Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
2022.12.31.
Mecsekaljai Heidelberg a numerus clausus árnyékában. Zsigmond Anna írása
A megnyitás után két hónappal már tüntetések voltak, és az újságírók ingerült cikkekben támadták az új egyetem vezetőségét a numerus clausus be nem tartása miatt (ugyanis Nagy József rektor befogadta a törvény által Pestről kiszorított izraelita hallgatókat). 1928-ban sor került a numerus clausus törvény módosítására. A módosítás, bár formálisan törvényen kívül helyezte az 1920-as törvény faji kvótákra vonatkozó előírásait, gyakorlatilag továbbra is a zsidó hallgatók felvételének korlátozását jelentette. A VKM előírásai szerint az egyetemeknek jelenteniük kellett a felvételiző és a felvételt nyert zsidó hallgatók arányát. A zsidókkal legmegengedőbben bánó pécsi egyetemen is az egyetemi létszámadatok változása mutatja elsősorban a numerus clausust.
(Forrás: tani-tani online)
 
2022.12.31.
Jegyzetek az engedetlenségről
Az Eleven Emlékmű csoport megszakítva emlékezetpolitikai témakörének több éve tartó beszélgetéssorozatát december 15-én a jelent, illetve a jövőt választotta az 52 fő jelenlétében lezajlott online beszélgetés témájául: az oktatásügyben zajló engedetlenségi mozgalmak kérdéseit állította fókuszba. A „barikád” nyolc „névtelen harcosát” hívta meg erre az estére. Közülük Pap Gábor Papesz le is írta „tanúvallomását”.
(Forrás: tani-tani online)
 
2022.12.31.
Gábor György meséje Pintér Sándorról letarolja az internetet
Történt, hogy majdnem húsz évvel ezelőtt e sorok írója új lakásba költözött. Az új helyen a fűtési- és vízvezeték rendszerre teljes felújítás várt, amit egy kedves, intelligens, segítőkész bácsi végzett el, akit a baráti körből ajánlottak. A munka során kiderült, hogy a bácsi korábban gépészmérnök volt, ám minthogy abból a fizetésből nem tudott kijönni, még a hetvenes évek elején víz- és gázvezeték szereléssel, rendszerek kiépítésével kezdett el „maszekban” foglalkozni. Sok mindenkinél dolgozott: akadt köztük neves író, akadt elkényeztetett színész és mindenkivel kötözködő rendező, akadt világhírű egyetemi tanár, ám mindenki elégedett volt a bácsi munkájával.
(Forrás: ellenszél)
 
2022.12.31.
Mérő László: Napszámosként kezeli a kormány a tanárokat, és a hatalom cinizmusa győzni fog
Nem tudom, hogyan, mikor alakult át a nemzet napszámosai kifejezés értelme, de ma már egyértelműen a tanárokra vonatkozik. Ma ők azok, akik lehetőleg dolgozzanak ingyen, csak ők babérkoszorú helyett egy szem szaloncukrot kapnak karácsonyra – ennyivel olcsóbb jószág a tanár, mint a vándorszínész, igaz, több is van belőle. Egyelőre.
(Forrás: hvg.hu)
 
2022.12.31.
„2022 a tiltakozások éve volt” – mit értek el a megmozdulások az oktatásban, és mit nem?
Még nem értük el a célunkat, de előrébb léptünk – válaszolta a Tanítanék Mozgalom a 24.hu-nak arra a kérdésre, hogyan értékelik az idei tiltakozási hullám eredményeit az oktatásban. Ahogy a szervezet is emlékeztet: sokkal szervezettebbé és kiterjedtebbé vált az oktatás ügyéért folyó küzdelem 2022-ben, több száz intézmény több ezer pedagógusa vett részt a tiltakozásokban polgári engedetlenséggel, sztrájkkal vagy szolidaritási akciókkal. Arra kértük a tiltakozások szereplőit, szervezőit: értékeljék az idei megmozdulásokat, illetve vázolják fel, milyen terveik, reményeik vannak jövőre. Kérdéseinkre a Tanítanék Mozgalom, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) válaszolt.
(Forrás: 24.hu)
 
2022.12.31.
Akik hozzánk menekítik gyermekeiket saját oktatási rendszerük elől
Nem tudjuk, pontosan hányan vannak, de azt igen, hogy a Magyarországon élő kínaiak miért jönnek hozzánk, mennyire céljuk az integráció, és mit gondolnak saját oktatási rendszerükről. Az antropológus kutató azt is elmondja, hogyan tekintenek a keleti kultúrából érkezők legfontosabb év végi ünnepeinkre, és mikor jön el az ő ünnepük, amikor még a boltjaikat is bezárják.
(Forrás: index)
 
2022.12.31.
Elhalasztható a kiskorúak iskolakezdése, mostantól nyújthatók be a kérelmek
Mától benyújthatók a tankötelezettség kezdő időpontjának halasztásáról vagy korábbi megkezdéséről szóló kérelmek; a beadás határideje január 18. – közölte az Oktatási Hivatal (OH).A gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a hatodik életévét betölti, tankötelessé válik. Indokolt esetben a gyermek a szülő kérelmére és az Oktatási Hivatal ezt támogató döntése alapján további egy nevelési évig óvodai nevelésben vehet részt.
(Forrás: index)
 
