Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
2023.05.31.
Totyik Tamás: a státusztörvénnyel a kisiskolák bezárását készítik elő
A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) új elnöke szerint a státusztörvény bevezetésével a kormány pénzt is akar spórolni, és a pedagógushiányt is el akarja takarni. Totyik Tamás úgy látja, a státusztörvény azért is kell, mert be akarják bizonyítani, hogy a kisiskolák nem működőképesek, és a törvénnyel előkészítik azok bezárását. Az mindenesetre biztos, hogy a státusztörvénnyel a kormány meg akarja változtatni a pedagógusok jogállását. Hogy valójában mi áll a háttérben, csak mozaikokból tudjuk összerakni.
(Forrás: Hírklikk)
 
2023.05.31.
Pécsen is tüntetnek csütörtökön este pedagógusok, diákok és szülők a státusztörvény ellen
A pécsi demonstráció szervezője, a PONT, vagyis a Pécsi Oktatási-Nevelési Társulás. Az országos méretű tiltakozást Pécs mellett még legalább 14 városban megtartják, ugyanabban az időpontban, 2023. június 1-jén, csütörtökön 18 órától. A tüntetést “LEVEGŐT! – országos akció az oktatásért – PÉCS” címmel rendezik meg. A demonstrációt Pécsett a Széchenyi téren tartják, „ahol igent mondunk a diákok által benyújtott hétigenes népszavazás kérdéseire, és határozott nemmel felelünk az oktatásban tanulók, dolgozók kiállása miatt bevezetni kívánt státusztörvényre („bosszútörvényre”)”.
(Forrás: Szabad Pécs)
 
2023.05.31.
Levették az ifjúsági részlegről a magyar író könyveit a homofób törvény miatt
„A kiadóm kapott egy levelet a Libritől, amiben tájékoztatják őket, hogy három könyvem - Tükörlelkek 1, Tükörlelkek 2, Interferencia (Helena-trilógia 3.) - a két évvel ezelőtt hozott gyermekvédelmi jogszabálynak csúfolt valami miatt 18 éven aluliak számára nem terjeszthető” – írta Facebook-oldalán Papp Dóra kortárs regényíró. Felidézve, hogy könyvei nyolc éve kaphatók ifjúsági irodalom kategóriában, „hogy a 14 éven felüli korosztály megtalálhassa és felfedezhesse a 16 éves Orsi és a 18 éves Kriszti párhuzamosan futó történetét - ez a korszak most lezárul”.
(Forrás: Eduline)
 
2023.05.31.
Sátrat állítottak a diákok a Sándor-palotánál, virrasztani fognak
Sátrat állítottak a diákok a Sándor-palotánál, virrasztani fognak. Azt üzenik Novák Katalinnak, ne írja alá a státusztörvényt, mert az „nem tárgyalási alap, az oktatás fejlesztését új alapokra kell helyezni, aminek kidolgozásában közösen kell részt venni a szakszervezeteknek, a diákszervezeteknek, a civilszervezeteknek és a Belügyminisztériumnak”.
(Forrás: 444.hu)
 
2023.05.27.
DR. GYURKÓ SZILVIA: „AHOL ÉVEKIG TUD GYEREKEKET BÁNTALMAZNI VALAKI, OTT NEM ÁRTATLAN SENKI”
A titkoknak az a természetük, hogy kiderülnek. Soha nem volt olyan erős a nyilvánosság, mint most. Joggal félhetnek azok, akik eddig bíztak a saját hatalmukban, és abban a képességükben, hogy el tudnak fojtani minden információszivárgást. A XXI. században bizony legjobb eséllyel még életükben szembe kell nézniük azzal, amit eltussolni szándékoztak. Ez van. Ennek lehet örülni, ettől lehet félni, de így van. A nyilvánosság szerkezete, a média hatalma erre lehetőséget ad. És ha minden más eszközt el is próbálnak venni az áldozatoktól, ez még itt van, és nem gyengült. Sőt. Az elkövető egyéni felelőssége nem elvitatható. A bántalmazásért mindig az elkövető felel. De a közösség, amelyben mindez történt, szintén felelős. A vezetői szinten különösen. Ezt pedig el kell vállalni.
(Forrás: WMN)
 
2023.05.27.
Nem hangsúlyos téma a társadalomban, hogy mi történik a gyermekvédelmi szakellátásban
A társadalomban nagyon sokféle kép él a gyermekeltűnésekkel kapcsolatban. Amikor egy kisgyerek tűnik el egy családból valamilyen fatális véletlen folytán – eltéved, elkóborol, elsodródik –, akkor azonnal hatalmas a társadalmi összefogás. Az egész falu elindul keresni, nem kérdés, hogy van kapacitása a rendőrségnek mindent tűvé tenni, és versenyt futnak az idővel. De a 18 ezer bejelentésből 17 ezer sok száz nem ilyen típusú – emlékeztetett az alapítvány szakmai vezetője. „Azok olyan 15-18 éves srácok, akikről eleve lemondott a társadalom. Akik nevelőszülőtől nevelőszülőig, gyermekotthonból gyermekotthonba vándorolnak a rendszer különböző intézményei között, az egyszerű állampolgár sokkal inkább devianciát, egy zavaró tényezőt lát bennük, kevésbé a veszélyben lévő áldozatokat. Holott ezekről a gyerekekről lehet tudni, hogy bántalmazások áldozatai, rossz bánásmódban részesültek, nem az ő hibájuk, hogy nem egy meleg, megtartó családban nevelkednek. Május 25. az eltűnt és bántalmazott gyermekek napja.
(Forrás: Népszava)
 
2023.05.27.
Kiakadt a magyar apuka: a sporttagozatos suliban felmondtak a tesitanárok, az informatikai szakközépben nincs informatikatanár
Korchma Zsombor beszámolója szerint a helyzet így a 2022/2023-as tanév vége felé a következő:Az informatikai szakközépiskolába járó fiának szeptemberben volt informatikatanára utoljára, akkor mondott fel az utolsó. A fiúnak a tanévben öt úgynevezett projekthete volt, „ami azt jelenti, hogy nincs oktatás egy hétig, mert olyan kevés a tanár, hogy a suli egyik felének tanítanak, a másiknak nem”. A sporttagozatos általánosba járó fiának „másfél hónapja nincs testnevelés órája, mert felmondtak a tesitanárok”. Tesiórán vagy rajzfilmet néznek, jobb esetben a gyerekeket leküldik az udvarra focizni. A kisebbik fiúnak hetente kétszer 11:50-re kell iskolába mennie, amikor három ügyeleti órája van (ez azt jelenti, hogy átlagban hetente kétszer nincs oktatás az iskolában, de kötelező bemenni, hogy a tanév teljen). Aki szerint ez a rendszer jó, annak hova járnak a gyerekei?
(Forrás: rtl.hu)
 
2023.05.27.
Tiltakoznak a diákok, mert érettségi közben rúgták ki a történelemtanárukat
A hivatalos indoklás szerint azért kellett elbocsátani M.-et, mert szakmai minősítése 2 százalékkal elmaradt a központilag előírt szinttől. Úgy tudjuk, hogy a szakmai elkötelezettséget értékelő szempontra kapott rendkívül alacsony pontszámot. Így jelenleg nem taníthat a tankerület egyik iskolájában sem, miközben nemrég született gyermeke, akivel szintén tanár felesége van otthon gyeden. Az ügyről az egyik helyi csoportba feltöltött, már több mint háromezerszer megosztott poszt azt írja, hogy a tanár azonnali elbocsátásanak valódi oka feltételezhetően az, hogy „szakszervezeti vezető tag, a sztrájkok egyik mozgatója volt. A döntés felülről jött, azaz központi utasítás volt, a diákok szerint az intézményvezető sem értett vele egyet.”
(Forrás: 444.hu)
 
2023.05.27.
Hiánypótló egyetemi szakképzés indul a MOME-n
Az itthon és külföldön egyaránt dinamikusan fejlődő szolgáltatástervezési szakmában egyre több vállalat és intézmény keres service designert, hogy segítségükkel tökéletesítsék szolgáltatásaik felhasználói élményét vagy belső folyamataikat. Az itthon elérhető Service Design képzések eddig főként különböző tanfolyamok formájában valósultak meg, az egyetemi oktatásban pedig csak egy-egy tantárgy részeként jelent meg a téma, ezért HIÁNYPÓTLÓ A MOHOLY-NAGY MŰVÉSZETI EGYETEMEN 2023 SZEPTEMBERÉTŐL INDULÓ KÉT SZEMESZTEREN ÁT TARTÓ SZAKIRÁNYÚ KÉPZÉS. Az új képzés során a hallgatók többek között a kutatásmódszertan, a vizuális technikák, a stratégiai tervezés, vagy a szervezetfejlesztés területén gazdagíthatják ismereteiket, fiktív és valós service design feladatokban vesznek részt, a projektekből pedig a képzés végére olyan portfóliót állíthatnak össze, amellyel könnyen pályázhatnak meg szolgáltatástervezői pozíciókat itthon és külföldön egyaránt - áll az egyetem közleményében.
(Forrás: portfolio.hu)
 
2023.05.27.
„Ne csak mi tudjuk, hogy baj van” – mindkét elsős osztály tanítónője elmegy a hosszúhetényi suliból
Két elsős osztály is indulna ősszel, de mindkét kijelölt tanítónő elmegy a hosszúhetényi általános iskolából. A hír meglepte, elkeserítette a szülőket, akik dühösek és cselekedni szeretnének. A 3500 lakosú településen szokatlan módon ezért közös gondolkodást és gyertyagyújtást szerveztek az iskola udvarára. A Pécsi Tankerületi Központ a Telex kérdésére azt írta: nincs tudomásuk távozó pedagógusokról, ugyanakkor a tanítói állásra megjelent a pályázati kiírás.
(Forrás: Telex)
 
2023.05.27.
Beer Miklós a diáktüntetésekről: Valahogy jelezni kell, hogy baj van
Nagy hiba volt szerinte a kötelezően választható hittanoktatás bevezetése, szerinte ezzel a döntéssel megszakadt a gyerekek és fiatalok élő kapcsolata az egyházzal. Felidézte, hogy a nyolcvanas években délutánonként tele volt gyerekekkel a templomkert, egy élő közösség volt a plébános körül, és emiatt a vasárnapi misére is több fiatal járt. „Ma már letudják az iskolában a kötelezően választott hittant, a szülők pedig meg vannak nyugodva, hogy ők megtettek mindent a gyerekért, és nincs már élő kapcsolat az egyházzal” – tette hozzá.
(Forrás: Telex)
 
2023.05.26.
Százezer tanár sztrájkol Romániában, mit érhetnek el ezzel?
Miközben Magyarországon immár hónapok óta a tanárok és diákok tiltakozásától hangos Budapest, Romániában is elege lett a tanároknak: a héten tanárok ezrei követelik Bukarestben és az ország nagyobb városaiban, hogy a kormány emelje meg a fizetésüket és költsön jóval többet az oktatási rendszerre.
(Forrás: 444.hu)
 
2023.05.26.
A pedagógusok helyzetéről szóló szakértői egyeztetésen hétből csak három ellenzéki képviselő jelent meg
Pintér Sándor belügyminiszter május 24-én egyeztetett az ellenzéki pártok képviselőivel és szakértőivel a pedagógusok helyzetéről. A miniszter ekkor ígéretet tett egy újabb, szakértői szintű egyeztetésre. A Belügyminisztérium közleménye szerint az egyeztetésen a hét meghívott közül mindössze három képviselő jelent meg.
(Forrás: Index)
 
2023.05.26.
Oktatáskutató: A helyzet még annál is rosszabb, mint amilyennek látszik
Az egyetemekre jelentkező 126 ezer fiatal közül kevesebb mint 1600-an jelöltek meg első helyen osztatlan tanári képzést, miközben egyre nagyobb a tanárhiány, nem lesz, aki pótolja a nyugdíjba menő pedagógusokat és pályaelhagyókat. Egy oktatáskutató szerint az elmúlt tizenkét évben fokozatosan és brutálisan romlott a helyzet, a pedagógusképzésre jelentkezők alacsony száma is ezt igazolja.
(Forrás: szabadeuropa..hu)
 
2023.05.25.
Idén nagyot nő a diákmunkások fizetése
Május utolsó hetére az érintett cégek többsége már meghirdette, mely pozíciókra keres diákmunkásokat az idei nyári szezonban. Az ELTE-Trenkwalder Iskolaszövetkezet adatai szerint a munkáltatók mezőgazdasági idénymunkára átlagosan 1400 forintos órabért kínálnak, míg gyártási, logisztikai, vendéglátási és kereskedelmi feladatok ellátása során 1600-1750 forint közötti órabérre számíthatnak a jelentkezők. Kétezer forintot elérő órabérre főként azok a diákok számíthatnak, akiket üzleti kiszolgáló köz
(Forrás: portfolio.hu)
 
2023.05.25.
A távoktatás csak rontott a gyerekek szövegértésén
10 évvel ezelőtti szintre estek vissza a magyar ötödik osztályosok szövegértési képességei az elmúlt években egy nemzetközi oktatási felmérés, a PIRLS nemrég közzétett, 2021-re vonatkozó eredményei szerint.
(Forrás: g7.hu)
 
2023.05.24.
Kudarc lett a nagy Pintér-féle oktatási egyeztetésből, a diákok szót sem kaptak a hatalomtól
Az ellenzéki pártok, pedagógusok szervezetek és diákok képviselői után a Belügyminisztérium államtitkára, Rétvári Bence is sajtótájékoztatón számolt be a megbeszélés tapasztalatairól. Felidézte, hogy az új pedagógus státusztörvénnyel kapcsolatban már többször egyeztettek a tanári érdekképviseletekkel, szülői és diákszervezetekkel. Az ellenzéki pártokkal történt szerdai megbeszélésről azt mondta, továbbra sem tudták meg, oktatásügyben mit szeretne az ellenzék, aminek némileg ellentmond, hogy nem sokkal később arról beszélt, a pártok valamennyi felvetésére reagáltak. Az ellenzéki politikusok egy közös nyilatkozatban is összefoglalták, hogyan vélekednek a pedagógusok közalkalmazotti státuszát megszüntető törvénytervezetről, ám Rétvári szerint ők ilyen nyilatkozatot nem kaptak.
(Forrás: Népszava)
 
2023.05.24.
Pedagóguskutatás gyorsjelentés: a tanárok közel fele nagyon nehezen él meg jövedelméből
A Társadalomtudományi Kutatóközpont Politikatudományi Intézetének kutatói áprilisban online kérdőíves vizsgálatot végeztek pedagógusok körében, aminek célja az oktatási tiltakozásokkal és követelésekkel, valamint a közoktatásban tapasztalt nehézségekkel kapcsolatos vélemények feltérképezése volt Az pedagóguskutatás gyorsjelentésének eredménye szerint a pedagógusok a legfontosabb 5 probléma közé sorolják az alacsony béreket – 92 százalék, a magas munkaterheket – 62 százalék, a tanári autonómia hiányát – 61 százalék, a tananyag nem megfelelő összetételét – 59 százalék, valamint az adminisztrációs terheket – 46 százalék.
(Forrás: 444.hu)
 
2023.05.24.
Tárgyalás Pintérrel: Ez nem egy szakmai megbeszélés volt, hanem egy politikai bábszínház BELFÖLD 2023. május 24. – 12:06
A meghívó szerint az ellenzéki pártok egy-egy szakértőt vihettek magukkal az egyeztetésre, amire végül az összes ellenzéki párt elment. Az ellenzéki képviselőket a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), a Tanítanék Mozgalom, a Civil Közoktatási Platform, az ADOM Diákmozgalom és az Egységes Diákfront egy-egy tagja kísérte el az egyeztetésre. Az egyeztetésen a szakmai szervezetek nem kaptak szót, Pintér Sándor egyedül a pártok képviselőivel állt szóba.
(Forrás: Telex)
 
2023.05.24.
Kunhalmi Ágnes: egységes állásponton az ellenzék és a tanárok
Viszonylag gyorsan, gyakorlatilag eredmény nélkül, nyilatkozatok átadásával ért véget a parlamenti ellenzéki pártok és Pintér Sándor egyeztetése a státusztörvény-tervezetéről. Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke úgy fogalmazott: „jöttünk, láttunk, nem beszéltünk”. A megbeszélés után tartott sajtótájékoztatón az ellenzéki pártok, valamint a pedagógusokat és a diákokat képviselő szervezetek egyetértettek abban, hogy nem közelednek az álláspontok a kormányzattal.
(Forrás: Hírklikk)
 
2023.05.24.
Pedagógus-életpályamodell – ezért vonult ki az ellenzék a belügyminisztériumi egyeztetésről
Túl a pedagógusok érdekvédelmi szervezeteivel lefolytatott több hónapos egyeztetés után a kormányzat az ellenzéki pártokkal kezdett szerdán egyeztetésbe a pedagógus-életpályamodellről, a baloldali pártok azonban egy ponton kivonultak az egyeztetésről, és a tárca épülete előtt tartottak közös tájékoztatót. A Mi Hazánk bent maradt. Azt mondták, a \"bosszútörvényről\" (státusztörvény) értekezni nem voltak hajlandók, az oktatás helyzetének javításáról nem beszélhettek, a pártok civil szakértői delegáltja pedig szót sem kapott az egyeztetésen, ezt követően döntöttek a távozás mellett.
(Forrás: Infostart)
 
2023.05.24.
ADATOK A TANÁRSZAKOS JELENTKEZÉSEKRŐL
A facebookon több helyen megjelent néhány adat a felvi.hu alapján arról, hogy az ELTE tanárszakjaira hányan jelentkeztek. A felháborodás a helyzet miatt teljesen jogos – azonban, ahogy Bálint György írta kezdő felháborodókhoz címzett intelmeiben, „Tanuljátok meg jól, hova kell irányítani felháborodástokat.” A felvi.hu arról közöl adatokat, hogy melyik szakpárra hányan jelentkeztek. Az ELTÉn 33+1 tanárszak van, a 33 közül bármelyik bármelyikkel párosítható, ami 33*32/2=528 szakpárt jelent, a +1 az integrált természettudományos oktatásra felkészítő természettudomány-környezettan képzés, ami önmagában szakpárnak számít. Viszonylag kicsi a jelentősége annak, hogy kémia-portugál szakpárra nem jelentkezett senki; felháborodni a helyzet nyomorult voltán amiatt érdemes, hogy kémia tanárszakra (bármivel párosítva, összesen) hatan jelentkeztek első helyen. Ezt persze egy nem erre a célra készült, nyers adathalmazból ki kell számolni, összegezni. Az ELTE összes tanárszakjára az első helyes jelentkezések száma idén a következőképpen alakult:
(Forrás: ckpinfo)
 
2023.05.21.
Lasszóval keresik az iskolák a kémia- és fizikatanárokat, a felvételizők száma mégis szinte egyenlő a nullával
3357 fő - ennyien jelentkeztek idén valamilyen osztatlan tanári képzésre. Nem meglepő tehát, hogy ezzel a tanárképzések idén sem kerültek be a felvételi 10 legnépszerűbb szakjának listájába - még úgy sem, hogy idén egyébként kiemelkedően sokan, mintegy 126 ezren jelentkeztek a felsőoktatásba. Vannak szakok, amiknél egy kicsit jobb a helyzet, míg a természettudományos tárgyak esetében aggasztóak az előrejelzések.
(Forrás: Eduline)
 
