Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
2018.07.29.
L. Ritók Nóra: Eredmények, kudarcok, kommunikáció
Az élet engem igazol, mert nincsenek gyorsan terjedő, gyorsan eredményt hozó remek modellek, amelyek tömegesen is érzékelhető változásokat hoznak. A problémák nem változnak, sőt, egyre nehezebb a helyzet. Aztán, ahogy a gyűlölet erősödött körülöttünk, egyszer csak azt vettem észre magamon, hogy én is megváltoztam. Kezdtem megtartani a legdurvább kudarcokat magamnak, nem hangosítottam ki. Mert úgy éreztem, ha elmondom, vagy írok róla, akkor csak a gyűlöletet szítom, hiszen a meggyőzhetetlenül ítélkező emberek igazolva látják magukat, és mivel ők mindig hangosak, csak növelem a bajt. Mert akkor ez terjed majd: „na ugye, hogy nem lehet velük semmit se kezdeni. Na ugye, hogy nem megy.” És ez nem igaz. Mert megy, csak nehezen, lassan, sokszor kell újratervezni a továbblépést, korrigálni az utat, lassítani, visszalépni, türelemmel lenni, majd újrakezdeni.
(Forrás: Nyomor széle blog – hvg.hu)
 
2018.07.29.
Hiába alapelvárás a munkaerőpiacon, sok vidéki iskolában mégsem tanítanak angolt
A kizárólag németet oktató 408 iskola közül 339 valamelyik községben található, vagyis főleg a falvakban élő gyermekeknek nincs lehetőségük az angol nyelv tanulására.Ennek persze lehetnek praktikus okai is: a nyugat-magyarországi iskolákban például jóval magasabb a csak németet oktató iskolák száma, mint Budapesten, mivel sok középiskolás osztrák egyetemen tanul tovább és a munkavállalók egy része is német nyelvterületre megy dolgozni. Sokaknak viszont nem emiatt, hanem az oktatási rendszer hibájából nem adatik meg, hogy iskolai keretek közt tanulhasson második nyelvet: a diákok ugyanazt a nyelvet tanulják középiskolásként, mint amit elkezdtek általános iskolásként, második nyelv tanulására viszont csak a gimnáziumokban van lehetőség, így a nagyrészt németet oktató községi általános iskolákból kikerülő diákok szakgimnáziumi vagy szakközépiskolai továbbtanulásuk esetén csak németet tanulhatnak.
(Forrás: mérce)
 
2018.07.29.
Korszerű, modern honvédség épül - interjú a honvédelmi miniszterrel
Egy szabados, kötetlenséget hirdető világban hogyan szólítják meg a fiatalokat? – Fontos, hogy a társadalomban a honvédelem ügye széles körben legyen elfogadott. Gondolok itt a honvédségi ösztöndíjprogramokra, a különböző honvédelmi táborokra, az önkéntes tartalékos szolgálat lehetőségére, a toborzóprogramokra és a nyílt napokra. Ebben a helyzetben kiemelt figyelem hárul a honvéd középiskolákra. Például a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium, ahol a jelentkezők katonai napirend szerint élnek, még azok is, akik a településen laknak és napi bejárók lehetnének, a most végzők több mint 40 százaléka a katonai pályát választja.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2018.07.29.
Végleg elveszett diplomák
A magyar felsőoktatás nyitottságát, eredményességét általában azzal mérjük, hogy egy-egy tanévben mennyien jelentkeznek és közülük mennyi embert vesznek fel az egyetemekre. Pedig ez szinte semmit nem mond el arról, hogy a képzésük végén mennyien szereznek diplomát – a lemorzsolódási adatok sok helyen ijesztőek. Korábban szakértők egészen pontos adatok hiányában arról beszéltek lapunknak, hogy becslésük szerint átlagosan a diákok jóval több mint harmada kopik ki a felsőoktatásból, de egyes területeken ennél is rosszabb az arány. A kritikus időszak az első év, ha a hallgató ekkor sikeresen veszi az akadályokat, utána nagy valószínűséggel előbb-utóbb diplomát szerez a tapasztalatok szerint.
(Forrás: Vasárnapi Hírek)
 
2018.07.29.
Azt mondtam, soha többé nem leszek szociális munkás. Magyarországon
Lassan lasszóval kell összefogdosni a szociális munkásokat Magyarországon. Azoknak, akiknek elegük van abból, hogy éhbérért dolgoznak, csábító lehet, hogy elég csak egy áthidaló képzést elvégezniük, és máris külföldön folytathatják a munkájukat. A lehetőséget kihasználó szociális munkás riportalanyaink között van, aki külföldi munkahelyén az előrelépési lehetőségeket díjazza leginkább, van, aki azt, hogy a munka közben felmerülő dilemmáit, problémáit nem önszorgalomból, munkaidőn kívül, hanem a munkahét részeként beszélheti meg a kollégáival.
(Forrás: abcug.hu)
 
2018.07.29.
Siker a nemzetközi diákolimpián: több érmet szereztek a magyar diákok
Három ezüstérmet és egy bronzérmet szereztek a magyar diákok a 29. Nemzetközi Biológiai Diákolimpián. Vizkeleti Péter ezüstérmet, Tomcsányi Kinga szintén ezüstérmet, Boros Dániel bronzérmet, Ótott Péter pedig ezüstérmet szerzett 29. Nemzetközi Biológiai Diákolimpián (IBO) - olvasható a Tudományos Olimpikonok Facebook-oldalon.
(Forrás: Eduline)
 
2018.07.29.
Taroltak a magyar diákok a kémiai diákolimpián, négy érmet hoztak haza
Sajgó Mátyás, a miskolci Földes Ferenc Gimnázium tanulója aranyérmet szerzett. Botlik Bence, az ELTE Apáczai Csere János Gimnáziumból ezüstérmes lett. Arany Eszter, a veszprémi Lovassy László Gimnázium és Czakó Áron, a nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium tanulója bronzérmet nyert. A 76 résztvevő nemzet nem hivatalos rangsorában ez a tizedik körüli helyezést jelenti - közölte vasárnap az MTI-vel Magyarfalvi Gábor adjunktus, a csapat vezetője.
(Forrás: Eduline)
 
2018.07.29.
Ütőképes szakszervezet kell - interjú Szabó Zsuzsával, a Pedagógusok Szakszervezének új elnökével
A júniusi tisztújító kongresszus után valamennyi, oktatásban érdekelt minisztériumot és kormányhivatalt megkerestünk, a leggyorsabban az Oktatási Hivatal reagált. A Klebelsberg Központban Hajnal Gabriellával találkoztunk, akit a napokban neveztek ki a Központ új elnökének. Vele korábban is szoros volt az együttműködés, többször dolgoztunk együtt, amikor még az Oktatási Vezetők Szakszervezetének elnöke volt. Az első tapasztalatok biztatóak. Augusztus elején találkozunk Kásler Miklós miniszterrel, illetve Maruzsa Zoltán helyettes államtitkárral, majd Palkovics László innovációs miniszterrel és Pölöskei Gáborné helyettes államtitkárral, utóbbiak a szakképzésben érdekeltek.
(Forrás: Népszava)
 
2018.07.29.
Focimezben mindenki egyenlő
Van Kállón egy focicsapat, ahol nagyrészt roma származásúak játszanak. Sokszor bántják őket, de ők fogaikat összeszorítva tűrik ezt is. Szorgalmasak, fegyelmezettek és bármikor tűzbe mennének egymásért. A sportegyesület vezetősége igyekszik megteremteni nekik a minimális feltételeket, nem egyszer a saját pénzükből utaztatják a gyerekeket idegenbe, de egyelőre még azt is nehéz megoldani, hogy a pályán néhány hetente levágják a füvet.
(Forrás: hvg.hu)
 
2018.07.27.
Biosz és kémia: nincs elég óra, nincs elég tanár, nincs elég motiváció
Az irodalommal és a kötelező olvasmányokkal kapcsolatban sokan érzik úgy, tette hozzá Hetzl Andrea, a Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium biológia-kémia szakos tanára, hogy értenek hozzá, így véleményük is van a témáról. A természettudományokkal kapcsolatban, különösen a kémiát illetően, már nem ez a helyzet, sőt a közvélemény inkább mumusként tekint a tárgyra. A kevesebb figyelem mögött az is ott van, hogy a természettudományokat általában kevésbé érzik fontosnak és hasznosnak, mint a magyart, a történelmet vagy a matematikát. Ez sajnos általános szülői vélekedés, ami könnyen átragad a gyerekekre is. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a biológia- és kémiaoktatással minden rendben lenne. Szakmai körökben ugyanúgy rengeteg a vita, véleményütközés, mint a humán tárgyak esetében.
(Forrás: Tízperc iskolablog)
 
2018.07.27.
Mi zajlik a középiskolák falai mögött, és miért lettem magántanuló?
A végzős évemben beiratkoztam egy egész éves előkészítőre mind a két tantárgyból, majd az írásbelik után szóbeli felkészítőre is elmentem.Mindez összesen a 200 ezer forint környékét rúgja. Köszi. Őszintén? Ez így nincs rendjén, nagyon nincs! Azoknak, akik tanulni akarnak, rengeteg pénzt kell kifizetniük tanfolyamokra/magántanárokra. én szerencsés vagyok, mert a szüleim ezt mind megengedhették, de mi van azokkal akik ezt nem tudják kifizetni? Nekik nem jár a színvonalas tanítás és a jó egyetem? Miért? A célom nem holmi radikális változás elérése. Tisztában vagyok vele, hogy elég csekély az esély arra, hogy egy befolyásosabb személyben irományommal megindítok akármit is. Azzal is tisztában vagyok, hogy a tanárok helyzete is igen nehéz, nem keresnek túl jól és nem kapnak elég társadalmi megbecsülést.
(Forrás: Index)
 
2018.07.27.
Kásler: „Létezik nemkívánatos irodalom” – De a miniszternek nincs kedvenc könyve.
Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere interjút adott a kormánybarát Origónak. Az interjúban két szokatlan dolog is történik: Kásler megnevezi az emberi élet értelmét és megpróbál valami értelmeset mondani a kultúráról, ha már az is a gigaminisztériuma alá tartozik. Az emberi élet értelme természetesen a gyerekvállalás ösztönzésének kedvelt témájánál merül fel. Kásler szerint a pénz, lakás, biztonság csak egy dolog, ugyanis más is kell: „motiváció”, „lélek” és „életszemlélet”. Tudnia kellene mindenkinek, hogy „az emberi élet értelme” az, hogy „világra hozzuk az utódunkat, akiben élünk tovább az idők végezetéig”.
(Forrás: Magyar Narancs)
 
2018.07.26.
Felvételi: tényleg megértették a szülők a kormány üzenetét?
„A ponthatárhúzás úgy működik, hogy megvannak az intézményi kapacitások, megvan az alsó ponthatár, és utána addig mennek felfelé a pontokkal, amíg be nem telnek a kapacitások” – foglalja össze Polónyi. Így, ha egy kis intézmény egyes szakjaira nem nagyon jelentkeznek, leszorítják a minimumra pontokat. (A kérdés csak az, hogy jó-e az a gyereknek és a társadalomnak, ha 280 pontos starttal készül valaki informatikusnak. Másrészt, sok diák (becslések szerint mintegy 20 százalék) nem arra a szakra jelentkezik, ami igazán érdekli, hiszen látja, hogy az igazán neki való helyekre nem tudna bejutni. De jó-e az, hogy ha valaki kényszerből választ magának más pályát?
(Forrás: hvg.hu)
 
2018.07.26.
Hajnal Gabriella a Klebelsberg Központ új vezetője
Lassan egy hónapja nem volt elnöke az állami iskolafenntartónak, miután a korábbi vezető, Solti Péter megbízatása június végén lejárt. Hajnal több mint 30 éven át volt matematika-fizika szakos általános és középiskolai tanár, illetve 17 éven át középfokú intézmény vezetője. Tavaly év elejétől tevékenykedik a KK szakmai elnökhelyetteseként, előtte egy budapesti középiskola igazgatója, valamint az Oktatási Vezetők Szakszervezetének (OVSZ) elnöke volt. Érdekvédőként többször bírálta a kormány oktatáspolitikáját, az OVSZ a Pedagógusok Sztrájkbizottságának is tagja volt. Kinevezése után lapunknak adott interjújában Hajnal már úgy vélekedett: a jelenlegi tankerületi központokból és a Klebelsberg Központból álló fenntartói rendszerrel jó az irány.
(Forrás: Népszava)
 
2018.07.26.
Megszüntették a nyomozást az élő kiscsirkét boncoló tanár ellen
A Keszthelyi Rendőrkapitányság június elején megszüntette a nyomozást, mert szerintük nem történt bűncselekmény. Az Állatkísérleti Tudományos Etikai Tanács hivatalos állásfoglalására hivatkoztak, amely szerint „a biológiai szakkör keretében állatokkal kapcsolatos oktatási célú demonstráció nem minősül állatkísérletnek”. Ha pedig nem állatkísérlet, akkor „nem lehet szó engedély nélkül végzett állatkísérletről sem”. A határozat szerint a tanár szándéka nem irányult bántalmazás megvalósítására. Az ügyet a Nagykanizsai Tankerületi Központ is vizsgálta. Az érintett tanár közös megegyezéssel távozott az iskolából.
(Forrás: index)
 