2022.12.23.
Szégyen az iskolapadban. Az érzelmi elakadások lélektana. Lubinszki Mária írása
Régóta foglalkoztat annak gondolata, hogy az érzelmileg terhelt gyermekek élményvilágában a szégyennek milyen szerepe van, és ezzel összefüggésben a sérelmekből fakadó konfliktushelyzeteknek milyen megoldási lehetőségei lehetnek az iskolában. Az iskolai osztály pszichodinamikájában a kirekesztés, megszégyenítés gyakori jelenség, és ennek pedagógiai megoldási lehetőségei gyakran korlátozottak. Tanulmányom elsődleges célja a pszichoedukáció, annak bemutatása, milyen módon tematizálódik a szégyen mint érzelem a pedagógiai és pszichológiai szakirodalomban.
(Forrás: tani-tani online)
 
2022.12.23.
Hiába ígérte Orbán, pénzhiány miatt nem lesz állami ingyenes külföldi nyelvtanulás
Hiába vár 140 ezer diák az Orbán Viktor által már 2019-ben ígért külföldi nyelvtanulási lehetőségre. Minden adott lenne a program indítására, de a háború és a brüsszeli szankciók a kormány szerint közbeszóltak. Valójában elismerték, hogy a program azért nem indul, mert nincs rá pénz. A tesztfázis sikeres volt, mégsem indulhat el a jövőben a már így is halasztott, államilag finanszírozott külföldi nyelvtanulási program diákoknak, mert egyszerűen nincsen rá pénz a költségvetésben – ismerte el Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára válaszában, amit Mellár Tamás, a Párbeszéd országgyűlési képviselőjének írásbeli kérdésére adott.
(Forrás: hvg.hu)
 
2022.12.23.
A kirúgások ára: a tankerületi vezetők kapták a 2022-es Év citromdíját a hvg.hu olvasóitól
Az oktatás szervezői helyett Pintér Sándor kiszolgálói lettek a tankerületi vezetők, akiket a plágiumbotrányok, a fideszes múlt, Naiv lett volna azt gondolni 2022 májusában, amikor Pintér Sándor került az oktatás élére (is), hogy az általános rendminiszter nem a már bevált módszerét, nevezetesen az erőszakot fogja alkalmazni a pedagógusokkal szemben, akik merészelték folytatni a küzdelmüket az oktatás jövőjéért, és akik mellé a diákjaik is odaálltak. Ugyanilyen naiv lett volna azt gondolni, hogy a közoktatás alulfinanszírozottságát és állami egységesítését fémjelző KLIK a szakmai integritást előrébb fogja helyezni a bosszúnál, amikor a kiüresített sztrájkjog miatt polgári engedetlenségbe kezdtek a tanárok. Azt viszont, ahogy több mint 5000 olvasónk szavazata is bizonyítja, senki nem várta, hogy a tankerületek vezetői tökéletes káderként végezzék a munkájukat, amikor a tanárok vegzálására kérte őket az emberségből felmentett Belügyminisztérium.
(Forrás: hvg.hu)
 
2022.12.23.
Pedagógus bértábla 2023
2022. december 16-án megjelent a Magyar Közlönyben az 524/2022 (XII. 16.) kormányrendelet, amely egy korábbi kormányrendeletet mindössze egyetlen szóval módosít. A “húsz” helyére a “harminckettő” kerül. A kormány ezzel az egy szóval jelezte, hogy 2023. január 1-től a pedagógusok fizetésében az ágazati szakmai pótlék 20-ról 32 százalékra emelkedik, ami 10 százalékos béremelést jelent. Mivel az is eldőlt, hogy a garantált bérminimum 296 400 forintra emelkedik, így kialakult az új pedagógus bértábla.
(Forrás: HRPortal)
 
2022.12.17.
Több mint ezer intézményben jelent már meg az ellenállás – térképen az összes őszi iskolai demonstráció
December 8-án 366 köznevelési intézményben volt valamilyen akció – az országban összesen mintegy 5800 oktatási intézmény van –, és legalább 595 dolgozó polgári elégedetlenségi akcióba, és 4821 dolgozó sztrájkba lépett. Az állami oktatási szektor intézményeit nézve is 10 százalék alatti az érintett intézmények száma. Ez ez adat azonban csalóka, ugyanis eltünteti az intézmények közötti különbségeket: ha az ország összes gimnáziumában leállna az oktatás, akkor is azt látnánk, hogy csak az összes közoktatási intézmény mintegy 15 százaléka lenne érintett. Érdemes megnézni ezért az adatokat gimnáziumokra szűkítve is: mintegy 60 állami gimnáziumban sztrájkoltak vagy engedetlenkedtek dolgozók december 8-án az országban, tehát az ilyen gimnáziumok durván közel egyötödében történt munkabeszüntetés vagy engedetlenségi akció.
(Forrás: g7.hu)
 
2022.12.17.
Megjelent a rendelet, 20-ról 32 százalékra emelkedik a pedagógusok szakmai pótléka
Megjelent a Magyar Közlönyben a rendelet, amelyet Pintér Sándor a közoktatási konzultáción még péntekre ígért. A béremelésről szóló kormányrendelet helyett ugyanakkor ez a szöveg a szakmai bérpótlék 20-ról 32 százalékra emeléséről rendelkezik, méghozzá Orbán Viktor kormányfő szignójával. A kormány a veszélyhelyzeti felhatalmazás adta rendeletalkotási jogával élve döntött arról, hogy – szövegszerűen: „A pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény köznevelési intézményekben történő végrehajtásáról szóló 326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet 16. § (11) bekezdésében a ”húsz„ szövegrész helyébe a ”harminckettő„ szöveg lép. Ez a rendelet 2023. január 1-jén lép hatályba.”
(Forrás: telex)
 
