Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
2022.11.30.
Három fővárosi gimnáziumból összesen 8 tanárt rúgtak ki polgári engedetlenség miatt
A hvg.hu információi szerint a kirúgott tanárok közül hatan a Karinthy Frigyes Gimnáziumban dolgoznak. Ők azok, akik az első figyelmeztetés után a tankerület elé vonultak diákjaikkal együtt, hogy személyesen a tankerületi igazgatótól vegyék át az erről szóló levelüket. Az RTL Híradó információi szerint egy tanárt a HVG középiskolai rangsorában rendre az első helyen végző Eötvös József Gimnáziumból, egyet pedig a Vörösmarty Mihály Gimnáziumból bocsátottak el. A BM azt is közölte, hogy további 24 pedagógus kap tájékoztatást az intézményének vezetőjétől arról, milyen következményekkel jár a munka jogellenes megtagadása a Belügyminisztérium szerint. A kormány a kirúgások kapcsán is állítja, hogy „a diákok érdekeit helyezi mindenek elé.” Szerintük az oktatás javításáért közdő, polgári engedetlenséghez folyamodó pedagógusok a diákok tankötelezettségének teljesítését és a művelődés Alaptörvényben rögzített jogának gyakorlását korlátozzák.
(Forrás: hvg.hu)
 
2022.11.30.
Kirúgták három budapesti gimnázium nyolc tanárát
A munkáltatói jogokat gyakorló tankerületi igazgatók - a Belügyminisztérium elvi álláspontját követve - december 1-jei hatállyal három fővárosi gimnázium nyolc pedagógusának szüntetik meg rendkívüli felmentéssel közalkalmazotti jogviszonyát - közölte a Belügyminisztérium szerdán az MTI-vel. A közlemény szerint az érintetteket munkáltatóik korábban tájékoztatták arról, hogy a közalkalmazotti jogviszonyukból eredő lényeges kötelezettségeik szándékos, jelentős mértékben történő megszegésének és rendkívüli felmentésük jogalapjának tekintik, amennyiben a munkájuk végzését - a tanítást - bármely okra hivatkozva jogellenesen megtagadják. Ez valószínűleg a polgári engedetlenségi akciókat jelenti.
(Forrás: 444.hu)
 
2022.11.28.
Takáts Előd, a Corvinus rektora: \"A legtehetségesebb diákok elvándorlása egy csendes nemzeti katasztrófa”
A végzősök nyelvvizsga-kötelezettségének eltörlése differenciálni fogja a diplomák értékét – értenek egyet azok az egyetemi rektorok, akiket egyebek között arról kérdeztünk, milyen hatással lehet a felsőoktatásra a felvételi szabályok alig néhány hónapja bejelentett átírása, fel tudják-e venni a versenyt a legfelkészültebb diákokat elszívó külföldi egyetemekkel, és miért ódzkodnak az online oktatástól. Minderről a Budapesti Corvinus Egyetemet vezető Takács Előddel, Gelencsér Andrással, a Pannon Egyetem rektorával, valamint Murai Lászlóval, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) leköszönő elnökével beszélgettünk. A HVG legújabb rangsorkiadványa, a Diploma 2023 írása.
(Forrás: hvg.hu)
 
2022.11.28.
Mától a budapesti Vörösmarty Mihály Gimnázium 28 tanára is \"gördülő\" sztrájkba kezd
A 28 aláíró tanár november 28-tól vesz részt a más iskolákban is meghirdetett gördülő sztrájkban. Hozzáteszik, amint a 9 követelésük végrehajtását megkezdik, azonnal felfüggesztik az akciót. A tanárok a tiltakozással azt szeretnék felhívni a figyelmet az oktatás problémáira, úgy gondolják, nem maradt más választásuk, mint újra és újra jelezni, hogy nagy a baj.
(Forrás: Eduline)
 
2022.11.28.
Vera Jourová magyar tanárokat és hallgatókat fogad Brüsszelben holnap
Az Európai Bizottság értékekért felelős alelnöke egy nappal azelőtt folytat eszmecserét a magyar pedagógusok és hallgatók képviselőivel, hogy az Ursula von der Leyen vezette testület állást foglal a 3000 milliárdnyi EU-forrás felfüggesztéséről. Csák János miniszter Dubravka Suica alelnökkel tárgyal. Az Európai Bizottság november 30-án, szerdán foglal állást a Magyarországgal szemben nyáron indított jogállamisági-kondicionalitási eljárás ügyében, a mechanizmussal védik az uniós ezermilliárdok szabályos felhasználást. A tét nagy a magyar kormány számára, a már múlt szerdán kiszivárgott hírek szerint az Ursula von der Leyen vezette Bizottság nem szünteti meg a kondicionalitási eljárást Magyarországgal szemben, sőt 3000 milliárdnyi uniós forrás, kohéziós pénzek utalását is befagyasztását javasolja, mert nem ítéli elégségesnek a 17 magyar vállalás teljesítését.
(Forrás: ATV)
 
2022.11.28.
L. Ritók Nóra: A gyermekvédelmi és a szociális törvény miatt rosszabb a helyzet, mint a 80-as években
Mert ha mindent megoldunk az állam helyett adományokból, akkor az állam hátra dől és nem is fordít erőforrásokat a megoldásra, hiszen nélküle is rendeződik minden. Lehet azt is mondani, hogy ne csináljuk, majd felnő egy politikusi generáció, amelyiknek fontos lesz mindez, vagy ez a kiszolgáltatott tömeg fellázad és kikényszeríti a változást. De mi van azokkal, akik most élnek? Ne segítsünk tovább a családoknak, ne váltsuk ki nekik a gyógyszereket, ne küzdjünk azért, hogy a gyerekeik ne essenek ki az oktatásból 16 évesen? Veszítsünk el egy újabb generációt? Nincs idő várni.
(Forrás: Népszava)
 
2022.11.28.
Fóti Péter: Képzés a kiképzésen túl
A kiképzés (tréning) mindig valamilyen előre ismert cél elérésére törekszik. A kiképzendő, mintegy bemenete egy olyan gyártási folyamatnak, aminek végén egy ismert, és már sokszor elért végeredmény áll. A kiképzett képes lesz egy rábízott feladat elvégzésére. Egy laborasszisztens képes lesz vérmintát venni, egy iskolás képes lesz két számot összeszorozni, egy katona képes lesz egy célt eltalálni, stb. Mindez azonban gyakran kevés. Aképzés (education – szemben a tréninggel) ennél többre törekszik. Itt már nem lehet többé világos végcélról beszélni, mert a tényleges képzettség azt jelenti, hogy az egyén számos ismeretet össze kapcsolva, tapasztalatai alapján képes egy egyedi probléma megoldására.
(Forrás: tani-tani online)
 
2022.11.26.
ORSZÁGOS AZ ELÉGEDETLENSÉG – AZ ŐSZI TILTAKOZÁSI HULLÁM 2000 ESEMÉNYE LÁTHATÓ TÉRKÉPÜNKÖN
napi térképek után most elkészült az őszi tiltakozások – sztrájkok, polgári engedetlenség, élőláncok, szolidaritási akciók – egyesített térképe. A térképen mintegy 300 település 1000 intézményének 2000 körüli tiltakozó akciója került feltüntetésre. 2022 szeptemberétől újra gördülő sztrájkot hirdetett a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), a Tanítanék Mozgalom pedig polgári engedetlenségre buzdított. Emellett szülők és diákok helyi és országos tiltakozásokat szerveztek, amelyek nagy tömegeket is megmozgattak. Szeptember óta számtalan helyen fejezték ki elégedetlenségüket, sztrájkkal, polgári engedetlenséggel, tüntetéssel, élőlánccal, nyilatkozattal…
(Forrás: ckpinfo)
 
2022.11.24.
Toplistás tankerületi vezetők: mindenki kétmillió forintnál nagyobb jutalmat kapott
„Bár Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ vezetője áll a tankerületi hierarchia csúcsán, meglepő módon az 1,7 milliós összeggel nem ő kapta a legmagasabb motivációs elismerést 2021-ben” – írta legfrissebb bejegyzésében Tóth Endre, az ellenzéki párt oktatáspolitikusa. Az elmúlt napokban a Narancs.hu is figyelemmel követte a tankerületi vezetők jutalmazását nyilvánosságra hozó Momentum-politikus posztjait, így megtudhattuk, hogy mennyit kapott a tanárokat elbocsátó Marosi Beatrix és mennyit a Klebelsberg Központ vezetője, Hajnal Gabriella. Az idén január óta a Narancs.hu is közérdekű adatközléssel fordult a Gyulai Tankerület Központhoz, amely addig húzta a válaszadást, amíg lehetett végül pedig egy értékelhetetlen adatsort küldtek át. A legmagasabb jutalom összege több, mint egy kezdő pedagógus 8 havi bruttó bére. Ennél igazságtalanabb jutalmazási rendszert kitalálni is nehéz lett volna az oktatásban”
(Forrás: Magyar Narancs)
 
2022.11.24.
Súlyos bizonyítványt kapott a magyar oktatás
Egy új uniós jelentés adatokkal bizonyítja a magyar oktatás teljes kudarcát: az iskolai eredmények romlanak, az oktatásra fordított állami pénz kevés, egyre többen hullanak ki idő előtt a rendszerből, és kevés a képzett fiatal. Az Európai Bizottság most megjelent Oktatási és Képzési Figyelő 2022 című kiadványa pedig mintha csak ezt az aggasztó trendet támasztaná alá – most újabb konkrét adatokkal. A tanulmány rögtön az elején összefoglalja azokat a főbb mutatókat, amelyek mentén összehasonlíthatók az uniós országok oktatási rendszerei, és amelyekkel kapcsolatban ki is tűztek a tagországok különböző számszerűsíthető célokat. Ezek szinte mindegyikében nagyon rosszul teljesít Magyaroroszág, több paraméterben egyenesen a kívánatos trendekkel épp ellenkező irányú a változás.
(Forrás: hvg.hu)
 
2022.11.24.
Kampányt hirdetett egy pedagóguscsoport, hogy kiderüljön, mit (nem) tud venni egy tanár a nettó órabéréből
Akciókampányt hirdetett a Pedagógus Egység nevű, a tanársztrájkhullám támogatására alakult csoport, hogy minél többeket rávegyen arra, hogy a nettó órabérét kiszámolva szembesüljön azzal, mennyiért is dolgozik ténylegesen, mennyit „ér” a munkája a kormány szemében, illetve mit tud mindebből vásárolni. A nettó órabér kiszámolásához egy weboldalt ajánlnak, amelyen a havi bruttó kereset, az egy hónapban ledolgozott napok, és az egy nap alatt ledolgozott órák számából kalkulálható ki a nettó órabér. Miután pedig ez megtörtént, a kihívás következő lépése az, hogy a kampányban résztvevők vásároljanak be a kiszámolt összegből a boltban, majd fotózzák le a termékeket, és posztolják ki a saját közösségi oldalukra úgy, hogy szövegesen kifejtik, mit vettek a nettó óradíjadból és mennyiért. Bónuszként olyan információkat is fűzhetnek a poszthoz, mint hogy hány éve vannak a pályán, hány fős családot tartanak el, illetve hány diplomájuk van.
(Forrás: Mérce)
 
2022.11.23.
AZ UKRAJNAI MENEKÜLT GYEREKEKNEK NEM FELZÁRKÓZTATÁSRA, HANEM POZITÍV ÉLMÉNYEKRE LENNE SZÜKSÉGÜK AZ ISKOLÁBAN
Milyen szerepet tölthet be a művészet az oktatásban? Hogyan használható a kreatív pedagógia eszköztára a hátrányos helyzetű gyerekek tanulási folyamataiban? Hogyan segíthetnék a különféle művészeti ágak képviselői az oktatási rendszerben az Ukrajnából az orosz-ukrán háború miatt Magyarországra érkezett gyerekek integrációját? Hogyan juthatnának pozitív élményekhez az ukrajnai háború elől Magyarországra menekült, vagy akár az eddig is a magyar iskolákat látogató gyerekek az iskolában? Egyebek mellett ezekről beszélgettünk Németh Szilvia oktatáskutatóval, a T-Tudok Oktatáskutató Központ és a Kreatív Partnerség Magyarország vezetőjével.
(Forrás: Qubit)
 