2018.07.26.
Itt vannak a legérdekesebb tudnivalók a ponthatárokról
Sok felvételizőnek rossz hír lehet, hogy több népszerű szakon az előzetesen kihirdetett ponthatárnál jóval magasabban húzták meg a limitet. A "központi ponthatárokat" tavaly decemberben 41 kiemelt alap- és osztatlan szakon jelölték ki, ezek lényege, hogy állami ösztöndíjas helyet csak azok szerezhetnek, akik elérik a meghatározott pontszámot. Szerda este kiderült, hogy például az Eszterházy Károly Egyetem emberi erőforrás képzésére 448, a Károli Gáspár Református Egyetemen ugyanerre a szakra 445 ponttal lehetett bekerülni, miközben az előzetes ponthatár 428 volt.
(Forrás: hvg.hu)
 
2018.07.24.
„Visszakérdeztem, és ez senkinek nem tetszett” Máté Dezső szociológus a listázásról és a roma származású kutatók lehetőségeiről
Mi vagyunk a roma társadalomtudósok első olyan generációja, amely megkérdőjelezi a rólunk szóló kutatások irányát és eredményeit. Visszakérdeztem, és ez senkinek nem tetszett. Úgy éreztem, egy ilyen életúttal a hátam mögött felelősséggel tartozom a többi roma embernek, és nem termelhetem újra azt a tudást, amit a – nem roma – tudósok és tudományos intézmények eddig előállítottak a romákról, és ami véleményem szerint nem mutatja reálisan a rendszerint tárgyként értelmezett roma emberek megélt valóságait. 2015-ben, az akkor még működő romakutatások osztálya rendezett egy konferenciát, ahol csak roma tudósok adtak elő, annyi roma ember jött el a konferenciára, hogy nem fértünk be az egyik legnagyobb akadémiai konferenciaterembe. Kíváncsiak voltak ránk, ami azt is mutatja, hogy a roma emberek is szomjasak a tudásra és a róluk szóló kutatásokra. Sajnos, gyakran ezek a kapuk igen zártak előttük. Olyan sokan eljöttek, hogy tűzvédelmi okok miatt le akarták fújni a konferenciát.
(Forrás: Magyar Narancs)
 
2018.07.24.
Esélyt sem adnak az iskolák az SNI-s kisfiúnak
Nem talál általános iskolát sajátos nevelési igényű kisfiának egy budapesti édesanya. Az intézmények, vagy azt mondják, hogy túl sok gond van vele, nem tudnak rá figyelni, vagy ahol mégis fogadják, ott nem kap valódi fejlesztést. A logopédiai osztályok megoldást jelenthetnének, de azokból nagyon kevés van. Donát egy súlyos betegségből épült fel, épértelmű kisfiú, minden adott lenne hozzá, hogy felnőttként normális életet éljen, ehhez azonban most kellene neki megadni az esélyt. Ha ez nem sikerül, a kisfiú magántanuló lesz, édesanyjának fel kell adnia gyógypedagógusi állását, és ápolási díjra menni.
(Forrás: abcug.hu)
 
2018.07.24.
Még tárgyal Palkovics minisztériumával az MTA
Folytatódhatnak az egyeztetések a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) és az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közöt. Az Akadémia MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a határozatban "az elnökség - az alaptörvényben foglalt kötelességének tudatában és hangsúlyozva az MTA azon törekvését, hogy intézethálózata láthatóan járuljon hozzá a tudománypolitikai célok megvalósításához és nemzetközileg mért eredmények eléréséhez - felkéri az akadémia elnökét, hogy az intézethálózat irányítási rendszerének továbbfejlesztése érdekében folytasson tárgyalásokat a kormány képviselőivel".
(Forrás: Népszava)
 
2018.07.24.
Nagy bejelentés Tusványoson: a szakmát tanítók többet kapnak
A terv szerint a szakmát tanító tanárok „a szektoroknak megfelelő pénzt fogják kapni”, csak hogy ne hagyják el a szakmát. A szakközépiskolákból nem csak a tanárok hiányoznak, hanem a tanulók is: szeptemberben csak 18 168 diák kezdi meg középfokú tanulmányait szakközépiskolákban – vagyis volt szakiskolákban –, pedig összesen 50 769 férőhelyet hirdettek meg az idei felvételin. Az Eduline azt írja, ez azt jelenti, hogy tíz szakközépiskolai férőhelyből hat üresen marad szeptembertől.
(Forrás: 444.hu)
 
2018.07.24.
Nézd, itt a sorosos lotyó a hülye gyerekével – ezt kiabálták az autista kisfiával sétáló nőnek
Dórának van autista fia (és van egy autizmussal foglalkozó blogja amellett, hogy mentorszülő is), a szokásos délutáni kutyás sétájukat tették meg a napokban Békásmegyeren, amikor az utca túloldalán két személy direkt olyan hangosan beszélt, hogy Dóráék is hallják. Egyikük odakiabált Dóráékhoz: „Nézd, itt a Sorosos lotyó a hülye gyerekével már megint. Az a gyerek tuti nem százas, ugrál a buszoknak. (Az autista fiú szeret integetni a buszoknak, írja Facebook-bejegyzésében az édesanyja magyarázatént.) Biztos, hogy sorosos ez. Olvastam a Pesti Srácokon…Ezek a hülyék kimentek a Parlament elé…”
(Forrás: 24.hu)
 
2018.07.23.
Mitől lesz játék a feladatlapból? – Fekete Zsombor a helyzetfüggő játékosításról és motivációról
Fekete Zsombor, játéktervező a helyzetfüggő játékosítás és annak pedagógiai vonatkozásáról beszélt előadásában. Bemutatta a játékosítás- gamification - mátrix modelljét, ami a helyzetfüggő vezetés módszerét ötvözi a játékosítás technikáival. Párhuzamot vont a vezetőképzések tanulságai és a pedagógiai szituációk között, ami a résztvevők egybehangzó véleménye alapján egyáltalán nem is tűnt vakmerő összehasonlításnak.Fekete Zsombor gamificationnal, játékosítással foglalkozik és kifejezetten a nagyvállalati szektort célozza projektekkel. Mégsem mondható, hogy “semmi köze ne lenne az oktatáshoz”, sőt.
(Forrás: Modern Iskola)
 
2018.07.23.
Emigrálni készülők könyveit gyűjti be az ELTE média tanszéke
Az ELTE BTK Média Facebook oldalán közzétett hirdetés szerint médiával, kommunikációval, kultúrtörténettel és más bölcsészeti témákkal foglalkozó könyveket vár az egyetem tanszéke az emigrálni készülőktől. A könyveket - amelyek vélhetően a külföldre költöző bőröndjében már nem férfnének el - az ELTE Médián, a Mikes Raktárban helyezhetik a felajánlók letétbe. Az ELTE megígéri, hogy a könyvekről katalógus készül, amelyet közzétesznek, az intézetnek felvigyázásra odaadott könyveket pedig bármikor visszaadják a jogos tulajdonosának.
(Forrás: hvg.hu)
 
2018.07.23.
Nemzeti tragédia a hazai iskolákban: ennyien buknak ki érettségi nélkül
Az Európai Bizottság célja az lett volna, hogy 2010 és 2020 között 10,8 százalékról 10 százalékra szorítsák le Magyarországon azon 18 és 24 év közötti fiatalok részarányát, akik legfeljebb átlalános iskolai végzettséget szereztek és már nem tanulnak. Ez az arány viszont nemhogy nem csökkent azóta, hanem emelkedett, több mint kétszer annyival, mint amennyivel csökkennie kellett volna. Ha nemek szerint szétbontva vizsgáljuk az értéket, akkor a lányok állnak rosszabbul, náluk az iskolát korán elhagyók aránya 13 százalék, ráadásul ők 10,1 százalékról indultak 2010-ben. A fiúk esetében ez az érték 2010-ben 11,5 százalék volt, amely pedig 12-re emelkedett - derül ki az Európai Bizottság statisztikai főigazgatóságának (Eurostat) adataiból.
(Forrás: Pénzcentrum)
 
2018.07.23.
A kormánypropaganda már ott tart, hogy a gyermeküket otthon ápolók „Soros György tervét” akarják megvalósítani
„Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a szociálisan rászorulók, családtagjaikat otthon ápolók Soros legújabb civil szervezete kezében egy újabb eszköz céljaik eléréséhez, vagyis Soros György tervének megvalósításához, amelynek Orbán Viktor és kormánya az útjában áll.” Ezt például a Pesti Srácok írta.Ezt meg a Magyar Idők, amely a demonstrációról „Újabb tüntetést tartottak a Soros-szervezetek” címmel számolt be:„Az aHang szerveződést egyébként a Soros-féle kiképzőtábort szervező Varga Máté koordinálja, aki újabban ezzel az akciófelülettel küzd az általa képzelt „óriási demokráciadeficit” ellen. A honlap mögött álló Magyarhang Kft. idén alakult, tulajdonosa és egyben ügyvezetője is Varga Máté, aki egyúttal a Soros-féle Civil Kollégium Alapítvány igazgatói posztját is betölti.”
(Forrás: Magyar Narancs)
 
2018.07.23.
Agyműtétre a választás sem ad felhatalmazást - interjú Pálinkás Józseffel
Volt (még az első Fidesz-kormány alatt) miniszter, majd MTA-elnök, 2014-ben pedig rábízták, hogy alakítsa ki a magyar kutatás-fejlesztés nagy rendszerét. Időnként azt mondták, ő a magyar tudomány „jó királya”, aki ellenáll a lobbiknak, az idei választások után azonban leváltották. Miért, ki miatt, hogyan fogyott el a levegő? Miért megy neki az Orbán-rendszer 2018-ban a tudománynak? Látszik valami az innovációra adott milliárdokból? Interjú Pálinkás Józseffel, aki szerint Palkovics teljes tévedésben van: az állam sehol a világon nem mondhatja meg, ki mit kutasson.
(Forrás: index)
 
2018.07.22.
A felnőttek törvényes munkaidejénél is többet ülnek az iskolapadban a magyar diákok, de az államtitkár szerint nincsenek túlterhelve
„Rögzítsék a diákok kötelező óraszámának maximumát heti 30 órában a középiskolában, 25 órában az általános iskolában!” – többek között ezt követelték a diákok az év eleji tüntetéseken, ahol egy jobb oktatási rendszerért demonstráltak. A fiatalok akkor több felszólalásukban is arra panaszkodtak, hogy túl vannak terhelve, és a heti óraszám kiöli belőlük az érdeklődést.„A túlterheltséget valóban gyakran hangoztatják, de ez meglehetősen szubjektív, és a valós adatokkal nehezen vagy egyáltalán nem alátámasztható sztereotípia” – ezt pedig már Bódis József, az új oktatási államtitkár mondta egy pénteki interjúban, aki szerint a tananyagot elsősorban nem csökkenteni, hanem súlyozni kell. Az oktatási szakértők viszont egyáltalán nem így látják, sőt, azt még az új Nemzeti alaptanterv (NAT) kidolgozásért felelős Csépe Valéria is elismerte, hogy a jelenlegi rendszerben fizikai és szellemi értelemben is nagy a diákok terhelése.
(Forrás: Magyar Narancs)
 
2018.07.22.
Vakvágtában képzi milliárdokért az állam a munkanélkülieket
Milliárdokért képzi az állam a munkanélkülieket, de képtelenség átlátni, hogy ez mennyire hatékony, és úgy látszik, ezt senki sem bánja. Van, akinek öt-hat tanfolyam után sincs munkája, de nem reklamál, mert a tanulásért cserébe pénzt kap, és még a közmunkát is elkerüli. Az viszont bajban van, aki tényleg a munkáért tanulna, mert nem nyilvános, hogy melyik képzőcég tanfolyama ér valamit. Így aztán előfordul, egy vendéglátós kilenc hónap alatt még kocsmapultot sem lát.
(Forrás: abcug.hu)
 
2018.07.22.
Szigorú szabályokhoz kötött a hazai diákmunka
A munka feladatainak és részleteinek tisztázása kötelező. Nagyon fontos, hogy a vállalat arra a munkára alkalmazza a diákot, amelyre felvette, továbbá a munka megkezdése előtt szükséges teljeskörűen tájékoztatni őt az elvégzendő tevékenységekről. Amennyiben a munkavégzés időtartama meghaladja a napi 6 órát, úgy 20 perc, amennyiben meghaladja a 9 órát, úgy további 25 perc szünet biztosítása kötelező. Emellett fontos tudni, hogy számítógépes munkahelyeken óránként 10 perc fizetett munkaközi szünet jár. Ha a diák szakmai gyakorlat keretében dolgozik, szükséges a munkaadó oldaláról hivatalosan igazolni, hogy a gyakorlatot a diák teljesítette. A diákok óráit is mindig pontosan kell igazolni, mert ez az igazolt jelenlét lesz a bérének az alapja, az iskolaszövetkezet ez alapján fizeti ki a diákokat.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2018.07.22.
Cigók, buzik, zsidók – egy hét itt minálunk
Új fóbia ütötte fel a fejét az országban. Azokat az embertársainkat is utáljuk és azoktól is félünk, akik nálunk szerencsétlenebbek – írja Radnóti Zoltán, a dél-budai Bét Sálom zsinagóga főrabbija. Tegyük hozzá: mindazokat is, akik valamiben különböznek tőlünk. S, hogy ez a gyűlölködés lassan elborítja a világot, álljon itt egy illinoisi példa, amikor is egy Puerto Ricó-i pólót viselő nőre támadt egy ordítozó amerikai, hogy ilyen pólót ne merjen felvenni Amerikában, hanem hordja csak otthon, a hazájában. Nos, Puerto Rico 1898 óta az Amerikai Egyesült Államok társult állama, aki ott születik, az amerikai állampolgár. Ahogy az esetről tudósító hírcsatornák megjegyzik: ha a bácsi figyelt volna az iskolai földrajzórán, most nem szerepelne első hülyeként az interneten...
(Forrás: Vasárnapi Hírek)
 