2022.12.17.
Fenyegetés helyett megértést kért Pintértől a Vörösmarty igazgatóhelyettese
„Van egy vágyunk, ami reméljük nemcsak álom. Az a vágyunk, hogy lehet még vonzó a tanári pálya ebben az országban. Hogy nem a társadalom ellenségeivé teszi a tanárokat a kormányzat, hanem összefog velük,” mondta Pintér Sándor előtt Meleg Gábor. Szerinte a olyan életpálya-modell kell, amivel a pályakezdők komolyan számolhatnak, és amiben bárki léphet előre. A tanárok mellett a pedagógiai asszisztenseknek, az adminisztrációs és technikai személyzetnek is megfelelő bért kellene fizetni. „Fenyegetés helyett megértés, megtorlás helyett amnesztia, rendcsinálás helyett közös rendrakás.” Meleg azzal zárta, hogy új kiegyezésre van szükség a kormányzat és a tanárok közt.
(Forrás: 444.hu)
 
2022.12.17.
AZ ISKOLÁKKAL MINDEN ORSZÁGBAN VANNAK GONDOK, DE MÁS RENDSZEREK SOKKAL TÖBBET TESZNEK A MEGOLDÁSÉRT
Nemcsak Magyarország, hanem a legtöbb uniós ország is szenved a tanárhiánytól és attól, hogy nem elég vonzó a tanári szakma. Viszont Magyarországgal ellentétben a legtöbb tagállam a Helyreállítási és Ellenállási Eszköznek (HEE) nevezett pénzügyi csomagból épp azért küzd, hogy enyhítsen ezeken a problémáin – derül ki az Európai Bizottság Az európai oktatási térség megvalósítása terén elért eredmények című novemberi jelentéséből. Ehhez képest a magyar helyreállítási tervnek még az elfogadása is lekerült a napirendről, miután kedden Varga Mihály pénzügyminiszter megvétózta azt a 18 milliárd eurós hitelt, amit az Európai Bizottság az ukrán állam működésére adott volna. qÍgy amíg a többi állam a HEE-ből a tanárok magasabb kezdő bérére, szakmai fejlesztésre (a fő irány épp a digitális készségek fejlesztése), a sokféle gyerek osztályon belüli inkluzív tanítására és a munkakörülményeik javítására költheti az uniós pénzt, nálunk marad az iskolai ülősztrájk, a polgári engedetlenség, valamint a tanárok fenyegetése és kirúgása, miközben pénz sem lesz fizetésemelésre, és vonzóbb sem lesz a pálya.
(Forrás: Qubit)
 
2022.12.17.
RÉMISZTŐ PSZICHÉS ÁLLAPOTBAN VANNAK A MAGYAR EGYETEMISTÁK
A magyar egyetemisták több mint fele küzd enyhe vagy közepesen súlyos pszichés problémákkal, derült ki a Felsőoktatási Tanácsadás Egyesület (FETA) kutatásából, melyet az ELTE vezetésével a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Károli Gáspár Református Egyetem, a Corvinus Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem munkatársai végeztek. A kutatásban több mint 7 ezer egyetemistát kérdeztek kérdőívben az egzisztenciális, fizikai és lelki jóllétéről.
(Forrás: Qubit)
 
2022.12.17.
Kétszer annyit adna Brüsszel a tanári béremelésre, mint idáig mondták, a turizmusfejlesztéstől vennének el
A magyar pedagógusbérek utoljára egy évtizeddel ezelőtt, 2013-ban, az életpályamodell bevezetésekor nőttek jelentősen. Ez azóta gyakorlatilag elinflálódott, a tanári jövedelmek távolról sem követték más szektorok bérnövekedését. Így lehet, hogy a tanárok átlagjövedelme ma már a magyar diplomás átlagbér 60 százalékát sem éri el. Különösen keveset keresnek a pályakezdők: euróban kifejezve csak négy balkáni országban alacsonyabb a tanári kezdőfizetés, mint nálunk. Az első 15 évben nagyobb fizetésemelésre idáig nem is volt kilátás, így hiába 454 ezer forint a középiskolai (és 390 ezer az általános iskolai) tanári bruttó átlagbér a KSH adatai szerint, a medián ennél már 50 ezer forinttal alacsonyabb. Az átlagot valójában csak 50 éves kor felett van esélye elérnie a többségnek.
(Forrás: g7.hu)
 
2022.12.16.
A gyermekrajzok...és amiről mesélnek. A családból kiemelt gyermekek szocializációja és az új család szerepe, jelentősége. Horváth Csilla írása
Robika emberrajza nagyon árulkodó volt. A kezdeti bizonytalanság és félelem, a nevelőcsaládba való bekerüléskor feloldódni látszik, de vannak még fenntartásai. A rajz alapján az mondható, hogy nagyon énközpontú a szemlélete, a családban jól érzi magát, biztonságos helynek tekinti azt. Ennek ellenére, mivel kis alakokat rajzolt, némi szorongás és gátlásosság fedezhető fel, de a dominancia, a pozitív önértékelés is visszatükröződik belőle. Ami kissé aggasztó az emberrajzon, hogy kerítést rajzolt, feketével, ami ránézésre sem jelent jót. Kettős hatást vélek felfedezni: jól érzi így magát, magabiztosabb, szeretetteljes környezet, de bezárva, korlátozva érzi magát. Hogy ez a vérszerinti család elvesztése miatt van, szinte teljes biztossággal állítom. Egy trauma érte, amit nehezen tud feldolgozni, és az új helyzetet is meg kell szoknia még.
(Forrás: tani-tani online)
 