2022.11.23.
„Komfortot találok a vagdosásban” – pánik, önsértés és mentális zavarok a gyermekeknél
„Kisebb lett a világ”, „ha valaki rámnéz, sírni tudnék”, „el akarok tűnni valahova”, „addig ütöm a bordáimat, amíg be nem húzódnak”, „nem lenne-e könnyebb, ha nem lennék”, „komfortot találok a vagdosásban, az éhezésben, a kalóriaszámlálásban, a hányásban, az ürességben”. Ezeket a végtelenül elkeseredett és kétségbeejtő gondolatokat kamasz pácienseitől idézte a napokban Pászthy Bea, a Semmelweis Egyetem vezető egyetemi docense, gyermekpszichiáter, kognitív viselkedésterapeuta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatudományi Intézete és a Mathias Corvinus Collegium (MCC) közös konferenciáján.
(Forrás: Mandiner)
 
2022.11.22.
Plüssökkel az oktatásért – szülők szerveztek „mackókonzultációt” a Kossuth térre
A közoktatás napja alkalmából szülők gyűjtenek plüssállatokat a Kossuth téren, a játékok azt szimbolizálják, hogy a gyerekeket veszélyezteti a jelenlegi oktatási helyzet – derül ki a performansz Facebook-eseményéből. A szervezők reggel hét óta várják a plüssöket a téren felállított sátornál, azok a Parlament elé kerülnek egy zöld ponyvára. Este hatkor szülői beszédek is elhangzanak majd a helyszínen. Ahogy a Facebook-esemény leírásából kiderül, a szervezők úgy gondolják, hogy a közoktatás jelenlegi helyzete közvetlenül a pedagógusokat, közvetve viszont a gyerekeket is veszélyezteti. Felhívják a figyelmet arra is, hogy a fluktuáció miatt a gyerekeknek nincsen lehetőségük tartós kapcsolatot kialakítani a pedagógusaikkal.
(Forrás: 24.hu)
 
2022.11.22.
Bezár télre az ELTE TTK legtöbb épülete
Bezárnak az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karának épületei – derül ki abból a dékáni utasításból, amelyet hétfőn délután küldtek ki a hallgatóknak. Az utasítás szerint az ELTE TTK épületeiben 2022. december 5. és 2023. február 26., vagyis az elhalasztott őszi és az előrehozott tavaszi szünettel meghosszabbított vizsgaidőszak idején csak temperáló fűtés lesz, \"folyamatos munkavégzést\" nem engedélyeznek ezekben az épületekben, ahová csak korlátozottan lehet majd belépni, ennek részleteiről későbbre ígértek tájékoztatást a hallgatóknak. A kutatók azonban dolgozhatnak, az ezekhez \"igénybe vehető\" termeket az egyetem előre kijelölte, ott lesz fűtés.
(Forrás: Eduline)
 
2022.11.22.
Lénárd Sándor egyetemi docens: \"A magyar iskolarendszer senkinek nem jó, fel kellene robbantani és újratervezni\"
A lassan végletesen szegregált magyar iskolarendszer radikális újragondolásra szorul – véli Lénárd Sándor, ELTE PPK Neveléstudományi Intézet egyetemi docense, aki szerint a pedagógusképzés nem érhet véget a diploma megszerzéssel. Alapvetően nagyon szelektív iskolarendszer épült ki az elmúlt 30 évben. Vannak nagyon jó teljesítményt nyújtó iskolák, amelynek a diákjai magas szociális-ökonómiai státuszúak, és vannak iskolák, amik e tekintetben a másik végleten állnak. A tanárjelöltek döntő többsége viszont a jó szociális státuszú családok gyerekeit foglalkoztató iskolákban tanult. Végig ült egy csomó órát, és ez számára viszonylag sikeres volt, hiszen történelemből vagy matematikából végül csak bejutott a képzésbe. Így nem is gondolja, hogy másképp kellene neki tanítania, hiszen ez a tanítási folyamat számára tulajdonképpen eredményes volt. Lehet, hogy egy másik még eredményesebb lett volna, de arról nincsen saját mintája. Egy centrális oktatáspolitikának előnye is lehet, hogy sok mindent – akár jó döntéseket is - könnyebb végig vinni rajta. Kár, hogy a rosszat is. Valójában én jobban hiszek a decentralizált rendszerekben, ahol sokkal több mindent a helyi döntésekre bíznak. Ez a pedagógusok autonómiáját és felelősségvállalását is erősítené.
(Forrás: hvg.hu)
 
2022.11.21.
Nem akarják a diákok, hogy Vidnyánszky Attila átnevelje őket
Az SZFE hallgatói nyílt levélben hangsúlyozták: „Nem vagyunk és nem leszünk részesei semmiféle áthangolásnak, ami pedig a másik gerincet illeti, közöttünk mindenki a saját gerincéből dolgozik, úgy, ahogy az intézmény legtöbb hallgatója tette az elmúlt 157 év során. Emellett azt üzenjük a szakmának és a nyilvánosságnak, hogy az SZFE-re való beiratkozással nem ideológiai tábort választottunk magunknak. Világnézettől és pártpolitikától független közösség vagyunk, amelyben mindenkinek helye van, aki filmmel vagy színházzal szeretne foglalkozni. Kíváncsiak vagyunk a világra, alkotni, tanulni, fejlődni szeretnénk, ezért éltünk egy lehetőséggel, amiből Magyarországon nincs sok. Mi, az SZFE jelenlegi hallgatói, elutasítjuk a művészettel foglalkozó diákok politikai alapon történő megbélyegzését. Az ilyen és ehhez hasonló megnyilvánulások csak fokozzák a feszültséget, ami a színház és filmes szakmában kialakult az elmúlt években. Tanárainkkal szakmai munkát végzünk az óráinkon, ami nem azonos Vidnyánszky Attila és a vezetőségi tagok ideológiai alapú megnyilvánulásaival.”
(Forrás: Jelen)
 
2022.11.21.
A Szilágyi Erzsébet Gimnázium tanára: „Nem fogjuk be pörös szánkat!”
Jó, jó, nekünk nincsenek kaszáink – de azért szóba kellene már állni velünk, a pedagógusok, a szülők és a diákok szervezeteivel, mert megoldás kell a súlyos bajokra, sürgős megoldás! Hamis ígérgetések helyett valódi párbeszéd kell, a helyzet megoldását célzó kormányzati terv kell, kormányzati cselekvés kell, haladéktalanul. „Hé, nagyurak, mi lesz?” Nem múlik el nap tüntetés nélkül, a kormányzat pedig hallgat az égbe kiáltó bajokról, mintha nem is tudna róluk. Az ő csendjük sem rend; a hallgatásuk felelőtlenség, és növeli a káoszt. „Mert növeli, ki elfödi a bajt.” Mi, pedagógusok pedig egyre hangosabban és egyre többen szólalunk meg, sokunkat már nem lehet megfélemlíteni. Nem fogjuk be pörös szánkat! (Részletek Tamás Ferenc beszédéből)
(Forrás: 444.hu)
 
2022.11.21.
Kevesen csatlakoztak a sztrájkhoz az állami iskolákból
A köznevelési intézményeknek elenyésző része, kevesebb mint nyolc százaléka csatlakozott a mai sztrájkhoz és demonstrációkhoz. A pedagógusoknak pedig kevesebb mint hat százaléka élt a sztrájktörvényben biztosított jogával. A Belügyminisztérium lapunk kérdésére válaszolva hangsúlyozta: a kormány megérti a pedagógusok bérköveteléseit, amennyiben Magyarország megkapja az Európai Uniótól az őt megillető forrásokat, úgy minden idők legnagyobb mértékű pedagógus-béremelése valósul meg. Ahogy korábban, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) oktatói ezúttal is kiálltak a tüntetők mellett, az intézmény Bölcsészettudományi Karának 126 dolgozója szolidaritási nyilatkozatot írt alá, amellyel a köznevelésben dolgozókat támogatták. Emellett a PDSZ a napokban szolidaritási is sztrájkot kezdeményezett a szakképző intézményekben, hogy az ott dolgozók is csatlakozhassanak a munkabeszüntetéshez.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2022.11.21.
Elegük van: határozatlan idejű sztrájkot kezdhetnek az Óbudai Gimnázium pedagógusai
A hvg.hu idézte az iskola sztrájkbizottsága által jegyzett közleményt, eszerint azt követelik, hogy a pénzt utalják el legkésőbb a decemberi fizetésekkel együtt, ellenkező esetben december 5-étől kezdődően határozatlan ideig sztrájkolni fog az iskola 15 tanára addig, amíg a pénzeket meg nem kapják. A gólyatábor esetében fejenként 15 ezer forinttal tartozik a tankerület, az osztálykirándulások terén nem konkretizálták az összeget a közleményben, de megjegyzik, hogy a tanárok saját zsebből fizetik az útiköltséget, a szállást és az étkezést is, miután a tankerület még csak nem is támogatja a programot. Az akcióval a pedagógusok kiszolgáltatott és megalázó helyzetükre szeretnék felhívni a figyelmet, valamint arra, hogy amikor sztrájk vagy polgári engedetlenség miatt nem dolgoznak, a bérszámfejtés mindig naprakész és azonnal levonják a kieső órákat a bérből. Ezért ugyanezt a precizitást várnák el akkor is, amikor a tankerületnek kifizetési kötelezettsége van a tanárok felé.
(Forrás: Népszava)
 
2022.11.21.
Vidnyánszky Attila szerint az, hogy SZFE-hallgatók elhatárolódnak tőle, mutatja, hogy jól dolgozik
Folytatódik az üzengetés, miután Vidnyánszky Attila arról beszélt, hogy át kell hangolni az SZFE diákjait, és az onnan kikerülők más gerincet fognak képviselni, mert az iskola korábban liberális bázis volt. A Színház- és Filmművészeti Egyetem sok diákja elhatárolódott az iskolát fenntartó alapítvány szavaitól, nyílt levelet írtak arról, hogy „Nem vagyunk, és nem leszünk részesei semmiféle áthangolásnak”, és elutasítják a művészettel foglalkozó diákok politikai alapon történő megbélyegzését. Vidnyánszky most erre az Origón lehozott levélben válaszolt. Mint írta, az, hogy a diákok levele egyáltalán megszületett, mutatja, hogy „jó úton járunk egy szabad légkörű egyetem kialakításában és fejlesztésében, ahol minden egyetemi polgár szorongás nélkül formálhat véleményt”.
(Forrás: hvg.hu)
 
2022.11.21.
Gördülő munkabeszüntetésbe kezd az Eötvös gimnázium 36 tanára
Mi, az Eötvös József Gimnázium alulírott 36 tanára a mai napon, 2022. november 21-én hétfőn a téli szünetig, tehát 2022. december 20-ig tartó gördülő munkabeszüntetésbe kezdünk. Tettünket a Karinthy Frigyes Gimnázium és a Brassó Utcai Általános Iskola kezdeményezésére indult egész hetes munkabeszüntetés inspirálta, azt szeretnénk folytatni. Évek óta próbáljuk felhívni a figyelmet az oktatási rendszerünkben tapasztalható hiányosságokra, elégtelen működésmódokra és az ebből fakadó veszélyekre. Az elmúlt 9 hónapban a figyelemfelhívás egyre többféle eszközével – sztrájkkal, polgári engedetlenséggel, tüntetéssel, élőlánccal, flashmobbal, ülősztrájkkal és így tovább – éltünk, és próbáltunk valódi párbeszédet generálni az oktatásirányítás és a pedagógiai munkát érdemben végző szereplők között. Eredménytelenül...
(Forrás: hvg.hu)
 
2022.11.21.
Leves helyett almalé a gyerekeknek – hiába spórolnak a menzákon, újabb áremelés jöhet
Januárban elkerülhetetlen lesz árat emelni az iskolai menzákon, még akkor is, ha idén szeptemberben már volt egy emelés – mondják ágazati szereplők. Van, ahol a gyerekeknek leves helyett már almalé jár, mert azt legalább nem kell melegíteni. Közben rengeteg étel landol a kukában a közétkeztetésben. A szülők értékelése a felismerhetetlen undormányoktól egészen a kiemelkedő minőségig terjed. Tovább terheli a rendszert, hogy az inflációs válság miatt jelentősen bővülhet a rászorulók köre, akik vagy nagyon nagy kedvezménnyel, vagy akár ingyenesen részesülhetnek közétkeztetésben. Ezt a különbözetet pedig valakinek állnia kell majd.
(Forrás: hvg.hu)
 