2023.05.21.
A PDSZ a Tanítanékkal ellentétben a Pintér Sándorral való egyeztetésre bíztatja a pártokat
A Taníték Mozgalom szombaton küldött közleményt, amiben felszólította az ellenzéki pártokat, hogy ne üljenek le Pintér Sándor belügyminiszterrel a státusztörvényről egyeztetni, mert arról „tárgyalni nem lehet, teljes egészében el kell utasítani”. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) viszont más állásponton van, erről a Telexnek nyilatkoztak: „Aki elzárkózik az ilyen kezdeményezésektől, az megadja annak az esélyét, hogy a kormány magát demokratának állítsa be, és azt mondja, ők akartak egyeztetni, de a tárgyalófelek erre nem voltak hajlandók” – mondta a Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányi tagja. Nagy Erzsébet szerint el kell mondani a kormánynak, hogy mi a gond a státusztörvénnyel, ezt az ellenzéki pártoknak is világossá kell tenniük és képbe kell kerülniük a státusztörvény problémáival. Eddig a Jobbik és LMP jelezte, hogy elmennének Pintérrel egyeztetni, a DK ahhoz a feltételhez kötötte, hogy a belügyminiszter a tanárokkal és szervezettekkel is üljön le, a Momentum pedig látszatintézkedésnek nevezte az egyeztetést.
(Forrás: 444.hu)
 
2023.05.21.
„Szégyellem, hogy a pedagógustársadalom tagja vagyok”
A legutóbbi, április 24-ei egységes sztrájkban, amit a pedagógus szakszervezetek hirdetett meg, tiltakozva a pedagógusok jogait korlátozó új státusztörvény tervezete ellen, az érdekképviseletek szerint megközelítőleg tízezer pedagógus vehetett részt. A sztrájkolók száma ugyan elmaradt az egy évvel korábbi sztrájknapok részvételi arányaitól, ám most több olyan iskola volt, ahol a tantestület nagy többsége – egyes intézményekben 95-98 százaléka – beszüntette a munkát. Akadtak azonban olyan iskolák is, ahol kevés vagy mindössze egyetlen pedagógus, iskolai dolgozó sztrájkolt.
(Forrás: Népszava)
 
2023.05.21.
Pedagógusbérek: Pintér Sándor összehívta a parlamenti pártokat
A három hónapja tartó átfogó szakmai és társadalmi egyeztetést követően a parlamenti pártokkal is egyeztet a Belügyminisztérium az új pedagógus életpályatörvényről, amely megalapozza a pedagógusok további jelentős béremelését is. Dr. Pintér Sándor belügyminiszter 2023. május 24-ére, szerdára hívta egyeztetésre a parlamenti pártok (Fidesz-KDNP, DK, MSZP, Momentum, Jobbik, Mi Hazánk) frakcióvezetőit, politikusait, szakértőit
(Forrás: 24.hu)
 
2023.05.21.
Komoly fenyegetést kapott a kormány a pedagógusoktól
A szakszervezet hiányolja azt, hogy a kormány nem döntött a tanulók terheinek csökkentéséről, nincs a XXI. század kihívásaira választ adó alaptanterv, és elmaradt az oktatásban dolgozók presztízsének emelése is. A PSZ arra is felhívja a figyelmet, hogy ha a kormány nem hoz mielőbb érdemi döntéseket az ország jövőjét meghatározó köznevelés és szakképzés helyzetének javításáról, nem vonja vissza a státusztörvény tervezetét, végső eszközként lehetővé tesszük minden köznevelésben dolgozónak: lemondásukat/felmondásukat helyezzék letétbe a Pedagógusok Szakszervezete fővárosi és megyei irodáiban. A PSZ honlapján részletes tájékoztatás érhető el a lemondás dokumentumairól és a letétbe helyezés módjáról.
(Forrás: portfolio.hu)
 
2023.05.21.
A tüntetések és tárgyalások közepette új elnököt választott a Pedagógusok Szakszervezete
Tisztújító kongresszust tartott a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szombaton Budapesten. Az eddigi alelnököt, Totyik Tamást választották meg nagy többséggel a küldöttek a szakszervezet új elnökének – derült ki az érdekképviseleti szervezet közleményéből. Totyik július 1-jétől veszi át az elnöki feladatokat, addig tart a jelenlegi elnök, Szabó Zsuzsa öt évre szóló mandátuma, aki nem indult újra ezért a tisztségért. Totyik Tamás az elmúlt években rendszeresen megszólalt oktatási kérdésekben a médiában, és részt vett a „Tudásmenet az oktatásért!” nevű akcióban is az év elején. Miskolctól Budapestig összesen 180 kilométert gyalogolt több kollégájával együtt, hogy felhívják a figyelmet az oktatás problémáira.
(Forrás: Telex)
 
2023.05.17.
Kézhez sem kapták a státusztörvényt a pedagógus-szakszervezetek a kormánnyal folytatott újabb tárgyaláson
Nem történt érdemi előrelépés a pedagógus szakszervezetek és a kormány tárgyalássorozatának mai napi fordulóján sem – számolt be élő Facebook-bejelentkezésben Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke és Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének választmányi tagja. A szakszervezetek szerint kiszámítható előmenetelt biztosító bérrendszerre, kötelező óraszámra és az összes túlmunka kifizetésére lenne szükség, amihez viszont egyáltalán nem kell bevezetni meglátásuk szerint a státusztörvényt. A kormány az előző tárgyalás alkalmával ugyan tett engedményeket, a szakszervezetek szerint még ebben a gyengített formájában is elfogadhatatlan a törvény.
(Forrás: Mérce)
 
2023.05.17.
Pedagógusbérek és az új életpálya-modell. Maruzsa Zoltán (podcast)
Hol tartanak a tárgyalások a pedagógus-bérekről a szakszervezetekkel? Hogyan lesz vonzóbb a pedagógus-életpályamodell? Mennyit tud emelni a magyar kormány a saját erejéből, és mennyit vár a kormány az Európai Unióból? Milyen bérrendszert alakít ki a kormány, és mennyi mozgástere lesz a munkáltatóknak? Miben különbözik az új sávos, fllexibilis, teljesítmény-alapú bérrendszer a mostani, közalkalmazotti törvény szerinti 5 bérkategóriától? Ki dönthet a sávos rendszerben a differenciált bérekről? Alapbéresíthető lesz-e az új béremelés? Hány konkrét helyen változott a tervezet az elmúlt 15 tárgyalás során? Miben hoz változást az új pedagógus életpálya-modell?
(Forrás: Infostart)
 
2023.05.16.
Plusz felvételi pontokat adnának az új tantárgyból jól szereplőknek
A kampány célja, hogy a fiatalok is megismerhessék a Magyar Honvédség által kínált lehetőségeket. \"Hiszem, hogy jó ma katonának lenni\" – mondta Czermann János, hozzátéve, hogy a kormány elkötelezett ebben a folyamatban, és már előzetes döntés született a katonák illetményszintjének jövő évi továbbfejlesztéséről. Azt is célként emelte ki, hogy a hazafias és a honvédelmi nevelés a magyar oktatásba épüljön, de ehhez a pedagógusokat is \"meg kell nyernünk\". Felsorolt olyan eseményeket, versenyeket, képzéseket, táborokat és programokat, melyek szorosabbá tehetnék a kapcsolatot a Magyar Honvédség és a középiskolai oktatás között. \"Ugyancsak szeretnénk, hogy a honvédelmi alapismeretek tantárgyat felvegyék az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny tantárgyai közé, így a versenyen elért eredményekért a tanulók a felsőoktatási felvételi eljárás során többletpontot kaphatnak, illetve az egyes tantárgyak legjobb felkészítő tanárai is díjazásban részesülnek\" – jelentette ki.
(Forrás: infostart)
 
2023.05.16.
Ez most nem az a helyzet, amikor a tanári teljesítménymérésre kéne helyezni a hangsúlyt
Én sok mindent el tudok fogadni: ha az a cél, hogy sokan járjanak egyetemre, akkor ez a cél. De az is lehet a cél, hogy legyen sok szakmunkásunk, akik meg tudnak építeni egy házat. Csak legyen valamilyen koncepció, amilyen ilyen irányban haladunk. Én leginkább azt hiányolom az elmúlt időszakból, hogy nincs egy hosszú távú elképzelés azzal kapcsolatban, hogy milyen oktatást szeretnénk – mondta Csapodi Csaba, a G7 oktatási témájú podcastsorozata, a 28. óra új részében.
(Forrás: g7)
 
2023.05.15.
Több pénz kell az oktatásra, de nem mindegy, miként költjük el azt
Az adófizetők és a politikusok gyakorlatilag mindenütt egyetértenek abban, hogy több pénzt kellene fordítani a gyermekek oktatására. Nyilvánvaló dolog, hogy a jobb oktatás révén a gyerekek könnyebben tudnak az életben elindulni. Átgondoltan kell azonban e téren cselekednünk. Sok népszerű oktatási beruházásnál alig vagy semennyire sem bővül a gyerekek tudása, miközben ritkán hallunk a leghatékonyabbnak tekintett befektetésekről.
(Forrás: portfolio.hu)
 
2023.05.15.
Horváth Péter: ha nem lesz uniós forrás, akkor is kell a pedagógus-béremelés
Az írásbeli érettségik első tapasztalatairól, valamint a pedagógusok helyzetéről, a bérezéssel és az úgynevezett státusztörvénnyel kapcsolatos vitákról is beszélt Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Részlet: „ Differenciálni jelen pillanatban a pótlékoknál lehet, az osztályfőnöki és munkaközösség-vezetői pótlékoknál, az differenciáltan adható, és az intézmények saját szervezeti kultúrájuknak megfelelően döntötték el azt, hogy mi ennek a differenciálásnak az alapja. De a béreknél nincs differenciálásra jelenleg lehetőség. Érdemi lehetőség biztos, hogy nincs.”
(Forrás: infostart)
 
2023.05.15.
Külföldön vesz egyetemet az 500 milliárddal megtolt kormányközeli elitképző
A Modul Universität Wien magánegyetemben szerez tulajdonrészt a Mathias Corvinus Collegium (MCC). A bécsi intézményben 1100 diák tanul nemzetközi menedzsment, fenntartható fejlődés, alkalmazott adattudományok, turizmus és szolgáltatásmenedzsment szakokon, és előkelő helyen szerepel egy a tudományos hivatkozások alapján összeállított rangsoron. Miért fontos ez? A tulajdonszerzés az MCC nemzetközi hálózatépítésének újabb lépése, az intézmény korábban német és brit egyetemekkel kötött megállapodásokat, és tavaly ősszel Brüsszelben nyitott képzési helyszínt. Az MCC belföldön is látványos terjeszkedésbe kezdett, miután 2020-ban állami vagyonjuttatást kapott, aminek része számos emblematikus épület szerte az országban.
(Forrás: g7)
 
2023.05.13.
Fülke Extra: \"Finnországban az oktatás nem politikai játszma\"
Hogyan lett nemzetközi példa a finn oktatásból? Közéleti podcastunk videós különkiadásában Pihla Meskanen oktatási szakértő, az Arkki építészeti-oktatási program megalkotója volt a vendégünk, aki nemcsak arról mesélt, hogy mit tanulhatnak, most már Magyarországon is, a diákok a világról az építészeten keresztül, hanem arról is, milyen szemléletváltás kellett ahhoz, hogy Finnország oktatási és innovációs központ legyen Európában.
(Forrás: hvg.hu)
 
2023.05.13.
60 százalékos érettség
Az érettségizők aránya a 2010-es évekig ütemesen emelkedett, azóta viszont megállt a növekedés. Az érettségizők száma évek óta nem éri el a 70 ezret, 2004-ben még 93 ezren voltak. A csökkenés fő oka demográfiai: a korosztály létszáma csökken. A két világháború között még a középosztályba, a “nadrágos emberek” közé a befejezett gimnázium jelentett belépőt, amit a férfiak mindössze 6-8, a nők 3 százaléka végzett el. Miközben a középiskolai oktatás kibővült, a hatvanas évektől a nemi arányok is fokozatosan megváltoztak. Azóta több nő érettségizik, mint férfi, az előnyük ma is nagyjából 5 százalékpont. Mostanra az érettségi expanziója lelassult, a fiatal korosztályokban beállt a 60% körüli érettségiző arány. A teljes felnőtt társadalomban nagyjából minden harmadik embernek van legalább érettségije
(Forrás: g7)
 
2023.05.12.
Kijavítják a tankönyvet, amiben a „meleg” szót „magyarra” cserélték egy versben
A szerző azt írja, már tavaly felhívta valaki a figyelmét, hogy a szozat.org-on helytelenül szerepel a verse, írt is a szerkesztőnek, aki azt válaszolta, nem találja a verset, és nem is tudja, hogy került az oldalra. A szerkesztő kérte a helyes változatot, de Kiss elfelejtkezett a dologról, most jutott csak eszébe, amikor hallotta a katolikus tankönyvről szóló hírt. „A Katolikus Pedagógiai Intézet vezetője kedves és együttműködő volt, az online verzióban azonnal javította a verset, a nyomtatással leálltak, a szeptemberi tankönyvben már hibátlanul lesz a szöveg. Méltatlannak tartom, hogy ebben a helyzetben trágár üzeneteket és telefonokat kapott. Minden együttérzésem neki.”
(Forrás: 444.hu)
 
2023.05.12.
Tájékoztatás nélkül törölte a Facebook a május 19-i diáktüntetés eseményét KOCSIS ÁRPÁD csütörtök 10:00
„A május 19-én 16:30-ra meghirdetett tüntetésünk Facebook-eseményét gyűlöletbeszédre hivatkozva a Meta/Facebook törölte. Erről mi nem kaptunk a Metától semmilyen tájékoztatást, támogatóink jelezték, hogy ez az üzenet fogadta őket az eseményre kattintáskor”, írta a szerda este kiadott közleményében az Egységes Diákfront szervezet. A Diákfront által meghirdetett eseményre több mint 16 ezer visszajelzés érkezett, s emiatt is különös, hogy a Meta törölte az eseményt. Amikor ma reggel kilenc órakor az esemény kiírását kerestük a Facebookon, továbbra is a Meta elérhetetlen oldalakon szereplő üzenete fogadott bennünket. A Diákfront csapata új látja, hogy a Facebook-esemény törlése mögött a kormány és a Megafon Központ áll
(Forrás: Mérce)
 
2023.05.12.
Módosított az Orbán-kormány, egy év helyett bármeddig munkára lehet fogni a nyugdíjas pedagógusokat
A Magyar Közlöny április 28-i számában megjelent rendeletmódosítás – amely a kihirdetést követő napon hatályba is lépett –, már nem szab egy évre szóló időkeretet a nyugdíjas tanárok visszafoglalkoztatásához, valamint egy olyan ponttal is kiegészült, amely lehetővé teszi az idős pedagógusok számára, hogy az érettségi vizsgák és országos középiskolai tanulmányi versenyek szervezésében is részt vehessenek.
(Forrás: Népszava)
 
2023.05.11.
Óvatosan a ballagási pénzzel - érdemes a fiatalok elé megtakarítási célokat kitűzni
A ballagási szezonban a szülők, rokonok pénzzel jutalmazhatják a diákokat. Ez az ajándék azonban akár haszontalan is lehet, ha a gyerekek azonnal elköltik a pénzt. Érdemes inkább a szülőkkel közösen kitűzni egy megtakarítási célt, és arra félretenni - hívja fel a figyelmet a K&H, amelynek Vigyázz, kész, pénz! vetélkedősorozatában kiemelt szerepet kapnak a különféle megtakarítási formák a fiatalok számára. Óvatosan a ballagási pénzzel - érdemes a fiatalok elé megtakarítási célokat kitűzni A ballagás is apropót adhat arra, hogy a szülők megismertessék a gyerekekkel a pénzügyi tudatosságot, ezen belül a megtakarítások jelentőségét. A búcsúzó diákok ugyanis a ballagás alkalmával akár pénzt is kaphatnak ajándékba a szülőktől, rokonoktól.
(Forrás: Profit Line)
 
2023.05.11.
Töriérettségi 2023: itt vannak a hivatalos megoldások
Az idei írásbeli feladatsorban a keresztény vallástól egészen a magyarországi elöregedő társadalomig kellett eljutniuk a középszinten érettségizőknek töriből. A témák között előkerült a kereszténység, a Szovjetunó, az unió, valamint Hunyadi Mátyás, a Rákóczi-szabadaságharc és az első ipari forradalom is. Az idei feladatok között az 56-os forradalom története is felbukkant.
(Forrás: 24.hu)
 
2023.05.11.
„Közel jött az erőszak, a fiatalok jövőjét próbálják tönkretenni. Ez megmutatja, hogy a hatalom gyenge\"
Érzelmileg megviselő a küzdelem, amelyet civilek vívnak egy elnyomó rendszer ellen, ráadásul lassú folyamat, amelynek nem mindig látszik egyből az eredménye, és sok türelmet igényel. Ugyanakkor a kitartó ellenállás, a polgári engedetlenség és egyre több civil bekapcsolódása a mozgalomba kiépít egy közösséget, amelyben saját magukért és gyermekeik jövőjéért küzdenek, nem várnak politikusokra vagy pártokra, megszervezik maguk az ellenállást. Nem véletlen, hogy az utóbbi időben egyetlen politikai párt sem tudott ilyen nyers erőt felmutatni. „Most valóban a civilek az igazi ellenzék, ők tudnak mozgósítani, olyan határ­átlépéseket megvalósítani, amikre szükség van az igazságtalanságok miatt” – mondja Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom egyik alapítója. A budapesti Kölcsey Gimnáziumból tavaly elbocsátott tanárnő nem a menekülésben látja a kiutat. „Azért nem megyek el, mert azt gondolom, hogy van értelme annak, amit csinálok. Ez az én országom, ide születtem, itt vannak a gyerekeim, a szüleim. Miért én menjek el?” – mondja.
(Forrás: hvg.hu)
 
2023.05.11.
A „meleg” szót „magyarra” cserélték az egyik 10-es irodalomkönyvben...
A verset sokszor alkalmazzák az irodalomoktatásban, mivel Kiss Judit Ágnes műve mondhatni a Szózat XXI. századi átirata, amely a kivándorlásról és az azzal kapcsolatos dilemmákról szól, a fiatalokhoz közel álló nyelvezettel és hangnemben. Ezt erősítette meg lapunknak Arató László, a Magyartanárok Egyesülete elnöke, az ELTE Radnóti Miklós Gimnázium és Általános Iskola magyartanára is. Az ügy kuriózuma, hogy a vers széles körben közismert, ezért is érthetetlen a cenzúrának is felfogható változtatás, amely feltűnhet a tizenhat éves diákoknak. Kiss Judit Ágnes lapunktól tudta meg a változtatást.
(Forrás: Népszava)
 
2023.05.10.
Tanulás újratöltve. Miért érdemes szülőként, tanárként tanulmányozni egy múlt századi könyvet? Németh Anna írása
Ha képesek vagyunk letenni a konvencionális tanári üzemmódunkat, és a megértést elősegítő minden motívumot alkalmazunk osztálytermi jelenlétünkben, akkor megláthatjuk diákjaink szemében a kíváncsiságot, a felfedezés örömét! A mai, nagyon kényelmetlen oktatási környezetünkben pedig ez rendkívüli megtartó erővel bír(na), ám az oktatás döntéshozóinak még nagyon sok olyan lépést kellene megtenni, ami a tanulás-tanítás folyamatát az egészséges irányba viszi…
(Forrás: tani-tani online)
 
2023.05.09.
A diákok rávették a hatalmat, hogy magához méltó módon viselkedjék
A második diáktüntetéses kordonbontás után nem lehet kétségünk egyik oldal szándékai felől se. Nem egyszeri rendőri túlkapás történt előző hét szerdán, és a diákok sem véletlenül keveredtek összetűzésbe a rendőrökkel. A rendőrök tényleg foggal-körömmel (meg persze könnygázzal és gumibottal) védenek teljesen üres várbeli kormányzati épületeket. A diákok pedig, alternatíva híján, elkeseredettségükben, cserbenhagyottságukban és dühükben tényleg keresik azokat a helyzeteket, ahol a hatalom nyílt elnyomását provokálhatják ki. Ugyanis egyfelől tökéletesen tisztában vannak a hatalom működésének logikájával. Másfelől azt is látják, hogy az ellenzéki tüntetések szokásos formájának – a sétáknak és beszédhallgatásoknak – nincs sok értelme.
(Forrás: Mérce)
 
