.
Oktatási Hivatal: törvényesen működik a CEU
A CEU most kapta kézhez az Oktatási Hivatal állásfoglalását, miszerint a Central European University (New York) a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény szerint megfelel a magyarországi működés feltételeinek. Ez megerősíti, hogy a CEU törvényesen működik Magyarországon a Miniszterelnök és más politikusok állításaival szemben - írta tegnap esti közleményében az egyetem.
(Forrás: Eduline)
 
2017.03.31.
Függetlenítenék a pártoktól az oktatáspolitika alapelveit
Tanárok és szülők régi óhaja, hogy az oktatás ügyét függetlenítsék a politikai játszma mindenkori állásától – állítja a Karátson Gábor Kör. Ennek érdekében megtették az első lépést is azzal, hogy a különböző meggyőződést valló pedagógiai szakemberek részvételével konferenciát szerveztek az oktatás helyzetéről, majd az ott elhangzottakból – közös nevezőre jutva – megalkották javaslataikat. Ezeket alább változtatás nélkül közöljük.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2017.03.31.
Trumpig el akar menni a CEU rektora, aki szerint Orbán egy hamis történetet talált ki
Politikusokkal, nagykövetekkel akar beszélni a CEU vezetése annak érdekében, hogy megvédhessék az egyetemet - mondta Michael Ignatieff, a Közép-európai Egyetem rektora Baló György műsorában az RTL II-n. Ennek érdekében megpróbálnak beszélni Donald Trump amerikai elnökkel, meglátják, szóba áll-e velük az elnök. Ugyanakkor a rektor szerint a CEU álláspontját az amerikai Kongresszus támogatja. A műsorban azt is mondta, hogy Trump nincs arra feljogosítva, hogy oktatási ügyben egyezményt kössön, azaz csak New York állam tudna kötni államközi egyezményt Magyarországon az amerikai alkotmány szerint
(Forrás: index)
 
2017.03.31.
Tüntetnek vasárnap a CEU mellett
Tüntetés a szabad oktatásért címmel szervez vasárnap 17.00-tól 19:00-ig tüntetést az Oktatási Szabadságot Facebook-csoport. Ötkor találkozó a Corvinus előtt a Fővám téren, ahonnan átvonulnak a CEU érintésével a Parlamenthez.A kormány akár már hétfőn A miniszterelnök meg sem próbálta azt a látszatot kelteni, mintha nem a CEU ellen hozták volna a törvényt, telecsalózta a közrádiót pár napja olyan törvényi szabályok nem betartására hivatkozva, amelyek még meg sem születtek.
(Forrás: index)
 
2017.03.30.
Orbán Viktor: a Soros-egyetem jövője kormányközi tárgyalásokon múlik
A miniszterelnök azt is kiemelte: a magyar egyetemeknek igazán van sérelmeznivalójuk, mert a tisztázatlan jogi állapot miatti helyzet nem fair. Egy magyar egyetem ugyanis egy diplomát, egy magyart ad ki, ehhez képest „van egy egyetem, amelyik Magyarországon működik, és kiad két diplomát, egy magyart meg egy amerikait” – fejtette ki, úgy értékelve, hogy ez a magyar egyetemekkel szemben nem méltányos, mivel az intézmények között verseny van, és „felfoghatatlan, hogy miért kellene nekünk a saját magyar egyetemeinket hátrányba hozni”, és igazságtalan előnyt biztosítani külföldieknek.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2017.03.30.
CEU-ügy: a rektori konferencia is lép
Szerda este az államtitkár egyeztetett a CEU rektorával, ezt követően az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt közölte, hogy a kormány nem tartja indokoltnak a törvényjavaslat visszavonását. Álláspontja szerint a módosító javaslatban foglaltak teljesíthetők.A CEU elnök-rektora csütörtökön azt közölte: a Közép-európai Egyetemnek továbbra is szándékában áll, hogy párbeszédet folytasson a magyar kormánnyal, de a benyújtott felsőoktatási törvénytervezetet nem tudják az egyeztetések alapjául elfogadni
(Forrás: Eduline)
 
2017.03.30.
Szövetségeseket gyűjt a CEU
A szerdai sorosozó, feszült hangulat után tegnap már a Közép-európai Egyetem (CEU) körül kialakult jogi kérdésekre helyeződött a kormányzati kommunikáció; az egyetem pedig a korábban beígért látványos tüntetés helyett a háttérmunkára helyezi a hangsúlyt, főleg külföldi támogatókat keresve. Miután nem vezettek eredményre a minisztériummal folytatott tárgyalások, Michael Ignatieff rektor az egyetemi polgároknak írt levelében tudatta, vasárnap Washingtonba utazik, hogy a média elé tárja az intézmény ügyét, valamint tájékoztassa az amerikai jogalkotókat a magyarországi helyzetről.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2017.03.30.
Romániában máris lemásolnák a CEU-ellenes javaslatot
Ponta mostani újabb dicséretét a román közszolgálati rádió által működtetett Rador.ro portál azonban fenntartásokkal kezelte, a hozzáfűzött magyarázatból kiderül: a cikkíró hátsó szándékot gyanít amögött, hogy a volt román miniszterelnök a külföldi egyetemek romániai működésének szigorításáról akar törvényjavaslatot kidolgozni. A szerző arra hívja fel a figyelmet, hogy két romániai egyetemet (a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemet és a Partiumi Keresztény Egyetemet) is Magyarországról pénzelnek, és egyik esetében sem létezik kormányközi megállapodás az intézmény finanszírozásáról. 
(Forrás: hvg.hu)
 
2017.03.30.
A debreceni az első egyetem, amely üdvözli a kormány CEU-ellenes törekvéseit
A hazai felsőoktatási intézmények közül a legtöbb külföldi diákot foglalkoztató Debreceni Egyetem kancellárja pénteken kifejtette véleményét a felsőoktatási törvény tervezett változtatásáról. Bács Zoltán azt mondta, meglepődve értesültek arról, hogy a Közép-európai Egyetem magyar akkreditációval rendelkező alapítványi egyetem, de az angol megfelelőjén működő Central European University (CEU) jogi szempontból külön, külföldi intézmény, amely Magyarországon amerikai diplomát ad ki, ugyanazon oktatói gárdával, ugyanazon hallgatóknak is. Ez a jogi kettősség jelentős versenyelőny
(Forrás: hvg.hu)
 
2017.03.30.
Még egy lapáttal rátesz a Fidesz a CEU-s szívatásra
Washingtonból a külügy szóvivője épp ma üzente meg, hogy marhára nem kéne ezt a törvényt elfogadnia Magyarországnak. Mark C. Toner azt írta közleményében, hogy Amerika aggódik a tervezet miatt, ami új, célzott és súlyos szabályozási elvárásokat támaszt a külföldi egyetemekkel szemben, amelyeket ha elfogadnak, negatívan befolyásolják a CEU-t, sőt, akár annak bezárásához is vezethetnek. A közlemény azzal zárul, hogy az Egyesült Államok arra biztatja a magyar kormányt, hogy ne fogadjon el olyan szabályokat, amelyek gyengítenék a CEU működését vagy függetlenségét.
(Forrás: index)
 
2017.03.30.
Meggondolta magát a Pető Intézet, visszaveszik az elküldött konduktorokat
A konduktoroknak ugyan már felmondtak, de kedd délutánra egy egyeztetésre az elbocsátott alkalmazottakat is visszahívta a Pető Intézet vezetősége, és arról tájékoztatták őket, hogy az intézetet felügyelő kancelláriától a Pető András Főiskolához kerülnek a felnőtt ambulancia dolgozói. Így a nekik kedvező feltételekkel dolgozhatnak tovább.
(Forrás: index)
 
2017.03.30.
Visszaszólt Orbánnak a CEU
A CEU pénteken közleményben reagált Orbán Viktor reggeli Kossuth-rádiós nyilatkozatára, amelyben az egyetemet ostorozta. A felsőoktatási intézmény felhívja a figyelmet, hogy a miniszterelnök kijelentésével ellentétben jelenleg nincsen érvényben olyan törvény, amelynek ne felelnének meg. Az intézmény közölte azt is: nem kezdeményez és nem támogat semmilyen politikai szervezet által rendezett nyilvános tüntetést.
(Forrás: portfolio.hu)
 
2017.03.30.
A HÖOK nem állt ki a CEU mellett
A HÖOK közleménye azután jött ki, hogy Orbán Viktor reggel olyan interjút adott a Kossuth Rádióban, amiben csalónak nevezte a CEU-t, aki nem tartja be a törvényeket, és ez egy szokásos vizsgálaton derült ki. A valósághoz hozzátartozik, hogy Orbán egy nemlétező, most is csak tervezet formájában létező szabályozást kér számon a CEU-n, és az a szokásos vizsgálat is most volt először.A CEU egyébként közleményben reagált Orbán állításaira. Többek között azt írták, „a CEU teljes mértékben visszautasítja Magyarország miniszterelnökének azon hamis állítását, hogy a CEU csalást követ el.
(Forrás: index)
 
2017.03.30.
Az érthetetlen tankönyvek csak frusztrálttá teszik a gyerekeket
Az iskola csak újratermeli a funkcionális analfabétákat azzal, hogy nem tanítja meg a diákokat rendesen szöveget értelmezni. Ezt a képességet már az óvodában fejleszteni kellene, és negyedik osztály után is szükség lenne a folytatásra. Külön olvasókönyv kéne fiúknak és lányoknak, a pedagógusok pedig ne a magyartanárra mutogassanak, ha a gyerek nem ért meg egy szöveget.
(Forrás: abcug)
 
2017.03.29.
Palkovics: a CEU nem menne át a szűrőn
Kormányzati vizsgálatról és átláthatatlanságról beszélt a sajtótájékoztatón, ahol kiderült, mégiscsak van olyan passzus, amit a Közép-európai Egyetemre írtak. Tegnap este a kormány egy olyan törvénymódosítást adott be, mely szerint az Európai Gazdasági Térségen kívüli oktatási intézmény csak akkor működhet Magyarországon, ha "működésének elvi támogatásáról" nemzetközi szerződés szól. Ezzel elég nyilvánvaló (bár név szerint nem említik), hogy az amerikai alapítású, Soros György által fenntartott CEU kerülne nehéz helyzetbe.
(Forrás: Eduline)
 
2017.03.29.
Egy zuglói iskolát is egyházi kézbe vennének
A birtokunkba került levél szerint az egyház azért választotta épp a városligeti iskolát, mert a kerületben több olyan görög nemzetiségű, orthodox vallású család él, akinek gyermekei korábban hozzájuk jártak, vagy még most is oda járnak. “Másrészt az egyház olyan iskolahálózatot kívánna fenntartani, amelynek támogatásával a meglévő magas színvonalú oktató-nevelő tevékenység mellett további és távlati lehetőségeket biztosítana, pl. ösztöndíjrendszer, külföldi cserediák-kapcsolatok bővítése, a görög kultúra és nyelv megismertetésének lehetősége” – írják. Április 4-én fórumot tartanak, ahol a szülők személyesen is találkozhatnak az egyház képviselőivel.
(Forrás: abcug.hu)
 
2017.03.29.
Tele vannak az iskolák szorongó, nehezen kezelhető, fegyelmezetlen gyerekekkel
A családi életre és kapcsolati kultúrára nevelés (CSÉN) a NAT kiemelt fejlesztési területei közé tartozik. A kerettanterv szakmai hátterét és módszertanát a Népesedési Kerekasztal CSÉN Munkacsoportja dolgozta ki, dr.Komlósi Piroska klinikai szakpszichológus, családterapeuta és Hortobágyiné dr. Nagy Ágnes a Boldogabb családokért családi életre nevelés program szakmai felelősének vezetésével. Ezt követően az új NAT iránymutatásával összefüggésben 2012-ben a Károli Gáspár Református Egyetem akkreditáltatott egy negyvenórás pedagógus továbbképzést
(Forrás: 24.hu)
 
2017.03.29.
Tegezve hordta le a kormányt Bokros Lajos a CEU vegzálása miatt
"Tudom, hogy a magatok emelkedett békaperspektivájában rettegtek mindentől, ami ablak a világra, ami beszívja a friss levegőt a Ti avítt, poros, idejétmúlt gondolkodásotok és embertelen viselkedésetek világába. Tudom, hogy azért akarjátok bezárni a magyarországi felsőoktatás gyöngyét, hogy ne látszódjék, hogyan vertétek szét a hazai tanszabadságot és hogyan igyekeztek korrupt kormányotoknak hűen engedelmeskedő alattvalókat nevelni" - folytatta Bokros, aki szerint a kormány lábbal tiporja "nemzetünk érdekét és a szabadságot. Nem fogjuk hagyni."
(Forrás: hvg.hu)
 
2017.03.29.
"Ma a CEU, holnap a Corvinus kerülhet sorra"
Tiltakozó nyilatkozatot, egyben felhívást tett közzé Deák Dániel, a Közép-európai Egyetem (CEU) elleni támadás miatt a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi és összehasonlító adójoggal foglalkozó tanára. "Vegyétek birtokba az egyetemet, amely a miénk! Szabadítsuk fel egyetemeinket! Menjünk ki az utcára, ha kell! Kérjük a hazai és nemzetközi közvélemény támogatását! Mozduljunk, szervezzük meg magunkat, legyen az egyetem a szabadság szigete! Aki egyetért a fenti jámbor óhajjal, keressen meg, üljünk le, beszélgessünk, vitatkozzunk, és azután lépjünk az értékmegőrzés jegyében."
(Forrás: hvg.hu)
 
2017.03.29.
Csaba László: torzítások és hazugságok a CEU ügyében
"Azt gondolom, hogy egy jól működő egyetemet sarokba szorítani anélkül, hogy erre ez az intézmény mondjuk okot adott volna, ez mindenképpen elgondolkoztató és majd elszámolnak a lelkiismeretükkel is azok akik ezt kezdeményezték" - nyilatkozta Csaba László az InfoRádiónak.Képtelenség a CEU-val kapcsolatban minőségi problémákat és a hallgatók megtévesztését emlegetni, miközben az egyetem oktató gárdájának jelentős része akadémiai tag, vagy most szerzett akadémiai doktori fokozatot.
(Forrás: Inforádió)
 
2017.03.29.
A CEU rektora szerint itt az idő, hogy az egyetem polgárai megvédjék az egyetemet
A CEU amellett, hogy évi egymilliárd forintnyi adóval járul hozzá a magyar kormány bevételeihez, mélyen beépült a magyar akadméiai életbe is, gyümölcsöző együttműködést folytat magyar állami intézményekkel az ELTE-től az MTA-ig. Ez a törvény viszont mindent elpusztítana, írja a CEU rektora. Holnap, azaz március 29. szerdán háromnegyed egykor egyetemi gyűlést tartanak a témában a CEU legnagyobb előadójában.
(Forrás: 444.hu)
 
2017.03.29.
Csaba László, a CEU professzora: A törvénytervezet és a sajtókampány is elképesztő
"És hogy ne lennénk akkreditálva? Mind a programjaink, mind a tanári karunk jó része magyar címek és rangok birtokosa, Sajó Andrással és Gyáni Gáborral az MTA rendes tagjai vagyunk, számos kolléga szerzett MTA doktori fokozatot is. Magyar egyetemi tanárnak nevezték ki többünket, számosan párhuzamosan magyar intézményben is vezető egyetemi tanárok vagyunk.""Egyszerűen elképesztő, hogy a papír, illetve a képernyő mindent kibír".Az Egyesült Államok nagykövetsége délután azt közölte, "nagy aggodalommal tekintenek a magyar kormány által  benyújtott törvénymódosítási javaslatra".
(Forrás: 444.hu)
 
2017.03.29.
A Fideszben is kibuktak a CEU ellehetetlenítésén
Egyes találgatások szerint a kormány a Soros-alapítványok által is támogatott Helsinki Bizottság múlt heti, Magyarországnak fájó strasbourgi győzelmén rágott be és így akar bosszút állni az amerikai milliárdoson (az Emberi Jogok Európai Bírósága kimondta, hogy Magyarország jogszerűtlenül tartotta fogva a tranzitzónában a menedékkérőket). Mások szerint a kabinet a választásoktól függetlenül régóta fel akarta számolni a „szélsőségesen liberális mételyt” (copyright by Schmidt Mária), de olyan magyarázat is kering, amely szerint  a kormány így akarja zsarolni az amerikai milliárdost, hogy ha kivonja az országból az „ellenséges civileket” támogató Nyílt Társadalom Intézetet, akkor megtarthatja a közismerten a szívügyének tartott egyetemet.
(Forrás: hvg.hu)
 
2017.03.29.
Lázár a CEU-ügyről: Politikai hisztériakeltés zajlik
Szerinte jogszerű és alapos a tervezett módosítás, és fair, korrekt, méltányos eljárásra számíthatnak a felsőoktatási intézmények. Ő is elmondta az orbáni tételt, hogy a magyar törvények mindenkire vonatkoznak. Lázár szerint politikai hisztériakeltés zajlik, ők csak annyit szeretnének, hogy a külföldi egyetemek is betartsák a magyar szabályokat. Lázár kérdésre válaszolva elmondta, hogy nincs vitája Amerikának és Magyarországnak, egyszerűen mindenkinek be kell tartania Magyarországon a magyar törvényeket. A CEU-nak fair, igazságos és átlátható eljárásban lesz része – ígérte.
(Forrás: 444.hu)
 
2017.03.29.
MTA-elnök: Fontos, hogy a CEU maradjon
„A CEU nagyon jelentős tudományos centrum, nemzetközi oktatási intézmény. Jó, hogy Budapesten működik. Nagyon fontos a kutatói és oktatói közösség, a szakmai műhelyek, a kutatócsoportok, a tudományos élet egyben tartása. Biztos vagyok benne, hogy a felek megtalálják a zökkenőmentes működést lehetővé tévő megoldást. Az MTA és én magam is szívesen közvetítünk ebben”
(Forrás: 444.hu)
 
2017.03.29.
Imádkozz és tanulj! - Helyzetbe hozzák az egyházi iskolákat, de trükköznek, hogy ez ne legyen egyértelmű
Egyre több állami iskolát vesznek át az egyházak, ám azok többségét nem önálló intézményként működtetik tovább, hanem besorolják egy másik iskolájuk alá. Az így létrejött tagintézmények aránya az elmúlt hat évben rohamtempóban növekedett, az Oktatási Hivatal adatai szerint számuk az 1300-at is meghaladja. A lapunknak nyilatkozó oktatási szakértő szerint ezt a trükköt azért alkalmazzák, hogy a statisztikákban ne legyen annyira feltűnő a sok fenntartóváltás.
(Forrás: Vasárnapi Hírek)
 
2017.03.29.
Az Emmi elé ültek a Tanítanék tüntető aktivistái
A tiltakozók tábláin "Jogsértő érettségi 2017", "#mártírgeneráció", "Semmit rólunk nélkülünk" és "#IstandwithCEU" feliratok olvashatók. A titlakozók egy hangosbemondóban is elmondták, nem akarják, hogy megszűnjön a CEU, szolidaritást vállalnak a most érettségiző szakgimnazistákkal, akik hátránnyal indulnak a más intézményekben érettségiző társaikkal szemben. 
(Forrás: hvg.hu)
 
2017.03.29.
Visszaállítanák a 22 órás kötelező óraszámot a szegedi pedagógusok
A többi között erről is szó volt a Szegedi Tanárok Együttműködési Platformjának első rendezvényén. A jelenlévő szakszervezeti vezetők több javasatot is tettek a tanárok leterheltségének csökkentésére, a sztrájkbizottság ezekről akar tárgyalni a kormánnyal. Részletek a videóban.
(Forrás: Szegedi TV)
 