2018.07.22.
Mérgező feladatok, fejlesztő szabadság
Vannak szülők, akik részben praktikus okokból – mert másképp nem tudják megoldani a felügyeletet –, olyan szoros programot szerveznek a nyárra, hogy végül a gyerek minden napját betáblázzák. Pedig fontos lenne, hogy a tanév közbeni szigorú időbeosztáshoz képest ez egy szabadabb, rugalmasabb időszak lehessen. A gyermekpszichológus szerint fontos megtalálni a helyes arányokat, mert mindenképpen szükség van néhány programra, hogy kereteket szabjon a napoknak, csak éppen ne olyan mereveket, mint szeptembertől júniusig.Az otthon eltöltött napoknak is megvannak a maga veszélyei. A legtöbb családban egész évben napi rendszerességű csaták folynak arról, hogy mikor, menynyi ideig, és mire használhatja a gyerek a különböző kütyüket, számítógépet, okostelefont, tabletet.
(Forrás: Vasárnapi Hírek)
 
2018.07.22.
Lengyel László: Az emberség kis körei Gazsó Ferenc halálára
Amikor a gazemberség nagy körei terjednek ki országra-világra a szabadság kis körei mellett, a legnagyobb szükség az emberség kis köreire van. A 86 évesen elhunyt Gazsó Ferenc iskola teremtő szociológusnak ilyen humánus köre volt. Egész életében tudta, hogy a fiatalok oktatásán és nevelésén túl a nevelők nevelése, a közösségek dialógusa emelhet fel nemzetet s népet.Az emberarcú szocializmus Gazsó Ferencnek nem a politikát vagy a gazdaságot, hanem az iskolát, az oktatást és a nevelést jelentette. Ha a Kádár-rendszerben voltak reformközgazdászok, és voltak, akkor elmondhatjuk, hogy szűkebbre szabva, de létezett az oktatási reformerek köre. Ennek egyik alapítója és vezetője volt Gazsó. Amikor sokan gondolták, joggal, hogy a magyar gazdasági reform nem működhet politikai reform nélkül, Gazsó és társai úgy vélték, hogy a gazdasági és a politikai reform mellé oda kell helyezni az oktatás reformját.
(Forrás: Népszava)
 
2018.07.22.
A meditáláson kívül mindent csinálunk a gyerekkel
Már 23 éve rendezik meg Somogyvámoson a 25 éves Krisna-völgy évfordulóját Búcsú keretében. Most szombaton voltak eddig a legtöbben, a faluban a várakozó autók is hosszú dugósort képeztek, az eddigi rekord 3500 látogatót is meghaladta 1000 fővel az eladott aznapi belépőjegyek száma. Így a tömeg ellenére próbáltunk szórakozni a krisnás programokon. Száriöltögetés és körbevonatozás mellett az kérdeztük meg az ide látogató kisgyerekes szülőktől, hogyan ismerkednek a gyerekeik a szokásokkal és mivel töltik el itt az időt. Csuhébaba készítéstől az ökrösszekeres utazásig terjedt az ajánlat. Volt, aki szalmabálán üldögélt és fagyizott, és hennafestésre fizették be a gyereket, de volt aki jobban kimaxolta a programokat: tűzzománcot készített, kérdezz-felelek labirintusba ment, vagy a krisnás iskolában próbálta ki a hangszereket.
(Forrás: index)
 
2018.07.22.
L. Ritók Nóra: Tanodák, újratervezve
Én pedig azt gondolom, a legrosszabb útra léptünk. A kettészakadt ország egyre távolodik egymástól. Az oktatásban is. A tanodarendszer ilyen típusú beépítése a mai oktatási rendszerbe csak tovább építi a falat, ami a két világot elválasztja egymástól. Hogy én mit látnék megoldásnak? A tanodák normatív finanszírozására szánt pénzt az iskolákra fordítanám. És tennék még hozzá. Hogy a jól működő tanodák módszertana beépülhessen a leszakadó térségek iskoláiba. Ha már mindenképp így finanszíroznák, akkor szabnék egy időkeretet, mondjuk pár éven belül ott, ahol működik, ott a tanodának felmenő rendszerben fel kellene számolnia magát. A módszertanának, fejlesztéseinek pedig ez idő alatt meg kellene jelennie az iskolában. Módszertani kultúraként, szemléletként, munkaformaként. És beemelnék egy fogalmat, ami túlnő az iskola és a tanoda keretein. Amit már elfelejtettünk. A prevenciót.
(Forrás: hvg.hu)
 
2018.07.22.
Meglepetés az érettségin: a kétszintű vizsgarendszer bevezetése óta nem volt ilyen jó eredmény
Az elmúlt öt év legjobb eredménye középszinten magyar nyelv és irodalomból, valamint informatikából született - magyarból az átlag idén 3,75 lett, ez a tavalyihoz képest egytizedes javulást jelent. Az informatikavizsgákat is majdnem ugyanilyen eredménnyel zárták a diákok, akik az elmúlt évben felfelé ívelő eredményt produkáltak az érettségin. Néhány tantárgyból romlott valamennyit az átlagteljesímény: történelemből például a tavalyi 3,62 helyett 3,49, németből 3,52 helyett 3,44 volt a jegyek átlaga. A természettudományos tárgyakból - biológiából, fizikából és kémiából - is rosszabb az átlageredmény, mint 2017 tavaszán.
(Forrás: Eduline)
 
2018.07.22.
Felvételi: erre a tíz mesterszakra jelentkezett a legtöbb diák
A 2018-as felvételin 19005-en jelentkeztek valamilyen mesterszakra, ebből 18220-an jelöltek meg valamilyen mesterképzést első helyen. A jelentkezők teljesítményét 100 pontos rendszerben értékelik. A felvételi követelményeket és a rangsorolás módját a felsőoktatási intézmény a saját szabályzatában határozza meg azzal a megkötéssel, hogy csak az a jelentkező vehető fel, akinek a pontszáma a meghatározott pontszám (100 pont) 50 százalékát eléri. A mesterképzésen maximálisan szerezhető 100 ponton belül az egyes többletpontokat a felsőoktatási intézmények külön-külön határozzák meg.
(Forrás: Eduline)
 
2018.07.19.
Kínai iskolákban is használni fogják Polgár Judit módszerét
A Sakkpalotában résztvevő magyar gyerekek 40 százalékkal jobb eredményt értek el a tantárgyi kompetencia teszteken, s a jövőben az ázsiai országban az óvodás és iskoláskorú gyermekek is megismerkedhetnek vele. Minden idők legjobb női sakkozója vasárnapig egy ötnapos versenyen tartózkodik Kínában, ahol a gyerekekből álló csapatok nemcsak a sakktábla mellett, de a csapatszintű, a közösségi és a társadalmi problémák megoldása terén is bizonyíthatják rátermettségüket. Ezt követően Polgár Judit személyesen is felkeresi a programhoz ősztől csatlakozó iskolákat, és az intézmények igazgatóit előadáson vezeti be a Sakkpalota rejtelmeibe.
(Forrás: Eduline)
 
2018.07.19.
A Miniszterelnökséghez kerül a közszolgálati egyetem irányítása
A hatályos szabályozás szerint az intézmény fenntartója a közigazgatás-fejlesztésért felelős miniszter, az igazságügyért felelős miniszter, a honvédelemért felelős miniszter, valamint a rendészetért felelős miniszter részvételével működő fenntartói testület, a kormánypárti javaslattevők álláspontja szerint azonban a testületi formában működő irányítás a fenntartó működését lassabbá és körülményesebbé tette. A modern közigazgatás és a minőségi oktatás megteremtése érdekében indokolt, hogy az egyértelmű felelősség és az irányítás a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez kerüljön - indokolták a módosítást.
(Forrás: Eduline)
 
2018.07.19.
A kormány folytatja az oktatási reformokat. Interjú Bódis József oktatási államtitkárral
A túlterheltséget valóban gyakran hangoztatják, de ez meglehetősen szubjektív, és a valós adatokkal nehezen vagy egyáltalán nem alátámasztható sztereotípia. Csak egy példa: Magyarországon az OECD-országok közül az egyik legalacsonyabb az 1–8. osztályig bezárólag kötelező tanítási órák száma. A kérdés második felére már egyértelműbb választ lehet adni: nem az a sikeres, aki sokat tanul, hanem az, aki hatékonyan..
(Forrás: Magyar Idők)
 
2018.07.19.
Repülőjegyre gyűjt a Fazekas RoboTeam
Pontosan egy évvel ezelőtt nyerte meg a budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium csapata a FIRST Global Challenge nevű nemzetközi robotépítő verseny fődíját Washingtonban, Európa képviseletében maguk mögé utasítva Lengyelország, és Örményország robotépítő diákjait.Idén Mexikóvárosban rendezik a FIRST Global Challenge robotépítő versenyt, amin címvédőként Európát képviselve az öt középiskolásból és két kísérő tanárból álló magyar csapat is szeretne részt venni. Sajnos sem az iskolának, sem a diákok szüleinek nincs annyi pénze, hogy a repülőjegyre valót előteremtsék. Ezért létrehoztak egy fundraiser oldalt, hogy a kiutazáshoz szükséges 14 200 dollárt összegyűjtsék.
(Forrás: index)
 
2018.07.18.
Csapnivaló a rendszer… na és?!
A rendszert tehát bőven van miért kárhoztatnunk, hiszen ha az alapját képező váz jól kitalált, és a szakemberek bevonásával jött létre, akkor azt sokkal könnyebb élettel feltölteni, mintha nyekergő, toldozott-foltozott, ódivatú lenne. Nem véletlen az analógia: szerintem a rendszer maga nem több puszta váznál, amihez a tartalmat a benne dolgozó szakemberek adják munkamoráljukon, empátiájukon, személyközi viszonyaikon (és egyebeken) keresztül. Mindezt továbbgondolva gyorsan eljutunk addig a meglátásig, hogy az ellátást bizony a szakemberek végzik, az ő munkájuktól függ a kliens, a beteg, a tanuló sorsa. És bizony vannak, akik besorakoznak a rendszer mögé: tanárok, akik a töméntelen mennyiségű adathalmaz bebiflázását ma is olyan fontosnak tartják, mit elődeik száz évekkel ezelőtt.
(Forrás: Hollin&Nuc)
 
2018.07.18.
Pogány elképzelés áll az alaptörvény módosítása mögött
Keresztény vezető szakirányú továbbképzés indul a Kaposvári Egyetemen, a képzés irányítója szerint egyre több vállalkozás alkalmazza működése során a Biblia tanait. A keresztény közgazdaságtan posztgraduális elsajátítása pedig évek óta folyik a Budapesti Corvinus Egyetem segítségével. Létező fogalmakról van szó, vagy csak politikai divatról? Deák Dánielt, a Corvinus egyetem kutatóprofesszorát kérdeztük.
(Forrás: 168 óra)
 
2018.07.18.
Évekig cikizték a tanárai, mégis lediplomázott a diszlexiás fiú
Danit másodikos korában diagnosztizálták diszlexiával és diszgráfiával. Általános iskolában még sokat segítettek neki, a gimnáziumban viszont úgy érezte, sok tanár inkább csak megnehezítette a dolgát. Volt olyan óra, amikor négy egyest kapott, máskor az egész osztály előtt gúnyolták ki. Kettesekkel volt tele az ellenőrzője, az érettségije mégis nagyon jól sikerült. Mióta átvette a földrajz szakos diplomáját, aggódó anyukák százai kérik a tanácsát: mihez kezdjenek sajátos nevelési igényű gyerekükkel?
(Forrás: abcug.hu)
 
2018.07.18.
Zenével és kilométerekkel a beteg gyerekekért
Gyerekkora óta magától értetődő volt, hogy az ember igyekszik segíteni másokon. „Ezt az erkölcsi meggyőződést kaptam útravalóul a tarisznyámba a szüleimtől, a szociális munkás édesapámtól és orvos édesanyámtól” – vallja Nádudvari Péter, aki a közönség szavazataival lett a Jószolgálat-díj egyéni kategóriájának győztese. Gyógypedagógiát tanult, közben pedig a Kozmutza Flóra Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményben tanított magyart és ének-zenét; zeneterapeutaként tevékenykedett a gyöngyösi Autista Segítő Központnál. Vezette a Hétszínvirág Napközi Otthon értelmi fogyatékos ellátottjaiból összeállt Gyöngyszem zenekart, és ő készíti fel a Nemzeti Színkottás Zenekart. Az értelmi fogyatékosokból álló zenekar évente kétszer táborozik az ország egy-egy pontján, és a koncert bevételeiből legtöbbször helyi intézményt támogat.
(Forrás: index)
 
2018.07.17.
Fürdővízzel a gyereket… Akadémiai alapkutatás, társadalmi haszon, politikai elhajlás és kormányzati kontroll
Láthattuk továbbá, hogy sem a teljesítményhiány, sem az alapkutatások haszontalansága, sem pedig az MTA kutatóinak „politikai-ideoló­giai” elhajlásának érvei nem valósak, illetve nem igazolják az alapkutatások államosítását. A kitűzött célok (a kkv-szektor innovációs teljesítményének növelése) így nem érhetők el, miközben az intézkedés olyan „mellékhatásokkal” járhat, mint az alapkutatások tönkretétele, számos olyan terület színvonalesése (alkalmazott kutatás, felsőoktatás), amelyekre a hazai alapkutatások minősége közvetlenül hatással van. Jogos az aggodalom, hogy az akadémiai alapkutatás államosításával a kitűzött célokkal ellentétes hatást érünk el: a fürdővízzel együtt a gyereket is kiöntjük.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2018.07.17.
Igazgyöngyöt nevelni a képzőművészet eszközeivel
Pszichológusok, karrierszakértők régóta állítják: az, hogy ki mennyire lesz sikeres az életben, leginkább az érzelmi intelligencián múlik, azt pedig a művészeti tárgyak fejlesztik leginkább, akárcsak a tanulási- és szociális kompetenciákat. Hogy mennyit számít a gyerekek képességeinek fejlesztésében az, hogy színekkel, formákkal dolgoznak, technikákat tanulnak, amelyekkel látványos sikereket érnek el, azt a Berettyóújfalu térségében működő Igazgyöngy Alapítvány két évtizede bizonyítja. Pedagógiai és szociális modellje eleven példája annak, hogyan lehet igazgyöngyöt nevelni a képzőművészet eszközeivel.
(Forrás: hogyanmondjamelneked reblog)
 