2022.11.21.
Nem lát olyan potenciált a kormány az oktatási reformban, mint amit Horthy vagy a kommunisták láttak (Podcast)
Arra a kérdésre, hogy a Horthy-rendszer miért nyúlt hozzá az oktatáshoz a klebelsbergi reformokkal, és utána a kommunisták miért tettek ennyi energiát az oktatásba, szerintem az a válasz, hogy ők látni véltek egy plusz legitimációt abból, ha ez működik. A Horthy-rendszer így próbálta elérni, hogy a nagyon szegényeket is integrálják valamennyire a társadalomba. A kommunista rendszer egy kicsit ideologikusabb alapon, – de ugyanígy hatalmi megfontolásból – a mobilitásban látott egy plusz legitimációs tényezőt. Emiatt ebben a nagy dilemmában, hogy most hozzányúljak, ne nyúljak, értelmesnek tűnt hozzányúlni. És én azt gondolom, hogy a jelenlegi rezsim nem gondolja azt, hogy ebből ki tud venni olyan plusz legitimációt, mint amit a kommunisták és Horthyék ki tudtak venni – mondta Orbán Krisztián.
(Forrás: g7.hu)
 
2022.11.20.
Törley Katalin: Egy több száz fős traumatizált közösséggé váltak a diákjaink
A Tanítanék Mozgalom alapítója, Törley Katalin szerint az oktatási rendszer rettenetesen szegregált, ami egy dél-amerikai típusú katasztrófához vezethet. Schermann Fruzsina szerint tudatosan döntött a kormány arról, hogy tankerületi szintre viszi le a kommunikációt, hogy leplezze a felülről jövő döntés mögött álló személyeket. Törley Katalin első reakciójában, amikor megtudta, hogy elbocsátották a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból, volt egy „végre” hangulat. Azt érezte, hogy valamit áttörtek, és tudta, hogy ennek lesz következménye, majd két másodperccel később rázuhant ennek a súlya – mondta a Tanítanék Mozgalom alapítója a Spirit FM Harcosok klubja című műsorában.
(Forrás: index)
 
2022.11.20.
Rengeteg a szorongó, szuicid hajlamú gyerek
Október végén az óvoda- és iskolapszichológusok egy állásfoglalást adtak ki, amelyben arra hívták fel a figyelmet, hogy „a köznevelési rendszerben lévő gyermekek pszichés állapota aggasztóan romlik”, amelyért részben a köznevelési intézményeket tették felelőssé, amelyek elképesztő terheket ró a gyerekeknek, holott az ENSZ Gyermekjogi Egyezménye kimondja, hogy a szabadidőt biztosítani kell a gyerekek számára. Az viszonylag ritka, hogy maga a gyerek ismeri fel a problémát, és keresi meg az iskolapszichológust. Az iskolapszichológus elmondása alapján a leggyakoribb problémák közé tartozik a magatartászavar és a szorongás, súlyosabb esetekben pánikzavar, depresszió, önsértés és sajnos akár öngyilkossági gondolatok is felmerülnek. Az iskolapszichológus azt tapasztalja, hogy sok pánikbetegséggel küzdő gyerek van az iskolában, sokszor a tanárok riasztják az iskolapszichológust, hogy azonnal menjen, mert valaki pánikrohamot kapott.
(Forrás: 444.hu)
 
2022.11.20.
A franc se akar hős lenni, de most már nem mondhatjuk, hogy kiszállunk, helló, csinálja más
A karinthys tanárok akkor kerültek be először a hírekbe, mikor több száz spontán tüntető társaságában vonultak a tankerületi irodájukhoz október hetedikén. A Külső-Pesti Tankerületi Központ igazgatója, Rábel Krisztina ugyanis az iskola igazgatójával akarta megküldeni 24 tanárnak a figyelmeztető levelet a polgári engedetlenség miatt. A pedagógusok viszont nem voltak hajlandóak az igazgatótól átvenni a papírt, helyette Rábel irodájához vonultak. Ennek, és az ezt követő karinthys kiállásoknak komoly közösségformáló hatása volt: sok szülő és diák itt érezte meg először a saját bőrén az oktatásban zajló tiltakozási hullám valódi súlyát. „Ott jöttem rá, hogy szerveződnünk kell, mert a következő hetek, hónapok valószínűleg arról fognak szólni, hogy olyan megmozdulásokat szervezzünk, olyan egységgé szerveződjünk, amivel tudjuk segíteni a tanárokat” - mesélte az egyik karinthys anyuka
(Forrás: 444.hu)
 
2022.11.20.
,,Senki nem akar mártír lenni” – mondta a Mércének egy kaposvári tanár
Sok tanár viszont úgy látja, már nincs értelme tovább küzdeni.„Egyre nagyobb az elkeseredés, minden alkalommal levonnak a fizetésünkből 10 ezer forintot, és sajnos ezt anyagilag nem tudjuk megengedni minden hónapban többször.” A tanár úgy véli, az ő iskolájuk szerencsés helyzetben van, a vezetés is pozitívan áll a sztrájkoló tanárokhoz, akik az engedetlenkedésre is készen állnának, viszont „13-ból egy iskola nem csinál nyarat”. A pedagógus zsarolásokról is beszámolt „mikor a főigazgató meghallotta, hogy engedetlenkedni szeretnénk, kaptunk egy telefonhívást, hogy jól gondoljuk meg, mert egy tollvonással összevonhatják az iskolát egy másik iskolával”. Emellett úgy tudjuk, az önkormányzati fenntartású kaposvári óvodákban pedig bekérték azok neveit, akik részt vettek a demonstrációkon.
(Forrás: Mérce)
 
2022.11.20.
„A türelmem eddig tartott” – Több száz iskolában sztrájkoltak pénteken
Országszerte ismét több száz oktatási-nevelési intézményben kezdtek sztrájkba vagy polgári engedetlenségből fakadó munkabeszüntetésbe a pedagógusok pénteken. Továbbra is az alacsony bérek, a megnövekedett munkaterhek, az iskolai sztrájkjog törvényi korlátozása, a polgári engedetlenségben részt vevők kirúgással fenyegetése ellen tiltakoztak. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) tanévkezdés óta harmadik alkalommal hirdetett egységes sztrájknapot, miután a kormány még mindig nem állt elő érdemi javaslatokkal az oktatási rendszer problémáinak megoldása érdekében.
(Forrás: Népszava)
 
2022.11.19.
Zolnay János: Nem hiszek a tankerületi vezetők forradalmában
A kormánynak az egyik kiútja ebből a helyzetből az, hogy előre hoz néhány, későbbre tervezett bérfejlesztési lépést, és ezzel megpróbálja leszerelni a tanárokat, vagy egyszerűen elkezdi őket kifárasztani. Abban bíznak, hogy előbb-utóbb minden tiltakozó hullám kifullad, az emberek hazamennek – nyilatkozza lapunknak Zolnay János szociológus, aki szerint a magyar közoktatás egésze csapdahelyzetek sorával küszködik, amit csak szerkezetei változtatásokkal lehetne megoldani.
(Forrás: Jelen)
 
2022.11.18.
HA A SZÜLŐK ÉS A TANÁROK NEM TUDJÁK MEGAKADÁLYOZNI AZ ISKOLAI ERŐSZAKOT, RÉG EL VAGYUNK VESZVE – HANGZOTT EL A REPUBLICON INTÉZET KONFERENCIÁJÁN
Az erőszak terjedése globális probléma, nem csupán az LMBTQI-közösség tagjait érinti – hangzott el a Másnak lenni itthon és Európában című, a Republikon Intézet és a Friedrich Naumann Alapítvány által rendezett konferencián szerdán. A rendezvény fő témája az LMBTQI-közösség jogainak közép-európai változása volt. A közhangulat tekintetében az elmúlt években kettős tendenciát tapasztalhatunk, úgy véli, az emberek nyitottabbak lettek az LMBTQI-személyek irányában, ezért egyre többen merik felvállalni nemi identitásukat és szexuális irányultságukat, ugyanakkor van egy negatív hullám is azt illetően, hogy nőtt az erőszakos megnyilvánulások száma a közösség tagjai ellen.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2022.11.18.
Egyre több iskolás nem érti, amit olvas – új kezdeményezés indult a trend visszafordítására
Egyre látványosabbak a digitális eszközök használatának negatív hatásai az óvodásoknál, az alapiskolásoknál és a középiskolásoknál. A kicsik természetellenesen tartják a ceruzát, gyorsan kell megtanulniuk az ábécét, nehezen koncentrálnak a feladatra – ezek mind nehezítik az írás és az olvasás, illetve az értő olvasás készségének elsajátítását. Egyre gyakrabban tapasztalják a pedagógusok, hogy a középsulisok vontatottan, nehézkesen olvasnak.
(Forrás: Napunk)
 
2022.11.18.
Újra sztrájkolnak a pedagógusok - Folyamatosan jönnek a képek és a videók az élőláncról
Az MTI beszámolójában arról ír, hogy az országos tiltakozó akció részeként a fővárosban a Kossuth Lajos térről indulva alkottak élőláncot. A demonstráció résztvevői a \"Ki fog holnap tanítani?\", \"Szabad oktatást!\", \"Nincs pedagógus, nincs jövő.\" feliratú molinókat tartották a magasba. Sok résztvevő kezében az oktatás fejlesztéséért tartott demonstrációk jelképévé vált kockás inget mintázó zászló volt látható.  A tüntetők a \"Szabad ország, szabad oktatás!\", \"Nincs tanár, nincs jövő!\" és a \"Fizessétek ki a tanárainkat!\" rigmusokat skandálták.  A demonstrációt támogatta a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Pedagógusok Szakszervezete, a Tanítanék Mozgalom, a Tanárok a Tanárokért, ADOM Diákmozgalom, Szülői Hang, Szülői Összefogás, Pedagógus Egység, noÁr és az Amnesty International.
(Forrás: portfolio.hu)
 
2022.11.18.
Az élőláncok után országszerte sztrájkolnak a tanárok
Közel 10 kilométeres élőlánc állt fel péntek reggel Budapesten, pár helyen azonban nem jött össze elég ember, és hézagos volt a lánc. Több vidéki településen, Vácon, Esztergomban, Pilisvörösváron és Szegeden is tüntettek a tanárokért. A szervezők szerint összesen 46 településről csatlakoztak az élőlánchoz. A miskolci Földes Ferenc Gimnázium diákjai ülősztrájkkal hívták fel a figyelmet az oktatás problémáira. Országszerte sztrájkolnak a pedagógusok, délutánra tüntetést hirdettek meg a diákok Budapesten. Egész nap percről percre követjük az eseményeket.
(Forrás: telex)
 
2022.11.17.
Nem akarnak csendben maradni, fáklyás felvonulásokkal folytatódnak a pedagógusok akciói
Szerdáig legalább 70 iskolából csatlakoztak pedagógusok a pestszentlőrinci Karinthy Frigyes Gimnázium tanárai által november 14-18. közé meghirdetett, több napos munkabeszüntetéshez. Vannak, akik sztrájkba léptek, mások polgári engedetlenség keretében tagadták meg a munkavégzést. A problémák között nemcsak az alacsony béreket, hanem a tanárok, diákok túlterheltségét, a korszerűtlen tananyagot, a pedagógushiányt és a szabad tankönyvválasztás hiányát is felsorolták. A tanárok célkitűzéseit és tiltakozó akcióit sok diák és szülő is támogatja. Szerda este pestszentlőrinci szülők szerveztek szolidaritási demonstrációt a Karinthy és más iskolák pedagógusai mellett, amelyen több százan vettek részt. Csütörtök délután öt órakor pedig összehangolt fáklyás felvonulások lesznek Pécsen, Szegeden, Győrben, Miskolcon, Zalaegerszegen, Veszprémben, Egerben, Kaposváron, Szekszárdon, Kecskeméten, Szentesen és Hódmezővásárhelyen.
(Forrás: Népszava)
 