2023.05.09.
Magyartanár az érettségi műelemzésről: kiválóan elemezhető műveket kaptak a diákok
Mindkét feladat kényelmes választás lehet a diákoknak – így értékelte az Eduline által megkérdezett szaktanár a magyarérettségi műelemzős részét. Az egyik opciójuk az érettségizőknek az, hogy egy Lázár Ervin-novellát elemeznek. A tanár szerint akár még ismerős is lehet a vizsgázóknak a feladatul kapott novella, mert része a Csillagmajor című kötetének, amit az általános iskolákban tanítanak is, de Lázár Ervin egyébként sem először tűnik fel az érettségiben, ráadásul a feladatokban sem kérdeznek szokatlan elemeket. A másik lehetőség Petőfi Sándor és Tóth Árpád Csokonairól szóló verseinek összehasonlítása. A tanár szerint Petőfi művei kiválóan összevethetők XX. századi költők műveivel, ráadásul mindkét szerző és Csokonai is része a középiskolai tananyagnak, a verseik pedig még úgy sem tűnhetnek ijesztőnek, hogy egyébként nem részei a gimnáziumi tantervnek.
(Forrás: hvg.hu)
 
2023.05.09.
Most inkább tanulok, aztán majd ha vége az érettségiknek, akkor újra részt veszek a tüntetéseken
Hétfőn délután egy órakor véget ért az idei magyarérettségi írásbeli része, utána kérdeztünk apáczais diákokat a tapasztalataikról. A diákok könnyűnek találták az idei magyarérettségit, egy magyartanár szerint a szövegértés hosszú volt és a verselemzés nem volt egyszerű. A diákok felkészülését az sem befolyásolta, hogy az idén érettségiző generáció utolsó egy-két évét kétségkívül meghatározta a tanárok több mint egy éve tartó sztrájkja. Az egyik diák a Telexnek azt mondta: „Én csak szomorú vagyok, a tanáraim mindent megtesznek, hogy a legjobb szakokra kerüljünk be, engem is lehangol, ha letörtnek látom őket.”
(Forrás: Telex)
 
2023.05.09.
Indul az érettségiszezon, a mostani generációnak nem volt könnyű útja idáig
Az érettségi 2005 óta kétszintű. A középszintű vizsgán az általánosabb ismereteket kérik számon, míg az egyetemi felvételiken jelentős pluszpontokat jelentő emelt szintű vizsgák nehezebb és bonyolultabb kérdéseket tartalmaznak. Magyar nyelv és irodalomból középszinten 72 569, emelt szinten 1771 tanuló vizsgázik. Kedden matematikából középszinten 70 394-en, emelt szinten 4537-en érettségiznek, szerdán történelemből pedig középszinten 68 131, emelt szinten 7025 diák vizsgázik majd. Ezután az idegen nyelvi vizsgák következnek: május 11-én angol nyelvből középszinten 45 864-en, emelt szinten 18 848-en, 12-én német nyelvből középszinten 11 537-en, emelt szinten 2077-en érettségiznek.
(Forrás: Telex)
 
2023.05.09.
Érettségi: hétfőn egy korszak lezárult, jövőre jön a „lelketlen húsdarálás”?
Túl vannak a magyarérettségin a diákok. Közvetlenül a megmérettetés után a Magyartanárok Egyesületének elnökét kérdeztük arról, mennyire volt nehéz dolga a végzősöknek. Arató László cikkünkben ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a mostani vizsgánál sokkal fontosabb az, ami jövőre lesz. Álláspontja szerint az új követelmény, amely 2024-től lép életbe, finoman szólva is több sebből vérzik.
(Forrás: Index)
 
2023.05.08.
Veszélyes, ha egy szorongó, depressziós gyerek a ChatGPT-nek önti ki a lelkét?
Egy iskolai zaklatás áldozatává vált kamasz nevében teszteltük a ChatGPT-t, majd a mesterséges intelligencia által adott válaszokat elemeztettük szakértőkkel. A válaszokat egyikük sem találta károsnak, de azért ők nem így beszélnének egy kamasszal. Arról viszont megoszlottak a vélemények, hogy jó-e, ha valaki ilyen helyzetben először a mesterséges intelligenciához fordul.
(Forrás: hvg.hu)
 
2023.05.06.
Kiakadtak a tanárszakszervezetek Rétvárin
Láthatóan nagyon felbőszítette a tanárokat Rétvári Bence pénteki bejelentése, miszerint „Magyarország az Európai Uniónak tett minden eredeti vállalását teljesítette, így már nincs akadálya az uniós forrásokhoz való hozzáférésnek és annak, hogy a magyar pedagógus-béremelés megvalósuljon.” Szombaton a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) közös közleményben reagált a Belügyminisztérium parlamenti államtitkárának szavaira. Mint írják: Rétvári Bence állításaival szemben a pedagógusbérek emelésének nem feltétele az uniós támogatás. Normális esetben az Európai Uniótól ilyen célra támogatásokat egyetlen ország sem kap. Amiért az Európai Unió kivételt tett Magyarországgal, az a közoktatás és azon belül az e területen dolgozók nemzetközi statisztikákban is kiugróan rossz helyzete.
(Forrás: 24.hu)
 
2023.05.06.
A rendőrség keresi a KRÉTA és a Neptun meghekkelőjét TECH BELFÖLD 2023. május 05. – 18:58
Az elmúlt másfél hétben több jelzést is kaptunk arról, hogy valaki illetéktelen hozzáférést szerzett a közoktatásban használt KRÉTA, illetve a felsőoktatásban használt Neptun oktatási rendszerhez. Ezért megkérdeztük az Országos Rendőr-főkapitányságot, hogy kaptak-e bejelentést, vizsgálják-e a történteket. Pénteki válaszuk szerint a Budapesti Rendőr-főkapitányság Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály Kiberbűnözés Elleni Osztálya nyomozást indított az ügyben ismeretlen tettes ellen.
(Forrás: Telex)
 
2023.05.06.
Rendőrségen töltötte az éjszakát, de legközelebb is az első sorban fog állni (videó)
Rég láthattuk a rendőrséget olyan erőszakosan fellépni békés tüntetők ellen, mint szerda este, mikor az Egységes Diákfront tüntetése után a tömeg spontán a Karmelitához vonult. Hidász Máté úgy érzi, aránytalanul durván bántak vele, mégsem tesz panaszt a rendőrség ellen.
(Forrás: Telex)
 
2023.05.06.
Mire jó a mesterséges intelligencia? Bessenyei István írása
Kulcskérdés tehát, hogy a tanulási rendszerek leragadnak-e a papíralapú, a könyvkultúra monopóliumára alapozott, lexikális ismeretek megjegyzésére koncentráló, túlméretezett és szigorúan kötött tantervi keretek közé szorított tudásátadási algoritmusoknál, vagy képesek lesznek ezt feladni és alkalmazkodni a technológiai robbanás kihívásaihoz. A mesterséges intelligencia oktatási használatának egyik nagy ígérete az egyéni tanulási utak kialakításának lehetősége volt. Egy korábbi elképzelés szerint a tanulók digitális lábnyoma alapján, személyes tanulási szokásaik elemzésével tudnának a programok egyénített feladatokat megadni, de ezek a kísérletek adatvédelmi és technológiai okok miatt zsákutcának bizonyultak.
(Forrás: tani-tani online)
 
2023.05.05.
„Maruzsa Zoltán gondolkodását körülbelül 200 évvel ezelőttre tudnám elhelyezni” – oktatáskutató a káosz okairól
Nem tudom pontosan, mi van a politikusok fejében, gyanítom, más van a köznevelésért felelős államtitkár Maruzsa Zoltánéban és más Orbán Viktoréban, de az biztos, hogy mindenki hoz magával egy oktatási modellt a gyerekkorából. Minden új intézkedés esetében felfedezhető, hogy mintát ad számukra a Kádár-korszak oktatása, amit pedig nagyon hiányolok, az a kreativitás. Maruzsa Zoltán gondolkodását körülbelül 200 évvel ezelőttre tudnám elhelyezni. Az, hogy a szakképzés minőségét megpróbálják javítani, még jó döntés is lehetne, de egyelőre nem sikerül nekik, mert ehhez tényleg jó pedagógusok kellenének. Ha viszont a tanárokkal szemben bizalmatlanok, teljesen elveszítik ezt a réteget. Pedagógus nélkül pedig ezt a problémát nem lehet megoldani. Már azzal mellélőttek, hogy azt gondolták, a helyzet magától megoldódik. Mivel sok nőt és gyereket érint, nekik eleve nem annyira fontos, mint a férfias területek, az ipar, a katonaság vagy a futball. Most szembesülnek azzal, hogy nem oldódnak meg maguktól a problémák, és ebben szerintem nagy része van a női emancipációnak, hiszen felnőtt egy olyan generáció, amelynek már nem pálya, hogy csendben végezze a láthatatlan munkát, és annyi legyen az elismerés számára, hogy szépen megtestesíti a női princípiumot. (Lannert Judit)
(Forrás: válasz online)
 
2023.05.05.
ORSZÁGOS AZ ELÉGEDETLENSÉG – AZ ŐSZI TILTAKOZÁSI HULLÁM 2700 ESEMÉNYE LÁTHATÓ TÉRKÉPÜNKÖN
A napi térképek után folyamatosan bővül a 2022/23 tanév – sztrájkok, polgári engedetlenség, élőláncok, szolidaritási akciók – egyesített tiltakozási térképe, mely már a tavaszi adatokat is tartalmazza. A térképen mintegy 369 település több mint 1290-nél több intézményének 4370 tiltakozó akciója került feltüntetésre.
(Forrás: ckpinfo)
 
2023.05.04.
Itt a teljes lista: ez Magyarország száz legjobb középiskolája 2023-ban
Maga mögé utasította a tavaly még \"csak\" harmadik helyen álló ELTE Radnóti Miklós Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium a 2022-es lista első helyét birtokló Eötvös József Gimnáziumot és a Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumot a HVG 2023-as rangsorában. A lista első tíz helyét általában főként fővárosi gimnáziumok teszik ki. Idén (is) csak egy vidéki intézmény, a veszprémi Lovassy László Gimnázium csúszott be a rangsorba, ami a tavalyi 25. helyét javította az idei lista 10. helyére.
(Forrás: Eduline)
 
2023.05.04.
Korábbi önmagához képest is pocsék állapotban van a gyerekvédelem Magyarországon
Az e heti HVG-ben a Varga Judit igazságügyi miniszter által „Európa legszigorúbb gyermekvédelmi szabályozásaként” beharangozott törvénytervezet kapcsán végigvettük a vonatkozó statisztikákat. Az eredmény lesújtó: Magyaroroszágon uniós összehasonlításban és korábbi önmagához képest is rossz állapotban van a gyermekvédelem. Tíz év alatt 18 százalékkal nőtt a családoktól elszakított, nevelésbe vett gyermekek aránya, 14 ezerről 16 ezerre bővült a gyermekpszichiátriai esetek száma és az Európai Unió átlagánál kétszer-­háromszor több a 18 évesnél fiatalabb anyák aránya.
(Forrás: hvg.hu)
 
2023.05.02.
„A 11. osztályos diákjaim abba is belefeszültek, hogy végig kellett olvasniuk Az ember tragédiáját”
„A humán műveltség és az elit műveltség presztízse, értéke, megbecsültsége össztársadalmilag nagyon sokat romlott. Ha arra gondolunk, hogy a hetvenes években a szociológiai vizsgálatok szerint a negyedik-hatodik leggyakoribb szabadidős foglalkozás a könyvolvasás volt, ehhez képest most a huszonsokadik. Ez nagyon összefügg azzal, hogy ez a fajta kultúra, műveltség háttérbe szorult. Ezzel párhuzamosan a hetvenes években a legnagyobb presztízsű egyetemi szak a magyar-történelem szak volt a bölcsészkaron, magyar szakos tanárnak lenni kifejezetten magas presztízsű választás volt. Ma nem így van. Lecsúszott a középmezőnybe, vagy még hátrébb ahhoz képest, amit az élettudományok, a biológia, a pszichológia vagy a neurológia tudnak és jelentenek” – mondta a Qubitnek Fenyő D. György, az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola irodalomtanára, a Magyartanárok Egyesületének alelnöke, amikor arról kérdeztük, mit érzékel súlyos problémaként tantárgya körül.
(Forrás: Qubit)
 
2023.05.02.
Több hónapig maradhatnak gyerekek olyan nevelőszülőknél, akik nem tudják őket megfelelően ellátni BELFÖLD 2023. április 30. – 11:46
„Egyetértek a párbeszédes Szabó Tímea állításával, a gyermekvédelem összeomlott. A rendszer hibája, hogy a gyermekvédelemben előfordulhatnak tragédiák. Nincs annyi nevelőszülő, mint ahány férőhelyre szükség lenne” – mondta a Telexnek egy gyermekvédelmi szakellátásban dolgozó szakember, aki munkakörénél fogva belülről lát rá számos problémás esetre több megyében is. A szakember olyan pozícióban dolgozik, hogy nem beszélhetne a mindennapokban megtapasztalt gondokról, ezért is vállalta név nélkül a véleményét.
(Forrás: Telex)
 
2023.04.29.
A státusztörvény inkább cselédtörvény, minden tanárnak rosszabb lesz, de nem ugyanannyival
A kormány általános oktatáspolitikájában újdonságnak tűnik a tervezetnek az a kevéssé tárgyalt dimenziója, hogy az új foglalkoztatási forma, a köznevelési alkalmazotti jogviszony nemcsak az állami szférára, hanem az egyházi és alapítványi fenntartású iskolákra is vonatkozna. Így a teljes magyar tanártársadalom azonos jogállásban lenne foglalkoztatva, a budapesti magángimnáziumoktól az egyházi elitgimiken keresztül a kistelepülési általános iskolákig.
(Forrás: g7)
 
2023.04.28.
Ősztől honvédelmet is lehet tanulni a középiskolákban
A 2023/2024. tanévtől kezdődően a kadétprogram mellett egy új, a középiskolák szabad órakerete terhére választható középiskolai tantárgy „teremti meg annak a lehetőségét, hogy a magyar fiatalok részletesebben is megismerhessék a haza védelméhez kapcsolódó állampolgári kötelezettségeket\" – közölte pénteken a Honvédelmi Minisztérium. A tantárgy oktatásában részt vevők a honvédelmi szervezetek és feladatok megismerésén túl elméleti és gyakorlati ismereteket fognak elsajátítani például a kibervédelem és a térképészet területén.
(Forrás: hvg.hu)
 
2023.04.28.
Reagált az ELTE a Neptun feltörésének hírére
„Az Eötvös Loránd Tudományegyetem értesíti hallgatóit, hogy az április 26-án az esti órákban történt, több hazai egyetemet is érintő informatikai incidens miatt az ELTE a Neptun rendszer ideiglenes leállításáról döntött” – közölte az intézmény azt követően, hogy a Telex megírta: az ő nevükkel visszaélve törték fel ismeretlenek a tanulmányi rendszert. Az ügyben az ELTE mellett a Budapesti Corvinus Egyetem is érintett. Az ELTE azt is hozzátette, hogy megkezdték az eset kivizsgálását és megteszik „az ilyenkor szükséges informatikai biztonsági és egyéb lépéseket”. A rendszer újraindításáig a hallgatók türelmét kérték, egyben felhívták a figyelmüket, hogy rendszeren belül érkezett hamis – nem az üzemeltetőtől származó – levelekre semmiképpen ne válaszoljanak.
(Forrás: hvg.hu)
 
2023.04.26.
Őrült ütemben változnak a fiatalok szokásai, de a bankfiók továbbra is kiemelten fontos
Nem lehet elég korán elkezdeni a pénzügyi nevelést Kökény Dávid, az OTP Bank Termékfejlesztési senior menedzsere szerint, aki a Portfolio-nak elmondta, az ideális az volna, ha a szülők már az első, valamilyen alkalomra, rokonoktól kapott pénz kapcsán elkezdenének pénzügyi kérdésekről beszélgetni a gyerekekkel. Az utóbbi években egyre nő a 16 év alatti ügyfelek száma az OTP Banknál, tapasztalataik szerint a Z generáció már kifejezetten tudatos, úgy tűnik, számukra a legfontosabb, hogy minél nagyobb legyen a bank digitális képessége.
(Forrás: portfolio.hu)
 
2023.04.26.
Már nem ellenőrizné a tanárok otthoni számítógépeit a kormányzat
Elkészült az elsődleges elmeorvosi vizsgálata annak a 17 éves miskolci tinédzsernek, aki a Terrorelhárítási Központ (TEK) szerint fegyvert akart venni, iskolai lövöldözést tervezett, 50 diáktársát akarta volna megölni, majd öngyilkos lenni. A szakértő szerint B. Levente nem szenved kóros elmeállapotban, vagyis büntethető, írja a Blikk. A lap információi szerint a fiú a Discord nevű alkalmazáson keresztül arról is csetelt külföldi fiatalokkal, hogy az anyját is meg akarja ölni. „A levelezés az interneten megtörtént, ezen nincs mit szépíteni vagy tagadni. A Levente által leírtak komolyságát azonban erősen vitatjuk, hiszen valószínűleg igazából nem készült ő semmire, csak figyelmet és elismerést akart ilyen felfoghatatlan formában kicsikarni a levelező társaktól” – mondta a lapnak a fiú ügyvédje, Lichy József.
(Forrás: Telex)
 
2023.04.26.
Beszámítható az iskolai lövöldözést tervező miskolci fiatal
Elkészült az elsődleges elmeorvosi vizsgálata annak a 17 éves miskolci tinédzsernek, aki a Terrorelhárítási Központ (TEK) szerint fegyvert akart venni, iskolai lövöldözést tervezett, 50 diáktársát akarta volna megölni, majd öngyilkos lenni. A szakértő szerint B. Levente nem szenved kóros elmeállapotban, vagyis büntethető, írja a Blikk. A lap információi szerint a fiú a Discord nevű alkalmazáson keresztül arról is csetelt külföldi fiatalokkal, hogy az anyját is meg akarja ölni. „A levelezés az interneten megtörtént, ezen nincs mit szépíteni vagy tagadni. A Levente által leírtak komolyságát azonban erősen vitatjuk, hiszen valószínűleg igazából nem készült ő semmire, csak figyelmet és elismerést akart ilyen felfoghatatlan formában kicsikarni a levelező társaktól” – mondta a lapnak a fiú ügyvédje, Lichy József.
(Forrás: Telex)
 
2023.04.26.
Varga Judit: Magyarországon lesz a legszigorúbb a gyermekvédelem
Az Európai Bizottság arra hivatkozva támadja a gyermekvédelmi törvényt, hogy az nem egyeztethető össze az uniós szabályokkal, de „jól tudjuk, hogy valójában Alaptörvényünk értékeit veszik célba” – jelentette ki bejegyzésében a tárcavezető. Varga Judit hétfőn a Mathias Corvinus Collegium – MCC (MCC Brussels), a Polgári Magyarországért Alapítvány és a Magyar–Német Intézet az Európai Együttműködésért gyermekvédelmi törvényről és jogállamiságról szóló brüsszeli konferenciáján vett részt, ahol hangsúlyozta: a bizottság azt a törvényt támadja, amely védi a gyermekek születéskori nemük szerinti önazonossághoz való jogát, és kimondja, hogy az anya nő, az apa pedig férfi. Sajnálatosnak tartja, hogy vezető európai politikusok már az előtt véleményt formáltak a gyermekvédelmi törvényről, hogy érdemi párbeszédet folytattak volna a magyar hatóságokkal – írta a miniszter, hozzátéve: az egyre nagyobb teret nyerő woke ideológiát üdvözlő erőknek sikerült 15 uniós tagállamot meggyőzniük, hogy lépjenek fel Magyarország ellen a folyamatban lévő uniós bírósági eljárásban.
(Forrás: Index)
 