2017.03.28.
Ónody-Molnár Dóra: Árulók rohama a CEU ellen  
Az Orbán-kormány mindent kinyír, ami autonóm módon működik. Felszámolta a közoktatásban a pedagógusok tanszabadságát, ami akkor is érték volt, ha a pedagógustársadalom nagy része sajnos nem élt vele. Ellehetetlenített vagy haldoklásra kárhoztatott számos alapítványi iskolát, amelyek az állami oktatásból kisodródó, valamilyen speciális problémával küzdő gyerekeknek kínáltak alternatív tanulási utakat. Az ötvenes évek kommunista lendületével zsarolta meg az alapítványi szakképző iskolákat, hogy ha nem olvadnak bele teljes vagyonuk átadásával az állami központba, nem kapnak finanszírozott keretszámot.
(Forrás: 168 óra)
 
2017.03.28.
Knausz Imre: A közös olvasásról
A közös olvasás azonban kétirányú dolog. A partner csak akkor lesz kíváncsi az én látásmódomra, ha én is kíváncsi vagyok az övére. Sőt: én olvasok a te kedvedért, te olvasol az én kedvemért. Az a pedagógus, aki megveti azt, ami a tanítványainak fontos – a Született feleségektől a kibeszélő show-kig –, és folyamatosan ezt kommunikálja, esélytelen arra, hogy a felvilágosult abszolutizmust megértesse velük. Ha megvetem valakinek a kultúráját, őt magát vetem meg, és fordítva: ha becsülök valakit, hinnem kell abban, hogy van érték abban, amit szeret. A látásmódok kölcsönös cseréje: ez a közös olvasás pedagógiai üzenete.
(Forrás: Tani-tani Online)
 
2017.03.28.
Senkinek nem kellenek a balhés, diszlexiás gyerekek
Balhésak, diszlexiások, pszichés betegek, vagy egyszerűen csak furcsák. Az ilyen diákok sokat bukdácsolnak az iskolában, és többnyire azzal szembesülnek, hogy sehol sem látják őket szívesen. Tíz ilyen diák történetét írta meg Kerényi Kata, a Zöld Kakas Líceum tanára, ahová az állami oktatás számára kezelhetetlen gyerekeket veszik fel. A történetekből könyv született, amelyből most ön is olvashat részleteket. 
(Forrás: abcug.hu)
 
2017.03.28.
Jókai Mór és a gyermekeink
A minap az új Nemzeti alaptanterv kidolgozásával megbízott miniszteri biztos nyilatkozott a tervezett reformokról (Inkább Harry Pottert olvassanak alsóban, mint Jókait − Index, 2017. március 23.). Nem tudom, miért mindig Jókai Mór a tanügyi reformerek első számú közellensége, de a miniszteri biztos is őt ebrudalná ki a tantervből. Én pedig ilyenkor begurulok, mert másokkal ellentétben úgy érzem, rengeteget köszönhetek Jókai Mórnak. És mindig fölteszem a kérdést: miért nem jó az a klasszikus modell – természetesen a mai korra szabva –, amely évszázadokon keresztül a maximális teljesítményt hozta ki a diákokból?
(Forrás: Magyar Idők)
 
2017.03.28.
Palkovics: államközi szerződés esetén működhetnek a külföldi egyetemek
Az oktatási államtitkár hangsúlyozta: minden intézménynek meg kell felelnie a hatályos magyar törvényeknek, „nincs olyan egyetem, nem szabad lennie olyannak Magyarországon, aki a törvények felett állónak képzeli magát, ez igaz egyébként valóban a Soros-egyetemre, a CEU-ra is”. Palkovics László nemmel felelt arra az újságírói kérdésre, hogy a kormány célja a CEU ellehetetlenítése, vagy az, hogy elköltözzön. Jelezte: az egyetem rektorával szerda este ülnek le tárgyalni és áttekinteni a helyzetet, esetükben több ponton volt szabálytalanság.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2017.03.28.
Bayer ZSolt: Oktatási jogok
Ugyan vajon mi baj lehet egy 2015-ös Orbán-idézettel? A hivatalban lévő miniszterelnök, aki amúgy 1988 óta meghatározó alakja a magyar közéletnek, nem szerepelhet egy történelemkönyvben? Esetleg az a baj, hogy a nyugati országok gyarmati múltjáról beszél? Sőt még kritizálja is azt a múltat? De hát volt vagy nem volt gyarmati múltjuk ezeknek az országoknak? Más se volt nekik! És ezt nem lehet kritizálni? Aztán nézzük az utolsót: Gyurcsány Ferenc a privatizáció nyertese. Ezzel mi a baj? Gyurcsány sem szerepelhet a törikönyvben? Vagy ezzel a nyertessel van a baj? Miért? Gyurcsány a privatizáció vesztese lenne? Esetleg az igazság a baj?
(Forrás: Magyar Idők)
 
2017.03.28.
A doktori iskolák nyelvvizsga-követelményeivel van gondja az ombudsmannak
A jogbiztonság követelményét sértette, az esélyegyenlőség elve szempontjából is aggályos volt az, hogy az egyetemi doktori képzésben kizárták a fogyatékossággal élők mentesítését a nyelvvizsga-kötelezettség alól, nem vették figyelembe, hogy a megszigorított nyelvi követelményeket felmenő rendszerben kellett volna bevezetni és biztosítani kellett volna a megfelelő felkészülési időt - állapította meg az alapvető jogok biztosa egy konkrét ügy vizsgálata kapcsán.
(Forrás: Eduline)
 
2017.03.28.
Óriási a felháborodás, tüntetés is jöhet a CEU miatt
Több professzor és a hallgatóság javaslata alapján a B terv egy péntek délután 5 órakor összehívott tüntetést jelentene a Kossuth téren, ahová nemcsak az egyetemi polgárokat várnák, hanem az intézménnyel szolidáris többi egyetemet, valamint a társadalom más támogató tagjait. Ignatieff hangsúlyozta, hogy ő még nem kezdeményezett tüntetést, ezért arra kérte az egyetemi polgárokat, mindenképp legyenek türelemmel és várják meg az esti tárgyalások eredményét. Azt azonban nem mondta, hogy elzárkózna egy tüntetéstől. – Ha a polgárok úgy döntenek, szabadon utcára vonulhatnak – egészítette ki véleményét.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2017.03.28.
Lemond az egyház a józsefvárosi iskola fenntartásáról
Az egyház döntése nem meglepő, miután tegnap az esetleges fenntartóváltásról szóló tájékoztatón egyértelművé vált: a szülők élesen elutasítják a lehetőséget, mondván, ők úgy szeretik az iskolát, amilyen az jelenleg. Emellett a józsefvárosi önkormányzat polgármestere, Kocsis Máté is azt kérte az egyháztól, „ne így, ne itt és ne most” próbáljanak meg iskolát átvenni a kerületben. Az egyház lapunknak eljuttatott közleményében azt is jelezte, közölték a döntést az érintett Belső-Pesti Tankerületi Központ vezetőjével, Tolnai Mariannával, illetve az iskola igazgatójával, Farczádi Bencze Tamással.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2017.03.28.
Interjú a CEU elnökével: Ha a kormány ártani akart, kudarcot fog vallani - interjú a CEU elnök-rektorával
Sok klisé forog, mi lehet az oka, de az egésznek egyszerűen nincs értelme. Hiszen árt a magyar-amerikai kapcsolatoknak, árt a magyar-német viszonynak és a CEU megannyi más partnerországának. Mélyen hiszek abban, hogy ez egy önromboló lépés. Árt Magyarország nemzetközi kapcsolatainak, és árt a magyar akadémiai életnek. Teljesen irracionális intézkedés, és ezért az indokát sem fogom keresni.
(Forrás: hvg.hu)
 
2017.03.28.
A CEU elevenébe vág a kormány terve
A felsőoktatási törvény módosítása ugyan kiszűrné az átverős, áldiplomákat adó külföldi egyetemeket, de nagyon súlyosan érintené a Közép-európai Egyetem tevékenységét. Trumppal kéne egyezkedni? Nagyon sok pénzért New Yorkban is fel kéne építeni egy kampuszt? Nevet is kellene változtatni? Lehet. De még súlyosabb, hogy nem engedné meg a budapesti intézménynek, hogy Amerikában elfogadott képzést folytasson, és ott is elismert diplomát adjon ki. Így elvesztené vonzerejét Magyarország egyik legsikeresebb felsőoktatási intézménye. A legfontosabb kérdésekre igyekszünk válaszolni.
(Forrás: index)
 
2017.03.28.
Józsefvárosi iskolaügy: visszaléphet az egyház
A szülői fórumot óriási érdeklődés övezte nemcsak a szülők, hanem a média részéről is, így a fórum azzal kezdődött, hogy a szülők szavaztak arról, maradhassanak-e a sajtómunkások. Miután a szavazáson az elsöprő többség a nyilvánosság mellett tette le a voksát, megkezdődött a beszélgetés. Az iskolát fenntartó Belső-pesti Tankerületi Központot annak vezetője, Tolnai Marianna képviselte, míg az intézményt átvenni kívánó egyház részéről hárman is érkeztek. Bár az egyház képviselői úgy tervezték, hogy az alkalmon bemutatkoznak, a szülők jó része erre láthatóan nem volt kíváncsi, és csak iskolájuk igazgatójának kérése után voltak hajlandók végighallgatni az egyház érveit.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2017.03.28.
Aki elsőként vette emberszámba a gyerekeket
A 16–17. századra a javuló életkörülmények, a gyermekgyógyászat fejlődése miatt nőttek a gyermekek túlélési esélyei, és az új szellemi irányzatok is jó táptalajt nyújtottak annak, hogy a korábbinál nagyobb figyelem jusson a pedagógia kérdéseire. Az átalakulás egyik legnagyobb hatású alakja a 425 évvel ezelőtt, 1592. március 28-án, feltehetően a morvaországi Nivnicében született gondolkodó, a Comenius néven ismertté vált Jan Amos Komenský (latinosan: Johannes Amos Comenius) volt.
(Forrás: Index)
 
2017.03.28.
Cselesen indul a CEU elleni támadás, a rektor már riadót fújt
A kormány új törvénytervezetében nem említik név szerint a Közép-Európai Egyetemet (CEU), de nyilvánvalóan rá vonatkozik, az intézmény rektora meg is kongatta a vészharangot a hallgatókhoz, tanárokhoz írt levelében. Levelében azt kéri az egyetem dolgozóitól, hallgatóitól és barátaitól, hogy itthon és külföldön politikai, tudományos, egyetemi körökben vessék latba minden befolyásukat, hogy a törvénytervezetbe foglalt szándékok ne valósulhassanak meg.
(Forrás: hvg.hu)
 
2017.03.27.
Vallásos vallástalanok – Nem a kereszténységgel van baj, hanem az egyházakkal - interjú Kamarás Istvánnal
A Magyar ifjúság 2016 című reprezentatív felmérés szerint egyre kevesebb fiatal vallja hívőnek magát, s ez igaz még azok egy részére is, akik egyházi iskolába járnak. A vallás­­szociológus szerint az egyházi intézményeket választó szülők sokszor nem világnézeti okok miatt, hanem a színvonal alapján döntenek. És a mai keresztény-nemzeti világban még azt is mérlegelik, hogy mi szerepeljen később a gyerek önéletrajzában. A jelenségről Kamarás Istvánnal beszélgettünk, aki katolikus tudósként újfajta, felvilágosult, a hívőkkel párbeszédet folytató egyházat szorgalmaz.
(Forrás: 168 óra)
 
2017.03.27.
Tankönyvbemutató rendezvénysorozatot indít az EKE-OFI
A rendezvény célja, hogy az érdeklődő intézményvezetők, tankönyvfelelősök és pedagógusok első kézből, a szerkesztők előadásaiból ismerkedhessenek meg a következő tanévre kínált könyvújdonságokkal, ezzel segítséget nyújtva számukra a tankönyvrendelési időszakban. A program szerint a plenáris előadásokat követően öt szekciókban folytatódik a munka (alsós, természettudományi, társadalomtudományi, idegennyelvi és tankönyvrendelési konzultáció). Négy szekcióban külön programrészként – az adott tantárgyakhoz kapcsolódóan – a Nemzeti Köznevelési Portál (NKP) gyakorlatorientált, tankönyvekhez kapcsolódó bemutatására is sor kerül.
(Forrás: Modern Iskola)
 
2017.03.27.
Visszahívják a Pető Intézet konduktorait, akik a megalázó helyzet miatt felmondtak
A Párbeszéd információi szerint a Pető Intézet vezetői a közeljövőben visszahívják a kényszerből távozott konduktorokat, akik ismét a pedagógus bértábla alapján kapják majd a fizetésüket. Úgy tűnik, ezzel sikerül biztosítani a felnőtt ambulancia és a nemzetközi intézet zavartalan működését, és ellátni a több száz sérült gyereket és felnőttet, írja a PM közleményében. A kormánypárti képviselők a Kulturális Bizottságban ma leszavazták és politikai kampánynak minősítették a Párbeszéd azon javaslatát, amely alapján a konduktorok egységes bértábla és egységes szabályok alapján dolgozhatnának a jövőben, mégis sikerült megmenteni a világhírű intézmény két fontos programját.
(Forrás: 24.hu)
 
2017.03.27.
Korrigálja a hibát a kormány, amit a Pető Intézetben követtek el
Felmondtak a Pető Intézet konduktorai, mert felére csökkentenék szabadságukat és megdupláznák munkaidejüket. Lázár János a Kormányinfón erről azt mondta, hiba történt akkor, amikor az új szerződés értelmében egyeseknek többet kell dolgozniuk kevesebbért, ezt az Emberi Erőforrások Minisztériuma korrigálja. A Kormányinfó előtt nem sokkal jelentette be Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke, hogy ombudsmanhoz fordulnak a Pető Intézet konduktorai. Mint mondta, március eleje óta közel tíz konduktor kényszerült elhagyni a Pető Intézetet, miután nem voltak hajlandóak aláírni az új megalázó fizetés- és szabadság-csökkenéssel járó szerződésüket.
(Forrás: 24.hu)
 
2017.03.27.
Ez a gond a gyerekekkel: a "bedrótozott nemzedék" szótlansága
Az úgynevezett "bedrótozott nemzedék", vagyis a mai tizenéves korosztály körében olyan jelentős szerepet tölt be az elektronikus kommunikáció, hogy élőszóban nehezen tudják kifejezni érzelmeiket - állítja a klinikai szakpszichológus. Pedig Kalamár Hajnalka szerint az érzelmek árnyalt kifejezése pozitívan befolyásolja a szervezet egyensúlyát és öngyógyító folyamatokat indít be. Követendőnek tartja az amerikai gyakorlatot, hogy a gyerekek bizonyos témákban előadást tartanak a társaiknak. A magyar iskolarendszer egyik hiányossága, hogy kevés szóbeli kifejezésre van lehetőség.
(Forrás: Inforádió)
 
2017.03.27.
Nálunk is külön járműkategória lehetne az iskolabusz, saját, szigorú szabályokkal
Támogatja a Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesülete az oktatásért felelős államtitkár néhány nappal korábbi felvetését, miszerint az Egyesült Államok mintájára Magyarországon is létrehozzanak egy külön járműkategóriát az iskolabuszoknak. A Testnevelési Egyetem oktatási rektorhelyettese kiemelte: a legfontosabb az, hogy a gyerekek biztonsága szavatolva legyen, ennek kell mindent alárendelni.
(Forrás: Inforádió)
 
2017.03.27.
Csendes feszültség a gyermekvárosban
A kormány tavaly decemberben döntött az intézmény felszámolásáról, szakítva azzal az „1950-es évekből származó szemlélettel", hogy az állami gondozott gyerekek „tömegszerű" intézményekbe nevelkedjenek. A gyerekeket szétszórnák az országban: a tartósan betegek Hatvanba kerülnek, a speciális ellátást igénylő gondozottak pedig Zalaegerszegre és Kalocsára. Nem tudni azt sem, mi lesz a kastély területén élő családok sorsa. Legtöbbjük egykor nevelőként dolgozott a gyermekvárosban, szerződésük szerint életük végéig szolgálati lakásaikban lakhatnak.
(Forrás: Népszava)
 
2017.03.27.
Visszatáncolt a kormány: a 9 osztályos iskola csak "egy alternatíva, egy lehetőség"
A kormány döntést nem hozott, csak „szabad utat engedett annak, hogy erről beszéljenek a köznevelési kerekasztalon és egyéb fórumokon is” - mondta a kilenc évfolyamos általános iskola ötletéről Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.
(Forrás: Eduline)
 
2017.03.27.
Miniszteri biztos: jöhet az e-tanterv
A miniszteri biztos finn, angol, szingapúri és észt példák nyomán azt hangoztatta: e nemzetek alaptanterveiből a magyar viszonyokra azon részeket lehet alkalmazni, amelyek ezekben közösek, korszerűek és "illeszkednek a hagyományainkhoz". Ezek alapelvei, hogy mire és hogyan készítsen fel az iskola, és egységes rendszerként kezeli a köznevelést az óvodától a felsőoktatás végéig - fűzte hozzá.
(Forrás: Eduline)
 
2017.03.27.
Útmutató felháborodóknak: hogyan küzdj a gyermekednek járó fejlesztésekért?
Szilvi egy autizmussal élő kislány édesanyja, akit állapotával járó időnkénti indulati kitörései miatt szeretetteljesen az ő Zivatarlánykájának nevez. Zivatarlányka, mint a legtöbb óvodás, nagy izgalommal várta az iskolakezdést: volt szép új táskája, gondosan bekötött füzetei és sok lelkesedése. A gyermek első osztályban ügyesen meg is tanult írni, olvasni, számolni. Köszönhetően részben annak, hogy megkapta a számára szakértői bizottság által előírt heti nyolc óra fejlesztést. De a reményteljes időszakot hamar kiábrándulás követte, a kötelező integráció rémálommá vált.
(Forrás: TASZ)
 
2017.03.27.
Belföld Józsefvárosi iskolaügy: megszólalt az egyház
A metropolita azt is leszögezte: egyháza intézményei hagyományosan nyitottak más felekezetű gyermekek keresztény értékeken alapuló nevelésére. „Ennek nagyobb jelentősége a szakképző intézményeinkben mutatkozik, ahol még az értéksemlegességhez ragaszkodó családok gyermekeinek oktatását is biztosítjuk” – írta. Hozzátette azt is: „hiszem, hogy az iskolában dolgozó munkatársak, valamint az idejáró gyerekek és szüleik bizalmát elnyerhetjük, és a jövőben fenntartóként együtt dolgozhatunk velük egy dinamikusan fejlődő, keresztény szellemiségű iskola működtetésében”.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2017.03.27.
Balog budapesti iskolákat adhat az egyházaknak
Két nyolcadik kerületi állami iskola fenntartását is átvenné egy-egy egyház: Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskolának a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus Magyarországi Orthodox Exarchátusa szeretne a fenntartója lenni, míg a Deák Diák Általános Iskolát a görögkatolikus Hajdúdorogi Főegyházmegye venné át a Kliktől. A köznevelési törvény rögzíti, hogy vallási, világnézeti szempontból elkötelezett nevelést-oktatást folytató fenntartó számára csak akkor adható át az intézmény, amennyiben ezt a szülők több mint fele támogatja. A döntésről gyerekenként mindkét szülőnek írásban kell nyilatkoznia.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2017.03.27.
Menjen egyházi iskolába, ha nem vagyunk hívők?
Iskolaválasztás előtt a szülők mindenféle szempontokat mérlegelnek, ezeknek egy része olyan elvont, hogy vajon tetszik-e tanítónő a gyereknek, és viszont. Más szempontok pedig nagyon is gyakorlatiak: például hány perc alatt lehet reggelente beérni, vagy indul-e eszperantó tagozatos osztály? És ott van még a fenntartó kérdése is, ami szintén egy fontos gyakorlati tényező. Amikor a lányom négy évvel ezelőtt iskolába ment, a városunkban négy általános iskola volt, közülük kettő önkormányzati, és kettő egyházi fenntartásban. A négy iskolából egy messze van, úgyhogy az eleve kiesett, reálisan tehát egy önkormányzati (azóta állami), egy református és egy katolikus iskola közül választhattunk.
(Forrás: Index)
 