2022.11.17.
Újabb módosítást tervez a kormány, tíz helyett tizenkét hónapos lehet az egyetemi tanév
A felsőoktatási törvényben a felsőoktatási tanév meghatározása a következő: „tíz hónapból álló oktatásszervezési időszak; doktori képzés esetén tizenkét hónapból álló oktatásszervezési időszak”. Ezt módosítanák tizenkét hónapra. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) szerint ezzel nagyobb szabadságot kapnak az egyetemek és a főiskolák a tanévszervezésben. Szükség is lehet rá. \"2021-ben a koronavírus-járvány miatt, idén pedig a magas energiaárak miatt kellett az egyetemeknek változtatniuk a félév vagy a tanév menetén\" - magyarázta az Eduline-nak Budai Marcell, a hallgatói érdekképviselet sajtófőnöke.
(Forrás: Eduline)
 
2022.11.17.
Hiller István: A politika a mai oktatásügyben „szereptévesztésben” van
Hiller István szerint a Nemzeti alaptantervet hatályon kívül kell helyezni, és elővenni a Csépe Valéria által készített alternatív tananyagot. Ez átmenetileg megfelelő lenne. Az oktatáspolitikus mai közleményében megfogalmazott javaslata szerint csökkenteni kell a pedagógusok és a diákok óraterhelését, a pedagógusok bürokratikus terheit, és nagyobb szakmai szabadságot, például szabad tankönyvválasztást kell nekik biztosítani. Úgy látja, új egyensúlyt kellene kialakítani a kompetencialapú és a lexikális ismeretek között, azaz tények megtanulása helyett a problémamegoldásra kell helyezni a hangsúlyt az oktatásban. Szerinte a politika a mai oktatásügyben „szereptévesztésben” van, mert nem az lenne a dolga, hogy percre pontosan megszabja, mi történjen egy tanteremben, hanem a kereteket, a feltételeket, az infrastruktúrát kellene megteremtenie, valamint a finanszírozásról, a jogalkotásról és a célok meghatározásáról kellene gondoskodnia.
(Forrás: Index)
 
2022.11.17.
Diákok mentek fel a Várba Orbán Viktor hivatala elé
Diákok maroknyi csoportja vonult fel péntek reggel a Várba a Karmelita kolostort és a szemközti építkezést együttesen elzáró kordonhoz, hogy tiltakozzon az oktatás helyzete miatt. Az EDF (Egyesült Diákfront) feliratú molinót tartó diákok a munkába érkező miniszterek felé kiabálva hívták meg őket a pénteki, már korábban is látott budapesti élőláncra (Kiskörút, budai felső rakpart, 7.30-9.00), valamint az esti demonstrációra a Clark Ádám téren - 17.00 -, majd elénekelték a \"Kossuth Lajos azt üzente...\" kezdetű Kossuth-nótát - derült ki a Mérce élő Facebook-közvetítéséből.
(Forrás: Infostart)
 
2022.11.17.
EGYRE TÖBB PAPÍR, EGYRE KEVESEBB SEGÍTSÉG – SZAKSZOLGÁLATI DOLGOZÓK KIÁLLÁSA A GYERMEKEKÉRT
Az oktatás problémáiról szólva kevés szó esik a pedagógiai szakszolgálatokról, pedig az ott dolgozó szakemberek feladatai – nevelési tanácsadás, a szakértői vizsgálat, logopédia, korai fejlesztés, gyógytestnevelés, konduktív pedagógia, a pályaorientáció és továbbtanulási tanácsadás, az iskola- és óvodapszichológiai ellátás és a tehetséggondozás koordinációja – meghatározó fontosságúak a gyermekek, tanulók és szüleik számára. Az alábbiakban olvasható helyzetértékelés felhívja a társadalom és az oktatásirányítás figyelmét az oktatási rendszer válságos állapotára, amelynek súlyosbodó következményeit nap mint nap tapasztalják a munkájuk során. Leírják, mi akadályozza a munkájukat, mi okozza, hogy a gyermekek és a családok egyre több papírt és egyre kevesebb segítséget kapnak a szakszolgálatoktól.
(Forrás: ckpinfo)
 
2022.11.16.
A pedagógus nem lehet a tankerület lábtörlője – üzenték Pestszentlőrincről
Tanárok nélkül nincs jövő, lesz viszont tudatlanság, abból félelem, amiből végül gyűlölet fakad – hangzott el azon a szerda esti demonstráción, amit a Külső-pesti Tankerületnél tartottak. „Úgy gondoljuk, kötelességünk szót emelni a fenti problémák megoldása érdekében, mert nem szeretnénk, és nem is tudunk egy olyan rendszerben dolgozni, ahol a leginkább érintett szereplők (tanárok, diákok, szülők) véleményét nem hallgatják meg. Nem akarunk csendben maradni, és még évekig, évtizedekig úgy tenni, mintha jól működne az oktatás! A csend nem rend!” – írta múlt héten a budapesti Karinthy Frigyes Gimnázium egyik tanára az iskola közösségi oldalán annak indoklásául, hogy miért kezdenek a Brassó Utcai Általános Iskola pedagógusaival közösen (személyenként változó időtartamú, de összességében) egyhetes munkabeszüntetésbe.
(Forrás: index)
 
2022.11.15.
Elfogadhatatlan a tanórák lerövidítése a Pedagógusok Szakszervezete szerint
Országszerte több iskolában drasztikus változtatásokat hajtanak végre a tanrendben, miután a kormány szeptemberben elrendelte a 25 százalékos gázfelhasználás-csökkentést, illetve azután, hogy az intézmények rezsije esetenként a tízszeresére nő a tavalyihoz képest. Az egyik ilyen iskolai intézkedés a kétműszakos tanrend bevezetése, melynek keretében a tanítási órákat minimum 35 percben állapították meg – ezt a Kecskeméti Szakképzési Centrum lépte meg. Ezt a gyakorlatot elfogadhatatlannak minősítette a Pedagógusok Szakszervezete. A PSZ keddi közleménye szerint egyre több szakképzési centrumban rövidítik 35 percesre a tanórákat, de ezzel álláspontjuk szerint valójában a tanulókat rövidítik meg.
(Forrás: hvg.hu)
 
2022.11.15.
„Látom, hogy nem tudok érdemben segíteni, de mégis eljátszom”
Őszintén szólva engem nagyon fojtogat ez a tehetetlenség. Most is érzem magamban a feszültséget, ahogy beszélek erről, mert tényleg nagyon kétségbeejtő a helyzet. Gyerekek, fiatalok, családok életéről van szó, gyakran szó szerint az életéről, máskor pedig az életminőségünkről. Néha arra gondolok, hogy ha kirúgnak, amiért polgári engedetlenkedek, akkor lelkileg is felszabadító lenne átmenni egy olyan szférába, ahol meg tudom élni azt, hogy valami működik. De nyilván a magánrendelést a népességnek az a része tudja igénybe venni, aki kellően motivált és megvan hozzá az anyagi bázisa, és azok, akiknek pedig a legnagyobb szükségük lenne rá, teljesen kiszorulnak az ellátásból, sajnos az államiból is.
(Forrás: 444.hu)
 
2022.11.15.
Volt államtitkár: Nem nagyon van ma oktatáspolitika Magyarországon
Gloviczki Zoltán - aki 2010 és 2013 közt volt helyettes köznevelési államtitkár - azt mondta, szakmabeliként „végigtüntette” a Medgyessy–Gyurcsány-kormányok időszakát az oktatásért, pedig akkor még nem voltak ekkora bajok. Kifejtette, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ létrehozása „klasszikus hiperreakció volt”, teljesen torz központosítás. Ugyanakkor határozottan állítja, a rendszer mint struktúra alkalmas lenne a szakmai irányításra, azonban ő maga sincsen meggyőződve arról, hogy a vezetők kiválasztásánál a szakmaiság dönt.
(Forrás: Népszava)
 
2022.11.15.
Nem lesz több orvosi igazolás az iskolából hiányzóknak: sorra döntenek így a gyermekorvosok
Valószínűleg Budakalász lett az ország első „igazolásmentes” városa, miután a helyi iskolák és óvodák a betegség miatt hiányzó gyerekektől már nem kérnek orvosi igazolást, hanem elfogadják a tünetmentességről szóló szülői nyilatkozatot is. Máshol is hasonló rendszert alakítanak ki, a napokban több gyermekorvos is bejelentette, hogy sikerült megállapodni a környékbeli intézmények vezetőivel, végre vége lehet az igazolásgyárnak.
(Forrás: Eduline)
 
2022.11.15.
Pankotai Lili távozik a pécsi Nagy Lajos Gimnáziumból
„Igaz a hír, a körülményekről és részletekről nem kívánok nyilatkozni, amíg a jövő hét hétfői nappal létre nem jön a jogviszony új iskolámmal” – így kommentálta a hírt Pankotai a portálnak. Pankotai Lilit sok ember ismerte meg október 23-án, mikor az oktatás jövőjéért szervezett budapesti tüntetésen előadott egy általa írt slam szöveget, amiben trágár szavakat használt. Utána sokan bírálták ezért, az iskolája igazgatója is elhatárolódott, mondván: beszéde nem összeegyeztethető az egyházi értékekkel. Később Pécsen a szimpatizánsai flashmobot szerveztek, így álltak ki mellette. Hétfőn megkerestük Lili iskolájának igazgatóját, arra voltunk kíváncsiak, kinek a döntése volt a távozása, és mit szól hozzá az intézmény. Ha válaszolnak, frissítjük a cikket.
(Forrás: telex)
 
2022.11.14.
Pedagógushiány: ismerd meg szülői jogaidat, hogy képviselhesd gyermeked jogait!
Ha egy oktatási intézmény nem tudja biztosítani a megfelelő képzettséggel rendelkező pedagógust, sérül gyerekeink Alaptörvényben rögzített oktatáshoz való joga. Szülőként a mi felelősségünk képviselni érdekeiket és jogaikat; ennek első lépése, hogy tisztán lássuk, mikor beszélhetünk jogsérelemről. A gyermekeink oktatásával kapcsolatos adatok megismerhetőségével kapcsolatban a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hivataltól (NAIH) kértünk állásfoglalást a lehetőségekről, melyeket az alábbiakban foglalunk össze. Közös érdekünk, hogy az oktatási intézményeink működésének dokumentálása valósághű és átlátható legyen, szülőként pontos ismereteink legyenek, a felmerülő problémákat pedig hatékonyan, a gyerekek érdekeit szem előtt tartva kezeljük. Ennek eléréséhez több olyan lehetőségünk is van, amelyek nem igényelnek nagy erőfeszítést és jogi jártasságot, és bár nem jelentenek csodaszert, sokat segíthetnek abban, hogy a jogsértések megszűnjenek.
(Forrás: Szülői Hang)
 
2022.11.14.
Mostanában jöttem rá, hogy a Gyermekek Házában sosem éreztem magamat fogyatékosnak”
Harminc évvel ezelőtt indult a pesthidegkúti Gyermekek Háza, amely nemrég gimnáziumi tagozattal bővült, és mint ilyen, az ország egyetlen állami fenntartású alternatív középiskolája. A személyközpontú intézmény működését röviden úgy lehet leírni, hogy az komolyan veszi: az iskola legyen általános. Ma a szakirodalom a méltányosság fogalmával írja le ezt, azaz, hogy valóban minden tanuló – tehát nem csak a különleges képességű, tehetséges, illetve a sajátos nevelési igényű – számára biztosítsuk a személyre szabott fejlesztést” – mondta el lapunknak 2016-ban a Gyermekek Háza (GYH) igazgatója, Lányi Marietta.
(Forrás: hvg.hu)
 
2022.11.14.
Szalagokkal zártak le több budapesti iskolát, ahol zajlik a sztrájk
Piros-fehér szalaggal zártak le több iskolát azok közül a Külső-Pesti Tankerülethez tartozó intézmények közül, ahol a pedagógusok polgári engedetlenségbe kezdtek hétfőn. A gördülő sztrájkként is számontartott tiltakozás módszerei intézményenként eltérnek, a tanárok egymás között osztják el, hogy kijöjjön az egyhetes sztrájk időtartama. A tiltakozási hullámot a budapesti XVIII. kerületi Karinthy Frigyes Gimnázium 34, valamint az ugyancsak a Külső-Pesti Tankerületben található Brassó Utcai Általános Iskola 26 tanára indította útjára, mikor múlt héten kedden közös nyilatkozatban jelentették be, hogy november 14-étől személyenként változó időtartamú, de összesen egy hétig tartó munkabeszüntetésbe kezdenek
(Forrás: hvg.hu)
 