2023.04.26.
A rendőrség szerint ők csak az agresszív tüntetőket fújták le a Karmelitánál
„Az, hogy a rendőrök foggal-körömmel védik a kordont, számomra érthetetlen. A könnygáz használata aránytalan és indokolatlan volt mind a kordont elbontani akaró képviselőkkel, mind a tüntetőkkel szemben” – mondta Hegyi Szabolcs, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) gyülekezési jogi szakértője, aki a helyszínen is ott volt. A könnygáz bevetése előtt azért kell a figyelmeztetés,, hogy a békés tüntetők elhagyhassák a helyszínt, ezért jogellenes a figyelmeztetés nélküli intézkedés. Hegyi szerint azonban egyáltalán nem volt indokolt a könnygáz bevetése.
(Forrás: 444.hu)
 
2023.04.25.
Nyílt levelet írtak a Fazekas és az Eötvös tanárai, a válság további mélyülésére figyelmeztetnek
Mint írják, az oktatás színvonala mindenki közös ügye, ezért sem a diákok, sem a szülök, sem a nagyszülők, sem a munkavállalók, illetve a munkaadók, vagy az oktatásban dolgozók számára nem lehet közömbös, hogy milyen a magyar közoktatás. A levél aláírói szerint a tervezet súlyosan sérti a diákok minőségi oktatáshoz való jogát. Később úgy folytatják, hogy a modern iskola alapvető feltétele a szabad véleménynyilvánítási jog, amely a közoktatás minden szereplőjét megilleti, de a tervezet ellehetetleníti ennek gyakorlását, valamint csorbítja az iskolai közösségek autonómiáját és megfosztja a pedagógusokat alapvető munkavállalói jogaiktól. A Fazekas munkatársai levelükben szakmai érdekegyeztetést követelnek az oktatási rendszer korszerűsítéséről. Szintén a státusztörvény ellen emelt szót a Facebookon közzétett levelében a budapesti Eötvös József Gimnázium ötvenöt tanára is
(Forrás: Telex)
 
2023.04.25.
Pedagógustüntetés után balhé a Karmelitánál, a rendőrök gázspray-t is bevetettek
Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter az április 20-i kormányinfón azt mondta: nem érdemes a státusztörvény hatásáról beszélni addig, amíg a törvénytervezetet be nem nyújtják a parlamentnek. A tervezetről jelenleg egyeztetések zajlanak a kormány és az érdekképviseletek között. A státusztörvény védelmében Gulyás elmondta, hogy a diákok érdeke az, hogy csak félévkor és év végén távozhassanak tanárok, év közben ne. Arra a felvetésre, hogy már több mint négyezer tanár mondana fel, ha bevezetnék a státusztörvényt, Gulyás azt felelte: még semmi nem dőlt el, és ez amúgy csak 3 százaléka az aktív pedagógusoknak. Hétfőn reggel már pedagógusok, diákok, politikusok együtt demonstráltak a Belügyminisztérium épülete előtt, és több iskolában egész nap sztrájkoltak tanárok az egységes munkabeszüntetés újabb napján.
(Forrás: Telex)
 
2023.04.24.
Egy gyermekkórház fehér köpeny nélkül, ahol 30 éve dolgoznak a családok mentális egészségéért
30 éve dolgozik a gyermekek mentális egészségének javításáért Magyarország első, modern, önálló gyermekpszichiátriai kórháza és szakambulanciája. A Vadaskertben három évtized alatt több mint 62 ezer gyermek vizsgálatát és terápiáját végezték el. A gyermekpszichiátria jelen pillanatban is teltházzal működik, a személyzet megfeszített munkában és új terápiás megoldásokkal igyekszik ellátni az ország különböző részeiből érkező, pszichés gondokkal küzdő gyermekeket és fiatalokat.
(Forrás: Telex)
 
2023.04.24.
Nyomorból vinnék az egyetemig a gyerekeket, az állam viszont nem segít rajtuk
Magyarországon tömegek szorulnak ki a minőségi oktatásból, ez pedig a nyomor újratermelődéséhez vezet. Ózdon a Van Helyed Alapítvány komplex fejlesztési programjainak segítségével a szegregátumokban születő, jellemzően roma gyerekek magasabb végzettséget szereznek a szüleiknél, többen a felsőoktatásig is eljutnak. Hiába tudnak fontos eredményeket felmutatni, a szervezet kritikus helyzetbe került, az állam pedig egyelőre nem segít.
(Forrás: Telex)
 
2023.04.22.
› „Ha támogatni szeretnénk a diákokat a tanulásban, akkor sok lépéssel hátrébb kell lépni” - Interjú Kaderják Anita oktatáskutatóval
A szakemberrel a Kreatív Partnerség Magyarország (KP) program nemzetközi díjazása kapcsán beszélgettünk a 21. századi kompetenciákról, arról, hogy miként lehet mérni a kreativitást, és szó került többek között a magyar oktatáskutatás nemzetközi élvonalba való bekapcsolódásáról is. Ha támogatni szeretnénk a diákokat a tanulásban, akkor nem onnan indul a folyamat, hogy a matematika képességüket kezdjük el fejleszteni, sok lépéssel hátrébb kell lépni. Hogyan érzik magukat az iskolában, a közösségükben? Mi teszi őket motiválttá? Hogyan érhetjük el, hogy higgyenek magukban, és képesek legyen figyelni a társaikra is? Hogyan taníthatjuk meg őket csapatban dolgozni?
(Forrás: Kölöknet)
 
2023.04.20.
Pedagógus-béremelés: újabb fordulatok történtek, nincsenek veszélyben az uniós források
2025-re egy pedagógus átlagosan 800 ezer forintot keres majd. A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára hétfőn az M1 aktuális csatornán azt is kiemelte, hogy a béremelésekre szánt 800 milliárdos konstrukció jelenleg a legnagyobb az Európai Unióban. A pedagógusok 75 százalékos béremelését az Európai Uniótól várt 800 milliárd forintból oldaná meg a kormány. A politikus azt is hangsúlyozta, hogy a költségvetésből januárban már megelőlegezték a tervezett időarányos béremelések 10 százalékát és amint megérkeznek az uniós források, akkor a különbözetet visszamenőleg kifizetik.
(Forrás: Mandiner)
 
2023.04.20.
Kimutatták a kutatók: meglepő eredménye lett a magyar oktatási reformnak
Egy jól megtervezett szakképzési rendszer sokféle módon lehet hasznos a társadalom számára. Felgyorsíthatja a munkaerőpiacra való belépést, növelheti a szakképzettek kezdeti keresetét miközben csökkentheti a társadalmi egyenlőtlenségeket az iskolai lemorzsolódás csökkentésével és a társadalmilag hátrányos helyzetű fiatalok foglalkoztatási esélyeinek és jövedelmének javításával. Azonban a túlságosan specifikus szakmai képzés hosszú távon káros is lehet az itt végzettek számára: a specifikus képes
(Forrás: portfolio.hu)
 
2023.04.20.
Erre számítsunk szülőként, ha elfogadják a státusztörvényt
A kormány tervei szerint a pedagógusok elveszítik közalkalmazotti státuszukat, és ehelyett egy ún. státusztörvény fogja szabályozni jogállásukat. A kormányzat elsősorban a beígért béremelésről szokott beszélni, de szülőként tudnunk kell arról, hogy a törvény számos hátrányos elemet tartalmaz, melynek részleteit igyekeznek eltitkolni. Az alábbiakban a teljesség igénye nélkül bemutatjuk, milyen változásokkal szembesülhetünk szülőként, ha a tervezett státusztörvény hatályba lép.
(Forrás: Szülői Hang)
 
2023.04.20.
Törley Katalin a Fülkében: „A kormánynak 12 éve volt az oktatás reformjára. Akkor mégis, kit kritizáljak?”
A pedagógusok tiltakozása reform helyett a szakmába még egyszer belerúgó státusztörvényhez vezetett – nagyon tömören így foglalható össze mindaz, ami 2023-ban történt a pedagógusokkal. Arról, hogy hogyan jutottunk ide, és hogyan tovább innen, Törley Katalint kérdeztük közéleti podcastunkban.
(Forrás: hvg.hu)
 
2023.04.19.
Döntött Orbán Viktor, kiknek emeli meg a pedagógusok helyett a bérét
Miközben folyik a hercehurca a pedagógusok béremelése körül, a kormány azt ugyanis az uniós források folyósításához köti, amelynek ténye és ideje viszont bizonytalan, mint a kutyák vacsorája, másoknak jut pénz. Ennek érdekében Orbán felhívta a pénzügyminisztert, hogy – a miniszterelnök általános helyettese bevonásával – gondoskodjon arról, hogy 2024-től évi közel 62 millió forint álljon rendelkezésre az éves központi költségvetés magyarországi egyházi személyek jövedelempótléka és zsidó örökség ápolása támogatását szolgáló előirányzata javára.
(Forrás: mfor)
 
2023.04.19.
Volt miniszterek, államtitkárok és tudósok a „bosszútörvény” ellen
Többek között a 2010 utáni Orbán-kormányok első oktatásért felelős minisztere is aláírta a pedagógusokat támogató nyilatkozatot, amelyet a kezdeményezők megkeresésére a Válasz Online hozhat most nyilvánosságra. A jövő heti tanársztrájk elé időzített, pedagógusok melletti, az őket sújtani hivatott bosszútörvény elleni kiállás aláírói volt miniszterek, államtitkárok, tudósok, értelmiségiek. A nyilatkozatot változtatások nélkül, teljes terjedelmében közreadjuk.
(Forrás: válasz online)
 
2023.04.17.
Ha ezt a státusztörvényt elfogadják, megtörténhet, hogy az EU nem ad pénzt a magyar tanárok béremelésére
„Ez az egész még egy terület, ahol a nőket hátrányosabb helyzetbe lehet hozni – világított rá egy jóval tágabb kontextusra Zeller Judit jogász és pszichológus, a TASZ magánszféra projektjének helyettes vezetője. Az általunk megkérdezett iskolaigazgató esetében ez konkrétan azt jelenti, hogy „mivel a gyeses évek az új törvény szerint nem fognak beleszámítani a szolgálati évekbe, a szeptemberben esedékes jubileumi pénzemre most várhatok még 3 évet”. „Bejött hozzám egy kollega a héten, hogy ő egyedül neveli a gyerekeit, és nem tud bent ülni 48 órát az iskolában” – mondta az igazgató, utalva arra, hogy a korábbiakhoz képest 40-ről maximum 48 órára emelhető a munkaidő, amiből ma még 32 óra felett a munkáltató nem rendelkezhet, júniustól viszont nincs kötetlen munkaidő, mert az igazgató erre a „szabad felhasználású” munkaidőre is elrendelheti az intézményben történő munkavégzést. „Nincs is annyi szék a tanáriban, amennyien dolgoznak egy iskolában, de el fogják várni tőlük, hogy 40 órát bent töltsenek az iskolában” – mondta Totyik.
(Forrás: Qubit)
 
2023.04.17.
Színházban a Baltazárral. Gabnai Katalin írása
Nem először találkoztam a Baltazár Színház Down-szindrómás színészeinek produkciójával, de az alkalmazott színházművészet olyan meggyőző órája volt ez, hogy még ma is fogva tart. Ékes példája ez a játék annak, hogy igaz színházat milyen nagyon eltérő anyagú, változó minőségű és olykor kiszámíthatatlan erejű mozzanatokból lehetséges összegyúrni. A klasszikus szerzők némelyikében meg tudnak támaszkodni kezdő vagy kevésbé elszánt színjátszók is, s emlékszem, a klasszikusunkká lett Örkény István-szövegek is nagy segítséget nyújtottak egy hajdani Baltazár-produkció szereplőinek. Most az a különleges helyzet áll elő, hogy a downos vagy más fogyatékkal élő játékosok élet- és emberismerete, fájdalomérzékenysége és humora támasztja meg a – hol költői, hol nagyon is gyalogjáró – mondatokat
(Forrás: tani-tani online)
 
2023.04.15.
Ónody-Molnár: Dóra: Demokraták, féljetek
Az „államosítástól” és az iskolai tanszabadság felszámolásától egyenes út vezetett a kötelező Pedagógus Karig, a megalázó értékelési rendszerig (PÖCS) és a szoknyahosszt is előíró etikai kódexig. Az utóbbi lépések a pedagógusok többségének már nem tetszik, de tiltakozni miattuk az előbbiek csendes tudomásulvétele miatt nem tud. Az államosítás és az iskolai szabadság megszüntetése miatt egyetlen központi hivatal beosztottja lett minden tanár. Akkor nem tiltakoztak ellene. Ma már úgy érzik, az állásukkal játszanának, ha megtennék. Nem az adott iskolában nem taníthatnának többet, hanem az egész országban, hiszen mindenhol ugyanaz lett a munkáltató. Pontosan látják, hogy még a tantestület és a szülők által támogatott iskolaigazgatónak is mennie kell, ha nem vele szimpatizál a hatalom helyi vagy országos embere.
(Forrás: hvg.hu)
 
2023.04.15.
Erős indulatokat váltott ki az újlipótvárosi iskola zsidó hitközséghez kerülése
A szülők jövő héten szavazhatnak a fenntartóváltásról. Ha a szülők több mint a fele támogatja a váltást, akkor a javaslat Pintér Sándor belügyminiszterhez kerül, a végső döntést ő hozza meg. A lapnak nyilatkozó egyik szülő szerint diszkrimináció egyértelműen erősödött az iskolában, amióta megtudták, hogy a zsidó hitközség venné át az intézményt. Egy másik szülő arról számolt be, hogy a március 28-i fórumon „kocsmaszintű” beszélgetés volt, és olyan mondatok is elhangzottak, hogy „zsidó uralom” lesz az iskolában. A szülőknek írt egyik levélben a fenntartóváltást azzal indokolták, hogy a BZSH Külkereskedelmi Technikumának igazgatója szeretné bővíteni oktatási intézményének portfólióját és a Budapesti Gazdasági Egyetemmel indítanának egy közös technikusképzést, így a diákok könnyebben bekerülhetnének az egyetem külkereskedelmi szakára. Ehhez viszont erős nyelvtudásra van szükség már az általános iskolában is, ezért szeretnének együttműködni a Herman Ottó Általános Iskolával.
(Forrás: Magyar Narancs)
 
2023.04.15.
Tényleg bajuk lesz a gyerekeknek attól, hogy művészi aktokat mutatnak nekik?
A Dávid-szobor körül fellángolt prüdéria-botrány nem egyedi eset, bár 2023-at írunk, időről időre hallani hasonlókról, volt, aki a Bibliát is ki akarta tiltani az iskolákból, mondván az pornográf. De mi különbözteti meg a meztelen test művészi ábrázolását a pornográfiától? Művészeti szakértőkkel beszélgettünk. A most fellángolt prüdéria nem egyedi eset, és bár 2023-at írunk, időről időre hallani hasonlókról. Legutóbb például egy utahi iskolában merült fel az egyik szülő részéről, hogy a Bibliát pornográfia miatt ki kellene tiltani az intézményből. A felvetés alapja egy tavaly hozott törvény, ami szerint pornográf vagy „nem ízléses” elemet tartalmazó anyag eltávolítható az iskolákból. LMBTQ-ügyben is zajlanak tiltások, kampányok, és nem csak Amerika-szerte. Kárpáti Andrea szerint most egyfajta konzervatív hullám söpör végig a világon, a történelemben nem először. „Indokolt, hogy szülőként és szakemberként kellő higgadtsággal fogadjuk ezeket az irányzatokat, és ügyeljünk rá, nehogy eluralkodjanak”
(Forrás: hvg.hu)
 
2023.04.15.
Búcsúzhatnak a 18 év alattiak a TikToktól?
Napjainkban az életünket behálózzák a különböző közösségi platformok, kikerülni őket annyit jelent, minthogy az ember önkéntes digitális száműzetésbe vonul, amit kevesen vállalnak az összekapcsolt világunkban. Az azonban az egyszerű felhasználó számára már követhetetlen, hogy adataink hol, kinél landolnak, és mire használják fel őket. Nem véletlen, hogy a közösségi platformok használatával kapcsolatban egyre komolyabb aggályok merülnek fel, ha a biztonságról és az adatvédelemről van szó. Persze, ez a problémás kérdés sem feltétlenül csak az egyszerű felhasználók védelméről szól, a TikTokot leginkább azért tartják trójai falónak a nyugati kormányzatok, mert a platformot Kínában hozták létre, és a felhasználók adatait is ott tárolják. Márpedig a Nyugat, pontosabban az Egyesült Államok és Kína vetélkedése egy új hidegháború küszöbén van, számos elemzés szerint ezt a küszöböt már át is lépték. Egy ilyen világpolitikai szkanderben természetesen az adatgyűjtés is eszköz az ellenfelek számára.
(Forrás: index)
 
2023.04.14.
Egyre több gond van az iskolai orvosi igazolásokkal – „Megalázó a szülők számára, hogy megbízhatatlannak tekintik őket” – megszólal egy háziorvos
A gyermekorvosok dühösek, állításuk szerint idejük felében gyakorlatilag \"igazolásgyárként\" működnek, amely sok esetben, a valóban orvosi ellátásra szoruló beteg gyermekek kezelésétől veheti el az időt. A házilag könnyen orvosolható betegségek esetén is kénytelenek orvosi igazolást kérni a szülők, mivel az iskolák nagy többsége nem fogadja el az általuk írt igazolást, csupán évente 3 alkalommal. Hiába nehezíti a szülők, és háziorvosok munkáját is a jelenlegi rendszer, az intézmények még sem bíznak meg kellő mértékben a szülőkben, állítja egy budapesti háziorvos.
(Forrás: Blikk)
 
2023.04.13.
Folytatódik a tanárper, Palya Tamás és Törley Katalin is bíróság elé áll
Palya Tamás, Törley Katalin, Ocskó Emese, Molnár Barbara, Sallai Katalin – ők azok a pedagógusok, akiket a Belső-Pesti Tankerületi Központ tavaly ősszel elbocsátott amiatt, mert a polgári engedetlenség eszközével tiltakoztak. A tanárok amiatt fordultak bírósághoz, mert álláspontjuk szerint aránytalan és eltúlzott volt az a jogkövetkezmény, amit a tankerület alkalmazott velük szemben. Az egyik legfőbb kérdés továbbra is az, hogyha a pedagógusok valóban jogsértően viselkedtek azzal, hogy polgári engedetlenségi akcióban vettek részt, akkor miért nem mentettek fel mindenkit, aki hasonlóképp cselekedett? A november végén elbocsátott pedagógusok a tárgyalások egy részén már túl vannak. A tanárok eredeti kereseti kérelmükben sérelemdíj megfizetését és az intézményekbe való visszahelyezésüket kérték. Időközben a kereseti kérelmüket azonban megváltoztatták, a visszahelyezésre már nem tartanak igényt, a többség azóta elhelyezkedett.
(Forrás: index)
 