2022.12.16.
Itt vannak a részletek Pintér Sándor beszédéből, a miniszter gyökeresen átalakítaná a pedagógusi bérrendszert
„Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a pedagógushiány sem olyan mértékű, mint állítjuk” – mondta lapunknak Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmányi tagja, aki szerint az összes beszéd közül Pintér Sándoré volt a legérdekesebb. Mint ismert, az érdekvédelmi csoportok a választások óta több alkalommal is hangot adtak annak, hogy nem értik, miért „egy rendőr vezeti az oktatási területet”. tárcavezető beszédében elsőként erre reagált. Példaként említette, hogy Klebelsberg Kunó is belügyminiszterből lett közoktatásügyi miniszter, így ezt a kritikát nem érzi jogosnak. Azt ugyanakkor bevallotta, hogy ő elsősorban a vezetéshez, az irányításhoz ért, de ehhez szüksége van információkra, amelyeket részben már be is gyűjtött. Itt egyértelműen az általuk kiküldött kérdőívekre utalt.
(Forrás: index)
 
2022.12.16.
A pedagógusok után most a szülők is elmondhatják véleményüket a szülői konzultáción
A legfontosabbak között vannak a gyermekeinket érintő kérdések, így a gyermekvédelem és az oktatás is – mondta el Szentkirályi Alexandra a Magyarország Kormánya közösség oldalára feltöltött videóban annak kapcsán, hogy a pedagógusok után a szülők is elmondhatják a véleményüket a szülői konzultációban.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2022.12.16.
Itt a jogerős ítélet, nem lehet többé ingyen túlórára kényszeríteni a tanárokat Magyarországon
A bíróság azt is kimondta, hogy a napi 8 órát meghaladó munkavégzés esetében is túlórapénz jár a pedagógusoknak is. A tankerületi központok, mint munkáltatók, ettől sok esetben nagyvonalúan eltekintettek arra hivatkozva, hogy az esetleges túlórákat a tanárok heti 32 órás kötött munkaidejének - amin belül 22-26 óra a tanítással lekötött munkaidő - terhére is el lehet rendelni, így nem kell külön kifizetni. A bíróság most azt mondta ki, hogy ez nem így van, minden túlmunkát ki kell fizetni, a helyettesítések mellett a tanulmányi kirándulást és más iskolán kívüli programokat, az ügyeleti és készenléti díjakat is. Nagy Erzsébet ugyanakkor hozzátette, az ítélet elsősorban csak a felperesekre vonatkozik, ezért arra buzdítja minden érintett kollégáját, az ítéletet hivatkozási alapul használva pereljenek a jogtalanul ki nem fizetett pénzért, és három évre visszamenőleg gyűjtsék össze a helyettesítésekről, többletmunkák elrendeléséről szóló bizonyítékokat.
(Forrás: Népszava)
 
2022.12.16.
„Pintér a végén megalázott és nevetségessé tett mindenkit”
„Ez az egyeztetés olaj volt a tűzre, így folytatódni fognak a tiltakozások”– mondta lapunknak Lendvai Emese, a szigetszentmiklósi Batthyány Kázmér Gimnázium pedagógusa a Belügyminisztérium által összehívott oktatásügyi megbeszélés végén. A találkozón több mint 400 iskolaigazgató és tanár vett részt. Lendvai Emese úgy fogalmazott: „Pintér a végén megalázott és nevetségessé tett mindenkit, tételesen végigment a problémákon, és tagadta azokat.” Szerinte nem lehet konzultációnak nevezni a pénteki találkozót, főleg hogy egy kötött rendszer alapján lehetett csak felszólalni. Sokan csalódottan jöttek el, miközben bizakodva mentek oda. Úgy érezte, hogy a vidéki és a budapesti tanárok között sok különbség van, ez érződött a felszólalásokban is.
(Forrás: telex)
 
2022.12.16.
Sok tanár még elkeseredettebben jött ki Pintér Sándortól, mint ahogy bement
Több mint négy órás szakmai egyeztetést tartott a Belügyminisztérium közoktatási államtitkársága pénteken, a konzultáción Pintér Sándor is beszélt az oktatás helyzetéről, tanári bérekről és az idei tanév tiltakozási hullámáról. Az oktatási csúcstalálkozóról távozó tanárokat kérdeztünk az elhangzottakról és arról, milyen volt a hangulat.
(Forrás: hvg.hu)
 
2022.12.16.
Orbán élteti a szabadságharcosokat, de a tüntető diákoknak azt üzeni, mégis a labancoknak volt igaza?
A nekünk nyilatkozó diákok nemcsak a Fideszből, hanem az ellenzékből is alaposan kiábrándultak (ettől függetlenül a Fidesztől várják az oktatás helyzetének megoldását). Egy 20 éves, külföldön tanuló egyetemista úgy véli, a diákmozgalmak rengeteg fiatalnak adnak demokráciaélményt, végre elkezdtek híreket olvasni és talán később aktívabbak lesznek politikailag.
(Forrás: hvg.hu)
 
2022.12.15.
Pintér Sándor helyett csak Maruzsa Zoltánnal egyeztethetnek a tanárok
A CKP ezért levelet írt Pintér Sándornak: „A múlt hét végén jelent meg a hír a médiában, hogy a Belügyminisztérium intézményvezetőket kért fel: jelenjenek meg egy hivatalos konzultáción. Akkor még úgy tűnt, hogy az intézményvezetők Önnel találkoznak majd, ám azóta kiderült, hogy csak Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárnak mondhatják el a véleményüket. Az államtitkár úr hosszú évek óta felel a közoktatásért, neki tehát már ismernie kell a kialakult helyzetet, a problémákat, követeléseket, illetve a helyzetelemző és javaslattevő anyagokat – számára feltehetően nem sok újdonságot tudnak mondani a meghívottak. Miniszter úr eszerint – annak ellenére, hogy a kormányban a köznevelési területet is képviseli – továbbra is elérhetetlen az Önt megszólító tanárok, szülők, diákok számára. Ön mindezidáig távol maradt a sztrájktárgyalásoktól, nem fogadta a szakszervezeti vezetőket, sőt (tudomásunk szerint) a kormány által létrehozott Köznevelési Kerekasztalt és a Nemzeti Pedagógus Kart sem tisztelte meg jelenlétével.
(Forrás: 444.hu)
 