2022.11.14.
A világ egyik legjobb hekkere a KRÉTA feltöréséről: sokkal rosszabb ennél már nem lehet
„Feltételezhetően egy maximum kétfős tinédzsercsoport állhat a támadás mögött” – így gondolja Ábrahám Endre, ismertebb nevén Silur. Általánosságban egyszerűen feltörhetőek a eKRÉTÁ-hoz hasonló hatalmas adatbázisok, könnyen előfordulhatnak olyan apró hibák, amik lavinaként egymásra rakódva hozzáférést nyújthatnak az illetéktelen behatolóknak. „Azért is vannak ezek a srácok óriási bajban, mert itt nem egyszerű hackelés történt, hanem gyerekek és felnőttek tömegeinek szivároghattak ki privát adatai. Hozzáfértek kényes adatokhoz, ha elkapják őket, ott lesz a GDPR megszegése is, azaz sok minden borulhat majd a nyakukba.”
(Forrás: Forbes)
 
2022.11.13.
A tanáraikért tüntető diákokat a rezsim nem tudja látszatengedményekkel leszerelni, csak további megfélemlítéssel tud reagálni
Önmagát kellene megtagadnia a pártállamnak ahhoz, hogy elindulhasson a közoktatás fejlesztéséhez szükséges szakmai párbeszéd. A tanáraikért tüntető diákokat a rezsim nem tudja látszatengedményekkel leszerelni, így várhatóan csak további elnyomással, megfélemlítéssel tud majd reagálni – derül ki a Népszava „Hol Élünk?” című közéleti podcastjének e heti adásából, ahol Varga Dóra, Juhász Dániel és Batka Zoltán beszélgetett az erősre sikerült szerdai tüntetésekről.
(Forrás: Népszava podcast)
 
2022.11.13.
„A pedagógusok nem a kormány ellen küzdenek, hanem magukért”
Az Európai Bizottság 2022-es, Magyarországról szóló jelentése szerint a tanárhiány egyre nagyobb probléma. A pedagógusok hozzávetőleg fele elmúlt 50 éves, a 30 évnél fiatalabbak aránya nem éri el a 10 százalékot. 2024-ben várhatóan háromezer pedagógus megy majd Magyarországon nyugdíjba. A pedagógusképzésbe felvettek összlétszáma ennél magasabb lesz ugyan országos szinten, de ha figyelembe vesszük a lemorzsolódókat és a pályaelhagyókat, akkor a prognózis szerint csak mintegy 1600 frissdiplomás lép majd a nyugdíjba vonulók helyére. Azt tapasztaljuk, hogy a tanárnak készülő egyetemisták 40 százaléka a képzés öt-hat éve alatt lemorzsolódik. A diplomásoknak pedig csak a fele lesz pedagógus. A követéses vizsgálatok szerint pedig a kezdő pedagógusok fele 5-10 év után elhagyja a pályát.
(Forrás: Népszava)
 
2022.11.13.
A budapesti Eötvös József Gimnázium 38 tanára is csatlakozik a hétfőn kezdődő munkabeszüntetéshez
Újabb iskola, a budapesti Eötvös József Gimnázium 38 tanára is csatlakozik a hétfőn kezdődő egyhetes munkabeszüntetéshez, amelyet a XVIII. kerület két iskolája, a Karinthy Frigyes Gimnázium és a Brassó utcai Általános iskola hirdetett meg – tudta meg az RTL Klub Híradó című műsora. Az akcióhoz korábban csatlakozott a BP18 Egyesített Óvoda Pitypang Tagóvodájából 20 óvodapedagógus, majd további iskolák is, a Külső-pesti Tankerületben összesen 25-en, illetve rajtuk kívül cikkünk írásáig a Jelky András Iparművészeti Szakgimnázium, a Veres Pálné Gimnázium, a Városmajori Gimnázium, illetve az Eötvös is. Az országos középiskolai rangsorban első helyen álló Eötvös Gimnázium egyik tanára, Lakatos István azt mondta az RTL Klubnak, hogy szerinte a szolidaritás a legfontosabb a jelen helyzetben, mert a problémáikra csak összefogással tudnak megoldást találni. Szerinte a hétfői egyeztetésen semmilyen előrelépés nem történt a szakszervezetek és a köznevelésért felelős államtitkár között.
(Forrás: telex)
 
2022.11.13.
Bezárnak egy nyíregyházi bölcsődét a rezsiárak miatt
Az érintett szülők az RTL Híradónak azt mondták, felháborítónak tartják, hogy éppen az ő bölcsődéjüket zárják be. Három hetet kaptak arra, hogy eldöntsék, melyik intézményben szeretnék elhelyezni a gyermeküket. Akadnak olyan családok, ahol nem rendelkeznek személygépkocsival, nekik plusz harminc percet is jelenthet, hogy eljussanak az új bölcsődébe. A szülők emiatt azt kérték, hogy az önkormányzat vizsgálja felül és vonja vissza a döntést. Még papírhóvirágokat is kihelyeztek a városháza elé, hogy így tiltakozzanak. Válasz azonban mindeddig nem érkezett a kérésükre. A híradónak nyilatkozó pszichológus szerint árthat a gyerekeknek a hirtelen változás.
(Forrás: index)
 
2022.11.13.
Többezres élőláncokat szervezett, mert a lusta tüntetések helyett emberarcú demonstrációt akart
Faludi András neve talán nem sokaknak ismerős, pedig nagyrészt ő szervezte az október 5-i többezres élőláncot, majd részt vett a 27-i 14 kilométer hosszú élőlánc szervezésében is. Ő szülőként áll ki az oktatás mellett. Valami olyat akart csinálni, ami a „lusta tüntetések” helyett emberarcúvá teszi a résztvevőket is, nem csak egy megszámlálhatatlan tömeggé, és az autósokat sem dühíti fel a forgalom blokkolásával. Faludi fontosnak tartja azt is, hogy a szervezők ne a tüntetésen szólítsák meg először a résztvevőket, hanem vonják be őket már előbb a folyamatba.
(Forrás: telex)
 
2022.11.13.
„Jól láthatóan megérkeztünk a szakadék szélére” – Összeomlásban az iskolapszichológia Magyarországon
„A diákok mentális állapotának a szűrését azért vetettük el, mert a feltárt problémák mennyiségét nem bírná el a rendszer, összeomlana nemcsak az egészségügy, de a gyermekvédelem és a szakszolgálat is. Így hagyjuk cserben a legkiszolgáltatottabbakat!” Ezt írta Facebook-oldalán a pedagógiai szakszolgálat fővárosi pszichológusa, aki nem a pénzért protestál – 19 év utáni 267 ezer forintos megbecsülését informatikus férje támogatásával tudja vállalni –, hanem a riasztó helyzet miatt. Az Iskolapszichológiai Módszertani Bázis vezetője pedig úgy fogalmaz, azonnali változásra lenne szükség az óvoda- és iskolapszichológusok foglalkoztatásában, ám a döntéshozók rendre megfeledkeznek erről a szakterületről. Őt azt követően kerestük, hogy az óvoda- és iskolapszichológusok kongatták a vészharangot szakmai állásfoglalásukkal.
(Forrás: Népszava)
 
2022.11.13.
Tanárballagás, sztrájktárgyalás és nagy egyetemi spórolások - elhoztuk a hét legfontosabb híreit
Ismét tárgyalóasztalhoz ültek a pedagógus-szakszervezetek képviselői a kormánnyal, az egyházi iskolák tanárai pedig tüntetést szerveztek Budapesten. Sőt az is kiderült, hogy átalakíthatja a pedagógusok életpályamodelljét a minisztérium, több elemet törölhetnek a rendszerből, megvan az ország legjobb két tannyelvű gimnáziumai és összegyűjtöttük az átalakuló felvételi legfontosabb szabályait. Ezek voltak a hét legfontosabb hírei.
(Forrás: Eduline)
 
2022.11.13.
Talán nem kéne hagyni, hogy a fiatalok már megint forradalmat robbantsanak ki – Kulifai Máté a Mandinernek
De hogy a konkrét kérdésre válaszoljak, nem hiszem, hogy a festmények leöntése, a boltok összefestékezése és a forgalom megbénítása a klímavédelemről szólna. Az ilyesmikben részt vevő fiatalok nagy részében rendkívül komoly egzisztenciális szorongás van és félelem, soha annyi apokaliptikus hír, rémkép, világvége-hangulat nem zúdult még generációra talán, mint az elmúlt években az övékre. Megrendült a kiegyensúlyozott, boldog és hosszú életbe vetett remény, mert hol a világjárványok, hol a világháborúk fenyegetettsége rombolja az emberben a jövőbe vetett hitet. Ebben a kihívásokkal teli állapotban sokan menekülnek bizonyos világmegváltó ideológiákba, amelyekért az életüket szentelhetik, és ilyen ez a neomarxista irányba hajló zöldideológia is.
(Forrás: Mandiner)
 
2022.11.09.
Gulyás a pedagógusbérek lemaradásáról: A saját sikereink csapdájába estünk
„Szerintem nagyon nagymértékben megoldja a tanárok jogos követelését az, hogy ha 2025-re 800 ezer forint közelébe emelkedik az átlag pedagógusbér” – válaszolta Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón a Telex arra vonatkozó a kérdésére, hogy megoldja-e a tanárok megélhetési gondjait, illetve az elvándorlást azon ajánlat, amit a pedagógus-szakszervezetek kaptak Maruzsa Zoltán államtitkártól hétfői tárgyalásukon. „Mi úgy látjuk, hogy egy olyan helyzetben, amiben ma Magyarország van, egy 21 százalékos béremelés komoly lépés” – tette hozzá. A videóból az is kiderül, hogy értette a miniszter azt, hogy a kormány a saját csapdájába esett a tanárok fizetésének lemaradásával.
(Forrás: telex)
 
2022.11.09.
KRÉTA-ügy: a hackerek nyilvánossá tették a rendszer forráskódját
Nyilvánossá vált a KRÉTA forráskódja, a rendszert korábban feltörő hackerek november 9-én közzétették az interneten az állami adminisztrációs rendszer kulcsfontosságú részét. Ezzel újabb fejezetéhez érkezett a GDPR-éra legnagyobb hazai botránya. Hétfőn kiderült, hogy néhány hete sikeres adathalász-támadást hajtottak végre a Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer, azaz a KRÉTA fejlesztőcége, az eKRÉTA Informatikai Zrt. ellen. Ennek eredményeként a támadók illetéktelen hozzáférést szereztek a közoktatás minden intézményében kötelezően használt adminisztrációs rendszer adataihoz. Ezt követően arra is fény derült, hogy a fejlesztőcég el akarta kenni az ügyet, és nem értesítette időben a hivatalos szerveket az adatszivárgás tényéről.
(Forrás: 24.hu)
 
2022.11.09.
\"Másfél millió gyerek a magyar válogatott, mögéjük kell állnunk\"
Még csak harmadik hónapja tart a 2022-2023-as tanév, mégis volt egy ballagás Budapesten: egyházi iskolák tanárai búcsúztak. A politika és szakmájuk összefonódásáról, a kiállásukról, valamint arról is beszélgettünk velük, hogy miért nem érzik úgy az egyházmegyék iskoláiban tanító pedagógusok, hogy az állami fenntartású intézményekkel szemben a rendszer kedvezményezettjei lennének. Ballagás volt, mert elballagtatták mindazon pedagógusokat, akik vagy a tanári pályát, vagy már magát az országot is elhagyták a megélhetési körülményeik, valamint az oktatás állapota miatt. Az egyházi intézmények pedagógusai ugyan – az egyik szervező elmondása szerint - már tavasszal is tartottak egy kisebb demonstrációt, mégis a keddi alkalom mégis több volt ennél, mert jól látható tömegbe szerveződve vonultak az egyházi fenntartású intézmények pedagógusai.
(Forrás: hvg.hu)
 