2017.03.27.
A Történelemtanárok Egylete válasza az oktatási jogok biztosának kérdéseire
Egyrészt elengedhetetlen a sokszínű, valóban eltérő vélemények tankönyvi megjelenítése, másrészt a forrásokhoz kapcsolódó sugalmazó álkérdés helyett olyan feladat megfogalmazása szükséges, amely alapján a diák a különböző álláspontokról mondhat véleményt, eltérő álláspontok mellett vagy ellen szabadon érvelhet. Harmadrészt a tankönyv történelmileg hiteles definíciókat alkalmazzon és azokat értelmezve/értelmeztetve használja. Negyedrészt a mai politikai szereplőket arányosan és árnyaltan mutassa be. Ötödrészt: a helyzetet súlyosbítja, hogy a tankönyvpiac felszámolásával több, korábban jól használható tankönyv jelenleg nem alkalmazható már.
(Forrás: Történelemtanárok Egylete)
 
2017.03.27.
Nem fizeti a tankerület a kanyaró elleni védőoltást
Pécsen is vannak olyan tanárok, akiknek maguknak kellene megvenni a kanyaró elleni védőoltást, mert iskolás csoportot kísérnek majd Erdélybe. A PDSZ szerint a munkáltató Klebelsberg Központnak kellene állnia a védőoltás költségét. Hargita megyében ugyan nincs járvány, de az odautazás során érinthetnek olyan megyéket, ahol nagy számban betegedtek meg. Tízezernél többe kerülhet a védőoltás
(Forrás: Pécsi Stop)
 
2017.03.27.
Daróczi Gábor: A kormányzat cinikus és gyáva március 28. 11:52 - szerző: Ónody-Molnár Dóra
Ezt az iskolát senki nem akarja a településen, ennek, a szegregáció ténye mellett, a rettenetes teljesítménye az oka. Ha viszont senki nem akarja, minek rengeteg hazai vagy pláne EU-s pénzből fenntartani? Mindenki választhat majd, kivéve azt a kevesebb mint öt-tíz roma szülőt, akiket odakényszerítenek? Ez hogy fér össze a miniszter ígéretével és az ország ellen indított kötelezettségszegési eljárással? A kormányzati cinizmus szembeötlő annak kapcsán is, hogy az iskolaigazgatóra akarják hárítani a döntést, miközben az igazgatóknak szinte semmire sincs jogkörük.
(Forrás: 168 óra)
 
2017.03.27.
Az iskola nélküled nem jut az egyház kezére!
A kormányzat ma még – láthattuk – nagyon elkötelezett amellett, hogy minél több állami iskola kerüljön egyházi kézbe. Ez könnyen a tehetetlenség érzését keltheti az érintett szülőkben, tanulókban, mert úgy tűnhet, a kormány és az egyház a szülőket kijátszva, a fejük felett dönthet iskolájuk ügyéről. Valójában a szülők, tanulók nem eszköztelenek, ha maguk szeretnének dönteni iskolájuk sorsáról. Kevésbé közismert, hogy egyetlen állami iskola sem kerülhet egyházi kézbe anélkül, hogy az átadást a szülők (illetve a nagykorú tanulók) többsége támogatná.
(Forrás: TASZ)
 
2017.03.26.
Orbán és Gyurcsány a törikönyvben: itt az ombudsmani jelentés
Aáry-Tamás Lajos három ajánlást fogalmazott az oktatásért felelős államtitkárnak.A nyolcadik osztályosok számára készült történelemtankönyv újabb engedélyezési eljárása során vegye figyelembe jelen vizsgálatnak a megállapításait, illetve az általunk megkeresett szakértők állásfoglalását. Tegye lehetővé, hogy a 2018. évi középiskolai felvételi tételei között ne szerepeljen a vizsgálatban érintett három szemelvény egyike sem. Az államtitkár vizsgálja meg a 2016-os engedélyezési eljárás idején hivatalban lévő OFI főigazgatójával szembeni felelősségre vonás lehetőségét.
(Forrás: Inforádió)
 
2017.03.26.
Több sportolási lehetőség a testnevelésórákon
A mindennapos testnevelés bevezetésével a szaktanárok igénye is megnőtt a változatos sportolási lehetőségek biztosítása iránt. Ez is magyarázza, hogy a kormányzat a küzdősportoktatást és a lövészetet is szívesen látná alternatív sportolási lehetőségként a testnevelésórákon. A Pedagógusok Szakszervezete a lőfegyver használatát lelkiismereti okokra hivatkozva találja problematikusnak. A PDSZ elnöke pedig úgy véli, egyáltalán nincs szükség a diákok militarizálására. Maruzsa Zoltán a kritikákra reagálva hangsúlyozta: egyáltalán nem arról van szó, hogy kötelező lenne mindenkinek részt venni a sportlövészeten.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2017.03.26.
Cigánytelepen írják a tanmesét: így kellene informatikát tanítani a gyerekeknek
Mi lesz egy gyerekből, ha az alapvető digitális ismeretekkel sincs tisztában? A bagi cigánytelepen bele sem akarnak gondolkodni, inkább lelkes önkéntesekkel, győztes pályázattal és némi kreativitással bemutatják: pár tablet és néhány ötlet is elég egy színes konténerben, hogy hasznosabb tudást adjanak, mint egy átlagos középiskola informatikaórái.
(Forrás: hvg.hu)
 
2017.03.26.
A pszichológus nem boldog a fütyis színezőtől
Nem ettől lesznek lelki betegek gyermekeink, és egy pillanatig sem hiszem, hogy ez a füzet a legnagyobb veszély, ami manapság egy kisiskolásra leselkedik. De kétségtelen, hogy problematikus a kiadvány, több szempontból is, és ideális esetben nem így kellene a gyereket felvilágosítani. Látható, hogy a valós jelentőségénél sokkal nagyobb port kavart az Interneten az általában „fütyis színezőként” becézett nemrég megjelent kiadvány.
(Forrás: Divány)
 
2017.03.26.
Csépe Valéria: El akarjuk érni, hogy a pedagógus tanítson, és ne leadjon
Az új alaptanterv kidolgozását miniszteri biztosként felügyelő – oktatási szakemberként és nagyszülőként is érintett – Csépe Valéria azt szeretné elérni, hogy a gyerekek és a pedagógusok is jól érezzék magukat az iskolában. Mint mondja, nincs céldátuma a Nat elkészülésének, és nem ő dönt, hogy 8 vagy 9 évfolyamos lesz-e az alapképzés. Interjú.
(Forrás: hvg.hu)
 
2017.03.26.
Ígéretes tervek a Nemzeti alaptantervhez - videóval
Bár a miniszteri biztos korszerűsítést ígér, és ezt sugallja a NAT bevezetője, maga a szöveg további központosítást sejtet. Interjú Sulyok Blankával, a Tanítanék képviselőjével
(Forrás: atv.hu)
 
2017.03.25.
Máth János: A finnek leváltják a középkori protokollt
Finnországban azt tervezik, hogy az iskolában (legalábbis részben) megszüntetik a tantárgyak szerinti oktatást. Helyette a diákok témaköröket fognak tanulmányozni, és e tevékenységek kapcsán ismerkednek meg az adott témakörök mélyebb megértéséhez szükséges matematikai és egyéb elméleti ismeretekkel is. Természetesen érthető, ha ez sokakat meglep, de a finnek tervezett, bevezetés alatt álló lépése, noha minőségi ugrást jelent a közoktatásban, valójában teljesen logikus. Arra utal, a tudomány, a pedagógia és a politika képviselői egyaránt megértették, hogy milyen változásokat hozott a digitális kor, és hogy ebből mi következik.
(Forrás: Tani-tani Online)
 
2017.03.25.
Visszaszólt a társadalmi nemeket elutasító Balog Zoltánnak az Oktatói Hálózat
Balog Zoltán humánminiszter március elején emlékezetes beszédet mondott a  „Nőként élni jó!” című rendezvényen nemzetközi nőnap alkalmából. Többek között jelezte az uralkodó álláspontot, ami szerint   „…mi visszautasítjuk a társadalmi nemeket, mi a nemi szerepeket kutatjuk.”   Erre reagált péntek reggel közleményében az Oktatói Hálózat, nehezményezve, hogy Balog miniszter politikusként foglal állást egy tudományos kérdésben.
(Forrás: 444.hu)
 
2017.03.23.
Nagy baj van a szakképzésben, ott a legrosszabbak a PISA-eredmények
A hatosztályos gimnáziumokban matematikából átlagosan Szingapúr eredményeit hozták a diákok, a gond az általános iskolában és a szakképzésben kezdődik - mondta Palkovics László oktatási államtitkár a PISA-eredményekről az Európai Bizottság 2017. évi országjelentésről rendezett budapesti konferenciájának panelbeszélgetésén.
(Forrás: Eduline)
 
2017.03.23.
Nem értjük, miért nem érti Palkovics László a statisztikákat
2015-ben Magyarország azon kevés európai ország közé tartozott, ahol mind a felső, mind pedig az alsó teljesítménysávban az eredmények romlása volt megfigyelhető. Mivel azonban a gyenge teljesítményű tanulók eredményei sokkal jobban romlottak, mint a magas teljesítményű tanulókéi, a teljesítményszakadékok a magyar közoktatásban tovább növekedtek. Az oktatásvezetők helyében tehát nem lennénk büszkék ezekre az adatokra. Sem a hatosztályos gimnáziumok, sem a többi esetében.
(Forrás: hvg.hu)
 
2017.03.23.
Bréking: Hozzáértőt engedtek az oktatás közelébe!
Interjút adott az Indexnek Csépe Valéria pszichológus, az új Nemzeti alaptanterv kidolgozásáért felelős miniszteri biztos. Ahhoz képest, hogy az elmúlt hét évben milyen minőségű „szakemberek” igazgatták a magyar oktatásügyet, Csépe mondandója felüdülésnek tűnik. Persze, a durva alulfinanszírozás, a végletekig központosított fenntartás és a szegregációt minimum eltűrő kormánypolitika mellett egy normálisabb alaptanterv aligha hozna megváltást, és Csépe politikai mozgásterének határai megmutatkoznak akkor is, amikor a Tanítanékra vonatkozó kérdésre kitérő választ ad.
(Forrás: Magyar Narancs)
 
2017.03.23.
Fütyis színező: megszólal a szexedukátor
Dúl a kommentháború a fütyis színező miatt, ezerfelé kanyarodott a vita. Vannak, akik szerint felháborító a kis füzet, mások szerint pedig a legtöbb ember egyszerűen csak prűd - a szakember szerint ez most a kísérletezés tere, ideje.
(Forrás: hvg.hu)
 
2017.03.22.
Új informatikai kerettantervet készített az IVSZ
Új, a digitális kompetenciák fejlesztését támogató informatikai kerettantervet készített az Informatikai Vállalkozások Szövetsége,amelyet hamarosan eljuttat az illetékes hatóságoknak – jelentette be Horváth Ádám, az IVSZ leköszönő oktatási igazgatója egy szerdai háttérbeszélgetésen. Kiemelte, hogy új kerettanterv kidolgozására már csak azért is szükség volt, mert a legutolsó 1999-ben készült és rendkívül elavult. A most kidolgozott javaslat azonban nem újabb 17 évre szól, hanem 3-4 évente frissíteni kell
(Forrás: Magyar Idők)
 
2017.03.22.
Kulcscsomóval dobott fejbe egy gyereket a hittanórán a babócsai plébános
Rendetlenkedtek a gyerekek a babócsai iskolában hittanórán, a plébános pedig úgy akarta fegyelmezni őket, hogy egy kulcscsomót dobott közéjük. Nem azt a gyereket találta el, akinek szánta a figyelmeztetést, egy másik kisfiú sérült meg a fején a dobástól. A gyermeket a szigetvári kórházban ápolták, a nagymamája feküdt be vele.Az iskola nem nyilatkozik, szerintük nekik nincs is közük a történtekhez, mert csak a helyet és az időt biztosították a hittanhoz.
(Forrás: Sonline)
 
2017.03.22.
Jobban kéne szabályozni az iskolai fegyelmezést
Az ombudsman szerint további garanciákat kell illeszteni az iskolai fegyelmi eljárás jogi szabályozásába, a bizonytalanságok ugyanis könnyen vezethetnek visszás esetekhez - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala csütörtökön az MTI-vel. Székely László azt kérteaz emberi erőforrások miniszterétől, hogy kezdeményezze a fegyelmi eljárás jogi szabályozásának kiegészítését, az iskolapszichológusok kötelező létszámáról szóló szabályok felülvizsgálatát, valamint a tanulók magatartási problémáinak kezelésével kapcsolatos kurzus elvégzésének kötelező beillesztését a pedagógusok képzésébe, továbbképzésébe.
(Forrás: Eduline)
 
2017.03.22.
Hatszázmillió gyermeket fenyegethet vízhiány
A világon 2040-re minden negyedik gyerek – nagyjából 600 millió kiskorú – olyan térségben fog élni, ahol a vízforrások „rendkívül szűkösek” – derült ki az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) jelentéséből. A megfelelő vízellátás hiánya a gyerekeket olyan betegségeknek teszi ki, mint a kolera és a hasmenés, ráadásul sok helyen arra kényszerül az ifjúság, hogy órákat töltsön el vízbeszerzéssel, és közben kimaradjon az iskolából – hívta fel a figyelmet az UNICEF.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2017.03.22.
Borzasztó helyzetben az iskoláskorú afgán gyerekek
Az afgán gyermekek csaknem egyharmada nem jár iskolába, és sokukat munkára fogják, fiatalságuk ellenére besorozzák katonának vagy korai házasságokba kényszerítik - hívta fel a figyelmet a Save the Children nevű nemzetközi segélyszervezet csütörtökön.
(Forrás: Eduline)
 
2017.03.22.
A topiskola és a jó iskola
Éppen zajlik a középiskolai felvételi vonalhúzása, április körül lesz az általános iskolai beiratkozás Az általános és középiskolai rangsorok divatosságát mi sem mutatja jobban, minthogy magazinok, közéleti lapok közölnek rendszeresen listákat, és ha felbukkan az interneten bármilyen kísérlet az iskolák rangsorolására, azt egyből átveszi a véleményformáló média is. A rangsorok egyszerre nagyon hasznosak, félrevezetőek, és olykor még károsak is – egy azonban biztos, nem ítélhető meg rajtuk keresztül sem a jó, sem a rossz iskola.
(Forrás: Index- 10 perc iskola blog)
 
2017.03.22.
Inkább Harry Pottert olvassanak alsóban, mint Jókait - interjú Csépe Valériával
A mindennapos testnevelést megtartaná, de értelmes tartalommal töltené meg, a tanárok szabadságát a kerettantervek helyett tantervi ajánlásokkal lehetne növelni. Csépe Valéria nem politikai szervezetekkel, hanem szakemberekkel akar egyeztetni a munkáról, mert szerinte vitázni csak tények és adatok alapján lehet.
(Forrás: Index)
 
2017.03.21.
Ennél jobb dolgot nem is találhatott volna ki az ELTE: jön az egyetemi ombudsman
A felsőoktatási intézmény közleménye szerint a közelmúltban az Eötvös Loránd Tudományegyetem is szembesült azzal, hogy a megszokott intézményi struktúrák és eljárások sok esetben elégtelennek bizonyulnak ahhoz, hogy adekvát válaszokat kínáljanak a legsúlyosabb társadalmi kihívásokra, így a fokozott pszichés terhelésre, a szociális háttér bizonytalanságára, a társadalmi egyenlőtlenségek növekedésére, az előítéletességre, a szexizmusra és különböző erőszak-cselekményekre.
(Forrás: Eduline)
 
2017.03.21.
Újabb változás előtt áll a BME gazdasági kara, jön az új dékán
A dékáni posztra két pályázat érkezett: Koltai Tamástól, a Menedzsment és Vállalatgazdaságtan Tanszék egyetemi tanárától és Margitay Tihamér jelenlegi megbízott dékántól, a Filozófia és Tudománytörténet Tanszék egyetemi tanárától. A BME GTK volt dékánját, Andor Györgyöt novemberben menesztette az egyetem vezetése, miután kiderült, a kart érintő problémák miatt a dékán egyeztetésekbe kezdett az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel (ELTE) egy esetleges kiválásról-beolvadásról.
(Forrás: Eduline)
 
2017.03.21.
Prókai Eszter: Nyelvvizsgája van, de megszólalni nem mer a magyar
Magyarországon a nyelvtanítás sok helyen még mindig egyet jelent azzal, hogy bemagoltatják a szavak magyar jelentését, a gyerek meg visszamondja. Ez az egyik legfőbb oka, hogy hiába fordítunk európai szinten is sokat a nyelvoktatásra, mégsincs látszatja. Nálunk még tartja magát, hogy a nyelvtudás egyet jelent a nyelvvizsgával, pedig a két dolognak gyakran semmi köze egymáshoz.
(Forrás: abcug.hu)
 
2017.03.21.
Új Nemzeti Alaptanterv - Horrorisztikus elemekkel
Elkészült a kormány az új Nemzeti alaptanterv (NAT) koncepciójával, a lapunk birtokába került dokumentumból azonban nem sok jó olvasható ki. Bár a "jelenségalapú oktatásra" való áttérés nagy előrelépést jelentene, a mai körülmények között az kivitelezhetetlen, arra pedig még utalás sincs, hogy az oktatás szabadulhatna a központosított állami irányítás markából. Nahalka István oktatáskutató a koncepció bizonyos elemeit egyenesen horrorisztikusnak tartja.
(Forrás: Népszava)
 
2017.03.21.
„A modernizáció útját járó iskolák”
Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet átszervezéséről, a pedagógusképzés és -továbbképzés átalakításáról, az iskolarendszer modernizációjáról is beszélt lapunknak Sipos Imre miniszteri biztos. Kijelentette, az új Nemzeti alaptanterv koncepciójában ugyan kidolgozhatják a műveltségterületi arányokat, az oktatás gyakorlatiasabbá tételét, de egyáltalán nem mindegy, milyen modellre készül a Nat, tehát lesz-e alapozó osztály az óvoda és a jelenlegi első évfolyam között. -
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2017.03.20.
Merkel: alapvető képességgé kell tenni a programozást
A 21. századi ember boldogulása érdekében az írás, az olvasás és a számolás mellé a programozást is be kell emelni az alapvető képességek közé – mondta Angela Merkel német kancellár vasárnap este a világ legnagyobb információs technológiai szakkiállítását, a hannoveri CeBIT-et megnyitó beszédében.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2017.03.20.
Érettségi botrány: a szigorítással a legszegényebb romániai diákok jártak rosszul
Romániában általános volt a csalás és a korrupció az érettségi vizsgákon: a botrány 2010-ben robbant ki, miután több száz diák egyforma válaszokat adott be. Ezután átfogó korrupcióellenes kampány indult, a hatóságok például kamerákat szereltek a vizsgatermekbe, a várt hatás azonban elmaradt.Annyi előnye mindenesetre volt a programnak a jelenséget vizsgáló kutatók szerint, hogy most már egyértelmű a gazdasági egyenlőtlenségek hatása a továbbtanulási esélyekre.
(Forrás: Eduline)
 
2017.03.20.
Átlagosan kilencven gyermek jut egy pedagógusra
Lapunk közérdekűadat-igényléssel fordult az Emberi Erőforrások Minisztériumához (Emmi), hogy megtudjuk, hány pedagógust alkalmaznak az intézményekben. Bár a fővárosban minimálisan 961 pedagógust lehetne foglalkoztatni a szakszolgálatoknál, ennél jóval többen, közel 1600-an dolgoznak. Ezzel szemben a vidéki adatok lesújtók. Hiába lenne állás a megyékben összesen több mint 5300 fő számára, közel kétezer pedagógus hiányzik. Például Borsod-Abaúj-Zemplénben a betölthető státusok felére sem sikerült tanárt találni.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2017.03.20.
Jó reggelt, MTA! – mennyire új a készülő történelematlasz?
A költségtakarékossági okokból megszüntetett, ám az egri Eszterházy Károly Egyetem kebelén főnixként feltámadó Oktatáskutató és (tankönyv)Fejlesztő Intézet (OFI) az MTA Történettudományi Intézetével karöltve immár harmadik nekifutásra igyekszik használható történelmi atlaszt kiadni a középiskolák számára. Az átdolgozott atlasz változásairól az MTA tájékoztatót adott ki. Olvasva az ismertetőt az járt a fejemben, hogy vajon az MTA illetékesei ennyire tájékozatlanok, vagy szándékosan negligálják a középiskolákban eddig használt hasonló kiadványokat?
(Forrás: hvg.hu)
 