2018.07.17.
Hátrányos helyzetű gyerekeknek adja jutalmát a horvát válogatott
Hátrányos helyzetű gyerekeknek ajánlotta fel a világbajnokságon döntős horvát labdarúgó-válogatott a teljes pénzjutalmát. A Zlatko Dalic szövetségi kapitány, valamint a játékosok és a teljes stáb által a nemzeti együttes Facebook-oldalán közzétett nyilvános levélben felhívták a figyelmet az ország nehéz helyzetére, s reményüket fejezték ki, hogy ezzel a gesztussal legalább néhány gyerek nyarát szebbé tudják tenni. "Sok gyermek van, aki még nem látta a horvát tengerpartot, pedig mindenki megérdemelné, hogy legalább egy hetet eltöltsön ott" – írták közleményükben a csapat tagjai.
(Forrás: hvg.hu)
 
2018.07.17.
A kistelepüléseket sújtja leginkább az óvónőhiány
Tucatnyi somogyi településen keresnek óvónőt a nyáron. Van olyan község, ahol szabadságra sem tud menni az óvodavezető, mert hiányzik a beosztottja. Máshol viszont óvodát építenek, és bíznak abban, hogy legyőzhető az óvónőhiány.
(Forrás: Sonline)
 
2018.07.17.
Dilettáns ötlethalmaz az MNB közoktatás alakítására tett javaslatcsomagja
A múlt héten a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egy 180 pontból álló, a magyar gazdaság versenyképességét javítani hivatott javaslatcsomaggal állt elő. A Nemzeti Versenyképességi Tanácsnak eljuttatott anyag alapvetően a termelékenység javítása, a teljes foglalkoztatás fenntartása és a demográfiai fordulat elérésére koncentrál, amelyek – nem kell hozzá nagy rendszerben gondolkodási képesség – lényegében elképzelhetetlenek az oktatás, azon belül is a közoktatás helyzetének javítása nélkül. Éppen ezért vagy ettől függetlenül, de a jegybanki ötletfutam komolyan foglalkozik a közoktatás alakításával, annak megváltoztatásával. A jegybanki dolgozat 21 pontban foglalja össze a terveket, amelyek elég széles skálán szóródnak. Ha röviden kellene értékelni, akkor értelmetlen, dilettáns összeállításnak nevezném”– mondta a javaslatcsomagról Radó Péter oktatáskutató a Zoom.hu-nak.
(Forrás: zoom.hu)
 
2018.07.17.
Iskolabuszból sincs elég, a falusi gyerekek órákat várhatnak
Országszerte összesen 59 autóbusz üzemel a tankerületi központokban – derült ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkárának képviselői kérdésre adott válaszából. Rétvári Bence az MSZP-s Mesterházy Attila érdeklődésére azt is közölte: az „Iskola 2020” projektben további buszokat vásárolnak majd. Az iskolabuszok ügye egy Tolna megyei faluból iskolába járó diák levele után került elő. A levélből kiderült, hogy az érintett iskola nem rendelkezik saját busszal, a bejáró diákok szállítását menetrend szerinti járatokkal oldják meg, ám a menetrend nincs hozzáigazítva az órákhoz, délutáni foglalkozásokhoz. Ezért előfordul, hogy egy-egy diáknak egyes napokon órákat kell várnia, mire jön egy busz, amivel hazamehet. Vannak olyanok, akik délutáni korrepetálásokon, szakkörökön sem tudnak részt venni menetrendi okok miatt, az utolsó busz ugyanis már azelőtt elmegy, hogy a szakkörökön végeznének.
(Forrás: Népszava)
 
2018.07.16.
Egyre több gyereket szakítanak ki a családjából
Míg a rendszerváltás környékén 10 ezer gyermekből 101 gyerek került ellátásba – állami gondozásba vagy nevelőszülőkhöz –, a 90-es évek közepétől ez a szám 90-re csökkent. Jelentős a változás viszont 2009 óta, folyamatosan növekszik a vér szerinti szülő nélkül élő gyermekszám. 2016-ban már 10 ezerből 119 gyermek nem tudott a családja körében élni.Míg a rendszerváltás környékén 10 ezer gyermekből 101 gyerek került ellátásba – állami gondozásba vagy nevelőszülőkhöz –, a 90-es évek közepétől ez a szám 90-re csökkent. Jelentős a változás viszont 2009 óta, folyamatosan növekszik a vér szerinti szülő nélkül élő gyermekszám. 2016-ban már 10 ezerből 119 gyermek nem tudott a családja körében élni.
(Forrás: 168 óra)
 
2018.07.16.
A szünidei táborban is jár a fogyasztóvédelem
A nyári szünet alatt számos szülő íratja be különféle táborokba a gyermekét, egyrészt hogy változatosabbá tegye a diák jól megérdemelt pihenését, másrészt mert a legtöbben nehezen tudják megoldani a többhetes iskolamentes időszak minden napján az óvodás, iskolás gyermek felügyeletét. Azonban ezen a téren is akadnak fogyasztóvédelmi szempontból kifogásolható esetek, amikor rá­adásul a veszélyeztetett fiatal korosztály bőrére megy a vásár. Nem mindegy tehát, hogy milyen körülmények közé kerül a gyermek.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2018.07.16.
A bérek csökkenésétől tartanak, tiltakoznak a szakszervezetek
Nyílt levélben fordult az országgyűlési képviselőkhöz a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ), amelyben azt kéri, ne szavazzák meg a cafeteria adóztatásának tervezett változtatását, mert véleményük szerint azzal a dolgozók fizetésének csökkentéséről is szavaznak. Kordás László, szakszervezeti vezető emlékeztetett, hogy a kormány egy hónapja benyújtott törvényjavaslata megemeli a munkáltatói hozzájárulások adóterheit, így az önkéntes pénztárakba való befizetés hozzájárulása, az iskolakezdési támogatás, az albérleti hozzájárulás, az üzemi étkezés, a lakásmegtakarítások azonosan adóznak a bérrel.
(Forrás: hvg.hu)
 
2018.07.16.
Népszavazást kezdeményeztek, hogy ne legyen annyi tanórája a diákoknak
Kassai Dániel felfüggesztett LMP-s politikus, XVIII. kerületi önkormányzati képviselő azt szeretné elérni, hogy csökkenjen a diákok és a tanárok leterheltsége is. Hadházy Ákos a gátlástalan kormánypropaganda tiltásáért kezdeményezett referendumot.
(Forrás: hvg.hu)
 
2018.07.15.
Leváltották a gyerekbántalmazási ügybe keveredett, fideszes polgármesterből lett iskolaigazgatót
Putnoki korábban a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Újkenéznek volt a fideszes polgármestere, ezután került a XIII. kerületi iskola élére annak ellenére, hogy sem a nevelőtestület, sem az önkormányzat, sem a szülői munkaközösség nem támogatta.Putnoki ezután igazgatóként gyermekbántalmazási ügybe keveredett, többen azt állították az iskolában, hogy pofon ütött oda járó roma gyerekeket. Az intézményvezető viszont azt állította, őt ütötték meg, ezért rendőri intézkedést kért, és a tanuló ellen feljelentést tett, de a rendőrségi nyomozás során felmerült kiskorú veszélyeztetésének a gyanúja is, ezért egy másik nyomozást is elrendeltek.
(Forrás: hvg.hu)
 
2018.07.15.
Amit ma a gyerek fejébe vernek, öt évig lesz használható tudás
Egyszer s mindenkorra el lehet felejteni a „ mi leszel, ha nagy leszel” típusú, az érintettek által borzasztóan utált atyai kérdéseket. A tizenévesek pályaválasztását ma már egészen másképpen kell segíteni, hiszen 5-10 éven belül robban a világ: eltűnik a megszokott fix állások jó része – vetíti előre a diáksereget és szüleiket az első pillanatban bizonyára sokkoló jövendőt Frankó Csuba Dea, a Spark Institute innovatív vezetőképző-központ vezérigazgatója. A karrier-tanácsadásnak immár nem arról kell szólnia, hogy kiből legyen autószerelő, fodrász, pedagógus vagy atomfizikus. A most felnövő nemzedéken is múlik, hogy milyen szakmák lesznek akkor, amikor munkába áll. Ők maguk találják ki, építik fel a saját, újszerű munkaköreiket.
(Forrás: hvg.hu)
 
2018.07.15.
Befagyott társadalom - Leállt a társadalmi mobilitás Magyarországon
Már a Nemzeti Együttműködés Rendszerének kiépülése előtt egy öröklésen és pozícióáthagyományozáson alapuló kasztszerűen zárt, merev, és befagyott társadalomban éltünk. Ha igazságos társadalomban kívánunk élni, radikálisan meg kell fordítanunk ezeket a folyamatokat. Esélyteremtő jóléti újraelosztásra, szakszerű beavatkozásra, erős és támogató intézményrendszerekre lesz szükségünk. Erős köz- és felsőoktatásra, egészségügyre, közösségi közlekedésre, gyermekvédelemre, felnőttképzésre és átképzési programokra, a közpénzek offshore- és a korrupciós csatornákon történő elfolyásának megállítására. Igazságos és egyenlősítő politikára.
(Forrás: Népszava)
 
2018.07.15.
Minden eddiginél több gyermek vehet részt napközi Erzsébet-táborokban
Idén az ország 500 pontján csaknem 1200 napközi Erzsébet-tábor valósul meg június 18. és augusztus 31. között, és minden eddiginél több, csaknem 60 ezer gyermek napközi időtöltéséről és napi négyszeri étkezéséről gondoskodik a program – mondta Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár az izsáki napközi Erzsébet-táborban az Emberi Erőforrások Minisztériumának tájékoztatása szerint.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2018.07.15.
Ezért a foci a legnépszerűbb sport – a gyerekek szerint is
Mi lenne, ha többi sport is olyan népszerű lenne, mint a foci? – a focivébé kapcsán beszélgettünk erről sportoló gyerekekkel. Mi történne akkor, ha ők is hatalmas, nézőkkel telt stadion előtt versenyeznének, hogy mit is éreznének, hogyan képzelnénk el magukat a pályán. Sokan közülük azt mondták, hogy zavarná őket a zaj, az, hogy nézik őket. Mások nagyon élveznék a szereplést. Ennek kapcsán kezdtünk el töprengeni együtt, hogy miért is a foci lett népszerű, mik lehetnek a pszichológiai okai. Megpróbáltuk összegyűjteni azokat az indokokat, ami miatt most focilázban, és nem mondjuk, judolázban égünk.
(Forrás: hvg.hu)
 
2018.07.14.
Rétváriék nem nagyon tudták, miért kell egyeztetni az otthon ápolásról
A Lépjünk, hogy léphessenek! Közhasznú Egyesület és a Csak Együtt Van Esély Csoport az a Hang kampányplatform csatornáin országos figyelmet kiváltó kampányt indítottak az otthoni ápolás elismeréséért, írják. Szerintük csütörtökön a minisztérium részéről Bódiné Pajor Mariann főosztályvezető, Rétvári Bence parlamenti államtitkár és dr. Csepely Balázs kabinetfőnök nem voltak kompetensek az otthoni ápolást végzők helyzetének javításában. Az érintett szülők tudtak újat mondani arról, mi jár és mi nem jár az otthoni ápolást végzőknek, és azt is tisztázták, hogy feltevésükkel ellentétben nem két hete, hanem hosszú évek óta harcolnak a civilek az ügyért. Öt éve kampányolnak az otthoni ápolás munkaviszonyként való elismeréséért és annak megfelelő bérezéséért.
(Forrás: index)
 
2018.07.14.
Tényleg halált érdemelnének a családsegítők? – Egy volt szociális munkás döbbenetes beszámolója
Vendégszerzőnk tizenkét évet dolgozott szociális munkásként, ebből hetet családsegítő szolgálatoknál, vidéken és a fővárosban egyaránt. A 33 éves férfi 2016-ban, végső elkeseredésében hagyta ott a szakmát, amikor összevonták a családsegítő és a gyermekjóléti szolgálatokat. Néhány nappal ezelőtt Inárcson egy 61 éves férfi halálra késelt egy családsegítő szakembert – szerzőnk szubjektív élménybeszámolója (vagy inkább: segélykiáltása) ennek kapcsán fogalmazódott meg a rendszerről, a szocmunkások munkakörülményeiről és a munkakör sokszor kilátástalan nehézségeiről.
(Forrás: wmn.hu)
 