2022.11.09.
Ezrek vettek részt a belvárosi Tanárballagáson
A rendezvényen résztvevők a Szent István tér felét töltötték meg, meghallgatva a pedagógusok öt pontját: \"Új nemzeti oktatási stratégiát! Gyerekbarát oktatást! Autonómiát! Vonzó pedagógus-életpályát, értékálló és igazságos bért! Megbecsülést a pedagógusoknak!\" Az esemény végén a Himnuszt énekelték el a résztvevők.
(Forrás: Infostart)
 
2022.11.09.
Húsz közgazdász követeli nyílt levélben az oktatás radikális átalakítását és a tanárok béremelését
Húsz elismert közgazdász által aláírt nyílt levelet tett közzé Mellár Tamás országgyűlési képviselő a Facebook-oldalán. Az aláírók azt követelik a kormánytól, ha idénre már nem, a következő évre vállalja fel az oktatási rendszerben dolgozók érdemi bérrendezését. Az aláírók a levélben a magyar oktatási rendszer hiányosságait részletezik, mint írják, az állami iskolarendszer állapota tarthatatlan, ezért sürgős, gyökeres változtatások kell meghozni annak érdekében, hogy „Magyarország valóban előre menjen”, és hogy „az oktatási rendszer kiművelt embereket bocsásson ki, versenyképes tudásúakat, a XXI. század kihívásaira rugalmasan alkalmazkodni tudókat”.
(Forrás: telex)
 
2022.11.08.
„A csend nem rend!” – két budapesti iskola tanárai egyhetes munkabeszüntetésbe kezdenek
A Karinthy Frigyes Gimnázium 34 tanára, illetve a szintén a tankerületünkben lévő Brassó Utcai Általános Iskola 26 tanára bejelentjük, hogy november 14-18. között személyenként változó időtartamú, de összesen egyhetes munkabeszüntetésbe – polgári engedetlenkedés vagy sztrájk – kezdünk – írta a 24.hu-nak kedd reggel Berta Beáta, a pestszentlőrinci Karinthy Frigyes Gimnázium pedagógusa. Egyúttal jelezte: ezzel a lépéssel szeretnék kifejezni, hogy nem tartják elegendőnek és megfelelőnek azokat, az oktatásirányítás részéről érkezett reakciókat, amelyeket a hetek óta tartó, országos megmozdulásokra kaptak válaszul.
(Forrás: 24.hu)
 
2022.11.08.
Brüsszelben tárgyaltak a tiltakozó tanárok és diákok a magyar közoktatás helyzetéről
Tizenkilenc fős delegáció utazott kedden Brüsszelbe,hogy a magyar közoktatás helyzetéről, a tanárok problémáiról beszéljenek az Európai Bizottság döntéselőkészítő szakembereivel – tudta meg a Magyar Hang. Információink szerint a csoportot a momentumos Cseh Katalin EP-frakciója, a Renew Europe hívta meg a belga fővárosba, a küldöttségben pedig tanárok, szülők, diákok, civil szervezetek és érdekvédők is részt vesznek. Név szerint ugyanakkor csak a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetéről (PDSZ) tudjuk, hogy ott van a brüsszeli beszélgetéseken – Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője ugyanis vállalta részvételét, míg a delegáció többi tagja inkább névtelenséget kért.
(Forrás: Magyar Hang)
 
2022.11.08.
Ma egyházi iskolák tanárai tartanak „ballagást”, amivel az oktatás tarthatatlan állapotára figyelmeztetnek
Egyházi iskolák tanárai szerveznek „Tanárballagást” kedd délután öt órára a Deák térre, ahonnan át fognak vonulni a Szent István-bazilikához. Ezzel szimbolikusan a pályaelhagyás problémáján keresztül szeretnék felhívni a figyelmet a közoktatás egészének tarthatatlan állapotára. A ballagásokon megszokott végzős diákokat ezen az eseményen felváltják a pályájukat már elhagyó vagy egyelőre a pályán maradó tanárok, akiket az öregdiákok és szülők búcsúztatnak el. A szervezők szerint nincsen családbarát politika felelős oktatáspolitika nélkül.
(Forrás: telex)
 
2022.11.08.
Vizsgálatot indít az adatvédelmi hatóság a KRÉTA feltörése miatt
Cikkünk megjelenése után újra megkerestük a NAIH-ot, hogy a nyilvánosságra került információk fényében terveznek-e vizsgálatot indítani az ügyben. „Megkeresésével kapcsolatban tájékoztatom, hogy az ügyben a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság hivatalból eljárást indított. Az eljárás lezárásáig további információt nem ad a Hatóság” – válaszolta megkeresésünkre Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke.
(Forrás: telex)
 
2022.11.08.
Több faluban megadta magát az iskolafenntartó, van, ahol a diákokat a helyi futballcsapat öltözőjébe költöztették
„A tankerületi központok folyamatosan vizsgálják az alacsony létszámú, nem gazdaságosan működtethető oktatási helyszíneket” – ezzel indokolta a Népszava kérdésére a Soproni Tankerületi Központ, hogy miért döntöttek a térségben több, csak alsó tagozattal rendelkező kis iskola átmeneti bezárásáról. Noha az érintett települések kényszerből és saját költségen próbáltak megoldást találni, a tankerület szerint mindezzel nincs semmi baj.
(Forrás: Népszava)
 
2022.11.08.
Bemutatták a felmérést, Magyarországon csődöt mondott a tanári életpályamodell
Több tízezer pedagógus töltötte ki júniusban és szeptemberben a Belügyminisztérium kétkörös online kutatását, amelyben az Orbán-kormány egyebek mellett arra volt kíváncsi, az oktatásban dolgozók mennyire elégedettek a helyzetükkel. A kérdőívet kitöltők 70 százaléka vélekedett úgy, hogy a pedagógusok díjazása a jövőben vegye figyelembe a teljesítmény értékelését, a munka minősége alapján történő differenciálást. A válaszadók 91 százaléka szerint a biztonságos iskolai légkör hatással van a tanulók teljesítményére, 78 százalékuk szerint fontos a pedagógusok konfliktus- és stresszkezelési készségeinek fejlesztése, kétharmaduk pedig azzal is egyetértett, az iskolaőrség bevezetése indokolt azokban az iskolákban, ahol arra igény mutatkozik. A felmérés résztvevőit kérdezték a munkaterhelésről is, amelyről a szaktárca csak annyit írt, “egy részük megfelelőnek, másik részük soknak tartja a heti kötelező óraszámot”.
(Forrás: Népszava)
 
2022.11.08.
Ellopták a diákok adatait: nem kell mindig elbújni a felelősség elől (hanganyag)
Feltörték a KRÉTA rendszert, amelyben adminisztrálják a közoktatást, és nem csak a diákok jegyei láthatók, de az olyan érzékeny adatai is, hogy milyen egészségügyi problémákkal küzd. Rab Árpád szakértő szerint nem profi támadás történt, hanem csak véletlenül akadt a horogra egy ekkora adatbázis. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság hivatalból eljárást indított. Az adatbázisok ma rengeteget érnek a kreatív kezekben, de sokan úgy vannak a kiberbiztonsággal, hogy nem fordítanak rá figyelmet, pedig fontos lenne.
(Forrás: Klubrádió)
 
2022.11.08.
Nevetséges számokat kaptak a kormánytól a szakszervezetek, folytatják a sztrájkot
A kormány ígéretei szerint 2022-ben 16,7%-kal, 2023-ban 10,2 %-kal, 2024-ben 8,8%-kal, majd 2025 8,5%-kal fog növekedni a tanárok átlagbére, így lesz akkorra 777 000 forint a pedagógus-átlagkereset. A kormány szerint ez 94 százalékos emelés - írja a szakszervezet. A PDSZ szerint egyébként a kormány nem is az oktatásban dolgozókhoz szól. \"Nem nekünk tesz ajánlatot. Ezek az üzenetek nem nekünk szólnak, hiszen tudja, hogy elfogadhatatlanok\" - vélik, kiemelve, hogy erre válaszul egyetlen dolgot ígérhetnek: november 18-án minden eddiginél többen szüntetik majd be a munkát.
(Forrás: Eduline)
 
2022.11.08.
Száztizenhat szegedi egyetemi oktató és kutató is támogatja a tanárok követeléseit
Száztizenhat, a természettudományos, illetve informatikai területeken dolgozó szegedi egyetemi oktató és kutató tett közös nyilatkozatot, amelyben nyilvánosan szolidaritást vállalnak a közoktatás szereplőivel, támogatva követeléseiket. Az aláírók egyúttal kifejezik egyetértésüket az MTA Közoktatási Elnöki Bizottsága által közzétett, a helyzet lehetséges megoldásait is tartalmazó összegzéssel. A nyilatkozók külön szót emelnek a természettudományos tantárgyak oktatásának helyzetéért, amelyet különösen elkeserítő állapotban lévőnek látnak, és aminek negatív hatásait meglátásuk szerint mind a felsőoktatásban, mind a munkaerőpiacon egyre erőteljesebben érezni lehet.
(Forrás: Szegeder)
 
2022.11.08.
Szintet léphet a tanárok tiltakozása, ha 1000 pedagógus egyszerre szünteti be a munkát
Munkabeszüntetésbe kezd több tucat dél-pesti pedagógus, és retorziók esetén több száz, akár 1000 kollégájuk csatlakozhat hozzájuk, ezúttal már határozatlan időre. A pedagógus sztrájkbizottság és Maruzsa Zoltán államtitkár hétfői, a szakszervezetek szerint eredménytelen tárgyalásának kudarca után kedden lapunkat az érintettek arról tájékoztatták, hogy a fővárosi Karinthy Frigyes Gimnázium 34, valamint a Brassó Utcai Általános Iskola 26 tanára november 14-étől személyenként változó időtartamú, de összesen egy hétig tartó munkabeszüntetésbe kezd.
(Forrás: hvg.hu)
 
2022.11.07.
Sztrájktárgyalás: a kormány idén már nem emeli meg a pedagógusok bérét
dén nem lesz semmilyen béremelés, a többi sztrájkkövetelésünkben sem történt semmilyen előrehaladás. Egy halvány ígéretet kaptunk arra, hogy a pedagógiai és gyógypedagógiai asszisztensek heti 40 órás munkaidejét csökkentik – ezt mondta Komjáthy Anna, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének országos választmányának vezetője a sztrájktárgyalás után, ami hétfő délután háromkor kezdődött és több mint két órán át tartott az Oktatási Hivatalban a Szalai utcában, ahol a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárral tárgyalt a követeléseikről.
(Forrás: telex)
 
2022.11.07.
Egymilliós gázszámla jött ki L. Ritók Nóra toldi tanodájának
Nem rég írtunk arról cikket, hogy mekkora bajba kerülhetnek a civil és karitatív szervezetek, amiért az ő épületeikre, intézményeikre nem vonatkozik a rezsicsökkentés, ezért a teljes piaci árat kell megfizetniük. L. Ritók Nóra, a Berettyóújfaluban és térségében működő Igazgyöngy Alapítvány vezetője akkor lapunknak azt mondta, hogy átszervezéssel próbálják kiküszöbölni a magas rezsiszámlákat. Például az oktatáshoz az iskolától bérelnek termet, a toldi telephelyen pedig fatüzelésre való átálláson gondolkodtak el. Csakhogy arra nem számítottak, hogy ilyen magas gázszámlát kapnak már november elején.
(Forrás: 444.hu)
 
2022.11.07.
Kielemeztük a tüntetők 9 pontját, itt tart most a hazai oktatás
Az elmúlt időszakban a rezsiválság mellett az oktatás ügye, az iskolák helyzete hasította ki a legnagyobb szeletet a hazai nyilvánosságból. A tüntetők céljai ismertek, azt 9 pontban foglalták össze. Most a követeléseik mentén mutatjuk be a magyar közoktatás helyzetét.
(Forrás: index)
 