2017.03.20.
Logikai foglalkozások a Zagyva-parton, ahol se internet, se önbizalom
Egy bátonyterenyei testvérpár hamarosan ösztöndíjat is kap attól a tehetséggondozó alapítványtól, amelynek tanárai harmadik éve tartanak játékos „gondolkodásfejlesztő” foglalkozásokat a környékbeli iskolásoknak. Most az internetet is bevezettetik Szani és Robi otthonába, hogy a srácok többet gyakorolhassanak, és majd bejussanak egy jobb gimnáziumba, ahol nem kerülnek hátrányba roma származásuk miatt.
(Forrás: hvg.hu)
 
2017.03.20.
Egykori állami gondozottak tüntetnek a fóti gyermekváros bezárása ellen
Békés demonstrációra készülnek április elején a fóti gyermekváros egykori növendékei az otthon bezárása, a kis családokként működő közösségek szétrobbantása, a nevelők ellehetetlenítése ellen tiltakozva. Az intézmény sorsáról az érintettek is keveset tudnak, értesüléseik szerint a gyermekvárost már idén nyáron elkezdhetik kiüríteni.
(Forrás: Népszava)
 
2017.03.20.
Amikor divat tanárnak lenni
Magyarországon és a környező országokban ma nem divat tanárnak lenni. Ennek több oka is van. Ilyen a tanári szakma társadalmi megbecsültségének a hiánya, ami összefügg az alacsony bérezéssel vagy a túlterheltség – csak, hogy a leglényegesebbeket említsük. De vajon elegendő-e csupán ezeket megváltoztatni ahhoz, hogy a tanári pálya vonzó és divatos legyen? Elmélkedések helyett egy gyakorlatban működő példán keresztül kapunk választ.
(Forrás: Mindenki másképp egyforma reblog)
 
2017.03.20.
Tiltakoznak a tanárok a lövészet és a küzdősport oktatása ellen
Galló Istvánné szerint a kabinet nem tett le arról, hogy ráncba szedje az ifjúságot, és militarizálni akarják a gyerekeket. A Pedagógusok Szakszervezete arra bátorítja a szülőket is, hogy ők is tiltakozzanak a terv ellen – hangzott el a Klubrádióban.
(Forrás: 168 óra)
 
2017.03.20.
Kilencosztályos iskola: "ad hoc ötletről" ne legyen társadalmi vita?
Foglalkozni kell az iskolaszerkezet átalakításával - írja közleményben a Civil Közoktatási Platform (CKP). A szervezet azt azonban nem tartja "megfelelő megoldásnak", hogy a kormány csak egyetlen, szakmailag kidolgozatlan változatot - a kilencosztályos általános iskola tervét - bocsátja vitára.
(Forrás: Eduline)
 
2017.03.19.
Ingyenes webináriumokkal is segítik a pedagógusokat a Digitális Témahétre felkészülésben
A nemzetközi eTwinning programmal együtt a hazai kezdeményezésű Digitális Témahétnek is az a célja, hogy népszerűsítse a digitális pedagógia módszertanát, és a köznevelésben elterjessze. Mindkét program fontos törekvése, hogy a csatlakozó pedagógusok és diákok változatos és kreatív iskolai projektek keretében fejlesszék képességeiket a digitális technológiával támogatott tanulás során.
(Forrás: Modern Iskola)
 
2017.03.19.
Szabó Anna: Teher és probléma
Akiknek a kezéből kivesznek minden eszközt, utolsó csapásként még azt is, hogy a gyerekeik ínség nélkül növekedve tanulhassanak, vajon képesek-e s utódjaik képesek lesznek-e a maguk terhének hordozására valaha is? Vagy ez nem cél? Mert egymás terheit nem hordozzuk, sőt biztatnak is minket, nem is kell, vigye csak mindenki a sajátját.
(Forrás: OFOE honlapja)
 
2017.03.19.
Leiner Károly: Sikeres integráció - javaslatok egy tanító-gyógypedagógus tollából1 2.
A beiratkozások után az iskola már ismeri leendő diákjai adatait, fel lehet tehát készülni a sajátos nevelési igényű gyermek, gyermekek fogadására. Minden esetben egyeztetnék a pedagógusokkal, s megkérdezném őket, hogy tudják-e vállalni az integrációs folyamatból rájuk háruló feladatokat. Erre a kérdésre mindenkinek válaszolnia kell! Egy alsó tagozaton jól induló integrációs folyamat csak akkor lesz hatékony, ha a felsős szaktanárok tovább viszik!
(Forrás: OFOE honlapja)
 
2017.03.19.
Tinédzser korra durván romlik a fittség
A legújabb fittségi felmérés szerint a tízéves gyerekek 70-80 százalékának még megfelelő az állóképessége, viszont a tizennyolc éveseknek már csak 30 százaléka mondható fittnek - mondta az InfoRádióban a Magyar Diáksport Szövetség elnöke. Balogh Gábor hozzátette, még mindig sok a túlsúlyos diák, de már látszik, hogy a mindennapos testmozgás javítja a statisztikát.
(Forrás: Inforádió)
 
2017.03.19.
Újjászületik az eltemetett militarizmus
Lassú, de biztos lépésekkel militarizálja a társadalmat az Orbán-kormány. Formálódik már az iskolai öttusa is: a kabinet a küzdősport-oktatás bevezetésével kívánja "színesíteni" az eddig a tornára, atlétikára, labdajátékokra épülő testnevelés-órák programját. Az iskolai küzdelmek új területe lehet a lövészet is, miután megcélozták, hogy három éven belül minden nebuló kapjon "lőkiképzést" az intézmények szervezésében. A célra három év alatt mintegy 500 millió forintot költenének.
(Forrás: Népszava)
 
2017.03.19.
Fegyvert adna a kormány az iskolások kezébe
Tény, nemrég a kormány bejelentette, 27 milliárd forintból 197 új lőteret létesítenek az országban, a lap szerint pedig ehhez köze van annak, hogy az iskolai oktatás keretében lövészetet is oktatnának.Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára nemrég a Parlamentben beszélt arról, hogy a szabadon választható katonai alapismeretek tárgy mellett a testnevelés is kiegészülne a lövészet lehetőségével.
(Forrás: Eduline)
 
2017.03.19.
Kiállnak magukért a civilek a kormánnyal szemben
A kormány civilellenes kampányára válaszul több mint száz civil szervezet adott ki közös állásfoglalást – tudtuk meg az Ökotárs Alapítványtól. Levelükben hangsúlyozták, a különböző területeken dolgozó szervezetek egységesen elutasítják a kormány őket sújtó korlátozó és megbélyegző törekvéseit. Mint közös közleményükben írták, olyan ügyekkel foglalkoznak, amikre mások, köztük az állam sem fordít elegendő figyelmet, ezért inkább támogatást, semmint támadást érdemelnének a kormánytól.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2017.03.19.
Egységes konduktori bértáblát akar a Párbeszéd
Az egyik jogszerűtlen állapotból a másikba esik a Pető Intézet kancellárja, ha a konduktorokat a pedagógus helyett a közalkalmazotti bértábla alá helyezi. Erről Szabó Tímea beszélt a Hír TV reggeli műsorban. A Párbeszéd társelnöke szerint a megoldás egy egységes konduktori bértábla létrehozása lenne, az erről szóló határozattervezetet már be is nyújtotta Balog Zoltán miniszternek.
(Forrás: Hirtv)
 
2017.03.19.
Autista szereplő érkezett a Szezám utcába, bemutatkozik Julia
A csaknem ötvenéves Sesame Street, vagyis Szezám utca alkotói az autista gyerekekre is gondoltak. Az amerikai bábsorozatba új szereplő érkezett, aki egy kicsit másképpen tesz ugyan mindent, de a többiek ettől még úgy fogadják el őt, ahogy van. A Szezám utca új szereplőjének bábját egy olyan bábszínész kapta, akinek autista a kisfia. Stacey Gordon is óriási feladatnak nevezte Julia karakterének megformálását.
(Forrás: hvg.hu)
 
2017.03.19.
Már nincs krétagond az iskolákban – Interjú Palkovics László oktatáspolitikáért felelős államtitkárral
A magyar iskolarendszer gondjainak orvoslását az alapozásnál kell elkezdeni, az ugyanis nem a szakközépiskola hibája, hogy az oda jelentkező gyerekek nem tudnak olvasni. Az átalakítás első eleme a kötelező óvoda bevezetése volt, ennek eredményei már megmutatkoztak. Most, több ország gyakorlatát megvizsgálva, tervezünk az óvoda és az iskola közé beilleszteni plusz egy évet, mely hatékonyabbá teheti, javíthatja a gyerekek későbbi tanulási képességét, előkészít az iskolai tanulásra. Ennek tematikáját, rendjét szakemberek dolgozzák majd ki.
(Forrás: BOON)
 
2017.03.18.
L.Ritók Nóra: Képzések jól, vagy rosszul
A fő célunk mindig kettős volt: egyrészt a mobilitás fejlesztése, másrészt a helyben maradók munkavállalói képességeinek fejlesztése. Mindkettőre jellemző a fokozatosság, a belső késztetés kialakítása, és a hiányzó tudások pótlása is. Egy-egy területre csak annyit fordítunk, ami fontos a következő lépcsőfok megtételéhez. És csak úgy, hogy azonnal terep, vagyis munkalehetőség is legyen a fejlesztett képességekhez. Mert a nélkül értelmetlen minden. Ha nincs, ahol kamatoztathatja a tudását, csak pénzkidobás, időtöltés volt az egész.
(Forrás: Nyomor széle blog – hvg.hu)
 
2017.03.18.
Veszélyben vannak a gyermekeink, vigyázat!
A reklámszakember egyetért a pszichológusokkal abban, hogy hatéves kor alatt távol kellene tartani a gyerekeket a televíziózástól és a digitális játékoktól. Juhász Péter Tibor, a Telekom marketingkommunikációs vezetője szerint a gyerekek ebben a korban még nem tudják megkülönböztetni a reklámokat más tartalmaktól, a médiában tapasztalt világot pedig a valóságtól.
(Forrás: Inforádió)
 
2017.03.18.
Balavány György: Iskola a halálom
Summa: ha már reformra szorul a közoktatás, márpedig nyilván, akkor a reformnak azt kéne célozni, hogy a gyerek valóban az életnek, ne az iskolának tanuljon. A felsorolás, persze, távolról sem teljes.  Kíváncsi volnék, hogy mások szerint mi hiányzik ma az iskolából, min és hogyan kéne változtatni. Nincsenek különösebb illúzióim, de örülnék, ha – a szokásos anyázások és fikázások helyett – a hozzászólások legalább egy része erről szólna. (Jut eszembe, a kommenkultúráról sem ártana néhány általános iskolai tanóra...)
(Forrás: hvg.hu)
 
2017.03.18.
Kicsinálják a segítőket – Sorra távoznak a Pető Intézet konduktorai
Nem akarnak lerobbanni - Parkinson-kórban szenvedő felnőttek, sclerosis multiplexes vagy éppen stroke-on átesett betegek; illetve egy fiú, akinek feje a vonatból kihajolva oszlopnak csapódott, és az agya súlyosan sérült. Ők – sok százan – mind a Pető Intézetben tanultak meg állapotukkal a lehető legteljesebb életet élni. Pető András eredetileg felnőttekre fejlesztette ki a konduktív pedagógia módszerét, amelyért külföldről is idejárnak, hogy megismerjék a hazai rehabilitáció csúcsminőségét. Itthon azonban ezeknek a felnőttekkel foglalkozó konduktoroknak most olyan méltatlan szerződést kínáltak munkájuk folytatásához, amit nem írtak alá – így munkaviszonyuk megszűnt.
(Forrás: Vasárnapi Hírek)
 
2017.03.17.
A Lego menti meg a leszakadó magyarországi iskolákat?
Világszerte bevált, több tantárgynál is alkalmazható oktatási módszertan érkezhet a magyar iskolákba a kormány és a Lego Manufacturing Kft. által 2016 novemberében kötött, az oktatási ágazatot érintő kiegészítő megállapodásnak köszönhetően - közölte Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az MTI-vel.
(Forrás: Eduline)
 
2017.03.17.
„Ez az oktatási rendszer óriási kudarca” - interjú Kertesi Gáborral
Nemrégiben hatalmas sajtófigyelmet kapott a Magyar Tudományos Akadémia köztestületi tagjaiból szerveződő Stádium 28 Kör fóruma, ahol a kör tagjai a magyar oktatás rendszerszintű problémáit elemezték. Az egyik előadó, Kertesi Gábor közgazdász, az MTA Közgazdasági Intézetének munkatársa szerint az iskolaigazgatók felelőssége lenne, hogy minden 15 éves gyermek tudjon értőn olvasni, de ehhez megfelelő autonómiát és elegendő forrást kellene adni nekik.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2017.03.16.
Gyarmathy Éva: Miért és hogyan kell a pedagógusoknak autonómiát adni és milyen oktatási rendszerre érdemes törekednünk?
• A pedagógus autonómiája a pedagógus felelősségét növeli. • Ha kötelező eljárás szerint dolgozik valaki, akkor végrehajtó munkát lát el, és a felelősséget az eljárás kiíróira háríthatja. • Az autonómia nem veszélyes, ha értelmes, határozott kereteket adunk hozzá, és szakmai hozzáértéssel társul. • A tanítás akkor tud a gyerekekhez alkalmazkodni, ha a pedagógus megválaszthatja a módszertanát és a kerettantervben meghatározott tananyag feldolgozásának ütemezését. • A pedagógusképzésnek és továbbképzésnek fel kell készíteni a sokféle, eltérő fejlődésű és képességszerkezetű gyerek fejlesztésére és tanítására.
(Forrás: Demokratikus nevelés)
 
2017.03.16.
A “rossz”, a cserfes és a magának való: egy iskola, ahol a gyerekek alkotják a szabályokat
Az alternatív iskolák mellett önszerveződő módon megjelent egy másik oktatási forma. Egyre több tanulócsoport alakul. Az okok sokfélék, egyes szülők szerint a kiscsoportos oktatásé a jövő, mások kifejezetten menekülőútvonalként tekintenek rá. Meglátogattuk a pócsmegyeri Malom-Alom diákjait. „Nagyon keskeny határ húzódik demokratikus nevelés és a teljes szabadon engedés között. Számomra fontos, hogy a gyerekeimnek legyen mozgástere, hogy dönthessenek dolgokról, és élmény legyen számukra a tanulás, de szem előtt kell tartanom azt is, hogy magántanulóként félévente vizsgát kell tenniük.”
(Forrás: 24.hu)
 
2017.03.16.
Amit tudni akart a Digitális Témahétről…
Idén április 3-7-ig ismét megrendezik a Digitális Témahetet, ahoval már 750 iskola jelentkezett. A digitális pedagógiai eszközök és módszerek használatáról szóló héten a pedagógusok saját magukhoz mért fejlődése a kívánatos, a szakmai fejlődés és a diákok számára nyújtott izgalmas, kihívást, örömteli tanulást jelentő órák tartását jelenti a Digitális Témahét. Tisza Gézával, az Infomatikai Vállalkozások Szövetségének munkatársával, a Digitális Témahét programkoordinátorával beszélgetünk.
(Forrás: Modern Iskola)
 
2017.03.16.
Az uzsorás gyerekének hiába magyarázod, hogy a tudás pénz
A tanárok ne azon méltatlankodjanak, hogy miért koszos a gyerek ruhája, és miért nincs megírva a házija, inkább vegyék a fáradtságot, menjenek be a hátrányos helyzetű gyerekek házaiba, és nézzenek körül, hogyan is élnek. Ezeket a gyerekeket tanulásra motiválni az egyik legnehezebb feladat, a buktatás és a jegyek semmit nem jelentenek nekik. Egészen mélyre kell ásnunk, hogy megértsük, mi mozgatja őket, miért viselkedik másképp az iskolában a közmunkás és az uzsorás gyereke.
(Forrás: abcug.hu)
 
2017.03.16.
Már több mint háromezren a szakmai érettségi ellen
Bár a kormány kizárta a változtatást, már több mint 3000 aláírás szerepel azon a petíción, amit a Tanítanék oldalán indítottak. Az aláírók célja, hogy a szakgimnáziumi tanulók számára nem legyen kötelező szakmai érettségi tárgy, hanem az ötödik vizsgatárgyat szabadon választhassák. A tiltakozók kifogásolják, hogy a szakmai vizsgák részletes leírását csak tavaly december végén ismerhették meg azok, akiknek májusban már érettségizniük kell. Ráadásul azoknak a szakgimiseknek, akik középiskolai éveik alatt rájöttek, hogy más pályán szeretnének továbbtanulni, hat tárgyból kell vizsgázniuk.
(Forrás: Eduline)
 
2017.03.16.
Mulasztás és megfélemlítés - tüntetnek a szülők az iskoláért
Hétfő óta tüntetnek a civilek Marosvásárhelyen a római katolikus gimnáziumért.Azután hirdették meg a tiltakozást, hogy kiderült, az iskolába nem tudnak beiratkozni a gyerekek. Az egyházi gimnázium sorsa tavaly ősz óta kétséges, azóta, hogy a Maros megyei főtanfelügyelőt és az iskola igazgatóját az Országos Korrupcióellenes Ügyészség vád alá helyezte.
(Forrás: Hírtv)
 
2017.03.16.
Eltolva - interjú Horváth Péterrel, a Nemzeti Pedagóguskar elnökével (hanganyag)
Horváth Péter – a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke – rádiónkban elmondta: már a kezdetektől elhamarkodottnak tartotta a kilenc évfolyamos általános iskolai képzés 2019-es bevezetését. Horváth Péter beszélt arról is, hogy a legfrissebb felmérések azt mutatják, hogy az alapkészségek fejlesztése elengedhetetlen lenne a diákoknál. Nagy György András interjúja.
(Forrás: Lánchíd Rádió)
 
2017.03.16.
Zaklatással gyanúsított tanár – az „elbűvölő zsarnok”?
Okos és cinikus elnyomó, fiatal fiúk megrontója. Közkedvelt tanár, a diákjai imádták, csak éppen rágalmak áldozatává vált. Mindkét verziót hallottuk a zuglói Egressy Gábor Szakgimnázium szexuális kényszerítés miatt letartóztatott tanáráról – arról azonban, hogy pontosan mi is történt a férfi által szervezett programokon, senki sem szeretne beszélni. Hallgat az iskola, a rendőrség és a gimnáziumot fenntartó nemzetgazdasági tárca is.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2017.03.16.
Hat kínzó kérdés a 9 osztályos iskoláról: most akkor bevezetik? Vagy nem?
Egyre nagyobb a káosz a kilencosztályos általános iskola körül - mást mond a miniszter, az oktatási államtitkár és a parlamenti államtitkár. Úgy tűnik, az Emberi Erőforrások Minisztériumában sem tudják, be akarják-e vezetni a "nulladik évfolyamot", és ha igen, mikor. Hat kérdés és hat válasz a kilencosztályos iskoláról.
(Forrás: Eduline)
 
2017.03.16.
A szegénység írja a bizonyítványt. Magyarul Balóval – videó
Baló György Bódis Krisztával a Van helyed Alapítvánnyal, Nahalka István oktatáskutatóval és Mészáros György, egyetemi oktatóval beszél a szociális helyzet és a közoktatásban nyújtott teljesítmény közötti összefüggésről.
(Forrás: rtl.hu)
 