2022.12.14.
Tordai Bence: A HírTV riportere adta ki magát a Tanítanék tagjának, hogy hiteltelenítse a tiltakozást
Múlt héten, miután a Tanítanék Mozgalom a parlamentben akciózott, a HírTV közzétett egy hangfelvételt, amelyen állításuk szerint a szervezet egyik tagja telefonál a párbeszédes Tordai Bencével és kér tanácsokat, hogyan kommunikáljanak a megmozdulásról. A kormányközeli csatorna ezzel akarta bizonyítani, hogy a Tanítanékot baloldali politikai erők irányíthatják. Az esettel kapcsolatban kedden felhívtuk Törley Katalint, a Tanítanék képviselőjét és Tordai Bencét is, akik egymástól függetlenül azt mondták, a felvételen nem a Tanítanék tagja hallható, a szervezet sosem hívta fel a Párbeszéd országgyűlési képviselőjét. Ezt követően megpróbáltuk elérni a HírTV-t, hogy a hangfelvétel eredetéről kérdezzük őket, de megkeresésünkre nem válaszoltak.
(Forrás: hvg.hu)
 
2022.12.14.
Ónody-Molnár Dóra: Sokkoló adatok bizonyítják az oktatási tiltakozások igazságát
A mai napon is többszáz iskolában tiltakoztak a diákok a közoktatás romló színvonala miatt és a polgári engedetlenség miatt kirúgott tanáraik visszavételéért. Egy frissen nyilvánosságra hozott, munkaerőpiaci kutatási jelentés számokkal bizonyítja, hogy mennyire megalapozottak a tiltakozások. A közoktatás rossz teljesítménye ugyanis számos munkapiaci mutatóban megmutatkozik. Az iparilag fejlett országokat tömörítő OECD PIAAC nevű kutatásához kapcsolódó magyar adatfelvétel eredményeit ismertették ma délelőtt a vizsgálatban résztevő közgazdászok, a Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet (Budapest Intézet) és a Tárki Tudok Tudásmenedzsment és Oktatáskutató Központ Zrt. (Tárki Tudok) közös szervezésében.
(Forrás: Jelen)
 
2022.12.14.
A köztévében olvasta fel a kirúgott tanárok névsorát a Momentum politikusa
Tompos Márton elég hamar a magyar oktatás helyzetére terelte a beszélgetést, és ezzel kapcsolatban elmondta, hogy Magyarország számára az egyik legfontosabb feladat – bármi is történik az uniós pénzekkel – hogy mi lesz az oktatással, a tanárokkal és a diákokkal. Szerinte nem az a kérdés, hogy jut-e majd az oktatásra az uniós pénzből, hanem hogy mire lesz pénz még az oktatáson túl. Hozzátette: a diákok és tanárok ezért tüntetnek most, hiszen tudják, hogy tanár nélkül nincs jövő, és hogy Magyarország jövője forog kockán. A BESZÉLGETÉS KÖZEPÉN EKKOR TOMPON MÁRTON EGYSZER CSAK ELKEZDTE FELOLVASNI A 13 KIRÚGOTT TANÁR NEVÉT. A MŰSORVEZETŐ PRÓBÁLT KÖZBEVÁGNI, DE A MOMENTUMOS POLITIKUS NEM HAGYTA ANNYIBAN, ÉS HALLGATÁSRA INTETTE ŐT. Szerinte az, hogy ezeket a tanárokat kirúgták, felháborító és minimum Pintér Sándornak, de inkább az egész kormánynak le kéne mondania.
(Forrás: index)
 
2022.12.14.
Sosem verem meg, csak néha kap egy pofont, amikor nagyon kiakaszt
A gyerekbántalmazást jó, ha egy nagyobb rendszerben, a családon belüli erőszak rendszerében értelmezzük, és nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy a probléma önmagában nem kezelhető. Tehát nem megoldás, ha csak a gyereket visszük terápiába, ha csak a gyereket emeljük ki a családjából. A gyerekbántalmazás felderítésében és kezelésében elengedhetetlen egyfajta holisztikus szemlélet, vagyis a különböző segítő szervek és szakemberek (egészségügy, szociális ellátórendszer, oktatás, civil szervezetek, egyház, rendőrség, bíróság, állam, média) együttes fellépése vezethet csak eredményre. (Peer Krisztina)
(Forrás: telex)
 
2022.12.06.
A katekizmusra hivatkozva buzdítanak polgári engedetlenségre a híres katolikus iskola tanárai
„Az állampolgárt lelkiismerete kötelezi arra, hogy ne engedelmeskedjék a polgári hatóságok előírásainak, amikor ezek ellenkeznek az erkölcsi rend követelményeivel, a személyek alapvető jogaival és az Evangélium tanításával. A polgári hatóságokkal szembeni engedetlenséget - amikor a hatóságok követelései ellenkeznek a helyes lelkiismerettel - az Isten szolgálata és a politikai közösség szolgálata közötti megkülönböztetés igazolja.” Az idézet a római katolikus egyház tanításait összefoglaló Katekizmusból való, és a budapesti Piarista Gimnázium tanárai hivatkoznak rá. A 18 pedagógus közös közleménye szerint a pedagógusok sztrájkjogának májusi ellehetetlenítése az oka annak, hogy valódi munkabeszüntetés az oktatásban csak polgári engedetlenség útján lehetséges.
(Forrás: 444.hu)
 