2023.04.12.
Repülő egyetem ukrán diákokkal. Trencsényi Balázs írása a CEU projektjéről
A CEU-n dolgozó vagy azzal kapcsolatban álló kollégák egy csoportjával elkezdtünk azon gondolkodni, hogy mit tehetnénk a diákok érdekében, hogy egy többrétegű párbeszéd keretében összekapcsoljuk őket az intézményeiken kívüli ukrán és nemzetközi tudósokkal. Az ötletek valahogy maguktól jöttek össze. Online tanár-diák kapcsolatot létesítettünk ukrán diákokkal. Így tartottuk az órákat. Olyan helyzet is előfordult, hogy a hallgató éppen az óvóhelyről jelentkezett be akkumulátorról feltöltött gépével, s így vett részt a tanításon. Szeretnék megerősíteni egy gondolatot a júliusi nyári iskoláról, amelyet – személyes jelenléttel kiegészítve, teljessé téve a képzést ­– Budapesten szerveztünk. Mindannyiunk számára, akik ott voltunk a tanári oldalról, nemcsak pedagógiai, hanem fontos egzisztenciális élmény is volt. Határtalan érdeklődést és egy különleges pszichológiai helyzetet fedeztünk fel, amikor olyan emberek, akik nem harcolhatnak háborús helyzetben, olyasmit csinálnak, amivel segítik a hazájukat, és saját maguk számára értelmes szellemi és erkölcsi keretet teremtenek. Végtelen elkötelezettséget, érdeklődést és energiát fedeztünk fel.
(Forrás: tani-tani online)
 
2023.04.12.
Telt ház volt Debrecenben a korábbi rektor egyetemről kitiltott előadásán
A Debreceni Egyetem (DE) korábbi rektorának Magyarország akkumulátor nagyhatalom lesz! Megéri? című előadását eredetileg az egyetemen rendezték volna meg, azonban Kun Ferenc, a Természettudományi Kar dékánja nem engedélyezte, hogy egyetemi rendezvényként, a felsőoktatási intézmény területén tartsák meg. Kun arra hivatkozott, hogy a DE működési rendje alapján nem adnak teret olyan programnak, ahol aktuálpolitikai kérdéseket vitatnak meg. Fábián István az előadása elején leszögezte, az értelmiség felelősségének tartja, hogy megszólaljon a szakterületét érintő kérdésekben. Mint mondta, nagyon sok tévhit, félinformáció és téves információ látott napvilágot a témában, ő ugyanakkor a megbízható nemzetközi szakirodalomra és a hivatalos megnyilvánulásokra támaszkodott az előadás készítése során.
(Forrás: 24.hu)
 
2023.04.12.
Újabb tanársztrájk készülődik, ma egyeztet a kormány a pedagógusok képviselőivel
Az új jogállási törvény szerint idén június 1-jétől már nem közalkalmazotti, hanem “köznevelési foglalkoztatotti” jogviszony keretében foglalkoztatnák a pedagógusokat. A jogállásváltást ráadásul elfogadni, aláírni sem kell, a váltás automatikus. Ugyanakkor az új kinevezés közlésétől számított öt munkanapon belül kérheti a felmentését, aki nem szeretne az új jogviszonyban tovább dolgozni. Ám a kormány tett arról, hogy ez a lehetőség ne legyen annyira vonzó: akik így járnak el, mindössze egyhavi, a januári illetményüknek megfelelő végkielégítésre lesznek jogosultak akkor is, ha több évtizede közalkalmazottak. Az új státusztörvény, ha a jelenlegi formájában vezetik be, több más hátrányos intézkedést is tartalmaz - a nevelés oktatással lekötött heti munkaidő maximum 32 óráról akár 48 órára emelése, elrendelhető lesz a vasárnapi munkavégzés, korlátozzák a pedagógusok szólásszabadságát (munkaidőn kívül sem lesz szabad a közoktatásról negatívan nyilatkozni) -, valamint a törvényes, a külvilág számára is érzékelhető sztrájk lehetőségeit is tovább szűkíti.
(Forrás: Népszava)
 
2023.04.11.
Újabb komoly kiadást kapnak a nyakukba a magyar szülők: sokaknak nincs más választása, fizetni kell
Az elmúlt időszakban az infláció és az árak emelkedése egyre nagyobb terhet jelentett a családok számára, különösen a nyaralások és a szabadidős tevékenységek területén. Ennek ellenére a legfrissebb adatok azt mutatják, hogy a nyári táborok iránti kereslet továbbra is növekszik. A magasabb táborárak miatt sok magyar szülő aggódik, és van is alapja a félelemeknek. A gyerekek étkezése, a bérleti díjak, az állatkerti, múzeumi vagy strandbelépők díjai is növekedtek, az alapanyagigényes vakációs lehetőségek költségeiről nem is beszélve.
(Forrás: Pénzcentrum)
 
2023.04.11.
Mindenki feje felett átnyúlva, szegregációra hivatkozva vonna össze két XIII. kerületi iskolát a tankerület
Tiltakoznak a szülők, tiltakoznak a tanárok és tiltakozik a XIII. kerületi önkormányzat is, a Közép-Pesti Tankerület saját hatáskörében mégis összevonna két – jól ismert – helyi általános iskolát. A tankerület levelében a csökkenő diáklétszámra és spontán szegregációra hivatkozik, az önkormányzat szerint viszont a tankerületi vezetésnek nulla a helyismerete, és a rossz vezetőválasztás tehet mindenről. A végső döntés Pintér Sándor belügyminiszter kezében van, aki a jogszabályok szerint nem köteles figyelembe venni az érintettek véleményét.
(Forrás: hvg.hu)
 
2023.04.11.
Titokban megkezdték a tanárok teljesítményértékelését: \\\"kivitelezhetetlen, értelmetlen, elvégezhetetlen\\\" feladatot kaptak a pedagógusok
„Hivatalosan március 16-án jelentették be, hogy megnyertük a pilot programban való részvételt. Az első lépés az volt, hogy kidolgozzák a pontozást, amely során 10 szempont alapján 70 pontot lehet kapni. A pedagógusoknak vállalnia kellett 3 célt, amelyek nem lehettek az alapfeladatok (pl. dokumentumok módosítása, osztályozó vizsga lebonyolítása stb.). Olyanokat fogadtak el, mint versenyeztetés, korrepetálás, tanórán kívüli programok szervezése. Ezekre lehet 30 pontot kapni. A 70 pontra a munkaközösség vezetők tesznek javaslatot, de az intézményvezető dönt a végén. Elvileg jönnek majd az óralátogatások, amire kell majd óratervet készíteni, de ennek a rendjéről még nem tudok részleteket”
(Forrás: hvg.hu)
 
2023.04.10.
Eminens, diplomatikus, itt-ott sántít – megírattuk a tavalyi érettségi esszéket a ChatGPT-vel
Míg a jelenleg a világ nagy részét foglalkoztató mesterséges intelligencia (MI) alapú szöveggenerátor, a ChatGPT által írt egyetemi beadandók már a hazai egyetemeknek is feladják a leckét, az érettségin értelemszerűen nincs lehetőség internetet használni. Mégis kíváncsiak voltunk, vajon hogyan teljesítene a nyelvi modell ingyenesen hozzáférhető változata a legutóbbi magyar érettségi esszéfeladatain, ezért megírattuk vele a tavalyi tavaszi és őszi magyar középszintű érettségi mindkét gyakorlati szövegalkotását.
(Forrás: Eduline)
 
2023.04.10.
Az oktatási megmozdulások résztvevői még mindig itt vannak, összefognak és tiltakoznak 2. rész
Tanulságos egy szakma, pedagógusok, szülők, diákok napi megmozdulásait követni az oktatásért. Sztrájkok, érettségi bojkott, levélkampány, zebraszerda és még sok minden más jelzi, az érintettek rosszul érzik magukat. Érdemi változást szeretnének, és nem törvény által végrehajtott megtorlást. Ezért a hangjukat – már csak a jövő érdekében - nem meghallani több mint bűn, az már hiba. Ennél nagyobb csak egy van – ahogy összeállításunk előző részében utaltunk rá –, azt állítani, hogy mára már nincs is hangjuk. Hogy nagyon is van, azt bizonyítja a felsorolás folytatása.
(Forrás: hírklikk)
 
2023.04.10.
BALATONI JÓZSEF: HA MEGSZAVAZZÁK A STÁTUSZTÖRVÉNYT, AKKOR MENNI KELL…
Újabb törvénytervezetet nyújtott be a kormány, amit már június elsejétől, tehát még ebben a tanévben bevezetnének. [Érdemes alaposan végigolvasni ezt a cikket, amelyben a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) pontról pontra végigveszi, hogy ez mivel járna.] Gyakorlatilag minden érintett: gyerek, szülő, tanár csak még rosszabb helyzetbe kerül majd, ha ez megtörténik. Sajnos az nem kérdés, hogy kétharmados többséggel bármit meg lehet szavazni. Most már csak egy kérdés maradt: meddig tűri ezt a pedagógustársadalom egésze, és mikor érkezik el az a pont, amikor egységesen azt mondják: elég volt!
(Forrás: wmn.hu)
 
2023.04.10.
Szépen lassan épül le az egykor európai színvonalú magyar óvodai rendszer
A magyarországi óvodai rendszer sokáig európai összevetésben is kiemelkedően jónak számított, mind pedagógiai, mind szervezeti szempontból. Az elmúlt években azonban romlott az ellátás színvonala, aminek talán leglátványosabb tünete, hogy nincs elég óvodapedagógus, ami még úgyis nagy problémát okoz, hogy egyre kevesebb az óvodáskorú gyerek. A szakemberhiányt sok helyen csoportösszevonásokkal próbálják orvosolni az intézmények, ez azonban csak tovább növeli a dolgozók leterheltségét.
(Forrás: telex)
 
2023.04.09.
Mattolná a kormány a „kockás inges” pedagógustiltakozást
Sikerülhet-e kormánynak ötlépéses mattot adni a tiltakozó tanároknak? A jogállási törvénnyel és a hozzá kapcsolódó törvénycsomaggal mindenesetre erre készül. Igazából nem sportszerű sakkjátszmáról van itt szó, hiszen parti közben az egyik fél önkényesen, a maga javára változtatgatja a szabályokat. A kormány a gyerekek érdekeire hivatkozik, valójában azonban csak saját hatalmát védelmezi.
(Forrás: 444.hu)
 
2023.04.09.
Kirúgtak egy orlandói tanárt, miután saját nekrológjukat íratta meg diákjaival
Kirúgták az orlandói Dr. Phillips középiskola tanárát, miután arra kérte a diákjait, hogy írják meg saját nekrológjukat, ugyanazon a napon, mikor az iskolában próbariadót tartottak, és azt gyakorolták, hogy mit kell tenni akkor, ha lövöldözés történik – írja az NBC News. A feladatot kiadó pszichológiatanár, Jeffrey Kenner a lapnak azt nyilatkozta, hogy a feladattal nem az volt a célja, hogy bárkire is ráijesszen, csupán azt gondolta, hogy ez segíthet a gyerekeknek elgondolkodni az életükön, hogy mit tartanak fontosnak az életben, és mit tehetnek azért, hogy elérjék a céljaikat. A 11. és 12. osztályba járó diákok közül azonban sokan megrémültek, és felkeresték az intézmény tanácsadóit is, akik kikérdezték a 63 éves Kennert is a feladatról. Majd órákkal a kérdéses feladatsor után elbocsátották a tanárt, aki január óta tanított az iskolában.
(Forrás: telex)
 
2023.04.08.
Jesszus, a Fidesz kisgyerekekkel viteti a keresztet! Agybaj! Szürreális! – teljesen kiakadt a HVG és a 444
Tehát a kérdésem az lenne, hogy a 444 cikke és annak keretezése mennyiben nem meríti ki a közösséggel szembeni hergelés fogalmát. Az eseménynek eleve nincs nagy hírértéke – iskolás éveim életre szóló emlékei között tartom számon, amikor elmentünk az osztállyal vidékre a szent háromnapra, aminek részeként nem nappal sétáltunk végig egy filigrán kereszttel valamely városi utcán, hanem az éjszaka közepén vittünk fel egy jó vastagot az erdőn át egy hegy tetejére. 1997 volt, azt hiszem, tehát legalább azóta bevett szokás egyházi iskolákban, hogy nem unalmas magolással tanulják meg a diákok, mi is az a keresztút és hogy következnek egymás után a stációk, hanem úgymond élményszerűen, passiójáték keretében.
(Forrás: Mandiner)
 
2023.04.08.
Egyre több tanár gondolkodik pályaelhagyáson, a ‘70-es évek világába csúszhat vissza a magyar közoktatás Tiltakozik az új pedagógustörvény bevezetése ellen a miskolci Földes Ferenc Gimnázium tantestülete.
A miskolci Földes Ferenc Gimnázium nevelőtestülete, közalkalmazotti tanácsa és szakszervezeti csoportjai is csatlakoztak a veszprémi Lovassy László Gimnázium tanárainak felhívásához. Ebben azt követelik, hogy a közoktatást és a pedagógusokat érintő új törvényjavaslatok ne kerüljenek az Országgyűlés elé széleskörű társadalmi és szakmai egyeztetés nélkül. A Lovassy tantestületének 75 százaléka (56 főből 43-an) azt is jelezte, elfogadhatatlannak tartják azt a gyakorlatot, amely jelenleg Magyarország törvényalkotási folyamataira jellemző. A miskolci Földes Ferenc Gimnázium szervezetei közleményükben úgy fogalmaztak, az új jogállásról szóló törvénytervezet „egy olyan bő évtizedes, hol lopakodó, hol pedig direkt jogalkotási folyamat végpontját jelenti, amely szakmai tartalmát tekintve korszerűtlen, a nevelőtestületeket megfosztja maradék autonómiájától, s ezzel egy időben munkajogi feltételrendszerét tekintve más ágazathoz képest is rosszabb, szinte a totális államokra jellemző körülményeket teremt”.
(Forrás: Népszava)
 
2023.04.08.
Bezáródott a tanárok előtt a metró ajtaja, kísérő nélkül maradtak a gyerekek
A tanárok előtt záródott be a 4-es metró ajtaja, így a kísérő nélkül maradt gyerekkel indult el a szerelvény. A tanárok szerint a sok leszálló miatt nem volt elég idejük a felszállásra, míg a BKV szerint a kísérők hibáztak. A Metróért Egyesület elnöke szerint az, ami a gyerekekkel történt, azt bizonyítja, hogy a 4-es metró biztonsági rendszere nem megfelelő. Bíró Endre elmondta, hogy anyagi okok miatt nagyon lebutított a rendszer, ilyenre például más világvárosokban nem is nagyon van példa. Ezért írásban tettek javaslatot a Budapesti Közlekedési Központnak a biztonsági rendszer javításával kapcsolatban. A BKV a csatornának küldött válaszában azt írta, hogy a biztonsági kamerák felvételei alapján a tanárok abban hibáztak, hogy mindketten a gyerekek után akartak felszállni a szerelvényre. Ezért azt javasolják, hogy ezentúl az egyik tanár még a gyerekek előtt, míg a másik utánuk szálljon fel a metróra.
(Forrás: Index)
 
2023.04.08.
Varga Judit: Hiába ütnek, rúgnak, harapnak minket, ősszel új gyermekvédelmi intézkedések jönnek
Az Európai Bizottság tavaly decemberben kötelezettségszegés megállapítása iránti keresetet nyújtott be az Európai Bírósághoz a 2021 nyarán megszavazott, LMBTQ-ellenes pontokat is tartalmazó magyar „pedofiltörvény” ügyében. Az Európai Bizottság arra kéri az EU Bíróságát, hogy állapítsa meg: Magyarország megsértette az uniós jogból eredő kötelezettségeit. A magyar jogszabály többek között tiltja, hogy 18 éven aluliak számára homoszexualitást, nemváltást vagy „öncélú szexualitást” jelenítsenek meg (tehát nemcsak a pontos definícióval nem bíró „népszerűsítést”, hanem a puszta megjelenítést is), illetve korlátozhat vagy kizárhat egyes civil szervezeteket a szexuális felvilágosításból és más iskolai programokból. A hazai ellenzék és jogvédők szerint az Orbán-kormány tudatosan összemossa a pedofíliát a homoszexualitással, holott a két dolognak tudományos szereplők sokasága szerint semmi köze nincs egymáshoz.
(Forrás: telex)
 
2023.04.08.
Beer Miklós: Túl sok energiát fordítunk a gyerekek vallásos nevelésére, de kevesen jutnak el a felnőtt hithez
Ha nincs folytatása az életünknek, akkor valami borzasztó szomorú és szánalmas az emberi sors: valaki Afrikába születik, és már gyermekként éhen hal, valaki háborúban vagy baleseten veszik oda, a másik betegségben szenved és igazságtalanságok érik, de ezzel párhuzamosan sokaknak megadatik, hogy mindvégig jólétben, komfortzónában éljenek, hosszú kort megérve – mondta a Világgazdaságnak adott interjúban Beer Miklós. A Váci egyházmegye nyugalmazott püspökét Húsvét alkalmából kérdezték. A katolikus pap elmondta, hogy az elmúlt dekádokban a legnagyobb bánata az volt, hogy a húsvéttal nem nagyon tudunk mit kezdeni, a népszokások ráadásul tévútra viszik az ünnep valódi üzenetét
(Forrás: 24.hu)
 
2023.04.07.
Borsodban börtönbe mennek a szülők az iskolai hiányzások miatt – A Belügyminisztériumot nem érdekli
Bár Magyarországon a törvények elvileg mindenkire ugyanúgy vonatkoznak, az igazság az, hogy valójában a legszegényebbek kerülnek a legkönnyebben rács mögé. Ehhez sokszor még valódi bűnt sem kell elkövetniük, elég csak egy néhány tízezres szabálysértési bírság. Egy borsodi faluban már évek óta azért járnak a szülők börtönbe, hogy leüljék a gyerekeik igazolatlan órái miatt kiszabott pénzbüntetést. Tavaly szeptemberig Magyarországon több mint 3600 esetben, összesen 105 millió forintra bírságolták a hatóságok a családokat a gyerekeik ellógott órái miatt. Ennek az összegnek csupán a negyven százalékát fizették be, ami azt jelenti, hogy a fennmaradó 74 milliót le kellett ülniük. Egy nap a rácsok mögött ötezer forintot ér, vagyis tavaly szeptemberig – a számok szerint – 14.800 napot napot voltak börtönben ezek a szülők. Tényfeltáró videónk nyomán Vadai Ágnes, a DK alelnöke írásban intézett kérdést Pintér Sándorhoz arról, hogy tényleg ezt tartja-e a legjobb megoldásnak. A Belügyminisztérium válaszként csak annyit írt: cikkeket nem véleményez.
(Forrás: szabadeuropa..hu)
 
2023.04.06.
Hány iskolás gyerek bír el egy keresztet? Makón csak azért is kipróbálták
Izgalmas pedagógia kihívás, hogy miként lehet általános iskolásoknak is befogadható módon beszélni a húsvétról, akár szakrális, akár szekuláris szemszögből, a Szignum Két Tannyelvű Egyházi Általános Iskolában úgy gondolták, hogy ez a legjobb módszer: cipelni a keresztet .A „városi keresztútról” Makó fideszes polgármestere, Farkas Éva Erzsébet több képet is megosztott ezzel a szöveggel: „Hálatelt szívvel köszönöm a nagyheti gondolatokat, a közös éneklést, imádságokat. A keresztút kegyelmi ideje váljék Isten dicsőségére és lelkünk üdvösségére!” A kommentelőket nem feltétlenül járta át a kegyelem, többen felvetették, hogy talán meg is kellett volna korbácsolni a gyerekeket, hogy teljes legyen a golgotai élmény.
(Forrás: hvg.hu)
 
2023.04.06.
BŐVEN 3000 FÖLÖTT A STÁTUSZTÖRVÉNYT ELUTASÍTÓ PEDAGÓGUSOK SZÁMA
Az aHang felületén közzétett nyilatkozatot eddig már 3000-nél is több pedagógus írta alá, kijelentve, hogy az új jogállási törvény hatályba lépése esetén megszüntetnék jelenlegi közalkalmazotti jogviszonyukat, illetve munkaviszonyukat. A Civil Közoktatási Platform térképen is megjelenítette, hogy mely településen hány fő nyilatkozott arról, hogy a státusztörvény bevezetése esetén elhagyná a pedagóguspályát. MUTATJUK A FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TÉRKÉPET
(Forrás: Ne dolgozz ingyen!)
 