2017.03.16.
Mégsem lesz kilencosztályos általános iskola? - videó
A kormány döntést jelentett be a 9 osztályos általános iskola bevezetéséről. Ezt felkapta a sajtót. Nem tudjuk, miben döntöttek és miben van konszenzus a kormányban. Hoffmann Rózsa 2013-as,reformja minden részletében megbukott. A 9 osztályos iskoláról nem volt szakmai egyeztetés, az oktatás teljes helyzetéről igen. Jelenleg az általános iskolák nem alkalmasak arra, hogy többlet évfolyamot befogadjanak. Az sem világos, mi lesz ezután a középiskolákkal, át kell strukturálni a tananyagot, változtatni a tanárképzésen. A finansziális feltételek sem adottak. 10 éves egységes képzés volna ideális, hogy a gyerekek minél később kényszerüljön választásra.
(Forrás: atv.hu)
 
2017.03.16.
Hátraarcban az Orbán-kormány: Rétvári takarítja el a nyomokat
"Itt senki semmiféle konkrét dátumot nem mondott" - állította Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára a 9 osztályos általános iskola bevezetésével kapcsolatban egy sajtótájékoztatón. Csakhogy ez így nem igaz. Kérdésünkre, hogy tényleg nincs-e egyetértés a kormányban az új rendszer bevezetéséről, Rétvári azt mondta, "döntés nem született, így nem kellett az ezzel kapcsolatos vitát sem lefolytatni.” A lehetőség azonban továbbra is fenn áll, de nem egyik évről a másikra vezetik majd be, hanem hosszú előkészítés után, „akár fokozatosan”.
(Forrás: hvg.hu)
 
2017.03.15.
Bicskei szexuális bántalmazás: kemény hangvételű jelentést írt az ombudsman
Székely László ombudsman is vizsgálatot indított az ügyben, amelynek most került nyilvánosságra az eredménye. A biztos szerint "a feladatra nem megfelelően felkészített és kiválasztott munkatársak, a személyi és a tárgyi feltételek, a gyermekvédelmi szakellátásban dolgozók munkatársak számára elérhető szakmai-módszertani támogatás, valamint életpálya modell kidolgozásának jelenlegi hiánya a gyermekvédelmi szakellátásban élő gyermekek védelemhez és gondoskodáshoz való jogával összefüggő visszásságot okoz, mivel a jogsérelem közvetlen veszélyét állandósítja az intézményekben."
(Forrás: hvg.hu)
 
2017.03.15.
Orbáni vízió ide vagy oda, csúcson az elitgimnáziumok
Lannert Judit oktatáskutató szerint a 6 és 8 osztályos gimnáziumba jelentkezők számának megugrását az is magyarázza, hogy nagyot nőtt az egyházak által fenntartott intézmények száma. Ezek az általános iskolák mellett többnyire gimnáziumok, s az egyházi általános iskolákba járók általában a szintén egyházi gimnáziumokat választják. 2010 óta ugyanakkor nagymértékben csökkent a szakgimnáziumokba felvételizők száma. Azzal, hogy négyévesre kurtították a képzést, és kötelezővé tették a szakmai tárgyból való érettségizést, leszűkítették a felsőoktatásba jutás lehetőségét. Ezt pedig egyértelműen érzékelték a szülők és a tanulók. 
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2017.03.15.
Átminősítették őket, felmondtak a felnőttekkel foglalkozó konduktorok a Pető Intézetben
A szerződés-módosításra a Kancellária szerint azért van szükség, mert szerintük a felnőttekkel foglakozó konduktorok nem pedagógusok többé. "Az érintettek a köznevelési feladatok ellátásában nem vesznek részt, feladatukat a Pető András Főiskola szolgáltatási tevékenysége keretében végzik el, ezért nem sorolhatóak be pedagógus munkakörbe, még abban az esetben sem, ha végzettségük szerint konduktorok." Ugyanakkor a "szakmai szolgáltató" nevű munkakör betöltője a hatályos jogszabályok szerint nem oktathat, pedig a konduktorok oktatják a főiskolásokat gyakorlat közben, ugyanis a felnőtt ambulancián található az országban egyedül ilyen nagy létszámú csoport különböző típusú, és súlyossági fokozatú idegrendszeri sérült felnőttekből.
(Forrás: hvg.hu)
 
2017.03.15.
Ellehetetlenítik a Pető Intézetben dolgozók munkáját
A Pető Intézetet legtöbben a mozgássérült gyerekeket fejlesztő központként, iskolaként ismerik, kevesen tudják, hogy Pető András a konduktív pedagógia módszerét valójában felnőttekre, egészen pontosan a saját apjára fejlesztette ki. Ma 120 koponyasérült, gerincsérült, agyvérzéses, baleset után épülő, Parkinson-kóros, sclerosis multiplexes felnőtt jár az ambulanciára, ahol hét konduktor dolgozik velük. Vagyis csak dolgozott, mert március legelején négynek felmondtak közülük, egyet áthelyeztek, a két maradó konduktor pedig két hónapon belül nyugdíjba megy. A Petőt felügyelő kancellár szerint minden rendben.
(Forrás: Index)
 
2017.03.15.
Párbeszéd: durvul a helyzet a Petőben, a sérült gyerekek nem számítanak
Tovább folytatódik a konduktorok megalázása, a sérült csecsemők, gyerekek és felnőttek totális cserbenhagyása a Pető intézet kormány-közeli vezetésében. Az elmúlt héten 10 konduktor kényszerült arra, hogy elhagyja a Petőt, mert nem voltak hajlandóak aláírni a megalázó új szerződésüket, ami semmibe veszi 30-40 év munkáját, és ellehetetleníti sérült, kerekesszékes emberek életét - írja a közösségi portálon Szabó Tímea, aki kiemelt figyelmet fordít az egészségügy helyzetére. 
(Forrás: Népszava)
 
2017.03.15.
Újabb magyar film nyert díjat - ezért (is) érdemes moziba menni
Vranik Roland Az állampolgár című filmje nyerte el a legjobb drámának járó díjat a kaliforniai San Joséban megrendezett 27. Cinequest filmfesztiválon. A magyar mozikban jelenleg is futó dráma egy megrázó szerelmi történeten keresztül, amatőr színészekkel, minimalista eszközökkel és sok humorral mutatja be egy másik országba való beilleszkedés emberi oldalát. A film nemrég a legjobb forgatókönyv díját kapta meg a Fantasporto filmfesztivál rendezők hete (Semana dos Realizadores) programjában Portugáliában.
(Forrás: Eduline)
 
2017.03.15.
"Látszatreform", "gumicsont a tanároknak" - ezt gondoljátok a 9 osztályos iskoláról
Az oktatási államtitkár egyelőre szűkszavúan nyilatkozott a 0. év tartalmáról, de azt leszögezte, hogy az alaposztályban még nem írni, olvasni tanítják a gyerekeket, de "mindent megtesznek azért, hogy az írás és olvasás elsajátításához minél felkészültebbek legyenek". Az újítás sok kérdést vet fel - az eduline olvasóinak kommentjeiből válogattunk. Várjuk a további véleményeket kommentben vagy Facebook-oldalunkon.
(Forrás: Eduline)
 
2017.03.15.
Főként iskolásoknak terítette a drogot
Elfogták a rendőrök azt a drogdílert, aki legalább egy éve árult kábítószert, többek közt iskolás fiataloknak is. A 20 éves férfit egy angyalföldi társasház folyosóján igazoltatták, a lakásában házkutatáskor 61 gramm marihuánát, 38 darab kábítószergyanús sárga tablettát és 10 gramm ismeretlen eredetű fehér port találtak. A nyomozók digitális mérlegeket, a kábítószerek eladásához szükséges csomagoló anyagokat és készpénzt is lefoglaltak. A 20 éves férfit őrizetbe vették és indítványozzák előzetes letartóztatását.
(Forrás: Hirtv)
 
2017.03.15.
Pukli beteljesítené a Fidesz álmát - videó
Polgári pártot alapít Pukli István – a kiábrándult, egykori fideszes szavazókat akarja megszólítani. Erről a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója a Hír TV Egyenesen című műsorában beszélt. Pukli azt mondta, a csapata már dolgozik, olyan szakértők lesznek a pártban, akik az elmúlt 27 évben semmilyen politikai szerepet nem vállaltak. Konkrét személyeket azonban nem akart megnevezni, ahogy egyelőre azt is titkolta, mikor alakul meg pontosan a párt. A 2018-as választásokon viszont már indulni akarnak.
(Forrás: Hirtv)
 
2017.03.15.
Így kezdődött. Száz esztendeje alakult meg a Magyarországi Gyermekbarátok Egyesülete. Gergely Ferenc írása
Természetesen nem tanulság nélküli a Gyermekbarátok későbbi küzdelme sem a gyermekekért, saját fennmaradásáért a második világháború idején, utána, egy rövid bizakodó időszakban, majd pártállami „bedarálása”, nemkülönben 1992-es újrakezdése sem. Ezúttal a „hőskor” megmutatása volt a célunk.
(Forrás: Tani-tani Online)
 
2017.03.15.
Egyelőre nem lesz kilencosztályos iskola
Lázár Jánost, a Miniszterelnökséget vezető minisztert múlt év végén kérdezték a kilenc évfolyamos iskoláról egy Kormányinfón, ő akkor leszögezte: az új Nemzeti alaptantervben nem fog szerepelni a kilencosztályos általános iskola, a „következő három évben erről legfeljebb csak beszélni tudunk”. Januárban még szintén azt mondta a kancelláriaminiszter, hogy nincs napirenden az iskolaszerkezet reformja.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2017.03.14.
A plusz egy évfolyam a gyerekek alapkészségeit fejleszti
Az új nemzeti alaptantervvel kapcsolatos egyeztetéseket április közepére szeretnék lezárni, a tényleges kidolgozás, az új nemzeti alaptanterv megírása szeptemberig tart. Ezt követi a társadalmi egyeztetés, amelyet az év végéig a kormány elé szeretnének vinni - vázolta Palkovics László.
(Forrás: Fidesz.hu)
 
2017.03.13.
Mekkora siker, mintha kisgyerek lennék! Van nyolc iskolám - videó
Felnőtt nők, akik izgatottan, cukorkával a zsebükben indulnak útra Bagról Budapestre, hogy osztályozó vizsgát tegyenek, és végül meglegyen a nyolc általánosuk. Tudják, hogy nagy dolog, amit véghez visznek, hogy 5-10 év után visszaülnek az iskolapadba, hogy munka és gyerek mellett is képesek megtanulni értőn írni, olvasni, vagy akár bemagolni a megyéket. Semmi nem állhat az útjukba, hogy továbbtanuljanak, vagy akár jogosítványt szerezzenek. Papp Bojána és Magócsi Márton filmje ezekről a nőkről szól.
(Forrás: abcug.hu)
 
2017.03.13.
Palkovics: a szülők véleményét is várja a kormány a buszos kirándulásokról
„Három kérdésben várjuk a véleményeket: a külföldi többnapos, több országon áthaladó iskolai kirándulásoknál az éjszakai utazás korlátozásáról, a buszsofőrök egészségügyi alkalmassági és a gyermekeket szállító járművek műszaki alkalmassági követelményeinek lehetséges változtatásáról” – közölte az államtitkár.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2017.03.13.
Visszavágott az államtitkár a tanári szervezeteknek: "kimondottan álságos kijelentés"
"Emlékezzünk a Stádium 28 Kör közoktatási fórumára két héttel ezelőtt, amelyről az jelent meg néhány sajtótermékben, hogy az akadémikusok kinevették a kormányt. Az oktatási kormányzat minden fontos szereplője elment erre a rendezvényre, hogy beszéljen a szakmai ügyekről, de szakmai vitáról nem volt szó. Azt gondolom, hogy nem korrekt eljárás a Magyar Tudományos Akadémia mögé bújva politikai rendezvényeket szervezni – arról már nem is beszélve, hogy az egyetlen akadémikus, aki a vitához hozzászólt, én voltam" - mondta.
(Forrás: Eduline)
 
2017.03.13.
Beismerik az oktatási reform kudarcát
Az új NAT pedagógiai koncepciója elismeri, hogy a 21. század „kulcsfogalmai” a tanulni tudás, a gondolkodni tudás és a problémamegoldó gondolkodás, valamint rugalmasságot ígér, ugyanakkor nem szól arról, hogy a kevesebb mint öt éve bevezetett tanterv miért nem volt képes mindennek megfelelni. A nemzeti identitás megerősítését továbbra is fontos célként jelöli meg, másfelől korszerű alapelveket is megfogalmaz. Az oktatási kormányzat továbbra is a „baráti” szervezetekkel, vagyis a Köznevelési Kerekasztallal tárgyal, a kritikus hangok most sem valószínű, hogy elérik a döntéshozókat.
(Forrás: Vasárnapi Hírek)
 
2017.03.13.
Őszre kész az új Nemzeti alaptanterv - interjú Palkovics Lászlóval
Nem csak a nemzetközi mérések miatt szeretné a kormány módosítani a köznevelési rendszer bizonyos ­elemeit. Az persze igaz, hogy a PISA-mérés játszott némi katalizátorszerepet, de a gyerekek nem azért tanulnak, hogy a nemzetközi mérések jók legyenek, és az iskolarendszert sem ezért módosítjuk, hanem hogy jobb legyen az oktatás. Ennek következményeként persze jobbak lesznek a mérések is. A legfontosabb cél, hogy a gyerekeinket felruházzuk azokkal a kompetenciákkal, amelyeknek birtokában folyamatosan alkalmazkodni tudnak a világban zajló változásokhoz.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2017.03.13.
Az alapkészségeket fejlesztené, de még nem írni-olvasni tanítana az 9 osztályos általános iskola első, új évfolyama
Palkovics László azt mondta, azért van szükség plusz egy évfolyamra az óvoda és az iskola között, mert az oktatási ciklusoknak egymásra kellene épülniük az óvodától az egyetemig, így sokkal hatékonyabb lenne a rendszer. Jelenleg azonban nem ez a jellemző, gyakorlatilag minden elölről kezdődik minden ciklus elején.A tervek szerint az oktatási rendszer első nyolc éve három év óvodából, egy év alaposztályból - voltaképpen ez lenne a kilencedik osztály - és négy év alsó tagozatból állna.
(Forrás: 444.hu)
 
2017.03.12.
Elmúlt évek néhány felvételi adata (budapesti gimnáziumok)
Időről időre kapunk saját kigyűjtésű adatokat erejüket és idejüket nem sajnáló szülőktől, pedagógusoktól, akik megpróbálják az információ hiányt saját gyűjtéssel és az OH honlap eldugott zugaiban megbúvó adatokkal enyhíteni. Ennek megfelelően az alábbi táblázatok nem teljesek és nem is 100%-osan ellenőrzöttek, tájékozódásként azonban így is segíthetnek a felvételi jelentkezés március 16-17-én esedékes utolsó sorrend változtatásakor.
(Forrás: CKP info)
 
2017.03.12.
Nagy baj lesz a brit egyetemeken, ha az EU-állampolgárok nem maradhatnak
A legrégebbi angliai egyetem 35 college-ának igazgatói a The Times című konzervatív brit napilap hétfői számában megjelent közös levelükben hangsúlyozzák, hogy az Oxfordi Egyetemnek szüksége van az EU-társállamokból érkező oktatókra, kutatókra és segédszemélyzetre. Ha ők elvesztik nagy-britanniai tartózkodási és munkavállalási jogosultságait, az óriási kárt okozna Oxfordnak, és tekintettel az egyetem kutatási tevékenységére, az Egyesült Királyság egészének is - áll a nyílt levélben.
(Forrás: Eduline)
 
2017.03.12.
Középiskolások, figyelem! Készül az új töriatlasz, jövőre már ezt használjátok
A 2017/18-as tanévben már használható lesz az új atlasz, amely a 2015-ben kiadott térképgyűjtemény harmadik kiadása - közölte Katona Csaba. Az elkészítése során figyelembe vették az első két kiadást ért kritikákat, véleményeket is - tette hozzá.Mint elmondta: igyekeztek olyan összetett, bonyolult folyamatokat ábrázolni, amelyek továbbgondolásra ösztönzik a diákokat.
(Forrás: Eduline)
 
2017.03.12.
"Ez a rendszer egy gyilkos, megöli a tanulók lelkét"
Fedor Bence még csak 16 éves, de már saját YouTube-csatornája és blogja van. Az utóbbiban osztotta meg véleményét arról, mi a baj az iskolával. A részletes, jól szerkesztett írásban többek között azt hozza fel, hogy a tanítási módszerek alig változtak az elmúlt száz évben: papírfüzetekre írnak a diákok, a tanárok pedig démonizálják az okostelefont, amely a könyvnyomtatás óta talán a legfontosabb lépés az információ elérhetőbbé tétele felé.
(Forrás: Eduline)
 
2017.03.12.
Hencidáról indult, Párizsba készül az egyetlen roma pannonhalmi bencés diák
Hamarosan az ország egyik legnevesebb gimnáziumában érettségizik a 18 éves hencidai roma fiú, Ötvös Pisti, az L. Ritók Nóra vezette Igazgyöngy Alapítvány ösztöndíjasa. Ha jól veszi ezt az akadályt, szabad útja lesz a legjobb magyar egyetemekre. A családjától való elszakadás volt az ára, hogy kinyíljon számára a világ.
(Forrás: abcug.hu)
 
2017.03.11.
Míg Kínában hódítanak a Mozaik tanykönyvei, itthon jövőre lejár az engedélyük -videó
A szegedi cég digitális és papír alapú természettudományos tankönyveit egy kínai kiadó vette meg. Az iskolarendszeren kívüli oktatásban akarják felhasználni ezeket. A Mozaik magyar nyelvű tankönyveinek az engedélye jövőre jár le, és úgy tudni, hogy az oktatási kormányzat nem fogja meghosszabbítani. Azt a kritikát kapták, hogy főképp digitális könyveik elkényelmesítik a tanárokat.
(Forrás: Szeged TV)
 
2017.03.11.
L. Ritók Nóra: Hazugságok
Az egyházi-állami iskola deszegregációs célú egyeztetésén felmerült egy eset. Egy SNI (sajátos nevelési igényű) gyereket az egyházi iskola azzal utasított el, hogy nincs gyógypedagógusuk, menjen az állami iskolába, ott kap majd megfelelő képzést. Közben pedig az alapító okiratukban ott van, hogy oktatják az integrálható SNI gyereket is (a gyerek a diagnózisa alapján integrálható volt). Az egyházi iskola igazgatója az eset kapcsán elmondta, hogy azért utasította el, mert náluk csak azokat veszik fel, akik a keresztény értékek szerint élnek, és tartják a tízparancsolatot.  És nem tanítanak olyat, aki hazudik. Az anyuka pedig hazudott azzal, hogy nem mondta meg, a gyerek milyen állapotban van. És aki így kezdi, annak náluk nincs helye.
(Forrás: Nyomor széle blog – hvg.hu)
 
2017.03.11.
Érintés. Pillanatkép Varjasy László tanító bácsiról. Trencsényi Imre írása
Ha most belegondolok, lehet, hogy egy örömforrással szegényebb vagyok sokaknál, de ha belegondolok, az is lehet, hogy ez az alkalom szülte pedagógiai érintés indította el bennem azt az önreflexív gondolkodást, amely hosszú távon kárpótol az életem során tudatosan elutasított „sekélyebb kéjekért”.
(Forrás: Tani-tani Online)
 
2017.03.11.
Rettegnek a szülők, ezért terjednek a betegségek
Nagy fejtörést okoz a családban, hogy ki ápolja a gyermeket, ha beteg. Amíg a gyermek három év alatti, addig a szülők akár 84 napot is igénybe vehetnek, hogy otthon ápolhassák a beteget, de hatéves kor felett már csak 14 nap, 12 éves kor felett pedig egyetlen nap sem jár, és ez súlyos probléma. Sokan a munkahelyi retor­zióktól tartva betegen viszik be a gyereket az iskolába, óvodába, ennek pedig további következménye, hogy mások is elkapják a kórt.Minden felelősen gondolkodó szülőnek komoly dilemmát okoz, hogy a 12 évesnél idősebb gyermekét otthon hagyhatja-e egyedül, ha beteg.
(Forrás: Inforádió)
 