2018.07.13.
A drog nem az életed, a sorsod teszi tönkre
Áron csak akkor tudott megbocsájtani, amikor azt érezte, hogy a szülei végre elfogadták a személyiségét. Ugyanis addig a Biblia alapján igyekezték formálni őt. „Ha az ember nem érintkezik senkivel, akkor torz világképe születik. Például, hogy nem lehet csaja, »mert az paráznaság«. Nekem az iskola volt a legnagyobb trauma az életemben, és a cuccozás segített feldolgozni ezt a traumát. Mondok egy példát: minket nem engedtek nyugati könyveket olvasni. Egyszer megpróbáltam elolvasni David Weisstől Rodin életrajzát, a »Meztelenül jöttem«-et, amit ötször vettek el tőlem a címe miatt.” Áron végül átkerült egy másik iskolába, ahol elfogadták őt. Ettől minden könnyebb lett. „Itthon hiányzik az egészséges tolerancia.
(Forrás: wmn.hu)
 
2018.07.13.
Tajvanon iskolai tantárgy a kritikus gondolkodás, a kormány pedig saját magát hekkeli
A nyílt kormányzás és az e-demokrácia nem üres lózunghalmaz Tajvanon, valóságos társadalmi igény és élmény keltette életre a négy évvel ezelőtti Napraforgó mozgalom idején. 2014-ben fiatal tüntetők elfoglalták és több mint három héten át megszállva tartották a tajpeji parlamentet, tiltakozva az ellen, hogy a nacionalista Kuomintang vezette akkori kormány keresztül akart erőszakolni a törvényhozáson egy vitatott kereskedelmi megállapodást Kínával. Az áramtól, internettől elvágott épületben a demonstrálók – köztük Tang – új digitális kommunikációs csatornákat építettek ki, hogy tartsák a kapcsolatot az utcán tüntető tömegekkel, egyenesben közvetítsék a megmozdulást és világossá tegyék követeléseiket.
(Forrás: hvg.hu)
 
2018.07.13.
Otthonápolás: "semmilyen konkrétumot nem sikerült megtudnunk"
Kissé csalódottan távoztak csütörtök délután a Lépjünk, hogy léphessenek! Közhasznú Egyesület és a Csak Együtt Van Esély (CSEVE) Csoport képviselői az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) Báthori utcai épületéből, ahol két és fél órán át egyeztettek a szaktárca illetékeseivel az otthoni ápolás munkajogi és anyagi elismerése érdekében – egyelőre eredménytelenül.
(Forrás: Népszava)
 
2018.07.13.
zinkronnal vagy felirattal? - egy elvesztett háború krónikája
Néhány napja vetette fel a Varga Mihály vezette Nemzeti Versenyképességi Tanács, hogy az idegennyelv-tanulás hatékonyságának növelése érdekében a külföldi filmeket ne szinkronizálják, inkább feliratozzák. Erre válaszul a szinkroniparban dolgozók nevében Rajkai Zoltán színművész közleményt adott ki csütörtök este, amelyben azt írja, bár ők is fontosnak tartják, hogy javuljon az állampolgárok idegennyelv-tudása, a nemzetközi tapasztalatok nem igazolják, hogy ha nem lennének szinkronizálva a filmek, akkor az emberek jobban tudnának idegen nyelveket.
(Forrás: hvg.hu)
 
2018.07.13.
„Sokan nyelvtanárnál keresik a megoldást, pedig csak a gondolkodást kell átprogramozni kicsit”
Szerintem az online oktatással egy mérföldkőhöz értünk el az oktatásban. Ettől a ponttól kezdve egyre több és több oktatóplatform lesz világszerte, és hiszem, hogy az egyetemi oktatások nagy része már csak online lesz elérhető. A nyelvi képzésekre ez különösen igaz. Mert praktikusabb, olcsóbb és sokkal jobban igazodik a modern életvitelhez, mint az offline oktatás – a szinte mindenhol elérhető internetkapcsolat, az okostelefonok és a "mindent most rögtön" elv miatt. Számomra nagyon felszabadító a gondolat, hogy nem kell nyelvórákra járnom, a saját tempómban tanulhatom a nyelveket bárhol, bármikor, és ehhez nincs más dolgom, csak használni az internetet.
(Forrás: hvg.hu)
 
2018.07.12.
Újabb amerikai egyetem jöhet Budapestre, Szijjártó már New Yorkban tárgyal
A tárcavezető szerint az Egyesült Államok egyik legnagyobb tradícióval rendelkező egyeteme, az Indiana államban működő Notre Dame Egyetem, amely a világranglista 150. helyét foglalja el az egyetemek globális rangsorában, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemmel kötött együttműködési megállapodást. A két intézmény oktatási együttműködése már két évtizedre nyúlik vissza, ugyanakkor idén márciusban a két egyetem új oktatási megállapodás megkötéséről döntött, amelynek keretében azt készítik elő, hogy a Notre Dame Egyetem 2019-ben szakokat indít Budapesten, míg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Vatikánban is akkreditált képzése az indianai intézményben is megindul
(Forrás: hvg.hu)
 
2018.07.12.
Szájról szájra terjed a rászorulókon segítő anyák híre
A munkájuk és gyereknevelés mellett döntöttek úgy anyukák, hogy segítenek más olyan anyáknak, akik nem adhatnak meg mindent a gyereküknek, mert nehéz körülmények között élnek. A Tündérpakk Alapítvány anyukái eleinte csak gyűjtéseket szerveztek, de ma már mindenben segítenek a rászorultaknak. Munkát, lakást szereznek, ügyvédet biztosítanak, házat újítanak fel és rendeznek be, iskolát festenek, de még idős embereken is segítenek.
(Forrás: abcug.hu)
 
2018.07.12.
„Összeomlás előtti állapotban van az oktatás”
Néhány apró pozitív lépés történt a tanárképzésben, gondolok itt a Klebelsberg-ösztöndíjra, de ennél sokkal több kell. Átmeneti megoldás lehet például a közszférában a nyugdíjasok munkavégzését korlátozó kormányhatározat módosítása, és a végzettségek átértelmezésével is lehet nyerni egy kis időt. Az utóbbi viszont a megfelelő szakképzettség hiánya miatt veszélyes út, de a munkaterhek növekedését is tapasztaljuk. A Klebelsberg Központ nemrég kiadott egy megszorító, több ponton jogellenes útmutatót a tantárgyfelosztásról, a tanárok óra-, illetve az osztályok létszámának kialakításáról. Abból jól látszik az irány. A munkaterhet növelik, hogy a hiányzó munkaerőt pótolják (Szűcs Tamás, a PDSZ elnöke).
(Forrás: 24.hu)
 
2018.07.12.
Gigászi veszteséget okoz a világnak a lányok iskolázatlansága
A Világbank kiszámolta, mibe kerül, hogy több mint 130 millió lány nem járhat iskolába. Évente akár 30 ezer milliárd dolláros, 8360 ezer milliárd forintos veszteséget is okozhat a világnak, hogy több mint 130 millió lány nem járhat iskolába. A veszteséget az elmaradt jövedelmek és a kieső termelés alapján kalkulálták. A dokumentumból kiderül, azok a nők, akik elvégezték a középiskolát, nagyobb valószínűséggel találnak maguknak állást azoknál, akiknek nincs érettségijük. Sőt, majdnem a dupláját keresik annak, mint amennyit a végzettség nélküliek visznek haza.
(Forrás: hvg.hu)
 
2018.07.12.
Mit csinál a balatoni táborban a gyerek? Diofantoszi egyenleteket old meg
El tudják képzelni, hogy a tanév lezárta után vannak gyerekek, akik felkerekednek a Balatonhoz, ott pedig idejük egy részében iskolapadban ülnek és matekoznak? Mindezt nem büntetésből, hanem szerelemből teszik. Az Erdős Pál Matematikai Tehetséggondozó fonyódi táborában jártunk. Pintér Ferenc elmondása szerint az egész modell nagyjából évi 15-17 millió forintba kerül. A gyerekeknek ingyenes az oktatás, de a szállást, étkezést fizetni kell. Van némi kormányzati és uniós támogatás (a fonyódi nyári tábor a 9-11.-eseknek szóló része például Matematikai Nyári Egyetem néven uniós pályázatból valósult meg), és az egyetem is tud adni a hátrányos helyzetű gyerekeknek ösztöndíjat, de a nagyobb pályázatok rendre úgy jelennek meg, hogy azokba az Erdős-program nem tud bekapcsolódni.
(Forrás: hvg.hu)
 
2018.07.11.
Csányi Vilmos: A magyar politika azon siránkozik, hogy egyre kevesebben vagyunk, én inkább azon, hogy egyre hülyébbek vagyunk
Kultúrát lehetetlen egyetlen mozdulattal változtatni, hiába emelünk ki valakit, amíg nem képes a saját lábára állni, tilos magára hagyni.A nyugati mítosz szerint te vagy a felelős magadért, te tudsz mindent megváltoztatni. Csakhogy ez hazugság, a szabadság könnyen fordul át magárahagyottságba. A rendszerváltás idején terjedt el az az őrült nézet, hogy a hajléktalannak joga van ott feküdni, ahol a kedve tartja. Látjuk, mi lett belőle. Az ok: a döntéshozók nem voltak tisztában a hajléktalansággal fenyegetettek kultúrájával.
(Forrás: 24.hu)
 
2018.07.11.
A Fidesz szerint az ellenzék tehet a pedagógushiányról
A nagyobbik kormánypárt ezt arra reagálva közölte, hogy Ander Balázs, a Jobbik országgyűlési képviselője keddi sajtótájékoztatóján azt mondta, a kormány nem becsülte meg a pedagógusokat, aminek az lett a következménye, hogy kétezer tanár hiányzik az oktatási rendszerből.Az MSZP ugyanebben a témában úgy nyilatkozott, hogy közel 2500 tanár hiányzik az oktatási rendszerből, az okok: óriási a lemorzsolódás a pedagógusképzésben, túl alacsonyak a kezdőfizetések és represszív a környezet.
(Forrás: Sztárklikk)
 
2018.07.11.
Karaktergyilkossági kísérlet a magyar cserkészek ellen
Rasszista váddal akarta hiteltelenné tenni a 168 Óra a Magyar Cserkészszövetséget. A nagy múltú ifjúsági szervezet egy februárban kelt levéllel cáfolta a balliberális lap állítását, hogy a cigány gyermekeket oktató sajókazai, buddhista Dr. Ámbédkar Iskola azért nem szervezhette meg a saját cserkészcsapatát, mert a keresztény magyar cserkészek nem kértek belőlük.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2018.07.11.
Pártmunkások, akiket jobb országokban csákókészítésre alkalmaznak
Melyik ember készült a tanári hivatásra, ha előre tudja, majd megmondják neki, hogy mi szerint gondoskodjanak a gyerekek jövőjéről; segédmunkásként töltögessen adatokat, kékkel, pirossal; hétvégén vonultassák tanítványaikat Orbán Úrnak tapsolni; hogyan értesse meg a kisgyerekkel, miért nincs a sulijában tornaterem, könyvtár, szertár, miért dől be az ajtó… meg a szél; hogy a túlóráért nem kap semmit.; hogy nincs segítsége, sem orvos, sem pszichológus, sem olyan szakember, aki a kisgyermeket emberhez méltó körülmények közé terelgetné.
(Forrás: Kolozsvári Szalonna)
 
2018.07.11.
Mégis bevezethetik a 9 évfolyamos általános iskolát? Újabb javaslat született
eporolta a kilencosztályos általános iskola bevezetésnek ötletét a Magyar Nemzeti Bank (MNB), amely száznyolcvan pontos javaslatcsomagot dolgozott ki az ország versenyképességének javításáról, kedden át is adták a dokumentumot a Nemzeti Versenyképességi Tanácsnak. Több tanítót vennének fel az iskolákba és rugalmasabb tanterveket adnának a pedagógusok kezébe.
(Forrás: Eduline)
 
2018.07.11.
Új érettségi vizsgatárgyat vezethetnek be
Kötelező természettudományos érettségivel növelné a reál területen tanuló egyetemisták és főiskolások számát a Magyar Nemzeti Bank– vette észre az Eduline abban a 180 pontot tartalmazó javaslatcsomagban, amelyet kedden adtak át a Nemzeti Versenyképességi Tanácsnak.A javaslatok között olyanok szerepelnek, mint a kötelező természettudományos érettségi (a matematikán felül),a természettudományos tárgyak oktatási színvonalának növelése a közoktatásban,tudatosabb karriertervezés elősegítése a középiskolások körében, lemorzsolódás csökkentése az egyetemi képzéseken.
(Forrás: hvg.hu)
 
2018.07.10.
Szülődilemmák: Nézhet-e a kamasz felnőtteknek való filmet, vagy nem?
Meddig véded a gyereked, ha eltiltod a neki nem ajánlott mozitól, és mikortól ártasz már viszonyotoknak? És miként kezeld a más szülők engedékenységének hatásait? Ezúttal kollégánk, Álmos Gyöngyvér szembesült a helyzettel, de ha önben is megfogalmazódnak hasonló kérdések, írja meg az es@hvg.hu címre. Sorozatunkban pszichológus válaszol a felvetésekre.
(Forrás: hvg.hu)
 
2018.07.10.
Ön- és közveszélyes keresztes háborút vív a tankönyvpiacon a kormány
A KELLO ma 20 százalékot kér a terjesztésért, és 4 százalékot ad az iskoláknak – nagyobb rész marad tehát nála, mindezt egy nevében nonprofit cég teszi. (És érdekes fényben tünteti fel, ahogy a kormány a kapzsi tankönyvpiaci magánszereplőket emlegeti.) Az EU-s pénzekkel is támogatott állami tankönyvkiadás túl olcsón adja a könyveket, az ebből fakadó részesedés nem elég a KELLO-nak. Ezért a magán-tankönyvkiadók drágább könyveivel tudja kipótolni a bevételeit. Ha ezek a kiadók kiesnek, mert a tankönyveiket nem engedélyezi az állam, még több bevételtől esik el a KELLO, és még több közpénzt kell majd beletolni a veszteségei finanszírozására. Azaz az állam a magánkiadók szorongatásával csak minél több közpénz elégetését éri el.
(Forrás: hvg.hu)
 