2023.04.05.
Újabb nyílt levelet kapott Maruzsa Zoltán: a diákparlamenti ülésekről érdeklődnek nála
Április negyedikén küldték meg a levelet a Belügyminisztérium köznevelési államtitkárának - a kérdések főleg a Nemzeti Ifjúsági Tanács működésére irányulnak.„Megdöbbenéssel és szomorúan tapasztaltuk, hogy az oktatási kormányzat az oktatás szereplői közül a tanárok és a szülők érdekérvényesítő törekvései után már a diákok jogait is tovább korlátozzák. Különösen sajnálatos, hogy erre a novemberben elindított és nemrég lezárult felmenő rendszerű diákparlament több mint harminc éves demokrácia intézményét használták fel” – fogalmaz a szervezet. A Civil Diákszolgálat arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy szerintük a megmaradt platformokba - mint a Köznevelési Tanács, a Megyei és Országos Diákparlament és az Országos Diáktanács – beszivárogtatják a politikai szervezeteket, ezzel is csökkentve a „valódi szereplők” autonómiáját. Kiemelik, hogy szerintük a Nemzeti Ifjúsági tanács nem jogérvényesítéssel foglalkozik, hanem inkább a kormányzati politikát igazolja vissza.
(Forrás: Eduline)
 
2023.04.05.
„Azért akarják egy jogállás alá terelni az összes közoktatási intézményt, mert intézmények összevonására, átszervezésekre készülnek”
A PDSZ ügyvivője úgy látja, hogy a törvénytervezet – a kormány szándéka szerint – azért lenne érvényes az egyházi és magániskolákra is, mert intézmények összevonására, „átszervezésekre készülnek. Nagyon úgy tűnik, hogy legalábbis az elitoktatást átjátszanák az egyházaknak”. Nagy Erzsébet szerint a nevelőtestületek összetételének megváltoztatása azt szolgálja, hogy az iskola alkalmazottai kevésbé érvényesíthessék az akaratukat. A nevelőtestületekben, mint legfontosabb döntéshozói szervekben, ezután nagyobb szerepet kaphatnak azok, akik csak részmunkaidőben dolgoznak az iskolában.
(Forrás: Mérce)
 
2023.04.05.
MIT TEHETEK, HA NEM AKAROK A STÁTUSZTÖRVÉNY HATÁLYA ALÁ KERÜLNI?
Mióta megjelent a státusztörvény tervezete a Belügyminisztérium honlapján, nagyon sokan teszik fel nekünk ezt a kérdést: mikor és hogyan távozzanak a pályáról, ha a státusztörvénynek nevezett rémálom megvalósulni látszik. Mindenekelőtt tudni kell, hogy amit a kormány közzétett, még nem az elfogadott törvény. Addig is – a jelenleg ismert törvénytervezetet alapul véve – összefoglaljuk, hogy mit lehet tenni, ha valaki nem vállalja a státusztörvény alapján történő továbbfoglalkoztatást, azon túl, hogy aláírja a nyilatkozatott ITT: https://ahang.hu/statusztorveny/
(Forrás: Ne dolgozz ingyen!)
 
2023.04.05.
Teszteli a tanárokat a Pintér-féle belügy, több iskolában már készítik elő a rendszert
A tesztelés előkészítő szakasza két lépésből áll: először tájékoztatják a résztvevő intézmények vezetőit a feladatokról, bemutatják a koncepciót, felkészítik a pedagógusokat és a vezetőket a személyes teljesítménycélok megfogalmazására. A második lépésben pedig konkrét teljesítménycélok meghatározására kerül sor az intézményekben dolgozó pedagógusokkal közösen. Ilyen személyes cél lehet például diákok sikeres indítása országos tanulmányi versenyeken, fejlesztési tervek készítése, kulturális és más külső programok szervezése. A tanév végén pedig egy próbaértékelést is tartanak. Arra a kérdésünkre, hogy a jelenlegi tervek szerint mikortól vezethetik be az új teljesítményértékelési rendszert, a BM annyit írt, a bevezetésről döntés még nem született. A korábbi tervek szerint már idén szeptembertől elkezdték volna az új rendszerben értékelni a pedagógusok munkáját, ez azonban később módosult, a legutóbb nyilvánossá vált javaslat szerint a bevezetésre a 2024/2025-ös tanévben kerülhet sor.
(Forrás: Népszava)
 
2023.04.04.
„Nem sztrájkolunk. Nyomorultak vagyunk”– csak titokban mertek beszélni velünk a vidéki tanárok
Félelem, elkeseredés és fásultság jellemzi azoknak a vidéki tanároknak az életét, akiket legalább név nélkül sikerült rábírnunk arra, hogy nyilatkozzanak mindennapi küzdelmeikről a Válasz Online-nak. A budapesten tüntető vagy engedetlenkedő pedagógusoktól eltérően ők ugyanis még véleményt sem mernek nyilvánítani, annyira rettegnek a következményektől. Se tartalékuk, se lehetőségeik. Iskolák a tűréshatáron. Megrendítő közelkép.
(Forrás: válasz online)
 
2023.04.04.
PSZ: A tanárhiány miatt a pályán maradókat kényszerítenék még több munkára
A kormány tervei szerint 2023. június 1-től minden közoktatásban dolgozót – tehát az egyházi, alapítványi, magánintézmények dolgozóit is – egy egységes jogállási törvény hatálya alá terelnének. A státusztörvény mindenkire nézve rendkívül hátrányos rendelkezéseket tartalmaz, de a közalkalmazottak esetében a különbség drámai. Felmérésünk célja, hogy nyilvánossá váljon, hányan mérlegelik, hogy elhagyják a pályát a státusztörvény bevezetése esetén. Különösen fontos, hogy ezt az adatot településekre, fenntartókra lebontva is közzétehessük. E cél eléréséhez a megadott adatokat összesítve, statisztikák és illusztrációk készítésére használjuk fel, ügyelve arra, hogy az egyéni aláírok ne váljanak beazonosíthatóvá.
(Forrás: hvg.hu)
 
2023.04.04.
AKCIÓK A STÁTUSZTÖRVÉNY ELLEN – ÖSSZEFOGLALÓ, TÉRKÉP ÉS LINKEK
(Forrás: ckpinfo)
 
2023.04.03.
Hogyan lehet megélni egy átlagos pedagógusfizetésből?
Februárban egyhavi tanári fizetésből fogok megélni – tette közzé Szabó-Szontágh Lúcia Facebook-oldalán január utolsó napján. S hogy miért kezdett bele ebbe a figyelemfelhívó akcióba? – Februárban volt egy éve, hogy a pedagógusok elkezdtek sztrájkolni, ám az utóbbi időben mintha kevesebb szó esne a követeléseik fontosságáról. Már az év elejétől azon gondolkodtam, én mivel járulhatnék hozzá ahhoz, hogy ne halkuljon el ez a téma. Az oktatás számos gondjáról beszélünk, de mintha a pedagógusbér csak egy mellékes szál lenne a követelések között. Holott, ha ennyi pénzből nem lehet megélni, akkor mind többen hagyják el a pályát, és a fiatalok sem fognak tanárnak menni. Így aztán hiába nagy gond az iskola málló vakolata vagy az elavult tanterv, ha nem lesz, aki tanítson, akkor minden más kérdés háttérbe szorul – magyarázza.
(Forrás: hang.hu)
 
2023.04.03.
Egy XI. kerületi iskolában nem lesz osztálykirándulás idén, mert a tankerület nem ad rá pénzt
2023. március 22-én arról kaptunk értesítést, hogy a 11. évfolyam számára tervezett 3 napos-2 éjszakás osztálykirándulás elmarad, mert Önök, mint fenntartó nem kívánják megfizetni a kísérő tanárok részére a törvényileg biztosított ügyeleti díjat” – írta a Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium 11. évfolyamának szülői munkaközössége az iskolát fenntartó Dél-Budai Tankerületi Központ vezetésének. A lapunk birtokába jutott levél szerint a szülők felháborodtak azon, hogy a tankerület nem biztosít többletforrást az osztálykirándulásokon részt vevő tanárok költségeire, így az osztálykirándulások elmaradnak. A levél szerint a Nemzeti alaptantervnek és így a Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnáziumban elfogatott pedagógiai programnak is része az erkölcsi nevelés, azon belül is az iskolai közösségi élet formálása.
(Forrás: telex)
 
2023.04.03.
Hirtelen, az iskolából vittek el kilenc államilag gondozott gyereket, nevelőszüleik szexuálisan bántalmazhatták őket
Egy vidéki általános iskolából a gyermekvédelmi gyámok kilenc állami gondozásban élő gyereket vittek el, akiket a nevelőszüleik bántalmazhattak. A rendőrség lapunknak megerősítette, hogy a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság szexuális kényszerítés bűntett elkövetése miatt indított büntetőeljárást. Az UNICEF Magyarország gyermekvédelmi igazgatója szerint a megszokott közegből történő azonnali kiemelés hatalmas törést okozhat a gyerekeknek, de ez még mindig jobb, mintha bántalmazó környezetben maradnának.
(Forrás: telex)
 
2023.04.03.
Minél nagyobb a baj egy gyerekkel Magyarországon, annál kisebb a segítség
az egyéni bánásmódot, kiemelkedő figyelmet igénylő gyerekek befogadásáért indított nevelőszülői programot az SOS Gyermekfalvak. A kezdeményezést egy online kutatás előzte meg, amelyben a szervezet arra volt kíváncsi, ki milyen testi, lelki, nevelési problémát tart beilleszthetőnek a saját családjába, és mit utasít el. Ebből derült ki, hogy a családok többsége toleráns, befogadna szülők nélkül maradt gyereket, ám vannak kizáró okok. Szinte mindenki magához venné a testvére gyerekét, sőt, akár még egy idegent is, ám ha a kiskorúnak nehézségei vannak, a legtöbben elutasítanák.
(Forrás: Népszava)
 
2023.04.03.
Ötven iskolást megölését tervezte a miskolci kamasz, végül a TEK vitte el
Volt általános iskolájában akart merényletet elkövetni egy miskolci tinédzser, akit múlt csütörtökön vettek őrizetbe a Terrorelhárítási Központ (TEK) emberei, a bíróság vasárnap pedig már letartóztatását is elrendelte - írta meg a Blikk. A magántanulóként végzett fiú chatfórumokon és közösségi oldalain osztotta meg másokkal az amerikai fegyveres tömeggyilkosok iránt érzett szimpátiáját, illetve rendszeresen látogatott olyan oldalakat, amelyek EgyesültÁllamokban a közelmúltban történt lövöldözésről számoltak be. Azt is eltervezte, hogy miután betölti a tizennyolcat, az ahhoz szükséges engedélyekkel együtt maga is fegyvert szerez. Ezt helyismerete miatt korábbi általános iskolájában használta volna, ahol elképzelése szerint két tanterembe akart behatolni, így megközelítőleg 50 általános iskolás gyereket lőtt volna le. Amennyiben akciója sikerrel jár, öngyilkosságot akart végrehajtani; ellenkező esetben a rendőrökre is tüzet nyitva a hatóságoktól kényszerítette volna ki a halálos lövést.
(Forrás: Magyar Narancs)
 
2023.04.03.
Strasbourg elé került a magyar pedagógusok ellehetetlenített sztrájkjoga
Nyújtottak már be a magyar pedagógusok sztrájkjogának korlátozása ügyében panaszt az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) elé - közölte az Eduline kérdésére Karsai Dániel ügyvéd, aki január végén közzétett egy ehhez használható minta beadványt, arra buzdítva a pedagógusokat, hogy indítsanak strasbourgi pert a sztrájkhoz való jogukért, hiszen már kimerítették a hazai bírósági fórumokat az ügyben, miután idén februárban az Alkotmánybíróság (Ab) is elutasított érdemi döntés nélkül egy azzal kapcsolatos indítványt. Ugyanis többek között amiatt hiányolták az azt kezdeményező pedagógus személyes érintettségét, hogy az őt foglalkoztató iskolában nem volt éppen folyamatban sztrájk vagy egyeztető eljárás.
(Forrás: Eduline)
 
2023.04.03.
A pedagógus. Nemes Katalin írása
A tanár, a tanító – ha nagyon jó – nem csupán egy szakmunkás, aki tanult mesterségét űzi, hanem művész. Leginkább egy zeneművészhez hasonló. A gyermek, a tanítvány a művészetének eszköze, tárgya és befogadója is egyben. Művészetébe teljes személyiségét beleadja, testét és lelkét, minden nap, óráról órára. Elvárjuk-e egy zenésztől, hogy naponta öt-hat órát lépjen fel hangversenytermekben folyamatosan, évtizedeken át? Nem. Mert tudjuk, hogy lehetetlen. Kiégne. Pedig látszólag nem dolgozik, csak hegedül. Vagy csellózik. Vagy trillázik egy fuvolán. Ami nem munka. És igazán nem megerőltető. Persze értenie is kell hozzá. Mesteri szinten tudni kell a hangszeren játszani, olvasni a kottát, ismerni a zeneelméletet, és rengeteget gyakorolni. Ám mindez csak feltétel, csak eszköz. Nem ettől lesz valakiből igazi művész. Kell hozzá valami, amit általában tehetségnek nevezünk, ami velünk született. Vagy nem.
(Forrás: tani-tani online)
 
2023.04.02.
Elkezdődött a kirúgott karinthys tanárok pere, a felelős tankerületi vezető meg sem jelent
A munkaügyi per első tárgyalása kedden délelőtt kezdődött el, ahol a Külső-Pesti Tankerületi központ vezetője, a korábbi fideszes önkormányzati képviselő, Rábel Krisztina nem volt jelen, csak ügyvédje, az összes elbocsátott pedagógus azonban elment. Ők – Velényi Dóra, Rábai János, Pfeiffer Norbert, Ősi Judit, Nemes Mária és Horváth Brigitta – a közalkalmazotti jogviszonyuk jogellenes megszüntetése, az egyenlő bánásmód követelményeinek megsértése miatt indítottak pert a tankerület ellen. Kifogásolják, hogy elbocsátásuk aránytalan és túlzott volt, ráadásul értetlenek amiatt, miért pont őket érte retorzió. A tankerület azonban állítja, nem véleménynyilvánításukat akarták megakadályozni.
(Forrás: Népszava)
 
2023.04.02.
Uniós biztos Ujhelyinek: csak a Fidesz-kormányon múlik a pedagógusok fizetésemelése
Ujhelyi István EP-képviselő írásbeli kérdéssel fordult a foglalkoztatásért és szociális ügyekért felelős uniós biztoshoz, hogy reagáljon a kormány állítására, miszerint Brüsszel visszatartja a pedagógus béremelésre szánt uniós forrásokat, és ezért nem tudják azt végrehajtani. Nicolas Schmit a napokban hivatalosan is megerősítette: a pedagógusok béremelésére szánt uniós pénzek most is elérhetőek, azok mielőbbi felhasználása kizárólag a magyar kormányon múlik. Az uniós biztos többek között egyértelművé tette, hogy a pedagógusok béremelésére szánt pénzt a kormány az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program Pluszból finanszírozná, amelyre a forrásokat az Európai Szociális Alap Pluszból hívnák le.
(Forrás: 24.hu)
 
2023.04.02.
Elárulta a kormány: tényleg eltörlik a tanárok közalkalmazotti státuszát
Még tavaly ősszel derült ki, hogy a kormány eltörölheti a pedagógusok közalkalmazotti státuszát, de Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter akkor még cáfolta az ezzel kapcsolatos értesüléseket. Azóta viszont a Belügyminisztérium társadalmi vitára bocsátotta a tervezetet, amelyről a pedagógus-szakszervezet képviselői azt mondták, hogy nagyon rossz következményekkel járna. Pintér Sándor nevében Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára válaszolt, aki azt írta: „A köznevelésben foglalkoztatottak jogállásáról és egyes kapcsolódó törvények módosításáról című törvénytervezet célja, hogy létrehozza a köznevelés ágazati sajátosságaihoz igazodó új jogviszonytípust, a köznevelési foglakoztatotti jogviszonyt, amely fenntartótól függetlenül minden köznevelési intézményben dolgozó pedagógus számára biztosítja a foglalkoztatás kereteit.”Az államtitkár azt is hozzátette, hogy a tervezet társadalmi egyeztetése már elindult, és több körben fognak tárgyalni az érintett szakszervezetekkel és érdekképviseletekkel. „Emellett az állampolgárok számára is lehetőség nyílik az online véleményezésre a kormany.hu/dokumentumtar oldalon. A beérkező vélemények feldolgozása folyamatban van. Mindezen vélemények alapos mérlegelések tárgyát képezik majd a Kormány részéről”
(Forrás: index)
 
2023.04.02.
Felfüggesztették a moszkvai angol-amerikai iskola működését
Mert az iskola „nem dolgozott ki a nemzetközi baccalaureátusi és a Common Core State Standard programon alapuló kiegészítő általános oktatási kurzusokat”.Az MTI szemléje szerint emiatt kilencven napra függesztette fel egy orosz fővárosi bíróság az Anglo-American School of Moscow, vagyis a moszkvai angol-amerikai iskola tevékenységét. Az ügyészség egy ellenőrzés során állapított meg „közigazgatási szabálysértést” állapított meg az iskola működésében. A fent is idézett kifogások mellett az is szerepelt, hogy az iskolában „képesítés nélküli tanárok is oktattak”. A moszkvai angol-amerikai iskolnak 1200 diákja van, óvodás kortól a 12. osztályig,amerikai, kanadai és brit diplomaták gyerekei járnak oda.
(Forrás: 444.hu)
 
2023.04.02.
Novák Katalin iskolások előtt: kérdezni fontos dologNovák Katalin iskolások előtt: kérdezni fontos dolog
Kifejtette: szükség van a tanárra, aki a diákra figyel, őt helyezi középpontba, a diák hosszú távú érdekeiért dolgozik. Szükség van olyan diákokra, akik a tehetségüket szorgalommal egészítik ki, valamint olyan szülőkre, akik ott vannak gyermekeik és a pedagógusok mellett. Ezt a hármas köteléket nem szabad megbontani sem érdekérvényesítéssel, sem nem megfelelő szabályozással. a mesterséges intelligencia korában az a jó iskola, amely egyszerre őrzi a régi, nemzeti, hagyományos kulturális értékeket és használja az újat, a technológiát, modern ismereteket, módszereket. Az a jó iskola, amely progresszíven oktat és konzervatívan nevel egyszerre. Ilyen iskolákra van szükségünk Magyarországon is.
(Forrás: Infostart)
 
2023.04.01.
Közel kétezer tanár lenne hajlandó felmondani, ha elfogadják a státusztörvényt
Bő két nap alatt, péntek késő délutánig közel 1800 pedagógus nyilatkozott úgy, hogy elhagyná a pályát, amennyiben a kormány megvalósítja a köznevelésben a terveit, vagyis benyújtja és megszavazza az Országgyűlésben a március 2-án nyilvánosságra hozott és elvileg társadalmi párbeszédre bocsátott jogszabály-módosítási tervezetet, rövid nevén a státusztörvényt. A civilek, szakmai és szakszervezeti csoportok tiltakoznak, szerintük a béremelési ígéret mellé a kormány most plusz munkaterhet, rosszabb munkakörülményeket és munkajogi szabályozást készül elfogadni, miközben továbbra sem teljesült legfőbb követelésük, a méltányos bérek bevezetése. Az aláírók száma pénteken pár óra alatt százzal nőtt.
(Forrás: g7)
 