2022.11.07.
Elmagyarázta a KSH, miért tűnik nagyobbnak a tanárok fizetése a statisztikában, mint a valóságban
„Az átlagkereset a munkaügy-statisztika definíciói szerint a szerződés szerinti besorolási bér alapján számított törzsbér mellett tartalmazza a havonta változó kiegészítő fizetést, bérpótlékokat illetve a nem rendszeres kereseteket is (prémium, jutalom, 13. és további havi fizetés).” A KSH hivatalos átlagkereseti adatai „a teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresetét, a pedagógus bértábla pedig a pedagógusok szerződés szerinti besorolási alapbérét tartalmazza, a havonta változó pótlékok és nem rendszeres keresetek nélkül. Fontos figyelembe venni továbbá, hogy a hivatkozott tábla pedagógus foglalkozásonkénti kereset adatai az intézmény főtevékenységétől függetlenül minden – az abba a foglalkozási kategóriába tartozó – munkavállaló keresetét figyelembe veszik. Például középiskolai tanár kategóriája így tartalmazza a szakképzési intézményekben általános tantárgyakat oktatók keresetét is. A szakképző intézményekben oktató tanárok, pedagógusok besorolási alapbére jellemzően magasabb a köznevelési intézményekben dolgozókénál, a szakképző intézmények tanárai ugyanis nem a pedagógus bértábla szerint kapják a keresetüket.
(Forrás: telex)
 
2022.11.07.
Feltörhették a KRÉTA-t, a diákok adatai is kiszivároghattak
A KRÉTA szélesebb körben elsősorban e-naplóként ismert, de mára egy komplett közoktatási informatikai rendszerré duzzadt. Ahogy a honlapján látható, összesen húszféle modul és különféle alkalmazások tartoznak hozzá, többek között olyan szolgáltatásokkal, mint az az e-napló, e-ellenőrző, intézményi adminisztrációs rendszer, digitális kollaborációs tér, e-ügyintézés, illetve egészségüggyel, étkeztetéssel, gazdálkodással, HR-ügyekkel kapcsolatos adminisztráció. Ami adatvédelmi szempontból különösen aggasztó lehet, hogy a fenti adatok alapján egészen részletekbe menő profil is alkotható lenne egy-egy diákról.
(Forrás: telex)
 
2022.11.07.
Újra tárgyal a tanári szakszervezetekkel a kormány: délután kiderül, milyen ígéret hangzik el
A két pedagógus-szakszervezet az előző sztrájknapon jelentette be, hogy Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár tárgyalásra hívta őket november 7-re. Úgy vélték, ez többek között az október 23-ai, több tízezres tüntetés eredménye. November 18-ra ismét országos sztrájkot hirdetett a két nagy tanári szakszervezet. A diákok ismét felvezető akciót szerveznek aznapra, a legutóbbi akciójukkal körbeölelték Budapestet, most országos élőláncot szerveznek.
(Forrás: Eduline)
 
2022.11.07.
Drámai a helyzet a gyermekpszichiátrián
A járványhoz kapcsolódóan növekedett a szorongásos zavarokkal küzdő és depressziós tüneteket mutató gyerek száma, de drámai emelkedést tapasztalnak a sürgősségi ellátás tekintetében is a Vadaskert Gyermek- és Ifjúságpszichiátria Kórház és Szakambulancián, ami az év minden napján, 0–24 órában nyújt ellátást a területileg hozzájuk tartozó gyermekeknek. Bár úgy tűnik, hogy a járvány lecsengőben van, az indulásakor kialakult hatások mintha nem akarnának szűnni. Legalábbis ezek a tapasztalatok, hiszen az igény a kórház által nyújtott munkára, segítségre továbbra is magas maradt – tette hozzá az intézmény igazgatója. Bár a közvetlen hatásokat nem tudják megállapítani,
(Forrás: Infostart)
 
2022.11.06.
EP-delegáció vizsgálta a magyar oktatási, kulturális és médiapiaci szabadságot
Alaposan ki kell értékelni a magyar oktatási és kulturális élet, valamint a médianyilvánosság szereplőivel folytatott megbeszéléséket. Az biztos, hogy fontos a konstruktív párbeszéd folytatása a magyar kormánnyal – mondta el Budapesten Sabine Verheyen német néppárti EP-képviselő, a testület Kulturális és Oktatási Bizottságának küldöttségének vezetője az oktatás, a médiaszabadság és a kultúra helyzetével kapcsolatos magyarországi megállapításaikról.
(Forrás: napi.hu)
 
2022.11.06.
Diákok győri hídfoglalása: szabad oktatást, ne fenyegetőzést!
Mintegy száz diák foglalta el Győrben a Baross híd fél sávját. „Nincs tanár, nincs jövő!”. „Szabad ország, szabad oktatás.„, ”A sztrájk alapjog” – hangzottak a jelmondatok a zuhogó esőben. Az Egységes Diákfront a követeléseit a Győri Tankerületi Központ ajtajára ragasztotta. Előre megbeszélten, esernyőkkel érkeztek a diákok a győri belvárosba, a mintegy 200 békés tüntető diákhoz több pedagógus is csatlakozott (a tömeg csak két óra után csökkent a felére). A világszerte ismert tüntetési jelkép, az esernyő nagyon is hasznosnak bizonyult, mivel komolyan rázendített az eső. A Győri Tankerületi Központ ajtajára egy öt pontból álló követelést ragasztott ki a szervező Egységes Diákfront szószólója, Kertész Márton, aki a Telexnek így nyilatkozott: Követeléseinket még mindig nem fogadta el a kormány, a pedagógushiány továbbra is égető probléma, a béremelés nem történt meg.
(Forrás: telex)
 
2022.11.06.
Déry-díjat kapott a Kölcsey Gimnázium kirúgott magyartanára
Deczki Sarolta, Krusovszky Dénes, Schein Gábor és a Kölcsey Gimnázium egyik kirúgott tanára, Sallai Katalin Krisztina kapták idén a magyar irodalmi élet egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező szakmai elismerését, a Déry Tibor-díjat. A Dérynek emléket állító díjat a Déry-hagyatékból - beleértve a Déry-művek után keletkező jogdíjak összegét is - finanszírozzák. A kuratórium elnöke Závada Pál író, titkára az Artisjus főigazgatója, Szinger András, tagjai pedig Bán Zsófia író, irodalomtörténész, Ilia Mihály irodalomtörténész és Keresztesi József író.
(Forrás: 444.hu)
 
2022.11.06.
Újabb iskolát zárnak be tanár- és pénzhiány miatt
Tanár- és pénzhiányra hivatkozva bezár a nagybajomi Kolping-iskola. Az intézmény fenntartója visszaadja az iskolaépületet a katolikus egyháznak - derül ki az ATV Híradójából. A nagybajomi intézménybe nagyjából száz hátrányos helyzetű diák járt. Többségük mélyszegénységben élő családok gyermeke. A település polgármestere szerint várható volt a bezárás. „Tanárhiánnyal is küzdött az intézmény, és aztán tudomásom szerint - egy-két héttel ezelőtt tájékoztatott a katolikus plébános - a megnövekedett energiaárak miatt nem lehetett fenntartani a nagybajomi tagintézményt” – mondta el híradónknak Pirka Mátyás polgármester. A PDSZ szerint a rezsinövekedésre hivatkozva egyre több esetben ürít ki és von össze tagintézményeket a fenntartó, ezzel hatalmas terhet róva a szülőkre és a diákokra. Az érdekképviselet ügyvivője szerint a döntésekkel \"belenyúlnak az intézmények pedagógiai menetrendjébe - egyébként részben jogellenesen”.
(Forrás: Eduline)
 
2022.11.06.
Ónody-Molnár Dóra: A magyar iskolák a lexikális tudást erőltetik, a fejlett oktatási rendszerek a valósághoz igazodnak
alójában egyfajta csendes forradalom zajlik, amelynek középpontjában olyan kérdések sűrűsödnek, hogy „mit oktatunk?”, „kinek oktatunk?”, „hogyan oktatunk?”, „mi is az oktatás valódi célja?”, „mit vár el az iskolától a munkaerőpiac és mit a szülő?”. Soha nem volt ugyanis akkora szakadék az iskolában folyó oktatás-nevelés-tanítás és az iskolán kívüli világ között, mint ebben az időszakban. Míg az iskola a legtöbb országban pontosan úgy működik, mint a múlt században, addig a gyerekek már a 21. század szülöttjei, zsebükben egy nagyteljesítményű számítógépet hordoznak, amely biztosítja számukra az elérést a világ összes könyvtárához, méghozzá másodpercek alatt. Most, amikor a magyar utcákon, szerte az országban élőláncokat hoznak létre a diákok a tanáraik jobb megbecsülése érdekében, amikor a szülők egyre nagyobb számban érzik át, hogy az oktatásban már korábban kialakult, de évről-évre egyre mélyülő válság súlyos következményeit a gyerekeik is cipelik, a válság lehetőség is lenne egyben, hogy ne csak a pedagógusok bérezéséről essék szó – ami nagyon fontos kérdés –, hanem arról is, mit várunk el az iskolától a 21. században, vagyis mi a tanulás valódi célja.
(Forrás: Jelen)
 
2022.11.05.
Emlékezés az Erzsébet Otthonra. Kriston-Vízi József beszéde Budaörs-Kamaraerdőn 2022. október 19-én az egykori Erzsébet Otthon központi épületénél
A jelenlévők között többen is vannak, akik a Magyar Pedagógiai Társaság felhívására személyükben vagy szervezeti/intézményi formációban csatlakoztak a 2020 első napjaiban közzé tett felhívásunkhoz. Ennek középpontjában az egyik jeles előd: neveléstörténész, elhivatott pedagógus, református lelkész, közösségszervező, Dr. Kiss Áron születésének 175. évfordulója, a reá való emlékezések sora állott. Ezek közül néhány dolog az elképzeléseinknek megfelelően zajlott, ám többet sajnos és természetesen felülírt a világjárványból fakadó indokolt óvatosság, kényszer.
(Forrás: tani-tani online)
 
2022.11.04.
Miért nem követelik a tanárok Orbán Viktor lemondását?
Radó Péter oktatáskutató nem először provokálta a tanárok képviselőit, amikor szerda este nekik szegezte ezt a kérdést a CEU Demokrácia Intézetében. Arról próbálta meggyőzni a két szakszervezeti vezetőt, Szabó Zsuzsát és Komjáthy Annát, hogy a hónapok óta tartó tiltakozás nem maradhat politikamentes, és nem tehetnek úgy, mintha pusztán szakmai célokért küzdenének. „Ezt a kormányt nem lehet térdre kényszeríteni, ez egy autokratikus rendszer”- mondta Radó. Jelképes béremelést „ki lehet brusztolni”, de szerinte az oktatási rendszer többi baját (elavult tananyag, túlzott óraterhek, központosítás, autonómiahiány, és így tovább) nem fogják megváltoztatni, hiszen ezek nem véletlenül alakultak így.
(Forrás: 444.hu)
 
2022.11.04.
A közmédia kivételesen beszámolt arról, hogy tanárok és diákok tüntetnek
Az M1 híradója is beszámolt róla, hogy tüntetés zajlik a televízió székháza előtt. \"Tanárok és diákok mellett történész is felszólal az előzetesen kiadott program szerint a Hadházy Ákos országgyúlési képviselő által az MTVA székháza elé szervezett tüntetésen\" - jelentették.
(Forrás: 444.hu)
 
2022.11.04.
Feldúlták a pedagógusokat a parlamenti vitán látottak és hallottak
A pedagógusokat képviselő érdekvédelmi szervezetek csalódottak, szerintük az oktatás helyzetét érintő parlamenti vitán a jövőről nem esett szó, pártok feletti konszenzust kellene szorgalmazni, de ehelyett sikerpropagandát, gúnyos megjegyzéseket és bekiabálásokat hallottak. A Momentum kezdeményezésére szerda délután vitanapot tartottak az oktatás helyzetéről a parlamentben. Az eseményen a kormány képviselői mellett meghívott tanárok, diákok és szülők is jelen voltak, ők a karzatról figyelhették a felszólalásokat. A vitában egymást vádolták az oktatás helyzete miatt a kormánypárti és az ellenzéki felszólalók. (Itt írtunk részletesen a vitáról.) A pedagógusok érdekképviseleteitől megkérdeztük, hogyan értékelik a parlamenti vitát.
(Forrás: index)
 