2018.07.10.
Ő vezette a belső ellenőrzést a Bánki Donátban, aztán az igazgató kirúgása után nagylelkűen át is vette a posztját
Ugyanezen a tanévzáró értekezleten tudták meg a tanárok azt is, hogy az iskolában másfél hónapja jelenlévő Madaras Attilát egy nappal korábban, június 28-án kinevezte a főigazgató az iskola igazgatóhelyettesévé, az értekezlet végén pedig az iskola igazgatójává.A főigazgató megkérdezte az értekezleten jelen lévő általános igazgatóhelyettest, az egyetlent, akit a háromból nem rúgtak ki, hogy elvállalja-e az igazgatói megbízást egy tanévre, de ő nemet mondott. Ezután Horváth Béla megkérdezte az általa egy nappal korábban kinevezett helyettest, Madaras Attilát, ő pedig elvállalta a tisztséget. Júniusban már valószínűsítették a tantestületben, hogy azért kellett elküldeni a szakembereket, mert valaki kinézhette magának a pozíciót a minisztériumi átrendeződéseket követően. Ezt a BGSZC később közleményben spekulációnak minősítette, Madaras Attila viszont a bemutatkozó beszédében kijelentette, hogy már februárban „kinézte magának a centrumot”, mivel a minisztériumi munkát nem érezte testhez állónak.
(Forrás: 168 óra)
 
2018.07.10.
Pedagógusszerepek változása – Fegyelem 2. rész
Jane Nelsen és munkatársai tollából született meg a Pozitív fegyelmezés az iskolában című gyakorlati útmutató tanároknak. A könyv teljesen más megközelítésben vizsgálja a fegyelmezés kérdéskörét, mint azt általában a szakirodalmaktól megszoktuk. A módszercsomag segít levetkőzni a múltbéli mintákat és megtanítja, hogy a gyerekek nem valamiféle marionett bábuk, akik csak ráncigálással képesek jó irányba mozdulni. Igenis tudnak gondolkodni – ha arra lehetőséget kapnak, képesek felelősségteljes döntést hozni és felelősséget vállalni – ha elvárják tőlük, és képesek megtanulni a tiszteletteljes kommunikáció mibenlétét – ha valaki hajlandó őket segíteni benne.
(Forrás: Hollin&Nuc)
 
2018.07.10.
Lannert Judit: A drog és az iskola felelőssége
Az elmúlt napokban újra sokat halhattunk a drogról. A kábítószer elleni világnap alkalmával (június 26.) hozták nyilvánosságra a drogszakértők jelentésüket a kormány drogstratégiájának eddigi eredményeiről. Előtte pedig a balatonfüredi két tannyelvű gimnáziumban lefülelt füvező diákok esete kavarta fel a sajtót, ahol egymásnak ellentmondó információk láttak napvilágot arról, hogyan kezelte az iskola az ügyet. A drogszakértők szerint a prevenció terén romlás tapasztalható, egyre kevesebb ilyen elérhető program van. A kipattant iskolai „füvezési botrány” során egy dolog világos, hogy az iskola leginkább hárít drog ügyekben.
(Forrás: Kölöknet)
 
2018.07.10.
Jön a diákhitel a nyelvtanulásra is
A Nemzeti Versenyképességi Tanács szerint Magyarország versenyképessége szempontjából különösen fontos a nyelvtanulás hatékonyságának növelése – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter, a tanács elnöke a testület ülése után.Ezért a tanács azt javasolja a kormánynak, hogy vezessen be nyelvtanulási diákhitelt,ösztönözze idegennyelvi-táborok szervezését,helyezze előtérbe a külföldi filmek feliratozását.Döntés az ügyben ősszel lehet.
(Forrás: hvg.hu)
 
2018.07.10.
Hullafáradt és végzettség nélküli tanárok? Drámai lehet a helyzet az iskolákban
Több ezer pedagógus hiányzik a magyar iskolákból. Tanítás helyett gyermekmegőrzés, hullafáradt kollégák és végzettség nélküli oktatók, ezek lehetnek a jövő magyar iskolájának kulcsfogalmai – mondta a Klubrádiónak Pilz Olivér, a Tanítanék Mozgalom egyik vezetője. Pilz Olivér a Klubrádiónak azt mondta, a fizetések nem úgy alakulnak, ahogy azt a kormány szajkózza, folyamatos béremelést emlegetve. A 24.hu hétfőn megjelent cikke szerint több mint kétezer tanári állás betöltetlen a magyar iskolákban. Vannak települések gyakorlatilag mindenféle szakos pedagógusból hiány van. Hosszú távra szóló megoldások kellenének tehát, de a miskolci pedagógus szerint tűzoltásra is lenne lehetőség.
(Forrás: Eduline)
 
2018.07.10.
Ónody-Molnár Dóra: A cigányoknak megmondták, nem illenek a magyar keresztény cserkészek közé
Néhány éve a sajókazai Dr. Ámbédkar Iskola lehetőséget látott a Magyar Cserkészszövetségben (MCSSZ) is. Az iskola diákjai és pedagógiai munkát segítő kollégái 2014 óta rendszeresen részt vettek a szövetség által szervezett különböző programokon. Az ámbédkaros pedagógusok célja az volt, hogy a cserkészmozgalom náluk is megvethesse a lábát.A Magyar Cserkészszövetség mondvacsinált indokokkal elutasította a borsodi roma fiatalokból álló cserkészcsapat megalakulását. Még a cserkész név használatát is megtagadták tőlük. Minden egy cserkésztáborral kezdődött, amelynek kapcsán rövid úton kiderült: a borsodi roma fiatalok „sem származásuk, sem hitük alapján nem illenek a magyar keresztény cserkészek közé”.
(Forrás: 168 óra)
 
2018.07.08.
Több mint kétezer tanár hiányzik a tanévkezdéshez
A tanév közepén, idén januárban újra átnéztük a közalkalmazottak számára közzétett álláshirdetéseket, ekkor több mint 300, pedagógusok számára meghirdetett lehetőséget találtunk. Most arra voltunk kíváncsiak, a tanév végeztével mennyire okoz gondot a tanintézményekben, hogy a nyugdíjba készülő tanárok és tanítók üresen maradt helyét betöltsék. A Közigálláson jelenleg több mint 600 oldalnyi közalkalmazotti álláshirdetés található, így sejthető volt, hogy jóval megnőtt a pedagógusok számára kiírt hirdetések száma, azonban még így is megdöbbentő, hogy július elején közel 2400 aktív álláshirdetést találtunk tanítók és tanárok számára.
(Forrás: 24.hu)
 
2018.07.08.
Több száz tankönyvet átírnak - végképp lenyúlja az állam a tankönyvpiacot?
A kormány 2019-re új Nemzeti alaptantervet (Nat) és ehhez új tankönyveket is ígér, az Emmi államtitkára szerint a következő években több száz taneszközt dolgoznak át vagy fejlesztenek az "állami szerepvállalásnak köszönhetően". A tankönyveket az egri Eszterházy Károly Egyetemhez áttett OFI fejleszti és adja ki. Végképp lenyúlja az állam a tankönyvpiacot? címmel nyújtott be írásbeli kérdést Arató Gergely, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője Kásler Miklós emberi erőforrások miniszterének. A kormány 2019-re új Nemzeti Alaptantervet (Nat) és ehhez új tankönyveket is ígér, ezért a képviselő azt tudakolta a minisztertől, hogy lehetővé teszik-e a magánkiadók számára, hogy meghosszabbítsák a jelenlegi könyvek engedélyeit legalább az új Nattal kompatibilis tankönyvek megjelenéséig.
(Forrás: Napi.hu)
 
2018.07.08.
Annyira aggasztó az óvónőhiány, hogy a szülőktől kérnek segítséget az óvodák
"A segítségüket szeretnénk kérni. Nem titok, hogy Magyarországon egyre égetőbb az óvodapedagógus hiány, és ebből is kiemelkedik Pest megye. Ez a jelenség már tavaly utolérte Óvodánkat. Sajnos idén sem változott a helyzet – jelenleg 4 betöltetlen álláshely várja gazdáját" - olvasható az egyik Pest megyei óvoda oldalán, ahol azt kérik a szülőktől, hogy ha ismernek olyan óvodapedagógust, akit "vonz a csodálatos környezet és remek felszereltséggel bíró Intézményünk, valamint az alábbi munkakörülmények, juttatások (cafetéria, munkacipő/munkaruha, kiemelt munkavégzésért adható anyagi elismerés, lakhatási támogatás, utazási költségtérítés), akkor sok szeretettel várjuk jelentkezésüket".
(Forrás: Eduline)
 
2018.07.08.
Szülők akadályozták meg egy református osztályban, hogy a fogyatékkal élő gyerekek rákerüljenek a tablóra
zűcs Marianna az idén ballagott el a Szigetszentmiklósi Bíró Lajos Általános Iskolából, készült tabló is, az édesanyja, Szűcs Mária büszkén meséli, hogy milyen jól sikerült a fotó. Igaz, kisebb lett az osztálykép, mint az ép gyerekeké, Marianna ugyanis az iskola speciális osztályába jár, és ott a tablónak más a mérete, mint az egészségeseknél. Majdnem a Down-szindrómás kislány is felkerülhetett az ép diákok közé a tablóra, de aztán néhány szülő a református osztályból ezt megakadályozta. Azt, hogy hány szülő ment be a tagozatvezetőhöz tiltakozni, nem lehet pontosan tudni, ahogy azt sem árulták el az iskolában, hogy kik álltak a kezdeményezés útjába. Annyi biztos: nem a gyerekek.
(Forrás: 24.hu)
 
2018.07.08.
Pléh Csaba: Külföldre mehetnek a magyar kutatók a kormány miatt
Több mint 30 perces interjút adott Pléh Csaba nyelvész - pszichológus az RTL-nek, amiben beszél az MTA kutatóintézeteinek minisztériumi átvételéről. Az akadémiai intézetek alapellátását kérdőjelezik meg a kormány tervei – mondja. Ezen felül az egész intézkedés módja bizonytalanságot hoz, megrendíti a kutatók elszántságát. Ennek eredménye pedig az lehet, hogy a kutatók egy része inkább külföldön folytatja majd a munkát - teszi még hozzá.
(Forrás: 444.hu)
 
2018.07.07.
Ezt árulja el Hamupipőke Facebook-profilja
Teljesen érthető, hogy a több mint harminc éve mesékkel foglalkozó Boldizsár Ildikó miért egy elsősorban a szakmai alapokat felsorakoztató könyvben ismertette először az általa kidolgozott Metamorphoses Meseterápiás Módszer elméleti hátterét és módszertanát. A Meseterápia című kötetet aztán követték azok a Mesekalauzok (Úton levőknek és Útkeresőknek), amelyek meseelemzései a nagy emberi életfordulókról és életválságokról szóló történeteket vettek sorra. Nagyon hiányzott viszont egy olyan kézikönyvszerű kötet a sorban, amely azt mutatja be, hogyan dolgozik a módszert kidolgozó szerző az adott mesékkel. A Hamupipőke Facebook-profilja eredetileg külföldi piacra készült, és a koncepció az ott bevett gyakorlatot követi: azaz eseteken keresztül kibontva mutatja be az elvet, és nem fordítva.
(Forrás: hvg.hu)
 
2018.07.06.
Terror egy újbudai óvodában
Verekedés, fojtogatás, szexuális „játékok” – egyre kezelhetetlenebbé kezd válni a helyzet a XI. kerületi Napsugár Óvodában. „Az említett óvodával kapcsolatos problémák Újbuda Önkormányzata számára ismertek, annak megoldására az elmúlt időszakban több lépés is született”– közölte megkeresésünkre az önkormányzat. Mint írták, az utóbbi nevelési évben az oviban jelentősen nőtt azoknak a gyerekeknek a száma, akik „szociális készségekben” eltérnek a koruknak megfeleltethető szinttől, ők jellemzően hátrányos családi környezetből származnak, legtöbbjük a kerületi átmeneti szociális otthonban lakik.
(Forrás: Népszava)
 