2023.03.31.
Ónody-Molnár Dóra: Szabad iskolaválasztás Magyarországon: egy jog a nem roma gyerekeknek
Magyarország megsértette egy roma kisfiúval szemben az Emberi Jogok Európai Egyezményének a diszkrimináció tilalmát kimondó cikkét az oktatáshoz való joggal összefüggésben – mondta ki az Emberi Jogok Európai Bírósága. Az egyhangúlag meghozott ítélet a családnak 7 ezer euró, nem vagyoni kártérítést ítélt meg az iskolai szegregáció miatt.
(Forrás: Jelen)
 
2023.03.31.
MAGYARORSZÁGI OKTATÁSÜGY 2023-BAN – MI TÖRTÉNT EDDIG?
Cikkünkben nyomon követjük, mi történ a 2023-as évben az oktatásügy terén. Bár még csak március van, bőven akad mindenkit érintő változás a közoktatásban. Ugyan mi is változást szeretnénk, de ez az irány nem az, amerre tartani akarunk. A magyar oktatás, a kormány rossz irányba halad. Ebből van kiút! Számos szakmai, civil szervezet, diákok, szülők, pedagógusok akár ugyanazon az úton, akár párhuzamos úton, de egy irányba, cél felé halad, ami ellentétes a kormány oktatáspolitkájával. Alapvetően változtatni kell az oktatás helyzetén, a problémák lehetséges megoldásaihoz a CKP továbbra is számos anyagot biztosít.
(Forrás: ckpinfo)
 
2023.03.30.
DK: A közalkalmazotti státusz eltörlése nem szolgálja a tanárok érdekét
A párt úgy véli, a „státusztörvénnyel” a tanárok szakmai szabadsága még jobban csökken, még kiszolgáltatottabbak lesznek a tankerületi központnak. A párt közleményében emlékeztet arra, hogy a pedagógus-szakszervezetek már ősszel figyelmeztettek az első ezzel kapcsolatos hírek hallatán, hogy borzasztó következményekkel járna a változás. Mint megírtuk, Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter akkor még cáfolta ezeket az értesüléseket, majd a Belügyminisztérium társadalmi vitára bocsátotta a kérdést. Teljesen új jogállást hoz létre, sem a közalkalmazotti törvény, sem A munka törvénykönyve alá nem tartoznak majd, rengeteg kérdéskörben hátrány éri a pedagógus kollégákat, például a felmentési idő kérdésében, a fegyelmi kérdéskörben – véleményezte a hírt március elején Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke.
(Forrás: Index)
 
2023.03.30.
Nagyon leszakadtak a magyar kistelepüléseken élők digitális képességei
Az Eurostat friss adatai szerint az Európai Unió 16-74 év közötti lakosainak csak a bő negyede rendelkezik az alapvetőnél magasabb digitális kompetenciákkal. A nagyvárosokban ez az arány 33 százalék, a városokban és elővárosokban 24 százalék, míg a kistelepüléseken és rurális térségekben 20 százalék. Magyarországon mindegyik adat az EU-átlag alatt van: a nagyvárosokban a lakosok 28,9, a városokban-elővárosokban 20,8, a kistelepüléseken pedig 14 százaléka rendelkezik az alapvető feletti digitális készségekkel. A két szélsőérték közötti különbség is átlag feletti nálunk.
(Forrás: g7.hu)
 
2023.03.29.
Musk, Harari és Wozniak is kéri, hogy álljanak le minden nagyobb mesterséges intelligencia kísérlettel
A Future of Life non-profit kutatóintézet petíciójában azt írják, hatékony mesterséges intelligencia rendszereket csak akkor szabad kifejleszteni, ha biztosak vagyunk abban, hogy a hatásaik pozitívak, a kockázatok pedig kezelhetők lesznek, és ehhez megalapozott bizalomra is szükség van. Az OpenAI legutóbbi nyilatkozata a mesterséges intelligenciáról kijelenti, hogy „egy bizonyos ponton fontos lehet független vizsgálatot kezdeményezni a rendszerek betanításának megkezdése előtt\", a kutatók szerint pedig ennek elérkezett az ideje. azt kérik a mesterséges intelligenciát fejlesztő laboroktól, hogy hagyják abba a rendszerek betanítását addig, amíg nem születnek közös biztonsági protokollok, amit független szakértők is ellenőriznek. A követelést eddig több mint ezren írták alá, gyakorlatilag a világ legokosabb emberei.
(Forrás: 444.hu)
 
2023.03.27.
Asperger: a névadó mint szindróma. A náci örökség és a gyógypedagógia emlékezete. Ugrai János írása
Különös módon alakul az Asperger-szindrómának mint elnevezésnek a sorsa. És az elnevezés körüli fordulatok mögött egy jóval súlyosabb dráma húzódik meg. Talán nem árt mindkét aspektusra ráirányítani a pedagógiai kultúra iránt érdeklődő olvasó figyelmét. \"Nem tudom létezik-e ilyen műfaj: írásom egy megkésett recenziót pótló esszé. Ennek alapja az alábbi kötet, amelynek számos nagy jelentőségű aspektusára nem térek ki ezen a helyen: Edith Sheffer: Asperger gyermekei. Az autizmusfogalom gyökerei a bécsi nácizmusban. Európa Könyvkiadó. Budapest, 2019. 403 oldal.\"
(Forrás: tani-tani online)
 
2023.03.23.
AZ ORSZÁGOS KÖZNEVELÉSI TANÁCS MŰKÖDÉSÉNEK ÉS ÚJJÁVÁLASZTÁSÁNAK ANOMÁLIÁI
Korábban beszámoltunk róla, hogy egy nyílt levéllel kerestük meg az Országos Köznevelési Tanács civil szervezeti képviselőit (OKNT), mivel mandátuma lejárt, de a pedagógus civil szervezeteket képviselők OKNT-ben végzett munkájáról megválasztásuk óta információt nem kaptunk. Ezért levélben szólítottuk fel a részvételünkkel megválasztott OKNT tagokat, hogy írásban és személyesen tájékoztassák választóikat az OKNT-ben végzett munkájukról. A beszámoló kizárólag szóban, de megtörtént. Megtudtuk, hogy eredményt keveset tudott az OKNT elérni. 2023 januárjában alig láthatóan és több adminisztratív hibával, így számos jogosult szervezet kihagyásával elindult az OKNT újraválasztása. A választásban résztvevő szervezetek névsorát közérdekű adatigényléssel sem hozzáférhető. 2023. márciusában lezárult a választási folyamat elérhető a tagok névsora, de a választásban résztvevőkről továbbra sincs információ.
(Forrás: ckpinfo)
 
2023.03.23.
Komoly kutatáson alapuló rövidfilmsorozat hívja fel a figyelmet az oktatás problémás területeire
Március 5-én délután mutatták be azt az öt, egyenként nyolcperces kisfilmet, amit a T-Tudok Tudásmenedzsment és Oktatáskutató Központ Zrt. (T-Tudok Zrt.) és a Kreatív Tanulás és Oktatás Alapítvány közösen készítettek, hogy megvilágítsák az oktatás egy-egy problémáját, és felvázolják a lehetséges megoldásokat. A jó oktatás titka rövidfilm-sorozat alkotói, ahogy azt Lannert Judit oktatáskutató, a T-Tudok Zrt. senior kutatója a vetítés utáni beszélgetésen elmondta, arra törekedtek, hogy közérthetően magyarázzanak meg széles rétegeket érintő problémákat az oktatás területéről. Mindezt olyan perspektívából akarták megtenni, ami bemutatja a tanárok, a diákok és akár a szülők nézőpontjait is.
(Forrás: Qubit)
 
2023.03.23.
Elliot Aronson szociálpszichológus: Kötelezővé tenném a kritikus gondolkodás oktatását – a HVG exkluzív interjúja
Egy vezetőnek a politikai ellenfelei közül kellene válogatnia a munkatársait, hogy elkerülje az önbecsapás csapdáját – állítja Elliot Aronson, A társas lény című szociálpszichológiai alapmű szerzője. Az eredeti kötet legújabb, a fiával közösen átdolgozott, a HVG Könyvek gondozásában megjelent magyar kiadása kapcsán beszélgettünk a világhírű tudóssal. Egyebek között arról, mit gondol szakterülete legvitatottabb kísérleteiről, arról a tesztről, amely önmagában képes bemutatni a szociálpszichológia lényegét, arról, hogyan csúszott át A társas lény a Kádár-kori cenzúra szűrőjén. Aronson a magyar olvasóknak külön is üzent.
(Forrás: hvg.hu)
 
2023.03.22.
Ez a szakadék széle – új pályára kényszerült a Trefort vezetőtanára
Sikeres szakember, népszerű tanár volt, aki rengeteget dolgozott a természettudományos pedagógushiány felszámolásáért. Szakmány Csaba, a Trefort vezetőtanára, akit a kémiaoktatás fejlesztéséért és tehetséggondozó tevékenységéért a Richter a Magyar Kémiaoktatásért Díjjal tüntetett ki, és akit tavaly májusban mi is megszólaltattunk podcastunkban, év végén felmondott. Nem feladta, nem kiégett, nem vált közömbössé mindaz iránt, amiért addig küzdött. Egyszerűen nem tudta eltartani többé a családját. A kémia–fizika szakos tanárt arról kérdeztük, milyen érzés volt feladni a hivatását, hogyan árazta be magát a munkaerőpiacon, miért mérhetetlen a tanári teljesítmény és hogyan lehetne megfordítani az oktatás szakadék felé száguldó mozdonyát. Nagyinterjú.
(Forrás: válasz online)
 
2023.03.21.
Ne játssz a pénzzel! Vagy mégis?
Tizenötödik éve zászlóshajója a pénzügyi tudatosság oktatásának a Magyar Nemzeti Bank, a Diákhitel Központ és a Magyar Bankszövetség által közösen létrehozott Pénziránytű Alapítvány. Az alapítvány a kisiskolásoktól a 19 éves korosztályig biztosít tankönyveket, munkafüzeteket – digitális formában is – az egész országban, valamint számos egyéb programot, képzést, fejlesztőjátékot szervez annak érdekében, hogy a tanulók minél előbb megismerjék a pénzügyek alapjait. Hergár Eszterrel, a Pénziránytű Alapítvány kuratóriumának elnökével, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatójával, a Pénzmúzeum igazgatójával beszélgettünk.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2023.03.21.
Aligha kerülnek a gimnáziumok alapítványi egyetemi fenntartásba
Felröppent a hír, hogy „modellváltás” kezdődhet a közoktatásban, miután a Szinyei Merse Pál Gimnázium az alapítványi működésű Óbudai Egyetem fenntartásába kerülhet. Oktatáskutatókat kérdeztünk arról, valóban modellváltás, vagy csak egyéni akció az egyetem és a gimnázium összekapcsolása. Radó Péter, Trencsényi László és Nahalka István sem gondolja, hogy az állam a privatizált felsőoktatáson keresztül privatizálná az állami közoktatás egy részét is. Ám, hogy miért nem, azt különböző okokkal magyarázzák. Az, hogy a Szinyei Merse Pál Gimnázium az alapítványi működésű Óbudai Egyetem fenntartásába kerülhet, csak egyetlen eset. Azt azonban Radó Péter nem tartja valószínűnek, hogy a privatizált felsőoktatás átvenné a közoktatás egy részét, és azt is privatizálná. Mint mondta, ugyanakkor nem zár ki semmit, mert a kormány teljesen voluntarista elképzeléseket valósít meg, amikbe akár még ez is beleférhet.
(Forrás: hírklikk)
 
2023.03.21.
Az oktatásba is beépül az akkumulátorgyártás – jönnek az első képzések
Autóipari Li-ion akkumulátorok gyártása elnevezésű tantárgy oktatása kezdődött meg az Óbudai Egyetemen, hamarosan pedig speciális szakirányra is jelentkezhetnek a mérnökhallgatók .Az egyetem az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írta, a képzést a Samsung- SDI-vel együttműködve indítják, a gyakorlati ismeretek megszerzéséért az oktatásban szerepet vállalnak a vállalat mérnökei is, valamint ösztöndíjprogramot és szakmai gyakorlat lehetőségét is biztosítanak a gödi gyárban. A tantárgyat jelenleg az egyetem Bánki Donát gépész és biztonságtechnikai mérnöki képzésben részt vevők, az őszi félévtől pedig már a Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar hallgatói is felvehetik.
(Forrás: )
 
2023.03.21.
Óriásit nőtt a magyar gyerekek száma az osztrák iskolákban
Nemcsak dolgozni járnak át egyre többen Ausztriába, hanem az ott tanuló magyar állampolgárságú diákok száma is dinamikusan növekszik – írja a G7. A 2010/2011-es tanévben még csak 2117 magyar diák járt osztrák közoktatásba, a 2021/2022-es tanévre 10646 főre nőtt a számuk. Csak a tavalyi évben 1367 új magyar diákot írattak be osztrák intézményekbe. Miközben Ausztriában ötszörösére nőtt a 2020/21-es tanév és a 2010/11-es tanév között a magyar diákok száma az alap és középfokú oktatásban, Magyarországon 14 százalékkal csökkent – derül ki a G7 cikkéből, melyben arról is írnak: az adatokból arra lehet következtetni, hogy a határmenti lakosok, ingázók közül egyre többen íratják osztrák iskolába a gyerekeiket.
(Forrás: 24.hu)
 
2023.03.21.
Egyetemi alapítványokba játszana át hat állami kórházat a kormány
Fél tucat kórházat és azok 25 ingatlanát bízná a jövőben vagyonkezelő alapítvány által fenntartott egyetemekre a kormány. Az egészségügyi törvénytervezet szerint Pintér Sándor belügyminiszter az orvosi esztétika irányait is megszabhatná, egy sor egészségügyi tevékenységnél megtiltanák az egyéni vállalkozói formát, a 18 év alattiaknak pedig tilos lesz a vízipipázás.
(Forrás: hvg.hu)
 
2023.03.21.
PSZ: gondoskodjon az ígért béremelésről és kezdjen érdemi párbeszédet a felelős minisztérium
\"A nem oktatói munkakörben foglalkoztatottak béremelése még napirenden sincs, miközben egyébként is súlyos bérhátrányba kerültek, mert az emeléseknél rendre megfeledkeznek róluk\"- tették hozzá, majd úgy fogalmaztak: bár a szakképzésért felelős minisztérium \"nem szokta megköszönni a munkavállalóktól érkező problémajelzéseket\", az állandósult jogszabály-módosítások mégis igazolják a problémák létezését. Most ismét a munkavállalói érdekképviseletek megkérdezése nélkül tervezik módosítani a szakképzési jogszabályokat, ami utólagos, elhúzódó vitákat fog okozni. A szakszervezet jelezte, a minisztérium az írásos jelzésekre csak \"semmitmondó, általános válaszokat ad, az érdemi párbeszédnek nyoma sincs\".
(Forrás: ATV)
 
2023.03.21.
Pedagógusok Szakszervezete: Semmitmondó, általános válaszokat ad a minisztérium
A PSZ keddi, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a 2023-ra ígért tíz plusz öt százalékos béremelés januártól esedékes részét a nem állami fenntartók egy részénél, például az alapítványi intézményeknél még meg sem kapták az oktatók, miközben az egyre növekvő infláció őket is érinti. Hihetetlen kiárusítás tartós eladatlan hátsó udvari fészerekre, nem fogod elhinni az árakat! Úgy fogalmaztak: bár a szakképzésért felelős minisztérium „nem szokta megköszönni a munkavállalóktól érkező problémajelzéseket”, az állandósult jogszabály-módosítások mégis igazolják a problémák létezését. Most ismét a munkavállalói érdekképviseletek megkérdezése nélkül tervezik módosítani a szakképzési jogszabályokat, ami utólagos, elhúzódó vitákat fog okozni – írták.
(Forrás: index)
 
2023.03.17.
Ijesztőnek hat az időzítés, de valójában meddig mehetnek el a tanárok megfigyelésében?
Titkosszolgálati eszközöket is bevet Pintér Sándor az orvosok és a tanárok ellen. Szolidaritás híján az orvosok és a pedagógusok veszíteni fognak a kormánnyal szemben. Pintér Sándor belügyminiszter ugyanis a rendvédelemre szabott eszközeivel érvényesíteni tudja az Orbán Viktor kormányfő számára nagyon is tetszetős erőpolitikát. Mivel a dolgozó alárendeltje a munkáltatójának, az, hogy utóbbi semmilyen módon ne ellenőrizhetné alkalmazottai munkavégzését, logikailag is kizárt. Épp azért, mert egy állás elvállalásakor nincs mód megtagadni a megfigyelés lehetőségét, a törvények igyekeznek korlátok közé szorítani a munkáltatók „érdeklődését”. Csak olyan ellenőrzést végezhetnek, ami kellőképpen indokolt, és ami más, a magánszférát kevésbé sértő módon nem oldható meg.
(Forrás: hvg.hu)
 
2023.03.15.
Kiderült, ki fenyegette meg robbantással a zalaegerszegi iskolákat
Elfogtak a rendőrök egy 15 éves diákot, aki a gyanú szerint egy hónap alatt háromszor is bombarobbantással fenyegette meg Zalaegerszeg több oktatási intézményét – közölte a Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság kedden a police.hu oldalon. Ismert: az elmúlt hetekben háromszor is ki kellett üríteni zalaegerszegi oktatási intézményeket, mert ismeretlenek robbantással fenyegetőztek e-mailben. Az első bombariadó február 7-én volt, az utolsó március 3-án. A rendőrök mindhárom esetben szakképzett bombakutatókkal, valamint robbanószer-kereső kutyákkal vizsgálták át az épületeket, de gyanús tárgyat vagy robbanószerkezetet egyszer sem találtak.
(Forrás: Mandiner)
 
2023.03.15.
Már 15 ezer pedagógus véleményezte a teljesítményértékelés új rendszerét
A tárca közleménye szerint az Oktatási Hivatal március 6-án elektronikus úton juttatta el az intézménytípusoknak megfelelő kérdőíveket a pedagógusoknak, a kérdőív kitöltésére továbbra is van lehetőség. A Belügyminisztérium emlékeztet rá, hogy az új teljesítményértékeléssel kapcsolatban a pedagógusok körében korábban végzett online felmérés eredménye szerint a válaszadók 70 százaléka egyetértett azzal, hogy díjazásuk a jövőben vegye figyelembe a teljesítményt.
(Forrás: Mandiner)
 
2023.03.14.
A CIVIL KÖZOKTATÁSI PLATFORM A CIVIL SUGÁRÚTON!
Idén lesz 175 éves az 1848-as forradalom és szabadságharc, így 48 órás ünneplésére, emlékezésre, demonstrációra, civil együttlétre hívnak mindenkit a szervezők 2023. március 14–15-én a Civil Sugárútra. A programokba becsatlakozik a Civil Közoktatási Platform is. Ez a két nap a szolidaritásról, a polgári büszkeségről, a méltóságról és az együttműködésről szól. Helyszínek: Budapest Hősök tere és az Andrássy út
(Forrás: ckpinfo)
 
2023.03.08.
Tari Annamária: a szülő addig óvja a gyerekét az okoseszközöktől, ameddig csak tudja
A legnagyobb feladat az, hogy megmutassuk egy kamasznak, hogy vannak az életnek jó részei, amit kár lenne odadobni – mondta Tari Annamária pszichoanalitikus. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az okoseszközök használatának dopamintermelő hatásáról, a gyerekek függőségének feloldási esélyeiről, a családi médiatervezés fontosságáról és arról is, hogy milyen az új típusú szülői hitelesség. Kollégám azt mondja, ha náluk csend van a gyerekszobában, akkor a gyerekek telefont nyomogatnak. Általános, törvényszerű megállapítás ez, vagy csak náluk van így?
(Forrás: Infostart)
 