2022.11.04.
Fél óra után kiküldték a diákokat és a tanárokat az oktatásról szóló parlamenti vitanapról, Pintér Sándor ahhoz sem vette a fáradságot, hogy megjelenjen
Talán annyi értelme volt az ülésnek, hogy ismét napirendre kerülhettek az oktatás problémái - nyilatkozta a Népszavának Gosztonyi Gábor. Ahogy az várható volt, az ellenzéki képviselők a kormányoldalt bírálták, míg a fideszes és KDNP-s képviselők – akik egyébként a szokásosnál nagyobb számban voltak jelen – legtöbbször a 2010 előtti kormányzat hibáit emlegették fel 12 év távlatából is. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára újabb ígéretet tett arra, hogy két hónap múlva esedékes lehet a pedagógusbérek emelése, persze csak ha sikerül megállapodni az Európai Bizottsággal az uniós támogatásokról. Szabó Tímea, a Párbeszéd vezérszónoka emlékeztette a kormánypárti képviselőket, Palkovics László miniszteregyszer már megígérte, hogy 2017-re eléri a diplomás átlagkereset 80 százalékát a pedagógusok bére, Ám ez azóta sem történt meg, pedig az Orbán-kormány akkor még nem is brüsszelezett.
(Forrás: Népszava)
 
2022.11.04.
Szombat éjszaka az oktatásért és a pedagógusokért virrasztanak majd Gödöllő főterén.
A szervezők a Facebookon azt írják, este fél héttől gyülekeznek majd Gödöllő főterén, beszédekkel és zenével készülnek, majd kirakják a NoÁr mozgalom által megtervezett, a diák- és tanártüntetések jelképévé vált felkiáltójelet. Nem ez az egyetlen megmozdulás a következő időszakban. Ahogy arról beszámoltunk, november 18-án újra országos sztrájknapot tart majd a két nagy pedagógus-szakszervezet, a PSZ és a PDSZ. Ehhez kapcsolódva országos élőláncot szerveznek diákot
(Forrás: Eduline)
 
2022.11.04.
A pedagógusok többsége szerint magasabb bér járna a hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozóknak
A felmérés két körben folyt, június 13-26., illetve szeptember 1-20. között. Az első felmérésben nemcsak pedagógusok, hanem a nevelést segítő munkatársak is részt vehettek. A kutatás részletes elemzése az Új köznevelés című lap októberi számában jelent meg, amely elérhető az Oktatási Hivatal honlapján. A júniusi konzultációt 24 ezren, a szeptemberit már több mint 33 ezren töltötték ki. A felmérések az ideális csoport- és osztálylétszámokkal, a munkakörülményekkel és a juttatásokkal, a pedagógusok és a gyermekek védelmével, a pedagógusok teljesítményének értékelésével a munka minőségének elismerésével kapcsolatban kérték ki a tanárok véleményét.
(Forrás: telex)
 
2022.11.03.
Ilyen volt a parlamenti vitanap az oktatásról
Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a jól ismert fordulatokkal indította beszédét: felsorolta a \"baloldal\" oktatási megszorításait, majd a kormány oktatáspolitikai lépéseiről beszélt, kiemelve, hogy létrehozták a KRÉTA-rendszert, ingyenessé tették a második szakma megszerzését, rengeteg iskolát és óvodát újítottak fel. Az államtitkár szerint a kormány komolyan veszi a pedagógusokat, ezért egyeztettek a szakszervezetekkel. Egyébként a nagy szakszervezetek a vitanap után, november 7-én ülnek majd ismét tárgyalóasztalhoz a köznevelési államtitkárral, Maruzsa Zoltánnal, aki maga is részt vett az eseményen.
(Forrás: Eduline)
 
2022.11.03.
Kiderült, valójában nem olyanok a fiatalok, amilyennek a kormányzati sikerpropaganda lefesti őket
Másfél évig titkolták a 2020-as magyar ifjúságkutatás adatait, így csak most derült ki, hogy a kormányközeli Nézőpont Intézethez köthető Társadalomkutató nevű műhely gyorselemzésében jócskán torzított, így végül a kormányra nézve kedvezőbb képet mutatott be. Ezt rajzolta át húsz társadalomtudós, aki átbogarászta a végül mégiscsak nyilvánossá tett adatokat.
(Forrás: hvg.hu)
 
2022.11.03.
A SZÜLŐK GYAKRAN NEM A VALLÁS, HANEM A PRESZTÍZS MIATT KÜLDIK A GYEREKEKET EGYHÁZI ISKOLÁBA
Az egyházi iskolák térnyerése azonban – szándékosan vagy sem, de – rendszerszinten szegregáló hatással is bír, mivel az iskolák többsége a jobb családi háttérrel rendelkező tanulókat vonzza be; ezért nevezi Ercse Kriszta oktatáskutató ezt a jelenséget „az állam által ösztönzött, egyházasszisztált szegregációnak”. Ez érhető tetten a Zolnay által elmesélt másik, szintén kelet-magyarországi történetben, ahol a görögkatolikus egyház átvett az államtól egy iskolát, és „az első dolguk volt, a keresztényi elfogadás nevében, hogy az addig odajáró állami gondozott gyerekeket azonnal kitúrják onnan”.
(Forrás: Qubit)
 
2022.11.02.
Fenyegetett tanárok – Berta Beáta: „A legcsodásabb érzés az, hogy a kollégáimmal visszakaptuk a reményt”
Egyesek szerint már összeomlott, mások szerint az összeomlás szélén van a közoktatás, de tény, hogy nincs elég tanár, aki van, az megalázó bérért dolgozik központi tanterv alapján, rossz központi egyentankönyvekből, megterhelően sokat, az iskolaépületek sok helyen rohadnak, a tanulói teljesítmények, egyre romlanak a rendszer világszinten is a legkevésbé egyenlíti ki az otthonról hozott különbségeket. Mindez ellen – a legális érdekérvényesítési lehetőségüktől megfosztva is – egyre többen emelnek szót a pedagógusok közül. A hatalom viszont szintet lépett a retorziókban, amikor tanárokat rúg ki állásából, és több száz fenyegető levelet kézbesít a polgári engedetlen pedagógusoknak. A több száz „renitens” tanár közül ismerje meg Berta Beáta, a budapesti Karinthy Frigyes gimnázium angol-magyar szakos tanárának véleményét.
(Forrás: hvg.hu)
 
2022.11.02.
Az oktatásról vitázik ma az Országgyűlés
A tiltakozók nemcsak béremelést követelnek, hanem például az év elején törvényileg korlátozott iskolai sztrájkjog visszaállítását, önálló oktatási minisztériumot, korszerű nemzeti alaptantervet, szabad tankönyvválasztást is, illetve azoknak a tanároknak a visszahelyezését, akiket polgári engedetlenség miatt rúgtak ki a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumból. A kormányzati hozzáállást közben jól mutatják azok a nyilatkozatok, amelyeket a Fidesz különböző ideológusai tesznek. A napokban például Bencsik András, a kormánypárti Demokrata hetilap főszerkesztője úgy fogalmazott: az iskolákat és a pedagógusi pályát egy “söpredék”, “nagypofájú, nihilista, semmiházi társaság lepte el”. Úgy folytatta: “ellepték a tanári pályát ezek a szörnyetegek, és ezek a szörnyetegek nevelnek föl egy szörnyeteg generációt”.
(Forrás: Népszava)
 
2022.11.02.
PÓCS JÁNOS SZERINT GYURCSÁNY IDEJÉBEN NEM VOLTAK OKTATÁSI TÜNTETÉSEK. PEDIG NAGYON IS VOLTAK
Az országgyűlési képviselő szerint a szakszervezetek nem szerveztek megmozdulásokat De azt például elfelejtette, amikor több tízezer pedagógus sztrájkolt országszerte több száz iskolában, amikor Hiller István házához vonultak a demonstrálók, és még egy sor másik tüntetést.
(Forrás: lakmusz.hu)
 
2022.11.02.
Törley Katalin: A hatalom retorziója fordítva is elsülhet
Polgári engedetlenség miatt Törley Katalint is kirúgták a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból. Nem csak az ott tanítókat érte retorzió, egy másik budapesti gimnáziumban is kiosztottak felmondóleveleket, a miskolci Hermann Ottó Gimnázium igazgatóhelyettesét pedig leváltották. Törley Katalin a HVG-nek adott interjúban azt mondta, érzése szerint ezek a jogszerűtlen intézkedések többeket inkább megerősítettek, mint eltántorítottak. Őket pedig kirúghatják, de az összeomló, „lassan már a gyerekfelügyeletre sem alkalmas iskolarendszer itt marad a kormány nyakán”.
(Forrás: hvg.hu)
 
2022.11.02.
Csák János: megoldható lesz a pedagógus-béremelés
A tanárok bérének rendezése már csak hetek kérdése, a modellváltó egyetemek jobban teljesítenek, túl sok a működésfinanszírozás a kulturális intézményeknél, át kell állni a produkciófinanszírozásra. Csupán néhány fontos megállapítás a Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszterrel készített interjúnkból, amelyben kérdeztük többek között az SZFE-ről, arról, hogy milyen takarékoskodást kértek a kulturális intézményektől, hogy milyen új családpolitikai intézkedések várhatók, és hogy mi ad neki igazán szabadságot.
(Forrás: index)
 
Sajtófigyelő
2023.11.21.
A pályakezdő pedagógusok mellett áll Balatoni Katalin
Maga is átélte, milyen érzés kezdő pedagógusnak lenni, ezért jól ismeri a pálya nehézségeit – jelentette ki a lapunknak adott interjúban Balatoni Katalin, a Belügyminisztérium köznevel...
(Forrás: Magyar Nemzet)
--
2023.11.21.
Plakátkampányt indít a kormány az iskolákban
A védelem online is megillet! Kérdezz, szólj, jelezz! - ezek a legfontosabb üzenetei azoknak az iskolai plakátoknak, amelyeket a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) jogsegélyszolg...
(Forrás: Eduline)
--
2023.11.21.
Státusztörvény: nem taníthatnak óraadóként tovább a felmondó pedagógusok?
Szeptember 29-ig kellett nyilatkozniuk a pedagógusoknak, hogy elfogadják-e a státusztörvény alapján írt munkaszerződésüket. Rétvári Bence államtitkár úgy nyilatkozott, hogy 1205 pedagó...
(Forrás: Eduline)
--
2023.07.17.
Oszkó Péter: Nagyon nagy bajban vagyunk, ha saját pedagógusaink bérét sem tudjuk kifizetni
ZÁMOMRA A LEGBOSSZANTÓBB ÁLLÍTÁS, HOGY A SAJÁT OKTATÁSI RENDSZERÜNK FOLYAMATOS MŰKÖDÉSI KÖLTSÉGÉNEK FINANSZÍROZÁSÁHOZ UNIÓS ADÓFIZETŐK PÉNZÉRE VAN SZÜKSÉGÜNK, miközben vannak...
(Forrás: Index)
--
2023.07.15.
Ilyen se volt még: 171 oktató állt ki a Zeneakadémia autonómiájáért
Alulírott előadó- és alkotóművészek, kutatók és zenepedagógusok, mint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatói az alábbi közleményt kívánjuk a közvélemény és a fenntartó Kultur...
(Forrás: Index)
--
2023.07.15.
„Egy mérhetetlenül szelektív törzsi társadalom öngyilkos reflexiója saját magára” – Lannert Judit oktatáskutató a státusztörvényről
Miért beszél mindenki tanárhiányról, amikor átlagosan tíz általános iskolás gyerek jut egy pedagógusra? Mi a tanárok és mi a megrendelő, a lakosság felelőssége a magyar oktatás szétes...
(Forrás: szabadeuropa.hu)
Címkék
agresszió civilek család digitális nemzedék együttműködés erkölcs esélyegyenlőség esélyek felelősség film filmklub generációk gyerekek gyermekvédelem hátrányos helyzet IKT integráció irodalmi mű feldolgozása iskola iskola és társadalom kapcsolatok kommunikáció konferencia konfliktuskezelés kreativitás kutatás könyvajánló közösség módszerek OFOE oktatás oktatáspolitika osztályfőnöki szerep pedagógia pedagógus pedagógusok pályázat rendezvény szabályok szakmai szervezet szülő szülők tanulás tanár-diák kapcsolat tehetséggondozás társadalom történelem verseny virtuális kongresszus ünnep