2018.07.06.
Felkészülnek az Élménysulik pedagógusai
A módszertan meghatározó eleme a kooperatív tanításra és csoportmunkára épülő Komplex Instrukciós Program (KIP), amelyet – egy amerikai modellt alapul véve – a hejőkeresztúri iskola igazgatója, K. Nagy Emese dolgozott ki évtizedekkel ezelőtt, és amit már országszerte kilencvenöt intézményben alkalmaznak – sikerrel. A hejőkeresztúri iskola jelmondata: mindenki jó valamiben. Hatékonyságát jelzi, hogy az intézmény nagy többségében hátrányos helyzetű – főként roma – diákjai körében ismeretlen a lemorzsolódás. Bármilyen jó is azonban a módszer, alkalmazása nem egyszerű, mivel az egész tantestületre szükség van hozzá. Most azonban a Komplex Alapprogrammal országossá válik.
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2018.07.06.
„Ismét elárulják a pedagógusokat”
Problémásnak tartja Csabalik Zsuzsanna, aki a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) elnöki tisztségéért indult a múlt heti kongresszuson, hogy a szervezet új vezetése a kormánnyal kötött 2013-as megállapodáshoz akar visszatérni. A kiemelte, a 2013-as megállapodáshoz való visszatéréssel a legnagyobb probléma az, hogy azt a kormány nem hajtotta végre, továbbá, hogy a felek közt megegyezés született arról, hogy a szakszervezetek – a benne foglalt kérdéskörökben – nem élnek a munkabeszüntetés szervezésének jogával. „Emiatt joggal haragudtak meg ránk a kollégák és a társszervezetek. Ha nincs a Tanítanék Mozgalom és a demonstrációk, akkor két éve sem lett volna eredménye a sztrájkbizottsági tárgyalásoknak”.
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2018.07.06.
Az Emmi elutasítja a drogok liberalizálásának tervét
A jövőben nem a szociális, hanem az egészségügyi ellátórendszerben kezelik a drogprevencióval kapcsolatos kérdéseket és kiadványokat – mondta lapunk megkeresésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma annak kapcsán, hogy a DUE Tallózó című kiadvány egyik rovatában – amelyet a minisztérium szponzorált – a marihuána legalizálásáról értekeztek. A minisztérium hangsúlyozta: a kormány továbbra is következetesen lép fel a kábítószer-használat és -kereskedelem ellen, és nem enged semmilyen liberalizáló törekvésnek.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2018.07.06.
Beperlik a hivatalt a tankönyvkiadók
Összesen öt magánkézben lévő tankönyvkiadó indított pert az Oktatási Hivatal (OH) ellen – köztük az ország egyik legnagyobb magánkiadója is – mert nyilvánvaló diszkriminációnak tartják, hogy az ugyanolyan kerettantervhez írt állami kiadású tankönyvek engedélyét meghosszabbították, míg a magánkiadók által szabályosan benyújtott hosszabbítási kérelmeket elutasították – értesült lapunk. A kiadók közül többen a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesületének (Tanosz) is tagjai.
(Forrás: Népszava)
 
2018.07.06.
Önáltatóan dicséri a felsőoktatást a kormány
Egy EU-s felmérés alapján a diákok az európai átlagnál is elégedettebbek a magyar felsőoktatással, mondta el Rétvári Bence Emmi-államtitkár az MTI-nek. Az Eurostudent VI egy, az EU által végzett nemzetközi hallgatói kérdőíves kutatás, amelyben a felsőoktatásban tanulók szociális hátteréről, lakhatási és életkörülményeiről, tanulmányi életútjukról szereznek képet. Az adatok alapján a magyar hallgatók az európai átlagnál elégedettebbek a felsőoktatás színvonalával és szervezettségével. Ugyanakkor a magyar egyetemek a nemzetközi összehasonlító rangsorokban évről évre rosszabban szerepelnek.http://hvg.hu/itthon/20180707_Onaltatoan_dicseri_a_felsooktatast_a_kormany
(Forrás: hvg.hu)
 
2018.07.06.
Beköszönt az új oktatási államtitkár: most minden nagyon jó az iskolákban, a baloldal pedig nagyon rossz
Július elejétől látja el feladatát Bódis József, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) oktatásért felelős államtitkára, aki nem meglepő módon a pártlapként funkcionáló Magyar Időknek adta első nyilatkozatát. Ebből kiderül, hogy a Pécsi Tudományegyetem korábbi rektora pontosan ugyanazokat mondja az oktatással kapcsolatban, mint a kormány bármely más tagja.
(Forrás: Magyar Narancs)
 
2018.07.05.
Aggasztó a pedagógushiány az óvodákban: van, ahová "majdnemdiplomásokat" is felvennének
Nemcsak tanárokból, óvodapedagógusokból is egyre nagyobb a hiány, jelenleg több mint 760 óvónőt keresnek az óvodák. Ma már Budapesten is egyre nehezebb betölteni az üres álláshelyeket: a kisebb településeken lakhatási támogatást vagy szolgálati lakást kínálnak a jelentkezőknek, míg például Ferencváros 45 ezer forintos plusz juttatással próbálja a kerületbe csábítani az óvodapedagógusokat. Öregszik a szakma, a pályakezdők pedig még a dajkáknál is kevesebbet keresnek - nem meglepő, hogy egyre több friss diplomás próbál szerencsét külföldön.
(Forrás: Eduline)
 
2018.07.05.
Palkovics László: Prioritások kellenek
Visszatérve a kormány terveire, lesznek-e olyan preferált kutatás-fejlesztési területek, amelyeket a minisztérium határoz meg? – Ezt majd a tudós emberek döntik el, a lényeg a már előbb említett szempontok figyelembe vétele lesz. Erről szól például az EU Mission Oriented Research and Innova­tion elnevezésű kutatási programja, amelynek lényege, hogy határozzunk meg irányokat, ahová pénzt akarunk biztosítani. Egyébként az egyetemekkel már korábban megkötöttük azokat a megállapodásokat, amelyek alapján tématerületek szerint osztjuk szét a forrásokat. Érdekes módon az esetükben nem merült fel az, hogy veszélybe kerülne az autonómiájuk, aminek a fő oka, hogy a kutatási straté­giájukban leírták, amit akartak.
(Forrás: Magyar Hírlap)
 
2018.07.05.
A szakmunkások hagynák el legszívesebben az országot
A Világgazdaság írta meg a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) munkaerő-felmérésére hivatkozva, hogy a legnagyobb számban a szakmunkásképzőt és a szakiskolát végzett, 20–39 év közötti férfiak szeretnének kivándorolni az országból.A felmérés szerint minden huszadik 15–74 éves válaszadó azt mondta, hogy a következő két évben külföldön tervez munkát vállalni, és az igennel válaszolók 14 százaléka mondta azt, hogy végleges letelepedést tervez.
(Forrás: 24.hu)
 
2018.07.05.
Fejlődő pályára állt az oktatásunk
Az állam ma már felelősséget vállal az iskolák fenntartásáért, fejleszti azokat, és a pedagógusoknak is kiszámíthatóbb életpályát nyújt – hasonlította össze az elmúlt nyolc esztendő oktatási eredményeit a balliberális időszakkal az Emmi oktatásért felelős államtitkára. Bódis József a Magyar Időknek úgy fogalmazott: a nemzeti kormány számára a gyermek érték, ezért 2019-ben még több támogatás jut nevelésre, oktatásra.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2018.07.05.
Miért nem megy úgy a német, mint az angol?
A hatodikosok több mint háromnegyede teljesítette a tantervekben előírt szintet angolból és németből, a nyolcadik évfolyamon azonban már komoly a különbségek mutatkoztak a két nyelv elsajátításában: míg angolból a nyolcadikosok majdnem kétharmada teljesített megfelelően, addig a németetül tanulóknak mindössze 42 százaléka ment át a teszten.Az angol és a német elsajátításában mutatkozó különbségen túl a felmérés másik fontos tanulsága az volt, hogy még mindig nem csökkent a kistelepülések óriási lemaradása.
(Forrás: index)
 
2018.07.05.
Ombudsman: jogot sértett az iskola, amelyik helyhiány miatt nem vett fel valakit
Az ombudsman kiemelte: a körzetes iskolának a felvételnél csak azt kell vizsgálnia, hogy a jelentkező gyermeknek a körzetben van-e lakóhelye vagy az állandó tartózkodási helye, és fennállnak-e a tankötelezettség megkezdéséhez szükséges feltételek. A jelentés szerint a körzetes iskola nem vizsgálta, hogy megvannak-e ezek a feltételek, a jelentkezést helyhiányra hivatkozva utasította el, ezzel megsértette a gyermek oktatáshoz való jogát. Székely László szerint a kötelező felvételnek éppen az a lényege, hogy mindig legyen olyan iskola, amelyik biztosítja a tankötelezettség teljesítésének helyét, ezért a helyhiányra hivatkozás nem értelmezhető.
(Forrás: index)
 
2018.07.05.
Tudod, mi az a szexting?
Egy brit felmérésben megkérdezett kamaszok 40 százaléka készített már erotikus fotót vagy videót, és a negyedük el is küldte valaki másnak. 30 százalék elismerte, hogy olyan valaki volt a címzett, akivel online ismerkedett meg, személyesen nem is találkoztak. 53 százalék legalább egyszer kapott ilyen tartalmú üzenetet. A szexting nálunk is egyre gyakoribb a kamaszok körében.
(Forrás: Pán Péter Stop)
 
2018.07.04.
„Az nem feltétlenül baj, ha egy gyerek nyomkodja a telefonját” – Aknai Dóra Orsolya, digitális oktatással fejlesztő gyógypedagógus
Mindig félünk az ismeretlentől. Valószínűleg sokan inkább az ismert, kényelmes biztonságban maradnak, hiszen valóban nagy bátorság kell hozzá, hogy belevágjunk valami újba. A dolog másik része, hogy lehet szembe menni az árral, csak nem biztos érdemes, mert előbb-utóbb elsodor. Most pedig a 21. században már minden a digitális oktatás felé mutat, nem véletlenül építette be a kormányzat a pedagógusok előmeneteli rendszerébe az ehhez szükséges kompetenciák elsajátításának elvárását. Én egyébként úgy gondolom, a pedagógus önmagával szemben is legyen olyan igényes, hogy tovább szeretne lépni, haladni akar a korral. Az ember akkor is tele van félelemmel, amikor elkezd autót vezetni, de csak úgy fog belerázódni, ha folyamatosan gyakorol. Sajnos a pedagógusok a mindennapos munka és stressz mellett már nem szívesen áldoznak a szabadidejükből arra, hogy ezt is megtanuljuk, mert valljuk be, az elején igenis sok munka kitapasztalni az eszközöket, applikációkat. Viszont érdemes úgy gondolni erre a munkára, mint egy befektetésre, hiszen ezeket az eszközöket, applikációkat, online teszteket éveken keresztül használhatjuk majd.
(Forrás: Marie Claire)
 
2018.07.04.
Így biztos minden diák imádná a tanórákat – szex mint a történelem mozgatórugója
Hogyan vonul végig az emberi histórián a szexualitás, és hogyan befolyásolta azt? Erről beszélgetett a Klubrádióban Kopcsik István, a Történelemtanárok Egyletének alelnöke. Bár a történelemkönyvekben nem találni róla túl sokat, a szexualitás végigvonul az emberi histórián a maga hagyományaival, a hozzá kötődő társadalmi és biológiai szokásrendszerrel. A történelem tele van hatalmas szerelmekkel, olyan férfiakkal és nőkkel, akik koruk szabályrendszereit megszegik, ami aztán történelemformáló erővé válik – mondta Kopcsik.
(Forrás: hvg.hu)
 
2018.07.04.
A tankönyvesek visszautasítják Rétvári Bence kijelentéseit
A Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete (TANOSZ) közleménye szerint Rétvári a magánkiadókat úgy állítja be, mintha azok a gyerekek érdekei helyett csak a megszerezhető profittal törődnének. Ezt az egyesület visszautasítja, „főképp azért, mert a nyereséget a kiadók elsősorban az oktatást szolgáló további fejlesztésekre használták fel”. A TANOSZ azt is vitatja, hogy „a pedagógusok szabad tankönyvválasztáshoz való joga garantált…”, mert – mint írják – az idei és az elmúlt évek tankönyvrendelési időszakainak tapasztalatai nem ezt mutatják. Számos pedagógus és tankönyvfelelős visszajelzései azt mutatja, hogy „a minisztérium vélt elvárásainak mindenáron megfelelni akaró egyes tankerületi munkatársak kizárólag a magánkiadók tankönyveinek megrendelését igyekeznek a legkülönfélébb eszközökkel korlátozni”.
(Forrás: hvg.hu)
 
2018.07.03.
Leginkább az időjárás mentheti meg a barlangban rekedt thai gyerekeket
Csodával határos módon kilenc nap után találták meg a thaiföldi barlangban rekedt focista gyerekeket, de a neheze még csak most jön, ugyanis egyelőre senki nem tudja, hogyan hozzák ki őket. Az őket megtaláló képzett búvárok zavaros, áramló vízben, hosszú ideig úsztak – ezen az úton a gyerekeket elképesztően veszélyes lenne kihozni.
(Forrás: hvg.hu)
 
2018.07.03.
Súlyos veszélyt rejtenek a gyerekekre a megbízhatatlan egészségügyi oldalak
A szülők egyre gyakrabban tájékozódnak gyermekeik egészségéről az interneten vagy a közösségi médiában, ami önmagában nem probléma, viszont a források hitelessége gyakran megkérdőjelezhető – mondta a Háziorvosok Egyesületének elnöke. Semmi garancia nincsen arra, hogyha egy szülő felmegy egy honlapra vagy egy Facebook-csoportban tájékozódik, akkor szakmailag helytálló tájékoztatást kap – hívta fel a figyelmet Póta György. Szakmailag kontrollálatlan tanácsot követve gyakran olyan állapotba kerülnek a beteg gyermekek, amin már nagyon nehéz segíteni.
(Forrás: Infostart)
 
2018.07.03.
Adamikné Jászó Anna: Az irodalom nem csupán tantárgy, hanem szívügy
Simicskó István egy interjúban hangsúlyozza a hazafias nevelést, s azt javasolja, hogy az iskolai tantárgyakban, főleg a történelem tanításában oldják meg. Nem említi a magyar irodalom szerepét, pedig a magyar az a tantárgy (nem is tantárgy, hanem szívügy), amelyben kézenfekvő volna, hatása pedig a legerősebb, mert az érzelmekhez kapcsolódik. Nézzen már utána az illetékes minisztérium, hogy kik és miért garázdálkodnak a magyar irodalom tantervében, valamint a magyar irodalom interpretálásában. Már most megnézhetik a fiatalság gondolkodásmódját, milyen lesz tíz-húsz év múlva. Térkép lesz nekik a táj, s nem fogják tudni, hol született Vörösmarty Mihály. Azt sem, hogy ki volt.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2018.07.03.
Hazagondozás
A társadalom ugyanis nagyüzemben termeli az állami gondozottakat, és szűkmarkú a segítésben. Nem akadályozza meg, hogy gyerekeket anyagi okokból – értsd: szegénység – kiemeljenek a családjukból. Jog szerint ezt nem tehetnék. De ha nincs olyan szociális rendszer, amely a felszínen tarthatná a süllyedőket, még mindig ez a megoldás. De miért nincs? 2012-ben 1020, a következő évben 1300, 2015-ben már 2335, újabb egy év múltán 3474 családot, tavaly több mint 3600-at lakoltattak ki tartozás miatt. A korábban járó normatív lakásfenntartási támogatást és adósságkezelési szolgáltatást 2015-ben megszüntették. Sokkal nehezebb már segítő pénzhez jutni, pedig szakemberek szerint a legtöbb esetben ez segítene. Nem a szeretet hiányzik a gyereküket elvesztő szülők többségének életéből, hanem a pénz.
(Forrás: Vasárnapi Hírek)
 