2022.12.06.
Totyik Tamás: a pedagóguselbocsátások még nagyobb ellenállást szülnek
Totyik Tamás az InfoRádió érdeklődésére megerősítette, hogy az elbocsátások az Európai Bizottság érdeklődését is felkeltették: a jogvédelmet ellátó jogászoknál arról érdeklődtek, hogy az elbocsátások mennyire jogszerűek, mennyire felelnek meg a jogállamiság kérdésének. A tárca oktatási kérdésekről indított szülői konzultációjáról azt mondta, szerinte a BM csúsztat azzal a kérdéssel, hogy „Egyetért-e Ön azzal, hogy a pedagógusok a tanulókat is bevonják a bérezésükkel kapcsolatos demonstrációkba?”, mert a diákok tiltakozása nem a pedagógusbéremelésre irányul – az csak egy szükséges, de nem elégséges eleme az akciónak –, hanem a leterheltségük és az elavult tananyag miatt történik. A PSZ alelnöke általánosságban álságosnak és képmutatónak bélyegezte a konzultációt
(Forrás: Infostart)
 
2022.12.06.
A POLGÁRI ENGEDETLENSÉG NEM LEHETŐSÉG, HANEM KÖTELESSÉG
“Újabb erős jelzést kapott mind a társadalom, mind pedig a döntéshozók: egyre többen és egyre hangosabban mondják ki, hogy elég volt abból, ami ebben az országban – különösen az oktatásügy kapcsán – zajlik” – felelte Gégény István a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium pedagógusai által aláírt tiltakozó nyilatkozat kapcsán nekiszegezett kérdésre a Reggeli gyors című műsorban. Mint ismeretes, az egyházi iskola 43 tanára állt ki az állami szektorban dolgozó kollégáik mellett, hangot adva felháborodásuknak, hogy a Belügyminisztérium nyolc pedagógus közalkalmazotti jogviszonyát rendkívüli felmentéssel, azonnali hatállyal megszüntette.
(Forrás: Szemlélek)
 
2022.12.05.
Csaknem ezer pedagógus tiltakozott hétfőn, a Parlamentbe is bejutottak
A Belügyminisztérium elé a Kölcsey Ferenc Gimnázium tanárai szervezték a demonstrációt, szolidaritásul a múlt héten kirúgott 8 tanárral. A Kölcseyből még októberben rúgtak ki 5 tanárt, ők voltak az elsők, akiket polgári engedetlenség miatt elküldtek. A tüntetésen a résztvevők az iskolától indulva a Belügyminisztérium épülete elé vonultak. Több tanár is céltáblát ragasztott magára, erről helyszínen lévő tudósítónknak elmondták, így akarják kifejezni, hogy az oktatásirányítás célpontként tekint azokra, akik elmondják a véleményüket. A felvonuláshoz más iskolák diákjai, tanárai is csatlakoztak, többek között a Vörösmarty és a Madách Gimnáziumokból.nA Tanárok a Tanárokért információi szerint múlt csütörtök óta 93 iskola összesen 929 tanára fejezte ki tiltakozását. Veszprémben és Balatonalmádiban kilenc iskola 93 pedagógusa vett részt polgári engedetlenségi akcióban, amit az oktatásban tapasztalható problémák miatt tartottak.
(Forrás: hvg.hu)
 
2022.12.03.
Zárthelyi a kibertérben. Bessenyei István szatírája
„Mennél több helyen kezdték azonban használni a pegasus.edu 5.0 programot, annál nagyobb adattömeg halmozódott fel, amelynek folyamatos értékelésére egyre inkább meghaladta az oktatási hivataloknak lehetőségeit.Š
(Forrás: tani-tani online)
 
2022.12.03.
Kirúgott tanár a Klebelsberg előtti tüntetésen: „Nem a hivatásomat, hanem a magyar jövőképemet vette el a kormány”
Szombat délután 5 órára tüntetést hirdetett a Klebelsberg Központ budapesti épülete elé a Tanítanék Mozgalom. Helyi tudósítónk szerint délután ötre nagy tömeg gyűlt össze az intézet előtt, egészen a Deák Ferenc térig ért a tömeg vége. Az emberek a tüntetés kezdete óta folyamatosan tömörülnek a színpad elé, a tüntetők száma egy órával az esemény kezdete után már nagyjából ötezernél járt, ekkor már az Arany János metrómegállóig álltak.
(Forrás: telex)
 
2022.12.03.
Pedagógussztrájk: 840 tanár sztrájkolt az elmúlt 2 napban
Az elmúlt két nap adatinak összesítése alapján 26 vidéki és 62 fővárosi intézményben összesen 840 pedagógus kezdett munkabeszüntetésbe - tette közzé friss számait a Tanárok a Tanárokért Facebook-csoport. Ez a cikk a Net Média Zrt. tulajdona. Minden jog fenntartva. A bejegyzés szerint ma 17 órára újabb tüntetést szerveznek a Klebelsberg Központ elé, hétfőtől pedig még több iskolában még nagyobb számban kezdenek engedetlenségi akciókba.
(Forrás: portfolio.hu)
 
2022.12.03.
Mécsesekkel vették körbe a kőbányai Szent László Gimnáziumot a tiltakozó szülők, diákok és pedagógusok
Szerda óta országszerte több száz tanár jelentette be, hogy munkabeszüntetéssel tiltakozik: csütörtök kora reggeltől ülősztrájkok zajlottak több helyen, és vannak iskolák, ahol már két napja rendkívüli szünet van, mert a kirúgottak és a tiltakozók száma együttesen eléri azt a létszámot, amivel már nem lehet tanítani. Csütörtökön a Szent Lászlóban is elmaradt a tanítás, a munkabeszüntetést bejelentők nagy száma miatt. Pénteken ismét több ezren polgári engedetlenkedtek az oktatás problémáinak megoldásáért, december 8-ára pedig országos ülősztrájkot hirdettek a diákok.
(Forrás: 444.hu)
 