2017.03.11.
160 ezer diák már jobban ért a pénzhez
Ebben az évben a tematikus hét programsorozata a "Bankoljunk okosan" – korszerű pénzkezelés téma mellett a vállalkozói kompetenciák fejlesztését is felvette a tanórák palettájára. A kezdeményezés a korábbi sikerekre alapozva bekerült a tanév hivatalos rendjébe is, a pénzügyi tudatosság és gazdálkodás témaheteként. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) projektvezetésével az idei Pénz7 megvalósulását segítették a további együttműködő szakmai partnerek, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), a Magyar Bankszövetség, a Pénziránytű Alapítvány és a Junior Achievement Magyarország Alapítvány.
(Forrás: Inforádió)
 
2017.03.11.
Cigány jöhet az osztályba, fogyatékos kösz ne
A méltányosság egy szép és magasztos eszme az oktatásban, de inkább csak mások bőrére kísérletezzenek vele. A gyakorlatban, saját kontóra, ha lehet, inkább ne jöjjenek az osztályba sem eltérő képességű, se cigány, leginkább pedig fogyatékkal élő gyerekek.Nagyjából így foglalható össze annak az online felmérésnek a méltányos oktatásról szóló része, amit az Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete készített tavaly ősszel pedagógusok, diákok és szülők megkérdezésével.
(Forrás: Index)
 
2017.03.10.
Leiner Károly: Sikeres integráció - Javaslatok egy tanító-gyógypedagógus tollából
Az iskolák számára kötelezettségként írja elő a törvény, hogy rendelkezzenek az integráláshoz szükséges feltételrendszerrel, teremtsék meg azokat. Ez azt is jelenti, hogy csak azok az iskolák integrálhatnának, ahol ezek a feltételek megvannak. Tudom, hogy a legtöbb intézmény a helyi Önkormányzat nyomására írta be Alapító Okiratába az integrációt úgy, hogy annak nincsenek és nem is voltak meg a feltételei. Tette csak azért, hogy ne csökkenjen drasztikusan a tanulólétszám és ha ilyen áron is, de megmaradjon az iskola a csökkenő születésszám mellett.
(Forrás: OFOE honlapja)
 
2017.03.10.
Galló Istvánné: rémisztő a kormány bejelentése
A PSZ vezetője szerint ők még a 10 osztályos általános iskolát is el tudnák fogadni, de az óvoda és iskola közti átmeneti évfolyamot - ami a kormány terve - nem tudják támogatni. Az is praktikus kérdés szerinte, hogy például hogy férnek el az iskolaépületekben a plusz évfolyam osztályai, mert könnyen az lehet a vége, mint a mindannapos testnevelésnek, amikor a folyosón tesiztek a diákok.
(Forrás: Eduline)
 
2017.03.10.
Forgács István: Kilenc osztályos iskola – új remény az országnak
Ebben a pillanatban ez a legfontosabb teendő. Örülök, hogy a kormány meg meri majd lépni. Én, és sok tízezer pedagógus, meg persze rengeteg progresszív véleményformáló biztos vagyok benne, hogy határozottan örül most ennek a bejelentésnek, mert tudjuk, enélkül minden esély elszállna, hogy tegyünk valóban valamit a hazai cigány közösségek felzárkózása érdekében.
(Forrás: Mandiner)
 
2017.03.10.
Egy alternatíva van – „választhatunk”; állásfoglalás az iskolaszerkezet átalakítására vonatkozó javaslat társadalmi vitájáról
A kormány egyetlen javaslatot, a saját elképzelését kívánja vitára bocsátani. Szó sincs változatokról, azok felmerülésének lehetőségéről. Szó sincs arról, hogy széles körű szakmai-tudományos előkészítésben lennének kidolgozhatók az érdemi alternatívák. Félő, hogy ismét a most már hét éve ugyanazon formában, antidemokratikusan szervezett „társadalmi egyeztetés” keretei között nyilváníthatunk majd véleményt, nyilván egymással szemben kijátszható, sokféle dicséretet, kritikát és javaslatot felvonultatva. Mitől változna ez? A Civil Közoktatási Platform attól tart, hogy a társadalmi vitának mondott színjáték a struktúra megváltoztatása körül ismét csak a kormány akarnok döntésének felszíni legitimálását szolgálja.
(Forrás: ckp.tanitanek.com)
 
2017.03.10.
Kettős látás oktatásügyben
Az ország eltérő vidékeiről, de különösen Budapestről, egyre több magániskoláról kapunk hírt. Ezek magas tandíjjal működnek, de garantálják a színvonalas gimnáziumi alapozást, a nyelvoktatást, az egyetemi továbbtanulást. A társadalmi elit formailag támogatja a központosítást, gyerekeit mégsem az ,,ingyenes” állami oktatásba, hanem a drága magániskolába küldi. Egyetem után ezek a fiatalok vezetők, a társadalom új elit tagjai lesznek.
(Forrás: Gépnarancs)
 
2017.03.10.
Galló Istvánné: Vissza kell állítani az iskolaigazgatók szakmai önállóságát (videó)
A PSZ elnöke elmondta, hogy nem elégedettek a Klebelsberg Központ átalakításával. Modellezés nélkül vezettek be megint egy új rendszert. Most sem kapták meg az intézményvezetők a szakmai autonómiát. Az intézmény nem maga dönt a gazdálkodásáról, mindenhez a tankerület hozzájárulását kell kérni. A tankerület veszi át az önkormányzattól az üzemeltetés feladatát. A központosítás megbukott, de a tankerületek létrehozása nem jelenti azt, hogy az iskolák visszakapják a szakmai szabadságot. Az innováció így lehetetlenné válik, és ennek az egésznek a legnagyobb vesztese a gyerek.
(Forrás: Inforádió)
 
2017.03.10.
Kunhalmi: Gumicsont a kilenc évfolyamos iskola
Kunhalmi Ágnes a Hír TV reggeli műsorában úgy fogalmazott: csak az oktatási ágazat kudarcáról akarják elterelni a figyelmet azzal, hogy most újból bedobták a 2011 óta időről időre felmerülő átalakítást. Az MSZP országgyűlési képviselője jó megoldásnak tartaná a plusz évfolyamot, de szerinte akkor lenne értelme bevezetni, ha a tananyagot nem központilag, propagandaanyagként állítják össze.
(Forrás: Hirtv)
 
2017.03.10.
Radó Péter oktatáskutató szerint látszatmegoldás a 9 osztályos iskola
Radó Pétert kérdeztük a kormány által 2019-től bevezetni tervezett 9 osztályos általános iskoláról. Sok részlet egyelőre tisztázatlan, az oktatási kerekasztalra hívott szakértők pedig újabb egyeztetés nélküli átalakítástól tartanak. Egyelőre úgy tűnik, hogy a kormány a tiltakozások ellenére keresztül akarja vinni az ötletet. A konklúziója tehát, hogy "a kormányzat egy erre alkalmatlan eszközzel próbálja meg enyhíteni saját korábbi rendszer-átalakításának az oktatási minőségre és eredményességre gyakorolt negatív hatását.
(Forrás: Eduline)
 
2017.03.10.
Idegőrlő harc folyik a jobb középiskolai helyekért - van, ahol tízszeres a túljelentkezés
Királyi út – így nevezik az oktatási szakirodalomban azt, amikor egy gyermeket a szülei a legjobb képzéseken át a biztos jövőbe vezetnek. Ennek egyik állomása Magyarországon a szerkezetváltó középiskola, azaz a hat- és nyolcosztályos gimnázium. A szülők sem véletlenül adnak bele apait-anyait, hiszen, mint az például a HVG legutóbbi középiskolai rangsorából is kiderül, az első tíz helyen álló középiskolából kilencben van hat- vagy nyolcosztályos a képzés, vagy legalábbis indítottak ilyen osztályt.
(Forrás: Eduline)
 
2017.03.10.
Teljesen új képzést vezetnek be az orvosi egyetemeken, itt vannak a részletek
A népegészségügyi és egészségügyi rendszer hatékonyságának növelése érdekében kiterjesztett hatáskörű szakdolgozói ellátási modell fejlesztésének koordinációjáért felelős miniszteri biztos elmondása szerint a Magyarországon 2000-ben indult egyetemi szintű ápolóképzés célja korábban a majdani oktatók kinevelése volt. Ezt alakították át most úgy, hogy - a nemzetközi elvárásoknak megfelelően - illeszkedjen a gyakorlatorientált egyetemi képzési típusokhoz.
(Forrás: Eduline)
 
2017.03.10.
Nekik 9: rámegy az ország az újabb és újabb katasztrofális iskolareformokra
Új alaptanterv, kilencosztályos általános iskola szakad a gyerekek nyakába hamarosan. Saját, a közoktatásban hét éve zajló dúlását írhatja felül a minap bejelentett újabb nagyszabású oktatási reform. Félő, hogy ebben sem lesz sok köszönet.
(Forrás: hvg.hu)
 
2017.03.08.
A kormány családtudományi szakot indít az ELTE-s gender szak ellen
Balog Zoltán és az általa irányított Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) teljes erőből nekimegy az ELTE-n ősztől elinduló társadalmi nemek tanulmánya szaknak. A miniszter a szerdai „Női lélek – nőként élek” elnevezésű, Magyar Tudományos Akadémián tartott nőnapi konferencián jelentette be, hogy az Emmi ellenszakot indít a Budapesti Corvinus Egyetemen családtudományok néven.
(Forrás: Index)
 
2017.03.07.
Mire jó a többosztályos gimnáziumi rendszer? Bebetonozni az elit pozícióit
A nyolcosztályos gimnáziumban a magyar elit gyerekei tanulnak, hatosztályosban a felső-középosztályból származók, a többieké a hagyományos négyosztályos. Csak a gimnáziumból nem hajlandó engedni a magyar szülő, bármennyire akarja is a kormány.
(Forrás: hvg.hu)
 
2017.03.07.
„Mi romáknál…” Szocializációs mintázatok egy észak-magyarországi község romungró lakossága körében. Makrai Kata írása
A nevelők „többnyire az olyan megnyilvánulásokat, amelyek nem részei a magyar életformának, a lemaradás okaiként azonosítják, negatívan értékelik és a (…) «hibás szocializáció» eredményének vagy a «szocializáció hiányának» tulajdonítják.” Ezek a téves oktulajdonítások pedig negatívan befolyásolják a gyermekek iskolai előmenetelét például a rejtett tantervek vagy a Pygmalion-effektus által.
(Forrás: Tani-tani Online)
 
2017.03.07.
Jön a nemzeti keresztény alaptanterv
A miniszteri biztos, Csépe Valéria szerint a kormány által létrehozott köznevelési kerekasztal "szakmailag megfelelően összetett". Arra a kérdésünkre, hogy a "széleskörű szakmai viták" továbbra is csak a köznevelési kerekasztalon belül zajlanak-e, nem kaptunk egyértelmű választ. " "A Történelemtanárok Egyletének sem kell véleményeznie a koncepciót. Mi fogjuk kezdeményezni a szakmai megbeszéléseket, aki jön, az jön, aki nem, azzal én nem tudok mit kezdeni" - válaszolta.
(Forrás: Népszava)
 
2017.03.07.
Bevezetés egy diktatúrába - különösen fiataloknak
Csütörtökön kerül a mozikba a Dragomán György regénye nyomán brit független produkcióban készült A fehér király című film, amely egy fiktív diktatúra hétköznapjait ábrázolja a közeli jövőben. A fehér király a 12 éves Dzsátá (Lorenzo Allchurch) nézőpontjából mutatja be egy nélkülöző, technikai civilizációból kirekesztett közösség mindennapjait egy távoli totalitárius társadalomban. A diktatúra és jellegzetes szimbóluma születésébe a főcím alatt futó animáció avatja be a nézőt.
(Forrás: Inforádió)
 
2017.03.07.
Hiány lesz logopédusokból, több egyetemen fognak képzések indulni
A szaktárca, a képzőintézmények és a KK munkacsoportot alakítottak, amely azt vizsgálja, a képzési oldalon milyen pedagógusi létszámra lenne még szükség - idézi a Magyar Nemzet Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős helyettes államtitkárt, aki elmondta azt is: eddig Kelet-Magyarországon nem volt lehetőség ilyen tanulmányokra, de most Debrecenben és Nyíregyházán is nyílnak képzőhelyek.
(Forrás: Eduline)
 
2017.03.07.
Köznevelés - interjú Nahalka Istvánnal - videó
Jön a kilencosztályos iskola, érkezik az új Nemzeti alaptanterv is. A kormányzati terveket Nahalka István egyetemi oktatóval elemzi Szöllösi Györgyi. Nahalka a 10 éves egységes általános képzést tartaná optimálisnak. Ezután jöhetne a 2-3 éves középfokú oktatás. A megalapozott döntéshez azonban az egészet újra kellene gondolni, és nem össze-vissza dobálódzni a számokkal. A problémát általános szinten kell megragadni, alapos reform lenne a cél, hogy a minőség javuljon. Az új NAT megalkotásához nem elegendő két év.
(Forrás: Hirtv)
 
2017.03.07.
Bejön a diákoknak a közhasznú munka
A lányok osztályfőnöke, Kiss László azt mondta lapunknak: számára először az etikadolgozatok olvasása során tűnt fel, hogy a diákjaira milyen hatással vannak a közhasznú tevékenység során szerzett tapasztalatok. Sokaknál tényleg látni, hogy nem csak arról szól az egész, hogy letudják az ötven órát. Azt is észre kell venni, hogy a sokat szapult „mai fiatalokban” igenis van affinitás a szolidaritásra, az egymás felé fordulásra, stílszerűen szólva: közösségi szolgálatra.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2017.03.07.
Másfél év nem elég - interjú Nahalka Istvánnal
Nem biztos, hogy a problémák megoldására a 9. évfolyam bevezetése lenne a megfelelő. Ezt mondta rádiónkban Nahalka István oktatáskutató. Azt azonban megerősítette, hogy a magyar iskolaszerkezetet meg kell változtatni. A szerkezeti változtatás fölösleges, ha a tartalom nem változik – mondta a szakértő. Nahalka István emlékeztetett, hogy ehhez nemcsak az oktatás büdzséjét kell megemelni, de például új tantermek is kellenek. Ezt másfél év alatt nem lehet előkészíteni. A társadalmi egyeztetés úgy nem folytatható tovább, ahogy most zajlik – tette hozzá Nahalka István. Hiányzik a vita, az egyeztetés és nincs szakmai előkészítés. Szépvölgyi István interjúja.
(Forrás: Lánchíd Rádió)
 
2017.03.07.
Andy Vajna kívánsága miatt módosítanának a gyermekvédelmen
Vajnáék a kiskorúak szereplésének gyámhatósági engedélyeztetése, az engedélyeztetési folyamat könnyítése érdekében kérték a jogszabályok módosítását. Azt is szeretnék, ha a kiskorúak éjszakai munkavégzését engedélyeznék filmforgatáskor. Úgy tudjuk, az Emberi Erőforrások Minisztériuma utasításba adta, hogy a munkatársak találjanak erre valamilyen megoldást. A minisztériumban el is készült a kiskorúak foglalkoztatásának gyámhatósági engedélyezésével kapcsolatos jogszabály-módosítási javaslat.
(Forrás: Index)
 
2017.03.07.
Nem lesz több évvesztes: alapdolgokat forgathat fel a kilencosztályos iskola
Nagyjából évi 70 milliárdos pluszkiadással járna, és rengeteg dolgot megváltoztatna a mostani közoktatásban a 9 osztályos iskola bevezetése. Nem lenne értelme például az évvesztességnek vagy az óvodai évhalasztásnak, de akár a tankötelezettség – most is alacsony – korhatára is tovább csökkenhet.
(Forrás: hvg.hu)
 
2017.03.07.
Durvaságok történtek a zalai gyermekotthonban: leváltották az igazgatót, négy munkatárs ellen nyomoznak
Verték a gyerekeket, jogellenesen tartották őket fogva, cigarettával jutalmazták, a dohányzás megvonásával büntették őket, oktatásukba belebetonozták a hátrányukat – ezeket állapította meg az ombudsman, és lett is következménye.
(Forrás: hvg.hu)
 
2017.03.06.
A gyerek a egjobb befektetés - Herczog Mária (hanganyag)
A gyermekvédelem összetett dolog, és míg ezt nem értjük meg, nem lesz hatékony gyermekvédelem Magyarországon. A közgazdász, családszociológus és gyermekvédelmi szakértő szerint van Magyarországnak van helyes megállapításokat tartalmazó gyermekvédelmi törvénye és a gyermekszegénység elleni hosszútávú stratégiája, csak éppen nem alkalmazzák ezeket.
(Forrás: Klubrádió)
 
2017.03.06.
Presztízsberuházás lehet a 9 osztályos iskola – Radó Péter (hanganyag)
A stadionokhoz hasonló, hatalma presztízsberuházás lehet az általános iskola 9 osztályosság tétele, mivel a kormány olyasmire készül rengeteg pénzt elkölteni, aminek a valóságos értelmét nem nagyon látjuk, és igazándiból indolkása igazándiból sincs – erről beszélt a Klubrádiónak nyilatkozó oktatási szakértő.
(Forrás: Klubrádió)
 
2017.03.06.
Oktatás
Momentum Magyarországán az oktatás célja, hogy a gyerekek 21. századi készségeket és demokratikus értékeket elsajátítva felkészüljenek a jövő kihívásaira. A Momentum Magyarországán a magas színvonalú oktatás mindenki számára egyformán hozzáférhető: nemet mondunk a szegregációra és igent az átjárható és méltányos iskolarendszerre. Lebontjuk a tanulás akadályait, hogy mindenki egyenlő eséllyel tanulhasson életkorától és társadalmi helyzetétől függetlenül. Az iskolákat visszaadjuk a közösségeinknek, valamint fejlett infrastrukturális hátteret és támogató személyzetet biztosítunk a pedagógusok számára. A minőségi közoktatásra nyitott, európai szinten is versenyképes kutató és fejlesztő felsőoktatást építünk.
(Forrás: Momentum)
 
2017.03.06.
Fegyveres őröket állítanak az érettségi tételek mellé
A hétfő megjelent Magyar Közlönyben kijött egy kormányrendelet, amivel szigorítják az érettségi vizsgaszabályzatát. feladatlapok sokszorosítását, csomagolását és szállítását kell megszerveznie, hanem a feladatlapok csomagolásának megkezdésétől az írásbeli vizsgaidőszak utolsó napján, tizennégy óráig acsomagolás helyszínén a feladatlapok élőerős fegyveres védelméről is gondoskodnia kell. 
(Forrás: 444.hu)
 
2017.03.06.
Hasítanak az egyházak az iskolás gyerekek körében
Az etikaoktatás helyett hit- és erkölcstanra beíratott gyerekek harminc százaléka nincs megkeresztelve, további ötven százalékuk az egyházhoz aktívan nem kötődő családban nevelkedik - derült ki az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye felméréséből.Kató Csaba, a főegyházmegye Hitoktatási Felügyelőségének szakmai vezetője az MTI-nek elmondta: a nem vallásos szülők döntése és bizalma egyszerre megtiszteltetés, evangelizációs lehetőség és olyan kihívás, amely egészen új szemléletet kíván a hitoktatóktól.
(Forrás: Eduline)
 
2017.03.06.
Kilenc évfolyam: „kidolgozatlan elképzelés”
A PSZ elnöke szerint a terv nem rossz, de egyelőre kidolgozatlan.„A dolog nem újszerű, hiszen évek óta folyik arról az elmélkedés, hogy talán bővíteni kellene az általános iskola évfolyamait, azonban ehhez a tananyagot át kellene dolgozni, a pedagógusképzést át kellene dolgozni, tudni kellene például, hogy ha az általános iskola egy évfolyammal megnövekszik, akkor a középiskolai évfolyamok hogy igazodnak ehhez, illetve azt is tudni kellene, hogy a tárgyi feltételeket hogyan fogják megvalósítani”.PDSZ elnöke szerint az oktatás színvonalán nem feltétlenül javítana az átalakítás.
(Forrás: Hírtv)
 