2018.07.03.
Diákhiány a szakképzésben
Soha nem volt még olyan kevés 9. évfolyamos diák a szakközépiskolákban, mint ahányan idén ősszel kezdik meg tanulmányaikat. 18 168 – összesen ennyi tanuló került be valamelyik szakközépiskolába a több mint 50 ezer helyre. A szakgimnáziumoknál (korábban szakközépiskolák) enyhén csökken a kezdő évfolyamosok száma, míg a gimnáziumokban az elmúlt öt évben némi növekedés tapasztalható.
(Forrás: hvg.hu)
 
2018.07.03.
Lemondott Patyi András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora
Patyi András 2018. augusztus 31-ei határidővel benyújtotta lemondását a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) rektori vezetői megbízásáról – közölte az egyetem a honlapján. A közlemény szerint Patyi András a fenntartói testület múlt pénteki ülésén adta be lemondását, és kérte a testületet, hogy kezdeményezze Áder János köztársasági elnöknél a rektori megbízatás alóli felmentését. A testület a lemondást tudomásul vette és egyben döntött az új intézményvezetői pályázat kiírásáról. Az új rektorról az egyetem szenátusának véleményezése után szintén a testület dönt augusztus közepén.
(Forrás: hvg.hu)
 
2018.07.02.
„A felnőtteken már valószínűleg nem lehet segíteni, de a gyerekeken még igen”
Van egy Tarnabod nevű kis falu Heves megyében, amely legutóbb talán akkor szerepelt a hírekben, amikor a szolgáltató lekapcsolta a közvilágítást, mert a helyiek lopták az áramot. Az eset csak sejteti, hogy valami nagyon nincs rendben arrafelé. A Tarnabod és mi (TaMi) elnevezésű civil összefogás tagjai viszont közelről látják a település lakóinak kilátástalanságát, és minden erőfeszítésükkel azon dolgoznak, hogy segítséget nyújtsanak a mélyszegénységben élő helyieknek, különösen a gyerekeknek. A csoport két tagjával, Horgas Péterrel és Szemere Katalinnal beszélgettünk, akik nem rég egy különleges árverést is rendeztek, hogy jó előre meglegyen a tarnabodi ételosztásokhoz szükséges anyagi háttér.
(Forrás: zoom.hu)
 
2018.07.02.
Meg kell erősíteni a hazafias nevelést a történelemtanításban? - hanganyag
A honvédelemmel kössük össze a hazafiságra nevelést? Megmondhatják a politikusok, mit tanítsanak az iskolában? A legendák fontosabbak a tényeknél? Miként vélekedett Széchenyi István, Zrínyi Miklós, Janus Pannonius, Rákóczi Ferenc a nemzeti jellemről? A Reggeli Gyors kérdéseire Miklósi László, a TTE elnöke válaszolt.
(Forrás: Klubrádió)
 
2018.07.02.
Óriási előrelépés: két államban is kötelezővé tették a mentálhigiénés oktatást az iskolákban
New York és Virginia állam lesznek az elsők, ahol törvény kötelezi az iskolákat, hogy beiktassák a mentálhigiénés foglalkozásokat a tanrendbe – írja a Huffington Post. Míg előbbiben 12 évfolyamon át kötelező lesz, addig utóbbiban a középiskola első két évében kell a mentális egészség megőrzésének kérdésével foglalkozniuk a tanórákon.Azzal, hogy a fiatalokat mentálhigiénére oktatjuk, megnöveljük annak valószínűségét, hogy felismerik magukon vagy másokon, köztük családtagokon, ha baj van és segítségre van szükség – áll a törvényben, hozzátéve, hogy ezzel a lépéssel a mentális betegségeket övező stigmát is szeretnék lerombolni.
(Forrás: 168 óra)
 
2018.07.02.
Nem használják kellő biztonsággal a kamaszok a technológiai eszközöket
Nem tudatosan és nem kellő biztonsággal használják a kamaszok a rendelkezésükre álló technológiai eszközöket - derül ki 21. Századi Oktatásért Alapítvány felméréséből, amelyben 25 innovatív iskolában mérték fel a 13-18 éves tanulók digitális kompetenciáit. A diákok a tanult megoldási sémákkal ugyan jól boldogulnak a digitális térben, ugyanakkor könnyen el is vesznek, ha olyan problémával találják szemben magukat, amelyre kreatív és újszerű módon kellene reagálniuk. A fiatalok komfortosabban érzik magukat az online kommunikáció és a csoportmunka megoldásoknál, tisztában vannak a hagyományos informatika órán megismert irodai programok funkcióival is, azonban a programozási feladatok és a szerzői jogok kérdésköre már némi fejtörést okozott nekik.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2018.07.02.
Álmukban sem hitték, hogy egyszer újra taníthatnak
Mikor menekülni kényszerültek a háború sújtotta Szíriából, a Damaszkuszban tanárként dolgozó Kholoud és Saad felkészültek rá, hogy talán soha nem állnak majd újra a katedrára. A művészi pályára készülő Marwa is úgy volt vele, bármilyen munkát elvállal majd, hogy fenntartsa magát Ausztriában, ahol menekült-státuszt kapott. Most mégis úgy tűnik, Kholoud és Saad hamarosan újra angolt taníthatnak, Marwa pedig rajztanárként sokkal közelebb kerülhet ahhoz, amit igazán csinálni szeretne. Mindhárman a napokban kapták kézhez bizonyítványukat egy olyan képzésben, amit menekült tanároknak szervezett a Bécsi Egyetem, hogy osztrák iskolákban taníthassanak.
(Forrás: abcug.hu)
 
2018.07.02.
Még egy év, aztán vége a szép időknek: ostorral kergetik a diákokat szakmát tanulni?
A parlamentnek benyújtott, de még el nem fogadott, a költségvetést megalapozó törvénytervezetben bukkantunk rá arra a módosításra, amely lehetővé teszi, hogy a szakközépiskolákban előkészítő évfolyam induljon az első év előtt. A törvénytervezet indoklása szerint ezt egyelőre a gödi szakképzőiskolában vezethetik be, a speciális oktatási modellt a Piarista Rend Magyar Tartománya dolgozta ki. Az indoklás szerint a modell központi eleme az ősztől induló orientációs év, amely „az egyéni tanulási utak pedagógiáján, az egyéni és csoportos kísérésen, a készség- és képességfejlesztésen, tehetséggondozáson, a személyes pályaorientáción és az életpálya-tanácsadáson keresztül tervezi megújítani” a rendszert. A kormányzati várakozások szerint ezzel növelni lehetne a tanulók iskolai sikerességét és csökkenteni a lemorzsolódást.
(Forrás: hvg.hu)
 
2018.07.01.
A dajkákat is bevetik a terroristák ellen
Lejárt a határidő, ameddig az iskoláknak és óvodának be kellett nyújtani saját terrorellenes akciótervüket. Az iskolaigazgatóknak és óvodavezetőknek féltucat jelentést kell adni a feletteseiknek, köztük morbid mód előzetes becslést is közölni kell a várható veszteségek, így az esetleges halottak számáról. - "Szinte látom, hogy beérkezik 3-4 ezer ilyen írás, és a minisztériumban ezeket elkezdik elolvasgatni” - jegyezte meg epésen az említett intézményvezető. Szerinte valójában az várható, hogy a kutya sem olvas majd bele a tervekbe.Megírni viszont nagyon is meg kellett az óvodák, iskoláknak. Sőt, hogy az intézményvezetők ne tudják elszabotálni a feladatot egy néhány oldalas, rövid útmutatóval, a minisztérium még az év elején egy részletes, 34 pontos mintanyomtatványt is szétküldött, amit alapul kellett venniük a saját tervük elkészítésekor.
(Forrás: Népszava)
 
2018.07.01.
Simicskó István: A liberálisok a nemzettudatot akarják eltörölni
Gyermekeinket egészséges nemzettudatra kell nevelni, de ehhez tisztában kell lennünk saját nemzeti közösségünk értékeivel – hangsúlyozta Simicskó István kormánybiztos a lapunknak adott interjúban. Honvédelmi miniszterként a déli határzár felépítését és a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program megalkotását tekinti a legfontosabb eredménynek, új megbízatásában pedig egy egészséges, hazafias nevelési módszertan létrehozásán dolgozik.
(Forrás: Magyar Idők)
 
2018.07.01.
Lassú pusztulásban a közoktatás – Radó Péter: Legyünk a digitális vas és acél országa!
A digitális oktatási stratégia valóban érdekes olvasmány, hiszen vannak benne értelmes elemek, csakhogy a kérdés az, hogy ezek a jelenlegi rendszerben megvalósíthatók-e vagy sem. A stratégia céljait összegezve három csoport állítható föl. Az egyik felirata az lehetne, hogy „teljesen irrelevánsak Magyarországon”, a másiké, hogy „kisebb fejlesztésekkel néhány dolog javítható”, a harmadiké pedig, hogy „tökéletesen implementálható, csak erőforrás és politikai szándék kell hozzá”. Nos, a stratégia céljai, eszközei közül semmi nem kerülne e harmadik oszlopba, s csak egy része kerülne a második oszlophoz. De nagy részük az irreleváns kategóriához tartozik. Az iskolák ugyanis mára már szinte teljesen elveszítették azt a képességüket, hogy ha még kapnának is külső erőforrást, legyen az pénz, szakmai támogatás, szolgáltatás vagy hardver, akkor azokat úgy használják föl, hogy azáltal javuljon az oktatás minősége, eredményessége. Ha ez kiveszett az iskolákból, márpedig kiveszett, akkor a digitális stratégia csak egy papír a gyakorlatba át nem ültethető célokkal.
(Forrás: 168 óra)
 
Sajtófigyelő
2023.11.21.
A pályakezdő pedagógusok mellett áll Balatoni Katalin
Maga is átélte, milyen érzés kezdő pedagógusnak lenni, ezért jól ismeri a pálya nehézségeit – jelentette ki a lapunknak adott interjúban Balatoni Katalin, a Belügyminisztérium köznevel...
(Forrás: Magyar Nemzet)
--
2023.11.21.
Plakátkampányt indít a kormány az iskolákban
A védelem online is megillet! Kérdezz, szólj, jelezz! - ezek a legfontosabb üzenetei azoknak az iskolai plakátoknak, amelyeket a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) jogsegélyszolg...
(Forrás: Eduline)
--
2023.11.21.
Státusztörvény: nem taníthatnak óraadóként tovább a felmondó pedagógusok?
Szeptember 29-ig kellett nyilatkozniuk a pedagógusoknak, hogy elfogadják-e a státusztörvény alapján írt munkaszerződésüket. Rétvári Bence államtitkár úgy nyilatkozott, hogy 1205 pedagó...
(Forrás: Eduline)
--
2023.07.17.
Oszkó Péter: Nagyon nagy bajban vagyunk, ha saját pedagógusaink bérét sem tudjuk kifizetni
ZÁMOMRA A LEGBOSSZANTÓBB ÁLLÍTÁS, HOGY A SAJÁT OKTATÁSI RENDSZERÜNK FOLYAMATOS MŰKÖDÉSI KÖLTSÉGÉNEK FINANSZÍROZÁSÁHOZ UNIÓS ADÓFIZETŐK PÉNZÉRE VAN SZÜKSÉGÜNK, miközben vannak...
(Forrás: Index)
--
2023.07.15.
Ilyen se volt még: 171 oktató állt ki a Zeneakadémia autonómiájáért
Alulírott előadó- és alkotóművészek, kutatók és zenepedagógusok, mint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatói az alábbi közleményt kívánjuk a közvélemény és a fenntartó Kultur...
(Forrás: Index)
--
2023.07.15.
„Egy mérhetetlenül szelektív törzsi társadalom öngyilkos reflexiója saját magára” – Lannert Judit oktatáskutató a státusztörvényről
Miért beszél mindenki tanárhiányról, amikor átlagosan tíz általános iskolás gyerek jut egy pedagógusra? Mi a tanárok és mi a megrendelő, a lakosság felelőssége a magyar oktatás szétes...
(Forrás: szabadeuropa.hu)
Címkék
agresszió civilek család digitális nemzedék együttműködés erkölcs esélyegyenlőség esélyek felelősség film filmklub generációk gyerekek gyermekvédelem hátrányos helyzet IKT integráció irodalmi mű feldolgozása iskola iskola és társadalom kapcsolatok kommunikáció konferencia konfliktuskezelés kreativitás kutatás könyvajánló közösség módszerek OFOE oktatás oktatáspolitika osztályfőnöki szerep pedagógia pedagógus pedagógusok pályázat rendezvény szabályok szakmai szervezet szülő szülők tanulás tanár-diák kapcsolat tehetséggondozás társadalom történelem verseny virtuális kongresszus ünnep