2022.12.03.
Belügyminisztérium: „Egyetért-e Ön azzal, hogy a pedagógusok a tanulókat is bevonják a bérezésükkel kapcsolatos demonstrációkba?”
A Belügyminisztérium csütörtökön az MTI-n keresztül tudatta, hogy a Kréta rendszeren keresztül kérdőívet juttat el a közoktatásban tanuló diákok szüleihez. A kérdéssor a jelek szerint máris hozzáférhető, hiszen a Szülői Hang csoport annak utolsó kérdésével kapcsolatban éles felháborodásának adott hangot. A Belügyminisztérium a kérdőívről azt állítja, hogy anonim módon kitölthető. Az anonimitást közlésük szerint elősegíti, hogy a fejlesztők „kiiktatták a Kréta rendszer sajátosságát”, és így a válaszok rejtve maradnak az osztályfőnökök és a tanintézetek munkatársai előtt. Az anonimitásra vonatkozó megjegyzést azonban árnyalja, hogy idén ősszel hekkereknek sikerült „kiiktatniuk a Kréta rendszer sajátosságát”, más szóval feltörték azt, aminek következtében a támadók illetéktelen hozzáférést szerezhettek a közoktatás minden intézményében kötelezően használt rendszer adataihoz.
(Forrás: 24.hu)
 
2022.12.03.
Balla István: Sanyi rendet vág
A kormány a legjobb gimnáziumok diákjainak eredményeire szokott mutogatni, amikor a közoktatás minőségét kérik rajta számon. Most épp ezek az intézmények tiltakoznak a leghangosabban, miközben a pintéri retorzió miatt az eddigi működésük került veszélybe. ..Mint mindenütt, a közoktatás területén is, ha valaki rámutat a problémára, a témát a kormány – a propagandamédiáján keresztül – azonnal politikai síkra tereli, és akkor lehet mondani, hogy Gyurcsány, meg Brüsszel, meg libsi. ... Elégedetlenkedő tanárok? – Hívjátok a Sanyit, majd ő rendet tesz, hiszen megígérte! És Sanyi jött is rendet tenni, de az iskolát be kellett zárni, mert ott nem maradt a jogszabályoknak megfelelő számú tanár.
(Forrás: hvg.hu)
 
2022.12.03.
Petíciót indítottak az írók: Erdős Virág, Závada Pál és Parti Nagy Lajos is a pedagógusok mellett állt
Alulírott magyar írók, költők, kritikusok és irodalmárok mély tiszteletünket és teljes támogatásunkat fejezzük ki a tiltakozó akciókban részt vevő tanárok, és a tiltakozó akciókban részt vevő tanárok mellett demonstráló diákok felé.- írják annál a petíciónál, amit Erdős Virág, József Attila-díjas költő indított december 1-jén. A petíciót eddig több mint háromszázan írták alá, köztük a József Attila-díjas író, Berg Judit, Závada Pál, Peer Krisztián, Totth Benedek, Mécs Anna valamint Parti Nagy Lajos, Kossuth-díjas költő, a Digitális Irodalmi Akadémia alapítója is.
(Forrás: Eduline)
 
2022.12.03.
Halácsy Péter: Miért nem tudja az iskola a vállalkozói gondolkodásmódot fejleszteni?
Szerintem a vállalkozókészség alapvetően arról szól, hogy emberek úgy akarjanak és tudjanak megváltoztatni dolgokat, hogy attól másoknak is jobb legyen. A változó világban ne csak kövessék a változást, hanem a változás motorjai is legyenek. A vállalkozókészség felkerült az EU nyolc területet felsoroló kulcskompetencia-listájára, melyen olyan készségek találhatók, amiket a közoktatásnak kiemelten kellene fejlesztenie. Az állításom ezzel kapcsolatban sajnos az, hogy amit érdemes lenne a vállalkozókészség területről az oktatási rendszernek fejlesztenie, arra a jelenlegi struktúrában alkalmatlan. Amire viszont alkalmas, azt úgy néz ki, hogy inkább felesleges megtanulni. Például, hogy mit kell tudni a katáról vagy az átalányadózásról, hiszen ez a tudás, mint láttuk, hetek alatt avulhat el. Az oktatás szerintem azért nem tud a vállalkozókészség fejlesztésében értékelhető eredményt felmutatni, mert a merev struktúrája ellentétes mindennel, amit a vállalkozókészség-fejlesztésről manapság gondolunk.
(Forrás: g7.hu)
 
2022.12.03.
Gyásznappal tiltakoztak a budai Arany János gimnázium tanárai
Gyásznappal tiltakoztak a szerdai tanárelbocsátások ellen a Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium pedagógusai. A tantestület nagy része, 47 tanár csatlakozott az akcióhoz. Köztük volt a magyar szakos Varga Betti, aki az InfoRádiónak azt mondta: nem tart a retorzióktól, inkább attól fél, hogy az oktatásban nem történik semmi.
(Forrás: Infostart)
 