2017.03.06.
Önpusztításba menekülnek a szíriai kamaszok
Számtalan gyerek tapasztalja meg a már-már elviselhetetlen mértékű, „toxikus” stresszt a polgárháborús Szíriában, és sokan önpusztítással reagálnak rá – írta keddi jelentésében a Save the Children nemzetközi segélyszervezet. A gyerekek nem érzik magukat biztonságban sem otthon, sem az iskolában, és a folyamatos rettegés miatt sokuknál vizelet-visszatartási, illetve beszédproblémák alakulnak ki. Akadnak olyanok is, akik teljesen megnémultak az immár hat éve tartó polgárháborúban átélt borzalmak miatt.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2017.03.05.
A Karc FM-en arról beszélgetnek, hogy az Iszlám Államból jönnek terroristák oktatni az ELTE gender szakára
A betelefonáló úr tágabb összefüggésbe is helyezi a témát, elmondja, hogy az Iszlám Államot a Pentagon hozta létre, és most megpróbálják kulturális vonalon hozzánk is behozni ezt.  "Az Iszlám Állam egyeteméről, a rakkai egyetemről fog idejönni valami nagyon képzett terrorista, és az fog előadni az ELTE-n" - hangzik el a Karc FM-en. Papp Endre műsorvezető hallhatóan megrendülten ismeri el, hogy neki a torkára forrt a szó, mert ő az ELTE-n végzett, amit Pázmány Péter alapított, még a muszlim megszállás idején.
(Forrás: 444.hu)
 
2017.03.05.
Gyerekeken kísérleteznek – Komoly károkat okozhatnak a kísérleti tankönyvek
"A hivatalos kormányzati kommunikáció szerint a tankönyvpiac központosítására azért volt szükség, hogy egy gazdaságosabb rendszert hozzanak létre, így a gyerekek olcsóbban juthassanak a könyvekhez. Még ha az utóbbi kritérium meg is valósul, a rendszer rendkívül pazarló és drága a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete (TANOSZ) elnöke szerint. „Abból az összegből, amennyiből az állam kifejleszt egyetlen könyvet, egy magánkiadó egy egész portfóliót átdolgoz, vagy több tankönyvet készít, munkafüzettel, tanári kézikönyvvel. Óriási pénzek folynak el, nem tudjuk pontosan, hova.”"
(Forrás: Vasárnapi Hírek)
 
2017.03.05.
Lannert Judit: Oscar-díjas a magyar tehetséggondozás?
Gondoljunk bele, most mindannyian azért beszélünk erről a filmről, mert Oscar-díjat kapott. Érdekelne valakit a film üzenete Magyarországon, ha nem kap Oscar-díjat? Érezzük ennek a visszásságát? A magyar dicsőségre és fényre vágyik, gyors sikerre, olimpiai aranyéremre, Nobel-díjra, Oscar-díjra. Az iskolákban tanító tanároktól is ezt várja el az igazgató (kerületi és városi versenyeken kell indulni és nyerni), a szülő és az oktatáspolitika is, a tehetséggondozás nevében. A média pedig szállítja a szülők számára az egyre értelmetlenebb rangsorokat
(Forrás: Lannert Judit blogja)
 
2017.03.05.
Jánk István: Mi az a PISA-sokk, és mi ez a sok felhajtás körülötte?
Miért beszélnek a szakemberek PISA-sokkról? Mit jelent a szövegértési átlagpontszám, az a bűvös 472 pont? Mit jelent ez a gyakorlatban? Miért kongatják a vészharangokat a szakemberek még most is? Milyen megoldások jöhetnek számításba? Funkcionális analfabetizmusról, szövegértésről, PISA-eredményekről, közoktatási problémákról, valamint azok lehetséges megoldásairól.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2017.03.05.
Pár ezer forintból már csodákat lehet tenni a szegényekkel
Ötezer forintból lázcsillapítót kaphat három rászorult gyermek, ötvenezerből fel tudnának szerelni egy tanodát. Fél millió forint elég arra, hogy ki lehessen perelni eltitkolt közérdekű iratokat, ötmillióból pedig egy teljes hajléktalanszállót meg lehetne újítani, vagy épp egy évig foglalkoztatni egy mozgássérülteket segítő gyógypedagógust. Összeszedtünk kilenc civil szervezetet, és megkérdeztük, mire költenék az idei egyszázalékos adófelajánlásokat.
(Forrás: abcug.hu)
 
2017.03.05.
Így alakítaná az oktatást a Momentum Mozgalom
A Momentum Magyarországán az oktatás célja, hogy a gyerekek 21. századi készségeket és demokratikus értékeket elsajátítva felkészüljenek a jövő kihívásaira.Nemet mondanak a szegregációra, igent az átjárható iskolarendszerre. Lebontanák az akadályokat azelőtt, hogy mindenki egyenlő eséllyel tanulhasson, attól függetlenül, hány éves vagy milyen a társadalmi helyzete. A minőségi közoktatásra nyitott, európai szinten is versenyképes felsőoktatást építenek.
(Forrás: 24.hu)
 
2017.03.05.
Megvan, mikor vezetik be a kilencosztályos általános iskolát
A keddi köznevelési kerekasztal témája lesz a kilencedik évfolyam beillesztése az oktatási rendszerbe, és most kezdődik erről a szakmai egyeztetés - mondta az oktatásért felelős államtitkár egy más témában hétfőn, Budapesten tartott sajtótájékoztatón. A kormány tervei szerint a plusz egy évfolyamot az óvoda és az általános iskola közé illesztenék, tehát az "alapozó szakaszban", mintegy "előképzőként" jelenne az meg, ugyanakkor a szakmai vita erről is fog szólni, hogy hova illesszék be a plusz egy évfolyamot.
(Forrás: Eduline)
 
2017.03.05.
Pokorni nagy tervét valósíthatja meg a kormány a 9 osztályos általános iskolával
Az akkor már a kormány oktatáspolitikai irányvonalát egyre kevésbé meghatározó Pokorni 2011 márciusában, egy MTI-interjúban megfogalmazott ötletét már az év májusában jegelte volna Hoffmann Rózsa államtitkár, mert mint mondta, nem lehet tudni, milyen költségvetési és társadalmi hatásokkal járna, ha a diákok 15-16 évesen fejeznék be az általános iskolát.
(Forrás: Eduline)
 
2017.03.05.
A nem vallásos szülők is a hittanoktatást választják
Az etikaoktatás helyett hit- és erkölcstanra beíratott gyerekek harminc százaléka nincs megkeresztelve, további ötven százalékuk az egyházhoz aktívan nem kötődő családban nevelkedik – derült ki az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye felméréséből. Kató Csaba, a főegyházmegye Hitoktatási Felügyelőségének szakmai vezetője az MTI-nek elmondta: a nem vallásos szülők döntése és bizalma egyszerre megtiszteltetés, evangelizációs lehetőség és olyan kihívás, amely egészen új szemléletet kíván a hitoktatóktól.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2017.03.05.
Alaposan beolvasott a kormánynak a Tanítanék
A szakmai érettségi kötelező lesz, és hiába látja ezt aggályosnak az ombudsman is, a kormány nem tágít. Emiatt jelent meg nyílt levél a Tanítanék oldalán, amit a Civil Közoktatási Platform egyik vezetője jegyez. A már sokszor elhangzott - ám alighanem jogos - érveket hozza fel Juhász Ágnes a szakmai érettségik kötelezővé tételével kapcsolatban. A levelet a döntést meghozó kormánynak címezte.
(Forrás: Eduline)
 
2017.03.05.
A lengyelek épp most dobják sutba a kilencosztályos iskola ötletét
A lengyelek már a kilencvenes évek végén áttértek a kilencosztályos általános iskolai modellre, aminek pont most kívánnak véget vetni. A lakosság többsége és a kormány is visszatérne a nyolcosztályos alapfokú képzéshez, a tanároknak és az ellenzéki pártoknak azonban nem tetszik az ötlet.
(Forrás: Eduline)
 
2017.03.05.
Nem akarnak vállalkozni a magyar fiatalok, lép a kormány
Hétfőn indul az általános iskolásoknak és középiskolásoknak szervezett Pénz7 rendezvénysorozat, amely az idén vállalkozói ismeretek oktatásával is bővül, a magyar fiatalok ugyanis kevésbé érdeklődnek a vállalkozóvá válás iránt az iskola befejezése után, mint a nyugat-európai társaik - mondta Lepsényi István, az NGM gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára az MTI-nek.
(Forrás: portfolio.hu)
 
2017.03.05.
Az iskolai kirándulások szigorításáról kérdezi a kormány az embereket
A veronai busztragédiát követően elindult a kormány internetes társadalmi konzultációja az iskolai kirándulásokra, a gyermekutaztatásra vonatkozó szabályok módosításáról - jelentette az oktatásért felelős államtitkárra hivatkozva az MTI. Palkovics január végén jelentette be, hogy szigorítanák a szabályokat, például éjszakára szállodába küldenék aludni a sofőröket.Palkovics László közölte: a kormany.hu oldalon elérhető kérdőív két hétig válaszolható meg három témában: a sofőrök egészségi állapotára, a gyermekeket szállító buszok műszaki állapotára és a sofőrök pihenőidejére vonatkozik.
(Forrás: Index)
 
2017.03.05.
Lovász László PISA-sokkról, oktatásról, tanszabadságról -interjú Lovász Lászlóval, az MTA elnökével
Az oktatáskutatás fontos tudományos tevékenység, de Magyarországon nagyon sporadikusan létezik. Ezért is alkotta meg az Akadémia a tantárgy-pedagógiai programját. Felkészülünk arra, hogy öt-tíz év múlva tudományosan megalapozottan lehessen véleményt mondani, tanácsot adni arról, mit és hogyan lehet tanítani. Ezért indult el a 32 munkacsoport. Remélem, az egyetemek is csatlakoznak. Bizonyítékokon alapuló oktatási módszertanra van szükség. Kipróbálni osztályokban a módszereket, nem két hónapig, hanem évekig. Utána lehet értékelni, hogy igen, ez most jobban működött.
(Forrás: 168 óra)
 
2017.03.05.
Nemzethalál helyett oktatási csoda
Az egyenlőségen alapuló, befogadó iskolarendszer az egyik titka annak, hogy Észtországban bizonyult a legjobbnak az oktatás egész Európában a 2015-ös PISA-teszten – ez derült ki az észt oktatási minisztérium tájékoztatásából, mely a Magyarországi Észt Intézet segítségével jutott el lapunkhoz.nemcsak a tanulók romló teljesítménye miatt volt lesújtó Magyarország számára a tavalyelőtti PISA-felmérés eredménye, hanem azért is, mert megállapította: a magyar iskolarendszer képtelen kompenzálni a gyerekek otthoni körülményeit. Ám úgy tűnik, az észteknél ez is másképp működik.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2017.03.05.
Nem a menedékkérők tömeges elzárására! - közös nyilatkozat
Hét magyar civil szervezet - köztük az Amnesty International Magyarország - közös nyilatkozatban tiltakozik az országgyűlési képviselőknél a menedékkérők automatikus és tömeges bezárását célzó törvényjavaslat ellen. Ha a jogellenes, embertelen és idegengyűlölő tervezetet elfogadják, azzal Magyarország végleg kiiratkozik az európai menekültügyi rendszerből.
(Forrás: Amnesty International)
 
2017.03.04.
Élet-képek. Lőrincz Andrea írása a gyermekotthonban élő fiatalok tetováltatási szokásainak motivációs hátteréről
A motivációs tényezők együttes feltérképezésével elmondható, hogy sokkal mélyebb rétegei vannak az elkészült tetoválásoknak, mint azt első látásra gondolnánk. A családjukból kiemelt vagy szüleik által elhagyott gyerekek életében létfontosságú, hogy a család, az összetartozás hiányát pótolják. Egyértelmű tehát, hogy a depriváció enyhítése kimagasló szerepet tölt be a felmerülő motívumok esetén.
(Forrás: Tani-tani Online)
 
2017.03.04.
Ki védi meg a magyar diákokat?
Ha van ok, amiért ma utcára kellene mennie a diákságnak, akkor ez az. A kormány eltökélt: bevezeti azt a feltételt, miszerint a felsőoktatási felvételihez minimum egy államilag elismert középfokú nyelvvizsgát kér a felvételizőktől. Ennek hiányában a jelentkező be sem kerülhet az államilag finanszírozott felsőoktatásba.
(Forrás: Nyelv és Tudomány)
 
2017.03.04.
A tanárok erősödnek
Az oktatással foglalkozó hivatalnokok rendre megalázzák a pedagógusokat, ígéreteiket megszegik, az csak zavaró mellékzönge. Nívós iskolában tanító volt kollégám panaszolja: elvégezte a mentortanársághoz szükséges, több százezernyi forintját felemésztő hat féléves képzést. Társaival együtt szakvizsgát tett, a minősítési eljárásból azonban indoklás nélkül kizárták őket. Érdeklődésükre, hogy mégis miért, választ sem kapnak; következményként a magasabb fokozatba sorolással járó fizetésemelés is elmarad.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2017.03.04.
A kormány keletre nyitna az oktatásban is
Érthető Magyarország kiemelt szerepe a rendezvényeken, hiszen a miénk az egyik leginkább oroszbarát kormány a kontinensen. Sok orosz diák is tanul magyar egyetemeken, viszont érdekesség, hogy nagy részük a CEU-n, ahol a legjobb az angol nyelvű oktatás. Ezen diákok tekintélyes része viszont kifejezetten az Oroszországi viszonyok elől menekül Európába és nem szimpatizál sem Putyin, sem Orbán kormányával, és a kormány az utóbbi időben kifejezetten barátságtalan az egyetemmel szemben. Elképzelhető tehát, hogy a két kormány kifejezetten erre a helyzetre akar reagálni.
(Forrás: Eduline)
 
2017.03.03.
Radó Péter: A kilencosztályos általános iskoláról
Az utóbbi napokban az általános iskolák kilenc osztályossá alakításának híre tartotta izgalomban a közvéleményt. Noha nem biztos, hogy ezt a tervet valóban komolyan gondolja az ország politikai vezetése, mégis foglalkoznunk kell vele. Részben azért, mert zavarba ejtő ötlet, ugyanis nem ettől a kormányzattól vártunk a nemzetközi fősodorba illeszkedő oktatáspolitikai kezdeményezéseket, részben pedig azért, mert olyan súlyos beavatkozásról van szó, amelynek esetleges hasznánál csak a lehetséges kockázatai nagyobbak.
(Forrás: Tani-tani Online)
 
2017.03.03.
Mindenki: egy film a forradalom lehetőségéről
a Mindenki azt a világot írja le, amelyben élünk. Egy olyan társadalmi rendszert, amely maga sem más, mint az életünkről szóló hazugság. Amely azt hazudja, énekelni járunk a kórusba, pedig valójában a kórusvezető és az iskola törekvéseinek eszközei vagyunk. Egy olyan rendszer, amely sikeresnek nevez minket, holott kiégettek és kimerültek vagyunk. Amely szabadnak nevez minket, pedig kiszolgáltatottak vagyunk. Amely azt mondja, jogunk van beleszólni, hogyan alakul az életünk, holott mindenről a hatalmasok döntenek helyettünk.
(Forrás: Kettős Mérce)
 
2017.03.03.
„Másért járunk iskolába 2017-ben, mint 1877-ben” - interjú Gloviczky Zoltánnal, az OH új igazgatójával
A hivatal félelmetes traumákat élt át a megalakulása óta, mégis állandóan helytállt, és igazán klassz szakemberek dolgoznak benne. Óriási dolog, hogy az OH ebben az állandóan átalakuló világban képes a jogszabályok szerint, gyakorlatilag hibátlanul működni. Azt mondanám, hogy közszolgálatot végrehajtó hivatalként a jelenlegi állapota szükségesnek és elégségesnek tekinthető. Most, hogy stabilizálódik a helyzet, meg kell néznünk, hogyan tudunk folyamatosan az elégségesnél is egyre többet nyújtani.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2017.03.03.
Diákok miatt bukott meg az álmosdi iskolaigazgató
Nem tudott magyarázatot adni a vizsgálóbizottság előtt tettére Milbik István, az Álmosdi Bocskai István Általános Iskola igazgatója, aki egy diákok közötti csetepatét tiltott módszerrel büntetett: múlt pénteken felemelt kézzel állította a falhoz a tanulókat. Ez azonban nem minden: a diákok és a szülők elmondása szerint ökölbe szorított kézzel a fejükre is ütött. Miután ez – ellentétben a csütörtöki esettel, amikor a négy kisiskolást az irodában vették elő – a folyosón történt, egy, a farsangi büfébe süteménnyel érkező szülő is látta.
(Forrás: HAON)
 
2017.03.03.
Rétvári Bence: Évről évre népszerűbb a Határtalanul! program
A program évről évre bővült, 2013 óta a diákok száma háromszorosára, az iskoláké két és félszeresére nőtt. A 2016/17-es tanévben 43 631 diák vesz részt a programban, és 11 607 diák érkezik határon túlról Magyarországra. A Határtalanul! program keretében 2010 óta több mint 140 ezer magyarországi diák vehetett részt a határon túli régiókat célzó tanulmányi utakon. Az államtitkár szerint az idei kiemelkedő érdeklődés oka többek között az is, hogy az előző évekhez képest magasabb az egy diákra jutó támogatás összege, és számos könnyítés segíti a pályázókat. -
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2017.03.03.
Szombathelyre érkezett az ELTE
Hivatalosan is "megérkezett" az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Szombathelyre, pénteken ugyanis ünnepélyes keretek között megtartották a február elsejével integrálódott Savaria Egyetemi Központ (SEK) és az ELTE "kézfogóját" a vasi megyeszékhelyen. - See more at:
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2017.03.03.
„Az alaptanterv nem csodafegyver” - interjú Hoffmann Rózsával
Az eredményes nyelvtanuláshoz nem kellenek átlagon felüli szellemi képességek, de megfelelő szorgalom igen. Hiába irigyeljük az ázsiai országok eredményeit, az ő módszereiket nem fogjuk tudni átvenni, és nem is lehet egy az egyben adaptálni. De a munkafegyelmet, a kötelességtudatot, amit ott az iskola közvetít és elvár, azt át lehetne venni.
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2017.03.03.
Mendrey: a pedagógus béremelés csak "agyaggalamb"
A politikai haszonszerzés irányítja az ország közoktatását, s ennek kritikátlan kiszolgálója az oktatási kormányzat - véli Mendrey László. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint miközben a sikerpropaganda töretlen, nincs elképzelés a pedagóguspálya kiürülésének megakadályozására, az új nemzeti alaptanterv kidolgozása pedig titokban folyik. Az "ingyen tankönyv program" sem akkora siker, mint amilyennek beállítják.
(Forrás: Népszava)
 
2017.03.03.
Tiltakoznak - videó
Nyílt levélben tiltakoztak szakgimnazisták az érettségi feltételeinek utolsó pillanatban történt változtatása ellen. A stúdióba vártuk az egyik aláíró diákot, Békés Gáspárt, a Független Diákparlament képviselőjét és Sulyok Blanka tanárnőt, a Tanítanék Mozgalom egyik vezetőjét is.
(Forrás: Hírtv)
 
2017.03.03.
Tiltják a muszlim diákoknak a provokatív imádságot
A német közszolgálati adó internetes kiadásának beszámolója szerint a wuppertali iskola egy belső üzenetben szólította fel a tanulókat, hogy tartózkodjanak a nyilvános imádkozástól. „Az utóbbi hetekben megfigyeltük, hogy a muszlim diákok az iskola épületében nyilvánosan, mindenki számára jól láthatóan imádkoznak, a rituális fürdést pedig az iskolai vécében végzik el. Ezt nem engedélyezzük” – szól a közlemény.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2017.03.03.
Az iskolabüfékre is kiterjesztenék a menzareformot
A menzák után az iskolabüfékből is kiűznék a túl cukros vagy sós élelmiszereket. A Fiatal Családosok Klubjának kezdeményezését a szaktárca is támogatja. Az érintettek szerint azonban attól, hogy a büfében nem lesz csoki vagy kóla, a gyerekek nem fognak egészségesebben táplálkozni.
(Forrás: Hírtv)
 