2023.03.08.
KELL AZ ORSZÁGNAK ENNYI EGYHÁZI ISKOLA?
Amennyiben valóban az egyházi oktatási intézmények túlzott elszaporodására adott válaszféleség lenne a törvénymódosítás, helyes lehet feltenni a kérdést: jól van ez így? Kinek jó az, hogy a valóban elkötelezett hívő pedagógusokat alkalmazó, ténylegesen egyházi szellemiségű iskolák mellett névleg egyházi iskolákban hitüket talán nem is gyakorló pedagógusok tanítanak olyan fiatalokat, akiket – esetleg szüleikkel együtt – aligha érdekel az elkötelezett hitélet, csak – Gyulay Endre püspököt idézve – valamiféle elitizmusra törekszenek? Seregély István érsek a Szemléleknek úgy fogalmazott: „annyi támogatásra van szükség csupán, amennyi keresztény van”.
(Forrás: Szemlélek)
 
2023.03.06.
A gyerekeket is érinti a pedagógus teljesítményértékelési rendszer
Bár elsőre vonzónak tűnhet az elképzelés, hogy a többet és jobban dolgozó pedagógusok nagyobb fizetést kapjanak, a konkrét javaslat kapcsán sok probléma merül fel, melyek közvetlenül hatnak a gyerekekre is, és fennáll a veszély, hogy a rendszer ronthatja a magyar közoktatás minőségét. A Szülői Hang Közösség a felmerülő problémákra szeretné felhívni a figyelmet és egyben javaslatokat is megfogalmazunk. A rendszer kiváló pedagógusokat is a jutalom megvonásával büntethet. Ha a tantestületben a pedagógusok túlnyomó többsége kiválóan teljesít, a pontrendszer akkor is kijelöli az alulteljesítő pedagógusokat. Nekik jobban megérheti más intézménybe elmenni, ahol elismerik munkáját és ugyanolyan teljesítménnyel akár a legjobban elismertek közé kerülhetnek. Ezáltal egy eddig összetartó, példamutatóan együttműködő tantestületet is széteshet.
(Forrás: Szülői Hang)
 
2023.03.05.
A gyermekkép értelmezése Ellen Key és a korabeli gondolkodók pedagógiai eszmerendszerében. Sütő Attila írása
A gyermekirodalom a tanulmányban szereplő gondolkodók korától napjainkig jelentős változásokon, számos metamorfózison és nagy fejlődésen ment keresztül: a mesék, akárcsak a mítoszok, kritikák, átírások és újrafelfedezések tárgyát képezték, amelyek ezeket az ősi meséket olyan történetekké alakították át, amelyek mindig újak és képesek elvarázsolni a fiatal olvasókat. Három gondolkodónkat azonban nemcsak a mesék vagy mítoszok elbeszélő formája érdekli: ha figyelmesen megnézzük, látható, hogy mindhárman azt a kapcsolatot hangsúlyozzák, amelyet ezek a sajátos történetek pozitív, természetes és gyümölcsöző módon teremtenek a gyermekek képzeletével. Ugyanez a kapcsolat képes olyan nevelési és formálási utakat aktiválni, amelyek elsődleges jelentőségűek a gyermekkor harmonikus fejlődése szempontjából. Sok tekintetben ez az egyik legjelentősebb és legaktuálisabb üzenet, amelyet Ellen Key, Rudolf Steiner és Maria Montessori a modern kornak hagyott.
(Forrás: tani-tani online)
 
2023.03.05.
Összefognak-e a tanárok az egészségügyi dolgozókkal?
Több mint egy éve tart a pedagógusok tiltakozása. Miután a kormánnyal való tárgyalások nem vezettek sikerre, sztrájkokkal, polgári engedetlenséggel, demonstrációkkal küzdenek a jobb munkakörülményekért, a magasabb fizetésért. Hasonló célokért harcolnak az egészségügyi dolgozók is, egyik szakszervezetük február végén kezdett sztrájktárgyalásba a Belügyminisztériummal. A két terület problémái hasonlók, még sincs komoly összefogás a szerepelők között. Mi akadályozza a két ágazat összefogását? Egyáltalán milyen belső ellentétek vannak az egyes szakmákon belül, és hogyan erősíti a kormányzat a belső megosztottságot? Mit tesznek a szakszervezetek az összefogásért és a hatékony érdekképviseletért? Vendégünk Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének országos választmányi tagja és Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke. Az interjú a Szabad Európa podcastjának rövidített, szerkesztett leirata.
(Forrás: szabadeuropa..hu)
 
2023.03.05.
Vásárhelyi Mária: Gyújtogatók
Abban teljesen egyetértek Orbán Viktorral, hogy a magyar gyerekek érdekei a jelenleginél sokkal fokozottabb védelemre szorulnak. De nem a pedofil tanároktól, hanem a mélyszegénységtől, a családon belüli erőszaktól, a társadalmi mobilitás ellehetetlenülésétől, a szétrohadó oktatási rendszer miatti esélytelenségtől, a szegregációtól és általában a magyar államtól, valamint az agresszív környezetüktől kellene megvédeni őket. Nem pedig az iskolákban nyomokban sem fellelhető pedofíliától.
(Forrás: Jelen)
 
2023.03.05.
Valami kiszabadult a palackból – meredeken emelkedik a kezelésre szoruló gyerekek száma
Az elmúlt két évtizedben meredeken nő a hiperaktivitással, figyelemzavarral, autizmussal, Tik és Tourette-zavarral, súlyos hangulati és szorongásos problémákkal, öngyilkossági gondolatokkal küzdő serdülők száma is, vagyis a Vadaskert is teltházzal, váróslistával működik. Az e mögött húzódó okok között szerepel az, hogy egyrészt a társadalomnak is több információja van, másrészt a kutatások révén a diagnosztikai eszköztár is finomodik, ami magával hozza azt, hogy maguk a definíciók is változnak, és ugyanígy fölmerülnek a környezeti és társadalmi tényezők is. Gádoros Júlia úgy látja, mintha „valami kiszabadult volna a palackból”.
(Forrás: Jelen)
 
2023.03.03.
Kiderült, mi alapján értékeli a belügy a pedagógusokat
A Belügyminisztérium szerdán postázta az iskoláknak a tervezett pedagógusértékelési rendszer koncepcióját. A Magyar Hang szerkesztőségébe is eljutott 14 oldalas dokumentumból kiderül, hogy tíz szempontot vesznek figyelembe a tanárok teljesítményének értékelésekor, ezeknél pontokat lehet kapni. Végül az összegyűjtött pontok alapján állapíthatják meg, hogy átlagos, átlag alatti, esetleg átlag feletti teljesítményt nyújt munkája során a pedagógus. Az alsó 25 százalékba sorolt pedagógusokat minősítik átlag alattinak, a középső 50 százalék kap átlagos minősítést, a legjobb 25 százalék pedig az átlag feletti kategóriába kerülhet. Az így elért besorolás alapján térítik el a béreket: az átlag felett teljesítő tanárok többletjuttatást kapnak, az átlag alattiaknak pedig tervet kell készíteniük, hogy miként javíthatnak teljesítményükön.
(Forrás: Magyar Hang)
 
2023.03.03.
Nincs háromnapos szabály, az iskola házirendjén múlik, hányat igazolhat a szülő
Két jobbikos politikus (Balassa Péter és Lukács László György) azt tudakolta Rétvári Bencétől, hogy van-e megoldás arra, hogy a szülők ne csak három napot igazolhassanak hiányzásként az iskolában. A gyerekorvosok régóta panaszkodnak arra, hogy sok esetben hozzájuk viszik a gyerekeket, hogy írják ki őket pár napra, mert a szülői igazolások hamar elfogynak. Rétvári erről azt írta; egy családbarát országban a gyermekek érdeke elsődleges, a gyermek egészsége miatt fontos, hogy betegség esetén lássa orvos, így felismerhető, ha súlyosabb betegség veszélye áll fenn, és minél korábban el lehet kezdeni a kezelést. Nincs központi előírás az iskola számára. A miniszterhelyettes hangsúlyozta: A hatályos köznevelési szabályok nem tartalmaznak olyan előírást, amely szerint az iskolában csak három napot igazolhat a szülő. Ezeknek a napoknak a mértékét az iskola határozza meg, mindössze a pedagógiai programban foglaltakra kell figyelemmel lenni, és arra, hogy a szülői igazolások nem adhatnak alapot a tanuló tanórai részvétele alóli tartós kimentésre.
(Forrás: Magyar Nemzet)
 
2023.03.03.
A bíróság a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) még elégséges szolgáltatásról szóló javaslatát fogadta el a kormányéval szemben.
Az iskolaőrség 2020. szeptember elsejei bevezetése óta összesen 618 esetben intézkedtek az iskolaőrök. Ezek közül 152 alkalommal büntetőeljárás, 77 esetben pedig szabálysértési eljárás indult – tudtuk meg az Országos Rendőr-főkapitányságtól (ORFK). A rendőrségnél azt követően érdeklődtünk, miután február 24-én Iskolaőri Konferenciát tartottak Budapesten, az ORFK rövid beszámolója szerint az egyik központi téma a tapasztalatok összegzése volt. Kiderült az is, hogy jelenleg 571 iskolában összesen 608 iskolaőr teljesít szolgálatot.
(Forrás: Népszava)
 
2023.03.03.
„Imádok tanítani, de elkezdek az életem hátralévő részére máshol munkát keresni”
Nem volt hajlandó portfóliót írni, és nem hajlandó vállalásokat megfogalmazni a teljesítményértékeléséhez az egyik legjobb vidéki gimnázium tanára, korábbi igazgatója. Elkeseredett posztban írta meg, hogy bár három éve van még a nyugdíjig, de elkezd munkát keresni. „Vegzálják a pedagógusokat… Ha így megy tovább, ép elméjű ember nem akarja, hogy a gyermeke tanár legyen, és ép elméjű ember nem akarja a pedagógushivatást választani” – kezdi posztját Katanics Sándor, a veszprémi Lovassy László Gimnázium Lovassy Gimnázium matematika-fizika szakos tanára, az intézmény volt igazgatója.
(Forrás: hvg.hu)
 
2023.03.03.
Közzétette a Belügyminisztérium a pedagógusok további béremeléséről szóló jogszabálytervezeteket
Társadalmi és szakmai egyeztetés céljából a Belügyminisztérium csütörtökön közzétette a pedagógusok további béremeléséről és a köznevelést érintő kérdésekről szóló jogszabálytervezeteket a kormány honlapján, írja az MTI. A tervezetek előkészítését a tájékoztatás szerint több hónapos szakmai munka és a pedagógusoknál végzett köznevelési online konzultáció előzte meg. Az egyeztetés indulásáról Maruzsa Zoltán, a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára szerdán személyesen is tájékoztatta a pedagógus-szakszervezeteket és a Nemzeti Pedagógus Kar vezetőit.Megállapodás született az érdekképviseletek és a kormány között az egyeztetések ütemezéséről, a cél, hogy minél több kérdésben értsenek egyet a felek – áll a közleményben.
(Forrás: telex)
 
2023.03.02.
Radó Péter: Viselkedéskontroll pedagógus bérezéssel
A pedagógusok központilag kiadott kritériumokon szerint működő teljesítményalapú bérezése (performance pay) egy sporadikusan több országban felbukkanó álom, amit jellemzően pénzügyminisztériumi vezetők vetnek fel olyankor, amikor pedagógus béremelést kell betervezniük az állami költségvetésbe. Ilyenkor rendszerint jön néhány szakértő és szakszervezeti vezető, akik türelmesen elmagyarázzák, hogy ez miért nagyon rossz ötlet. Ennek köszönhetően abban a nagyon ritka esetben, amikor ilyesmit bevezett. A Népszava által megszellőztetett belügyminisztériumi javaslat tehát – mint a magyar közoktatás kormányzásának egész rendszere – az egyes pedagógusok munkájának adminisztratív ellenőrzésén alapszik. A már működő szakmai ellenőrzési rendszerhez képest az egyetlen újdonság az, hogy az intézményvezetőkre lőcsölt „teljesítményértékelés” száz pontos skálán számszerűsített eredményei alapján a tankerületek ezentúl majd lefelé vagy felfelé eltérhetnek a bértáblában rögzített minimum bérektől.
(Forrás: portfolio.hu)
 
2023.03.02.
„Nem mini-Einsteineket és üzletembereket szeretnénk látni az iskolában, hanem olyan gyerekeket, akik megtanulnak tanulni”
A Felforgató digitalizáció az oktatásban című rendezvényen a Jocó bácsiként ismert Balatoni József történelemtanár, blogger, Vladár Zsuzsa, az ELTE Alkalmazott Nyelvészeti és Fonetikai Tanszékének vezetője és Halácsy Péter, a Budapest School magániskola-hálózat alapítója, a Prezi társalapítója beszélgetett arról, hogyan tanulnak a mai gyerekek, hogyan hat a fejlődésükre a digitalizáció, mit kellene kezdeni az egyre beláthatatlanabb mennyiségű tananyaggal, és mit tanulhatunk a finn oktatási rendszertől. Ez utóbbiról és a skandináv országban használt digitális eszközökről Fenyvesi tartott előadást, majd az estét Pintér Zsolt, a Digitális Batman – együtt a digitális oktatásért akció alapítója, Szűcs Dóra, az Okos Doboz tankönyvfüggetlen digitális taneszköz és Major Gábor, a Maker’s Red Box alkotópedagógiai tananyagokat kidolgozó cég ügyvezető igazgatója beszélgetése zárta.
(Forrás: Qubit)
 
2023.03.02.
Pedagógusok teljesítményértékelése: pont járna azért, hogy viselkedik és beszél a szülőkkel a tanár
A Telex birtokába jutott a gimnáziumban tanító pedagógusok belső teljesítményértékelésének legújabb tervezete, amit a Belügyminisztérium szerdán küldött ki a pedagógusoknak. Ez alapján pont járna többek között a kommunikációs stílusra, a szülőkkel való kulturált viselkedésre, és az intézmény jó hírének erősítésére a személyes, írásos, online kommunikációban, viselkedésben. A pedagógusok teljesítményértékelésének eredménye azért fontos, mert a jövőben a jól teljesítő tanárok ez alapján több pénzt kaphatnának a rosszabbul teljesítő kollégáiknál. A rendszert már több iskolában tesztelik, de majd csak szeptembertől vezetnék be általánosan. A pedagógus-szakszervezetek tiltakoznak ellene, szerintük az új teljesítményértékelési rendszerről nem volt semmilyen szakmai és társadalmi egyeztetés.
(Forrás: telex)
 
2023.03.02.
12 ezer pedagógus még nem töltötte fel a portfólióját, pedig az állásuk is múlhat rajta
A pedagógusminősítési rendszer szabályinak értelmében a tanároknak november 25-ig fel kell töltenie az Oktatási Hivatal (OH) informatikai rendszerébe a minősítéshez szükséges információkat, de 12 ezer pedagógus ezt még nem tette meg,ami a tanárok közel 10 százalékát jelenti - írja a 24.hu. A tanárok nagy része akkor sem fogja feltölteni a portfólióját, ha emiatt kirúghatják őket. Egy budapesti iskolában tanító pedagógus azt mondta a portálnak, hogy szeret tanítani, de akkor sem hajlandó portfóliót írni, ha emiatt elveszítheti a munkáját. Mint hozzátette, saját magának, a diákjainak és a szülőknek akar megfelelni, nem a tankerületnek vagy a Belügyminisztériumnak. Csak az iskolájában húsz pedagógus gondolja ugyanezt.
(Forrás: HRPortal)
 
2023.03.02.
Egy digitális világban a szülőknek is digitalizálódniuk kell – szakértőkkel beszélgettünk
Posztoljunk-e a gyerekről? Ha igen, akkor mi fér bele? Hogyan álljunk a családban a képernyőidő kérdéséhez? Szülőként értenünk kell az okoseszközökhöz? Ki tudjuk védeni a kibertámadásokat? Ilyen és ehhez hasonló témákat boncolgattunk a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány szakmai vezetőjével, dr. Bárdossy-Sánta Nórával és Keszthelyi Zoltán kiberbiztonsági szakértővel, a Telekom és az alapítvány közös, Digitális szülő vagyok! programjának kapcsán. A Magyar Telekom és a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány kampánya olyan összefüggésekre hívja fel a figyelmet, amikre elsőre nem gondolnánk, amikor egy gyerekről posztolt képet látunk a neten. A tudatos digitális viselkedésre buzdító kezdeményezés célja, hogy felhívja a szülők figyelmét arra, hogyan tudnak az online térben is gondoskodni gyermekük biztonságáról.
(Forrás: hvg.hu)
 
Sajtófigyelő
2023.05.31.
Totyik Tamás: a státusztörvénnyel a kisiskolák bezárását készítik elő
A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) új elnöke szerint a státusztörvény bevezetésével a kormány pénzt is akar spórolni, és a pedagógushiányt is el akarja takarni. Totyik Tamás úgy látja...
(Forrás: Hírklikk)
--
2023.05.31.
Pécsen is tüntetnek csütörtökön este pedagógusok, diákok és szülők a státusztörvény ellen
A pécsi demonstráció szervezője, a PONT, vagyis a Pécsi Oktatási-Nevelési Társulás. Az országos méretű tiltakozást Pécs mellett még legalább 14 városban megtartják, ugyanabban az idő...
(Forrás: Szabad Pécs)
--
2023.05.31.
Levették az ifjúsági részlegről a magyar író könyveit a homofób törvény miatt
„A kiadóm kapott egy levelet a Libritől, amiben tájékoztatják őket, hogy három könyvem - Tükörlelkek 1, Tükörlelkek 2, Interferencia (Helena-trilógia 3.) - a két évvel ezelőtt hozott...
(Forrás: Eduline)
--
2023.05.31.
Sátrat állítottak a diákok a Sándor-palotánál, virrasztani fognak
Sátrat állítottak a diákok a Sándor-palotánál, virrasztani fognak. Azt üzenik Novák Katalinnak, ne írja alá a státusztörvényt, mert az „nem tárgyalási alap, az oktatás fejlesztésé...
(Forrás: 444.hu)
--
2023.05.27.
DR. GYURKÓ SZILVIA: „AHOL ÉVEKIG TUD GYEREKEKET BÁNTALMAZNI VALAKI, OTT NEM ÁRTATLAN SENKI”
A titkoknak az a természetük, hogy kiderülnek. Soha nem volt olyan erős a nyilvánosság, mint most. Joggal félhetnek azok, akik eddig bíztak a saját hatalmukban, és abban a képességükben,...
(Forrás: WMN)
--
2023.05.27.
Nem hangsúlyos téma a társadalomban, hogy mi történik a gyermekvédelmi szakellátásban
A társadalomban nagyon sokféle kép él a gyermekeltűnésekkel kapcsolatban. Amikor egy kisgyerek tűnik el egy családból valamilyen fatális véletlen folytán – eltéved, elkóborol, elsodró...
(Forrás: Népszava)
Címkék
agresszió civilek család digitális nemzedék együttműködés erkölcs esélyegyenlőség esélyek felelősség film filmklub generációk gyerekek gyermekvédelem hátrányos helyzet IKT integráció irodalmi mű feldolgozása iskola iskola és társadalom kapcsolatok kommunikáció konferencia konfliktuskezelés kreativitás kutatás könyvajánló közösség módszerek OFOE oktatás oktatáspolitika osztályfőnöki szerep pedagógia pedagógus pedagógusok pályázat rendezvény szabályok szakmai szervezet szülő szülők tanulás tanár-diák kapcsolat tehetséggondozás társadalom történelem verseny virtuális kongresszus ünnep