2022.12.02.
Berta Beáta: Beleállunk az engedetlenségbe, nem vagyunk hajlandóak félelemben élni
Több százan tüntettek pénteken a Külső-Pesti Tankerületi Központ épülete előtt, amely a Karinthy Frigyes Gimnázium fenntartója és ahonnan szerdán hat tanárt rúgtak ki polgári engedetlenség miatt, majd újabb hétnek figyelmeztető levelet küldtek. A demonstrációt élőben közvetítettük, azután pedig Berta Beátát, a gimnázium egyik hónapok óta tiltakozó, de nem elbocsátott magyar-angol szakos tanárát kérdeztük, hogyan éli meg a kollegái elleni retorziót. „Berta Beáta: Szerintem az időzítés nem volt túl logikus, nekem úgy tűnt, a tiltakozási hullám pont most kezdett kicsit elcsitulni. Arra számítottunk korábban, hogy az engedetlenség miatt kirúgnak tanárokat, de az meglepett minket, hogy pont most tették meg. Az igazán megdöbbentő viszont ennek a formája volt, tehát az, hogy a Belügyminisztérium sajtóosztálya hamarabb hozta nyilvánosságra az elbocsátásokat, mint hogy az iskola – pláne a kollégák – értesültek volna róla. Abban sem látok logikát, hogy miért pont őket rúgták ki: ugyanennyi engedetlenkedése másoknak is volt, ahogyan azt sem értem, tőlünk miért hatot, máshonnan meg egyet-egyet függesztettek fel, és ezt mi alapján tették.”
(Forrás: hvg.hu)
 
2022.12.02.
A Belügyminisztérium most látta elérkezettnek az időt, hogy megkérdezze a szülőket a közoktatásról
Hónapok óta tartanak a pedagógusok, diákok és szülők közös demonstrációi, amellyel nemcsak a tanárok béremelését célozzák, hanem a magasabb színvonalú közoktatást és a tanárok, diákok értelmetlen terheinek csökkentését is. A szakszervezetek többször próbáltak tárgyalni a kormánnyal, hogy milyen lépések lennének szükségesek, de többnyire csak elutasítással találkoztak. Ehhez képest a Belügyminisztérium most látta elérkezettnek az időt arra, hogy megkérdezze a köznevelési intézményekben tanuló diákok szüleit, hogy mi a véleményük az oktatásról. A MTI-hez eljuttatott belügyminisztériumi közleményben azt írták, a kérdések a többi között a biztonságos és rendezett iskolai környezetre, a házi feladat elkészítésének időigényére, a tanulók tanítási órákon kívüli, szervezett elfoglaltságára, az iskolai teljesítmény objektív mérésére vonatkoznak. A kérdőíven szereplő kérdéseken túl lehetőség van arra, hogy a szülők, gondviselők bármilyen más véleményt, javaslatot eljuttassanak a tárcához.
(Forrás: telex)
 
Sajtófigyelő
2023.11.21.
A pályakezdő pedagógusok mellett áll Balatoni Katalin
Maga is átélte, milyen érzés kezdő pedagógusnak lenni, ezért jól ismeri a pálya nehézségeit – jelentette ki a lapunknak adott interjúban Balatoni Katalin, a Belügyminisztérium köznevel...
(Forrás: Magyar Nemzet)
--
2023.11.21.
Plakátkampányt indít a kormány az iskolákban
A védelem online is megillet! Kérdezz, szólj, jelezz! - ezek a legfontosabb üzenetei azoknak az iskolai plakátoknak, amelyeket a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) jogsegélyszolg...
(Forrás: Eduline)
--
2023.11.21.
Státusztörvény: nem taníthatnak óraadóként tovább a felmondó pedagógusok?
Szeptember 29-ig kellett nyilatkozniuk a pedagógusoknak, hogy elfogadják-e a státusztörvény alapján írt munkaszerződésüket. Rétvári Bence államtitkár úgy nyilatkozott, hogy 1205 pedagó...
(Forrás: Eduline)
--
2023.07.17.
Oszkó Péter: Nagyon nagy bajban vagyunk, ha saját pedagógusaink bérét sem tudjuk kifizetni
ZÁMOMRA A LEGBOSSZANTÓBB ÁLLÍTÁS, HOGY A SAJÁT OKTATÁSI RENDSZERÜNK FOLYAMATOS MŰKÖDÉSI KÖLTSÉGÉNEK FINANSZÍROZÁSÁHOZ UNIÓS ADÓFIZETŐK PÉNZÉRE VAN SZÜKSÉGÜNK, miközben vannak...
(Forrás: Index)
--
2023.07.15.
Ilyen se volt még: 171 oktató állt ki a Zeneakadémia autonómiájáért
Alulírott előadó- és alkotóművészek, kutatók és zenepedagógusok, mint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatói az alábbi közleményt kívánjuk a közvélemény és a fenntartó Kultur...
(Forrás: Index)
--
2023.07.15.
„Egy mérhetetlenül szelektív törzsi társadalom öngyilkos reflexiója saját magára” – Lannert Judit oktatáskutató a státusztörvényről
Miért beszél mindenki tanárhiányról, amikor átlagosan tíz általános iskolás gyerek jut egy pedagógusra? Mi a tanárok és mi a megrendelő, a lakosság felelőssége a magyar oktatás szétes...
(Forrás: szabadeuropa.hu)
Címkék
agresszió civilek család digitális nemzedék együttműködés erkölcs esélyegyenlőség esélyek felelősség film filmklub generációk gyerekek gyermekvédelem hátrányos helyzet IKT integráció irodalmi mű feldolgozása iskola iskola és társadalom kapcsolatok kommunikáció konferencia konfliktuskezelés kreativitás kutatás könyvajánló közösség módszerek OFOE oktatás oktatáspolitika osztályfőnöki szerep pedagógia pedagógus pedagógusok pályázat rendezvény szabályok szakmai szervezet szülő szülők tanulás tanár-diák kapcsolat tehetséggondozás társadalom történelem verseny virtuális kongresszus ünnep