2017.03.03.
A tagintézmények vezetőinek vagyoni helyzete is érdekli a Klebelsberget
Míg a korábbi központi szabályzat szerint a köznevelési intézmények vezetőinek, illetve helyettesüknek kellett évente számot adni vagyonukról, a budapesti tankerületi központ elvárásai szerint most már a helyi tagintézmények vezetőinek is vagyonnyilatkozatot kell leadniuk. A szakszervezetek értelmetlennek tartják a szabályozást, mert az iskolaigazgatók nem gazdálkodhatnak önállóan közpénzzel
(Forrás: Hírtv)
 
2017.03.03.
PDSZ: Több ezer diákot hoztak lehetetlen helyzetbe - videóval
Mendrey László arra emlékeztetett, hogy négy hónappal a vizsga előtt derült ki, hogy pontosan mit fognak számon kérni a szakképzésben tanulóktól az ötödik érettségi tárgyból. A PDSZ elnöke azt is sérelmezi, hogy a kormány az érdekvédők bevonása nélkül, titokban dolgozik a Nemzeti alaptanterv átalakításán.
(Forrás: Hírtv)
 
2017.03.03.
Mindenki Mindenkije
Magyarország egyik pillanatról a másikra tízmillió rövidfilmesztéta hazája lett, hála az amerikai moziakadémikusoknak és az internetnek. Nem volt még ilyen, hiszen nem is lehetett. Két díj van, amelyre oda szokás figyelni mifelénk, az egyik a Nobel – az irodalmi –, a másik az Oscar.Deák Kristóf frissiben megoscarozott műve rövid úton mindenkiévé lett. Kis keresés a videomegosztókon, huszonöt perc az életünkből – és máris zuhoghattak bele a vakvilágba az értelmezések. Pár nap után olyan érzésem volt, hogy soha semmiről nem mondták még el a magukét ennyien és ennyiféleképpen.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2017.03.03.
Tényleg ingyenes lesz az első középfokú nyelvvizsga
Balog most elmondta, hogy a kormány elvi támogatását adta szerdai ülésén az első középfokú nyelvvizsga ingyenessé tételéhez, amire még ebben a ciklusban sor kerül. A szabályozás konkrét részleteinek kidolgozása és a költségek felmérése még nem történt meg.
(Forrás: Index)
 
2017.03.03.
Legyünk most már homogén
Az etnikai homogenitásról szóló szövegével Orbán nem lett második Ceaușescu, nem is fenyegeti az itthoni nemzetiségeket, de a zavaros mondatok úgy keverik a szezont a fazonnal, hogy nem csoda a botrány, ha ilyen pongyolán fogalmaz egy magyar miniszterelnök a holokauszt és a kitelepítések után. Hogy vette fel Orbán a huntingtonista szemellenzőt, tud-e robbantani az integrálhatatlan kultúrákról szóló dumával poszt-píszí körökben, és hogy jön ide ez az etnikai izé, amit a Miniszterelnökség inkább már egyszerűen letagadna?
(Forrás: Index)
 
2017.03.03.
Kilencosztályos általános iskolát vezet be a kormány
A kilencosztályos általános iskola bevezetését a miniszter szerint komoly társadalmi vita fogja megelőzni, de egyre nagyobb a szakmai konszenzus ennek szükségességéről. Arról még viták zajlanak, hogy négyéves óvoda, ötéves alsó tagozat, vagy 3+3+3 éves általános iskola lenne-e a jó megoldás – mondta Balog Zoltán. Az új Nemzeti Alaptantervben figyelmet fordítanak arra, hogy a köznevelésben ne a „mennyit”, hanem a „mit, hogyan és kinek tanítsunk” kérdésre adjanak választ. Az új szemlélet megvalósítása érdekében miniszteri biztosnak kéri fel Csépe Valéria akadémikust.
(Forrás: 24.hu)
 
2017.03.03.
Rétvári Bence szerint az ELTE gender szakja olyan, mintha marxizmus-leninizmust tanítanának az egyetemen
Mivel a kormánypárti sajtó heves felháborodással fogadta a hírt, hogy ősztől társadalmi nemek tanulmánya mesterszak indulhat ELTE-n, Fodor Gábor írásban kérdezte meg Balog Zoltántól, hogy kinek árt a gender szak. A kérdésre Rétvári Bence parlamenti államtitkár szállította választ, aki szerint  „a szak tartalma szemben áll mindazzal, amit a kormány értékvilága az emberről vall”. 
(Forrás: 444.hu)
 
2017.03.02.
Balog Zoltán: tovább kívánjuk erősíteni a köznevelési rendszert
A pedagógiai szakszolgálatok megerősítése a köznevelési rendszer sikerének egyik kulcsa – hangsúlyozta Balog Zoltán A pedagógiai szakszolgálatok hete című rendezvénysorozat nyitókonferenciáján. Beszélt arról is, hogy a legutóbbi kormányülésen fontos szakmai döntés született arról, hogy elindulnak a kilencosztályos általános iskola irányába, ami „egyfajta preschoolt (előiskola) jelent”, mert a szakmai viták ebbe az irányba mutatnak.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2017.03.02.
Prókai Eszter: Se ágyuk, se íróasztaluk nincs a cigány gyerekeknek
Az ország legszegényebb térségeiben élő cigány gyerekek alig harmada él elfogadható lakásban, a többségnek nincs íróasztala, de sokan vannak, akiknek még saját ágy sem jut. A szegénység és a szülők munkanélkülisége mellett a rossz lakáskörülmények is tovább rontják ezeknek a gyerekeknek az esélyit. A zsúfoltság és a penészes falak ráadásul meg is betegítik őket.
(Forrás: abcug.hu)
 
2017.03.02.
Bántalmazásokat sejt az ombudsman egy gyermekotthonban
Az ombudsman azután indított vizsgálatot, hogy egy jelzés szerint az Emberi Erőforrások Minisztériuma zalaegerszegi gyermekotthonában "a gondozott gyermekek ellátása nem megfelelő, rendszeresen bántalmazzák őket".Az előre be nem jelentett helyszíni ellenőrzésen a hivatal jogász és pszichológus munkatársai konzultáltak az intézmény igazgatójával, megtekintették a gyermekotthont és meghallgattak 28 gyereket.
(Forrás: hvg.hu)
 
2017.03.02.
Moziteremben dalolt az Oscar-díjas kórus – videó
A Mindenki című kisjátékfilm lassan világhírűvé váló gyerekkórusa a filmzene és az eredeti dal szerzőjével együtt énekelte el a Bodzavirágot. A Los Angelesből visszaérkező Balázs Ádám zeneszerző a gyerekeknek azt mondta: „ti is Oscar-díjasok vagytok, egész Hollywood rólatok beszél, nem vicc!”.
(Forrás: hvg.hu)
 
2017.03.01.
Középiskolai felvételik: tíz év leggyengébb matekeredménye született
Az még önmagában nem lenne baj, hogy 2007 óta idén érték el a gyerekek a legrosszabb eredményt. Hiszen, ha mindenki ugyanazt a tesztet írja, akkor mindenkinek ugyanolyan nehéz. Ám van egy pótnap, hogy az írásbeli idején beteg diákok is megírhassák a felmérőt. Ennek ugyanakkor értelemszerűen nagyjából azonos nehézségűnek kellene lennie a főnapi teszthez. Idén azonban azok a 6.-os tanulók, akik a pótnapon írtak közel 12 ponttal több pontot értek átlagban. Ez egy 50 pontos teszt esetén óriási előnyt biztosít a pótnaposoknak.
(Forrás: hvg.hu)
 
2017.03.01.
Akár tíz tankönyvből választhatnak a tanárok Romániában
Várhatóan nagyobb kínálatból választhatnak tankönyvet általános iskolás diákjaiknak a pedagógusok a közeljövőben – számolt be a Krónikának Dáné Károly, az Országos Tankönyvkiadó igazgatója. A legfontosabb változás, hogy a szaktárca nem maximalizálná a nyertes tankönyvek számát. Eddig egy tantárgyból legfeljebb három kiadvány nyerhetett a liciten, a romániai piac viszont aránylag nagy, így hamarosan kategóriánként akár tíz tankönyv is győztesként kerülhet ki a versenykiíráson.
(Forrás: KAMARAONLINE)
 
2017.03.01.
Szurovecz Illés: Nem fogjuk kussban nézni, hogy nem hagynak minket tanulni
Bárkay Gergely, Németh Petra és Szabó Krisztián mind végzős szakgimnazisták, akiket nagyon rosszul érintett a kormány késlekedése, ezért szívesen aláírták a nyílt levelet. Hármójuk közül ketten már most külföldön képzelik el a jövőjüket, és Petra szerint ezzel nagyon sok ismerőse van így. Gergely viszont szíve szerint itthon maradna, és minimum egy egyetemet elvégezne, de akár többet is, hogy több lábon álljon. “Ezért is akarok küzdeni a magyar közoktatásért és általában a mentalitás megváltozásáért” – mondta. “Szívesen lennék a hangja, arca ennek az ügynek a Tanítanék Mozgalomban vagy a Független Diákparlamentben.
(Forrás: abcug.hu)
 
2017.03.01.
Belopta magát százezrek szívébe a gyönki énektanárnő és diákkórusa - videóval
Néhány napja „ezerrel pörög” az interneten a Tolna megyei Gyönk általános iskolájának farsangján készült videó. A diákzenekar 2014-ben, a gyermekkórus 2015-ben alakult. Ma már az iskolai ünnepélyek, valamint helyi és környékbeli rendezvények gyakori fellépői, Repertoárjukban német nemzetiségi zene, magyar népzene és főképp könnyűzene szerepel, a rockos vonalat idén kezdték el erősíteni. A gyönki Häuszer Beáta és párja, Schmidt Péter alakították meg a Harmónia – Rend-Band Gyermekkórus & Zenekart. A kórus tagjai a Gyönki Általános Iskola tanulói, Bea a kórusvezető, Péter a zenekarvezető. Mindketten pedagógusok, Péter fizikát és informatikát, Bea ének-zenét és szolfézst tanít..
(Forrás: 24.hu)
 
2017.03.01.
Újabb reformok előtt a szakképzés. Interjú Kanzsalics Eszterrel, az NSZFH új főigazgatójábal
A Nemzetgazdasági Minisztérium fenntartásába kerülő köznevelési intézmények negyvennégy szakképzési centrumba szerveződtek. A szakképző iskolai rendszer hatékony, eredményes működésének szükséges és elengedhetetlen feltétele, hogy a szakképző iskolák önállóságot élvezzenek. Mindez persze nagyobb felelősséget jelent, ugyanakkor motivációs lehetőséget is ad a szakmai feladatok minél eredményesebb megvalósításához és a folyamatos napi működéshez. A centrumok kialakítása során a minisztérium figyelembe vette a helyi földrajzi, gazdasági sajátosságokat, a társadalmi helyzetet, a meglévő település-, és intézményszerkezetet, valamint a tanulói létszámot.
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2017.03.01.
Megjelentek a 2016-os kompetenciamérés iskolai és tanulói adatai
Az Oktatási Hivatal szerdai tájékoztatása szerint a telephelyi jelentésből minden érdeklődő sokoldalú képet kaphat az egyes iskolák jellemzőiről. Megismerheti az adott iskola, és annak osztályai teljesítményadatait, az iskolai munka fejlesztő hatását. Megtudható az is, hogy az iskolába járó diákok szociokulturális hátterük szempontjából milyenek, és látható az is, hogy az ebből adódó hátrányokat az iskola mennyiben tudja kompenzálni.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2017.03.01.
Döntések a tankerületekről
Elkészült a Klebelsberg Központ a tankerületi központok szervezeti és működési szabályzatának (SZMSZ) tervezetével – közölte lapunk érdeklődésére az intézményfenntartó. Azt írták, hogy utóbbit több körben egyeztették a tankerületekkel, valamint a reprezentatív szakszervezettel, a Pedagógusok Szakszervezetével. A központok február 21-ig megküldték jóváhagyásra a KK részére saját szervezeti és működési szabályzatukat. A mai nappal valamennyi tankerületi centrum SZMSZ-ét jóváhagyja a központ – hívták fel a figyelmet.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2017.03.01.
Több mint diákcsíny: beleírtak a naplóba, elítélték őket
Tolna megye egyik szakképző intézményében a technikusi képzésben részt vevő, nagykorú diákok belenyúltak az elektronikus naplóba, és adatokat változtattak meg benne. Az ügyben tizenöt fiatalt vádoltak. Négy vádlott ismeretlen módon megszerezte az iskola egyik tanárának a felhasználónevét és jelszavát. Hárman több alkalommal törölték saját, és a büntetőeljárásban szintén vádlottként szereplő társaik hiányzását, vagy hiányzásait. Ezen kívül hárman érdemjegyeket is beírtak a naplóba.
(Forrás: Inforádió)
 
2017.03.01.
Maruzsa: az elmúlt 50 év alapproblémájára is választ keres az új NAT
Maruzsa Zoltán az OECD elemzéseit emelte ki, mint amiket figyelembe vesznek az új NAT megalkotásánál"Nyilván a legjelentősebb és legnagyobb figyelmet kapó mérés a Pisa, amely tényleg egy alapmérésnek tekinthető. Azzal együtt, hogy leginkább ezen kompetenciák alkalmazási képességeire koncentrál. Ugyanakkor ha visszatekintünk az elmúlt évtizedekre,hagyományosan igaz volt a magyar köznevelés rendszerére, hogy tudást ad át, és kevésbé a tudás alkalmazását. "Tehát ez nem az elmúlt három év, hanem az elmúlt öten év alapproblémája.
(Forrás: Inforádió)
 
2017.03.01.
Érettségi: ezek a legnagyobb idei változások - hanganyag
A szakmai vizsgatárgyak tartalmát valóban késve tették közzé a szakképzésben, ám ha most módosítanának ezeken, az még nagyobb káoszt okozna – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős helyettes államtitkára.
(Forrás: Inforádió)
 
2017.03.01.
Ezekre a tanárokra fontos vizsga vár 2018-ban: sok pénz múlik az eredményen
összesen 35 ezer pedagógust minősítenek 2018-ban, az eljárásra március 31-ig lehet jelentkezni. Az emberi erőforrások minisztere 2017. június 20-ig dönt a minősítési vizsgán, minősítési eljárásban részt vevő pedagógusok listájáról, június 30-ig mindenki megkapja az értesítést.Vannak azonban olyan pedagógusok, akiknek mindenképpen részt kell venniük a 2018-as minősítésen. Ilyenek a "gyakornok" fokozatba sorolt pedagógusok, akiknek gyakornoki ideje 2018-ban jár le, valamint azok, akik nem mentek át az első minősítési vizsgán, és meghosszabbított gyakornoki idejük 2018-ban ér véget.
(Forrás: Eduline)
 
2017.03.01.
A hatodikosok szenvedtek a matekvizsgán
Bár a tavalyi, alacsony pontszámokkal megírt középiskolai felvételikhez képest idén összességében javulás tapasztalható, a hatosztályos gimnáziumok központi matematikavizsgája nehéz helyzetbe hozta a kisdiákokat. Akik ugyanis a felvételi hivatalos napján vettek részt, az elmúlt tíz év leggyengébb eredményét produkálták, míg a pótnapon írásbelizők sokkal jobban teljesítettek.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2017.03.01.
Kiestünk az elitből – Nincs már magyar egyetem a sanghaji listán
A világ legjobb egyetemeit összesítő egyik fontos listáról, a kínai Jiao Tong Egyetem által felállított sanghaji rangsorból az elmúlt években eltűntek a magyar intézmények – „beérett” a kormány felsőoktatási politikája. A Magyar Rektori Konferencia elnöke szerint az állami támogatások növelése nélkül nem várható pozitív fordulat.
(Forrás: 168 óra)
 
2017.03.01.
Jogsértő a szakgimnazisták érettségije – bomlik a kormányzati egység az oktatás megítélésében
Egyre többen figyelnek fel a problémára. Csak az oktatási kormányzat hallgat. Megkereséseinket megválaszolatlanul hagyták, az elmúlt egy év többszöri tárgyalási, megoldáskereső ajánlatait durván elutasították. Az érettségi ügyében is csak Palkovics László méltatta válaszra a kezdeményezőket – ő viszont egész egyszerűen nem érti a beadványt, hiszen szerinte minden a legnagyobb rendben van. Csak emlékeztetőül: a szakképzés teljes átalakítása is a köznevelési kerekasztal résztvevőinek teljes elutasítása ellenében került megvalósításra.
(Forrás: Tanitanék)
 
Sajtófigyelő
2023.11.21.
A pályakezdő pedagógusok mellett áll Balatoni Katalin
Maga is átélte, milyen érzés kezdő pedagógusnak lenni, ezért jól ismeri a pálya nehézségeit – jelentette ki a lapunknak adott interjúban Balatoni Katalin, a Belügyminisztérium köznevel...
(Forrás: Magyar Nemzet)
--
2023.11.21.
Plakátkampányt indít a kormány az iskolákban
A védelem online is megillet! Kérdezz, szólj, jelezz! - ezek a legfontosabb üzenetei azoknak az iskolai plakátoknak, amelyeket a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) jogsegélyszolg...
(Forrás: Eduline)
--
2023.11.21.
Státusztörvény: nem taníthatnak óraadóként tovább a felmondó pedagógusok?
Szeptember 29-ig kellett nyilatkozniuk a pedagógusoknak, hogy elfogadják-e a státusztörvény alapján írt munkaszerződésüket. Rétvári Bence államtitkár úgy nyilatkozott, hogy 1205 pedagó...
(Forrás: Eduline)
--
2023.07.17.
Oszkó Péter: Nagyon nagy bajban vagyunk, ha saját pedagógusaink bérét sem tudjuk kifizetni
ZÁMOMRA A LEGBOSSZANTÓBB ÁLLÍTÁS, HOGY A SAJÁT OKTATÁSI RENDSZERÜNK FOLYAMATOS MŰKÖDÉSI KÖLTSÉGÉNEK FINANSZÍROZÁSÁHOZ UNIÓS ADÓFIZETŐK PÉNZÉRE VAN SZÜKSÉGÜNK, miközben vannak...
(Forrás: Index)
--
2023.07.15.
Ilyen se volt még: 171 oktató állt ki a Zeneakadémia autonómiájáért
Alulírott előadó- és alkotóművészek, kutatók és zenepedagógusok, mint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatói az alábbi közleményt kívánjuk a közvélemény és a fenntartó Kultur...
(Forrás: Index)
--
2023.07.15.
„Egy mérhetetlenül szelektív törzsi társadalom öngyilkos reflexiója saját magára” – Lannert Judit oktatáskutató a státusztörvényről
Miért beszél mindenki tanárhiányról, amikor átlagosan tíz általános iskolás gyerek jut egy pedagógusra? Mi a tanárok és mi a megrendelő, a lakosság felelőssége a magyar oktatás szétes...
(Forrás: szabadeuropa.hu)
Címkék
agresszió civilek család digitális nemzedék együttműködés erkölcs esélyegyenlőség esélyek felelősség film filmklub generációk gyerekek gyermekvédelem hátrányos helyzet IKT integráció irodalmi mű feldolgozása iskola iskola és társadalom kapcsolatok kommunikáció konferencia konfliktuskezelés kreativitás kutatás könyvajánló közösség módszerek OFOE oktatás oktatáspolitika osztályfőnöki szerep pedagógia pedagógus pedagógusok pályázat rendezvény szabályok szakmai szervezet szülő szülők tanulás tanár-diák kapcsolat tehetséggondozás társadalom történelem verseny virtuális kongresszus ünnep